Ponedeljak, 22.06.2009.

00:03

Jeremić: Pasoši i za građane Kosova

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao da će biometrijski pasoši biti izdavani svim građanima sa Kosova, kao i da to nije političko nego tehničko pitanje.

Izvor: B92

Jeremiæ: Pasoši i za graðane Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 14 godina

1. Procedura izdavanja pasosa je sramna i ponizavajuca! Redovi, padanje sistema, cekanje u memljivim prostorijama, pustanje poznanika preko reda... Pitam se da li ce zaista sve to videti ti posmatraci iz EU. Upravo sam se vratio sa sestodnevnog "odmora" u Srbiji; dva dana su otisla na pasos, posto se u inostranstvu ne izdaju. Jos treba valjda da budem srecan sto sam ga dobio 48h posle predavanja zahteva, u zakonskom roku.

2. Da li je jos neko primetio sledecu izjavu Dacica: "Ministar je najavio da će biti unapređen i softver za izdavanje dokumenata čime će biti omogućeno da se u čip na dokumentima upisuju i podaci vezani za otisak prsta, što je u skladu sa evropskim standardima i što će otkloniti potrebu da građani Srbije ponovo vade pasoše za nekoliko godina." Znaci, vi jadnici koji sad cekate za pasos, mozda cete morati opet za par godina, cak i ako nemate DJ u imenu. Uzas!!!

3. Na kraju, naravno, niko ne odgovara. Od ministara cak ni izvinjenje. A i zasto bi, kad narod sve trpi. Valjda za bolje i nije...

logika

pre 14 godina

Hvali ti druze Jeremicu, ali gradjani Kosova vec imaju pasose svoje drzave Kosova, ali ako neko hoce tvoje pasose, onda neka izvoli, ali mi nesto ne ulazi u glavu kako moze covek da zivi celog zivota kao dvojna licnost: telo na Kosovu a glava u Srbiji.

DonaldDuck313

pre 14 godina

Ako ovo inaćenje treba da shvatim kao spoljnu politiku koja će biti sprovedena preko grbače ovog naroda, vidim vrlo toplu i zapaljivu jesen.

Marijana

pre 14 godina

Zaboravite vise Kosovo, kakvi pasosi bre, kakva smaranja vise. Dosta je bilo, otislo je Kosovo, tehnicki, politicki, geografski, istorijski....Dosta!

igor

pre 14 godina

Definitivno EU nije raspoložena da omogući bezvizni režim za stanovnike Prizrena, Prištine, Peći... To je i razumljivo, s obzirom na situaciju tamo. To je neuređeno područje, prepuno kriminala, sa izuzetno velikom populacijom potencijalnih migranata i azilanata. Srpske države dole nema i treba uvažavati tu činjenicu. Postoji hiljadu načina kako tim ljudima onemogućiti/otežati produženje važenja pasoša, odnosno dobijanje novog - vojska, porezi, uvjerenje da se ne vodi krivični postupak, izjava o lojajnosti ili slično. Naravno ovo bi podrazumevalo strogu primenu tih zakona bez korumpcije. Pa Hrvatska je "zarad nacionalnih interesa" na sve načine otežala dobijanje domovnice Srbima i nikom ništa. Dva miliona Albanaca za srpsku državu nije ništa drugo nego teret kojeg se moramo rešiti.

miki

pre 14 godina

Svojom izjavom:
""ništa nije gotovo dok nije gotovo"" ministar je sve rekao. Ne racunam na one koji slepo veruju.
Do 1.1.2010 jos ce mnogo vode Dunavom da prodje. Vode koja ce da sapere sve gluposti koje pojedini ministri izgovaraju samo da bi se dodvorili narodu koji ga je izabrao, tj ministri koji govore sta narod ZELI DA CUJE, a ne govore stvarnu istinu. Zato ponavljam:
"ništa nije gotovo dok nije gotovo"

dado

pre 14 godina

ja se plasim samo jednog....ove prazne, patriotske price naseg bogatog ministara jeremica, mogle bi da nas zakoce. umesto da bezi na kilometar od izdavanja pasosa albancima, on se bori za kosovo kojeg vise nema. meni je bitno da meni ukinu vize i da se on kao ministar pobrine za to, a ne da lupeta o kosovu.

rossonero

pre 14 godina

Pricajuci s ljudima iz Europske Komisije koji se bave ovim stvarima oko viza i dolazak na bijelu Schengen listu, jedan od uvjeta postavljenih Srbiji jeste bio i taj da se putovnice (pasosi) ne dijele gradjanima koji imaju prebivaliste na Kosovu, zbog toga da ti dokumenti ne bi dosli u ruke nepozeljnim osobama.
Ministar Jeremic se ovim izjavama igra s vatrom, i nadam se samo da nece upropastiti sve sto je bilo dobro uradjeno dosad, jer to bi bilo svakako jako negativno za cijelu drzavu Srbiju, a najvise za narod i mlade ljude koji tamo zive.

S Kosovom se treba diplomatski postupati, pogledajte kako Kina mirno promatra Taiwan, i jos uvijek smatra to dijelom svoje teritorije, ali ne cini nista sto bi ugrozilo svoje vlastite ciljeve.

Srbija mora prvo misliti na SEBE i na svoje gradjane koji su dugo vremena bili zatvoreni, a nakon toga s "pametnom" politikom prema Kosovu se moze ocekivati nesto bolja pozicija u buducnosti, a svakako ne u kratko razdoblju.

aaa

pre 14 godina

Ako se ukinu vize, moze da se ostaje na Schengen teritoriji (znaci ne EU) do 90 dana svakih 6 meseci. Ne broje se ulasci i izlasci, nema toga da posle 89 dana izadjes na 1 dan, pa se vratis. Ako neko iskoristi 90 dana, onda mora da ceka da prodje jos 90 da bi se vratio. Ne gleda se kalendraskih 6 meseci od 01.01., nego se racuna od prvog ulaska. Granicar ima diskreciono pravo da odbije ulazak bilo kome, ako proceni da nisu ispunjeni uslovi. Pogledajte http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:105:0001:0032:EN:PDF

Lignjoslav Pipak

pre 14 godina

Bravo, nesposobnjakovici! Onda ce nas narod da bude tretiran na Kosovu kao stranci. Nece vise moci ni da biraju, i onda ce uskoro da im uvedu vize. Vrlo pametan potez, Gdne. Jeremicu.

Arkadije

pre 14 godina

U prevodu: "Ne brinite, mi ćemo već naći načina da vam ne dozvolimo da vidite kako živi normalan svet, bez obzira na napore Evrope da vam ukine vize...". VIZE ILI OSTAVKE!!!

Miroq

pre 14 godina

Dajete pasose gradjanima susedne drzave koja nije ispunila uslove za ukidanje viza, bravo, veoma pametno. To je cinjenica, naravno obice se Srbiji o glavu ali ova drzava nikad nije ucila bez bolnog iskustva. Svi koji mislite da Kosovo nije drzava, kako mozete da zivite u takvoj zabludi?
Takodje primetim, da, iako ne podrzavam Jeremicevu politiku (smatram je nezrelom), dosta ljudi je prihvata i iz toga idu parole Jeremica za premijera, pa predsednika i pocinje vekovna srpska manija stvaranja lidera koga posle jedva isteraju, zasto stalno isti scenario?

Natalija

pre 14 godina

MITSKO sviranje uz GUSLE! Čovek nije obavešten šta se događalo od 1990 g do danas. Bili ratovi koje smo IZGUBILI. Ono što izgubiš u ratu nikakvom diplomatijom i pravnim sredstvima nije moguće povratiti nazad. Ima samo jedan način – a to je da povedemo novi rat – i još da taj rat dobijemo! Verovatnoća tog događaja je „nula“ (0)! Veliko UA za nastavljače Slobine, Vojine i & politike koja tera Srbiju da bude u VEČNOM RATU sa zapadom.

Vrednosni sistem, ala VUK!

pre 14 godina

Stvarno me je mrzelo da citam bas sve komentare (oko 70 posto sam procitao), no, potpuno sam opsednut podrskom mladjanom Jeremicu, mada mislim da mu to i nece mnogo pomoci u karijeri srpskog politicara. Ako on kaze da postoji nacin da se resi problem sa pasosima gradjana Kosmeta, ja mu verujem, kao sto mu vrujem i sve ostalo sto radi. Kapa dole mudrom predsedniku Tadicu za izbor ovog mladog diplomate koji tacno zna kako da predstavlja Srbiju. Dobitna kombinacija u buducoj postavci Srbije u regionu, Evropi i svetu jeste: Tadic - predsednik, Jeremic, sef diplomatije. To je toliko dobitna kombinacija da se neki opozicionari (zacudjujuce i LDP) jeze na toliko dobro. Ali, sto se mladog Vuka tice, bas treba da ga je briga: on je obrazovan kao ni JEDAN od nasih politicara, i to na Zapadu, je li, u najelitnijim univerzitetima gde, osim novaca, najpre moras pokazati da si POSEBAN! E to je ono sto se nasim cedistima i slicnim ne dopada. Nemaju odgovor na toliko obrazovanje! Svaka cast Cedi koji je dramaturgiju zavrsio u vreme svoje top politicke forme - sta li to nije radio dobro da bi ovo oboje radio. Svi znamo o cemu se radi i kako se zavrsavaju skole danas kod nas.
Ali, Vuk je nesto sasvim drugo: prosao je Harvard, Kembridz i svasta nesto, pocev od ozbiljnih nauka poput ...fizike, do medjunarodne politike i diplomatije. E, to mu nikako ne mogu da oproste likovi koji su, zahvaljujuci ucescu u vlasti dobili neke diplome koje, valjda zbog osecanja stiga, slabo i pominju. Najzad, po Srbiju strasna poruka Jeremicu (mada i on sam jeste svestan te cinjenice): Ti, Vuce, mozes sutra gde god u svet hoces, svako normalan ce ti se obradovati... (nazalost za Srbiju). Sve ostale "genijalce" ce razne interesne grupe iz sveta DOBRO placati dok im sluze, ali NIKO OD NJIH NIKADA nece moci da postane uvazeni clan "visokog drustva", oni ce uvek, dok je potrebno, ostati samo dobrodosli sitni placenici... I ostace da came tu u Srbiji ukoliko sumnjivim poslovima sa sumnjivim ljudima nisu obezbedili neki "azil". No, NIKADA NECE BITI UVAZENI NIGDE U SVETU!!!
Ta cinjenica ih cini toliko nervoznima kada se radi o dignitetu Vuka Jeremica. Jer, mozda je nekada i rekao nesto sto se stranom partneru bas i ne dopada, ali, on je toliko samostalan da TAKO NESTO MOZE DA IZREKNE. Jer, sutra nece ostati bez posla, za razliku od onih koji zive od finansiranja nekih virtuelnih organizacija, i , ako taj posao propadne, ode sve u Bozju mater. Ni dzipovi, ni letovanja i zimovanja po najelitnijim destinacijama u Evropi, ni 12 telohranitelja... Najzad, ako budem glasao za revolucionarni LDP, kako me poziva intelektualna demokratska javnost, glasacu za njihovo poimanje novog sistema vrednosti koji, najpre podrazumeva milionsko troskarenje, lagodan zivot i svasta nesto... Ocekujem da mi to obezbede, kao sto su i sebi obezbedili, pa cu tek tada razumeti o kome to vrednosnom sistemu govore. Kada dozivim taj vrednosni sistem kao i oni, njihov sam ZAUVEK glasac.
Vuk je covek od integriteta, ne treba mu

