Testovi

Subota, 08.11.2003.

23:23

Prva vožnja – Renault Fluence

Izvor: B92

Prva vožnja – Renault Fluence IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

joks

pre 14 godina

Ja ne znam kakav je po kvalitetu i pouzdanosti Renault, tako da na tu temu i ne mogu mnogo da komentarisem, jedino iskustvo sa ovim proizvodjacem sam imao dok sam posedovao Mitsubishi Carismu 1.9 td glx,'99 godiste, sa full opremom, kupljena nova u Velautu, do prodaje sam presao oko 90.000 km, mogu reci da je motor (Renaultov) koji je ugradjivan u ovaj model i jedina svetla tacka ovog auta, a sve ostalo na autu je bilo ili uzasnog ili prosecnog kvaliteta. Taj mit o nekvarljivim japancima kod mene nije potvrdjen, ni blizu. Kada sam ga se konacno ratosiljao, nakon samo dve i po godine, izgubio sam ogromnu svotu novca, brze- bolje kupio sam polovnu Vectru b istog godista (2.0 b 16v), i, (pored uobicajenih sitnica koje su mane Opela) vecih problema niti kvarova nije bilo. Ta fama oko nekvarljivih japanaca, mozda, s pocetka osamdesetih, kasnije to sigurno nije vazilo. Manje-vise, u modernoj auto-industriji svi automobili novijeg datuma imaju slican kvalitet, i sve se svodi na licni izbor ali, kakogod da okrenes, "najbolji auto je nov auto".

Pera

pre 14 godina

@djoks
Sad sam se izgubio... Krenula je rasprava od toga da li kupiti nov ili polovan za 15.000 evra, da bi se završilo na 2.500 evra... pa naravno da ćeš za te pare da kupiš polovnjaka...
Samo mi nemoj reći da je udobnija vožnja u 17 godina starom japancu (pa još sportskom) nego u novom Renou... ili bilo kom novom autu...

Redakcija:
Dragi moji, izvinjavam se, ali opasno smo skrenuli sa kursa. Bilo bi najbolje da se vratimo na njega, pa cemo malo poostriti moderaciju na temi Renault Fluence. Hvala na razumevanju i pozdrav.

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Mislim da smo se razumeli. Moj stav je jasan, svaka roba ima svoga kupca. Provozao sam se zimus ganc novim Loganom karavanom do Kop-a, cak sam bio i zamoljen da se uverim u njegove "fantasticne" vozne karakteristike od strane ponosnog vlasnika. Auto ima odlicne kocnice i tu je kraj. posle 50-ak km voznje su me odvaljivala ledja od "fantasticno profilisanih" sedista. Vozacka vrata se ne zatvaraju bas uvek i bas skroz, al kad iznenada zahuce u voznji, shvati se da su delimicno otvorena...Da ne duzim, nekada davno sam ja naseo na tu pricu o novom i maltretirao se sa jednim slicnim za sirotinju napravljenim modelom. Svake nedelje neka servisiranja, podesavanja, stelovanja, zamene, u nedogled. Vazno je da su jeftini delovi, bla, bla i slicne price. E nije tako, pa sam zato kupio nevidjeno star JAPANSKI auto (17g. je imao i 275.000km na cajgeru) na preporuku. E tad sam shvatio sta znaci NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM JEFTINE STVARI jer se cudo toliko retko kvarilo, tacnije par izuzetno jeftinih sitnica, najskuplji je kostao 50e sa "rukama", a frekvenca kvarova je bila na oko 12 000km, sto dodje kao i redovan servis, a i moja prosecna godisnja kilometraza. To je bio prosek jer se desavalo da i po 2 god. nista ne crkne, a poslednje godine sam imao 2 kvara. Auto je stradao u sudaru sa 329 000km. Da napomenem da je sportska verzija i da nimalo stedjen od moje strane nije. Kupio sam identican model, malo mladji al sa svom mogucom opremom koja je tad bila ugradjivana sa 200.000km na cajgeru. Posle 1,5g. i 20 000km sam imao 2 sitna kvara cija me je opravka u zbiru kostala skoro 60e. Ovaj auto je jos sportskiji od predhodnog, 9s 0-100km/h, na plin me kosta kad konstantno idem 160-170km/h i vise kao da trosi 5l benzina (jer imam VENTURI, a ne sekvent uredjaj), izduvni gasovi na merenju kazu da je perfektno sagorevanje itd. E sad, posto mi se na istom takvom od 275-329.000km nista skuplje od 50e nije pokvarilo, dal ja trebam da budem skeptik i kupim sad NOV auto da bih USTEDEO? Naravno da ne bih ovako razmisljao da mi se stalno kvari, odavno bih ga SPALIO! Radi se o vrednosti od oko 2-2500e na nasem trzistu.

djox

pre 14 godina

domestos@
Iskompleksiranost je bosti oci da te svi vide, a pri tome potrositi poslednju paru na to! Nismo se razumeli, al kao sto stara poslovica koju je Bane NS citirao kaze: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" se upravo na OVAJ RENO za SIROTINJSKA trzista odnosi. Kupi za manje pare RENO za FRANCUSKO TRZISTE, u OK stanju, e to podrzavam. To sto je neko nesto vozio pre tebe, automatski ne znaci da je auto za reciklazu. Kad bi svi tako mislili, dal bi postojao i jedan OLD TIMER?

Pedja

pre 14 godina

Sta kupiti? Nov Logan, ili polovni A6? Nov Yugo, ili polovni Gol 3 ili 4? Novu Kiu sa full opremom i 5-7 god. garancije, ili za iste pare neki nemac go ko pistolj? To su vecite dileme svih kupaca u Srbiji. A odgovor zavisi od licnih afiniteta sto ga dovodi u kategoriju: "O ukusima se ne raspravlja".
Sto se tice price o "francuzima" i kako su nepouzdani itd... mislim da su to neki stari stereotipi. Dobro ne kazem da Nemci nisu za klasu ispred francuza, ali je veca razlika u ceni nego u kvalitetu. Eto npr. ja sam do sada imao dva nemca, dva francuza i sada vozim Hondu Accord 2.0 "full", kupio ga kao novog pre godinu dana. Jedino sto japanac opravdava jesu tvrdnje da je "pouzdan kao pec na drva". Sve ostalo ide u prilog francuza. U pitanju je bio 406 2.0 HDI. I to cak toliko da se nosim mislju da mi je sledeci auto 407. Ili mozda BMW 116?

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ispravi me ako grešim, ali ako sam ja dobro razumeo tvoj prijatelj nije u problemu što je kupio nov auto, već zato što je kupio auto iznad svoje platežne sposobnosti. U svakom slučaju ovde je reč o isplativosti kupovine novog u odnosu na polovno u okviru ili na granici svojih mogućnosti. Sa te strane po meni opet je kupovina novog auta sigurnija investicija, pogotovo ako je na granici nečijih mogućnosti, jer pre svega imate neku višegodišnju garanciju na njega i znate da osim redovnog održavanja u njega tokom nekoliko godina nećete imati nikakva ulaganja, sa druge strane kod polovnog auta uvek se mora računati sa tim da ga taj neko ko ga prodaje ipak prodaje iz nekog razloga, znači ili mu nešto fali ili je već u godinama i sa kilometražom kada već zahteva neka krupnija ulaganja pa makar i u vidu nekog ozbiljnijeg održavanja poput velikog servisa, amortizera, kočnica, seta kvačila, auspuha i sl. Ja za razliku od tebe opet u svom okruženju imam niz primera kada su se moji prijatelji u okviru iste cifre odlučivali baš za kupovinu polovnog auta kako bi dobili auto više klase pa se suočili i sa problemom skupljeg održavanja tog vozila više klase i što je još bitnije njegovog češćeg održavanja i popravljanja, tako da nakon 6 do 8 meseci kada su pomenjali na njemu sve što je već došlo za zamenu ne da nisu imali para da zamene tri meseca stare gume zimskim, već su na ćelavim gumama vozili dok god su mogli a opet naravno samo zato što su hteli višu klasu sa ne znam koliko cola velikom alu felnom i kakvim profilom gume, što navodi na zaključak da bilo kupovina novog bilo polovnog auta kada je van nečijih mogućnosti svakako čoveka dovodi u problem, ali u okviru nekog novca koji možete da izdvojite ja bih se pre odlučio za nov, ukoliko cifra to omogućava, inače moj otac je imao običaj da kaže, nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.

hm

pre 14 godina

@djox

Pocinjes da ozbiljno mesas stvari. Poceo si raspravu sa konstatacijom da se za te pare moze naci ekstra polovanjak par godina star a sad govorisi o kupuvnoj moci u Srbiji i u Americi.
Ako je kupovina novog auta van svojih mogucnosti iskompleksiranost zasto onda nije kupovina polovnog auta za te iste pare takodje iskpmlekisranost vec je to prakticno. Ja ako nemam 14000 e za ovaj auto kupicu neki drugi nov za manje para ali sigurno necu da kupim nekog izvikanog nemca u ekstra stanju. Po meni je to iskompleksiranost.

djox

pre 14 godina

Bane NS@
U kojoj ti zemlji zivis? Ako zivis tamo gde ti u nicku pise, podseticu te da je tu prosecna plata ispod 5000e (blize 4000e)godisnje, sto u prevodu znaci, ako pogledas prodaju NOVIH kola po EU na primer, da U PROSEKU niko ne daje za NOV auto vise od 10 neto mesecnih zarada. U USA oko 4. E to me navodi na zakljucak da oni koji daju iznad svojih mogucnosti, gde cela porodica steka da bi se pokazali kako imaju, nije nista drugo nego iskompleksiranost. Uostalom, ogromna vecina NOVIH kola koja se krecu po nasim gradovima su SLUZBENA. A auto treba da bude opustena stvar, gde ako ti se nesto pokvari, dok ne trepnes iskesiras za deo i popravku, a ne kukas kao moj prijatelj, koji je fenser kao i ti, jer za 3 meseca star auto sad mora da kupi zimske gume, a nema para? Imao je para da kupi NOV auto, a sad kuka za NOVE gume? E vidis, svi Vi foleri kupujte NOVO i kukajte, a kad zapadnete u problem, zovite me da Vam nadjem optimalno resenje. Problem NOVOG je u tome sto istog momenta kad si potpisao preuzimanje, vise NIJE NOVO i VREDI 20-30% manje. E to je za mene luksuz, jer zivim u zemlji u kojoj zivim.
P.S.sto se mobilnih tice, nikad jos nisam pogresio, bez greske rade...

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ok to je tvoje mišljenje i tvoj stav, kao što je moje da je novo ipak novo. Ipak tvoje iskustvo je formiralo neki tvoj stav, ali teško da se može uzeti kao kriterijum jer isto tako, mogao si da kupiš telefon sa nekim prikrivenim softverskim kvarom, da ti se recimo sam od sebe pali i gasi, ispada iz mreže, da si nedostupan i kada imaš signal i sl. Polovna kupovina je uvek lutrija, ako kupiš nešto polovno i ispostavi se da je odlično ne znači automatski da si bio pametan već da si imao i sreće. Kada je reč o automobilima do 5-6 hiljada evra, slažem se da je izbor stranih relativno dobro očuvanih polovnjaka mnogo veći nego izbor novih kola, a takođe taj iznos novca nije ni neka prevelika investicija sa kojom ne želite da rizikujete, ali kada se cifra popne na 15 ak hiljada evra sve je manje onih koji sa tim novcem žele da se kockaju, a sve je više odličnih novih automobila za taj novac! Drugim rečima, da skratimo priču, provereni polovni automobili koje pominješ u većini slučajeva su i skuplji, jer cenu novog auta određuje kalkulacija proizvodnih troškova a cenu polovnog određuje tržište odnosno zakon ponude i tražnje, kako se jelte, provereni automobii više traže tako im je i cena jača, što bi se reklo "drže cenu", e sada sa druge strane imamo sve veću ponudu kvalitetnih, bogato opremljenih novih automobila srednje klase po pristojnoj ceni, poput nove Astre ili poput ovog Renaulta koji je svega par santimetara kraći od Lagune i sa međuosovinskim rastojanjem koje je identično Lexsusu RX450h pruža sav komfor koji je neophodan prosečnom porodičnom čoveku, ne krade se, a pri tom je i nov model, što ne mora kao po tebi obavezno da predstavlja snobizam i želju za najnovijim modelom, već podrazumeva i novo i bezbednije vešanje, savremeniju konstrukciju šasije koja bolje apsorbuje energiju prilikom sudara nego kod nekih 10-ak godina starih automobila i sl. Loša ti je ta logika da samo iskompleksirani fenseri kupuju nove automobile i nove modele, kada bih se ja vodio tom logikom mogao bih da zaključim da si kompleksaš koji čeka da u okviru svojih skromnih mogućnosti priušti sebi neki polovan luksuz kako bi stvorio lažnu sliku o svojim materijalnim mogućnostima.

djox

pre 14 godina

Djole@
Ranije bih mozda i naseo na to NOVO JE NOVO, al sa licnim iskustvom, znanjem i logikom kojom raspolazem, uvek, ali uvek cu za te (ma koje bile) pare uzeti nesto odlicno ocuvano od fensera koji ce poslednju paru dati da ih neko vidi u najnovijem modelu cega god. Zanimljiv je taj deo psihologije koji se sad zove Marketing?
BTW, pa i mobilni sam uzeo za 25% cene novog, radi savrseno...

