Sreda, 13.05.2009.

15:08

Rebalans ugrozio rad fakulteta

Profesori najavljuju obustavu rada ako država ne odustane od uzimanja fakultetskih prihoda. Ministar Mlađan Dinkić predlaže da plate samo neki fakulteti.

Izvor: B92

Rebalans ugrozio rad fakulteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Хектор

pre 14 godina

Ох не па ови наши на ЕТФ-у ће сад морати да продају машине из 1913-те и волтемтре и 1949-те. Остасмо без вредн опреме :)

prof. univerziteta

pre 14 godina

Ovakve mere iz Vlade su zaista nevereovatne. Da li će nam zaista sirotinja i poniženi pomoći da izađemo iz krize. Gospodo ministri, vi znate da postoji Zakon o visokom obrazovanju, koji je navodno urađen na univerzalnim načelima „akademske slobode i autonomija univerziteta“, ali se do sada niste pitali da li je taj Zakon primenjen u visokoškolskim ustanovama. Ne, nije primenjen, jer pravne institucije države i ministarstva to ne interesuje. Pogledajte normativnu regulativu (Statute i dr. akta) pa će te se uveriti da su u njima odredbe u najvećoj meri iz Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, jer one itekako odgovaraju zatečenoj univerzitetskoj oligarhiji i njihovim podanicima za očuvanje apsolutne vlasti, ali samo nad materijalno-finansijskim sredstvima, dok ih drugo ne interesuje. Velika većina nastavnika i saradnika na fakultetima je sa bednim platama, manjim od svakog funkcionera u opštinskoj upravi. Ne pogađaju ove mere njih i studente, već upravo fakultetske i univerzitetske vlastodršce kojima je malo dva mandata na vlasti, pa bi i treći, a ako može i četvrti. Za razliku od Zakona iz 1998, autonomiju univerziteta prigrabili su samo tzv. organi poslovođenja – dekani sa svojim poslušnicima, koji su iznad i organa upravljanja, a danas prete štrajkovima zarad zaštite „interesa“ zaposlenih i studenata na fakultetima. Vidite li kako se brzo organizuju kada su pitanju njihovi interesi. Ne boje se oni vaših predloženih mera, nego se boje otkrivanja njihovih malverzacija i diktatorskih metoda sa kojima vladaju, a tako su se lepo ušuškali u zavetrini. Nema studenta koji će danas štrajkovati da mu se poveća školarina radi zarada odabranih po volji dekana? Nema od štrajkova ništa, progledali su i nastavnici i studenti. Zavirite malo u rad organa na fakultetima, mnogo ćete više doprineti oslobađanju onih kreativnih snaga i stručnih organa koji su danas i bez akademskih sloboda i bez prave autonomije.

PhD

pre 14 godina

Moram da priznam da ima smisla razdvajati ekonomski i pravni od fakulteta prirodnih nauka. Svuda u sveta su skolarine za studente prava ili medicine mnogo vece nego za studente hemije na primer.

Proslost

pre 14 godina

A sta bi sa "autonomijom" koju fakultet ima?! Do juce su nam pricali bajke da su skolarine visoke zbog "autonomije" koje fakulteti imaju. Da nije tuzno bilo bi smesno.

BC

pre 14 godina

Dragi studenti, ako se ovo sprovede vi cete od npr. 90.000 platiti drzavi 36.000. Posto to nece dobiti fakulteti imacete manje kompjutera, prevedenih udzbenika i sl. a drzavni sluzbenici ce dobiti svoje plate. Mozda ce se i nastava smanjiti i vezbe. Mislite o tome.

bezimena

pre 14 godina

Kada bi državni fakulteti bili kvalitetni i kada bi se odstranili korumpirani profesori, obzirom koliko nam visoko obrazovanih ljudi nedostaje, studentima bi država trebala (uz strogu selekciju pri prijemu) da obezbedi besplatno studiranje i ni jedan dinar ne bi trebala da uzme od fakulteta. Medjutim, ovako kako sada stoje stvari, nikakva šteta od stavljanja "ključa u bravu"!

I ne samo zbog toga. Ako je poljoprivreda naš "potencijal", (tudja) automobilska industrija "nacionalni" interes i sl. šta će nam fakultetski obrazovani kadar? Za sklapanje auto delova ne treba veliko znanje, za kopanje još manje...

djordjo

pre 14 godina

Dok se ne vidi sta ce od svega toga biti i kome ce drzava da sasece prihode, postoji nesto sto je vec onomad zazivelo i primenjuje se. A to je umanjenje finansiranja naucnoistrazivackog rada na Univerzitetima. Umanjenje neto primanja po osnovu angazovanja na polju nauke, za redovnog profesora prirodnih nauka, iznosi jednu sestinu ranijeg mesecnog primanja po tom osnovu. Taj odbitak je, kazu, nastao zbog drugacijeg obracuna poreza, dakle tehnicke je prirode. Sto se tice materijalnih troskova za potrebe naucnog rada na Univerzitetu ne treba ni pitati. Djelic to ukida, iako je na sva zvona pred svetskim nobelovcima, pre koju nedelju, pricao bajke o srpskoj nauci. Tolika halabuka na prekobrojnu birokratiju, a ovamo, ispod zita, oduzima se onima koji su neposredni nosioci univerzitetske nastave i koji imaju dobre rezultate jer nasi diplomirani prirodnjaci imaju odlican rejting u svetu. Jedino su ovde suvisni jer za njih stvarno nema posla zbog metastazirane mafijaske birokratije koja se, kao pijavica, zakacila za budzet i sisa li sisa.

