Subota, 14.02.2009.

01:20

Tadić: Statut ne ruši jedinstvo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Statutom Vojvodine ni na koji način neće biti narušeno jedinstvo Srbije.

Izvor: B92

Tadiæ: Statut ne ruši jedinstvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

todor

pre 15 godina

Predsednik Tadic,vazdan ostaje nejasn u izjavama,a
kad kaze :"statut ne ugrozava jedinstvo" ne mogu da nadjem kopcu o kojem i cijem jedinstvu govori i misli,Jedinstvo u DS ,jedinstvo naroda i narodnosti Srbije :;koje, cije, kome, zasto, itd; ?????

manojlo

pre 15 godina

Ovo je vec vidjen scenario u zadnjih 20 godina. Samo sto ovaj put srbi hoce da pobegnu od srba.Koliko ce da vaze "novi" pasosi?

Branko

pre 15 godina

Poslednji legitiman čin u vezi statusa vojvodine odigrao se davne 1988. godine u Skupštini SFRJ. Tada su konsenzusom svih jugoslovenskih republika, Srbiji vraćene nadležnosti iz oblasti vojske, policije, poreske politike i prostornog planiranja /bila je još jedna stavka/. Niko tada nije bio protiv da se isprave neka preterivanja Ustava iz 1974. To što srpska nacionalistička elita time nije zadovoljena, drugi je problem. Bilo bi dobro i bilo bi pošteno /ako toga ima u politici/ da takav status Vojvodine bude početna pozicija za nastavak dogovaranja o Statutu.

savremeno-tradicionalna

pre 15 godina

Ljudi ! Uzmite se u pamet! Ne načinjite ono što nije načeto. Svađajmo se oko boljih uslova za školovanje naše dece, pokrenimo raspravu o negativnoj selekciji u društvu, podstičimo talente! A to gde živimo ? Pa na planeti Zemlji, svakako !

Реалист

pre 15 godina

Ја Војвођанин из Срема не желим више да финансирам СКУПШТИНУ ВОЈВОДИНЕ јер сам увидом у званичну документацију скупштине Војводине са сајта видео да велики (готово 90% средстава које Војводина добије из донација Европе нису ни милион евра) а да оно што пуни буџет Војводине су паре из целе Србије! Доста цепања! Погледајте мало колики су издаци одржавања текућух трошкова скупштине на годишњем нивоу и видећете да толике паре ни Брисел ни Америка нису нити ће давати Војводини као "посебној" регији. Млаћење празне сламе у две скупштине у земљи од 8 милиона је бесмислено! ЈЕДНА СКУПШТИНА, 30 ОКРУГА, *** ОПШТИНА и толико градова паре директно њима и нема разлога за расправу! ДРЖАВА-ОКРУГ-ГРАД-ОПШТИНА је уређење које треба Србији, а не две скупштине! ДОСТА МАЛОГРАЂАНШТИНЕ ! И ја сам против Коштунице, да се зна само ! Само нам још треба џабалебароше амбасадоре и њихову послугу да плаћамо ... мислим које су то идеје ?

Darko

pre 15 godina

Decentralizacija naravno... Ja stvarno ne mogu da verujem da ovde neki i dalje misle da je to loše rešenje... Rešavati probleme tamo gde nastaju...

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim zašto predsednik Tadić ne promoviše decentralizaciju čitave zemlje. Tada bi Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niški region (jugoistočna Srbija) imali ista ovlašćenja i ne bi bilo opasnosti od nekog separatizma.
Ili možda bi se i tada za Vojvodinu zadržala neka posebnost i asimetričnost? Tada bismo znali o čemu je reč.

Nenad

pre 15 godina

Kakve vojne vezbe u Novom Sadu, sta vam to znaci? Manite se vojske i gluposti, ili je to mozda upozorenje Vojvodini. Ta vojska je kao i u prethodnih dvadesetak godina spremna samo na bezaniju. Tadic nek stavi lentu i pocne da organizuje vojne parade.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Kako to da recimo Istra ili Primorska u Sloveniji nijesu regije a Vojvodina to hoće po svaku cijenu. Ili još bolje Južna Slovačka gdje živi brojna madjarska manjina.
lazar Špalaver, Nikšić

Срђан

pre 15 godina

Сви говоре о квантитету аутономије за војводину. Ваља више говорити о квалитету заступништва у скупштини Србије, о квантитету чиновника, локалних власти. Имамо превише оних која држава плаћа а то није одрживо. Те плате се не финансирају из пореза већ преко донација и приватизација. Потрошачко лудило стимулисано корупцијом и давањем ингеренција политичарима који ништа и не знају. Морамо смањити моћ владе, одвојити све три власти једне од друге и смањити очекивања. Држава и њен апарат нису привреда а овде су највеће плате - државне. Зар је толико тешко уочити колико је то лудо?

