Četvrtak, 30.04.2009.

10:00

Treba li menjati Ustav

Najava predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića da je došlo vreme za promenu Ustava, naišla je na oštru kritiku opozicije.

Izvor: B92

Treba li menjati Ustav IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 15 godina

A što bi Vojvodina bila autonomna? Ili bilo koja druga regija? Ne bi li to dovelo do povećanja ukupne količine "vlasnika" ove bananice? Lično nemam ništa protiv praznih priča ali dajte bar da imaju nekog smisla. Vređaju čak i moju skromnu inteligenciju...

zeljko

pre 15 godina

Neposlusnost malih saveznika i dela sopstvenog stranackog bica,sa leve obale Dunava,navela Ga je da pod hitno potrazi izlaz iz krize! Ne ove nase, ekonomske, to ce ministri, nego one NJIHOVE, velike, opasne, lose skrivane podeljenosti na dve recne obale! DS na levoj obali hoce,zuri mu se, a ima i podrsku sitnih saveznika,da se progura ili bar provuce taj nesretni ,,ustavotvorni,,Statut Vojvodine,a oni sa desne obale se neckaju,cute,nece ili ne znaju dali hoce,uglavnom,to se oteglo u neznano kad ce! Ovi sa leve obale nece da odustanu,cuvaju obraz pred svojim biracima,valjda su obecali pa sad ne mogu nazad. A ni ON ne sme da pritiska,cuva clanstvo,jeste ,,iz preka,, ali trebace,a mozda je i tu bilo nekih,iskukanih,obecanja! A ne sme ni da pristane,pa muka jedna....Setio se!
Oktroisace Ustav, odnosno promenu istog! To ce se gradjanima dopasti,a On ce kupiti vreme,boze moj, Ustav je to,treba polako,temeljno. A i narod (nije ga pomenuo) imace o cemu da prica,a ne samo o ekonomskoj krizi, to vec i vrapci znaju.
Uostalom,ova taktika ovde uvek uspeva,ne zivi se samo od hleba!
Smanjice se broj poslanika (sad narod aplaudira,konacno!!!!), a ako se smanji i cenzus,uz podrsku tog istog naroda ,sva ta leva smetala,istroseni saveznici, ce da nestanu!I Onako su kao muve na hlebu!
Drugo,a mozda je to prvo,Statut ce ,,cekati status,,regionalizaciju pa mozda i decentralizaciju Njegove vlasti,o kojoj vec svi sve znamo, mnogo smo, bre, slusali, ali po onoj narodnoj ,,sto je babi milo....,,i po malo,,ne lipsi....cim se skupi potrebna 2/3 vecina, mozda i u nekom od narednih saziva Skupstine!
Strpite se, samo jos malo, da prodju te promene Ustava, pa cemo svi doci na svoje (i On,naravno), a ONI ce se primiriti, morace! Mozda ce uvideti gde su pogresili, ako ne bude kasno,za njih! Kad ne slusaju!....
Ovo me podsetilo ,kao, bio jednom jedan uvazen, ucen i mudar covek, i imao sina, i deran zavrsio velike skole i steko, sto kazu, svoj hleb. Ali (u svakoj prici ima to,,ali,,) mnogo je decko voleo da se slika i zato resio da se baci na politiku! Molio ga otac, ubedjivao ,,nije to za tebe,nije to dobro,,...badava.
Nece da poslusa,i gle cuda...ispade dobro (za njega) a svi drugi,,,moz da se slikaju,,

Van Helsing

pre 15 godina

Bojim se da niko iz Beograda nije iskreno za regionalizaciju jer onda ne bi imali koga da pljačkaju. Vojvodina i ostali regioni izjednačiće se jedino ukidanjem autonomije Vojvodine.

T.Zrenjanin

pre 15 godina

Pa zar nisu rekli da ove godine nece biti nikakvih izbora, a sad ispade da ce mozda i biti? E Tadicu, razocarao si me!!!!! Na sledecim parlamentarnim izborima glasam za madjare!

zejko

pre 15 godina

Ustav treba menjati zbog prevazilazenja krize Statuta Vojvodine, pa je to jedini nacin, na dugom stapu, da se cekajuci regionalizaciju, pomire strasti u DS sa obe strane Dunava, i u isto vreme DS oslobodi sad vec nepotrebnih sitnih saveznika, naravno posle izbora.

Nespavac

pre 15 godina

To je prilika da gradjani Srbije dobiju jedan normalan Ustav, a ne euforican dokumenat koji samo generise razne krize u nasem drustvu i zakonodavstvu...

j o k e r

pre 15 godina

apsolutno se slazem sa osvezenjem-promenom ustava-ovaj stari, skoro komemorativni sa milosevicevim, treba da ide u kos!smanijiti broj partija koje ucestvuju u politickom zivotu srbije-na neki pristojan broj- smanjiti broj ministarstava (spojiti sva slicna po tematici !) smanjiti broj poslanika u parlamentu za 50%, i ozbiljno prici stednji i vlade i parlamenta-saglasno sa sveopstom situacijom u kojoj se nalazi zemlja!!! stednja treba da bude obavezna za sve-pa i one na vlasti!!! protiv ovih mera su oni koji se osecaju nesigurno u "sedlu"u kome su, male partije, nesposobni i svi politicki "nakupci-prekupci" koji pojedinacno, bez koalicionih partnera, de facto, nemaju sta da traze na ozbiljnoj i zahtevnoj politickoj sceni srbije danas!!!osloboditi i osamostaliti sudstvo,policiju,a za vojsku razmisliti da li je uopste potrbnai ovakva kakva je danas!!! politicari starog kova, oni sa navikama da su neprolazni, zauvek i "kao"nezamenjljivi"a la kostunica, nikolic, vucic, todorovic, velja ilic i njima slicni-bilo bi vreme da se preslisate i idete u penziju. dok je vreme! sa ovom krizom doslo je novo doba i nije vam mesto vise tu gde ste do juce bili!!!

Jedno razmišljanje

pre 15 godina

Povezivanje broja poslanika u Narodnoj Skupštini sa pitanjem regionalizacije i decentralizacije jeste, blago rečeno, politički neozbiljno. Broj poslanika je puka forma, mnogo bitniji je Izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih stranaka (čije izmene nisu povezane sa izmenama Ustava). Sa druge strane, pitanje regionalizacije i decentralizacije jeste dugotrajan i, u našem slučaju, mučan proces koji zavisi od raznih faktora; finalna faza tog procesa podrazumeva znatno jačanje regionalnih samouprava, ali nauštrb centralne vlasti, uključujući kako formalni, tako i praktični politički uticaj predsednika centralne države. Pretpostavljam da bi sadašnje raspoloženje u Vojvodini podržalo pristup regionalizaciji i decentralizaciji čiji bi rezultat bile jake lokalne, regionalne samouprave, sa prerogativima odlučivanja i donošenja podzakonskih akata, ali, onda bi i Novi Sad sa okolinom bio samo lokalna/ regionalna samouprava, a ne centar odlučivanja za celu Vojvodinu. Od tog cilja smo veoma daleko, a preduslov realizacije ovog procesa jeste da sve (ili gotovo sve) regije u Srbiji budu više ili manje ravnomerno ekonomski razvijene...

Sin Nebojsa

pre 15 godina

Vojvodina je pokrajna (po ustavu) i kao takva se razlikuje od ostatka zemlje. Sada Tadic pokusava da proturi neku drugu pricu (o regijama koje moraju biti podjenake). Tipican primer razbijanja Vojvodine i svega za sta ona stoji.

Od Milosevica, preko Kostunice do Tadica svi su isti i svi furaju manje-vise istu politiku, jedino su posledice drugacije ali samo zbog vremena u kom se desavaju.

PAMETAN

pre 15 godina

Cestitka Predsedniku i puna podrska. Borise ako ostale stranke nece da prihvate promenu, raspisi izbore i referendum, dobices i 80% glasova. Smanjiti i broj poslanika i clanova Vlade i to na svim nivoima vlasti. Treba smanjiti administraciju i sto vise njih poslati da proizvode nesto i da zive od svog rada a ne na grbaci naroda. Ne treba nama vise od 100 poslanika koji vredno rade.

nano

pre 15 godina

"Pošto je za promenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, ...",
... tako je ovaj predlog samo politicka fantastika u cilju predizborne kampanje.

Petar S.

pre 15 godina

Ideja o 150 poslanika u Srpskoj skupstini nije nova, ali mislim da je veoma dobra.
Ali naj verovatnije ce protiv te ideje biti (u istom taboru): G17+, SPO, LDP sa SNS, DSS i SPS-om.

Sixto, Novi Sad

pre 15 godina

Samo jos jedno bacanje prasine u oci da se smanji broj poslanika za 100 mesta, a da u sutrasnjem sazivu onih 100 otpalih budu u stvari rezervni poslanici!
Predsednik nam lagalizuje dobijanje plate bez odlaska na posao!
Gospodine Tadicu, nije problem ustav vec sto vi partijske kolege ne mozete da naterate iz restorana u salu za zasedanja!

