Utorak, 24.03.2009.

01:27

"Govor pravde, ne oružja"

Srpska politika više nikad ne sme da dovede u opasnost građane, poručio Boris Tadić. Srbija je za govor razuma i pravde, a ne oružja, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: B92

"Govor pravde, ne oružja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

Иван-Ниш

pre 15 godina

Зна ли неко колико је стварно било жртава или свако користи бројку колико му одговара. Чујем 1500 цивила и 1500 војника, чујем 2500 цивила, зна ли неко? То само од бомбардовања или и у борбама на КиМ? Албанци ту урачунати? Имена? Брига ли иког за жртве или нам само требају бројке због политике.
Косово је било изговор за коначни обрачун са Милошевићем који и јесте био српски душевадник, потпомогнут Шешељем али су НАТО бомбе довеле до још веће беде и бескрупулозније власти истих.

sima strahota

pre 15 godina

..zime '96 na '97u bili smo zajedno protiv njega..

..i dobili ga na poene..

..trebalo je samo izaci na izbore i institucijalizovati pobedu..

..pokojni zoran je resio da bojkotuje izbore..

..u isto doba saksofonista biva inaugurisan u svoj drugi mandat, i umesto umerenog kristofera za drzavnog sekretara bira onu zmiju..

..zmija se samo nasmejala kad je videla reanimiranog boksera..

..hehe, evo nam posla za vojnu industriju, 1000 tomahavka x milion$, lochead martin je zadovoljno trljao ruke, adminstracija je zaradila dnevnice dobijene za dundjerske poslove od albanskih preduzimaca, znalo se da grogirani bokser ne moze da odboksuje rematch, znalo se da ce evropa da cuti u svetlu pokusaja da uvede zajednicku valutu koju je fed mogao da zakopa sa jednim potezom pera..

..trebalo je smisliti ime za akciju samo..

..za to su bili zaduzeni dzejms rubin i alister kembel..milosrdni andjeo??..dobro ste to smislili..

..ostalo je istorija..i grobovi..

..imam neku setu u srcu za sve nevine koju su postradali u ovoj partiji mica i neizmerni hejt za one koji su potezali zrna pasulja..

Danijel

pre 15 godina

Do pravde u svetu se stiže preko oružja. Ako nemaš dovoljno moćno oružje nežeš imati ni pravdu,a sve ostale "demokratske" spike su čista iluzija...

nnidza

pre 15 godina

Mi na Balkanu imamo pravo da jedni druge mrzimo zbog zlodela koje smo jedni drugima naneli. Imamo i pravo jedni druge da volimo zbog lepih stvari koje su nekad na Balkanu postojale. Ali niko nema pravo u Srbiji da voli NATO i one politicare i zlocince u Srbiji i van nje koji su naredjivali bombardovanje i njime rukovodili...

Izgradjna spomenika svim zrtvama NATO agresije je i vise nego pozeljna. Sta vise i strance na to treba uvek upucivati kako i oni slucajno ne bi zaboravili svoju sramotu...

Ako preko nekih stvari treba preci (a treba) onda preko njih svi moraju preci...

NIkola

pre 15 godina

Svi zaboravljaju sta se desavalo 1998 , povucena je po dogovoru vojska i policija sa Kosova, a OVK-a je krenula u ubistva svuda po Kosovu i tako u zasedi ubili mog rodjenog dedu i babu dok si isli kolima ka pristini. Na isti nacin 2 meseca kasnije poginula su mi i 2 druga iz osnovne skole, tada su imali 18 godina. Jos 90 godine i moji roditelji i ja smo bili protiv Milosevica jer naneo mnogo zla Srbiji ali ovo na Kosovu je odavno bilo izrezirano i da je bilo ko bio na vlasti nazalost isto bi se desilo.

Josarian

pre 15 godina

Uokvirena vest o tome kako je Kameron Manter položio cveće ili venac u Tašmajdanski park...Od mučnine da ne čitaš.
Nisu ta deca izvršila samoubistvo.
Ubijena su, a Ti predstavljaš silu koja je to učinila.
U međuvremeno se ništa bitno nije promenilo u međunarodnim odnosima, samo smo mi sada na margini, a Irak na prvim stranama..
To što smo u "unutrašnjim stranama" ne znači da će IKADA zvanična politika tih zemalja priznati da je sve to bilo čisto nasilje...
Priča gospodina Jovanovića je takođe čisto politikantstvo.
Možda metode zaštite zemlje nisu bile baš primerene, ali trebalo bi se setiti da su policajci ubijani na Kosovu od rata na ovamo...
Setite se priče o Titu koji u poseti Kosovu spava u vozu...
Nije baš ni Sloba zaslužan (ili kriv) za sve.
Simplifikacija tog tipa da je i trebalo da nas bombarduju jer smo to zaslužili spada u sferu iracionalnog mazohizma.

lala

pre 15 godina

na mnogim mestima nalazi se mudrost "ne cini drugom sto ne zelis da tebi ucine". Vise od pet godina je Srpska vojska i srpsko oruzje sravnjivala sa zemljom sela i gradove a srbiji muk i podrska i opravdavanje. I ja se gnusam od bombardavanja Srbije ali se jos vise gnusam naseg muka i podrske bombardovanju drugih - kao bombardovali smo sto je nase i u samoodbrani. To je izgovor svi znamo da je bilo drugih varijanti. I oni su bombardovali da odbrane slabijeg i zaustave pokolje 9sto nisu mogli drugacije nakon 7 godina pritisaka da se svi problemi ne resavaju etnickim ciscenjem. Milosevic i mnogi danas njegovi verni sledbenici jednostavno nisu hteli drugu varijantu. sa Slovenije na hrvatsku sa hrvatske na bosnu sa Bosne na Kosovo. Radi odbrane Srpstva? isto kao sto Amerika brani Ameriku u Iraku i Avganistanu-muka mi je od nas i od njih.

fiosof

pre 15 godina

Mi svoju istinu priznajemo i spominjemo je koliko god da je loša bila, vrlo često, ali naš komšiluk svoju istinu krije kao zmija noge i idalje se krije iz nekih oslobodilačkih i domovinskih ratova!
Mi smo svoju istinu debelo platili kroz ratove, sankcije,ne primanje u EU integracije, razna uslovljavanja i ucene, nekoliko stotina godina raznoraznih robija što u Hagu, što po našim sudovima značajnim gubitkom teritorije!
Za rat su potrebne dve ili više strana,i nemoguće je da samo jedna strana čini zločine, siluje,proteruje, krši konvencije i prava, a druga se gađa cvećem!
Političke i vojne vrhuške Hrvatske i BiH su ili posthumno prozvane (Tuđman i Izetbegović)ili potpuno oslobođene svake odgovornosti za 300.000 hiljada proteranih Srba iz Hrvatske, i nekoliko desetina hiljada Srba proteranih iz Sarajeva, a koliko ih je usput ubijeno nikad se neće utvrditi!
Ceo svet je čuo za zločin Srba u Srebrenici.Slažem se strašna mrlja na duši moga naroda!
A šta je sa Naserom Orićem i zločinima njegovih jedinica počinjenih po okolini Srebrenice? Pa nije valjda Šainović veći zločinac od krvnika Orića koji je oslobođen optužbe?
O Haradinaju, Tačiju i ekipi bolje je da ništa ne komentarišem.
I da ne zaboravim tih 800.000 hiljada proteranih se vratilo u svoje kuće posle dva meseca, a 300.000 proteranih Srba nikada!

Prevodilac

pre 15 godina

Od Kosova tri putica, istine, vode na tri strane.
- NATO istina: Medjunarodno i ljudsko prav(o)da da se stiti i postuje iznad svega
- Srpska istina: Otimacina teritorije jedne nezavisne drzave je neprihvatljiva po medjunarodnom pravu.
- Kosovska: Po medjunarodnom pravu mi imamo svoju teritoriju, narod i sad vlastite drzavne institucije, dakle mi smo samostalna drzava.
Ali pravo koje stoji iznad svih ovih istina, je pravo na: zivot i ljubav. Generacijama se na tlu balkanskom ovo pravo ljudima nije priznavalo. Ni danas se ne zna, je li ovo vreme danasnje, vreme svitanja ili smrkavanja?

Blic misao

pre 15 godina

Provirite kroz prozor, udahnite, prolece vec mirisi. Eh, koliko su samo proleca i ljubavi unistili. Ko??? Zlikovci! Ne dajte da vas, opet, zavedu!

Glas razum@

pre 15 godina

Pomozimo buducoj evropskoj Srbiji u daljoj demokratizaciji Pomozimo da bude zemlja jenakih zaposlenih zbrinutih gradjana gradanki.

Recimo jasno glasno da se zabrane ekstremno desne politicke partije malogradjnski pokreti i priznju zastite drugacije oprdeljeni maldici devojke ljudi zene koji se vole i traze egzistencijna prava.

U ime naroda

Toleranti (Peje)

pre 15 godina

Ako želimo da iskažemo poštovanje prema žrtvama, onda moramo da kažemo da je 24. mart posledica neodgovorne politike, politike prepune zločina i grešaka koje je ova država pravila i od koje se ova država na adekvatan način nije distancirala, rekao je Cedomir Jovanovic. ... E to vam jedan pametan i realan politicar!

Zoran

pre 15 godina

Ja ne zelim, necu i ne mogu da zaboravim i uvek cu se sa gnusanjem secati sramne intervencije Zapada. Uz to se, takodje, nadam da smo izvukli pouke iz tih dogadjaja.

Janicije

pre 15 godina

Godisnjica je prilika za ispucavanje propagandnih rafala sa obe strane. Ali proteklo vreme je jedne dezavuisalo vise nego druge...

V

pre 15 godina

Sramota me je svih koji do danas nisu shvatili da je svaka bomba bila delo poremećenog bračnog para u Srbiji i kamarile koja i danas opstaje zahvaljujući brižljivo izvedenoj medijskoj lobotomiji masa. Ta ista masa postoji i danas, spremna da po komandi pravi parastose i vređa žrtve svojom glupošću i bedom.
Neka je slava poginulima i neka dođe dan kada će Srbija ugledati istinu koja je preporodila Nemačku posle WWII.

gavrilo

pre 15 godina

cedomire jovanovicu,
danas je dan kada se odaje posta zrtvama, nevinim zrtvama pogresne politike i pogresne politke/reakcije prema toj pogresnoj politici.
niko nema pravo da kaznjava nevine zbog pogresne politike. ni policija ni paravojne formacije nisu imale pravo da kaznjavaju stanovnistvo zbog teroristickih akcija. zar onda neko ima pravo da kaznjava narod zbog policijskih akcija? dva pogresna ne cine jedno pravo. to ne razume ni tadic ni kostunica ni pokjoni milosevic ni ostatak sveta ni hasim taci ali ni vi gospodine jovanovicu, vi koji se izgleda jedini borite za nesto sto je u interesu gradjana.

Sale

pre 15 godina

Necemo valjda dozvoliti da izgubimo sopstveni identitet večito tražeći odgovor na pitanje ko je kriv a ko je žrtva. Ja sam altruista i pozdravljam sve dobronamerne ljude ovoga sveta. Možda sam uspeo da oprostim onima koji nisu znali šta rade, ali me vređa činjenica da zbog sramote od istine i danas igraju iste igre.
Ako ćemo im večito opraštati, koliko će nas onda ostati gde god da smo i kojem god narodu pripadamo?

darko

pre 15 godina

NE TREBA nas niko da bombarduje, sami smo sebe najvise ojadili, pa nisu nam amrikanci ubili prmijera, razbili i pokrali drzavu i jos je kradu i prodaju, kakvi smo, dobro za vekne imamo

zg

pre 15 godina

Najprije, suosjećam sa svim civilnim ratnim žrtvama pa tako i onima u Srbiji. Ne želim ovdje polemizirati je li vas trebalo bombardirati ili ne, ali moram se zgroziti nad činjenicom da je baš predstavnik SPS-a imao potrebu reagirati pričom o nekom necivilizacijskom ponašanju. Mislim da je njegova reakcija bila potrebna, ali takva u kojoj bi se najprije ispričao Srbima u Srbiji i izvan nje, a zatim i svim susjedima zbog sulude politike njegove stranke u zadnjih 15 godina prošlog stoljeća koja je svima donijela nesreću pa na kraju i intervenciju Nato pakta. Isprika predsjednika Tadića je dobrodošao civilizacijski čin, ali od pravih krivaca je nikad nitko nije čuo. Naravno, i Tadićevu odgovornost, opet najprije prema Srbima, vidim u tome što je dozvolio jednoj takvoj organizaciji da se u velikom stilu vrati na vlast.

Milos, Srbija

pre 15 godina

Ne mogu vise da slusam ove nesrecnike (svu bivsu demokratsku opoziciju i njihove komentatore) koji SU u stanju da sve u trenutku okrenu opet na nas (preko onog mentola). Podseticu Demokrate, Liberale, Vuka, DSS, Vesnu, DHS, G17... da ste nas vodili i u tim godinama kad NISMO uspeli sami da maknemo onog idiota. I sad ste tu da nas podsetite da je bombardovanje kazna sto smo MI nesposobni (posto nas na to socijalisti, svakako, ne podsecaju i ne zele da potvrde). VI ste nesposobni, VI ste krivi sto smo morali da cekamo toliko. Zadovoljavajte se po blogovima kako ste vrlo napredni i puni savesti (i kako samo Vi znate kako ovaj dan treba da se obelezi) dok vasi PR-ovi pokusavaju da kupe jos nesto glasova. Podseticu Vas da je CIA ubila predsednika Nikaragve, predsednika Paname i ko zna koga sve ne da bi na finjaka resila stvar. Nas su "roknuli" samo tako. Je l' ste putovali tad po svetu? Je l' ste se sastajali sa ambasadorima, konzulima i ostalima?
I sad ja treba da kazem ok, u pravu su, Sloba je kriv sto su oni ljudi izginuli, sto nemamo leba da jedemo i sve drugo? Ista ste ekipa, samo su Vam dresovi drugaciji. Svima. On je svoje odsvirao, a Vi nam i dalje svirate. Nek pocivaju u miru svi izginuli ljudi u tih nesrecnih 77 dana. Nek pocivaju u miru sve koje je Sloba u grob oterao. A ako ste nam vi (sadasnja politicka kompozicija) merilo za buducnost, onda da se spremamo da pocivamo u miru i mi preostali.

Balkanac

pre 15 godina

Razbili su nas jer smo likovi. Kao divljim plemenima nam dovode posrednike koji vode pregovore kao lisica sto deli sir u basni (dok ga ne pojede). Nismo u stanju da sednemo za sto kao ljudi (Srbi, Albanci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bosnjaci pa i Slovenci) i da se dogovorimo. Da razvijemo ekonomiju, nauku, umetnost, sport. Da zivimo kao ljudi. Da niko ne manipulise sa nama. Mi smo bili zabava 1999, lepe boje eksplozije u noci. Nasi zivoti nisu vredeli nista.

vasilije knezevic

pre 15 godina

Ono sto najvise zabrinjava jeste paradoks misljenja i rasudjivanja. Treba prije svega imati na umu da je istina negdje tu, jos ovijek zavijena u kontraverziji sa jedne ili druge strane. Nepostojanje atomskog naoruzanja Sadama Huseina bila je istina koja je isplivala na povrsinu ali su nazalost sve lazi oko tog predmeta takodje prezivjele u nekakvoj verziji izvinjenja kao samo greske obavjestajnih sluzbi, Hiljade nevinih ljudi izgubilo je i gubi zivote u toj modernoj kasapnici ogorcenja i podjela za stvar nekoga drugog a ne rodjene zemlje. Mozda treba traziti odgovor negdje u imaginarnom haosu zbivanja i na kraju zivjeti u nadi za jedinstvenu presudu dogadjaja. Srednjovjekovnoj Srbiji nije bio potreban Vuk Brankovic u njenoj ulozi da bi se opravdala katastrofa poraza. Slobodan Milosevic u suprotnoj ulozi nije bolje prosao jer je ponovo jedinstvo zemlje doslo u pitanje. I dok se sve to previre Srbi bezumno ponavljaju narodnu "himnu": "Samo sloga Srbina spasava".

ex-Granicar-2

pre 15 godina

Slazem se sa kolegom - objaviti spisak poginulih vojnika tokom tog rata. Uciniti njihove porodice i ljude koji su ih izgubili da se osecaju ponosno. Bez obzira da li je Sloba vodio dobru politiku ili ne, ti momci su branili svoju zemlju i polozili najvecu zrtvu. Ja sam bio medju njima ali sam samo imao puno srece.

Laki

pre 15 godina

E znate sta, dosta mi je vise. ... jeste vi bili u Srbiji tokom bombardovanja? Jeste li vi videli kakve su lazi Klinton i Bler izgovarali da bi dobili podrsku za rat za koji su znali da je nelegalan? Oni su svetu govorili kako smo ubijali stotine hiljada ljudi! To nije sala! To nije tek neka mala laz! I zar vi stvarno mislite da su oni intervenisali u Kosovu zbog neke "pravde"? Da im je bilo zao Albanaca? Pa oni su tamo dosli zbog 2 stvari: vojnih baza i prirodnih resursa. Jer te dve stvari ne bi dobili da je Srbija i dalje drzala glavnu rec na Kosovu. To sto je bilo mozda 2000 ubijenih Albanaca (od kojih su vecina pripadnici OVK, a to su brojke koje je objavio UNMIK nakon rata), to je mala stvar u odnosu na ono sto je NATO ucinio od drzave Srbije: unistio nam je ekonomiju, stvorio nam je reputaciju nemilosrdnih ubica, i potpuno razorio bilo kakav san koji je narod imao za bolji zivot.

Da li cu da im oprostim, sa sigurnoscu ne mogu da kazem, jer posle svega sto se desavalo poslednjih godina, najverovatnije necu ako se nastavi ovim tokom. Ali NIKAD necu zaboraviti cinjenicu da sam zamalo umro krijuci se po hladnim i vlaznim podrumima, i da sam morao da se pozdravim sa tatom kao da ga vise nikad necu videti u zivotu pred kraj rata kad smo se keva, sestra i ja preselili u Madjarsku. Samo me cudilo kako su nas primili tamo, jer s obzirom kako smo prikazani celom svetu putem CNN-a, ljudi bi pomislili da i zena i deca Srba su takodje ubice...

Iz krize u krizu

pre 15 godina

Normalno je da od balkanskih plemena svako ima svoju istinu. Neverujem da je do bombardovanja došlo zato što je neko hteo da Srbiju kazni za zločine u Bosni, Hrvatskoj ili Kosovu, mada ti zločini jesu naša sramota(Sarajevo, Srebrenica, Račak-ako ga je i bilo).Smatram da za zločine treba da odgovaraju svi koji su ih činili i u ostalom čemu služe svi ti sudovi pravde da se na njima sudi ili samo da se osuđuje. Verovati u neku međunarodnu osvetu za zločine neke nacije nad drugom je glupost, pa pogledaje Izrael, Pakistan... Te 1999 mnogi faktori su se poklopili, među njima svakako najvažniji: kako zataškati otkopčavanje šlica američkog presednika i mogućnost da senatori opravdaju milione dolara mita od albanskih dilera. Neverujem da je NATO Božiji glasnik pravde ili Univerzumski sudija istine, pa je hteo da osveti nemoćne i slabe ali verujem da je najjači i najmoćniji. Ne treba imati iluzije oko toga, oni su samo jedna od visokoprofitabilnih firmi. A mi? Pa mi moramo ići dalje...

sabo

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Neka mi neko ljubitela zapadne demokratije i NATO-a objasni koja je razlika izmedju bombardovanja Srbije 6-og aprila 1941i 24-og marta 1999 ili Sudeta 1938 i Kosova 2008. I kako neko može da opravdava ovakve zločinačke ciljeve.

alo da li se cujemo...

pre 15 godina

podrzavao sam 1999 napad nato-a na srbiju i smatram da je bilo uredu jer beograd nije pokazivao nikakve volje da ista resi pregovorima....zao mi je zrtava ali prvi i jedini krivci su milosevic i njegovi klipani....pozdrav

Srbin

pre 15 godina

Meni je zao sto ovo moram da kazem, ali da nije bilo bombardovanja i dalje bismo ziveli u Slobistanu, mada malo se promenilo sad je Srbistan! Bombardovanje je bilo jedini nacin da se stane na put Veliko Srpsko -nacional shovinizmu, i da se kolko tolko stabilizuje Balkan. Sto pre prihvatimo istorijske cinjenice i trenutnu situaciju, pre cemo doci do mira i napretka svih nacija ka EU. Ali nasa trenutna vrhuska se negde zaglavila izmedju EU i Slobizma.

beskucnik

pre 15 godina

Dzaba nama svi (istorijski) razlozi na našoj strani kad nam je kriminalna država, i to nam je izbilo sve adute iz ruke i osudilo nas na propast. Nismo napravili državu 1918., ni 1945, ubijali smo se međusobno na radost naših neprijatelja, država nam je poslednjih sto godina trula od korupcije i negativne selekcije i pljačke i kriminalizacije i pravo je čudo što postojimo.

beograd

pre 15 godina

Neverovatno kako imamamo sklonost da se pravimo budalama i zaboravljamo našu krivicu, a uz to još i glumimo da smo nevini i naivni. Naravno da je bombardovanje zločin prema nama koji nismo ubijali, palili, proterivali..., ali bilo je i puno onih koji to jesu činili...

sale

pre 15 godina

BRUKA I SRAMOTA!

Gledam snimke iz nasih gradova, sirene sviraju a auta i prolaznici idu kao da se nista ne desava!

Pa zar vam je tesko da stanete na jedan MINUT?
Hocete li izgubiti hiljade i hiljade evra za jedan MINUT?
Jeste li u tolikoj zurbi da vam taj jedan MINUT toliko treba?

Vama je tesko da zrtvijete jedan MINUT za ljuide koji su zrtvovali ZIVOT!

Stidite se!!!

Filip

pre 15 godina

Ubijanje koje je vršio NATO i posledice koje je izazvao su za svaku osudu.
Režim Miloševića, sklon kršenju ljudskih prava im je baš trebao, međutim po onome što smo videli posle njihovog dolazka na Kosovo a i tokom samog bombardovanja, ljudska prava njih nisu interesovala, već su im trebali mrtvi preko kojih će dovesti svoje trupe. Sam Milošević im izgleda nije bio dovoljan za to, a sa druge strane je bio Rugova koji im takođe nije mogao obezbediti dovoljno mrtvih, pa su podržali terorostičku ovk, koju su sami početkom 90-ih stavili na listu terorističkih organizacija, a posle, kad je samo proširila i intenzivirala svoje (terorističke) aktivnosti dali su im zeleno svetlo i legitimitet i po svemu sudeći pomogli kampove za obučavanje u Albaniji - neko će reći ajde možda su oni za njih u toku rata bili nužno zlo, ali oni su njene bivše lidere danas promovisali u "demokratske" političare (kad je Buš odlazio sa funkcije čelnici njegove vlade navodili su listu zemalja koje su postale demokratske za vreme njegovog mandata, i tu su spomenuli Kosovo). I pored svih ovih "povoljnih" uslova, podsticanja sukoba, prizivanja žrtava,
količina krvi im nije bila dovoljna pa su morali medijski da je stvore - ustostručavali su broj žrtava, kasnije i izmišljali logore u trepči, na stadionu u prištini - sve da bi opravdali svoje vojne akcije. Rezultat? Osim ubistava hiljada nedužnih ljudi tokom bombardovanja, 800000 izbeglih Albanaca (koji su se vratili svojim kućama), 200000 izbeglih Srba (koje više niko i ne spominje), stotine ubijenih Albanaca, Srba, hladnjače, monstruozne hirurške operacije nad ljudima, popaljene kuće i verski objekti, kontaminirana zemlja.
Valjda će doći dan kada će neko od komandanta NATO-a objašnjavati pred nekim sudom svoje postupke, danas na svetu nema suda pred kojim oni mogu da odgovaraju. Dok se Srbi, Albanci i ostali narodi, međusobno optužuju i prepucavaju, dokle Amerikanci mogu mirno da na temelju njihove međusobne mržnje i straha šire svoje vojne baze, i da u Bondstilu, Gvantanamu ili na nekom drugom okupiranom mestu širom zemaljske kugle da drže ljude, da rade s njima šta hoće, i da ni pred kim ne odgovaraju ako po koji od njih nestane.

nikkola

pre 15 godina

Bombardovanje neduznih civila nikako se ne moze pravdati ratnim zlocinima pocinjenim od strane Srba tokom 90-ih. Sem toga, najveci broj takvih zlocina pocinle su specijalne jedinice ciji je glavnokomandujuci, kako se skoro ispostavilo radio za CIA. Identican scenario vidjen je i u mnogim latinoamerickom drzavama, kao i na Bliskom istoku. Nadam se da i drugi narodi koji zive na ovim prostorima shvatiti da smo svi bili zrtve, pre svega, politike jedne velike sile.

Nesha

pre 15 godina

Drugari, preporučujem da obavezno pogledate oba dela Zeitgeist filma (ima besplatno na netu da se skine), i sve će vam biti jasno.
Zakon jačeg, zakon sile...stvari su vekovima iste, i vrlo jednostavne.
Samo razumevanje i tumačenje je drugačije.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

A zasto su nas bombardovali??!! ZBOG SLOBE MILOSEVICA I NJEGOVIH SPS-OVACA!!!! To treba uvek da se spomene, da buduce generacije upamte za vjek i vjekova
!!