Djole

pre 14 godina

@djox
Mislim da nisi shvatio razmisljanje nas "filozofa" kako si nas nazvao.Kupovina novih kola u Srbiji je lusksuz.To mogu ljudi sa iznadprosecnim primanjima.Zasto si uopste poceo pricu o "neuporedivo isplatljivijoj" varijanti?Ovde se komentarise nov Reno!
I ti bi da mozes kupio nov auto.Sumnjam da privatno kupujes polovan televizor,krevet,ves masinu...u "ocuvanom stanju"?Naravno da ne.

todos

pre 14 godina

Da sam kojim slučajem taksista bez razmišljanja bih kupio ova kola sa 1.5 dci ili kako se već zove. Ja vozim isto tako jednog francuza tj.citroena starog tri godine. Trenutno je prešao 28000km. Isto kao jednog prethodnika imam brigu kad krenem na put , i sa mislima da li će se nešto pokvariti. Tako idem preko Čestobrodice i čujem neko lupanje, desna prednja strana. Stanem, sav sam se naježio, iznerviran, ponovo krenem kad opet lupanje ali posle nekakve bare. Savijem se i pogledam ispod vozila. Kad ono plastika koja valjda služi da zaustavi tu vodu da ne uđe u motor se pribila uz točak. Velike gume ni dva santimetra ni na jenom točku nije više odmaknuta. A ovde kao što sam rekao pribijena skroz uz gumu. Nekako je malo razmaknem i krenem. Više nisam imao nikakvih problema pa čak i po kiši na autoputu gde sam naišao posle pola sata i gde sam normalno držao brzinu na 120km/h.

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Ne postoji nepokvarljiv auto, samo su intervali kvarova negde redji (Japanci na pr.). Takodje je jos bitnije sta uopste kod nekog auta moze da se pokvari (statistika kavarova), a o cemu ne postoje zabelezeni podaci. Bas sam se "zacudio" da je Laguna izdala tvog druga. Pa da je ikada ista o kolima procitao, smatrao bi to za normalnu pojavu. Koliko god da je kupovina polovnog auta macka u dzaku, uvek je neuporedivo isplatljivija od kupovine novog, ako se radi o proverenim modelima. Najsmesniji su mi filozofi koji pouceni iskustvima voznje najlosijih kola sveta i precestih kvarova (Zastava i sl.) beze od proverenih polovnjaka, jer NOVO je NOVO? Ako godisnje ne prelazis vise od 30 000km, a kupis nov auto, ti bas imas para za bacanje.

nick

pre 14 godina

Meni Renault Fluence lici na starijeg brata Logan/Sandero, jer auto ce biti pravljen u Turskoj a moja pretpostavka i u Rusiji, gde Reno-Nisan drzi Ladinu fabriku i planira proizvodnju Logan/Sandera, tako da bi im Fluence bio visa klasa. Sto se kvaliteta tice ukoliko je za stepenicu veca od Dacie ja cu biti zadovoljan, a poznajuci Reno trebalo bi veci kvalitet biti. Posto je 100.000 automobila realna cifra koja bi i gazde Renoa zadovoljila Turska, Rusija i neka zemlja iz J.Amerike mogu da imaju dovoljne kapacitete za proizvodnju. Sto se kvaliteta, izgleda i izrade tice verujem da Renoovi menadzeri znaju sta rade, ja im se necu mesati u posao, mogu samo da ih pohvalim jer klasa automobila koja se izgubila, sa Fiat Lineom i Reno Fluencom se vraca, nadam se da ce i ostali proizvodjaci krenuti tim smerom.

Bane NS

pre 14 godina

Ja recimo spadam u grupu ljudi koji nikada, ali nikada ne bi kupili polovan auto. Recimo ja vozim već gotovo 7 godina starog Japanca. Kupio sam ga novog i dan danas sve na njemu lepo funkcioniše, i kada bilo ko sedne u njega da ga provoza oduševi se kako je očuvan, kako je utegnut a samo ja znam kakav je bio kada sam ga isterao iz salona, koliko je bio tiši, utegnutiji......međutim ni to nije problem nego se konkretno kod mene pojavi jedan psihološki grč vezan za neizvesnost da li će se, kada i šta na njemu pokvariti. Odnosno strah da me ne izneveri onda kada mi je najpotrebniji. Recimo prve četiri godine, noć uoči polaska na more ili neki dalji put nisam ni razmišljao o autu, ustanem okrenem ključ i krenem, a sada posle toliko kilometara i godina nikada ne znam hoće li me nešto izdati ili neće, i čak i da se u naredne dve godine ništa ne pokvari opet ta neizvesnost iscrpljuje i nervira. Mislim lako je uraditi redovan servis i promeniti delove koji postepeno odlaze i koji na neki način najave kraj svog radnog veka, a šta sa pojedinim delovima koji samo prestanu da rade i parališu vam auto. A pazite ja sam mu prvi vlasnik i znam ga u dušu pa opet ne znam šta može da me iznenadi, pa nema tih para da bih ja seo u neki auto koji je promenio šest vlasnika i koji sada prodaje neki nakupac koji ga je doterao sa nekog placa boga pitaj odakle i u boga pitaj kakvom stanju i sa kakvom kilometražom pa ga lickao, doterivao i sl. Evo jednog primera da me bolje razumete, moj drugar je uzeo polovnu Lagunu, odličan auto, lepo opremljen za pristojan novac, tada kada je on uzeo bila je stara 4 godine i imala je na sebi nekih 90-ak hiljada km, vozio je on nju par meseci i stvarno bio prezadovoljan, jednom prilikom seo da ode do prodavnice i najnormalnije je odvezao do tamo, ugasio auto i kada je izašao iz radnje auto nikakve znake života ne daje, na kraju se ispostavilo da je otišla elektronska pumpa za gorivo kojoj je ta kilometraža otprilike i neki radni vek. Taj kvar nije ni skup ni komplikovan, ali vam parališe ceo auto, on je u ovom slučaju imao sreće što mu se to desilo par ulica od kuće, ali šta da je negde na nekoj pumpi u inostranstvu u pola noći, gok je išao na more u Grčku recimo sa ženom i malim detetom? Mislim vi nikada ne možete isključiti mogućnost da će vam se ovakva stvar desiti ali kupovinom novog automobila ipak ovakvu mogućnost svodite na minimum. Zato samo nov auto!

djox

pre 14 godina

Djole@
Ako A6 sa 150.000 km po tebi spada u krs, pokloni mi ga. Auto te klase, ako je presao samo toliko, a za tu klasu je i 300.000km samo, ne moze biti ni po cemu razglavljeniji od novog. Sve sto je od vitalnog znacaja se promeni, a to je zanemarljiva cena naspram gubitka cene novih kola. Najbitnije je ko je bio predhodni vlasnik, da bi ocuvanost bila vredna pomene. Nikad, ali nikad necu razumeti ljude koji kupuju kola namenjena nezahtevni trzistima, citaj sirotinji, jer je tu odsustvo svake vrste uzitka. Podrzavam samo odlicno ocuvane primerke vrhunske izrade, po ceni nizoj od pomenute za auto koji je trebao piti komentarisan u tekstu. Nov auto, pogotovo za ovakva trzista, ha, ha, ha. Imao sam jednom ovakav pokusaj, non-stop svi moguci kvarovi i generalka na 38.000km, a onda sam uzeo skoro punoletnog Japanca sa 275.000km i poneku sitnicu godisnje menjao. Klasa i kvalitet iste, ko to ne zeli da zna neka uziva u svoji bacenim parama za nakaze tipa Dacia i ostalim surogatima.

Djole

pre 14 godina

@s tim rolaj
Kao sto si i sam nagovesio ne postoji tacan odgovor na pitanje:"da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6"
To je slicno kao kad odete u javni toalet,neko se gadi tudje klozetske solje,a nekome prija...

Srca tvoga plam

pre 14 godina

Fluence mi se po opisu jako dopada, ali ne mogu da oprostim Renou što u "običnom" Meganu 3 na zadnjoj klupi baš i nema mesta. Prijatelj vozi Pežo 307 i nazad sasvim udobno sede ljudi od 190cm visine i ne udaraju glavom o plafon, što je za Megan nedostižno.

Mislim da se Reno malo prešao u proceni kada su pravili običan Megan 3, jer je Pežo 307 još 2001. godine imao prostraniju kabinu.

Iskreno, za naše uslove, mislim da je najbolja kupovina stari Megan sedan za 12000, jedino što će nazad biti malo gužvanja za odrasle osobe.

Timer

pre 14 godina

malo sam zacudjen stavom novinara citiram:"Menjač u ovom autu je bio petostepeni i posebno sam bio začuđen četvrtom brzinom u kojoj se skoro ništa nije dešavalo kada pritisnem gas."
Interesuje me da li je taj stav subjektivan?Meni se uopste ne cini tako.Evo i konkretnih podataka koje sam pronasao u vezi medjubrzanja 70-120km/h:
Renault Megane II 1.6 16V :10,91sec
Uporedjujuci sa recimo:Audi A3 1.8 (125 cv) - 11.08sec
ili :BMW 725 tds E38 (143 CV) - 10.71 sec

milos

pre 14 godina

Moram priznati da, iako sam u startu pri izboru diskvalifikovao francuska i italijanska kola zbog stereotipa nepouzdanosti, Renault pravi dobre poteze i ovo mi se sasvim sviđa. Mi smo siromašno tržište i ovo je bitnije od pojave nove E klase. Motori su malo stariji i slabiji ali zato je cena lepa za megane sedan, odnosno biće lepa za fluence. Prtljažnik je sjajan za porodice i deluje kvalitetno. Uostalom, ko ima 20/30/40k tražiće najbolje za te pare. Ovo je jako dobro za ove pare:)

Pera

pre 14 godina

Dizajn će se nekome svideti, nekome ne... ali mislim da ako bude imao cenu istu ili nižu od Megane-a imaće i prodaju, i to upravo na tržištima kojima je namenjen... ja bih uvek za iste pare pre uzeo nov auto nego polovan sa 200k kilometara... Pa i sam tvorac auto industrije Henry Ford je tu temu lepo obradio...
@marko
koliki god stru;njak bio nikada nisi siguran šta si kupio kad kupiš bilo nov bilo polovan auto sem ako ga ne rasturiš na licu mesta...dobra je stvar što kod novoga dobiješ i garanciju u kojoj se uglavnom pokažu sve mane
...Gde nađe insigniu staru 10 god? Mislim, kako uopšte ocenjivati njen kvalitet, ona tek treba da ga dokaže...
...Ipak slažem se da se na novim kolima mnogo gubi, i da sem ako baš nisi baksuz teško će te troškovi održavanja polovnjaka izaći toliko da dostignu cenu novog auta (to je razlog što ja i dalje vozim polovan), ali...kad smo već kod užitka veruj da ima ljudi koji jednostavno uživaju samo u mirisu novog automobila, koje užasavaju pikavci ugašeni o sedišta i sl...
...ne shvati ovo kao lično, samo moj komentar...

s tim rolaj

pre 14 godina

@Djole: slažem se da nije isto voziti se u novom A6 i polovnom koji je prešao 150.000. Ali to niko i ne poredi ovde. Pitanje, na koje svako može da ima svoj odgovor, glasi: da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6?

mario

pre 14 godina

Bice i jacih motora za fluens a kada sve zavisi od toga kako krene prodaja...ako bude slabasna u startu brzo ce oni da ubace 1.9dci/130 i 1.4 turbo/130...ovaj auto ce da prodaje iskljucivo dobra tj niska cena, benzinac u osnovnoj opremi sa klimom ne sme da bude skuplji od 11.000eura, isti takav dizel ne vise od 12.500, ako su ga vec pravili za siromasnija trzista onda kapiram da bi i cene mogle biti ovakve.

malimilojko

pre 14 godina

Eto, prelep text o naizgled veoma zanimljivom automobilu (što potvrđuje i broj i žustrina komentara) a niko to da primeti. Evo ja ću. Svaka čast redakciji. Ispoštovani svi detalji a upakovani u štivo dovoljno zanimiljivo da vas zadrži uz ekran. Svakim danom rastete......

Djole

pre 14 godina

Moj otac vozi Megan Sedan(kupljen nov) i nisam primetio ikakvu razliku u odnosu na hecbek(koji recimo imamo na poslu).To sto je SKLAPAN u Turskoj nema nikakve veze.Uostalom i neke Tojote se sklapaju u Turskoj.
Tesko je objasniti ljudima koji nikad nisu vozili nov auto kolika je to razlika u odnosu na polovan.Voziti se u recimo novom A6 i u istom tom autu posle 150.000km nije isto.Ni priblizno!

021IS

pre 14 godina

Ovde neki kao da se nisu ni potrudili da procitaju tekst a vec su se dohvatili pisanja komentara. Primetno je da Renault vec nekoliko modela unazad uspesno "dodaje" rep na hatchback modele sto nije ni malo lak zadatak. Drugo, jasno je naznaceno da je ovo model za trzista sa relativno malom plateznom moci a na osnovu nekih komentara dole covek se prosto zapita sta cekaju ferari, aston jartin i sl., sto ne otvaraju svoje salone u Srbiji jer ovde svi stoje u redu i cekaju na njih.Pretpostavljam da su mnogi letovali ovih godina u Grckoj pa ce se setiti da je hatchback varijanta Megana prava retkost na njihovim ulicama za razliku od sedan-a. Takodje cu dodati sopstveno iskustvo iz Austrije i Ceske, gde sam bio iznenadjen brojem Logan-a na njihovim putevima, sto nedvosmisleno govori da se i na zapadu ceni odnos ulozeno -dobijeno.

