Petak, 27.03.2009.

01:40

Ekonomisti podeljeni oko MMF-a

Ekonomisti su podeljeni u oceni o tome koliko će novi aranžman sa MMF-om pomoći Srbiji.

Izvor: B92

Ekonomisti podeljeni oko MMF-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

milann

pre 15 godina

Valjda je obaveza politicara na vlasti da stvore dobar ambijent za privredni razvoj zemlje a ne da se upinju da sto vise para pozajme po svetu, uz ko zna koje uslove, i onda to predstave svojim "velikim uspehom".

danilo

pre 15 godina

Rešenje mora da bude globalno, jer je kriza globalna. Znači, neki novi Brenton Woods, odnosno nova merila vrednosti. Globalno napraviti za svaku zemlju popis njene „aktive“, odnosno njenih vrednosti da bi se došlo do ukupne svetske aktive i izbrisao spekulativni kapital sa svetskih berzi koji je, prema nekim računicama, čak 40 puta veći od novca uloženog u realne vrednosti, proizvodnju i usluge. Prema tom popisu svakoj zemlji odrediti njen udeo i sve svesti na jedinstvenu obračunsku jedinicu ili svetsku novcanicu, a ukloniti sve lokalne valute.

Svetlana

pre 15 godina

Plaćam smešno nizak porez na imovinu za stan. Podignite ga 10 puta ali mi ne dirajte platu. Ne mogu da verujem da će ovo da prođe. Ovo je uvreda glasača. Gde su porezi na imovinu, na luksuzna putovanja, na najskuplji auto na sajmu,...? Ponasaju se kao da ta manjina koju štite će da glasa za njih. Još je čudnija većina koja to sve mirno gleda i trpi.

vermy

pre 15 godina

Ljudi, mi realno nismo imali uslove da sami prebrodimo krizu. Opljackana privreda, nista ne radi, nema sta da se prodaje, rupe u budzetu... Vlada i treba da slavi (sto krpi rupe od svojih kradja), a mi treba da im damo do znanja da ih vise NIKAD necemo na vlasti pa makar posle njih dosli i gori (mada je to vrlo tesko). Bruka!

zivko

pre 15 godina

Невероватно. Задуживањем од три милијарде евра, Влада хоће да задржи постојећи, нереалан, курс евра који је тотално дестимулативан за нашу извозно оријентисану производњу. Зашто се Влада, ако се већ одлучила за задужење, није одлучила да те милијарде уложи у градњу нових електропривредних капацитета (ТЕНТ "Б";КОЛУБАРА), аутопута и слично. Кад се задужујемо, да знамо зашто. Те паре би покренуле српску грађевинску и машинску оперативу што би надаље ланчано донело позитивне ефекте у домену запошљавања и опште потрошње. Овако, остаће само дугови које ће неко морати кад-тад да врати, девизне резерве ће исцурети...јдном речју, мрак и тама...

Ljubica

pre 15 godina

Ljudi, ovi nas vode pravo na dno. Ni pocvrneli nisu. Gledala sam juče kako nas ministarka finanasija sa osmehom obaveštava da imamo krizu. Draga ministarko, to moja nepismena baba zna već mesecima, ali za razliku od vas ona nije obećavala kule i gradove. Kako vas nije sramota da nas sa radošću obavestite da će onaj sa 20 hiljada imati manja primanja za "samo" 600 dinara (to mu je hrana za dva dana), a onaj sa 220 hiljada za 17 hiljada. Sada vi nas hoćete da ubedite da je loše prošao ovaj sa 220 hiljada. Vi ste svojim partijskim drugovima, prijateljima, kumovima i sl. dali, zbog lepih očiju, te ogromne plate pa ćete sada da im uzmete 17 hiljada. Pa mi ćemo svi odmah pristati na 202 hiljade plate i da imamo rezultate rada kao ti "stručnjaci" koji ne umeju da vode ni stado ovaca,a kamoli ogromne firme, agencije i sl. koje ste im poklonili.
Normalan čovek mora da bude besan.

Slobodanka Rajic

pre 15 godina

Cista glupost! Ja zaista ne znam sta se postize ovim tzv porezom na solidarnost. Ako uzmemo da j prosecna plata u Srbiji oko 30000 (mada je realna cifra mnooogo manja) ta plata ce biti manja za 1800 dinara, sto ce covek sa ovako malim primanjima svakako osetiti u dzepu. Onaj koji ima npr 150000 ce imati platu manji za 9000. Da li zaista mislite da ce on osetiti taj manjak? Da ce mu zivot biti losiji? Pogotovo sto se u medjuvremenu debelo 'napario'.
Umesto toga, neka lepo uvedu solidarne plate, pa gospoda cija je plata 100000 i vise neka imaju npr. 40000. E tad ce biti ustede! A ne neki solidarni porez...
Sramota

STANKE

pre 15 godina

Narode Srpski dozovi se pameti!!!!
Novac iliti harač koji će država uzeti zaposlenima ( bez saglasnosti zaposlenih ) od ličnog dohotka ide u svrhu popunjavanja deviznih rezervi koje su svojom besprekornom politikom, a radi stabilnosti kursa dinara i svoje stolice čuvali Dinkić i Jelašić. Neka ista gospoda ako imaju smelosti izađu pred kamere i saopšte narodu istinu. Sećam se Dinkića još iz vremena kada je bukvalno lopatom obarao kurs.
Sada nije trenutak za inflaciju, ali pre dve godine kada je inflacija morala da se desi oni su počeli trošiti rezerve i naravno potrošili ih, a narodu to ne priznaju.
Sramota!!!!

privatnik

pre 15 godina

Ovi sto kazu da ce sada biti prijavljeni na minimalac a ostatak dobijati na crno, treba da znaju da to nije tako jednostavno, narocito ako poslodavac ne zeli da "mulja" sa papirima (sto je uzgred budi receno, vrlo kaznjivo).

Vlasnik preduzeca (DOO, AD) ne sme da podize kesh iz banke bez razloga, jer ukoliko to uradi odmah mu dolazi finansijska. Budite sigurni da su ovi iz vlasti toga vrlo dobro svesni pa cete videti inspektore mnogo cesce kako obilaze i kontrolisu preduzeca, bas kako se ovo ne bi desavalo.

