Sreda, 11.11.2009.

13:09

Milosavljević: Kase obavezne

Stav države po pitanju uvođenja fiskalnih kasa za advokate vrlo jasan i oni su obavezni da od marta koriste kase, kaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Izvor: Tanjug

Milosavljeviæ: Kase obavezne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

poslednji adut

pre 14 godina

Neka uvedu fiskalne kase, znam da advokati rade za 30-50% ispod advokatske tarife, jer kada bi doslovno primenili tarifu niko ne bi mogao da ostvari svoja prava.Takodje advokati ugovaraju rad na procenat i vode spor po nekoliko godina sa rizikom da ne uspeju upravo iz razloga sto gradjani nisu u mogucnosti da placaju po tarifi. Poslednji adut drzave je okretanje javnosti protiv advokata, a sta ce biti kada se uvede kasa i kada se bude placao PDV od 18%, pa usluge advokata poskupeti do neba. Bas me interesuje ko ce onda izgubiti, drzava ili gradjani?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Aman da se i ja u necemu slozim sa Dinkicem, osim toga ovde u Parizu onaj ko nema para da plati advokata moze svakog prepodneva da ide u svoju opstinu, tamo od 08-12h dezuraju BESPLATNI odvokati gde lepo uzmes broj pa cekas, ako urade tih dvadesetak sto su dosli za 4 sata a ima ih najmanje dva advokata volontera-urade, ako ne nikom nista, sutra pocinje novi dan, nova boja brojeva (da neko ne dodje sa brojem od juce) i sve lepo sredjeno a ne treba mnogo pameti za to. A onima koji bilo sta u zemlji srbiji NAPLACUJU, dakle advokatima, pevacima, gatarama ili popovima, ne zanima me ko kakvu niformu nosi, svako ko bilo sta NAPLACUJE je DUZAN da placa pdv +godisnji porez na zaradu drzavi i tu jednostavno nema diskusije! U nim zanimanjima gde ne moze fiskalna kasa jer covek radi na terenu uvodi se pausalno placanje i kontrole su drugacije i to je to ili onda iz svog biroa/kuce zanatlije salju fakturu na naplatu uz fiskalni racun kojim neko pravda trosak negde, da sad ne objasnjavam sistem! Time se ne suzbija samo mito nego i rad NA CRNO sto je po svemu do sada bio rad advokata, slobodno mogu da konstatujem da su advokati dosad kod nas radili na crno (bez fiskalne kase to se tako zove)!

Beslagic

pre 14 godina

U Evropi bi za ovakav atak na advkaturu pala vlada, a u najboljem slučaju -resorni ministar. Sada je ministar okrenuo javnost protiv advokata, koja ,uzgred rečeno, uopšte ne shvata problem i sada nema kud nazad.A moraće nazad.Kako će to objasniti javnosti,samo je to pitanje. Tipujte na advokate.

taraba

pre 14 godina

do sada bar za mene da drzava trazi ono sto joj i pripada. svi koji zaradjuju moraju placati odgovarajuci porez po zakonu srbije

Marinko

pre 14 godina

Jel Dinkic kuca fiskalne racune Kebi i Kikiju kad im prodaje svoje pesmuljke, odnosno kad im gostuje na koncertima. Nemojte reci da je to prijateljski i bez love, onda i svi advokati mogu reci da pisu zalbe dzabe. Znate li Vi koliko se naplacuje karta kad vam je ministar gost na koncertu.

ja

pre 14 godina

Prije svega puna podrska kolegama u Srbiji.
Kao prvo i nesto sto samo indirektno ima veze sa ovom temom je oporezivanje PDV-om advokatskih usluga. Misljenja sam da je nemoralno od strane drzave da naplacuje gradjanima PDV na pravne usluge, isto kao sto bi bilo nemoralno da se naplacuje PDV na medicinske usluge. Interesantno je pored toga da su na primjer pojedine financijske usluge oslobodjene istog poreza. PDV nije ni prihod ni rashod za advokate, oni ga samo skupljaju i predaju drzavi, krajnji teret snosi gradjanin koji koristi usluge advokata.
Kao drugo, formalni aspect ove "reforme" nije najsretnije definiran jer je advokatura uredjena posebnim zakonom i cijela profesija primjenjuje posebnu i vrlo zahtjevnu deontologiju koja je diktirana od strane Advokatske Komore. Nigdje u svijetu se regulativa koja se primjenjuje na advokate ne donosi bez konsultacija sa Advokatskom komorom.

