Ponedeljak, 23.02.2009.

01:25

Hilari Klinton inicirala dogovor?

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton inicirala je pregovore ambasadora Kamerona Mantera s predstavnicima Vlade Srbije o slučaju Miladina Kovačevića, piše Blic.

Izvor: Blic

Hilari Klinton inicirala dogovor? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

JK NS

pre 15 godina

Gospodine državni sekretaru u Ministarstvu pravde samo ste u jednoj konstataciji delimično u pravu, a to je da se retko desi da jedna barska tj. kafanska tuča poremeti odnose dve države. Ali desilo se pošto je naš "pametni i uvaženi" student nokautirao momka, a naša država dala garanciju da on neće napustiti državu gde je demonstrirao svoju snagu, a potom ta ista naša država dala odobrenje g. konzulu da brže bolje izda lažne dokumente i mlađani Miladin još brže utekne preko velike "bare" u zemljicu slobodicu Srbiju. Pa šta onda i očekujete od Amerike i g-đe Klinton. Da vam kažu puj pike ne važi i nema veze što je pobegao. Ja znam da očekujem od ove vlasti da umesto novinara "Borbe" oni odgovaraju počev od Min. inostr. poslova, preko konzula, mame i tate, prijatelja i svih onih koji ovakve stvari proglašavaju za državne tajne pa do mlađanog momka Miladina.

mizaik

pre 15 godina

Hajde,da slozimo mozaik. Da bi radikali glasali za budzet u minut do 12, ucinjen je ustupak - smena Nikolica u Administrativnom odboru, rasprava o oduzimanju mandata/koja je propracena jednim razbijenim nosem i krokodilskim suzama/, Kovacevic dolazi u goste radikalima i to u Skupstini, proslo je bez ikakvih zamerki, usvaja se Poslovnik, bez opstrukcije. Dakle, sve je bilo u uslugama i protivuslugama. I, da nekome iz Vlade nije dosadilo, pa preko Borbe odao drzavnu tajnu, Kovacevic bi bio obazbedjen. Nije tesko zakljuciti ko stoji iza svega. JA sigurno ne, naprotiv. Kao velikom broju gradjana, uzasno mi smeta sva ova situacija.

gordana t

pre 15 godina

ocigledno je da oni koji treba da progovore i kazu ko je dao zeleno svetlo da se izda pasos, opasno cute...idu logikom cutanje je zlato, medjutim u ovom slucaju, cutanje govori vise od svih reci...ministarstvo spoljnih poslova je zabrljalo, njen ministar prvi snosi i odgovornost...konzul i vicekonzul su vec zglajzali, tako da nas ne interesuju price tipa hilari klinton itd. ako pak jeremic nije dao zeleno svetlo za lazni pasos kovacevica, nek' progovori...ili ne stize od silnog jettovanja ...u odbrani srpskih interesa po svetu...

bulat92

pre 15 godina

Ceo slučaj je zanimljiv isključivo kao još jedan dokaz da mi ustvari najveću cenu plačamo za siledžije i primitivce iz naših redova. Kovačević jeste siledžija par exelans, ali zar to nije i onaj konzul u Americi, zar se MIP i njegov ministar ne ponašaju siledžijski, da li je možda Skupština pitomija, nije li ona leglo neznanja i primitivizma! Velja Ilić, Vučić, ženski cvetovi zla iz RS, navijači, učesnici mitinga, putnici u autobusima itd.
Pristojan svet ovde je svuda u manjini. Dominiraju agresivci, polupismeni, neuredni, ružni i zli.
Sinoć ona dva nesretnika u Utisku nedelje, ista slika. Jedan veli da je sudije US predložio Boris Tadić, iako se zna da ih predlaže Predsednik, drugi osporava da postoji Vojvodina iako to što zna da ne postoji naziva Vojvodinom. Još kaže kako nije važno kako se doneo Ustav, važno je da je aktuelan. Znači, da je i donošenje Ustava bio siledžijski čin.
Kovačević je paradigma siledžijstva koje je dominantna karakteristika našeg društva.
I to je ono što brine.

v

pre 15 godina

I sta sad to znaci, ukoliko se sutra u sred Beograda pojavi Bin Laden, mi cemo mu suditi, i pitati zrtve 11. septembra "kol'ko to kosta"?
Jel' sam dobro shvatio ovaj sistem?

Skeptik

pre 15 godina

Uvodjenje Hilari u treci cin ove tragikomedije, ili farse, svejedno, treba da sasvim razvodni stvari, kao u onim sapunskim serijama. Vec se po broju komentara vidi da paznja popusta, a ubrzo ce se pojaviti nova, jos odvratnija afera, i Miladin i njegovo milionce ce otici ad akta. Ko jos pamti buku koja se podigla oko dnevnica u RIK-u? Sad nasa vrla ministarka pravde mirno nastavlja svoju "uspesnu" borbu protiv kriminala i korupcije. A i Jeremic vec tri dana nije izjavio da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sasvim se pritajio, dok ne produva ova kosava koja je lako mogla da ga oduva da zivi u nekoj normalnoj drzavi.

Ima nesto trulo...

pre 15 godina

Zastita ustvanog prava u ovom slucaju kosta milion evra. Ajde da se dogovorimo sa Albancima na Kosovu oko cene, pa da resimo jos jedno ustavno-pravno pitanje! Naravoucenije: Biti pravna drzava znaci imati puno para...

bezimena

pre 15 godina

H. Klinton je periferni lik u celoj priči i neće skrenuti pažnju javnosti sa glavne stvari, ma koliko to Vlada pokušavala!

Zbog skandala sa izdavanjem falsifikovanog pasoša V.Jeremić je još prošle godine moraao da podnese ostavku. Kako to nije učinio, posle ovog skandala od milion eura, cela Vlada mora da PADNE! Definitivno je jasno da je Srbija postala privatna država moćnika u senci i da je takvo stanje nedopustivo, neodrživo i sramno!

najgore

pre 15 godina

Najgore u citavoj prici je otkrice kakvi diletanti vode celu ovu stvar. I sada kada je stvar provaljene preko Borbe, umesto da cute u misjoj rupi i da se mole bogu da citava ova, nevidjena svinjarija sto pre padne u zaborav, oni napujdaju policiju na Borbu. Ili to neko radi namerno ili su stvarno skroz nesposobni. Tesko nama s njima.

Natalija

pre 15 godina

Ma da sve je „zakuvala“ Klintonova (verovatno su joj asistirali CIA, Vatikan i Mosad). Kao što je „ilegalno“ izašao iz SAD sada ga „ilegalno“ vratiti iz Srbije u SAD! Glumljenje kako je Srbija sposobna da štiti svoje građane na isti način kao što je to sposobna SAD! A kako vlast u Srbiji to uspeva? Tako što MOLI za kredit od 2 milijarde evra od MMF i tsl. A kako je nas – obične smrtnike iz Srbije (koji nismo pripadnici, saradnici ili simpaziteri tajnih službi!) – vlast štitila od 1990g? Eto tako što nas je dovela na ekonomski nivo trećeg sveta tj. do nivoa „kontejnera“ i „korenja“. Toliko o „patriotama“ na vlasti kako oni shvataju patriotizam – za običan narod ne daju „ni pet para“ – ali za „podobne“ šta je to 1 milion evra državnih para! Tako je vladao Staljin u SSSR, narod u zemlji nije imao šta da jede, ali su oni trošili milijarde dolara i finansirali sve komunističke partije u svetu.

