Ponedeljak, 01.06.2009.

13:00

Ministar: Tiršova traži obdukciju

Klinika u Tiršovoj traži obdukciju bebe <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&amp;mm=05&amp;dd=31&amp;nav_category=12&amp;nav_id=363392" class="text-link" target= "_blank">preminule</a> od meningitisa. Gradonačelnik Đilas očekuje ostavku direktora Doma zdravlja Novi Beograd.

Izvor: B92

Ministar: Tiršova traži obdukciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Gaga

pre 14 godina

Ovo je strasno sto se desilo malom detetu. Slazem se sa ostalim komentarima da lekarkama treba dati otkaz. Ne treba raditi obdukciju tela, jer dete nije umrlo pod nerazjasnjenim okolnostrima, vec zbog nesavesnog lecenja i lose dijagnoze. U nekim novinama navode da je kod devojcice bilo manjak leukocita i da je to veoma retko. To je jos jedna stavka koju su lekari trebali da utvrde analizama i da sprovedu adekvatno lecenje.
Znaci od pocetka do tuznoga kraja, odgovornost snose iskljucivo lekarke i njihova zurba da sto pre zavrse svoj posao koji ocigledno nikako ne vole.
Mala digresija na nesavesno obavljanje lekarskog posla: koliko smo puta culi "upisao medicinu, jer su mu i mama i tata lekari " ili " mamin lekar " vec od malih nogu. To je neverovatno koliko ljudi je naterano da upisuju fakultete da bi zadovoljili misljenje roditelja. A da ne ulazimo dublje u srz teme, koliko ih je samo upisalo fakultet preko veze...

dr

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici .
Veoma je tuzno kada se nesto ovako strasno desi.
Ali kao lekar koji vise ne zivi i ne radi u Beogradu, vec u Francuskoj, cesto pomislim koliko sam imala srece (i ja i moji pacijenti) za 15 godina rada u Srbiji. Nije isto raditi kada su vam lako dostupne sve analize i druge vrste pretraga kada vi to zelite i koliko puta vi to zelite, kada imate pravo da svakog pacijenta za koga smatrate da je potrebno primite na bolnicko lecenje, kada pregledate 8 pacijenta na dan, a ne 40, kada imate sekretaricu koja kuca izvestaj, a ne pokvarenu masinu , kada imate sredstvo za pranje ruku u ordinaciji.
Ne zelim da opravdam lekarski nemar ili nesavesno lecenje, sigurna sam da i to postoji, ali najveci problem nije u nasim "zlim" i "losim" lekarima i medicinskim sestrama nego u citavom korumiranom i lose organizovanom drustvu, gde novac odlazi ko zna gde (tacnije zna se...) a ne tamo gde treba, najpre u zdravstvo...

Bojana

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici ...

Zivim u tom delu Novog Beograda i osudjena sam da vodim dete u isti Dom Zdravlja. Nije prvi put da se daju pogresne dijagnoze u ovom DZ.
Dozivela sam da je mom detetu posle redovne kontrole krvi i mokrace nadjeno da ima bakteriju escherichia coli, iako nije imala simptome iste. Insistirala sam da se uradi kompletan nalaz urino-kulture posle cega je ispalo da je detetov nalaz zamenjen sa necijim drugim. Ok , ali na moje pitanje upuceno pedijatru : " A kome je otisao nas prvi nalaz? " , doktorka je samo slegla ramenima...
Prosle godine se nigde nije objavilo da je i u Osnovnoj Skoli "Mladost" bilo 12 slucajeva zutice itd itd

Volela bih da se svi pedijatri provere, kao i ostalo osoblje naseg Doma Zdravlja...

dijana

pre 14 godina

koliko jos dece treba da umre zbog bezobrazluka lekara da bi ova drzava pocela da usvaja i primenjuje zakone odgovorne lekare za smrt male natalije treba goniti krivicno za ubistvo a ne da daju ostavke pa da se posle bave privatnom praksom.

zamisljena

pre 14 godina

To sto je okreceno nekoliko zdravstvenih zgrada, nabavljen nekakav namestaj i nesto opreme ne znaci da nam se zdravstveni sistem poboljsao, unapredio i da se priblizio evopskim standardim.Od toga smo daleko.Taj cilj ce se postici samo ako se uapredi kvalitet strucnjaka, svih profila, koji rade u zdravstvu i to kompletan, sto podrazumeva njihov ljudski pristup prema pacijentu (human approach) i
visoko poznavanje struke. Ovo sto se poslednjih meseci desava u srpskom zdravstvu je katastrofa. Kad malo razmislite i ne cudi posle toliko prica o kupljenim diplomama, specijalizacijama i sl. Tu cenu nestrucnosti lekara placamo mi obicni gradjani, a ona je ponekad previsoka i nazalost, kao u slucaju smrti ove slatke devojcice, znaci gubitak zivota. Strasno. Ostavka treba da bude samo prvi, moralni cin, a potom i dr. sankcije.

alex@

pre 14 godina

Čedo milo, neka te Bog čuva i anđeli okružuju. Roditelji, primite naše saučešće, i vama neka je Bog u pomoći. A vi, gospodo "beli medvedi", SRAM DA VAS BUDE, I VAS I ONE KOJI SU VAM POTPISALI TE DIPLOME ŠTO VAM PO ZIDOVIMA VISE!!! Samo, Bog sve vidi, njega niko ne može da zaobiđe (kad već savesti nemate!!).

josh

pre 14 godina

A sasvim je logicno i moralno da Ministar zdravlja ne podnese ostavku? Dok budemo foteljasili i imali dvostruke arsine dogadjace nam se ovakve stvari... Cemu moze da se nada zemlja cija deca ovako zavrsavaju? Stidite se SVI!

Dina

pre 14 godina

Koliko to vremena treba da se ispita jedan slucaj, da se pregledaju karton iz Doma Zdravlja i istorija bolesti iz Tirsove? Koliko komisija treba da se prodje da bi se nesto utvrdilo? Da li postoje komisije koje rade nesto po hitnom postupku ili cemo da cekamo godinama da se ovaj i svi slicni slucajevi rese?
Ministar je vezao ruke lekarima ogranicavajuci sredstva kojima DZ raspolaze( pa ne mogu ni da posalju pacijenta bilo gde jer to ide na racun DZ), stavljajuci lekare na crnu listu na kraju meseca...I evo posledica!Ceo sistem treba da se reformise, pocevsi od fakulteta, staza, specijalizacija, pa tek na kraju rada sa pacijentima!

MiG

pre 14 godina

Djilas, a ti ako imas savest i odgovornost trebao bi ti prvi da das ostavku, a onda ostali odgovorni odmah za tobom. Nemoj da koristis ovaj tezak momenat da savetujes druge sta da rade, a ti kao gradonacelnik nisi odgovoran.
Porodici iskreno saucesce.