Bakicar

pre 14 godina

Fluence zaista nema mana, vrlo dobar odnos uloženo-dobijeno ali je problem konkurencija, Npr po masi i dimenzijama konkurent mu je nova Octavia a Škoda nudi 77kW, TDI motor i Ambience+ opremu za 14500€. Ali ipak mi se kod ovog Renoa sviđaju ti neki detalji karakteristični za višu klasu i trebalo bi sačekati da izađe zvaničan cenovnik pa onda uporediti.

marko

pre 14 godina

@DzoniKG, @mirko a posebno @Nenad i svi ostali
Moj odgovor na vase komentare se odnosi na svakog po malo:
1. Osim pravila lepog ponasanja prvo procitajte uputstva za komentare na sajtu b92. Nisam nikoga uvredio, samo iznosim svoje misljenje. Takodje, nisam zastupnik ni jedne kompanije, vec sastupam samo svoje misljnje i svoj novcanik, a ne vas. Osim onih koji uvek kupuju NOVA kola, postoji armija nas koji imamo i za nova 10-15k evra ali NIKADA, ponavljam NIKADA necemo kupiti nova kola. Ako ne verujete pogledajte statistiku broja prodatih novih i polovnih kola u svakoj zemlji pa zakljucite sami. Broj ljudi koji su za ili protiv varira od foruma do foruma.
2. Razlozi su brojni a iznecu neke:
a) mnogi od nas se razumeju u kola i znaju da prepoznaju dobra. ja na primer znam i svim svojim prijateljima sam objasnio kako i sa nekim od njih i isao da biram kola.
b) mnogi od nas mogu da odu u inostranstvo i kupe odlicnog polovnjaka a za nekoliko dana cete svi to moci da ucinite.
c) kvalitet automobila, koji se pazljivo vozi i odrzava, posle godina exploatacije ne opada u potpunosti vec samo pojedini delovi koji predstavljaju svega nekoliko procenata od ukupnog broja. drugim recima, koza, plastika, elektronika, limarija, vecina mehanizama je ista i posle 5-6 godina na kvalitetnim kolima. npr. pomenutoj insigniji ili nekom audiju, mercedesu (nisam predstavnik ni jedne kompanije ali video sam kakva su im ocuvana kola i posle 10-15 godina)
d) delovi koji su potrosni materijal moraju da se menjaju i na novim kolima a delove koje su istroseni (kocnice, kvacila, amortizeri itd.) mozete da kupite u inostranstvu i ugradite kod nas jer su kod nas "ruke" mnogo jeftinije.
e) cena novih kola padne u proseku 50% za 3-4 godine a cak i da zamenite sve gorepomenute delove (sto je malo verovatno) to ce da vas kosta samo delic onoga sto je prvi vlasnik izgubio.

Zakljucak: kome su kola bitna da u njima uziva treba da kupi ono u cemu uziva a ne ono sto mu drugi savetuju. kome su za prevoz od A do B taj i ne cita ovaj forum. Pozdrav

Pozz

pre 14 godina

Upravo ovaj auto po ceni od 14000 evra ce rasplamsavati dileme i diskusije medju kupcima upravo nalik ovim komentarima.

Upravo ovaj auto po ceni od 12000 eura ce zapusiti usta svima i 80% komentatora ce pozeleti da ga kupi.

Renault je najpametniji prodavac medju proizvodjacima, sacekajte cenu, videcete.

Igor

pre 14 godina

Lep auto,dizel motor je odlican... i konacno su izbacili glupavi digitalni brzinometar!
U svakom slucaju ,vrlo zanimljiv auto za nase trziste.

Milan2

pre 14 godina

Da se u ovakav auto ugrađuje redovan motor pravo pitanje bi bilo zašto bi iko kupio lagunu za 50% više para. Zapravo ovakvi automobili pokazuju kolike su zapravo zarade proizvođača automobila. Ovakav automobil ne služi za uživanje u vožnji već predstavlja najbolje prevozno sredstvo za porodicu od A do B i zato će uvek imati svoje kupce u siromašnijim zemljama.

Uroš

pre 14 godina

@Pittsburgh
Ovaj auto je napravljen za ljude koji imaju potrebu da voze veliki auto (prostran, relativno udoban), a nemaju novca za VW, Opel itd.

Što se tiče volana, meni se sviđe, ali sa druge strane, ja volim da pravim stvari od plastelina, tako da možda nisam merodavan :)

Milan

pre 14 godina

Pittsburgh@
Prijatelju, jel se ti razumes u automobile, mislim makar malo?
Prvo ovaj automobil NIJE klasa Insignije, nego sa njom mozes porediti Lagunu.
Drugo, svaka roba ima svog kupca, pa ce tako i ovaj model naci nekog svog vlasnika, a vreme ce pokazati koliko ce ovaj auto biti uspesan. Vidis za mene Laguna u D segmentu ima najlepsu i njapregledniju instrument tablu, a tako su i kriticari ocenili, dok spolja ne ostavlja sto se kaze utisak na prvi pogled.
Mozda ce joj po unutrasnjosti moci parirati sad dolazeci SAAB 9-5 koje je stvarno fantstican.

Rih

pre 14 godina

Za sve komentare tipa "cemu ovo sluzi", "nedovrsen dizajn","ruzan volan", "bolje kupiti insigniju,dzetu..."
Ovaj auto je namenjen trzistima u tranziciji,prostije-siromasnijima:JI Evropa,Rusija,Turska,Azija...Oni koji su pre ovoga vozili Zastavine mrtvacke kovcege ili polu-nekretnine iz ranih 90-ih,ovaj auto izgleda kao svemorski brod.I,raelno,nista mu ne fali! Dizajn je stvar ukusa.Mozda me na ostavlja bez daha kao novi Megan karavan,ili nova Laguna,ali prosto receno-lep je!Mozda se za njim nece okretati na ulicama Monte Karla,ali je u Srbiji lepsi od 90% ostalih.Dizajn volana-hoce li neko zbog njega odustati od kupovine ovog auta?
Najbitnija je,naravno,cena.NISU mu konkurencija ni Insignija,ni Dzeta,jer su skuplji celih 50%.A ovde je svaki evro bitan.
Sve u svemu,svaka cast renaultu.Jos ako smanje probleme sa elektronikom i snize cenu redovnog servisa...

Nenad

pre 14 godina

@Marko:
Pls reci sta znaci "nedovrsen auto"? Ja procitao ovde da ima gomila stvari koja je OK resena na autu.

Takodje, ako si ikada posedovao auto, znas da izjava "sacekati godinu ili dve" nije nikada opcija. Auto ti treba sada i odmah i jednostavno ga kupujes. Ne cekas dve godine.

Isprovociran sam. Zao mi je sto izjave poput Markovih prolaze filter moderatora i dolaze do ociju posetilaca i uticu na formiranje misljenja. Dobijas nepreporuku od mene.

Fluence je sasvim ok proizvod za pomenuta trzista Turske, Rusije i Rumunije. Nadam se da su resili sitne karakteristicne probleme koji su mucili Megan Sedan II proizveden u Turskoj.

Cini mi se da Srbija mora jos da ceka da dodje na taj nivo, do tada uzivajmo u novim polovnjacima koji su u stanju polu raspada.

Pittsburgh

pre 14 godina

Zasto li su uopste pravili ovaj auto ??? dizajn nesto nedovrsen, a unutra, komandna tabla skroz bezveze. Onaj ruzni volan, ko da su ga deca pravila od plastelina, pa komande na centralnom stubu .. bezveze .. zaista ne znam, sto bi neko kupio ovaj auto, pored Jette, Insignije, i jos milion drugih lepsih automobila ??

DzoniKG

pre 14 godina

@marko
Pa mozes i ovako da razmisljas
Da li kupiti glanc novi megan sedan za 12000 eura ili dati 8000 za star bar 4 godine i sa predjenih 150 000 KM a da ne znas ni ko ga je ni kako vozio i ko zna koliko para mozda treba da ulozi vec posle 5-6000 km.Naravno nekom ce da se zalomi dobar primerak ali nekom i nece.To je manje vise lutrija za velike pare.A kod nas uglavnom dolaze polovni auti kupljeni na metar na liciticijama koji su presli 20 puta oko sveta.

Bojan

pre 14 godina

Svidja mi se, svidjao mi se i Megane Sedan. Prostran je unutra i moderno izgleda ali ipak ne vidim isplativost kupovine skupljih verzija ovog auta, kao sa testa.

Opasno ulece na Lagunin teren.

Ako pogledate link iz teksta videcete da za nepune 22k evra mozete opasno opremljenu lagunu sa monstruoznih 150 konja, 2.0l dizelom i upravljanjem na sva 4 tocka. Laguna se ne pravi u Turskoj sto mi ipak uliva malo vise poverenja.

Nije ni cudo sto nece ugradjivati veci motor od 1.5l.

Fluence sa donjih hijerarhijskih grana (tegljac kroz tranziciju:) je sasvim OK kupovina.

Ne znam koliko ce kostati jeftinije verzije Focusa Sedan ili nova Astra sedan kada se pojavi na trzistu kao alternativa Fluencu.

Mazda 3 sedan isto izgleda super ali je mnogo skuplja pa mislim da i ne spada u ove budget kupovine.

marko

pre 14 godina

nekako uvek kad gledam ove "nedovrsene" automobile pomislim: zasto bi to iko kupio. zasto ne bi sacekao godinu dve i za iste pare kupio neki sada novi auto koji ce i dalje da bude odlican i posle 2 godine a moci ce da se vozi jos barem 10. umesto toga za dve godine imacete polovan auto, slabe opreme i sve u svemu neubedljiv u odnosu na polovnjake slicnog godista. potrositi, kao sto pisac kaze 20-tak hiljda evra na ovako nesto mislim da se granici sa razumom pa ne mislim da ce tih kola biti na trzistu. sve u svemu, to je samo moje misljenje a na radost fabrika automobila, jos uvek ima mnogo onih koji uvek kupuju novo, pa sta bude. pozdrav

Milan

pre 14 godina

Sasvim pristojan autic, ali mi nije jasno zasto nema jace verzije dizelasa?
Dobro receno je zbog Lagune u koju se ugradjuju dva sjajna 2.0dCi motora og 150 i jaci od 175ks. Ali mogli su staviti odlicni 1.9dCi od 130ks koji bi sjajno legao ovom autu, a taj motor se ugradjuje u novog Megana.

Rih

pre 14 godina

Za sve komentare tipa "cemu ovo sluzi", "nedovrsen dizajn","ruzan volan", "bolje kupiti insigniju,dzetu..."
Ovaj auto je namenjen trzistima u tranziciji,prostije-siromasnijima:JI Evropa,Rusija,Turska,Azija...Oni koji su pre ovoga vozili Zastavine mrtvacke kovcege ili polu-nekretnine iz ranih 90-ih,ovaj auto izgleda kao svemorski brod.I,raelno,nista mu ne fali! Dizajn je stvar ukusa.Mozda me na ostavlja bez daha kao novi Megan karavan,ili nova Laguna,ali prosto receno-lep je!Mozda se za njim nece okretati na ulicama Monte Karla,ali je u Srbiji lepsi od 90% ostalih.Dizajn volana-hoce li neko zbog njega odustati od kupovine ovog auta?
Najbitnija je,naravno,cena.NISU mu konkurencija ni Insignija,ni Dzeta,jer su skuplji celih 50%.A ovde je svaki evro bitan.
Sve u svemu,svaka cast renaultu.Jos ako smanje probleme sa elektronikom i snize cenu redovnog servisa...

Nenad

pre 14 godina

@Marko:
Pls reci sta znaci "nedovrsen auto"? Ja procitao ovde da ima gomila stvari koja je OK resena na autu.

Takodje, ako si ikada posedovao auto, znas da izjava "sacekati godinu ili dve" nije nikada opcija. Auto ti treba sada i odmah i jednostavno ga kupujes. Ne cekas dve godine.

Isprovociran sam. Zao mi je sto izjave poput Markovih prolaze filter moderatora i dolaze do ociju posetilaca i uticu na formiranje misljenja. Dobijas nepreporuku od mene.

Fluence je sasvim ok proizvod za pomenuta trzista Turske, Rusije i Rumunije. Nadam se da su resili sitne karakteristicne probleme koji su mucili Megan Sedan II proizveden u Turskoj.

Cini mi se da Srbija mora jos da ceka da dodje na taj nivo, do tada uzivajmo u novim polovnjacima koji su u stanju polu raspada.

DzoniKG

pre 14 godina

@marko
Pa mozes i ovako da razmisljas
Da li kupiti glanc novi megan sedan za 12000 eura ili dati 8000 za star bar 4 godine i sa predjenih 150 000 KM a da ne znas ni ko ga je ni kako vozio i ko zna koliko para mozda treba da ulozi vec posle 5-6000 km.Naravno nekom ce da se zalomi dobar primerak ali nekom i nece.To je manje vise lutrija za velike pare.A kod nas uglavnom dolaze polovni auti kupljeni na metar na liciticijama koji su presli 20 puta oko sveta.

021IS

pre 14 godina

Ovde neki kao da se nisu ni potrudili da procitaju tekst a vec su se dohvatili pisanja komentara. Primetno je da Renault vec nekoliko modela unazad uspesno "dodaje" rep na hatchback modele sto nije ni malo lak zadatak. Drugo, jasno je naznaceno da je ovo model za trzista sa relativno malom plateznom moci a na osnovu nekih komentara dole covek se prosto zapita sta cekaju ferari, aston jartin i sl., sto ne otvaraju svoje salone u Srbiji jer ovde svi stoje u redu i cekaju na njih.Pretpostavljam da su mnogi letovali ovih godina u Grckoj pa ce se setiti da je hatchback varijanta Megana prava retkost na njihovim ulicama za razliku od sedan-a. Takodje cu dodati sopstveno iskustvo iz Austrije i Ceske, gde sam bio iznenadjen brojem Logan-a na njihovim putevima, sto nedvosmisleno govori da se i na zapadu ceni odnos ulozeno -dobijeno.

milos

pre 14 godina

Moram priznati da, iako sam u startu pri izboru diskvalifikovao francuska i italijanska kola zbog stereotipa nepouzdanosti, Renault pravi dobre poteze i ovo mi se sasvim sviđa. Mi smo siromašno tržište i ovo je bitnije od pojave nove E klase. Motori su malo stariji i slabiji ali zato je cena lepa za megane sedan, odnosno biće lepa za fluence. Prtljažnik je sjajan za porodice i deluje kvalitetno. Uostalom, ko ima 20/30/40k tražiće najbolje za te pare. Ovo je jako dobro za ove pare:)

Uroš

pre 14 godina

@Pittsburgh
Ovaj auto je napravljen za ljude koji imaju potrebu da voze veliki auto (prostran, relativno udoban), a nemaju novca za VW, Opel itd.