Bucko razmisljam

pre 14 godina

A sta to pa drugo preostaje Srbiji i Min. Jeremicu dok god OFICIJELNO ne priznaju nezavisnost Kosova osim da se "prave ludi" i glume kao da je Kosovo jos sastavni deo Srbije pa tako i gradjani "Srbije" sa Kosova imaju pravo na "POVLASTICE" koje ce imati svi gradjani Srbije !Znajuci da i tako niko sa Kosova i nece traziti Srpski Pasos ovaj problem ce se za Srbiju resiti "sam od sebe" i tako ce i Vuk "biti sit" i ovce na broju ! Kosovo ce i DALJE biti nezavisno a mi cemo i dalje tvrditi suprotno pa da vidimo kome ce "PRVO DOSADITI" ???

djape071

pre 14 godina

Ne postoji zvanican stav EU da gradjani kosova nisu istovremeno i gradjani Srbije zar ne? Po ustavu Srbije svi drzavljani Srbije imaju pravo na pasos Srbije. Drzavljani Srbije su opet, po ustavu iz 1974 pa nadalje, po rodjenju svi oni koji su rodjeni na teritoriji Srbije. Koliko znam, maticna evidencija se nalazi u sistemu drzavnih organa Srbije, tako da bilo ko rodjen do 1999 na teritoriji Kosova IMA pravo na pasos Srbije. Tako da ne postoje tehnicke prepreke da (neki) albanci sa Kosova dobiju pasose Srbije ukoliko to zele. I to su pravo i do sada koristili, to nije nikakva novost, masa njih je dolazila i dolazi na teritoriju Srbije da bi izvadila pasos. I do sada, koliko znam, nijedna zemlja EU nije preporucila da se ovi pasosi ne priznaju. Ne moze neko da zabrani nekome da ostvaruje svoje gradjansko pravo na teritoriji bilo koje drzave ukoliko mu je to pravo ta drzava omogucila. Pasose drzava sa liste belog Sengena su do sada uzimali drzavljani Makedonije u Bugarskoj, Srbije u Madjarskoj i Hrvatskoj, BiH u Hrvatskoj, Moldavije u Rumuniji itd, zato jer su po nekom osnovu imali pravo na tako nesto i nije se do sada postavilo pitanje zasto se to radi. U slucaju Srbije i Kosova je cak jos manje sporna situacija, pravno gledajuci.

Medjutim politicki gledajuci, to je naravno drugo pitanje, jer poteze niz kontraefekata. Najvazniji je svakako pitanje implementacije nezavisnosti Kosova, jer ukoliko je stanje na Kosovu toliko poboljsano zbog nezavisnosti, zasto bi onda iko sa Kosova trazio pasos Srbije koji je na beloj sengen listi? Ili se pojedine clanice EU koje su jednostrano priznale Kosovo, boje da bi gradjani Kosova sa Srpskim pasosima mogli doci bez vizne kontrole na njihovu teritoriju i zatraziti azil? Jer evidentno je da taj pasos gradjani Kosova ne bi koristili u druge svrhe sem za transfer u zemlje EU. Ako bi se to desilo, i ako bi doslo do povecanja broja albanaca sa Kosova u EU, od cega bi onda ti gradjani trazili zastitu u EU? Od drzave koju je implementirala i priznala ta ista EU? Odnosno neke njene drzave clanice. To onda znaci da projekat nezavisnog Kosova nije uspeo, a potvrda toga bi bio veliki broj albanaca sa Kosova koji bi se nasli na salterima za socijalnu pomoc Nemacke, Francuske, Holandije. I vlada Nemacke bi npr dosla u istu situaciju kao pred intervenciju NATO-a 1999 kada je vrsila pritisak na Milosevicev rezim da se u Srbiju vrati 300 hiljada azilanata sa Kosova koji su boravili u Nemackoj. Cak je pred samu intervenciju pocelo nasilno vracanje iz Nemacke (ukoliko se neko seca onih aviona koji su sletali sa azilantima). Odnosno, da rezimiramo, ukoliko je toliko dobro na Kosovu, zasto bi neko branio albancima da dobiju srpske pasose?

I postoji naravno i jos jedno resenje, a to je da drzave EU koje su priznale Kosovo i kosovski pasos, unilateralno ukinu vize za gradjane kosova sa tim pasosem, sto bi gradjane Kosova dovelo u (gotovo) isti polozaj sa ostalim gradjanima Srbije. U tom slucaju onda, ne bi postojao razlog da gradjani kosova uzimaju srpski pasos. Vrlo jednostavno, "cisto" i "posteno" resenje. Osim u slucaju da te drzave NE ZELE gradjane Kosova na svojoj teritoriji. To je onda drugo pitanje i to onda nije problem drzave Srbije. To je politicki problem sa kojim Srbija ne bi trebala da ima nista, jer onda se time pokazuje cinizam i licemerje pojedinih politickih krugova u EU, koji gradjane Kosova zele da drze kao drzave Srbije i obratno, gradjane Srbije kao taoce Kosova, cineci jednu trajno nestabilnu bezbednosnu i politicku spregu, sto je u potpunoj suprotnosti sa svim civilizacionim i moralnim tekovinama EU.

Zbog cega je gospodin Jeremic potpuno u pravu sto je dao ovu izjavu i u potpunosti podrzavam njegov stav.

Johnny Kumanovo

pre 14 godina

U ime istine neka se zna,republika Bugarska je gradjanima republike Makedonije,od 2001.g (od kada je stavljena na belu sengen listu) do danas, izdala 200 000 pasosa (10% od ukupnog stanovnistva). Ako je izdavanje pasosa u skladu sa evropskom procedurom, ako su bezbednosne provere kvalitetne, niko u EU nece zameriti Srbiji sto izdaje svojim gradjanima na KIM pasose.

Dusan

pre 14 godina

Moze on da se kladi koliko hoce. Ali on zna da EU nece nas staviti na belu shengen listu zbog ovog pogresnog poteza. Ovo je opet jos jedan potez gde nasa vlast ce ovo da koristi za pricu: "Mi propadosmo radeci, a oni nas jos uslovljavaju".

tuttifrutti

pre 14 godina

"On je rekao da će u narednih nekoliko meseci u Srbiju doći nekoliko ekspertskih misija da provere izdavanje pašosa, kontrolu granica i sprovođenje zakona."
Bice interesantno koji ce granicni prelaz kontrolisati sa Albanijom i Makedonijom?

taraba

pre 14 godina

sad samo fali jos da neko otvori agenciju i da pocne da izdaje rezervacije i skuplja pare za carter letove, putovanje vozom, autobusima od 1. jan. 2010.

Stanislav

pre 14 godina

Prihvatam opkladu i kladim se na 35 evrica! Pa ako vize budu ukinute drage volje cu da platim jednu vizu Vuku, a ako ne, onda Vuce licno pljuni troskove za vize svih gradjana koji ih budu trazili i tako sve dok ukidanja!

Kako rekoh, opklada prihvacena!

milan-Nis

pre 14 godina

Ja sam siguran da cemo dobiti beli shengen,zato sto nam vlada prica jedno,ono sto zelimo da cujemo,a drugo radi,tako da ce na terenu biti malko drugacije,pa ce gradjani Kosova biti malo nejednakiji od gradjani iz ostatka Srbije,jer je to jedino obecanje koje je vlastima na dohvat ruke i glupo ga je ispustiti!

Mislilac

pre 14 godina

E ako zbog ovog Jeremica ne dobijemo "beli Sengen" vise nikada necu glastati za DS.Nikada.U ovoj prokletoj zemlji taman se necem ponadas a onda se nadje neki pametnjakovic da sve uprska.

Alimi

pre 14 godina

Mi Albanci i danas vadimo srpske pasose bez ikakvih problema, samo sto to debelo placamo. Naime pasose kao i sva ostala dokumenta podizemo u Krusevcu. Svaki dokument (pasos, licna karta, izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, o nekaznjavanju) u Krusevcu placamo po 100€, radi se o ogranizovanoj pljacki naroda. Dakle mene interesuje ko je odgovoran za to stanje na terenu, i zna li ministar policije koliko su ljudi u mupu, ali i po civilnim sluzbama korumpirani?

B

pre 14 godina

Baj, baj Beli Shengen. Kad cemo vise prestati da se zamajavamo? Ili nekome (npr. preskupim turistickim agencijama i ko zna kome jos) bas odgovara da nas drzi "zatvorene" u Srbiji?

Stojko

pre 14 godina

Mozda ce Jeremic hteti da izdaje srpske pasose i Albancima sa Kosova, ali ce sam na Kosovo moci da ide jedino sa pasosom - i to ako ga Albanci puste. Trice i kucine.

zoran

pre 14 godina

Kao što će vlasti u Srbiji "morati" da izdaju pasoše građanima Kosova, tako će EU "morati" da odluči da ne ukine vize, jer tu onda više nema apsolutne nikakve kontrole. Bezbednosne provere, mačku o rep. Titova Jugoslavija je imala mnogo bolje bezbednosne provere svojih građana nego što će ovi amateri ikada imati, pa je svaki kosovski Albanac imao po pet ličnih karti i pasoša. Pa kad odsluži zatvorku kaznu u nekoj evropskoj zemlji i proteraju ga, nakon dva dana se vraća sa sledećim pasošem. To je Evropi dobro poznato. A državljani Srbije će imati situaciju koje se izgleda više ne sećaju pre uvođenja viza. Diskreciono pravo svakog graničnog policajca je da putniku ne dozvoli ulazak u zemlju bez ikakvog obrazloženja. Pa ko prođe ispitivanje na granici gde putuje, kod koga, gde odseda, koliko para nosi, da ih pokaže, i šta god nekome sve padne na pamet, moći će da priča da je putovao slobodno.

boki Es

pre 14 godina

Podrzavam, jer nama je oduvek falila doslednost da bi nam drugi verovali. Svaki covek moze da se dobro proveri kada bude trazio pasos i ko nije lojalan drzavi Srbiji neka trazi drugo drzavljanstvo.