Zalutao

pre 15 godina

Ja ne mogu razumeti nasu Ministarsku finansija, kao ni nase eminentne "strucnjake" koji podrzavaju politiku dodatnog opterecenja gradjana. Zasto?

Prosto receno, ne treba menjati zakonsku regulativu i dodatno opterecivati narod da bi se popunila drzavna kasa, potrebno je samo vrsiti primenu postojecih zakonskih odredbi.

Naime, kada bi Poreska Uprava-PU (za koje je nadlezno Ministarstvo finansija) vrsila kontrolu drugih poreskih obaveza osim PDV-a, budzetski prihodi bi se naprasno povecali.

Kontorla poreza na dobit u Srbiji ne postoji. A bas u Zakonu o porezu na dobit postoji postoje VEC VAZECE odredbe koje bi mogle doprineti povecanju budzetskih prihoda, kao sto su porez po odbitku na prihode koje ostvare nerezidenti i transferne cene.

PU ne vrsi adekvatnu kontrolu, sto iz neznanja,sto iz raznih mucki i dogovora iza zatvorenih vrata, a velike firme - poreski obveznici to jako dobro znaju i maksimalno iskoriscavaju trenutnu situaciju.

Dakle, kada bi se Ministarstvo finansija malo posvetilo obrazovanju sopstvenih kadrova, prestalo da zmuri i da pravi nagodbe sa velikim firmama (time direktno krseci Zakon), doslo bi do znacajnog povecanja naplacenog poreza i pitanje je da li bi bilo uopste potrebe za uvodjenjem novih.

Neko ce mozda dati komentar da je nasa privreda u krizi i da je u ovom trenutku ne valja dodatno opterecivati, ali ja cu Vas podsetiti da je Srbija zemlja sa najnizim poreskim stopama u regionu. Da li mislite da bi se u razvijenom svetu bilo koja drzava odrekla svojih prihoda u takvoj situaciji, i da li ste culi da se tako nesto desilo?

Ukratko, sve ovo se svodi na onu staru pricu: Narod ce postati siromasniji, a velike firme (uglavnom sa stranim kapitalom) ce nastaviti da prave dilove sa vlastima i dalje izvlaciti ogromne svote novca iz Srbije.

A to i nasa Ministarka i eminentni "strucnjaci" podrzavaju. Svaka Vam cast!

Računovođa

pre 15 godina

Kakav je ovo osećaj besa i nemoći! Polako i sigurno guramo u devedesete, a majke mi sam verovala!!! Mož' misliti neće kupovati nova vozila, pa narod bre nema para ni za markice!!

ekonomski laik

pre 15 godina

"To je jedan od poreza koji može da generiše dosta veliki porast državnih prihoda. Drugi razlog jeste što je ta stopa u Srbiji bila relativno niska – recimo u Slovačkoj ta stopa iznosi oko 19 odsto, u Češkoj iznosi 15 posto - sa uvođenjem dodatne poreske stope od šest odsto, sada ukupno opterećenje zarada porezima iznosi 18 posto”, objašnjava Arsić"; samo još neka kaže kolike su neto plate u privredama Češke i Slovačke i koliko ima zaposlenih u administraciji. Sigurno više nego u Srbiji kada su i porezi veći. Poreze treba podići da bi i g-din Milojko Arsić dobio nezarađenu platu + naknadu za učešće u savetu za prevazilaženje posledica krize (ili kako se već zove). Neću da se solidarišem sa Arsićem i njemu sličnim budžetskim parazitima. HOĆU IZBORE!!!

Vojislav

pre 15 godina

Ono što je posebno opasno u Srbiji to je tendencija prekomernog zaduživanja. To je postao recept za pokrivanje nesposobnosti, nerada, javašluka i neorganizovanosti institucija države. Državni aparat je nesposoban da pokrene ovaj narod da radi i živi od svog rada. Dinkić i G17 su naneli toliko štete državi Srbiji da će to generacije plaćati. Međutim dogod g. Tadić nema snage , volje i hrabrosti da prelomi megalomaniju i nesposobnost ljudi na visokim funkcijama to će biti sve gore. Nama ne može niko pomoći sem nas samih.

Petrovic

pre 15 godina

Ovoj vlasti je ova SEK-a dosla kao kec na X, kao da smo imali uzasno veliki privredni rast i najjacu valutu na svetu pa nam kao sad krenulo na dole, nazalost sa svima tj i onima "jakima"! Kuku nama! A stvarno smo bili jaki! mozda su albanci bili "malo" jaci od nas, al' i dalje brate ne da smo bili svetska sila broj 2 (jer smo ratovali prsa u prsa sa svetskom silom br.1, da ne kazem celim svetom).
Nikada nam nece svanuti dok trpimo i gledamo sta nam rade, molim vas, ne pozivam na rusenje ustavnom poretka, vec na konacnu bitku protiv onih koji nastavljaju politiku "bacanja prasine narodu u oci". Pa molim vas, otkud rupa u budzetu, otkud fale pare??? Koje bre pare? Pa pre neki dan na vestima drzavni revizori koji treba da rade na tome gde i nasta i koliko trosi ova drzava tj vlast, kazu da nemaju ni kancelariju bre, a kako se cini nece je ni dobiti. Zar ne vidite da je ova vlast jedna losa glumacka ekipa koja glumi politicki i javni zivot srbije! Zna se da su samo postavljeni da lazu.
Pogledajte njihove face prilikom davanja izjava, zar vam ne lice 90% njih na decu koja su ukrala zvaku pa kazu "nisam ja majke mi".
Na kraju krajeva, znamo da nas je stezanje kaisa cekalo jos pre deset godina, nakon bombardovanja, samo bilo je malo bolje eto tek da nas razvedre i da steknemo utisak vracanja u svet, medjutim prava istina je da nikada nismo ni imali te pare, trosimo pare MMF-a u zadnjih 10 godina, a koja je pozadina te price, to je tek druga tema o kojoj ne bih, jer ionako se pitam da li ce i ovo sto sam dosad napisao objaviti.

