Četvrtak, 05.03.2009.

00:58

Vlada za "usklađivanje predloga"

Kako B92 saznaje, Vlada je odlučila da u toku naredne nedelje pokuša da usaglasi različita mišljenja o spornim članovima predloga zakona protiv diskriminacije.

Izvor: B92

Vlada za "usklaðivanje predloga" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

yotans

pre 15 godina

Rasime ne daj! Promene li tekst, neka crkva (ne samo SPC vec i "pridruzene") otkaze potpis na Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima. Verovatno i na medjunarodnim nivoima imaju takav uticaj. Crkva neka iznosi svoje stavove prilikom obracanja svojim vernicima, a ne ucenjivanjem drzave. Uzgred, sta dobija zabranom promene vere? Da ce doci do pokajanja zbog gresnih misli o preorijentaciji i da ce pokajnici sad pohrliti u bogomolje (s adekvatnom materijalnom nadoknadom za iskup? Sramota. Brisite i odredbu o odvojenosti crkve od drzave. To kod nas ne vazi. Veronauka je opcioni predmet, kao i gradjansko vaspitanje. Da, i pogubljenje metkom je opcija u odnosu na pogubljenje s vesanjem.
Da ne bude zablude, zakon ne predvidja homosexualne brakove, daleko smo od toga, samo moze preduprediti, eventualno i sankcionisati prostacko divljanje vecine prema razlicitima.

lala

pre 15 godina

Svi oni, i crkva i politicari duvaju u istu tikvu.
Ako neko jos nije svestan toga, mi vrlo verovatno zivimo u klerofasistickoj drzavi.

novisad45

pre 15 godina

Nikako mi se ne dopada mešanje crkve u državne stvari. Ali, ispada da je uticaj jedne nevladine organizaije oličene u tom gej-strejt...asocijaciji, jači od "firme" kao što je Crkva! I zar neko stvarno veruje da će zakon sprečiti diskriminaciju? Pre mi se čini da se ovde radi o institucionalizaciji jedne seksualno (blago rečeno) drugačije grupe ljudi.
Naravno svako ima prevo da voli kako i koga hoće. Ali to je njegova privatna stvar.
ne bi me čudilo da za 2-3 godine, svi mi koji smo heteroseksualno opredeljeni, tražimo zakon za zaštitu svojih prava.

Duchamps

pre 15 godina

Možda sam neupućen, ali ja stvarno ne znam gde mogu da dobijem potvrdu o seksualnoj orijentaciji. Da li to izdaje MUP, ili se možda u opštini overava izjava uz potpise dva svedoka?! Možda postoji neka specijalna lekarska komisija zadužena za takva uverenja?! Ili će biti uvedene "licence" koje će se na pet godina obnavljati? Gde se upisuje moje versko opredeljenje - u ličnu kartu ili možda u biometrijski čip?! Piše li ono u zdravstvenoj knjižici ili u studentskom indeksu?! Koje ministarstvo će izdavati "gej dozvole B kategorije" ili "markice za prevoz za tibetanske budiste"?!
Drugim rečima, kako bilo ko misli da sprovodi ovako apsurdno formulisan zakon, koji je utrpan u proceduru bez imalo zamaranja moždanih vijuga, u paketu sa gomilom tzv. "evropskih zakona"... Ovako nezgrapno sklepan, umesto zaštite manjina i njihovih prava on podrazumeva javno iznošenje sasvim privatnih stvari svakog građanina, a to je gore od diskriminacije - to je totalitarizam. ...

Bojance

pre 15 godina

Zamislite sledecu situaciju: Usvoji se Zakon o zabrani diskriminacije i pojedini popovi priznaju da su homoseksualci. Crkva, naravno, pozeli da ih udalji iz svojih redova ali sud kaze, no, no, ne smete otpustati ljude zbog njihove seksualne orijentacije. Ili jos bolje, skupi se nekoliko zena i kazu 'Mi hocemo da budemo popovi.' Crkva kaze 'Ali to ne moze' a one kazu 'Pa moze, jer po Zakonu o zabrani diskriminacije ne mozete nas spreciti da zato sto smo zene ne budemo popovi' poteraju sudski proces jer su valjda gradjanski zakoni iznad crkvenih. Ili pak nisu? Skakljivo, jel da? Mislite o tome!

Marko

pre 15 godina

Osećam se postiđeno. Vlada, za koju je većina nas mislila da će da vodi proevropsku politiku, ponovo potpada pod uticaj Srpske pravoslavne crkve. Statut Vojvodine je doveden u pitanje zbog SPC, Antidiskriminacioni zakon je doveden u pitanje zbog SPC. Čim se pojavi pokušaj da se srpsko društvo reformiše, na scenu stupa SPC i politička elita bespogovorno spušta glavu. Demokratska stranka, kao stožer ove vlasti, gorko se vara ako misli da svoju vladavinu čini stabilnijom tako što će deo moći podeliti sa Crkvom. Obiće im se to žestoko o glavu. I neka im se obije, drugo nisu ni zaslužili. Ja osećam samo gorak ukus u ustima jer se osećam prevarenim - na izborima sam im dao glas, jer sam poverovao njihovoj priči da su za evropeizaciju Srbije, a oni su odlučili da naprave kontinuitet sa Koštuničinom kleronacionalističkom politikom, za koju smo mislili da je završena katastrofalnim gubitkom na izborima.

Shomy

pre 15 godina

Ma ko sme meni, ili bilo kome da zabrani da promenim veru?????
Sta to treba da znaci/ Ako su mi roditelji pravoslavci i krstili su me kada sam ima 6 meseci, ja sutra krsim zakon ako resim da predjem u drugu veru ili ako postanem ateista (sto i jesam)??!??!
Je l cemo sada da uhapsimo Lepu Brenu i Kusturicu zbog krsenja zakona??!?! :-)

Hvala bogu - JA SAM ATEISTA!!!!

Jovan

pre 15 godina

Srbija je sekularna drzava, ali to ne znaci da crkva nema pravo da izrazi svoje misljenje i da se to misljenje eventualno uvazi. Pa ako mogu neke nevladine organizacije, koje imaju 10 clanova da iskazu stav, je l' ne moze crkva koja ima vise od milion vernika? Inace, crkva je kao i nvo, univerzitet, mediji... takodje deo civilnog drustva.

srxy

pre 15 godina

Znaci problem je u slobodi promene vere!?
Pa oni bi da nam Zakonm zabrane da mislimo svojom glavom !!!
Verovatni sledeci korak je da nam (po zakonu) decu odmah po porodjaju upisuju u crkvene knjige, a potom i u odgovarajucu partiju!!! Nece valjda srbin pravoslavac (makar bila to i beba) da se uclanjuje u tamo neke demo, socio i libero partije!?
OVO JE PREVISE !!!

radetoronto

pre 15 godina

Daj Boze da Srbija nikada ne postane clan EU-a. Ja na EU gledam kao na crnog djavola.

ALI

Ovaj zakon treba izglasati bez izmene, jer radi se o jednom modernom i dobrom zakonu. Dobar za drustvo i za Srbiju kao drzavu.

Danijela

pre 15 godina

Zanimljivo kako je vecina nasih ljudi potpuno neobavestena i nesvesna elementarnih sloboda. Grupe gradjana, religiozne organizacije, biznisi, treba da imaju uvid u zakone koji se kreiraju i treba im omoguciti da ucestvuju tako sto daju primedbe. Ako vecina smatra da to ne treba omoguciti, onda to znaci da im odgovara Despotija! Ili birokratska dzamahirija...

E1

pre 15 godina

Cekaj objasnite mi nista ne kapiram. Znaci crkva hoce da se zakonom zabrani promena vere?
Znaci ko se krstio krstio se, ko se klanja nek se klanja, ko ne veruje ima i dalje da ne veruje.A ko veruje, pa prestane da veruje?
Zakon ce mu uliti veru?

Ako ja nesto razumem...

građanka Srbije

pre 15 godina

Gospodine ministre Ljajiću: Hvala Vam & nemojte odustati!

Predsedniče Srbije & članovi Vlade koji ste glasali (sa Kopaonika: u pauzi uzmeđu skijanja i koncerta tzv. "Monetarnog udara") na noćnoj telefonskoj sednici, za povlačenje Predloga zakona iz procedure na zahtev crkve/ava - sram vas bilo, opet!

pravoslavka

pre 15 godina

Pa naravno da treba da usvojite zakon bez izmena, odnosno da ide u proceduru. Kakve sugestije i bakraci. Kada se to drzava mesa u odnose u crkvi. Dosta je i od njih bilo. Licemerii.

Jugosloven

pre 15 godina

U Univerzalnoj Deklaraciji Ujedinjenih Nacija o ljudskim pravima iz 1948, postoji clan 18, koji jasno kaze:
"Član 18.
Svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere; ovo pravo uključuje slobodu promene vere ili ubedjenja i slobodu da čovek, bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, upražnjava svoju veru ili ubedjenje putem nastave, vršenja kulta i obavljanja obreda".
(Preuzeto sa sajta http://www.unhchr.ch/udhr)

mile za tranziciju

pre 15 godina

o zemljo Srbijo...
po nadaleko čuvenom Ustavu, Srbija je SEKULARNA država.
I šta ovo bi?
Ne stajem ni na jednu ni da drugu stranu, ali Crkva i ostale verske zajednice mogu DATI svoje mišljenje ali ne i direktno uticati na proceš donošenja zakona u Skupštini.
Mogu se poslanici pozivati na to da oni, kao pošteni i valjani pravoslavci (ne znam onda šta mu ja dođem po toj logici) poštuju i slušaju šta im Patrijarh kaže i prema tome se rukovode, ali neka ne zaborave da se nalaze u Skupšini a ne u Sinodu (izvinjavam se onim poslanicima koji nisu pravoslavne veroispovesti) i da se, prema tome, ne mogu rukovoditi kanonima i žitijama već moraju raditi po slovu zakona i Ustava. A to nas vraća na početak ovog izlaganja - sekularizam!
neka pročitaju ostale članove predloženog zakona, a ne da se kao pijani plota hvataju sa "demonske" članove 18 i 21.
Neka se Crkva ne boji da će se Srbi odmah zaleteti da promene veru (ili pol), već neka prvo p(r)očisti malo po svom dvorištu.

Илија Дракулић

pre 15 godina

Технологија власти режима С.М. од 1990.- 2000. године подразумевала је непрестано изазивање криза, афера и међународних сукоба у циљу одвлачења пажње јавности од стварних узрока друштвених проблема, што је резултовало дубоком криминализацијом и нацификацијом друштва. Да ли сте у ситуацији да пратите колико је садашња Влада својим (не)радом генерисала кризних ситуација за само последњих неколико недеља? Као да свему томе није била довољна већ ноторна, и, друштвено крајње неодговорна, опструкција рада парламента коју спроводе највеће опозиционе странке? Да ли сте способни да наведете и један позитиван помак ка ономе што је био програмски циљ победничке изборне коалиције у последњих три месеца? Моје запажање је да од хапшења најтраженијег хашког оптуженика прошлог лета није направљен ни један. Оно што је постало видљиво као ноторна чињеница је да уклањање С.М. из система власти 2000. године није довело до промене суштине тог самог система. Управо је ова илузија промене власти у трајању од скоро 10 година отворила могућност да њена инфраструктура очврсне и постане отпорнија на захтев друштва за демократизацијом и интеграцијом у развијени свет. Нема велике користи од хорског понављања да је законско санкционисање дискриминације неопходно за одбрану људских права и за изградњу демократског друштва. Још мање ће нас таквом друштву приближити дозваљавање себи да се увек изнова "пецамо" у њихове замке замена теза и неубедљиве изговоре. Ја мислим да је нама који смо гласали за ЗЕС на последњим изборима преостало да власти на све расположиве начине почнемо да шаљемо сигнале да је непрестано одлагање усвајања непходних закона за приближење ЕУ крајње неодговорно и да је једино што нас занима да ли су закони усвојени и да ли се као такви спроводе, јер ми нисмо гласали ни за СПЦ ни за СРС, па нам зато и не могу бити одговорне. Коме је, на крају, ова Влада одговорна: својим бирачима или организацијама као што су СПЦ или СРС?

Jugosloven

pre 15 godina

Niko se ne radja kao pripadnik odredjene crkve, vec se to postaje tokom zivota. U okviru crkvi sam vidjao i situaciju da se maloletna deca krste, cak i dok su bebe. Sad, da li ta deca znaju u sta ulaze ne svojom slobodnom voljom (koja jos nije ni formirana) nije predmet ove diskusije. Sporno je to da se sada od takvih zahteva da kada odrastu ne mogu sebi natureno "clanstvo" da promene u skladu sa svojom slobodnom voljom i savescu(!). Mislim da je to sto trazi SPC u najmanju ruku bolesno. I sam sam rastao u multi-konfesionalnoj porodici, i mislim da nije crkva ta koja ce u mojoj situaciji da stvara razdore u mojoj blizoj i daljoj porodici. Jesam vernik, ali nisam ubedjen da je Hrist ovako nesto propovedao.

Milenko

pre 15 godina

Ovo je mahom krivica vlade. Znaci moze bilo ko da se tamo useta sa dzakom love i menja zakone kako kome odgovara?!? U isto vreme je ovo velika sramota za SPC i jednog dana ce jako da im se olupa sto krse ustav ovakim podmuklim potezima. Jadna je i slaba 'republika' Srbija...

Jogi Letač

pre 15 godina

Znači nije pitanje da li gej organizacije mogu da traže zakon a SPC da ne može da izrazi protivljenje, nego je pitanje, da li članovi vlade MOGU i SMEJU da reaguju na inicijative SPC momentalnim sazivanjem telefonske sednice i povačenjem zakona iz procedure. Ovo je krajnja svinjarija! Prvo je bilo ono oko PDV za opremu za bebe, nemože pa nemože, pa kad je patrijarh rekao da treba, onda kao može ali nikad nije zaživelo. Pa onda isto sa statutom Vojvodinei sad ovo. A Patrijarh negde u bolnici, u njegovo ime radi Amfilohije. Samo ne razumem političare, zar su se baš utronjali da se suprotstave crkvi? Šta se plaše, da će zbog toga izgubiti glasove? Od mene bi ga pre dobili tom prilikom.

dusanka bg

pre 15 godina

probudimo se mi juce, kad ono ne mozemo da verujemo. Do Juce bili Sekularna state, a od juce postali Talibansko-Mudzahedinska-Iranska Serbia. Tamo neka Crkva sa onim nekim popom... drma nasom Crkvom, ali bogami i state/drzavom. To do juce nismo imali pojma. Totally uncool.
E, pa ne moze to tako i nece moci nikad tako ,jer mi zivimo u 21om veku u Europi, ako niste znali, i tako cemo da se ponasamo.
Jer ono sto je bitno u celoj prici je OVAJ ZAKON SPADA U ONE KOJE MORAMO DA USVOJIMO ZBOG BELOG SENGENA.
CICA MICA I GOTOVA PRICA

Milan

pre 15 godina

Ali kome smeta clan 18.??? Zasto je on sporan? Da ne mozemo slobodno promeniti veroispovest? Pa to je najgrublje krsenje ljudske savesti, i protiv Ustava! Zar drzava sme da se mesa u to sta i kako da mislimo i u sta da verujemo???!!

Plavuša

pre 15 godina

To je samo još jedan od nebrojeno mnogo dokaza da je Srbija poslednjih 20 g doživela takav REGRES da je sada potpuno u rangu sa ostalim DZMAHIRIJAMA (gde je crkava i u 21 veku samo „na papiru“ odvojena od države ali ne i u realnom životu!). Crkvi nije smetala Slobina „samoubilačka“ politika (neko ju je podržavala!) koja je zemlju po svim sociološkim parametrima dovela do „apsolutne nule“ ali joj smeta zakon koji sprečava diskriminaciju. E ako se taj zakon usvoji i primeni misle „oni“ ima Srbija da „propadne“. E Domanoviću kad bi mogao da vidiš kako si tačno opisao „VOĐE“ u Srbiji.

swayzak

pre 15 godina

Užasnut sam informacijom da SPC pokušava da diskrimiše manjine poput homoseksualaca. To dovoljno govori koliko crkvu treba držati na distanci od političkih struktura i koliko je ta verska organizacija radikalna. Svugde u svetu, pa i ovde u Americi, crkve su te koje unazađuju ali (ne)srećom samo mali broj zemalja padne direktno pod njihov uticaj. Samo se podsetite koje su to zemlje i sve će vam biti jasno.

Pera

pre 15 godina

Ja nisam glasao za SPC niti sam clan bilo koje crkve i mene duboko vredja sto neka verska organizacija moze da utice na moj zivot. Pogledacu malo zakon da vidim imam li osnove da tuzim drzavu zbog verske diskriminacije.

Lazar

pre 15 godina

Ako Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dozvoli izmenu člana 21, slobodno neka podnesu ostavke i ministar i državni sekretari.

Vi to, gospodo, ne smete da dozvolite!

aleksandar

pre 15 godina

SPC ne moze da upravlja ljudima i njihovim ubedjenjima! Da li to znaci da ce pop na silu da mi udje u kucu i osvesta vodicu ili naterati na bozicni post iako sam primio budizam ili se izjasnjavam kao ateista? Sta ce biti sledece? Crkveni brak iznad gradjanskog, dozvola za radjanje, dozvola za razvod, verska podobnost za upis detata u skolu... Sramota za Vladu Srbije i Borisa Tadica. Srbija je sekularna drzava, a ne pravoslavna dzamahirija. Ili mozda gresim?

El subdito español

pre 15 godina

Imam nekoliko prijatelja homosexualaca (gej i lezbejki) i moja cerka se igra sa drugaricom koja ima "dve mame" ja sam hetero i zgrazavam se sta sebi dozvoljava DS, ciji sam clan od osnivanja, da padnu pod uticaj crkve kojoj je jedino stalo da zadrzi svoje dogme i uticaj. U Spaniji koja je bila najkatolickija zemlja u evropi i jos ima velikog uticaja katolicka crkva, postoje istinske slobode seksualnog opredeljenja i vere. Crkva skripi zubima ali ovde ipak postoje pravila igre koja se zove demokratija.

Mirchescu

pre 15 godina

Ne znam zasto ova vest ikoga iznenadjuje. Predsednik Tadic je i prethodne dobijene izbore poklonio dr Kostunici. Kraja nema. Crkva ima svoje zakone i svoj sud, u koje Drzava ne sme da zalazi, ali je zato Crkvi sve dozvoljeno. Nadam se da ce Predsednik Srbije gospodin Miskovic nekako uspeti da prevazidje ovaj nesporazum i izgladi odnose sa premijerom Amfilohijem. EU je nevazna. Oni koji donose te zakone ionako putuju bez problema, ne trebaju vize, a mi smo tu sasvim slucajno....Znate vec, losa karma ili sta god...

Milan

pre 15 godina

... Puna vest je da je to na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve, uz saglasnost drugih crkava i verskih zajednica. Kakvi smo to ljudi koji odmah stvar preinace u opstu hajku na SPC? Ne vidim veliku razliku izmedju jednih i drugih stada. Da se razumemo, protiv sam da se to povlaci u ovom trenutku ali sam i protiv svake generalizacije krivice...

ljuta

pre 15 godina

strašno, strašno, strašno!!!

i to što se crkvi ne dopadaju neke stvari još i mogu da razumem, ali
- da joj padne napamet da uopšte traži promene državnih zakona u sekularnoj državi (haha)
- da vlada usvoji primedbe i povuče važan zakon zbog crkve!!!!!!!!

užas!!

