Nedelja, 14.06.2009.

12:16

Tadić: I regionalizacija i Statut

Ravnomeran regionalni razvoj Srbije nikako ne treba da odloži ili zaustavi potvrđivanje Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije, izjavio je predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92

Tadiæ: I regionalizacija i Statut IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

R5AVNOPRAVNOST SA VOJVOĐANIMA

pre 14 godina

Da bi svi građani cele Srbije bili ravnopravni sa 2.000.000 građana Vojvodine, potrebno je formirati u centralnoj Srbiji više sličnih pokrajina sa svojim nadležnostima, podrazumeva se bez nadležnosti koje pripadaju DRŽAVI SRBIJI.
NPR: 1.Beogradska pokrajina sa 1.600.000. .
2.Drinsko Raška sa 1.400.000. .
3.Dunavsko Moravska sa 1.300.000. .
4.Južnomoravska sa 1.200.000.

lazinica

pre 14 godina

Ja mislim da se ovde brkaju pojmovi. Naime, ja ne poznajem ni jednog Srbina koji je bio ili pod Austrijom ili pod Turskom. Takav bi danas morao imati skoro sto godina. Ne shvatam "Srbe" kojima je toliko stalo da se međusobno dele, da obnavljaju stare podele, od pre jednog veka i više, koje su nam ionako nametnute od stranih zavojevača, podele protiv kojih su se naši preci borili, i izborili da imamo svoju državu. Svakako državu radi veće efikasnosti treba regionalizovati, ali ne po principu "Turci i Švabe", već po principu ekonomske logike. Naravno, manjinama sva prava, nezavisno od autonomije, na državnom nivou.

Lazica

pre 14 godina

Nije tačno da autonomija ne treba nijednom Srbinu! Evo, meni treba! A od ovih što uvek znaju šta su pravi srpski interesi - dobili smo 20 godina haosa, besparice i večitog kašnjenja za Evropom. Eto i Tadić se lepo uklopio. Ništa neće da uradi na vreme i kako treba, pa će morati navrat-nanos. Kao Sloba. A mi ćemo da gledamo kako nam prolaze životi.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 14 godina

ima ovde dosta stvari koje se brkaju ...
1. Nisu svi Srbi isti ...neki su sticajem okolnosti bili pod austrijancima i madjarima i malo se više navikli na europske standarde, a neki su sticajem okolnosti bili pod turcima i zbog toga postoje razlike koje su vidljive ali nisu nepremostive ...prosto rečeno , razlike ima ali se dobro razumemo ...to je do sada bilo verifikovano u svim državama koje su predhodile . I da ovde ne bude razlike , ovim ne želim da kažem da su neki bolji , a neki gori ...jednostavno ima razlike i to treba poštovati .

2. svim građanima vojvodine treba autonomija , ne kao uvod u otcepljenje nego zbog toga da bi mogli sami da uređuju svoj život i prioritete u njemu bez da neko to mora stalno da aminuje ...uostalom mi smo svesni i sposobni i niko mi ne treba da mi kaže kako će se moja ulica zvati ...
Uostalom večina europskih država se gradi na regionalizmu ...moja omiljena savezna rebuplika nemačka se sastoji od mnogo regija koje imaju velike nadležnosti .

3. i ostalim delovima srbije treba neka vrsta autonomije ili kako se sad to zove regionalizam jer i oni treba da sami odlučuju o tome gde i kako će da usmeravaju deo sredstava koji im prirpada i koje u stvari sami i generišu ... e sad samo ti ostali još se nisu setili da to artikulišu , a vojvodine sticajem okolnosti istorijskih i drugih okolnosti jeste još od austro ugarske monarhije ...

4. ako je Ustav koji je na snazi predvideo da se u nekom roku odrade neke stvari (npr donošenjenje statuta ) onda to treba i uraditi ...i ako je DS u Vojvodini to izglasao onda mi nije jasno zašto DS u celini sad to koči ?

5. DS mora da uzme rezultate poslednjih izbora i da se podseti sa čijim glasovima je g. Tadić ušao u zgradu predsedništva ...nek posebno sabere Novi Sad i Suboticu ako ga mrzi da pogleda baš celu Vojvodinu ...

6. izražavam gađenje apropo svih stranaka koje imaju centralu u Beogradu ...kad dođe vreme izbora svi pohrle u Novi Sad i obećavaju svašta i posle se toga naravno ne sećaju ...mnogi moji drugari i prijatelji i poznanici su to uvideli i mnogi više neće nikada glasati za BG stranke ...

