Petak, 13.03.2009.

01:09

Vlada poslala novi predlog zakona

Vlada Srbije utvrdila je izmenjen Predlog zakona o zabrani diskriminacije. Suština Zakona nije izmenjena, kaže ministar Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Vlada poslala novi predlog zakona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 15 godina

Pa osim sto su homofobicni, crkveni sluzbenici ne znaju ni da citaju! Divota! A kako ce zakon da tretira transseksualce, ako po istom ne postoje?
U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva, rece Djindjic jednom.

Petar

pre 15 godina

Ma samo neka nastavi ta SPC i dalje ovako da siri mrznju i netoleranciju, sama sebi skace u usta i neka se ne cudi sto ima sve manje vernika, jer drustvo se i dalje menja i razvija, a oni koji ostaju u 18.veku njima se ne moze pomoci.
I ako ikad budu uvedeni homo-brakovi u Srbiji a mislim da nece jos dugo, dugo, vencavace se pred civilnim organima a ne u crkvi pa tako da to da neko crkvu tera da vencava homoseksualce je smesno i apsolutno neutemeljeno u realnosti.

Julius

pre 15 godina

Prvo je Vlada popustila pred pritiskom SPC-a, kada je pod hitno povukla iz skupstinske procedure, a sada je utvrdila izmenjila predlog Zakona o zabrani diskriminacije, pa sada tesi sebe i gradjane Srbije da "izmena ima, ali da sustina nije promenjena". Naravno da sustina ne moze se menjati, jer se radi o zakonu protiv diskriminacije, ali dovoljno je da kao popust pred pritiskom SPC-a vrsiti tolike izmene i dopune.
SPC se toliko osilila i sve se vise upetlja u drzavne, politicke poslove, i to ne samo sada vec i za vreme Milosevicevog rezima, podrzavajuci ga njegove ratne ciljeve "za odbranu srpstva" i ocuvanje vlasti. Svojevremeno Patrijarh Pavle je trazio uvodjenje monarhije u Srbiji i povratak dinastije Karadjordjevica na celu te monarhije. Polako, ali sigurno crkva ide ka "osvajanju vlasti" u Srbiji.

Rezigniran

pre 15 godina

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."
Sta ovo znaci??? Dozvoljeno je da verski sluzbenik moze da izvredja i udari neki samar homoseksualcu, ili pripadniku druge vere, boje koze... Naravno bez teskih telesnih povreda.
Mozda treba uvesti i INKVIZICIJU. SRBIJO dobro dosla u srednji vek. Kakvi zakoni takva i drzava. Strasno. Pa samo nam nacionalni stroj i obraz fale kao parlementarne stranke. U stvari vec je parlament pun slicnih, samo je mali korak potreban da sa reci predju na dela. Samo ovoga puta na meti nece biti Hrvati, Muslimani, Albanci vec nepodobni SRBI!!!

Mile Politika

pre 15 godina

Slazem se da treba doneti zakon o lobiranju.
Koji bi vazio podjednako (anti-diskriminatorski) kako za verske zajednice, tako i za NVO.

vranac

pre 15 godina

koliko ovo sve ne valja, dosta je recheno.
al jedna stvar izgleda nikako da se ponovi dovoljan broj puta.

- Nije crkva demonstrirala moc vec je vlada pridala nepotrebno znachaj crkvi! -
i jedini i apsolutni krivac za ovu lakrdiju nisu crve vec vlada. Tachka!

herf jones

pre 15 godina

... Ovo za sve one koji su anti-klerikalci. Dok vam je bog bio Tito i dok su vam se popovi zvali komesari, nista vam nije falilo. Ili niste smeli da zucnute. A sad vam smeta kad verske ustanove hoce da se i one cuju. I one su deo ovog drustva svidjalo se to vama ili ne i nemojte da diskiminujete protiv njih. ... Gde su ti zakoni da ih i mi vidimo. Ima nas nekoliko bar sa par razreda skole. Dajte na videlo unapred pa da cujete sta narod kaze a ne potplaceni politicari.

daleko sam ja

pre 15 godina

Sve ovo sto se radi u Srbiji radi se smisljeno od predsednika i Vlade . Da bi se Srbija sto vise udaljila od EU i tako prisilno primakla Rusiji. Tadicu opasnu igru igras . Niko nije blesav da sve ovo ne svata ,a posebno EU i Amerika. Ova usvajanja zakona i ne usvajanja zakona je samo igra i ovo sto sam gore naveo. Nadam se da ce jednog dana i u Srbiji demokratija zakucati na vrata bez obzira sto "demokratske stranke" to svim mogucim sredstvima sprecavaju.

Markoni

pre 15 godina

Ovo je opasno sto se cini. Tesko onima koji nisu pravoslavci i katolici. Saradnja ovih dveju crkava dobro je poznata kroz njihovu istoriju. A danas se tajno bez znanja svojih vernika spajaju u jednu-kakvo li to cudoviste raste iz mulja.
Kada ce u Srbiju doci prava sloboda? Izgleda nikada.
Jadni narode,jadni narode Crkva koja treba da objavi i pokaze isceljujuci Bozju ljubav, prisvaja malj da bi u ime Dobrog Boga mlatarala s njime po svima koji se oslanjaju na svoju savest.

Zoran

pre 15 godina

Crkva je odvojena ali i nezavisna od drzava. Tako drzava ne moze da odredjuje ni sprovodi crkvenu dokrtinu. Gospodja Pesic ocigledno zali za Rankovicevim vremenom kada je sve, pa i izbor Patrijarha bilo pod sapom drzave.

bezimena

pre 15 godina

Vlada je povlačenjem zakona, koji je već ušao u skupštinsku proceduru, a na pritisak SPC (koja je prethodno "pritisla" ostale verske zajednice) prekršila USTAV i ponizila Skupštinu kao najviši zakonodavni organ. Time je stavila sebe u nadredjen položaj što je nedopustivo!

DS je, kao vodeća stranka u Vladi, počela da ide utabanim Milošević-VdrK stazama.

B.Tadiću, gradjani za ovo što radi Vlada NISU GLASALI, a ti stavi prst na čelo...dok nije kasno!

veca

pre 15 godina

Cinjenica je da crkva mora da bude odvojena od drzave i da crkva nema prava da se mesa u rad parlamenta.Zakon o braku donosi drzava i ako po zakonu o braku, brak izmedju individua istog pola nije dozvoljen ,to je zakon drzave i vazi za sve. Hriscani veruju u brak izmedju muskarca i zene i nigde u svetu nije priznart crkveni brak izmedju individua istog pola.To apsolutno nema veze sa drzavnim zakonima vec sa hriscanskom verom bili oni katolici ili pravoslavci.

jh

pre 15 godina

"U novoj verziji zakonskog predloga dostavljenoj premijeru Mirku Cvetkoviću u članu 18. se precizira da se neće smatrati diskriminacijom postupanje sveštenika i verskih službenika, koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

To znaci da ce pravoslavni popovi i dalje moci da omalovazavaju, i nazivaju najgorim imenima pripadnike manjih protestantskih zajednica (kojih u svetu ima vise desetina i stotina miliona), kao sto su to cinili i do sada, samo sto im od sada zakon to omogucava.

