Utorak, 14.07.2009.

08:01

Dačić: Napad teroristički akt

Eksplozija u Preševu je teroristički akt, rekao ministar policije Ivica Dačić. Presečen lanac krijumčarenja oružja s Kosova, uhapšen jedan od krijumčara.

Izvor: B92

Daèiæ: Napad teroristièki akt IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Illyria

pre 14 godina

Dačić je ovim aktom uverio sve da je u pitanju albanski terorizam!?
Ako i ovo nije dovoljno Dačić će upotrebiti još uverljivije argumente!?

Preshevska dolina

pre 14 godina

e sada je poceo lov na vestice poceli da ulaze po kucama gde su samo deca i stari ljudi i sve to u ime borbe protiv terorista.Zato su bacene tew bombe da sluze kao povod za novi talas nasilja prema neduznim ljudima.

Sale

pre 14 godina

Znao bih, doduse, sto neko rece da nadjem Bujanovac i Presevo na mapi, al ono sto ne znam ne znam kako se tamo zivi i kako zive Albanci. Ako zive kao sto zive Srbi na Kosovu, onda i ne ocekujem nista drugo sem problema. Da li su stvarno diskriminisani ili ne? Da se razumemo, nije to samo humanitarno pitanje, vech i ozbiljan izgovor i opravdanje da nam ozbiljna akcija naidje na osudu sveta, ili barem onih snaga koji tako neshto jedva chekaju.
Ja ne znam kako neko mozze da kazze posle svega, kako je drzava Srbija vechito chekala sa reakcijom pa se posle pitala? Ako je chekala shto je pola stare garniture u Hagu? Zbog pechenih paprika? Jok brate, vech zbog neodmerenih i nerazumnih akcija na terenu i isto takvih na diplomatskom planu. Valjda smo neshto nauchili u medjuvremenu?
Prema tome, Albancima sva ravnopravnost i sloboda,a nikakvo povlachenje policije. Sa druge strane, zzandarmeriju na granicu brda i shumu, BIU na svoja mesta, i ko krene po oruzzje nek se oklizne na koru od banane. Tako se to radi..A ne upadanje u kuche i maltretiranje prolaznika...

Sve se vraća,sve se plaća!

pre 14 godina

"Prelivanje nestabilnosti sa Kosova na jug Srbije?"Kako je moguće,kad je KOsovo primer mlade,stabilne,multietničke,multikulturalne,tolerantne države koja je ustanovljena na međunarodnom pravu i čiji su lideri i sva politička"elita"istaknuti mirotvorci,humanisti,primer tolerancije i dobronamernosti naročito prema manjinama,posebno prema večito nezadovoljnim Srbima,i koji žele uspostavljanje "dobrosusedskih"odnosa sa,recimo,Srbijom ?Fejt je,izgleda,nešto ljut na svoje štićenike...

BURIM

pre 14 godina

zalosno ali albanci u presevo nisu uopste zadovolni sa pravama koje imaju a bogami ako si srbin bez obzira koliko skole imas posao ti je garantovan i to dobar posao.pre neki dan je gospodin dacic bioje u granicnom prelazu presevo neka pita on koliko albanaca iz preseva rade tu.pozdrav

Z

pre 14 godina

1. Nista ne raditi samostalno...
samo uz prisustvo USA i Rusije. Inace ako prstom mrdnemo protumacice se kao divljanje i represija srpskog rezima... Dovedite USA i EU posmatrace i u poteru za banditima.

2. Hitno zaposliti 10 lobi i ostalih agencija koje ce narednih meseci da papagajisu o tome sta se stvarno desava, o secesionizmu, drogi i trgovini ljudima... banditi su svakako armija koju uposljava kriminalni milje a oruzani sukob je za njih ultimativni raj na zemlji

3. Banditi reaguju na "beli sengen". Sada ne zele da zavladaju delom Srbije tako sto ce da zastrasuju Srbe i da ih podsticu na iseljavanje u druge delove Srbije...
Dovoljno je biometrijski pasos u ruke i eto nas zastrasenih ne iz Preseva u Bgd, vec iz cele Srbije u EU...

Dacicu poslusaj, pa valjda i Albanci i Srbi i svi ostali gradjani imaju pravo na bezbedan zivot a da zbog samoostvarene bezbednosti ne dobiju sankcije i bombe po glavi...

Marko

pre 14 godina

Mislim da je i ovaj teroristički napad albanskih terorista kao i oni prosli jasno pokazao da je državi Srbiji pre svega neophodna jaka i moderna OBAVEŠTAJNA SLUŽBA !!!
Jedino se tako jedna demokratska država može odbraniti od zla koje se zove terorizam i albanska mafija !!!

bato

pre 14 godina

ja ne znam dali se nam Allbanci to se ispllati da pocinemo sa takve akcije!! za to shta mi i u vreme rata nije to nam treballo.i narociti danas to ama u opste nije nam potreban.ali g Dacicu.kad je kriv SAMAR nemoj da udarate na MAGAR.

Vlada_2009

pre 14 godina

Ne znam ko ovo sve čini- izjava visokog verskog poglavara Federacije BiH da se u Sandžaku krše prava muslimana, pa snimci Ratka Mladića 'slučajno' pušteni na bosanskoj federalnoj televiziji dan uoči rasprave u EU oko ukidanja viza i dalje integracije Srbije i ostatka regiona, pa napad na žandare, pa sada ovo (opet par dana pre preporuke Evropske Komisije)...Voleo bih da je sve ovo nepovezano i da sam paranoičan, ali...

Lobisa

pre 14 godina

Ja im iskreno nista ne verujem, ko zna ko sve stoji iza ovog, sve se dogada tako cudno. prbilizava se odluka medunarodnog suda pravde u vezi sa Kosmetom, zatim Solana putuje i Pristinu... ne znam, necu da pogadam "napamet" ali meni tu mnogo toga smrdi...

Agron

pre 14 godina

I po Dacicu se vidi da su svi zainteresovani da se uvede vanredno stanje a ne da se cekaju rezultati istrage, iako opet kazem kako je moguce da nema niti jedan napad tokom cele godine a sad odjednom pocinju napadi kao pecurke posle kise. Cudno...
Ja cisto sumnjam u sva ova desavanja i cekao bih rezultate istrage.

I.S.

pre 14 godina

I dalje nije sigurno ko je ovo organizovao. Ima i ovde u Srbiji politickih snaga koje zele destabilizaciju posebno sada kada se blizi ukidanje viza i gube svoje poslednje adute i njima niko ne pokusava da stane na put.

2+2

pre 14 godina

Nema Miloševića a ovo se ponovo događa. Ja mislio da je Sloba za sve kriv. Interesantno je da Sloba nije bio na vlasti ni tamo ne tako davne 1981.g. kad su se slične stvari dešavale na Kosovu.

PRN

pre 14 godina

"Na nekoliko punktova, Žandarmerija je zaplenila na desetine ručnih bombi, satnih mehanizama za bombe i nekoliko pušaka i pištolja...." - rekao Ivica Dacic. A zasto onda niste nikoga uhapsili kada ste nasli sav taj silni arsenal? Srbija opet koristi "Kosovski scenario".

bt

pre 14 godina

Sve mi neodoljivo liči na početak "oslobodilačke borbe" na Kosovu, za koju znamo kako se završila, i opet nam SPS čuva teritorijalni integritet i suverenitet države.

argo

pre 14 godina

sve akcije koje su bile izvedene u Kosovu i u Presevu nemaju nikakve slicnosti sa ovim dogadjajima, ovo prosto nije metod s kojim se koriste Albanci. Ovo je metod I nacin koje koriste tajne sluzbe, e koje tajne sluzbe tocemo mozda saznati jednog dana a verovatno necemo saznati nikad.

Nc

pre 14 godina

Dacic: "...klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države".