Aleksa

pre 15 godina

Upravo cujem na sednici Skupstine da nije SPC jedina zahtevala povlacenje predloga zakona. Tu su i Katolicka i Jevrejska crkva. A , treba reci da se primedbe odnose na diskriminaciju dvoje/dvojice, dve/ osobe istog pola koje zele da sklope brak. A takvu normu nemaju ni mnogo razvijenije zemlje, a u SAD se i ukidaju. Koliko shvatam, ovakav predlog zakona je bio dobar manevar da se dozvole gej brakovi (sa svim posledicama po drustvo). Ipak, pitanje braka se regulise zakonom o braku, a ne zakonom o diskriminaciji...

Ledenibreg

pre 15 godina

Najsavrseniji, najpotpuniji, najbolji zakon protiv diskriminacije ikada izrecen je Bozji zakon koji glasi : voli bliznjega svoga kao sebe samog.
Sto se tice crkve, ona je javni servis Crkve Bozije, i treba da postoji, mora, koliko njena moc treba da bude u drzavi, jasno je, sto je vise vernika,iskrenih, to je jaca i crkva i Crkva, crkva za uzvrat mora da bude ikona Crkve, i njene odluke u skladu sa svim Bozjim zakonima, ja verujem da oni to znaju, tako da me interesuju RAZLOZI odbacivanja zakona...
I eto, ne mogu a da ne kazem, ne da mi se :
Ljudi, vratimo se Bogu, pokajmo se, zatrazimo iskreno oprostaj od grehova, postujmo iskreno Bozje zakone, ucimo od naseg Ucitelja Gospoda Isusa Hrista, prepoznajmo zlo i okrenimo se od njega, i ja vam kazem da ZNAM da ce biti bolje! Zaista ce se puno toga lakse resiti uz Bozju pomoc.
Ja vrlo dobro znam kako vama ovo zvuci, ali znam da je istina...

zemlja za nas?

pre 15 godina

Citam , i ne mogu da verujem koliko gresaka u logickom rasudjivanju i politickoj svesti. Kao: ovde je u pitanju sa jedne strane SPC, a sa druge homoseksualci. Ma, nije tako. Ljudi, dajte odgovor na ovo pitanje: Da li zelite da zivite u drzavi koja vas stiti od diskriminacije? Ocete? Pa, lepo, ali tu zastitu ne mozete po prirodi stvari da trazite samo za sebe, nego tu zastitu moraju da imaju i svi (bas svi) drugi, pa i homoseksualci, pa i oni koji ne zele da kazu kog su pola, pa i oni koji hoce da od sada veruju u sneska belica i zato istupaju iz SPC itd. Svi!
Standardi ljudskih prava oko kojih u EU postoji konsensus su u temeljima te politicke zajednice.
A zasto je to vec uslov da nas stave na beli sengej, do procedure za pristup nismo ni blizu? Zato sto EU nece da nas pusti da mozemo da izadjemo iz ovog zatvora i da posle trazimo politicki azil iz razloga sto dolazimo iz jedne fundamentalisticke pravoslavne dzamahirije u kojoj nas zakon ne stiti od diskriminacije i u kojoj smo izlozeni opasnosti po zivot jer smo "drugaciji" od vecine.
Ako nema zakona o diskriminaciji - znaci da je ona dozvoljena. A za EU su SVI gradjani jednako vredni zastite zakona. To je to.
Raduje me jedino sto je ovoliki broj ljudi toliko ogorcen ovim skandalom. Ne dajte se, borite se da ta zemlja jednoga dana stvarno postane zemlja za nas i za svu nasu decu.

bezimena

pre 15 godina

SPC ne može da upravlja državom!

Vlada i zbog ovoga mora HITNO da padne!

p.s.Tadiću, gradjani nisu glasali sa pravoslavnu džamahiriju nego za EVROPSKU SRBIJU!

Misko

pre 15 godina

Ocekujem uskro da se Boris Tadic kandiduje za patrijarha! Posto je vec i predsednik i premijer i gradonacelnik i vrhovni komandant, samo mu nedostaje ta jedan funkcija.

na šta bre ovo liči?!

pre 15 godina

spc , zajedno sa svojim drugarima iz ostalih verskih zajednica , da se kandiduje na sledećim izborima pa nek raspravljaju o zakonima ako prođu cenzus.

ljuba

pre 15 godina

E, stvarno, u kakvom mraku mi zivimo. DS se predstavlja kao moderna stranka, proevropska, a ovamo kleknu kad im crkva podvikne. U stvari su oni isto klerikalna stranka. Kao da je srednji vek. Strasno!

Milutin

pre 15 godina

Dokle ce licemerni kler da se trudi da nas vrati u mrak srednjeg veka? Sklon sam da verujem u visu silu, ali svevisnji ima (u najmanju ruku) diskutabilan izbor svojih izaslanika na zemlji.....

smile

pre 15 godina

A gde se može videti predlog zakona? Bilo bi dobro čuti zbog čega je SPC to uradila i šta je sporno.
To nije način da se skine predlog zakona, ako je samo to u pitanju. Koliko mogu da primetim Ljajić nije rekao da je to jedini razlog zbog koga je predlog zakona povučen. Mislim da tu ima još nečega...

Born again atheist

pre 15 godina

A kad se samo setim svoje ironije na dosetke tipa "bravar je bio bolji" ili Šuvarevo "popu pop, bobu bob". Svaka kritika pređašnjeg sistema vrednosti imajući u vidu ovakvu zakulisno-pajtašku crkveno-centrirajuću "demokratiju" postaje smešna u svetlu recentnih događaja u ovoj zemlji. Ispadoše pred-Miloševićevski političari politički giganti i bazično principijelni javni funkcioneri. Velika je žalost da već sada pouzdano ZNAM i bez zadrške drugima (mlađima, strancima i sl.), koji me eventualno pitaju, jedino mogu reći da je zlatno doba ove zemlje davno prošlo i da je komunistički "mrak" više doprineo ovom društvu neko "svetlost" ovakve demokratije. Tito ispade velikan srpske moderne istorije, a Tadić polako ali sigurno postaje politički tragičar i pajaco - plašim se da ćemo ga se sećati uskoro kao što se Ameri sećaju G. W. Busha. A ja ću ćutati i crveneti što sam, iz straha, morao da glasam za njega bar jedan put.

Student

pre 15 godina

Ako ne budemo stavljeni na belu šengen listu,ja kao veoma mlad čovek neću imati mogućnosti da putujem kao slobodni Evropljanin. Zašto moram da ispaštam zbog konzervativizma crkve? Da li crkva i vladajuća koalicija misle da će dobiti veću podršku mladih ako od Srbije naprave najzatvoreniju državu Evrope? Zar vlada misli da isključi sva svetla i možda svećom osvetliti Srbiju?

Zoltan

pre 15 godina

Live and let die!

Postovani predstavnici verskih zajednica, prihvatili vi to ili ne, LGBT populacija postoji od samog nastanka sveta, i postojace dok je sveta i veka.

Postovana drzavo:
Sramota je kako dozvoljavas da ti crkvenjaci upravljaju odlukama, i kako dozvoljavate da vam / nam isti koce ulazak u EU i stavljanje silnog sveta na beli shengen. Isti ste kao Milosevicev rezim, nema ni trunke razlike. On nas je drzao zatvorene, vi nas drzite zatvorene. Setio se neko tamo da nam naplati svaki izlazak iz zemlje tokom devedesitih, i drmao je ogromne pare. Ajde molim vas uvedite nam i vi taksu za izlazak iz zemlje, uvedite nam obavezan crkveni porez, i postavite vladike za ministre, onda mi barem nece biti muka. Ovakvo dvolicje, mucenje obicnih ljudi, povlacenje zakona o zabrani diskriminacije, povlacenje zakona o radu organizacija civilnog drustva, sta sledi, mozete nam uvesti CRKVENU diktaturu i dati nam razlog da umesto da gradimo nasu zemlju koju volimo, odemo tamo daleko da zivimo, radimo i placamo nase poreze za izgradnju nekih drugih puteva i nekih drugih zemalja.

I dalje sam ljut, i to sve vise i vise!!!

Voltaire

pre 15 godina

Francuska je u 17-18. veku prolazila kroz nešto slično. Tada je veliki mislilac Voltaire, misleći na crkvu rekao: "Ecrasez l’Infame!", što bi na srpskom značilo: "Uništiti bestidnicu!"
Slažem se 100%.

masha

pre 15 godina

Trebalo je pre nego Zakon ode na vladu, da ministarstvo uputi predlog zakona svim verskim zajednicama, kao i ostalim ustanovama, na primedbe. Bilo je neozbiljno sto se to nije uradilo. Sasvim je ok da crkve imaju primedbe, jer se ovaj zakon odnosi i na njihovu delatnost.
Druga stvar, mislim da bi covek morao da se izjasni povodom rodnog identiteta. znaci, kada te neko pita da li si musko ili zensko ti ne moras nikome da odgovoris? To je vanserijska glupost, molim vas! Pa cak i oni koji su promenili pol sad znaju sta su.

I.

pre 15 godina

To je bar lako: kad god smo u nedoumici oko donošenja zakona uradimo brzu komparaciju sa nekom zemljom EU - nama najbližom po datom pitanju (Grčkom u ovom slučaju!) i donesemo zakon sličan njihovom. Tako je sve u skladu sa EU propisima a i mi se ne mučimo mnogo!

Gandra

pre 15 godina

A ja ne mogu da shvatim zašto vlada konsultuje bilo koju versku organizaciju. Da li je Srbija zaista sekularna država? Vlada brine o građanima, crkva o vernicima i gotovo. Razumem da SPC smetaju neke zakonske odredbe, ali i meni smeta većina stavova SPC, ali ja ćutim i ne bunim se. Ne tražim da vlada, npr. podnese zahtev SPC da izmeni crkvene kanone.

Dakle, SPC da se mane ćorava posla i posveti se svojim vernicima, a vlada takođe da se mane ćorava posla konsultovanja verskih zajednica kod donošenja zakona.

Б.

pre 15 godina

Ја ово не разумем. Геј стрејт алијанса има право да тражи да се закон усвоји, а СПЦ нема право да тражи да се закон измени? Како то?

liliputanac

pre 15 godina

Za vas ne znam ali meni je sada dosta svega. Ogadili ste mi i samu pomisao na Srbiju, sve sto je vredelo ste unistili, zalazete se za nebulozne stvari a ja treba da to gledam sa strane i cutim. Dok se ne sklone sve ove kreature od politicara sa scene ja cu svoje Srpstvo da stavim malo na stranu. Ne mogu vise, ogadite mi sve za sta se uhvatite. Od danas sam LILIPUTANAC ili sta god drugo posto ovo nije Srbija kakvu ja zamisljam i samo me bre sramotite iz dana u dan... Moj glas za bilo sta necete dobiti vise NIKADA!
Sto se crkve tice uvek sam osecao odbojnost prema njoj iako verujem u boga ili bih bar voleo da je tako. Treba razlikovati popove od monaha posto se popovi jedino bave novcem dok su monasi nesto sasvim drugo. Kako bre crkva moze uopste da uradi nesto ovako, pa nisam ni znao da je nesto ovako moguce??? A ko to njih pita? Jel to neko glasao za njih? Jel imaju ogromnu podrsku naroda?
Do nekih normalnijih vremena i ljudi...pozdravljam vas

Miroslav Đukić

pre 15 godina

Ja bi pokušao da drukčije sagledam ovo. Tekst zakona nisam čitao, pa ne znam je li dobar ili nije. Nadležni se kunu da je "po svim standardima", mogu da im verujem ili ne, ali mi iskustvo govori da se ovde zakoni donose uglavnom olako, na brzinu, pisani su traljavo i metodom "resavske škole", tj. prepisivanjem, bez ikakvog prilagođavanja našem podneblju. Problem je ovde postupak donošenja zakona. Kad i gde je bila javna rasprava? Je li postupak usaglašavanja teksta bio participativan, da li je ljudima objašnjeno šta se želi, da li su dobijene sugestije zainteresovanih? Zakon se odjednom pojavio, neko ga spori, vlast ga smesta povlači. Diže se medijska hajka, koju je neko izgleda i hteo, jer, eto, mi bi doneli zakon, ali nam "oni tamo" ne daju. Sada je taj "neko tamo" - SPC, drugi put će biti neko drugi, možda vi? Ovo meni liči na čistu manipulaciju. Inače smatram da je zakon o sprečavanju diskriminacije trebalo odavno doneti, a očigledno da neko traži bilo kakav izgovor da ga ne donese, a da za to optuži drugog. Mislite malo o tome!

Biljojed

pre 15 godina

Prema saznanjima B92, Crkva je tražila i dobila izmenu A. člana 18, koji garantuje slobodu promene veroispovesti, a protivi se i usvajanju B. člana 21, koji sprečava diskriminaciju na osnovu polne orijentacije. - Pa naravno, po A ce izgubiti pastvu t.j. pare, a B. im ne treba jer su njihovi "slobodno polno orijentisani" pripadnici ionako zasticeni ko mecke, a drugima bi moglo eventualno doneti neka prava koja njima nisu u interesu. Sramota!

Jelena

pre 15 godina

G-dine predsednice Tadicu!
Sta se desava u ovoj zemlji? Da li smo vas zbog ovoga birali?

Nemocan je i jadan Sinod da podigne duh vere svoga naroda, kada mu politicarenje za to sluzi.

Slobodan

pre 15 godina

Ocigledno je da SPC zeli da silom zadrzi ljude zatvorenima i bez perspektive, samo na taj nacin mogu da zadrze ljude u svojoj zaostaloj dogmi...

XXI vek

pre 15 godina

Stvarno je dalje izlisno komentarisati ovakav prestup. Pored javne debate, svih pohvala na saradnji drzavnog i civilnog sektora i nakon 9 godina cekanja na ovaj zakon, neko kao sto je SPC to ponisti jednim telefonskim pozivom. Mislim da sledeci potez treba da bude usvajanje nacionalne religije, fundamentalizam i da zivimo kao Amishi, bez struje, bez tekovina savremenog sveta. Ili pak, da svi skupimo po koju hiljadu evra pa da kupimo po koju parohiju i tako doprinosimo izmenama i dopunama zakona u Srbiji.

Kvazimodo

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega SPC namerno stvara toliki animozitet prema sebi samoj. Mislio sam da tamo ima mnogo mudrijih ljudi od ovih koji trenutno vuku konce. Ovakav nacin rada i ovakvo ponasanje pre svega ne donosi nista dobro samoj pravoslavnoj crkvi. Kako narod, koji je definitivno za ulazak u EU, da tumaci protivljenje ovom zakonu sto minira pripajanje EU. Nije mi jasno cemu ovolika zadrtost.

draganzr

pre 15 godina

mislim da nije probelm to sto spc iznosi svoje srednjovekovno misljenje, vec sto vlada pristaje na to! ne bi me cudilo da su namestili neki dogovor. mozda se preostala dva ratna zlocinca kriju ispod nekih mantija, pa je krenula trgovina: vi nama sklonite zakon o diskriminaciji, a mi cemo vam dati maldica?

ivana

pre 15 godina

Da li je nasa Vlada jela bunike? Da li su oni svesni sta rade, u 21 veku!.Da je na vlasti DSS i Radikali, ovo bi bila "normalna" situacija.DS je ogromno razocarenje za sve!

Mashinovodja

pre 15 godina

Dobro je što ste preneli mišljenje g.Vojina Dimitrijevića, kojem nemam šta ni da dodam, ni da oduzmem. Ja sam ga gledao dok je to govorio na TV i šteta je samo što Internet kao medij ne može da prenese količinu zgađenosti s kojom je to govorio, zgađenost koju takođe delim s g.Dimitrijevićem. Jer posle nečeg ovakvog, čovek može imati samo osećaj užasnog gađenja zbog ljudske uskogrudosti, kratkovidosti, sebičnosti i neopisive gluposti.
Ovo samo još jednom potvrđuje da u ovoj prokletoj avliji političari, skupština i vlada samo su bedni statisti koji parazitiraju na našoj grbači, dok su prava vlast i "centri moći" na sasvim drugim mestima. Sad se jedan od njih pokazao.
Niko ne brani SPC da javno izrazi svoje mišljenje, niti da se s nečim ne složi, ali da je dovoljan jedan mig nekog popa da se povuče zakon koji je prošao višegodišnju proceduru usklađivanja, to je nepojmljivo u Evropi i u 21.veku!
Šta je sledeće? Uvođenje pravoslavne verske policije i teško premlaćivanje svakog ko, na primer, "na crveno slovo" cepa drva ili šiša travu u svom dvorištu?

Ogolimo stvari do kraja!

pre 15 godina

Ovo stvarno vise nema smisla. Pa neka Vlada Srbije ustupi zemlju na upravljanje SPC-u i neka se Srbija proglasi za pravoslavnu dzamahiriju! A ko je sad predsednik srbijanske Vlade? Kostunica! Zar ne?

ana

pre 15 godina

Kada sam bila mala, mene su roditelji krstili. Nikad nisam išla niti verovala u crkvu. Sada se osećam odvratno što sam "krštena", čini mi se da sam tako deo ove sramote koja se zove SPC. A najgore je što ne mogu da se "otkrstim". Pala mi je na pamet ideja da odem do najbliže katoličke crkve da se "pokrstim", onako čisto iz inata.

Burgois

pre 15 godina

Da li je Srbija sekularna ili srednjovjekovno-crkvena drzava? Kako je moguce da SPC uopce izbaci iz parlamantarne procedure bilo sto? Politicarkama i politicarima bi bilo dobro da ignoriraju zahtjeve vjerskih zajednica tipa da se izbace dijelovi o sprjecavanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije individua. Ako se i dalje budu slusale vjerske zajednice cemo mozda uskoro imati prizore lomaca na kojima gore neistomisljenici i "grijesnici" koji su se "usudili" doci na ovaj svijet kao gay osobe!

Jelena

pre 15 godina

Dokle više da nam se crkva meša u naše živote? Kako mi možemo njima da se mešamo šta oni rade? A rade svašta. Dokle će ova crkvena garnitura da uništava našu duhovnost i da nas tera iz pravoslavnih hramova. Pa zbog ovakvih "misionara" osećam otpor prema crkvi. Ovo je jedna u nizu od sramota za vlast. Samo se reaguje na pritiske iz crkve. Postali smo pravoslavna džamahirija. DOKLE VIŠE???????

gastarbajter

pre 15 godina

Pa bas zbog Pahomija ovaj predlog zakona ne valja.
"Svako ima pravo da izrazi svoj (rodni identitet) i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjen".
Po ovome bi i Pahomije mogao da tvrdi da je diskriminisan jer su mu uskracene sexualne slobode.

Zakon treba doraditi, pa ga vratiti na usvajanje.

mpAVLO

pre 15 godina

Prvo crkvena dogma u osnovnim skolama, pa teoloski "fakultet" na univerzitetu, pa popovi u radiodifuznoj agenciji (odlucuju o tome sta ce narod da gleda i slusa), a sada su i bez izbora usli u izvrsnu i zakonodavnu vlast (sudska vlast im odavno gleda kroz prste - narocito pedofilima). Srbija je postala pravoslavna dzamahirija i bice sve gore i gore.

