Sreda, 02.09.2009.

08:33

Žalba na odluku o kapetanu Draganu

Hrvatska sprema žalbu na odluku suda u Australiji da ne izruči Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, optuženog za ratne zločine.

Izvor: B92

Žalba na odluku o kapetanu Draganu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 14 godina

Hrvatski ministar obmanjuje javnost kad kaze da odluku nije doneo vrhovni sud vec troclano sudsko vece. Odluku svakako donosi sud. I jos kaze da je doneta pod uticajem jakog srpskog lobija. Sto ne kaze da je odluka da mu se uopste sudi i da ga uhapse je doneta pod uticajem jakog hrvatskog lobija. OVo je prva nepristrasna odluka australijskog suda u ovom slucaju.

miklos

pre 14 godina

I sada 2009. godine sta je ostalo od te RSK koju je kapetan Dragan "branio"? Osim "vlade u izbeglistvu" koja sedi, planduje i polako odumire u Beogradu jer, ne zaboravimo, cak ni Beograd nije priznao tu RSK. A secate li sekako su nasi novinari na TV i u stampi stalno govorili "Bivsa BH " ili "takozvana BH".
A BH ostade gde jeste i u granicama u kojima je i bila

.buba

pre 14 godina

Kapetan Dragan je i u ono vreme vazio za profesionalog vojnika i nisam sigurna da sam ni sa hrvatske ni sa nase stane cula o nekim zlodelima koje je bilo gde pocinio!Zasmetalo je upravo to,te je brzo povucen sa ratista,a narod je prosao kako vec znamo,u Kninu nema Srba ,ali ni u mestima gde ih je itekako bilo.Onda je Covek poceo da pomaze srbima u Srbiji oko pomaganja ratnim invalidima,deci,ugrozenima...i opet je nekom zasmetao..?Da nam je bilo vise takvih ljudi..i sada nam takvi trebaju,oni koji sebe bezrezervno daju i ne traze nista za uzvrat!Ovaj narod ga je zavoleo ,ali je vlasti zasmetala njegova popularnost i uplasili su se za svoje pozicije!Da je bio zlocinac,vec bi ostao u Hagu,gde Srbe jedva cekaju.Pozdravljam odluku Australije da se bori i izbori za svog gradjanina,ali gde smo tu mi?Dokazali smo da za nas niko ni prstom ne treba da mrdne,jer smo nezahvalni i pamtimo od danas do sutra,ne dalje..Mi smo trebali da pomognemo coveku koji je dosao zbog nas.pomogao tolikoj sirotinji u srbiji ,a to je posao drzave.izucio decu radu na kompjuterima,pomagao invalidima,,..i ni Hvala???Ima Boga,vidi On sve,i nadam se da ce mu vratiti umesto nas nase dugove.A Hrvati,nweka pocnu da sami ciste svoje dvoriste,jer i njih gleda isti taj Bog,sudi i vraca po zaslugama!Pozdrav kapetanu Draganu jer mislim da je castan i dobar covek,te da ce i presuda tako glasiti!

I Kep ima rep

pre 14 godina

Ne bih mogao da se opkladim da je Kep nevinasce, međutim sigurno je da nije pravio zločine više nego neki koji uzivaju u blagodetima slobode na brdovitom Balkanu. Kada se bude odlucivalo o ovome treba poci od toga koliko je Hrvatska koja tako promptno reaguje i cini sve sto moze da se Kep izruci dokazala nepristrasnost u svojim sudjenjima. Trebalo bi svakako uzeti u obzir i to da se ta ista Hrvatska nije bas pretrgla da insistira na izrucenju Glavasa (koji je vec pravosnazno osudjen na osnovu nepobitnih dokaza), niti da se makar malo zainteresuje o zlocinima Mercepa u Vukovaru 1991. kada su Srbi u tom gradu mimo svih zakona i legalne vlasti isledjivani i pod "misterioznim" okolnostima nestajali na ulicama u sred bela dana. To se valjda i ne tretira kao neki zlocin.
Mislim da ne smemo da zaboravimo zlocine koje smo cinili drugima ali ni da tako olako prelazimo preko zlocina koje su cinili nama....

golfer sa zablja

pre 14 godina

Podrska kapetanu, srecno legendo. Eh da su svi bili kao ti ne bismo imali sada ovih problema sa Hagom i ostalim idiotarijama.

Max

pre 14 godina

Kapetana Dragana tuže zato što je bar formalno bio nadređen Arkanu, koji je vrlo uskoro počeo da tera po svome. Po toj komandnoj linije se zločini Arkanovih momaka automatski preslikavaju na Dragana Vasiljkovića.
A za vreme rata njega je bio glas da je bio teški profesionalac, a za takve je maltretiranje civila i ubijanje zarobljenika ako ništa drugo onda bar gubljenje vremena, zatim da je pažljivo birao ljude tj. od tri autobusa dobrovoljaca birao samo nekolicinu i da je uvek išao na to da ispuni ratne zadatke a ne da "plevi" po kućama. Uostalom da je sve to što Hrvatska tvrdi tačno, Dragana bi tražio Hag, ne samo kao svedoka.

Мишко

pre 14 godina

Хрватско правосуђе је изгубило сваки кредибилитет тиме што је омогућило да осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш још увек шета слободан улицама. Немају никакво морално право да захтевају изручење били ког оптуженика док не изваде балван из свог ока.