Milan

pre 15 godina

E kada predsednik nebi bio u isto vreme i predsednik jedne partije shvatili bi svi onako kako je on mislio, za dobrobit zemlje. Sigurno da je manji broj poslanika bolje resenje, sigurno je da lakse naci manji broj politicara koji su odani svojoj zemlji i svome narodu nego kao danas. Kada bi sve one kojima nije mesto skupstini oduzeli od ukopnog broja poslanika danas ne bi ostali ni tih 150 koje je Tadic prozvao. Treba polako poceti uvazavati misljenje politickih protivnika kada su u pravu ali ne kod nas tu mora kritika da padne da bi sami dobili pojene bez obzira koliko ideja bila dobra. To je jednostavan i primitivan nacin vodjenja politike i to rade samo oni koji sami nemaju ideja i pametnih predloga.

Perka

pre 15 godina

Nisu valjda u Srbiji problem samo poslanici? Da li znate da skupstina ima manji budzet od svih onih besmislenih agencija? Da li znate da je plata poslanika manja od plate jednog od 242 drzavna sekretara i od hiljada savetnika u drzavnoj administraciji?! Ovo je definitivno VRH DEMAGOGIJE!

Vladan Jova

pre 15 godina

Kao pravnik koji radi u struci smatram da je optimalan broj poslanika 101 do 105 i ni jedan više od toga. što se tiče regionalizacije Srbije ideja je u suštini odlična jer ne može se razvijati samo Beograd dok ostatak Srbije polako zamire i ekonomski i demografski(rođeni sam Beograđanin). Pre regionalizacije treba ukinuti autonomiju vojvodine, i pretvoriti i nju u regijon. Isto tako po meni bi trebalo razmisliti iz strateških razloga i o seljenju političke prestonice iz Beograda možda u Kragujevac ili neki drugi grad. Beograd bi ostao ekonomska prestonica a taj drugi grad bi bio politička prestonica. Na taj način bi dobili na kvalitetu života i građani Beograda, kao ekonomske prestonice i građani tog drugog grada kao političke prestonice, što bi uslovilo i razvoj tog grada kao i okolnih gradova. Međutim, bojim se da g-din Tadić iznosi samo teoretski ove predloge jer način promene ustava je strogo propisan i mislim da sve njegove izjave predstavljaju samo bacanje prašine u oči građanima kako bi se skrenule diskusije sa stvarnih ekonomskih problema koji se gomilaju u vidu jedne velike socijalne bombe u Srbiji.

kiki

pre 15 godina

Kakva demagogija od strane predsednika ds, a zaboravih i drzave srbije. Najgore sto i dalje veliki broj gradjana ne vidi da se kao i uvek radi o cistom marketingu. Samo jedno pitanje predsedniku: ZASTO nije izasao na zadnje izbore ispred DS, a ne ispred koalicije raznih stranaka (neke i postoje samo od jednog coveka), a siguran sam da danas nebi znao da navede koje su to sve stranke bile. Tadicje direktno odgovoran za ovu situaciju koju imamo sada.
Da je isao na izbore ispred DS,svi ti "ucenjivaci" sada nebi vise ni postojali, ALI onda su mu trebali da se dokopa vlasti, a sada mu sve to smeta. E nece moci, Vi ste odgovorni za ovaj cirkus, i nemojte za to kriviti ustav.

Ivan BA

pre 15 godina

Prvo i prvo Vojvodina nije REGIJA. Srem, Banat i Backa su regije u Vojvodini.
A zasto Vojvodina ne bi bila jedina autonomna oblast ako ostale oblasti u Srbiji ne zele autonomiju.
Ako i dodje do takve decentralizacije ne moze imati npr. Macva ili Sumadijaisti stepen autonomije od Vojvodine.
Vojvodina je ipak nesto drugo, dok ostale oblasti juzno od Save i Dunava su manje vise uvek bili Srbija.

Dalibor Lanik

pre 15 godina

Ma nema veze koliko poslanika ce da bude, nek ih bude i 500 a ne 250.

Ovo je super predlog jer Srbiju vec jednom treba UJEDINITI - a to znaci rasparcati na regije, i da svaka regija bude ravnopravna!!!

Dosta je bilo pokrajna sa specijalnim statusom! Nek svaka regija bude autonomna koliko je to moguce!

I bez prava na parlament, zastavu, himnu i ostale budalastine koje samo trose novac!

Katastrofa

pre 15 godina

Zaista ne znam koliko puta ce Srbija menjati svoj osnivni dokument. Pa zar smo toliko nesigurni u to ko smo i kako treba da se organizujemo. Ako ustav ne valja nisu trebali za njega glasati niti pozivati narod da ga izabere. Budalastina !!!

Petar

pre 15 godina

A gde je predsednik Tadic bio nedavno, kada je donosen taj Ustav? Bio je na Novom Zelandu, pa je sada doputovao i video da Ustav ne valja? Nije li on bio jedan od glavnih protagonista donosenja tog Ustava i onog sramnog referenduma? Pre nego sto nam kaze da ga treba menjati neka nam kaze da li je on nesto odgovoran sto imamo takav Ustav.

vuk

pre 15 godina

U svakom slucaju podrzavam smanjenje broja poslanika u Skupstini sa 250 na 150 mada je i to puno. A sada imamo poslanika kao da nas ima 20 miliona a ne 10. Svi oni sto se bune protiv toga smanjenja brinu se za svoje fotelje a ne za Srbiju. Zivela Srbija, Ziveo Predsednik Tadic!

Biljana

pre 15 godina

Ironicno je da jedan od tvoraca ovog Ustava sada naprasno zeli da ga menja. Slazem se da broj poslanika treba smanjiti ali sve mane i problemi u ovoj drzavi, koje je predsednik naveo, su upravo posledica nesposobne Vlade i njega samog.
Naglasavanje kako ima veliki broj manjih stranaka navodi na pomisao da promenom Ustava DS zeli samo da ucvrsti svoje pozicije na vlasti. Cini se da je iz toga i proistekla ova ideja za izmenu Ustava.
A vrlo verovatno moze da bude da je ovo sve samo prazna prica, kao i svaki put.

DDas

pre 15 godina

Vojvodinu i vojvodjane niko ne mrzi, niko nije anti vojvodjanin, to je sve kampanja koja svadja isti narod a mi se lako pecamo (pecamo se mnogo godina) i uvek smo spremni na najgore. Vojvodina treba da bude autonomija ali zasto jedina, ako takav sistem daje dobre rezultate, onda treba da postoji vise pokrajna. Nemacka ima preko 10 pokrajna a Bavarska cak po ustavu ima pravo na ocepljenje. Kod nas svako da ima pravo na ocepljenje ocepio bi se, vrlo lako bi mi napravili 11 drzava, narodu bi bilo isto ali lokalni politicari bi uzjahali vlast koju ovako mogu da sanjaju. Ali je istina da se pojedinci iz Vojvodine stalno bune, pominju pljacku, pa i mi nize radimo.

Brus Li

pre 15 godina

Nije-nego! Opet da se bavimo time koliko će političari da zarađuju, koliko će da ih bude u parlamentu, šta će da jedu, kako će da se oblače!? Dosta mi je politike! Šta je sa proizvodnjom, poljoprivredom, industrijom!?
Od čega ćemo da živimo? Od politike, menjanja ustava centralizacija i decentralizacija sigurno nećemo!

pedja

pre 15 godina

Amerikka ima ustav od 1788, koji se menjao amandmanima samo kada je to bilo neophodno.
A Srbija menja ustav kad ko hoce i kao hoce, a Srbi samo vrte glavom kao kad se menja kurs Evra.
Ipak, slazem se da poslanikka treba da bude manje, ali samo 100, jer je i 150 previse za ovoliku zemlju.
Regionalizacija je takodje potrebna, ali sa sve izgradjenom infrastrukturom koja ce ih povezivati, kako transportnom tako i telekomunikacionom i informatickom. Da se ne dogada vise da onaj koji je rodjen u Priboju mora da ide u Priboj po izvod iz maticne knjige rodjenih. Veci delovi prihoda bi trebali ici onima koji su ga napravili.
A finansiranje stranaka bi trebalo biti u stvari ukinuto, bar iz dzepova gradjana. Mozda samo neki simbolicni fond. Verovatno bi i pripadnici stranaka onda odustali od clanstva u istim i poceli da gledaju neka druga posla. Podela stanovnistva po strankama bi tada prestala da bude popularna. Mozda bi se komsije i pocele miriti.

Srdjan Zgonjanin

pre 15 godina

Nama ni drzavni udar ne bi pomogao, a kamo li promena ustava. Problem je u nama.

Menjamo ustav svakih par godina, sto stvarno nema smisla. Pogledajte ozbiljnije drzave, recimo US, koliko su puta iz korena menjali ustav? Ni jednom (ako se ne racunaju amandmani).

