Utorak, 12.01.2010.

21:59

Tadić:Dve rezolucije o žrtvama rata

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Rezolucija o Srebrenici spremna i da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama.

Izvor: Politika

Tadiæ:Dve rezolucije o žrtvama rata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Znanac

pre 14 godina

Da je ova rezolucija o Srebrenici iznudjena to je valjda svima jasno a ne moralna obaveza Srbije za Genocid pocinjen u Srebrenici. Iako postoji odluka Medjunarodnog suda u Hagu o tome da je u Srebrenici pocinjen genocid, 90% Srba ce naci opravdanje da su eto i Bosnjaci njih proganjali i ubijali u Bratuncu, koji je uzgred ociscen od Bosnjaka na samom pocetku rata. Da je kojim slucajem Srbija i njen Predsednik iskreni krenuli bi od Srba u Srbiji koji su bili, a i sada su u ubedjenju da je Srbija branila SFRJ (samo na teritorijama koje je SANU zacrtao). Njima se treba izvinuti, prvo zbog obmane sopstvenog naroda i sto su poslani u ratove u kojima Srbija nije ucestvovala... Svim tim zrtvama treba izvinjenje jer vecina je mislila da radi plemenitu stvar odbrane Srba izvan Srbije, a ne kradja elktronike, kulturnih dobara i drugih vrednosti koje je vecini propagatora rata dalo danas status biznismena, kojim kupuje i ono malo dostojanstva od ovog naroda i dovodi sve do siromastva... Zatim treba da se izvinu svim onim drugim narodima koji su bili zrtve takve politike Srbije... Pronaci i kazniti kreatore i sledbenike te politike i krenuti uspostavljati dobrosusedske odnose sa svim komsijama...

ekrem

pre 14 godina

Zar Ti nije dosta "osudjivanja" tudjih zlocina Tadicu? Shvatas li da je osudjivanje tudjih zlocina i dovelo do ovde a ne osuda svojih i to jednom zauvek i ti i svi ostali.

samoKRITICNA

pre 14 godina

DNO DNA ! dve deklaracije ??
Gospodine Predsednice, kako vas samo nije sramota ? Pa zar vama nije jasna razlika zlocina koji se desio u Srebrenici i zlocina koji su se dogadjali svuda i SVIMA na prostoru bivse YU ?
U Srebrenici se desio GENOCID gde je oko 8000 civila iz jedne "zasticene zone" na ocigled Holandskih pripadnika UN vojnika koji su nemocno posmatrali sta se desava, odvojeni od svojih zena, majki, dece i sestara i masovno pogubljeni ! Zar vi Predsednice zaista mislite da je EP "slucajno" izabrao i usvojio Deklaraciju o Srebrenici a ne npr. Deklaraciju o Vukovaru, Deklaraciju o proterivanju 800 000 kosovskih Albanaca sa Kosova za sta je u Hagu osudjen citav politicki i vojni vrh Srbije ili bilo koju drugu Deklaraciju kojih je prema zlocinima koji su se dogadjali SVIMA na ovim prostorima sigurno bilo moguce izglasati ? NIJE gospodine NEISKRENI Predsednice ! Ako Srbija nije dostigla taj MORALNI NIVO koji vlada u EU i nije "sazrela" da osudi GENOCID nad Civilima Srebrenice onda je POSTENIJE CUTATI i cekati da "vreme ucini svoje" i potruditi se da gradjanima Srbije "OBJASNITE" razliku izmedju GENOCIDA iz Srebrenice i drugih zlocina koji su se dogajali kako vec rekoh, svugde i Svima a koje ste vi "voljni PRISLJAMCITI" drugom Deklaracijom GENOCIDU i tako "ublaziti" i "omalovaziti" ovaj strasni zlocin po principu "pa i mi smo ginuli" ! SRAM VAS BILO !!!

aca

pre 14 godina

... naravno i ja sam za osudu svih zlocina ... ali, pitam Predsednika Tadica posto se on vec izvinio i jos neznam koliko ce puta... Ok sada ce da usvoje te rezolucije, jednu, dve, pet... u redu ... a kada ce, i da li ce Hrvatska, Bosna, i ova samoproklamovana vlast na Kosovu da se izvinu i oni usvoje neku rezoluciju? ...znate kada? NIKADA G.PREDSEDNICE...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Za mene licno, sve ovo samo jos jednom jasno pokazuje koliko Predsednik Tadic, njegova DS a o drugim strankama u Srbiji i da ne govorim KASNI iza JEDINE POSTENE i Evropske politike LDP-a i Cedomira Jovanovica !
Sve ono sto LDP i Cedomir Jovanovic vec godinama govore OBISTINI SE ali nazalost sa par izgubljenih godina kasnije koje gradjani Srbije skupo placaju ! "druga" Deklaracija da "Srbija osudjuje zlocine nad Srbima" (sta ce kome takva deklaracija, pa to se razume samo po sebi), je samo jos jedan SMESAN pokusaj DS-a da nekako progura i ovu NEOPHODNU Deklaraciju o Srebrenici koju je vec odavno usvojio Evropski Parlament, kao i sve zemlje zapadnog Balkana ...