Pera

pre 14 godina

Pa ovaj k'o da je Koštuničin ministar.

Ne mogu ja u Beogradu da uzmem novi pasoš od gužvi, a ti bi i građanima susednih država da ga izdaješ.

straja

pre 14 godina

Jeremijo,Jeremijo... zasto lazes te jadne ljude sa Kosova, kad sam dobro znas da nece dobiti taj pasos. Zasto im ne kazes da se strpe malo, da vidimo kako ce situacija da se odvija posle 1. januara... Dobro znas i dobro znamo koji je stav te EU o tome. Rekli su NE izdavati pasose sa stanovnike Kosova ma da to bili Srbi, Albanci ili Turci. Napravice njima USA i EU lepsi i bolji pasos sa kojim ce moci da putuje bilogde.

Djokica

pre 14 godina

Stvarno mislite da ce da nam ukinu vize? pa nema sanse ... pa samo da bih dobi novi pasos ja treba da ustanem u 3 ujutru stanem u red i cekam da bih zakazao u toku dana predaju papira za novi pasos ... ako to neko vidi iz tih komisija ... pa sve ce mu biti jasno ... samo ce da kaze: CAOS ADIOS SENGENOS :)

hm

pre 14 godina

Niko ne kaze koliko dugo se moze ostati u Evropi kad se ukinu vize, pretpostavljam najvise 3 meseca po jednom ulasku. Mislim da Hrvati pa cak i Rumuni moraju na svaka 3 meseca da izadju iz EU.

Milan

pre 14 godina

"ništa nije gotovo dok nije gotovo" - isto to druze Jeremicu i mi pricamo oko Miladina.

I samo da znate druze Jeremicu, necete vi pasti (sa vlasti) zbog spoljne politike - nju ionako vodite bez ikakvog smisla. Pascete na budzetu i strajkovima.

E onda ce biti gotovo...

mile

pre 14 godina

Mladjani Jeremic sam sebi skace u usta !!!
Prvo kaze da nista nije gotovo dok nije gotoo, a onda daljnom pricom opovrgnu sam sebe !!!
Smesno !!!

Stbg

pre 14 godina

Ministar u stvari hoce da kaze kako je sve ovo sto se desava s Kosovom u stvari samo 'Tehnicko pitanje'. A malo sutra je tako, na terenu je nesto drugo. Al samouveren je, on bi i da se kladi..

Dejan

pre 14 godina

Sad bi na ovaj pozitivni potez Evrope treali da odgovorimo hapsenjem Mladica, cime bi diskvalificirali celokupno njihovo dosadasnje zatezanje i natezanje sa nama u pogledu prijema u EU zbog (ne)saradnje sa Hagom.

southlander

pre 14 godina

Svi su nasi koji plate ili nastavak politicke igre zvane:ucenjivanju nikad kraja.Jedine igre koji politicki um balkana ispraznjava vec 600 godina,bez pozitivnog rezultata na duge staze.Da je zapad hteo spasiti narod srbije,izgradila bi fabrike da ljudi zarade za hleb,umesto da kasicicom kredita hrani aktuelnu vlast.Sa ili bez viza Evropi ne trebaju Balkanci, u suprotnom bi uzeo bar one poslusnije.

Ilija

pre 14 godina

Hvala vam gosn ministre na svemu sto uciniste za nas! Gde bi smo mi bili bez vas! Odajem vam svako priznavanje za obavljanje svog posla. Mislim da nijedan ministar spoljih poslova neradi tako strucno kao Vi. Zasigurno ste bez premca! Koja zemlja jos ima takog minista, nijedna!
Mislim stvarno. . .
Posvadjaliste svoju zemlju sa svim susedima, omogucili ste jednoj vucibatini da pobegne od suda za zlocin koji je pocinila. A sada ste dali izjavu koja bi mogla da nas kosta onog sto ste nam obecavali na izborima. Vas ne da treba izbaciti iz vlade nego vam treba zabraniti i da gledate zgradu vlade na slikama ili TV-u i da pricate da ste u njoj ikad radili. Jer ovo sto vi radite kao sto vec napisah, niko ne radi!

pitam

pre 14 godina

Kakve veze sa svim ovim ima ministar Jeremic???
Nije li to posao ministra unutrasnjih poslova Dacica ?? A da ministri u vladi Srbije uzivaju da se petljaju u tudji posao!!
Izgleda

pop

pre 14 godina

Bice zanimljivo ako neki od Albanaca podnese ustavnu tuzbu i trazi isti tretman jer su po vazecem ustavu svi gradjani Srbije isti bez obzira na veru ili nacionalnost.
Dalje sta sa pravne (mislim koje je tumacenje) znaci izraz "poseban bezbedonosni rezim" i je li ga skupstina proglasila?? Koje posledice i obaveze nosi ako se recimo desi da njih pun autobus traze da im se prime i obrade dokumenta?
Koji su zakonski rokovi ??
A sve to pod budnim okom posmatraca iz Evrope od kojih je vecina iz zemalja koje su vec priznale Kosovo. A ne zaboravimo da Srbiji valja aplicirati i za prijem u EU !!!

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jedno: Naravno da ce svaki drzavljanin Republike Kosova koji bude prijavio svoje prebivaliste u Republiku Srbiju moci da aplicira za srpski pasos. Drugo: Ali je takodje sigurno da Republika Srbija nece smeti da ni jednom drzavljaninu Republike Kosova izda pasos sa prebivalistem u toj zemlji. Trece: Ne postoji.

Milan

pre 14 godina

Vuk Jeremic buduci srpski premijer,ili predsednik Srbije.Mlad,pametan,obrazovan,ambiciozan..To je ocena americke administracije.Dovoljno dobar da drzi Srbiju daleko od Rusije i od USA,a pametno blizu.

Čekajući 01.01.2010.g.

pre 14 godina

Dragi moj Vučko, smatram sebe za nepopravljivog optimistu, ali mi ovo ne miriše na dobro. Ukoliko nemate neki 'deal' sa Evropskom zajednicom, da se operete zajedno: Vi pred našom političkom scenom kako je Kosovo Srbija, a ovi drugi da to progledaju kroz prste, ali u stvari da se tehnički ne dozovli izdavanje pasoša Albancima.
Ukoliko je drugačije... obrali smo obrani bostan. Ili što bi naš narod rekao... nema više leba... Ali KRAJNJE/ZADNJE vam je vreme da se dozovete pameti ili sindrom Iran stiže u Srbiju vrlo brzo, po mojoj proceni odmah nakon tog famoznog 01.01.2010.g. Mislim da posle toga NEMA šta više da pričate i tražite u foteljama u koje smo vas tako udobno smestili.

Ilija

pre 14 godina

Hvala vam gosn ministre na svemu sto uciniste za nas! Gde bi smo mi bili bez vas! Odajem vam svako priznavanje za obavljanje svog posla. Mislim da nijedan ministar spoljih poslova neradi tako strucno kao Vi. Zasigurno ste bez premca! Koja zemlja jos ima takog minista, nijedna!
Mislim stvarno. . .
Posvadjaliste svoju zemlju sa svim susedima, omogucili ste jednoj vucibatini da pobegne od suda za zlocin koji je pocinila. A sada ste dali izjavu koja bi mogla da nas kosta onog sto ste nam obecavali na izborima. Vas ne da treba izbaciti iz vlade nego vam treba zabraniti i da gledate zgradu vlade na slikama ili TV-u i da pricate da ste u njoj ikad radili. Jer ovo sto vi radite kao sto vec napisah, niko ne radi!

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jedno: Naravno da ce svaki drzavljanin Republike Kosova koji bude prijavio svoje prebivaliste u Republiku Srbiju moci da aplicira za srpski pasos. Drugo: Ali je takodje sigurno da Republika Srbija nece smeti da ni jednom drzavljaninu Republike Kosova izda pasos sa prebivalistem u toj zemlji. Trece: Ne postoji.

Čekajući 01.01.2010.g.

pre 14 godina

Dragi moj Vučko, smatram sebe za nepopravljivog optimistu, ali mi ovo ne miriše na dobro. Ukoliko nemate neki 'deal' sa Evropskom zajednicom, da se operete zajedno: Vi pred našom političkom scenom kako je Kosovo Srbija, a ovi drugi da to progledaju kroz prste, ali u stvari da se tehnički ne dozovli izdavanje pasoša Albancima.
Ukoliko je drugačije... obrali smo obrani bostan. Ili što bi naš narod rekao... nema više leba... Ali KRAJNJE/ZADNJE vam je vreme da se dozovete pameti ili sindrom Iran stiže u Srbiju vrlo brzo, po mojoj proceni odmah nakon tog famoznog 01.01.2010.g. Mislim da posle toga NEMA šta više da pričate i tražite u foteljama u koje smo vas tako udobno smestili.

Stbg

pre 14 godina

Ministar u stvari hoce da kaze kako je sve ovo sto se desava s Kosovom u stvari samo 'Tehnicko pitanje'. A malo sutra je tako, na terenu je nesto drugo. Al samouveren je, on bi i da se kladi..

Alimi

pre 14 godina

Mi Albanci i danas vadimo srpske pasose bez ikakvih problema, samo sto to debelo placamo. Naime pasose kao i sva ostala dokumenta podizemo u Krusevcu. Svaki dokument (pasos, licna karta, izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, o nekaznjavanju) u Krusevcu placamo po 100€, radi se o ogranizovanoj pljacki naroda. Dakle mene interesuje ko je odgovoran za to stanje na terenu, i zna li ministar policije koliko su ljudi u mupu, ali i po civilnim sluzbama korumpirani?

Pera

pre 14 godina

Pa ovaj k'o da je Koštuničin ministar.

Ne mogu ja u Beogradu da uzmem novi pasoš od gužvi, a ti bi i građanima susednih država da ga izdaješ.

Milan

pre 14 godina

"ništa nije gotovo dok nije gotovo" - isto to druze Jeremicu i mi pricamo oko Miladina.

