Subota, 20.03.2010.

00:58

Dedovinu vraćaju u obveznicama

Vlada Srbije je odlučila da povraćaj imovine oduzete od građana i institucija posle Drugog svetskog rata izvrši uglavnom u vidu državnih obveznica.

Izvor: Novosti

Dedovinu vraæaju u obveznicama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

car

pre 14 godina

Ovi na vlasti konačno više nisu normalni jer su preterali sa izluđivanjem ovog napaćenog naroda. Pa Dulić i ostala bratija misle da smo svi mi nedorasli majmuni. Ipak, moraće motka da radi i moraće da nam vrate oteto jer, to je moje bre!!!!

Medju sljivama

pre 14 godina

Jos jedan dokaz da se lopovluk isplati a kriminal prolazi nekaznjeno. Ko svoju decu uci drugacije sam je kriv za njihovu bedu u buducnosti...

Zika

pre 14 godina

Ljudi molim Vas da se skupimo ,da organizujemo protest ?
Moji lokali su vec prodati coveku koji je vozio duvan i kafu. Cela drzava to zna ,ali nikom nista.Svaki pedalj imovine i kapital mogu da dokazem da su zaradjeni na posten nacin ?
Da li se sa ovim slaze i EU ?
Sta se ovde zapravo desava ?
Poslao sam svu dokumentaciju Mrezi za restituciju ,a oni mi nista nisu odgovorili ?
Do gospodina Mileta Antica se ne moze doci . Zasto se ne oglasite i povedete ljude na protest ?

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Добро запамтите ... које су тренутно на власти -- све до једне. Немојте случајно да вас ђаво нанесе да поново гласате за њих. У супротном, драги пријатељи, добијамо шта заслужујемо. Ово је најгора влада од 2000. године (а Динкић је био у свакој од њих)!

Нема демократије без учешћа народа. За сваку ситницу и за сваку прљавштину сервирану од стране овакве ... државе морамо на улицу, у медије, у кампање, у акцију. Оваква власт, ко год је чинио, је крива што живимо у џунгли од државе и што нас третирају као мајмуне! Ништа нећемо постићи без јединства и упорности.

Mirko Jelenković

pre 14 godina

Predsedniku Vlade, gospodinu Cvetkoviću

Poštovani gospodine Cvetkoviću,

ja sam Mirko Jelenković, i jedan sam od velikog broja građana države Srbije koji još uvek čekaju da ova demokratska vlast konačno donese davno obećani zakon o povraćaju imovine nepravedno oduzete posle drugog svetskog rata.
Zato su me veoma obradovale izjave gospođe Dragutinović u štampi kojima je najavila zakon o restituciji do kraja 2009. godine a kojim bi, citiram: „Prava bivših vlasnika na denacionalizaciju bila bi realizovana naturalnom restitucijom, a tamo gde to nije moguće to bi se uradilo kroz obeštećenje“.
Baš zato me je veoma iznenadio stav državnog sekretara u Ministarstvu finansija, iskazan u više izjava datih medijima gde on izjavljuje da se još nezna model restitucije, a da zbog nedostatka para bivši vlasnici čija imovina ne može da se vrati u naturalnom obliku ne mogu da dobiju realno obeštećenje u punom iznosu već u nekom procentu koji će biti određen visinom raspoloživih sredstava.
Sa druge strane, što se tiče vlasnika otete imovine čija imovina nije prodata i postoju u nezmenjenom obliku, i čiji je povraćaj moguć u naturalnom obliku, što državu Srbiju nebi koštalo ništa, gospodin Ilić smatra da, ako bi se ta imovina vratila originalnim vlasnicima, bio bi narušen „princip ravnopravnosti“ jer bi oni dobili kompletnu otetu imovinu, pa iz tog razloga smatra da bi pravednije bilo da se ni njima imovina ne vrati u naturalnom obliku već da se i oni obeštete u nekom procentu, iako bi to nepotrebno opteretilo fond za restituciju. Pri tome prećutkuje činjenicu da bi u slučaju da, gde god je moguće da se izvrši naturalna restitucija koja državu ne košta ništa, više novca ostalo u takozvanom fondu za restituciju za one slučajeve gde naturalna restitucija nije moguća i gde je obeštećenje jedini mogući vid restitucije. Isto tako zaboravlja da bi taj takozvani „princip rvnopravnosti“ već bio narušen odredbama zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama kojima je predviđena naturalna restitucija.
Vi verovatno znate, da kada je reč o otetoj imovini koja još uvek nije prodata i koja može da se vrati bez ikakvih državnih troškova, da se tu uglavnom radi o malim lokalima u porodičnim kućama.
Potrebno je da znate i to da su posle demokratskih promena, u mnogim gradovima (Aranđelovac, Blace, Rača Kragujevačka, Žagubica,.....) ti mali lokali dati originalnim vlasnicima ili njihovim naslednicima na korišćenje bez nadoknade do donošenja zakona o restituciji.
U nekim drugim gradovima, na osnovu javnih oglasa datih od strane lokalne uprave kojim se ti lokali nude u zakup, naslednici originalnih vlasnika su uzeli u zakup lokale koji su oteti njihovim očevima ili dedovima i sada plaćaju zakupninu za korišćenje imovine koju bi prema zakonima demokratskog sveta mogli da smatraju svojom.
Drugim rečima oni su „svoji na svome“, ali uz plaćanje zakupnine za korišćenje svoje imovine!
U slučaju da umesto naturalne restitucije i u ovim slučajevima primenite model obeštećenja onda bi ovi građani dobili neko obeštećenje za otetu imovinu, a istovremeno bi plaćali zakupninu za korišćenje te iste imovine, ili bi možda novcem od obeštećenja mogli da kupe svoju imovinu od države!
Da bi se izbegla ova, najblaže rečeno, nelogičnost, potrebno je da najavljenim zakonom o restituciji, kao što je gospođa Dragutinović najavila, prava originalnih vlasnika na denacionalizaciju budu realizovana naturalnom restitucijom, a samo tamo gde to nije moguće to uraditi kroz obeštećenje.
Obzirom da je u svojim izlaganjima gospodin Ilić, najavio konsultaciju sa predstavnicima Saveta Evrope u vezi zakona koji priprema, dobro bi bilo da se u tim konsultacijama pozabavi i problematikom malih lokala u porodičnim kućama jer je njih u ovom slučaju najlakše vratiti u naturalnom obliku i bez ikakvih finansijskih opterećenja za državu Srbiju.
Takođe bi pre donošenja zakona o restituciji, trebalo da u skladu sa demokratski prihvaćenim principom konsultativne prakse sa svim akterima, obavi i konsultacije sa udruženjima zainteresovanih građana.
Molim Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima, moralnim principima i demokratskim opredelenjima učinite sve da gde god je to moguće bude izvršena naturalna restitucija, a samo izuzetno, gde to nije moguće, vlasnici ili zakonski naslednici dobiju novčano obeštećenje.
Obzirom da sam i ja jedan od zakupaca svoje dedovine, u prilogu Vam, na sledećem listu dostavljam kopiju uplatnice za februar 2010. godine kao dokaz da plaćam zakupninu za svoj oteti, a sada zakupljeni lokal u prizemlju moje porodične kuće.
zakupac svoje dedovine:

Mirko Jelenković
Prilog uz dopis:

Kopija uplatnice za februar 2010.godine za lokal u porodičnoj kući oduzet na osnovu takozvanog zakona o nacionalizaciji:

Nezaposlenic

pre 14 godina

Molimo i malo novca koji se nalazi u trzoru proisteklom iz privatizacije (5%)34.499.798,67€ i 13.015.811,28$ i 826.740.675,79rsdin za namene restitucije.Jer racune sa obaveznicama ne moze se platiti.

Ranko

pre 14 godina

A kada smo mi upozoravali da će usvajanje ovog (inače katastrofalnog) zakona o planiranju i izgradnji biti veliki problem, između ostalog i zbog toga što je u njega ubačeno i građevinsko zemljište (a prethodno nije rešeno pitanje restitucije), svi su se pravili ludi: i ministarstvo, i inženjerska komora...

S_R_K_I

pre 14 godina

Zasto bar ne napreve neki soping mol najveci na Balkanu u srcu Beograda i podele nama lokale po proporciji kolika je vrednost oduzete imovine ako nije moguce u naturi.
Nemoj te te obveznice koje ce ako ovako krene pad dinara za 20 god vredeti za jedno letovanje mozda bolje!

Vladimirr

pre 14 godina

Mojima nije oteta imovina, i nista ne ocekujem nazad. Ali zar nije pre svega pravedno a onda i logicno da bude vracena imovina onima kojima je NASILJEM i NEPRAVEDNO uzeta imovina uz suludu ideju da svi treba da imaju isto (citaj, i radnici i neradnici), a onda podeljena braci i stricevima? Mozda je najbolje poenta da ce to SVIM GRADJANIMA biti od koristi, jer ce kada ta imovima bude podeljena moci da se kaze da je u zemlju Srbiju, bar delimocno, ponovo dosao zakon. I da svako zna sta je njegovo. Naravno, obveznice su jedna nova kradja, podeliti u naturi sto moze, a ono sto nemoze, vlasnik da odluci da li ce uzeti kompenzaciju u naturi negde drugde od drzavne imovine ili nekakve obveznice...

I.S.

pre 14 godina

Ljudi, ne nadajte se povracaju otete imovine od ove drzave. Ovde sta je jednom oteto ostaje oteto, bolje gledajte izvlacite decu odavde u neku drugu zemlju gde im niko nista nece oduzimati. Ova drzava ljudima uzima sve, pa i zivot, ne pruza mladima nadu nizasta, a vreme prolazi, generacije prolaze.

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Vlada obmanjuje javost.
Notorna je laz da ce vracanje otete imovine mnogo da kosta drzavu Srbiju. Naprotiv, vracanje otete imovine u naturi nece kostati ama bas nista ni drzavu niti njene gradjane. Samo treba da se kao vlasnik te imovine brise drzava Srbija i umesto nje kao vlasnici upisu stari vlasnici.
Dve daktilografkinje bi taj posao za celu Srbiju zavrsile za dva meseca.
A obestecenje starih vlasnika za privatnu imovinu koju je drzava prodala uglavnom tajkunima pasce na teret svih gradjana Republike Srbije.
Sve ostalo je obmana.
Sto se "Mreze" tice treba pod hitno da se obrati Savetu Evrope i zatrazi zastitu prava gradjana na privatnu imovinu od pohlepnih tajkuna i korumpiranih vlastodrzaca.
Velika je ovo bruka i sramota!

vladimir

pre 14 godina

Hirurg koji je jednim potezom unistio privatno vlasnistvo u jednoj celoj zemlji.
Ako jednog hirurga, po partiskoj duznosti postave za ministra gradjevine, sta drugo i moze da se ocekuje od te zemlje(jadne Srbije).Covek je seo s nekoliko tajkuna i dogovorio se.... ja vama zakon, kojim cu da unistim 20 vekova postojanja neprikosnovenog prava na privatnu svojinu...a vi meni... sta mislite??? (koliko miliona????)...znaci: Prosto i jednostavno....dobro za par ljudi, a Srbija???? Ma i sta ce mu Srbija kad ce s tih "nekoliko" milioncica da zivi u bilo kojoj zemlji na svetu on i njegovi potomci jos toliko vekova koliko je u Srbiji unistio "jednim hirurskim zahvatom" za samo nekoliko sekundi....Naravno da je ovde najbolji komentar naseg sugradjana onaj, u kojem kaze da ce nam i Kosovo isto tako biti vraceno u obveznicama....I naravno, briga njih i za Srbiju i za Kosovo.
Pa i malom detetu je jasno ko dan da: Ako je Srbin vlasnik zemljista ili objekta na Kosovu i to vlasnistvo mu drzava vrati, ne postoji zemlja na ovoj nasoj planeti koja mu to pravo nece priznati...I naravno Kosovo npr. bilo bi u vlasnistvu srpskih gradjana....A ako mu das "bezvredne obveznice"...Pa normalno da nema niceg ni od Kosova ni od nase jadne Srbije....
Pa ljudi zar nije vreme za hapsenje takvih ljudi....gde je ovde drzavni pravobranilac, institucije koje brane drzavu....gde je reakcija predsednika Srbije????

Nespavac

pre 14 godina

Srbija je jedina drzava koja nije vratila oteto.Vec je dozvolila da oteto dobije nove vlasnike.Prave vlasnike ce nadalje ponizavati smesnim Zakonima...

rr

pre 14 godina

E sad,ovo verovatno neće objaviti.Najviše konvertita ima među stanovnicima beogradskih opština Stari Grad,Savski Venac i Vračar.Prvo su njihovi preci ,posle II rata, upali u tuđe stanove ili su od tadašnje vlasti podobijali stanove kao proveren kadar.A zatim su njihovi potomci,koji su se obogatili sa privilegovanih pozicija,pokupovali vile i stanove na ovim teritorijama.I na kraju su svi postali demokratski nastrojeni.

Mileva

pre 14 godina

To bi bia velika sramota. Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komentar?

zoran

pre 14 godina

"Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom."


Imovina mojeg dede, inače Solunca iz Velikog Rata, i uspešnog veletrgovca u Leskovcu a koji pogibe zajedno sa mojom babom i dvoje male dece, sestre moje majke, u bombardovanju Leskovca od starane "saveznika" a po navođenju Vrhovnog Štaba sa ostrva Visa 06. 09. 1944. kada su i Nemci i Bugari (okupatori) već u veliko napustili taj grad, oduzeli su Komunisti ubrzo pošto su ušli u Leskovac
E ako je on bio, kako kažeš, kolaboracionista onda si stvarno respektabilni poznavalac istorijskih činjenica.
Malo preteruješ prika i može se desiti da nekoga i uvrediš...