Aleksandar

pre 14 godina

Zaista sam prijatno iznenadjem nacinom na koji ce (nadam se), biti reseno ovo pitanje.

Jedna za spoljnu a jedna za unutrasnju upotrebu. Pre mesec dana sam zaista bio skeptican da ce se ovo desiti ali sada zaista ne vidim koji protiv argument opozicija moze imati. Dobili su ono sto su trazili. Fantastican kompromis. Rezolucija ce biti izglasana a opozicija ce dobiti "osudu svih zlocina", sto mi je moram priznati apsurdno zlocin je po definiciji nesto lose tako da mi je osuda zlocina oksimoron, ali ajde cega sve ima u nasem parlamentu ovo je jos i dobro.

PS - Mada nikad ne potcenjujem sposobnost KdrV da za sve kaze "ovo nista nevalja".

MaxBunker

pre 14 godina

Srbija nema razloga da sebi tovari navodni genocid na vrat jer je nacionalna struktura u Srbiji ista kao i pre ratova u devedesetim. A to nije slučaj sa svim ex YU republikama.

Nikola Beograd

pre 14 godina

Ovo je jadno do te mere da je to neopisivo. Tadić i DS se plaše da će im nacionalisti zameriti ako donesu rezoluciju o Srebrenici pa onda na silu guraju neku besmislenu rezoluciju o srpskim žrtvama kao da neko u ovoj zemlji dovodi srpske žrtve pod znak pitanja ili kao da je ova zemlja odgovorna za te žrtve. Zaista nemam reči. Ovo je već dva puta u poslednje dve nedelje da se srpskim žrtvama trguje. Osim toga izjava da će država od tih rezolucija imati korist je sramna. Nema tu nikakve koristi već samo moralne obaveze.

anaksimaneta

pre 14 godina

Pretsedniče do kada ćete da se folirate? Vama je samo bitan reting i ovo što radite je čisto populistički i neiskreno. Loše Vas savetuju , vreme je da promenite savetnike.

Nikola

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebalo da osudimo Staljinov režim koji je bio dosta štetan po ruski narod i zemlju. Možda bi i mogli učešće Engleza u Burskom ratu u Africi da osudimo s početka pršlog veka, koji je vođen zbog dijamantske groznice i sl.
Treba razmisliti i o ovim temema predsedniče.

RaLe

pre 14 godina

U potpunosti se slazem i to je upravo ona politika kakvu narod ocekuje od predsednika Tadica. Demagozima zatvoriti usta potezima koji ne deluju kao slucajni ili iznudjeni, vec kao stav iza koga nema kompromisa. Narod ce tad lakse shvatiti i prihvatiti.

sonja wakeman

pre 14 godina

Gospodin Tadic je redak primer medju politicarima!Napokon ovu zemlju predstavlja osoba sa integritetom i snagom da javno predstavi razliku izmedju onog sto je dobro i onog sto je zlo!Osoba koja govori mnoge jezike,
razumevanja i postovanja svih ljudi!
Moje duboko postovanje Gospodinu Tadicu, kao coveku i kao politicaru za
ovakve prvoklasne reci! S.W,

Nikola

pre 14 godina

Zasto delimo zrtve po nacionalnoj osnovi?Zasto je potrebna jedna rezolucija za Srebrenicu, a druga za SVE OSTALE SRBE koji su pobijeni?Zasto "sve ostale" stavljamo u isti kos?Moje misljenje je da je potrebana jedna rezolucija koja sve objedinjuje ili ako se vladajuca koalicija ne slozi oko toga onda treba za svaki zlocin (zavisno od geografske pozicije) napraviti rezoluciju.Sve treba podjednako tretirati.

southlander

pre 14 godina

Dupla rezolucija je ruganje svim zrtvama rata,a ponajvise gradjanima ove zemlje u cije se ime neiskreno izvinjavaju.Politicari prvo treba da se izvine sopstvenom narodu,a potom da se povuku u neki manastir i cekaju oprostenje.