Što se tiče volana, meni se sviđe, ali sa druge strane, ja volim da pravim stvari od plastelina, tako da možda nisam merodavan :)

Pozz

pre 14 godina

Upravo ovaj auto po ceni od 14000 evra ce rasplamsavati dileme i diskusije medju kupcima upravo nalik ovim komentarima.

Upravo ovaj auto po ceni od 12000 eura ce zapusiti usta svima i 80% komentatora ce pozeleti da ga kupi.

Renault je najpametniji prodavac medju proizvodjacima, sacekajte cenu, videcete.

Djole

pre 14 godina

Moj otac vozi Megan Sedan(kupljen nov) i nisam primetio ikakvu razliku u odnosu na hecbek(koji recimo imamo na poslu).To sto je SKLAPAN u Turskoj nema nikakve veze.Uostalom i neke Tojote se sklapaju u Turskoj.
Tesko je objasniti ljudima koji nikad nisu vozili nov auto kolika je to razlika u odnosu na polovan.Voziti se u recimo novom A6 i u istom tom autu posle 150.000km nije isto.Ni priblizno!

Milan

pre 14 godina

Sasvim pristojan autic, ali mi nije jasno zasto nema jace verzije dizelasa?
Dobro receno je zbog Lagune u koju se ugradjuju dva sjajna 2.0dCi motora og 150 i jaci od 175ks. Ali mogli su staviti odlicni 1.9dCi od 130ks koji bi sjajno legao ovom autu, a taj motor se ugradjuje u novog Megana.

Milan2

pre 14 godina

Da se u ovakav auto ugrađuje redovan motor pravo pitanje bi bilo zašto bi iko kupio lagunu za 50% više para. Zapravo ovakvi automobili pokazuju kolike su zapravo zarade proizvođača automobila. Ovakav automobil ne služi za uživanje u vožnji već predstavlja najbolje prevozno sredstvo za porodicu od A do B i zato će uvek imati svoje kupce u siromašnijim zemljama.

Bane NS

pre 14 godina

Ja recimo spadam u grupu ljudi koji nikada, ali nikada ne bi kupili polovan auto. Recimo ja vozim već gotovo 7 godina starog Japanca. Kupio sam ga novog i dan danas sve na njemu lepo funkcioniše, i kada bilo ko sedne u njega da ga provoza oduševi se kako je očuvan, kako je utegnut a samo ja znam kakav je bio kada sam ga isterao iz salona, koliko je bio tiši, utegnutiji......međutim ni to nije problem nego se konkretno kod mene pojavi jedan psihološki grč vezan za neizvesnost da li će se, kada i šta na njemu pokvariti. Odnosno strah da me ne izneveri onda kada mi je najpotrebniji. Recimo prve četiri godine, noć uoči polaska na more ili neki dalji put nisam ni razmišljao o autu, ustanem okrenem ključ i krenem, a sada posle toliko kilometara i godina nikada ne znam hoće li me nešto izdati ili neće, i čak i da se u naredne dve godine ništa ne pokvari opet ta neizvesnost iscrpljuje i nervira. Mislim lako je uraditi redovan servis i promeniti delove koji postepeno odlaze i koji na neki način najave kraj svog radnog veka, a šta sa pojedinim delovima koji samo prestanu da rade i parališu vam auto. A pazite ja sam mu prvi vlasnik i znam ga u dušu pa opet ne znam šta može da me iznenadi, pa nema tih para da bih ja seo u neki auto koji je promenio šest vlasnika i koji sada prodaje neki nakupac koji ga je doterao sa nekog placa boga pitaj odakle i u boga pitaj kakvom stanju i sa kakvom kilometražom pa ga lickao, doterivao i sl. Evo jednog primera da me bolje razumete, moj drugar je uzeo polovnu Lagunu, odličan auto, lepo opremljen za pristojan novac, tada kada je on uzeo bila je stara 4 godine i imala je na sebi nekih 90-ak hiljada km, vozio je on nju par meseci i stvarno bio prezadovoljan, jednom prilikom seo da ode do prodavnice i najnormalnije je odvezao do tamo, ugasio auto i kada je izašao iz radnje auto nikakve znake života ne daje, na kraju se ispostavilo da je otišla elektronska pumpa za gorivo kojoj je ta kilometraža otprilike i neki radni vek. Taj kvar nije ni skup ni komplikovan, ali vam parališe ceo auto, on je u ovom slučaju imao sreće što mu se to desilo par ulica od kuće, ali šta da je negde na nekoj pumpi u inostranstvu u pola noći, gok je išao na more u Grčku recimo sa ženom i malim detetom? Mislim vi nikada ne možete isključiti mogućnost da će vam se ovakva stvar desiti ali kupovinom novog automobila ipak ovakvu mogućnost svodite na minimum. Zato samo nov auto!

Igor

pre 14 godina

Lep auto,dizel motor je odlican... i konacno su izbacili glupavi digitalni brzinometar!
U svakom slucaju ,vrlo zanimljiv auto za nase trziste.

Bojan

pre 14 godina

Svidja mi se, svidjao mi se i Megane Sedan. Prostran je unutra i moderno izgleda ali ipak ne vidim isplativost kupovine skupljih verzija ovog auta, kao sa testa.

Opasno ulece na Lagunin teren.

Ako pogledate link iz teksta videcete da za nepune 22k evra mozete opasno opremljenu lagunu sa monstruoznih 150 konja, 2.0l dizelom i upravljanjem na sva 4 tocka. Laguna se ne pravi u Turskoj sto mi ipak uliva malo vise poverenja.

Nije ni cudo sto nece ugradjivati veci motor od 1.5l.

Fluence sa donjih hijerarhijskih grana (tegljac kroz tranziciju:) je sasvim OK kupovina.

Ne znam koliko ce kostati jeftinije verzije Focusa Sedan ili nova Astra sedan kada se pojavi na trzistu kao alternativa Fluencu.

Mazda 3 sedan isto izgleda super ali je mnogo skuplja pa mislim da i ne spada u ove budget kupovine.

marko

pre 14 godina

@DzoniKG, @mirko a posebno @Nenad i svi ostali
Moj odgovor na vase komentare se odnosi na svakog po malo:
1. Osim pravila lepog ponasanja prvo procitajte uputstva za komentare na sajtu b92. Nisam nikoga uvredio, samo iznosim svoje misljenje. Takodje, nisam zastupnik ni jedne kompanije, vec sastupam samo svoje misljnje i svoj novcanik, a ne vas. Osim onih koji uvek kupuju NOVA kola, postoji armija nas koji imamo i za nova 10-15k evra ali NIKADA, ponavljam NIKADA necemo kupiti nova kola. Ako ne verujete pogledajte statistiku broja prodatih novih i polovnih kola u svakoj zemlji pa zakljucite sami. Broj ljudi koji su za ili protiv varira od foruma do foruma.
2. Razlozi su brojni a iznecu neke:
a) mnogi od nas se razumeju u kola i znaju da prepoznaju dobra. ja na primer znam i svim svojim prijateljima sam objasnio kako i sa nekim od njih i isao da biram kola.
b) mnogi od nas mogu da odu u inostranstvo i kupe odlicnog polovnjaka a za nekoliko dana cete svi to moci da ucinite.
c) kvalitet automobila, koji se pazljivo vozi i odrzava, posle godina exploatacije ne opada u potpunosti vec samo pojedini delovi koji predstavljaju svega nekoliko procenata od ukupnog broja. drugim recima, koza, plastika, elektronika, limarija, vecina mehanizama je ista i posle 5-6 godina na kvalitetnim kolima. npr. pomenutoj insigniji ili nekom audiju, mercedesu (nisam predstavnik ni jedne kompanije ali video sam kakva su im ocuvana kola i posle 10-15 godina)
d) delovi koji su potrosni materijal moraju da se menjaju i na novim kolima a delove koje su istroseni (kocnice, kvacila, amortizeri itd.) mozete da kupite u inostranstvu i ugradite kod nas jer su kod nas "ruke" mnogo jeftinije.
e) cena novih kola padne u proseku 50% za 3-4 godine a cak i da zamenite sve gorepomenute delove (sto je malo verovatno) to ce da vas kosta samo delic onoga sto je prvi vlasnik izgubio.

Zakljucak: kome su kola bitna da u njima uziva treba da kupi ono u cemu uziva a ne ono sto mu drugi savetuju. kome su za prevoz od A do B taj i ne cita ovaj forum. Pozdrav

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ok to je tvoje mišljenje i tvoj stav, kao što je moje da je novo ipak novo. Ipak tvoje iskustvo je formiralo neki tvoj stav, ali teško da se može uzeti kao kriterijum jer isto tako, mogao si da kupiš telefon sa nekim prikrivenim softverskim kvarom, da ti se recimo sam od sebe pali i gasi, ispada iz mreže, da si nedostupan i kada imaš signal i sl. Polovna kupovina je uvek lutrija, ako kupiš nešto polovno i ispostavi se da je odlično ne znači automatski da si bio pametan već da si imao i sreće. Kada je reč o automobilima do 5-6 hiljada evra, slažem se da je izbor stranih relativno dobro očuvanih polovnjaka mnogo veći nego izbor novih kola, a takođe taj iznos novca nije ni neka prevelika investicija sa kojom ne želite da rizikujete, ali kada se cifra popne na 15 ak hiljada evra sve je manje onih koji sa tim novcem žele da se kockaju, a sve je više odličnih novih automobila za taj novac! Drugim rečima, da skratimo priču, provereni polovni automobili koje pominješ u većini slučajeva su i skuplji, jer cenu novog auta određuje kalkulacija proizvodnih troškova a cenu polovnog određuje tržište odnosno zakon ponude i tražnje, kako se jelte, provereni automobii više traže tako im je i cena jača, što bi se reklo "drže cenu", e sada sa druge strane imamo sve veću ponudu kvalitetnih, bogato opremljenih novih automobila srednje klase po pristojnoj ceni, poput nove Astre ili poput ovog Renaulta koji je svega par santimetara kraći od Lagune i sa međuosovinskim rastojanjem koje je identično Lexsusu RX450h pruža sav komfor koji je neophodan prosečnom porodičnom čoveku, ne krade se, a pri tom je i nov model, što ne mora kao po tebi obavezno da predstavlja snobizam i želju za najnovijim modelom, već podrazumeva i novo i bezbednije vešanje, savremeniju konstrukciju šasije koja bolje apsorbuje energiju prilikom sudara nego kod nekih 10-ak godina starih automobila i sl. Loša ti je ta logika da samo iskompleksirani fenseri kupuju nove automobile i nove modele, kada bih se ja vodio tom logikom mogao bih da zaključim da si kompleksaš koji čeka da u okviru svojih skromnih mogućnosti priušti sebi neki polovan luksuz kako bi stvorio lažnu sliku o svojim materijalnim mogućnostima.

Milan

pre 14 godina

Pittsburgh@
Prijatelju, jel se ti razumes u automobile, mislim makar malo?
Prvo ovaj automobil NIJE klasa Insignije, nego sa njom mozes porediti Lagunu.
Drugo, svaka roba ima svog kupca, pa ce tako i ovaj model naci nekog svog vlasnika, a vreme ce pokazati koliko ce ovaj auto biti uspesan. Vidis za mene Laguna u D segmentu ima najlepsu i njapregledniju instrument tablu, a tako su i kriticari ocenili, dok spolja ne ostavlja sto se kaze utisak na prvi pogled.
Mozda ce joj po unutrasnjosti moci parirati sad dolazeci SAAB 9-5 koje je stvarno fantstican.

malimilojko

pre 14 godina

Eto, prelep text o naizgled veoma zanimljivom automobilu (što potvrđuje i broj i žustrina komentara) a niko to da primeti. Evo ja ću. Svaka čast redakciji. Ispoštovani svi detalji a upakovani u štivo dovoljno zanimiljivo da vas zadrži uz ekran. Svakim danom rastete......

Bakicar

pre 14 godina

Fluence zaista nema mana, vrlo dobar odnos uloženo-dobijeno ali je problem konkurencija, Npr po masi i dimenzijama konkurent mu je nova Octavia a Škoda nudi 77kW, TDI motor i Ambience+ opremu za 14500€. Ali ipak mi se kod ovog Renoa sviđaju ti neki detalji karakteristični za višu klasu i trebalo bi sačekati da izađe zvaničan cenovnik pa onda uporediti.

mario

pre 14 godina

Bice i jacih motora za fluens a kada sve zavisi od toga kako krene prodaja...ako bude slabasna u startu brzo ce oni da ubace 1.9dci/130 i 1.4 turbo/130...ovaj auto ce da prodaje iskljucivo dobra tj niska cena, benzinac u osnovnoj opremi sa klimom ne sme da bude skuplji od 11.000eura, isti takav dizel ne vise od 12.500, ako su ga vec pravili za siromasnija trzista onda kapiram da bi i cene mogle biti ovakve.

nick

pre 14 godina

Meni Renault Fluence lici na starijeg brata Logan/Sandero, jer auto ce biti pravljen u Turskoj a moja pretpostavka i u Rusiji, gde Reno-Nisan drzi Ladinu fabriku i planira proizvodnju Logan/Sandera, tako da bi im Fluence bio visa klasa. Sto se kvaliteta tice ukoliko je za stepenicu veca od Dacie ja cu biti zadovoljan, a poznajuci Reno trebalo bi veci kvalitet biti. Posto je 100.000 automobila realna cifra koja bi i gazde Renoa zadovoljila Turska, Rusija i neka zemlja iz J.Amerike mogu da imaju dovoljne kapacitete za proizvodnju. Sto se kvaliteta, izgleda i izrade tice verujem da Renoovi menadzeri znaju sta rade, ja im se necu mesati u posao, mogu samo da ih pohvalim jer klasa automobila koja se izgubila, sa Fiat Lineom i Reno Fluencom se vraca, nadam se da ce i ostali proizvodjaci krenuti tim smerom.

marko

pre 14 godina

nekako uvek kad gledam ove "nedovrsene" automobile pomislim: zasto bi to iko kupio. zasto ne bi sacekao godinu dve i za iste pare kupio neki sada novi auto koji ce i dalje da bude odlican i posle 2 godine a moci ce da se vozi jos barem 10. umesto toga za dve godine imacete polovan auto, slabe opreme i sve u svemu neubedljiv u odnosu na polovnjake slicnog godista. potrositi, kao sto pisac kaze 20-tak hiljda evra na ovako nesto mislim da se granici sa razumom pa ne mislim da ce tih kola biti na trzistu. sve u svemu, to je samo moje misljenje a na radost fabrika automobila, jos uvek ima mnogo onih koji uvek kupuju novo, pa sta bude. pozdrav

Djole

pre 14 godina

@djox
Mislim da nisi shvatio razmisljanje nas "filozofa" kako si nas nazvao.Kupovina novih kola u Srbiji je lusksuz.To mogu ljudi sa iznadprosecnim primanjima.Zasto si uopste poceo pricu o "neuporedivo isplatljivijoj" varijanti?Ovde se komentarise nov Reno!
I ti bi da mozes kupio nov auto.Sumnjam da privatno kupujes polovan televizor,krevet,ves masinu...u "ocuvanom stanju"?Naravno da ne.

