Petak, 29.01.2010.

00:25

Đilas: Za metro bar 6-7 godina

Beogradski metro, o čijem izgledu će građani ove godine biti upoznati, gradiće oni koji ponude najnižu cenu i najbolje uslove kreditiranja, kaže Dragan Đilas.

Izvor: Novosti

Ðilas: Za metro bar 6-7 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

kum

pre 14 godina

Ako DS idalje ostane na vlasti treba ce nam jos bar sto godina da napravimo metro u Beogradu. Ako naprave metro, od cega ce oni onda da zive. Nebudite smesni. Nemoze se istovremeno puniti vlastiti dzep i graditi tako nesto veliko. Neide zajedno.

sto

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.


evo još jednog koji tvrdi da beograd ima 2 miliona stanovnika. beograd zajedno sa zemunom ima 1,188,000 stanovnika a sa okolicom ima 1,630,000 stanovnika. to su zvanične procene vlasti grada beograda iz 2007. godine. ne kažem da vam ne treba metro. treba vam. živim izvan beograda i znam kakav je haos u sobraćaju kad putujem autom na posao. ali bre dosadni ste više s tih imaginarnih 2 miliona.

SacuvajmoUsce

pre 14 godina

Komentar u kome se pominje uzurpacija Usca je nazalost tacan. Priprema se u tajnosti zaista prepad na park, priobalje, zelene povrsine, i rekreativnu zonu. Usce pripada svim gradjanima Beograda jer su generacije podizale i cuvale kako park tako i zelenilo na opstu dobrobit.
Ocekuje nas teska i neizvesna borba kao sto je to bio slucaj i sa Velikim ratnim ostrvom, ali ovoga puta protivnik je mnogo opasniji a to su gradski politicari i tajkuni koji ce uciniti sve da upropaste Usce. Gde su sada Brankica i Insajder da ih imenom i prezimenom prozovu, i da kazu koliko vredi zemljiste na toj lokaciji.
Kad vec nisu mogli sa monstruoznim projektom opere na reci, pokusace sa autodromom, a ako uspeju u svojoj bezdusnoj nameri, bice to nasa velika sramota, narocito ako ne ucinimo nista.

Milos

pre 14 godina

Ja bih zaista jako voleo da Beograd sam plati svoj metro - ali isto tako, da Beograd dobije svoje pare iz budzeta, a ne da mu se umesto 40% koliko budzeta zaradi, vrati tek neki jednocifreni iznos. Tada nijedan lokalni projekat ne bi bio problem, ali bi bio problem to sto bi ostatak Srbije ostao bez ikakvih sredstava - pa mislite malo i o tome.

Pritom, Beovoz se ne moze proglasiti za metro, ali moze za regionalnu zeleznicu. Samo, umesto da pored stanica koje su van centra postoje ogromni besplatni parkinzi i da su stanice u centru terminusi javnog prevoza, sta moze da ocekuje putnik koji izadje na Prokopu, nakon cekanja voza od sat vremena? Najmanje 15 minuta peske do najblize autobuske stanice, gde prolazi jedna ili dve linije, a za to vreme je terminus na Zelenom vencu.

Ja bih prvi koristio Beovoz na potezu od Tosinog Bunara ili Novog Beograda do Vukovog spomenika, samo kada bi postojala ova dva preduslova - da blizu novobeogradskih stanica mogu da parkiram svoje vozilo besplatno (odnosno, uz kartu za Beovoz) i da kompozicije idu na najvise 10-15 minuta.

tmrnsk

pre 14 godina

ZAŠTO TREBA 6-7 GODINA?. Zato što projektovanje tramvaja oduzima puno vremena, španski projektanti traže još nekoliko godina i nekoliko milijona. ZAŠTO TREBA TOLIKO VREMENA AKO PROJEKTUJU TRAMVAJSKU LINIJU OD ZEMUNA DO USTANIČKE, KOJU JE BEOGRAD IMAO JOŠ 1937? Zato što je "Radni tim strucnjaka iz Spanije i Srbije suocen je sa ozbiljnim problemom, osim strucnog (tehnickog)
problema postoji i potreba da se novi sistem priblizi strucnoj i ostaloj javnosti. Usled vec navedenih
nasledjenih disonantnih tonova po pitanju ovih sistema, posebna paznja je posvecena promotivno–
edukativnom prikazivanju svih faza ovog projekta." I "medju obradjivacima projekta
postojala dilema kako nazvati novi sistem. Upravo usled nasledjenog bremena negativnih asocijacija
na tramvaj, metro itd., odluceno je da se ovaj projekat (sistem) nazove Belgrade Light Rail Transit –
BeLaRT. Ideja je bila da se napravi jasna distinkcija izmedju odomacenog misljenja o navedenim
sistemima, jer se uvodi jedan sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas." (Izvor http://www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0409/laki-metro_agm_111204.pdf) A ŠTA ĆE ODBORNICI VIDETI U BEČU? Pa klasičan metro, i zato je dobro da ih puštaju bez viza, da vide nešto, da im ne prodaje svako rog za sveću kao "sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas"... A KAD SE ODBORNICI VRATE IZ BEČA? Kao prvo mogu da spreče prvu žrtvu Lakog Šinskog Tramvaja, a to je masovna seča drveća u Bulevaru. To je i pokazatelj šta tek čeka Beograd kad kroz njega prođe "površinski tramvajski metro". Pa radite nešto, odbornici, imate mandat koji ste dobili od Beograđana!

Igor

pre 14 godina

Neverovatno je kolika kolicina mrznje je izneta prema Beogradu u porukama koje sam procitao.

Dragi moji sugradjani nase Srbije obilaznica oko Novog Sada se ne gradi samo od pokrajinskih i para kao ni ona oko Kragujevca od iskljucivo Kragujevacih para. Takodje koridor 10 ne finansira se ili bar ne u znacajnom procentu iz sredstava lokalnih samouprava kroz koje koridor prolazi. Tu su ukljucene i takozvane Beogradske pare nas gradjana koji ovde zivimo i placamo porez kao i svi. Ali meni je draga i obilaznica oko Novog Sada kao i Kragujevca, koridor 10 ili bilo koja druga nova saobracajnica ili znacajni infrastrukturni objekat.

Argument da se Beograd infrastrukturno gradi a ostatak zemlje propada jednostavno nije tacan. Sve sto se u Beogradu u proteklih 10 godina izgradilo je finansirano iz gradskog budzeta (popravke ulica, prosirenja postojecih i izgradnja novih uglavnom na periferiji) kao i izgradnja mosta preko ade koji je takodje iskljucivo gradski projekat. Nista ali apsolutno nista sem odrzavanja i izgradnje lokalnih saobracajnica u Beogradu nije uradjeno a kamoli finansirano od strane opstina koje nisu u sastavu Beograda.

Dokle ce se opste nezadovoljstvo u drzavi i u svojoj sredini (regionu, opstini) svaljivati na Beograd i njegove gradjane kada u infrastrukturu grada nije ulozeno nista osim gradskih sredstava. Pogledajte samo prokop rekonstrukciju mostova obilaznicu i ostale projekte koji su pod nadleznoscu drzave tj "vas" i "nas" zajedno pa ce vam biti jasno ko placa i gde se gradi.

Veliki Beogradski pozdrav

ja

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.

metroas

pre 14 godina

Mlad,perspektivan, trudi se da glavnog "gdaditelja" sustugneuizjavama,normalno.Pa metro niste izgradili kada su se pare iz zele Jugoslavije slivale u Beograd,a kako cete sada? Odakle,bre? Samolaz,kao i obicno,u sluzbi dnevne politike.Djilasu pozdravio te Mrka od koga je samo Velja "bolji" lazov,naravno.

cenzura

pre 14 godina

beograd je najbogatiji grad u drbiji od 90 tih,jer su sav uvoz preusmerili da glavni uvoznik -posrednik bude bgd.da ste ulagali pametno vec bi izgradili ceo koridor 10,prokop i metro bi ste dobili za dzabe od istih zaradjenih para,ali je problem sto se nadje uvek po neka vikendica ili parcela na nezgodnom mestu koju treba isplatiti.nije ni cudo da nam rusi uslovljavaju pare ne gradnjom obilaznice,jer vide da pare odose u provaliju.metro bi mozda sagradili za 500 godina,ako bi se podmirili svi lokalni tajkuncici
cenzura-istina boli

Qwerty_Arh

pre 14 godina

Za evo skoro 10 godina od kako je DS na vlasti, mogli smo da imamo najmanje dve-tri trase pravog nezavisnog sinskog sistema- metroa. Nije tacno da je potrebno izraditi nove projekte za metro, jer su oni izradjeni i pripremljeni od strane najstrucnijeg, arh. Branislava Jovina & saradnici, koji je imao nekoliko susreta sa dr. Zoranom Djindjicem koji je podrzao izgradnju metroa. Umesto toga, gradska vlast (citaj DS!?), ignorise vec deset godina (...ali zasto?) neophodnost izgradnje metroa, zamajava javnost nekakvim sumanutim "lakim metroom" i svodi glavni grad na nivo palanke, orijentalne kasabe u kojoj caruju prljavi autobusi, razdrndani tramvaji, zapustena Mostarska petlja i cinjenica da smo na zacelju evrope po pitanju cistoce vazduha i ekoloskih standarda.
I jos jedna stvar, da li je moguce da gradska vlast sprema uzurpaciju zelenih povrsina na Uscu. Prema nedavnim informacijama koje su procurele, u tajnosti se priprema izgradnja autodroma na Uscu za formule i trkacke automobile, a to znaci i tribine, VIP loze, heliodrom, velike povrsine za padok, posebni parkinzi za kamione i dr (necete verovati, ali na onom velikom prostoru gde je bio koncert Stonesa, bice betonska ili asfaltna podloga). A posle toga zna se, tajkuni u sprezi sa politicarima reci ce da bi bilo divno imati i hotel, komercijalu, nove trzne centre i ekskluzivno stanovanje. Od Usca kao zone za rekreaciju i odmor nasih sugradjana nece ostati nista, a zamislite i to da ce se u neposrednoj blizini logora Staro sajmiste smestati kamioni, oprema za takmicenje i brujanje trkackih automobila. Moracemo da preduzmemo nesto kao i za "Peti parkic", nema druge.