Dina

pre 14 godina

Odluku o obdukciji donosi se kada uzrok smrti nije jasan na zahtev lekara koji je pisao potvrdu o smrti( obicno onaj koji je bio prisutan u tom trenutku ) ili Ustanove, uz saglasnost rodbine. Nisam sigurna da istrazni sudija ima bilo kakve veze sa tim. A i bice potrebni meseci da predmet dodje na red kada su u pitanju nasi sudovi.

beogradjanka,

pre 14 godina

Na zalost i ja sam pre pet godina izgubila roditelja greskom lekara. Do drzavnog nismo mogli da dodjemo, a privatna poliklinika s Novog Beograda pokupila nam je brdo para vrteci nas u krug. Kad smo konacno upornim zvanjem Hitne pomoci primljeni u bolnicu bio je petak i bilo je kasno. Tad sam naucila da lekari obdukciju traze iskljucivo da bi sebe pravno zastitili. Ja na nju nisam mogla da pristanem jer nisam zelela da se neko izivljava na telu mog roditelja. I beli medvedi bi zeleli da budu zasticeni kao srpski lekari. Bol izazvana ovom tragedijom u mojoj porodici iz godine u godinu samo raste. Ne znam, mozda bi neko trebao da preuzme posao sudije i da ne ceka sta ce ko da kaze. Posao lekara po DZ nije da daju dijagnozu, jer nemaju laboratorije i kolor doplere u ocima, vec da daju uput za specijalistu.

gradjanka

pre 14 godina

Stara komunistička parola glasi - kada nešto ne želiš da rešiš, formiraj Komisiju.
Naš večiti se toga pridržava u potpunosti.Kako ga više nije sramota - epilog nijednog slučaja nismo čuli, nalaz nijedne kontrole po svim ovim dosadašnjim slučajevima nismo saznali.
A sada traži i obdukciju. Ministre, otvorite oči pa shvatite - vaš sistem zdravstva je duboko korumpiran i izgleda potpuno prevazidjen. Šta ste Vi to promenili, šta ste usavršili, da li su sestre postale ljubaznije (jadnice sada se uče radu na fiskalnim kasama umesto da spremaju doktorate iz sestrinstva) da li ste sprečili korupciju? Očigledno niste. Jedino su upošljenici u zdravstvu i prosveti zaštićeni od tranzicije i svetske krize. Ma šta uradili, ma koliko nestručni bili - posao im je obezbedjen.
Vreme je za ostavku, bez razmišljanja.

Zoran

pre 14 godina

E ovo je bas zamajavanje i razvodnjavnje problema. Ova smrt ni po cemu nije sumnjiva (beba nije nadjena mrtva na ulici), niti je nastupila unutar 48h po prijemu u bolnicu, pa po vazecem Zakonu obdukcija nije obavezna. Utisak je da se zeli da se ceo slucaj razvuce i razvodni. Ako se to stvarno dsi, i to u reziji onih koji treba da brane gradjane (Ministar) onda nije daleko momenat kad ce ojadjeni gradjani poceti da traze pravdu od lokalnih mafijaskoh lidera ili da je sami uzimaju u ruke. Setite se samo romana "Kum" u kome do tada lojalni Amerikanac dolazi da moli mafijaskog sefa, don Vita Korleonea za pravdu, jer je drzava (Sud) dvojicu napasnika koji su mu silovali cerku pustio na slobodu.

bezimena

pre 14 godina

Kako je grad osnivač DZ u Djilasovom domenu je da traži OSTAVKU NAČELNIKA DZ, što je on i uradio (podržavam brzu i adekvatnu reakciju) bez čekanja friziranih izveštaja dr. trgovca!

Bojana

pre 14 godina

Devojcica u ovom slucaju je mogla da bude spasena. strasno je kad vam dete umre, ali saznanje da je moglo da bude zivo je jos strasnije. Treba sa tim saznanjem ziveti citav zivot, i nijedna ostavka nece to moci da promeni. Iskreno saucesce porodici devojcice. A kao buducem roditelju, nije mi svejedno kad se ove price iz dana u dan ponavljaju, i iste price i tragedije u novinama svaki dan,samo druga imena, kako pomoci svom bolesnom detetu ako vec neko ko to treba da radi, ne radi savesno.
Ima mnogo dobrih lekara, lekara koji su u senci i rade svoj posao, i kojima nije bitna titula ispred imena, vec su svesni da su odgovorni za svaki zivot koji im udje u ordinaciju. Izgleda da pojedinci nisu svesni upravo te odgovornosti, da su ponekad nasi zivoti u njihovim rukama!

ivan

pre 14 godina

Slali smo mi nasu decu i u besmislene ratove i dopustamo i druge stvari a kamoli da necemo dopustiti da tamo neki lekarcici ubijaju nase bebu:(!
Posle dva dana nacemo neku novu pricu, novu aferu ovo ce se zaboraviti i sve ce ici po starom ili ce biti jos gore. E to je slika Srbije u 21 veku.

Nina

pre 14 godina

Ne bojim se toliko bolesti, koliko me je strah da cu dopasti saka sestrama i lekarima!
Svaka cast retkim pojedincima, ali uverila sam se kakvu 'negu i tretman' imaju pacijenti u bolnicama u Srbiji. Prljavstina, bube, gamad, bahatost, nebriga i nemar, nemar, nemar...
Pa, kad su trudnicu u komi vratili sanitetom u Pozarevac - sta vise reci?
Ne secam se kad je objavio dr Milosavljevic epilog slucaja trudnice iz Kragujevca Olivere Veljic. I slucaj trudnice iz Kragujevca koja je nedavno izgubila bebu. I svih onih pre thodnih slucajeva.
Na zalost, ovo je jedan u nizu tuznih slucajeva koji je dobio medijsku dimenziju, ali nece doprineti da se stanje u zdravstvu popravi.

Srle

pre 14 godina

Treba praviti razliku izmedju greske lekara koja je napravljena tokom savesnog rada i greske usled bahatosti, neodgovornosti, inertnosti, lenjosti, samozivosti, bezobrazluka, sujete i bezosecajnosti.
I dokle vise ce za svaku konkretnu zamerku i konkretan slucaj da zamenjuju teze i bacaju prasinu u oci pricom o bacanju kojekakvih ljaga na citavo zdravstvo. Niko ne baca ljagu na celo zdravstvo vec hocemo da vidimo sta je bilo u konkretnim slucajevima od strane konkretnih ljudi. A ako cete uvek svi da se krijete iza celog zdravstva i jedni druge da perete, e pa onda dozvolite i da bacimo ljagu na celo zdravstvo. Ko vam je kriv kad se solidarisete. U tom slucaju svi postajete deo jedne opste propasti

Milan

pre 14 godina

Tesko da ce prve dve doktorke moci biti optuzene za bilo sta. Osuditi nekog (doktora) za necinjenje je mnogo teze od osuditi nekog za cinjenje nekog krivicnog dela.

Po meni treba kazniti one koji su nakon svega pokusali da menjaju podatke u zdravstvenom kartonu. Da li su to iste one dve doktorke ili neko treci, sasvim je nebitno.

mcdoc

pre 14 godina

Licemerno zvuce price o ostavkama direktora, nacelnika i ostalih rukovodilaca. Na koliko ostavka? Sest meseci pa na drugu funkciju ili mozda na istu? Riba smrdi od glave. Ministar konacno mora da ode i ceo njegov sitem zdravstvene zastite se mora promeniti jer je stvarno izuzetno los. Greske se zataskavaju, problemi ne resavaju.

bezimena

pre 14 godina

Podrazumeva se da obdukcija mora biti uradjena jer je do smrti došlo u bolnici, ali propuste će utvrdjivati tužilaštvo i sudski veštaci, nadam se nezavisni!

Po ko zna koji put (se) pitam: Koliko još treba da UMRE PACIJENATA zbog LAKARKSE GREŠKE, da bi trgovac zdravljem, T.Milosavljević, shvatio da je to posledica lošeg i visoko koruptivnog zdravstvenog sistema, koji je on "smislio" (na štetu i pacijenata i lekara), i da MORA DA PODNESE OSTAVKU ili da bude SMENJEN, potom i istražen.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovo je (ponovo) tužna slika zdravstva u Srbiji, gde nadleži ministar ne oseća apsolutno nikakvu odgovornost za propuste lekara... važno je da sistem funkcioniše, Milosavljeviću, a deca neka umiru!

Naravno da nikakve inspekcije ni obdukcije neće dati nikakav rezultat - jer su lekari u Srbiji nedodirljivi i jer se svi uzajamno štite...

Goran

pre 14 godina

Poverovacu ministru da je objektivan i iskren ako mi navede ime barem jednog lekara koji je do sada odgovarao za slican propust. A znamo i sami koliko ih je bilo... Psi laju, karavani prolaze. Tako je se svim srpskim aferema, jer vrana vrani oci ne vadi.