Grozno. Javno trovanje mrznjom protiv svega sto je nepravoslavno se nastavlja pod okriljem zakona. I jos jednom GROZNO!

Srbija pred propascu civilizacije u njoj

pre 15 godina

Ovaj zakon je negacija samog sebe.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Znaci SPC pozove na lomacu sve "jeretike", i zakon kaze "moze". E, ako je to antidiskriminacija (tako se zove zakon), onda sta je diskriminacija?

sava savanović

pre 15 godina

koliko ja mislim da znam naša proevropska vlada ima ministarstvo vera-pa bi bilo dobro čuti i njihovo mišljenje.oni su ti koji moraju da budu spona verujućih ( a ne črkava ) i vlade .

Arkadije

pre 15 godina

Znači jedna crkva može slobodno i nekažnjeno da diskriminiše sve ateiste ili pripadnike drrugih vera zato što je to u skladu sa njihovim verskim stavovima. A da li onda ja kao ateista mogu slobodno da diskriminišem popove i vernike jer je to u skladu sa mojim stavovima da su svi oni ili hohštapleri kada i dalje veruju u bajke?

Bata

pre 15 godina

Znači predstavnici neke crkve mogu da pozovu na linč određene grupe građana i to se neće smatrati diskriminacijom, jer ovi mogu da kažu da im je to deo verskog propovedanja?

E super ste to rešili i iskristalisali, svaka vam čast.

Milan

pre 15 godina

Ma gledao sam sinoc tog Nikolica. On tacno zna sta treba da kaze da kod ljudi unese paniku, zabunu i pometnju. Svakom iole informisanom coveku je jasno da se NIKO nece mesati u unutrasnja pitanja i verovanja crkve, niti ce se crkvi nametati da nekoga venca protivno svojim uverenjima. To verovatno i on zna, ali ovo je ocigledno prilika za mnoge da sakupe politicke poene.

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Ovo je necuvena glupost. Pa crkva je posledica demokratije a ne USLOV! Ovaj gospodin Nikolic ne razlikuje hriscanina od gradjanina, a razlika je OGROMNA. Ne moraju uopste svi Srbi biti pravoslavni hriscani, ali SVI moraju, imati ista prava pred zakonom. Smesne su izjave politicara (osim LDP-a). Osvrcuci se na jucerasnji dan dolazim do zakljucka da jedino srpski intelektulci koji zive van mogu da vam pomognu i izvedu na dobar put.
Ovi politicari jednostavno nemaju dovoljno potrebnog demokratskog iskustva da bi doveli do rezultata. Ovako Srbija pada iz greske u gresku!
Redakciji pozdrav iz Francuske.

ilir

pre 15 godina

Samo jos jedan dokaz i saznanje da bez onih koji su Srbijom vladali do sada ne moze nista da se resi pa ni donese ovaj zakon. Njihova rijec i dalje ostaje poslednja.

ana

pre 15 godina

DS je ovim potezom dodatno razočarao svoje (bivše) glasače, a sigurna sam da nije uspeo da pridobije one na koje je tipovao. Sve u svemu, još jedan veliki promašaj i sramota.

GuC

pre 15 godina

Sama vest je nenormalna... na zahtev crkve je Vlada Srbije ipak NEŠTO promenila, i to mimo procedure PROPISANE procedure. Prosto nemam reči da opišem šta za "pravu" državu znači reč procedura, u EU je to kičma cele strukture, one daju pravnu sigurnost i jednakost vašem radu, pravima i sl...
To, bilo kakvo menjanje je glavna vest, čak i da je mračna crkvena klika tražila još veću zaštitu ljudskih prava homoseksualaca, na ovaj način nije smela.

A gdja Vesna je kao i uvek 1000% u pravu! Dok je Ggdin Mićunović uvek naknadno u pravu, a što se ne ugleda na Vesnu?

Mile

pre 15 godina

Jel postoji negde taj predlog na netu da ga procitamo i mi, obican svet, a ne samo da slusamo raznorazne likove sa svojim tumacenjima.
Hvala Bogu, ima nas dovoljno pismenih da mozemo i hocemo da procitamo, pa onda uz sugestije razlicitih tumacenja da steknemo sopstveno misljenje.

Pera

pre 15 godina

Nije crkva diskriminisana, niti je drzava tera da venca homoseksualce, jer u Zakonu o Braku jasno pise da bracni par mora da bude muskarac i zena. S tim je crkva potpuno zasticena od ove "sramote", i to oni dobro znaju. Ovo je samo politicka igra izmedju Irineja i Amfilohija i nista vise.

marko, nis

pre 15 godina

Tesko ce ovaj zakon biti usvojen u ovom obliku vec na vladi. Ili ce proci vladu, ali ce amandmanima koje ce podneti koalicija za ocuvanje patrijarhata u skupstini biti obesmisljen. Nadam se da ce EU iza toga reci da nije poenta usvojiti bilo kakav, nego zakon koji zaista sprecava i kaznjava diskriminaciju i da ce tada gradjanji Srbiji morati zaista da shvate da EU nije samo gomila fondova i para, nego sistem vrednosti u cijem je sredistu covek, a ne drzava, pleme ili nametnuti moral. Srbija, dok to ne shvati i prihvati ne treba da se nadje na beloj sengen listi.

Nele

pre 15 godina

Tako je to kad se popovi mesaju u politiku. Umesto da kazete gospodi iz crkve da ce o tome raspravljati skupstina vi povlacite zakon iz procedure, pa neka vam je sad, vrtite se u krug. Sta cu vam kad dozvoljavate da vam Sormaz juce na nekoj televiziji objasnjava kako je to samo misljenje crkve na koje Vlada ne mora da obraca paznju.

Velibor, USA

pre 15 godina

Nikolicu treba reci da sigurno niko od gej ljudi ni nece trchati pred ovakve popove i crkve da ih venchavaju, sve da ih popovi i crkve i zovu. Ja ne bih zeleo da me licemerni, homrzilachki popovi venchavaju sve i da me zovu!
Tako, ne boj se Nikolicu i tvoja nazadna (kakva napredna....) bratijo!
No, crkva NEMA pravo diktirati drzavi i drushtvu da diskriminishe, napada, klevece i vredja gej ljude! E to je ono protiv chega se ovaj zakon bori (bi trebao da se bori!). I, nakon usvajanja, ima da se puno primenjuje, ako Srbija uopshte i zeli da primirishe evro-integracijama!

Bravo za gosp. Vesnu Peshic!