Vojvodjanin

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije" hahahahaha....sta sve necu cuti. U poredjenju sa kim to Srbija ima tradiciju decentralizacije? Severna Koreja, Kina - stvarno ne znam.

Statut daje neke minimalne oblike autonomije, sto je sve smesno u poredjenju sa onim sto bi Vojvodina trebala da ima. Dosta vise pozivanja na ustav koji je ta ista Vojvodina odbila.

Ovaj statut rusi jedinstvo! Rusi ga tako sto pokazuje da politicari iz Beograda nisu nista naucili za zadnjih 20 godina. Tako sto pokazuje da se nista nece promeniti u buducnosti.

Glasajte za statut jer bi uskoro mogli da dajete vise od autonomije, a manje od nezavisnosti toj "severnoj srpskoj pokrajni".

Biljana

pre 15 godina

To da je decentralizacija tradicija Srbije je zaista nebuloza. Upravo je obrnuto, tradicija Srbije je to sto politicari ne dozvoljavaju nikakvu decentralizaciju...

Prevodilac

pre 15 godina

Statut nije regularan? U izvesnom smislu nije pravilan? OK! Onda regulisimo i popravimo ga, ali iskljucivo sa pristankom Vojvodjana. Oktroisani Statut u transparentnom vremenu, i nasem priblizavanja EU, je nemoguce izboksovati. EU "sudije" sve vide i sve znaju.

čovek

pre 15 godina

Ja mislim da g. Tadić misli na jedinstvo "vladajuće družine" koje se očito nikakvim dokazima ne može skrenuti s puta u provaliju.

Мирослав

pre 15 godina

Војводина све и да хоће не може се одвојити од Србије јер јој то Устав Србије не дозвољава. Сам Статут Војводине се стално позива на тај Устав. Војводина по Статуту може да организује референдум али само за питања из области њене надлежности. Спољна политика је у надлежности Републике и према Уставу и Статуту. Међутим, као и друге регије може отварати представништва али се она не баве спољном политиком већ само економским питањима. Војводина и да хоће не може расписати неки референдум о независности јер то није у њеној надлежности. Неки страх за одвајање би био оправдан да се Војводина претвара у федералну јединицу, али овдје то није случај. Федералне јединице имају своје изворне надлежности и подјелу власти на законодавну, извршну и судску а Војводина то нема по Статуту. Неки погрешно праве поређење Аутономне покрајине Војводина са Републиком Српском. Па у самом називу се види очита разлика, односно да је Република Српска федерална јединица у Бих. Република Српска нема Статут већ Устав и подјелу власти на законодавну, извршну и судску. Подјела надлежности иде у корист РС-а, она има Уставни суд, изворне надлежности, полицију итд.

Milos Ilic

pre 15 godina

Kao prvo Vojvodjanima uopste nije potreban ovaj statut iz prostog razloga sto ce morati, a vec i plaaju, samo dodadne troskove politickim trutovima koji iz dana na dan ponosno otkrivaju rupu na saksiji.
Kao drugo:
Da nassa politiccka elita od energije koju potrossi na ovaj statut (oni za i oni protiv) bar cetvrtinu potrosi na donosenje proevropskih zakona, petinu na suzbijanje korupcije i bar desetinu na donosenje mera za ublazavanje posledica svetske ekonomske krize za godinu dana bismo bili na pragu EU a za dve godine bismo presisali Svajcarsku. Hochu da kazzem da se ogromna energija (vreme=novac) trossi na nesto sto u uredjenoj drzavi ne bi bio uopste problem.
Regionalizacija Srbije je potrebnija sada vise nego ikad.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Vojvodjani ne zele diktatutru i centralizaciju iz Srbije, kao sto to nisu zelele ni bivse Jugoslovenske republike. Komunizma, nacionalizma, kicha i kriminala nam je dosta. Mi idemo napred u Evropu, ako hocete sa nama, onda nam se pridruzite.