Vanja

pre 14 godina

Ma kakva pljacka univerziteta, glavni pljackasi su sami univerziteti koji deru studente sa skolarinama i odredjuju sebi 6-ocifrene plate. Uporedite samo cenovnik nekog stranog fakulteta sa nasim...

Branislav

pre 14 godina

Zasto studenti treba da "brane" profesore i njihove interese, a ne oni sami? Uostalom, nista nije cudno kada akademsku zajednicu vode takve moralne i eticke gromade kao sto su rektor Branko Kovacevic, ministar Obradovic i dekani fakulteta, koji su, u najvecem broju slucajeva nedorasli funkciji koju obavljaju, a o strucnosti da i ne govorim. Ako ne znaju kako da rese probleme sa kojima su suoceni neka podnesu ostavke i neka puste neke druge ljude da nesto urade. Ako ni oni ne budu uspeli u tome, doci ce novi. Samo da se ovi alavi "akademci" urazume.

Mina

pre 14 godina

O ovakvim stvarima uopste ne bi smelo da se raspravlja..

Ili masovni protesti, uz nadu da ce se nesto ipak promeniti, ili odlazak iz zemlje. Ako drzava smatra da joj nismo potrebni, nije ni ona nama.

mire

pre 14 godina

Ovo je samo izmisljena prica da bi se opravdalo rast skolarine. Moj fax ima i vise novca nego sto mu je potrebno pa na kraju svake godine trose pare da bi bili na nuli. A trosi ih na razne gluposti.

D.Markovic

pre 14 godina

Pre II sv.rata Beogradski univerzitet je bio jedan od najbogatijih u Evropi. Vratiti Univerzitetu imovinu, dati kroz razne zaduzbine (cak i rudnik), i dobice se jedan ekoomski nezavisan Univerzitet, pristojne plate za profesore i simbolicme skolarine za studente. Pitanje je da li ekonmski nezavisan Univerzitet odgovara drzavi! Restitucija - ali ne samo za crkve.

Kuki

pre 14 godina

Kada se pogleda redosled poteza, ovo je trebalo ocekivati. Sav dosadasnji budzetski balast (zdravstvo, pa kultura, a sada visoko obrazovanje) treba da predju na samoizdrzavanje (jer je tako - misli se - u americi). Moze se predvideti i sledeci korak: cemu srednje skole na racun budzeta? Ovakva politika vraca Srbiju najbrzim putem u 19. vek. Sjajno izvedeno, g. Presdenice!

Vojislav

pre 14 godina

Svaki predmet - kurs ima svoju cenu.
Svaka studijska grupa ima svoju cenu.
Cene nekih studijskih grupa su visoke i nedostupne vecini studenata. Univerzitet, ako zeli da ima doticnu studijsku grupu, mora da nabavi dodatna sredstva (presipanje, donacije, projekti, itd.) i pokrije deo troskova.

Na vecini univerziteta u Americi ista je cena kredita za sve predmete. Drugim recima - ista je skolarina za sve studente. Naravno, visina skolarine varira od univerziteta do univerziteta. Vecina drzavnih (state) univerziteta ima razlicite skolarine za lokalne, nacionalne i internationalne studente.
Plate nastavnika variraju od studijske grupe do studijske grupe, od univerziteta do univerziteta.

marko

pre 14 godina

Drzava Srbija mora jednom da kaze javno da li joj treba visoko skolstvo ili joj ne treba. Ako ce pljacka univerziteta da spase drzavu od bankrota, onda je drzava zasluzila da bankrotira. Sramota, fakulteti su vec dovoljno bedni da bi se jos siromasili

Katica

pre 14 godina

Posledljih 20 godina naši fakulteti su naterani ( jer ne može svako da vodi državu!) da se bave “imitacijom akademske sredine” a sada će biti dovedeni u sitaciju da više neće moći da se bave ni tom “imitacijom akademske sredine”. Našta je na njima mogao da liči rad dok su Sloba i kompanija vodili 4 rata ili pod NATO bombama? Zašto se o tome ne povede javna rasprava u svim medijima! Rad uz socojalnu pomoć tipa: sapuna, praška za veš i tsl; Fakulteti su načisto devastirani, bez bibilioteka, laboratorija, restorana, a o sportskim salama da i ne govorim /ali je važno da se održava univerzijada!/. Na šta je mogao da liči rad kada su zaposleni blizu 20 godina umesto plate dobijali “socijalnu pomoć”, i kojima nije omogućeno da rešavaju svoja stambena pitanja i tsl? A o normalim akademskim stvarima da odlaze na svetske kongrese i konferesncije, laboratorije, usavršavanje i tsl da i ne govorim? Super ajde da se i dalje LAŽEMO!

