Petak, 16.10.2009.

16:41

Montenegro spreman da leti iz Niša

Crnogorska avio kompanija "Montenegro erlajns" je spremna da ponovo uspostavi avionsku vezu između Niša i Ciriha, ali i prema drugim evropskim gradovima.

Izvor: Tanjug

Montenegro spreman da leti iz Niša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Markoles

pre 14 godina

Ne mislim da ce Montenegro Airlines imati nesto povoljne cene iz Nisa.Bojim se da ce Nislijama opet biti jeftinije da dolaze u Beograd nego da lete sa Montenegrom iz Nisa.
Evo primera.Proslog meseca moj kum iz Podgorice i ja bili smo u Rimu.Ja sam leteo iz Beograda do Rima Jatom a on Montenegro Airlinesom iz Podgorice do Rima.Posto je Podgorica na pola puta od Rima od Beograda bilo bi logicno da je cena te karte jeftinija,ali ja sam moju kartu u JAT-u platio 180 eur a moj kum u Podgorici je platio 248 eur.Jos sam ja imao mogucnost da biram dva leto dnevno jer JAT svaki dan leti za Rim.Alitalia takodje ima svaki dan let i jos su u kod serignu sa Jatom.Montenegro je bio em neuporedivo skuplji ,em nije imao svaki dan let kao JAT.
Nadam se da ce u Nish doci prave low cost kompanije i da ce iz Nisa moci da se ide u Cirih za 60 eur a ne da leti propali Montenegro Airlines koji dere gore nego Jat.
Pa evo moj kum je pre neki dan kupio kartu

Leka

pre 14 godina

Boze blagi, ovaj Vladimir kaze: bolje i da propadnemo i ugusimo jedan aerodrom jer Jat nema interesa da leti iz njega....stvarno fenomenalno! Iz BG svi mogu, radi se i prima se plata, a ko ce da da platu ljudima u Nisu? Beograd!? Jat?! Ko?!

LaleS

pre 14 godina

Pa dakle ovaj Petar kao da radi u DirektoJatu: vise se boji propasti YM i niskotarifnih aviokompanija nego li da dozvoli, pa neka probaju ??!

Srbija!

pre 14 godina

Ne znam zasto se toliko bune ovi beogradjani.. pa ljudi jeste li svesni da su se crnogorci odvojili od Srbije upravo zbog bitangi iz Beograda poput vas,kojima apsolutno sve smeta ukoliko se radi van Beograda. Mislim da bi i nislije trebali krenuti slicnim putem, referendum i te stvati, pa se vi lepo beogradizujte do prekosutra.
0va zemlja se ne zove Beograd, ova zemlja se zove Srbija.Pa ako vec necete da nas vozite dragi beogradjani, dopustite drugima da to cine.
Pozdrav

Petar

pre 14 godina

Vladimir je u pravu.CG nije potpisala Open Sky.Samo zemlje potpisnice sporazuma mogu obavljati saobracaj izmedju trecih zemalja.
CG ne moze da dobije dozvolu ni u jednoj zemlji Evrope da leti za trece zemlje jer je ostala jedina zemlja koja ne primenjuje taj sporazum.Iz tog razloga ne bi imala pravo da obavlja saobracaj iz Srbije ka trecim zemljama kao sto nema to pravo ni u Nemackoj,Ceskoj i slicno.
U Srbiji od sledece godine stupa na snagu sporazum ali po pravilu u njemu mogu ucestvovati samo zemlje koje Open Sky primenjuju u svojim zemljama i zato ce i doci veliki broj low cost kompanija i obavljace saobracaj gde god zele.
Toliko hvaljena kompanija Montenegro Airlines je ustavi mnogo veci monopol od JAT-a i zbog zastite te kompanije karta BEG-TGD-BEG spada u najskuplje u Evropi.Naravno to je dogovreno sa JAT-om.Svi letovi iz TGD-a ukoliko nema promocija su preskupi i karte kompanije YM su najskuplje u svetu a Podgorica je najskuplji grad za letenje iz Evrope.Karta iz Podgorice do Ljubljane ( 280-315 eur )kosta skuplje nego karta Beograd-Moskva Jatom ( 23 000-26 000 rsd ).Karta iz Podgorice do Beca ( 306-361 eur a u promociji 268 eur ) kosta koliko i Jatova karta do Tel Aviva ( 32 000 rsd).Cak su i strane kompanije koje lete iz CG primenile isto pravilo pa tako MALEV koji je poznat kao jeftina kompanija najskuplju liniju drzi ka TGD.
Poenta ove price je da se Montenegro AIrlines mnogo vise boji konkurencije i da je svestan da ce propasti za noc ukoliko potpise Open Sky,ali ako vec nece u to drustvo onda im ne treba ni davati letove iz Srbije.
CG je od sledece godine daleko iza Srbije po pitanju vazdusnog saobracaja jer ce ostati jedina zemlja Evrope u koju nece sletati low cost kompanije.
Po ekonomskoj logici ne bi YM-u trebalo dati dozvole za letove iz Srbije jer nisu potpisali taj sporazum.Dozvole se mogu dati apsolutno svim kompanijama is Evrope sem Montenegru jer je jedina zemlja koja nece primenjivati taj sporazum i koja ne dozvoljava konkurenciju na svom trzistu.
Jedino su ekonomski razlozi svih koji se protive dolasku YM-a u Nis.Niko se ne protivi dolasku Niky,Wizz-a i slicno.Onog trenutka kada CG bude prihvatila taj sporazum i kada dozvoli konkurenciju na svojoj teritoriji tada ce Montenegro Airlines biti dobrodosao na teritoriju Srbije.Ovako iz objektivnih razloga postoji revolt pojedinih gradjana jer dozvole YM-u za letove iz Nis-a nisu ekonomska i trzisna ekonomija vec politicka odluka vlasti iz Beograda.Verovatno je u pitanju neka korist od YM-a.
Cene koje upravo vadim na Amadeusu za period 3-10 novmebar let TGD-ZRH je 239-279 eur.Jat BEG-ZRH 19699-22 776 rsd.Po svim racunicama JAT je opet jeftiniji.Istu cenu daje i Swiss.A Niky najvaljuje da ce taj leti biti oko 100 eur.
U svakom slucaju sve je prazna prica.YM je skuplji od JAT-a.Ja radim u prodaji avio karta i retko kada je YM bio jeftiniji od Jata.Da bi Ym opstao na nasem trzistu trebalo bi da shvati da ce cena leta INI-ZRH i BEG-ZRH biti od 50 do150 eur a YM ne moze da leti ispod 200 i da hoce.
Ovaj sporazum je samo prazno slovo na papiru.Saradnja ce trajati do februara a onda ce se avioni YM-a vratiti u TGD jer nece biti u stanju da izdrze konkurenciju low cost kompanija.
Pa da li znate da ce iz Beogradabilo koja kompanija iz Eu moci da leti gde hoce samo nece moci da se izda dozvola za let do CG jer CG direktorat i dalje nece dozvoljavati letove LC kompanija iz CG.Tako da ce zahvaljujuci CG karta i dalje biti 130-180 eur za let BEG-TIV.

nidzo

pre 14 godina

@vladimir - JAT leti iz Tivta i Podgorice za BRDO destinacija, jeste da je sa medjusletanjima u BG-u, ali svejedno.
Ovo shto si ti REKAO da ne bi seo u avion sa CG zastavom je potpuna glupost u 21. veku...u normalnom svetu se uglavnom gleda CENA usluge, pa ako Montenegro Airlines moze da ponudi JEFTINIJU, a za sada i JEDINU varijantu leta za Cirih, savrsheno me ne zanima chija je to firma...

Primer - let prvom klasom od Frankfurta do Sidneja je sa Lufthanzom 12.000 eura, sa Emirates je 6.000, sa Air China je 4.000 a sa Air Uzbekistan je 3.800 eura...pa ti sad mozesh da birash shta hocesh...30 sati je 30 sati u sva chetiri sluchaja, kao shto je i kavijar i shampanjac verovatno od iste ili slichne ketering kompanije...

Ista situacija i sa aerodromom u Nishu i sa letovima odatle. Konstantno NAMERNO GUSHENJE aerodroma od strane BG-a je valjda konachno prekinuto, a to shto je JAT ukinuo sve linije odatle stvarno moze samo zato shto tezi samounishtenju...

Priche "ne sedam u taj i taj avion" su veoma nezrele...