Martin,Pirot

pre 15 godina

Ja sam za decentralizaciju, evo,pocnite od usvajanja open skaj ugovora da bi mogle jeftine aviokompanije da slecu na Niski aerodrom, pokazite prvi gest dobre volje! Inace vam necemo verovati! Sto se tice poslanika njihov broj ne treba smanjivati jer ce onda glas naroda jos slabije da se cuje posto neke manje opstine nece vise imati predstavnika u skupstini.

Marko

pre 15 godina

BRAVO TADICU, i 150. poslanika za ovoliku drzavu je mnogo, treba sto vise skinuti muke i obaveza sa grbace gradjana Srbije a sto se tice ustava, ima tu dosta stvari da se promeni, ne zaboravimo da su ga pravili Kostunica i radikali kako njima odgovara, ne pitajuci gradjane Srbije za misljenje !

milan

pre 15 godina

...''jedina regija''?! Nije jedina i nije regija vec pokrajina kojih u sadasnjem ustavu ima dve...
Bojim se da ce ovaj odgovor izazvati nove nedoumice, osim ste je vec i iz ove izjave ... jasno da je u Srbiji evidentno antipokrajinsko i antivojvodjansko mnenje

Jovan Djurkovic

pre 15 godina

Na referendumu ishod bi bio porazavajuci za sve stranke. Gradjani bi ubedljivo potvrdili stav markentiskog tima Predsednika! Dakle, na veliku zalost mnogih koji zele uhlebljenje u okviru stranackog aparata, gradjani su za manju, jeftiniju i efikasniji predstavnicki organ!

neshonni

pre 15 godina

Bravo za predsednika Tadića! Čovek je samo načeo teme koje je preko potrebno razmotriti i donet odgovarajuće odluke. Po običaju već je naišao na otpore onih koji se plaše za svoje lične interese i koji su večni kočničari poslova koji stoje godinama na ledu i nikom ništa zbog toga...oni će uvek naći neke izgovore samo da ne bi došlo do potrebnih pomaka. Logično je da nam nije potrebno 250 poslanika već mnogo manje ali se očito neki čije je zanimanje poslanik već 20 godina boje za svoje stalno radno mesto. Regionalizacija cele države i decentralizacije je preko neophodna ako želimo ravnomerni razvoj čitave zemlje. Pogledajte samo Španiju, Italiju ili Francusku koje imaju na desetine regiona pa i manje zemlje poput Austrije koja je po broju stanovnika i površini slična Srbiji. Dakle to je nešto što se mora učiniti što pre. I Vojvodina mora biti podeljena na regione bar tri svima poznata Banat, Bačku i Srem a ne stvarati asimetričnu državu koja nikom nije od koristi...nadam se samo da gosn. Tadić neće ostati na rečima već preći na delo!

marko, nis

pre 15 godina

Ponosan sam sto sam bio aktivan ucesnik kampanje za bojkot referenduma o ustavu. Donet bez javne rasprave, bez vecine glasova gradjana Srbije, u atmosferi huskanja. Kakav je to ustav za cije je donosenje glavni argument bila izmisljotina da Ceku priprema vatromet u slucaju neuspeha referenduma. Ali, mora nesto neprijatno da vam saopstim: necemo ga moci promeniti u narednih 20 godina, jer je procedura promene najgorih odredbi zadrzana. Znaci 3 miliona i 300 hiljada gradjana treba da glasa da Srbija dobije regione, da se uvede ponovo pravo na privatnost gradjana koje je Kostunica izbacio a Milosevicev ustav sadrzao, da zena odlucuje o radjanju, da je brak slobodna zajednica onih koji je zele, da potpisane medjunarodne konvencije ne treba da budu u saglasnosti sa ustavom srbije nego da on treba da se unapredjuje i uskladjuje sa civilizacijom itd....

Sara

pre 15 godina

A kako bi bilo da za pocetak smanjimo broj ministara, drzavnih sekretara, pomocnika, savetnika, PR magova i ostali? Za to nije potrebna promena Ustava, vec samo jedno glasanje u Skupstini...

Pfff

pre 15 godina

Tadic ponovo prica praznu pricu, sa ciljem da podigne rejting u narodu. Setimo se, recimo, njegove najave borbe protiv korupcije u redovima DS-a, i najave smanjenja broja clanova Vlade, koje su se na tome i zavrsile.

mira

pre 15 godina

Bravo za predsednika!!!
Samo da se osvrnem na poslednju recenicu: Put do toga su novi izbori???? I sta onda, prvo izbori po starom sistemu za promenu ustava, onda izbori po novom sistemu.....
Ma nece biti! Hajde da vidimo koliko je Tomi do izbora...

strahinja

pre 15 godina

Naravno, Ustav nije nikad ni valjao, nisam ni glasao za njega kao ni ubedljiva vecina Vojvodjana, ali, pored mnogih stvari koje treba menjati, Tadic bi da menja samo ono sto njega boli, broj stranaka. Ocito, najvise bi mu odgovaralao kad bi narod mogao da bira samo izmedju njega i radikala. Pretpostavljam da bi novi Ustav sadrzao i mogucnost biranja dozivotnog predsednika.

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Treba stedeti gde god je to moguce, a to znaci i kod poslanika. Naravno da to legalistima ne odgovara, jer im je to opravdanja za zivot. Da opterecuju budzet.

Centralni Srbin

pre 15 godina

"Tadić kaže da Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, jer bi to proizvodilo stalnu nestabilnost."

Potpisujem! Dosta mi je više vojvođanskog ekskluziviteta kada znam šta i koliko radim i kako izdržavam svoju porodicu (bez ičije pomoći) i koliko dajem državi, a pri tom nisam iz Vojvodine.
A moram svakodnevno da slušam da Vojvodina hrani moju decu i mene dok ja lenčarim.

Viva

pre 15 godina

Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, tacno je i pretacno. Ali od nekuda se mora poceti sa uvodjenje definisanog prava u Srbiji. Npr. pocnimo od Vovodine, jos danas.

Srba Evropejac

pre 15 godina

Slazem se. I da svakako iz novog - izmenjenog ustava izbacimo Kosovo. Resimo to vec jednom. Tako ce nam makar malo dostojanstva ostati ako to uradimo sami.

Centralni Srbin

pre 15 godina

"Tadić kaže da Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, jer bi to proizvodilo stalnu nestabilnost."

Potpisujem! Dosta mi je više vojvođanskog ekskluziviteta kada znam šta i koliko radim i kako izdržavam svoju porodicu (bez ičije pomoći) i koliko dajem državi, a pri tom nisam iz Vojvodine.
A moram svakodnevno da slušam da Vojvodina hrani moju decu i mene dok ja lenčarim.

Viva

pre 15 godina

Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, tacno je i pretacno. Ali od nekuda se mora poceti sa uvodjenje definisanog prava u Srbiji. Npr. pocnimo od Vovodine, jos danas.

Srba Evropejac

pre 15 godina

Slazem se. I da svakako iz novog - izmenjenog ustava izbacimo Kosovo. Resimo to vec jednom. Tako ce nam makar malo dostojanstva ostati ako to uradimo sami.

strahinja

pre 15 godina

Naravno, Ustav nije nikad ni valjao, nisam ni glasao za njega kao ni ubedljiva vecina Vojvodjana, ali, pored mnogih stvari koje treba menjati, Tadic bi da menja samo ono sto njega boli, broj stranaka. Ocito, najvise bi mu odgovaralao kad bi narod mogao da bira samo izmedju njega i radikala. Pretpostavljam da bi novi Ustav sadrzao i mogucnost biranja dozivotnog predsednika.

Pfff

pre 15 godina

Tadic ponovo prica praznu pricu, sa ciljem da podigne rejting u narodu. Setimo se, recimo, njegove najave borbe protiv korupcije u redovima DS-a, i najave smanjenja broja clanova Vlade, koje su se na tome i zavrsile.

Sara

pre 15 godina

A kako bi bilo da za pocetak smanjimo broj ministara, drzavnih sekretara, pomocnika, savetnika, PR magova i ostali? Za to nije potrebna promena Ustava, vec samo jedno glasanje u Skupstini...