Timer

pre 14 godina

malo sam zacudjen stavom novinara citiram:"Menjač u ovom autu je bio petostepeni i posebno sam bio začuđen četvrtom brzinom u kojoj se skoro ništa nije dešavalo kada pritisnem gas."
Interesuje me da li je taj stav subjektivan?Meni se uopste ne cini tako.Evo i konkretnih podataka koje sam pronasao u vezi medjubrzanja 70-120km/h:
Renault Megane II 1.6 16V :10,91sec
Uporedjujuci sa recimo:Audi A3 1.8 (125 cv) - 11.08sec
ili :BMW 725 tds E38 (143 CV) - 10.71 sec

joks

pre 14 godina

Ja ne znam kakav je po kvalitetu i pouzdanosti Renault, tako da na tu temu i ne mogu mnogo da komentarisem, jedino iskustvo sa ovim proizvodjacem sam imao dok sam posedovao Mitsubishi Carismu 1.9 td glx,'99 godiste, sa full opremom, kupljena nova u Velautu, do prodaje sam presao oko 90.000 km, mogu reci da je motor (Renaultov) koji je ugradjivan u ovaj model i jedina svetla tacka ovog auta, a sve ostalo na autu je bilo ili uzasnog ili prosecnog kvaliteta. Taj mit o nekvarljivim japancima kod mene nije potvrdjen, ni blizu. Kada sam ga se konacno ratosiljao, nakon samo dve i po godine, izgubio sam ogromnu svotu novca, brze- bolje kupio sam polovnu Vectru b istog godista (2.0 b 16v), i, (pored uobicajenih sitnica koje su mane Opela) vecih problema niti kvarova nije bilo. Ta fama oko nekvarljivih japanaca, mozda, s pocetka osamdesetih, kasnije to sigurno nije vazilo. Manje-vise, u modernoj auto-industriji svi automobili novijeg datuma imaju slican kvalitet, i sve se svodi na licni izbor ali, kakogod da okrenes, "najbolji auto je nov auto".

Pera

pre 14 godina

Dizajn će se nekome svideti, nekome ne... ali mislim da ako bude imao cenu istu ili nižu od Megane-a imaće i prodaju, i to upravo na tržištima kojima je namenjen... ja bih uvek za iste pare pre uzeo nov auto nego polovan sa 200k kilometara... Pa i sam tvorac auto industrije Henry Ford je tu temu lepo obradio...
@marko
koliki god stru;njak bio nikada nisi siguran šta si kupio kad kupiš bilo nov bilo polovan auto sem ako ga ne rasturiš na licu mesta...dobra je stvar što kod novoga dobiješ i garanciju u kojoj se uglavnom pokažu sve mane
...Gde nađe insigniu staru 10 god? Mislim, kako uopšte ocenjivati njen kvalitet, ona tek treba da ga dokaže...
...Ipak slažem se da se na novim kolima mnogo gubi, i da sem ako baš nisi baksuz teško će te troškovi održavanja polovnjaka izaći toliko da dostignu cenu novog auta (to je razlog što ja i dalje vozim polovan), ali...kad smo već kod užitka veruj da ima ljudi koji jednostavno uživaju samo u mirisu novog automobila, koje užasavaju pikavci ugašeni o sedišta i sl...
...ne shvati ovo kao lično, samo moj komentar...

hm

pre 14 godina

@djox

Pocinjes da ozbiljno mesas stvari. Poceo si raspravu sa konstatacijom da se za te pare moze naci ekstra polovanjak par godina star a sad govorisi o kupuvnoj moci u Srbiji i u Americi.
Ako je kupovina novog auta van svojih mogucnosti iskompleksiranost zasto onda nije kupovina polovnog auta za te iste pare takodje iskpmlekisranost vec je to prakticno. Ja ako nemam 14000 e za ovaj auto kupicu neki drugi nov za manje para ali sigurno necu da kupim nekog izvikanog nemca u ekstra stanju. Po meni je to iskompleksiranost.

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ispravi me ako grešim, ali ako sam ja dobro razumeo tvoj prijatelj nije u problemu što je kupio nov auto, već zato što je kupio auto iznad svoje platežne sposobnosti. U svakom slučaju ovde je reč o isplativosti kupovine novog u odnosu na polovno u okviru ili na granici svojih mogućnosti. Sa te strane po meni opet je kupovina novog auta sigurnija investicija, pogotovo ako je na granici nečijih mogućnosti, jer pre svega imate neku višegodišnju garanciju na njega i znate da osim redovnog održavanja u njega tokom nekoliko godina nećete imati nikakva ulaganja, sa druge strane kod polovnog auta uvek se mora računati sa tim da ga taj neko ko ga prodaje ipak prodaje iz nekog razloga, znači ili mu nešto fali ili je već u godinama i sa kilometražom kada već zahteva neka krupnija ulaganja pa makar i u vidu nekog ozbiljnijeg održavanja poput velikog servisa, amortizera, kočnica, seta kvačila, auspuha i sl. Ja za razliku od tebe opet u svom okruženju imam niz primera kada su se moji prijatelji u okviru iste cifre odlučivali baš za kupovinu polovnog auta kako bi dobili auto više klase pa se suočili i sa problemom skupljeg održavanja tog vozila više klase i što je još bitnije njegovog češćeg održavanja i popravljanja, tako da nakon 6 do 8 meseci kada su pomenjali na njemu sve što je već došlo za zamenu ne da nisu imali para da zamene tri meseca stare gume zimskim, već su na ćelavim gumama vozili dok god su mogli a opet naravno samo zato što su hteli višu klasu sa ne znam koliko cola velikom alu felnom i kakvim profilom gume, što navodi na zaključak da bilo kupovina novog bilo polovnog auta kada je van nečijih mogućnosti svakako čoveka dovodi u problem, ali u okviru nekog novca koji možete da izdvojite ja bih se pre odlučio za nov, ukoliko cifra to omogućava, inače moj otac je imao običaj da kaže, nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.

Pittsburgh

pre 14 godina

Zasto li su uopste pravili ovaj auto ??? dizajn nesto nedovrsen, a unutra, komandna tabla skroz bezveze. Onaj ruzni volan, ko da su ga deca pravila od plastelina, pa komande na centralnom stubu .. bezveze .. zaista ne znam, sto bi neko kupio ovaj auto, pored Jette, Insignije, i jos milion drugih lepsih automobila ??

s tim rolaj

pre 14 godina

@Djole: slažem se da nije isto voziti se u novom A6 i polovnom koji je prešao 150.000. Ali to niko i ne poredi ovde. Pitanje, na koje svako može da ima svoj odgovor, glasi: da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6?

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Ne postoji nepokvarljiv auto, samo su intervali kvarova negde redji (Japanci na pr.). Takodje je jos bitnije sta uopste kod nekog auta moze da se pokvari (statistika kavarova), a o cemu ne postoje zabelezeni podaci. Bas sam se "zacudio" da je Laguna izdala tvog druga. Pa da je ikada ista o kolima procitao, smatrao bi to za normalnu pojavu. Koliko god da je kupovina polovnog auta macka u dzaku, uvek je neuporedivo isplatljivija od kupovine novog, ako se radi o proverenim modelima. Najsmesniji su mi filozofi koji pouceni iskustvima voznje najlosijih kola sveta i precestih kvarova (Zastava i sl.) beze od proverenih polovnjaka, jer NOVO je NOVO? Ako godisnje ne prelazis vise od 30 000km, a kupis nov auto, ti bas imas para za bacanje.

Pera

pre 14 godina

@djoks
Sad sam se izgubio... Krenula je rasprava od toga da li kupiti nov ili polovan za 15.000 evra, da bi se završilo na 2.500 evra... pa naravno da ćeš za te pare da kupiš polovnjaka...
Samo mi nemoj reći da je udobnija vožnja u 17 godina starom japancu (pa još sportskom) nego u novom Renou... ili bilo kom novom autu...

Redakcija:
Dragi moji, izvinjavam se, ali opasno smo skrenuli sa kursa. Bilo bi najbolje da se vratimo na njega, pa cemo malo poostriti moderaciju na temi Renault Fluence. Hvala na razumevanju i pozdrav.

djox

pre 14 godina

Djole@
Ako A6 sa 150.000 km po tebi spada u krs, pokloni mi ga. Auto te klase, ako je presao samo toliko, a za tu klasu je i 300.000km samo, ne moze biti ni po cemu razglavljeniji od novog. Sve sto je od vitalnog znacaja se promeni, a to je zanemarljiva cena naspram gubitka cene novih kola. Najbitnije je ko je bio predhodni vlasnik, da bi ocuvanost bila vredna pomene. Nikad, ali nikad necu razumeti ljude koji kupuju kola namenjena nezahtevni trzistima, citaj sirotinji, jer je tu odsustvo svake vrste uzitka. Podrzavam samo odlicno ocuvane primerke vrhunske izrade, po ceni nizoj od pomenute za auto koji je trebao piti komentarisan u tekstu. Nov auto, pogotovo za ovakva trzista, ha, ha, ha. Imao sam jednom ovakav pokusaj, non-stop svi moguci kvarovi i generalka na 38.000km, a onda sam uzeo skoro punoletnog Japanca sa 275.000km i poneku sitnicu godisnje menjao. Klasa i kvalitet iste, ko to ne zeli da zna neka uziva u svoji bacenim parama za nakaze tipa Dacia i ostalim surogatima.

djox

pre 14 godina

Djole@
Ranije bih mozda i naseo na to NOVO JE NOVO, al sa licnim iskustvom, znanjem i logikom kojom raspolazem, uvek, ali uvek cu za te (ma koje bile) pare uzeti nesto odlicno ocuvano od fensera koji ce poslednju paru dati da ih neko vidi u najnovijem modelu cega god. Zanimljiv je taj deo psihologije koji se sad zove Marketing?
BTW, pa i mobilni sam uzeo za 25% cene novog, radi savrseno...

todos

pre 14 godina

Da sam kojim slučajem taksista bez razmišljanja bih kupio ova kola sa 1.5 dci ili kako se već zove. Ja vozim isto tako jednog francuza tj.citroena starog tri godine. Trenutno je prešao 28000km. Isto kao jednog prethodnika imam brigu kad krenem na put , i sa mislima da li će se nešto pokvariti. Tako idem preko Čestobrodice i čujem neko lupanje, desna prednja strana. Stanem, sav sam se naježio, iznerviran, ponovo krenem kad opet lupanje ali posle nekakve bare. Savijem se i pogledam ispod vozila. Kad ono plastika koja valjda služi da zaustavi tu vodu da ne uđe u motor se pribila uz točak. Velike gume ni dva santimetra ni na jenom točku nije više odmaknuta. A ovde kao što sam rekao pribijena skroz uz gumu. Nekako je malo razmaknem i krenem. Više nisam imao nikakvih problema pa čak i po kiši na autoputu gde sam naišao posle pola sata i gde sam normalno držao brzinu na 120km/h.

Srca tvoga plam

pre 14 godina

Fluence mi se po opisu jako dopada, ali ne mogu da oprostim Renou što u "običnom" Meganu 3 na zadnjoj klupi baš i nema mesta. Prijatelj vozi Pežo 307 i nazad sasvim udobno sede ljudi od 190cm visine i ne udaraju glavom o plafon, što je za Megan nedostižno.

Mislim da se Reno malo prešao u proceni kada su pravili običan Megan 3, jer je Pežo 307 još 2001. godine imao prostraniju kabinu.

Iskreno, za naše uslove, mislim da je najbolja kupovina stari Megan sedan za 12000, jedino što će nazad biti malo gužvanja za odrasle osobe.

djox

pre 14 godina

Bane NS@
U kojoj ti zemlji zivis? Ako zivis tamo gde ti u nicku pise, podseticu te da je tu prosecna plata ispod 5000e (blize 4000e)godisnje, sto u prevodu znaci, ako pogledas prodaju NOVIH kola po EU na primer, da U PROSEKU niko ne daje za NOV auto vise od 10 neto mesecnih zarada. U USA oko 4. E to me navodi na zakljucak da oni koji daju iznad svojih mogucnosti, gde cela porodica steka da bi se pokazali kako imaju, nije nista drugo nego iskompleksiranost. Uostalom, ogromna vecina NOVIH kola koja se krecu po nasim gradovima su SLUZBENA. A auto treba da bude opustena stvar, gde ako ti se nesto pokvari, dok ne trepnes iskesiras za deo i popravku, a ne kukas kao moj prijatelj, koji je fenser kao i ti, jer za 3 meseca star auto sad mora da kupi zimske gume, a nema para? Imao je para da kupi NOV auto, a sad kuka za NOVE gume? E vidis, svi Vi foleri kupujte NOVO i kukajte, a kad zapadnete u problem, zovite me da Vam nadjem optimalno resenje. Problem NOVOG je u tome sto istog momenta kad si potpisao preuzimanje, vise NIJE NOVO i VREDI 20-30% manje. E to je za mene luksuz, jer zivim u zemlji u kojoj zivim.
P.S.sto se mobilnih tice, nikad jos nisam pogresio, bez greske rade...