Nemanja

pre 15 godina

Država daje milion dolara za jednog, u najmanju ruku nasilnika, a ne može već godinama da izdvoji 70 hiljada dolara za očuvanje beogradske mumije. Sram te bilo Srbijo!

T.

pre 15 godina

Ja malo ne verujem u celu pricu. Zasto? Pa ako nas je Hilari "napenalila", zasto to onda nije moglo da se javno kaze? Da se kaze: "Nas sluzbenik, taj i taj, zeznuo je stvar, sada moramo da se nagodimo jer ce da nam prave probleme te i te ako to ne uradimo. Sluzbenik ce biti kaznjen tako i tako."

A ostaje drugi deo kojeg ova prica sa Hilari ne objasnjava: zasto se daje 100.000 dolara za kauciju? Porodica je kauciju vec platila, zar ne? Ako je problem sto su pare pozajmljene, zasto se o tome brine drzava a ne porodica Kovacevic?

SickBoi

pre 15 godina

Drzavljanin sam Srbije koji zivi u SAD kao i mnogi drugi, i kao i M. Kovacevic do skoro. Siguran sam milion posto da ja odem i prebijem nekoga u baru sada da bi Srbiju za mene bolelo uvo isto koliko nas sve zanima politicka situacija u Zimbabveu. Najdegutantiji deo ove cele novele je u stvari to kako taj drzavni aparat bez potrebe za opravdanjem reaguje za necije privatne interese, za interes tih koji su ledja tom kriminalcu. Samim cinom ta ista Srbija unistava sve temelje necega sto se zove pravna drzava i sto dokle god kod nas ne postoji nece nam se ni videti izlaz iz mracnog doba. Drzava u stvari najvecu stetu nanosi sebi, jel ako moze tako Miladin, zasto ne bi moglo na stotine tatinih sinova ili na hiljade obicnog naroda da zavrne tu istu protekcionisticku drzavu za takse ovde ili akcize onde. A da ne pricam o politicarima sa njihovih slavnih a gde je tu mojih 10%. I nakon svega toga kako moze iko da ocekuje da nas spolja bilo ko gleda ozbiljno? A prase treba poslati ovamo nazad da mu se sudi.

Nađa

pre 15 godina

Kod nas se utrkuju razni političari dajući poluinformacije tako da ovu priču sa Hilari Klinton ja bih primila sa rezervom a i kakve to ima veze sa postupkom naše Vlade u pokušaju da finansira brljotine jednog nabildanog siledžije, pa još to proglasi službenom tajnom. Vrhunac gluposti i zamena teza je sinoćna izjava Tomislava Nikolića na Utisku nedelje i njegova teorija celog događaja oko ove odluke Vlade i famoznih milion dolara nebuloznom zamenom teza i vezivanje ovog događaja za ekonomsku krizu i njen početak u Americi. Dotični Kovačević treba da odgovara za svoj postupak a tako isto i država koja se gadno zaglibila u ceo slučaj zbog čega bi bilo krajnje vrema da nadobudni i do sada u svojim istupima često nevaspitan i nekulturan ministar podnese ostavku jer čovek koji dobija toliko kritika nije zaslužan da vodi tako važnu instituciju.

Stanko

pre 15 godina

... bicu slobodan da odgovorim na neke nejasnoce u clanku koje mislim da su jasne, samo nam je narod neuk, pa se nalazi u dilemi.
Prvo, korupcija u srpskom drustvu je postala svakodnevnica, koja je u javnost izasla time sto je jedan nas konzul prekrsio ovlascenja. Iz kojih pobuda i zasto je to uradio, zbog koga, je irelevantno. Relevantno je to da je Srbija kao drzava dobila javnu ljagu da joj je vlada korumpirana, i da ne moze da se ponasa kao neke svetske vlade, jer ocigledno nemamo kisnu sumu koju mozemo "ilegalno" da secemo, i da odatle placamo "korupcijske penale", vec eto milionce iz sirotinjskog budzeta.
Zato gradjani svih slojeva, nemojte vise da uzimate mito, vec kad nas ima vise takvih koji pocnu da prijavljuju cim tako nesto vide, bice nam i vlada disciplinovanija. Kao u vreme partije kada su istrebljivali politicki nepodobne, tako su sada i ovi korumpirani politicki nepodobni, jer mnogo kostaju da im se brljotine isprave.
S druge strane, ovo je super skakljiv primer gde se nas mentalitet i moral suocava sa legislativom, zbog brljotine jednog decaka, koji nekako cudno pusta bradu i koji nam je eto iz Amerike doneo jednu basnu, iz koje treba svi da izvuku naravoucenije.

In media res

pre 15 godina

Država, ako joj je to u interesu, može da pravi svakojake "nagodbe" sa građanima drugih država, čije interese u međunarodnim odnosima, po međunarodnom pravu međunarodnom,zastupa domicilna država?!
Međutim, ako je razlog tog "vanrednog troška", nehat ili propust, naših građana, pa bili oni i uposlenici u državnoj administraciji, to im ne daje nikakav "privilegovani položaj", već obavezuje državu da pokrene upravni, odnosno, sudski postupak za naknadu materijalne i nematerijalne štete proistekle iz takvih postupaka, u ovom slučaju, konzula i vice-konzula srpskog konzulata u Njujorku?!
Svakako, da će to, onda, biti prilika, da saopšte od koga su, konkretno, dobili instrukciju, i "podele troškove", da tako postupe i najozbiljnije ugroze bialteralne diplomatske odnose sa SAD?!

jjjo

pre 15 godina

Razumem osetljivost po pitanju "naših" milion dolara ali ovo je naprosto moralo ovako da se reši. Na stranu brljotine policije koja sad gnjavi ove iz Borbe da odaju izvor i time samo diže veću galamu oko svega.
Ali stvar je prosta: kad se već dočepao otadžbine, Kovačevića pravno više ne možete izručiti nazad na mesto zločina.
Istovremeno, konzul je napravio međunarodni prekršaj i država mora da sanira štetu.
Budući da je draga Hilari u ovu priču ušla još u vreme izborne kampanje u SAD, a sad je to što jeste, provaljena priča o miliončetu ne odgovara više nikome i policiji je vreme da zašadapuje i pusti stvar da po njoj što pre padne prašina zaborava.
A milion? Ej, bre, kao da je prvi i poslednji. Kad malo razmislite - dobro smo i prošli.

