Sreda, 22.04.2009.

01:42

Jeremić: Nećemo priznati Kosovo

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić kaže za “Blic“ da je uveren da će Međunarodni sud pravde u Hagu, povodom secesije Kosova, doneti odluku u korist Srbije.

Izvor: Blic

Jeremiæ: Neæemo priznati Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

brax

pre 15 godina

jeremicu, Kostunjavi samo ceka na vase greske, i sledecih izbora on bit ce opet na prvom redu, vlade srbije, a pocet ce ponovo da smatra kosovo kao sastavni deo srbije!

(Vlast)a

pre 15 godina

Da je rekao nesto razumno i normalno, morala bih da proveravam da u ovoj jadnoj zemlji nije ponovo izvrsen drzavni udar. Ovako, mogu mirno da spavam jer nas glupost cuva od normalnog zivota i od nas samih!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Odluka suda je savjetodavna. Ako su kosovski Albanci i njihovi zapadni mentori odlučni da je ne poštuju ako ne bude u korist Prištine zašto bi se Srbija pridržavala iste s obzirom da nije obavezujuća.

Srbija ni na jedan način ne gubi. Ako bude u njenu korist neke će zemlje preispitati priznanje nezavisnosti Kosova a ako ne bude onda će se širom svijeta pojaviti masa "posebnih slučajeva" koji će se moći pozivati na kosovski slučaj. Tada će neke baš zaboljeti glava.

Katica

pre 15 godina

Šta god da odluče oko Kosova da li će posle toga Srbija da postane Švajcarska, Norveška ili bar Holandija? Da li ce kvalitet života u Srbiji biti kao u tim zemljama? Naravno da neće! Prvo nam je Sloba, Voja i & pojeo 13 g a sad su Koštunica, Jeremić i & pojeli narednih 8 g u PREPRAVLJANJU PROŠLOSTI! Umesto budućnosti oni „rade“ za prošlost i tajkune (i svoje privatne čepove)!

komsija

pre 15 godina

Previse i glomazno je podvrditi da ako sud ne podvrdi suverenitet Srbije na Kosovo, to bi bio jedan veoma nestabilan svet. Svetu sada nedostaje "samo" jeremiceva vizija o stabilnom svetu i evo spasa iz kataklizma...Samo da to, molim vas, ne bude ista vizija koja je vec napravila Balkan stabilan svet...
Da budem seriozan i otvoren ja licno verujem da sto manje svet cuje sta mi Balkanci govorimo, to bolje za nas i sto vise mi Balkanci cujemo sta svet kaze, to bolje za sve. Naime ne moze da svet bude stabilan, kada neko unapred misli da je u pravu, zaboravsi da bas zbog toga je i treca strana, bas zbog toga postoji i sud(formalan ili ne) da podvrdi gde je linija razdvanja prava i nepravde. Kakav stabilan svet moze da bude ako svi misle da svet mora da vrti po licnoj viziji??? Sigurno to bi bio kaos svet....

pero

pre 15 godina

Zanimljivo, Jeremić je rekao nešto novo!

Kontradiktornost... Kakva je razlika onda između onih koji su priznali Kosovo bez odluke suda i Srbije koja započinje proces a ne obavezuje se na poštovanje svih odluka suda?

Imer

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije. Kojem ustavu. Gde su ucestvovali Albanci u izradi tog Ustava. Ko ih je pitao za taj ustav. Da li je bilo rasprave po tom iznetom ustavu. Pa to je ustav Kostunjavog i nema veze s ustavom Rep. Kosova. Nismo pitani, nije bilo izjasnjenje, nije se raspravljeno s Albancima, itd,i neobavezujuci je za Albance. Mi imamo nas Ustav. Srbije je mogla da donese nekakav ustav i ta kaze, da sve bivse clanice SFRJ, PRIPADAJU Ustavu Srbije. Pa Srbija bolje bi bilo da malo spusti se na zemlji, i da ceka misljenje MSP.I da se povinuje, jer to nije misljenje obavezujuci.

Boks

pre 15 godina

Odluka MSP o Kosovu nije obavezujuca, tako da je Jeremic skroz u pravu!
Odluka ce, siguran sam, biti u korist Srbije a to sigurno nece doprineti povlacenju nezavisnosti od strane Albanaca na KiM!
Srbija nikada nece priznati Kosovo, i doci ce se, pre ili kasnije, do pregovora, gde ce Kosovo moci da zivi kao zasebna jedinka u okviru Srbije (dva sistema u okviru jedne drzave(Honkong)-jedino moguce resenje).

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Krajnje ne diplomatska i neodmjerena, da nekazem bezobrazna izjava jednog "diplomate". Sto sve g. Jeremic treba upropastiti, pokvariti, kome ocitati bukvicu i nakostrijeseno mu zaprijetiti nebi li g. Tadic shvatio da mu ovaj "diplomata" sa bokserskim rukavicama cini vise stete od koristi? G. Tadic bi to trebao znati i maknuti ga iz politike i ministarstva prije sto Jeremic bude nokautiran jer bi ovaj svojim padom i inercijom mogao naskoditi i samome Tadicu.

Visoko-obrazovana

pre 15 godina

Srbija ili ako hocete ova Vlada je ITEKAKO SPREMNA da prizna nezavisno Kosovo ali nezna kako to da uradi a da "sacuva obraz" i onda ovakvim glupostima i nerviranjem gradjana Srbije koji jos poseduju malo zdravog razuma zeli do te mere "izmrcvariti" da im im se "OGADI" i Kosovo i svaka prica o Kosovu i da sami pocnu da PREKLINJU Vladu da konacno stavi tacku na tu temu i prizna REALNOST !!! Normalnim ljudima je odavno jasno da za Srbiju sa "kosovskim problemom" ne postoji Evropska PERSPEKTIVA !

bezimena

pre 15 godina

V.Jeremić je zbog M.Kovačevića trebao da da ostavku a zbog neprimerenih izjava, koje već duže vreme daje, bi morao biti smenjen i to HITNO!

