Utorak, 01.12.2009.

00:12

Rasprava o Kosovu u Hagu

U Hagu je počela rasprava o Kosovu. Srbija tvrdi da je otcepljenjem prekršeno međunarodno pravo, a Priština da je nezavisnost nepovratan proces.

Izvor: B92

Rasprava o Kosovu u Hagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

zrnce peska

pre 14 godina

Ja mislim da Albanci sve vise shvataju ili ce uskoro shvatiti koliko ce teskoca imati tek sada kada su pomislili da je sve gotovo. Tek sada se Srbija budi, jer takvi su Srbi, prvo ispuste pa krecu u napad svim sredstvima (sada miroljubivim). Tako da tom energijom sami sebe prevazidju... Kratkorocno nece se nista bitnije promeniti, ali dugorocno za 20, 30, 50, 100 ili beskonacno mnogo godina ova drzava tj. ovaj narod nece odustati od Kosova. Umesto da iskoriste Srbiju u ovom momentu da dobiju vlast koju nisu ni sanjali. A svet je sada drugaciji (svetski kapital je kod nas usao), pa im Srbija vise ne bi to uskratila koja god da je vlast u njoj...

ekrem

pre 14 godina

Ova situacija je slicna Porodicnom nasilju u kojoj se pijani muz ujutru ne seca sta je sinoc radio zeni.Mani me gluposti cuvacu te u starosti.

moja realnost

pre 14 godina

Evo jedan pogled iz HR.Jasno mi je da vam je krivo za izgubljenim teritorijem i da gledate subjektivno.Po mojem misljenu bolje vam je da nemate Kosovo:
1.Kosovo je uvjek bilo rupa bez dna - financijski
2.Sastav stanovnistva je preko 90% Albansko
3.Kultoroski - totalno drugi svjet
4.Ukoliko su u sustavu Srbije predstavljaju ogromnu glasacku masineriju,koju da bi pobjedili opet morate ojacati desnicu(radikale)i time gubite na demokraciji
5.Nastavak dugogodisnjih nemira na vlastitom teritoriju(moguc i terorizam)
Pored svih tih razloga nevidim zasto ih hocete nazad?To je kao da ste se rijesili raka operativnim zahvatom i sad ga ocete nazad,jer to je bio neodvojivi dio vaseg tijela?
Mozda je ovo pametna politika vase vlade da dobije moralnu satisfakciju,da dobije naklonost naroda i konacno ukloni ekstreme iz drustva.U tom slucaju shvacam ovaj pokusaj.Sve ostalo ide u korist vlastite stete!Poruka vasoj vladi-"ko igra za raju i zanemari taktiku,zavrsi u nizerazrednom Radniku!!!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Kad malo bolje razmislim nama je bolje da sud presudi u korist Pristine a evo i zasto!
Tada ce RS moci ladno da proglasi nezavisnost i otcepi se od BiH,krenuce jos mnogo slicnih procesa poput otcepljenja severa Crne Gore i prikljucenja Sandzaku koji ce opet da se otcepi od Srbije i prikljuci se Bosni(a i sta ce nam) dok ce Kumanovski kraj da se otcepi i prikljuci Srbiji dotle ce Dimitrovgrad i Bosilegrad da se prikljuce Bugarskoj a Subotica sa okolinom Madjarskoj,zapadna Makedonija Albaniji a Istra Italiji i zivecemo,ako se tom prilikom ne potamanimo,srecno narednih 100 godina...

Nele

pre 14 godina

Jeremicu, znas kad cu verovati da iskreno govoris sve to o borbi za Kosovo? Kad sa svojom porodicom odes dole da zivis, i sada a i kad ga budes "vratio" u Srbiju. Do tada, dok mi zakuvavas nesto s bezbedne daljine, ne verujem ti nista.

bojan

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da su Albanci sa Kosova ovako tragicno branili svoju odluku o nezavisnosti. Tek sam sada uveren u potpuni trijumf nase strane u ovom sudjenju.

Bojan

pre 14 godina

Mene vise od svega tisti i zastrasuje jedna druga cinjenica. VEKOVNO prijateljsvo sa Engleskom, Francuskom a kasnije i Amerikom koji su nasi dedovi, pradedovi i cukundedovi gajili i zasta je pola moja familije poginulo braneci Srbiju a kasnije i Jugoslaviju, zamenjeno recimo "ne voljenjem" istih u roku od samo 10 godina. Da li smo mi toliko nesposobni i kratkovidi da procenimo situaciju i da uvek izaberemo pogresne predstavnike naroda (S.Milosevic) u datom momentu ili su za sve uvek drugi krivi? Mislim da je na ovo pitanje istorija vec odgovorila. Uvek sam bio pro zapadno orjentisan, uostalom i pradeda Solunac je voleo saveznike, a i deda je tokom II sv. rata takodje voleo saveznike a ja cuvam tabakeru koju je on dobio od engleskog vojnika, e onda je dosao neko i rekao da su nam ustvari svi ti saveznici neprijatelji i mi im naravno poverovali u momentu. Trenutno bas i nemamo saveznike i prijatelje a sve se kupuje novcem pa i Kosovo. Da smo sacuvali neke od "vaznijih" prijatelja, siguran sam da bi situacija bila povoljnija po nas. Ali ne, dosao je Kurta a potom i Murta na vlast i upropastio sve sto smo imali. A ono sto su nasi dragi preci branili i gradili, mi nismo u stanju ni da ofarbamo. Tako da dragi moji zemljaci, sami smo krivi za sve sto nam se desilo a sada se hvatamo za slamku oko suda, kojim se upravlja novcem a mi smo nase novce potrosili, teritorije izgubili, prijatelje nemamo a i dalje se busamo i necemo u NATO.

rade

pre 14 godina

zasto ovakve vesti ne objavljujete na albanskom jeziku? da li je moguce da vise albanaca nego srba ( sudeci po komentarima i glasanju na iste ) posecuje ovaj sajt. tako je pocelo i na kosovu ima nas sve manje i manje

Hasim

pre 14 godina

Najutecajnije i demokratske drzave na strani Kosova,
Dve bivse jugoslavenske republike Slovenija i Hrvatska na strani Kosova,
63 drzave priznale Kosovo,
4 bivse jugoslavenske republike priznale Kosovo.
TO JE NASA NAJVECA POBEDA!

Sava Drugi

pre 14 godina

Svi, baš svi ovde znaju da su Albanci ukrali Srbima Kosovo, baš kao što su i Bušu ukrali sat.
Isto tako, svi baš svi znaju da da će pre ili kasnije isto tako morati da ga vrate, isto kao štu su Bušu vratili sat.

mustang

pre 14 godina

Ja bih kao Slovenac samo rekao Srbima, da ne gledaju na ovo kratkovidno. Situacija će za par 10 godina opet biti vruća, kako nas istorija uči. Tako da ne bih pravio nikakve gluposti u vezi sa Kosovom, nego zadržavao staus quo, bez priznanja, normalno. Dok ne dođu neka bolja vremena i bolje šanse. Trenutno izgleda, kao da je stvar totalno irevezibilna, ali vremena se menjaju. Ne preko noći, ali ko čeka, taj dočeka.

samo_pravo

pre 14 godina

Citajuci komentare na ovom sajtu, drago mi je, kao pripadniku srpskog naroda, kada vidim da su u mojoj zemlji prihvatljiva i drugacija misljenja od zvanicne politike moje drzave, pa cak i kada se radi o pitanjima suvereniteta i integriteta zemlje. To se ne bi moglo reci za neke komsije.

Mislim da u Hagu Srbiji ne treba Kosovo nazad pod okrilje Srbije kako je to prethodno bilo. Srbiji treba vise pravna satisfakcija koja moze rezultovati teritorijalnim povracajem delova sa vecinskim srpskim stanovnistvom, istinska zastita ljudskih i verskih prava, spomenika i nasledja na ostatku Kosova, kao i odbrana istorijskih istina. Ako nista drugo da nas ubuduce pojedini britanski profesori ne bi ucili novoj istoriji.

(BTW: NEKA BRITANSKI EKSPERT POKUSA DA NA SAV GLAS, U ATINI, NA GLAVNOM TRGU, SAOPSTI NOVU ISTORIJSKU CINJENICU DA SU GRCI ZAPRAVO OTELI TESALIJU OD OTOMANSKE IMPERIJE).

Takodje tu su uvek zanimljiva i odredjena imovinska pitanja, u smislu crkvenih poseda, sektora energetike i rudarstva itd.

Drugacije je kad se oprastas od svoje teritorije samo tako kao glavni i iskljucivi krivac (npr. kao raspad Austrougarske monarhije i ponizenje Nemacke po pariskim vagonima...), a potpuno je druga prica kada na Medjunarodnom Sudu dokazes makar i deo svojih prava i onda na fer pregovorima dodjes do kakve takve satisfakcije.

mita sajba

pre 14 godina

Ponosan sam i zadivljen, koliko brzo i kako, Srbija, posle krivudanja po stranputicama 90ih, ponovo ide pravim putem.
Ovako odmerenu reakciju, na nelegalnu secesiju dela svoje teritorije, moze imati samo ozbiljna drzava, istorijski utemeljena, sigurna u sebe, svoje i svetsko pravo, legalna i legitimna drzava, drzava, koja je jedan nepotpisan ultimatum 1914. god, "platila" sa 53% muskog stanovnistva izgubljenog u potonjem ratu, ali opstala i sacuvala obraz, jer ne moze to, tako (polagac ultimatuma, AU, je nestala sa istorijske scene), drzava koja ima prijatelje i racuna na njih, da je podrze kada je u pravu i pokude kada zaluta, drzava u kojoj svi gradjani imaju svoje mesto i svoja prava, sve nacionalne manjine slobode (upravo zbog toga, odnosno zloupotrebe te slobode, albanska nac. manjina je uspela, da se "osvesti" i proglasi otcepljenje), drzava okrenuta integracijama vec 100 godina, drzava koja gleda u buducnost, demokratska drzava ...
Pravda je, nepristrasno gledano (po mom misljenju), na strani drzave Srbije, a potpuno je irelevantno, zasto je neka grupa DRZAVLJANA Srbije, po bilo kom osnovu (u ovom slucaju albanska nac. manjina u Srbiji; i to ne cela, oko 80000 Albanaca ne zivi na KiM) proglasila secesiju dela drzavne teritorije, jer na to, jednostavno - nema prava! Nedemokratski je postavljati pitanje: sta bi Srbija radila, kada bi kojim slucajem MS i rekao, da je pravo na strani Srbije, a Albanci "potrcali u zagrljaj majcice Srbije"; jer oni su, i kao grupa, ali i kao pojedinci, gradjani, RAVNOPRAVNI, kao i bilo koji drugi drzavljanin Srbije!
PRAVDA ce pobediti, kao i uvek!

Milivoje Radic

pre 14 godina

Ova duhovna snaga koja izvire iz srpske duse je ogromna, ali je okrenuta na nepovratni stranu. Krajnje je vreme da se sa Kosova okrene stvaralackom, genijalnom i produktivnom radu. Da je deo srpske ukupne energije izgubljene na temi, hoce l'-nece l'-nasi-njihovo-Kosovo, potrosena u kreativnost, Srbija bi danas bila Svajcarska, a Kosovo bi ostalo Kosovo. Ovako smo na istom, i mi i oni, zar ne?

Milan G.

pre 14 godina

Izjava za pamcenje... “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Dobro je, cak i u ozbiljnim trenucima svetske istorije kad se radi o ozbiljnim odlukama, uvek se nadje neki Clown koji ce te nasmejati.

bojim se!

pre 14 godina

Ja bih predlagao da SUD procita reakcije citalaca i da vidi koliko daleko su Albanci i Srbi o svim pitanjima. Ni jedan Albanac ne sumnja da Albanci su ilirskog porekla, imali 4 vilajeta u Turskim vremenima. Srbi su dosljaci koji uvek imaju pretenzije prema albanskim teritorijama...Suprotno tome ni jedan Srbin ne sumnja da istorija Balkana pocinje od vremena srpskih deoba na Balkanu, Albanci su dosljaci i nemaju nista sa Ilirima, Turci su okupirali srpske territorije i 1912 Srbi vratili pravo...Sve to kazem da ono sto traze Srbi u Hagu nema smisla: Dve razlicite subjekte sa suprotnim interesima da idu opet na razgovorima!...Razgovori moraju da budu izmedju istoricara prvo, pa napravljenje iste istorije, do zajednickih udzbenika...kasno, daleko kasno kada imamo istu viziju za istinu, mozemo da se dogovorimo. Bojim se da do tada moramo da cekamo jos 500 godina...

brax

pre 14 godina

tadic i jeremic su rekli i da bude MSP na strani kosovara srbija to nece nikad da prizna, a albanci isto tako kazu da i da bude na stranoj srbije MSP to na terenu nista ne menja, kosovo nema vise povratka!

Ivan

pre 14 godina

Srbija tvrdi da je otcepljenjem prekršeno međunarodno pravo, a Priština da je nezavisnost nepovratan proces. Baš tako će i sud da donese odluku. Dat će za pravo Srbiji, da postupak nije u skladu međunarodnog prava ali da nema povratka nazad.

Dusan

pre 14 godina

Prekrajanje istorije treba spreciti sto odlucnije! Sada postaje jasnija prica o Milosu Obilicu Albancu...
"Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.

Objektivno

pre 14 godina

Kao dokaz je naveo podnošenje čak 21 srpske izborne liste na nedavno održanim lokalnim izborima “uprkos protivljenju i pritiscima” kojima su Srbi sa Kosovo izloženi od strane Beograda.
Eto dokaza zasto nije trebalo izaci na izbore
Jos nesto; mnogi ovde spominju etnicko ciscenje, genocid, slucaj Racak itd.

Slucaj Racak nikada nije dokazan, postoje mnogi dokazi da je to bila velika namestaljka.

Zasto se niko nije bavio, niti se sada bavi, Albanskim paravojnim i teroristickim organizacijama? A nazivaju tadasnju VJ paravojskom?!?!

Sto se tice etnickog ciscenja, ako ga je bilo (apsolutno ga osudjujem, ali postoje price da su Albanci bezali sa borbenih podrucja) sta je onda sa Srbima u Hrvatskoj koji su proterani na ocigled celog sveta?!
Da li bi i oni trebali da dobiju drzavu?
Hrvatska priznanjem KiM i njenom argumentacijom demantuje sama sebe i dovodi u pitanje i razmatranje sopstvenog suvereniteta.

Sta se desilo sa dolaskom 'mirovnih misija' na KiM, ko se tada radovao, a ko bezao i cuvao zivu glavu!?!?!
Ima jos mnogo cinjenica u korist Srbije.

Pera

pre 14 godina

Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Na ovakvu glupavo-bezobraznu konstrukciju. moze da se odgovori jedino slicnom budalastinom, tipa:"Crnci su oteli Zimbabve od Engleske i poceli da maltretiraju belo stanovnistvo"
ps Mada, kakvi su, ne bih se iznenadio da "Otomansku" imperiju proglase za stariju od "Rimske"...

vesna

pre 14 godina

Jako sam zadovoljna i verujem da ce se sve, pravno, zavrsiti povoljno, prvo po Srbiju, a onda i po ceo svet... narod sa Kosovu, kao i iz Vojvodini, ce biti drzavljani Republike Srbije...a onima kojima to ne odgovara nek idu tamo gde ce im biti bolje...

taraba

pre 14 godina

granice se pomeraju ko sto se kontineti razdvajaju. ko je nekad bio tamo sada je ovde...nemci bi trebali da traze od rusa nazad svoj deo, a i od francuza, ceha..madjari i austrijanci svoju vovodinu, grci... zar nije bolje u miru, iovako uskoro evropa, pa za 100-200 godina sve nase, tvoje, moje...?

mare 025

pre 14 godina

Ukoliko bude imalo prava i pravde dobijamo sigurno. Izjave poput ove izvesnog Majkla Vuda govore o panici medju Albancima. Kaze, oteli Kosovo Osmanskoj imperiji. Doticni profesor bi mogao procitati bilo koju knjigu bilo kojeg stranog autora koja govori o balkanskim ratovima 1912/1913 pa bi razumeo kakvu je nebulozu izjavio. Zesci su im 'argumenti'...Dogodine u Pristini!!!

Mita

pre 14 godina

Vrlo je vazno da Srbija dobije ovu bitku u Hagu, bez obzira sto to nece dovesti do nekog bitnijeg pomaka u ovom trenutku. Medjutim, jednog dana kad bude ponovo doslo do podele karata na Balkanu, Srbija ce imati jake argumente da povrati suverenitet na KiM.

Bak

pre 14 godina

Činjenjično, argumente na današnjoj raspravi je iznela samo Srbija. Kosovski predstavnik je počeo uvodom ''od Kulina bana'' tezom o Otomanskoj imperiji...sve mi je izgledalo ''bolje da išta priča nego ništa''...
Moje mišljenje je da bez obzira kakva odluka Suda bude sigurno je da će imati posledice. Ako bude u korist Srbije, Kosovo ulazi u pravno-politički ćorsokak i bez pregovora sa Srbijom neće moći da izađe iz njega. Sa druge strane, ako mišljenje prevagne u korist Kosova, najprostije rečeno, otvara se Pandorina kutija i ''stajanje u red za nezavisnost'': Baskije, Katalonije, Severne Irske, Severnog Kipra, Južne Osetije, Kurda, Republike Srpske, itd, a sve uz legitimno, sudskom odlukom argumentovano, pravo na samoopredeljenje i ''volju naroda''.

bt

pre 14 godina

Nekako ispada da Srbija ne bi znala šta će ako bi sud presudio u njenu korist i ako bi nezavisnost bila poništena. Te nedoumice brzo bi razrešili SAD, EU i UN i to na vrlo jednostavan način. Prvo, rekli bi da se za razvoj Kosova u okviru Srbije izdvaja odmah oko 5 milijardi dolara iz fondova EU i Amerike, da će se izvršiti transformacija organa sadašnjih organa uprave u organe lokalne samouprave po srpskim zakonima (ako su dobri za Mađare u Vojvodini valjda su i za Albance na KiM), rekli bi da će NATO vojnici preći pod komandu UN i nastaviti da obezbeđuju mir i zaštitu ustavnog poretka Srbije na KiM za vreme postepenog integrisanja KSB u MUP Srbije, a takođe bi se proglasila abolicija za sve one koji su prekršili Ustav Srbije proglašenjem tzv. nezavisnosti, pod uslovom da nisu izvršili i neki ratni zločin. Ova teorijska mogućnost pokazuje da je pitanje poništenja nezavisnosti ustvari u rukama međunarodnih činilaca a nikako u rukama Albanaca na KiM, koji bi to većinom prihvatili sada kada su uvideli da im nezavisnost nije donela ni zaposlenje ni obrazovanje ni slobodu već zavisnost od kriminala, šverca i nezakonitih radnji. Nažalost, tu teorijsku mogućnost međunarodni činioci verovatno neće iskoristiti, jer njihov interes je daleko od prosperiteta Kosova i njegovih stanovnika.