EU Citizen

pre 15 godina

Milion dolara je smešna suma ako nas nebo pogleda i cela ova fušerska limunacija oko mladog siledžije Kovačevića dovede do ostavke Vuka Jeremića, jer je, čak i ako apstrahujemo sve nerve koje svaka pojava ovog nadobudnog, nevaspitanog i jeftinog amatera košta svako misleće biće sa trunkom ukusa u Srbiji, objektivna šteta koju ovaj čovek nanosi ugledu i imidžu Srbije u relevantom delu sveta nesravnjeno je veća.

VladimirNI

pre 15 godina

Celoj prici o MK ne treba dozvoliti da sklizne u isprazne rasprave oko nebitnih stvari:
1. Odgovornost konzula i saradnika u Srbiji koji su prekrsili medjunarodne ugovore;
2. Odgovornost onih koji parama nas gradjana poreskih obveznika placaju siledzije, i povrh svega to proglasavalju drzavnom tajnom.
Posto je ovo Jeremicev domen, najmanje sto moze da ucini je da ode sa mesta ministra (ionako vise stete nego koristi od njega), a svi detalji mora da budu dostupni javnosti. Srecom, ovve stvari ne zastarevaju, pa ako ne uskoro, za par godina neki bitni ljudi ce morati da odgovaraju za ovo.
A MK treba spakovati za USA pa nek mu tamo sude, da ne ide na teret nas gradjana ovde...

Dragan R

pre 15 godina

Hilari je lično insistirala na tome jer je uspaničana time da su loši odnosi između Stradije i SAD. Zato je pokrenula inicijativu da Miladin oprosti Brajanu što je ostao živ.

Dule Momirov

pre 15 godina

Zamena teza u svom najboljem izdanju:
Sve govorancije Homena zaobilaze glavnu temu o kojoj "ne može da govori".

Glavno pitanje br. Ko može da u ime građana SArbije izdvoji milju dolara da plaća cehove kafanskih tuča i kasnijih mutnih radnji i malverzacija?
Glavno pitanje br.2: Ko može da u ime građana Srbije toliko insistira na tome da se prestupniku sudi u Srbiji pa makar to i pretilo da poremeti odnose Srbija - SAD kada se zna da je u Srbiju stigao ilegalno, kršeći zakone i Srbije i SAD.

Umesto da se naša diplomatija bavi timer kako će da privuče investitore i truriste u Srbiju, oni peglaju kafanske račune i razmirice naših vajnih kavgadžija. Sramota.

Petar S.

pre 15 godina

Kako vreme prolazi, postaju jasne dve stvari.
Prvo, da ce sudjenje Miladinu Koacevicu (u Srbiji) biti odrzano bez obzira na placenih $1M.

I Drugo, drzava Srbija je platila Milion dolara zbog brljotine svog diplomate, kao i za pristanak roditelja pretucenog da sudjenje bude u Srbiji (a nikako za oslobadanje od tuzbe), i sve to uz blagoslov administracije u Vasnigtonu (a po svemu sudeci i same Hilari Klinton - licno).

Ono sto ostaje nejasno, je izjava glavne urednice Borbe, da bi (parafraziram) Vladi bolje bilo da trazi ko je izvor, umesto da vrse pritisak na novinare, da bi odmah zatim izjavila, da Borba nece odati, identitet onoga, za koga je u prvom delu recenice izjavila da bi vlada trebalo da nadje.

Suma-sumarum ovog slucaja je da Srbiji svakako treba zakon o tome sta moze da bude drzavna tajna, a sta ne, medjutim isto tako kada se jednom stavi ta oznaka, pojedinac, nema pava da po svom nahodjenju odlucuje da li je to opravdano ili ne.
Ko god da je bio izvor (iz vlade), prekrsio je vazeci zakon, i tuzilastvo na osnovu odredaba krivicnog zakona (a ne zakona o informisanju), ima prava, da zahteva (od Borbe) identitet izvora informacije.

prosvetni radnik

pre 15 godina

Mo\e li Hilari da pregovara sa nasom vladom i oko isplata jubilarnih nagrada za prosvetne radnike? Vrlo simbolicna svota u odnosu na mil. dolara je u pitanju.

mexhidi

pre 15 godina

zasto poremetiti odnose sa drzavom koja je pruzila gostoprimstvo nekom koji se tamo ponasa kao kauboji njega i tog konzula treba suditi ta zemlja u kojoj su izvrsili prekrsaj ako vlada Srbije nema nameru da brani takve kao Kovacevic onda daj ga onom ko ga trazi.

Nele

pre 15 godina

Pa naravno da nije toliki problem tuca vec to sto covek koji dobro zna sta to znaci (konzul), nije postovao pravila igre. I ja, kao i mnogi, mislim da taj covek koji je dao lazne isprave Kovacevicu to nije uradio bez zelenog svetla odavde. Ako je to uradio na svoju ruku onda je zasluzio da zajedno sa Kovacevicem provede izvesno vreme u zatvoru. Nadam se da cemo posle ovoga nauciti da to sto moze da prodje kod nas, ne moze u normalnom svetu.

Nele

pre 15 godina

Pa naravno da nije toliki problem tuca vec to sto covek koji dobro zna sta to znaci (konzul), nije postovao pravila igre. I ja, kao i mnogi, mislim da taj covek koji je dao lazne isprave Kovacevicu to nije uradio bez zelenog svetla odavde. Ako je to uradio na svoju ruku onda je zasluzio da zajedno sa Kovacevicem provede izvesno vreme u zatvoru. Nadam se da cemo posle ovoga nauciti da to sto moze da prodje kod nas, ne moze u normalnom svetu.

Dule Momirov

pre 15 godina

Zamena teza u svom najboljem izdanju:
Sve govorancije Homena zaobilaze glavnu temu o kojoj "ne može da govori".

Glavno pitanje br. Ko može da u ime građana SArbije izdvoji milju dolara da plaća cehove kafanskih tuča i kasnijih mutnih radnji i malverzacija?
Glavno pitanje br.2: Ko može da u ime građana Srbije toliko insistira na tome da se prestupniku sudi u Srbiji pa makar to i pretilo da poremeti odnose Srbija - SAD kada se zna da je u Srbiju stigao ilegalno, kršeći zakone i Srbije i SAD.

Umesto da se naša diplomatija bavi timer kako će da privuče investitore i truriste u Srbiju, oni peglaju kafanske račune i razmirice naših vajnih kavgadžija. Sramota.

SickBoi

pre 15 godina

Drzavljanin sam Srbije koji zivi u SAD kao i mnogi drugi, i kao i M. Kovacevic do skoro. Siguran sam milion posto da ja odem i prebijem nekoga u baru sada da bi Srbiju za mene bolelo uvo isto koliko nas sve zanima politicka situacija u Zimbabveu. Najdegutantiji deo ove cele novele je u stvari to kako taj drzavni aparat bez potrebe za opravdanjem reaguje za necije privatne interese, za interes tih koji su ledja tom kriminalcu. Samim cinom ta ista Srbija unistava sve temelje necega sto se zove pravna drzava i sto dokle god kod nas ne postoji nece nam se ni videti izlaz iz mracnog doba. Drzava u stvari najvecu stetu nanosi sebi, jel ako moze tako Miladin, zasto ne bi moglo na stotine tatinih sinova ili na hiljade obicnog naroda da zavrne tu istu protekcionisticku drzavu za takse ovde ili akcize onde. A da ne pricam o politicarima sa njihovih slavnih a gde je tu mojih 10%. I nakon svega toga kako moze iko da ocekuje da nas spolja bilo ko gleda ozbiljno? A prase treba poslati ovamo nazad da mu se sudi.