Phosphoros

pre 15 godina

Vesna Pesic je u potpunosti u pravu. U vecini rimokatolickih drzava Evrope postoje slicni antidiskriminacioni zakoni, i nigde oni nisu obavezujuci za verske zajednice u smislu o kome govore Nikolic, DSS i crkveni predstavnici.

Zoran

pre 15 godina

Meni zaista nije jasno zasto se dozvoljava da verske zajednice u ovolikoj meri uticu na sve sto se desava u Srbiji. Mogu oni da pricaju sta god zele i ljudi da se izjasnjavaju kao vernici da ih ne bi komsije drugacije gledale, ali cinjenica je da u Srbiji 90 posto ljudi nema previse dodirnih tacakaka sa crkvom. "Verovati" i biti vernik su potpuno razlicite stvari. Pa ako se to uzme u obzir svako mesanje u drzavne poslove je vise nego nekorektno.

Boki

pre 15 godina

Pa dobro, sad se crkvena lica mogu pozivati na 'doktrinu, uverenja i ciljeve crkve' svaki put kad izvrse diskriminaciju. Recimo govor mrznje na nekom skupu. Uvek se mogu pozvati na ovo sto mi bode oci. Nesto nedostaje u ovom 18-om clanu, iako nisam pravnik... Mozda podrucje delatnosti?

Milos

pre 15 godina

Pozivam vladu da kad vec dolazi do 'istancavanja' i 'kristalizacije' nekih paragrafa onda da jos navedemo 'verske ili bilo koje druge insitucije, udruzenja i slicno i njeni predstavnici nemaju pravo da podsticu mrznju, nasilje ili bilo kakav drugi negativan stav prema osobama koje ne praktikuju nacin zivljenja i ophodjenja koji takve institucije, grupacije, udruzenja ili pojedinci podsticu kroz svoja ubedjenja, verovanja i doktrine a i obrnuto vazi one grupacije, udruzenja i pojedince koje imaju stavove i ubedjenja drugacijim od onih koje imaju verske institucije'.
Ovako - niti Verske Institucije imaju pravo da vredjaju i ponizavaju homoseksulane osobe, niti homoseksualne osobe imaju pravo da ponizavaju i vredjaju verske institucije koje nemaju identican stav po misljenju bracnih udruzenja! A i ako vlada vec donese odluku da u zakon uvrsti homoseksualne brakove onda da uvazi crkvene stavove time sto bi se umesto 'Brakova' dozvoljavale 'Istopolne zivotne udruge' sa jednakim privilegijama koje imaju i heteroseksualni bracni parovi ili neki slican neutralan termin. Tako i Vuk sit i Ovce na broju!

Bacvanin

pre 15 godina

Mislim da je ovo najgore moguce sto se moglo uraditi, a to je popustanje crkvi.
Imali su preko 5 godina, pazite, to je preko 1500 dana (!!!) da daju primedbe, ali oni se odluce da to urade u POSLEDNJEM danu, zarad demonstracije svoje moci.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg nego da svaka zverka pokaze svoj trag. Eno sto je dobro u celoj ovoj prici je to sto smo mogli da vidimo koje ko u Srbiji. A meni bi na mestu DS bilo sramota da sedim u istoj vladi sa Palmom, pa onda bolje primite Velju!
A sto duze otezete sa tim zakonom to ce veca sramota biti po vas, dakle SPC se je tu dosta izletela, nek se ubuduce obaveste malo bolje ili nek unajme PR jer ispade da su za to da neko moze nekoga nekaznjeno da prebije samo zato sto mu se ne svidja njegov verski ili seksuani izbor!
P.S anticki Grci ispade da su pre 2000godina bili moderniji od SPC, koja sramota!
I jos nesto, necu ja iz inostranstva da dizem glas, dignite glas vi koji zivite u Srbiji, protiv diskriminacije, protiv primitivizma, protiv netolerancije, protiv kradja i laznih predizbornih obecanja! Zasto mislite da ce to neko drugi da uradi umesto vas! Nemate prava da kukate dokle god ponovo ne izadjete na ulice, probudi se ucmali narode!

Dragan Loncar

pre 15 godina

Dokle ce klerikalna mafija da upravlja drzavom? Licni stavovi ne smeju da idu na ustrb zastite svih gradjana. Ja praktikujem budizam pa ne idem okolo i govorim kako bi svi trebali da pale mirisljave stapice. Religija bi trebala da bude stvar izbora, i mesanje bilo koje religijske organizacije u stvari drzave je apsolutno nedopustivo u demokratskom drustvu, ako takvom tezimo.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Da li ovo znaci da ce oni imati pravo da javno pljuju po svima koji se ne slazu sa njima? OVO JE NECUVENO!!! OVA VLAST JE OBICNA LAKRDIJA!!!

Bacvanin

pre 15 godina

Mislim da je ovo najgore moguce sto se moglo uraditi, a to je popustanje crkvi.
Imali su preko 5 godina, pazite, to je preko 1500 dana (!!!) da daju primedbe, ali oni se odluce da to urade u POSLEDNJEM danu, zarad demonstracije svoje moci.

Dragan Loncar

pre 15 godina

Dokle ce klerikalna mafija da upravlja drzavom? Licni stavovi ne smeju da idu na ustrb zastite svih gradjana. Ja praktikujem budizam pa ne idem okolo i govorim kako bi svi trebali da pale mirisljave stapice. Religija bi trebala da bude stvar izbora, i mesanje bilo koje religijske organizacije u stvari drzave je apsolutno nedopustivo u demokratskom drustvu, ako takvom tezimo.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Da li ovo znaci da ce oni imati pravo da javno pljuju po svima koji se ne slazu sa njima? OVO JE NECUVENO!!! OVA VLAST JE OBICNA LAKRDIJA!!!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg nego da svaka zverka pokaze svoj trag. Eno sto je dobro u celoj ovoj prici je to sto smo mogli da vidimo koje ko u Srbiji. A meni bi na mestu DS bilo sramota da sedim u istoj vladi sa Palmom, pa onda bolje primite Velju!
A sto duze otezete sa tim zakonom to ce veca sramota biti po vas, dakle SPC se je tu dosta izletela, nek se ubuduce obaveste malo bolje ili nek unajme PR jer ispade da su za to da neko moze nekoga nekaznjeno da prebije samo zato sto mu se ne svidja njegov verski ili seksuani izbor!
P.S anticki Grci ispade da su pre 2000godina bili moderniji od SPC, koja sramota!
I jos nesto, necu ja iz inostranstva da dizem glas, dignite glas vi koji zivite u Srbiji, protiv diskriminacije, protiv primitivizma, protiv netolerancije, protiv kradja i laznih predizbornih obecanja! Zasto mislite da ce to neko drugi da uradi umesto vas! Nemate prava da kukate dokle god ponovo ne izadjete na ulice, probudi se ucmali narode!