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Ja sam na fakultetu tj obrazovnom profilu za koji ama bas uopste ne treba nikakav potrosni materijal niti posebni resursi, cak ni na vezbama! Ipak, pored tog, skolarina od ove godine je 90.000! Samo ne znam za sta je dajem!
Ako se bune zbog tih 40% sada, nije mi jasno gde su toliki novci odlazili pre ove odluke!?
Da li smo mi toliko nesposobni da dignemo glas pored takve nepravde!? Izgleda da smo se navikli i da nam nista ne smeta!

posmatrac

pre 14 godina

Baš nam svima naša mila vlast lepo poručuje, eto sada možda neće uzeti svima nego samo nekima, koji su se pokazali sposobni da zarade dodatna sredstva u saradnji sa privredom i radom na projektima.
Ajmo ponovo da napravimo uravnilovku.
Potrebno je pod hitno obavestiti vladu da je komunizam otišao u prošlost!
A verovatno da ovoj vlasti nisu potrebni obrazovani građani, oni koji razmišljaju svojom glavom.
Naravno ova priča ide samo na ruku privatnim fakultetima jer se bliži vreme upisa i ovakva atmosfera utiče na opadanje poverenja u državne univerzitete i izjednačava ih u pecrcepciji sa privatnim. A to ponovo odgovara nekom!

Kepler

pre 14 godina

Neposredno pre pada Milosevica, Univerzitet u Beogradu se pobunio, studenti i profesori su prebijani bezbol palicama od SPS privatnog obezbedjenja, profesori izbacivani sa fakulteta, nastava drzana na ulici. I tada su mnogi, inace opoziciono orijentisani, bili na strani Milosevica i govorili "Sta ti profesori i studenti hoce, profesori nista ne rade, studenti nista ne uce, treba to sve ukinuti, Sloba je potpuno u pravu..." Posle 5 Oktobra, kada se sve vratilo u "normalu" obezbedjenje koje je mlatilo studente, ispostavilo je racun za pruzene usluge obezbedjenja, Univerzitet je morao da plati!
Tako to ide. Dragi moji sugradjani, ukinite vi taj Univerzitet, stvarno ti profesori nista ne znaju, ovde je potreban ponovo zanatlija da vam bude dozivotni predsednik ciju cete sliku ljubiti svako jutro uz zvuk trube. Neka vam je ziveo novi drug Tito, a ja cu sa ovom bednom diplomom koju sam stekao na univerzitetu, i koja nista ne vredi da odem negde na zapad gde se znanje ceni.

Dominus

pre 14 godina

"Do kraja juna, to radno telo će razmotriti i sistemska rešenja u finansiranju nauke i visokog obrazovanja."

Pazite sta cete uraditi, dosta vise tih praznih zakljucaka koji odu negde u vetar! Ili cete poceti da radite svoj posao i obezbedite kvalitetno obrazovanje po cenama primerenim standardu gradjana ove zemlje ili ce studenti biti prinudjeni da reaguju, ovako vise ne moze!

Kepler

pre 14 godina

Neposredno pre pada Milosevica, Univerzitet u Beogradu se pobunio, studenti i profesori su prebijani bezbol palicama od SPS privatnog obezbedjenja, profesori izbacivani sa fakulteta, nastava drzana na ulici. I tada su mnogi, inace opoziciono orijentisani, bili na strani Milosevica i govorili "Sta ti profesori i studenti hoce, profesori nista ne rade, studenti nista ne uce, treba to sve ukinuti, Sloba je potpuno u pravu..." Posle 5 Oktobra, kada se sve vratilo u "normalu" obezbedjenje koje je mlatilo studente, ispostavilo je racun za pruzene usluge obezbedjenja, Univerzitet je morao da plati!
Tako to ide. Dragi moji sugradjani, ukinite vi taj Univerzitet, stvarno ti profesori nista ne znaju, ovde je potreban ponovo zanatlija da vam bude dozivotni predsednik ciju cete sliku ljubiti svako jutro uz zvuk trube. Neka vam je ziveo novi drug Tito, a ja cu sa ovom bednom diplomom koju sam stekao na univerzitetu, i koja nista ne vredi da odem negde na zapad gde se znanje ceni.

marko

pre 14 godina

Drzava Srbija mora jednom da kaze javno da li joj treba visoko skolstvo ili joj ne treba. Ako ce pljacka univerziteta da spase drzavu od bankrota, onda je drzava zasluzila da bankrotira. Sramota, fakulteti su vec dovoljno bedni da bi se jos siromasili