Neusatz

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije, a Vojvodina kao regija ima evropski, ali pre svega srpski karakter", kazao je predsednik i ostao ziv.

tuzmo

pre 15 godina

Najjadnije je da Statut jedva nudi neki minimum Vojvodini, posebno u ono sto je imala pre Milosevica a Kostunica i ekipa su uspeli da i to predstave kao baba rogu. Tuzno je gledati kako je lako manipulisati gradjanima Srbije danas.

gradjanin

pre 15 godina

Ako se nastavi paranoicna politika Centralne Srbije, bice lose po citavu zemlju. Malogradjanski politicari iz Sumadije i Beograda su toliko zla naneli, da se plasim da ce odbijanje statuta biti sledece. Najmanje sto Vojvodina treba da dobije je statut, ako to njeni gradjani zele. Ako zele ustav, i to naravno treba omoguciti. Kompromis i pozitivan dijalog su kljuc svakog uspeha, a sadasnja poltika Beograda vodi u otcepljenje Vojvodine. Nisu u Vojvodini neki nepismeni seljaci koji ne znaju da se izbore za svoja prava.

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

A da nece mozda vas Vuk Jeremic da me zastupa? Svaka regija u Evropi ima svog predstavnika u E.U. ti predstavnici omogucavaju bolju reginalnu saradnju koja se tice pre svega trgovine. Ne zelim da neko iz BG pregovara oko saradnje izmedju Bavarske i Vojvodine, na primer. Niti zelim da Miskovic ide da predstavlja preduzetnike iz cele zemlje, jer je nemoguce. A verujte mi najvise ne zelim da Jeremic pregovara o saradnji podunavskih zemalja. Jednostavno, normalno je da svako ima svog predstavnika, to nije nista strasno. Na zalost Srbiji je to strani pojam koja izaziva nove napade paranoje. I dalje mi nisu jasni moji sugradjani koji su uvereni da ce Srbija uci u Evropu i omoguciti nama u Vojvodini siru autonomiju, ha! Kako da ne, ne postujju ni svoje zakone a kamoli Evropske. Mi vise nismo za njih Srbi iz Vojvodine vec separatisti, bez obzira na naciju, pa hajde onda i da odigramo tu ulogu vec jednom. Bicemo u Evropi a Srbija jos tri koraka nazad, pa neka im patrijarh vodi pasaluk.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Predlogom statuta Vojvodina će imati i pravo na svoje predstavništvo u Briselu što su neki pripadnici opozicije protumačili kao da je pokrajina dobila pravo da sama vodi spoljnu politiku.
Pre par dana je Republika Srpska otvorila svoje predstavnistvo u Briselu, radi bolje "regionalne saradnje" sa Evropskim Regijama iako kako tvrde nemaju nikakve namere o odcepljenju od BiH ! Samo Opozicija u Srbiji koja "prizeljkuje" odcepljenje RS i podrzava isto, STRAHUJE da bi se nesto slicno moglo desiti i sa Vojvodinom, po onoj narodnoj "ko drugome jamu kopa"... !

nazdravlje

pre 15 godina

Da li smo toliko ludi i zaslepljeni da nam i ovo prodaju? Hoće li se konačno oglasiti šef ove države, povodom ovakvog pitanja, oko kojeg bar pola nacije strahuje za opstanak države? Ja nisam ranije strahovao, ali sad kad vidim kakva su (ne)objašnjenja onih koji su kreirali Statut, i ja počinjem da strahujem. Izabrani predstavnici naroda, uradite nešto za narod, i državu, i konačno opravdajte poverenje.

nazdravlje

pre 15 godina

Da li smo toliko ludi i zaslepljeni da nam i ovo prodaju? Hoće li se konačno oglasiti šef ove države, povodom ovakvog pitanja, oko kojeg bar pola nacije strahuje za opstanak države? Ja nisam ranije strahovao, ali sad kad vidim kakva su (ne)objašnjenja onih koji su kreirali Statut, i ja počinjem da strahujem. Izabrani predstavnici naroda, uradite nešto za narod, i državu, i konačno opravdajte poverenje.

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

A da nece mozda vas Vuk Jeremic da me zastupa? Svaka regija u Evropi ima svog predstavnika u E.U. ti predstavnici omogucavaju bolju reginalnu saradnju koja se tice pre svega trgovine. Ne zelim da neko iz BG pregovara oko saradnje izmedju Bavarske i Vojvodine, na primer. Niti zelim da Miskovic ide da predstavlja preduzetnike iz cele zemlje, jer je nemoguce. A verujte mi najvise ne zelim da Jeremic pregovara o saradnji podunavskih zemalja. Jednostavno, normalno je da svako ima svog predstavnika, to nije nista strasno. Na zalost Srbiji je to strani pojam koja izaziva nove napade paranoje. I dalje mi nisu jasni moji sugradjani koji su uvereni da ce Srbija uci u Evropu i omoguciti nama u Vojvodini siru autonomiju, ha! Kako da ne, ne postujju ni svoje zakone a kamoli Evropske. Mi vise nismo za njih Srbi iz Vojvodine vec separatisti, bez obzira na naciju, pa hajde onda i da odigramo tu ulogu vec jednom. Bicemo u Evropi a Srbija jos tri koraka nazad, pa neka im patrijarh vodi pasaluk.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Vojvodjani ne zele diktatutru i centralizaciju iz Srbije, kao sto to nisu zelele ni bivse Jugoslovenske republike. Komunizma, nacionalizma, kicha i kriminala nam je dosta. Mi idemo napred u Evropu, ako hocete sa nama, onda nam se pridruzite.