Gvido

pre 14 godina

A sta je sa drustvenom imovinom koju je sloba pretvorio u drzavnu, a posle i on i ostali u privatnu... Za tu "drustvenu" svojinu su nam skidali sedmu kozu placajuci nas bednim platama. Sada to, valjda, nije nista. NoviBgd nije nista, niGazela nije nista, ni autoput nije nista... Ko ce da vrati tu lovu? Bitno li je da se nagode novi tajkuni sa potomcima starih derikoza.

Mala

pre 14 godina

A da mi njima legalizaciju platimo obveznicama...
Lako cemo se mi posle medjusobno "prebijati"...
Da se ne "prebijamo" sa njima...nije lepo, iako bi bilo vise nego korisno...

Poreski obveznik

pre 14 godina

Da li je to mozda pljacka poreskih obveznika ? Ako jeste da li mogu da tuzim clanove Vlade za tu kradju ? Ne danas dok su na vlasti, ali sutra ? Da li najavljeno enormno pvecanja poreza na imovinu ima neke veze sa obveznicama ?

sitne duse

pre 14 godina

onda nemoj da se bunite kad vam jednog dana Kosovo vrate u obveznicama.
(pera, 20. mart 2010 11:51)
a sad jos jednom procitaj sta si napisao.i idi da se prekontrolises.

Rascia

pre 14 godina

Lepo sam ja pravniku rekao da ce se oduzeta imovina jedino moci vratiti sa akcijom zauzimanja nepokretnosti, useljevanjem celom familijom, strajkom gladju, odbijanju odlaska sa imovine, i medjusobnim tuzbama oko iseljevanja.

Dragan

pre 14 godina

Najveci deo oduzete imovine, i danas je u drzavnoj svojini. Gradjani potrazuju samo deo, tj. manje od jedne petine. To je ujedno i dokaz, da posle skoro 20 godina raznih vidova privaztizacija, sustinske privatizacije u Srbiji nije ni bilo. Restitucija je sustinska privatizacija i to kao proces uspostavljanja licne odgovornosti pojedinca nad imovinom, nasuprot kolektivne neodgovornosti koja je vazila u komunizmu, isto kao i danas, samo u drugoj formi. Restitucija je u interesu svih gradjana Srbije i to niko ne moze da ospori. Zato ljudi u Mrezi, stalno govore, da su direktno zainteresovani, a da su svi ostali gradjani indirektno zainteresovani za restituciju. Na zalost, u Vladi postoje pojedinci kojima je samo stalo do licne koristi i koristi njihovih produkata - nekolicine tajkuna. Sustina je u sledecem: drzavna svojina nije ni popisana niti se tacno zna ko i koliko drzavne svojine koristi besplatno. Koliko Mreza brine o interesima svih gradjana Srbije vidi se i iz akcije koju su pokrenuli 1. marta 2010. godine. Gradjani o svom trosku prijavljuju sta je sve drzavna svojina i na taj nacin pokusavaju da preduprede da se ta drzavna svojina ne izgubi bez traga, kao sto neka vec jeste. Stavili su na njihov sajt i obrazac prijave, i do sada ih je podrzao samo Ombudsman, ali jos uvek ni jedna jedina politicka stranka. Sta to znaci? Pa da su svi bili ili su i danas ukljuceni u pljacku. Pitanje svojine, pa i kroz restituciju, je jedno od najvaznijih pitanja u Srbiji, danas ali i u narednim decenijama. Cik da vidimo da se neko usudi da ovaj oblik organizovanog kriminala, koji stoji iza ovakvih ideja da se "ne vidi" tolika imovina koja se moze vratiti, a gradjanima namece da sami sebi isplacuju imovinu. Dok se ovo ne rascisti, nema napretka, sem u merketinskim kampanjama tajkuna. Ocigledno je da ljudi u Mrezi nemaju pare da placaju kampanje, ali zato mozda neki drugi placaju da se njihove aktivnosti ne cuju i ne vide.

aleks

pre 14 godina

Ono sto ja vidim je da je to sad podeseno tako da ce oko 7 miliona gradjana vratiti novac tom broju od 140 000 pa se pitam da li je i to u redu. Moja porodica nikada nista nije dobila od oduzetog, treba da vrate oni koji su uzeli i od toba se obogatili, a ne ja i moja deca sada da vracamo nesto sa cim veze nemamo. Ali eto narod ce da vrati ostecenima, oni ce biti bar donekle zadovoljni. Tajkuni i profiteri ne moraju da daju nista. A sta mi koji nit jeli nit mirisali.... Zato nemojte sada da nam objasnjavate kao onaj par komentara dole da je to dobro i za NAS OSTALE

bezemljaš

pre 14 godina

Radi vraćanja imovine crkvi država je pre par godina donela lex specialis kojim je predvidjeno vraćanje imovine u naturi,i ta je imovina (a nije mala)već dobrim delom i vraćena.Ovim se samo pokazuje da nismo demokratska i sekularna država,jer se sad običnim smrtnicima nudi neuporedivo nepovoljnije i veoma zakasnelo rešenje.Ujedno,na ovaj način su pogodjeni i gradjani koji nemaju nikakvu vezu sa nacionalizacijom jer će isplata ovih obveznica da ide preko njihovih ledja,a već su procesom kriminalne privatizacije zestoko opljackani(ako naravno ne računamo Dinkićevih velikodušnih 1700 dinara).I na kraju,opet se pokazalo da je zapravo u pitanju jedan pazljivo zamisljen scenario a sve u cilju dodatnog bogaćenja novopecenih kontroverznih biznismena( uglavnom dece istih onih koji su upravo oduzimali tu istu imovinu,i posle sa crvenom knjizicom upravljali njome),i koji su vrlo povoljno dosli do,kako radnicke ,tako i nacionalizovane imovine.Jer,zbog cega bi se onda potpuno nelogicno prvo islo u proces privatizacije,a tek potom u proces denacionalizacije,a sad iznenadno privatizacioni fondovi za restituciju nisu dovoljni...Sve u svemu,nemam lepih reči,što bi rek'o Đ.B...

Vladimir Lesic

pre 14 godina

Da se podsetimo. Po Milanu Vujakliji kradja tudjeg nasledstva se zove ekspilacija. Ekspilator je isto sto i drumski razbojnik. E sada. Niko normalan i nije mogao ocekivati drugaciju vest od vlade Srbije. Koraci koji su preduzeti pre donosenja zakona o restituciji su pokazali nameru da se sve ucini u korist zla koje vlada Srbijom vec skoro 70 godina. Fond u kome bi vec trebalo da se nalazi nekoliko stotina miliona evra ,a namenjen za restituciji, je pojela maca. Ko moze da se nada da ce fond od preprodaje tudje imovine, koji je sada planiran, ostati neokrnjen? Niko, jer je jasno da ce i to maca smazati. Mislim da je i ovo jos jedno opipavanje pulsa jer od trenutka kada je Srbija potpisala Konvenciju o ljudskim i manjinskim pravima, nema prava da donosi zakone koji nisu u saglasnosti sa medjunarodnim pravilima igre. U nasem slucaju , zakon mora biti sproveden u razumnom roku, ne sme biti diskriminatoran i mora sadrzavati punu trzisnu vrednost otete imovine, izgubljenu dobit, nastalu stetu kako materijalnu tako i ne materijalnu, kao i placene sve troskove. Ako neko ne veruje neka pogleda sajtove suda u Strazburgu, EU i UN.

frodo

pre 14 godina

znaci ono sto su vasi dedovi oteli nekome, a vi poklonili tajkunima, treba da svi vracaju??
ja mozda hocu ( silom ), ali moje dete nece, posto ga saljem odavde cim odraste.

naslednica, NS

pre 14 godina

moji nisu bili kolaboracionisti, imovina je oduzimana onima koji su imali puno, da bi oni koji nemaju nishta imali barem malo. Moja porodica je podnela zahtev za povracaj imovine mog dede, u pitanju je zemlja u drzavnom vlasnishtu, i ogorchena sam zbog ove vesti, sa druge strane za imovinu iz porodice moje babe (koja je takodje oduzeta) nismo podnosili zahtev, po babinoj zelji poshto tu imovinu koristi savez slepih. iskreno ne bi mi smetalo da se ta imovina nikad ne vrati, a da zivimo u socijalistichkoj zemlji bez privatne svojine. ali poshto smo se odluchili za kapitalizam i demokratiju, u tom sistemu privatna imovina je neprikosnovena, molim lepo ne dozvoljavam da moju dedovinu, koju je moja porodica generacijama gradila,drzava ispoklanja tajkunima koji su se obogatitli za manje od 10 god, a ja to da gledam i tapshem. Srbijo vidimo se u Strazburu!

gradjanin

pre 14 godina

Bitno je da ce mo otetu dedovinu da vracamo mi koji je nismo oteli,dok ce LICKI,KRAJISKI,CRNOGORSKI,BOSANSKI i ostali generali i UDBASI i dalje da zive u vilama na dedinju.

ded

pre 14 godina

Silom nam je oteto silom ćemo i da vratimo. Ne mogu da shvatim šta više radi ovaj DS. Glasao sam ih oduvek, tako mi i treba. Moj pradeda kome je oduzeta imovina posle WWII bio je član upravo Demokratske stranke Milana Grola. Ne moraju da nam vraćaju dedovinu ali ne moraju ni da je poklanjaju tajkunima.

mc

pre 14 godina

@vladimir
?!!!!!
Kolaboracionista?!! Neprijatelja?!!
Izdajnika?!!!
A ko si ti da sudis ko je izdajnik, kolaboracionista, narodni neprijatelj?!!!
Imovina je oduzimana SVIMA!!!!
Da li su svi bili izdajnici i neprijatelji?!!
Ceo narod?!!
Svaki trgovac, hotelijer, bankar, zemljoradnik u Kraljevini je bio izdajnik, saradnik okupatora?!!Ajde sto su Kralju uzeli sve, to i razumem, novi rezim, proteran(pa mu i ne treba)!, ali svima?!! I pivara Vajfert, npr?!! I Zdravlje?!! To je pravedno, da covek radi, radi, radi, i pravi nesto, za svoju porodicu i decu i drzava mu uzme, jer njemu je mnogo, a svi treba da imaju podjenako?!!!

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ово је само доказ да је Србија 5. октобра прешла само у фазу "демократског" КОМУНИЗМА.

Nidza

pre 14 godina

Pošto ljudi kojima treba da se vrati imovina nisu skloni podmicivanju i kradji do sada nisu uspeli da dobiju ono sto im pripada. Ali o tome da ce biti odustajanja, to moze da se zaboravi. Pravo svojine ne zastareva. Tuzicemo ovu drzavu do sudnjeg dana. Ja sam unuk pokojnog ostecenog, a imam dete, to je jos oko 80 godina teranja otprilike, valjda ce biti dosta.
Ono sto je jedino lose u svemu je sto gradjani koji nisu osteceni ne vide koliko bi dobra i njima naturalna restitiucija donela. Tu pre svega mislim na jasne svojinske odnose, umesto opterecenja svih gradjana kroz isplacivanje obveznica, dodatni prihodi od poreza na svojinu, realno trziste nekretnina, sprecavanje korupcije sto buduce sto legalizovanje dosadasnje, i jos niz indirektnih dobitaka...
Sto se tice argumenata protiv:
Da su to "stari" tajkuni, to mozda i postoji ali je u pitanju 1 promil ostecenih(recimo oko 150 zahteva) i njima je ok da ne bude vraceno sve, vec recimo do odredjene sume ili procenta imovine i oni bi to prihvatili takodje siguran sam - recimo do 10 ili 20 miliona evra u imovini. Ponavljam takvi slucajevi su retkost, u stvari izuzetak koji bi se moga resiti lako, kao sto je gore navedeno. Ostatak od
139 850 ljudi treba da dobije imovinu cija se vrednost krece od 50 000 do 1 milion evra najvise, i ta imovina je u vlasnistvu Rebulike Srbije trenutno ili je privatizovana pod sumnjivim okolnostima(po 10 puta manjoj ceni od realne), ali u najvecem broju slucajeva bi se i sada bez problema vratila u ruke zakonitih vlasnika.
I recite mi koja je logika da se zbog specijalnih slucajeva ne donosi zakon 20 godina. Cist apsurd. Ili ogroman finansijski intres sadasnjih tajkuna i korumpiranih politicara, koji u tome vide legalizovanje dosadasnje kradje, ali jos vise od toga - buduce kradje i prodaje imovine koja je jos uvek u posedu Republike Srbije.
Mreza za restituciju se jako slabo bavi promocijom opsteg interesa gradjana koji se postize restitucijom i to joj zameram navise.
Podele tipa komunisti/partizani uzeli imovinu gradjanima/cetnicima su kontraproduktivne i samo kvare sliku istine zbog cega nije donet zakon. Rehabilitacija "izdajnika" koji su osudjeni posle II Svetskog rata se vec godinama odvija u sudovima i tu treba traziti kakvu takvu satisfakciju za porodice osudjenih. Za neupucene - ako je imovina oduzeta "izdajnicima" oni, odnosno njihovi potomci ne mogu dobiti nista dok ne budu sudski rehabilitovani, ni po jednom zakonu o resttiuciji. Znaci prvo rehabilitacija(uglavnom posthumno) pa tek onda neka prava imaju njihovi naslednici.
Jedini koji trenutno zastupaju interese svih gradjanja Srbije, a pre svega onih kojima je imovina oduzeta su institucije Evropske Unije. Nadam se da ce to biti dovoljno za neko prihvatljivo resenje - ovo sto je opisano u ovom tekstu to nije i izazvace tuzbe sudu u Strazburu.
Jos jednom poruka srpskim tajkunima i njihovim placenicima - Mi necmo odustati!