7. ako smo država građana i svi smo isti ne vidim ni jedan dobar razlog da na sledećim izborima ja kako srbin od oca srbina i majke srpkinje gde mi je samo jedna prababa bila Grkinja , da glasam za npr stranku gospodina Pastora ...čudno ? Ne , uopšte nije čudno ...kada se prebroje glasovi na sledećim izborima mnogi će se iznenaditi sa podrškom koju če taj gospodin imati ...u situaciji kada je predsednik Tadić preuzeo odgovornost i sve uzde vlasti 100% , jedino je g. Pastor imao snage da uputi kritike i dobronamerno je podvukao da je opozicija i da ne želi da ruši i destabilizuje ali da se ustav mora poštovati ma kakav on bio ...pitam se npr gde je gospodin Čanak ovih dana ? Toliko energije je gospodin Čanak uložio u autonomiju ...

I na kraju , samo da poručim svima koji misle da je regionalizacija put ka ravnomernom razvoju ...ne , to je samo put ka pravednijoj raspodeli onog što se generiše u državi ... jednostavno novci ne treba da se skupe u Beogradu pa da nam svima Beograd vrati koliko on to misli da treba ...hajde da mi prvo vidimo šta to Beograd radi i koliko to košta pa da mi skupimo novce od poreza pa da svaki region uplati u BG a da razlika ostane u regionu koji će sam da pravi razvojne projekte ...

onda će biti manje gužve u Beogradu ...

t

pre 14 godina

Nije ni jasno kako bi to neki sada da "ukinu" autonomju Vojvodine ???
Gospodo draga, Vojvodina je svoju autonomiju (AP) unela u Srbiju, tako da se ona ne moze tek tako "ukinuti" kako vi zamisljate!! (oni koji poznaju ustavno pravo, uveren sam, znaju o cemu govorim).

sava

pre 14 godina

Regionalizovati Srbiju, zajedno sa Vojvodinom. Dakle, treba UKINUTI autonomiju Vojvodine, a i samu administrativnu jedinicu Vojvodinu, jer to ne treba ni jednom Srbinu. Mislim da ako je ostatak Srbije, bez Kosova, podeljen na pet regiona, onda Vojvodinu podeliti na dva, od po milion stanovnika. To je RAVNOMERAN regionalni razvoj, a ne jedna Autonomna pokrajina i pet "regiona". Mislim da bi ovakvo rešenje DS-u donelo još glasova u Vojvodini, jer malo ko je od nas Srba glasalo za DS očekujući ovakvu podvalu od Statuta, koji mi ne želimo

Vojvodjanka sa sve bombama

pre 14 godina

Obecanje ludom radovanje.
Mada, mozda je DS-ovoj vrhuski doslo iz ... u glavu koje su posledice zavitlavanja birackog tela u Vojvodini oko Statuta.
Bolje bi im bilo da pozure da ga konacno u Skupstini izglasaju kako znaju i umeju pre nego sto ih naprednjaci nateraju na vanredne izbore, inace sebi stavljaju politicku omcu oko vrata.Pajtic je vec digao sidro, i podrzavam ga u tome.

Stevan

pre 14 godina

Ova rašomonijada oko (ne)usvajanja Statuta je najbolji pokazatelj u šta se to DS pretvorila zahvaljujući prvenstveno Borisu Tadiću. Najpre, on i njegovi jastrebovi iz vrha stranke otvoreno krše ustav nepoštujući rok za usvajanje Statuta (a koji je Statut, kakvog li apsurda, napisala i usvojila njegova stranka u pokrajini). Zatim, njihova samouverenost i beskrajno samoobožavanje idu tako daleko da takvim ponašanjem otvoreno vredjaju vojvodjanske glasače zahvaljujući kojima su dobrim delom i dobili sve prethodne izbore. Protiv ovog Statuta (čitaj-bilo kakve decentralizacije) su Koštunica, Nikolić, Sinod SPC, retorika kojom se on kritikuje neodoljivo podseća na stil iz devedesetih, a Boris Tadić se savršeno uklopio u tu celu predstavu. Neka dragi Predsednik pusti lepo Ustavni sud da oceni da li je taj Statut ustavan ili ne, neka se mane jeftinog politikanstva i već jednom počne da radi stvari za koje je od ovog naroda i dobio mandat .Ako to ne ume neka pusti sposobnije, Bojana Pajtića na primer.