gradjanin

pre 15 godina

Ako se nastavi paranoicna politika Centralne Srbije, bice lose po citavu zemlju. Malogradjanski politicari iz Sumadije i Beograda su toliko zla naneli, da se plasim da ce odbijanje statuta biti sledece. Najmanje sto Vojvodina treba da dobije je statut, ako to njeni gradjani zele. Ako zele ustav, i to naravno treba omoguciti. Kompromis i pozitivan dijalog su kljuc svakog uspeha, a sadasnja poltika Beograda vodi u otcepljenje Vojvodine. Nisu u Vojvodini neki nepismeni seljaci koji ne znaju da se izbore za svoja prava.

tuzmo

pre 15 godina

Najjadnije je da Statut jedva nudi neki minimum Vojvodini, posebno u ono sto je imala pre Milosevica a Kostunica i ekipa su uspeli da i to predstave kao baba rogu. Tuzno je gledati kako je lako manipulisati gradjanima Srbije danas.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Predlogom statuta Vojvodina će imati i pravo na svoje predstavništvo u Briselu što su neki pripadnici opozicije protumačili kao da je pokrajina dobila pravo da sama vodi spoljnu politiku.
Pre par dana je Republika Srpska otvorila svoje predstavnistvo u Briselu, radi bolje "regionalne saradnje" sa Evropskim Regijama iako kako tvrde nemaju nikakve namere o odcepljenju od BiH ! Samo Opozicija u Srbiji koja "prizeljkuje" odcepljenje RS i podrzava isto, STRAHUJE da bi se nesto slicno moglo desiti i sa Vojvodinom, po onoj narodnoj "ko drugome jamu kopa"... !

Neusatz

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije, a Vojvodina kao regija ima evropski, ali pre svega srpski karakter", kazao je predsednik i ostao ziv.

Milos Ilic

pre 15 godina

Kao prvo Vojvodjanima uopste nije potreban ovaj statut iz prostog razloga sto ce morati, a vec i plaaju, samo dodadne troskove politickim trutovima koji iz dana na dan ponosno otkrivaju rupu na saksiji.
Kao drugo:
Da nassa politiccka elita od energije koju potrossi na ovaj statut (oni za i oni protiv) bar cetvrtinu potrosi na donosenje proevropskih zakona, petinu na suzbijanje korupcije i bar desetinu na donosenje mera za ublazavanje posledica svetske ekonomske krize za godinu dana bismo bili na pragu EU a za dve godine bismo presisali Svajcarsku. Hochu da kazzem da se ogromna energija (vreme=novac) trossi na nesto sto u uredjenoj drzavi ne bi bio uopste problem.
Regionalizacija Srbije je potrebnija sada vise nego ikad.

Biljana

pre 15 godina

To da je decentralizacija tradicija Srbije je zaista nebuloza. Upravo je obrnuto, tradicija Srbije je to sto politicari ne dozvoljavaju nikakvu decentralizaciju...

Мирослав

pre 15 godina

Војводина све и да хоће не може се одвојити од Србије јер јој то Устав Србије не дозвољава. Сам Статут Војводине се стално позива на тај Устав. Војводина по Статуту може да организује референдум али само за питања из области њене надлежности. Спољна политика је у надлежности Републике и према Уставу и Статуту. Међутим, као и друге регије може отварати представништва али се она не баве спољном политиком већ само економским питањима. Војводина и да хоће не може расписати неки референдум о независности јер то није у њеној надлежности. Неки страх за одвајање би био оправдан да се Војводина претвара у федералну јединицу, али овдје то није случај. Федералне јединице имају своје изворне надлежности и подјелу власти на законодавну, извршну и судску а Војводина то нема по Статуту. Неки погрешно праве поређење Аутономне покрајине Војводина са Републиком Српском. Па у самом називу се види очита разлика, односно да је Република Српска федерална јединица у Бих. Република Српска нема Статут већ Устав и подјелу власти на законодавну, извршну и судску. Подјела надлежности иде у корист РС-а, она има Уставни суд, изворне надлежности, полицију итд.