Primer 2 - ja dolazim iz Nemachke uglavnom low cost kompanijama. Do sad sam koristio Germanwings iz Kelna i Shtutgarta i Ryanair iz Frankfurt Hana. Ali, sad se tako zadesilo da je Ryanair ukinuo liniju za Osijek, a cene kod Germanwingsa nisu bash najsretnije za termine koji meni trebaju...Odem lepo na sajt Jat-a, cene zali boze...odem na Lufthansu, i ubodem kartu povratnu za 100 eura sa taksama...a ja sam VEEELIKI promoter low cost firmi:)

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, pa to sto ti ne podnosis Crnu Goru i crnogorce iz ovih ili onih razloga, nije razlog da iz fotelje i vjerovatno na koji minut od Surcina apelujes na ljude da putuju satima da bi dosli do Beograda i odatle putovali, pored svog aerodroma koji bi zvrjio prazan. A ti bi bio ponosan na njih, vjerovatno do prve prilike kad bi cekao mozda red zbog nekog sa tog podrucja, kao sto si vjerovatno ponosan i na sunarodnike sa Kosova bio dok su bili tamo dje su i tebi nijesu smetali.
Ovo je dvadeset prvi vijek i posluje se na trzisnim principima. Nije Crna Gora nacerala Srbiju da potpise open sky sporazum, nego je sama potpisala iz svojih interesa. MNA koristi tu mogucnost i u redovnoj proceduri trazi dozvolu od VASIH vlasti. I ti sad hoces da ubijedis nekog da ne treba da je dobiju i pored interesa svih strana koji se poklapaju, jer im je znak Crne Gore na aviounu a tebe to kao vidim osvjedocenog patriotu nervira puno. Osvijesti se malo, jer je ta prica koju pricas tragicna. Sta mene briga je li na avionu MNA ili Jat. Ako mi Jat bude povoljniji od MNA, ne pada mi na pamet da letim sa ovima samo zato sto su crnogorska kompanija. Da drugacije razmisljam sebe bih smatrao poremecenim.

Иван-Ниш

pre 14 godina

Хронологија догађаја од 2003. године показује следеће: ЈАТ је игнорисао нишки аеродром и упорно тврдио а нема интерес да лети са истог аеродрома. Линију Ниш-Цирих је држао Монтенегро ерлајнз који је тада био домаћи авио превозник и који је, гле чуда, имао интерес да лети из Ниша. Можда је због тога што су користили авионе типа Fokker који је прима нешто мање путника и био редовно попуњен. Од 2006. године ЈАТ је једини домаћи авиопревозник а још под заштитом државе. Изгледа да су признали да постоји овај аеродром у време када због магле није могао да слети (нити полети) иједан авион са БГ аеродрома па је нишки служио као одлична алтернатива. Коначно ћемо дочекаеи да слободно небо заживи код нас и да ЈАТ нико више не мора да моли да почне да ради. Што се тиче националног интереса, свима у Нишу је интерес да аеродром ради а не да га тзв. национални превозник уцењује.
А и три линије за почетак је боље него само једна и то у лошим терминима.

Propustena sansa

pre 14 godina

Neka ostane zabelezeno da je najjeftinija karta (cena/daljina)prodata u Niskoj poslovnici JAT-a za putovanje Nis-Cirih-London-Boston-Cirih-Nis za 390.00EUR!!! Nis-Cirih-London-Los Andjeles-Cirih-Nis 440.00EUR, sa svim taksama. I najjeftinija karta u Srbiji a i sire: Nis-Cirih-London-Sidnej-London-Cirih-Nis 780.00EUR. Sa svim taksama, total. AMIN TO THAT!

Vladimir

pre 14 godina

Crnogorac,
Po meni je protiv nacionlanih interesa Srbije da avion sa CG zastavom i natpisom Montenegro Airlines obavlja saobracaj u Srbiji i to jos ka zemljama EU.Apsolutno mi nije jasno da neko iz Srbije moze seti u avion NIS-CIRIH a da na njemu stoji natipis Montenegro Airlines.A zasto to kazem.Iz razloga sto CG apsolutno nikada ne bi dozvolila da avion sa Srpskom zastavom leti iz CG.Nije u pitanju nikakva moja mrznja vec samo smatram da prema vama treba zauzeti isti odnos kao sto vi imate prema nama.CG ne dozvoljava JAT-u da leti iz CG ka EU jer je strana kompanija i ne zeli da avion sa SRB zastavom leti na linijama ka EU.Prosto vi to branite a ne mi.Kao sto vidis mi cemo to vama dati,ali smatram da je u pitanju greska i da vam to ne treba dozvoliti vec da prema vama samo treba raditi sa reciprocitetom,jer sami ne podrzavate open sky.
Iskreno se nadam da ce do kraja u NIS doci dosta drugih komapnija i da Montenegro nece imati nesto putnika.Mislim da je sramota od Mrkonjica i nase Vlade sto Vam je to uopste dozvolila.Ovo jeste 21. vek ali na zalost CG ne posluje po principima 21. veka i zato prema vama treba imati ovakav odnos.Kada budete podrzali open sky i kada JAT-u budete dozvolili da leti iz CG ,onda i vama treba isto omoguciti.
Nis ima funkionalan aerodrom i trebalio bi dozvoliti svim kompanijama da slecu u NIS i da obavljaju saobracaj ali ne CG jer jer covece vi ne podrzavate open sky program.Iskreno se nadam da ce na INI sletati desetak low cost kompanijama a da ce se vama zabraniti.Ovo je samo znak koliko ustvari vama znaci Srbija.Nije u pitanju vasa briga za Srbe jer se zna da vi nesto ne volite Srbe i da Srbiju samo gledate kako da iskoristite.I ovaj put umesto da pomognete Srbiji ako je u krizi u avio-saobracaju vi gledate samo vasu korist a na stetu Srbije.Jednostavno Crnogorci nisu fer igraci i zato vam treba zabraniti letenje iz Srbije ka Evropi.

Aca

pre 14 godina

CG nije potpisala OPEN SKY i oni jednostavno ne dopustaju drugim kompanijama da obavljaju saobracaj izmedju trecih zemalja.Ne samo JAT nego ni jedna strana avio kompanija ne bi dobila liniju iz TIV i TGD za neki treci aerodrom.
Kada budu potpisali OPEN SKY program i kada budu dali JAT-u da leti iz CG ka EU tada i njima treba dati dozvolu za letove iz Srbije.
Apsolutno je neprihvatljivo da oni koriste resurse Srbije i bogate se na racun Srba a da sami ne dozvoljavaju open sky na svojoj teritoriji.
Nadam se da ce u NIS ubrzo stici masa low cost kompanija da ce jednostavno gradjani Nisa njima leteti a ne Montenegrom.Jednostavno sada je u pitanju samo povlastica koja se daje Crnogorcima da im ne bi kompanija propala i da bi ojadili Srbiju.
Strpite se Nislije i ne sedajte u Montenegro jer zna se da je njima jedino stalo da opeljese Srbiju a ne da vama obezbede redovan saobracaj.Uskoro ce vam doci mnogo low cost kompanija i letite sa njima njima a ne sacrnogorskom kompanijom.

Pero Radulovic

pre 14 godina

Genijalni Vlaisavljevic je u vreme svoje vladavine prepustio vecinu letova Jat prema Tivtu i Podgorici. Ove godine Jat belezi gubitak od 20-tak miliona, a Crnogorci se hvale u novinama da je profit podignut 6 mil zahvaljujuci letovima iz Srbije! Eto gde je trecina gubitka. Vlaisavljevica u apsanu pod hitno. Jat sada prepusta Nis. U koliko ne zele da rade iz Nisa, u redu. Ako Montenegro vidi racunicu isto u redu, Nis ne treba ostaviti bez avioprevozioca ako neko zele da radi. Ali, niko me ne moze uveriti da Jat ne bi profitirao na letovima iz Podgorice i Tivta prema Europi, ali te dozvole Srbija nece dobiti. Nemam nista protiv MN, ali da to nije zbog njihovih kadrova koji sede u Jat i Direktoratu?

Zox

pre 14 godina

Kada kompanija iz druge zemlje (i to ne jedna, vec tri za sada) prepoznaju potencijal jednog aerodroma u Srbiji van Beograda, a mogucnost istog je itekako velika, jer aerodrom Car Konstantin pokriva celu juznu, istocnu, pa cak i zapadnu Srbiju, to samo govori koliko je JAT jedna nesposobna i neozbiljna kompanija i do koje mere je centralizacija zastupljena u Srbiji.

