Sreda, 12.08.2009.

03:58

Trudnice ostale bez nadoknade

Nezaposlene trudnice ostale bez novčanih nadoknada, iako su bolovanje otvorile po starom zakonu koji im je obezbeđivao finansijsku pomoć tokom celog bolovanja.

Izvor: B92

Trudnice ostale bez nadoknade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

emilly

pre 14 godina

...da, da... još i ministar reče neki dan da vakcine za čuveni grip "nisu kupljene jer ih nema na tržištu"????!!!! "a nešto što nije na tržištu ne može ni da se kupi"??!!! sa procenom da će biti obolelih oko 3 miliona i ovim ukidanjem naknada za trudnice, kriza će biti uspešno rešena i pobediće se nezaposlenost u srbiji...taman ćemo toliko da pomremo a i ko će još da rađa??? i sa kojim motivom? zaista mi je muka od svega što nam svakodnevno priređuju...gde li da se "denem"??

JaCa

pre 14 godina

Sta reci? Bilo bi dobro kada bi glas naroda neko i slusao/citao... Mislim da smo kao narod prilicno mlaki i trpimo sve i svasta umesto da budemo slozni i menjamo vlast i na svakih mesec dana ako treba.

Zee

pre 14 godina

Ja sam ipak misljenja da nije problem promena zakona, vec sto neke druge stvari nisu regulisane pre ovog zakona. Ako nekom ne valja srpski zakon i nadoknade koje su dostupne - neka dodje do Amerike da se zali nekom ovde. Sto rece neko gore - 8 nedelja placeno (ali samo ukoliko firma ima preko 50 radnika) i State omogucava jos 4 nedelje... Pa ti odgajaj dete...a ono opet - dece koliko hoces...
Ne bih da me neko pogresno razume - jako mi je zao sto trudnice prolaze kroz svakojake gluposti - ali ipak mislim da je ovo najmanji problem od svih imajuci u vidu uslugu u bolnicama i sve ostalo.

Ana P.

pre 14 godina

ne mogu da verujem, neko je ovde naveo argument da ima i trudnica koje su bile na odrzavanju a nisu morale! radite mucenice, nego sta, sad kad ima virusa na sve strane vi pravac na posao, pa onda kuci gde nema dovoljno para za jedan pristojan trudnicki obrok, pa onda cekajte u redu u savetovalistu kao stoka po pola sata (ne pricam napamet, dozivela ovaj red, al' sreca imadoh da pojedem kod kuce, prava sam razmazena kucka!), pa onda docekajte tradicionalno na balkanski nacin "njegovu" familiju koja je jedva docekala da vam naplati stanarinu sto boravite u kuci sina naslednika (izvinite izuzetci, ima vas ali nedovoljno), pa onda, kad se svi najedu i odu na hrkanje nagutaj se lekova za odrzavanje od kojih drhti glava jedno sat vremena, pa kad zaspis, vec je vreme da se budis, aj na pos'o. pa trudnice u Srbiji su prave srecnice. ovde je hrabrost usuditi se da rodis, hrabrost reci - dosta vise, skinite mi se sa grbace - ne zamerajte se mucenice, trpite, jer vam mogu jos i gore stati na kicmu- i na poslu a cesto i kod kuce. zena - ma ta moze da trpi i da se razvlaci u Srbiji beskonacno, ako izabere da bude normalna, a da opet sacuva porodicu kako-tako. muka mi je, narocito od likova koji porede sa Austrijom i 6 nedelja posle porodjaja i bla bla bla. oni su mi pa opet zdravo drustvo, ne zna se! e Srbijo medju sljivama i onima sto mi iz Kanade porucuju ostajte ovde! kako da vas vise ne vidim, ne cujem, da postanem imuna a da ostanem kako tako pri pameti?!

kojeovdelud

pre 14 godina

Pitam se pitam, a da mi njima ukinemo primanja...ne placamo porez, infostan, parking, telefon, GSP, isl...pa da
vidimo sta ce da bude, kako ce oni kojima POKLANJAMO platu za ono sto NE RADE da se osecaju...ma mi ovde mozemo samo da trosimo svoje tastature uzalud, bas njih briga, trudnice pare nece dobiti, oni ce i dalje primati platu...
Posto mi je supruga trudna ( a nezaposlena), ja prestajem da placam racune, odjavljujem se sa posla (jer cemu uplacivanje u PIO), i lepo stedim za bebu....jer na kraju krajeva ONA je meni NAJBITNIJA NA SVETU!!! Krajnje je vreme da se stane na put ljudima koji misle da znaju sta rade!!!
Ako se lepo dogovorimo svi zajedno, uz lepu taktiku oni bi mogli da promene svoje misljenje kao i zakone!!! Pa mi smo im pomogli kada je trebalo da se smislja nacin kako da dodju tu gde jesu, a oni su to zaboravili...Da li da ocekujem da ce i bebu da mi oporezuju za koji mesec?!
Mnogo sam razocaran, tuzan, ali uvek mogu da odem odavde, a oni?....Neka igraju sah sa penzionerima...

dule

pre 14 godina

Ova vlast je verovatno gledajući vesti iz Hrvatske (snimatelj u zanimljivoj majici i premijerka) zaključila da i oni mogu tako i da to neće uticati na povećanje bele kuge. Jedini problem je u tome što se, gospodo moja, ipak deca ne prave na taj način.

Joe

pre 14 godina

Susjedi, borite se!!

U nas u Hrvatskoj su se trudnice izborile za porodiljne naknade u visini stvarne plaće koju su imale za određeno vrijeme korištenja bolovanja. Ne dajte da vas pljačkaju i vaše novce trpaju u svoje džepove. Novaca za trudnice ima, samo ga lopovi uvijek preusmjeravaju sebi...

Ana

pre 14 godina

Ja sam iz KRAGUJEVCA, u 8. mesecu trudnoce sam i ostala sam bez prava na novcanu nadoknadu kao i trudnice i porodilje iz Vojvodine. Ulozila sam zalbu, cekam odgovor. Otvorila sam bolovanje u martu, a nov zakon je donet u maju i po clanu 104. novog zakona, on ne moze da se primenjuje retroaktivno. Ali niko ne postuje zakon!!!!

trudnica

pre 14 godina

ja sam jedna od ovih trudnica koje se bore za svoja prava!!! zelim da pitam ove ljude koji su protiv, kolike su plate na zapadu, koliki je deciji dodatak na zapadu, probajte samo da pipnete zenu u svajcarskoj npr. pa videcete koliko ce vam sud odrediti! koje su cene tamo a koje ovde?!! da moj muz ima bar 40000 din platu ne bih trazila od drzave!! imam vec dete od 2 godine sada cekam drugo, plus ovo mi je cetvrta rizicna trudnoca, dve sam izgubila!! o cemu pricamo, uvek se uzimaju neki primeri sa zapada, uzmite primer samo decijeg dodatka koji iznosi od 154-500eura i nema ogranicenja proseka za platu kao ovde, a deciji je 1800din a pelene su samo oko 1100dinara, a to vam je za oko 10-14.dana, razmislite vi koji ste protiv, o celoj ovoj prici!!! velika je razlika u svemu....

Iva

pre 14 godina

Para za trudnice nema, a samo jedan genetski test za muskarce, a u svrhu ispitivanja plodnosti, na klinici u Tirsovoj kosta 10 000 din. jer ga zdravstveno osiguranje ne pokriva. Toliko o borbi protiv BELE KUGE u zemlji SRBIJI. Sramota, sramota, sramota!!!

Tamara

pre 14 godina

Trudna zena = kaznjena zena, u Srbiji! Nije ni cudo sto nas je sve manje! Kako da se borimo protiv bele kuge kada ne mozemo decu da othranimo?! Svi se smeju Palmi, a covek je ovakvim stvarima dao veliki znacaj i resio to sam u svom gradu.

ana

pre 14 godina

Ne, ne, žene, ne smete biti razmažene, nego radjajte što više malih Srpčića, bez obzira na to da li imate socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje i te sitnice! Nije na državi da vam to obezbedi. Kako su se vaše bake i prabake poradjale na planinama, dok su oko njih bili medjedi i vuci umesto doktora i babica? Jel su one čekale pare od države u toku trudnoće i posle? Jok! No pravac na njivu da oru bez volova. Nema leba bez motike, drage trudnice!

Elem, iskreno se nadam da će Srbi izumreti kao vrsta od bele kuge. I moje seme i pleme zajedno s njima.

dezurna

pre 14 godina

Uz maksimalno volterovsko poshtovanje prema drugacijem mishljenju, ali mene zaista veoma, veoma zanima intelektualna, emocionalna i, pre svega, moralna komponenta onih entiteta - kojih, koliko vidim, nije mali broj - koji ispod negativnih komentara na ovu vest klikcu mishem na sintagmu "Ne preporucujem".

Zoki

pre 14 godina

U mojoj ustanovi u Americi imas prava na 6 nedelja odsustva posle porodjaja (to se tretira kao stanje gde si privremeno onemogucen da radis) i posle toga nista (ako se ne vratis dobijes otkaz); drzava se ne mesa.

U Engleskoj imas prava na 12 nedelja odsustva sa celom platom i 12 nedelja odsustva sa pola plate; mozes da pretvoris sve u 18 nedelja odsustva sa celom platom.