Dakle, umoljava se teroristicki akt da podnese zahtev za dobijanje cvrstog odgovora.
Jer, "niko ne sme da vas (nas?) bije"

dezurna

pre 14 godina

Iz ne jednog izvora sam cuo tvrdnje da je OVK svojevremeno nastala kao "false flag" operacija koja je poshla naopako i istrgla se iz kontrole. (Ako je to tacno - oh, sumanute li zamisli...) Ako je to tacno - to nije moglo bez spoljasnje pomoci onih medjunarodnopolitickih Snaga (nalgasavam: mnozina, veliko slovo) kojima je bila u interesu destabilizacija tada jos uvek nedovoljno ucvrscene Evropske unije, kao ni bez unutrasnje snage (naglasavam: jednina, malo slovo) koja je jedina bila u poziciji da situaciju dalje iskomplikuje, a da je u svakom trenutku tokom 90-ih imala podrsku bar jedne od tih Snaga.
10 godina kasnije, situacija sa EU, a i sa drugim Snagama, bitno je drugacija.
Ako su ova dva incidenta na jugu Srbije takodje "false flag" - verujem da EU ima razumevanje nuznosti, volju i mogucnosti da ostalim Snagama stavi do znanja da se to ne moze podrzavati, cak ni undercover, te da ce svi zajedno dovoljno snazno "staviti do znanja" snazi-organizatoru "false flag"-a da vise nije "prihvatljivo" cuvati vlast strahom gradjana generisanim putem "false flag" operacija.
Ako, pak, ovo nisu "false flag" operacije - pa, onda je ili losa procena da ce to neko opet podrzati i da nece biti zajednickog "stavljanja do znanja" od strane Snaga - u ovom slucaju - realnim vinovnicima, ili je posledica panike usled konstatacije da se situacija medju svim Snagama poprilicno stabilizuje (videti pod: G20, Obama u Moskvi, itd...), pa se pozurilo da se ucari sta se ucariti moze dok su jos u pojedinim strukturama Snaga ljubitelji "false flag" operacija i drugih neo-konzervativnih "igara za decu".
Prema tome, ukoliko ovakvi incidenti nastave da se dogadjaju - to ce samo znaciti da se situacija medju Snagama - a i unutar njih - jos uvek nije dovoljno stabilizovala.
Na zalost, to nam opet nece otkriti i da li je sve ovo "false flag" operacija ili ne.

sale

pre 14 godina

Polako, ljudi! Svakako je ocigledno da je ovo sve zajedno provokacija koja ima za nameru da izazove pritisak organa sile na Albanski deo populacije juga Srbije.

Medjutim, jos uvek, dok se istraga ne zavrsi, ne znamo da li je ta provokacija uopste od strane Albanaca ili mozda postoje neki drugi faktori kojima je bitno da nam podmetnu nogu u ovom trenutku.

Mozda je u pitanju neciji interes, konkurentnost ili cak osvetnicka akcija, packa, odnosno diverzija.

Ne zelim da dajem otvorene naznake, ali u vestima i u medijima vidim da se ove stvari desavaju istovremeno sa nekim drugim stvarima koje mi od skora radimo na spoljno-politickom planu i da prilicno ostro krecemo u gazenje po zuljevima na nogama nekim ljudima koji su poznati po tome sto ne trpe takve stvari i ne ostaju duzni nikome.

Sve ovo do sada je mogla da izvede vrlo mala ekipa diverzanata odnosno agenata.

Poverovacu da su u pitanju Albanci tek ako dodje do otvorenog napada vece organizovane naoruzane grupe ciji identitet bude moguce utvrditi. Mislim, ako su zaista separatisti u pitanju, njima samima je u interesu da se "oglase", odnosno da bude nedvosmisleno jasno ko su i zasto napadaju policiju.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Pa sad nek Tadic i dalje odgovara na terorizam strpljenjem... Povredjenima zelim da se sto brze oporave. Zgrozen sam nesposobnoscu ili nespremnoscu drzave da se obracuna sa terorizmom.

nana

pre 14 godina

Svako ko je bio na jugu Srbije zna koliko oružja i kriminala ima tamo. Albanski ekstremisti rade svoj posao, ali je strasno to sto vladajuce strukture u Srbiji apsolutno ne zanima sta se desava u Bujanovcu, Presevu i Mdvedji. Kada bi svaki drugi stanovnik Srbije video jad i bedu u kojoj ti ljudi žive, ne bi verovao da se to desava u nasoj zemlji! Na žalost većina nas ne zna da nadje ova mesta ni na mapi kao ni većina naših političara. U 21. veku postoji samo ekonomski patriotizam!! Zaboravite vanredna stanja, to nas je već skupo koštalo! Lako je voleti naciju, probajte da pomognete nekoj siromašnoj srpskoj porodici iz Medveđe i da volite i štitite njihovu decu! Hajde junaci, da vas vidim!

Eurus

pre 14 godina

Oni nama bezvizni rezim, mi njima Presevo i Bujanovac. Oni nama clanstvo u EU, mi njima ono sto ostane od Srbije, nase duse, a bogami i potomstvo.

alex

pre 14 godina

Е сад да видимо да ли се нешто научило из, не тако давних, примера сличног фолклорног шенлучења. Лично ме страх од реакција примерених СПС власти деведесетих година. Срећом сада имамо демократску владу опредељену ка решавању, а не увећавању проблема, а и полиција је напокон у рукама људи који су далеко од „око за око“ метода.
Појачане активности на терену не би морале да личе на бесмислену јурњаву по околини већ да укључе оперативне мере које ће спречити овакве изливе лудила и утврдити починиоце по имену и презимену уз адекватно кажњавање применом закона.

Velja

pre 14 godina

Presevska dolina nije Kosovo, kako je to vec neko primetio. Mislim da ne postoji mogucnost da se na jugu Srbije dogodi "kosovski scenario". Jednostavno karte su se u medjuvremenu malo izmesale i stvari stoje dobrano drugacije (konacno u nasu korist). Zbog necega su nervozni, ali samo skacu sebi u stomak. Verujem da se nasi politicari konsultuju na Zapadu u vezi sa reakcijom drzave, upravo da nas ne bi optuzili za prekomernu silu. U narednom periodu od Albanaca, bar se nadam, nece zavisiti mnogo toga. Bar ne u Presevskoj dolini.

judah

pre 14 godina

Па да.
Да ли је неко озбиљан очекивао да ће бити другачије. Ово је чиста политика условљавања на делу, као што се све време догађало на овим просторима. Србија, једноставно, није показала да је довољно јака да одговори на изазове времена. Један од највећих грехова Милошевићеве администрације је што није проценила и дефинисала реалне циљеве Србије као будуће независне државе него су се ствари одвијале како тренутне прилике налажу. Сада плаћамо цену погрешних процена. Политички промашаји из прошлости морају нам послужити као наук да их не поновимо сада, очигледно да се нешто још горе иза брда ваља, молим наше политичаре да сада поступају врло опрезно и мудро. Нема сумње да су многи поступци нашег демонизованог народа били изнуђени и праведни али је погрешна политика довела до истребљења српског националног бића ван Матице. Не дозволимо да буде још горе, Историја је показала да олује дођу и прођу, сада је време не пркосити ветру, а када олуја прође боље да будемо спремни и са што мање жртава.

ime nije vazno

pre 14 godina

Albanci na jugu srbije, u Presevskoj dolini, su vec jako dugo politicki, ekonomski i socijalno zapostavljeni. Takodjer policijska maltretiranja i torture nad Albancima se desavaju vrlo cesto. To je postalo neizdrzivo.

Ovo sto se dole desava je samo posledica nasilnog i ponizavajuceg odnosa Beograda prema svojim gradjanima u presevskoj dolini. Beograd bi trebao da cuje Albance iz presevske doline i da im da sva gradjanska prava!

Najbolje bi bilo da se srpska vojska i policija potpuno povuku iz Presevska doline. Sigurnost na tom podruciju treba poveriti albancima koji tamo zive, kroz korpus policijskih snaga presevske doline. Takodjer, neophodno je oformiti autonomnu oblast u ovom regionu,sa najsirom mogucom autonomijom.

Ovo bi bilo dobro i za Srbiju i za presevsku dolinu. Neka zavlada duh mira i saradnje!

Hvala!

mrgaga

pre 14 godina

Zar mi (vlast) ne moze sada da napravi takvu medijsku kampanju i totalnu medijsku predstavu pred celim svetom? Da ovo iskoristimo i da kazemo svima ko i sta radi! Jos uvek ne znamo kako da koristimo medije kao oruzje a to nas je kostalo do sada dosta.

Vladan Jova

pre 14 godina

Toliko o iskrenosti albanskih političara sa juga Srbije o suživotu i ekonomskom razvoju a njihovo uzdržavanje od osuda ovakvih činova u meni stvaraju sliku da ih podržavaju i da im daju podršku.To područje treba staviti pod vojnu upravu pretresti i Srbe i Albance i oduzeti im svo oružje i procesuirati sve kod kojih se nelegalno oružje pronađe sa maksimalnim zatvorskim kaznama. Dosta više ratova, uzalud izgubljenih života, krenimo u budućnost ili zatražimo od sveta da nam da dozvolu da primenimo iste metode u borbi protiv terorizma kao oni u Avganistanu i Iraku pa da završimo već jednom sa tim problemom koji svakodnevno preti deci, ženama i nejači. Kukavice koje se kriju iza mraka i noći zavređuju samo sažaljenje.

IQ

pre 14 godina

Hoce li sada medjunarodna zajednica da se zabrine zbog Albanaca u ovom regionu Srbije...zaboga, ako nastave eksplozije i napadi u srpskim delovima naselja Albancima ce opasno ce biti ugrozena bezbednost i opstanak..Ne daj boze moze ih potkaciti neki geler a deca ce imati zestoke traume od groznih Srba koji pucaju sami na sebe da bi im narusili mir i skladan zivot.
EVROPO DA TE CUJEMO...NEMA VISE NI MILOSEVICA NI ZLOCINA...STA SAD?