Joca

pre 14 godina

Sami Hrvati su ga hvalili za covecno ponasanje prema zarobljenicima. Kep je obucen u Australijskoj vojsci, dobro zna sta je zenevska konvencija i uvek se ponasao u skladu sa njom.
I onda je novinarka "Australijena",hrvatskog porekla, izmislila pricu o zlocincu. Svedocio je u Hagu a oni su ga dobro proverili i nije osumljicen za nikakve zlocine. Da je bilo vise takvih casnih boraca ne bi bilo zlocina po Bosni i Hrvatskoj. Covek ipak nije balkanac.

zoki

pre 14 godina

Kako se samozvani kap. Dragan ponasao u ratu je jedno pitanje. I generalno, cova deluje kao neko ko nije u istoj kategoriji kao neki drugi "junaci" ovog uzaludnog krvoprolica. Ipak, ono sto nije jasno je: u kom je on svojstvu se uopste pojavio na teritoriji SFRJ, ko ga je pozvao, ko ga je placao, i za cije je interese vodio rat? Da li je u pitanju SFRJ, Srbija, Hrvatska (znamo nije)... Tuzno je sto je na prostorima bivse SFRJ operisalo na stotine belosvetskih "ratnika - placenika" za koje se nije znalo ni odakle su, ni ko su, ni ko ih je obucio, ni ko ih je placao, zvao, i sl.
Kapetanu Draganu, ako je "cist" zelim sve najbolje i uspeh u dokazivanje toga, ali s druge strane mislim da je on na prvom mestu Srbiji i Srbima duzan neke odgovore... jer u krajnjoj liniji u nase ime je ratovao tamo... ja znam da ga ja nisam ovlastio za to. On je posle svega otisao u Australiju (nazad), a mi se nosime s "teretom" (ne)uspeha velikih patriota sto su ucestvovali u ratnim operacijama (nevezano na cijoj strani).

viki

pre 14 godina

Zanima me koja je BITNA razlika i ima li he uopste izmedju Kapetana Dragana i Ante Gotovine?
- obojica su "psi rata", profsionalni vojnici - placenici
- Jedan je branio "nevine i goloruke" Hrvate
- Drugi je branio "nevine i goloruke" Srbe ??

bezimena

pre 14 godina

Zgražavam se nad činjenicom koliko se "pasa rata" sjatilo na Balkan 90-tih, medjutim, što se ovog lika tiče, da je počinio ratne zločine haški sud ga sigurno ne bi propustio!

Presuda australijskog suda je šamar Hrvatskoj, ali, nažalost, ni Hrvatska, ni SRbija, kao i BIH, ni posle 14 godina od završetka sukoba nisu postale ozbiljne države u čije se pravosudje može verovati!

Dejan

pre 14 godina

Kakvi kapetani, kakvi bakraci. Nije mi jasno da ih netko moze braniti. Dok su oni sa svojim vozdovima pljackali i igrali se tudjim sudbinama, obican narod je ginuo i na kraju je ostao gotovo bez svega. Stvarno ne pamtimo duze od zlatne ribice, 3-4 sata, zato nam se ovo i svako malo desava.

kom@

pre 14 godina

Da nije bilo rata u Jugoslaviji, kapetan Dragan, Legija, Gotovina i ostali psi rata ne bi ni došli na ove prostore.
Sve ih je dovela Služba.

Loshmi

pre 14 godina

Normalna zemlja protiv nenormalnog Balkana. Nije uopste pitanje da li je kriv ili nije. Oni stite svog gradjanina i znajuci nasu mrznju na ovim prostorima svesni su da ne bi dobio pravedno sudnjenje, kao sto ni Hrvat u Srbiji najverovatnije ne bi dobio isto. Nemojte nacionalisti da mislite da ovde ima nekih skrivenih poruka da on nije ( ili jeste) kriv. On samo kao i svaki Australijski gradjanin ima pravo na fer sudnjenje a njima je jasno da to nece dobiti na ovim prostorima. Oni ce mu vrlo rado suditi ako Republika Hrvatska posalje dokaze za tako nesto ( al' oni to nece uraditi jer im je verovatno optuznica klimava, zato i toliko buke za daj ga, daj ga, daj ga). Isto tako normalni svet odaje postu zrtvama svetskog rata, oni koji su krivi za to cak i to javno priznaju i svi zajedno rade da se te strahote ne ponove dok neki idu zlotvoru na 60 godisnjicu diktature.

Bogdan

pre 14 godina

Australija je procenila da nema dokaza da se osudi i odlučila da ga (pazeći na ponos HR pravosuđa) oslobodi. Kada bi imali dokaza, verovatno bi ga i sami procesuirali i kaznili. U Hrvatskoj (ni kod nas be bi bilo drugačije) bi se suđenje pretvorilo u medijski cirkus i iživljavanje jedino sa ciljem da se prikupi još poena/glasova na linčovanju Srba.

Čestitke Australijancima, tako se vodi računa o svojim građanima!

Kapetan Esid

pre 14 godina

Kapetani Svih Zemalja,
Ko razume (engleski) shvatice da je trenutno u Aiustraliji ovaj slucaj zapravo vazan zbog australijskih principa i zakona a ne da li je Dragan bio zlikovac. Ovde se radi o unutrasnjoj potrebi Australije da poboljsa zakon koji dozvoljava extradiciju njenih gradjana. Sto se tice Balkana, Srba Hrvata i ostalih njih bas briga, tj nije bas tako oni i dalje duvaju u tikvu istu kao i britanci i NATO. Samo su se sapleli oko Dragana zbog unutrasnjih problema. Oni mu nisu sudili u vezi rata i oslobadjaju ga zbog nedostatka dokaza i propustima u australijskim zakonima. Verujte mi ljudi ovde nas i dalje smatraju zlocincima, ne samo nas Srbe vec i ostale. Nas naravno najvise zbog propagande koja je ovde bila uzasno protiv nas.
Inace Dragance nije svetac. Ali zato sam ja kandidat :-)


Toliko!!!

sasa jokic

pre 14 godina

Radi sluzba i u Australiji! ovo je samo dokaz koliko su i strane sile bile ukljucene u ratove na teritoriji bivse SFRJ. Ovaj mali mis je ubacen da pripremi vojsku za duze ratovanje, jer to je bio jedan od ciljeva, sto duze ratovati!!!

ZagrebRocks

pre 14 godina

Aaaaaa neće to samo tako proć, gonit će ga se dok je živ i dok ne otplati svoje zlodjelo. Ne gine mu 20-30 godina zatvora. Kada je onim paćenicima glumio kapetana onda je bio dasa, a sad kad računi dolaze na naplatu: jaao nemojte me izručiti Hrvatima, Hrvati su zločesti! He he he doći će maca na vratanca.

tomo

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u nizu udaraca hrvatskom pravosudju... a o tome je li kriv ili nije treba odrediti sud.. ipak je on bio jedan od glavnih faca u tzv. RSK, a samim time i odgovoran za sve ono što se na tim prostorima događalo ...

