Četvrtak, 12.02.2009.

00:29

Ren: Vize da, ali kandidatura teško

Stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" moguće do kraja godine, ali kandidatura za članstvo u EU nije preporučljiva, poručio Oli Ren zvaničnicima u Srbiji.

Izvor: B92

Ren: Vize da, ali kandidatura teško IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ravnovcanin

pre 15 godina

Vize, vize, bele vize! Ma daj bre da se ojaca privreda pa kad imam pare svud sam dobrodosao ma i na mesec cu da idem. Kome bre treba golja?

tumac

pre 15 godina

Ma covek nam lepo i dobronamerno saopstava ono najlogicnije:

PIJANE PUTNIKE EU NECE DA PREVOZI!!!

Umijte lice, ocistite blato sa obuce, naucite da kazete dobar dan i dovidjenja, hvala i molim vas lepo, naucite ponekad da se nasmejete a ne samo da pretite i shacujete sta moze da se mazne iz tudje kuce, najavite se kada biste da dodjete i u kolikom broju, pa da onda razmislimo da li da vas primimo u kuci!

Da ste vi domacin koji treba da ugosti gosta koji je po karakteristikama kao i zemlja Srbija, da li biste ga primili u kucu?!

SuhesZ

pre 15 godina

Tadic sasvim opravdano insistira na kandidaturi zbog izuzetno vazne utrke Albanije i Srbije ka clanstvu u EU. Ako Srbija bude prije punopravni clan EU moze da diktira EU clanstvo Kosova kako hoce. Ali ako Albanija bude prije punopravni clan EU, blokirat ce clanstvo Srbije dokle Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, dakle zauvek. U tom slucaju medjutim Kosovo moze da prodje i postane makar ne punopravan clan EU. Kako to izgleda, mozete da vidite na primeru Slovenije i Hrvatske. Na ovom linku je sastanak Ivo Sanadera i Salima Berishe, gde je bilo i reci o toj sitaciji: http://news.xinhuanet.com/english/2009-02/11/content_10797256.htm . Albanija je 2003. godine pocela pregovore o SSP (SAA), potpisala SSP u Luksemburgu 12. juna 2006. godine, a kao zadnja i Grcka je ratifikovala sporazum 14. januara 2009., i tako je SSP (SAA) postala punovazeca. Albanija je zatrazila NATO clanstvo 3. Aprila 2008., a tokom 2009. godine ce postati punopravan clan NATO. Albanija je medju potecijalnim novim clanovima EU, zajedno u grupi sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Sve vise se formira procep na dve podgrupe u parovima, po spremnosti procesu prikljucivanja: Crna Gora/Albanije i Srbija/BiH. Ovde mozete poceti pretrazivati stanje Albanije u procesu pridruzivanja ka EU: http://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Albania_to_the_European_Union.

Zbog svega toga bih zeleo da vidim od ministra Jeremica i mnogo vise truda oko saplicanja puta Albanije ka EU (kada je vec Grcka morala da prestane sa primedbama, verovatno pritiska ekonomske prirode od strane EU). A sto se Mladica tice - i ovako je suvisna svaka primedba. Ne samo da ce kostati buducnosti srpske mladosti, vec ce dati i "joker" kartu na ruke Albaniji, ako vrlo brzo ne bude isporucen Haskom tribunalu.

Dex

pre 15 godina

Pa ovo je vrhunac cinizma!
1. Vi primenjujte sporazum kako bi mi plasirali robu na vase trzite, ali ga mi necemo sa nase strane primenjivati
2. Vizni rezim - moze, al do kraja 2009
3. Kandidatura - nikako.
I onda se cudimo sto dolazi Gasprom, sto Rusi skidaju vize....
Good Night Europe, Здраствуј Роосија

jako zabrinut

pre 15 godina

poenta je u "moglo bi", to znaci da jos postoje makar teorijske sanse da evropska komiija tokom leta donese odluku da se ukidaju vize za gradjane srbije, ali tek od verovatno 1.januara 2010. Najvise ce zavisiti od izvestaja komisija koje ce posecivati srbiju, ali ako bude osnosva (pozitivnih izvestaja) ceska ce otovoriti ovo pitanje na evropskoj komisiji za vreme svog predsedavanja (do kraja juna) Posle ceske dolazi svedska i nije relano ocekivati da ce svedska gurati ovo pitanje ukoliko ga ceska za vreme svog predsedavanja ne pokrene. Evropska komisija odlucuje vecinom glasova, ali nije uobicajeno da se odluke donose preglasavanjem, pogotovo uakoliko su protiv neke vazne zemlje EU. Zemlje koje su protiv ukidanja viza za gradjane srbije su: Austrija, Italija, Holandija, Spanija, Nemacka i Belgija.
Dakle, ukoliko se odgovarajuca odluka Evropske komisije ne donese za vreme predsedavanja ceske ili bar ne stavi na dnevni red, i u 2010 godni cemo biti sa vizama. ko razume engleski i zeli da procita evropsku verziju ovog problema neka poseti sajt: http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=156&document_ID=106

Pajkovic

pre 15 godina

"Vize da, ali kandidatura tesko."
Ja bih to ovako protumacio:
Vize da - vize ce vam i dalje trebati.
Kandidatura tesko - nista od kandidature. Meni ovde nista nije nejasno.

Zoran

pre 15 godina

Lepo nam Ren kaze sta treba uciniti. Ta akcija ne zavisi od vlade i politicara, nego od svih nas. Imamo li dovoljno snage, hrabrosti i pameti za to?

Rade

pre 15 godina

Nema ni viza a nema ni ulaska u EU.Mislite šta god hoćete.Dokle god se kao pojedinci,društvo ili država u mnogo čemu ne promenimo. Može i obrnutim redom.Budimo iskreni i nemojmo se sakrivati iza drugog.Uslovi se mogu ispuniti samo ako budemo drugačiji. A da li mi to možemo i hoćemo?Neka da svako odgovor polazeći od sebe.Koliko mi imamo zajedničkog sa Evropom kojoj stremimo? Samo molim bez toga kako je kriva vlast ,opozicija ili neznam ko ili koje godine.Sami smo sve birali jer smo upravo takvi.A što smo mislili ko zna šta ,to je već naš problem.Pogledajmo se u ogledalo,nismo baš sjajni,čak šta više.