Pantagruel

pre 14 godina

Јасна је ствар да Албанци покушавају да испровоцирају неодмерену реакцију наших снага безбедности у осетљивом спољнополитичком тренутку, како би интернационализовали питање југа Србије и увезали га у пакет услова за наставак европских интеграција. Јасно им је да време цури и маневарски простор се сужава, а да када нареене етапе институцијалног и уговорног приближавања буду пређене остаће им веома мало простора за деловање. Албанско питање у Србији биће скинуто са дневног реда вољом крупнијих играча, баш као и српско питање у Хрватској.

Овога пута ипак верујем да смо научили лекције из прошлости и да нећемо бити довољно наивни да радимо како oни желе, односно у курист своје штете, баш као што то нисмо били ни у време њиховог неуспелог покушаја из 2001. године.

Joakim

pre 14 godina

Oni podmecu bombe ispod decijih soba, a ako ih neko kojim slucajem omete u poslu onda njihovi mentori dovrse posao iz aviona i proglase cilj vojnim a ubijene civile kolateralnom stetom. Naravno mi cemo se od terorizma i dalje braniti ostrim protestima, nadajuci se da nemaju dovoljno bombi da ruseci i ubijajuci sve srpsko pred sobom stignu do centra Beograda. Cudo kako se Solana uvek pojavi neposredno pre ovakvih dogadjaja. Bilo bi lepo od njega da nam kaze koliko treba da ostane od Srbije pa da to bude prihvatljivo za EU.

Paranoik

pre 14 godina

Realno nisam ljubitelj teorija zavere...ali meni ove dve bombe na Jugu Srbije deluju kao velika namestaljka.... da se iskaze MUP u novoj strategiji "borbe protiv terorizma" kako bi zadovoljio nezadovoljstvo oko Kosova...ajde malo da se vezbamo na jugu. Nadam se da gresim ali stvari se opasno odvijaju.

Mislilac

pre 14 godina

Verovatno se to desava iz istog razloga iz kog se desavalo i na Kosovu: "Tlacenje jednih i potlacenih Albanaca od strane zlocinacke Srbije".
Iskreno, ne mogu da ne kazem da me raduje po malo sto sve to isto ceka i Evropu, od njihovih miroljubivih prijatelja. Samo im dajte malo vremena...

georgije

pre 14 godina

Srbija je u daleko boljoj politickoj situaciji danas nego 2000. godine kada je u tom podrucju bilo teroristickih aktivnosti.To treba maximalno da se iskoristi i da se to zlo na jugu nase Srbije vec jednom za sva vremena iskoreni. U tome ce ceo politicki vrh imati apsolutnu podrsku naroda. Ja licno verujem da nasa policija i Zandarmerija imaju snage i mudrosti da to sprovedu najprofesionalnije moguce.

Igor

pre 14 godina

Opet cemo mi tim teroristima pokazati svoga Boga kad ih pritegnemo jakim diplomatskim akcijama. Bravo za vladu, odlicno se obracunava sa terorizmom. Jos malo da ih pritegnemo ovim diplomatskim akcijama i siguran sam da ce teroristi popustiti.

Sale, Banja Luka

pre 14 godina

Ma da...stari oprobani metodi napada na Srbiju! Sad kad treba da se ukinu vize treba "malo" zagužvati situaciju pa da do toga ne dodje! Čim malo dignemo glavu, neko nas "klepi" i vraća dole! Dokle više, dokle!!!

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Hronologija dogadjaja u poslednjih nekoliko nedelja ukazuje da su na jugu Srbije aktivne grupe koje ne zele politicki dijalog, niti bilo kakve dogovore sa Beograd, vec nasilje i terorizam kao sredstvo za ostvarenje politickih ciljeva. Po scenariju Kosova, verovatno cekaju na reakciju sigurnosnih struktura Srbije, u nameri da tu reakciju pretvore u nesto sto bi trebalo da posalje poruku o "nestabilnoj i nasilnoj Srbiji" u Brisel. To bi usporilo integracije, onemogucilo primenu ekonomskih mera na Srbiju, blokiralo ukidanje viza. Albancima se zuri da osujete ove napore, jer se i Srbiji zuri na putu ka EU, sto nikako ne odgovara radikalnim albanskim elementima - jer ce tada OVK dobiti slicnu deklaraciju kao ETA u Spaniji. Razlika ne postoji. Do juce je Miloseviceva politika bila "dovoljna" da se krivac trazi iskljucivo u Beogradu. Sada su prilike drugacije, i Albanci su sve nervozniji. Njih najvise boli to sto svaki oblik drzave nalaze i primenu zakona, za sta oni kao plemensko drustvo nisu sposobni niti ce postati. Pre ili kasnije, Brisel ce shvatiti zbog cega su Amerikanci prebacili problem Kosova na EU. Presevska dolina nije izuzetak. Niti je Kosovo.

Srki

pre 14 godina

Državo, Vlado, policijo, reagujte na vreme i bez pardona na sve što zaliči na kosovski scenario.
Bez popuštanja i slabosti, muka mi je da na svakih šest meseci slušam da tamo "nešto počinje"!
Terorizam je terorizam i u SAD, Engleskoj, Španiji, Preševu...

Ilija

pre 14 godina

I da li je ovo dovoljno za uvodjenje vanrednog stanja u Preševu i Bujanovcu, proglašenje policijskog časa i oštre mere policije i žandarmerije, uključujući temeljne pretrese svih albanskih izolovanih sela?
Dosta više sa terorizmom i narko kartelima u Srbiji!

FreeMan

pre 14 godina

Prvo napad na zandare pa sad ova bomba. Da li nas to opet ocekuje avantura zvana OVPMiB u KZB?
Nazalost, izgleda da su pojedini vratili svom prvobitnom i najvaznijem "zanatu" terorizmu. Mene, a verujem i vecinu ljudi zanima, koji zadatak i koji cilj imaju ti ljudi sada. I po cijoj naredbi su se aktivirali ponovo? PozZ

Marko

pre 14 godina

Terorom do cilja! Kad je vec funkcionisalo na Kosovu, misle da ce tako biti i sa Presevom. Ali oteto je prokleto!
Ko zlo sije, zlo ce i da zanje, u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, AMIN.

Marko

pre 14 godina

Terorom do cilja! Kad je vec funkcionisalo na Kosovu, misle da ce tako biti i sa Presevom. Ali oteto je prokleto!
Ko zlo sije, zlo ce i da zanje, u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, AMIN.

Srki

pre 14 godina

Državo, Vlado, policijo, reagujte na vreme i bez pardona na sve što zaliči na kosovski scenario.
Bez popuštanja i slabosti, muka mi je da na svakih šest meseci slušam da tamo "nešto počinje"!
Terorizam je terorizam i u SAD, Engleskoj, Španiji, Preševu...

FreeMan

pre 14 godina

Prvo napad na zandare pa sad ova bomba. Da li nas to opet ocekuje avantura zvana OVPMiB u KZB?
Nazalost, izgleda da su pojedini vratili svom prvobitnom i najvaznijem "zanatu" terorizmu. Mene, a verujem i vecinu ljudi zanima, koji zadatak i koji cilj imaju ti ljudi sada. I po cijoj naredbi su se aktivirali ponovo? PozZ

Ilija

pre 14 godina

I da li je ovo dovoljno za uvodjenje vanrednog stanja u Preševu i Bujanovcu, proglašenje policijskog časa i oštre mere policije i žandarmerije, uključujući temeljne pretrese svih albanskih izolovanih sela?
Dosta više sa terorizmom i narko kartelima u Srbiji!

Mislilac

pre 14 godina

Verovatno se to desava iz istog razloga iz kog se desavalo i na Kosovu: "Tlacenje jednih i potlacenih Albanaca od strane zlocinacke Srbije".
Iskreno, ne mogu da ne kazem da me raduje po malo sto sve to isto ceka i Evropu, od njihovih miroljubivih prijatelja. Samo im dajte malo vremena...

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Hronologija dogadjaja u poslednjih nekoliko nedelja ukazuje da su na jugu Srbije aktivne grupe koje ne zele politicki dijalog, niti bilo kakve dogovore sa Beograd, vec nasilje i terorizam kao sredstvo za ostvarenje politickih ciljeva. Po scenariju Kosova, verovatno cekaju na reakciju sigurnosnih struktura Srbije, u nameri da tu reakciju pretvore u nesto sto bi trebalo da posalje poruku o "nestabilnoj i nasilnoj Srbiji" u Brisel. To bi usporilo integracije, onemogucilo primenu ekonomskih mera na Srbiju, blokiralo ukidanje viza. Albancima se zuri da osujete ove napore, jer se i Srbiji zuri na putu ka EU, sto nikako ne odgovara radikalnim albanskim elementima - jer ce tada OVK dobiti slicnu deklaraciju kao ETA u Spaniji. Razlika ne postoji. Do juce je Miloseviceva politika bila "dovoljna" da se krivac trazi iskljucivo u Beogradu. Sada su prilike drugacije, i Albanci su sve nervozniji. Njih najvise boli to sto svaki oblik drzave nalaze i primenu zakona, za sta oni kao plemensko drustvo nisu sposobni niti ce postati. Pre ili kasnije, Brisel ce shvatiti zbog cega su Amerikanci prebacili problem Kosova na EU. Presevska dolina nije izuzetak. Niti je Kosovo.