Vlajo

pre 14 godina

Valjda je logično da trudnice i porodilje dobijaju naknadu (kao što već postoji u nekim zemljama Evrope) iako nisu zaposlene, jer kako neko ko je 6 mesec trudnoće ili ima bebu da nađe posao. Ovo je baš naopako rešeno, pored tolikih agencija vlade, podela stanova funkcionerima i službenih automobila i dnevnica....stvarno su našli gde da štede.

ana

pre 14 godina

U sedmom sam mesecu, u sestom mi je doktor prepisao bolovanje ali ga komisija nije produzila, uz obrazlozenje da trudnoca nije bolest i da ja mogu da radim. Da napomenem da mi je radno mesto komercijalista na terenu i da sam po ceo dan u automobilu. A kod kuce jos malo dete od 15 meseci. I sta cu.... vratila se na posao. Moj doktor kaze da 20 godina radi i da mu nikad nisu ovako vracali trudnice sa bolovanja. Inace, iz Novog Sada sam. Sramota sta nam rade. A kome se zaliti???!!!

Milan

pre 14 godina

Dovoljno je reci samo BAGRA, da li imate obraza???!!!! Bitno je da se troshi na svakojake gluposti, a ono shto je najbitnije uvek nema! Videcemo kako ce se zavrsiti prica oko besplatnih akcija! Forget about it!!!!

trifke

pre 14 godina

Onome ko je predlozio ovakve propise treba pozeleti da se nadje u ovoj siTuaciji. Imam trudnu zenu u 8 mesecu trudnoce, vracena joj je radna knjizica sa obrazlozenjem da trazi posao. Pre par godina jedna beba je izgubljena, sada ima probleme sa dijabetesom, pa kako da se to dete rodi zdravo kada te drzava drzi u stres situacijama. A ima para za razne protuve na grbaci drzave...Uzgred, pomoc iz sluzbe za zaposljavanje je idnosila citavih 12.000 dinara...Eto, nadam se da je broj trudnica dovoljan da se pokriju sve rupe u budzetu...Uzasssssss!!!!

Ma ko nas kleo, nije dangubio...

ZaIProtiv

pre 14 godina

Ja sam u toku svoje trudnoce radila do punih 8 meseci. Za to vreme sam se na kontrolama nagledala trudnica koje izrazavaju cudjenje zasto ja toliko radim. Njima su lekari odobrili bolovanje iako se dobro osecaju.
Da je sistem poremecen, jeste.
Ali da bolje tretiramo i trudnice od "naprednijih" zemalja, i to je tacno, npr. u Austriji se placa jako mali % plate koji ne moze preci odredjenu vrednost za vreme porodiljskog odsustva, dok je kod nas sve vreme 100%.

Neko Nebitan

pre 14 godina

Ovo je verovatno nova mera Vlade za borbu protiv bele kuge koja je sa nama nekih 20 godina.... Sramota... da smo Kina, pa i da razumem, ali sa prosekom godina u drzavi od 42 godine ovo nema nikakvog smisla... Ova Vlada radi na tome da iskoreni i ovo malo sto je od srpskog naroda ostalo! O boze, pomozi mi da ih vise ne kunem nego ih kazni vec jednom!

Jelena

pre 14 godina

Drzava je NAS servis, a ne mi NJEN!!!!
Cujete li poslanici i ministri? Sram vas bilo!
Mi nismo vasi robovi. Mi smo slobodni ljudi koji su vas izabrali da vodite nasu drzavu. Vi to ocigledno ne umete da radite.
Vreme je za nove izbore. Valjda ce i u Srbiji doci vreme kada ce glasaci glasati za pravi izbor, a ne za najmanje zlo od vise ponudjenih.
Odvratno!

trudnica

pre 14 godina

i jesmo preduzele nesto jer se nismo pomirile sa ovom cinjenicom,samo je zalosno da smo se mi iz ns samo angazovale ovoliko!!da su i ostale vec bi bilo vecih rezultata...

Ana P.

pre 14 godina

i sama sam odrzavala trudnocu, pa se jos secam sa bolom koliko je to delikatno stanje, svaki dan koji vam je beba prezivela u stomaku slavite i zahvaljujete Bogu, i tako 8 meseci strepnje, nade, lekova...a onda im se na glavu sruci i ovo!
malo je reci da je ovo gola i primitivna borba za opstanak gde pravo prisvaja jaci - ovo je neprirodno, bolesno ponasanje koje govori o stepenu na kom je jedno drustvo.normalno bi bilo da oni ciji je pristanak za ovaj zakon potreban, daju otkaz, kazu NE, izadju na ulicu! o cemu mi govorimo?! da li je moguce da neko ovakve gadosti radi i da li je moguce da im to kod nas prolazi?! bez teksta sam, bez reci, STRASNO

Fight

pre 14 godina

Mozemo se svi mi ovde iscudjavati i zgrazavati ali niko nadlezan zbog toga se nece uzbuditi.I niko nece snositi posledice za sva zla koja se nanose svima van najuzih vrhova vlasti i politike.Ocigledno ih nista ne zanima dok na svom Olimpu mirno promatraju propast i tragediju sopstvenog naroda.Potrebno je mnogo vise od cavrljanja po forumima, potrebna je akcija!

Marija

pre 14 godina

Oduzmite penzionerima - dajte buducim majkama... A, da, ne biste mogli, posle toga, biti na vlasti... Malo je majki a mnogo penzionera! Kad jednog dana budem bila u drugom stanju, ici cu u Albaniju da se poradjam. U ovoj drzavi NE! Nije zasluzila da za nju "produzim vrstu"!

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Zar još neko misli da se naši "genijalci" u Narodnoj skuštini interesuju šta će biti sa trudnicama? Ma njih baš briga za sve. Bitno je da njima niko ne dira njihovu platu, paušal, dnevnice, restoran, besplatan parking... A uskoro bi mogli da izglasaju i zakon po kome će svaki punoletni građanin morati da finansira skupštinski restoran sa 0,5% svoje plate. Elem, sramota je za ovu državu da tako postupa sa trudnicama. A prirodni priraštaj nam je decenijama negativan. Da li neko od vlastodržaca razmišlja ko će za 20-30 godina da "drži" ovu zemlju. Zapad je to rešio velikim prilivom azilanata iz siromašnih zemalja. A kako ćemo mi? Ko će ministrima i poslanicima da uplaćuje za penzije u budućnosti? Hitno treba doneti zakon o izmenama i dopunama, kojima će se ove diskriminatorske odredbe ukinuti. I na kraju, mislim da bi ostavka resornog ministra bila najmanje što Vlada može da učini kako bi se izvinila svojim građanima za ovakve "zločine" prema još nerođenoj deci. A to bi i, nadam se, preventivno delovalo za ubuduće. Jer ministar je "sluga naroda". Ili je to obrnuto? Više nisam siguran.

Srpski darvinizam

pre 14 godina

Koliko ja vidim, oni uvode prirodnu selekciju. Ko prezivi trudnocu bez hrane, porodjaj u srpskim porodilistima u kojima se zene tretiraju gore od zivotinja, a posle toga podize dete bez posla, stana u okruzenju kriminala, droge, zagadjenja zivotne sredine u svim mogucim vidovima, fizizkom i duhovnom...taj ce preziveti. Neka pocnu da se privikavaju na prirodno okruzenje jos pre rodjenja, sto pre to bolje.

Aleksandar

pre 14 godina

Bog te mazo, pa ova drzava postaje sve bolesnija i bolesnija. Hoce li se neko pojaviti, na mesto vladajucih, ko ima imalo logike?

ogorcen

pre 14 godina

SRAMOTA! CPAMOTA! Dosta vise ove trule drzave. Najbitnije stvari u zivotu se zanemaruju. Bitno je da imamo para za razne proslave i dnevnice pokvarenih politicara. Bolje da se prodamo amerima kao i ostala pa da krenemo da zivimo, ali ne ovako. Sramota i za predsednika sto dozvoljava da se sve ovo radi. Bruka!

Buduci tata

pre 14 godina

Jesu li oni koji su donosili ovu budalastinu od zakona razmislili ko ce im vodu doneti kad ostare?!? E pasce i oni i to koliko vidim uskoro. Popularnost im se srozava brzinom svetlosti zahvaljujuci veoma "mudrim i promisljenim" potezima! SRAMOTA BRE!!!!

Nadica

pre 14 godina

"Bela kuga", tako kazu?
Ovo je gore od najcrnje kuge.Kao da zenama nije dovoljan stres sto odrzavaju rizicne trudnoce a za to su " nagradjene" vracenim radnim knjizicama . Samo mogu da kazem da mi je zao svakoga ko i u najmanjoj meri zavisi od milostinje ove drzave.

Sramota!

pre 14 godina

Ja sam radio u medjunarodnoj NVO koja je placala za nase uslove velike plate, ali i doprinose na 100% te plate, sto niko u Srbiji ne radi. Zena koja je radila 5 godina, i za koju su 5 godina placani doprinosi u iznosu od skoro 600 EVRA mesecno (pa vi izracunajte koliko je drzava uzela od njene plate), otisla je na porodiljsko bolovanje u 8. mesecu trudnoce. Posle 3 meseca firma/organizacija se zatvorila, a zena je sa bebom od 2 meseca ostala bez ikakve naknade !? Da li neko shvata da se radilo o njenoj BRUTO plati od koje je drzava za 5 godina uzela 36.000 EVRA, a sada joj posle 2 meseca ukidaju porodiljsko !? I onda se cude sto im niko ne prijavljuje pune plate, i sto ljudi rade na crno. SRAMOTA, Tadicu, velika SRAMOTA!

Mila

pre 14 godina

Bravo zemljo Srbijo! Reci nekome da trazi posao u poodmakloj trudnoci je vrhunac ironije! Mesecima trazim posao i ne mogu da ga pronadjem, a naravno jedno od neizbeznih pitanja je i da li planiram trudnocu u skoroj buducnosti. U danasnje vreme je tesko odluciti se na dete pogotovo kada imate toliko neresenih pitanja svuda oko vas, vazno je da politicari pricaju kako treba poboljstati natalitet.