Andrej

pre 14 godina

Tako se to radi u pravnoj drzavi, da je suprotno Radikali i ''Naprednjaci'' bi odmah rekli kako su se urotili protiv Srba. Slazem se sa odlukom suda da ne bi imao fer sudjenje u Hrvatskoj.

judah

pre 14 godina

Ова земља, уз здушну помоћ садашње власти, створила је климу да су сви који су се у ратовима 90-тих борили на српској страни - злочинци. Зато је ово пример како се врло озбиљно пази да права својих грађана, у овом случају грађанина Аустралије, буду поштована.

Сада питање за размишљање: Ко ће бити будући браниоци ове јадне земље када их по носу шамарају да је срамота борити се за њу?

Или заиста мислите да ће нас бранити НАТО?

Vladimirr

pre 14 godina

Ostareo nam kapetan Dragan, ljubi ga majka :) Nista, sad treba odrzati sudjenje u Australiji, pa ako hrvatska strana ima isti smisao za sudske dokaze kao mi, onda ga osloboditi i nadoknaditi tri godine u zatvoru, a ako ima nesto konkretno onda nek trune u (australijskom) bajboku. Eto toliko.

Floyd

pre 14 godina

Iznenađujuća odluka. Kapetan Dragan jeste "lik" svoje vrste, ali, iz onoga što sam ja pronašao o njemu, nije zločinac. Samo je voleo da se medijski eksponira

BG

pre 14 godina

Ja iz razgovora sa ljudima po Hrvatskoj znam da se tamo kapetan Dragan dosta dobro kotira, bar medju obicnim ljudima, niko mi nije rekao za njega da je koljac vec da je profesionalni vojnik. To je i mene zacudilo ali izgleda da se covek odrastao na zapadu po ex Yu ratovima manje uprlja nego nasi ljudi

Vladimir

pre 14 godina

Neverovatno koliko anglosaksaonsko pravosuđe praktikuje zdravu pamet. Odluka je vrlo "zdravorazumna". Oni razlikuju "realnost" od "političke teorije". Naravno ovo ni kod nas ni u našem okruženju nije moguće (mislim na celokupno pravosuđe, ne samo ovo "ratno") jer mi postavljamo bezveznjake po političkoj liniji koji slušaju diktate vladajućih partija pa nam naša kolektivna pravosuđa nemaju ni "zube" ni ostale delove ljudske anatomije potrebne za "zdravorazumne" odluke.

Marko Delija

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da se neko iz zapadnog sveta drznuo da otvoreno kaze istinu. Valjda zato sto su daleko od dohvata Amera i Nemaca.
Ako postoje osnovane optuzbe treba da mu se sudi. Ali hvala, ne znam ni ja kome, da vise jos neko osim nas Srba glasno kaze da se u Hrvatskoj Srbima sudi na osnovu nacionalne pripadnosti. OVO JE FENOMENALNA VEST!!!

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Naravno da ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, bio bi osuđen na najstrožiju kaznu , samo zato jer je Srbin. Lično smatram da je poštovao pravila rata i da nije učestvovao i naredio bilo kakav ratni zločin.

Konstatacija

pre 14 godina

Da su se u prethodnim ratovima svi sa svih strana ponašali kao Vasiljković ne bi bilo potrebe ni za haškim ni bilo kojim drugim sudovima.

KOS

pre 14 godina

Ova presuda australskog suda je sramotna! I Srbi i ono malo Hrvata što je ostalo u Krajini, dobro znaju koja zlodjela je radio. Najviše su nastradali Hrvati, ali i nepoćudni Srbi!

zdral

pre 14 godina

Bas me briga da li je kriv ili ne. S obzirom da su toliki hrvatski, muslimanski i albanski zlocinci oslobodjeni u sprdnjama od postupaka ili uopste nije pokrenut postupak protiv njih, ja mu svim srcem zelim da ostane u Australiji i ne bude izrucen. Muka mi je vise od politickih procesa...

tomo

pre 14 godina

Nikakvo čudo što je sud odbio izručenje. Nije prvi, a vjerojatno ni posljednji kojeg ruka pravde neće stići zahvaljujući "sjajnom" hrvatskom pravosuđu...

nbp

pre 14 godina

Ovo je zaista lepa vest. Iako se svašta pisalo, uveren sam da Kep nije počinio nijedan zločin, a koliko je pomogao hendikepiranima i invalidima preko svog fonda, to ih same pitajte.

zdral

pre 14 godina

Bas me briga da li je kriv ili ne. S obzirom da su toliki hrvatski, muslimanski i albanski zlocinci oslobodjeni u sprdnjama od postupaka ili uopste nije pokrenut postupak protiv njih, ja mu svim srcem zelim da ostane u Australiji i ne bude izrucen. Muka mi je vise od politickih procesa...

Konstatacija

pre 14 godina

Da su se u prethodnim ratovima svi sa svih strana ponašali kao Vasiljković ne bi bilo potrebe ni za haškim ni bilo kojim drugim sudovima.

nbp

pre 14 godina

Ovo je zaista lepa vest. Iako se svašta pisalo, uveren sam da Kep nije počinio nijedan zločin, a koliko je pomogao hendikepiranima i invalidima preko svog fonda, to ih same pitajte.

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Naravno da ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, bio bi osuđen na najstrožiju kaznu , samo zato jer je Srbin. Lično smatram da je poštovao pravila rata i da nije učestvovao i naredio bilo kakav ratni zločin.

Andrej

pre 14 godina

Tako se to radi u pravnoj drzavi, da je suprotno Radikali i ''Naprednjaci'' bi odmah rekli kako su se urotili protiv Srba. Slazem se sa odlukom suda da ne bi imao fer sudjenje u Hrvatskoj.

Marko Delija

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da se neko iz zapadnog sveta drznuo da otvoreno kaze istinu. Valjda zato sto su daleko od dohvata Amera i Nemaca.
Ako postoje osnovane optuzbe treba da mu se sudi. Ali hvala, ne znam ni ja kome, da vise jos neko osim nas Srba glasno kaze da se u Hrvatskoj Srbima sudi na osnovu nacionalne pripadnosti. OVO JE FENOMENALNA VEST!!!