Shariff

pre 14 godina

“Ukoliko se to ne desi, ja ću pokrenuti mehanizme u gradu Beogradu kako bi se sankcionisalo takvo ponašanje", najavio je Djilas...
Iskreno mi je zao devojcice i njenih roditelja, ali me gornji citat podjednako zabrinjava

Chaki

pre 14 godina

Strasna vest i iskreno saucesce porodici. Sto se same ustanove DZ Novi Beograd tice i sam sam imao negativno iskustvo sa lekarima iz doma zdravlja. Doveo sam dete sa temperaturom 14 decembra na pregled i vracen sam kuci. Doveo sam ga opet za par dana i tada su mu dati lekovi da pije 10 dana pa da se javi na kontrolu. Za 10 dana sam ponovo doveo dete u nepromenjenom stanju bez imalo boljitka po pitanju zadravstvenog stanja. Dobijem uput za institut "majka i dete" i tamo me doceka mlada doktorka koja mu prepisuje Bronhicum sirup i kaze da je dete pred operacijom tj pred ubacivanje cevcica u usi i da dodjemo za 10 dana kad popije sirup. Za 10 dana dolazimo ponovo i onda konstatuje da nema poboljsanja i da nastavimo sa Bronhikumom. Na moje pitanje da je to biljni preparat a nije lek ona mi odgovara da je ona lekarka a ne ja i da ona zna svoj posao. Izlazim iz instituta i nastavljamo bronhikum po savetu lekara. U medju vremenu sam isao jos dva puta u DZ Novi Beograd i niko nista ne preduzima. Jednostavno to je samo prehlada i nista vise. Posle skoro 4 meseca agonija po domovima zdravlja i raznoraznim institutima odlazim u jednu privatni kliniku gde lekar gleda izvestaje od svih lekara kod kojih je dete bilo i onako vrteci galvom kaze ko sve danas ne leci decu.
Jedna pa druga tura lekova i dete za 15 dana je skroz izleceno i proslo je bez cevcica u usima.
Danas dete od skoro 7 godina kad treba da ide lkod lekara trazi da ga odvedem kod Doktora koji ga je izlecilo i sam ulazi u ordinaciju bez moje pratnje.
Negativnih iskustava ima koliko hocete a ministar u poslednje vreme toliko brani svoje osoblje da postaje pomalo smesno.

Povedtite racuna malo o lekarima. Em sto ne znaju svoj posao em su bezobrazni do krajnjih granica.

DA se ovakve stvari nikad vise ne dese nijednom roditelju.

ja

pre 14 godina

sta "ako je bilo propusta"? jel su roditelji dva puta vodili dete kod lekara sa visokom temperaturom? i jesu li ih vratili kuci? nema tu "ako je bilo propusta"!!!
da li te dve lekarke ne znaju svoj posao ili su ne zainteresovane, mene ne interesuje. one moraju da napuste medicinu.
i sta sad Djilas ocekuje ostavku direktora doma zdravlja? u celoj prici samo njegova/njena ostavka? pa dokle vise vi mislite nas da pravite budalama? ...

David

pre 14 godina

Svi traze ostavke. Ostavka...pa to mu dodje kao pranje ruku od svega sto su uradili...do naredne godine maltene niko se ne bi ni secao sta se dogodilo tamo negde u maju...Kad ce da odgovaraju za nemar i bahatost? To verovatno nikad nece biti ni vidjeno, na zalost...Samo mrcvare napacene roditelje. SRAMOTA!!!

Nema imena

pre 14 godina

Milosavljeviću, čoveče, ministre, roditelju, šta ti uopšte čekaš da daš ostavku, da nedajbože premine još neki mali andjeo, možda? Sram te bilo. Ostavka i to smesta! Neću više da slušam ovakve stravične vesti, a sigurno ni ostatak Srbije. Ostavka!!!

cica

pre 14 godina

Aко је у току 8 година 59 жена у Србији умрло због порођаја, то је 7,3 жена годишње. Други доктор каже да се годишње у Србији роди 65.000 деце, ако узмемо да је то број порођаја, смртност породиља је 1 на 8904 порођаја. То је ужасно много, ако погледам да је у Ирској смртност 1 на 47.000 порођаја. Проверите, ја сам погледала статистике на нету. Томице, свео си нас на афрички ниво!

Očajna

pre 14 godina

Iskreno saučešće porodici. Ovo je toliko tužno, da su svi u šoku bez obzira što ne poznaju dete, ali dete je dete. Strašno.
Ministar je u subotu trebao da podnese ostavku, prvo kao čovek, lekar, otac, a onda ministar, ali njega ni ko zna koliko puta do sada ne može ništa da pomeri. On će sve po "zakonu". Može li ministre po zakonu da se vrati ovaj mali andjeo u ruke svojih roditelja i da nastavi svoje srećno detinjstvo. Vašim dugogodišnjim pojavljivanjem izazivate samo još veći bol kod mnogih roditelja, mnogih ogorčenih pacijenata. Ako nisi ranije, sada je ministre vreme da podnesete ostavku. Vašu ostavku dugo čekaju gradjani Srbije.

Ritter

pre 14 godina

Ovo je toliko strasno da jedva pisem ovaj komentar. Pa kakva bre obdukcija, pa koje skole je ucio ovaj nazovi ministar, ima li on ikakve predstave o medicini? 2 doktorke koje nisu postavile pravu dijagnozu gube automatski posao i krivicno gonjenje, lekarka koja je postavila pravu dijagnozu savijanjem glavice moze da svedoci, lekari iz Tirsove su sigurno uradili analize krvi i zna se da li su bile meningokoke ili ne. Nemojte da nas pravite sve budalama, kao vas bre nije sramota, da imate i malo morala dali bi do sada vec 1000 puta ostavku! Dosta!

Ritter

pre 14 godina

Ovo je toliko strasno da jedva pisem ovaj komentar. Pa kakva bre obdukcija, pa koje skole je ucio ovaj nazovi ministar, ima li on ikakve predstave o medicini? 2 doktorke koje nisu postavile pravu dijagnozu gube automatski posao i krivicno gonjenje, lekarka koja je postavila pravu dijagnozu savijanjem glavice moze da svedoci, lekari iz Tirsove su sigurno uradili analize krvi i zna se da li su bile meningokoke ili ne. Nemojte da nas pravite sve budalama, kao vas bre nije sramota, da imate i malo morala dali bi do sada vec 1000 puta ostavku! Dosta!

Očajna

pre 14 godina

Iskreno saučešće porodici. Ovo je toliko tužno, da su svi u šoku bez obzira što ne poznaju dete, ali dete je dete. Strašno.
Ministar je u subotu trebao da podnese ostavku, prvo kao čovek, lekar, otac, a onda ministar, ali njega ni ko zna koliko puta do sada ne može ništa da pomeri. On će sve po "zakonu". Može li ministre po zakonu da se vrati ovaj mali andjeo u ruke svojih roditelja i da nastavi svoje srećno detinjstvo. Vašim dugogodišnjim pojavljivanjem izazivate samo još veći bol kod mnogih roditelja, mnogih ogorčenih pacijenata. Ako nisi ranije, sada je ministre vreme da podnesete ostavku. Vašu ostavku dugo čekaju gradjani Srbije.

cica

pre 14 godina

Aко је у току 8 година 59 жена у Србији умрло због порођаја, то је 7,3 жена годишње. Други доктор каже да се годишње у Србији роди 65.000 деце, ако узмемо да је то број порођаја, смртност породиља је 1 на 8904 порођаја. То је ужасно много, ако погледам да је у Ирској смртност 1 на 47.000 порођаја. Проверите, ја сам погледала статистике на нету. Томице, свео си нас на афрички ниво!

bezimena

pre 14 godina

Podrazumeva se da obdukcija mora biti uradjena jer je do smrti došlo u bolnici, ali propuste će utvrdjivati tužilaštvo i sudski veštaci, nadam se nezavisni!