Mile Politika

pre 14 godina

Licno sam za usvajanje jedne rezolucje u kojoj bi bila osuda svih zlocina u Gradjanskom ratu na podrucju YU, ALI ako vec moraju da se usvoje dve rezolucije, i ako se u prvoj eksplicitno i poimence pominje zlocin u Srebrenici, isto tako poimence se moraju pomenuti zlocini nad Srbima u drugoj rezoluciji (bar onio najveci).
Zasto?
Zato, sto za zlocin u Kravicama i Bratuncu npr. (koji je predhodio zlocinu u Srebrenici, ne samo da niko nije osudjen (u redu ako nije Naser Oric onda ko je?), vec ne postoji nikakva svest Bosnjaka da se pre Srebrenice nesto dogodilo, da ne pominjem, recimo inicijativu za rezoluciju BiH parlamanta o osudoi tih zlocina.
Ovako, tuzilastvo (suda u Hagu) optuzio Orica, sud ga oslobodio, i....nista gotova prica, niko nije kriv.
Da li bilo ko normalan misli da tako moze doci do pomirenja.

Ili akcije Bljesak i Oluja, pitajte bilo kog Hrvata, reci ce "jeste bilo je zlocina, ali je to pre svega bila akcija "oslobadjanja" (od hrvatskih Srba (dodajem ja) - koja se svake godine proslavlja).
E, dokle god je to tako, zaista je nepohodno da se pored suocavanja sa zlocinima pocinjenim od strane Srba, vodi racuna i o Srpskom zrtvama, jer kako stvari sada stoje, niko iz naseg okruzenja, niko iz CELOG sveta o njima nece voditi racuna.

A da zaista ima hrabrosti kod nas, u toj drugoj rezoluciji (zlocina nad Srbima) bi trebalo da se nadje i bombardovanje zgrade RTS-a '99, ma sto ko misliio o tome.

Sa druge strane Drine

pre 14 godina

Pre dva dana Tadic je u Banjaluci rekao da je rezolucija obaveza prema Tribunalu. Jasno je i zasto je tako rekao - kako usijanim glavama u Republici Srpskoj da objasnis da je to nasa obaveza radi nacionalnog ozdravljenja i otreznjenja? Jos Mladic...

sasa jokic

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti sa stavom Tadica, i ocekujem jos jednu reakciju "Slobinih 200 intelektualaca" i poziv na referendum po ovom pitanju!

stop ludilu

pre 14 godina

Džaba i hiljadu rezolucija kada u Srbiji veliki broj ljudi Mladića još uvek smatra herojem. Ne može se takvim ljudima objasniti šta je moralna obaveza, kada neko navodno u vaše ime počini pokolj, da se onda BEZ OBZIRA NA SVE treba ograditi od tog zlodela. A tek kako bi im se moglo objasniti to, da su upravo Mladić i njemu slični bacili NEIZBRISIVU LJAGU NA VIŠEVEKOVNU ČASNU ISTORIJU SRPSKOG RATOVANJA!! To je istinska tragedija, kada dođe ovakva generacija koja se po.ere na svetu zaostavštinu svojih predaka, i onda se još busaju u prsa da su najveće patriote!!!

stop ludilu

pre 14 godina

Džaba i hiljadu rezolucija kada u Srbiji veliki broj ljudi Mladića još uvek smatra herojem. Ne može se takvim ljudima objasniti šta je moralna obaveza, kada neko navodno u vaše ime počini pokolj, da se onda BEZ OBZIRA NA SVE treba ograditi od tog zlodela. A tek kako bi im se moglo objasniti to, da su upravo Mladić i njemu slični bacili NEIZBRISIVU LJAGU NA VIŠEVEKOVNU ČASNU ISTORIJU SRPSKOG RATOVANJA!! To je istinska tragedija, kada dođe ovakva generacija koja se po.ere na svetu zaostavštinu svojih predaka, i onda se još busaju u prsa da su najveće patriote!!!

MaxBunker

pre 14 godina

Srbija nema razloga da sebi tovari navodni genocid na vrat jer je nacionalna struktura u Srbiji ista kao i pre ratova u devedesetim. A to nije slučaj sa svim ex YU republikama.

