Nedelja, 27.09.2009.

11:22

Analiza modela denacionalizacije

Način obeštećenja građana čija je imovina u Srbiji nacionalizovana biće predložen do sredine novembra, najavljuju iz Ministarstva finansija.

Izvor: Beta

Analiza modela denacionalizacije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

!?

pre 14 godina

SAMO NATURALNO! Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komenrtar!

dragoslav

pre 14 godina

moralna i pravna je obaveza da se maksimalno postuje imovina. takodje tamo gde je nasilnim putem prekinut pravni kontititet, mora najzad da se uspostavi vladavina prava. treba voditi da racuna da se ne ugroze prava kako drzave, tako i gradjanja, i ujedno stvaranje novih nepravdi. samom restitucijom otete imovine drzava ce prihodovati putem poreza na imovinu, a gradjani ce domacinski privredjivati. jednostavno receno - bogati gradjani, bogata drzava!

Grozni

pre 14 godina

Samo probajte sa obveznicama, ima da vas (državu) ojadim u Strazburu! Potomci 6. Ličke se šire u mojoj dedovini, a isti i odlučuju kako će mi dedovinu vratiti.

bezimena

pre 14 godina

Ko će da vrati imovinu koju su Karadjordjevići pre II Sv.rata oduzeli mojoj porodici!? Uzeli su DUPLO više od Tita.

Nemojmo biti naivni, svaka vlast, posebno posle ratova, uzima, milom ili silom. Pitanje je samo kako će i KOME, da se rasporedi uzeto. Zar je privatizacija tj. preprodaja nečega što je već iskorišćeno i donelo dobit više puta a "oteto" pa još mora i da se vrati, nameštanje javnih nabavki itd. koju današnja vlast sprovodi nešto drugo!?

Razlika izmedju nacionalizacije u socijalističkom društvu kakvo smo mi imali, i kapitalističkom koje smo takodje imali i ponovo imamo, u najsirovijem obliku ali na daleko sofisiticiraniji način, je ogromna. U prvom slučaju se uzimalo bogatim pojedincima da bi imali SVI, u drugom se uzimalo, i uzima, svima da bi imali POJEDINCI!

matori

pre 14 godina

"...slično kao što je urađeno sa isplatom stare devizne štednje za koju se iz budžeta godišnje izdvaja od 250 do 300 miliona evra."
SRAMOTA!!!
I u jednom i u drugom slucaju se radi o PLJACKI koju je sprovela drzava. A vracanje otetog se odugovlaci do besvesti (u nadi da ce prirodno nestati svi koji polazu neko pravo na tu imovinu ili devizna sredstva).
Pored price o nekim silnim milijardama deviznih rezervi, drzava i dalje "ima obraza" da staru deviznu stednju vraca "na kasikicu". Umesto da se sve vrati JEDNOKRATNO! Onako kako je pocinjena i kradja.
Osim toga, iznos deviza koji se vraca u jednoj godini, poznat je u cent, i netacna je ofrlje konstatovana cifra "od 250 do 300 miliona evra".
O drzavnim obveznicama, koje bi bile instrument namirenja za otetu imovinu, ne vredi ni trositi reci...

Nenad

pre 14 godina

Naše društvo nije zrelo da se suoči sa svim posledicama komunističke vladavine, kao i utvrdjivanja objektivne istorijske istine o mnogim dogadjajima i ljudima.To bar ništa ne košta, ali mi to ne činimo. Pa kako onda očekivati da će to isto društvo uspeti da sprovede pravedno obeštećenje vlasnicima nacionalizovane imovine. Pa nama i danas po neki koji treba da se stide onoga što su činili drže lekcije o tome da se istorija ne sme prekrajati.A otimačina tudje imovine u ime nekih viših ciljeva je deo te istorije. Zato sam skeptik da će od ovoga uopšte nešto biti. A možda bi jedno od rešenja bilo i ekspropijacija bogataša koji su bogastvo stekli preko noći. Zašto da ne, njih ima mnogo manje nego onih kojima je svojevremeno nacionalizovana imovina, a njihovo je bogatstvo toliko veliko da bi se obezbedila značajna sredstva za obeštećenje bivših vlasnika.

