Petak, 20.11.2009.

00:13

SBB neće učestvovati na tenderu!

Kompanija SBB je saopštila da neće učestvovati na tenderu za licencu za drugog operatora fiksne telegonije u Srbiji.

Izvor: B92

SBB neæe uèestvovati na tenderu! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

ibj

pre 14 godina

Korisnik sam usluga SBB još od maja 2004, ali već neko vreme ozbiljno razmišljam da ih "otkačim". Posle dvodnevnog prekida saobraćaja sredinom oktobra merim svakodnevno protok na kablovskom internetu i nikada ne prelazi 2,5 Mbps iako plaćam 6 Mbps. Odnos cena je tačno 1:2! O bahatosti u odnosima sa klijentima i da ne govorim. I EUnetu je svojevremeno trebalo 7-8 godina da "pukne", a čini mi se da je i SBB "zinuo oko glave". Njima fiksna telefonija? Sačuvaj bože!

ivan

pre 14 godina

nema uslova za drugog operatera
1. ako prenose bezicno to ce biti raspad signala ,altina je primer
2. ko ima 1 000 000 korisnika (da li su aktivni korisnici ili samo 1 000 000 izbacenih kartica na ulicu pa kad se proda )
3.ne daju sbb (koji jedini ima koliko toliko uslova za sirenje mreze )jeste monopolista za sve ali kome se nesvidja neka raskine ugovor za sve ,a ne da pljuje i pljuje a koristi usluge
4.telekom ima da vlada barem jos 5 godina dok nedodje stvarno neko ozbiljan da ulozi kess .
5.zte china bez problema da udje na nase trziste i sve da sredi

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ocene ministarke Jasne Matic su
igleda protivurecne. Naime,prva ocena, "da ce konkurencija u fiksnoj telefoniji omoguciti...da se smanje troskovi telekomunikacionih usluga u zemlji", suprotna je drugoj oceni po kojoj "konkurencija na trzistu nece dovesti do direktnog pada cena fiksne telefonije u domacem saobracaju, ali bi mogle da se
smanje cene medjunarodnih razgovora."

Nadam se, kao korisnik telekomunikacionih usluga, da je prva ocena tacna.

Dzo

pre 14 godina

Na svu srecu kod mene u zgradi postoji mogucnost SBB-a i jos jednog kablovskog operatera. Cim je SBB ukinuo Travel channel, sa masnim zadovoljstvom sam presao kod drugog operatera koji nije ukinuo taj kanal. Ljudi, ne mozete da zamislite koliko sam se lepo osecao...

Monopop / Kartl

pre 14 godina

Kad govorimo o kablovskim operaterima to je organizovani kriminal.Kad uđu u jednu zgradu ponašaju se ko vlasnici.Zaboravljaju da smo priključke mi iz sopstvenog džepa platili i da je to onda i moje vlasništvo kao stanara.
Kad budem mogao da menjam operatera kad poželim e onda ću pričati o oslobodnom tržištu a ne o kartelima.
Što se tiče telefonije kartel koji se dogovori između sebe.Zato i nemamo nikakav napredak u timuslugama zadnji smo u regionu,sramota.
Država mora postaviti takve uslove koji će dovesti do poboljšabja kvaliteta usluga.
Sad telekomu pričao nepričao plaćam 195 din,a šta dobbijam-veliko ništa bar da imam indentifikaciju poziva(koju plaćam dodatno) i listing poziva.
Telenor nešto kratko sam koristio njihove usluge,ni za rep nemožež da ih uhvatiš.Jedno pričaju frugo rade,a treće naplaćuju.
Da pogledajte telekom Adsl 1mb 1400(sa porezima)+tv preko interneta osnovni paket (glupi programi) mislim oko 600din,za te pare u nekim zemljama imaš i mnogo ali mnogo besplatnih sati u zemlji a bogami i uinostranstvu + obavezno internet i još ponešto.Kad bi imali nešto tako bolilio bi me za to da li imamo monopol ili ne.

dragn

pre 14 godina

Ja sam na Dorćolu i priključen sam na Ikom - nisam nešto prezadovoljan ali su duplo jeftiniji od sbb bar kad je u pitanje vezana pretplata internet + tv, ali ne razumem zašto neko i dalje plaća sbb- u , zašto ne pređete na nekog drugog ili se brate vratite na antenu, ja bih na sve pristao samo da ne plaćam novac tako jednoj bezobraznoj primitivnoj firmi kakva se retko viđa čak i na ovim našim izuzetno primitivnim prostorima..

bozicko

pre 14 godina

Kao sto jedan komentator rece, zasto je naslo vezan za SBB a ne za rasoisivanje tendera, ali da krenemo redom...
Zivim u NS-u, gradu koji placa najsuplju pretplatu u drzavi za TV...Naime dok sam bio podstanar, hteo sam da promenim operatera kablovske (SBB) jer su bili katastrofa, ali posto gazdu zanimaju samo placeni racuni, po mogucstvu da ne stanujem u stanu i da samo placam racune, nisam nista uspeo da uradim. Ozenih se, kupih stan, i dodje pitanje izbora novog operatera kablovske...Nazovem KDS postu, kazu nismo nadlezni za taj grad, nazovem SBB kazu nemamo instalacije u vasoj zgradi i ne drzimo taj deo grada, nazovem KDS novi sas, kazu moze, jer su oni ugradjivali instalaciju u mojoj zgradi, cena 3200 instalacija i 655 dinara pretplate. Kad moze, odma...Dodju oni u moju zgradu, da potpisem zahtev, pitam za placanje, kad ono cena nije 3200 nego 4800 odma ili 5500 na rate..Pitam kako to jer mi je receno drugacije, a oni mi odgovore kako je to diskreciono pravo direktora da snizi redovnu cenu od 4800 na 3200 za zgrade za koje on proceni...Pojedem ... i pristanem...Rese oni to za 5 min, i tako ja pocnem da gledam TV preko kablovske...A ONDA SLEDI...
Pogledam spisak kanala koji nude, a na TV-u pronadjem samo deo...Trazim preko TV , kontam nisam glup, kad ono i komsija ima iste problemee...Nazovem ja njih, kazu bice u toku nedelje...I tako bi, medjutim, slika vise nego ocajna, snega koliko volis, nazovem ja njih opet, a oni kazu da je do instalacije u zgradi i da tu oni mogu samo da ugrade pojacivac signala, ako skupstina stanara zgrade plati, cena prava sitnica 4*5900 jednako 23.600, podeljeno na 12 stanara koliko je bilo u tom trenutku sloro 2000 po svakom. Resi se i takj problem, kad dolazi ugovor, koji ja nisam potpisao, kao ono, u njemu opise kako sam duzan da koristim njihove usluge najmanje 5 godina, a ako odlucim da ranije prekinem duzan sam da placam sve rate do isteka ugovora, plus novi racun nije vise 655 vec 800 dinara, prava sitnica. Posaljem im dopis,a oni u odgovoru kazu da je povecanje uzrokovano uslovim na trzistu, (PA NEMA SKUPLJE PRETPLATE U DRZAVI), kao i povecanom ponudom kanala za koje moraju da placaju autorska prava...I tako moja nocna mora sa SBB, KDS-om se nstavlja i niko im ne moze nista...ELEM, da se vratim na naslov...U ovoj drzavi sve se moze kada ide na racun potrosaca...deri im kozu dok ne pukne...A usluga, ma ko ih ...! Zato sreco novim monopolistima (duopolistima) ma ko to bio, u draznju koze ovih gradjana...

Zoran

pre 14 godina

Mogao bi neki novinar malo da pogleda sta RATEL radi, u kojoj je zgradi, zasto nisu dostavili podatke o broju zaposlenih i platama nasem premijeru Cvetkovicu i na koji se nacin trose novac... Jel vi iz RATELa mislite da smo mi svi budale? Koja je cena i koja je brzina interneta u Bugarskoj i u Rumuniji, a koja je kod nas, e to je rezultat rada komunjara iz Ministarstva telekomunikacija zajedno sa komunjarama iz RATELa. Tek 2012g da imamo 4mb/s?

Mika

pre 14 godina

SBB - internet je ok, ponekad se desavaju prekidi, ali sve redje. Kablovska, kvalitet slike bolji od Ikoma, KDS-a i ostalih. Izbor kanala - relativno zadovoljavajuc. Promene u programskoj semu - dno dna! Ukida se kad se sta hoce, bez da se korisnik pita, i bez da se korisnik obestecuje ako mu je ukinut omiljeni kanal. Primer sa ukidanjem Travel channel-a (inace od svih operatera samo ga je SBB ukinuo) je samo jos jedan jeziv primer bezobrazluka. Potrebno je sa korisnicima potpisati ugovore na neki period gde ce se garantovati odredjeni kanali. A ne ovako, uzmes SBB jer imaju dobru programsku semu. Oni ti za koji mesec ukinu pola omiljenih kanala, ali niti te pitaju da li ti to odgovara, niti umanjuju cenu. Ne zanima ih sto je neko njihovim promenema nezadovoljan, ali uopste. I tako ce to biti dok vlada njihov monopol. Zbog toga, prvi koji mi se bude ponudio a da nije SBB, prihvatam unapred i za fiksnu telefoniju i za sve ostalo.

Aleksandar

pre 14 godina

Letos sam raskinuo ugovor sa SBB-om, otkazao Total TV i presao na IPTV. Kvalitetnija slika, mnogo niza cena,podrska odlicna. Kad sam ranije zvao SBB zbog problema sa risiver dobijao sam neke priglupe cice koje su tamo zaposljene da bi valjda nosile mini suknje i priglupo se smeskale. Od pomoci ni traga ni glasa. Stoga prijatelji, bezite glavom bez obzira od SBB-a. Bahatost, amaterizam, bezobrazluk.

Grlja

pre 14 godina

Pazi ovo...

...drugi operater nakon dobijanja licence može da izgradi svoju mrežu polaganjem optičkih kablova ili da koristi bežični pristup. Takođe....

Bezicni pristup? Pa da li su oni normalni. Sve je toliko potplaceno i alavo, da se niko nije pitao koliko bezicna oprema zraci i koliko je realno stetna, narocito u urbanoj sredini. Drugo, fiksna telefonija se zove fiksna, zato sto se polaganjem kablova (bilo kakvih)obezbedjuje konekcija. Ovaj metod je skup i nije stetan. Dovoljno je sto se svaki dan zracimo mobilnim. U savremenom svetu i razvijenom zakonskom sistemu tri bloka od recimo vrtica, ne sme da bude repetitor (eng.mast). Kod nas, to je ludilo. Svaka Mob operater, radi sta hoce. Ako budete isli Milana Rakica ulicom prema Mirijevu, kad pre raskrsnice stanete na semaforu, pogledajte yavareni repetitor mobilne telefonije za predmetni semafor na visini od 3 m od zemlje. Svo drvece u okolini se osusilo, a dalja su i leti zuta. Neka nam je Bog u pomoci sa jadnicom od min. Jasne Matic. Tal., i nista vise.

Nicija nije gorela do zore

pre 14 godina

Morali smo "dobrovoljno" da otvorimo nebo, s tim da sada dosadasnji monopolista jos MORA "DOBROVOLJNO" i da prica da je to jedva docekao (AHA!), pa cemo takodje morati "dobrovoljno" da otvorimo i trziste komunikacija. Zivi bili, pa videli.

B

pre 14 godina

Svako davanje licence JOS JEDNOM cisto domacem operateru (pored onoga koji sada pruza usluge fiksne telefonije) u ovako MALOJ ZEMLJU kao sto je Srbija je cisto izmotavanje. Takve kompanije opstaju samo zato sto su dosad bili monopolisti zasticeni kao beli medvedi, mada bi bilo lepo cuti i od koga i za kolike "donacije"! Nama trebaju STVARNO VELIKE strane kompanije, pa ce se red veoma brzo "sam od sebe" zavesti na domacem trzistu. Uzgred, nadam se da ce se uskoro pojaviti i stvarno normalni kablovski operateri.

novosadjanin

pre 14 godina

•Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.
(Александар, 20. novembar 2009 08:29)

upravo to !
i mene su tako odrali,cak sam na njihovim stabndovima po cg proveravao sta i kako i oni me ubedjivali,naravno nisam mogaoi da proverim stanje do 9. u mesecu ali zato kad sam se vratio , odrali su me ... a kad sam trazio listing cuo sam i ovo,za sta vi verovatno niste znali ...
1.) 31. u mesecu se ne racuna pod tekucim mesecom vec se ti razgiovori obracunavaju za sledeci mesec
2.)da u romingu se gprs zaokruzuje,tako da bilo da ste skinuli 2 ili 5 ili 35 kb,telenor vam zaokruzuje na skinutih 100kb (tada je to kostalo oko 65 din
3)naravno ubedjivali su me da je racun mogao da se proveri posle 2 dana (tako su mi rekli u odgovoru na tuzbu) iako nas 5oro nije moglo da proverava racun a posle mi je to priznao i njihov radnik u servisu

a sto se tice SBB-a , u NS-u znam da ovi sto imaju KDS placu za nasom kablovskom , sve koji znam su skroz zadovoljni,tako da mi nije jasna ta pljuvacina

stefan

pre 14 godina

Sramota!SBB je najbolji i najveci operater u ovom delu Evrope!
On je morao da bude ukljucen u proces "postenog"nadmetanja.
Opet se pokazuje da u Srbiji nema zelje da se smanji veliki monopolisti!

Djura

pre 14 godina

Jel moze da mi neko objasni cemu tender? Pa ne delimo frekvencije u etru. Najobicnija glupost. Svuda u svetu svako ko hoce da radi, ispuni uslove, dobije brojeve i radi. Pa ko prezivi pricace.

Simon

pre 14 godina

Zasad nisu bitni objavljeni uslovi drzave vec sta drzava nudi novom operatoru fiksne telefonije u tenderskoj dokumentaciji.

Drzava ocekuje od novog operatora da razvuce opticku mrezu po zemlji? Gluposti...

Nereseno vlasnistvo nad kablovskom kanalizacijom, nedostatak infrastrukture, sporo dobijanje dozvola, itd.... su razlozi zasto za novu licencu niko nece dati neki novac osim ako drzava zauzvrat osim licence ne dozvoli i jos nesto (mnogo vrednije).

Uostalom, videcemo uskoro. Nijedan veliki igrac nece doci ukoliko nesto vredno nije u ponudi.

Milos

pre 14 godina

Ako je ministarki stalo da se resi problem duge liste cekanja na fiksni telefon onda ne bi trebalo da postavlja ogranicenja poput ovog o milion korisnika. Istorija telekomunikacija je pokazala da za sirenje fiksne telefonije nema bolje stvari od otvorenog trzista, jasne konkurencije manjih kompanija koje mogu da popune praznine tamo gde se velikim igracima ne isplati. Mislite da bi, npr. kod nas kablovske mreze uspele da se ovoliko rasire da su postavljana slicna suluda ogranicenja? Dakle, otvoreno trziste, lagani model regulacije, konkurencija - eto vampenetracije telefonske mreze od preko 80%

Dandy

pre 14 godina

Pa SBB su teski prevaranti. Ja moram da placam svakog meseca TV pretplatu od 600 din i ako nemam TV u kuci i ne zelim ga. Moram da placam i jos gluplji RTS isto tako i ako zadnjih 5 godina samo gledam TV kod prijatelja. To u prevodu znaci da za godinu dana ja oko 120 evra dam na obavezni danak, a da ga pritom ne koristim uopste. Srbistan!

hanz

pre 14 godina

Odeljenje za marketing SBB-a očigledno večeras radi prekovremeno. Kako drugačije objasniti odjednom, ničim izazvanu gomilu komentara u njihovu korist.

Nenad

pre 14 godina

Koristim usluge SBB-a (Kablovska + Internet) u Kragujevcu i uglavnom sam zadovoljan uslugom. Loša strana je što distributivni centar u Kragujevcu, a verovatno i drugim gradovima sem Beograda, dobija signal preko Total TV-a. To prouzrokuje česte nestanke slike na većini kanala u slučaju malo jačih padavina i veće oblačnosti. Internet radi fantastično i mnogo je brži od ADSL-a bilo kog provajdera za istu cenu. Toliko o SBB-u.

Post paid sam korisnik Telenora i takođe sam uglavnom zadovoljan. Jedina zamerka kod njih je što sam slučajno otkrio da usluge za poslednji dan u mesecu naplaćuju i u računu za taj i za sledeći mesec.

Postoji jedna sitnica koja je mene navela da pomislim da je ovaj tender ipak namešten jedino za Telekom i da će Telekom i dalje ostati monopolista na domaćem tržištu. Novi operater će imati "obavezu" postavljanja optičke mreže, ALI može i da koristi mrežu Telekoma uz nadoknadu po "tržišnim cenama". Ako se u startu eliminiše SBB koji ima najrazvijeniju optičku mrežu u Srbiji, logično je da će drugi operater morati da iznajmljuje mrežu od Telekoma. I eto ponovo načina da Telekom diktira cene fiksne telefonije i drugih usluga koje će uz to ići.

Nadam se da se neko seća da je internet bio vrlo skupa i vrlo spora stvar dok je Telekom bio monopolista u primopredaji signala sa inostranstvom (tačnije Deutsche telekomom).

Sve u svemu, očekivano od državnih vlasti, ali sam se malo više razočarao u RATEL koji je očigledno sve manje nezavisan.

Dragan

pre 14 godina

Ne zanm zasto toliko polemike oko SBB-a. Zna se da su monopolisti... Jedino sto me raduje je to sto ne placam njihovu mesecnu globu. Ako me iskljuce, uvek mogu da se sutra prikacim na banderu...hahahaa... Toliko o njihovoj profesionalnosti i razvucenim kablovima po gradu kao strik za ves. banderu...hahaha... Toliko o njihovoj profesionalnosti.

Svrbijanac

pre 14 godina

ne pripadam ni jednoj od struja (sbb - telenor). Ali, s obzirom da je jedina osoba koja je ostavila pozitivan komentar u vezi sbb-a pisala zarez posle razmaka, a uz prvo slovo sledece reci, nemam sta da kazem osim buuuuu sbb.

Ivan

pre 14 godina

Nije problem u tome da li je SBB dobar ili je Telenor losh ili obratno. Jedino sto je bitno je od koga ce vishe masti da dobiju - ko ce vishe da podmaze nashe Bandite i tim dobiti mogucnost da radi.

Zar nije logicno da ako zelim da napravim mrezu u mom bloku to ucinim i ko hoce da koristi moje usluge to i da cini? Zar nije moguce da umesto 2 operatera postoji 300 operatera?
Nije, naravno da nije - posto onda nece moci da leshe narod sa cenama koje su iznad svih materijalnih i moralnih granica.

Mi smo jedno najkorumpiranije i najodvratnije drustvo i muka mi je sto sam rodjen ovde i okruzen ovom bandom koja ima sve, a ne zna kad da stane...

kako da ne

pre 14 godina

@ wow

deckonjo, grdno se varas. pokusavam vec tri meseca, zavlace me kako stignu i odbijaju svaki razgovor, ali zato prete da ce me tuziti ako prestanem da placam. inace, znam dvojicu koji su na taj nacin (prestali da placaju racune) usplei da skinu bedu sa vrfata zvanu SBB!

Dušan

pre 14 godina

Prvo što me je začudilo u objavljivanju ove vesti jeste naslov "SBB neće učestvovati na tenderu!", umesto da bude "Tender je objavljen" ili nešto prikladnije samoj suštini vesti. "SBB nije zadovoljio uslove"- to je mogao da bude podnaslov kostatacije u okviru teksta a ne naslov. Drugo zašto li nam uopšte treba tender i licence, zašto nije tržište tako regulisano da svako može da pruža usluge ukoliko to želi, a ne da mora da čeka Ratel da se smiluje i da neku licencu na kašičicu i pod nekim famoznim "uslovima". Zašto nismo mogli lepo da uzmemo nečiji model, imamo susede koji su daleko odmakli u deregulaciji telekomunikacionog tržišta. Mi uvek moramo da radimo stvari na teži način. Zašto ne uzmemo i prepišemo regulativu Rumunije ili Bugarske, slični smo po GDP-u. U Rumuniji korisnici imaju ADSL internet od 20480/768 Kbps za 12,5 Evra sa PDV-om. U Srbiji za te pare kod Telekoma ne možete dobiti ni 256/64Kbps, a 16Mbps što je za 4Mbps sporije plaćamo 60 Evra. Očigledno je da kroz celu ovu pompu oko licence utkano mnogo skrivenih namera Vlade. Njima je očigledno najvažnije da kroz naplatu licence napune budžetsku rupu, ili svoju ličnu budžetsku rupu(to se u Srbiji nikada ne zna), i održe sadašnje stanje u telekomunikacijama što duže mogu bez da naljute Evropsku Uniju održavanjem monopola. Ovo je sve samo maska, nema nikakve koristi za građane Srbije. Link za sve koji žele da vide koliko smo mi daleko od povoljnih usluga http://www.romtelecom.ro/personal/internet/abonamente-adsl/ . Opet kao i sa CDMA tehnologijom ministarstvo i Ratel mlate praznu slamu i kao nešto rade "za dobrobit svih građana Srbije". Mnogo, previše politike oko svega, pa i oko telekomunikacija, očigledno da nema napretka dok neko ne depolitizuje čitavu državu.

Oliver

pre 14 godina

Ma kakav tender , videli ste da drzava zadrzava pravo da sve odbaci ako proceni da cena nije zadovoljavajuca, a bice tako videcete…

Nece oni ukinuti monopol Telekomu jos dugo, dugo….

Sve je ovo farsa..

imalinko

pre 14 godina

Ljudi, kakav crni Telenor ili nepoznati inostrani ponudjaci. Pa u ovoj zemlji je potrebno 2 godine da dodobijes dozvolu za polaganje kablova. Sanjajte konkurenciju u fiksnoj.

Gradjanin

pre 14 godina

SBB nije igrac za tako krupan zalogaj i ponovo bi postojao monopol kad bi domaca firma tako nesto kupila.

Tako da, Telenor i ostale strane firme su dobro dosle.
Pa ce onda nadamo se nas Telekom, kad ne bude imao nase ljude da dogovara cenu ispod zita i da opet bude skupo ono sto ne treba, spustati svoju cenu i povecavati kvalitet usluge kako bismo mu ostali odani.

Milko

pre 14 godina

Sigurno je da ima više od 150000 onih koji žele fiksni priključak.
Znatan broj onih koji imaju fiksni kod Telekoma, a nezadovoljni su onim što dobijaju, potražiće nove mogućnosti kod novog operatora.

aleks

pre 14 godina

Ja mislim da oni nisu,ni po zakonu registrovani.Nego na neku saglasnost, koja je nekad bila nelegalna.Oni su mocni pa zato im nemoze niko nista.I zato narode cuti.

ljube

pre 14 godina

je ne znam zasto svi guraju telenor telenor i telenor.Ima dosta drugih kompanija koje mogu da se oprobaju.Zasto recimo ne bi podelili 20 licenci.Hrvati recimo imaju 4 mobilna operatera,na duplo manje stanovnika,ali ostavimo Hrvate po strani ipak su oni kulturan evropski narod.

Tugomir

pre 14 godina

Ko je ovde brinuo o potrošačima? Jednostavno su doneli uslove da bi izbacili SBB iz konkurencije to je očito i malom detetu. Još jedna prevara u nizu.

my name is..

pre 14 godina

Kao sto rekoh ranije,bolje da ostanem dvojnik nego da mi sbb bude drugi izbor,zasto pa neznam odakle da pocnem..pohlepni,neobrazovani,bezobrazni..stvarno se nadam da su odustali bio bi to praznik..

Nesha

pre 14 godina

SBB godinama ne moze da obezbedi kablovsku TV i internet u blokovima (Novi Beograd). Godinama im zovemo i stalno dobijamo odgovor "Nemamo tehnickih mogucnosti". A taj deo Novog Beograda postaje drugi centar, veoma poularna lokacija a oni nemaju tehnickih mogucnosti da dovuku svoju infrastrukturu. Pa kako im dati da budu novi fiksni operateri?

Boban

pre 14 godina

@korisnik
Pa dok su se te tvoje "gazde" razvijale Telekom je služio za hranjenje sirotinje, kupovinu oružija za uzaludne ratove i punjenje džepova raznim političarima i lezilebovićima.U jednom trenutku se samo kupovalo gorivo da bi se održavalo postojeće stanje.Zbog sankcija proizvođači opreme nisu pružali ugovorene servisne ugovore već su ljudi u firmi se sami snalazili i popravljali istu.I još mnogo stvari se dešavalo što je firmu zakočilo i nije joj dozvolilo da se razvija paralelno sa svetom.Svakako da je potrebna konkurencija ali ovoliko pljuvanja po Telekomu nije normalno.jedva čekam da vidim tog novog operatera kako polaže kablove po Pešteru i Goliji i selima omogućava fiksnu telefoniju.A tamo cela centrala ostvari impulsa kao jedna napaljena tinejdžerka u gradu.E taj film nećemo gledati.Nego će reći da nemaju interesa pa će onda ti isti seljaci da protestvuju ispred vlade a ona će Telekomu da naredi da tamo izgradi mrežu i sve uz mrežu.

Nenad

pre 14 godina

Uslovi za dostavljanje ponude na tenderu su prihod od 500 miliona evra, i barem milion korisnika. Čestitam na eliminaciji SBB - SurovogBalkanskogBandita, čija tehnička podrška se ponaša bahato i neprijatno, smatrajući da im se kao firmi bez prave konkurencije može. E pa ne može. A što se tiče toga da se otvara licenca za samo jednog novog fiksnog operatera, a ne tri ili više, u Americi imate Verizon i CamCast i to je to. 2 koji se toliko kolju međusobno, da kada su jedni došli da nam u kvartu naprave promotivnu žurku na bazenu i dele besplatno hot dog, drugi su došli da dele sladoled za dezert. To je borba za svaku zgradu, kako promotivna tako i cenama paketa.

MIlan

pre 14 godina

A kada ce naterati SBB da postuje Zakon o potrosacima i ne ucenjuje ljude koriscenje jedne usluge (internet) drugom (KTV)?

Ovo postaje jos izrazenije sada kada dizu cene svako 6 meseci (zadnje poskupljenje u maju, sa 500 na 609din, sada na 765!). To znaci 50% u 6 meseci, alal vera.