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, shvatas li ti koliko je bolesna i puna mrznje ta prica koju pricas ? Pa je li Montenegro Airlines ili neko iz Crne Gore mozda zabranio Jatu da leti iz Nisa i je li strasno i protiv nacionalnih interesa Srbije mozda da MNA preuzme tu liniju ukoliko Jat ne zeli ? Normalno je covjece da MNA tu trazi svoj interes, kao sto i gradjani sa cijelog tog podrucja imaju svoj interes da imaju avio prevoznika koji ce ih povezati sa odredjenim destinacijama u Evropi. Ili mozda treba da idu svaki put do Beograda pored funckionalnog aerodmora koji imaju. Da ne povjerujes kakvih ljudi i sa kakvim razmisljasnjima u dvadeset prvom vijeku ima.

Milos

pre 14 godina

Da li smo mi potpisali Open Skies? Jesmo. Da li je i Crna Gora? Ako jeste, onda to znaci da MGX, ali i Lufthansa i British i Air France i ko god moze da leti iz Nisa do Ciriha ili na Severni pol ako hoce, i tacka. Ako Crna Gora, medjutim, nije potpisala Open Skies - onda treba sklopiti odgovarajuci bilateralni sporazum koji ce srpskim avioprevoznicima (ne samo Jatu, nego bilo kom prevozniku) dati pravo da leti iz TIV ili TGD ka zemlji koja nije Srbija. Vrlo prosto i vrlo posteno, a nadam se da ce i INI imati koristi od svega toga.

Vladimir

pre 14 godina

Jao kako je ova vest smesna.CG jedino voli Srbiju i konstruktivan je partner kada treba da uzima pare od Srbije.Providno je da sve namerno uradjeno da JAT odustane od letova i da se trziste pokloni Montenegro Airlinesu jer je i sam Montenegro u ogromnim gubicima i jedno ga moze spasiti novac trzista Srbije.
Nije tacno da JAT leti za Evropske destinacije iz CG jer za to nema dozvolu.
A Srbi moji da ste pametni pa da niko ne sedne u avion Montenegro Airlinesa.Neka konacno pukne i taj Montenegro Airlines pa da u Nis dodju prave low cost kompanije i za pristojan novac voze ljude po Evropi a ne Montenegro Airlines.
Nikada CG ne bi dozvolila da neka kompanija iz Srbije radi na trzistu CG kao sto su i pre neki dan zabranilu uvoz zita iz Srbije,prosle godine uvoz vode i tako.
Nije Montenegru Airlines-u stalo do ljudi iz Nisa vec da uzmu novac iz Srbije koji nikada ne bi mogli u svojoj zemlji !!!
Srbijo probudi se i ne sedaj u avione MGX-a jer nikada niko u CG ne bi dozvolio da SRPSKA kompanija leti iz CG za EU!!!!

AcoA

pre 14 godina

I dok se JAT raspada,Montenegro profitira! Uvedite Montenegroairlines kao nacionalnu kompaniju i ukinite JAT! Ocima vas vise ne mogu videti! Bednici!

Vranje-Cirih ? ... a sto ne bi moglo !!

pre 14 godina

Montenegro airlines je tokom jednog perioda leteo cetiri puta nedeljno iz Ciriha za Nis. Avioni su bili natprosecno popunjeni.
Cak su i ljudi koji nikada nisu leteli avionom poceli da koriste ovaj nacin prevoza, jer je cena karata bila razumna a usluga daleko bolja od JATove (dobre vesti brzo putuju). Nakon odvajanja Crne Gore JAT je preuzeo liniju i svojim ekstremnim cenama, neposlovnoscu i besmislenim vremenima poletanja i sletanja uspeo da izgubi poverenje velike vecine putnika kojima je Nis kao odrediste pogodniji od Beograda.
JAT nije umeo da iskoristi potencijal Niskog aerodroma,a imao je sve preduslove za to. Jedino su umeli da sracunaju da nema dovoljno budala spremih da za ekskluzivno ponocno sletanje u Nis plate cenu karte do Amerike.
Da se radi o ozbiljnoj kompaniji neko bi morao da polozi racune, a ovako nam njihovom zaslugom ostaje da se nadamo da ce Montenegro na radost putnika ponovom oziveti ovu liniju.

Srdjan

pre 14 godina

@Ivan. Joj, sta da ti kazem a da budem pristojan? Elem Jatu niko ne brani da leti iz Nisa. On Nece. Nema interes, sta li. I sad treba da areodrom zvrji prazan i Nislije lete iz BG? Da bi imali "najvecek prevoznika na Balkanu". Super plan. Placaj ga svojim dobrovoljinm prilozima an ne svih nas.

Marko

pre 14 godina

Crnogorci su uvek dobrodosli u Nisu, i privatno i poslovno!
Liniju od Nisa do Ciriha je u saradnji sa niskim aerodromom razradio Montenegro Airways, a onda je cerki-kompaniji Montenegro Airways-a 2006. direktorat odbio da izda dozvolu za letove Nis - Cirih, samo da bi monopolisticku firmu JAT zastitio od konkurencije.
Centralna Srbija, Nis, Kragujevac, Kraljevo... ne smeju da budu privatna prcija JAT-a i slicnih monopolisticih firmi, koje su pokazale da nisu sposobne da posluju na otvorenom trzistu i koje od drzave traze i ocekuju protekciju.

Ivan

pre 14 godina

A zasto oni u CG nema ne daju da letimo iz CG ka nekim destinacijama????Zasto ne trazite reciprocitet nego pomazete MGX ???Umesto da mislite kako spasiti JAT,umesto da napravite jaku kompaniju u Srbiji,Vi pomazete MGX.E Srbijo,jadna li si.Sram vas bilo iz ministarstva.Koliko ste para dobili od Mila da ovo uradite.Unistavate JAT zarad MGX-a.Kako vas nije sramota!!!
Pokazite bar neko interesovanje za JAT i napravite najaceg prevoznika na Balkanu umesto sto pomazete MGX.Kako vas Mrkonjicu nije sramota ????

Marko

pre 14 godina

Crnogorci su uvek dobrodosli u Nisu, i privatno i poslovno!
Liniju od Nisa do Ciriha je u saradnji sa niskim aerodromom razradio Montenegro Airways, a onda je cerki-kompaniji Montenegro Airways-a 2006. direktorat odbio da izda dozvolu za letove Nis - Cirih, samo da bi monopolisticku firmu JAT zastitio od konkurencije.
Centralna Srbija, Nis, Kragujevac, Kraljevo... ne smeju da budu privatna prcija JAT-a i slicnih monopolisticih firmi, koje su pokazale da nisu sposobne da posluju na otvorenom trzistu i koje od drzave traze i ocekuju protekciju.

Srdjan

pre 14 godina

@Ivan. Joj, sta da ti kazem a da budem pristojan? Elem Jatu niko ne brani da leti iz Nisa. On Nece. Nema interes, sta li. I sad treba da areodrom zvrji prazan i Nislije lete iz BG? Da bi imali "najvecek prevoznika na Balkanu". Super plan. Placaj ga svojim dobrovoljinm prilozima an ne svih nas.

Vranje-Cirih ? ... a sto ne bi moglo !!

pre 14 godina

Montenegro airlines je tokom jednog perioda leteo cetiri puta nedeljno iz Ciriha za Nis. Avioni su bili natprosecno popunjeni.
Cak su i ljudi koji nikada nisu leteli avionom poceli da koriste ovaj nacin prevoza, jer je cena karata bila razumna a usluga daleko bolja od JATove (dobre vesti brzo putuju). Nakon odvajanja Crne Gore JAT je preuzeo liniju i svojim ekstremnim cenama, neposlovnoscu i besmislenim vremenima poletanja i sletanja uspeo da izgubi poverenje velike vecine putnika kojima je Nis kao odrediste pogodniji od Beograda.
JAT nije umeo da iskoristi potencijal Niskog aerodroma,a imao je sve preduslove za to. Jedino su umeli da sracunaju da nema dovoljno budala spremih da za ekskluzivno ponocno sletanje u Nis plate cenu karte do Amerike.
Da se radi o ozbiljnoj kompaniji neko bi morao da polozi racune, a ovako nam njihovom zaslugom ostaje da se nadamo da ce Montenegro na radost putnika ponovom oziveti ovu liniju.