Goran ex NSZ

pre 14 godina

Rešenje za ovaj problem treba tražiti na globalnijem nivou, tj. u ovom slučaju reč je o socijalnoj politici i strategiji države.
Strašno je ako su savetnici naših nezaposlenih sugrađanki savetovali pronalaženje posla u poodmakloj trudnoći, jer, iako Zakon o radu predviđa zabranu diskriminacije, znamo da nijedan poslodavac neće ponuditi posao ženi u drugom stanju!!!
Novi Zakon o zapošljavanju predviđa tri osnova za nastavak isplate novčane naknade (čl.73, tj. dodatno obrazovanje i obuka u org. NSZ u vreme aktivnog traženja posla i privremena nesposobnost za rad u maksimalnom trajanju od 30 dana ("klasično" bolovanje, u šta, nažalost, spada i održavanje trudnoće). Treći osnov je porodiljsko, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo zbog posebne nege deteta, a sve je regulisano na način propisan aktuelnim Zakonom o radu. Pošto se porodiljsko odsustvo otvara minimalno 28, a maksimalno 45 dana pre predviđenog termina porođaja, jasno je da će po ovom osnovu mali broj nezaposlenih žena uspeti da iskoristi nastavak isplate za celo vreme (365 dana od otvaranja, tj. u zavisnosti od toga da li je u pitanju 3, ili 4 dete).
Problem koji je prvenstveno zakonodavac ovde rešio jeste pitanje zloupotrebe "bolovanja", jer je velika svota novca uplatilaca doprinosa i poreskih obveznika odlazila kroz ovaj vid naknade, umesto da se ulagalo u otvaranje radnih mesta i unapređenja konkurentnosti nezaposlenih lica.

matora

pre 14 godina

E vala baš ste se potrudili da povećate natalitet!
Svaka vam čast!
Ko šiša trudnice i ko šiša hiljade ljudi koji ostaju bez posla i otpremnine...samo je jedno bitno...da ni slučajno ne otpustite ni jedan jedini suvišni primerak državnog činovnika(znate li uopšte koliko je to opterećenje za zemlju?) a ako i baš mora u dalekoj budućnosti,onda obavezno uz debelu otpremninu.
SRAM VAS BILO!!!
Jel` čitate uopšte inostrane sajtove?
Pa stranci Srbiju nazivaju :
Zemlja državnih činovnika!
Pa nije ni čudo da onda za trudnice i bebe ne ostane NIŠTA!

lala

pre 14 godina

E tako se jedna odgovorna drzava bori protiv bele kuge.
Najbolje da sterilise sve svoje 'gradjane', pa onda nece imati nikakvih izdataka.
A taj novac koji je trebao da pomogne trudnim zenama najbolje da damo za ocuvanje medjubankarskog trzista ili za neku slicnu neophodnost, da ne kazem nesto grublje.
Sramota!

Mrmot

pre 14 godina

Georgini je Radovan zabranio da rodi 5 godina zbog Marka (napravio joj dete i otisao u Ameriku) ,a danas bi joj verovatno kao razlog naveo Tomicu (zajasio ministarsko mesto i ne ide nigde) !!!
Ali, ...
Zasto mi sve ovo pisemo i pljujemo i kritikujemo? Pas laje, vetar nosi...

AleksandarM

pre 14 godina

Drzava je definitivno zastranila. Umesto da sebe racionalizuje, sada uzima i od trudnica i dodaje gas problemu "bele kuge". Kao da je se taj problem i ne dotice. Da li bas po svaku cenu zelimo ovakvu vlast u nasoj drzavi?

partibrejker

pre 14 godina

Sramota i mizerija.

Neću sada da spominjem Našeg Miladina i slične, ali mi "se javlja" da ako još ko od naših zvaničnika izađe sa teorijom o povećanju PDV-a, uvođenju poreza na plate preko 40.000 dinara i slično, rizikuje bogami kamenovanje.

Jako rado bih da glasam za povećanje ma čega, kad bi se jasno znalo da će otići trudnicama, na dečiji dodatak, onoj dečici u Zvečanskoj ili ma gde kome je potrebnije nego.... "Zlatnim papagajima".
Srbija, zemlja na promaji...

ivan

pre 14 godina

Ovo je takva sramota da nemam reci! Da imam iz svog dzepa da im dam ucinio bih to.
U inostranstvu je buduca mama zasticena ko beli medved a kada se dete rodi deciji dodatak je i vise nego dovoljan za nju i klinca i jos malo preko toga.
Zaista sramota za ovu zemlju, a setite se onih silnih para koje dade drzava za onog Kovacevica. Zaista nemam komentar. Pa sta je bre prece!

pera detlic

pre 14 godina

“Mi smo svesni da se jedan broj naših korisnika suočavaju sa pitanjem egzistencije..'' Pod vodjstvom nase zute vlade, vec se citav narod suocava sa pitanjem egzistencje. Preko noci se menjaju zakoni, da bi se gradjanima oduzela prava. Stotine hiljada ostaju ostaju bez posla , bez zdravstvene zastite, bez.. Zbog neznanja, lopovluka, propalih eksperimenata bezobzirnih lazljivih diletanata na vlasti, koje nije briga za gradjane. I sada se nalazi novac za nove agencije, fondove i sve druge izmisljotine koje sluze za kradju i zaposljavanje partijskih kadrova. Za to ima novca, a za trudnice nema. ''idite radite''???, pa cak i da mogu, a gde to da rade?? Mozda na nekom onih stotina hiljada obecanih novih radnih mesta. Jadno i sramno

Natasa

pre 14 godina

Ovo je zemlja Srbija gde su sve gadosti moguce - pa tako da trudnice budu tretirane ko stoka! Hajde da nagradimo ministra Milosavljevica vecitim ministarskim mestom! On samo dela u skladu sa svetskim trendovima - krese covek budzet - svetska je kriza - ima i trudnice da osete na svojoj kozi njene posledice. Drage buduce mame, dosta ste se baskarile i uzivale ususkane u toplom krilu srpske drzave, vreme je da odrastete i shvatite - dosta je bilo! Mora i vlast od necega da zivi!

Dušan

pre 14 godina

Kakva bruka i sramota za jednu državu. Ovo zaslužuje žaljenje Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO) koja je 2000 god. napravila jednu veoma kompleksnu listu rejtinga, odnosno rešenosti socijalnog programa po državama u svetu. Tada smo bili na 106-om mestu.
No sad vidim da smo otišli još niže, jer ovo ide paralelno sa kršenjem ljudskih prava.
E neka vam baš preselo kad od dece otimate!

ivan

pre 14 godina

Ovo je takva sramota da nemam reci! Da imam iz svog dzepa da im dam ucinio bih to.
U inostranstvu je buduca mama zasticena ko beli medved a kada se dete rodi deciji dodatak je i vise nego dovoljan za nju i klinca i jos malo preko toga.
Zaista sramota za ovu zemlju, a setite se onih silnih para koje dade drzava za onog Kovacevica. Zaista nemam komentar. Pa sta je bre prece!

Dušan

pre 14 godina

Kakva bruka i sramota za jednu državu. Ovo zaslužuje žaljenje Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO) koja je 2000 god. napravila jednu veoma kompleksnu listu rejtinga, odnosno rešenosti socijalnog programa po državama u svetu. Tada smo bili na 106-om mestu.
No sad vidim da smo otišli još niže, jer ovo ide paralelno sa kršenjem ljudskih prava.
E neka vam baš preselo kad od dece otimate!

pera detlic

pre 14 godina

“Mi smo svesni da se jedan broj naših korisnika suočavaju sa pitanjem egzistencije..'' Pod vodjstvom nase zute vlade, vec se citav narod suocava sa pitanjem egzistencje. Preko noci se menjaju zakoni, da bi se gradjanima oduzela prava. Stotine hiljada ostaju ostaju bez posla , bez zdravstvene zastite, bez.. Zbog neznanja, lopovluka, propalih eksperimenata bezobzirnih lazljivih diletanata na vlasti, koje nije briga za gradjane. I sada se nalazi novac za nove agencije, fondove i sve druge izmisljotine koje sluze za kradju i zaposljavanje partijskih kadrova. Za to ima novca, a za trudnice nema. ''idite radite''???, pa cak i da mogu, a gde to da rade?? Mozda na nekom onih stotina hiljada obecanih novih radnih mesta. Jadno i sramno

Natasa

pre 14 godina

Ovo je zemlja Srbija gde su sve gadosti moguce - pa tako da trudnice budu tretirane ko stoka! Hajde da nagradimo ministra Milosavljevica vecitim ministarskim mestom! On samo dela u skladu sa svetskim trendovima - krese covek budzet - svetska je kriza - ima i trudnice da osete na svojoj kozi njene posledice. Drage buduce mame, dosta ste se baskarile i uzivale ususkane u toplom krilu srpske drzave, vreme je da odrastete i shvatite - dosta je bilo! Mora i vlast od necega da zivi!

Sramota!

pre 14 godina

Ja sam radio u medjunarodnoj NVO koja je placala za nase uslove velike plate, ali i doprinose na 100% te plate, sto niko u Srbiji ne radi. Zena koja je radila 5 godina, i za koju su 5 godina placani doprinosi u iznosu od skoro 600 EVRA mesecno (pa vi izracunajte koliko je drzava uzela od njene plate), otisla je na porodiljsko bolovanje u 8. mesecu trudnoce. Posle 3 meseca firma/organizacija se zatvorila, a zena je sa bebom od 2 meseca ostala bez ikakve naknade !? Da li neko shvata da se radilo o njenoj BRUTO plati od koje je drzava za 5 godina uzela 36.000 EVRA, a sada joj posle 2 meseca ukidaju porodiljsko !? I onda se cude sto im niko ne prijavljuje pune plate, i sto ljudi rade na crno. SRAMOTA, Tadicu, velika SRAMOTA!