Kao trece, kao sto postoji medicinska tajna tako postoji i profesionalna tajna advokata i to je cak konstitucionalno pravo u zapadnim drzavama. Porezne kase podrazumijevaju kontrolu porezne uprave prilikom koje inspektori imaju uvid u sve informacije, cak i one koje su pokrivene profesionalnom tajnom. Takvo nesto nije dopustivo i ne prakticira se nigdje u svijetu. Kako god pacijent koji boluje od raka ima pravo da to sacuva za sebe (u tom smislu fiskalne kase za lijecnike je pravni i moralni nonsens), tako klijent koji je u sukobu sa drugom stranom ima pravo da se to ne sazna. Zbog toga, nijedna zapadna drzava ne podvrgava advokate fiskalnim kasama. Ako se sumnja na utaju poreza, za to postoji posebna procedura koja podrazumijeva da sud izda poseban nalog za pretres i da se prethodno obavijesti predsjednik Advokatske komore koji mora biti prisutan prilikom pretresa, kako bi osigurao da profesionalna tajna ostane nepovrijedjena.

Kao cetvrto, ako je samo u pitanju utaja poreza, to se moze rijesiti tako sto se za odredjene svote novaca (napr. iznad 2000 eur) ne dopusta placanje u kesu nego samo putem bankovnih virmana ili drugim sredstvima placanja koja ostavljaju trag. A kad smo vec kod toga, najvece zarade advokati rade sa pravnim licima koja sigurno ne placaju u kesu, tako da ako porezna uprava hoce da sprijeci utaju poreza ona to lako moze napraviti i bez fiskalnih kasa.

Kao peto, ako se advokati podvrgavaju fiskalnim kasama onda se treba efikasno rijesiti placanje PDV. Jer advokati su jedna od rijetkih profesija gdje se posao uradi pa se ceka da klijent plati. To moze potrajati i do 6 mjeseci. U medjuvremenu moraju izdati racun po zavrsetku pruzanja usluga i platiti PDV iz svog dzepa jer im klijent jos nije platio. Takvo nesto je ekonomski neprihvatljivo.

I za kraj, ovo je po mom skromnom misljenju jedan jeftini politicki potez vlade da se pokaze kako se nesto radi, jer ako cemo se boriti protiv utaje poreza onda cisto sumnjam da se treba krenuti od advokata. Indirektan pokusaj blacenja pred ocima javnosti citave profesije je samo jos jedan dokaz da balkanski politicari manjkaju prije svega bontona pa zatim politicke zrelosti.

pekapele

pre 14 godina

Koliko zaradjuju nije ni cudo sto zele da prikriju! Ne treba im popustiti, ima mladih koji hoce da rade, samo ih podrzati, pomoci da krenu! Zavrsis pravni fakultet pa mislis da si najjaci na svetu i da ne moras ni porez da placas! Svasta.

B

pre 14 godina

Zanimljivo je da se advokati vade na to da oni ne pruzaju usluge, nego pomoc i da oni nisu trgovci. Fino. A zasto onda naplacuju pomoc. Sta je to drugo nego pruzanje usluge. Lekari takodje pruzaju usluge - medicinske usluge i to naplacuju putem fiskalnih racuna i naravno da oni nisu trgovci u pezorativnom smislu.

Advokat

pre 14 godina

Advokat je poslednji stub odbrane pojedinca pred državom i sistemom. Zato je u svakoj državi na svetu, kroz celu istoriju, advokatura delatnost koja se ne može porediti ni sa jednom drugom. Izjave ministra Dinkića i Milosavljevića pokazuju da oni žele da uspostave kontrolu nad advokaturom, ništa drugo. A teza da će se fiskalnom kasom sprečiti poreska utaja su prilično smešne. Mi nismo supermarket da nam nepoznati klijenti u kancelariju ulaz s ulice. Svako ko dođe kod nas, došao je po preporuci i svaki advokat na samom početku će se detaljno upoznati sa klijentom i njegovim slučajem. Zamislite molim vas da mi dođe inspektor u kancelariju i glumi slučajnog prolaznika koji bi hteo advokatsku uslugu, ma možda bi i uspeo da me nasamari... A proverenim klijentima jednostavno ne daš fiskalni račun, i kasa nema funkciju. Lično, meni je kasa čak i simpatična, ali samo neka mi Milosavljević i Dinkić daju besplatno kao i svu prateću opremu i usluge GPRS. Bila bi mi lepa igračka u kancelariji.

021IS

pre 14 godina

Samo talasajte advokati, podatak da je 95% Vase profesije na paušalu bi u nekoj normalnoj državi istog trenutka podigao poresku inspekciju (odnosno policiju kako se to tamo zove) na noge. Bavite se utajom poreza i ovo odgovorno tvrdim, zato svi u mišje rupe i štedite za fiskalne kase.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Pitanje za Cika Din-kica... jeli burazeru, a jesi li i ti sebi organizovao kakvu kasu da i mi tebe imamo pod kontrolom, da vidimo koliko ti uzimas mesecno, kako od nasih poreskih para tako i od sponzora kojima cuvas ledja a oni te drze na vruhu?? Hajde daj da vidimo koliko iznosi tvoja lova na poslednjem isecku papirne rolnice... da vidimo tvoju sumu majstore... a za ONA ostrva cemo te pitati drugi put, kada se potpise FIAT ugovor....