VladimirNI

pre 15 godina

Celoj prici o MK ne treba dozvoliti da sklizne u isprazne rasprave oko nebitnih stvari:
1. Odgovornost konzula i saradnika u Srbiji koji su prekrsili medjunarodne ugovore;
2. Odgovornost onih koji parama nas gradjana poreskih obveznika placaju siledzije, i povrh svega to proglasavalju drzavnom tajnom.
Posto je ovo Jeremicev domen, najmanje sto moze da ucini je da ode sa mesta ministra (ionako vise stete nego koristi od njega), a svi detalji mora da budu dostupni javnosti. Srecom, ovve stvari ne zastarevaju, pa ako ne uskoro, za par godina neki bitni ljudi ce morati da odgovaraju za ovo.
A MK treba spakovati za USA pa nek mu tamo sude, da ne ide na teret nas gradjana ovde...

Dragan R

pre 15 godina

Hilari je lično insistirala na tome jer je uspaničana time da su loši odnosi između Stradije i SAD. Zato je pokrenula inicijativu da Miladin oprosti Brajanu što je ostao živ.

EU Citizen

pre 15 godina

Milion dolara je smešna suma ako nas nebo pogleda i cela ova fušerska limunacija oko mladog siledžije Kovačevića dovede do ostavke Vuka Jeremića, jer je, čak i ako apstrahujemo sve nerve koje svaka pojava ovog nadobudnog, nevaspitanog i jeftinog amatera košta svako misleće biće sa trunkom ukusa u Srbiji, objektivna šteta koju ovaj čovek nanosi ugledu i imidžu Srbije u relevantom delu sveta nesravnjeno je veća.

mexhidi

pre 15 godina

zasto poremetiti odnose sa drzavom koja je pruzila gostoprimstvo nekom koji se tamo ponasa kao kauboji njega i tog konzula treba suditi ta zemlja u kojoj su izvrsili prekrsaj ako vlada Srbije nema nameru da brani takve kao Kovacevic onda daj ga onom ko ga trazi.

Nemanja

pre 15 godina

Država daje milion dolara za jednog, u najmanju ruku nasilnika, a ne može već godinama da izdvoji 70 hiljada dolara za očuvanje beogradske mumije. Sram te bilo Srbijo!

prosvetni radnik

pre 15 godina

Mo\e li Hilari da pregovara sa nasom vladom i oko isplata jubilarnih nagrada za prosvetne radnike? Vrlo simbolicna svota u odnosu na mil. dolara je u pitanju.

T.

pre 15 godina

Ja malo ne verujem u celu pricu. Zasto? Pa ako nas je Hilari "napenalila", zasto to onda nije moglo da se javno kaze? Da se kaze: "Nas sluzbenik, taj i taj, zeznuo je stvar, sada moramo da se nagodimo jer ce da nam prave probleme te i te ako to ne uradimo. Sluzbenik ce biti kaznjen tako i tako."

A ostaje drugi deo kojeg ova prica sa Hilari ne objasnjava: zasto se daje 100.000 dolara za kauciju? Porodica je kauciju vec platila, zar ne? Ako je problem sto su pare pozajmljene, zasto se o tome brine drzava a ne porodica Kovacevic?

Natalija

pre 15 godina

Ma da sve je „zakuvala“ Klintonova (verovatno su joj asistirali CIA, Vatikan i Mosad). Kao što je „ilegalno“ izašao iz SAD sada ga „ilegalno“ vratiti iz Srbije u SAD! Glumljenje kako je Srbija sposobna da štiti svoje građane na isti način kao što je to sposobna SAD! A kako vlast u Srbiji to uspeva? Tako što MOLI za kredit od 2 milijarde evra od MMF i tsl. A kako je nas – obične smrtnike iz Srbije (koji nismo pripadnici, saradnici ili simpaziteri tajnih službi!) – vlast štitila od 1990g? Eto tako što nas je dovela na ekonomski nivo trećeg sveta tj. do nivoa „kontejnera“ i „korenja“. Toliko o „patriotama“ na vlasti kako oni shvataju patriotizam – za običan narod ne daju „ni pet para“ – ali za „podobne“ šta je to 1 milion evra državnih para! Tako je vladao Staljin u SSSR, narod u zemlji nije imao šta da jede, ali su oni trošili milijarde dolara i finansirali sve komunističke partije u svetu.

Skeptik

pre 15 godina

Uvodjenje Hilari u treci cin ove tragikomedije, ili farse, svejedno, treba da sasvim razvodni stvari, kao u onim sapunskim serijama. Vec se po broju komentara vidi da paznja popusta, a ubrzo ce se pojaviti nova, jos odvratnija afera, i Miladin i njegovo milionce ce otici ad akta. Ko jos pamti buku koja se podigla oko dnevnica u RIK-u? Sad nasa vrla ministarka pravde mirno nastavlja svoju "uspesnu" borbu protiv kriminala i korupcije. A i Jeremic vec tri dana nije izjavio da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sasvim se pritajio, dok ne produva ova kosava koja je lako mogla da ga oduva da zivi u nekoj normalnoj drzavi.

bulat92

pre 15 godina

Ceo slučaj je zanimljiv isključivo kao još jedan dokaz da mi ustvari najveću cenu plačamo za siledžije i primitivce iz naših redova. Kovačević jeste siledžija par exelans, ali zar to nije i onaj konzul u Americi, zar se MIP i njegov ministar ne ponašaju siledžijski, da li je možda Skupština pitomija, nije li ona leglo neznanja i primitivizma! Velja Ilić, Vučić, ženski cvetovi zla iz RS, navijači, učesnici mitinga, putnici u autobusima itd.
Pristojan svet ovde je svuda u manjini. Dominiraju agresivci, polupismeni, neuredni, ružni i zli.
Sinoć ona dva nesretnika u Utisku nedelje, ista slika. Jedan veli da je sudije US predložio Boris Tadić, iako se zna da ih predlaže Predsednik, drugi osporava da postoji Vojvodina iako to što zna da ne postoji naziva Vojvodinom. Još kaže kako nije važno kako se doneo Ustav, važno je da je aktuelan. Znači, da je i donošenje Ustava bio siledžijski čin.
Kovačević je paradigma siledžijstva koje je dominantna karakteristika našeg društva.
I to je ono što brine.

jjjo

pre 15 godina

Razumem osetljivost po pitanju "naših" milion dolara ali ovo je naprosto moralo ovako da se reši. Na stranu brljotine policije koja sad gnjavi ove iz Borbe da odaju izvor i time samo diže veću galamu oko svega.
Ali stvar je prosta: kad se već dočepao otadžbine, Kovačevića pravno više ne možete izručiti nazad na mesto zločina.
Istovremeno, konzul je napravio međunarodni prekršaj i država mora da sanira štetu.
Budući da je draga Hilari u ovu priču ušla još u vreme izborne kampanje u SAD, a sad je to što jeste, provaljena priča o miliončetu ne odgovara više nikome i policiji je vreme da zašadapuje i pusti stvar da po njoj što pre padne prašina zaborava.
A milion? Ej, bre, kao da je prvi i poslednji. Kad malo razmislite - dobro smo i prošli.