Слободан Милованобић

pre 14 godina

Став владе у вези повраћаја имовине је тешко објашњив. Да ли је вредност имовине 2 или 200 милијарди евра, не утиче битно на целу ствар. Зашто ? Зато што је 140.000 људи пријавило свега 20 - 25% свеукупно одузете имовине. Ово решење владе показује да они једноставно не желе да се одрекну опљачканог. Како објаснити да се од преосталих 75 - 80% имовине не може извршити накнада продајом или заменом ? Ово би требало да буде преовлађујући начин накнаде и не би оптеретио буџет, обвезнице би се издавале само у изузетним случајевима. Међутим некоме одговара да се све стави под дугорочни државни дуг, само да не би вратио оно што може да се врати.

Vladimir

pre 14 godina

Ta imovina je "oteta" uglavnom od predratnih tajkuna i kolaboracionista. Ne mislim da bi trebalo da bude vracena njihovim potomcima. Sta je sledece, da vracamo Ilirima ceo Balkan jer smo im ga "oteli" u 7. veku? Desilo se, izgubili ste, mogli ste mnogo vise da izgubite i budite srecni sto niste.

CG

pre 14 godina

Ni slucajno takvo nesto prihvatiti.
Vjerovatno bi izdali obaveznice nominovane u dinarima na deset godina,a za deset godina bi vlasnici mogli obrisati znate vec sta sa tim obligacijama jer bi im namjerno izazvana inflacija stampanjem dinara pojela vrijednost...
Ako neko pogleda visoke trgovinske i platne deficite i time doda jos brzo rasteci dug onda je jasno da je vladi u interesu da ponovi ono sto je Milosevic uradio 1993.
Pokupi devize od naroda i orocenu stednju,tim parama otplati dugove drzave ili navrni malo sebi a gradjanima vrati obaveznice ili kes u dinarima propraceni hiperinflacijom...
Vracanje imovine mora da bude in natura ili u kesu u devizima,nikakve trange frange kombinacije prihvatiti,nevjerovatno sta te lopuze sve nece izmisiti...
Bez kompletno izvedene restitucije
(vracanje imovine plus placanje godisnje kamate za bezpravno koriscenje od 1945 godine) slobodno mozete zaboraviti na EU...

Slobodan-BG

pre 14 godina

Ma kako god,samo neka se ispravi vec jednom ova velika nepravda. Ostecenima treba dati mogucnost da drzavi tim istim obveznicama placaju poreze i sve ostalo sto pristize za placanje a sto naplacuje drzava.

ivan

pre 14 godina

Zar niko ne vidi kakva se pljačka sprema. Setite se samo stare devizne štednje. Mnogi su se obogatili trgujući tim obveznicama. Pravi vlasnici, jer im treba novac, će prodavati obveznice u pola cene pre vremena dospeća a otkupljivaće ih isti oni koji su im tu imovinu oteli. To je sigurna zarada, otkupiš obveznice i staneš u red na državnu kasu.

Pa stara devizna štednja je nekoliko godina bila glavni posao skoro svih banaka, osiguravajućuh kuća, investicionih fondova itd.

Ljudi povedite računa!

Vladimir

pre 14 godina

@Vladimir
Imenjace, jadan si i neinformisan.

@admin
Ne mogu da verujem da ste objavili Vladimirov komentar, a "rezete" i za manje.

milan-Nis

pre 14 godina

Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom.
(Vladimir, 20. mart 2010 11:54)

Jel to iz LICNOG iskustva!?

stepan

pre 14 godina

Nikada necemo pristati na sramotne ucene i to sto nude, neka bude jasno da 140.000 porodica uz njihove naslednike moze da izadje na ulicu da brani sa punim pravom svoju posteno zaradjenu imovinu.

Inace nama je otet poslovni prostor od 1000kvm u centru grada i izmedju ostalog tu je sediste 4 stranke - mozda zbog toga nece da vrate, jer je mesecna zakupnina opstini oko 1din/ kvm.

Milos

pre 14 godina

Sramota! Em nam 60 i kusur godina iskoriscavaju zemlju, em nas sad ovim novim zakonom vredjaju! Vratite nam zemlju, kuce, zgrade, preduzeca...a mi cemo znati sta da radimo sa tim! Sramota, sramota, sramota!

milan-Nis

pre 14 godina

Ako usvoje ovaj glupi i bezobrazni zakon,dobice ono sto najmanje zele,a to je zatrpan sud u Strazburu tuzbama gradjana protiv drzave,odnosno ono cega se EU najvise boji i to bi znacilo da u EU necemo uci ni 2050!
BEZOBRAZLUK!

djolle

pre 14 godina

zakon o prostornom planiranju i jeste donet da bi se omogucilo tajkunima da besplatno dodju i do zemljista; zato i drzava ne namerava da azurira evidencije svoje imovine, jer bi se onda jasno videlo sta moze da se vrati u naturi, a sta ne

duh komunizma i dalje prisutan

Dosta_BRE!

pre 14 godina

Kakav argument ...
"Problem je u Zakonu o planiranju i izgradnji" ... Da nije tragicno, bilo bi smesno. Moj komentar bi bio: "Pa...?"

Pa promenite Zakon o planiranju i izgradni. Sta je tu problem za sistemsku stvar i pokusaj da se jednom, konacno, nesto postavi na prave noge. Jer ovo je uzasno lose resenje, koje odgovara samo tajkunima i trenutnoj Vladi i nikom vise. A da ne govorim o tome da je nemoralno, neposteno i da je ovo najneekonomicnije moguce resenje. Ako postoje jasni dokazi cija je bila necija imovina (a postoje), onda je za sve gradjane, vlasnike i buduce Vlade vracanje zemljista jedino posteno i najmanje opterecujuce za drzavu (ili ti njene gradjane!). Ali lakse (ili isplativije ... ) je zabiti glavu u pesak i prebaciti lopticu buducim generacijama, pri tome stiteci ko zna koga i paziti na sebe...

BP

pre 14 godina

Очекивана вест!Обвезнице! Очекивано и оно - "не знамо када"! Невероватно како су потези власти лако предвидиви. Линија мањег отпора има и узрок (однос оштећених и број оних који су се овајдили - а све у светлу неких будућих избора и гласања). Правда Србију заобилази. Вероватно, с разлогом. Епилог: ми који смо се надали - више се не надамо; ови који су крали и на краденом уживали – смешкају се; Србија пада даље. Можда ово и буде прагматично решење проблема реституције, но, иду године у којима ће се свако отимање надокнађивати - обвезницом. Установљава се прецедент који ће се тицати оних који сада поседују. Сви ћемо преживети, само, хоће ли тај живот имати достојанства?

Rile

pre 14 godina

Zasto se zurilo sa privatizacijom imovine za koju se znalo da ima nalednike i da moze da se vrati u naturi? Los modalitet vracanja imovine koji je zamisljen da opet narod treba da plati. Normalno kad je narodu posle rata sve bilo i dato pa neka sad on i vraca. E Zemljo...

Ko ovde koga... ?

pre 14 godina

I sve na teret gradjana... Nemoj samo slucajno da ostetite vi vase Alfe, Bete i ostala grcka slova... Pa ipak neko mora da napravi shopping mall-ove gde cete potrositi "mukom" "zaradjen" novac.

Dragan

pre 14 godina

Sramotan potez vlasti u interesu tajkunskih oligarha. Na mutan način stečeno gradjevinsko zemljište neće morati da se vraća starim vlasnicima, već će shodno novom zakonu o izgradnji postati vlasništvo tajkuna... O poljoprivrednom zemljištu da ne govorim, potpuno je besmisleno ne vratiti ga u naturi. A oštećeni građani? kao i uvek, to su miševi i boranija, koga uopšte briga za njih.

Milan

pre 14 godina

Pa šta raditi sa njihovim \"hartijama\" koje vrede u pravom smislu te reči? Da li je neko uopšte i pomislio koliko bogatstvo bi do sada stvorili svi oni čiji su dedovi imali fabrike, mlinove....? I TO POŠTENIM RADOM!! Pošto je većina oduzete imovine iz Vojvodine, tačno se vidi odnos Beograda prema njoj!! Sramota!!
Ova vlada je počela da se ponaša kao najmaligdnili tumor i zrela je za hirurgiju!!

inervirani neverni Toma

pre 14 godina

Opet pljacka!Ko koga laze, ko koga ovde maze?
Ma necu obveznice, vec imovinu ili kes u danasnjoj vrednosti i 50 god sto je drzava explatisala moje!
Nisamo mi ko miskovic,kolesar i kompanija,mi smo druga vrsta ljudi

toya

pre 14 godina

I tako je na kraju ova ,,demokratska'' vlast, posle 05.10.2000 g, pokazala pravo lice.Prevela je narod ,,zedne preko vode,, i pljacku tog naroda dovela do kraja, tj. totalno ga opljackala i osiromasila, a plus zaduzila.

Dr Petrović

pre 14 godina

Hoću moje, od kočića do kočića, hoću da mi se isplati i renta. Od mojeg je dodeljeno "Mišku" , od toga je "Miško" kupio moje. Neka svaki "Miško" vrati ono što je dobio džabe.

zoran

pre 14 godina

Domaci biznismeni nisu dozvolili ranije donosenje zakona kako bi jeftino prisvojili tudje!!!
Osiromaseni gradjani ce sada i taj deo morati da vrate, što bi se reklo "duplo golo"

Dr Petrović

pre 14 godina

Hoću moje, od kočića do kočića, hoću da mi se isplati i renta. Od mojeg je dodeljeno "Mišku" , od toga je "Miško" kupio moje. Neka svaki "Miško" vrati ono što je dobio džabe.

gradjanin

pre 14 godina

Bitno je da ce mo otetu dedovinu da vracamo mi koji je nismo oteli,dok ce LICKI,KRAJISKI,CRNOGORSKI,BOSANSKI i ostali generali i UDBASI i dalje da zive u vilama na dedinju.

ivan

pre 14 godina

Zar niko ne vidi kakva se pljačka sprema. Setite se samo stare devizne štednje. Mnogi su se obogatili trgujući tim obveznicama. Pravi vlasnici, jer im treba novac, će prodavati obveznice u pola cene pre vremena dospeća a otkupljivaće ih isti oni koji su im tu imovinu oteli. To je sigurna zarada, otkupiš obveznice i staneš u red na državnu kasu.

Pa stara devizna štednja je nekoliko godina bila glavni posao skoro svih banaka, osiguravajućuh kuća, investicionih fondova itd.

Ljudi povedite računa!

Milos

pre 14 godina

Sramota! Em nam 60 i kusur godina iskoriscavaju zemlju, em nas sad ovim novim zakonom vredjaju! Vratite nam zemlju, kuce, zgrade, preduzeca...a mi cemo znati sta da radimo sa tim! Sramota, sramota, sramota!

toya

pre 14 godina

I tako je na kraju ova ,,demokratska'' vlast, posle 05.10.2000 g, pokazala pravo lice.Prevela je narod ,,zedne preko vode,, i pljacku tog naroda dovela do kraja, tj. totalno ga opljackala i osiromasila, a plus zaduzila.

Nidza

pre 14 godina

Pošto ljudi kojima treba da se vrati imovina nisu skloni podmicivanju i kradji do sada nisu uspeli da dobiju ono sto im pripada. Ali o tome da ce biti odustajanja, to moze da se zaboravi. Pravo svojine ne zastareva. Tuzicemo ovu drzavu do sudnjeg dana. Ja sam unuk pokojnog ostecenog, a imam dete, to je jos oko 80 godina teranja otprilike, valjda ce biti dosta.
Ono sto je jedino lose u svemu je sto gradjani koji nisu osteceni ne vide koliko bi dobra i njima naturalna restitiucija donela. Tu pre svega mislim na jasne svojinske odnose, umesto opterecenja svih gradjana kroz isplacivanje obveznica, dodatni prihodi od poreza na svojinu, realno trziste nekretnina, sprecavanje korupcije sto buduce sto legalizovanje dosadasnje, i jos niz indirektnih dobitaka...
Sto se tice argumenata protiv:
Da su to "stari" tajkuni, to mozda i postoji ali je u pitanju 1 promil ostecenih(recimo oko 150 zahteva) i njima je ok da ne bude vraceno sve, vec recimo do odredjene sume ili procenta imovine i oni bi to prihvatili takodje siguran sam - recimo do 10 ili 20 miliona evra u imovini. Ponavljam takvi slucajevi su retkost, u stvari izuzetak koji bi se moga resiti lako, kao sto je gore navedeno. Ostatak od
139 850 ljudi treba da dobije imovinu cija se vrednost krece od 50 000 do 1 milion evra najvise, i ta imovina je u vlasnistvu Rebulike Srbije trenutno ili je privatizovana pod sumnjivim okolnostima(po 10 puta manjoj ceni od realne), ali u najvecem broju slucajeva bi se i sada bez problema vratila u ruke zakonitih vlasnika.
I recite mi koja je logika da se zbog specijalnih slucajeva ne donosi zakon 20 godina. Cist apsurd. Ili ogroman finansijski intres sadasnjih tajkuna i korumpiranih politicara, koji u tome vide legalizovanje dosadasnje kradje, ali jos vise od toga - buduce kradje i prodaje imovine koja je jos uvek u posedu Republike Srbije.
Mreza za restituciju se jako slabo bavi promocijom opsteg interesa gradjana koji se postize restitucijom i to joj zameram navise.
Podele tipa komunisti/partizani uzeli imovinu gradjanima/cetnicima su kontraproduktivne i samo kvare sliku istine zbog cega nije donet zakon. Rehabilitacija "izdajnika" koji su osudjeni posle II Svetskog rata se vec godinama odvija u sudovima i tu treba traziti kakvu takvu satisfakciju za porodice osudjenih. Za neupucene - ako je imovina oduzeta "izdajnicima" oni, odnosno njihovi potomci ne mogu dobiti nista dok ne budu sudski rehabilitovani, ni po jednom zakonu o resttiuciji. Znaci prvo rehabilitacija(uglavnom posthumno) pa tek onda neka prava imaju njihovi naslednici.
Jedini koji trenutno zastupaju interese svih gradjanja Srbije, a pre svega onih kojima je imovina oduzeta su institucije Evropske Unije. Nadam se da ce to biti dovoljno za neko prihvatljivo resenje - ovo sto je opisano u ovom tekstu to nije i izazvace tuzbe sudu u Strazburu.
Jos jednom poruka srpskim tajkunima i njihovim placenicima - Mi necmo odustati!

naslednica, NS

pre 14 godina

moji nisu bili kolaboracionisti, imovina je oduzimana onima koji su imali puno, da bi oni koji nemaju nishta imali barem malo. Moja porodica je podnela zahtev za povracaj imovine mog dede, u pitanju je zemlja u drzavnom vlasnishtu, i ogorchena sam zbog ove vesti, sa druge strane za imovinu iz porodice moje babe (koja je takodje oduzeta) nismo podnosili zahtev, po babinoj zelji poshto tu imovinu koristi savez slepih. iskreno ne bi mi smetalo da se ta imovina nikad ne vrati, a da zivimo u socijalistichkoj zemlji bez privatne svojine. ali poshto smo se odluchili za kapitalizam i demokratiju, u tom sistemu privatna imovina je neprikosnovena, molim lepo ne dozvoljavam da moju dedovinu, koju je moja porodica generacijama gradila,drzava ispoklanja tajkunima koji su se obogatitli za manje od 10 god, a ja to da gledam i tapshem. Srbijo vidimo se u Strazburu!