Katica

pre 14 godina

Posledljih 20 godina naši fakulteti su naterani ( jer ne može svako da vodi državu!) da se bave “imitacijom akademske sredine” a sada će biti dovedeni u sitaciju da više neće moći da se bave ni tom “imitacijom akademske sredine”. Našta je na njima mogao da liči rad dok su Sloba i kompanija vodili 4 rata ili pod NATO bombama? Zašto se o tome ne povede javna rasprava u svim medijima! Rad uz socojalnu pomoć tipa: sapuna, praška za veš i tsl; Fakulteti su načisto devastirani, bez bibilioteka, laboratorija, restorana, a o sportskim salama da i ne govorim /ali je važno da se održava univerzijada!/. Na šta je mogao da liči rad kada su zaposleni blizu 20 godina umesto plate dobijali “socijalnu pomoć”, i kojima nije omogućeno da rešavaju svoja stambena pitanja i tsl? A o normalim akademskim stvarima da odlaze na svetske kongrese i konferesncije, laboratorije, usavršavanje i tsl da i ne govorim? Super ajde da se i dalje LAŽEMO!

posmatrac

pre 14 godina

Baš nam svima naša mila vlast lepo poručuje, eto sada možda neće uzeti svima nego samo nekima, koji su se pokazali sposobni da zarade dodatna sredstva u saradnji sa privredom i radom na projektima.
Ajmo ponovo da napravimo uravnilovku.
Potrebno je pod hitno obavestiti vladu da je komunizam otišao u prošlost!
A verovatno da ovoj vlasti nisu potrebni obrazovani građani, oni koji razmišljaju svojom glavom.
Naravno ova priča ide samo na ruku privatnim fakultetima jer se bliži vreme upisa i ovakva atmosfera utiče na opadanje poverenja u državne univerzitete i izjednačava ih u pecrcepciji sa privatnim. A to ponovo odgovara nekom!

Dominus

pre 14 godina

"Do kraja juna, to radno telo će razmotriti i sistemska rešenja u finansiranju nauke i visokog obrazovanja."

Pazite sta cete uraditi, dosta vise tih praznih zakljucaka koji odu negde u vetar! Ili cete poceti da radite svoj posao i obezbedite kvalitetno obrazovanje po cenama primerenim standardu gradjana ove zemlje ili ce studenti biti prinudjeni da reaguju, ovako vise ne moze!

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Ja sam na fakultetu tj obrazovnom profilu za koji ama bas uopste ne treba nikakav potrosni materijal niti posebni resursi, cak ni na vezbama! Ipak, pored tog, skolarina od ove godine je 90.000! Samo ne znam za sta je dajem!
Ako se bune zbog tih 40% sada, nije mi jasno gde su toliki novci odlazili pre ove odluke!?
Da li smo mi toliko nesposobni da dignemo glas pored takve nepravde!? Izgleda da smo se navikli i da nam nista ne smeta!

Kuki

pre 14 godina

Kada se pogleda redosled poteza, ovo je trebalo ocekivati. Sav dosadasnji budzetski balast (zdravstvo, pa kultura, a sada visoko obrazovanje) treba da predju na samoizdrzavanje (jer je tako - misli se - u americi). Moze se predvideti i sledeci korak: cemu srednje skole na racun budzeta? Ovakva politika vraca Srbiju najbrzim putem u 19. vek. Sjajno izvedeno, g. Presdenice!

D.Markovic

pre 14 godina

Pre II sv.rata Beogradski univerzitet je bio jedan od najbogatijih u Evropi. Vratiti Univerzitetu imovinu, dati kroz razne zaduzbine (cak i rudnik), i dobice se jedan ekoomski nezavisan Univerzitet, pristojne plate za profesore i simbolicme skolarine za studente. Pitanje je da li ekonmski nezavisan Univerzitet odgovara drzavi! Restitucija - ali ne samo za crkve.

Mina

pre 14 godina

O ovakvim stvarima uopste ne bi smelo da se raspravlja..

Ili masovni protesti, uz nadu da ce se nesto ipak promeniti, ili odlazak iz zemlje. Ako drzava smatra da joj nismo potrebni, nije ni ona nama.