Pobesneli max

pre 14 godina

Majkl Vud govori o Kosovu koje su Srbi oteli Otomanskoj imperiji?!
Ako ni zbog cega drugog - zbog ove izjave se moze reci da se cela prica albanske strane o Kosovu bazira na lazima...kada je ova bazicna stvar izvrnuta naglavacke sta mozemo ocekivati za neke "sporednije" stvari.
Ko zeli da vidi neka vidi, ko ne zeli da vidi taj nikad nece videti.

pravnik

pre 14 godina

Zanimljivo je to da albanska strana nije iznela ni jedan jedini pravni argument koliko se moze primetiti iz ovog clanka. Na pravnom terenu u njihovom celokupnom izlaganju jedino se izdvajaju ove dve teze:
1) da medjunarodno pravo ne zabranjuje otcepljenje neke teritorije od drzave kojoj pripada;
2) i da medjunarodno pravo ne uredjuje nacine na koje nastaju ili nestaju drzave.
Medjutim, ne mogu se primetiti bilo kakvi argumenti u prilog ovim dvema tezama koji bi se odnosili na proglasenje nezavisnosti KiM.
Ako se sud bude bavio pravom (a cime drugim jedan sud moze da se bavi???) odluka ce biti jasna i pobednik u sporu nedvosmislen i ubedljiv, a to je Srbija.

nemanja

pre 14 godina

..Sta dobija Srbija kad se donese presuda u njihovu korist..Prvo, da je bila u pravu sve vreme..Drugo nadleznost nad kompletnom teritorijom..Trece povracaj u vlasnistvu kompletne firme oduzete od strane terorista..Cetvrto povratak izbeglih lica..Peto, uspostavljanje pravnog sistema u juznom delu Srbije...Sesto, pravo da proganja teroriste i kriminalna lica koji za sada sigurno bikuju na tom delu teritorije..Sedmo, najzad pravde i satisfakcija kompletnog stanovnista a u ovo ne racunam pripadnike teroristickih organizacija i kriminalnih grupa koje deluju u cilju odcepljenja dela teritorije Srbije..I najzad u te kalkulacije ne racunam i stranacke vojnike LDP kojima je apsolutno svejedno sta se desava dokle god nije u suprotnosti sa komandama iz Brisela..Pozdrav i sve najbolje u presudi!

Buckov brat demokrat

pre 14 godina

Kad se razmislja o ovom uraganu srpskog romanticnog razmisljanja, i slepoj prikovanosti uz nerealnu fiks-ideju Kosova, dodje coveku, nekako, osecaj zavisti u dusu. Pa se covek lepo pita: Zasto ni ja nisam bez čula vida, i zasto ni ja ne mogu isto tako lebdeti u nebeskim sferama nacionalne bolesti, koja pre svega apostrofira, iskljucujuci sve ostalo, samo nase MI?! Nigde pravednog razmisljanja o tome, zasto je Kosovo proglasilo nezavisnost, i zasto smo upravo mi na sudu, i nijedna druga balkanska zemlja. Zlocin, prijatelji, braco i sestre, zlocin na Kosovu je izvrsen. On je prouzrokovao sve ovo sto danas gledate, i upravo to ce i biti merodavno za Internacionalni sud. Uzalud vam nadanje, strepnja, nemir, strast i strah. Nakon godina stradanja i smrti, vratimo se mi zivotu. I zaboravite sud. Ko je jednom na njemu bio, zna o cemu pricam.

Miso

pre 14 godina

Zao mi je sto moram da kazem da Kosovo je izgubljena odavno i nikad vise ispod okrilje Srbije. Niko nema nista od toga.
Sud ce odluciti u Albansku korist i tacka.

Oportunista

pre 14 godina

...sa nestrpljenjem sam cekao izlaganje kosovske delegacije na MSP-u. Nadao sam se da cu cuti neki argument koji mogu da koristim kao optuzeni u drugim procesima, ali nista od toga. Argumente koje iznosi g. Hiseni ne bi prihvatio ni sudija bilo kog okruznog suda. Ipak, probacu sa onim "ne mozemo valjda sad da vracamo sat unazad", ko zna...

Dušan po drugi put!

pre 14 godina

Nakon uvodnih reči može se ukratko rezimirati:
-Naša delegacija je potegnula za brojnim pravnim argumentima u osporavanju legalnosti samoproglašene nezavisnosti
-Autori deklaracije o nezavisnosti(bar po onome što čitam na ovim stranicama) nisu posegnuli ni za jednim. Oni su pretili novim ratom, rekli da je Ahtisari izneo svoj plan(koji su odbili i Beograd i UN, stvarno ne razumem taj argument), priče kako je "sve završena stvar" i nemaju šta sudije da mućkaju svoje lepe glavice,... ni jedan jedini pravni razlog nisam pročitao!
Ako se sud bude rukovodio pravom prevagu ne mogu da ne odnesu pravni argumenti!

Bane

pre 14 godina

Ne razumem kakve ce argumente Srbija podneti. Do sada se Srbija nije obazirala na cinjenicu da ne postoji presedan u medjunarodnom pravu gde je jednoj etnickoj zajednici dozvoljeno da se izdvoji iz jedne drzave i formira sopstvenu drzavu, pa cak i ako je ta etnicka zajednica bila ugrozavana od strane drzave. Najbolji primer za to su Kurdi koji su bioloski unistavani ali po medjunarodnom pravu im nisu priznati zahtevi za stvaranjem drzave. Najvise sto su dobili je neka vrsta autonomije unutar Iraka, mnogo manje od onoga sto je Srbija nudila Albancima. Srbija takodje treba da se osvrne na to sta po medjunarodnom pravu znaci terotorijalna celovitost i suverenitet. U slucaju nekih federalnih drzava poput bivse SFRJ clanice federacije nose suverenitet i imaju pravo na nezavisnost. Ali Kosovo nije imalo takav status u Srbiji i nije teritorija koja je nosilac sopstvenog suvereniteta. Srbija treba da posegne argument da ako se sudi ne izjasni protiv nezavisnosti kako onda moze pravno da brani da se bilo koji drugi deo teritorije Srbije ne izdvoji.

justine

pre 14 godina

"Obraćajući se sudijama Međuanarodnog suda pravde Dušan Bataković je rekao da Srbija osuđuje zločine počinjene nad Albancima, ali je dodao da su zločini počinjeni i nad Srbima i nealbancima." Ovo srpski politicari izjavljuju samo kad im zagusti...

racio

pre 14 godina

mislim da je ovo velika pobeda srpskog rukovodstva (da li je za srpski narod to ce se videti) ali bilo koja odluka bude mi dobijamo. Ako se donese odluka (po mom misljenju bolja varijanta za nas) da je secesija legalna voleo bih da vidim iole realnog i strucnog pravnika koji ce reci da se RS ne moze otcepiti. Ako se donese suprotna ostaje nam Kosovo.

Srdjan

pre 14 godina

Najgore sto moze da nam se desi, a cim je najgore nece nas zaobici, jeste da sud kao donese odluku u nasu korist, a da onda Kosovo ponovo ubace u budzet Srbije, jerbo smo krsili ljudska prava, a da za uzvrat nemas nikakav uticaj dole. Toga se najvise plasim

bato

pre 14 godina

Kosovo nije imalo pravo da proglasi nezavisnost, Srbija nije imala pravo da protera milion albanaca pa je Kosovo ipak protivpravno proglasila nezavisnost jer su ih srbi protivpravno proterali i tako sve u krug sve u nedogled...

Dzoni

pre 14 godina

Od neke pobede na sudu ne treba ocekivati da ce Albanci da predju pravoslavlje, da promene imena i masu srpskom trobojkom. Izgleda da je mnogim Srbima vaznije da isteraju pravdu nego da se nadje neko realno resenje na terenu koje bi omgucilo bolju buducnost za sve gradjane.

goksi

pre 14 godina

Mi kao narod mnogo volimo istorijiske uloge, da smo u cenu pažnje, da se bavimo velikim stvarima i da budemo neki bitan faktor u svetskoj politici. Eto sad smo pokrenuli i istorijisku raspravu. Šta ćeš više od toga. Napredak je primetan u igranju naše važne uloge - sa ratova prešli smo na sudove. To je ipak bolje. Naša je sujeta ovim zadovoljena. Nek nam još koji put kažu kako je ovo najveći i najvažniji proces i moćićemo da prihvatimo, pardon, da pokroviteljski predamo, Kosovu nezavisnost.
S obzirom da smo mi na Kosovu zainteresovani pre svega za srednji vek predlažem da Kosovo bude nezavisno s tim da zemlja oko manastira i crkava bude neka Srpska duhovna teritorija koju će na svaki verski praznik hodočasnici, diljem naše zemlje, pohoditi. I bićemo zadovoljni, mi ćemo imati našu nebesku Srbiju, a Albanci će dobiti neke zemlajlske stvari koje nama i ne trebaju. Živećemo u miru i porosperiteu ponosno uzdignutih čela sa istoriski zapisanom pobedom na Međunarodnom sudu pravde.

mertur

pre 14 godina

Ako sud na primer daje misljenje da je Kosovo nezakonito proglasilo nezavisnost i Kosovo se vraca pod jurisdikcijom drzave Srbije a strane se trupe (KFOR, UNMIK, EULEX)povuku sa Kosova,ko ili sta ce spreciti drzavu srbiju da ne pokusa ponovo da protera albance sa Kosova? ponovo i ponovo i ponovo... sram od drugih, strah od boga ili ...

velja

pre 14 godina

Dobro bre ne budite na kraj srca,setite se kad se odlucivalo u generalnoj skupstini UN da se stavi pitanje pred medjunarodnim sudom pravde opet je bilo komentara da to zemlje koje su priznale Kosovo nece dozvoliti i na kraju znamo sta je bilo,treba priznati da nasa diplomatije vuce pravilno poteze,koriste se maksimalno diplomatska sredstva a posto sud donese presudu jednostavno proces priznavanja bice gotovo stopiran i tada ce kosovska diplomatija traziti pregovore ne zato sto voli vec zato sto ce se Kosovo naci u corsokaku.

stop ludilu

pre 14 godina

Glavni argument kosovskih Albanaca za nezavisnost pred sudom je "ugnjetavanje" koje su doživeli. To isto obespravljivanje, batinanje i sveopštu propast doživela je velika većina građana čitave Srbije od 1990. nadalje. Da su se Albanci pojavili na izborima (kao što sada pozivaju Srbe da izađu) ODUVALI BI Miloševića sa političke scene, i danas bi već poodavno svi bili u EU, normalno živeli, radili, i ne bi imali teret NEREŠIVOG problema u međusobnim odnosima. (a pitam se, kakvo je ugnjetavanje bilo u SFRJ, gde su Albanci živeli MILION puta bolje nego u ALBANIJI, pa su opet zahtevali svoju državu?!) Teško da će preporuka suda biti jednoznačna, baš zbog implikacije na ostale konflikte širom sveta, ali svakako će biti zanimljivo posmatrati koliko daleko će ići iskrivljivanje činjenica najveće svetske demokratije zarad svojih interesa.

pravnik

pre 14 godina

Da imamo mi problema i pored Kosova, korupciju, ogromnu administraciju kojoj niko nista ne moze, propast ekonomije, nakaradne zakone...
ali za ove koji ne razumeju znacaj ovog sudjenja, rec je o pravnoj odbrani suvereniteta jedne drzave.

brax

pre 14 godina

a sta ako sud slucajno saglasi na racun srbije,misli jeremic da ce kosovski albanci opet sesti na pregovarackom klupu?!! sa poznatom formulom " manje od nezavisnosti vise od autonomije?!"

Milan

pre 14 godina

99% sam siguran da ce biti doneto misljenje u korist Srbije.
A onda sta?.Bice dobro sud je rekao svoje ali mi smo svoje rekli(Amerika)i bas nas briga sta je sud rekao.Jedino sto ce bar vima na svetu da bude jasno nadam se ko je glavni sudija.

K.Mitrovica

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu, a posebno zbog teških kršenja ljudskih prava albanskog stanovništva tokom 1998/99. godine", naveo je Bataković.
Sta bi bilo da je ovo sto Batakovic rece sada, bilo receno ranije i to direktno u Pristini, a ne u Hagu.

B.Max

pre 14 godina

Zar neki i dalje ne vide da posle dva slatka kolaca:
1. Vize;
2. odmrzavanje SSP-a
dolazi jedna gorka pilula koja treba da se guta..i to u stilu: " ma hajte molim vas pa sad smo vam ukinuli vize i ostalo, a vi ne mozete em jare em pare???.
Ukidanje viza je bilo samo da se odobrovolji Srbija i javno mnenje kada se konacna odluka o Kosovu donese!!!
A nece biti bas pozitivna po samu Srbiju.

simens

pre 14 godina

Cela ova prica je potpuna farsa. Mogu da se kladim da ce "presuda" biti krajnje dvosmislena i da se iz nje nece moci izvuci nikakav zakljucak. Sve strane u postupku ce govoriti kako je presuda u njihovu korist i to ce trajati petnaestak dana i kraj price. Kosovo ce i dalje biti nezavisno od Srbije, a nasi politicari ce morati da smisle novi diplomatski nacin za "odbranu" Kosova ili bolje receno novu pricu o odbrani Kosova.
Da cela stvar bude jos gora, tako ce biti cak i da presuda bude u nasu korist.

mayo

pre 14 godina

U prilog neovisnosti Kosova založit će se 15 zemalja: Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija, SAD, Kraljevina Bahrein, Danska, Jordan i Saudijska Arabija.
Srbija očekuje podršku 14 zemalja: Argentine, Bolivije, Brazila, Kine, Cipra, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Venezuele, Vijetnama, Burundija, Laosa, Bjelorusije i Azerbajdžana.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

MSP, na zahtev Srbije, izjasnice se po pitanju proglasenja nezavisnosti Kosova. Nakon toga ce odnos GS i SB UN-a prema Republici Kosova biti postavljen u normalnim okvirima, sto ce direktno doprineti zblizavanju, razumevanju, medjusobnom priznanju i uspostavljanjem i razvoju tesne medjudrzavne saradnje i dobrosusedskih odnosa izmedju Republike Srbije i Republike kosova.

Srbija poput Feniksa

pre 14 godina

Iskren da budem drago mi je sto su Nemacka, Hrvatska, Bugarska, Albanija... priznale nezavisnost KiM, istorija se ponovila po ko zna koji put, i ponavlja se, samo sto ovoga puta Srbija kao Feniks nece uzleteti sa Solunskog fronta, nego sa Haskog!
Prvi put posle vise godina verujem u Svoju Srbiju, sa svim manama i vrlinama, kao i nekada postacemo drzava o kojoj se prica u najboljoj svetlosti u slobodoljubivom i pravednom svetu KOGA IMA i BICE GA!

View

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu"... naveo je Bataković.
Lepo rečeno. Samo još dodati i Hrvatsku i Bosnu. Ovo je suština za sve koji zbog proglašenja nezavisnosti Kosova Zapad optužuju za primenu "zakona sile" i pozivaju se na "pravdu".

daleko sam ja

pre 14 godina

Jos jedna velika obmana naroda. Da li ce nam iko od ovih tragi-komicara iz politike rec gde nestadose milijarde eura? Sta bi sa Miladinom Kovacevicem i negovim zastitnicima? Sta bi sa novim izborom tuzioca ,zamenika ... Odluka suda je NOBVEZUJUCA za nikoga . Znaci da je samo zamajavanje naroda da se ne pobuni zbog krize, nestasice, nemastine, nezaposlenosti .. (dobar primer studentski protesti . Uzimaj sta god trazis samo nas ne mici sa vlasti).

Kolina

pre 14 godina

Cekajte bre napaljenici. Ala je to na brdovitom Balkanu lako. Samo kazes Kosovo i pola poluostrva se sprzi. A sta je sa nama obicnim ljudima? Ajde ima vas kojima je Srbija i Albanija najsvetije i sve sto imate u glavi ali sta je sa nama koji volimo da se nalaktimo na shank i popijemo pivo zajedno? Mislim kada ce neka akcija ono kao odu Predsednik Srbije i Predsednik Albanije na pivo i caskaju kao ortaci pa lepo daju primer narodima kako se treba ponasati. Ovako mi sve ovo deluje...ej necu ziveti vecno pa da zivot tracim na politicare muzare. Imam svoju glavu, ko ce na pivo sa mnom, super. Ko nece, opet super, ali neka ide u drugu kafanu da mi ne truje vazduh.

Nenad

pre 14 godina

Ako, dosad smo isli samo glavom u zid (ratovi, sankcije, izolacija), sada je krajnje vreme da se malo sudimo, sviđa mi se ta promena politike, sta god se na kreju presudilo.

jaksa

pre 14 godina

Hipoteticki, neka sud kaze "nelegalno proglasena nezavisnost", Kosovo se mora vratiti pod okrilje Srbije....
I sta?
Bila bi to samo pobeda srpske diplomatije.
Sta bi vlast u radila da sprovede takvu odluku suda?
Ne bi mogla nista.
Dakle, mlacenje i gubitak vremena i novca.

gradjanka

pre 14 godina

Da li se moze videti PRAVNI TIM, ili cemo i pred sudom gledati samo politicare. PRAVNI TIM koga predvodi ISTORICAR, a sve komentare dobijamo od FIZICARA!!! Zbog toga cemo se i dalje cesto pojavljivati pred istim Sudom.

ucenik

pre 14 godina

postoje dve istine - istoriju zvanicnu pisu pobednici, a onu drugu narod kroz usmeno predanje. cija ce ovde istina pobediti znacemo kroz par godina

Miks011

pre 14 godina

Nece sud doneti nikakvu odluku, ali to nije toliko ni bitno. Vazno je boriti se. Jevreji su dve hiljade godine "pravili" drzavu. Ne moze se sve "sad i odmah". Samo mudro i istrajno. Svaki dan su druge karte na stolu, sve se moze vrlo brzo okrenuti na nasu stranu. Bog i pravda su na nasoj strani, i ako verujemo u to, sve ce doci na svoje.

igor

pre 14 godina

Samo da izvučemo ovu pobedu, jer koliko god neki mislili da je beznačajna, nije. Značiće puno. Na terenu i granici verovatno ništa danas i u skoroj budućnosti, ali jednog dana hoće sigurno. A i skontaće Evropa jednom ko je ko i da nismo mi uvek negativci. A ako izgubimo, onda se nadam da će i Severna Irska, Škotska, Korzika, Baskija, mnogi drugi i naravno Republika Srpska dobiti državu na referendumu.

Cile

pre 14 godina

Koju od dve opcije odabrati kao pozeljnu: da sud da, po nas, negativno misljenje ili takvo da prakticno nista ne znaci ili misljenje koje ide u nasu korist? Prva opcija znaci svez materijal za tradicionalno srpsko kukanje kako je svet nepravican prema nama, a druga, suprotna, haos.Kako naterati velike sile da povuku priznanje Kosova, a ne uci sa njima u konfrontacije? Kako naterati Albance da se ponovo integrisu, kako uspostaviti vlast na Kosovu bez novih sukoba? I jedno i drugo nikako, ali bi posejalo klicu antagonizma i ksenofobicnosti u narodu, sto bi nas i te kako kocilo u buducnosti. Nekada mi se cini da bi nam misljenje suda u nasu korist bila najveca kazna.

