Petak, 25.09.2009.

00:20

Oružje u stanu aktiviste "1389"

Policija je pronašla nelegalno oružje u stanu aktiviste pokreta "1389", saopštio je MUP. Republički tužilac podneo je zahtev za zabranu "Obraza" i "1389".

Izvor: B92

Oružje u stanu aktiviste "1389" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 14 godina

Vidim neki su protiv zabrane.A sta smo dobili od toga sto nisu zabranjeni do sada? Vandalizam po ulicama, evo sad covek prebijen na smrt, stalne pretnje nasiljem... I nema sta da predju u ilegalu, ionako ovo sto rade je sve ilegalno. Iza tih grupacija krije se i sverc droge i oruzja i ko zna sta sve jos. Ne budimo kukavice, suocimo se sa stvarnoscu. Oni MORAJU biti zabranjeni. Sto se duze ceka, posledice ce biti sve gore, a otreznjenje sve bolnije. I da pokusaju ilegalu, drzava ce se lakse obracunati sa njima nego ovako dok su pod okriljem zakona pa cak i pojedinih politickih stranaka.

Balansero

pre 14 godina

Pa kako drugacije da se covek zastiti od homoseksualaca, lezbejki, stranih turista i drugih osvedocenih zaverenika protiv srpskog naroda?
Ne brinu mene ovi i ovakvi likovi. Sitna riba koju je lako pohvatati.
Sta cemo sa politickim, idejnim i "duhovnim" mentorima?
Bice kao i sa ubistvom premijera. Pohvatani izvrsioci i organizatori a politicku pozadinu zavere niko ni da pomene.

BoljaSrbija

pre 14 godina

Pa da, (drži se recepta),. na jednoj ruci brojanica a u drugoj praćke i pištolj. Šta ćemo sada sa onom ko se mača lati!!,...(No nemojmo ovde o egzegezi navedene kategorije, jer bi moglo da poprimi sasvim neočekivane tokove). Mislim da bi te raznorazne labilne, devijantne, pseudoreligiozne fanatike, patosocijalne ignorante, nesvesne sopstvenih mrakova, nagomilanih agresija, prelesti i samoubilačkih poriva, osim zabrana grupa iz kojih deluju, a koje u osnovi daju legitimitet njihovom kritičnom (border line) ponašanju u društvu, trebalo slati i na prava medicinska veštačenja. Još bi samo falilo da izgovori kako mu je savest čista i da popadamo svi u nesvest,... Koji horror,... Srbija-kako to nasilno zvuči,...

sanja

pre 14 godina

Potpuno podrzavam da ako je kod nekoga pronadjeno nelegalno drzano oruzje isti bude uhapsen a potom kaznjen za to delo, i takodje podrzavam da odredjene pojedince treba spreciti u vrsenju nasilja nad drugima, ali se bojim da ovoga puta drzava odnosno konkretno vlada RS cuva sebe jer se boji masovnih nemira koji se najavljuju vec mesecima a u pitanju su socijalni nemiri koji su mozda i podrzani od strane navedenih organizacija. Nemam poverenja u ovu vladu i smatram da sve sto rade rade da bi zastitili sebe i svoje fotelje, a sto je najzalije glasala sam za njih ali kako neko rece poslednji put.

bogdan

pre 14 godina

Niko da se seti da ih kazni i optuzi i za zvrljanje fasada i unistavanje privatne imovine... mislim da je to veci prekrsaj nego nemanje licne karte zasta pojedine terete... Kod nas se tako olako prelazi preko grafita i unistavanja ovog tipa... zakon - uredba o grafitima dajte u ovom paketu, ovo je odvratno na sta lici grad!!!

Turska je primer kako ne treba...

pre 14 godina

Zabrana bilo koje organizacije nije dobro reshenje. Ovim chinom se njeni clanovi guraju u podzemlje i shodno tome ce isti postati josh radikalniji. Drugim rechima, kada neki od ovih pokreta bude hteo da se oglasi, u buducnosti ce to chiniti teroristichkim aktom.
Treba saslushati te ljude, otkrivanje razloga njihovog nedolichnog ponashanja je upola reshenje za problem. Organizujte rasprave izmedju predstavnika suprostavljenih grupa, politichara, psihologa, doktora, sudija i koga sve ne. Neka podele medjusobno i hiljadu shamara, samo da niko ne strada.
Hvala

Boris

pre 14 godina

Sta je neobicno da jedan "ekstremista" drzi oruzje kad se pojedini verski poglavari vozikaju u luksuznim automobilima sa sve pistoljima i obezbedjenjem.

Olga

pre 14 godina

Bila bih jako smirena i zadovoljna da se ovim huliganima stane na put, i treba de se ukidaju njihova delovanja, ali u biti sebe se bojim da drzava trenutno bori sa repom zmije, a da je glava negde drugde... mozda ima i vise zmija, sve mi mirise na to.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Gluposti, ako zabranjujete onda zabranite SVE takve organizacije, ostace Dveri, Nacionlni stroj, Nasi itd i svi ce se prebaciti u neku od ovih, hapsenje i najmanje 5 godina zatvora!

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

A sta je policija mislila da ce da nadje kod tog coveka, sabrana dela Miroslava Krleze, ili najlepse decije pesme Jovana Jovanovica Zmaja, tuga i rasulo su se nadvili nad Srbijom, aveti devedesetih se opet bude. On nije pribavio to oruzje da bi se igrao, oruzje je namenjeno da ubije nekoga, a taj neko moze biti bilo ko, ja, vi, oni, komsije, braca, sestre, uzas i sramota. Odmah zabraniti teroristicke organizacije. Nazivaju se "obraz", pa jel' tako deluju, sakupljajuci oruzje. Gadno je u Srbiji. Pozdrav sa onu stranu Dunava iz Panceva.

krvimozak

pre 14 godina

Zabrana? Glupost! Drzava mora da hapsi sve kriminalce i divljake bez obzira kojoj grupaciji pripadaju. I, sto je jos vaznije, da ih baci u buvaru na minimum 10 godina. Navedeni algoritam se primeni N puta, gde je N dovoljno veliko, tj. dok se usijane glave ne ohlade. Jednostavno i efikasno, jedino sto morate da imate "petlju" da algoritam beskompromisno primenjujete. Ende!

Mile

pre 14 godina

Sve aktiviste ovih organizacija treba pohapsiti i na drustveno korisni rad poslati.Da ciste grad od grafita, postera...
Da ciste parkove i haustore koji su zapusteni i mnogo drugih slicnih aktivnosti. Toliko ih ima da bi njihovo angazovanje dovelo do toga da nas grad blista od cistoce.

Gjergj

pre 14 godina

Srbi i nacizam...da nije smesno bilo bi zalosno...ja ne znam kako te mangupe do sada niko nije naucio nista o Hitleru i onome sto je planirao da napravi sa Srbima, da ih niko nije naucio o Jasenovcu, o Gradisci Staroj, isto tako i zlocini SS Skanderbeg odreda...Ja kao Siptar imam vise razloga da simpatisem Hitlera i naciste zbog toga sto su hteli da stvore Veliku Albaniju ali u mojoj kuci ta imena su zabranjena, i ne mogu da verujem da u Srbiji nakon svega i njene istorije koju je nacisam kostao vise stotina hiljada nevinih ljudi, zar ne znaju da su Srbi uz Jevreje bili jedni od najvecih stradalnika u nacistickim logorima? Koliko to treba da bude iskompleksiran i jadan Srbin, ne mogu da verujem iako nisam Srbin, takve ljude treba iskoreniti iz drustva ali ne zbog mene kao Albanca ili neke druge nacije u okolo Srbije, nego zbog samih Srba.

Milica

pre 14 godina

Hapsenje i 10-20 godina zatvora ce brze resiti problem nego zabrana delovanja. Organizovace se pod drugim imenom i radice iz ilegale. Budite pametni i trazite savet od onih koji imaju iskustva sa borbom protiv nasilnickih i fastistickih grupa.

smrtnica

pre 14 godina

Sto je najcrnje, ovo uopste nije nesto cudno. Danas svako moze na crno da nadje pistolj za 100 evra. Zato ih i poseduje veliki broj maloletnika.

Mirko

pre 14 godina

Izgleda da ce sve koji imaju suprotno misljenje zabraniti od novina do raznih organizacija. Da li je to demoktratija? Da li je to pravo slobodnog izbora ili nam ga neko drugi namace. Ako rezimski mediji ne uspeju da animiraju javnost tu je sud i drugi organi gonjenja, kao u vreme kad je UDBA palila i zarila. Zaista sramota

krajnje vreme

pre 14 godina

Pa otisli su bili malo predaleko, bilo je krajnje vreme, a ne da mi onaj Obradovic gostuje po TV kanalima i ucestvuje u debati. Kao da on zna da razgovara. Pokupite i navijace huligane.

Bojan

pre 14 godina

Otpor je zaista bio studenski i pokret protiv tiranije i izolacije, tadasnje vlasti. Ovo sada je pokret za tiraniju i anarhiju i nema veze ni sa kakvim rodoljubljem i za kojeg se zvanico kriju, ne bi li time gistro dobili podrsku. Nego sazidati negde neku ustanovu i na dozivotnu robiju i prinudni rad. Neka trose visak energije na nesto konstruktivno. Hvala.

Bg boy

pre 14 godina

Zabranite ih i ponasajte se adekvatno kako zakon nalaze prema zabranjenim organizacijama a ne da zabrana bude mrtvo slovo na papiru. Takodje nadjite i uhapsite PRAVE osnivace tih i drugih organizacija jer ova boranija koja se pominje ovih dana, sigurno nisu osnivaci i pokretaci svih uzasa koji su se desili u poslednje vreme.

ok

pre 14 godina

U redu, ali da li se problem zavrsava na organizacijama ili tu postoji nesto vise.
Drustveno ekonomski odnosi, u kombinaciji sa udzbenicima koji sire ksenofobiju, revidiraju istoriju i govore kako smo u svemu najbolji, kao i politicarima koji neprekidno sire demagogiju i mrznju, stvaraju prostor za opstanak ideologije koja se mnogo puta pokazala kao potpuno destruktivna, a ciji su izdanci Obraz, 1389, Nacionalni Stroj, Dveri, Nasi i ko zna sta jos.
Bez promene obrazovnog sistema, odgovornosti javnih licnosti, kao i poboljsanja standarda, Obrazi i 1389 ce biti uvek prisutni.
Sto se fudbalskih huligana tice, prica je slicna, s tim da se oni ne mogu ni formalno zabraniti.

Marko

pre 14 godina

"2001. – Уочи Божића изведена прва акција ширих размера – знак Образа освануо на плакатима и графитима у центру Београда, а убрзо затим и у осталим градовима..."

Ovo je preuzeto sa sajta obraza. Gospodo sa vlasti da li vam je bilo potrebno 8 godina da shvatite da ova organizacija postoji i cime se bavi???!!!

Milan

pre 14 godina

Da ne ispadne ovo ''ad hoc''slučaj. Do sada smo više puta čuli oštre najave o borbi protiv raznoraznih anomalija u Srbiji, mediji su ''brujali'', tribine su bile veoma posećivane, pisali su se komentari i na kraju ''rodio se miš''. Da li mi, zaista , imamo ''Tačerku'' u Srbiji, koja će da reši ovaj slučaj. U oktobru 2008. podnet je predlog Ustavnom sudu da se zabrani rad pokretu Nacionalni stroj, ali do sada slučaj nije rešen. Da li pravosuđe može da procesuira i sankcioniše aktuelne slučajeve. Lično, sumnjam!

Vizionar

pre 14 godina

Gospodo iz DS i G17, Miladin koji je u sutini ucinio isto sto i oni koji su unakazili Francuza, a, slobodno se svrcka Beogradom i jos nas z..., vec kosta i kostace Vas vlasti

bezimena

pre 14 godina

Kozmetički potez! Kako je "nova" vlast ambivalentna u odnosu na FAŠIZAM, zabrana ovih organizacija, bez jasnog ANTIFAŠISTIČKOG opredeljenja, neće ništa promeniti!

Dokaz tome je upravo rehabilitovani D.Cvetković!
Poruka je više nego jasna!

Nesha

pre 14 godina

A Dveri i Nacionalni stroj???
Pa dovoljno da se ostavi jedna takva organzacija i svi ce se prebaciti u takvu, samo ce biti mudriji i paziti da ne ponove iste greske i ne dozvole da dodje do zabranivanja tih organizacija.
Kada se krene u takvu akciju mora se krenuti odlucno i ne ostaviti im mogucnost da i dalje deluju, u protivnom ih se nikada necemo resiti.

Bošković Miloš

pre 14 godina

Krajnje je vreme da država počne da deluje ali tako da će stvarno pokazati želju da pohapsi direktne i indirektne krivce koji su iz ovih pokreta.
Zadatak države je da štiti javni red i mir najodlučnije moguće a ne da guši raznorazne pokrete i njima podiže cenu potupno bez ikakavih osnova.

ana

pre 14 godina

puna podrska za zabranu obraza i 1389.

poredjenje otpora i obraz-1389 je neukusno. otpor se borio protiv tiranije i dobio siroku podrsku. obraz se bori za tiraniju i rusku guberniju.

(J)ovan, Canada

pre 14 godina

Nadam se da ovo citaju i ti koji ce biti zabranjeni.
Pa se pitam, ako se "Obraz" i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, zasto se oblace tako moderno. Strane marke, i to...
Meni se cini da je to pomalo licemerno s njihove strane, zar nije?
Cekam odgovor!
I jos nesto, neka se MUP ugleda na iskustvo u Spaniji s ETA-om u Baskiji. Mozda je bolje resenje da se ne zabrane, nego da ih imaju pod kontrolom... i svaki put kada nesto urade, da ih kazne.
(J)ovan, Canada

Dragan P.

pre 14 godina

...možda nisam dovoljno upoznat ali me zanima da li su ti pokreti registrovani?Ako nisu onda smešno zvuči zabraniti nešto što nepostoji....a ako jesu registrovani onda zašto ih dirati?Zar i to nije deo demokratije kada imate šarenilo a građani neka sami eliminišu šta im se ne dopada!