djordjo

pre 14 godina

Dok se ne vidi sta ce od svega toga biti i kome ce drzava da sasece prihode, postoji nesto sto je vec onomad zazivelo i primenjuje se. A to je umanjenje finansiranja naucnoistrazivackog rada na Univerzitetima. Umanjenje neto primanja po osnovu angazovanja na polju nauke, za redovnog profesora prirodnih nauka, iznosi jednu sestinu ranijeg mesecnog primanja po tom osnovu. Taj odbitak je, kazu, nastao zbog drugacijeg obracuna poreza, dakle tehnicke je prirode. Sto se tice materijalnih troskova za potrebe naucnog rada na Univerzitetu ne treba ni pitati. Djelic to ukida, iako je na sva zvona pred svetskim nobelovcima, pre koju nedelju, pricao bajke o srpskoj nauci. Tolika halabuka na prekobrojnu birokratiju, a ovamo, ispod zita, oduzima se onima koji su neposredni nosioci univerzitetske nastave i koji imaju dobre rezultate jer nasi diplomirani prirodnjaci imaju odlican rejting u svetu. Jedino su ovde suvisni jer za njih stvarno nema posla zbog metastazirane mafijaske birokratije koja se, kao pijavica, zakacila za budzet i sisa li sisa.

mire

pre 14 godina

Ovo je samo izmisljena prica da bi se opravdalo rast skolarine. Moj fax ima i vise novca nego sto mu je potrebno pa na kraju svake godine trose pare da bi bili na nuli. A trosi ih na razne gluposti.

BC

pre 14 godina

Dragi studenti, ako se ovo sprovede vi cete od npr. 90.000 platiti drzavi 36.000. Posto to nece dobiti fakulteti imacete manje kompjutera, prevedenih udzbenika i sl. a drzavni sluzbenici ce dobiti svoje plate. Mozda ce se i nastava smanjiti i vezbe. Mislite o tome.

Proslost

pre 14 godina

A sta bi sa "autonomijom" koju fakultet ima?! Do juce su nam pricali bajke da su skolarine visoke zbog "autonomije" koje fakulteti imaju. Da nije tuzno bilo bi smesno.

PhD

pre 14 godina

Moram da priznam da ima smisla razdvajati ekonomski i pravni od fakulteta prirodnih nauka. Svuda u sveta su skolarine za studente prava ili medicine mnogo vece nego za studente hemije na primer.

Vanja

pre 14 godina

Ma kakva pljacka univerziteta, glavni pljackasi su sami univerziteti koji deru studente sa skolarinama i odredjuju sebi 6-ocifrene plate. Uporedite samo cenovnik nekog stranog fakulteta sa nasim...

Vojislav

pre 14 godina

Svaki predmet - kurs ima svoju cenu.
Svaka studijska grupa ima svoju cenu.
Cene nekih studijskih grupa su visoke i nedostupne vecini studenata. Univerzitet, ako zeli da ima doticnu studijsku grupu, mora da nabavi dodatna sredstva (presipanje, donacije, projekti, itd.) i pokrije deo troskova.

Na vecini univerziteta u Americi ista je cena kredita za sve predmete. Drugim recima - ista je skolarina za sve studente. Naravno, visina skolarine varira od univerziteta do univerziteta. Vecina drzavnih (state) univerziteta ima razlicite skolarine za lokalne, nacionalne i internationalne studente.
Plate nastavnika variraju od studijske grupe do studijske grupe, od univerziteta do univerziteta.

Хектор

pre 14 godina

Ох не па ови наши на ЕТФ-у ће сад морати да продају машине из 1913-те и волтемтре и 1949-те. Остасмо без вредн опреме :)

bezimena

pre 14 godina

Kada bi državni fakulteti bili kvalitetni i kada bi se odstranili korumpirani profesori, obzirom koliko nam visoko obrazovanih ljudi nedostaje, studentima bi država trebala (uz strogu selekciju pri prijemu) da obezbedi besplatno studiranje i ni jedan dinar ne bi trebala da uzme od fakulteta. Medjutim, ovako kako sada stoje stvari, nikakva šteta od stavljanja "ključa u bravu"!

I ne samo zbog toga. Ako je poljoprivreda naš "potencijal", (tudja) automobilska industrija "nacionalni" interes i sl. šta će nam fakultetski obrazovani kadar? Za sklapanje auto delova ne treba veliko znanje, za kopanje još manje...

prof. univerziteta

pre 14 godina

Ovakve mere iz Vlade su zaista nevereovatne. Da li će nam zaista sirotinja i poniženi pomoći da izađemo iz krize. Gospodo ministri, vi znate da postoji Zakon o visokom obrazovanju, koji je navodno urađen na univerzalnim načelima „akademske slobode i autonomija univerziteta“, ali se do sada niste pitali da li je taj Zakon primenjen u visokoškolskim ustanovama. Ne, nije primenjen, jer pravne institucije države i ministarstva to ne interesuje. Pogledajte normativnu regulativu (Statute i dr. akta) pa će te se uveriti da su u njima odredbe u najvećoj meri iz Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, jer one itekako odgovaraju zatečenoj univerzitetskoj oligarhiji i njihovim podanicima za očuvanje apsolutne vlasti, ali samo nad materijalno-finansijskim sredstvima, dok ih drugo ne interesuje. Velika većina nastavnika i saradnika na fakultetima je sa bednim platama, manjim od svakog funkcionera u opštinskoj upravi. Ne pogađaju ove mere njih i studente, već upravo fakultetske i univerzitetske vlastodršce kojima je malo dva mandata na vlasti, pa bi i treći, a ako može i četvrti. Za razliku od Zakona iz 1998, autonomiju univerziteta prigrabili su samo tzv. organi poslovođenja – dekani sa svojim poslušnicima, koji su iznad i organa upravljanja, a danas prete štrajkovima zarad zaštite „interesa“ zaposlenih i studenata na fakultetima. Vidite li kako se brzo organizuju kada su pitanju njihovi interesi. Ne boje se oni vaših predloženih mera, nego se boje otkrivanja njihovih malverzacija i diktatorskih metoda sa kojima vladaju, a tako su se lepo ušuškali u zavetrini. Nema studenta koji će danas štrajkovati da mu se poveća školarina radi zarada odabranih po volji dekana? Nema od štrajkova ništa, progledali su i nastavnici i studenti. Zavirite malo u rad organa na fakultetima, mnogo ćete više doprineti oslobađanju onih kreativnih snaga i stručnih organa koji su danas i bez akademskih sloboda i bez prave autonomije.