Laki

pre 14 godina

Bilo je i kod predratnih bogatasa "Karica", "Miskovica", udovica od "Legija" (nesto mi nije normalno da neko u ono doba ima 3 fabrike i 6 zgrada sa 20 30 stanova - oduzeto mu kad je imao 40)... kako je zamisljeno odvajanje legalnih predratnih bogatasa od kojih je oduzeta imovina, od onih sto su bili lopine, kriminalci... - lopina & kriminalaca je uvek bilo???

Alex

pre 14 godina

Odlicna ideja! Kljucno je da vrednost oduzete imovina koja se vraca obveznicama bude realno procenjena i da kasnije bude revalorizovana na godisnjem nivou tako da vrednost obveznica prati inflaciju. Ako te dve stvari budu zadovoljene sve obveznice (sadasnje i one koje dolaze na naplatu u buducnosti) ce dobiti realnu trzisnu vrednost (engl. 'futures' sa kojima se naveliko trguje na belosvetskim berzama), formirace se trziste istih i pravda ce biti konacno zadovoljena. Ako pocetna cena ne bude realna ili ako se dozvoli da inflacija pojede vrednost obveznica, sve je uzalud, drzava Srbija ce biti tuzena Strazburu od mnogih i kao takva nece moci u Evropsku Uniju, bas kao i Rumunija svojevremeno... Sve je u stvari vrlo jednostavno ako drzava odluci da ne igra raznorazne igre... Zivela denacionalizacija i restitucija!

dragan

pre 14 godina

to što su neki (simboličan broj) dobili kredite pa ih nisu vratili toliko je jadno u poredjenju šta su izgubili. svakao neće dobiti nikakvu kamatu za ono što im je drugi koristio imovinu 65 godina... prema tome, priča o kreditima je besmislena!

Kapitalista

pre 14 godina

Moj deda je radio i gradio, zaradio a sad njegovo tudji unucici uzivaju, komunisticka ceda...Nama rekli - ne lipsite magaradi do zelene trave...

doren

pre 14 godina

Ko su ti koji nam vracaju ono sto nam je uzeto? Najcesce potomci onih koji su uzimali, onih iz kruga dvojke koji su privilegovano ziveli od 45-e na ovamo i njihovi potomci koji su naucili lekciju svojih roditelja da se najbolje zivi u, i uz vlast. Oni koji prihvataju svaku ideologiju u ime jedine svoje a to je odbraniti nepravedno stecene privilegije komunistickih predaka i preneti ih na svoje potomstvo. Oni nam dele "Pravdu"!!?? I danas je Beograd pun generala sa 200.000 din penzije cina stecenog sa dva svedoka(lazna}, ali karjere napravljene na sistemaskom unistavanju izmisljenih domacih neprijatelja, a u sustini samo ljudi druge politicke orjentacije. Kada ce privilegovani pocinioci otimacine odgovarati? Ko ce zrtvama i njihovim potomcima nadoknaditi poluvekovno stradanje i protracene zivote? Potomci onih koji su nepravdu osmislili i sproveli!!?? Tesko. Njihova svest o nepravdi je takva da ni do ovakvog sramnog obestecenja nebi ni doslo da Evropa nevrsi pritisak na njih, oni svest o nepravdi nemaju ako iz nje izvlace licnu korist, gde prestaje licno a pocinje opste tu njihov mozak prestaje da radi.

Uvek ZA

pre 14 godina

Ako kupite ukradeni automobil policija ce da vam ga osuzme za cas i da ga vrati vlasniku.
Ali ako kupite ukradenu nekretninu (zamljiste, zgradu hotel ili sl.) ostacete vlasnik. a narod ce da isplati vlasnika. Do god su Super Hik i njegova klika na vlasti tako ce da bude ....
Najstrasnije od svega je sto je ovaj priprosti narod tako zaplasen da ce i na sledecim izborima da glasa za iste...

persida

pre 14 godina

Divno, pomrli su mi deda i baba, otac i majka imaju 8o, godina ! Celog zivota se bave poljoprivredom, ali nisu zasluzili penziju. Majka oda sa polomljenim kukom, jer je dijabeticar ima anginu pektoris, zakrcenje dela srcane aorte, a ne moze da dobije uputnicu za operaciju van Panceva. Zdravstveno su uplacivali redovno. Osoblje iz pancevacke bolnice je trazilo saglasnost vojih ortopeda koje je i dobila, za operaciju u Beogradu. Zatim su trazili isto to iz Vrsca. Dobila je takodje. Medjutim u komisiji se nalazi covek (lekar) iz Kovina, koji je sve to lepo ignorisao, tako da ona se on sada vuce po kuci kako zna i ume. Poenta je u tome da su imali to sto su im oteli nije morala moliti za operaciju, imala bi novac da je plati. Citavog zivota gledaju kako drugi ore njihovu umovinu i bogati se na njoj cekaju da im se konacno vrati zemlja i sada ...2o11...