Floyd

pre 14 godina

Iznenađujuća odluka. Kapetan Dragan jeste "lik" svoje vrste, ali, iz onoga što sam ja pronašao o njemu, nije zločinac. Samo je voleo da se medijski eksponira

judah

pre 14 godina

Ова земља, уз здушну помоћ садашње власти, створила је климу да су сви који су се у ратовима 90-тих борили на српској страни - злочинци. Зато је ово пример како се врло озбиљно пази да права својих грађана, у овом случају грађанина Аустралије, буду поштована.

Сада питање за размишљање: Ко ће бити будући браниоци ове јадне земље када их по носу шамарају да је срамота борити се за њу?

Или заиста мислите да ће нас бранити НАТО?

BG

pre 14 godina

Ja iz razgovora sa ljudima po Hrvatskoj znam da se tamo kapetan Dragan dosta dobro kotira, bar medju obicnim ljudima, niko mi nije rekao za njega da je koljac vec da je profesionalni vojnik. To je i mene zacudilo ali izgleda da se covek odrastao na zapadu po ex Yu ratovima manje uprlja nego nasi ljudi

Bogdan

pre 14 godina

Australija je procenila da nema dokaza da se osudi i odlučila da ga (pazeći na ponos HR pravosuđa) oslobodi. Kada bi imali dokaza, verovatno bi ga i sami procesuirali i kaznili. U Hrvatskoj (ni kod nas be bi bilo drugačije) bi se suđenje pretvorilo u medijski cirkus i iživljavanje jedino sa ciljem da se prikupi još poena/glasova na linčovanju Srba.

Čestitke Australijancima, tako se vodi računa o svojim građanima!

Vladimirr

pre 14 godina

Ostareo nam kapetan Dragan, ljubi ga majka :) Nista, sad treba odrzati sudjenje u Australiji, pa ako hrvatska strana ima isti smisao za sudske dokaze kao mi, onda ga osloboditi i nadoknaditi tri godine u zatvoru, a ako ima nesto konkretno onda nek trune u (australijskom) bajboku. Eto toliko.

Vladimir

pre 14 godina

Neverovatno koliko anglosaksaonsko pravosuđe praktikuje zdravu pamet. Odluka je vrlo "zdravorazumna". Oni razlikuju "realnost" od "političke teorije". Naravno ovo ni kod nas ni u našem okruženju nije moguće (mislim na celokupno pravosuđe, ne samo ovo "ratno") jer mi postavljamo bezveznjake po političkoj liniji koji slušaju diktate vladajućih partija pa nam naša kolektivna pravosuđa nemaju ni "zube" ni ostale delove ljudske anatomije potrebne za "zdravorazumne" odluke.

Joca

pre 14 godina

Sami Hrvati su ga hvalili za covecno ponasanje prema zarobljenicima. Kep je obucen u Australijskoj vojsci, dobro zna sta je zenevska konvencija i uvek se ponasao u skladu sa njom.
I onda je novinarka "Australijena",hrvatskog porekla, izmislila pricu o zlocincu. Svedocio je u Hagu a oni su ga dobro proverili i nije osumljicen za nikakve zlocine. Da je bilo vise takvih casnih boraca ne bi bilo zlocina po Bosni i Hrvatskoj. Covek ipak nije balkanac.

Мишко

pre 14 godina

Хрватско правосуђе је изгубило сваки кредибилитет тиме што је омогућило да осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш још увек шета слободан улицама. Немају никакво морално право да захтевају изручење били ког оптуженика док не изваде балван из свог ока.

KOS

pre 14 godina

Ova presuda australskog suda je sramotna! I Srbi i ono malo Hrvata što je ostalo u Krajini, dobro znaju koja zlodjela je radio. Najviše su nastradali Hrvati, ali i nepoćudni Srbi!

tomo

pre 14 godina

Nikakvo čudo što je sud odbio izručenje. Nije prvi, a vjerojatno ni posljednji kojeg ruka pravde neće stići zahvaljujući "sjajnom" hrvatskom pravosuđu...

Loshmi

pre 14 godina

Normalna zemlja protiv nenormalnog Balkana. Nije uopste pitanje da li je kriv ili nije. Oni stite svog gradjanina i znajuci nasu mrznju na ovim prostorima svesni su da ne bi dobio pravedno sudnjenje, kao sto ni Hrvat u Srbiji najverovatnije ne bi dobio isto. Nemojte nacionalisti da mislite da ovde ima nekih skrivenih poruka da on nije ( ili jeste) kriv. On samo kao i svaki Australijski gradjanin ima pravo na fer sudnjenje a njima je jasno da to nece dobiti na ovim prostorima. Oni ce mu vrlo rado suditi ako Republika Hrvatska posalje dokaze za tako nesto ( al' oni to nece uraditi jer im je verovatno optuznica klimava, zato i toliko buke za daj ga, daj ga, daj ga). Isto tako normalni svet odaje postu zrtvama svetskog rata, oni koji su krivi za to cak i to javno priznaju i svi zajedno rade da se te strahote ne ponove dok neki idu zlotvoru na 60 godisnjicu diktature.

bezimena

pre 14 godina

Zgražavam se nad činjenicom koliko se "pasa rata" sjatilo na Balkan 90-tih, medjutim, što se ovog lika tiče, da je počinio ratne zločine haški sud ga sigurno ne bi propustio!

Presuda australijskog suda je šamar Hrvatskoj, ali, nažalost, ni Hrvatska, ni SRbija, kao i BIH, ni posle 14 godina od završetka sukoba nisu postale ozbiljne države u čije se pravosudje može verovati!

kom@

pre 14 godina

Da nije bilo rata u Jugoslaviji, kapetan Dragan, Legija, Gotovina i ostali psi rata ne bi ni došli na ove prostore.
Sve ih je dovela Služba.

Kapetan Esid

pre 14 godina

Kapetani Svih Zemalja,
Ko razume (engleski) shvatice da je trenutno u Aiustraliji ovaj slucaj zapravo vazan zbog australijskih principa i zakona a ne da li je Dragan bio zlikovac. Ovde se radi o unutrasnjoj potrebi Australije da poboljsa zakon koji dozvoljava extradiciju njenih gradjana. Sto se tice Balkana, Srba Hrvata i ostalih njih bas briga, tj nije bas tako oni i dalje duvaju u tikvu istu kao i britanci i NATO. Samo su se sapleli oko Dragana zbog unutrasnjih problema. Oni mu nisu sudili u vezi rata i oslobadjaju ga zbog nedostatka dokaza i propustima u australijskim zakonima. Verujte mi ljudi ovde nas i dalje smatraju zlocincima, ne samo nas Srbe vec i ostale. Nas naravno najvise zbog propagande koja je ovde bila uzasno protiv nas.
Inace Dragance nije svetac. Ali zato sam ja kandidat :-)


Toliko!!!