Bacvanin

pre 14 godina

Da sam znao da ce ovako da se odugovlaci pitanje statuta, ne znam da li bi Tadic bio predsednik i gde bi bio DS.
Isto ovako je radio i SM, pa se nije slavno zavrsilo.
A sto se postovanja Ustava tice, u ustavu pise da se Statut i Zakoni za prenos nadleznosti moraju usvojiti, cak je i vreme za usvajanje prekoraceno.
U ostalom, u Vojvodini nije proslo glasanje za Ustav, ni nakon 2 dana i svih filmova o Kosovskom boju.
Tuzno je da DS tako lako prokocka obecano ka Vojvodjanima, ali dobro, nismo zlonamerni samo ne zaboravljamo, a sledeci izbori se pribizavaju dan za danom, trebace jos DS-u glasova iz Vojvodine.

Ali Baba

pre 14 godina

A zasto i Vojvodina nije podeljena na regione Srem, Banat. Backu? To bi otklonilo sumnje u eventualni separatizam. Vojvodina nije imala himnu ni za vreme najveceg autonomastva sto bi sad insistirala na tome. Nije samo Vojvodina gradila autoput (ili bolje da kazem poluautoput za koji nam vlasti naplacuju putarinu decenijama sto je nonsens ) na svojoj teritoriji, vec je cela Srbija a i tadasnja SFRJ placala porez pa se onda odlucivalo gde ce se pare rasporediti.
Ovde se radi o tome da se regionalizacijom (protiv koje licno nemam nista protiv, ali onako kako valja ) pokusava usporiti vojvodjanski put u nezavisnost.

Miloš Ilić

pre 14 godina

Tadic stvarno neche dugo mochi sedeti, ne na dve, nego na svim stolicama. Neka che da se izmakne i plassi me da che lanccano sve druge da se porusse. Ne mozze sve u istu kapu: i Kosmet i Kosovo i Nato i EU i SAD i Rusija i Dinkic, i Dacic i Canak i Toma i Ceda i ustav i statut i regionalizacija i cenrtalizacija, i Hag i Mladic. Mnogo je. Predsednicce prosto nam kazzite: kuda plovi ovaj brodic zvani Srbija?

Marko

pre 14 godina

Nadam se da je Boris Tadić iskren. Nadam se da će se njegova stranka založiti za usvajanje Statuta Vojvodine i da će se tako sadašnja vlast odupreti pritiscima konzervativnih snaga koje Srbiju hoće da vrate u devedesete. Nadam se da će po usvajanju Statuta zaista da se otvori pitanje dalje regionalizacije Srbije. Nadam se da ovo nije još jedna od izjava koje će ostati da zveči u prazno, bez ikakvih konkretnih poteza.

NS

pre 14 godina

Nema odmora dok traje obnova :) Mislim da sada dolaze godisnji odmori, ako sad nesto ne urade, vidimo se tek u septebmru.
A statut bi mogli da usvoje cisto da ispostuju svoje predizborno obecanje, i da ispostuju realno stanje stvari.
Vojvodina vec ima svoju zastavu, televiziju, skupstinu, glavni grad itd, treba samo prihvatiti realnost kakva jeste, sto je vrlo tesko nekima u ovoj zemlji.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Odmori malo Tadiću, nedjelja je. Prema planu o regionalizaciji, država Kosovo je sedmi region Srbije, a to najbolje svjedoči o (ne)ozbiljnosti ovoga plana...

NS

pre 14 godina

Nema odmora dok traje obnova :) Mislim da sada dolaze godisnji odmori, ako sad nesto ne urade, vidimo se tek u septebmru.
A statut bi mogli da usvoje cisto da ispostuju svoje predizborno obecanje, i da ispostuju realno stanje stvari.
Vojvodina vec ima svoju zastavu, televiziju, skupstinu, glavni grad itd, treba samo prihvatiti realnost kakva jeste, sto je vrlo tesko nekima u ovoj zemlji.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Odmori malo Tadiću, nedjelja je. Prema planu o regionalizaciji, država Kosovo je sedmi region Srbije, a to najbolje svjedoči o (ne)ozbiljnosti ovoga plana...

Miloš Ilić

pre 14 godina

Tadic stvarno neche dugo mochi sedeti, ne na dve, nego na svim stolicama. Neka che da se izmakne i plassi me da che lanccano sve druge da se porusse. Ne mozze sve u istu kapu: i Kosmet i Kosovo i Nato i EU i SAD i Rusija i Dinkic, i Dacic i Canak i Toma i Ceda i ustav i statut i regionalizacija i cenrtalizacija, i Hag i Mladic. Mnogo je. Predsednicce prosto nam kazzite: kuda plovi ovaj brodic zvani Srbija?