"Jeremić je u intervjuu "Blicu" istakao da ne može da zamisli 21. vek u kome je akt secesije ostavljen na slobodnu volju etničkim zajednicama koje smatraju da su im ljudska prava na nezadovoljavajući način tretirana od prestonice".

A ja, kao normalna osoba ne mogu da zamislim da su hladnjače, masovna ubistva i progon zadovoljavajući tretman jedne etničke zajednice, ni za SREDNJI VEK a kamoli za XX ili XXI!!!

Dzenan

pre 15 godina

BANANA drzava!Ne Kosovo,nego Srbija!Naime,Srbija trazi od Haga da oceni dali je Kosovo proglasilo nezavisnost van medjunarodnih pravnih okvira,jer mi smo pravna drzava i necemo da rusimo pravni poredak.
Eh,ali vidite sad,Jeremic kaze da i ako Hag dosudi da je Kosovo postalo nezavisna drzava po svim medjunarodnim normama,Srbija ipak nece priznati Kosovo!
A to sad ostavlja Albancima prostor da ako ih Hag NE PRIZNA,da po uzoru na Srbiju ne priznaje odluku Haga!
Zasto se trazi upletanje medjunarodnog tribunala,kad se unapred najavljuje od zemlje koja je trazila tu procenu,da je u slucaju negativnog ishoda nece priznati tu odluku?!

Sinke

pre 15 godina

Ne vidim sta je problem. Ako sud da misljenje da otcepljenje Kosova nije u suprotnosti sa pravom, kako to u umovima velikih logicara automatski znaci da Srbija mora da prizna Kosovo? Ako medjunarodno pravo ne smatra otcepljenje kao protivzakonito, ono je i dalje u suprotnosti sa ustavom Srbije. Ustav bilo koje zemlje je najvaznija demokratska tekovina, i niko u toj zemlji nema pravo da se o nju oglusuje. Ako nasi zvanicnici najave da cemo raditi nesto protivno ustavu, to znaci kraj demokratije i prava u ovoj zemlji, i pocetak anarhije. Puna podrska Jeremicu! Briga na drugoj strani je ocigledna, i bice raznih ponuda za kompromis kada MSP donese odluku u korist Srbije.

sale

pre 15 godina

Vecina komentatora ovde je ili zbunjena ili zlonamerna, jer sud ne donosi takvu vrstu odluke ("Ima da se prizna!" ili "Ponistava se!") koja bi bila imperativ za nasu ili bilo koju drugu zemlju. Cak iako bi sud presudio da je sve bilo u redu sa legalnoscu proglasenja nezavisnosti, to ne bi obavezalo bilo koga, pa ni nas, da nezavisnost Kosova priznamo. Priznavanje novih zemalja je apsolutno DOBROVOLJNO i drzave to rade u skladu sa ciljevima svoje spoljne politike. Kao sto svaki stanovnik Srbije jako dobro zna, ima onih koji ne moraju da postuju pravo, jer imaju LEDJA.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Izvesno je da ce MSP u Hagu, nakon razmatranja svi cinjenica dokaznih materijala koje je pribavio ili su mu dostavljeni, formulisati i izneti zatrazeno misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova ili ce sebe proglasiti nekompetentnim. U svakom slucaju MSP u Hagu obrazlozice podrobno, potkrepljujuci neoborivim cinjenicama i pravnim aktima svoje odluke i zatrazeno misljenje.Medjutim sledi odgovorno postavljanje, drzanje i ponasanje vlasti u Beogradu, na sta ih obavezuje odluka ili misljenje MSP u Hagu koju su sami trazili. Zato smatram da je ponasanje Jeremica, koji uporno tvrdi da Srbija nece priznati Kosovo iako je misljenje MSP u Hagu na to upucuje, neprihvatljivo. Jeremic ima pravo da se u znak neslaganja sa misljenjem MSP u Hagu podnese ostavku, koja je licni cin, ili ce biti smenjen sto bi bila normalna posledica nakon neuspele njegove inicijative, jer je neophodno da se stvore pretpostavke za drugaciji pristup resavanju ovog stvorenog problema u Srbiji. A za nov i drugaciji pristup potrebni su novi ljudi. Tako je u svakoj demokratiji, zasto bi Srbija bila izuzetak?

PZ

pre 15 godina

Iskreno, ni ja ne mogu svatiti ovo. Ovo sto Jeremic kaze ce nekako ici u korist Kosovo. Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist? Kad sudije cuje ovakve izjave onda ce i oni reci ma ajde briga i nama, oni nece postovati odluku Suda pa nek dajemo neku “nejasnu” odluku pa nek oni smisle o tome.

NN

pre 15 godina

Ako bi Teksas odlucio da se otcepi od USA, da li bi USA trebala da ga prizna? Nasa diplomatija mozda nije na nekom visokom nivou ali ipak nesto pokusava da uradi. Svakom razumnom coveku je sve osim rata prihvatljivo. Ne mogu vise da podnesem pametnajkovice koji samo kritikuju, pljuju, omalovazavaju... Ako znate bolje, branite vi drzavne interese. Predlozite neko resenje, ucinite nesto. Lako je samo kritikovati.

Nele

pre 15 godina

Evo krstim se, ljudi, na ovo sto je Jeremic rekao. Mi necemo postovati odluku suda ako ona bude u korist Pristine a ocekujemo od svih drugih da postuju odluku suda ako bude u korist Beograda. Dajte recite mi molim vas jel ovom Jeremicu Kostunica nesto, brat, ujak, sta li je? I ovaj se z.....va sa celim svetom. A cujte dalje, "Nije u diplomatskoj praksi da se iko poziva". Da, tako govori jer je "mala" Crna Gora u pitanju. Ruse bi zvao kao bela lala. E, moj Jeremicu, napusti to radno mesto pa narusavaj odnose sa svojim komsijama do mile volje ali dok si ministar IP ti moras da unapredjujes odnose sa komsijama.