Sa Telenorom imam ugovor zadnje 3 godine, manje su losi, daleko od sjajnog, ali bar nisu bahati. Dalje, ako mi se ne svidja Telenor uzecu MTS ili VIP, ali ako mi se ne svidja SBB uzecu ... loga antenu :(

SBB je jedan od najodvratnijih primera monopola u nasoj zemlji, pored cuvenog Lelekoma.

bojan.aradac@gmail.com

pre 14 godina

Ja sam definitivno za SBB. Prvo, već koristim kablovsku televiziju uključujući i D3. Koristim i njihov internet i prezadovoljan sam. Mislim da bi fiksna telefonija u SBB mreži jedino što nedostaje.

Peca

pre 14 godina

Ne bi treba da bude problem tih milion korisnika, SBB lako može da napravi konzorcijum sa nekom stranom telekom kompanijom koja ima bar pola miliona priključaka i ispuniće taj uslov.
Ja lično sa SBB nemam nikakvog iskustva, koristim ADSL i Digi, ali količina pljivanja po njima ovde me je zaista iznenadila, i ako je pola od svega toga tačno pitanje da li im treba dozvoliti da udju u telefoniju. Koliko vidim ni IP telefoniju nisu savladali a to je lakše 10 puta napraviti nego fiksnu. Sada sam prvi put otvorio njihov sajt i vidim da ne mozes da uzmes internet od njih ako prvo ne uzmes televiziju, to je sramota kako ucenjuju ljude!

sreten

pre 14 godina

imao sam KDS - samovolja, premestanje kanala kako hoce bez obavestenja, los signal... imao sam IKOM - katastrofa, nestrane slika u petak i dodje ekipa u ponedeljak da otkloni kvar, intenet? izvineite, nemamo uslova... imao sam Eunet ADSL, duplo sporije od deklarisanog, odes na more i zakasnis 10 dana sa placanjem a oni te iskljuce, bahatost... imam SBB analogni, digitalni i internet. Ima primedbi, ali manje nego kod predhodnika. Internet je duplo brzi od Eunet ADSL za iste pare. Analogna TV je blokirala neke programe zbog zalosti, digitalna je picila non stop, od muzike do pornjaje.

063 me dere kako stigne, roming mislim da je najskuplji na svetu. 011 je kvaran ko supalj zub, zadnji put kad su poskupeli rekli su "u proseku 7-8%" ali po njihovoj racunuci. U stvari 50% za pozive fiks-fiks, za fiks mob ista cena. Pa je mojoj babi stigao racun da se slogira, jer naravno, zove samo fiks -fiks.

Cemu takva kuknjava ljudi, ja sam bez fiksnog oko pola godine, i nista mi ne fali.

PS kablove preko krovova su uglavnom razvukli "neregistrovani korisnici" da ne kazem kradljivci signala. Ja znam bar petoro koji nista ne placaju. Jedan ima sve operatere u kuci. Srbija...

Cile Mile

pre 14 godina

Ne znam čemu ovolika huka i buka? Svako od nas je nezadovoljan nečijim uslugama. Meni SBB internet dobro radi, za kablovsku me nešto nije ni briga - Ali mogu da razumem vas koji ste nezadovoljni. Sve dok budemo pojedinačno nezadovoljni biće nam isto ovako. A dovoljno je da uradimo jaaaako malo (zapravo ništa) kako bismo naterali grabežljive neljubazne kompanije da počnu da nas drže kao malo vode na dlanu... Sve što treba da uradimo je da svi zajedno, bez izuzetka, ne platitimo račune svim tim firmama tri meseca za redom. Ali svi zajedno! Mislite li da se tim kompanijama isplati da nas sve zajedno tuže zbog dugova? OK red je da se plati poštena usluga, ali ako već ima toliko nezadovoljnih, onda je vreme da se organizujemo i da se zaštitimo. Setite se petog parkića! Niko nam neće pomoći osim nas samih - ni ne pomišljajte na državu. Infrastruktura treba da se proglasi za nacionalno dobro (kao što i jeste) i da njom upravlja nezavisna agencija, pa neka se na te kablove „kači” ko god ima para da plati i neka pruža usluge svima.

demi

pre 14 godina

Odakle pravo RATEL-u da procenjuje ko je to dobar, a ko je to los operater? Ako to Ratel radi i ako Ratel odredjuje i cene usluga, pa sta je onda uloga trzista? Vi cete da mi kazete cije usluge cu da koristim? Gde je ona gospodja iz komisije za zastitu konkurencije, zasto ona prima platu? Znaci i SBB i Telenor, pa da mi potrosaci odlucujemo cije usluge cemo kupovati i jos 10 operatera. Vrhunac je ovo, ocekujemo da oni budu lojalna konkurencija??? A sta ako ne budu? Kakva je to konkurencija kada imate 2 operatera? Od ovoga nema nista, ovo je samo predstava za narodne mase, pljacka se nastavlja.

ivan

pre 14 godina

SBB vec nedelju dana u Leskovcu ne emituje nijednu lokalnu televiziju jer ih ucenjuje sa 600 evra mesecno da bi ih emitovali. Zato imamo jedno 40 potpuno besmislenih kanala, slika je sve loshija, call centar postoji samo na papiru. Oni ovde nemaju konkurenciju i onda nemate koga drugog ni da angazujete. Svakog meseca podizu cenu pretplate, od NG ce biti 1000 dinara. Drago mi je da ih nema na spisku za fisknu jer je dovoljno sto nas maltretiraju EPS, RTS,Telekom i ostali monopolisti, ne treba nam josh jedan takav.UAAA SBB!

Boki

pre 14 godina

@Nemanja
Za tvoju informaciju jedan od uslova za nabavku BILO koje centrale u svakoj zemlji je i mogućnost prisluškivanja. Prevedeno na srpski: MUP ima mogućnosti i sad trenutno a i u budućnosti da prisluškuje bilo koji razgovor. Ista je stvar i sa VOIP-om, tako da ne moraš da se premišljaš:Ko god dobije licencu moraće da omogući prisluškivanje nadležnim organima

Aleksandar

pre 14 godina

Super je to sto se desilo SBB-u.
Zamislite, godinu dana zvanja, pisanja po forumu da im ne valjaju kanali, da im trepere neke linije po pojedinim kanalima, probija zvuka na nekim drugim, a oni se i posle godinu dana nisu ista uradili povodom toga.
Stalno vam se uvaljuju u stan/kucu, jer smatraju da je, po obicaju uvek nesto do korisnika, jer njihovi kablovi koji setaju od zgrade do zgrade, jednostavno su savrseni. Da niko nije nivelisao zvuk. Prebacis na jedan kanal, a on duplo tisi od prethodnog.
Kao sto rekoh mi za svo to njihovo ne popravljanje i dalje placamo punu cenu odrzavanja.

Sramota!

Miki

pre 14 godina

Malo objasnjenje za neupucene: SBB vec nekoliko godina nije srpska firma,a u vecinskom vlasnistvu je fond kojim upravlja nama poznati George Soros’s Southeast Europe Equity Fund (SEEF), To svako moze da proveri na internetu,i to je inace poznata cinjenica.

Internet

pre 14 godina

Trenutno placam 1390 dinara 4mb flat internet, nema jeftinijeg u srbiji, koliko znam toliko je 1mbs kod telekoma. Nisam imao nikakvih problema sa SBBom, ne predstavlja mi problem ni ovo sto je par kanala iskljuceno zbog 3 dana zalosti. Znam samo da bi mi racun za telefon sigurno bio manji da su oni dobili.

Ivan

pre 14 godina

Po mom misljenju, SBB je sinonim za bezobrazluk i jedna od najomrazenijih firmi generalno medju ljudima. Koliko puta su me iziritirali svojim osionim ponasanjem i promenama u programskoj semi, ne mogu ni da nabrojim. Ne verujem da je organizacija kod njih toliko losa, vec cinjenica da su svesni da po mnogim zgradama neme mogucnosti da se zamane nekim drugim operaterom i to svesno zloupotrebljavaju. Kao sto rece neko, vrhunac je ukidanje kanala Travel channel, inace lokalizovanog na srpski, a kao "pocasna" zamena, stigao je Travel and Living, sve sa reality show programom sa kepecima, a reportaza o putovanjima ni u tragovima. I to je zamena? I jos je objavljena na SBB info kanalu kao vrhunski potez, gde smo mi gledaoci prosto pocasceni. To je jedno osiono ponasanje, gde su u SBB-u vise nego svesni da ta 2 kanala nemeju nikakve veze, osim reci "Travel" u nazivu. Ali sta njih briga, kad znaju da je kod mene u zgradi mogucnost ili oni ili antena.

Vladimir

pre 14 godina

Kao neko ko ima iskustva u radu sa Telekomom, Telenorom i SBB-om evo nekoliko zapazanja:
Telekom je spor, neefikasan, podlozan uticajima spolja...
Telenor (u zadnje vreme) stedi na svemu sto moze, ne ulaze ni cent vise od onoga sto mora, tretira trziste Srbije kao trziste 3. sveta, kupuje sto jeftiniju opremu itd., bitan je samo profit.
SBB je primer kako od relativno malog kablovskog operatera, odnosno firme sa malo zaposlenih, bez sistema rada, haoticne organizacije, nastaje isto takva organizacija sa stotinama zaposlenih... A sto se tice njihovih investicija, sustina je platiti minimalno, dobiti i pruziti minimalno. Kupuje se najjeftinija oprema, cesto i ispod minimalnih standarda, bitno je da radi, dok radi...
Ipak,konkurencija ce dovesti malo u red sve.
Sto se tice cena telefoniranja, obratite paznju da i preko Telekoma imate mogucnost da vrlo povoljno razgovarate sa svetom (cene od 4,5 dinara sa vecim delom evrope, SAD itd., uz mesecnu pretplatu od 99 dinara. Ja to koristim i ustede su evidentne, mada racun nikako da mi se smanji, valjda zato sto moja zena sad prica 3 puta vise, po 3 puta nizim cenama...

Aleksandar Stefanovic

pre 14 godina

Smatram da SBB Uopste ne zasluzuje da dobije ovaj posao.Ja sam korisnik njihove kablovske televizije u Kostolcu i njihova usluga je katastrofal
no losa.Mrezu ne zele da sire,da ceo grad dobije signal.Cim pada kisa,sneg,nema signala.Nemamo internet,stalno je bar jedan program bez signala.....Kakva bi tek bila njihova fiksna telefonija.Njima su samo veci gradovi vazni.

wow

pre 14 godina

Da malo pojasnimo stvar,svako ko je nezadovoljan uslugom SBB-a moze za 10 minuta da raskine ugovor i oslobodi se placanja.Ocigledno ste zaboravili extra sramnu pretplatu rts-u u okviru koje doduse mozemo pogledati veoma interesantne emisije tipa 24 sata svadba,jubilarno milionito repriziranje boljeg zivota itd...

moa

pre 14 godina

Zasto samo 2? Da li znamo koliko operatera ima npr u Hrvatskoj i kako je povecanje njihovog broja uticalo na cenu i kvalitet usluga? Dok treci ne udje svi se mogu smatrati monopolistima i nije ni bitno da li ce to biti SBB Telenor ili Pera&Zika from local garaza.

Korisnik

pre 14 godina

Evo utisaka iz prve ruke iz Krusevca. Sa SBB-om imamo problema otkad su se pojavili. Za direktora je ovde postavljen covek koji ceo zivot prodaje patike na buvljaku i ne poseduje nikakvu kvalifikaciju za tu funkciju. Dopusnki "biznis" sada radi vikendom posto radnim danima sedi u svojoj kancelariji gde ga obezbedjenje cuva kao predsednika drzave. Kada smo se par puta raspitivali oko uvodjenja interneta nije nam dao ni jednu valjanu informaciju vec nas je slao u Kragujevac!? Kada smo se poslednji put raspitivali oko uvodjenja interneta njegov odgovor je bio ovakav: "nema tehnickih uslova, letos su od jakog sunca izgoreli kablovi"!?
Sto se usluge televizije tice, do pre par meseci nismo imali kablovsku kad god pada kisa. Taj problem je tek od skoro resen a SBB ovde funkcionise vec 4-5 godina. Zbog tog problema nam je obecano i da nam nece naplacivati pretplatu dok se to ne sredi. Posle 4 meseca nam je stiglo 4 racuna za svaki prethodni mesec iako nista nisu preduzeli. I danas traje parnica na sudu izmedju stanara mog naselja i SBB-a.
Sto se Telenora tice, koristim njihovu mobilnu telefoniju od 2000 god (u pocetku Mobtel). Nije tacno da se ne uvode nove tehnologije. Podseticu vas da su se usluge MMS, govorna posta i mnoge druge PRVO pojavile na ovoj mrezi a tek kasnije kod Telekoma. Takodje je od starta pokrivenost bila bolja nego kod zlatne koke. Osim toga kada je Telenor preuzeo Mobtel cene razgovora i poruka su izjednacene sa Telekomovim (neke su pale i za 50% u odnosu na cene koje su bile dok se mreza zvala Mobtel)
Telenor internet nisam koristio jer sama ta tehnologija nije za zahtevnije korisnike, niti bi u slucaju dobijanja licence distriburali net preko USB modema vec optikom.

kesa_kesa@hotmail.com

pre 14 godina

Cim drzava favorizuje nekog na tenderu, tu onda ima posla za UBPOK. par njih koji odlucuju o ovome favorizuju nekog, to sigurno nije bez dobrog razloga (u koverti). Narocito u telekomunikacaija, gde su ogromne pare u igri, onaj ko dobije na ovom tenderu licencu mnogo ce zaraditi.
Pitanje za ministarku, zasto ne mogu SVI koji zele da se bave fiksnom telefonijom da dobiju licence?

mail

pre 14 godina

Ko stoji iza telenora? Ovo mi lici na latinoamericke duopole. Kada pricaju o Delti (Kiparska kompanija), onda spominju koliko ima radnih mesta (kao zastava unazad 50 godina) a sada izbacuju cisto Srpsku firmu. Sramota.

Voja

pre 14 godina

Moje iskustvo sa SBB je takvo da bi im oduzeo i licencu (ili sta god vec da imaju) za kablovsku televiziju.

navodno su me prikljucili na kablovsku u maju 2003. ispostavilo se da signala nema, pa ce kao da poprave i bice sve u redu. vreme je prolazilo signala nije bilo, ali onda odjednom (posle recimo godinu dana) pocnu da stizu racuni. reklamirate oni se izvine. prodje neko vreme onda opet pocnu da stizu racuni. odem kod njih i trazim da mi napismeno daju da samnom nemaju nista. dobijem papir sve sa zavodnim brojem itd. Prodje opet neko vreme, opet pocnu racuni da stizu. Nazovem ih, obajsnim sta se sve desavalo, ispsotavi se da oni onaj svoj dopis nemaju. Opet prodje neko vreme, onda stigne opomena od neke firme koja kao sad u njihovo ime hoce od mene da naplati tri mesecne prepalte koje dugujem za tri meseca spocetka 2006.
Onda sam kontaktirao trzisnu inspekciju i republicku telekomunikacionu agenciju, od kojih sam cuo da nisam jedini. cak sta vise. Kompletnu dokumntaciju koju sam imao poslao sam SBB-u ali i kopiju svega u republicku telekomanikacionu agenciju.
Nakon dve nedelje (dve nedelje nakon slanja pisma - i jedno 6 godina od kada su me povremeno utuzivali da im neplacam ono sto nemam) stigao je odgovor od SBB-a da su proverili i da vide da ja NISAM NJIHOV PRETPLATNIK i da se izvinjavaju zbog neprijatnosti.
Znaci tek kad sam zapretio tuzbom, sjahali su mi sa ledja.
Medjutim poucen iskustvom, svu dokumentaciju i dalje cuvam, a svima koji me pitaju za SBB kazem im sve najgore, jer moje iskustvo sa njima je takvo.

O tome da je neka firma nasa samo sto u imenu ima pridev Srpsko (pa i to na engleskom) nemam komentara.

relja

pre 14 godina

Ljudi ukucajte na :sbb ebrd investment fond na vasem pretrazivacu.Da vidite ko nam je stao na vrat...Ne odustaju oni tako lako od plena!!A sto se tice ocene za kvalitet ,cenovnu politiku i bahato ,drsko ponasanje SBB a ciji sam korisnik od prvog dana ,moja jedina i konacna je :CRVENI KARTON!

jojkic

pre 14 godina

Za sve sto im smeta privremeno iskljucenje kanala u zadnjih 4 dana.
Smeta i meni, samo sto sam ja na KDS-u, i oni su isto iskljucili, tek da se zna. A jos vise ce mi smetati, kad svi kablovski operateri budu iskljucili HRT 1 i 2, samo zato sto su bolje televezije, sa manje reklama, i boljim filmovima, te predstvljaju konkurenciju nasim TV kucama.
Nego da, ja pored KDS kablovke, koristim SBB wirless internet. Nisam bas zadovoljan njime, ali u vreme kada sam poceo da ga koristim to je bila jedina alternativa dial up (modemskoj) konekciji. A da nepricam o tome da je KDS sa svojom jedinom mrezo radjenom po projektu, godinama najavljivanom interaktivnom televizijom, vide on demand i slicno, jos uvek nema internet.
Tako da vi sto se zalite na SBB , zalite se samo zbog toga sto imate mogucnost i koristite ga.
,,fiksnu,, telefoniju imaju mogucnosti da puste jako brzo, kroz postojecu mrezu kablovske televizije, sto bi vodilo demonopolizaciji Telekoma i trzisnoj utakmici. A to ocigledno nikome na vlasti ne odgovara. Lakse je uvestu jos jednog monopolistu i uzeti pare.
Dobro neko napisa ovde, sto nepuste 5 licenci , pa da vidimo sta će se desiti ...

djolaja

pre 14 godina

imam sbb za kablovksog operatera. majko moja! ! ! da sam malo ludji, pokrenuo bih tuzbu protiv njih. toliko bahatosti, toliko bezobrazluka, pa to je neverovatno. samo da ne dobiju.

Goran

pre 14 godina

Nisam korisnik Telenora, ali jasam SBB-a samo iz jednog razloga - nema konkurencije, nemam izbora. Postavili su se u zgradi i rade bukvalno sta hoce jer znaju koliko je komplikovano promeniti kablovskog operatera i napraviti dogovor sa svim stanarima. Na svaku zamerku u korisnickom servisu su ranije odgovarali u stilu "sta se nudi, to ti je", a sad su se kao profinili, pa daju neodredjeno - formalno - ljubazne odgovore. Na primer, na pitanje: "Da li cete i kada vratiti Travel channel?", odgovor je: "Zao nam je sto Vam se ne dopadaju promene u ponudi". Ama ljudi, pitao sam "Da li cete i kada vratiti Travel channel?" Nema odgovora! Samo cekam kad ce ukinuti i B92. To je firma koja uopste ne osluskuje korisnika zato sto zna da uglavnom nema jednostavne mogucnosti da se promene nekim drugim. Sta njih briga sto ja ne zelim da gledam Travel and Living, vec Travel channel. Da li ce mi umanjiti cenuu jer sam uskracen za omiljeni kanal. Oooooo, za to ih tek briga mnogo.

SSS

pre 14 godina

Na zalost pripadam u grupu nezadovoljnih kako Telenorom tako i SBB-om. Kablovski internet je nestajao bar 2 puta dnevno na po koji sat dok me Telenor bukvalno maltretirao godinu dana konstantnim pucanjima veze i ocajnim kvalitetom zvuka. Zasto su mi to radili zaista ne znam, jedino znam da su mi zivci otisli skroz zbog njih. Posto su pregovori u svakom pogledu propali morao sam da raskinem ugovore kod obe firme. Znam da ima razlicitih iskustava, moja su negativna.

Beograđanin

pre 14 godina

...ali će se tržištu ponuditi takozvani "triple-play" paketi telekomunikacionih usluga koje obuhvataju mobilnu i fiksnu telefoniju i Internet, objasnila je Matićeva.

Kao neko iz struke, tvrdim da "triple play" podrazumeva uslugu koja objedinjava prenos glasa, TV slike (npr. IPTV) i pristup Internetu. A iz navedene izjave (na temu koja baš i nije usko stručna) se vidi koliko je resorna ministarka kompetentna...

Nemanja

pre 14 godina

Do pre koji dan sam navijao upravo za SBB - ali nakon ove sramne cenzure regionalnih kanala prethodnih dana počinjene na mig nekoga iz državnih struktura - ne pada mi na pamet da njih podržavam.

Jedva čekam da se skinem sa telekoma - koji mi za ništa(ne više od 2-3 sata prema BiH i lokalu) naplati i po 30 evra - iznos za koji se dobija flat telefoniranje u mnogim normalnim državama.

Ali sigurno ne bih prešao na SBB. Zašto - ako je pokazao da je spreman da na nezvanični zahtjev i bez ikakvih zakonskih osnova cenzuriše regionalne kanale (HRT, OBN, RTCG) - kako znam da sutra nekome iz državnih struktura neće odobriti da me bez naloga prisluškuje, isključiti mi tel, obustaviti pozive prema nekoj državi ili bilo šta slično. Mislim - nemam garancije da to neće raditi ni drugi - ali je SBB već pokazao da će to raditi - dok za druge ipak mogu da se nadam da možda i neće...

Damir

pre 14 godina

Ma kakav SBB. Pa dovoljno je da izadjete na ulicu i vidite kako preko krovova sa zgrade na zgradu idu kablovi. Nije ni cudno zasto je i kvalitet usluge koji pruzaju,tako los. Sta bi to sa njima bilo bolje i povoljnije? Nagrabusili smo ga ako oni na neku foru dobiju na tenderu! Srednji vek!

Maja ili Nemojte molim Vas jos jednog "postenog" operatera fiksne telefonije!!

pre 14 godina

O tome koliko je Telekom posten operater evo jos jednog podatka. Ambasade su od Telekoma dobile "broj za besplatan poziv" za zakazivanje termina za vize. Ali znate sta? Taj poziv je besplatan samo ukoliko ne dobijete ambasadu! Ako je dobijete i zakažu vam razgovor Telekom to naplacuje kao Viza uslugu po ceni od 25o dinara!!!!
Umalo se nisam slogirala kad su mi objasnili! Sracunajte koliko ljudi je godinama zvalo ambasade na "besplatan broj" pomnozite sa 25o dinara (koliko ne bi mogao da kosta ni jedan regularan poziv pa da je iz Vranja ili Sombora) pa da vidimo koliko su nas pokrali..! Sigurno su sad u dubokoj depresiji od kako su nam ukinuli vize. Ali ne brinem se za njih. Nacice jos jedan nacin da nas potkradu na sitno ovakvim "besplatnim" uslugama...

I jos nesto. Nije pitanje para. Pitanje je principa. To se kod nas a i na zapadu zove "dovodjenje korisnika u zabludu". Za to bi morali da odgovaraju!

Pera

pre 14 godina

U ovoj vesti su zastrasujuce dve stvari:
1. da se drzava direktno mesa, potpuno obesmisljavajuce trzisne principe. Ko je drzavi dao za pravo da odredjuje pogodne i nepogodne kompanije? Njen zadatak je samo da regulise trziste i zastiti potrosace. Treba da se zapitamo da li se ti postize time sto nije navela donju granicu za cenu a jeste broj korisnika. Kako je time zastitila sebe i korsnike?
2. strasno je da gradjani ne uvidjaju prevaru, nego navijaju za jednu ili drugu kompaniju. Izgleda da nas moze svako da prevede zedne preko vode kako hoce i kad hoce. Nije ni cudno sto smo siromasni.

dejan

pre 14 godina

Posle najnovijeg bezobrazluka SBB-a sa ovom cetvorodnevnom samovoljnom cenzurom bez obestecenja gradjanima,
SBB-u zelim sve najgore... njihovo drsko ponasanje prevazilazi sve granice...

Petar

pre 14 godina

Ne znam otkud u komentari ovakvi hvalospevi Telenoru, kompaniji koja trenutno naplacuje iskljucivo imidz, a ne uslugu. Nista losiji nisu ni Telekom ni VIP, a neuporedivo su jeftiniji, a moram reci i usluzniji.
S druge strane, SBB place cenu svog bezobrazluka srbijanskog tipa, olicenog u pasivnosti i gramizivosti - do pre godinu dana se kablovski TV/net mogao uvesti samo po cenama suvise visokim za prosecne gradjane, bio nedostupan na mnogim lokacijama, a o korisnickom servisu i znanju/eventualnoj ljubaznosti zaposlenih da i ne govorimo... Da su videli dalje od nosa, sada bi imali milion ugovora i mogli da ucestvuju u ovom veoma lukrativnom biznisu. Ovako, mogu samo da se zgrazaju nad postavljenim limitom...

mikša

pre 14 godina

E moji ljudi vi koji ste nezadovoljni sa SBB- om.
Ja imam KDS , LJUDI TO JE KATASTROFA , naši kanali sneže ko da je riblja kost , internet radi odlično od 4-8 ujutro između , dok od 17 i 24 od plaćenih 1 MB imate 200 kb. Kada ih zovete , sve če se rešiti, tako da evo vama moj KDS a dajte mi taj ozlogrđeni SBB.
Što se tiče telefonije mislim da to neće država tako lako pustiti bilo kome , ne znam ima li gde da i ako ne pričaš ništa plaćaš 250 dinara

crni džo

pre 14 godina

Poštovana gospodo koliko vidim novi operater će morati da plaća nadoknadu za korišćenje mreže Telekoma (koliku to ćemo tek videti). A raspitajte se malo čiju mrežu koristi SBB i koliko plaća. Neplaća ništa, jer su preko svojih veza i vezica (što je u ovoj državi normalno) obezbedili da Telekom MORA da im ustupi mrežu (telefonsku kanalizaciju) na korišćenje bez ikakve nadoknade. Onda je istima bilo lako da prošire svoj broj klijenata i da se sa tim hvale, dok su ostale kablovske kuće imale znatno veće troškove, jer njima naravno to nije omogućeno. Neko je imao koristi od takvog "poslovanja" - Telekom sigurno nije. Pa ako neko od Vas toliko voli SBB, onda neka im ustupi bez ikakve naknade svoj automobil, plac, kuću, vikendicu i sl. na besplatno korišćenje.

korisnik

pre 14 godina

Isti gazda ima i ovo kao i SBB http://www.telemach.si/ , tako da konkurencija fali, pa da se ovi ovde u ozbilje kako treba. Ovo nama treba http://www.t-2.net/?ctxID=000565&funcID=1 , kde cena poziva prema Srbiji iz mobilnog telefona koštaoko 7 Evro centi.