Mile Politika

pre 14 godina

Licno sam za usvajanje jedne rezolucje u kojoj bi bila osuda svih zlocina u Gradjanskom ratu na podrucju YU, ALI ako vec moraju da se usvoje dve rezolucije, i ako se u prvoj eksplicitno i poimence pominje zlocin u Srebrenici, isto tako poimence se moraju pomenuti zlocini nad Srbima u drugoj rezoluciji (bar onio najveci).
Zasto?
Zato, sto za zlocin u Kravicama i Bratuncu npr. (koji je predhodio zlocinu u Srebrenici, ne samo da niko nije osudjen (u redu ako nije Naser Oric onda ko je?), vec ne postoji nikakva svest Bosnjaka da se pre Srebrenice nesto dogodilo, da ne pominjem, recimo inicijativu za rezoluciju BiH parlamanta o osudoi tih zlocina.
Ovako, tuzilastvo (suda u Hagu) optuzio Orica, sud ga oslobodio, i....nista gotova prica, niko nije kriv.
Da li bilo ko normalan misli da tako moze doci do pomirenja.

Ili akcije Bljesak i Oluja, pitajte bilo kog Hrvata, reci ce "jeste bilo je zlocina, ali je to pre svega bila akcija "oslobadjanja" (od hrvatskih Srba (dodajem ja) - koja se svake godine proslavlja).
E, dokle god je to tako, zaista je nepohodno da se pored suocavanja sa zlocinima pocinjenim od strane Srba, vodi racuna i o Srpskom zrtvama, jer kako stvari sada stoje, niko iz naseg okruzenja, niko iz CELOG sveta o njima nece voditi racuna.

A da zaista ima hrabrosti kod nas, u toj drugoj rezoluciji (zlocina nad Srbima) bi trebalo da se nadje i bombardovanje zgrade RTS-a '99, ma sto ko misliio o tome.

samoKRITICNA

pre 14 godina

DNO DNA ! dve deklaracije ??
Gospodine Predsednice, kako vas samo nije sramota ? Pa zar vama nije jasna razlika zlocina koji se desio u Srebrenici i zlocina koji su se dogadjali svuda i SVIMA na prostoru bivse YU ?
U Srebrenici se desio GENOCID gde je oko 8000 civila iz jedne "zasticene zone" na ocigled Holandskih pripadnika UN vojnika koji su nemocno posmatrali sta se desava, odvojeni od svojih zena, majki, dece i sestara i masovno pogubljeni ! Zar vi Predsednice zaista mislite da je EP "slucajno" izabrao i usvojio Deklaraciju o Srebrenici a ne npr. Deklaraciju o Vukovaru, Deklaraciju o proterivanju 800 000 kosovskih Albanaca sa Kosova za sta je u Hagu osudjen citav politicki i vojni vrh Srbije ili bilo koju drugu Deklaraciju kojih je prema zlocinima koji su se dogadjali SVIMA na ovim prostorima sigurno bilo moguce izglasati ? NIJE gospodine NEISKRENI Predsednice ! Ako Srbija nije dostigla taj MORALNI NIVO koji vlada u EU i nije "sazrela" da osudi GENOCID nad Civilima Srebrenice onda je POSTENIJE CUTATI i cekati da "vreme ucini svoje" i potruditi se da gradjanima Srbije "OBJASNITE" razliku izmedju GENOCIDA iz Srebrenice i drugih zlocina koji su se dogajali kako vec rekoh, svugde i Svima a koje ste vi "voljni PRISLJAMCITI" drugom Deklaracijom GENOCIDU i tako "ublaziti" i "omalovaziti" ovaj strasni zlocin po principu "pa i mi smo ginuli" ! SRAM VAS BILO !!!

Nikola Beograd

pre 14 godina

Ovo je jadno do te mere da je to neopisivo. Tadić i DS se plaše da će im nacionalisti zameriti ako donesu rezoluciju o Srebrenici pa onda na silu guraju neku besmislenu rezoluciju o srpskim žrtvama kao da neko u ovoj zemlji dovodi srpske žrtve pod znak pitanja ili kao da je ova zemlja odgovorna za te žrtve. Zaista nemam reči. Ovo je već dva puta u poslednje dve nedelje da se srpskim žrtvama trguje. Osim toga izjava da će država od tih rezolucija imati korist je sramna. Nema tu nikakve koristi već samo moralne obaveze.

anaksimaneta

pre 14 godina

Pretsedniče do kada ćete da se folirate? Vama je samo bitan reting i ovo što radite je čisto populistički i neiskreno. Loše Vas savetuju , vreme je da promenite savetnike.

