Četvrtak, 25.02.2010.

22:42

Đilas: Promene kursa loša poruka

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da, zbog neizvesnog kretanja kursa, nije realno očekivati da strani investitori dolaze u Srbiju.

Izvor: B92

Ðilas: Promene kursa loša poruka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Nemos

pre 14 godina

Ako Srbija zeli da privuce velike investitore onda bi ona trebalo da se pozabavi ogromnim porastom evra, koji se stavlja kao teret krivice Guverneru NBS gosp. Jelasicu! tako da stabilizacijom evra... dobicemo sansu da opet budemo jedna od naprimamljivijih zemalja u regionu za strane investitore!

Kida

pre 14 godina

Bravo za Đilasa! Neka pokaže onima što kraduckaju i kradu po državnim preduzećima da ne mogu baš tako lako da se razmeću sa tuđim kapitalom. Privredna sablja na pomolu!!!

Dipl. ing. org. nauka

pre 14 godina

Niti jedna ozbiljna kompanije nece igrati na nesigurnom terenu. Odgovornost drzave je da ucini taj teren pouzdanim i ravnopravnim za sve igrace.

Davor

pre 14 godina

Ako neko zna šta radi, onda je to Djilas! Već je dokazao da se odlično snalazi u svojoj ulozi! Odličan je gradonačelnik, a pre svega čovek i pravi primer poštenog čoveka u našoj slupštini!

Milica Rankovic

pre 14 godina

Svest nacije o ekonomiji jedne drzave mora biti na visokom nivou, srazmerno podrazumevajuci i stepen realnog gledista trenutnog stanja-same politike,koja istu drzavu treba da dovede do sveukupnog boljeg zivota gradjana.
Upravo tako ja razumem gospodina Djilasa! To sve podrzavam sa dobrom zreloscu sa mojih 20 godina..

Olja_ps

pre 14 godina

Slazem se sa gradonacelnikom...najvise je u pravu za varirajuci kurs...ko zna koliko ce se promeniti u roku od nekoliko dana.A drzava je inace po svemu nestabilna..:) Bar je covek,jedan od retkih iskren!Ali ne verujem da ce njegove reci na to uticati...

Bane

pre 14 godina

Samo da svi rade posao kao Djilas i kurs i sve će se poboljšati. Jer na kurs u našoj zemlji najviše utiče političko stanje zemlje. Kada budu prestali svi ovi štrajkovi i buntovi biće dinar stabilniji.

Wien

pre 14 godina

Đilas je izgleda jedina osoba ovde koja zna da radi svoj posao.Jedva čekam da počne gradnja metroa po modelu mog drugog po redu omiljenog grada, Beča.

Po

pre 14 godina

"Đilas je kritikovao i rad "Srbijagasa", istakavši da tri meseca grad čeka odgovor od te kompanije na pitanje kako se formira cena gasa."

Tako se radi posao.Dokle god budete ovako radili imate moju podršku.

menadzer

pre 14 godina

Slazem se da velike oscilacije kursa nisu dobre za ekonomsku stabilnost jedne zemlje i privlacenje stranih investicija.Naravno,ne treba paniciti jer ovo moze malo pomoci nasim izvoznicima ali ne treba ni dozvoliti vece oscilacije kursa.NBS mora pazljivije da prati stanje na trzistu i da blagovremeno reaguje kako ne bi bilo neprijatnosti.

Bitte

pre 14 godina

Kad bi svaki političar radio svoj posao kao Gradonačelni bilo bi mnogo bolje svima.Stvarno svaka mu čast kako je digao grad na noge u relativno kratkom roku.

zokisg

pre 14 godina

Gradonačelnik Đilas je u pravu kada kaže da kurs treba biti stabilan jer je to neophodno za nove investicije i projekte u Beogradu i Srbiji.Planovi i projekti u budućnosti koji treba da poboljšaju razvoj i funkcionisanje grada najviše zavise od stabilosti kursa i takođe od stanih investitora koje treba privući da ulažu čime će se stvoriti uslovi za nova radna mesta i bolji život svih nas. Bravo za ĐILASA!!!!

face

pre 14 godina

Ne znam ko je bolji menadzer od samog gradonacelnika! Covek koji je u politiku usao kao vec ostavren biznismen, nema greske! A i do sada se pokazalo da sve sto je radio, gradonacelnik je radio najbolje...

Hogar Strasni

pre 14 godina

Da sam ja strani investitor i da hocu da ulozim 1000 evra u Srbiju, verovatno bih sad odustao, a da sam ulozio 1000 evra po kursu 90, sad bih verovatno poludeo, jer tada sam kupio opremu za 90000 dinara i racunao na dobit od 20000, sto je 22,22%, ali sada je mojih 20000 zapravo 20% povracaja na ulozenih 1000 evra. Naravno da ce ljudi odustajati. Treba smiriti kurs. Drago mi je da neko to primecuje.

Gnom

pre 14 godina

Svako ima pravo da kroz protest izrazi svoje nezadovoljstvo uslovima na radu, ali se ne sme dozvoliti da zbog toga cela zemlja ispasta. Blokada medjunarodnih saobracajnica mora biti zabranjena

igor perkovic

pre 14 godina

Mislim da Djilas pretruje. Nije to ni njegov posao, ne razume se u ekonomiju, jeste da ima firmu ali je to svat mikroekonoije, a ne makroekonomije.

Ne valja kada je na takvom mestu i koji pokusava da deli packe svima na koje naidje.

Janick

pre 14 godina

Da, jeste kurs odnos ponude i traznje... Da, znacajne fluktuacije kursa jesu los signal za priliv FDI!!!
Mnoge zemlje su presle na rezim fluktuirajuceg deviznog kursa ali vode diskrecionu politiku intervencijama CB i tako sprecavaju velike fluktuacije.
mislim da je gradonacelnik u pravu... Jednostavno, lobi grupe koje cine uvoznici kojima odgovara apresiranost valute uticu na kreatore monetarne politike! Sa druge strane izvoznici cupaju kosu zbog toga sto su im proizvodi nekonkurentni na stranom trzistu. Ovo, dugorocno, ima negativne reperkusije na trgovinski bilans. Naravno, da sam na guvernerovom mestu, nisam siguran za sta bih se odlucio... Ali svaka funkcija nosi svoju odgovornost, a mislim da ova dvojica znaju svoj posao!!!

Elena

pre 14 godina

Kada bi nam svi politicari bili ovakvi, ova zemlja bi veoma brzo napredovala. Nazalost, nasi politicari se bolje razumeju u demagogiju, nego u ekonomiju. Ne slazem se nekim od komentara ovde da Djilas ne treba da se bavi ovom temom. On je ipak jedan od retkih koji je u politiku usao kao vec uspesan menadzer i verovatno zna o cemu prica, a mnogima bi bilo pametnije da ga poslusaju.

Boba

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u drzavu u kojoj je valuta toliko slaba i gde svako moze da blokira sta god mu padne na pamet i da za to ne odgovara. Svejedno da li je pruga ili ugao Nemanjine i Kneza Milosa. Djilas se za sad pokazao kao odlican menadzer, dovoljno je pogledati sta je uradio sa gradom, koliko lepse izgleda. Mozda bi ga ipak trebalo poslusati i kad su neke ozbiljnije stvari u pitanju.

Stiv

pre 14 godina

Ovaj covek je definitivno medju onim politicarima koje najvise postujem i cije misljenje najvise cenim. Sve sto je do sada uradio u gradu Beogradu, ispostavilo se kao odlican potez coveka koji se bavio biznisom i zna sta radi.

Jasna G.

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u ovakvu zemlju. Niko nikada ne zna koliko ce sutra dinar vredeti. Svako moze da blokira sta god mu padne napamet, svejedno da li je to pruga kod Lapova ili centralna gradska ulica. Zato bi ovog coveka trebalo poslusati, jer je do sada pokazao da zna sta prica.

Dulka

pre 14 godina

Pa naravno da nece da dolaze. Ali ne zato sto je kurs nestabilan nego zato sto gospodo draga nekima "izlazite u susret" pa dobiju hetar zemlje da naprave trzni centar u strogom centru a neki to trebaju debelo da plate. E zato ne dolaze - zbog nelojalne konkurencije.
A gradonacelnikubi porucio da radi svoj posao i da vec jednom podnese izvestaj oko Usca sto ga je g. Predsednik zamolio a ne da brine sve brige ove drzave. Ili se on mozda kandiduje za buduceg premijera, guvernera ...

sima strahota

pre 14 godina

..o cemu prica ovaj covek..