Fight The Power

Goga

pre 15 godina

U Bečeju su popovi izdejstvovali da se tokom posta ugasi razglas na gradskom trgu, sa kojeg ide instrumentalna muzika i da se sa istog, u poslednjoj nedelji posta, emituje samo pravoslavna liturgija. Bečej je grad u kome živi preko 50 % madjarske populacije.Ti isti popovi, prekinuli su i dugogodišnju tradiciju zajedničke, uskršnje službe katoličke i pravoslavne crkve.

gradjanin

pre 15 godina

Zar Srbija nije sekularna država i država svih građana koji u njoj žive? Nije sporno da SPC kao jedna od priznatih verskih zajednica u Srbiji ima pravo da izrazi svoj stav, ali je sporno da ima takvu moć i uticaj da se jedan zakon povuče iz procedure. To su dve potpuno različite stvari. Znači postoji povlašćeni položaj SPC u sekularnoj državi Srbiji. Zašto? Da li se mi to približavamo nekoj vrsti verske države? U XXI veku? Iz toga proizilazi da se davanjem povlašćenog položaja SPC krše prava građana te iste Srbije koji nisu pripadnici SPC i koji su drugačiji (u bilo kom smislu - ateisti, pripadnici drugih religija, građani drugačijih seksualnih i raznih drugih opredeljenja i sl.). Zašto je to toliko strašno u državi Srbiji da neko bude drugačiji i da ne bude diskriminisan zbog toga? Pitam političare zašto? Mi njih nismo birali da zastupaju svoje privatne interese i uverenja, kao ni posebne interese i uverenja već da zastupaju opšte interese tj. interese države i svih njenih građana. A oni rade sve drugo umesto onoga što zaista treba da rade. Setite se svih afera i zaštite pojedinačnih i posebnih interesa (RIK, Kovačević itd.).

Dusan

pre 15 godina

Mene ne cudi sto se crkva ponasa tako. To je veoma konzervativna organizacija koja pokusava da utice u drustvu kolko god moze. Moj je problem da ovde svaka vlast slusa i udvorava se crkvi, samo da bi bila popularna pred narodom. Ovde niko od politicara ne gleda da uradi dobro ovoj nestrecnoj zemlji, nego sve je ovo populizam i podilazenje narodu. Samo se gleda na rejting a posto ovde postoji veliki mit da crkva je jedna od najpostovanijih institucuja, politcari se utrkuju da joj se udvoravaju i prave budale od sebe.

blagomeni

pre 15 godina

Kada su popovi blagosiljali koljace i ubice, Crkva je cutala i zadovoljno trljala ruke. Kada se treba usvajati jedan od najbitnijih progresivnih zakona, prva je tu da podmece klipove. Sta je sledece? Zahtevi za kamenovanje preljubnika i javnim pogubljenjima na trgovima? Dokle vise!!!!

Srećko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem.
Pa valjda imamo i ministra vera koji je morao mnogo ranije da sa SPC i ostalim verskim zajednicama usaglasi tekst Zakona, a ne ovako.
Izgleda da je više stalo Evropi da nas stavi na belu šengen listu nego našim političarima i božijim predstavnicima.

Jasminka

pre 15 godina

Već hiljaditi put proklinjem svoje roditelje sto su me rodili Srpkinjom. Sramota zbog toga ubija me poslednjih
dvadeset godina. Nada i očekivanje da će konačno svetlost dana ući u ovu crnu rupu od države, ubijena je jednim metkom onih koji danas
stoje iza ovakvih dogadjaja.Ne mogu da kritikujem više, ne mogu da pokušavam da utičem da konačno sile tame odagnamo tamo gde im je mesto. Ja sam naprosto OČAJNA i grdno OSRAMOĆENA što sam Srpkinja!

gradjanin

pre 15 godina

Srbija ubrzanin tempom ide ka pravoslavnom mudzahedizmu,sve vise zena ce da nosi marame,muskarci brade i to u periodu kada se u Iranu polako vracaju gradjanske slobode.
Strasno.

Max

pre 15 godina

Da se razumemo, svaka tradicionalna verska zajednica je protiv sekti, bile one "dobre" ili "loše" i protiv egzotičnih oblika seksualne orijentacije i identiteta. Obzirom da ovaj zakon garantuje prava ljudima koji spadaju u te dve kategorije SPC ima moralnu dužnost da izrazi neslaganje sa ovim zakonom koji je totalno suprotan od njenih uverenja. Isto to je učinila i Nadbiskupija u Španiji kada je donošen zakon, o gej brakovima i to je sasvim očekivano.
Ono što je naš pravi problem je to što se vlada "boji" SPC i zbog toga ne donosi jedan sekularni zakon koji je neophodan za budućnost ove države.

James Bond

pre 15 godina

Nije mi jasno. Ovaj paket zakona trebao da bude usvojen za belu šengensku listu. Bez ovog zakona nema ni paketa, a samim tim ni bele šengen liste. Uzas!!

QQ LELE!

pre 15 godina

U poslednjih 60 dana nasa vlada je imala:

- Katastrofu sa gasom (bez rezervi gasa, vadili nas Austrougari!)
- Katastrofu sa Miladinom Kovacevicem, pasosem i milion dolara
- Katastrofu sa izjavama tipa "Milosevic je heroj"
- Kaastrofu sa izjavama "NASI su dobili prejake kazne"
- Katastrofu sa crkvom za Vojvodjanski statut
- Katastrofu sa izostankom cestitke predsedniku SAD
- Katastrofu sa crkvom za blokiranje naprednih zakona
- Katastrofu sa diplomatskim izazivanjem velikih sila

Ova vlada je KATASTROFA!

Sremac

pre 15 godina

Nije neeobično i nije ni strašno to što crkva ima svoj stav po pitanju polne diskriminacije.
Strašno je to da vlada povlači predlog zakona koji je prošao svu proceduru.
Nadajmo se da će veoma brzo taj zakon doći na skupštinsko usvajanje.

uzas

pre 15 godina

da meni i svim ostalim gradjanima svih vera,nacionalnosti i vereispovesti crkva odredjuje kako cemo ziveti i gde se kretati ne hvala, a vlast,premijer i svi ostali oko njega su sada pokazai da su samo marionete crkve.. da nemaju ni trunke morala prihvatajuci ucene crkve ne usvajajuci zakon o diskriminaciji ili....

Skali

pre 15 godina

Pitam se samo dokle će SPC vedriti i oblačiti Srbijom?I dokle će smatrati da je neko zato što je rođen kao pravoslavac, katolik ili budista obavezan da to ostane do kraja života?Zar nisu prvi hrišćani bili upravo preobraćeni judaisti?

DV

pre 15 godina

Samo u fundamentalistickim drzavama popovi kreiraju zakone! Zivo me interesuje kada ce konacno neko imati hrabrosti u parlamentu da predlozi zakom po kome ce nasi teokrati morati konacno da PLACAJU POREZ!!! i da zakoni vaze republike Srbije vaze za crkvu. Odvojenost crkve od drzave se primenjuje samo za nepostovanje zakona od strane crkve! IZBACITE RELIGIJU IZ SKOLSKOG SISTEMA!!! Necu da zivim u kopiji Irana, Avganistana itd

Anamarija

pre 15 godina

Pa bolje da nisam danas ni ustala. Kad sam ovo procitala stvarno nisam mogla da verujem.Zar je malo sto na svakih kvadratnih km nice po nekva crkva ili hram, sto ne placaju poreze ni PDV, sto ih drzava tetosi na sve moguce nacine, jos i ovo? pa dokle bre?!?

Pravnik

pre 15 godina

Dokle ce SPC da se mesa u sve ono sto joj po njenoj ulozi ne pripada. Da li SPC misli da su svi srbi 100% vernici. Valjda ima i ateista, naroda druge veroispovesti.Ako je ovakav zakon usvojen u gotovo svim zemljama sveta a poznato je bio da je najveci otpor davala katolicka crkva zasto onda Srbija ne bi ussvojila takav zakon.KOg bi pogadjalo donesenje takovog zakona osim SPC i raznih "nacionalistickih " partija kao sto su Obraz i slicni. Sta mi gradjani dobijamo iline dobijamo takvim zakonom. Meni licno ni iz dzepa ni u dzep.Neka se svako vlada kako misli i oseca to je njihov problem a ne problem SPC

Milan

pre 15 godina

Svako ko je do sada verovao da SPC za EU bio je u velikoj zabludi. Ulazak u EU bio bi napredak, bela sengenska lista otvorene granice sve to nece SPC da ta otvorenost njoj ne odgovara. Pogledajte samo sta se unutar crkve dogadja, koliko stvari su samo zatskane, za koje se niko ne usudi ni da pita sta je to? Mislim da ovaj potez vlade ako prodje obara sva obecanja do sada da ce Srbija biti napredna evropska drzava a SPC je sada pokazala pravo lice i onima koji to nisu primetili.

borivoje

pre 15 godina

zar nije ocigledno da se crkva sve vise mesa u poslove drzave i da spc ne zeli da srbija udje u evropu i da budemo kao ostali normala svet

Marrina

pre 15 godina

Da li pise u Ustavu da je Srbija drzava svih njenih stanovnika(ili tako nesto)?Da li su svi ljudi u Srbiji pravoslavci i da li su svi vernici ,ili ima mozda i ateista?Kako onda SPC moze da utice na zivot u Srbiji?!

monty

pre 15 godina

bio sam u saudijskoj arabiji, tamo postoji verska policija, bradati likovi, obuceni u crno koji sa stapovima u rukama dele pravdu, njihovu, onima koji ne postuju pravila iz kurana...sto me to podseca na nesto!!!

Nenad

pre 15 godina

Ako SPC_quattro smatra da je pozvana da uređuje odnose u društvu, onda treba da formira stranku, ili otvoreno stane iza neke od postojećih stranaka, da građani znaju koga i zašto biraju na izborima. Ako dobiju respektabilan broj glasova, to je izbor ljudi koji žive u ovoj zemlji. U suprotnom - TRAJNO zabraniti crkvama i "verskim zajednicama" da se bave i na bilo koji način upliću u politički i ekonomski život zemlje! Uzgred, SPC je jedna od institucija koja ne mora da vodi knjigovođstvo, ne plaća carine, ne plaća PDV, "donacije" i druge uplate prima skoro isključivo u EUR a s druge strane propagira "moral"?!

Budimo slobodni iako smo Srbi

pre 15 godina

Znaci Pahomije ili bilo ko iz patrijarsije samo okrene telefon i naredi: Ne usvajajte taj zakon! I tako bude.
Sve sto bih dalje napisao, ne bi proslo cenzuru.

pepper

pre 15 godina

Sram vas bilo. Iskreno vam kazhem i bez loshe namere, sram vas bilo sve redom. Nadam se da tjete za zhivota shvatiti, i politichari i popovi, kakav ste polusvet.

Josh

pre 15 godina

Da li cemo opet morati da menjamo pasose- da ovog puta vadimo iranske ili sta?
Crkva koja se bez pardona mesa u drzavne poslove. Ovo je stvarno dno. Mene je sramota zbog ovoga sto se u Srbiji radi u XXI veku. Ovo nije vise pitanja bele sengen liste ili ulaska u EU, ovo je pitanje zdravog razuma. IMA LI PILOTA U AVIONU??

Internet korisnik

pre 15 godina

Dobro, znači najzad su maske pale i sve je jasno:'proevropska' vlada popušta pod zahtevom SPC u donošenju zakona bez koga nema vizne liberalizacije niti evropskih integracija, jednog od temelja savremene evropske civilizacije - zakona protiv diskriminacije. Za ovakvu poslušnost 'sekularne' vlasti religijskim institucijama se gubi vlast i ide u zatvor u jednoj Turskoj - koja je inače kandidat za EU i verovatno će tamo s punim pravom stići pre nas. Šta je sledeće, legalizovanje 'Obraza' i stavljanje vojske i policije pod njihovu komandu? Očigledno da nema tog dna na koje vladajuća koalicija ne može da padne - slučaj Kovačević se jos nije ni ohladio, a sad ovo! Mene je iskreno strah da više gledam vesti - ovo više nije ni noćna mora, za ovo više nema reči...Ako se narod ne opameti i uskoro ne izadje na ulice, a teško ce izaći jer vise nema jasnog cilja kao 2000 god, a stranke koje nisu ni vlast ni opozicija su još uvek slabe da donesu promene, stasaće nove generacije, izolovane od Evrope u koju neće moći ni da putuju, koje će zadržati iste sisteme vrednosti i poglede na život koji su nas doveli ovde gde smo

Dragan Ivanovic

pre 15 godina

Jesu li toj telefonskoj sednici prisustvovali i predstavnici OBRAZ-a mozda? Ili za tim nema potrebe jer su vrh SPC i oni istomisljenici?

Nenad

pre 15 godina

Da mi Pahomije diktira moja prava i određuje zakone? Ne hvala! Crkvu odvojiti od politike pod hitno! I onda se još kasnije pitamo otkud Nacionalni Stroj, Obraz, i sl. gnjide u Srbiji...

Prime ?

pre 15 godina

Posle prošlogodišnjih izbora, mnogi su se složili sa činjenicom da, praktično, Cvetković nije premijer, već Tadić. Da li je ovo znak da ni Tadić, praktično, nije premijer, već Radović?

Jelena

pre 15 godina

Drzava u kojoj crkva uspeva da blokira zakon protiv diskriminacije, gde se crkveni velikodostojnici krivichno ne gone zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika i gde se proces evropske integracije zaustavlja zbog religioznih dogmi moze se samo nazvati - talibanskom. Vlada kojoj politiku kroje Sveti sinod i lupezi u bekstvu (od Hashkih do million dollar baby) je beskichmena.

Titov pionir

pre 15 godina

Pa sto ne uvedemo pravoslavnu dzamahiriju? Ovo je sramota! I uopste me ne interesuje jesu li nekome povredjena verska osecanja, ali sramota je i po drzavu i po samu crkvu... Neka se kasnije SPC i pita zasto gubi vernike, a drzava zasto gubi mlade ljude i srlja u demografsku smrt.

Jelena

pre 15 godina

Drzava u kojoj crkva uspeva da blokira zakon protiv diskriminacije, gde se crkveni velikodostojnici krivichno ne gone zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika i gde se proces evropske integracije zaustavlja zbog religioznih dogmi moze se samo nazvati - talibanskom. Vlada kojoj politiku kroje Sveti sinod i lupezi u bekstvu (od Hashkih do million dollar baby) je beskichmena.

Nenad

pre 15 godina

Da mi Pahomije diktira moja prava i određuje zakone? Ne hvala! Crkvu odvojiti od politike pod hitno! I onda se još kasnije pitamo otkud Nacionalni Stroj, Obraz, i sl. gnjide u Srbiji...

Internet korisnik

pre 15 godina

Dobro, znači najzad su maske pale i sve je jasno:'proevropska' vlada popušta pod zahtevom SPC u donošenju zakona bez koga nema vizne liberalizacije niti evropskih integracija, jednog od temelja savremene evropske civilizacije - zakona protiv diskriminacije. Za ovakvu poslušnost 'sekularne' vlasti religijskim institucijama se gubi vlast i ide u zatvor u jednoj Turskoj - koja je inače kandidat za EU i verovatno će tamo s punim pravom stići pre nas. Šta je sledeće, legalizovanje 'Obraza' i stavljanje vojske i policije pod njihovu komandu? Očigledno da nema tog dna na koje vladajuća koalicija ne može da padne - slučaj Kovačević se jos nije ni ohladio, a sad ovo! Mene je iskreno strah da više gledam vesti - ovo više nije ni noćna mora, za ovo više nema reči...Ako se narod ne opameti i uskoro ne izadje na ulice, a teško ce izaći jer vise nema jasnog cilja kao 2000 god, a stranke koje nisu ni vlast ni opozicija su još uvek slabe da donesu promene, stasaće nove generacije, izolovane od Evrope u koju neće moći ni da putuju, koje će zadržati iste sisteme vrednosti i poglede na život koji su nas doveli ovde gde smo

Titov pionir

pre 15 godina

Pa sto ne uvedemo pravoslavnu dzamahiriju? Ovo je sramota! I uopste me ne interesuje jesu li nekome povredjena verska osecanja, ali sramota je i po drzavu i po samu crkvu... Neka se kasnije SPC i pita zasto gubi vernike, a drzava zasto gubi mlade ljude i srlja u demografsku smrt.

Josh

pre 15 godina

Da li cemo opet morati da menjamo pasose- da ovog puta vadimo iranske ili sta?
Crkva koja se bez pardona mesa u drzavne poslove. Ovo je stvarno dno. Mene je sramota zbog ovoga sto se u Srbiji radi u XXI veku. Ovo nije vise pitanja bele sengen liste ili ulaska u EU, ovo je pitanje zdravog razuma. IMA LI PILOTA U AVIONU??

Prime ?

pre 15 godina

Posle prošlogodišnjih izbora, mnogi su se složili sa činjenicom da, praktično, Cvetković nije premijer, već Tadić. Da li je ovo znak da ni Tadić, praktično, nije premijer, već Radović?

Dragan Ivanovic

pre 15 godina

Jesu li toj telefonskoj sednici prisustvovali i predstavnici OBRAZ-a mozda? Ili za tim nema potrebe jer su vrh SPC i oni istomisljenici?

QQ LELE!

pre 15 godina

U poslednjih 60 dana nasa vlada je imala:

- Katastrofu sa gasom (bez rezervi gasa, vadili nas Austrougari!)
- Katastrofu sa Miladinom Kovacevicem, pasosem i milion dolara
- Katastrofu sa izjavama tipa "Milosevic je heroj"
- Kaastrofu sa izjavama "NASI su dobili prejake kazne"
- Katastrofu sa crkvom za Vojvodjanski statut
- Katastrofu sa izostankom cestitke predsedniku SAD
- Katastrofu sa crkvom za blokiranje naprednih zakona
- Katastrofu sa diplomatskim izazivanjem velikih sila

Ova vlada je KATASTROFA!

Nenad

pre 15 godina

Ako SPC_quattro smatra da je pozvana da uređuje odnose u društvu, onda treba da formira stranku, ili otvoreno stane iza neke od postojećih stranaka, da građani znaju koga i zašto biraju na izborima. Ako dobiju respektabilan broj glasova, to je izbor ljudi koji žive u ovoj zemlji. U suprotnom - TRAJNO zabraniti crkvama i "verskim zajednicama" da se bave i na bilo koji način upliću u politički i ekonomski život zemlje! Uzgred, SPC je jedna od institucija koja ne mora da vodi knjigovođstvo, ne plaća carine, ne plaća PDV, "donacije" i druge uplate prima skoro isključivo u EUR a s druge strane propagira "moral"?!

pepper

pre 15 godina

Sram vas bilo. Iskreno vam kazhem i bez loshe namere, sram vas bilo sve redom. Nadam se da tjete za zhivota shvatiti, i politichari i popovi, kakav ste polusvet.

monty

pre 15 godina

bio sam u saudijskoj arabiji, tamo postoji verska policija, bradati likovi, obuceni u crno koji sa stapovima u rukama dele pravdu, njihovu, onima koji ne postuju pravila iz kurana...sto me to podseca na nesto!!!

Max

pre 15 godina

Da se razumemo, svaka tradicionalna verska zajednica je protiv sekti, bile one "dobre" ili "loše" i protiv egzotičnih oblika seksualne orijentacije i identiteta. Obzirom da ovaj zakon garantuje prava ljudima koji spadaju u te dve kategorije SPC ima moralnu dužnost da izrazi neslaganje sa ovim zakonom koji je totalno suprotan od njenih uverenja. Isto to je učinila i Nadbiskupija u Španiji kada je donošen zakon, o gej brakovima i to je sasvim očekivano.
Ono što je naš pravi problem je to što se vlada "boji" SPC i zbog toga ne donosi jedan sekularni zakon koji je neophodan za budućnost ove države.

Marrina

pre 15 godina

Da li pise u Ustavu da je Srbija drzava svih njenih stanovnika(ili tako nesto)?Da li su svi ljudi u Srbiji pravoslavci i da li su svi vernici ,ili ima mozda i ateista?Kako onda SPC moze da utice na zivot u Srbiji?!