Strajk

pre 14 godina

Podrzavam strajk mojih kolega, ne zato sto sam u toj bransi vec zato sto je ovo totalna glupost. Advokat sam u Austriji. Prvo, advokatska kancelarija nije piljara ili projektni biro pa da moze da se odmah odredi cena rada na sate ili se uracuna marza...
Drugo, gro ljudi dolazi ocajno bez para i moli za pomoc. Ni tarifu ne moze da plati. Hajde odbij tog coveka a zivot mu visi o koncu...
Trece uvedite unutrasnje kontrole pa dokazite ko vam utajuje porez a ko ne moze da plati pausalni. To vec znate, nego ih stitite i bacate ljagu na zanimanje.
Cetvrto i JUL je pred pad Slobe slao finansijsku policiju u kancelarije kod ne-julovskih advokata...pa koja je ovo farsa!?

dalibor

pre 14 godina

Bravo ministre, samo tako, nek svi placaju porez, i advokati, i pijacari, i oni sto kopaju po kontejnerima, i sve ti uzmi sebi i svojoj stranci, a za dobrobit sviju nas...

plavuša

pre 14 godina

Pa naravno da je neosnovan. Ne odgovara im finansijska diciplina, a trebali bi da budu jedan od stubova društva, kakav cinizam. Tako to izgleda u zemlji gde je 65 godina bio komunizam gde su advokati sa sudijama i tužiocima bili jedan od birokratskih stubova jednoumlja (pa im je bilo dozvoljeno da „KRADICKAJU“, a bogami neki su se debelo obogatili!)!

Nenad

pre 14 godina

Ovaj protest advokatima uopšte nije trebao. Uradili su nešto u korist sopstvene štete. Izazvali su klijente da pričaju o hoinorarima koji su im naplaćivani. A to samo potvrdjuje ispravnost propisa koji će omogućiti da se sagledaju njihovi prihodi. Država ne sme da dozvoli bilo koje izuzetke od evidentiranja prihoda kojima svi podležu, a time i plaćanja adekvatnog poreza.

Kosta

pre 14 godina

Apsolutna podrska inicijativi Ministra Dinkica. Sama reakcija advokata pokazuje da je utaja poreza u njihovoj bransi ustaljena pojava. Svi smo mi piljari. Neko prodaje kupus i salatu, a neko softver. Sve je to isto, ne vidim zasto advokati treba da imaju specijalan, povlascen status.

Милован Миловановић

pre 14 godina

Да ли је "Динкићево министарство" надлежно за послове правде или финансија? Не бих рекао. Стога би господину Динкићу било боље да се бави питањима кад ће Фиат да започне производњу новог модела у Застави, како помоћи неразвијеним подручјима итд.

kasa majstor

pre 14 godina

evooo reeešenjaaa: predlažem da advokati zbog navike dobiju fiskalne kase koje će računati u evrima i da budu uprošćene maximalno. jedan taster za 100 evra, drugi za 500, treći 1000 i tako pet-šest tastera i gotovo:)

Kosta

pre 14 godina

Apsolutna podrska inicijativi Ministra Dinkica. Sama reakcija advokata pokazuje da je utaja poreza u njihovoj bransi ustaljena pojava. Svi smo mi piljari. Neko prodaje kupus i salatu, a neko softver. Sve je to isto, ne vidim zasto advokati treba da imaju specijalan, povlascen status.

plavuša

pre 14 godina

Pa naravno da je neosnovan. Ne odgovara im finansijska diciplina, a trebali bi da budu jedan od stubova društva, kakav cinizam. Tako to izgleda u zemlji gde je 65 godina bio komunizam gde su advokati sa sudijama i tužiocima bili jedan od birokratskih stubova jednoumlja (pa im je bilo dozvoljeno da „KRADICKAJU“, a bogami neki su se debelo obogatili!)!