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Treba stedeti gde god je to moguce, a to znaci i kod poslanika. Naravno da to legalistima ne odgovara, jer im je to opravdanja za zivot. Da opterecuju budzet.

marko, nis

pre 15 godina

Ponosan sam sto sam bio aktivan ucesnik kampanje za bojkot referenduma o ustavu. Donet bez javne rasprave, bez vecine glasova gradjana Srbije, u atmosferi huskanja. Kakav je to ustav za cije je donosenje glavni argument bila izmisljotina da Ceku priprema vatromet u slucaju neuspeha referenduma. Ali, mora nesto neprijatno da vam saopstim: necemo ga moci promeniti u narednih 20 godina, jer je procedura promene najgorih odredbi zadrzana. Znaci 3 miliona i 300 hiljada gradjana treba da glasa da Srbija dobije regione, da se uvede ponovo pravo na privatnost gradjana koje je Kostunica izbacio a Milosevicev ustav sadrzao, da zena odlucuje o radjanju, da je brak slobodna zajednica onih koji je zele, da potpisane medjunarodne konvencije ne treba da budu u saglasnosti sa ustavom srbije nego da on treba da se unapredjuje i uskladjuje sa civilizacijom itd....

milan

pre 15 godina

...''jedina regija''?! Nije jedina i nije regija vec pokrajina kojih u sadasnjem ustavu ima dve...
Bojim se da ce ovaj odgovor izazvati nove nedoumice, osim ste je vec i iz ove izjave ... jasno da je u Srbiji evidentno antipokrajinsko i antivojvodjansko mnenje

pedja

pre 15 godina

Amerikka ima ustav od 1788, koji se menjao amandmanima samo kada je to bilo neophodno.
A Srbija menja ustav kad ko hoce i kao hoce, a Srbi samo vrte glavom kao kad se menja kurs Evra.
Ipak, slazem se da poslanikka treba da bude manje, ali samo 100, jer je i 150 previse za ovoliku zemlju.
Regionalizacija je takodje potrebna, ali sa sve izgradjenom infrastrukturom koja ce ih povezivati, kako transportnom tako i telekomunikacionom i informatickom. Da se ne dogada vise da onaj koji je rodjen u Priboju mora da ide u Priboj po izvod iz maticne knjige rodjenih. Veci delovi prihoda bi trebali ici onima koji su ga napravili.
A finansiranje stranaka bi trebalo biti u stvari ukinuto, bar iz dzepova gradjana. Mozda samo neki simbolicni fond. Verovatno bi i pripadnici stranaka onda odustali od clanstva u istim i poceli da gledaju neka druga posla. Podela stanovnistva po strankama bi tada prestala da bude popularna. Mozda bi se komsije i pocele miriti.

neshonni

pre 15 godina

Bravo za predsednika Tadića! Čovek je samo načeo teme koje je preko potrebno razmotriti i donet odgovarajuće odluke. Po običaju već je naišao na otpore onih koji se plaše za svoje lične interese i koji su večni kočničari poslova koji stoje godinama na ledu i nikom ništa zbog toga...oni će uvek naći neke izgovore samo da ne bi došlo do potrebnih pomaka. Logično je da nam nije potrebno 250 poslanika već mnogo manje ali se očito neki čije je zanimanje poslanik već 20 godina boje za svoje stalno radno mesto. Regionalizacija cele države i decentralizacije je preko neophodna ako želimo ravnomerni razvoj čitave zemlje. Pogledajte samo Španiju, Italiju ili Francusku koje imaju na desetine regiona pa i manje zemlje poput Austrije koja je po broju stanovnika i površini slična Srbiji. Dakle to je nešto što se mora učiniti što pre. I Vojvodina mora biti podeljena na regione bar tri svima poznata Banat, Bačku i Srem a ne stvarati asimetričnu državu koja nikom nije od koristi...nadam se samo da gosn. Tadić neće ostati na rečima već preći na delo!

mira

pre 15 godina

Bravo za predsednika!!!
Samo da se osvrnem na poslednju recenicu: Put do toga su novi izbori???? I sta onda, prvo izbori po starom sistemu za promenu ustava, onda izbori po novom sistemu.....
Ma nece biti! Hajde da vidimo koliko je Tomi do izbora...

kiki

pre 15 godina

Kakva demagogija od strane predsednika ds, a zaboravih i drzave srbije. Najgore sto i dalje veliki broj gradjana ne vidi da se kao i uvek radi o cistom marketingu. Samo jedno pitanje predsedniku: ZASTO nije izasao na zadnje izbore ispred DS, a ne ispred koalicije raznih stranaka (neke i postoje samo od jednog coveka), a siguran sam da danas nebi znao da navede koje su to sve stranke bile. Tadicje direktno odgovoran za ovu situaciju koju imamo sada.
Da je isao na izbore ispred DS,svi ti "ucenjivaci" sada nebi vise ni postojali, ALI onda su mu trebali da se dokopa vlasti, a sada mu sve to smeta. E nece moci, Vi ste odgovorni za ovaj cirkus, i nemojte za to kriviti ustav.

Sin Nebojsa

pre 15 godina

Vojvodina je pokrajna (po ustavu) i kao takva se razlikuje od ostatka zemlje. Sada Tadic pokusava da proturi neku drugu pricu (o regijama koje moraju biti podjenake). Tipican primer razbijanja Vojvodine i svega za sta ona stoji.

Od Milosevica, preko Kostunice do Tadica svi su isti i svi furaju manje-vise istu politiku, jedino su posledice drugacije ali samo zbog vremena u kom se desavaju.

Ivan BA

pre 15 godina

Prvo i prvo Vojvodina nije REGIJA. Srem, Banat i Backa su regije u Vojvodini.
A zasto Vojvodina ne bi bila jedina autonomna oblast ako ostale oblasti u Srbiji ne zele autonomiju.
Ako i dodje do takve decentralizacije ne moze imati npr. Macva ili Sumadijaisti stepen autonomije od Vojvodine.
Vojvodina je ipak nesto drugo, dok ostale oblasti juzno od Save i Dunava su manje vise uvek bili Srbija.

Petar

pre 15 godina

A gde je predsednik Tadic bio nedavno, kada je donosen taj Ustav? Bio je na Novom Zelandu, pa je sada doputovao i video da Ustav ne valja? Nije li on bio jedan od glavnih protagonista donosenja tog Ustava i onog sramnog referenduma? Pre nego sto nam kaze da ga treba menjati neka nam kaze da li je on nesto odgovoran sto imamo takav Ustav.

Biljana

pre 15 godina

Ironicno je da jedan od tvoraca ovog Ustava sada naprasno zeli da ga menja. Slazem se da broj poslanika treba smanjiti ali sve mane i problemi u ovoj drzavi, koje je predsednik naveo, su upravo posledica nesposobne Vlade i njega samog.
Naglasavanje kako ima veliki broj manjih stranaka navodi na pomisao da promenom Ustava DS zeli samo da ucvrsti svoje pozicije na vlasti. Cini se da je iz toga i proistekla ova ideja za izmenu Ustava.
A vrlo verovatno moze da bude da je ovo sve samo prazna prica, kao i svaki put.

Dalibor Lanik

pre 15 godina

Ma nema veze koliko poslanika ce da bude, nek ih bude i 500 a ne 250.

Ovo je super predlog jer Srbiju vec jednom treba UJEDINITI - a to znaci rasparcati na regije, i da svaka regija bude ravnopravna!!!

Dosta je bilo pokrajna sa specijalnim statusom! Nek svaka regija bude autonomna koliko je to moguce!

I bez prava na parlament, zastavu, himnu i ostale budalastine koje samo trose novac!

Jovan Djurkovic

pre 15 godina

Na referendumu ishod bi bio porazavajuci za sve stranke. Gradjani bi ubedljivo potvrdili stav markentiskog tima Predsednika! Dakle, na veliku zalost mnogih koji zele uhlebljenje u okviru stranackog aparata, gradjani su za manju, jeftiniju i efikasniji predstavnicki organ!

Srdjan Zgonjanin

pre 15 godina

Nama ni drzavni udar ne bi pomogao, a kamo li promena ustava. Problem je u nama.

Menjamo ustav svakih par godina, sto stvarno nema smisla. Pogledajte ozbiljnije drzave, recimo US, koliko su puta iz korena menjali ustav? Ni jednom (ako se ne racunaju amandmani).

Martin,Pirot

pre 15 godina

Ja sam za decentralizaciju, evo,pocnite od usvajanja open skaj ugovora da bi mogle jeftine aviokompanije da slecu na Niski aerodrom, pokazite prvi gest dobre volje! Inace vam necemo verovati! Sto se tice poslanika njihov broj ne treba smanjivati jer ce onda glas naroda jos slabije da se cuje posto neke manje opstine nece vise imati predstavnika u skupstini.

Vladan Jova

pre 15 godina

Kao pravnik koji radi u struci smatram da je optimalan broj poslanika 101 do 105 i ni jedan više od toga. što se tiče regionalizacije Srbije ideja je u suštini odlična jer ne može se razvijati samo Beograd dok ostatak Srbije polako zamire i ekonomski i demografski(rođeni sam Beograđanin). Pre regionalizacije treba ukinuti autonomiju vojvodine, i pretvoriti i nju u regijon. Isto tako po meni bi trebalo razmisliti iz strateških razloga i o seljenju političke prestonice iz Beograda možda u Kragujevac ili neki drugi grad. Beograd bi ostao ekonomska prestonica a taj drugi grad bi bio politička prestonica. Na taj način bi dobili na kvalitetu života i građani Beograda, kao ekonomske prestonice i građani tog drugog grada kao političke prestonice, što bi uslovilo i razvoj tog grada kao i okolnih gradova. Međutim, bojim se da g-din Tadić iznosi samo teoretski ove predloge jer način promene ustava je strogo propisan i mislim da sve njegove izjave predstavljaju samo bacanje prašine u oči građanima kako bi se skrenule diskusije sa stvarnih ekonomskih problema koji se gomilaju u vidu jedne velike socijalne bombe u Srbiji.