Marko

pre 14 godina

Nadam se da je Boris Tadić iskren. Nadam se da će se njegova stranka založiti za usvajanje Statuta Vojvodine i da će se tako sadašnja vlast odupreti pritiscima konzervativnih snaga koje Srbiju hoće da vrate u devedesete. Nadam se da će po usvajanju Statuta zaista da se otvori pitanje dalje regionalizacije Srbije. Nadam se da ovo nije još jedna od izjava koje će ostati da zveči u prazno, bez ikakvih konkretnih poteza.

Stevan

pre 14 godina

Ova rašomonijada oko (ne)usvajanja Statuta je najbolji pokazatelj u šta se to DS pretvorila zahvaljujući prvenstveno Borisu Tadiću. Najpre, on i njegovi jastrebovi iz vrha stranke otvoreno krše ustav nepoštujući rok za usvajanje Statuta (a koji je Statut, kakvog li apsurda, napisala i usvojila njegova stranka u pokrajini). Zatim, njihova samouverenost i beskrajno samoobožavanje idu tako daleko da takvim ponašanjem otvoreno vredjaju vojvodjanske glasače zahvaljujući kojima su dobrim delom i dobili sve prethodne izbore. Protiv ovog Statuta (čitaj-bilo kakve decentralizacije) su Koštunica, Nikolić, Sinod SPC, retorika kojom se on kritikuje neodoljivo podseća na stil iz devedesetih, a Boris Tadić se savršeno uklopio u tu celu predstavu. Neka dragi Predsednik pusti lepo Ustavni sud da oceni da li je taj Statut ustavan ili ne, neka se mane jeftinog politikanstva i već jednom počne da radi stvari za koje je od ovog naroda i dobio mandat .Ako to ne ume neka pusti sposobnije, Bojana Pajtića na primer.

Bacvanin

pre 14 godina

Da sam znao da ce ovako da se odugovlaci pitanje statuta, ne znam da li bi Tadic bio predsednik i gde bi bio DS.
Isto ovako je radio i SM, pa se nije slavno zavrsilo.
A sto se postovanja Ustava tice, u ustavu pise da se Statut i Zakoni za prenos nadleznosti moraju usvojiti, cak je i vreme za usvajanje prekoraceno.
U ostalom, u Vojvodini nije proslo glasanje za Ustav, ni nakon 2 dana i svih filmova o Kosovskom boju.
Tuzno je da DS tako lako prokocka obecano ka Vojvodjanima, ali dobro, nismo zlonamerni samo ne zaboravljamo, a sledeci izbori se pribizavaju dan za danom, trebace jos DS-u glasova iz Vojvodine.

Ali Baba

pre 14 godina

A zasto i Vojvodina nije podeljena na regione Srem, Banat. Backu? To bi otklonilo sumnje u eventualni separatizam. Vojvodina nije imala himnu ni za vreme najveceg autonomastva sto bi sad insistirala na tome. Nije samo Vojvodina gradila autoput (ili bolje da kazem poluautoput za koji nam vlasti naplacuju putarinu decenijama sto je nonsens ) na svojoj teritoriji, vec je cela Srbija a i tadasnja SFRJ placala porez pa se onda odlucivalo gde ce se pare rasporediti.
Ovde se radi o tome da se regionalizacijom (protiv koje licno nemam nista protiv, ali onako kako valja ) pokusava usporiti vojvodjanski put u nezavisnost.

t

pre 14 godina

Nije ni jasno kako bi to neki sada da "ukinu" autonomju Vojvodine ???
Gospodo draga, Vojvodina je svoju autonomiju (AP) unela u Srbiju, tako da se ona ne moze tek tako "ukinuti" kako vi zamisljate!! (oni koji poznaju ustavno pravo, uveren sam, znaju o cemu govorim).

Vojvodjanka sa sve bombama

pre 14 godina

Obecanje ludom radovanje.
Mada, mozda je DS-ovoj vrhuski doslo iz ... u glavu koje su posledice zavitlavanja birackog tela u Vojvodini oko Statuta.
Bolje bi im bilo da pozure da ga konacno u Skupstini izglasaju kako znaju i umeju pre nego sto ih naprednjaci nateraju na vanredne izbore, inace sebi stavljaju politicku omcu oko vrata.Pajtic je vec digao sidro, i podrzavam ga u tome.