I samo da znate druze Jeremicu, necete vi pasti (sa vlasti) zbog spoljne politike - nju ionako vodite bez ikakvog smisla. Pascete na budzetu i strajkovima.

E onda ce biti gotovo...

straja

pre 14 godina

Jeremijo,Jeremijo... zasto lazes te jadne ljude sa Kosova, kad sam dobro znas da nece dobiti taj pasos. Zasto im ne kazes da se strpe malo, da vidimo kako ce situacija da se odvija posle 1. januara... Dobro znas i dobro znamo koji je stav te EU o tome. Rekli su NE izdavati pasose sa stanovnike Kosova ma da to bili Srbi, Albanci ili Turci. Napravice njima USA i EU lepsi i bolji pasos sa kojim ce moci da putuje bilogde.

Milan

pre 14 godina

Vuk Jeremic buduci srpski premijer,ili predsednik Srbije.Mlad,pametan,obrazovan,ambiciozan..To je ocena americke administracije.Dovoljno dobar da drzi Srbiju daleko od Rusije i od USA,a pametno blizu.

pitam

pre 14 godina

Kakve veze sa svim ovim ima ministar Jeremic???
Nije li to posao ministra unutrasnjih poslova Dacica ?? A da ministri u vladi Srbije uzivaju da se petljaju u tudji posao!!
Izgleda

Stojko

pre 14 godina

Mozda ce Jeremic hteti da izdaje srpske pasose i Albancima sa Kosova, ali ce sam na Kosovo moci da ide jedino sa pasosom - i to ako ga Albanci puste. Trice i kucine.

Dejan

pre 14 godina

Sad bi na ovaj pozitivni potez Evrope treali da odgovorimo hapsenjem Mladica, cime bi diskvalificirali celokupno njihovo dosadasnje zatezanje i natezanje sa nama u pogledu prijema u EU zbog (ne)saradnje sa Hagom.

mile

pre 14 godina

Mladjani Jeremic sam sebi skace u usta !!!
Prvo kaze da nista nije gotovo dok nije gotoo, a onda daljnom pricom opovrgnu sam sebe !!!
Smesno !!!

B

pre 14 godina

Baj, baj Beli Shengen. Kad cemo vise prestati da se zamajavamo? Ili nekome (npr. preskupim turistickim agencijama i ko zna kome jos) bas odgovara da nas drzi "zatvorene" u Srbiji?

djape071

pre 14 godina

Ne postoji zvanican stav EU da gradjani kosova nisu istovremeno i gradjani Srbije zar ne? Po ustavu Srbije svi drzavljani Srbije imaju pravo na pasos Srbije. Drzavljani Srbije su opet, po ustavu iz 1974 pa nadalje, po rodjenju svi oni koji su rodjeni na teritoriji Srbije. Koliko znam, maticna evidencija se nalazi u sistemu drzavnih organa Srbije, tako da bilo ko rodjen do 1999 na teritoriji Kosova IMA pravo na pasos Srbije. Tako da ne postoje tehnicke prepreke da (neki) albanci sa Kosova dobiju pasose Srbije ukoliko to zele. I to su pravo i do sada koristili, to nije nikakva novost, masa njih je dolazila i dolazi na teritoriju Srbije da bi izvadila pasos. I do sada, koliko znam, nijedna zemlja EU nije preporucila da se ovi pasosi ne priznaju. Ne moze neko da zabrani nekome da ostvaruje svoje gradjansko pravo na teritoriji bilo koje drzave ukoliko mu je to pravo ta drzava omogucila. Pasose drzava sa liste belog Sengena su do sada uzimali drzavljani Makedonije u Bugarskoj, Srbije u Madjarskoj i Hrvatskoj, BiH u Hrvatskoj, Moldavije u Rumuniji itd, zato jer su po nekom osnovu imali pravo na tako nesto i nije se do sada postavilo pitanje zasto se to radi. U slucaju Srbije i Kosova je cak jos manje sporna situacija, pravno gledajuci.

Medjutim politicki gledajuci, to je naravno drugo pitanje, jer poteze niz kontraefekata. Najvazniji je svakako pitanje implementacije nezavisnosti Kosova, jer ukoliko je stanje na Kosovu toliko poboljsano zbog nezavisnosti, zasto bi onda iko sa Kosova trazio pasos Srbije koji je na beloj sengen listi? Ili se pojedine clanice EU koje su jednostrano priznale Kosovo, boje da bi gradjani Kosova sa Srpskim pasosima mogli doci bez vizne kontrole na njihovu teritoriju i zatraziti azil? Jer evidentno je da taj pasos gradjani Kosova ne bi koristili u druge svrhe sem za transfer u zemlje EU. Ako bi se to desilo, i ako bi doslo do povecanja broja albanaca sa Kosova u EU, od cega bi onda ti gradjani trazili zastitu u EU? Od drzave koju je implementirala i priznala ta ista EU? Odnosno neke njene drzave clanice. To onda znaci da projekat nezavisnog Kosova nije uspeo, a potvrda toga bi bio veliki broj albanaca sa Kosova koji bi se nasli na salterima za socijalnu pomoc Nemacke, Francuske, Holandije. I vlada Nemacke bi npr dosla u istu situaciju kao pred intervenciju NATO-a 1999 kada je vrsila pritisak na Milosevicev rezim da se u Srbiju vrati 300 hiljada azilanata sa Kosova koji su boravili u Nemackoj. Cak je pred samu intervenciju pocelo nasilno vracanje iz Nemacke (ukoliko se neko seca onih aviona koji su sletali sa azilantima). Odnosno, da rezimiramo, ukoliko je toliko dobro na Kosovu, zasto bi neko branio albancima da dobiju srpske pasose?

I postoji naravno i jos jedno resenje, a to je da drzave EU koje su priznale Kosovo i kosovski pasos, unilateralno ukinu vize za gradjane kosova sa tim pasosem, sto bi gradjane Kosova dovelo u (gotovo) isti polozaj sa ostalim gradjanima Srbije. U tom slucaju onda, ne bi postojao razlog da gradjani kosova uzimaju srpski pasos. Vrlo jednostavno, "cisto" i "posteno" resenje. Osim u slucaju da te drzave NE ZELE gradjane Kosova na svojoj teritoriji. To je onda drugo pitanje i to onda nije problem drzave Srbije. To je politicki problem sa kojim Srbija ne bi trebala da ima nista, jer onda se time pokazuje cinizam i licemerje pojedinih politickih krugova u EU, koji gradjane Kosova zele da drze kao drzave Srbije i obratno, gradjane Srbije kao taoce Kosova, cineci jednu trajno nestabilnu bezbednosnu i politicku spregu, sto je u potpunoj suprotnosti sa svim civilizacionim i moralnim tekovinama EU.

Zbog cega je gospodin Jeremic potpuno u pravu sto je dao ovu izjavu i u potpunosti podrzavam njegov stav.

southlander

pre 14 godina

Svi su nasi koji plate ili nastavak politicke igre zvane:ucenjivanju nikad kraja.Jedine igre koji politicki um balkana ispraznjava vec 600 godina,bez pozitivnog rezultata na duge staze.Da je zapad hteo spasiti narod srbije,izgradila bi fabrike da ljudi zarade za hleb,umesto da kasicicom kredita hrani aktuelnu vlast.Sa ili bez viza Evropi ne trebaju Balkanci, u suprotnom bi uzeo bar one poslusnije.

Natalija

pre 14 godina

MITSKO sviranje uz GUSLE! Čovek nije obavešten šta se događalo od 1990 g do danas. Bili ratovi koje smo IZGUBILI. Ono što izgubiš u ratu nikakvom diplomatijom i pravnim sredstvima nije moguće povratiti nazad. Ima samo jedan način – a to je da povedemo novi rat – i još da taj rat dobijemo! Verovatnoća tog događaja je „nula“ (0)! Veliko UA za nastavljače Slobine, Vojine i & politike koja tera Srbiju da bude u VEČNOM RATU sa zapadom.

Djokica

pre 14 godina

Stvarno mislite da ce da nam ukinu vize? pa nema sanse ... pa samo da bih dobi novi pasos ja treba da ustanem u 3 ujutru stanem u red i cekam da bih zakazao u toku dana predaju papira za novi pasos ... ako to neko vidi iz tih komisija ... pa sve ce mu biti jasno ... samo ce da kaze: CAOS ADIOS SENGENOS :)

pop

pre 14 godina

Bice zanimljivo ako neki od Albanaca podnese ustavnu tuzbu i trazi isti tretman jer su po vazecem ustavu svi gradjani Srbije isti bez obzira na veru ili nacionalnost.
Dalje sta sa pravne (mislim koje je tumacenje) znaci izraz "poseban bezbedonosni rezim" i je li ga skupstina proglasila?? Koje posledice i obaveze nosi ako se recimo desi da njih pun autobus traze da im se prime i obrade dokumenta?
Koji su zakonski rokovi ??
A sve to pod budnim okom posmatraca iz Evrope od kojih je vecina iz zemalja koje su vec priznale Kosovo. A ne zaboravimo da Srbiji valja aplicirati i za prijem u EU !!!

Marijana

pre 14 godina

Zaboravite vise Kosovo, kakvi pasosi bre, kakva smaranja vise. Dosta je bilo, otislo je Kosovo, tehnicki, politicki, geografski, istorijski....Dosta!

Stanislav

pre 14 godina

Prihvatam opkladu i kladim se na 35 evrica! Pa ako vize budu ukinute drage volje cu da platim jednu vizu Vuku, a ako ne, onda Vuce licno pljuni troskove za vize svih gradjana koji ih budu trazili i tako sve dok ukidanja!

Kako rekoh, opklada prihvacena!

Mislilac

pre 14 godina

E ako zbog ovog Jeremica ne dobijemo "beli Sengen" vise nikada necu glastati za DS.Nikada.U ovoj prokletoj zemlji taman se necem ponadas a onda se nadje neki pametnjakovic da sve uprska.

Johnny Kumanovo

pre 14 godina

U ime istine neka se zna,republika Bugarska je gradjanima republike Makedonije,od 2001.g (od kada je stavljena na belu sengen listu) do danas, izdala 200 000 pasosa (10% od ukupnog stanovnistva). Ako je izdavanje pasosa u skladu sa evropskom procedurom, ako su bezbednosne provere kvalitetne, niko u EU nece zameriti Srbiji sto izdaje svojim gradjanima na KIM pasose.