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ово је само доказ да је Србија 5. октобра прешла само у фазу "демократског" КОМУНИЗМА.

stepan

pre 14 godina

Nikada necemo pristati na sramotne ucene i to sto nude, neka bude jasno da 140.000 porodica uz njihove naslednike moze da izadje na ulicu da brani sa punim pravom svoju posteno zaradjenu imovinu.

Inace nama je otet poslovni prostor od 1000kvm u centru grada i izmedju ostalog tu je sediste 4 stranke - mozda zbog toga nece da vrate, jer je mesecna zakupnina opstini oko 1din/ kvm.

Dosta_BRE!

pre 14 godina

Kakav argument ...
"Problem je u Zakonu o planiranju i izgradnji" ... Da nije tragicno, bilo bi smesno. Moj komentar bi bio: "Pa...?"

Pa promenite Zakon o planiranju i izgradni. Sta je tu problem za sistemsku stvar i pokusaj da se jednom, konacno, nesto postavi na prave noge. Jer ovo je uzasno lose resenje, koje odgovara samo tajkunima i trenutnoj Vladi i nikom vise. A da ne govorim o tome da je nemoralno, neposteno i da je ovo najneekonomicnije moguce resenje. Ako postoje jasni dokazi cija je bila necija imovina (a postoje), onda je za sve gradjane, vlasnike i buduce Vlade vracanje zemljista jedino posteno i najmanje opterecujuce za drzavu (ili ti njene gradjane!). Ali lakse (ili isplativije ... ) je zabiti glavu u pesak i prebaciti lopticu buducim generacijama, pri tome stiteci ko zna koga i paziti na sebe...

mc

pre 14 godina

@vladimir
?!!!!!
Kolaboracionista?!! Neprijatelja?!!
Izdajnika?!!!
A ko si ti da sudis ko je izdajnik, kolaboracionista, narodni neprijatelj?!!!
Imovina je oduzimana SVIMA!!!!
Da li su svi bili izdajnici i neprijatelji?!!
Ceo narod?!!
Svaki trgovac, hotelijer, bankar, zemljoradnik u Kraljevini je bio izdajnik, saradnik okupatora?!!Ajde sto su Kralju uzeli sve, to i razumem, novi rezim, proteran(pa mu i ne treba)!, ali svima?!! I pivara Vajfert, npr?!! I Zdravlje?!! To je pravedno, da covek radi, radi, radi, i pravi nesto, za svoju porodicu i decu i drzava mu uzme, jer njemu je mnogo, a svi treba da imaju podjenako?!!!

ded

pre 14 godina

Silom nam je oteto silom ćemo i da vratimo. Ne mogu da shvatim šta više radi ovaj DS. Glasao sam ih oduvek, tako mi i treba. Moj pradeda kome je oduzeta imovina posle WWII bio je član upravo Demokratske stranke Milana Grola. Ne moraju da nam vraćaju dedovinu ali ne moraju ni da je poklanjaju tajkunima.

milan-Nis

pre 14 godina

Ako usvoje ovaj glupi i bezobrazni zakon,dobice ono sto najmanje zele,a to je zatrpan sud u Strazburu tuzbama gradjana protiv drzave,odnosno ono cega se EU najvise boji i to bi znacilo da u EU necemo uci ni 2050!
BEZOBRAZLUK!

zoran

pre 14 godina

Domaci biznismeni nisu dozvolili ranije donosenje zakona kako bi jeftino prisvojili tudje!!!
Osiromaseni gradjani ce sada i taj deo morati da vrate, što bi se reklo "duplo golo"

frodo

pre 14 godina

znaci ono sto su vasi dedovi oteli nekome, a vi poklonili tajkunima, treba da svi vracaju??
ja mozda hocu ( silom ), ali moje dete nece, posto ga saljem odavde cim odraste.

inervirani neverni Toma

pre 14 godina

Opet pljacka!Ko koga laze, ko koga ovde maze?
Ma necu obveznice, vec imovinu ili kes u danasnjoj vrednosti i 50 god sto je drzava explatisala moje!
Nisamo mi ko miskovic,kolesar i kompanija,mi smo druga vrsta ljudi

Milan

pre 14 godina

Pa šta raditi sa njihovim \"hartijama\" koje vrede u pravom smislu te reči? Da li je neko uopšte i pomislio koliko bogatstvo bi do sada stvorili svi oni čiji su dedovi imali fabrike, mlinove....? I TO POŠTENIM RADOM!! Pošto je većina oduzete imovine iz Vojvodine, tačno se vidi odnos Beograda prema njoj!! Sramota!!
Ova vlada je počela da se ponaša kao najmaligdnili tumor i zrela je za hirurgiju!!

Dragan

pre 14 godina

Sramotan potez vlasti u interesu tajkunskih oligarha. Na mutan način stečeno gradjevinsko zemljište neće morati da se vraća starim vlasnicima, već će shodno novom zakonu o izgradnji postati vlasništvo tajkuna... O poljoprivrednom zemljištu da ne govorim, potpuno je besmisleno ne vratiti ga u naturi. A oštećeni građani? kao i uvek, to su miševi i boranija, koga uopšte briga za njih.

djolle

pre 14 godina

zakon o prostornom planiranju i jeste donet da bi se omogucilo tajkunima da besplatno dodju i do zemljista; zato i drzava ne namerava da azurira evidencije svoje imovine, jer bi se onda jasno videlo sta moze da se vrati u naturi, a sta ne

duh komunizma i dalje prisutan

Слободан Милованобић

pre 14 godina

Став владе у вези повраћаја имовине је тешко објашњив. Да ли је вредност имовине 2 или 200 милијарди евра, не утиче битно на целу ствар. Зашто ? Зато што је 140.000 људи пријавило свега 20 - 25% свеукупно одузете имовине. Ово решење владе показује да они једноставно не желе да се одрекну опљачканог. Како објаснити да се од преосталих 75 - 80% имовине не може извршити накнада продајом или заменом ? Ово би требало да буде преовлађујући начин накнаде и не би оптеретио буџет, обвезнице би се издавале само у изузетним случајевима. Међутим некоме одговара да се све стави под дугорочни државни дуг, само да не би вратио оно што може да се врати.

milan-Nis

pre 14 godina

Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom.
(Vladimir, 20. mart 2010 11:54)

Jel to iz LICNOG iskustva!?

CG

pre 14 godina

Ni slucajno takvo nesto prihvatiti.
Vjerovatno bi izdali obaveznice nominovane u dinarima na deset godina,a za deset godina bi vlasnici mogli obrisati znate vec sta sa tim obligacijama jer bi im namjerno izazvana inflacija stampanjem dinara pojela vrijednost...
Ako neko pogleda visoke trgovinske i platne deficite i time doda jos brzo rasteci dug onda je jasno da je vladi u interesu da ponovi ono sto je Milosevic uradio 1993.
Pokupi devize od naroda i orocenu stednju,tim parama otplati dugove drzave ili navrni malo sebi a gradjanima vrati obaveznice ili kes u dinarima propraceni hiperinflacijom...
Vracanje imovine mora da bude in natura ili u kesu u devizima,nikakve trange frange kombinacije prihvatiti,nevjerovatno sta te lopuze sve nece izmisiti...
Bez kompletno izvedene restitucije
(vracanje imovine plus placanje godisnje kamate za bezpravno koriscenje od 1945 godine) slobodno mozete zaboraviti na EU...

rr

pre 14 godina

E sad,ovo verovatno neće objaviti.Najviše konvertita ima među stanovnicima beogradskih opština Stari Grad,Savski Venac i Vračar.Prvo su njihovi preci ,posle II rata, upali u tuđe stanove ili su od tadašnje vlasti podobijali stanove kao proveren kadar.A zatim su njihovi potomci,koji su se obogatili sa privilegovanih pozicija,pokupovali vile i stanove na ovim teritorijama.I na kraju su svi postali demokratski nastrojeni.

Rile

pre 14 godina

Zasto se zurilo sa privatizacijom imovine za koju se znalo da ima nalednike i da moze da se vrati u naturi? Los modalitet vracanja imovine koji je zamisljen da opet narod treba da plati. Normalno kad je narodu posle rata sve bilo i dato pa neka sad on i vraca. E Zemljo...

Ko ovde koga... ?

pre 14 godina

I sve na teret gradjana... Nemoj samo slucajno da ostetite vi vase Alfe, Bete i ostala grcka slova... Pa ipak neko mora da napravi shopping mall-ove gde cete potrositi "mukom" "zaradjen" novac.

BP

pre 14 godina

Очекивана вест!Обвезнице! Очекивано и оно - "не знамо када"! Невероватно како су потези власти лако предвидиви. Линија мањег отпора има и узрок (однос оштећених и број оних који су се овајдили - а све у светлу неких будућих избора и гласања). Правда Србију заобилази. Вероватно, с разлогом. Епилог: ми који смо се надали - више се не надамо; ови који су крали и на краденом уживали – смешкају се; Србија пада даље. Можда ово и буде прагматично решење проблема реституције, но, иду године у којима ће се свако отимање надокнађивати - обвезницом. Установљава се прецедент који ће се тицати оних који сада поседују. Сви ћемо преживети, само, хоће ли тај живот имати достојанства?

Dragan

pre 14 godina

Najveci deo oduzete imovine, i danas je u drzavnoj svojini. Gradjani potrazuju samo deo, tj. manje od jedne petine. To je ujedno i dokaz, da posle skoro 20 godina raznih vidova privaztizacija, sustinske privatizacije u Srbiji nije ni bilo. Restitucija je sustinska privatizacija i to kao proces uspostavljanja licne odgovornosti pojedinca nad imovinom, nasuprot kolektivne neodgovornosti koja je vazila u komunizmu, isto kao i danas, samo u drugoj formi. Restitucija je u interesu svih gradjana Srbije i to niko ne moze da ospori. Zato ljudi u Mrezi, stalno govore, da su direktno zainteresovani, a da su svi ostali gradjani indirektno zainteresovani za restituciju. Na zalost, u Vladi postoje pojedinci kojima je samo stalo do licne koristi i koristi njihovih produkata - nekolicine tajkuna. Sustina je u sledecem: drzavna svojina nije ni popisana niti se tacno zna ko i koliko drzavne svojine koristi besplatno. Koliko Mreza brine o interesima svih gradjana Srbije vidi se i iz akcije koju su pokrenuli 1. marta 2010. godine. Gradjani o svom trosku prijavljuju sta je sve drzavna svojina i na taj nacin pokusavaju da preduprede da se ta drzavna svojina ne izgubi bez traga, kao sto neka vec jeste. Stavili su na njihov sajt i obrazac prijave, i do sada ih je podrzao samo Ombudsman, ali jos uvek ni jedna jedina politicka stranka. Sta to znaci? Pa da su svi bili ili su i danas ukljuceni u pljacku. Pitanje svojine, pa i kroz restituciju, je jedno od najvaznijih pitanja u Srbiji, danas ali i u narednim decenijama. Cik da vidimo da se neko usudi da ovaj oblik organizovanog kriminala, koji stoji iza ovakvih ideja da se "ne vidi" tolika imovina koja se moze vratiti, a gradjanima namece da sami sebi isplacuju imovinu. Dok se ovo ne rascisti, nema napretka, sem u merketinskim kampanjama tajkuna. Ocigledno je da ljudi u Mrezi nemaju pare da placaju kampanje, ali zato mozda neki drugi placaju da se njihove aktivnosti ne cuju i ne vide.

Rascia

pre 14 godina

Lepo sam ja pravniku rekao da ce se oduzeta imovina jedino moci vratiti sa akcijom zauzimanja nepokretnosti, useljevanjem celom familijom, strajkom gladju, odbijanju odlaska sa imovine, i medjusobnim tuzbama oko iseljevanja.

zoran

pre 14 godina

"Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom."