бт

pre 15 godina

Шта још треба да изјави Јеремић да би председник Владе схватио да треба да га уклони са места министра иностраних послова? Да има имало поштења и достојанства, Јеремић би већ одавно поднео оставку после дипломатског скандала са Америком по коме је држава морала да исплати директних милион долара одштете. После свега, поставља се питање да ли је он ипак свесно постављен да убрља све што се у дипломатији може убрљати.

Jututunsko poimanje pravde

pre 15 godina

Ovog naseg ministra treba pod hitno uputiti na kurs diplomatije.
Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist?
Nasi diplomate prave toliko gafova, da ono sto oni izgovore cest vise govori onjima samima i o metodologiji vladanja u Srbiji, nego o onome sto je tema njihove izjave.

mmm

pre 15 godina

Čemu onda suđenje ako unapred kažemo da nećemo poštovati odluku Suda? Šta ako suprotna strana izjavi isto? Šta je alternativa? Veliki broj zemalja učestvuje u procesu, javnost tih zemalja će biti upoznata sa ishodom suđenja a naš ministar unapred kaže da neće da se igra ako on nije partizan - mora neko da bude i Nemac. Odluka Suda kojem smo se obratili mora da se poštuje ako nema viših sudskih instanci. To je u našem najboljem interesu.

Johnny Bravisimo

pre 15 godina

Druze Jeremicu. Nemojte brinuti na veliko kakav uticaj ce imati Kososka Nezavisnost u svetu i na svetski poredak. Nemojte se praviti globalni advokat. Pokusavajte resiti probleme kod kuce i poboljsati zivot vasih gradjana. A koliko ste ozbilni politicar govori cinjenica da ste sami pokrenuli postupak pred Medjunarodnim Sudom, a sada apriori kazete da ako dobijete negativan odgovor, to ce biti nevazno za vas.

Ana

pre 15 godina

Briga Jeremića, on će doktorirati na Kosovu, stiče iskustvo u diplomatiji, podilazi onima koji su ga na Kosovo "gurnuli"... A kako stoji naš medjudržavni rejting, kakvi su rezultati spoljne politike u ostalim oblastima, pa, to će valjda uraditi neko drugi. Indikativno je da ponovo izjavljuje da "Srbija neće priznati Kosovo", ovaj put bez onog "nikada"...

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Jeremic: NECEMO PRIZNATI KOSOVO !!!!
Jeremic: Nakon izricanja presude MSP, nece biti ALTERNATIVE povratku u proces ???????
A da li će presuda suda, u slučaju da ona bude Prištini u korist, obavezivati Vladu u Beogradu da prizna Kosovo ?
- Vlada u Beogradu NECE PRIZNATI Kosovo ni po koju cenu sve dok je u ovoj zemlji na snazi demokratski poredak zasnovan na Ustavu Srbije. ?????
Svaki normalan covek koji ima bar "truncicu logike" u svom razmisljanju, MORA prepoznati BESMISLENOST ovog "istorijskog procesa" pred MSP !!!
Pa ako "misljenje" ovog suda ne "obavezuje" ni SAMU Srbiju, (koja se obratila ovom sudu za "pomoc" tj. za "misljenje") da "prizna Kosovo", a ZASTO bi "obavezivalo" Kosovo da se VRATI za pregovaracki sto i ponovo "pregovara o statusu" ??? Zalost i TUGA !!!

IQ=0

pre 15 godina

Bez dogovora Srba i Albanaca nema hleba u buducnosti. Lepo rece covek taj vruc pomfrit sto su ga skuvali gringosi niko nece da jede ne samo na Balkanu nego i u svetu.

Nimrod

pre 15 godina

Pa dobro, je l mi to sada najavljujemo unapred da necemo postovati odluku suda? Iako smo na sva zvona govorili kako cemo je postovati ma kakva bila, pre pokretanja procesa? I zasto onda ocekujemo, da je bilo ko drugi postuje?

izjava

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto su sve ovo radili ako sada otvoreno tvrde da nece priznati odluku MSP ako bude negativna po nas.
Da to nije svojevrsna poruka sudu: "Ko vas #@%... Kako god god vi odlucili mi ne priznajemo Kosovo"
Koliko je pametno za jednog ministra da daje izjave ovog tipa?

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Jeremic: NECEMO PRIZNATI KOSOVO !!!!
Jeremic: Nakon izricanja presude MSP, nece biti ALTERNATIVE povratku u proces ???????
A da li će presuda suda, u slučaju da ona bude Prištini u korist, obavezivati Vladu u Beogradu da prizna Kosovo ?
- Vlada u Beogradu NECE PRIZNATI Kosovo ni po koju cenu sve dok je u ovoj zemlji na snazi demokratski poredak zasnovan na Ustavu Srbije. ?????
Svaki normalan covek koji ima bar "truncicu logike" u svom razmisljanju, MORA prepoznati BESMISLENOST ovog "istorijskog procesa" pred MSP !!!
Pa ako "misljenje" ovog suda ne "obavezuje" ni SAMU Srbiju, (koja se obratila ovom sudu za "pomoc" tj. za "misljenje") da "prizna Kosovo", a ZASTO bi "obavezivalo" Kosovo da se VRATI za pregovaracki sto i ponovo "pregovara o statusu" ??? Zalost i TUGA !!!

izjava

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto su sve ovo radili ako sada otvoreno tvrde da nece priznati odluku MSP ako bude negativna po nas.
Da to nije svojevrsna poruka sudu: "Ko vas #@%... Kako god god vi odlucili mi ne priznajemo Kosovo"
Koliko je pametno za jednog ministra da daje izjave ovog tipa?

Jututunsko poimanje pravde

pre 15 godina

Ovog naseg ministra treba pod hitno uputiti na kurs diplomatije.
Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist?
Nasi diplomate prave toliko gafova, da ono sto oni izgovore cest vise govori onjima samima i o metodologiji vladanja u Srbiji, nego o onome sto je tema njihove izjave.