Branislav

pre 14 godina

Zasto studenti treba da "brane" profesore i njihove interese, a ne oni sami? Uostalom, nista nije cudno kada akademsku zajednicu vode takve moralne i eticke gromade kao sto su rektor Branko Kovacevic, ministar Obradovic i dekani fakulteta, koji su, u najvecem broju slucajeva nedorasli funkciji koju obavljaju, a o strucnosti da i ne govorim. Ako ne znaju kako da rese probleme sa kojima su suoceni neka podnesu ostavke i neka puste neke druge ljude da nesto urade. Ako ni oni ne budu uspeli u tome, doci ce novi. Samo da se ovi alavi "akademci" urazume.

Kepler

pre 14 godina

Neposredno pre pada Milosevica, Univerzitet u Beogradu se pobunio, studenti i profesori su prebijani bezbol palicama od SPS privatnog obezbedjenja, profesori izbacivani sa fakulteta, nastava drzana na ulici. I tada su mnogi, inace opoziciono orijentisani, bili na strani Milosevica i govorili "Sta ti profesori i studenti hoce, profesori nista ne rade, studenti nista ne uce, treba to sve ukinuti, Sloba je potpuno u pravu..." Posle 5 Oktobra, kada se sve vratilo u "normalu" obezbedjenje koje je mlatilo studente, ispostavilo je racun za pruzene usluge obezbedjenja, Univerzitet je morao da plati!
Tako to ide. Dragi moji sugradjani, ukinite vi taj Univerzitet, stvarno ti profesori nista ne znaju, ovde je potreban ponovo zanatlija da vam bude dozivotni predsednik ciju cete sliku ljubiti svako jutro uz zvuk trube. Neka vam je ziveo novi drug Tito, a ja cu sa ovom bednom diplomom koju sam stekao na univerzitetu, i koja nista ne vredi da odem negde na zapad gde se znanje ceni.

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Ja sam na fakultetu tj obrazovnom profilu za koji ama bas uopste ne treba nikakav potrosni materijal niti posebni resursi, cak ni na vezbama! Ipak, pored tog, skolarina od ove godine je 90.000! Samo ne znam za sta je dajem!
Ako se bune zbog tih 40% sada, nije mi jasno gde su toliki novci odlazili pre ove odluke!?
Da li smo mi toliko nesposobni da dignemo glas pored takve nepravde!? Izgleda da smo se navikli i da nam nista ne smeta!

Branislav

pre 14 godina

Zasto studenti treba da "brane" profesore i njihove interese, a ne oni sami? Uostalom, nista nije cudno kada akademsku zajednicu vode takve moralne i eticke gromade kao sto su rektor Branko Kovacevic, ministar Obradovic i dekani fakulteta, koji su, u najvecem broju slucajeva nedorasli funkciji koju obavljaju, a o strucnosti da i ne govorim. Ako ne znaju kako da rese probleme sa kojima su suoceni neka podnesu ostavke i neka puste neke druge ljude da nesto urade. Ako ni oni ne budu uspeli u tome, doci ce novi. Samo da se ovi alavi "akademci" urazume.

Katica

pre 14 godina

Posledljih 20 godina naši fakulteti su naterani ( jer ne može svako da vodi državu!) da se bave “imitacijom akademske sredine” a sada će biti dovedeni u sitaciju da više neće moći da se bave ni tom “imitacijom akademske sredine”. Našta je na njima mogao da liči rad dok su Sloba i kompanija vodili 4 rata ili pod NATO bombama? Zašto se o tome ne povede javna rasprava u svim medijima! Rad uz socojalnu pomoć tipa: sapuna, praška za veš i tsl; Fakulteti su načisto devastirani, bez bibilioteka, laboratorija, restorana, a o sportskim salama da i ne govorim /ali je važno da se održava univerzijada!/. Na šta je mogao da liči rad kada su zaposleni blizu 20 godina umesto plate dobijali “socijalnu pomoć”, i kojima nije omogućeno da rešavaju svoja stambena pitanja i tsl? A o normalim akademskim stvarima da odlaze na svetske kongrese i konferesncije, laboratorije, usavršavanje i tsl da i ne govorim? Super ajde da se i dalje LAŽEMO!

mire

pre 14 godina

Ovo je samo izmisljena prica da bi se opravdalo rast skolarine. Moj fax ima i vise novca nego sto mu je potrebno pa na kraju svake godine trose pare da bi bili na nuli. A trosi ih na razne gluposti.