Nenad

pre 14 godina

Ovaj protest advokatima uopšte nije trebao. Uradili su nešto u korist sopstvene štete. Izazvali su klijente da pričaju o hoinorarima koji su im naplaćivani. A to samo potvrdjuje ispravnost propisa koji će omogućiti da se sagledaju njihovi prihodi. Država ne sme da dozvoli bilo koje izuzetke od evidentiranja prihoda kojima svi podležu, a time i plaćanja adekvatnog poreza.

kasa majstor

pre 14 godina

evooo reeešenjaaa: predlažem da advokati zbog navike dobiju fiskalne kase koje će računati u evrima i da budu uprošćene maximalno. jedan taster za 100 evra, drugi za 500, treći 1000 i tako pet-šest tastera i gotovo:)

Милован Миловановић

pre 14 godina

Да ли је "Динкићево министарство" надлежно за послове правде или финансија? Не бих рекао. Стога би господину Динкићу било боље да се бави питањима кад ће Фиат да започне производњу новог модела у Застави, како помоћи неразвијеним подручјима итд.

dalibor

pre 14 godina

Bravo ministre, samo tako, nek svi placaju porez, i advokati, i pijacari, i oni sto kopaju po kontejnerima, i sve ti uzmi sebi i svojoj stranci, a za dobrobit sviju nas...

pekapele

pre 14 godina

Koliko zaradjuju nije ni cudo sto zele da prikriju! Ne treba im popustiti, ima mladih koji hoce da rade, samo ih podrzati, pomoci da krenu! Zavrsis pravni fakultet pa mislis da si najjaci na svetu i da ne moras ni porez da placas! Svasta.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Pitanje za Cika Din-kica... jeli burazeru, a jesi li i ti sebi organizovao kakvu kasu da i mi tebe imamo pod kontrolom, da vidimo koliko ti uzimas mesecno, kako od nasih poreskih para tako i od sponzora kojima cuvas ledja a oni te drze na vruhu?? Hajde daj da vidimo koliko iznosi tvoja lova na poslednjem isecku papirne rolnice... da vidimo tvoju sumu majstore... a za ONA ostrva cemo te pitati drugi put, kada se potpise FIAT ugovor....

021IS

pre 14 godina

Samo talasajte advokati, podatak da je 95% Vase profesije na paušalu bi u nekoj normalnoj državi istog trenutka podigao poresku inspekciju (odnosno policiju kako se to tamo zove) na noge. Bavite se utajom poreza i ovo odgovorno tvrdim, zato svi u mišje rupe i štedite za fiskalne kase.

B

pre 14 godina

Zanimljivo je da se advokati vade na to da oni ne pruzaju usluge, nego pomoc i da oni nisu trgovci. Fino. A zasto onda naplacuju pomoc. Sta je to drugo nego pruzanje usluge. Lekari takodje pruzaju usluge - medicinske usluge i to naplacuju putem fiskalnih racuna i naravno da oni nisu trgovci u pezorativnom smislu.

Marinko

pre 14 godina

Jel Dinkic kuca fiskalne racune Kebi i Kikiju kad im prodaje svoje pesmuljke, odnosno kad im gostuje na koncertima. Nemojte reci da je to prijateljski i bez love, onda i svi advokati mogu reci da pisu zalbe dzabe. Znate li Vi koliko se naplacuje karta kad vam je ministar gost na koncertu.

Strajk

pre 14 godina

Podrzavam strajk mojih kolega, ne zato sto sam u toj bransi vec zato sto je ovo totalna glupost. Advokat sam u Austriji. Prvo, advokatska kancelarija nije piljara ili projektni biro pa da moze da se odmah odredi cena rada na sate ili se uracuna marza...
Drugo, gro ljudi dolazi ocajno bez para i moli za pomoc. Ni tarifu ne moze da plati. Hajde odbij tog coveka a zivot mu visi o koncu...
Trece uvedite unutrasnje kontrole pa dokazite ko vam utajuje porez a ko ne moze da plati pausalni. To vec znate, nego ih stitite i bacate ljagu na zanimanje.
Cetvrto i JUL je pred pad Slobe slao finansijsku policiju u kancelarije kod ne-julovskih advokata...pa koja je ovo farsa!?

Advokat

pre 14 godina

Advokat je poslednji stub odbrane pojedinca pred državom i sistemom. Zato je u svakoj državi na svetu, kroz celu istoriju, advokatura delatnost koja se ne može porediti ni sa jednom drugom. Izjave ministra Dinkića i Milosavljevića pokazuju da oni žele da uspostave kontrolu nad advokaturom, ništa drugo. A teza da će se fiskalnom kasom sprečiti poreska utaja su prilično smešne. Mi nismo supermarket da nam nepoznati klijenti u kancelariju ulaz s ulice. Svako ko dođe kod nas, došao je po preporuci i svaki advokat na samom početku će se detaljno upoznati sa klijentom i njegovim slučajem. Zamislite molim vas da mi dođe inspektor u kancelariju i glumi slučajnog prolaznika koji bi hteo advokatsku uslugu, ma možda bi i uspeo da me nasamari... A proverenim klijentima jednostavno ne daš fiskalni račun, i kasa nema funkciju. Lično, meni je kasa čak i simpatična, ali samo neka mi Milosavljević i Dinkić daju besplatno kao i svu prateću opremu i usluge GPRS. Bila bi mi lepa igračka u kancelariji.