..kurs je za godinu dana fluktuirao 5% u odnosu na evro, evro u odnosu na dolar skoro 15%..

..sad, ako je stabilnost kursa jedini magnet za investitore, ocekujem da ce cuvsi gradonacelnika sve firme iz eu da u ponedeljak pohrle u srbijicu, lele si ga nama onda..

..sustina je ipak u sledecem..

..investitori koji interesuju djilasa stvarno imaju problem..

..prave trzne centre, kupuju robu na strani, prodaju ovde, tamo skuplje plate, ovde prodaju za manje para, bas im se i nesto ne isplati u zadnje vreme da prave usca i delta sitije..

..samim tim, nema grad odakle da naplati taksu na komunalno opremanje zemljista, a treba naraniti stotine pravnika u beolendu i ostale zamlate sto cekaju penziju na teret budzeta grada..

..sa druge strane, ovi sto nesto proizvode ovde pevaju pod tusem, em sve sto kupe u srbiji (rad, materijal, energenti) u evrima biva sve jeftinije pa im je i proizvod konkurentniji preko, em kad se naplate u evrima vise im para ostaje da troskare ovde..

..sto ce reci, drz se djilase prodaje reklama, struga i glodalice, ne ofiraj se oko ovoga sto ne znas..

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne, g.Đilas, totalno ste promašili temu. Stranim investitorima nije nikakav problem to što ne znaju koji će biti kurs kroz mesec dana. (Uostalom, u kojoj to ozbiljnijoj državi sveta garantuju fiksni kurs sledećih mesec dana?!). Nisu im ni problem česti štrajkovi jer štrajkova nema u firmama kojima rukovode stručni i kompetentni ljudi, a ne stranački čankolizi.
Njihov najveći problem je to što nas poznaju k'o zlu paru, mnogo bolje nego što mi sami sebe poznajemo.
Između ostalog, dobro znaju da se ovde ne poštuje nikakav ugovor, ni potpis, ni zakon, ako to nekome slučajno "ne odgovara". Znaju i da je ovde sve na "dođem ti" i da mogu da naplate dug u najboljem slučaju ako su spremni da "sređivačima stvari" daju poveliki procenat od onog što im je dugovano. Znaju da je ovo partijska država i da je korupcija državnih činovnika premašila svaku meru, kao što znaju i da ne mogu očekivati ama baš nikakvu zaštitu od tzv."pravosuđa" ove tzv."države".
Da li biste vi investirali neku ozbiljniju svotu novca u takvu "državu"? Ja ne bih, a očigledno ni oni neće. Zato su ovde glavni "investitori" perači novca sa sedištem na nekom dalekom egzotičnom ostrvu, a ne ozbiljne i ugledne firme.

vegan

pre 14 godina

Djilas ima svoju firmu i zna kako se posluje, dok mnogi u njegovoj stranci nemaju ni dan radnog vremena van politickih funkcija i javnih preduzeca. To je duboki jaz koji deli Srbiju na sustinski dva dela. Ne moze da se odrzava Titov sistem pomocu para poreskih obveznika.

salebg

pre 14 godina

Posle 10 godina SPS-a sad nam i DS vređa zdrav razum. Bravo gradonačelniče. Vi se hvalite da ste sami zaradili velike pare pa znate valjda kako funkcioniše odnos stanje privrede - kurs i odnos ponuda-tražnja. Dokle god pare zavrašavaju u džepovima ministara i tajkuna i dokle god smo jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi nema ništa od investicija. Toliko o tome gradonačelniče. I aman... još jednom. Ne vređajte nam zdrav razum

ali zato izvoznicima odgovara

pre 14 godina

Kretanje kursa NIJE neizvesno! Sasvim je sigurno da će dogurati do 120 din za evro a verovatno i više.
E,sad što to ne odgovara najpre domaćim uvoznicima,jer ne mogu da se bogate istom brzinom kao ranije,to je njihov problem a ne gdin-a Đilasa.Ili...?

demokrata

pre 14 godina

O gradskim pitanjima brine se ceda jovanovic, o lepoti gradskih zdanja brine se predsednik a o kursu gradonacelnik,
jos samo fali da jelasic pocne da se bavi rekonstrukcijom gazele i to bi bilo to.
nije ovo gradonacelnice, neka drzava nego nasa, ne vladaju u njoj neki ljudi, nego demokrate koje smo mi birali i koji su vas postavili na mesto gradonacelnika.
najmanje sto ste duzni je da kada govorite o politici govorite MI demokrate i nasi koalicioni partneri ocigledno nismo sposobni...

М.Н. Лазар

pre 14 godina

Ђиласу Драгане,
заборавио си, да си и ти шетао преко (а тиме и блокирао) Бранковог моста.Тако си дошао до популарности, власти, а богами и пара.
Ти оспораваш свето право на побуну!
Код нас, је наопака држава и друштво, па и начини побуна су несувисли.
Боље би било, да се запиташ, какве друштвено-економске услове, креира власт, у којој и ти добрано учествујеш.

milos

pre 14 godina

Kada bi kurs valute bio jedini faktor dobre ekonomije onda bi svi i dalje koristili dukate i dijamante kao monete. Političari demagozi se hvataju za kurs jer znaju da je to nešto na šta se svako u Srbiji opekao. Činjenica jeste da niko u Srbiju ne zna da dovuče investitore i da svi peru ruke na svoj način dok im plata legne fino na račun svakog meseca.

Icić Nebojša

pre 14 godina

Gospodin Đilas s pravom brine oko kursa jer je 100 dinara bila neka psihološka granica; nakon nje 150 dinara za evro će se dostići veoma brzo, a tu tek nastaju problemi jer je većina stanovništva uzela skupe kredite vezane za evro dok njihove plate sigurno neće pratiti tempo promene kursa. Jeste da će biti bolje za izvoznike, ali mi kao građani mnogo zavisimo i od uvoza.Kako u poslednje vreme niko o nikome ne brine, a naročito velike i jake ne zanima standard građana, to mi zaista godi da bar neko od političara pokušava da misli i na građane jer to je prava pozadina Đilasove izjave o kursu.
Što se tiče blokade puteva i tu je u pravu, radnici skoro nimalo ne brinu o sindikatima i svojim pravima, pa kad zagusti onda umesto da sindikati pregovaraju oni blokiraju puteve. Prvo treba ojačati sindikate, i naravno, učlaniti se u njih, pa će država mnogo pažljivije donositi neke odluke.

Vorda

pre 14 godina

Ovaj covek me je potpuno razocarao. Poceo je da daje izjave u dnevno politicke svrhe. Izjava o stranim investitorima je potpuno nebulozna. Investitori u Srbiju donose evre a ne dinare, pa im samim tim ovakva razlika u kursu uopste nije bitna. A ako neki posao ugovore u dinarima eto njima usteda. Nije mi jasno kako Djilas moze da izjavi ovako nesto. Pa covek je po profesiji inzenjer i nije nimalo glup. Ponavljam, ovakve izjave sluze iskljucivo za ispiranje mozgova i zbunjivanje gradjana Srbije. Za stanje dinara je kriva iskljuciva drzava zbog svoje ocajne ekonomske politike. Nesposobnost na delu.

011

pre 14 godina

..zbog neizvesnog kretanja kursa, nije realno očekivati da strani investitori dolaze u Srbiju..
A u kojoj to zemlji je izvesno kretanje kursa pa tamo idu investitori? Prosto je neverovatno kako su nasi politicari svestrani i razumeju se u sve nauke...najvise u gledanje u soc i pasulj.

Ivan

pre 14 godina

Da li ovi u koaliciji koja vlada Srbijom uopste komuniciraju medjusobno ili mora ovako preko medija?

Ovo sto je rekao Djilas je apsoluno tacno i samo ovi koji se zalazu za fluktuirajuci kurs i koji su ocigledno ekonomiju ucili iz predratnih knjiga, mogu da napadaju ovakvo razmisljanje.