Mashinovodja

pre 15 godina

Dobro je što ste preneli mišljenje g.Vojina Dimitrijevića, kojem nemam šta ni da dodam, ni da oduzmem. Ja sam ga gledao dok je to govorio na TV i šteta je samo što Internet kao medij ne može da prenese količinu zgađenosti s kojom je to govorio, zgađenost koju takođe delim s g.Dimitrijevićem. Jer posle nečeg ovakvog, čovek može imati samo osećaj užasnog gađenja zbog ljudske uskogrudosti, kratkovidosti, sebičnosti i neopisive gluposti.
Ovo samo još jednom potvrđuje da u ovoj prokletoj avliji političari, skupština i vlada samo su bedni statisti koji parazitiraju na našoj grbači, dok su prava vlast i "centri moći" na sasvim drugim mestima. Sad se jedan od njih pokazao.
Niko ne brani SPC da javno izrazi svoje mišljenje, niti da se s nečim ne složi, ali da je dovoljan jedan mig nekog popa da se povuče zakon koji je prošao višegodišnju proceduru usklađivanja, to je nepojmljivo u Evropi i u 21.veku!
Šta je sledeće? Uvođenje pravoslavne verske policije i teško premlaćivanje svakog ko, na primer, "na crveno slovo" cepa drva ili šiša travu u svom dvorištu?

Budimo slobodni iako smo Srbi

pre 15 godina

Znaci Pahomije ili bilo ko iz patrijarsije samo okrene telefon i naredi: Ne usvajajte taj zakon! I tako bude.
Sve sto bih dalje napisao, ne bi proslo cenzuru.

Voltaire

pre 15 godina

Francuska je u 17-18. veku prolazila kroz nešto slično. Tada je veliki mislilac Voltaire, misleći na crkvu rekao: "Ecrasez l’Infame!", što bi na srpskom značilo: "Uništiti bestidnicu!"
Slažem se 100%.

borivoje

pre 15 godina

zar nije ocigledno da se crkva sve vise mesa u poslove drzave i da spc ne zeli da srbija udje u evropu i da budemo kao ostali normala svet

Skali

pre 15 godina

Pitam se samo dokle će SPC vedriti i oblačiti Srbijom?I dokle će smatrati da je neko zato što je rođen kao pravoslavac, katolik ili budista obavezan da to ostane do kraja života?Zar nisu prvi hrišćani bili upravo preobraćeni judaisti?

DV

pre 15 godina

Samo u fundamentalistickim drzavama popovi kreiraju zakone! Zivo me interesuje kada ce konacno neko imati hrabrosti u parlamentu da predlozi zakom po kome ce nasi teokrati morati konacno da PLACAJU POREZ!!! i da zakoni vaze republike Srbije vaze za crkvu. Odvojenost crkve od drzave se primenjuje samo za nepostovanje zakona od strane crkve! IZBACITE RELIGIJU IZ SKOLSKOG SISTEMA!!! Necu da zivim u kopiji Irana, Avganistana itd

Goga

pre 15 godina

U Bečeju su popovi izdejstvovali da se tokom posta ugasi razglas na gradskom trgu, sa kojeg ide instrumentalna muzika i da se sa istog, u poslednjoj nedelji posta, emituje samo pravoslavna liturgija. Bečej je grad u kome živi preko 50 % madjarske populacije.Ti isti popovi, prekinuli su i dugogodišnju tradiciju zajedničke, uskršnje službe katoličke i pravoslavne crkve.

ana

pre 15 godina

Kada sam bila mala, mene su roditelji krstili. Nikad nisam išla niti verovala u crkvu. Sada se osećam odvratno što sam "krštena", čini mi se da sam tako deo ove sramote koja se zove SPC. A najgore je što ne mogu da se "otkrstim". Pala mi je na pamet ideja da odem do najbliže katoličke crkve da se "pokrstim", onako čisto iz inata.

Milan

pre 15 godina

Svako ko je do sada verovao da SPC za EU bio je u velikoj zabludi. Ulazak u EU bio bi napredak, bela sengenska lista otvorene granice sve to nece SPC da ta otvorenost njoj ne odgovara. Pogledajte samo sta se unutar crkve dogadja, koliko stvari su samo zatskane, za koje se niko ne usudi ni da pita sta je to? Mislim da ovaj potez vlade ako prodje obara sva obecanja do sada da ce Srbija biti napredna evropska drzava a SPC je sada pokazala pravo lice i onima koji to nisu primetili.

blagomeni

pre 15 godina

Kada su popovi blagosiljali koljace i ubice, Crkva je cutala i zadovoljno trljala ruke. Kada se treba usvajati jedan od najbitnijih progresivnih zakona, prva je tu da podmece klipove. Sta je sledece? Zahtevi za kamenovanje preljubnika i javnim pogubljenjima na trgovima? Dokle vise!!!!

Jasminka

pre 15 godina

Već hiljaditi put proklinjem svoje roditelje sto su me rodili Srpkinjom. Sramota zbog toga ubija me poslednjih
dvadeset godina. Nada i očekivanje da će konačno svetlost dana ući u ovu crnu rupu od države, ubijena je jednim metkom onih koji danas
stoje iza ovakvih dogadjaja.Ne mogu da kritikujem više, ne mogu da pokušavam da utičem da konačno sile tame odagnamo tamo gde im je mesto. Ja sam naprosto OČAJNA i grdno OSRAMOĆENA što sam Srpkinja!

Anamarija

pre 15 godina

Pa bolje da nisam danas ni ustala. Kad sam ovo procitala stvarno nisam mogla da verujem.Zar je malo sto na svakih kvadratnih km nice po nekva crkva ili hram, sto ne placaju poreze ni PDV, sto ih drzava tetosi na sve moguce nacine, jos i ovo? pa dokle bre?!?

Sremac

pre 15 godina

Nije neeobično i nije ni strašno to što crkva ima svoj stav po pitanju polne diskriminacije.
Strašno je to da vlada povlači predlog zakona koji je prošao svu proceduru.
Nadajmo se da će veoma brzo taj zakon doći na skupštinsko usvajanje.

uzas

pre 15 godina

da meni i svim ostalim gradjanima svih vera,nacionalnosti i vereispovesti crkva odredjuje kako cemo ziveti i gde se kretati ne hvala, a vlast,premijer i svi ostali oko njega su sada pokazai da su samo marionete crkve.. da nemaju ni trunke morala prihvatajuci ucene crkve ne usvajajuci zakon o diskriminaciji ili....

Burgois

pre 15 godina

Da li je Srbija sekularna ili srednjovjekovno-crkvena drzava? Kako je moguce da SPC uopce izbaci iz parlamantarne procedure bilo sto? Politicarkama i politicarima bi bilo dobro da ignoriraju zahtjeve vjerskih zajednica tipa da se izbace dijelovi o sprjecavanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije individua. Ako se i dalje budu slusale vjerske zajednice cemo mozda uskoro imati prizore lomaca na kojima gore neistomisljenici i "grijesnici" koji su se "usudili" doci na ovaj svijet kao gay osobe!

ivana

pre 15 godina

Da li je nasa Vlada jela bunike? Da li su oni svesni sta rade, u 21 veku!.Da je na vlasti DSS i Radikali, ovo bi bila "normalna" situacija.DS je ogromno razocarenje za sve!

mpAVLO

pre 15 godina

Prvo crkvena dogma u osnovnim skolama, pa teoloski "fakultet" na univerzitetu, pa popovi u radiodifuznoj agenciji (odlucuju o tome sta ce narod da gleda i slusa), a sada su i bez izbora usli u izvrsnu i zakonodavnu vlast (sudska vlast im odavno gleda kroz prste - narocito pedofilima). Srbija je postala pravoslavna dzamahirija i bice sve gore i gore.

Fight The Power

James Bond

pre 15 godina

Nije mi jasno. Ovaj paket zakona trebao da bude usvojen za belu šengensku listu. Bez ovog zakona nema ni paketa, a samim tim ni bele šengen liste. Uzas!!

gradjanin

pre 15 godina

Srbija ubrzanin tempom ide ka pravoslavnom mudzahedizmu,sve vise zena ce da nosi marame,muskarci brade i to u periodu kada se u Iranu polako vracaju gradjanske slobode.
Strasno.

Dusan

pre 15 godina

Mene ne cudi sto se crkva ponasa tako. To je veoma konzervativna organizacija koja pokusava da utice u drustvu kolko god moze. Moj je problem da ovde svaka vlast slusa i udvorava se crkvi, samo da bi bila popularna pred narodom. Ovde niko od politicara ne gleda da uradi dobro ovoj nestrecnoj zemlji, nego sve je ovo populizam i podilazenje narodu. Samo se gleda na rejting a posto ovde postoji veliki mit da crkva je jedna od najpostovanijih institucuja, politcari se utrkuju da joj se udvoravaju i prave budale od sebe.

Ogolimo stvari do kraja!

pre 15 godina

Ovo stvarno vise nema smisla. Pa neka Vlada Srbije ustupi zemlju na upravljanje SPC-u i neka se Srbija proglasi za pravoslavnu dzamahiriju! A ko je sad predsednik srbijanske Vlade? Kostunica! Zar ne?

zemlja za nas?

pre 15 godina

Citam , i ne mogu da verujem koliko gresaka u logickom rasudjivanju i politickoj svesti. Kao: ovde je u pitanju sa jedne strane SPC, a sa druge homoseksualci. Ma, nije tako. Ljudi, dajte odgovor na ovo pitanje: Da li zelite da zivite u drzavi koja vas stiti od diskriminacije? Ocete? Pa, lepo, ali tu zastitu ne mozete po prirodi stvari da trazite samo za sebe, nego tu zastitu moraju da imaju i svi (bas svi) drugi, pa i homoseksualci, pa i oni koji ne zele da kazu kog su pola, pa i oni koji hoce da od sada veruju u sneska belica i zato istupaju iz SPC itd. Svi!
Standardi ljudskih prava oko kojih u EU postoji konsensus su u temeljima te politicke zajednice.
A zasto je to vec uslov da nas stave na beli sengej, do procedure za pristup nismo ni blizu? Zato sto EU nece da nas pusti da mozemo da izadjemo iz ovog zatvora i da posle trazimo politicki azil iz razloga sto dolazimo iz jedne fundamentalisticke pravoslavne dzamahirije u kojoj nas zakon ne stiti od diskriminacije i u kojoj smo izlozeni opasnosti po zivot jer smo "drugaciji" od vecine.
Ako nema zakona o diskriminaciji - znaci da je ona dozvoljena. A za EU su SVI gradjani jednako vredni zastite zakona. To je to.
Raduje me jedino sto je ovoliki broj ljudi toliko ogorcen ovim skandalom. Ne dajte se, borite se da ta zemlja jednoga dana stvarno postane zemlja za nas i za svu nasu decu.

Biljojed

pre 15 godina

Prema saznanjima B92, Crkva je tražila i dobila izmenu A. člana 18, koji garantuje slobodu promene veroispovesti, a protivi se i usvajanju B. člana 21, koji sprečava diskriminaciju na osnovu polne orijentacije. - Pa naravno, po A ce izgubiti pastvu t.j. pare, a B. im ne treba jer su njihovi "slobodno polno orijentisani" pripadnici ionako zasticeni ko mecke, a drugima bi moglo eventualno doneti neka prava koja njima nisu u interesu. Sramota!

Student

pre 15 godina

Ako ne budemo stavljeni na belu šengen listu,ja kao veoma mlad čovek neću imati mogućnosti da putujem kao slobodni Evropljanin. Zašto moram da ispaštam zbog konzervativizma crkve? Da li crkva i vladajuća koalicija misle da će dobiti veću podršku mladih ako od Srbije naprave najzatvoreniju državu Evrope? Zar vlada misli da isključi sva svetla i možda svećom osvetliti Srbiju?

Born again atheist

pre 15 godina

A kad se samo setim svoje ironije na dosetke tipa "bravar je bio bolji" ili Šuvarevo "popu pop, bobu bob". Svaka kritika pređašnjeg sistema vrednosti imajući u vidu ovakvu zakulisno-pajtašku crkveno-centrirajuću "demokratiju" postaje smešna u svetlu recentnih događaja u ovoj zemlji. Ispadoše pred-Miloševićevski političari politički giganti i bazično principijelni javni funkcioneri. Velika je žalost da već sada pouzdano ZNAM i bez zadrške drugima (mlađima, strancima i sl.), koji me eventualno pitaju, jedino mogu reći da je zlatno doba ove zemlje davno prošlo i da je komunistički "mrak" više doprineo ovom društvu neko "svetlost" ovakve demokratije. Tito ispade velikan srpske moderne istorije, a Tadić polako ali sigurno postaje politički tragičar i pajaco - plašim se da ćemo ga se sećati uskoro kao što se Ameri sećaju G. W. Busha. A ja ću ćutati i crveneti što sam, iz straha, morao da glasam za njega bar jedan put.

Zoltan

pre 15 godina

Live and let die!

Postovani predstavnici verskih zajednica, prihvatili vi to ili ne, LGBT populacija postoji od samog nastanka sveta, i postojace dok je sveta i veka.

Postovana drzavo:
Sramota je kako dozvoljavas da ti crkvenjaci upravljaju odlukama, i kako dozvoljavate da vam / nam isti koce ulazak u EU i stavljanje silnog sveta na beli shengen. Isti ste kao Milosevicev rezim, nema ni trunke razlike. On nas je drzao zatvorene, vi nas drzite zatvorene. Setio se neko tamo da nam naplati svaki izlazak iz zemlje tokom devedesitih, i drmao je ogromne pare. Ajde molim vas uvedite nam i vi taksu za izlazak iz zemlje, uvedite nam obavezan crkveni porez, i postavite vladike za ministre, onda mi barem nece biti muka. Ovakvo dvolicje, mucenje obicnih ljudi, povlacenje zakona o zabrani diskriminacije, povlacenje zakona o radu organizacija civilnog drustva, sta sledi, mozete nam uvesti CRKVENU diktaturu i dati nam razlog da umesto da gradimo nasu zemlju koju volimo, odemo tamo daleko da zivimo, radimo i placamo nase poreze za izgradnju nekih drugih puteva i nekih drugih zemalja.

I dalje sam ljut, i to sve vise i vise!!!

bezimena

pre 15 godina

SPC ne može da upravlja državom!

Vlada i zbog ovoga mora HITNO da padne!

p.s.Tadiću, gradjani nisu glasali sa pravoslavnu džamahiriju nego za EVROPSKU SRBIJU!

Gandra

pre 15 godina

A ja ne mogu da shvatim zašto vlada konsultuje bilo koju versku organizaciju. Da li je Srbija zaista sekularna država? Vlada brine o građanima, crkva o vernicima i gotovo. Razumem da SPC smetaju neke zakonske odredbe, ali i meni smeta većina stavova SPC, ali ja ćutim i ne bunim se. Ne tražim da vlada, npr. podnese zahtev SPC da izmeni crkvene kanone.

Dakle, SPC da se mane ćorava posla i posveti se svojim vernicima, a vlada takođe da se mane ćorava posla konsultovanja verskih zajednica kod donošenja zakona.

Jelena

pre 15 godina

Dokle više da nam se crkva meša u naše živote? Kako mi možemo njima da se mešamo šta oni rade? A rade svašta. Dokle će ova crkvena garnitura da uništava našu duhovnost i da nas tera iz pravoslavnih hramova. Pa zbog ovakvih "misionara" osećam otpor prema crkvi. Ovo je jedna u nizu od sramota za vlast. Samo se reaguje na pritiske iz crkve. Postali smo pravoslavna džamahirija. DOKLE VIŠE???????

Misko

pre 15 godina

Ocekujem uskro da se Boris Tadic kandiduje za patrijarha! Posto je vec i predsednik i premijer i gradonacelnik i vrhovni komandant, samo mu nedostaje ta jedan funkcija.

Srećko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem.
Pa valjda imamo i ministra vera koji je morao mnogo ranije da sa SPC i ostalim verskim zajednicama usaglasi tekst Zakona, a ne ovako.
Izgleda da je više stalo Evropi da nas stavi na belu šengen listu nego našim političarima i božijim predstavnicima.

ljuba

pre 15 godina

E, stvarno, u kakvom mraku mi zivimo. DS se predstavlja kao moderna stranka, proevropska, a ovamo kleknu kad im crkva podvikne. U stvari su oni isto klerikalna stranka. Kao da je srednji vek. Strasno!

XXI vek

pre 15 godina

Stvarno je dalje izlisno komentarisati ovakav prestup. Pored javne debate, svih pohvala na saradnji drzavnog i civilnog sektora i nakon 9 godina cekanja na ovaj zakon, neko kao sto je SPC to ponisti jednim telefonskim pozivom. Mislim da sledeci potez treba da bude usvajanje nacionalne religije, fundamentalizam i da zivimo kao Amishi, bez struje, bez tekovina savremenog sveta. Ili pak, da svi skupimo po koju hiljadu evra pa da kupimo po koju parohiju i tako doprinosimo izmenama i dopunama zakona u Srbiji.

draganzr

pre 15 godina

mislim da nije probelm to sto spc iznosi svoje srednjovekovno misljenje, vec sto vlada pristaje na to! ne bi me cudilo da su namestili neki dogovor. mozda se preostala dva ratna zlocinca kriju ispod nekih mantija, pa je krenula trgovina: vi nama sklonite zakon o diskriminaciji, a mi cemo vam dati maldica?

liliputanac

pre 15 godina

Za vas ne znam ali meni je sada dosta svega. Ogadili ste mi i samu pomisao na Srbiju, sve sto je vredelo ste unistili, zalazete se za nebulozne stvari a ja treba da to gledam sa strane i cutim. Dok se ne sklone sve ove kreature od politicara sa scene ja cu svoje Srpstvo da stavim malo na stranu. Ne mogu vise, ogadite mi sve za sta se uhvatite. Od danas sam LILIPUTANAC ili sta god drugo posto ovo nije Srbija kakvu ja zamisljam i samo me bre sramotite iz dana u dan... Moj glas za bilo sta necete dobiti vise NIKADA!
Sto se crkve tice uvek sam osecao odbojnost prema njoj iako verujem u boga ili bih bar voleo da je tako. Treba razlikovati popove od monaha posto se popovi jedino bave novcem dok su monasi nesto sasvim drugo. Kako bre crkva moze uopste da uradi nesto ovako, pa nisam ni znao da je nesto ovako moguce??? A ko to njih pita? Jel to neko glasao za njih? Jel imaju ogromnu podrsku naroda?
Do nekih normalnijih vremena i ljudi...pozdravljam vas

El subdito español

pre 15 godina

Imam nekoliko prijatelja homosexualaca (gej i lezbejki) i moja cerka se igra sa drugaricom koja ima "dve mame" ja sam hetero i zgrazavam se sta sebi dozvoljava DS, ciji sam clan od osnivanja, da padnu pod uticaj crkve kojoj je jedino stalo da zadrzi svoje dogme i uticaj. U Spaniji koja je bila najkatolickija zemlja u evropi i jos ima velikog uticaja katolicka crkva, postoje istinske slobode seksualnog opredeljenja i vere. Crkva skripi zubima ali ovde ipak postoje pravila igre koja se zove demokratija.

ljuta

pre 15 godina

strašno, strašno, strašno!!!

i to što se crkvi ne dopadaju neke stvari još i mogu da razumem, ali
- da joj padne napamet da uopšte traži promene državnih zakona u sekularnoj državi (haha)
- da vlada usvoji primedbe i povuče važan zakon zbog crkve!!!!!!!!

užas!!