The Shining

pre 14 godina

Jos samo ovo i za danas je dosta pogledajte samo ove kodjuja Buntovnike ni oni nisu nista bolji od sistema. Djordje Djurdjevic nista ne bi bio bolji od ostalih od ostalih politicara
kada bi dosao na vlast ja ga podrzavao a on mi nije ni zahvalio a sve se bojim da nezna gdje zivim.
Zakljucak: Ja sam institucija i za Sistem i za kodjuja Buntovnike

Beli

pre 14 godina

Da je srece i postenja od Luke Beograd bi mogao da se napravi i metro i dva mosta na Savi. Ovako treba da budemo srecni ako Djilas ne proda Miskovicu i ovaj tunel od Beovoza za neke sitne pare. Lep bi to magacin bio za Maxi, Tempo...

adje

pre 14 godina

to je dokaz,da srbija nece uci u evropu do 2020 i mozda vise.kakva je to zemlja koja nema metro,kakva je to zemlja koja nema zeleznicu duz cele drzave,kakva je to zemlja koja nema autoput duz cele drzave,ljudi stvarno mora da dolazi nova generacija politicara koji ce da vode ovu zemlju kako treba i kako dolikuje.dosta je bilo kukanja,dosta je bilo rekla,kazala,dosta je bilo kriminala,dosta je bilo lopovluka,dosta je vise milorada dodika i tadica i patriota,treba da se radi.ne trebaju nam politicari poput tadica i jeremica da nas brukaju i sramote u svetu njihovim decijim izjavama,nama treba politicar koji ce da se brine iskljucivo gradjanima u srbiji,kako patriote pricaju,hoce da se bore za prava srba u regionu,a srbi u srbiji nemaju nikakvih prava kako ce da imaju u drugu drzavu,gospodo,ne kaze se srba,to znaci samo jedan narod, jedna vera,kaze se prava gradjana srbije koji zive u regionu,tako prica pametan politicar.nama treba politicar koji ce da saradjuje sa regionom i sa celim svetom,nama ne treba politicar koji je u zavadji sa susedima,nama ne treba politicar koji ide u arapske zemlje da moli da ne priznaju nezavisnost kosova i da kazu da je srbija prijatelj sa muslimanima a istovremeno diskriminisu muslimane i uskracuje nam ljudska prava u srbiji,nama ne treba politicar kukavica koji radi iza ledja gradjana srbije.nama ne treba politicar koji ide samo na relaciji banja luka-beograd banja luka,nama ne treba politicar koji se bori da kosovo ostane u sastavu srbije a istovremeno daje podrsku dodiku i cepanje bosne,ako se cepa bosna neka se cepa i srbija,ako je bosna celovita,neka je i srbija celovita,ljudi zar ne vidite sta je bilo u proslosti da isti ljudi vladaju srpskom i srbijom,otvorite oci i ne dajte podrsku tadicu,ne dajte podrsku dodiku,ne dajte podrsku dacicu,ne dajte podrsku kriminalcima.izvinjavam se na ovakvim komentarima,svako ima pravo da iznese komentar onako kako misli,i ja smatram da ovaj komentar nema nikakvu uvredu,i zato smatram da treba da se objavi,jedino ako to ne smeta moderatorima.

mmm

pre 14 godina

znajuci nas, ako se desi da krenu da kopaju za metro, to ce trajati bar jednu do dve dekade. eto, ipak cu morati da se odselim :D. (negde gde vec ima metro, naravno)

dragan

pre 14 godina

Halo bre, kakav bec odite u spaniji pa da vidite sta je metro, Valencija na priemer.
Becki metro je strasno neudoban i hladan vagoni na primer nisu uopste udobmi osecas se kao u kavezu ne odgovara balkanskom podrucju

Gospodine Djilasu nemojte molim vas da se ugledate na bec, nemam nista protiv beca ali metro mi cisto ne odgovar u becu disain je veoma hladan!

Nadam se da se opet ne radi o nekom Austriskom Strabaku! toliko od mene

beograd vojvodina srbija

pre 14 godina

Pivljanin se u svom komentaru ovde zali zasto da Vojvodina placa metro Beogradu. Prvo, Vojvodina ne placa metro Beogradu nego to treba da radi Beograd i Srbija, drugo Beogerad nema 7% od budzeta republike direktnog priliva u svoju kasu kao Vojvodina, trece niko nije pitao zasto je Beograd i Srbija finansirao recimo autoput i mostove prpko Dunava kad se isti nalaze u Vojvodini, cetvrto Beograd je glavni grad i moje i tvoje zemlje i u istom zivi svaki cetvri stanovnik ove zemlje, i peto manje malicioznosti i lokalizma ce ti pomoci da se osecas bolje jer je valjda prijatna vest za svakoga da negde neko dobije ili izgradi sta novo, pa bi se licno od srca obradovao da cujem da naprimer Novi Sad ima potrebu za metroom i da Republika Srbija treba to da dofinansira.

Aleksandar

pre 14 godina

Pa u Beogradu zivi i radi skoro trecina stanovnistva,( i ne samo beogradjana), koja doprinosi svojim radom sa vise od 30% bruto drustvenog dohotka i iz cijih dzepova se placa PDV i ostalo. Da bi neko dosao do bilo kog dela Srbije, treba prvo da stigne do Beograda, pa odatle da nastavi do tvojih krajeva, pivljanin.... Znaci glavni grad prvo, jer je to motorni pokretac cele zemlje. Ali beogradjani ne mogu da resavaju sve vase probleme. Zato imate svoje lokalne opstinare, pa se njima zalite. Vidim, ima se za internet, znaci ne fali para. Malo motiku u ruke, manje kompjutera. Ocistite svoje gradove i sela, prljavstinu ste nabacali gde god ste stigli i samo sa zalite, pa nisu vam mozda beogradjani krivi za vasu lenjost ??!!

Mirko

pre 14 godina

Gazela pukla, nema se para za odrzavanje, ali mi gradimo METRO!? Alo Bing, cijena sitnica, bilijun dolara za pocetak... ima se, moze se...

Danda

pre 14 godina

Pre ikakvih metroa i gluposti dragi moji sugradjani, pored zutog prsluka koji smo svi morali da kupimo kupite obavezno i prsluk za spasavanje. Jer kako rece g-din iz puteva srbije ne daj boze nece se valjda srusiti Gazela... e pa ako bog da pa se ipak srusi, prsluk je ono prvo za sta cete se uhvatiti. Ima jos neko nesto da kaze povodom metroa? Brzih pruga srbije? stanice Prokop? Zaobilaznice oko Bgd-a? novog kruznog puta do bubanj potoka koji se vec raspao?

Nikola

pre 14 godina

"Ne možemo reći da imamo metro kad povežemo samo Novi Beograd i Vukov spomenik"

Pa ne moze ,ali i taj zloglasni sloba je bar to napravio i nije bas samo od NBG do Vuka kao sto kazes a sta ste vi napravili za evo vec 10 godina??Jeste polozili bar 50 metra pruge,samo pricate i pricate i pricate ,imali kraja praznim pricama.

djordje

pre 14 godina

A zašto gospodin Djilas ne raspiše samodoprinos pa da Beograđani sami finansiraju beogradski metro. Umesto što hoće da po 100-ti put pljačkaju ostatak Srbije.

filozof

pre 14 godina

Priča o metrou mi liči na priču o studentu koji studira već pet godina prvu godinu i nije položio ni jedan ispit, a kaže da će za 4 godine diplomirati sa prosečnom ocenom 10.

Đole

pre 14 godina

Nisam mogao a da ne primetim uvodnu rečenicu i odmah sam prestao dalje da čitam:

"Beogradski metro, o čijem izgledu će građani ove godine biti upoznati, gradiće oni koji ponude najnižu cenu i najbolje uslove kreditiranja, kaže Dragan Đilas."

Znači samo je cena faktor? A kvalitet, bezbednost? Nema veze, važno je da je jeftino, zar ne?
Sve me podseća na onu episodu Simpsonovih kada izgrade monorail u Springfildu...

rebro

pre 14 godina

Cek bre to znaci da cemo narednih 10 godina da vas gledamo? Jel vi to planirate da dobijete izbore 2 puta zaredom ili vec znate nesto sto mi ne znamo?

Pavle

pre 14 godina

Нека иду у Беч да се "бече", а ако желе нешто да науче о метро системима нека иду у Москву, Берлин, Праг...