IQ

pre 14 godina

Hoce li sada medjunarodna zajednica da se zabrine zbog Albanaca u ovom regionu Srbije...zaboga, ako nastave eksplozije i napadi u srpskim delovima naselja Albancima ce opasno ce biti ugrozena bezbednost i opstanak..Ne daj boze moze ih potkaciti neki geler a deca ce imati zestoke traume od groznih Srba koji pucaju sami na sebe da bi im narusili mir i skladan zivot.
EVROPO DA TE CUJEMO...NEMA VISE NI MILOSEVICA NI ZLOCINA...STA SAD?

Joakim

pre 14 godina

Oni podmecu bombe ispod decijih soba, a ako ih neko kojim slucajem omete u poslu onda njihovi mentori dovrse posao iz aviona i proglase cilj vojnim a ubijene civile kolateralnom stetom. Naravno mi cemo se od terorizma i dalje braniti ostrim protestima, nadajuci se da nemaju dovoljno bombi da ruseci i ubijajuci sve srpsko pred sobom stignu do centra Beograda. Cudo kako se Solana uvek pojavi neposredno pre ovakvih dogadjaja. Bilo bi lepo od njega da nam kaze koliko treba da ostane od Srbije pa da to bude prihvatljivo za EU.

Sale, Banja Luka

pre 14 godina

Ma da...stari oprobani metodi napada na Srbiju! Sad kad treba da se ukinu vize treba "malo" zagužvati situaciju pa da do toga ne dodje! Čim malo dignemo glavu, neko nas "klepi" i vraća dole! Dokle više, dokle!!!

Pantagruel

pre 14 godina

Јасна је ствар да Албанци покушавају да испровоцирају неодмерену реакцију наших снага безбедности у осетљивом спољнополитичком тренутку, како би интернационализовали питање југа Србије и увезали га у пакет услова за наставак европских интеграција. Јасно им је да време цури и маневарски простор се сужава, а да када нареене етапе институцијалног и уговорног приближавања буду пређене остаће им веома мало простора за деловање. Албанско питање у Србији биће скинуто са дневног реда вољом крупнијих играча, баш као и српско питање у Хрватској.

Овога пута ипак верујем да смо научили лекције из прошлости и да нећемо бити довољно наивни да радимо како oни желе, односно у курист своје штете, баш као што то нисмо били ни у време њиховог неуспелог покушаја из 2001. године.

Eurus

pre 14 godina

Oni nama bezvizni rezim, mi njima Presevo i Bujanovac. Oni nama clanstvo u EU, mi njima ono sto ostane od Srbije, nase duse, a bogami i potomstvo.

nana

pre 14 godina

Svako ko je bio na jugu Srbije zna koliko oružja i kriminala ima tamo. Albanski ekstremisti rade svoj posao, ali je strasno to sto vladajuce strukture u Srbiji apsolutno ne zanima sta se desava u Bujanovcu, Presevu i Mdvedji. Kada bi svaki drugi stanovnik Srbije video jad i bedu u kojoj ti ljudi žive, ne bi verovao da se to desava u nasoj zemlji! Na žalost većina nas ne zna da nadje ova mesta ni na mapi kao ni većina naših političara. U 21. veku postoji samo ekonomski patriotizam!! Zaboravite vanredna stanja, to nas je već skupo koštalo! Lako je voleti naciju, probajte da pomognete nekoj siromašnoj srpskoj porodici iz Medveđe i da volite i štitite njihovu decu! Hajde junaci, da vas vidim!

georgije

pre 14 godina

Srbija je u daleko boljoj politickoj situaciji danas nego 2000. godine kada je u tom podrucju bilo teroristickih aktivnosti.To treba maximalno da se iskoristi i da se to zlo na jugu nase Srbije vec jednom za sva vremena iskoreni. U tome ce ceo politicki vrh imati apsolutnu podrsku naroda. Ja licno verujem da nasa policija i Zandarmerija imaju snage i mudrosti da to sprovedu najprofesionalnije moguce.

mrgaga

pre 14 godina

Zar mi (vlast) ne moze sada da napravi takvu medijsku kampanju i totalnu medijsku predstavu pred celim svetom? Da ovo iskoristimo i da kazemo svima ko i sta radi! Jos uvek ne znamo kako da koristimo medije kao oruzje a to nas je kostalo do sada dosta.

Paranoik

pre 14 godina

Realno nisam ljubitelj teorija zavere...ali meni ove dve bombe na Jugu Srbije deluju kao velika namestaljka.... da se iskaze MUP u novoj strategiji "borbe protiv terorizma" kako bi zadovoljio nezadovoljstvo oko Kosova...ajde malo da se vezbamo na jugu. Nadam se da gresim ali stvari se opasno odvijaju.

2+2

pre 14 godina

Nema Miloševića a ovo se ponovo događa. Ja mislio da je Sloba za sve kriv. Interesantno je da Sloba nije bio na vlasti ni tamo ne tako davne 1981.g. kad su se slične stvari dešavale na Kosovu.

Velja

pre 14 godina

Presevska dolina nije Kosovo, kako je to vec neko primetio. Mislim da ne postoji mogucnost da se na jugu Srbije dogodi "kosovski scenario". Jednostavno karte su se u medjuvremenu malo izmesale i stvari stoje dobrano drugacije (konacno u nasu korist). Zbog necega su nervozni, ali samo skacu sebi u stomak. Verujem da se nasi politicari konsultuju na Zapadu u vezi sa reakcijom drzave, upravo da nas ne bi optuzili za prekomernu silu. U narednom periodu od Albanaca, bar se nadam, nece zavisiti mnogo toga. Bar ne u Presevskoj dolini.

Vladan Jova

pre 14 godina

Toliko o iskrenosti albanskih političara sa juga Srbije o suživotu i ekonomskom razvoju a njihovo uzdržavanje od osuda ovakvih činova u meni stvaraju sliku da ih podržavaju i da im daju podršku.To područje treba staviti pod vojnu upravu pretresti i Srbe i Albance i oduzeti im svo oružje i procesuirati sve kod kojih se nelegalno oružje pronađe sa maksimalnim zatvorskim kaznama. Dosta više ratova, uzalud izgubljenih života, krenimo u budućnost ili zatražimo od sveta da nam da dozvolu da primenimo iste metode u borbi protiv terorizma kao oni u Avganistanu i Iraku pa da završimo već jednom sa tim problemom koji svakodnevno preti deci, ženama i nejači. Kukavice koje se kriju iza mraka i noći zavređuju samo sažaljenje.

Igor

pre 14 godina

Opet cemo mi tim teroristima pokazati svoga Boga kad ih pritegnemo jakim diplomatskim akcijama. Bravo za vladu, odlicno se obracunava sa terorizmom. Jos malo da ih pritegnemo ovim diplomatskim akcijama i siguran sam da ce teroristi popustiti.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Pa sad nek Tadic i dalje odgovara na terorizam strpljenjem... Povredjenima zelim da se sto brze oporave. Zgrozen sam nesposobnoscu ili nespremnoscu drzave da se obracuna sa terorizmom.

ime nije vazno

pre 14 godina

Albanci na jugu srbije, u Presevskoj dolini, su vec jako dugo politicki, ekonomski i socijalno zapostavljeni. Takodjer policijska maltretiranja i torture nad Albancima se desavaju vrlo cesto. To je postalo neizdrzivo.

Ovo sto se dole desava je samo posledica nasilnog i ponizavajuceg odnosa Beograda prema svojim gradjanima u presevskoj dolini. Beograd bi trebao da cuje Albance iz presevske doline i da im da sva gradjanska prava!

Najbolje bi bilo da se srpska vojska i policija potpuno povuku iz Presevska doline. Sigurnost na tom podruciju treba poveriti albancima koji tamo zive, kroz korpus policijskih snaga presevske doline. Takodjer, neophodno je oformiti autonomnu oblast u ovom regionu,sa najsirom mogucom autonomijom.

Ovo bi bilo dobro i za Srbiju i za presevsku dolinu. Neka zavlada duh mira i saradnje!

Hvala!

judah

pre 14 godina

Па да.
Да ли је неко озбиљан очекивао да ће бити другачије. Ово је чиста политика условљавања на делу, као што се све време догађало на овим просторима. Србија, једноставно, није показала да је довољно јака да одговори на изазове времена. Један од највећих грехова Милошевићеве администрације је што није проценила и дефинисала реалне циљеве Србије као будуће независне државе него су се ствари одвијале како тренутне прилике налажу. Сада плаћамо цену погрешних процена. Политички промашаји из прошлости морају нам послужити као наук да их не поновимо сада, очигледно да се нешто још горе иза брда ваља, молим наше политичаре да сада поступају врло опрезно и мудро. Нема сумње да су многи поступци нашег демонизованог народа били изнуђени и праведни али је погрешна политика довела до истребљења српског националног бића ван Матице. Не дозволимо да буде још горе, Историја је показала да олује дођу и прођу, сада је време не пркосити ветру, а када олуја прође боље да будемо спремни и са што мање жртава.