Imovina mojeg dede, inače Solunca iz Velikog Rata, i uspešnog veletrgovca u Leskovcu a koji pogibe zajedno sa mojom babom i dvoje male dece, sestre moje majke, u bombardovanju Leskovca od starane "saveznika" a po navođenju Vrhovnog Štaba sa ostrva Visa 06. 09. 1944. kada su i Nemci i Bugari (okupatori) već u veliko napustili taj grad, oduzeli su Komunisti ubrzo pošto su ušli u Leskovac
E ako je on bio, kako kažeš, kolaboracionista onda si stvarno respektabilni poznavalac istorijskih činjenica.
Malo preteruješ prika i može se desiti da nekoga i uvrediš...

Vladimir

pre 14 godina

@Vladimir
Imenjace, jadan si i neinformisan.

@admin
Ne mogu da verujem da ste objavili Vladimirov komentar, a "rezete" i za manje.

Vladimir Lesic

pre 14 godina

Da se podsetimo. Po Milanu Vujakliji kradja tudjeg nasledstva se zove ekspilacija. Ekspilator je isto sto i drumski razbojnik. E sada. Niko normalan i nije mogao ocekivati drugaciju vest od vlade Srbije. Koraci koji su preduzeti pre donosenja zakona o restituciji su pokazali nameru da se sve ucini u korist zla koje vlada Srbijom vec skoro 70 godina. Fond u kome bi vec trebalo da se nalazi nekoliko stotina miliona evra ,a namenjen za restituciji, je pojela maca. Ko moze da se nada da ce fond od preprodaje tudje imovine, koji je sada planiran, ostati neokrnjen? Niko, jer je jasno da ce i to maca smazati. Mislim da je i ovo jos jedno opipavanje pulsa jer od trenutka kada je Srbija potpisala Konvenciju o ljudskim i manjinskim pravima, nema prava da donosi zakone koji nisu u saglasnosti sa medjunarodnim pravilima igre. U nasem slucaju , zakon mora biti sproveden u razumnom roku, ne sme biti diskriminatoran i mora sadrzavati punu trzisnu vrednost otete imovine, izgubljenu dobit, nastalu stetu kako materijalnu tako i ne materijalnu, kao i placene sve troskove. Ako neko ne veruje neka pogleda sajtove suda u Strazburgu, EU i UN.

Mileva

pre 14 godina

To bi bia velika sramota. Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komentar?

I.S.

pre 14 godina

Ljudi, ne nadajte se povracaju otete imovine od ove drzave. Ovde sta je jednom oteto ostaje oteto, bolje gledajte izvlacite decu odavde u neku drugu zemlju gde im niko nista nece oduzimati. Ova drzava ljudima uzima sve, pa i zivot, ne pruza mladima nadu nizasta, a vreme prolazi, generacije prolaze.

bezemljaš

pre 14 godina

Radi vraćanja imovine crkvi država je pre par godina donela lex specialis kojim je predvidjeno vraćanje imovine u naturi,i ta je imovina (a nije mala)već dobrim delom i vraćena.Ovim se samo pokazuje da nismo demokratska i sekularna država,jer se sad običnim smrtnicima nudi neuporedivo nepovoljnije i veoma zakasnelo rešenje.Ujedno,na ovaj način su pogodjeni i gradjani koji nemaju nikakvu vezu sa nacionalizacijom jer će isplata ovih obveznica da ide preko njihovih ledja,a već su procesom kriminalne privatizacije zestoko opljackani(ako naravno ne računamo Dinkićevih velikodušnih 1700 dinara).I na kraju,opet se pokazalo da je zapravo u pitanju jedan pazljivo zamisljen scenario a sve u cilju dodatnog bogaćenja novopecenih kontroverznih biznismena( uglavnom dece istih onih koji su upravo oduzimali tu istu imovinu,i posle sa crvenom knjizicom upravljali njome),i koji su vrlo povoljno dosli do,kako radnicke ,tako i nacionalizovane imovine.Jer,zbog cega bi se onda potpuno nelogicno prvo islo u proces privatizacije,a tek potom u proces denacionalizacije,a sad iznenadno privatizacioni fondovi za restituciju nisu dovoljni...Sve u svemu,nemam lepih reči,što bi rek'o Đ.B...

aleks

pre 14 godina

Ono sto ja vidim je da je to sad podeseno tako da ce oko 7 miliona gradjana vratiti novac tom broju od 140 000 pa se pitam da li je i to u redu. Moja porodica nikada nista nije dobila od oduzetog, treba da vrate oni koji su uzeli i od toba se obogatili, a ne ja i moja deca sada da vracamo nesto sa cim veze nemamo. Ali eto narod ce da vrati ostecenima, oni ce biti bar donekle zadovoljni. Tajkuni i profiteri ne moraju da daju nista. A sta mi koji nit jeli nit mirisali.... Zato nemojte sada da nam objasnjavate kao onaj par komentara dole da je to dobro i za NAS OSTALE

Poreski obveznik

pre 14 godina

Da li je to mozda pljacka poreskih obveznika ? Ako jeste da li mogu da tuzim clanove Vlade za tu kradju ? Ne danas dok su na vlasti, ali sutra ? Da li najavljeno enormno pvecanja poreza na imovinu ima neke veze sa obveznicama ?

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Vlada obmanjuje javost.
Notorna je laz da ce vracanje otete imovine mnogo da kosta drzavu Srbiju. Naprotiv, vracanje otete imovine u naturi nece kostati ama bas nista ni drzavu niti njene gradjane. Samo treba da se kao vlasnik te imovine brise drzava Srbija i umesto nje kao vlasnici upisu stari vlasnici.
Dve daktilografkinje bi taj posao za celu Srbiju zavrsile za dva meseca.
A obestecenje starih vlasnika za privatnu imovinu koju je drzava prodala uglavnom tajkunima pasce na teret svih gradjana Republike Srbije.
Sve ostalo je obmana.
Sto se "Mreze" tice treba pod hitno da se obrati Savetu Evrope i zatrazi zastitu prava gradjana na privatnu imovinu od pohlepnih tajkuna i korumpiranih vlastodrzaca.
Velika je ovo bruka i sramota!

Gvido

pre 14 godina

A sta je sa drustvenom imovinom koju je sloba pretvorio u drzavnu, a posle i on i ostali u privatnu... Za tu "drustvenu" svojinu su nam skidali sedmu kozu placajuci nas bednim platama. Sada to, valjda, nije nista. NoviBgd nije nista, niGazela nije nista, ni autoput nije nista... Ko ce da vrati tu lovu? Bitno li je da se nagode novi tajkuni sa potomcima starih derikoza.

Nespavac

pre 14 godina

Srbija je jedina drzava koja nije vratila oteto.Vec je dozvolila da oteto dobije nove vlasnike.Prave vlasnike ce nadalje ponizavati smesnim Zakonima...

Mala

pre 14 godina

A da mi njima legalizaciju platimo obveznicama...
Lako cemo se mi posle medjusobno "prebijati"...
Da se ne "prebijamo" sa njima...nije lepo, iako bi bilo vise nego korisno...

vladimir

pre 14 godina

Hirurg koji je jednim potezom unistio privatno vlasnistvo u jednoj celoj zemlji.
Ako jednog hirurga, po partiskoj duznosti postave za ministra gradjevine, sta drugo i moze da se ocekuje od te zemlje(jadne Srbije).Covek je seo s nekoliko tajkuna i dogovorio se.... ja vama zakon, kojim cu da unistim 20 vekova postojanja neprikosnovenog prava na privatnu svojinu...a vi meni... sta mislite??? (koliko miliona????)...znaci: Prosto i jednostavno....dobro za par ljudi, a Srbija???? Ma i sta ce mu Srbija kad ce s tih "nekoliko" milioncica da zivi u bilo kojoj zemlji na svetu on i njegovi potomci jos toliko vekova koliko je u Srbiji unistio "jednim hirurskim zahvatom" za samo nekoliko sekundi....Naravno da je ovde najbolji komentar naseg sugradjana onaj, u kojem kaze da ce nam i Kosovo isto tako biti vraceno u obveznicama....I naravno, briga njih i za Srbiju i za Kosovo.
Pa i malom detetu je jasno ko dan da: Ako je Srbin vlasnik zemljista ili objekta na Kosovu i to vlasnistvo mu drzava vrati, ne postoji zemlja na ovoj nasoj planeti koja mu to pravo nece priznati...I naravno Kosovo npr. bilo bi u vlasnistvu srpskih gradjana....A ako mu das "bezvredne obveznice"...Pa normalno da nema niceg ni od Kosova ni od nase jadne Srbije....
Pa ljudi zar nije vreme za hapsenje takvih ljudi....gde je ovde drzavni pravobranilac, institucije koje brane drzavu....gde je reakcija predsednika Srbije????

Slobodan-BG

pre 14 godina

Ma kako god,samo neka se ispravi vec jednom ova velika nepravda. Ostecenima treba dati mogucnost da drzavi tim istim obveznicama placaju poreze i sve ostalo sto pristize za placanje a sto naplacuje drzava.

Vladimirr

pre 14 godina

Mojima nije oteta imovina, i nista ne ocekujem nazad. Ali zar nije pre svega pravedno a onda i logicno da bude vracena imovina onima kojima je NASILJEM i NEPRAVEDNO uzeta imovina uz suludu ideju da svi treba da imaju isto (citaj, i radnici i neradnici), a onda podeljena braci i stricevima? Mozda je najbolje poenta da ce to SVIM GRADJANIMA biti od koristi, jer ce kada ta imovima bude podeljena moci da se kaze da je u zemlju Srbiju, bar delimocno, ponovo dosao zakon. I da svako zna sta je njegovo. Naravno, obveznice su jedna nova kradja, podeliti u naturi sto moze, a ono sto nemoze, vlasnik da odluci da li ce uzeti kompenzaciju u naturi negde drugde od drzavne imovine ili nekakve obveznice...

Mirko Jelenković

pre 14 godina

Predsedniku Vlade, gospodinu Cvetkoviću

Poštovani gospodine Cvetkoviću,

ja sam Mirko Jelenković, i jedan sam od velikog broja građana države Srbije koji još uvek čekaju da ova demokratska vlast konačno donese davno obećani zakon o povraćaju imovine nepravedno oduzete posle drugog svetskog rata.
Zato su me veoma obradovale izjave gospođe Dragutinović u štampi kojima je najavila zakon o restituciji do kraja 2009. godine a kojim bi, citiram: „Prava bivših vlasnika na denacionalizaciju bila bi realizovana naturalnom restitucijom, a tamo gde to nije moguće to bi se uradilo kroz obeštećenje“.
Baš zato me je veoma iznenadio stav državnog sekretara u Ministarstvu finansija, iskazan u više izjava datih medijima gde on izjavljuje da se još nezna model restitucije, a da zbog nedostatka para bivši vlasnici čija imovina ne može da se vrati u naturalnom obliku ne mogu da dobiju realno obeštećenje u punom iznosu već u nekom procentu koji će biti određen visinom raspoloživih sredstava.
Sa druge strane, što se tiče vlasnika otete imovine čija imovina nije prodata i postoju u nezmenjenom obliku, i čiji je povraćaj moguć u naturalnom obliku, što državu Srbiju nebi koštalo ništa, gospodin Ilić smatra da, ako bi se ta imovina vratila originalnim vlasnicima, bio bi narušen „princip ravnopravnosti“ jer bi oni dobili kompletnu otetu imovinu, pa iz tog razloga smatra da bi pravednije bilo da se ni njima imovina ne vrati u naturalnom obliku već da se i oni obeštete u nekom procentu, iako bi to nepotrebno opteretilo fond za restituciju. Pri tome prećutkuje činjenicu da bi u slučaju da, gde god je moguće da se izvrši naturalna restitucija koja državu ne košta ništa, više novca ostalo u takozvanom fondu za restituciju za one slučajeve gde naturalna restitucija nije moguća i gde je obeštećenje jedini mogući vid restitucije. Isto tako zaboravlja da bi taj takozvani „princip rvnopravnosti“ već bio narušen odredbama zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama kojima je predviđena naturalna restitucija.
Vi verovatno znate, da kada je reč o otetoj imovini koja još uvek nije prodata i koja može da se vrati bez ikakvih državnih troškova, da se tu uglavnom radi o malim lokalima u porodičnim kućama.
Potrebno je da znate i to da su posle demokratskih promena, u mnogim gradovima (Aranđelovac, Blace, Rača Kragujevačka, Žagubica,.....) ti mali lokali dati originalnim vlasnicima ili njihovim naslednicima na korišćenje bez nadoknade do donošenja zakona o restituciji.
U nekim drugim gradovima, na osnovu javnih oglasa datih od strane lokalne uprave kojim se ti lokali nude u zakup, naslednici originalnih vlasnika su uzeli u zakup lokale koji su oteti njihovim očevima ili dedovima i sada plaćaju zakupninu za korišćenje imovine koju bi prema zakonima demokratskog sveta mogli da smatraju svojom.
Drugim rečima oni su „svoji na svome“, ali uz plaćanje zakupnine za korišćenje svoje imovine!
U slučaju da umesto naturalne restitucije i u ovim slučajevima primenite model obeštećenja onda bi ovi građani dobili neko obeštećenje za otetu imovinu, a istovremeno bi plaćali zakupninu za korišćenje te iste imovine, ili bi možda novcem od obeštećenja mogli da kupe svoju imovinu od države!
Da bi se izbegla ova, najblaže rečeno, nelogičnost, potrebno je da najavljenim zakonom o restituciji, kao što je gospođa Dragutinović najavila, prava originalnih vlasnika na denacionalizaciju budu realizovana naturalnom restitucijom, a samo tamo gde to nije moguće to uraditi kroz obeštećenje.
Obzirom da je u svojim izlaganjima gospodin Ilić, najavio konsultaciju sa predstavnicima Saveta Evrope u vezi zakona koji priprema, dobro bi bilo da se u tim konsultacijama pozabavi i problematikom malih lokala u porodičnim kućama jer je njih u ovom slučaju najlakše vratiti u naturalnom obliku i bez ikakvih finansijskih opterećenja za državu Srbiju.
Takođe bi pre donošenja zakona o restituciji, trebalo da u skladu sa demokratski prihvaćenim principom konsultativne prakse sa svim akterima, obavi i konsultacije sa udruženjima zainteresovanih građana.
Molim Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima, moralnim principima i demokratskim opredelenjima učinite sve da gde god je to moguće bude izvršena naturalna restitucija, a samo izuzetno, gde to nije moguće, vlasnici ili zakonski naslednici dobiju novčano obeštećenje.
Obzirom da sam i ja jedan od zakupaca svoje dedovine, u prilogu Vam, na sledećem listu dostavljam kopiju uplatnice za februar 2010. godine kao dokaz da plaćam zakupninu za svoj oteti, a sada zakupljeni lokal u prizemlju moje porodične kuće.
zakupac svoje dedovine:

Mirko Jelenković
Prilog uz dopis:

Kopija uplatnice za februar 2010.godine za lokal u porodičnoj kući oduzet na osnovu takozvanog zakona o nacionalizaciji:

Vladimir

pre 14 godina

Ta imovina je "oteta" uglavnom od predratnih tajkuna i kolaboracionista. Ne mislim da bi trebalo da bude vracena njihovim potomcima. Sta je sledece, da vracamo Ilirima ceo Balkan jer smo im ga "oteli" u 7. veku? Desilo se, izgubili ste, mogli ste mnogo vise da izgubite i budite srecni sto niste.