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim da nas Narod (YU) jos uvijek nije naucio ko je Gazda na ovom "Belom Svetu". Elem, vezi konja gdje ti gazda kaze...
Da je srece i pameti bilo, Mi bismo danas bili barem skeledzije, ali eto, ni to danas nije neki pos'o za nase mudrace...
Ali, docice vrijeme kada ce bolesni i gladni zavidjeti mrtvima, i td., da ne kvarim Bibliju.

asf

pre 15 godina

Naivno je misliti da se situacija u Srbiji odvija ovakvim tokom bez pokroviteljstva nasih evropskih nalogodavaca. Mora se jos raditi na dobrosusedskim odnosima, priznati Kosovo, zaduziti se kod MMF-a do guse, rasprodati sve u bescenje njihovim firmama i domacim mesetarima i onda cemo bez bojazni dobiti ulaz u uniju. Zamislite, dace nam da udjemo bez vize, ne kao psi i zivotinje sa posebnom dokumentacijom. Jel vi znate dragi citaoci sta je to uopste Evropska unija? Neki rajski vrt ili tome slicno? Ili mozda ekonomska organizacija bogatih multinacionalnih korporacija sa ciljem da sebi omoguci lakse poslovanje? A mi u Srbiji smo i nepismeni i neobrazovani, pa kao petog oktobra mislimo da ce se nesto desiti kad dobijemo sengen pasos. Da ne mislite da cete u Parizu i Milanu da odmah dobijete besplatnu veceru u restoranu? Sto bi rekao Momo Kapor, zahvalan sam onim saveznickim pilotima koji su me promasili cetrdesetpete i devedesetdevete. Toliko.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Onaj ko ne zeli dobro Srbiji samo treba da nam ukine vize i ode Srbija sa 7.5 na 5 miliona stanovnika u roku od godinu dana a moj stan ovde se napuni rodjacima kojima ne mogu da objasnim da nema posla ovde na crno nego ce ispasti da necu da trazim....

Ja Licno

pre 15 godina

Evo spiska stvari koje treba Srbija da uradi kako bi dosla ne belu sengen listu (http://www.esiweb.org/pdf/White%20List%20Project%20Paper%20-%20Roadmap%20Serbia.pdf)

B92 bi se mogao u nekoj emisiji pozabaviti taksativno sta smo ispunili a sta ne. Tako bismo videli koliko nas politcari lazu :)

Dragance

pre 15 godina

Ne znam ljudi.
Ako zelite beli Sengen i ako zelite da mozete da izadjete u svet, moracete prvo da opet izadjete na ulice i na demonstracije, jer ova vlada vam nece dozvoliti da putujete u inostranstvo dogod moze da vas drzi ovako zatvorene.
Nikome nije u interesu da vi slobodno putujete po svetu, kupujete i trosite devize po inostranstvu, nije to u interesu ni vladi, a kamo li srpskim ekonomskim mocnicima.

Sava Drugi

pre 15 godina

Idimo trećim putem. NE radikalskim, NE kvazi-evropskim, vec nasim (ako treba da se zove NESVRSTANI)

Radimo tako da cemo biti primljeni sutra u EU, ali zivimo kao da to nikada nece biti.

Pasosi, korupcija, regulativa sve na nivou koji nije nama nepoznat.

A prijem u EU, pa moze i ono, NE HVALA, ako procenimo da je tako bolje za nas.

Dina

pre 15 godina

Taj savet je skroz na mestu. Moramo dovesti Evropske standarde i poceti sa primenjivanjem zakona, oni su prioritet. Ne mozemo da budemo clan EU tek tako. Treba da uvedemo praksu Evropske unije i clanstvo ce tada doci samo po sebi.

Pedja

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu jer dolazi vreme za polagaje racuna. Sloba pao 2000-te. Gde je privreda, gde je uredjena drzava, gde smo mi u EU? "Pa eto podneli smo zahtev..." Da, to ce da bude prica za par meseci. Sta ce da bude laganje posle par meseci? A "par meseci" je za ove nase predugacak period za anticipiranje, sto i Oli zna pa ih opominje da se uzbilje da sami sebe ne bi totalno razlupali.

Meni licno, uz nepostojanje viza za EU, i drzavu uredjenu po EU standardima, je bas svejedno da l' smo u EU ili nismo.

Jarmusch

pre 15 godina

Da li stvarno mislite da trebamo ovakvi EU? razmislite malo o tome. Na zapadu smo mi, bosanci, rumuni, albanci, bugari, makedonci ista ekipa...bele shengen vize? pa sta mislite koliko ce ljudi da iskoristi to i da ode iz Srbije i ostane u nekim od zemljama EU. Sa ovakvom krizetinom svetskom, samo im treba nasa ekipa da ih dodatno pljacka. Cimace nas ovako vruce-hladno godinama, ali nam nece dati ni shengen. Videcete...

Stef

pre 15 godina

Na istoj strani se nalaze dva teksta sa razlicitim pitanjima. Da li ce Srbija biti kandidat ili ce se EU raspasti pod teretom SEKE? Ali za Srbiju ili bilo koju drugu zajednicu to su pogresne dileme. Svode se na vic Ljube Moljca, " da li znas da sam usao u Akademiju, da padala je kisa ". Svrha te zajednice nije dobrota i humanost nego efikasnost. To je veliko preduzece, DELTA ako hocete. Na njenom ulazu postoji pitanje," sta vi znate ". I od odgovora na to pitanje zavisi da le ce vam pruziti ruku. Naravno u njenom okviru mozete biti inzenjer ili cistacica, ali to je vas izbor. Ako je vas odgovor, ja hocu da putujem, slobodno ponesite metlu.

vegan

pre 15 godina

ko je ovde lud, a ko zbunjen? gospoda na vlasti nisu uradili ni k protiv korupcije, ne funkcionise nam instrument revizije (jedini u evropi), itd. da vas ne smaram, znate i sami, niste ni ludi ni zbunjeni.