Nije jednostavno!

pre 14 godina

Definitivno su ove dve organizacije ekstremisticko nasilne i proklamuju mrznju i netoleranciju u nasem drustvu. Medjutim, ONE su samo POSLEDICA govora mrznje preko medija zadnjih 18 godina.
Zar iz Crkve ne izlazi takodje "duh" netrpeljivosti na sve "sto nije kao nase". Zar se vladike ne ponasaju kao navijaci koji vole svoje a mrze tudje. koliko puta smo culi govor mrznje raznih SPC teologa. Koji bog ih na to motivise?
Zar Hrist nije otelovlenje Boga ljubavi?
Ili SPC nije Hriscanska Crkva/
nesto sam zbunjen....

nebojsa bg

pre 14 godina

meni se zbog slucaja Kovacevic okrece zeludac, bez preterivanja. ima li neki dobar advokat, da se udruzimo i trazimo svoj novac? ne poznajem najbolje zakon, ali mislim da se novac poreskih obveznika ne sme trositi za ovakve stvari, da je ovaj ceo slucaj van svih pravnih i ustavnih normi.. ili, ukratko, evo ja NE DAM pare tom Miladinu, i ko je dao za pravo da se MOJ novac da njemu??

a moglo je biti drugačije sve

pre 14 godina

Zabraniti ili ne?
Teška odluka za sudije, koja će zavisiti isključivo od toga da li će neki u vrhu piramide vršiti pritisak i ucenjivati sudije ili ne.
Ne znam kakvog efekta bi bilo zabraniti ovakve grupacije (ako nisi javan onda si tajan) bez da se išta drugo menja u našem društvu na bolje (veća zaposlenost,veće plate, bolje obrazovanje za mlade, šansa da putuju kako bi upoznali i druge ljude i kulture...).
Kada imate situaciju da mladi ljudi, nakon završene osnovne ili srednje škole, ne mogu nigde da se zaposle (a uz to odrastaju na ratnim pričama svojih najbližih uz ksenofobično vaspitanje i opšte nezadovoljstvo), kakvo rešenje imaju, osim da se okrenu onima koji im obećavaju nerealne stvari. Naravno uz novčanu potporu i zaštitu od zakona koje im se nudi.

Dajte mladima nadu, posao i bolje uslove za život i nikom više neće padati na um da drugog proteruje kako bi se domogao njegove imovine.
Nažalost, sve kreće od imanja ili nemanja novca.

Aleksandar

pre 14 godina

Kakve bre zabrane to je isto ko reklama. Sve sto vise potiskujete veci otpor ce biti. Treba kolovodje i sponzore onemoguciti da propagiraju nasilje kao sistem vrednosti. Ne zabranama, zabrane ce povecati fasistima uticaj i vratice se ko bumerang ovoj vlasti. Ova vlast misli da ako na sledecim izborima kazu gradjanima da smo kandidat za Eu da je to dovoljno. Pa od price nema nista prazni dzepovi su tu prisutni. Tako da ako ovamo branite nacionalistima da se pokazu silom tj zabranama onda imate slabog keca u rukavu.

ekrem

pre 14 godina

U cemu je stvar, nekada su takve grupacije smatrane za najvece rodoljube, setite se imena raznih ptica grabljivica i krvolocnih zveri koje su "oslobadjale" sela i gradova, polja i planine i pitajte se, pitajte se kako je bilo tek onim drugima tada? Jes da su losa po zdravlje ali se ona sama namecu e to je njihova mana, mana svih naprednih drustava. Bez odgovora nema napretka a u Srbiji su ona pravi raritet. Zasto, pitajte se sami, sami i odgovorite, sami snosite i posledice.

S

pre 14 godina

MS13, Crips i Bloods su nazivi tri ulične bande u USA. Brojnost ovih bandi je 200.000, 35.000, 30.000.
MS13 je internacionalna banda, bavi se čitavim spektrom najtežih krivičnih dela, slovi za jednu od najnasilnijih u svetu (ako ne i najnasilniju), a njihov najpoznatijih zločin je masakr 28 putnika u autobusu gradskog prevoza. O tome koliko je MS13 opasan, govori činjenica da postoji poseban zatvor za članove bande koji žele da je napuste. Kazna za "izdaju" bande je samo jedna - smrt, a banda je ubijala i ljude koji su bili u programu za zaštitu svedoka. Crips i Bloods su poznati po uličnim pucnjavama u kojima su poginuli poznati reperi - 2Pac i Notorious BIG.
Da li su ove grupe zabranjene? Naravno NE. Zabrana, pored toga što se nikako ne može sprovesti, na terenu ne bi promenila apsolutno ništa - bande bi i dalje postojale, samo bi postale još zatvorenije i još ekstremnije, a ulični kriminal ne bi opao ni za promil.
Kako se oni bore protiv bandi? Policija i FBI su formirali posebna odeljenja koje se bave samo bandama (U FBI postoji posebno odeljenje koje se bavi samo bandom MS13), i članovi se hapse kada za to ima dokaza. Svaki put kad je nešto pokušano "na mišiće", kao npr masovne racije, neselektivno hapšenje i pretresanje, to se izrodilo u haos - od optužbi za rasnu diskriminaciju do najgorih uličnih sukoba sa katastrofalnim posledicama.
Može li se nešto zaključiti iz ove priče?

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gangs_in_Los_Angeles,_California

dovlab

pre 14 godina

Da da, tako ni 20ih godina nisu zabranili Hitlera i njegov pokret, pustili su ih da se sire do momenta kada vise nije bilo nazad, pa je to zavrsilo najvecim ratom u istoriji. Moje je misljenje da ih treba odmah zabraniti, jer je to Ustavom propisano, pa da jednom ova drzava pokaze da je ozbiljna, a ne neka banana republika koja rodjeni ustav ne moze da postuje. Imamo dobre zakone, samo ih treba spovesti, ma koliko to cudno delovalo. A za one koji ih brane, skoknite malo do sajta obraza, procitajte prvo i osnovno nacelo o "Antihriscanskim jevrejskim Rasistima - Cionistima", pa se zapitajte da li treba da postoje i kada prestaje granica slobode govora, a pocinje govor mrznje.

marko

pre 14 godina

potpuno pogresno. Setite se sta je bilo kada je vlast htela da zabrani Otpor. On je usao u osnovne i srednje skole i postao sveprihvacen pokret. Ne treba zabranjivati ovakve pokrete. Treba obesmisliti njihovo postojanja i prikazati ko su zapravo ljudi i snage koje koriste klince da njima manipulisu. Ne zaboravite da 300 000 mladih nema posao, a ostali su svesni u kakvoj drzavi zive i nemaju nikakvih ideala, niti imaju bilo koju vrednost oko koje bi se okupili. Zabranom ovih pokreta samo cete stvoriti iluziju u njihovim ocima da su ovi pokreti u stvari bunt protiv sistema, a svi ti klinci su puni mrznje i odvratnosti prema sistemu u kome zive i vrednostima kojima su i sami zadojeni, a negde duboko u sebi znaju da su one lazne.

(Vlast)a

pre 14 godina

Umesto da podnesete ostavku nakon one sramne price o tome kako ne vidite nikakav problem oko homofobicnih pretecih parola koje su potpisivali ovi koje bi danas zabranjivali?!
Ili nemate strucno znanje (o cemu ne mogu da sudim) ili nemate ljudski i moralni integritet-u svakom slucaju, u normalnoj zemlji, nije vam mesto tu gde ste.

milos

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja. "

Ma nije valjda? Stvarno? Pa mi nismo znali! Kako ste samo to otkrili, svaka cast! Mora da su vesto cuvali tu tajnu...

Pozoriste! Pa to ni Nusic ne bi tako smislio...On je bar postovao gledaoce, postovao njihovu inteligenciju...

comentateur

pre 14 godina

nije poenta zabraniti, nego samo efikasno sprovoditi zakon. svakom tko vrsi nasilje i prijeti, duge zatvorske kazne! very simple. samo dockan je sada.... ovi su se pokazali da su jaci od drzave... ili to mozda i rade pod patronatom drzave i bezbednosno informativne agencije?

Nemanja

pre 14 godina

Zabraniti pod hitno,ne samo ove,pomenute organizacije,vec i politicke grupacije koje propagiraju ultradesnicarske ideje.Mi,tj.narod ove zemlje,brzo cemo se odvici od toga da nam sole pamet o tome kako smo mi nesto bolji od svih drugih.Nismo,isti smo kao i svi drugi.Za 20-ak godina medjudrzavne granice nece postojati nigde u Evropi,a ako se brzo ne dozovemo pameti,ostacemo samo jedno izolovano ostrvce na ovom kontinentu,a ubrzo posle toga cemo polako poceti da nestajemo.E,da ne bi smo nestali,pod hitno treba ispraviti neke greske.Prvo:da se onom huliganu Kovacevicu naplati dug od tih 900 000 dolara,novac koji su siromasni i gladni ljudi ove zemlje dali da bi se namirilo njegovo bolesno ponasanje po inostranstvu.Jer kad ima novca da putuje u Ameriku i da podmicuje tamo neke sluzbenike u nasem konzulatu,onda ima i da plati to sto je napravio.Drugo:da se izvini toj porodici i tom momoku koga je onako divljacki pretukao,pa onda da se posalje na prinudni rad na preaspitavanje.Nadam se da ce vecina ovakvu ideju da podrzi.Nema vecih licemera na svetu od ljudi koji zastupaju ultradesnicarske ideje.To su kukavice i slabici.Njih 40 napalo 10-ak navijaca Tuluza u centru grada.Video bih da li bi se usudili da krenu na njih da ih je bilo 40 ili 50.Veliki junaci, pretukli momka i eno ga sad i ako prezivi, ko zna kakav ce zivot da vodi.
I zato svi ovi pod hitno iza brave i na prinudni rad.

z.s

pre 14 godina

Da nije tuzno ovo bi bilo smesno! Pravosudje nece uraditi nista ni povodom 1389 ni povodom Obraza a ni povodom Miladina Kovacevica.
Pa proslo je vise od pola godine, mozda cak i godina pa nisu zabranili nacionalni stroj, sta ces vise, jednostavno drzavi trebaju takve organizacije da bi sa njima manipulisali i skretali paznju javnosti sa mnogo, mnogo vecih problema koje nisu sposobni da rese....
Da su protiv extremizma ne bi sedeli u upravama klubova mislim na zvezdu i partuzan, ciji su navijaci,ne svi naravno, obicni divljaci,lopovi i hohstapleri, gde god odu naprave s...., opljckaju na desetine benziskih pumpi pobiju se policijom i sve to o trosku kluba,a kao hoce da zabrane extremizam pa smesni su i jadni!

vunene čarape + deseterac

pre 14 godina

Ako bi nadvladale njihove ideje, i ako se ne zabrane ova dva pokreta, "Obraz" i "Srpski narodni pokret 1389", do 9831. godine bi Srbija garantovano, ostala na istom materijalnom i duhovnom bogastvu.

nenasilje

pre 14 godina

Ova zabrana je cisto politicka i njom se problem nasilja u drustvu nece resiti. Najveci broj huligana i nema veze sa ovim organizacijama, vec iskljucivo sa navijackim grupama. Zabrana filmova koji promovisu nasilje i koji se emituju u udarnim terminima bi imala mnogo veci efekat.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Moze li neko da objasni sta tacno znaci zabrana?
Da li je to samo ukidanje necega sto nosi imena "Obraz" i "1389" ili kompletno sprecavanje delovanja pojedinaca koji su bili u "rukovodstvu" tih grupa? Ako je to samo zabrana postajanja organizacija, nista niste ucinili. Njima je lako da se vec sutradan pregrupisu u slicne klerofasisticke organizacije ("Dveri", "Nasi" i slicne) ili da osnuju grupe sa identicnim ciljevima, pod drugim imenom. Siguran sam da oni vec imaju tu opciju u planu.

Kada se te organizacije zabrane, treba pratiti delovanje njihovih vodja, svaki njihov korak, zabraniti bilo kakvo istupanje u medijima, kontrolisati aktivnosti na internetu (znamo da najcesce tako uvecavaju svoje clanstvo), spreciti ponovno okupljanje pod drugim imenom.
U suprotnom - dzaba vam to sto ste ih zabranili.

NemanjaS

pre 14 godina

Ne mislim da ce zabranjivanje ovih organizacija bilo sta promeniti, naprotiv, one ce nastaviti da postoje, njihovi clanovi ce se i dalje okupljati i planirati akcije, jedino sto ce se promeniti je da ce te organizacije postati takozvana tajna udruzenja i samim tim ce teze biti pratiti njihova delovanja.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahtev za zabranu Obraza i SNP 1389 !
Podneti zahtev DA, ali zabraniti ? To mozete okaciti "macku o rep" sve dok postoje politicke stranke u Srbiji za koje ove "organizacije" narusavaju "red i mir" i prete svima koji Srbiju pokusavaju pribliziti EU ? Nema od toga NISTA !

marezmo

pre 14 godina

Taj Kovacevic ce biti jedan od vaznijih testova za nase pravosudje. Mislim da bi bilo najbolje da "odradi" taj milion, onako na minimalcu, dakle nekih 6666 meseci rada, onako tesko fizickog drustveno korisnog rada, posto je decko jak i sposoban i neiskoriscen

Pete

pre 14 godina

To ce biti tesko realizovati, posto je sloboda izrazavanja sveta krava organizacije kojoj Srbija stremi da se prikljuci - EU.
Ovde kod mene, u jednoj od zemalja clanica, postoje i nacisticke partije, i ostali probisveti, sa sve simbolima, pa niko i ne pomislja da ih je moguce pravno zabraniti, na bazi konvencija o ljudskim pravima, ustavno zagarantovanoj slobodi izrazavanja i sl.
Treba se, cini mi se, navici na to, i prihvatiti da demokratija nije perfektan, ali jeste jedini svrsishodan sistem.
U diktaturama je neke stvari lako realizovati - kao npr. zabranjivati asocijacije koje se vecini ne dopadaju - ali se za to placa debela cena, u smislu svih mogucih nesloboda koje vaze i za one koji su deo mainstream-a.
Usput, takve organizacije su mozda i opasnije, i ekstreminije, ako deluju iz ilegale.

bob.e.lee

pre 14 godina

Da li je neko od ovih koji pozdravljaju zabranu, citao o paljenju Rajhstaga, ili o tome kako je KPJ ojacala tokom godina ilegale? Cilj nije da se nesto zabrani - to ce samo pojacati predstavu o znacajnosti tih likova, nego da se stanovnistvo obrazuje da prihvata i ono sto odstupa od uobicajenih merila. Cisto sumnjam da ce to ova drzava uspeti - zato se i opredeljuje za zabrane...

Miki

pre 14 godina

Ja sam mišljanja da pre treba hapsiti i kažnjavati većim zatvorskim kaznama, a posebno novčanim. To je najbolja mera dokazano svuda u svetu, samo stroge i velike novčane i zatvorske kazne.
Drugo, možda se neko neće složiti samnom, ali mi nije jasan naziv organizacije Srpski narodni pokret 1389, pa zar nije ta godina 1389 godina, jedna od nasramnijih godina, godina kad je Srpska država porobljena i posramljena jer 500 godina se nije mogla oporaviti, godina kad su najveći srpski heroji izginuli, pa zar je mnoguće da je taj broj naša dika.
Mišljenja sam da smo mi jedini narod na svetu koji veliča svoje najveće poraze i tragedije, bolje rečeno mi poraze slavimo kao pobede, jer se hvalimo našom hrabrošću da izginemo.
Zbog takve bezumnosti ima nas samo 8-10 miliona i polako gubimo teritorije jer nas je malo.
Borba protiv nasilja je borba za ljubav i porodicu.

Kurosawa

pre 14 godina

I zabrana organizacije, i procesuiranje pojedinaca, u kom delu treba istraziti ko je osnovao, podstrekivao, potpomagao, finansirao... E, taj drugi deo price, ocigledno je namerno propusten.