Dejan

pre 14 godina

Kakvi kapetani, kakvi bakraci. Nije mi jasno da ih netko moze braniti. Dok su oni sa svojim vozdovima pljackali i igrali se tudjim sudbinama, obican narod je ginuo i na kraju je ostao gotovo bez svega. Stvarno ne pamtimo duze od zlatne ribice, 3-4 sata, zato nam se ovo i svako malo desava.

ZagrebRocks

pre 14 godina

Aaaaaa neće to samo tako proć, gonit će ga se dok je živ i dok ne otplati svoje zlodjelo. Ne gine mu 20-30 godina zatvora. Kada je onim paćenicima glumio kapetana onda je bio dasa, a sad kad računi dolaze na naplatu: jaao nemojte me izručiti Hrvatima, Hrvati su zločesti! He he he doći će maca na vratanca.

Max

pre 14 godina

Kapetana Dragana tuže zato što je bar formalno bio nadređen Arkanu, koji je vrlo uskoro počeo da tera po svome. Po toj komandnoj linije se zločini Arkanovih momaka automatski preslikavaju na Dragana Vasiljkovića.
A za vreme rata njega je bio glas da je bio teški profesionalac, a za takve je maltretiranje civila i ubijanje zarobljenika ako ništa drugo onda bar gubljenje vremena, zatim da je pažljivo birao ljude tj. od tri autobusa dobrovoljaca birao samo nekolicinu i da je uvek išao na to da ispuni ratne zadatke a ne da "plevi" po kućama. Uostalom da je sve to što Hrvatska tvrdi tačno, Dragana bi tražio Hag, ne samo kao svedoka.

zoki

pre 14 godina

Kako se samozvani kap. Dragan ponasao u ratu je jedno pitanje. I generalno, cova deluje kao neko ko nije u istoj kategoriji kao neki drugi "junaci" ovog uzaludnog krvoprolica. Ipak, ono sto nije jasno je: u kom je on svojstvu se uopste pojavio na teritoriji SFRJ, ko ga je pozvao, ko ga je placao, i za cije je interese vodio rat? Da li je u pitanju SFRJ, Srbija, Hrvatska (znamo nije)... Tuzno je sto je na prostorima bivse SFRJ operisalo na stotine belosvetskih "ratnika - placenika" za koje se nije znalo ni odakle su, ni ko su, ni ko ih je obucio, ni ko ih je placao, zvao, i sl.
Kapetanu Draganu, ako je "cist" zelim sve najbolje i uspeh u dokazivanje toga, ali s druge strane mislim da je on na prvom mestu Srbiji i Srbima duzan neke odgovore... jer u krajnjoj liniji u nase ime je ratovao tamo... ja znam da ga ja nisam ovlastio za to. On je posle svega otisao u Australiju (nazad), a mi se nosime s "teretom" (ne)uspeha velikih patriota sto su ucestvovali u ratnim operacijama (nevezano na cijoj strani).

viki

pre 14 godina

Zanima me koja je BITNA razlika i ima li he uopste izmedju Kapetana Dragana i Ante Gotovine?
- obojica su "psi rata", profsionalni vojnici - placenici
- Jedan je branio "nevine i goloruke" Hrvate
- Drugi je branio "nevine i goloruke" Srbe ??

golfer sa zablja

pre 14 godina

Podrska kapetanu, srecno legendo. Eh da su svi bili kao ti ne bismo imali sada ovih problema sa Hagom i ostalim idiotarijama.

tomo

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u nizu udaraca hrvatskom pravosudju... a o tome je li kriv ili nije treba odrediti sud.. ipak je on bio jedan od glavnih faca u tzv. RSK, a samim time i odgovoran za sve ono što se na tim prostorima događalo ...

.buba

pre 14 godina

Kapetan Dragan je i u ono vreme vazio za profesionalog vojnika i nisam sigurna da sam ni sa hrvatske ni sa nase stane cula o nekim zlodelima koje je bilo gde pocinio!Zasmetalo je upravo to,te je brzo povucen sa ratista,a narod je prosao kako vec znamo,u Kninu nema Srba ,ali ni u mestima gde ih je itekako bilo.Onda je Covek poceo da pomaze srbima u Srbiji oko pomaganja ratnim invalidima,deci,ugrozenima...i opet je nekom zasmetao..?Da nam je bilo vise takvih ljudi..i sada nam takvi trebaju,oni koji sebe bezrezervno daju i ne traze nista za uzvrat!Ovaj narod ga je zavoleo ,ali je vlasti zasmetala njegova popularnost i uplasili su se za svoje pozicije!Da je bio zlocinac,vec bi ostao u Hagu,gde Srbe jedva cekaju.Pozdravljam odluku Australije da se bori i izbori za svog gradjanina,ali gde smo tu mi?Dokazali smo da za nas niko ni prstom ne treba da mrdne,jer smo nezahvalni i pamtimo od danas do sutra,ne dalje..Mi smo trebali da pomognemo coveku koji je dosao zbog nas.pomogao tolikoj sirotinji u srbiji ,a to je posao drzave.izucio decu radu na kompjuterima,pomagao invalidima,,..i ni Hvala???Ima Boga,vidi On sve,i nadam se da ce mu vratiti umesto nas nase dugove.A Hrvati,nweka pocnu da sami ciste svoje dvoriste,jer i njih gleda isti taj Bog,sudi i vraca po zaslugama!Pozdrav kapetanu Draganu jer mislim da je castan i dobar covek,te da ce i presuda tako glasiti!

sasa jokic

pre 14 godina

Radi sluzba i u Australiji! ovo je samo dokaz koliko su i strane sile bile ukljucene u ratove na teritoriji bivse SFRJ. Ovaj mali mis je ubacen da pripremi vojsku za duze ratovanje, jer to je bio jedan od ciljeva, sto duze ratovati!!!