Po ko zna koji put (se) pitam: Koliko još treba da UMRE PACIJENATA zbog LAKARKSE GREŠKE, da bi trgovac zdravljem, T.Milosavljević, shvatio da je to posledica lošeg i visoko koruptivnog zdravstvenog sistema, koji je on "smislio" (na štetu i pacijenata i lekara), i da MORA DA PODNESE OSTAVKU ili da bude SMENJEN, potom i istražen.

Chaki

pre 14 godina

Strasna vest i iskreno saucesce porodici. Sto se same ustanove DZ Novi Beograd tice i sam sam imao negativno iskustvo sa lekarima iz doma zdravlja. Doveo sam dete sa temperaturom 14 decembra na pregled i vracen sam kuci. Doveo sam ga opet za par dana i tada su mu dati lekovi da pije 10 dana pa da se javi na kontrolu. Za 10 dana sam ponovo doveo dete u nepromenjenom stanju bez imalo boljitka po pitanju zadravstvenog stanja. Dobijem uput za institut "majka i dete" i tamo me doceka mlada doktorka koja mu prepisuje Bronhicum sirup i kaze da je dete pred operacijom tj pred ubacivanje cevcica u usi i da dodjemo za 10 dana kad popije sirup. Za 10 dana dolazimo ponovo i onda konstatuje da nema poboljsanja i da nastavimo sa Bronhikumom. Na moje pitanje da je to biljni preparat a nije lek ona mi odgovara da je ona lekarka a ne ja i da ona zna svoj posao. Izlazim iz instituta i nastavljamo bronhikum po savetu lekara. U medju vremenu sam isao jos dva puta u DZ Novi Beograd i niko nista ne preduzima. Jednostavno to je samo prehlada i nista vise. Posle skoro 4 meseca agonija po domovima zdravlja i raznoraznim institutima odlazim u jednu privatni kliniku gde lekar gleda izvestaje od svih lekara kod kojih je dete bilo i onako vrteci galvom kaze ko sve danas ne leci decu.
Jedna pa druga tura lekova i dete za 15 dana je skroz izleceno i proslo je bez cevcica u usima.
Danas dete od skoro 7 godina kad treba da ide lkod lekara trazi da ga odvedem kod Doktora koji ga je izlecilo i sam ulazi u ordinaciju bez moje pratnje.
Negativnih iskustava ima koliko hocete a ministar u poslednje vreme toliko brani svoje osoblje da postaje pomalo smesno.

Povedtite racuna malo o lekarima. Em sto ne znaju svoj posao em su bezobrazni do krajnjih granica.

DA se ovakve stvari nikad vise ne dese nijednom roditelju.

Nema imena

pre 14 godina

Milosavljeviću, čoveče, ministre, roditelju, šta ti uopšte čekaš da daš ostavku, da nedajbože premine još neki mali andjeo, možda? Sram te bilo. Ostavka i to smesta! Neću više da slušam ovakve stravične vesti, a sigurno ni ostatak Srbije. Ostavka!!!

Goran

pre 14 godina

Poverovacu ministru da je objektivan i iskren ako mi navede ime barem jednog lekara koji je do sada odgovarao za slican propust. A znamo i sami koliko ih je bilo... Psi laju, karavani prolaze. Tako je se svim srpskim aferema, jer vrana vrani oci ne vadi.

Aleksandar

pre 14 godina

Ovo je (ponovo) tužna slika zdravstva u Srbiji, gde nadleži ministar ne oseća apsolutno nikakvu odgovornost za propuste lekara... važno je da sistem funkcioniše, Milosavljeviću, a deca neka umiru!

Naravno da nikakve inspekcije ni obdukcije neće dati nikakav rezultat - jer su lekari u Srbiji nedodirljivi i jer se svi uzajamno štite...

ja

pre 14 godina

sta "ako je bilo propusta"? jel su roditelji dva puta vodili dete kod lekara sa visokom temperaturom? i jesu li ih vratili kuci? nema tu "ako je bilo propusta"!!!
da li te dve lekarke ne znaju svoj posao ili su ne zainteresovane, mene ne interesuje. one moraju da napuste medicinu.
i sta sad Djilas ocekuje ostavku direktora doma zdravlja? u celoj prici samo njegova/njena ostavka? pa dokle vise vi mislite nas da pravite budalama? ...

Srle

pre 14 godina

Treba praviti razliku izmedju greske lekara koja je napravljena tokom savesnog rada i greske usled bahatosti, neodgovornosti, inertnosti, lenjosti, samozivosti, bezobrazluka, sujete i bezosecajnosti.
I dokle vise ce za svaku konkretnu zamerku i konkretan slucaj da zamenjuju teze i bacaju prasinu u oci pricom o bacanju kojekakvih ljaga na citavo zdravstvo. Niko ne baca ljagu na celo zdravstvo vec hocemo da vidimo sta je bilo u konkretnim slucajevima od strane konkretnih ljudi. A ako cete uvek svi da se krijete iza celog zdravstva i jedni druge da perete, e pa onda dozvolite i da bacimo ljagu na celo zdravstvo. Ko vam je kriv kad se solidarisete. U tom slucaju svi postajete deo jedne opste propasti

Shariff

pre 14 godina

“Ukoliko se to ne desi, ja ću pokrenuti mehanizme u gradu Beogradu kako bi se sankcionisalo takvo ponašanje", najavio je Djilas...
Iskreno mi je zao devojcice i njenih roditelja, ali me gornji citat podjednako zabrinjava

Zoran

pre 14 godina

E ovo je bas zamajavanje i razvodnjavnje problema. Ova smrt ni po cemu nije sumnjiva (beba nije nadjena mrtva na ulici), niti je nastupila unutar 48h po prijemu u bolnicu, pa po vazecem Zakonu obdukcija nije obavezna. Utisak je da se zeli da se ceo slucaj razvuce i razvodni. Ako se to stvarno dsi, i to u reziji onih koji treba da brane gradjane (Ministar) onda nije daleko momenat kad ce ojadjeni gradjani poceti da traze pravdu od lokalnih mafijaskoh lidera ili da je sami uzimaju u ruke. Setite se samo romana "Kum" u kome do tada lojalni Amerikanac dolazi da moli mafijaskog sefa, don Vita Korleonea za pravdu, jer je drzava (Sud) dvojicu napasnika koji su mu silovali cerku pustio na slobodu.

Nina

pre 14 godina

Ne bojim se toliko bolesti, koliko me je strah da cu dopasti saka sestrama i lekarima!
Svaka cast retkim pojedincima, ali uverila sam se kakvu 'negu i tretman' imaju pacijenti u bolnicama u Srbiji. Prljavstina, bube, gamad, bahatost, nebriga i nemar, nemar, nemar...
Pa, kad su trudnicu u komi vratili sanitetom u Pozarevac - sta vise reci?
Ne secam se kad je objavio dr Milosavljevic epilog slucaja trudnice iz Kragujevca Olivere Veljic. I slucaj trudnice iz Kragujevca koja je nedavno izgubila bebu. I svih onih pre thodnih slucajeva.
Na zalost, ovo je jedan u nizu tuznih slucajeva koji je dobio medijsku dimenziju, ali nece doprineti da se stanje u zdravstvu popravi.

David

pre 14 godina

Svi traze ostavke. Ostavka...pa to mu dodje kao pranje ruku od svega sto su uradili...do naredne godine maltene niko se ne bi ni secao sta se dogodilo tamo negde u maju...Kad ce da odgovaraju za nemar i bahatost? To verovatno nikad nece biti ni vidjeno, na zalost...Samo mrcvare napacene roditelje. SRAMOTA!!!

mcdoc

pre 14 godina

Licemerno zvuce price o ostavkama direktora, nacelnika i ostalih rukovodilaca. Na koliko ostavka? Sest meseci pa na drugu funkciju ili mozda na istu? Riba smrdi od glave. Ministar konacno mora da ode i ceo njegov sitem zdravstvene zastite se mora promeniti jer je stvarno izuzetno los. Greske se zataskavaju, problemi ne resavaju.