Mica

pre 15 godina

Kakvi more ekonomisti kakvi bakraci! Pa ova karikatura od drzave puca po svim savovima! "Drzava se mora zaduziti da bi obezbedila placanja prema inostranstvu!" Kakav biser! Pa zasta sluze poslovne banke ako drzava mora da placa prema inostranstvu? Verovatno je mislio da pokrije deficit koji Misko i ekipa uspesno ostvaruju! Bando!

Milan

pre 15 godina

Onda je citav svet gresio kada su svima potrebna novcana sredstva. Ne mogu takve globalne promene proci pored nikoga a sto se standarda tice svi znamao da imamo u nasim samouslugama i pijacama zapadne cene i nadajmo se da ce i oni od ove krize nauciti i svoje marze smanjiti tj. optimirati svoje troskove da bi roba pojeftinila.

gulag

pre 15 godina

Dobili smo nov kredit(kao omču oko vrata), nove privremene poreze (koji nikada više neće biti ukinuti), SOS prodavnice i hleb za sirotinju. Pa kako onda čovek da ne bude zahvalan celom državnom aparatu što su nam obezbedili ekonomske reforme i bolji život.

miki

pre 15 godina

Da li je njima jasno da ce sada svi imati plate 12000 kroz papire, a na ruke sve ostalo...kako ce onda da namire porez nije mi bas jasno

Milan

pre 15 godina

Svi znamo da je velika zaduženost, samo jedan deo to priznaje. Priznaju čestiti ljudi koji kažu da je potrebna suštinska promena.

Ko je uzeo ove pare taj neka ih i vraća, jer je 12,000 dinara veliki novac pa sve prihode preko toga treba oporezovati.

Mnogo ljudi je GLADNO, a vi to znate.

Od čega će se vratiti ovaj novac za koji se sada još i tvrdi da neće biti dovoljan i da trebate još da se zadužite?

U Srbiji je mnogo ljudi gladno!

ae

pre 15 godina

delic onoga sta predlazu poslodavci:
„Vlada Srbije ima 239 stalnih savetnika, preko pedeset državnih sekretara, troškovi za reprezentaciju ministarstava su milionski. Potreba je hitna racionalizacija državne uprave u periodu krize, ukidanje reprezentacije i službenih vozila. U Danskoj ministri idu na posao gradskim prevozom i biciklom, a u Srbiji ministarstva imaju vozne parkove od 30 i više vozila. Takođe, postoji više paralelenih institucija koje se bave privredom – Agencija za mala i srednja preduzeća i Fond za razvoj rade potpuno isti posao a to debelo košta poreske obveznike.”

ISTINA

pre 15 godina

Vidite li vi, ljudi, da ovi na vlasti misle da smo mi stvarno ludi? Oni slave , MMF dao kredit od 3 milijarde evra. Ceo javni dug drzave Srbije je 6,5 milijardi evra . Dug privatnih kompanija je 15,5 milijardi evra. Ove, 2009-te godine oni, ti privatni duznici - tajkuni moraju da vrate inostranstvu 5,5 milijardi evra. Ispada da je najveci problem Srbije taj dug tajkuna , koji oni ne mogu da vrate. Gde li su potrosili te grdne milijarde? Vlada slavi i jos mora da oporezuje sve gradjane Srbije zato sto se zaduzila kod MMF za 3 milijarde evra, a sa druge strane , Srbija , pod komandom Dinkica mora da obezbedi odlaganje duga tajkuna od 5,5 milijardi evra. Uz sve to Srbija mora da stranim bankama garantuje to odlaganje. Ko se to, po imenu i prezimenu, zaduzio i sad ne moze da vraca dug? Da li su to tajkuni iz Miskovicevog Privrednika , iz cuvene Sekspirove? Da li su ti devizni duznici , za koje drzava brine i garantuje, najbogatiji Srbi? Vlada nam mora kazati za koje privatne firme i koje vlasnike daje garancije za odlaganje duga od 5,5 milijardi evra. Moramo znati koja je vrednost tih firmi i koliko je bogatstvo tih ljudi koji traze pomoc od nas, gradjana. Ne smemo Vladi dozvoliti da tajno, bez javnog uvida, nekom nesto garantuje u ime nas siromasnih gradjana i pomaze najbogatijima - tajkunima. Hocemo punu istinu!

Xerox

pre 15 godina

"...prodaji dobara koje su prethodne generacije kreirale ovde..."
A ko god se protivio prodaji preduzeća bio je optuživan za socijal-komunizam, od strane tih istih "ekonomskih stručnjaka".
I šta sad?

ISTINA

pre 15 godina

Vidite li vi, ljudi, da ovi na vlasti misle da smo mi stvarno ludi? Oni slave , MMF dao kredit od 3 milijarde evra. Ceo javni dug drzave Srbije je 6,5 milijardi evra . Dug privatnih kompanija je 15,5 milijardi evra. Ove, 2009-te godine oni, ti privatni duznici - tajkuni moraju da vrate inostranstvu 5,5 milijardi evra. Ispada da je najveci problem Srbije taj dug tajkuna , koji oni ne mogu da vrate. Gde li su potrosili te grdne milijarde? Vlada slavi i jos mora da oporezuje sve gradjane Srbije zato sto se zaduzila kod MMF za 3 milijarde evra, a sa druge strane , Srbija , pod komandom Dinkica mora da obezbedi odlaganje duga tajkuna od 5,5 milijardi evra. Uz sve to Srbija mora da stranim bankama garantuje to odlaganje. Ko se to, po imenu i prezimenu, zaduzio i sad ne moze da vraca dug? Da li su to tajkuni iz Miskovicevog Privrednika , iz cuvene Sekspirove? Da li su ti devizni duznici , za koje drzava brine i garantuje, najbogatiji Srbi? Vlada nam mora kazati za koje privatne firme i koje vlasnike daje garancije za odlaganje duga od 5,5 milijardi evra. Moramo znati koja je vrednost tih firmi i koliko je bogatstvo tih ljudi koji traze pomoc od nas, gradjana. Ne smemo Vladi dozvoliti da tajno, bez javnog uvida, nekom nesto garantuje u ime nas siromasnih gradjana i pomaze najbogatijima - tajkunima. Hocemo punu istinu!

ae

pre 15 godina

delic onoga sta predlazu poslodavci:
„Vlada Srbije ima 239 stalnih savetnika, preko pedeset državnih sekretara, troškovi za reprezentaciju ministarstava su milionski. Potreba je hitna racionalizacija državne uprave u periodu krize, ukidanje reprezentacije i službenih vozila. U Danskoj ministri idu na posao gradskim prevozom i biciklom, a u Srbiji ministarstva imaju vozne parkove od 30 i više vozila. Takođe, postoji više paralelenih institucija koje se bave privredom – Agencija za mala i srednja preduzeća i Fond za razvoj rade potpuno isti posao a to debelo košta poreske obveznike.”