Van Helsing

pre 14 godina

Zašto je beogradski metro državni projekat? Zar treba sirotinja iz "unutrađnjosti" da finansira najbogatiji grad u Srbiji? Mnogo se toga započinje, a ništa se ne završava. Sve je to Slobin sistem, samo se otvara počinjanje radova, a onda se mašine gase. Bolje sredite prvo normalnu železnicu i Beovoz koji su prava sramota, a metro kad bude para jednog dana.

pera

pre 14 godina

Da ste poceli 2001 sad bi vec bio gotov. Nesto mi govori da cete istu pricu pricati i 2021: Radna grupa razmatra da li je za Beograd bolji laksi ili tezi metro, i pretpostavlja da bi u toku narednih pet godina to bilo odluceno a projektna dokumentacija bila gotova do 2031

Sasa

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se neko stvarno ozbiljno pozabavi ovom temom. Trenutno se metroom bave ljudi na potpuno amterskom nivou, a njihovi stavovi su na principu kako Perica zamislja metro. Ovo je jedno ozbiljno i stratesko pitanje od koga zavisi buducnost ovoga grada kao i kvalitet zivota u njemu. Postoje hiljade načina kako bi ovakav projekat mogao da se finansira to ne treba da bude samo kredit, moze i neki oblik koncesije, PPP projekta i sl. jer su svi ti mehanizmi odavno prisutni u svetu. Jedno je sigurno nama Metro treba pod hitno.

madjar

pre 14 godina

Lepo je sto gradonacelnik salje ekipu u Bec jer ce videti kako izgleda i funkcionise pravi metro. Bojim se da ce i pored toga biti odluceno (naravno u "uskom interesnom krugu" da se radi besmisleni tzv "laki metro" (citaj tramvaj na normalnom koloseku) koji za Beograd nikako ne moze biti resenje, jer zavisi od ostalih vidova saobracaja. U to me uverava kampanja za rusenje platana u Bulevaru kralja Aleksandra, jer se mora stvoriti prostor na povrsini za "laki metro". Beogradu je potreban metro kakav imaju svi veci gradovi u Evropi..Bec Minhen,..Lisabon..Bukurest..Zar treba dalje nabrajati, ima ih preko pedeset. Zar je moguce da ne umemo nista nauciti iz iskustava tolikog broja gradova u Evropi. Resenje ja samo nezavisan sinski sistem. Sve drugo je trosenje ionako okudnih resursa u nesto jeftinije resenje ali nefunkcionalno, koje na kraju postane papreno skupo. Odluku o tipu beogradskog metroa treba da donesu bewogradjani i to na referendumu.

ivan

pre 14 godina

"Ja predlažem da rudnike ne kopamo vertikalno nego horizontalno. Pa kada ništa ne pronađemo, kao što nećemo ni naći, onda da tu izgradimo metro. A da u suprotnom smeru pustimo kanalizaciju..." ostalo znate.

To je priča iz 1983 (cca od pre 30 godina). Podržavam gradonačelnika i predlažem mu da svako jutro na posao ide pored ž. stanice "Prokop". Čisto da se podseti.

Nezadovoljna tri praseta

pre 14 godina

Ja pojma nemam ocemu djilas prica?!
Hoces platiti energo projektu,trudbeniku,rad,napred,mitroicu zaostala dugovanja dosadasnjih radova?

BjelSa

pre 14 godina

...treba osposobiti saobracajnice u trenutnoj upotrebi, sagraditi pomenute mostove pa onda sagledati prometnu situaciju koja ce nakon rasterecanja mozda sasvim drugacije izgledati a a samim tim i urbanisticka slika beograda. Ne treba zaboraviti cinjenicu da "izumiremo" kao nacija sto je i slucaj u citavoj evropi. Zbog cega ulaziti u dugove i opterecivati potomke kad beograd ionako za 30 godina nece imati ni milion stanovnika. Trosite bolje novac u finansiranje "preporoda nacije" (nemacka=deciji dodatak=180-250€ po detetu) ne u suplje projekte. Znam da nije tema ali cini mi se da nasi politicari zive samo za sledeca dva dana i raaguju kao dnevna stampa, svojeglavo, nepromisljeno.....bez naroda nema drzave ili gradimo za neke "tudju" decu?....pozdrav iz nemacke!

M.Sc

pre 14 godina

Кад би свако урадио што је овај лик урадио за годину и по, где би нам био крај...Остало су све празне приче.

Secam se...

pre 14 godina

Upitan kako ćete se izboriti sa funkcionisanjem grada ako talas jakih štrajkova zapljusne i Beograd, Đilas je odgovorio da "štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice". "Zamislite da neko blokira Ulicu kneza Miloša sada na minus osam. Policija mora da spreči takve blokade", rekao je on.

Pre deset godina, i ja sam zajedno sa tobom, izlazio na ulice i trgove, i blokirao ih. Bili smo nezadovoljni nasim zivotom, i onima koji su nas vodili i do toga doveli. Tada je moglo, druze gospodine Djilas? A danas, kada ste u vlasti - ne moze? Lepo kaze grafit "Sve je isto - samo Njega nema".

Milanche

pre 14 godina

Slažem se sa gradonačelnikom da štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice. Oni treba da ugrožavaju normalan život političara, i to onih koji su odgovorni za njihovu nesreću.

Dusan

pre 14 godina

Metro u Beogradu vec postoji - Beovoz. Odnosno to bi bio metro kada bi isli vozovi na svakih pet minuta a ne ko sad na svakih 2 sata i to ako stigne. Linije su odlicne samo da pocnu da se koriste.

i Bukurest ima metro!!!

pre 14 godina

Ukoliko ova vlast napravi metro u svom svom znacenju i funkcionalnosti napravice potez koji ce joj omoguciti jos mnogo godina na vlasti, kao neko ko je imao prilike da poseti velike evropske gradove i uvidi znacenje metroa za funkcionisanje jednog grada mogu samo da podrzim ovu akciju. Medjutim ukoliko se posegne za tim pricama o lakom metrou koji je samo poboljsan tramvaj onda je stvarno sve OGROMAN PROMASAJ. Nadam se da ce bar ova vlada pokazati da je bila dostojna vizionara i dati nam ono sto gradovi u evropi imaju vec punih 100 godina.

Зоран

pre 14 godina

За метро 5, 6 година? А откад крећемо да бројима? Да вам не треба РТС да мажете људе причама и чувате мир, онај торањ никад не би био обновљен. Ал ту сте експресни и тачни као метро.

genius

pre 14 godina

Za pristojan metro, ako se radi u 3 smene, svim raspoloživim resursima (znači - mnoooogo para i pauza na svim infrastrukturnim radovima u celoj Srbiji) treba bar ovoliko.
Znači da gospodin ili ... ili je već isplanirana neka abominacija metroa koja će biti ili potpuno nefunkcionabilna ("laki" metro - čitaj - NOVI TRAMVAJ) ili jako mala (samim tim takođe nefunkcionabilna) koju ćemo platiti nekoliko puta skuplje, a služiće samo da se u stanicama slikaju političari prvih mesec dana (kao kada je otvorena stanica kod "Vuka").
Ako ste čekali 50 godina da napravite metro, sačekajte još 10 i napravite ga kao ljudi, kada bude gotov urbanistički plan Beograda za sledećih, bar, pola veka...

Secam se...

pre 14 godina

Upitan kako ćete se izboriti sa funkcionisanjem grada ako talas jakih štrajkova zapljusne i Beograd, Đilas je odgovorio da "štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice". "Zamislite da neko blokira Ulicu kneza Miloša sada na minus osam. Policija mora da spreči takve blokade", rekao je on.

Pre deset godina, i ja sam zajedno sa tobom, izlazio na ulice i trgove, i blokirao ih. Bili smo nezadovoljni nasim zivotom, i onima koji su nas vodili i do toga doveli. Tada je moglo, druze gospodine Djilas? A danas, kada ste u vlasti - ne moze? Lepo kaze grafit "Sve je isto - samo Njega nema".

genius

pre 14 godina

Za pristojan metro, ako se radi u 3 smene, svim raspoloživim resursima (znači - mnoooogo para i pauza na svim infrastrukturnim radovima u celoj Srbiji) treba bar ovoliko.
Znači da gospodin ili ... ili je već isplanirana neka abominacija metroa koja će biti ili potpuno nefunkcionabilna ("laki" metro - čitaj - NOVI TRAMVAJ) ili jako mala (samim tim takođe nefunkcionabilna) koju ćemo platiti nekoliko puta skuplje, a služiće samo da se u stanicama slikaju političari prvih mesec dana (kao kada je otvorena stanica kod "Vuka").
Ako ste čekali 50 godina da napravite metro, sačekajte još 10 i napravite ga kao ljudi, kada bude gotov urbanistički plan Beograda za sledećih, bar, pola veka...

Milanche

pre 14 godina

Slažem se sa gradonačelnikom da štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice. Oni treba da ugrožavaju normalan život političara, i to onih koji su odgovorni za njihovu nesreću.

pera

pre 14 godina

Da ste poceli 2001 sad bi vec bio gotov. Nesto mi govori da cete istu pricu pricati i 2021: Radna grupa razmatra da li je za Beograd bolji laksi ili tezi metro, i pretpostavlja da bi u toku narednih pet godina to bilo odluceno a projektna dokumentacija bila gotova do 2031

ivan

pre 14 godina

"Ja predlažem da rudnike ne kopamo vertikalno nego horizontalno. Pa kada ništa ne pronađemo, kao što nećemo ni naći, onda da tu izgradimo metro. A da u suprotnom smeru pustimo kanalizaciju..." ostalo znate.

To je priča iz 1983 (cca od pre 30 godina). Podržavam gradonačelnika i predlažem mu da svako jutro na posao ide pored ž. stanice "Prokop". Čisto da se podseti.