Ivana

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu. Toliko zele da narod odustane od EU integracija i da nas uvere da nas EU nece, a ako izdejstvuju beli sengen, pa ljudi malo proputuju, sigurno nece odustati od EU. A opet, ako ne izdejstvuju taj sengen, odose im fotelje jer su samo zbog toga i dosli na vlast. Teske su muke njihove.

Srdjan

pre 15 godina

Znaci, jos jedna izgubljena godina? Nema ni ove godine putovanja nigde osim Crne nam Gore. Osim ako ste bogati. Bas hvala novoj vladi! A trebalo je samo da stisnu MUP, da se pasosi izdaju normalnom briznom. A hvala i opoziciji, koja sistematski onemogucava rad skupstine. I to samo radi svog licnog interesa - reklame. Neka, doci ce novi izbori. Moja predvidjanja - radikali 10% glasova, toma 10%, kostunica 4%. LDP bi mogao da zablista na novim izborima, kao jedina konstruktivna opozicija u Srbiji ikada.
Ova zemlja zaista uopste ne brine o svojim gradjanima. A da li ce ikada? Tesko je reci.

magare vija sargarepu

pre 15 godina

Kada Srbija udje u EU, evropske zemlje ce se organizovati u nekom novom obliku da bi opet prikrile svoju losu ekonomiju, a usput ce uvesti sankcije evropskoj uniji u kojoj ce ostati Srbija, Bugarska, Albanija i ostale demokratske zemlje sa Balkana.

Dragan

pre 15 godina

Doticni Ren je rekao da u ovom trenutku Srbija ne ispunjava uslove, pa bi njena kandidatura bila odbijena, ukoliko bi se sada kandidovala.
Redosled poteza je jasan, 1. hapsenje Mladica; 2. onda odmrzavanje sporazuma; 3. pa kandidatura;
Kome to nije jasno, sve sto treba da uradi je da pokusa da malo razmisli. Nista vise od toga.
Drugo, bela Sengen lista i kandidatura nemaju veze jedna sa drugom. Makedonija i Turska nisu na toj listi iako su kandidati EU, ali su se zato skoro sve zemlje Latinske i Srednje Amerike zbog insistiranja Spanije i Portugalije nasle na beloj Sengen listi.

Aleksandra

pre 15 godina

Ne znam sta je "zbunjujuće" u izjavi Olija Rena. Reč je o već uveliko poznatom stavu Evrope. Ono što unosi zabunu su upravo interpretacije izjava evropskih zvaničnika od strane domaćih političara.
Pre bih rekla da oni unose zabunu.
Profesor Dimitrijevic je lepo sažeo suštinu stvari.

ty9b

pre 15 godina

koliko ja razumem, oli nas spasava ponizenja jer ako se sada kandidujemo za pridruzivanje, bicemo JEDINA drzava ciji je zahtev direktno odbijen. shvatas todoricu? najgluplje bi bilo da kandidaturu podnesemo, pa popijemo bananu, posle toga niko nece biti srecan; da smo barem ispunili skoro sve uslove pa da se femkamo, ovako, ni sa pasosima nismo zavrsili a hocemo da budemo pridruzena clanica. smesno.

T.

pre 15 godina

Ako se prijavimo i odbiju nas, to ce dovesti do povecanja raspolozenja protiv EU. Sve vise imam utisak da je to ono sto nasa vlast zeli da postigne.

ćići

pre 15 godina

Recimo da je jedan od najvećih problema neviđena i konstantna pljačka, kao i katastrofalno pravosuđe. Znači apsolutno glavni problem je DRŽAVA i njene institucije. Pustite Hag, to je tercijalni uslov!!!

trueIDIOT

pre 15 godina

Ma, jok! Ne treba uopste da podnesemo zahtev. Treba da sacekamo dok ne pocnu da organizuju masovne proteste sirom EU da se Srbija primi u clanstvo. Ma i onda ima da se durimo... Prosto da prostije ne moze!

sustina svega..

pre 15 godina

Gospodin Oli Ren treba da dolazi u Skupstinu kako bi razgovarao o osnovnim pravilima rada i lepog ponasanja!i naravno da radikali ne zele da se prikljuce razgovoru, jer bi se osacali neprijatno je ne bi u svom recniku mogli da za svaku drugu rec prozovu zivotinsko carstvo i da ne opsuju.
Sto se tice popunavanja formulara za prikljucnje EU i dolazak na "beli sengen", to zavisi od jasnog pravila, hapsenje R.M i G.H. kao i stvarno dobrosusedski odnosi, a ne samo davati prazna obecanja.
Olaksice po pitanju viznog rezima /ukidanje viza/ bit ce tek od naredne godine sve da i zeli EU ranije da odradi, ne moze, jer oni ne vode dnevnu politiku a sve je zavisilo ni od koga drugog nego OD NASE VLASTI.
Ipak se nadam i zelim da gospodin Oli Ren po povratku u EU bude na "nasoj strani", a isto tako se nadam da ce vlast u toku godine uspeti veci deo svojih obaveza da izvrsi.

trueSERB

pre 15 godina

Ne treba jos da podnesemo zahtev, malo da tvrdimo pazar, da se pravimo ne zainteresovani... a sa druge strane da radimo pos'o koji je neophodan za ulazak u EU! I onda samo da sacekamo dan da nas sami zovu! Prosto i jednostavno! ":)

trueIDIOT

pre 15 godina

Ma, jok! Ne treba uopste da podnesemo zahtev. Treba da sacekamo dok ne pocnu da organizuju masovne proteste sirom EU da se Srbija primi u clanstvo. Ma i onda ima da se durimo... Prosto da prostije ne moze!

ty9b

pre 15 godina

koliko ja razumem, oli nas spasava ponizenja jer ako se sada kandidujemo za pridruzivanje, bicemo JEDINA drzava ciji je zahtev direktno odbijen. shvatas todoricu? najgluplje bi bilo da kandidaturu podnesemo, pa popijemo bananu, posle toga niko nece biti srecan; da smo barem ispunili skoro sve uslove pa da se femkamo, ovako, ni sa pasosima nismo zavrsili a hocemo da budemo pridruzena clanica. smesno.