Milan

pre 14 godina

Tesko da ce prve dve doktorke moci biti optuzene za bilo sta. Osuditi nekog (doktora) za necinjenje je mnogo teze od osuditi nekog za cinjenje nekog krivicnog dela.

Po meni treba kazniti one koji su nakon svega pokusali da menjaju podatke u zdravstvenom kartonu. Da li su to iste one dve doktorke ili neko treci, sasvim je nebitno.

ivan

pre 14 godina

Slali smo mi nasu decu i u besmislene ratove i dopustamo i druge stvari a kamoli da necemo dopustiti da tamo neki lekarcici ubijaju nase bebu:(!
Posle dva dana nacemo neku novu pricu, novu aferu ovo ce se zaboraviti i sve ce ici po starom ili ce biti jos gore. E to je slika Srbije u 21 veku.

gradjanka

pre 14 godina

Stara komunistička parola glasi - kada nešto ne želiš da rešiš, formiraj Komisiju.
Naš večiti se toga pridržava u potpunosti.Kako ga više nije sramota - epilog nijednog slučaja nismo čuli, nalaz nijedne kontrole po svim ovim dosadašnjim slučajevima nismo saznali.
A sada traži i obdukciju. Ministre, otvorite oči pa shvatite - vaš sistem zdravstva je duboko korumpiran i izgleda potpuno prevazidjen. Šta ste Vi to promenili, šta ste usavršili, da li su sestre postale ljubaznije (jadnice sada se uče radu na fiskalnim kasama umesto da spremaju doktorate iz sestrinstva) da li ste sprečili korupciju? Očigledno niste. Jedino su upošljenici u zdravstvu i prosveti zaštićeni od tranzicije i svetske krize. Ma šta uradili, ma koliko nestručni bili - posao im je obezbedjen.
Vreme je za ostavku, bez razmišljanja.

Bojana

pre 14 godina

Devojcica u ovom slucaju je mogla da bude spasena. strasno je kad vam dete umre, ali saznanje da je moglo da bude zivo je jos strasnije. Treba sa tim saznanjem ziveti citav zivot, i nijedna ostavka nece to moci da promeni. Iskreno saucesce porodici devojcice. A kao buducem roditelju, nije mi svejedno kad se ove price iz dana u dan ponavljaju, i iste price i tragedije u novinama svaki dan,samo druga imena, kako pomoci svom bolesnom detetu ako vec neko ko to treba da radi, ne radi savesno.
Ima mnogo dobrih lekara, lekara koji su u senci i rade svoj posao, i kojima nije bitna titula ispred imena, vec su svesni da su odgovorni za svaki zivot koji im udje u ordinaciju. Izgleda da pojedinci nisu svesni upravo te odgovornosti, da su ponekad nasi zivoti u njihovim rukama!

bezimena

pre 14 godina

Kako je grad osnivač DZ u Djilasovom domenu je da traži OSTAVKU NAČELNIKA DZ, što je on i uradio (podržavam brzu i adekvatnu reakciju) bez čekanja friziranih izveštaja dr. trgovca!

Bojana

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici ...

Zivim u tom delu Novog Beograda i osudjena sam da vodim dete u isti Dom Zdravlja. Nije prvi put da se daju pogresne dijagnoze u ovom DZ.
Dozivela sam da je mom detetu posle redovne kontrole krvi i mokrace nadjeno da ima bakteriju escherichia coli, iako nije imala simptome iste. Insistirala sam da se uradi kompletan nalaz urino-kulture posle cega je ispalo da je detetov nalaz zamenjen sa necijim drugim. Ok , ali na moje pitanje upuceno pedijatru : " A kome je otisao nas prvi nalaz? " , doktorka je samo slegla ramenima...
Prosle godine se nigde nije objavilo da je i u Osnovnoj Skoli "Mladost" bilo 12 slucajeva zutice itd itd

Volela bih da se svi pedijatri provere, kao i ostalo osoblje naseg Doma Zdravlja...

Dina

pre 14 godina

Koliko to vremena treba da se ispita jedan slucaj, da se pregledaju karton iz Doma Zdravlja i istorija bolesti iz Tirsove? Koliko komisija treba da se prodje da bi se nesto utvrdilo? Da li postoje komisije koje rade nesto po hitnom postupku ili cemo da cekamo godinama da se ovaj i svi slicni slucajevi rese?
Ministar je vezao ruke lekarima ogranicavajuci sredstva kojima DZ raspolaze( pa ne mogu ni da posalju pacijenta bilo gde jer to ide na racun DZ), stavljajuci lekare na crnu listu na kraju meseca...I evo posledica!Ceo sistem treba da se reformise, pocevsi od fakulteta, staza, specijalizacija, pa tek na kraju rada sa pacijentima!

beogradjanka,

pre 14 godina

Na zalost i ja sam pre pet godina izgubila roditelja greskom lekara. Do drzavnog nismo mogli da dodjemo, a privatna poliklinika s Novog Beograda pokupila nam je brdo para vrteci nas u krug. Kad smo konacno upornim zvanjem Hitne pomoci primljeni u bolnicu bio je petak i bilo je kasno. Tad sam naucila da lekari obdukciju traze iskljucivo da bi sebe pravno zastitili. Ja na nju nisam mogla da pristanem jer nisam zelela da se neko izivljava na telu mog roditelja. I beli medvedi bi zeleli da budu zasticeni kao srpski lekari. Bol izazvana ovom tragedijom u mojoj porodici iz godine u godinu samo raste. Ne znam, mozda bi neko trebao da preuzme posao sudije i da ne ceka sta ce ko da kaze. Posao lekara po DZ nije da daju dijagnozu, jer nemaju laboratorije i kolor doplere u ocima, vec da daju uput za specijalistu.

alex@

pre 14 godina

Čedo milo, neka te Bog čuva i anđeli okružuju. Roditelji, primite naše saučešće, i vama neka je Bog u pomoći. A vi, gospodo "beli medvedi", SRAM DA VAS BUDE, I VAS I ONE KOJI SU VAM POTPISALI TE DIPLOME ŠTO VAM PO ZIDOVIMA VISE!!! Samo, Bog sve vidi, njega niko ne može da zaobiđe (kad već savesti nemate!!).

Dina

pre 14 godina

Odluku o obdukciji donosi se kada uzrok smrti nije jasan na zahtev lekara koji je pisao potvrdu o smrti( obicno onaj koji je bio prisutan u tom trenutku ) ili Ustanove, uz saglasnost rodbine. Nisam sigurna da istrazni sudija ima bilo kakve veze sa tim. A i bice potrebni meseci da predmet dodje na red kada su u pitanju nasi sudovi.

MiG

pre 14 godina

Djilas, a ti ako imas savest i odgovornost trebao bi ti prvi da das ostavku, a onda ostali odgovorni odmah za tobom. Nemoj da koristis ovaj tezak momenat da savetujes druge sta da rade, a ti kao gradonacelnik nisi odgovoran.
Porodici iskreno saucesce.

josh

pre 14 godina

A sasvim je logicno i moralno da Ministar zdravlja ne podnese ostavku? Dok budemo foteljasili i imali dvostruke arsine dogadjace nam se ovakve stvari... Cemu moze da se nada zemlja cija deca ovako zavrsavaju? Stidite se SVI!

dijana

pre 14 godina

koliko jos dece treba da umre zbog bezobrazluka lekara da bi ova drzava pocela da usvaja i primenjuje zakone odgovorne lekare za smrt male natalije treba goniti krivicno za ubistvo a ne da daju ostavke pa da se posle bave privatnom praksom.

zamisljena

pre 14 godina

To sto je okreceno nekoliko zdravstvenih zgrada, nabavljen nekakav namestaj i nesto opreme ne znaci da nam se zdravstveni sistem poboljsao, unapredio i da se priblizio evopskim standardim.Od toga smo daleko.Taj cilj ce se postici samo ako se uapredi kvalitet strucnjaka, svih profila, koji rade u zdravstvu i to kompletan, sto podrazumeva njihov ljudski pristup prema pacijentu (human approach) i
visoko poznavanje struke. Ovo sto se poslednjih meseci desava u srpskom zdravstvu je katastrofa. Kad malo razmislite i ne cudi posle toliko prica o kupljenim diplomama, specijalizacijama i sl. Tu cenu nestrucnosti lekara placamo mi obicni gradjani, a ona je ponekad previsoka i nazalost, kao u slucaju smrti ove slatke devojcice, znaci gubitak zivota. Strasno. Ostavka treba da bude samo prvi, moralni cin, a potom i dr. sankcije.