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, shvatas li ti koliko je bolesna i puna mrznje ta prica koju pricas ? Pa je li Montenegro Airlines ili neko iz Crne Gore mozda zabranio Jatu da leti iz Nisa i je li strasno i protiv nacionalnih interesa Srbije mozda da MNA preuzme tu liniju ukoliko Jat ne zeli ? Normalno je covjece da MNA tu trazi svoj interes, kao sto i gradjani sa cijelog tog podrucja imaju svoj interes da imaju avio prevoznika koji ce ih povezati sa odredjenim destinacijama u Evropi. Ili mozda treba da idu svaki put do Beograda pored funckionalnog aerodmora koji imaju. Da ne povjerujes kakvih ljudi i sa kakvim razmisljasnjima u dvadeset prvom vijeku ima.

Zox

pre 14 godina

Kada kompanija iz druge zemlje (i to ne jedna, vec tri za sada) prepoznaju potencijal jednog aerodroma u Srbiji van Beograda, a mogucnost istog je itekako velika, jer aerodrom Car Konstantin pokriva celu juznu, istocnu, pa cak i zapadnu Srbiju, to samo govori koliko je JAT jedna nesposobna i neozbiljna kompanija i do koje mere je centralizacija zastupljena u Srbiji.

Milos

pre 14 godina

Da li smo mi potpisali Open Skies? Jesmo. Da li je i Crna Gora? Ako jeste, onda to znaci da MGX, ali i Lufthansa i British i Air France i ko god moze da leti iz Nisa do Ciriha ili na Severni pol ako hoce, i tacka. Ako Crna Gora, medjutim, nije potpisala Open Skies - onda treba sklopiti odgovarajuci bilateralni sporazum koji ce srpskim avioprevoznicima (ne samo Jatu, nego bilo kom prevozniku) dati pravo da leti iz TIV ili TGD ka zemlji koja nije Srbija. Vrlo prosto i vrlo posteno, a nadam se da ce i INI imati koristi od svega toga.

Srbija!

pre 14 godina

Ne znam zasto se toliko bune ovi beogradjani.. pa ljudi jeste li svesni da su se crnogorci odvojili od Srbije upravo zbog bitangi iz Beograda poput vas,kojima apsolutno sve smeta ukoliko se radi van Beograda. Mislim da bi i nislije trebali krenuti slicnim putem, referendum i te stvati, pa se vi lepo beogradizujte do prekosutra.
0va zemlja se ne zove Beograd, ova zemlja se zove Srbija.Pa ako vec necete da nas vozite dragi beogradjani, dopustite drugima da to cine.
Pozdrav

nidzo

pre 14 godina

@vladimir - JAT leti iz Tivta i Podgorice za BRDO destinacija, jeste da je sa medjusletanjima u BG-u, ali svejedno.
Ovo shto si ti REKAO da ne bi seo u avion sa CG zastavom je potpuna glupost u 21. veku...u normalnom svetu se uglavnom gleda CENA usluge, pa ako Montenegro Airlines moze da ponudi JEFTINIJU, a za sada i JEDINU varijantu leta za Cirih, savrsheno me ne zanima chija je to firma...

Primer - let prvom klasom od Frankfurta do Sidneja je sa Lufthanzom 12.000 eura, sa Emirates je 6.000, sa Air China je 4.000 a sa Air Uzbekistan je 3.800 eura...pa ti sad mozesh da birash shta hocesh...30 sati je 30 sati u sva chetiri sluchaja, kao shto je i kavijar i shampanjac verovatno od iste ili slichne ketering kompanije...

Ista situacija i sa aerodromom u Nishu i sa letovima odatle. Konstantno NAMERNO GUSHENJE aerodroma od strane BG-a je valjda konachno prekinuto, a to shto je JAT ukinuo sve linije odatle stvarno moze samo zato shto tezi samounishtenju...

Priche "ne sedam u taj i taj avion" su veoma nezrele...

Primer 2 - ja dolazim iz Nemachke uglavnom low cost kompanijama. Do sad sam koristio Germanwings iz Kelna i Shtutgarta i Ryanair iz Frankfurt Hana. Ali, sad se tako zadesilo da je Ryanair ukinuo liniju za Osijek, a cene kod Germanwingsa nisu bash najsretnije za termine koji meni trebaju...Odem lepo na sajt Jat-a, cene zali boze...odem na Lufthansu, i ubodem kartu povratnu za 100 eura sa taksama...a ja sam VEEELIKI promoter low cost firmi:)

Ivan

pre 14 godina

A zasto oni u CG nema ne daju da letimo iz CG ka nekim destinacijama????Zasto ne trazite reciprocitet nego pomazete MGX ???Umesto da mislite kako spasiti JAT,umesto da napravite jaku kompaniju u Srbiji,Vi pomazete MGX.E Srbijo,jadna li si.Sram vas bilo iz ministarstva.Koliko ste para dobili od Mila da ovo uradite.Unistavate JAT zarad MGX-a.Kako vas nije sramota!!!
Pokazite bar neko interesovanje za JAT i napravite najaceg prevoznika na Balkanu umesto sto pomazete MGX.Kako vas Mrkonjicu nije sramota ????

AcoA

pre 14 godina

I dok se JAT raspada,Montenegro profitira! Uvedite Montenegroairlines kao nacionalnu kompaniju i ukinite JAT! Ocima vas vise ne mogu videti! Bednici!

Иван-Ниш

pre 14 godina

Хронологија догађаја од 2003. године показује следеће: ЈАТ је игнорисао нишки аеродром и упорно тврдио а нема интерес да лети са истог аеродрома. Линију Ниш-Цирих је држао Монтенегро ерлајнз који је тада био домаћи авио превозник и који је, гле чуда, имао интерес да лети из Ниша. Можда је због тога што су користили авионе типа Fokker који је прима нешто мање путника и био редовно попуњен. Од 2006. године ЈАТ је једини домаћи авиопревозник а још под заштитом државе. Изгледа да су признали да постоји овај аеродром у време када због магле није могао да слети (нити полети) иједан авион са БГ аеродрома па је нишки служио као одлична алтернатива. Коначно ћемо дочекаеи да слободно небо заживи код нас и да ЈАТ нико више не мора да моли да почне да ради. Што се тиче националног интереса, свима у Нишу је интерес да аеродром ради а не да га тзв. национални превозник уцењује.
А и три линије за почетак је боље него само једна и то у лошим терминима.

Pero Radulovic

pre 14 godina

Genijalni Vlaisavljevic je u vreme svoje vladavine prepustio vecinu letova Jat prema Tivtu i Podgorici. Ove godine Jat belezi gubitak od 20-tak miliona, a Crnogorci se hvale u novinama da je profit podignut 6 mil zahvaljujuci letovima iz Srbije! Eto gde je trecina gubitka. Vlaisavljevica u apsanu pod hitno. Jat sada prepusta Nis. U koliko ne zele da rade iz Nisa, u redu. Ako Montenegro vidi racunicu isto u redu, Nis ne treba ostaviti bez avioprevozioca ako neko zele da radi. Ali, niko me ne moze uveriti da Jat ne bi profitirao na letovima iz Podgorice i Tivta prema Europi, ali te dozvole Srbija nece dobiti. Nemam nista protiv MN, ali da to nije zbog njihovih kadrova koji sede u Jat i Direktoratu?

Vladimir

pre 14 godina

Jao kako je ova vest smesna.CG jedino voli Srbiju i konstruktivan je partner kada treba da uzima pare od Srbije.Providno je da sve namerno uradjeno da JAT odustane od letova i da se trziste pokloni Montenegro Airlinesu jer je i sam Montenegro u ogromnim gubicima i jedno ga moze spasiti novac trzista Srbije.
Nije tacno da JAT leti za Evropske destinacije iz CG jer za to nema dozvolu.
A Srbi moji da ste pametni pa da niko ne sedne u avion Montenegro Airlinesa.Neka konacno pukne i taj Montenegro Airlines pa da u Nis dodju prave low cost kompanije i za pristojan novac voze ljude po Evropi a ne Montenegro Airlines.
Nikada CG ne bi dozvolila da neka kompanija iz Srbije radi na trzistu CG kao sto su i pre neki dan zabranilu uvoz zita iz Srbije,prosle godine uvoz vode i tako.
Nije Montenegru Airlines-u stalo do ljudi iz Nisa vec da uzmu novac iz Srbije koji nikada ne bi mogli u svojoj zemlji !!!
Srbijo probudi se i ne sedaj u avione MGX-a jer nikada niko u CG ne bi dozvolio da SRPSKA kompanija leti iz CG za EU!!!!

