Utorak, 27.10.2009.

12:30

Kriza odlaže drugog operatora?

Proces uvođenja drugog operatora fiksne telefonije bi zbog ekonomske krize mogao da bude odložen za neko vreme, kaže ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Izvor: B92

Kriza odlaže drugog operatora? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

simeon

pre 14 godina

Primer za internet kako to izgleda u takozeljenoj EU
http://www.top10-broadband.co.uk/packages/
Nije mi jasno kako drzava nema volju da se obracuna sa monopolistima u raznim sferama. Bice da nema volje za to.

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ova izjava ministarke Jasne Matic, ukljucujuci dopunu Nacrta
zakona o elektronskim komunikacijama (verzija od 22.10.2009) sa clanom 151b,
pokazuje da ja ideja o
"slobodnoj", neregulisanoj
telekomunokacionoj i drugoj
trzisnoj privredi tesko odrziva, zbog sklonosti ovog
tipa privrede da dovede do
podela u drustvu i njegovog
propadanja, kao i do drzavnog
intervencionizma.

Sneza

pre 14 godina

poruka ya @V, bravo za komentar, isti model primenjuju moje drugarice. Odjednom dobise spec. studije u Americi, (One komentarisu da su smuvale stipendije?, pa projekti po stranim USAID...,A JA POSLE OTKRIJEM SVE ONE U DS, G17, A JA NAIVNA.
P.S. LEPSA SAM OD NJIH

D...

pre 14 godina

Zivim u uzem podrucju grada Beograda, a navodno ne postoje uslovi za uvodjenje telefonskog broja,. Bio sam u jednom selu , vise zaseoku u Hrvatskoj, na kraju mesta ADSL od 4 Mbit/s.

Razocharan

pre 14 godina

Kriza uvek može da bude izgovor za produžavanje monopola! Pa zar nije davne 2005. godine ukinut monopol na fiksnu telefoniju? Samo se odlaže, odlaže i odlaže, u infrastrukturu ne ulaže, a ljudi postaju sve nezadovoljniji. Naše cene Interneta i fiksne telefonije su među najvišima u Evropi a kvalitet među najnižima. Dokle više?

B

pre 14 godina

Kao prvo kriza je zavrsena, sto ovi nasi ni slucajno nece priznati jos veoma dugo, jer onda mora da se radi. Pre ce biti da ce drugog operatera odloziti ukidanje mogucnosti tolikog drpanja iz Telekoma za popunjavanje raznih rupa i hranjenje dzabalebarosa, kada deo posla preuzme neko ozbiljan. Ali i nebo smo morali da otvorimo, pa cemo i ovo morati. Gadno nas stisla Evropa, a Rujke nam pirnuse u ladnu corbu koliko da nas podsete da postoje, pa odose da gledaju svoja posla. Ali kad se mora, nije tesko. Najteze je shvatiti da nas niko ne ferma ni za suvu sljivu, zar ne.

Sale

pre 14 godina

Gledam ti ja tako neku epizodu Šerloka Holmsa kad ono njemu u nekoj Škotskoj zabiti krajem 19-og veka zvoni telefon! Da, telefon koji ja (na 30-ak km od centra Bg-a) čekam već 15 godina. Gospođo ministarko ako niste upoznati u Hrvatskoj postoji 26 (slovima: dvadesetšest) opratera fiksne telefonije a u BiH je brojka slična. Vi se jednostavno plašite reda i nemogućnosti da putem monopola državnih preduzeća imate monopol i na zapošljavanje građana (čitaj: zaslužnih partijskih kadrova). Što se tiče razgovora sa inostranstvom, zahvaljujući broadband internet konekciji (za koju su nam takođe pretili da će naglo poskupeti zbog nekih pametnih poreza - verovatno će se i internet uskoro posmatrati kao luksuz) ja razgovaram sa prijateljima u USA i Kanadi za 0 din/min. (slovima: nula dinara po minutu) i to važi za pozive i na fiksni i na mobilni a sa zapadnom Evropom po istoj ceni za fiksni. Samo toliko da gospođa ministarka shvati da ima nas koji znamo šta se sa malo truda može a neće.

Čudoljub

pre 14 godina

Polako, "iskopaće i njih Bili". Kad ih pritisne lobi iz EU, ima da progutaju sve što su napričali.

Gospođo ministarka... Deregulacija "Telekoma" je već odlagana i nema ama baš nikakvog opravdanja za dalje kašnjenje zbog panike jednog inertnog državnog mastodonta. Mi kao birači umemo i da vas ne izaberemo, znate li to?

Zabri Nuti

pre 14 godina

Da je Vladi stvarno stalo do situacije u oblasti telekomunikacija u Srbiji (internet pre svega ostalog) prodali bi dve, a ne jednu licencu. Ovako, oni bi da prodaju licencu, ali ne SBB-u jer vec ima svoju infrastrukturu pa nije zainteresovan da placa za zakup Telekomove infrastrukture, nego nekoj stranoj kompaniji koja nema svoju mrezu. Da ih ogule ne samo jednom, nego dva puta. Toliko o zabrinutosti Vlade zbog slabe konkurencije.

Samo, malo teze ce da prodaju tako kako su zamislili iz jednog jednostavnog razloga - zakasnili su kao i u svemu ostalom sto bi moglo biti korisno po gradjane.

teddy

pre 14 godina

Samo ću nabrojati 9 alternativnih operatera FIKSNE telefonije u Makedoniji: "Cosmofon", "On-Net", "Neotel", "Akton", "Matel MK", "Nexcom MK", "InfelNetplus", "Cabletel" i "Aicall". U Srbiji se vlast nećka da uvede prvog alternativnog, a ako ga i uvede, po najnovijem nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama, trećeg neće biti do 2012. (član 151b), a Makedonci ih imaju 9. To svedoči o tome koliko se političari u Srbiji brinu za dobrobit građana (razdvajanje dvojnika, uvođenje novih linija onima koji su godinama na čekanju, brži Internet), a koliko za svoj džep (ako novi operater ne ponudi dovoljno para za duboke džepove političara, neće moći da dobije dozvolu). Setite se ovoga kada sledeći put budete izašli na izbore.