Nimrod

pre 15 godina

Pa dobro, je l mi to sada najavljujemo unapred da necemo postovati odluku suda? Iako smo na sva zvona govorili kako cemo je postovati ma kakva bila, pre pokretanja procesa? I zasto onda ocekujemo, da je bilo ko drugi postuje?

Johnny Bravisimo

pre 15 godina

Druze Jeremicu. Nemojte brinuti na veliko kakav uticaj ce imati Kososka Nezavisnost u svetu i na svetski poredak. Nemojte se praviti globalni advokat. Pokusavajte resiti probleme kod kuce i poboljsati zivot vasih gradjana. A koliko ste ozbilni politicar govori cinjenica da ste sami pokrenuli postupak pred Medjunarodnim Sudom, a sada apriori kazete da ako dobijete negativan odgovor, to ce biti nevazno za vas.

Nele

pre 15 godina

Evo krstim se, ljudi, na ovo sto je Jeremic rekao. Mi necemo postovati odluku suda ako ona bude u korist Pristine a ocekujemo od svih drugih da postuju odluku suda ako bude u korist Beograda. Dajte recite mi molim vas jel ovom Jeremicu Kostunica nesto, brat, ujak, sta li je? I ovaj se z.....va sa celim svetom. A cujte dalje, "Nije u diplomatskoj praksi da se iko poziva". Da, tako govori jer je "mala" Crna Gora u pitanju. Ruse bi zvao kao bela lala. E, moj Jeremicu, napusti to radno mesto pa narusavaj odnose sa svojim komsijama do mile volje ali dok si ministar IP ti moras da unapredjujes odnose sa komsijama.

bezimena

pre 15 godina

V.Jeremić je zbog M.Kovačevića trebao da da ostavku a zbog neprimerenih izjava, koje već duže vreme daje, bi morao biti smenjen i to HITNO!

"Jeremić je u intervjuu "Blicu" istakao da ne može da zamisli 21. vek u kome je akt secesije ostavljen na slobodnu volju etničkim zajednicama koje smatraju da su im ljudska prava na nezadovoljavajući način tretirana od prestonice".

A ja, kao normalna osoba ne mogu da zamislim da su hladnjače, masovna ubistva i progon zadovoljavajući tretman jedne etničke zajednice, ni za SREDNJI VEK a kamoli za XX ili XXI!!!

mmm

pre 15 godina

Čemu onda suđenje ako unapred kažemo da nećemo poštovati odluku Suda? Šta ako suprotna strana izjavi isto? Šta je alternativa? Veliki broj zemalja učestvuje u procesu, javnost tih zemalja će biti upoznata sa ishodom suđenja a naš ministar unapred kaže da neće da se igra ako on nije partizan - mora neko da bude i Nemac. Odluka Suda kojem smo se obratili mora da se poštuje ako nema viših sudskih instanci. To je u našem najboljem interesu.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Izvesno je da ce MSP u Hagu, nakon razmatranja svi cinjenica dokaznih materijala koje je pribavio ili su mu dostavljeni, formulisati i izneti zatrazeno misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova ili ce sebe proglasiti nekompetentnim. U svakom slucaju MSP u Hagu obrazlozice podrobno, potkrepljujuci neoborivim cinjenicama i pravnim aktima svoje odluke i zatrazeno misljenje.Medjutim sledi odgovorno postavljanje, drzanje i ponasanje vlasti u Beogradu, na sta ih obavezuje odluka ili misljenje MSP u Hagu koju su sami trazili. Zato smatram da je ponasanje Jeremica, koji uporno tvrdi da Srbija nece priznati Kosovo iako je misljenje MSP u Hagu na to upucuje, neprihvatljivo. Jeremic ima pravo da se u znak neslaganja sa misljenjem MSP u Hagu podnese ostavku, koja je licni cin, ili ce biti smenjen sto bi bila normalna posledica nakon neuspele njegove inicijative, jer je neophodno da se stvore pretpostavke za drugaciji pristup resavanju ovog stvorenog problema u Srbiji. A za nov i drugaciji pristup potrebni su novi ljudi. Tako je u svakoj demokratiji, zasto bi Srbija bila izuzetak?

Ana

pre 15 godina

Briga Jeremića, on će doktorirati na Kosovu, stiče iskustvo u diplomatiji, podilazi onima koji su ga na Kosovo "gurnuli"... A kako stoji naš medjudržavni rejting, kakvi su rezultati spoljne politike u ostalim oblastima, pa, to će valjda uraditi neko drugi. Indikativno je da ponovo izjavljuje da "Srbija neće priznati Kosovo", ovaj put bez onog "nikada"...

бт

pre 15 godina

Шта још треба да изјави Јеремић да би председник Владе схватио да треба да га уклони са места министра иностраних послова? Да има имало поштења и достојанства, Јеремић би већ одавно поднео оставку после дипломатског скандала са Америком по коме је држава морала да исплати директних милион долара одштете. После свега, поставља се питање да ли је он ипак свесно постављен да убрља све што се у дипломатији може убрљати.

Imer

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije. Kojem ustavu. Gde su ucestvovali Albanci u izradi tog Ustava. Ko ih je pitao za taj ustav. Da li je bilo rasprave po tom iznetom ustavu. Pa to je ustav Kostunjavog i nema veze s ustavom Rep. Kosova. Nismo pitani, nije bilo izjasnjenje, nije se raspravljeno s Albancima, itd,i neobavezujuci je za Albance. Mi imamo nas Ustav. Srbije je mogla da donese nekakav ustav i ta kaze, da sve bivse clanice SFRJ, PRIPADAJU Ustavu Srbije. Pa Srbija bolje bi bilo da malo spusti se na zemlji, i da ceka misljenje MSP.I da se povinuje, jer to nije misljenje obavezujuci.

PZ

pre 15 godina

Iskreno, ni ja ne mogu svatiti ovo. Ovo sto Jeremic kaze ce nekako ici u korist Kosovo. Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist? Kad sudije cuje ovakve izjave onda ce i oni reci ma ajde briga i nama, oni nece postovati odluku Suda pa nek dajemo neku “nejasnu” odluku pa nek oni smisle o tome.