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, pa to sto ti ne podnosis Crnu Goru i crnogorce iz ovih ili onih razloga, nije razlog da iz fotelje i vjerovatno na koji minut od Surcina apelujes na ljude da putuju satima da bi dosli do Beograda i odatle putovali, pored svog aerodroma koji bi zvrjio prazan. A ti bi bio ponosan na njih, vjerovatno do prve prilike kad bi cekao mozda red zbog nekog sa tog podrucja, kao sto si vjerovatno ponosan i na sunarodnike sa Kosova bio dok su bili tamo dje su i tebi nijesu smetali.
Ovo je dvadeset prvi vijek i posluje se na trzisnim principima. Nije Crna Gora nacerala Srbiju da potpise open sky sporazum, nego je sama potpisala iz svojih interesa. MNA koristi tu mogucnost i u redovnoj proceduri trazi dozvolu od VASIH vlasti. I ti sad hoces da ubijedis nekog da ne treba da je dobiju i pored interesa svih strana koji se poklapaju, jer im je znak Crne Gore na aviounu a tebe to kao vidim osvjedocenog patriotu nervira puno. Osvijesti se malo, jer je ta prica koju pricas tragicna. Sta mene briga je li na avionu MNA ili Jat. Ako mi Jat bude povoljniji od MNA, ne pada mi na pamet da letim sa ovima samo zato sto su crnogorska kompanija. Da drugacije razmisljam sebe bih smatrao poremecenim.

Vladimir

pre 14 godina

Crnogorac,
Po meni je protiv nacionlanih interesa Srbije da avion sa CG zastavom i natpisom Montenegro Airlines obavlja saobracaj u Srbiji i to jos ka zemljama EU.Apsolutno mi nije jasno da neko iz Srbije moze seti u avion NIS-CIRIH a da na njemu stoji natipis Montenegro Airlines.A zasto to kazem.Iz razloga sto CG apsolutno nikada ne bi dozvolila da avion sa Srpskom zastavom leti iz CG.Nije u pitanju nikakva moja mrznja vec samo smatram da prema vama treba zauzeti isti odnos kao sto vi imate prema nama.CG ne dozvoljava JAT-u da leti iz CG ka EU jer je strana kompanija i ne zeli da avion sa SRB zastavom leti na linijama ka EU.Prosto vi to branite a ne mi.Kao sto vidis mi cemo to vama dati,ali smatram da je u pitanju greska i da vam to ne treba dozvoliti vec da prema vama samo treba raditi sa reciprocitetom,jer sami ne podrzavate open sky.
Iskreno se nadam da ce do kraja u NIS doci dosta drugih komapnija i da Montenegro nece imati nesto putnika.Mislim da je sramota od Mrkonjica i nase Vlade sto Vam je to uopste dozvolila.Ovo jeste 21. vek ali na zalost CG ne posluje po principima 21. veka i zato prema vama treba imati ovakav odnos.Kada budete podrzali open sky i kada JAT-u budete dozvolili da leti iz CG ,onda i vama treba isto omoguciti.
Nis ima funkionalan aerodrom i trebalio bi dozvoliti svim kompanijama da slecu u NIS i da obavljaju saobracaj ali ne CG jer jer covece vi ne podrzavate open sky program.Iskreno se nadam da ce na INI sletati desetak low cost kompanijama a da ce se vama zabraniti.Ovo je samo znak koliko ustvari vama znaci Srbija.Nije u pitanju vasa briga za Srbe jer se zna da vi nesto ne volite Srbe i da Srbiju samo gledate kako da iskoristite.I ovaj put umesto da pomognete Srbiji ako je u krizi u avio-saobracaju vi gledate samo vasu korist a na stetu Srbije.Jednostavno Crnogorci nisu fer igraci i zato vam treba zabraniti letenje iz Srbije ka Evropi.

Petar

pre 14 godina

Vladimir je u pravu.CG nije potpisala Open Sky.Samo zemlje potpisnice sporazuma mogu obavljati saobracaj izmedju trecih zemalja.
CG ne moze da dobije dozvolu ni u jednoj zemlji Evrope da leti za trece zemlje jer je ostala jedina zemlja koja ne primenjuje taj sporazum.Iz tog razloga ne bi imala pravo da obavlja saobracaj iz Srbije ka trecim zemljama kao sto nema to pravo ni u Nemackoj,Ceskoj i slicno.
U Srbiji od sledece godine stupa na snagu sporazum ali po pravilu u njemu mogu ucestvovati samo zemlje koje Open Sky primenjuju u svojim zemljama i zato ce i doci veliki broj low cost kompanija i obavljace saobracaj gde god zele.
Toliko hvaljena kompanija Montenegro Airlines je ustavi mnogo veci monopol od JAT-a i zbog zastite te kompanije karta BEG-TGD-BEG spada u najskuplje u Evropi.Naravno to je dogovreno sa JAT-om.Svi letovi iz TGD-a ukoliko nema promocija su preskupi i karte kompanije YM su najskuplje u svetu a Podgorica je najskuplji grad za letenje iz Evrope.Karta iz Podgorice do Ljubljane ( 280-315 eur )kosta skuplje nego karta Beograd-Moskva Jatom ( 23 000-26 000 rsd ).Karta iz Podgorice do Beca ( 306-361 eur a u promociji 268 eur ) kosta koliko i Jatova karta do Tel Aviva ( 32 000 rsd).Cak su i strane kompanije koje lete iz CG primenile isto pravilo pa tako MALEV koji je poznat kao jeftina kompanija najskuplju liniju drzi ka TGD.
Poenta ove price je da se Montenegro AIrlines mnogo vise boji konkurencije i da je svestan da ce propasti za noc ukoliko potpise Open Sky,ali ako vec nece u to drustvo onda im ne treba ni davati letove iz Srbije.
CG je od sledece godine daleko iza Srbije po pitanju vazdusnog saobracaja jer ce ostati jedina zemlja Evrope u koju nece sletati low cost kompanije.
Po ekonomskoj logici ne bi YM-u trebalo dati dozvole za letove iz Srbije jer nisu potpisali taj sporazum.Dozvole se mogu dati apsolutno svim kompanijama is Evrope sem Montenegru jer je jedina zemlja koja nece primenjivati taj sporazum i koja ne dozvoljava konkurenciju na svom trzistu.
Jedino su ekonomski razlozi svih koji se protive dolasku YM-a u Nis.Niko se ne protivi dolasku Niky,Wizz-a i slicno.Onog trenutka kada CG bude prihvatila taj sporazum i kada dozvoli konkurenciju na svojoj teritoriji tada ce Montenegro Airlines biti dobrodosao na teritoriju Srbije.Ovako iz objektivnih razloga postoji revolt pojedinih gradjana jer dozvole YM-u za letove iz Nis-a nisu ekonomska i trzisna ekonomija vec politicka odluka vlasti iz Beograda.Verovatno je u pitanju neka korist od YM-a.
Cene koje upravo vadim na Amadeusu za period 3-10 novmebar let TGD-ZRH je 239-279 eur.Jat BEG-ZRH 19699-22 776 rsd.Po svim racunicama JAT je opet jeftiniji.Istu cenu daje i Swiss.A Niky najvaljuje da ce taj leti biti oko 100 eur.
U svakom slucaju sve je prazna prica.YM je skuplji od JAT-a.Ja radim u prodaji avio karta i retko kada je YM bio jeftiniji od Jata.Da bi Ym opstao na nasem trzistu trebalo bi da shvati da ce cena leta INI-ZRH i BEG-ZRH biti od 50 do150 eur a YM ne moze da leti ispod 200 i da hoce.
Ovaj sporazum je samo prazno slovo na papiru.Saradnja ce trajati do februara a onda ce se avioni YM-a vratiti u TGD jer nece biti u stanju da izdrze konkurenciju low cost kompanija.
Pa da li znate da ce iz Beogradabilo koja kompanija iz Eu moci da leti gde hoce samo nece moci da se izda dozvola za let do CG jer CG direktorat i dalje nece dozvoljavati letove LC kompanija iz CG.Tako da ce zahvaljujuci CG karta i dalje biti 130-180 eur za let BEG-TIV.

Leka

pre 14 godina

Boze blagi, ovaj Vladimir kaze: bolje i da propadnemo i ugusimo jedan aerodrom jer Jat nema interesa da leti iz njega....stvarno fenomenalno! Iz BG svi mogu, radi se i prima se plata, a ko ce da da platu ljudima u Nisu? Beograd!? Jat?! Ko?!

Propustena sansa

pre 14 godina

Neka ostane zabelezeno da je najjeftinija karta (cena/daljina)prodata u Niskoj poslovnici JAT-a za putovanje Nis-Cirih-London-Boston-Cirih-Nis za 390.00EUR!!! Nis-Cirih-London-Los Andjeles-Cirih-Nis 440.00EUR, sa svim taksama. I najjeftinija karta u Srbiji a i sire: Nis-Cirih-London-Sidnej-London-Cirih-Nis 780.00EUR. Sa svim taksama, total. AMIN TO THAT!