Kurs i inflacija su pokazatelj stabilnosti privrednog ambijenta. Ukoliko se svaki dan desavaju fluktuacije ovog tipa, niko ozbiljan nece da ulozi ni evro u takvu drzavu. Zasto bi, ukoliko ima bar 50-tak drugih drzava u Evropi gde je sve stabilno i gde nesto moze da se planira. Investicije se u ozbiljnom svetu planiraju i otplacuju 10-15 godina. Kod nas ne mozes da planiras ni 10-15 dana unapred...

Voja

pre 14 godina

Gradonačelniče upravo ste otkrili toplu vodu! Bravo, genijalno! Samo bih Vas obavestio da je igrom slučaja Vaša stranka na vlasti.

nikolaa

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, jako su Vas dobro naucili da spinujete javnost odnosno da uzrok pretvorite u posledicu... investitori ne dolaze u Srbiju jer je ovde korupcija jako velika, politicka nestabilnost konstantno prisutna i uslovi(zakoni) u kojima posluju kompanije se menjaju jako cesto i u skladu sa pojedinacnim interesima.... e, kada se to desava nema ''green'' investicija, nema svezeg kapitala, nema realnog povecanja GDP, nema realnog rasta plata, nema rasta zivotnog standarda i nema problema sa inflacijom.... ah, da umalo da zaboravim MONOPOL svuda u medijima, trgovini, politici....pozdrav....

janis

pre 14 godina

Стратешки инвеститори приликом одлучивања да ли да улажу у неку земљу придају важност следећим факторима по следећем редоследу:
1) политичка стабилност
2) специфични показатељи о сектору / грани
3) владавина права
4) макроекономско окружење
5) профитабилност
6) пословно законодавство
инфраструктура
7) терет администрације
...
14) стање банкарског система
15) регионална интегрисаност
16) специфичности радне снаге
17) социјална инфраструктура
18) национални порески систем
19) специфичности капитала
20) национална пореска администрација
21) специфичности земљишта
Кад говоримо о економском систему, не можемо говорити само о курсу, већ и о другим агрегатима (инфлација, дефицит, каматне стопе, девизни режим, степен дерегулације и приватизације…).
Курс динара је годинама уназад прецењен, а полуге за његово подупирање су попуцале и иструреле као и све у држави (Данској).

poznato

pre 14 godina

Nas glavni problem je sto je drzava Srbija jednom nogom jos u socijalizmu, a drugom zakoracila u kapitalizam.
A narod pametan. Koristi blagodeti oba sistema, strajkuje, blokira privatno vlanistvo,..

Aca

pre 14 godina

Izvinite gospodine Djilas, nesto se slazem, ali koji ce kurs Jena biti u Japanu za mesec dana, dolara u Americi ili samog Evra u Briselu? Nije tacno da svi znaju inace bi svi bili milioneri.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Najmanji je problem kurs, veci je problem ono na cega mozete da uticete, kao na primer: nelojalna konkurencija, izdavanje dozvola za gradnju, nejasni zakoni, sporo sudstvo, papirologija, imovinski odnosi...KORUPCIJA!!! jel treba jos???

Goran

pre 14 godina

Podržavam stavove gradonačelnika osim ovo njegovo petljanje u politiku kursa.

Ne razumem zašto mu to treba, zar nema u njegovom okruženju ni jedan makroekonomista da mu sugeriše da to što govori su gluposti?

Strane kompanije savršeno znaju da posluju u uslovima plivajućeg kursa, da nije tako kurs EUR-USD bi bio fiksiran, a ne bi se određivao na valutnom tržištu.

Kada je reč o pitanjima infrastrukture gradonačelnik manje greši. Mada zaboravlja na neka svoja obećanja, na primer o vrsti metroa. Koliko sastanaka po Evropi i studija grad još planira da plati pre donošenja odluke?

Ekonomista

pre 14 godina

A jos kad bi se u ovoj zemlji svako bavio svojim poslom... Nije gradonacelnikov posao da komentarise kurs. Kurs se upravlja prema stanju privrede i NBS samo pokusava da odrzi nisku inflaciju i likvidnost sistema. Treba kriviti losu privredu (a i menadzere i tajkune), a ne NBS. Kurs je plivajuci, a ne kako se kom politicaru svidi.

Jovan

pre 14 godina

Nije dobro kada se o kursu dinara prema evru od strane političara daju oprečne izjave. Paušalnim izjavama često neutemeljenim ni na elementarnom znanju Monetarne ekonomije ne može se ništa promeniti u stvarnom stanju naše Ekonomije.Srbija mora imati mnogo jaču privredu da bi se mogla sačuvati vrednost dinara.

Nikola

pre 14 godina

"investitori nece dolaziti u zemlju ....u kojoj se svaki čas protestuje. Država očigledno nema snage da spreči blokade pruga i drugih saobraćajnica", kazao je ĐILAS

Pa gradonacelnice ZIVOT u Srbiji NIJE LAK u danasnje vreme.

Treba obezbediti haranu ya porodicu, ZA DECU sve sto treba, odecu, obucu, skolski pribor.

NIJE LAK ZIVOT u danasnje vreme

nikola

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, politika kursa dinara kao i ostala makroekonomska pitanja, su jako komplikovane stvari u koje se Vi ne r a z u m e t e.
Ovo Vam najdobronamernije porucujem. Nemojte analizirati nesto cije osnove jos niste savladali. Jako Vas postujem, i smatrama da ovakvim izjavama samo urusavate svoj kredibilitet.

bezimena

pre 14 godina

Ma koga briga za strane investitore, "dobili" smo kredite, pa u "javnom" sektoru mogu da se dele plate, sa ciframa koje ne mogu da stanu na kućni digitron. Dok se pare potroše doći će izbori, nova (lažna) obećanja, nova zaduživanja...

bezimena

pre 14 godina

Ma koga briga za strane investitore, "dobili" smo kredite, pa u "javnom" sektoru mogu da se dele plate, sa ciframa koje ne mogu da stanu na kućni digitron. Dok se pare potroše doći će izbori, nova (lažna) obećanja, nova zaduživanja...

Nikola

pre 14 godina

"investitori nece dolaziti u zemlju ....u kojoj se svaki čas protestuje. Država očigledno nema snage da spreči blokade pruga i drugih saobraćajnica", kazao je ĐILAS

Pa gradonacelnice ZIVOT u Srbiji NIJE LAK u danasnje vreme.

Treba obezbediti haranu ya porodicu, ZA DECU sve sto treba, odecu, obucu, skolski pribor.

NIJE LAK ZIVOT u danasnje vreme

nikola

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, politika kursa dinara kao i ostala makroekonomska pitanja, su jako komplikovane stvari u koje se Vi ne r a z u m e t e.
Ovo Vam najdobronamernije porucujem. Nemojte analizirati nesto cije osnove jos niste savladali. Jako Vas postujem, i smatrama da ovakvim izjavama samo urusavate svoj kredibilitet.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Najmanji je problem kurs, veci je problem ono na cega mozete da uticete, kao na primer: nelojalna konkurencija, izdavanje dozvola za gradnju, nejasni zakoni, sporo sudstvo, papirologija, imovinski odnosi...KORUPCIJA!!! jel treba jos???

Voja

pre 14 godina

Gradonačelniče upravo ste otkrili toplu vodu! Bravo, genijalno! Samo bih Vas obavestio da je igrom slučaja Vaša stranka na vlasti.

Ekonomista

pre 14 godina

A jos kad bi se u ovoj zemlji svako bavio svojim poslom... Nije gradonacelnikov posao da komentarise kurs. Kurs se upravlja prema stanju privrede i NBS samo pokusava da odrzi nisku inflaciju i likvidnost sistema. Treba kriviti losu privredu (a i menadzere i tajkune), a ne NBS. Kurs je plivajuci, a ne kako se kom politicaru svidi.

Aca

pre 14 godina

Izvinite gospodine Djilas, nesto se slazem, ali koji ce kurs Jena biti u Japanu za mesec dana, dolara u Americi ili samog Evra u Briselu? Nije tacno da svi znaju inace bi svi bili milioneri.

Goran

pre 14 godina

Podržavam stavove gradonačelnika osim ovo njegovo petljanje u politiku kursa.

Ne razumem zašto mu to treba, zar nema u njegovom okruženju ni jedan makroekonomista da mu sugeriše da to što govori su gluposti?