Marko

pre 14 godina

A kad ce predratni vlasnici vratiti kredite koji su njihovi dedovi uzimali kod banaka kako bi izgradili sve ono sto danas njihovi unuci potrazuju? Posle rata sve hipoteke su brisane, jer je kapitalisticki bankarski sistem dignut u vazduh. To sto danas banke koje bi potrazivale dugove ne postoje, ne znaci da podignute zgrade i fabrike slede nalsednicima predratnih "vlasnika". sta ne platis nije tvoje.

Goran

pre 14 godina

Konacno je jasna situacija u vezi sa denacionalizacijom. Primenice se najgori moguci model u vidu obestecenja, koja ce iznositi po 2-3 hiljade Evra bez obzira na velicinu imovine. Stvarno genijalno i svi su srecni osim onih kojima je oteto i njihovih naslednika. Novobogatasi i drzava su kupili i prodali tudje i sada uzivaju u plodovima titove revolucije, a bivsi vlasnici zive u bedi. Genijalci iz DS-a i njihov satelit Dinkic sve su do detalja osmislili. Sram da ih bude!!!!!

branko

pre 14 godina

Model denacionalizacije je jasan, treba da se prolongira donošenje zakona sve dok vlasnici i njihovi naslednici ne poumiru, tako da država na kraju neće nikom ništa dugovati.

Goran

pre 14 godina

Konacno je jasna situacija u vezi sa denacionalizacijom. Primenice se najgori moguci model u vidu obestecenja, koja ce iznositi po 2-3 hiljade Evra bez obzira na velicinu imovine. Stvarno genijalno i svi su srecni osim onih kojima je oteto i njihovih naslednika. Novobogatasi i drzava su kupili i prodali tudje i sada uzivaju u plodovima titove revolucije, a bivsi vlasnici zive u bedi. Genijalci iz DS-a i njihov satelit Dinkic sve su do detalja osmislili. Sram da ih bude!!!!!

persida

pre 14 godina

Divno, pomrli su mi deda i baba, otac i majka imaju 8o, godina ! Celog zivota se bave poljoprivredom, ali nisu zasluzili penziju. Majka oda sa polomljenim kukom, jer je dijabeticar ima anginu pektoris, zakrcenje dela srcane aorte, a ne moze da dobije uputnicu za operaciju van Panceva. Zdravstveno su uplacivali redovno. Osoblje iz pancevacke bolnice je trazilo saglasnost vojih ortopeda koje je i dobila, za operaciju u Beogradu. Zatim su trazili isto to iz Vrsca. Dobila je takodje. Medjutim u komisiji se nalazi covek (lekar) iz Kovina, koji je sve to lepo ignorisao, tako da ona se on sada vuce po kuci kako zna i ume. Poenta je u tome da su imali to sto su im oteli nije morala moliti za operaciju, imala bi novac da je plati. Citavog zivota gledaju kako drugi ore njihovu umovinu i bogati se na njoj cekaju da im se konacno vrati zemlja i sada ...2o11...

branko

pre 14 godina

Model denacionalizacije je jasan, treba da se prolongira donošenje zakona sve dok vlasnici i njihovi naslednici ne poumiru, tako da država na kraju neće nikom ništa dugovati.

Uvek ZA

pre 14 godina

Ako kupite ukradeni automobil policija ce da vam ga osuzme za cas i da ga vrati vlasniku.
Ali ako kupite ukradenu nekretninu (zamljiste, zgradu hotel ili sl.) ostacete vlasnik. a narod ce da isplati vlasnika. Do god su Super Hik i njegova klika na vlasti tako ce da bude ....
Najstrasnije od svega je sto je ovaj priprosti narod tako zaplasen da ce i na sledecim izborima da glasa za iste...