Nikola

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebalo da osudimo Staljinov režim koji je bio dosta štetan po ruski narod i zemlju. Možda bi i mogli učešće Engleza u Burskom ratu u Africi da osudimo s početka pršlog veka, koji je vođen zbog dijamantske groznice i sl.
Treba razmisliti i o ovim temema predsedniče.

southlander

pre 14 godina

Dupla rezolucija je ruganje svim zrtvama rata,a ponajvise gradjanima ove zemlje u cije se ime neiskreno izvinjavaju.Politicari prvo treba da se izvine sopstvenom narodu,a potom da se povuku u neki manastir i cekaju oprostenje.

Nikola

pre 14 godina

Zasto delimo zrtve po nacionalnoj osnovi?Zasto je potrebna jedna rezolucija za Srebrenicu, a druga za SVE OSTALE SRBE koji su pobijeni?Zasto "sve ostale" stavljamo u isti kos?Moje misljenje je da je potrebana jedna rezolucija koja sve objedinjuje ili ako se vladajuca koalicija ne slozi oko toga onda treba za svaki zlocin (zavisno od geografske pozicije) napraviti rezoluciju.Sve treba podjednako tretirati.

aca

pre 14 godina

... naravno i ja sam za osudu svih zlocina ... ali, pitam Predsednika Tadica posto se on vec izvinio i jos neznam koliko ce puta... Ok sada ce da usvoje te rezolucije, jednu, dve, pet... u redu ... a kada ce, i da li ce Hrvatska, Bosna, i ova samoproklamovana vlast na Kosovu da se izvinu i oni usvoje neku rezoluciju? ...znate kada? NIKADA G.PREDSEDNICE...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Za mene licno, sve ovo samo jos jednom jasno pokazuje koliko Predsednik Tadic, njegova DS a o drugim strankama u Srbiji i da ne govorim KASNI iza JEDINE POSTENE i Evropske politike LDP-a i Cedomira Jovanovica !
Sve ono sto LDP i Cedomir Jovanovic vec godinama govore OBISTINI SE ali nazalost sa par izgubljenih godina kasnije koje gradjani Srbije skupo placaju ! "druga" Deklaracija da "Srbija osudjuje zlocine nad Srbima" (sta ce kome takva deklaracija, pa to se razume samo po sebi), je samo jos jedan SMESAN pokusaj DS-a da nekako progura i ovu NEOPHODNU Deklaraciju o Srebrenici koju je vec odavno usvojio Evropski Parlament, kao i sve zemlje zapadnog Balkana ...

ekrem

pre 14 godina

Zar Ti nije dosta "osudjivanja" tudjih zlocina Tadicu? Shvatas li da je osudjivanje tudjih zlocina i dovelo do ovde a ne osuda svojih i to jednom zauvek i ti i svi ostali.

Sa druge strane Drine

pre 14 godina

Pre dva dana Tadic je u Banjaluci rekao da je rezolucija obaveza prema Tribunalu. Jasno je i zasto je tako rekao - kako usijanim glavama u Republici Srpskoj da objasnis da je to nasa obaveza radi nacionalnog ozdravljenja i otreznjenja? Jos Mladic...

sasa jokic

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti sa stavom Tadica, i ocekujem jos jednu reakciju "Slobinih 200 intelektualaca" i poziv na referendum po ovom pitanju!

sonja wakeman

pre 14 godina

Gospodin Tadic je redak primer medju politicarima!Napokon ovu zemlju predstavlja osoba sa integritetom i snagom da javno predstavi razliku izmedju onog sto je dobro i onog sto je zlo!Osoba koja govori mnoge jezike,
razumevanja i postovanja svih ljudi!
Moje duboko postovanje Gospodinu Tadicu, kao coveku i kao politicaru za
ovakve prvoklasne reci! S.W,

Aleksandar

pre 14 godina

Zaista sam prijatno iznenadjem nacinom na koji ce (nadam se), biti reseno ovo pitanje.

Jedna za spoljnu a jedna za unutrasnju upotrebu. Pre mesec dana sam zaista bio skeptican da ce se ovo desiti ali sada zaista ne vidim koji protiv argument opozicija moze imati. Dobili su ono sto su trazili. Fantastican kompromis. Rezolucija ce biti izglasana a opozicija ce dobiti "osudu svih zlocina", sto mi je moram priznati apsurdno zlocin je po definiciji nesto lose tako da mi je osuda zlocina oksimoron, ali ajde cega sve ima u nasem parlamentu ovo je jos i dobro.

PS - Mada nikad ne potcenjujem sposobnost KdrV da za sve kaze "ovo nista nevalja".

RaLe

pre 14 godina

U potpunosti se slazem i to je upravo ona politika kakvu narod ocekuje od predsednika Tadica. Demagozima zatvoriti usta potezima koji ne deluju kao slucajni ili iznudjeni, vec kao stav iza koga nema kompromisa. Narod ce tad lakse shvatiti i prihvatiti.

