Subota, 07.11.2009.

12:38

Skupština Vojvodine usvojila Statut

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su pravno-tehničko usaglašavanje predloga Statuta sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine.

Izvor: B92

Skupština Vojvodine usvojila Statut IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

matori

pre 14 godina

Na koji način beogradski političari doživljavaju Vojvodinu, najbolje govori ova rečenica:
..."Statutom Vojvodine se obezbeđuje potpuna autonomija Vojvodine kao regije koja pripada državi Srbiji...".., rekla je predsednica republičkog parlamenta.

Podsetio bih sve dušebrižnike da Vojvodina nije STVAR, koju neko može da poseduje!
Srbiji može da PRIPADA bilo šta, pokretno ili nepokretno, kao imovina države, ali Vojvodina može da bude samo u SASTAVU Srbije, kao teritorija koja je njen DEO (sve dok se to ne promeni).
Ta teritorija može biti nazvana regijom, pokrajinom, kantonom ili oblašću, sasvim je svejedno, sve dok se prema njoj država odnosi sa dužnim uvažavanjem.

U Vojvodini živi jedna četvrtina stanovništva Srbije i to ne treba zaboraviti, ni kada se od njih TRAŽI, a ni kada se njima DAJE.

Za odgovor na pitanje: Čija je Vojvodina (ili kome pripada)?, pitajte Vojvođane...

Liman2

pre 14 godina

Neka se svako bori za svoja prava umesto da zavidi drugama sto to cine. Sve regije u Srbiji bi trebale da pocnu da rade na tome umesto da idu linijom manjeg otpora to jest da se buni kao " ocemo i mi svoju autonomiju, pa regije pa ista prava kao Vojvodjanima, sta ce njima to, separatisti itd.". Za svoje pravo se svako bori sam na lokalnom nivou. Vojvodini ce to uspeti a nadam se i svima onima koji stvarno zele da napreduju i da sami odlucuju o svom radu, parama i buducnosti.

Pobednik

pre 14 godina

U čemu je razlika što će drugim gradovima u Vojvodini, Novi Sad biti sada glavni grad, a ne Beograd? U čemu je razlika što će sada Novi Sad da uzima, od onoga kada Beograd uzima? Sve u svemu, sjaši kurta da uzjaši murta... Suština je da su Sombor, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Vrbas, Inđija i ostali...i dalje pod šapom nekog od centara i nema razlike da li je to NS ili BG! Živela Srbija! Dole centralizacija! Sloboda gradovima, lokalnim samoupravama!!!

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem zasto autonomija a ne regija?
Zasto se Srbi odvajaju od Srba? Usvajanjem ovog statuta ocigledno je da komunisti nisu otisli sa vlasti. Umesto da vrate kralja oni daju vojvodini autonomiju. Tuzno.

Ruma

pre 14 godina

... Hocu referendum o ovom Ustavu da NAROD odluci (nacelnost demokratije ljudi). Ipak ja ne prihvatam ovaj Ustav i ja, ako se ovo usvoji, trazim da Srem ima mogucnost referenduma o teritoriji, da mi imamo vlasnistvo nad NASOM imovinom, da imamo Sremsku Akademiku Nauka, i naravno da Sremska MItrovica bude glavni grad! Nemoj da cujem da Pajtic i Canak kazu da je ovaj predlog neprihvatljiv jer ovo je samo "potpun, demokratski, i evropski model decentralizacije".

Milan

pre 14 godina

Ponašanje članova SNS koji su, našavši izgovor da nema tv prenosa, napustili ovako važnu raspravu je potcenjivanje intelekta građana. SNS mi liči na plivača u svim pravcima, koji zbog toga gubi snagu.Zašto se otvoreno ne opredele? Veština mogućeg je tako prozirna, jeftina i sramna, Igore Miroviću.Čak više i nije veština, nego ponižavajuće propadanje.

Goran Zrenjanin

pre 14 godina

E sad počinje NOVOSADIZACIJA, tj.dranje kože ostatku Vojvodine zarad Novog Sada i vajnih političara u njemu.
Živi bili pa videli.

maja

pre 14 godina

Deja vu iz 1974, jedna od takvih ''pokrajina'' je vec uveliko drzava, hajde opet da pokusamo da od Vojvodine napravimo drzavu. Srbi nisu zaluzili da imaju drzavu jer nisu u stanju da nauce greske iz proslosti i opet iste greske prave.

Bojan

pre 14 godina

Premalo je jedna Akademija za nauku i umetnost. Ogromna je ljubav koju ovaj narod gaji prema umetnosti i kulturi A o Nauci, molim vas, da i ne govorim. Apelujem da se formiraju jos Akademija. Pa zar toliki greh prema nauci i umetnosti da napravimo da bogobojazljivi nebeski narod ima SAMO jednu akademiju??

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zbogom Srbijo,sta je sledece,vracanje Dimitrovgrada i Bosilegrada Bugarskoj,statut takodje za Rasku oblast(koju cak i Tadic zove Sandzak) i odlazak presevske doline(demokratija i blabla truc)...

Kroejša men

pre 14 godina

A i meni je čudno zašto se želite odvojit jedni od drugih. Mi to Istri nikad ne bi dopustili. Vojvodina kad gledaš kartu Srbije nije po ničemu poseban dio, osim što je djeli rijeka, mislim Sava i Dunav od ostatka Srbije.

cobel

pre 14 godina

Sad kad se namnoze "menadzeri", "sekretari", "savetnici", "pomocnici", "sefovi", "saradnici", "konsultanti", "eksperti"...a narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima pred zatvaranjem jer nema para. Od veceras, nema vise krivice za stanje u Vojvodini ni radikala, ni Tome, ni DSS. Samo Pajtica, Canka i drugova(SPS) na vlasti. Autonomija znaci i autonomnu odgovornost.

Nebojsa

pre 14 godina

Kada na nekim sledecim izborima vlast u Srbiji i vlast u Vojvodini budu iz razlicitih politickih grupacija, to je onda gotovo otcepljenje. Da li se svi slazemo oko toga?