Д Лејзер Бим

pre 14 godina

Фали још само ласер за телепортацију Албанаца са Косова на Месец па да залијемо.

Apsolutni laik

pre 14 godina

Nisam nikakav strucnjak za medjunarodno pravo ali, po mojoj nekoj proceni, odluka ce biti dvosmislena, nesto sto ce se moci tumaciti kako god hoce. U stilu: " srpska tvrdnja da je nezavisnost nelegalna ima osnova, medjutim odluka Kosova da se ocepi ima smisla zbog krsenja ljudskih prava... Predlog suda je da svaka zemlja ima pravo da sama odluci o legalnosti"
Bumo vidli...

Peter Tosh

pre 14 godina

Rasprava je istorijska, kažu i u samom sudu. Nijedan spor ili rasprava do sada vođeni pred sudom pravde nisu okupili toliko učesnika - 36 zemalja predalo je pisane podneske, a 28 će učestvovati i u usmenoj raspravi.
Prvi put u jednom sporu pred Sudom pojaviće se Kina, a prvi put, posle više od 50 godina, 8. decembra suprotne stavove o jednom međunarodnom problemu izneće delegacije Rusije i Sjedijenih Američkih Država.
U raspravi će učestvovati i tri preostale stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tela u kome nije mogla da prođe rezolucija o nezavisnom Kosovu.

Мени је ово доста да схватим да ипак није свеједно. И да постоји и да не постоји реална моћ те одлуке потребно ми је да знам да је јасно и гласно речено да је у питању недозвољен чин. А после, нека својим пореским обвезницима земље које су признале лажну државу објашњавају како и зашто су то учинили, и да ли новац од трговине хероином и оружјем има некаквог удела у томе. . .

Darko

pre 14 godina

Voleo bih da doprinesem pozitivnim vibracijama koje se dešavaju u mojoj zemlji u poslednje vreme: naime, ovih dana je 95.-godišnjica protivofanzive (i početka velike pobede) u Kolubarskoj bici - pravoj epopeji koju su srpski narod i vojska izneli na svojim leđima; ne znam da li je u našoj istoriji bilo teže bitke i većeg preokreta, pa neka tako bude i sada - od večitog krivca i problema da konačno zauzmemo svoje mesto koje nam po svim potencijalima pripada!

Waistiny

pre 14 godina

Medjunarodno pravo je potpuno na strani Srbije.

Pravno, Kosovo nema ni jedan jedini osnov da bude medjunarodno priznata drzava.

Medjutim, to sto Albanci smatraju da je pravo=pravda (ali je i pravda ovde upitna), to je nesto sasvim drugo i proistice iz nedostatka jednog dela opste kulture.

Licno, Kosovo me nikada nije zanimalo. Niti sam verovao da je kolevka i srce Srbije, niti sam ubedjen da Srbija ima moralno pravo na Kosovo. I to iz najmanje dva razloga.

1. Srbi su tamo za nestvarne sume prodavali svoja imanja i postali manjina, sto iseljavanjem, sto natalitetom Albanaca.

2. Zbog ponasanja srpske vlasti od Milosevica zakljucno sa 1999.

Medjutim, sve to i dalje nije pravna kategorija.

Onda Indijanci u USofA mogu da traze, po potpuno istom osnovu, medjunarodni pravni subjektivitet. Da ne pominjem Kurde, Palestince, narode koji imaju daleko vise moralnog prava na tako nesto.

Kroz istoriju, Albanci oduvek imaju konflikt sa susedima. Bilo da su u pitanju Grcka, Makedonija, Srbija, pa i Crna Gora. I ako se pozivamo na moralno pravo, jednako pravo na Kosovo imaju i Srbi, Crnogorci i ostale manjine(poslednjih 600 godina minus Milosevic).

Tako da je i moralno pravo, na koje se, verujem, oslanja albanska strana, veoma upitno. Smatram to cak vrhunskim licemerjem, totalnim odsustvom civlizacijskog vrednosnog nivoa za XXI vek (nismo ni mi tu sjajni, da se razumemo).

Medjutim, ne gubimo iz vida, Srbi su Kosovo uglavnom dobro prodali i ja prosto vise ne vidim interes da se ulaze toliko energije i sredstava za nesto sto vise nije bitno, a sto nas kosta nemerljivo mnogo.

Nas interes je da se prema Albancima postavimo komercijalno. Tranzit, trgovina uz veliku dozu bezbednosnog elementa.
Na kraju, ali ne i manje znacajno, kod nas su barem postojale razne NGO, Zene u crnom, recimo, koje su pokusavale biti savest srpskog naroda. I danas samo nenormalan covek moze da porice zlocin u Srebrenici.

Kod Albanaca, recimo, ne postoji kvalifikacija zlocina ako je pocinjen protiv Srba. To je "oslobodilacki rat", sto znaci, sve im je dozvoljeno. Najbolje pogledati Insajder o trgovini organima i videti kako albansko drustvo funkcionise po vertikali. Pocevsi od pravosudnih organa, pa do vlasnika Zute kuce.

Sa njima, u principu, nema razgovora. Srbija da se okrene Evropi, a epizodu od 600 godina da zaboravi. Suvise kosta, a ceh placamo i mi i generacije koje dolaze. Iz tog razloga smatram da je Kosovo proslost, pa mi je negde zbog toga i drago. A gubitkom Kosova Srbija gubi razlog postojanja DSSa, gospodina Kostunice&co, pa to negde mozemo posmatrati i kao vansudsko poravnanje. Na stranu benefiti od sasvim izvesnog nestanka SRSa i ostalih pseudopatriotskih pojava na politickom trzistu.

plima

pre 14 godina

Vize, Nazim Blaca, rasprava o nezavisnosti Kosova, sve u dva dana.
Da li je ovo slučajnost, ili NEKO stvarno menja "klimu" prema mojoj zemlji?
Šta god da je, hvala SVIMA za ove klimatske promene!

Kosovastar

pre 14 godina

Na strani Kosova su zemlje sa najvecim stepenom demokratije u Svetu, sa najvecim postovanjem zakona u svetu, sa najvecim standardom zivota, za najmanjom stopom korupcije i kriminala. Na strani Srbije su komunisticke zemlje Venecuela,Kina sa jakom krsenjem ljudskih prava, Rusija i Brazil gde vlada strasan kriminal i korupcija. Konacno misljenje medjutim bice neutralno i nece imati jednoznacni odgovor. Nece reci da proglasenje nezavisnosti protivno medjunarodnom pravu. Ponovice principe medjunarodnog prava o teritorijalnom integritetu ali i poseban razvoj situacije na Kosovu kao "poseban slucaj" koji je jedinstven. To ce biti dovoljno da ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo da to cine. Drugog realnog resenja nema.

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Дај Боже да је тај суд прави и да донесе правичну и закониту одлуку да је проглашење АП КиМ незаконит акт, што је свакоме јасно без икакве пристрасности. КиМ је Србија!

Dušan

pre 14 godina

...Kada vidim ko sve učestvuje, da Rusija, Kina, Brazil i još desetak drugih zemalja učestvuje u sporu na našoj strani, više sam nego siguran da ti argumenti ne stoje, i da jednostavno nijedna zemlja na svetu, a kamoli zemlje takvog renomea se ne bi javile da podrže sigurnog gubitnika i postanu i sami gubitnici.
Ljudi možemo do pobede. Svaka čast našoj diplomatiji, da smo takvu imali 90 tih, istorija bi bila sasvim drugačija.

Kid-a

pre 14 godina

The revolution will be televised.
Let the game begin.
Ozbiljno, ima li TV prenosa? Ko prima opklade? Zalihe kokica?
Always look on the bright side of life!

Nemanja

pre 14 godina

Kosovo od 1999 nema nikakve veze sa srbijom. Na zalost, ali katastrofalna politika samounistenja tokom 90-ih, i apsolutno odsustvo lobiranja u medjunarodnim institucijama dovelo nas je u ovakvu situaciju. Ako me neko pita je li nepravda nezavisnost kosova, odgovoricu DA kao iz topa. Ali bojim se da grajani srbije mnogo ocekuju od ove rasprave a na kraju mogu samo ponovo da izgube kosovo. Odluka suda ce biti dvosmislena,sto ce istovremeno motivisati i neutralisati obe strane da nesto konkretno izvuku iz svega toga. Evropa ce ponovo pricati o toleranciji i nekim visim ciljevima i boljem sutra za sve. Amerika i Rusija ce jos vise zaostriti odnose, sto u neku ruku ide u korist rusima jer se tako sve vise vracaju na mesto jedne od vodecih sila na svetu koju su izgubili porazom u hladnom ratu. A sta ce od svega toga biti dobro za Srbiju, nisam siguran. Videcemo.

Boris

pre 14 godina

Evo nama svezeg hleba i novih igara. I opet se Srbija gura u prve redove... pa zar nista nisu naucili iz istorije i Srbije u ulozi katalizatora svetskih procesa. Opet mastanje o nekoj velikoj pobedi na samo njima znanoj pozornici nepostojece svetske pravde? I sta sad, hocemo li se opet cuditi kada budemo izvukli deblji kraj, smisljati neku novu pakost iz prikrajka? Joooooj...

Toleranti (Albanac)

pre 14 godina

Sta kod MS odluci nista se nece promeniti, sto se tice moralnu tezinu zna se veoma dobro kako ce biti rezultat. Licno zelim da vjerujem da posle ovog suda Albanci i Srbi zaboraviti proslost / napraviti diplomatske odnose / integrise napred ka EU / multietnitet / otvoriti radne mesto, boriti PROTIV korupcije / kriminaliteta / mrzenje. Zivim u njemackoj ali kad idem u moj rodjen grad (Pec) zelim slobodno preko puta da pijem kafu i da setam koliko hocu u centru Beograda i da nemam lose osecanje, u moj grad da ne pricam samo jedan jezik, da ne letim preko bugarske nego direktno vazdusnu liniu. Za nase dete potreban je prostor za normalan zivot. Pozdrav iz Berlina.

Kristijan

pre 14 godina

Pocelo je pocelo!!!

1. Srbija se oslobodila okova viza.
2. Ren najavio deblokadu SSP.
3. Solana najavio podnosenje kandidature za EU do kraja god.

Slag na tortu: Kosovo pred sudom. I sama debata je uspeh a ja verujem da ce i ishod biti na nasoj strani pa makar niko posle toga ne promenio odluku...

Napred Srbija!

Paks

pre 14 godina

Viza smo se resili a sada ajde pa neka nam svevideci i sveznajuci Bog pomogne da povratimo kolevku Srpstva u blizoj buducnosti. Neka je sa srecom nasoj delegaciji i drzimo im palceve.

mihajlo

pre 14 godina

iskreno, voleo bih da Srbija pobedi u ovom sporu makar to na terenu ne promenilo nista. Mojoj Srbiji trebaju pobede i uzdignuto celo. Mojoj Srbiji treba preokret ko u Holivudu - da od negativca postane miljenik publike i akter pravde!

bezimena

pre 14 godina

Nadam se da ce pravda konacno pobediti. Ako se nezavisnost proglasi legalnom, Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije gube svoji svrhu i smisao postojanja. To ce znaciti de facto priznavanje zakona sile.

Petar S.

pre 14 godina

Sa srecom.
Treba uciniti sve sto je do nas da bi se odbranio teritorijalni integritet Srbije.
Svima je jasno da je ovo istorijski dogadjaj koji ce imati posledice po medjunarodno pravo-istoriju (ma kakva odluka bila doneta, makar ona bila i "ne obavezujuca", o cemu govori broj novinara).
Kosovo vec sad nije "jedinstven slucaj", i ako sud da misljenje protivno stavu Srbije (medjunarodnog prava), bice toga jos.
O tome trebaju da misle svi koji podrzavaju stav kosovskih Albanaca i nihovih mentora (u Hagu).

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Kakav cirkus i bacanje para (dok ljudi u svetu umiru od gladi)...

Recimo da sud i kaze "nije bilo u redu". (a tesko da hoce). Sta onda, Jeremicu? Kako mislis dalje? Da "ukrotis" i "pripitomis" 2 MILIONA Kosovskih Albanaca i "objasnis" im da je Kosovo "Srbija"? Sigurno ce oni da se "pokaju" i pohrle nazad u zagrljaj "majke" Srbije! Ili mozda ipak nece? A recimo, sale radi, da hoce: sta onda sa bedom i nezaposlenoscu koje su jos gore nego u Srbiji? Ko ce to da zaposli, nahrani, opismeni, da sagradi bolnice, puteve, skole? Da neces ti, Jeremicu, OD SVOJIH PARA?

Sto, za promenu, Jeremicu, ne odes malo na to tvoje Kosovo ("i Metohiju") da malo njima propovedas tu svoju novu veru, da vidimo sta ce tacno da ti se desi? I kad dodje vreme, SVOJU decu (if any) da saljes da sluze vojsku tamo?

I da nam se skinete malo sa mozga sa tim Kosovom vise, a?

mihajlo

pre 14 godina

iskreno, voleo bih da Srbija pobedi u ovom sporu makar to na terenu ne promenilo nista. Mojoj Srbiji trebaju pobede i uzdignuto celo. Mojoj Srbiji treba preokret ko u Holivudu - da od negativca postane miljenik publike i akter pravde!

Kristijan

pre 14 godina

Pocelo je pocelo!!!

1. Srbija se oslobodila okova viza.
2. Ren najavio deblokadu SSP.
3. Solana najavio podnosenje kandidature za EU do kraja god.

Slag na tortu: Kosovo pred sudom. I sama debata je uspeh a ja verujem da ce i ishod biti na nasoj strani pa makar niko posle toga ne promenio odluku...

Napred Srbija!

Dušan

pre 14 godina

...Kada vidim ko sve učestvuje, da Rusija, Kina, Brazil i još desetak drugih zemalja učestvuje u sporu na našoj strani, više sam nego siguran da ti argumenti ne stoje, i da jednostavno nijedna zemlja na svetu, a kamoli zemlje takvog renomea se ne bi javile da podrže sigurnog gubitnika i postanu i sami gubitnici.
Ljudi možemo do pobede. Svaka čast našoj diplomatiji, da smo takvu imali 90 tih, istorija bi bila sasvim drugačija.

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Kakav cirkus i bacanje para (dok ljudi u svetu umiru od gladi)...

Recimo da sud i kaze "nije bilo u redu". (a tesko da hoce). Sta onda, Jeremicu? Kako mislis dalje? Da "ukrotis" i "pripitomis" 2 MILIONA Kosovskih Albanaca i "objasnis" im da je Kosovo "Srbija"? Sigurno ce oni da se "pokaju" i pohrle nazad u zagrljaj "majke" Srbije! Ili mozda ipak nece? A recimo, sale radi, da hoce: sta onda sa bedom i nezaposlenoscu koje su jos gore nego u Srbiji? Ko ce to da zaposli, nahrani, opismeni, da sagradi bolnice, puteve, skole? Da neces ti, Jeremicu, OD SVOJIH PARA?

Sto, za promenu, Jeremicu, ne odes malo na to tvoje Kosovo ("i Metohiju") da malo njima propovedas tu svoju novu veru, da vidimo sta ce tacno da ti se desi? I kad dodje vreme, SVOJU decu (if any) da saljes da sluze vojsku tamo?

I da nam se skinete malo sa mozga sa tim Kosovom vise, a?

Paks

pre 14 godina

Viza smo se resili a sada ajde pa neka nam svevideci i sveznajuci Bog pomogne da povratimo kolevku Srpstva u blizoj buducnosti. Neka je sa srecom nasoj delegaciji i drzimo im palceve.

plima

pre 14 godina

Vize, Nazim Blaca, rasprava o nezavisnosti Kosova, sve u dva dana.
Da li je ovo slučajnost, ili NEKO stvarno menja "klimu" prema mojoj zemlji?
Šta god da je, hvala SVIMA za ove klimatske promene!

igor

pre 14 godina

Samo da izvučemo ovu pobedu, jer koliko god neki mislili da je beznačajna, nije. Značiće puno. Na terenu i granici verovatno ništa danas i u skoroj budućnosti, ali jednog dana hoće sigurno. A i skontaće Evropa jednom ko je ko i da nismo mi uvek negativci. A ako izgubimo, onda se nadam da će i Severna Irska, Škotska, Korzika, Baskija, mnogi drugi i naravno Republika Srpska dobiti državu na referendumu.

Apsolutni laik

pre 14 godina

Nisam nikakav strucnjak za medjunarodno pravo ali, po mojoj nekoj proceni, odluka ce biti dvosmislena, nesto sto ce se moci tumaciti kako god hoce. U stilu: " srpska tvrdnja da je nezavisnost nelegalna ima osnova, medjutim odluka Kosova da se ocepi ima smisla zbog krsenja ljudskih prava... Predlog suda je da svaka zemlja ima pravo da sama odluci o legalnosti"
Bumo vidli...

Waistiny

pre 14 godina

Medjunarodno pravo je potpuno na strani Srbije.

Pravno, Kosovo nema ni jedan jedini osnov da bude medjunarodno priznata drzava.

Medjutim, to sto Albanci smatraju da je pravo=pravda (ali je i pravda ovde upitna), to je nesto sasvim drugo i proistice iz nedostatka jednog dela opste kulture.

Licno, Kosovo me nikada nije zanimalo. Niti sam verovao da je kolevka i srce Srbije, niti sam ubedjen da Srbija ima moralno pravo na Kosovo. I to iz najmanje dva razloga.

1. Srbi su tamo za nestvarne sume prodavali svoja imanja i postali manjina, sto iseljavanjem, sto natalitetom Albanaca.

2. Zbog ponasanja srpske vlasti od Milosevica zakljucno sa 1999.

Medjutim, sve to i dalje nije pravna kategorija.

Onda Indijanci u USofA mogu da traze, po potpuno istom osnovu, medjunarodni pravni subjektivitet. Da ne pominjem Kurde, Palestince, narode koji imaju daleko vise moralnog prava na tako nesto.

Kroz istoriju, Albanci oduvek imaju konflikt sa susedima. Bilo da su u pitanju Grcka, Makedonija, Srbija, pa i Crna Gora. I ako se pozivamo na moralno pravo, jednako pravo na Kosovo imaju i Srbi, Crnogorci i ostale manjine(poslednjih 600 godina minus Milosevic).

Tako da je i moralno pravo, na koje se, verujem, oslanja albanska strana, veoma upitno. Smatram to cak vrhunskim licemerjem, totalnim odsustvom civlizacijskog vrednosnog nivoa za XXI vek (nismo ni mi tu sjajni, da se razumemo).

Medjutim, ne gubimo iz vida, Srbi su Kosovo uglavnom dobro prodali i ja prosto vise ne vidim interes da se ulaze toliko energije i sredstava za nesto sto vise nije bitno, a sto nas kosta nemerljivo mnogo.

Nas interes je da se prema Albancima postavimo komercijalno. Tranzit, trgovina uz veliku dozu bezbednosnog elementa.
Na kraju, ali ne i manje znacajno, kod nas su barem postojale razne NGO, Zene u crnom, recimo, koje su pokusavale biti savest srpskog naroda. I danas samo nenormalan covek moze da porice zlocin u Srebrenici.