Miroq

pre 14 godina

Dajete pasose gradjanima susedne drzave koja nije ispunila uslove za ukidanje viza, bravo, veoma pametno. To je cinjenica, naravno obice se Srbiji o glavu ali ova drzava nikad nije ucila bez bolnog iskustva. Svi koji mislite da Kosovo nije drzava, kako mozete da zivite u takvoj zabludi?
Takodje primetim, da, iako ne podrzavam Jeremicevu politiku (smatram je nezrelom), dosta ljudi je prihvata i iz toga idu parole Jeremica za premijera, pa predsednika i pocinje vekovna srpska manija stvaranja lidera koga posle jedva isteraju, zasto stalno isti scenario?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

A sta to pa drugo preostaje Srbiji i Min. Jeremicu dok god OFICIJELNO ne priznaju nezavisnost Kosova osim da se "prave ludi" i glume kao da je Kosovo jos sastavni deo Srbije pa tako i gradjani "Srbije" sa Kosova imaju pravo na "POVLASTICE" koje ce imati svi gradjani Srbije !Znajuci da i tako niko sa Kosova i nece traziti Srpski Pasos ovaj problem ce se za Srbiju resiti "sam od sebe" i tako ce i Vuk "biti sit" i ovce na broju ! Kosovo ce i DALJE biti nezavisno a mi cemo i dalje tvrditi suprotno pa da vidimo kome ce "PRVO DOSADITI" ???

Arkadije

pre 14 godina

U prevodu: "Ne brinite, mi ćemo već naći načina da vam ne dozvolimo da vidite kako živi normalan svet, bez obzira na napore Evrope da vam ukine vize...". VIZE ILI OSTAVKE!!!

Vrednosni sistem, ala VUK!

pre 14 godina

Stvarno me je mrzelo da citam bas sve komentare (oko 70 posto sam procitao), no, potpuno sam opsednut podrskom mladjanom Jeremicu, mada mislim da mu to i nece mnogo pomoci u karijeri srpskog politicara. Ako on kaze da postoji nacin da se resi problem sa pasosima gradjana Kosmeta, ja mu verujem, kao sto mu vrujem i sve ostalo sto radi. Kapa dole mudrom predsedniku Tadicu za izbor ovog mladog diplomate koji tacno zna kako da predstavlja Srbiju. Dobitna kombinacija u buducoj postavci Srbije u regionu, Evropi i svetu jeste: Tadic - predsednik, Jeremic, sef diplomatije. To je toliko dobitna kombinacija da se neki opozicionari (zacudjujuce i LDP) jeze na toliko dobro. Ali, sto se mladog Vuka tice, bas treba da ga je briga: on je obrazovan kao ni JEDAN od nasih politicara, i to na Zapadu, je li, u najelitnijim univerzitetima gde, osim novaca, najpre moras pokazati da si POSEBAN! E to je ono sto se nasim cedistima i slicnim ne dopada. Nemaju odgovor na toliko obrazovanje! Svaka cast Cedi koji je dramaturgiju zavrsio u vreme svoje top politicke forme - sta li to nije radio dobro da bi ovo oboje radio. Svi znamo o cemu se radi i kako se zavrsavaju skole danas kod nas.
Ali, Vuk je nesto sasvim drugo: prosao je Harvard, Kembridz i svasta nesto, pocev od ozbiljnih nauka poput ...fizike, do medjunarodne politike i diplomatije. E, to mu nikako ne mogu da oproste likovi koji su, zahvaljujuci ucescu u vlasti dobili neke diplome koje, valjda zbog osecanja stiga, slabo i pominju. Najzad, po Srbiju strasna poruka Jeremicu (mada i on sam jeste svestan te cinjenice): Ti, Vuce, mozes sutra gde god u svet hoces, svako normalan ce ti se obradovati... (nazalost za Srbiju). Sve ostale "genijalce" ce razne interesne grupe iz sveta DOBRO placati dok im sluze, ali NIKO OD NJIH NIKADA nece moci da postane uvazeni clan "visokog drustva", oni ce uvek, dok je potrebno, ostati samo dobrodosli sitni placenici... I ostace da came tu u Srbiji ukoliko sumnjivim poslovima sa sumnjivim ljudima nisu obezbedili neki "azil". No, NIKADA NECE BITI UVAZENI NIGDE U SVETU!!!
Ta cinjenica ih cini toliko nervoznima kada se radi o dignitetu Vuka Jeremica. Jer, mozda je nekada i rekao nesto sto se stranom partneru bas i ne dopada, ali, on je toliko samostalan da TAKO NESTO MOZE DA IZREKNE. Jer, sutra nece ostati bez posla, za razliku od onih koji zive od finansiranja nekih virtuelnih organizacija, i , ako taj posao propadne, ode sve u Bozju mater. Ni dzipovi, ni letovanja i zimovanja po najelitnijim destinacijama u Evropi, ni 12 telohranitelja... Najzad, ako budem glasao za revolucionarni LDP, kako me poziva intelektualna demokratska javnost, glasacu za njihovo poimanje novog sistema vrednosti koji, najpre podrazumeva milionsko troskarenje, lagodan zivot i svasta nesto... Ocekujem da mi to obezbede, kao sto su i sebi obezbedili, pa cu tek tada razumeti o kome to vrednosnom sistemu govore. Kada dozivim taj vrednosni sistem kao i oni, njihov sam ZAUVEK glasac.
Vuk je covek od integriteta, ne treba mu

tuttifrutti

pre 14 godina

"On je rekao da će u narednih nekoliko meseci u Srbiju doći nekoliko ekspertskih misija da provere izdavanje pašosa, kontrolu granica i sprovođenje zakona."
Bice interesantno koji ce granicni prelaz kontrolisati sa Albanijom i Makedonijom?

zoran

pre 14 godina

Kao što će vlasti u Srbiji "morati" da izdaju pasoše građanima Kosova, tako će EU "morati" da odluči da ne ukine vize, jer tu onda više nema apsolutne nikakve kontrole. Bezbednosne provere, mačku o rep. Titova Jugoslavija je imala mnogo bolje bezbednosne provere svojih građana nego što će ovi amateri ikada imati, pa je svaki kosovski Albanac imao po pet ličnih karti i pasoša. Pa kad odsluži zatvorku kaznu u nekoj evropskoj zemlji i proteraju ga, nakon dva dana se vraća sa sledećim pasošem. To je Evropi dobro poznato. A državljani Srbije će imati situaciju koje se izgleda više ne sećaju pre uvođenja viza. Diskreciono pravo svakog graničnog policajca je da putniku ne dozvoli ulazak u zemlju bez ikakvog obrazloženja. Pa ko prođe ispitivanje na granici gde putuje, kod koga, gde odseda, koliko para nosi, da ih pokaže, i šta god nekome sve padne na pamet, moći će da priča da je putovao slobodno.

hm

pre 14 godina

Niko ne kaze koliko dugo se moze ostati u Evropi kad se ukinu vize, pretpostavljam najvise 3 meseca po jednom ulasku. Mislim da Hrvati pa cak i Rumuni moraju na svaka 3 meseca da izadju iz EU.

rossonero

pre 14 godina

Pricajuci s ljudima iz Europske Komisije koji se bave ovim stvarima oko viza i dolazak na bijelu Schengen listu, jedan od uvjeta postavljenih Srbiji jeste bio i taj da se putovnice (pasosi) ne dijele gradjanima koji imaju prebivaliste na Kosovu, zbog toga da ti dokumenti ne bi dosli u ruke nepozeljnim osobama.
Ministar Jeremic se ovim izjavama igra s vatrom, i nadam se samo da nece upropastiti sve sto je bilo dobro uradjeno dosad, jer to bi bilo svakako jako negativno za cijelu drzavu Srbiju, a najvise za narod i mlade ljude koji tamo zive.

S Kosovom se treba diplomatski postupati, pogledajte kako Kina mirno promatra Taiwan, i jos uvijek smatra to dijelom svoje teritorije, ali ne cini nista sto bi ugrozilo svoje vlastite ciljeve.

Srbija mora prvo misliti na SEBE i na svoje gradjane koji su dugo vremena bili zatvoreni, a nakon toga s "pametnom" politikom prema Kosovu se moze ocekivati nesto bolja pozicija u buducnosti, a svakako ne u kratko razdoblju.

Dusan

pre 14 godina

Moze on da se kladi koliko hoce. Ali on zna da EU nece nas staviti na belu shengen listu zbog ovog pogresnog poteza. Ovo je opet jos jedan potez gde nasa vlast ce ovo da koristi za pricu: "Mi propadosmo radeci, a oni nas jos uslovljavaju".

boki Es

pre 14 godina

Podrzavam, jer nama je oduvek falila doslednost da bi nam drugi verovali. Svaki covek moze da se dobro proveri kada bude trazio pasos i ko nije lojalan drzavi Srbiji neka trazi drugo drzavljanstvo.

DonaldDuck313

pre 14 godina

Ako ovo inaćenje treba da shvatim kao spoljnu politiku koja će biti sprovedena preko grbače ovog naroda, vidim vrlo toplu i zapaljivu jesen.

dado

pre 14 godina

ja se plasim samo jednog....ove prazne, patriotske price naseg bogatog ministara jeremica, mogle bi da nas zakoce. umesto da bezi na kilometar od izdavanja pasosa albancima, on se bori za kosovo kojeg vise nema. meni je bitno da meni ukinu vize i da se on kao ministar pobrine za to, a ne da lupeta o kosovu.

milan-Nis

pre 14 godina

Ja sam siguran da cemo dobiti beli shengen,zato sto nam vlada prica jedno,ono sto zelimo da cujemo,a drugo radi,tako da ce na terenu biti malko drugacije,pa ce gradjani Kosova biti malo nejednakiji od gradjani iz ostatka Srbije,jer je to jedino obecanje koje je vlastima na dohvat ruke i glupo ga je ispustiti!

igor

pre 14 godina

Definitivno EU nije raspoložena da omogući bezvizni režim za stanovnike Prizrena, Prištine, Peći... To je i razumljivo, s obzirom na situaciju tamo. To je neuređeno područje, prepuno kriminala, sa izuzetno velikom populacijom potencijalnih migranata i azilanata. Srpske države dole nema i treba uvažavati tu činjenicu. Postoji hiljadu načina kako tim ljudima onemogućiti/otežati produženje važenja pasoša, odnosno dobijanje novog - vojska, porezi, uvjerenje da se ne vodi krivični postupak, izjava o lojajnosti ili slično. Naravno ovo bi podrazumevalo strogu primenu tih zakona bez korumpcije. Pa Hrvatska je "zarad nacionalnih interesa" na sve načine otežala dobijanje domovnice Srbima i nikom ništa. Dva miliona Albanaca za srpsku državu nije ništa drugo nego teret kojeg se moramo rešiti.

taraba

pre 14 godina

sad samo fali jos da neko otvori agenciju i da pocne da izdaje rezervacije i skuplja pare za carter letove, putovanje vozom, autobusima od 1. jan. 2010.