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

10 Top razloga zašto je Statut neminovan :
@ Vojvodinu ovakva Srbija samo guši u svom razvoju u svim segmentima društva.
@ Srbija je običan politički, ekonomski i moralni PIGMALION, kojem spasa nema i svi koji su pod njenom jurizdikcijom će stradati i nazadovati.
@ Srbija je zemlja bezakonja, zemlja klasičnih idijanaca koja nema niti jednu izgradjenu instituciju, a pogotovu sudsku i zakonodavnu regulativu.
@Srbija već pune dve decenije je pod jarmom neopevanih političkih nesposobnjakovića, lažnih mesija, korumiranih kadrova i službenika, da to zmijsko leglo ne može izgleda niko da razbije i uništi.
@ Srbija je jedina zemlja na svetu, gde je Višepartizam doneo veće Zlo, veće kradje i pljačke i uzurpaciju vlasti, no čuveni jednopartjiski sistem i sam socijalizam i komunizam.
@ Većina normalnih, karakternih, odvažnih i školovanih ljudi iz Srbije je pobeglo glavom bez obzira u beli svet , takoreći to se desilo u poslednjih par decenija. Samo teške naivčine i naivne rodoljubive duše su se vraćale i bile opljaćkane i varane na svim nivoima u institucijama vlasti.
@ Vojvodina stagnira isključivo zbog zakonodavne regulative koja se nameće od političkih profitera iz Beograda, pa to zna ceo svet, jedino neki naši centralisti i unitaristi to kao ne znaju, ili se prave da ne znaju iz ličnog koristoljublja.
@ Vojvodina mora po cenu života da nastavi ekonomski i politički napredak, jer ako čeka da Srbija nju stigne, to će biti u narednom milenijumu, a možda i kasnije.
@Statut Vojvodine mora da opominje sve političke vodje u Srbiji, da će svaka regija da se zakonodavno osamostali, ako se zakoni u Srbiji budu donosili po meri političara na vlasti, a ne po meri narodnih masa i običnih gradjana.
@Od statuta Vojvodine moraju da se plaše samo politički oportunisti, profiteri i moralne nakaze, kojih u Srbiji ima tušma i tma...kao što je opšte poznato, ali se o tome ne piše i ne polemiše.

Nishlija

pre 14 godina

Srecno Vojvodjani, sad ce barem da vam otimaju vasi ljudi, ovako nama ostaju politicari iz Beograda.
Dokle tako, videcemo.
Politiku koju vode demokrate zadnjih 8/9god je katastrofalna, narod je zbunjen, ne znaju sta da rade, koga da slusaju...

Timocanin

pre 14 godina

Ukoliko Timocka krajina u narednih 5 godina ne dobije autonomiju kakvu ima Vojvodina, licno cu poceti da radim na odvajanju Timocke krajine iz Srbije! Pitam ja vas, kakva je logika da gradjanin Srbije iz Vojvodine u 21. veku ima veca prava od gradjanina Srbije iz Krajine!? Ne zanimaju nas vise istorijske price, hocemo nase novce u nase dzepove, hocemo TANU, hocemo zastavu Timocke krajine, hocemo da odlucujemo o nasim granicama jer pojedini delovi nisu a zele da budu u Krajini, hocemo da novac od RTB ostane nama...Samo zelimo ravnopravnost u 21. veku, ako to ne zelite da nam omogucite sami ste krivi...

dragan_v_021

pre 14 godina

Novi Sad nije glavni grad AP Vojvodine...finansije ce biti (kao) uredjene nekim drugim zakonima po sistemu ko-zna-kad-i-ko-zna-gde...ovo vise nije Statut, vec jedna obicna farsa i neslana sala, i ne treba biti izglasan, jer donosi novo - NISTA. Tuzna smo mi zemlja, tuzan naivan i neobavesten (da ne kazem nesto drugo) narod... Ne da nismo na nivou EU i sveta, nego toliko kasnimo da bi mogli polako nazad u pecine... Sramota za DS zbog neodlucnosti, podilazenja, za SPS zbog kratkovidosti, ogranicenosti, za LSV zbog pranja ruku, za SRS/SNS/DSS zbog jeftinih trikova, dovodjenja masa u zabludu, izvrtanja istine i tudjih reci...ma, no comment!

Lazica

pre 14 godina

Liga se pokazala? Pajtić godinu dana brani Statut, odoleo je svim pretnjama i ucenama, a onda Cvetković pusti Čanka pred kamere 2 minuta i... naivčine poveruju da je Čanak išta uradio za autonomiju! Pa šta je uradio dok je bio predsednik Skupštine Vojvodine, zaboga?

novosadjanin

pre 14 godina

Ciji su nasi novci? Dakle u osnovu su pare, jer ko ima pare ima i moc. Evo uzmite primer Tadica koji se vesto skriva iz premijera Cvetkovica. Mislim g-din Cvetkovic je fin covek, gospodin, ali niko njega ne sljivi ni za sta... Dakle, pitanje autonomije Vojvodine bi trebali da podrze svi regioni i politicari koji predstavljaju te celine. Recimo, Nish bi prvi trebao da bude u toj grupi koja podrzava autonomiju Vojvodine. Evo ja kao novosadjanin navijam iz sve snage da Nish dobije vece nadleznosti iz oblasti saobracaja. Ovde stavljam akcenat na avio saobracaj, gde pri tom ne zanemarujem auto i zeleznicki saobracaj. Ja kao novosadjanin jedva cekam da Nish postane znacajna avio destinacija za niskotarifne kompanije. Ja cu uvek vise voleti da platim taksu u Nishu nego na aerodromu u Budimpesti. Udaljenost Nisa i Budimpeste od Novog Sada je skoro identicna. Dakle, autonomijom Vojvodine otvara se prostor za pravu i istinsku decentralizaciju Srbije. Pozivam sve lokalne vlasti u Srbiji da se bore za vece nadleznosti. Manite se ljudi partijske poslusnosti. Niko u Vojvodini nece da ide iz Srbije. Mi svi volimo svoju zemlju, ali malo vise volimo svoje grad ili selo. Dakle da sumiram, vece nadleznosti Vojvodine omogucice brzi napredak Srbije u EU. I na kraju jedan pozdrav nacionalistima iz SRS, SNS, DSS, zasto vama gospodo smeta predstavnistvo Vojvodine u Briselu, a ne smeta predstavnistvo Republike Srpske koja takodje ima predstavnistvo u Briselu?! Zar Vojvodina treba da bude predstavljena u Briselu kao deo delegacije madjarskih ili hrvatskih regiona kako je to sada slucaj. Pozdrav svima gradjanima Srbije, mi vojvodjani smo vase istinske komsije. Sto veca autonomija Vojvodine to svima bolje u Srbiji!