ćići

pre 15 godina

Recimo da je jedan od najvećih problema neviđena i konstantna pljačka, kao i katastrofalno pravosuđe. Znači apsolutno glavni problem je DRŽAVA i njene institucije. Pustite Hag, to je tercijalni uslov!!!

sustina svega..

pre 15 godina

Gospodin Oli Ren treba da dolazi u Skupstinu kako bi razgovarao o osnovnim pravilima rada i lepog ponasanja!i naravno da radikali ne zele da se prikljuce razgovoru, jer bi se osacali neprijatno je ne bi u svom recniku mogli da za svaku drugu rec prozovu zivotinsko carstvo i da ne opsuju.
Sto se tice popunavanja formulara za prikljucnje EU i dolazak na "beli sengen", to zavisi od jasnog pravila, hapsenje R.M i G.H. kao i stvarno dobrosusedski odnosi, a ne samo davati prazna obecanja.
Olaksice po pitanju viznog rezima /ukidanje viza/ bit ce tek od naredne godine sve da i zeli EU ranije da odradi, ne moze, jer oni ne vode dnevnu politiku a sve je zavisilo ni od koga drugog nego OD NASE VLASTI.
Ipak se nadam i zelim da gospodin Oli Ren po povratku u EU bude na "nasoj strani", a isto tako se nadam da ce vlast u toku godine uspeti veci deo svojih obaveza da izvrsi.

trueSERB

pre 15 godina

Ne treba jos da podnesemo zahtev, malo da tvrdimo pazar, da se pravimo ne zainteresovani... a sa druge strane da radimo pos'o koji je neophodan za ulazak u EU! I onda samo da sacekamo dan da nas sami zovu! Prosto i jednostavno! ":)

T.

pre 15 godina

Ako se prijavimo i odbiju nas, to ce dovesti do povecanja raspolozenja protiv EU. Sve vise imam utisak da je to ono sto nasa vlast zeli da postigne.

Ivana

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu. Toliko zele da narod odustane od EU integracija i da nas uvere da nas EU nece, a ako izdejstvuju beli sengen, pa ljudi malo proputuju, sigurno nece odustati od EU. A opet, ako ne izdejstvuju taj sengen, odose im fotelje jer su samo zbog toga i dosli na vlast. Teske su muke njihove.

Srdjan

pre 15 godina

Znaci, jos jedna izgubljena godina? Nema ni ove godine putovanja nigde osim Crne nam Gore. Osim ako ste bogati. Bas hvala novoj vladi! A trebalo je samo da stisnu MUP, da se pasosi izdaju normalnom briznom. A hvala i opoziciji, koja sistematski onemogucava rad skupstine. I to samo radi svog licnog interesa - reklame. Neka, doci ce novi izbori. Moja predvidjanja - radikali 10% glasova, toma 10%, kostunica 4%. LDP bi mogao da zablista na novim izborima, kao jedina konstruktivna opozicija u Srbiji ikada.
Ova zemlja zaista uopste ne brine o svojim gradjanima. A da li ce ikada? Tesko je reci.

Dragan

pre 15 godina

Doticni Ren je rekao da u ovom trenutku Srbija ne ispunjava uslove, pa bi njena kandidatura bila odbijena, ukoliko bi se sada kandidovala.
Redosled poteza je jasan, 1. hapsenje Mladica; 2. onda odmrzavanje sporazuma; 3. pa kandidatura;
Kome to nije jasno, sve sto treba da uradi je da pokusa da malo razmisli. Nista vise od toga.
Drugo, bela Sengen lista i kandidatura nemaju veze jedna sa drugom. Makedonija i Turska nisu na toj listi iako su kandidati EU, ali su se zato skoro sve zemlje Latinske i Srednje Amerike zbog insistiranja Spanije i Portugalije nasle na beloj Sengen listi.

Aleksandra

pre 15 godina

Ne znam sta je "zbunjujuće" u izjavi Olija Rena. Reč je o već uveliko poznatom stavu Evrope. Ono što unosi zabunu su upravo interpretacije izjava evropskih zvaničnika od strane domaćih političara.
Pre bih rekla da oni unose zabunu.
Profesor Dimitrijevic je lepo sažeo suštinu stvari.

Dragance

pre 15 godina

Ne znam ljudi.
Ako zelite beli Sengen i ako zelite da mozete da izadjete u svet, moracete prvo da opet izadjete na ulice i na demonstracije, jer ova vlada vam nece dozvoliti da putujete u inostranstvo dogod moze da vas drzi ovako zatvorene.
Nikome nije u interesu da vi slobodno putujete po svetu, kupujete i trosite devize po inostranstvu, nije to u interesu ni vladi, a kamo li srpskim ekonomskim mocnicima.

vegan

pre 15 godina

ko je ovde lud, a ko zbunjen? gospoda na vlasti nisu uradili ni k protiv korupcije, ne funkcionise nam instrument revizije (jedini u evropi), itd. da vas ne smaram, znate i sami, niste ni ludi ni zbunjeni.

Pedja

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu jer dolazi vreme za polagaje racuna. Sloba pao 2000-te. Gde je privreda, gde je uredjena drzava, gde smo mi u EU? "Pa eto podneli smo zahtev..." Da, to ce da bude prica za par meseci. Sta ce da bude laganje posle par meseci? A "par meseci" je za ove nase predugacak period za anticipiranje, sto i Oli zna pa ih opominje da se uzbilje da sami sebe ne bi totalno razlupali.

Meni licno, uz nepostojanje viza za EU, i drzavu uredjenu po EU standardima, je bas svejedno da l' smo u EU ili nismo.