Iva

pre 15 godina

E, pa ja zelim da zaboravim ceo svoj zivot u Srbiji, a kamo li NATO bombardovanje. I ne prihvatam da mi neko kaze da treba da se secam iz "patriotskih" razloga.

milos

pre 15 godina

Pobrojane su zrtve ali ogromna steta koja je ucinjena nije jos procenjena. Na prvom mestu su to posledice na zdravlje ljudi koji su ziveli pod stresom a i sada zive pod stresom trazicije. Zatim imamo direktne uticaje ispustenih stetnih i kancerogenih materija koje imaju dugotrajno dejstvo i ugrozice buduce generacije. Bili smo zrtve udruzenog eksperimenta in vivo i ima jos mnogo nepoznatog sta nam je sve uradjeno.
I albanska deca na Kosovu su ugrozena. Prema tome, oni koji su im dali drzavu nisu vodili racuna o buducnosti naroda te drzave. Cilj je bio da se dobije Bondstil kao baza za pretnju oporavljenoj Rusiji.

dalmos

pre 15 godina

Danas sam zaplakao u podne, ali ne od tuge, vec od stida!!!

Sirene se gotovo nisu ni cule, tako da ni oni koji su zeleli da zastanu nisu to mogli da ucine jer od gradske buke nisu mogli da cuju stidljive sirene!

Cega se to stidimo!? Ako se mi ovako odnosimo prema nevinim zrtvama i ovom zlocinu, sta da ocekujemo od drugih?

SRBIJA JE DANAS U PODNE MORALA DA STANE NA JEDAN MINUT! SIRENE SU MORALE DA BUDU TOLIKO GLASNE, DA IH SVI CUJU, OD GRADJANA DO PREDSTAVNIKA ZEMALJA CLANICA NATO!

SRAMOTA

djordje Markovic

pre 15 godina

Igrom slučaja, danas je moj rođendan. Na desertogodišnjicu sramnog i bednog bombardovanja nevinog naroda, poručio bih rođendansku želju , da se referendumom narod otkaže za uvek, od ulaska u Nato savez, makar nas tamo, čekalo med i mleko. Kao obeležje tog zločina , treba , od odabrane ruševine u centru Beograda napraviti spomenik, budućim generacijama sveta i uneti u kartu znamenitosti grada Beograda , kao zlo koje nam je naneto.

X Files

pre 15 godina

10 Godina kasnije: "Broj zrtava bombardovanja je izmedju 1,500 i 3,000". Hajde da kao prava drzava koja brine o svojim gradjanima, koja vrsi redovne popise stanovnistva, izdaje "najsavremenije" licne karte i pasose i inace u svemu jedna "naj" drzava napravi spomenik, jednostavan, sa uklesanim imenima i prezimenima zrtava bombardovanja. Ali posto smo mi nebeska drzava, 1500-3000 ljudi gore-dole nema veze a tek imena nisu vazna. Svi drugi narodi vode o tome racuna i takav jedan spomenik gde bi svi mogli da vide imena stvarnih ljudi koji su nastradali bi bio najbolji podsetnik na to uzasno vreme, ne samo nama nego i onima koji su zlocin izvrsili. Stvarno ne razumem da 10 godina kasnije niko ne iznosi prave podatke, pocinjem da sumnjam u te hiljade i nesto mislim da osim onih nesrecnika-bog da im dusu prosti-koji su pomenuti imenom i prezimenom po raznim vestima u vreme bombardovanja niko vise i nije stradao. Mozda je na kraju samo nekoliko desetina gradjana Srbije poginulo, i to je uzasno naravno, ali drzava bi napokon trebala da kaze istinu. Nisu svi ti ljudi pali sa Marsa i ako su nestali zna se da su nestali, ko koga ovde zavarava. Dosta vise sa lazima. Te iste lazi su nas i dovele do uzasa 1999.

Katica

pre 15 godina

Milošević je primer kako ne može da se vodi mala zemlja on je nas desetak miliona svesno uveli u rat sa jednom milijardom ljudi (znači ubistvo sa predumišljajem!). Ko nas je vodio još smo mi dobro prošli da je zapad bio „varvarski“ kako ga pretsavljaju tzv patriote (koje su sve ovo i zakuvale igrajući „kazačok“!) Beograd i ostala mesta u Srbiji bili bi sravljeni sa zemljom poput Drezdena, na primer, u Drugom svetskom ratu. Sećanje bez pouke nema smisla, jer ako iz ovoga ništa nismo naučili naši političari će ponoviti Slobine greške pa će nas opet bombardovati. A da nisu ništa naučili pokazuje spoljna politika koja se vodi posle ubistva Đinđića – i dalje se vodi politika „svađanja“ Evrope i SAD, čiji je to interes, naš srpski nije, to je geostrateški interes Rusije.

Partizan u srcu

pre 15 godina

Centar Beograda bez sirena. Cule su se samo sirene u daljini. Zasto?!
Sve mislim, mozda ih nisam cuo, ali nisu ih cule ni moje kolege.
Sramota!!!

dobro secanje

pre 15 godina

Dobro se secam bombardovanja.
Ne trebaju mi ni Taci ni Rusi da me podsecaju.
Rusima narocito hvala lepo za pomoc. Daleko im lepa kuca. Nemojte nas vise nikad braniti niti se petljati u nase izbore i potpirivati domace nacionaliste.
Amerikancima i ostaloj liberalnoj demokratiji ovo necu zaboraviti. Bili su tada za mene veliko razocaranje. Rusenje mostova mi je narocito u secanju. O bljuvotinama CNN, ratnog jezika komentatora i portparola da ne govorimo... ipak jednog cu se secati najvise, vise od svega ostalog. Secacu se Milosevica, njegovog SPS, JULa, radikala i ostalih monstruma '90 i njihove ludacke, maloumne politike kojom su zaglupeli ceo narod i kojom su ovu zemlju doveli do toga da ima gerilu na svojoj teritorji, medjunarodni ugled jednak nuli i koja na kraju zarati sa pola sveta i upropasti i ono sto nije uspela tokom 10 godina sramote, bede i krvi. Kada me deca budu pitala za razlog bombardovanja recicu im: jeste deco, postoje strateski interesi sila, ali najveci krivci su oni ludaci koji su ovaj narod poveli u blato nacionalizma i totalitarizma umesto ka razumu i resavanju problema...

Ja

pre 15 godina

Bomba je pala izmedju dve stambene zgrade i osnovne skole. Sedeli smo za stolom i hteli da ručamo, bila nam je slava. Moj sin je tada imao 11 godina. Tog dan smo izasli iz nase zgrade, naseg stana i nikada se vise tamo nismo vratili. Citam ovde svakojake komentare, u redu je svako ima svoje misljenje, ali pitam ja Vas kako se to NATO osvetio Slobi tako sto je pogodio nasu zgradu!? Kako ga je to kaznio kad je moje dete dozivelo traumu, kad nocima nije spavao, kad se budio i plakao... Kako sam mogla detetu od 11 godina da objasnim sta znaci MILOSRDNI ANDJEO i LICEMERJE?

Deki

pre 15 godina

Mi ocigledno jos nismo naucili kako se vodi svetska politika. Jos pre bombardovanja negde je odluceno da Kosovo bude nezavisno. Setite se naoruzavanja kosovskih Albanaca, pomoci nemackih i americkih oficira u obucavanju gerile, napada na policiju...zar neko moze da ocekuje da te zemlje danas priznaju krivicu? Jako tesko.
Imali smo Milosevica, a u svetu je postojao konsenzus da je protiv njega sve dozvoljeno pa i ubistvo par hiljada neduznih. Da li je bilo moguce mirno resenje? Naravno da jeste. Posle zimskog protesta '96e Milosevic je bio oslabljen. Da je zapad tad izvrsio politicki pritisak na kosovske Albance da izadju na izbore, lako bi ga svrgnuli sa vlasti. Ocigledno je da se vodila drugacija politika, ona koja je isla u prilog nezavisnosti. Danas mogu samo da kazem da mislim da je bolje sto je Kosovo nezavisno. Ako vlada zeli dobro Srbima sa Kosova treba da ih pozove da zive u Srbiji koja je i ovako sve manje naseljena van velikih gradova.

Natalija

pre 15 godina

Sećanje da ali ovo što se ovih dana događa (uključujući i sirene!) je zloupotreba poginulih u političke svrhe, tragično po nas Srbe je to, što je to zloupotreba od strane one iste politike koja je dovela Srbiju u poziciju da bude u ratu sa zapadom. Da je Miloš Obrenović tako radio Srbija bi ostala u Osmanskom vilajetu. Eto nepismen Miloš je znao kako se vodi politika (treba pročitati njegova pisma sultanu!) ali svi oni koji su poput Slobe, Voje i & co. završili pravni fakultet u BG nisu znali, jer komunističko-fašističko međunarodno pravo je gola utopija – nešto kao „spisak želja i fantazija“! Zaključak: najveću opasnost kroz istoriju (i za budućnost) Srbije jeste kvazi društvena elita. Možemo da biramo ili će našu politiku, kulturu, mediji voditi pravi intelektualci (koji posediju znanja jednaka onima znanjima koja postoje na zapadu!) ili cemo dalje propadati. Za one koji ne razumeju o čemu pišem pitam ih kad idu oni (i njihovi rođaci) na operaciju što tamo u bolnici traže najboljeg hirurga, što ne dozvoljavaju da ih operiše vračara ili nadri lekar. Ili kad se voze avionom što traže da avion vozi „pilot“ što se ne zadovoljavaju time da avion vozi „kočijaš rabadzija“ – e pa tako i u politici i kulturi – mora da postoje znanja – koja ili imaš ili nemaš!

Istorija

pre 15 godina

Istorija se ne ponavlja samo ako se ne zaboravlja i ako se ne oprasta. Istorija se ponavlja najvise ako iz nje se ne nauci nista! Danas iz istih ljudi-ista retorika kao pre 1999. A do bombardovanja nije doslo iznenada. Predhodili su mnogi dogadjaji (Srebrenica takodje) i bilo je uslovljavanja da se prestane sa nasiljom nad Albancima na Kosovu (poslednji sastanak Holbruk - Milosevic). Na kraju po onom starom izrekom: klin, klinom se izbije. Slava svim nevinim zrtvama, bilo to Srbi ili Albanci.

Mr. Spock

pre 15 godina

Borio sam se protiv Milosevica svim sredstvim, ukljucujuci i silu 5. oktobra. Verujem u demokratiju i slobodu pojedinca. Podrzavam Zakon o borbi protiv diskriminacije. Medjutim, ono sto nam je uradio zapadni svet 1999. godine je ZLOCIN i apsolutna nepravda! Klasicno ostvarivanje imperijalistickih ciljeva sa bednim opravdanjem. Slava svim zrtvama!

Ljubica

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega nas ponovo maltretiraju sirenama? Da oni sto su preziveli dobiju srcani udar?
Bombardovanje nece zaboraviti niko ko ga je doziveo ali ne vidim smisla da klince koji jos nisu bili rodjeni navikavamo na psihodelicne zvuke. Zrtava mozemo da se setimo i na neki dostojanstveniji nacin.

DA SE NE ZABORAVI

pre 15 godina

Između 24. marta i 10. juna 1999. godine, vojske članica NATO su bombardovale Saveznu Republiku Jugoslaviju, uključujući i VELIKI BROJ CIVILNIH CILJEVA — između ostalog MECIMA OD OSIROMAŠENOG RADIOAKTIVNOG URANIJUMA, zbog kojih je povećan stepen obolelih od raka u delovima Srbije gde je ta municija upotrebljavana i KASETNIM BOMBAMA koje su, po međunarodnom ratnom pravu, ZABRANJENE. Ova vojna akcija NIJE BILA ODOBRENA OD STRANE SAVETA BEZBEDNOSTI UN. Nazvana je „MILOSRDNI ANĐEO“.

Goran

pre 15 godina

Jesmo brljali, jesmo svasta radili, tj. neko u nase ime, ne pitavsi nas...Ali da su svi ostali ISTI i gori od nas to je ovim bombardovanjem postala cinjenica koju samo slepci ne mogu videti...RAzlika je u tome sto su oni pobednici i sto se, na zalost, istorija pise pobednickom rukom...I sto ovozemaljska pravda stize samo porazene i njihove zlocine, a pobednici, stagod uradili sve im se oprasta...
Neka mi neko opravda, kakav god zlocinac bio Slobodan Milosevic, cime smo zasluzili mi, koji smo 10 godina ispred toga osudjivali svaku njegovu ludost, cime smo zasluzili da nas ganjaju kao divlje zveri po mostovima, ulicama, dvoristima, sklonistima...Zar su oni bolji? Ne, oni su samo jaci, i nista vise...Gola snaga koja ne priznaje nista osim same te snage. Kojoj nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, jos manje im je stalo do "ljudskih prava" (namerno napisanih pod navodnicima), koja su i sami pogazili stotinama puta kao i pravo na zivot bilo kome ko je protiv njih ili ko se ne uklapa u njohove projekcije...Smucilo mi se vise bilo kakvo pravdanje bilo kakvog zlocina...Ko, uopste, moze utvrditi ko je i kada poceo prvi i zasto...Svet i svetska politika je licemerna jednako kao i pre stotina godina...Nista se nije promenilo i sve funkcionise isto. Samo je pitanje ko je na kojoj strani.

Vladimir Pajić

pre 15 godina

Ne zvaravam se da je bombardovanje Srbije bilo iz humanitarnih razloga. Takođe bombradovanje je najmanje pogodilo one koji su bili glavna meta (kako su rekli oni koji su nas bombardovali), odnosno tadašnje rukovodstvo Srbije, a najviše je pogodilo građane Srbije. Najvažnija pouka koju treba izvući iz toga je da nikad više ne izaberemo vlast koja je zarad ličnih ciljeva spremna da uvuče celu zemlju u rat.

nesa

pre 15 godina

Milosevic je mogao i na drugi nacin da ode sa vlasti. Da je zapad dao te pare, koliko ga je kostala intervencija sam narod bi ga skinuo.1000%
Ja necu niti oprostiti niti zaboraviti zapadu sto mi je zemlju vratio 20 godina u proslost!!!

S.T.

pre 15 godina

Neko mora da plati za zločine koje su psi rata oličene u DB paravojnim formacijama počinili u naše ime i to je sigurno! Ova država ne samo da je blagonaklono gledala na njih, nego ih je i podsticala i slažem se sa Čankom da nije kriv onaj koji je povukao obarač, nego onaj koji je namestio nišan. Međutim, posle sinoćnjeng intervjua našeg pilota koji je oboren iznad BiH za vreme rata, zapitao sam se da li sve to ima smisla... U misli mi je došla rečenica Dostojevskog da nijedna jedina dječija suza ne opravdava postojanje bilo koje ideologije... Ne može zločin da opravdava zločin... Nikada! Ipak ja verujem u neku metafizičku pravdu i da ćemo mi Srbi ispaštati sve dok ne osudimo, onako kako zaslužuju, sve one pse rata i TV ratnohuškaće koji su ubijali i sijali mržnju u naše ime, a mi smo se slanjali... A ovi "civilizovani" psi rata će takođe da ispaštaju... Život će pronaći put da nas sve kazni onako kako zaslužujemo... Dok pišem ovo u mislima su mi petogodišnja devojčica koja je poginula na noši i dete od 16 godina kome su srpski borci bez mane i straha pucali u leđa. Nadam se da će barem oni koji su krivi za njihovu smrt ispaštati onako kako zaslužuju i to ne oni koji su pucali, nego oni koji su namestili nišan i koji su se sklanjali...

Dosta sa mitovima

pre 15 godina

Neverovatno je da oni koji su sada na vlasti nastavljaju da koriste proizvoljne cifre (o broju zrtava NATO bombardovanja) koje je proizvela Miloseviceva propaganda. Premijer Cvetkovic sada kaze "2,500 civila". Gde je taj spisak? Jedini spisak javno objavljen je onaj Human Rights Watch-a (http://www.hrw.org/legacy/reports/2000/nato/Natbm200-03.htm#P1212_254868), tu ima oko 500 imena. I takav nacionalisticki komentator kao sto je Slobodan Antonic nedavno je priznao (http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/zasto-moramo-da-zapamtimo.html?alphabet=1) da su ubijena 504 civila, pri cemu je izvor presuda Okruznog suda u Beogradu NATO liderima, iz 2000. godine. Slabici iz danasnje vlasti nemaju petlje da kazu istinu, nego naduvavaju brojke ne bi li se pumpali nase fantazije o tome kako smo mi Velike Zrtve Strasnog Nepravednog Sveta. Fabrikovanje cinjenica. Jadno.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Koliko je bilo "legalno" bombardovanje Srbije, najlakse je SHVATITI iz "cinjenice" da je na taj nacin PREKINUT RAT na Balkanu ! Meni napr. iako mi je iskreno zao sto se to "moralo dogoditi" i iako mi je iskreno zao svaku nevinu zrtvu i Vecna Slava svim stradalim od NATO Bombi, isto tako mi je jasno da je NATO "tacno znao" ko je "GLAVNI UZROK" i koga mora "UKROTITI" da bi prestalo krvoprolice na prostoru bivse YU ! Ja licno ne mogu da razumem kako neko i danas moze "kukati" na NATO kada zna u kakvoj smo drzavi ziveli i pod kakvim uslovima i STRAHU u vreme "vladavine" Rezima pok. Slobodana Milosevica ! NATO bombama nije "oslobodjeno" Kosovo vec i SRBIJA i citav Balkan, ili ste svi zaboravili sve one neduzne NEistomisljenike koje je "progutao mrak" u vreme Slobine DIKTATURE ??? Pomenulo se ne povratilo se !!!

Naucnik

pre 15 godina

Dacicu i istomisljenicima: Milosevic se svesno kockao sa sudbinom Srbije i to mesecima "pregovarajuci", znao je sta nas ceka i bolelo ga je uvo za 3000 Srba koji ce izginuti, zeleo je samo da svi zamrzimo zapadni svet i da mu time omogucimo vladavinu a la Kastro. To je istina zemljaci. Nas vodja je to trazio, a mi smo dobili. Prvo bi trebali da njega pljujete, a posle NATO koji je doneo odluku o napadu. Bez Slobe ne bi bilo ni bombardovanja. Think about it.
Slava svim palim zrtvama i necemo ih nikada zaboraviti.

Razocaran

pre 15 godina

I posle 10 godina, nasem pijanstvu i mamurluku se ne nazire kraj. Ista propaganda od istih govornika, samo Sloba fali. Ruzni i glupi bombardovali lepe i pametne iz ciste zavisti; mi smo andjeli, nevini, nikad ni mrava ne bismo zgazili. Komentatori pre mene su vec izneli domete i posledice nase "dobrote" i "covekoljublja", nema potrebe da ponavljam. Ajde ljudi, pogledajte se malo u ogledalo, malo rasola pa se osvestite. Zrtava mi je svih zao, i srpskih, i albanskih, i muslimanskih, i hrvatskih, neka pocivaju u miru, ali neka se ne zaboravi ko je kome gurao prst u oko i ko se junacio preko ledja drugih iako je znao sta ce se desiti. Pa je li to drzavnicka odgovornost i mudrost ne samo ne spreciti rat kada se to moze, vec ga i izazvati?! Na ovaj dan treba odati pocast zrtvama i iskreno reci ko je i zasto ovo izazvao. Ko lekciju iz istorije ne nauci, verovatno ce je ponoviti.

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Kojim dobrom se odrzala manifestacija u Ruskom domu? Je l to zato sto su nas oni mozda odbranili u vreme bombardovanja? Pa je l nije dosta sto su "sklonili" Miru i Marka na sigurno, nego jos treba da gledamo kako oni toboz saosecaju sa nama. Poklonili smo im naftnu industriju, ministar inostranih poslova Srbije u najmanju ruku nastupa kao da je ministar inostranih poslova Rusije, godisnjica bombardovanja se odrzava u njihovoj kuci.... Gde je tome kraj? Daj nek proglasimo onda veliki Sojuz sa njima i Belorusijom i da zavrsimo stvar. Toliko mi nove "demokratske vlasti" idu na dzigericu zbog tog lizanja sa Rusima da cu odlepiti.

exGraničar

pre 15 godina

Krunski dokaz da je Srbija i dalje okupirana i to od strane istih Srba kao i tada je to što ne znamo imena momaka koji su poginuli za nas.

Svedok - očevidac sam slučaja da je na šalteru u vojnom odseku u Novom Sadu 2000-e godine, roditelju jednom od poginulih vojnika bilo uporno odbijano da mu se izda umrlica za njegovog sina.

Toliko o Srbima i njihovom shvatanju pojma nacije.

To je bio najbesmisleniji rat koji je Srbija ikada vodila. I bez obzira kakvi su sve interesi velikih sila bili da u to uđu, zločini nad Albancima su bili izgovor. Srbija je kriva što su takav izgovor imali. Da, neki ljudi obučeni u uniforme državnih institucija sa znamenjem i grbom su ubijali Albance samo zato što su Albanci.

I pored svega toga, momci koji su izgubili život u jednom izvitoperenom i krivom ratu, uradili su to za nas. Zaslužili su barem da im se kao junacima imena objave.

Veliot

pre 15 godina

Strasno je sto, kad god neko pomene srpske zlocine, uvek uz to stavi i jedno ALI... To je isto kao kada bismo govorili o NATO zlocinu stavili uz to ALI... Nema ALI, nego je sve sto nam se dogadjalo pa i bombardovanje, posledica Milosevica, a ne imperijalistickih teznji zapada, i dok god se ne okanemo SPS-ovske retorike ne mozemo imati buducnost.

Boza

pre 15 godina

Tokom svih ovih godina cesto mislim na jedan Titov govor u Splitu (davne mislim 1954) kada je rekao da je sustina Jugoslavije u tome da narodi sa ovih prostora vise nikada ne budu moneta za potkusurivanje. Na zalost mi (mislim na ceo Balkan) to sada jesmo i radimo sta je u interesu drugih; ako se ti interesi poklope sa nasim dobro je, ako ne sta ces.

Nasi politicari su strasno krivi jer nisu uspeli da se na diplomatski/pametan nacin suprotstave silama koje su htele da rasture zemlje (a njih je bilo jako mnogo) i sto, ako to nije bilo moguce (sto verovatno nije), nisu uspeli da se razlaz izvrsi mirno. Nas (Srbiju) danas dominantne Svetske sile vide kao permanentnog saveznika Rusije i sto smo manji i beznacajniji utoliko bolje. Isto tako vide nas i kao element koji ponekad ima svoju volju i ne izvrsava bespogovorno sta mu se kaze; Srbije je uvek zelela da bude samostalna sila na Balkanu. Sigurno je da se promena rezima mogla postici i bez bombardovanja zemlje i da je Gospodin Milosevic poceo da popusta kada je shvatio da je on licno meta (bombardovanje dvora, CK, objavljivanje Haske optuznice). Na zalost cilj je bio kompleksniji od toga i morao je biti postignut. Ko god je ziveo na zapadu zna koliko smo bili demonizovani. O nama se govorilo i sto jeste i sto nije. Licno sam slusao Rubina kako implicira da su srpske snage ubile 500000 Albanaca. Od Veslija Klarka sam slusao kako je Milosevic covek sa strasnim vojnim treningom (Milosevic nikada nije sluzio vojsku). Naslusao sam se nevorovatnih gluposti koje su nas demonizovale to te mere da je bilo uobicajeno da gledaoci (koji se ukljucuju u program) na americkim televizijama traze da se Srbija potpuno unisti, da se baci atomska bomba itd.

Ne mislim da je iko drugi kriv sem nas samih. Krivi smo sto nismo imali kompetentne politicare koji bi bili u stanju da izvedu racunicu i da urade sta je najbolje za zemlju. Nasi politicari ne treba da budu u pravu, oni moraju da znaju sta je najbolje da se uradi za zemlju. Srbija nije problem Americkog Predsednika. Amerika je njegov problem i ako on treba da bombarduje Srbiju da Americi bude bolje on ce to i da uradi. Zadatak nasih politicara je bio da sprece to bombardovanje i da izvedu racunicu sta je najbolje da urade u interesu Srbije.

ma da...

pre 15 godina

Ono sto prica ruski ambasador je nedopustivo... ispada da tamo u Hagu sude mirovnim aktivistima.
A ovo sto je rekao o EULEX i Ahtisarijevom planu je toliko u domenu propagande da ne treba ni komentarisati

fana

pre 15 godina

Pisala sam dnevnik svaki dan za vreme bombardovanja, samo sam jednom, recimo pre dve godine, procitala svoje beleske i rasplakala se ... sama pomisao na zivot pod bombama pred pocetak 21. veka me uzasava, a da ne pricam o civilima koji su poginuli zbog cega? Koja poenta i cilj svega toga bese to ne mogu da se setim..

локотус-асимилирани

pre 15 godina

... драго ми је да након десет година, исти они који су прижељкивали бомбардовање сопствене земље напокон схватају да другу земљу немају, да је бомбардовање било акт агресије на нашу земљу
...слава свим недужним жртвама и слава свим херојима одбране.

Hmmm

pre 15 godina

To bombardovanje je bila najveca greska NATO-a ikada. Bezobzirno i divljacko ubijanje i unistavanje zarad okupacije teritorije.
Ali samo da smo mi postupili drugacije tokom devedesetih ne bi trpeli teror 20 godina. A moglo je da bude drugacije.

Marko

pre 15 godina

Ja se secam samo odgovornosti Onoga koji nas je uveo u to bombardovanje. Nije najveca krivica onih koji su nas bombardovali, nego onoga koji je to izazvao.
I sada iako je u grobu, ja mu ne zaboravljam i ne prastam.

gradjanin

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić." Ova izjava me podseća na 90-te, opet se negira sve što je prethodilo bombarodvanju iopet se beži od istine i bombardovanje posmatra kao jedna izolovani događaj. Sve u cilju opstanka na vlasti i zamajavanja naroda. Treba se podsetiti toga i ja sam bio svedok tome i doživeo bombardovanje i znam kako je bilo. Naravno da to ne zaboravljam. Ali poricanjem svega što je prethodilo istom i izbegavanjem da se suočimo sa realnošću nije način da se ide napred već samo nazad. Nećemo život u prošlosti već u budućnosti sa normalnim sećanjima i suočavanjem sa svojom prošlošću. Samo na taj način ima smisla sve ono što smo mi obični građani proživeli za vreme tog bombardovanja za koje nismo bili krivi. Ali iz gornjeg citata da se videti da je ovo obeležavanje samo ponovna promocija g-dina Dačića i politike njegovih prethodnika sa kojom se još nismo suočili.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Odajmo postu zrtvama - ogroman broj su nevine zrtve. Prisetimo se i sopstvenih dela i nedela koja su dovela do bombardovanja. Ne zaboravimo sta su nam uradili. Neopravdano i grubo.