Dzenan

pre 15 godina

BANANA drzava!Ne Kosovo,nego Srbija!Naime,Srbija trazi od Haga da oceni dali je Kosovo proglasilo nezavisnost van medjunarodnih pravnih okvira,jer mi smo pravna drzava i necemo da rusimo pravni poredak.
Eh,ali vidite sad,Jeremic kaze da i ako Hag dosudi da je Kosovo postalo nezavisna drzava po svim medjunarodnim normama,Srbija ipak nece priznati Kosovo!
A to sad ostavlja Albancima prostor da ako ih Hag NE PRIZNA,da po uzoru na Srbiju ne priznaje odluku Haga!
Zasto se trazi upletanje medjunarodnog tribunala,kad se unapred najavljuje od zemlje koja je trazila tu procenu,da je u slucaju negativnog ishoda nece priznati tu odluku?!

Visoko-obrazovana

pre 15 godina

Srbija ili ako hocete ova Vlada je ITEKAKO SPREMNA da prizna nezavisno Kosovo ali nezna kako to da uradi a da "sacuva obraz" i onda ovakvim glupostima i nerviranjem gradjana Srbije koji jos poseduju malo zdravog razuma zeli do te mere "izmrcvariti" da im im se "OGADI" i Kosovo i svaka prica o Kosovu i da sami pocnu da PREKLINJU Vladu da konacno stavi tacku na tu temu i prizna REALNOST !!! Normalnim ljudima je odavno jasno da za Srbiju sa "kosovskim problemom" ne postoji Evropska PERSPEKTIVA !

Katica

pre 15 godina

Šta god da odluče oko Kosova da li će posle toga Srbija da postane Švajcarska, Norveška ili bar Holandija? Da li ce kvalitet života u Srbiji biti kao u tim zemljama? Naravno da neće! Prvo nam je Sloba, Voja i & pojeo 13 g a sad su Koštunica, Jeremić i & pojeli narednih 8 g u PREPRAVLJANJU PROŠLOSTI! Umesto budućnosti oni „rade“ za prošlost i tajkune (i svoje privatne čepove)!

NN

pre 15 godina

Ako bi Teksas odlucio da se otcepi od USA, da li bi USA trebala da ga prizna? Nasa diplomatija mozda nije na nekom visokom nivou ali ipak nesto pokusava da uradi. Svakom razumnom coveku je sve osim rata prihvatljivo. Ne mogu vise da podnesem pametnajkovice koji samo kritikuju, pljuju, omalovazavaju... Ako znate bolje, branite vi drzavne interese. Predlozite neko resenje, ucinite nesto. Lako je samo kritikovati.

IQ=0

pre 15 godina

Bez dogovora Srba i Albanaca nema hleba u buducnosti. Lepo rece covek taj vruc pomfrit sto su ga skuvali gringosi niko nece da jede ne samo na Balkanu nego i u svetu.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Krajnje ne diplomatska i neodmjerena, da nekazem bezobrazna izjava jednog "diplomate". Sto sve g. Jeremic treba upropastiti, pokvariti, kome ocitati bukvicu i nakostrijeseno mu zaprijetiti nebi li g. Tadic shvatio da mu ovaj "diplomata" sa bokserskim rukavicama cini vise stete od koristi? G. Tadic bi to trebao znati i maknuti ga iz politike i ministarstva prije sto Jeremic bude nokautiran jer bi ovaj svojim padom i inercijom mogao naskoditi i samome Tadicu.

sale

pre 15 godina

Vecina komentatora ovde je ili zbunjena ili zlonamerna, jer sud ne donosi takvu vrstu odluke ("Ima da se prizna!" ili "Ponistava se!") koja bi bila imperativ za nasu ili bilo koju drugu zemlju. Cak iako bi sud presudio da je sve bilo u redu sa legalnoscu proglasenja nezavisnosti, to ne bi obavezalo bilo koga, pa ni nas, da nezavisnost Kosova priznamo. Priznavanje novih zemalja je apsolutno DOBROVOLJNO i drzave to rade u skladu sa ciljevima svoje spoljne politike. Kao sto svaki stanovnik Srbije jako dobro zna, ima onih koji ne moraju da postuju pravo, jer imaju LEDJA.

komsija

pre 15 godina

Previse i glomazno je podvrditi da ako sud ne podvrdi suverenitet Srbije na Kosovo, to bi bio jedan veoma nestabilan svet. Svetu sada nedostaje "samo" jeremiceva vizija o stabilnom svetu i evo spasa iz kataklizma...Samo da to, molim vas, ne bude ista vizija koja je vec napravila Balkan stabilan svet...
Da budem seriozan i otvoren ja licno verujem da sto manje svet cuje sta mi Balkanci govorimo, to bolje za nas i sto vise mi Balkanci cujemo sta svet kaze, to bolje za sve. Naime ne moze da svet bude stabilan, kada neko unapred misli da je u pravu, zaboravsi da bas zbog toga je i treca strana, bas zbog toga postoji i sud(formalan ili ne) da podvrdi gde je linija razdvanja prava i nepravde. Kakav stabilan svet moze da bude ako svi misle da svet mora da vrti po licnoj viziji??? Sigurno to bi bio kaos svet....

pero

pre 15 godina

Zanimljivo, Jeremić je rekao nešto novo!

Kontradiktornost... Kakva je razlika onda između onih koji su priznali Kosovo bez odluke suda i Srbije koja započinje proces a ne obavezuje se na poštovanje svih odluka suda?

(Vlast)a

pre 15 godina

Da je rekao nesto razumno i normalno, morala bih da proveravam da u ovoj jadnoj zemlji nije ponovo izvrsen drzavni udar. Ovako, mogu mirno da spavam jer nas glupost cuva od normalnog zivota i od nas samih!