Nađa

pre 15 godina

Kod nas se utrkuju razni političari dajući poluinformacije tako da ovu priču sa Hilari Klinton ja bih primila sa rezervom a i kakve to ima veze sa postupkom naše Vlade u pokušaju da finansira brljotine jednog nabildanog siledžije, pa još to proglasi službenom tajnom. Vrhunac gluposti i zamena teza je sinoćna izjava Tomislava Nikolića na Utisku nedelje i njegova teorija celog događaja oko ove odluke Vlade i famoznih milion dolara nebuloznom zamenom teza i vezivanje ovog događaja za ekonomsku krizu i njen početak u Americi. Dotični Kovačević treba da odgovara za svoj postupak a tako isto i država koja se gadno zaglibila u ceo slučaj zbog čega bi bilo krajnje vrema da nadobudni i do sada u svojim istupima često nevaspitan i nekulturan ministar podnese ostavku jer čovek koji dobija toliko kritika nije zaslužan da vodi tako važnu instituciju.

bezimena

pre 15 godina

H. Klinton je periferni lik u celoj priči i neće skrenuti pažnju javnosti sa glavne stvari, ma koliko to Vlada pokušavala!

Zbog skandala sa izdavanjem falsifikovanog pasoša V.Jeremić je još prošle godine moraao da podnese ostavku. Kako to nije učinio, posle ovog skandala od milion eura, cela Vlada mora da PADNE! Definitivno je jasno da je Srbija postala privatna država moćnika u senci i da je takvo stanje nedopustivo, neodrživo i sramno!

gordana t

pre 15 godina

ocigledno je da oni koji treba da progovore i kazu ko je dao zeleno svetlo da se izda pasos, opasno cute...idu logikom cutanje je zlato, medjutim u ovom slucaju, cutanje govori vise od svih reci...ministarstvo spoljnih poslova je zabrljalo, njen ministar prvi snosi i odgovornost...konzul i vicekonzul su vec zglajzali, tako da nas ne interesuju price tipa hilari klinton itd. ako pak jeremic nije dao zeleno svetlo za lazni pasos kovacevica, nek' progovori...ili ne stize od silnog jettovanja ...u odbrani srpskih interesa po svetu...

In media res

pre 15 godina

Država, ako joj je to u interesu, može da pravi svakojake "nagodbe" sa građanima drugih država, čije interese u međunarodnim odnosima, po međunarodnom pravu međunarodnom,zastupa domicilna država?!
Međutim, ako je razlog tog "vanrednog troška", nehat ili propust, naših građana, pa bili oni i uposlenici u državnoj administraciji, to im ne daje nikakav "privilegovani položaj", već obavezuje državu da pokrene upravni, odnosno, sudski postupak za naknadu materijalne i nematerijalne štete proistekle iz takvih postupaka, u ovom slučaju, konzula i vice-konzula srpskog konzulata u Njujorku?!
Svakako, da će to, onda, biti prilika, da saopšte od koga su, konkretno, dobili instrukciju, i "podele troškove", da tako postupe i najozbiljnije ugroze bialteralne diplomatske odnose sa SAD?!

najgore

pre 15 godina

Najgore u citavoj prici je otkrice kakvi diletanti vode celu ovu stvar. I sada kada je stvar provaljene preko Borbe, umesto da cute u misjoj rupi i da se mole bogu da citava ova, nevidjena svinjarija sto pre padne u zaborav, oni napujdaju policiju na Borbu. Ili to neko radi namerno ili su stvarno skroz nesposobni. Tesko nama s njima.

Petar S.

pre 15 godina

Kako vreme prolazi, postaju jasne dve stvari.
Prvo, da ce sudjenje Miladinu Koacevicu (u Srbiji) biti odrzano bez obzira na placenih $1M.

I Drugo, drzava Srbija je platila Milion dolara zbog brljotine svog diplomate, kao i za pristanak roditelja pretucenog da sudjenje bude u Srbiji (a nikako za oslobadanje od tuzbe), i sve to uz blagoslov administracije u Vasnigtonu (a po svemu sudeci i same Hilari Klinton - licno).

Ono sto ostaje nejasno, je izjava glavne urednice Borbe, da bi (parafraziram) Vladi bolje bilo da trazi ko je izvor, umesto da vrse pritisak na novinare, da bi odmah zatim izjavila, da Borba nece odati, identitet onoga, za koga je u prvom delu recenice izjavila da bi vlada trebalo da nadje.

Suma-sumarum ovog slucaja je da Srbiji svakako treba zakon o tome sta moze da bude drzavna tajna, a sta ne, medjutim isto tako kada se jednom stavi ta oznaka, pojedinac, nema pava da po svom nahodjenju odlucuje da li je to opravdano ili ne.
Ko god da je bio izvor (iz vlade), prekrsio je vazeci zakon, i tuzilastvo na osnovu odredaba krivicnog zakona (a ne zakona o informisanju), ima prava, da zahteva (od Borbe) identitet izvora informacije.

Ima nesto trulo...

pre 15 godina

Zastita ustvanog prava u ovom slucaju kosta milion evra. Ajde da se dogovorimo sa Albancima na Kosovu oko cene, pa da resimo jos jedno ustavno-pravno pitanje! Naravoucenije: Biti pravna drzava znaci imati puno para...

Stanko

pre 15 godina

... bicu slobodan da odgovorim na neke nejasnoce u clanku koje mislim da su jasne, samo nam je narod neuk, pa se nalazi u dilemi.
Prvo, korupcija u srpskom drustvu je postala svakodnevnica, koja je u javnost izasla time sto je jedan nas konzul prekrsio ovlascenja. Iz kojih pobuda i zasto je to uradio, zbog koga, je irelevantno. Relevantno je to da je Srbija kao drzava dobila javnu ljagu da joj je vlada korumpirana, i da ne moze da se ponasa kao neke svetske vlade, jer ocigledno nemamo kisnu sumu koju mozemo "ilegalno" da secemo, i da odatle placamo "korupcijske penale", vec eto milionce iz sirotinjskog budzeta.
Zato gradjani svih slojeva, nemojte vise da uzimate mito, vec kad nas ima vise takvih koji pocnu da prijavljuju cim tako nesto vide, bice nam i vlada disciplinovanija. Kao u vreme partije kada su istrebljivali politicki nepodobne, tako su sada i ovi korumpirani politicki nepodobni, jer mnogo kostaju da im se brljotine isprave.
S druge strane, ovo je super skakljiv primer gde se nas mentalitet i moral suocava sa legislativom, zbog brljotine jednog decaka, koji nekako cudno pusta bradu i koji nam je eto iz Amerike doneo jednu basnu, iz koje treba svi da izvuku naravoucenije.