Вуја

pre 14 godina

За господина Strucnjak u ovoj oblasti ,друже нико не пљује тачно по минитсарки ,знам ја да је та министарка урадила много више за ит сектор него сви министри пре ње заједно,јер да се не лажемо није њена одлука да се неда лиценца за другог оператера,то је одлука донета на влади ,а ко је премијер него цветковић,он је одговоран за то ,јер свака част госпођи министарки што је до сада урадила,да се не лажемо да је то њена одлука ,па не би она испадала будала да пре две недеље каже да ће бити дата лиценца за фиксну телефонију ,а да сада каже да неће ,нико нормалан то не би реко ,овде је ствар у томе да држава не чини ништа ,наглашавам ДРЖАВА не чини ништа како би створила нормалне услове и нормалне цене у телекомуникацијом сектору,а како створити нормалне услове и нормалне цене ,па тако што ће се телекому укинуту монопол,и не треба један оператер да се доведе треба минимум три оператера,па нек буде тржишна утакмица ,тако би оператери поштовали своје кориснике,а не као сада само гледају како да им узму паре ,а када им треба пруже услугу и помоћ нигде их нема ,ако хоћемо демократију и ако хоћемо у европску унију,морамо да моментално укинемо монопол не само телекому,него у сваком сектору где постоји монопол треба да се укине,да би грађани имали користи од тога ,јер онај ко има монопол тај диктира цене на тржишту ,тако је увек било и биће

Вуја

pre 14 godina

Људи још мало па ће избори па треба телеком да се измузе да би разно разне странке имале пара за изборе,телеком ће колико ми се чини до 2020 год да има монопол,телеком никад горе није пословао него сада ,радујко је упропастио телеком а мтс поготово,људи су почели масовно да прелазе на теленор и на вип.А за адсл нећу ни да причам,сви провајдери дају неке попусте за своје сталне кориснике и за нове кориснике ,једино телеком не даје ништа ,а најскупљи је од свих провајдера,баш ме интересује како је то најскупљи а 90% провајдера узима од телекома линк ,а они су јефтинији од телекома,па би волео одговор на то питање ,ваљда би телеком требао да буде најефтинији од свих њих

marko

pre 14 godina

bolje mi je radio modemski internet nego sad adsl i nedajte monopol sta vam mozemo, zar ne?pusti prevaranti kad se zalim na brzinu oni me pitaju jesam li dobro povezo kablove???????

Lucky

pre 14 godina

@Strucnjak
Bez da sumnjam u tvoju strucnost, ali vidim da se jako pozivas na zakone i regulative. Svi znamo kako i koliko se kod nas postuju zakoni. Jedino ako su na stetu gradjana i u korist monopolista, onda se postuju bez problema i dosledno. Poenta je da se omoguci korist obicnom gradjaninu (telefon, npr), a ko je nadlezan - RATEL ili ministarka, to obicnog coveka uopste ne zanima, niti mora da zna. Uostalom, ministarka, ako se ne slaze sa odlukom RATEL-a da ne izdaju licencu, uvek moze da podnese ostavku.
Usput samo bih podsetio na jos jednu stvar (nevezano za fixnu telefoniju), ministarka je od 2010. najavila PayPal za Srbiju, ako to ne bude 1.januara, zena stvarno treba da podnese ostavku, jer cemu sluzi njeno ministarstvo? Da li ono na bilo koji donosi korist gradjanima?

Micika

pre 14 godina

Ju, pa zar mi, po recima nasih politicara, nismo izasli iz krize...kakva kriza? o cemu je ovde rec ;-0....
Monopol je cudo....
a tom Telekomu, sve je malo.....
dokle vise...dokle....

magarac

pre 14 godina

Kakvi glupavi izgovori!!! Kao da je najbitnija stvar da drzava zaradi novac od tendera!!! Ovo je takvo bacanje peska u oci narodu.
Ne lipsi magarce do zelene trave...

V

pre 14 godina

@za Strucnjaka

Nije poenta dali oni rade ili ne rade svoj posao. Poenta je da nesto najave a onda posle dve nedelje kazu da od toga nema nista.

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da ponovim jos nesto posto vidim da ni privatizacija nije najjasnija. Ne moze 1 ministarstvo da sprovede privatizaciju jedne kompanije, nego u to mora da bude ukljuceno vise institucija i posle dosta razmatranja od ovoga se odustalo. A i jos da ponovim da inspekciju za rad telekomunikacionih, kablovskih i internet operatora ima po zakonu samo Ratel i njima trebaju gradjani da se zale. Ministarstvo ne sme da se mesa u njihov rad, jer je njih napravila skupstina a ne vlada. I ja sam ogorcen na sve, ali morate priznati da se zena trudi. Godinama niko nista nije radio u ovom sektoru, zato niste ni morali da pljujete ministre koji su bili na celu ovog ministarstva, a sada kada se konacno nesto radi ni to ne valja. Ja pratim ovu oblast jer u njoj i radim i moram sve ovo da znam, zato vam i sugerisem da se samo malo vise raspitate i sagledate realno stvari.

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da podsetim, ministarstvo za telekomunikacije i informaciono drustvo na celu sa Jasnom Matic je uradilo sve kako bi se raspisao tender. A sada je na RATEl-u sve ostalo. Znam da je za obicne gradjane tesko da pohvataju ko ima koju nadleznost ali evo objasnicu vam, da ministarstvo mora da stvore Zakone i regulative i da obezbedi trziste a RATEL SVE TO TREBA DA SPROVEDE. To je tako po zakonu koji je usvojen 2005. godine, kada ova zena nije ni imala veze sa ovim ministarstvom. Ja sam isto za to da pljujem ali sa argumentima koji su istiniti. Nemojte pogresno da me shvatite ali procitajte malo nadleznosti u drzavnoj administraciji pa onda pljujte. Nista vam nije dobro a kako vidim u stvari niste ni malo upuceni.

jos neko iz mase

pre 14 godina

ZAHTEVAMO uslugu uopste!! Zivim u Subotici u ulici gde postoje svi uslovi za fiksnu telefoniju ipak dvadesetak porodica ceka vise od 10 godina na telefon. Sramota za Telekom!!! U 21. veku treba pisati molbe, urgencije, intervencije...za fiksni telefon...pa te ladno odbiju sa "tremutno nemamo tehnicke mogucnosti...tii..tii..tii"
Alo bre 21. vek...hocu da im PLACAM uslugu koja ih u sustini nista ne kosta...a oni me odbiju... Ako udje taj drugi orerater vec ima jednog klijenta.

dejan

pre 14 godina

@ Strucnjak

Koliko ja vidim, u ovoj izjavi se ne pominje nikakav RATEL, nego svetska kriza i cena. Znaci, nema veze sa nadleznostima, nego sa tim da li ce drzava biti zaodvoljna cenom.

Ova drzava inace stiti monopoliste, (a narocito Telekom) i nekako sam i ocekivao da ce se stvar ovako zavrsiti.

dO

pre 14 godina

@neko iz mase

...Ali ako se raspiše tender za više od 1 ili 2 licence, ili ne daj Bože oslobodi tržište za sve zainteresovane, onda ne može da se uzima % za stranački i lični džep od zainteresovanih!

MIX

pre 14 godina

Prodajem auto za 10.000 Eur, ne mogu da ga prodam, pa pokusacu za 8.000 Eur.
Draga, uspesna g-djo uradite nesto.
Ipak, neko je spomenuo tetke/strine/ujne i partijske drugove i u pravu je , definitivno.
PS Nemojte samo da vredjate intelekt ljudi kada kazete ''kada prodje kriza'', kod nas kriza traje koliko trajete i vi sa izuztkom Z.Đ.

kiti

pre 14 godina

Koja kriza? Pa ministar iz iste stranke svaki dan daje izjave da je ubeđen da je kriza iza nas. Uostalom neka oni raspišu tender i puste one koji su zainteresovani da nas spasu monopola, investiraju, otvore nova radna mesta i ostvare profit.