Nebeski Narod

pre 15 godina

Neverovatno da i posle 10 godina velika vecina nas prica o velikoj nepravdi Nato pakta, kao da smo mi nevinasca koja nisu ni mrava zgazila. Nekad najveci komunisti, sad fanaticni pravoslavci... e moj narode...

Миша

pre 15 godina

Нити ћемо заборавити, нити опростити. Никад. Ни један злочин не застарева. Тражити изговор за бомбардовање Србије у томе што се водио грађански рат неколико година раније је, у најмању руку неозбиљно. Сваки злочинац има своје име и презиме. Како у Сребреници, Вуковару, на мосту у Карловцу, Лори, тако и за злочин на мосту у Грделичкој клисури, згради РТС-а, бацања касетних бомби на Ниш, Алексинац, итд. Сваки злочинац ће одговарати. То је само питање времена.

vladimir

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje."-kako da ne! Dačiću, ceo svet je protiv nebeskog naroda, nije bilo nikakvih genocida... Srbijo, vracas se u 90-e!!!

Dusan

pre 15 godina

Ovi koji opravdavaju NATO bombardovanje bi verovatno podrzali akciju policije u kojoj bi ona uhapsila muza koji tuce zenu, a "usput" pretukla i decu i to nazvala kolateralnom stetom!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 15 godina

U ustoriji čovečanstva, bilo je i biće puno ratova, ovakvih i onakvih, ali agresija tzv. demokrata na SRJ iz 99. zauzima posebno mesto. Ta agresija 19 država, sa strahovitim vojnom tehnikom, na malu i siromašnu zemlju, koja je dala najveći broj žrtava u oba svetska rata, koja nikada u svojoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, koja je kroz svoju istoriju bila simbol pravde i poštenja, predstavlja najsramniji čin u istoriji čovečanstva. Valjda da bi je oprali od srama, autori je nazvaše nekakvim andjelom.
Kako bude vreme odmicalo, pošto je cilj akcije bilo otimanje KIM Srbiji,sve će biti veće osude ove agresije. Ta zločinačka agresija, potuno je uništila sve do toda izgradjene civilizacijske tekovine i moralne vrednosti, a njeni autori su direktni krivci za današnju svetsku ekonomsku krizu. Zadnje presude Haškog suda, vojnom i policijskom vodjstvu Srbije za zločine na KIM, bez obzira da li su krivi ili ne, su kazne za pokušaj etničkog čišćenja Albanaca, dok stvarno etničko čiščenje Srba nikada neće biti kažnjeno.
Presude Haškog suda na temu KIM, su namenjene utvrdjivanju pazara za sramnu agresiju.

Сале, Холандија

pre 15 godina

...Не оправдавам ничије злочине, далеко им лепа кућа. Али, овде је реч о десетогодишњици бомбардовања.
Да ли би били љубазни да исто тако наведете и оно што су ОНИ радили, јер не верујем да су Срби толико поган народ да из чиста мира убијају своје комшије. Ја бар такав нисам, а ви нас све стрпасте у исти кош.
Хвала на труду.

Prizrenac

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

Mashinovodja

pre 15 godina

Hoće li neko posle 10 godina najzad prebrojati mrtve i izneti tačan, pouzdan, zvaničan i verodostojan popis koliko je ljudi nastradalo, i to po imenu, prezimenu, mestu i datumu pogibije? Toliko barem možemo da učinimo za žrtve, a ne da samo jadikujemo "oni su nas bombardovali", a da još uvek i ne znamo tačno ko je sve stradao i još uvek smo na nivou raznih proizvoljnih "procena" i licitiranja brojem stradalih prema dnevno-političkim potrebama. Po novinama se vuku cifre od 1500 do 3000 mrtvih, ali još uvek ne postoji zvanično mesto u Srbiji gde bi svako mogao da ode i pogleda popis stradalih koji bi bio konačan i verodostojan.
Mislim da znam zašto: zato što kad bi negde postojali tačni opisi i okolnosti pogibija, neko bi sigurno počeo da se pita da li je to moglo da se izbegne. A kad se krene od takvih pitanja, nikad se ne zna do koga se sve može stići. I to ovde u našoj neposrednoj blizini, a ne u Americi.

(Vlast)a

pre 15 godina

Naravno, ne zaboraviti da se ne bi ponovilo! Znaci: misli glavom kad biras i koga biras, ne izazivaj mracnjake koji bi da ruse sela i gradove u "opravdanom"gnevu, nikakve sirene, pateticni pomeni i akademije sa zapaljivim govorima, nego sagnuti glavu, pomoliti se, ako ste vernik, promislite sta smo uradili da do toga ne dodje, sta preduzimamo da se ne ponovi... Ovako, mi cemo i danas da strepimo kao onog dana kad je bivsi premijer drzao rusilacki miting. Gde je gradska vlast, gde policija, osecam se kao da zivim u zaracenom i anarhicnom Bejrutu a ne u glavnom gradu drzave koja bi u EU.

ivo

pre 15 godina

U takmicenju zaslepljenih i zaostalih nacionalista mi smo ispali najgori. Nisu drugi bili mnogo bolji od nas , ali...mi smo makar bili sami, iza nas nije stajao niko, ni braca rusi ni ameri, niko. sami bate... to je fora. HDZ, SDA, LDK,OVK... te prosvetljene, proevropske snage , koje su u svojim redovima imale sve same evropejce i ciji je glavni program glasio, "etnicki cisto", svi su oni imali prijatelje al mi jok... sami bate a u pm. I tako...usli smo u igru u kojoj smo izgubili i pre nego sto smo poceli. Od Knina i Srebrenice do Racka sve crnje od crnjeg ... kruna naseg srljanja je bombardovanje - 78 dana, polupase nas kao kantu a izdrzali bi mi jos, "doklen god ima i tog jednog Srbina sto je lego pod sljivu da se skloni od nevidljivog" i tako... u takmicenju balkanskih plemena za titulu najglupljeg pobedili mi Srbi al ta pobeda kosta ... "ne ostaju tragovi,pesme grobovi ne pevaju"

Manitu

pre 15 godina

“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin.

A u Srbiji ocigledno ni tada ni sada niko nije imao iluzije o tome da je Milosevic te '99 vodio ispravnu politiku na Kosovu i da je bilo sasvim OK raditi Albancima sve ono sto su njegove specijalne jedinice dole radile. Jos samo fali da mu Tadic i Jeremic otkriju spomenik i da danasnji dan proglase za DPBN (Dan Prkosa Belosvetskoj Nepravdi).

Ako vecina u Srbiji i dalje misli da je to bombardovanje bilo "nepravedno i nicim izazvano" i slaze se sa ocenama ovog ruskog agenta (poklonite meni NIS, pa cu i ja da vam pricam sve sto zelite da cujete), onda zaista neko u ime drzave treba vec jednom javno da kaze da mi ne zelimo clanstvo u EU niti zelimo da pripadamo redu zemalja slobodnog sveta, posto ih ocigledno smatramo neprijateljskim.

Da, bas mi je zao sto je Nikola Sainovic dobio toliko godina zatvora. Divan jedan covek, a oni tako s njim.

Ulični hodač

pre 15 godina

10 godina posle bombardovanja: potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, obeležavanje godišnjice u Ruskom domu, Mrkonjić "obnova & izgradnja" ministar...
+
Videh i "Tata Bradu" Mikija Vujevića na TV-u pre mesec dana...
Šta reći?

amstel

pre 15 godina

Ovo je prilika da se setimo zrtava bombardovanja, ali je jasno da je drzava ponovo propustila da se seti razloga zbog kojih je do bombardovanja uopste doslo. Retorika je gotovo identicna onoj iz '99, cak su u vladi neki isti ljudi. Nadam se da ce bar dvadeseta godisnjica biti obelezena onako kako treba, bez morbidnih sirena i uz pomen ne samo srpskim, vec i albanskim zrtvama rata.

secanja

pre 15 godina

Samo me zanima da li su zemlje iz tog saveza platile stetu nacinjenu nasoj zemlji? Da li ce iko ikad odgovarati za nevine civile koje su tzv. nevidljivi avioni osuli bombama? Da li ce neko ikada pricati o teroru koji su Srbi dozivljavali od strane albanskih terorista krajem 80-ih i pocetkom 90-ih? Ne, niko o tome nece ni pricati. Srbi su dezurni krivci. Naravno da su i nase snage vrsile teror, ali verujte da je mnogo toga sto je vrseno nad Srbima precutano i nikada nece biti receno. U zemlju gde Americka vlada umesa svoje prste tesko njoj...

Dragisa

pre 15 godina

Muka mi je, stomak mi se prevrce kada cujem neke nase politicare kako govore da treba da se suocimo sa nasom krivicom, a da treba da 'sto pre zaboravimo bombardovanje'.

Samo toliko. Tuzno je biti Srbin u Srbiji danas. Tuzno!

antifasista

pre 15 godina

Tog dana je zvanicno srusen sistem medjunarodnog prava i pogazena institucija UNa predvodjena Savetom bezbednosti cija je osnovna funkcija bila ocuvanje mira u svetu. Od 24.03.1999.vise niko nije bezbedan a UN je postao samo ceremonijalna institucija i vojno jake drzave znaju da mogu napasti kad god hoce svakog za koga procene da im je to korisno.

Milan

pre 15 godina

Gospodinu Dačiću bi bilo pametnije da se podseti poginulih i posledica koje gradjani Srbije osecaju sve vise kroz svoje zdravstveno stanje i 10 godina posle bombardovanja. I da se podseti svih pritisaka njegove partije i njegovog lidera koji su vrseni nad gradjanima Srbije još od početka devedesetih godina, a zarad ocuvanja vlasti i pozicija.

flash

pre 15 godina

Nažalost,
ja sam bio sretan kad sam čuo da je počelo bombardiranje. Cijela Hrvatska je strepila neće li se možda opet odgodit. Smatrali smo da je to konačna pravedna kazna za sve što je srpska politika učinila na području ex-yu.
Sad mi je jasno da nema pravde i da smrt samo jednog civil ubijenog na Grdeličkom mostu ruši svaki smisao bombardiranja.
Na Balkanu smo svi krivi.
Danas se samo nadam da se više problemi neće rješavati ratom i silom.

milan-bgd

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne prastam! Uprkos svim nasim greskama i zlocinima na Kosovu, do bombardovanja nije smelo da dodje. Da su htele, Zapadne Sile su mogle mnogo ranije i mnogo drugacije da pristupe resavanju kosovskog problema. No prevencija je mnogo skuplja od intervencije, a zahteva i inteligenciju i razumevanje kompletne situacije. Sto vise oruzja imas, mozak ti je sve manji, mnogo puta dokazano, pa i preko nase grbace.

igor pangaric

pre 15 godina

Slava svim zrtvama palim u sukobima na Kosovu i tokom bombardovanja. Mislim da je potrebno osvetliti sve aspekte tromesecnog bombardovanja. Nije dobro od ove nesrecne epizode nase proslosti praviti osnov za resentimente protiv naseg okruzenja. Nama samima pre svega to nece doneti nista vise nego samo osecaj da smo okruzeni nazovi neprijateljima - sto nas moze povesti u maniju slicnu maniji titove Jugoslavije, da smo mi okruzeni pretnjama i brigama.

Milan

pre 15 godina

Kao i uvek zrtve pamte, a pocinioci cute.
Bez obzira kakava ce buducnost Srbije biti i u kojim savezima ce biti mi im to nikada necemo niti oprostiti niti zaboraviti.

Umetnica

pre 15 godina

Gledajući ove izjave, čini mi se kao da se 2000. godina nikada nije dogodila... Kao da smo i dalje u 90tima, a SPSov kadar i dalje izjavljuje: "bombardovanje je posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje". Odakle su onda došle one hladnjače koje su zakopane u Batajnici, pitam? Da li je moguće da se danas, 10 godina kasnije, i dalje govori kako se bombardovanje dogodilo da bi se "Srbiji otelo Kosovo", da se na Srbiju vrši pritisak jer tamo neko "mrzi Srbe". Ko to danas piše saopštenja i istoriju? Milorad Komrakov? Simo Gajin? Slobodan Milošević?

Aleksa

pre 15 godina

Mislim da ja i meni bliski nismo zasluzili onih 78 dana maltretiranja, sto sa neba, sto sa TV, sto sa...
19 zemalja koje smo smatrali za prijatelje su nas bas onako, domacinski...

Zao mi je samo sto jedna od najodgovornijih osoba za sve ono mucenje i dan danas slobodno seta sovjetijom (to su kao nasi prijatelji. Moji nisu), dok njena slabija polovina trune pod nekom lipom.
A njihovi nam drze govore povodom jubileja!?...

Goran

pre 15 godina

"“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin"

Koliko istine u jednoj recenici...

bomba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto pustaju ove sirene? Da nas potsete na te "super" dane bombardovanja?
Najbolje da ona puste sirene i na godisnjice bombardovanja u 2. svetskom ratu

promisljeno...

pre 15 godina

hmmm... 30 milijardi, velika suma...nista nije spram zivota ljudi koji su izgubljeni, novac je prolazan...

Amerika polako upada u ambis... lagao bih kad bi rekao da mi je zao sto su na kolenima, mnogo su vise zasluzili.... mislim, nema im povratka, uzivajte u drugom delu filma "propast atlantide"...i neka tako i ostane!


...kako uca rece...."...idemo dalje..."

MM

pre 15 godina

Ми смо, „браћо и сестре“, први засипали цвећем тенкове када су кренули да ограђују и чисте простор само за нас (јер бити срећан значило је тада, и не само тада, живети у рају једнородних), ми смо први после Другог светског рата подигли концентрационе логоре (Омарска, Кератерм... „Смрт воли лепа имена“, рећи ће Миодраг Станисављевић), наша је солдатеска држала под опсадом три и по године Сарајево, у „срцу Европе“ дакле, да би се на њеним полигонима учили гађању из снајпера што голобрада деца, што опскурни „пријатељи српског народа“, писци сличног дара и истих уверења које је имао вођа тог истог, српског народа (имена се не помињу јер их ауторка сматра одиозним), наши су свештеници благосиљали убице пред њихове походе на Друге, ми смо убили „у срцу Европе“, за само три дана, 8.000 људи и потом премештали из јаме у јаму њихова тела не бисмо ли заварали трагове (за ту је работу било потребно јако, јако много Срба, ма како ови били пословично вредни), ми смо, склони „дерту и уживању“, какве нас је Бог дао, силовали на стотине жена оних Других, ми смо са „свете српске земље Косова“ прогнали 800.000 Других, поубијали читаве породице, а њихове лешеве преносили у хладњачама, које смо потом бацали у реке и језера, да бисмо ове данас називали „бисерима нашег туризма“. И ми бисмо да све то порекнемо и да нашу децу поштедимо истине, да би она, живећи у свету огрезлом у лажима, завршавала у окриљу „Образа“, „Народног строја“, „Двери“..., да би носила на својим мајицама ликове ратних злочинаца, да им, упркос „њиховој осетљивости за лепо“, не би сметала њихова задригла лица, њихова онеспокојавајућа ружноћа и да би из њиховог осећања „незаслужене“ прикраћености букнула осветничка озлојеђеност која не бира предмет на којем би се искалила, промашујући обавезно правог кривца.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Trazite ratnu odstetu bez obzira sto trenutno nema sanse da je dobijete, dobicete je nekada ako bar sada zatrazite neku odredjenu sumu, nesto konkretno!

GENC

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić. Pogledajte emisiju POLIGRAF datum 11.03.2009 imate sta da ucite za Kosovo.

Realista

pre 15 godina

Hajde budite malo realni, svi vi u G.., D.., a da ne govorimo o brojnim "kombistima" ne bi nikad dosli na vlast da nije bilo NATO bombardovanja 1999. A da su nas izbombardovali, jesu, ne treba mene niko da zvanicno potseca na to, ostace to urezano u mom secanju zauvek. Sto se Kosova tice, pitajte one mucenike sto su u malom broju ostali po enklavama, pa kako god oni kazu, tako radite. Prvo im skinite sa grbace silne politikante i profitere koji ih toboz politicki i administrativno predstavljaju iz Beograda, Nisa, Kragujevca i Kraljeva.

Srki

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne praštam tu najveću civilizacijsku glupost onih koji sebe nazivaju "modernim i demokratskim" svetom.
Ako je to trebala da bude kazna za progone, hladnjače, Račak (koji je, uzgred, pod ogromnim upitnikom, a bio je okidač), pola sveta ste trebali da bombardujete i zbrišete sa lica zemlje.
Ali ne, najlakše je po Srbiji.
A ako danas ne osećate ni trunku stida, ni vi ni oni koji su akciju podržavali i podržavaju (sa svih strana), zapitajte se kuda ste sa ovim svetom krenuli?
Zbogom...

Srki

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne praštam tu najveću civilizacijsku glupost onih koji sebe nazivaju "modernim i demokratskim" svetom.
Ako je to trebala da bude kazna za progone, hladnjače, Račak (koji je, uzgred, pod ogromnim upitnikom, a bio je okidač), pola sveta ste trebali da bombardujete i zbrišete sa lica zemlje.
Ali ne, najlakše je po Srbiji.
A ako danas ne osećate ni trunku stida, ni vi ni oni koji su akciju podržavali i podržavaju (sa svih strana), zapitajte se kuda ste sa ovim svetom krenuli?
Zbogom...

MM

pre 15 godina

Ми смо, „браћо и сестре“, први засипали цвећем тенкове када су кренули да ограђују и чисте простор само за нас (јер бити срећан значило је тада, и не само тада, живети у рају једнородних), ми смо први после Другог светског рата подигли концентрационе логоре (Омарска, Кератерм... „Смрт воли лепа имена“, рећи ће Миодраг Станисављевић), наша је солдатеска држала под опсадом три и по године Сарајево, у „срцу Европе“ дакле, да би се на њеним полигонима учили гађању из снајпера што голобрада деца, што опскурни „пријатељи српског народа“, писци сличног дара и истих уверења које је имао вођа тог истог, српског народа (имена се не помињу јер их ауторка сматра одиозним), наши су свештеници благосиљали убице пред њихове походе на Друге, ми смо убили „у срцу Европе“, за само три дана, 8.000 људи и потом премештали из јаме у јаму њихова тела не бисмо ли заварали трагове (за ту је работу било потребно јако, јако много Срба, ма како ови били пословично вредни), ми смо, склони „дерту и уживању“, какве нас је Бог дао, силовали на стотине жена оних Других, ми смо са „свете српске земље Косова“ прогнали 800.000 Других, поубијали читаве породице, а њихове лешеве преносили у хладњачама, које смо потом бацали у реке и језера, да бисмо ове данас називали „бисерима нашег туризма“. И ми бисмо да све то порекнемо и да нашу децу поштедимо истине, да би она, живећи у свету огрезлом у лажима, завршавала у окриљу „Образа“, „Народног строја“, „Двери“..., да би носила на својим мајицама ликове ратних злочинаца, да им, упркос „њиховој осетљивости за лепо“, не би сметала њихова задригла лица, њихова онеспокојавајућа ружноћа и да би из њиховог осећања „незаслужене“ прикраћености букнула осветничка озлојеђеност која не бира предмет на којем би се искалила, промашујући обавезно правог кривца.

flash

pre 15 godina

Nažalost,
ja sam bio sretan kad sam čuo da je počelo bombardiranje. Cijela Hrvatska je strepila neće li se možda opet odgodit. Smatrali smo da je to konačna pravedna kazna za sve što je srpska politika učinila na području ex-yu.
Sad mi je jasno da nema pravde i da smrt samo jednog civil ubijenog na Grdeličkom mostu ruši svaki smisao bombardiranja.
Na Balkanu smo svi krivi.
Danas se samo nadam da se više problemi neće rješavati ratom i silom.

promisljeno...

pre 15 godina

hmmm... 30 milijardi, velika suma...nista nije spram zivota ljudi koji su izgubljeni, novac je prolazan...

Amerika polako upada u ambis... lagao bih kad bi rekao da mi je zao sto su na kolenima, mnogo su vise zasluzili.... mislim, nema im povratka, uzivajte u drugom delu filma "propast atlantide"...i neka tako i ostane!


...kako uca rece...."...idemo dalje..."

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Trazite ratnu odstetu bez obzira sto trenutno nema sanse da je dobijete, dobicete je nekada ako bar sada zatrazite neku odredjenu sumu, nesto konkretno!

Dragisa

pre 15 godina

Muka mi je, stomak mi se prevrce kada cujem neke nase politicare kako govore da treba da se suocimo sa nasom krivicom, a da treba da 'sto pre zaboravimo bombardovanje'.

Samo toliko. Tuzno je biti Srbin u Srbiji danas. Tuzno!

Aleksa

pre 15 godina

Mislim da ja i meni bliski nismo zasluzili onih 78 dana maltretiranja, sto sa neba, sto sa TV, sto sa...
19 zemalja koje smo smatrali za prijatelje su nas bas onako, domacinski...

Zao mi je samo sto jedna od najodgovornijih osoba za sve ono mucenje i dan danas slobodno seta sovjetijom (to su kao nasi prijatelji. Moji nisu), dok njena slabija polovina trune pod nekom lipom.
A njihovi nam drze govore povodom jubileja!?...

Umetnica

pre 15 godina

Gledajući ove izjave, čini mi se kao da se 2000. godina nikada nije dogodila... Kao da smo i dalje u 90tima, a SPSov kadar i dalje izjavljuje: "bombardovanje je posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje". Odakle su onda došle one hladnjače koje su zakopane u Batajnici, pitam? Da li je moguće da se danas, 10 godina kasnije, i dalje govori kako se bombardovanje dogodilo da bi se "Srbiji otelo Kosovo", da se na Srbiju vrši pritisak jer tamo neko "mrzi Srbe". Ko to danas piše saopštenja i istoriju? Milorad Komrakov? Simo Gajin? Slobodan Milošević?

Realista

pre 15 godina

Hajde budite malo realni, svi vi u G.., D.., a da ne govorimo o brojnim "kombistima" ne bi nikad dosli na vlast da nije bilo NATO bombardovanja 1999. A da su nas izbombardovali, jesu, ne treba mene niko da zvanicno potseca na to, ostace to urezano u mom secanju zauvek. Sto se Kosova tice, pitajte one mucenike sto su u malom broju ostali po enklavama, pa kako god oni kazu, tako radite. Prvo im skinite sa grbace silne politikante i profitere koji ih toboz politicki i administrativno predstavljaju iz Beograda, Nisa, Kragujevca i Kraljeva.

Goran

pre 15 godina

"“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin"

Koliko istine u jednoj recenici...

milan-bgd

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne prastam! Uprkos svim nasim greskama i zlocinima na Kosovu, do bombardovanja nije smelo da dodje. Da su htele, Zapadne Sile su mogle mnogo ranije i mnogo drugacije da pristupe resavanju kosovskog problema. No prevencija je mnogo skuplja od intervencije, a zahteva i inteligenciju i razumevanje kompletne situacije. Sto vise oruzja imas, mozak ti je sve manji, mnogo puta dokazano, pa i preko nase grbace.

GENC

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić. Pogledajte emisiju POLIGRAF datum 11.03.2009 imate sta da ucite za Kosovo.

Сале, Холандија

pre 15 godina

...Не оправдавам ничије злочине, далеко им лепа кућа. Али, овде је реч о десетогодишњици бомбардовања.
Да ли би били љубазни да исто тако наведете и оно што су ОНИ радили, јер не верујем да су Срби толико поган народ да из чиста мира убијају своје комшије. Ја бар такав нисам, а ви нас све стрпасте у исти кош.
Хвала на труду.

Nebeski Narod

pre 15 godina

Neverovatno da i posle 10 godina velika vecina nas prica o velikoj nepravdi Nato pakta, kao da smo mi nevinasca koja nisu ni mrava zgazila. Nekad najveci komunisti, sad fanaticni pravoslavci... e moj narode...

Manitu

pre 15 godina

“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin.

A u Srbiji ocigledno ni tada ni sada niko nije imao iluzije o tome da je Milosevic te '99 vodio ispravnu politiku na Kosovu i da je bilo sasvim OK raditi Albancima sve ono sto su njegove specijalne jedinice dole radile. Jos samo fali da mu Tadic i Jeremic otkriju spomenik i da danasnji dan proglase za DPBN (Dan Prkosa Belosvetskoj Nepravdi).

Ako vecina u Srbiji i dalje misli da je to bombardovanje bilo "nepravedno i nicim izazvano" i slaze se sa ocenama ovog ruskog agenta (poklonite meni NIS, pa cu i ja da vam pricam sve sto zelite da cujete), onda zaista neko u ime drzave treba vec jednom javno da kaze da mi ne zelimo clanstvo u EU niti zelimo da pripadamo redu zemalja slobodnog sveta, posto ih ocigledno smatramo neprijateljskim.

Da, bas mi je zao sto je Nikola Sainovic dobio toliko godina zatvora. Divan jedan covek, a oni tako s njim.

Milan

pre 15 godina

Kao i uvek zrtve pamte, a pocinioci cute.
Bez obzira kakava ce buducnost Srbije biti i u kojim savezima ce biti mi im to nikada necemo niti oprostiti niti zaboraviti.

secanja

pre 15 godina

Samo me zanima da li su zemlje iz tog saveza platile stetu nacinjenu nasoj zemlji? Da li ce iko ikad odgovarati za nevine civile koje su tzv. nevidljivi avioni osuli bombama? Da li ce neko ikada pricati o teroru koji su Srbi dozivljavali od strane albanskih terorista krajem 80-ih i pocetkom 90-ih? Ne, niko o tome nece ni pricati. Srbi su dezurni krivci. Naravno da su i nase snage vrsile teror, ali verujte da je mnogo toga sto je vrseno nad Srbima precutano i nikada nece biti receno. U zemlju gde Americka vlada umesa svoje prste tesko njoj...