Neshman

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora i sa njihovom uslugom sam prezadovoljan (dva postpejd broja, jedna prastari pri pejd koji je ostao još od Mobtela kao i bežični internet).
Korisnik sam i SBB-a (u Mladenovcu) i o njihovoj usluzi mi vaspitanje ne dozvoljava da se na pravi način izrazim.
Ovo što SBB radi je klasičan monopol i nama korisnicima je potrebna konkurencija u kablovskim operaterima u svakom gradu, u svakom delu grada, u svakoj ulici. Ja sam zbog toga što mi neko treći, u čiji zdrav razum iskreno sumnjam, odlučuje koje ću i kada programe gledati rešio da pazarim satelitsku antenu sve kako bih izbegao medijski mrak koji mi drugi nameću.
Što se tiče Telekoma, podrazumeva se da imam telefon ali nemam ni identifikaciju jer sam dvojnik, a o danas i privatno i poslovno nužnom ADSL nesmem ni da pomislim. Tražio sam razdvajanje a oni me pitaju zašto želim razdvajanje!!! Ej!!! Zbog toga ću biti među prvima koji će oberučke prihvatiti novog fiksnog opratera a ako to još bude i Telenor verujte biću PRVI

zorica

pre 14 godina

Pogled iz nekog drugog ugla:
sbb ima opticke kablove. ostali ce koristiti usluge telekoma. ruski centar telekom ima sajt u rekonstrukciji, a na novom je predvidjena sekcija -beograd.

Вуја

pre 14 godina

Нисам знао да има толико огорчених људи на сбб, зар је толико лош оператер ,а да се не лажемо није њих рател избацио због тога што они немају тих милион корисника ,него их избацио зато што су упропастили телеком ,дигли су интернет на 4 мегабита ,за исте паре ,јефитније је код сбб 4 мегабита ,него код телекома 1 мегабит,и ту је настао проблем,а није ми јасно како само ова два оператера да су у игри,и докле више намештање тих тендера,сетите се како је вип добијо тендер,одустао је од трке за куповину мобтела ,а а зато су му обећали да ће 100% да добије трећу лиценцу за мобилног оператера,треба лепо све заинтересоване да позову ,па ко да највишу понуду,али ово је србије ,и докле имамо такве политичаре ,тако ће да нам буде ,све за паре раде

Dragan

pre 14 godina

Ne znam kako su u tenderu definisali korisnika, ali ovo mi malo liči na poređenje baba i žaba...

Telenora verovatno kao korisnika prikazuje svakoga ko ima njihovu SIM karticu i aktivno je koristi

Sa druge strane, kada kompanija SBB zaključuje ugovor sa nekom osobom , korisnik usluga je najčešće višečlana porodica koja prati kablovsku TV ili koristi kablovski internet.

Marko

pre 14 godina

SBB je suvise neozbiljna firma sa nestrucnim kadrom i zato ce propasti u roku od 5 godina kada budemo imali digitalnu TV, internet i telefon sve preko jednog kabla-telefonskog operatera, Telekoma i ovog drugog koji ce doci.

smera

pre 14 godina

Zamislite samo, kako SBB opticki kabll precnika 50mm vuče preko krovova zgrada. Pa ga privežu za trolu, onako usput...
Ja ne živim u Bgdu, ali odlično znam kakav su haos napravili prilikom razvlačenja kablova po centru.
Tako se isto ponasao Kopernikus u mom gradu. Samo zbog tog haosa nikako nisam hteo da koristim ovog operatera. Ali imao sam opciju.

Vladan Jova

pre 14 godina

Kao čovek koji je veoma upućen telekomunikacije vidim dosta antiprotivnih protiv SBB koji zaboravljaju jednu veoma bitnu činjenicu zašto je SBB u startu izbačen iz posla a to je činjenica da je SBB domaća kompanija gde je veoma teško dobiti proviziju za zaključen posao, a ovo mi naročito bode oči kada se ima u vidu da donja cena za dobijanje tendera nije postavljena. Zašto? Pa biće to pregovori ispod žita za uplatu provizije od 10% na račun na nekom od egzotičnih ostrva. Što se tiče SBB-a, znam da imaju veoma razgranatu mrežu optičkih kablova koja bi odmah po dobijanju tendera omogućili uvođenje AP telefonije koja je u svetu veoma jeftina. Primera radi kada me moj prijatelj iz Štutgarta zove iz Internet kafea preko AP telefonije jedan minut razgovora sa Srbijom je 10 eurocenti, a lokal besplatan u okviru kartice ili pretplate koja iznosi nekoliko evra. Ali to nekome ne odgovara u Srbiji. Pričaju o paketu u vrednosti od 25 EUR? Da li to država nekome unapred garantuje cene? A nezadovoljnih radom SBB-a će uvek biti. Naprotiv ja sam veoma zadovoljan njihovom uslugom, a ljubomora zbog nečijeg uspeha našem narodu nije strana. Koliko sam načuo plan SBB-a je bio da u okviru AP telefonije pretplata za lokalne razgovore bude oko 300-350 dinara zašta bi mogli non stop u okvuru meseca da držite otovrenu vezu i da razgovorate, ali izgleda da nama i to ne valja. Izgleda da nama ništa ne valja???

Neko

pre 14 godina

Preporucujem da procitate sledeci clanak i da razmislite gde smo to mi: http://en.wikipedia.org/wiki/National_broadband_plans_from_around_the_world .

bugzy

pre 14 godina

Ovde svima promiče jedan bezobrazluk, a to je da novi operater može da zakupi mrežu Telekoma po tržišnim cenama! Kojim tržišnim cenama kada nema tržišta i, još bitnije, to nije Telekomova mreža! Tu mrežu su gradili samo korisnici i država mora da oduzme mrežu Telekomu i da napravi javno preduzeće koje će iznajmljivati tu mrežu svim zainteresovanim korisnicima, kao što je uradila sa ekektrodistributivnom mrežom!

kamikaza

pre 14 godina

...a sto ne bi i telenor i SBB dobili licencu za fiksnu telefoniju, i onda krece prava trzisna utakmica. Vise pretplatnika ce imati onaj koji ponudi bolje uslove i nizu cenu!!!

Igor

pre 14 godina

"Prema saznanjima Danasa, jedan od razloga za postavljanje tako visokog praga koji učesnici moraju da ispune jeste strah da domaći operater ne bi imao dovoljno novca da uloži u razvoj nove fiksne mreže..."

Ha ha ha a Telekom se, vidimo, ubi od od uvodjenja novih tehnologija

Marko

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni da konkurise za mesto fiksnog operatera jer su strasno ne kvalitetni, ne profesionalni i preskupi, mogu samo da zamislim kakve bi im bile telefonske usluge !

korisnik sbb-a

pre 14 godina

Ne korist usluge Telenora, ali koristim SBB i vidim da nisam usamljen u prigovorima na rad SBB u pogledu kablovske televizije, pa se nadam da će im ova vest i svi ovi javni komentari biti makar malo upozorenje, jer lični prigovori do sada nisu imali nikakvog efekta. Znači: cena osnovne ponude koja ne podržava kvalitet pruženih usluga, broj kanala i sadržaj kanala u osnovnoj ponudi, kvalitet slike, učestali prekidi signali, parcijalno ukidanje pojednih emisija, a u poslednjim danima i potpuno ukidanje određenih programa, neljubaznost i nestručnost zaposlenih, na pisane primedbe odgovaraju demagoški... Na kraju opet ću na pijacu po logu i 20 metara kabla pa na krov. Izuzetak od napisanog je kablovski internet.

T.

pre 14 godina

A sto samo jedna licenca? Zasto ne 10 ili 20 licenci? Koje to tehnolosko ogranicenje sprecava da postoji vise od 2 operatera? Nisu to TV frekvence pa da ih ima ogranicemo mnogo.

sandinista

pre 14 godina

Odlicno, iako sam zadovoljan SBB internet uslugom, kao kablovski operater su zreli za teske novcane penale.

Prosto covek da vrati veru u kosmicku pravdu :))

Dragan

pre 14 godina

Citajuci komentare onih koji su pretplatnici SBB-a mogu samo da zakljucim da je tekst boks za komentare previse mali da bih u njemu opisao "moj" PTT-KDS koji je 20 godina iza SBB-a po obimu, kvalitetu i strukturi programske ponude, kvalitetu signala, komunikaciji sa korisnicima, odnosu obim i kvalitet ponude / cena, primeni DVB (a uskoro i HDTV) tehnologije, itd. Mozda SBB signal distribuira sa bandere na banderu, ali za korisnika to treba da bude apsolutno nebitno. Njega treba da interesuje kvalitet onoga sto prima bez obzira da li to stize podzemno, nadzemno, kroz naftovod, vodovodnu mrezu ili bezzicnim putem. Sto se tice ucesca SBB-a na konkursu verovatno je tacno da nema milion kablovskih pretplacnika, ali Telenor nema ni jednog! Kako neko moze da racuna njihove mobilne pretplatnike osim ako nije ubedjen da Telenor namerava da signal fiksne telefonije distribuira preko mobilne mreze?! O kakvoj se onda fiksnoj telefoniji radi?

Александар

pre 14 godina

Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.

Milan

pre 14 godina

Pa neka SBB radi dalje na kablovskoj inace bi stali zbog investicija u fiksnoj telefoniji pa bi veliki broj interesenata za kablovsku cekali do vecnosti.

Milan

pre 14 godina

Nije bitno ko je zadovoljan SBB-om ili ne. Ima i ljudi koji su nezadovoljni Telekomom, pa se opet isti forskira na sve moguće načine. A još više ljudi je nezadovoljno ovom kvazi-državom, pa niko nije pomislio da je ukine.
Problem je što država (sada je već očigledno) sistematski ograničava SBB - kada su prvi put pre dve godine zatražili licencu za telefoniju krenula je užasna medijska hajka, ministri su izjavljivali kako nije dobro da dobiju licencu jer će zbog toga propasti Telekom i sl. Sada se postavljaju uslovi za koje se unapred zna da SBB ne može da ispuni, a već je bilo izjava državnih službenika kako misle da nije dobro da SBB dobije licencu... Nije stvar u tome da li je neko nezadovoljan SBB-om pa sada likuje, nego je stvar principa. Kako možete da podržavate nameštene tendere???
Setite se dodela nacionalnih TV frekfencija - dat je neki rok za uspostavljanje programa, dozvole su dobile i neke televizije koje u tom trenutku nisu imale ni studio, dok su neke druge, nepodobne, gurnute u drugi plan. A sada se postavlja kao uslov da neko ima 1000000 korisnika.

krisnik Sbb

pre 14 godina

Mozda zvuci malo mazohisticki ,ali ja kao korisnik usluga SBB-a,navijam da budu izbaceni.
Nezasluzuju da uopste postoje a kamoli da se sire.
Treba pitati njihovog direktora Solaka ili tako nesto(inace obozavaoca lika i dela magistra ILICA)ko ga je naucio da ima tako neproduktivan odnos prema svojoj zemlji a pogotovu korisnicima.

lošmi

pre 14 godina

Izgleda da niko ne čita šta piše u članku, operater će fiksnu mrežu moći da postavi bežično... o kakvoj fiksnoj liniji mi pričamo, SBB je krš ali Telenor definitivno neće ulagati u infrastrukturu već će koristiti postojeću...ništa od napretka, a zlatna koka ostaje neprikosnovena...

Ivan

pre 14 godina

Slažem su u potpunosti sa eliminacijom SBB-a, nepotrebno je trošiti reči na njih. Međutim, mislim da je cela stvar u vezi tog tendera pogrešno postavljena u startu.
Zašto jedan operator??
Zašto ne u startu 3 nova operatora?
Kad vlada za neku godinu reši da ubaci još nekog u igru biće već kasno, prethodnici će imati izgrađenu mrežu i novom neće biti lako da se probije. Uostalom, zato danas i trpimo ovo što trpimo od strane SBB-a!

Bojana

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni ovo sto radi a kamo li fiksnu telefoniju. Oni se ponasaju kao vodoinstalater koji je jedini u nekom malom gradicu. Svedoci smo kako su se ponasali ovih dana. Oni su hteli da nas nauce kako se zali iako im niko za to nije dao mandat. Iskljucili su kanala po sopstvenom nahodjenju. Posebna je prica sta rade u Leskovcu zadnje dve nedelje. Jednostavno su iskljucili lokalne televizije jer naprasno su odlucili da im te televizije placaju po oko 500E. To je (izvinite na izrazu) bezobrazluk. Ako imaju oko 498.000 korisnika i svakog meseca svakome naplate po najmanje 8E, lako dolazimo do njihovog mesecnog prihoda od nesto manje od 4 miliona evra. Ako Leskovac ima sest televizija po 500e dolazimo do cifre, koja ce spasiti SBB, od 3000e. A sada vi vidite dokle ide njihov bezobrazluk. Pri sklapanju ugovora obecavaju brda i doline a kad im udjes u masinu, cuvaj se dobro. Izvinjavam se na opsirnosti ali ova nervoza koju nam SBB zadnjih dana stvara (za 8e mesecno) ne moze da se opise s par reci.

z

pre 14 godina

SBB ne moze ozbiljno konkurisati za fiksnu telefoniju kada se uzmu u obzir brojni kvarovi zbog kojih cesto imaju prekide signala. Zamislite da vam svakih par dana ne radi telefon ili da negde u gradu nestane struje a vama zato opet ne radi telefon. Medjutim granica od milion korisnika nema smisla ako se zele privuci i neki inostrani operateri koji nemaju nijednog korisnika. U tom slucaju Telenor ne bi imao konkurenciju na tenderu i tender ne bi mogao da bude sproveden.

Pravda za SBB

pre 14 godina

Imam ugovor sa telenorom vec 2 godine i mogu vam reci da se nista za te 2 godne nije promenilo. Tacnije promenilo se, dobio sam vise besplatnih minuta po istoj ceni. A cena je sve vremem ostala ista iako je EURO otisao sa 75 na 95, iako je uveden porez na mobilnu telefoniju. Zaista sam prezadovoljan i dajem podrsku telenoru.

A sto se SBB-a tice, bezobrazluku nema krja. Cena se menja svaka 2, 3 meseca i to sve po 10-20% pa kada pogledate na kraju za tri godine je otisla 300%. Bezobrazluk. Kanali se menjaju, ukidaju, gase. Razmisljao sam da ugradim antenu u zgradi, ali koristim i njuihov internet, pa sam kao takav ucenjen da moram placati i televiziju.

Bruka, jedva cekam da telenor dobije ovaj tender pa da i oni ponude kablovsku televiziju i internet uz fiksnu telefoniju da se otarasim svakodnevnog nerviranja zbog SBB-a...

Dace Bog malo pravde i u Srbiji...

partibrejker

pre 14 godina

Sa SBB-om sam samo jednom imala problem: kada su, misleći (!) da račun nije plaćen, isekli kablovsku dok sam ja, iza zida udaljenog 1.5 m gledala TV.
Mislim, fizički isekli, kao nožem, recimo, a misleći da nije plaćen (a jeste) jer ja ni opomenu nisam dobila, a niko se nije "setio" da zazvoni na vrata i da traži račun...
Generalno nisam imala problema sa njihovom uslugom (o ceni ne bih), ali ovo me je za sva vremena opredelilo za ma koga drugog...

Mirko

pre 14 godina

Kao dugogodišnjeg izmaltretiranog i napaćenog korisnika SBB-a, ova vest me zaista oraspoložila.:) SBB je za poslednjih pola decenije svojom arogantnošću prema korisnicima pokazao da nije dorastao poslu kablovkog distributera. A oni bi još i fixnu telefoniju! Ovo mi je ogromna satisfakcija zbog svih njihovih laži i obmana, neažurnosti, nestručnosti i bahatosti tehničke podrške, desetostrukog povećanja pretplate od 2003. pa naovamo... A posebna priča je ovo PROTIVPRAVNO četvorodnevno isključenje pojedinih Tv-stanica, uz takođe drske izjave kako nam računi za ovaj mesec neće zbog toga biti umanjeni. Ali ima Boga!

surfer +

pre 14 godina

Sva sreca pa bar neko razmislja.
Dovoljno je bilo pogledati ugovore koje SBB nudi svojim korisnicima da se vidi o kakvoj se firmi radi, a kamo li pozvati korisnicki centar.
Na zalost oni vec imaju jedan monopol i njega isto treba razbiti.
Ali dok god je Telekom u drzavnim rukama (citaj: generator para politickih stranaka), dotle nam nema buducnosti u najjacoj industriji u svetu.

Dandy

pre 14 godina

Svi znamo kako se SBB probio na trziste, a takodje je dobro poznato iole upucenijim ljudima da nije bilo Sorosa ova kompanija nikada ne bi ovako procvetala. Podrska Telenoru definitivno.

Nikola

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora, i zadovoljan sam uslugom, ali sam takodje i korisnik SBB-a, imam internet i D3 kablovsku i bas bi mi odgovaralo da Sbb dobije licencu za fixnu telefoniju :)
Jer bih kao stari korisnik imao mnoge pogodnosti kako sam cuo, u nekim planovima Sbb-a

Vuk

pre 14 godina

Zahvaljujem što je SBB izbačen iz ovog profesionalnog posla jer su do korisnika dolazili podmićivanjem predstavnika stanara po zgradama i ružnim razapinjanjem kablova po krovovima, na štetu PTT Srbija i građana. Bezobrazluk ne može trajati doveka. Zbogom prevaranti i marš iz moje zgrade u bloku 29 !

Amos

pre 14 godina

Vrlo dobro, odlicno!
Sto vise normalnih firmi u Srbiji to bolje...
Telenoru hvala i za ono sto je do sad uradio sa mobilnim trzistem, kao i VIPu.

A SBB nek se i dalje dogovara - tebi vozdovac, meni palilula, tebi altina...

Amos

pre 14 godina

Vrlo dobro, odlicno!
Sto vise normalnih firmi u Srbiji to bolje...
Telenoru hvala i za ono sto je do sad uradio sa mobilnim trzistem, kao i VIPu.

A SBB nek se i dalje dogovara - tebi vozdovac, meni palilula, tebi altina...

Vuk

pre 14 godina

Zahvaljujem što je SBB izbačen iz ovog profesionalnog posla jer su do korisnika dolazili podmićivanjem predstavnika stanara po zgradama i ružnim razapinjanjem kablova po krovovima, na štetu PTT Srbija i građana. Bezobrazluk ne može trajati doveka. Zbogom prevaranti i marš iz moje zgrade u bloku 29 !

Mirko

pre 14 godina

Kao dugogodišnjeg izmaltretiranog i napaćenog korisnika SBB-a, ova vest me zaista oraspoložila.:) SBB je za poslednjih pola decenije svojom arogantnošću prema korisnicima pokazao da nije dorastao poslu kablovkog distributera. A oni bi još i fixnu telefoniju! Ovo mi je ogromna satisfakcija zbog svih njihovih laži i obmana, neažurnosti, nestručnosti i bahatosti tehničke podrške, desetostrukog povećanja pretplate od 2003. pa naovamo... A posebna priča je ovo PROTIVPRAVNO četvorodnevno isključenje pojedinih Tv-stanica, uz takođe drske izjave kako nam računi za ovaj mesec neće zbog toga biti umanjeni. Ali ima Boga!

Dandy

pre 14 godina

Svi znamo kako se SBB probio na trziste, a takodje je dobro poznato iole upucenijim ljudima da nije bilo Sorosa ova kompanija nikada ne bi ovako procvetala. Podrska Telenoru definitivno.

surfer +

pre 14 godina

Sva sreca pa bar neko razmislja.
Dovoljno je bilo pogledati ugovore koje SBB nudi svojim korisnicima da se vidi o kakvoj se firmi radi, a kamo li pozvati korisnicki centar.
Na zalost oni vec imaju jedan monopol i njega isto treba razbiti.
Ali dok god je Telekom u drzavnim rukama (citaj: generator para politickih stranaka), dotle nam nema buducnosti u najjacoj industriji u svetu.

bugzy

pre 14 godina

Ovde svima promiče jedan bezobrazluk, a to je da novi operater može da zakupi mrežu Telekoma po tržišnim cenama! Kojim tržišnim cenama kada nema tržišta i, još bitnije, to nije Telekomova mreža! Tu mrežu su gradili samo korisnici i država mora da oduzme mrežu Telekomu i da napravi javno preduzeće koje će iznajmljivati tu mrežu svim zainteresovanim korisnicima, kao što je uradila sa ekektrodistributivnom mrežom!

Vladan Jova

pre 14 godina

Kao čovek koji je veoma upućen telekomunikacije vidim dosta antiprotivnih protiv SBB koji zaboravljaju jednu veoma bitnu činjenicu zašto je SBB u startu izbačen iz posla a to je činjenica da je SBB domaća kompanija gde je veoma teško dobiti proviziju za zaključen posao, a ovo mi naročito bode oči kada se ima u vidu da donja cena za dobijanje tendera nije postavljena. Zašto? Pa biće to pregovori ispod žita za uplatu provizije od 10% na račun na nekom od egzotičnih ostrva. Što se tiče SBB-a, znam da imaju veoma razgranatu mrežu optičkih kablova koja bi odmah po dobijanju tendera omogućili uvođenje AP telefonije koja je u svetu veoma jeftina. Primera radi kada me moj prijatelj iz Štutgarta zove iz Internet kafea preko AP telefonije jedan minut razgovora sa Srbijom je 10 eurocenti, a lokal besplatan u okviru kartice ili pretplate koja iznosi nekoliko evra. Ali to nekome ne odgovara u Srbiji. Pričaju o paketu u vrednosti od 25 EUR? Da li to država nekome unapred garantuje cene? A nezadovoljnih radom SBB-a će uvek biti. Naprotiv ja sam veoma zadovoljan njihovom uslugom, a ljubomora zbog nečijeg uspeha našem narodu nije strana. Koliko sam načuo plan SBB-a je bio da u okviru AP telefonije pretplata za lokalne razgovore bude oko 300-350 dinara zašta bi mogli non stop u okvuru meseca da držite otovrenu vezu i da razgovorate, ali izgleda da nama i to ne valja. Izgleda da nama ništa ne valja???

T.

pre 14 godina

A sto samo jedna licenca? Zasto ne 10 ili 20 licenci? Koje to tehnolosko ogranicenje sprecava da postoji vise od 2 operatera? Nisu to TV frekvence pa da ih ima ogranicemo mnogo.

Pravda za SBB

pre 14 godina

Imam ugovor sa telenorom vec 2 godine i mogu vam reci da se nista za te 2 godne nije promenilo. Tacnije promenilo se, dobio sam vise besplatnih minuta po istoj ceni. A cena je sve vremem ostala ista iako je EURO otisao sa 75 na 95, iako je uveden porez na mobilnu telefoniju. Zaista sam prezadovoljan i dajem podrsku telenoru.

A sto se SBB-a tice, bezobrazluku nema krja. Cena se menja svaka 2, 3 meseca i to sve po 10-20% pa kada pogledate na kraju za tri godine je otisla 300%. Bezobrazluk. Kanali se menjaju, ukidaju, gase. Razmisljao sam da ugradim antenu u zgradi, ali koristim i njuihov internet, pa sam kao takav ucenjen da moram placati i televiziju.

Bruka, jedva cekam da telenor dobije ovaj tender pa da i oni ponude kablovsku televiziju i internet uz fiksnu telefoniju da se otarasim svakodnevnog nerviranja zbog SBB-a...

Dace Bog malo pravde i u Srbiji...

Bojana

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni ovo sto radi a kamo li fiksnu telefoniju. Oni se ponasaju kao vodoinstalater koji je jedini u nekom malom gradicu. Svedoci smo kako su se ponasali ovih dana. Oni su hteli da nas nauce kako se zali iako im niko za to nije dao mandat. Iskljucili su kanala po sopstvenom nahodjenju. Posebna je prica sta rade u Leskovcu zadnje dve nedelje. Jednostavno su iskljucili lokalne televizije jer naprasno su odlucili da im te televizije placaju po oko 500E. To je (izvinite na izrazu) bezobrazluk. Ako imaju oko 498.000 korisnika i svakog meseca svakome naplate po najmanje 8E, lako dolazimo do njihovog mesecnog prihoda od nesto manje od 4 miliona evra. Ako Leskovac ima sest televizija po 500e dolazimo do cifre, koja ce spasiti SBB, od 3000e. A sada vi vidite dokle ide njihov bezobrazluk. Pri sklapanju ugovora obecavaju brda i doline a kad im udjes u masinu, cuvaj se dobro. Izvinjavam se na opsirnosti ali ova nervoza koju nam SBB zadnjih dana stvara (za 8e mesecno) ne moze da se opise s par reci.

MIlan

pre 14 godina

A kada ce naterati SBB da postuje Zakon o potrosacima i ne ucenjuje ljude koriscenje jedne usluge (internet) drugom (KTV)?

Ovo postaje jos izrazenije sada kada dizu cene svako 6 meseci (zadnje poskupljenje u maju, sa 500 na 609din, sada na 765!). To znaci 50% u 6 meseci, alal vera.

Sa Telenorom imam ugovor zadnje 3 godine, manje su losi, daleko od sjajnog, ali bar nisu bahati. Dalje, ako mi se ne svidja Telenor uzecu MTS ili VIP, ali ako mi se ne svidja SBB uzecu ... loga antenu :(

SBB je jedan od najodvratnijih primera monopola u nasoj zemlji, pored cuvenog Lelekoma.

Ivan

pre 14 godina

Slažem su u potpunosti sa eliminacijom SBB-a, nepotrebno je trošiti reči na njih. Međutim, mislim da je cela stvar u vezi tog tendera pogrešno postavljena u startu.
Zašto jedan operator??
Zašto ne u startu 3 nova operatora?
Kad vlada za neku godinu reši da ubaci još nekog u igru biće već kasno, prethodnici će imati izgrađenu mrežu i novom neće biti lako da se probije. Uostalom, zato danas i trpimo ovo što trpimo od strane SBB-a!

wow

pre 14 godina

Da malo pojasnimo stvar,svako ko je nezadovoljan uslugom SBB-a moze za 10 minuta da raskine ugovor i oslobodi se placanja.Ocigledno ste zaboravili extra sramnu pretplatu rts-u u okviru koje doduse mozemo pogledati veoma interesantne emisije tipa 24 sata svadba,jubilarno milionito repriziranje boljeg zivota itd...