ŠTA JE TU UOPŠTE SPORNO???

ljbo

pre 14 godina

Od tog posla i uvođenja novog operatera nema ništa.Pa zar se ne zna da skoro polovinu prihoda Telekoma uzima država za socijalna davanja i penzije.Ako se uvede novi igrač pada prihod Telekoma ,a penzionera je sve više i više.

kesa

pre 14 godina

Vama ne odgovara da se proda Telekom,a ni da se otvori trziste na tom polju iz prostog razloga sto imate nenormalno velike cene usluga uz nenormalno los kvalitet usluge (moj licni primer - cekao sam MESEC dana da se majstor iz Telekoma, koji je tada imao monopol na internet, smiluje i da mi ukljuci ADSL). Em sto uzimate ogromne (nezasluzene) pare, imate jos i tu moc da zaposaljvate strine/ujne/tetke... u istim firmama kako vam je volja. Naravno, to sto bi takvi kao vi i vase tetke/strine/ujne... leteli iz firme cim dodje novi vlasnik, je extra razlog vase zabrinutosti.
Takodje, od tog ekstra profita, verovatno finansirate (kao firma) razne projekte svoj partijskih drugova, a mozda cak i partiju.
Mozda mi je nesto promaklo, ali je vise nego jasno da VAMA ne odgovara privatizacija i otvoreno trziste.

Sasa

pre 14 godina

Realno nam je zaista dosta monopola Telekoma i svakako ne treba davati novu licencu za bilo kakve pare. Nadam se da ce uspeti prodaja u roku u kom su napominjali.

V

pre 14 godina

Ministarka telekomunikacija je koliko pre dve nedelje najvljivala raspisivanje konkursa za dodelu druge licence za fiksnu telefoniju.
Nakon dve nedelje izlazi sa ovakvom izjavom.
Kako ministarka ocenjuje svoj rad na ovom pitanju?
Dali ce ponuditi ostavku ili ce oni kao i ministar zdravlja ostati da 'resava probleme'?

Inace kad smo vec kod nje, od pre dve nedelje je bio i tekst o njoj u Blicu, kako je mlada i supesna?
Koja su merila da se neko oceni da je uspesan ako mu je za diplomu na gradjevinskom fakultetu trebalo 12 godina?
Nakon tri godine rada u 'struci' uclanite se u G17+. Onda Vas drugovi iz stranke poslaju u Ameriku da o trosku Svetske banke zavrsite Moagistarske studije. Nakon povratka radite uglavnom na projektima koje finasira ili su u vezi sa nekim interesima Svtske Banke. Oni su, gle cuda, uvek zadovoljni vasim radom. I onda Vas to preporuci za Ministra.
Bilo je u tom clanku o ministarki jos nebuloza ali za ovu temu je dosta.

Bgd

pre 14 godina

Sta sad, kriza je alibi za produzenje monopola Telekomu Srbije. Pa kriza mozda nece proci ni za 3 godine (kod nas), jel sve to vreme treba da cuvamo monopole i ne pustamo drugog fixnog operatera? Ministarka prvo uopste ne definise cenu za davanje licence, a onda kaze da licencu nece dati ako ponuda bude niska (?!). Jel sad neki operater treba da gleda u pasulj koja cena je za ministarku niska a koja nije? Ja stvarno ne znam da li se tako radi i u drugim zemljama, ali meni ovo lici na cirkus. Dajte bre licencu i besplatno, samo da ljudi uvedu telefon, rese se dvojnika, da se uspostavi kakva takva konkurencija. U kom smo mi to veku, pa fixni telefon je jedna banalna stvar, ali kod nas brate...

Mile

pre 14 godina

Hoće novog operatera da ošure za licencu.

Kad' su prodavali licence za mobilnu telefoniju, moralo je novo ministarstvo (NIP) za trošenje tih para da se napravi.

Janko

pre 14 godina

Pa realno je glupo davati novu licencu po svaku cenu. Ipak ovaj sektor je najprofitabilniji svuda u svetu i zato tako treba i mi da se postavimo. Ne treba prodavati licencu za male pare pa posle svi da zalimo jer smo po svaku cenu hteli da liberalizujemo trziste telekomunikacija. Ali nekako verujem da ce do ovoga doci kako su rekli.

neko iz mase

pre 14 godina

ma odmah ne drugi nego koliko god treba operatera fixne telefonije, stim da brojevi mogu da se prebace od jednog do drugog ili nekog trećeg operatera
dosta više kao da živimo u sredini 20 veka a ne krajem prve decenije 21 veka
Hoćemo, ZAHTEVAMO bolje usluge a one se dobijaju sa uvođemkem još minimum 2 opereatera fixne telefonije ...
to isto važi i za struju

idemo dalje

Bole

pre 14 godina

Kratko obavestenje za ministarku telekomunikacija: Kriza se zavrsila i recesija je okoncana cak i kod nas. Ne trazite objasnjenje za produzetak monolske pozicije.

Bole

pre 14 godina

Kratko obavestenje za ministarku telekomunikacija: Kriza se zavrsila i recesija je okoncana cak i kod nas. Ne trazite objasnjenje za produzetak monolske pozicije.

neko iz mase

pre 14 godina

ma odmah ne drugi nego koliko god treba operatera fixne telefonije, stim da brojevi mogu da se prebace od jednog do drugog ili nekog trećeg operatera
dosta više kao da živimo u sredini 20 veka a ne krajem prve decenije 21 veka
Hoćemo, ZAHTEVAMO bolje usluge a one se dobijaju sa uvođemkem još minimum 2 opereatera fixne telefonije ...
to isto važi i za struju

idemo dalje

V

pre 14 godina

Ministarka telekomunikacija je koliko pre dve nedelje najvljivala raspisivanje konkursa za dodelu druge licence za fiksnu telefoniju.
Nakon dve nedelje izlazi sa ovakvom izjavom.
Kako ministarka ocenjuje svoj rad na ovom pitanju?
Dali ce ponuditi ostavku ili ce oni kao i ministar zdravlja ostati da 'resava probleme'?

Inace kad smo vec kod nje, od pre dve nedelje je bio i tekst o njoj u Blicu, kako je mlada i supesna?
Koja su merila da se neko oceni da je uspesan ako mu je za diplomu na gradjevinskom fakultetu trebalo 12 godina?
Nakon tri godine rada u 'struci' uclanite se u G17+. Onda Vas drugovi iz stranke poslaju u Ameriku da o trosku Svetske banke zavrsite Moagistarske studije. Nakon povratka radite uglavnom na projektima koje finasira ili su u vezi sa nekim interesima Svtske Banke. Oni su, gle cuda, uvek zadovoljni vasim radom. I onda Vas to preporuci za Ministra.
Bilo je u tom clanku o ministarki jos nebuloza ali za ovu temu je dosta.