ja

pre 14 godina

Prije svega puna podrska kolegama u Srbiji.
Kao prvo i nesto sto samo indirektno ima veze sa ovom temom je oporezivanje PDV-om advokatskih usluga. Misljenja sam da je nemoralno od strane drzave da naplacuje gradjanima PDV na pravne usluge, isto kao sto bi bilo nemoralno da se naplacuje PDV na medicinske usluge. Interesantno je pored toga da su na primjer pojedine financijske usluge oslobodjene istog poreza. PDV nije ni prihod ni rashod za advokate, oni ga samo skupljaju i predaju drzavi, krajnji teret snosi gradjanin koji koristi usluge advokata.
Kao drugo, formalni aspect ove "reforme" nije najsretnije definiran jer je advokatura uredjena posebnim zakonom i cijela profesija primjenjuje posebnu i vrlo zahtjevnu deontologiju koja je diktirana od strane Advokatske Komore. Nigdje u svijetu se regulativa koja se primjenjuje na advokate ne donosi bez konsultacija sa Advokatskom komorom.

Kao trece, kao sto postoji medicinska tajna tako postoji i profesionalna tajna advokata i to je cak konstitucionalno pravo u zapadnim drzavama. Porezne kase podrazumijevaju kontrolu porezne uprave prilikom koje inspektori imaju uvid u sve informacije, cak i one koje su pokrivene profesionalnom tajnom. Takvo nesto nije dopustivo i ne prakticira se nigdje u svijetu. Kako god pacijent koji boluje od raka ima pravo da to sacuva za sebe (u tom smislu fiskalne kase za lijecnike je pravni i moralni nonsens), tako klijent koji je u sukobu sa drugom stranom ima pravo da se to ne sazna. Zbog toga, nijedna zapadna drzava ne podvrgava advokate fiskalnim kasama. Ako se sumnja na utaju poreza, za to postoji posebna procedura koja podrazumijeva da sud izda poseban nalog za pretres i da se prethodno obavijesti predsjednik Advokatske komore koji mora biti prisutan prilikom pretresa, kako bi osigurao da profesionalna tajna ostane nepovrijedjena.

Kao cetvrto, ako je samo u pitanju utaja poreza, to se moze rijesiti tako sto se za odredjene svote novaca (napr. iznad 2000 eur) ne dopusta placanje u kesu nego samo putem bankovnih virmana ili drugim sredstvima placanja koja ostavljaju trag. A kad smo vec kod toga, najvece zarade advokati rade sa pravnim licima koja sigurno ne placaju u kesu, tako da ako porezna uprava hoce da sprijeci utaju poreza ona to lako moze napraviti i bez fiskalnih kasa.

Kao peto, ako se advokati podvrgavaju fiskalnim kasama onda se treba efikasno rijesiti placanje PDV. Jer advokati su jedna od rijetkih profesija gdje se posao uradi pa se ceka da klijent plati. To moze potrajati i do 6 mjeseci. U medjuvremenu moraju izdati racun po zavrsetku pruzanja usluga i platiti PDV iz svog dzepa jer im klijent jos nije platio. Takvo nesto je ekonomski neprihvatljivo.

I za kraj, ovo je po mom skromnom misljenju jedan jeftini politicki potez vlade da se pokaze kako se nesto radi, jer ako cemo se boriti protiv utaje poreza onda cisto sumnjam da se treba krenuti od advokata. Indirektan pokusaj blacenja pred ocima javnosti citave profesije je samo jos jedan dokaz da balkanski politicari manjkaju prije svega bontona pa zatim politicke zrelosti.

Beslagic

pre 14 godina

U Evropi bi za ovakav atak na advkaturu pala vlada, a u najboljem slučaju -resorni ministar. Sada je ministar okrenuo javnost protiv advokata, koja ,uzgred rečeno, uopšte ne shvata problem i sada nema kud nazad.A moraće nazad.Kako će to objasniti javnosti,samo je to pitanje. Tipujte na advokate.