Миша

pre 15 godina

Нити ћемо заборавити, нити опростити. Никад. Ни један злочин не застарева. Тражити изговор за бомбардовање Србије у томе што се водио грађански рат неколико година раније је, у најмању руку неозбиљно. Сваки злочинац има своје име и презиме. Како у Сребреници, Вуковару, на мосту у Карловцу, Лори, тако и за злочин на мосту у Грделичкој клисури, згради РТС-а, бацања касетних бомби на Ниш, Алексинац, итд. Сваки злочинац ће одговарати. То је само питање времена.

antifasista

pre 15 godina

Tog dana je zvanicno srusen sistem medjunarodnog prava i pogazena institucija UNa predvodjena Savetom bezbednosti cija je osnovna funkcija bila ocuvanje mira u svetu. Od 24.03.1999.vise niko nije bezbedan a UN je postao samo ceremonijalna institucija i vojno jake drzave znaju da mogu napasti kad god hoce svakog za koga procene da im je to korisno.

Mr. Spock

pre 15 godina

Borio sam se protiv Milosevica svim sredstvim, ukljucujuci i silu 5. oktobra. Verujem u demokratiju i slobodu pojedinca. Podrzavam Zakon o borbi protiv diskriminacije. Medjutim, ono sto nam je uradio zapadni svet 1999. godine je ZLOCIN i apsolutna nepravda! Klasicno ostvarivanje imperijalistickih ciljeva sa bednim opravdanjem. Slava svim zrtvama!

Marko

pre 15 godina

Ja se secam samo odgovornosti Onoga koji nas je uveo u to bombardovanje. Nije najveca krivica onih koji su nas bombardovali, nego onoga koji je to izazvao.
I sada iako je u grobu, ja mu ne zaboravljam i ne prastam.

exGraničar

pre 15 godina

Krunski dokaz da je Srbija i dalje okupirana i to od strane istih Srba kao i tada je to što ne znamo imena momaka koji su poginuli za nas.

Svedok - očevidac sam slučaja da je na šalteru u vojnom odseku u Novom Sadu 2000-e godine, roditelju jednom od poginulih vojnika bilo uporno odbijano da mu se izda umrlica za njegovog sina.

Toliko o Srbima i njihovom shvatanju pojma nacije.

To je bio najbesmisleniji rat koji je Srbija ikada vodila. I bez obzira kakvi su sve interesi velikih sila bili da u to uđu, zločini nad Albancima su bili izgovor. Srbija je kriva što su takav izgovor imali. Da, neki ljudi obučeni u uniforme državnih institucija sa znamenjem i grbom su ubijali Albance samo zato što su Albanci.

I pored svega toga, momci koji su izgubili život u jednom izvitoperenom i krivom ratu, uradili su to za nas. Zaslužili su barem da im se kao junacima imena objave.

bomba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto pustaju ove sirene? Da nas potsete na te "super" dane bombardovanja?
Najbolje da ona puste sirene i na godisnjice bombardovanja u 2. svetskom ratu

Razocaran

pre 15 godina

I posle 10 godina, nasem pijanstvu i mamurluku se ne nazire kraj. Ista propaganda od istih govornika, samo Sloba fali. Ruzni i glupi bombardovali lepe i pametne iz ciste zavisti; mi smo andjeli, nevini, nikad ni mrava ne bismo zgazili. Komentatori pre mene su vec izneli domete i posledice nase "dobrote" i "covekoljublja", nema potrebe da ponavljam. Ajde ljudi, pogledajte se malo u ogledalo, malo rasola pa se osvestite. Zrtava mi je svih zao, i srpskih, i albanskih, i muslimanskih, i hrvatskih, neka pocivaju u miru, ali neka se ne zaboravi ko je kome gurao prst u oko i ko se junacio preko ledja drugih iako je znao sta ce se desiti. Pa je li to drzavnicka odgovornost i mudrost ne samo ne spreciti rat kada se to moze, vec ga i izazvati?! Na ovaj dan treba odati pocast zrtvama i iskreno reci ko je i zasto ovo izazvao. Ko lekciju iz istorije ne nauci, verovatno ce je ponoviti.

dobro secanje

pre 15 godina

Dobro se secam bombardovanja.
Ne trebaju mi ni Taci ni Rusi da me podsecaju.
Rusima narocito hvala lepo za pomoc. Daleko im lepa kuca. Nemojte nas vise nikad braniti niti se petljati u nase izbore i potpirivati domace nacionaliste.
Amerikancima i ostaloj liberalnoj demokratiji ovo necu zaboraviti. Bili su tada za mene veliko razocaranje. Rusenje mostova mi je narocito u secanju. O bljuvotinama CNN, ratnog jezika komentatora i portparola da ne govorimo... ipak jednog cu se secati najvise, vise od svega ostalog. Secacu se Milosevica, njegovog SPS, JULa, radikala i ostalih monstruma '90 i njihove ludacke, maloumne politike kojom su zaglupeli ceo narod i kojom su ovu zemlju doveli do toga da ima gerilu na svojoj teritorji, medjunarodni ugled jednak nuli i koja na kraju zarati sa pola sveta i upropasti i ono sto nije uspela tokom 10 godina sramote, bede i krvi. Kada me deca budu pitala za razlog bombardovanja recicu im: jeste deco, postoje strateski interesi sila, ali najveci krivci su oni ludaci koji su ovaj narod poveli u blato nacionalizma i totalitarizma umesto ka razumu i resavanju problema...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 15 godina

U ustoriji čovečanstva, bilo je i biće puno ratova, ovakvih i onakvih, ali agresija tzv. demokrata na SRJ iz 99. zauzima posebno mesto. Ta agresija 19 država, sa strahovitim vojnom tehnikom, na malu i siromašnu zemlju, koja je dala najveći broj žrtava u oba svetska rata, koja nikada u svojoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, koja je kroz svoju istoriju bila simbol pravde i poštenja, predstavlja najsramniji čin u istoriji čovečanstva. Valjda da bi je oprali od srama, autori je nazvaše nekakvim andjelom.
Kako bude vreme odmicalo, pošto je cilj akcije bilo otimanje KIM Srbiji,sve će biti veće osude ove agresije. Ta zločinačka agresija, potuno je uništila sve do toda izgradjene civilizacijske tekovine i moralne vrednosti, a njeni autori su direktni krivci za današnju svetsku ekonomsku krizu. Zadnje presude Haškog suda, vojnom i policijskom vodjstvu Srbije za zločine na KIM, bez obzira da li su krivi ili ne, su kazne za pokušaj etničkog čišćenja Albanaca, dok stvarno etničko čiščenje Srba nikada neće biti kažnjeno.
Presude Haškog suda na temu KIM, su namenjene utvrdjivanju pazara za sramnu agresiju.

fana

pre 15 godina

Pisala sam dnevnik svaki dan za vreme bombardovanja, samo sam jednom, recimo pre dve godine, procitala svoje beleske i rasplakala se ... sama pomisao na zivot pod bombama pred pocetak 21. veka me uzasava, a da ne pricam o civilima koji su poginuli zbog cega? Koja poenta i cilj svega toga bese to ne mogu da se setim..

vladimir

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje."-kako da ne! Dačiću, ceo svet je protiv nebeskog naroda, nije bilo nikakvih genocida... Srbijo, vracas se u 90-e!!!

amstel

pre 15 godina

Ovo je prilika da se setimo zrtava bombardovanja, ali je jasno da je drzava ponovo propustila da se seti razloga zbog kojih je do bombardovanja uopste doslo. Retorika je gotovo identicna onoj iz '99, cak su u vladi neki isti ljudi. Nadam se da ce bar dvadeseta godisnjica biti obelezena onako kako treba, bez morbidnih sirena i uz pomen ne samo srpskim, vec i albanskim zrtvama rata.

Ja

pre 15 godina

Bomba je pala izmedju dve stambene zgrade i osnovne skole. Sedeli smo za stolom i hteli da ručamo, bila nam je slava. Moj sin je tada imao 11 godina. Tog dan smo izasli iz nase zgrade, naseg stana i nikada se vise tamo nismo vratili. Citam ovde svakojake komentare, u redu je svako ima svoje misljenje, ali pitam ja Vas kako se to NATO osvetio Slobi tako sto je pogodio nasu zgradu!? Kako ga je to kaznio kad je moje dete dozivelo traumu, kad nocima nije spavao, kad se budio i plakao... Kako sam mogla detetu od 11 godina da objasnim sta znaci MILOSRDNI ANDJEO i LICEMERJE?

Prizrenac

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

Dusan

pre 15 godina

Ovi koji opravdavaju NATO bombardovanje bi verovatno podrzali akciju policije u kojoj bi ona uhapsila muza koji tuce zenu, a "usput" pretukla i decu i to nazvala kolateralnom stetom!

Veliot

pre 15 godina

Strasno je sto, kad god neko pomene srpske zlocine, uvek uz to stavi i jedno ALI... To je isto kao kada bismo govorili o NATO zlocinu stavili uz to ALI... Nema ALI, nego je sve sto nam se dogadjalo pa i bombardovanje, posledica Milosevica, a ne imperijalistickih teznji zapada, i dok god se ne okanemo SPS-ovske retorike ne mozemo imati buducnost.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Koliko je bilo "legalno" bombardovanje Srbije, najlakse je SHVATITI iz "cinjenice" da je na taj nacin PREKINUT RAT na Balkanu ! Meni napr. iako mi je iskreno zao sto se to "moralo dogoditi" i iako mi je iskreno zao svaku nevinu zrtvu i Vecna Slava svim stradalim od NATO Bombi, isto tako mi je jasno da je NATO "tacno znao" ko je "GLAVNI UZROK" i koga mora "UKROTITI" da bi prestalo krvoprolice na prostoru bivse YU ! Ja licno ne mogu da razumem kako neko i danas moze "kukati" na NATO kada zna u kakvoj smo drzavi ziveli i pod kakvim uslovima i STRAHU u vreme "vladavine" Rezima pok. Slobodana Milosevica ! NATO bombama nije "oslobodjeno" Kosovo vec i SRBIJA i citav Balkan, ili ste svi zaboravili sve one neduzne NEistomisljenike koje je "progutao mrak" u vreme Slobine DIKTATURE ??? Pomenulo se ne povratilo se !!!

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Kojim dobrom se odrzala manifestacija u Ruskom domu? Je l to zato sto su nas oni mozda odbranili u vreme bombardovanja? Pa je l nije dosta sto su "sklonili" Miru i Marka na sigurno, nego jos treba da gledamo kako oni toboz saosecaju sa nama. Poklonili smo im naftnu industriju, ministar inostranih poslova Srbije u najmanju ruku nastupa kao da je ministar inostranih poslova Rusije, godisnjica bombardovanja se odrzava u njihovoj kuci.... Gde je tome kraj? Daj nek proglasimo onda veliki Sojuz sa njima i Belorusijom i da zavrsimo stvar. Toliko mi nove "demokratske vlasti" idu na dzigericu zbog tog lizanja sa Rusima da cu odlepiti.

Hmmm

pre 15 godina

To bombardovanje je bila najveca greska NATO-a ikada. Bezobzirno i divljacko ubijanje i unistavanje zarad okupacije teritorije.
Ali samo da smo mi postupili drugacije tokom devedesetih ne bi trpeli teror 20 godina. A moglo je da bude drugacije.

ivo

pre 15 godina

U takmicenju zaslepljenih i zaostalih nacionalista mi smo ispali najgori. Nisu drugi bili mnogo bolji od nas , ali...mi smo makar bili sami, iza nas nije stajao niko, ni braca rusi ni ameri, niko. sami bate... to je fora. HDZ, SDA, LDK,OVK... te prosvetljene, proevropske snage , koje su u svojim redovima imale sve same evropejce i ciji je glavni program glasio, "etnicki cisto", svi su oni imali prijatelje al mi jok... sami bate a u pm. I tako...usli smo u igru u kojoj smo izgubili i pre nego sto smo poceli. Od Knina i Srebrenice do Racka sve crnje od crnjeg ... kruna naseg srljanja je bombardovanje - 78 dana, polupase nas kao kantu a izdrzali bi mi jos, "doklen god ima i tog jednog Srbina sto je lego pod sljivu da se skloni od nevidljivog" i tako... u takmicenju balkanskih plemena za titulu najglupljeg pobedili mi Srbi al ta pobeda kosta ... "ne ostaju tragovi,pesme grobovi ne pevaju"

DA SE NE ZABORAVI

pre 15 godina

Između 24. marta i 10. juna 1999. godine, vojske članica NATO su bombardovale Saveznu Republiku Jugoslaviju, uključujući i VELIKI BROJ CIVILNIH CILJEVA — između ostalog MECIMA OD OSIROMAŠENOG RADIOAKTIVNOG URANIJUMA, zbog kojih je povećan stepen obolelih od raka u delovima Srbije gde je ta municija upotrebljavana i KASETNIM BOMBAMA koje su, po međunarodnom ratnom pravu, ZABRANJENE. Ova vojna akcija NIJE BILA ODOBRENA OD STRANE SAVETA BEZBEDNOSTI UN. Nazvana je „MILOSRDNI ANĐEO“.

Boza

pre 15 godina

Tokom svih ovih godina cesto mislim na jedan Titov govor u Splitu (davne mislim 1954) kada je rekao da je sustina Jugoslavije u tome da narodi sa ovih prostora vise nikada ne budu moneta za potkusurivanje. Na zalost mi (mislim na ceo Balkan) to sada jesmo i radimo sta je u interesu drugih; ako se ti interesi poklope sa nasim dobro je, ako ne sta ces.

Nasi politicari su strasno krivi jer nisu uspeli da se na diplomatski/pametan nacin suprotstave silama koje su htele da rasture zemlje (a njih je bilo jako mnogo) i sto, ako to nije bilo moguce (sto verovatno nije), nisu uspeli da se razlaz izvrsi mirno. Nas (Srbiju) danas dominantne Svetske sile vide kao permanentnog saveznika Rusije i sto smo manji i beznacajniji utoliko bolje. Isto tako vide nas i kao element koji ponekad ima svoju volju i ne izvrsava bespogovorno sta mu se kaze; Srbije je uvek zelela da bude samostalna sila na Balkanu. Sigurno je da se promena rezima mogla postici i bez bombardovanja zemlje i da je Gospodin Milosevic poceo da popusta kada je shvatio da je on licno meta (bombardovanje dvora, CK, objavljivanje Haske optuznice). Na zalost cilj je bio kompleksniji od toga i morao je biti postignut. Ko god je ziveo na zapadu zna koliko smo bili demonizovani. O nama se govorilo i sto jeste i sto nije. Licno sam slusao Rubina kako implicira da su srpske snage ubile 500000 Albanaca. Od Veslija Klarka sam slusao kako je Milosevic covek sa strasnim vojnim treningom (Milosevic nikada nije sluzio vojsku). Naslusao sam se nevorovatnih gluposti koje su nas demonizovale to te mere da je bilo uobicajeno da gledaoci (koji se ukljucuju u program) na americkim televizijama traze da se Srbija potpuno unisti, da se baci atomska bomba itd.

Ne mislim da je iko drugi kriv sem nas samih. Krivi smo sto nismo imali kompetentne politicare koji bi bili u stanju da izvedu racunicu i da urade sta je najbolje za zemlju. Nasi politicari ne treba da budu u pravu, oni moraju da znaju sta je najbolje da se uradi za zemlju. Srbija nije problem Americkog Predsednika. Amerika je njegov problem i ako on treba da bombarduje Srbiju da Americi bude bolje on ce to i da uradi. Zadatak nasih politicara je bio da sprece to bombardovanje i da izvedu racunicu sta je najbolje da urade u interesu Srbije.

nesa

pre 15 godina

Milosevic je mogao i na drugi nacin da ode sa vlasti. Da je zapad dao te pare, koliko ga je kostala intervencija sam narod bi ga skinuo.1000%
Ja necu niti oprostiti niti zaboraviti zapadu sto mi je zemlju vratio 20 godina u proslost!!!

Milan

pre 15 godina

Gospodinu Dačiću bi bilo pametnije da se podseti poginulih i posledica koje gradjani Srbije osecaju sve vise kroz svoje zdravstveno stanje i 10 godina posle bombardovanja. I da se podseti svih pritisaka njegove partije i njegovog lidera koji su vrseni nad gradjanima Srbije još od početka devedesetih godina, a zarad ocuvanja vlasti i pozicija.

Ulični hodač

pre 15 godina

10 godina posle bombardovanja: potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, obeležavanje godišnjice u Ruskom domu, Mrkonjić "obnova & izgradnja" ministar...
+
Videh i "Tata Bradu" Mikija Vujevića na TV-u pre mesec dana...
Šta reći?

Naucnik

pre 15 godina

Dacicu i istomisljenicima: Milosevic se svesno kockao sa sudbinom Srbije i to mesecima "pregovarajuci", znao je sta nas ceka i bolelo ga je uvo za 3000 Srba koji ce izginuti, zeleo je samo da svi zamrzimo zapadni svet i da mu time omogucimo vladavinu a la Kastro. To je istina zemljaci. Nas vodja je to trazio, a mi smo dobili. Prvo bi trebali da njega pljujete, a posle NATO koji je doneo odluku o napadu. Bez Slobe ne bi bilo ni bombardovanja. Think about it.
Slava svim palim zrtvama i necemo ih nikada zaboraviti.

S.T.

pre 15 godina

Neko mora da plati za zločine koje su psi rata oličene u DB paravojnim formacijama počinili u naše ime i to je sigurno! Ova država ne samo da je blagonaklono gledala na njih, nego ih je i podsticala i slažem se sa Čankom da nije kriv onaj koji je povukao obarač, nego onaj koji je namestio nišan. Međutim, posle sinoćnjeng intervjua našeg pilota koji je oboren iznad BiH za vreme rata, zapitao sam se da li sve to ima smisla... U misli mi je došla rečenica Dostojevskog da nijedna jedina dječija suza ne opravdava postojanje bilo koje ideologije... Ne može zločin da opravdava zločin... Nikada! Ipak ja verujem u neku metafizičku pravdu i da ćemo mi Srbi ispaštati sve dok ne osudimo, onako kako zaslužuju, sve one pse rata i TV ratnohuškaće koji su ubijali i sijali mržnju u naše ime, a mi smo se slanjali... A ovi "civilizovani" psi rata će takođe da ispaštaju... Život će pronaći put da nas sve kazni onako kako zaslužujemo... Dok pišem ovo u mislima su mi petogodišnja devojčica koja je poginula na noši i dete od 16 godina kome su srpski borci bez mane i straha pucali u leđa. Nadam se da će barem oni koji su krivi za njihovu smrt ispaštati onako kako zaslužuju i to ne oni koji su pucali, nego oni koji su namestili nišan i koji su se sklanjali...

локотус-асимилирани

pre 15 godina

... драго ми је да након десет година, исти они који су прижељкивали бомбардовање сопствене земље напокон схватају да другу земљу немају, да је бомбардовање било акт агресије на нашу земљу
...слава свим недужним жртвама и слава свим херојима одбране.

Vladimir Pajić

pre 15 godina

Ne zvaravam se da je bombardovanje Srbije bilo iz humanitarnih razloga. Takođe bombradovanje je najmanje pogodilo one koji su bili glavna meta (kako su rekli oni koji su nas bombardovali), odnosno tadašnje rukovodstvo Srbije, a najviše je pogodilo građane Srbije. Najvažnija pouka koju treba izvući iz toga je da nikad više ne izaberemo vlast koja je zarad ličnih ciljeva spremna da uvuče celu zemlju u rat.

gradjanin

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić." Ova izjava me podseća na 90-te, opet se negira sve što je prethodilo bombarodvanju iopet se beži od istine i bombardovanje posmatra kao jedna izolovani događaj. Sve u cilju opstanka na vlasti i zamajavanja naroda. Treba se podsetiti toga i ja sam bio svedok tome i doživeo bombardovanje i znam kako je bilo. Naravno da to ne zaboravljam. Ali poricanjem svega što je prethodilo istom i izbegavanjem da se suočimo sa realnošću nije način da se ide napred već samo nazad. Nećemo život u prošlosti već u budućnosti sa normalnim sećanjima i suočavanjem sa svojom prošlošću. Samo na taj način ima smisla sve ono što smo mi obični građani proživeli za vreme tog bombardovanja za koje nismo bili krivi. Ali iz gornjeg citata da se videti da je ovo obeležavanje samo ponovna promocija g-dina Dačića i politike njegovih prethodnika sa kojom se još nismo suočili.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

A zasto su nas bombardovali??!! ZBOG SLOBE MILOSEVICA I NJEGOVIH SPS-OVACA!!!! To treba uvek da se spomene, da buduce generacije upamte za vjek i vjekova
!!

ma da...

pre 15 godina

Ono sto prica ruski ambasador je nedopustivo... ispada da tamo u Hagu sude mirovnim aktivistima.
A ovo sto je rekao o EULEX i Ahtisarijevom planu je toliko u domenu propagande da ne treba ni komentarisati

Dosta sa mitovima

pre 15 godina

Neverovatno je da oni koji su sada na vlasti nastavljaju da koriste proizvoljne cifre (o broju zrtava NATO bombardovanja) koje je proizvela Miloseviceva propaganda. Premijer Cvetkovic sada kaze "2,500 civila". Gde je taj spisak? Jedini spisak javno objavljen je onaj Human Rights Watch-a (http://www.hrw.org/legacy/reports/2000/nato/Natbm200-03.htm#P1212_254868), tu ima oko 500 imena. I takav nacionalisticki komentator kao sto je Slobodan Antonic nedavno je priznao (http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/zasto-moramo-da-zapamtimo.html?alphabet=1) da su ubijena 504 civila, pri cemu je izvor presuda Okruznog suda u Beogradu NATO liderima, iz 2000. godine. Slabici iz danasnje vlasti nemaju petlje da kazu istinu, nego naduvavaju brojke ne bi li se pumpali nase fantazije o tome kako smo mi Velike Zrtve Strasnog Nepravednog Sveta. Fabrikovanje cinjenica. Jadno.

Mashinovodja

pre 15 godina

Hoće li neko posle 10 godina najzad prebrojati mrtve i izneti tačan, pouzdan, zvaničan i verodostojan popis koliko je ljudi nastradalo, i to po imenu, prezimenu, mestu i datumu pogibije? Toliko barem možemo da učinimo za žrtve, a ne da samo jadikujemo "oni su nas bombardovali", a da još uvek i ne znamo tačno ko je sve stradao i još uvek smo na nivou raznih proizvoljnih "procena" i licitiranja brojem stradalih prema dnevno-političkim potrebama. Po novinama se vuku cifre od 1500 do 3000 mrtvih, ali još uvek ne postoji zvanično mesto u Srbiji gde bi svako mogao da ode i pogleda popis stradalih koji bi bio konačan i verodostojan.
Mislim da znam zašto: zato što kad bi negde postojali tačni opisi i okolnosti pogibija, neko bi sigurno počeo da se pita da li je to moglo da se izbegne. A kad se krene od takvih pitanja, nikad se ne zna do koga se sve može stići. I to ovde u našoj neposrednoj blizini, a ne u Americi.

dalmos

pre 15 godina

Danas sam zaplakao u podne, ali ne od tuge, vec od stida!!!

Sirene se gotovo nisu ni cule, tako da ni oni koji su zeleli da zastanu nisu to mogli da ucine jer od gradske buke nisu mogli da cuju stidljive sirene!

Cega se to stidimo!? Ako se mi ovako odnosimo prema nevinim zrtvama i ovom zlocinu, sta da ocekujemo od drugih?

SRBIJA JE DANAS U PODNE MORALA DA STANE NA JEDAN MINUT! SIRENE SU MORALE DA BUDU TOLIKO GLASNE, DA IH SVI CUJU, OD GRADJANA DO PREDSTAVNIKA ZEMALJA CLANICA NATO!

SRAMOTA

sale

pre 15 godina

BRUKA I SRAMOTA!

Gledam snimke iz nasih gradova, sirene sviraju a auta i prolaznici idu kao da se nista ne desava!

Pa zar vam je tesko da stanete na jedan MINUT?
Hocete li izgubiti hiljade i hiljade evra za jedan MINUT?
Jeste li u tolikoj zurbi da vam taj jedan MINUT toliko treba?

Vama je tesko da zrtvijete jedan MINUT za ljuide koji su zrtvovali ZIVOT!

Stidite se!!!

(Vlast)a

pre 15 godina

Naravno, ne zaboraviti da se ne bi ponovilo! Znaci: misli glavom kad biras i koga biras, ne izazivaj mracnjake koji bi da ruse sela i gradove u "opravdanom"gnevu, nikakve sirene, pateticni pomeni i akademije sa zapaljivim govorima, nego sagnuti glavu, pomoliti se, ako ste vernik, promislite sta smo uradili da do toga ne dodje, sta preduzimamo da se ne ponovi... Ovako, mi cemo i danas da strepimo kao onog dana kad je bivsi premijer drzao rusilacki miting. Gde je gradska vlast, gde policija, osecam se kao da zivim u zaracenom i anarhicnom Bejrutu a ne u glavnom gradu drzave koja bi u EU.

Laki

pre 15 godina

E znate sta, dosta mi je vise. ... jeste vi bili u Srbiji tokom bombardovanja? Jeste li vi videli kakve su lazi Klinton i Bler izgovarali da bi dobili podrsku za rat za koji su znali da je nelegalan? Oni su svetu govorili kako smo ubijali stotine hiljada ljudi! To nije sala! To nije tek neka mala laz! I zar vi stvarno mislite da su oni intervenisali u Kosovu zbog neke "pravde"? Da im je bilo zao Albanaca? Pa oni su tamo dosli zbog 2 stvari: vojnih baza i prirodnih resursa. Jer te dve stvari ne bi dobili da je Srbija i dalje drzala glavnu rec na Kosovu. To sto je bilo mozda 2000 ubijenih Albanaca (od kojih su vecina pripadnici OVK, a to su brojke koje je objavio UNMIK nakon rata), to je mala stvar u odnosu na ono sto je NATO ucinio od drzave Srbije: unistio nam je ekonomiju, stvorio nam je reputaciju nemilosrdnih ubica, i potpuno razorio bilo kakav san koji je narod imao za bolji zivot.