Вуја

pre 14 godina

Нисам знао да има толико огорчених људи на сбб, зар је толико лош оператер ,а да се не лажемо није њих рател избацио због тога што они немају тих милион корисника ,него их избацио зато што су упропастили телеком ,дигли су интернет на 4 мегабита ,за исте паре ,јефитније је код сбб 4 мегабита ,него код телекома 1 мегабит,и ту је настао проблем,а није ми јасно како само ова два оператера да су у игри,и докле више намештање тих тендера,сетите се како је вип добијо тендер,одустао је од трке за куповину мобтела ,а а зато су му обећали да ће 100% да добије трећу лиценцу за мобилног оператера,треба лепо све заинтересоване да позову ,па ко да највишу понуду,али ово је србије ,и докле имамо такве политичаре ,тако ће да нам буде ,све за паре раде

Nikola

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora, i zadovoljan sam uslugom, ali sam takodje i korisnik SBB-a, imam internet i D3 kablovsku i bas bi mi odgovaralo da Sbb dobije licencu za fixnu telefoniju :)
Jer bih kao stari korisnik imao mnoge pogodnosti kako sam cuo, u nekim planovima Sbb-a

sandinista

pre 14 godina

Odlicno, iako sam zadovoljan SBB internet uslugom, kao kablovski operater su zreli za teske novcane penale.

Prosto covek da vrati veru u kosmicku pravdu :))

Beograđanin

pre 14 godina

...ali će se tržištu ponuditi takozvani "triple-play" paketi telekomunikacionih usluga koje obuhvataju mobilnu i fiksnu telefoniju i Internet, objasnila je Matićeva.

Kao neko iz struke, tvrdim da "triple play" podrazumeva uslugu koja objedinjava prenos glasa, TV slike (npr. IPTV) i pristup Internetu. A iz navedene izjave (na temu koja baš i nije usko stručna) se vidi koliko je resorna ministarka kompetentna...

Neshman

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora i sa njihovom uslugom sam prezadovoljan (dva postpejd broja, jedna prastari pri pejd koji je ostao još od Mobtela kao i bežični internet).
Korisnik sam i SBB-a (u Mladenovcu) i o njihovoj usluzi mi vaspitanje ne dozvoljava da se na pravi način izrazim.
Ovo što SBB radi je klasičan monopol i nama korisnicima je potrebna konkurencija u kablovskim operaterima u svakom gradu, u svakom delu grada, u svakoj ulici. Ja sam zbog toga što mi neko treći, u čiji zdrav razum iskreno sumnjam, odlučuje koje ću i kada programe gledati rešio da pazarim satelitsku antenu sve kako bih izbegao medijski mrak koji mi drugi nameću.
Što se tiče Telekoma, podrazumeva se da imam telefon ali nemam ni identifikaciju jer sam dvojnik, a o danas i privatno i poslovno nužnom ADSL nesmem ni da pomislim. Tražio sam razdvajanje a oni me pitaju zašto želim razdvajanje!!! Ej!!! Zbog toga ću biti među prvima koji će oberučke prihvatiti novog fiksnog opratera a ako to još bude i Telenor verujte biću PRVI

Nenad

pre 14 godina

Uslovi za dostavljanje ponude na tenderu su prihod od 500 miliona evra, i barem milion korisnika. Čestitam na eliminaciji SBB - SurovogBalkanskogBandita, čija tehnička podrška se ponaša bahato i neprijatno, smatrajući da im se kao firmi bez prave konkurencije može. E pa ne može. A što se tiče toga da se otvara licenca za samo jednog novog fiksnog operatera, a ne tri ili više, u Americi imate Verizon i CamCast i to je to. 2 koji se toliko kolju međusobno, da kada su jedni došli da nam u kvartu naprave promotivnu žurku na bazenu i dele besplatno hot dog, drugi su došli da dele sladoled za dezert. To je borba za svaku zgradu, kako promotivna tako i cenama paketa.

partibrejker

pre 14 godina

Sa SBB-om sam samo jednom imala problem: kada su, misleći (!) da račun nije plaćen, isekli kablovsku dok sam ja, iza zida udaljenog 1.5 m gledala TV.
Mislim, fizički isekli, kao nožem, recimo, a misleći da nije plaćen (a jeste) jer ja ni opomenu nisam dobila, a niko se nije "setio" da zazvoni na vrata i da traži račun...
Generalno nisam imala problema sa njihovom uslugom (o ceni ne bih), ali ovo me je za sva vremena opredelilo za ma koga drugog...

ivan

pre 14 godina

SBB vec nedelju dana u Leskovcu ne emituje nijednu lokalnu televiziju jer ih ucenjuje sa 600 evra mesecno da bi ih emitovali. Zato imamo jedno 40 potpuno besmislenih kanala, slika je sve loshija, call centar postoji samo na papiru. Oni ovde nemaju konkurenciju i onda nemate koga drugog ni da angazujete. Svakog meseca podizu cenu pretplate, od NG ce biti 1000 dinara. Drago mi je da ih nema na spisku za fisknu jer je dovoljno sto nas maltretiraju EPS, RTS,Telekom i ostali monopolisti, ne treba nam josh jedan takav.UAAA SBB!

Aleksandar

pre 14 godina

Super je to sto se desilo SBB-u.
Zamislite, godinu dana zvanja, pisanja po forumu da im ne valjaju kanali, da im trepere neke linije po pojedinim kanalima, probija zvuka na nekim drugim, a oni se i posle godinu dana nisu ista uradili povodom toga.
Stalno vam se uvaljuju u stan/kucu, jer smatraju da je, po obicaju uvek nesto do korisnika, jer njihovi kablovi koji setaju od zgrade do zgrade, jednostavno su savrseni. Da niko nije nivelisao zvuk. Prebacis na jedan kanal, a on duplo tisi od prethodnog.
Kao sto rekoh mi za svo to njihovo ne popravljanje i dalje placamo punu cenu odrzavanja.

Sramota!

Marko

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni da konkurise za mesto fiksnog operatera jer su strasno ne kvalitetni, ne profesionalni i preskupi, mogu samo da zamislim kakve bi im bile telefonske usluge !

Pera

pre 14 godina

U ovoj vesti su zastrasujuce dve stvari:
1. da se drzava direktno mesa, potpuno obesmisljavajuce trzisne principe. Ko je drzavi dao za pravo da odredjuje pogodne i nepogodne kompanije? Njen zadatak je samo da regulise trziste i zastiti potrosace. Treba da se zapitamo da li se ti postize time sto nije navela donju granicu za cenu a jeste broj korisnika. Kako je time zastitila sebe i korsnike?
2. strasno je da gradjani ne uvidjaju prevaru, nego navijaju za jednu ili drugu kompaniju. Izgleda da nas moze svako da prevede zedne preko vode kako hoce i kad hoce. Nije ni cudno sto smo siromasni.

Milan

pre 14 godina

Nije bitno ko je zadovoljan SBB-om ili ne. Ima i ljudi koji su nezadovoljni Telekomom, pa se opet isti forskira na sve moguće načine. A još više ljudi je nezadovoljno ovom kvazi-državom, pa niko nije pomislio da je ukine.
Problem je što država (sada je već očigledno) sistematski ograničava SBB - kada su prvi put pre dve godine zatražili licencu za telefoniju krenula je užasna medijska hajka, ministri su izjavljivali kako nije dobro da dobiju licencu jer će zbog toga propasti Telekom i sl. Sada se postavljaju uslovi za koje se unapred zna da SBB ne može da ispuni, a već je bilo izjava državnih službenika kako misle da nije dobro da SBB dobije licencu... Nije stvar u tome da li je neko nezadovoljan SBB-om pa sada likuje, nego je stvar principa. Kako možete da podržavate nameštene tendere???
Setite se dodela nacionalnih TV frekfencija - dat je neki rok za uspostavljanje programa, dozvole su dobile i neke televizije koje u tom trenutku nisu imale ni studio, dok su neke druge, nepodobne, gurnute u drugi plan. A sada se postavlja kao uslov da neko ima 1000000 korisnika.

krisnik Sbb

pre 14 godina

Mozda zvuci malo mazohisticki ,ali ja kao korisnik usluga SBB-a,navijam da budu izbaceni.
Nezasluzuju da uopste postoje a kamoli da se sire.
Treba pitati njihovog direktora Solaka ili tako nesto(inace obozavaoca lika i dela magistra ILICA)ko ga je naucio da ima tako neproduktivan odnos prema svojoj zemlji a pogotovu korisnicima.

kamikaza

pre 14 godina

...a sto ne bi i telenor i SBB dobili licencu za fiksnu telefoniju, i onda krece prava trzisna utakmica. Vise pretplatnika ce imati onaj koji ponudi bolje uslove i nizu cenu!!!

Voja

pre 14 godina

Moje iskustvo sa SBB je takvo da bi im oduzeo i licencu (ili sta god vec da imaju) za kablovsku televiziju.

navodno su me prikljucili na kablovsku u maju 2003. ispostavilo se da signala nema, pa ce kao da poprave i bice sve u redu. vreme je prolazilo signala nije bilo, ali onda odjednom (posle recimo godinu dana) pocnu da stizu racuni. reklamirate oni se izvine. prodje neko vreme onda opet pocnu da stizu racuni. odem kod njih i trazim da mi napismeno daju da samnom nemaju nista. dobijem papir sve sa zavodnim brojem itd. Prodje opet neko vreme, opet pocnu racuni da stizu. Nazovem ih, obajsnim sta se sve desavalo, ispsotavi se da oni onaj svoj dopis nemaju. Opet prodje neko vreme, onda stigne opomena od neke firme koja kao sad u njihovo ime hoce od mene da naplati tri mesecne prepalte koje dugujem za tri meseca spocetka 2006.
Onda sam kontaktirao trzisnu inspekciju i republicku telekomunikacionu agenciju, od kojih sam cuo da nisam jedini. cak sta vise. Kompletnu dokumntaciju koju sam imao poslao sam SBB-u ali i kopiju svega u republicku telekomanikacionu agenciju.
Nakon dve nedelje (dve nedelje nakon slanja pisma - i jedno 6 godina od kada su me povremeno utuzivali da im neplacam ono sto nemam) stigao je odgovor od SBB-a da su proverili i da vide da ja NISAM NJIHOV PRETPLATNIK i da se izvinjavaju zbog neprijatnosti.
Znaci tek kad sam zapretio tuzbom, sjahali su mi sa ledja.
Medjutim poucen iskustvom, svu dokumentaciju i dalje cuvam, a svima koji me pitaju za SBB kazem im sve najgore, jer moje iskustvo sa njima je takvo.

O tome da je neka firma nasa samo sto u imenu ima pridev Srpsko (pa i to na engleskom) nemam komentara.

djolaja

pre 14 godina

imam sbb za kablovksog operatera. majko moja! ! ! da sam malo ludji, pokrenuo bih tuzbu protiv njih. toliko bahatosti, toliko bezobrazluka, pa to je neverovatno. samo da ne dobiju.

Александар

pre 14 godina

Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.

my name is..

pre 14 godina

Kao sto rekoh ranije,bolje da ostanem dvojnik nego da mi sbb bude drugi izbor,zasto pa neznam odakle da pocnem..pohlepni,neobrazovani,bezobrazni..stvarno se nadam da su odustali bio bi to praznik..

Ivan

pre 14 godina

Po mom misljenju, SBB je sinonim za bezobrazluk i jedna od najomrazenijih firmi generalno medju ljudima. Koliko puta su me iziritirali svojim osionim ponasanjem i promenama u programskoj semi, ne mogu ni da nabrojim. Ne verujem da je organizacija kod njih toliko losa, vec cinjenica da su svesni da po mnogim zgradama neme mogucnosti da se zamane nekim drugim operaterom i to svesno zloupotrebljavaju. Kao sto rece neko, vrhunac je ukidanje kanala Travel channel, inace lokalizovanog na srpski, a kao "pocasna" zamena, stigao je Travel and Living, sve sa reality show programom sa kepecima, a reportaza o putovanjima ni u tragovima. I to je zamena? I jos je objavljena na SBB info kanalu kao vrhunski potez, gde smo mi gledaoci prosto pocasceni. To je jedno osiono ponasanje, gde su u SBB-u vise nego svesni da ta 2 kanala nemeju nikakve veze, osim reci "Travel" u nazivu. Ali sta njih briga, kad znaju da je kod mene u zgradi mogucnost ili oni ili antena.

smera

pre 14 godina

Zamislite samo, kako SBB opticki kabll precnika 50mm vuče preko krovova zgrada. Pa ga privežu za trolu, onako usput...
Ja ne živim u Bgdu, ali odlično znam kakav su haos napravili prilikom razvlačenja kablova po centru.
Tako se isto ponasao Kopernikus u mom gradu. Samo zbog tog haosa nikako nisam hteo da koristim ovog operatera. Ali imao sam opciju.

Marko

pre 14 godina

SBB je suvise neozbiljna firma sa nestrucnim kadrom i zato ce propasti u roku od 5 godina kada budemo imali digitalnu TV, internet i telefon sve preko jednog kabla-telefonskog operatera, Telekoma i ovog drugog koji ce doci.

Dragan

pre 14 godina

Ne znam kako su u tenderu definisali korisnika, ali ovo mi malo liči na poređenje baba i žaba...

Telenora verovatno kao korisnika prikazuje svakoga ko ima njihovu SIM karticu i aktivno je koristi

Sa druge strane, kada kompanija SBB zaključuje ugovor sa nekom osobom , korisnik usluga je najčešće višečlana porodica koja prati kablovsku TV ili koristi kablovski internet.

Igor

pre 14 godina

"Prema saznanjima Danasa, jedan od razloga za postavljanje tako visokog praga koji učesnici moraju da ispune jeste strah da domaći operater ne bi imao dovoljno novca da uloži u razvoj nove fiksne mreže..."

Ha ha ha a Telekom se, vidimo, ubi od od uvodjenja novih tehnologija

Maja ili Nemojte molim Vas jos jednog "postenog" operatera fiksne telefonije!!

pre 14 godina

O tome koliko je Telekom posten operater evo jos jednog podatka. Ambasade su od Telekoma dobile "broj za besplatan poziv" za zakazivanje termina za vize. Ali znate sta? Taj poziv je besplatan samo ukoliko ne dobijete ambasadu! Ako je dobijete i zakažu vam razgovor Telekom to naplacuje kao Viza uslugu po ceni od 25o dinara!!!!
Umalo se nisam slogirala kad su mi objasnili! Sracunajte koliko ljudi je godinama zvalo ambasade na "besplatan broj" pomnozite sa 25o dinara (koliko ne bi mogao da kosta ni jedan regularan poziv pa da je iz Vranja ili Sombora) pa da vidimo koliko su nas pokrali..! Sigurno su sad u dubokoj depresiji od kako su nam ukinuli vize. Ali ne brinem se za njih. Nacice jos jedan nacin da nas potkradu na sitno ovakvim "besplatnim" uslugama...

I jos nesto. Nije pitanje para. Pitanje je principa. To se kod nas a i na zapadu zove "dovodjenje korisnika u zabludu". Za to bi morali da odgovaraju!

Damir

pre 14 godina

Ma kakav SBB. Pa dovoljno je da izadjete na ulicu i vidite kako preko krovova sa zgrade na zgradu idu kablovi. Nije ni cudno zasto je i kvalitet usluge koji pruzaju,tako los. Sta bi to sa njima bilo bolje i povoljnije? Nagrabusili smo ga ako oni na neku foru dobiju na tenderu! Srednji vek!

Goran

pre 14 godina

Nisam korisnik Telenora, ali jasam SBB-a samo iz jednog razloga - nema konkurencije, nemam izbora. Postavili su se u zgradi i rade bukvalno sta hoce jer znaju koliko je komplikovano promeniti kablovskog operatera i napraviti dogovor sa svim stanarima. Na svaku zamerku u korisnickom servisu su ranije odgovarali u stilu "sta se nudi, to ti je", a sad su se kao profinili, pa daju neodredjeno - formalno - ljubazne odgovore. Na primer, na pitanje: "Da li cete i kada vratiti Travel channel?", odgovor je: "Zao nam je sto Vam se ne dopadaju promene u ponudi". Ama ljudi, pitao sam "Da li cete i kada vratiti Travel channel?" Nema odgovora! Samo cekam kad ce ukinuti i B92. To je firma koja uopste ne osluskuje korisnika zato sto zna da uglavnom nema jednostavne mogucnosti da se promene nekim drugim. Sta njih briga sto ja ne zelim da gledam Travel and Living, vec Travel channel. Da li ce mi umanjiti cenuu jer sam uskracen za omiljeni kanal. Oooooo, za to ih tek briga mnogo.

Dragan

pre 14 godina

Citajuci komentare onih koji su pretplatnici SBB-a mogu samo da zakljucim da je tekst boks za komentare previse mali da bih u njemu opisao "moj" PTT-KDS koji je 20 godina iza SBB-a po obimu, kvalitetu i strukturi programske ponude, kvalitetu signala, komunikaciji sa korisnicima, odnosu obim i kvalitet ponude / cena, primeni DVB (a uskoro i HDTV) tehnologije, itd. Mozda SBB signal distribuira sa bandere na banderu, ali za korisnika to treba da bude apsolutno nebitno. Njega treba da interesuje kvalitet onoga sto prima bez obzira da li to stize podzemno, nadzemno, kroz naftovod, vodovodnu mrezu ili bezzicnim putem. Sto se tice ucesca SBB-a na konkursu verovatno je tacno da nema milion kablovskih pretplacnika, ali Telenor nema ni jednog! Kako neko moze da racuna njihove mobilne pretplatnike osim ako nije ubedjen da Telenor namerava da signal fiksne telefonije distribuira preko mobilne mreze?! O kakvoj se onda fiksnoj telefoniji radi?

korisnik sbb-a

pre 14 godina

Ne korist usluge Telenora, ali koristim SBB i vidim da nisam usamljen u prigovorima na rad SBB u pogledu kablovske televizije, pa se nadam da će im ova vest i svi ovi javni komentari biti makar malo upozorenje, jer lični prigovori do sada nisu imali nikakvog efekta. Znači: cena osnovne ponude koja ne podržava kvalitet pruženih usluga, broj kanala i sadržaj kanala u osnovnoj ponudi, kvalitet slike, učestali prekidi signali, parcijalno ukidanje pojednih emisija, a u poslednjim danima i potpuno ukidanje određenih programa, neljubaznost i nestručnost zaposlenih, na pisane primedbe odgovaraju demagoški... Na kraju opet ću na pijacu po logu i 20 metara kabla pa na krov. Izuzetak od napisanog je kablovski internet.

Petar

pre 14 godina

Ne znam otkud u komentari ovakvi hvalospevi Telenoru, kompaniji koja trenutno naplacuje iskljucivo imidz, a ne uslugu. Nista losiji nisu ni Telekom ni VIP, a neuporedivo su jeftiniji, a moram reci i usluzniji.
S druge strane, SBB place cenu svog bezobrazluka srbijanskog tipa, olicenog u pasivnosti i gramizivosti - do pre godinu dana se kablovski TV/net mogao uvesti samo po cenama suvise visokim za prosecne gradjane, bio nedostupan na mnogim lokacijama, a o korisnickom servisu i znanju/eventualnoj ljubaznosti zaposlenih da i ne govorimo... Da su videli dalje od nosa, sada bi imali milion ugovora i mogli da ucestvuju u ovom veoma lukrativnom biznisu. Ovako, mogu samo da se zgrazaju nad postavljenim limitom...

Aleksandar Stefanovic

pre 14 godina

Smatram da SBB Uopste ne zasluzuje da dobije ovaj posao.Ja sam korisnik njihove kablovske televizije u Kostolcu i njihova usluga je katastrofal
no losa.Mrezu ne zele da sire,da ceo grad dobije signal.Cim pada kisa,sneg,nema signala.Nemamo internet,stalno je bar jedan program bez signala.....Kakva bi tek bila njihova fiksna telefonija.Njima su samo veci gradovi vazni.

Internet

pre 14 godina

Trenutno placam 1390 dinara 4mb flat internet, nema jeftinijeg u srbiji, koliko znam toliko je 1mbs kod telekoma. Nisam imao nikakvih problema sa SBBom, ne predstavlja mi problem ni ovo sto je par kanala iskljuceno zbog 3 dana zalosti. Znam samo da bi mi racun za telefon sigurno bio manji da su oni dobili.

demi

pre 14 godina

Odakle pravo RATEL-u da procenjuje ko je to dobar, a ko je to los operater? Ako to Ratel radi i ako Ratel odredjuje i cene usluga, pa sta je onda uloga trzista? Vi cete da mi kazete cije usluge cu da koristim? Gde je ona gospodja iz komisije za zastitu konkurencije, zasto ona prima platu? Znaci i SBB i Telenor, pa da mi potrosaci odlucujemo cije usluge cemo kupovati i jos 10 operatera. Vrhunac je ovo, ocekujemo da oni budu lojalna konkurencija??? A sta ako ne budu? Kakva je to konkurencija kada imate 2 operatera? Od ovoga nema nista, ovo je samo predstava za narodne mase, pljacka se nastavlja.

relja

pre 14 godina

Ljudi ukucajte na :sbb ebrd investment fond na vasem pretrazivacu.Da vidite ko nam je stao na vrat...Ne odustaju oni tako lako od plena!!A sto se tice ocene za kvalitet ,cenovnu politiku i bahato ,drsko ponasanje SBB a ciji sam korisnik od prvog dana ,moja jedina i konacna je :CRVENI KARTON!

z

pre 14 godina

SBB ne moze ozbiljno konkurisati za fiksnu telefoniju kada se uzmu u obzir brojni kvarovi zbog kojih cesto imaju prekide signala. Zamislite da vam svakih par dana ne radi telefon ili da negde u gradu nestane struje a vama zato opet ne radi telefon. Medjutim granica od milion korisnika nema smisla ako se zele privuci i neki inostrani operateri koji nemaju nijednog korisnika. U tom slucaju Telenor ne bi imao konkurenciju na tenderu i tender ne bi mogao da bude sproveden.

Nemanja

pre 14 godina

Do pre koji dan sam navijao upravo za SBB - ali nakon ove sramne cenzure regionalnih kanala prethodnih dana počinjene na mig nekoga iz državnih struktura - ne pada mi na pamet da njih podržavam.

Jedva čekam da se skinem sa telekoma - koji mi za ništa(ne više od 2-3 sata prema BiH i lokalu) naplati i po 30 evra - iznos za koji se dobija flat telefoniranje u mnogim normalnim državama.

Ali sigurno ne bih prešao na SBB. Zašto - ako je pokazao da je spreman da na nezvanični zahtjev i bez ikakvih zakonskih osnova cenzuriše regionalne kanale (HRT, OBN, RTCG) - kako znam da sutra nekome iz državnih struktura neće odobriti da me bez naloga prisluškuje, isključiti mi tel, obustaviti pozive prema nekoj državi ili bilo šta slično. Mislim - nemam garancije da to neće raditi ni drugi - ali je SBB već pokazao da će to raditi - dok za druge ipak mogu da se nadam da možda i neće...

Nesha

pre 14 godina

SBB godinama ne moze da obezbedi kablovsku TV i internet u blokovima (Novi Beograd). Godinama im zovemo i stalno dobijamo odgovor "Nemamo tehnickih mogucnosti". A taj deo Novog Beograda postaje drugi centar, veoma poularna lokacija a oni nemaju tehnickih mogucnosti da dovuku svoju infrastrukturu. Pa kako im dati da budu novi fiksni operateri?