Lignjoslav Pipak

pre 14 godina

Bravo, nesposobnjakovici! Onda ce nas narod da bude tretiran na Kosovu kao stranci. Nece vise moci ni da biraju, i onda ce uskoro da im uvedu vize. Vrlo pametan potez, Gdne. Jeremicu.

aaa

pre 14 godina

Ako se ukinu vize, moze da se ostaje na Schengen teritoriji (znaci ne EU) do 90 dana svakih 6 meseci. Ne broje se ulasci i izlasci, nema toga da posle 89 dana izadjes na 1 dan, pa se vratis. Ako neko iskoristi 90 dana, onda mora da ceka da prodje jos 90 da bi se vratio. Ne gleda se kalendraskih 6 meseci od 01.01., nego se racuna od prvog ulaska. Granicar ima diskreciono pravo da odbije ulazak bilo kome, ako proceni da nisu ispunjeni uslovi. Pogledajte http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:105:0001:0032:EN:PDF

miki

pre 14 godina

Svojom izjavom:
""ništa nije gotovo dok nije gotovo"" ministar je sve rekao. Ne racunam na one koji slepo veruju.
Do 1.1.2010 jos ce mnogo vode Dunavom da prodje. Vode koja ce da sapere sve gluposti koje pojedini ministri izgovaraju samo da bi se dodvorili narodu koji ga je izabrao, tj ministri koji govore sta narod ZELI DA CUJE, a ne govore stvarnu istinu. Zato ponavljam:
"ništa nije gotovo dok nije gotovo"

marko

pre 14 godina

1. Procedura izdavanja pasosa je sramna i ponizavajuca! Redovi, padanje sistema, cekanje u memljivim prostorijama, pustanje poznanika preko reda... Pitam se da li ce zaista sve to videti ti posmatraci iz EU. Upravo sam se vratio sa sestodnevnog "odmora" u Srbiji; dva dana su otisla na pasos, posto se u inostranstvu ne izdaju. Jos treba valjda da budem srecan sto sam ga dobio 48h posle predavanja zahteva, u zakonskom roku.

2. Da li je jos neko primetio sledecu izjavu Dacica: "Ministar je najavio da će biti unapređen i softver za izdavanje dokumenata čime će biti omogućeno da se u čip na dokumentima upisuju i podaci vezani za otisak prsta, što je u skladu sa evropskim standardima i što će otkloniti potrebu da građani Srbije ponovo vade pasoše za nekoliko godina." Znaci, vi jadnici koji sad cekate za pasos, mozda cete morati opet za par godina, cak i ako nemate DJ u imenu. Uzas!!!

3. Na kraju, naravno, niko ne odgovara. Od ministara cak ni izvinjenje. A i zasto bi, kad narod sve trpi. Valjda za bolje i nije...

logika

pre 14 godina

Hvali ti druze Jeremicu, ali gradjani Kosova vec imaju pasose svoje drzave Kosova, ali ako neko hoce tvoje pasose, onda neka izvoli, ali mi nesto ne ulazi u glavu kako moze covek da zivi celog zivota kao dvojna licnost: telo na Kosovu a glava u Srbiji.

Milan

pre 14 godina

Vuk Jeremic buduci srpski premijer,ili predsednik Srbije.Mlad,pametan,obrazovan,ambiciozan..To je ocena americke administracije.Dovoljno dobar da drzi Srbiju daleko od Rusije i od USA,a pametno blizu.

Nijazi Kuqi

pre 14 godina

Jedno: Naravno da ce svaki drzavljanin Republike Kosova koji bude prijavio svoje prebivaliste u Republiku Srbiju moci da aplicira za srpski pasos. Drugo: Ali je takodje sigurno da Republika Srbija nece smeti da ni jednom drzavljaninu Republike Kosova izda pasos sa prebivalistem u toj zemlji. Trece: Ne postoji.

Ilija

pre 14 godina

Hvala vam gosn ministre na svemu sto uciniste za nas! Gde bi smo mi bili bez vas! Odajem vam svako priznavanje za obavljanje svog posla. Mislim da nijedan ministar spoljih poslova neradi tako strucno kao Vi. Zasigurno ste bez premca! Koja zemlja jos ima takog minista, nijedna!
Mislim stvarno. . .
Posvadjaliste svoju zemlju sa svim susedima, omogucili ste jednoj vucibatini da pobegne od suda za zlocin koji je pocinila. A sada ste dali izjavu koja bi mogla da nas kosta onog sto ste nam obecavali na izborima. Vas ne da treba izbaciti iz vlade nego vam treba zabraniti i da gledate zgradu vlade na slikama ili TV-u i da pricate da ste u njoj ikad radili. Jer ovo sto vi radite kao sto vec napisah, niko ne radi!

Vrednosni sistem, ala VUK!

pre 14 godina

Stvarno me je mrzelo da citam bas sve komentare (oko 70 posto sam procitao), no, potpuno sam opsednut podrskom mladjanom Jeremicu, mada mislim da mu to i nece mnogo pomoci u karijeri srpskog politicara. Ako on kaze da postoji nacin da se resi problem sa pasosima gradjana Kosmeta, ja mu verujem, kao sto mu vrujem i sve ostalo sto radi. Kapa dole mudrom predsedniku Tadicu za izbor ovog mladog diplomate koji tacno zna kako da predstavlja Srbiju. Dobitna kombinacija u buducoj postavci Srbije u regionu, Evropi i svetu jeste: Tadic - predsednik, Jeremic, sef diplomatije. To je toliko dobitna kombinacija da se neki opozicionari (zacudjujuce i LDP) jeze na toliko dobro. Ali, sto se mladog Vuka tice, bas treba da ga je briga: on je obrazovan kao ni JEDAN od nasih politicara, i to na Zapadu, je li, u najelitnijim univerzitetima gde, osim novaca, najpre moras pokazati da si POSEBAN! E to je ono sto se nasim cedistima i slicnim ne dopada. Nemaju odgovor na toliko obrazovanje! Svaka cast Cedi koji je dramaturgiju zavrsio u vreme svoje top politicke forme - sta li to nije radio dobro da bi ovo oboje radio. Svi znamo o cemu se radi i kako se zavrsavaju skole danas kod nas.
Ali, Vuk je nesto sasvim drugo: prosao je Harvard, Kembridz i svasta nesto, pocev od ozbiljnih nauka poput ...fizike, do medjunarodne politike i diplomatije. E, to mu nikako ne mogu da oproste likovi koji su, zahvaljujuci ucescu u vlasti dobili neke diplome koje, valjda zbog osecanja stiga, slabo i pominju. Najzad, po Srbiju strasna poruka Jeremicu (mada i on sam jeste svestan te cinjenice): Ti, Vuce, mozes sutra gde god u svet hoces, svako normalan ce ti se obradovati... (nazalost za Srbiju). Sve ostale "genijalce" ce razne interesne grupe iz sveta DOBRO placati dok im sluze, ali NIKO OD NJIH NIKADA nece moci da postane uvazeni clan "visokog drustva", oni ce uvek, dok je potrebno, ostati samo dobrodosli sitni placenici... I ostace da came tu u Srbiji ukoliko sumnjivim poslovima sa sumnjivim ljudima nisu obezbedili neki "azil". No, NIKADA NECE BITI UVAZENI NIGDE U SVETU!!!
Ta cinjenica ih cini toliko nervoznima kada se radi o dignitetu Vuka Jeremica. Jer, mozda je nekada i rekao nesto sto se stranom partneru bas i ne dopada, ali, on je toliko samostalan da TAKO NESTO MOZE DA IZREKNE. Jer, sutra nece ostati bez posla, za razliku od onih koji zive od finansiranja nekih virtuelnih organizacija, i , ako taj posao propadne, ode sve u Bozju mater. Ni dzipovi, ni letovanja i zimovanja po najelitnijim destinacijama u Evropi, ni 12 telohranitelja... Najzad, ako budem glasao za revolucionarni LDP, kako me poziva intelektualna demokratska javnost, glasacu za njihovo poimanje novog sistema vrednosti koji, najpre podrazumeva milionsko troskarenje, lagodan zivot i svasta nesto... Ocekujem da mi to obezbede, kao sto su i sebi obezbedili, pa cu tek tada razumeti o kome to vrednosnom sistemu govore. Kada dozivim taj vrednosni sistem kao i oni, njihov sam ZAUVEK glasac.
Vuk je covek od integriteta, ne treba mu

djape071

pre 14 godina

Ne postoji zvanican stav EU da gradjani kosova nisu istovremeno i gradjani Srbije zar ne? Po ustavu Srbije svi drzavljani Srbije imaju pravo na pasos Srbije. Drzavljani Srbije su opet, po ustavu iz 1974 pa nadalje, po rodjenju svi oni koji su rodjeni na teritoriji Srbije. Koliko znam, maticna evidencija se nalazi u sistemu drzavnih organa Srbije, tako da bilo ko rodjen do 1999 na teritoriji Kosova IMA pravo na pasos Srbije. Tako da ne postoje tehnicke prepreke da (neki) albanci sa Kosova dobiju pasose Srbije ukoliko to zele. I to su pravo i do sada koristili, to nije nikakva novost, masa njih je dolazila i dolazi na teritoriju Srbije da bi izvadila pasos. I do sada, koliko znam, nijedna zemlja EU nije preporucila da se ovi pasosi ne priznaju. Ne moze neko da zabrani nekome da ostvaruje svoje gradjansko pravo na teritoriji bilo koje drzave ukoliko mu je to pravo ta drzava omogucila. Pasose drzava sa liste belog Sengena su do sada uzimali drzavljani Makedonije u Bugarskoj, Srbije u Madjarskoj i Hrvatskoj, BiH u Hrvatskoj, Moldavije u Rumuniji itd, zato jer su po nekom osnovu imali pravo na tako nesto i nije se do sada postavilo pitanje zasto se to radi. U slucaju Srbije i Kosova je cak jos manje sporna situacija, pravno gledajuci.