v

pre 15 godina

I sta sad to znaci, ukoliko se sutra u sred Beograda pojavi Bin Laden, mi cemo mu suditi, i pitati zrtve 11. septembra "kol'ko to kosta"?
Jel' sam dobro shvatio ovaj sistem?

mizaik

pre 15 godina

Hajde,da slozimo mozaik. Da bi radikali glasali za budzet u minut do 12, ucinjen je ustupak - smena Nikolica u Administrativnom odboru, rasprava o oduzimanju mandata/koja je propracena jednim razbijenim nosem i krokodilskim suzama/, Kovacevic dolazi u goste radikalima i to u Skupstini, proslo je bez ikakvih zamerki, usvaja se Poslovnik, bez opstrukcije. Dakle, sve je bilo u uslugama i protivuslugama. I, da nekome iz Vlade nije dosadilo, pa preko Borbe odao drzavnu tajnu, Kovacevic bi bio obazbedjen. Nije tesko zakljuciti ko stoji iza svega. JA sigurno ne, naprotiv. Kao velikom broju gradjana, uzasno mi smeta sva ova situacija.

JK NS

pre 15 godina

Gospodine državni sekretaru u Ministarstvu pravde samo ste u jednoj konstataciji delimično u pravu, a to je da se retko desi da jedna barska tj. kafanska tuča poremeti odnose dve države. Ali desilo se pošto je naš "pametni i uvaženi" student nokautirao momka, a naša država dala garanciju da on neće napustiti državu gde je demonstrirao svoju snagu, a potom ta ista naša država dala odobrenje g. konzulu da brže bolje izda lažne dokumente i mlađani Miladin još brže utekne preko velike "bare" u zemljicu slobodicu Srbiju. Pa šta onda i očekujete od Amerike i g-đe Klinton. Da vam kažu puj pike ne važi i nema veze što je pobegao. Ja znam da očekujem od ove vlasti da umesto novinara "Borbe" oni odgovaraju počev od Min. inostr. poslova, preko konzula, mame i tate, prijatelja i svih onih koji ovakve stvari proglašavaju za državne tajne pa do mlađanog momka Miladina.

Petar S.

pre 15 godina

Kako vreme prolazi, postaju jasne dve stvari.
Prvo, da ce sudjenje Miladinu Koacevicu (u Srbiji) biti odrzano bez obzira na placenih $1M.

I Drugo, drzava Srbija je platila Milion dolara zbog brljotine svog diplomate, kao i za pristanak roditelja pretucenog da sudjenje bude u Srbiji (a nikako za oslobadanje od tuzbe), i sve to uz blagoslov administracije u Vasnigtonu (a po svemu sudeci i same Hilari Klinton - licno).

Ono sto ostaje nejasno, je izjava glavne urednice Borbe, da bi (parafraziram) Vladi bolje bilo da trazi ko je izvor, umesto da vrse pritisak na novinare, da bi odmah zatim izjavila, da Borba nece odati, identitet onoga, za koga je u prvom delu recenice izjavila da bi vlada trebalo da nadje.

Suma-sumarum ovog slucaja je da Srbiji svakako treba zakon o tome sta moze da bude drzavna tajna, a sta ne, medjutim isto tako kada se jednom stavi ta oznaka, pojedinac, nema pava da po svom nahodjenju odlucuje da li je to opravdano ili ne.
Ko god da je bio izvor (iz vlade), prekrsio je vazeci zakon, i tuzilastvo na osnovu odredaba krivicnog zakona (a ne zakona o informisanju), ima prava, da zahteva (od Borbe) identitet izvora informacije.

jjjo

pre 15 godina

Razumem osetljivost po pitanju "naših" milion dolara ali ovo je naprosto moralo ovako da se reši. Na stranu brljotine policije koja sad gnjavi ove iz Borbe da odaju izvor i time samo diže veću galamu oko svega.
Ali stvar je prosta: kad se već dočepao otadžbine, Kovačevića pravno više ne možete izručiti nazad na mesto zločina.
Istovremeno, konzul je napravio međunarodni prekršaj i država mora da sanira štetu.
Budući da je draga Hilari u ovu priču ušla još u vreme izborne kampanje u SAD, a sad je to što jeste, provaljena priča o miliončetu ne odgovara više nikome i policiji je vreme da zašadapuje i pusti stvar da po njoj što pre padne prašina zaborava.
A milion? Ej, bre, kao da je prvi i poslednji. Kad malo razmislite - dobro smo i prošli.

EU Citizen

pre 15 godina

Milion dolara je smešna suma ako nas nebo pogleda i cela ova fušerska limunacija oko mladog siledžije Kovačevića dovede do ostavke Vuka Jeremića, jer je, čak i ako apstrahujemo sve nerve koje svaka pojava ovog nadobudnog, nevaspitanog i jeftinog amatera košta svako misleće biće sa trunkom ukusa u Srbiji, objektivna šteta koju ovaj čovek nanosi ugledu i imidžu Srbije u relevantom delu sveta nesravnjeno je veća.

Nele

pre 15 godina

Pa naravno da nije toliki problem tuca vec to sto covek koji dobro zna sta to znaci (konzul), nije postovao pravila igre. I ja, kao i mnogi, mislim da taj covek koji je dao lazne isprave Kovacevicu to nije uradio bez zelenog svetla odavde. Ako je to uradio na svoju ruku onda je zasluzio da zajedno sa Kovacevicem provede izvesno vreme u zatvoru. Nadam se da cemo posle ovoga nauciti da to sto moze da prodje kod nas, ne moze u normalnom svetu.

Dragan R

pre 15 godina

Hilari je lično insistirala na tome jer je uspaničana time da su loši odnosi između Stradije i SAD. Zato je pokrenula inicijativu da Miladin oprosti Brajanu što je ostao živ.

mexhidi

pre 15 godina

zasto poremetiti odnose sa drzavom koja je pruzila gostoprimstvo nekom koji se tamo ponasa kao kauboji njega i tog konzula treba suditi ta zemlja u kojoj su izvrsili prekrsaj ako vlada Srbije nema nameru da brani takve kao Kovacevic onda daj ga onom ko ga trazi.

VladimirNI

pre 15 godina

Celoj prici o MK ne treba dozvoliti da sklizne u isprazne rasprave oko nebitnih stvari:
1. Odgovornost konzula i saradnika u Srbiji koji su prekrsili medjunarodne ugovore;
2. Odgovornost onih koji parama nas gradjana poreskih obveznika placaju siledzije, i povrh svega to proglasavalju drzavnom tajnom.
Posto je ovo Jeremicev domen, najmanje sto moze da ucini je da ode sa mesta ministra (ionako vise stete nego koristi od njega), a svi detalji mora da budu dostupni javnosti. Srecom, ovve stvari ne zastarevaju, pa ako ne uskoro, za par godina neki bitni ljudi ce morati da odgovaraju za ovo.
A MK treba spakovati za USA pa nek mu tamo sude, da ne ide na teret nas gradjana ovde...