S_R_K_I

pre 14 godina

Zasto bar ne napreve neki soping mol najveci na Balkanu u srcu Beograda i podele nama lokale po proporciji kolika je vrednost oduzete imovine ako nije moguce u naturi.
Nemoj te te obveznice koje ce ako ovako krene pad dinara za 20 god vredeti za jedno letovanje mozda bolje!

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Добро запамтите ... које су тренутно на власти -- све до једне. Немојте случајно да вас ђаво нанесе да поново гласате за њих. У супротном, драги пријатељи, добијамо шта заслужујемо. Ово је најгора влада од 2000. године (а Динкић је био у свакој од њих)!

Нема демократије без учешћа народа. За сваку ситницу и за сваку прљавштину сервирану од стране овакве ... државе морамо на улицу, у медије, у кампање, у акцију. Оваква власт, ко год је чинио, је крива што живимо у џунгли од државе и што нас третирају као мајмуне! Ништа нећемо постићи без јединства и упорности.

sitne duse

pre 14 godina

onda nemoj da se bunite kad vam jednog dana Kosovo vrate u obveznicama.
(pera, 20. mart 2010 11:51)
a sad jos jednom procitaj sta si napisao.i idi da se prekontrolises.

Nezaposlenic

pre 14 godina

Molimo i malo novca koji se nalazi u trzoru proisteklom iz privatizacije (5%)34.499.798,67€ i 13.015.811,28$ i 826.740.675,79rsdin za namene restitucije.Jer racune sa obaveznicama ne moze se platiti.

Ranko

pre 14 godina

A kada smo mi upozoravali da će usvajanje ovog (inače katastrofalnog) zakona o planiranju i izgradnji biti veliki problem, između ostalog i zbog toga što je u njega ubačeno i građevinsko zemljište (a prethodno nije rešeno pitanje restitucije), svi su se pravili ludi: i ministarstvo, i inženjerska komora...

car

pre 14 godina

Ovi na vlasti konačno više nisu normalni jer su preterali sa izluđivanjem ovog napaćenog naroda. Pa Dulić i ostala bratija misle da smo svi mi nedorasli majmuni. Ipak, moraće motka da radi i moraće da nam vrate oteto jer, to je moje bre!!!!

Medju sljivama

pre 14 godina

Jos jedan dokaz da se lopovluk isplati a kriminal prolazi nekaznjeno. Ko svoju decu uci drugacije sam je kriv za njihovu bedu u buducnosti...

Zika

pre 14 godina

Ljudi molim Vas da se skupimo ,da organizujemo protest ?
Moji lokali su vec prodati coveku koji je vozio duvan i kafu. Cela drzava to zna ,ali nikom nista.Svaki pedalj imovine i kapital mogu da dokazem da su zaradjeni na posten nacin ?
Da li se sa ovim slaze i EU ?
Sta se ovde zapravo desava ?
Poslao sam svu dokumentaciju Mrezi za restituciju ,a oni mi nista nisu odgovorili ?
Do gospodina Mileta Antica se ne moze doci . Zasto se ne oglasite i povedete ljude na protest ?

Vladimir

pre 14 godina

Ta imovina je "oteta" uglavnom od predratnih tajkuna i kolaboracionista. Ne mislim da bi trebalo da bude vracena njihovim potomcima. Sta je sledece, da vracamo Ilirima ceo Balkan jer smo im ga "oteli" u 7. veku? Desilo se, izgubili ste, mogli ste mnogo vise da izgubite i budite srecni sto niste.

Slobodan-BG

pre 14 godina

Ma kako god,samo neka se ispravi vec jednom ova velika nepravda. Ostecenima treba dati mogucnost da drzavi tim istim obveznicama placaju poreze i sve ostalo sto pristize za placanje a sto naplacuje drzava.

sitne duse

pre 14 godina

onda nemoj da se bunite kad vam jednog dana Kosovo vrate u obveznicama.
(pera, 20. mart 2010 11:51)
a sad jos jednom procitaj sta si napisao.i idi da se prekontrolises.

frodo

pre 14 godina

znaci ono sto su vasi dedovi oteli nekome, a vi poklonili tajkunima, treba da svi vracaju??
ja mozda hocu ( silom ), ali moje dete nece, posto ga saljem odavde cim odraste.

Milos

pre 14 godina

Sramota! Em nam 60 i kusur godina iskoriscavaju zemlju, em nas sad ovim novim zakonom vredjaju! Vratite nam zemlju, kuce, zgrade, preduzeca...a mi cemo znati sta da radimo sa tim! Sramota, sramota, sramota!

milan-Nis

pre 14 godina

Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom.
(Vladimir, 20. mart 2010 11:54)

Jel to iz LICNOG iskustva!?

Dr Petrović

pre 14 godina

Hoću moje, od kočića do kočića, hoću da mi se isplati i renta. Od mojeg je dodeljeno "Mišku" , od toga je "Miško" kupio moje. Neka svaki "Miško" vrati ono što je dobio džabe.

Gvido

pre 14 godina

A sta je sa drustvenom imovinom koju je sloba pretvorio u drzavnu, a posle i on i ostali u privatnu... Za tu "drustvenu" svojinu su nam skidali sedmu kozu placajuci nas bednim platama. Sada to, valjda, nije nista. NoviBgd nije nista, niGazela nije nista, ni autoput nije nista... Ko ce da vrati tu lovu? Bitno li je da se nagode novi tajkuni sa potomcima starih derikoza.

milan-Nis

pre 14 godina

Ako usvoje ovaj glupi i bezobrazni zakon,dobice ono sto najmanje zele,a to je zatrpan sud u Strazburu tuzbama gradjana protiv drzave,odnosno ono cega se EU najvise boji i to bi znacilo da u EU necemo uci ni 2050!
BEZOBRAZLUK!

mc

pre 14 godina

@vladimir
?!!!!!
Kolaboracionista?!! Neprijatelja?!!
Izdajnika?!!!
A ko si ti da sudis ko je izdajnik, kolaboracionista, narodni neprijatelj?!!!
Imovina je oduzimana SVIMA!!!!
Da li su svi bili izdajnici i neprijatelji?!!
Ceo narod?!!
Svaki trgovac, hotelijer, bankar, zemljoradnik u Kraljevini je bio izdajnik, saradnik okupatora?!!Ajde sto su Kralju uzeli sve, to i razumem, novi rezim, proteran(pa mu i ne treba)!, ali svima?!! I pivara Vajfert, npr?!! I Zdravlje?!! To je pravedno, da covek radi, radi, radi, i pravi nesto, za svoju porodicu i decu i drzava mu uzme, jer njemu je mnogo, a svi treba da imaju podjenako?!!!

inervirani neverni Toma

pre 14 godina

Opet pljacka!Ko koga laze, ko koga ovde maze?
Ma necu obveznice, vec imovinu ili kes u danasnjoj vrednosti i 50 god sto je drzava explatisala moje!
Nisamo mi ko miskovic,kolesar i kompanija,mi smo druga vrsta ljudi

Milan

pre 14 godina

Pa šta raditi sa njihovim \"hartijama\" koje vrede u pravom smislu te reči? Da li je neko uopšte i pomislio koliko bogatstvo bi do sada stvorili svi oni čiji su dedovi imali fabrike, mlinove....? I TO POŠTENIM RADOM!! Pošto je većina oduzete imovine iz Vojvodine, tačno se vidi odnos Beograda prema njoj!! Sramota!!
Ova vlada je počela da se ponaša kao najmaligdnili tumor i zrela je za hirurgiju!!

Dosta_BRE!

pre 14 godina

Kakav argument ...
"Problem je u Zakonu o planiranju i izgradnji" ... Da nije tragicno, bilo bi smesno. Moj komentar bi bio: "Pa...?"

Pa promenite Zakon o planiranju i izgradni. Sta je tu problem za sistemsku stvar i pokusaj da se jednom, konacno, nesto postavi na prave noge. Jer ovo je uzasno lose resenje, koje odgovara samo tajkunima i trenutnoj Vladi i nikom vise. A da ne govorim o tome da je nemoralno, neposteno i da je ovo najneekonomicnije moguce resenje. Ako postoje jasni dokazi cija je bila necija imovina (a postoje), onda je za sve gradjane, vlasnike i buduce Vlade vracanje zemljista jedino posteno i najmanje opterecujuce za drzavu (ili ti njene gradjane!). Ali lakse (ili isplativije ... ) je zabiti glavu u pesak i prebaciti lopticu buducim generacijama, pri tome stiteci ko zna koga i paziti na sebe...

stepan

pre 14 godina

Nikada necemo pristati na sramotne ucene i to sto nude, neka bude jasno da 140.000 porodica uz njihove naslednike moze da izadje na ulicu da brani sa punim pravom svoju posteno zaradjenu imovinu.

Inace nama je otet poslovni prostor od 1000kvm u centru grada i izmedju ostalog tu je sediste 4 stranke - mozda zbog toga nece da vrate, jer je mesecna zakupnina opstini oko 1din/ kvm.

aleks

pre 14 godina

Ono sto ja vidim je da je to sad podeseno tako da ce oko 7 miliona gradjana vratiti novac tom broju od 140 000 pa se pitam da li je i to u redu. Moja porodica nikada nista nije dobila od oduzetog, treba da vrate oni koji su uzeli i od toba se obogatili, a ne ja i moja deca sada da vracamo nesto sa cim veze nemamo. Ali eto narod ce da vrati ostecenima, oni ce biti bar donekle zadovoljni. Tajkuni i profiteri ne moraju da daju nista. A sta mi koji nit jeli nit mirisali.... Zato nemojte sada da nam objasnjavate kao onaj par komentara dole da je to dobro i za NAS OSTALE

toya

pre 14 godina

I tako je na kraju ova ,,demokratska'' vlast, posle 05.10.2000 g, pokazala pravo lice.Prevela je narod ,,zedne preko vode,, i pljacku tog naroda dovela do kraja, tj. totalno ga opljackala i osiromasila, a plus zaduzila.

Vladimir

pre 14 godina

@Vladimir
Imenjace, jadan si i neinformisan.

@admin
Ne mogu da verujem da ste objavili Vladimirov komentar, a "rezete" i za manje.

ded

pre 14 godina

Silom nam je oteto silom ćemo i da vratimo. Ne mogu da shvatim šta više radi ovaj DS. Glasao sam ih oduvek, tako mi i treba. Moj pradeda kome je oduzeta imovina posle WWII bio je član upravo Demokratske stranke Milana Grola. Ne moraju da nam vraćaju dedovinu ali ne moraju ni da je poklanjaju tajkunima.

Иван Смедерево

pre 14 godina

Ово је само доказ да је Србија 5. октобра прешла само у фазу "демократског" КОМУНИЗМА.

gradjanin

pre 14 godina

Bitno je da ce mo otetu dedovinu da vracamo mi koji je nismo oteli,dok ce LICKI,KRAJISKI,CRNOGORSKI,BOSANSKI i ostali generali i UDBASI i dalje da zive u vilama na dedinju.

zoran

pre 14 godina

"Ostavite se više te "otete" imovine. Postoje posledice za kolaboraciju sa okupatorom."


Imovina mojeg dede, inače Solunca iz Velikog Rata, i uspešnog veletrgovca u Leskovcu a koji pogibe zajedno sa mojom babom i dvoje male dece, sestre moje majke, u bombardovanju Leskovca od starane "saveznika" a po navođenju Vrhovnog Štaba sa ostrva Visa 06. 09. 1944. kada su i Nemci i Bugari (okupatori) već u veliko napustili taj grad, oduzeli su Komunisti ubrzo pošto su ušli u Leskovac
E ako je on bio, kako kažeš, kolaboracionista onda si stvarno respektabilni poznavalac istorijskih činjenica.
Malo preteruješ prika i može se desiti da nekoga i uvrediš...