Kapetan Mandić

pre 14 godina

Kad već po zahtevu socijalista Novi Sad nije glavni grad trebalo bi da neko predloži da se ukinu i trgovi u Novom Sadu i da se zovu administrativno civilna mesta okupljanja većeg broja ljudi. Da slučajno neko ne pomisli da je Novi Sad glavni grad.... E moji socijalisti... niste vi odmakli od Miloševića...

ligas

pre 14 godina

Rece ovde neko da LSV ni u Vojvodini ne moze da predje cenzus. Samo radi podsecanja, na poslednjim pokrajinskim izborima je LSV nastupila samostalno i osvojila oko 100.000 glasova i bila treca u Vojvodini a po poslednjim istrazivanjima ima oko 13% u Pokrajini a oko 4% na nivou Srbije.To je realna snaga!

Milenko

pre 14 godina

Razumem ja Vojvodjane zasto zele autonomiju. Ja zivim u centralnoj Srbiji i zeleo bih da Sumadija ima isti status kao Vojvodina jer nas ovi Beogradski politicari koji se predstavljaju kao Srpski politicari unistise. 90% ministara u vladi je iz Beograda, provincije se sete samo kada je izborna kampanja, podizu kredite za razvoj Beograda (prokop, obilaznica, mostovi, metro...) a cela Srbija treba da ih vraca.
Ustavom je trebalo propisati da trecina ministara dolazi iz Vojvodine, trecina iz Beograda i trecina iz centralne Srbije a ne ovako. Kako neko ko se rodio u Beogradu i tu se skolovao, zivi i radi moze da ima predstavu kako se zivi u ostatku Srbije i zasto bi ga uopste bilo briga za ostatak Srbije? Beograd je metropola, prica za sebe. Nemam ja nista protiv Beograda, lep je grad, imam tamo dosta prijatelja i poznanika. Takodje sam svestan da ogroman broj Beogradjana veoma tesko zivi, ali ljude u Beogradu uopste ne zanima ostatak Srbije i to je cinjenica. Jednostavno to je mehanizam za sebe koji samostalno funkcionise. Zbog toga nam je potrebna decentralizacija.
Samo mi nije jasno kako jedna stranka kao sto je LSV koja nije u stanju da prodje cenzus ni u Vojvodini moze da ucenjuje celu drzavu sa raznim sumanutim zahtevima koji prelaze granice autonomije. Zbog cega ovo pitanje nije pokrenula DS, ipak oni su najjaca stranka a i dobili su izbore na pricu o decentralizaciji i ravnomernom razvoju. Cim su zaseli u ministarske fotelje u Beogradu vec su sve zaboravili...

zajecarac

pre 14 godina

Sinoc sam na TV gledao potpredsednika Lige Aleksandra Martona. Odlicna prica! To treba da cuju svi stanovnici Srbije. Nije sve mudrost u Beogradu. Naravno da uvazavam pravo Vojvodine. Treba da se digne i Timok!

beograđanin

pre 14 godina

Gospodo Poslanici Vojvodine,

Ukoliko smatrate da đe građani Vojvodine imati koristi od Ustava, a da pri tome ostali građani ne trpe štetu, ujedinite se i izglasajte ovaj akt. Zajedno ste u ovome.
I treba da se omogući i zastava i grb i sopstveni budžet i sve ostalo. Pa i Beograd ima svoj grb i šta je tu tako strašno? I zvezdaši imaju svoju zastavu pa neće da se odvoje. I svako javno preduzeće ima svoj budžet.
Isterajte svoju ideju, neko mora da vuče napred.

beograđanin

pre 14 godina

Gospodo Poslanici Vojvodine,

Ukoliko smatrate da đe građani Vojvodine imati koristi od Ustava, a da pri tome ostali građani ne trpe štetu, ujedinite se i izglasajte ovaj akt. Zajedno ste u ovome.
I treba da se omogući i zastava i grb i sopstveni budžet i sve ostalo. Pa i Beograd ima svoj grb i šta je tu tako strašno? I zvezdaši imaju svoju zastavu pa neće da se odvoje. I svako javno preduzeće ima svoj budžet.
Isterajte svoju ideju, neko mora da vuče napred.

Milenko

pre 14 godina

Razumem ja Vojvodjane zasto zele autonomiju. Ja zivim u centralnoj Srbiji i zeleo bih da Sumadija ima isti status kao Vojvodina jer nas ovi Beogradski politicari koji se predstavljaju kao Srpski politicari unistise. 90% ministara u vladi je iz Beograda, provincije se sete samo kada je izborna kampanja, podizu kredite za razvoj Beograda (prokop, obilaznica, mostovi, metro...) a cela Srbija treba da ih vraca.
Ustavom je trebalo propisati da trecina ministara dolazi iz Vojvodine, trecina iz Beograda i trecina iz centralne Srbije a ne ovako. Kako neko ko se rodio u Beogradu i tu se skolovao, zivi i radi moze da ima predstavu kako se zivi u ostatku Srbije i zasto bi ga uopste bilo briga za ostatak Srbije? Beograd je metropola, prica za sebe. Nemam ja nista protiv Beograda, lep je grad, imam tamo dosta prijatelja i poznanika. Takodje sam svestan da ogroman broj Beogradjana veoma tesko zivi, ali ljude u Beogradu uopste ne zanima ostatak Srbije i to je cinjenica. Jednostavno to je mehanizam za sebe koji samostalno funkcionise. Zbog toga nam je potrebna decentralizacija.
Samo mi nije jasno kako jedna stranka kao sto je LSV koja nije u stanju da prodje cenzus ni u Vojvodini moze da ucenjuje celu drzavu sa raznim sumanutim zahtevima koji prelaze granice autonomije. Zbog cega ovo pitanje nije pokrenula DS, ipak oni su najjaca stranka a i dobili su izbore na pricu o decentralizaciji i ravnomernom razvoju. Cim su zaseli u ministarske fotelje u Beogradu vec su sve zaboravili...