doren

pre 14 godina

Ko su ti koji nam vracaju ono sto nam je uzeto? Najcesce potomci onih koji su uzimali, onih iz kruga dvojke koji su privilegovano ziveli od 45-e na ovamo i njihovi potomci koji su naucili lekciju svojih roditelja da se najbolje zivi u, i uz vlast. Oni koji prihvataju svaku ideologiju u ime jedine svoje a to je odbraniti nepravedno stecene privilegije komunistickih predaka i preneti ih na svoje potomstvo. Oni nam dele "Pravdu"!!?? I danas je Beograd pun generala sa 200.000 din penzije cina stecenog sa dva svedoka(lazna}, ali karjere napravljene na sistemaskom unistavanju izmisljenih domacih neprijatelja, a u sustini samo ljudi druge politicke orjentacije. Kada ce privilegovani pocinioci otimacine odgovarati? Ko ce zrtvama i njihovim potomcima nadoknaditi poluvekovno stradanje i protracene zivote? Potomci onih koji su nepravdu osmislili i sproveli!!?? Tesko. Njihova svest o nepravdi je takva da ni do ovakvog sramnog obestecenja nebi ni doslo da Evropa nevrsi pritisak na njih, oni svest o nepravdi nemaju ako iz nje izvlace licnu korist, gde prestaje licno a pocinje opste tu njihov mozak prestaje da radi.

Kapitalista

pre 14 godina

Moj deda je radio i gradio, zaradio a sad njegovo tudji unucici uzivaju, komunisticka ceda...Nama rekli - ne lipsite magaradi do zelene trave...

Marko

pre 14 godina

A kad ce predratni vlasnici vratiti kredite koji su njihovi dedovi uzimali kod banaka kako bi izgradili sve ono sto danas njihovi unuci potrazuju? Posle rata sve hipoteke su brisane, jer je kapitalisticki bankarski sistem dignut u vazduh. To sto danas banke koje bi potrazivale dugove ne postoje, ne znaci da podignute zgrade i fabrike slede nalsednicima predratnih "vlasnika". sta ne platis nije tvoje.

dragan

pre 14 godina

to što su neki (simboličan broj) dobili kredite pa ih nisu vratili toliko je jadno u poredjenju šta su izgubili. svakao neće dobiti nikakvu kamatu za ono što im je drugi koristio imovinu 65 godina... prema tome, priča o kreditima je besmislena!

Nenad

pre 14 godina

Naše društvo nije zrelo da se suoči sa svim posledicama komunističke vladavine, kao i utvrdjivanja objektivne istorijske istine o mnogim dogadjajima i ljudima.To bar ništa ne košta, ali mi to ne činimo. Pa kako onda očekivati da će to isto društvo uspeti da sprovede pravedno obeštećenje vlasnicima nacionalizovane imovine. Pa nama i danas po neki koji treba da se stide onoga što su činili drže lekcije o tome da se istorija ne sme prekrajati.A otimačina tudje imovine u ime nekih viših ciljeva je deo te istorije. Zato sam skeptik da će od ovoga uopšte nešto biti. A možda bi jedno od rešenja bilo i ekspropijacija bogataša koji su bogastvo stekli preko noći. Zašto da ne, njih ima mnogo manje nego onih kojima je svojevremeno nacionalizovana imovina, a njihovo je bogatstvo toliko veliko da bi se obezbedila značajna sredstva za obeštećenje bivših vlasnika.

Alex

pre 14 godina

Odlicna ideja! Kljucno je da vrednost oduzete imovina koja se vraca obveznicama bude realno procenjena i da kasnije bude revalorizovana na godisnjem nivou tako da vrednost obveznica prati inflaciju. Ako te dve stvari budu zadovoljene sve obveznice (sadasnje i one koje dolaze na naplatu u buducnosti) ce dobiti realnu trzisnu vrednost (engl. 'futures' sa kojima se naveliko trguje na belosvetskim berzama), formirace se trziste istih i pravda ce biti konacno zadovoljena. Ako pocetna cena ne bude realna ili ako se dozvoli da inflacija pojede vrednost obveznica, sve je uzalud, drzava Srbija ce biti tuzena Strazburu od mnogih i kao takva nece moci u Evropsku Uniju, bas kao i Rumunija svojevremeno... Sve je u stvari vrlo jednostavno ako drzava odluci da ne igra raznorazne igre... Zivela denacionalizacija i restitucija!

bezimena

pre 14 godina

Ko će da vrati imovinu koju su Karadjordjevići pre II Sv.rata oduzeli mojoj porodici!? Uzeli su DUPLO više od Tita.