Phosphoros

pre 15 godina

Vesna Pesic je u potpunosti u pravu. U vecini rimokatolickih drzava Evrope postoje slicni antidiskriminacioni zakoni, i nigde oni nisu obavezujuci za verske zajednice u smislu o kome govore Nikolic, DSS i crkveni predstavnici.

ana

pre 15 godina

DS je ovim potezom dodatno razočarao svoje (bivše) glasače, a sigurna sam da nije uspeo da pridobije one na koje je tipovao. Sve u svemu, još jedan veliki promašaj i sramota.

Velibor, USA

pre 15 godina

Nikolicu treba reci da sigurno niko od gej ljudi ni nece trchati pred ovakve popove i crkve da ih venchavaju, sve da ih popovi i crkve i zovu. Ja ne bih zeleo da me licemerni, homrzilachki popovi venchavaju sve i da me zovu!
Tako, ne boj se Nikolicu i tvoja nazadna (kakva napredna....) bratijo!
No, crkva NEMA pravo diktirati drzavi i drushtvu da diskriminishe, napada, klevece i vredja gej ljude! E to je ono protiv chega se ovaj zakon bori (bi trebao da se bori!). I, nakon usvajanja, ima da se puno primenjuje, ako Srbija uopshte i zeli da primirishe evro-integracijama!

Bravo za gosp. Vesnu Peshic!

Pera

pre 15 godina

Nije crkva diskriminisana, niti je drzava tera da venca homoseksualce, jer u Zakonu o Braku jasno pise da bracni par mora da bude muskarac i zena. S tim je crkva potpuno zasticena od ove "sramote", i to oni dobro znaju. Ovo je samo politicka igra izmedju Irineja i Amfilohija i nista vise.

Boki

pre 15 godina

Pa dobro, sad se crkvena lica mogu pozivati na 'doktrinu, uverenja i ciljeve crkve' svaki put kad izvrse diskriminaciju. Recimo govor mrznje na nekom skupu. Uvek se mogu pozvati na ovo sto mi bode oci. Nesto nedostaje u ovom 18-om clanu, iako nisam pravnik... Mozda podrucje delatnosti?

GuC

pre 15 godina

Sama vest je nenormalna... na zahtev crkve je Vlada Srbije ipak NEŠTO promenila, i to mimo procedure PROPISANE procedure. Prosto nemam reči da opišem šta za "pravu" državu znači reč procedura, u EU je to kičma cele strukture, one daju pravnu sigurnost i jednakost vašem radu, pravima i sl...
To, bilo kakvo menjanje je glavna vest, čak i da je mračna crkvena klika tražila još veću zaštitu ljudskih prava homoseksualaca, na ovaj način nije smela.

A gdja Vesna je kao i uvek 1000% u pravu! Dok je Ggdin Mićunović uvek naknadno u pravu, a što se ne ugleda na Vesnu?

Zoran

pre 15 godina

Meni zaista nije jasno zasto se dozvoljava da verske zajednice u ovolikoj meri uticu na sve sto se desava u Srbiji. Mogu oni da pricaju sta god zele i ljudi da se izjasnjavaju kao vernici da ih ne bi komsije drugacije gledale, ali cinjenica je da u Srbiji 90 posto ljudi nema previse dodirnih tacakaka sa crkvom. "Verovati" i biti vernik su potpuno razlicite stvari. Pa ako se to uzme u obzir svako mesanje u drzavne poslove je vise nego nekorektno.

Bata

pre 15 godina

Znači predstavnici neke crkve mogu da pozovu na linč određene grupe građana i to se neće smatrati diskriminacijom, jer ovi mogu da kažu da im je to deo verskog propovedanja?

E super ste to rešili i iskristalisali, svaka vam čast.

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Ovo je necuvena glupost. Pa crkva je posledica demokratije a ne USLOV! Ovaj gospodin Nikolic ne razlikuje hriscanina od gradjanina, a razlika je OGROMNA. Ne moraju uopste svi Srbi biti pravoslavni hriscani, ali SVI moraju, imati ista prava pred zakonom. Smesne su izjave politicara (osim LDP-a). Osvrcuci se na jucerasnji dan dolazim do zakljucka da jedino srpski intelektulci koji zive van mogu da vam pomognu i izvedu na dobar put.
Ovi politicari jednostavno nemaju dovoljno potrebnog demokratskog iskustva da bi doveli do rezultata. Ovako Srbija pada iz greske u gresku!
Redakciji pozdrav iz Francuske.

Mile

pre 15 godina

Jel postoji negde taj predlog na netu da ga procitamo i mi, obican svet, a ne samo da slusamo raznorazne likove sa svojim tumacenjima.
Hvala Bogu, ima nas dovoljno pismenih da mozemo i hocemo da procitamo, pa onda uz sugestije razlicitih tumacenja da steknemo sopstveno misljenje.

bezimena

pre 15 godina

Vlada je povlačenjem zakona, koji je već ušao u skupštinsku proceduru, a na pritisak SPC (koja je prethodno "pritisla" ostale verske zajednice) prekršila USTAV i ponizila Skupštinu kao najviši zakonodavni organ. Time je stavila sebe u nadredjen položaj što je nedopustivo!

DS je, kao vodeća stranka u Vladi, počela da ide utabanim Milošević-VdrK stazama.

B.Tadiću, gradjani za ovo što radi Vlada NISU GLASALI, a ti stavi prst na čelo...dok nije kasno!

Milan

pre 15 godina

Ma gledao sam sinoc tog Nikolica. On tacno zna sta treba da kaze da kod ljudi unese paniku, zabunu i pometnju. Svakom iole informisanom coveku je jasno da se NIKO nece mesati u unutrasnja pitanja i verovanja crkve, niti ce se crkvi nametati da nekoga venca protivno svojim uverenjima. To verovatno i on zna, ali ovo je ocigledno prilika za mnoge da sakupe politicke poene.

vranac

pre 15 godina

koliko ovo sve ne valja, dosta je recheno.
al jedna stvar izgleda nikako da se ponovi dovoljan broj puta.

- Nije crkva demonstrirala moc vec je vlada pridala nepotrebno znachaj crkvi! -
i jedini i apsolutni krivac za ovu lakrdiju nisu crve vec vlada. Tachka!

jh

pre 15 godina

"U novoj verziji zakonskog predloga dostavljenoj premijeru Mirku Cvetkoviću u članu 18. se precizira da se neće smatrati diskriminacijom postupanje sveštenika i verskih službenika, koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

To znaci da ce pravoslavni popovi i dalje moci da omalovazavaju, i nazivaju najgorim imenima pripadnike manjih protestantskih zajednica (kojih u svetu ima vise desetina i stotina miliona), kao sto su to cinili i do sada, samo sto im od sada zakon to omogucava.