Dule Momirov

pre 15 godina

Zamena teza u svom najboljem izdanju:
Sve govorancije Homena zaobilaze glavnu temu o kojoj "ne može da govori".

Glavno pitanje br. Ko može da u ime građana SArbije izdvoji milju dolara da plaća cehove kafanskih tuča i kasnijih mutnih radnji i malverzacija?
Glavno pitanje br.2: Ko može da u ime građana Srbije toliko insistira na tome da se prestupniku sudi u Srbiji pa makar to i pretilo da poremeti odnose Srbija - SAD kada se zna da je u Srbiju stigao ilegalno, kršeći zakone i Srbije i SAD.

Umesto da se naša diplomatija bavi timer kako će da privuče investitore i truriste u Srbiju, oni peglaju kafanske račune i razmirice naših vajnih kavgadžija. Sramota.

gordana t

pre 15 godina

ocigledno je da oni koji treba da progovore i kazu ko je dao zeleno svetlo da se izda pasos, opasno cute...idu logikom cutanje je zlato, medjutim u ovom slucaju, cutanje govori vise od svih reci...ministarstvo spoljnih poslova je zabrljalo, njen ministar prvi snosi i odgovornost...konzul i vicekonzul su vec zglajzali, tako da nas ne interesuju price tipa hilari klinton itd. ako pak jeremic nije dao zeleno svetlo za lazni pasos kovacevica, nek' progovori...ili ne stize od silnog jettovanja ...u odbrani srpskih interesa po svetu...

mizaik

pre 15 godina

Hajde,da slozimo mozaik. Da bi radikali glasali za budzet u minut do 12, ucinjen je ustupak - smena Nikolica u Administrativnom odboru, rasprava o oduzimanju mandata/koja je propracena jednim razbijenim nosem i krokodilskim suzama/, Kovacevic dolazi u goste radikalima i to u Skupstini, proslo je bez ikakvih zamerki, usvaja se Poslovnik, bez opstrukcije. Dakle, sve je bilo u uslugama i protivuslugama. I, da nekome iz Vlade nije dosadilo, pa preko Borbe odao drzavnu tajnu, Kovacevic bi bio obazbedjen. Nije tesko zakljuciti ko stoji iza svega. JA sigurno ne, naprotiv. Kao velikom broju gradjana, uzasno mi smeta sva ova situacija.

JK NS

pre 15 godina

Gospodine državni sekretaru u Ministarstvu pravde samo ste u jednoj konstataciji delimično u pravu, a to je da se retko desi da jedna barska tj. kafanska tuča poremeti odnose dve države. Ali desilo se pošto je naš "pametni i uvaženi" student nokautirao momka, a naša država dala garanciju da on neće napustiti državu gde je demonstrirao svoju snagu, a potom ta ista naša država dala odobrenje g. konzulu da brže bolje izda lažne dokumente i mlađani Miladin još brže utekne preko velike "bare" u zemljicu slobodicu Srbiju. Pa šta onda i očekujete od Amerike i g-đe Klinton. Da vam kažu puj pike ne važi i nema veze što je pobegao. Ja znam da očekujem od ove vlasti da umesto novinara "Borbe" oni odgovaraju počev od Min. inostr. poslova, preko konzula, mame i tate, prijatelja i svih onih koji ovakve stvari proglašavaju za državne tajne pa do mlađanog momka Miladina.

Stanko

pre 15 godina

... bicu slobodan da odgovorim na neke nejasnoce u clanku koje mislim da su jasne, samo nam je narod neuk, pa se nalazi u dilemi.
Prvo, korupcija u srpskom drustvu je postala svakodnevnica, koja je u javnost izasla time sto je jedan nas konzul prekrsio ovlascenja. Iz kojih pobuda i zasto je to uradio, zbog koga, je irelevantno. Relevantno je to da je Srbija kao drzava dobila javnu ljagu da joj je vlada korumpirana, i da ne moze da se ponasa kao neke svetske vlade, jer ocigledno nemamo kisnu sumu koju mozemo "ilegalno" da secemo, i da odatle placamo "korupcijske penale", vec eto milionce iz sirotinjskog budzeta.
Zato gradjani svih slojeva, nemojte vise da uzimate mito, vec kad nas ima vise takvih koji pocnu da prijavljuju cim tako nesto vide, bice nam i vlada disciplinovanija. Kao u vreme partije kada su istrebljivali politicki nepodobne, tako su sada i ovi korumpirani politicki nepodobni, jer mnogo kostaju da im se brljotine isprave.
S druge strane, ovo je super skakljiv primer gde se nas mentalitet i moral suocava sa legislativom, zbog brljotine jednog decaka, koji nekako cudno pusta bradu i koji nam je eto iz Amerike doneo jednu basnu, iz koje treba svi da izvuku naravoucenije.

Natalija

pre 15 godina

Ma da sve je „zakuvala“ Klintonova (verovatno su joj asistirali CIA, Vatikan i Mosad). Kao što je „ilegalno“ izašao iz SAD sada ga „ilegalno“ vratiti iz Srbije u SAD! Glumljenje kako je Srbija sposobna da štiti svoje građane na isti način kao što je to sposobna SAD! A kako vlast u Srbiji to uspeva? Tako što MOLI za kredit od 2 milijarde evra od MMF i tsl. A kako je nas – obične smrtnike iz Srbije (koji nismo pripadnici, saradnici ili simpaziteri tajnih službi!) – vlast štitila od 1990g? Eto tako što nas je dovela na ekonomski nivo trećeg sveta tj. do nivoa „kontejnera“ i „korenja“. Toliko o „patriotama“ na vlasti kako oni shvataju patriotizam – za običan narod ne daju „ni pet para“ – ali za „podobne“ šta je to 1 milion evra državnih para! Tako je vladao Staljin u SSSR, narod u zemlji nije imao šta da jede, ali su oni trošili milijarde dolara i finansirali sve komunističke partije u svetu.

bezimena

pre 15 godina

H. Klinton je periferni lik u celoj priči i neće skrenuti pažnju javnosti sa glavne stvari, ma koliko to Vlada pokušavala!

Zbog skandala sa izdavanjem falsifikovanog pasoša V.Jeremić je još prošle godine moraao da podnese ostavku. Kako to nije učinio, posle ovog skandala od milion eura, cela Vlada mora da PADNE! Definitivno je jasno da je Srbija postala privatna država moćnika u senci i da je takvo stanje nedopustivo, neodrživo i sramno!

v

pre 15 godina

I sta sad to znaci, ukoliko se sutra u sred Beograda pojavi Bin Laden, mi cemo mu suditi, i pitati zrtve 11. septembra "kol'ko to kosta"?
Jel' sam dobro shvatio ovaj sistem?

prosvetni radnik

pre 15 godina

Mo\e li Hilari da pregovara sa nasom vladom i oko isplata jubilarnih nagrada za prosvetne radnike? Vrlo simbolicna svota u odnosu na mil. dolara je u pitanju.