Jarmusch

pre 15 godina

Da li stvarno mislite da trebamo ovakvi EU? razmislite malo o tome. Na zapadu smo mi, bosanci, rumuni, albanci, bugari, makedonci ista ekipa...bele shengen vize? pa sta mislite koliko ce ljudi da iskoristi to i da ode iz Srbije i ostane u nekim od zemljama EU. Sa ovakvom krizetinom svetskom, samo im treba nasa ekipa da ih dodatno pljacka. Cimace nas ovako vruce-hladno godinama, ali nam nece dati ni shengen. Videcete...

Sava Drugi

pre 15 godina

Idimo trećim putem. NE radikalskim, NE kvazi-evropskim, vec nasim (ako treba da se zove NESVRSTANI)

Radimo tako da cemo biti primljeni sutra u EU, ali zivimo kao da to nikada nece biti.

Pasosi, korupcija, regulativa sve na nivou koji nije nama nepoznat.

A prijem u EU, pa moze i ono, NE HVALA, ako procenimo da je tako bolje za nas.

Ja Licno

pre 15 godina

Evo spiska stvari koje treba Srbija da uradi kako bi dosla ne belu sengen listu (http://www.esiweb.org/pdf/White%20List%20Project%20Paper%20-%20Roadmap%20Serbia.pdf)

B92 bi se mogao u nekoj emisiji pozabaviti taksativno sta smo ispunili a sta ne. Tako bismo videli koliko nas politcari lazu :)

magare vija sargarepu

pre 15 godina

Kada Srbija udje u EU, evropske zemlje ce se organizovati u nekom novom obliku da bi opet prikrile svoju losu ekonomiju, a usput ce uvesti sankcije evropskoj uniji u kojoj ce ostati Srbija, Bugarska, Albanija i ostale demokratske zemlje sa Balkana.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Onaj ko ne zeli dobro Srbiji samo treba da nam ukine vize i ode Srbija sa 7.5 na 5 miliona stanovnika u roku od godinu dana a moj stan ovde se napuni rodjacima kojima ne mogu da objasnim da nema posla ovde na crno nego ce ispasti da necu da trazim....

Stef

pre 15 godina

Na istoj strani se nalaze dva teksta sa razlicitim pitanjima. Da li ce Srbija biti kandidat ili ce se EU raspasti pod teretom SEKE? Ali za Srbiju ili bilo koju drugu zajednicu to su pogresne dileme. Svode se na vic Ljube Moljca, " da li znas da sam usao u Akademiju, da padala je kisa ". Svrha te zajednice nije dobrota i humanost nego efikasnost. To je veliko preduzece, DELTA ako hocete. Na njenom ulazu postoji pitanje," sta vi znate ". I od odgovora na to pitanje zavisi da le ce vam pruziti ruku. Naravno u njenom okviru mozete biti inzenjer ili cistacica, ali to je vas izbor. Ako je vas odgovor, ja hocu da putujem, slobodno ponesite metlu.

asf

pre 15 godina

Naivno je misliti da se situacija u Srbiji odvija ovakvim tokom bez pokroviteljstva nasih evropskih nalogodavaca. Mora se jos raditi na dobrosusedskim odnosima, priznati Kosovo, zaduziti se kod MMF-a do guse, rasprodati sve u bescenje njihovim firmama i domacim mesetarima i onda cemo bez bojazni dobiti ulaz u uniju. Zamislite, dace nam da udjemo bez vize, ne kao psi i zivotinje sa posebnom dokumentacijom. Jel vi znate dragi citaoci sta je to uopste Evropska unija? Neki rajski vrt ili tome slicno? Ili mozda ekonomska organizacija bogatih multinacionalnih korporacija sa ciljem da sebi omoguci lakse poslovanje? A mi u Srbiji smo i nepismeni i neobrazovani, pa kao petog oktobra mislimo da ce se nesto desiti kad dobijemo sengen pasos. Da ne mislite da cete u Parizu i Milanu da odmah dobijete besplatnu veceru u restoranu? Sto bi rekao Momo Kapor, zahvalan sam onim saveznickim pilotima koji su me promasili cetrdesetpete i devedesetdevete. Toliko.

Pajkovic

pre 15 godina

"Vize da, ali kandidatura tesko."
Ja bih to ovako protumacio:
Vize da - vize ce vam i dalje trebati.
Kandidatura tesko - nista od kandidature. Meni ovde nista nije nejasno.

Dex

pre 15 godina

Pa ovo je vrhunac cinizma!
1. Vi primenjujte sporazum kako bi mi plasirali robu na vase trzite, ali ga mi necemo sa nase strane primenjivati
2. Vizni rezim - moze, al do kraja 2009
3. Kandidatura - nikako.
I onda se cudimo sto dolazi Gasprom, sto Rusi skidaju vize....
Good Night Europe, Здраствуј Роосија

Rade

pre 15 godina

Nema ni viza a nema ni ulaska u EU.Mislite šta god hoćete.Dokle god se kao pojedinci,društvo ili država u mnogo čemu ne promenimo. Može i obrnutim redom.Budimo iskreni i nemojmo se sakrivati iza drugog.Uslovi se mogu ispuniti samo ako budemo drugačiji. A da li mi to možemo i hoćemo?Neka da svako odgovor polazeći od sebe.Koliko mi imamo zajedničkog sa Evropom kojoj stremimo? Samo molim bez toga kako je kriva vlast ,opozicija ili neznam ko ili koje godine.Sami smo sve birali jer smo upravo takvi.A što smo mislili ko zna šta ,to je već naš problem.Pogledajmo se u ogledalo,nismo baš sjajni,čak šta više.