Kod Albanaca, recimo, ne postoji kvalifikacija zlocina ako je pocinjen protiv Srba. To je "oslobodilacki rat", sto znaci, sve im je dozvoljeno. Najbolje pogledati Insajder o trgovini organima i videti kako albansko drustvo funkcionise po vertikali. Pocevsi od pravosudnih organa, pa do vlasnika Zute kuce.

Sa njima, u principu, nema razgovora. Srbija da se okrene Evropi, a epizodu od 600 godina da zaboravi. Suvise kosta, a ceh placamo i mi i generacije koje dolaze. Iz tog razloga smatram da je Kosovo proslost, pa mi je negde zbog toga i drago. A gubitkom Kosova Srbija gubi razlog postojanja DSSa, gospodina Kostunice&co, pa to negde mozemo posmatrati i kao vansudsko poravnanje. Na stranu benefiti od sasvim izvesnog nestanka SRSa i ostalih pseudopatriotskih pojava na politickom trzistu.

Kosovastar

pre 14 godina

Na strani Kosova su zemlje sa najvecim stepenom demokratije u Svetu, sa najvecim postovanjem zakona u svetu, sa najvecim standardom zivota, za najmanjom stopom korupcije i kriminala. Na strani Srbije su komunisticke zemlje Venecuela,Kina sa jakom krsenjem ljudskih prava, Rusija i Brazil gde vlada strasan kriminal i korupcija. Konacno misljenje medjutim bice neutralno i nece imati jednoznacni odgovor. Nece reci da proglasenje nezavisnosti protivno medjunarodnom pravu. Ponovice principe medjunarodnog prava o teritorijalnom integritetu ali i poseban razvoj situacije na Kosovu kao "poseban slucaj" koji je jedinstven. To ce biti dovoljno da ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo da to cine. Drugog realnog resenja nema.

Peter Tosh

pre 14 godina

Rasprava je istorijska, kažu i u samom sudu. Nijedan spor ili rasprava do sada vođeni pred sudom pravde nisu okupili toliko učesnika - 36 zemalja predalo je pisane podneske, a 28 će učestvovati i u usmenoj raspravi.
Prvi put u jednom sporu pred Sudom pojaviće se Kina, a prvi put, posle više od 50 godina, 8. decembra suprotne stavove o jednom međunarodnom problemu izneće delegacije Rusije i Sjedijenih Američkih Država.
U raspravi će učestvovati i tri preostale stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tela u kome nije mogla da prođe rezolucija o nezavisnom Kosovu.

Мени је ово доста да схватим да ипак није свеједно. И да постоји и да не постоји реална моћ те одлуке потребно ми је да знам да је јасно и гласно речено да је у питању недозвољен чин. А после, нека својим пореским обвезницима земље које су признале лажну државу објашњавају како и зашто су то учинили, и да ли новац од трговине хероином и оружјем има некаквог удела у томе. . .

Д Лејзер Бим

pre 14 godina

Фали још само ласер за телепортацију Албанаца са Косова на Месец па да залијемо.

bezimena

pre 14 godina

Nadam se da ce pravda konacno pobediti. Ako se nezavisnost proglasi legalnom, Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije gube svoji svrhu i smisao postojanja. To ce znaciti de facto priznavanje zakona sile.

Srbija poput Feniksa

pre 14 godina

Iskren da budem drago mi je sto su Nemacka, Hrvatska, Bugarska, Albanija... priznale nezavisnost KiM, istorija se ponovila po ko zna koji put, i ponavlja se, samo sto ovoga puta Srbija kao Feniks nece uzleteti sa Solunskog fronta, nego sa Haskog!
Prvi put posle vise godina verujem u Svoju Srbiju, sa svim manama i vrlinama, kao i nekada postacemo drzava o kojoj se prica u najboljoj svetlosti u slobodoljubivom i pravednom svetu KOGA IMA i BICE GA!

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Дај Боже да је тај суд прави и да донесе правичну и закониту одлуку да је проглашење АП КиМ незаконит акт, што је свакоме јасно без икакве пристрасности. КиМ је Србија!

stop ludilu

pre 14 godina

Glavni argument kosovskih Albanaca za nezavisnost pred sudom je "ugnjetavanje" koje su doživeli. To isto obespravljivanje, batinanje i sveopštu propast doživela je velika većina građana čitave Srbije od 1990. nadalje. Da su se Albanci pojavili na izborima (kao što sada pozivaju Srbe da izađu) ODUVALI BI Miloševića sa političke scene, i danas bi već poodavno svi bili u EU, normalno živeli, radili, i ne bi imali teret NEREŠIVOG problema u međusobnim odnosima. (a pitam se, kakvo je ugnjetavanje bilo u SFRJ, gde su Albanci živeli MILION puta bolje nego u ALBANIJI, pa su opet zahtevali svoju državu?!) Teško da će preporuka suda biti jednoznačna, baš zbog implikacije na ostale konflikte širom sveta, ali svakako će biti zanimljivo posmatrati koliko daleko će ići iskrivljivanje činjenica najveće svetske demokratije zarad svojih interesa.

Darko

pre 14 godina

Voleo bih da doprinesem pozitivnim vibracijama koje se dešavaju u mojoj zemlji u poslednje vreme: naime, ovih dana je 95.-godišnjica protivofanzive (i početka velike pobede) u Kolubarskoj bici - pravoj epopeji koju su srpski narod i vojska izneli na svojim leđima; ne znam da li je u našoj istoriji bilo teže bitke i većeg preokreta, pa neka tako bude i sada - od večitog krivca i problema da konačno zauzmemo svoje mesto koje nam po svim potencijalima pripada!

Toleranti (Albanac)

pre 14 godina

Sta kod MS odluci nista se nece promeniti, sto se tice moralnu tezinu zna se veoma dobro kako ce biti rezultat. Licno zelim da vjerujem da posle ovog suda Albanci i Srbi zaboraviti proslost / napraviti diplomatske odnose / integrise napred ka EU / multietnitet / otvoriti radne mesto, boriti PROTIV korupcije / kriminaliteta / mrzenje. Zivim u njemackoj ali kad idem u moj rodjen grad (Pec) zelim slobodno preko puta da pijem kafu i da setam koliko hocu u centru Beograda i da nemam lose osecanje, u moj grad da ne pricam samo jedan jezik, da ne letim preko bugarske nego direktno vazdusnu liniu. Za nase dete potreban je prostor za normalan zivot. Pozdrav iz Berlina.

Kolina

pre 14 godina

Cekajte bre napaljenici. Ala je to na brdovitom Balkanu lako. Samo kazes Kosovo i pola poluostrva se sprzi. A sta je sa nama obicnim ljudima? Ajde ima vas kojima je Srbija i Albanija najsvetije i sve sto imate u glavi ali sta je sa nama koji volimo da se nalaktimo na shank i popijemo pivo zajedno? Mislim kada ce neka akcija ono kao odu Predsednik Srbije i Predsednik Albanije na pivo i caskaju kao ortaci pa lepo daju primer narodima kako se treba ponasati. Ovako mi sve ovo deluje...ej necu ziveti vecno pa da zivot tracim na politicare muzare. Imam svoju glavu, ko ce na pivo sa mnom, super. Ko nece, opet super, ali neka ide u drugu kafanu da mi ne truje vazduh.

K.Mitrovica

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu, a posebno zbog teških kršenja ljudskih prava albanskog stanovništva tokom 1998/99. godine", naveo je Bataković.
Sta bi bilo da je ovo sto Batakovic rece sada, bilo receno ranije i to direktno u Pristini, a ne u Hagu.

Miks011

pre 14 godina

Nece sud doneti nikakvu odluku, ali to nije toliko ni bitno. Vazno je boriti se. Jevreji su dve hiljade godine "pravili" drzavu. Ne moze se sve "sad i odmah". Samo mudro i istrajno. Svaki dan su druge karte na stolu, sve se moze vrlo brzo okrenuti na nasu stranu. Bog i pravda su na nasoj strani, i ako verujemo u to, sve ce doci na svoje.

simens

pre 14 godina

Cela ova prica je potpuna farsa. Mogu da se kladim da ce "presuda" biti krajnje dvosmislena i da se iz nje nece moci izvuci nikakav zakljucak. Sve strane u postupku ce govoriti kako je presuda u njihovu korist i to ce trajati petnaestak dana i kraj price. Kosovo ce i dalje biti nezavisno od Srbije, a nasi politicari ce morati da smisle novi diplomatski nacin za "odbranu" Kosova ili bolje receno novu pricu o odbrani Kosova.
Da cela stvar bude jos gora, tako ce biti cak i da presuda bude u nasu korist.

Nenad

pre 14 godina

Ako, dosad smo isli samo glavom u zid (ratovi, sankcije, izolacija), sada je krajnje vreme da se malo sudimo, sviđa mi se ta promena politike, sta god se na kreju presudilo.

Nemanja

pre 14 godina

Kosovo od 1999 nema nikakve veze sa srbijom. Na zalost, ali katastrofalna politika samounistenja tokom 90-ih, i apsolutno odsustvo lobiranja u medjunarodnim institucijama dovelo nas je u ovakvu situaciju. Ako me neko pita je li nepravda nezavisnost kosova, odgovoricu DA kao iz topa. Ali bojim se da grajani srbije mnogo ocekuju od ove rasprave a na kraju mogu samo ponovo da izgube kosovo. Odluka suda ce biti dvosmislena,sto ce istovremeno motivisati i neutralisati obe strane da nesto konkretno izvuku iz svega toga. Evropa ce ponovo pricati o toleranciji i nekim visim ciljevima i boljem sutra za sve. Amerika i Rusija ce jos vise zaostriti odnose, sto u neku ruku ide u korist rusima jer se tako sve vise vracaju na mesto jedne od vodecih sila na svetu koju su izgubili porazom u hladnom ratu. A sta ce od svega toga biti dobro za Srbiju, nisam siguran. Videcemo.

Petar S.

pre 14 godina

Sa srecom.
Treba uciniti sve sto je do nas da bi se odbranio teritorijalni integritet Srbije.
Svima je jasno da je ovo istorijski dogadjaj koji ce imati posledice po medjunarodno pravo-istoriju (ma kakva odluka bila doneta, makar ona bila i "ne obavezujuca", o cemu govori broj novinara).
Kosovo vec sad nije "jedinstven slucaj", i ako sud da misljenje protivno stavu Srbije (medjunarodnog prava), bice toga jos.
O tome trebaju da misle svi koji podrzavaju stav kosovskih Albanaca i nihovih mentora (u Hagu).

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

MSP, na zahtev Srbije, izjasnice se po pitanju proglasenja nezavisnosti Kosova. Nakon toga ce odnos GS i SB UN-a prema Republici Kosova biti postavljen u normalnim okvirima, sto ce direktno doprineti zblizavanju, razumevanju, medjusobnom priznanju i uspostavljanjem i razvoju tesne medjudrzavne saradnje i dobrosusedskih odnosa izmedju Republike Srbije i Republike kosova.

jaksa

pre 14 godina

Hipoteticki, neka sud kaze "nelegalno proglasena nezavisnost", Kosovo se mora vratiti pod okrilje Srbije....
I sta?
Bila bi to samo pobeda srpske diplomatije.
Sta bi vlast u radila da sprovede takvu odluku suda?
Ne bi mogla nista.
Dakle, mlacenje i gubitak vremena i novca.

Cile

pre 14 godina

Koju od dve opcije odabrati kao pozeljnu: da sud da, po nas, negativno misljenje ili takvo da prakticno nista ne znaci ili misljenje koje ide u nasu korist? Prva opcija znaci svez materijal za tradicionalno srpsko kukanje kako je svet nepravican prema nama, a druga, suprotna, haos.Kako naterati velike sile da povuku priznanje Kosova, a ne uci sa njima u konfrontacije? Kako naterati Albance da se ponovo integrisu, kako uspostaviti vlast na Kosovu bez novih sukoba? I jedno i drugo nikako, ali bi posejalo klicu antagonizma i ksenofobicnosti u narodu, sto bi nas i te kako kocilo u buducnosti. Nekada mi se cini da bi nam misljenje suda u nasu korist bila najveca kazna.

mayo

pre 14 godina

U prilog neovisnosti Kosova založit će se 15 zemalja: Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija, SAD, Kraljevina Bahrein, Danska, Jordan i Saudijska Arabija.
Srbija očekuje podršku 14 zemalja: Argentine, Bolivije, Brazila, Kine, Cipra, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Venezuele, Vijetnama, Burundija, Laosa, Bjelorusije i Azerbajdžana.

Boris

pre 14 godina

Evo nama svezeg hleba i novih igara. I opet se Srbija gura u prve redove... pa zar nista nisu naucili iz istorije i Srbije u ulozi katalizatora svetskih procesa. Opet mastanje o nekoj velikoj pobedi na samo njima znanoj pozornici nepostojece svetske pravde? I sta sad, hocemo li se opet cuditi kada budemo izvukli deblji kraj, smisljati neku novu pakost iz prikrajka? Joooooj...

B.Max

pre 14 godina

Zar neki i dalje ne vide da posle dva slatka kolaca:
1. Vize;
2. odmrzavanje SSP-a
dolazi jedna gorka pilula koja treba da se guta..i to u stilu: " ma hajte molim vas pa sad smo vam ukinuli vize i ostalo, a vi ne mozete em jare em pare???.
Ukidanje viza je bilo samo da se odobrovolji Srbija i javno mnenje kada se konacna odluka o Kosovu donese!!!
A nece biti bas pozitivna po samu Srbiju.

brax

pre 14 godina

a sta ako sud slucajno saglasi na racun srbije,misli jeremic da ce kosovski albanci opet sesti na pregovarackom klupu?!! sa poznatom formulom " manje od nezavisnosti vise od autonomije?!"

Miso

pre 14 godina

Zao mi je sto moram da kazem da Kosovo je izgubljena odavno i nikad vise ispod okrilje Srbije. Niko nema nista od toga.
Sud ce odluciti u Albansku korist i tacka.

Kid-a

pre 14 godina

The revolution will be televised.
Let the game begin.
Ozbiljno, ima li TV prenosa? Ko prima opklade? Zalihe kokica?
Always look on the bright side of life!

mertur

pre 14 godina

Ako sud na primer daje misljenje da je Kosovo nezakonito proglasilo nezavisnost i Kosovo se vraca pod jurisdikcijom drzave Srbije a strane se trupe (KFOR, UNMIK, EULEX)povuku sa Kosova,ko ili sta ce spreciti drzavu srbiju da ne pokusa ponovo da protera albance sa Kosova? ponovo i ponovo i ponovo... sram od drugih, strah od boga ili ...

View

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu"... naveo je Bataković.
Lepo rečeno. Samo još dodati i Hrvatsku i Bosnu. Ovo je suština za sve koji zbog proglašenja nezavisnosti Kosova Zapad optužuju za primenu "zakona sile" i pozivaju se na "pravdu".

daleko sam ja

pre 14 godina

Jos jedna velika obmana naroda. Da li ce nam iko od ovih tragi-komicara iz politike rec gde nestadose milijarde eura? Sta bi sa Miladinom Kovacevicem i negovim zastitnicima? Sta bi sa novim izborom tuzioca ,zamenika ... Odluka suda je NOBVEZUJUCA za nikoga . Znaci da je samo zamajavanje naroda da se ne pobuni zbog krize, nestasice, nemastine, nezaposlenosti .. (dobar primer studentski protesti . Uzimaj sta god trazis samo nas ne mici sa vlasti).

justine

pre 14 godina

"Obraćajući se sudijama Međuanarodnog suda pravde Dušan Bataković je rekao da Srbija osuđuje zločine počinjene nad Albancima, ali je dodao da su zločini počinjeni i nad Srbima i nealbancima." Ovo srpski politicari izjavljuju samo kad im zagusti...

gradjanka

pre 14 godina

Da li se moze videti PRAVNI TIM, ili cemo i pred sudom gledati samo politicare. PRAVNI TIM koga predvodi ISTORICAR, a sve komentare dobijamo od FIZICARA!!! Zbog toga cemo se i dalje cesto pojavljivati pred istim Sudom.

ucenik

pre 14 godina

postoje dve istine - istoriju zvanicnu pisu pobednici, a onu drugu narod kroz usmeno predanje. cija ce ovde istina pobediti znacemo kroz par godina

Milan

pre 14 godina

99% sam siguran da ce biti doneto misljenje u korist Srbije.
A onda sta?.Bice dobro sud je rekao svoje ali mi smo svoje rekli(Amerika)i bas nas briga sta je sud rekao.Jedino sto ce bar vima na svetu da bude jasno nadam se ko je glavni sudija.

pravnik

pre 14 godina

Da imamo mi problema i pored Kosova, korupciju, ogromnu administraciju kojoj niko nista ne moze, propast ekonomije, nakaradne zakone...
ali za ove koji ne razumeju znacaj ovog sudjenja, rec je o pravnoj odbrani suvereniteta jedne drzave.

bato

pre 14 godina

Kosovo nije imalo pravo da proglasi nezavisnost, Srbija nije imala pravo da protera milion albanaca pa je Kosovo ipak protivpravno proglasila nezavisnost jer su ih srbi protivpravno proterali i tako sve u krug sve u nedogled...

Dušan po drugi put!

pre 14 godina

Nakon uvodnih reči može se ukratko rezimirati:
-Naša delegacija je potegnula za brojnim pravnim argumentima u osporavanju legalnosti samoproglašene nezavisnosti
-Autori deklaracije o nezavisnosti(bar po onome što čitam na ovim stranicama) nisu posegnuli ni za jednim. Oni su pretili novim ratom, rekli da je Ahtisari izneo svoj plan(koji su odbili i Beograd i UN, stvarno ne razumem taj argument), priče kako je "sve završena stvar" i nemaju šta sudije da mućkaju svoje lepe glavice,... ni jedan jedini pravni razlog nisam pročitao!
Ako se sud bude rukovodio pravom prevagu ne mogu da ne odnesu pravni argumenti!

Oportunista

pre 14 godina

...sa nestrpljenjem sam cekao izlaganje kosovske delegacije na MSP-u. Nadao sam se da cu cuti neki argument koji mogu da koristim kao optuzeni u drugim procesima, ali nista od toga. Argumente koje iznosi g. Hiseni ne bi prihvatio ni sudija bilo kog okruznog suda. Ipak, probacu sa onim "ne mozemo valjda sad da vracamo sat unazad", ko zna...