LaleS

pre 14 godina

Pa dakle ovaj Petar kao da radi u DirektoJatu: vise se boji propasti YM i niskotarifnih aviokompanija nego li da dozvoli, pa neka probaju ??!

Aca

pre 14 godina

CG nije potpisala OPEN SKY i oni jednostavno ne dopustaju drugim kompanijama da obavljaju saobracaj izmedju trecih zemalja.Ne samo JAT nego ni jedna strana avio kompanija ne bi dobila liniju iz TIV i TGD za neki treci aerodrom.
Kada budu potpisali OPEN SKY program i kada budu dali JAT-u da leti iz CG ka EU tada i njima treba dati dozvolu za letove iz Srbije.
Apsolutno je neprihvatljivo da oni koriste resurse Srbije i bogate se na racun Srba a da sami ne dozvoljavaju open sky na svojoj teritoriji.
Nadam se da ce u NIS ubrzo stici masa low cost kompanija da ce jednostavno gradjani Nisa njima leteti a ne Montenegrom.Jednostavno sada je u pitanju samo povlastica koja se daje Crnogorcima da im ne bi kompanija propala i da bi ojadili Srbiju.
Strpite se Nislije i ne sedajte u Montenegro jer zna se da je njima jedino stalo da opeljese Srbiju a ne da vama obezbede redovan saobracaj.Uskoro ce vam doci mnogo low cost kompanija i letite sa njima njima a ne sacrnogorskom kompanijom.

Markoles

pre 14 godina

Ne mislim da ce Montenegro Airlines imati nesto povoljne cene iz Nisa.Bojim se da ce Nislijama opet biti jeftinije da dolaze u Beograd nego da lete sa Montenegrom iz Nisa.
Evo primera.Proslog meseca moj kum iz Podgorice i ja bili smo u Rimu.Ja sam leteo iz Beograda do Rima Jatom a on Montenegro Airlinesom iz Podgorice do Rima.Posto je Podgorica na pola puta od Rima od Beograda bilo bi logicno da je cena te karte jeftinija,ali ja sam moju kartu u JAT-u platio 180 eur a moj kum u Podgorici je platio 248 eur.Jos sam ja imao mogucnost da biram dva leto dnevno jer JAT svaki dan leti za Rim.Alitalia takodje ima svaki dan let i jos su u kod serignu sa Jatom.Montenegro je bio em neuporedivo skuplji ,em nije imao svaki dan let kao JAT.
Nadam se da ce u Nish doci prave low cost kompanije i da ce iz Nisa moci da se ide u Cirih za 60 eur a ne da leti propali Montenegro Airlines koji dere gore nego Jat.
Pa evo moj kum je pre neki dan kupio kartu

Ivan

pre 14 godina

A zasto oni u CG nema ne daju da letimo iz CG ka nekim destinacijama????Zasto ne trazite reciprocitet nego pomazete MGX ???Umesto da mislite kako spasiti JAT,umesto da napravite jaku kompaniju u Srbiji,Vi pomazete MGX.E Srbijo,jadna li si.Sram vas bilo iz ministarstva.Koliko ste para dobili od Mila da ovo uradite.Unistavate JAT zarad MGX-a.Kako vas nije sramota!!!
Pokazite bar neko interesovanje za JAT i napravite najaceg prevoznika na Balkanu umesto sto pomazete MGX.Kako vas Mrkonjicu nije sramota ????

Vladimir

pre 14 godina

Jao kako je ova vest smesna.CG jedino voli Srbiju i konstruktivan je partner kada treba da uzima pare od Srbije.Providno je da sve namerno uradjeno da JAT odustane od letova i da se trziste pokloni Montenegro Airlinesu jer je i sam Montenegro u ogromnim gubicima i jedno ga moze spasiti novac trzista Srbije.
Nije tacno da JAT leti za Evropske destinacije iz CG jer za to nema dozvolu.
A Srbi moji da ste pametni pa da niko ne sedne u avion Montenegro Airlinesa.Neka konacno pukne i taj Montenegro Airlines pa da u Nis dodju prave low cost kompanije i za pristojan novac voze ljude po Evropi a ne Montenegro Airlines.
Nikada CG ne bi dozvolila da neka kompanija iz Srbije radi na trzistu CG kao sto su i pre neki dan zabranilu uvoz zita iz Srbije,prosle godine uvoz vode i tako.
Nije Montenegru Airlines-u stalo do ljudi iz Nisa vec da uzmu novac iz Srbije koji nikada ne bi mogli u svojoj zemlji !!!
Srbijo probudi se i ne sedaj u avione MGX-a jer nikada niko u CG ne bi dozvolio da SRPSKA kompanija leti iz CG za EU!!!!

Vladimir

pre 14 godina

Crnogorac,
Po meni je protiv nacionlanih interesa Srbije da avion sa CG zastavom i natpisom Montenegro Airlines obavlja saobracaj u Srbiji i to jos ka zemljama EU.Apsolutno mi nije jasno da neko iz Srbije moze seti u avion NIS-CIRIH a da na njemu stoji natipis Montenegro Airlines.A zasto to kazem.Iz razloga sto CG apsolutno nikada ne bi dozvolila da avion sa Srpskom zastavom leti iz CG.Nije u pitanju nikakva moja mrznja vec samo smatram da prema vama treba zauzeti isti odnos kao sto vi imate prema nama.CG ne dozvoljava JAT-u da leti iz CG ka EU jer je strana kompanija i ne zeli da avion sa SRB zastavom leti na linijama ka EU.Prosto vi to branite a ne mi.Kao sto vidis mi cemo to vama dati,ali smatram da je u pitanju greska i da vam to ne treba dozvoliti vec da prema vama samo treba raditi sa reciprocitetom,jer sami ne podrzavate open sky.
Iskreno se nadam da ce do kraja u NIS doci dosta drugih komapnija i da Montenegro nece imati nesto putnika.Mislim da je sramota od Mrkonjica i nase Vlade sto Vam je to uopste dozvolila.Ovo jeste 21. vek ali na zalost CG ne posluje po principima 21. veka i zato prema vama treba imati ovakav odnos.Kada budete podrzali open sky i kada JAT-u budete dozvolili da leti iz CG ,onda i vama treba isto omoguciti.
Nis ima funkionalan aerodrom i trebalio bi dozvoliti svim kompanijama da slecu u NIS i da obavljaju saobracaj ali ne CG jer jer covece vi ne podrzavate open sky program.Iskreno se nadam da ce na INI sletati desetak low cost kompanijama a da ce se vama zabraniti.Ovo je samo znak koliko ustvari vama znaci Srbija.Nije u pitanju vasa briga za Srbe jer se zna da vi nesto ne volite Srbe i da Srbiju samo gledate kako da iskoristite.I ovaj put umesto da pomognete Srbiji ako je u krizi u avio-saobracaju vi gledate samo vasu korist a na stetu Srbije.Jednostavno Crnogorci nisu fer igraci i zato vam treba zabraniti letenje iz Srbije ka Evropi.

Aca

pre 14 godina

CG nije potpisala OPEN SKY i oni jednostavno ne dopustaju drugim kompanijama da obavljaju saobracaj izmedju trecih zemalja.Ne samo JAT nego ni jedna strana avio kompanija ne bi dobila liniju iz TIV i TGD za neki treci aerodrom.
Kada budu potpisali OPEN SKY program i kada budu dali JAT-u da leti iz CG ka EU tada i njima treba dati dozvolu za letove iz Srbije.
Apsolutno je neprihvatljivo da oni koriste resurse Srbije i bogate se na racun Srba a da sami ne dozvoljavaju open sky na svojoj teritoriji.
Nadam se da ce u NIS ubrzo stici masa low cost kompanija da ce jednostavno gradjani Nisa njima leteti a ne Montenegrom.Jednostavno sada je u pitanju samo povlastica koja se daje Crnogorcima da im ne bi kompanija propala i da bi ojadili Srbiju.
Strpite se Nislije i ne sedajte u Montenegro jer zna se da je njima jedino stalo da opeljese Srbiju a ne da vama obezbede redovan saobracaj.Uskoro ce vam doci mnogo low cost kompanija i letite sa njima njima a ne sacrnogorskom kompanijom.