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Sam cin zabrane ne resava problem, jer ce ti isti ljudi da oforme neko drugo udruzenje i da nastave tamo gde su stali ranije. Moraju da se identifikuju vodje tih organizacija i da budu kaznjeni celom ostrinom zakona. Iako ja podrzavam zabranu, to je samo polovicna akcija, pravosudje mora jednom zauvek da se obracuna sa tim ljudima i njima slicnim. Tek onda ce Srbija biti deo moderne Evrope.

Paks

pre 14 godina

Ono sto se zabrani to ojaca. Ovo je greska i to je trebalo ranije uraditi kad Obraz nije dostigao ovoliki javni publicitet i mesto u medijma. Sad je prekasno i drzava pored toga sto ima preko pola miliona nezaposlenih i sto je borba za egzistenciju, bavi se tamo nekim organizacijama poput "Obraza" i 1389. Kao da ce to da resi sve ili bar neke probleme nama obicnim gradjanima. Ja taj obraz ni do sada nisam vidjao i primecivao tako da je to nebitno pitanje za nas obicne gradjane. Kad budu ti mladi ljudi poceli da rade i zaradjuju verujem da im nece biti do toga da sa nekim oranizacijama izlaze na ulicu i lumpuju, uzvikujuci parole za koje ni sami ne znaju sta znace. Takodje koliko se ja secam i u 90 tim je bilo raznih organizacija koje su uzvikivale i prizeljkivale smrt predsednika Srbije i vesanje na Terazijama, sto je nesto poput ovog (urusavanje ustava) pa nisu zabranjivane. Jednostavno ne treba im davati toliki znacaj i prostor u medijma pa ce same ispariti i vremenom nestati. Kukala nam majka ako su nama takve organizacije prioritet da im se posvecuje tolika paznja i da se stavljaju pod prvu vest u svim dnevnicima. Opet mi gresimo kao da nismo nista naucili u proslosti i izvukli pouke.

raspolozen_016

pre 14 godina

Ako država zabrani ove dve organizacije, doći će do osnivanja dve nove, potpuno iste organizacije, sa različitim nazivom (SNP Vidovdan, npr.), a ostaće tenzija i latentni sukob, što je izgleda i clj, sam po sebi.
Elem, ne treba zabranjivati bilo šta, pogotovu ono što se može registrovati ponovo, za 24h, pod drugim nazivom, ali treba procesuirati pojedince koji čine krivična i druga dela.

MA DAJ

pre 14 godina

A hoće li se utvrditi ko je finansirao te organizacije i ko im je davao ideološki okvir u kojem treba da deluju? Ili je to oblast u koju ni vlast ne sme da zalazi?

Коментатор

pre 14 godina

Не можеш се борити против фашизма увођењем истог...
Ово је само увод у забрану свега и свачега што смета власти... Шта ћете причати после када ударе на критичаре власти и када њих прогласе екстремистима? Мислите да ће дозволити то када су сада себи дали толику слободу?
Ове организације нико није морао да гаси, само је требало похапсити одговорне директно и индиректно... То би био довољан знак да се те организације примире и добро размисле о својим даљим потезима... Ова забрана је контра ударац јер ће такође дати на снази истима, а притом ова власт, као и свака, нема искрене намере већ искључиво свој интерес.

draganzr

pre 14 godina

Pa samim tim sto je Srbija platila zrtvi tako veliki iznos govori da je priznala krivicu naseg drzavljanina. A okrivljeni seta parlamentom, gradi karijeru, umesto da je od prvog dana povratka iz Amerike lisen slobode.

Aleksandar

pre 14 godina

Obraz, 1389 i druge org. nisu osnovane juce pa da tek sada tuzilastvo vrsi istragu. Povoda je bilo i ranije. Sta su do sada radili?
Svejedno, pozdravljam akciju.

Lala iz Banata

pre 14 godina

Potpuno podržavam inicijativu za zabranu ovih nacista. Samo jedna mala ispravka - oni se ne zalažu za proterivanje onih koji nisu "iste" vere i nacije, već onih koji nisu pravoslavne vere srpske nacije.
Što se tiče Kovačevića, smatram da je potrebno podići tužbu protiv odgovornih lica u Vladi Srbije (možda i protiv cele Vlade) zato što je potrošila 900 000 dolara od novca poreskih obveznika da bi vratila iz SAD jednog kriminalca kome je trebalo da se sudi tamo gde je i prekršio zakon. Ovde će biti oslobođen, a onda će osnovati neki novi "Obraz", jer se već pokazao kao dostojan sledbenik istih.
Dokle više...

Milan

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja."
A pre 7-8 dana je sve to nazivao "polemikom" i "mišljenjem"... Shvatite ovo kako god hoćete, ali takvi ljudi kojima neko drugi treba da kaže šta je po zakonu, a šta ne, koji optužnice podižu zbog dnevne politike i kojima je zakon na poslednjem mestu ne treba da rade u tužilaštvu i sudstvu. Tužilac treba da bude hrabar čovek, a ne vladin potrčko...

Kursula

pre 14 godina

Obraz i 1389 su klerofasisticke organizacije koje svakako treba zabraniti, ali podjednako vazno je ispitati i pozadinu njihovog delovanja. Ne bih voleo da se sve zavrsi na konstataciji, eto okupila se nacionalno "prosvecena decica" koja vrcaju od patriotizma pa resila da terorisu komsiluk. Iza njih neko stoji, neko ko ima daleko vece finansijske i organizacione kapacitete, a to nije samo inspirator, vec po svemu sudeci i naredbodavac.
Naravno, postavlja se pitanje zasto je toliko dugo tolerisano njihovo nasilnicko ponasanje i zasto ranije nije sankcionisano?
SPC je nesumljivo jedan od pokrovitelja i zastitnika ovih maloumnika, jer ako neko terorise drustvo u njihovo ime, a oni pri tome cute, onda je to nesumljivo znak odobravanja. Da li su one pare koje su namenje SPC i o cemu se pisalo proteklih dana namenjene da se "kupi" neko ko zapravo stoji iza ovog terora, ostaje da se vidi.
I voleo bih da porucim svim kvazi patriotama, sto nas udavise sa svojom ljubavlju prema otadzbini-idite na Kosovo i pomozite onim napacenim ljudima da sagrade svoje porusene kuce,volontirajte po izbeglickim centrima, volontirajte po bolnicama, ustanovama za nezbrinutu decu, brinite se o starim i nemocnim, sakupljajte papirice i otpatke po ulicama i na taj nacin sirite ekolosku svest. Uradite nesto korisno za svoju zemlju, mada 99% "nacionalno prosvecenih" sve gore navedeno smatra nedostojnim cistote svog uzvisenog politickog cilja.

pgab

pre 14 godina

A prekosutra će nastati "Srpski Obraz" i "Srpski patriotski pokret 1389".
Ovim se ne rešava ništa. Umesto da zabranjuju ove organizacije zbog poziva na nasilje, neka lepo pošalju na robiju članove ovih organizacija koji su isto govorili.

Danka Petrovic

pre 14 godina

Pozdravljam inicijativu tuzilastva i molim da tuzilastvo zatrazi pismeno od svake partije,a bogme i od SPC (napismeno takodje),stav i misljenje u vezi sa ovim organizacijama,za koje znamo kada su se pojavile.Momci se koriste za dnevnu politicku upotrebu i kada ih "potrose",jednostavno ih niko ne obavesti da svojim delovanjem samo nanose stetu celom drustvu.Dajte da vidimo sta ko ima po tom pitanju da izjavi.Nikako se nesme dozvoliti da se stane samo na zabrani.Posao nije time zavrsen.Srbija je slobodna zemljai NIKO nema pravo da bude iznad zakona.

Moma

pre 14 godina

"... se zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji." Ovo je vrlo lako reci, a da li je moguce i dokazati - videcemo. Sto se tice "homofobije" - samo protivljenje "paradi" nije dovoljno za zabranu. Sve ostalo je jos daleko, daleko problematicniji zadatak za tuzilastvo. Mada, sve mi se cini da cilj uopste nije presuda, nego samo sto veca pompa od citave price. Kao, vlast nesto resava... Kao, vlast je odlucna... I, kao, vlast vise nije "negativac" u prici zvanoj Srbija...

Glas razuma

pre 14 godina

Mislim da se ne treba zaustaviti na pokretima i grupama gradjana. Recimo, ima i muzickih grupa cije pesme pozivaju na nasilje, takodje postoje i knjige koje pozivaju na nasilje (recimo Protokol Sionaskih mudraca) a koje se maltene slobodno prodaju u odredjenim knjizarama. Dakle, jednostavno, zatvoriti knjizare, zabraniti novine (ko je rekao Kurir) u kojima su ovakvi pokreti dobijali publicitet, cenzurisati muzicke grupe, itd... samo napred

pis

pre 14 godina

Činjenica je da se protiv nacizma treba svim sredstvima, jer zaista je sramota da u Srbiji, koja nikada nije bila bastion ove pošasti (iako su se neki svim silama trudili da pokažu suprotno), ovako nešto postoji!
Ali, zabranjivanje rada organizacija samo po sebi ništa neće i ne može promeniti, već se društvo i kultura moraju izlečiti od deformacija nastalih u polednjih 20ak godina...

Aleksandar

pre 14 godina

Ajaoj, 900000 $ na ime troskova. Pa za te pare poreznika moglo je da se osposobi par Ambasada za izdavanje novih pasosa nasoj dijaspori. I sta sada - hoce li porodica pomenutog da vrati sumu u drzavni budzet ili je pojeo vuk magarca.

Pipi

pre 14 godina

Pa zar to nije vec uradjeno? Koliko jos treba da cekamo? To je trebalo uraditi jos pre par godina. Neefikasnost i sporost vas, drzavnih organa, nas je i dovela dovde gde smo a nalazimo se u drustvu u kome ni jedna moralana i eticka norma vise ne vazi. Svaka budala moze da maltretira kako joj se dopadne. A najveca tortura je od strane same drzave samim tim sto ne cini nista da se ovo drustvo pokrene u pozitivnom pravcu.

Vojvodjanka

pre 14 godina

Zatrazice zabranu danas,to znaci da ce resavanje ovog problema poceti za par godina,pa dobro,bolje ikad nego nikad.
Za 2 dana ste uradili nesto sto vam se nije dalo proslih 5 godina,nadam se da cete ovaj put istrajati u tome.

Коментатор

pre 14 godina

Не можеш се борити против фашизма увођењем истог...
Ово је само увод у забрану свега и свачега што смета власти... Шта ћете причати после када ударе на критичаре власти и када њих прогласе екстремистима? Мислите да ће дозволити то када су сада себи дали толику слободу?
Ове организације нико није морао да гаси, само је требало похапсити одговорне директно и индиректно... То би био довољан знак да се те организације примире и добро размисле о својим даљим потезима... Ова забрана је контра ударац јер ће такође дати на снази истима, а притом ова власт, као и свака, нема искрене намере већ искључиво свој интерес.

pgab

pre 14 godina

A prekosutra će nastati "Srpski Obraz" i "Srpski patriotski pokret 1389".
Ovim se ne rešava ništa. Umesto da zabranjuju ove organizacije zbog poziva na nasilje, neka lepo pošalju na robiju članove ovih organizacija koji su isto govorili.

Vojvodjanka

pre 14 godina

Zatrazice zabranu danas,to znaci da ce resavanje ovog problema poceti za par godina,pa dobro,bolje ikad nego nikad.
Za 2 dana ste uradili nesto sto vam se nije dalo proslih 5 godina,nadam se da cete ovaj put istrajati u tome.

MA DAJ

pre 14 godina

A hoće li se utvrditi ko je finansirao te organizacije i ko im je davao ideološki okvir u kojem treba da deluju? Ili je to oblast u koju ni vlast ne sme da zalazi?

Vizionar

pre 14 godina

Gospodo iz DS i G17, Miladin koji je u sutini ucinio isto sto i oni koji su unakazili Francuza, a, slobodno se svrcka Beogradom i jos nas z..., vec kosta i kostace Vas vlasti

Gjergj

pre 14 godina

Srbi i nacizam...da nije smesno bilo bi zalosno...ja ne znam kako te mangupe do sada niko nije naucio nista o Hitleru i onome sto je planirao da napravi sa Srbima, da ih niko nije naucio o Jasenovcu, o Gradisci Staroj, isto tako i zlocini SS Skanderbeg odreda...Ja kao Siptar imam vise razloga da simpatisem Hitlera i naciste zbog toga sto su hteli da stvore Veliku Albaniju ali u mojoj kuci ta imena su zabranjena, i ne mogu da verujem da u Srbiji nakon svega i njene istorije koju je nacisam kostao vise stotina hiljada nevinih ljudi, zar ne znaju da su Srbi uz Jevreje bili jedni od najvecih stradalnika u nacistickim logorima? Koliko to treba da bude iskompleksiran i jadan Srbin, ne mogu da verujem iako nisam Srbin, takve ljude treba iskoreniti iz drustva ali ne zbog mene kao Albanca ili neke druge nacije u okolo Srbije, nego zbog samih Srba.

Milan

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja."
A pre 7-8 dana je sve to nazivao "polemikom" i "mišljenjem"... Shvatite ovo kako god hoćete, ali takvi ljudi kojima neko drugi treba da kaže šta je po zakonu, a šta ne, koji optužnice podižu zbog dnevne politike i kojima je zakon na poslednjem mestu ne treba da rade u tužilaštvu i sudstvu. Tužilac treba da bude hrabar čovek, a ne vladin potrčko...

ana

pre 14 godina

puna podrska za zabranu obraza i 1389.

poredjenje otpora i obraz-1389 je neukusno. otpor se borio protiv tiranije i dobio siroku podrsku. obraz se bori za tiraniju i rusku guberniju.

marezmo

pre 14 godina

Taj Kovacevic ce biti jedan od vaznijih testova za nase pravosudje. Mislim da bi bilo najbolje da "odradi" taj milion, onako na minimalcu, dakle nekih 6666 meseci rada, onako tesko fizickog drustveno korisnog rada, posto je decko jak i sposoban i neiskoriscen

Kursula

pre 14 godina

Obraz i 1389 su klerofasisticke organizacije koje svakako treba zabraniti, ali podjednako vazno je ispitati i pozadinu njihovog delovanja. Ne bih voleo da se sve zavrsi na konstataciji, eto okupila se nacionalno "prosvecena decica" koja vrcaju od patriotizma pa resila da terorisu komsiluk. Iza njih neko stoji, neko ko ima daleko vece finansijske i organizacione kapacitete, a to nije samo inspirator, vec po svemu sudeci i naredbodavac.
Naravno, postavlja se pitanje zasto je toliko dugo tolerisano njihovo nasilnicko ponasanje i zasto ranije nije sankcionisano?
SPC je nesumljivo jedan od pokrovitelja i zastitnika ovih maloumnika, jer ako neko terorise drustvo u njihovo ime, a oni pri tome cute, onda je to nesumljivo znak odobravanja. Da li su one pare koje su namenje SPC i o cemu se pisalo proteklih dana namenjene da se "kupi" neko ko zapravo stoji iza ovog terora, ostaje da se vidi.
I voleo bih da porucim svim kvazi patriotama, sto nas udavise sa svojom ljubavlju prema otadzbini-idite na Kosovo i pomozite onim napacenim ljudima da sagrade svoje porusene kuce,volontirajte po izbeglickim centrima, volontirajte po bolnicama, ustanovama za nezbrinutu decu, brinite se o starim i nemocnim, sakupljajte papirice i otpatke po ulicama i na taj nacin sirite ekolosku svest. Uradite nesto korisno za svoju zemlju, mada 99% "nacionalno prosvecenih" sve gore navedeno smatra nedostojnim cistote svog uzvisenog politickog cilja.