Vojvodjanin

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije" hahahahaha....sta sve necu cuti. U poredjenju sa kim to Srbija ima tradiciju decentralizacije? Severna Koreja, Kina - stvarno ne znam.

Statut daje neke minimalne oblike autonomije, sto je sve smesno u poredjenju sa onim sto bi Vojvodina trebala da ima. Dosta vise pozivanja na ustav koji je ta ista Vojvodina odbila.

Ovaj statut rusi jedinstvo! Rusi ga tako sto pokazuje da politicari iz Beograda nisu nista naucili za zadnjih 20 godina. Tako sto pokazuje da se nista nece promeniti u buducnosti.

Glasajte za statut jer bi uskoro mogli da dajete vise od autonomije, a manje od nezavisnosti toj "severnoj srpskoj pokrajni".

Prevodilac

pre 15 godina

Statut nije regularan? U izvesnom smislu nije pravilan? OK! Onda regulisimo i popravimo ga, ali iskljucivo sa pristankom Vojvodjana. Oktroisani Statut u transparentnom vremenu, i nasem priblizavanja EU, je nemoguce izboksovati. EU "sudije" sve vide i sve znaju.

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim zašto predsednik Tadić ne promoviše decentralizaciju čitave zemlje. Tada bi Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niški region (jugoistočna Srbija) imali ista ovlašćenja i ne bi bilo opasnosti od nekog separatizma.
Ili možda bi se i tada za Vojvodinu zadržala neka posebnost i asimetričnost? Tada bismo znali o čemu je reč.

Nenad

pre 15 godina

Kakve vojne vezbe u Novom Sadu, sta vam to znaci? Manite se vojske i gluposti, ili je to mozda upozorenje Vojvodini. Ta vojska je kao i u prethodnih dvadesetak godina spremna samo na bezaniju. Tadic nek stavi lentu i pocne da organizuje vojne parade.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Kako to da recimo Istra ili Primorska u Sloveniji nijesu regije a Vojvodina to hoće po svaku cijenu. Ili još bolje Južna Slovačka gdje živi brojna madjarska manjina.
lazar Špalaver, Nikšić

čovek

pre 15 godina

Ja mislim da g. Tadić misli na jedinstvo "vladajuće družine" koje se očito nikakvim dokazima ne može skrenuti s puta u provaliju.

Branko

pre 15 godina

Poslednji legitiman čin u vezi statusa vojvodine odigrao se davne 1988. godine u Skupštini SFRJ. Tada su konsenzusom svih jugoslovenskih republika, Srbiji vraćene nadležnosti iz oblasti vojske, policije, poreske politike i prostornog planiranja /bila je još jedna stavka/. Niko tada nije bio protiv da se isprave neka preterivanja Ustava iz 1974. To što srpska nacionalistička elita time nije zadovoljena, drugi je problem. Bilo bi dobro i bilo bi pošteno /ako toga ima u politici/ da takav status Vojvodine bude početna pozicija za nastavak dogovaranja o Statutu.

Срђан

pre 15 godina

Сви говоре о квантитету аутономије за војводину. Ваља више говорити о квалитету заступништва у скупштини Србије, о квантитету чиновника, локалних власти. Имамо превише оних која држава плаћа а то није одрживо. Те плате се не финансирају из пореза већ преко донација и приватизација. Потрошачко лудило стимулисано корупцијом и давањем ингеренција политичарима који ништа и не знају. Морамо смањити моћ владе, одвојити све три власти једне од друге и смањити очекивања. Држава и њен апарат нису привреда а овде су највеће плате - државне. Зар је толико тешко уочити колико је то лудо?

Darko

pre 15 godina

Decentralizacija naravno... Ja stvarno ne mogu da verujem da ovde neki i dalje misle da je to loše rešenje... Rešavati probleme tamo gde nastaju...