Dusan

pre 14 godina

Metro u Beogradu vec postoji - Beovoz. Odnosno to bi bio metro kada bi isli vozovi na svakih pet minuta a ne ko sad na svakih 2 sata i to ako stigne. Linije su odlicne samo da pocnu da se koriste.

i Bukurest ima metro!!!

pre 14 godina

Ukoliko ova vlast napravi metro u svom svom znacenju i funkcionalnosti napravice potez koji ce joj omoguciti jos mnogo godina na vlasti, kao neko ko je imao prilike da poseti velike evropske gradove i uvidi znacenje metroa za funkcionisanje jednog grada mogu samo da podrzim ovu akciju. Medjutim ukoliko se posegne za tim pricama o lakom metrou koji je samo poboljsan tramvaj onda je stvarno sve OGROMAN PROMASAJ. Nadam se da ce bar ova vlada pokazati da je bila dostojna vizionara i dati nam ono sto gradovi u evropi imaju vec punih 100 godina.

madjar

pre 14 godina

Lepo je sto gradonacelnik salje ekipu u Bec jer ce videti kako izgleda i funkcionise pravi metro. Bojim se da ce i pored toga biti odluceno (naravno u "uskom interesnom krugu" da se radi besmisleni tzv "laki metro" (citaj tramvaj na normalnom koloseku) koji za Beograd nikako ne moze biti resenje, jer zavisi od ostalih vidova saobracaja. U to me uverava kampanja za rusenje platana u Bulevaru kralja Aleksandra, jer se mora stvoriti prostor na povrsini za "laki metro". Beogradu je potreban metro kakav imaju svi veci gradovi u Evropi..Bec Minhen,..Lisabon..Bukurest..Zar treba dalje nabrajati, ima ih preko pedeset. Zar je moguce da ne umemo nista nauciti iz iskustava tolikog broja gradova u Evropi. Resenje ja samo nezavisan sinski sistem. Sve drugo je trosenje ionako okudnih resursa u nesto jeftinije resenje ali nefunkcionalno, koje na kraju postane papreno skupo. Odluku o tipu beogradskog metroa treba da donesu bewogradjani i to na referendumu.

Nikola

pre 14 godina

"Ne možemo reći da imamo metro kad povežemo samo Novi Beograd i Vukov spomenik"

Pa ne moze ,ali i taj zloglasni sloba je bar to napravio i nije bas samo od NBG do Vuka kao sto kazes a sta ste vi napravili za evo vec 10 godina??Jeste polozili bar 50 metra pruge,samo pricate i pricate i pricate ,imali kraja praznim pricama.

Зоран

pre 14 godina

За метро 5, 6 година? А откад крећемо да бројима? Да вам не треба РТС да мажете људе причама и чувате мир, онај торањ никад не би био обновљен. Ал ту сте експресни и тачни као метро.

Nezadovoljna tri praseta

pre 14 godina

Ja pojma nemam ocemu djilas prica?!
Hoces platiti energo projektu,trudbeniku,rad,napred,mitroicu zaostala dugovanja dosadasnjih radova?

Pavle

pre 14 godina

Нека иду у Беч да се "бече", а ако желе нешто да науче о метро системима нека иду у Москву, Берлин, Праг...

beograd vojvodina srbija

pre 14 godina

Pivljanin se u svom komentaru ovde zali zasto da Vojvodina placa metro Beogradu. Prvo, Vojvodina ne placa metro Beogradu nego to treba da radi Beograd i Srbija, drugo Beogerad nema 7% od budzeta republike direktnog priliva u svoju kasu kao Vojvodina, trece niko nije pitao zasto je Beograd i Srbija finansirao recimo autoput i mostove prpko Dunava kad se isti nalaze u Vojvodini, cetvrto Beograd je glavni grad i moje i tvoje zemlje i u istom zivi svaki cetvri stanovnik ove zemlje, i peto manje malicioznosti i lokalizma ce ti pomoci da se osecas bolje jer je valjda prijatna vest za svakoga da negde neko dobije ili izgradi sta novo, pa bi se licno od srca obradovao da cujem da naprimer Novi Sad ima potrebu za metroom i da Republika Srbija treba to da dofinansira.

filozof

pre 14 godina

Priča o metrou mi liči na priču o studentu koji studira već pet godina prvu godinu i nije položio ni jedan ispit, a kaže da će za 4 godine diplomirati sa prosečnom ocenom 10.

Sasa

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se neko stvarno ozbiljno pozabavi ovom temom. Trenutno se metroom bave ljudi na potpuno amterskom nivou, a njihovi stavovi su na principu kako Perica zamislja metro. Ovo je jedno ozbiljno i stratesko pitanje od koga zavisi buducnost ovoga grada kao i kvalitet zivota u njemu. Postoje hiljade načina kako bi ovakav projekat mogao da se finansira to ne treba da bude samo kredit, moze i neki oblik koncesije, PPP projekta i sl. jer su svi ti mehanizmi odavno prisutni u svetu. Jedno je sigurno nama Metro treba pod hitno.

BjelSa

pre 14 godina

...treba osposobiti saobracajnice u trenutnoj upotrebi, sagraditi pomenute mostove pa onda sagledati prometnu situaciju koja ce nakon rasterecanja mozda sasvim drugacije izgledati a a samim tim i urbanisticka slika beograda. Ne treba zaboraviti cinjenicu da "izumiremo" kao nacija sto je i slucaj u citavoj evropi. Zbog cega ulaziti u dugove i opterecivati potomke kad beograd ionako za 30 godina nece imati ni milion stanovnika. Trosite bolje novac u finansiranje "preporoda nacije" (nemacka=deciji dodatak=180-250€ po detetu) ne u suplje projekte. Znam da nije tema ali cini mi se da nasi politicari zive samo za sledeca dva dana i raaguju kao dnevna stampa, svojeglavo, nepromisljeno.....bez naroda nema drzave ili gradimo za neke "tudju" decu?....pozdrav iz nemacke!

Aleksandar

pre 14 godina

Pa u Beogradu zivi i radi skoro trecina stanovnistva,( i ne samo beogradjana), koja doprinosi svojim radom sa vise od 30% bruto drustvenog dohotka i iz cijih dzepova se placa PDV i ostalo. Da bi neko dosao do bilo kog dela Srbije, treba prvo da stigne do Beograda, pa odatle da nastavi do tvojih krajeva, pivljanin.... Znaci glavni grad prvo, jer je to motorni pokretac cele zemlje. Ali beogradjani ne mogu da resavaju sve vase probleme. Zato imate svoje lokalne opstinare, pa se njima zalite. Vidim, ima se za internet, znaci ne fali para. Malo motiku u ruke, manje kompjutera. Ocistite svoje gradove i sela, prljavstinu ste nabacali gde god ste stigli i samo sa zalite, pa nisu vam mozda beogradjani krivi za vasu lenjost ??!!

Mirko

pre 14 godina

Gazela pukla, nema se para za odrzavanje, ali mi gradimo METRO!? Alo Bing, cijena sitnica, bilijun dolara za pocetak... ima se, moze se...

Danda

pre 14 godina

Pre ikakvih metroa i gluposti dragi moji sugradjani, pored zutog prsluka koji smo svi morali da kupimo kupite obavezno i prsluk za spasavanje. Jer kako rece g-din iz puteva srbije ne daj boze nece se valjda srusiti Gazela... e pa ako bog da pa se ipak srusi, prsluk je ono prvo za sta cete se uhvatiti. Ima jos neko nesto da kaze povodom metroa? Brzih pruga srbije? stanice Prokop? Zaobilaznice oko Bgd-a? novog kruznog puta do bubanj potoka koji se vec raspao?

Đole

pre 14 godina

Nisam mogao a da ne primetim uvodnu rečenicu i odmah sam prestao dalje da čitam:

"Beogradski metro, o čijem izgledu će građani ove godine biti upoznati, gradiće oni koji ponude najnižu cenu i najbolje uslove kreditiranja, kaže Dragan Đilas."

Znači samo je cena faktor? A kvalitet, bezbednost? Nema veze, važno je da je jeftino, zar ne?
Sve me podseća na onu episodu Simpsonovih kada izgrade monorail u Springfildu...

djordje

pre 14 godina

A zašto gospodin Djilas ne raspiše samodoprinos pa da Beograđani sami finansiraju beogradski metro. Umesto što hoće da po 100-ti put pljačkaju ostatak Srbije.

Beli

pre 14 godina

Da je srece i postenja od Luke Beograd bi mogao da se napravi i metro i dva mosta na Savi. Ovako treba da budemo srecni ako Djilas ne proda Miskovicu i ovaj tunel od Beovoza za neke sitne pare. Lep bi to magacin bio za Maxi, Tempo...

M.Sc

pre 14 godina

Кад би свако урадио што је овај лик урадио за годину и по, где би нам био крај...Остало су све празне приче.

Van Helsing

pre 14 godina

Zašto je beogradski metro državni projekat? Zar treba sirotinja iz "unutrađnjosti" da finansira najbogatiji grad u Srbiji? Mnogo se toga započinje, a ništa se ne završava. Sve je to Slobin sistem, samo se otvara počinjanje radova, a onda se mašine gase. Bolje sredite prvo normalnu železnicu i Beovoz koji su prava sramota, a metro kad bude para jednog dana.

rebro

pre 14 godina

Cek bre to znaci da cemo narednih 10 godina da vas gledamo? Jel vi to planirate da dobijete izbore 2 puta zaredom ili vec znate nesto sto mi ne znamo?