Dina

pre 15 godina

Taj savet je skroz na mestu. Moramo dovesti Evropske standarde i poceti sa primenjivanjem zakona, oni su prioritet. Ne mozemo da budemo clan EU tek tako. Treba da uvedemo praksu Evropske unije i clanstvo ce tada doci samo po sebi.

jako zabrinut

pre 15 godina

poenta je u "moglo bi", to znaci da jos postoje makar teorijske sanse da evropska komiija tokom leta donese odluku da se ukidaju vize za gradjane srbije, ali tek od verovatno 1.januara 2010. Najvise ce zavisiti od izvestaja komisija koje ce posecivati srbiju, ali ako bude osnosva (pozitivnih izvestaja) ceska ce otovoriti ovo pitanje na evropskoj komisiji za vreme svog predsedavanja (do kraja juna) Posle ceske dolazi svedska i nije relano ocekivati da ce svedska gurati ovo pitanje ukoliko ga ceska za vreme svog predsedavanja ne pokrene. Evropska komisija odlucuje vecinom glasova, ali nije uobicajeno da se odluke donose preglasavanjem, pogotovo uakoliko su protiv neke vazne zemlje EU. Zemlje koje su protiv ukidanja viza za gradjane srbije su: Austrija, Italija, Holandija, Spanija, Nemacka i Belgija.
Dakle, ukoliko se odgovarajuca odluka Evropske komisije ne donese za vreme predsedavanja ceske ili bar ne stavi na dnevni red, i u 2010 godni cemo biti sa vizama. ko razume engleski i zeli da procita evropsku verziju ovog problema neka poseti sajt: http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=156&document_ID=106

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim da nas Narod (YU) jos uvijek nije naucio ko je Gazda na ovom "Belom Svetu". Elem, vezi konja gdje ti gazda kaze...
Da je srece i pameti bilo, Mi bismo danas bili barem skeledzije, ali eto, ni to danas nije neki pos'o za nase mudrace...
Ali, docice vrijeme kada ce bolesni i gladni zavidjeti mrtvima, i td., da ne kvarim Bibliju.

Zoran

pre 15 godina

Lepo nam Ren kaze sta treba uciniti. Ta akcija ne zavisi od vlade i politicara, nego od svih nas. Imamo li dovoljno snage, hrabrosti i pameti za to?

SuhesZ

pre 15 godina

Tadic sasvim opravdano insistira na kandidaturi zbog izuzetno vazne utrke Albanije i Srbije ka clanstvu u EU. Ako Srbija bude prije punopravni clan EU moze da diktira EU clanstvo Kosova kako hoce. Ali ako Albanija bude prije punopravni clan EU, blokirat ce clanstvo Srbije dokle Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, dakle zauvek. U tom slucaju medjutim Kosovo moze da prodje i postane makar ne punopravan clan EU. Kako to izgleda, mozete da vidite na primeru Slovenije i Hrvatske. Na ovom linku je sastanak Ivo Sanadera i Salima Berishe, gde je bilo i reci o toj sitaciji: http://news.xinhuanet.com/english/2009-02/11/content_10797256.htm . Albanija je 2003. godine pocela pregovore o SSP (SAA), potpisala SSP u Luksemburgu 12. juna 2006. godine, a kao zadnja i Grcka je ratifikovala sporazum 14. januara 2009., i tako je SSP (SAA) postala punovazeca. Albanija je zatrazila NATO clanstvo 3. Aprila 2008., a tokom 2009. godine ce postati punopravan clan NATO. Albanija je medju potecijalnim novim clanovima EU, zajedno u grupi sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Sve vise se formira procep na dve podgrupe u parovima, po spremnosti procesu prikljucivanja: Crna Gora/Albanije i Srbija/BiH. Ovde mozete poceti pretrazivati stanje Albanije u procesu pridruzivanja ka EU: http://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Albania_to_the_European_Union.

Zbog svega toga bih zeleo da vidim od ministra Jeremica i mnogo vise truda oko saplicanja puta Albanije ka EU (kada je vec Grcka morala da prestane sa primedbama, verovatno pritiska ekonomske prirode od strane EU). A sto se Mladica tice - i ovako je suvisna svaka primedba. Ne samo da ce kostati buducnosti srpske mladosti, vec ce dati i "joker" kartu na ruke Albaniji, ako vrlo brzo ne bude isporucen Haskom tribunalu.

tumac

pre 15 godina

Ma covek nam lepo i dobronamerno saopstava ono najlogicnije:

PIJANE PUTNIKE EU NECE DA PREVOZI!!!

Umijte lice, ocistite blato sa obuce, naucite da kazete dobar dan i dovidjenja, hvala i molim vas lepo, naucite ponekad da se nasmejete a ne samo da pretite i shacujete sta moze da se mazne iz tudje kuce, najavite se kada biste da dodjete i u kolikom broju, pa da onda razmislimo da li da vas primimo u kuci!

Da ste vi domacin koji treba da ugosti gosta koji je po karakteristikama kao i zemlja Srbija, da li biste ga primili u kucu?!

ravnovcanin

pre 15 godina

Vize, vize, bele vize! Ma daj bre da se ojaca privreda pa kad imam pare svud sam dobrodosao ma i na mesec cu da idem. Kome bre treba golja?

trueSERB

pre 15 godina

Ne treba jos da podnesemo zahtev, malo da tvrdimo pazar, da se pravimo ne zainteresovani... a sa druge strane da radimo pos'o koji je neophodan za ulazak u EU! I onda samo da sacekamo dan da nas sami zovu! Prosto i jednostavno! ":)

trueIDIOT

pre 15 godina

Ma, jok! Ne treba uopste da podnesemo zahtev. Treba da sacekamo dok ne pocnu da organizuju masovne proteste sirom EU da se Srbija primi u clanstvo. Ma i onda ima da se durimo... Prosto da prostije ne moze!

sustina svega..

pre 15 godina

Gospodin Oli Ren treba da dolazi u Skupstinu kako bi razgovarao o osnovnim pravilima rada i lepog ponasanja!i naravno da radikali ne zele da se prikljuce razgovoru, jer bi se osacali neprijatno je ne bi u svom recniku mogli da za svaku drugu rec prozovu zivotinsko carstvo i da ne opsuju.
Sto se tice popunavanja formulara za prikljucnje EU i dolazak na "beli sengen", to zavisi od jasnog pravila, hapsenje R.M i G.H. kao i stvarno dobrosusedski odnosi, a ne samo davati prazna obecanja.
Olaksice po pitanju viznog rezima /ukidanje viza/ bit ce tek od naredne godine sve da i zeli EU ranije da odradi, ne moze, jer oni ne vode dnevnu politiku a sve je zavisilo ni od koga drugog nego OD NASE VLASTI.
Ipak se nadam i zelim da gospodin Oli Ren po povratku u EU bude na "nasoj strani", a isto tako se nadam da ce vlast u toku godine uspeti veci deo svojih obaveza da izvrsi.