Medjutim politicki gledajuci, to je naravno drugo pitanje, jer poteze niz kontraefekata. Najvazniji je svakako pitanje implementacije nezavisnosti Kosova, jer ukoliko je stanje na Kosovu toliko poboljsano zbog nezavisnosti, zasto bi onda iko sa Kosova trazio pasos Srbije koji je na beloj sengen listi? Ili se pojedine clanice EU koje su jednostrano priznale Kosovo, boje da bi gradjani Kosova sa Srpskim pasosima mogli doci bez vizne kontrole na njihovu teritoriju i zatraziti azil? Jer evidentno je da taj pasos gradjani Kosova ne bi koristili u druge svrhe sem za transfer u zemlje EU. Ako bi se to desilo, i ako bi doslo do povecanja broja albanaca sa Kosova u EU, od cega bi onda ti gradjani trazili zastitu u EU? Od drzave koju je implementirala i priznala ta ista EU? Odnosno neke njene drzave clanice. To onda znaci da projekat nezavisnog Kosova nije uspeo, a potvrda toga bi bio veliki broj albanaca sa Kosova koji bi se nasli na salterima za socijalnu pomoc Nemacke, Francuske, Holandije. I vlada Nemacke bi npr dosla u istu situaciju kao pred intervenciju NATO-a 1999 kada je vrsila pritisak na Milosevicev rezim da se u Srbiju vrati 300 hiljada azilanata sa Kosova koji su boravili u Nemackoj. Cak je pred samu intervenciju pocelo nasilno vracanje iz Nemacke (ukoliko se neko seca onih aviona koji su sletali sa azilantima). Odnosno, da rezimiramo, ukoliko je toliko dobro na Kosovu, zasto bi neko branio albancima da dobiju srpske pasose?

I postoji naravno i jos jedno resenje, a to je da drzave EU koje su priznale Kosovo i kosovski pasos, unilateralno ukinu vize za gradjane kosova sa tim pasosem, sto bi gradjane Kosova dovelo u (gotovo) isti polozaj sa ostalim gradjanima Srbije. U tom slucaju onda, ne bi postojao razlog da gradjani kosova uzimaju srpski pasos. Vrlo jednostavno, "cisto" i "posteno" resenje. Osim u slucaju da te drzave NE ZELE gradjane Kosova na svojoj teritoriji. To je onda drugo pitanje i to onda nije problem drzave Srbije. To je politicki problem sa kojim Srbija ne bi trebala da ima nista, jer onda se time pokazuje cinizam i licemerje pojedinih politickih krugova u EU, koji gradjane Kosova zele da drze kao drzave Srbije i obratno, gradjane Srbije kao taoce Kosova, cineci jednu trajno nestabilnu bezbednosnu i politicku spregu, sto je u potpunoj suprotnosti sa svim civilizacionim i moralnim tekovinama EU.

Zbog cega je gospodin Jeremic potpuno u pravu sto je dao ovu izjavu i u potpunosti podrzavam njegov stav.

Pera

pre 14 godina

Pa ovaj k'o da je Koštuničin ministar.

Ne mogu ja u Beogradu da uzmem novi pasoš od gužvi, a ti bi i građanima susednih država da ga izdaješ.

boki Es

pre 14 godina

Podrzavam, jer nama je oduvek falila doslednost da bi nam drugi verovali. Svaki covek moze da se dobro proveri kada bude trazio pasos i ko nije lojalan drzavi Srbiji neka trazi drugo drzavljanstvo.

Dejan

pre 14 godina

Sad bi na ovaj pozitivni potez Evrope treali da odgovorimo hapsenjem Mladica, cime bi diskvalificirali celokupno njihovo dosadasnje zatezanje i natezanje sa nama u pogledu prijema u EU zbog (ne)saradnje sa Hagom.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

A sta to pa drugo preostaje Srbiji i Min. Jeremicu dok god OFICIJELNO ne priznaju nezavisnost Kosova osim da se "prave ludi" i glume kao da je Kosovo jos sastavni deo Srbije pa tako i gradjani "Srbije" sa Kosova imaju pravo na "POVLASTICE" koje ce imati svi gradjani Srbije !Znajuci da i tako niko sa Kosova i nece traziti Srpski Pasos ovaj problem ce se za Srbiju resiti "sam od sebe" i tako ce i Vuk "biti sit" i ovce na broju ! Kosovo ce i DALJE biti nezavisno a mi cemo i dalje tvrditi suprotno pa da vidimo kome ce "PRVO DOSADITI" ???

Stbg

pre 14 godina

Ministar u stvari hoce da kaze kako je sve ovo sto se desava s Kosovom u stvari samo 'Tehnicko pitanje'. A malo sutra je tako, na terenu je nesto drugo. Al samouveren je, on bi i da se kladi..

Johnny Kumanovo

pre 14 godina

U ime istine neka se zna,republika Bugarska je gradjanima republike Makedonije,od 2001.g (od kada je stavljena na belu sengen listu) do danas, izdala 200 000 pasosa (10% od ukupnog stanovnistva). Ako je izdavanje pasosa u skladu sa evropskom procedurom, ako su bezbednosne provere kvalitetne, niko u EU nece zameriti Srbiji sto izdaje svojim gradjanima na KIM pasose.

southlander

pre 14 godina

Svi su nasi koji plate ili nastavak politicke igre zvane:ucenjivanju nikad kraja.Jedine igre koji politicki um balkana ispraznjava vec 600 godina,bez pozitivnog rezultata na duge staze.Da je zapad hteo spasiti narod srbije,izgradila bi fabrike da ljudi zarade za hleb,umesto da kasicicom kredita hrani aktuelnu vlast.Sa ili bez viza Evropi ne trebaju Balkanci, u suprotnom bi uzeo bar one poslusnije.

Stojko

pre 14 godina

Mozda ce Jeremic hteti da izdaje srpske pasose i Albancima sa Kosova, ali ce sam na Kosovo moci da ide jedino sa pasosom - i to ako ga Albanci puste. Trice i kucine.

straja

pre 14 godina

Jeremijo,Jeremijo... zasto lazes te jadne ljude sa Kosova, kad sam dobro znas da nece dobiti taj pasos. Zasto im ne kazes da se strpe malo, da vidimo kako ce situacija da se odvija posle 1. januara... Dobro znas i dobro znamo koji je stav te EU o tome. Rekli su NE izdavati pasose sa stanovnike Kosova ma da to bili Srbi, Albanci ili Turci. Napravice njima USA i EU lepsi i bolji pasos sa kojim ce moci da putuje bilogde.

B

pre 14 godina

Baj, baj Beli Shengen. Kad cemo vise prestati da se zamajavamo? Ili nekome (npr. preskupim turistickim agencijama i ko zna kome jos) bas odgovara da nas drzi "zatvorene" u Srbiji?

Milan

pre 14 godina

"ništa nije gotovo dok nije gotovo" - isto to druze Jeremicu i mi pricamo oko Miladina.

I samo da znate druze Jeremicu, necete vi pasti (sa vlasti) zbog spoljne politike - nju ionako vodite bez ikakvog smisla. Pascete na budzetu i strajkovima.

E onda ce biti gotovo...

Alimi

pre 14 godina

Mi Albanci i danas vadimo srpske pasose bez ikakvih problema, samo sto to debelo placamo. Naime pasose kao i sva ostala dokumenta podizemo u Krusevcu. Svaki dokument (pasos, licna karta, izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, o nekaznjavanju) u Krusevcu placamo po 100€, radi se o ogranizovanoj pljacki naroda. Dakle mene interesuje ko je odgovoran za to stanje na terenu, i zna li ministar policije koliko su ljudi u mupu, ali i po civilnim sluzbama korumpirani?

Čekajući 01.01.2010.g.

pre 14 godina

Dragi moj Vučko, smatram sebe za nepopravljivog optimistu, ali mi ovo ne miriše na dobro. Ukoliko nemate neki 'deal' sa Evropskom zajednicom, da se operete zajedno: Vi pred našom političkom scenom kako je Kosovo Srbija, a ovi drugi da to progledaju kroz prste, ali u stvari da se tehnički ne dozovli izdavanje pasoša Albancima.
Ukoliko je drugačije... obrali smo obrani bostan. Ili što bi naš narod rekao... nema više leba... Ali KRAJNJE/ZADNJE vam je vreme da se dozovete pameti ili sindrom Iran stiže u Srbiju vrlo brzo, po mojoj proceni odmah nakon tog famoznog 01.01.2010.g. Mislim da posle toga NEMA šta više da pričate i tražite u foteljama u koje smo vas tako udobno smestili.

Djokica

pre 14 godina

Stvarno mislite da ce da nam ukinu vize? pa nema sanse ... pa samo da bih dobi novi pasos ja treba da ustanem u 3 ujutru stanem u red i cekam da bih zakazao u toku dana predaju papira za novi pasos ... ako to neko vidi iz tih komisija ... pa sve ce mu biti jasno ... samo ce da kaze: CAOS ADIOS SENGENOS :)

pitam

pre 14 godina

Kakve veze sa svim ovim ima ministar Jeremic???
Nije li to posao ministra unutrasnjih poslova Dacica ?? A da ministri u vladi Srbije uzivaju da se petljaju u tudji posao!!
Izgleda

Natalija

pre 14 godina

MITSKO sviranje uz GUSLE! Čovek nije obavešten šta se događalo od 1990 g do danas. Bili ratovi koje smo IZGUBILI. Ono što izgubiš u ratu nikakvom diplomatijom i pravnim sredstvima nije moguće povratiti nazad. Ima samo jedan način – a to je da povedemo novi rat – i još da taj rat dobijemo! Verovatnoća tog događaja je „nula“ (0)! Veliko UA za nastavljače Slobine, Vojine i & politike koja tera Srbiju da bude u VEČNOM RATU sa zapadom.

pop

pre 14 godina

Bice zanimljivo ako neki od Albanaca podnese ustavnu tuzbu i trazi isti tretman jer su po vazecem ustavu svi gradjani Srbije isti bez obzira na veru ili nacionalnost.
Dalje sta sa pravne (mislim koje je tumacenje) znaci izraz "poseban bezbedonosni rezim" i je li ga skupstina proglasila?? Koje posledice i obaveze nosi ako se recimo desi da njih pun autobus traze da im se prime i obrade dokumenta?
Koji su zakonski rokovi ??
A sve to pod budnim okom posmatraca iz Evrope od kojih je vecina iz zemalja koje su vec priznale Kosovo. A ne zaboravimo da Srbiji valja aplicirati i za prijem u EU !!!

mile

pre 14 godina

Mladjani Jeremic sam sebi skace u usta !!!
Prvo kaze da nista nije gotovo dok nije gotoo, a onda daljnom pricom opovrgnu sam sebe !!!
Smesno !!!