PRN

pre 14 godina

"Na nekoliko punktova, Žandarmerija je zaplenila na desetine ručnih bombi, satnih mehanizama za bombe i nekoliko pušaka i pištolja...." - rekao Ivica Dacic. A zasto onda niste nikoga uhapsili kada ste nasli sav taj silni arsenal? Srbija opet koristi "Kosovski scenario".

sale

pre 14 godina

Polako, ljudi! Svakako je ocigledno da je ovo sve zajedno provokacija koja ima za nameru da izazove pritisak organa sile na Albanski deo populacije juga Srbije.

Medjutim, jos uvek, dok se istraga ne zavrsi, ne znamo da li je ta provokacija uopste od strane Albanaca ili mozda postoje neki drugi faktori kojima je bitno da nam podmetnu nogu u ovom trenutku.

Mozda je u pitanju neciji interes, konkurentnost ili cak osvetnicka akcija, packa, odnosno diverzija.

Ne zelim da dajem otvorene naznake, ali u vestima i u medijima vidim da se ove stvari desavaju istovremeno sa nekim drugim stvarima koje mi od skora radimo na spoljno-politickom planu i da prilicno ostro krecemo u gazenje po zuljevima na nogama nekim ljudima koji su poznati po tome sto ne trpe takve stvari i ne ostaju duzni nikome.

Sve ovo do sada je mogla da izvede vrlo mala ekipa diverzanata odnosno agenata.

Poverovacu da su u pitanju Albanci tek ako dodje do otvorenog napada vece organizovane naoruzane grupe ciji identitet bude moguce utvrditi. Mislim, ako su zaista separatisti u pitanju, njima samima je u interesu da se "oglase", odnosno da bude nedvosmisleno jasno ko su i zasto napadaju policiju.

argo

pre 14 godina

sve akcije koje su bile izvedene u Kosovu i u Presevu nemaju nikakve slicnosti sa ovim dogadjajima, ovo prosto nije metod s kojim se koriste Albanci. Ovo je metod I nacin koje koriste tajne sluzbe, e koje tajne sluzbe tocemo mozda saznati jednog dana a verovatno necemo saznati nikad.

Nc

pre 14 godina

Dacic: "...klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države".

Dakle, umoljava se teroristicki akt da podnese zahtev za dobijanje cvrstog odgovora.
Jer, "niko ne sme da vas (nas?) bije"

Agron

pre 14 godina

I po Dacicu se vidi da su svi zainteresovani da se uvede vanredno stanje a ne da se cekaju rezultati istrage, iako opet kazem kako je moguce da nema niti jedan napad tokom cele godine a sad odjednom pocinju napadi kao pecurke posle kise. Cudno...
Ja cisto sumnjam u sva ova desavanja i cekao bih rezultate istrage.

Lobisa

pre 14 godina

Ja im iskreno nista ne verujem, ko zna ko sve stoji iza ovog, sve se dogada tako cudno. prbilizava se odluka medunarodnog suda pravde u vezi sa Kosmetom, zatim Solana putuje i Pristinu... ne znam, necu da pogadam "napamet" ali meni tu mnogo toga smrdi...

alex

pre 14 godina

Е сад да видимо да ли се нешто научило из, не тако давних, примера сличног фолклорног шенлучења. Лично ме страх од реакција примерених СПС власти деведесетих година. Срећом сада имамо демократску владу опредељену ка решавању, а не увећавању проблема, а и полиција је напокон у рукама људи који су далеко од „око за око“ метода.
Појачане активности на терену не би морале да личе на бесмислену јурњаву по околини већ да укључе оперативне мере које ће спречити овакве изливе лудила и утврдити починиоце по имену и презимену уз адекватно кажњавање применом закона.

I.S.

pre 14 godina

I dalje nije sigurno ko je ovo organizovao. Ima i ovde u Srbiji politickih snaga koje zele destabilizaciju posebno sada kada se blizi ukidanje viza i gube svoje poslednje adute i njima niko ne pokusava da stane na put.

bt

pre 14 godina

Sve mi neodoljivo liči na početak "oslobodilačke borbe" na Kosovu, za koju znamo kako se završila, i opet nam SPS čuva teritorijalni integritet i suverenitet države.

Sve se vraća,sve se plaća!

pre 14 godina

"Prelivanje nestabilnosti sa Kosova na jug Srbije?"Kako je moguće,kad je KOsovo primer mlade,stabilne,multietničke,multikulturalne,tolerantne države koja je ustanovljena na međunarodnom pravu i čiji su lideri i sva politička"elita"istaknuti mirotvorci,humanisti,primer tolerancije i dobronamernosti naročito prema manjinama,posebno prema večito nezadovoljnim Srbima,i koji žele uspostavljanje "dobrosusedskih"odnosa sa,recimo,Srbijom ?Fejt je,izgleda,nešto ljut na svoje štićenike...

Vlada_2009

pre 14 godina

Ne znam ko ovo sve čini- izjava visokog verskog poglavara Federacije BiH da se u Sandžaku krše prava muslimana, pa snimci Ratka Mladića 'slučajno' pušteni na bosanskoj federalnoj televiziji dan uoči rasprave u EU oko ukidanja viza i dalje integracije Srbije i ostatka regiona, pa napad na žandare, pa sada ovo (opet par dana pre preporuke Evropske Komisije)...Voleo bih da je sve ovo nepovezano i da sam paranoičan, ali...

dezurna

pre 14 godina

Iz ne jednog izvora sam cuo tvrdnje da je OVK svojevremeno nastala kao "false flag" operacija koja je poshla naopako i istrgla se iz kontrole. (Ako je to tacno - oh, sumanute li zamisli...) Ako je to tacno - to nije moglo bez spoljasnje pomoci onih medjunarodnopolitickih Snaga (nalgasavam: mnozina, veliko slovo) kojima je bila u interesu destabilizacija tada jos uvek nedovoljno ucvrscene Evropske unije, kao ni bez unutrasnje snage (naglasavam: jednina, malo slovo) koja je jedina bila u poziciji da situaciju dalje iskomplikuje, a da je u svakom trenutku tokom 90-ih imala podrsku bar jedne od tih Snaga.
10 godina kasnije, situacija sa EU, a i sa drugim Snagama, bitno je drugacija.
Ako su ova dva incidenta na jugu Srbije takodje "false flag" - verujem da EU ima razumevanje nuznosti, volju i mogucnosti da ostalim Snagama stavi do znanja da se to ne moze podrzavati, cak ni undercover, te da ce svi zajedno dovoljno snazno "staviti do znanja" snazi-organizatoru "false flag"-a da vise nije "prihvatljivo" cuvati vlast strahom gradjana generisanim putem "false flag" operacija.
Ako, pak, ovo nisu "false flag" operacije - pa, onda je ili losa procena da ce to neko opet podrzati i da nece biti zajednickog "stavljanja do znanja" od strane Snaga - u ovom slucaju - realnim vinovnicima, ili je posledica panike usled konstatacije da se situacija medju svim Snagama poprilicno stabilizuje (videti pod: G20, Obama u Moskvi, itd...), pa se pozurilo da se ucari sta se ucariti moze dok su jos u pojedinim strukturama Snaga ljubitelji "false flag" operacija i drugih neo-konzervativnih "igara za decu".
Prema tome, ukoliko ovakvi incidenti nastave da se dogadjaju - to ce samo znaciti da se situacija medju Snagama - a i unutar njih - jos uvek nije dovoljno stabilizovala.
Na zalost, to nam opet nece otkriti i da li je sve ovo "false flag" operacija ili ne.

BURIM

pre 14 godina

zalosno ali albanci u presevo nisu uopste zadovolni sa pravama koje imaju a bogami ako si srbin bez obzira koliko skole imas posao ti je garantovan i to dobar posao.pre neki dan je gospodin dacic bioje u granicnom prelazu presevo neka pita on koliko albanaca iz preseva rade tu.pozdrav

Marko

pre 14 godina

Mislim da je i ovaj teroristički napad albanskih terorista kao i oni prosli jasno pokazao da je državi Srbiji pre svega neophodna jaka i moderna OBAVEŠTAJNA SLUŽBA !!!
Jedino se tako jedna demokratska država može odbraniti od zla koje se zove terorizam i albanska mafija !!!

Z

pre 14 godina

1. Nista ne raditi samostalno...
samo uz prisustvo USA i Rusije. Inace ako prstom mrdnemo protumacice se kao divljanje i represija srpskog rezima... Dovedite USA i EU posmatrace i u poteru za banditima.