Mila

pre 14 godina

Bravo zemljo Srbijo! Reci nekome da trazi posao u poodmakloj trudnoci je vrhunac ironije! Mesecima trazim posao i ne mogu da ga pronadjem, a naravno jedno od neizbeznih pitanja je i da li planiram trudnocu u skoroj buducnosti. U danasnje vreme je tesko odluciti se na dete pogotovo kada imate toliko neresenih pitanja svuda oko vas, vazno je da politicari pricaju kako treba poboljstati natalitet.

lala

pre 14 godina

E tako se jedna odgovorna drzava bori protiv bele kuge.
Najbolje da sterilise sve svoje 'gradjane', pa onda nece imati nikakvih izdataka.
A taj novac koji je trebao da pomogne trudnim zenama najbolje da damo za ocuvanje medjubankarskog trzista ili za neku slicnu neophodnost, da ne kazem nesto grublje.
Sramota!

partibrejker

pre 14 godina

Sramota i mizerija.

Neću sada da spominjem Našeg Miladina i slične, ali mi "se javlja" da ako još ko od naših zvaničnika izađe sa teorijom o povećanju PDV-a, uvođenju poreza na plate preko 40.000 dinara i slično, rizikuje bogami kamenovanje.

Jako rado bih da glasam za povećanje ma čega, kad bi se jasno znalo da će otići trudnicama, na dečiji dodatak, onoj dečici u Zvečanskoj ili ma gde kome je potrebnije nego.... "Zlatnim papagajima".
Srbija, zemlja na promaji...

Marija

pre 14 godina

Oduzmite penzionerima - dajte buducim majkama... A, da, ne biste mogli, posle toga, biti na vlasti... Malo je majki a mnogo penzionera! Kad jednog dana budem bila u drugom stanju, ici cu u Albaniju da se poradjam. U ovoj drzavi NE! Nije zasluzila da za nju "produzim vrstu"!

matora

pre 14 godina

E vala baš ste se potrudili da povećate natalitet!
Svaka vam čast!
Ko šiša trudnice i ko šiša hiljade ljudi koji ostaju bez posla i otpremnine...samo je jedno bitno...da ni slučajno ne otpustite ni jedan jedini suvišni primerak državnog činovnika(znate li uopšte koliko je to opterećenje za zemlju?) a ako i baš mora u dalekoj budućnosti,onda obavezno uz debelu otpremninu.
SRAM VAS BILO!!!
Jel` čitate uopšte inostrane sajtove?
Pa stranci Srbiju nazivaju :
Zemlja državnih činovnika!
Pa nije ni čudo da onda za trudnice i bebe ne ostane NIŠTA!

Aleksandar

pre 14 godina

Bog te mazo, pa ova drzava postaje sve bolesnija i bolesnija. Hoce li se neko pojaviti, na mesto vladajucih, ko ima imalo logike?

Fight

pre 14 godina

Mozemo se svi mi ovde iscudjavati i zgrazavati ali niko nadlezan zbog toga se nece uzbuditi.I niko nece snositi posledice za sva zla koja se nanose svima van najuzih vrhova vlasti i politike.Ocigledno ih nista ne zanima dok na svom Olimpu mirno promatraju propast i tragediju sopstvenog naroda.Potrebno je mnogo vise od cavrljanja po forumima, potrebna je akcija!

AleksandarM

pre 14 godina

Drzava je definitivno zastranila. Umesto da sebe racionalizuje, sada uzima i od trudnica i dodaje gas problemu "bele kuge". Kao da je se taj problem i ne dotice. Da li bas po svaku cenu zelimo ovakvu vlast u nasoj drzavi?

Mrmot

pre 14 godina

Georgini je Radovan zabranio da rodi 5 godina zbog Marka (napravio joj dete i otisao u Ameriku) ,a danas bi joj verovatno kao razlog naveo Tomicu (zajasio ministarsko mesto i ne ide nigde) !!!
Ali, ...
Zasto mi sve ovo pisemo i pljujemo i kritikujemo? Pas laje, vetar nosi...

Buduci tata

pre 14 godina

Jesu li oni koji su donosili ovu budalastinu od zakona razmislili ko ce im vodu doneti kad ostare?!? E pasce i oni i to koliko vidim uskoro. Popularnost im se srozava brzinom svetlosti zahvaljujuci veoma "mudrim i promisljenim" potezima! SRAMOTA BRE!!!!

Srpski darvinizam

pre 14 godina

Koliko ja vidim, oni uvode prirodnu selekciju. Ko prezivi trudnocu bez hrane, porodjaj u srpskim porodilistima u kojima se zene tretiraju gore od zivotinja, a posle toga podize dete bez posla, stana u okruzenju kriminala, droge, zagadjenja zivotne sredine u svim mogucim vidovima, fizizkom i duhovnom...taj ce preziveti. Neka pocnu da se privikavaju na prirodno okruzenje jos pre rodjenja, sto pre to bolje.

Nadica

pre 14 godina

"Bela kuga", tako kazu?
Ovo je gore od najcrnje kuge.Kao da zenama nije dovoljan stres sto odrzavaju rizicne trudnoce a za to su " nagradjene" vracenim radnim knjizicama . Samo mogu da kazem da mi je zao svakoga ko i u najmanjoj meri zavisi od milostinje ove drzave.

trifke

pre 14 godina

Onome ko je predlozio ovakve propise treba pozeleti da se nadje u ovoj siTuaciji. Imam trudnu zenu u 8 mesecu trudnoce, vracena joj je radna knjizica sa obrazlozenjem da trazi posao. Pre par godina jedna beba je izgubljena, sada ima probleme sa dijabetesom, pa kako da se to dete rodi zdravo kada te drzava drzi u stres situacijama. A ima para za razne protuve na grbaci drzave...Uzgred, pomoc iz sluzbe za zaposljavanje je idnosila citavih 12.000 dinara...Eto, nadam se da je broj trudnica dovoljan da se pokriju sve rupe u budzetu...Uzasssssss!!!!

Ma ko nas kleo, nije dangubio...

ogorcen

pre 14 godina

SRAMOTA! CPAMOTA! Dosta vise ove trule drzave. Najbitnije stvari u zivotu se zanemaruju. Bitno je da imamo para za razne proslave i dnevnice pokvarenih politicara. Bolje da se prodamo amerima kao i ostala pa da krenemo da zivimo, ali ne ovako. Sramota i za predsednika sto dozvoljava da se sve ovo radi. Bruka!

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Zar još neko misli da se naši "genijalci" u Narodnoj skuštini interesuju šta će biti sa trudnicama? Ma njih baš briga za sve. Bitno je da njima niko ne dira njihovu platu, paušal, dnevnice, restoran, besplatan parking... A uskoro bi mogli da izglasaju i zakon po kome će svaki punoletni građanin morati da finansira skupštinski restoran sa 0,5% svoje plate. Elem, sramota je za ovu državu da tako postupa sa trudnicama. A prirodni priraštaj nam je decenijama negativan. Da li neko od vlastodržaca razmišlja ko će za 20-30 godina da "drži" ovu zemlju. Zapad je to rešio velikim prilivom azilanata iz siromašnih zemalja. A kako ćemo mi? Ko će ministrima i poslanicima da uplaćuje za penzije u budućnosti? Hitno treba doneti zakon o izmenama i dopunama, kojima će se ove diskriminatorske odredbe ukinuti. I na kraju, mislim da bi ostavka resornog ministra bila najmanje što Vlada može da učini kako bi se izvinila svojim građanima za ovakve "zločine" prema još nerođenoj deci. A to bi i, nadam se, preventivno delovalo za ubuduće. Jer ministar je "sluga naroda". Ili je to obrnuto? Više nisam siguran.

trudnica

pre 14 godina

i jesmo preduzele nesto jer se nismo pomirile sa ovom cinjenicom,samo je zalosno da smo se mi iz ns samo angazovale ovoliko!!da su i ostale vec bi bilo vecih rezultata...

Ana P.

pre 14 godina

i sama sam odrzavala trudnocu, pa se jos secam sa bolom koliko je to delikatno stanje, svaki dan koji vam je beba prezivela u stomaku slavite i zahvaljujete Bogu, i tako 8 meseci strepnje, nade, lekova...a onda im se na glavu sruci i ovo!
malo je reci da je ovo gola i primitivna borba za opstanak gde pravo prisvaja jaci - ovo je neprirodno, bolesno ponasanje koje govori o stepenu na kom je jedno drustvo.normalno bi bilo da oni ciji je pristanak za ovaj zakon potreban, daju otkaz, kazu NE, izadju na ulicu! o cemu mi govorimo?! da li je moguce da neko ovakve gadosti radi i da li je moguce da im to kod nas prolazi?! bez teksta sam, bez reci, STRASNO

Jelena

pre 14 godina

Drzava je NAS servis, a ne mi NJEN!!!!
Cujete li poslanici i ministri? Sram vas bilo!
Mi nismo vasi robovi. Mi smo slobodni ljudi koji su vas izabrali da vodite nasu drzavu. Vi to ocigledno ne umete da radite.
Vreme je za nove izbore. Valjda ce i u Srbiji doci vreme kada ce glasaci glasati za pravi izbor, a ne za najmanje zlo od vise ponudjenih.
Odvratno!

ana

pre 14 godina

U sedmom sam mesecu, u sestom mi je doktor prepisao bolovanje ali ga komisija nije produzila, uz obrazlozenje da trudnoca nije bolest i da ja mogu da radim. Da napomenem da mi je radno mesto komercijalista na terenu i da sam po ceo dan u automobilu. A kod kuce jos malo dete od 15 meseci. I sta cu.... vratila se na posao. Moj doktor kaze da 20 godina radi i da mu nikad nisu ovako vracali trudnice sa bolovanja. Inace, iz Novog Sada sam. Sramota sta nam rade. A kome se zaliti???!!!