Strane kompanije savršeno znaju da posluju u uslovima plivajućeg kursa, da nije tako kurs EUR-USD bi bio fiksiran, a ne bi se određivao na valutnom tržištu.

Kada je reč o pitanjima infrastrukture gradonačelnik manje greši. Mada zaboravlja na neka svoja obećanja, na primer o vrsti metroa. Koliko sastanaka po Evropi i studija grad još planira da plati pre donošenja odluke?

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne, g.Đilas, totalno ste promašili temu. Stranim investitorima nije nikakav problem to što ne znaju koji će biti kurs kroz mesec dana. (Uostalom, u kojoj to ozbiljnijoj državi sveta garantuju fiksni kurs sledećih mesec dana?!). Nisu im ni problem česti štrajkovi jer štrajkova nema u firmama kojima rukovode stručni i kompetentni ljudi, a ne stranački čankolizi.
Njihov najveći problem je to što nas poznaju k'o zlu paru, mnogo bolje nego što mi sami sebe poznajemo.
Između ostalog, dobro znaju da se ovde ne poštuje nikakav ugovor, ni potpis, ni zakon, ako to nekome slučajno "ne odgovara". Znaju i da je ovde sve na "dođem ti" i da mogu da naplate dug u najboljem slučaju ako su spremni da "sređivačima stvari" daju poveliki procenat od onog što im je dugovano. Znaju da je ovo partijska država i da je korupcija državnih činovnika premašila svaku meru, kao što znaju i da ne mogu očekivati ama baš nikakvu zaštitu od tzv."pravosuđa" ove tzv."države".
Da li biste vi investirali neku ozbiljniju svotu novca u takvu "državu"? Ja ne bih, a očigledno ni oni neće. Zato su ovde glavni "investitori" perači novca sa sedištem na nekom dalekom egzotičnom ostrvu, a ne ozbiljne i ugledne firme.

nikolaa

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, jako su Vas dobro naucili da spinujete javnost odnosno da uzrok pretvorite u posledicu... investitori ne dolaze u Srbiju jer je ovde korupcija jako velika, politicka nestabilnost konstantno prisutna i uslovi(zakoni) u kojima posluju kompanije se menjaju jako cesto i u skladu sa pojedinacnim interesima.... e, kada se to desava nema ''green'' investicija, nema svezeg kapitala, nema realnog povecanja GDP, nema realnog rasta plata, nema rasta zivotnog standarda i nema problema sa inflacijom.... ah, da umalo da zaboravim MONOPOL svuda u medijima, trgovini, politici....pozdrav....

demokrata

pre 14 godina

O gradskim pitanjima brine se ceda jovanovic, o lepoti gradskih zdanja brine se predsednik a o kursu gradonacelnik,
jos samo fali da jelasic pocne da se bavi rekonstrukcijom gazele i to bi bilo to.
nije ovo gradonacelnice, neka drzava nego nasa, ne vladaju u njoj neki ljudi, nego demokrate koje smo mi birali i koji su vas postavili na mesto gradonacelnika.
najmanje sto ste duzni je da kada govorite o politici govorite MI demokrate i nasi koalicioni partneri ocigledno nismo sposobni...

janis

pre 14 godina

Стратешки инвеститори приликом одлучивања да ли да улажу у неку земљу придају важност следећим факторима по следећем редоследу:
1) политичка стабилност
2) специфични показатељи о сектору / грани
3) владавина права
4) макроекономско окружење
5) профитабилност
6) пословно законодавство
инфраструктура
7) терет администрације
...
14) стање банкарског система
15) регионална интегрисаност
16) специфичности радне снаге
17) социјална инфраструктура
18) национални порески систем
19) специфичности капитала
20) национална пореска администрација
21) специфичности земљишта
Кад говоримо о економском систему, не можемо говорити само о курсу, већ и о другим агрегатима (инфлација, дефицит, каматне стопе, девизни режим, степен дерегулације и приватизације…).
Курс динара је годинама уназад прецењен, а полуге за његово подупирање су попуцале и иструреле као и све у држави (Данској).

011

pre 14 godina

..zbog neizvesnog kretanja kursa, nije realno očekivati da strani investitori dolaze u Srbiju..
A u kojoj to zemlji je izvesno kretanje kursa pa tamo idu investitori? Prosto je neverovatno kako su nasi politicari svestrani i razumeju se u sve nauke...najvise u gledanje u soc i pasulj.

Jovan

pre 14 godina

Nije dobro kada se o kursu dinara prema evru od strane političara daju oprečne izjave. Paušalnim izjavama često neutemeljenim ni na elementarnom znanju Monetarne ekonomije ne može se ništa promeniti u stvarnom stanju naše Ekonomije.Srbija mora imati mnogo jaču privredu da bi se mogla sačuvati vrednost dinara.

М.Н. Лазар

pre 14 godina

Ђиласу Драгане,
заборавио си, да си и ти шетао преко (а тиме и блокирао) Бранковог моста.Тако си дошао до популарности, власти, а богами и пара.
Ти оспораваш свето право на побуну!
Код нас, је наопака држава и друштво, па и начини побуна су несувисли.
Боље би било, да се запиташ, какве друштвено-економске услове, креира власт, у којој и ти добрано учествујеш.

salebg

pre 14 godina

Posle 10 godina SPS-a sad nam i DS vređa zdrav razum. Bravo gradonačelniče. Vi se hvalite da ste sami zaradili velike pare pa znate valjda kako funkcioniše odnos stanje privrede - kurs i odnos ponuda-tražnja. Dokle god pare zavrašavaju u džepovima ministara i tajkuna i dokle god smo jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi nema ništa od investicija. Toliko o tome gradonačelniče. I aman... još jednom. Ne vređajte nam zdrav razum

poznato

pre 14 godina

Nas glavni problem je sto je drzava Srbija jednom nogom jos u socijalizmu, a drugom zakoracila u kapitalizam.
A narod pametan. Koristi blagodeti oba sistema, strajkuje, blokira privatno vlanistvo,..

Vorda

pre 14 godina

Ovaj covek me je potpuno razocarao. Poceo je da daje izjave u dnevno politicke svrhe. Izjava o stranim investitorima je potpuno nebulozna. Investitori u Srbiju donose evre a ne dinare, pa im samim tim ovakva razlika u kursu uopste nije bitna. A ako neki posao ugovore u dinarima eto njima usteda. Nije mi jasno kako Djilas moze da izjavi ovako nesto. Pa covek je po profesiji inzenjer i nije nimalo glup. Ponavljam, ovakve izjave sluze iskljucivo za ispiranje mozgova i zbunjivanje gradjana Srbije. Za stanje dinara je kriva iskljuciva drzava zbog svoje ocajne ekonomske politike. Nesposobnost na delu.

sima strahota

pre 14 godina

..o cemu prica ovaj covek..

..kurs je za godinu dana fluktuirao 5% u odnosu na evro, evro u odnosu na dolar skoro 15%..

..sad, ako je stabilnost kursa jedini magnet za investitore, ocekujem da ce cuvsi gradonacelnika sve firme iz eu da u ponedeljak pohrle u srbijicu, lele si ga nama onda..

..sustina je ipak u sledecem..

..investitori koji interesuju djilasa stvarno imaju problem..

..prave trzne centre, kupuju robu na strani, prodaju ovde, tamo skuplje plate, ovde prodaju za manje para, bas im se i nesto ne isplati u zadnje vreme da prave usca i delta sitije..

..samim tim, nema grad odakle da naplati taksu na komunalno opremanje zemljista, a treba naraniti stotine pravnika u beolendu i ostale zamlate sto cekaju penziju na teret budzeta grada..

..sa druge strane, ovi sto nesto proizvode ovde pevaju pod tusem, em sve sto kupe u srbiji (rad, materijal, energenti) u evrima biva sve jeftinije pa im je i proizvod konkurentniji preko, em kad se naplate u evrima vise im para ostaje da troskare ovde..

..sto ce reci, drz se djilase prodaje reklama, struga i glodalice, ne ofiraj se oko ovoga sto ne znas..