2. Hitno zaposliti 10 lobi i ostalih agencija koje ce narednih meseci da papagajisu o tome sta se stvarno desava, o secesionizmu, drogi i trgovini ljudima... banditi su svakako armija koju uposljava kriminalni milje a oruzani sukob je za njih ultimativni raj na zemlji

3. Banditi reaguju na "beli sengen". Sada ne zele da zavladaju delom Srbije tako sto ce da zastrasuju Srbe i da ih podsticu na iseljavanje u druge delove Srbije...
Dovoljno je biometrijski pasos u ruke i eto nas zastrasenih ne iz Preseva u Bgd, vec iz cele Srbije u EU...

Dacicu poslusaj, pa valjda i Albanci i Srbi i svi ostali gradjani imaju pravo na bezbedan zivot a da zbog samoostvarene bezbednosti ne dobiju sankcije i bombe po glavi...

bato

pre 14 godina

ja ne znam dali se nam Allbanci to se ispllati da pocinemo sa takve akcije!! za to shta mi i u vreme rata nije to nam treballo.i narociti danas to ama u opste nije nam potreban.ali g Dacicu.kad je kriv SAMAR nemoj da udarate na MAGAR.

Preshevska dolina

pre 14 godina

e sada je poceo lov na vestice poceli da ulaze po kucama gde su samo deca i stari ljudi i sve to u ime borbe protiv terorista.Zato su bacene tew bombe da sluze kao povod za novi talas nasilja prema neduznim ljudima.

Sale

pre 14 godina

Znao bih, doduse, sto neko rece da nadjem Bujanovac i Presevo na mapi, al ono sto ne znam ne znam kako se tamo zivi i kako zive Albanci. Ako zive kao sto zive Srbi na Kosovu, onda i ne ocekujem nista drugo sem problema. Da li su stvarno diskriminisani ili ne? Da se razumemo, nije to samo humanitarno pitanje, vech i ozbiljan izgovor i opravdanje da nam ozbiljna akcija naidje na osudu sveta, ili barem onih snaga koji tako neshto jedva chekaju.
Ja ne znam kako neko mozze da kazze posle svega, kako je drzava Srbija vechito chekala sa reakcijom pa se posle pitala? Ako je chekala shto je pola stare garniture u Hagu? Zbog pechenih paprika? Jok brate, vech zbog neodmerenih i nerazumnih akcija na terenu i isto takvih na diplomatskom planu. Valjda smo neshto nauchili u medjuvremenu?
Prema tome, Albancima sva ravnopravnost i sloboda,a nikakvo povlachenje policije. Sa druge strane, zzandarmeriju na granicu brda i shumu, BIU na svoja mesta, i ko krene po oruzzje nek se oklizne na koru od banane. Tako se to radi..A ne upadanje u kuche i maltretiranje prolaznika...

Illyria

pre 14 godina

Dačić je ovim aktom uverio sve da je u pitanju albanski terorizam!?
Ako i ovo nije dovoljno Dačić će upotrebiti još uverljivije argumente!?

ime nije vazno

pre 14 godina

Albanci na jugu srbije, u Presevskoj dolini, su vec jako dugo politicki, ekonomski i socijalno zapostavljeni. Takodjer policijska maltretiranja i torture nad Albancima se desavaju vrlo cesto. To je postalo neizdrzivo.

Ovo sto se dole desava je samo posledica nasilnog i ponizavajuceg odnosa Beograda prema svojim gradjanima u presevskoj dolini. Beograd bi trebao da cuje Albance iz presevske doline i da im da sva gradjanska prava!

Najbolje bi bilo da se srpska vojska i policija potpuno povuku iz Presevska doline. Sigurnost na tom podruciju treba poveriti albancima koji tamo zive, kroz korpus policijskih snaga presevske doline. Takodjer, neophodno je oformiti autonomnu oblast u ovom regionu,sa najsirom mogucom autonomijom.

Ovo bi bilo dobro i za Srbiju i za presevsku dolinu. Neka zavlada duh mira i saradnje!

Hvala!

Paranoik

pre 14 godina

Realno nisam ljubitelj teorija zavere...ali meni ove dve bombe na Jugu Srbije deluju kao velika namestaljka.... da se iskaze MUP u novoj strategiji "borbe protiv terorizma" kako bi zadovoljio nezadovoljstvo oko Kosova...ajde malo da se vezbamo na jugu. Nadam se da gresim ali stvari se opasno odvijaju.

Marko

pre 14 godina

Terorom do cilja! Kad je vec funkcionisalo na Kosovu, misle da ce tako biti i sa Presevom. Ali oteto je prokleto!
Ko zlo sije, zlo ce i da zanje, u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, AMIN.

argo

pre 14 godina

sve akcije koje su bile izvedene u Kosovu i u Presevu nemaju nikakve slicnosti sa ovim dogadjajima, ovo prosto nije metod s kojim se koriste Albanci. Ovo je metod I nacin koje koriste tajne sluzbe, e koje tajne sluzbe tocemo mozda saznati jednog dana a verovatno necemo saznati nikad.

sale

pre 14 godina

Polako, ljudi! Svakako je ocigledno da je ovo sve zajedno provokacija koja ima za nameru da izazove pritisak organa sile na Albanski deo populacije juga Srbije.

Medjutim, jos uvek, dok se istraga ne zavrsi, ne znamo da li je ta provokacija uopste od strane Albanaca ili mozda postoje neki drugi faktori kojima je bitno da nam podmetnu nogu u ovom trenutku.

Mozda je u pitanju neciji interes, konkurentnost ili cak osvetnicka akcija, packa, odnosno diverzija.

Ne zelim da dajem otvorene naznake, ali u vestima i u medijima vidim da se ove stvari desavaju istovremeno sa nekim drugim stvarima koje mi od skora radimo na spoljno-politickom planu i da prilicno ostro krecemo u gazenje po zuljevima na nogama nekim ljudima koji su poznati po tome sto ne trpe takve stvari i ne ostaju duzni nikome.

Sve ovo do sada je mogla da izvede vrlo mala ekipa diverzanata odnosno agenata.

Poverovacu da su u pitanju Albanci tek ako dodje do otvorenog napada vece organizovane naoruzane grupe ciji identitet bude moguce utvrditi. Mislim, ako su zaista separatisti u pitanju, njima samima je u interesu da se "oglase", odnosno da bude nedvosmisleno jasno ko su i zasto napadaju policiju.

I.S.

pre 14 godina

I dalje nije sigurno ko je ovo organizovao. Ima i ovde u Srbiji politickih snaga koje zele destabilizaciju posebno sada kada se blizi ukidanje viza i gube svoje poslednje adute i njima niko ne pokusava da stane na put.

Ilija

pre 14 godina

I da li je ovo dovoljno za uvodjenje vanrednog stanja u Preševu i Bujanovcu, proglašenje policijskog časa i oštre mere policije i žandarmerije, uključujući temeljne pretrese svih albanskih izolovanih sela?
Dosta više sa terorizmom i narko kartelima u Srbiji!

Srki

pre 14 godina

Državo, Vlado, policijo, reagujte na vreme i bez pardona na sve što zaliči na kosovski scenario.
Bez popuštanja i slabosti, muka mi je da na svakih šest meseci slušam da tamo "nešto počinje"!
Terorizam je terorizam i u SAD, Engleskoj, Španiji, Preševu...

Agron

pre 14 godina

I po Dacicu se vidi da su svi zainteresovani da se uvede vanredno stanje a ne da se cekaju rezultati istrage, iako opet kazem kako je moguce da nema niti jedan napad tokom cele godine a sad odjednom pocinju napadi kao pecurke posle kise. Cudno...
Ja cisto sumnjam u sva ova desavanja i cekao bih rezultate istrage.

IQ

pre 14 godina

Hoce li sada medjunarodna zajednica da se zabrine zbog Albanaca u ovom regionu Srbije...zaboga, ako nastave eksplozije i napadi u srpskim delovima naselja Albancima ce opasno ce biti ugrozena bezbednost i opstanak..Ne daj boze moze ih potkaciti neki geler a deca ce imati zestoke traume od groznih Srba koji pucaju sami na sebe da bi im narusili mir i skladan zivot.
EVROPO DA TE CUJEMO...NEMA VISE NI MILOSEVICA NI ZLOCINA...STA SAD?

Eurus

pre 14 godina

Oni nama bezvizni rezim, mi njima Presevo i Bujanovac. Oni nama clanstvo u EU, mi njima ono sto ostane od Srbije, nase duse, a bogami i potomstvo.

bt

pre 14 godina

Sve mi neodoljivo liči na početak "oslobodilačke borbe" na Kosovu, za koju znamo kako se završila, i opet nam SPS čuva teritorijalni integritet i suverenitet države.