Mica

pre 15 godina

Kakvi more ekonomisti kakvi bakraci! Pa ova karikatura od drzave puca po svim savovima! "Drzava se mora zaduziti da bi obezbedila placanja prema inostranstvu!" Kakav biser! Pa zasta sluze poslovne banke ako drzava mora da placa prema inostranstvu? Verovatno je mislio da pokrije deficit koji Misko i ekipa uspesno ostvaruju! Bando!

gulag

pre 15 godina

Dobili smo nov kredit(kao omču oko vrata), nove privremene poreze (koji nikada više neće biti ukinuti), SOS prodavnice i hleb za sirotinju. Pa kako onda čovek da ne bude zahvalan celom državnom aparatu što su nam obezbedili ekonomske reforme i bolji život.

miki

pre 15 godina

Da li je njima jasno da ce sada svi imati plate 12000 kroz papire, a na ruke sve ostalo...kako ce onda da namire porez nije mi bas jasno

Xerox

pre 15 godina

"...prodaji dobara koje su prethodne generacije kreirale ovde..."
A ko god se protivio prodaji preduzeća bio je optuživan za socijal-komunizam, od strane tih istih "ekonomskih stručnjaka".
I šta sad?

Milan

pre 15 godina

Svi znamo da je velika zaduženost, samo jedan deo to priznaje. Priznaju čestiti ljudi koji kažu da je potrebna suštinska promena.

Ko je uzeo ove pare taj neka ih i vraća, jer je 12,000 dinara veliki novac pa sve prihode preko toga treba oporezovati.

Mnogo ljudi je GLADNO, a vi to znate.

Od čega će se vratiti ovaj novac za koji se sada još i tvrdi da neće biti dovoljan i da trebate još da se zadužite?

U Srbiji je mnogo ljudi gladno!

Svetlana

pre 15 godina

Plaćam smešno nizak porez na imovinu za stan. Podignite ga 10 puta ali mi ne dirajte platu. Ne mogu da verujem da će ovo da prođe. Ovo je uvreda glasača. Gde su porezi na imovinu, na luksuzna putovanja, na najskuplji auto na sajmu,...? Ponasaju se kao da ta manjina koju štite će da glasa za njih. Još je čudnija većina koja to sve mirno gleda i trpi.

Vojislav

pre 15 godina

Ono što je posebno opasno u Srbiji to je tendencija prekomernog zaduživanja. To je postao recept za pokrivanje nesposobnosti, nerada, javašluka i neorganizovanosti institucija države. Državni aparat je nesposoban da pokrene ovaj narod da radi i živi od svog rada. Dinkić i G17 su naneli toliko štete državi Srbiji da će to generacije plaćati. Međutim dogod g. Tadić nema snage , volje i hrabrosti da prelomi megalomaniju i nesposobnost ljudi na visokim funkcijama to će biti sve gore. Nama ne može niko pomoći sem nas samih.

Računovođa

pre 15 godina

Kakav je ovo osećaj besa i nemoći! Polako i sigurno guramo u devedesete, a majke mi sam verovala!!! Mož' misliti neće kupovati nova vozila, pa narod bre nema para ni za markice!!

ekonomski laik

pre 15 godina

"To je jedan od poreza koji može da generiše dosta veliki porast državnih prihoda. Drugi razlog jeste što je ta stopa u Srbiji bila relativno niska – recimo u Slovačkoj ta stopa iznosi oko 19 odsto, u Češkoj iznosi 15 posto - sa uvođenjem dodatne poreske stope od šest odsto, sada ukupno opterećenje zarada porezima iznosi 18 posto”, objašnjava Arsić"; samo još neka kaže kolike su neto plate u privredama Češke i Slovačke i koliko ima zaposlenih u administraciji. Sigurno više nego u Srbiji kada su i porezi veći. Poreze treba podići da bi i g-din Milojko Arsić dobio nezarađenu platu + naknadu za učešće u savetu za prevazilaženje posledica krize (ili kako se već zove). Neću da se solidarišem sa Arsićem i njemu sličnim budžetskim parazitima. HOĆU IZBORE!!!

Petrovic

pre 15 godina

Ovoj vlasti je ova SEK-a dosla kao kec na X, kao da smo imali uzasno veliki privredni rast i najjacu valutu na svetu pa nam kao sad krenulo na dole, nazalost sa svima tj i onima "jakima"! Kuku nama! A stvarno smo bili jaki! mozda su albanci bili "malo" jaci od nas, al' i dalje brate ne da smo bili svetska sila broj 2 (jer smo ratovali prsa u prsa sa svetskom silom br.1, da ne kazem celim svetom).
Nikada nam nece svanuti dok trpimo i gledamo sta nam rade, molim vas, ne pozivam na rusenje ustavnom poretka, vec na konacnu bitku protiv onih koji nastavljaju politiku "bacanja prasine narodu u oci". Pa molim vas, otkud rupa u budzetu, otkud fale pare??? Koje bre pare? Pa pre neki dan na vestima drzavni revizori koji treba da rade na tome gde i nasta i koliko trosi ova drzava tj vlast, kazu da nemaju ni kancelariju bre, a kako se cini nece je ni dobiti. Zar ne vidite da je ova vlast jedna losa glumacka ekipa koja glumi politicki i javni zivot srbije! Zna se da su samo postavljeni da lazu.
Pogledajte njihove face prilikom davanja izjava, zar vam ne lice 90% njih na decu koja su ukrala zvaku pa kazu "nisam ja majke mi".
Na kraju krajeva, znamo da nas je stezanje kaisa cekalo jos pre deset godina, nakon bombardovanja, samo bilo je malo bolje eto tek da nas razvedre i da steknemo utisak vracanja u svet, medjutim prava istina je da nikada nismo ni imali te pare, trosimo pare MMF-a u zadnjih 10 godina, a koja je pozadina te price, to je tek druga tema o kojoj ne bih, jer ionako se pitam da li ce i ovo sto sam dosad napisao objaviti.