I Kep ima rep

pre 14 godina

Ne bih mogao da se opkladim da je Kep nevinasce, međutim sigurno je da nije pravio zločine više nego neki koji uzivaju u blagodetima slobode na brdovitom Balkanu. Kada se bude odlucivalo o ovome treba poci od toga koliko je Hrvatska koja tako promptno reaguje i cini sve sto moze da se Kep izruci dokazala nepristrasnost u svojim sudjenjima. Trebalo bi svakako uzeti u obzir i to da se ta ista Hrvatska nije bas pretrgla da insistira na izrucenju Glavasa (koji je vec pravosnazno osudjen na osnovu nepobitnih dokaza), niti da se makar malo zainteresuje o zlocinima Mercepa u Vukovaru 1991. kada su Srbi u tom gradu mimo svih zakona i legalne vlasti isledjivani i pod "misterioznim" okolnostima nestajali na ulicama u sred bela dana. To se valjda i ne tretira kao neki zlocin.
Mislim da ne smemo da zaboravimo zlocine koje smo cinili drugima ali ni da tako olako prelazimo preko zlocina koje su cinili nama....

Milos

pre 14 godina

Hrvatski ministar obmanjuje javnost kad kaze da odluku nije doneo vrhovni sud vec troclano sudsko vece. Odluku svakako donosi sud. I jos kaze da je doneta pod uticajem jakog srpskog lobija. Sto ne kaze da je odluka da mu se uopste sudi i da ga uhapse je doneta pod uticajem jakog hrvatskog lobija. OVo je prva nepristrasna odluka australijskog suda u ovom slucaju.

miklos

pre 14 godina

I sada 2009. godine sta je ostalo od te RSK koju je kapetan Dragan "branio"? Osim "vlade u izbeglistvu" koja sedi, planduje i polako odumire u Beogradu jer, ne zaboravimo, cak ni Beograd nije priznao tu RSK. A secate li sekako su nasi novinari na TV i u stampi stalno govorili "Bivsa BH " ili "takozvana BH".
A BH ostade gde jeste i u granicama u kojima je i bila

KOS

pre 14 godina

Ova presuda australskog suda je sramotna! I Srbi i ono malo Hrvata što je ostalo u Krajini, dobro znaju koja zlodjela je radio. Najviše su nastradali Hrvati, ali i nepoćudni Srbi!

tomo

pre 14 godina

Nikakvo čudo što je sud odbio izručenje. Nije prvi, a vjerojatno ni posljednji kojeg ruka pravde neće stići zahvaljujući "sjajnom" hrvatskom pravosuđu...

ZagrebRocks

pre 14 godina

Aaaaaa neće to samo tako proć, gonit će ga se dok je živ i dok ne otplati svoje zlodjelo. Ne gine mu 20-30 godina zatvora. Kada je onim paćenicima glumio kapetana onda je bio dasa, a sad kad računi dolaze na naplatu: jaao nemojte me izručiti Hrvatima, Hrvati su zločesti! He he he doći će maca na vratanca.

tomo

pre 14 godina

Ovo je samo jedan u nizu udaraca hrvatskom pravosudju... a o tome je li kriv ili nije treba odrediti sud.. ipak je on bio jedan od glavnih faca u tzv. RSK, a samim time i odgovoran za sve ono što se na tim prostorima događalo ...

nbp

pre 14 godina

Ovo je zaista lepa vest. Iako se svašta pisalo, uveren sam da Kep nije počinio nijedan zločin, a koliko je pomogao hendikepiranima i invalidima preko svog fonda, to ih same pitajte.

Dejan

pre 14 godina

Kakvi kapetani, kakvi bakraci. Nije mi jasno da ih netko moze braniti. Dok su oni sa svojim vozdovima pljackali i igrali se tudjim sudbinama, obican narod je ginuo i na kraju je ostao gotovo bez svega. Stvarno ne pamtimo duze od zlatne ribice, 3-4 sata, zato nam se ovo i svako malo desava.

zdral

pre 14 godina

Bas me briga da li je kriv ili ne. S obzirom da su toliki hrvatski, muslimanski i albanski zlocinci oslobodjeni u sprdnjama od postupaka ili uopste nije pokrenut postupak protiv njih, ja mu svim srcem zelim da ostane u Australiji i ne bude izrucen. Muka mi je vise od politickih procesa...

viki

pre 14 godina

Zanima me koja je BITNA razlika i ima li he uopste izmedju Kapetana Dragana i Ante Gotovine?
- obojica su "psi rata", profsionalni vojnici - placenici
- Jedan je branio "nevine i goloruke" Hrvate
- Drugi je branio "nevine i goloruke" Srbe ??

Konstatacija

pre 14 godina

Da su se u prethodnim ratovima svi sa svih strana ponašali kao Vasiljković ne bi bilo potrebe ni za haškim ni bilo kojim drugim sudovima.

Dragutin Durutović

pre 14 godina

Naravno da ne bi imao pravedno suđenje u Hrvatskoj, bio bi osuđen na najstrožiju kaznu , samo zato jer je Srbin. Lično smatram da je poštovao pravila rata i da nije učestvovao i naredio bilo kakav ratni zločin.

sasa jokic

pre 14 godina

Radi sluzba i u Australiji! ovo je samo dokaz koliko su i strane sile bile ukljucene u ratove na teritoriji bivse SFRJ. Ovaj mali mis je ubacen da pripremi vojsku za duze ratovanje, jer to je bio jedan od ciljeva, sto duze ratovati!!!

Marko Delija

pre 14 godina

Prosto ne mogu da verujem da se neko iz zapadnog sveta drznuo da otvoreno kaze istinu. Valjda zato sto su daleko od dohvata Amera i Nemaca.
Ako postoje osnovane optuzbe treba da mu se sudi. Ali hvala, ne znam ni ja kome, da vise jos neko osim nas Srba glasno kaze da se u Hrvatskoj Srbima sudi na osnovu nacionalne pripadnosti. OVO JE FENOMENALNA VEST!!!