Nemojmo biti naivni, svaka vlast, posebno posle ratova, uzima, milom ili silom. Pitanje je samo kako će i KOME, da se rasporedi uzeto. Zar je privatizacija tj. preprodaja nečega što je već iskorišćeno i donelo dobit više puta a "oteto" pa još mora i da se vrati, nameštanje javnih nabavki itd. koju današnja vlast sprovodi nešto drugo!?

Razlika izmedju nacionalizacije u socijalističkom društvu kakvo smo mi imali, i kapitalističkom koje smo takodje imali i ponovo imamo, u najsirovijem obliku ali na daleko sofisiticiraniji način, je ogromna. U prvom slučaju se uzimalo bogatim pojedincima da bi imali SVI, u drugom se uzimalo, i uzima, svima da bi imali POJEDINCI!

matori

pre 14 godina

"...slično kao što je urađeno sa isplatom stare devizne štednje za koju se iz budžeta godišnje izdvaja od 250 do 300 miliona evra."
SRAMOTA!!!
I u jednom i u drugom slucaju se radi o PLJACKI koju je sprovela drzava. A vracanje otetog se odugovlaci do besvesti (u nadi da ce prirodno nestati svi koji polazu neko pravo na tu imovinu ili devizna sredstva).
Pored price o nekim silnim milijardama deviznih rezervi, drzava i dalje "ima obraza" da staru deviznu stednju vraca "na kasikicu". Umesto da se sve vrati JEDNOKRATNO! Onako kako je pocinjena i kradja.
Osim toga, iznos deviza koji se vraca u jednoj godini, poznat je u cent, i netacna je ofrlje konstatovana cifra "od 250 do 300 miliona evra".
O drzavnim obveznicama, koje bi bile instrument namirenja za otetu imovinu, ne vredi ni trositi reci...

Grozni

pre 14 godina

Samo probajte sa obveznicama, ima da vas (državu) ojadim u Strazburu! Potomci 6. Ličke se šire u mojoj dedovini, a isti i odlučuju kako će mi dedovinu vratiti.

dragoslav

pre 14 godina

moralna i pravna je obaveza da se maksimalno postuje imovina. takodje tamo gde je nasilnim putem prekinut pravni kontititet, mora najzad da se uspostavi vladavina prava. treba voditi da racuna da se ne ugroze prava kako drzave, tako i gradjanja, i ujedno stvaranje novih nepravdi. samom restitucijom otete imovine drzava ce prihodovati putem poreza na imovinu, a gradjani ce domacinski privredjivati. jednostavno receno - bogati gradjani, bogata drzava!

!?

pre 14 godina

SAMO NATURALNO! Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komenrtar!

Laki

pre 14 godina

Bilo je i kod predratnih bogatasa "Karica", "Miskovica", udovica od "Legija" (nesto mi nije normalno da neko u ono doba ima 3 fabrike i 6 zgrada sa 20 30 stanova - oduzeto mu kad je imao 40)... kako je zamisljeno odvajanje legalnih predratnih bogatasa od kojih je oduzeta imovina, od onih sto su bili lopine, kriminalci... - lopina & kriminalaca je uvek bilo???

Marko

pre 14 godina

A kad ce predratni vlasnici vratiti kredite koji su njihovi dedovi uzimali kod banaka kako bi izgradili sve ono sto danas njihovi unuci potrazuju? Posle rata sve hipoteke su brisane, jer je kapitalisticki bankarski sistem dignut u vazduh. To sto danas banke koje bi potrazivale dugove ne postoje, ne znaci da podignute zgrade i fabrike slede nalsednicima predratnih "vlasnika". sta ne platis nije tvoje.

Laki

pre 14 godina

Bilo je i kod predratnih bogatasa "Karica", "Miskovica", udovica od "Legija" (nesto mi nije normalno da neko u ono doba ima 3 fabrike i 6 zgrada sa 20 30 stanova - oduzeto mu kad je imao 40)... kako je zamisljeno odvajanje legalnih predratnih bogatasa od kojih je oduzeta imovina, od onih sto su bili lopine, kriminalci... - lopina & kriminalaca je uvek bilo???

Goran

pre 14 godina

Konacno je jasna situacija u vezi sa denacionalizacijom. Primenice se najgori moguci model u vidu obestecenja, koja ce iznositi po 2-3 hiljade Evra bez obzira na velicinu imovine. Stvarno genijalno i svi su srecni osim onih kojima je oteto i njihovih naslednika. Novobogatasi i drzava su kupili i prodali tudje i sada uzivaju u plodovima titove revolucije, a bivsi vlasnici zive u bedi. Genijalci iz DS-a i njihov satelit Dinkic sve su do detalja osmislili. Sram da ih bude!!!!!