Zalutao

pre 15 godina

Ja ne mogu razumeti nasu Ministarsku finansija, kao ni nase eminentne "strucnjake" koji podrzavaju politiku dodatnog opterecenja gradjana. Zasto?

Prosto receno, ne treba menjati zakonsku regulativu i dodatno opterecivati narod da bi se popunila drzavna kasa, potrebno je samo vrsiti primenu postojecih zakonskih odredbi.

Naime, kada bi Poreska Uprava-PU (za koje je nadlezno Ministarstvo finansija) vrsila kontrolu drugih poreskih obaveza osim PDV-a, budzetski prihodi bi se naprasno povecali.

Kontorla poreza na dobit u Srbiji ne postoji. A bas u Zakonu o porezu na dobit postoji postoje VEC VAZECE odredbe koje bi mogle doprineti povecanju budzetskih prihoda, kao sto su porez po odbitku na prihode koje ostvare nerezidenti i transferne cene.

PU ne vrsi adekvatnu kontrolu, sto iz neznanja,sto iz raznih mucki i dogovora iza zatvorenih vrata, a velike firme - poreski obveznici to jako dobro znaju i maksimalno iskoriscavaju trenutnu situaciju.

Dakle, kada bi se Ministarstvo finansija malo posvetilo obrazovanju sopstvenih kadrova, prestalo da zmuri i da pravi nagodbe sa velikim firmama (time direktno krseci Zakon), doslo bi do znacajnog povecanja naplacenog poreza i pitanje je da li bi bilo uopste potrebe za uvodjenjem novih.

Neko ce mozda dati komentar da je nasa privreda u krizi i da je u ovom trenutku ne valja dodatno opterecivati, ali ja cu Vas podsetiti da je Srbija zemlja sa najnizim poreskim stopama u regionu. Da li mislite da bi se u razvijenom svetu bilo koja drzava odrekla svojih prihoda u takvoj situaciji, i da li ste culi da se tako nesto desilo?

Ukratko, sve ovo se svodi na onu staru pricu: Narod ce postati siromasniji, a velike firme (uglavnom sa stranim kapitalom) ce nastaviti da prave dilove sa vlastima i dalje izvlaciti ogromne svote novca iz Srbije.

A to i nasa Ministarka i eminentni "strucnjaci" podrzavaju. Svaka Vam cast!

Ljubica

pre 15 godina

Ljudi, ovi nas vode pravo na dno. Ni pocvrneli nisu. Gledala sam juče kako nas ministarka finanasija sa osmehom obaveštava da imamo krizu. Draga ministarko, to moja nepismena baba zna već mesecima, ali za razliku od vas ona nije obećavala kule i gradove. Kako vas nije sramota da nas sa radošću obavestite da će onaj sa 20 hiljada imati manja primanja za "samo" 600 dinara (to mu je hrana za dva dana), a onaj sa 220 hiljada za 17 hiljada. Sada vi nas hoćete da ubedite da je loše prošao ovaj sa 220 hiljada. Vi ste svojim partijskim drugovima, prijateljima, kumovima i sl. dali, zbog lepih očiju, te ogromne plate pa ćete sada da im uzmete 17 hiljada. Pa mi ćemo svi odmah pristati na 202 hiljade plate i da imamo rezultate rada kao ti "stručnjaci" koji ne umeju da vode ni stado ovaca,a kamoli ogromne firme, agencije i sl. koje ste im poklonili.
Normalan čovek mora da bude besan.

vermy

pre 15 godina

Ljudi, mi realno nismo imali uslove da sami prebrodimo krizu. Opljackana privreda, nista ne radi, nema sta da se prodaje, rupe u budzetu... Vlada i treba da slavi (sto krpi rupe od svojih kradja), a mi treba da im damo do znanja da ih vise NIKAD necemo na vlasti pa makar posle njih dosli i gori (mada je to vrlo tesko). Bruka!

zivko

pre 15 godina

Невероватно. Задуживањем од три милијарде евра, Влада хоће да задржи постојећи, нереалан, курс евра који је тотално дестимулативан за нашу извозно оријентисану производњу. Зашто се Влада, ако се већ одлучила за задужење, није одлучила да те милијарде уложи у градњу нових електропривредних капацитета (ТЕНТ "Б";КОЛУБАРА), аутопута и слично. Кад се задужујемо, да знамо зашто. Те паре би покренуле српску грађевинску и машинску оперативу што би надаље ланчано донело позитивне ефекте у домену запошљавања и опште потрошње. Овако, остаће само дугови које ће неко морати кад-тад да врати, девизне резерве ће исцурети...јдном речју, мрак и тама...

STANKE

pre 15 godina

Narode Srpski dozovi se pameti!!!!
Novac iliti harač koji će država uzeti zaposlenima ( bez saglasnosti zaposlenih ) od ličnog dohotka ide u svrhu popunjavanja deviznih rezervi koje su svojom besprekornom politikom, a radi stabilnosti kursa dinara i svoje stolice čuvali Dinkić i Jelašić. Neka ista gospoda ako imaju smelosti izađu pred kamere i saopšte narodu istinu. Sećam se Dinkića još iz vremena kada je bukvalno lopatom obarao kurs.
Sada nije trenutak za inflaciju, ali pre dve godine kada je inflacija morala da se desi oni su počeli trošiti rezerve i naravno potrošili ih, a narodu to ne priznaju.
Sramota!!!!