Qwerty_Arh

pre 14 godina

Za evo skoro 10 godina od kako je DS na vlasti, mogli smo da imamo najmanje dve-tri trase pravog nezavisnog sinskog sistema- metroa. Nije tacno da je potrebno izraditi nove projekte za metro, jer su oni izradjeni i pripremljeni od strane najstrucnijeg, arh. Branislava Jovina & saradnici, koji je imao nekoliko susreta sa dr. Zoranom Djindjicem koji je podrzao izgradnju metroa. Umesto toga, gradska vlast (citaj DS!?), ignorise vec deset godina (...ali zasto?) neophodnost izgradnje metroa, zamajava javnost nekakvim sumanutim "lakim metroom" i svodi glavni grad na nivo palanke, orijentalne kasabe u kojoj caruju prljavi autobusi, razdrndani tramvaji, zapustena Mostarska petlja i cinjenica da smo na zacelju evrope po pitanju cistoce vazduha i ekoloskih standarda.
I jos jedna stvar, da li je moguce da gradska vlast sprema uzurpaciju zelenih povrsina na Uscu. Prema nedavnim informacijama koje su procurele, u tajnosti se priprema izgradnja autodroma na Uscu za formule i trkacke automobile, a to znaci i tribine, VIP loze, heliodrom, velike povrsine za padok, posebni parkinzi za kamione i dr (necete verovati, ali na onom velikom prostoru gde je bio koncert Stonesa, bice betonska ili asfaltna podloga). A posle toga zna se, tajkuni u sprezi sa politicarima reci ce da bi bilo divno imati i hotel, komercijalu, nove trzne centre i ekskluzivno stanovanje. Od Usca kao zone za rekreaciju i odmor nasih sugradjana nece ostati nista, a zamislite i to da ce se u neposrednoj blizini logora Staro sajmiste smestati kamioni, oprema za takmicenje i brujanje trkackih automobila. Moracemo da preduzmemo nesto kao i za "Peti parkic", nema druge.

adje

pre 14 godina

to je dokaz,da srbija nece uci u evropu do 2020 i mozda vise.kakva je to zemlja koja nema metro,kakva je to zemlja koja nema zeleznicu duz cele drzave,kakva je to zemlja koja nema autoput duz cele drzave,ljudi stvarno mora da dolazi nova generacija politicara koji ce da vode ovu zemlju kako treba i kako dolikuje.dosta je bilo kukanja,dosta je bilo rekla,kazala,dosta je bilo kriminala,dosta je bilo lopovluka,dosta je vise milorada dodika i tadica i patriota,treba da se radi.ne trebaju nam politicari poput tadica i jeremica da nas brukaju i sramote u svetu njihovim decijim izjavama,nama treba politicar koji ce da se brine iskljucivo gradjanima u srbiji,kako patriote pricaju,hoce da se bore za prava srba u regionu,a srbi u srbiji nemaju nikakvih prava kako ce da imaju u drugu drzavu,gospodo,ne kaze se srba,to znaci samo jedan narod, jedna vera,kaze se prava gradjana srbije koji zive u regionu,tako prica pametan politicar.nama treba politicar koji ce da saradjuje sa regionom i sa celim svetom,nama ne treba politicar koji je u zavadji sa susedima,nama ne treba politicar koji ide u arapske zemlje da moli da ne priznaju nezavisnost kosova i da kazu da je srbija prijatelj sa muslimanima a istovremeno diskriminisu muslimane i uskracuje nam ljudska prava u srbiji,nama ne treba politicar kukavica koji radi iza ledja gradjana srbije.nama ne treba politicar koji ide samo na relaciji banja luka-beograd banja luka,nama ne treba politicar koji se bori da kosovo ostane u sastavu srbije a istovremeno daje podrsku dodiku i cepanje bosne,ako se cepa bosna neka se cepa i srbija,ako je bosna celovita,neka je i srbija celovita,ljudi zar ne vidite sta je bilo u proslosti da isti ljudi vladaju srpskom i srbijom,otvorite oci i ne dajte podrsku tadicu,ne dajte podrsku dodiku,ne dajte podrsku dacicu,ne dajte podrsku kriminalcima.izvinjavam se na ovakvim komentarima,svako ima pravo da iznese komentar onako kako misli,i ja smatram da ovaj komentar nema nikakvu uvredu,i zato smatram da treba da se objavi,jedino ako to ne smeta moderatorima.

cenzura

pre 14 godina

beograd je najbogatiji grad u drbiji od 90 tih,jer su sav uvoz preusmerili da glavni uvoznik -posrednik bude bgd.da ste ulagali pametno vec bi izgradili ceo koridor 10,prokop i metro bi ste dobili za dzabe od istih zaradjenih para,ali je problem sto se nadje uvek po neka vikendica ili parcela na nezgodnom mestu koju treba isplatiti.nije ni cudo da nam rusi uslovljavaju pare ne gradnjom obilaznice,jer vide da pare odose u provaliju.metro bi mozda sagradili za 500 godina,ako bi se podmirili svi lokalni tajkuncici
cenzura-istina boli

metroas

pre 14 godina

Mlad,perspektivan, trudi se da glavnog "gdaditelja" sustugneuizjavama,normalno.Pa metro niste izgradili kada su se pare iz zele Jugoslavije slivale u Beograd,a kako cete sada? Odakle,bre? Samolaz,kao i obicno,u sluzbi dnevne politike.Djilasu pozdravio te Mrka od koga je samo Velja "bolji" lazov,naravno.

mmm

pre 14 godina

znajuci nas, ako se desi da krenu da kopaju za metro, to ce trajati bar jednu do dve dekade. eto, ipak cu morati da se odselim :D. (negde gde vec ima metro, naravno)

Igor

pre 14 godina

Neverovatno je kolika kolicina mrznje je izneta prema Beogradu u porukama koje sam procitao.

Dragi moji sugradjani nase Srbije obilaznica oko Novog Sada se ne gradi samo od pokrajinskih i para kao ni ona oko Kragujevca od iskljucivo Kragujevacih para. Takodje koridor 10 ne finansira se ili bar ne u znacajnom procentu iz sredstava lokalnih samouprava kroz koje koridor prolazi. Tu su ukljucene i takozvane Beogradske pare nas gradjana koji ovde zivimo i placamo porez kao i svi. Ali meni je draga i obilaznica oko Novog Sada kao i Kragujevca, koridor 10 ili bilo koja druga nova saobracajnica ili znacajni infrastrukturni objekat.

Argument da se Beograd infrastrukturno gradi a ostatak zemlje propada jednostavno nije tacan. Sve sto se u Beogradu u proteklih 10 godina izgradilo je finansirano iz gradskog budzeta (popravke ulica, prosirenja postojecih i izgradnja novih uglavnom na periferiji) kao i izgradnja mosta preko ade koji je takodje iskljucivo gradski projekat. Nista ali apsolutno nista sem odrzavanja i izgradnje lokalnih saobracajnica u Beogradu nije uradjeno a kamoli finansirano od strane opstina koje nisu u sastavu Beograda.

Dokle ce se opste nezadovoljstvo u drzavi i u svojoj sredini (regionu, opstini) svaljivati na Beograd i njegove gradjane kada u infrastrukturu grada nije ulozeno nista osim gradskih sredstava. Pogledajte samo prokop rekonstrukciju mostova obilaznicu i ostale projekte koji su pod nadleznoscu drzave tj "vas" i "nas" zajedno pa ce vam biti jasno ko placa i gde se gradi.

Veliki Beogradski pozdrav

dragan

pre 14 godina

Halo bre, kakav bec odite u spaniji pa da vidite sta je metro, Valencija na priemer.
Becki metro je strasno neudoban i hladan vagoni na primer nisu uopste udobmi osecas se kao u kavezu ne odgovara balkanskom podrucju

Gospodine Djilasu nemojte molim vas da se ugledate na bec, nemam nista protiv beca ali metro mi cisto ne odgovar u becu disain je veoma hladan!

Nadam se da se opet ne radi o nekom Austriskom Strabaku! toliko od mene

ja

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.

SacuvajmoUsce

pre 14 godina

Komentar u kome se pominje uzurpacija Usca je nazalost tacan. Priprema se u tajnosti zaista prepad na park, priobalje, zelene povrsine, i rekreativnu zonu. Usce pripada svim gradjanima Beograda jer su generacije podizale i cuvale kako park tako i zelenilo na opstu dobrobit.
Ocekuje nas teska i neizvesna borba kao sto je to bio slucaj i sa Velikim ratnim ostrvom, ali ovoga puta protivnik je mnogo opasniji a to su gradski politicari i tajkuni koji ce uciniti sve da upropaste Usce. Gde su sada Brankica i Insajder da ih imenom i prezimenom prozovu, i da kazu koliko vredi zemljiste na toj lokaciji.
Kad vec nisu mogli sa monstruoznim projektom opere na reci, pokusace sa autodromom, a ako uspeju u svojoj bezdusnoj nameri, bice to nasa velika sramota, narocito ako ne ucinimo nista.

Milos

pre 14 godina

Ja bih zaista jako voleo da Beograd sam plati svoj metro - ali isto tako, da Beograd dobije svoje pare iz budzeta, a ne da mu se umesto 40% koliko budzeta zaradi, vrati tek neki jednocifreni iznos. Tada nijedan lokalni projekat ne bi bio problem, ali bi bio problem to sto bi ostatak Srbije ostao bez ikakvih sredstava - pa mislite malo i o tome.

Pritom, Beovoz se ne moze proglasiti za metro, ali moze za regionalnu zeleznicu. Samo, umesto da pored stanica koje su van centra postoje ogromni besplatni parkinzi i da su stanice u centru terminusi javnog prevoza, sta moze da ocekuje putnik koji izadje na Prokopu, nakon cekanja voza od sat vremena? Najmanje 15 minuta peske do najblize autobuske stanice, gde prolazi jedna ili dve linije, a za to vreme je terminus na Zelenom vencu.