Pobesneli max

pre 14 godina

Majkl Vud govori o Kosovu koje su Srbi oteli Otomanskoj imperiji?!
Ako ni zbog cega drugog - zbog ove izjave se moze reci da se cela prica albanske strane o Kosovu bazira na lazima...kada je ova bazicna stvar izvrnuta naglavacke sta mozemo ocekivati za neke "sporednije" stvari.
Ko zeli da vidi neka vidi, ko ne zeli da vidi taj nikad nece videti.

vesna

pre 14 godina

Jako sam zadovoljna i verujem da ce se sve, pravno, zavrsiti povoljno, prvo po Srbiju, a onda i po ceo svet... narod sa Kosovu, kao i iz Vojvodini, ce biti drzavljani Republike Srbije...a onima kojima to ne odgovara nek idu tamo gde ce im biti bolje...

mare 025

pre 14 godina

Ukoliko bude imalo prava i pravde dobijamo sigurno. Izjave poput ove izvesnog Majkla Vuda govore o panici medju Albancima. Kaze, oteli Kosovo Osmanskoj imperiji. Doticni profesor bi mogao procitati bilo koju knjigu bilo kojeg stranog autora koja govori o balkanskim ratovima 1912/1913 pa bi razumeo kakvu je nebulozu izjavio. Zesci su im 'argumenti'...Dogodine u Pristini!!!

nemanja

pre 14 godina

..Sta dobija Srbija kad se donese presuda u njihovu korist..Prvo, da je bila u pravu sve vreme..Drugo nadleznost nad kompletnom teritorijom..Trece povracaj u vlasnistvu kompletne firme oduzete od strane terorista..Cetvrto povratak izbeglih lica..Peto, uspostavljanje pravnog sistema u juznom delu Srbije...Sesto, pravo da proganja teroriste i kriminalna lica koji za sada sigurno bikuju na tom delu teritorije..Sedmo, najzad pravde i satisfakcija kompletnog stanovnista a u ovo ne racunam pripadnike teroristickih organizacija i kriminalnih grupa koje deluju u cilju odcepljenja dela teritorije Srbije..I najzad u te kalkulacije ne racunam i stranacke vojnike LDP kojima je apsolutno svejedno sta se desava dokle god nije u suprotnosti sa komandama iz Brisela..Pozdrav i sve najbolje u presudi!

Dzoni

pre 14 godina

Od neke pobede na sudu ne treba ocekivati da ce Albanci da predju pravoslavlje, da promene imena i masu srpskom trobojkom. Izgleda da je mnogim Srbima vaznije da isteraju pravdu nego da se nadje neko realno resenje na terenu koje bi omgucilo bolju buducnost za sve gradjane.

Bak

pre 14 godina

Činjenjično, argumente na današnjoj raspravi je iznela samo Srbija. Kosovski predstavnik je počeo uvodom ''od Kulina bana'' tezom o Otomanskoj imperiji...sve mi je izgledalo ''bolje da išta priča nego ništa''...
Moje mišljenje je da bez obzira kakva odluka Suda bude sigurno je da će imati posledice. Ako bude u korist Srbije, Kosovo ulazi u pravno-politički ćorsokak i bez pregovora sa Srbijom neće moći da izađe iz njega. Sa druge strane, ako mišljenje prevagne u korist Kosova, najprostije rečeno, otvara se Pandorina kutija i ''stajanje u red za nezavisnost'': Baskije, Katalonije, Severne Irske, Severnog Kipra, Južne Osetije, Kurda, Republike Srpske, itd, a sve uz legitimno, sudskom odlukom argumentovano, pravo na samoopredeljenje i ''volju naroda''.

Buckov brat demokrat

pre 14 godina

Kad se razmislja o ovom uraganu srpskog romanticnog razmisljanja, i slepoj prikovanosti uz nerealnu fiks-ideju Kosova, dodje coveku, nekako, osecaj zavisti u dusu. Pa se covek lepo pita: Zasto ni ja nisam bez čula vida, i zasto ni ja ne mogu isto tako lebdeti u nebeskim sferama nacionalne bolesti, koja pre svega apostrofira, iskljucujuci sve ostalo, samo nase MI?! Nigde pravednog razmisljanja o tome, zasto je Kosovo proglasilo nezavisnost, i zasto smo upravo mi na sudu, i nijedna druga balkanska zemlja. Zlocin, prijatelji, braco i sestre, zlocin na Kosovu je izvrsen. On je prouzrokovao sve ovo sto danas gledate, i upravo to ce i biti merodavno za Internacionalni sud. Uzalud vam nadanje, strepnja, nemir, strast i strah. Nakon godina stradanja i smrti, vratimo se mi zivotu. I zaboravite sud. Ko je jednom na njemu bio, zna o cemu pricam.

pravnik

pre 14 godina

Zanimljivo je to da albanska strana nije iznela ni jedan jedini pravni argument koliko se moze primetiti iz ovog clanka. Na pravnom terenu u njihovom celokupnom izlaganju jedino se izdvajaju ove dve teze:
1) da medjunarodno pravo ne zabranjuje otcepljenje neke teritorije od drzave kojoj pripada;
2) i da medjunarodno pravo ne uredjuje nacine na koje nastaju ili nestaju drzave.
Medjutim, ne mogu se primetiti bilo kakvi argumenti u prilog ovim dvema tezama koji bi se odnosili na proglasenje nezavisnosti KiM.
Ako se sud bude bavio pravom (a cime drugim jedan sud moze da se bavi???) odluka ce biti jasna i pobednik u sporu nedvosmislen i ubedljiv, a to je Srbija.

Pera

pre 14 godina

Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Na ovakvu glupavo-bezobraznu konstrukciju. moze da se odgovori jedino slicnom budalastinom, tipa:"Crnci su oteli Zimbabve od Engleske i poceli da maltretiraju belo stanovnistvo"
ps Mada, kakvi su, ne bih se iznenadio da "Otomansku" imperiju proglase za stariju od "Rimske"...

mustang

pre 14 godina

Ja bih kao Slovenac samo rekao Srbima, da ne gledaju na ovo kratkovidno. Situacija će za par 10 godina opet biti vruća, kako nas istorija uči. Tako da ne bih pravio nikakve gluposti u vezi sa Kosovom, nego zadržavao staus quo, bez priznanja, normalno. Dok ne dođu neka bolja vremena i bolje šanse. Trenutno izgleda, kao da je stvar totalno irevezibilna, ali vremena se menjaju. Ne preko noći, ali ko čeka, taj dočeka.

velja

pre 14 godina

Dobro bre ne budite na kraj srca,setite se kad se odlucivalo u generalnoj skupstini UN da se stavi pitanje pred medjunarodnim sudom pravde opet je bilo komentara da to zemlje koje su priznale Kosovo nece dozvoliti i na kraju znamo sta je bilo,treba priznati da nasa diplomatije vuce pravilno poteze,koriste se maksimalno diplomatska sredstva a posto sud donese presudu jednostavno proces priznavanja bice gotovo stopiran i tada ce kosovska diplomatija traziti pregovore ne zato sto voli vec zato sto ce se Kosovo naci u corsokaku.

Dusan

pre 14 godina

Prekrajanje istorije treba spreciti sto odlucnije! Sada postaje jasnija prica o Milosu Obilicu Albancu...
"Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.

Srdjan

pre 14 godina

Najgore sto moze da nam se desi, a cim je najgore nece nas zaobici, jeste da sud kao donese odluku u nasu korist, a da onda Kosovo ponovo ubace u budzet Srbije, jerbo smo krsili ljudska prava, a da za uzvrat nemas nikakav uticaj dole. Toga se najvise plasim

Mita

pre 14 godina

Vrlo je vazno da Srbija dobije ovu bitku u Hagu, bez obzira sto to nece dovesti do nekog bitnijeg pomaka u ovom trenutku. Medjutim, jednog dana kad bude ponovo doslo do podele karata na Balkanu, Srbija ce imati jake argumente da povrati suverenitet na KiM.

goksi

pre 14 godina

Mi kao narod mnogo volimo istorijiske uloge, da smo u cenu pažnje, da se bavimo velikim stvarima i da budemo neki bitan faktor u svetskoj politici. Eto sad smo pokrenuli i istorijisku raspravu. Šta ćeš više od toga. Napredak je primetan u igranju naše važne uloge - sa ratova prešli smo na sudove. To je ipak bolje. Naša je sujeta ovim zadovoljena. Nek nam još koji put kažu kako je ovo najveći i najvažniji proces i moćićemo da prihvatimo, pardon, da pokroviteljski predamo, Kosovu nezavisnost.
S obzirom da smo mi na Kosovu zainteresovani pre svega za srednji vek predlažem da Kosovo bude nezavisno s tim da zemlja oko manastira i crkava bude neka Srpska duhovna teritorija koju će na svaki verski praznik hodočasnici, diljem naše zemlje, pohoditi. I bićemo zadovoljni, mi ćemo imati našu nebesku Srbiju, a Albanci će dobiti neke zemlajlske stvari koje nama i ne trebaju. Živećemo u miru i porosperiteu ponosno uzdignutih čela sa istoriski zapisanom pobedom na Međunarodnom sudu pravde.

Sava Drugi

pre 14 godina

Svi, baš svi ovde znaju da su Albanci ukrali Srbima Kosovo, baš kao što su i Bušu ukrali sat.
Isto tako, svi baš svi znaju da da će pre ili kasnije isto tako morati da ga vrate, isto kao štu su Bušu vratili sat.

Objektivno

pre 14 godina

Kao dokaz je naveo podnošenje čak 21 srpske izborne liste na nedavno održanim lokalnim izborima “uprkos protivljenju i pritiscima” kojima su Srbi sa Kosovo izloženi od strane Beograda.
Eto dokaza zasto nije trebalo izaci na izbore
Jos nesto; mnogi ovde spominju etnicko ciscenje, genocid, slucaj Racak itd.

Slucaj Racak nikada nije dokazan, postoje mnogi dokazi da je to bila velika namestaljka.

Zasto se niko nije bavio, niti se sada bavi, Albanskim paravojnim i teroristickim organizacijama? A nazivaju tadasnju VJ paravojskom?!?!

Sto se tice etnickog ciscenja, ako ga je bilo (apsolutno ga osudjujem, ali postoje price da su Albanci bezali sa borbenih podrucja) sta je onda sa Srbima u Hrvatskoj koji su proterani na ocigled celog sveta?!
Da li bi i oni trebali da dobiju drzavu?
Hrvatska priznanjem KiM i njenom argumentacijom demantuje sama sebe i dovodi u pitanje i razmatranje sopstvenog suvereniteta.

Sta se desilo sa dolaskom 'mirovnih misija' na KiM, ko se tada radovao, a ko bezao i cuvao zivu glavu!?!?!
Ima jos mnogo cinjenica u korist Srbije.

racio

pre 14 godina

mislim da je ovo velika pobeda srpskog rukovodstva (da li je za srpski narod to ce se videti) ali bilo koja odluka bude mi dobijamo. Ako se donese odluka (po mom misljenju bolja varijanta za nas) da je secesija legalna voleo bih da vidim iole realnog i strucnog pravnika koji ce reci da se RS ne moze otcepiti. Ako se donese suprotna ostaje nam Kosovo.

Milan G.

pre 14 godina

Izjava za pamcenje... “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Dobro je, cak i u ozbiljnim trenucima svetske istorije kad se radi o ozbiljnim odlukama, uvek se nadje neki Clown koji ce te nasmejati.

Hasim

pre 14 godina

Najutecajnije i demokratske drzave na strani Kosova,
Dve bivse jugoslavenske republike Slovenija i Hrvatska na strani Kosova,
63 drzave priznale Kosovo,
4 bivse jugoslavenske republike priznale Kosovo.
TO JE NASA NAJVECA POBEDA!

bt

pre 14 godina

Nekako ispada da Srbija ne bi znala šta će ako bi sud presudio u njenu korist i ako bi nezavisnost bila poništena. Te nedoumice brzo bi razrešili SAD, EU i UN i to na vrlo jednostavan način. Prvo, rekli bi da se za razvoj Kosova u okviru Srbije izdvaja odmah oko 5 milijardi dolara iz fondova EU i Amerike, da će se izvršiti transformacija organa sadašnjih organa uprave u organe lokalne samouprave po srpskim zakonima (ako su dobri za Mađare u Vojvodini valjda su i za Albance na KiM), rekli bi da će NATO vojnici preći pod komandu UN i nastaviti da obezbeđuju mir i zaštitu ustavnog poretka Srbije na KiM za vreme postepenog integrisanja KSB u MUP Srbije, a takođe bi se proglasila abolicija za sve one koji su prekršili Ustav Srbije proglašenjem tzv. nezavisnosti, pod uslovom da nisu izvršili i neki ratni zločin. Ova teorijska mogućnost pokazuje da je pitanje poništenja nezavisnosti ustvari u rukama međunarodnih činilaca a nikako u rukama Albanaca na KiM, koji bi to većinom prihvatili sada kada su uvideli da im nezavisnost nije donela ni zaposlenje ni obrazovanje ni slobodu već zavisnost od kriminala, šverca i nezakonitih radnji. Nažalost, tu teorijsku mogućnost međunarodni činioci verovatno neće iskoristiti, jer njihov interes je daleko od prosperiteta Kosova i njegovih stanovnika.

mita sajba

pre 14 godina

Ponosan sam i zadivljen, koliko brzo i kako, Srbija, posle krivudanja po stranputicama 90ih, ponovo ide pravim putem.
Ovako odmerenu reakciju, na nelegalnu secesiju dela svoje teritorije, moze imati samo ozbiljna drzava, istorijski utemeljena, sigurna u sebe, svoje i svetsko pravo, legalna i legitimna drzava, drzava, koja je jedan nepotpisan ultimatum 1914. god, "platila" sa 53% muskog stanovnistva izgubljenog u potonjem ratu, ali opstala i sacuvala obraz, jer ne moze to, tako (polagac ultimatuma, AU, je nestala sa istorijske scene), drzava koja ima prijatelje i racuna na njih, da je podrze kada je u pravu i pokude kada zaluta, drzava u kojoj svi gradjani imaju svoje mesto i svoja prava, sve nacionalne manjine slobode (upravo zbog toga, odnosno zloupotrebe te slobode, albanska nac. manjina je uspela, da se "osvesti" i proglasi otcepljenje), drzava okrenuta integracijama vec 100 godina, drzava koja gleda u buducnost, demokratska drzava ...
Pravda je, nepristrasno gledano (po mom misljenju), na strani drzave Srbije, a potpuno je irelevantno, zasto je neka grupa DRZAVLJANA Srbije, po bilo kom osnovu (u ovom slucaju albanska nac. manjina u Srbiji; i to ne cela, oko 80000 Albanaca ne zivi na KiM) proglasila secesiju dela drzavne teritorije, jer na to, jednostavno - nema prava! Nedemokratski je postavljati pitanje: sta bi Srbija radila, kada bi kojim slucajem MS i rekao, da je pravo na strani Srbije, a Albanci "potrcali u zagrljaj majcice Srbije"; jer oni su, i kao grupa, ali i kao pojedinci, gradjani, RAVNOPRAVNI, kao i bilo koji drugi drzavljanin Srbije!
PRAVDA ce pobediti, kao i uvek!

Bane

pre 14 godina

Ne razumem kakve ce argumente Srbija podneti. Do sada se Srbija nije obazirala na cinjenicu da ne postoji presedan u medjunarodnom pravu gde je jednoj etnickoj zajednici dozvoljeno da se izdvoji iz jedne drzave i formira sopstvenu drzavu, pa cak i ako je ta etnicka zajednica bila ugrozavana od strane drzave. Najbolji primer za to su Kurdi koji su bioloski unistavani ali po medjunarodnom pravu im nisu priznati zahtevi za stvaranjem drzave. Najvise sto su dobili je neka vrsta autonomije unutar Iraka, mnogo manje od onoga sto je Srbija nudila Albancima. Srbija takodje treba da se osvrne na to sta po medjunarodnom pravu znaci terotorijalna celovitost i suverenitet. U slucaju nekih federalnih drzava poput bivse SFRJ clanice federacije nose suverenitet i imaju pravo na nezavisnost. Ali Kosovo nije imalo takav status u Srbiji i nije teritorija koja je nosilac sopstvenog suvereniteta. Srbija treba da posegne argument da ako se sudi ne izjasni protiv nezavisnosti kako onda moze pravno da brani da se bilo koji drugi deo teritorije Srbije ne izdvoji.

brax

pre 14 godina

tadic i jeremic su rekli i da bude MSP na strani kosovara srbija to nece nikad da prizna, a albanci isto tako kazu da i da bude na stranoj srbije MSP to na terenu nista ne menja, kosovo nema vise povratka!

samo_pravo

pre 14 godina

Citajuci komentare na ovom sajtu, drago mi je, kao pripadniku srpskog naroda, kada vidim da su u mojoj zemlji prihvatljiva i drugacija misljenja od zvanicne politike moje drzave, pa cak i kada se radi o pitanjima suvereniteta i integriteta zemlje. To se ne bi moglo reci za neke komsije.

Mislim da u Hagu Srbiji ne treba Kosovo nazad pod okrilje Srbije kako je to prethodno bilo. Srbiji treba vise pravna satisfakcija koja moze rezultovati teritorijalnim povracajem delova sa vecinskim srpskim stanovnistvom, istinska zastita ljudskih i verskih prava, spomenika i nasledja na ostatku Kosova, kao i odbrana istorijskih istina. Ako nista drugo da nas ubuduce pojedini britanski profesori ne bi ucili novoj istoriji.

(BTW: NEKA BRITANSKI EKSPERT POKUSA DA NA SAV GLAS, U ATINI, NA GLAVNOM TRGU, SAOPSTI NOVU ISTORIJSKU CINJENICU DA SU GRCI ZAPRAVO OTELI TESALIJU OD OTOMANSKE IMPERIJE).

Takodje tu su uvek zanimljiva i odredjena imovinska pitanja, u smislu crkvenih poseda, sektora energetike i rudarstva itd.

Drugacije je kad se oprastas od svoje teritorije samo tako kao glavni i iskljucivi krivac (npr. kao raspad Austrougarske monarhije i ponizenje Nemacke po pariskim vagonima...), a potpuno je druga prica kada na Medjunarodnom Sudu dokazes makar i deo svojih prava i onda na fer pregovorima dodjes do kakve takve satisfakcije.

bojan

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da su Albanci sa Kosova ovako tragicno branili svoju odluku o nezavisnosti. Tek sam sada uveren u potpuni trijumf nase strane u ovom sudjenju.

ekrem

pre 14 godina

Ova situacija je slicna Porodicnom nasilju u kojoj se pijani muz ujutru ne seca sta je sinoc radio zeni.Mani me gluposti cuvacu te u starosti.

moja realnost

pre 14 godina

Evo jedan pogled iz HR.Jasno mi je da vam je krivo za izgubljenim teritorijem i da gledate subjektivno.Po mojem misljenu bolje vam je da nemate Kosovo:
1.Kosovo je uvjek bilo rupa bez dna - financijski
2.Sastav stanovnistva je preko 90% Albansko
3.Kultoroski - totalno drugi svjet
4.Ukoliko su u sustavu Srbije predstavljaju ogromnu glasacku masineriju,koju da bi pobjedili opet morate ojacati desnicu(radikale)i time gubite na demokraciji
5.Nastavak dugogodisnjih nemira na vlastitom teritoriju(moguc i terorizam)
Pored svih tih razloga nevidim zasto ih hocete nazad?To je kao da ste se rijesili raka operativnim zahvatom i sad ga ocete nazad,jer to je bio neodvojivi dio vaseg tijela?
Mozda je ovo pametna politika vase vlade da dobije moralnu satisfakciju,da dobije naklonost naroda i konacno ukloni ekstreme iz drustva.U tom slucaju shvacam ovaj pokusaj.Sve ostalo ide u korist vlastite stete!Poruka vasoj vladi-"ko igra za raju i zanemari taktiku,zavrsi u nizerazrednom Radniku!!!