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

10 Top razloga zašto je Statut neminovan :
@ Vojvodinu ovakva Srbija samo guši u svom razvoju u svim segmentima društva.
@ Srbija je običan politički, ekonomski i moralni PIGMALION, kojem spasa nema i svi koji su pod njenom jurizdikcijom će stradati i nazadovati.
@ Srbija je zemlja bezakonja, zemlja klasičnih idijanaca koja nema niti jednu izgradjenu instituciju, a pogotovu sudsku i zakonodavnu regulativu.
@Srbija već pune dve decenije je pod jarmom neopevanih političkih nesposobnjakovića, lažnih mesija, korumiranih kadrova i službenika, da to zmijsko leglo ne može izgleda niko da razbije i uništi.
@ Srbija je jedina zemlja na svetu, gde je Višepartizam doneo veće Zlo, veće kradje i pljačke i uzurpaciju vlasti, no čuveni jednopartjiski sistem i sam socijalizam i komunizam.
@ Većina normalnih, karakternih, odvažnih i školovanih ljudi iz Srbije je pobeglo glavom bez obzira u beli svet , takoreći to se desilo u poslednjih par decenija. Samo teške naivčine i naivne rodoljubive duše su se vraćale i bile opljaćkane i varane na svim nivoima u institucijama vlasti.
@ Vojvodina stagnira isključivo zbog zakonodavne regulative koja se nameće od političkih profitera iz Beograda, pa to zna ceo svet, jedino neki naši centralisti i unitaristi to kao ne znaju, ili se prave da ne znaju iz ličnog koristoljublja.
@ Vojvodina mora po cenu života da nastavi ekonomski i politički napredak, jer ako čeka da Srbija nju stigne, to će biti u narednom milenijumu, a možda i kasnije.
@Statut Vojvodine mora da opominje sve političke vodje u Srbiji, da će svaka regija da se zakonodavno osamostali, ako se zakoni u Srbiji budu donosili po meri političara na vlasti, a ne po meri narodnih masa i običnih gradjana.
@Od statuta Vojvodine moraju da se plaše samo politički oportunisti, profiteri i moralne nakaze, kojih u Srbiji ima tušma i tma...kao što je opšte poznato, ali se o tome ne piše i ne polemiše.

zajecarac

pre 14 godina

Sinoc sam na TV gledao potpredsednika Lige Aleksandra Martona. Odlicna prica! To treba da cuju svi stanovnici Srbije. Nije sve mudrost u Beogradu. Naravno da uvazavam pravo Vojvodine. Treba da se digne i Timok!

Kapetan Mandić

pre 14 godina

Kad već po zahtevu socijalista Novi Sad nije glavni grad trebalo bi da neko predloži da se ukinu i trgovi u Novom Sadu i da se zovu administrativno civilna mesta okupljanja većeg broja ljudi. Da slučajno neko ne pomisli da je Novi Sad glavni grad.... E moji socijalisti... niste vi odmakli od Miloševića...

novosadjanin

pre 14 godina

Ciji su nasi novci? Dakle u osnovu su pare, jer ko ima pare ima i moc. Evo uzmite primer Tadica koji se vesto skriva iz premijera Cvetkovica. Mislim g-din Cvetkovic je fin covek, gospodin, ali niko njega ne sljivi ni za sta... Dakle, pitanje autonomije Vojvodine bi trebali da podrze svi regioni i politicari koji predstavljaju te celine. Recimo, Nish bi prvi trebao da bude u toj grupi koja podrzava autonomiju Vojvodine. Evo ja kao novosadjanin navijam iz sve snage da Nish dobije vece nadleznosti iz oblasti saobracaja. Ovde stavljam akcenat na avio saobracaj, gde pri tom ne zanemarujem auto i zeleznicki saobracaj. Ja kao novosadjanin jedva cekam da Nish postane znacajna avio destinacija za niskotarifne kompanije. Ja cu uvek vise voleti da platim taksu u Nishu nego na aerodromu u Budimpesti. Udaljenost Nisa i Budimpeste od Novog Sada je skoro identicna. Dakle, autonomijom Vojvodine otvara se prostor za pravu i istinsku decentralizaciju Srbije. Pozivam sve lokalne vlasti u Srbiji da se bore za vece nadleznosti. Manite se ljudi partijske poslusnosti. Niko u Vojvodini nece da ide iz Srbije. Mi svi volimo svoju zemlju, ali malo vise volimo svoje grad ili selo. Dakle da sumiram, vece nadleznosti Vojvodine omogucice brzi napredak Srbije u EU. I na kraju jedan pozdrav nacionalistima iz SRS, SNS, DSS, zasto vama gospodo smeta predstavnistvo Vojvodine u Briselu, a ne smeta predstavnistvo Republike Srpske koja takodje ima predstavnistvo u Briselu?! Zar Vojvodina treba da bude predstavljena u Briselu kao deo delegacije madjarskih ili hrvatskih regiona kako je to sada slucaj. Pozdrav svima gradjanima Srbije, mi vojvodjani smo vase istinske komsije. Sto veca autonomija Vojvodine to svima bolje u Srbiji!

ligas

pre 14 godina

Rece ovde neko da LSV ni u Vojvodini ne moze da predje cenzus. Samo radi podsecanja, na poslednjim pokrajinskim izborima je LSV nastupila samostalno i osvojila oko 100.000 glasova i bila treca u Vojvodini a po poslednjim istrazivanjima ima oko 13% u Pokrajini a oko 4% na nivou Srbije.To je realna snaga!