Andrej

pre 14 godina

Tako se to radi u pravnoj drzavi, da je suprotno Radikali i ''Naprednjaci'' bi odmah rekli kako su se urotili protiv Srba. Slazem se sa odlukom suda da ne bi imao fer sudjenje u Hrvatskoj.

judah

pre 14 godina

Ова земља, уз здушну помоћ садашње власти, створила је климу да су сви који су се у ратовима 90-тих борили на српској страни - злочинци. Зато је ово пример како се врло озбиљно пази да права својих грађана, у овом случају грађанина Аустралије, буду поштована.

Сада питање за размишљање: Ко ће бити будући браниоци ове јадне земље када их по носу шамарају да је срамота борити се за њу?

Или заиста мислите да ће нас бранити НАТО?

Floyd

pre 14 godina

Iznenađujuća odluka. Kapetan Dragan jeste "lik" svoje vrste, ali, iz onoga što sam ja pronašao o njemu, nije zločinac. Samo je voleo da se medijski eksponira

zoki

pre 14 godina

Kako se samozvani kap. Dragan ponasao u ratu je jedno pitanje. I generalno, cova deluje kao neko ko nije u istoj kategoriji kao neki drugi "junaci" ovog uzaludnog krvoprolica. Ipak, ono sto nije jasno je: u kom je on svojstvu se uopste pojavio na teritoriji SFRJ, ko ga je pozvao, ko ga je placao, i za cije je interese vodio rat? Da li je u pitanju SFRJ, Srbija, Hrvatska (znamo nije)... Tuzno je sto je na prostorima bivse SFRJ operisalo na stotine belosvetskih "ratnika - placenika" za koje se nije znalo ni odakle su, ni ko su, ni ko ih je obucio, ni ko ih je placao, zvao, i sl.
Kapetanu Draganu, ako je "cist" zelim sve najbolje i uspeh u dokazivanje toga, ali s druge strane mislim da je on na prvom mestu Srbiji i Srbima duzan neke odgovore... jer u krajnjoj liniji u nase ime je ratovao tamo... ja znam da ga ja nisam ovlastio za to. On je posle svega otisao u Australiju (nazad), a mi se nosime s "teretom" (ne)uspeha velikih patriota sto su ucestvovali u ratnim operacijama (nevezano na cijoj strani).

Vladimirr

pre 14 godina

Ostareo nam kapetan Dragan, ljubi ga majka :) Nista, sad treba odrzati sudjenje u Australiji, pa ako hrvatska strana ima isti smisao za sudske dokaze kao mi, onda ga osloboditi i nadoknaditi tri godine u zatvoru, a ako ima nesto konkretno onda nek trune u (australijskom) bajboku. Eto toliko.

Bogdan

pre 14 godina

Australija je procenila da nema dokaza da se osudi i odlučila da ga (pazeći na ponos HR pravosuđa) oslobodi. Kada bi imali dokaza, verovatno bi ga i sami procesuirali i kaznili. U Hrvatskoj (ni kod nas be bi bilo drugačije) bi se suđenje pretvorilo u medijski cirkus i iživljavanje jedino sa ciljem da se prikupi još poena/glasova na linčovanju Srba.

Čestitke Australijancima, tako se vodi računa o svojim građanima!

kom@

pre 14 godina

Da nije bilo rata u Jugoslaviji, kapetan Dragan, Legija, Gotovina i ostali psi rata ne bi ni došli na ove prostore.
Sve ih je dovela Služba.

Loshmi

pre 14 godina

Normalna zemlja protiv nenormalnog Balkana. Nije uopste pitanje da li je kriv ili nije. Oni stite svog gradjanina i znajuci nasu mrznju na ovim prostorima svesni su da ne bi dobio pravedno sudnjenje, kao sto ni Hrvat u Srbiji najverovatnije ne bi dobio isto. Nemojte nacionalisti da mislite da ovde ima nekih skrivenih poruka da on nije ( ili jeste) kriv. On samo kao i svaki Australijski gradjanin ima pravo na fer sudnjenje a njima je jasno da to nece dobiti na ovim prostorima. Oni ce mu vrlo rado suditi ako Republika Hrvatska posalje dokaze za tako nesto ( al' oni to nece uraditi jer im je verovatno optuznica klimava, zato i toliko buke za daj ga, daj ga, daj ga). Isto tako normalni svet odaje postu zrtvama svetskog rata, oni koji su krivi za to cak i to javno priznaju i svi zajedno rade da se te strahote ne ponove dok neki idu zlotvoru na 60 godisnjicu diktature.

Kapetan Esid

pre 14 godina

Kapetani Svih Zemalja,
Ko razume (engleski) shvatice da je trenutno u Aiustraliji ovaj slucaj zapravo vazan zbog australijskih principa i zakona a ne da li je Dragan bio zlikovac. Ovde se radi o unutrasnjoj potrebi Australije da poboljsa zakon koji dozvoljava extradiciju njenih gradjana. Sto se tice Balkana, Srba Hrvata i ostalih njih bas briga, tj nije bas tako oni i dalje duvaju u tikvu istu kao i britanci i NATO. Samo su se sapleli oko Dragana zbog unutrasnjih problema. Oni mu nisu sudili u vezi rata i oslobadjaju ga zbog nedostatka dokaza i propustima u australijskim zakonima. Verujte mi ljudi ovde nas i dalje smatraju zlocincima, ne samo nas Srbe vec i ostale. Nas naravno najvise zbog propagande koja je ovde bila uzasno protiv nas.
Inace Dragance nije svetac. Ali zato sam ja kandidat :-)


Toliko!!!

Joca

pre 14 godina

Sami Hrvati su ga hvalili za covecno ponasanje prema zarobljenicima. Kep je obucen u Australijskoj vojsci, dobro zna sta je zenevska konvencija i uvek se ponasao u skladu sa njom.
I onda je novinarka "Australijena",hrvatskog porekla, izmislila pricu o zlocincu. Svedocio je u Hagu a oni su ga dobro proverili i nije osumljicen za nikakve zlocine. Da je bilo vise takvih casnih boraca ne bi bilo zlocina po Bosni i Hrvatskoj. Covek ipak nije balkanac.

Vladimir

pre 14 godina

Neverovatno koliko anglosaksaonsko pravosuđe praktikuje zdravu pamet. Odluka je vrlo "zdravorazumna". Oni razlikuju "realnost" od "političke teorije". Naravno ovo ni kod nas ni u našem okruženju nije moguće (mislim na celokupno pravosuđe, ne samo ovo "ratno") jer mi postavljamo bezveznjake po političkoj liniji koji slušaju diktate vladajućih partija pa nam naša kolektivna pravosuđa nemaju ni "zube" ni ostale delove ljudske anatomije potrebne za "zdravorazumne" odluke.