Bgd

pre 14 godina

Sta sad, kriza je alibi za produzenje monopola Telekomu Srbije. Pa kriza mozda nece proci ni za 3 godine (kod nas), jel sve to vreme treba da cuvamo monopole i ne pustamo drugog fixnog operatera? Ministarka prvo uopste ne definise cenu za davanje licence, a onda kaze da licencu nece dati ako ponuda bude niska (?!). Jel sad neki operater treba da gleda u pasulj koja cena je za ministarku niska a koja nije? Ja stvarno ne znam da li se tako radi i u drugim zemljama, ali meni ovo lici na cirkus. Dajte bre licencu i besplatno, samo da ljudi uvedu telefon, rese se dvojnika, da se uspostavi kakva takva konkurencija. U kom smo mi to veku, pa fixni telefon je jedna banalna stvar, ali kod nas brate...

kesa

pre 14 godina

Vama ne odgovara da se proda Telekom,a ni da se otvori trziste na tom polju iz prostog razloga sto imate nenormalno velike cene usluga uz nenormalno los kvalitet usluge (moj licni primer - cekao sam MESEC dana da se majstor iz Telekoma, koji je tada imao monopol na internet, smiluje i da mi ukljuci ADSL). Em sto uzimate ogromne (nezasluzene) pare, imate jos i tu moc da zaposaljvate strine/ujne/tetke... u istim firmama kako vam je volja. Naravno, to sto bi takvi kao vi i vase tetke/strine/ujne... leteli iz firme cim dodje novi vlasnik, je extra razlog vase zabrinutosti.
Takodje, od tog ekstra profita, verovatno finansirate (kao firma) razne projekte svoj partijskih drugova, a mozda cak i partiju.
Mozda mi je nesto promaklo, ali je vise nego jasno da VAMA ne odgovara privatizacija i otvoreno trziste.

Mile

pre 14 godina

Hoće novog operatera da ošure za licencu.

Kad' su prodavali licence za mobilnu telefoniju, moralo je novo ministarstvo (NIP) za trošenje tih para da se napravi.

jos neko iz mase

pre 14 godina

ZAHTEVAMO uslugu uopste!! Zivim u Subotici u ulici gde postoje svi uslovi za fiksnu telefoniju ipak dvadesetak porodica ceka vise od 10 godina na telefon. Sramota za Telekom!!! U 21. veku treba pisati molbe, urgencije, intervencije...za fiksni telefon...pa te ladno odbiju sa "tremutno nemamo tehnicke mogucnosti...tii..tii..tii"
Alo bre 21. vek...hocu da im PLACAM uslugu koja ih u sustini nista ne kosta...a oni me odbiju... Ako udje taj drugi orerater vec ima jednog klijenta.

kiti

pre 14 godina

Koja kriza? Pa ministar iz iste stranke svaki dan daje izjave da je ubeđen da je kriza iza nas. Uostalom neka oni raspišu tender i puste one koji su zainteresovani da nas spasu monopola, investiraju, otvore nova radna mesta i ostvare profit.

ŠTA JE TU UOPŠTE SPORNO???

MIX

pre 14 godina

Prodajem auto za 10.000 Eur, ne mogu da ga prodam, pa pokusacu za 8.000 Eur.
Draga, uspesna g-djo uradite nesto.
Ipak, neko je spomenuo tetke/strine/ujne i partijske drugove i u pravu je , definitivno.
PS Nemojte samo da vredjate intelekt ljudi kada kazete ''kada prodje kriza'', kod nas kriza traje koliko trajete i vi sa izuztkom Z.Đ.

ljbo

pre 14 godina

Od tog posla i uvođenja novog operatera nema ništa.Pa zar se ne zna da skoro polovinu prihoda Telekoma uzima država za socijalna davanja i penzije.Ako se uvede novi igrač pada prihod Telekoma ,a penzionera je sve više i više.

marko

pre 14 godina

bolje mi je radio modemski internet nego sad adsl i nedajte monopol sta vam mozemo, zar ne?pusti prevaranti kad se zalim na brzinu oni me pitaju jesam li dobro povezo kablove???????

V

pre 14 godina

@za Strucnjaka

Nije poenta dali oni rade ili ne rade svoj posao. Poenta je da nesto najave a onda posle dve nedelje kazu da od toga nema nista.

dO

pre 14 godina

@neko iz mase

...Ali ako se raspiše tender za više od 1 ili 2 licence, ili ne daj Bože oslobodi tržište za sve zainteresovane, onda ne može da se uzima % za stranački i lični džep od zainteresovanih!

magarac

pre 14 godina

Kakvi glupavi izgovori!!! Kao da je najbitnija stvar da drzava zaradi novac od tendera!!! Ovo je takvo bacanje peska u oci narodu.
Ne lipsi magarce do zelene trave...

dejan

pre 14 godina

@ Strucnjak

Koliko ja vidim, u ovoj izjavi se ne pominje nikakav RATEL, nego svetska kriza i cena. Znaci, nema veze sa nadleznostima, nego sa tim da li ce drzava biti zaodvoljna cenom.

Ova drzava inace stiti monopoliste, (a narocito Telekom) i nekako sam i ocekivao da ce se stvar ovako zavrsiti.

Sale

pre 14 godina

Gledam ti ja tako neku epizodu Šerloka Holmsa kad ono njemu u nekoj Škotskoj zabiti krajem 19-og veka zvoni telefon! Da, telefon koji ja (na 30-ak km od centra Bg-a) čekam već 15 godina. Gospođo ministarko ako niste upoznati u Hrvatskoj postoji 26 (slovima: dvadesetšest) opratera fiksne telefonije a u BiH je brojka slična. Vi se jednostavno plašite reda i nemogućnosti da putem monopola državnih preduzeća imate monopol i na zapošljavanje građana (čitaj: zaslužnih partijskih kadrova). Što se tiče razgovora sa inostranstvom, zahvaljujući broadband internet konekciji (za koju su nam takođe pretili da će naglo poskupeti zbog nekih pametnih poreza - verovatno će se i internet uskoro posmatrati kao luksuz) ja razgovaram sa prijateljima u USA i Kanadi za 0 din/min. (slovima: nula dinara po minutu) i to važi za pozive i na fiksni i na mobilni a sa zapadnom Evropom po istoj ceni za fiksni. Samo toliko da gospođa ministarka shvati da ima nas koji znamo šta se sa malo truda može a neće.

Lucky

pre 14 godina

@Strucnjak
Bez da sumnjam u tvoju strucnost, ali vidim da se jako pozivas na zakone i regulative. Svi znamo kako i koliko se kod nas postuju zakoni. Jedino ako su na stetu gradjana i u korist monopolista, onda se postuju bez problema i dosledno. Poenta je da se omoguci korist obicnom gradjaninu (telefon, npr), a ko je nadlezan - RATEL ili ministarka, to obicnog coveka uopste ne zanima, niti mora da zna. Uostalom, ministarka, ako se ne slaze sa odlukom RATEL-a da ne izdaju licencu, uvek moze da podnese ostavku.
Usput samo bih podsetio na jos jednu stvar (nevezano za fixnu telefoniju), ministarka je od 2010. najavila PayPal za Srbiju, ako to ne bude 1.januara, zena stvarno treba da podnese ostavku, jer cemu sluzi njeno ministarstvo? Da li ono na bilo koji donosi korist gradjanima?