Stiv

pre 14 godina

Ovaj covek je definitivno medju onim politicarima koje najvise postujem i cije misljenje najvise cenim. Sve sto je do sada uradio u gradu Beogradu, ispostavilo se kao odlican potez coveka koji se bavio biznisom i zna sta radi.

ali zato izvoznicima odgovara

pre 14 godina

Kretanje kursa NIJE neizvesno! Sasvim je sigurno da će dogurati do 120 din za evro a verovatno i više.
E,sad što to ne odgovara najpre domaćim uvoznicima,jer ne mogu da se bogate istom brzinom kao ranije,to je njihov problem a ne gdin-a Đilasa.Ili...?

Dulka

pre 14 godina

Pa naravno da nece da dolaze. Ali ne zato sto je kurs nestabilan nego zato sto gospodo draga nekima "izlazite u susret" pa dobiju hetar zemlje da naprave trzni centar u strogom centru a neki to trebaju debelo da plate. E zato ne dolaze - zbog nelojalne konkurencije.
A gradonacelnikubi porucio da radi svoj posao i da vec jednom podnese izvestaj oko Usca sto ga je g. Predsednik zamolio a ne da brine sve brige ove drzave. Ili se on mozda kandiduje za buduceg premijera, guvernera ...

Boba

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u drzavu u kojoj je valuta toliko slaba i gde svako moze da blokira sta god mu padne na pamet i da za to ne odgovara. Svejedno da li je pruga ili ugao Nemanjine i Kneza Milosa. Djilas se za sad pokazao kao odlican menadzer, dovoljno je pogledati sta je uradio sa gradom, koliko lepse izgleda. Mozda bi ga ipak trebalo poslusati i kad su neke ozbiljnije stvari u pitanju.

milos

pre 14 godina

Kada bi kurs valute bio jedini faktor dobre ekonomije onda bi svi i dalje koristili dukate i dijamante kao monete. Političari demagozi se hvataju za kurs jer znaju da je to nešto na šta se svako u Srbiji opekao. Činjenica jeste da niko u Srbiju ne zna da dovuče investitore i da svi peru ruke na svoj način dok im plata legne fino na račun svakog meseca.

Jasna G.

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u ovakvu zemlju. Niko nikada ne zna koliko ce sutra dinar vredeti. Svako moze da blokira sta god mu padne napamet, svejedno da li je to pruga kod Lapova ili centralna gradska ulica. Zato bi ovog coveka trebalo poslusati, jer je do sada pokazao da zna sta prica.

Janick

pre 14 godina

Da, jeste kurs odnos ponude i traznje... Da, znacajne fluktuacije kursa jesu los signal za priliv FDI!!!
Mnoge zemlje su presle na rezim fluktuirajuceg deviznog kursa ali vode diskrecionu politiku intervencijama CB i tako sprecavaju velike fluktuacije.
mislim da je gradonacelnik u pravu... Jednostavno, lobi grupe koje cine uvoznici kojima odgovara apresiranost valute uticu na kreatore monetarne politike! Sa druge strane izvoznici cupaju kosu zbog toga sto su im proizvodi nekonkurentni na stranom trzistu. Ovo, dugorocno, ima negativne reperkusije na trgovinski bilans. Naravno, da sam na guvernerovom mestu, nisam siguran za sta bih se odlucio... Ali svaka funkcija nosi svoju odgovornost, a mislim da ova dvojica znaju svoj posao!!!

Wien

pre 14 godina

Đilas je izgleda jedina osoba ovde koja zna da radi svoj posao.Jedva čekam da počne gradnja metroa po modelu mog drugog po redu omiljenog grada, Beča.

vegan

pre 14 godina

Djilas ima svoju firmu i zna kako se posluje, dok mnogi u njegovoj stranci nemaju ni dan radnog vremena van politickih funkcija i javnih preduzeca. To je duboki jaz koji deli Srbiju na sustinski dva dela. Ne moze da se odrzava Titov sistem pomocu para poreskih obveznika.

face

pre 14 godina

Ne znam ko je bolji menadzer od samog gradonacelnika! Covek koji je u politiku usao kao vec ostavren biznismen, nema greske! A i do sada se pokazalo da sve sto je radio, gradonacelnik je radio najbolje...

Ivan

pre 14 godina

Da li ovi u koaliciji koja vlada Srbijom uopste komuniciraju medjusobno ili mora ovako preko medija?

Ovo sto je rekao Djilas je apsoluno tacno i samo ovi koji se zalazu za fluktuirajuci kurs i koji su ocigledno ekonomiju ucili iz predratnih knjiga, mogu da napadaju ovakvo razmisljanje.

Kurs i inflacija su pokazatelj stabilnosti privrednog ambijenta. Ukoliko se svaki dan desavaju fluktuacije ovog tipa, niko ozbiljan nece da ulozi ni evro u takvu drzavu. Zasto bi, ukoliko ima bar 50-tak drugih drzava u Evropi gde je sve stabilno i gde nesto moze da se planira. Investicije se u ozbiljnom svetu planiraju i otplacuju 10-15 godina. Kod nas ne mozes da planiras ni 10-15 dana unapred...

Elena

pre 14 godina

Kada bi nam svi politicari bili ovakvi, ova zemlja bi veoma brzo napredovala. Nazalost, nasi politicari se bolje razumeju u demagogiju, nego u ekonomiju. Ne slazem se nekim od komentara ovde da Djilas ne treba da se bavi ovom temom. On je ipak jedan od retkih koji je u politiku usao kao vec uspesan menadzer i verovatno zna o cemu prica, a mnogima bi bilo pametnije da ga poslusaju.

Hogar Strasni

pre 14 godina

Da sam ja strani investitor i da hocu da ulozim 1000 evra u Srbiju, verovatno bih sad odustao, a da sam ulozio 1000 evra po kursu 90, sad bih verovatno poludeo, jer tada sam kupio opremu za 90000 dinara i racunao na dobit od 20000, sto je 22,22%, ali sada je mojih 20000 zapravo 20% povracaja na ulozenih 1000 evra. Naravno da ce ljudi odustajati. Treba smiriti kurs. Drago mi je da neko to primecuje.

menadzer

pre 14 godina

Slazem se da velike oscilacije kursa nisu dobre za ekonomsku stabilnost jedne zemlje i privlacenje stranih investicija.Naravno,ne treba paniciti jer ovo moze malo pomoci nasim izvoznicima ali ne treba ni dozvoliti vece oscilacije kursa.NBS mora pazljivije da prati stanje na trzistu i da blagovremeno reaguje kako ne bi bilo neprijatnosti.

Bitte

pre 14 godina

Kad bi svaki političar radio svoj posao kao Gradonačelni bilo bi mnogo bolje svima.Stvarno svaka mu čast kako je digao grad na noge u relativno kratkom roku.

Gnom

pre 14 godina

Svako ima pravo da kroz protest izrazi svoje nezadovoljstvo uslovima na radu, ali se ne sme dozvoliti da zbog toga cela zemlja ispasta. Blokada medjunarodnih saobracajnica mora biti zabranjena

igor perkovic

pre 14 godina

Mislim da Djilas pretruje. Nije to ni njegov posao, ne razume se u ekonomiju, jeste da ima firmu ali je to svat mikroekonoije, a ne makroekonomije.

Ne valja kada je na takvom mestu i koji pokusava da deli packe svima na koje naidje.

Po

pre 14 godina

"Đilas je kritikovao i rad "Srbijagasa", istakavši da tri meseca grad čeka odgovor od te kompanije na pitanje kako se formira cena gasa."

Tako se radi posao.Dokle god budete ovako radili imate moju podršku.

Kida

pre 14 godina

Bravo za Đilasa! Neka pokaže onima što kraduckaju i kradu po državnim preduzećima da ne mogu baš tako lako da se razmeću sa tuđim kapitalom. Privredna sablja na pomolu!!!