Znanac

pre 14 godina

Da je ova rezolucija o Srebrenici iznudjena to je valjda svima jasno a ne moralna obaveza Srbije za Genocid pocinjen u Srebrenici. Iako postoji odluka Medjunarodnog suda u Hagu o tome da je u Srebrenici pocinjen genocid, 90% Srba ce naci opravdanje da su eto i Bosnjaci njih proganjali i ubijali u Bratuncu, koji je uzgred ociscen od Bosnjaka na samom pocetku rata. Da je kojim slucajem Srbija i njen Predsednik iskreni krenuli bi od Srba u Srbiji koji su bili, a i sada su u ubedjenju da je Srbija branila SFRJ (samo na teritorijama koje je SANU zacrtao). Njima se treba izvinuti, prvo zbog obmane sopstvenog naroda i sto su poslani u ratove u kojima Srbija nije ucestvovala... Svim tim zrtvama treba izvinjenje jer vecina je mislila da radi plemenitu stvar odbrane Srba izvan Srbije, a ne kradja elktronike, kulturnih dobara i drugih vrednosti koje je vecini propagatora rata dalo danas status biznismena, kojim kupuje i ono malo dostojanstva od ovog naroda i dovodi sve do siromastva... Zatim treba da se izvinu svim onim drugim narodima koji su bili zrtve takve politike Srbije... Pronaci i kazniti kreatore i sledbenike te politike i krenuti uspostavljati dobrosusedske odnose sa svim komsijama...

stop ludilu

pre 14 godina

Džaba i hiljadu rezolucija kada u Srbiji veliki broj ljudi Mladića još uvek smatra herojem. Ne može se takvim ljudima objasniti šta je moralna obaveza, kada neko navodno u vaše ime počini pokolj, da se onda BEZ OBZIRA NA SVE treba ograditi od tog zlodela. A tek kako bi im se moglo objasniti to, da su upravo Mladić i njemu slični bacili NEIZBRISIVU LJAGU NA VIŠEVEKOVNU ČASNU ISTORIJU SRPSKOG RATOVANJA!! To je istinska tragedija, kada dođe ovakva generacija koja se po.ere na svetu zaostavštinu svojih predaka, i onda se još busaju u prsa da su najveće patriote!!!

sonja wakeman

pre 14 godina

Gospodin Tadic je redak primer medju politicarima!Napokon ovu zemlju predstavlja osoba sa integritetom i snagom da javno predstavi razliku izmedju onog sto je dobro i onog sto je zlo!Osoba koja govori mnoge jezike,
razumevanja i postovanja svih ljudi!
Moje duboko postovanje Gospodinu Tadicu, kao coveku i kao politicaru za
ovakve prvoklasne reci! S.W,

sasa jokic

pre 14 godina

Slazem se u potpunosti sa stavom Tadica, i ocekujem jos jednu reakciju "Slobinih 200 intelektualaca" i poziv na referendum po ovom pitanju!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Za mene licno, sve ovo samo jos jednom jasno pokazuje koliko Predsednik Tadic, njegova DS a o drugim strankama u Srbiji i da ne govorim KASNI iza JEDINE POSTENE i Evropske politike LDP-a i Cedomira Jovanovica !
Sve ono sto LDP i Cedomir Jovanovic vec godinama govore OBISTINI SE ali nazalost sa par izgubljenih godina kasnije koje gradjani Srbije skupo placaju ! "druga" Deklaracija da "Srbija osudjuje zlocine nad Srbima" (sta ce kome takva deklaracija, pa to se razume samo po sebi), je samo jos jedan SMESAN pokusaj DS-a da nekako progura i ovu NEOPHODNU Deklaraciju o Srebrenici koju je vec odavno usvojio Evropski Parlament, kao i sve zemlje zapadnog Balkana ...

RaLe

pre 14 godina

U potpunosti se slazem i to je upravo ona politika kakvu narod ocekuje od predsednika Tadica. Demagozima zatvoriti usta potezima koji ne deluju kao slucajni ili iznudjeni, vec kao stav iza koga nema kompromisa. Narod ce tad lakse shvatiti i prihvatiti.