Miki

pre 14 godina

Malo objasnjenje za neupucene: SBB vec nekoliko godina nije srpska firma,a u vecinskom vlasnistvu je fond kojim upravlja nama poznati George Soros’s Southeast Europe Equity Fund (SEEF), To svako moze da proveri na internetu,i to je inace poznata cinjenica.

lošmi

pre 14 godina

Izgleda da niko ne čita šta piše u članku, operater će fiksnu mrežu moći da postavi bežično... o kakvoj fiksnoj liniji mi pričamo, SBB je krš ali Telenor definitivno neće ulagati u infrastrukturu već će koristiti postojeću...ništa od napretka, a zlatna koka ostaje neprikosnovena...

bozicko

pre 14 godina

Kao sto jedan komentator rece, zasto je naslo vezan za SBB a ne za rasoisivanje tendera, ali da krenemo redom...
Zivim u NS-u, gradu koji placa najsuplju pretplatu u drzavi za TV...Naime dok sam bio podstanar, hteo sam da promenim operatera kablovske (SBB) jer su bili katastrofa, ali posto gazdu zanimaju samo placeni racuni, po mogucstvu da ne stanujem u stanu i da samo placam racune, nisam nista uspeo da uradim. Ozenih se, kupih stan, i dodje pitanje izbora novog operatera kablovske...Nazovem KDS postu, kazu nismo nadlezni za taj grad, nazovem SBB kazu nemamo instalacije u vasoj zgradi i ne drzimo taj deo grada, nazovem KDS novi sas, kazu moze, jer su oni ugradjivali instalaciju u mojoj zgradi, cena 3200 instalacija i 655 dinara pretplate. Kad moze, odma...Dodju oni u moju zgradu, da potpisem zahtev, pitam za placanje, kad ono cena nije 3200 nego 4800 odma ili 5500 na rate..Pitam kako to jer mi je receno drugacije, a oni mi odgovore kako je to diskreciono pravo direktora da snizi redovnu cenu od 4800 na 3200 za zgrade za koje on proceni...Pojedem ... i pristanem...Rese oni to za 5 min, i tako ja pocnem da gledam TV preko kablovske...A ONDA SLEDI...
Pogledam spisak kanala koji nude, a na TV-u pronadjem samo deo...Trazim preko TV , kontam nisam glup, kad ono i komsija ima iste problemee...Nazovem ja njih, kazu bice u toku nedelje...I tako bi, medjutim, slika vise nego ocajna, snega koliko volis, nazovem ja njih opet, a oni kazu da je do instalacije u zgradi i da tu oni mogu samo da ugrade pojacivac signala, ako skupstina stanara zgrade plati, cena prava sitnica 4*5900 jednako 23.600, podeljeno na 12 stanara koliko je bilo u tom trenutku sloro 2000 po svakom. Resi se i takj problem, kad dolazi ugovor, koji ja nisam potpisao, kao ono, u njemu opise kako sam duzan da koristim njihove usluge najmanje 5 godina, a ako odlucim da ranije prekinem duzan sam da placam sve rate do isteka ugovora, plus novi racun nije vise 655 vec 800 dinara, prava sitnica. Posaljem im dopis,a oni u odgovoru kazu da je povecanje uzrokovano uslovim na trzistu, (PA NEMA SKUPLJE PRETPLATE U DRZAVI), kao i povecanom ponudom kanala za koje moraju da placaju autorska prava...I tako moja nocna mora sa SBB, KDS-om se nstavlja i niko im ne moze nista...ELEM, da se vratim na naslov...U ovoj drzavi sve se moze kada ide na racun potrosaca...deri im kozu dok ne pukne...A usluga, ma ko ih ...! Zato sreco novim monopolistima (duopolistima) ma ko to bio, u draznju koze ovih gradjana...

hanz

pre 14 godina

Odeljenje za marketing SBB-a očigledno večeras radi prekovremeno. Kako drugačije objasniti odjednom, ničim izazvanu gomilu komentara u njihovu korist.

crni džo

pre 14 godina

Poštovana gospodo koliko vidim novi operater će morati da plaća nadoknadu za korišćenje mreže Telekoma (koliku to ćemo tek videti). A raspitajte se malo čiju mrežu koristi SBB i koliko plaća. Neplaća ništa, jer su preko svojih veza i vezica (što je u ovoj državi normalno) obezbedili da Telekom MORA da im ustupi mrežu (telefonsku kanalizaciju) na korišćenje bez ikakve nadoknade. Onda je istima bilo lako da prošire svoj broj klijenata i da se sa tim hvale, dok su ostale kablovske kuće imale znatno veće troškove, jer njima naravno to nije omogućeno. Neko je imao koristi od takvog "poslovanja" - Telekom sigurno nije. Pa ako neko od Vas toliko voli SBB, onda neka im ustupi bez ikakve naknade svoj automobil, plac, kuću, vikendicu i sl. na besplatno korišćenje.

dejan

pre 14 godina

Posle najnovijeg bezobrazluka SBB-a sa ovom cetvorodnevnom samovoljnom cenzurom bez obestecenja gradjanima,
SBB-u zelim sve najgore... njihovo drsko ponasanje prevazilazi sve granice...

ljube

pre 14 godina

je ne znam zasto svi guraju telenor telenor i telenor.Ima dosta drugih kompanija koje mogu da se oprobaju.Zasto recimo ne bi podelili 20 licenci.Hrvati recimo imaju 4 mobilna operatera,na duplo manje stanovnika,ali ostavimo Hrvate po strani ipak su oni kulturan evropski narod.

mikša

pre 14 godina

E moji ljudi vi koji ste nezadovoljni sa SBB- om.
Ja imam KDS , LJUDI TO JE KATASTROFA , naši kanali sneže ko da je riblja kost , internet radi odlično od 4-8 ujutro između , dok od 17 i 24 od plaćenih 1 MB imate 200 kb. Kada ih zovete , sve če se rešiti, tako da evo vama moj KDS a dajte mi taj ozlogrđeni SBB.
Što se tiče telefonije mislim da to neće država tako lako pustiti bilo kome , ne znam ima li gde da i ako ne pričaš ništa plaćaš 250 dinara

Cile Mile

pre 14 godina

Ne znam čemu ovolika huka i buka? Svako od nas je nezadovoljan nečijim uslugama. Meni SBB internet dobro radi, za kablovsku me nešto nije ni briga - Ali mogu da razumem vas koji ste nezadovoljni. Sve dok budemo pojedinačno nezadovoljni biće nam isto ovako. A dovoljno je da uradimo jaaaako malo (zapravo ništa) kako bismo naterali grabežljive neljubazne kompanije da počnu da nas drže kao malo vode na dlanu... Sve što treba da uradimo je da svi zajedno, bez izuzetka, ne platitimo račune svim tim firmama tri meseca za redom. Ali svi zajedno! Mislite li da se tim kompanijama isplati da nas sve zajedno tuže zbog dugova? OK red je da se plati poštena usluga, ali ako već ima toliko nezadovoljnih, onda je vreme da se organizujemo i da se zaštitimo. Setite se petog parkića! Niko nam neće pomoći osim nas samih - ni ne pomišljajte na državu. Infrastruktura treba da se proglasi za nacionalno dobro (kao što i jeste) i da njom upravlja nezavisna agencija, pa neka se na te kablove „kači” ko god ima para da plati i neka pruža usluge svima.

Ivan

pre 14 godina

Nije problem u tome da li je SBB dobar ili je Telenor losh ili obratno. Jedino sto je bitno je od koga ce vishe masti da dobiju - ko ce vishe da podmaze nashe Bandite i tim dobiti mogucnost da radi.

Zar nije logicno da ako zelim da napravim mrezu u mom bloku to ucinim i ko hoce da koristi moje usluge to i da cini? Zar nije moguce da umesto 2 operatera postoji 300 operatera?
Nije, naravno da nije - posto onda nece moci da leshe narod sa cenama koje su iznad svih materijalnih i moralnih granica.

Mi smo jedno najkorumpiranije i najodvratnije drustvo i muka mi je sto sam rodjen ovde i okruzen ovom bandom koja ima sve, a ne zna kad da stane...

Dušan

pre 14 godina

Prvo što me je začudilo u objavljivanju ove vesti jeste naslov "SBB neće učestvovati na tenderu!", umesto da bude "Tender je objavljen" ili nešto prikladnije samoj suštini vesti. "SBB nije zadovoljio uslove"- to je mogao da bude podnaslov kostatacije u okviru teksta a ne naslov. Drugo zašto li nam uopšte treba tender i licence, zašto nije tržište tako regulisano da svako može da pruža usluge ukoliko to želi, a ne da mora da čeka Ratel da se smiluje i da neku licencu na kašičicu i pod nekim famoznim "uslovima". Zašto nismo mogli lepo da uzmemo nečiji model, imamo susede koji su daleko odmakli u deregulaciji telekomunikacionog tržišta. Mi uvek moramo da radimo stvari na teži način. Zašto ne uzmemo i prepišemo regulativu Rumunije ili Bugarske, slični smo po GDP-u. U Rumuniji korisnici imaju ADSL internet od 20480/768 Kbps za 12,5 Evra sa PDV-om. U Srbiji za te pare kod Telekoma ne možete dobiti ni 256/64Kbps, a 16Mbps što je za 4Mbps sporije plaćamo 60 Evra. Očigledno je da kroz celu ovu pompu oko licence utkano mnogo skrivenih namera Vlade. Njima je očigledno najvažnije da kroz naplatu licence napune budžetsku rupu, ili svoju ličnu budžetsku rupu(to se u Srbiji nikada ne zna), i održe sadašnje stanje u telekomunikacijama što duže mogu bez da naljute Evropsku Uniju održavanjem monopola. Ovo je sve samo maska, nema nikakve koristi za građane Srbije. Link za sve koji žele da vide koliko smo mi daleko od povoljnih usluga http://www.romtelecom.ro/personal/internet/abonamente-adsl/ . Opet kao i sa CDMA tehnologijom ministarstvo i Ratel mlate praznu slamu i kao nešto rade "za dobrobit svih građana Srbije". Mnogo, previše politike oko svega, pa i oko telekomunikacija, očigledno da nema napretka dok neko ne depolitizuje čitavu državu.

Zoran

pre 14 godina

Mogao bi neki novinar malo da pogleda sta RATEL radi, u kojoj je zgradi, zasto nisu dostavili podatke o broju zaposlenih i platama nasem premijeru Cvetkovicu i na koji se nacin trose novac... Jel vi iz RATELa mislite da smo mi svi budale? Koja je cena i koja je brzina interneta u Bugarskoj i u Rumuniji, a koja je kod nas, e to je rezultat rada komunjara iz Ministarstva telekomunikacija zajedno sa komunjarama iz RATELa. Tek 2012g da imamo 4mb/s?

kesa_kesa@hotmail.com

pre 14 godina

Cim drzava favorizuje nekog na tenderu, tu onda ima posla za UBPOK. par njih koji odlucuju o ovome favorizuju nekog, to sigurno nije bez dobrog razloga (u koverti). Narocito u telekomunikacaija, gde su ogromne pare u igri, onaj ko dobije na ovom tenderu licencu mnogo ce zaraditi.
Pitanje za ministarku, zasto ne mogu SVI koji zele da se bave fiksnom telefonijom da dobiju licence?

moa

pre 14 godina

Zasto samo 2? Da li znamo koliko operatera ima npr u Hrvatskoj i kako je povecanje njihovog broja uticalo na cenu i kvalitet usluga? Dok treci ne udje svi se mogu smatrati monopolistima i nije ni bitno da li ce to biti SBB Telenor ili Pera&Zika from local garaza.

Korisnik

pre 14 godina

Evo utisaka iz prve ruke iz Krusevca. Sa SBB-om imamo problema otkad su se pojavili. Za direktora je ovde postavljen covek koji ceo zivot prodaje patike na buvljaku i ne poseduje nikakvu kvalifikaciju za tu funkciju. Dopusnki "biznis" sada radi vikendom posto radnim danima sedi u svojoj kancelariji gde ga obezbedjenje cuva kao predsednika drzave. Kada smo se par puta raspitivali oko uvodjenja interneta nije nam dao ni jednu valjanu informaciju vec nas je slao u Kragujevac!? Kada smo se poslednji put raspitivali oko uvodjenja interneta njegov odgovor je bio ovakav: "nema tehnickih uslova, letos su od jakog sunca izgoreli kablovi"!?
Sto se usluge televizije tice, do pre par meseci nismo imali kablovsku kad god pada kisa. Taj problem je tek od skoro resen a SBB ovde funkcionise vec 4-5 godina. Zbog tog problema nam je obecano i da nam nece naplacivati pretplatu dok se to ne sredi. Posle 4 meseca nam je stiglo 4 racuna za svaki prethodni mesec iako nista nisu preduzeli. I danas traje parnica na sudu izmedju stanara mog naselja i SBB-a.
Sto se Telenora tice, koristim njihovu mobilnu telefoniju od 2000 god (u pocetku Mobtel). Nije tacno da se ne uvode nove tehnologije. Podseticu vas da su se usluge MMS, govorna posta i mnoge druge PRVO pojavile na ovoj mrezi a tek kasnije kod Telekoma. Takodje je od starta pokrivenost bila bolja nego kod zlatne koke. Osim toga kada je Telenor preuzeo Mobtel cene razgovora i poruka su izjednacene sa Telekomovim (neke su pale i za 50% u odnosu na cene koje su bile dok se mreza zvala Mobtel)
Telenor internet nisam koristio jer sama ta tehnologija nije za zahtevnije korisnike, niti bi u slucaju dobijanja licence distriburali net preko USB modema vec optikom.

Peca

pre 14 godina

Ne bi treba da bude problem tih milion korisnika, SBB lako može da napravi konzorcijum sa nekom stranom telekom kompanijom koja ima bar pola miliona priključaka i ispuniće taj uslov.
Ja lično sa SBB nemam nikakvog iskustva, koristim ADSL i Digi, ali količina pljivanja po njima ovde me je zaista iznenadila, i ako je pola od svega toga tačno pitanje da li im treba dozvoliti da udju u telefoniju. Koliko vidim ni IP telefoniju nisu savladali a to je lakše 10 puta napraviti nego fiksnu. Sada sam prvi put otvorio njihov sajt i vidim da ne mozes da uzmes internet od njih ako prvo ne uzmes televiziju, to je sramota kako ucenjuju ljude!

sreten

pre 14 godina

imao sam KDS - samovolja, premestanje kanala kako hoce bez obavestenja, los signal... imao sam IKOM - katastrofa, nestrane slika u petak i dodje ekipa u ponedeljak da otkloni kvar, intenet? izvineite, nemamo uslova... imao sam Eunet ADSL, duplo sporije od deklarisanog, odes na more i zakasnis 10 dana sa placanjem a oni te iskljuce, bahatost... imam SBB analogni, digitalni i internet. Ima primedbi, ali manje nego kod predhodnika. Internet je duplo brzi od Eunet ADSL za iste pare. Analogna TV je blokirala neke programe zbog zalosti, digitalna je picila non stop, od muzike do pornjaje.

063 me dere kako stigne, roming mislim da je najskuplji na svetu. 011 je kvaran ko supalj zub, zadnji put kad su poskupeli rekli su "u proseku 7-8%" ali po njihovoj racunuci. U stvari 50% za pozive fiks-fiks, za fiks mob ista cena. Pa je mojoj babi stigao racun da se slogira, jer naravno, zove samo fiks -fiks.

Cemu takva kuknjava ljudi, ja sam bez fiksnog oko pola godine, i nista mi ne fali.

PS kablove preko krovova su uglavnom razvukli "neregistrovani korisnici" da ne kazem kradljivci signala. Ja znam bar petoro koji nista ne placaju. Jedan ima sve operatere u kuci. Srbija...

Boban

pre 14 godina

@korisnik
Pa dok su se te tvoje "gazde" razvijale Telekom je služio za hranjenje sirotinje, kupovinu oružija za uzaludne ratove i punjenje džepova raznim političarima i lezilebovićima.U jednom trenutku se samo kupovalo gorivo da bi se održavalo postojeće stanje.Zbog sankcija proizvođači opreme nisu pružali ugovorene servisne ugovore već su ljudi u firmi se sami snalazili i popravljali istu.I još mnogo stvari se dešavalo što je firmu zakočilo i nije joj dozvolilo da se razvija paralelno sa svetom.Svakako da je potrebna konkurencija ali ovoliko pljuvanja po Telekomu nije normalno.jedva čekam da vidim tog novog operatera kako polaže kablove po Pešteru i Goliji i selima omogućava fiksnu telefoniju.A tamo cela centrala ostvari impulsa kao jedna napaljena tinejdžerka u gradu.E taj film nećemo gledati.Nego će reći da nemaju interesa pa će onda ti isti seljaci da protestvuju ispred vlade a ona će Telekomu da naredi da tamo izgradi mrežu i sve uz mrežu.

Aleksandar

pre 14 godina

Letos sam raskinuo ugovor sa SBB-om, otkazao Total TV i presao na IPTV. Kvalitetnija slika, mnogo niza cena,podrska odlicna. Kad sam ranije zvao SBB zbog problema sa risiver dobijao sam neke priglupe cice koje su tamo zaposljene da bi valjda nosile mini suknje i priglupo se smeskale. Od pomoci ni traga ni glasa. Stoga prijatelji, bezite glavom bez obzira od SBB-a. Bahatost, amaterizam, bezobrazluk.

Dandy

pre 14 godina

Pa SBB su teski prevaranti. Ja moram da placam svakog meseca TV pretplatu od 600 din i ako nemam TV u kuci i ne zelim ga. Moram da placam i jos gluplji RTS isto tako i ako zadnjih 5 godina samo gledam TV kod prijatelja. To u prevodu znaci da za godinu dana ja oko 120 evra dam na obavezni danak, a da ga pritom ne koristim uopste. Srbistan!

Djura

pre 14 godina

Jel moze da mi neko objasni cemu tender? Pa ne delimo frekvencije u etru. Najobicnija glupost. Svuda u svetu svako ko hoce da radi, ispuni uslove, dobije brojeve i radi. Pa ko prezivi pricace.

jojkic

pre 14 godina

Za sve sto im smeta privremeno iskljucenje kanala u zadnjih 4 dana.
Smeta i meni, samo sto sam ja na KDS-u, i oni su isto iskljucili, tek da se zna. A jos vise ce mi smetati, kad svi kablovski operateri budu iskljucili HRT 1 i 2, samo zato sto su bolje televezije, sa manje reklama, i boljim filmovima, te predstvljaju konkurenciju nasim TV kucama.
Nego da, ja pored KDS kablovke, koristim SBB wirless internet. Nisam bas zadovoljan njime, ali u vreme kada sam poceo da ga koristim to je bila jedina alternativa dial up (modemskoj) konekciji. A da nepricam o tome da je KDS sa svojom jedinom mrezo radjenom po projektu, godinama najavljivanom interaktivnom televizijom, vide on demand i slicno, jos uvek nema internet.
Tako da vi sto se zalite na SBB , zalite se samo zbog toga sto imate mogucnost i koristite ga.
,,fiksnu,, telefoniju imaju mogucnosti da puste jako brzo, kroz postojecu mrezu kablovske televizije, sto bi vodilo demonopolizaciji Telekoma i trzisnoj utakmici. A to ocigledno nikome na vlasti ne odgovara. Lakse je uvestu jos jednog monopolistu i uzeti pare.
Dobro neko napisa ovde, sto nepuste 5 licenci , pa da vidimo sta će se desiti ...

Mika

pre 14 godina

SBB - internet je ok, ponekad se desavaju prekidi, ali sve redje. Kablovska, kvalitet slike bolji od Ikoma, KDS-a i ostalih. Izbor kanala - relativno zadovoljavajuc. Promene u programskoj semu - dno dna! Ukida se kad se sta hoce, bez da se korisnik pita, i bez da se korisnik obestecuje ako mu je ukinut omiljeni kanal. Primer sa ukidanjem Travel channel-a (inace od svih operatera samo ga je SBB ukinuo) je samo jos jedan jeziv primer bezobrazluka. Potrebno je sa korisnicima potpisati ugovore na neki period gde ce se garantovati odredjeni kanali. A ne ovako, uzmes SBB jer imaju dobru programsku semu. Oni ti za koji mesec ukinu pola omiljenih kanala, ali niti te pitaju da li ti to odgovara, niti umanjuju cenu. Ne zanima ih sto je neko njihovim promenema nezadovoljan, ali uopste. I tako ce to biti dok vlada njihov monopol. Zbog toga, prvi koji mi se bude ponudio a da nije SBB, prihvatam unapred i za fiksnu telefoniju i za sve ostalo.

Dzo

pre 14 godina

Na svu srecu kod mene u zgradi postoji mogucnost SBB-a i jos jednog kablovskog operatera. Cim je SBB ukinuo Travel channel, sa masnim zadovoljstvom sam presao kod drugog operatera koji nije ukinuo taj kanal. Ljudi, ne mozete da zamislite koliko sam se lepo osecao...

Dragan

pre 14 godina

Ne zanm zasto toliko polemike oko SBB-a. Zna se da su monopolisti... Jedino sto me raduje je to sto ne placam njihovu mesecnu globu. Ako me iskljuce, uvek mogu da se sutra prikacim na banderu...hahahaa... Toliko o njihovoj profesionalnosti i razvucenim kablovima po gradu kao strik za ves. banderu...hahaha... Toliko o njihovoj profesionalnosti.

Vladimir

pre 14 godina

Kao neko ko ima iskustva u radu sa Telekomom, Telenorom i SBB-om evo nekoliko zapazanja:
Telekom je spor, neefikasan, podlozan uticajima spolja...
Telenor (u zadnje vreme) stedi na svemu sto moze, ne ulaze ni cent vise od onoga sto mora, tretira trziste Srbije kao trziste 3. sveta, kupuje sto jeftiniju opremu itd., bitan je samo profit.
SBB je primer kako od relativno malog kablovskog operatera, odnosno firme sa malo zaposlenih, bez sistema rada, haoticne organizacije, nastaje isto takva organizacija sa stotinama zaposlenih... A sto se tice njihovih investicija, sustina je platiti minimalno, dobiti i pruziti minimalno. Kupuje se najjeftinija oprema, cesto i ispod minimalnih standarda, bitno je da radi, dok radi...
Ipak,konkurencija ce dovesti malo u red sve.
Sto se tice cena telefoniranja, obratite paznju da i preko Telekoma imate mogucnost da vrlo povoljno razgovarate sa svetom (cene od 4,5 dinara sa vecim delom evrope, SAD itd., uz mesecnu pretplatu od 99 dinara. Ja to koristim i ustede su evidentne, mada racun nikako da mi se smanji, valjda zato sto moja zena sad prica 3 puta vise, po 3 puta nizim cenama...

Boki

pre 14 godina

@Nemanja
Za tvoju informaciju jedan od uslova za nabavku BILO koje centrale u svakoj zemlji je i mogućnost prisluškivanja. Prevedeno na srpski: MUP ima mogućnosti i sad trenutno a i u budućnosti da prisluškuje bilo koji razgovor. Ista je stvar i sa VOIP-om, tako da ne moraš da se premišljaš:Ko god dobije licencu moraće da omogući prisluškivanje nadležnim organima

Milko

pre 14 godina

Sigurno je da ima više od 150000 onih koji žele fiksni priključak.
Znatan broj onih koji imaju fiksni kod Telekoma, a nezadovoljni su onim što dobijaju, potražiće nove mogućnosti kod novog operatora.

Neko

pre 14 godina

Preporucujem da procitate sledeci clanak i da razmislite gde smo to mi: http://en.wikipedia.org/wiki/National_broadband_plans_from_around_the_world .

SSS

pre 14 godina

Na zalost pripadam u grupu nezadovoljnih kako Telenorom tako i SBB-om. Kablovski internet je nestajao bar 2 puta dnevno na po koji sat dok me Telenor bukvalno maltretirao godinu dana konstantnim pucanjima veze i ocajnim kvalitetom zvuka. Zasto su mi to radili zaista ne znam, jedino znam da su mi zivci otisli skroz zbog njih. Posto su pregovori u svakom pogledu propali morao sam da raskinem ugovore kod obe firme. Znam da ima razlicitih iskustava, moja su negativna.

imalinko

pre 14 godina

Ljudi, kakav crni Telenor ili nepoznati inostrani ponudjaci. Pa u ovoj zemlji je potrebno 2 godine da dodobijes dozvolu za polaganje kablova. Sanjajte konkurenciju u fiksnoj.

Tugomir

pre 14 godina

Ko je ovde brinuo o potrošačima? Jednostavno su doneli uslove da bi izbacili SBB iz konkurencije to je očito i malom detetu. Još jedna prevara u nizu.

dragn

pre 14 godina

Ja sam na Dorćolu i priključen sam na Ikom - nisam nešto prezadovoljan ali su duplo jeftiniji od sbb bar kad je u pitanje vezana pretplata internet + tv, ali ne razumem zašto neko i dalje plaća sbb- u , zašto ne pređete na nekog drugog ili se brate vratite na antenu, ja bih na sve pristao samo da ne plaćam novac tako jednoj bezobraznoj primitivnoj firmi kakva se retko viđa čak i na ovim našim izuzetno primitivnim prostorima..

Oliver

pre 14 godina

Ma kakav tender , videli ste da drzava zadrzava pravo da sve odbaci ako proceni da cena nije zadovoljavajuca, a bice tako videcete…

Nece oni ukinuti monopol Telekomu jos dugo, dugo….

Sve je ovo farsa..

Milos

pre 14 godina

Ako je ministarki stalo da se resi problem duge liste cekanja na fiksni telefon onda ne bi trebalo da postavlja ogranicenja poput ovog o milion korisnika. Istorija telekomunikacija je pokazala da za sirenje fiksne telefonije nema bolje stvari od otvorenog trzista, jasne konkurencije manjih kompanija koje mogu da popune praznine tamo gde se velikim igracima ne isplati. Mislite da bi, npr. kod nas kablovske mreze uspele da se ovoliko rasire da su postavljana slicna suluda ogranicenja? Dakle, otvoreno trziste, lagani model regulacije, konkurencija - eto vampenetracije telefonske mreze od preko 80%

Grlja

pre 14 godina

Pazi ovo...

...drugi operater nakon dobijanja licence može da izgradi svoju mrežu polaganjem optičkih kablova ili da koristi bežični pristup. Takođe....

Bezicni pristup? Pa da li su oni normalni. Sve je toliko potplaceno i alavo, da se niko nije pitao koliko bezicna oprema zraci i koliko je realno stetna, narocito u urbanoj sredini. Drugo, fiksna telefonija se zove fiksna, zato sto se polaganjem kablova (bilo kakvih)obezbedjuje konekcija. Ovaj metod je skup i nije stetan. Dovoljno je sto se svaki dan zracimo mobilnim. U savremenom svetu i razvijenom zakonskom sistemu tri bloka od recimo vrtica, ne sme da bude repetitor (eng.mast). Kod nas, to je ludilo. Svaka Mob operater, radi sta hoce. Ako budete isli Milana Rakica ulicom prema Mirijevu, kad pre raskrsnice stanete na semaforu, pogledajte yavareni repetitor mobilne telefonije za predmetni semafor na visini od 3 m od zemlje. Svo drvece u okolini se osusilo, a dalja su i leti zuta. Neka nam je Bog u pomoci sa jadnicom od min. Jasne Matic. Tal., i nista vise.

Monopop / Kartl

pre 14 godina

Kad govorimo o kablovskim operaterima to je organizovani kriminal.Kad uđu u jednu zgradu ponašaju se ko vlasnici.Zaboravljaju da smo priključke mi iz sopstvenog džepa platili i da je to onda i moje vlasništvo kao stanara.
Kad budem mogao da menjam operatera kad poželim e onda ću pričati o oslobodnom tržištu a ne o kartelima.
Što se tiče telefonije kartel koji se dogovori između sebe.Zato i nemamo nikakav napredak u timuslugama zadnji smo u regionu,sramota.
Država mora postaviti takve uslove koji će dovesti do poboljšabja kvaliteta usluga.
Sad telekomu pričao nepričao plaćam 195 din,a šta dobbijam-veliko ništa bar da imam indentifikaciju poziva(koju plaćam dodatno) i listing poziva.
Telenor nešto kratko sam koristio njihove usluge,ni za rep nemožež da ih uhvatiš.Jedno pričaju frugo rade,a treće naplaćuju.
Da pogledajte telekom Adsl 1mb 1400(sa porezima)+tv preko interneta osnovni paket (glupi programi) mislim oko 600din,za te pare u nekim zemljama imaš i mnogo ali mnogo besplatnih sati u zemlji a bogami i uinostranstvu + obavezno internet i još ponešto.Kad bi imali nešto tako bolilio bi me za to da li imamo monopol ili ne.

bojan.aradac@gmail.com

pre 14 godina

Ja sam definitivno za SBB. Prvo, već koristim kablovsku televiziju uključujući i D3. Koristim i njihov internet i prezadovoljan sam. Mislim da bi fiksna telefonija u SBB mreži jedino što nedostaje.

kako da ne

pre 14 godina

@ wow

deckonjo, grdno se varas. pokusavam vec tri meseca, zavlace me kako stignu i odbijaju svaki razgovor, ali zato prete da ce me tuziti ako prestanem da placam. inace, znam dvojicu koji su na taj nacin (prestali da placaju racune) usplei da skinu bedu sa vrfata zvanu SBB!

Simon

pre 14 godina

Zasad nisu bitni objavljeni uslovi drzave vec sta drzava nudi novom operatoru fiksne telefonije u tenderskoj dokumentaciji.