Da li cu da im oprostim, sa sigurnoscu ne mogu da kazem, jer posle svega sto se desavalo poslednjih godina, najverovatnije necu ako se nastavi ovim tokom. Ali NIKAD necu zaboraviti cinjenicu da sam zamalo umro krijuci se po hladnim i vlaznim podrumima, i da sam morao da se pozdravim sa tatom kao da ga vise nikad necu videti u zivotu pred kraj rata kad smo se keva, sestra i ja preselili u Madjarsku. Samo me cudilo kako su nas primili tamo, jer s obzirom kako smo prikazani celom svetu putem CNN-a, ljudi bi pomislili da i zena i deca Srba su takodje ubice...

Goran

pre 15 godina

Jesmo brljali, jesmo svasta radili, tj. neko u nase ime, ne pitavsi nas...Ali da su svi ostali ISTI i gori od nas to je ovim bombardovanjem postala cinjenica koju samo slepci ne mogu videti...RAzlika je u tome sto su oni pobednici i sto se, na zalost, istorija pise pobednickom rukom...I sto ovozemaljska pravda stize samo porazene i njihove zlocine, a pobednici, stagod uradili sve im se oprasta...
Neka mi neko opravda, kakav god zlocinac bio Slobodan Milosevic, cime smo zasluzili mi, koji smo 10 godina ispred toga osudjivali svaku njegovu ludost, cime smo zasluzili da nas ganjaju kao divlje zveri po mostovima, ulicama, dvoristima, sklonistima...Zar su oni bolji? Ne, oni su samo jaci, i nista vise...Gola snaga koja ne priznaje nista osim same te snage. Kojoj nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, jos manje im je stalo do "ljudskih prava" (namerno napisanih pod navodnicima), koja su i sami pogazili stotinama puta kao i pravo na zivot bilo kome ko je protiv njih ili ko se ne uklapa u njohove projekcije...Smucilo mi se vise bilo kakvo pravdanje bilo kakvog zlocina...Ko, uopste, moze utvrditi ko je i kada poceo prvi i zasto...Svet i svetska politika je licemerna jednako kao i pre stotina godina...Nista se nije promenilo i sve funkcionise isto. Samo je pitanje ko je na kojoj strani.

alo da li se cujemo...

pre 15 godina

podrzavao sam 1999 napad nato-a na srbiju i smatram da je bilo uredu jer beograd nije pokazivao nikakve volje da ista resi pregovorima....zao mi je zrtava ali prvi i jedini krivci su milosevic i njegovi klipani....pozdrav

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Neka mi neko ljubitela zapadne demokratije i NATO-a objasni koja je razlika izmedju bombardovanja Srbije 6-og aprila 1941i 24-og marta 1999 ili Sudeta 1938 i Kosova 2008. I kako neko može da opravdava ovakve zločinačke ciljeve.

Srbin

pre 15 godina

Meni je zao sto ovo moram da kazem, ali da nije bilo bombardovanja i dalje bismo ziveli u Slobistanu, mada malo se promenilo sad je Srbistan! Bombardovanje je bilo jedini nacin da se stane na put Veliko Srpsko -nacional shovinizmu, i da se kolko tolko stabilizuje Balkan. Sto pre prihvatimo istorijske cinjenice i trenutnu situaciju, pre cemo doci do mira i napretka svih nacija ka EU. Ali nasa trenutna vrhuska se negde zaglavila izmedju EU i Slobizma.

Partizan u srcu

pre 15 godina

Centar Beograda bez sirena. Cule su se samo sirene u daljini. Zasto?!
Sve mislim, mozda ih nisam cuo, ali nisu ih cule ni moje kolege.
Sramota!!!

Dragan Markovic

pre 15 godina

Odajmo postu zrtvama - ogroman broj su nevine zrtve. Prisetimo se i sopstvenih dela i nedela koja su dovela do bombardovanja. Ne zaboravimo sta su nam uradili. Neopravdano i grubo.

X Files

pre 15 godina

10 Godina kasnije: "Broj zrtava bombardovanja je izmedju 1,500 i 3,000". Hajde da kao prava drzava koja brine o svojim gradjanima, koja vrsi redovne popise stanovnistva, izdaje "najsavremenije" licne karte i pasose i inace u svemu jedna "naj" drzava napravi spomenik, jednostavan, sa uklesanim imenima i prezimenima zrtava bombardovanja. Ali posto smo mi nebeska drzava, 1500-3000 ljudi gore-dole nema veze a tek imena nisu vazna. Svi drugi narodi vode o tome racuna i takav jedan spomenik gde bi svi mogli da vide imena stvarnih ljudi koji su nastradali bi bio najbolji podsetnik na to uzasno vreme, ne samo nama nego i onima koji su zlocin izvrsili. Stvarno ne razumem da 10 godina kasnije niko ne iznosi prave podatke, pocinjem da sumnjam u te hiljade i nesto mislim da osim onih nesrecnika-bog da im dusu prosti-koji su pomenuti imenom i prezimenom po raznim vestima u vreme bombardovanja niko vise i nije stradao. Mozda je na kraju samo nekoliko desetina gradjana Srbije poginulo, i to je uzasno naravno, ali drzava bi napokon trebala da kaze istinu. Nisu svi ti ljudi pali sa Marsa i ako su nestali zna se da su nestali, ko koga ovde zavarava. Dosta vise sa lazima. Te iste lazi su nas i dovele do uzasa 1999.

Ljubica

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega nas ponovo maltretiraju sirenama? Da oni sto su preziveli dobiju srcani udar?
Bombardovanje nece zaboraviti niko ko ga je doziveo ali ne vidim smisla da klince koji jos nisu bili rodjeni navikavamo na psihodelicne zvuke. Zrtava mozemo da se setimo i na neki dostojanstveniji nacin.

Istorija

pre 15 godina

Istorija se ne ponavlja samo ako se ne zaboravlja i ako se ne oprasta. Istorija se ponavlja najvise ako iz nje se ne nauci nista! Danas iz istih ljudi-ista retorika kao pre 1999. A do bombardovanja nije doslo iznenada. Predhodili su mnogi dogadjaji (Srebrenica takodje) i bilo je uslovljavanja da se prestane sa nasiljom nad Albancima na Kosovu (poslednji sastanak Holbruk - Milosevic). Na kraju po onom starom izrekom: klin, klinom se izbije. Slava svim nevinim zrtvama, bilo to Srbi ili Albanci.

Deki

pre 15 godina

Mi ocigledno jos nismo naucili kako se vodi svetska politika. Jos pre bombardovanja negde je odluceno da Kosovo bude nezavisno. Setite se naoruzavanja kosovskih Albanaca, pomoci nemackih i americkih oficira u obucavanju gerile, napada na policiju...zar neko moze da ocekuje da te zemlje danas priznaju krivicu? Jako tesko.
Imali smo Milosevica, a u svetu je postojao konsenzus da je protiv njega sve dozvoljeno pa i ubistvo par hiljada neduznih. Da li je bilo moguce mirno resenje? Naravno da jeste. Posle zimskog protesta '96e Milosevic je bio oslabljen. Da je zapad tad izvrsio politicki pritisak na kosovske Albance da izadju na izbore, lako bi ga svrgnuli sa vlasti. Ocigledno je da se vodila drugacija politika, ona koja je isla u prilog nezavisnosti. Danas mogu samo da kazem da mislim da je bolje sto je Kosovo nezavisno. Ako vlada zeli dobro Srbima sa Kosova treba da ih pozove da zive u Srbiji koja je i ovako sve manje naseljena van velikih gradova.

djordje Markovic

pre 15 godina

Igrom slučaja, danas je moj rođendan. Na desertogodišnjicu sramnog i bednog bombardovanja nevinog naroda, poručio bih rođendansku želju , da se referendumom narod otkaže za uvek, od ulaska u Nato savez, makar nas tamo, čekalo med i mleko. Kao obeležje tog zločina , treba , od odabrane ruševine u centru Beograda napraviti spomenik, budućim generacijama sveta i uneti u kartu znamenitosti grada Beograda , kao zlo koje nam je naneto.

Filip

pre 15 godina

Ubijanje koje je vršio NATO i posledice koje je izazvao su za svaku osudu.
Režim Miloševića, sklon kršenju ljudskih prava im je baš trebao, međutim po onome što smo videli posle njihovog dolazka na Kosovo a i tokom samog bombardovanja, ljudska prava njih nisu interesovala, već su im trebali mrtvi preko kojih će dovesti svoje trupe. Sam Milošević im izgleda nije bio dovoljan za to, a sa druge strane je bio Rugova koji im takođe nije mogao obezbediti dovoljno mrtvih, pa su podržali terorostičku ovk, koju su sami početkom 90-ih stavili na listu terorističkih organizacija, a posle, kad je samo proširila i intenzivirala svoje (terorističke) aktivnosti dali su im zeleno svetlo i legitimitet i po svemu sudeći pomogli kampove za obučavanje u Albaniji - neko će reći ajde možda su oni za njih u toku rata bili nužno zlo, ali oni su njene bivše lidere danas promovisali u "demokratske" političare (kad je Buš odlazio sa funkcije čelnici njegove vlade navodili su listu zemalja koje su postale demokratske za vreme njegovog mandata, i tu su spomenuli Kosovo). I pored svih ovih "povoljnih" uslova, podsticanja sukoba, prizivanja žrtava,
količina krvi im nije bila dovoljna pa su morali medijski da je stvore - ustostručavali su broj žrtava, kasnije i izmišljali logore u trepči, na stadionu u prištini - sve da bi opravdali svoje vojne akcije. Rezultat? Osim ubistava hiljada nedužnih ljudi tokom bombardovanja, 800000 izbeglih Albanaca (koji su se vratili svojim kućama), 200000 izbeglih Srba (koje više niko i ne spominje), stotine ubijenih Albanaca, Srba, hladnjače, monstruozne hirurške operacije nad ljudima, popaljene kuće i verski objekti, kontaminirana zemlja.
Valjda će doći dan kada će neko od komandanta NATO-a objašnjavati pred nekim sudom svoje postupke, danas na svetu nema suda pred kojim oni mogu da odgovaraju. Dok se Srbi, Albanci i ostali narodi, međusobno optužuju i prepucavaju, dokle Amerikanci mogu mirno da na temelju njihove međusobne mržnje i straha šire svoje vojne baze, i da u Bondstilu, Gvantanamu ili na nekom drugom okupiranom mestu širom zemaljske kugle da drže ljude, da rade s njima šta hoće, i da ni pred kim ne odgovaraju ako po koji od njih nestane.

igor pangaric

pre 15 godina

Slava svim zrtvama palim u sukobima na Kosovu i tokom bombardovanja. Mislim da je potrebno osvetliti sve aspekte tromesecnog bombardovanja. Nije dobro od ove nesrecne epizode nase proslosti praviti osnov za resentimente protiv naseg okruzenja. Nama samima pre svega to nece doneti nista vise nego samo osecaj da smo okruzeni nazovi neprijateljima - sto nas moze povesti u maniju slicnu maniji titove Jugoslavije, da smo mi okruzeni pretnjama i brigama.

Nesha

pre 15 godina

Drugari, preporučujem da obavezno pogledate oba dela Zeitgeist filma (ima besplatno na netu da se skine), i sve će vam biti jasno.
Zakon jačeg, zakon sile...stvari su vekovima iste, i vrlo jednostavne.
Samo razumevanje i tumačenje je drugačije.

Katica

pre 15 godina

Milošević je primer kako ne može da se vodi mala zemlja on je nas desetak miliona svesno uveli u rat sa jednom milijardom ljudi (znači ubistvo sa predumišljajem!). Ko nas je vodio još smo mi dobro prošli da je zapad bio „varvarski“ kako ga pretsavljaju tzv patriote (koje su sve ovo i zakuvale igrajući „kazačok“!) Beograd i ostala mesta u Srbiji bili bi sravljeni sa zemljom poput Drezdena, na primer, u Drugom svetskom ratu. Sećanje bez pouke nema smisla, jer ako iz ovoga ništa nismo naučili naši političari će ponoviti Slobine greške pa će nas opet bombardovati. A da nisu ništa naučili pokazuje spoljna politika koja se vodi posle ubistva Đinđića – i dalje se vodi politika „svađanja“ Evrope i SAD, čiji je to interes, naš srpski nije, to je geostrateški interes Rusije.

ex-Granicar-2

pre 15 godina

Slazem se sa kolegom - objaviti spisak poginulih vojnika tokom tog rata. Uciniti njihove porodice i ljude koji su ih izgubili da se osecaju ponosno. Bez obzira da li je Sloba vodio dobru politiku ili ne, ti momci su branili svoju zemlju i polozili najvecu zrtvu. Ja sam bio medju njima ali sam samo imao puno srece.

milos

pre 15 godina

Pobrojane su zrtve ali ogromna steta koja je ucinjena nije jos procenjena. Na prvom mestu su to posledice na zdravlje ljudi koji su ziveli pod stresom a i sada zive pod stresom trazicije. Zatim imamo direktne uticaje ispustenih stetnih i kancerogenih materija koje imaju dugotrajno dejstvo i ugrozice buduce generacije. Bili smo zrtve udruzenog eksperimenta in vivo i ima jos mnogo nepoznatog sta nam je sve uradjeno.
I albanska deca na Kosovu su ugrozena. Prema tome, oni koji su im dali drzavu nisu vodili racuna o buducnosti naroda te drzave. Cilj je bio da se dobije Bondstil kao baza za pretnju oporavljenoj Rusiji.

beograd

pre 15 godina

Neverovatno kako imamamo sklonost da se pravimo budalama i zaboravljamo našu krivicu, a uz to još i glumimo da smo nevini i naivni. Naravno da je bombardovanje zločin prema nama koji nismo ubijali, palili, proterivali..., ali bilo je i puno onih koji to jesu činili...

gavrilo

pre 15 godina

cedomire jovanovicu,
danas je dan kada se odaje posta zrtvama, nevinim zrtvama pogresne politike i pogresne politke/reakcije prema toj pogresnoj politici.
niko nema pravo da kaznjava nevine zbog pogresne politike. ni policija ni paravojne formacije nisu imale pravo da kaznjavaju stanovnistvo zbog teroristickih akcija. zar onda neko ima pravo da kaznjava narod zbog policijskih akcija? dva pogresna ne cine jedno pravo. to ne razume ni tadic ni kostunica ni pokjoni milosevic ni ostatak sveta ni hasim taci ali ni vi gospodine jovanovicu, vi koji se izgleda jedini borite za nesto sto je u interesu gradjana.

Iva

pre 15 godina

E, pa ja zelim da zaboravim ceo svoj zivot u Srbiji, a kamo li NATO bombardovanje. I ne prihvatam da mi neko kaze da treba da se secam iz "patriotskih" razloga.

beskucnik

pre 15 godina

Dzaba nama svi (istorijski) razlozi na našoj strani kad nam je kriminalna država, i to nam je izbilo sve adute iz ruke i osudilo nas na propast. Nismo napravili državu 1918., ni 1945, ubijali smo se međusobno na radost naših neprijatelja, država nam je poslednjih sto godina trula od korupcije i negativne selekcije i pljačke i kriminalizacije i pravo je čudo što postojimo.

Balkanac

pre 15 godina

Razbili su nas jer smo likovi. Kao divljim plemenima nam dovode posrednike koji vode pregovore kao lisica sto deli sir u basni (dok ga ne pojede). Nismo u stanju da sednemo za sto kao ljudi (Srbi, Albanci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bosnjaci pa i Slovenci) i da se dogovorimo. Da razvijemo ekonomiju, nauku, umetnost, sport. Da zivimo kao ljudi. Da niko ne manipulise sa nama. Mi smo bili zabava 1999, lepe boje eksplozije u noci. Nasi zivoti nisu vredeli nista.

Milos, Srbija

pre 15 godina

Ne mogu vise da slusam ove nesrecnike (svu bivsu demokratsku opoziciju i njihove komentatore) koji SU u stanju da sve u trenutku okrenu opet na nas (preko onog mentola). Podseticu Demokrate, Liberale, Vuka, DSS, Vesnu, DHS, G17... da ste nas vodili i u tim godinama kad NISMO uspeli sami da maknemo onog idiota. I sad ste tu da nas podsetite da je bombardovanje kazna sto smo MI nesposobni (posto nas na to socijalisti, svakako, ne podsecaju i ne zele da potvrde). VI ste nesposobni, VI ste krivi sto smo morali da cekamo toliko. Zadovoljavajte se po blogovima kako ste vrlo napredni i puni savesti (i kako samo Vi znate kako ovaj dan treba da se obelezi) dok vasi PR-ovi pokusavaju da kupe jos nesto glasova. Podseticu Vas da je CIA ubila predsednika Nikaragve, predsednika Paname i ko zna koga sve ne da bi na finjaka resila stvar. Nas su "roknuli" samo tako. Je l' ste putovali tad po svetu? Je l' ste se sastajali sa ambasadorima, konzulima i ostalima?
I sad ja treba da kazem ok, u pravu su, Sloba je kriv sto su oni ljudi izginuli, sto nemamo leba da jedemo i sve drugo? Ista ste ekipa, samo su Vam dresovi drugaciji. Svima. On je svoje odsvirao, a Vi nam i dalje svirate. Nek pocivaju u miru svi izginuli ljudi u tih nesrecnih 77 dana. Nek pocivaju u miru sve koje je Sloba u grob oterao. A ako ste nam vi (sadasnja politicka kompozicija) merilo za buducnost, onda da se spremamo da pocivamo u miru i mi preostali.

zg

pre 15 godina

Najprije, suosjećam sa svim civilnim ratnim žrtvama pa tako i onima u Srbiji. Ne želim ovdje polemizirati je li vas trebalo bombardirati ili ne, ali moram se zgroziti nad činjenicom da je baš predstavnik SPS-a imao potrebu reagirati pričom o nekom necivilizacijskom ponašanju. Mislim da je njegova reakcija bila potrebna, ali takva u kojoj bi se najprije ispričao Srbima u Srbiji i izvan nje, a zatim i svim susjedima zbog sulude politike njegove stranke u zadnjih 15 godina prošlog stoljeća koja je svima donijela nesreću pa na kraju i intervenciju Nato pakta. Isprika predsjednika Tadića je dobrodošao civilizacijski čin, ali od pravih krivaca je nikad nitko nije čuo. Naravno, i Tadićevu odgovornost, opet najprije prema Srbima, vidim u tome što je dozvolio jednoj takvoj organizaciji da se u velikom stilu vrati na vlast.

Natalija

pre 15 godina

Sećanje da ali ovo što se ovih dana događa (uključujući i sirene!) je zloupotreba poginulih u političke svrhe, tragično po nas Srbe je to, što je to zloupotreba od strane one iste politike koja je dovela Srbiju u poziciju da bude u ratu sa zapadom. Da je Miloš Obrenović tako radio Srbija bi ostala u Osmanskom vilajetu. Eto nepismen Miloš je znao kako se vodi politika (treba pročitati njegova pisma sultanu!) ali svi oni koji su poput Slobe, Voje i & co. završili pravni fakultet u BG nisu znali, jer komunističko-fašističko međunarodno pravo je gola utopija – nešto kao „spisak želja i fantazija“! Zaključak: najveću opasnost kroz istoriju (i za budućnost) Srbije jeste kvazi društvena elita. Možemo da biramo ili će našu politiku, kulturu, mediji voditi pravi intelektualci (koji posediju znanja jednaka onima znanjima koja postoje na zapadu!) ili cemo dalje propadati. Za one koji ne razumeju o čemu pišem pitam ih kad idu oni (i njihovi rođaci) na operaciju što tamo u bolnici traže najboljeg hirurga, što ne dozvoljavaju da ih operiše vračara ili nadri lekar. Ili kad se voze avionom što traže da avion vozi „pilot“ što se ne zadovoljavaju time da avion vozi „kočijaš rabadzija“ – e pa tako i u politici i kulturi – mora da postoje znanja – koja ili imaš ili nemaš!

nikkola

pre 15 godina

Bombardovanje neduznih civila nikako se ne moze pravdati ratnim zlocinima pocinjenim od strane Srba tokom 90-ih. Sem toga, najveci broj takvih zlocina pocinle su specijalne jedinice ciji je glavnokomandujuci, kako se skoro ispostavilo radio za CIA. Identican scenario vidjen je i u mnogim latinoamerickom drzavama, kao i na Bliskom istoku. Nadam se da i drugi narodi koji zive na ovim prostorima shvatiti da smo svi bili zrtve, pre svega, politike jedne velike sile.

Josarian

pre 15 godina

Uokvirena vest o tome kako je Kameron Manter položio cveće ili venac u Tašmajdanski park...Od mučnine da ne čitaš.
Nisu ta deca izvršila samoubistvo.
Ubijena su, a Ti predstavljaš silu koja je to učinila.
U međuvremeno se ništa bitno nije promenilo u međunarodnim odnosima, samo smo mi sada na margini, a Irak na prvim stranama..
To što smo u "unutrašnjim stranama" ne znači da će IKADA zvanična politika tih zemalja priznati da je sve to bilo čisto nasilje...
Priča gospodina Jovanovića je takođe čisto politikantstvo.
Možda metode zaštite zemlje nisu bile baš primerene, ali trebalo bi se setiti da su policajci ubijani na Kosovu od rata na ovamo...
Setite se priče o Titu koji u poseti Kosovu spava u vozu...
Nije baš ni Sloba zaslužan (ili kriv) za sve.
Simplifikacija tog tipa da je i trebalo da nas bombarduju jer smo to zaslužili spada u sferu iracionalnog mazohizma.

V

pre 15 godina

Sramota me je svih koji do danas nisu shvatili da je svaka bomba bila delo poremećenog bračnog para u Srbiji i kamarile koja i danas opstaje zahvaljujući brižljivo izvedenoj medijskoj lobotomiji masa. Ta ista masa postoji i danas, spremna da po komandi pravi parastose i vređa žrtve svojom glupošću i bedom.
Neka je slava poginulima i neka dođe dan kada će Srbija ugledati istinu koja je preporodila Nemačku posle WWII.

sabo

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

darko

pre 15 godina

NE TREBA nas niko da bombarduje, sami smo sebe najvise ojadili, pa nisu nam amrikanci ubili prmijera, razbili i pokrali drzavu i jos je kradu i prodaju, kakvi smo, dobro za vekne imamo

Toleranti (Peje)

pre 15 godina

Ako želimo da iskažemo poštovanje prema žrtvama, onda moramo da kažemo da je 24. mart posledica neodgovorne politike, politike prepune zločina i grešaka koje je ova država pravila i od koje se ova država na adekvatan način nije distancirala, rekao je Cedomir Jovanovic. ... E to vam jedan pametan i realan politicar!

Iz krize u krizu

pre 15 godina

Normalno je da od balkanskih plemena svako ima svoju istinu. Neverujem da je do bombardovanja došlo zato što je neko hteo da Srbiju kazni za zločine u Bosni, Hrvatskoj ili Kosovu, mada ti zločini jesu naša sramota(Sarajevo, Srebrenica, Račak-ako ga je i bilo).Smatram da za zločine treba da odgovaraju svi koji su ih činili i u ostalom čemu služe svi ti sudovi pravde da se na njima sudi ili samo da se osuđuje. Verovati u neku međunarodnu osvetu za zločine neke nacije nad drugom je glupost, pa pogledaje Izrael, Pakistan... Te 1999 mnogi faktori su se poklopili, među njima svakako najvažniji: kako zataškati otkopčavanje šlica američkog presednika i mogućnost da senatori opravdaju milione dolara mita od albanskih dilera. Neverujem da je NATO Božiji glasnik pravde ili Univerzumski sudija istine, pa je hteo da osveti nemoćne i slabe ali verujem da je najjači i najmoćniji. Ne treba imati iluzije oko toga, oni su samo jedna od visokoprofitabilnih firmi. A mi? Pa mi moramo ići dalje...

Zoran

pre 15 godina

Ja ne zelim, necu i ne mogu da zaboravim i uvek cu se sa gnusanjem secati sramne intervencije Zapada. Uz to se, takodje, nadam da smo izvukli pouke iz tih dogadjaja.

NIkola

pre 15 godina

Svi zaboravljaju sta se desavalo 1998 , povucena je po dogovoru vojska i policija sa Kosova, a OVK-a je krenula u ubistva svuda po Kosovu i tako u zasedi ubili mog rodjenog dedu i babu dok si isli kolima ka pristini. Na isti nacin 2 meseca kasnije poginula su mi i 2 druga iz osnovne skole, tada su imali 18 godina. Jos 90 godine i moji roditelji i ja smo bili protiv Milosevica jer naneo mnogo zla Srbiji ali ovo na Kosovu je odavno bilo izrezirano i da je bilo ko bio na vlasti nazalost isto bi se desilo.