BG

pre 14 godina

Ja iz razgovora sa ljudima po Hrvatskoj znam da se tamo kapetan Dragan dosta dobro kotira, bar medju obicnim ljudima, niko mi nije rekao za njega da je koljac vec da je profesionalni vojnik. To je i mene zacudilo ali izgleda da se covek odrastao na zapadu po ex Yu ratovima manje uprlja nego nasi ljudi

bezimena

pre 14 godina

Zgražavam se nad činjenicom koliko se "pasa rata" sjatilo na Balkan 90-tih, medjutim, što se ovog lika tiče, da je počinio ratne zločine haški sud ga sigurno ne bi propustio!

Presuda australijskog suda je šamar Hrvatskoj, ali, nažalost, ni Hrvatska, ni SRbija, kao i BIH, ni posle 14 godina od završetka sukoba nisu postale ozbiljne države u čije se pravosudje može verovati!

Мишко

pre 14 godina

Хрватско правосуђе је изгубило сваки кредибилитет тиме што је омогућило да осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш још увек шета слободан улицама. Немају никакво морално право да захтевају изручење били ког оптуженика док не изваде балван из свог ока.

miklos

pre 14 godina

I sada 2009. godine sta je ostalo od te RSK koju je kapetan Dragan "branio"? Osim "vlade u izbeglistvu" koja sedi, planduje i polako odumire u Beogradu jer, ne zaboravimo, cak ni Beograd nije priznao tu RSK. A secate li sekako su nasi novinari na TV i u stampi stalno govorili "Bivsa BH " ili "takozvana BH".
A BH ostade gde jeste i u granicama u kojima je i bila

.buba

pre 14 godina

Kapetan Dragan je i u ono vreme vazio za profesionalog vojnika i nisam sigurna da sam ni sa hrvatske ni sa nase stane cula o nekim zlodelima koje je bilo gde pocinio!Zasmetalo je upravo to,te je brzo povucen sa ratista,a narod je prosao kako vec znamo,u Kninu nema Srba ,ali ni u mestima gde ih je itekako bilo.Onda je Covek poceo da pomaze srbima u Srbiji oko pomaganja ratnim invalidima,deci,ugrozenima...i opet je nekom zasmetao..?Da nam je bilo vise takvih ljudi..i sada nam takvi trebaju,oni koji sebe bezrezervno daju i ne traze nista za uzvrat!Ovaj narod ga je zavoleo ,ali je vlasti zasmetala njegova popularnost i uplasili su se za svoje pozicije!Da je bio zlocinac,vec bi ostao u Hagu,gde Srbe jedva cekaju.Pozdravljam odluku Australije da se bori i izbori za svog gradjanina,ali gde smo tu mi?Dokazali smo da za nas niko ni prstom ne treba da mrdne,jer smo nezahvalni i pamtimo od danas do sutra,ne dalje..Mi smo trebali da pomognemo coveku koji je dosao zbog nas.pomogao tolikoj sirotinji u srbiji ,a to je posao drzave.izucio decu radu na kompjuterima,pomagao invalidima,,..i ni Hvala???Ima Boga,vidi On sve,i nadam se da ce mu vratiti umesto nas nase dugove.A Hrvati,nweka pocnu da sami ciste svoje dvoriste,jer i njih gleda isti taj Bog,sudi i vraca po zaslugama!Pozdrav kapetanu Draganu jer mislim da je castan i dobar covek,te da ce i presuda tako glasiti!

Max

pre 14 godina

Kapetana Dragana tuže zato što je bar formalno bio nadređen Arkanu, koji je vrlo uskoro počeo da tera po svome. Po toj komandnoj linije se zločini Arkanovih momaka automatski preslikavaju na Dragana Vasiljkovića.
A za vreme rata njega je bio glas da je bio teški profesionalac, a za takve je maltretiranje civila i ubijanje zarobljenika ako ništa drugo onda bar gubljenje vremena, zatim da je pažljivo birao ljude tj. od tri autobusa dobrovoljaca birao samo nekolicinu i da je uvek išao na to da ispuni ratne zadatke a ne da "plevi" po kućama. Uostalom da je sve to što Hrvatska tvrdi tačno, Dragana bi tražio Hag, ne samo kao svedoka.

golfer sa zablja

pre 14 godina

Podrska kapetanu, srecno legendo. Eh da su svi bili kao ti ne bismo imali sada ovih problema sa Hagom i ostalim idiotarijama.

I Kep ima rep

pre 14 godina

Ne bih mogao da se opkladim da je Kep nevinasce, međutim sigurno je da nije pravio zločine više nego neki koji uzivaju u blagodetima slobode na brdovitom Balkanu. Kada se bude odlucivalo o ovome treba poci od toga koliko je Hrvatska koja tako promptno reaguje i cini sve sto moze da se Kep izruci dokazala nepristrasnost u svojim sudjenjima. Trebalo bi svakako uzeti u obzir i to da se ta ista Hrvatska nije bas pretrgla da insistira na izrucenju Glavasa (koji je vec pravosnazno osudjen na osnovu nepobitnih dokaza), niti da se makar malo zainteresuje o zlocinima Mercepa u Vukovaru 1991. kada su Srbi u tom gradu mimo svih zakona i legalne vlasti isledjivani i pod "misterioznim" okolnostima nestajali na ulicama u sred bela dana. To se valjda i ne tretira kao neki zlocin.
Mislim da ne smemo da zaboravimo zlocine koje smo cinili drugima ali ni da tako olako prelazimo preko zlocina koje su cinili nama....

Milos

pre 14 godina

Hrvatski ministar obmanjuje javnost kad kaze da odluku nije doneo vrhovni sud vec troclano sudsko vece. Odluku svakako donosi sud. I jos kaze da je doneta pod uticajem jakog srpskog lobija. Sto ne kaze da je odluka da mu se uopste sudi i da ga uhapse je doneta pod uticajem jakog hrvatskog lobija. OVo je prva nepristrasna odluka australijskog suda u ovom slucaju.