taraba

pre 14 godina

do sada bar za mene da drzava trazi ono sto joj i pripada. svi koji zaradjuju moraju placati odgovarajuci porez po zakonu srbije

poslednji adut

pre 14 godina

Neka uvedu fiskalne kase, znam da advokati rade za 30-50% ispod advokatske tarife, jer kada bi doslovno primenili tarifu niko ne bi mogao da ostvari svoja prava.Takodje advokati ugovaraju rad na procenat i vode spor po nekoliko godina sa rizikom da ne uspeju upravo iz razloga sto gradjani nisu u mogucnosti da placaju po tarifi. Poslednji adut drzave je okretanje javnosti protiv advokata, a sta ce biti kada se uvede kasa i kada se bude placao PDV od 18%, pa usluge advokata poskupeti do neba. Bas me interesuje ko ce onda izgubiti, drzava ili gradjani?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Aman da se i ja u necemu slozim sa Dinkicem, osim toga ovde u Parizu onaj ko nema para da plati advokata moze svakog prepodneva da ide u svoju opstinu, tamo od 08-12h dezuraju BESPLATNI odvokati gde lepo uzmes broj pa cekas, ako urade tih dvadesetak sto su dosli za 4 sata a ima ih najmanje dva advokata volontera-urade, ako ne nikom nista, sutra pocinje novi dan, nova boja brojeva (da neko ne dodje sa brojem od juce) i sve lepo sredjeno a ne treba mnogo pameti za to. A onima koji bilo sta u zemlji srbiji NAPLACUJU, dakle advokatima, pevacima, gatarama ili popovima, ne zanima me ko kakvu niformu nosi, svako ko bilo sta NAPLACUJE je DUZAN da placa pdv +godisnji porez na zaradu drzavi i tu jednostavno nema diskusije! U nim zanimanjima gde ne moze fiskalna kasa jer covek radi na terenu uvodi se pausalno placanje i kontrole su drugacije i to je to ili onda iz svog biroa/kuce zanatlije salju fakturu na naplatu uz fiskalni racun kojim neko pravda trosak negde, da sad ne objasnjavam sistem! Time se ne suzbija samo mito nego i rad NA CRNO sto je po svemu do sada bio rad advokata, slobodno mogu da konstatujem da su advokati dosad kod nas radili na crno (bez fiskalne kase to se tako zove)!

dalibor

pre 14 godina

Bravo ministre, samo tako, nek svi placaju porez, i advokati, i pijacari, i oni sto kopaju po kontejnerima, i sve ti uzmi sebi i svojoj stranci, a za dobrobit sviju nas...

Милован Миловановић

pre 14 godina

Да ли је "Динкићево министарство" надлежно за послове правде или финансија? Не бих рекао. Стога би господину Динкићу било боље да се бави питањима кад ће Фиат да започне производњу новог модела у Застави, како помоћи неразвијеним подручјима итд.

Strajk

pre 14 godina

Podrzavam strajk mojih kolega, ne zato sto sam u toj bransi vec zato sto je ovo totalna glupost. Advokat sam u Austriji. Prvo, advokatska kancelarija nije piljara ili projektni biro pa da moze da se odmah odredi cena rada na sate ili se uracuna marza...
Drugo, gro ljudi dolazi ocajno bez para i moli za pomoc. Ni tarifu ne moze da plati. Hajde odbij tog coveka a zivot mu visi o koncu...
Trece uvedite unutrasnje kontrole pa dokazite ko vam utajuje porez a ko ne moze da plati pausalni. To vec znate, nego ih stitite i bacate ljagu na zanimanje.
Cetvrto i JUL je pred pad Slobe slao finansijsku policiju u kancelarije kod ne-julovskih advokata...pa koja je ovo farsa!?

Advokat

pre 14 godina

Advokat je poslednji stub odbrane pojedinca pred državom i sistemom. Zato je u svakoj državi na svetu, kroz celu istoriju, advokatura delatnost koja se ne može porediti ni sa jednom drugom. Izjave ministra Dinkića i Milosavljevića pokazuju da oni žele da uspostave kontrolu nad advokaturom, ništa drugo. A teza da će se fiskalnom kasom sprečiti poreska utaja su prilično smešne. Mi nismo supermarket da nam nepoznati klijenti u kancelariju ulaz s ulice. Svako ko dođe kod nas, došao je po preporuci i svaki advokat na samom početku će se detaljno upoznati sa klijentom i njegovim slučajem. Zamislite molim vas da mi dođe inspektor u kancelariju i glumi slučajnog prolaznika koji bi hteo advokatsku uslugu, ma možda bi i uspeo da me nasamari... A proverenim klijentima jednostavno ne daš fiskalni račun, i kasa nema funkciju. Lično, meni je kasa čak i simpatična, ali samo neka mi Milosavljević i Dinkić daju besplatno kao i svu prateću opremu i usluge GPRS. Bila bi mi lepa igračka u kancelariji.

plavuša

pre 14 godina

Pa naravno da je neosnovan. Ne odgovara im finansijska diciplina, a trebali bi da budu jedan od stubova društva, kakav cinizam. Tako to izgleda u zemlji gde je 65 godina bio komunizam gde su advokati sa sudijama i tužiocima bili jedan od birokratskih stubova jednoumlja (pa im je bilo dozvoljeno da „KRADICKAJU“, a bogami neki su se debelo obogatili!)!