Nespavac

pre 14 godina

Srbija je jedina drzava koja nije vratila oteto.Vec je dozvolila da oteto dobije nove vlasnike.Prave vlasnike ce nadalje ponizavati smesnim Zakonima...

vladimir

pre 14 godina

Hirurg koji je jednim potezom unistio privatno vlasnistvo u jednoj celoj zemlji.
Ako jednog hirurga, po partiskoj duznosti postave za ministra gradjevine, sta drugo i moze da se ocekuje od te zemlje(jadne Srbije).Covek je seo s nekoliko tajkuna i dogovorio se.... ja vama zakon, kojim cu da unistim 20 vekova postojanja neprikosnovenog prava na privatnu svojinu...a vi meni... sta mislite??? (koliko miliona????)...znaci: Prosto i jednostavno....dobro za par ljudi, a Srbija???? Ma i sta ce mu Srbija kad ce s tih "nekoliko" milioncica da zivi u bilo kojoj zemlji na svetu on i njegovi potomci jos toliko vekova koliko je u Srbiji unistio "jednim hirurskim zahvatom" za samo nekoliko sekundi....Naravno da je ovde najbolji komentar naseg sugradjana onaj, u kojem kaze da ce nam i Kosovo isto tako biti vraceno u obveznicama....I naravno, briga njih i za Srbiju i za Kosovo.
Pa i malom detetu je jasno ko dan da: Ako je Srbin vlasnik zemljista ili objekta na Kosovu i to vlasnistvo mu drzava vrati, ne postoji zemlja na ovoj nasoj planeti koja mu to pravo nece priznati...I naravno Kosovo npr. bilo bi u vlasnistvu srpskih gradjana....A ako mu das "bezvredne obveznice"...Pa normalno da nema niceg ni od Kosova ni od nase jadne Srbije....
Pa ljudi zar nije vreme za hapsenje takvih ljudi....gde je ovde drzavni pravobranilac, institucije koje brane drzavu....gde je reakcija predsednika Srbije????

I.S.

pre 14 godina

Ljudi, ne nadajte se povracaju otete imovine od ove drzave. Ovde sta je jednom oteto ostaje oteto, bolje gledajte izvlacite decu odavde u neku drugu zemlju gde im niko nista nece oduzimati. Ova drzava ljudima uzima sve, pa i zivot, ne pruza mladima nadu nizasta, a vreme prolazi, generacije prolaze.

zoran

pre 14 godina

Domaci biznismeni nisu dozvolili ranije donosenje zakona kako bi jeftino prisvojili tudje!!!
Osiromaseni gradjani ce sada i taj deo morati da vrate, što bi se reklo "duplo golo"

djolle

pre 14 godina

zakon o prostornom planiranju i jeste donet da bi se omogucilo tajkunima da besplatno dodju i do zemljista; zato i drzava ne namerava da azurira evidencije svoje imovine, jer bi se onda jasno videlo sta moze da se vrati u naturi, a sta ne

duh komunizma i dalje prisutan

Rascia

pre 14 godina

Lepo sam ja pravniku rekao da ce se oduzeta imovina jedino moci vratiti sa akcijom zauzimanja nepokretnosti, useljevanjem celom familijom, strajkom gladju, odbijanju odlaska sa imovine, i medjusobnim tuzbama oko iseljevanja.

rr

pre 14 godina

E sad,ovo verovatno neće objaviti.Najviše konvertita ima među stanovnicima beogradskih opština Stari Grad,Savski Venac i Vračar.Prvo su njihovi preci ,posle II rata, upali u tuđe stanove ili su od tadašnje vlasti podobijali stanove kao proveren kadar.A zatim su njihovi potomci,koji su se obogatili sa privilegovanih pozicija,pokupovali vile i stanove na ovim teritorijama.I na kraju su svi postali demokratski nastrojeni.

Nidza

pre 14 godina

Pošto ljudi kojima treba da se vrati imovina nisu skloni podmicivanju i kradji do sada nisu uspeli da dobiju ono sto im pripada. Ali o tome da ce biti odustajanja, to moze da se zaboravi. Pravo svojine ne zastareva. Tuzicemo ovu drzavu do sudnjeg dana. Ja sam unuk pokojnog ostecenog, a imam dete, to je jos oko 80 godina teranja otprilike, valjda ce biti dosta.
Ono sto je jedino lose u svemu je sto gradjani koji nisu osteceni ne vide koliko bi dobra i njima naturalna restitiucija donela. Tu pre svega mislim na jasne svojinske odnose, umesto opterecenja svih gradjana kroz isplacivanje obveznica, dodatni prihodi od poreza na svojinu, realno trziste nekretnina, sprecavanje korupcije sto buduce sto legalizovanje dosadasnje, i jos niz indirektnih dobitaka...
Sto se tice argumenata protiv:
Da su to "stari" tajkuni, to mozda i postoji ali je u pitanju 1 promil ostecenih(recimo oko 150 zahteva) i njima je ok da ne bude vraceno sve, vec recimo do odredjene sume ili procenta imovine i oni bi to prihvatili takodje siguran sam - recimo do 10 ili 20 miliona evra u imovini. Ponavljam takvi slucajevi su retkost, u stvari izuzetak koji bi se moga resiti lako, kao sto je gore navedeno. Ostatak od
139 850 ljudi treba da dobije imovinu cija se vrednost krece od 50 000 do 1 milion evra najvise, i ta imovina je u vlasnistvu Rebulike Srbije trenutno ili je privatizovana pod sumnjivim okolnostima(po 10 puta manjoj ceni od realne), ali u najvecem broju slucajeva bi se i sada bez problema vratila u ruke zakonitih vlasnika.
I recite mi koja je logika da se zbog specijalnih slucajeva ne donosi zakon 20 godina. Cist apsurd. Ili ogroman finansijski intres sadasnjih tajkuna i korumpiranih politicara, koji u tome vide legalizovanje dosadasnje kradje, ali jos vise od toga - buduce kradje i prodaje imovine koja je jos uvek u posedu Republike Srbije.
Mreza za restituciju se jako slabo bavi promocijom opsteg interesa gradjana koji se postize restitucijom i to joj zameram navise.
Podele tipa komunisti/partizani uzeli imovinu gradjanima/cetnicima su kontraproduktivne i samo kvare sliku istine zbog cega nije donet zakon. Rehabilitacija "izdajnika" koji su osudjeni posle II Svetskog rata se vec godinama odvija u sudovima i tu treba traziti kakvu takvu satisfakciju za porodice osudjenih. Za neupucene - ako je imovina oduzeta "izdajnicima" oni, odnosno njihovi potomci ne mogu dobiti nista dok ne budu sudski rehabilitovani, ni po jednom zakonu o resttiuciji. Znaci prvo rehabilitacija(uglavnom posthumno) pa tek onda neka prava imaju njihovi naslednici.
Jedini koji trenutno zastupaju interese svih gradjanja Srbije, a pre svega onih kojima je imovina oduzeta su institucije Evropske Unije. Nadam se da ce to biti dovoljno za neko prihvatljivo resenje - ovo sto je opisano u ovom tekstu to nije i izazvace tuzbe sudu u Strazburu.
Jos jednom poruka srpskim tajkunima i njihovim placenicima - Mi necmo odustati!

Mileva

pre 14 godina

To bi bia velika sramota. Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komentar?

S_R_K_I

pre 14 godina

Zasto bar ne napreve neki soping mol najveci na Balkanu u srcu Beograda i podele nama lokale po proporciji kolika je vrednost oduzete imovine ako nije moguce u naturi.
Nemoj te te obveznice koje ce ako ovako krene pad dinara za 20 god vredeti za jedno letovanje mozda bolje!

Vladimirr

pre 14 godina

Mojima nije oteta imovina, i nista ne ocekujem nazad. Ali zar nije pre svega pravedno a onda i logicno da bude vracena imovina onima kojima je NASILJEM i NEPRAVEDNO uzeta imovina uz suludu ideju da svi treba da imaju isto (citaj, i radnici i neradnici), a onda podeljena braci i stricevima? Mozda je najbolje poenta da ce to SVIM GRADJANIMA biti od koristi, jer ce kada ta imovima bude podeljena moci da se kaze da je u zemlju Srbiju, bar delimocno, ponovo dosao zakon. I da svako zna sta je njegovo. Naravno, obveznice su jedna nova kradja, podeliti u naturi sto moze, a ono sto nemoze, vlasnik da odluci da li ce uzeti kompenzaciju u naturi negde drugde od drzavne imovine ili nekakve obveznice...

Dragan

pre 14 godina

Sramotan potez vlasti u interesu tajkunskih oligarha. Na mutan način stečeno gradjevinsko zemljište neće morati da se vraća starim vlasnicima, već će shodno novom zakonu o izgradnji postati vlasništvo tajkuna... O poljoprivrednom zemljištu da ne govorim, potpuno je besmisleno ne vratiti ga u naturi. A oštećeni građani? kao i uvek, to su miševi i boranija, koga uopšte briga za njih.

Ko ovde koga... ?

pre 14 godina

I sve na teret gradjana... Nemoj samo slucajno da ostetite vi vase Alfe, Bete i ostala grcka slova... Pa ipak neko mora da napravi shopping mall-ove gde cete potrositi "mukom" "zaradjen" novac.

Rile

pre 14 godina

Zasto se zurilo sa privatizacijom imovine za koju se znalo da ima nalednike i da moze da se vrati u naturi? Los modalitet vracanja imovine koji je zamisljen da opet narod treba da plati. Normalno kad je narodu posle rata sve bilo i dato pa neka sad on i vraca. E Zemljo...

BP

pre 14 godina

Очекивана вест!Обвезнице! Очекивано и оно - "не знамо када"! Невероватно како су потези власти лако предвидиви. Линија мањег отпора има и узрок (однос оштећених и број оних који су се овајдили - а све у светлу неких будућих избора и гласања). Правда Србију заобилази. Вероватно, с разлогом. Епилог: ми који смо се надали - више се не надамо; ови који су крали и на краденом уживали – смешкају се; Србија пада даље. Можда ово и буде прагматично решење проблема реституције, но, иду године у којима ће се свако отимање надокнађивати - обвезницом. Установљава се прецедент који ће се тицати оних који сада поседују. Сви ћемо преживети, само, хоће ли тај живот имати достојанства?

ivan

pre 14 godina

Zar niko ne vidi kakva se pljačka sprema. Setite se samo stare devizne štednje. Mnogi su se obogatili trgujući tim obveznicama. Pravi vlasnici, jer im treba novac, će prodavati obveznice u pola cene pre vremena dospeća a otkupljivaće ih isti oni koji su im tu imovinu oteli. To je sigurna zarada, otkupiš obveznice i staneš u red na državnu kasu.

Pa stara devizna štednja je nekoliko godina bila glavni posao skoro svih banaka, osiguravajućuh kuća, investicionih fondova itd.

Ljudi povedite računa!

Vladimir Lesic

pre 14 godina

Da se podsetimo. Po Milanu Vujakliji kradja tudjeg nasledstva se zove ekspilacija. Ekspilator je isto sto i drumski razbojnik. E sada. Niko normalan i nije mogao ocekivati drugaciju vest od vlade Srbije. Koraci koji su preduzeti pre donosenja zakona o restituciji su pokazali nameru da se sve ucini u korist zla koje vlada Srbijom vec skoro 70 godina. Fond u kome bi vec trebalo da se nalazi nekoliko stotina miliona evra ,a namenjen za restituciji, je pojela maca. Ko moze da se nada da ce fond od preprodaje tudje imovine, koji je sada planiran, ostati neokrnjen? Niko, jer je jasno da ce i to maca smazati. Mislim da je i ovo jos jedno opipavanje pulsa jer od trenutka kada je Srbija potpisala Konvenciju o ljudskim i manjinskim pravima, nema prava da donosi zakone koji nisu u saglasnosti sa medjunarodnim pravilima igre. U nasem slucaju , zakon mora biti sproveden u razumnom roku, ne sme biti diskriminatoran i mora sadrzavati punu trzisnu vrednost otete imovine, izgubljenu dobit, nastalu stetu kako materijalnu tako i ne materijalnu, kao i placene sve troskove. Ako neko ne veruje neka pogleda sajtove suda u Strazburgu, EU i UN.

Branislav Zekic Zeka

pre 14 godina

Vlada obmanjuje javost.
Notorna je laz da ce vracanje otete imovine mnogo da kosta drzavu Srbiju. Naprotiv, vracanje otete imovine u naturi nece kostati ama bas nista ni drzavu niti njene gradjane. Samo treba da se kao vlasnik te imovine brise drzava Srbija i umesto nje kao vlasnici upisu stari vlasnici.
Dve daktilografkinje bi taj posao za celu Srbiju zavrsile za dva meseca.
A obestecenje starih vlasnika za privatnu imovinu koju je drzava prodala uglavnom tajkunima pasce na teret svih gradjana Republike Srbije.
Sve ostalo je obmana.
Sto se "Mreze" tice treba pod hitno da se obrati Savetu Evrope i zatrazi zastitu prava gradjana na privatnu imovinu od pohlepnih tajkuna i korumpiranih vlastodrzaca.
Velika je ovo bruka i sramota!

CG

pre 14 godina

Ni slucajno takvo nesto prihvatiti.
Vjerovatno bi izdali obaveznice nominovane u dinarima na deset godina,a za deset godina bi vlasnici mogli obrisati znate vec sta sa tim obligacijama jer bi im namjerno izazvana inflacija stampanjem dinara pojela vrijednost...
Ako neko pogleda visoke trgovinske i platne deficite i time doda jos brzo rasteci dug onda je jasno da je vladi u interesu da ponovi ono sto je Milosevic uradio 1993.
Pokupi devize od naroda i orocenu stednju,tim parama otplati dugove drzave ili navrni malo sebi a gradjanima vrati obaveznice ili kes u dinarima propraceni hiperinflacijom...
Vracanje imovine mora da bude in natura ili u kesu u devizima,nikakve trange frange kombinacije prihvatiti,nevjerovatno sta te lopuze sve nece izmisiti...
Bez kompletno izvedene restitucije
(vracanje imovine plus placanje godisnje kamate za bezpravno koriscenje od 1945 godine) slobodno mozete zaboraviti na EU...