Sinke

pre 15 godina

Ne vidim sta je problem. Ako sud da misljenje da otcepljenje Kosova nije u suprotnosti sa pravom, kako to u umovima velikih logicara automatski znaci da Srbija mora da prizna Kosovo? Ako medjunarodno pravo ne smatra otcepljenje kao protivzakonito, ono je i dalje u suprotnosti sa ustavom Srbije. Ustav bilo koje zemlje je najvaznija demokratska tekovina, i niko u toj zemlji nema pravo da se o nju oglusuje. Ako nasi zvanicnici najave da cemo raditi nesto protivno ustavu, to znaci kraj demokratije i prava u ovoj zemlji, i pocetak anarhije. Puna podrska Jeremicu! Briga na drugoj strani je ocigledna, i bice raznih ponuda za kompromis kada MSP donese odluku u korist Srbije.

brax

pre 15 godina

jeremicu, Kostunjavi samo ceka na vase greske, i sledecih izbora on bit ce opet na prvom redu, vlade srbije, a pocet ce ponovo da smatra kosovo kao sastavni deo srbije!

Boks

pre 15 godina

Odluka MSP o Kosovu nije obavezujuca, tako da je Jeremic skroz u pravu!
Odluka ce, siguran sam, biti u korist Srbije a to sigurno nece doprineti povlacenju nezavisnosti od strane Albanaca na KiM!
Srbija nikada nece priznati Kosovo, i doci ce se, pre ili kasnije, do pregovora, gde ce Kosovo moci da zivi kao zasebna jedinka u okviru Srbije (dva sistema u okviru jedne drzave(Honkong)-jedino moguce resenje).

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Odluka suda je savjetodavna. Ako su kosovski Albanci i njihovi zapadni mentori odlučni da je ne poštuju ako ne bude u korist Prištine zašto bi se Srbija pridržavala iste s obzirom da nije obavezujuća.

Srbija ni na jedan način ne gubi. Ako bude u njenu korist neke će zemlje preispitati priznanje nezavisnosti Kosova a ako ne bude onda će se širom svijeta pojaviti masa "posebnih slučajeva" koji će se moći pozivati na kosovski slučaj. Tada će neke baš zaboljeti glava.

NN

pre 15 godina

Ako bi Teksas odlucio da se otcepi od USA, da li bi USA trebala da ga prizna? Nasa diplomatija mozda nije na nekom visokom nivou ali ipak nesto pokusava da uradi. Svakom razumnom coveku je sve osim rata prihvatljivo. Ne mogu vise da podnesem pametnajkovice koji samo kritikuju, pljuju, omalovazavaju... Ako znate bolje, branite vi drzavne interese. Predlozite neko resenje, ucinite nesto. Lako je samo kritikovati.

IQ=0

pre 15 godina

Bez dogovora Srba i Albanaca nema hleba u buducnosti. Lepo rece covek taj vruc pomfrit sto su ga skuvali gringosi niko nece da jede ne samo na Balkanu nego i u svetu.

Sinke

pre 15 godina

Ne vidim sta je problem. Ako sud da misljenje da otcepljenje Kosova nije u suprotnosti sa pravom, kako to u umovima velikih logicara automatski znaci da Srbija mora da prizna Kosovo? Ako medjunarodno pravo ne smatra otcepljenje kao protivzakonito, ono je i dalje u suprotnosti sa ustavom Srbije. Ustav bilo koje zemlje je najvaznija demokratska tekovina, i niko u toj zemlji nema pravo da se o nju oglusuje. Ako nasi zvanicnici najave da cemo raditi nesto protivno ustavu, to znaci kraj demokratije i prava u ovoj zemlji, i pocetak anarhije. Puna podrska Jeremicu! Briga na drugoj strani je ocigledna, i bice raznih ponuda za kompromis kada MSP donese odluku u korist Srbije.

Boks

pre 15 godina

Odluka MSP o Kosovu nije obavezujuca, tako da je Jeremic skroz u pravu!
Odluka ce, siguran sam, biti u korist Srbije a to sigurno nece doprineti povlacenju nezavisnosti od strane Albanaca na KiM!
Srbija nikada nece priznati Kosovo, i doci ce se, pre ili kasnije, do pregovora, gde ce Kosovo moci da zivi kao zasebna jedinka u okviru Srbije (dva sistema u okviru jedne drzave(Honkong)-jedino moguce resenje).

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Odluka suda je savjetodavna. Ako su kosovski Albanci i njihovi zapadni mentori odlučni da je ne poštuju ako ne bude u korist Prištine zašto bi se Srbija pridržavala iste s obzirom da nije obavezujuća.

Srbija ni na jedan način ne gubi. Ako bude u njenu korist neke će zemlje preispitati priznanje nezavisnosti Kosova a ako ne bude onda će se širom svijeta pojaviti masa "posebnih slučajeva" koji će se moći pozivati na kosovski slučaj. Tada će neke baš zaboljeti glava.

sale

pre 15 godina

Vecina komentatora ovde je ili zbunjena ili zlonamerna, jer sud ne donosi takvu vrstu odluke ("Ima da se prizna!" ili "Ponistava se!") koja bi bila imperativ za nasu ili bilo koju drugu zemlju. Cak iako bi sud presudio da je sve bilo u redu sa legalnoscu proglasenja nezavisnosti, to ne bi obavezalo bilo koga, pa ni nas, da nezavisnost Kosova priznamo. Priznavanje novih zemalja je apsolutno DOBROVOLJNO i drzave to rade u skladu sa ciljevima svoje spoljne politike. Kao sto svaki stanovnik Srbije jako dobro zna, ima onih koji ne moraju da postuju pravo, jer imaju LEDJA.