sava

pre 14 godina

Regionalizovati Srbiju, zajedno sa Vojvodinom. Dakle, treba UKINUTI autonomiju Vojvodine, a i samu administrativnu jedinicu Vojvodinu, jer to ne treba ni jednom Srbinu. Mislim da ako je ostatak Srbije, bez Kosova, podeljen na pet regiona, onda Vojvodinu podeliti na dva, od po milion stanovnika. To je RAVNOMERAN regionalni razvoj, a ne jedna Autonomna pokrajina i pet "regiona". Mislim da bi ovakvo rešenje DS-u donelo još glasova u Vojvodini, jer malo ko je od nas Srba glasalo za DS očekujući ovakvu podvalu od Statuta, koji mi ne želimo

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 14 godina

ima ovde dosta stvari koje se brkaju ...
1. Nisu svi Srbi isti ...neki su sticajem okolnosti bili pod austrijancima i madjarima i malo se više navikli na europske standarde, a neki su sticajem okolnosti bili pod turcima i zbog toga postoje razlike koje su vidljive ali nisu nepremostive ...prosto rečeno , razlike ima ali se dobro razumemo ...to je do sada bilo verifikovano u svim državama koje su predhodile . I da ovde ne bude razlike , ovim ne želim da kažem da su neki bolji , a neki gori ...jednostavno ima razlike i to treba poštovati .

2. svim građanima vojvodine treba autonomija , ne kao uvod u otcepljenje nego zbog toga da bi mogli sami da uređuju svoj život i prioritete u njemu bez da neko to mora stalno da aminuje ...uostalom mi smo svesni i sposobni i niko mi ne treba da mi kaže kako će se moja ulica zvati ...
Uostalom večina europskih država se gradi na regionalizmu ...moja omiljena savezna rebuplika nemačka se sastoji od mnogo regija koje imaju velike nadležnosti .

3. i ostalim delovima srbije treba neka vrsta autonomije ili kako se sad to zove regionalizam jer i oni treba da sami odlučuju o tome gde i kako će da usmeravaju deo sredstava koji im prirpada i koje u stvari sami i generišu ... e sad samo ti ostali još se nisu setili da to artikulišu , a vojvodine sticajem okolnosti istorijskih i drugih okolnosti jeste još od austro ugarske monarhije ...

4. ako je Ustav koji je na snazi predvideo da se u nekom roku odrade neke stvari (npr donošenjenje statuta ) onda to treba i uraditi ...i ako je DS u Vojvodini to izglasao onda mi nije jasno zašto DS u celini sad to koči ?

5. DS mora da uzme rezultate poslednjih izbora i da se podseti sa čijim glasovima je g. Tadić ušao u zgradu predsedništva ...nek posebno sabere Novi Sad i Suboticu ako ga mrzi da pogleda baš celu Vojvodinu ...

6. izražavam gađenje apropo svih stranaka koje imaju centralu u Beogradu ...kad dođe vreme izbora svi pohrle u Novi Sad i obećavaju svašta i posle se toga naravno ne sećaju ...mnogi moji drugari i prijatelji i poznanici su to uvideli i mnogi više neće nikada glasati za BG stranke ...

7. ako smo država građana i svi smo isti ne vidim ni jedan dobar razlog da na sledećim izborima ja kako srbin od oca srbina i majke srpkinje gde mi je samo jedna prababa bila Grkinja , da glasam za npr stranku gospodina Pastora ...čudno ? Ne , uopšte nije čudno ...kada se prebroje glasovi na sledećim izborima mnogi će se iznenaditi sa podrškom koju če taj gospodin imati ...u situaciji kada je predsednik Tadić preuzeo odgovornost i sve uzde vlasti 100% , jedino je g. Pastor imao snage da uputi kritike i dobronamerno je podvukao da je opozicija i da ne želi da ruši i destabilizuje ali da se ustav mora poštovati ma kakav on bio ...pitam se npr gde je gospodin Čanak ovih dana ? Toliko energije je gospodin Čanak uložio u autonomiju ...

I na kraju , samo da poručim svima koji misle da je regionalizacija put ka ravnomernom razvoju ...ne , to je samo put ka pravednijoj raspodeli onog što se generiše u državi ... jednostavno novci ne treba da se skupe u Beogradu pa da nam svima Beograd vrati koliko on to misli da treba ...hajde da mi prvo vidimo šta to Beograd radi i koliko to košta pa da mi skupimo novce od poreza pa da svaki region uplati u BG a da razlika ostane u regionu koji će sam da pravi razvojne projekte ...

onda će biti manje gužve u Beogradu ...