Ja bih prvi koristio Beovoz na potezu od Tosinog Bunara ili Novog Beograda do Vukovog spomenika, samo kada bi postojala ova dva preduslova - da blizu novobeogradskih stanica mogu da parkiram svoje vozilo besplatno (odnosno, uz kartu za Beovoz) i da kompozicije idu na najvise 10-15 minuta.

tmrnsk

pre 14 godina

ZAŠTO TREBA 6-7 GODINA?. Zato što projektovanje tramvaja oduzima puno vremena, španski projektanti traže još nekoliko godina i nekoliko milijona. ZAŠTO TREBA TOLIKO VREMENA AKO PROJEKTUJU TRAMVAJSKU LINIJU OD ZEMUNA DO USTANIČKE, KOJU JE BEOGRAD IMAO JOŠ 1937? Zato što je "Radni tim strucnjaka iz Spanije i Srbije suocen je sa ozbiljnim problemom, osim strucnog (tehnickog)
problema postoji i potreba da se novi sistem priblizi strucnoj i ostaloj javnosti. Usled vec navedenih
nasledjenih disonantnih tonova po pitanju ovih sistema, posebna paznja je posvecena promotivno–
edukativnom prikazivanju svih faza ovog projekta." I "medju obradjivacima projekta
postojala dilema kako nazvati novi sistem. Upravo usled nasledjenog bremena negativnih asocijacija
na tramvaj, metro itd., odluceno je da se ovaj projekat (sistem) nazove Belgrade Light Rail Transit –
BeLaRT. Ideja je bila da se napravi jasna distinkcija izmedju odomacenog misljenja o navedenim
sistemima, jer se uvodi jedan sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas." (Izvor http://www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0409/laki-metro_agm_111204.pdf) A ŠTA ĆE ODBORNICI VIDETI U BEČU? Pa klasičan metro, i zato je dobro da ih puštaju bez viza, da vide nešto, da im ne prodaje svako rog za sveću kao "sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas"... A KAD SE ODBORNICI VRATE IZ BEČA? Kao prvo mogu da spreče prvu žrtvu Lakog Šinskog Tramvaja, a to je masovna seča drveća u Bulevaru. To je i pokazatelj šta tek čeka Beograd kad kroz njega prođe "površinski tramvajski metro". Pa radite nešto, odbornici, imate mandat koji ste dobili od Beograđana!

sto

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.


evo još jednog koji tvrdi da beograd ima 2 miliona stanovnika. beograd zajedno sa zemunom ima 1,188,000 stanovnika a sa okolicom ima 1,630,000 stanovnika. to su zvanične procene vlasti grada beograda iz 2007. godine. ne kažem da vam ne treba metro. treba vam. živim izvan beograda i znam kakav je haos u sobraćaju kad putujem autom na posao. ali bre dosadni ste više s tih imaginarnih 2 miliona.

The Shining

pre 14 godina

Jos samo ovo i za danas je dosta pogledajte samo ove kodjuja Buntovnike ni oni nisu nista bolji od sistema. Djordje Djurdjevic nista ne bi bio bolji od ostalih od ostalih politicara
kada bi dosao na vlast ja ga podrzavao a on mi nije ni zahvalio a sve se bojim da nezna gdje zivim.
Zakljucak: Ja sam institucija i za Sistem i za kodjuja Buntovnike

kum

pre 14 godina

Ako DS idalje ostane na vlasti treba ce nam jos bar sto godina da napravimo metro u Beogradu. Ako naprave metro, od cega ce oni onda da zive. Nebudite smesni. Nemoze se istovremeno puniti vlastiti dzep i graditi tako nesto veliko. Neide zajedno.

M.Sc

pre 14 godina

Кад би свако урадио што је овај лик урадио за годину и по, где би нам био крај...Остало су све празне приче.

Aleksandar

pre 14 godina

Pa u Beogradu zivi i radi skoro trecina stanovnistva,( i ne samo beogradjana), koja doprinosi svojim radom sa vise od 30% bruto drustvenog dohotka i iz cijih dzepova se placa PDV i ostalo. Da bi neko dosao do bilo kog dela Srbije, treba prvo da stigne do Beograda, pa odatle da nastavi do tvojih krajeva, pivljanin.... Znaci glavni grad prvo, jer je to motorni pokretac cele zemlje. Ali beogradjani ne mogu da resavaju sve vase probleme. Zato imate svoje lokalne opstinare, pa se njima zalite. Vidim, ima se za internet, znaci ne fali para. Malo motiku u ruke, manje kompjutera. Ocistite svoje gradove i sela, prljavstinu ste nabacali gde god ste stigli i samo sa zalite, pa nisu vam mozda beogradjani krivi za vasu lenjost ??!!

beograd vojvodina srbija

pre 14 godina

Pivljanin se u svom komentaru ovde zali zasto da Vojvodina placa metro Beogradu. Prvo, Vojvodina ne placa metro Beogradu nego to treba da radi Beograd i Srbija, drugo Beogerad nema 7% od budzeta republike direktnog priliva u svoju kasu kao Vojvodina, trece niko nije pitao zasto je Beograd i Srbija finansirao recimo autoput i mostove prpko Dunava kad se isti nalaze u Vojvodini, cetvrto Beograd je glavni grad i moje i tvoje zemlje i u istom zivi svaki cetvri stanovnik ove zemlje, i peto manje malicioznosti i lokalizma ce ti pomoci da se osecas bolje jer je valjda prijatna vest za svakoga da negde neko dobije ili izgradi sta novo, pa bi se licno od srca obradovao da cujem da naprimer Novi Sad ima potrebu za metroom i da Republika Srbija treba to da dofinansira.

Secam se...

pre 14 godina

Upitan kako ćete se izboriti sa funkcionisanjem grada ako talas jakih štrajkova zapljusne i Beograd, Đilas je odgovorio da "štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice". "Zamislite da neko blokira Ulicu kneza Miloša sada na minus osam. Policija mora da spreči takve blokade", rekao je on.

Pre deset godina, i ja sam zajedno sa tobom, izlazio na ulice i trgove, i blokirao ih. Bili smo nezadovoljni nasim zivotom, i onima koji su nas vodili i do toga doveli. Tada je moglo, druze gospodine Djilas? A danas, kada ste u vlasti - ne moze? Lepo kaze grafit "Sve je isto - samo Njega nema".

djordje

pre 14 godina

A zašto gospodin Djilas ne raspiše samodoprinos pa da Beograđani sami finansiraju beogradski metro. Umesto što hoće da po 100-ti put pljačkaju ostatak Srbije.

Dusan

pre 14 godina

Metro u Beogradu vec postoji - Beovoz. Odnosno to bi bio metro kada bi isli vozovi na svakih pet minuta a ne ko sad na svakih 2 sata i to ako stigne. Linije su odlicne samo da pocnu da se koriste.

adje

pre 14 godina

to je dokaz,da srbija nece uci u evropu do 2020 i mozda vise.kakva je to zemlja koja nema metro,kakva je to zemlja koja nema zeleznicu duz cele drzave,kakva je to zemlja koja nema autoput duz cele drzave,ljudi stvarno mora da dolazi nova generacija politicara koji ce da vode ovu zemlju kako treba i kako dolikuje.dosta je bilo kukanja,dosta je bilo rekla,kazala,dosta je bilo kriminala,dosta je bilo lopovluka,dosta je vise milorada dodika i tadica i patriota,treba da se radi.ne trebaju nam politicari poput tadica i jeremica da nas brukaju i sramote u svetu njihovim decijim izjavama,nama treba politicar koji ce da se brine iskljucivo gradjanima u srbiji,kako patriote pricaju,hoce da se bore za prava srba u regionu,a srbi u srbiji nemaju nikakvih prava kako ce da imaju u drugu drzavu,gospodo,ne kaze se srba,to znaci samo jedan narod, jedna vera,kaze se prava gradjana srbije koji zive u regionu,tako prica pametan politicar.nama treba politicar koji ce da saradjuje sa regionom i sa celim svetom,nama ne treba politicar koji je u zavadji sa susedima,nama ne treba politicar koji ide u arapske zemlje da moli da ne priznaju nezavisnost kosova i da kazu da je srbija prijatelj sa muslimanima a istovremeno diskriminisu muslimane i uskracuje nam ljudska prava u srbiji,nama ne treba politicar kukavica koji radi iza ledja gradjana srbije.nama ne treba politicar koji ide samo na relaciji banja luka-beograd banja luka,nama ne treba politicar koji se bori da kosovo ostane u sastavu srbije a istovremeno daje podrsku dodiku i cepanje bosne,ako se cepa bosna neka se cepa i srbija,ako je bosna celovita,neka je i srbija celovita,ljudi zar ne vidite sta je bilo u proslosti da isti ljudi vladaju srpskom i srbijom,otvorite oci i ne dajte podrsku tadicu,ne dajte podrsku dodiku,ne dajte podrsku dacicu,ne dajte podrsku kriminalcima.izvinjavam se na ovakvim komentarima,svako ima pravo da iznese komentar onako kako misli,i ja smatram da ovaj komentar nema nikakvu uvredu,i zato smatram da treba da se objavi,jedino ako to ne smeta moderatorima.

genius

pre 14 godina

Za pristojan metro, ako se radi u 3 smene, svim raspoloživim resursima (znači - mnoooogo para i pauza na svim infrastrukturnim radovima u celoj Srbiji) treba bar ovoliko.
Znači da gospodin ili ... ili je već isplanirana neka abominacija metroa koja će biti ili potpuno nefunkcionabilna ("laki" metro - čitaj - NOVI TRAMVAJ) ili jako mala (samim tim takođe nefunkcionabilna) koju ćemo platiti nekoliko puta skuplje, a služiće samo da se u stanicama slikaju političari prvih mesec dana (kao kada je otvorena stanica kod "Vuka").
Ako ste čekali 50 godina da napravite metro, sačekajte još 10 i napravite ga kao ljudi, kada bude gotov urbanistički plan Beograda za sledećih, bar, pola veka...