Slobodanka Rajic

pre 15 godina

Cista glupost! Ja zaista ne znam sta se postize ovim tzv porezom na solidarnost. Ako uzmemo da j prosecna plata u Srbiji oko 30000 (mada je realna cifra mnooogo manja) ta plata ce biti manja za 1800 dinara, sto ce covek sa ovako malim primanjima svakako osetiti u dzepu. Onaj koji ima npr 150000 ce imati platu manji za 9000. Da li zaista mislite da ce on osetiti taj manjak? Da ce mu zivot biti losiji? Pogotovo sto se u medjuvremenu debelo 'napario'.
Umesto toga, neka lepo uvedu solidarne plate, pa gospoda cija je plata 100000 i vise neka imaju npr. 40000. E tad ce biti ustede! A ne neki solidarni porez...
Sramota

danilo

pre 15 godina

Rešenje mora da bude globalno, jer je kriza globalna. Znači, neki novi Brenton Woods, odnosno nova merila vrednosti. Globalno napraviti za svaku zemlju popis njene „aktive“, odnosno njenih vrednosti da bi se došlo do ukupne svetske aktive i izbrisao spekulativni kapital sa svetskih berzi koji je, prema nekim računicama, čak 40 puta veći od novca uloženog u realne vrednosti, proizvodnju i usluge. Prema tom popisu svakoj zemlji odrediti njen udeo i sve svesti na jedinstvenu obračunsku jedinicu ili svetsku novcanicu, a ukloniti sve lokalne valute.

privatnik

pre 15 godina

Ovi sto kazu da ce sada biti prijavljeni na minimalac a ostatak dobijati na crno, treba da znaju da to nije tako jednostavno, narocito ako poslodavac ne zeli da "mulja" sa papirima (sto je uzgred budi receno, vrlo kaznjivo).

Vlasnik preduzeca (DOO, AD) ne sme da podize kesh iz banke bez razloga, jer ukoliko to uradi odmah mu dolazi finansijska. Budite sigurni da su ovi iz vlasti toga vrlo dobro svesni pa cete videti inspektore mnogo cesce kako obilaze i kontrolisu preduzeca, bas kako se ovo ne bi desavalo.

Milan

pre 15 godina

Onda je citav svet gresio kada su svima potrebna novcana sredstva. Ne mogu takve globalne promene proci pored nikoga a sto se standarda tice svi znamao da imamo u nasim samouslugama i pijacama zapadne cene i nadajmo se da ce i oni od ove krize nauciti i svoje marze smanjiti tj. optimirati svoje troskove da bi roba pojeftinila.

milann

pre 15 godina

Valjda je obaveza politicara na vlasti da stvore dobar ambijent za privredni razvoj zemlje a ne da se upinju da sto vise para pozajme po svetu, uz ko zna koje uslove, i onda to predstave svojim "velikim uspehom".

Milan

pre 15 godina

Onda je citav svet gresio kada su svima potrebna novcana sredstva. Ne mogu takve globalne promene proci pored nikoga a sto se standarda tice svi znamao da imamo u nasim samouslugama i pijacama zapadne cene i nadajmo se da ce i oni od ove krize nauciti i svoje marze smanjiti tj. optimirati svoje troskove da bi roba pojeftinila.

ISTINA

pre 15 godina

Vidite li vi, ljudi, da ovi na vlasti misle da smo mi stvarno ludi? Oni slave , MMF dao kredit od 3 milijarde evra. Ceo javni dug drzave Srbije je 6,5 milijardi evra . Dug privatnih kompanija je 15,5 milijardi evra. Ove, 2009-te godine oni, ti privatni duznici - tajkuni moraju da vrate inostranstvu 5,5 milijardi evra. Ispada da je najveci problem Srbije taj dug tajkuna , koji oni ne mogu da vrate. Gde li su potrosili te grdne milijarde? Vlada slavi i jos mora da oporezuje sve gradjane Srbije zato sto se zaduzila kod MMF za 3 milijarde evra, a sa druge strane , Srbija , pod komandom Dinkica mora da obezbedi odlaganje duga tajkuna od 5,5 milijardi evra. Uz sve to Srbija mora da stranim bankama garantuje to odlaganje. Ko se to, po imenu i prezimenu, zaduzio i sad ne moze da vraca dug? Da li su to tajkuni iz Miskovicevog Privrednika , iz cuvene Sekspirove? Da li su ti devizni duznici , za koje drzava brine i garantuje, najbogatiji Srbi? Vlada nam mora kazati za koje privatne firme i koje vlasnike daje garancije za odlaganje duga od 5,5 milijardi evra. Moramo znati koja je vrednost tih firmi i koliko je bogatstvo tih ljudi koji traze pomoc od nas, gradjana. Ne smemo Vladi dozvoliti da tajno, bez javnog uvida, nekom nesto garantuje u ime nas siromasnih gradjana i pomaze najbogatijima - tajkunima. Hocemo punu istinu!

Milan

pre 15 godina

Svi znamo da je velika zaduženost, samo jedan deo to priznaje. Priznaju čestiti ljudi koji kažu da je potrebna suštinska promena.

Ko je uzeo ove pare taj neka ih i vraća, jer je 12,000 dinara veliki novac pa sve prihode preko toga treba oporezovati.

Mnogo ljudi je GLADNO, a vi to znate.

Od čega će se vratiti ovaj novac za koji se sada još i tvrdi da neće biti dovoljan i da trebate još da se zadužite?

U Srbiji je mnogo ljudi gladno!

Slobodanka Rajic

pre 15 godina

Cista glupost! Ja zaista ne znam sta se postize ovim tzv porezom na solidarnost. Ako uzmemo da j prosecna plata u Srbiji oko 30000 (mada je realna cifra mnooogo manja) ta plata ce biti manja za 1800 dinara, sto ce covek sa ovako malim primanjima svakako osetiti u dzepu. Onaj koji ima npr 150000 ce imati platu manji za 9000. Da li zaista mislite da ce on osetiti taj manjak? Da ce mu zivot biti losiji? Pogotovo sto se u medjuvremenu debelo 'napario'.
Umesto toga, neka lepo uvedu solidarne plate, pa gospoda cija je plata 100000 i vise neka imaju npr. 40000. E tad ce biti ustede! A ne neki solidarni porez...
Sramota

miki

pre 15 godina

Da li je njima jasno da ce sada svi imati plate 12000 kroz papire, a na ruke sve ostalo...kako ce onda da namire porez nije mi bas jasno

privatnik

pre 15 godina

Ovi sto kazu da ce sada biti prijavljeni na minimalac a ostatak dobijati na crno, treba da znaju da to nije tako jednostavno, narocito ako poslodavac ne zeli da "mulja" sa papirima (sto je uzgred budi receno, vrlo kaznjivo).