Kosta

pre 14 godina

Apsolutna podrska inicijativi Ministra Dinkica. Sama reakcija advokata pokazuje da je utaja poreza u njihovoj bransi ustaljena pojava. Svi smo mi piljari. Neko prodaje kupus i salatu, a neko softver. Sve je to isto, ne vidim zasto advokati treba da imaju specijalan, povlascen status.

malo se (ne) razumem

pre 14 godina

Pitanje za Cika Din-kica... jeli burazeru, a jesi li i ti sebi organizovao kakvu kasu da i mi tebe imamo pod kontrolom, da vidimo koliko ti uzimas mesecno, kako od nasih poreskih para tako i od sponzora kojima cuvas ledja a oni te drze na vruhu?? Hajde daj da vidimo koliko iznosi tvoja lova na poslednjem isecku papirne rolnice... da vidimo tvoju sumu majstore... a za ONA ostrva cemo te pitati drugi put, kada se potpise FIAT ugovor....

ja

pre 14 godina

Prije svega puna podrska kolegama u Srbiji.
Kao prvo i nesto sto samo indirektno ima veze sa ovom temom je oporezivanje PDV-om advokatskih usluga. Misljenja sam da je nemoralno od strane drzave da naplacuje gradjanima PDV na pravne usluge, isto kao sto bi bilo nemoralno da se naplacuje PDV na medicinske usluge. Interesantno je pored toga da su na primjer pojedine financijske usluge oslobodjene istog poreza. PDV nije ni prihod ni rashod za advokate, oni ga samo skupljaju i predaju drzavi, krajnji teret snosi gradjanin koji koristi usluge advokata.
Kao drugo, formalni aspect ove "reforme" nije najsretnije definiran jer je advokatura uredjena posebnim zakonom i cijela profesija primjenjuje posebnu i vrlo zahtjevnu deontologiju koja je diktirana od strane Advokatske Komore. Nigdje u svijetu se regulativa koja se primjenjuje na advokate ne donosi bez konsultacija sa Advokatskom komorom.

Kao trece, kao sto postoji medicinska tajna tako postoji i profesionalna tajna advokata i to je cak konstitucionalno pravo u zapadnim drzavama. Porezne kase podrazumijevaju kontrolu porezne uprave prilikom koje inspektori imaju uvid u sve informacije, cak i one koje su pokrivene profesionalnom tajnom. Takvo nesto nije dopustivo i ne prakticira se nigdje u svijetu. Kako god pacijent koji boluje od raka ima pravo da to sacuva za sebe (u tom smislu fiskalne kase za lijecnike je pravni i moralni nonsens), tako klijent koji je u sukobu sa drugom stranom ima pravo da se to ne sazna. Zbog toga, nijedna zapadna drzava ne podvrgava advokate fiskalnim kasama. Ako se sumnja na utaju poreza, za to postoji posebna procedura koja podrazumijeva da sud izda poseban nalog za pretres i da se prethodno obavijesti predsjednik Advokatske komore koji mora biti prisutan prilikom pretresa, kako bi osigurao da profesionalna tajna ostane nepovrijedjena.

Kao cetvrto, ako je samo u pitanju utaja poreza, to se moze rijesiti tako sto se za odredjene svote novaca (napr. iznad 2000 eur) ne dopusta placanje u kesu nego samo putem bankovnih virmana ili drugim sredstvima placanja koja ostavljaju trag. A kad smo vec kod toga, najvece zarade advokati rade sa pravnim licima koja sigurno ne placaju u kesu, tako da ako porezna uprava hoce da sprijeci utaju poreza ona to lako moze napraviti i bez fiskalnih kasa.

Kao peto, ako se advokati podvrgavaju fiskalnim kasama onda se treba efikasno rijesiti placanje PDV. Jer advokati su jedna od rijetkih profesija gdje se posao uradi pa se ceka da klijent plati. To moze potrajati i do 6 mjeseci. U medjuvremenu moraju izdati racun po zavrsetku pruzanja usluga i platiti PDV iz svog dzepa jer im klijent jos nije platio. Takvo nesto je ekonomski neprihvatljivo.

I za kraj, ovo je po mom skromnom misljenju jedan jeftini politicki potez vlade da se pokaze kako se nesto radi, jer ako cemo se boriti protiv utaje poreza onda cisto sumnjam da se treba krenuti od advokata. Indirektan pokusaj blacenja pred ocima javnosti citave profesije je samo jos jedan dokaz da balkanski politicari manjkaju prije svega bontona pa zatim politicke zrelosti.