BjelSa

pre 14 godina

...treba osposobiti saobracajnice u trenutnoj upotrebi, sagraditi pomenute mostove pa onda sagledati prometnu situaciju koja ce nakon rasterecanja mozda sasvim drugacije izgledati a a samim tim i urbanisticka slika beograda. Ne treba zaboraviti cinjenicu da "izumiremo" kao nacija sto je i slucaj u citavoj evropi. Zbog cega ulaziti u dugove i opterecivati potomke kad beograd ionako za 30 godina nece imati ni milion stanovnika. Trosite bolje novac u finansiranje "preporoda nacije" (nemacka=deciji dodatak=180-250€ po detetu) ne u suplje projekte. Znam da nije tema ali cini mi se da nasi politicari zive samo za sledeca dva dana i raaguju kao dnevna stampa, svojeglavo, nepromisljeno.....bez naroda nema drzave ili gradimo za neke "tudju" decu?....pozdrav iz nemacke!

Van Helsing

pre 14 godina

Zašto je beogradski metro državni projekat? Zar treba sirotinja iz "unutrađnjosti" da finansira najbogatiji grad u Srbiji? Mnogo se toga započinje, a ništa se ne završava. Sve je to Slobin sistem, samo se otvara počinjanje radova, a onda se mašine gase. Bolje sredite prvo normalnu železnicu i Beovoz koji su prava sramota, a metro kad bude para jednog dana.

dragan

pre 14 godina

Halo bre, kakav bec odite u spaniji pa da vidite sta je metro, Valencija na priemer.
Becki metro je strasno neudoban i hladan vagoni na primer nisu uopste udobmi osecas se kao u kavezu ne odgovara balkanskom podrucju

Gospodine Djilasu nemojte molim vas da se ugledate na bec, nemam nista protiv beca ali metro mi cisto ne odgovar u becu disain je veoma hladan!

Nadam se da se opet ne radi o nekom Austriskom Strabaku! toliko od mene

Igor

pre 14 godina

Neverovatno je kolika kolicina mrznje je izneta prema Beogradu u porukama koje sam procitao.

Dragi moji sugradjani nase Srbije obilaznica oko Novog Sada se ne gradi samo od pokrajinskih i para kao ni ona oko Kragujevca od iskljucivo Kragujevacih para. Takodje koridor 10 ne finansira se ili bar ne u znacajnom procentu iz sredstava lokalnih samouprava kroz koje koridor prolazi. Tu su ukljucene i takozvane Beogradske pare nas gradjana koji ovde zivimo i placamo porez kao i svi. Ali meni je draga i obilaznica oko Novog Sada kao i Kragujevca, koridor 10 ili bilo koja druga nova saobracajnica ili znacajni infrastrukturni objekat.

Argument da se Beograd infrastrukturno gradi a ostatak zemlje propada jednostavno nije tacan. Sve sto se u Beogradu u proteklih 10 godina izgradilo je finansirano iz gradskog budzeta (popravke ulica, prosirenja postojecih i izgradnja novih uglavnom na periferiji) kao i izgradnja mosta preko ade koji je takodje iskljucivo gradski projekat. Nista ali apsolutno nista sem odrzavanja i izgradnje lokalnih saobracajnica u Beogradu nije uradjeno a kamoli finansirano od strane opstina koje nisu u sastavu Beograda.

Dokle ce se opste nezadovoljstvo u drzavi i u svojoj sredini (regionu, opstini) svaljivati na Beograd i njegove gradjane kada u infrastrukturu grada nije ulozeno nista osim gradskih sredstava. Pogledajte samo prokop rekonstrukciju mostova obilaznicu i ostale projekte koji su pod nadleznoscu drzave tj "vas" i "nas" zajedno pa ce vam biti jasno ko placa i gde se gradi.

Veliki Beogradski pozdrav

rebro

pre 14 godina

Cek bre to znaci da cemo narednih 10 godina da vas gledamo? Jel vi to planirate da dobijete izbore 2 puta zaredom ili vec znate nesto sto mi ne znamo?

i Bukurest ima metro!!!

pre 14 godina

Ukoliko ova vlast napravi metro u svom svom znacenju i funkcionalnosti napravice potez koji ce joj omoguciti jos mnogo godina na vlasti, kao neko ko je imao prilike da poseti velike evropske gradove i uvidi znacenje metroa za funkcionisanje jednog grada mogu samo da podrzim ovu akciju. Medjutim ukoliko se posegne za tim pricama o lakom metrou koji je samo poboljsan tramvaj onda je stvarno sve OGROMAN PROMASAJ. Nadam se da ce bar ova vlada pokazati da je bila dostojna vizionara i dati nam ono sto gradovi u evropi imaju vec punih 100 godina.

Nikola

pre 14 godina

"Ne možemo reći da imamo metro kad povežemo samo Novi Beograd i Vukov spomenik"

Pa ne moze ,ali i taj zloglasni sloba je bar to napravio i nije bas samo od NBG do Vuka kao sto kazes a sta ste vi napravili za evo vec 10 godina??Jeste polozili bar 50 metra pruge,samo pricate i pricate i pricate ,imali kraja praznim pricama.

Mirko

pre 14 godina

Gazela pukla, nema se para za odrzavanje, ali mi gradimo METRO!? Alo Bing, cijena sitnica, bilijun dolara za pocetak... ima se, moze se...

Nezadovoljna tri praseta

pre 14 godina

Ja pojma nemam ocemu djilas prica?!
Hoces platiti energo projektu,trudbeniku,rad,napred,mitroicu zaostala dugovanja dosadasnjih radova?

pera

pre 14 godina

Da ste poceli 2001 sad bi vec bio gotov. Nesto mi govori da cete istu pricu pricati i 2021: Radna grupa razmatra da li je za Beograd bolji laksi ili tezi metro, i pretpostavlja da bi u toku narednih pet godina to bilo odluceno a projektna dokumentacija bila gotova do 2031

Đole

pre 14 godina

Nisam mogao a da ne primetim uvodnu rečenicu i odmah sam prestao dalje da čitam:

"Beogradski metro, o čijem izgledu će građani ove godine biti upoznati, gradiće oni koji ponude najnižu cenu i najbolje uslove kreditiranja, kaže Dragan Đilas."

Znači samo je cena faktor? A kvalitet, bezbednost? Nema veze, važno je da je jeftino, zar ne?
Sve me podseća na onu episodu Simpsonovih kada izgrade monorail u Springfildu...

Зоран

pre 14 godina

За метро 5, 6 година? А откад крећемо да бројима? Да вам не треба РТС да мажете људе причама и чувате мир, онај торањ никад не би био обновљен. Ал ту сте експресни и тачни као метро.

Pavle

pre 14 godina

Нека иду у Беч да се "бече", а ако желе нешто да науче о метро системима нека иду у Москву, Берлин, Праг...

Danda

pre 14 godina

Pre ikakvih metroa i gluposti dragi moji sugradjani, pored zutog prsluka koji smo svi morali da kupimo kupite obavezno i prsluk za spasavanje. Jer kako rece g-din iz puteva srbije ne daj boze nece se valjda srusiti Gazela... e pa ako bog da pa se ipak srusi, prsluk je ono prvo za sta cete se uhvatiti. Ima jos neko nesto da kaze povodom metroa? Brzih pruga srbije? stanice Prokop? Zaobilaznice oko Bgd-a? novog kruznog puta do bubanj potoka koji se vec raspao?

mmm

pre 14 godina

znajuci nas, ako se desi da krenu da kopaju za metro, to ce trajati bar jednu do dve dekade. eto, ipak cu morati da se odselim :D. (negde gde vec ima metro, naravno)

cenzura

pre 14 godina

beograd je najbogatiji grad u drbiji od 90 tih,jer su sav uvoz preusmerili da glavni uvoznik -posrednik bude bgd.da ste ulagali pametno vec bi izgradili ceo koridor 10,prokop i metro bi ste dobili za dzabe od istih zaradjenih para,ali je problem sto se nadje uvek po neka vikendica ili parcela na nezgodnom mestu koju treba isplatiti.nije ni cudo da nam rusi uslovljavaju pare ne gradnjom obilaznice,jer vide da pare odose u provaliju.metro bi mozda sagradili za 500 godina,ako bi se podmirili svi lokalni tajkuncici
cenzura-istina boli

sto

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.


evo još jednog koji tvrdi da beograd ima 2 miliona stanovnika. beograd zajedno sa zemunom ima 1,188,000 stanovnika a sa okolicom ima 1,630,000 stanovnika. to su zvanične procene vlasti grada beograda iz 2007. godine. ne kažem da vam ne treba metro. treba vam. živim izvan beograda i znam kakav je haos u sobraćaju kad putujem autom na posao. ali bre dosadni ste više s tih imaginarnih 2 miliona.

metroas

pre 14 godina

Mlad,perspektivan, trudi se da glavnog "gdaditelja" sustugneuizjavama,normalno.Pa metro niste izgradili kada su se pare iz zele Jugoslavije slivale u Beograd,a kako cete sada? Odakle,bre? Samolaz,kao i obicno,u sluzbi dnevne politike.Djilasu pozdravio te Mrka od koga je samo Velja "bolji" lazov,naravno.

ivan

pre 14 godina

"Ja predlažem da rudnike ne kopamo vertikalno nego horizontalno. Pa kada ništa ne pronađemo, kao što nećemo ni naći, onda da tu izgradimo metro. A da u suprotnom smeru pustimo kanalizaciju..." ostalo znate.

To je priča iz 1983 (cca od pre 30 godina). Podržavam gradonačelnika i predlažem mu da svako jutro na posao ide pored ž. stanice "Prokop". Čisto da se podseti.