Sale

pre 15 godina

Necemo valjda dozvoliti da izgubimo sopstveni identitet večito tražeći odgovor na pitanje ko je kriv a ko je žrtva. Ja sam altruista i pozdravljam sve dobronamerne ljude ovoga sveta. Možda sam uspeo da oprostim onima koji nisu znali šta rade, ali me vređa činjenica da zbog sramote od istine i danas igraju iste igre.
Ako ćemo im večito opraštati, koliko će nas onda ostati gde god da smo i kojem god narodu pripadamo?

fiosof

pre 15 godina

Mi svoju istinu priznajemo i spominjemo je koliko god da je loša bila, vrlo često, ali naš komšiluk svoju istinu krije kao zmija noge i idalje se krije iz nekih oslobodilačkih i domovinskih ratova!
Mi smo svoju istinu debelo platili kroz ratove, sankcije,ne primanje u EU integracije, razna uslovljavanja i ucene, nekoliko stotina godina raznoraznih robija što u Hagu, što po našim sudovima značajnim gubitkom teritorije!
Za rat su potrebne dve ili više strana,i nemoguće je da samo jedna strana čini zločine, siluje,proteruje, krši konvencije i prava, a druga se gađa cvećem!
Političke i vojne vrhuške Hrvatske i BiH su ili posthumno prozvane (Tuđman i Izetbegović)ili potpuno oslobođene svake odgovornosti za 300.000 hiljada proteranih Srba iz Hrvatske, i nekoliko desetina hiljada Srba proteranih iz Sarajeva, a koliko ih je usput ubijeno nikad se neće utvrditi!
Ceo svet je čuo za zločin Srba u Srebrenici.Slažem se strašna mrlja na duši moga naroda!
A šta je sa Naserom Orićem i zločinima njegovih jedinica počinjenih po okolini Srebrenice? Pa nije valjda Šainović veći zločinac od krvnika Orića koji je oslobođen optužbe?
O Haradinaju, Tačiju i ekipi bolje je da ništa ne komentarišem.
I da ne zaboravim tih 800.000 hiljada proteranih se vratilo u svoje kuće posle dva meseca, a 300.000 proteranih Srba nikada!

Prevodilac

pre 15 godina

Od Kosova tri putica, istine, vode na tri strane.
- NATO istina: Medjunarodno i ljudsko prav(o)da da se stiti i postuje iznad svega
- Srpska istina: Otimacina teritorije jedne nezavisne drzave je neprihvatljiva po medjunarodnom pravu.
- Kosovska: Po medjunarodnom pravu mi imamo svoju teritoriju, narod i sad vlastite drzavne institucije, dakle mi smo samostalna drzava.
Ali pravo koje stoji iznad svih ovih istina, je pravo na: zivot i ljubav. Generacijama se na tlu balkanskom ovo pravo ljudima nije priznavalo. Ni danas se ne zna, je li ovo vreme danasnje, vreme svitanja ili smrkavanja?

Blic misao

pre 15 godina

Provirite kroz prozor, udahnite, prolece vec mirisi. Eh, koliko su samo proleca i ljubavi unistili. Ko??? Zlikovci! Ne dajte da vas, opet, zavedu!

lala

pre 15 godina

na mnogim mestima nalazi se mudrost "ne cini drugom sto ne zelis da tebi ucine". Vise od pet godina je Srpska vojska i srpsko oruzje sravnjivala sa zemljom sela i gradove a srbiji muk i podrska i opravdavanje. I ja se gnusam od bombardavanja Srbije ali se jos vise gnusam naseg muka i podrske bombardovanju drugih - kao bombardovali smo sto je nase i u samoodbrani. To je izgovor svi znamo da je bilo drugih varijanti. I oni su bombardovali da odbrane slabijeg i zaustave pokolje 9sto nisu mogli drugacije nakon 7 godina pritisaka da se svi problemi ne resavaju etnickim ciscenjem. Milosevic i mnogi danas njegovi verni sledbenici jednostavno nisu hteli drugu varijantu. sa Slovenije na hrvatsku sa hrvatske na bosnu sa Bosne na Kosovo. Radi odbrane Srpstva? isto kao sto Amerika brani Ameriku u Iraku i Avganistanu-muka mi je od nas i od njih.

vasilije knezevic

pre 15 godina

Ono sto najvise zabrinjava jeste paradoks misljenja i rasudjivanja. Treba prije svega imati na umu da je istina negdje tu, jos ovijek zavijena u kontraverziji sa jedne ili druge strane. Nepostojanje atomskog naoruzanja Sadama Huseina bila je istina koja je isplivala na povrsinu ali su nazalost sve lazi oko tog predmeta takodje prezivjele u nekakvoj verziji izvinjenja kao samo greske obavjestajnih sluzbi, Hiljade nevinih ljudi izgubilo je i gubi zivote u toj modernoj kasapnici ogorcenja i podjela za stvar nekoga drugog a ne rodjene zemlje. Mozda treba traziti odgovor negdje u imaginarnom haosu zbivanja i na kraju zivjeti u nadi za jedinstvenu presudu dogadjaja. Srednjovjekovnoj Srbiji nije bio potreban Vuk Brankovic u njenoj ulozi da bi se opravdala katastrofa poraza. Slobodan Milosevic u suprotnoj ulozi nije bolje prosao jer je ponovo jedinstvo zemlje doslo u pitanje. I dok se sve to previre Srbi bezumno ponavljaju narodnu "himnu": "Samo sloga Srbina spasava".

Glas razum@

pre 15 godina

Pomozimo buducoj evropskoj Srbiji u daljoj demokratizaciji Pomozimo da bude zemlja jenakih zaposlenih zbrinutih gradjana gradanki.

Recimo jasno glasno da se zabrane ekstremno desne politicke partije malogradjnski pokreti i priznju zastite drugacije oprdeljeni maldici devojke ljudi zene koji se vole i traze egzistencijna prava.

U ime naroda

Janicije

pre 15 godina

Godisnjica je prilika za ispucavanje propagandnih rafala sa obe strane. Ali proteklo vreme je jedne dezavuisalo vise nego druge...

nnidza

pre 15 godina

Mi na Balkanu imamo pravo da jedni druge mrzimo zbog zlodela koje smo jedni drugima naneli. Imamo i pravo jedni druge da volimo zbog lepih stvari koje su nekad na Balkanu postojale. Ali niko nema pravo u Srbiji da voli NATO i one politicare i zlocince u Srbiji i van nje koji su naredjivali bombardovanje i njime rukovodili...

Izgradjna spomenika svim zrtvama NATO agresije je i vise nego pozeljna. Sta vise i strance na to treba uvek upucivati kako i oni slucajno ne bi zaboravili svoju sramotu...

Ako preko nekih stvari treba preci (a treba) onda preko njih svi moraju preci...

Danijel

pre 15 godina

Do pravde u svetu se stiže preko oružja. Ako nemaš dovoljno moćno oružje nežeš imati ni pravdu,a sve ostale "demokratske" spike su čista iluzija...

sima strahota

pre 15 godina

..zime '96 na '97u bili smo zajedno protiv njega..

..i dobili ga na poene..

..trebalo je samo izaci na izbore i institucijalizovati pobedu..

..pokojni zoran je resio da bojkotuje izbore..

..u isto doba saksofonista biva inaugurisan u svoj drugi mandat, i umesto umerenog kristofera za drzavnog sekretara bira onu zmiju..

..zmija se samo nasmejala kad je videla reanimiranog boksera..

..hehe, evo nam posla za vojnu industriju, 1000 tomahavka x milion$, lochead martin je zadovoljno trljao ruke, adminstracija je zaradila dnevnice dobijene za dundjerske poslove od albanskih preduzimaca, znalo se da grogirani bokser ne moze da odboksuje rematch, znalo se da ce evropa da cuti u svetlu pokusaja da uvede zajednicku valutu koju je fed mogao da zakopa sa jednim potezom pera..

..trebalo je smisliti ime za akciju samo..

..za to su bili zaduzeni dzejms rubin i alister kembel..milosrdni andjeo??..dobro ste to smislili..

..ostalo je istorija..i grobovi..

..imam neku setu u srcu za sve nevine koju su postradali u ovoj partiji mica i neizmerni hejt za one koji su potezali zrna pasulja..

Иван-Ниш

pre 15 godina

Зна ли неко колико је стварно било жртава или свако користи бројку колико му одговара. Чујем 1500 цивила и 1500 војника, чујем 2500 цивила, зна ли неко? То само од бомбардовања или и у борбама на КиМ? Албанци ту урачунати? Имена? Брига ли иког за жртве или нам само требају бројке због политике.
Косово је било изговор за коначни обрачун са Милошевићем који и јесте био српски душевадник, потпомогнут Шешељем али су НАТО бомбе довеле до још веће беде и бескрупулозније власти истих.

MM

pre 15 godina

Ми смо, „браћо и сестре“, први засипали цвећем тенкове када су кренули да ограђују и чисте простор само за нас (јер бити срећан значило је тада, и не само тада, живети у рају једнородних), ми смо први после Другог светског рата подигли концентрационе логоре (Омарска, Кератерм... „Смрт воли лепа имена“, рећи ће Миодраг Станисављевић), наша је солдатеска држала под опсадом три и по године Сарајево, у „срцу Европе“ дакле, да би се на њеним полигонима учили гађању из снајпера што голобрада деца, што опскурни „пријатељи српског народа“, писци сличног дара и истих уверења које је имао вођа тог истог, српског народа (имена се не помињу јер их ауторка сматра одиозним), наши су свештеници благосиљали убице пред њихове походе на Друге, ми смо убили „у срцу Европе“, за само три дана, 8.000 људи и потом премештали из јаме у јаму њихова тела не бисмо ли заварали трагове (за ту је работу било потребно јако, јако много Срба, ма како ови били пословично вредни), ми смо, склони „дерту и уживању“, какве нас је Бог дао, силовали на стотине жена оних Других, ми смо са „свете српске земље Косова“ прогнали 800.000 Других, поубијали читаве породице, а њихове лешеве преносили у хладњачама, које смо потом бацали у реке и језера, да бисмо ове данас називали „бисерима нашег туризма“. И ми бисмо да све то порекнемо и да нашу децу поштедимо истине, да би она, живећи у свету огрезлом у лажима, завршавала у окриљу „Образа“, „Народног строја“, „Двери“..., да би носила на својим мајицама ликове ратних злочинаца, да им, упркос „њиховој осетљивости за лепо“, не би сметала њихова задригла лица, њихова онеспокојавајућа ружноћа и да би из њиховог осећања „незаслужене“ прикраћености букнула осветничка озлојеђеност која не бира предмет на којем би се искалила, промашујући обавезно правог кривца.

Umetnica

pre 15 godina

Gledajući ove izjave, čini mi se kao da se 2000. godina nikada nije dogodila... Kao da smo i dalje u 90tima, a SPSov kadar i dalje izjavljuje: "bombardovanje je posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje". Odakle su onda došle one hladnjače koje su zakopane u Batajnici, pitam? Da li je moguće da se danas, 10 godina kasnije, i dalje govori kako se bombardovanje dogodilo da bi se "Srbiji otelo Kosovo", da se na Srbiju vrši pritisak jer tamo neko "mrzi Srbe". Ko to danas piše saopštenja i istoriju? Milorad Komrakov? Simo Gajin? Slobodan Milošević?

Srki

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne praštam tu najveću civilizacijsku glupost onih koji sebe nazivaju "modernim i demokratskim" svetom.
Ako je to trebala da bude kazna za progone, hladnjače, Račak (koji je, uzgred, pod ogromnim upitnikom, a bio je okidač), pola sveta ste trebali da bombardujete i zbrišete sa lica zemlje.
Ali ne, najlakše je po Srbiji.
A ako danas ne osećate ni trunku stida, ni vi ni oni koji su akciju podržavali i podržavaju (sa svih strana), zapitajte se kuda ste sa ovim svetom krenuli?
Zbogom...

bomba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto pustaju ove sirene? Da nas potsete na te "super" dane bombardovanja?
Najbolje da ona puste sirene i na godisnjice bombardovanja u 2. svetskom ratu

Manitu

pre 15 godina

“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin.

A u Srbiji ocigledno ni tada ni sada niko nije imao iluzije o tome da je Milosevic te '99 vodio ispravnu politiku na Kosovu i da je bilo sasvim OK raditi Albancima sve ono sto su njegove specijalne jedinice dole radile. Jos samo fali da mu Tadic i Jeremic otkriju spomenik i da danasnji dan proglase za DPBN (Dan Prkosa Belosvetskoj Nepravdi).

Ako vecina u Srbiji i dalje misli da je to bombardovanje bilo "nepravedno i nicim izazvano" i slaze se sa ocenama ovog ruskog agenta (poklonite meni NIS, pa cu i ja da vam pricam sve sto zelite da cujete), onda zaista neko u ime drzave treba vec jednom javno da kaze da mi ne zelimo clanstvo u EU niti zelimo da pripadamo redu zemalja slobodnog sveta, posto ih ocigledno smatramo neprijateljskim.

Da, bas mi je zao sto je Nikola Sainovic dobio toliko godina zatvora. Divan jedan covek, a oni tako s njim.

promisljeno...

pre 15 godina

hmmm... 30 milijardi, velika suma...nista nije spram zivota ljudi koji su izgubljeni, novac je prolazan...

Amerika polako upada u ambis... lagao bih kad bi rekao da mi je zao sto su na kolenima, mnogo su vise zasluzili.... mislim, nema im povratka, uzivajte u drugom delu filma "propast atlantide"...i neka tako i ostane!


...kako uca rece...."...idemo dalje..."

Nebeski Narod

pre 15 godina

Neverovatno da i posle 10 godina velika vecina nas prica o velikoj nepravdi Nato pakta, kao da smo mi nevinasca koja nisu ni mrava zgazila. Nekad najveci komunisti, sad fanaticni pravoslavci... e moj narode...

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Koliko je bilo "legalno" bombardovanje Srbije, najlakse je SHVATITI iz "cinjenice" da je na taj nacin PREKINUT RAT na Balkanu ! Meni napr. iako mi je iskreno zao sto se to "moralo dogoditi" i iako mi je iskreno zao svaku nevinu zrtvu i Vecna Slava svim stradalim od NATO Bombi, isto tako mi je jasno da je NATO "tacno znao" ko je "GLAVNI UZROK" i koga mora "UKROTITI" da bi prestalo krvoprolice na prostoru bivse YU ! Ja licno ne mogu da razumem kako neko i danas moze "kukati" na NATO kada zna u kakvoj smo drzavi ziveli i pod kakvim uslovima i STRAHU u vreme "vladavine" Rezima pok. Slobodana Milosevica ! NATO bombama nije "oslobodjeno" Kosovo vec i SRBIJA i citav Balkan, ili ste svi zaboravili sve one neduzne NEistomisljenike koje je "progutao mrak" u vreme Slobine DIKTATURE ??? Pomenulo se ne povratilo se !!!

flash

pre 15 godina

Nažalost,
ja sam bio sretan kad sam čuo da je počelo bombardiranje. Cijela Hrvatska je strepila neće li se možda opet odgodit. Smatrali smo da je to konačna pravedna kazna za sve što je srpska politika učinila na području ex-yu.
Sad mi je jasno da nema pravde i da smrt samo jednog civil ubijenog na Grdeličkom mostu ruši svaki smisao bombardiranja.
Na Balkanu smo svi krivi.
Danas se samo nadam da se više problemi neće rješavati ratom i silom.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Trazite ratnu odstetu bez obzira sto trenutno nema sanse da je dobijete, dobicete je nekada ako bar sada zatrazite neku odredjenu sumu, nesto konkretno!

Dragisa

pre 15 godina

Muka mi je, stomak mi se prevrce kada cujem neke nase politicare kako govore da treba da se suocimo sa nasom krivicom, a da treba da 'sto pre zaboravimo bombardovanje'.

Samo toliko. Tuzno je biti Srbin u Srbiji danas. Tuzno!

vladimir

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje."-kako da ne! Dačiću, ceo svet je protiv nebeskog naroda, nije bilo nikakvih genocida... Srbijo, vracas se u 90-e!!!

Marko

pre 15 godina

Ja se secam samo odgovornosti Onoga koji nas je uveo u to bombardovanje. Nije najveca krivica onih koji su nas bombardovali, nego onoga koji je to izazvao.
I sada iako je u grobu, ja mu ne zaboravljam i ne prastam.

Goran

pre 15 godina

"“Niko nije imao iluzije o namerama da se Srbiji otme Kosovo, a ni sad nema iluzija da je evropsko prisustvo na Kosovu, kojim se istiskuju Ujedinjene nacije, želja da se ispuni Ahtisarijev plan. To ipak nije poslednja politička bomba. Iz Haga vas bombarduju surovim osudama Srba”, naglasio je Konuzin"

Koliko istine u jednoj recenici...

alo da li se cujemo...

pre 15 godina

podrzavao sam 1999 napad nato-a na srbiju i smatram da je bilo uredu jer beograd nije pokazivao nikakve volje da ista resi pregovorima....zao mi je zrtava ali prvi i jedini krivci su milosevic i njegovi klipani....pozdrav

Prizrenac

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

GENC

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić. Pogledajte emisiju POLIGRAF datum 11.03.2009 imate sta da ucite za Kosovo.

Srbin

pre 15 godina

Meni je zao sto ovo moram da kazem, ali da nije bilo bombardovanja i dalje bismo ziveli u Slobistanu, mada malo se promenilo sad je Srbistan! Bombardovanje je bilo jedini nacin da se stane na put Veliko Srpsko -nacional shovinizmu, i da se kolko tolko stabilizuje Balkan. Sto pre prihvatimo istorijske cinjenice i trenutnu situaciju, pre cemo doci do mira i napretka svih nacija ka EU. Ali nasa trenutna vrhuska se negde zaglavila izmedju EU i Slobizma.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

A zasto su nas bombardovali??!! ZBOG SLOBE MILOSEVICA I NJEGOVIH SPS-OVACA!!!! To treba uvek da se spomene, da buduce generacije upamte za vjek i vjekova
!!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 15 godina

U ustoriji čovečanstva, bilo je i biće puno ratova, ovakvih i onakvih, ali agresija tzv. demokrata na SRJ iz 99. zauzima posebno mesto. Ta agresija 19 država, sa strahovitim vojnom tehnikom, na malu i siromašnu zemlju, koja je dala najveći broj žrtava u oba svetska rata, koja nikada u svojoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, koja je kroz svoju istoriju bila simbol pravde i poštenja, predstavlja najsramniji čin u istoriji čovečanstva. Valjda da bi je oprali od srama, autori je nazvaše nekakvim andjelom.
Kako bude vreme odmicalo, pošto je cilj akcije bilo otimanje KIM Srbiji,sve će biti veće osude ove agresije. Ta zločinačka agresija, potuno je uništila sve do toda izgradjene civilizacijske tekovine i moralne vrednosti, a njeni autori su direktni krivci za današnju svetsku ekonomsku krizu. Zadnje presude Haškog suda, vojnom i policijskom vodjstvu Srbije za zločine na KIM, bez obzira da li su krivi ili ne, su kazne za pokušaj etničkog čišćenja Albanaca, dok stvarno etničko čiščenje Srba nikada neće biti kažnjeno.
Presude Haškog suda na temu KIM, su namenjene utvrdjivanju pazara za sramnu agresiju.

Aleksa

pre 15 godina

Mislim da ja i meni bliski nismo zasluzili onih 78 dana maltretiranja, sto sa neba, sto sa TV, sto sa...
19 zemalja koje smo smatrali za prijatelje su nas bas onako, domacinski...

Zao mi je samo sto jedna od najodgovornijih osoba za sve ono mucenje i dan danas slobodno seta sovjetijom (to su kao nasi prijatelji. Moji nisu), dok njena slabija polovina trune pod nekom lipom.
A njihovi nam drze govore povodom jubileja!?...

Razocaran

pre 15 godina

I posle 10 godina, nasem pijanstvu i mamurluku se ne nazire kraj. Ista propaganda od istih govornika, samo Sloba fali. Ruzni i glupi bombardovali lepe i pametne iz ciste zavisti; mi smo andjeli, nevini, nikad ni mrava ne bismo zgazili. Komentatori pre mene su vec izneli domete i posledice nase "dobrote" i "covekoljublja", nema potrebe da ponavljam. Ajde ljudi, pogledajte se malo u ogledalo, malo rasola pa se osvestite. Zrtava mi je svih zao, i srpskih, i albanskih, i muslimanskih, i hrvatskih, neka pocivaju u miru, ali neka se ne zaboravi ko je kome gurao prst u oko i ko se junacio preko ledja drugih iako je znao sta ce se desiti. Pa je li to drzavnicka odgovornost i mudrost ne samo ne spreciti rat kada se to moze, vec ga i izazvati?! Na ovaj dan treba odati pocast zrtvama i iskreno reci ko je i zasto ovo izazvao. Ko lekciju iz istorije ne nauci, verovatno ce je ponoviti.

Veliot

pre 15 godina

Strasno je sto, kad god neko pomene srpske zlocine, uvek uz to stavi i jedno ALI... To je isto kao kada bismo govorili o NATO zlocinu stavili uz to ALI... Nema ALI, nego je sve sto nam se dogadjalo pa i bombardovanje, posledica Milosevica, a ne imperijalistickih teznji zapada, i dok god se ne okanemo SPS-ovske retorike ne mozemo imati buducnost.

ma da...

pre 15 godina

Ono sto prica ruski ambasador je nedopustivo... ispada da tamo u Hagu sude mirovnim aktivistima.
A ovo sto je rekao o EULEX i Ahtisarijevom planu je toliko u domenu propagande da ne treba ni komentarisati

amstel

pre 15 godina

Ovo je prilika da se setimo zrtava bombardovanja, ali je jasno da je drzava ponovo propustila da se seti razloga zbog kojih je do bombardovanja uopste doslo. Retorika je gotovo identicna onoj iz '99, cak su u vladi neki isti ljudi. Nadam se da ce bar dvadeseta godisnjica biti obelezena onako kako treba, bez morbidnih sirena i uz pomen ne samo srpskim, vec i albanskim zrtvama rata.

gradjanin

pre 15 godina

“Želim da vas podsetim da je bombardovanje posledica lažnih optužbi za genocid i etničko čišćenje. Bombardovanje Srbije je bilo samo završetak svih pritisaka koji su bili na teritoriji bivše Jugoslavije, još od početka devedesetih godina”, rekao je Dačić." Ova izjava me podseća na 90-te, opet se negira sve što je prethodilo bombarodvanju iopet se beži od istine i bombardovanje posmatra kao jedna izolovani događaj. Sve u cilju opstanka na vlasti i zamajavanja naroda. Treba se podsetiti toga i ja sam bio svedok tome i doživeo bombardovanje i znam kako je bilo. Naravno da to ne zaboravljam. Ali poricanjem svega što je prethodilo istom i izbegavanjem da se suočimo sa realnošću nije način da se ide napred već samo nazad. Nećemo život u prošlosti već u budućnosti sa normalnim sećanjima i suočavanjem sa svojom prošlošću. Samo na taj način ima smisla sve ono što smo mi obični građani proživeli za vreme tog bombardovanja za koje nismo bili krivi. Ali iz gornjeg citata da se videti da je ovo obeležavanje samo ponovna promocija g-dina Dačića i politike njegovih prethodnika sa kojom se još nismo suočili.

Dusan

pre 15 godina

Ovi koji opravdavaju NATO bombardovanje bi verovatno podrzali akciju policije u kojoj bi ona uhapsila muza koji tuce zenu, a "usput" pretukla i decu i to nazvala kolateralnom stetom!

Iva

pre 15 godina

E, pa ja zelim da zaboravim ceo svoj zivot u Srbiji, a kamo li NATO bombardovanje. I ne prihvatam da mi neko kaze da treba da se secam iz "patriotskih" razloga.

Milan

pre 15 godina

Gospodinu Dačiću bi bilo pametnije da se podseti poginulih i posledica koje gradjani Srbije osecaju sve vise kroz svoje zdravstveno stanje i 10 godina posle bombardovanja. I da se podseti svih pritisaka njegove partije i njegovog lidera koji su vrseni nad gradjanima Srbije još od početka devedesetih godina, a zarad ocuvanja vlasti i pozicija.

Сале, Холандија

pre 15 godina

...Не оправдавам ничије злочине, далеко им лепа кућа. Али, овде је реч о десетогодишњици бомбардовања.
Да ли би били љубазни да исто тако наведете и оно што су ОНИ радили, јер не верујем да су Срби толико поган народ да из чиста мира убијају своје комшије. Ја бар такав нисам, а ви нас све стрпасте у исти кош.
Хвала на труду.

локотус-асимилирани

pre 15 godina

... драго ми је да након десет година, исти они који су прижељкивали бомбардовање сопствене земље напокон схватају да другу земљу немају, да је бомбардовање било акт агресије на нашу земљу
...слава свим недужним жртвама и слава свим херојима одбране.

Katica

pre 15 godina

Milošević je primer kako ne može da se vodi mala zemlja on je nas desetak miliona svesno uveli u rat sa jednom milijardom ljudi (znači ubistvo sa predumišljajem!). Ko nas je vodio još smo mi dobro prošli da je zapad bio „varvarski“ kako ga pretsavljaju tzv patriote (koje su sve ovo i zakuvale igrajući „kazačok“!) Beograd i ostala mesta u Srbiji bili bi sravljeni sa zemljom poput Drezdena, na primer, u Drugom svetskom ratu. Sećanje bez pouke nema smisla, jer ako iz ovoga ništa nismo naučili naši političari će ponoviti Slobine greške pa će nas opet bombardovati. A da nisu ništa naučili pokazuje spoljna politika koja se vodi posle ubistva Đinđića – i dalje se vodi politika „svađanja“ Evrope i SAD, čiji je to interes, naš srpski nije, to je geostrateški interes Rusije.

secanja

pre 15 godina

Samo me zanima da li su zemlje iz tog saveza platile stetu nacinjenu nasoj zemlji? Da li ce iko ikad odgovarati za nevine civile koje su tzv. nevidljivi avioni osuli bombama? Da li ce neko ikada pricati o teroru koji su Srbi dozivljavali od strane albanskih terorista krajem 80-ih i pocetkom 90-ih? Ne, niko o tome nece ni pricati. Srbi su dezurni krivci. Naravno da su i nase snage vrsile teror, ali verujte da je mnogo toga sto je vrseno nad Srbima precutano i nikada nece biti receno. U zemlju gde Americka vlada umesa svoje prste tesko njoj...

antifasista

pre 15 godina

Tog dana je zvanicno srusen sistem medjunarodnog prava i pogazena institucija UNa predvodjena Savetom bezbednosti cija je osnovna funkcija bila ocuvanje mira u svetu. Od 24.03.1999.vise niko nije bezbedan a UN je postao samo ceremonijalna institucija i vojno jake drzave znaju da mogu napasti kad god hoce svakog za koga procene da im je to korisno.