Pedja

pre 14 godina

Sta kupiti? Nov Logan, ili polovni A6? Nov Yugo, ili polovni Gol 3 ili 4? Novu Kiu sa full opremom i 5-7 god. garancije, ili za iste pare neki nemac go ko pistolj? To su vecite dileme svih kupaca u Srbiji. A odgovor zavisi od licnih afiniteta sto ga dovodi u kategoriju: "O ukusima se ne raspravlja".
Sto se tice price o "francuzima" i kako su nepouzdani itd... mislim da su to neki stari stereotipi. Dobro ne kazem da Nemci nisu za klasu ispred francuza, ali je veca razlika u ceni nego u kvalitetu. Eto npr. ja sam do sada imao dva nemca, dva francuza i sada vozim Hondu Accord 2.0 "full", kupio ga kao novog pre godinu dana. Jedino sto japanac opravdava jesu tvrdnje da je "pouzdan kao pec na drva". Sve ostalo ide u prilog francuza. U pitanju je bio 406 2.0 HDI. I to cak toliko da se nosim mislju da mi je sledeci auto 407. Ili mozda BMW 116?

Djole

pre 14 godina

@s tim rolaj
Kao sto si i sam nagovesio ne postoji tacan odgovor na pitanje:"da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6"
To je slicno kao kad odete u javni toalet,neko se gadi tudje klozetske solje,a nekome prija...

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Mislim da smo se razumeli. Moj stav je jasan, svaka roba ima svoga kupca. Provozao sam se zimus ganc novim Loganom karavanom do Kop-a, cak sam bio i zamoljen da se uverim u njegove "fantasticne" vozne karakteristike od strane ponosnog vlasnika. Auto ima odlicne kocnice i tu je kraj. posle 50-ak km voznje su me odvaljivala ledja od "fantasticno profilisanih" sedista. Vozacka vrata se ne zatvaraju bas uvek i bas skroz, al kad iznenada zahuce u voznji, shvati se da su delimicno otvorena...Da ne duzim, nekada davno sam ja naseo na tu pricu o novom i maltretirao se sa jednim slicnim za sirotinju napravljenim modelom. Svake nedelje neka servisiranja, podesavanja, stelovanja, zamene, u nedogled. Vazno je da su jeftini delovi, bla, bla i slicne price. E nije tako, pa sam zato kupio nevidjeno star JAPANSKI auto (17g. je imao i 275.000km na cajgeru) na preporuku. E tad sam shvatio sta znaci NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM JEFTINE STVARI jer se cudo toliko retko kvarilo, tacnije par izuzetno jeftinih sitnica, najskuplji je kostao 50e sa "rukama", a frekvenca kvarova je bila na oko 12 000km, sto dodje kao i redovan servis, a i moja prosecna godisnja kilometraza. To je bio prosek jer se desavalo da i po 2 god. nista ne crkne, a poslednje godine sam imao 2 kvara. Auto je stradao u sudaru sa 329 000km. Da napomenem da je sportska verzija i da nimalo stedjen od moje strane nije. Kupio sam identican model, malo mladji al sa svom mogucom opremom koja je tad bila ugradjivana sa 200.000km na cajgeru. Posle 1,5g. i 20 000km sam imao 2 sitna kvara cija me je opravka u zbiru kostala skoro 60e. Ovaj auto je jos sportskiji od predhodnog, 9s 0-100km/h, na plin me kosta kad konstantno idem 160-170km/h i vise kao da trosi 5l benzina (jer imam VENTURI, a ne sekvent uredjaj), izduvni gasovi na merenju kazu da je perfektno sagorevanje itd. E sad, posto mi se na istom takvom od 275-329.000km nista skuplje od 50e nije pokvarilo, dal ja trebam da budem skeptik i kupim sad NOV auto da bih USTEDEO? Naravno da ne bih ovako razmisljao da mi se stalno kvari, odavno bih ga SPALIO! Radi se o vrednosti od oko 2-2500e na nasem trzistu.

djox

pre 14 godina

domestos@
Iskompleksiranost je bosti oci da te svi vide, a pri tome potrositi poslednju paru na to! Nismo se razumeli, al kao sto stara poslovica koju je Bane NS citirao kaze: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" se upravo na OVAJ RENO za SIROTINJSKA trzista odnosi. Kupi za manje pare RENO za FRANCUSKO TRZISTE, u OK stanju, e to podrzavam. To sto je neko nesto vozio pre tebe, automatski ne znaci da je auto za reciklazu. Kad bi svi tako mislili, dal bi postojao i jedan OLD TIMER?

Pittsburgh

pre 14 godina

Zasto li su uopste pravili ovaj auto ??? dizajn nesto nedovrsen, a unutra, komandna tabla skroz bezveze. Onaj ruzni volan, ko da su ga deca pravila od plastelina, pa komande na centralnom stubu .. bezveze .. zaista ne znam, sto bi neko kupio ovaj auto, pored Jette, Insignije, i jos milion drugih lepsih automobila ??

marko

pre 14 godina

nekako uvek kad gledam ove "nedovrsene" automobile pomislim: zasto bi to iko kupio. zasto ne bi sacekao godinu dve i za iste pare kupio neki sada novi auto koji ce i dalje da bude odlican i posle 2 godine a moci ce da se vozi jos barem 10. umesto toga za dve godine imacete polovan auto, slabe opreme i sve u svemu neubedljiv u odnosu na polovnjake slicnog godista. potrositi, kao sto pisac kaze 20-tak hiljda evra na ovako nesto mislim da se granici sa razumom pa ne mislim da ce tih kola biti na trzistu. sve u svemu, to je samo moje misljenje a na radost fabrika automobila, jos uvek ima mnogo onih koji uvek kupuju novo, pa sta bude. pozdrav

marko

pre 14 godina

@DzoniKG, @mirko a posebno @Nenad i svi ostali
Moj odgovor na vase komentare se odnosi na svakog po malo:
1. Osim pravila lepog ponasanja prvo procitajte uputstva za komentare na sajtu b92. Nisam nikoga uvredio, samo iznosim svoje misljenje. Takodje, nisam zastupnik ni jedne kompanije, vec sastupam samo svoje misljnje i svoj novcanik, a ne vas. Osim onih koji uvek kupuju NOVA kola, postoji armija nas koji imamo i za nova 10-15k evra ali NIKADA, ponavljam NIKADA necemo kupiti nova kola. Ako ne verujete pogledajte statistiku broja prodatih novih i polovnih kola u svakoj zemlji pa zakljucite sami. Broj ljudi koji su za ili protiv varira od foruma do foruma.
2. Razlozi su brojni a iznecu neke:
a) mnogi od nas se razumeju u kola i znaju da prepoznaju dobra. ja na primer znam i svim svojim prijateljima sam objasnio kako i sa nekim od njih i isao da biram kola.
b) mnogi od nas mogu da odu u inostranstvo i kupe odlicnog polovnjaka a za nekoliko dana cete svi to moci da ucinite.
c) kvalitet automobila, koji se pazljivo vozi i odrzava, posle godina exploatacije ne opada u potpunosti vec samo pojedini delovi koji predstavljaju svega nekoliko procenata od ukupnog broja. drugim recima, koza, plastika, elektronika, limarija, vecina mehanizama je ista i posle 5-6 godina na kvalitetnim kolima. npr. pomenutoj insigniji ili nekom audiju, mercedesu (nisam predstavnik ni jedne kompanije ali video sam kakva su im ocuvana kola i posle 10-15 godina)
d) delovi koji su potrosni materijal moraju da se menjaju i na novim kolima a delove koje su istroseni (kocnice, kvacila, amortizeri itd.) mozete da kupite u inostranstvu i ugradite kod nas jer su kod nas "ruke" mnogo jeftinije.
e) cena novih kola padne u proseku 50% za 3-4 godine a cak i da zamenite sve gorepomenute delove (sto je malo verovatno) to ce da vas kosta samo delic onoga sto je prvi vlasnik izgubio.

Zakljucak: kome su kola bitna da u njima uziva treba da kupi ono u cemu uziva a ne ono sto mu drugi savetuju. kome su za prevoz od A do B taj i ne cita ovaj forum. Pozdrav

djox

pre 14 godina

Djole@
Ako A6 sa 150.000 km po tebi spada u krs, pokloni mi ga. Auto te klase, ako je presao samo toliko, a za tu klasu je i 300.000km samo, ne moze biti ni po cemu razglavljeniji od novog. Sve sto je od vitalnog znacaja se promeni, a to je zanemarljiva cena naspram gubitka cene novih kola. Najbitnije je ko je bio predhodni vlasnik, da bi ocuvanost bila vredna pomene. Nikad, ali nikad necu razumeti ljude koji kupuju kola namenjena nezahtevni trzistima, citaj sirotinji, jer je tu odsustvo svake vrste uzitka. Podrzavam samo odlicno ocuvane primerke vrhunske izrade, po ceni nizoj od pomenute za auto koji je trebao piti komentarisan u tekstu. Nov auto, pogotovo za ovakva trzista, ha, ha, ha. Imao sam jednom ovakav pokusaj, non-stop svi moguci kvarovi i generalka na 38.000km, a onda sam uzeo skoro punoletnog Japanca sa 275.000km i poneku sitnicu godisnje menjao. Klasa i kvalitet iste, ko to ne zeli da zna neka uziva u svoji bacenim parama za nakaze tipa Dacia i ostalim surogatima.

Bane NS

pre 14 godina

Ja recimo spadam u grupu ljudi koji nikada, ali nikada ne bi kupili polovan auto. Recimo ja vozim već gotovo 7 godina starog Japanca. Kupio sam ga novog i dan danas sve na njemu lepo funkcioniše, i kada bilo ko sedne u njega da ga provoza oduševi se kako je očuvan, kako je utegnut a samo ja znam kakav je bio kada sam ga isterao iz salona, koliko je bio tiši, utegnutiji......međutim ni to nije problem nego se konkretno kod mene pojavi jedan psihološki grč vezan za neizvesnost da li će se, kada i šta na njemu pokvariti. Odnosno strah da me ne izneveri onda kada mi je najpotrebniji. Recimo prve četiri godine, noć uoči polaska na more ili neki dalji put nisam ni razmišljao o autu, ustanem okrenem ključ i krenem, a sada posle toliko kilometara i godina nikada ne znam hoće li me nešto izdati ili neće, i čak i da se u naredne dve godine ništa ne pokvari opet ta neizvesnost iscrpljuje i nervira. Mislim lako je uraditi redovan servis i promeniti delove koji postepeno odlaze i koji na neki način najave kraj svog radnog veka, a šta sa pojedinim delovima koji samo prestanu da rade i parališu vam auto. A pazite ja sam mu prvi vlasnik i znam ga u dušu pa opet ne znam šta može da me iznenadi, pa nema tih para da bih ja seo u neki auto koji je promenio šest vlasnika i koji sada prodaje neki nakupac koji ga je doterao sa nekog placa boga pitaj odakle i u boga pitaj kakvom stanju i sa kakvom kilometražom pa ga lickao, doterivao i sl. Evo jednog primera da me bolje razumete, moj drugar je uzeo polovnu Lagunu, odličan auto, lepo opremljen za pristojan novac, tada kada je on uzeo bila je stara 4 godine i imala je na sebi nekih 90-ak hiljada km, vozio je on nju par meseci i stvarno bio prezadovoljan, jednom prilikom seo da ode do prodavnice i najnormalnije je odvezao do tamo, ugasio auto i kada je izašao iz radnje auto nikakve znake života ne daje, na kraju se ispostavilo da je otišla elektronska pumpa za gorivo kojoj je ta kilometraža otprilike i neki radni vek. Taj kvar nije ni skup ni komplikovan, ali vam parališe ceo auto, on je u ovom slučaju imao sreće što mu se to desilo par ulica od kuće, ali šta da je negde na nekoj pumpi u inostranstvu u pola noći, gok je išao na more u Grčku recimo sa ženom i malim detetom? Mislim vi nikada ne možete isključiti mogućnost da će vam se ovakva stvar desiti ali kupovinom novog automobila ipak ovakvu mogućnost svodite na minimum. Zato samo nov auto!