Zabri Nuti

pre 14 godina

Da je Vladi stvarno stalo do situacije u oblasti telekomunikacija u Srbiji (internet pre svega ostalog) prodali bi dve, a ne jednu licencu. Ovako, oni bi da prodaju licencu, ali ne SBB-u jer vec ima svoju infrastrukturu pa nije zainteresovan da placa za zakup Telekomove infrastrukture, nego nekoj stranoj kompaniji koja nema svoju mrezu. Da ih ogule ne samo jednom, nego dva puta. Toliko o zabrinutosti Vlade zbog slabe konkurencije.

Samo, malo teze ce da prodaju tako kako su zamislili iz jednog jednostavnog razloga - zakasnili su kao i u svemu ostalom sto bi moglo biti korisno po gradjane.

Вуја

pre 14 godina

Људи још мало па ће избори па треба телеком да се измузе да би разно разне странке имале пара за изборе,телеком ће колико ми се чини до 2020 год да има монопол,телеком никад горе није пословао него сада ,радујко је упропастио телеком а мтс поготово,људи су почели масовно да прелазе на теленор и на вип.А за адсл нећу ни да причам,сви провајдери дају неке попусте за своје сталне кориснике и за нове кориснике ,једино телеком не даје ништа ,а најскупљи је од свих провајдера,баш ме интересује како је то најскупљи а 90% провајдера узима од телекома линк ,а они су јефтинији од телекома,па би волео одговор на то питање ,ваљда би телеком требао да буде најефтинији од свих њих

teddy

pre 14 godina

Samo ću nabrojati 9 alternativnih operatera FIKSNE telefonije u Makedoniji: "Cosmofon", "On-Net", "Neotel", "Akton", "Matel MK", "Nexcom MK", "InfelNetplus", "Cabletel" i "Aicall". U Srbiji se vlast nećka da uvede prvog alternativnog, a ako ga i uvede, po najnovijem nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama, trećeg neće biti do 2012. (član 151b), a Makedonci ih imaju 9. To svedoči o tome koliko se političari u Srbiji brinu za dobrobit građana (razdvajanje dvojnika, uvođenje novih linija onima koji su godinama na čekanju, brži Internet), a koliko za svoj džep (ako novi operater ne ponudi dovoljno para za duboke džepove političara, neće moći da dobije dozvolu). Setite se ovoga kada sledeći put budete izašli na izbore.

Micika

pre 14 godina

Ju, pa zar mi, po recima nasih politicara, nismo izasli iz krize...kakva kriza? o cemu je ovde rec ;-0....
Monopol je cudo....
a tom Telekomu, sve je malo.....
dokle vise...dokle....

Razocharan

pre 14 godina

Kriza uvek može da bude izgovor za produžavanje monopola! Pa zar nije davne 2005. godine ukinut monopol na fiksnu telefoniju? Samo se odlaže, odlaže i odlaže, u infrastrukturu ne ulaže, a ljudi postaju sve nezadovoljniji. Naše cene Interneta i fiksne telefonije su među najvišima u Evropi a kvalitet među najnižima. Dokle više?

Sasa

pre 14 godina

Realno nam je zaista dosta monopola Telekoma i svakako ne treba davati novu licencu za bilo kakve pare. Nadam se da ce uspeti prodaja u roku u kom su napominjali.

Sneza

pre 14 godina

poruka ya @V, bravo za komentar, isti model primenjuju moje drugarice. Odjednom dobise spec. studije u Americi, (One komentarisu da su smuvale stipendije?, pa projekti po stranim USAID...,A JA POSLE OTKRIJEM SVE ONE U DS, G17, A JA NAIVNA.
P.S. LEPSA SAM OD NJIH

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da podsetim, ministarstvo za telekomunikacije i informaciono drustvo na celu sa Jasnom Matic je uradilo sve kako bi se raspisao tender. A sada je na RATEl-u sve ostalo. Znam da je za obicne gradjane tesko da pohvataju ko ima koju nadleznost ali evo objasnicu vam, da ministarstvo mora da stvore Zakone i regulative i da obezbedi trziste a RATEL SVE TO TREBA DA SPROVEDE. To je tako po zakonu koji je usvojen 2005. godine, kada ova zena nije ni imala veze sa ovim ministarstvom. Ja sam isto za to da pljujem ali sa argumentima koji su istiniti. Nemojte pogresno da me shvatite ali procitajte malo nadleznosti u drzavnoj administraciji pa onda pljujte. Nista vam nije dobro a kako vidim u stvari niste ni malo upuceni.

Вуја

pre 14 godina

За господина Strucnjak u ovoj oblasti ,друже нико не пљује тачно по минитсарки ,знам ја да је та министарка урадила много више за ит сектор него сви министри пре ње заједно,јер да се не лажемо није њена одлука да се неда лиценца за другог оператера,то је одлука донета на влади ,а ко је премијер него цветковић,он је одговоран за то ,јер свака част госпођи министарки што је до сада урадила,да се не лажемо да је то њена одлука ,па не би она испадала будала да пре две недеље каже да ће бити дата лиценца за фиксну телефонију ,а да сада каже да неће ,нико нормалан то не би реко ,овде је ствар у томе да држава не чини ништа ,наглашавам ДРЖАВА не чини ништа како би створила нормалне услове и нормалне цене у телекомуникацијом сектору,а како створити нормалне услове и нормалне цене ,па тако што ће се телекому укинуту монопол,и не треба један оператер да се доведе треба минимум три оператера,па нек буде тржишна утакмица ,тако би оператери поштовали своје кориснике,а не као сада само гледају како да им узму паре ,а када им треба пруже услугу и помоћ нигде их нема ,ако хоћемо демократију и ако хоћемо у европску унију,морамо да моментално укинемо монопол не само телекому,него у сваком сектору где постоји монопол треба да се укине,да би грађани имали користи од тога ,јер онај ко има монопол тај диктира цене на тржишту ,тако је увек било и биће

Čudoljub

pre 14 godina

Polako, "iskopaće i njih Bili". Kad ih pritisne lobi iz EU, ima da progutaju sve što su napričali.

Gospođo ministarka... Deregulacija "Telekoma" je već odlagana i nema ama baš nikakvog opravdanja za dalje kašnjenje zbog panike jednog inertnog državnog mastodonta. Mi kao birači umemo i da vas ne izaberemo, znate li to?

D...

pre 14 godina

Zivim u uzem podrucju grada Beograda, a navodno ne postoje uslovi za uvodjenje telefonskog broja,. Bio sam u jednom selu , vise zaseoku u Hrvatskoj, na kraju mesta ADSL od 4 Mbit/s.

B

pre 14 godina

Kao prvo kriza je zavrsena, sto ovi nasi ni slucajno nece priznati jos veoma dugo, jer onda mora da se radi. Pre ce biti da ce drugog operatera odloziti ukidanje mogucnosti tolikog drpanja iz Telekoma za popunjavanje raznih rupa i hranjenje dzabalebarosa, kada deo posla preuzme neko ozbiljan. Ali i nebo smo morali da otvorimo, pa cemo i ovo morati. Gadno nas stisla Evropa, a Rujke nam pirnuse u ladnu corbu koliko da nas podsete da postoje, pa odose da gledaju svoja posla. Ali kad se mora, nije tesko. Najteze je shvatiti da nas niko ne ferma ni za suvu sljivu, zar ne.