B

pre 14 godina

Zanimljivo je da se advokati vade na to da oni ne pruzaju usluge, nego pomoc i da oni nisu trgovci. Fino. A zasto onda naplacuju pomoc. Sta je to drugo nego pruzanje usluge. Lekari takodje pruzaju usluge - medicinske usluge i to naplacuju putem fiskalnih racuna i naravno da oni nisu trgovci u pezorativnom smislu.

kasa majstor

pre 14 godina

evooo reeešenjaaa: predlažem da advokati zbog navike dobiju fiskalne kase koje će računati u evrima i da budu uprošćene maximalno. jedan taster za 100 evra, drugi za 500, treći 1000 i tako pet-šest tastera i gotovo:)

pekapele

pre 14 godina

Koliko zaradjuju nije ni cudo sto zele da prikriju! Ne treba im popustiti, ima mladih koji hoce da rade, samo ih podrzati, pomoci da krenu! Zavrsis pravni fakultet pa mislis da si najjaci na svetu i da ne moras ni porez da placas! Svasta.

Nenad

pre 14 godina

Ovaj protest advokatima uopšte nije trebao. Uradili su nešto u korist sopstvene štete. Izazvali su klijente da pričaju o hoinorarima koji su im naplaćivani. A to samo potvrdjuje ispravnost propisa koji će omogućiti da se sagledaju njihovi prihodi. Država ne sme da dozvoli bilo koje izuzetke od evidentiranja prihoda kojima svi podležu, a time i plaćanja adekvatnog poreza.

Marinko

pre 14 godina

Jel Dinkic kuca fiskalne racune Kebi i Kikiju kad im prodaje svoje pesmuljke, odnosno kad im gostuje na koncertima. Nemojte reci da je to prijateljski i bez love, onda i svi advokati mogu reci da pisu zalbe dzabe. Znate li Vi koliko se naplacuje karta kad vam je ministar gost na koncertu.

021IS

pre 14 godina

Samo talasajte advokati, podatak da je 95% Vase profesije na paušalu bi u nekoj normalnoj državi istog trenutka podigao poresku inspekciju (odnosno policiju kako se to tamo zove) na noge. Bavite se utajom poreza i ovo odgovorno tvrdim, zato svi u mišje rupe i štedite za fiskalne kase.

taraba

pre 14 godina

do sada bar za mene da drzava trazi ono sto joj i pripada. svi koji zaradjuju moraju placati odgovarajuci porez po zakonu srbije

Beslagic

pre 14 godina

U Evropi bi za ovakav atak na advkaturu pala vlada, a u najboljem slučaju -resorni ministar. Sada je ministar okrenuo javnost protiv advokata, koja ,uzgred rečeno, uopšte ne shvata problem i sada nema kud nazad.A moraće nazad.Kako će to objasniti javnosti,samo je to pitanje. Tipujte na advokate.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Aman da se i ja u necemu slozim sa Dinkicem, osim toga ovde u Parizu onaj ko nema para da plati advokata moze svakog prepodneva da ide u svoju opstinu, tamo od 08-12h dezuraju BESPLATNI odvokati gde lepo uzmes broj pa cekas, ako urade tih dvadesetak sto su dosli za 4 sata a ima ih najmanje dva advokata volontera-urade, ako ne nikom nista, sutra pocinje novi dan, nova boja brojeva (da neko ne dodje sa brojem od juce) i sve lepo sredjeno a ne treba mnogo pameti za to. A onima koji bilo sta u zemlji srbiji NAPLACUJU, dakle advokatima, pevacima, gatarama ili popovima, ne zanima me ko kakvu niformu nosi, svako ko bilo sta NAPLACUJE je DUZAN da placa pdv +godisnji porez na zaradu drzavi i tu jednostavno nema diskusije! U nim zanimanjima gde ne moze fiskalna kasa jer covek radi na terenu uvodi se pausalno placanje i kontrole su drugacije i to je to ili onda iz svog biroa/kuce zanatlije salju fakturu na naplatu uz fiskalni racun kojim neko pravda trosak negde, da sad ne objasnjavam sistem! Time se ne suzbija samo mito nego i rad NA CRNO sto je po svemu do sada bio rad advokata, slobodno mogu da konstatujem da su advokati dosad kod nas radili na crno (bez fiskalne kase to se tako zove)!

poslednji adut

pre 14 godina

Neka uvedu fiskalne kase, znam da advokati rade za 30-50% ispod advokatske tarife, jer kada bi doslovno primenili tarifu niko ne bi mogao da ostvari svoja prava.Takodje advokati ugovaraju rad na procenat i vode spor po nekoliko godina sa rizikom da ne uspeju upravo iz razloga sto gradjani nisu u mogucnosti da placaju po tarifi. Poslednji adut drzave je okretanje javnosti protiv advokata, a sta ce biti kada se uvede kasa i kada se bude placao PDV od 18%, pa usluge advokata poskupeti do neba. Bas me interesuje ko ce onda izgubiti, drzava ili gradjani?