Vlasnik preduzeca (DOO, AD) ne sme da podize kesh iz banke bez razloga, jer ukoliko to uradi odmah mu dolazi finansijska. Budite sigurni da su ovi iz vlasti toga vrlo dobro svesni pa cete videti inspektore mnogo cesce kako obilaze i kontrolisu preduzeca, bas kako se ovo ne bi desavalo.

ekonomski laik

pre 15 godina

"To je jedan od poreza koji može da generiše dosta veliki porast državnih prihoda. Drugi razlog jeste što je ta stopa u Srbiji bila relativno niska – recimo u Slovačkoj ta stopa iznosi oko 19 odsto, u Češkoj iznosi 15 posto - sa uvođenjem dodatne poreske stope od šest odsto, sada ukupno opterećenje zarada porezima iznosi 18 posto”, objašnjava Arsić"; samo još neka kaže kolike su neto plate u privredama Češke i Slovačke i koliko ima zaposlenih u administraciji. Sigurno više nego u Srbiji kada su i porezi veći. Poreze treba podići da bi i g-din Milojko Arsić dobio nezarađenu platu + naknadu za učešće u savetu za prevazilaženje posledica krize (ili kako se već zove). Neću da se solidarišem sa Arsićem i njemu sličnim budžetskim parazitima. HOĆU IZBORE!!!

Svetlana

pre 15 godina

Plaćam smešno nizak porez na imovinu za stan. Podignite ga 10 puta ali mi ne dirajte platu. Ne mogu da verujem da će ovo da prođe. Ovo je uvreda glasača. Gde su porezi na imovinu, na luksuzna putovanja, na najskuplji auto na sajmu,...? Ponasaju se kao da ta manjina koju štite će da glasa za njih. Još je čudnija većina koja to sve mirno gleda i trpi.

ae

pre 15 godina

delic onoga sta predlazu poslodavci:
„Vlada Srbije ima 239 stalnih savetnika, preko pedeset državnih sekretara, troškovi za reprezentaciju ministarstava su milionski. Potreba je hitna racionalizacija državne uprave u periodu krize, ukidanje reprezentacije i službenih vozila. U Danskoj ministri idu na posao gradskim prevozom i biciklom, a u Srbiji ministarstva imaju vozne parkove od 30 i više vozila. Takođe, postoji više paralelenih institucija koje se bave privredom – Agencija za mala i srednja preduzeća i Fond za razvoj rade potpuno isti posao a to debelo košta poreske obveznike.”

danilo

pre 15 godina

Rešenje mora da bude globalno, jer je kriza globalna. Znači, neki novi Brenton Woods, odnosno nova merila vrednosti. Globalno napraviti za svaku zemlju popis njene „aktive“, odnosno njenih vrednosti da bi se došlo do ukupne svetske aktive i izbrisao spekulativni kapital sa svetskih berzi koji je, prema nekim računicama, čak 40 puta veći od novca uloženog u realne vrednosti, proizvodnju i usluge. Prema tom popisu svakoj zemlji odrediti njen udeo i sve svesti na jedinstvenu obračunsku jedinicu ili svetsku novcanicu, a ukloniti sve lokalne valute.

Mica

pre 15 godina

Kakvi more ekonomisti kakvi bakraci! Pa ova karikatura od drzave puca po svim savovima! "Drzava se mora zaduziti da bi obezbedila placanja prema inostranstvu!" Kakav biser! Pa zasta sluze poslovne banke ako drzava mora da placa prema inostranstvu? Verovatno je mislio da pokrije deficit koji Misko i ekipa uspesno ostvaruju! Bando!

gulag

pre 15 godina

Dobili smo nov kredit(kao omču oko vrata), nove privremene poreze (koji nikada više neće biti ukinuti), SOS prodavnice i hleb za sirotinju. Pa kako onda čovek da ne bude zahvalan celom državnom aparatu što su nam obezbedili ekonomske reforme i bolji život.

Zalutao

pre 15 godina

Ja ne mogu razumeti nasu Ministarsku finansija, kao ni nase eminentne "strucnjake" koji podrzavaju politiku dodatnog opterecenja gradjana. Zasto?

Prosto receno, ne treba menjati zakonsku regulativu i dodatno opterecivati narod da bi se popunila drzavna kasa, potrebno je samo vrsiti primenu postojecih zakonskih odredbi.

Naime, kada bi Poreska Uprava-PU (za koje je nadlezno Ministarstvo finansija) vrsila kontrolu drugih poreskih obaveza osim PDV-a, budzetski prihodi bi se naprasno povecali.

Kontorla poreza na dobit u Srbiji ne postoji. A bas u Zakonu o porezu na dobit postoji postoje VEC VAZECE odredbe koje bi mogle doprineti povecanju budzetskih prihoda, kao sto su porez po odbitku na prihode koje ostvare nerezidenti i transferne cene.

PU ne vrsi adekvatnu kontrolu, sto iz neznanja,sto iz raznih mucki i dogovora iza zatvorenih vrata, a velike firme - poreski obveznici to jako dobro znaju i maksimalno iskoriscavaju trenutnu situaciju.

Dakle, kada bi se Ministarstvo finansija malo posvetilo obrazovanju sopstvenih kadrova, prestalo da zmuri i da pravi nagodbe sa velikim firmama (time direktno krseci Zakon), doslo bi do znacajnog povecanja naplacenog poreza i pitanje je da li bi bilo uopste potrebe za uvodjenjem novih.

Neko ce mozda dati komentar da je nasa privreda u krizi i da je u ovom trenutku ne valja dodatno opterecivati, ali ja cu Vas podsetiti da je Srbija zemlja sa najnizim poreskim stopama u regionu. Da li mislite da bi se u razvijenom svetu bilo koja drzava odrekla svojih prihoda u takvoj situaciji, i da li ste culi da se tako nesto desilo?

Ukratko, sve ovo se svodi na onu staru pricu: Narod ce postati siromasniji, a velike firme (uglavnom sa stranim kapitalom) ce nastaviti da prave dilove sa vlastima i dalje izvlaciti ogromne svote novca iz Srbije.

A to i nasa Ministarka i eminentni "strucnjaci" podrzavaju. Svaka Vam cast!

Xerox

pre 15 godina

"...prodaji dobara koje su prethodne generacije kreirale ovde..."
A ko god se protivio prodaji preduzeća bio je optuživan za socijal-komunizam, od strane tih istih "ekonomskih stručnjaka".
I šta sad?