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Mislim da smo se razumeli. Moj stav je jasan, svaka roba ima svoga kupca. Provozao sam se zimus ganc novim Loganom karavanom do Kop-a, cak sam bio i zamoljen da se uverim u njegove "fantasticne" vozne karakteristike od strane ponosnog vlasnika. Auto ima odlicne kocnice i tu je kraj. posle 50-ak km voznje su me odvaljivala ledja od "fantasticno profilisanih" sedista. Vozacka vrata se ne zatvaraju bas uvek i bas skroz, al kad iznenada zahuce u voznji, shvati se da su delimicno otvorena...Da ne duzim, nekada davno sam ja naseo na tu pricu o novom i maltretirao se sa jednim slicnim za sirotinju napravljenim modelom. Svake nedelje neka servisiranja, podesavanja, stelovanja, zamene, u nedogled. Vazno je da su jeftini delovi, bla, bla i slicne price. E nije tako, pa sam zato kupio nevidjeno star JAPANSKI auto (17g. je imao i 275.000km na cajgeru) na preporuku. E tad sam shvatio sta znaci NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM JEFTINE STVARI jer se cudo toliko retko kvarilo, tacnije par izuzetno jeftinih sitnica, najskuplji je kostao 50e sa "rukama", a frekvenca kvarova je bila na oko 12 000km, sto dodje kao i redovan servis, a i moja prosecna godisnja kilometraza. To je bio prosek jer se desavalo da i po 2 god. nista ne crkne, a poslednje godine sam imao 2 kvara. Auto je stradao u sudaru sa 329 000km. Da napomenem da je sportska verzija i da nimalo stedjen od moje strane nije. Kupio sam identican model, malo mladji al sa svom mogucom opremom koja je tad bila ugradjivana sa 200.000km na cajgeru. Posle 1,5g. i 20 000km sam imao 2 sitna kvara cija me je opravka u zbiru kostala skoro 60e. Ovaj auto je jos sportskiji od predhodnog, 9s 0-100km/h, na plin me kosta kad konstantno idem 160-170km/h i vise kao da trosi 5l benzina (jer imam VENTURI, a ne sekvent uredjaj), izduvni gasovi na merenju kazu da je perfektno sagorevanje itd. E sad, posto mi se na istom takvom od 275-329.000km nista skuplje od 50e nije pokvarilo, dal ja trebam da budem skeptik i kupim sad NOV auto da bih USTEDEO? Naravno da ne bih ovako razmisljao da mi se stalno kvari, odavno bih ga SPALIO! Radi se o vrednosti od oko 2-2500e na nasem trzistu.

djox

pre 14 godina

Djole@
Ranije bih mozda i naseo na to NOVO JE NOVO, al sa licnim iskustvom, znanjem i logikom kojom raspolazem, uvek, ali uvek cu za te (ma koje bile) pare uzeti nesto odlicno ocuvano od fensera koji ce poslednju paru dati da ih neko vidi u najnovijem modelu cega god. Zanimljiv je taj deo psihologije koji se sad zove Marketing?
BTW, pa i mobilni sam uzeo za 25% cene novog, radi savrseno...

djox

pre 14 godina

Bane NS@
Ne postoji nepokvarljiv auto, samo su intervali kvarova negde redji (Japanci na pr.). Takodje je jos bitnije sta uopste kod nekog auta moze da se pokvari (statistika kavarova), a o cemu ne postoje zabelezeni podaci. Bas sam se "zacudio" da je Laguna izdala tvog druga. Pa da je ikada ista o kolima procitao, smatrao bi to za normalnu pojavu. Koliko god da je kupovina polovnog auta macka u dzaku, uvek je neuporedivo isplatljivija od kupovine novog, ako se radi o proverenim modelima. Najsmesniji su mi filozofi koji pouceni iskustvima voznje najlosijih kola sveta i precestih kvarova (Zastava i sl.) beze od proverenih polovnjaka, jer NOVO je NOVO? Ako godisnje ne prelazis vise od 30 000km, a kupis nov auto, ti bas imas para za bacanje.

djox

pre 14 godina

Bane NS@
U kojoj ti zemlji zivis? Ako zivis tamo gde ti u nicku pise, podseticu te da je tu prosecna plata ispod 5000e (blize 4000e)godisnje, sto u prevodu znaci, ako pogledas prodaju NOVIH kola po EU na primer, da U PROSEKU niko ne daje za NOV auto vise od 10 neto mesecnih zarada. U USA oko 4. E to me navodi na zakljucak da oni koji daju iznad svojih mogucnosti, gde cela porodica steka da bi se pokazali kako imaju, nije nista drugo nego iskompleksiranost. Uostalom, ogromna vecina NOVIH kola koja se krecu po nasim gradovima su SLUZBENA. A auto treba da bude opustena stvar, gde ako ti se nesto pokvari, dok ne trepnes iskesiras za deo i popravku, a ne kukas kao moj prijatelj, koji je fenser kao i ti, jer za 3 meseca star auto sad mora da kupi zimske gume, a nema para? Imao je para da kupi NOV auto, a sad kuka za NOVE gume? E vidis, svi Vi foleri kupujte NOVO i kukajte, a kad zapadnete u problem, zovite me da Vam nadjem optimalno resenje. Problem NOVOG je u tome sto istog momenta kad si potpisao preuzimanje, vise NIJE NOVO i VREDI 20-30% manje. E to je za mene luksuz, jer zivim u zemlji u kojoj zivim.
P.S.sto se mobilnih tice, nikad jos nisam pogresio, bez greske rade...

Djole

pre 14 godina

@s tim rolaj
Kao sto si i sam nagovesio ne postoji tacan odgovor na pitanje:"da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6"
To je slicno kao kad odete u javni toalet,neko se gadi tudje klozetske solje,a nekome prija...

Milan

pre 14 godina

Pittsburgh@
Prijatelju, jel se ti razumes u automobile, mislim makar malo?
Prvo ovaj automobil NIJE klasa Insignije, nego sa njom mozes porediti Lagunu.
Drugo, svaka roba ima svog kupca, pa ce tako i ovaj model naci nekog svog vlasnika, a vreme ce pokazati koliko ce ovaj auto biti uspesan. Vidis za mene Laguna u D segmentu ima najlepsu i njapregledniju instrument tablu, a tako su i kriticari ocenili, dok spolja ne ostavlja sto se kaze utisak na prvi pogled.
Mozda ce joj po unutrasnjosti moci parirati sad dolazeci SAAB 9-5 koje je stvarno fantstican.

Uroš

pre 14 godina

@Pittsburgh
Ovaj auto je napravljen za ljude koji imaju potrebu da voze veliki auto (prostran, relativno udoban), a nemaju novca za VW, Opel itd.

Što se tiče volana, meni se sviđe, ali sa druge strane, ja volim da pravim stvari od plastelina, tako da možda nisam merodavan :)

Nenad

pre 14 godina

@Marko:
Pls reci sta znaci "nedovrsen auto"? Ja procitao ovde da ima gomila stvari koja je OK resena na autu.

Takodje, ako si ikada posedovao auto, znas da izjava "sacekati godinu ili dve" nije nikada opcija. Auto ti treba sada i odmah i jednostavno ga kupujes. Ne cekas dve godine.

Isprovociran sam. Zao mi je sto izjave poput Markovih prolaze filter moderatora i dolaze do ociju posetilaca i uticu na formiranje misljenja. Dobijas nepreporuku od mene.

Fluence je sasvim ok proizvod za pomenuta trzista Turske, Rusije i Rumunije. Nadam se da su resili sitne karakteristicne probleme koji su mucili Megan Sedan II proizveden u Turskoj.

Cini mi se da Srbija mora jos da ceka da dodje na taj nivo, do tada uzivajmo u novim polovnjacima koji su u stanju polu raspada.

Rih

pre 14 godina

Za sve komentare tipa "cemu ovo sluzi", "nedovrsen dizajn","ruzan volan", "bolje kupiti insigniju,dzetu..."
Ovaj auto je namenjen trzistima u tranziciji,prostije-siromasnijima:JI Evropa,Rusija,Turska,Azija...Oni koji su pre ovoga vozili Zastavine mrtvacke kovcege ili polu-nekretnine iz ranih 90-ih,ovaj auto izgleda kao svemorski brod.I,raelno,nista mu ne fali! Dizajn je stvar ukusa.Mozda me na ostavlja bez daha kao novi Megan karavan,ili nova Laguna,ali prosto receno-lep je!Mozda se za njim nece okretati na ulicama Monte Karla,ali je u Srbiji lepsi od 90% ostalih.Dizajn volana-hoce li neko zbog njega odustati od kupovine ovog auta?
Najbitnija je,naravno,cena.NISU mu konkurencija ni Insignija,ni Dzeta,jer su skuplji celih 50%.A ovde je svaki evro bitan.
Sve u svemu,svaka cast renaultu.Jos ako smanje probleme sa elektronikom i snize cenu redovnog servisa...

Djole

pre 14 godina

Moj otac vozi Megan Sedan(kupljen nov) i nisam primetio ikakvu razliku u odnosu na hecbek(koji recimo imamo na poslu).To sto je SKLAPAN u Turskoj nema nikakve veze.Uostalom i neke Tojote se sklapaju u Turskoj.
Tesko je objasniti ljudima koji nikad nisu vozili nov auto kolika je to razlika u odnosu na polovan.Voziti se u recimo novom A6 i u istom tom autu posle 150.000km nije isto.Ni priblizno!

Srca tvoga plam

pre 14 godina

Fluence mi se po opisu jako dopada, ali ne mogu da oprostim Renou što u "običnom" Meganu 3 na zadnjoj klupi baš i nema mesta. Prijatelj vozi Pežo 307 i nazad sasvim udobno sede ljudi od 190cm visine i ne udaraju glavom o plafon, što je za Megan nedostižno.

Mislim da se Reno malo prešao u proceni kada su pravili običan Megan 3, jer je Pežo 307 još 2001. godine imao prostraniju kabinu.

Iskreno, za naše uslove, mislim da je najbolja kupovina stari Megan sedan za 12000, jedino što će nazad biti malo gužvanja za odrasle osobe.

djox

pre 14 godina

domestos@
Iskompleksiranost je bosti oci da te svi vide, a pri tome potrositi poslednju paru na to! Nismo se razumeli, al kao sto stara poslovica koju je Bane NS citirao kaze: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" se upravo na OVAJ RENO za SIROTINJSKA trzista odnosi. Kupi za manje pare RENO za FRANCUSKO TRZISTE, u OK stanju, e to podrzavam. To sto je neko nesto vozio pre tebe, automatski ne znaci da je auto za reciklazu. Kad bi svi tako mislili, dal bi postojao i jedan OLD TIMER?

malimilojko

pre 14 godina

Eto, prelep text o naizgled veoma zanimljivom automobilu (što potvrđuje i broj i žustrina komentara) a niko to da primeti. Evo ja ću. Svaka čast redakciji. Ispoštovani svi detalji a upakovani u štivo dovoljno zanimiljivo da vas zadrži uz ekran. Svakim danom rastete......

joks

pre 14 godina

Ja ne znam kakav je po kvalitetu i pouzdanosti Renault, tako da na tu temu i ne mogu mnogo da komentarisem, jedino iskustvo sa ovim proizvodjacem sam imao dok sam posedovao Mitsubishi Carismu 1.9 td glx,'99 godiste, sa full opremom, kupljena nova u Velautu, do prodaje sam presao oko 90.000 km, mogu reci da je motor (Renaultov) koji je ugradjivan u ovaj model i jedina svetla tacka ovog auta, a sve ostalo na autu je bilo ili uzasnog ili prosecnog kvaliteta. Taj mit o nekvarljivim japancima kod mene nije potvrdjen, ni blizu. Kada sam ga se konacno ratosiljao, nakon samo dve i po godine, izgubio sam ogromnu svotu novca, brze- bolje kupio sam polovnu Vectru b istog godista (2.0 b 16v), i, (pored uobicajenih sitnica koje su mane Opela) vecih problema niti kvarova nije bilo. Ta fama oko nekvarljivih japanaca, mozda, s pocetka osamdesetih, kasnije to sigurno nije vazilo. Manje-vise, u modernoj auto-industriji svi automobili novijeg datuma imaju slican kvalitet, i sve se svodi na licni izbor ali, kakogod da okrenes, "najbolji auto je nov auto".

DzoniKG

pre 14 godina

@marko
Pa mozes i ovako da razmisljas
Da li kupiti glanc novi megan sedan za 12000 eura ili dati 8000 za star bar 4 godine i sa predjenih 150 000 KM a da ne znas ni ko ga je ni kako vozio i ko zna koliko para mozda treba da ulozi vec posle 5-6000 km.Naravno nekom ce da se zalomi dobar primerak ali nekom i nece.To je manje vise lutrija za velike pare.A kod nas uglavnom dolaze polovni auti kupljeni na metar na liciticijama koji su presli 20 puta oko sveta.

todos

pre 14 godina

Da sam kojim slučajem taksista bez razmišljanja bih kupio ova kola sa 1.5 dci ili kako se već zove. Ja vozim isto tako jednog francuza tj.citroena starog tri godine. Trenutno je prešao 28000km. Isto kao jednog prethodnika imam brigu kad krenem na put , i sa mislima da li će se nešto pokvariti. Tako idem preko Čestobrodice i čujem neko lupanje, desna prednja strana. Stanem, sav sam se naježio, iznerviran, ponovo krenem kad opet lupanje ali posle nekakve bare. Savijem se i pogledam ispod vozila. Kad ono plastika koja valjda služi da zaustavi tu vodu da ne uđe u motor se pribila uz točak. Velike gume ni dva santimetra ni na jenom točku nije više odmaknuta. A ovde kao što sam rekao pribijena skroz uz gumu. Nekako je malo razmaknem i krenem. Više nisam imao nikakvih problema pa čak i po kiši na autoputu gde sam naišao posle pola sata i gde sam normalno držao brzinu na 120km/h.

Milan

pre 14 godina

Sasvim pristojan autic, ali mi nije jasno zasto nema jace verzije dizelasa?
Dobro receno je zbog Lagune u koju se ugradjuju dva sjajna 2.0dCi motora og 150 i jaci od 175ks. Ali mogli su staviti odlicni 1.9dCi od 130ks koji bi sjajno legao ovom autu, a taj motor se ugradjuje u novog Megana.

Djole

pre 14 godina

@djox
Mislim da nisi shvatio razmisljanje nas "filozofa" kako si nas nazvao.Kupovina novih kola u Srbiji je lusksuz.To mogu ljudi sa iznadprosecnim primanjima.Zasto si uopste poceo pricu o "neuporedivo isplatljivijoj" varijanti?Ovde se komentarise nov Reno!
I ti bi da mozes kupio nov auto.Sumnjam da privatno kupujes polovan televizor,krevet,ves masinu...u "ocuvanom stanju"?Naravno da ne.

Igor

pre 14 godina

Lep auto,dizel motor je odlican... i konacno su izbacili glupavi digitalni brzinometar!
U svakom slucaju ,vrlo zanimljiv auto za nase trziste.

Milan2

pre 14 godina

Da se u ovakav auto ugrađuje redovan motor pravo pitanje bi bilo zašto bi iko kupio lagunu za 50% više para. Zapravo ovakvi automobili pokazuju kolike su zapravo zarade proizvođača automobila. Ovakav automobil ne služi za uživanje u vožnji već predstavlja najbolje prevozno sredstvo za porodicu od A do B i zato će uvek imati svoje kupce u siromašnijim zemljama.