Drzava ocekuje od novog operatora da razvuce opticku mrezu po zemlji? Gluposti...

Nereseno vlasnistvo nad kablovskom kanalizacijom, nedostatak infrastrukture, sporo dobijanje dozvola, itd.... su razlozi zasto za novu licencu niko nece dati neki novac osim ako drzava zauzvrat osim licence ne dozvoli i jos nesto (mnogo vrednije).

Uostalom, videcemo uskoro. Nijedan veliki igrac nece doci ukoliko nesto vredno nije u ponudi.

Nicija nije gorela do zore

pre 14 godina

Morali smo "dobrovoljno" da otvorimo nebo, s tim da sada dosadasnji monopolista jos MORA "DOBROVOLJNO" i da prica da je to jedva docekao (AHA!), pa cemo takodje morati "dobrovoljno" da otvorimo i trziste komunikacija. Zivi bili, pa videli.

zorica

pre 14 godina

Pogled iz nekog drugog ugla:
sbb ima opticke kablove. ostali ce koristiti usluge telekoma. ruski centar telekom ima sajt u rekonstrukciji, a na novom je predvidjena sekcija -beograd.

aleks

pre 14 godina

Ja mislim da oni nisu,ni po zakonu registrovani.Nego na neku saglasnost, koja je nekad bila nelegalna.Oni su mocni pa zato im nemoze niko nista.I zato narode cuti.

Gradjanin

pre 14 godina

SBB nije igrac za tako krupan zalogaj i ponovo bi postojao monopol kad bi domaca firma tako nesto kupila.

Tako da, Telenor i ostale strane firme su dobro dosle.
Pa ce onda nadamo se nas Telekom, kad ne bude imao nase ljude da dogovara cenu ispod zita i da opet bude skupo ono sto ne treba, spustati svoju cenu i povecavati kvalitet usluge kako bismo mu ostali odani.

mail

pre 14 godina

Ko stoji iza telenora? Ovo mi lici na latinoamericke duopole. Kada pricaju o Delti (Kiparska kompanija), onda spominju koliko ima radnih mesta (kao zastava unazad 50 godina) a sada izbacuju cisto Srpsku firmu. Sramota.

Nenad

pre 14 godina

Koristim usluge SBB-a (Kablovska + Internet) u Kragujevcu i uglavnom sam zadovoljan uslugom. Loša strana je što distributivni centar u Kragujevcu, a verovatno i drugim gradovima sem Beograda, dobija signal preko Total TV-a. To prouzrokuje česte nestanke slike na većini kanala u slučaju malo jačih padavina i veće oblačnosti. Internet radi fantastično i mnogo je brži od ADSL-a bilo kog provajdera za istu cenu. Toliko o SBB-u.

Post paid sam korisnik Telenora i takođe sam uglavnom zadovoljan. Jedina zamerka kod njih je što sam slučajno otkrio da usluge za poslednji dan u mesecu naplaćuju i u računu za taj i za sledeći mesec.

Postoji jedna sitnica koja je mene navela da pomislim da je ovaj tender ipak namešten jedino za Telekom i da će Telekom i dalje ostati monopolista na domaćem tržištu. Novi operater će imati "obavezu" postavljanja optičke mreže, ALI može i da koristi mrežu Telekoma uz nadoknadu po "tržišnim cenama". Ako se u startu eliminiše SBB koji ima najrazvijeniju optičku mrežu u Srbiji, logično je da će drugi operater morati da iznajmljuje mrežu od Telekoma. I eto ponovo načina da Telekom diktira cene fiksne telefonije i drugih usluga koje će uz to ići.

Nadam se da se neko seća da je internet bio vrlo skupa i vrlo spora stvar dok je Telekom bio monopolista u primopredaji signala sa inostranstvom (tačnije Deutsche telekomom).

Sve u svemu, očekivano od državnih vlasti, ali sam se malo više razočarao u RATEL koji je očigledno sve manje nezavisan.

stefan

pre 14 godina

Sramota!SBB je najbolji i najveci operater u ovom delu Evrope!
On je morao da bude ukljucen u proces "postenog"nadmetanja.
Opet se pokazuje da u Srbiji nema zelje da se smanji veliki monopolisti!

B

pre 14 godina

Svako davanje licence JOS JEDNOM cisto domacem operateru (pored onoga koji sada pruza usluge fiksne telefonije) u ovako MALOJ ZEMLJU kao sto je Srbija je cisto izmotavanje. Takve kompanije opstaju samo zato sto su dosad bili monopolisti zasticeni kao beli medvedi, mada bi bilo lepo cuti i od koga i za kolike "donacije"! Nama trebaju STVARNO VELIKE strane kompanije, pa ce se red veoma brzo "sam od sebe" zavesti na domacem trzistu. Uzgred, nadam se da ce se uskoro pojaviti i stvarno normalni kablovski operateri.

Milan

pre 14 godina

Pa neka SBB radi dalje na kablovskoj inace bi stali zbog investicija u fiksnoj telefoniji pa bi veliki broj interesenata za kablovsku cekali do vecnosti.

Svrbijanac

pre 14 godina

ne pripadam ni jednoj od struja (sbb - telenor). Ali, s obzirom da je jedina osoba koja je ostavila pozitivan komentar u vezi sbb-a pisala zarez posle razmaka, a uz prvo slovo sledece reci, nemam sta da kazem osim buuuuu sbb.

novosadjanin

pre 14 godina

•Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.
(Александар, 20. novembar 2009 08:29)

upravo to !
i mene su tako odrali,cak sam na njihovim stabndovima po cg proveravao sta i kako i oni me ubedjivali,naravno nisam mogaoi da proverim stanje do 9. u mesecu ali zato kad sam se vratio , odrali su me ... a kad sam trazio listing cuo sam i ovo,za sta vi verovatno niste znali ...
1.) 31. u mesecu se ne racuna pod tekucim mesecom vec se ti razgiovori obracunavaju za sledeci mesec
2.)da u romingu se gprs zaokruzuje,tako da bilo da ste skinuli 2 ili 5 ili 35 kb,telenor vam zaokruzuje na skinutih 100kb (tada je to kostalo oko 65 din
3)naravno ubedjivali su me da je racun mogao da se proveri posle 2 dana (tako su mi rekli u odgovoru na tuzbu) iako nas 5oro nije moglo da proverava racun a posle mi je to priznao i njihov radnik u servisu

a sto se tice SBB-a , u NS-u znam da ovi sto imaju KDS placu za nasom kablovskom , sve koji znam su skroz zadovoljni,tako da mi nije jasna ta pljuvacina

ibj

pre 14 godina

Korisnik sam usluga SBB još od maja 2004, ali već neko vreme ozbiljno razmišljam da ih "otkačim". Posle dvodnevnog prekida saobraćaja sredinom oktobra merim svakodnevno protok na kablovskom internetu i nikada ne prelazi 2,5 Mbps iako plaćam 6 Mbps. Odnos cena je tačno 1:2! O bahatosti u odnosima sa klijentima i da ne govorim. I EUnetu je svojevremeno trebalo 7-8 godina da "pukne", a čini mi se da je i SBB "zinuo oko glave". Njima fiksna telefonija? Sačuvaj bože!

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ocene ministarke Jasne Matic su
igleda protivurecne. Naime,prva ocena, "da ce konkurencija u fiksnoj telefoniji omoguciti...da se smanje troskovi telekomunikacionih usluga u zemlji", suprotna je drugoj oceni po kojoj "konkurencija na trzistu nece dovesti do direktnog pada cena fiksne telefonije u domacem saobracaju, ali bi mogle da se
smanje cene medjunarodnih razgovora."

Nadam se, kao korisnik telekomunikacionih usluga, da je prva ocena tacna.

korisnik

pre 14 godina

Isti gazda ima i ovo kao i SBB http://www.telemach.si/ , tako da konkurencija fali, pa da se ovi ovde u ozbilje kako treba. Ovo nama treba http://www.t-2.net/?ctxID=000565&funcID=1 , kde cena poziva prema Srbiji iz mobilnog telefona koštaoko 7 Evro centi.

ivan

pre 14 godina

nema uslova za drugog operatera
1. ako prenose bezicno to ce biti raspad signala ,altina je primer
2. ko ima 1 000 000 korisnika (da li su aktivni korisnici ili samo 1 000 000 izbacenih kartica na ulicu pa kad se proda )
3.ne daju sbb (koji jedini ima koliko toliko uslova za sirenje mreze )jeste monopolista za sve ali kome se nesvidja neka raskine ugovor za sve ,a ne da pljuje i pljuje a koristi usluge
4.telekom ima da vlada barem jos 5 godina dok nedodje stvarno neko ozbiljan da ulozi kess .
5.zte china bez problema da udje na nase trziste i sve da sredi

Nikola

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora, i zadovoljan sam uslugom, ali sam takodje i korisnik SBB-a, imam internet i D3 kablovsku i bas bi mi odgovaralo da Sbb dobije licencu za fixnu telefoniju :)
Jer bih kao stari korisnik imao mnoge pogodnosti kako sam cuo, u nekim planovima Sbb-a

Александар

pre 14 godina

Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.

Vladan Jova

pre 14 godina

Kao čovek koji je veoma upućen telekomunikacije vidim dosta antiprotivnih protiv SBB koji zaboravljaju jednu veoma bitnu činjenicu zašto je SBB u startu izbačen iz posla a to je činjenica da je SBB domaća kompanija gde je veoma teško dobiti proviziju za zaključen posao, a ovo mi naročito bode oči kada se ima u vidu da donja cena za dobijanje tendera nije postavljena. Zašto? Pa biće to pregovori ispod žita za uplatu provizije od 10% na račun na nekom od egzotičnih ostrva. Što se tiče SBB-a, znam da imaju veoma razgranatu mrežu optičkih kablova koja bi odmah po dobijanju tendera omogućili uvođenje AP telefonije koja je u svetu veoma jeftina. Primera radi kada me moj prijatelj iz Štutgarta zove iz Internet kafea preko AP telefonije jedan minut razgovora sa Srbijom je 10 eurocenti, a lokal besplatan u okviru kartice ili pretplate koja iznosi nekoliko evra. Ali to nekome ne odgovara u Srbiji. Pričaju o paketu u vrednosti od 25 EUR? Da li to država nekome unapred garantuje cene? A nezadovoljnih radom SBB-a će uvek biti. Naprotiv ja sam veoma zadovoljan njihovom uslugom, a ljubomora zbog nečijeg uspeha našem narodu nije strana. Koliko sam načuo plan SBB-a je bio da u okviru AP telefonije pretplata za lokalne razgovore bude oko 300-350 dinara zašta bi mogli non stop u okvuru meseca da držite otovrenu vezu i da razgovorate, ali izgleda da nama i to ne valja. Izgleda da nama ništa ne valja???

Amos

pre 14 godina

Vrlo dobro, odlicno!
Sto vise normalnih firmi u Srbiji to bolje...
Telenoru hvala i za ono sto je do sad uradio sa mobilnim trzistem, kao i VIPu.

A SBB nek se i dalje dogovara - tebi vozdovac, meni palilula, tebi altina...

bojan.aradac@gmail.com

pre 14 godina

Ja sam definitivno za SBB. Prvo, već koristim kablovsku televiziju uključujući i D3. Koristim i njihov internet i prezadovoljan sam. Mislim da bi fiksna telefonija u SBB mreži jedino što nedostaje.

Vuk

pre 14 godina

Zahvaljujem što je SBB izbačen iz ovog profesionalnog posla jer su do korisnika dolazili podmićivanjem predstavnika stanara po zgradama i ružnim razapinjanjem kablova po krovovima, na štetu PTT Srbija i građana. Bezobrazluk ne može trajati doveka. Zbogom prevaranti i marš iz moje zgrade u bloku 29 !

Internet

pre 14 godina

Trenutno placam 1390 dinara 4mb flat internet, nema jeftinijeg u srbiji, koliko znam toliko je 1mbs kod telekoma. Nisam imao nikakvih problema sa SBBom, ne predstavlja mi problem ni ovo sto je par kanala iskljuceno zbog 3 dana zalosti. Znam samo da bi mi racun za telefon sigurno bio manji da su oni dobili.

Dandy

pre 14 godina

Svi znamo kako se SBB probio na trziste, a takodje je dobro poznato iole upucenijim ljudima da nije bilo Sorosa ova kompanija nikada ne bi ovako procvetala. Podrska Telenoru definitivno.

stefan

pre 14 godina

Sramota!SBB je najbolji i najveci operater u ovom delu Evrope!
On je morao da bude ukljucen u proces "postenog"nadmetanja.
Opet se pokazuje da u Srbiji nema zelje da se smanji veliki monopolisti!

Mirko

pre 14 godina

Kao dugogodišnjeg izmaltretiranog i napaćenog korisnika SBB-a, ova vest me zaista oraspoložila.:) SBB je za poslednjih pola decenije svojom arogantnošću prema korisnicima pokazao da nije dorastao poslu kablovkog distributera. A oni bi još i fixnu telefoniju! Ovo mi je ogromna satisfakcija zbog svih njihovih laži i obmana, neažurnosti, nestručnosti i bahatosti tehničke podrške, desetostrukog povećanja pretplate od 2003. pa naovamo... A posebna priča je ovo PROTIVPRAVNO četvorodnevno isključenje pojedinih Tv-stanica, uz takođe drske izjave kako nam računi za ovaj mesec neće zbog toga biti umanjeni. Ali ima Boga!

wow

pre 14 godina

Da malo pojasnimo stvar,svako ko je nezadovoljan uslugom SBB-a moze za 10 minuta da raskine ugovor i oslobodi se placanja.Ocigledno ste zaboravili extra sramnu pretplatu rts-u u okviru koje doduse mozemo pogledati veoma interesantne emisije tipa 24 sata svadba,jubilarno milionito repriziranje boljeg zivota itd...

mail

pre 14 godina

Ko stoji iza telenora? Ovo mi lici na latinoamericke duopole. Kada pricaju o Delti (Kiparska kompanija), onda spominju koliko ima radnih mesta (kao zastava unazad 50 godina) a sada izbacuju cisto Srpsku firmu. Sramota.

Tugomir

pre 14 godina

Ko je ovde brinuo o potrošačima? Jednostavno su doneli uslove da bi izbacili SBB iz konkurencije to je očito i malom detetu. Još jedna prevara u nizu.

surfer +

pre 14 godina

Sva sreca pa bar neko razmislja.
Dovoljno je bilo pogledati ugovore koje SBB nudi svojim korisnicima da se vidi o kakvoj se firmi radi, a kamo li pozvati korisnicki centar.
Na zalost oni vec imaju jedan monopol i njega isto treba razbiti.
Ali dok god je Telekom u drzavnim rukama (citaj: generator para politickih stranaka), dotle nam nema buducnosti u najjacoj industriji u svetu.

Вуја

pre 14 godina

Нисам знао да има толико огорчених људи на сбб, зар је толико лош оператер ,а да се не лажемо није њих рател избацио због тога што они немају тих милион корисника ,него их избацио зато што су упропастили телеком ,дигли су интернет на 4 мегабита ,за исте паре ,јефитније је код сбб 4 мегабита ,него код телекома 1 мегабит,и ту је настао проблем,а није ми јасно како само ова два оператера да су у игри,и докле више намештање тих тендера,сетите се како је вип добијо тендер,одустао је од трке за куповину мобтела ,а а зато су му обећали да ће 100% да добије трећу лиценцу за мобилног оператера,треба лепо све заинтересоване да позову ,па ко да највишу понуду,али ово је србије ,и докле имамо такве политичаре ,тако ће да нам буде ,све за паре раде

ljube

pre 14 godina

je ne znam zasto svi guraju telenor telenor i telenor.Ima dosta drugih kompanija koje mogu da se oprobaju.Zasto recimo ne bi podelili 20 licenci.Hrvati recimo imaju 4 mobilna operatera,na duplo manje stanovnika,ali ostavimo Hrvate po strani ipak su oni kulturan evropski narod.

Bojana

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni ovo sto radi a kamo li fiksnu telefoniju. Oni se ponasaju kao vodoinstalater koji je jedini u nekom malom gradicu. Svedoci smo kako su se ponasali ovih dana. Oni su hteli da nas nauce kako se zali iako im niko za to nije dao mandat. Iskljucili su kanala po sopstvenom nahodjenju. Posebna je prica sta rade u Leskovcu zadnje dve nedelje. Jednostavno su iskljucili lokalne televizije jer naprasno su odlucili da im te televizije placaju po oko 500E. To je (izvinite na izrazu) bezobrazluk. Ako imaju oko 498.000 korisnika i svakog meseca svakome naplate po najmanje 8E, lako dolazimo do njihovog mesecnog prihoda od nesto manje od 4 miliona evra. Ako Leskovac ima sest televizija po 500e dolazimo do cifre, koja ce spasiti SBB, od 3000e. A sada vi vidite dokle ide njihov bezobrazluk. Pri sklapanju ugovora obecavaju brda i doline a kad im udjes u masinu, cuvaj se dobro. Izvinjavam se na opsirnosti ali ova nervoza koju nam SBB zadnjih dana stvara (za 8e mesecno) ne moze da se opise s par reci.

Dragan

pre 14 godina

Ne znam kako su u tenderu definisali korisnika, ali ovo mi malo liči na poređenje baba i žaba...

Telenora verovatno kao korisnika prikazuje svakoga ko ima njihovu SIM karticu i aktivno je koristi

Sa druge strane, kada kompanija SBB zaključuje ugovor sa nekom osobom , korisnik usluga je najčešće višečlana porodica koja prati kablovsku TV ili koristi kablovski internet.

novosadjanin

pre 14 godina

•Теленор, то је беше она фирма која ти каже да „разговараш слободно“ по цени позива у Србији када одеш на летовање у Црну Гору, а онда кад се вратиш два пута плаћаш папрене трошкове? Ма важи!

Ја сам веома задовољан корисник СББ Интернета, мобилни оператер ми је МТС, а четвородневно искључивање појединих ТВ програма уопште не доживљавам као катаклизму, чак на против.
(Александар, 20. novembar 2009 08:29)

upravo to !
i mene su tako odrali,cak sam na njihovim stabndovima po cg proveravao sta i kako i oni me ubedjivali,naravno nisam mogaoi da proverim stanje do 9. u mesecu ali zato kad sam se vratio , odrali su me ... a kad sam trazio listing cuo sam i ovo,za sta vi verovatno niste znali ...
1.) 31. u mesecu se ne racuna pod tekucim mesecom vec se ti razgiovori obracunavaju za sledeci mesec
2.)da u romingu se gprs zaokruzuje,tako da bilo da ste skinuli 2 ili 5 ili 35 kb,telenor vam zaokruzuje na skinutih 100kb (tada je to kostalo oko 65 din
3)naravno ubedjivali su me da je racun mogao da se proveri posle 2 dana (tako su mi rekli u odgovoru na tuzbu) iako nas 5oro nije moglo da proverava racun a posle mi je to priznao i njihov radnik u servisu

a sto se tice SBB-a , u NS-u znam da ovi sto imaju KDS placu za nasom kablovskom , sve koji znam su skroz zadovoljni,tako da mi nije jasna ta pljuvacina

Pravda za SBB

pre 14 godina

Imam ugovor sa telenorom vec 2 godine i mogu vam reci da se nista za te 2 godne nije promenilo. Tacnije promenilo se, dobio sam vise besplatnih minuta po istoj ceni. A cena je sve vremem ostala ista iako je EURO otisao sa 75 na 95, iako je uveden porez na mobilnu telefoniju. Zaista sam prezadovoljan i dajem podrsku telenoru.

A sto se SBB-a tice, bezobrazluku nema krja. Cena se menja svaka 2, 3 meseca i to sve po 10-20% pa kada pogledate na kraju za tri godine je otisla 300%. Bezobrazluk. Kanali se menjaju, ukidaju, gase. Razmisljao sam da ugradim antenu u zgradi, ali koristim i njuihov internet, pa sam kao takav ucenjen da moram placati i televiziju.

Bruka, jedva cekam da telenor dobije ovaj tender pa da i oni ponude kablovsku televiziju i internet uz fiksnu telefoniju da se otarasim svakodnevnog nerviranja zbog SBB-a...

Dace Bog malo pravde i u Srbiji...

Dragan

pre 14 godina

Citajuci komentare onih koji su pretplatnici SBB-a mogu samo da zakljucim da je tekst boks za komentare previse mali da bih u njemu opisao "moj" PTT-KDS koji je 20 godina iza SBB-a po obimu, kvalitetu i strukturi programske ponude, kvalitetu signala, komunikaciji sa korisnicima, odnosu obim i kvalitet ponude / cena, primeni DVB (a uskoro i HDTV) tehnologije, itd. Mozda SBB signal distribuira sa bandere na banderu, ali za korisnika to treba da bude apsolutno nebitno. Njega treba da interesuje kvalitet onoga sto prima bez obzira da li to stize podzemno, nadzemno, kroz naftovod, vodovodnu mrezu ili bezzicnim putem. Sto se tice ucesca SBB-a na konkursu verovatno je tacno da nema milion kablovskih pretplacnika, ali Telenor nema ni jednog! Kako neko moze da racuna njihove mobilne pretplatnike osim ako nije ubedjen da Telenor namerava da signal fiksne telefonije distribuira preko mobilne mreze?! O kakvoj se onda fiksnoj telefoniji radi?

Petar

pre 14 godina

Ne znam otkud u komentari ovakvi hvalospevi Telenoru, kompaniji koja trenutno naplacuje iskljucivo imidz, a ne uslugu. Nista losiji nisu ni Telekom ni VIP, a neuporedivo su jeftiniji, a moram reci i usluzniji.
S druge strane, SBB place cenu svog bezobrazluka srbijanskog tipa, olicenog u pasivnosti i gramizivosti - do pre godinu dana se kablovski TV/net mogao uvesti samo po cenama suvise visokim za prosecne gradjane, bio nedostupan na mnogim lokacijama, a o korisnickom servisu i znanju/eventualnoj ljubaznosti zaposlenih da i ne govorimo... Da su videli dalje od nosa, sada bi imali milion ugovora i mogli da ucestvuju u ovom veoma lukrativnom biznisu. Ovako, mogu samo da se zgrazaju nad postavljenim limitom...

Neshman

pre 14 godina

Korisnik sam Telenora i sa njihovom uslugom sam prezadovoljan (dva postpejd broja, jedna prastari pri pejd koji je ostao još od Mobtela kao i bežični internet).
Korisnik sam i SBB-a (u Mladenovcu) i o njihovoj usluzi mi vaspitanje ne dozvoljava da se na pravi način izrazim.
Ovo što SBB radi je klasičan monopol i nama korisnicima je potrebna konkurencija u kablovskim operaterima u svakom gradu, u svakom delu grada, u svakoj ulici. Ja sam zbog toga što mi neko treći, u čiji zdrav razum iskreno sumnjam, odlučuje koje ću i kada programe gledati rešio da pazarim satelitsku antenu sve kako bih izbegao medijski mrak koji mi drugi nameću.
Što se tiče Telekoma, podrazumeva se da imam telefon ali nemam ni identifikaciju jer sam dvojnik, a o danas i privatno i poslovno nužnom ADSL nesmem ni da pomislim. Tražio sam razdvajanje a oni me pitaju zašto želim razdvajanje!!! Ej!!! Zbog toga ću biti među prvima koji će oberučke prihvatiti novog fiksnog opratera a ako to još bude i Telenor verujte biću PRVI

Milan

pre 14 godina

Nije bitno ko je zadovoljan SBB-om ili ne. Ima i ljudi koji su nezadovoljni Telekomom, pa se opet isti forskira na sve moguće načine. A još više ljudi je nezadovoljno ovom kvazi-državom, pa niko nije pomislio da je ukine.
Problem je što država (sada je već očigledno) sistematski ograničava SBB - kada su prvi put pre dve godine zatražili licencu za telefoniju krenula je užasna medijska hajka, ministri su izjavljivali kako nije dobro da dobiju licencu jer će zbog toga propasti Telekom i sl. Sada se postavljaju uslovi za koje se unapred zna da SBB ne može da ispuni, a već je bilo izjava državnih službenika kako misle da nije dobro da SBB dobije licencu... Nije stvar u tome da li je neko nezadovoljan SBB-om pa sada likuje, nego je stvar principa. Kako možete da podržavate nameštene tendere???
Setite se dodela nacionalnih TV frekfencija - dat je neki rok za uspostavljanje programa, dozvole su dobile i neke televizije koje u tom trenutku nisu imale ni studio, dok su neke druge, nepodobne, gurnute u drugi plan. A sada se postavlja kao uslov da neko ima 1000000 korisnika.

Marko

pre 14 godina

SBB ne zasluzuje ni da konkurise za mesto fiksnog operatera jer su strasno ne kvalitetni, ne profesionalni i preskupi, mogu samo da zamislim kakve bi im bile telefonske usluge !

crni džo

pre 14 godina

Poštovana gospodo koliko vidim novi operater će morati da plaća nadoknadu za korišćenje mreže Telekoma (koliku to ćemo tek videti). A raspitajte se malo čiju mrežu koristi SBB i koliko plaća. Neplaća ništa, jer su preko svojih veza i vezica (što je u ovoj državi normalno) obezbedili da Telekom MORA da im ustupi mrežu (telefonsku kanalizaciju) na korišćenje bez ikakve nadoknade. Onda je istima bilo lako da prošire svoj broj klijenata i da se sa tim hvale, dok su ostale kablovske kuće imale znatno veće troškove, jer njima naravno to nije omogućeno. Neko je imao koristi od takvog "poslovanja" - Telekom sigurno nije. Pa ako neko od Vas toliko voli SBB, onda neka im ustupi bez ikakve naknade svoj automobil, plac, kuću, vikendicu i sl. na besplatno korišćenje.

Marko

pre 14 godina

SBB je suvise neozbiljna firma sa nestrucnim kadrom i zato ce propasti u roku od 5 godina kada budemo imali digitalnu TV, internet i telefon sve preko jednog kabla-telefonskog operatera, Telekoma i ovog drugog koji ce doci.