Timocanin

pre 14 godina

Ukoliko Timocka krajina u narednih 5 godina ne dobije autonomiju kakvu ima Vojvodina, licno cu poceti da radim na odvajanju Timocke krajine iz Srbije! Pitam ja vas, kakva je logika da gradjanin Srbije iz Vojvodine u 21. veku ima veca prava od gradjanina Srbije iz Krajine!? Ne zanimaju nas vise istorijske price, hocemo nase novce u nase dzepove, hocemo TANU, hocemo zastavu Timocke krajine, hocemo da odlucujemo o nasim granicama jer pojedini delovi nisu a zele da budu u Krajini, hocemo da novac od RTB ostane nama...Samo zelimo ravnopravnost u 21. veku, ako to ne zelite da nam omogucite sami ste krivi...

Nebojsa

pre 14 godina

Kada na nekim sledecim izborima vlast u Srbiji i vlast u Vojvodini budu iz razlicitih politickih grupacija, to je onda gotovo otcepljenje. Da li se svi slazemo oko toga?

dragan_v_021

pre 14 godina

Novi Sad nije glavni grad AP Vojvodine...finansije ce biti (kao) uredjene nekim drugim zakonima po sistemu ko-zna-kad-i-ko-zna-gde...ovo vise nije Statut, vec jedna obicna farsa i neslana sala, i ne treba biti izglasan, jer donosi novo - NISTA. Tuzna smo mi zemlja, tuzan naivan i neobavesten (da ne kazem nesto drugo) narod... Ne da nismo na nivou EU i sveta, nego toliko kasnimo da bi mogli polako nazad u pecine... Sramota za DS zbog neodlucnosti, podilazenja, za SPS zbog kratkovidosti, ogranicenosti, za LSV zbog pranja ruku, za SRS/SNS/DSS zbog jeftinih trikova, dovodjenja masa u zabludu, izvrtanja istine i tudjih reci...ma, no comment!

Nishlija

pre 14 godina

Srecno Vojvodjani, sad ce barem da vam otimaju vasi ljudi, ovako nama ostaju politicari iz Beograda.
Dokle tako, videcemo.
Politiku koju vode demokrate zadnjih 8/9god je katastrofalna, narod je zbunjen, ne znaju sta da rade, koga da slusaju...

Lazica

pre 14 godina

Liga se pokazala? Pajtić godinu dana brani Statut, odoleo je svim pretnjama i ucenama, a onda Cvetković pusti Čanka pred kamere 2 minuta i... naivčine poveruju da je Čanak išta uradio za autonomiju! Pa šta je uradio dok je bio predsednik Skupštine Vojvodine, zaboga?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zbogom Srbijo,sta je sledece,vracanje Dimitrovgrada i Bosilegrada Bugarskoj,statut takodje za Rasku oblast(koju cak i Tadic zove Sandzak) i odlazak presevske doline(demokratija i blabla truc)...

Pobednik

pre 14 godina

U čemu je razlika što će drugim gradovima u Vojvodini, Novi Sad biti sada glavni grad, a ne Beograd? U čemu je razlika što će sada Novi Sad da uzima, od onoga kada Beograd uzima? Sve u svemu, sjaši kurta da uzjaši murta... Suština je da su Sombor, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Vrbas, Inđija i ostali...i dalje pod šapom nekog od centara i nema razlike da li je to NS ili BG! Živela Srbija! Dole centralizacija! Sloboda gradovima, lokalnim samoupravama!!!

cobel

pre 14 godina

Sad kad se namnoze "menadzeri", "sekretari", "savetnici", "pomocnici", "sefovi", "saradnici", "konsultanti", "eksperti"...a narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima pred zatvaranjem jer nema para. Od veceras, nema vise krivice za stanje u Vojvodini ni radikala, ni Tome, ni DSS. Samo Pajtica, Canka i drugova(SPS) na vlasti. Autonomija znaci i autonomnu odgovornost.

Goran Zrenjanin

pre 14 godina

E sad počinje NOVOSADIZACIJA, tj.dranje kože ostatku Vojvodine zarad Novog Sada i vajnih političara u njemu.
Živi bili pa videli.

matori

pre 14 godina

Na koji način beogradski političari doživljavaju Vojvodinu, najbolje govori ova rečenica:
..."Statutom Vojvodine se obezbeđuje potpuna autonomija Vojvodine kao regije koja pripada državi Srbiji...".., rekla je predsednica republičkog parlamenta.

Podsetio bih sve dušebrižnike da Vojvodina nije STVAR, koju neko može da poseduje!
Srbiji može da PRIPADA bilo šta, pokretno ili nepokretno, kao imovina države, ali Vojvodina može da bude samo u SASTAVU Srbije, kao teritorija koja je njen DEO (sve dok se to ne promeni).
Ta teritorija može biti nazvana regijom, pokrajinom, kantonom ili oblašću, sasvim je svejedno, sve dok se prema njoj država odnosi sa dužnim uvažavanjem.

U Vojvodini živi jedna četvrtina stanovništva Srbije i to ne treba zaboraviti, ni kada se od njih TRAŽI, a ni kada se njima DAJE.

Za odgovor na pitanje: Čija je Vojvodina (ili kome pripada)?, pitajte Vojvođane...

maja

pre 14 godina

Deja vu iz 1974, jedna od takvih ''pokrajina'' je vec uveliko drzava, hajde opet da pokusamo da od Vojvodine napravimo drzavu. Srbi nisu zaluzili da imaju drzavu jer nisu u stanju da nauce greske iz proslosti i opet iste greske prave.

Bojan

pre 14 godina

Premalo je jedna Akademija za nauku i umetnost. Ogromna je ljubav koju ovaj narod gaji prema umetnosti i kulturi A o Nauci, molim vas, da i ne govorim. Apelujem da se formiraju jos Akademija. Pa zar toliki greh prema nauci i umetnosti da napravimo da bogobojazljivi nebeski narod ima SAMO jednu akademiju??

Kroejša men

pre 14 godina

A i meni je čudno zašto se želite odvojit jedni od drugih. Mi to Istri nikad ne bi dopustili. Vojvodina kad gledaš kartu Srbije nije po ničemu poseban dio, osim što je djeli rijeka, mislim Sava i Dunav od ostatka Srbije.