Johnny Bravisimo

pre 15 godina

Druze Jeremicu. Nemojte brinuti na veliko kakav uticaj ce imati Kososka Nezavisnost u svetu i na svetski poredak. Nemojte se praviti globalni advokat. Pokusavajte resiti probleme kod kuce i poboljsati zivot vasih gradjana. A koliko ste ozbilni politicar govori cinjenica da ste sami pokrenuli postupak pred Medjunarodnim Sudom, a sada apriori kazete da ako dobijete negativan odgovor, to ce biti nevazno za vas.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Jeremic: NECEMO PRIZNATI KOSOVO !!!!
Jeremic: Nakon izricanja presude MSP, nece biti ALTERNATIVE povratku u proces ???????
A da li će presuda suda, u slučaju da ona bude Prištini u korist, obavezivati Vladu u Beogradu da prizna Kosovo ?
- Vlada u Beogradu NECE PRIZNATI Kosovo ni po koju cenu sve dok je u ovoj zemlji na snazi demokratski poredak zasnovan na Ustavu Srbije. ?????
Svaki normalan covek koji ima bar "truncicu logike" u svom razmisljanju, MORA prepoznati BESMISLENOST ovog "istorijskog procesa" pred MSP !!!
Pa ako "misljenje" ovog suda ne "obavezuje" ni SAMU Srbiju, (koja se obratila ovom sudu za "pomoc" tj. za "misljenje") da "prizna Kosovo", a ZASTO bi "obavezivalo" Kosovo da se VRATI za pregovaracki sto i ponovo "pregovara o statusu" ??? Zalost i TUGA !!!

izjava

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto su sve ovo radili ako sada otvoreno tvrde da nece priznati odluku MSP ako bude negativna po nas.
Da to nije svojevrsna poruka sudu: "Ko vas #@%... Kako god god vi odlucili mi ne priznajemo Kosovo"
Koliko je pametno za jednog ministra da daje izjave ovog tipa?

Ana

pre 15 godina

Briga Jeremića, on će doktorirati na Kosovu, stiče iskustvo u diplomatiji, podilazi onima koji su ga na Kosovo "gurnuli"... A kako stoji naš medjudržavni rejting, kakvi su rezultati spoljne politike u ostalim oblastima, pa, to će valjda uraditi neko drugi. Indikativno je da ponovo izjavljuje da "Srbija neće priznati Kosovo", ovaj put bez onog "nikada"...

Nele

pre 15 godina

Evo krstim se, ljudi, na ovo sto je Jeremic rekao. Mi necemo postovati odluku suda ako ona bude u korist Pristine a ocekujemo od svih drugih da postuju odluku suda ako bude u korist Beograda. Dajte recite mi molim vas jel ovom Jeremicu Kostunica nesto, brat, ujak, sta li je? I ovaj se z.....va sa celim svetom. A cujte dalje, "Nije u diplomatskoj praksi da se iko poziva". Da, tako govori jer je "mala" Crna Gora u pitanju. Ruse bi zvao kao bela lala. E, moj Jeremicu, napusti to radno mesto pa narusavaj odnose sa svojim komsijama do mile volje ali dok si ministar IP ti moras da unapredjujes odnose sa komsijama.

Visoko-obrazovana

pre 15 godina

Srbija ili ako hocete ova Vlada je ITEKAKO SPREMNA da prizna nezavisno Kosovo ali nezna kako to da uradi a da "sacuva obraz" i onda ovakvim glupostima i nerviranjem gradjana Srbije koji jos poseduju malo zdravog razuma zeli do te mere "izmrcvariti" da im im se "OGADI" i Kosovo i svaka prica o Kosovu i da sami pocnu da PREKLINJU Vladu da konacno stavi tacku na tu temu i prizna REALNOST !!! Normalnim ljudima je odavno jasno da za Srbiju sa "kosovskim problemom" ne postoji Evropska PERSPEKTIVA !

Jututunsko poimanje pravde

pre 15 godina

Ovog naseg ministra treba pod hitno uputiti na kurs diplomatije.
Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist?
Nasi diplomate prave toliko gafova, da ono sto oni izgovore cest vise govori onjima samima i o metodologiji vladanja u Srbiji, nego o onome sto je tema njihove izjave.

PZ

pre 15 godina

Iskreno, ni ja ne mogu svatiti ovo. Ovo sto Jeremic kaze ce nekako ici u korist Kosovo. Da li je on svestan sta je izgovorio, kad unapred kaze da nece postovati odluku suda ako presuda ne bude u nasu korist? Kad sudije cuje ovakve izjave onda ce i oni reci ma ajde briga i nama, oni nece postovati odluku Suda pa nek dajemo neku “nejasnu” odluku pa nek oni smisle o tome.

bezimena

pre 15 godina

V.Jeremić je zbog M.Kovačevića trebao da da ostavku a zbog neprimerenih izjava, koje već duže vreme daje, bi morao biti smenjen i to HITNO!

"Jeremić je u intervjuu "Blicu" istakao da ne može da zamisli 21. vek u kome je akt secesije ostavljen na slobodnu volju etničkim zajednicama koje smatraju da su im ljudska prava na nezadovoljavajući način tretirana od prestonice".

A ja, kao normalna osoba ne mogu da zamislim da su hladnjače, masovna ubistva i progon zadovoljavajući tretman jedne etničke zajednice, ni za SREDNJI VEK a kamoli za XX ili XXI!!!

Nimrod

pre 15 godina

Pa dobro, je l mi to sada najavljujemo unapred da necemo postovati odluku suda? Iako smo na sva zvona govorili kako cemo je postovati ma kakva bila, pre pokretanja procesa? I zasto onda ocekujemo, da je bilo ko drugi postuje?