Maja ili Nemojte molim Vas jos jednog "postenog" operatera fiksne telefonije!!

pre 14 godina

O tome koliko je Telekom posten operater evo jos jednog podatka. Ambasade su od Telekoma dobile "broj za besplatan poziv" za zakazivanje termina za vize. Ali znate sta? Taj poziv je besplatan samo ukoliko ne dobijete ambasadu! Ako je dobijete i zakažu vam razgovor Telekom to naplacuje kao Viza uslugu po ceni od 25o dinara!!!!
Umalo se nisam slogirala kad su mi objasnili! Sracunajte koliko ljudi je godinama zvalo ambasade na "besplatan broj" pomnozite sa 25o dinara (koliko ne bi mogao da kosta ni jedan regularan poziv pa da je iz Vranja ili Sombora) pa da vidimo koliko su nas pokrali..! Sigurno su sad u dubokoj depresiji od kako su nam ukinuli vize. Ali ne brinem se za njih. Nacice jos jedan nacin da nas potkradu na sitno ovakvim "besplatnim" uslugama...

I jos nesto. Nije pitanje para. Pitanje je principa. To se kod nas a i na zapadu zove "dovodjenje korisnika u zabludu". Za to bi morali da odgovaraju!

Boban

pre 14 godina

@korisnik
Pa dok su se te tvoje "gazde" razvijale Telekom je služio za hranjenje sirotinje, kupovinu oružija za uzaludne ratove i punjenje džepova raznim političarima i lezilebovićima.U jednom trenutku se samo kupovalo gorivo da bi se održavalo postojeće stanje.Zbog sankcija proizvođači opreme nisu pružali ugovorene servisne ugovore već su ljudi u firmi se sami snalazili i popravljali istu.I još mnogo stvari se dešavalo što je firmu zakočilo i nije joj dozvolilo da se razvija paralelno sa svetom.Svakako da je potrebna konkurencija ali ovoliko pljuvanja po Telekomu nije normalno.jedva čekam da vidim tog novog operatera kako polaže kablove po Pešteru i Goliji i selima omogućava fiksnu telefoniju.A tamo cela centrala ostvari impulsa kao jedna napaljena tinejdžerka u gradu.E taj film nećemo gledati.Nego će reći da nemaju interesa pa će onda ti isti seljaci da protestvuju ispred vlade a ona će Telekomu da naredi da tamo izgradi mrežu i sve uz mrežu.

ivan

pre 14 godina

nema uslova za drugog operatera
1. ako prenose bezicno to ce biti raspad signala ,altina je primer
2. ko ima 1 000 000 korisnika (da li su aktivni korisnici ili samo 1 000 000 izbacenih kartica na ulicu pa kad se proda )
3.ne daju sbb (koji jedini ima koliko toliko uslova za sirenje mreze )jeste monopolista za sve ali kome se nesvidja neka raskine ugovor za sve ,a ne da pljuje i pljuje a koristi usluge
4.telekom ima da vlada barem jos 5 godina dok nedodje stvarno neko ozbiljan da ulozi kess .
5.zte china bez problema da udje na nase trziste i sve da sredi

djolaja

pre 14 godina

imam sbb za kablovksog operatera. majko moja! ! ! da sam malo ludji, pokrenuo bih tuzbu protiv njih. toliko bahatosti, toliko bezobrazluka, pa to je neverovatno. samo da ne dobiju.

Vladimir

pre 14 godina

Kao neko ko ima iskustva u radu sa Telekomom, Telenorom i SBB-om evo nekoliko zapazanja:
Telekom je spor, neefikasan, podlozan uticajima spolja...
Telenor (u zadnje vreme) stedi na svemu sto moze, ne ulaze ni cent vise od onoga sto mora, tretira trziste Srbije kao trziste 3. sveta, kupuje sto jeftiniju opremu itd., bitan je samo profit.
SBB je primer kako od relativno malog kablovskog operatera, odnosno firme sa malo zaposlenih, bez sistema rada, haoticne organizacije, nastaje isto takva organizacija sa stotinama zaposlenih... A sto se tice njihovih investicija, sustina je platiti minimalno, dobiti i pruziti minimalno. Kupuje se najjeftinija oprema, cesto i ispod minimalnih standarda, bitno je da radi, dok radi...
Ipak,konkurencija ce dovesti malo u red sve.
Sto se tice cena telefoniranja, obratite paznju da i preko Telekoma imate mogucnost da vrlo povoljno razgovarate sa svetom (cene od 4,5 dinara sa vecim delom evrope, SAD itd., uz mesecnu pretplatu od 99 dinara. Ja to koristim i ustede su evidentne, mada racun nikako da mi se smanji, valjda zato sto moja zena sad prica 3 puta vise, po 3 puta nizim cenama...

Cile Mile

pre 14 godina

Ne znam čemu ovolika huka i buka? Svako od nas je nezadovoljan nečijim uslugama. Meni SBB internet dobro radi, za kablovsku me nešto nije ni briga - Ali mogu da razumem vas koji ste nezadovoljni. Sve dok budemo pojedinačno nezadovoljni biće nam isto ovako. A dovoljno je da uradimo jaaaako malo (zapravo ništa) kako bismo naterali grabežljive neljubazne kompanije da počnu da nas drže kao malo vode na dlanu... Sve što treba da uradimo je da svi zajedno, bez izuzetka, ne platitimo račune svim tim firmama tri meseca za redom. Ali svi zajedno! Mislite li da se tim kompanijama isplati da nas sve zajedno tuže zbog dugova? OK red je da se plati poštena usluga, ali ako već ima toliko nezadovoljnih, onda je vreme da se organizujemo i da se zaštitimo. Setite se petog parkića! Niko nam neće pomoći osim nas samih - ni ne pomišljajte na državu. Infrastruktura treba da se proglasi za nacionalno dobro (kao što i jeste) i da njom upravlja nezavisna agencija, pa neka se na te kablove „kači” ko god ima para da plati i neka pruža usluge svima.

my name is..

pre 14 godina

Kao sto rekoh ranije,bolje da ostanem dvojnik nego da mi sbb bude drugi izbor,zasto pa neznam odakle da pocnem..pohlepni,neobrazovani,bezobrazni..stvarno se nadam da su odustali bio bi to praznik..

Svrbijanac

pre 14 godina

ne pripadam ni jednoj od struja (sbb - telenor). Ali, s obzirom da je jedina osoba koja je ostavila pozitivan komentar u vezi sbb-a pisala zarez posle razmaka, a uz prvo slovo sledece reci, nemam sta da kazem osim buuuuu sbb.

dejan

pre 14 godina

Posle najnovijeg bezobrazluka SBB-a sa ovom cetvorodnevnom samovoljnom cenzurom bez obestecenja gradjanima,
SBB-u zelim sve najgore... njihovo drsko ponasanje prevazilazi sve granice...

relja

pre 14 godina

Ljudi ukucajte na :sbb ebrd investment fond na vasem pretrazivacu.Da vidite ko nam je stao na vrat...Ne odustaju oni tako lako od plena!!A sto se tice ocene za kvalitet ,cenovnu politiku i bahato ,drsko ponasanje SBB a ciji sam korisnik od prvog dana ,moja jedina i konacna je :CRVENI KARTON!

Nemanja

pre 14 godina

Do pre koji dan sam navijao upravo za SBB - ali nakon ove sramne cenzure regionalnih kanala prethodnih dana počinjene na mig nekoga iz državnih struktura - ne pada mi na pamet da njih podržavam.

Jedva čekam da se skinem sa telekoma - koji mi za ništa(ne više od 2-3 sata prema BiH i lokalu) naplati i po 30 evra - iznos za koji se dobija flat telefoniranje u mnogim normalnim državama.

Ali sigurno ne bih prešao na SBB. Zašto - ako je pokazao da je spreman da na nezvanični zahtjev i bez ikakvih zakonskih osnova cenzuriše regionalne kanale (HRT, OBN, RTCG) - kako znam da sutra nekome iz državnih struktura neće odobriti da me bez naloga prisluškuje, isključiti mi tel, obustaviti pozive prema nekoj državi ili bilo šta slično. Mislim - nemam garancije da to neće raditi ni drugi - ali je SBB već pokazao da će to raditi - dok za druge ipak mogu da se nadam da možda i neće...

Ivan

pre 14 godina

Po mom misljenju, SBB je sinonim za bezobrazluk i jedna od najomrazenijih firmi generalno medju ljudima. Koliko puta su me iziritirali svojim osionim ponasanjem i promenama u programskoj semi, ne mogu ni da nabrojim. Ne verujem da je organizacija kod njih toliko losa, vec cinjenica da su svesni da po mnogim zgradama neme mogucnosti da se zamane nekim drugim operaterom i to svesno zloupotrebljavaju. Kao sto rece neko, vrhunac je ukidanje kanala Travel channel, inace lokalizovanog na srpski, a kao "pocasna" zamena, stigao je Travel and Living, sve sa reality show programom sa kepecima, a reportaza o putovanjima ni u tragovima. I to je zamena? I jos je objavljena na SBB info kanalu kao vrhunski potez, gde smo mi gledaoci prosto pocasceni. To je jedno osiono ponasanje, gde su u SBB-u vise nego svesni da ta 2 kanala nemeju nikakve veze, osim reci "Travel" u nazivu. Ali sta njih briga, kad znaju da je kod mene u zgradi mogucnost ili oni ili antena.

sreten

pre 14 godina

imao sam KDS - samovolja, premestanje kanala kako hoce bez obavestenja, los signal... imao sam IKOM - katastrofa, nestrane slika u petak i dodje ekipa u ponedeljak da otkloni kvar, intenet? izvineite, nemamo uslova... imao sam Eunet ADSL, duplo sporije od deklarisanog, odes na more i zakasnis 10 dana sa placanjem a oni te iskljuce, bahatost... imam SBB analogni, digitalni i internet. Ima primedbi, ali manje nego kod predhodnika. Internet je duplo brzi od Eunet ADSL za iste pare. Analogna TV je blokirala neke programe zbog zalosti, digitalna je picila non stop, od muzike do pornjaje.

063 me dere kako stigne, roming mislim da je najskuplji na svetu. 011 je kvaran ko supalj zub, zadnji put kad su poskupeli rekli su "u proseku 7-8%" ali po njihovoj racunuci. U stvari 50% za pozive fiks-fiks, za fiks mob ista cena. Pa je mojoj babi stigao racun da se slogira, jer naravno, zove samo fiks -fiks.

Cemu takva kuknjava ljudi, ja sam bez fiksnog oko pola godine, i nista mi ne fali.

PS kablove preko krovova su uglavnom razvukli "neregistrovani korisnici" da ne kazem kradljivci signala. Ja znam bar petoro koji nista ne placaju. Jedan ima sve operatere u kuci. Srbija...

bugzy

pre 14 godina

Ovde svima promiče jedan bezobrazluk, a to je da novi operater može da zakupi mrežu Telekoma po tržišnim cenama! Kojim tržišnim cenama kada nema tržišta i, još bitnije, to nije Telekomova mreža! Tu mrežu su gradili samo korisnici i država mora da oduzme mrežu Telekomu i da napravi javno preduzeće koje će iznajmljivati tu mrežu svim zainteresovanim korisnicima, kao što je uradila sa ekektrodistributivnom mrežom!

MIlan

pre 14 godina

A kada ce naterati SBB da postuje Zakon o potrosacima i ne ucenjuje ljude koriscenje jedne usluge (internet) drugom (KTV)?

Ovo postaje jos izrazenije sada kada dizu cene svako 6 meseci (zadnje poskupljenje u maju, sa 500 na 609din, sada na 765!). To znaci 50% u 6 meseci, alal vera.

Sa Telenorom imam ugovor zadnje 3 godine, manje su losi, daleko od sjajnog, ali bar nisu bahati. Dalje, ako mi se ne svidja Telenor uzecu MTS ili VIP, ali ako mi se ne svidja SBB uzecu ... loga antenu :(

SBB je jedan od najodvratnijih primera monopola u nasoj zemlji, pored cuvenog Lelekoma.

Dandy

pre 14 godina

Pa SBB su teski prevaranti. Ja moram da placam svakog meseca TV pretplatu od 600 din i ako nemam TV u kuci i ne zelim ga. Moram da placam i jos gluplji RTS isto tako i ako zadnjih 5 godina samo gledam TV kod prijatelja. To u prevodu znaci da za godinu dana ja oko 120 evra dam na obavezni danak, a da ga pritom ne koristim uopste. Srbistan!

Igor

pre 14 godina

"Prema saznanjima Danasa, jedan od razloga za postavljanje tako visokog praga koji učesnici moraju da ispune jeste strah da domaći operater ne bi imao dovoljno novca da uloži u razvoj nove fiksne mreže..."

Ha ha ha a Telekom se, vidimo, ubi od od uvodjenja novih tehnologija

Damir

pre 14 godina

Ma kakav SBB. Pa dovoljno je da izadjete na ulicu i vidite kako preko krovova sa zgrade na zgradu idu kablovi. Nije ni cudno zasto je i kvalitet usluge koji pruzaju,tako los. Sta bi to sa njima bilo bolje i povoljnije? Nagrabusili smo ga ako oni na neku foru dobiju na tenderu! Srednji vek!

Aleksandar

pre 14 godina

Super je to sto se desilo SBB-u.
Zamislite, godinu dana zvanja, pisanja po forumu da im ne valjaju kanali, da im trepere neke linije po pojedinim kanalima, probija zvuka na nekim drugim, a oni se i posle godinu dana nisu ista uradili povodom toga.
Stalno vam se uvaljuju u stan/kucu, jer smatraju da je, po obicaju uvek nesto do korisnika, jer njihovi kablovi koji setaju od zgrade do zgrade, jednostavno su savrseni. Da niko nije nivelisao zvuk. Prebacis na jedan kanal, a on duplo tisi od prethodnog.
Kao sto rekoh mi za svo to njihovo ne popravljanje i dalje placamo punu cenu odrzavanja.

Sramota!

Nenad

pre 14 godina

Koristim usluge SBB-a (Kablovska + Internet) u Kragujevcu i uglavnom sam zadovoljan uslugom. Loša strana je što distributivni centar u Kragujevcu, a verovatno i drugim gradovima sem Beograda, dobija signal preko Total TV-a. To prouzrokuje česte nestanke slike na većini kanala u slučaju malo jačih padavina i veće oblačnosti. Internet radi fantastično i mnogo je brži od ADSL-a bilo kog provajdera za istu cenu. Toliko o SBB-u.

Post paid sam korisnik Telenora i takođe sam uglavnom zadovoljan. Jedina zamerka kod njih je što sam slučajno otkrio da usluge za poslednji dan u mesecu naplaćuju i u računu za taj i za sledeći mesec.

Postoji jedna sitnica koja je mene navela da pomislim da je ovaj tender ipak namešten jedino za Telekom i da će Telekom i dalje ostati monopolista na domaćem tržištu. Novi operater će imati "obavezu" postavljanja optičke mreže, ALI može i da koristi mrežu Telekoma uz nadoknadu po "tržišnim cenama". Ako se u startu eliminiše SBB koji ima najrazvijeniju optičku mrežu u Srbiji, logično je da će drugi operater morati da iznajmljuje mrežu od Telekoma. I eto ponovo načina da Telekom diktira cene fiksne telefonije i drugih usluga koje će uz to ići.

Nadam se da se neko seća da je internet bio vrlo skupa i vrlo spora stvar dok je Telekom bio monopolista u primopredaji signala sa inostranstvom (tačnije Deutsche telekomom).

Sve u svemu, očekivano od državnih vlasti, ali sam se malo više razočarao u RATEL koji je očigledno sve manje nezavisan.

z

pre 14 godina

SBB ne moze ozbiljno konkurisati za fiksnu telefoniju kada se uzmu u obzir brojni kvarovi zbog kojih cesto imaju prekide signala. Zamislite da vam svakih par dana ne radi telefon ili da negde u gradu nestane struje a vama zato opet ne radi telefon. Medjutim granica od milion korisnika nema smisla ako se zele privuci i neki inostrani operateri koji nemaju nijednog korisnika. U tom slucaju Telenor ne bi imao konkurenciju na tenderu i tender ne bi mogao da bude sproveden.

lošmi

pre 14 godina

Izgleda da niko ne čita šta piše u članku, operater će fiksnu mrežu moći da postavi bežično... o kakvoj fiksnoj liniji mi pričamo, SBB je krš ali Telenor definitivno neće ulagati u infrastrukturu već će koristiti postojeću...ništa od napretka, a zlatna koka ostaje neprikosnovena...

smera

pre 14 godina

Zamislite samo, kako SBB opticki kabll precnika 50mm vuče preko krovova zgrada. Pa ga privežu za trolu, onako usput...
Ja ne živim u Bgdu, ali odlično znam kakav su haos napravili prilikom razvlačenja kablova po centru.
Tako se isto ponasao Kopernikus u mom gradu. Samo zbog tog haosa nikako nisam hteo da koristim ovog operatera. Ali imao sam opciju.

korisnik sbb-a

pre 14 godina

Ne korist usluge Telenora, ali koristim SBB i vidim da nisam usamljen u prigovorima na rad SBB u pogledu kablovske televizije, pa se nadam da će im ova vest i svi ovi javni komentari biti makar malo upozorenje, jer lični prigovori do sada nisu imali nikakvog efekta. Znači: cena osnovne ponude koja ne podržava kvalitet pruženih usluga, broj kanala i sadržaj kanala u osnovnoj ponudi, kvalitet slike, učestali prekidi signali, parcijalno ukidanje pojednih emisija, a u poslednjim danima i potpuno ukidanje određenih programa, neljubaznost i nestručnost zaposlenih, na pisane primedbe odgovaraju demagoški... Na kraju opet ću na pijacu po logu i 20 metara kabla pa na krov. Izuzetak od napisanog je kablovski internet.

SSS

pre 14 godina

Na zalost pripadam u grupu nezadovoljnih kako Telenorom tako i SBB-om. Kablovski internet je nestajao bar 2 puta dnevno na po koji sat dok me Telenor bukvalno maltretirao godinu dana konstantnim pucanjima veze i ocajnim kvalitetom zvuka. Zasto su mi to radili zaista ne znam, jedino znam da su mi zivci otisli skroz zbog njih. Posto su pregovori u svakom pogledu propali morao sam da raskinem ugovore kod obe firme. Znam da ima razlicitih iskustava, moja su negativna.

Korisnik

pre 14 godina

Evo utisaka iz prve ruke iz Krusevca. Sa SBB-om imamo problema otkad su se pojavili. Za direktora je ovde postavljen covek koji ceo zivot prodaje patike na buvljaku i ne poseduje nikakvu kvalifikaciju za tu funkciju. Dopusnki "biznis" sada radi vikendom posto radnim danima sedi u svojoj kancelariji gde ga obezbedjenje cuva kao predsednika drzave. Kada smo se par puta raspitivali oko uvodjenja interneta nije nam dao ni jednu valjanu informaciju vec nas je slao u Kragujevac!? Kada smo se poslednji put raspitivali oko uvodjenja interneta njegov odgovor je bio ovakav: "nema tehnickih uslova, letos su od jakog sunca izgoreli kablovi"!?
Sto se usluge televizije tice, do pre par meseci nismo imali kablovsku kad god pada kisa. Taj problem je tek od skoro resen a SBB ovde funkcionise vec 4-5 godina. Zbog tog problema nam je obecano i da nam nece naplacivati pretplatu dok se to ne sredi. Posle 4 meseca nam je stiglo 4 racuna za svaki prethodni mesec iako nista nisu preduzeli. I danas traje parnica na sudu izmedju stanara mog naselja i SBB-a.
Sto se Telenora tice, koristim njihovu mobilnu telefoniju od 2000 god (u pocetku Mobtel). Nije tacno da se ne uvode nove tehnologije. Podseticu vas da su se usluge MMS, govorna posta i mnoge druge PRVO pojavile na ovoj mrezi a tek kasnije kod Telekoma. Takodje je od starta pokrivenost bila bolja nego kod zlatne koke. Osim toga kada je Telenor preuzeo Mobtel cene razgovora i poruka su izjednacene sa Telekomovim (neke su pale i za 50% u odnosu na cene koje su bile dok se mreza zvala Mobtel)
Telenor internet nisam koristio jer sama ta tehnologija nije za zahtevnije korisnike, niti bi u slucaju dobijanja licence distriburali net preko USB modema vec optikom.

Aleksandar Stefanovic

pre 14 godina

Smatram da SBB Uopste ne zasluzuje da dobije ovaj posao.Ja sam korisnik njihove kablovske televizije u Kostolcu i njihova usluga je katastrofal
no losa.Mrezu ne zele da sire,da ceo grad dobije signal.Cim pada kisa,sneg,nema signala.Nemamo internet,stalno je bar jedan program bez signala.....Kakva bi tek bila njihova fiksna telefonija.Njima su samo veci gradovi vazni.

ivan

pre 14 godina

SBB vec nedelju dana u Leskovcu ne emituje nijednu lokalnu televiziju jer ih ucenjuje sa 600 evra mesecno da bi ih emitovali. Zato imamo jedno 40 potpuno besmislenih kanala, slika je sve loshija, call centar postoji samo na papiru. Oni ovde nemaju konkurenciju i onda nemate koga drugog ni da angazujete. Svakog meseca podizu cenu pretplate, od NG ce biti 1000 dinara. Drago mi je da ih nema na spisku za fisknu jer je dovoljno sto nas maltretiraju EPS, RTS,Telekom i ostali monopolisti, ne treba nam josh jedan takav.UAAA SBB!

Nenad

pre 14 godina

Uslovi za dostavljanje ponude na tenderu su prihod od 500 miliona evra, i barem milion korisnika. Čestitam na eliminaciji SBB - SurovogBalkanskogBandita, čija tehnička podrška se ponaša bahato i neprijatno, smatrajući da im se kao firmi bez prave konkurencije može. E pa ne može. A što se tiče toga da se otvara licenca za samo jednog novog fiksnog operatera, a ne tri ili više, u Americi imate Verizon i CamCast i to je to. 2 koji se toliko kolju međusobno, da kada su jedni došli da nam u kvartu naprave promotivnu žurku na bazenu i dele besplatno hot dog, drugi su došli da dele sladoled za dezert. To je borba za svaku zgradu, kako promotivna tako i cenama paketa.

Nesha

pre 14 godina

SBB godinama ne moze da obezbedi kablovsku TV i internet u blokovima (Novi Beograd). Godinama im zovemo i stalno dobijamo odgovor "Nemamo tehnickih mogucnosti". A taj deo Novog Beograda postaje drugi centar, veoma poularna lokacija a oni nemaju tehnickih mogucnosti da dovuku svoju infrastrukturu. Pa kako im dati da budu novi fiksni operateri?

hanz

pre 14 godina

Odeljenje za marketing SBB-a očigledno večeras radi prekovremeno. Kako drugačije objasniti odjednom, ničim izazvanu gomilu komentara u njihovu korist.

Milan

pre 14 godina

Pa neka SBB radi dalje na kablovskoj inace bi stali zbog investicija u fiksnoj telefoniji pa bi veliki broj interesenata za kablovsku cekali do vecnosti.

krisnik Sbb

pre 14 godina

Mozda zvuci malo mazohisticki ,ali ja kao korisnik usluga SBB-a,navijam da budu izbaceni.
Nezasluzuju da uopste postoje a kamoli da se sire.
Treba pitati njihovog direktora Solaka ili tako nesto(inace obozavaoca lika i dela magistra ILICA)ko ga je naucio da ima tako neproduktivan odnos prema svojoj zemlji a pogotovu korisnicima.

sandinista

pre 14 godina

Odlicno, iako sam zadovoljan SBB internet uslugom, kao kablovski operater su zreli za teske novcane penale.

Prosto covek da vrati veru u kosmicku pravdu :))

Goran

pre 14 godina

Nisam korisnik Telenora, ali jasam SBB-a samo iz jednog razloga - nema konkurencije, nemam izbora. Postavili su se u zgradi i rade bukvalno sta hoce jer znaju koliko je komplikovano promeniti kablovskog operatera i napraviti dogovor sa svim stanarima. Na svaku zamerku u korisnickom servisu su ranije odgovarali u stilu "sta se nudi, to ti je", a sad su se kao profinili, pa daju neodredjeno - formalno - ljubazne odgovore. Na primer, na pitanje: "Da li cete i kada vratiti Travel channel?", odgovor je: "Zao nam je sto Vam se ne dopadaju promene u ponudi". Ama ljudi, pitao sam "Da li cete i kada vratiti Travel channel?" Nema odgovora! Samo cekam kad ce ukinuti i B92. To je firma koja uopste ne osluskuje korisnika zato sto zna da uglavnom nema jednostavne mogucnosti da se promene nekim drugim. Sta njih briga sto ja ne zelim da gledam Travel and Living, vec Travel channel. Da li ce mi umanjiti cenuu jer sam uskracen za omiljeni kanal. Oooooo, za to ih tek briga mnogo.

jojkic

pre 14 godina

Za sve sto im smeta privremeno iskljucenje kanala u zadnjih 4 dana.
Smeta i meni, samo sto sam ja na KDS-u, i oni su isto iskljucili, tek da se zna. A jos vise ce mi smetati, kad svi kablovski operateri budu iskljucili HRT 1 i 2, samo zato sto su bolje televezije, sa manje reklama, i boljim filmovima, te predstvljaju konkurenciju nasim TV kucama.
Nego da, ja pored KDS kablovke, koristim SBB wirless internet. Nisam bas zadovoljan njime, ali u vreme kada sam poceo da ga koristim to je bila jedina alternativa dial up (modemskoj) konekciji. A da nepricam o tome da je KDS sa svojom jedinom mrezo radjenom po projektu, godinama najavljivanom interaktivnom televizijom, vide on demand i slicno, jos uvek nema internet.
Tako da vi sto se zalite na SBB , zalite se samo zbog toga sto imate mogucnost i koristite ga.
,,fiksnu,, telefoniju imaju mogucnosti da puste jako brzo, kroz postojecu mrezu kablovske televizije, sto bi vodilo demonopolizaciji Telekoma i trzisnoj utakmici. A to ocigledno nikome na vlasti ne odgovara. Lakse je uvestu jos jednog monopolistu i uzeti pare.
Dobro neko napisa ovde, sto nepuste 5 licenci , pa da vidimo sta će se desiti ...