Lazica

pre 14 godina

Nije tačno da autonomija ne treba nijednom Srbinu! Evo, meni treba! A od ovih što uvek znaju šta su pravi srpski interesi - dobili smo 20 godina haosa, besparice i večitog kašnjenja za Evropom. Eto i Tadić se lepo uklopio. Ništa neće da uradi na vreme i kako treba, pa će morati navrat-nanos. Kao Sloba. A mi ćemo da gledamo kako nam prolaze životi.

lazinica

pre 14 godina

Ja mislim da se ovde brkaju pojmovi. Naime, ja ne poznajem ni jednog Srbina koji je bio ili pod Austrijom ili pod Turskom. Takav bi danas morao imati skoro sto godina. Ne shvatam "Srbe" kojima je toliko stalo da se međusobno dele, da obnavljaju stare podele, od pre jednog veka i više, koje su nam ionako nametnute od stranih zavojevača, podele protiv kojih su se naši preci borili, i izborili da imamo svoju državu. Svakako državu radi veće efikasnosti treba regionalizovati, ali ne po principu "Turci i Švabe", već po principu ekonomske logike. Naravno, manjinama sva prava, nezavisno od autonomije, na državnom nivou.

R5AVNOPRAVNOST SA VOJVOĐANIMA

pre 14 godina

Da bi svi građani cele Srbije bili ravnopravni sa 2.000.000 građana Vojvodine, potrebno je formirati u centralnoj Srbiji više sličnih pokrajina sa svojim nadležnostima, podrazumeva se bez nadležnosti koje pripadaju DRŽAVI SRBIJI.
NPR: 1.Beogradska pokrajina sa 1.600.000. .
2.Drinsko Raška sa 1.400.000. .
3.Dunavsko Moravska sa 1.300.000. .
4.Južnomoravska sa 1.200.000.

Josip Vasilj

pre 14 godina

Odmori malo Tadiću, nedjelja je. Prema planu o regionalizaciji, država Kosovo je sedmi region Srbije, a to najbolje svjedoči o (ne)ozbiljnosti ovoga plana...

sava

pre 14 godina

Regionalizovati Srbiju, zajedno sa Vojvodinom. Dakle, treba UKINUTI autonomiju Vojvodine, a i samu administrativnu jedinicu Vojvodinu, jer to ne treba ni jednom Srbinu. Mislim da ako je ostatak Srbije, bez Kosova, podeljen na pet regiona, onda Vojvodinu podeliti na dva, od po milion stanovnika. To je RAVNOMERAN regionalni razvoj, a ne jedna Autonomna pokrajina i pet "regiona". Mislim da bi ovakvo rešenje DS-u donelo još glasova u Vojvodini, jer malo ko je od nas Srba glasalo za DS očekujući ovakvu podvalu od Statuta, koji mi ne želimo

Ali Baba

pre 14 godina

A zasto i Vojvodina nije podeljena na regione Srem, Banat. Backu? To bi otklonilo sumnje u eventualni separatizam. Vojvodina nije imala himnu ni za vreme najveceg autonomastva sto bi sad insistirala na tome. Nije samo Vojvodina gradila autoput (ili bolje da kazem poluautoput za koji nam vlasti naplacuju putarinu decenijama sto je nonsens ) na svojoj teritoriji, vec je cela Srbija a i tadasnja SFRJ placala porez pa se onda odlucivalo gde ce se pare rasporediti.
Ovde se radi o tome da se regionalizacijom (protiv koje licno nemam nista protiv, ali onako kako valja ) pokusava usporiti vojvodjanski put u nezavisnost.

NS

pre 14 godina

Nema odmora dok traje obnova :) Mislim da sada dolaze godisnji odmori, ako sad nesto ne urade, vidimo se tek u septebmru.
A statut bi mogli da usvoje cisto da ispostuju svoje predizborno obecanje, i da ispostuju realno stanje stvari.
Vojvodina vec ima svoju zastavu, televiziju, skupstinu, glavni grad itd, treba samo prihvatiti realnost kakva jeste, sto je vrlo tesko nekima u ovoj zemlji.

Stevan

pre 14 godina

Ova rašomonijada oko (ne)usvajanja Statuta je najbolji pokazatelj u šta se to DS pretvorila zahvaljujući prvenstveno Borisu Tadiću. Najpre, on i njegovi jastrebovi iz vrha stranke otvoreno krše ustav nepoštujući rok za usvajanje Statuta (a koji je Statut, kakvog li apsurda, napisala i usvojila njegova stranka u pokrajini). Zatim, njihova samouverenost i beskrajno samoobožavanje idu tako daleko da takvim ponašanjem otvoreno vredjaju vojvodjanske glasače zahvaljujući kojima su dobrim delom i dobili sve prethodne izbore. Protiv ovog Statuta (čitaj-bilo kakve decentralizacije) su Koštunica, Nikolić, Sinod SPC, retorika kojom se on kritikuje neodoljivo podseća na stil iz devedesetih, a Boris Tadić se savršeno uklopio u tu celu predstavu. Neka dragi Predsednik pusti lepo Ustavni sud da oceni da li je taj Statut ustavan ili ne, neka se mane jeftinog politikanstva i već jednom počne da radi stvari za koje je od ovog naroda i dobio mandat .Ako to ne ume neka pusti sposobnije, Bojana Pajtića na primer.