Joe

pre 14 godina

Susjedi, borite se!!

U nas u Hrvatskoj su se trudnice izborile za porodiljne naknade u visini stvarne plaće koju su imale za određeno vrijeme korištenja bolovanja. Ne dajte da vas pljačkaju i vaše novce trpaju u svoje džepove. Novaca za trudnice ima, samo ga lopovi uvijek preusmjeravaju sebi...

dezurna

pre 14 godina

Uz maksimalno volterovsko poshtovanje prema drugacijem mishljenju, ali mene zaista veoma, veoma zanima intelektualna, emocionalna i, pre svega, moralna komponenta onih entiteta - kojih, koliko vidim, nije mali broj - koji ispod negativnih komentara na ovu vest klikcu mishem na sintagmu "Ne preporucujem".

Vlajo

pre 14 godina

Valjda je logično da trudnice i porodilje dobijaju naknadu (kao što već postoji u nekim zemljama Evrope) iako nisu zaposlene, jer kako neko ko je 6 mesec trudnoće ili ima bebu da nađe posao. Ovo je baš naopako rešeno, pored tolikih agencija vlade, podela stanova funkcionerima i službenih automobila i dnevnica....stvarno su našli gde da štede.

Iva

pre 14 godina

Para za trudnice nema, a samo jedan genetski test za muskarce, a u svrhu ispitivanja plodnosti, na klinici u Tirsovoj kosta 10 000 din. jer ga zdravstveno osiguranje ne pokriva. Toliko o borbi protiv BELE KUGE u zemlji SRBIJI. Sramota, sramota, sramota!!!

Neko Nebitan

pre 14 godina

Ovo je verovatno nova mera Vlade za borbu protiv bele kuge koja je sa nama nekih 20 godina.... Sramota... da smo Kina, pa i da razumem, ali sa prosekom godina u drzavi od 42 godine ovo nema nikakvog smisla... Ova Vlada radi na tome da iskoreni i ovo malo sto je od srpskog naroda ostalo! O boze, pomozi mi da ih vise ne kunem nego ih kazni vec jednom!

trudnica

pre 14 godina

ja sam jedna od ovih trudnica koje se bore za svoja prava!!! zelim da pitam ove ljude koji su protiv, kolike su plate na zapadu, koliki je deciji dodatak na zapadu, probajte samo da pipnete zenu u svajcarskoj npr. pa videcete koliko ce vam sud odrediti! koje su cene tamo a koje ovde?!! da moj muz ima bar 40000 din platu ne bih trazila od drzave!! imam vec dete od 2 godine sada cekam drugo, plus ovo mi je cetvrta rizicna trudnoca, dve sam izgubila!! o cemu pricamo, uvek se uzimaju neki primeri sa zapada, uzmite primer samo decijeg dodatka koji iznosi od 154-500eura i nema ogranicenja proseka za platu kao ovde, a deciji je 1800din a pelene su samo oko 1100dinara, a to vam je za oko 10-14.dana, razmislite vi koji ste protiv, o celoj ovoj prici!!! velika je razlika u svemu....

Milan

pre 14 godina

Dovoljno je reci samo BAGRA, da li imate obraza???!!!! Bitno je da se troshi na svakojake gluposti, a ono shto je najbitnije uvek nema! Videcemo kako ce se zavrsiti prica oko besplatnih akcija! Forget about it!!!!

Tamara

pre 14 godina

Trudna zena = kaznjena zena, u Srbiji! Nije ni cudo sto nas je sve manje! Kako da se borimo protiv bele kuge kada ne mozemo decu da othranimo?! Svi se smeju Palmi, a covek je ovakvim stvarima dao veliki znacaj i resio to sam u svom gradu.

Ana P.

pre 14 godina

ne mogu da verujem, neko je ovde naveo argument da ima i trudnica koje su bile na odrzavanju a nisu morale! radite mucenice, nego sta, sad kad ima virusa na sve strane vi pravac na posao, pa onda kuci gde nema dovoljno para za jedan pristojan trudnicki obrok, pa onda cekajte u redu u savetovalistu kao stoka po pola sata (ne pricam napamet, dozivela ovaj red, al' sreca imadoh da pojedem kod kuce, prava sam razmazena kucka!), pa onda docekajte tradicionalno na balkanski nacin "njegovu" familiju koja je jedva docekala da vam naplati stanarinu sto boravite u kuci sina naslednika (izvinite izuzetci, ima vas ali nedovoljno), pa onda, kad se svi najedu i odu na hrkanje nagutaj se lekova za odrzavanje od kojih drhti glava jedno sat vremena, pa kad zaspis, vec je vreme da se budis, aj na pos'o. pa trudnice u Srbiji su prave srecnice. ovde je hrabrost usuditi se da rodis, hrabrost reci - dosta vise, skinite mi se sa grbace - ne zamerajte se mucenice, trpite, jer vam mogu jos i gore stati na kicmu- i na poslu a cesto i kod kuce. zena - ma ta moze da trpi i da se razvlaci u Srbiji beskonacno, ako izabere da bude normalna, a da opet sacuva porodicu kako-tako. muka mi je, narocito od likova koji porede sa Austrijom i 6 nedelja posle porodjaja i bla bla bla. oni su mi pa opet zdravo drustvo, ne zna se! e Srbijo medju sljivama i onima sto mi iz Kanade porucuju ostajte ovde! kako da vas vise ne vidim, ne cujem, da postanem imuna a da ostanem kako tako pri pameti?!

Goran ex NSZ

pre 14 godina

Rešenje za ovaj problem treba tražiti na globalnijem nivou, tj. u ovom slučaju reč je o socijalnoj politici i strategiji države.
Strašno je ako su savetnici naših nezaposlenih sugrađanki savetovali pronalaženje posla u poodmakloj trudnoći, jer, iako Zakon o radu predviđa zabranu diskriminacije, znamo da nijedan poslodavac neće ponuditi posao ženi u drugom stanju!!!
Novi Zakon o zapošljavanju predviđa tri osnova za nastavak isplate novčane naknade (čl.73, tj. dodatno obrazovanje i obuka u org. NSZ u vreme aktivnog traženja posla i privremena nesposobnost za rad u maksimalnom trajanju od 30 dana ("klasično" bolovanje, u šta, nažalost, spada i održavanje trudnoće). Treći osnov je porodiljsko, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo zbog posebne nege deteta, a sve je regulisano na način propisan aktuelnim Zakonom o radu. Pošto se porodiljsko odsustvo otvara minimalno 28, a maksimalno 45 dana pre predviđenog termina porođaja, jasno je da će po ovom osnovu mali broj nezaposlenih žena uspeti da iskoristi nastavak isplate za celo vreme (365 dana od otvaranja, tj. u zavisnosti od toga da li je u pitanju 3, ili 4 dete).
Problem koji je prvenstveno zakonodavac ovde rešio jeste pitanje zloupotrebe "bolovanja", jer je velika svota novca uplatilaca doprinosa i poreskih obveznika odlazila kroz ovaj vid naknade, umesto da se ulagalo u otvaranje radnih mesta i unapređenja konkurentnosti nezaposlenih lica.

ana

pre 14 godina

Ne, ne, žene, ne smete biti razmažene, nego radjajte što više malih Srpčića, bez obzira na to da li imate socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje i te sitnice! Nije na državi da vam to obezbedi. Kako su se vaše bake i prabake poradjale na planinama, dok su oko njih bili medjedi i vuci umesto doktora i babica? Jel su one čekale pare od države u toku trudnoće i posle? Jok! No pravac na njivu da oru bez volova. Nema leba bez motike, drage trudnice!

Elem, iskreno se nadam da će Srbi izumreti kao vrsta od bele kuge. I moje seme i pleme zajedno s njima.

Zoki

pre 14 godina

U mojoj ustanovi u Americi imas prava na 6 nedelja odsustva posle porodjaja (to se tretira kao stanje gde si privremeno onemogucen da radis) i posle toga nista (ako se ne vratis dobijes otkaz); drzava se ne mesa.

U Engleskoj imas prava na 12 nedelja odsustva sa celom platom i 12 nedelja odsustva sa pola plate; mozes da pretvoris sve u 18 nedelja odsustva sa celom platom.

Ana

pre 14 godina

Ja sam iz KRAGUJEVCA, u 8. mesecu trudnoce sam i ostala sam bez prava na novcanu nadoknadu kao i trudnice i porodilje iz Vojvodine. Ulozila sam zalbu, cekam odgovor. Otvorila sam bolovanje u martu, a nov zakon je donet u maju i po clanu 104. novog zakona, on ne moze da se primenjuje retroaktivno. Ali niko ne postuje zakon!!!!

kojeovdelud

pre 14 godina

Pitam se pitam, a da mi njima ukinemo primanja...ne placamo porez, infostan, parking, telefon, GSP, isl...pa da
vidimo sta ce da bude, kako ce oni kojima POKLANJAMO platu za ono sto NE RADE da se osecaju...ma mi ovde mozemo samo da trosimo svoje tastature uzalud, bas njih briga, trudnice pare nece dobiti, oni ce i dalje primati platu...
Posto mi je supruga trudna ( a nezaposlena), ja prestajem da placam racune, odjavljujem se sa posla (jer cemu uplacivanje u PIO), i lepo stedim za bebu....jer na kraju krajeva ONA je meni NAJBITNIJA NA SVETU!!! Krajnje je vreme da se stane na put ljudima koji misle da znaju sta rade!!!
Ako se lepo dogovorimo svi zajedno, uz lepu taktiku oni bi mogli da promene svoje misljenje kao i zakone!!! Pa mi smo im pomogli kada je trebalo da se smislja nacin kako da dodju tu gde jesu, a oni su to zaboravili...Da li da ocekujem da ce i bebu da mi oporezuju za koji mesec?!
Mnogo sam razocaran, tuzan, ali uvek mogu da odem odavde, a oni?....Neka igraju sah sa penzionerima...