PRN

pre 14 godina

"Na nekoliko punktova, Žandarmerija je zaplenila na desetine ručnih bombi, satnih mehanizama za bombe i nekoliko pušaka i pištolja...." - rekao Ivica Dacic. A zasto onda niste nikoga uhapsili kada ste nasli sav taj silni arsenal? Srbija opet koristi "Kosovski scenario".

FreeMan

pre 14 godina

Prvo napad na zandare pa sad ova bomba. Da li nas to opet ocekuje avantura zvana OVPMiB u KZB?
Nazalost, izgleda da su pojedini vratili svom prvobitnom i najvaznijem "zanatu" terorizmu. Mene, a verujem i vecinu ljudi zanima, koji zadatak i koji cilj imaju ti ljudi sada. I po cijoj naredbi su se aktivirali ponovo? PozZ

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Hronologija dogadjaja u poslednjih nekoliko nedelja ukazuje da su na jugu Srbije aktivne grupe koje ne zele politicki dijalog, niti bilo kakve dogovore sa Beograd, vec nasilje i terorizam kao sredstvo za ostvarenje politickih ciljeva. Po scenariju Kosova, verovatno cekaju na reakciju sigurnosnih struktura Srbije, u nameri da tu reakciju pretvore u nesto sto bi trebalo da posalje poruku o "nestabilnoj i nasilnoj Srbiji" u Brisel. To bi usporilo integracije, onemogucilo primenu ekonomskih mera na Srbiju, blokiralo ukidanje viza. Albancima se zuri da osujete ove napore, jer se i Srbiji zuri na putu ka EU, sto nikako ne odgovara radikalnim albanskim elementima - jer ce tada OVK dobiti slicnu deklaraciju kao ETA u Spaniji. Razlika ne postoji. Do juce je Miloseviceva politika bila "dovoljna" da se krivac trazi iskljucivo u Beogradu. Sada su prilike drugacije, i Albanci su sve nervozniji. Njih najvise boli to sto svaki oblik drzave nalaze i primenu zakona, za sta oni kao plemensko drustvo nisu sposobni niti ce postati. Pre ili kasnije, Brisel ce shvatiti zbog cega su Amerikanci prebacili problem Kosova na EU. Presevska dolina nije izuzetak. Niti je Kosovo.

Igor

pre 14 godina

Opet cemo mi tim teroristima pokazati svoga Boga kad ih pritegnemo jakim diplomatskim akcijama. Bravo za vladu, odlicno se obracunava sa terorizmom. Jos malo da ih pritegnemo ovim diplomatskim akcijama i siguran sam da ce teroristi popustiti.

Pantagruel

pre 14 godina

Јасна је ствар да Албанци покушавају да испровоцирају неодмерену реакцију наших снага безбедности у осетљивом спољнополитичком тренутку, како би интернационализовали питање југа Србије и увезали га у пакет услова за наставак европских интеграција. Јасно им је да време цури и маневарски простор се сужава, а да када нареене етапе институцијалног и уговорног приближавања буду пређене остаће им веома мало простора за деловање. Албанско питање у Србији биће скинуто са дневног реда вољом крупнијих играча, баш као и српско питање у Хрватској.

Овога пута ипак верујем да смо научили лекције из прошлости и да нећемо бити довољно наивни да радимо како oни желе, односно у курист своје штете, баш као што то нисмо били ни у време њиховог неуспелог покушаја из 2001. године.

Joakim

pre 14 godina

Oni podmecu bombe ispod decijih soba, a ako ih neko kojim slucajem omete u poslu onda njihovi mentori dovrse posao iz aviona i proglase cilj vojnim a ubijene civile kolateralnom stetom. Naravno mi cemo se od terorizma i dalje braniti ostrim protestima, nadajuci se da nemaju dovoljno bombi da ruseci i ubijajuci sve srpsko pred sobom stignu do centra Beograda. Cudo kako se Solana uvek pojavi neposredno pre ovakvih dogadjaja. Bilo bi lepo od njega da nam kaze koliko treba da ostane od Srbije pa da to bude prihvatljivo za EU.

Lobisa

pre 14 godina

Ja im iskreno nista ne verujem, ko zna ko sve stoji iza ovog, sve se dogada tako cudno. prbilizava se odluka medunarodnog suda pravde u vezi sa Kosmetom, zatim Solana putuje i Pristinu... ne znam, necu da pogadam "napamet" ali meni tu mnogo toga smrdi...

Mislilac

pre 14 godina

Verovatno se to desava iz istog razloga iz kog se desavalo i na Kosovu: "Tlacenje jednih i potlacenih Albanaca od strane zlocinacke Srbije".
Iskreno, ne mogu da ne kazem da me raduje po malo sto sve to isto ceka i Evropu, od njihovih miroljubivih prijatelja. Samo im dajte malo vremena...

alex

pre 14 godina

Е сад да видимо да ли се нешто научило из, не тако давних, примера сличног фолклорног шенлучења. Лично ме страх од реакција примерених СПС власти деведесетих година. Срећом сада имамо демократску владу опредељену ка решавању, а не увећавању проблема, а и полиција је напокон у рукама људи који су далеко од „око за око“ метода.
Појачане активности на терену не би морале да личе на бесмислену јурњаву по околини већ да укључе оперативне мере које ће спречити овакве изливе лудила и утврдити починиоце по имену и презимену уз адекватно кажњавање применом закона.

BURIM

pre 14 godina

zalosno ali albanci u presevo nisu uopste zadovolni sa pravama koje imaju a bogami ako si srbin bez obzira koliko skole imas posao ti je garantovan i to dobar posao.pre neki dan je gospodin dacic bioje u granicnom prelazu presevo neka pita on koliko albanaca iz preseva rade tu.pozdrav

Sale, Banja Luka

pre 14 godina

Ma da...stari oprobani metodi napada na Srbiju! Sad kad treba da se ukinu vize treba "malo" zagužvati situaciju pa da do toga ne dodje! Čim malo dignemo glavu, neko nas "klepi" i vraća dole! Dokle više, dokle!!!

georgije

pre 14 godina

Srbija je u daleko boljoj politickoj situaciji danas nego 2000. godine kada je u tom podrucju bilo teroristickih aktivnosti.To treba maximalno da se iskoristi i da se to zlo na jugu nase Srbije vec jednom za sva vremena iskoreni. U tome ce ceo politicki vrh imati apsolutnu podrsku naroda. Ja licno verujem da nasa policija i Zandarmerija imaju snage i mudrosti da to sprovedu najprofesionalnije moguce.

Linuxash_Pravoslavac

pre 14 godina

Pa sad nek Tadic i dalje odgovara na terorizam strpljenjem... Povredjenima zelim da se sto brze oporave. Zgrozen sam nesposobnoscu ili nespremnoscu drzave da se obracuna sa terorizmom.

2+2

pre 14 godina

Nema Miloševića a ovo se ponovo događa. Ja mislio da je Sloba za sve kriv. Interesantno je da Sloba nije bio na vlasti ni tamo ne tako davne 1981.g. kad su se slične stvari dešavale na Kosovu.

dezurna

pre 14 godina

Iz ne jednog izvora sam cuo tvrdnje da je OVK svojevremeno nastala kao "false flag" operacija koja je poshla naopako i istrgla se iz kontrole. (Ako je to tacno - oh, sumanute li zamisli...) Ako je to tacno - to nije moglo bez spoljasnje pomoci onih medjunarodnopolitickih Snaga (nalgasavam: mnozina, veliko slovo) kojima je bila u interesu destabilizacija tada jos uvek nedovoljno ucvrscene Evropske unije, kao ni bez unutrasnje snage (naglasavam: jednina, malo slovo) koja je jedina bila u poziciji da situaciju dalje iskomplikuje, a da je u svakom trenutku tokom 90-ih imala podrsku bar jedne od tih Snaga.
10 godina kasnije, situacija sa EU, a i sa drugim Snagama, bitno je drugacija.
Ako su ova dva incidenta na jugu Srbije takodje "false flag" - verujem da EU ima razumevanje nuznosti, volju i mogucnosti da ostalim Snagama stavi do znanja da se to ne moze podrzavati, cak ni undercover, te da ce svi zajedno dovoljno snazno "staviti do znanja" snazi-organizatoru "false flag"-a da vise nije "prihvatljivo" cuvati vlast strahom gradjana generisanim putem "false flag" operacija.
Ako, pak, ovo nisu "false flag" operacije - pa, onda je ili losa procena da ce to neko opet podrzati i da nece biti zajednickog "stavljanja do znanja" od strane Snaga - u ovom slucaju - realnim vinovnicima, ili je posledica panike usled konstatacije da se situacija medju svim Snagama poprilicno stabilizuje (videti pod: G20, Obama u Moskvi, itd...), pa se pozurilo da se ucari sta se ucariti moze dok su jos u pojedinim strukturama Snaga ljubitelji "false flag" operacija i drugih neo-konzervativnih "igara za decu".
Prema tome, ukoliko ovakvi incidenti nastave da se dogadjaju - to ce samo znaciti da se situacija medju Snagama - a i unutar njih - jos uvek nije dovoljno stabilizovala.
Na zalost, to nam opet nece otkriti i da li je sve ovo "false flag" operacija ili ne.