Реалист

pre 15 godina

Ја Војвођанин из Срема не желим више да финансирам СКУПШТИНУ ВОЈВОДИНЕ јер сам увидом у званичну документацију скупштине Војводине са сајта видео да велики (готово 90% средстава које Војводина добије из донација Европе нису ни милион евра) а да оно што пуни буџет Војводине су паре из целе Србије! Доста цепања! Погледајте мало колики су издаци одржавања текућух трошкова скупштине на годишњем нивоу и видећете да толике паре ни Брисел ни Америка нису нити ће давати Војводини као "посебној" регији. Млаћење празне сламе у две скупштине у земљи од 8 милиона је бесмислено! ЈЕДНА СКУПШТИНА, 30 ОКРУГА, *** ОПШТИНА и толико градова паре директно њима и нема разлога за расправу! ДРЖАВА-ОКРУГ-ГРАД-ОПШТИНА је уређење које треба Србији, а не две скупштине! ДОСТА МАЛОГРАЂАНШТИНЕ ! И ја сам против Коштунице, да се зна само ! Само нам још треба џабалебароше амбасадоре и њихову послугу да плаћамо ... мислим које су то идеје ?

savremeno-tradicionalna

pre 15 godina

Ljudi ! Uzmite se u pamet! Ne načinjite ono što nije načeto. Svađajmo se oko boljih uslova za školovanje naše dece, pokrenimo raspravu o negativnoj selekciji u društvu, podstičimo talente! A to gde živimo ? Pa na planeti Zemlji, svakako !

manojlo

pre 15 godina

Ovo je vec vidjen scenario u zadnjih 20 godina. Samo sto ovaj put srbi hoce da pobegnu od srba.Koliko ce da vaze "novi" pasosi?

todor

pre 15 godina

Predsednik Tadic,vazdan ostaje nejasn u izjavama,a
kad kaze :"statut ne ugrozava jedinstvo" ne mogu da nadjem kopcu o kojem i cijem jedinstvu govori i misli,Jedinstvo u DS ,jedinstvo naroda i narodnosti Srbije :;koje, cije, kome, zasto, itd; ?????

Et in Arcadia Ego

pre 15 godina

A da nece mozda vas Vuk Jeremic da me zastupa? Svaka regija u Evropi ima svog predstavnika u E.U. ti predstavnici omogucavaju bolju reginalnu saradnju koja se tice pre svega trgovine. Ne zelim da neko iz BG pregovara oko saradnje izmedju Bavarske i Vojvodine, na primer. Niti zelim da Miskovic ide da predstavlja preduzetnike iz cele zemlje, jer je nemoguce. A verujte mi najvise ne zelim da Jeremic pregovara o saradnji podunavskih zemalja. Jednostavno, normalno je da svako ima svog predstavnika, to nije nista strasno. Na zalost Srbiji je to strani pojam koja izaziva nove napade paranoje. I dalje mi nisu jasni moji sugradjani koji su uvereni da ce Srbija uci u Evropu i omoguciti nama u Vojvodini siru autonomiju, ha! Kako da ne, ne postujju ni svoje zakone a kamoli Evropske. Mi vise nismo za njih Srbi iz Vojvodine vec separatisti, bez obzira na naciju, pa hajde onda i da odigramo tu ulogu vec jednom. Bicemo u Evropi a Srbija jos tri koraka nazad, pa neka im patrijarh vodi pasaluk.

nazdravlje

pre 15 godina

Da li smo toliko ludi i zaslepljeni da nam i ovo prodaju? Hoće li se konačno oglasiti šef ove države, povodom ovakvog pitanja, oko kojeg bar pola nacije strahuje za opstanak države? Ja nisam ranije strahovao, ali sad kad vidim kakva su (ne)objašnjenja onih koji su kreirali Statut, i ja počinjem da strahujem. Izabrani predstavnici naroda, uradite nešto za narod, i državu, i konačno opravdajte poverenje.

gradjanin

pre 15 godina

Ako se nastavi paranoicna politika Centralne Srbije, bice lose po citavu zemlju. Malogradjanski politicari iz Sumadije i Beograda su toliko zla naneli, da se plasim da ce odbijanje statuta biti sledece. Najmanje sto Vojvodina treba da dobije je statut, ako to njeni gradjani zele. Ako zele ustav, i to naravno treba omoguciti. Kompromis i pozitivan dijalog su kljuc svakog uspeha, a sadasnja poltika Beograda vodi u otcepljenje Vojvodine. Nisu u Vojvodini neki nepismeni seljaci koji ne znaju da se izbore za svoja prava.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Predlogom statuta Vojvodina će imati i pravo na svoje predstavništvo u Briselu što su neki pripadnici opozicije protumačili kao da je pokrajina dobila pravo da sama vodi spoljnu politiku.
Pre par dana je Republika Srpska otvorila svoje predstavnistvo u Briselu, radi bolje "regionalne saradnje" sa Evropskim Regijama iako kako tvrde nemaju nikakve namere o odcepljenju od BiH ! Samo Opozicija u Srbiji koja "prizeljkuje" odcepljenje RS i podrzava isto, STRAHUJE da bi se nesto slicno moglo desiti i sa Vojvodinom, po onoj narodnoj "ko drugome jamu kopa"... !