Слободан Милованобић

pre 14 godina

Став владе у вези повраћаја имовине је тешко објашњив. Да ли је вредност имовине 2 или 200 милијарди евра, не утиче битно на целу ствар. Зашто ? Зато што је 140.000 људи пријавило свега 20 - 25% свеукупно одузете имовине. Ово решење владе показује да они једноставно не желе да се одрекну опљачканог. Како објаснити да се од преосталих 75 - 80% имовине не може извршити накнада продајом или заменом ? Ово би требало да буде преовлађујући начин накнаде и не би оптеретио буџет, обвезнице би се издавале само у изузетним случајевима. Међутим некоме одговара да се све стави под дугорочни државни дуг, само да не би вратио оно што може да се врати.

naslednica, NS

pre 14 godina

moji nisu bili kolaboracionisti, imovina je oduzimana onima koji su imali puno, da bi oni koji nemaju nishta imali barem malo. Moja porodica je podnela zahtev za povracaj imovine mog dede, u pitanju je zemlja u drzavnom vlasnishtu, i ogorchena sam zbog ove vesti, sa druge strane za imovinu iz porodice moje babe (koja je takodje oduzeta) nismo podnosili zahtev, po babinoj zelji poshto tu imovinu koristi savez slepih. iskreno ne bi mi smetalo da se ta imovina nikad ne vrati, a da zivimo u socijalistichkoj zemlji bez privatne svojine. ali poshto smo se odluchili za kapitalizam i demokratiju, u tom sistemu privatna imovina je neprikosnovena, molim lepo ne dozvoljavam da moju dedovinu, koju je moja porodica generacijama gradila,drzava ispoklanja tajkunima koji su se obogatitli za manje od 10 god, a ja to da gledam i tapshem. Srbijo vidimo se u Strazburu!

bezemljaš

pre 14 godina

Radi vraćanja imovine crkvi država je pre par godina donela lex specialis kojim je predvidjeno vraćanje imovine u naturi,i ta je imovina (a nije mala)već dobrim delom i vraćena.Ovim se samo pokazuje da nismo demokratska i sekularna država,jer se sad običnim smrtnicima nudi neuporedivo nepovoljnije i veoma zakasnelo rešenje.Ujedno,na ovaj način su pogodjeni i gradjani koji nemaju nikakvu vezu sa nacionalizacijom jer će isplata ovih obveznica da ide preko njihovih ledja,a već su procesom kriminalne privatizacije zestoko opljackani(ako naravno ne računamo Dinkićevih velikodušnih 1700 dinara).I na kraju,opet se pokazalo da je zapravo u pitanju jedan pazljivo zamisljen scenario a sve u cilju dodatnog bogaćenja novopecenih kontroverznih biznismena( uglavnom dece istih onih koji su upravo oduzimali tu istu imovinu,i posle sa crvenom knjizicom upravljali njome),i koji su vrlo povoljno dosli do,kako radnicke ,tako i nacionalizovane imovine.Jer,zbog cega bi se onda potpuno nelogicno prvo islo u proces privatizacije,a tek potom u proces denacionalizacije,a sad iznenadno privatizacioni fondovi za restituciju nisu dovoljni...Sve u svemu,nemam lepih reči,što bi rek'o Đ.B...

Dragan

pre 14 godina

Najveci deo oduzete imovine, i danas je u drzavnoj svojini. Gradjani potrazuju samo deo, tj. manje od jedne petine. To je ujedno i dokaz, da posle skoro 20 godina raznih vidova privaztizacija, sustinske privatizacije u Srbiji nije ni bilo. Restitucija je sustinska privatizacija i to kao proces uspostavljanja licne odgovornosti pojedinca nad imovinom, nasuprot kolektivne neodgovornosti koja je vazila u komunizmu, isto kao i danas, samo u drugoj formi. Restitucija je u interesu svih gradjana Srbije i to niko ne moze da ospori. Zato ljudi u Mrezi, stalno govore, da su direktno zainteresovani, a da su svi ostali gradjani indirektno zainteresovani za restituciju. Na zalost, u Vladi postoje pojedinci kojima je samo stalo do licne koristi i koristi njihovih produkata - nekolicine tajkuna. Sustina je u sledecem: drzavna svojina nije ni popisana niti se tacno zna ko i koliko drzavne svojine koristi besplatno. Koliko Mreza brine o interesima svih gradjana Srbije vidi se i iz akcije koju su pokrenuli 1. marta 2010. godine. Gradjani o svom trosku prijavljuju sta je sve drzavna svojina i na taj nacin pokusavaju da preduprede da se ta drzavna svojina ne izgubi bez traga, kao sto neka vec jeste. Stavili su na njihov sajt i obrazac prijave, i do sada ih je podrzao samo Ombudsman, ali jos uvek ni jedna jedina politicka stranka. Sta to znaci? Pa da su svi bili ili su i danas ukljuceni u pljacku. Pitanje svojine, pa i kroz restituciju, je jedno od najvaznijih pitanja u Srbiji, danas ali i u narednim decenijama. Cik da vidimo da se neko usudi da ovaj oblik organizovanog kriminala, koji stoji iza ovakvih ideja da se "ne vidi" tolika imovina koja se moze vratiti, a gradjanima namece da sami sebi isplacuju imovinu. Dok se ovo ne rascisti, nema napretka, sem u merketinskim kampanjama tajkuna. Ocigledno je da ljudi u Mrezi nemaju pare da placaju kampanje, ali zato mozda neki drugi placaju da se njihove aktivnosti ne cuju i ne vide.

Mala

pre 14 godina

A da mi njima legalizaciju platimo obveznicama...
Lako cemo se mi posle medjusobno "prebijati"...
Da se ne "prebijamo" sa njima...nije lepo, iako bi bilo vise nego korisno...

Poreski obveznik

pre 14 godina

Da li je to mozda pljacka poreskih obveznika ? Ako jeste da li mogu da tuzim clanove Vlade za tu kradju ? Ne danas dok su na vlasti, ali sutra ? Da li najavljeno enormno pvecanja poreza na imovinu ima neke veze sa obveznicama ?

Ranko

pre 14 godina

A kada smo mi upozoravali da će usvajanje ovog (inače katastrofalnog) zakona o planiranju i izgradnji biti veliki problem, između ostalog i zbog toga što je u njega ubačeno i građevinsko zemljište (a prethodno nije rešeno pitanje restitucije), svi su se pravili ludi: i ministarstvo, i inženjerska komora...

Nezaposlenic

pre 14 godina

Molimo i malo novca koji se nalazi u trzoru proisteklom iz privatizacije (5%)34.499.798,67€ i 13.015.811,28$ i 826.740.675,79rsdin za namene restitucije.Jer racune sa obaveznicama ne moze se platiti.

Mirko Jelenković

pre 14 godina

Predsedniku Vlade, gospodinu Cvetkoviću

Poštovani gospodine Cvetkoviću,

ja sam Mirko Jelenković, i jedan sam od velikog broja građana države Srbije koji još uvek čekaju da ova demokratska vlast konačno donese davno obećani zakon o povraćaju imovine nepravedno oduzete posle drugog svetskog rata.
Zato su me veoma obradovale izjave gospođe Dragutinović u štampi kojima je najavila zakon o restituciji do kraja 2009. godine a kojim bi, citiram: „Prava bivših vlasnika na denacionalizaciju bila bi realizovana naturalnom restitucijom, a tamo gde to nije moguće to bi se uradilo kroz obeštećenje“.
Baš zato me je veoma iznenadio stav državnog sekretara u Ministarstvu finansija, iskazan u više izjava datih medijima gde on izjavljuje da se još nezna model restitucije, a da zbog nedostatka para bivši vlasnici čija imovina ne može da se vrati u naturalnom obliku ne mogu da dobiju realno obeštećenje u punom iznosu već u nekom procentu koji će biti određen visinom raspoloživih sredstava.
Sa druge strane, što se tiče vlasnika otete imovine čija imovina nije prodata i postoju u nezmenjenom obliku, i čiji je povraćaj moguć u naturalnom obliku, što državu Srbiju nebi koštalo ništa, gospodin Ilić smatra da, ako bi se ta imovina vratila originalnim vlasnicima, bio bi narušen „princip ravnopravnosti“ jer bi oni dobili kompletnu otetu imovinu, pa iz tog razloga smatra da bi pravednije bilo da se ni njima imovina ne vrati u naturalnom obliku već da se i oni obeštete u nekom procentu, iako bi to nepotrebno opteretilo fond za restituciju. Pri tome prećutkuje činjenicu da bi u slučaju da, gde god je moguće da se izvrši naturalna restitucija koja državu ne košta ništa, više novca ostalo u takozvanom fondu za restituciju za one slučajeve gde naturalna restitucija nije moguća i gde je obeštećenje jedini mogući vid restitucije. Isto tako zaboravlja da bi taj takozvani „princip rvnopravnosti“ već bio narušen odredbama zakona o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama kojima je predviđena naturalna restitucija.
Vi verovatno znate, da kada je reč o otetoj imovini koja još uvek nije prodata i koja može da se vrati bez ikakvih državnih troškova, da se tu uglavnom radi o malim lokalima u porodičnim kućama.
Potrebno je da znate i to da su posle demokratskih promena, u mnogim gradovima (Aranđelovac, Blace, Rača Kragujevačka, Žagubica,.....) ti mali lokali dati originalnim vlasnicima ili njihovim naslednicima na korišćenje bez nadoknade do donošenja zakona o restituciji.
U nekim drugim gradovima, na osnovu javnih oglasa datih od strane lokalne uprave kojim se ti lokali nude u zakup, naslednici originalnih vlasnika su uzeli u zakup lokale koji su oteti njihovim očevima ili dedovima i sada plaćaju zakupninu za korišćenje imovine koju bi prema zakonima demokratskog sveta mogli da smatraju svojom.
Drugim rečima oni su „svoji na svome“, ali uz plaćanje zakupnine za korišćenje svoje imovine!
U slučaju da umesto naturalne restitucije i u ovim slučajevima primenite model obeštećenja onda bi ovi građani dobili neko obeštećenje za otetu imovinu, a istovremeno bi plaćali zakupninu za korišćenje te iste imovine, ili bi možda novcem od obeštećenja mogli da kupe svoju imovinu od države!
Da bi se izbegla ova, najblaže rečeno, nelogičnost, potrebno je da najavljenim zakonom o restituciji, kao što je gospođa Dragutinović najavila, prava originalnih vlasnika na denacionalizaciju budu realizovana naturalnom restitucijom, a samo tamo gde to nije moguće to uraditi kroz obeštećenje.
Obzirom da je u svojim izlaganjima gospodin Ilić, najavio konsultaciju sa predstavnicima Saveta Evrope u vezi zakona koji priprema, dobro bi bilo da se u tim konsultacijama pozabavi i problematikom malih lokala u porodičnim kućama jer je njih u ovom slučaju najlakše vratiti u naturalnom obliku i bez ikakvih finansijskih opterećenja za državu Srbiju.
Takođe bi pre donošenja zakona o restituciji, trebalo da u skladu sa demokratski prihvaćenim principom konsultativne prakse sa svim akterima, obavi i konsultacije sa udruženjima zainteresovanih građana.
Molim Vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima, moralnim principima i demokratskim opredelenjima učinite sve da gde god je to moguće bude izvršena naturalna restitucija, a samo izuzetno, gde to nije moguće, vlasnici ili zakonski naslednici dobiju novčano obeštećenje.
Obzirom da sam i ja jedan od zakupaca svoje dedovine, u prilogu Vam, na sledećem listu dostavljam kopiju uplatnice za februar 2010. godine kao dokaz da plaćam zakupninu za svoj oteti, a sada zakupljeni lokal u prizemlju moje porodične kuće.
zakupac svoje dedovine:

Mirko Jelenković
Prilog uz dopis:

Kopija uplatnice za februar 2010.godine za lokal u porodičnoj kući oduzet na osnovu takozvanog zakona o nacionalizaciji:

NajboljeIzBanata

pre 14 godina

Добро запамтите ... које су тренутно на власти -- све до једне. Немојте случајно да вас ђаво нанесе да поново гласате за њих. У супротном, драги пријатељи, добијамо шта заслужујемо. Ово је најгора влада од 2000. године (а Динкић је био у свакој од њих)!

Нема демократије без учешћа народа. За сваку ситницу и за сваку прљавштину сервирану од стране овакве ... државе морамо на улицу, у медије, у кампање, у акцију. Оваква власт, ко год је чинио, је крива што живимо у џунгли од државе и што нас третирају као мајмуне! Ништа нећемо постићи без јединства и упорности.

Zika

pre 14 godina

Ljudi molim Vas da se skupimo ,da organizujemo protest ?
Moji lokali su vec prodati coveku koji je vozio duvan i kafu. Cela drzava to zna ,ali nikom nista.Svaki pedalj imovine i kapital mogu da dokazem da su zaradjeni na posten nacin ?
Da li se sa ovim slaze i EU ?
Sta se ovde zapravo desava ?
Poslao sam svu dokumentaciju Mrezi za restituciju ,a oni mi nista nisu odgovorili ?
Do gospodina Mileta Antica se ne moze doci . Zasto se ne oglasite i povedete ljude na protest ?

Medju sljivama

pre 14 godina

Jos jedan dokaz da se lopovluk isplati a kriminal prolazi nekaznjeno. Ko svoju decu uci drugacije sam je kriv za njihovu bedu u buducnosti...

car

pre 14 godina

Ovi na vlasti konačno više nisu normalni jer su preterali sa izluđivanjem ovog napaćenog naroda. Pa Dulić i ostala bratija misle da smo svi mi nedorasli majmuni. Ipak, moraće motka da radi i moraće da nam vrate oteto jer, to je moje bre!!!!