Timer

pre 14 godina

malo sam zacudjen stavom novinara citiram:"Menjač u ovom autu je bio petostepeni i posebno sam bio začuđen četvrtom brzinom u kojoj se skoro ništa nije dešavalo kada pritisnem gas."
Interesuje me da li je taj stav subjektivan?Meni se uopste ne cini tako.Evo i konkretnih podataka koje sam pronasao u vezi medjubrzanja 70-120km/h:
Renault Megane II 1.6 16V :10,91sec
Uporedjujuci sa recimo:Audi A3 1.8 (125 cv) - 11.08sec
ili :BMW 725 tds E38 (143 CV) - 10.71 sec

hm

pre 14 godina

@djox

Pocinjes da ozbiljno mesas stvari. Poceo si raspravu sa konstatacijom da se za te pare moze naci ekstra polovanjak par godina star a sad govorisi o kupuvnoj moci u Srbiji i u Americi.
Ako je kupovina novog auta van svojih mogucnosti iskompleksiranost zasto onda nije kupovina polovnog auta za te iste pare takodje iskpmlekisranost vec je to prakticno. Ja ako nemam 14000 e za ovaj auto kupicu neki drugi nov za manje para ali sigurno necu da kupim nekog izvikanog nemca u ekstra stanju. Po meni je to iskompleksiranost.

Pera

pre 14 godina

@djoks
Sad sam se izgubio... Krenula je rasprava od toga da li kupiti nov ili polovan za 15.000 evra, da bi se završilo na 2.500 evra... pa naravno da ćeš za te pare da kupiš polovnjaka...
Samo mi nemoj reći da je udobnija vožnja u 17 godina starom japancu (pa još sportskom) nego u novom Renou... ili bilo kom novom autu...

Redakcija:
Dragi moji, izvinjavam se, ali opasno smo skrenuli sa kursa. Bilo bi najbolje da se vratimo na njega, pa cemo malo poostriti moderaciju na temi Renault Fluence. Hvala na razumevanju i pozdrav.

Bojan

pre 14 godina

Svidja mi se, svidjao mi se i Megane Sedan. Prostran je unutra i moderno izgleda ali ipak ne vidim isplativost kupovine skupljih verzija ovog auta, kao sa testa.

Opasno ulece na Lagunin teren.

Ako pogledate link iz teksta videcete da za nepune 22k evra mozete opasno opremljenu lagunu sa monstruoznih 150 konja, 2.0l dizelom i upravljanjem na sva 4 tocka. Laguna se ne pravi u Turskoj sto mi ipak uliva malo vise poverenja.

Nije ni cudo sto nece ugradjivati veci motor od 1.5l.

Fluence sa donjih hijerarhijskih grana (tegljac kroz tranziciju:) je sasvim OK kupovina.

Ne znam koliko ce kostati jeftinije verzije Focusa Sedan ili nova Astra sedan kada se pojavi na trzistu kao alternativa Fluencu.

Mazda 3 sedan isto izgleda super ali je mnogo skuplja pa mislim da i ne spada u ove budget kupovine.

021IS

pre 14 godina

Ovde neki kao da se nisu ni potrudili da procitaju tekst a vec su se dohvatili pisanja komentara. Primetno je da Renault vec nekoliko modela unazad uspesno "dodaje" rep na hatchback modele sto nije ni malo lak zadatak. Drugo, jasno je naznaceno da je ovo model za trzista sa relativno malom plateznom moci a na osnovu nekih komentara dole covek se prosto zapita sta cekaju ferari, aston jartin i sl., sto ne otvaraju svoje salone u Srbiji jer ovde svi stoje u redu i cekaju na njih.Pretpostavljam da su mnogi letovali ovih godina u Grckoj pa ce se setiti da je hatchback varijanta Megana prava retkost na njihovim ulicama za razliku od sedan-a. Takodje cu dodati sopstveno iskustvo iz Austrije i Ceske, gde sam bio iznenadjen brojem Logan-a na njihovim putevima, sto nedvosmisleno govori da se i na zapadu ceni odnos ulozeno -dobijeno.

Bakicar

pre 14 godina

Fluence zaista nema mana, vrlo dobar odnos uloženo-dobijeno ali je problem konkurencija, Npr po masi i dimenzijama konkurent mu je nova Octavia a Škoda nudi 77kW, TDI motor i Ambience+ opremu za 14500€. Ali ipak mi se kod ovog Renoa sviđaju ti neki detalji karakteristični za višu klasu i trebalo bi sačekati da izađe zvaničan cenovnik pa onda uporediti.

mario

pre 14 godina

Bice i jacih motora za fluens a kada sve zavisi od toga kako krene prodaja...ako bude slabasna u startu brzo ce oni da ubace 1.9dci/130 i 1.4 turbo/130...ovaj auto ce da prodaje iskljucivo dobra tj niska cena, benzinac u osnovnoj opremi sa klimom ne sme da bude skuplji od 11.000eura, isti takav dizel ne vise od 12.500, ako su ga vec pravili za siromasnija trzista onda kapiram da bi i cene mogle biti ovakve.

s tim rolaj

pre 14 godina

@Djole: slažem se da nije isto voziti se u novom A6 i polovnom koji je prešao 150.000. Ali to niko i ne poredi ovde. Pitanje, na koje svako može da ima svoj odgovor, glasi: da li je bolje kupiti nov Fluence sa tu-i-tamo opremom ili polovan A6?

Pera

pre 14 godina

Dizajn će se nekome svideti, nekome ne... ali mislim da ako bude imao cenu istu ili nižu od Megane-a imaće i prodaju, i to upravo na tržištima kojima je namenjen... ja bih uvek za iste pare pre uzeo nov auto nego polovan sa 200k kilometara... Pa i sam tvorac auto industrije Henry Ford je tu temu lepo obradio...
@marko
koliki god stru;njak bio nikada nisi siguran šta si kupio kad kupiš bilo nov bilo polovan auto sem ako ga ne rasturiš na licu mesta...dobra je stvar što kod novoga dobiješ i garanciju u kojoj se uglavnom pokažu sve mane
...Gde nađe insigniu staru 10 god? Mislim, kako uopšte ocenjivati njen kvalitet, ona tek treba da ga dokaže...
...Ipak slažem se da se na novim kolima mnogo gubi, i da sem ako baš nisi baksuz teško će te troškovi održavanja polovnjaka izaći toliko da dostignu cenu novog auta (to je razlog što ja i dalje vozim polovan), ali...kad smo već kod užitka veruj da ima ljudi koji jednostavno uživaju samo u mirisu novog automobila, koje užasavaju pikavci ugašeni o sedišta i sl...
...ne shvati ovo kao lično, samo moj komentar...

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ispravi me ako grešim, ali ako sam ja dobro razumeo tvoj prijatelj nije u problemu što je kupio nov auto, već zato što je kupio auto iznad svoje platežne sposobnosti. U svakom slučaju ovde je reč o isplativosti kupovine novog u odnosu na polovno u okviru ili na granici svojih mogućnosti. Sa te strane po meni opet je kupovina novog auta sigurnija investicija, pogotovo ako je na granici nečijih mogućnosti, jer pre svega imate neku višegodišnju garanciju na njega i znate da osim redovnog održavanja u njega tokom nekoliko godina nećete imati nikakva ulaganja, sa druge strane kod polovnog auta uvek se mora računati sa tim da ga taj neko ko ga prodaje ipak prodaje iz nekog razloga, znači ili mu nešto fali ili je već u godinama i sa kilometražom kada već zahteva neka krupnija ulaganja pa makar i u vidu nekog ozbiljnijeg održavanja poput velikog servisa, amortizera, kočnica, seta kvačila, auspuha i sl. Ja za razliku od tebe opet u svom okruženju imam niz primera kada su se moji prijatelji u okviru iste cifre odlučivali baš za kupovinu polovnog auta kako bi dobili auto više klase pa se suočili i sa problemom skupljeg održavanja tog vozila više klase i što je još bitnije njegovog češćeg održavanja i popravljanja, tako da nakon 6 do 8 meseci kada su pomenjali na njemu sve što je već došlo za zamenu ne da nisu imali para da zamene tri meseca stare gume zimskim, već su na ćelavim gumama vozili dok god su mogli a opet naravno samo zato što su hteli višu klasu sa ne znam koliko cola velikom alu felnom i kakvim profilom gume, što navodi na zaključak da bilo kupovina novog bilo polovnog auta kada je van nečijih mogućnosti svakako čoveka dovodi u problem, ali u okviru nekog novca koji možete da izdvojite ja bih se pre odlučio za nov, ukoliko cifra to omogućava, inače moj otac je imao običaj da kaže, nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.

Pedja

pre 14 godina

Sta kupiti? Nov Logan, ili polovni A6? Nov Yugo, ili polovni Gol 3 ili 4? Novu Kiu sa full opremom i 5-7 god. garancije, ili za iste pare neki nemac go ko pistolj? To su vecite dileme svih kupaca u Srbiji. A odgovor zavisi od licnih afiniteta sto ga dovodi u kategoriju: "O ukusima se ne raspravlja".
Sto se tice price o "francuzima" i kako su nepouzdani itd... mislim da su to neki stari stereotipi. Dobro ne kazem da Nemci nisu za klasu ispred francuza, ali je veca razlika u ceni nego u kvalitetu. Eto npr. ja sam do sada imao dva nemca, dva francuza i sada vozim Hondu Accord 2.0 "full", kupio ga kao novog pre godinu dana. Jedino sto japanac opravdava jesu tvrdnje da je "pouzdan kao pec na drva". Sve ostalo ide u prilog francuza. U pitanju je bio 406 2.0 HDI. I to cak toliko da se nosim mislju da mi je sledeci auto 407. Ili mozda BMW 116?

Pozz

pre 14 godina

Upravo ovaj auto po ceni od 14000 evra ce rasplamsavati dileme i diskusije medju kupcima upravo nalik ovim komentarima.

Upravo ovaj auto po ceni od 12000 eura ce zapusiti usta svima i 80% komentatora ce pozeleti da ga kupi.

Renault je najpametniji prodavac medju proizvodjacima, sacekajte cenu, videcete.

milos

pre 14 godina

Moram priznati da, iako sam u startu pri izboru diskvalifikovao francuska i italijanska kola zbog stereotipa nepouzdanosti, Renault pravi dobre poteze i ovo mi se sasvim sviđa. Mi smo siromašno tržište i ovo je bitnije od pojave nove E klase. Motori su malo stariji i slabiji ali zato je cena lepa za megane sedan, odnosno biće lepa za fluence. Prtljažnik je sjajan za porodice i deluje kvalitetno. Uostalom, ko ima 20/30/40k tražiće najbolje za te pare. Ovo je jako dobro za ove pare:)

nick

pre 14 godina

Meni Renault Fluence lici na starijeg brata Logan/Sandero, jer auto ce biti pravljen u Turskoj a moja pretpostavka i u Rusiji, gde Reno-Nisan drzi Ladinu fabriku i planira proizvodnju Logan/Sandera, tako da bi im Fluence bio visa klasa. Sto se kvaliteta tice ukoliko je za stepenicu veca od Dacie ja cu biti zadovoljan, a poznajuci Reno trebalo bi veci kvalitet biti. Posto je 100.000 automobila realna cifra koja bi i gazde Renoa zadovoljila Turska, Rusija i neka zemlja iz J.Amerike mogu da imaju dovoljne kapacitete za proizvodnju. Sto se kvaliteta, izgleda i izrade tice verujem da Renoovi menadzeri znaju sta rade, ja im se necu mesati u posao, mogu samo da ih pohvalim jer klasa automobila koja se izgubila, sa Fiat Lineom i Reno Fluencom se vraca, nadam se da ce i ostali proizvodjaci krenuti tim smerom.

Bane NS

pre 14 godina

@djox

Ok to je tvoje mišljenje i tvoj stav, kao što je moje da je novo ipak novo. Ipak tvoje iskustvo je formiralo neki tvoj stav, ali teško da se može uzeti kao kriterijum jer isto tako, mogao si da kupiš telefon sa nekim prikrivenim softverskim kvarom, da ti se recimo sam od sebe pali i gasi, ispada iz mreže, da si nedostupan i kada imaš signal i sl. Polovna kupovina je uvek lutrija, ako kupiš nešto polovno i ispostavi se da je odlično ne znači automatski da si bio pametan već da si imao i sreće. Kada je reč o automobilima do 5-6 hiljada evra, slažem se da je izbor stranih relativno dobro očuvanih polovnjaka mnogo veći nego izbor novih kola, a takođe taj iznos novca nije ni neka prevelika investicija sa kojom ne želite da rizikujete, ali kada se cifra popne na 15 ak hiljada evra sve je manje onih koji sa tim novcem žele da se kockaju, a sve je više odličnih novih automobila za taj novac! Drugim rečima, da skratimo priču, provereni polovni automobili koje pominješ u većini slučajeva su i skuplji, jer cenu novog auta određuje kalkulacija proizvodnih troškova a cenu polovnog određuje tržište odnosno zakon ponude i tražnje, kako se jelte, provereni automobii više traže tako im je i cena jača, što bi se reklo "drže cenu", e sada sa druge strane imamo sve veću ponudu kvalitetnih, bogato opremljenih novih automobila srednje klase po pristojnoj ceni, poput nove Astre ili poput ovog Renaulta koji je svega par santimetara kraći od Lagune i sa međuosovinskim rastojanjem koje je identično Lexsusu RX450h pruža sav komfor koji je neophodan prosečnom porodičnom čoveku, ne krade se, a pri tom je i nov model, što ne mora kao po tebi obavezno da predstavlja snobizam i želju za najnovijim modelom, već podrazumeva i novo i bezbednije vešanje, savremeniju konstrukciju šasije koja bolje apsorbuje energiju prilikom sudara nego kod nekih 10-ak godina starih automobila i sl. Loša ti je ta logika da samo iskompleksirani fenseri kupuju nove automobile i nove modele, kada bih se ja vodio tom logikom mogao bih da zaključim da si kompleksaš koji čeka da u okviru svojih skromnih mogućnosti priušti sebi neki polovan luksuz kako bi stvorio lažnu sliku o svojim materijalnim mogućnostima.