Icić Nebojša

pre 14 godina

Gospodin Đilas s pravom brine oko kursa jer je 100 dinara bila neka psihološka granica; nakon nje 150 dinara za evro će se dostići veoma brzo, a tu tek nastaju problemi jer je većina stanovništva uzela skupe kredite vezane za evro dok njihove plate sigurno neće pratiti tempo promene kursa. Jeste da će biti bolje za izvoznike, ali mi kao građani mnogo zavisimo i od uvoza.Kako u poslednje vreme niko o nikome ne brine, a naročito velike i jake ne zanima standard građana, to mi zaista godi da bar neko od političara pokušava da misli i na građane jer to je prava pozadina Đilasove izjave o kursu.
Što se tiče blokade puteva i tu je u pravu, radnici skoro nimalo ne brinu o sindikatima i svojim pravima, pa kad zagusti onda umesto da sindikati pregovaraju oni blokiraju puteve. Prvo treba ojačati sindikate, i naravno, učlaniti se u njih, pa će država mnogo pažljivije donositi neke odluke.

zokisg

pre 14 godina

Gradonačelnik Đilas je u pravu kada kaže da kurs treba biti stabilan jer je to neophodno za nove investicije i projekte u Beogradu i Srbiji.Planovi i projekti u budućnosti koji treba da poboljšaju razvoj i funkcionisanje grada najviše zavise od stabilosti kursa i takođe od stanih investitora koje treba privući da ulažu čime će se stvoriti uslovi za nova radna mesta i bolji život svih nas. Bravo za ĐILASA!!!!

Olja_ps

pre 14 godina

Slazem se sa gradonacelnikom...najvise je u pravu za varirajuci kurs...ko zna koliko ce se promeniti u roku od nekoliko dana.A drzava je inace po svemu nestabilna..:) Bar je covek,jedan od retkih iskren!Ali ne verujem da ce njegove reci na to uticati...

Bane

pre 14 godina

Samo da svi rade posao kao Djilas i kurs i sve će se poboljšati. Jer na kurs u našoj zemlji najviše utiče političko stanje zemlje. Kada budu prestali svi ovi štrajkovi i buntovi biće dinar stabilniji.

Dipl. ing. org. nauka

pre 14 godina

Niti jedna ozbiljna kompanije nece igrati na nesigurnom terenu. Odgovornost drzave je da ucini taj teren pouzdanim i ravnopravnim za sve igrace.

Milica Rankovic

pre 14 godina

Svest nacije o ekonomiji jedne drzave mora biti na visokom nivou, srazmerno podrazumevajuci i stepen realnog gledista trenutnog stanja-same politike,koja istu drzavu treba da dovede do sveukupnog boljeg zivota gradjana.
Upravo tako ja razumem gospodina Djilasa! To sve podrzavam sa dobrom zreloscu sa mojih 20 godina..

Davor

pre 14 godina

Ako neko zna šta radi, onda je to Djilas! Već je dokazao da se odlično snalazi u svojoj ulozi! Odličan je gradonačelnik, a pre svega čovek i pravi primer poštenog čoveka u našoj slupštini!

Nemos

pre 14 godina

Ako Srbija zeli da privuce velike investitore onda bi ona trebalo da se pozabavi ogromnim porastom evra, koji se stavlja kao teret krivice Guverneru NBS gosp. Jelasicu! tako da stabilizacijom evra... dobicemo sansu da opet budemo jedna od naprimamljivijih zemalja u regionu za strane investitore!

nikola

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, politika kursa dinara kao i ostala makroekonomska pitanja, su jako komplikovane stvari u koje se Vi ne r a z u m e t e.
Ovo Vam najdobronamernije porucujem. Nemojte analizirati nesto cije osnove jos niste savladali. Jako Vas postujem, i smatrama da ovakvim izjavama samo urusavate svoj kredibilitet.

Nikola

pre 14 godina

"investitori nece dolaziti u zemlju ....u kojoj se svaki čas protestuje. Država očigledno nema snage da spreči blokade pruga i drugih saobraćajnica", kazao je ĐILAS

Pa gradonacelnice ZIVOT u Srbiji NIJE LAK u danasnje vreme.

Treba obezbediti haranu ya porodicu, ZA DECU sve sto treba, odecu, obucu, skolski pribor.

NIJE LAK ZIVOT u danasnje vreme

Davor

pre 14 godina

Ako neko zna šta radi, onda je to Djilas! Već je dokazao da se odlično snalazi u svojoj ulozi! Odličan je gradonačelnik, a pre svega čovek i pravi primer poštenog čoveka u našoj slupštini!

poznato

pre 14 godina

Nas glavni problem je sto je drzava Srbija jednom nogom jos u socijalizmu, a drugom zakoracila u kapitalizam.
A narod pametan. Koristi blagodeti oba sistema, strajkuje, blokira privatno vlanistvo,..

bezimena

pre 14 godina

Ma koga briga za strane investitore, "dobili" smo kredite, pa u "javnom" sektoru mogu da se dele plate, sa ciframa koje ne mogu da stanu na kućni digitron. Dok se pare potroše doći će izbori, nova (lažna) obećanja, nova zaduživanja...

Icić Nebojša

pre 14 godina

Gospodin Đilas s pravom brine oko kursa jer je 100 dinara bila neka psihološka granica; nakon nje 150 dinara za evro će se dostići veoma brzo, a tu tek nastaju problemi jer je većina stanovništva uzela skupe kredite vezane za evro dok njihove plate sigurno neće pratiti tempo promene kursa. Jeste da će biti bolje za izvoznike, ali mi kao građani mnogo zavisimo i od uvoza.Kako u poslednje vreme niko o nikome ne brine, a naročito velike i jake ne zanima standard građana, to mi zaista godi da bar neko od političara pokušava da misli i na građane jer to je prava pozadina Đilasove izjave o kursu.
Što se tiče blokade puteva i tu je u pravu, radnici skoro nimalo ne brinu o sindikatima i svojim pravima, pa kad zagusti onda umesto da sindikati pregovaraju oni blokiraju puteve. Prvo treba ojačati sindikate, i naravno, učlaniti se u njih, pa će država mnogo pažljivije donositi neke odluke.

sima strahota

pre 14 godina

..o cemu prica ovaj covek..

..kurs je za godinu dana fluktuirao 5% u odnosu na evro, evro u odnosu na dolar skoro 15%..

..sad, ako je stabilnost kursa jedini magnet za investitore, ocekujem da ce cuvsi gradonacelnika sve firme iz eu da u ponedeljak pohrle u srbijicu, lele si ga nama onda..

..sustina je ipak u sledecem..

..investitori koji interesuju djilasa stvarno imaju problem..

..prave trzne centre, kupuju robu na strani, prodaju ovde, tamo skuplje plate, ovde prodaju za manje para, bas im se i nesto ne isplati u zadnje vreme da prave usca i delta sitije..

..samim tim, nema grad odakle da naplati taksu na komunalno opremanje zemljista, a treba naraniti stotine pravnika u beolendu i ostale zamlate sto cekaju penziju na teret budzeta grada..

..sa druge strane, ovi sto nesto proizvode ovde pevaju pod tusem, em sve sto kupe u srbiji (rad, materijal, energenti) u evrima biva sve jeftinije pa im je i proizvod konkurentniji preko, em kad se naplate u evrima vise im para ostaje da troskare ovde..

..sto ce reci, drz se djilase prodaje reklama, struga i glodalice, ne ofiraj se oko ovoga sto ne znas..

Wien

pre 14 godina

Đilas je izgleda jedina osoba ovde koja zna da radi svoj posao.Jedva čekam da počne gradnja metroa po modelu mog drugog po redu omiljenog grada, Beča.

face

pre 14 godina

Ne znam ko je bolji menadzer od samog gradonacelnika! Covek koji je u politiku usao kao vec ostavren biznismen, nema greske! A i do sada se pokazalo da sve sto je radio, gradonacelnik je radio najbolje...

Bane

pre 14 godina

Samo da svi rade posao kao Djilas i kurs i sve će se poboljšati. Jer na kurs u našoj zemlji najviše utiče političko stanje zemlje. Kada budu prestali svi ovi štrajkovi i buntovi biće dinar stabilniji.

М.Н. Лазар

pre 14 godina

Ђиласу Драгане,
заборавио си, да си и ти шетао преко (а тиме и блокирао) Бранковог моста.Тако си дошао до популарности, власти, а богами и пара.
Ти оспораваш свето право на побуну!
Код нас, је наопака држава и друштво, па и начини побуна су несувисли.
Боље би било, да се запиташ, какве друштвено-економске услове, креира власт, у којој и ти добрано учествујеш.

vegan

pre 14 godina

Djilas ima svoju firmu i zna kako se posluje, dok mnogi u njegovoj stranci nemaju ni dan radnog vremena van politickih funkcija i javnih preduzeca. To je duboki jaz koji deli Srbiju na sustinski dva dela. Ne moze da se odrzava Titov sistem pomocu para poreskih obveznika.