Petar

pre 14 godina

Vladimir je u pravu.CG nije potpisala Open Sky.Samo zemlje potpisnice sporazuma mogu obavljati saobracaj izmedju trecih zemalja.
CG ne moze da dobije dozvolu ni u jednoj zemlji Evrope da leti za trece zemlje jer je ostala jedina zemlja koja ne primenjuje taj sporazum.Iz tog razloga ne bi imala pravo da obavlja saobracaj iz Srbije ka trecim zemljama kao sto nema to pravo ni u Nemackoj,Ceskoj i slicno.
U Srbiji od sledece godine stupa na snagu sporazum ali po pravilu u njemu mogu ucestvovati samo zemlje koje Open Sky primenjuju u svojim zemljama i zato ce i doci veliki broj low cost kompanija i obavljace saobracaj gde god zele.
Toliko hvaljena kompanija Montenegro Airlines je ustavi mnogo veci monopol od JAT-a i zbog zastite te kompanije karta BEG-TGD-BEG spada u najskuplje u Evropi.Naravno to je dogovreno sa JAT-om.Svi letovi iz TGD-a ukoliko nema promocija su preskupi i karte kompanije YM su najskuplje u svetu a Podgorica je najskuplji grad za letenje iz Evrope.Karta iz Podgorice do Ljubljane ( 280-315 eur )kosta skuplje nego karta Beograd-Moskva Jatom ( 23 000-26 000 rsd ).Karta iz Podgorice do Beca ( 306-361 eur a u promociji 268 eur ) kosta koliko i Jatova karta do Tel Aviva ( 32 000 rsd).Cak su i strane kompanije koje lete iz CG primenile isto pravilo pa tako MALEV koji je poznat kao jeftina kompanija najskuplju liniju drzi ka TGD.
Poenta ove price je da se Montenegro AIrlines mnogo vise boji konkurencije i da je svestan da ce propasti za noc ukoliko potpise Open Sky,ali ako vec nece u to drustvo onda im ne treba ni davati letove iz Srbije.
CG je od sledece godine daleko iza Srbije po pitanju vazdusnog saobracaja jer ce ostati jedina zemlja Evrope u koju nece sletati low cost kompanije.
Po ekonomskoj logici ne bi YM-u trebalo dati dozvole za letove iz Srbije jer nisu potpisali taj sporazum.Dozvole se mogu dati apsolutno svim kompanijama is Evrope sem Montenegru jer je jedina zemlja koja nece primenjivati taj sporazum i koja ne dozvoljava konkurenciju na svom trzistu.
Jedino su ekonomski razlozi svih koji se protive dolasku YM-a u Nis.Niko se ne protivi dolasku Niky,Wizz-a i slicno.Onog trenutka kada CG bude prihvatila taj sporazum i kada dozvoli konkurenciju na svojoj teritoriji tada ce Montenegro Airlines biti dobrodosao na teritoriju Srbije.Ovako iz objektivnih razloga postoji revolt pojedinih gradjana jer dozvole YM-u za letove iz Nis-a nisu ekonomska i trzisna ekonomija vec politicka odluka vlasti iz Beograda.Verovatno je u pitanju neka korist od YM-a.
Cene koje upravo vadim na Amadeusu za period 3-10 novmebar let TGD-ZRH je 239-279 eur.Jat BEG-ZRH 19699-22 776 rsd.Po svim racunicama JAT je opet jeftiniji.Istu cenu daje i Swiss.A Niky najvaljuje da ce taj leti biti oko 100 eur.
U svakom slucaju sve je prazna prica.YM je skuplji od JAT-a.Ja radim u prodaji avio karta i retko kada je YM bio jeftiniji od Jata.Da bi Ym opstao na nasem trzistu trebalo bi da shvati da ce cena leta INI-ZRH i BEG-ZRH biti od 50 do150 eur a YM ne moze da leti ispod 200 i da hoce.
Ovaj sporazum je samo prazno slovo na papiru.Saradnja ce trajati do februara a onda ce se avioni YM-a vratiti u TGD jer nece biti u stanju da izdrze konkurenciju low cost kompanija.
Pa da li znate da ce iz Beogradabilo koja kompanija iz Eu moci da leti gde hoce samo nece moci da se izda dozvola za let do CG jer CG direktorat i dalje nece dozvoljavati letove LC kompanija iz CG.Tako da ce zahvaljujuci CG karta i dalje biti 130-180 eur za let BEG-TIV.

AcoA

pre 14 godina

I dok se JAT raspada,Montenegro profitira! Uvedite Montenegroairlines kao nacionalnu kompaniju i ukinite JAT! Ocima vas vise ne mogu videti! Bednici!

Pero Radulovic

pre 14 godina

Genijalni Vlaisavljevic je u vreme svoje vladavine prepustio vecinu letova Jat prema Tivtu i Podgorici. Ove godine Jat belezi gubitak od 20-tak miliona, a Crnogorci se hvale u novinama da je profit podignut 6 mil zahvaljujuci letovima iz Srbije! Eto gde je trecina gubitka. Vlaisavljevica u apsanu pod hitno. Jat sada prepusta Nis. U koliko ne zele da rade iz Nisa, u redu. Ako Montenegro vidi racunicu isto u redu, Nis ne treba ostaviti bez avioprevozioca ako neko zele da radi. Ali, niko me ne moze uveriti da Jat ne bi profitirao na letovima iz Podgorice i Tivta prema Europi, ali te dozvole Srbija nece dobiti. Nemam nista protiv MN, ali da to nije zbog njihovih kadrova koji sede u Jat i Direktoratu?

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, shvatas li ti koliko je bolesna i puna mrznje ta prica koju pricas ? Pa je li Montenegro Airlines ili neko iz Crne Gore mozda zabranio Jatu da leti iz Nisa i je li strasno i protiv nacionalnih interesa Srbije mozda da MNA preuzme tu liniju ukoliko Jat ne zeli ? Normalno je covjece da MNA tu trazi svoj interes, kao sto i gradjani sa cijelog tog podrucja imaju svoj interes da imaju avio prevoznika koji ce ih povezati sa odredjenim destinacijama u Evropi. Ili mozda treba da idu svaki put do Beograda pored funckionalnog aerodmora koji imaju. Da ne povjerujes kakvih ljudi i sa kakvim razmisljasnjima u dvadeset prvom vijeku ima.

Marko

pre 14 godina

Crnogorci su uvek dobrodosli u Nisu, i privatno i poslovno!
Liniju od Nisa do Ciriha je u saradnji sa niskim aerodromom razradio Montenegro Airways, a onda je cerki-kompaniji Montenegro Airways-a 2006. direktorat odbio da izda dozvolu za letove Nis - Cirih, samo da bi monopolisticku firmu JAT zastitio od konkurencije.
Centralna Srbija, Nis, Kragujevac, Kraljevo... ne smeju da budu privatna prcija JAT-a i slicnih monopolisticih firmi, koje su pokazale da nisu sposobne da posluju na otvorenom trzistu i koje od drzave traze i ocekuju protekciju.

Milos

pre 14 godina

Da li smo mi potpisali Open Skies? Jesmo. Da li je i Crna Gora? Ako jeste, onda to znaci da MGX, ali i Lufthansa i British i Air France i ko god moze da leti iz Nisa do Ciriha ili na Severni pol ako hoce, i tacka. Ako Crna Gora, medjutim, nije potpisala Open Skies - onda treba sklopiti odgovarajuci bilateralni sporazum koji ce srpskim avioprevoznicima (ne samo Jatu, nego bilo kom prevozniku) dati pravo da leti iz TIV ili TGD ka zemlji koja nije Srbija. Vrlo prosto i vrlo posteno, a nadam se da ce i INI imati koristi od svega toga.