ZaIProtiv

pre 14 godina

Ja sam u toku svoje trudnoce radila do punih 8 meseci. Za to vreme sam se na kontrolama nagledala trudnica koje izrazavaju cudjenje zasto ja toliko radim. Njima su lekari odobrili bolovanje iako se dobro osecaju.
Da je sistem poremecen, jeste.
Ali da bolje tretiramo i trudnice od "naprednijih" zemalja, i to je tacno, npr. u Austriji se placa jako mali % plate koji ne moze preci odredjenu vrednost za vreme porodiljskog odsustva, dok je kod nas sve vreme 100%.

Zee

pre 14 godina

Ja sam ipak misljenja da nije problem promena zakona, vec sto neke druge stvari nisu regulisane pre ovog zakona. Ako nekom ne valja srpski zakon i nadoknade koje su dostupne - neka dodje do Amerike da se zali nekom ovde. Sto rece neko gore - 8 nedelja placeno (ali samo ukoliko firma ima preko 50 radnika) i State omogucava jos 4 nedelje... Pa ti odgajaj dete...a ono opet - dece koliko hoces...
Ne bih da me neko pogresno razume - jako mi je zao sto trudnice prolaze kroz svakojake gluposti - ali ipak mislim da je ovo najmanji problem od svih imajuci u vidu uslugu u bolnicama i sve ostalo.

dule

pre 14 godina

Ova vlast je verovatno gledajući vesti iz Hrvatske (snimatelj u zanimljivoj majici i premijerka) zaključila da i oni mogu tako i da to neće uticati na povećanje bele kuge. Jedini problem je u tome što se, gospodo moja, ipak deca ne prave na taj način.

JaCa

pre 14 godina

Sta reci? Bilo bi dobro kada bi glas naroda neko i slusao/citao... Mislim da smo kao narod prilicno mlaki i trpimo sve i svasta umesto da budemo slozni i menjamo vlast i na svakih mesec dana ako treba.

emilly

pre 14 godina

...da, da... još i ministar reče neki dan da vakcine za čuveni grip "nisu kupljene jer ih nema na tržištu"????!!!! "a nešto što nije na tržištu ne može ni da se kupi"??!!! sa procenom da će biti obolelih oko 3 miliona i ovim ukidanjem naknada za trudnice, kriza će biti uspešno rešena i pobediće se nezaposlenost u srbiji...taman ćemo toliko da pomremo a i ko će još da rađa??? i sa kojim motivom? zaista mi je muka od svega što nam svakodnevno priređuju...gde li da se "denem"??

ZaIProtiv

pre 14 godina

Ja sam u toku svoje trudnoce radila do punih 8 meseci. Za to vreme sam se na kontrolama nagledala trudnica koje izrazavaju cudjenje zasto ja toliko radim. Njima su lekari odobrili bolovanje iako se dobro osecaju.
Da je sistem poremecen, jeste.
Ali da bolje tretiramo i trudnice od "naprednijih" zemalja, i to je tacno, npr. u Austriji se placa jako mali % plate koji ne moze preci odredjenu vrednost za vreme porodiljskog odsustva, dok je kod nas sve vreme 100%.

Goran ex NSZ

pre 14 godina

Rešenje za ovaj problem treba tražiti na globalnijem nivou, tj. u ovom slučaju reč je o socijalnoj politici i strategiji države.
Strašno je ako su savetnici naših nezaposlenih sugrađanki savetovali pronalaženje posla u poodmakloj trudnoći, jer, iako Zakon o radu predviđa zabranu diskriminacije, znamo da nijedan poslodavac neće ponuditi posao ženi u drugom stanju!!!
Novi Zakon o zapošljavanju predviđa tri osnova za nastavak isplate novčane naknade (čl.73, tj. dodatno obrazovanje i obuka u org. NSZ u vreme aktivnog traženja posla i privremena nesposobnost za rad u maksimalnom trajanju od 30 dana ("klasično" bolovanje, u šta, nažalost, spada i održavanje trudnoće). Treći osnov je porodiljsko, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo zbog posebne nege deteta, a sve je regulisano na način propisan aktuelnim Zakonom o radu. Pošto se porodiljsko odsustvo otvara minimalno 28, a maksimalno 45 dana pre predviđenog termina porođaja, jasno je da će po ovom osnovu mali broj nezaposlenih žena uspeti da iskoristi nastavak isplate za celo vreme (365 dana od otvaranja, tj. u zavisnosti od toga da li je u pitanju 3, ili 4 dete).
Problem koji je prvenstveno zakonodavac ovde rešio jeste pitanje zloupotrebe "bolovanja", jer je velika svota novca uplatilaca doprinosa i poreskih obveznika odlazila kroz ovaj vid naknade, umesto da se ulagalo u otvaranje radnih mesta i unapređenja konkurentnosti nezaposlenih lica.

ivan

pre 14 godina

Ovo je takva sramota da nemam reci! Da imam iz svog dzepa da im dam ucinio bih to.
U inostranstvu je buduca mama zasticena ko beli medved a kada se dete rodi deciji dodatak je i vise nego dovoljan za nju i klinca i jos malo preko toga.
Zaista sramota za ovu zemlju, a setite se onih silnih para koje dade drzava za onog Kovacevica. Zaista nemam komentar. Pa sta je bre prece!

Zoki

pre 14 godina

U mojoj ustanovi u Americi imas prava na 6 nedelja odsustva posle porodjaja (to se tretira kao stanje gde si privremeno onemogucen da radis) i posle toga nista (ako se ne vratis dobijes otkaz); drzava se ne mesa.

U Engleskoj imas prava na 12 nedelja odsustva sa celom platom i 12 nedelja odsustva sa pola plate; mozes da pretvoris sve u 18 nedelja odsustva sa celom platom.

Dušan

pre 14 godina

Kakva bruka i sramota za jednu državu. Ovo zaslužuje žaljenje Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO) koja je 2000 god. napravila jednu veoma kompleksnu listu rejtinga, odnosno rešenosti socijalnog programa po državama u svetu. Tada smo bili na 106-om mestu.
No sad vidim da smo otišli još niže, jer ovo ide paralelno sa kršenjem ljudskih prava.
E neka vam baš preselo kad od dece otimate!

Marija

pre 14 godina

Oduzmite penzionerima - dajte buducim majkama... A, da, ne biste mogli, posle toga, biti na vlasti... Malo je majki a mnogo penzionera! Kad jednog dana budem bila u drugom stanju, ici cu u Albaniju da se poradjam. U ovoj drzavi NE! Nije zasluzila da za nju "produzim vrstu"!

ana

pre 14 godina

Ne, ne, žene, ne smete biti razmažene, nego radjajte što više malih Srpčića, bez obzira na to da li imate socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje i te sitnice! Nije na državi da vam to obezbedi. Kako su se vaše bake i prabake poradjale na planinama, dok su oko njih bili medjedi i vuci umesto doktora i babica? Jel su one čekale pare od države u toku trudnoće i posle? Jok! No pravac na njivu da oru bez volova. Nema leba bez motike, drage trudnice!

Elem, iskreno se nadam da će Srbi izumreti kao vrsta od bele kuge. I moje seme i pleme zajedno s njima.

Zee

pre 14 godina

Ja sam ipak misljenja da nije problem promena zakona, vec sto neke druge stvari nisu regulisane pre ovog zakona. Ako nekom ne valja srpski zakon i nadoknade koje su dostupne - neka dodje do Amerike da se zali nekom ovde. Sto rece neko gore - 8 nedelja placeno (ali samo ukoliko firma ima preko 50 radnika) i State omogucava jos 4 nedelje... Pa ti odgajaj dete...a ono opet - dece koliko hoces...
Ne bih da me neko pogresno razume - jako mi je zao sto trudnice prolaze kroz svakojake gluposti - ali ipak mislim da je ovo najmanji problem od svih imajuci u vidu uslugu u bolnicama i sve ostalo.

Natasa

pre 14 godina

Ovo je zemlja Srbija gde su sve gadosti moguce - pa tako da trudnice budu tretirane ko stoka! Hajde da nagradimo ministra Milosavljevica vecitim ministarskim mestom! On samo dela u skladu sa svetskim trendovima - krese covek budzet - svetska je kriza - ima i trudnice da osete na svojoj kozi njene posledice. Drage buduce mame, dosta ste se baskarile i uzivale ususkane u toplom krilu srpske drzave, vreme je da odrastete i shvatite - dosta je bilo! Mora i vlast od necega da zivi!