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Vojvodjani ne zele diktatutru i centralizaciju iz Srbije, kao sto to nisu zelele ni bivse Jugoslovenske republike. Komunizma, nacionalizma, kicha i kriminala nam je dosta. Mi idemo napred u Evropu, ako hocete sa nama, onda nam se pridruzite.

tuzmo

pre 15 godina

Najjadnije je da Statut jedva nudi neki minimum Vojvodini, posebno u ono sto je imala pre Milosevica a Kostunica i ekipa su uspeli da i to predstave kao baba rogu. Tuzno je gledati kako je lako manipulisati gradjanima Srbije danas.

Vojvodjanin

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije" hahahahaha....sta sve necu cuti. U poredjenju sa kim to Srbija ima tradiciju decentralizacije? Severna Koreja, Kina - stvarno ne znam.

Statut daje neke minimalne oblike autonomije, sto je sve smesno u poredjenju sa onim sto bi Vojvodina trebala da ima. Dosta vise pozivanja na ustav koji je ta ista Vojvodina odbila.

Ovaj statut rusi jedinstvo! Rusi ga tako sto pokazuje da politicari iz Beograda nisu nista naucili za zadnjih 20 godina. Tako sto pokazuje da se nista nece promeniti u buducnosti.

Glasajte za statut jer bi uskoro mogli da dajete vise od autonomije, a manje od nezavisnosti toj "severnoj srpskoj pokrajni".

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 15 godina

Kako to da recimo Istra ili Primorska u Sloveniji nijesu regije a Vojvodina to hoće po svaku cijenu. Ili još bolje Južna Slovačka gdje živi brojna madjarska manjina.
lazar Špalaver, Nikšić

Milos Ilic

pre 15 godina

Kao prvo Vojvodjanima uopste nije potreban ovaj statut iz prostog razloga sto ce morati, a vec i plaaju, samo dodadne troskove politickim trutovima koji iz dana na dan ponosno otkrivaju rupu na saksiji.
Kao drugo:
Da nassa politiccka elita od energije koju potrossi na ovaj statut (oni za i oni protiv) bar cetvrtinu potrosi na donosenje proevropskih zakona, petinu na suzbijanje korupcije i bar desetinu na donosenje mera za ublazavanje posledica svetske ekonomske krize za godinu dana bismo bili na pragu EU a za dve godine bismo presisali Svajcarsku. Hochu da kazzem da se ogromna energija (vreme=novac) trossi na nesto sto u uredjenoj drzavi ne bi bio uopste problem.
Regionalizacija Srbije je potrebnija sada vise nego ikad.

Реалист

pre 15 godina

Ја Војвођанин из Срема не желим више да финансирам СКУПШТИНУ ВОЈВОДИНЕ јер сам увидом у званичну документацију скупштине Војводине са сајта видео да велики (готово 90% средстава које Војводина добије из донација Европе нису ни милион евра) а да оно што пуни буџет Војводине су паре из целе Србије! Доста цепања! Погледајте мало колики су издаци одржавања текућух трошкова скупштине на годишњем нивоу и видећете да толике паре ни Брисел ни Америка нису нити ће давати Војводини као "посебној" регији. Млаћење празне сламе у две скупштине у земљи од 8 милиона је бесмислено! ЈЕДНА СКУПШТИНА, 30 ОКРУГА, *** ОПШТИНА и толико градова паре директно њима и нема разлога за расправу! ДРЖАВА-ОКРУГ-ГРАД-ОПШТИНА је уређење које треба Србији, а не две скупштине! ДОСТА МАЛОГРАЂАНШТИНЕ ! И ја сам против Коштунице, да се зна само ! Само нам још треба џабалебароше амбасадоре и њихову послугу да плаћамо ... мислим које су то идеје ?

Neusatz

pre 15 godina

"Decentralizacija je tradicija Srbije, a Vojvodina kao regija ima evropski, ali pre svega srpski karakter", kazao je predsednik i ostao ziv.