MaxBunker

pre 14 godina

Srbija nema razloga da sebi tovari navodni genocid na vrat jer je nacionalna struktura u Srbiji ista kao i pre ratova u devedesetim. A to nije slučaj sa svim ex YU republikama.

aca

pre 14 godina

... naravno i ja sam za osudu svih zlocina ... ali, pitam Predsednika Tadica posto se on vec izvinio i jos neznam koliko ce puta... Ok sada ce da usvoje te rezolucije, jednu, dve, pet... u redu ... a kada ce, i da li ce Hrvatska, Bosna, i ova samoproklamovana vlast na Kosovu da se izvinu i oni usvoje neku rezoluciju? ...znate kada? NIKADA G.PREDSEDNICE...

samoKRITICNA

pre 14 godina

DNO DNA ! dve deklaracije ??
Gospodine Predsednice, kako vas samo nije sramota ? Pa zar vama nije jasna razlika zlocina koji se desio u Srebrenici i zlocina koji su se dogadjali svuda i SVIMA na prostoru bivse YU ?
U Srebrenici se desio GENOCID gde je oko 8000 civila iz jedne "zasticene zone" na ocigled Holandskih pripadnika UN vojnika koji su nemocno posmatrali sta se desava, odvojeni od svojih zena, majki, dece i sestara i masovno pogubljeni ! Zar vi Predsednice zaista mislite da je EP "slucajno" izabrao i usvojio Deklaraciju o Srebrenici a ne npr. Deklaraciju o Vukovaru, Deklaraciju o proterivanju 800 000 kosovskih Albanaca sa Kosova za sta je u Hagu osudjen citav politicki i vojni vrh Srbije ili bilo koju drugu Deklaraciju kojih je prema zlocinima koji su se dogadjali SVIMA na ovim prostorima sigurno bilo moguce izglasati ? NIJE gospodine NEISKRENI Predsednice ! Ako Srbija nije dostigla taj MORALNI NIVO koji vlada u EU i nije "sazrela" da osudi GENOCID nad Civilima Srebrenice onda je POSTENIJE CUTATI i cekati da "vreme ucini svoje" i potruditi se da gradjanima Srbije "OBJASNITE" razliku izmedju GENOCIDA iz Srebrenice i drugih zlocina koji su se dogajali kako vec rekoh, svugde i Svima a koje ste vi "voljni PRISLJAMCITI" drugom Deklaracijom GENOCIDU i tako "ublaziti" i "omalovaziti" ovaj strasni zlocin po principu "pa i mi smo ginuli" ! SRAM VAS BILO !!!

Sa druge strane Drine

pre 14 godina

Pre dva dana Tadic je u Banjaluci rekao da je rezolucija obaveza prema Tribunalu. Jasno je i zasto je tako rekao - kako usijanim glavama u Republici Srpskoj da objasnis da je to nasa obaveza radi nacionalnog ozdravljenja i otreznjenja? Jos Mladic...

Mile Politika

pre 14 godina

Licno sam za usvajanje jedne rezolucje u kojoj bi bila osuda svih zlocina u Gradjanskom ratu na podrucju YU, ALI ako vec moraju da se usvoje dve rezolucije, i ako se u prvoj eksplicitno i poimence pominje zlocin u Srebrenici, isto tako poimence se moraju pomenuti zlocini nad Srbima u drugoj rezoluciji (bar onio najveci).
Zasto?
Zato, sto za zlocin u Kravicama i Bratuncu npr. (koji je predhodio zlocinu u Srebrenici, ne samo da niko nije osudjen (u redu ako nije Naser Oric onda ko je?), vec ne postoji nikakva svest Bosnjaka da se pre Srebrenice nesto dogodilo, da ne pominjem, recimo inicijativu za rezoluciju BiH parlamanta o osudoi tih zlocina.
Ovako, tuzilastvo (suda u Hagu) optuzio Orica, sud ga oslobodio, i....nista gotova prica, niko nije kriv.
Da li bilo ko normalan misli da tako moze doci do pomirenja.

Ili akcije Bljesak i Oluja, pitajte bilo kog Hrvata, reci ce "jeste bilo je zlocina, ali je to pre svega bila akcija "oslobadjanja" (od hrvatskih Srba (dodajem ja) - koja se svake godine proslavlja).
E, dokle god je to tako, zaista je nepohodno da se pored suocavanja sa zlocinima pocinjenim od strane Srba, vodi racuna i o Srpskom zrtvama, jer kako stvari sada stoje, niko iz naseg okruzenja, niko iz CELOG sveta o njima nece voditi racuna.

A da zaista ima hrabrosti kod nas, u toj drugoj rezoluciji (zlocina nad Srbima) bi trebalo da se nadje i bombardovanje zgrade RTS-a '99, ma sto ko misliio o tome.

Aleksandar

pre 14 godina

Zaista sam prijatno iznenadjem nacinom na koji ce (nadam se), biti reseno ovo pitanje.