Ana P.

pre 14 godina

ne mogu da verujem, neko je ovde naveo argument da ima i trudnica koje su bile na odrzavanju a nisu morale! radite mucenice, nego sta, sad kad ima virusa na sve strane vi pravac na posao, pa onda kuci gde nema dovoljno para za jedan pristojan trudnicki obrok, pa onda cekajte u redu u savetovalistu kao stoka po pola sata (ne pricam napamet, dozivela ovaj red, al' sreca imadoh da pojedem kod kuce, prava sam razmazena kucka!), pa onda docekajte tradicionalno na balkanski nacin "njegovu" familiju koja je jedva docekala da vam naplati stanarinu sto boravite u kuci sina naslednika (izvinite izuzetci, ima vas ali nedovoljno), pa onda, kad se svi najedu i odu na hrkanje nagutaj se lekova za odrzavanje od kojih drhti glava jedno sat vremena, pa kad zaspis, vec je vreme da se budis, aj na pos'o. pa trudnice u Srbiji su prave srecnice. ovde je hrabrost usuditi se da rodis, hrabrost reci - dosta vise, skinite mi se sa grbace - ne zamerajte se mucenice, trpite, jer vam mogu jos i gore stati na kicmu- i na poslu a cesto i kod kuce. zena - ma ta moze da trpi i da se razvlaci u Srbiji beskonacno, ako izabere da bude normalna, a da opet sacuva porodicu kako-tako. muka mi je, narocito od likova koji porede sa Austrijom i 6 nedelja posle porodjaja i bla bla bla. oni su mi pa opet zdravo drustvo, ne zna se! e Srbijo medju sljivama i onima sto mi iz Kanade porucuju ostajte ovde! kako da vas vise ne vidim, ne cujem, da postanem imuna a da ostanem kako tako pri pameti?!

Mila

pre 14 godina

Bravo zemljo Srbijo! Reci nekome da trazi posao u poodmakloj trudnoci je vrhunac ironije! Mesecima trazim posao i ne mogu da ga pronadjem, a naravno jedno od neizbeznih pitanja je i da li planiram trudnocu u skoroj buducnosti. U danasnje vreme je tesko odluciti se na dete pogotovo kada imate toliko neresenih pitanja svuda oko vas, vazno je da politicari pricaju kako treba poboljstati natalitet.

Mrmot

pre 14 godina

Georgini je Radovan zabranio da rodi 5 godina zbog Marka (napravio joj dete i otisao u Ameriku) ,a danas bi joj verovatno kao razlog naveo Tomicu (zajasio ministarsko mesto i ne ide nigde) !!!
Ali, ...
Zasto mi sve ovo pisemo i pljujemo i kritikujemo? Pas laje, vetar nosi...

lala

pre 14 godina

E tako se jedna odgovorna drzava bori protiv bele kuge.
Najbolje da sterilise sve svoje 'gradjane', pa onda nece imati nikakvih izdataka.
A taj novac koji je trebao da pomogne trudnim zenama najbolje da damo za ocuvanje medjubankarskog trzista ili za neku slicnu neophodnost, da ne kazem nesto grublje.
Sramota!

AleksandarM

pre 14 godina

Drzava je definitivno zastranila. Umesto da sebe racionalizuje, sada uzima i od trudnica i dodaje gas problemu "bele kuge". Kao da je se taj problem i ne dotice. Da li bas po svaku cenu zelimo ovakvu vlast u nasoj drzavi?

pera detlic

pre 14 godina

“Mi smo svesni da se jedan broj naših korisnika suočavaju sa pitanjem egzistencije..'' Pod vodjstvom nase zute vlade, vec se citav narod suocava sa pitanjem egzistencje. Preko noci se menjaju zakoni, da bi se gradjanima oduzela prava. Stotine hiljada ostaju ostaju bez posla , bez zdravstvene zastite, bez.. Zbog neznanja, lopovluka, propalih eksperimenata bezobzirnih lazljivih diletanata na vlasti, koje nije briga za gradjane. I sada se nalazi novac za nove agencije, fondove i sve druge izmisljotine koje sluze za kradju i zaposljavanje partijskih kadrova. Za to ima novca, a za trudnice nema. ''idite radite''???, pa cak i da mogu, a gde to da rade?? Mozda na nekom onih stotina hiljada obecanih novih radnih mesta. Jadno i sramno

matora

pre 14 godina

E vala baš ste se potrudili da povećate natalitet!
Svaka vam čast!
Ko šiša trudnice i ko šiša hiljade ljudi koji ostaju bez posla i otpremnine...samo je jedno bitno...da ni slučajno ne otpustite ni jedan jedini suvišni primerak državnog činovnika(znate li uopšte koliko je to opterećenje za zemlju?) a ako i baš mora u dalekoj budućnosti,onda obavezno uz debelu otpremninu.
SRAM VAS BILO!!!
Jel` čitate uopšte inostrane sajtove?
Pa stranci Srbiju nazivaju :
Zemlja državnih činovnika!
Pa nije ni čudo da onda za trudnice i bebe ne ostane NIŠTA!

partibrejker

pre 14 godina

Sramota i mizerija.

Neću sada da spominjem Našeg Miladina i slične, ali mi "se javlja" da ako još ko od naših zvaničnika izađe sa teorijom o povećanju PDV-a, uvođenju poreza na plate preko 40.000 dinara i slično, rizikuje bogami kamenovanje.

Jako rado bih da glasam za povećanje ma čega, kad bi se jasno znalo da će otići trudnicama, na dečiji dodatak, onoj dečici u Zvečanskoj ili ma gde kome je potrebnije nego.... "Zlatnim papagajima".
Srbija, zemlja na promaji...

Jelena

pre 14 godina

Drzava je NAS servis, a ne mi NJEN!!!!
Cujete li poslanici i ministri? Sram vas bilo!
Mi nismo vasi robovi. Mi smo slobodni ljudi koji su vas izabrali da vodite nasu drzavu. Vi to ocigledno ne umete da radite.
Vreme je za nove izbore. Valjda ce i u Srbiji doci vreme kada ce glasaci glasati za pravi izbor, a ne za najmanje zlo od vise ponudjenih.
Odvratno!

trifke

pre 14 godina

Onome ko je predlozio ovakve propise treba pozeleti da se nadje u ovoj siTuaciji. Imam trudnu zenu u 8 mesecu trudnoce, vracena joj je radna knjizica sa obrazlozenjem da trazi posao. Pre par godina jedna beba je izgubljena, sada ima probleme sa dijabetesom, pa kako da se to dete rodi zdravo kada te drzava drzi u stres situacijama. A ima para za razne protuve na grbaci drzave...Uzgred, pomoc iz sluzbe za zaposljavanje je idnosila citavih 12.000 dinara...Eto, nadam se da je broj trudnica dovoljan da se pokriju sve rupe u budzetu...Uzasssssss!!!!

Ma ko nas kleo, nije dangubio...

Aleksandar

pre 14 godina

Bog te mazo, pa ova drzava postaje sve bolesnija i bolesnija. Hoce li se neko pojaviti, na mesto vladajucih, ko ima imalo logike?

Buduci tata

pre 14 godina

Jesu li oni koji su donosili ovu budalastinu od zakona razmislili ko ce im vodu doneti kad ostare?!? E pasce i oni i to koliko vidim uskoro. Popularnost im se srozava brzinom svetlosti zahvaljujuci veoma "mudrim i promisljenim" potezima! SRAMOTA BRE!!!!

ogorcen

pre 14 godina

SRAMOTA! CPAMOTA! Dosta vise ove trule drzave. Najbitnije stvari u zivotu se zanemaruju. Bitno je da imamo para za razne proslave i dnevnice pokvarenih politicara. Bolje da se prodamo amerima kao i ostala pa da krenemo da zivimo, ali ne ovako. Sramota i za predsednika sto dozvoljava da se sve ovo radi. Bruka!

Nadica

pre 14 godina

"Bela kuga", tako kazu?
Ovo je gore od najcrnje kuge.Kao da zenama nije dovoljan stres sto odrzavaju rizicne trudnoce a za to su " nagradjene" vracenim radnim knjizicama . Samo mogu da kazem da mi je zao svakoga ko i u najmanjoj meri zavisi od milostinje ove drzave.

Sramota!

pre 14 godina

Ja sam radio u medjunarodnoj NVO koja je placala za nase uslove velike plate, ali i doprinose na 100% te plate, sto niko u Srbiji ne radi. Zena koja je radila 5 godina, i za koju su 5 godina placani doprinosi u iznosu od skoro 600 EVRA mesecno (pa vi izracunajte koliko je drzava uzela od njene plate), otisla je na porodiljsko bolovanje u 8. mesecu trudnoce. Posle 3 meseca firma/organizacija se zatvorila, a zena je sa bebom od 2 meseca ostala bez ikakve naknade !? Da li neko shvata da se radilo o njenoj BRUTO plati od koje je drzava za 5 godina uzela 36.000 EVRA, a sada joj posle 2 meseca ukidaju porodiljsko !? I onda se cude sto im niko ne prijavljuje pune plate, i sto ljudi rade na crno. SRAMOTA, Tadicu, velika SRAMOTA!

Fight

pre 14 godina

Mozemo se svi mi ovde iscudjavati i zgrazavati ali niko nadlezan zbog toga se nece uzbuditi.I niko nece snositi posledice za sva zla koja se nanose svima van najuzih vrhova vlasti i politike.Ocigledno ih nista ne zanima dok na svom Olimpu mirno promatraju propast i tragediju sopstvenog naroda.Potrebno je mnogo vise od cavrljanja po forumima, potrebna je akcija!

Srpski darvinizam

pre 14 godina

Koliko ja vidim, oni uvode prirodnu selekciju. Ko prezivi trudnocu bez hrane, porodjaj u srpskim porodilistima u kojima se zene tretiraju gore od zivotinja, a posle toga podize dete bez posla, stana u okruzenju kriminala, droge, zagadjenja zivotne sredine u svim mogucim vidovima, fizizkom i duhovnom...taj ce preziveti. Neka pocnu da se privikavaju na prirodno okruzenje jos pre rodjenja, sto pre to bolje.