Nele

pre 14 godina

Jeremicu, znas kad cu verovati da iskreno govoris sve to o borbi za Kosovo? Kad sa svojom porodicom odes dole da zivis, i sada a i kad ga budes "vratio" u Srbiju. Do tada, dok mi zakuvavas nesto s bezbedne daljine, ne verujem ti nista.

rade

pre 14 godina

zasto ovakve vesti ne objavljujete na albanskom jeziku? da li je moguce da vise albanaca nego srba ( sudeci po komentarima i glasanju na iste ) posecuje ovaj sajt. tako je pocelo i na kosovu ima nas sve manje i manje

Bojan

pre 14 godina

Mene vise od svega tisti i zastrasuje jedna druga cinjenica. VEKOVNO prijateljsvo sa Engleskom, Francuskom a kasnije i Amerikom koji su nasi dedovi, pradedovi i cukundedovi gajili i zasta je pola moja familije poginulo braneci Srbiju a kasnije i Jugoslaviju, zamenjeno recimo "ne voljenjem" istih u roku od samo 10 godina. Da li smo mi toliko nesposobni i kratkovidi da procenimo situaciju i da uvek izaberemo pogresne predstavnike naroda (S.Milosevic) u datom momentu ili su za sve uvek drugi krivi? Mislim da je na ovo pitanje istorija vec odgovorila. Uvek sam bio pro zapadno orjentisan, uostalom i pradeda Solunac je voleo saveznike, a i deda je tokom II sv. rata takodje voleo saveznike a ja cuvam tabakeru koju je on dobio od engleskog vojnika, e onda je dosao neko i rekao da su nam ustvari svi ti saveznici neprijatelji i mi im naravno poverovali u momentu. Trenutno bas i nemamo saveznike i prijatelje a sve se kupuje novcem pa i Kosovo. Da smo sacuvali neke od "vaznijih" prijatelja, siguran sam da bi situacija bila povoljnija po nas. Ali ne, dosao je Kurta a potom i Murta na vlast i upropastio sve sto smo imali. A ono sto su nasi dragi preci branili i gradili, mi nismo u stanju ni da ofarbamo. Tako da dragi moji zemljaci, sami smo krivi za sve sto nam se desilo a sada se hvatamo za slamku oko suda, kojim se upravlja novcem a mi smo nase novce potrosili, teritorije izgubili, prijatelje nemamo a i dalje se busamo i necemo u NATO.

Ivan

pre 14 godina

Srbija tvrdi da je otcepljenjem prekršeno međunarodno pravo, a Priština da je nezavisnost nepovratan proces. Baš tako će i sud da donese odluku. Dat će za pravo Srbiji, da postupak nije u skladu međunarodnog prava ali da nema povratka nazad.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Kad malo bolje razmislim nama je bolje da sud presudi u korist Pristine a evo i zasto!
Tada ce RS moci ladno da proglasi nezavisnost i otcepi se od BiH,krenuce jos mnogo slicnih procesa poput otcepljenja severa Crne Gore i prikljucenja Sandzaku koji ce opet da se otcepi od Srbije i prikljuci se Bosni(a i sta ce nam) dok ce Kumanovski kraj da se otcepi i prikljuci Srbiji dotle ce Dimitrovgrad i Bosilegrad da se prikljuce Bugarskoj a Subotica sa okolinom Madjarskoj,zapadna Makedonija Albaniji a Istra Italiji i zivecemo,ako se tom prilikom ne potamanimo,srecno narednih 100 godina...

bojim se!

pre 14 godina

Ja bih predlagao da SUD procita reakcije citalaca i da vidi koliko daleko su Albanci i Srbi o svim pitanjima. Ni jedan Albanac ne sumnja da Albanci su ilirskog porekla, imali 4 vilajeta u Turskim vremenima. Srbi su dosljaci koji uvek imaju pretenzije prema albanskim teritorijama...Suprotno tome ni jedan Srbin ne sumnja da istorija Balkana pocinje od vremena srpskih deoba na Balkanu, Albanci su dosljaci i nemaju nista sa Ilirima, Turci su okupirali srpske territorije i 1912 Srbi vratili pravo...Sve to kazem da ono sto traze Srbi u Hagu nema smisla: Dve razlicite subjekte sa suprotnim interesima da idu opet na razgovorima!...Razgovori moraju da budu izmedju istoricara prvo, pa napravljenje iste istorije, do zajednickih udzbenika...kasno, daleko kasno kada imamo istu viziju za istinu, mozemo da se dogovorimo. Bojim se da do tada moramo da cekamo jos 500 godina...

taraba

pre 14 godina

granice se pomeraju ko sto se kontineti razdvajaju. ko je nekad bio tamo sada je ovde...nemci bi trebali da traze od rusa nazad svoj deo, a i od francuza, ceha..madjari i austrijanci svoju vovodinu, grci... zar nije bolje u miru, iovako uskoro evropa, pa za 100-200 godina sve nase, tvoje, moje...?

Milivoje Radic

pre 14 godina

Ova duhovna snaga koja izvire iz srpske duse je ogromna, ali je okrenuta na nepovratni stranu. Krajnje je vreme da se sa Kosova okrene stvaralackom, genijalnom i produktivnom radu. Da je deo srpske ukupne energije izgubljene na temi, hoce l'-nece l'-nasi-njihovo-Kosovo, potrosena u kreativnost, Srbija bi danas bila Svajcarska, a Kosovo bi ostalo Kosovo. Ovako smo na istom, i mi i oni, zar ne?

zrnce peska

pre 14 godina

Ja mislim da Albanci sve vise shvataju ili ce uskoro shvatiti koliko ce teskoca imati tek sada kada su pomislili da je sve gotovo. Tek sada se Srbija budi, jer takvi su Srbi, prvo ispuste pa krecu u napad svim sredstvima (sada miroljubivim). Tako da tom energijom sami sebe prevazidju... Kratkorocno nece se nista bitnije promeniti, ali dugorocno za 20, 30, 50, 100 ili beskonacno mnogo godina ova drzava tj. ovaj narod nece odustati od Kosova. Umesto da iskoriste Srbiju u ovom momentu da dobiju vlast koju nisu ni sanjali. A svet je sada drugaciji (svetski kapital je kod nas usao), pa im Srbija vise ne bi to uskratila koja god da je vlast u njoj...

Olaf Magnusson

pre 14 godina

Kakav cirkus i bacanje para (dok ljudi u svetu umiru od gladi)...

Recimo da sud i kaze "nije bilo u redu". (a tesko da hoce). Sta onda, Jeremicu? Kako mislis dalje? Da "ukrotis" i "pripitomis" 2 MILIONA Kosovskih Albanaca i "objasnis" im da je Kosovo "Srbija"? Sigurno ce oni da se "pokaju" i pohrle nazad u zagrljaj "majke" Srbije! Ili mozda ipak nece? A recimo, sale radi, da hoce: sta onda sa bedom i nezaposlenoscu koje su jos gore nego u Srbiji? Ko ce to da zaposli, nahrani, opismeni, da sagradi bolnice, puteve, skole? Da neces ti, Jeremicu, OD SVOJIH PARA?

Sto, za promenu, Jeremicu, ne odes malo na to tvoje Kosovo ("i Metohiju") da malo njima propovedas tu svoju novu veru, da vidimo sta ce tacno da ti se desi? I kad dodje vreme, SVOJU decu (if any) da saljes da sluze vojsku tamo?

I da nam se skinete malo sa mozga sa tim Kosovom vise, a?

Kosovastar

pre 14 godina

Na strani Kosova su zemlje sa najvecim stepenom demokratije u Svetu, sa najvecim postovanjem zakona u svetu, sa najvecim standardom zivota, za najmanjom stopom korupcije i kriminala. Na strani Srbije su komunisticke zemlje Venecuela,Kina sa jakom krsenjem ljudskih prava, Rusija i Brazil gde vlada strasan kriminal i korupcija. Konacno misljenje medjutim bice neutralno i nece imati jednoznacni odgovor. Nece reci da proglasenje nezavisnosti protivno medjunarodnom pravu. Ponovice principe medjunarodnog prava o teritorijalnom integritetu ali i poseban razvoj situacije na Kosovu kao "poseban slucaj" koji je jedinstven. To ce biti dovoljno da ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo da to cine. Drugog realnog resenja nema.

Kristijan

pre 14 godina

Pocelo je pocelo!!!

1. Srbija se oslobodila okova viza.
2. Ren najavio deblokadu SSP.
3. Solana najavio podnosenje kandidature za EU do kraja god.

Slag na tortu: Kosovo pred sudom. I sama debata je uspeh a ja verujem da ce i ishod biti na nasoj strani pa makar niko posle toga ne promenio odluku...

Napred Srbija!

Waistiny

pre 14 godina

Medjunarodno pravo je potpuno na strani Srbije.

Pravno, Kosovo nema ni jedan jedini osnov da bude medjunarodno priznata drzava.

Medjutim, to sto Albanci smatraju da je pravo=pravda (ali je i pravda ovde upitna), to je nesto sasvim drugo i proistice iz nedostatka jednog dela opste kulture.

Licno, Kosovo me nikada nije zanimalo. Niti sam verovao da je kolevka i srce Srbije, niti sam ubedjen da Srbija ima moralno pravo na Kosovo. I to iz najmanje dva razloga.

1. Srbi su tamo za nestvarne sume prodavali svoja imanja i postali manjina, sto iseljavanjem, sto natalitetom Albanaca.

2. Zbog ponasanja srpske vlasti od Milosevica zakljucno sa 1999.

Medjutim, sve to i dalje nije pravna kategorija.

Onda Indijanci u USofA mogu da traze, po potpuno istom osnovu, medjunarodni pravni subjektivitet. Da ne pominjem Kurde, Palestince, narode koji imaju daleko vise moralnog prava na tako nesto.

Kroz istoriju, Albanci oduvek imaju konflikt sa susedima. Bilo da su u pitanju Grcka, Makedonija, Srbija, pa i Crna Gora. I ako se pozivamo na moralno pravo, jednako pravo na Kosovo imaju i Srbi, Crnogorci i ostale manjine(poslednjih 600 godina minus Milosevic).

Tako da je i moralno pravo, na koje se, verujem, oslanja albanska strana, veoma upitno. Smatram to cak vrhunskim licemerjem, totalnim odsustvom civlizacijskog vrednosnog nivoa za XXI vek (nismo ni mi tu sjajni, da se razumemo).

Medjutim, ne gubimo iz vida, Srbi su Kosovo uglavnom dobro prodali i ja prosto vise ne vidim interes da se ulaze toliko energije i sredstava za nesto sto vise nije bitno, a sto nas kosta nemerljivo mnogo.

Nas interes je da se prema Albancima postavimo komercijalno. Tranzit, trgovina uz veliku dozu bezbednosnog elementa.
Na kraju, ali ne i manje znacajno, kod nas su barem postojale razne NGO, Zene u crnom, recimo, koje su pokusavale biti savest srpskog naroda. I danas samo nenormalan covek moze da porice zlocin u Srebrenici.

Kod Albanaca, recimo, ne postoji kvalifikacija zlocina ako je pocinjen protiv Srba. To je "oslobodilacki rat", sto znaci, sve im je dozvoljeno. Najbolje pogledati Insajder o trgovini organima i videti kako albansko drustvo funkcionise po vertikali. Pocevsi od pravosudnih organa, pa do vlasnika Zute kuce.

Sa njima, u principu, nema razgovora. Srbija da se okrene Evropi, a epizodu od 600 godina da zaboravi. Suvise kosta, a ceh placamo i mi i generacije koje dolaze. Iz tog razloga smatram da je Kosovo proslost, pa mi je negde zbog toga i drago. A gubitkom Kosova Srbija gubi razlog postojanja DSSa, gospodina Kostunice&co, pa to negde mozemo posmatrati i kao vansudsko poravnanje. Na stranu benefiti od sasvim izvesnog nestanka SRSa i ostalih pseudopatriotskih pojava na politickom trzistu.

Boris

pre 14 godina

Evo nama svezeg hleba i novih igara. I opet se Srbija gura u prve redove... pa zar nista nisu naucili iz istorije i Srbije u ulozi katalizatora svetskih procesa. Opet mastanje o nekoj velikoj pobedi na samo njima znanoj pozornici nepostojece svetske pravde? I sta sad, hocemo li se opet cuditi kada budemo izvukli deblji kraj, smisljati neku novu pakost iz prikrajka? Joooooj...

mihajlo

pre 14 godina

iskreno, voleo bih da Srbija pobedi u ovom sporu makar to na terenu ne promenilo nista. Mojoj Srbiji trebaju pobede i uzdignuto celo. Mojoj Srbiji treba preokret ko u Holivudu - da od negativca postane miljenik publike i akter pravde!

Paks

pre 14 godina

Viza smo se resili a sada ajde pa neka nam svevideci i sveznajuci Bog pomogne da povratimo kolevku Srpstva u blizoj buducnosti. Neka je sa srecom nasoj delegaciji i drzimo im palceve.

igor

pre 14 godina

Samo da izvučemo ovu pobedu, jer koliko god neki mislili da je beznačajna, nije. Značiće puno. Na terenu i granici verovatno ništa danas i u skoroj budućnosti, ali jednog dana hoće sigurno. A i skontaće Evropa jednom ko je ko i da nismo mi uvek negativci. A ako izgubimo, onda se nadam da će i Severna Irska, Škotska, Korzika, Baskija, mnogi drugi i naravno Republika Srpska dobiti državu na referendumu.

Miks011

pre 14 godina

Nece sud doneti nikakvu odluku, ali to nije toliko ni bitno. Vazno je boriti se. Jevreji su dve hiljade godine "pravili" drzavu. Ne moze se sve "sad i odmah". Samo mudro i istrajno. Svaki dan su druge karte na stolu, sve se moze vrlo brzo okrenuti na nasu stranu. Bog i pravda su na nasoj strani, i ako verujemo u to, sve ce doci na svoje.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

MSP, na zahtev Srbije, izjasnice se po pitanju proglasenja nezavisnosti Kosova. Nakon toga ce odnos GS i SB UN-a prema Republici Kosova biti postavljen u normalnim okvirima, sto ce direktno doprineti zblizavanju, razumevanju, medjusobnom priznanju i uspostavljanjem i razvoju tesne medjudrzavne saradnje i dobrosusedskih odnosa izmedju Republike Srbije i Republike kosova.

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Дај Боже да је тај суд прави и да донесе правичну и закониту одлуку да је проглашење АП КиМ незаконит акт, што је свакоме јасно без икакве пристрасности. КиМ је Србија!

Srbija poput Feniksa

pre 14 godina

Iskren da budem drago mi je sto su Nemacka, Hrvatska, Bugarska, Albanija... priznale nezavisnost KiM, istorija se ponovila po ko zna koji put, i ponavlja se, samo sto ovoga puta Srbija kao Feniks nece uzleteti sa Solunskog fronta, nego sa Haskog!
Prvi put posle vise godina verujem u Svoju Srbiju, sa svim manama i vrlinama, kao i nekada postacemo drzava o kojoj se prica u najboljoj svetlosti u slobodoljubivom i pravednom svetu KOGA IMA i BICE GA!

Miso

pre 14 godina

Zao mi je sto moram da kazem da Kosovo je izgubljena odavno i nikad vise ispod okrilje Srbije. Niko nema nista od toga.
Sud ce odluciti u Albansku korist i tacka.

Dušan

pre 14 godina

...Kada vidim ko sve učestvuje, da Rusija, Kina, Brazil i još desetak drugih zemalja učestvuje u sporu na našoj strani, više sam nego siguran da ti argumenti ne stoje, i da jednostavno nijedna zemlja na svetu, a kamoli zemlje takvog renomea se ne bi javile da podrže sigurnog gubitnika i postanu i sami gubitnici.
Ljudi možemo do pobede. Svaka čast našoj diplomatiji, da smo takvu imali 90 tih, istorija bi bila sasvim drugačija.

bezimena

pre 14 godina

Nadam se da ce pravda konacno pobediti. Ako se nezavisnost proglasi legalnom, Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije gube svoji svrhu i smisao postojanja. To ce znaciti de facto priznavanje zakona sile.

View

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu"... naveo je Bataković.
Lepo rečeno. Samo još dodati i Hrvatsku i Bosnu. Ovo je suština za sve koji zbog proglašenja nezavisnosti Kosova Zapad optužuju za primenu "zakona sile" i pozivaju se na "pravdu".

mertur

pre 14 godina

Ako sud na primer daje misljenje da je Kosovo nezakonito proglasilo nezavisnost i Kosovo se vraca pod jurisdikcijom drzave Srbije a strane se trupe (KFOR, UNMIK, EULEX)povuku sa Kosova,ko ili sta ce spreciti drzavu srbiju da ne pokusa ponovo da protera albance sa Kosova? ponovo i ponovo i ponovo... sram od drugih, strah od boga ili ...

jaksa

pre 14 godina

Hipoteticki, neka sud kaze "nelegalno proglasena nezavisnost", Kosovo se mora vratiti pod okrilje Srbije....
I sta?
Bila bi to samo pobeda srpske diplomatije.
Sta bi vlast u radila da sprovede takvu odluku suda?
Ne bi mogla nista.
Dakle, mlacenje i gubitak vremena i novca.

Buckov brat demokrat

pre 14 godina

Kad se razmislja o ovom uraganu srpskog romanticnog razmisljanja, i slepoj prikovanosti uz nerealnu fiks-ideju Kosova, dodje coveku, nekako, osecaj zavisti u dusu. Pa se covek lepo pita: Zasto ni ja nisam bez čula vida, i zasto ni ja ne mogu isto tako lebdeti u nebeskim sferama nacionalne bolesti, koja pre svega apostrofira, iskljucujuci sve ostalo, samo nase MI?! Nigde pravednog razmisljanja o tome, zasto je Kosovo proglasilo nezavisnost, i zasto smo upravo mi na sudu, i nijedna druga balkanska zemlja. Zlocin, prijatelji, braco i sestre, zlocin na Kosovu je izvrsen. On je prouzrokovao sve ovo sto danas gledate, i upravo to ce i biti merodavno za Internacionalni sud. Uzalud vam nadanje, strepnja, nemir, strast i strah. Nakon godina stradanja i smrti, vratimo se mi zivotu. I zaboravite sud. Ko je jednom na njemu bio, zna o cemu pricam.

plima

pre 14 godina

Vize, Nazim Blaca, rasprava o nezavisnosti Kosova, sve u dva dana.
Da li je ovo slučajnost, ili NEKO stvarno menja "klimu" prema mojoj zemlji?
Šta god da je, hvala SVIMA za ove klimatske promene!