Jedna za spoljnu a jedna za unutrasnju upotrebu. Pre mesec dana sam zaista bio skeptican da ce se ovo desiti ali sada zaista ne vidim koji protiv argument opozicija moze imati. Dobili su ono sto su trazili. Fantastican kompromis. Rezolucija ce biti izglasana a opozicija ce dobiti "osudu svih zlocina", sto mi je moram priznati apsurdno zlocin je po definiciji nesto lose tako da mi je osuda zlocina oksimoron, ali ajde cega sve ima u nasem parlamentu ovo je jos i dobro.

PS - Mada nikad ne potcenjujem sposobnost KdrV da za sve kaze "ovo nista nevalja".

anaksimaneta

pre 14 godina

Pretsedniče do kada ćete da se folirate? Vama je samo bitan reting i ovo što radite je čisto populistički i neiskreno. Loše Vas savetuju , vreme je da promenite savetnike.

ekrem

pre 14 godina

Zar Ti nije dosta "osudjivanja" tudjih zlocina Tadicu? Shvatas li da je osudjivanje tudjih zlocina i dovelo do ovde a ne osuda svojih i to jednom zauvek i ti i svi ostali.

Nikola

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebalo da osudimo Staljinov režim koji je bio dosta štetan po ruski narod i zemlju. Možda bi i mogli učešće Engleza u Burskom ratu u Africi da osudimo s početka pršlog veka, koji je vođen zbog dijamantske groznice i sl.
Treba razmisliti i o ovim temema predsedniče.

Nikola

pre 14 godina

Zasto delimo zrtve po nacionalnoj osnovi?Zasto je potrebna jedna rezolucija za Srebrenicu, a druga za SVE OSTALE SRBE koji su pobijeni?Zasto "sve ostale" stavljamo u isti kos?Moje misljenje je da je potrebana jedna rezolucija koja sve objedinjuje ili ako se vladajuca koalicija ne slozi oko toga onda treba za svaki zlocin (zavisno od geografske pozicije) napraviti rezoluciju.Sve treba podjednako tretirati.

Nikola Beograd

pre 14 godina

Ovo je jadno do te mere da je to neopisivo. Tadić i DS se plaše da će im nacionalisti zameriti ako donesu rezoluciju o Srebrenici pa onda na silu guraju neku besmislenu rezoluciju o srpskim žrtvama kao da neko u ovoj zemlji dovodi srpske žrtve pod znak pitanja ili kao da je ova zemlja odgovorna za te žrtve. Zaista nemam reči. Ovo je već dva puta u poslednje dve nedelje da se srpskim žrtvama trguje. Osim toga izjava da će država od tih rezolucija imati korist je sramna. Nema tu nikakve koristi već samo moralne obaveze.

southlander

pre 14 godina

Dupla rezolucija je ruganje svim zrtvama rata,a ponajvise gradjanima ove zemlje u cije se ime neiskreno izvinjavaju.Politicari prvo treba da se izvine sopstvenom narodu,a potom da se povuku u neki manastir i cekaju oprostenje.

Znanac

pre 14 godina

Da je ova rezolucija o Srebrenici iznudjena to je valjda svima jasno a ne moralna obaveza Srbije za Genocid pocinjen u Srebrenici. Iako postoji odluka Medjunarodnog suda u Hagu o tome da je u Srebrenici pocinjen genocid, 90% Srba ce naci opravdanje da su eto i Bosnjaci njih proganjali i ubijali u Bratuncu, koji je uzgred ociscen od Bosnjaka na samom pocetku rata. Da je kojim slucajem Srbija i njen Predsednik iskreni krenuli bi od Srba u Srbiji koji su bili, a i sada su u ubedjenju da je Srbija branila SFRJ (samo na teritorijama koje je SANU zacrtao). Njima se treba izvinuti, prvo zbog obmane sopstvenog naroda i sto su poslani u ratove u kojima Srbija nije ucestvovala... Svim tim zrtvama treba izvinjenje jer vecina je mislila da radi plemenitu stvar odbrane Srba izvan Srbije, a ne kradja elktronike, kulturnih dobara i drugih vrednosti koje je vecini propagatora rata dalo danas status biznismena, kojim kupuje i ono malo dostojanstva od ovog naroda i dovodi sve do siromastva... Zatim treba da se izvinu svim onim drugim narodima koji su bili zrtve takve politike Srbije... Pronaci i kazniti kreatore i sledbenike te politike i krenuti uspostavljati dobrosusedske odnose sa svim komsijama...