Б.

pre 15 godina

Ја ово не разумем. Геј стрејт алијанса има право да тражи да се закон усвоји, а СПЦ нема право да тражи да се закон измени? Како то?

gradjanin

pre 15 godina

Zar Srbija nije sekularna država i država svih građana koji u njoj žive? Nije sporno da SPC kao jedna od priznatih verskih zajednica u Srbiji ima pravo da izrazi svoj stav, ali je sporno da ima takvu moć i uticaj da se jedan zakon povuče iz procedure. To su dve potpuno različite stvari. Znači postoji povlašćeni položaj SPC u sekularnoj državi Srbiji. Zašto? Da li se mi to približavamo nekoj vrsti verske države? U XXI veku? Iz toga proizilazi da se davanjem povlašćenog položaja SPC krše prava građana te iste Srbije koji nisu pripadnici SPC i koji su drugačiji (u bilo kom smislu - ateisti, pripadnici drugih religija, građani drugačijih seksualnih i raznih drugih opredeljenja i sl.). Zašto je to toliko strašno u državi Srbiji da neko bude drugačiji i da ne bude diskriminisan zbog toga? Pitam političare zašto? Mi njih nismo birali da zastupaju svoje privatne interese i uverenja, kao ni posebne interese i uverenja već da zastupaju opšte interese tj. interese države i svih njenih građana. A oni rade sve drugo umesto onoga što zaista treba da rade. Setite se svih afera i zaštite pojedinačnih i posebnih interesa (RIK, Kovačević itd.).

Slobodan

pre 15 godina

Ocigledno je da SPC zeli da silom zadrzi ljude zatvorenima i bez perspektive, samo na taj nacin mogu da zadrze ljude u svojoj zaostaloj dogmi...

gastarbajter

pre 15 godina

Pa bas zbog Pahomija ovaj predlog zakona ne valja.
"Svako ima pravo da izrazi svoj (rodni identitet) i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjen".
Po ovome bi i Pahomije mogao da tvrdi da je diskriminisan jer su mu uskracene sexualne slobode.

Zakon treba doraditi, pa ga vratiti na usvajanje.

Mirchescu

pre 15 godina

Ne znam zasto ova vest ikoga iznenadjuje. Predsednik Tadic je i prethodne dobijene izbore poklonio dr Kostunici. Kraja nema. Crkva ima svoje zakone i svoj sud, u koje Drzava ne sme da zalazi, ali je zato Crkvi sve dozvoljeno. Nadam se da ce Predsednik Srbije gospodin Miskovic nekako uspeti da prevazidje ovaj nesporazum i izgladi odnose sa premijerom Amfilohijem. EU je nevazna. Oni koji donose te zakone ionako putuju bez problema, ne trebaju vize, a mi smo tu sasvim slucajno....Znate vec, losa karma ili sta god...

Milan

pre 15 godina

Ali kome smeta clan 18.??? Zasto je on sporan? Da ne mozemo slobodno promeniti veroispovest? Pa to je najgrublje krsenje ljudske savesti, i protiv Ustava! Zar drzava sme da se mesa u to sta i kako da mislimo i u sta da verujemo???!!

Pravnik

pre 15 godina

Dokle ce SPC da se mesa u sve ono sto joj po njenoj ulozi ne pripada. Da li SPC misli da su svi srbi 100% vernici. Valjda ima i ateista, naroda druge veroispovesti.Ako je ovakav zakon usvojen u gotovo svim zemljama sveta a poznato je bio da je najveci otpor davala katolicka crkva zasto onda Srbija ne bi ussvojila takav zakon.KOg bi pogadjalo donesenje takovog zakona osim SPC i raznih "nacionalistickih " partija kao sto su Obraz i slicni. Sta mi gradjani dobijamo iline dobijamo takvim zakonom. Meni licno ni iz dzepa ni u dzep.Neka se svako vlada kako misli i oseca to je njihov problem a ne problem SPC

Plavuša

pre 15 godina

To je samo još jedan od nebrojeno mnogo dokaza da je Srbija poslednjih 20 g doživela takav REGRES da je sada potpuno u rangu sa ostalim DZMAHIRIJAMA (gde je crkava i u 21 veku samo „na papiru“ odvojena od države ali ne i u realnom životu!). Crkvi nije smetala Slobina „samoubilačka“ politika (neko ju je podržavala!) koja je zemlju po svim sociološkim parametrima dovela do „apsolutne nule“ ali joj smeta zakon koji sprečava diskriminaciju. E ako se taj zakon usvoji i primeni misle „oni“ ima Srbija da „propadne“. E Domanoviću kad bi mogao da vidiš kako si tačno opisao „VOĐE“ u Srbiji.

Pera

pre 15 godina

Ja nisam glasao za SPC niti sam clan bilo koje crkve i mene duboko vredja sto neka verska organizacija moze da utice na moj zivot. Pogledacu malo zakon da vidim imam li osnove da tuzim drzavu zbog verske diskriminacije.

na šta bre ovo liči?!

pre 15 godina

spc , zajedno sa svojim drugarima iz ostalih verskih zajednica , da se kandiduje na sledećim izborima pa nek raspravljaju o zakonima ako prođu cenzus.

Kvazimodo

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega SPC namerno stvara toliki animozitet prema sebi samoj. Mislio sam da tamo ima mnogo mudrijih ljudi od ovih koji trenutno vuku konce. Ovakav nacin rada i ovakvo ponasanje pre svega ne donosi nista dobro samoj pravoslavnoj crkvi. Kako narod, koji je definitivno za ulazak u EU, da tumaci protivljenje ovom zakonu sto minira pripajanje EU. Nije mi jasno cemu ovolika zadrtost.

I.

pre 15 godina

To je bar lako: kad god smo u nedoumici oko donošenja zakona uradimo brzu komparaciju sa nekom zemljom EU - nama najbližom po datom pitanju (Grčkom u ovom slučaju!) i donesemo zakon sličan njihovom. Tako je sve u skladu sa EU propisima a i mi se ne mučimo mnogo!

Jelena

pre 15 godina

G-dine predsednice Tadicu!
Sta se desava u ovoj zemlji? Da li smo vas zbog ovoga birali?

Nemocan je i jadan Sinod da podigne duh vere svoga naroda, kada mu politicarenje za to sluzi.

aleksandar

pre 15 godina

SPC ne moze da upravlja ljudima i njihovim ubedjenjima! Da li to znaci da ce pop na silu da mi udje u kucu i osvesta vodicu ili naterati na bozicni post iako sam primio budizam ili se izjasnjavam kao ateista? Sta ce biti sledece? Crkveni brak iznad gradjanskog, dozvola za radjanje, dozvola za razvod, verska podobnost za upis detata u skolu... Sramota za Vladu Srbije i Borisa Tadica. Srbija je sekularna drzava, a ne pravoslavna dzamahirija. Ili mozda gresim?

Aleksa

pre 15 godina

Upravo cujem na sednici Skupstine da nije SPC jedina zahtevala povlacenje predloga zakona. Tu su i Katolicka i Jevrejska crkva. A , treba reci da se primedbe odnose na diskriminaciju dvoje/dvojice, dve/ osobe istog pola koje zele da sklope brak. A takvu normu nemaju ni mnogo razvijenije zemlje, a u SAD se i ukidaju. Koliko shvatam, ovakav predlog zakona je bio dobar manevar da se dozvole gej brakovi (sa svim posledicama po drustvo). Ipak, pitanje braka se regulise zakonom o braku, a ne zakonom o diskriminaciji...

Jugosloven

pre 15 godina

Niko se ne radja kao pripadnik odredjene crkve, vec se to postaje tokom zivota. U okviru crkvi sam vidjao i situaciju da se maloletna deca krste, cak i dok su bebe. Sad, da li ta deca znaju u sta ulaze ne svojom slobodnom voljom (koja jos nije ni formirana) nije predmet ove diskusije. Sporno je to da se sada od takvih zahteva da kada odrastu ne mogu sebi natureno "clanstvo" da promene u skladu sa svojom slobodnom voljom i savescu(!). Mislim da je to sto trazi SPC u najmanju ruku bolesno. I sam sam rastao u multi-konfesionalnoj porodici, i mislim da nije crkva ta koja ce u mojoj situaciji da stvara razdore u mojoj blizoj i daljoj porodici. Jesam vernik, ali nisam ubedjen da je Hrist ovako nesto propovedao.

Илија Дракулић

pre 15 godina

Технологија власти режима С.М. од 1990.- 2000. године подразумевала је непрестано изазивање криза, афера и међународних сукоба у циљу одвлачења пажње јавности од стварних узрока друштвених проблема, што је резултовало дубоком криминализацијом и нацификацијом друштва. Да ли сте у ситуацији да пратите колико је садашња Влада својим (не)радом генерисала кризних ситуација за само последњих неколико недеља? Као да свему томе није била довољна већ ноторна, и, друштвено крајње неодговорна, опструкција рада парламента коју спроводе највеће опозиционе странке? Да ли сте способни да наведете и један позитиван помак ка ономе што је био програмски циљ победничке изборне коалиције у последњих три месеца? Моје запажање је да од хапшења најтраженијег хашког оптуженика прошлог лета није направљен ни један. Оно што је постало видљиво као ноторна чињеница је да уклањање С.М. из система власти 2000. године није довело до промене суштине тог самог система. Управо је ова илузија промене власти у трајању од скоро 10 година отворила могућност да њена инфраструктура очврсне и постане отпорнија на захтев друштва за демократизацијом и интеграцијом у развијени свет. Нема велике користи од хорског понављања да је законско санкционисање дискриминације неопходно за одбрану људских права и за изградњу демократског друштва. Још мање ће нас таквом друштву приближити дозваљавање себи да се увек изнова "пецамо" у њихове замке замена теза и неубедљиве изговоре. Ја мислим да је нама који смо гласали за ЗЕС на последњим изборима преостало да власти на све расположиве начине почнемо да шаљемо сигнале да је непрестано одлагање усвајања непходних закона за приближење ЕУ крајње неодговорно и да је једино што нас занима да ли су закони усвојени и да ли се као такви спроводе, јер ми нисмо гласали ни за СПЦ ни за СРС, па нам зато и не могу бити одговорне. Коме је, на крају, ова Влада одговорна: својим бирачима или организацијама као што су СПЦ или СРС?

Lazar

pre 15 godina

Ako Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dozvoli izmenu člana 21, slobodno neka podnesu ostavke i ministar i državni sekretari.

Vi to, gospodo, ne smete da dozvolite!

Jogi Letač

pre 15 godina

Znači nije pitanje da li gej organizacije mogu da traže zakon a SPC da ne može da izrazi protivljenje, nego je pitanje, da li članovi vlade MOGU i SMEJU da reaguju na inicijative SPC momentalnim sazivanjem telefonske sednice i povačenjem zakona iz procedure. Ovo je krajnja svinjarija! Prvo je bilo ono oko PDV za opremu za bebe, nemože pa nemože, pa kad je patrijarh rekao da treba, onda kao može ali nikad nije zaživelo. Pa onda isto sa statutom Vojvodinei sad ovo. A Patrijarh negde u bolnici, u njegovo ime radi Amfilohije. Samo ne razumem političare, zar su se baš utronjali da se suprotstave crkvi? Šta se plaše, da će zbog toga izgubiti glasove? Od mene bi ga pre dobili tom prilikom.

Milutin

pre 15 godina

Dokle ce licemerni kler da se trudi da nas vrati u mrak srednjeg veka? Sklon sam da verujem u visu silu, ali svevisnji ima (u najmanju ruku) diskutabilan izbor svojih izaslanika na zemlji.....

građanka Srbije

pre 15 godina

Gospodine ministre Ljajiću: Hvala Vam & nemojte odustati!

Predsedniče Srbije & članovi Vlade koji ste glasali (sa Kopaonika: u pauzi uzmeđu skijanja i koncerta tzv. "Monetarnog udara") na noćnoj telefonskoj sednici, za povlačenje Predloga zakona iz procedure na zahtev crkve/ava - sram vas bilo, opet!

Milan

pre 15 godina

... Puna vest je da je to na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve, uz saglasnost drugih crkava i verskih zajednica. Kakvi smo to ljudi koji odmah stvar preinace u opstu hajku na SPC? Ne vidim veliku razliku izmedju jednih i drugih stada. Da se razumemo, protiv sam da se to povlaci u ovom trenutku ali sam i protiv svake generalizacije krivice...

masha

pre 15 godina

Trebalo je pre nego Zakon ode na vladu, da ministarstvo uputi predlog zakona svim verskim zajednicama, kao i ostalim ustanovama, na primedbe. Bilo je neozbiljno sto se to nije uradilo. Sasvim je ok da crkve imaju primedbe, jer se ovaj zakon odnosi i na njihovu delatnost.
Druga stvar, mislim da bi covek morao da se izjasni povodom rodnog identiteta. znaci, kada te neko pita da li si musko ili zensko ti ne moras nikome da odgovoris? To je vanserijska glupost, molim vas! Pa cak i oni koji su promenili pol sad znaju sta su.

swayzak

pre 15 godina

Užasnut sam informacijom da SPC pokušava da diskrimiše manjine poput homoseksualaca. To dovoljno govori koliko crkvu treba držati na distanci od političkih struktura i koliko je ta verska organizacija radikalna. Svugde u svetu, pa i ovde u Americi, crkve su te koje unazađuju ali (ne)srećom samo mali broj zemalja padne direktno pod njihov uticaj. Samo se podsetite koje su to zemlje i sve će vam biti jasno.

Jugosloven

pre 15 godina

U Univerzalnoj Deklaraciji Ujedinjenih Nacija o ljudskim pravima iz 1948, postoji clan 18, koji jasno kaze:
"Član 18.
Svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere; ovo pravo uključuje slobodu promene vere ili ubedjenja i slobodu da čovek, bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, upražnjava svoju veru ili ubedjenje putem nastave, vršenja kulta i obavljanja obreda".
(Preuzeto sa sajta http://www.unhchr.ch/udhr)

Ledenibreg

pre 15 godina

Najsavrseniji, najpotpuniji, najbolji zakon protiv diskriminacije ikada izrecen je Bozji zakon koji glasi : voli bliznjega svoga kao sebe samog.
Sto se tice crkve, ona je javni servis Crkve Bozije, i treba da postoji, mora, koliko njena moc treba da bude u drzavi, jasno je, sto je vise vernika,iskrenih, to je jaca i crkva i Crkva, crkva za uzvrat mora da bude ikona Crkve, i njene odluke u skladu sa svim Bozjim zakonima, ja verujem da oni to znaju, tako da me interesuju RAZLOZI odbacivanja zakona...
I eto, ne mogu a da ne kazem, ne da mi se :
Ljudi, vratimo se Bogu, pokajmo se, zatrazimo iskreno oprostaj od grehova, postujmo iskreno Bozje zakone, ucimo od naseg Ucitelja Gospoda Isusa Hrista, prepoznajmo zlo i okrenimo se od njega, i ja vam kazem da ZNAM da ce biti bolje! Zaista ce se puno toga lakse resiti uz Bozju pomoc.
Ja vrlo dobro znam kako vama ovo zvuci, ali znam da je istina...

Milenko

pre 15 godina

Ovo je mahom krivica vlade. Znaci moze bilo ko da se tamo useta sa dzakom love i menja zakone kako kome odgovara?!? U isto vreme je ovo velika sramota za SPC i jednog dana ce jako da im se olupa sto krse ustav ovakim podmuklim potezima. Jadna je i slaba 'republika' Srbija...

Miroslav Đukić

pre 15 godina

Ja bi pokušao da drukčije sagledam ovo. Tekst zakona nisam čitao, pa ne znam je li dobar ili nije. Nadležni se kunu da je "po svim standardima", mogu da im verujem ili ne, ali mi iskustvo govori da se ovde zakoni donose uglavnom olako, na brzinu, pisani su traljavo i metodom "resavske škole", tj. prepisivanjem, bez ikakvog prilagođavanja našem podneblju. Problem je ovde postupak donošenja zakona. Kad i gde je bila javna rasprava? Je li postupak usaglašavanja teksta bio participativan, da li je ljudima objašnjeno šta se želi, da li su dobijene sugestije zainteresovanih? Zakon se odjednom pojavio, neko ga spori, vlast ga smesta povlači. Diže se medijska hajka, koju je neko izgleda i hteo, jer, eto, mi bi doneli zakon, ali nam "oni tamo" ne daju. Sada je taj "neko tamo" - SPC, drugi put će biti neko drugi, možda vi? Ovo meni liči na čistu manipulaciju. Inače smatram da je zakon o sprečavanju diskriminacije trebalo odavno doneti, a očigledno da neko traži bilo kakav izgovor da ga ne donese, a da za to optuži drugog. Mislite malo o tome!

srxy

pre 15 godina

Znaci problem je u slobodi promene vere!?
Pa oni bi da nam Zakonm zabrane da mislimo svojom glavom !!!
Verovatni sledeci korak je da nam (po zakonu) decu odmah po porodjaju upisuju u crkvene knjige, a potom i u odgovarajucu partiju!!! Nece valjda srbin pravoslavac (makar bila to i beba) da se uclanjuje u tamo neke demo, socio i libero partije!?
OVO JE PREVISE !!!

Shomy

pre 15 godina

Ma ko sme meni, ili bilo kome da zabrani da promenim veru?????
Sta to treba da znaci/ Ako su mi roditelji pravoslavci i krstili su me kada sam ima 6 meseci, ja sutra krsim zakon ako resim da predjem u drugu veru ili ako postanem ateista (sto i jesam)??!??!
Je l cemo sada da uhapsimo Lepu Brenu i Kusturicu zbog krsenja zakona??!?! :-)

Hvala bogu - JA SAM ATEISTA!!!!

pravoslavka

pre 15 godina

Pa naravno da treba da usvojite zakon bez izmena, odnosno da ide u proceduru. Kakve sugestije i bakraci. Kada se to drzava mesa u odnose u crkvi. Dosta je i od njih bilo. Licemerii.

dusanka bg

pre 15 godina

probudimo se mi juce, kad ono ne mozemo da verujemo. Do Juce bili Sekularna state, a od juce postali Talibansko-Mudzahedinska-Iranska Serbia. Tamo neka Crkva sa onim nekim popom... drma nasom Crkvom, ali bogami i state/drzavom. To do juce nismo imali pojma. Totally uncool.
E, pa ne moze to tako i nece moci nikad tako ,jer mi zivimo u 21om veku u Europi, ako niste znali, i tako cemo da se ponasamo.
Jer ono sto je bitno u celoj prici je OVAJ ZAKON SPADA U ONE KOJE MORAMO DA USVOJIMO ZBOG BELOG SENGENA.
CICA MICA I GOTOVA PRICA

mile za tranziciju

pre 15 godina

o zemljo Srbijo...
po nadaleko čuvenom Ustavu, Srbija je SEKULARNA država.
I šta ovo bi?
Ne stajem ni na jednu ni da drugu stranu, ali Crkva i ostale verske zajednice mogu DATI svoje mišljenje ali ne i direktno uticati na proceš donošenja zakona u Skupštini.
Mogu se poslanici pozivati na to da oni, kao pošteni i valjani pravoslavci (ne znam onda šta mu ja dođem po toj logici) poštuju i slušaju šta im Patrijarh kaže i prema tome se rukovode, ali neka ne zaborave da se nalaze u Skupšini a ne u Sinodu (izvinjavam se onim poslanicima koji nisu pravoslavne veroispovesti) i da se, prema tome, ne mogu rukovoditi kanonima i žitijama već moraju raditi po slovu zakona i Ustava. A to nas vraća na početak ovog izlaganja - sekularizam!
neka pročitaju ostale članove predloženog zakona, a ne da se kao pijani plota hvataju sa "demonske" članove 18 i 21.
Neka se Crkva ne boji da će se Srbi odmah zaleteti da promene veru (ili pol), već neka prvo p(r)očisti malo po svom dvorištu.