Gaga

pre 14 godina

Ovo je strasno sto se desilo malom detetu. Slazem se sa ostalim komentarima da lekarkama treba dati otkaz. Ne treba raditi obdukciju tela, jer dete nije umrlo pod nerazjasnjenim okolnostrima, vec zbog nesavesnog lecenja i lose dijagnoze. U nekim novinama navode da je kod devojcice bilo manjak leukocita i da je to veoma retko. To je jos jedna stavka koju su lekari trebali da utvrde analizama i da sprovedu adekvatno lecenje.
Znaci od pocetka do tuznoga kraja, odgovornost snose iskljucivo lekarke i njihova zurba da sto pre zavrse svoj posao koji ocigledno nikako ne vole.
Mala digresija na nesavesno obavljanje lekarskog posla: koliko smo puta culi "upisao medicinu, jer su mu i mama i tata lekari " ili " mamin lekar " vec od malih nogu. To je neverovatno koliko ljudi je naterano da upisuju fakultete da bi zadovoljili misljenje roditelja. A da ne ulazimo dublje u srz teme, koliko ih je samo upisalo fakultet preko veze...

dr

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici .
Veoma je tuzno kada se nesto ovako strasno desi.
Ali kao lekar koji vise ne zivi i ne radi u Beogradu, vec u Francuskoj, cesto pomislim koliko sam imala srece (i ja i moji pacijenti) za 15 godina rada u Srbiji. Nije isto raditi kada su vam lako dostupne sve analize i druge vrste pretraga kada vi to zelite i koliko puta vi to zelite, kada imate pravo da svakog pacijenta za koga smatrate da je potrebno primite na bolnicko lecenje, kada pregledate 8 pacijenta na dan, a ne 40, kada imate sekretaricu koja kuca izvestaj, a ne pokvarenu masinu , kada imate sredstvo za pranje ruku u ordinaciji.
Ne zelim da opravdam lekarski nemar ili nesavesno lecenje, sigurna sam da i to postoji, ali najveci problem nije u nasim "zlim" i "losim" lekarima i medicinskim sestrama nego u citavom korumiranom i lose organizovanom drustvu, gde novac odlazi ko zna gde (tacnije zna se...) a ne tamo gde treba, najpre u zdravstvo...

Ritter

pre 14 godina

Ovo je toliko strasno da jedva pisem ovaj komentar. Pa kakva bre obdukcija, pa koje skole je ucio ovaj nazovi ministar, ima li on ikakve predstave o medicini? 2 doktorke koje nisu postavile pravu dijagnozu gube automatski posao i krivicno gonjenje, lekarka koja je postavila pravu dijagnozu savijanjem glavice moze da svedoci, lekari iz Tirsove su sigurno uradili analize krvi i zna se da li su bile meningokoke ili ne. Nemojte da nas pravite sve budalama, kao vas bre nije sramota, da imate i malo morala dali bi do sada vec 1000 puta ostavku! Dosta!

Shariff

pre 14 godina

“Ukoliko se to ne desi, ja ću pokrenuti mehanizme u gradu Beogradu kako bi se sankcionisalo takvo ponašanje", najavio je Djilas...
Iskreno mi je zao devojcice i njenih roditelja, ali me gornji citat podjednako zabrinjava

Očajna

pre 14 godina

Iskreno saučešće porodici. Ovo je toliko tužno, da su svi u šoku bez obzira što ne poznaju dete, ali dete je dete. Strašno.
Ministar je u subotu trebao da podnese ostavku, prvo kao čovek, lekar, otac, a onda ministar, ali njega ni ko zna koliko puta do sada ne može ništa da pomeri. On će sve po "zakonu". Može li ministre po zakonu da se vrati ovaj mali andjeo u ruke svojih roditelja i da nastavi svoje srećno detinjstvo. Vašim dugogodišnjim pojavljivanjem izazivate samo još veći bol kod mnogih roditelja, mnogih ogorčenih pacijenata. Ako nisi ranije, sada je ministre vreme da podnesete ostavku. Vašu ostavku dugo čekaju gradjani Srbije.

Chaki

pre 14 godina

Strasna vest i iskreno saucesce porodici. Sto se same ustanove DZ Novi Beograd tice i sam sam imao negativno iskustvo sa lekarima iz doma zdravlja. Doveo sam dete sa temperaturom 14 decembra na pregled i vracen sam kuci. Doveo sam ga opet za par dana i tada su mu dati lekovi da pije 10 dana pa da se javi na kontrolu. Za 10 dana sam ponovo doveo dete u nepromenjenom stanju bez imalo boljitka po pitanju zadravstvenog stanja. Dobijem uput za institut "majka i dete" i tamo me doceka mlada doktorka koja mu prepisuje Bronhicum sirup i kaze da je dete pred operacijom tj pred ubacivanje cevcica u usi i da dodjemo za 10 dana kad popije sirup. Za 10 dana dolazimo ponovo i onda konstatuje da nema poboljsanja i da nastavimo sa Bronhikumom. Na moje pitanje da je to biljni preparat a nije lek ona mi odgovara da je ona lekarka a ne ja i da ona zna svoj posao. Izlazim iz instituta i nastavljamo bronhikum po savetu lekara. U medju vremenu sam isao jos dva puta u DZ Novi Beograd i niko nista ne preduzima. Jednostavno to je samo prehlada i nista vise. Posle skoro 4 meseca agonija po domovima zdravlja i raznoraznim institutima odlazim u jednu privatni kliniku gde lekar gleda izvestaje od svih lekara kod kojih je dete bilo i onako vrteci galvom kaze ko sve danas ne leci decu.
Jedna pa druga tura lekova i dete za 15 dana je skroz izleceno i proslo je bez cevcica u usima.
Danas dete od skoro 7 godina kad treba da ide lkod lekara trazi da ga odvedem kod Doktora koji ga je izlecilo i sam ulazi u ordinaciju bez moje pratnje.
Negativnih iskustava ima koliko hocete a ministar u poslednje vreme toliko brani svoje osoblje da postaje pomalo smesno.

Povedtite racuna malo o lekarima. Em sto ne znaju svoj posao em su bezobrazni do krajnjih granica.

DA se ovakve stvari nikad vise ne dese nijednom roditelju.

cica

pre 14 godina

Aко је у току 8 година 59 жена у Србији умрло због порођаја, то је 7,3 жена годишње. Други доктор каже да се годишње у Србији роди 65.000 деце, ако узмемо да је то број порођаја, смртност породиља је 1 на 8904 порођаја. То је ужасно много, ако погледам да је у Ирској смртност 1 на 47.000 порођаја. Проверите, ја сам погледала статистике на нету. Томице, свео си нас на афрички ниво!

bezimena

pre 14 godina

Podrazumeva se da obdukcija mora biti uradjena jer je do smrti došlo u bolnici, ali propuste će utvrdjivati tužilaštvo i sudski veštaci, nadam se nezavisni!