Markoles

pre 14 godina

Ne mislim da ce Montenegro Airlines imati nesto povoljne cene iz Nisa.Bojim se da ce Nislijama opet biti jeftinije da dolaze u Beograd nego da lete sa Montenegrom iz Nisa.
Evo primera.Proslog meseca moj kum iz Podgorice i ja bili smo u Rimu.Ja sam leteo iz Beograda do Rima Jatom a on Montenegro Airlinesom iz Podgorice do Rima.Posto je Podgorica na pola puta od Rima od Beograda bilo bi logicno da je cena te karte jeftinija,ali ja sam moju kartu u JAT-u platio 180 eur a moj kum u Podgorici je platio 248 eur.Jos sam ja imao mogucnost da biram dva leto dnevno jer JAT svaki dan leti za Rim.Alitalia takodje ima svaki dan let i jos su u kod serignu sa Jatom.Montenegro je bio em neuporedivo skuplji ,em nije imao svaki dan let kao JAT.
Nadam se da ce u Nish doci prave low cost kompanije i da ce iz Nisa moci da se ide u Cirih za 60 eur a ne da leti propali Montenegro Airlines koji dere gore nego Jat.
Pa evo moj kum je pre neki dan kupio kartu

Vranje-Cirih ? ... a sto ne bi moglo !!

pre 14 godina

Montenegro airlines je tokom jednog perioda leteo cetiri puta nedeljno iz Ciriha za Nis. Avioni su bili natprosecno popunjeni.
Cak su i ljudi koji nikada nisu leteli avionom poceli da koriste ovaj nacin prevoza, jer je cena karata bila razumna a usluga daleko bolja od JATove (dobre vesti brzo putuju). Nakon odvajanja Crne Gore JAT je preuzeo liniju i svojim ekstremnim cenama, neposlovnoscu i besmislenim vremenima poletanja i sletanja uspeo da izgubi poverenje velike vecine putnika kojima je Nis kao odrediste pogodniji od Beograda.
JAT nije umeo da iskoristi potencijal Niskog aerodroma,a imao je sve preduslove za to. Jedino su umeli da sracunaju da nema dovoljno budala spremih da za ekskluzivno ponocno sletanje u Nis plate cenu karte do Amerike.
Da se radi o ozbiljnoj kompaniji neko bi morao da polozi racune, a ovako nam njihovom zaslugom ostaje da se nadamo da ce Montenegro na radost putnika ponovom oziveti ovu liniju.

Srdjan

pre 14 godina

@Ivan. Joj, sta da ti kazem a da budem pristojan? Elem Jatu niko ne brani da leti iz Nisa. On Nece. Nema interes, sta li. I sad treba da areodrom zvrji prazan i Nislije lete iz BG? Da bi imali "najvecek prevoznika na Balkanu". Super plan. Placaj ga svojim dobrovoljinm prilozima an ne svih nas.

Propustena sansa

pre 14 godina

Neka ostane zabelezeno da je najjeftinija karta (cena/daljina)prodata u Niskoj poslovnici JAT-a za putovanje Nis-Cirih-London-Boston-Cirih-Nis za 390.00EUR!!! Nis-Cirih-London-Los Andjeles-Cirih-Nis 440.00EUR, sa svim taksama. I najjeftinija karta u Srbiji a i sire: Nis-Cirih-London-Sidnej-London-Cirih-Nis 780.00EUR. Sa svim taksama, total. AMIN TO THAT!

CRNOGORAC

pre 14 godina

@Vladimir, pa to sto ti ne podnosis Crnu Goru i crnogorce iz ovih ili onih razloga, nije razlog da iz fotelje i vjerovatno na koji minut od Surcina apelujes na ljude da putuju satima da bi dosli do Beograda i odatle putovali, pored svog aerodroma koji bi zvrjio prazan. A ti bi bio ponosan na njih, vjerovatno do prve prilike kad bi cekao mozda red zbog nekog sa tog podrucja, kao sto si vjerovatno ponosan i na sunarodnike sa Kosova bio dok su bili tamo dje su i tebi nijesu smetali.
Ovo je dvadeset prvi vijek i posluje se na trzisnim principima. Nije Crna Gora nacerala Srbiju da potpise open sky sporazum, nego je sama potpisala iz svojih interesa. MNA koristi tu mogucnost i u redovnoj proceduri trazi dozvolu od VASIH vlasti. I ti sad hoces da ubijedis nekog da ne treba da je dobiju i pored interesa svih strana koji se poklapaju, jer im je znak Crne Gore na aviounu a tebe to kao vidim osvjedocenog patriotu nervira puno. Osvijesti se malo, jer je ta prica koju pricas tragicna. Sta mene briga je li na avionu MNA ili Jat. Ako mi Jat bude povoljniji od MNA, ne pada mi na pamet da letim sa ovima samo zato sto su crnogorska kompanija. Da drugacije razmisljam sebe bih smatrao poremecenim.

Zox

pre 14 godina

Kada kompanija iz druge zemlje (i to ne jedna, vec tri za sada) prepoznaju potencijal jednog aerodroma u Srbiji van Beograda, a mogucnost istog je itekako velika, jer aerodrom Car Konstantin pokriva celu juznu, istocnu, pa cak i zapadnu Srbiju, to samo govori koliko je JAT jedna nesposobna i neozbiljna kompanija i do koje mere je centralizacija zastupljena u Srbiji.

nidzo

pre 14 godina

@vladimir - JAT leti iz Tivta i Podgorice za BRDO destinacija, jeste da je sa medjusletanjima u BG-u, ali svejedno.
Ovo shto si ti REKAO da ne bi seo u avion sa CG zastavom je potpuna glupost u 21. veku...u normalnom svetu se uglavnom gleda CENA usluge, pa ako Montenegro Airlines moze da ponudi JEFTINIJU, a za sada i JEDINU varijantu leta za Cirih, savrsheno me ne zanima chija je to firma...

Primer - let prvom klasom od Frankfurta do Sidneja je sa Lufthanzom 12.000 eura, sa Emirates je 6.000, sa Air China je 4.000 a sa Air Uzbekistan je 3.800 eura...pa ti sad mozesh da birash shta hocesh...30 sati je 30 sati u sva chetiri sluchaja, kao shto je i kavijar i shampanjac verovatno od iste ili slichne ketering kompanije...

Ista situacija i sa aerodromom u Nishu i sa letovima odatle. Konstantno NAMERNO GUSHENJE aerodroma od strane BG-a je valjda konachno prekinuto, a to shto je JAT ukinuo sve linije odatle stvarno moze samo zato shto tezi samounishtenju...

Priche "ne sedam u taj i taj avion" su veoma nezrele...

Primer 2 - ja dolazim iz Nemachke uglavnom low cost kompanijama. Do sad sam koristio Germanwings iz Kelna i Shtutgarta i Ryanair iz Frankfurt Hana. Ali, sad se tako zadesilo da je Ryanair ukinuo liniju za Osijek, a cene kod Germanwingsa nisu bash najsretnije za termine koji meni trebaju...Odem lepo na sajt Jat-a, cene zali boze...odem na Lufthansu, i ubodem kartu povratnu za 100 eura sa taksama...a ja sam VEEELIKI promoter low cost firmi:)

Иван-Ниш

pre 14 godina

Хронологија догађаја од 2003. године показује следеће: ЈАТ је игнорисао нишки аеродром и упорно тврдио а нема интерес да лети са истог аеродрома. Линију Ниш-Цирих је држао Монтенегро ерлајнз који је тада био домаћи авио превозник и који је, гле чуда, имао интерес да лети из Ниша. Можда је због тога што су користили авионе типа Fokker који је прима нешто мање путника и био редовно попуњен. Од 2006. године ЈАТ је једини домаћи авиопревозник а још под заштитом државе. Изгледа да су признали да постоји овај аеродром у време када због магле није могао да слети (нити полети) иједан авион са БГ аеродрома па је нишки служио као одлична алтернатива. Коначно ћемо дочекаеи да слободно небо заживи код нас и да ЈАТ нико више не мора да моли да почне да ради. Што се тиче националног интереса, свима у Нишу је интерес да аеродром ради а не да га тзв. национални превозник уцењује.
А и три линије за почетак је боље него само једна и то у лошим терминима.

Srbija!

pre 14 godina

Ne znam zasto se toliko bune ovi beogradjani.. pa ljudi jeste li svesni da su se crnogorci odvojili od Srbije upravo zbog bitangi iz Beograda poput vas,kojima apsolutno sve smeta ukoliko se radi van Beograda. Mislim da bi i nislije trebali krenuti slicnim putem, referendum i te stvati, pa se vi lepo beogradizujte do prekosutra.
0va zemlja se ne zove Beograd, ova zemlja se zove Srbija.Pa ako vec necete da nas vozite dragi beogradjani, dopustite drugima da to cine.
Pozdrav

LaleS

pre 14 godina

Pa dakle ovaj Petar kao da radi u DirektoJatu: vise se boji propasti YM i niskotarifnih aviokompanija nego li da dozvoli, pa neka probaju ??!

Leka

pre 14 godina

Boze blagi, ovaj Vladimir kaze: bolje i da propadnemo i ugusimo jedan aerodrom jer Jat nema interesa da leti iz njega....stvarno fenomenalno! Iz BG svi mogu, radi se i prima se plata, a ko ce da da platu ljudima u Nisu? Beograd!? Jat?! Ko?!