Marko

pre 14 godina

Mislim da je i ovaj teroristički napad albanskih terorista kao i oni prosli jasno pokazao da je državi Srbiji pre svega neophodna jaka i moderna OBAVEŠTAJNA SLUŽBA !!!
Jedino se tako jedna demokratska država može odbraniti od zla koje se zove terorizam i albanska mafija !!!

Preshevska dolina

pre 14 godina

e sada je poceo lov na vestice poceli da ulaze po kucama gde su samo deca i stari ljudi i sve to u ime borbe protiv terorista.Zato su bacene tew bombe da sluze kao povod za novi talas nasilja prema neduznim ljudima.

judah

pre 14 godina

Па да.
Да ли је неко озбиљан очекивао да ће бити другачије. Ово је чиста политика условљавања на делу, као што се све време догађало на овим просторима. Србија, једноставно, није показала да је довољно јака да одговори на изазове времена. Један од највећих грехова Милошевићеве администрације је што није проценила и дефинисала реалне циљеве Србије као будуће независне државе него су се ствари одвијале како тренутне прилике налажу. Сада плаћамо цену погрешних процена. Политички промашаји из прошлости морају нам послужити као наук да их не поновимо сада, очигледно да се нешто још горе иза брда ваља, молим наше политичаре да сада поступају врло опрезно и мудро. Нема сумње да су многи поступци нашег демонизованог народа били изнуђени и праведни али је погрешна политика довела до истребљења српског националног бића ван Матице. Не дозволимо да буде још горе, Историја је показала да олује дођу и прођу, сада је време не пркосити ветру, а када олуја прође боље да будемо спремни и са што мање жртава.

bato

pre 14 godina

ja ne znam dali se nam Allbanci to se ispllati da pocinemo sa takve akcije!! za to shta mi i u vreme rata nije to nam treballo.i narociti danas to ama u opste nije nam potreban.ali g Dacicu.kad je kriv SAMAR nemoj da udarate na MAGAR.

Nc

pre 14 godina

Dacic: "...klasičan teroristički akt koji mora da naiđe na čvrst odgovor države".

Dakle, umoljava se teroristicki akt da podnese zahtev za dobijanje cvrstog odgovora.
Jer, "niko ne sme da vas (nas?) bije"

Velja

pre 14 godina

Presevska dolina nije Kosovo, kako je to vec neko primetio. Mislim da ne postoji mogucnost da se na jugu Srbije dogodi "kosovski scenario". Jednostavno karte su se u medjuvremenu malo izmesale i stvari stoje dobrano drugacije (konacno u nasu korist). Zbog necega su nervozni, ali samo skacu sebi u stomak. Verujem da se nasi politicari konsultuju na Zapadu u vezi sa reakcijom drzave, upravo da nas ne bi optuzili za prekomernu silu. U narednom periodu od Albanaca, bar se nadam, nece zavisiti mnogo toga. Bar ne u Presevskoj dolini.

nana

pre 14 godina

Svako ko je bio na jugu Srbije zna koliko oružja i kriminala ima tamo. Albanski ekstremisti rade svoj posao, ali je strasno to sto vladajuce strukture u Srbiji apsolutno ne zanima sta se desava u Bujanovcu, Presevu i Mdvedji. Kada bi svaki drugi stanovnik Srbije video jad i bedu u kojoj ti ljudi žive, ne bi verovao da se to desava u nasoj zemlji! Na žalost većina nas ne zna da nadje ova mesta ni na mapi kao ni većina naših političara. U 21. veku postoji samo ekonomski patriotizam!! Zaboravite vanredna stanja, to nas je već skupo koštalo! Lako je voleti naciju, probajte da pomognete nekoj siromašnoj srpskoj porodici iz Medveđe i da volite i štitite njihovu decu! Hajde junaci, da vas vidim!

Vladan Jova

pre 14 godina

Toliko o iskrenosti albanskih političara sa juga Srbije o suživotu i ekonomskom razvoju a njihovo uzdržavanje od osuda ovakvih činova u meni stvaraju sliku da ih podržavaju i da im daju podršku.To područje treba staviti pod vojnu upravu pretresti i Srbe i Albance i oduzeti im svo oružje i procesuirati sve kod kojih se nelegalno oružje pronađe sa maksimalnim zatvorskim kaznama. Dosta više ratova, uzalud izgubljenih života, krenimo u budućnost ili zatražimo od sveta da nam da dozvolu da primenimo iste metode u borbi protiv terorizma kao oni u Avganistanu i Iraku pa da završimo već jednom sa tim problemom koji svakodnevno preti deci, ženama i nejači. Kukavice koje se kriju iza mraka i noći zavređuju samo sažaljenje.

mrgaga

pre 14 godina

Zar mi (vlast) ne moze sada da napravi takvu medijsku kampanju i totalnu medijsku predstavu pred celim svetom? Da ovo iskoristimo i da kazemo svima ko i sta radi! Jos uvek ne znamo kako da koristimo medije kao oruzje a to nas je kostalo do sada dosta.

Z

pre 14 godina

1. Nista ne raditi samostalno...
samo uz prisustvo USA i Rusije. Inace ako prstom mrdnemo protumacice se kao divljanje i represija srpskog rezima... Dovedite USA i EU posmatrace i u poteru za banditima.

2. Hitno zaposliti 10 lobi i ostalih agencija koje ce narednih meseci da papagajisu o tome sta se stvarno desava, o secesionizmu, drogi i trgovini ljudima... banditi su svakako armija koju uposljava kriminalni milje a oruzani sukob je za njih ultimativni raj na zemlji

3. Banditi reaguju na "beli sengen". Sada ne zele da zavladaju delom Srbije tako sto ce da zastrasuju Srbe i da ih podsticu na iseljavanje u druge delove Srbije...
Dovoljno je biometrijski pasos u ruke i eto nas zastrasenih ne iz Preseva u Bgd, vec iz cele Srbije u EU...

Dacicu poslusaj, pa valjda i Albanci i Srbi i svi ostali gradjani imaju pravo na bezbedan zivot a da zbog samoostvarene bezbednosti ne dobiju sankcije i bombe po glavi...

Sale

pre 14 godina

Znao bih, doduse, sto neko rece da nadjem Bujanovac i Presevo na mapi, al ono sto ne znam ne znam kako se tamo zivi i kako zive Albanci. Ako zive kao sto zive Srbi na Kosovu, onda i ne ocekujem nista drugo sem problema. Da li su stvarno diskriminisani ili ne? Da se razumemo, nije to samo humanitarno pitanje, vech i ozbiljan izgovor i opravdanje da nam ozbiljna akcija naidje na osudu sveta, ili barem onih snaga koji tako neshto jedva chekaju.
Ja ne znam kako neko mozze da kazze posle svega, kako je drzava Srbija vechito chekala sa reakcijom pa se posle pitala? Ako je chekala shto je pola stare garniture u Hagu? Zbog pechenih paprika? Jok brate, vech zbog neodmerenih i nerazumnih akcija na terenu i isto takvih na diplomatskom planu. Valjda smo neshto nauchili u medjuvremenu?
Prema tome, Albancima sva ravnopravnost i sloboda,a nikakvo povlachenje policije. Sa druge strane, zzandarmeriju na granicu brda i shumu, BIU na svoja mesta, i ko krene po oruzzje nek se oklizne na koru od banane. Tako se to radi..A ne upadanje u kuche i maltretiranje prolaznika...

Vlada_2009

pre 14 godina

Ne znam ko ovo sve čini- izjava visokog verskog poglavara Federacije BiH da se u Sandžaku krše prava muslimana, pa snimci Ratka Mladića 'slučajno' pušteni na bosanskoj federalnoj televiziji dan uoči rasprave u EU oko ukidanja viza i dalje integracije Srbije i ostatka regiona, pa napad na žandare, pa sada ovo (opet par dana pre preporuke Evropske Komisije)...Voleo bih da je sve ovo nepovezano i da sam paranoičan, ali...

Sve se vraća,sve se plaća!

pre 14 godina

"Prelivanje nestabilnosti sa Kosova na jug Srbije?"Kako je moguće,kad je KOsovo primer mlade,stabilne,multietničke,multikulturalne,tolerantne države koja je ustanovljena na međunarodnom pravu i čiji su lideri i sva politička"elita"istaknuti mirotvorci,humanisti,primer tolerancije i dobronamernosti naročito prema manjinama,posebno prema večito nezadovoljnim Srbima,i koji žele uspostavljanje "dobrosusedskih"odnosa sa,recimo,Srbijom ?Fejt je,izgleda,nešto ljut na svoje štićenike...

Illyria

pre 14 godina

Dačić je ovim aktom uverio sve da je u pitanju albanski terorizam!?
Ako i ovo nije dovoljno Dačić će upotrebiti još uverljivije argumente!?