Milan

pre 15 godina

Kao i uvek zrtve pamte, a pocinioci cute.
Bez obzira kakava ce buducnost Srbije biti i u kojim savezima ce biti mi im to nikada necemo niti oprostiti niti zaboraviti.

milan-bgd

pre 15 godina

Ne zaboravljam i ne prastam! Uprkos svim nasim greskama i zlocinima na Kosovu, do bombardovanja nije smelo da dodje. Da su htele, Zapadne Sile su mogle mnogo ranije i mnogo drugacije da pristupe resavanju kosovskog problema. No prevencija je mnogo skuplja od intervencije, a zahteva i inteligenciju i razumevanje kompletne situacije. Sto vise oruzja imas, mozak ti je sve manji, mnogo puta dokazano, pa i preko nase grbace.

Hmmm

pre 15 godina

To bombardovanje je bila najveca greska NATO-a ikada. Bezobzirno i divljacko ubijanje i unistavanje zarad okupacije teritorije.
Ali samo da smo mi postupili drugacije tokom devedesetih ne bi trpeli teror 20 godina. A moglo je da bude drugacije.

sabo

pre 15 godina

Pa niko od tkz. demokratskih politicara do sada nije objasnio narodu zasto svetske sile su odlucile da bombardiraju Srbiju!!!!
To sto je rezim Milosevica uradio, doneo zla ne samo drugim narodima nego i svom narodu, da li ce jednog dana neko od srpski politicara javno trazi izvinjenje za sve to sto je pocinjeno, da pruzimo ruku jednom drugom, dosta mrznje, dosta nacionalizma, imacemo lepu buducnost, naravno ako svi mislimo za buducnost!!!!

Dosta sa mitovima

pre 15 godina

Neverovatno je da oni koji su sada na vlasti nastavljaju da koriste proizvoljne cifre (o broju zrtava NATO bombardovanja) koje je proizvela Miloseviceva propaganda. Premijer Cvetkovic sada kaze "2,500 civila". Gde je taj spisak? Jedini spisak javno objavljen je onaj Human Rights Watch-a (http://www.hrw.org/legacy/reports/2000/nato/Natbm200-03.htm#P1212_254868), tu ima oko 500 imena. I takav nacionalisticki komentator kao sto je Slobodan Antonic nedavno je priznao (http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/zasto-moramo-da-zapamtimo.html?alphabet=1) da su ubijena 504 civila, pri cemu je izvor presuda Okruznog suda u Beogradu NATO liderima, iz 2000. godine. Slabici iz danasnje vlasti nemaju petlje da kazu istinu, nego naduvavaju brojke ne bi li se pumpali nase fantazije o tome kako smo mi Velike Zrtve Strasnog Nepravednog Sveta. Fabrikovanje cinjenica. Jadno.

Realista

pre 15 godina

Hajde budite malo realni, svi vi u G.., D.., a da ne govorimo o brojnim "kombistima" ne bi nikad dosli na vlast da nije bilo NATO bombardovanja 1999. A da su nas izbombardovali, jesu, ne treba mene niko da zvanicno potseca na to, ostace to urezano u mom secanju zauvek. Sto se Kosova tice, pitajte one mucenike sto su u malom broju ostali po enklavama, pa kako god oni kazu, tako radite. Prvo im skinite sa grbace silne politikante i profitere koji ih toboz politicki i administrativno predstavljaju iz Beograda, Nisa, Kragujevca i Kraljeva.

(Vlast)a

pre 15 godina

Naravno, ne zaboraviti da se ne bi ponovilo! Znaci: misli glavom kad biras i koga biras, ne izazivaj mracnjake koji bi da ruse sela i gradove u "opravdanom"gnevu, nikakve sirene, pateticni pomeni i akademije sa zapaljivim govorima, nego sagnuti glavu, pomoliti se, ako ste vernik, promislite sta smo uradili da do toga ne dodje, sta preduzimamo da se ne ponovi... Ovako, mi cemo i danas da strepimo kao onog dana kad je bivsi premijer drzao rusilacki miting. Gde je gradska vlast, gde policija, osecam se kao da zivim u zaracenom i anarhicnom Bejrutu a ne u glavnom gradu drzave koja bi u EU.

zg

pre 15 godina

Najprije, suosjećam sa svim civilnim ratnim žrtvama pa tako i onima u Srbiji. Ne želim ovdje polemizirati je li vas trebalo bombardirati ili ne, ali moram se zgroziti nad činjenicom da je baš predstavnik SPS-a imao potrebu reagirati pričom o nekom necivilizacijskom ponašanju. Mislim da je njegova reakcija bila potrebna, ali takva u kojoj bi se najprije ispričao Srbima u Srbiji i izvan nje, a zatim i svim susjedima zbog sulude politike njegove stranke u zadnjih 15 godina prošlog stoljeća koja je svima donijela nesreću pa na kraju i intervenciju Nato pakta. Isprika predsjednika Tadića je dobrodošao civilizacijski čin, ali od pravih krivaca je nikad nitko nije čuo. Naravno, i Tadićevu odgovornost, opet najprije prema Srbima, vidim u tome što je dozvolio jednoj takvoj organizaciji da se u velikom stilu vrati na vlast.

nesa

pre 15 godina

Milosevic je mogao i na drugi nacin da ode sa vlasti. Da je zapad dao te pare, koliko ga je kostala intervencija sam narod bi ga skinuo.1000%
Ja necu niti oprostiti niti zaboraviti zapadu sto mi je zemlju vratio 20 godina u proslost!!!

sale

pre 15 godina

BRUKA I SRAMOTA!

Gledam snimke iz nasih gradova, sirene sviraju a auta i prolaznici idu kao da se nista ne desava!

Pa zar vam je tesko da stanete na jedan MINUT?
Hocete li izgubiti hiljade i hiljade evra za jedan MINUT?
Jeste li u tolikoj zurbi da vam taj jedan MINUT toliko treba?

Vama je tesko da zrtvijete jedan MINUT za ljuide koji su zrtvovali ZIVOT!

Stidite se!!!

Ulični hodač

pre 15 godina

10 godina posle bombardovanja: potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, obeležavanje godišnjice u Ruskom domu, Mrkonjić "obnova & izgradnja" ministar...
+
Videh i "Tata Bradu" Mikija Vujevića na TV-u pre mesec dana...
Šta reći?

Миша

pre 15 godina

Нити ћемо заборавити, нити опростити. Никад. Ни један злочин не застарева. Тражити изговор за бомбардовање Србије у томе што се водио грађански рат неколико година раније је, у најмању руку неозбиљно. Сваки злочинац има своје име и презиме. Како у Сребреници, Вуковару, на мосту у Карловцу, Лори, тако и за злочин на мосту у Грделичкој клисури, згради РТС-а, бацања касетних бомби на Ниш, Алексинац, итд. Сваки злочинац ће одговарати. То је само питање времена.

Slaninar Republikanac

pre 15 godina

Kojim dobrom se odrzala manifestacija u Ruskom domu? Je l to zato sto su nas oni mozda odbranili u vreme bombardovanja? Pa je l nije dosta sto su "sklonili" Miru i Marka na sigurno, nego jos treba da gledamo kako oni toboz saosecaju sa nama. Poklonili smo im naftnu industriju, ministar inostranih poslova Srbije u najmanju ruku nastupa kao da je ministar inostranih poslova Rusije, godisnjica bombardovanja se odrzava u njihovoj kuci.... Gde je tome kraj? Daj nek proglasimo onda veliki Sojuz sa njima i Belorusijom i da zavrsimo stvar. Toliko mi nove "demokratske vlasti" idu na dzigericu zbog tog lizanja sa Rusima da cu odlepiti.

S.T.

pre 15 godina

Neko mora da plati za zločine koje su psi rata oličene u DB paravojnim formacijama počinili u naše ime i to je sigurno! Ova država ne samo da je blagonaklono gledala na njih, nego ih je i podsticala i slažem se sa Čankom da nije kriv onaj koji je povukao obarač, nego onaj koji je namestio nišan. Međutim, posle sinoćnjeng intervjua našeg pilota koji je oboren iznad BiH za vreme rata, zapitao sam se da li sve to ima smisla... U misli mi je došla rečenica Dostojevskog da nijedna jedina dječija suza ne opravdava postojanje bilo koje ideologije... Ne može zločin da opravdava zločin... Nikada! Ipak ja verujem u neku metafizičku pravdu i da ćemo mi Srbi ispaštati sve dok ne osudimo, onako kako zaslužuju, sve one pse rata i TV ratnohuškaće koji su ubijali i sijali mržnju u naše ime, a mi smo se slanjali... A ovi "civilizovani" psi rata će takođe da ispaštaju... Život će pronaći put da nas sve kazni onako kako zaslužujemo... Dok pišem ovo u mislima su mi petogodišnja devojčica koja je poginula na noši i dete od 16 godina kome su srpski borci bez mane i straha pucali u leđa. Nadam se da će barem oni koji su krivi za njihovu smrt ispaštati onako kako zaslužuju i to ne oni koji su pucali, nego oni koji su namestili nišan i koji su se sklanjali...

Ljubica

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega nas ponovo maltretiraju sirenama? Da oni sto su preziveli dobiju srcani udar?
Bombardovanje nece zaboraviti niko ko ga je doziveo ali ne vidim smisla da klince koji jos nisu bili rodjeni navikavamo na psihodelicne zvuke. Zrtava mozemo da se setimo i na neki dostojanstveniji nacin.

Istorija

pre 15 godina

Istorija se ne ponavlja samo ako se ne zaboravlja i ako se ne oprasta. Istorija se ponavlja najvise ako iz nje se ne nauci nista! Danas iz istih ljudi-ista retorika kao pre 1999. A do bombardovanja nije doslo iznenada. Predhodili su mnogi dogadjaji (Srebrenica takodje) i bilo je uslovljavanja da se prestane sa nasiljom nad Albancima na Kosovu (poslednji sastanak Holbruk - Milosevic). Na kraju po onom starom izrekom: klin, klinom se izbije. Slava svim nevinim zrtvama, bilo to Srbi ili Albanci.

V

pre 15 godina

Sramota me je svih koji do danas nisu shvatili da je svaka bomba bila delo poremećenog bračnog para u Srbiji i kamarile koja i danas opstaje zahvaljujući brižljivo izvedenoj medijskoj lobotomiji masa. Ta ista masa postoji i danas, spremna da po komandi pravi parastose i vređa žrtve svojom glupošću i bedom.
Neka je slava poginulima i neka dođe dan kada će Srbija ugledati istinu koja je preporodila Nemačku posle WWII.

dalmos

pre 15 godina

Danas sam zaplakao u podne, ali ne od tuge, vec od stida!!!

Sirene se gotovo nisu ni cule, tako da ni oni koji su zeleli da zastanu nisu to mogli da ucine jer od gradske buke nisu mogli da cuju stidljive sirene!

Cega se to stidimo!? Ako se mi ovako odnosimo prema nevinim zrtvama i ovom zlocinu, sta da ocekujemo od drugih?

SRBIJA JE DANAS U PODNE MORALA DA STANE NA JEDAN MINUT! SIRENE SU MORALE DA BUDU TOLIKO GLASNE, DA IH SVI CUJU, OD GRADJANA DO PREDSTAVNIKA ZEMALJA CLANICA NATO!

SRAMOTA

Mr. Spock

pre 15 godina

Borio sam se protiv Milosevica svim sredstvim, ukljucujuci i silu 5. oktobra. Verujem u demokratiju i slobodu pojedinca. Podrzavam Zakon o borbi protiv diskriminacije. Medjutim, ono sto nam je uradio zapadni svet 1999. godine je ZLOCIN i apsolutna nepravda! Klasicno ostvarivanje imperijalistickih ciljeva sa bednim opravdanjem. Slava svim zrtvama!

fana

pre 15 godina

Pisala sam dnevnik svaki dan za vreme bombardovanja, samo sam jednom, recimo pre dve godine, procitala svoje beleske i rasplakala se ... sama pomisao na zivot pod bombama pred pocetak 21. veka me uzasava, a da ne pricam o civilima koji su poginuli zbog cega? Koja poenta i cilj svega toga bese to ne mogu da se setim..

Naucnik

pre 15 godina

Dacicu i istomisljenicima: Milosevic se svesno kockao sa sudbinom Srbije i to mesecima "pregovarajuci", znao je sta nas ceka i bolelo ga je uvo za 3000 Srba koji ce izginuti, zeleo je samo da svi zamrzimo zapadni svet i da mu time omogucimo vladavinu a la Kastro. To je istina zemljaci. Nas vodja je to trazio, a mi smo dobili. Prvo bi trebali da njega pljujete, a posle NATO koji je doneo odluku o napadu. Bez Slobe ne bi bilo ni bombardovanja. Think about it.
Slava svim palim zrtvama i necemo ih nikada zaboraviti.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Neka mi neko ljubitela zapadne demokratije i NATO-a objasni koja je razlika izmedju bombardovanja Srbije 6-og aprila 1941i 24-og marta 1999 ili Sudeta 1938 i Kosova 2008. I kako neko može da opravdava ovakve zločinačke ciljeve.

beograd

pre 15 godina

Neverovatno kako imamamo sklonost da se pravimo budalama i zaboravljamo našu krivicu, a uz to još i glumimo da smo nevini i naivni. Naravno da je bombardovanje zločin prema nama koji nismo ubijali, palili, proterivali..., ali bilo je i puno onih koji to jesu činili...

Toleranti (Peje)

pre 15 godina

Ako želimo da iskažemo poštovanje prema žrtvama, onda moramo da kažemo da je 24. mart posledica neodgovorne politike, politike prepune zločina i grešaka koje je ova država pravila i od koje se ova država na adekvatan način nije distancirala, rekao je Cedomir Jovanovic. ... E to vam jedan pametan i realan politicar!

dobro secanje

pre 15 godina

Dobro se secam bombardovanja.
Ne trebaju mi ni Taci ni Rusi da me podsecaju.
Rusima narocito hvala lepo za pomoc. Daleko im lepa kuca. Nemojte nas vise nikad braniti niti se petljati u nase izbore i potpirivati domace nacionaliste.
Amerikancima i ostaloj liberalnoj demokratiji ovo necu zaboraviti. Bili su tada za mene veliko razocaranje. Rusenje mostova mi je narocito u secanju. O bljuvotinama CNN, ratnog jezika komentatora i portparola da ne govorimo... ipak jednog cu se secati najvise, vise od svega ostalog. Secacu se Milosevica, njegovog SPS, JULa, radikala i ostalih monstruma '90 i njihove ludacke, maloumne politike kojom su zaglupeli ceo narod i kojom su ovu zemlju doveli do toga da ima gerilu na svojoj teritorji, medjunarodni ugled jednak nuli i koja na kraju zarati sa pola sveta i upropasti i ono sto nije uspela tokom 10 godina sramote, bede i krvi. Kada me deca budu pitala za razlog bombardovanja recicu im: jeste deco, postoje strateski interesi sila, ali najveci krivci su oni ludaci koji su ovaj narod poveli u blato nacionalizma i totalitarizma umesto ka razumu i resavanju problema...

Laki

pre 15 godina

E znate sta, dosta mi je vise. ... jeste vi bili u Srbiji tokom bombardovanja? Jeste li vi videli kakve su lazi Klinton i Bler izgovarali da bi dobili podrsku za rat za koji su znali da je nelegalan? Oni su svetu govorili kako smo ubijali stotine hiljada ljudi! To nije sala! To nije tek neka mala laz! I zar vi stvarno mislite da su oni intervenisali u Kosovu zbog neke "pravde"? Da im je bilo zao Albanaca? Pa oni su tamo dosli zbog 2 stvari: vojnih baza i prirodnih resursa. Jer te dve stvari ne bi dobili da je Srbija i dalje drzala glavnu rec na Kosovu. To sto je bilo mozda 2000 ubijenih Albanaca (od kojih su vecina pripadnici OVK, a to su brojke koje je objavio UNMIK nakon rata), to je mala stvar u odnosu na ono sto je NATO ucinio od drzave Srbije: unistio nam je ekonomiju, stvorio nam je reputaciju nemilosrdnih ubica, i potpuno razorio bilo kakav san koji je narod imao za bolji zivot.

Da li cu da im oprostim, sa sigurnoscu ne mogu da kazem, jer posle svega sto se desavalo poslednjih godina, najverovatnije necu ako se nastavi ovim tokom. Ali NIKAD necu zaboraviti cinjenicu da sam zamalo umro krijuci se po hladnim i vlaznim podrumima, i da sam morao da se pozdravim sa tatom kao da ga vise nikad necu videti u zivotu pred kraj rata kad smo se keva, sestra i ja preselili u Madjarsku. Samo me cudilo kako su nas primili tamo, jer s obzirom kako smo prikazani celom svetu putem CNN-a, ljudi bi pomislili da i zena i deca Srba su takodje ubice...

ivo

pre 15 godina

U takmicenju zaslepljenih i zaostalih nacionalista mi smo ispali najgori. Nisu drugi bili mnogo bolji od nas , ali...mi smo makar bili sami, iza nas nije stajao niko, ni braca rusi ni ameri, niko. sami bate... to je fora. HDZ, SDA, LDK,OVK... te prosvetljene, proevropske snage , koje su u svojim redovima imale sve same evropejce i ciji je glavni program glasio, "etnicki cisto", svi su oni imali prijatelje al mi jok... sami bate a u pm. I tako...usli smo u igru u kojoj smo izgubili i pre nego sto smo poceli. Od Knina i Srebrenice do Racka sve crnje od crnjeg ... kruna naseg srljanja je bombardovanje - 78 dana, polupase nas kao kantu a izdrzali bi mi jos, "doklen god ima i tog jednog Srbina sto je lego pod sljivu da se skloni od nevidljivog" i tako... u takmicenju balkanskih plemena za titulu najglupljeg pobedili mi Srbi al ta pobeda kosta ... "ne ostaju tragovi,pesme grobovi ne pevaju"

Dragan Markovic

pre 15 godina

Odajmo postu zrtvama - ogroman broj su nevine zrtve. Prisetimo se i sopstvenih dela i nedela koja su dovela do bombardovanja. Ne zaboravimo sta su nam uradili. Neopravdano i grubo.

Natalija

pre 15 godina

Sećanje da ali ovo što se ovih dana događa (uključujući i sirene!) je zloupotreba poginulih u političke svrhe, tragično po nas Srbe je to, što je to zloupotreba od strane one iste politike koja je dovela Srbiju u poziciju da bude u ratu sa zapadom. Da je Miloš Obrenović tako radio Srbija bi ostala u Osmanskom vilajetu. Eto nepismen Miloš je znao kako se vodi politika (treba pročitati njegova pisma sultanu!) ali svi oni koji su poput Slobe, Voje i & co. završili pravni fakultet u BG nisu znali, jer komunističko-fašističko međunarodno pravo je gola utopija – nešto kao „spisak želja i fantazija“! Zaključak: najveću opasnost kroz istoriju (i za budućnost) Srbije jeste kvazi društvena elita. Možemo da biramo ili će našu politiku, kulturu, mediji voditi pravi intelektualci (koji posediju znanja jednaka onima znanjima koja postoje na zapadu!) ili cemo dalje propadati. Za one koji ne razumeju o čemu pišem pitam ih kad idu oni (i njihovi rođaci) na operaciju što tamo u bolnici traže najboljeg hirurga, što ne dozvoljavaju da ih operiše vračara ili nadri lekar. Ili kad se voze avionom što traže da avion vozi „pilot“ što se ne zadovoljavaju time da avion vozi „kočijaš rabadzija“ – e pa tako i u politici i kulturi – mora da postoje znanja – koja ili imaš ili nemaš!

djordje Markovic

pre 15 godina

Igrom slučaja, danas je moj rođendan. Na desertogodišnjicu sramnog i bednog bombardovanja nevinog naroda, poručio bih rođendansku želju , da se referendumom narod otkaže za uvek, od ulaska u Nato savez, makar nas tamo, čekalo med i mleko. Kao obeležje tog zločina , treba , od odabrane ruševine u centru Beograda napraviti spomenik, budućim generacijama sveta i uneti u kartu znamenitosti grada Beograda , kao zlo koje nam je naneto.

Mashinovodja

pre 15 godina

Hoće li neko posle 10 godina najzad prebrojati mrtve i izneti tačan, pouzdan, zvaničan i verodostojan popis koliko je ljudi nastradalo, i to po imenu, prezimenu, mestu i datumu pogibije? Toliko barem možemo da učinimo za žrtve, a ne da samo jadikujemo "oni su nas bombardovali", a da još uvek i ne znamo tačno ko je sve stradao i još uvek smo na nivou raznih proizvoljnih "procena" i licitiranja brojem stradalih prema dnevno-političkim potrebama. Po novinama se vuku cifre od 1500 do 3000 mrtvih, ali još uvek ne postoji zvanično mesto u Srbiji gde bi svako mogao da ode i pogleda popis stradalih koji bi bio konačan i verodostojan.
Mislim da znam zašto: zato što kad bi negde postojali tačni opisi i okolnosti pogibija, neko bi sigurno počeo da se pita da li je to moglo da se izbegne. A kad se krene od takvih pitanja, nikad se ne zna do koga se sve može stići. I to ovde u našoj neposrednoj blizini, a ne u Americi.

Deki

pre 15 godina

Mi ocigledno jos nismo naucili kako se vodi svetska politika. Jos pre bombardovanja negde je odluceno da Kosovo bude nezavisno. Setite se naoruzavanja kosovskih Albanaca, pomoci nemackih i americkih oficira u obucavanju gerile, napada na policiju...zar neko moze da ocekuje da te zemlje danas priznaju krivicu? Jako tesko.
Imali smo Milosevica, a u svetu je postojao konsenzus da je protiv njega sve dozvoljeno pa i ubistvo par hiljada neduznih. Da li je bilo moguce mirno resenje? Naravno da jeste. Posle zimskog protesta '96e Milosevic je bio oslabljen. Da je zapad tad izvrsio politicki pritisak na kosovske Albance da izadju na izbore, lako bi ga svrgnuli sa vlasti. Ocigledno je da se vodila drugacija politika, ona koja je isla u prilog nezavisnosti. Danas mogu samo da kazem da mislim da je bolje sto je Kosovo nezavisno. Ako vlada zeli dobro Srbima sa Kosova treba da ih pozove da zive u Srbiji koja je i ovako sve manje naseljena van velikih gradova.

Milos, Srbija

pre 15 godina

Ne mogu vise da slusam ove nesrecnike (svu bivsu demokratsku opoziciju i njihove komentatore) koji SU u stanju da sve u trenutku okrenu opet na nas (preko onog mentola). Podseticu Demokrate, Liberale, Vuka, DSS, Vesnu, DHS, G17... da ste nas vodili i u tim godinama kad NISMO uspeli sami da maknemo onog idiota. I sad ste tu da nas podsetite da je bombardovanje kazna sto smo MI nesposobni (posto nas na to socijalisti, svakako, ne podsecaju i ne zele da potvrde). VI ste nesposobni, VI ste krivi sto smo morali da cekamo toliko. Zadovoljavajte se po blogovima kako ste vrlo napredni i puni savesti (i kako samo Vi znate kako ovaj dan treba da se obelezi) dok vasi PR-ovi pokusavaju da kupe jos nesto glasova. Podseticu Vas da je CIA ubila predsednika Nikaragve, predsednika Paname i ko zna koga sve ne da bi na finjaka resila stvar. Nas su "roknuli" samo tako. Je l' ste putovali tad po svetu? Je l' ste se sastajali sa ambasadorima, konzulima i ostalima?
I sad ja treba da kazem ok, u pravu su, Sloba je kriv sto su oni ljudi izginuli, sto nemamo leba da jedemo i sve drugo? Ista ste ekipa, samo su Vam dresovi drugaciji. Svima. On je svoje odsvirao, a Vi nam i dalje svirate. Nek pocivaju u miru svi izginuli ljudi u tih nesrecnih 77 dana. Nek pocivaju u miru sve koje je Sloba u grob oterao. A ako ste nam vi (sadasnja politicka kompozicija) merilo za buducnost, onda da se spremamo da pocivamo u miru i mi preostali.

gavrilo

pre 15 godina

cedomire jovanovicu,
danas je dan kada se odaje posta zrtvama, nevinim zrtvama pogresne politike i pogresne politke/reakcije prema toj pogresnoj politici.
niko nema pravo da kaznjava nevine zbog pogresne politike. ni policija ni paravojne formacije nisu imale pravo da kaznjavaju stanovnistvo zbog teroristickih akcija. zar onda neko ima pravo da kaznjava narod zbog policijskih akcija? dva pogresna ne cine jedno pravo. to ne razume ni tadic ni kostunica ni pokjoni milosevic ni ostatak sveta ni hasim taci ali ni vi gospodine jovanovicu, vi koji se izgleda jedini borite za nesto sto je u interesu gradjana.

Ja

pre 15 godina

Bomba je pala izmedju dve stambene zgrade i osnovne skole. Sedeli smo za stolom i hteli da ručamo, bila nam je slava. Moj sin je tada imao 11 godina. Tog dan smo izasli iz nase zgrade, naseg stana i nikada se vise tamo nismo vratili. Citam ovde svakojake komentare, u redu je svako ima svoje misljenje, ali pitam ja Vas kako se to NATO osvetio Slobi tako sto je pogodio nasu zgradu!? Kako ga je to kaznio kad je moje dete dozivelo traumu, kad nocima nije spavao, kad se budio i plakao... Kako sam mogla detetu od 11 godina da objasnim sta znaci MILOSRDNI ANDJEO i LICEMERJE?