Srdjan

pre 15 godina

Znaci, jos jedna izgubljena godina? Nema ni ove godine putovanja nigde osim Crne nam Gore. Osim ako ste bogati. Bas hvala novoj vladi! A trebalo je samo da stisnu MUP, da se pasosi izdaju normalnom briznom. A hvala i opoziciji, koja sistematski onemogucava rad skupstine. I to samo radi svog licnog interesa - reklame. Neka, doci ce novi izbori. Moja predvidjanja - radikali 10% glasova, toma 10%, kostunica 4%. LDP bi mogao da zablista na novim izborima, kao jedina konstruktivna opozicija u Srbiji ikada.
Ova zemlja zaista uopste ne brine o svojim gradjanima. A da li ce ikada? Tesko je reci.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Onaj ko ne zeli dobro Srbiji samo treba da nam ukine vize i ode Srbija sa 7.5 na 5 miliona stanovnika u roku od godinu dana a moj stan ovde se napuni rodjacima kojima ne mogu da objasnim da nema posla ovde na crno nego ce ispasti da necu da trazim....

magare vija sargarepu

pre 15 godina

Kada Srbija udje u EU, evropske zemlje ce se organizovati u nekom novom obliku da bi opet prikrile svoju losu ekonomiju, a usput ce uvesti sankcije evropskoj uniji u kojoj ce ostati Srbija, Bugarska, Albanija i ostale demokratske zemlje sa Balkana.

ty9b

pre 15 godina

koliko ja razumem, oli nas spasava ponizenja jer ako se sada kandidujemo za pridruzivanje, bicemo JEDINA drzava ciji je zahtev direktno odbijen. shvatas todoricu? najgluplje bi bilo da kandidaturu podnesemo, pa popijemo bananu, posle toga niko nece biti srecan; da smo barem ispunili skoro sve uslove pa da se femkamo, ovako, ni sa pasosima nismo zavrsili a hocemo da budemo pridruzena clanica. smesno.

T.

pre 15 godina

Ako se prijavimo i odbiju nas, to ce dovesti do povecanja raspolozenja protiv EU. Sve vise imam utisak da je to ono sto nasa vlast zeli da postigne.

Rade

pre 15 godina

Nema ni viza a nema ni ulaska u EU.Mislite šta god hoćete.Dokle god se kao pojedinci,društvo ili država u mnogo čemu ne promenimo. Može i obrnutim redom.Budimo iskreni i nemojmo se sakrivati iza drugog.Uslovi se mogu ispuniti samo ako budemo drugačiji. A da li mi to možemo i hoćemo?Neka da svako odgovor polazeći od sebe.Koliko mi imamo zajedničkog sa Evropom kojoj stremimo? Samo molim bez toga kako je kriva vlast ,opozicija ili neznam ko ili koje godine.Sami smo sve birali jer smo upravo takvi.A što smo mislili ko zna šta ,to je već naš problem.Pogledajmo se u ogledalo,nismo baš sjajni,čak šta više.

asf

pre 15 godina

Naivno je misliti da se situacija u Srbiji odvija ovakvim tokom bez pokroviteljstva nasih evropskih nalogodavaca. Mora se jos raditi na dobrosusedskim odnosima, priznati Kosovo, zaduziti se kod MMF-a do guse, rasprodati sve u bescenje njihovim firmama i domacim mesetarima i onda cemo bez bojazni dobiti ulaz u uniju. Zamislite, dace nam da udjemo bez vize, ne kao psi i zivotinje sa posebnom dokumentacijom. Jel vi znate dragi citaoci sta je to uopste Evropska unija? Neki rajski vrt ili tome slicno? Ili mozda ekonomska organizacija bogatih multinacionalnih korporacija sa ciljem da sebi omoguci lakse poslovanje? A mi u Srbiji smo i nepismeni i neobrazovani, pa kao petog oktobra mislimo da ce se nesto desiti kad dobijemo sengen pasos. Da ne mislite da cete u Parizu i Milanu da odmah dobijete besplatnu veceru u restoranu? Sto bi rekao Momo Kapor, zahvalan sam onim saveznickim pilotima koji su me promasili cetrdesetpete i devedesetdevete. Toliko.

Jarmusch

pre 15 godina

Da li stvarno mislite da trebamo ovakvi EU? razmislite malo o tome. Na zapadu smo mi, bosanci, rumuni, albanci, bugari, makedonci ista ekipa...bele shengen vize? pa sta mislite koliko ce ljudi da iskoristi to i da ode iz Srbije i ostane u nekim od zemljama EU. Sa ovakvom krizetinom svetskom, samo im treba nasa ekipa da ih dodatno pljacka. Cimace nas ovako vruce-hladno godinama, ali nam nece dati ni shengen. Videcete...

Zoran

pre 15 godina

Lepo nam Ren kaze sta treba uciniti. Ta akcija ne zavisi od vlade i politicara, nego od svih nas. Imamo li dovoljno snage, hrabrosti i pameti za to?

Pajkovic

pre 15 godina

"Vize da, ali kandidatura tesko."
Ja bih to ovako protumacio:
Vize da - vize ce vam i dalje trebati.
Kandidatura tesko - nista od kandidature. Meni ovde nista nije nejasno.