Bitte

pre 14 godina

Kad bi svaki političar radio svoj posao kao Gradonačelni bilo bi mnogo bolje svima.Stvarno svaka mu čast kako je digao grad na noge u relativno kratkom roku.

Olja_ps

pre 14 godina

Slazem se sa gradonacelnikom...najvise je u pravu za varirajuci kurs...ko zna koliko ce se promeniti u roku od nekoliko dana.A drzava je inace po svemu nestabilna..:) Bar je covek,jedan od retkih iskren!Ali ne verujem da ce njegove reci na to uticati...

Kida

pre 14 godina

Bravo za Đilasa! Neka pokaže onima što kraduckaju i kradu po državnim preduzećima da ne mogu baš tako lako da se razmeću sa tuđim kapitalom. Privredna sablja na pomolu!!!

Boba

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u drzavu u kojoj je valuta toliko slaba i gde svako moze da blokira sta god mu padne na pamet i da za to ne odgovara. Svejedno da li je pruga ili ugao Nemanjine i Kneza Milosa. Djilas se za sad pokazao kao odlican menadzer, dovoljno je pogledati sta je uradio sa gradom, koliko lepse izgleda. Mozda bi ga ipak trebalo poslusati i kad su neke ozbiljnije stvari u pitanju.

Ivan

pre 14 godina

Da li ovi u koaliciji koja vlada Srbijom uopste komuniciraju medjusobno ili mora ovako preko medija?

Ovo sto je rekao Djilas je apsoluno tacno i samo ovi koji se zalazu za fluktuirajuci kurs i koji su ocigledno ekonomiju ucili iz predratnih knjiga, mogu da napadaju ovakvo razmisljanje.

Kurs i inflacija su pokazatelj stabilnosti privrednog ambijenta. Ukoliko se svaki dan desavaju fluktuacije ovog tipa, niko ozbiljan nece da ulozi ni evro u takvu drzavu. Zasto bi, ukoliko ima bar 50-tak drugih drzava u Evropi gde je sve stabilno i gde nesto moze da se planira. Investicije se u ozbiljnom svetu planiraju i otplacuju 10-15 godina. Kod nas ne mozes da planiras ni 10-15 dana unapred...

salebg

pre 14 godina

Posle 10 godina SPS-a sad nam i DS vređa zdrav razum. Bravo gradonačelniče. Vi se hvalite da ste sami zaradili velike pare pa znate valjda kako funkcioniše odnos stanje privrede - kurs i odnos ponuda-tražnja. Dokle god pare zavrašavaju u džepovima ministara i tajkuna i dokle god smo jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi nema ništa od investicija. Toliko o tome gradonačelniče. I aman... još jednom. Ne vređajte nam zdrav razum

Goran

pre 14 godina

Podržavam stavove gradonačelnika osim ovo njegovo petljanje u politiku kursa.

Ne razumem zašto mu to treba, zar nema u njegovom okruženju ni jedan makroekonomista da mu sugeriše da to što govori su gluposti?

Strane kompanije savršeno znaju da posluju u uslovima plivajućeg kursa, da nije tako kurs EUR-USD bi bio fiksiran, a ne bi se određivao na valutnom tržištu.

Kada je reč o pitanjima infrastrukture gradonačelnik manje greši. Mada zaboravlja na neka svoja obećanja, na primer o vrsti metroa. Koliko sastanaka po Evropi i studija grad još planira da plati pre donošenja odluke?

Voja

pre 14 godina

Gradonačelniče upravo ste otkrili toplu vodu! Bravo, genijalno! Samo bih Vas obavestio da je igrom slučaja Vaša stranka na vlasti.

Milica Rankovic

pre 14 godina

Svest nacije o ekonomiji jedne drzave mora biti na visokom nivou, srazmerno podrazumevajuci i stepen realnog gledista trenutnog stanja-same politike,koja istu drzavu treba da dovede do sveukupnog boljeg zivota gradjana.
Upravo tako ja razumem gospodina Djilasa! To sve podrzavam sa dobrom zreloscu sa mojih 20 godina..

Ekonomista

pre 14 godina

A jos kad bi se u ovoj zemlji svako bavio svojim poslom... Nije gradonacelnikov posao da komentarise kurs. Kurs se upravlja prema stanju privrede i NBS samo pokusava da odrzi nisku inflaciju i likvidnost sistema. Treba kriviti losu privredu (a i menadzere i tajkune), a ne NBS. Kurs je plivajuci, a ne kako se kom politicaru svidi.

demokrata

pre 14 godina

O gradskim pitanjima brine se ceda jovanovic, o lepoti gradskih zdanja brine se predsednik a o kursu gradonacelnik,
jos samo fali da jelasic pocne da se bavi rekonstrukcijom gazele i to bi bilo to.
nije ovo gradonacelnice, neka drzava nego nasa, ne vladaju u njoj neki ljudi, nego demokrate koje smo mi birali i koji su vas postavili na mesto gradonacelnika.
najmanje sto ste duzni je da kada govorite o politici govorite MI demokrate i nasi koalicioni partneri ocigledno nismo sposobni...

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne, g.Đilas, totalno ste promašili temu. Stranim investitorima nije nikakav problem to što ne znaju koji će biti kurs kroz mesec dana. (Uostalom, u kojoj to ozbiljnijoj državi sveta garantuju fiksni kurs sledećih mesec dana?!). Nisu im ni problem česti štrajkovi jer štrajkova nema u firmama kojima rukovode stručni i kompetentni ljudi, a ne stranački čankolizi.
Njihov najveći problem je to što nas poznaju k'o zlu paru, mnogo bolje nego što mi sami sebe poznajemo.
Između ostalog, dobro znaju da se ovde ne poštuje nikakav ugovor, ni potpis, ni zakon, ako to nekome slučajno "ne odgovara". Znaju i da je ovde sve na "dođem ti" i da mogu da naplate dug u najboljem slučaju ako su spremni da "sređivačima stvari" daju poveliki procenat od onog što im je dugovano. Znaju da je ovo partijska država i da je korupcija državnih činovnika premašila svaku meru, kao što znaju i da ne mogu očekivati ama baš nikakvu zaštitu od tzv."pravosuđa" ove tzv."države".
Da li biste vi investirali neku ozbiljniju svotu novca u takvu "državu"? Ja ne bih, a očigledno ni oni neće. Zato su ovde glavni "investitori" perači novca sa sedištem na nekom dalekom egzotičnom ostrvu, a ne ozbiljne i ugledne firme.

Po

pre 14 godina

"Đilas je kritikovao i rad "Srbijagasa", istakavši da tri meseca grad čeka odgovor od te kompanije na pitanje kako se formira cena gasa."

Tako se radi posao.Dokle god budete ovako radili imate moju podršku.

Aca

pre 14 godina

Izvinite gospodine Djilas, nesto se slazem, ali koji ce kurs Jena biti u Japanu za mesec dana, dolara u Americi ili samog Evra u Briselu? Nije tacno da svi znaju inace bi svi bili milioneri.

Dulka

pre 14 godina

Pa naravno da nece da dolaze. Ali ne zato sto je kurs nestabilan nego zato sto gospodo draga nekima "izlazite u susret" pa dobiju hetar zemlje da naprave trzni centar u strogom centru a neki to trebaju debelo da plate. E zato ne dolaze - zbog nelojalne konkurencije.
A gradonacelnikubi porucio da radi svoj posao i da vec jednom podnese izvestaj oko Usca sto ga je g. Predsednik zamolio a ne da brine sve brige ove drzave. Ili se on mozda kandiduje za buduceg premijera, guvernera ...

Stiv

pre 14 godina

Ovaj covek je definitivno medju onim politicarima koje najvise postujem i cije misljenje najvise cenim. Sve sto je do sada uradio u gradu Beogradu, ispostavilo se kao odlican potez coveka koji se bavio biznisom i zna sta radi.

igor perkovic

pre 14 godina

Mislim da Djilas pretruje. Nije to ni njegov posao, ne razume se u ekonomiju, jeste da ima firmu ali je to svat mikroekonoije, a ne makroekonomije.