Katastrofa

pre 15 godina

Zaista ne znam koliko puta ce Srbija menjati svoj osnivni dokument. Pa zar smo toliko nesigurni u to ko smo i kako treba da se organizujemo. Ako ustav ne valja nisu trebali za njega glasati niti pozivati narod da ga izabere. Budalastina !!!

Brus Li

pre 15 godina

Nije-nego! Opet da se bavimo time koliko će političari da zarađuju, koliko će da ih bude u parlamentu, šta će da jedu, kako će da se oblače!? Dosta mi je politike! Šta je sa proizvodnjom, poljoprivredom, industrijom!?
Od čega ćemo da živimo? Od politike, menjanja ustava centralizacija i decentralizacija sigurno nećemo!

DDas

pre 15 godina

Vojvodinu i vojvodjane niko ne mrzi, niko nije anti vojvodjanin, to je sve kampanja koja svadja isti narod a mi se lako pecamo (pecamo se mnogo godina) i uvek smo spremni na najgore. Vojvodina treba da bude autonomija ali zasto jedina, ako takav sistem daje dobre rezultate, onda treba da postoji vise pokrajna. Nemacka ima preko 10 pokrajna a Bavarska cak po ustavu ima pravo na ocepljenje. Kod nas svako da ima pravo na ocepljenje ocepio bi se, vrlo lako bi mi napravili 11 drzava, narodu bi bilo isto ali lokalni politicari bi uzjahali vlast koju ovako mogu da sanjaju. Ali je istina da se pojedinci iz Vojvodine stalno bune, pominju pljacku, pa i mi nize radimo.

nano

pre 15 godina

"Pošto je za promenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, ...",
... tako je ovaj predlog samo politicka fantastika u cilju predizborne kampanje.

Perka

pre 15 godina

Nisu valjda u Srbiji problem samo poslanici? Da li znate da skupstina ima manji budzet od svih onih besmislenih agencija? Da li znate da je plata poslanika manja od plate jednog od 242 drzavna sekretara i od hiljada savetnika u drzavnoj administraciji?! Ovo je definitivno VRH DEMAGOGIJE!

Marko

pre 15 godina

BRAVO TADICU, i 150. poslanika za ovoliku drzavu je mnogo, treba sto vise skinuti muke i obaveza sa grbace gradjana Srbije a sto se tice ustava, ima tu dosta stvari da se promeni, ne zaboravimo da su ga pravili Kostunica i radikali kako njima odgovara, ne pitajuci gradjane Srbije za misljenje !

Sixto, Novi Sad

pre 15 godina

Samo jos jedno bacanje prasine u oci da se smanji broj poslanika za 100 mesta, a da u sutrasnjem sazivu onih 100 otpalih budu u stvari rezervni poslanici!
Predsednik nam lagalizuje dobijanje plate bez odlaska na posao!
Gospodine Tadicu, nije problem ustav vec sto vi partijske kolege ne mozete da naterate iz restorana u salu za zasedanja!

Jedno razmišljanje

pre 15 godina

Povezivanje broja poslanika u Narodnoj Skupštini sa pitanjem regionalizacije i decentralizacije jeste, blago rečeno, politički neozbiljno. Broj poslanika je puka forma, mnogo bitniji je Izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih stranaka (čije izmene nisu povezane sa izmenama Ustava). Sa druge strane, pitanje regionalizacije i decentralizacije jeste dugotrajan i, u našem slučaju, mučan proces koji zavisi od raznih faktora; finalna faza tog procesa podrazumeva znatno jačanje regionalnih samouprava, ali nauštrb centralne vlasti, uključujući kako formalni, tako i praktični politički uticaj predsednika centralne države. Pretpostavljam da bi sadašnje raspoloženje u Vojvodini podržalo pristup regionalizaciji i decentralizaciji čiji bi rezultat bile jake lokalne, regionalne samouprave, sa prerogativima odlučivanja i donošenja podzakonskih akata, ali, onda bi i Novi Sad sa okolinom bio samo lokalna/ regionalna samouprava, a ne centar odlučivanja za celu Vojvodinu. Od tog cilja smo veoma daleko, a preduslov realizacije ovog procesa jeste da sve (ili gotovo sve) regije u Srbiji budu više ili manje ravnomerno ekonomski razvijene...

Van Helsing

pre 15 godina

Bojim se da niko iz Beograda nije iskreno za regionalizaciju jer onda ne bi imali koga da pljačkaju. Vojvodina i ostali regioni izjednačiće se jedino ukidanjem autonomije Vojvodine.

zoran

pre 15 godina

A što bi Vojvodina bila autonomna? Ili bilo koja druga regija? Ne bi li to dovelo do povećanja ukupne količine "vlasnika" ove bananice? Lično nemam ništa protiv praznih priča ali dajte bar da imaju nekog smisla. Vređaju čak i moju skromnu inteligenciju...

vuk

pre 15 godina

U svakom slucaju podrzavam smanjenje broja poslanika u Skupstini sa 250 na 150 mada je i to puno. A sada imamo poslanika kao da nas ima 20 miliona a ne 10. Svi oni sto se bune protiv toga smanjenja brinu se za svoje fotelje a ne za Srbiju. Zivela Srbija, Ziveo Predsednik Tadic!

T.Zrenjanin

pre 15 godina

Pa zar nisu rekli da ove godine nece biti nikakvih izbora, a sad ispade da ce mozda i biti? E Tadicu, razocarao si me!!!!! Na sledecim parlamentarnim izborima glasam za madjare!

Petar S.

pre 15 godina

Ideja o 150 poslanika u Srpskoj skupstini nije nova, ali mislim da je veoma dobra.
Ali naj verovatnije ce protiv te ideje biti (u istom taboru): G17+, SPO, LDP sa SNS, DSS i SPS-om.

zeljko

pre 15 godina

Neposlusnost malih saveznika i dela sopstvenog stranackog bica,sa leve obale Dunava,navela Ga je da pod hitno potrazi izlaz iz krize! Ne ove nase, ekonomske, to ce ministri, nego one NJIHOVE, velike, opasne, lose skrivane podeljenosti na dve recne obale! DS na levoj obali hoce,zuri mu se, a ima i podrsku sitnih saveznika,da se progura ili bar provuce taj nesretni ,,ustavotvorni,,Statut Vojvodine,a oni sa desne obale se neckaju,cute,nece ili ne znaju dali hoce,uglavnom,to se oteglo u neznano kad ce! Ovi sa leve obale nece da odustanu,cuvaju obraz pred svojim biracima,valjda su obecali pa sad ne mogu nazad. A ni ON ne sme da pritiska,cuva clanstvo,jeste ,,iz preka,, ali trebace,a mozda je i tu bilo nekih,iskukanih,obecanja! A ne sme ni da pristane,pa muka jedna....Setio se!
Oktroisace Ustav, odnosno promenu istog! To ce se gradjanima dopasti,a On ce kupiti vreme,boze moj, Ustav je to,treba polako,temeljno. A i narod (nije ga pomenuo) imace o cemu da prica,a ne samo o ekonomskoj krizi, to vec i vrapci znaju.
Uostalom,ova taktika ovde uvek uspeva,ne zivi se samo od hleba!
Smanjice se broj poslanika (sad narod aplaudira,konacno!!!!), a ako se smanji i cenzus,uz podrsku tog istog naroda ,sva ta leva smetala,istroseni saveznici, ce da nestanu!I Onako su kao muve na hlebu!
Drugo,a mozda je to prvo,Statut ce ,,cekati status,,regionalizaciju pa mozda i decentralizaciju Njegove vlasti,o kojoj vec svi sve znamo, mnogo smo, bre, slusali, ali po onoj narodnoj ,,sto je babi milo....,,i po malo,,ne lipsi....cim se skupi potrebna 2/3 vecina, mozda i u nekom od narednih saziva Skupstine!
Strpite se, samo jos malo, da prodju te promene Ustava, pa cemo svi doci na svoje (i On,naravno), a ONI ce se primiriti, morace! Mozda ce uvideti gde su pogresili, ako ne bude kasno,za njih! Kad ne slusaju!....
Ovo me podsetilo ,kao, bio jednom jedan uvazen, ucen i mudar covek, i imao sina, i deran zavrsio velike skole i steko, sto kazu, svoj hleb. Ali (u svakoj prici ima to,,ali,,) mnogo je decko voleo da se slika i zato resio da se baci na politiku! Molio ga otac, ubedjivao ,,nije to za tebe,nije to dobro,,...badava.
Nece da poslusa,i gle cuda...ispade dobro (za njega) a svi drugi,,,moz da se slikaju,,

PAMETAN

pre 15 godina

Cestitka Predsedniku i puna podrska. Borise ako ostale stranke nece da prihvate promenu, raspisi izbore i referendum, dobices i 80% glasova. Smanjiti i broj poslanika i clanova Vlade i to na svim nivoima vlasti. Treba smanjiti administraciju i sto vise njih poslati da proizvode nesto i da zive od svog rada a ne na grbaci naroda. Ne treba nama vise od 100 poslanika koji vredno rade.