Uvek ZA

pre 14 godina

Ako kupite ukradeni automobil policija ce da vam ga osuzme za cas i da ga vrati vlasniku.
Ali ako kupite ukradenu nekretninu (zamljiste, zgradu hotel ili sl.) ostacete vlasnik. a narod ce da isplati vlasnika. Do god su Super Hik i njegova klika na vlasti tako ce da bude ....
Najstrasnije od svega je sto je ovaj priprosti narod tako zaplasen da ce i na sledecim izborima da glasa za iste...

Alex

pre 14 godina

Odlicna ideja! Kljucno je da vrednost oduzete imovina koja se vraca obveznicama bude realno procenjena i da kasnije bude revalorizovana na godisnjem nivou tako da vrednost obveznica prati inflaciju. Ako te dve stvari budu zadovoljene sve obveznice (sadasnje i one koje dolaze na naplatu u buducnosti) ce dobiti realnu trzisnu vrednost (engl. 'futures' sa kojima se naveliko trguje na belosvetskim berzama), formirace se trziste istih i pravda ce biti konacno zadovoljena. Ako pocetna cena ne bude realna ili ako se dozvoli da inflacija pojede vrednost obveznica, sve je uzalud, drzava Srbija ce biti tuzena Strazburu od mnogih i kao takva nece moci u Evropsku Uniju, bas kao i Rumunija svojevremeno... Sve je u stvari vrlo jednostavno ako drzava odluci da ne igra raznorazne igre... Zivela denacionalizacija i restitucija!

bezimena

pre 14 godina

Ko će da vrati imovinu koju su Karadjordjevići pre II Sv.rata oduzeli mojoj porodici!? Uzeli su DUPLO više od Tita.

Nemojmo biti naivni, svaka vlast, posebno posle ratova, uzima, milom ili silom. Pitanje je samo kako će i KOME, da se rasporedi uzeto. Zar je privatizacija tj. preprodaja nečega što je već iskorišćeno i donelo dobit više puta a "oteto" pa još mora i da se vrati, nameštanje javnih nabavki itd. koju današnja vlast sprovodi nešto drugo!?

Razlika izmedju nacionalizacije u socijalističkom društvu kakvo smo mi imali, i kapitalističkom koje smo takodje imali i ponovo imamo, u najsirovijem obliku ali na daleko sofisiticiraniji način, je ogromna. U prvom slučaju se uzimalo bogatim pojedincima da bi imali SVI, u drugom se uzimalo, i uzima, svima da bi imali POJEDINCI!

persida

pre 14 godina

Divno, pomrli su mi deda i baba, otac i majka imaju 8o, godina ! Celog zivota se bave poljoprivredom, ali nisu zasluzili penziju. Majka oda sa polomljenim kukom, jer je dijabeticar ima anginu pektoris, zakrcenje dela srcane aorte, a ne moze da dobije uputnicu za operaciju van Panceva. Zdravstveno su uplacivali redovno. Osoblje iz pancevacke bolnice je trazilo saglasnost vojih ortopeda koje je i dobila, za operaciju u Beogradu. Zatim su trazili isto to iz Vrsca. Dobila je takodje. Medjutim u komisiji se nalazi covek (lekar) iz Kovina, koji je sve to lepo ignorisao, tako da ona se on sada vuce po kuci kako zna i ume. Poenta je u tome da su imali to sto su im oteli nije morala moliti za operaciju, imala bi novac da je plati. Citavog zivota gledaju kako drugi ore njihovu umovinu i bogati se na njoj cekaju da im se konacno vrati zemlja i sada ...2o11...

Kapitalista

pre 14 godina

Moj deda je radio i gradio, zaradio a sad njegovo tudji unucici uzivaju, komunisticka ceda...Nama rekli - ne lipsite magaradi do zelene trave...

branko

pre 14 godina

Model denacionalizacije je jasan, treba da se prolongira donošenje zakona sve dok vlasnici i njihovi naslednici ne poumiru, tako da država na kraju neće nikom ništa dugovati.