Janko

pre 14 godina

Pa realno je glupo davati novu licencu po svaku cenu. Ipak ovaj sektor je najprofitabilniji svuda u svetu i zato tako treba i mi da se postavimo. Ne treba prodavati licencu za male pare pa posle svi da zalimo jer smo po svaku cenu hteli da liberalizujemo trziste telekomunikacija. Ali nekako verujem da ce do ovoga doci kako su rekli.

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da ponovim jos nesto posto vidim da ni privatizacija nije najjasnija. Ne moze 1 ministarstvo da sprovede privatizaciju jedne kompanije, nego u to mora da bude ukljuceno vise institucija i posle dosta razmatranja od ovoga se odustalo. A i jos da ponovim da inspekciju za rad telekomunikacionih, kablovskih i internet operatora ima po zakonu samo Ratel i njima trebaju gradjani da se zale. Ministarstvo ne sme da se mesa u njihov rad, jer je njih napravila skupstina a ne vlada. I ja sam ogorcen na sve, ali morate priznati da se zena trudi. Godinama niko nista nije radio u ovom sektoru, zato niste ni morali da pljujete ministre koji su bili na celu ovog ministarstva, a sada kada se konacno nesto radi ni to ne valja. Ja pratim ovu oblast jer u njoj i radim i moram sve ovo da znam, zato vam i sugerisem da se samo malo vise raspitate i sagledate realno stvari.

simeon

pre 14 godina

Primer za internet kako to izgleda u takozeljenoj EU
http://www.top10-broadband.co.uk/packages/
Nije mi jasno kako drzava nema volju da se obracuna sa monopolistima u raznim sferama. Bice da nema volje za to.

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ova izjava ministarke Jasne Matic, ukljucujuci dopunu Nacrta
zakona o elektronskim komunikacijama (verzija od 22.10.2009) sa clanom 151b,
pokazuje da ja ideja o
"slobodnoj", neregulisanoj
telekomunokacionoj i drugoj
trzisnoj privredi tesko odrziva, zbog sklonosti ovog
tipa privrede da dovede do
podela u drustvu i njegovog
propadanja, kao i do drzavnog
intervencionizma.

Janko

pre 14 godina

Pa realno je glupo davati novu licencu po svaku cenu. Ipak ovaj sektor je najprofitabilniji svuda u svetu i zato tako treba i mi da se postavimo. Ne treba prodavati licencu za male pare pa posle svi da zalimo jer smo po svaku cenu hteli da liberalizujemo trziste telekomunikacija. Ali nekako verujem da ce do ovoga doci kako su rekli.

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da podsetim, ministarstvo za telekomunikacije i informaciono drustvo na celu sa Jasnom Matic je uradilo sve kako bi se raspisao tender. A sada je na RATEl-u sve ostalo. Znam da je za obicne gradjane tesko da pohvataju ko ima koju nadleznost ali evo objasnicu vam, da ministarstvo mora da stvore Zakone i regulative i da obezbedi trziste a RATEL SVE TO TREBA DA SPROVEDE. To je tako po zakonu koji je usvojen 2005. godine, kada ova zena nije ni imala veze sa ovim ministarstvom. Ja sam isto za to da pljujem ali sa argumentima koji su istiniti. Nemojte pogresno da me shvatite ali procitajte malo nadleznosti u drzavnoj administraciji pa onda pljujte. Nista vam nije dobro a kako vidim u stvari niste ni malo upuceni.

Strucnjak u ovoj oblasti

pre 14 godina

Samo da ponovim jos nesto posto vidim da ni privatizacija nije najjasnija. Ne moze 1 ministarstvo da sprovede privatizaciju jedne kompanije, nego u to mora da bude ukljuceno vise institucija i posle dosta razmatranja od ovoga se odustalo. A i jos da ponovim da inspekciju za rad telekomunikacionih, kablovskih i internet operatora ima po zakonu samo Ratel i njima trebaju gradjani da se zale. Ministarstvo ne sme da se mesa u njihov rad, jer je njih napravila skupstina a ne vlada. I ja sam ogorcen na sve, ali morate priznati da se zena trudi. Godinama niko nista nije radio u ovom sektoru, zato niste ni morali da pljujete ministre koji su bili na celu ovog ministarstva, a sada kada se konacno nesto radi ni to ne valja. Ja pratim ovu oblast jer u njoj i radim i moram sve ovo da znam, zato vam i sugerisem da se samo malo vise raspitate i sagledate realno stvari.

Bole

pre 14 godina

Kratko obavestenje za ministarku telekomunikacija: Kriza se zavrsila i recesija je okoncana cak i kod nas. Ne trazite objasnjenje za produzetak monolske pozicije.

marko

pre 14 godina

bolje mi je radio modemski internet nego sad adsl i nedajte monopol sta vam mozemo, zar ne?pusti prevaranti kad se zalim na brzinu oni me pitaju jesam li dobro povezo kablove???????

kesa

pre 14 godina

Vama ne odgovara da se proda Telekom,a ni da se otvori trziste na tom polju iz prostog razloga sto imate nenormalno velike cene usluga uz nenormalno los kvalitet usluge (moj licni primer - cekao sam MESEC dana da se majstor iz Telekoma, koji je tada imao monopol na internet, smiluje i da mi ukljuci ADSL). Em sto uzimate ogromne (nezasluzene) pare, imate jos i tu moc da zaposaljvate strine/ujne/tetke... u istim firmama kako vam je volja. Naravno, to sto bi takvi kao vi i vase tetke/strine/ujne... leteli iz firme cim dodje novi vlasnik, je extra razlog vase zabrinutosti.
Takodje, od tog ekstra profita, verovatno finansirate (kao firma) razne projekte svoj partijskih drugova, a mozda cak i partiju.
Mozda mi je nesto promaklo, ali je vise nego jasno da VAMA ne odgovara privatizacija i otvoreno trziste.

V

pre 14 godina

Ministarka telekomunikacija je koliko pre dve nedelje najvljivala raspisivanje konkursa za dodelu druge licence za fiksnu telefoniju.
Nakon dve nedelje izlazi sa ovakvom izjavom.
Kako ministarka ocenjuje svoj rad na ovom pitanju?
Dali ce ponuditi ostavku ili ce oni kao i ministar zdravlja ostati da 'resava probleme'?

Inace kad smo vec kod nje, od pre dve nedelje je bio i tekst o njoj u Blicu, kako je mlada i supesna?
Koja su merila da se neko oceni da je uspesan ako mu je za diplomu na gradjevinskom fakultetu trebalo 12 godina?
Nakon tri godine rada u 'struci' uclanite se u G17+. Onda Vas drugovi iz stranke poslaju u Ameriku da o trosku Svetske banke zavrsite Moagistarske studije. Nakon povratka radite uglavnom na projektima koje finasira ili su u vezi sa nekim interesima Svtske Banke. Oni su, gle cuda, uvek zadovoljni vasim radom. I onda Vas to preporuci za Ministra.
Bilo je u tom clanku o ministarki jos nebuloza ali za ovu temu je dosta.