Milan

pre 15 godina

E kada predsednik nebi bio u isto vreme i predsednik jedne partije shvatili bi svi onako kako je on mislio, za dobrobit zemlje. Sigurno da je manji broj poslanika bolje resenje, sigurno je da lakse naci manji broj politicara koji su odani svojoj zemlji i svome narodu nego kao danas. Kada bi sve one kojima nije mesto skupstini oduzeli od ukopnog broja poslanika danas ne bi ostali ni tih 150 koje je Tadic prozvao. Treba polako poceti uvazavati misljenje politickih protivnika kada su u pravu ali ne kod nas tu mora kritika da padne da bi sami dobili pojene bez obzira koliko ideja bila dobra. To je jednostavan i primitivan nacin vodjenja politike i to rade samo oni koji sami nemaju ideja i pametnih predloga.

Nespavac

pre 15 godina

To je prilika da gradjani Srbije dobiju jedan normalan Ustav, a ne euforican dokumenat koji samo generise razne krize u nasem drustvu i zakonodavstvu...

j o k e r

pre 15 godina

apsolutno se slazem sa osvezenjem-promenom ustava-ovaj stari, skoro komemorativni sa milosevicevim, treba da ide u kos!smanijiti broj partija koje ucestvuju u politickom zivotu srbije-na neki pristojan broj- smanjiti broj ministarstava (spojiti sva slicna po tematici !) smanjiti broj poslanika u parlamentu za 50%, i ozbiljno prici stednji i vlade i parlamenta-saglasno sa sveopstom situacijom u kojoj se nalazi zemlja!!! stednja treba da bude obavezna za sve-pa i one na vlasti!!! protiv ovih mera su oni koji se osecaju nesigurno u "sedlu"u kome su, male partije, nesposobni i svi politicki "nakupci-prekupci" koji pojedinacno, bez koalicionih partnera, de facto, nemaju sta da traze na ozbiljnoj i zahtevnoj politickoj sceni srbije danas!!!osloboditi i osamostaliti sudstvo,policiju,a za vojsku razmisliti da li je uopste potrbnai ovakva kakva je danas!!! politicari starog kova, oni sa navikama da su neprolazni, zauvek i "kao"nezamenjljivi"a la kostunica, nikolic, vucic, todorovic, velja ilic i njima slicni-bilo bi vreme da se preslisate i idete u penziju. dok je vreme! sa ovom krizom doslo je novo doba i nije vam mesto vise tu gde ste do juce bili!!!

zejko

pre 15 godina

Ustav treba menjati zbog prevazilazenja krize Statuta Vojvodine, pa je to jedini nacin, na dugom stapu, da se cekajuci regionalizaciju, pomire strasti u DS sa obe strane Dunava, i u isto vreme DS oslobodi sad vec nepotrebnih sitnih saveznika, naravno posle izbora.

Centralni Srbin

pre 15 godina

"Tadić kaže da Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, jer bi to proizvodilo stalnu nestabilnost."

Potpisujem! Dosta mi je više vojvođanskog ekskluziviteta kada znam šta i koliko radim i kako izdržavam svoju porodicu (bez ičije pomoći) i koliko dajem državi, a pri tom nisam iz Vojvodine.
A moram svakodnevno da slušam da Vojvodina hrani moju decu i mene dok ja lenčarim.

Srba Evropejac

pre 15 godina

Slazem se. I da svakako iz novog - izmenjenog ustava izbacimo Kosovo. Resimo to vec jednom. Tako ce nam makar malo dostojanstva ostati ako to uradimo sami.

Viva

pre 15 godina

Vojvodina ne može da bude jedina regija sa definisanim pravima u Srbiji, tacno je i pretacno. Ali od nekuda se mora poceti sa uvodjenje definisanog prava u Srbiji. Npr. pocnimo od Vovodine, jos danas.

strahinja

pre 15 godina

Naravno, Ustav nije nikad ni valjao, nisam ni glasao za njega kao ni ubedljiva vecina Vojvodjana, ali, pored mnogih stvari koje treba menjati, Tadic bi da menja samo ono sto njega boli, broj stranaka. Ocito, najvise bi mu odgovaralao kad bi narod mogao da bira samo izmedju njega i radikala. Pretpostavljam da bi novi Ustav sadrzao i mogucnost biranja dozivotnog predsednika.

milan

pre 15 godina

...''jedina regija''?! Nije jedina i nije regija vec pokrajina kojih u sadasnjem ustavu ima dve...
Bojim se da ce ovaj odgovor izazvati nove nedoumice, osim ste je vec i iz ove izjave ... jasno da je u Srbiji evidentno antipokrajinsko i antivojvodjansko mnenje

Ivan BA

pre 15 godina

Prvo i prvo Vojvodina nije REGIJA. Srem, Banat i Backa su regije u Vojvodini.
A zasto Vojvodina ne bi bila jedina autonomna oblast ako ostale oblasti u Srbiji ne zele autonomiju.
Ako i dodje do takve decentralizacije ne moze imati npr. Macva ili Sumadijaisti stepen autonomije od Vojvodine.
Vojvodina je ipak nesto drugo, dok ostale oblasti juzno od Save i Dunava su manje vise uvek bili Srbija.

Sin Nebojsa

pre 15 godina

Vojvodina je pokrajna (po ustavu) i kao takva se razlikuje od ostatka zemlje. Sada Tadic pokusava da proturi neku drugu pricu (o regijama koje moraju biti podjenake). Tipican primer razbijanja Vojvodine i svega za sta ona stoji.

Od Milosevica, preko Kostunice do Tadica svi su isti i svi furaju manje-vise istu politiku, jedino su posledice drugacije ali samo zbog vremena u kom se desavaju.

neshonni

pre 15 godina

Bravo za predsednika Tadića! Čovek je samo načeo teme koje je preko potrebno razmotriti i donet odgovarajuće odluke. Po običaju već je naišao na otpore onih koji se plaše za svoje lične interese i koji su večni kočničari poslova koji stoje godinama na ledu i nikom ništa zbog toga...oni će uvek naći neke izgovore samo da ne bi došlo do potrebnih pomaka. Logično je da nam nije potrebno 250 poslanika već mnogo manje ali se očito neki čije je zanimanje poslanik već 20 godina boje za svoje stalno radno mesto. Regionalizacija cele države i decentralizacije je preko neophodna ako želimo ravnomerni razvoj čitave zemlje. Pogledajte samo Španiju, Italiju ili Francusku koje imaju na desetine regiona pa i manje zemlje poput Austrije koja je po broju stanovnika i površini slična Srbiji. Dakle to je nešto što se mora učiniti što pre. I Vojvodina mora biti podeljena na regione bar tri svima poznata Banat, Bačku i Srem a ne stvarati asimetričnu državu koja nikom nije od koristi...nadam se samo da gosn. Tadić neće ostati na rečima već preći na delo!

Marko

pre 15 godina

BRAVO TADICU, i 150. poslanika za ovoliku drzavu je mnogo, treba sto vise skinuti muke i obaveza sa grbace gradjana Srbije a sto se tice ustava, ima tu dosta stvari da se promeni, ne zaboravimo da su ga pravili Kostunica i radikali kako njima odgovara, ne pitajuci gradjane Srbije za misljenje !

marko, nis

pre 15 godina

Ponosan sam sto sam bio aktivan ucesnik kampanje za bojkot referenduma o ustavu. Donet bez javne rasprave, bez vecine glasova gradjana Srbije, u atmosferi huskanja. Kakav je to ustav za cije je donosenje glavni argument bila izmisljotina da Ceku priprema vatromet u slucaju neuspeha referenduma. Ali, mora nesto neprijatno da vam saopstim: necemo ga moci promeniti u narednih 20 godina, jer je procedura promene najgorih odredbi zadrzana. Znaci 3 miliona i 300 hiljada gradjana treba da glasa da Srbija dobije regione, da se uvede ponovo pravo na privatnost gradjana koje je Kostunica izbacio a Milosevicev ustav sadrzao, da zena odlucuje o radjanju, da je brak slobodna zajednica onih koji je zele, da potpisane medjunarodne konvencije ne treba da budu u saglasnosti sa ustavom srbije nego da on treba da se unapredjuje i uskladjuje sa civilizacijom itd....

Misa Pavlovic

pre 15 godina

Treba stedeti gde god je to moguce, a to znaci i kod poslanika. Naravno da to legalistima ne odgovara, jer im je to opravdanja za zivot. Da opterecuju budzet.

vuk

pre 15 godina

U svakom slucaju podrzavam smanjenje broja poslanika u Skupstini sa 250 na 150 mada je i to puno. A sada imamo poslanika kao da nas ima 20 miliona a ne 10. Svi oni sto se bune protiv toga smanjenja brinu se za svoje fotelje a ne za Srbiju. Zivela Srbija, Ziveo Predsednik Tadic!