Milovan Milovanović

pre 14 godina

Zar još neko misli da se naši "genijalci" u Narodnoj skuštini interesuju šta će biti sa trudnicama? Ma njih baš briga za sve. Bitno je da njima niko ne dira njihovu platu, paušal, dnevnice, restoran, besplatan parking... A uskoro bi mogli da izglasaju i zakon po kome će svaki punoletni građanin morati da finansira skupštinski restoran sa 0,5% svoje plate. Elem, sramota je za ovu državu da tako postupa sa trudnicama. A prirodni priraštaj nam je decenijama negativan. Da li neko od vlastodržaca razmišlja ko će za 20-30 godina da "drži" ovu zemlju. Zapad je to rešio velikim prilivom azilanata iz siromašnih zemalja. A kako ćemo mi? Ko će ministrima i poslanicima da uplaćuje za penzije u budućnosti? Hitno treba doneti zakon o izmenama i dopunama, kojima će se ove diskriminatorske odredbe ukinuti. I na kraju, mislim da bi ostavka resornog ministra bila najmanje što Vlada može da učini kako bi se izvinila svojim građanima za ovakve "zločine" prema još nerođenoj deci. A to bi i, nadam se, preventivno delovalo za ubuduće. Jer ministar je "sluga naroda". Ili je to obrnuto? Više nisam siguran.

trudnica

pre 14 godina

i jesmo preduzele nesto jer se nismo pomirile sa ovom cinjenicom,samo je zalosno da smo se mi iz ns samo angazovale ovoliko!!da su i ostale vec bi bilo vecih rezultata...

Ana P.

pre 14 godina

i sama sam odrzavala trudnocu, pa se jos secam sa bolom koliko je to delikatno stanje, svaki dan koji vam je beba prezivela u stomaku slavite i zahvaljujete Bogu, i tako 8 meseci strepnje, nade, lekova...a onda im se na glavu sruci i ovo!
malo je reci da je ovo gola i primitivna borba za opstanak gde pravo prisvaja jaci - ovo je neprirodno, bolesno ponasanje koje govori o stepenu na kom je jedno drustvo.normalno bi bilo da oni ciji je pristanak za ovaj zakon potreban, daju otkaz, kazu NE, izadju na ulicu! o cemu mi govorimo?! da li je moguce da neko ovakve gadosti radi i da li je moguce da im to kod nas prolazi?! bez teksta sam, bez reci, STRASNO

ana

pre 14 godina

U sedmom sam mesecu, u sestom mi je doktor prepisao bolovanje ali ga komisija nije produzila, uz obrazlozenje da trudnoca nije bolest i da ja mogu da radim. Da napomenem da mi je radno mesto komercijalista na terenu i da sam po ceo dan u automobilu. A kod kuce jos malo dete od 15 meseci. I sta cu.... vratila se na posao. Moj doktor kaze da 20 godina radi i da mu nikad nisu ovako vracali trudnice sa bolovanja. Inace, iz Novog Sada sam. Sramota sta nam rade. A kome se zaliti???!!!

dezurna

pre 14 godina

Uz maksimalno volterovsko poshtovanje prema drugacijem mishljenju, ali mene zaista veoma, veoma zanima intelektualna, emocionalna i, pre svega, moralna komponenta onih entiteta - kojih, koliko vidim, nije mali broj - koji ispod negativnih komentara na ovu vest klikcu mishem na sintagmu "Ne preporucujem".

Milan

pre 14 godina

Dovoljno je reci samo BAGRA, da li imate obraza???!!!! Bitno je da se troshi na svakojake gluposti, a ono shto je najbitnije uvek nema! Videcemo kako ce se zavrsiti prica oko besplatnih akcija! Forget about it!!!!

Neko Nebitan

pre 14 godina

Ovo je verovatno nova mera Vlade za borbu protiv bele kuge koja je sa nama nekih 20 godina.... Sramota... da smo Kina, pa i da razumem, ali sa prosekom godina u drzavi od 42 godine ovo nema nikakvog smisla... Ova Vlada radi na tome da iskoreni i ovo malo sto je od srpskog naroda ostalo! O boze, pomozi mi da ih vise ne kunem nego ih kazni vec jednom!

Vlajo

pre 14 godina

Valjda je logično da trudnice i porodilje dobijaju naknadu (kao što već postoji u nekim zemljama Evrope) iako nisu zaposlene, jer kako neko ko je 6 mesec trudnoće ili ima bebu da nađe posao. Ovo je baš naopako rešeno, pored tolikih agencija vlade, podela stanova funkcionerima i službenih automobila i dnevnica....stvarno su našli gde da štede.

Iva

pre 14 godina

Para za trudnice nema, a samo jedan genetski test za muskarce, a u svrhu ispitivanja plodnosti, na klinici u Tirsovoj kosta 10 000 din. jer ga zdravstveno osiguranje ne pokriva. Toliko o borbi protiv BELE KUGE u zemlji SRBIJI. Sramota, sramota, sramota!!!

Tamara

pre 14 godina

Trudna zena = kaznjena zena, u Srbiji! Nije ni cudo sto nas je sve manje! Kako da se borimo protiv bele kuge kada ne mozemo decu da othranimo?! Svi se smeju Palmi, a covek je ovakvim stvarima dao veliki znacaj i resio to sam u svom gradu.

dule

pre 14 godina

Ova vlast je verovatno gledajući vesti iz Hrvatske (snimatelj u zanimljivoj majici i premijerka) zaključila da i oni mogu tako i da to neće uticati na povećanje bele kuge. Jedini problem je u tome što se, gospodo moja, ipak deca ne prave na taj način.

Joe

pre 14 godina

Susjedi, borite se!!

U nas u Hrvatskoj su se trudnice izborile za porodiljne naknade u visini stvarne plaće koju su imale za određeno vrijeme korištenja bolovanja. Ne dajte da vas pljačkaju i vaše novce trpaju u svoje džepove. Novaca za trudnice ima, samo ga lopovi uvijek preusmjeravaju sebi...

trudnica

pre 14 godina

ja sam jedna od ovih trudnica koje se bore za svoja prava!!! zelim da pitam ove ljude koji su protiv, kolike su plate na zapadu, koliki je deciji dodatak na zapadu, probajte samo da pipnete zenu u svajcarskoj npr. pa videcete koliko ce vam sud odrediti! koje su cene tamo a koje ovde?!! da moj muz ima bar 40000 din platu ne bih trazila od drzave!! imam vec dete od 2 godine sada cekam drugo, plus ovo mi je cetvrta rizicna trudnoca, dve sam izgubila!! o cemu pricamo, uvek se uzimaju neki primeri sa zapada, uzmite primer samo decijeg dodatka koji iznosi od 154-500eura i nema ogranicenja proseka za platu kao ovde, a deciji je 1800din a pelene su samo oko 1100dinara, a to vam je za oko 10-14.dana, razmislite vi koji ste protiv, o celoj ovoj prici!!! velika je razlika u svemu....

Ana

pre 14 godina

Ja sam iz KRAGUJEVCA, u 8. mesecu trudnoce sam i ostala sam bez prava na novcanu nadoknadu kao i trudnice i porodilje iz Vojvodine. Ulozila sam zalbu, cekam odgovor. Otvorila sam bolovanje u martu, a nov zakon je donet u maju i po clanu 104. novog zakona, on ne moze da se primenjuje retroaktivno. Ali niko ne postuje zakon!!!!

kojeovdelud

pre 14 godina

Pitam se pitam, a da mi njima ukinemo primanja...ne placamo porez, infostan, parking, telefon, GSP, isl...pa da
vidimo sta ce da bude, kako ce oni kojima POKLANJAMO platu za ono sto NE RADE da se osecaju...ma mi ovde mozemo samo da trosimo svoje tastature uzalud, bas njih briga, trudnice pare nece dobiti, oni ce i dalje primati platu...
Posto mi je supruga trudna ( a nezaposlena), ja prestajem da placam racune, odjavljujem se sa posla (jer cemu uplacivanje u PIO), i lepo stedim za bebu....jer na kraju krajeva ONA je meni NAJBITNIJA NA SVETU!!! Krajnje je vreme da se stane na put ljudima koji misle da znaju sta rade!!!
Ako se lepo dogovorimo svi zajedno, uz lepu taktiku oni bi mogli da promene svoje misljenje kao i zakone!!! Pa mi smo im pomogli kada je trebalo da se smislja nacin kako da dodju tu gde jesu, a oni su to zaboravili...Da li da ocekujem da ce i bebu da mi oporezuju za koji mesec?!
Mnogo sam razocaran, tuzan, ali uvek mogu da odem odavde, a oni?....Neka igraju sah sa penzionerima...

JaCa

pre 14 godina

Sta reci? Bilo bi dobro kada bi glas naroda neko i slusao/citao... Mislim da smo kao narod prilicno mlaki i trpimo sve i svasta umesto da budemo slozni i menjamo vlast i na svakih mesec dana ako treba.

emilly

pre 14 godina

...da, da... još i ministar reče neki dan da vakcine za čuveni grip "nisu kupljene jer ih nema na tržištu"????!!!! "a nešto što nije na tržištu ne može ni da se kupi"??!!! sa procenom da će biti obolelih oko 3 miliona i ovim ukidanjem naknada za trudnice, kriza će biti uspešno rešena i pobediće se nezaposlenost u srbiji...taman ćemo toliko da pomremo a i ko će još da rađa??? i sa kojim motivom? zaista mi je muka od svega što nam svakodnevno priređuju...gde li da se "denem"??