DA SE NE ZABORAVI

pre 15 godina

Između 24. marta i 10. juna 1999. godine, vojske članica NATO su bombardovale Saveznu Republiku Jugoslaviju, uključujući i VELIKI BROJ CIVILNIH CILJEVA — između ostalog MECIMA OD OSIROMAŠENOG RADIOAKTIVNOG URANIJUMA, zbog kojih je povećan stepen obolelih od raka u delovima Srbije gde je ta municija upotrebljavana i KASETNIM BOMBAMA koje su, po međunarodnom ratnom pravu, ZABRANJENE. Ova vojna akcija NIJE BILA ODOBRENA OD STRANE SAVETA BEZBEDNOSTI UN. Nazvana je „MILOSRDNI ANĐEO“.

Filip

pre 15 godina

Ubijanje koje je vršio NATO i posledice koje je izazvao su za svaku osudu.
Režim Miloševića, sklon kršenju ljudskih prava im je baš trebao, međutim po onome što smo videli posle njihovog dolazka na Kosovo a i tokom samog bombardovanja, ljudska prava njih nisu interesovala, već su im trebali mrtvi preko kojih će dovesti svoje trupe. Sam Milošević im izgleda nije bio dovoljan za to, a sa druge strane je bio Rugova koji im takođe nije mogao obezbediti dovoljno mrtvih, pa su podržali terorostičku ovk, koju su sami početkom 90-ih stavili na listu terorističkih organizacija, a posle, kad je samo proširila i intenzivirala svoje (terorističke) aktivnosti dali su im zeleno svetlo i legitimitet i po svemu sudeći pomogli kampove za obučavanje u Albaniji - neko će reći ajde možda su oni za njih u toku rata bili nužno zlo, ali oni su njene bivše lidere danas promovisali u "demokratske" političare (kad je Buš odlazio sa funkcije čelnici njegove vlade navodili su listu zemalja koje su postale demokratske za vreme njegovog mandata, i tu su spomenuli Kosovo). I pored svih ovih "povoljnih" uslova, podsticanja sukoba, prizivanja žrtava,
količina krvi im nije bila dovoljna pa su morali medijski da je stvore - ustostručavali su broj žrtava, kasnije i izmišljali logore u trepči, na stadionu u prištini - sve da bi opravdali svoje vojne akcije. Rezultat? Osim ubistava hiljada nedužnih ljudi tokom bombardovanja, 800000 izbeglih Albanaca (koji su se vratili svojim kućama), 200000 izbeglih Srba (koje više niko i ne spominje), stotine ubijenih Albanaca, Srba, hladnjače, monstruozne hirurške operacije nad ljudima, popaljene kuće i verski objekti, kontaminirana zemlja.
Valjda će doći dan kada će neko od komandanta NATO-a objašnjavati pred nekim sudom svoje postupke, danas na svetu nema suda pred kojim oni mogu da odgovaraju. Dok se Srbi, Albanci i ostali narodi, međusobno optužuju i prepucavaju, dokle Amerikanci mogu mirno da na temelju njihove međusobne mržnje i straha šire svoje vojne baze, i da u Bondstilu, Gvantanamu ili na nekom drugom okupiranom mestu širom zemaljske kugle da drže ljude, da rade s njima šta hoće, i da ni pred kim ne odgovaraju ako po koji od njih nestane.

igor pangaric

pre 15 godina

Slava svim zrtvama palim u sukobima na Kosovu i tokom bombardovanja. Mislim da je potrebno osvetliti sve aspekte tromesecnog bombardovanja. Nije dobro od ove nesrecne epizode nase proslosti praviti osnov za resentimente protiv naseg okruzenja. Nama samima pre svega to nece doneti nista vise nego samo osecaj da smo okruzeni nazovi neprijateljima - sto nas moze povesti u maniju slicnu maniji titove Jugoslavije, da smo mi okruzeni pretnjama i brigama.

Vladimir Pajić

pre 15 godina

Ne zvaravam se da je bombardovanje Srbije bilo iz humanitarnih razloga. Takođe bombradovanje je najmanje pogodilo one koji su bili glavna meta (kako su rekli oni koji su nas bombardovali), odnosno tadašnje rukovodstvo Srbije, a najviše je pogodilo građane Srbije. Najvažnija pouka koju treba izvući iz toga je da nikad više ne izaberemo vlast koja je zarad ličnih ciljeva spremna da uvuče celu zemlju u rat.

Nesha

pre 15 godina

Drugari, preporučujem da obavezno pogledate oba dela Zeitgeist filma (ima besplatno na netu da se skine), i sve će vam biti jasno.
Zakon jačeg, zakon sile...stvari su vekovima iste, i vrlo jednostavne.
Samo razumevanje i tumačenje je drugačije.

Partizan u srcu

pre 15 godina

Centar Beograda bez sirena. Cule su se samo sirene u daljini. Zasto?!
Sve mislim, mozda ih nisam cuo, ali nisu ih cule ni moje kolege.
Sramota!!!

nikkola

pre 15 godina

Bombardovanje neduznih civila nikako se ne moze pravdati ratnim zlocinima pocinjenim od strane Srba tokom 90-ih. Sem toga, najveci broj takvih zlocina pocinle su specijalne jedinice ciji je glavnokomandujuci, kako se skoro ispostavilo radio za CIA. Identican scenario vidjen je i u mnogim latinoamerickom drzavama, kao i na Bliskom istoku. Nadam se da i drugi narodi koji zive na ovim prostorima shvatiti da smo svi bili zrtve, pre svega, politike jedne velike sile.

lala

pre 15 godina

na mnogim mestima nalazi se mudrost "ne cini drugom sto ne zelis da tebi ucine". Vise od pet godina je Srpska vojska i srpsko oruzje sravnjivala sa zemljom sela i gradove a srbiji muk i podrska i opravdavanje. I ja se gnusam od bombardavanja Srbije ali se jos vise gnusam naseg muka i podrske bombardovanju drugih - kao bombardovali smo sto je nase i u samoodbrani. To je izgovor svi znamo da je bilo drugih varijanti. I oni su bombardovali da odbrane slabijeg i zaustave pokolje 9sto nisu mogli drugacije nakon 7 godina pritisaka da se svi problemi ne resavaju etnickim ciscenjem. Milosevic i mnogi danas njegovi verni sledbenici jednostavno nisu hteli drugu varijantu. sa Slovenije na hrvatsku sa hrvatske na bosnu sa Bosne na Kosovo. Radi odbrane Srpstva? isto kao sto Amerika brani Ameriku u Iraku i Avganistanu-muka mi je od nas i od njih.

exGraničar

pre 15 godina

Krunski dokaz da je Srbija i dalje okupirana i to od strane istih Srba kao i tada je to što ne znamo imena momaka koji su poginuli za nas.

Svedok - očevidac sam slučaja da je na šalteru u vojnom odseku u Novom Sadu 2000-e godine, roditelju jednom od poginulih vojnika bilo uporno odbijano da mu se izda umrlica za njegovog sina.

Toliko o Srbima i njihovom shvatanju pojma nacije.

To je bio najbesmisleniji rat koji je Srbija ikada vodila. I bez obzira kakvi su sve interesi velikih sila bili da u to uđu, zločini nad Albancima su bili izgovor. Srbija je kriva što su takav izgovor imali. Da, neki ljudi obučeni u uniforme državnih institucija sa znamenjem i grbom su ubijali Albance samo zato što su Albanci.

I pored svega toga, momci koji su izgubili život u jednom izvitoperenom i krivom ratu, uradili su to za nas. Zaslužili su barem da im se kao junacima imena objave.

Iz krize u krizu

pre 15 godina

Normalno je da od balkanskih plemena svako ima svoju istinu. Neverujem da je do bombardovanja došlo zato što je neko hteo da Srbiju kazni za zločine u Bosni, Hrvatskoj ili Kosovu, mada ti zločini jesu naša sramota(Sarajevo, Srebrenica, Račak-ako ga je i bilo).Smatram da za zločine treba da odgovaraju svi koji su ih činili i u ostalom čemu služe svi ti sudovi pravde da se na njima sudi ili samo da se osuđuje. Verovati u neku međunarodnu osvetu za zločine neke nacije nad drugom je glupost, pa pogledaje Izrael, Pakistan... Te 1999 mnogi faktori su se poklopili, među njima svakako najvažniji: kako zataškati otkopčavanje šlica američkog presednika i mogućnost da senatori opravdaju milione dolara mita od albanskih dilera. Neverujem da je NATO Božiji glasnik pravde ili Univerzumski sudija istine, pa je hteo da osveti nemoćne i slabe ali verujem da je najjači i najmoćniji. Ne treba imati iluzije oko toga, oni su samo jedna od visokoprofitabilnih firmi. A mi? Pa mi moramo ići dalje...

X Files

pre 15 godina

10 Godina kasnije: "Broj zrtava bombardovanja je izmedju 1,500 i 3,000". Hajde da kao prava drzava koja brine o svojim gradjanima, koja vrsi redovne popise stanovnistva, izdaje "najsavremenije" licne karte i pasose i inace u svemu jedna "naj" drzava napravi spomenik, jednostavan, sa uklesanim imenima i prezimenima zrtava bombardovanja. Ali posto smo mi nebeska drzava, 1500-3000 ljudi gore-dole nema veze a tek imena nisu vazna. Svi drugi narodi vode o tome racuna i takav jedan spomenik gde bi svi mogli da vide imena stvarnih ljudi koji su nastradali bi bio najbolji podsetnik na to uzasno vreme, ne samo nama nego i onima koji su zlocin izvrsili. Stvarno ne razumem da 10 godina kasnije niko ne iznosi prave podatke, pocinjem da sumnjam u te hiljade i nesto mislim da osim onih nesrecnika-bog da im dusu prosti-koji su pomenuti imenom i prezimenom po raznim vestima u vreme bombardovanja niko vise i nije stradao. Mozda je na kraju samo nekoliko desetina gradjana Srbije poginulo, i to je uzasno naravno, ali drzava bi napokon trebala da kaze istinu. Nisu svi ti ljudi pali sa Marsa i ako su nestali zna se da su nestali, ko koga ovde zavarava. Dosta vise sa lazima. Te iste lazi su nas i dovele do uzasa 1999.

Goran

pre 15 godina

Jesmo brljali, jesmo svasta radili, tj. neko u nase ime, ne pitavsi nas...Ali da su svi ostali ISTI i gori od nas to je ovim bombardovanjem postala cinjenica koju samo slepci ne mogu videti...RAzlika je u tome sto su oni pobednici i sto se, na zalost, istorija pise pobednickom rukom...I sto ovozemaljska pravda stize samo porazene i njihove zlocine, a pobednici, stagod uradili sve im se oprasta...
Neka mi neko opravda, kakav god zlocinac bio Slobodan Milosevic, cime smo zasluzili mi, koji smo 10 godina ispred toga osudjivali svaku njegovu ludost, cime smo zasluzili da nas ganjaju kao divlje zveri po mostovima, ulicama, dvoristima, sklonistima...Zar su oni bolji? Ne, oni su samo jaci, i nista vise...Gola snaga koja ne priznaje nista osim same te snage. Kojoj nije stalo ni do Albanaca ni do Srba, jos manje im je stalo do "ljudskih prava" (namerno napisanih pod navodnicima), koja su i sami pogazili stotinama puta kao i pravo na zivot bilo kome ko je protiv njih ili ko se ne uklapa u njohove projekcije...Smucilo mi se vise bilo kakvo pravdanje bilo kakvog zlocina...Ko, uopste, moze utvrditi ko je i kada poceo prvi i zasto...Svet i svetska politika je licemerna jednako kao i pre stotina godina...Nista se nije promenilo i sve funkcionise isto. Samo je pitanje ko je na kojoj strani.

milos

pre 15 godina

Pobrojane su zrtve ali ogromna steta koja je ucinjena nije jos procenjena. Na prvom mestu su to posledice na zdravlje ljudi koji su ziveli pod stresom a i sada zive pod stresom trazicije. Zatim imamo direktne uticaje ispustenih stetnih i kancerogenih materija koje imaju dugotrajno dejstvo i ugrozice buduce generacije. Bili smo zrtve udruzenog eksperimenta in vivo i ima jos mnogo nepoznatog sta nam je sve uradjeno.
I albanska deca na Kosovu su ugrozena. Prema tome, oni koji su im dali drzavu nisu vodili racuna o buducnosti naroda te drzave. Cilj je bio da se dobije Bondstil kao baza za pretnju oporavljenoj Rusiji.

darko

pre 15 godina

NE TREBA nas niko da bombarduje, sami smo sebe najvise ojadili, pa nisu nam amrikanci ubili prmijera, razbili i pokrali drzavu i jos je kradu i prodaju, kakvi smo, dobro za vekne imamo

fiosof

pre 15 godina

Mi svoju istinu priznajemo i spominjemo je koliko god da je loša bila, vrlo često, ali naš komšiluk svoju istinu krije kao zmija noge i idalje se krije iz nekih oslobodilačkih i domovinskih ratova!
Mi smo svoju istinu debelo platili kroz ratove, sankcije,ne primanje u EU integracije, razna uslovljavanja i ucene, nekoliko stotina godina raznoraznih robija što u Hagu, što po našim sudovima značajnim gubitkom teritorije!
Za rat su potrebne dve ili više strana,i nemoguće je da samo jedna strana čini zločine, siluje,proteruje, krši konvencije i prava, a druga se gađa cvećem!
Političke i vojne vrhuške Hrvatske i BiH su ili posthumno prozvane (Tuđman i Izetbegović)ili potpuno oslobođene svake odgovornosti za 300.000 hiljada proteranih Srba iz Hrvatske, i nekoliko desetina hiljada Srba proteranih iz Sarajeva, a koliko ih je usput ubijeno nikad se neće utvrditi!
Ceo svet je čuo za zločin Srba u Srebrenici.Slažem se strašna mrlja na duši moga naroda!
A šta je sa Naserom Orićem i zločinima njegovih jedinica počinjenih po okolini Srebrenice? Pa nije valjda Šainović veći zločinac od krvnika Orića koji je oslobođen optužbe?
O Haradinaju, Tačiju i ekipi bolje je da ništa ne komentarišem.
I da ne zaboravim tih 800.000 hiljada proteranih se vratilo u svoje kuće posle dva meseca, a 300.000 proteranih Srba nikada!

beskucnik

pre 15 godina

Dzaba nama svi (istorijski) razlozi na našoj strani kad nam je kriminalna država, i to nam je izbilo sve adute iz ruke i osudilo nas na propast. Nismo napravili državu 1918., ni 1945, ubijali smo se međusobno na radost naših neprijatelja, država nam je poslednjih sto godina trula od korupcije i negativne selekcije i pljačke i kriminalizacije i pravo je čudo što postojimo.

Glas razum@

pre 15 godina

Pomozimo buducoj evropskoj Srbiji u daljoj demokratizaciji Pomozimo da bude zemlja jenakih zaposlenih zbrinutih gradjana gradanki.

Recimo jasno glasno da se zabrane ekstremno desne politicke partije malogradjnski pokreti i priznju zastite drugacije oprdeljeni maldici devojke ljudi zene koji se vole i traze egzistencijna prava.

U ime naroda

nnidza

pre 15 godina

Mi na Balkanu imamo pravo da jedni druge mrzimo zbog zlodela koje smo jedni drugima naneli. Imamo i pravo jedni druge da volimo zbog lepih stvari koje su nekad na Balkanu postojale. Ali niko nema pravo u Srbiji da voli NATO i one politicare i zlocince u Srbiji i van nje koji su naredjivali bombardovanje i njime rukovodili...

Izgradjna spomenika svim zrtvama NATO agresije je i vise nego pozeljna. Sta vise i strance na to treba uvek upucivati kako i oni slucajno ne bi zaboravili svoju sramotu...

Ako preko nekih stvari treba preci (a treba) onda preko njih svi moraju preci...

vasilije knezevic

pre 15 godina

Ono sto najvise zabrinjava jeste paradoks misljenja i rasudjivanja. Treba prije svega imati na umu da je istina negdje tu, jos ovijek zavijena u kontraverziji sa jedne ili druge strane. Nepostojanje atomskog naoruzanja Sadama Huseina bila je istina koja je isplivala na povrsinu ali su nazalost sve lazi oko tog predmeta takodje prezivjele u nekakvoj verziji izvinjenja kao samo greske obavjestajnih sluzbi, Hiljade nevinih ljudi izgubilo je i gubi zivote u toj modernoj kasapnici ogorcenja i podjela za stvar nekoga drugog a ne rodjene zemlje. Mozda treba traziti odgovor negdje u imaginarnom haosu zbivanja i na kraju zivjeti u nadi za jedinstvenu presudu dogadjaja. Srednjovjekovnoj Srbiji nije bio potreban Vuk Brankovic u njenoj ulozi da bi se opravdala katastrofa poraza. Slobodan Milosevic u suprotnoj ulozi nije bolje prosao jer je ponovo jedinstvo zemlje doslo u pitanje. I dok se sve to previre Srbi bezumno ponavljaju narodnu "himnu": "Samo sloga Srbina spasava".

Boza

pre 15 godina

Tokom svih ovih godina cesto mislim na jedan Titov govor u Splitu (davne mislim 1954) kada je rekao da je sustina Jugoslavije u tome da narodi sa ovih prostora vise nikada ne budu moneta za potkusurivanje. Na zalost mi (mislim na ceo Balkan) to sada jesmo i radimo sta je u interesu drugih; ako se ti interesi poklope sa nasim dobro je, ako ne sta ces.

Nasi politicari su strasno krivi jer nisu uspeli da se na diplomatski/pametan nacin suprotstave silama koje su htele da rasture zemlje (a njih je bilo jako mnogo) i sto, ako to nije bilo moguce (sto verovatno nije), nisu uspeli da se razlaz izvrsi mirno. Nas (Srbiju) danas dominantne Svetske sile vide kao permanentnog saveznika Rusije i sto smo manji i beznacajniji utoliko bolje. Isto tako vide nas i kao element koji ponekad ima svoju volju i ne izvrsava bespogovorno sta mu se kaze; Srbije je uvek zelela da bude samostalna sila na Balkanu. Sigurno je da se promena rezima mogla postici i bez bombardovanja zemlje i da je Gospodin Milosevic poceo da popusta kada je shvatio da je on licno meta (bombardovanje dvora, CK, objavljivanje Haske optuznice). Na zalost cilj je bio kompleksniji od toga i morao je biti postignut. Ko god je ziveo na zapadu zna koliko smo bili demonizovani. O nama se govorilo i sto jeste i sto nije. Licno sam slusao Rubina kako implicira da su srpske snage ubile 500000 Albanaca. Od Veslija Klarka sam slusao kako je Milosevic covek sa strasnim vojnim treningom (Milosevic nikada nije sluzio vojsku). Naslusao sam se nevorovatnih gluposti koje su nas demonizovale to te mere da je bilo uobicajeno da gledaoci (koji se ukljucuju u program) na americkim televizijama traze da se Srbija potpuno unisti, da se baci atomska bomba itd.

Ne mislim da je iko drugi kriv sem nas samih. Krivi smo sto nismo imali kompetentne politicare koji bi bili u stanju da izvedu racunicu i da urade sta je najbolje za zemlju. Nasi politicari ne treba da budu u pravu, oni moraju da znaju sta je najbolje da se uradi za zemlju. Srbija nije problem Americkog Predsednika. Amerika je njegov problem i ako on treba da bombarduje Srbiju da Americi bude bolje on ce to i da uradi. Zadatak nasih politicara je bio da sprece to bombardovanje i da izvedu racunicu sta je najbolje da urade u interesu Srbije.

NIkola

pre 15 godina

Svi zaboravljaju sta se desavalo 1998 , povucena je po dogovoru vojska i policija sa Kosova, a OVK-a je krenula u ubistva svuda po Kosovu i tako u zasedi ubili mog rodjenog dedu i babu dok si isli kolima ka pristini. Na isti nacin 2 meseca kasnije poginula su mi i 2 druga iz osnovne skole, tada su imali 18 godina. Jos 90 godine i moji roditelji i ja smo bili protiv Milosevica jer naneo mnogo zla Srbiji ali ovo na Kosovu je odavno bilo izrezirano i da je bilo ko bio na vlasti nazalost isto bi se desilo.

Josarian

pre 15 godina

Uokvirena vest o tome kako je Kameron Manter položio cveće ili venac u Tašmajdanski park...Od mučnine da ne čitaš.
Nisu ta deca izvršila samoubistvo.
Ubijena su, a Ti predstavljaš silu koja je to učinila.
U međuvremeno se ništa bitno nije promenilo u međunarodnim odnosima, samo smo mi sada na margini, a Irak na prvim stranama..
To što smo u "unutrašnjim stranama" ne znači da će IKADA zvanična politika tih zemalja priznati da je sve to bilo čisto nasilje...
Priča gospodina Jovanovića je takođe čisto politikantstvo.
Možda metode zaštite zemlje nisu bile baš primerene, ali trebalo bi se setiti da su policajci ubijani na Kosovu od rata na ovamo...
Setite se priče o Titu koji u poseti Kosovu spava u vozu...
Nije baš ni Sloba zaslužan (ili kriv) za sve.
Simplifikacija tog tipa da je i trebalo da nas bombarduju jer smo to zaslužili spada u sferu iracionalnog mazohizma.

ex-Granicar-2

pre 15 godina

Slazem se sa kolegom - objaviti spisak poginulih vojnika tokom tog rata. Uciniti njihove porodice i ljude koji su ih izgubili da se osecaju ponosno. Bez obzira da li je Sloba vodio dobru politiku ili ne, ti momci su branili svoju zemlju i polozili najvecu zrtvu. Ja sam bio medju njima ali sam samo imao puno srece.

Zoran

pre 15 godina

Ja ne zelim, necu i ne mogu da zaboravim i uvek cu se sa gnusanjem secati sramne intervencije Zapada. Uz to se, takodje, nadam da smo izvukli pouke iz tih dogadjaja.

Sale

pre 15 godina

Necemo valjda dozvoliti da izgubimo sopstveni identitet večito tražeći odgovor na pitanje ko je kriv a ko je žrtva. Ja sam altruista i pozdravljam sve dobronamerne ljude ovoga sveta. Možda sam uspeo da oprostim onima koji nisu znali šta rade, ali me vređa činjenica da zbog sramote od istine i danas igraju iste igre.
Ako ćemo im večito opraštati, koliko će nas onda ostati gde god da smo i kojem god narodu pripadamo?

Prevodilac

pre 15 godina

Od Kosova tri putica, istine, vode na tri strane.
- NATO istina: Medjunarodno i ljudsko prav(o)da da se stiti i postuje iznad svega
- Srpska istina: Otimacina teritorije jedne nezavisne drzave je neprihvatljiva po medjunarodnom pravu.
- Kosovska: Po medjunarodnom pravu mi imamo svoju teritoriju, narod i sad vlastite drzavne institucije, dakle mi smo samostalna drzava.
Ali pravo koje stoji iznad svih ovih istina, je pravo na: zivot i ljubav. Generacijama se na tlu balkanskom ovo pravo ljudima nije priznavalo. Ni danas se ne zna, je li ovo vreme danasnje, vreme svitanja ili smrkavanja?

Balkanac

pre 15 godina

Razbili su nas jer smo likovi. Kao divljim plemenima nam dovode posrednike koji vode pregovore kao lisica sto deli sir u basni (dok ga ne pojede). Nismo u stanju da sednemo za sto kao ljudi (Srbi, Albanci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci, Bosnjaci pa i Slovenci) i da se dogovorimo. Da razvijemo ekonomiju, nauku, umetnost, sport. Da zivimo kao ljudi. Da niko ne manipulise sa nama. Mi smo bili zabava 1999, lepe boje eksplozije u noci. Nasi zivoti nisu vredeli nista.

Janicije

pre 15 godina

Godisnjica je prilika za ispucavanje propagandnih rafala sa obe strane. Ali proteklo vreme je jedne dezavuisalo vise nego druge...

Danijel

pre 15 godina

Do pravde u svetu se stiže preko oružja. Ako nemaš dovoljno moćno oružje nežeš imati ni pravdu,a sve ostale "demokratske" spike su čista iluzija...

sima strahota

pre 15 godina

..zime '96 na '97u bili smo zajedno protiv njega..

..i dobili ga na poene..

..trebalo je samo izaci na izbore i institucijalizovati pobedu..

..pokojni zoran je resio da bojkotuje izbore..

..u isto doba saksofonista biva inaugurisan u svoj drugi mandat, i umesto umerenog kristofera za drzavnog sekretara bira onu zmiju..

..zmija se samo nasmejala kad je videla reanimiranog boksera..

..hehe, evo nam posla za vojnu industriju, 1000 tomahavka x milion$, lochead martin je zadovoljno trljao ruke, adminstracija je zaradila dnevnice dobijene za dundjerske poslove od albanskih preduzimaca, znalo se da grogirani bokser ne moze da odboksuje rematch, znalo se da ce evropa da cuti u svetlu pokusaja da uvede zajednicku valutu koju je fed mogao da zakopa sa jednim potezom pera..

..trebalo je smisliti ime za akciju samo..

..za to su bili zaduzeni dzejms rubin i alister kembel..milosrdni andjeo??..dobro ste to smislili..

..ostalo je istorija..i grobovi..

..imam neku setu u srcu za sve nevine koju su postradali u ovoj partiji mica i neizmerni hejt za one koji su potezali zrna pasulja..

Blic misao

pre 15 godina

Provirite kroz prozor, udahnite, prolece vec mirisi. Eh, koliko su samo proleca i ljubavi unistili. Ko??? Zlikovci! Ne dajte da vas, opet, zavedu!

Иван-Ниш

pre 15 godina

Зна ли неко колико је стварно било жртава или свако користи бројку колико му одговара. Чујем 1500 цивила и 1500 војника, чујем 2500 цивила, зна ли неко? То само од бомбардовања или и у борбама на КиМ? Албанци ту урачунати? Имена? Брига ли иког за жртве или нам само требају бројке због политике.
Косово је било изговор за коначни обрачун са Милошевићем који и јесте био српски душевадник, потпомогнут Шешељем али су НАТО бомбе довеле до још веће беде и бескрупулозније власти истих.