Glas razuma

pre 14 godina

Mislim da se ne treba zaustaviti na pokretima i grupama gradjana. Recimo, ima i muzickih grupa cije pesme pozivaju na nasilje, takodje postoje i knjige koje pozivaju na nasilje (recimo Protokol Sionaskih mudraca) a koje se maltene slobodno prodaju u odredjenim knjizarama. Dakle, jednostavno, zatvoriti knjizare, zabraniti novine (ko je rekao Kurir) u kojima su ovakvi pokreti dobijali publicitet, cenzurisati muzicke grupe, itd... samo napred

draganzr

pre 14 godina

Pa samim tim sto je Srbija platila zrtvi tako veliki iznos govori da je priznala krivicu naseg drzavljanina. A okrivljeni seta parlamentom, gradi karijeru, umesto da je od prvog dana povratka iz Amerike lisen slobode.

Moma

pre 14 godina

"... se zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji." Ovo je vrlo lako reci, a da li je moguce i dokazati - videcemo. Sto se tice "homofobije" - samo protivljenje "paradi" nije dovoljno za zabranu. Sve ostalo je jos daleko, daleko problematicniji zadatak za tuzilastvo. Mada, sve mi se cini da cilj uopste nije presuda, nego samo sto veca pompa od citave price. Kao, vlast nesto resava... Kao, vlast je odlucna... I, kao, vlast vise nije "negativac" u prici zvanoj Srbija...

raspolozen_016

pre 14 godina

Ako država zabrani ove dve organizacije, doći će do osnivanja dve nove, potpuno iste organizacije, sa različitim nazivom (SNP Vidovdan, npr.), a ostaće tenzija i latentni sukob, što je izgleda i clj, sam po sebi.
Elem, ne treba zabranjivati bilo šta, pogotovu ono što se može registrovati ponovo, za 24h, pod drugim nazivom, ali treba procesuirati pojedince koji čine krivična i druga dela.

S

pre 14 godina

MS13, Crips i Bloods su nazivi tri ulične bande u USA. Brojnost ovih bandi je 200.000, 35.000, 30.000.
MS13 je internacionalna banda, bavi se čitavim spektrom najtežih krivičnih dela, slovi za jednu od najnasilnijih u svetu (ako ne i najnasilniju), a njihov najpoznatijih zločin je masakr 28 putnika u autobusu gradskog prevoza. O tome koliko je MS13 opasan, govori činjenica da postoji poseban zatvor za članove bande koji žele da je napuste. Kazna za "izdaju" bande je samo jedna - smrt, a banda je ubijala i ljude koji su bili u programu za zaštitu svedoka. Crips i Bloods su poznati po uličnim pucnjavama u kojima su poginuli poznati reperi - 2Pac i Notorious BIG.
Da li su ove grupe zabranjene? Naravno NE. Zabrana, pored toga što se nikako ne može sprovesti, na terenu ne bi promenila apsolutno ništa - bande bi i dalje postojale, samo bi postale još zatvorenije i još ekstremnije, a ulični kriminal ne bi opao ni za promil.
Kako se oni bore protiv bandi? Policija i FBI su formirali posebna odeljenja koje se bave samo bandama (U FBI postoji posebno odeljenje koje se bavi samo bandom MS13), i članovi se hapse kada za to ima dokaza. Svaki put kad je nešto pokušano "na mišiće", kao npr masovne racije, neselektivno hapšenje i pretresanje, to se izrodilo u haos - od optužbi za rasnu diskriminaciju do najgorih uličnih sukoba sa katastrofalnim posledicama.
Može li se nešto zaključiti iz ove priče?

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gangs_in_Los_Angeles,_California

Nemanja

pre 14 godina

Zabraniti pod hitno,ne samo ove,pomenute organizacije,vec i politicke grupacije koje propagiraju ultradesnicarske ideje.Mi,tj.narod ove zemlje,brzo cemo se odvici od toga da nam sole pamet o tome kako smo mi nesto bolji od svih drugih.Nismo,isti smo kao i svi drugi.Za 20-ak godina medjudrzavne granice nece postojati nigde u Evropi,a ako se brzo ne dozovemo pameti,ostacemo samo jedno izolovano ostrvce na ovom kontinentu,a ubrzo posle toga cemo polako poceti da nestajemo.E,da ne bi smo nestali,pod hitno treba ispraviti neke greske.Prvo:da se onom huliganu Kovacevicu naplati dug od tih 900 000 dolara,novac koji su siromasni i gladni ljudi ove zemlje dali da bi se namirilo njegovo bolesno ponasanje po inostranstvu.Jer kad ima novca da putuje u Ameriku i da podmicuje tamo neke sluzbenike u nasem konzulatu,onda ima i da plati to sto je napravio.Drugo:da se izvini toj porodici i tom momoku koga je onako divljacki pretukao,pa onda da se posalje na prinudni rad na preaspitavanje.Nadam se da ce vecina ovakvu ideju da podrzi.Nema vecih licemera na svetu od ljudi koji zastupaju ultradesnicarske ideje.To su kukavice i slabici.Njih 40 napalo 10-ak navijaca Tuluza u centru grada.Video bih da li bi se usudili da krenu na njih da ih je bilo 40 ili 50.Veliki junaci, pretukli momka i eno ga sad i ako prezivi, ko zna kakav ce zivot da vodi.
I zato svi ovi pod hitno iza brave i na prinudni rad.

bob.e.lee

pre 14 godina

Da li je neko od ovih koji pozdravljaju zabranu, citao o paljenju Rajhstaga, ili o tome kako je KPJ ojacala tokom godina ilegale? Cilj nije da se nesto zabrani - to ce samo pojacati predstavu o znacajnosti tih likova, nego da se stanovnistvo obrazuje da prihvata i ono sto odstupa od uobicajenih merila. Cisto sumnjam da ce to ova drzava uspeti - zato se i opredeljuje za zabrane...

Nesha

pre 14 godina

A Dveri i Nacionalni stroj???
Pa dovoljno da se ostavi jedna takva organzacija i svi ce se prebaciti u takvu, samo ce biti mudriji i paziti da ne ponove iste greske i ne dozvole da dodje do zabranivanja tih organizacija.
Kada se krene u takvu akciju mora se krenuti odlucno i ne ostaviti im mogucnost da i dalje deluju, u protivnom ih se nikada necemo resiti.

milos

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja. "

Ma nije valjda? Stvarno? Pa mi nismo znali! Kako ste samo to otkrili, svaka cast! Mora da su vesto cuvali tu tajnu...

Pozoriste! Pa to ni Nusic ne bi tako smislio...On je bar postovao gledaoce, postovao njihovu inteligenciju...

nebojsa bg

pre 14 godina

meni se zbog slucaja Kovacevic okrece zeludac, bez preterivanja. ima li neki dobar advokat, da se udruzimo i trazimo svoj novac? ne poznajem najbolje zakon, ali mislim da se novac poreskih obveznika ne sme trositi za ovakve stvari, da je ovaj ceo slucaj van svih pravnih i ustavnih normi.. ili, ukratko, evo ja NE DAM pare tom Miladinu, i ko je dao za pravo da se MOJ novac da njemu??

Lala iz Banata

pre 14 godina

Potpuno podržavam inicijativu za zabranu ovih nacista. Samo jedna mala ispravka - oni se ne zalažu za proterivanje onih koji nisu "iste" vere i nacije, već onih koji nisu pravoslavne vere srpske nacije.
Što se tiče Kovačevića, smatram da je potrebno podići tužbu protiv odgovornih lica u Vladi Srbije (možda i protiv cele Vlade) zato što je potrošila 900 000 dolara od novca poreskih obveznika da bi vratila iz SAD jednog kriminalca kome je trebalo da se sudi tamo gde je i prekršio zakon. Ovde će biti oslobođen, a onda će osnovati neki novi "Obraz", jer se već pokazao kao dostojan sledbenik istih.
Dokle više...

Aleksandar

pre 14 godina

Ajaoj, 900000 $ na ime troskova. Pa za te pare poreznika moglo je da se osposobi par Ambasada za izdavanje novih pasosa nasoj dijaspori. I sta sada - hoce li porodica pomenutog da vrati sumu u drzavni budzet ili je pojeo vuk magarca.

nenasilje

pre 14 godina

Ova zabrana je cisto politicka i njom se problem nasilja u drustvu nece resiti. Najveci broj huligana i nema veze sa ovim organizacijama, vec iskljucivo sa navijackim grupama. Zabrana filmova koji promovisu nasilje i koji se emituju u udarnim terminima bi imala mnogo veci efekat.

Milica

pre 14 godina

Hapsenje i 10-20 godina zatvora ce brze resiti problem nego zabrana delovanja. Organizovace se pod drugim imenom i radice iz ilegale. Budite pametni i trazite savet od onih koji imaju iskustva sa borbom protiv nasilnickih i fastistickih grupa.

Aleksandar

pre 14 godina

Obraz, 1389 i druge org. nisu osnovane juce pa da tek sada tuzilastvo vrsi istragu. Povoda je bilo i ranije. Sta su do sada radili?
Svejedno, pozdravljam akciju.

Pete

pre 14 godina

To ce biti tesko realizovati, posto je sloboda izrazavanja sveta krava organizacije kojoj Srbija stremi da se prikljuci - EU.
Ovde kod mene, u jednoj od zemalja clanica, postoje i nacisticke partije, i ostali probisveti, sa sve simbolima, pa niko i ne pomislja da ih je moguce pravno zabraniti, na bazi konvencija o ljudskim pravima, ustavno zagarantovanoj slobodi izrazavanja i sl.
Treba se, cini mi se, navici na to, i prihvatiti da demokratija nije perfektan, ali jeste jedini svrsishodan sistem.
U diktaturama je neke stvari lako realizovati - kao npr. zabranjivati asocijacije koje se vecini ne dopadaju - ali se za to placa debela cena, u smislu svih mogucih nesloboda koje vaze i za one koji su deo mainstream-a.
Usput, takve organizacije su mozda i opasnije, i ekstreminije, ako deluju iz ilegale.

marko

pre 14 godina

potpuno pogresno. Setite se sta je bilo kada je vlast htela da zabrani Otpor. On je usao u osnovne i srednje skole i postao sveprihvacen pokret. Ne treba zabranjivati ovakve pokrete. Treba obesmisliti njihovo postojanja i prikazati ko su zapravo ljudi i snage koje koriste klince da njima manipulisu. Ne zaboravite da 300 000 mladih nema posao, a ostali su svesni u kakvoj drzavi zive i nemaju nikakvih ideala, niti imaju bilo koju vrednost oko koje bi se okupili. Zabranom ovih pokreta samo cete stvoriti iluziju u njihovim ocima da su ovi pokreti u stvari bunt protiv sistema, a svi ti klinci su puni mrznje i odvratnosti prema sistemu u kome zive i vrednostima kojima su i sami zadojeni, a negde duboko u sebi znaju da su one lazne.

dovlab

pre 14 godina

Da da, tako ni 20ih godina nisu zabranili Hitlera i njegov pokret, pustili su ih da se sire do momenta kada vise nije bilo nazad, pa je to zavrsilo najvecim ratom u istoriji. Moje je misljenje da ih treba odmah zabraniti, jer je to Ustavom propisano, pa da jednom ova drzava pokaze da je ozbiljna, a ne neka banana republika koja rodjeni ustav ne moze da postuje. Imamo dobre zakone, samo ih treba spovesti, ma koliko to cudno delovalo. A za one koji ih brane, skoknite malo do sajta obraza, procitajte prvo i osnovno nacelo o "Antihriscanskim jevrejskim Rasistima - Cionistima", pa se zapitajte da li treba da postoje i kada prestaje granica slobode govora, a pocinje govor mrznje.

Olga

pre 14 godina

Bila bih jako smirena i zadovoljna da se ovim huliganima stane na put, i treba de se ukidaju njihova delovanja, ali u biti sebe se bojim da drzava trenutno bori sa repom zmije, a da je glava negde drugde... mozda ima i vise zmija, sve mi mirise na to.

Mile

pre 14 godina

Sve aktiviste ovih organizacija treba pohapsiti i na drustveno korisni rad poslati.Da ciste grad od grafita, postera...
Da ciste parkove i haustore koji su zapusteni i mnogo drugih slicnih aktivnosti. Toliko ih ima da bi njihovo angazovanje dovelo do toga da nas grad blista od cistoce.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Gluposti, ako zabranjujete onda zabranite SVE takve organizacije, ostace Dveri, Nacionlni stroj, Nasi itd i svi ce se prebaciti u neku od ovih, hapsenje i najmanje 5 godina zatvora!

comentateur

pre 14 godina

nije poenta zabraniti, nego samo efikasno sprovoditi zakon. svakom tko vrsi nasilje i prijeti, duge zatvorske kazne! very simple. samo dockan je sada.... ovi su se pokazali da su jaci od drzave... ili to mozda i rade pod patronatom drzave i bezbednosno informativne agencije?

Nije jednostavno!

pre 14 godina

Definitivno su ove dve organizacije ekstremisticko nasilne i proklamuju mrznju i netoleranciju u nasem drustvu. Medjutim, ONE su samo POSLEDICA govora mrznje preko medija zadnjih 18 godina.
Zar iz Crkve ne izlazi takodje "duh" netrpeljivosti na sve "sto nije kao nase". Zar se vladike ne ponasaju kao navijaci koji vole svoje a mrze tudje. koliko puta smo culi govor mrznje raznih SPC teologa. Koji bog ih na to motivise?
Zar Hrist nije otelovlenje Boga ljubavi?
Ili SPC nije Hriscanska Crkva/
nesto sam zbunjen....

Marko

pre 14 godina

"2001. – Уочи Божића изведена прва акција ширих размера – знак Образа освануо на плакатима и графитима у центру Београда, а убрзо затим и у осталим градовима..."

Ovo je preuzeto sa sajta obraza. Gospodo sa vlasti da li vam je bilo potrebno 8 godina da shvatite da ova organizacija postoji i cime se bavi???!!!