D.Markovic

pre 14 godina

Pre II sv.rata Beogradski univerzitet je bio jedan od najbogatijih u Evropi. Vratiti Univerzitetu imovinu, dati kroz razne zaduzbine (cak i rudnik), i dobice se jedan ekoomski nezavisan Univerzitet, pristojne plate za profesore i simbolicme skolarine za studente. Pitanje je da li ekonmski nezavisan Univerzitet odgovara drzavi! Restitucija - ali ne samo za crkve.

Vanja

pre 14 godina

Ma kakva pljacka univerziteta, glavni pljackasi su sami univerziteti koji deru studente sa skolarinama i odredjuju sebi 6-ocifrene plate. Uporedite samo cenovnik nekog stranog fakulteta sa nasim...

posmatrac

pre 14 godina

Baš nam svima naša mila vlast lepo poručuje, eto sada možda neće uzeti svima nego samo nekima, koji su se pokazali sposobni da zarade dodatna sredstva u saradnji sa privredom i radom na projektima.
Ajmo ponovo da napravimo uravnilovku.
Potrebno je pod hitno obavestiti vladu da je komunizam otišao u prošlost!
A verovatno da ovoj vlasti nisu potrebni obrazovani građani, oni koji razmišljaju svojom glavom.
Naravno ova priča ide samo na ruku privatnim fakultetima jer se bliži vreme upisa i ovakva atmosfera utiče na opadanje poverenja u državne univerzitete i izjednačava ih u pecrcepciji sa privatnim. A to ponovo odgovara nekom!

marko

pre 14 godina

Drzava Srbija mora jednom da kaze javno da li joj treba visoko skolstvo ili joj ne treba. Ako ce pljacka univerziteta da spase drzavu od bankrota, onda je drzava zasluzila da bankrotira. Sramota, fakulteti su vec dovoljno bedni da bi se jos siromasili

Vojislav

pre 14 godina

Svaki predmet - kurs ima svoju cenu.
Svaka studijska grupa ima svoju cenu.
Cene nekih studijskih grupa su visoke i nedostupne vecini studenata. Univerzitet, ako zeli da ima doticnu studijsku grupu, mora da nabavi dodatna sredstva (presipanje, donacije, projekti, itd.) i pokrije deo troskova.

Na vecini univerziteta u Americi ista je cena kredita za sve predmete. Drugim recima - ista je skolarina za sve studente. Naravno, visina skolarine varira od univerziteta do univerziteta. Vecina drzavnih (state) univerziteta ima razlicite skolarine za lokalne, nacionalne i internationalne studente.
Plate nastavnika variraju od studijske grupe do studijske grupe, od univerziteta do univerziteta.

djordjo

pre 14 godina

Dok se ne vidi sta ce od svega toga biti i kome ce drzava da sasece prihode, postoji nesto sto je vec onomad zazivelo i primenjuje se. A to je umanjenje finansiranja naucnoistrazivackog rada na Univerzitetima. Umanjenje neto primanja po osnovu angazovanja na polju nauke, za redovnog profesora prirodnih nauka, iznosi jednu sestinu ranijeg mesecnog primanja po tom osnovu. Taj odbitak je, kazu, nastao zbog drugacijeg obracuna poreza, dakle tehnicke je prirode. Sto se tice materijalnih troskova za potrebe naucnog rada na Univerzitetu ne treba ni pitati. Djelic to ukida, iako je na sva zvona pred svetskim nobelovcima, pre koju nedelju, pricao bajke o srpskoj nauci. Tolika halabuka na prekobrojnu birokratiju, a ovamo, ispod zita, oduzima se onima koji su neposredni nosioci univerzitetske nastave i koji imaju dobre rezultate jer nasi diplomirani prirodnjaci imaju odlican rejting u svetu. Jedino su ovde suvisni jer za njih stvarno nema posla zbog metastazirane mafijaske birokratije koja se, kao pijavica, zakacila za budzet i sisa li sisa.

bezimena

pre 14 godina

Kada bi državni fakulteti bili kvalitetni i kada bi se odstranili korumpirani profesori, obzirom koliko nam visoko obrazovanih ljudi nedostaje, studentima bi država trebala (uz strogu selekciju pri prijemu) da obezbedi besplatno studiranje i ni jedan dinar ne bi trebala da uzme od fakulteta. Medjutim, ovako kako sada stoje stvari, nikakva šteta od stavljanja "ključa u bravu"!