The Shining

pre 14 godina

Jos samo ovo i za danas je dosta pogledajte samo ove kodjuja Buntovnike ni oni nisu nista bolji od sistema. Djordje Djurdjevic nista ne bi bio bolji od ostalih od ostalih politicara
kada bi dosao na vlast ja ga podrzavao a on mi nije ni zahvalio a sve se bojim da nezna gdje zivim.
Zakljucak: Ja sam institucija i za Sistem i za kodjuja Buntovnike

Sasa

pre 14 godina

Mislim da je krajnje vreme da se neko stvarno ozbiljno pozabavi ovom temom. Trenutno se metroom bave ljudi na potpuno amterskom nivou, a njihovi stavovi su na principu kako Perica zamislja metro. Ovo je jedno ozbiljno i stratesko pitanje od koga zavisi buducnost ovoga grada kao i kvalitet zivota u njemu. Postoje hiljade načina kako bi ovakav projekat mogao da se finansira to ne treba da bude samo kredit, moze i neki oblik koncesije, PPP projekta i sl. jer su svi ti mehanizmi odavno prisutni u svetu. Jedno je sigurno nama Metro treba pod hitno.

filozof

pre 14 godina

Priča o metrou mi liči na priču o studentu koji studira već pet godina prvu godinu i nije položio ni jedan ispit, a kaže da će za 4 godine diplomirati sa prosečnom ocenom 10.

Beli

pre 14 godina

Da je srece i postenja od Luke Beograd bi mogao da se napravi i metro i dva mosta na Savi. Ovako treba da budemo srecni ako Djilas ne proda Miskovicu i ovaj tunel od Beovoza za neke sitne pare. Lep bi to magacin bio za Maxi, Tempo...

ja

pre 14 godina

Muka mi je od komentara koje salje 90%.Sve vi znate.Jel nam treba metro,naravno da treba.To samo ovi koji nisu iz Beograda pricaju kako ih bas briga.Pa ok i Beogradjane manje vise bas briga sta ce biti u nekom drugom gradu.grad koji ima 2 miliona stanovnika ima 4 mosta satro normalna.Gde to ima?Najtuznije je sto smo mi narod koji uvek zna kako netreba,a kako treba nema pojma.

Milanche

pre 14 godina

Slažem se sa gradonačelnikom da štrajkači ne smeju da ugrožavaju normalan život prestonice. Oni treba da ugrožavaju normalan život političara, i to onih koji su odgovorni za njihovu nesreću.

madjar

pre 14 godina

Lepo je sto gradonacelnik salje ekipu u Bec jer ce videti kako izgleda i funkcionise pravi metro. Bojim se da ce i pored toga biti odluceno (naravno u "uskom interesnom krugu" da se radi besmisleni tzv "laki metro" (citaj tramvaj na normalnom koloseku) koji za Beograd nikako ne moze biti resenje, jer zavisi od ostalih vidova saobracaja. U to me uverava kampanja za rusenje platana u Bulevaru kralja Aleksandra, jer se mora stvoriti prostor na povrsini za "laki metro". Beogradu je potreban metro kakav imaju svi veci gradovi u Evropi..Bec Minhen,..Lisabon..Bukurest..Zar treba dalje nabrajati, ima ih preko pedeset. Zar je moguce da ne umemo nista nauciti iz iskustava tolikog broja gradova u Evropi. Resenje ja samo nezavisan sinski sistem. Sve drugo je trosenje ionako okudnih resursa u nesto jeftinije resenje ali nefunkcionalno, koje na kraju postane papreno skupo. Odluku o tipu beogradskog metroa treba da donesu bewogradjani i to na referendumu.

Qwerty_Arh

pre 14 godina

Za evo skoro 10 godina od kako je DS na vlasti, mogli smo da imamo najmanje dve-tri trase pravog nezavisnog sinskog sistema- metroa. Nije tacno da je potrebno izraditi nove projekte za metro, jer su oni izradjeni i pripremljeni od strane najstrucnijeg, arh. Branislava Jovina & saradnici, koji je imao nekoliko susreta sa dr. Zoranom Djindjicem koji je podrzao izgradnju metroa. Umesto toga, gradska vlast (citaj DS!?), ignorise vec deset godina (...ali zasto?) neophodnost izgradnje metroa, zamajava javnost nekakvim sumanutim "lakim metroom" i svodi glavni grad na nivo palanke, orijentalne kasabe u kojoj caruju prljavi autobusi, razdrndani tramvaji, zapustena Mostarska petlja i cinjenica da smo na zacelju evrope po pitanju cistoce vazduha i ekoloskih standarda.
I jos jedna stvar, da li je moguce da gradska vlast sprema uzurpaciju zelenih povrsina na Uscu. Prema nedavnim informacijama koje su procurele, u tajnosti se priprema izgradnja autodroma na Uscu za formule i trkacke automobile, a to znaci i tribine, VIP loze, heliodrom, velike povrsine za padok, posebni parkinzi za kamione i dr (necete verovati, ali na onom velikom prostoru gde je bio koncert Stonesa, bice betonska ili asfaltna podloga). A posle toga zna se, tajkuni u sprezi sa politicarima reci ce da bi bilo divno imati i hotel, komercijalu, nove trzne centre i ekskluzivno stanovanje. Od Usca kao zone za rekreaciju i odmor nasih sugradjana nece ostati nista, a zamislite i to da ce se u neposrednoj blizini logora Staro sajmiste smestati kamioni, oprema za takmicenje i brujanje trkackih automobila. Moracemo da preduzmemo nesto kao i za "Peti parkic", nema druge.

tmrnsk

pre 14 godina

ZAŠTO TREBA 6-7 GODINA?. Zato što projektovanje tramvaja oduzima puno vremena, španski projektanti traže još nekoliko godina i nekoliko milijona. ZAŠTO TREBA TOLIKO VREMENA AKO PROJEKTUJU TRAMVAJSKU LINIJU OD ZEMUNA DO USTANIČKE, KOJU JE BEOGRAD IMAO JOŠ 1937? Zato što je "Radni tim strucnjaka iz Spanije i Srbije suocen je sa ozbiljnim problemom, osim strucnog (tehnickog)
problema postoji i potreba da se novi sistem priblizi strucnoj i ostaloj javnosti. Usled vec navedenih
nasledjenih disonantnih tonova po pitanju ovih sistema, posebna paznja je posvecena promotivno–
edukativnom prikazivanju svih faza ovog projekta." I "medju obradjivacima projekta
postojala dilema kako nazvati novi sistem. Upravo usled nasledjenog bremena negativnih asocijacija
na tramvaj, metro itd., odluceno je da se ovaj projekat (sistem) nazove Belgrade Light Rail Transit –
BeLaRT. Ideja je bila da se napravi jasna distinkcija izmedju odomacenog misljenja o navedenim
sistemima, jer se uvodi jedan sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas." (Izvor http://www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0409/laki-metro_agm_111204.pdf) A ŠTA ĆE ODBORNICI VIDETI U BEČU? Pa klasičan metro, i zato je dobro da ih puštaju bez viza, da vide nešto, da im ne prodaje svako rog za sveću kao "sasvim novi sistem nedovoljno poznat kod nas"... A KAD SE ODBORNICI VRATE IZ BEČA? Kao prvo mogu da spreče prvu žrtvu Lakog Šinskog Tramvaja, a to je masovna seča drveća u Bulevaru. To je i pokazatelj šta tek čeka Beograd kad kroz njega prođe "površinski tramvajski metro". Pa radite nešto, odbornici, imate mandat koji ste dobili od Beograđana!

Milos

pre 14 godina

Ja bih zaista jako voleo da Beograd sam plati svoj metro - ali isto tako, da Beograd dobije svoje pare iz budzeta, a ne da mu se umesto 40% koliko budzeta zaradi, vrati tek neki jednocifreni iznos. Tada nijedan lokalni projekat ne bi bio problem, ali bi bio problem to sto bi ostatak Srbije ostao bez ikakvih sredstava - pa mislite malo i o tome.

Pritom, Beovoz se ne moze proglasiti za metro, ali moze za regionalnu zeleznicu. Samo, umesto da pored stanica koje su van centra postoje ogromni besplatni parkinzi i da su stanice u centru terminusi javnog prevoza, sta moze da ocekuje putnik koji izadje na Prokopu, nakon cekanja voza od sat vremena? Najmanje 15 minuta peske do najblize autobuske stanice, gde prolazi jedna ili dve linije, a za to vreme je terminus na Zelenom vencu.

Ja bih prvi koristio Beovoz na potezu od Tosinog Bunara ili Novog Beograda do Vukovog spomenika, samo kada bi postojala ova dva preduslova - da blizu novobeogradskih stanica mogu da parkiram svoje vozilo besplatno (odnosno, uz kartu za Beovoz) i da kompozicije idu na najvise 10-15 minuta.

SacuvajmoUsce

pre 14 godina

Komentar u kome se pominje uzurpacija Usca je nazalost tacan. Priprema se u tajnosti zaista prepad na park, priobalje, zelene povrsine, i rekreativnu zonu. Usce pripada svim gradjanima Beograda jer su generacije podizale i cuvale kako park tako i zelenilo na opstu dobrobit.
Ocekuje nas teska i neizvesna borba kao sto je to bio slucaj i sa Velikim ratnim ostrvom, ali ovoga puta protivnik je mnogo opasniji a to su gradski politicari i tajkuni koji ce uciniti sve da upropaste Usce. Gde su sada Brankica i Insajder da ih imenom i prezimenom prozovu, i da kazu koliko vredi zemljiste na toj lokaciji.
Kad vec nisu mogli sa monstruoznim projektom opere na reci, pokusace sa autodromom, a ako uspeju u svojoj bezdusnoj nameri, bice to nasa velika sramota, narocito ako ne ucinimo nista.

kum

pre 14 godina

Ako DS idalje ostane na vlasti treba ce nam jos bar sto godina da napravimo metro u Beogradu. Ako naprave metro, od cega ce oni onda da zive. Nebudite smesni. Nemoze se istovremeno puniti vlastiti dzep i graditi tako nesto veliko. Neide zajedno.