Мирослав

pre 15 godina

Војводина све и да хоће не може се одвојити од Србије јер јој то Устав Србије не дозвољава. Сам Статут Војводине се стално позива на тај Устав. Војводина по Статуту може да организује референдум али само за питања из области њене надлежности. Спољна политика је у надлежности Републике и према Уставу и Статуту. Међутим, као и друге регије може отварати представништва али се она не баве спољном политиком већ само економским питањима. Војводина и да хоће не може расписати неки референдум о независности јер то није у њеној надлежности. Неки страх за одвајање би био оправдан да се Војводина претвара у федералну јединицу, али овдје то није случај. Федералне јединице имају своје изворне надлежности и подјелу власти на законодавну, извршну и судску а Војводина то нема по Статуту. Неки погрешно праве поређење Аутономне покрајине Војводина са Републиком Српском. Па у самом називу се види очита разлика, односно да је Република Српска федерална јединица у Бих. Република Српска нема Статут већ Устав и подјелу власти на законодавну, извршну и судску. Подјела надлежности иде у корист РС-а, она има Уставни суд, изворне надлежности, полицију итд.

Nenad

pre 15 godina

Kakve vojne vezbe u Novom Sadu, sta vam to znaci? Manite se vojske i gluposti, ili je to mozda upozorenje Vojvodini. Ta vojska je kao i u prethodnih dvadesetak godina spremna samo na bezaniju. Tadic nek stavi lentu i pocne da organizuje vojne parade.

Prevodilac

pre 15 godina

Statut nije regularan? U izvesnom smislu nije pravilan? OK! Onda regulisimo i popravimo ga, ali iskljucivo sa pristankom Vojvodjana. Oktroisani Statut u transparentnom vremenu, i nasem priblizavanja EU, je nemoguce izboksovati. EU "sudije" sve vide i sve znaju.

Aleksandar

pre 15 godina

Ne vidim zašto predsednik Tadić ne promoviše decentralizaciju čitave zemlje. Tada bi Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niški region (jugoistočna Srbija) imali ista ovlašćenja i ne bi bilo opasnosti od nekog separatizma.
Ili možda bi se i tada za Vojvodinu zadržala neka posebnost i asimetričnost? Tada bismo znali o čemu je reč.

Branko

pre 15 godina

Poslednji legitiman čin u vezi statusa vojvodine odigrao se davne 1988. godine u Skupštini SFRJ. Tada su konsenzusom svih jugoslovenskih republika, Srbiji vraćene nadležnosti iz oblasti vojske, policije, poreske politike i prostornog planiranja /bila je još jedna stavka/. Niko tada nije bio protiv da se isprave neka preterivanja Ustava iz 1974. To što srpska nacionalistička elita time nije zadovoljena, drugi je problem. Bilo bi dobro i bilo bi pošteno /ako toga ima u politici/ da takav status Vojvodine bude početna pozicija za nastavak dogovaranja o Statutu.

manojlo

pre 15 godina

Ovo je vec vidjen scenario u zadnjih 20 godina. Samo sto ovaj put srbi hoce da pobegnu od srba.Koliko ce da vaze "novi" pasosi?

čovek

pre 15 godina

Ja mislim da g. Tadić misli na jedinstvo "vladajuće družine" koje se očito nikakvim dokazima ne može skrenuti s puta u provaliju.

Срђан

pre 15 godina

Сви говоре о квантитету аутономије за војводину. Ваља више говорити о квалитету заступништва у скупштини Србије, о квантитету чиновника, локалних власти. Имамо превише оних која држава плаћа а то није одрживо. Те плате се не финансирају из пореза већ преко донација и приватизација. Потрошачко лудило стимулисано корупцијом и давањем ингеренција политичарима који ништа и не знају. Морамо смањити моћ владе, одвојити све три власти једне од друге и смањити очекивања. Држава и њен апарат нису привреда а овде су највеће плате - државне. Зар је толико тешко уочити колико је то лудо?

Darko

pre 15 godina

Decentralizacija naravno... Ja stvarno ne mogu da verujem da ovde neki i dalje misle da je to loše rešenje... Rešavati probleme tamo gde nastaju...

Biljana

pre 15 godina

To da je decentralizacija tradicija Srbije je zaista nebuloza. Upravo je obrnuto, tradicija Srbije je to sto politicari ne dozvoljavaju nikakvu decentralizaciju...

savremeno-tradicionalna

pre 15 godina

Ljudi ! Uzmite se u pamet! Ne načinjite ono što nije načeto. Svađajmo se oko boljih uslova za školovanje naše dece, pokrenimo raspravu o negativnoj selekciji u društvu, podstičimo talente! A to gde živimo ? Pa na planeti Zemlji, svakako !

todor

pre 15 godina

Predsednik Tadic,vazdan ostaje nejasn u izjavama,a
kad kaze :"statut ne ugrozava jedinstvo" ne mogu da nadjem kopcu o kojem i cijem jedinstvu govori i misli,Jedinstvo u DS ,jedinstvo naroda i narodnosti Srbije :;koje, cije, kome, zasto, itd; ?????