бт

pre 15 godina

Шта још треба да изјави Јеремић да би председник Владе схватио да треба да га уклони са места министра иностраних послова? Да има имало поштења и достојанства, Јеремић би већ одавно поднео оставку после дипломатског скандала са Америком по коме је држава морала да исплати директних милион долара одштете. После свега, поставља се питање да ли је он ипак свесно постављен да убрља све што се у дипломатији може убрљати.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Izvesno je da ce MSP u Hagu, nakon razmatranja svi cinjenica dokaznih materijala koje je pribavio ili su mu dostavljeni, formulisati i izneti zatrazeno misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova ili ce sebe proglasiti nekompetentnim. U svakom slucaju MSP u Hagu obrazlozice podrobno, potkrepljujuci neoborivim cinjenicama i pravnim aktima svoje odluke i zatrazeno misljenje.Medjutim sledi odgovorno postavljanje, drzanje i ponasanje vlasti u Beogradu, na sta ih obavezuje odluka ili misljenje MSP u Hagu koju su sami trazili. Zato smatram da je ponasanje Jeremica, koji uporno tvrdi da Srbija nece priznati Kosovo iako je misljenje MSP u Hagu na to upucuje, neprihvatljivo. Jeremic ima pravo da se u znak neslaganja sa misljenjem MSP u Hagu podnese ostavku, koja je licni cin, ili ce biti smenjen sto bi bila normalna posledica nakon neuspele njegove inicijative, jer je neophodno da se stvore pretpostavke za drugaciji pristup resavanju ovog stvorenog problema u Srbiji. A za nov i drugaciji pristup potrebni su novi ljudi. Tako je u svakoj demokratiji, zasto bi Srbija bila izuzetak?

Dzenan

pre 15 godina

BANANA drzava!Ne Kosovo,nego Srbija!Naime,Srbija trazi od Haga da oceni dali je Kosovo proglasilo nezavisnost van medjunarodnih pravnih okvira,jer mi smo pravna drzava i necemo da rusimo pravni poredak.
Eh,ali vidite sad,Jeremic kaze da i ako Hag dosudi da je Kosovo postalo nezavisna drzava po svim medjunarodnim normama,Srbija ipak nece priznati Kosovo!
A to sad ostavlja Albancima prostor da ako ih Hag NE PRIZNA,da po uzoru na Srbiju ne priznaje odluku Haga!
Zasto se trazi upletanje medjunarodnog tribunala,kad se unapred najavljuje od zemlje koja je trazila tu procenu,da je u slucaju negativnog ishoda nece priznati tu odluku?!

Imer

pre 15 godina

Po Ustavu Srbije. Kojem ustavu. Gde su ucestvovali Albanci u izradi tog Ustava. Ko ih je pitao za taj ustav. Da li je bilo rasprave po tom iznetom ustavu. Pa to je ustav Kostunjavog i nema veze s ustavom Rep. Kosova. Nismo pitani, nije bilo izjasnjenje, nije se raspravljeno s Albancima, itd,i neobavezujuci je za Albance. Mi imamo nas Ustav. Srbije je mogla da donese nekakav ustav i ta kaze, da sve bivse clanice SFRJ, PRIPADAJU Ustavu Srbije. Pa Srbija bolje bi bilo da malo spusti se na zemlji, i da ceka misljenje MSP.I da se povinuje, jer to nije misljenje obavezujuci.

komsija

pre 15 godina

Previse i glomazno je podvrditi da ako sud ne podvrdi suverenitet Srbije na Kosovo, to bi bio jedan veoma nestabilan svet. Svetu sada nedostaje "samo" jeremiceva vizija o stabilnom svetu i evo spasa iz kataklizma...Samo da to, molim vas, ne bude ista vizija koja je vec napravila Balkan stabilan svet...
Da budem seriozan i otvoren ja licno verujem da sto manje svet cuje sta mi Balkanci govorimo, to bolje za nas i sto vise mi Balkanci cujemo sta svet kaze, to bolje za sve. Naime ne moze da svet bude stabilan, kada neko unapred misli da je u pravu, zaboravsi da bas zbog toga je i treca strana, bas zbog toga postoji i sud(formalan ili ne) da podvrdi gde je linija razdvanja prava i nepravde. Kakav stabilan svet moze da bude ako svi misle da svet mora da vrti po licnoj viziji??? Sigurno to bi bio kaos svet....

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Krajnje ne diplomatska i neodmjerena, da nekazem bezobrazna izjava jednog "diplomate". Sto sve g. Jeremic treba upropastiti, pokvariti, kome ocitati bukvicu i nakostrijeseno mu zaprijetiti nebi li g. Tadic shvatio da mu ovaj "diplomata" sa bokserskim rukavicama cini vise stete od koristi? G. Tadic bi to trebao znati i maknuti ga iz politike i ministarstva prije sto Jeremic bude nokautiran jer bi ovaj svojim padom i inercijom mogao naskoditi i samome Tadicu.

mmm

pre 15 godina

Čemu onda suđenje ako unapred kažemo da nećemo poštovati odluku Suda? Šta ako suprotna strana izjavi isto? Šta je alternativa? Veliki broj zemalja učestvuje u procesu, javnost tih zemalja će biti upoznata sa ishodom suđenja a naš ministar unapred kaže da neće da se igra ako on nije partizan - mora neko da bude i Nemac. Odluka Suda kojem smo se obratili mora da se poštuje ako nema viših sudskih instanci. To je u našem najboljem interesu.

Katica

pre 15 godina

Šta god da odluče oko Kosova da li će posle toga Srbija da postane Švajcarska, Norveška ili bar Holandija? Da li ce kvalitet života u Srbiji biti kao u tim zemljama? Naravno da neće! Prvo nam je Sloba, Voja i & pojeo 13 g a sad su Koštunica, Jeremić i & pojeli narednih 8 g u PREPRAVLJANJU PROŠLOSTI! Umesto budućnosti oni „rade“ za prošlost i tajkune (i svoje privatne čepove)!

(Vlast)a

pre 15 godina

Da je rekao nesto razumno i normalno, morala bih da proveravam da u ovoj jadnoj zemlji nije ponovo izvrsen drzavni udar. Ovako, mogu mirno da spavam jer nas glupost cuva od normalnog zivota i od nas samih!

pero

pre 15 godina

Zanimljivo, Jeremić je rekao nešto novo!

Kontradiktornost... Kakva je razlika onda između onih koji su priznali Kosovo bez odluke suda i Srbije koja započinje proces a ne obavezuje se na poštovanje svih odluka suda?

brax

pre 15 godina

jeremicu, Kostunjavi samo ceka na vase greske, i sledecih izbora on bit ce opet na prvom redu, vlade srbije, a pocet ce ponovo da smatra kosovo kao sastavni deo srbije!