Вуја

pre 14 godina

За господина Strucnjak u ovoj oblasti ,друже нико не пљује тачно по минитсарки ,знам ја да је та министарка урадила много више за ит сектор него сви министри пре ње заједно,јер да се не лажемо није њена одлука да се неда лиценца за другог оператера,то је одлука донета на влади ,а ко је премијер него цветковић,он је одговоран за то ,јер свака част госпођи министарки што је до сада урадила,да се не лажемо да је то њена одлука ,па не би она испадала будала да пре две недеље каже да ће бити дата лиценца за фиксну телефонију ,а да сада каже да неће ,нико нормалан то не би реко ,овде је ствар у томе да држава не чини ништа ,наглашавам ДРЖАВА не чини ништа како би створила нормалне услове и нормалне цене у телекомуникацијом сектору,а како створити нормалне услове и нормалне цене ,па тако што ће се телекому укинуту монопол,и не треба један оператер да се доведе треба минимум три оператера,па нек буде тржишна утакмица ,тако би оператери поштовали своје кориснике,а не као сада само гледају како да им узму паре ,а када им треба пруже услугу и помоћ нигде их нема ,ако хоћемо демократију и ако хоћемо у европску унију,морамо да моментално укинемо монопол не само телекому,него у сваком сектору где постоји монопол треба да се укине,да би грађани имали користи од тога ,јер онај ко има монопол тај диктира цене на тржишту ,тако је увек било и биће

Sasa

pre 14 godina

Realno nam je zaista dosta monopola Telekoma i svakako ne treba davati novu licencu za bilo kakve pare. Nadam se da ce uspeti prodaja u roku u kom su napominjali.

ljbo

pre 14 godina

Od tog posla i uvođenja novog operatera nema ništa.Pa zar se ne zna da skoro polovinu prihoda Telekoma uzima država za socijalna davanja i penzije.Ako se uvede novi igrač pada prihod Telekoma ,a penzionera je sve više i više.

Вуја

pre 14 godina

Људи још мало па ће избори па треба телеком да се измузе да би разно разне странке имале пара за изборе,телеком ће колико ми се чини до 2020 год да има монопол,телеком никад горе није пословао него сада ,радујко је упропастио телеком а мтс поготово,људи су почели масовно да прелазе на теленор и на вип.А за адсл нећу ни да причам,сви провајдери дају неке попусте за своје сталне кориснике и за нове кориснике ,једино телеком не даје ништа ,а најскупљи је од свих провајдера,баш ме интересује како је то најскупљи а 90% провајдера узима од телекома линк ,а они су јефтинији од телекома,па би волео одговор на то питање ,ваљда би телеком требао да буде најефтинији од свих њих

neko iz mase

pre 14 godina

ma odmah ne drugi nego koliko god treba operatera fixne telefonije, stim da brojevi mogu da se prebace od jednog do drugog ili nekog trećeg operatera
dosta više kao da živimo u sredini 20 veka a ne krajem prve decenije 21 veka
Hoćemo, ZAHTEVAMO bolje usluge a one se dobijaju sa uvođemkem još minimum 2 opereatera fixne telefonije ...
to isto važi i za struju

idemo dalje

Mile

pre 14 godina

Hoće novog operatera da ošure za licencu.

Kad' su prodavali licence za mobilnu telefoniju, moralo je novo ministarstvo (NIP) za trošenje tih para da se napravi.

MIX

pre 14 godina

Prodajem auto za 10.000 Eur, ne mogu da ga prodam, pa pokusacu za 8.000 Eur.
Draga, uspesna g-djo uradite nesto.
Ipak, neko je spomenuo tetke/strine/ujne i partijske drugove i u pravu je , definitivno.
PS Nemojte samo da vredjate intelekt ljudi kada kazete ''kada prodje kriza'', kod nas kriza traje koliko trajete i vi sa izuztkom Z.Đ.

dejan

pre 14 godina

@ Strucnjak

Koliko ja vidim, u ovoj izjavi se ne pominje nikakav RATEL, nego svetska kriza i cena. Znaci, nema veze sa nadleznostima, nego sa tim da li ce drzava biti zaodvoljna cenom.

Ova drzava inace stiti monopoliste, (a narocito Telekom) i nekako sam i ocekivao da ce se stvar ovako zavrsiti.

V

pre 14 godina

@za Strucnjaka

Nije poenta dali oni rade ili ne rade svoj posao. Poenta je da nesto najave a onda posle dve nedelje kazu da od toga nema nista.

Bgd

pre 14 godina

Sta sad, kriza je alibi za produzenje monopola Telekomu Srbije. Pa kriza mozda nece proci ni za 3 godine (kod nas), jel sve to vreme treba da cuvamo monopole i ne pustamo drugog fixnog operatera? Ministarka prvo uopste ne definise cenu za davanje licence, a onda kaze da licencu nece dati ako ponuda bude niska (?!). Jel sad neki operater treba da gleda u pasulj koja cena je za ministarku niska a koja nije? Ja stvarno ne znam da li se tako radi i u drugim zemljama, ali meni ovo lici na cirkus. Dajte bre licencu i besplatno, samo da ljudi uvedu telefon, rese se dvojnika, da se uspostavi kakva takva konkurencija. U kom smo mi to veku, pa fixni telefon je jedna banalna stvar, ali kod nas brate...

kiti

pre 14 godina

Koja kriza? Pa ministar iz iste stranke svaki dan daje izjave da je ubeđen da je kriza iza nas. Uostalom neka oni raspišu tender i puste one koji su zainteresovani da nas spasu monopola, investiraju, otvore nova radna mesta i ostvare profit.

ŠTA JE TU UOPŠTE SPORNO???

jos neko iz mase

pre 14 godina

ZAHTEVAMO uslugu uopste!! Zivim u Subotici u ulici gde postoje svi uslovi za fiksnu telefoniju ipak dvadesetak porodica ceka vise od 10 godina na telefon. Sramota za Telekom!!! U 21. veku treba pisati molbe, urgencije, intervencije...za fiksni telefon...pa te ladno odbiju sa "tremutno nemamo tehnicke mogucnosti...tii..tii..tii"
Alo bre 21. vek...hocu da im PLACAM uslugu koja ih u sustini nista ne kosta...a oni me odbiju... Ako udje taj drugi orerater vec ima jednog klijenta.

dO

pre 14 godina

@neko iz mase

...Ali ako se raspiše tender za više od 1 ili 2 licence, ili ne daj Bože oslobodi tržište za sve zainteresovane, onda ne može da se uzima % za stranački i lični džep od zainteresovanih!

Micika

pre 14 godina

Ju, pa zar mi, po recima nasih politicara, nismo izasli iz krize...kakva kriza? o cemu je ovde rec ;-0....
Monopol je cudo....
a tom Telekomu, sve je malo.....
dokle vise...dokle....