Marko

pre 15 godina

Osećam se postiđeno. Vlada, za koju je većina nas mislila da će da vodi proevropsku politiku, ponovo potpada pod uticaj Srpske pravoslavne crkve. Statut Vojvodine je doveden u pitanje zbog SPC, Antidiskriminacioni zakon je doveden u pitanje zbog SPC. Čim se pojavi pokušaj da se srpsko društvo reformiše, na scenu stupa SPC i politička elita bespogovorno spušta glavu. Demokratska stranka, kao stožer ove vlasti, gorko se vara ako misli da svoju vladavinu čini stabilnijom tako što će deo moći podeliti sa Crkvom. Obiće im se to žestoko o glavu. I neka im se obije, drugo nisu ni zaslužili. Ja osećam samo gorak ukus u ustima jer se osećam prevarenim - na izborima sam im dao glas, jer sam poverovao njihovoj priči da su za evropeizaciju Srbije, a oni su odlučili da naprave kontinuitet sa Koštuničinom kleronacionalističkom politikom, za koju smo mislili da je završena katastrofalnim gubitkom na izborima.

E1

pre 15 godina

Cekaj objasnite mi nista ne kapiram. Znaci crkva hoce da se zakonom zabrani promena vere?
Znaci ko se krstio krstio se, ko se klanja nek se klanja, ko ne veruje ima i dalje da ne veruje.A ko veruje, pa prestane da veruje?
Zakon ce mu uliti veru?

Ako ja nesto razumem...

smile

pre 15 godina

A gde se može videti predlog zakona? Bilo bi dobro čuti zbog čega je SPC to uradila i šta je sporno.
To nije način da se skine predlog zakona, ako je samo to u pitanju. Koliko mogu da primetim Ljajić nije rekao da je to jedini razlog zbog koga je predlog zakona povučen. Mislim da tu ima još nečega...

Bojance

pre 15 godina

Zamislite sledecu situaciju: Usvoji se Zakon o zabrani diskriminacije i pojedini popovi priznaju da su homoseksualci. Crkva, naravno, pozeli da ih udalji iz svojih redova ali sud kaze, no, no, ne smete otpustati ljude zbog njihove seksualne orijentacije. Ili jos bolje, skupi se nekoliko zena i kazu 'Mi hocemo da budemo popovi.' Crkva kaze 'Ali to ne moze' a one kazu 'Pa moze, jer po Zakonu o zabrani diskriminacije ne mozete nas spreciti da zato sto smo zene ne budemo popovi' poteraju sudski proces jer su valjda gradjanski zakoni iznad crkvenih. Ili pak nisu? Skakljivo, jel da? Mislite o tome!

novisad45

pre 15 godina

Nikako mi se ne dopada mešanje crkve u državne stvari. Ali, ispada da je uticaj jedne nevladine organizaije oličene u tom gej-strejt...asocijaciji, jači od "firme" kao što je Crkva! I zar neko stvarno veruje da će zakon sprečiti diskriminaciju? Pre mi se čini da se ovde radi o institucionalizaciji jedne seksualno (blago rečeno) drugačije grupe ljudi.
Naravno svako ima prevo da voli kako i koga hoće. Ali to je njegova privatna stvar.
ne bi me čudilo da za 2-3 godine, svi mi koji smo heteroseksualno opredeljeni, tražimo zakon za zaštitu svojih prava.

radetoronto

pre 15 godina

Daj Boze da Srbija nikada ne postane clan EU-a. Ja na EU gledam kao na crnog djavola.

ALI

Ovaj zakon treba izglasati bez izmene, jer radi se o jednom modernom i dobrom zakonu. Dobar za drustvo i za Srbiju kao drzavu.

Danijela

pre 15 godina

Zanimljivo kako je vecina nasih ljudi potpuno neobavestena i nesvesna elementarnih sloboda. Grupe gradjana, religiozne organizacije, biznisi, treba da imaju uvid u zakone koji se kreiraju i treba im omoguciti da ucestvuju tako sto daju primedbe. Ako vecina smatra da to ne treba omoguciti, onda to znaci da im odgovara Despotija! Ili birokratska dzamahirija...

Jovan

pre 15 godina

Srbija je sekularna drzava, ali to ne znaci da crkva nema pravo da izrazi svoje misljenje i da se to misljenje eventualno uvazi. Pa ako mogu neke nevladine organizacije, koje imaju 10 clanova da iskazu stav, je l' ne moze crkva koja ima vise od milion vernika? Inace, crkva je kao i nvo, univerzitet, mediji... takodje deo civilnog drustva.

Duchamps

pre 15 godina

Možda sam neupućen, ali ja stvarno ne znam gde mogu da dobijem potvrdu o seksualnoj orijentaciji. Da li to izdaje MUP, ili se možda u opštini overava izjava uz potpise dva svedoka?! Možda postoji neka specijalna lekarska komisija zadužena za takva uverenja?! Ili će biti uvedene "licence" koje će se na pet godina obnavljati? Gde se upisuje moje versko opredeljenje - u ličnu kartu ili možda u biometrijski čip?! Piše li ono u zdravstvenoj knjižici ili u studentskom indeksu?! Koje ministarstvo će izdavati "gej dozvole B kategorije" ili "markice za prevoz za tibetanske budiste"?!
Drugim rečima, kako bilo ko misli da sprovodi ovako apsurdno formulisan zakon, koji je utrpan u proceduru bez imalo zamaranja moždanih vijuga, u paketu sa gomilom tzv. "evropskih zakona"... Ovako nezgrapno sklepan, umesto zaštite manjina i njihovih prava on podrazumeva javno iznošenje sasvim privatnih stvari svakog građanina, a to je gore od diskriminacije - to je totalitarizam. ...

lala

pre 15 godina

Svi oni, i crkva i politicari duvaju u istu tikvu.
Ako neko jos nije svestan toga, mi vrlo verovatno zivimo u klerofasistickoj drzavi.

yotans

pre 15 godina

Rasime ne daj! Promene li tekst, neka crkva (ne samo SPC vec i "pridruzene") otkaze potpis na Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima. Verovatno i na medjunarodnim nivoima imaju takav uticaj. Crkva neka iznosi svoje stavove prilikom obracanja svojim vernicima, a ne ucenjivanjem drzave. Uzgred, sta dobija zabranom promene vere? Da ce doci do pokajanja zbog gresnih misli o preorijentaciji i da ce pokajnici sad pohrliti u bogomolje (s adekvatnom materijalnom nadoknadom za iskup? Sramota. Brisite i odredbu o odvojenosti crkve od drzave. To kod nas ne vazi. Veronauka je opcioni predmet, kao i gradjansko vaspitanje. Da, i pogubljenje metkom je opcija u odnosu na pogubljenje s vesanjem.
Da ne bude zablude, zakon ne predvidja homosexualne brakove, daleko smo od toga, samo moze preduprediti, eventualno i sankcionisati prostacko divljanje vecine prema razlicitima.

Jelena

pre 15 godina

Drzava u kojoj crkva uspeva da blokira zakon protiv diskriminacije, gde se crkveni velikodostojnici krivichno ne gone zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika i gde se proces evropske integracije zaustavlja zbog religioznih dogmi moze se samo nazvati - talibanskom. Vlada kojoj politiku kroje Sveti sinod i lupezi u bekstvu (od Hashkih do million dollar baby) je beskichmena.

Б.

pre 15 godina

Ја ово не разумем. Геј стрејт алијанса има право да тражи да се закон усвоји, а СПЦ нема право да тражи да се закон измени? Како то?

Nenad

pre 15 godina

Da mi Pahomije diktira moja prava i određuje zakone? Ne hvala! Crkvu odvojiti od politike pod hitno! I onda se još kasnije pitamo otkud Nacionalni Stroj, Obraz, i sl. gnjide u Srbiji...

Titov pionir

pre 15 godina

Pa sto ne uvedemo pravoslavnu dzamahiriju? Ovo je sramota! I uopste me ne interesuje jesu li nekome povredjena verska osecanja, ali sramota je i po drzavu i po samu crkvu... Neka se kasnije SPC i pita zasto gubi vernike, a drzava zasto gubi mlade ljude i srlja u demografsku smrt.

Josh

pre 15 godina

Da li cemo opet morati da menjamo pasose- da ovog puta vadimo iranske ili sta?
Crkva koja se bez pardona mesa u drzavne poslove. Ovo je stvarno dno. Mene je sramota zbog ovoga sto se u Srbiji radi u XXI veku. Ovo nije vise pitanja bele sengen liste ili ulaska u EU, ovo je pitanje zdravog razuma. IMA LI PILOTA U AVIONU??

Internet korisnik

pre 15 godina

Dobro, znači najzad su maske pale i sve je jasno:'proevropska' vlada popušta pod zahtevom SPC u donošenju zakona bez koga nema vizne liberalizacije niti evropskih integracija, jednog od temelja savremene evropske civilizacije - zakona protiv diskriminacije. Za ovakvu poslušnost 'sekularne' vlasti religijskim institucijama se gubi vlast i ide u zatvor u jednoj Turskoj - koja je inače kandidat za EU i verovatno će tamo s punim pravom stići pre nas. Šta je sledeće, legalizovanje 'Obraza' i stavljanje vojske i policije pod njihovu komandu? Očigledno da nema tog dna na koje vladajuća koalicija ne može da padne - slučaj Kovačević se jos nije ni ohladio, a sad ovo! Mene je iskreno strah da više gledam vesti - ovo više nije ni noćna mora, za ovo više nema reči...Ako se narod ne opameti i uskoro ne izadje na ulice, a teško ce izaći jer vise nema jasnog cilja kao 2000 god, a stranke koje nisu ni vlast ni opozicija su još uvek slabe da donesu promene, stasaće nove generacije, izolovane od Evrope u koju neće moći ni da putuju, koje će zadržati iste sisteme vrednosti i poglede na život koji su nas doveli ovde gde smo

Dragan Ivanovic

pre 15 godina

Jesu li toj telefonskoj sednici prisustvovali i predstavnici OBRAZ-a mozda? Ili za tim nema potrebe jer su vrh SPC i oni istomisljenici?

Jasminka

pre 15 godina

Već hiljaditi put proklinjem svoje roditelje sto su me rodili Srpkinjom. Sramota zbog toga ubija me poslednjih
dvadeset godina. Nada i očekivanje da će konačno svetlost dana ući u ovu crnu rupu od države, ubijena je jednim metkom onih koji danas
stoje iza ovakvih dogadjaja.Ne mogu da kritikujem više, ne mogu da pokušavam da utičem da konačno sile tame odagnamo tamo gde im je mesto. Ja sam naprosto OČAJNA i grdno OSRAMOĆENA što sam Srpkinja!

Ledenibreg

pre 15 godina

Najsavrseniji, najpotpuniji, najbolji zakon protiv diskriminacije ikada izrecen je Bozji zakon koji glasi : voli bliznjega svoga kao sebe samog.
Sto se tice crkve, ona je javni servis Crkve Bozije, i treba da postoji, mora, koliko njena moc treba da bude u drzavi, jasno je, sto je vise vernika,iskrenih, to je jaca i crkva i Crkva, crkva za uzvrat mora da bude ikona Crkve, i njene odluke u skladu sa svim Bozjim zakonima, ja verujem da oni to znaju, tako da me interesuju RAZLOZI odbacivanja zakona...
I eto, ne mogu a da ne kazem, ne da mi se :
Ljudi, vratimo se Bogu, pokajmo se, zatrazimo iskreno oprostaj od grehova, postujmo iskreno Bozje zakone, ucimo od naseg Ucitelja Gospoda Isusa Hrista, prepoznajmo zlo i okrenimo se od njega, i ja vam kazem da ZNAM da ce biti bolje! Zaista ce se puno toga lakse resiti uz Bozju pomoc.
Ja vrlo dobro znam kako vama ovo zvuci, ali znam da je istina...

Prime ?

pre 15 godina

Posle prošlogodišnjih izbora, mnogi su se složili sa činjenicom da, praktično, Cvetković nije premijer, već Tadić. Da li je ovo znak da ni Tadić, praktično, nije premijer, već Radović?

Aleksa

pre 15 godina

Upravo cujem na sednici Skupstine da nije SPC jedina zahtevala povlacenje predloga zakona. Tu su i Katolicka i Jevrejska crkva. A , treba reci da se primedbe odnose na diskriminaciju dvoje/dvojice, dve/ osobe istog pola koje zele da sklope brak. A takvu normu nemaju ni mnogo razvijenije zemlje, a u SAD se i ukidaju. Koliko shvatam, ovakav predlog zakona je bio dobar manevar da se dozvole gej brakovi (sa svim posledicama po drustvo). Ipak, pitanje braka se regulise zakonom o braku, a ne zakonom o diskriminaciji...

masha

pre 15 godina

Trebalo je pre nego Zakon ode na vladu, da ministarstvo uputi predlog zakona svim verskim zajednicama, kao i ostalim ustanovama, na primedbe. Bilo je neozbiljno sto se to nije uradilo. Sasvim je ok da crkve imaju primedbe, jer se ovaj zakon odnosi i na njihovu delatnost.
Druga stvar, mislim da bi covek morao da se izjasni povodom rodnog identiteta. znaci, kada te neko pita da li si musko ili zensko ti ne moras nikome da odgovoris? To je vanserijska glupost, molim vas! Pa cak i oni koji su promenili pol sad znaju sta su.

ana

pre 15 godina

Kada sam bila mala, mene su roditelji krstili. Nikad nisam išla niti verovala u crkvu. Sada se osećam odvratno što sam "krštena", čini mi se da sam tako deo ove sramote koja se zove SPC. A najgore je što ne mogu da se "otkrstim". Pala mi je na pamet ideja da odem do najbliže katoličke crkve da se "pokrstim", onako čisto iz inata.

pepper

pre 15 godina

Sram vas bilo. Iskreno vam kazhem i bez loshe namere, sram vas bilo sve redom. Nadam se da tjete za zhivota shvatiti, i politichari i popovi, kakav ste polusvet.

borivoje

pre 15 godina

zar nije ocigledno da se crkva sve vise mesa u poslove drzave i da spc ne zeli da srbija udje u evropu i da budemo kao ostali normala svet

Milan

pre 15 godina

Svako ko je do sada verovao da SPC za EU bio je u velikoj zabludi. Ulazak u EU bio bi napredak, bela sengenska lista otvorene granice sve to nece SPC da ta otvorenost njoj ne odgovara. Pogledajte samo sta se unutar crkve dogadja, koliko stvari su samo zatskane, za koje se niko ne usudi ni da pita sta je to? Mislim da ovaj potez vlade ako prodje obara sva obecanja do sada da ce Srbija biti napredna evropska drzava a SPC je sada pokazala pravo lice i onima koji to nisu primetili.

monty

pre 15 godina

bio sam u saudijskoj arabiji, tamo postoji verska policija, bradati likovi, obuceni u crno koji sa stapovima u rukama dele pravdu, njihovu, onima koji ne postuju pravila iz kurana...sto me to podseca na nesto!!!

Marrina

pre 15 godina

Da li pise u Ustavu da je Srbija drzava svih njenih stanovnika(ili tako nesto)?Da li su svi ljudi u Srbiji pravoslavci i da li su svi vernici ,ili ima mozda i ateista?Kako onda SPC moze da utice na zivot u Srbiji?!

Max

pre 15 godina

Da se razumemo, svaka tradicionalna verska zajednica je protiv sekti, bile one "dobre" ili "loše" i protiv egzotičnih oblika seksualne orijentacije i identiteta. Obzirom da ovaj zakon garantuje prava ljudima koji spadaju u te dve kategorije SPC ima moralnu dužnost da izrazi neslaganje sa ovim zakonom koji je totalno suprotan od njenih uverenja. Isto to je učinila i Nadbiskupija u Španiji kada je donošen zakon, o gej brakovima i to je sasvim očekivano.
Ono što je naš pravi problem je to što se vlada "boji" SPC i zbog toga ne donosi jedan sekularni zakon koji je neophodan za budućnost ove države.

Nenad

pre 15 godina

Ako SPC_quattro smatra da je pozvana da uređuje odnose u društvu, onda treba da formira stranku, ili otvoreno stane iza neke od postojećih stranaka, da građani znaju koga i zašto biraju na izborima. Ako dobiju respektabilan broj glasova, to je izbor ljudi koji žive u ovoj zemlji. U suprotnom - TRAJNO zabraniti crkvama i "verskim zajednicama" da se bave i na bilo koji način upliću u politički i ekonomski život zemlje! Uzgred, SPC je jedna od institucija koja ne mora da vodi knjigovođstvo, ne plaća carine, ne plaća PDV, "donacije" i druge uplate prima skoro isključivo u EUR a s druge strane propagira "moral"?!

Anamarija

pre 15 godina

Pa bolje da nisam danas ni ustala. Kad sam ovo procitala stvarno nisam mogla da verujem.Zar je malo sto na svakih kvadratnih km nice po nekva crkva ili hram, sto ne placaju poreze ni PDV, sto ih drzava tetosi na sve moguce nacine, jos i ovo? pa dokle bre?!?

Skali

pre 15 godina

Pitam se samo dokle će SPC vedriti i oblačiti Srbijom?I dokle će smatrati da je neko zato što je rođen kao pravoslavac, katolik ili budista obavezan da to ostane do kraja života?Zar nisu prvi hrišćani bili upravo preobraćeni judaisti?

gastarbajter

pre 15 godina

Pa bas zbog Pahomija ovaj predlog zakona ne valja.
"Svako ima pravo da izrazi svoj (rodni identitet) i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjen".
Po ovome bi i Pahomije mogao da tvrdi da je diskriminisan jer su mu uskracene sexualne slobode.

Zakon treba doraditi, pa ga vratiti na usvajanje.

Miroslav Đukić

pre 15 godina

Ja bi pokušao da drukčije sagledam ovo. Tekst zakona nisam čitao, pa ne znam je li dobar ili nije. Nadležni se kunu da je "po svim standardima", mogu da im verujem ili ne, ali mi iskustvo govori da se ovde zakoni donose uglavnom olako, na brzinu, pisani su traljavo i metodom "resavske škole", tj. prepisivanjem, bez ikakvog prilagođavanja našem podneblju. Problem je ovde postupak donošenja zakona. Kad i gde je bila javna rasprava? Je li postupak usaglašavanja teksta bio participativan, da li je ljudima objašnjeno šta se želi, da li su dobijene sugestije zainteresovanih? Zakon se odjednom pojavio, neko ga spori, vlast ga smesta povlači. Diže se medijska hajka, koju je neko izgleda i hteo, jer, eto, mi bi doneli zakon, ali nam "oni tamo" ne daju. Sada je taj "neko tamo" - SPC, drugi put će biti neko drugi, možda vi? Ovo meni liči na čistu manipulaciju. Inače smatram da je zakon o sprečavanju diskriminacije trebalo odavno doneti, a očigledno da neko traži bilo kakav izgovor da ga ne donese, a da za to optuži drugog. Mislite malo o tome!

uzas

pre 15 godina

da meni i svim ostalim gradjanima svih vera,nacionalnosti i vereispovesti crkva odredjuje kako cemo ziveti i gde se kretati ne hvala, a vlast,premijer i svi ostali oko njega su sada pokazai da su samo marionete crkve.. da nemaju ni trunke morala prihvatajuci ucene crkve ne usvajajuci zakon o diskriminaciji ili....

Budimo slobodni iako smo Srbi

pre 15 godina

Znaci Pahomije ili bilo ko iz patrijarsije samo okrene telefon i naredi: Ne usvajajte taj zakon! I tako bude.
Sve sto bih dalje napisao, ne bi proslo cenzuru.

Milan

pre 15 godina

... Puna vest je da je to na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve, uz saglasnost drugih crkava i verskih zajednica. Kakvi smo to ljudi koji odmah stvar preinace u opstu hajku na SPC? Ne vidim veliku razliku izmedju jednih i drugih stada. Da se razumemo, protiv sam da se to povlaci u ovom trenutku ali sam i protiv svake generalizacije krivice...