Ruma

pre 14 godina

... Hocu referendum o ovom Ustavu da NAROD odluci (nacelnost demokratije ljudi). Ipak ja ne prihvatam ovaj Ustav i ja, ako se ovo usvoji, trazim da Srem ima mogucnost referenduma o teritoriji, da mi imamo vlasnistvo nad NASOM imovinom, da imamo Sremsku Akademiku Nauka, i naravno da Sremska MItrovica bude glavni grad! Nemoj da cujem da Pajtic i Canak kazu da je ovaj predlog neprihvatljiv jer ovo je samo "potpun, demokratski, i evropski model decentralizacije".

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem zasto autonomija a ne regija?
Zasto se Srbi odvajaju od Srba? Usvajanjem ovog statuta ocigledno je da komunisti nisu otisli sa vlasti. Umesto da vrate kralja oni daju vojvodini autonomiju. Tuzno.

Liman2

pre 14 godina

Neka se svako bori za svoja prava umesto da zavidi drugama sto to cine. Sve regije u Srbiji bi trebale da pocnu da rade na tome umesto da idu linijom manjeg otpora to jest da se buni kao " ocemo i mi svoju autonomiju, pa regije pa ista prava kao Vojvodjanima, sta ce njima to, separatisti itd.". Za svoje pravo se svako bori sam na lokalnom nivou. Vojvodini ce to uspeti a nadam se i svima onima koji stvarno zele da napreduju i da sami odlucuju o svom radu, parama i buducnosti.

Milan

pre 14 godina

Ponašanje članova SNS koji su, našavši izgovor da nema tv prenosa, napustili ovako važnu raspravu je potcenjivanje intelekta građana. SNS mi liči na plivača u svim pravcima, koji zbog toga gubi snagu.Zašto se otvoreno ne opredele? Veština mogućeg je tako prozirna, jeftina i sramna, Igore Miroviću.Čak više i nije veština, nego ponižavajuće propadanje.

ligas

pre 14 godina

Rece ovde neko da LSV ni u Vojvodini ne moze da predje cenzus. Samo radi podsecanja, na poslednjim pokrajinskim izborima je LSV nastupila samostalno i osvojila oko 100.000 glasova i bila treca u Vojvodini a po poslednjim istrazivanjima ima oko 13% u Pokrajini a oko 4% na nivou Srbije.To je realna snaga!

beograđanin

pre 14 godina

Gospodo Poslanici Vojvodine,

Ukoliko smatrate da đe građani Vojvodine imati koristi od Ustava, a da pri tome ostali građani ne trpe štetu, ujedinite se i izglasajte ovaj akt. Zajedno ste u ovome.
I treba da se omogući i zastava i grb i sopstveni budžet i sve ostalo. Pa i Beograd ima svoj grb i šta je tu tako strašno? I zvezdaši imaju svoju zastavu pa neće da se odvoje. I svako javno preduzeće ima svoj budžet.
Isterajte svoju ideju, neko mora da vuče napred.

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

10 Top razloga zašto je Statut neminovan :
@ Vojvodinu ovakva Srbija samo guši u svom razvoju u svim segmentima društva.
@ Srbija je običan politički, ekonomski i moralni PIGMALION, kojem spasa nema i svi koji su pod njenom jurizdikcijom će stradati i nazadovati.
@ Srbija je zemlja bezakonja, zemlja klasičnih idijanaca koja nema niti jednu izgradjenu instituciju, a pogotovu sudsku i zakonodavnu regulativu.
@Srbija već pune dve decenije je pod jarmom neopevanih političkih nesposobnjakovića, lažnih mesija, korumiranih kadrova i službenika, da to zmijsko leglo ne može izgleda niko da razbije i uništi.
@ Srbija je jedina zemlja na svetu, gde je Višepartizam doneo veće Zlo, veće kradje i pljačke i uzurpaciju vlasti, no čuveni jednopartjiski sistem i sam socijalizam i komunizam.
@ Većina normalnih, karakternih, odvažnih i školovanih ljudi iz Srbije je pobeglo glavom bez obzira u beli svet , takoreći to se desilo u poslednjih par decenija. Samo teške naivčine i naivne rodoljubive duše su se vraćale i bile opljaćkane i varane na svim nivoima u institucijama vlasti.
@ Vojvodina stagnira isključivo zbog zakonodavne regulative koja se nameće od političkih profitera iz Beograda, pa to zna ceo svet, jedino neki naši centralisti i unitaristi to kao ne znaju, ili se prave da ne znaju iz ličnog koristoljublja.
@ Vojvodina mora po cenu života da nastavi ekonomski i politički napredak, jer ako čeka da Srbija nju stigne, to će biti u narednom milenijumu, a možda i kasnije.
@Statut Vojvodine mora da opominje sve političke vodje u Srbiji, da će svaka regija da se zakonodavno osamostali, ako se zakoni u Srbiji budu donosili po meri političara na vlasti, a ne po meri narodnih masa i običnih gradjana.
@Od statuta Vojvodine moraju da se plaše samo politički oportunisti, profiteri i moralne nakaze, kojih u Srbiji ima tušma i tma...kao što je opšte poznato, ali se o tome ne piše i ne polemiše.

Timocanin

pre 14 godina

Ukoliko Timocka krajina u narednih 5 godina ne dobije autonomiju kakvu ima Vojvodina, licno cu poceti da radim na odvajanju Timocke krajine iz Srbije! Pitam ja vas, kakva je logika da gradjanin Srbije iz Vojvodine u 21. veku ima veca prava od gradjanina Srbije iz Krajine!? Ne zanimaju nas vise istorijske price, hocemo nase novce u nase dzepove, hocemo TANU, hocemo zastavu Timocke krajine, hocemo da odlucujemo o nasim granicama jer pojedini delovi nisu a zele da budu u Krajini, hocemo da novac od RTB ostane nama...Samo zelimo ravnopravnost u 21. veku, ako to ne zelite da nam omogucite sami ste krivi...

zajecarac

pre 14 godina

Sinoc sam na TV gledao potpredsednika Lige Aleksandra Martona. Odlicna prica! To treba da cuju svi stanovnici Srbije. Nije sve mudrost u Beogradu. Naravno da uvazavam pravo Vojvodine. Treba da se digne i Timok!