Po ko zna koji put (se) pitam: Koliko još treba da UMRE PACIJENATA zbog LAKARKSE GREŠKE, da bi trgovac zdravljem, T.Milosavljević, shvatio da je to posledica lošeg i visoko koruptivnog zdravstvenog sistema, koji je on "smislio" (na štetu i pacijenata i lekara), i da MORA DA PODNESE OSTAVKU ili da bude SMENJEN, potom i istražen.

ja

pre 14 godina

sta "ako je bilo propusta"? jel su roditelji dva puta vodili dete kod lekara sa visokom temperaturom? i jesu li ih vratili kuci? nema tu "ako je bilo propusta"!!!
da li te dve lekarke ne znaju svoj posao ili su ne zainteresovane, mene ne interesuje. one moraju da napuste medicinu.
i sta sad Djilas ocekuje ostavku direktora doma zdravlja? u celoj prici samo njegova/njena ostavka? pa dokle vise vi mislite nas da pravite budalama? ...

bezimena

pre 14 godina

Kako je grad osnivač DZ u Djilasovom domenu je da traži OSTAVKU NAČELNIKA DZ, što je on i uradio (podržavam brzu i adekvatnu reakciju) bez čekanja friziranih izveštaja dr. trgovca!

Zoran

pre 14 godina

E ovo je bas zamajavanje i razvodnjavnje problema. Ova smrt ni po cemu nije sumnjiva (beba nije nadjena mrtva na ulici), niti je nastupila unutar 48h po prijemu u bolnicu, pa po vazecem Zakonu obdukcija nije obavezna. Utisak je da se zeli da se ceo slucaj razvuce i razvodni. Ako se to stvarno dsi, i to u reziji onih koji treba da brane gradjane (Ministar) onda nije daleko momenat kad ce ojadjeni gradjani poceti da traze pravdu od lokalnih mafijaskoh lidera ili da je sami uzimaju u ruke. Setite se samo romana "Kum" u kome do tada lojalni Amerikanac dolazi da moli mafijaskog sefa, don Vita Korleonea za pravdu, jer je drzava (Sud) dvojicu napasnika koji su mu silovali cerku pustio na slobodu.

Srle

pre 14 godina

Treba praviti razliku izmedju greske lekara koja je napravljena tokom savesnog rada i greske usled bahatosti, neodgovornosti, inertnosti, lenjosti, samozivosti, bezobrazluka, sujete i bezosecajnosti.
I dokle vise ce za svaku konkretnu zamerku i konkretan slucaj da zamenjuju teze i bacaju prasinu u oci pricom o bacanju kojekakvih ljaga na citavo zdravstvo. Niko ne baca ljagu na celo zdravstvo vec hocemo da vidimo sta je bilo u konkretnim slucajevima od strane konkretnih ljudi. A ako cete uvek svi da se krijete iza celog zdravstva i jedni druge da perete, e pa onda dozvolite i da bacimo ljagu na celo zdravstvo. Ko vam je kriv kad se solidarisete. U tom slucaju svi postajete deo jedne opste propasti

Aleksandar

pre 14 godina

Ovo je (ponovo) tužna slika zdravstva u Srbiji, gde nadleži ministar ne oseća apsolutno nikakvu odgovornost za propuste lekara... važno je da sistem funkcioniše, Milosavljeviću, a deca neka umiru!

Naravno da nikakve inspekcije ni obdukcije neće dati nikakav rezultat - jer su lekari u Srbiji nedodirljivi i jer se svi uzajamno štite...

Goran

pre 14 godina

Poverovacu ministru da je objektivan i iskren ako mi navede ime barem jednog lekara koji je do sada odgovarao za slican propust. A znamo i sami koliko ih je bilo... Psi laju, karavani prolaze. Tako je se svim srpskim aferema, jer vrana vrani oci ne vadi.

Nema imena

pre 14 godina

Milosavljeviću, čoveče, ministre, roditelju, šta ti uopšte čekaš da daš ostavku, da nedajbože premine još neki mali andjeo, možda? Sram te bilo. Ostavka i to smesta! Neću više da slušam ovakve stravične vesti, a sigurno ni ostatak Srbije. Ostavka!!!

Nina

pre 14 godina

Ne bojim se toliko bolesti, koliko me je strah da cu dopasti saka sestrama i lekarima!
Svaka cast retkim pojedincima, ali uverila sam se kakvu 'negu i tretman' imaju pacijenti u bolnicama u Srbiji. Prljavstina, bube, gamad, bahatost, nebriga i nemar, nemar, nemar...
Pa, kad su trudnicu u komi vratili sanitetom u Pozarevac - sta vise reci?
Ne secam se kad je objavio dr Milosavljevic epilog slucaja trudnice iz Kragujevca Olivere Veljic. I slucaj trudnice iz Kragujevca koja je nedavno izgubila bebu. I svih onih pre thodnih slucajeva.
Na zalost, ovo je jedan u nizu tuznih slucajeva koji je dobio medijsku dimenziju, ali nece doprineti da se stanje u zdravstvu popravi.

gradjanka

pre 14 godina

Stara komunistička parola glasi - kada nešto ne želiš da rešiš, formiraj Komisiju.
Naš večiti se toga pridržava u potpunosti.Kako ga više nije sramota - epilog nijednog slučaja nismo čuli, nalaz nijedne kontrole po svim ovim dosadašnjim slučajevima nismo saznali.
A sada traži i obdukciju. Ministre, otvorite oči pa shvatite - vaš sistem zdravstva je duboko korumpiran i izgleda potpuno prevazidjen. Šta ste Vi to promenili, šta ste usavršili, da li su sestre postale ljubaznije (jadnice sada se uče radu na fiskalnim kasama umesto da spremaju doktorate iz sestrinstva) da li ste sprečili korupciju? Očigledno niste. Jedino su upošljenici u zdravstvu i prosveti zaštićeni od tranzicije i svetske krize. Ma šta uradili, ma koliko nestručni bili - posao im je obezbedjen.
Vreme je za ostavku, bez razmišljanja.

David

pre 14 godina

Svi traze ostavke. Ostavka...pa to mu dodje kao pranje ruku od svega sto su uradili...do naredne godine maltene niko se ne bi ni secao sta se dogodilo tamo negde u maju...Kad ce da odgovaraju za nemar i bahatost? To verovatno nikad nece biti ni vidjeno, na zalost...Samo mrcvare napacene roditelje. SRAMOTA!!!

Milan

pre 14 godina

Tesko da ce prve dve doktorke moci biti optuzene za bilo sta. Osuditi nekog (doktora) za necinjenje je mnogo teze od osuditi nekog za cinjenje nekog krivicnog dela.

Po meni treba kazniti one koji su nakon svega pokusali da menjaju podatke u zdravstvenom kartonu. Da li su to iste one dve doktorke ili neko treci, sasvim je nebitno.

ivan

pre 14 godina

Slali smo mi nasu decu i u besmislene ratove i dopustamo i druge stvari a kamoli da necemo dopustiti da tamo neki lekarcici ubijaju nase bebu:(!
Posle dva dana nacemo neku novu pricu, novu aferu ovo ce se zaboraviti i sve ce ici po starom ili ce biti jos gore. E to je slika Srbije u 21 veku.

Bojana

pre 14 godina

Devojcica u ovom slucaju je mogla da bude spasena. strasno je kad vam dete umre, ali saznanje da je moglo da bude zivo je jos strasnije. Treba sa tim saznanjem ziveti citav zivot, i nijedna ostavka nece to moci da promeni. Iskreno saucesce porodici devojcice. A kao buducem roditelju, nije mi svejedno kad se ove price iz dana u dan ponavljaju, i iste price i tragedije u novinama svaki dan,samo druga imena, kako pomoci svom bolesnom detetu ako vec neko ko to treba da radi, ne radi savesno.
Ima mnogo dobrih lekara, lekara koji su u senci i rade svoj posao, i kojima nije bitna titula ispred imena, vec su svesni da su odgovorni za svaki zivot koji im udje u ordinaciju. Izgleda da pojedinci nisu svesni upravo te odgovornosti, da su ponekad nasi zivoti u njihovim rukama!

mcdoc

pre 14 godina

Licemerno zvuce price o ostavkama direktora, nacelnika i ostalih rukovodilaca. Na koliko ostavka? Sest meseci pa na drugu funkciju ili mozda na istu? Riba smrdi od glave. Ministar konacno mora da ode i ceo njegov sitem zdravstvene zastite se mora promeniti jer je stvarno izuzetno los. Greske se zataskavaju, problemi ne resavaju.