Ne valja kada je na takvom mestu i koji pokusava da deli packe svima na koje naidje.

zokisg

pre 14 godina

Gradonačelnik Đilas je u pravu kada kaže da kurs treba biti stabilan jer je to neophodno za nove investicije i projekte u Beogradu i Srbiji.Planovi i projekti u budućnosti koji treba da poboljšaju razvoj i funkcionisanje grada najviše zavise od stabilosti kursa i takođe od stanih investitora koje treba privući da ulažu čime će se stvoriti uslovi za nova radna mesta i bolji život svih nas. Bravo za ĐILASA!!!!

Nemos

pre 14 godina

Ako Srbija zeli da privuce velike investitore onda bi ona trebalo da se pozabavi ogromnim porastom evra, koji se stavlja kao teret krivice Guverneru NBS gosp. Jelasicu! tako da stabilizacijom evra... dobicemo sansu da opet budemo jedna od naprimamljivijih zemalja u regionu za strane investitore!

Vorda

pre 14 godina

Ovaj covek me je potpuno razocarao. Poceo je da daje izjave u dnevno politicke svrhe. Izjava o stranim investitorima je potpuno nebulozna. Investitori u Srbiju donose evre a ne dinare, pa im samim tim ovakva razlika u kursu uopste nije bitna. A ako neki posao ugovore u dinarima eto njima usteda. Nije mi jasno kako Djilas moze da izjavi ovako nesto. Pa covek je po profesiji inzenjer i nije nimalo glup. Ponavljam, ovakve izjave sluze iskljucivo za ispiranje mozgova i zbunjivanje gradjana Srbije. Za stanje dinara je kriva iskljuciva drzava zbog svoje ocajne ekonomske politike. Nesposobnost na delu.

Janick

pre 14 godina

Da, jeste kurs odnos ponude i traznje... Da, znacajne fluktuacije kursa jesu los signal za priliv FDI!!!
Mnoge zemlje su presle na rezim fluktuirajuceg deviznog kursa ali vode diskrecionu politiku intervencijama CB i tako sprecavaju velike fluktuacije.
mislim da je gradonacelnik u pravu... Jednostavno, lobi grupe koje cine uvoznici kojima odgovara apresiranost valute uticu na kreatore monetarne politike! Sa druge strane izvoznici cupaju kosu zbog toga sto su im proizvodi nekonkurentni na stranom trzistu. Ovo, dugorocno, ima negativne reperkusije na trgovinski bilans. Naravno, da sam na guvernerovom mestu, nisam siguran za sta bih se odlucio... Ali svaka funkcija nosi svoju odgovornost, a mislim da ova dvojica znaju svoj posao!!!

Elena

pre 14 godina

Kada bi nam svi politicari bili ovakvi, ova zemlja bi veoma brzo napredovala. Nazalost, nasi politicari se bolje razumeju u demagogiju, nego u ekonomiju. Ne slazem se nekim od komentara ovde da Djilas ne treba da se bavi ovom temom. On je ipak jedan od retkih koji je u politiku usao kao vec uspesan menadzer i verovatno zna o cemu prica, a mnogima bi bilo pametnije da ga poslusaju.

Hogar Strasni

pre 14 godina

Da sam ja strani investitor i da hocu da ulozim 1000 evra u Srbiju, verovatno bih sad odustao, a da sam ulozio 1000 evra po kursu 90, sad bih verovatno poludeo, jer tada sam kupio opremu za 90000 dinara i racunao na dobit od 20000, sto je 22,22%, ali sada je mojih 20000 zapravo 20% povracaja na ulozenih 1000 evra. Naravno da ce ljudi odustajati. Treba smiriti kurs. Drago mi je da neko to primecuje.

Dipl. ing. org. nauka

pre 14 godina

Niti jedna ozbiljna kompanije nece igrati na nesigurnom terenu. Odgovornost drzave je da ucini taj teren pouzdanim i ravnopravnim za sve igrace.

nikolaa

pre 14 godina

Postovani gospodine Djilas, jako su Vas dobro naucili da spinujete javnost odnosno da uzrok pretvorite u posledicu... investitori ne dolaze u Srbiju jer je ovde korupcija jako velika, politicka nestabilnost konstantno prisutna i uslovi(zakoni) u kojima posluju kompanije se menjaju jako cesto i u skladu sa pojedinacnim interesima.... e, kada se to desava nema ''green'' investicija, nema svezeg kapitala, nema realnog povecanja GDP, nema realnog rasta plata, nema rasta zivotnog standarda i nema problema sa inflacijom.... ah, da umalo da zaboravim MONOPOL svuda u medijima, trgovini, politici....pozdrav....

janis

pre 14 godina

Стратешки инвеститори приликом одлучивања да ли да улажу у неку земљу придају важност следећим факторима по следећем редоследу:
1) политичка стабилност
2) специфични показатељи о сектору / грани
3) владавина права
4) макроекономско окружење
5) профитабилност
6) пословно законодавство
инфраструктура
7) терет администрације
...
14) стање банкарског система
15) регионална интегрисаност
16) специфичности радне снаге
17) социјална инфраструктура
18) национални порески систем
19) специфичности капитала
20) национална пореска администрација
21) специфичности земљишта
Кад говоримо о економском систему, не можемо говорити само о курсу, већ и о другим агрегатима (инфлација, дефицит, каматне стопе, девизни режим, степен дерегулације и приватизације…).
Курс динара је годинама уназад прецењен, а полуге за његово подупирање су попуцале и иструреле као и све у држави (Данској).

ali zato izvoznicima odgovara

pre 14 godina

Kretanje kursa NIJE neizvesno! Sasvim je sigurno da će dogurati do 120 din za evro a verovatno i više.
E,sad što to ne odgovara najpre domaćim uvoznicima,jer ne mogu da se bogate istom brzinom kao ranije,to je njihov problem a ne gdin-a Đilasa.Ili...?

milos

pre 14 godina

Kada bi kurs valute bio jedini faktor dobre ekonomije onda bi svi i dalje koristili dukate i dijamante kao monete. Političari demagozi se hvataju za kurs jer znaju da je to nešto na šta se svako u Srbiji opekao. Činjenica jeste da niko u Srbiju ne zna da dovuče investitore i da svi peru ruke na svoj način dok im plata legne fino na račun svakog meseca.

Jasna G.

pre 14 godina

Naravno da niko nece da ulaze u ovakvu zemlju. Niko nikada ne zna koliko ce sutra dinar vredeti. Svako moze da blokira sta god mu padne napamet, svejedno da li je to pruga kod Lapova ili centralna gradska ulica. Zato bi ovog coveka trebalo poslusati, jer je do sada pokazao da zna sta prica.

Gnom

pre 14 godina

Svako ima pravo da kroz protest izrazi svoje nezadovoljstvo uslovima na radu, ali se ne sme dozvoliti da zbog toga cela zemlja ispasta. Blokada medjunarodnih saobracajnica mora biti zabranjena

menadzer

pre 14 godina

Slazem se da velike oscilacije kursa nisu dobre za ekonomsku stabilnost jedne zemlje i privlacenje stranih investicija.Naravno,ne treba paniciti jer ovo moze malo pomoci nasim izvoznicima ali ne treba ni dozvoliti vece oscilacije kursa.NBS mora pazljivije da prati stanje na trzistu i da blagovremeno reaguje kako ne bi bilo neprijatnosti.

Jovan

pre 14 godina

Nije dobro kada se o kursu dinara prema evru od strane političara daju oprečne izjave. Paušalnim izjavama često neutemeljenim ni na elementarnom znanju Monetarne ekonomije ne može se ništa promeniti u stvarnom stanju naše Ekonomije.Srbija mora imati mnogo jaču privredu da bi se mogla sačuvati vrednost dinara.

Zrenjaninac

pre 14 godina

Najmanji je problem kurs, veci je problem ono na cega mozete da uticete, kao na primer: nelojalna konkurencija, izdavanje dozvola za gradnju, nejasni zakoni, sporo sudstvo, papirologija, imovinski odnosi...KORUPCIJA!!! jel treba jos???

011

pre 14 godina

..zbog neizvesnog kretanja kursa, nije realno očekivati da strani investitori dolaze u Srbiju..
A u kojoj to zemlji je izvesno kretanje kursa pa tamo idu investitori? Prosto je neverovatno kako su nasi politicari svestrani i razumeju se u sve nauke...najvise u gledanje u soc i pasulj.