(J)ovan, Canada

pre 14 godina

Nadam se da ovo citaju i ti koji ce biti zabranjeni.
Pa se pitam, ako se "Obraz" i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, zasto se oblace tako moderno. Strane marke, i to...
Meni se cini da je to pomalo licemerno s njihove strane, zar nije?
Cekam odgovor!
I jos nesto, neka se MUP ugleda na iskustvo u Spaniji s ETA-om u Baskiji. Mozda je bolje resenje da se ne zabrane, nego da ih imaju pod kontrolom... i svaki put kada nesto urade, da ih kazne.
(J)ovan, Canada

Miki

pre 14 godina

Ja sam mišljanja da pre treba hapsiti i kažnjavati većim zatvorskim kaznama, a posebno novčanim. To je najbolja mera dokazano svuda u svetu, samo stroge i velike novčane i zatvorske kazne.
Drugo, možda se neko neće složiti samnom, ali mi nije jasan naziv organizacije Srpski narodni pokret 1389, pa zar nije ta godina 1389 godina, jedna od nasramnijih godina, godina kad je Srpska država porobljena i posramljena jer 500 godina se nije mogla oporaviti, godina kad su najveći srpski heroji izginuli, pa zar je mnoguće da je taj broj naša dika.
Mišljenja sam da smo mi jedini narod na svetu koji veliča svoje najveće poraze i tragedije, bolje rečeno mi poraze slavimo kao pobede, jer se hvalimo našom hrabrošću da izginemo.
Zbog takve bezumnosti ima nas samo 8-10 miliona i polako gubimo teritorije jer nas je malo.
Borba protiv nasilja je borba za ljubav i porodicu.

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

A sta je policija mislila da ce da nadje kod tog coveka, sabrana dela Miroslava Krleze, ili najlepse decije pesme Jovana Jovanovica Zmaja, tuga i rasulo su se nadvili nad Srbijom, aveti devedesetih se opet bude. On nije pribavio to oruzje da bi se igrao, oruzje je namenjeno da ubije nekoga, a taj neko moze biti bilo ko, ja, vi, oni, komsije, braca, sestre, uzas i sramota. Odmah zabraniti teroristicke organizacije. Nazivaju se "obraz", pa jel' tako deluju, sakupljajuci oruzje. Gadno je u Srbiji. Pozdrav sa onu stranu Dunava iz Panceva.

Paks

pre 14 godina

Ono sto se zabrani to ojaca. Ovo je greska i to je trebalo ranije uraditi kad Obraz nije dostigao ovoliki javni publicitet i mesto u medijma. Sad je prekasno i drzava pored toga sto ima preko pola miliona nezaposlenih i sto je borba za egzistenciju, bavi se tamo nekim organizacijama poput "Obraza" i 1389. Kao da ce to da resi sve ili bar neke probleme nama obicnim gradjanima. Ja taj obraz ni do sada nisam vidjao i primecivao tako da je to nebitno pitanje za nas obicne gradjane. Kad budu ti mladi ljudi poceli da rade i zaradjuju verujem da im nece biti do toga da sa nekim oranizacijama izlaze na ulicu i lumpuju, uzvikujuci parole za koje ni sami ne znaju sta znace. Takodje koliko se ja secam i u 90 tim je bilo raznih organizacija koje su uzvikivale i prizeljkivale smrt predsednika Srbije i vesanje na Terazijama, sto je nesto poput ovog (urusavanje ustava) pa nisu zabranjivane. Jednostavno ne treba im davati toliki znacaj i prostor u medijma pa ce same ispariti i vremenom nestati. Kukala nam majka ako su nama takve organizacije prioritet da im se posvecuje tolika paznja i da se stavljaju pod prvu vest u svim dnevnicima. Opet mi gresimo kao da nismo nista naucili u proslosti i izvukli pouke.

z.s

pre 14 godina

Da nije tuzno ovo bi bilo smesno! Pravosudje nece uraditi nista ni povodom 1389 ni povodom Obraza a ni povodom Miladina Kovacevica.
Pa proslo je vise od pola godine, mozda cak i godina pa nisu zabranili nacionalni stroj, sta ces vise, jednostavno drzavi trebaju takve organizacije da bi sa njima manipulisali i skretali paznju javnosti sa mnogo, mnogo vecih problema koje nisu sposobni da rese....
Da su protiv extremizma ne bi sedeli u upravama klubova mislim na zvezdu i partuzan, ciji su navijaci,ne svi naravno, obicni divljaci,lopovi i hohstapleri, gde god odu naprave s...., opljckaju na desetine benziskih pumpi pobiju se policijom i sve to o trosku kluba,a kao hoce da zabrane extremizam pa smesni su i jadni!

pis

pre 14 godina

Činjenica je da se protiv nacizma treba svim sredstvima, jer zaista je sramota da u Srbiji, koja nikada nije bila bastion ove pošasti (iako su se neki svim silama trudili da pokažu suprotno), ovako nešto postoji!
Ali, zabranjivanje rada organizacija samo po sebi ništa neće i ne može promeniti, već se društvo i kultura moraju izlečiti od deformacija nastalih u polednjih 20ak godina...

(Vlast)a

pre 14 godina

Umesto da podnesete ostavku nakon one sramne price o tome kako ne vidite nikakav problem oko homofobicnih pretecih parola koje su potpisivali ovi koje bi danas zabranjivali?!
Ili nemate strucno znanje (o cemu ne mogu da sudim) ili nemate ljudski i moralni integritet-u svakom slucaju, u normalnoj zemlji, nije vam mesto tu gde ste.

Dragan P.

pre 14 godina

...možda nisam dovoljno upoznat ali me zanima da li su ti pokreti registrovani?Ako nisu onda smešno zvuči zabraniti nešto što nepostoji....a ako jesu registrovani onda zašto ih dirati?Zar i to nije deo demokratije kada imate šarenilo a građani neka sami eliminišu šta im se ne dopada!

bezimena

pre 14 godina

Kozmetički potez! Kako je "nova" vlast ambivalentna u odnosu na FAŠIZAM, zabrana ovih organizacija, bez jasnog ANTIFAŠISTIČKOG opredeljenja, neće ništa promeniti!

Dokaz tome je upravo rehabilitovani D.Cvetković!
Poruka je više nego jasna!

Boris

pre 14 godina

Sta je neobicno da jedan "ekstremista" drzi oruzje kad se pojedini verski poglavari vozikaju u luksuznim automobilima sa sve pistoljima i obezbedjenjem.

Kurosawa

pre 14 godina

I zabrana organizacije, i procesuiranje pojedinaca, u kom delu treba istraziti ko je osnovao, podstrekivao, potpomagao, finansirao... E, taj drugi deo price, ocigledno je namerno propusten.

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Sam cin zabrane ne resava problem, jer ce ti isti ljudi da oforme neko drugo udruzenje i da nastave tamo gde su stali ranije. Moraju da se identifikuju vodje tih organizacija i da budu kaznjeni celom ostrinom zakona. Iako ja podrzavam zabranu, to je samo polovicna akcija, pravosudje mora jednom zauvek da se obracuna sa tim ljudima i njima slicnim. Tek onda ce Srbija biti deo moderne Evrope.

bogdan

pre 14 godina

Niko da se seti da ih kazni i optuzi i za zvrljanje fasada i unistavanje privatne imovine... mislim da je to veci prekrsaj nego nemanje licne karte zasta pojedine terete... Kod nas se tako olako prelazi preko grafita i unistavanja ovog tipa... zakon - uredba o grafitima dajte u ovom paketu, ovo je odvratno na sta lici grad!!!

Turska je primer kako ne treba...

pre 14 godina

Zabrana bilo koje organizacije nije dobro reshenje. Ovim chinom se njeni clanovi guraju u podzemlje i shodno tome ce isti postati josh radikalniji. Drugim rechima, kada neki od ovih pokreta bude hteo da se oglasi, u buducnosti ce to chiniti teroristichkim aktom.
Treba saslushati te ljude, otkrivanje razloga njihovog nedolichnog ponashanja je upola reshenje za problem. Organizujte rasprave izmedju predstavnika suprostavljenih grupa, politichara, psihologa, doktora, sudija i koga sve ne. Neka podele medjusobno i hiljadu shamara, samo da niko ne strada.
Hvala

krvimozak

pre 14 godina

Zabrana? Glupost! Drzava mora da hapsi sve kriminalce i divljake bez obzira kojoj grupaciji pripadaju. I, sto je jos vaznije, da ih baci u buvaru na minimum 10 godina. Navedeni algoritam se primeni N puta, gde je N dovoljno veliko, tj. dok se usijane glave ne ohlade. Jednostavno i efikasno, jedino sto morate da imate "petlju" da algoritam beskompromisno primenjujete. Ende!

Mirko

pre 14 godina

Izgleda da ce sve koji imaju suprotno misljenje zabraniti od novina do raznih organizacija. Da li je to demoktratija? Da li je to pravo slobodnog izbora ili nam ga neko drugi namace. Ako rezimski mediji ne uspeju da animiraju javnost tu je sud i drugi organi gonjenja, kao u vreme kad je UDBA palila i zarila. Zaista sramota

Aleksandar G.

pre 14 godina

Moze li neko da objasni sta tacno znaci zabrana?
Da li je to samo ukidanje necega sto nosi imena "Obraz" i "1389" ili kompletno sprecavanje delovanja pojedinaca koji su bili u "rukovodstvu" tih grupa? Ako je to samo zabrana postajanja organizacija, nista niste ucinili. Njima je lako da se vec sutradan pregrupisu u slicne klerofasisticke organizacije ("Dveri", "Nasi" i slicne) ili da osnuju grupe sa identicnim ciljevima, pod drugim imenom. Siguran sam da oni vec imaju tu opciju u planu.

Kada se te organizacije zabrane, treba pratiti delovanje njihovih vodja, svaki njihov korak, zabraniti bilo kakvo istupanje u medijima, kontrolisati aktivnosti na internetu (znamo da najcesce tako uvecavaju svoje clanstvo), spreciti ponovno okupljanje pod drugim imenom.
U suprotnom - dzaba vam to sto ste ih zabranili.

Danka Petrovic

pre 14 godina

Pozdravljam inicijativu tuzilastva i molim da tuzilastvo zatrazi pismeno od svake partije,a bogme i od SPC (napismeno takodje),stav i misljenje u vezi sa ovim organizacijama,za koje znamo kada su se pojavile.Momci se koriste za dnevnu politicku upotrebu i kada ih "potrose",jednostavno ih niko ne obavesti da svojim delovanjem samo nanose stetu celom drustvu.Dajte da vidimo sta ko ima po tom pitanju da izjavi.Nikako se nesme dozvoliti da se stane samo na zabrani.Posao nije time zavrsen.Srbija je slobodna zemljai NIKO nema pravo da bude iznad zakona.

a moglo je biti drugačije sve

pre 14 godina

Zabraniti ili ne?
Teška odluka za sudije, koja će zavisiti isključivo od toga da li će neki u vrhu piramide vršiti pritisak i ucenjivati sudije ili ne.
Ne znam kakvog efekta bi bilo zabraniti ovakve grupacije (ako nisi javan onda si tajan) bez da se išta drugo menja u našem društvu na bolje (veća zaposlenost,veće plate, bolje obrazovanje za mlade, šansa da putuju kako bi upoznali i druge ljude i kulture...).
Kada imate situaciju da mladi ljudi, nakon završene osnovne ili srednje škole, ne mogu nigde da se zaposle (a uz to odrastaju na ratnim pričama svojih najbližih uz ksenofobično vaspitanje i opšte nezadovoljstvo), kakvo rešenje imaju, osim da se okrenu onima koji im obećavaju nerealne stvari. Naravno uz novčanu potporu i zaštitu od zakona koje im se nudi.

Dajte mladima nadu, posao i bolje uslove za život i nikom više neće padati na um da drugog proteruje kako bi se domogao njegove imovine.
Nažalost, sve kreće od imanja ili nemanja novca.

krajnje vreme

pre 14 godina

Pa otisli su bili malo predaleko, bilo je krajnje vreme, a ne da mi onaj Obradovic gostuje po TV kanalima i ucestvuje u debati. Kao da on zna da razgovara. Pokupite i navijace huligane.

Bojan

pre 14 godina

Otpor je zaista bio studenski i pokret protiv tiranije i izolacije, tadasnje vlasti. Ovo sada je pokret za tiraniju i anarhiju i nema veze ni sa kakvim rodoljubljem i za kojeg se zvanico kriju, ne bi li time gistro dobili podrsku. Nego sazidati negde neku ustanovu i na dozivotnu robiju i prinudni rad. Neka trose visak energije na nesto konstruktivno. Hvala.

Pipi

pre 14 godina

Pa zar to nije vec uradjeno? Koliko jos treba da cekamo? To je trebalo uraditi jos pre par godina. Neefikasnost i sporost vas, drzavnih organa, nas je i dovela dovde gde smo a nalazimo se u drustvu u kome ni jedna moralana i eticka norma vise ne vazi. Svaka budala moze da maltretira kako joj se dopadne. A najveca tortura je od strane same drzave samim tim sto ne cini nista da se ovo drustvo pokrene u pozitivnom pravcu.

Bošković Miloš

pre 14 godina

Krajnje je vreme da država počne da deluje ali tako da će stvarno pokazati želju da pohapsi direktne i indirektne krivce koji su iz ovih pokreta.
Zadatak države je da štiti javni red i mir najodlučnije moguće a ne da guši raznorazne pokrete i njima podiže cenu potupno bez ikakavih osnova.

NemanjaS

pre 14 godina

Ne mislim da ce zabranjivanje ovih organizacija bilo sta promeniti, naprotiv, one ce nastaviti da postoje, njihovi clanovi ce se i dalje okupljati i planirati akcije, jedino sto ce se promeniti je da ce te organizacije postati takozvana tajna udruzenja i samim tim ce teze biti pratiti njihova delovanja.

Balansero

pre 14 godina

Pa kako drugacije da se covek zastiti od homoseksualaca, lezbejki, stranih turista i drugih osvedocenih zaverenika protiv srpskog naroda?
Ne brinu mene ovi i ovakvi likovi. Sitna riba koju je lako pohvatati.
Sta cemo sa politickim, idejnim i "duhovnim" mentorima?
Bice kao i sa ubistvom premijera. Pohvatani izvrsioci i organizatori a politicku pozadinu zavere niko ni da pomene.

Bg boy

pre 14 godina

Zabranite ih i ponasajte se adekvatno kako zakon nalaze prema zabranjenim organizacijama a ne da zabrana bude mrtvo slovo na papiru. Takodje nadjite i uhapsite PRAVE osnivace tih i drugih organizacija jer ova boranija koja se pominje ovih dana, sigurno nisu osnivaci i pokretaci svih uzasa koji su se desili u poslednje vreme.