PAMETAN

pre 15 godina

Cestitka Predsedniku i puna podrska. Borise ako ostale stranke nece da prihvate promenu, raspisi izbore i referendum, dobices i 80% glasova. Smanjiti i broj poslanika i clanova Vlade i to na svim nivoima vlasti. Treba smanjiti administraciju i sto vise njih poslati da proizvode nesto i da zive od svog rada a ne na grbaci naroda. Ne treba nama vise od 100 poslanika koji vredno rade.

Pfff

pre 15 godina

Tadic ponovo prica praznu pricu, sa ciljem da podigne rejting u narodu. Setimo se, recimo, njegove najave borbe protiv korupcije u redovima DS-a, i najave smanjenja broja clanova Vlade, koje su se na tome i zavrsile.

Martin,Pirot

pre 15 godina

Ja sam za decentralizaciju, evo,pocnite od usvajanja open skaj ugovora da bi mogle jeftine aviokompanije da slecu na Niski aerodrom, pokazite prvi gest dobre volje! Inace vam necemo verovati! Sto se tice poslanika njihov broj ne treba smanjivati jer ce onda glas naroda jos slabije da se cuje posto neke manje opstine nece vise imati predstavnika u skupstini.

Dalibor Lanik

pre 15 godina

Ma nema veze koliko poslanika ce da bude, nek ih bude i 500 a ne 250.

Ovo je super predlog jer Srbiju vec jednom treba UJEDINITI - a to znaci rasparcati na regije, i da svaka regija bude ravnopravna!!!

Dosta je bilo pokrajna sa specijalnim statusom! Nek svaka regija bude autonomna koliko je to moguce!

I bez prava na parlament, zastavu, himnu i ostale budalastine koje samo trose novac!

mira

pre 15 godina

Bravo za predsednika!!!
Samo da se osvrnem na poslednju recenicu: Put do toga su novi izbori???? I sta onda, prvo izbori po starom sistemu za promenu ustava, onda izbori po novom sistemu.....
Ma nece biti! Hajde da vidimo koliko je Tomi do izbora...

Van Helsing

pre 15 godina

Bojim se da niko iz Beograda nije iskreno za regionalizaciju jer onda ne bi imali koga da pljačkaju. Vojvodina i ostali regioni izjednačiće se jedino ukidanjem autonomije Vojvodine.

T.Zrenjanin

pre 15 godina

Pa zar nisu rekli da ove godine nece biti nikakvih izbora, a sad ispade da ce mozda i biti? E Tadicu, razocarao si me!!!!! Na sledecim parlamentarnim izborima glasam za madjare!

zoran

pre 15 godina

A što bi Vojvodina bila autonomna? Ili bilo koja druga regija? Ne bi li to dovelo do povećanja ukupne količine "vlasnika" ove bananice? Lično nemam ništa protiv praznih priča ali dajte bar da imaju nekog smisla. Vređaju čak i moju skromnu inteligenciju...

Srdjan Zgonjanin

pre 15 godina

Nama ni drzavni udar ne bi pomogao, a kamo li promena ustava. Problem je u nama.

Menjamo ustav svakih par godina, sto stvarno nema smisla. Pogledajte ozbiljnije drzave, recimo US, koliko su puta iz korena menjali ustav? Ni jednom (ako se ne racunaju amandmani).

DDas

pre 15 godina

Vojvodinu i vojvodjane niko ne mrzi, niko nije anti vojvodjanin, to je sve kampanja koja svadja isti narod a mi se lako pecamo (pecamo se mnogo godina) i uvek smo spremni na najgore. Vojvodina treba da bude autonomija ali zasto jedina, ako takav sistem daje dobre rezultate, onda treba da postoji vise pokrajna. Nemacka ima preko 10 pokrajna a Bavarska cak po ustavu ima pravo na ocepljenje. Kod nas svako da ima pravo na ocepljenje ocepio bi se, vrlo lako bi mi napravili 11 drzava, narodu bi bilo isto ali lokalni politicari bi uzjahali vlast koju ovako mogu da sanjaju. Ali je istina da se pojedinci iz Vojvodine stalno bune, pominju pljacku, pa i mi nize radimo.

Biljana

pre 15 godina

Ironicno je da jedan od tvoraca ovog Ustava sada naprasno zeli da ga menja. Slazem se da broj poslanika treba smanjiti ali sve mane i problemi u ovoj drzavi, koje je predsednik naveo, su upravo posledica nesposobne Vlade i njega samog.
Naglasavanje kako ima veliki broj manjih stranaka navodi na pomisao da promenom Ustava DS zeli samo da ucvrsti svoje pozicije na vlasti. Cini se da je iz toga i proistekla ova ideja za izmenu Ustava.
A vrlo verovatno moze da bude da je ovo sve samo prazna prica, kao i svaki put.

j o k e r

pre 15 godina

apsolutno se slazem sa osvezenjem-promenom ustava-ovaj stari, skoro komemorativni sa milosevicevim, treba da ide u kos!smanijiti broj partija koje ucestvuju u politickom zivotu srbije-na neki pristojan broj- smanjiti broj ministarstava (spojiti sva slicna po tematici !) smanjiti broj poslanika u parlamentu za 50%, i ozbiljno prici stednji i vlade i parlamenta-saglasno sa sveopstom situacijom u kojoj se nalazi zemlja!!! stednja treba da bude obavezna za sve-pa i one na vlasti!!! protiv ovih mera su oni koji se osecaju nesigurno u "sedlu"u kome su, male partije, nesposobni i svi politicki "nakupci-prekupci" koji pojedinacno, bez koalicionih partnera, de facto, nemaju sta da traze na ozbiljnoj i zahtevnoj politickoj sceni srbije danas!!!osloboditi i osamostaliti sudstvo,policiju,a za vojsku razmisliti da li je uopste potrbnai ovakva kakva je danas!!! politicari starog kova, oni sa navikama da su neprolazni, zauvek i "kao"nezamenjljivi"a la kostunica, nikolic, vucic, todorovic, velja ilic i njima slicni-bilo bi vreme da se preslisate i idete u penziju. dok je vreme! sa ovom krizom doslo je novo doba i nije vam mesto vise tu gde ste do juce bili!!!

Nespavac

pre 15 godina

To je prilika da gradjani Srbije dobiju jedan normalan Ustav, a ne euforican dokumenat koji samo generise razne krize u nasem drustvu i zakonodavstvu...

Petar

pre 15 godina

A gde je predsednik Tadic bio nedavno, kada je donosen taj Ustav? Bio je na Novom Zelandu, pa je sada doputovao i video da Ustav ne valja? Nije li on bio jedan od glavnih protagonista donosenja tog Ustava i onog sramnog referenduma? Pre nego sto nam kaze da ga treba menjati neka nam kaze da li je on nesto odgovoran sto imamo takav Ustav.

Vladan Jova

pre 15 godina

Kao pravnik koji radi u struci smatram da je optimalan broj poslanika 101 do 105 i ni jedan više od toga. što se tiče regionalizacije Srbije ideja je u suštini odlična jer ne može se razvijati samo Beograd dok ostatak Srbije polako zamire i ekonomski i demografski(rođeni sam Beograđanin). Pre regionalizacije treba ukinuti autonomiju vojvodine, i pretvoriti i nju u regijon. Isto tako po meni bi trebalo razmisliti iz strateških razloga i o seljenju političke prestonice iz Beograda možda u Kragujevac ili neki drugi grad. Beograd bi ostao ekonomska prestonica a taj drugi grad bi bio politička prestonica. Na taj način bi dobili na kvalitetu života i građani Beograda, kao ekonomske prestonice i građani tog drugog grada kao političke prestonice, što bi uslovilo i razvoj tog grada kao i okolnih gradova. Međutim, bojim se da g-din Tadić iznosi samo teoretski ove predloge jer način promene ustava je strogo propisan i mislim da sve njegove izjave predstavljaju samo bacanje prašine u oči građanima kako bi se skrenule diskusije sa stvarnih ekonomskih problema koji se gomilaju u vidu jedne velike socijalne bombe u Srbiji.