Petrovic

pre 15 godina

Ovoj vlasti je ova SEK-a dosla kao kec na X, kao da smo imali uzasno veliki privredni rast i najjacu valutu na svetu pa nam kao sad krenulo na dole, nazalost sa svima tj i onima "jakima"! Kuku nama! A stvarno smo bili jaki! mozda su albanci bili "malo" jaci od nas, al' i dalje brate ne da smo bili svetska sila broj 2 (jer smo ratovali prsa u prsa sa svetskom silom br.1, da ne kazem celim svetom).
Nikada nam nece svanuti dok trpimo i gledamo sta nam rade, molim vas, ne pozivam na rusenje ustavnom poretka, vec na konacnu bitku protiv onih koji nastavljaju politiku "bacanja prasine narodu u oci". Pa molim vas, otkud rupa u budzetu, otkud fale pare??? Koje bre pare? Pa pre neki dan na vestima drzavni revizori koji treba da rade na tome gde i nasta i koliko trosi ova drzava tj vlast, kazu da nemaju ni kancelariju bre, a kako se cini nece je ni dobiti. Zar ne vidite da je ova vlast jedna losa glumacka ekipa koja glumi politicki i javni zivot srbije! Zna se da su samo postavljeni da lazu.
Pogledajte njihove face prilikom davanja izjava, zar vam ne lice 90% njih na decu koja su ukrala zvaku pa kazu "nisam ja majke mi".
Na kraju krajeva, znamo da nas je stezanje kaisa cekalo jos pre deset godina, nakon bombardovanja, samo bilo je malo bolje eto tek da nas razvedre i da steknemo utisak vracanja u svet, medjutim prava istina je da nikada nismo ni imali te pare, trosimo pare MMF-a u zadnjih 10 godina, a koja je pozadina te price, to je tek druga tema o kojoj ne bih, jer ionako se pitam da li ce i ovo sto sam dosad napisao objaviti.

Računovođa

pre 15 godina

Kakav je ovo osećaj besa i nemoći! Polako i sigurno guramo u devedesete, a majke mi sam verovala!!! Mož' misliti neće kupovati nova vozila, pa narod bre nema para ni za markice!!

Vojislav

pre 15 godina

Ono što je posebno opasno u Srbiji to je tendencija prekomernog zaduživanja. To je postao recept za pokrivanje nesposobnosti, nerada, javašluka i neorganizovanosti institucija države. Državni aparat je nesposoban da pokrene ovaj narod da radi i živi od svog rada. Dinkić i G17 su naneli toliko štete državi Srbiji da će to generacije plaćati. Međutim dogod g. Tadić nema snage , volje i hrabrosti da prelomi megalomaniju i nesposobnost ljudi na visokim funkcijama to će biti sve gore. Nama ne može niko pomoći sem nas samih.

vermy

pre 15 godina

Ljudi, mi realno nismo imali uslove da sami prebrodimo krizu. Opljackana privreda, nista ne radi, nema sta da se prodaje, rupe u budzetu... Vlada i treba da slavi (sto krpi rupe od svojih kradja), a mi treba da im damo do znanja da ih vise NIKAD necemo na vlasti pa makar posle njih dosli i gori (mada je to vrlo tesko). Bruka!

STANKE

pre 15 godina

Narode Srpski dozovi se pameti!!!!
Novac iliti harač koji će država uzeti zaposlenima ( bez saglasnosti zaposlenih ) od ličnog dohotka ide u svrhu popunjavanja deviznih rezervi koje su svojom besprekornom politikom, a radi stabilnosti kursa dinara i svoje stolice čuvali Dinkić i Jelašić. Neka ista gospoda ako imaju smelosti izađu pred kamere i saopšte narodu istinu. Sećam se Dinkića još iz vremena kada je bukvalno lopatom obarao kurs.
Sada nije trenutak za inflaciju, ali pre dve godine kada je inflacija morala da se desi oni su počeli trošiti rezerve i naravno potrošili ih, a narodu to ne priznaju.
Sramota!!!!

zivko

pre 15 godina

Невероватно. Задуживањем од три милијарде евра, Влада хоће да задржи постојећи, нереалан, курс евра који је тотално дестимулативан за нашу извозно оријентисану производњу. Зашто се Влада, ако се већ одлучила за задужење, није одлучила да те милијарде уложи у градњу нових електропривредних капацитета (ТЕНТ "Б";КОЛУБАРА), аутопута и слично. Кад се задужујемо, да знамо зашто. Те паре би покренуле српску грађевинску и машинску оперативу што би надаље ланчано донело позитивне ефекте у домену запошљавања и опште потрошње. Овако, остаће само дугови које ће неко морати кад-тад да врати, девизне резерве ће исцурети...јдном речју, мрак и тама...

Ljubica

pre 15 godina

Ljudi, ovi nas vode pravo na dno. Ni pocvrneli nisu. Gledala sam juče kako nas ministarka finanasija sa osmehom obaveštava da imamo krizu. Draga ministarko, to moja nepismena baba zna već mesecima, ali za razliku od vas ona nije obećavala kule i gradove. Kako vas nije sramota da nas sa radošću obavestite da će onaj sa 20 hiljada imati manja primanja za "samo" 600 dinara (to mu je hrana za dva dana), a onaj sa 220 hiljada za 17 hiljada. Sada vi nas hoćete da ubedite da je loše prošao ovaj sa 220 hiljada. Vi ste svojim partijskim drugovima, prijateljima, kumovima i sl. dali, zbog lepih očiju, te ogromne plate pa ćete sada da im uzmete 17 hiljada. Pa mi ćemo svi odmah pristati na 202 hiljade plate i da imamo rezultate rada kao ti "stručnjaci" koji ne umeju da vode ni stado ovaca,a kamoli ogromne firme, agencije i sl. koje ste im poklonili.
Normalan čovek mora da bude besan.

milann

pre 15 godina

Valjda je obaveza politicara na vlasti da stvore dobar ambijent za privredni razvoj zemlje a ne da se upinju da sto vise para pozajme po svetu, uz ko zna koje uslove, i onda to predstave svojim "velikim uspehom".