Aleksandar

pre 14 godina

Kakve bre zabrane to je isto ko reklama. Sve sto vise potiskujete veci otpor ce biti. Treba kolovodje i sponzore onemoguciti da propagiraju nasilje kao sistem vrednosti. Ne zabranama, zabrane ce povecati fasistima uticaj i vratice se ko bumerang ovoj vlasti. Ova vlast misli da ako na sledecim izborima kazu gradjanima da smo kandidat za Eu da je to dovoljno. Pa od price nema nista prazni dzepovi su tu prisutni. Tako da ako ovamo branite nacionalistima da se pokazu silom tj zabranama onda imate slabog keca u rukavu.

smrtnica

pre 14 godina

Sto je najcrnje, ovo uopste nije nesto cudno. Danas svako moze na crno da nadje pistolj za 100 evra. Zato ih i poseduje veliki broj maloletnika.

ekrem

pre 14 godina

U cemu je stvar, nekada su takve grupacije smatrane za najvece rodoljube, setite se imena raznih ptica grabljivica i krvolocnih zveri koje su "oslobadjale" sela i gradova, polja i planine i pitajte se, pitajte se kako je bilo tek onim drugima tada? Jes da su losa po zdravlje ali se ona sama namecu e to je njihova mana, mana svih naprednih drustava. Bez odgovora nema napretka a u Srbiji su ona pravi raritet. Zasto, pitajte se sami, sami i odgovorite, sami snosite i posledice.

vunene čarape + deseterac

pre 14 godina

Ako bi nadvladale njihove ideje, i ako se ne zabrane ova dva pokreta, "Obraz" i "Srpski narodni pokret 1389", do 9831. godine bi Srbija garantovano, ostala na istom materijalnom i duhovnom bogastvu.

BoljaSrbija

pre 14 godina

Pa da, (drži se recepta),. na jednoj ruci brojanica a u drugoj praćke i pištolj. Šta ćemo sada sa onom ko se mača lati!!,...(No nemojmo ovde o egzegezi navedene kategorije, jer bi moglo da poprimi sasvim neočekivane tokove). Mislim da bi te raznorazne labilne, devijantne, pseudoreligiozne fanatike, patosocijalne ignorante, nesvesne sopstvenih mrakova, nagomilanih agresija, prelesti i samoubilačkih poriva, osim zabrana grupa iz kojih deluju, a koje u osnovi daju legitimitet njihovom kritičnom (border line) ponašanju u društvu, trebalo slati i na prava medicinska veštačenja. Još bi samo falilo da izgovori kako mu je savest čista i da popadamo svi u nesvest,... Koji horror,... Srbija-kako to nasilno zvuči,...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahtev za zabranu Obraza i SNP 1389 !
Podneti zahtev DA, ali zabraniti ? To mozete okaciti "macku o rep" sve dok postoje politicke stranke u Srbiji za koje ove "organizacije" narusavaju "red i mir" i prete svima koji Srbiju pokusavaju pribliziti EU ? Nema od toga NISTA !

ok

pre 14 godina

U redu, ali da li se problem zavrsava na organizacijama ili tu postoji nesto vise.
Drustveno ekonomski odnosi, u kombinaciji sa udzbenicima koji sire ksenofobiju, revidiraju istoriju i govore kako smo u svemu najbolji, kao i politicarima koji neprekidno sire demagogiju i mrznju, stvaraju prostor za opstanak ideologije koja se mnogo puta pokazala kao potpuno destruktivna, a ciji su izdanci Obraz, 1389, Nacionalni Stroj, Dveri, Nasi i ko zna sta jos.
Bez promene obrazovnog sistema, odgovornosti javnih licnosti, kao i poboljsanja standarda, Obrazi i 1389 ce biti uvek prisutni.
Sto se fudbalskih huligana tice, prica je slicna, s tim da se oni ne mogu ni formalno zabraniti.

sanja

pre 14 godina

Potpuno podrzavam da ako je kod nekoga pronadjeno nelegalno drzano oruzje isti bude uhapsen a potom kaznjen za to delo, i takodje podrzavam da odredjene pojedince treba spreciti u vrsenju nasilja nad drugima, ali se bojim da ovoga puta drzava odnosno konkretno vlada RS cuva sebe jer se boji masovnih nemira koji se najavljuju vec mesecima a u pitanju su socijalni nemiri koji su mozda i podrzani od strane navedenih organizacija. Nemam poverenja u ovu vladu i smatram da sve sto rade rade da bi zastitili sebe i svoje fotelje, a sto je najzalije glasala sam za njih ali kako neko rece poslednji put.

Milan

pre 14 godina

Da ne ispadne ovo ''ad hoc''slučaj. Do sada smo više puta čuli oštre najave o borbi protiv raznoraznih anomalija u Srbiji, mediji su ''brujali'', tribine su bile veoma posećivane, pisali su se komentari i na kraju ''rodio se miš''. Da li mi, zaista , imamo ''Tačerku'' u Srbiji, koja će da reši ovaj slučaj. U oktobru 2008. podnet je predlog Ustavnom sudu da se zabrani rad pokretu Nacionalni stroj, ali do sada slučaj nije rešen. Da li pravosuđe može da procesuira i sankcioniše aktuelne slučajeve. Lično, sumnjam!

Ivana

pre 14 godina

Vidim neki su protiv zabrane.A sta smo dobili od toga sto nisu zabranjeni do sada? Vandalizam po ulicama, evo sad covek prebijen na smrt, stalne pretnje nasiljem... I nema sta da predju u ilegalu, ionako ovo sto rade je sve ilegalno. Iza tih grupacija krije se i sverc droge i oruzja i ko zna sta sve jos. Ne budimo kukavice, suocimo se sa stvarnoscu. Oni MORAJU biti zabranjeni. Sto se duze ceka, posledice ce biti sve gore, a otreznjenje sve bolnije. I da pokusaju ilegalu, drzava ce se lakse obracunati sa njima nego ovako dok su pod okriljem zakona pa cak i pojedinih politickih stranaka.

Коментатор

pre 14 godina

Не можеш се борити против фашизма увођењем истог...
Ово је само увод у забрану свега и свачега што смета власти... Шта ћете причати после када ударе на критичаре власти и када њих прогласе екстремистима? Мислите да ће дозволити то када су сада себи дали толику слободу?
Ове организације нико није морао да гаси, само је требало похапсити одговорне директно и индиректно... То би био довољан знак да се те организације примире и добро размисле о својим даљим потезима... Ова забрана је контра ударац јер ће такође дати на снази истима, а притом ова власт, као и свака, нема искрене намере већ искључиво свој интерес.

Glas razuma

pre 14 godina

Mislim da se ne treba zaustaviti na pokretima i grupama gradjana. Recimo, ima i muzickih grupa cije pesme pozivaju na nasilje, takodje postoje i knjige koje pozivaju na nasilje (recimo Protokol Sionaskih mudraca) a koje se maltene slobodno prodaju u odredjenim knjizarama. Dakle, jednostavno, zatvoriti knjizare, zabraniti novine (ko je rekao Kurir) u kojima su ovakvi pokreti dobijali publicitet, cenzurisati muzicke grupe, itd... samo napred

Vojvodjanka

pre 14 godina

Zatrazice zabranu danas,to znaci da ce resavanje ovog problema poceti za par godina,pa dobro,bolje ikad nego nikad.
Za 2 dana ste uradili nesto sto vam se nije dalo proslih 5 godina,nadam se da cete ovaj put istrajati u tome.

ana

pre 14 godina

puna podrska za zabranu obraza i 1389.

poredjenje otpora i obraz-1389 je neukusno. otpor se borio protiv tiranije i dobio siroku podrsku. obraz se bori za tiraniju i rusku guberniju.

Kursula

pre 14 godina

Obraz i 1389 su klerofasisticke organizacije koje svakako treba zabraniti, ali podjednako vazno je ispitati i pozadinu njihovog delovanja. Ne bih voleo da se sve zavrsi na konstataciji, eto okupila se nacionalno "prosvecena decica" koja vrcaju od patriotizma pa resila da terorisu komsiluk. Iza njih neko stoji, neko ko ima daleko vece finansijske i organizacione kapacitete, a to nije samo inspirator, vec po svemu sudeci i naredbodavac.
Naravno, postavlja se pitanje zasto je toliko dugo tolerisano njihovo nasilnicko ponasanje i zasto ranije nije sankcionisano?
SPC je nesumljivo jedan od pokrovitelja i zastitnika ovih maloumnika, jer ako neko terorise drustvo u njihovo ime, a oni pri tome cute, onda je to nesumljivo znak odobravanja. Da li su one pare koje su namenje SPC i o cemu se pisalo proteklih dana namenjene da se "kupi" neko ko zapravo stoji iza ovog terora, ostaje da se vidi.
I voleo bih da porucim svim kvazi patriotama, sto nas udavise sa svojom ljubavlju prema otadzbini-idite na Kosovo i pomozite onim napacenim ljudima da sagrade svoje porusene kuce,volontirajte po izbeglickim centrima, volontirajte po bolnicama, ustanovama za nezbrinutu decu, brinite se o starim i nemocnim, sakupljajte papirice i otpatke po ulicama i na taj nacin sirite ekolosku svest. Uradite nesto korisno za svoju zemlju, mada 99% "nacionalno prosvecenih" sve gore navedeno smatra nedostojnim cistote svog uzvisenog politickog cilja.

Mirko

pre 14 godina

Izgleda da ce sve koji imaju suprotno misljenje zabraniti od novina do raznih organizacija. Da li je to demoktratija? Da li je to pravo slobodnog izbora ili nam ga neko drugi namace. Ako rezimski mediji ne uspeju da animiraju javnost tu je sud i drugi organi gonjenja, kao u vreme kad je UDBA palila i zarila. Zaista sramota

pgab

pre 14 godina

A prekosutra će nastati "Srpski Obraz" i "Srpski patriotski pokret 1389".
Ovim se ne rešava ništa. Umesto da zabranjuju ove organizacije zbog poziva na nasilje, neka lepo pošalju na robiju članove ovih organizacija koji su isto govorili.

Nemanja

pre 14 godina

Zabraniti pod hitno,ne samo ove,pomenute organizacije,vec i politicke grupacije koje propagiraju ultradesnicarske ideje.Mi,tj.narod ove zemlje,brzo cemo se odvici od toga da nam sole pamet o tome kako smo mi nesto bolji od svih drugih.Nismo,isti smo kao i svi drugi.Za 20-ak godina medjudrzavne granice nece postojati nigde u Evropi,a ako se brzo ne dozovemo pameti,ostacemo samo jedno izolovano ostrvce na ovom kontinentu,a ubrzo posle toga cemo polako poceti da nestajemo.E,da ne bi smo nestali,pod hitno treba ispraviti neke greske.Prvo:da se onom huliganu Kovacevicu naplati dug od tih 900 000 dolara,novac koji su siromasni i gladni ljudi ove zemlje dali da bi se namirilo njegovo bolesno ponasanje po inostranstvu.Jer kad ima novca da putuje u Ameriku i da podmicuje tamo neke sluzbenike u nasem konzulatu,onda ima i da plati to sto je napravio.Drugo:da se izvini toj porodici i tom momoku koga je onako divljacki pretukao,pa onda da se posalje na prinudni rad na preaspitavanje.Nadam se da ce vecina ovakvu ideju da podrzi.Nema vecih licemera na svetu od ljudi koji zastupaju ultradesnicarske ideje.To su kukavice i slabici.Njih 40 napalo 10-ak navijaca Tuluza u centru grada.Video bih da li bi se usudili da krenu na njih da ih je bilo 40 ili 50.Veliki junaci, pretukli momka i eno ga sad i ako prezivi, ko zna kakav ce zivot da vodi.
I zato svi ovi pod hitno iza brave i na prinudni rad.

Miki

pre 14 godina

Ja sam mišljanja da pre treba hapsiti i kažnjavati većim zatvorskim kaznama, a posebno novčanim. To je najbolja mera dokazano svuda u svetu, samo stroge i velike novčane i zatvorske kazne.
Drugo, možda se neko neće složiti samnom, ali mi nije jasan naziv organizacije Srpski narodni pokret 1389, pa zar nije ta godina 1389 godina, jedna od nasramnijih godina, godina kad je Srpska država porobljena i posramljena jer 500 godina se nije mogla oporaviti, godina kad su najveći srpski heroji izginuli, pa zar je mnoguće da je taj broj naša dika.
Mišljenja sam da smo mi jedini narod na svetu koji veliča svoje najveće poraze i tragedije, bolje rečeno mi poraze slavimo kao pobede, jer se hvalimo našom hrabrošću da izginemo.
Zbog takve bezumnosti ima nas samo 8-10 miliona i polako gubimo teritorije jer nas je malo.
Borba protiv nasilja je borba za ljubav i porodicu.

Danka Petrovic

pre 14 godina

Pozdravljam inicijativu tuzilastva i molim da tuzilastvo zatrazi pismeno od svake partije,a bogme i od SPC (napismeno takodje),stav i misljenje u vezi sa ovim organizacijama,za koje znamo kada su se pojavile.Momci se koriste za dnevnu politicku upotrebu i kada ih "potrose",jednostavno ih niko ne obavesti da svojim delovanjem samo nanose stetu celom drustvu.Dajte da vidimo sta ko ima po tom pitanju da izjavi.Nikako se nesme dozvoliti da se stane samo na zabrani.Posao nije time zavrsen.Srbija je slobodna zemljai NIKO nema pravo da bude iznad zakona.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Zahtev za zabranu Obraza i SNP 1389 !
Podneti zahtev DA, ali zabraniti ? To mozete okaciti "macku o rep" sve dok postoje politicke stranke u Srbiji za koje ove "organizacije" narusavaju "red i mir" i prete svima koji Srbiju pokusavaju pribliziti EU ? Nema od toga NISTA !

Lala iz Banata

pre 14 godina

Potpuno podržavam inicijativu za zabranu ovih nacista. Samo jedna mala ispravka - oni se ne zalažu za proterivanje onih koji nisu "iste" vere i nacije, već onih koji nisu pravoslavne vere srpske nacije.
Što se tiče Kovačevića, smatram da je potrebno podići tužbu protiv odgovornih lica u Vladi Srbije (možda i protiv cele Vlade) zato što je potrošila 900 000 dolara od novca poreskih obveznika da bi vratila iz SAD jednog kriminalca kome je trebalo da se sudi tamo gde je i prekršio zakon. Ovde će biti oslobođen, a onda će osnovati neki novi "Obraz", jer se već pokazao kao dostojan sledbenik istih.
Dokle više...

vunene čarape + deseterac

pre 14 godina

Ako bi nadvladale njihove ideje, i ako se ne zabrane ova dva pokreta, "Obraz" i "Srpski narodni pokret 1389", do 9831. godine bi Srbija garantovano, ostala na istom materijalnom i duhovnom bogastvu.

MA DAJ

pre 14 godina

A hoće li se utvrditi ko je finansirao te organizacije i ko im je davao ideološki okvir u kojem treba da deluju? Ili je to oblast u koju ni vlast ne sme da zalazi?

Nesha

pre 14 godina

A Dveri i Nacionalni stroj???
Pa dovoljno da se ostavi jedna takva organzacija i svi ce se prebaciti u takvu, samo ce biti mudriji i paziti da ne ponove iste greske i ne dozvole da dodje do zabranivanja tih organizacija.
Kada se krene u takvu akciju mora se krenuti odlucno i ne ostaviti im mogucnost da i dalje deluju, u protivnom ih se nikada necemo resiti.

milos

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja. "

Ma nije valjda? Stvarno? Pa mi nismo znali! Kako ste samo to otkrili, svaka cast! Mora da su vesto cuvali tu tajnu...

Pozoriste! Pa to ni Nusic ne bi tako smislio...On je bar postovao gledaoce, postovao njihovu inteligenciju...