Nemanja

pre 14 godina

Kosovo od 1999 nema nikakve veze sa srbijom. Na zalost, ali katastrofalna politika samounistenja tokom 90-ih, i apsolutno odsustvo lobiranja u medjunarodnim institucijama dovelo nas je u ovakvu situaciju. Ako me neko pita je li nepravda nezavisnost kosova, odgovoricu DA kao iz topa. Ali bojim se da grajani srbije mnogo ocekuju od ove rasprave a na kraju mogu samo ponovo da izgube kosovo. Odluka suda ce biti dvosmislena,sto ce istovremeno motivisati i neutralisati obe strane da nesto konkretno izvuku iz svega toga. Evropa ce ponovo pricati o toleranciji i nekim visim ciljevima i boljem sutra za sve. Amerika i Rusija ce jos vise zaostriti odnose, sto u neku ruku ide u korist rusima jer se tako sve vise vracaju na mesto jedne od vodecih sila na svetu koju su izgubili porazom u hladnom ratu. A sta ce od svega toga biti dobro za Srbiju, nisam siguran. Videcemo.

vesna

pre 14 godina

Jako sam zadovoljna i verujem da ce se sve, pravno, zavrsiti povoljno, prvo po Srbiju, a onda i po ceo svet... narod sa Kosovu, kao i iz Vojvodini, ce biti drzavljani Republike Srbije...a onima kojima to ne odgovara nek idu tamo gde ce im biti bolje...

stop ludilu

pre 14 godina

Glavni argument kosovskih Albanaca za nezavisnost pred sudom je "ugnjetavanje" koje su doživeli. To isto obespravljivanje, batinanje i sveopštu propast doživela je velika većina građana čitave Srbije od 1990. nadalje. Da su se Albanci pojavili na izborima (kao što sada pozivaju Srbe da izađu) ODUVALI BI Miloševića sa političke scene, i danas bi već poodavno svi bili u EU, normalno živeli, radili, i ne bi imali teret NEREŠIVOG problema u međusobnim odnosima. (a pitam se, kakvo je ugnjetavanje bilo u SFRJ, gde su Albanci živeli MILION puta bolje nego u ALBANIJI, pa su opet zahtevali svoju državu?!) Teško da će preporuka suda biti jednoznačna, baš zbog implikacije na ostale konflikte širom sveta, ali svakako će biti zanimljivo posmatrati koliko daleko će ići iskrivljivanje činjenica najveće svetske demokratije zarad svojih interesa.

Petar S.

pre 14 godina

Sa srecom.
Treba uciniti sve sto je do nas da bi se odbranio teritorijalni integritet Srbije.
Svima je jasno da je ovo istorijski dogadjaj koji ce imati posledice po medjunarodno pravo-istoriju (ma kakva odluka bila doneta, makar ona bila i "ne obavezujuca", o cemu govori broj novinara).
Kosovo vec sad nije "jedinstven slucaj", i ako sud da misljenje protivno stavu Srbije (medjunarodnog prava), bice toga jos.
O tome trebaju da misle svi koji podrzavaju stav kosovskih Albanaca i nihovih mentora (u Hagu).

Toleranti (Albanac)

pre 14 godina

Sta kod MS odluci nista se nece promeniti, sto se tice moralnu tezinu zna se veoma dobro kako ce biti rezultat. Licno zelim da vjerujem da posle ovog suda Albanci i Srbi zaboraviti proslost / napraviti diplomatske odnose / integrise napred ka EU / multietnitet / otvoriti radne mesto, boriti PROTIV korupcije / kriminaliteta / mrzenje. Zivim u njemackoj ali kad idem u moj rodjen grad (Pec) zelim slobodno preko puta da pijem kafu i da setam koliko hocu u centru Beograda i da nemam lose osecanje, u moj grad da ne pricam samo jedan jezik, da ne letim preko bugarske nego direktno vazdusnu liniu. Za nase dete potreban je prostor za normalan zivot. Pozdrav iz Berlina.

Д Лејзер Бим

pre 14 godina

Фали још само ласер за телепортацију Албанаца са Косова на Месец па да залијемо.

nemanja

pre 14 godina

..Sta dobija Srbija kad se donese presuda u njihovu korist..Prvo, da je bila u pravu sve vreme..Drugo nadleznost nad kompletnom teritorijom..Trece povracaj u vlasnistvu kompletne firme oduzete od strane terorista..Cetvrto povratak izbeglih lica..Peto, uspostavljanje pravnog sistema u juznom delu Srbije...Sesto, pravo da proganja teroriste i kriminalna lica koji za sada sigurno bikuju na tom delu teritorije..Sedmo, najzad pravde i satisfakcija kompletnog stanovnista a u ovo ne racunam pripadnike teroristickih organizacija i kriminalnih grupa koje deluju u cilju odcepljenja dela teritorije Srbije..I najzad u te kalkulacije ne racunam i stranacke vojnike LDP kojima je apsolutno svejedno sta se desava dokle god nije u suprotnosti sa komandama iz Brisela..Pozdrav i sve najbolje u presudi!

goksi

pre 14 godina

Mi kao narod mnogo volimo istorijiske uloge, da smo u cenu pažnje, da se bavimo velikim stvarima i da budemo neki bitan faktor u svetskoj politici. Eto sad smo pokrenuli i istorijisku raspravu. Šta ćeš više od toga. Napredak je primetan u igranju naše važne uloge - sa ratova prešli smo na sudove. To je ipak bolje. Naša je sujeta ovim zadovoljena. Nek nam još koji put kažu kako je ovo najveći i najvažniji proces i moćićemo da prihvatimo, pardon, da pokroviteljski predamo, Kosovu nezavisnost.
S obzirom da smo mi na Kosovu zainteresovani pre svega za srednji vek predlažem da Kosovo bude nezavisno s tim da zemlja oko manastira i crkava bude neka Srpska duhovna teritorija koju će na svaki verski praznik hodočasnici, diljem naše zemlje, pohoditi. I bićemo zadovoljni, mi ćemo imati našu nebesku Srbiju, a Albanci će dobiti neke zemlajlske stvari koje nama i ne trebaju. Živećemo u miru i porosperiteu ponosno uzdignutih čela sa istoriski zapisanom pobedom na Međunarodnom sudu pravde.

B.Max

pre 14 godina

Zar neki i dalje ne vide da posle dva slatka kolaca:
1. Vize;
2. odmrzavanje SSP-a
dolazi jedna gorka pilula koja treba da se guta..i to u stilu: " ma hajte molim vas pa sad smo vam ukinuli vize i ostalo, a vi ne mozete em jare em pare???.
Ukidanje viza je bilo samo da se odobrovolji Srbija i javno mnenje kada se konacna odluka o Kosovu donese!!!
A nece biti bas pozitivna po samu Srbiju.

bato

pre 14 godina

Kosovo nije imalo pravo da proglasi nezavisnost, Srbija nije imala pravo da protera milion albanaca pa je Kosovo ipak protivpravno proglasila nezavisnost jer su ih srbi protivpravno proterali i tako sve u krug sve u nedogled...

bt

pre 14 godina

Nekako ispada da Srbija ne bi znala šta će ako bi sud presudio u njenu korist i ako bi nezavisnost bila poništena. Te nedoumice brzo bi razrešili SAD, EU i UN i to na vrlo jednostavan način. Prvo, rekli bi da se za razvoj Kosova u okviru Srbije izdvaja odmah oko 5 milijardi dolara iz fondova EU i Amerike, da će se izvršiti transformacija organa sadašnjih organa uprave u organe lokalne samouprave po srpskim zakonima (ako su dobri za Mađare u Vojvodini valjda su i za Albance na KiM), rekli bi da će NATO vojnici preći pod komandu UN i nastaviti da obezbeđuju mir i zaštitu ustavnog poretka Srbije na KiM za vreme postepenog integrisanja KSB u MUP Srbije, a takođe bi se proglasila abolicija za sve one koji su prekršili Ustav Srbije proglašenjem tzv. nezavisnosti, pod uslovom da nisu izvršili i neki ratni zločin. Ova teorijska mogućnost pokazuje da je pitanje poništenja nezavisnosti ustvari u rukama međunarodnih činilaca a nikako u rukama Albanaca na KiM, koji bi to većinom prihvatili sada kada su uvideli da im nezavisnost nije donela ni zaposlenje ni obrazovanje ni slobodu već zavisnost od kriminala, šverca i nezakonitih radnji. Nažalost, tu teorijsku mogućnost međunarodni činioci verovatno neće iskoristiti, jer njihov interes je daleko od prosperiteta Kosova i njegovih stanovnika.

Peter Tosh

pre 14 godina

Rasprava je istorijska, kažu i u samom sudu. Nijedan spor ili rasprava do sada vođeni pred sudom pravde nisu okupili toliko učesnika - 36 zemalja predalo je pisane podneske, a 28 će učestvovati i u usmenoj raspravi.
Prvi put u jednom sporu pred Sudom pojaviće se Kina, a prvi put, posle više od 50 godina, 8. decembra suprotne stavove o jednom međunarodnom problemu izneće delegacije Rusije i Sjedijenih Američkih Država.
U raspravi će učestvovati i tri preostale stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tela u kome nije mogla da prođe rezolucija o nezavisnom Kosovu.

Мени је ово доста да схватим да ипак није свеједно. И да постоји и да не постоји реална моћ те одлуке потребно ми је да знам да је јасно и гласно речено да је у питању недозвољен чин. А после, нека својим пореским обвезницима земље које су признале лажну државу објашњавају како и зашто су то учинили, и да ли новац од трговине хероином и оружјем има некаквог удела у томе. . .

Pobesneli max

pre 14 godina

Majkl Vud govori o Kosovu koje su Srbi oteli Otomanskoj imperiji?!
Ako ni zbog cega drugog - zbog ove izjave se moze reci da se cela prica albanske strane o Kosovu bazira na lazima...kada je ova bazicna stvar izvrnuta naglavacke sta mozemo ocekivati za neke "sporednije" stvari.
Ko zeli da vidi neka vidi, ko ne zeli da vidi taj nikad nece videti.

Sava Drugi

pre 14 godina

Svi, baš svi ovde znaju da su Albanci ukrali Srbima Kosovo, baš kao što su i Bušu ukrali sat.
Isto tako, svi baš svi znaju da da će pre ili kasnije isto tako morati da ga vrate, isto kao štu su Bušu vratili sat.

Kolina

pre 14 godina

Cekajte bre napaljenici. Ala je to na brdovitom Balkanu lako. Samo kazes Kosovo i pola poluostrva se sprzi. A sta je sa nama obicnim ljudima? Ajde ima vas kojima je Srbija i Albanija najsvetije i sve sto imate u glavi ali sta je sa nama koji volimo da se nalaktimo na shank i popijemo pivo zajedno? Mislim kada ce neka akcija ono kao odu Predsednik Srbije i Predsednik Albanije na pivo i caskaju kao ortaci pa lepo daju primer narodima kako se treba ponasati. Ovako mi sve ovo deluje...ej necu ziveti vecno pa da zivot tracim na politicare muzare. Imam svoju glavu, ko ce na pivo sa mnom, super. Ko nece, opet super, ali neka ide u drugu kafanu da mi ne truje vazduh.

Cile

pre 14 godina

Koju od dve opcije odabrati kao pozeljnu: da sud da, po nas, negativno misljenje ili takvo da prakticno nista ne znaci ili misljenje koje ide u nasu korist? Prva opcija znaci svez materijal za tradicionalno srpsko kukanje kako je svet nepravican prema nama, a druga, suprotna, haos.Kako naterati velike sile da povuku priznanje Kosova, a ne uci sa njima u konfrontacije? Kako naterati Albance da se ponovo integrisu, kako uspostaviti vlast na Kosovu bez novih sukoba? I jedno i drugo nikako, ali bi posejalo klicu antagonizma i ksenofobicnosti u narodu, sto bi nas i te kako kocilo u buducnosti. Nekada mi se cini da bi nam misljenje suda u nasu korist bila najveca kazna.

Milan

pre 14 godina

99% sam siguran da ce biti doneto misljenje u korist Srbije.
A onda sta?.Bice dobro sud je rekao svoje ali mi smo svoje rekli(Amerika)i bas nas briga sta je sud rekao.Jedino sto ce bar vima na svetu da bude jasno nadam se ko je glavni sudija.

racio

pre 14 godina

mislim da je ovo velika pobeda srpskog rukovodstva (da li je za srpski narod to ce se videti) ali bilo koja odluka bude mi dobijamo. Ako se donese odluka (po mom misljenju bolja varijanta za nas) da je secesija legalna voleo bih da vidim iole realnog i strucnog pravnika koji ce reci da se RS ne moze otcepiti. Ako se donese suprotna ostaje nam Kosovo.

Oportunista

pre 14 godina

...sa nestrpljenjem sam cekao izlaganje kosovske delegacije na MSP-u. Nadao sam se da cu cuti neki argument koji mogu da koristim kao optuzeni u drugim procesima, ali nista od toga. Argumente koje iznosi g. Hiseni ne bi prihvatio ni sudija bilo kog okruznog suda. Ipak, probacu sa onim "ne mozemo valjda sad da vracamo sat unazad", ko zna...

Hasim

pre 14 godina

Najutecajnije i demokratske drzave na strani Kosova,
Dve bivse jugoslavenske republike Slovenija i Hrvatska na strani Kosova,
63 drzave priznale Kosovo,
4 bivse jugoslavenske republike priznale Kosovo.
TO JE NASA NAJVECA POBEDA!

velja

pre 14 godina

Dobro bre ne budite na kraj srca,setite se kad se odlucivalo u generalnoj skupstini UN da se stavi pitanje pred medjunarodnim sudom pravde opet je bilo komentara da to zemlje koje su priznale Kosovo nece dozvoliti i na kraju znamo sta je bilo,treba priznati da nasa diplomatije vuce pravilno poteze,koriste se maksimalno diplomatska sredstva a posto sud donese presudu jednostavno proces priznavanja bice gotovo stopiran i tada ce kosovska diplomatija traziti pregovore ne zato sto voli vec zato sto ce se Kosovo naci u corsokaku.

justine

pre 14 godina

"Obraćajući se sudijama Međuanarodnog suda pravde Dušan Bataković je rekao da Srbija osuđuje zločine počinjene nad Albancima, ali je dodao da su zločini počinjeni i nad Srbima i nealbancima." Ovo srpski politicari izjavljuju samo kad im zagusti...

Darko

pre 14 godina

Voleo bih da doprinesem pozitivnim vibracijama koje se dešavaju u mojoj zemlji u poslednje vreme: naime, ovih dana je 95.-godišnjica protivofanzive (i početka velike pobede) u Kolubarskoj bici - pravoj epopeji koju su srpski narod i vojska izneli na svojim leđima; ne znam da li je u našoj istoriji bilo teže bitke i većeg preokreta, pa neka tako bude i sada - od večitog krivca i problema da konačno zauzmemo svoje mesto koje nam po svim potencijalima pripada!

daleko sam ja

pre 14 godina

Jos jedna velika obmana naroda. Da li ce nam iko od ovih tragi-komicara iz politike rec gde nestadose milijarde eura? Sta bi sa Miladinom Kovacevicem i negovim zastitnicima? Sta bi sa novim izborom tuzioca ,zamenika ... Odluka suda je NOBVEZUJUCA za nikoga . Znaci da je samo zamajavanje naroda da se ne pobuni zbog krize, nestasice, nemastine, nezaposlenosti .. (dobar primer studentski protesti . Uzimaj sta god trazis samo nas ne mici sa vlasti).

Bane

pre 14 godina

Ne razumem kakve ce argumente Srbija podneti. Do sada se Srbija nije obazirala na cinjenicu da ne postoji presedan u medjunarodnom pravu gde je jednoj etnickoj zajednici dozvoljeno da se izdvoji iz jedne drzave i formira sopstvenu drzavu, pa cak i ako je ta etnicka zajednica bila ugrozavana od strane drzave. Najbolji primer za to su Kurdi koji su bioloski unistavani ali po medjunarodnom pravu im nisu priznati zahtevi za stvaranjem drzave. Najvise sto su dobili je neka vrsta autonomije unutar Iraka, mnogo manje od onoga sto je Srbija nudila Albancima. Srbija takodje treba da se osvrne na to sta po medjunarodnom pravu znaci terotorijalna celovitost i suverenitet. U slucaju nekih federalnih drzava poput bivse SFRJ clanice federacije nose suverenitet i imaju pravo na nezavisnost. Ali Kosovo nije imalo takav status u Srbiji i nije teritorija koja je nosilac sopstvenog suvereniteta. Srbija treba da posegne argument da ako se sudi ne izjasni protiv nezavisnosti kako onda moze pravno da brani da se bilo koji drugi deo teritorije Srbije ne izdvoji.

Kid-a

pre 14 godina

The revolution will be televised.
Let the game begin.
Ozbiljno, ima li TV prenosa? Ko prima opklade? Zalihe kokica?
Always look on the bright side of life!

K.Mitrovica

pre 14 godina

"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu, a posebno zbog teških kršenja ljudskih prava albanskog stanovništva tokom 1998/99. godine", naveo je Bataković.
Sta bi bilo da je ovo sto Batakovic rece sada, bilo receno ranije i to direktno u Pristini, a ne u Hagu.

gradjanka

pre 14 godina

Da li se moze videti PRAVNI TIM, ili cemo i pred sudom gledati samo politicare. PRAVNI TIM koga predvodi ISTORICAR, a sve komentare dobijamo od FIZICARA!!! Zbog toga cemo se i dalje cesto pojavljivati pred istim Sudom.

Bak

pre 14 godina

Činjenjično, argumente na današnjoj raspravi je iznela samo Srbija. Kosovski predstavnik je počeo uvodom ''od Kulina bana'' tezom o Otomanskoj imperiji...sve mi je izgledalo ''bolje da išta priča nego ništa''...
Moje mišljenje je da bez obzira kakva odluka Suda bude sigurno je da će imati posledice. Ako bude u korist Srbije, Kosovo ulazi u pravno-politički ćorsokak i bez pregovora sa Srbijom neće moći da izađe iz njega. Sa druge strane, ako mišljenje prevagne u korist Kosova, najprostije rečeno, otvara se Pandorina kutija i ''stajanje u red za nezavisnost'': Baskije, Katalonije, Severne Irske, Severnog Kipra, Južne Osetije, Kurda, Republike Srpske, itd, a sve uz legitimno, sudskom odlukom argumentovano, pravo na samoopredeljenje i ''volju naroda''.

pravnik

pre 14 godina

Zanimljivo je to da albanska strana nije iznela ni jedan jedini pravni argument koliko se moze primetiti iz ovog clanka. Na pravnom terenu u njihovom celokupnom izlaganju jedino se izdvajaju ove dve teze:
1) da medjunarodno pravo ne zabranjuje otcepljenje neke teritorije od drzave kojoj pripada;
2) i da medjunarodno pravo ne uredjuje nacine na koje nastaju ili nestaju drzave.
Medjutim, ne mogu se primetiti bilo kakvi argumenti u prilog ovim dvema tezama koji bi se odnosili na proglasenje nezavisnosti KiM.
Ako se sud bude bavio pravom (a cime drugim jedan sud moze da se bavi???) odluka ce biti jasna i pobednik u sporu nedvosmislen i ubedljiv, a to je Srbija.

pravnik

pre 14 godina

Da imamo mi problema i pored Kosova, korupciju, ogromnu administraciju kojoj niko nista ne moze, propast ekonomije, nakaradne zakone...
ali za ove koji ne razumeju znacaj ovog sudjenja, rec je o pravnoj odbrani suvereniteta jedne drzave.

mare 025

pre 14 godina

Ukoliko bude imalo prava i pravde dobijamo sigurno. Izjave poput ove izvesnog Majkla Vuda govore o panici medju Albancima. Kaze, oteli Kosovo Osmanskoj imperiji. Doticni profesor bi mogao procitati bilo koju knjigu bilo kojeg stranog autora koja govori o balkanskim ratovima 1912/1913 pa bi razumeo kakvu je nebulozu izjavio. Zesci su im 'argumenti'...Dogodine u Pristini!!!