beogradjanka,

pre 14 godina

Na zalost i ja sam pre pet godina izgubila roditelja greskom lekara. Do drzavnog nismo mogli da dodjemo, a privatna poliklinika s Novog Beograda pokupila nam je brdo para vrteci nas u krug. Kad smo konacno upornim zvanjem Hitne pomoci primljeni u bolnicu bio je petak i bilo je kasno. Tad sam naucila da lekari obdukciju traze iskljucivo da bi sebe pravno zastitili. Ja na nju nisam mogla da pristanem jer nisam zelela da se neko izivljava na telu mog roditelja. I beli medvedi bi zeleli da budu zasticeni kao srpski lekari. Bol izazvana ovom tragedijom u mojoj porodici iz godine u godinu samo raste. Ne znam, mozda bi neko trebao da preuzme posao sudije i da ne ceka sta ce ko da kaze. Posao lekara po DZ nije da daju dijagnozu, jer nemaju laboratorije i kolor doplere u ocima, vec da daju uput za specijalistu.

alex@

pre 14 godina

Čedo milo, neka te Bog čuva i anđeli okružuju. Roditelji, primite naše saučešće, i vama neka je Bog u pomoći. A vi, gospodo "beli medvedi", SRAM DA VAS BUDE, I VAS I ONE KOJI SU VAM POTPISALI TE DIPLOME ŠTO VAM PO ZIDOVIMA VISE!!! Samo, Bog sve vidi, njega niko ne može da zaobiđe (kad već savesti nemate!!).

dijana

pre 14 godina

koliko jos dece treba da umre zbog bezobrazluka lekara da bi ova drzava pocela da usvaja i primenjuje zakone odgovorne lekare za smrt male natalije treba goniti krivicno za ubistvo a ne da daju ostavke pa da se posle bave privatnom praksom.

dr

pre 14 godina

Najiskrenije saucesce porodici .
Veoma je tuzno kada se nesto ovako strasno desi.
Ali kao lekar koji vise ne zivi i ne radi u Beogradu, vec u Francuskoj, cesto pomislim koliko sam imala srece (i ja i moji pacijenti) za 15 godina rada u Srbiji. Nije isto raditi kada su vam lako dostupne sve analize i druge vrste pretraga kada vi to zelite i koliko puta vi to zelite, kada imate pravo da svakog pacijenta za koga smatrate da je potrebno primite na bolnicko lecenje, kada pregledate 8 pacijenta na dan, a ne 40, kada imate sekretaricu koja kuca izvestaj, a ne pokvarenu masinu , kada imate sredstvo za pranje ruku u ordinaciji.
Ne zelim da opravdam lekarski nemar ili nesavesno lecenje, sigurna sam da i to postoji, ali najveci problem nije u nasim "zlim" i "losim" lekarima i medicinskim sestrama nego u citavom korumiranom i lose organizovanom drustvu, gde novac odlazi ko zna gde (tacnije zna se...) a ne tamo gde treba, najpre u zdravstvo...

josh

pre 14 godina

A sasvim je logicno i moralno da Ministar zdravlja ne podnese ostavku? Dok budemo foteljasili i imali dvostruke arsine dogadjace nam se ovakve stvari... Cemu moze da se nada zemlja cija deca ovako zavrsavaju? Stidite se SVI!

zamisljena

pre 14 godina

To sto je okreceno nekoliko zdravstvenih zgrada, nabavljen nekakav namestaj i nesto opreme ne znaci da nam se zdravstveni sistem poboljsao, unapredio i da se priblizio evopskim standardim.Od toga smo daleko.Taj cilj ce se postici samo ako se uapredi kvalitet strucnjaka, svih profila, koji rade u zdravstvu i to kompletan, sto podrazumeva njihov ljudski pristup prema pacijentu (human approach) i
visoko poznavanje struke. Ovo sto se poslednjih meseci desava u srpskom zdravstvu je katastrofa. Kad malo razmislite i ne cudi posle toliko prica o kupljenim diplomama, specijalizacijama i sl. Tu cenu nestrucnosti lekara placamo mi obicni gradjani, a ona je ponekad previsoka i nazalost, kao u slucaju smrti ove slatke devojcice, znaci gubitak zivota. Strasno. Ostavka treba da bude samo prvi, moralni cin, a potom i dr. sankcije.

Gaga

pre 14 godina

Ovo je strasno sto se desilo malom detetu. Slazem se sa ostalim komentarima da lekarkama treba dati otkaz. Ne treba raditi obdukciju tela, jer dete nije umrlo pod nerazjasnjenim okolnostrima, vec zbog nesavesnog lecenja i lose dijagnoze. U nekim novinama navode da je kod devojcice bilo manjak leukocita i da je to veoma retko. To je jos jedna stavka koju su lekari trebali da utvrde analizama i da sprovedu adekvatno lecenje.
Znaci od pocetka do tuznoga kraja, odgovornost snose iskljucivo lekarke i njihova zurba da sto pre zavrse svoj posao koji ocigledno nikako ne vole.
Mala digresija na nesavesno obavljanje lekarskog posla: koliko smo puta culi "upisao medicinu, jer su mu i mama i tata lekari " ili " mamin lekar " vec od malih nogu. To je neverovatno koliko ljudi je naterano da upisuju fakultete da bi zadovoljili misljenje roditelja. A da ne ulazimo dublje u srz teme, koliko ih je samo upisalo fakultet preko veze...

Dina

pre 14 godina

Odluku o obdukciji donosi se kada uzrok smrti nije jasan na zahtev lekara koji je pisao potvrdu o smrti( obicno onaj koji je bio prisutan u tom trenutku ) ili Ustanove, uz saglasnost rodbine. Nisam sigurna da istrazni sudija ima bilo kakve veze sa tim. A i bice potrebni meseci da predmet dodje na red kada su u pitanju nasi sudovi.

Dina

pre 14 godina

Koliko to vremena treba da se ispita jedan slucaj, da se pregledaju karton iz Doma Zdravlja i istorija bolesti iz Tirsove? Koliko komisija treba da se prodje da bi se nesto utvrdilo? Da li postoje komisije koje rade nesto po hitnom postupku ili cemo da cekamo godinama da se ovaj i svi slicni slucajevi rese?
Ministar je vezao ruke lekarima ogranicavajuci sredstva kojima DZ raspolaze( pa ne mogu ni da posalju pacijenta bilo gde jer to ide na racun DZ), stavljajuci lekare na crnu listu na kraju meseca...I evo posledica!Ceo sistem treba da se reformise, pocevsi od fakulteta, staza, specijalizacija, pa tek na kraju rada sa pacijentima!

MiG

pre 14 godina

Djilas, a ti ako imas savest i odgovornost trebao bi ti prvi da das ostavku, a onda ostali odgovorni odmah za tobom. Nemoj da koristis ovaj tezak momenat da savetujes druge sta da rade, a ti kao gradonacelnik nisi odgovoran.
Porodici iskreno saucesce.

Bojana

pre 14 godina

Iskreno saucesce porodici ...

Zivim u tom delu Novog Beograda i osudjena sam da vodim dete u isti Dom Zdravlja. Nije prvi put da se daju pogresne dijagnoze u ovom DZ.
Dozivela sam da je mom detetu posle redovne kontrole krvi i mokrace nadjeno da ima bakteriju escherichia coli, iako nije imala simptome iste. Insistirala sam da se uradi kompletan nalaz urino-kulture posle cega je ispalo da je detetov nalaz zamenjen sa necijim drugim. Ok , ali na moje pitanje upuceno pedijatru : " A kome je otisao nas prvi nalaz? " , doktorka je samo slegla ramenima...
Prosle godine se nigde nije objavilo da je i u Osnovnoj Skoli "Mladost" bilo 12 slucajeva zutice itd itd

Volela bih da se svi pedijatri provere, kao i ostalo osoblje naseg Doma Zdravlja...