Perka

pre 15 godina

Nisu valjda u Srbiji problem samo poslanici? Da li znate da skupstina ima manji budzet od svih onih besmislenih agencija? Da li znate da je plata poslanika manja od plate jednog od 242 drzavna sekretara i od hiljada savetnika u drzavnoj administraciji?! Ovo je definitivno VRH DEMAGOGIJE!

pedja

pre 15 godina

Amerikka ima ustav od 1788, koji se menjao amandmanima samo kada je to bilo neophodno.
A Srbija menja ustav kad ko hoce i kao hoce, a Srbi samo vrte glavom kao kad se menja kurs Evra.
Ipak, slazem se da poslanikka treba da bude manje, ali samo 100, jer je i 150 previse za ovoliku zemlju.
Regionalizacija je takodje potrebna, ali sa sve izgradjenom infrastrukturom koja ce ih povezivati, kako transportnom tako i telekomunikacionom i informatickom. Da se ne dogada vise da onaj koji je rodjen u Priboju mora da ide u Priboj po izvod iz maticne knjige rodjenih. Veci delovi prihoda bi trebali ici onima koji su ga napravili.
A finansiranje stranaka bi trebalo biti u stvari ukinuto, bar iz dzepova gradjana. Mozda samo neki simbolicni fond. Verovatno bi i pripadnici stranaka onda odustali od clanstva u istim i poceli da gledaju neka druga posla. Podela stanovnistva po strankama bi tada prestala da bude popularna. Mozda bi se komsije i pocele miriti.

kiki

pre 15 godina

Kakva demagogija od strane predsednika ds, a zaboravih i drzave srbije. Najgore sto i dalje veliki broj gradjana ne vidi da se kao i uvek radi o cistom marketingu. Samo jedno pitanje predsedniku: ZASTO nije izasao na zadnje izbore ispred DS, a ne ispred koalicije raznih stranaka (neke i postoje samo od jednog coveka), a siguran sam da danas nebi znao da navede koje su to sve stranke bile. Tadicje direktno odgovoran za ovu situaciju koju imamo sada.
Da je isao na izbore ispred DS,svi ti "ucenjivaci" sada nebi vise ni postojali, ALI onda su mu trebali da se dokopa vlasti, a sada mu sve to smeta. E nece moci, Vi ste odgovorni za ovaj cirkus, i nemojte za to kriviti ustav.

Petar S.

pre 15 godina

Ideja o 150 poslanika u Srpskoj skupstini nije nova, ali mislim da je veoma dobra.
Ali naj verovatnije ce protiv te ideje biti (u istom taboru): G17+, SPO, LDP sa SNS, DSS i SPS-om.

zeljko

pre 15 godina

Neposlusnost malih saveznika i dela sopstvenog stranackog bica,sa leve obale Dunava,navela Ga je da pod hitno potrazi izlaz iz krize! Ne ove nase, ekonomske, to ce ministri, nego one NJIHOVE, velike, opasne, lose skrivane podeljenosti na dve recne obale! DS na levoj obali hoce,zuri mu se, a ima i podrsku sitnih saveznika,da se progura ili bar provuce taj nesretni ,,ustavotvorni,,Statut Vojvodine,a oni sa desne obale se neckaju,cute,nece ili ne znaju dali hoce,uglavnom,to se oteglo u neznano kad ce! Ovi sa leve obale nece da odustanu,cuvaju obraz pred svojim biracima,valjda su obecali pa sad ne mogu nazad. A ni ON ne sme da pritiska,cuva clanstvo,jeste ,,iz preka,, ali trebace,a mozda je i tu bilo nekih,iskukanih,obecanja! A ne sme ni da pristane,pa muka jedna....Setio se!
Oktroisace Ustav, odnosno promenu istog! To ce se gradjanima dopasti,a On ce kupiti vreme,boze moj, Ustav je to,treba polako,temeljno. A i narod (nije ga pomenuo) imace o cemu da prica,a ne samo o ekonomskoj krizi, to vec i vrapci znaju.
Uostalom,ova taktika ovde uvek uspeva,ne zivi se samo od hleba!
Smanjice se broj poslanika (sad narod aplaudira,konacno!!!!), a ako se smanji i cenzus,uz podrsku tog istog naroda ,sva ta leva smetala,istroseni saveznici, ce da nestanu!I Onako su kao muve na hlebu!
Drugo,a mozda je to prvo,Statut ce ,,cekati status,,regionalizaciju pa mozda i decentralizaciju Njegove vlasti,o kojoj vec svi sve znamo, mnogo smo, bre, slusali, ali po onoj narodnoj ,,sto je babi milo....,,i po malo,,ne lipsi....cim se skupi potrebna 2/3 vecina, mozda i u nekom od narednih saziva Skupstine!
Strpite se, samo jos malo, da prodju te promene Ustava, pa cemo svi doci na svoje (i On,naravno), a ONI ce se primiriti, morace! Mozda ce uvideti gde su pogresili, ako ne bude kasno,za njih! Kad ne slusaju!....
Ovo me podsetilo ,kao, bio jednom jedan uvazen, ucen i mudar covek, i imao sina, i deran zavrsio velike skole i steko, sto kazu, svoj hleb. Ali (u svakoj prici ima to,,ali,,) mnogo je decko voleo da se slika i zato resio da se baci na politiku! Molio ga otac, ubedjivao ,,nije to za tebe,nije to dobro,,...badava.
Nece da poslusa,i gle cuda...ispade dobro (za njega) a svi drugi,,,moz da se slikaju,,

Jovan Djurkovic

pre 15 godina

Na referendumu ishod bi bio porazavajuci za sve stranke. Gradjani bi ubedljivo potvrdili stav markentiskog tima Predsednika! Dakle, na veliku zalost mnogih koji zele uhlebljenje u okviru stranackog aparata, gradjani su za manju, jeftiniju i efikasniji predstavnicki organ!

Katastrofa

pre 15 godina

Zaista ne znam koliko puta ce Srbija menjati svoj osnivni dokument. Pa zar smo toliko nesigurni u to ko smo i kako treba da se organizujemo. Ako ustav ne valja nisu trebali za njega glasati niti pozivati narod da ga izabere. Budalastina !!!

Brus Li

pre 15 godina

Nije-nego! Opet da se bavimo time koliko će političari da zarađuju, koliko će da ih bude u parlamentu, šta će da jedu, kako će da se oblače!? Dosta mi je politike! Šta je sa proizvodnjom, poljoprivredom, industrijom!?
Od čega ćemo da živimo? Od politike, menjanja ustava centralizacija i decentralizacija sigurno nećemo!

Milan

pre 15 godina

E kada predsednik nebi bio u isto vreme i predsednik jedne partije shvatili bi svi onako kako je on mislio, za dobrobit zemlje. Sigurno da je manji broj poslanika bolje resenje, sigurno je da lakse naci manji broj politicara koji su odani svojoj zemlji i svome narodu nego kao danas. Kada bi sve one kojima nije mesto skupstini oduzeli od ukopnog broja poslanika danas ne bi ostali ni tih 150 koje je Tadic prozvao. Treba polako poceti uvazavati misljenje politickih protivnika kada su u pravu ali ne kod nas tu mora kritika da padne da bi sami dobili pojene bez obzira koliko ideja bila dobra. To je jednostavan i primitivan nacin vodjenja politike i to rade samo oni koji sami nemaju ideja i pametnih predloga.

Sixto, Novi Sad

pre 15 godina

Samo jos jedno bacanje prasine u oci da se smanji broj poslanika za 100 mesta, a da u sutrasnjem sazivu onih 100 otpalih budu u stvari rezervni poslanici!
Predsednik nam lagalizuje dobijanje plate bez odlaska na posao!
Gospodine Tadicu, nije problem ustav vec sto vi partijske kolege ne mozete da naterate iz restorana u salu za zasedanja!

zejko

pre 15 godina

Ustav treba menjati zbog prevazilazenja krize Statuta Vojvodine, pa je to jedini nacin, na dugom stapu, da se cekajuci regionalizaciju, pomire strasti u DS sa obe strane Dunava, i u isto vreme DS oslobodi sad vec nepotrebnih sitnih saveznika, naravno posle izbora.

Sara

pre 15 godina

A kako bi bilo da za pocetak smanjimo broj ministara, drzavnih sekretara, pomocnika, savetnika, PR magova i ostali? Za to nije potrebna promena Ustava, vec samo jedno glasanje u Skupstini...

Jedno razmišljanje

pre 15 godina

Povezivanje broja poslanika u Narodnoj Skupštini sa pitanjem regionalizacije i decentralizacije jeste, blago rečeno, politički neozbiljno. Broj poslanika je puka forma, mnogo bitniji je Izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih stranaka (čije izmene nisu povezane sa izmenama Ustava). Sa druge strane, pitanje regionalizacije i decentralizacije jeste dugotrajan i, u našem slučaju, mučan proces koji zavisi od raznih faktora; finalna faza tog procesa podrazumeva znatno jačanje regionalnih samouprava, ali nauštrb centralne vlasti, uključujući kako formalni, tako i praktični politički uticaj predsednika centralne države. Pretpostavljam da bi sadašnje raspoloženje u Vojvodini podržalo pristup regionalizaciji i decentralizaciji čiji bi rezultat bile jake lokalne, regionalne samouprave, sa prerogativima odlučivanja i donošenja podzakonskih akata, ali, onda bi i Novi Sad sa okolinom bio samo lokalna/ regionalna samouprava, a ne centar odlučivanja za celu Vojvodinu. Od tog cilja smo veoma daleko, a preduslov realizacije ovog procesa jeste da sve (ili gotovo sve) regije u Srbiji budu više ili manje ravnomerno ekonomski razvijene...

nano

pre 15 godina

"Pošto je za promenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, ...",
... tako je ovaj predlog samo politicka fantastika u cilju predizborne kampanje.