Grozno. Javno trovanje mrznjom protiv svega sto je nepravoslavno se nastavlja pod okriljem zakona. I jos jednom GROZNO!

daleko sam ja

pre 15 godina

Sve ovo sto se radi u Srbiji radi se smisljeno od predsednika i Vlade . Da bi se Srbija sto vise udaljila od EU i tako prisilno primakla Rusiji. Tadicu opasnu igru igras . Niko nije blesav da sve ovo ne svata ,a posebno EU i Amerika. Ova usvajanja zakona i ne usvajanja zakona je samo igra i ovo sto sam gore naveo. Nadam se da ce jednog dana i u Srbiji demokratija zakucati na vrata bez obzira sto "demokratske stranke" to svim mogucim sredstvima sprecavaju.

Nele

pre 15 godina

Tako je to kad se popovi mesaju u politiku. Umesto da kazete gospodi iz crkve da ce o tome raspravljati skupstina vi povlacite zakon iz procedure, pa neka vam je sad, vrtite se u krug. Sta cu vam kad dozvoljavate da vam Sormaz juce na nekoj televiziji objasnjava kako je to samo misljenje crkve na koje Vlada ne mora da obraca paznju.

Arkadije

pre 15 godina

Znači jedna crkva može slobodno i nekažnjeno da diskriminiše sve ateiste ili pripadnike drrugih vera zato što je to u skladu sa njihovim verskim stavovima. A da li onda ja kao ateista mogu slobodno da diskriminišem popove i vernike jer je to u skladu sa mojim stavovima da su svi oni ili hohštapleri kada i dalje veruju u bajke?

Srbija pred propascu civilizacije u njoj

pre 15 godina

Ovaj zakon je negacija samog sebe.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Znaci SPC pozove na lomacu sve "jeretike", i zakon kaze "moze". E, ako je to antidiskriminacija (tako se zove zakon), onda sta je diskriminacija?

Milos

pre 15 godina

Pozivam vladu da kad vec dolazi do 'istancavanja' i 'kristalizacije' nekih paragrafa onda da jos navedemo 'verske ili bilo koje druge insitucije, udruzenja i slicno i njeni predstavnici nemaju pravo da podsticu mrznju, nasilje ili bilo kakav drugi negativan stav prema osobama koje ne praktikuju nacin zivljenja i ophodjenja koji takve institucije, grupacije, udruzenja ili pojedinci podsticu kroz svoja ubedjenja, verovanja i doktrine a i obrnuto vazi one grupacije, udruzenja i pojedince koje imaju stavove i ubedjenja drugacijim od onih koje imaju verske institucije'.
Ovako - niti Verske Institucije imaju pravo da vredjaju i ponizavaju homoseksulane osobe, niti homoseksualne osobe imaju pravo da ponizavaju i vredjaju verske institucije koje nemaju identican stav po misljenju bracnih udruzenja! A i ako vlada vec donese odluku da u zakon uvrsti homoseksualne brakove onda da uvazi crkvene stavove time sto bi se umesto 'Brakova' dozvoljavale 'Istopolne zivotne udruge' sa jednakim privilegijama koje imaju i heteroseksualni bracni parovi ili neki slican neutralan termin. Tako i Vuk sit i Ovce na broju!

marko, nis

pre 15 godina

Tesko ce ovaj zakon biti usvojen u ovom obliku vec na vladi. Ili ce proci vladu, ali ce amandmanima koje ce podneti koalicija za ocuvanje patrijarhata u skupstini biti obesmisljen. Nadam se da ce EU iza toga reci da nije poenta usvojiti bilo kakav, nego zakon koji zaista sprecava i kaznjava diskriminaciju i da ce tada gradjanji Srbiji morati zaista da shvate da EU nije samo gomila fondova i para, nego sistem vrednosti u cijem je sredistu covek, a ne drzava, pleme ili nametnuti moral. Srbija, dok to ne shvati i prihvati ne treba da se nadje na beloj sengen listi.

ilir

pre 15 godina

Samo jos jedan dokaz i saznanje da bez onih koji su Srbijom vladali do sada ne moze nista da se resi pa ni donese ovaj zakon. Njihova rijec i dalje ostaje poslednja.

Zoran

pre 15 godina

Crkva je odvojena ali i nezavisna od drzava. Tako drzava ne moze da odredjuje ni sprovodi crkvenu dokrtinu. Gospodja Pesic ocigledno zali za Rankovicevim vremenom kada je sve, pa i izbor Patrijarha bilo pod sapom drzave.

Petar

pre 15 godina

Ma samo neka nastavi ta SPC i dalje ovako da siri mrznju i netoleranciju, sama sebi skace u usta i neka se ne cudi sto ima sve manje vernika, jer drustvo se i dalje menja i razvija, a oni koji ostaju u 18.veku njima se ne moze pomoci.
I ako ikad budu uvedeni homo-brakovi u Srbiji a mislim da nece jos dugo, dugo, vencavace se pred civilnim organima a ne u crkvi pa tako da to da neko crkvu tera da vencava homoseksualce je smesno i apsolutno neutemeljeno u realnosti.

herf jones

pre 15 godina

... Ovo za sve one koji su anti-klerikalci. Dok vam je bog bio Tito i dok su vam se popovi zvali komesari, nista vam nije falilo. Ili niste smeli da zucnute. A sad vam smeta kad verske ustanove hoce da se i one cuju. I one su deo ovog drustva svidjalo se to vama ili ne i nemojte da diskiminujete protiv njih. ... Gde su ti zakoni da ih i mi vidimo. Ima nas nekoliko bar sa par razreda skole. Dajte na videlo unapred pa da cujete sta narod kaze a ne potplaceni politicari.

sava savanović

pre 15 godina

koliko ja mislim da znam naša proevropska vlada ima ministarstvo vera-pa bi bilo dobro čuti i njihovo mišljenje.oni su ti koji moraju da budu spona verujućih ( a ne črkava ) i vlade .

Mile Politika

pre 15 godina

Slazem se da treba doneti zakon o lobiranju.
Koji bi vazio podjednako (anti-diskriminatorski) kako za verske zajednice, tako i za NVO.

Jelena

pre 15 godina

Pa osim sto su homofobicni, crkveni sluzbenici ne znaju ni da citaju! Divota! A kako ce zakon da tretira transseksualce, ako po istom ne postoje?
U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva, rece Djindjic jednom.

veca

pre 15 godina

Cinjenica je da crkva mora da bude odvojena od drzave i da crkva nema prava da se mesa u rad parlamenta.Zakon o braku donosi drzava i ako po zakonu o braku, brak izmedju individua istog pola nije dozvoljen ,to je zakon drzave i vazi za sve. Hriscani veruju u brak izmedju muskarca i zene i nigde u svetu nije priznart crkveni brak izmedju individua istog pola.To apsolutno nema veze sa drzavnim zakonima vec sa hriscanskom verom bili oni katolici ili pravoslavci.