doren

pre 14 godina

Ko su ti koji nam vracaju ono sto nam je uzeto? Najcesce potomci onih koji su uzimali, onih iz kruga dvojke koji su privilegovano ziveli od 45-e na ovamo i njihovi potomci koji su naucili lekciju svojih roditelja da se najbolje zivi u, i uz vlast. Oni koji prihvataju svaku ideologiju u ime jedine svoje a to je odbraniti nepravedno stecene privilegije komunistickih predaka i preneti ih na svoje potomstvo. Oni nam dele "Pravdu"!!?? I danas je Beograd pun generala sa 200.000 din penzije cina stecenog sa dva svedoka(lazna}, ali karjere napravljene na sistemaskom unistavanju izmisljenih domacih neprijatelja, a u sustini samo ljudi druge politicke orjentacije. Kada ce privilegovani pocinioci otimacine odgovarati? Ko ce zrtvama i njihovim potomcima nadoknaditi poluvekovno stradanje i protracene zivote? Potomci onih koji su nepravdu osmislili i sproveli!!?? Tesko. Njihova svest o nepravdi je takva da ni do ovakvog sramnog obestecenja nebi ni doslo da Evropa nevrsi pritisak na njih, oni svest o nepravdi nemaju ako iz nje izvlace licnu korist, gde prestaje licno a pocinje opste tu njihov mozak prestaje da radi.

dragan

pre 14 godina

to što su neki (simboličan broj) dobili kredite pa ih nisu vratili toliko je jadno u poredjenju šta su izgubili. svakao neće dobiti nikakvu kamatu za ono što im je drugi koristio imovinu 65 godina... prema tome, priča o kreditima je besmislena!

matori

pre 14 godina

"...slično kao što je urađeno sa isplatom stare devizne štednje za koju se iz budžeta godišnje izdvaja od 250 do 300 miliona evra."
SRAMOTA!!!
I u jednom i u drugom slucaju se radi o PLJACKI koju je sprovela drzava. A vracanje otetog se odugovlaci do besvesti (u nadi da ce prirodno nestati svi koji polazu neko pravo na tu imovinu ili devizna sredstva).
Pored price o nekim silnim milijardama deviznih rezervi, drzava i dalje "ima obraza" da staru deviznu stednju vraca "na kasikicu". Umesto da se sve vrati JEDNOKRATNO! Onako kako je pocinjena i kradja.
Osim toga, iznos deviza koji se vraca u jednoj godini, poznat je u cent, i netacna je ofrlje konstatovana cifra "od 250 do 300 miliona evra".
O drzavnim obveznicama, koje bi bile instrument namirenja za otetu imovinu, ne vredi ni trositi reci...

Grozni

pre 14 godina

Samo probajte sa obveznicama, ima da vas (državu) ojadim u Strazburu! Potomci 6. Ličke se šire u mojoj dedovini, a isti i odlučuju kako će mi dedovinu vratiti.

Nenad

pre 14 godina

Naše društvo nije zrelo da se suoči sa svim posledicama komunističke vladavine, kao i utvrdjivanja objektivne istorijske istine o mnogim dogadjajima i ljudima.To bar ništa ne košta, ali mi to ne činimo. Pa kako onda očekivati da će to isto društvo uspeti da sprovede pravedno obeštećenje vlasnicima nacionalizovane imovine. Pa nama i danas po neki koji treba da se stide onoga što su činili drže lekcije o tome da se istorija ne sme prekrajati.A otimačina tudje imovine u ime nekih viših ciljeva je deo te istorije. Zato sam skeptik da će od ovoga uopšte nešto biti. A možda bi jedno od rešenja bilo i ekspropijacija bogataša koji su bogastvo stekli preko noći. Zašto da ne, njih ima mnogo manje nego onih kojima je svojevremeno nacionalizovana imovina, a njihovo je bogatstvo toliko veliko da bi se obezbedila značajna sredstva za obeštećenje bivših vlasnika.

dragoslav

pre 14 godina

moralna i pravna je obaveza da se maksimalno postuje imovina. takodje tamo gde je nasilnim putem prekinut pravni kontititet, mora najzad da se uspostavi vladavina prava. treba voditi da racuna da se ne ugroze prava kako drzave, tako i gradjanja, i ujedno stvaranje novih nepravdi. samom restitucijom otete imovine drzava ce prihodovati putem poreza na imovinu, a gradjani ce domacinski privredjivati. jednostavno receno - bogati gradjani, bogata drzava!

!?

pre 14 godina

SAMO NATURALNO! Svaki dan prolazim pored lokala koji treba da nam se vrati, a koji sada izdaje opstina, zar je potreban dalji komenrtar!