(J)ovan, Canada

pre 14 godina

Nadam se da ovo citaju i ti koji ce biti zabranjeni.
Pa se pitam, ako se "Obraz" i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, zasto se oblace tako moderno. Strane marke, i to...
Meni se cini da je to pomalo licemerno s njihove strane, zar nije?
Cekam odgovor!
I jos nesto, neka se MUP ugleda na iskustvo u Spaniji s ETA-om u Baskiji. Mozda je bolje resenje da se ne zabrane, nego da ih imaju pod kontrolom... i svaki put kada nesto urade, da ih kazne.
(J)ovan, Canada

z.s

pre 14 godina

Da nije tuzno ovo bi bilo smesno! Pravosudje nece uraditi nista ni povodom 1389 ni povodom Obraza a ni povodom Miladina Kovacevica.
Pa proslo je vise od pola godine, mozda cak i godina pa nisu zabranili nacionalni stroj, sta ces vise, jednostavno drzavi trebaju takve organizacije da bi sa njima manipulisali i skretali paznju javnosti sa mnogo, mnogo vecih problema koje nisu sposobni da rese....
Da su protiv extremizma ne bi sedeli u upravama klubova mislim na zvezdu i partuzan, ciji su navijaci,ne svi naravno, obicni divljaci,lopovi i hohstapleri, gde god odu naprave s...., opljckaju na desetine benziskih pumpi pobiju se policijom i sve to o trosku kluba,a kao hoce da zabrane extremizam pa smesni su i jadni!

Aleksandar

pre 14 godina

Obraz, 1389 i druge org. nisu osnovane juce pa da tek sada tuzilastvo vrsi istragu. Povoda je bilo i ranije. Sta su do sada radili?
Svejedno, pozdravljam akciju.

Aleksandar G.

pre 14 godina

Moze li neko da objasni sta tacno znaci zabrana?
Da li je to samo ukidanje necega sto nosi imena "Obraz" i "1389" ili kompletno sprecavanje delovanja pojedinaca koji su bili u "rukovodstvu" tih grupa? Ako je to samo zabrana postajanja organizacija, nista niste ucinili. Njima je lako da se vec sutradan pregrupisu u slicne klerofasisticke organizacije ("Dveri", "Nasi" i slicne) ili da osnuju grupe sa identicnim ciljevima, pod drugim imenom. Siguran sam da oni vec imaju tu opciju u planu.

Kada se te organizacije zabrane, treba pratiti delovanje njihovih vodja, svaki njihov korak, zabraniti bilo kakvo istupanje u medijima, kontrolisati aktivnosti na internetu (znamo da najcesce tako uvecavaju svoje clanstvo), spreciti ponovno okupljanje pod drugim imenom.
U suprotnom - dzaba vam to sto ste ih zabranili.

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Sam cin zabrane ne resava problem, jer ce ti isti ljudi da oforme neko drugo udruzenje i da nastave tamo gde su stali ranije. Moraju da se identifikuju vodje tih organizacija i da budu kaznjeni celom ostrinom zakona. Iako ja podrzavam zabranu, to je samo polovicna akcija, pravosudje mora jednom zauvek da se obracuna sa tim ljudima i njima slicnim. Tek onda ce Srbija biti deo moderne Evrope.

bezimena

pre 14 godina

Kozmetički potez! Kako je "nova" vlast ambivalentna u odnosu na FAŠIZAM, zabrana ovih organizacija, bez jasnog ANTIFAŠISTIČKOG opredeljenja, neće ništa promeniti!

Dokaz tome je upravo rehabilitovani D.Cvetković!
Poruka je više nego jasna!

Pipi

pre 14 godina

Pa zar to nije vec uradjeno? Koliko jos treba da cekamo? To je trebalo uraditi jos pre par godina. Neefikasnost i sporost vas, drzavnih organa, nas je i dovela dovde gde smo a nalazimo se u drustvu u kome ni jedna moralana i eticka norma vise ne vazi. Svaka budala moze da maltretira kako joj se dopadne. A najveca tortura je od strane same drzave samim tim sto ne cini nista da se ovo drustvo pokrene u pozitivnom pravcu.

Nije jednostavno!

pre 14 godina

Definitivno su ove dve organizacije ekstremisticko nasilne i proklamuju mrznju i netoleranciju u nasem drustvu. Medjutim, ONE su samo POSLEDICA govora mrznje preko medija zadnjih 18 godina.
Zar iz Crkve ne izlazi takodje "duh" netrpeljivosti na sve "sto nije kao nase". Zar se vladike ne ponasaju kao navijaci koji vole svoje a mrze tudje. koliko puta smo culi govor mrznje raznih SPC teologa. Koji bog ih na to motivise?
Zar Hrist nije otelovlenje Boga ljubavi?
Ili SPC nije Hriscanska Crkva/
nesto sam zbunjen....

Kurosawa

pre 14 godina

I zabrana organizacije, i procesuiranje pojedinaca, u kom delu treba istraziti ko je osnovao, podstrekivao, potpomagao, finansirao... E, taj drugi deo price, ocigledno je namerno propusten.

pis

pre 14 godina

Činjenica je da se protiv nacizma treba svim sredstvima, jer zaista je sramota da u Srbiji, koja nikada nije bila bastion ove pošasti (iako su se neki svim silama trudili da pokažu suprotno), ovako nešto postoji!
Ali, zabranjivanje rada organizacija samo po sebi ništa neće i ne može promeniti, već se društvo i kultura moraju izlečiti od deformacija nastalih u polednjih 20ak godina...

Bojan

pre 14 godina

Otpor je zaista bio studenski i pokret protiv tiranije i izolacije, tadasnje vlasti. Ovo sada je pokret za tiraniju i anarhiju i nema veze ni sa kakvim rodoljubljem i za kojeg se zvanico kriju, ne bi li time gistro dobili podrsku. Nego sazidati negde neku ustanovu i na dozivotnu robiju i prinudni rad. Neka trose visak energije na nesto konstruktivno. Hvala.

comentateur

pre 14 godina

nije poenta zabraniti, nego samo efikasno sprovoditi zakon. svakom tko vrsi nasilje i prijeti, duge zatvorske kazne! very simple. samo dockan je sada.... ovi su se pokazali da su jaci od drzave... ili to mozda i rade pod patronatom drzave i bezbednosno informativne agencije?

Gjergj

pre 14 godina

Srbi i nacizam...da nije smesno bilo bi zalosno...ja ne znam kako te mangupe do sada niko nije naucio nista o Hitleru i onome sto je planirao da napravi sa Srbima, da ih niko nije naucio o Jasenovcu, o Gradisci Staroj, isto tako i zlocini SS Skanderbeg odreda...Ja kao Siptar imam vise razloga da simpatisem Hitlera i naciste zbog toga sto su hteli da stvore Veliku Albaniju ali u mojoj kuci ta imena su zabranjena, i ne mogu da verujem da u Srbiji nakon svega i njene istorije koju je nacisam kostao vise stotina hiljada nevinih ljudi, zar ne znaju da su Srbi uz Jevreje bili jedni od najvecih stradalnika u nacistickim logorima? Koliko to treba da bude iskompleksiran i jadan Srbin, ne mogu da verujem iako nisam Srbin, takve ljude treba iskoreniti iz drustva ali ne zbog mene kao Albanca ili neke druge nacije u okolo Srbije, nego zbog samih Srba.

Milica

pre 14 godina

Hapsenje i 10-20 godina zatvora ce brze resiti problem nego zabrana delovanja. Organizovace se pod drugim imenom i radice iz ilegale. Budite pametni i trazite savet od onih koji imaju iskustva sa borbom protiv nasilnickih i fastistickih grupa.

Turska je primer kako ne treba...

pre 14 godina

Zabrana bilo koje organizacije nije dobro reshenje. Ovim chinom se njeni clanovi guraju u podzemlje i shodno tome ce isti postati josh radikalniji. Drugim rechima, kada neki od ovih pokreta bude hteo da se oglasi, u buducnosti ce to chiniti teroristichkim aktom.
Treba saslushati te ljude, otkrivanje razloga njihovog nedolichnog ponashanja je upola reshenje za problem. Organizujte rasprave izmedju predstavnika suprostavljenih grupa, politichara, psihologa, doktora, sudija i koga sve ne. Neka podele medjusobno i hiljadu shamara, samo da niko ne strada.
Hvala

dovlab

pre 14 godina

Da da, tako ni 20ih godina nisu zabranili Hitlera i njegov pokret, pustili su ih da se sire do momenta kada vise nije bilo nazad, pa je to zavrsilo najvecim ratom u istoriji. Moje je misljenje da ih treba odmah zabraniti, jer je to Ustavom propisano, pa da jednom ova drzava pokaze da je ozbiljna, a ne neka banana republika koja rodjeni ustav ne moze da postuje. Imamo dobre zakone, samo ih treba spovesti, ma koliko to cudno delovalo. A za one koji ih brane, skoknite malo do sajta obraza, procitajte prvo i osnovno nacelo o "Antihriscanskim jevrejskim Rasistima - Cionistima", pa se zapitajte da li treba da postoje i kada prestaje granica slobode govora, a pocinje govor mrznje.

Dragan P.

pre 14 godina

...možda nisam dovoljno upoznat ali me zanima da li su ti pokreti registrovani?Ako nisu onda smešno zvuči zabraniti nešto što nepostoji....a ako jesu registrovani onda zašto ih dirati?Zar i to nije deo demokratije kada imate šarenilo a građani neka sami eliminišu šta im se ne dopada!

Aleksandar

pre 14 godina

Ajaoj, 900000 $ na ime troskova. Pa za te pare poreznika moglo je da se osposobi par Ambasada za izdavanje novih pasosa nasoj dijaspori. I sta sada - hoce li porodica pomenutog da vrati sumu u drzavni budzet ili je pojeo vuk magarca.

(Vlast)a

pre 14 godina

Umesto da podnesete ostavku nakon one sramne price o tome kako ne vidite nikakav problem oko homofobicnih pretecih parola koje su potpisivali ovi koje bi danas zabranjivali?!
Ili nemate strucno znanje (o cemu ne mogu da sudim) ili nemate ljudski i moralni integritet-u svakom slucaju, u normalnoj zemlji, nije vam mesto tu gde ste.

S

pre 14 godina

MS13, Crips i Bloods su nazivi tri ulične bande u USA. Brojnost ovih bandi je 200.000, 35.000, 30.000.
MS13 je internacionalna banda, bavi se čitavim spektrom najtežih krivičnih dela, slovi za jednu od najnasilnijih u svetu (ako ne i najnasilniju), a njihov najpoznatijih zločin je masakr 28 putnika u autobusu gradskog prevoza. O tome koliko je MS13 opasan, govori činjenica da postoji poseban zatvor za članove bande koji žele da je napuste. Kazna za "izdaju" bande je samo jedna - smrt, a banda je ubijala i ljude koji su bili u programu za zaštitu svedoka. Crips i Bloods su poznati po uličnim pucnjavama u kojima su poginuli poznati reperi - 2Pac i Notorious BIG.
Da li su ove grupe zabranjene? Naravno NE. Zabrana, pored toga što se nikako ne može sprovesti, na terenu ne bi promenila apsolutno ništa - bande bi i dalje postojale, samo bi postale još zatvorenije i još ekstremnije, a ulični kriminal ne bi opao ni za promil.
Kako se oni bore protiv bandi? Policija i FBI su formirali posebna odeljenja koje se bave samo bandama (U FBI postoji posebno odeljenje koje se bavi samo bandom MS13), i članovi se hapse kada za to ima dokaza. Svaki put kad je nešto pokušano "na mišiće", kao npr masovne racije, neselektivno hapšenje i pretresanje, to se izrodilo u haos - od optužbi za rasnu diskriminaciju do najgorih uličnih sukoba sa katastrofalnim posledicama.
Može li se nešto zaključiti iz ove priče?

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Gangs_in_Los_Angeles,_California

Vizionar

pre 14 godina

Gospodo iz DS i G17, Miladin koji je u sutini ucinio isto sto i oni koji su unakazili Francuza, a, slobodno se svrcka Beogradom i jos nas z..., vec kosta i kostace Vas vlasti

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

A sta je policija mislila da ce da nadje kod tog coveka, sabrana dela Miroslava Krleze, ili najlepse decije pesme Jovana Jovanovica Zmaja, tuga i rasulo su se nadvili nad Srbijom, aveti devedesetih se opet bude. On nije pribavio to oruzje da bi se igrao, oruzje je namenjeno da ubije nekoga, a taj neko moze biti bilo ko, ja, vi, oni, komsije, braca, sestre, uzas i sramota. Odmah zabraniti teroristicke organizacije. Nazivaju se "obraz", pa jel' tako deluju, sakupljajuci oruzje. Gadno je u Srbiji. Pozdrav sa onu stranu Dunava iz Panceva.

marezmo

pre 14 godina

Taj Kovacevic ce biti jedan od vaznijih testova za nase pravosudje. Mislim da bi bilo najbolje da "odradi" taj milion, onako na minimalcu, dakle nekih 6666 meseci rada, onako tesko fizickog drustveno korisnog rada, posto je decko jak i sposoban i neiskoriscen

ekrem

pre 14 godina

U cemu je stvar, nekada su takve grupacije smatrane za najvece rodoljube, setite se imena raznih ptica grabljivica i krvolocnih zveri koje su "oslobadjale" sela i gradova, polja i planine i pitajte se, pitajte se kako je bilo tek onim drugima tada? Jes da su losa po zdravlje ali se ona sama namecu e to je njihova mana, mana svih naprednih drustava. Bez odgovora nema napretka a u Srbiji su ona pravi raritet. Zasto, pitajte se sami, sami i odgovorite, sami snosite i posledice.

Paks

pre 14 godina

Ono sto se zabrani to ojaca. Ovo je greska i to je trebalo ranije uraditi kad Obraz nije dostigao ovoliki javni publicitet i mesto u medijma. Sad je prekasno i drzava pored toga sto ima preko pola miliona nezaposlenih i sto je borba za egzistenciju, bavi se tamo nekim organizacijama poput "Obraza" i 1389. Kao da ce to da resi sve ili bar neke probleme nama obicnim gradjanima. Ja taj obraz ni do sada nisam vidjao i primecivao tako da je to nebitno pitanje za nas obicne gradjane. Kad budu ti mladi ljudi poceli da rade i zaradjuju verujem da im nece biti do toga da sa nekim oranizacijama izlaze na ulicu i lumpuju, uzvikujuci parole za koje ni sami ne znaju sta znace. Takodje koliko se ja secam i u 90 tim je bilo raznih organizacija koje su uzvikivale i prizeljkivale smrt predsednika Srbije i vesanje na Terazijama, sto je nesto poput ovog (urusavanje ustava) pa nisu zabranjivane. Jednostavno ne treba im davati toliki znacaj i prostor u medijma pa ce same ispariti i vremenom nestati. Kukala nam majka ako su nama takve organizacije prioritet da im se posvecuje tolika paznja i da se stavljaju pod prvu vest u svim dnevnicima. Opet mi gresimo kao da nismo nista naucili u proslosti i izvukli pouke.

nenasilje

pre 14 godina

Ova zabrana je cisto politicka i njom se problem nasilja u drustvu nece resiti. Najveci broj huligana i nema veze sa ovim organizacijama, vec iskljucivo sa navijackim grupama. Zabrana filmova koji promovisu nasilje i koji se emituju u udarnim terminima bi imala mnogo veci efekat.

draganzr

pre 14 godina

Pa samim tim sto je Srbija platila zrtvi tako veliki iznos govori da je priznala krivicu naseg drzavljanina. A okrivljeni seta parlamentom, gradi karijeru, umesto da je od prvog dana povratka iz Amerike lisen slobode.

nebojsa bg

pre 14 godina

meni se zbog slucaja Kovacevic okrece zeludac, bez preterivanja. ima li neki dobar advokat, da se udruzimo i trazimo svoj novac? ne poznajem najbolje zakon, ali mislim da se novac poreskih obveznika ne sme trositi za ovakve stvari, da je ovaj ceo slucaj van svih pravnih i ustavnih normi.. ili, ukratko, evo ja NE DAM pare tom Miladinu, i ko je dao za pravo da se MOJ novac da njemu??

krajnje vreme

pre 14 godina

Pa otisli su bili malo predaleko, bilo je krajnje vreme, a ne da mi onaj Obradovic gostuje po TV kanalima i ucestvuje u debati. Kao da on zna da razgovara. Pokupite i navijace huligane.