Marko

pre 14 godina

Nadam se da je Boris Tadić iskren. Nadam se da će se njegova stranka založiti za usvajanje Statuta Vojvodine i da će se tako sadašnja vlast odupreti pritiscima konzervativnih snaga koje Srbiju hoće da vrate u devedesete. Nadam se da će po usvajanju Statuta zaista da se otvori pitanje dalje regionalizacije Srbije. Nadam se da ovo nije još jedna od izjava koje će ostati da zveči u prazno, bez ikakvih konkretnih poteza.

Miloš Ilić

pre 14 godina

Tadic stvarno neche dugo mochi sedeti, ne na dve, nego na svim stolicama. Neka che da se izmakne i plassi me da che lanccano sve druge da se porusse. Ne mozze sve u istu kapu: i Kosmet i Kosovo i Nato i EU i SAD i Rusija i Dinkic, i Dacic i Canak i Toma i Ceda i ustav i statut i regionalizacija i cenrtalizacija, i Hag i Mladic. Mnogo je. Predsednicce prosto nam kazzite: kuda plovi ovaj brodic zvani Srbija?

Bacvanin

pre 14 godina

Da sam znao da ce ovako da se odugovlaci pitanje statuta, ne znam da li bi Tadic bio predsednik i gde bi bio DS.
Isto ovako je radio i SM, pa se nije slavno zavrsilo.
A sto se postovanja Ustava tice, u ustavu pise da se Statut i Zakoni za prenos nadleznosti moraju usvojiti, cak je i vreme za usvajanje prekoraceno.
U ostalom, u Vojvodini nije proslo glasanje za Ustav, ni nakon 2 dana i svih filmova o Kosovskom boju.
Tuzno je da DS tako lako prokocka obecano ka Vojvodjanima, ali dobro, nismo zlonamerni samo ne zaboravljamo, a sledeci izbori se pribizavaju dan za danom, trebace jos DS-u glasova iz Vojvodine.

t

pre 14 godina

Nije ni jasno kako bi to neki sada da "ukinu" autonomju Vojvodine ???
Gospodo draga, Vojvodina je svoju autonomiju (AP) unela u Srbiju, tako da se ona ne moze tek tako "ukinuti" kako vi zamisljate!! (oni koji poznaju ustavno pravo, uveren sam, znaju o cemu govorim).

Vojvodjanka sa sve bombama

pre 14 godina

Obecanje ludom radovanje.
Mada, mozda je DS-ovoj vrhuski doslo iz ... u glavu koje su posledice zavitlavanja birackog tela u Vojvodini oko Statuta.
Bolje bi im bilo da pozure da ga konacno u Skupstini izglasaju kako znaju i umeju pre nego sto ih naprednjaci nateraju na vanredne izbore, inace sebi stavljaju politicku omcu oko vrata.Pajtic je vec digao sidro, i podrzavam ga u tome.

lazinica

pre 14 godina

Ja mislim da se ovde brkaju pojmovi. Naime, ja ne poznajem ni jednog Srbina koji je bio ili pod Austrijom ili pod Turskom. Takav bi danas morao imati skoro sto godina. Ne shvatam "Srbe" kojima je toliko stalo da se međusobno dele, da obnavljaju stare podele, od pre jednog veka i više, koje su nam ionako nametnute od stranih zavojevača, podele protiv kojih su se naši preci borili, i izborili da imamo svoju državu. Svakako državu radi veće efikasnosti treba regionalizovati, ali ne po principu "Turci i Švabe", već po principu ekonomske logike. Naravno, manjinama sva prava, nezavisno od autonomije, na državnom nivou.