Mashinovodja

pre 15 godina

Dobro je što ste preneli mišljenje g.Vojina Dimitrijevića, kojem nemam šta ni da dodam, ni da oduzmem. Ja sam ga gledao dok je to govorio na TV i šteta je samo što Internet kao medij ne može da prenese količinu zgađenosti s kojom je to govorio, zgađenost koju takođe delim s g.Dimitrijevićem. Jer posle nečeg ovakvog, čovek može imati samo osećaj užasnog gađenja zbog ljudske uskogrudosti, kratkovidosti, sebičnosti i neopisive gluposti.
Ovo samo još jednom potvrđuje da u ovoj prokletoj avliji političari, skupština i vlada samo su bedni statisti koji parazitiraju na našoj grbači, dok su prava vlast i "centri moći" na sasvim drugim mestima. Sad se jedan od njih pokazao.
Niko ne brani SPC da javno izrazi svoje mišljenje, niti da se s nečim ne složi, ali da je dovoljan jedan mig nekog popa da se povuče zakon koji je prošao višegodišnju proceduru usklađivanja, to je nepojmljivo u Evropi i u 21.veku!
Šta je sledeće? Uvođenje pravoslavne verske policije i teško premlaćivanje svakog ko, na primer, "na crveno slovo" cepa drva ili šiša travu u svom dvorištu?

James Bond

pre 15 godina

Nije mi jasno. Ovaj paket zakona trebao da bude usvojen za belu šengensku listu. Bez ovog zakona nema ni paketa, a samim tim ni bele šengen liste. Uzas!!

Sremac

pre 15 godina

Nije neeobično i nije ni strašno to što crkva ima svoj stav po pitanju polne diskriminacije.
Strašno je to da vlada povlači predlog zakona koji je prošao svu proceduru.
Nadajmo se da će veoma brzo taj zakon doći na skupštinsko usvajanje.

Burgois

pre 15 godina

Da li je Srbija sekularna ili srednjovjekovno-crkvena drzava? Kako je moguce da SPC uopce izbaci iz parlamantarne procedure bilo sto? Politicarkama i politicarima bi bilo dobro da ignoriraju zahtjeve vjerskih zajednica tipa da se izbace dijelovi o sprjecavanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije individua. Ako se i dalje budu slusale vjerske zajednice cemo mozda uskoro imati prizore lomaca na kojima gore neistomisljenici i "grijesnici" koji su se "usudili" doci na ovaj svijet kao gay osobe!

Pravnik

pre 15 godina

Dokle ce SPC da se mesa u sve ono sto joj po njenoj ulozi ne pripada. Da li SPC misli da su svi srbi 100% vernici. Valjda ima i ateista, naroda druge veroispovesti.Ako je ovakav zakon usvojen u gotovo svim zemljama sveta a poznato je bio da je najveci otpor davala katolicka crkva zasto onda Srbija ne bi ussvojila takav zakon.KOg bi pogadjalo donesenje takovog zakona osim SPC i raznih "nacionalistickih " partija kao sto su Obraz i slicni. Sta mi gradjani dobijamo iline dobijamo takvim zakonom. Meni licno ni iz dzepa ni u dzep.Neka se svako vlada kako misli i oseca to je njihov problem a ne problem SPC

QQ LELE!

pre 15 godina

U poslednjih 60 dana nasa vlada je imala:

- Katastrofu sa gasom (bez rezervi gasa, vadili nas Austrougari!)
- Katastrofu sa Miladinom Kovacevicem, pasosem i milion dolara
- Katastrofu sa izjavama tipa "Milosevic je heroj"
- Kaastrofu sa izjavama "NASI su dobili prejake kazne"
- Katastrofu sa crkvom za Vojvodjanski statut
- Katastrofu sa izostankom cestitke predsedniku SAD
- Katastrofu sa crkvom za blokiranje naprednih zakona
- Katastrofu sa diplomatskim izazivanjem velikih sila

Ova vlada je KATASTROFA!

blagomeni

pre 15 godina

Kada su popovi blagosiljali koljace i ubice, Crkva je cutala i zadovoljno trljala ruke. Kada se treba usvajati jedan od najbitnijih progresivnih zakona, prva je tu da podmece klipove. Sta je sledece? Zahtevi za kamenovanje preljubnika i javnim pogubljenjima na trgovima? Dokle vise!!!!

gradjanin

pre 15 godina

Srbija ubrzanin tempom ide ka pravoslavnom mudzahedizmu,sve vise zena ce da nosi marame,muskarci brade i to u periodu kada se u Iranu polako vracaju gradjanske slobode.
Strasno.

DV

pre 15 godina

Samo u fundamentalistickim drzavama popovi kreiraju zakone! Zivo me interesuje kada ce konacno neko imati hrabrosti u parlamentu da predlozi zakom po kome ce nasi teokrati morati konacno da PLACAJU POREZ!!! i da zakoni vaze republike Srbije vaze za crkvu. Odvojenost crkve od drzave se primenjuje samo za nepostovanje zakona od strane crkve! IZBACITE RELIGIJU IZ SKOLSKOG SISTEMA!!! Necu da zivim u kopiji Irana, Avganistana itd

swayzak

pre 15 godina

Užasnut sam informacijom da SPC pokušava da diskrimiše manjine poput homoseksualaca. To dovoljno govori koliko crkvu treba držati na distanci od političkih struktura i koliko je ta verska organizacija radikalna. Svugde u svetu, pa i ovde u Americi, crkve su te koje unazađuju ali (ne)srećom samo mali broj zemalja padne direktno pod njihov uticaj. Samo se podsetite koje su to zemlje i sve će vam biti jasno.

El subdito español

pre 15 godina

Imam nekoliko prijatelja homosexualaca (gej i lezbejki) i moja cerka se igra sa drugaricom koja ima "dve mame" ja sam hetero i zgrazavam se sta sebi dozvoljava DS, ciji sam clan od osnivanja, da padnu pod uticaj crkve kojoj je jedino stalo da zadrzi svoje dogme i uticaj. U Spaniji koja je bila najkatolickija zemlja u evropi i jos ima velikog uticaja katolicka crkva, postoje istinske slobode seksualnog opredeljenja i vere. Crkva skripi zubima ali ovde ipak postoje pravila igre koja se zove demokratija.

dusanka bg

pre 15 godina

probudimo se mi juce, kad ono ne mozemo da verujemo. Do Juce bili Sekularna state, a od juce postali Talibansko-Mudzahedinska-Iranska Serbia. Tamo neka Crkva sa onim nekim popom... drma nasom Crkvom, ali bogami i state/drzavom. To do juce nismo imali pojma. Totally uncool.
E, pa ne moze to tako i nece moci nikad tako ,jer mi zivimo u 21om veku u Europi, ako niste znali, i tako cemo da se ponasamo.
Jer ono sto je bitno u celoj prici je OVAJ ZAKON SPADA U ONE KOJE MORAMO DA USVOJIMO ZBOG BELOG SENGENA.
CICA MICA I GOTOVA PRICA

Ogolimo stvari do kraja!

pre 15 godina

Ovo stvarno vise nema smisla. Pa neka Vlada Srbije ustupi zemlju na upravljanje SPC-u i neka se Srbija proglasi za pravoslavnu dzamahiriju! A ko je sad predsednik srbijanske Vlade? Kostunica! Zar ne?

Voltaire

pre 15 godina

Francuska je u 17-18. veku prolazila kroz nešto slično. Tada je veliki mislilac Voltaire, misleći na crkvu rekao: "Ecrasez l’Infame!", što bi na srpskom značilo: "Uništiti bestidnicu!"
Slažem se 100%.

Srećko

pre 15 godina

Ne mogu da verujem.
Pa valjda imamo i ministra vera koji je morao mnogo ranije da sa SPC i ostalim verskim zajednicama usaglasi tekst Zakona, a ne ovako.
Izgleda da je više stalo Evropi da nas stavi na belu šengen listu nego našim političarima i božijim predstavnicima.

Jelena

pre 15 godina

Dokle više da nam se crkva meša u naše živote? Kako mi možemo njima da se mešamo šta oni rade? A rade svašta. Dokle će ova crkvena garnitura da uništava našu duhovnost i da nas tera iz pravoslavnih hramova. Pa zbog ovakvih "misionara" osećam otpor prema crkvi. Ovo je jedna u nizu od sramota za vlast. Samo se reaguje na pritiske iz crkve. Postali smo pravoslavna džamahirija. DOKLE VIŠE???????

Biljojed

pre 15 godina

Prema saznanjima B92, Crkva je tražila i dobila izmenu A. člana 18, koji garantuje slobodu promene veroispovesti, a protivi se i usvajanju B. člana 21, koji sprečava diskriminaciju na osnovu polne orijentacije. - Pa naravno, po A ce izgubiti pastvu t.j. pare, a B. im ne treba jer su njihovi "slobodno polno orijentisani" pripadnici ionako zasticeni ko mecke, a drugima bi moglo eventualno doneti neka prava koja njima nisu u interesu. Sramota!

Lazar

pre 15 godina

Ako Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dozvoli izmenu člana 21, slobodno neka podnesu ostavke i ministar i državni sekretari.

Vi to, gospodo, ne smete da dozvolite!

Student

pre 15 godina

Ako ne budemo stavljeni na belu šengen listu,ja kao veoma mlad čovek neću imati mogućnosti da putujem kao slobodni Evropljanin. Zašto moram da ispaštam zbog konzervativizma crkve? Da li crkva i vladajuća koalicija misle da će dobiti veću podršku mladih ako od Srbije naprave najzatvoreniju državu Evrope? Zar vlada misli da isključi sva svetla i možda svećom osvetliti Srbiju?

Zoltan

pre 15 godina

Live and let die!

Postovani predstavnici verskih zajednica, prihvatili vi to ili ne, LGBT populacija postoji od samog nastanka sveta, i postojace dok je sveta i veka.

Postovana drzavo:
Sramota je kako dozvoljavas da ti crkvenjaci upravljaju odlukama, i kako dozvoljavate da vam / nam isti koce ulazak u EU i stavljanje silnog sveta na beli shengen. Isti ste kao Milosevicev rezim, nema ni trunke razlike. On nas je drzao zatvorene, vi nas drzite zatvorene. Setio se neko tamo da nam naplati svaki izlazak iz zemlje tokom devedesitih, i drmao je ogromne pare. Ajde molim vas uvedite nam i vi taksu za izlazak iz zemlje, uvedite nam obavezan crkveni porez, i postavite vladike za ministre, onda mi barem nece biti muka. Ovakvo dvolicje, mucenje obicnih ljudi, povlacenje zakona o zabrani diskriminacije, povlacenje zakona o radu organizacija civilnog drustva, sta sledi, mozete nam uvesti CRKVENU diktaturu i dati nam razlog da umesto da gradimo nasu zemlju koju volimo, odemo tamo daleko da zivimo, radimo i placamo nase poreze za izgradnju nekih drugih puteva i nekih drugih zemalja.

I dalje sam ljut, i to sve vise i vise!!!

Gandra

pre 15 godina

A ja ne mogu da shvatim zašto vlada konsultuje bilo koju versku organizaciju. Da li je Srbija zaista sekularna država? Vlada brine o građanima, crkva o vernicima i gotovo. Razumem da SPC smetaju neke zakonske odredbe, ali i meni smeta većina stavova SPC, ali ja ćutim i ne bunim se. Ne tražim da vlada, npr. podnese zahtev SPC da izmeni crkvene kanone.

Dakle, SPC da se mane ćorava posla i posveti se svojim vernicima, a vlada takođe da se mane ćorava posla konsultovanja verskih zajednica kod donošenja zakona.

ljuta

pre 15 godina

strašno, strašno, strašno!!!

i to što se crkvi ne dopadaju neke stvari još i mogu da razumem, ali
- da joj padne napamet da uopšte traži promene državnih zakona u sekularnoj državi (haha)
- da vlada usvoji primedbe i povuče važan zakon zbog crkve!!!!!!!!

užas!!

Plavuša

pre 15 godina

To je samo još jedan od nebrojeno mnogo dokaza da je Srbija poslednjih 20 g doživela takav REGRES da je sada potpuno u rangu sa ostalim DZMAHIRIJAMA (gde je crkava i u 21 veku samo „na papiru“ odvojena od države ali ne i u realnom životu!). Crkvi nije smetala Slobina „samoubilačka“ politika (neko ju je podržavala!) koja je zemlju po svim sociološkim parametrima dovela do „apsolutne nule“ ali joj smeta zakon koji sprečava diskriminaciju. E ako se taj zakon usvoji i primeni misle „oni“ ima Srbija da „propadne“. E Domanoviću kad bi mogao da vidiš kako si tačno opisao „VOĐE“ u Srbiji.

Danijela

pre 15 godina

Zanimljivo kako je vecina nasih ljudi potpuno neobavestena i nesvesna elementarnih sloboda. Grupe gradjana, religiozne organizacije, biznisi, treba da imaju uvid u zakone koji se kreiraju i treba im omoguciti da ucestvuju tako sto daju primedbe. Ako vecina smatra da to ne treba omoguciti, onda to znaci da im odgovara Despotija! Ili birokratska dzamahirija...

mpAVLO

pre 15 godina

Prvo crkvena dogma u osnovnim skolama, pa teoloski "fakultet" na univerzitetu, pa popovi u radiodifuznoj agenciji (odlucuju o tome sta ce narod da gleda i slusa), a sada su i bez izbora usli u izvrsnu i zakonodavnu vlast (sudska vlast im odavno gleda kroz prste - narocito pedofilima). Srbija je postala pravoslavna dzamahirija i bice sve gore i gore.

Fight The Power

bezimena

pre 15 godina

SPC ne može da upravlja državom!

Vlada i zbog ovoga mora HITNO da padne!

p.s.Tadiću, gradjani nisu glasali sa pravoslavnu džamahiriju nego za EVROPSKU SRBIJU!

Jovan

pre 15 godina

Srbija je sekularna drzava, ali to ne znaci da crkva nema pravo da izrazi svoje misljenje i da se to misljenje eventualno uvazi. Pa ako mogu neke nevladine organizacije, koje imaju 10 clanova da iskazu stav, je l' ne moze crkva koja ima vise od milion vernika? Inace, crkva je kao i nvo, univerzitet, mediji... takodje deo civilnog drustva.

Kvazimodo

pre 15 godina

Ne razumem zbog cega SPC namerno stvara toliki animozitet prema sebi samoj. Mislio sam da tamo ima mnogo mudrijih ljudi od ovih koji trenutno vuku konce. Ovakav nacin rada i ovakvo ponasanje pre svega ne donosi nista dobro samoj pravoslavnoj crkvi. Kako narod, koji je definitivno za ulazak u EU, da tumaci protivljenje ovom zakonu sto minira pripajanje EU. Nije mi jasno cemu ovolika zadrtost.

liliputanac

pre 15 godina

Za vas ne znam ali meni je sada dosta svega. Ogadili ste mi i samu pomisao na Srbiju, sve sto je vredelo ste unistili, zalazete se za nebulozne stvari a ja treba da to gledam sa strane i cutim. Dok se ne sklone sve ove kreature od politicara sa scene ja cu svoje Srpstvo da stavim malo na stranu. Ne mogu vise, ogadite mi sve za sta se uhvatite. Od danas sam LILIPUTANAC ili sta god drugo posto ovo nije Srbija kakvu ja zamisljam i samo me bre sramotite iz dana u dan... Moj glas za bilo sta necete dobiti vise NIKADA!
Sto se crkve tice uvek sam osecao odbojnost prema njoj iako verujem u boga ili bih bar voleo da je tako. Treba razlikovati popove od monaha posto se popovi jedino bave novcem dok su monasi nesto sasvim drugo. Kako bre crkva moze uopste da uradi nesto ovako, pa nisam ni znao da je nesto ovako moguce??? A ko to njih pita? Jel to neko glasao za njih? Jel imaju ogromnu podrsku naroda?
Do nekih normalnijih vremena i ljudi...pozdravljam vas

Milutin

pre 15 godina

Dokle ce licemerni kler da se trudi da nas vrati u mrak srednjeg veka? Sklon sam da verujem u visu silu, ali svevisnji ima (u najmanju ruku) diskutabilan izbor svojih izaslanika na zemlji.....

Pera

pre 15 godina

Ja nisam glasao za SPC niti sam clan bilo koje crkve i mene duboko vredja sto neka verska organizacija moze da utice na moj zivot. Pogledacu malo zakon da vidim imam li osnove da tuzim drzavu zbog verske diskriminacije.

aleksandar

pre 15 godina

SPC ne moze da upravlja ljudima i njihovim ubedjenjima! Da li to znaci da ce pop na silu da mi udje u kucu i osvesta vodicu ili naterati na bozicni post iako sam primio budizam ili se izjasnjavam kao ateista? Sta ce biti sledece? Crkveni brak iznad gradjanskog, dozvola za radjanje, dozvola za razvod, verska podobnost za upis detata u skolu... Sramota za Vladu Srbije i Borisa Tadica. Srbija je sekularna drzava, a ne pravoslavna dzamahirija. Ili mozda gresim?

Milenko

pre 15 godina

Ovo je mahom krivica vlade. Znaci moze bilo ko da se tamo useta sa dzakom love i menja zakone kako kome odgovara?!? U isto vreme je ovo velika sramota za SPC i jednog dana ce jako da im se olupa sto krse ustav ovakim podmuklim potezima. Jadna je i slaba 'republika' Srbija...

Jogi Letač

pre 15 godina

Znači nije pitanje da li gej organizacije mogu da traže zakon a SPC da ne može da izrazi protivljenje, nego je pitanje, da li članovi vlade MOGU i SMEJU da reaguju na inicijative SPC momentalnim sazivanjem telefonske sednice i povačenjem zakona iz procedure. Ovo je krajnja svinjarija! Prvo je bilo ono oko PDV za opremu za bebe, nemože pa nemože, pa kad je patrijarh rekao da treba, onda kao može ali nikad nije zaživelo. Pa onda isto sa statutom Vojvodinei sad ovo. A Patrijarh negde u bolnici, u njegovo ime radi Amfilohije. Samo ne razumem političare, zar su se baš utronjali da se suprotstave crkvi? Šta se plaše, da će zbog toga izgubiti glasove? Od mene bi ga pre dobili tom prilikom.

Jugosloven

pre 15 godina

Niko se ne radja kao pripadnik odredjene crkve, vec se to postaje tokom zivota. U okviru crkvi sam vidjao i situaciju da se maloletna deca krste, cak i dok su bebe. Sad, da li ta deca znaju u sta ulaze ne svojom slobodnom voljom (koja jos nije ni formirana) nije predmet ove diskusije. Sporno je to da se sada od takvih zahteva da kada odrastu ne mogu sebi natureno "clanstvo" da promene u skladu sa svojom slobodnom voljom i savescu(!). Mislim da je to sto trazi SPC u najmanju ruku bolesno. I sam sam rastao u multi-konfesionalnoj porodici, i mislim da nije crkva ta koja ce u mojoj situaciji da stvara razdore u mojoj blizoj i daljoj porodici. Jesam vernik, ali nisam ubedjen da je Hrist ovako nesto propovedao.

gradjanin

pre 15 godina

Zar Srbija nije sekularna država i država svih građana koji u njoj žive? Nije sporno da SPC kao jedna od priznatih verskih zajednica u Srbiji ima pravo da izrazi svoj stav, ali je sporno da ima takvu moć i uticaj da se jedan zakon povuče iz procedure. To su dve potpuno različite stvari. Znači postoji povlašćeni položaj SPC u sekularnoj državi Srbiji. Zašto? Da li se mi to približavamo nekoj vrsti verske države? U XXI veku? Iz toga proizilazi da se davanjem povlašćenog položaja SPC krše prava građana te iste Srbije koji nisu pripadnici SPC i koji su drugačiji (u bilo kom smislu - ateisti, pripadnici drugih religija, građani drugačijih seksualnih i raznih drugih opredeljenja i sl.). Zašto je to toliko strašno u državi Srbiji da neko bude drugačiji i da ne bude diskriminisan zbog toga? Pitam političare zašto? Mi njih nismo birali da zastupaju svoje privatne interese i uverenja, kao ni posebne interese i uverenja već da zastupaju opšte interese tj. interese države i svih njenih građana. A oni rade sve drugo umesto onoga što zaista treba da rade. Setite se svih afera i zaštite pojedinačnih i posebnih interesa (RIK, Kovačević itd.).