Lucky

pre 14 godina

@Strucnjak
Bez da sumnjam u tvoju strucnost, ali vidim da se jako pozivas na zakone i regulative. Svi znamo kako i koliko se kod nas postuju zakoni. Jedino ako su na stetu gradjana i u korist monopolista, onda se postuju bez problema i dosledno. Poenta je da se omoguci korist obicnom gradjaninu (telefon, npr), a ko je nadlezan - RATEL ili ministarka, to obicnog coveka uopste ne zanima, niti mora da zna. Uostalom, ministarka, ako se ne slaze sa odlukom RATEL-a da ne izdaju licencu, uvek moze da podnese ostavku.
Usput samo bih podsetio na jos jednu stvar (nevezano za fixnu telefoniju), ministarka je od 2010. najavila PayPal za Srbiju, ako to ne bude 1.januara, zena stvarno treba da podnese ostavku, jer cemu sluzi njeno ministarstvo? Da li ono na bilo koji donosi korist gradjanima?

magarac

pre 14 godina

Kakvi glupavi izgovori!!! Kao da je najbitnija stvar da drzava zaradi novac od tendera!!! Ovo je takvo bacanje peska u oci narodu.
Ne lipsi magarce do zelene trave...

teddy

pre 14 godina

Samo ću nabrojati 9 alternativnih operatera FIKSNE telefonije u Makedoniji: "Cosmofon", "On-Net", "Neotel", "Akton", "Matel MK", "Nexcom MK", "InfelNetplus", "Cabletel" i "Aicall". U Srbiji se vlast nećka da uvede prvog alternativnog, a ako ga i uvede, po najnovijem nacrtu Zakona o elektronskim komunikacijama, trećeg neće biti do 2012. (član 151b), a Makedonci ih imaju 9. To svedoči o tome koliko se političari u Srbiji brinu za dobrobit građana (razdvajanje dvojnika, uvođenje novih linija onima koji su godinama na čekanju, brži Internet), a koliko za svoj džep (ako novi operater ne ponudi dovoljno para za duboke džepove političara, neće moći da dobije dozvolu). Setite se ovoga kada sledeći put budete izašli na izbore.

Čudoljub

pre 14 godina

Polako, "iskopaće i njih Bili". Kad ih pritisne lobi iz EU, ima da progutaju sve što su napričali.

Gospođo ministarka... Deregulacija "Telekoma" je već odlagana i nema ama baš nikakvog opravdanja za dalje kašnjenje zbog panike jednog inertnog državnog mastodonta. Mi kao birači umemo i da vas ne izaberemo, znate li to?

Zabri Nuti

pre 14 godina

Da je Vladi stvarno stalo do situacije u oblasti telekomunikacija u Srbiji (internet pre svega ostalog) prodali bi dve, a ne jednu licencu. Ovako, oni bi da prodaju licencu, ali ne SBB-u jer vec ima svoju infrastrukturu pa nije zainteresovan da placa za zakup Telekomove infrastrukture, nego nekoj stranoj kompaniji koja nema svoju mrezu. Da ih ogule ne samo jednom, nego dva puta. Toliko o zabrinutosti Vlade zbog slabe konkurencije.

Samo, malo teze ce da prodaju tako kako su zamislili iz jednog jednostavnog razloga - zakasnili su kao i u svemu ostalom sto bi moglo biti korisno po gradjane.

Sale

pre 14 godina

Gledam ti ja tako neku epizodu Šerloka Holmsa kad ono njemu u nekoj Škotskoj zabiti krajem 19-og veka zvoni telefon! Da, telefon koji ja (na 30-ak km od centra Bg-a) čekam već 15 godina. Gospođo ministarko ako niste upoznati u Hrvatskoj postoji 26 (slovima: dvadesetšest) opratera fiksne telefonije a u BiH je brojka slična. Vi se jednostavno plašite reda i nemogućnosti da putem monopola državnih preduzeća imate monopol i na zapošljavanje građana (čitaj: zaslužnih partijskih kadrova). Što se tiče razgovora sa inostranstvom, zahvaljujući broadband internet konekciji (za koju su nam takođe pretili da će naglo poskupeti zbog nekih pametnih poreza - verovatno će se i internet uskoro posmatrati kao luksuz) ja razgovaram sa prijateljima u USA i Kanadi za 0 din/min. (slovima: nula dinara po minutu) i to važi za pozive i na fiksni i na mobilni a sa zapadnom Evropom po istoj ceni za fiksni. Samo toliko da gospođa ministarka shvati da ima nas koji znamo šta se sa malo truda može a neće.

B

pre 14 godina

Kao prvo kriza je zavrsena, sto ovi nasi ni slucajno nece priznati jos veoma dugo, jer onda mora da se radi. Pre ce biti da ce drugog operatera odloziti ukidanje mogucnosti tolikog drpanja iz Telekoma za popunjavanje raznih rupa i hranjenje dzabalebarosa, kada deo posla preuzme neko ozbiljan. Ali i nebo smo morali da otvorimo, pa cemo i ovo morati. Gadno nas stisla Evropa, a Rujke nam pirnuse u ladnu corbu koliko da nas podsete da postoje, pa odose da gledaju svoja posla. Ali kad se mora, nije tesko. Najteze je shvatiti da nas niko ne ferma ni za suvu sljivu, zar ne.

Razocharan

pre 14 godina

Kriza uvek može da bude izgovor za produžavanje monopola! Pa zar nije davne 2005. godine ukinut monopol na fiksnu telefoniju? Samo se odlaže, odlaže i odlaže, u infrastrukturu ne ulaže, a ljudi postaju sve nezadovoljniji. Naše cene Interneta i fiksne telefonije su među najvišima u Evropi a kvalitet među najnižima. Dokle više?

D...

pre 14 godina

Zivim u uzem podrucju grada Beograda, a navodno ne postoje uslovi za uvodjenje telefonskog broja,. Bio sam u jednom selu , vise zaseoku u Hrvatskoj, na kraju mesta ADSL od 4 Mbit/s.

Sneza

pre 14 godina

poruka ya @V, bravo za komentar, isti model primenjuju moje drugarice. Odjednom dobise spec. studije u Americi, (One komentarisu da su smuvale stipendije?, pa projekti po stranim USAID...,A JA POSLE OTKRIJEM SVE ONE U DS, G17, A JA NAIVNA.
P.S. LEPSA SAM OD NJIH

Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd

pre 14 godina

Ova izjava ministarke Jasne Matic, ukljucujuci dopunu Nacrta
zakona o elektronskim komunikacijama (verzija od 22.10.2009) sa clanom 151b,
pokazuje da ja ideja o
"slobodnoj", neregulisanoj
telekomunokacionoj i drugoj
trzisnoj privredi tesko odrziva, zbog sklonosti ovog
tipa privrede da dovede do
podela u drustvu i njegovog
propadanja, kao i do drzavnog
intervencionizma.

simeon

pre 14 godina

Primer za internet kako to izgleda u takozeljenoj EU
http://www.top10-broadband.co.uk/packages/
Nije mi jasno kako drzava nema volju da se obracuna sa monopolistima u raznim sferama. Bice da nema volje za to.