Nađa

pre 15 godina

Kod nas se utrkuju razni političari dajući poluinformacije tako da ovu priču sa Hilari Klinton ja bih primila sa rezervom a i kakve to ima veze sa postupkom naše Vlade u pokušaju da finansira brljotine jednog nabildanog siledžije, pa još to proglasi službenom tajnom. Vrhunac gluposti i zamena teza je sinoćna izjava Tomislava Nikolića na Utisku nedelje i njegova teorija celog događaja oko ove odluke Vlade i famoznih milion dolara nebuloznom zamenom teza i vezivanje ovog događaja za ekonomsku krizu i njen početak u Americi. Dotični Kovačević treba da odgovara za svoj postupak a tako isto i država koja se gadno zaglibila u ceo slučaj zbog čega bi bilo krajnje vrema da nadobudni i do sada u svojim istupima često nevaspitan i nekulturan ministar podnese ostavku jer čovek koji dobija toliko kritika nije zaslužan da vodi tako važnu instituciju.

SickBoi

pre 15 godina

Drzavljanin sam Srbije koji zivi u SAD kao i mnogi drugi, i kao i M. Kovacevic do skoro. Siguran sam milion posto da ja odem i prebijem nekoga u baru sada da bi Srbiju za mene bolelo uvo isto koliko nas sve zanima politicka situacija u Zimbabveu. Najdegutantiji deo ove cele novele je u stvari to kako taj drzavni aparat bez potrebe za opravdanjem reaguje za necije privatne interese, za interes tih koji su ledja tom kriminalcu. Samim cinom ta ista Srbija unistava sve temelje necega sto se zove pravna drzava i sto dokle god kod nas ne postoji nece nam se ni videti izlaz iz mracnog doba. Drzava u stvari najvecu stetu nanosi sebi, jel ako moze tako Miladin, zasto ne bi moglo na stotine tatinih sinova ili na hiljade obicnog naroda da zavrne tu istu protekcionisticku drzavu za takse ovde ili akcize onde. A da ne pricam o politicarima sa njihovih slavnih a gde je tu mojih 10%. I nakon svega toga kako moze iko da ocekuje da nas spolja bilo ko gleda ozbiljno? A prase treba poslati ovamo nazad da mu se sudi.

Nemanja

pre 15 godina

Država daje milion dolara za jednog, u najmanju ruku nasilnika, a ne može već godinama da izdvoji 70 hiljada dolara za očuvanje beogradske mumije. Sram te bilo Srbijo!

bulat92

pre 15 godina

Ceo slučaj je zanimljiv isključivo kao još jedan dokaz da mi ustvari najveću cenu plačamo za siledžije i primitivce iz naših redova. Kovačević jeste siledžija par exelans, ali zar to nije i onaj konzul u Americi, zar se MIP i njegov ministar ne ponašaju siledžijski, da li je možda Skupština pitomija, nije li ona leglo neznanja i primitivizma! Velja Ilić, Vučić, ženski cvetovi zla iz RS, navijači, učesnici mitinga, putnici u autobusima itd.
Pristojan svet ovde je svuda u manjini. Dominiraju agresivci, polupismeni, neuredni, ružni i zli.
Sinoć ona dva nesretnika u Utisku nedelje, ista slika. Jedan veli da je sudije US predložio Boris Tadić, iako se zna da ih predlaže Predsednik, drugi osporava da postoji Vojvodina iako to što zna da ne postoji naziva Vojvodinom. Još kaže kako nije važno kako se doneo Ustav, važno je da je aktuelan. Znači, da je i donošenje Ustava bio siledžijski čin.
Kovačević je paradigma siledžijstva koje je dominantna karakteristika našeg društva.
I to je ono što brine.

Ima nesto trulo...

pre 15 godina

Zastita ustvanog prava u ovom slucaju kosta milion evra. Ajde da se dogovorimo sa Albancima na Kosovu oko cene, pa da resimo jos jedno ustavno-pravno pitanje! Naravoucenije: Biti pravna drzava znaci imati puno para...

T.

pre 15 godina

Ja malo ne verujem u celu pricu. Zasto? Pa ako nas je Hilari "napenalila", zasto to onda nije moglo da se javno kaze? Da se kaze: "Nas sluzbenik, taj i taj, zeznuo je stvar, sada moramo da se nagodimo jer ce da nam prave probleme te i te ako to ne uradimo. Sluzbenik ce biti kaznjen tako i tako."

A ostaje drugi deo kojeg ova prica sa Hilari ne objasnjava: zasto se daje 100.000 dolara za kauciju? Porodica je kauciju vec platila, zar ne? Ako je problem sto su pare pozajmljene, zasto se o tome brine drzava a ne porodica Kovacevic?

najgore

pre 15 godina

Najgore u citavoj prici je otkrice kakvi diletanti vode celu ovu stvar. I sada kada je stvar provaljene preko Borbe, umesto da cute u misjoj rupi i da se mole bogu da citava ova, nevidjena svinjarija sto pre padne u zaborav, oni napujdaju policiju na Borbu. Ili to neko radi namerno ili su stvarno skroz nesposobni. Tesko nama s njima.

Skeptik

pre 15 godina

Uvodjenje Hilari u treci cin ove tragikomedije, ili farse, svejedno, treba da sasvim razvodni stvari, kao u onim sapunskim serijama. Vec se po broju komentara vidi da paznja popusta, a ubrzo ce se pojaviti nova, jos odvratnija afera, i Miladin i njegovo milionce ce otici ad akta. Ko jos pamti buku koja se podigla oko dnevnica u RIK-u? Sad nasa vrla ministarka pravde mirno nastavlja svoju "uspesnu" borbu protiv kriminala i korupcije. A i Jeremic vec tri dana nije izjavio da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sasvim se pritajio, dok ne produva ova kosava koja je lako mogla da ga oduva da zivi u nekoj normalnoj drzavi.

In media res

pre 15 godina

Država, ako joj je to u interesu, može da pravi svakojake "nagodbe" sa građanima drugih država, čije interese u međunarodnim odnosima, po međunarodnom pravu međunarodnom,zastupa domicilna država?!
Međutim, ako je razlog tog "vanrednog troška", nehat ili propust, naših građana, pa bili oni i uposlenici u državnoj administraciji, to im ne daje nikakav "privilegovani položaj", već obavezuje državu da pokrene upravni, odnosno, sudski postupak za naknadu materijalne i nematerijalne štete proistekle iz takvih postupaka, u ovom slučaju, konzula i vice-konzula srpskog konzulata u Njujorku?!
Svakako, da će to, onda, biti prilika, da saopšte od koga su, konkretno, dobili instrukciju, i "podele troškove", da tako postupe i najozbiljnije ugroze bialteralne diplomatske odnose sa SAD?!