Mislilac

pre 14 godina

E ako zbog ovog Jeremica ne dobijemo "beli Sengen" vise nikada necu glastati za DS.Nikada.U ovoj prokletoj zemlji taman se necem ponadas a onda se nadje neki pametnjakovic da sve uprska.

zoran

pre 14 godina

Kao što će vlasti u Srbiji "morati" da izdaju pasoše građanima Kosova, tako će EU "morati" da odluči da ne ukine vize, jer tu onda više nema apsolutne nikakve kontrole. Bezbednosne provere, mačku o rep. Titova Jugoslavija je imala mnogo bolje bezbednosne provere svojih građana nego što će ovi amateri ikada imati, pa je svaki kosovski Albanac imao po pet ličnih karti i pasoša. Pa kad odsluži zatvorku kaznu u nekoj evropskoj zemlji i proteraju ga, nakon dva dana se vraća sa sledećim pasošem. To je Evropi dobro poznato. A državljani Srbije će imati situaciju koje se izgleda više ne sećaju pre uvođenja viza. Diskreciono pravo svakog graničnog policajca je da putniku ne dozvoli ulazak u zemlju bez ikakvog obrazloženja. Pa ko prođe ispitivanje na granici gde putuje, kod koga, gde odseda, koliko para nosi, da ih pokaže, i šta god nekome sve padne na pamet, moći će da priča da je putovao slobodno.

Lignjoslav Pipak

pre 14 godina

Bravo, nesposobnjakovici! Onda ce nas narod da bude tretiran na Kosovu kao stranci. Nece vise moci ni da biraju, i onda ce uskoro da im uvedu vize. Vrlo pametan potez, Gdne. Jeremicu.

Dusan

pre 14 godina

Moze on da se kladi koliko hoce. Ali on zna da EU nece nas staviti na belu shengen listu zbog ovog pogresnog poteza. Ovo je opet jos jedan potez gde nasa vlast ce ovo da koristi za pricu: "Mi propadosmo radeci, a oni nas jos uslovljavaju".

Miroq

pre 14 godina

Dajete pasose gradjanima susedne drzave koja nije ispunila uslove za ukidanje viza, bravo, veoma pametno. To je cinjenica, naravno obice se Srbiji o glavu ali ova drzava nikad nije ucila bez bolnog iskustva. Svi koji mislite da Kosovo nije drzava, kako mozete da zivite u takvoj zabludi?
Takodje primetim, da, iako ne podrzavam Jeremicevu politiku (smatram je nezrelom), dosta ljudi je prihvata i iz toga idu parole Jeremica za premijera, pa predsednika i pocinje vekovna srpska manija stvaranja lidera koga posle jedva isteraju, zasto stalno isti scenario?

rossonero

pre 14 godina

Pricajuci s ljudima iz Europske Komisije koji se bave ovim stvarima oko viza i dolazak na bijelu Schengen listu, jedan od uvjeta postavljenih Srbiji jeste bio i taj da se putovnice (pasosi) ne dijele gradjanima koji imaju prebivaliste na Kosovu, zbog toga da ti dokumenti ne bi dosli u ruke nepozeljnim osobama.
Ministar Jeremic se ovim izjavama igra s vatrom, i nadam se samo da nece upropastiti sve sto je bilo dobro uradjeno dosad, jer to bi bilo svakako jako negativno za cijelu drzavu Srbiju, a najvise za narod i mlade ljude koji tamo zive.

S Kosovom se treba diplomatski postupati, pogledajte kako Kina mirno promatra Taiwan, i jos uvijek smatra to dijelom svoje teritorije, ali ne cini nista sto bi ugrozilo svoje vlastite ciljeve.

Srbija mora prvo misliti na SEBE i na svoje gradjane koji su dugo vremena bili zatvoreni, a nakon toga s "pametnom" politikom prema Kosovu se moze ocekivati nesto bolja pozicija u buducnosti, a svakako ne u kratko razdoblju.

igor

pre 14 godina

Definitivno EU nije raspoložena da omogući bezvizni režim za stanovnike Prizrena, Prištine, Peći... To je i razumljivo, s obzirom na situaciju tamo. To je neuređeno područje, prepuno kriminala, sa izuzetno velikom populacijom potencijalnih migranata i azilanata. Srpske države dole nema i treba uvažavati tu činjenicu. Postoji hiljadu načina kako tim ljudima onemogućiti/otežati produženje važenja pasoša, odnosno dobijanje novog - vojska, porezi, uvjerenje da se ne vodi krivični postupak, izjava o lojajnosti ili slično. Naravno ovo bi podrazumevalo strogu primenu tih zakona bez korumpcije. Pa Hrvatska je "zarad nacionalnih interesa" na sve načine otežala dobijanje domovnice Srbima i nikom ništa. Dva miliona Albanaca za srpsku državu nije ništa drugo nego teret kojeg se moramo rešiti.

tuttifrutti

pre 14 godina

"On je rekao da će u narednih nekoliko meseci u Srbiju doći nekoliko ekspertskih misija da provere izdavanje pašosa, kontrolu granica i sprovođenje zakona."
Bice interesantno koji ce granicni prelaz kontrolisati sa Albanijom i Makedonijom?

dado

pre 14 godina

ja se plasim samo jednog....ove prazne, patriotske price naseg bogatog ministara jeremica, mogle bi da nas zakoce. umesto da bezi na kilometar od izdavanja pasosa albancima, on se bori za kosovo kojeg vise nema. meni je bitno da meni ukinu vize i da se on kao ministar pobrine za to, a ne da lupeta o kosovu.

Arkadije

pre 14 godina

U prevodu: "Ne brinite, mi ćemo već naći načina da vam ne dozvolimo da vidite kako živi normalan svet, bez obzira na napore Evrope da vam ukine vize...". VIZE ILI OSTAVKE!!!

logika

pre 14 godina

Hvali ti druze Jeremicu, ali gradjani Kosova vec imaju pasose svoje drzave Kosova, ali ako neko hoce tvoje pasose, onda neka izvoli, ali mi nesto ne ulazi u glavu kako moze covek da zivi celog zivota kao dvojna licnost: telo na Kosovu a glava u Srbiji.

Stanislav

pre 14 godina

Prihvatam opkladu i kladim se na 35 evrica! Pa ako vize budu ukinute drage volje cu da platim jednu vizu Vuku, a ako ne, onda Vuce licno pljuni troskove za vize svih gradjana koji ih budu trazili i tako sve dok ukidanja!

Kako rekoh, opklada prihvacena!

hm

pre 14 godina

Niko ne kaze koliko dugo se moze ostati u Evropi kad se ukinu vize, pretpostavljam najvise 3 meseca po jednom ulasku. Mislim da Hrvati pa cak i Rumuni moraju na svaka 3 meseca da izadju iz EU.

Marijana

pre 14 godina

Zaboravite vise Kosovo, kakvi pasosi bre, kakva smaranja vise. Dosta je bilo, otislo je Kosovo, tehnicki, politicki, geografski, istorijski....Dosta!

taraba

pre 14 godina

sad samo fali jos da neko otvori agenciju i da pocne da izdaje rezervacije i skuplja pare za carter letove, putovanje vozom, autobusima od 1. jan. 2010.

miki

pre 14 godina

Svojom izjavom:
""ništa nije gotovo dok nije gotovo"" ministar je sve rekao. Ne racunam na one koji slepo veruju.
Do 1.1.2010 jos ce mnogo vode Dunavom da prodje. Vode koja ce da sapere sve gluposti koje pojedini ministri izgovaraju samo da bi se dodvorili narodu koji ga je izabrao, tj ministri koji govore sta narod ZELI DA CUJE, a ne govore stvarnu istinu. Zato ponavljam:
"ništa nije gotovo dok nije gotovo"

DonaldDuck313

pre 14 godina

Ako ovo inaćenje treba da shvatim kao spoljnu politiku koja će biti sprovedena preko grbače ovog naroda, vidim vrlo toplu i zapaljivu jesen.

aaa

pre 14 godina

Ako se ukinu vize, moze da se ostaje na Schengen teritoriji (znaci ne EU) do 90 dana svakih 6 meseci. Ne broje se ulasci i izlasci, nema toga da posle 89 dana izadjes na 1 dan, pa se vratis. Ako neko iskoristi 90 dana, onda mora da ceka da prodje jos 90 da bi se vratio. Ne gleda se kalendraskih 6 meseci od 01.01., nego se racuna od prvog ulaska. Granicar ima diskreciono pravo da odbije ulazak bilo kome, ako proceni da nisu ispunjeni uslovi. Pogledajte http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:105:0001:0032:EN:PDF

marko

pre 14 godina

1. Procedura izdavanja pasosa je sramna i ponizavajuca! Redovi, padanje sistema, cekanje u memljivim prostorijama, pustanje poznanika preko reda... Pitam se da li ce zaista sve to videti ti posmatraci iz EU. Upravo sam se vratio sa sestodnevnog "odmora" u Srbiji; dva dana su otisla na pasos, posto se u inostranstvu ne izdaju. Jos treba valjda da budem srecan sto sam ga dobio 48h posle predavanja zahteva, u zakonskom roku.

2. Da li je jos neko primetio sledecu izjavu Dacica: "Ministar je najavio da će biti unapređen i softver za izdavanje dokumenata čime će biti omogućeno da se u čip na dokumentima upisuju i podaci vezani za otisak prsta, što je u skladu sa evropskim standardima i što će otkloniti potrebu da građani Srbije ponovo vade pasoše za nekoliko godina." Znaci, vi jadnici koji sad cekate za pasos, mozda cete morati opet za par godina, cak i ako nemate DJ u imenu. Uzas!!!

3. Na kraju, naravno, niko ne odgovara. Od ministara cak ni izvinjenje. A i zasto bi, kad narod sve trpi. Valjda za bolje i nije...

milan-Nis

pre 14 godina

Ja sam siguran da cemo dobiti beli shengen,zato sto nam vlada prica jedno,ono sto zelimo da cujemo,a drugo radi,tako da ce na terenu biti malko drugacije,pa ce gradjani Kosova biti malo nejednakiji od gradjani iz ostatka Srbije,jer je to jedino obecanje koje je vlastima na dohvat ruke i glupo ga je ispustiti!