Goga

pre 15 godina

U Bečeju su popovi izdejstvovali da se tokom posta ugasi razglas na gradskom trgu, sa kojeg ide instrumentalna muzika i da se sa istog, u poslednjoj nedelji posta, emituje samo pravoslavna liturgija. Bečej je grad u kome živi preko 50 % madjarske populacije.Ti isti popovi, prekinuli su i dugogodišnju tradiciju zajedničke, uskršnje službe katoličke i pravoslavne crkve.

XXI vek

pre 15 godina

Stvarno je dalje izlisno komentarisati ovakav prestup. Pored javne debate, svih pohvala na saradnji drzavnog i civilnog sektora i nakon 9 godina cekanja na ovaj zakon, neko kao sto je SPC to ponisti jednim telefonskim pozivom. Mislim da sledeci potez treba da bude usvajanje nacionalne religije, fundamentalizam i da zivimo kao Amishi, bez struje, bez tekovina savremenog sveta. Ili pak, da svi skupimo po koju hiljadu evra pa da kupimo po koju parohiju i tako doprinosimo izmenama i dopunama zakona u Srbiji.

Slobodan

pre 15 godina

Ocigledno je da SPC zeli da silom zadrzi ljude zatvorenima i bez perspektive, samo na taj nacin mogu da zadrze ljude u svojoj zaostaloj dogmi...

draganzr

pre 15 godina

mislim da nije probelm to sto spc iznosi svoje srednjovekovno misljenje, vec sto vlada pristaje na to! ne bi me cudilo da su namestili neki dogovor. mozda se preostala dva ratna zlocinca kriju ispod nekih mantija, pa je krenula trgovina: vi nama sklonite zakon o diskriminaciji, a mi cemo vam dati maldica?

Илија Дракулић

pre 15 godina

Технологија власти режима С.М. од 1990.- 2000. године подразумевала је непрестано изазивање криза, афера и међународних сукоба у циљу одвлачења пажње јавности од стварних узрока друштвених проблема, што је резултовало дубоком криминализацијом и нацификацијом друштва. Да ли сте у ситуацији да пратите колико је садашња Влада својим (не)радом генерисала кризних ситуација за само последњих неколико недеља? Као да свему томе није била довољна већ ноторна, и, друштвено крајње неодговорна, опструкција рада парламента коју спроводе највеће опозиционе странке? Да ли сте способни да наведете и један позитиван помак ка ономе што је био програмски циљ победничке изборне коалиције у последњих три месеца? Моје запажање је да од хапшења најтраженијег хашког оптуженика прошлог лета није направљен ни један. Оно што је постало видљиво као ноторна чињеница је да уклањање С.М. из система власти 2000. године није довело до промене суштине тог самог система. Управо је ова илузија промене власти у трајању од скоро 10 година отворила могућност да њена инфраструктура очврсне и постане отпорнија на захтев друштва за демократизацијом и интеграцијом у развијени свет. Нема велике користи од хорског понављања да је законско санкционисање дискриминације неопходно за одбрану људских права и за изградњу демократског друштва. Још мање ће нас таквом друштву приближити дозваљавање себи да се увек изнова "пецамо" у њихове замке замена теза и неубедљиве изговоре. Ја мислим да је нама који смо гласали за ЗЕС на последњим изборима преостало да власти на све расположиве начине почнемо да шаљемо сигнале да је непрестано одлагање усвајања непходних закона за приближење ЕУ крајње неодговорно и да је једино што нас занима да ли су закони усвојени и да ли се као такви спроводе, јер ми нисмо гласали ни за СПЦ ни за СРС, па нам зато и не могу бити одговорне. Коме је, на крају, ова Влада одговорна: својим бирачима или организацијама као што су СПЦ или СРС?

radetoronto

pre 15 godina

Daj Boze da Srbija nikada ne postane clan EU-a. Ja na EU gledam kao na crnog djavola.

ALI

Ovaj zakon treba izglasati bez izmene, jer radi se o jednom modernom i dobrom zakonu. Dobar za drustvo i za Srbiju kao drzavu.

ljuba

pre 15 godina

E, stvarno, u kakvom mraku mi zivimo. DS se predstavlja kao moderna stranka, proevropska, a ovamo kleknu kad im crkva podvikne. U stvari su oni isto klerikalna stranka. Kao da je srednji vek. Strasno!

zemlja za nas?

pre 15 godina

Citam , i ne mogu da verujem koliko gresaka u logickom rasudjivanju i politickoj svesti. Kao: ovde je u pitanju sa jedne strane SPC, a sa druge homoseksualci. Ma, nije tako. Ljudi, dajte odgovor na ovo pitanje: Da li zelite da zivite u drzavi koja vas stiti od diskriminacije? Ocete? Pa, lepo, ali tu zastitu ne mozete po prirodi stvari da trazite samo za sebe, nego tu zastitu moraju da imaju i svi (bas svi) drugi, pa i homoseksualci, pa i oni koji ne zele da kazu kog su pola, pa i oni koji hoce da od sada veruju u sneska belica i zato istupaju iz SPC itd. Svi!
Standardi ljudskih prava oko kojih u EU postoji konsensus su u temeljima te politicke zajednice.
A zasto je to vec uslov da nas stave na beli sengej, do procedure za pristup nismo ni blizu? Zato sto EU nece da nas pusti da mozemo da izadjemo iz ovog zatvora i da posle trazimo politicki azil iz razloga sto dolazimo iz jedne fundamentalisticke pravoslavne dzamahirije u kojoj nas zakon ne stiti od diskriminacije i u kojoj smo izlozeni opasnosti po zivot jer smo "drugaciji" od vecine.
Ako nema zakona o diskriminaciji - znaci da je ona dozvoljena. A za EU su SVI gradjani jednako vredni zastite zakona. To je to.
Raduje me jedino sto je ovoliki broj ljudi toliko ogorcen ovim skandalom. Ne dajte se, borite se da ta zemlja jednoga dana stvarno postane zemlja za nas i za svu nasu decu.

mile za tranziciju

pre 15 godina

o zemljo Srbijo...
po nadaleko čuvenom Ustavu, Srbija je SEKULARNA država.
I šta ovo bi?
Ne stajem ni na jednu ni da drugu stranu, ali Crkva i ostale verske zajednice mogu DATI svoje mišljenje ali ne i direktno uticati na proceš donošenja zakona u Skupštini.
Mogu se poslanici pozivati na to da oni, kao pošteni i valjani pravoslavci (ne znam onda šta mu ja dođem po toj logici) poštuju i slušaju šta im Patrijarh kaže i prema tome se rukovode, ali neka ne zaborave da se nalaze u Skupšini a ne u Sinodu (izvinjavam se onim poslanicima koji nisu pravoslavne veroispovesti) i da se, prema tome, ne mogu rukovoditi kanonima i žitijama već moraju raditi po slovu zakona i Ustava. A to nas vraća na početak ovog izlaganja - sekularizam!
neka pročitaju ostale članove predloženog zakona, a ne da se kao pijani plota hvataju sa "demonske" članove 18 i 21.
Neka se Crkva ne boji da će se Srbi odmah zaleteti da promene veru (ili pol), već neka prvo p(r)očisti malo po svom dvorištu.

Milan

pre 15 godina

Ali kome smeta clan 18.??? Zasto je on sporan? Da ne mozemo slobodno promeniti veroispovest? Pa to je najgrublje krsenje ljudske savesti, i protiv Ustava! Zar drzava sme da se mesa u to sta i kako da mislimo i u sta da verujemo???!!

pravoslavka

pre 15 godina

Pa naravno da treba da usvojite zakon bez izmena, odnosno da ide u proceduru. Kakve sugestije i bakraci. Kada se to drzava mesa u odnose u crkvi. Dosta je i od njih bilo. Licemerii.

Marko

pre 15 godina

Osećam se postiđeno. Vlada, za koju je većina nas mislila da će da vodi proevropsku politiku, ponovo potpada pod uticaj Srpske pravoslavne crkve. Statut Vojvodine je doveden u pitanje zbog SPC, Antidiskriminacioni zakon je doveden u pitanje zbog SPC. Čim se pojavi pokušaj da se srpsko društvo reformiše, na scenu stupa SPC i politička elita bespogovorno spušta glavu. Demokratska stranka, kao stožer ove vlasti, gorko se vara ako misli da svoju vladavinu čini stabilnijom tako što će deo moći podeliti sa Crkvom. Obiće im se to žestoko o glavu. I neka im se obije, drugo nisu ni zaslužili. Ja osećam samo gorak ukus u ustima jer se osećam prevarenim - na izborima sam im dao glas, jer sam poverovao njihovoj priči da su za evropeizaciju Srbije, a oni su odlučili da naprave kontinuitet sa Koštuničinom kleronacionalističkom politikom, za koju smo mislili da je završena katastrofalnim gubitkom na izborima.

ivana

pre 15 godina

Da li je nasa Vlada jela bunike? Da li su oni svesni sta rade, u 21 veku!.Da je na vlasti DSS i Radikali, ovo bi bila "normalna" situacija.DS je ogromno razocarenje za sve!

Jelena

pre 15 godina

G-dine predsednice Tadicu!
Sta se desava u ovoj zemlji? Da li smo vas zbog ovoga birali?

Nemocan je i jadan Sinod da podigne duh vere svoga naroda, kada mu politicarenje za to sluzi.

smile

pre 15 godina

A gde se može videti predlog zakona? Bilo bi dobro čuti zbog čega je SPC to uradila i šta je sporno.
To nije način da se skine predlog zakona, ako je samo to u pitanju. Koliko mogu da primetim Ljajić nije rekao da je to jedini razlog zbog koga je predlog zakona povučen. Mislim da tu ima još nečega...

na šta bre ovo liči?!

pre 15 godina

spc , zajedno sa svojim drugarima iz ostalih verskih zajednica , da se kandiduje na sledećim izborima pa nek raspravljaju o zakonima ako prođu cenzus.

Misko

pre 15 godina

Ocekujem uskro da se Boris Tadic kandiduje za patrijarha! Posto je vec i predsednik i premijer i gradonacelnik i vrhovni komandant, samo mu nedostaje ta jedan funkcija.

Jugosloven

pre 15 godina

U Univerzalnoj Deklaraciji Ujedinjenih Nacija o ljudskim pravima iz 1948, postoji clan 18, koji jasno kaze:
"Član 18.
Svako ima pravo na slobodu misli, savesti i vere; ovo pravo uključuje slobodu promene vere ili ubedjenja i slobodu da čovek, bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, upražnjava svoju veru ili ubedjenje putem nastave, vršenja kulta i obavljanja obreda".
(Preuzeto sa sajta http://www.unhchr.ch/udhr)

I.

pre 15 godina

To je bar lako: kad god smo u nedoumici oko donošenja zakona uradimo brzu komparaciju sa nekom zemljom EU - nama najbližom po datom pitanju (Grčkom u ovom slučaju!) i donesemo zakon sličan njihovom. Tako je sve u skladu sa EU propisima a i mi se ne mučimo mnogo!

Mirchescu

pre 15 godina

Ne znam zasto ova vest ikoga iznenadjuje. Predsednik Tadic je i prethodne dobijene izbore poklonio dr Kostunici. Kraja nema. Crkva ima svoje zakone i svoj sud, u koje Drzava ne sme da zalazi, ali je zato Crkvi sve dozvoljeno. Nadam se da ce Predsednik Srbije gospodin Miskovic nekako uspeti da prevazidje ovaj nesporazum i izgladi odnose sa premijerom Amfilohijem. EU je nevazna. Oni koji donose te zakone ionako putuju bez problema, ne trebaju vize, a mi smo tu sasvim slucajno....Znate vec, losa karma ili sta god...

Bojance

pre 15 godina

Zamislite sledecu situaciju: Usvoji se Zakon o zabrani diskriminacije i pojedini popovi priznaju da su homoseksualci. Crkva, naravno, pozeli da ih udalji iz svojih redova ali sud kaze, no, no, ne smete otpustati ljude zbog njihove seksualne orijentacije. Ili jos bolje, skupi se nekoliko zena i kazu 'Mi hocemo da budemo popovi.' Crkva kaze 'Ali to ne moze' a one kazu 'Pa moze, jer po Zakonu o zabrani diskriminacije ne mozete nas spreciti da zato sto smo zene ne budemo popovi' poteraju sudski proces jer su valjda gradjanski zakoni iznad crkvenih. Ili pak nisu? Skakljivo, jel da? Mislite o tome!

novisad45

pre 15 godina

Nikako mi se ne dopada mešanje crkve u državne stvari. Ali, ispada da je uticaj jedne nevladine organizaije oličene u tom gej-strejt...asocijaciji, jači od "firme" kao što je Crkva! I zar neko stvarno veruje da će zakon sprečiti diskriminaciju? Pre mi se čini da se ovde radi o institucionalizaciji jedne seksualno (blago rečeno) drugačije grupe ljudi.
Naravno svako ima prevo da voli kako i koga hoće. Ali to je njegova privatna stvar.
ne bi me čudilo da za 2-3 godine, svi mi koji smo heteroseksualno opredeljeni, tražimo zakon za zaštitu svojih prava.

građanka Srbije

pre 15 godina

Gospodine ministre Ljajiću: Hvala Vam & nemojte odustati!

Predsedniče Srbije & članovi Vlade koji ste glasali (sa Kopaonika: u pauzi uzmeđu skijanja i koncerta tzv. "Monetarnog udara") na noćnoj telefonskoj sednici, za povlačenje Predloga zakona iz procedure na zahtev crkve/ava - sram vas bilo, opet!

Shomy

pre 15 godina

Ma ko sme meni, ili bilo kome da zabrani da promenim veru?????
Sta to treba da znaci/ Ako su mi roditelji pravoslavci i krstili su me kada sam ima 6 meseci, ja sutra krsim zakon ako resim da predjem u drugu veru ili ako postanem ateista (sto i jesam)??!??!
Je l cemo sada da uhapsimo Lepu Brenu i Kusturicu zbog krsenja zakona??!?! :-)

Hvala bogu - JA SAM ATEISTA!!!!

Duchamps

pre 15 godina

Možda sam neupućen, ali ja stvarno ne znam gde mogu da dobijem potvrdu o seksualnoj orijentaciji. Da li to izdaje MUP, ili se možda u opštini overava izjava uz potpise dva svedoka?! Možda postoji neka specijalna lekarska komisija zadužena za takva uverenja?! Ili će biti uvedene "licence" koje će se na pet godina obnavljati? Gde se upisuje moje versko opredeljenje - u ličnu kartu ili možda u biometrijski čip?! Piše li ono u zdravstvenoj knjižici ili u studentskom indeksu?! Koje ministarstvo će izdavati "gej dozvole B kategorije" ili "markice za prevoz za tibetanske budiste"?!
Drugim rečima, kako bilo ko misli da sprovodi ovako apsurdno formulisan zakon, koji je utrpan u proceduru bez imalo zamaranja moždanih vijuga, u paketu sa gomilom tzv. "evropskih zakona"... Ovako nezgrapno sklepan, umesto zaštite manjina i njihovih prava on podrazumeva javno iznošenje sasvim privatnih stvari svakog građanina, a to je gore od diskriminacije - to je totalitarizam. ...

Dusan

pre 15 godina

Mene ne cudi sto se crkva ponasa tako. To je veoma konzervativna organizacija koja pokusava da utice u drustvu kolko god moze. Moj je problem da ovde svaka vlast slusa i udvorava se crkvi, samo da bi bila popularna pred narodom. Ovde niko od politicara ne gleda da uradi dobro ovoj nestrecnoj zemlji, nego sve je ovo populizam i podilazenje narodu. Samo se gleda na rejting a posto ovde postoji veliki mit da crkva je jedna od najpostovanijih institucuja, politcari se utrkuju da joj se udvoravaju i prave budale od sebe.

E1

pre 15 godina

Cekaj objasnite mi nista ne kapiram. Znaci crkva hoce da se zakonom zabrani promena vere?
Znaci ko se krstio krstio se, ko se klanja nek se klanja, ko ne veruje ima i dalje da ne veruje.A ko veruje, pa prestane da veruje?
Zakon ce mu uliti veru?

Ako ja nesto razumem...

srxy

pre 15 godina

Znaci problem je u slobodi promene vere!?
Pa oni bi da nam Zakonm zabrane da mislimo svojom glavom !!!
Verovatni sledeci korak je da nam (po zakonu) decu odmah po porodjaju upisuju u crkvene knjige, a potom i u odgovarajucu partiju!!! Nece valjda srbin pravoslavac (makar bila to i beba) da se uclanjuje u tamo neke demo, socio i libero partije!?
OVO JE PREVISE !!!

Born again atheist

pre 15 godina

A kad se samo setim svoje ironije na dosetke tipa "bravar je bio bolji" ili Šuvarevo "popu pop, bobu bob". Svaka kritika pređašnjeg sistema vrednosti imajući u vidu ovakvu zakulisno-pajtašku crkveno-centrirajuću "demokratiju" postaje smešna u svetlu recentnih događaja u ovoj zemlji. Ispadoše pred-Miloševićevski političari politički giganti i bazično principijelni javni funkcioneri. Velika je žalost da već sada pouzdano ZNAM i bez zadrške drugima (mlađima, strancima i sl.), koji me eventualno pitaju, jedino mogu reći da je zlatno doba ove zemlje davno prošlo i da je komunistički "mrak" više doprineo ovom društvu neko "svetlost" ovakve demokratije. Tito ispade velikan srpske moderne istorije, a Tadić polako ali sigurno postaje politički tragičar i pajaco - plašim se da ćemo ga se sećati uskoro kao što se Ameri sećaju G. W. Busha. A ja ću ćutati i crveneti što sam, iz straha, morao da glasam za njega bar jedan put.

lala

pre 15 godina

Svi oni, i crkva i politicari duvaju u istu tikvu.
Ako neko jos nije svestan toga, mi vrlo verovatno zivimo u klerofasistickoj drzavi.

yotans

pre 15 godina

Rasime ne daj! Promene li tekst, neka crkva (ne samo SPC vec i "pridruzene") otkaze potpis na Univerzalnoj deklaraciji UN o ljudskim pravima. Verovatno i na medjunarodnim nivoima imaju takav uticaj. Crkva neka iznosi svoje stavove prilikom obracanja svojim vernicima, a ne ucenjivanjem drzave. Uzgred, sta dobija zabranom promene vere? Da ce doci do pokajanja zbog gresnih misli o preorijentaciji i da ce pokajnici sad pohrliti u bogomolje (s adekvatnom materijalnom nadoknadom za iskup? Sramota. Brisite i odredbu o odvojenosti crkve od drzave. To kod nas ne vazi. Veronauka je opcioni predmet, kao i gradjansko vaspitanje. Da, i pogubljenje metkom je opcija u odnosu na pogubljenje s vesanjem.
Da ne bude zablude, zakon ne predvidja homosexualne brakove, daleko smo od toga, samo moze preduprediti, eventualno i sankcionisati prostacko divljanje vecine prema razlicitima.