Markoni

pre 15 godina

Ovo je opasno sto se cini. Tesko onima koji nisu pravoslavci i katolici. Saradnja ovih dveju crkava dobro je poznata kroz njihovu istoriju. A danas se tajno bez znanja svojih vernika spajaju u jednu-kakvo li to cudoviste raste iz mulja.
Kada ce u Srbiju doci prava sloboda? Izgleda nikada.
Jadni narode,jadni narode Crkva koja treba da objavi i pokaze isceljujuci Bozju ljubav, prisvaja malj da bi u ime Dobrog Boga mlatarala s njime po svima koji se oslanjaju na svoju savest.

Rezigniran

pre 15 godina

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."
Sta ovo znaci??? Dozvoljeno je da verski sluzbenik moze da izvredja i udari neki samar homoseksualcu, ili pripadniku druge vere, boje koze... Naravno bez teskih telesnih povreda.
Mozda treba uvesti i INKVIZICIJU. SRBIJO dobro dosla u srednji vek. Kakvi zakoni takva i drzava. Strasno. Pa samo nam nacionalni stroj i obraz fale kao parlementarne stranke. U stvari vec je parlament pun slicnih, samo je mali korak potreban da sa reci predju na dela. Samo ovoga puta na meti nece biti Hrvati, Muslimani, Albanci vec nepodobni SRBI!!!

Julius

pre 15 godina

Prvo je Vlada popustila pred pritiskom SPC-a, kada je pod hitno povukla iz skupstinske procedure, a sada je utvrdila izmenjila predlog Zakona o zabrani diskriminacije, pa sada tesi sebe i gradjane Srbije da "izmena ima, ali da sustina nije promenjena". Naravno da sustina ne moze se menjati, jer se radi o zakonu protiv diskriminacije, ali dovoljno je da kao popust pred pritiskom SPC-a vrsiti tolike izmene i dopune.
SPC se toliko osilila i sve se vise upetlja u drzavne, politicke poslove, i to ne samo sada vec i za vreme Milosevicevog rezima, podrzavajuci ga njegove ratne ciljeve "za odbranu srpstva" i ocuvanje vlasti. Svojevremeno Patrijarh Pavle je trazio uvodjenje monarhije u Srbiji i povratak dinastije Karadjordjevica na celu te monarhije. Polako, ali sigurno crkva ide ka "osvajanju vlasti" u Srbiji.

Dragan Loncar

pre 15 godina

Dokle ce klerikalna mafija da upravlja drzavom? Licni stavovi ne smeju da idu na ustrb zastite svih gradjana. Ja praktikujem budizam pa ne idem okolo i govorim kako bi svi trebali da pale mirisljave stapice. Religija bi trebala da bude stvar izbora, i mesanje bilo koje religijske organizacije u stvari drzave je apsolutno nedopustivo u demokratskom drustvu, ako takvom tezimo.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Da li ovo znaci da ce oni imati pravo da javno pljuju po svima koji se ne slazu sa njima? OVO JE NECUVENO!!! OVA VLAST JE OBICNA LAKRDIJA!!!

Bacvanin

pre 15 godina

Mislim da je ovo najgore moguce sto se moglo uraditi, a to je popustanje crkvi.
Imali su preko 5 godina, pazite, to je preko 1500 dana (!!!) da daju primedbe, ali oni se odluce da to urade u POSLEDNJEM danu, zarad demonstracije svoje moci.

Velibor, USA

pre 15 godina

Nikolicu treba reci da sigurno niko od gej ljudi ni nece trchati pred ovakve popove i crkve da ih venchavaju, sve da ih popovi i crkve i zovu. Ja ne bih zeleo da me licemerni, homrzilachki popovi venchavaju sve i da me zovu!
Tako, ne boj se Nikolicu i tvoja nazadna (kakva napredna....) bratijo!
No, crkva NEMA pravo diktirati drzavi i drushtvu da diskriminishe, napada, klevece i vredja gej ljude! E to je ono protiv chega se ovaj zakon bori (bi trebao da se bori!). I, nakon usvajanja, ima da se puno primenjuje, ako Srbija uopshte i zeli da primirishe evro-integracijama!

Bravo za gosp. Vesnu Peshic!

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Ne pada sneg da pokrije breg nego da svaka zverka pokaze svoj trag. Eno sto je dobro u celoj ovoj prici je to sto smo mogli da vidimo koje ko u Srbiji. A meni bi na mestu DS bilo sramota da sedim u istoj vladi sa Palmom, pa onda bolje primite Velju!
A sto duze otezete sa tim zakonom to ce veca sramota biti po vas, dakle SPC se je tu dosta izletela, nek se ubuduce obaveste malo bolje ili nek unajme PR jer ispade da su za to da neko moze nekoga nekaznjeno da prebije samo zato sto mu se ne svidja njegov verski ili seksuani izbor!
P.S anticki Grci ispade da su pre 2000godina bili moderniji od SPC, koja sramota!
I jos nesto, necu ja iz inostranstva da dizem glas, dignite glas vi koji zivite u Srbiji, protiv diskriminacije, protiv primitivizma, protiv netolerancije, protiv kradja i laznih predizbornih obecanja! Zasto mislite da ce to neko drugi da uradi umesto vas! Nemate prava da kukate dokle god ponovo ne izadjete na ulice, probudi se ucmali narode!

herf jones

pre 15 godina

... Ovo za sve one koji su anti-klerikalci. Dok vam je bog bio Tito i dok su vam se popovi zvali komesari, nista vam nije falilo. Ili niste smeli da zucnute. A sad vam smeta kad verske ustanove hoce da se i one cuju. I one su deo ovog drustva svidjalo se to vama ili ne i nemojte da diskiminujete protiv njih. ... Gde su ti zakoni da ih i mi vidimo. Ima nas nekoliko bar sa par razreda skole. Dajte na videlo unapred pa da cujete sta narod kaze a ne potplaceni politicari.

GuC

pre 15 godina

Sama vest je nenormalna... na zahtev crkve je Vlada Srbije ipak NEŠTO promenila, i to mimo procedure PROPISANE procedure. Prosto nemam reči da opišem šta za "pravu" državu znači reč procedura, u EU je to kičma cele strukture, one daju pravnu sigurnost i jednakost vašem radu, pravima i sl...
To, bilo kakvo menjanje je glavna vest, čak i da je mračna crkvena klika tražila još veću zaštitu ljudskih prava homoseksualaca, na ovaj način nije smela.

A gdja Vesna je kao i uvek 1000% u pravu! Dok je Ggdin Mićunović uvek naknadno u pravu, a što se ne ugleda na Vesnu?

Zoran

pre 15 godina

Crkva je odvojena ali i nezavisna od drzava. Tako drzava ne moze da odredjuje ni sprovodi crkvenu dokrtinu. Gospodja Pesic ocigledno zali za Rankovicevim vremenom kada je sve, pa i izbor Patrijarha bilo pod sapom drzave.