Pera

pre 14 godina

U ovoj vesti su zastrasujuce dve stvari:
1. da se drzava direktno mesa, potpuno obesmisljavajuce trzisne principe. Ko je drzavi dao za pravo da odredjuje pogodne i nepogodne kompanije? Njen zadatak je samo da regulise trziste i zastiti potrosace. Treba da se zapitamo da li se ti postize time sto nije navela donju granicu za cenu a jeste broj korisnika. Kako je time zastitila sebe i korsnike?
2. strasno je da gradjani ne uvidjaju prevaru, nego navijaju za jednu ili drugu kompaniju. Izgleda da nas moze svako da prevede zedne preko vode kako hoce i kad hoce. Nije ni cudno sto smo siromasni.

partibrejker

pre 14 godina

Sa SBB-om sam samo jednom imala problem: kada su, misleći (!) da račun nije plaćen, isekli kablovsku dok sam ja, iza zida udaljenog 1.5 m gledala TV.
Mislim, fizički isekli, kao nožem, recimo, a misleći da nije plaćen (a jeste) jer ja ni opomenu nisam dobila, a niko se nije "setio" da zazvoni na vrata i da traži račun...
Generalno nisam imala problema sa njihovom uslugom (o ceni ne bih), ali ovo me je za sva vremena opredelilo za ma koga drugog...

Ivan

pre 14 godina

Slažem su u potpunosti sa eliminacijom SBB-a, nepotrebno je trošiti reči na njih. Međutim, mislim da je cela stvar u vezi tog tendera pogrešno postavljena u startu.
Zašto jedan operator??
Zašto ne u startu 3 nova operatora?
Kad vlada za neku godinu reši da ubaci još nekog u igru biće već kasno, prethodnici će imati izgrađenu mrežu i novom neće biti lako da se probije. Uostalom, zato danas i trpimo ovo što trpimo od strane SBB-a!

Neko

pre 14 godina

Preporucujem da procitate sledeci clanak i da razmislite gde smo to mi: http://en.wikipedia.org/wiki/National_broadband_plans_from_around_the_world .

T.

pre 14 godina

A sto samo jedna licenca? Zasto ne 10 ili 20 licenci? Koje to tehnolosko ogranicenje sprecava da postoji vise od 2 operatera? Nisu to TV frekvence pa da ih ima ogranicemo mnogo.

Beograđanin

pre 14 godina

...ali će se tržištu ponuditi takozvani "triple-play" paketi telekomunikacionih usluga koje obuhvataju mobilnu i fiksnu telefoniju i Internet, objasnila je Matićeva.

Kao neko iz struke, tvrdim da "triple play" podrazumeva uslugu koja objedinjava prenos glasa, TV slike (npr. IPTV) i pristup Internetu. A iz navedene izjave (na temu koja baš i nije usko stručna) se vidi koliko je resorna ministarka kompetentna...

Boki

pre 14 godina

@Nemanja
Za tvoju informaciju jedan od uslova za nabavku BILO koje centrale u svakoj zemlji je i mogućnost prisluškivanja. Prevedeno na srpski: MUP ima mogućnosti i sad trenutno a i u budućnosti da prisluškuje bilo koji razgovor. Ista je stvar i sa VOIP-om, tako da ne moraš da se premišljaš:Ko god dobije licencu moraće da omogući prisluškivanje nadležnim organima

Miki

pre 14 godina

Malo objasnjenje za neupucene: SBB vec nekoliko godina nije srpska firma,a u vecinskom vlasnistvu je fond kojim upravlja nama poznati George Soros’s Southeast Europe Equity Fund (SEEF), To svako moze da proveri na internetu,i to je inace poznata cinjenica.

Peca

pre 14 godina

Ne bi treba da bude problem tih milion korisnika, SBB lako može da napravi konzorcijum sa nekom stranom telekom kompanijom koja ima bar pola miliona priključaka i ispuniće taj uslov.
Ja lično sa SBB nemam nikakvog iskustva, koristim ADSL i Digi, ali količina pljivanja po njima ovde me je zaista iznenadila, i ako je pola od svega toga tačno pitanje da li im treba dozvoliti da udju u telefoniju. Koliko vidim ni IP telefoniju nisu savladali a to je lakše 10 puta napraviti nego fiksnu. Sada sam prvi put otvorio njihov sajt i vidim da ne mozes da uzmes internet od njih ako prvo ne uzmes televiziju, to je sramota kako ucenjuju ljude!

aleks

pre 14 godina

Ja mislim da oni nisu,ni po zakonu registrovani.Nego na neku saglasnost, koja je nekad bila nelegalna.Oni su mocni pa zato im nemoze niko nista.I zato narode cuti.

Dragan

pre 14 godina

Ne zanm zasto toliko polemike oko SBB-a. Zna se da su monopolisti... Jedino sto me raduje je to sto ne placam njihovu mesecnu globu. Ako me iskljuce, uvek mogu da se sutra prikacim na banderu...hahahaa... Toliko o njihovoj profesionalnosti i razvucenim kablovima po gradu kao strik za ves. banderu...hahaha... Toliko o njihovoj profesionalnosti.

Aleksandar

pre 14 godina

Letos sam raskinuo ugovor sa SBB-om, otkazao Total TV i presao na IPTV. Kvalitetnija slika, mnogo niza cena,podrska odlicna. Kad sam ranije zvao SBB zbog problema sa risiver dobijao sam neke priglupe cice koje su tamo zaposljene da bi valjda nosile mini suknje i priglupo se smeskale. Od pomoci ni traga ni glasa. Stoga prijatelji, bezite glavom bez obzira od SBB-a. Bahatost, amaterizam, bezobrazluk.

Mika

pre 14 godina

SBB - internet je ok, ponekad se desavaju prekidi, ali sve redje. Kablovska, kvalitet slike bolji od Ikoma, KDS-a i ostalih. Izbor kanala - relativno zadovoljavajuc. Promene u programskoj semu - dno dna! Ukida se kad se sta hoce, bez da se korisnik pita, i bez da se korisnik obestecuje ako mu je ukinut omiljeni kanal. Primer sa ukidanjem Travel channel-a (inace od svih operatera samo ga je SBB ukinuo) je samo jos jedan jeziv primer bezobrazluka. Potrebno je sa korisnicima potpisati ugovore na neki period gde ce se garantovati odredjeni kanali. A ne ovako, uzmes SBB jer imaju dobru programsku semu. Oni ti za koji mesec ukinu pola omiljenih kanala, ali niti te pitaju da li ti to odgovara, niti umanjuju cenu. Ne zanima ih sto je neko njihovim promenema nezadovoljan, ali uopste. I tako ce to biti dok vlada njihov monopol. Zbog toga, prvi koji mi se bude ponudio a da nije SBB, prihvatam unapred i za fiksnu telefoniju i za sve ostalo.

dragn

pre 14 godina

Ja sam na Dorćolu i priključen sam na Ikom - nisam nešto prezadovoljan ali su duplo jeftiniji od sbb bar kad je u pitanje vezana pretplata internet + tv, ali ne razumem zašto neko i dalje plaća sbb- u , zašto ne pređete na nekog drugog ili se brate vratite na antenu, ja bih na sve pristao samo da ne plaćam novac tako jednoj bezobraznoj primitivnoj firmi kakva se retko viđa čak i na ovim našim izuzetno primitivnim prostorima..

mikša

pre 14 godina

E moji ljudi vi koji ste nezadovoljni sa SBB- om.
Ja imam KDS , LJUDI TO JE KATASTROFA , naši kanali sneže ko da je riblja kost , internet radi odlično od 4-8 ujutro između , dok od 17 i 24 od plaćenih 1 MB imate 200 kb. Kada ih zovete , sve če se rešiti, tako da evo vama moj KDS a dajte mi taj ozlogrđeni SBB.
Što se tiče telefonije mislim da to neće država tako lako pustiti bilo kome , ne znam ima li gde da i ako ne pričaš ništa plaćaš 250 dinara

kesa_kesa@hotmail.com

pre 14 godina

Cim drzava favorizuje nekog na tenderu, tu onda ima posla za UBPOK. par njih koji odlucuju o ovome favorizuju nekog, to sigurno nije bez dobrog razloga (u koverti). Narocito u telekomunikacaija, gde su ogromne pare u igri, onaj ko dobije na ovom tenderu licencu mnogo ce zaraditi.
Pitanje za ministarku, zasto ne mogu SVI koji zele da se bave fiksnom telefonijom da dobiju licence?

Gradjanin

pre 14 godina

SBB nije igrac za tako krupan zalogaj i ponovo bi postojao monopol kad bi domaca firma tako nesto kupila.

Tako da, Telenor i ostale strane firme su dobro dosle.
Pa ce onda nadamo se nas Telekom, kad ne bude imao nase ljude da dogovara cenu ispod zita i da opet bude skupo ono sto ne treba, spustati svoju cenu i povecavati kvalitet usluge kako bismo mu ostali odani.

imalinko

pre 14 godina

Ljudi, kakav crni Telenor ili nepoznati inostrani ponudjaci. Pa u ovoj zemlji je potrebno 2 godine da dodobijes dozvolu za polaganje kablova. Sanjajte konkurenciju u fiksnoj.

Milos

pre 14 godina

Ako je ministarki stalo da se resi problem duge liste cekanja na fiksni telefon onda ne bi trebalo da postavlja ogranicenja poput ovog o milion korisnika. Istorija telekomunikacija je pokazala da za sirenje fiksne telefonije nema bolje stvari od otvorenog trzista, jasne konkurencije manjih kompanija koje mogu da popune praznine tamo gde se velikim igracima ne isplati. Mislite da bi, npr. kod nas kablovske mreze uspele da se ovoliko rasire da su postavljana slicna suluda ogranicenja? Dakle, otvoreno trziste, lagani model regulacije, konkurencija - eto vampenetracije telefonske mreze od preko 80%

Simon

pre 14 godina

Zasad nisu bitni objavljeni uslovi drzave vec sta drzava nudi novom operatoru fiksne telefonije u tenderskoj dokumentaciji.

Drzava ocekuje od novog operatora da razvuce opticku mrezu po zemlji? Gluposti...

Nereseno vlasnistvo nad kablovskom kanalizacijom, nedostatak infrastrukture, sporo dobijanje dozvola, itd.... su razlozi zasto za novu licencu niko nece dati neki novac osim ako drzava zauzvrat osim licence ne dozvoli i jos nesto (mnogo vrednije).

Uostalom, videcemo uskoro. Nijedan veliki igrac nece doci ukoliko nesto vredno nije u ponudi.

Djura

pre 14 godina

Jel moze da mi neko objasni cemu tender? Pa ne delimo frekvencije u etru. Najobicnija glupost. Svuda u svetu svako ko hoce da radi, ispuni uslove, dobije brojeve i radi. Pa ko prezivi pricace.

B

pre 14 godina

Svako davanje licence JOS JEDNOM cisto domacem operateru (pored onoga koji sada pruza usluge fiksne telefonije) u ovako MALOJ ZEMLJU kao sto je Srbija je cisto izmotavanje. Takve kompanije opstaju samo zato sto su dosad bili monopolisti zasticeni kao beli medvedi, mada bi bilo lepo cuti i od koga i za kolike "donacije"! Nama trebaju STVARNO VELIKE strane kompanije, pa ce se red veoma brzo "sam od sebe" zavesti na domacem trzistu. Uzgred, nadam se da ce se uskoro pojaviti i stvarno normalni kablovski operateri.

zorica

pre 14 godina

Pogled iz nekog drugog ugla:
sbb ima opticke kablove. ostali ce koristiti usluge telekoma. ruski centar telekom ima sajt u rekonstrukciji, a na novom je predvidjena sekcija -beograd.

Voja

pre 14 godina

Moje iskustvo sa SBB je takvo da bi im oduzeo i licencu (ili sta god vec da imaju) za kablovsku televiziju.

navodno su me prikljucili na kablovsku u maju 2003. ispostavilo se da signala nema, pa ce kao da poprave i bice sve u redu. vreme je prolazilo signala nije bilo, ali onda odjednom (posle recimo godinu dana) pocnu da stizu racuni. reklamirate oni se izvine. prodje neko vreme onda opet pocnu da stizu racuni. odem kod njih i trazim da mi napismeno daju da samnom nemaju nista. dobijem papir sve sa zavodnim brojem itd. Prodje opet neko vreme, opet pocnu racuni da stizu. Nazovem ih, obajsnim sta se sve desavalo, ispsotavi se da oni onaj svoj dopis nemaju. Opet prodje neko vreme, onda stigne opomena od neke firme koja kao sad u njihovo ime hoce od mene da naplati tri mesecne prepalte koje dugujem za tri meseca spocetka 2006.
Onda sam kontaktirao trzisnu inspekciju i republicku telekomunikacionu agenciju, od kojih sam cuo da nisam jedini. cak sta vise. Kompletnu dokumntaciju koju sam imao poslao sam SBB-u ali i kopiju svega u republicku telekomanikacionu agenciju.
Nakon dve nedelje (dve nedelje nakon slanja pisma - i jedno 6 godina od kada su me povremeno utuzivali da im neplacam ono sto nemam) stigao je odgovor od SBB-a da su proverili i da vide da ja NISAM NJIHOV PRETPLATNIK i da se izvinjavaju zbog neprijatnosti.
Znaci tek kad sam zapretio tuzbom, sjahali su mi sa ledja.
Medjutim poucen iskustvom, svu dokumentaciju i dalje cuvam, a svima koji me pitaju za SBB kazem im sve najgore, jer moje iskustvo sa njima je takvo.

O tome da je neka firma nasa samo sto u imenu ima pridev Srpsko (pa i to na engleskom) nemam komentara.

demi

pre 14 godina

Odakle pravo RATEL-u da procenjuje ko je to dobar, a ko je to los operater? Ako to Ratel radi i ako Ratel odredjuje i cene usluga, pa sta je onda uloga trzista? Vi cete da mi kazete cije usluge cu da koristim? Gde je ona gospodja iz komisije za zastitu konkurencije, zasto ona prima platu? Znaci i SBB i Telenor, pa da mi potrosaci odlucujemo cije usluge cemo kupovati i jos 10 operatera. Vrhunac je ovo, ocekujemo da oni budu lojalna konkurencija??? A sta ako ne budu? Kakva je to konkurencija kada imate 2 operatera? Od ovoga nema nista, ovo je samo predstava za narodne mase, pljacka se nastavlja.

Ivan

pre 14 godina

Nije problem u tome da li je SBB dobar ili je Telenor losh ili obratno. Jedino sto je bitno je od koga ce vishe masti da dobiju - ko ce vishe da podmaze nashe Bandite i tim dobiti mogucnost da radi.

Zar nije logicno da ako zelim da napravim mrezu u mom bloku to ucinim i ko hoce da koristi moje usluge to i da cini? Zar nije moguce da umesto 2 operatera postoji 300 operatera?
Nije, naravno da nije - posto onda nece moci da leshe narod sa cenama koje su iznad svih materijalnih i moralnih granica.

Mi smo jedno najkorumpiranije i najodvratnije drustvo i muka mi je sto sam rodjen ovde i okruzen ovom bandom koja ima sve, a ne zna kad da stane...

Grlja

pre 14 godina

Pazi ovo...

...drugi operater nakon dobijanja licence može da izgradi svoju mrežu polaganjem optičkih kablova ili da koristi bežični pristup. Takođe....

Bezicni pristup? Pa da li su oni normalni. Sve je toliko potplaceno i alavo, da se niko nije pitao koliko bezicna oprema zraci i koliko je realno stetna, narocito u urbanoj sredini. Drugo, fiksna telefonija se zove fiksna, zato sto se polaganjem kablova (bilo kakvih)obezbedjuje konekcija. Ovaj metod je skup i nije stetan. Dovoljno je sto se svaki dan zracimo mobilnim. U savremenom svetu i razvijenom zakonskom sistemu tri bloka od recimo vrtica, ne sme da bude repetitor (eng.mast). Kod nas, to je ludilo. Svaka Mob operater, radi sta hoce. Ako budete isli Milana Rakica ulicom prema Mirijevu, kad pre raskrsnice stanete na semaforu, pogledajte yavareni repetitor mobilne telefonije za predmetni semafor na visini od 3 m od zemlje. Svo drvece u okolini se osusilo, a dalja su i leti zuta. Neka nam je Bog u pomoci sa jadnicom od min. Jasne Matic. Tal., i nista vise.

Dzo

pre 14 godina

Na svu srecu kod mene u zgradi postoji mogucnost SBB-a i jos jednog kablovskog operatera. Cim je SBB ukinuo Travel channel, sa masnim zadovoljstvom sam presao kod drugog operatera koji nije ukinuo taj kanal. Ljudi, ne mozete da zamislite koliko sam se lepo osecao...

kamikaza

pre 14 godina

...a sto ne bi i telenor i SBB dobili licencu za fiksnu telefoniju, i onda krece prava trzisna utakmica. Vise pretplatnika ce imati onaj koji ponudi bolje uslove i nizu cenu!!!

korisnik

pre 14 godina

Isti gazda ima i ovo kao i SBB http://www.telemach.si/ , tako da konkurencija fali, pa da se ovi ovde u ozbilje kako treba. Ovo nama treba http://www.t-2.net/?ctxID=000565&funcID=1 , kde cena poziva prema Srbiji iz mobilnog telefona koštaoko 7 Evro centi.

moa

pre 14 godina

Zasto samo 2? Da li znamo koliko operatera ima npr u Hrvatskoj i kako je povecanje njihovog broja uticalo na cenu i kvalitet usluga? Dok treci ne udje svi se mogu smatrati monopolistima i nije ni bitno da li ce to biti SBB Telenor ili Pera&Zika from local garaza.

Milko

pre 14 godina

Sigurno je da ima više od 150000 onih koji žele fiksni priključak.
Znatan broj onih koji imaju fiksni kod Telekoma, a nezadovoljni su onim što dobijaju, potražiće nove mogućnosti kod novog operatora.

kako da ne

pre 14 godina

@ wow

deckonjo, grdno se varas. pokusavam vec tri meseca, zavlace me kako stignu i odbijaju svaki razgovor, ali zato prete da ce me tuziti ako prestanem da placam. inace, znam dvojicu koji su na taj nacin (prestali da placaju racune) usplei da skinu bedu sa vrfata zvanu SBB!

Oliver

pre 14 godina

Ma kakav tender , videli ste da drzava zadrzava pravo da sve odbaci ako proceni da cena nije zadovoljavajuca, a bice tako videcete…

Nece oni ukinuti monopol Telekomu jos dugo, dugo….

Sve je ovo farsa..

Dušan

pre 14 godina

Prvo što me je začudilo u objavljivanju ove vesti jeste naslov "SBB neće učestvovati na tenderu!", umesto da bude "Tender je objavljen" ili nešto prikladnije samoj suštini vesti. "SBB nije zadovoljio uslove"- to je mogao da bude podnaslov kostatacije u okviru teksta a ne naslov. Drugo zašto li nam uopšte treba tender i licence, zašto nije tržište tako regulisano da svako može da pruža usluge ukoliko to želi, a ne da mora da čeka Ratel da se smiluje i da neku licencu na kašičicu i pod nekim famoznim "uslovima". Zašto nismo mogli lepo da uzmemo nečiji model, imamo susede koji su daleko odmakli u deregulaciji telekomunikacionog tržišta. Mi uvek moramo da radimo stvari na teži način. Zašto ne uzmemo i prepišemo regulativu Rumunije ili Bugarske, slični smo po GDP-u. U Rumuniji korisnici imaju ADSL internet od 20480/768 Kbps za 12,5 Evra sa PDV-om. U Srbiji za te pare kod Telekoma ne možete dobiti ni 256/64Kbps, a 16Mbps što je za 4Mbps sporije plaćamo 60 Evra. Očigledno je da kroz celu ovu pompu oko licence utkano mnogo skrivenih namera Vlade. Njima je očigledno najvažnije da kroz naplatu licence napune budžetsku rupu, ili svoju ličnu budžetsku rupu(to se u Srbiji nikada ne zna), i održe sadašnje stanje u telekomunikacijama što duže mogu bez da naljute Evropsku Uniju održavanjem monopola. Ovo je sve samo maska, nema nikakve koristi za građane Srbije. Link za sve koji žele da vide koliko smo mi daleko od povoljnih usluga http://www.romtelecom.ro/personal/internet/abonamente-adsl/ . Opet kao i sa CDMA tehnologijom ministarstvo i Ratel mlate praznu slamu i kao nešto rade "za dobrobit svih građana Srbije". Mnogo, previše politike oko svega, pa i oko telekomunikacija, očigledno da nema napretka dok neko ne depolitizuje čitavu državu.

Nicija nije gorela do zore

pre 14 godina

Morali smo "dobrovoljno" da otvorimo nebo, s tim da sada dosadasnji monopolista jos MORA "DOBROVOLJNO" i da prica da je to jedva docekao (AHA!), pa cemo takodje morati "dobrovoljno" da otvorimo i trziste komunikacija. Zivi bili, pa videli.

bozicko

pre 14 godina

Kao sto jedan komentator rece, zasto je naslo vezan za SBB a ne za rasoisivanje tendera, ali da krenemo redom...
Zivim u NS-u, gradu koji placa najsuplju pretplatu u drzavi za TV...Naime dok sam bio podstanar, hteo sam da promenim operatera kablovske (SBB) jer su bili katastrofa, ali posto gazdu zanimaju samo placeni racuni, po mogucstvu da ne stanujem u stanu i da samo placam racune, nisam nista uspeo da uradim. Ozenih se, kupih stan, i dodje pitanje izbora novog operatera kablovske...Nazovem KDS postu, kazu nismo nadlezni za taj grad, nazovem SBB kazu nemamo instalacije u vasoj zgradi i ne drzimo taj deo grada, nazovem KDS novi sas, kazu moze, jer su oni ugradjivali instalaciju u mojoj zgradi, cena 3200 instalacija i 655 dinara pretplate. Kad moze, odma...Dodju oni u moju zgradu, da potpisem zahtev, pitam za placanje, kad ono cena nije 3200 nego 4800 odma ili 5500 na rate..Pitam kako to jer mi je receno drugacije, a oni mi odgovore kako je to diskreciono pravo direktora da snizi redovnu cenu od 4800 na 3200 za zgrade za koje on proceni...Pojedem ... i pristanem...Rese oni to za 5 min, i tako ja pocnem da gledam TV preko kablovske...A ONDA SLEDI...
Pogledam spisak kanala koji nude, a na TV-u pronadjem samo deo...Trazim preko TV , kontam nisam glup, kad ono i komsija ima iste problemee...Nazovem ja njih, kazu bice u toku nedelje...I tako bi, medjutim, slika vise nego ocajna, snega koliko volis, nazovem ja njih opet, a oni kazu da je do instalacije u zgradi i da tu oni mogu samo da ugrade pojacivac signala, ako skupstina stanara zgrade plati, cena prava sitnica 4*5900 jednako 23.600, podeljeno na 12 stanara koliko je bilo u tom trenutku sloro 2000 po svakom. Resi se i takj problem, kad dolazi ugovor, koji ja nisam potpisao, kao ono, u njemu opise kako sam duzan da koristim njihove usluge najmanje 5 godina, a ako odlucim da ranije prekinem duzan sam da placam sve rate do isteka ugovora, plus novi racun nije vise 655 vec 800 dinara, prava sitnica. Posaljem im dopis,a oni u odgovoru kazu da je povecanje uzrokovano uslovim na trzistu, (PA NEMA SKUPLJE PRETPLATE U DRZAVI), kao i povecanom ponudom kanala za koje moraju da placaju autorska prava...I tako moja nocna mora sa SBB, KDS-om se nstavlja i niko im ne moze nista...ELEM, da se vratim na naslov...U ovoj drzavi sve se moze kada ide na racun potrosaca...deri im kozu dok ne pukne...A usluga, ma ko ih ...! Zato sreco novim monopolistima (duopolistima) ma ko to bio, u draznju koze ovih gradjana...

Zoran

pre 14 godina

Mogao bi neki novinar malo da pogleda sta RATEL radi, u kojoj je zgradi, zasto nisu dostavili podatke o broju zaposlenih i platama nasem premijeru Cvetkovicu i na koji se nacin trose novac... Jel vi iz RATELa mislite da smo mi svi budale? Koja je cena i koja je brzina interneta u Bugarskoj i u Rumuniji, a koja je kod nas, e to je rezultat rada komunjara iz Ministarstva telekomunikacija zajedno sa komunjarama iz RATELa. Tek 2012g da imamo 4mb/s?

Monopop / Kartl

pre 14 godina

Kad govorimo o kablovskim operaterima to je organizovani kriminal.Kad uđu u jednu zgradu ponašaju se ko vlasnici.Zaboravljaju da smo priključke mi iz sopstvenog džepa platili i da je to onda i moje vlasništvo kao stanara.
Kad budem mogao da menjam operatera kad poželim e onda ću pričati o oslobodnom tržištu a ne o kartelima.
Što se tiče telefonije kartel koji se dogovori između sebe.Zato i nemamo nikakav napredak u timuslugama zadnji smo u regionu,sramota.
Država mora postaviti takve uslove koji će dovesti do poboljšabja kvaliteta usluga.
Sad telekomu pričao nepričao plaćam 195 din,a šta dobbijam-veliko ništa bar da imam indentifikaciju poziva(koju plaćam dodatno) i listing poziva.
Telenor nešto kratko sam koristio njihove usluge,ni za rep nemožež da ih uhvatiš.Jedno pričaju frugo rade,a treće naplaćuju.
Da pogledajte telekom Adsl 1mb 1400(sa porezima)+tv preko interneta osnovni paket (glupi programi) mislim oko 600din,za te pare u nekim zemljama imaš i mnogo ali mnogo besplatnih sati u zemlji a bogami i uinostranstvu + obavezno internet i još ponešto.Kad bi imali nešto tako bolilio bi me za to da li imamo monopol ili ne.

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ocene ministarke Jasne Matic su
igleda protivurecne. Naime,prva ocena, "da ce konkurencija u fiksnoj telefoniji omoguciti...da se smanje troskovi telekomunikacionih usluga u zemlji", suprotna je drugoj oceni po kojoj "konkurencija na trzistu nece dovesti do direktnog pada cena fiksne telefonije u domacem saobracaju, ali bi mogle da se
smanje cene medjunarodnih razgovora."

Nadam se, kao korisnik telekomunikacionih usluga, da je prva ocena tacna.

ibj

pre 14 godina

Korisnik sam usluga SBB još od maja 2004, ali već neko vreme ozbiljno razmišljam da ih "otkačim". Posle dvodnevnog prekida saobraćaja sredinom oktobra merim svakodnevno protok na kablovskom internetu i nikada ne prelazi 2,5 Mbps iako plaćam 6 Mbps. Odnos cena je tačno 1:2! O bahatosti u odnosima sa klijentima i da ne govorim. I EUnetu je svojevremeno trebalo 7-8 godina da "pukne", a čini mi se da je i SBB "zinuo oko glave". Njima fiksna telefonija? Sačuvaj bože!