Nebojsa

pre 14 godina

Kada na nekim sledecim izborima vlast u Srbiji i vlast u Vojvodini budu iz razlicitih politickih grupacija, to je onda gotovo otcepljenje. Da li se svi slazemo oko toga?

Kapetan Mandić

pre 14 godina

Kad već po zahtevu socijalista Novi Sad nije glavni grad trebalo bi da neko predloži da se ukinu i trgovi u Novom Sadu i da se zovu administrativno civilna mesta okupljanja većeg broja ljudi. Da slučajno neko ne pomisli da je Novi Sad glavni grad.... E moji socijalisti... niste vi odmakli od Miloševića...

dragan_v_021

pre 14 godina

Novi Sad nije glavni grad AP Vojvodine...finansije ce biti (kao) uredjene nekim drugim zakonima po sistemu ko-zna-kad-i-ko-zna-gde...ovo vise nije Statut, vec jedna obicna farsa i neslana sala, i ne treba biti izglasan, jer donosi novo - NISTA. Tuzna smo mi zemlja, tuzan naivan i neobavesten (da ne kazem nesto drugo) narod... Ne da nismo na nivou EU i sveta, nego toliko kasnimo da bi mogli polako nazad u pecine... Sramota za DS zbog neodlucnosti, podilazenja, za SPS zbog kratkovidosti, ogranicenosti, za LSV zbog pranja ruku, za SRS/SNS/DSS zbog jeftinih trikova, dovodjenja masa u zabludu, izvrtanja istine i tudjih reci...ma, no comment!

novosadjanin

pre 14 godina

Ciji su nasi novci? Dakle u osnovu su pare, jer ko ima pare ima i moc. Evo uzmite primer Tadica koji se vesto skriva iz premijera Cvetkovica. Mislim g-din Cvetkovic je fin covek, gospodin, ali niko njega ne sljivi ni za sta... Dakle, pitanje autonomije Vojvodine bi trebali da podrze svi regioni i politicari koji predstavljaju te celine. Recimo, Nish bi prvi trebao da bude u toj grupi koja podrzava autonomiju Vojvodine. Evo ja kao novosadjanin navijam iz sve snage da Nish dobije vece nadleznosti iz oblasti saobracaja. Ovde stavljam akcenat na avio saobracaj, gde pri tom ne zanemarujem auto i zeleznicki saobracaj. Ja kao novosadjanin jedva cekam da Nish postane znacajna avio destinacija za niskotarifne kompanije. Ja cu uvek vise voleti da platim taksu u Nishu nego na aerodromu u Budimpesti. Udaljenost Nisa i Budimpeste od Novog Sada je skoro identicna. Dakle, autonomijom Vojvodine otvara se prostor za pravu i istinsku decentralizaciju Srbije. Pozivam sve lokalne vlasti u Srbiji da se bore za vece nadleznosti. Manite se ljudi partijske poslusnosti. Niko u Vojvodini nece da ide iz Srbije. Mi svi volimo svoju zemlju, ali malo vise volimo svoje grad ili selo. Dakle da sumiram, vece nadleznosti Vojvodine omogucice brzi napredak Srbije u EU. I na kraju jedan pozdrav nacionalistima iz SRS, SNS, DSS, zasto vama gospodo smeta predstavnistvo Vojvodine u Briselu, a ne smeta predstavnistvo Republike Srpske koja takodje ima predstavnistvo u Briselu?! Zar Vojvodina treba da bude predstavljena u Briselu kao deo delegacije madjarskih ili hrvatskih regiona kako je to sada slucaj. Pozdrav svima gradjanima Srbije, mi vojvodjani smo vase istinske komsije. Sto veca autonomija Vojvodine to svima bolje u Srbiji!

Kroejša men

pre 14 godina

A i meni je čudno zašto se želite odvojit jedni od drugih. Mi to Istri nikad ne bi dopustili. Vojvodina kad gledaš kartu Srbije nije po ničemu poseban dio, osim što je djeli rijeka, mislim Sava i Dunav od ostatka Srbije.

Milenko

pre 14 godina

Razumem ja Vojvodjane zasto zele autonomiju. Ja zivim u centralnoj Srbiji i zeleo bih da Sumadija ima isti status kao Vojvodina jer nas ovi Beogradski politicari koji se predstavljaju kao Srpski politicari unistise. 90% ministara u vladi je iz Beograda, provincije se sete samo kada je izborna kampanja, podizu kredite za razvoj Beograda (prokop, obilaznica, mostovi, metro...) a cela Srbija treba da ih vraca.
Ustavom je trebalo propisati da trecina ministara dolazi iz Vojvodine, trecina iz Beograda i trecina iz centralne Srbije a ne ovako. Kako neko ko se rodio u Beogradu i tu se skolovao, zivi i radi moze da ima predstavu kako se zivi u ostatku Srbije i zasto bi ga uopste bilo briga za ostatak Srbije? Beograd je metropola, prica za sebe. Nemam ja nista protiv Beograda, lep je grad, imam tamo dosta prijatelja i poznanika. Takodje sam svestan da ogroman broj Beogradjana veoma tesko zivi, ali ljude u Beogradu uopste ne zanima ostatak Srbije i to je cinjenica. Jednostavno to je mehanizam za sebe koji samostalno funkcionise. Zbog toga nam je potrebna decentralizacija.
Samo mi nije jasno kako jedna stranka kao sto je LSV koja nije u stanju da prodje cenzus ni u Vojvodini moze da ucenjuje celu drzavu sa raznim sumanutim zahtevima koji prelaze granice autonomije. Zbog cega ovo pitanje nije pokrenula DS, ipak oni su najjaca stranka a i dobili su izbore na pricu o decentralizaciji i ravnomernom razvoju. Cim su zaseli u ministarske fotelje u Beogradu vec su sve zaboravili...