Milan

pre 14 godina

"On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja."
A pre 7-8 dana je sve to nazivao "polemikom" i "mišljenjem"... Shvatite ovo kako god hoćete, ali takvi ljudi kojima neko drugi treba da kaže šta je po zakonu, a šta ne, koji optužnice podižu zbog dnevne politike i kojima je zakon na poslednjem mestu ne treba da rade u tužilaštvu i sudstvu. Tužilac treba da bude hrabar čovek, a ne vladin potrčko...

Bg boy

pre 14 godina

Zabranite ih i ponasajte se adekvatno kako zakon nalaze prema zabranjenim organizacijama a ne da zabrana bude mrtvo slovo na papiru. Takodje nadjite i uhapsite PRAVE osnivace tih i drugih organizacija jer ova boranija koja se pominje ovih dana, sigurno nisu osnivaci i pokretaci svih uzasa koji su se desili u poslednje vreme.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Gluposti, ako zabranjujete onda zabranite SVE takve organizacije, ostace Dveri, Nacionlni stroj, Nasi itd i svi ce se prebaciti u neku od ovih, hapsenje i najmanje 5 godina zatvora!

Moma

pre 14 godina

"... se zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji." Ovo je vrlo lako reci, a da li je moguce i dokazati - videcemo. Sto se tice "homofobije" - samo protivljenje "paradi" nije dovoljno za zabranu. Sve ostalo je jos daleko, daleko problematicniji zadatak za tuzilastvo. Mada, sve mi se cini da cilj uopste nije presuda, nego samo sto veca pompa od citave price. Kao, vlast nesto resava... Kao, vlast je odlucna... I, kao, vlast vise nije "negativac" u prici zvanoj Srbija...

bob.e.lee

pre 14 godina

Da li je neko od ovih koji pozdravljaju zabranu, citao o paljenju Rajhstaga, ili o tome kako je KPJ ojacala tokom godina ilegale? Cilj nije da se nesto zabrani - to ce samo pojacati predstavu o znacajnosti tih likova, nego da se stanovnistvo obrazuje da prihvata i ono sto odstupa od uobicajenih merila. Cisto sumnjam da ce to ova drzava uspeti - zato se i opredeljuje za zabrane...

Mile

pre 14 godina

Sve aktiviste ovih organizacija treba pohapsiti i na drustveno korisni rad poslati.Da ciste grad od grafita, postera...
Da ciste parkove i haustore koji su zapusteni i mnogo drugih slicnih aktivnosti. Toliko ih ima da bi njihovo angazovanje dovelo do toga da nas grad blista od cistoce.

Balansero

pre 14 godina

Pa kako drugacije da se covek zastiti od homoseksualaca, lezbejki, stranih turista i drugih osvedocenih zaverenika protiv srpskog naroda?
Ne brinu mene ovi i ovakvi likovi. Sitna riba koju je lako pohvatati.
Sta cemo sa politickim, idejnim i "duhovnim" mentorima?
Bice kao i sa ubistvom premijera. Pohvatani izvrsioci i organizatori a politicku pozadinu zavere niko ni da pomene.

NemanjaS

pre 14 godina

Ne mislim da ce zabranjivanje ovih organizacija bilo sta promeniti, naprotiv, one ce nastaviti da postoje, njihovi clanovi ce se i dalje okupljati i planirati akcije, jedino sto ce se promeniti je da ce te organizacije postati takozvana tajna udruzenja i samim tim ce teze biti pratiti njihova delovanja.

marko

pre 14 godina

potpuno pogresno. Setite se sta je bilo kada je vlast htela da zabrani Otpor. On je usao u osnovne i srednje skole i postao sveprihvacen pokret. Ne treba zabranjivati ovakve pokrete. Treba obesmisliti njihovo postojanja i prikazati ko su zapravo ljudi i snage koje koriste klince da njima manipulisu. Ne zaboravite da 300 000 mladih nema posao, a ostali su svesni u kakvoj drzavi zive i nemaju nikakvih ideala, niti imaju bilo koju vrednost oko koje bi se okupili. Zabranom ovih pokreta samo cete stvoriti iluziju u njihovim ocima da su ovi pokreti u stvari bunt protiv sistema, a svi ti klinci su puni mrznje i odvratnosti prema sistemu u kome zive i vrednostima kojima su i sami zadojeni, a negde duboko u sebi znaju da su one lazne.

Bošković Miloš

pre 14 godina

Krajnje je vreme da država počne da deluje ali tako da će stvarno pokazati želju da pohapsi direktne i indirektne krivce koji su iz ovih pokreta.
Zadatak države je da štiti javni red i mir najodlučnije moguće a ne da guši raznorazne pokrete i njima podiže cenu potupno bez ikakavih osnova.

ok

pre 14 godina

U redu, ali da li se problem zavrsava na organizacijama ili tu postoji nesto vise.
Drustveno ekonomski odnosi, u kombinaciji sa udzbenicima koji sire ksenofobiju, revidiraju istoriju i govore kako smo u svemu najbolji, kao i politicarima koji neprekidno sire demagogiju i mrznju, stvaraju prostor za opstanak ideologije koja se mnogo puta pokazala kao potpuno destruktivna, a ciji su izdanci Obraz, 1389, Nacionalni Stroj, Dveri, Nasi i ko zna sta jos.
Bez promene obrazovnog sistema, odgovornosti javnih licnosti, kao i poboljsanja standarda, Obrazi i 1389 ce biti uvek prisutni.
Sto se fudbalskih huligana tice, prica je slicna, s tim da se oni ne mogu ni formalno zabraniti.

Marko

pre 14 godina

"2001. – Уочи Божића изведена прва акција ширих размера – знак Образа освануо на плакатима и графитима у центру Београда, а убрзо затим и у осталим градовима..."

Ovo je preuzeto sa sajta obraza. Gospodo sa vlasti da li vam je bilo potrebno 8 godina da shvatite da ova organizacija postoji i cime se bavi???!!!

Milan

pre 14 godina

Da ne ispadne ovo ''ad hoc''slučaj. Do sada smo više puta čuli oštre najave o borbi protiv raznoraznih anomalija u Srbiji, mediji su ''brujali'', tribine su bile veoma posećivane, pisali su se komentari i na kraju ''rodio se miš''. Da li mi, zaista , imamo ''Tačerku'' u Srbiji, koja će da reši ovaj slučaj. U oktobru 2008. podnet je predlog Ustavnom sudu da se zabrani rad pokretu Nacionalni stroj, ali do sada slučaj nije rešen. Da li pravosuđe može da procesuira i sankcioniše aktuelne slučajeve. Lično, sumnjam!

sanja

pre 14 godina

Potpuno podrzavam da ako je kod nekoga pronadjeno nelegalno drzano oruzje isti bude uhapsen a potom kaznjen za to delo, i takodje podrzavam da odredjene pojedince treba spreciti u vrsenju nasilja nad drugima, ali se bojim da ovoga puta drzava odnosno konkretno vlada RS cuva sebe jer se boji masovnih nemira koji se najavljuju vec mesecima a u pitanju su socijalni nemiri koji su mozda i podrzani od strane navedenih organizacija. Nemam poverenja u ovu vladu i smatram da sve sto rade rade da bi zastitili sebe i svoje fotelje, a sto je najzalije glasala sam za njih ali kako neko rece poslednji put.

raspolozen_016

pre 14 godina

Ako država zabrani ove dve organizacije, doći će do osnivanja dve nove, potpuno iste organizacije, sa različitim nazivom (SNP Vidovdan, npr.), a ostaće tenzija i latentni sukob, što je izgleda i clj, sam po sebi.
Elem, ne treba zabranjivati bilo šta, pogotovu ono što se može registrovati ponovo, za 24h, pod drugim nazivom, ali treba procesuirati pojedince koji čine krivična i druga dela.

Boris

pre 14 godina

Sta je neobicno da jedan "ekstremista" drzi oruzje kad se pojedini verski poglavari vozikaju u luksuznim automobilima sa sve pistoljima i obezbedjenjem.

Ivana

pre 14 godina

Vidim neki su protiv zabrane.A sta smo dobili od toga sto nisu zabranjeni do sada? Vandalizam po ulicama, evo sad covek prebijen na smrt, stalne pretnje nasiljem... I nema sta da predju u ilegalu, ionako ovo sto rade je sve ilegalno. Iza tih grupacija krije se i sverc droge i oruzja i ko zna sta sve jos. Ne budimo kukavice, suocimo se sa stvarnoscu. Oni MORAJU biti zabranjeni. Sto se duze ceka, posledice ce biti sve gore, a otreznjenje sve bolnije. I da pokusaju ilegalu, drzava ce se lakse obracunati sa njima nego ovako dok su pod okriljem zakona pa cak i pojedinih politickih stranaka.

Olga

pre 14 godina

Bila bih jako smirena i zadovoljna da se ovim huliganima stane na put, i treba de se ukidaju njihova delovanja, ali u biti sebe se bojim da drzava trenutno bori sa repom zmije, a da je glava negde drugde... mozda ima i vise zmija, sve mi mirise na to.

Aleksandar

pre 14 godina

Kakve bre zabrane to je isto ko reklama. Sve sto vise potiskujete veci otpor ce biti. Treba kolovodje i sponzore onemoguciti da propagiraju nasilje kao sistem vrednosti. Ne zabranama, zabrane ce povecati fasistima uticaj i vratice se ko bumerang ovoj vlasti. Ova vlast misli da ako na sledecim izborima kazu gradjanima da smo kandidat za Eu da je to dovoljno. Pa od price nema nista prazni dzepovi su tu prisutni. Tako da ako ovamo branite nacionalistima da se pokazu silom tj zabranama onda imate slabog keca u rukavu.

krvimozak

pre 14 godina

Zabrana? Glupost! Drzava mora da hapsi sve kriminalce i divljake bez obzira kojoj grupaciji pripadaju. I, sto je jos vaznije, da ih baci u buvaru na minimum 10 godina. Navedeni algoritam se primeni N puta, gde je N dovoljno veliko, tj. dok se usijane glave ne ohlade. Jednostavno i efikasno, jedino sto morate da imate "petlju" da algoritam beskompromisno primenjujete. Ende!

smrtnica

pre 14 godina

Sto je najcrnje, ovo uopste nije nesto cudno. Danas svako moze na crno da nadje pistolj za 100 evra. Zato ih i poseduje veliki broj maloletnika.

BoljaSrbija

pre 14 godina

Pa da, (drži se recepta),. na jednoj ruci brojanica a u drugoj praćke i pištolj. Šta ćemo sada sa onom ko se mača lati!!,...(No nemojmo ovde o egzegezi navedene kategorije, jer bi moglo da poprimi sasvim neočekivane tokove). Mislim da bi te raznorazne labilne, devijantne, pseudoreligiozne fanatike, patosocijalne ignorante, nesvesne sopstvenih mrakova, nagomilanih agresija, prelesti i samoubilačkih poriva, osim zabrana grupa iz kojih deluju, a koje u osnovi daju legitimitet njihovom kritičnom (border line) ponašanju u društvu, trebalo slati i na prava medicinska veštačenja. Još bi samo falilo da izgovori kako mu je savest čista i da popadamo svi u nesvest,... Koji horror,... Srbija-kako to nasilno zvuči,...

Pete

pre 14 godina

To ce biti tesko realizovati, posto je sloboda izrazavanja sveta krava organizacije kojoj Srbija stremi da se prikljuci - EU.
Ovde kod mene, u jednoj od zemalja clanica, postoje i nacisticke partije, i ostali probisveti, sa sve simbolima, pa niko i ne pomislja da ih je moguce pravno zabraniti, na bazi konvencija o ljudskim pravima, ustavno zagarantovanoj slobodi izrazavanja i sl.
Treba se, cini mi se, navici na to, i prihvatiti da demokratija nije perfektan, ali jeste jedini svrsishodan sistem.
U diktaturama je neke stvari lako realizovati - kao npr. zabranjivati asocijacije koje se vecini ne dopadaju - ali se za to placa debela cena, u smislu svih mogucih nesloboda koje vaze i za one koji su deo mainstream-a.
Usput, takve organizacije su mozda i opasnije, i ekstreminije, ako deluju iz ilegale.

bogdan

pre 14 godina

Niko da se seti da ih kazni i optuzi i za zvrljanje fasada i unistavanje privatne imovine... mislim da je to veci prekrsaj nego nemanje licne karte zasta pojedine terete... Kod nas se tako olako prelazi preko grafita i unistavanja ovog tipa... zakon - uredba o grafitima dajte u ovom paketu, ovo je odvratno na sta lici grad!!!

a moglo je biti drugačije sve

pre 14 godina

Zabraniti ili ne?
Teška odluka za sudije, koja će zavisiti isključivo od toga da li će neki u vrhu piramide vršiti pritisak i ucenjivati sudije ili ne.
Ne znam kakvog efekta bi bilo zabraniti ovakve grupacije (ako nisi javan onda si tajan) bez da se išta drugo menja u našem društvu na bolje (veća zaposlenost,veće plate, bolje obrazovanje za mlade, šansa da putuju kako bi upoznali i druge ljude i kulture...).
Kada imate situaciju da mladi ljudi, nakon završene osnovne ili srednje škole, ne mogu nigde da se zaposle (a uz to odrastaju na ratnim pričama svojih najbližih uz ksenofobično vaspitanje i opšte nezadovoljstvo), kakvo rešenje imaju, osim da se okrenu onima koji im obećavaju nerealne stvari. Naravno uz novčanu potporu i zaštitu od zakona koje im se nudi.

Dajte mladima nadu, posao i bolje uslove za život i nikom više neće padati na um da drugog proteruje kako bi se domogao njegove imovine.
Nažalost, sve kreće od imanja ili nemanja novca.