I ne samo zbog toga. Ako je poljoprivreda naš "potencijal", (tudja) automobilska industrija "nacionalni" interes i sl. šta će nam fakultetski obrazovani kadar? Za sklapanje auto delova ne treba veliko znanje, za kopanje još manje...

prof. univerziteta

pre 14 godina

Ovakve mere iz Vlade su zaista nevereovatne. Da li će nam zaista sirotinja i poniženi pomoći da izađemo iz krize. Gospodo ministri, vi znate da postoji Zakon o visokom obrazovanju, koji je navodno urađen na univerzalnim načelima „akademske slobode i autonomija univerziteta“, ali se do sada niste pitali da li je taj Zakon primenjen u visokoškolskim ustanovama. Ne, nije primenjen, jer pravne institucije države i ministarstva to ne interesuje. Pogledajte normativnu regulativu (Statute i dr. akta) pa će te se uveriti da su u njima odredbe u najvećoj meri iz Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, jer one itekako odgovaraju zatečenoj univerzitetskoj oligarhiji i njihovim podanicima za očuvanje apsolutne vlasti, ali samo nad materijalno-finansijskim sredstvima, dok ih drugo ne interesuje. Velika većina nastavnika i saradnika na fakultetima je sa bednim platama, manjim od svakog funkcionera u opštinskoj upravi. Ne pogađaju ove mere njih i studente, već upravo fakultetske i univerzitetske vlastodršce kojima je malo dva mandata na vlasti, pa bi i treći, a ako može i četvrti. Za razliku od Zakona iz 1998, autonomiju univerziteta prigrabili su samo tzv. organi poslovođenja – dekani sa svojim poslušnicima, koji su iznad i organa upravljanja, a danas prete štrajkovima zarad zaštite „interesa“ zaposlenih i studenata na fakultetima. Vidite li kako se brzo organizuju kada su pitanju njihovi interesi. Ne boje se oni vaših predloženih mera, nego se boje otkrivanja njihovih malverzacija i diktatorskih metoda sa kojima vladaju, a tako su se lepo ušuškali u zavetrini. Nema studenta koji će danas štrajkovati da mu se poveća školarina radi zarada odabranih po volji dekana? Nema od štrajkova ništa, progledali su i nastavnici i studenti. Zavirite malo u rad organa na fakultetima, mnogo ćete više doprineti oslobađanju onih kreativnih snaga i stručnih organa koji su danas i bez akademskih sloboda i bez prave autonomije.

BC

pre 14 godina

Dragi studenti, ako se ovo sprovede vi cete od npr. 90.000 platiti drzavi 36.000. Posto to nece dobiti fakulteti imacete manje kompjutera, prevedenih udzbenika i sl. a drzavni sluzbenici ce dobiti svoje plate. Mozda ce se i nastava smanjiti i vezbe. Mislite o tome.

Dominus

pre 14 godina

"Do kraja juna, to radno telo će razmotriti i sistemska rešenja u finansiranju nauke i visokog obrazovanja."

Pazite sta cete uraditi, dosta vise tih praznih zakljucaka koji odu negde u vetar! Ili cete poceti da radite svoj posao i obezbedite kvalitetno obrazovanje po cenama primerenim standardu gradjana ove zemlje ili ce studenti biti prinudjeni da reaguju, ovako vise ne moze!

Kuki

pre 14 godina

Kada se pogleda redosled poteza, ovo je trebalo ocekivati. Sav dosadasnji budzetski balast (zdravstvo, pa kultura, a sada visoko obrazovanje) treba da predju na samoizdrzavanje (jer je tako - misli se - u americi). Moze se predvideti i sledeci korak: cemu srednje skole na racun budzeta? Ovakva politika vraca Srbiju najbrzim putem u 19. vek. Sjajno izvedeno, g. Presdenice!

Mina

pre 14 godina

O ovakvim stvarima uopste ne bi smelo da se raspravlja..

Ili masovni protesti, uz nadu da ce se nesto ipak promeniti, ili odlazak iz zemlje. Ako drzava smatra da joj nismo potrebni, nije ni ona nama.

Proslost

pre 14 godina

A sta bi sa "autonomijom" koju fakultet ima?! Do juce su nam pricali bajke da su skolarine visoke zbog "autonomije" koje fakulteti imaju. Da nije tuzno bilo bi smesno.

PhD

pre 14 godina

Moram da priznam da ima smisla razdvajati ekonomski i pravni od fakulteta prirodnih nauka. Svuda u sveta su skolarine za studente prava ili medicine mnogo vece nego za studente hemije na primer.

Хектор

pre 14 godina

Ох не па ови наши на ЕТФ-у ће сад морати да продају машине из 1913-те и волтемтре и 1949-те. Остасмо без вредн опреме :)