Lazica

pre 14 godina

Nije tačno da autonomija ne treba nijednom Srbinu! Evo, meni treba! A od ovih što uvek znaju šta su pravi srpski interesi - dobili smo 20 godina haosa, besparice i večitog kašnjenja za Evropom. Eto i Tadić se lepo uklopio. Ništa neće da uradi na vreme i kako treba, pa će morati navrat-nanos. Kao Sloba. A mi ćemo da gledamo kako nam prolaze životi.

lazar bojanić, umereni kritičar

pre 14 godina

ima ovde dosta stvari koje se brkaju ...
1. Nisu svi Srbi isti ...neki su sticajem okolnosti bili pod austrijancima i madjarima i malo se više navikli na europske standarde, a neki su sticajem okolnosti bili pod turcima i zbog toga postoje razlike koje su vidljive ali nisu nepremostive ...prosto rečeno , razlike ima ali se dobro razumemo ...to je do sada bilo verifikovano u svim državama koje su predhodile . I da ovde ne bude razlike , ovim ne želim da kažem da su neki bolji , a neki gori ...jednostavno ima razlike i to treba poštovati .

2. svim građanima vojvodine treba autonomija , ne kao uvod u otcepljenje nego zbog toga da bi mogli sami da uređuju svoj život i prioritete u njemu bez da neko to mora stalno da aminuje ...uostalom mi smo svesni i sposobni i niko mi ne treba da mi kaže kako će se moja ulica zvati ...
Uostalom večina europskih država se gradi na regionalizmu ...moja omiljena savezna rebuplika nemačka se sastoji od mnogo regija koje imaju velike nadležnosti .

3. i ostalim delovima srbije treba neka vrsta autonomije ili kako se sad to zove regionalizam jer i oni treba da sami odlučuju o tome gde i kako će da usmeravaju deo sredstava koji im prirpada i koje u stvari sami i generišu ... e sad samo ti ostali još se nisu setili da to artikulišu , a vojvodine sticajem okolnosti istorijskih i drugih okolnosti jeste još od austro ugarske monarhije ...

4. ako je Ustav koji je na snazi predvideo da se u nekom roku odrade neke stvari (npr donošenjenje statuta ) onda to treba i uraditi ...i ako je DS u Vojvodini to izglasao onda mi nije jasno zašto DS u celini sad to koči ?

5. DS mora da uzme rezultate poslednjih izbora i da se podseti sa čijim glasovima je g. Tadić ušao u zgradu predsedništva ...nek posebno sabere Novi Sad i Suboticu ako ga mrzi da pogleda baš celu Vojvodinu ...

6. izražavam gađenje apropo svih stranaka koje imaju centralu u Beogradu ...kad dođe vreme izbora svi pohrle u Novi Sad i obećavaju svašta i posle se toga naravno ne sećaju ...mnogi moji drugari i prijatelji i poznanici su to uvideli i mnogi više neće nikada glasati za BG stranke ...

7. ako smo država građana i svi smo isti ne vidim ni jedan dobar razlog da na sledećim izborima ja kako srbin od oca srbina i majke srpkinje gde mi je samo jedna prababa bila Grkinja , da glasam za npr stranku gospodina Pastora ...čudno ? Ne , uopšte nije čudno ...kada se prebroje glasovi na sledećim izborima mnogi će se iznenaditi sa podrškom koju če taj gospodin imati ...u situaciji kada je predsednik Tadić preuzeo odgovornost i sve uzde vlasti 100% , jedino je g. Pastor imao snage da uputi kritike i dobronamerno je podvukao da je opozicija i da ne želi da ruši i destabilizuje ali da se ustav mora poštovati ma kakav on bio ...pitam se npr gde je gospodin Čanak ovih dana ? Toliko energije je gospodin Čanak uložio u autonomiju ...

I na kraju , samo da poručim svima koji misle da je regionalizacija put ka ravnomernom razvoju ...ne , to je samo put ka pravednijoj raspodeli onog što se generiše u državi ... jednostavno novci ne treba da se skupe u Beogradu pa da nam svima Beograd vrati koliko on to misli da treba ...hajde da mi prvo vidimo šta to Beograd radi i koliko to košta pa da mi skupimo novce od poreza pa da svaki region uplati u BG a da razlika ostane u regionu koji će sam da pravi razvojne projekte ...

onda će biti manje gužve u Beogradu ...

R5AVNOPRAVNOST SA VOJVOĐANIMA

pre 14 godina

Da bi svi građani cele Srbije bili ravnopravni sa 2.000.000 građana Vojvodine, potrebno je formirati u centralnoj Srbiji više sličnih pokrajina sa svojim nadležnostima, podrazumeva se bez nadležnosti koje pripadaju DRŽAVI SRBIJI.
NPR: 1.Beogradska pokrajina sa 1.600.000. .
2.Drinsko Raška sa 1.400.000. .
3.Dunavsko Moravska sa 1.300.000. .
4.Južnomoravska sa 1.200.000.