Dušan po drugi put!

pre 14 godina

Nakon uvodnih reči može se ukratko rezimirati:
-Naša delegacija je potegnula za brojnim pravnim argumentima u osporavanju legalnosti samoproglašene nezavisnosti
-Autori deklaracije o nezavisnosti(bar po onome što čitam na ovim stranicama) nisu posegnuli ni za jednim. Oni su pretili novim ratom, rekli da je Ahtisari izneo svoj plan(koji su odbili i Beograd i UN, stvarno ne razumem taj argument), priče kako je "sve završena stvar" i nemaju šta sudije da mućkaju svoje lepe glavice,... ni jedan jedini pravni razlog nisam pročitao!
Ako se sud bude rukovodio pravom prevagu ne mogu da ne odnesu pravni argumenti!

Mita

pre 14 godina

Vrlo je vazno da Srbija dobije ovu bitku u Hagu, bez obzira sto to nece dovesti do nekog bitnijeg pomaka u ovom trenutku. Medjutim, jednog dana kad bude ponovo doslo do podele karata na Balkanu, Srbija ce imati jake argumente da povrati suverenitet na KiM.

brax

pre 14 godina

a sta ako sud slucajno saglasi na racun srbije,misli jeremic da ce kosovski albanci opet sesti na pregovarackom klupu?!! sa poznatom formulom " manje od nezavisnosti vise od autonomije?!"

bojim se!

pre 14 godina

Ja bih predlagao da SUD procita reakcije citalaca i da vidi koliko daleko su Albanci i Srbi o svim pitanjima. Ni jedan Albanac ne sumnja da Albanci su ilirskog porekla, imali 4 vilajeta u Turskim vremenima. Srbi su dosljaci koji uvek imaju pretenzije prema albanskim teritorijama...Suprotno tome ni jedan Srbin ne sumnja da istorija Balkana pocinje od vremena srpskih deoba na Balkanu, Albanci su dosljaci i nemaju nista sa Ilirima, Turci su okupirali srpske territorije i 1912 Srbi vratili pravo...Sve to kazem da ono sto traze Srbi u Hagu nema smisla: Dve razlicite subjekte sa suprotnim interesima da idu opet na razgovorima!...Razgovori moraju da budu izmedju istoricara prvo, pa napravljenje iste istorije, do zajednickih udzbenika...kasno, daleko kasno kada imamo istu viziju za istinu, mozemo da se dogovorimo. Bojim se da do tada moramo da cekamo jos 500 godina...

Dzoni

pre 14 godina

Od neke pobede na sudu ne treba ocekivati da ce Albanci da predju pravoslavlje, da promene imena i masu srpskom trobojkom. Izgleda da je mnogim Srbima vaznije da isteraju pravdu nego da se nadje neko realno resenje na terenu koje bi omgucilo bolju buducnost za sve gradjane.

Objektivno

pre 14 godina

Kao dokaz je naveo podnošenje čak 21 srpske izborne liste na nedavno održanim lokalnim izborima “uprkos protivljenju i pritiscima” kojima su Srbi sa Kosovo izloženi od strane Beograda.
Eto dokaza zasto nije trebalo izaci na izbore
Jos nesto; mnogi ovde spominju etnicko ciscenje, genocid, slucaj Racak itd.

Slucaj Racak nikada nije dokazan, postoje mnogi dokazi da je to bila velika namestaljka.

Zasto se niko nije bavio, niti se sada bavi, Albanskim paravojnim i teroristickim organizacijama? A nazivaju tadasnju VJ paravojskom?!?!

Sto se tice etnickog ciscenja, ako ga je bilo (apsolutno ga osudjujem, ali postoje price da su Albanci bezali sa borbenih podrucja) sta je onda sa Srbima u Hrvatskoj koji su proterani na ocigled celog sveta?!
Da li bi i oni trebali da dobiju drzavu?
Hrvatska priznanjem KiM i njenom argumentacijom demantuje sama sebe i dovodi u pitanje i razmatranje sopstvenog suvereniteta.

Sta se desilo sa dolaskom 'mirovnih misija' na KiM, ko se tada radovao, a ko bezao i cuvao zivu glavu!?!?!
Ima jos mnogo cinjenica u korist Srbije.

Pera

pre 14 godina

Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Na ovakvu glupavo-bezobraznu konstrukciju. moze da se odgovori jedino slicnom budalastinom, tipa:"Crnci su oteli Zimbabve od Engleske i poceli da maltretiraju belo stanovnistvo"
ps Mada, kakvi su, ne bih se iznenadio da "Otomansku" imperiju proglase za stariju od "Rimske"...

mustang

pre 14 godina

Ja bih kao Slovenac samo rekao Srbima, da ne gledaju na ovo kratkovidno. Situacija će za par 10 godina opet biti vruća, kako nas istorija uči. Tako da ne bih pravio nikakve gluposti u vezi sa Kosovom, nego zadržavao staus quo, bez priznanja, normalno. Dok ne dođu neka bolja vremena i bolje šanse. Trenutno izgleda, kao da je stvar totalno irevezibilna, ali vremena se menjaju. Ne preko noći, ali ko čeka, taj dočeka.

taraba

pre 14 godina

granice se pomeraju ko sto se kontineti razdvajaju. ko je nekad bio tamo sada je ovde...nemci bi trebali da traze od rusa nazad svoj deo, a i od francuza, ceha..madjari i austrijanci svoju vovodinu, grci... zar nije bolje u miru, iovako uskoro evropa, pa za 100-200 godina sve nase, tvoje, moje...?

Milivoje Radic

pre 14 godina

Ova duhovna snaga koja izvire iz srpske duse je ogromna, ali je okrenuta na nepovratni stranu. Krajnje je vreme da se sa Kosova okrene stvaralackom, genijalnom i produktivnom radu. Da je deo srpske ukupne energije izgubljene na temi, hoce l'-nece l'-nasi-njihovo-Kosovo, potrosena u kreativnost, Srbija bi danas bila Svajcarska, a Kosovo bi ostalo Kosovo. Ovako smo na istom, i mi i oni, zar ne?

brax

pre 14 godina

tadic i jeremic su rekli i da bude MSP na strani kosovara srbija to nece nikad da prizna, a albanci isto tako kazu da i da bude na stranoj srbije MSP to na terenu nista ne menja, kosovo nema vise povratka!

mita sajba

pre 14 godina

Ponosan sam i zadivljen, koliko brzo i kako, Srbija, posle krivudanja po stranputicama 90ih, ponovo ide pravim putem.
Ovako odmerenu reakciju, na nelegalnu secesiju dela svoje teritorije, moze imati samo ozbiljna drzava, istorijski utemeljena, sigurna u sebe, svoje i svetsko pravo, legalna i legitimna drzava, drzava, koja je jedan nepotpisan ultimatum 1914. god, "platila" sa 53% muskog stanovnistva izgubljenog u potonjem ratu, ali opstala i sacuvala obraz, jer ne moze to, tako (polagac ultimatuma, AU, je nestala sa istorijske scene), drzava koja ima prijatelje i racuna na njih, da je podrze kada je u pravu i pokude kada zaluta, drzava u kojoj svi gradjani imaju svoje mesto i svoja prava, sve nacionalne manjine slobode (upravo zbog toga, odnosno zloupotrebe te slobode, albanska nac. manjina je uspela, da se "osvesti" i proglasi otcepljenje), drzava okrenuta integracijama vec 100 godina, drzava koja gleda u buducnost, demokratska drzava ...
Pravda je, nepristrasno gledano (po mom misljenju), na strani drzave Srbije, a potpuno je irelevantno, zasto je neka grupa DRZAVLJANA Srbije, po bilo kom osnovu (u ovom slucaju albanska nac. manjina u Srbiji; i to ne cela, oko 80000 Albanaca ne zivi na KiM) proglasila secesiju dela drzavne teritorije, jer na to, jednostavno - nema prava! Nedemokratski je postavljati pitanje: sta bi Srbija radila, kada bi kojim slucajem MS i rekao, da je pravo na strani Srbije, a Albanci "potrcali u zagrljaj majcice Srbije"; jer oni su, i kao grupa, ali i kao pojedinci, gradjani, RAVNOPRAVNI, kao i bilo koji drugi drzavljanin Srbije!
PRAVDA ce pobediti, kao i uvek!

simens

pre 14 godina

Cela ova prica je potpuna farsa. Mogu da se kladim da ce "presuda" biti krajnje dvosmislena i da se iz nje nece moci izvuci nikakav zakljucak. Sve strane u postupku ce govoriti kako je presuda u njihovu korist i to ce trajati petnaestak dana i kraj price. Kosovo ce i dalje biti nezavisno od Srbije, a nasi politicari ce morati da smisle novi diplomatski nacin za "odbranu" Kosova ili bolje receno novu pricu o odbrani Kosova.
Da cela stvar bude jos gora, tako ce biti cak i da presuda bude u nasu korist.

samo_pravo

pre 14 godina

Citajuci komentare na ovom sajtu, drago mi je, kao pripadniku srpskog naroda, kada vidim da su u mojoj zemlji prihvatljiva i drugacija misljenja od zvanicne politike moje drzave, pa cak i kada se radi o pitanjima suvereniteta i integriteta zemlje. To se ne bi moglo reci za neke komsije.

Mislim da u Hagu Srbiji ne treba Kosovo nazad pod okrilje Srbije kako je to prethodno bilo. Srbiji treba vise pravna satisfakcija koja moze rezultovati teritorijalnim povracajem delova sa vecinskim srpskim stanovnistvom, istinska zastita ljudskih i verskih prava, spomenika i nasledja na ostatku Kosova, kao i odbrana istorijskih istina. Ako nista drugo da nas ubuduce pojedini britanski profesori ne bi ucili novoj istoriji.

(BTW: NEKA BRITANSKI EKSPERT POKUSA DA NA SAV GLAS, U ATINI, NA GLAVNOM TRGU, SAOPSTI NOVU ISTORIJSKU CINJENICU DA SU GRCI ZAPRAVO OTELI TESALIJU OD OTOMANSKE IMPERIJE).

Takodje tu su uvek zanimljiva i odredjena imovinska pitanja, u smislu crkvenih poseda, sektora energetike i rudarstva itd.

Drugacije je kad se oprastas od svoje teritorije samo tako kao glavni i iskljucivi krivac (npr. kao raspad Austrougarske monarhije i ponizenje Nemacke po pariskim vagonima...), a potpuno je druga prica kada na Medjunarodnom Sudu dokazes makar i deo svojih prava i onda na fer pregovorima dodjes do kakve takve satisfakcije.

Srdjan

pre 14 godina

Najgore sto moze da nam se desi, a cim je najgore nece nas zaobici, jeste da sud kao donese odluku u nasu korist, a da onda Kosovo ponovo ubace u budzet Srbije, jerbo smo krsili ljudska prava, a da za uzvrat nemas nikakav uticaj dole. Toga se najvise plasim

mayo

pre 14 godina

U prilog neovisnosti Kosova založit će se 15 zemalja: Albanija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Velika Britanija, SAD, Kraljevina Bahrein, Danska, Jordan i Saudijska Arabija.
Srbija očekuje podršku 14 zemalja: Argentine, Bolivije, Brazila, Kine, Cipra, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Venezuele, Vijetnama, Burundija, Laosa, Bjelorusije i Azerbajdžana.

Apsolutni laik

pre 14 godina

Nisam nikakav strucnjak za medjunarodno pravo ali, po mojoj nekoj proceni, odluka ce biti dvosmislena, nesto sto ce se moci tumaciti kako god hoce. U stilu: " srpska tvrdnja da je nezavisnost nelegalna ima osnova, medjutim odluka Kosova da se ocepi ima smisla zbog krsenja ljudskih prava... Predlog suda je da svaka zemlja ima pravo da sama odluci o legalnosti"
Bumo vidli...

Dusan

pre 14 godina

Prekrajanje istorije treba spreciti sto odlucnije! Sada postaje jasnija prica o Milosu Obilicu Albancu...
"Vud je, inače, dao i zanimljiv sažetak regionalne istorije tvrdeći da ugrožavanje prava Albanaca seže daleko u prošlost kada su “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.

bojan

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da su Albanci sa Kosova ovako tragicno branili svoju odluku o nezavisnosti. Tek sam sada uveren u potpuni trijumf nase strane u ovom sudjenju.

Nenad

pre 14 godina

Ako, dosad smo isli samo glavom u zid (ratovi, sankcije, izolacija), sada je krajnje vreme da se malo sudimo, sviđa mi se ta promena politike, sta god se na kreju presudilo.

Milan G.

pre 14 godina

Izjava za pamcenje... “Srbi oteli Kosovo Otomanskoj imperiji, pridružili ga Srbiji I počeli ugrožavanje albanskog stanovništva”.
Dobro je, cak i u ozbiljnim trenucima svetske istorije kad se radi o ozbiljnim odlukama, uvek se nadje neki Clown koji ce te nasmejati.

Nele

pre 14 godina

Jeremicu, znas kad cu verovati da iskreno govoris sve to o borbi za Kosovo? Kad sa svojom porodicom odes dole da zivis, i sada a i kad ga budes "vratio" u Srbiju. Do tada, dok mi zakuvavas nesto s bezbedne daljine, ne verujem ti nista.

Bojan

pre 14 godina

Mene vise od svega tisti i zastrasuje jedna druga cinjenica. VEKOVNO prijateljsvo sa Engleskom, Francuskom a kasnije i Amerikom koji su nasi dedovi, pradedovi i cukundedovi gajili i zasta je pola moja familije poginulo braneci Srbiju a kasnije i Jugoslaviju, zamenjeno recimo "ne voljenjem" istih u roku od samo 10 godina. Da li smo mi toliko nesposobni i kratkovidi da procenimo situaciju i da uvek izaberemo pogresne predstavnike naroda (S.Milosevic) u datom momentu ili su za sve uvek drugi krivi? Mislim da je na ovo pitanje istorija vec odgovorila. Uvek sam bio pro zapadno orjentisan, uostalom i pradeda Solunac je voleo saveznike, a i deda je tokom II sv. rata takodje voleo saveznike a ja cuvam tabakeru koju je on dobio od engleskog vojnika, e onda je dosao neko i rekao da su nam ustvari svi ti saveznici neprijatelji i mi im naravno poverovali u momentu. Trenutno bas i nemamo saveznike i prijatelje a sve se kupuje novcem pa i Kosovo. Da smo sacuvali neke od "vaznijih" prijatelja, siguran sam da bi situacija bila povoljnija po nas. Ali ne, dosao je Kurta a potom i Murta na vlast i upropastio sve sto smo imali. A ono sto su nasi dragi preci branili i gradili, mi nismo u stanju ni da ofarbamo. Tako da dragi moji zemljaci, sami smo krivi za sve sto nam se desilo a sada se hvatamo za slamku oko suda, kojim se upravlja novcem a mi smo nase novce potrosili, teritorije izgubili, prijatelje nemamo a i dalje se busamo i necemo u NATO.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Kad malo bolje razmislim nama je bolje da sud presudi u korist Pristine a evo i zasto!
Tada ce RS moci ladno da proglasi nezavisnost i otcepi se od BiH,krenuce jos mnogo slicnih procesa poput otcepljenja severa Crne Gore i prikljucenja Sandzaku koji ce opet da se otcepi od Srbije i prikljuci se Bosni(a i sta ce nam) dok ce Kumanovski kraj da se otcepi i prikljuci Srbiji dotle ce Dimitrovgrad i Bosilegrad da se prikljuce Bugarskoj a Subotica sa okolinom Madjarskoj,zapadna Makedonija Albaniji a Istra Italiji i zivecemo,ako se tom prilikom ne potamanimo,srecno narednih 100 godina...

ekrem

pre 14 godina

Ova situacija je slicna Porodicnom nasilju u kojoj se pijani muz ujutru ne seca sta je sinoc radio zeni.Mani me gluposti cuvacu te u starosti.

Ivan

pre 14 godina

Srbija tvrdi da je otcepljenjem prekršeno međunarodno pravo, a Priština da je nezavisnost nepovratan proces. Baš tako će i sud da donese odluku. Dat će za pravo Srbiji, da postupak nije u skladu međunarodnog prava ali da nema povratka nazad.

moja realnost

pre 14 godina

Evo jedan pogled iz HR.Jasno mi je da vam je krivo za izgubljenim teritorijem i da gledate subjektivno.Po mojem misljenu bolje vam je da nemate Kosovo:
1.Kosovo je uvjek bilo rupa bez dna - financijski
2.Sastav stanovnistva je preko 90% Albansko
3.Kultoroski - totalno drugi svjet
4.Ukoliko su u sustavu Srbije predstavljaju ogromnu glasacku masineriju,koju da bi pobjedili opet morate ojacati desnicu(radikale)i time gubite na demokraciji
5.Nastavak dugogodisnjih nemira na vlastitom teritoriju(moguc i terorizam)
Pored svih tih razloga nevidim zasto ih hocete nazad?To je kao da ste se rijesili raka operativnim zahvatom i sad ga ocete nazad,jer to je bio neodvojivi dio vaseg tijela?
Mozda je ovo pametna politika vase vlade da dobije moralnu satisfakciju,da dobije naklonost naroda i konacno ukloni ekstreme iz drustva.U tom slucaju shvacam ovaj pokusaj.Sve ostalo ide u korist vlastite stete!Poruka vasoj vladi-"ko igra za raju i zanemari taktiku,zavrsi u nizerazrednom Radniku!!!

ucenik

pre 14 godina

postoje dve istine - istoriju zvanicnu pisu pobednici, a onu drugu narod kroz usmeno predanje. cija ce ovde istina pobediti znacemo kroz par godina

zrnce peska

pre 14 godina

Ja mislim da Albanci sve vise shvataju ili ce uskoro shvatiti koliko ce teskoca imati tek sada kada su pomislili da je sve gotovo. Tek sada se Srbija budi, jer takvi su Srbi, prvo ispuste pa krecu u napad svim sredstvima (sada miroljubivim). Tako da tom energijom sami sebe prevazidju... Kratkorocno nece se nista bitnije promeniti, ali dugorocno za 20, 30, 50, 100 ili beskonacno mnogo godina ova drzava tj. ovaj narod nece odustati od Kosova. Umesto da iskoriste Srbiju u ovom momentu da dobiju vlast koju nisu ni sanjali. A svet je sada drugaciji (svetski kapital je kod nas usao), pa im Srbija vise ne bi to uskratila koja god da je vlast u njoj...

rade

pre 14 godina

zasto ovakve vesti ne objavljujete na albanskom jeziku? da li je moguce da vise albanaca nego srba ( sudeci po komentarima i glasanju na iste ) posecuje ovaj sajt. tako je pocelo i na kosovu ima nas sve manje i manje