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Zbogom Srbijo,sta je sledece,vracanje Dimitrovgrada i Bosilegrada Bugarskoj,statut takodje za Rasku oblast(koju cak i Tadic zove Sandzak) i odlazak presevske doline(demokratija i blabla truc)...

Nikola

pre 14 godina

Ne razumem zasto autonomija a ne regija?
Zasto se Srbi odvajaju od Srba? Usvajanjem ovog statuta ocigledno je da komunisti nisu otisli sa vlasti. Umesto da vrate kralja oni daju vojvodini autonomiju. Tuzno.

Lazica

pre 14 godina

Liga se pokazala? Pajtić godinu dana brani Statut, odoleo je svim pretnjama i ucenama, a onda Cvetković pusti Čanka pred kamere 2 minuta i... naivčine poveruju da je Čanak išta uradio za autonomiju! Pa šta je uradio dok je bio predsednik Skupštine Vojvodine, zaboga?

Nishlija

pre 14 godina

Srecno Vojvodjani, sad ce barem da vam otimaju vasi ljudi, ovako nama ostaju politicari iz Beograda.
Dokle tako, videcemo.
Politiku koju vode demokrate zadnjih 8/9god je katastrofalna, narod je zbunjen, ne znaju sta da rade, koga da slusaju...

matori

pre 14 godina

Na koji način beogradski političari doživljavaju Vojvodinu, najbolje govori ova rečenica:
..."Statutom Vojvodine se obezbeđuje potpuna autonomija Vojvodine kao regije koja pripada državi Srbiji...".., rekla je predsednica republičkog parlamenta.

Podsetio bih sve dušebrižnike da Vojvodina nije STVAR, koju neko može da poseduje!
Srbiji može da PRIPADA bilo šta, pokretno ili nepokretno, kao imovina države, ali Vojvodina može da bude samo u SASTAVU Srbije, kao teritorija koja je njen DEO (sve dok se to ne promeni).
Ta teritorija može biti nazvana regijom, pokrajinom, kantonom ili oblašću, sasvim je svejedno, sve dok se prema njoj država odnosi sa dužnim uvažavanjem.

U Vojvodini živi jedna četvrtina stanovništva Srbije i to ne treba zaboraviti, ni kada se od njih TRAŽI, a ni kada se njima DAJE.

Za odgovor na pitanje: Čija je Vojvodina (ili kome pripada)?, pitajte Vojvođane...

maja

pre 14 godina

Deja vu iz 1974, jedna od takvih ''pokrajina'' je vec uveliko drzava, hajde opet da pokusamo da od Vojvodine napravimo drzavu. Srbi nisu zaluzili da imaju drzavu jer nisu u stanju da nauce greske iz proslosti i opet iste greske prave.

Goran Zrenjanin

pre 14 godina

E sad počinje NOVOSADIZACIJA, tj.dranje kože ostatku Vojvodine zarad Novog Sada i vajnih političara u njemu.
Živi bili pa videli.

Ruma

pre 14 godina

... Hocu referendum o ovom Ustavu da NAROD odluci (nacelnost demokratije ljudi). Ipak ja ne prihvatam ovaj Ustav i ja, ako se ovo usvoji, trazim da Srem ima mogucnost referenduma o teritoriji, da mi imamo vlasnistvo nad NASOM imovinom, da imamo Sremsku Akademiku Nauka, i naravno da Sremska MItrovica bude glavni grad! Nemoj da cujem da Pajtic i Canak kazu da je ovaj predlog neprihvatljiv jer ovo je samo "potpun, demokratski, i evropski model decentralizacije".

Liman2

pre 14 godina

Neka se svako bori za svoja prava umesto da zavidi drugama sto to cine. Sve regije u Srbiji bi trebale da pocnu da rade na tome umesto da idu linijom manjeg otpora to jest da se buni kao " ocemo i mi svoju autonomiju, pa regije pa ista prava kao Vojvodjanima, sta ce njima to, separatisti itd.". Za svoje pravo se svako bori sam na lokalnom nivou. Vojvodini ce to uspeti a nadam se i svima onima koji stvarno zele da napreduju i da sami odlucuju o svom radu, parama i buducnosti.

Bojan

pre 14 godina

Premalo je jedna Akademija za nauku i umetnost. Ogromna je ljubav koju ovaj narod gaji prema umetnosti i kulturi A o Nauci, molim vas, da i ne govorim. Apelujem da se formiraju jos Akademija. Pa zar toliki greh prema nauci i umetnosti da napravimo da bogobojazljivi nebeski narod ima SAMO jednu akademiju??

Pobednik

pre 14 godina

U čemu je razlika što će drugim gradovima u Vojvodini, Novi Sad biti sada glavni grad, a ne Beograd? U čemu je razlika što će sada Novi Sad da uzima, od onoga kada Beograd uzima? Sve u svemu, sjaši kurta da uzjaši murta... Suština je da su Sombor, Subotica, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Vrbas, Inđija i ostali...i dalje pod šapom nekog od centara i nema razlike da li je to NS ili BG! Živela Srbija! Dole centralizacija! Sloboda gradovima, lokalnim samoupravama!!!

cobel

pre 14 godina

Sad kad se namnoze "menadzeri", "sekretari", "savetnici", "pomocnici", "sefovi", "saradnici", "konsultanti", "eksperti"...a narodna kuhinja u Sremskim Karlovcima pred zatvaranjem jer nema para. Od veceras, nema vise krivice za stanje u Vojvodini ni radikala, ni Tome, ni DSS. Samo Pajtica, Canka i drugova(SPS) na vlasti. Autonomija znaci i autonomnu odgovornost.

Milan

pre 14 godina

Ponašanje članova SNS koji su, našavši izgovor da nema tv prenosa, napustili ovako važnu raspravu je potcenjivanje intelekta građana. SNS mi liči na plivača u svim pravcima, koji zbog toga gubi snagu.Zašto se otvoreno ne opredele? Veština mogućeg je tako prozirna, jeftina i sramna, Igore Miroviću.Čak više i nije veština, nego ponižavajuće propadanje.