Phosphoros

pre 15 godina

Vesna Pesic je u potpunosti u pravu. U vecini rimokatolickih drzava Evrope postoje slicni antidiskriminacioni zakoni, i nigde oni nisu obavezujuci za verske zajednice u smislu o kome govore Nikolic, DSS i crkveni predstavnici.

Nele

pre 15 godina

Tako je to kad se popovi mesaju u politiku. Umesto da kazete gospodi iz crkve da ce o tome raspravljati skupstina vi povlacite zakon iz procedure, pa neka vam je sad, vrtite se u krug. Sta cu vam kad dozvoljavate da vam Sormaz juce na nekoj televiziji objasnjava kako je to samo misljenje crkve na koje Vlada ne mora da obraca paznju.

Zoran

pre 15 godina

Meni zaista nije jasno zasto se dozvoljava da verske zajednice u ovolikoj meri uticu na sve sto se desava u Srbiji. Mogu oni da pricaju sta god zele i ljudi da se izjasnjavaju kao vernici da ih ne bi komsije drugacije gledale, ali cinjenica je da u Srbiji 90 posto ljudi nema previse dodirnih tacakaka sa crkvom. "Verovati" i biti vernik su potpuno razlicite stvari. Pa ako se to uzme u obzir svako mesanje u drzavne poslove je vise nego nekorektno.

marko, nis

pre 15 godina

Tesko ce ovaj zakon biti usvojen u ovom obliku vec na vladi. Ili ce proci vladu, ali ce amandmanima koje ce podneti koalicija za ocuvanje patrijarhata u skupstini biti obesmisljen. Nadam se da ce EU iza toga reci da nije poenta usvojiti bilo kakav, nego zakon koji zaista sprecava i kaznjava diskriminaciju i da ce tada gradjanji Srbiji morati zaista da shvate da EU nije samo gomila fondova i para, nego sistem vrednosti u cijem je sredistu covek, a ne drzava, pleme ili nametnuti moral. Srbija, dok to ne shvati i prihvati ne treba da se nadje na beloj sengen listi.

Boki

pre 15 godina

Pa dobro, sad se crkvena lica mogu pozivati na 'doktrinu, uverenja i ciljeve crkve' svaki put kad izvrse diskriminaciju. Recimo govor mrznje na nekom skupu. Uvek se mogu pozvati na ovo sto mi bode oci. Nesto nedostaje u ovom 18-om clanu, iako nisam pravnik... Mozda podrucje delatnosti?

Pera

pre 15 godina

Nije crkva diskriminisana, niti je drzava tera da venca homoseksualce, jer u Zakonu o Braku jasno pise da bracni par mora da bude muskarac i zena. S tim je crkva potpuno zasticena od ove "sramote", i to oni dobro znaju. Ovo je samo politicka igra izmedju Irineja i Amfilohija i nista vise.

ana

pre 15 godina

DS je ovim potezom dodatno razočarao svoje (bivše) glasače, a sigurna sam da nije uspeo da pridobije one na koje je tipovao. Sve u svemu, još jedan veliki promašaj i sramota.

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Ovo je necuvena glupost. Pa crkva je posledica demokratije a ne USLOV! Ovaj gospodin Nikolic ne razlikuje hriscanina od gradjanina, a razlika je OGROMNA. Ne moraju uopste svi Srbi biti pravoslavni hriscani, ali SVI moraju, imati ista prava pred zakonom. Smesne su izjave politicara (osim LDP-a). Osvrcuci se na jucerasnji dan dolazim do zakljucka da jedino srpski intelektulci koji zive van mogu da vam pomognu i izvedu na dobar put.
Ovi politicari jednostavno nemaju dovoljno potrebnog demokratskog iskustva da bi doveli do rezultata. Ovako Srbija pada iz greske u gresku!
Redakciji pozdrav iz Francuske.

Milan

pre 15 godina

Ma gledao sam sinoc tog Nikolica. On tacno zna sta treba da kaze da kod ljudi unese paniku, zabunu i pometnju. Svakom iole informisanom coveku je jasno da se NIKO nece mesati u unutrasnja pitanja i verovanja crkve, niti ce se crkvi nametati da nekoga venca protivno svojim uverenjima. To verovatno i on zna, ali ovo je ocigledno prilika za mnoge da sakupe politicke poene.

ilir

pre 15 godina

Samo jos jedan dokaz i saznanje da bez onih koji su Srbijom vladali do sada ne moze nista da se resi pa ni donese ovaj zakon. Njihova rijec i dalje ostaje poslednja.

Arkadije

pre 15 godina

Znači jedna crkva može slobodno i nekažnjeno da diskriminiše sve ateiste ili pripadnike drrugih vera zato što je to u skladu sa njihovim verskim stavovima. A da li onda ja kao ateista mogu slobodno da diskriminišem popove i vernike jer je to u skladu sa mojim stavovima da su svi oni ili hohštapleri kada i dalje veruju u bajke?

Bata

pre 15 godina

Znači predstavnici neke crkve mogu da pozovu na linč određene grupe građana i to se neće smatrati diskriminacijom, jer ovi mogu da kažu da im je to deo verskog propovedanja?

E super ste to rešili i iskristalisali, svaka vam čast.

daleko sam ja

pre 15 godina

Sve ovo sto se radi u Srbiji radi se smisljeno od predsednika i Vlade . Da bi se Srbija sto vise udaljila od EU i tako prisilno primakla Rusiji. Tadicu opasnu igru igras . Niko nije blesav da sve ovo ne svata ,a posebno EU i Amerika. Ova usvajanja zakona i ne usvajanja zakona je samo igra i ovo sto sam gore naveo. Nadam se da ce jednog dana i u Srbiji demokratija zakucati na vrata bez obzira sto "demokratske stranke" to svim mogucim sredstvima sprecavaju.

Milos

pre 15 godina

Pozivam vladu da kad vec dolazi do 'istancavanja' i 'kristalizacije' nekih paragrafa onda da jos navedemo 'verske ili bilo koje druge insitucije, udruzenja i slicno i njeni predstavnici nemaju pravo da podsticu mrznju, nasilje ili bilo kakav drugi negativan stav prema osobama koje ne praktikuju nacin zivljenja i ophodjenja koji takve institucije, grupacije, udruzenja ili pojedinci podsticu kroz svoja ubedjenja, verovanja i doktrine a i obrnuto vazi one grupacije, udruzenja i pojedince koje imaju stavove i ubedjenja drugacijim od onih koje imaju verske institucije'.
Ovako - niti Verske Institucije imaju pravo da vredjaju i ponizavaju homoseksulane osobe, niti homoseksualne osobe imaju pravo da ponizavaju i vredjaju verske institucije koje nemaju identican stav po misljenju bracnih udruzenja! A i ako vlada vec donese odluku da u zakon uvrsti homoseksualne brakove onda da uvazi crkvene stavove time sto bi se umesto 'Brakova' dozvoljavale 'Istopolne zivotne udruge' sa jednakim privilegijama koje imaju i heteroseksualni bracni parovi ili neki slican neutralan termin. Tako i Vuk sit i Ovce na broju!

jh

pre 15 godina

"U novoj verziji zakonskog predloga dostavljenoj premijeru Mirku Cvetkoviću u članu 18. se precizira da se neće smatrati diskriminacijom postupanje sveštenika i verskih službenika, koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

To znaci da ce pravoslavni popovi i dalje moci da omalovazavaju, i nazivaju najgorim imenima pripadnike manjih protestantskih zajednica (kojih u svetu ima vise desetina i stotina miliona), kao sto su to cinili i do sada, samo sto im od sada zakon to omogucava.

Grozno. Javno trovanje mrznjom protiv svega sto je nepravoslavno se nastavlja pod okriljem zakona. I jos jednom GROZNO!

Srbija pred propascu civilizacije u njoj

pre 15 godina

Ovaj zakon je negacija samog sebe.

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."

Znaci SPC pozove na lomacu sve "jeretike", i zakon kaze "moze". E, ako je to antidiskriminacija (tako se zove zakon), onda sta je diskriminacija?

bezimena

pre 15 godina

Vlada je povlačenjem zakona, koji je već ušao u skupštinsku proceduru, a na pritisak SPC (koja je prethodno "pritisla" ostale verske zajednice) prekršila USTAV i ponizila Skupštinu kao najviši zakonodavni organ. Time je stavila sebe u nadredjen položaj što je nedopustivo!

DS je, kao vodeća stranka u Vladi, počela da ide utabanim Milošević-VdrK stazama.

B.Tadiću, gradjani za ovo što radi Vlada NISU GLASALI, a ti stavi prst na čelo...dok nije kasno!

Petar

pre 15 godina

Ma samo neka nastavi ta SPC i dalje ovako da siri mrznju i netoleranciju, sama sebi skace u usta i neka se ne cudi sto ima sve manje vernika, jer drustvo se i dalje menja i razvija, a oni koji ostaju u 18.veku njima se ne moze pomoci.
I ako ikad budu uvedeni homo-brakovi u Srbiji a mislim da nece jos dugo, dugo, vencavace se pred civilnim organima a ne u crkvi pa tako da to da neko crkvu tera da vencava homoseksualce je smesno i apsolutno neutemeljeno u realnosti.

Jelena

pre 15 godina

Pa osim sto su homofobicni, crkveni sluzbenici ne znaju ni da citaju! Divota! A kako ce zakon da tretira transseksualce, ako po istom ne postoje?
U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva, rece Djindjic jednom.

sava savanović

pre 15 godina

koliko ja mislim da znam naša proevropska vlada ima ministarstvo vera-pa bi bilo dobro čuti i njihovo mišljenje.oni su ti koji moraju da budu spona verujućih ( a ne črkava ) i vlade .

Markoni

pre 15 godina

Ovo je opasno sto se cini. Tesko onima koji nisu pravoslavci i katolici. Saradnja ovih dveju crkava dobro je poznata kroz njihovu istoriju. A danas se tajno bez znanja svojih vernika spajaju u jednu-kakvo li to cudoviste raste iz mulja.
Kada ce u Srbiju doci prava sloboda? Izgleda nikada.
Jadni narode,jadni narode Crkva koja treba da objavi i pokaze isceljujuci Bozju ljubav, prisvaja malj da bi u ime Dobrog Boga mlatarala s njime po svima koji se oslanjaju na svoju savest.

Rezigniran

pre 15 godina

"Novim stavom u 18. članu precizira se da se neće smatrati diskriminacijom postupanje svrštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registovanih u skladu sa zakonom."
Sta ovo znaci??? Dozvoljeno je da verski sluzbenik moze da izvredja i udari neki samar homoseksualcu, ili pripadniku druge vere, boje koze... Naravno bez teskih telesnih povreda.
Mozda treba uvesti i INKVIZICIJU. SRBIJO dobro dosla u srednji vek. Kakvi zakoni takva i drzava. Strasno. Pa samo nam nacionalni stroj i obraz fale kao parlementarne stranke. U stvari vec je parlament pun slicnih, samo je mali korak potreban da sa reci predju na dela. Samo ovoga puta na meti nece biti Hrvati, Muslimani, Albanci vec nepodobni SRBI!!!

Julius

pre 15 godina

Prvo je Vlada popustila pred pritiskom SPC-a, kada je pod hitno povukla iz skupstinske procedure, a sada je utvrdila izmenjila predlog Zakona o zabrani diskriminacije, pa sada tesi sebe i gradjane Srbije da "izmena ima, ali da sustina nije promenjena". Naravno da sustina ne moze se menjati, jer se radi o zakonu protiv diskriminacije, ali dovoljno je da kao popust pred pritiskom SPC-a vrsiti tolike izmene i dopune.
SPC se toliko osilila i sve se vise upetlja u drzavne, politicke poslove, i to ne samo sada vec i za vreme Milosevicevog rezima, podrzavajuci ga njegove ratne ciljeve "za odbranu srpstva" i ocuvanje vlasti. Svojevremeno Patrijarh Pavle je trazio uvodjenje monarhije u Srbiji i povratak dinastije Karadjordjevica na celu te monarhije. Polako, ali sigurno crkva ide ka "osvajanju vlasti" u Srbiji.

vranac

pre 15 godina

koliko ovo sve ne valja, dosta je recheno.
al jedna stvar izgleda nikako da se ponovi dovoljan broj puta.

- Nije crkva demonstrirala moc vec je vlada pridala nepotrebno znachaj crkvi! -
i jedini i apsolutni krivac za ovu lakrdiju nisu crve vec vlada. Tachka!

Mile Politika

pre 15 godina

Slazem se da treba doneti zakon o lobiranju.
Koji bi vazio podjednako (anti-diskriminatorski) kako za verske zajednice, tako i za NVO.

veca

pre 15 godina

Cinjenica je da crkva mora da bude odvojena od drzave i da crkva nema prava da se mesa u rad parlamenta.Zakon o braku donosi drzava i ako po zakonu o braku, brak izmedju individua istog pola nije dozvoljen ,to je zakon drzave i vazi za sve. Hriscani veruju u brak izmedju muskarca i zene i nigde u svetu nije priznart crkveni brak izmedju individua istog pola.To apsolutno nema veze sa drzavnim zakonima vec sa hriscanskom verom bili oni katolici ili pravoslavci.

Mile

pre 15 godina

Jel postoji negde taj predlog na netu da ga procitamo i mi, obican svet, a ne samo da slusamo raznorazne likove sa svojim tumacenjima.
Hvala Bogu, ima nas dovoljno pismenih da mozemo i hocemo da procitamo, pa onda uz sugestije razlicitih tumacenja da steknemo sopstveno misljenje.