Ivana

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu. Toliko zele da narod odustane od EU integracija i da nas uvere da nas EU nece, a ako izdejstvuju beli sengen, pa ljudi malo proputuju, sigurno nece odustati od EU. A opet, ako ne izdejstvuju taj sengen, odose im fotelje jer su samo zbog toga i dosli na vlast. Teske su muke njihove.

Dex

pre 15 godina

Pa ovo je vrhunac cinizma!
1. Vi primenjujte sporazum kako bi mi plasirali robu na vase trzite, ali ga mi necemo sa nase strane primenjivati
2. Vizni rezim - moze, al do kraja 2009
3. Kandidatura - nikako.
I onda se cudimo sto dolazi Gasprom, sto Rusi skidaju vize....
Good Night Europe, Здраствуј Роосија

ćići

pre 15 godina

Recimo da je jedan od najvećih problema neviđena i konstantna pljačka, kao i katastrofalno pravosuđe. Znači apsolutno glavni problem je DRŽAVA i njene institucije. Pustite Hag, to je tercijalni uslov!!!

Dragance

pre 15 godina

Ne znam ljudi.
Ako zelite beli Sengen i ako zelite da mozete da izadjete u svet, moracete prvo da opet izadjete na ulice i na demonstracije, jer ova vlada vam nece dozvoliti da putujete u inostranstvo dogod moze da vas drzi ovako zatvorene.
Nikome nije u interesu da vi slobodno putujete po svetu, kupujete i trosite devize po inostranstvu, nije to u interesu ni vladi, a kamo li srpskim ekonomskim mocnicima.

Stef

pre 15 godina

Na istoj strani se nalaze dva teksta sa razlicitim pitanjima. Da li ce Srbija biti kandidat ili ce se EU raspasti pod teretom SEKE? Ali za Srbiju ili bilo koju drugu zajednicu to su pogresne dileme. Svode se na vic Ljube Moljca, " da li znas da sam usao u Akademiju, da padala je kisa ". Svrha te zajednice nije dobrota i humanost nego efikasnost. To je veliko preduzece, DELTA ako hocete. Na njenom ulazu postoji pitanje," sta vi znate ". I od odgovora na to pitanje zavisi da le ce vam pruziti ruku. Naravno u njenom okviru mozete biti inzenjer ili cistacica, ali to je vas izbor. Ako je vas odgovor, ja hocu da putujem, slobodno ponesite metlu.

Sava Drugi

pre 15 godina

Idimo trećim putem. NE radikalskim, NE kvazi-evropskim, vec nasim (ako treba da se zove NESVRSTANI)

Radimo tako da cemo biti primljeni sutra u EU, ali zivimo kao da to nikada nece biti.

Pasosi, korupcija, regulativa sve na nivou koji nije nama nepoznat.

A prijem u EU, pa moze i ono, NE HVALA, ako procenimo da je tako bolje za nas.

Aleksandra

pre 15 godina

Ne znam sta je "zbunjujuće" u izjavi Olija Rena. Reč je o već uveliko poznatom stavu Evrope. Ono što unosi zabunu su upravo interpretacije izjava evropskih zvaničnika od strane domaćih političara.
Pre bih rekla da oni unose zabunu.
Profesor Dimitrijevic je lepo sažeo suštinu stvari.

Dina

pre 15 godina

Taj savet je skroz na mestu. Moramo dovesti Evropske standarde i poceti sa primenjivanjem zakona, oni su prioritet. Ne mozemo da budemo clan EU tek tako. Treba da uvedemo praksu Evropske unije i clanstvo ce tada doci samo po sebi.

tumac

pre 15 godina

Ma covek nam lepo i dobronamerno saopstava ono najlogicnije:

PIJANE PUTNIKE EU NECE DA PREVOZI!!!

Umijte lice, ocistite blato sa obuce, naucite da kazete dobar dan i dovidjenja, hvala i molim vas lepo, naucite ponekad da se nasmejete a ne samo da pretite i shacujete sta moze da se mazne iz tudje kuce, najavite se kada biste da dodjete i u kolikom broju, pa da onda razmislimo da li da vas primimo u kuci!

Da ste vi domacin koji treba da ugosti gosta koji je po karakteristikama kao i zemlja Srbija, da li biste ga primili u kucu?!

Ja Licno

pre 15 godina

Evo spiska stvari koje treba Srbija da uradi kako bi dosla ne belu sengen listu (http://www.esiweb.org/pdf/White%20List%20Project%20Paper%20-%20Roadmap%20Serbia.pdf)

B92 bi se mogao u nekoj emisiji pozabaviti taksativno sta smo ispunili a sta ne. Tako bismo videli koliko nas politcari lazu :)

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim da nas Narod (YU) jos uvijek nije naucio ko je Gazda na ovom "Belom Svetu". Elem, vezi konja gdje ti gazda kaze...
Da je srece i pameti bilo, Mi bismo danas bili barem skeledzije, ali eto, ni to danas nije neki pos'o za nase mudrace...
Ali, docice vrijeme kada ce bolesni i gladni zavidjeti mrtvima, i td., da ne kvarim Bibliju.

Dragan

pre 15 godina

Doticni Ren je rekao da u ovom trenutku Srbija ne ispunjava uslove, pa bi njena kandidatura bila odbijena, ukoliko bi se sada kandidovala.
Redosled poteza je jasan, 1. hapsenje Mladica; 2. onda odmrzavanje sporazuma; 3. pa kandidatura;
Kome to nije jasno, sve sto treba da uradi je da pokusa da malo razmisli. Nista vise od toga.
Drugo, bela Sengen lista i kandidatura nemaju veze jedna sa drugom. Makedonija i Turska nisu na toj listi iako su kandidati EU, ali su se zato skoro sve zemlje Latinske i Srednje Amerike zbog insistiranja Spanije i Portugalije nasle na beloj Sengen listi.

jako zabrinut

pre 15 godina

poenta je u "moglo bi", to znaci da jos postoje makar teorijske sanse da evropska komiija tokom leta donese odluku da se ukidaju vize za gradjane srbije, ali tek od verovatno 1.januara 2010. Najvise ce zavisiti od izvestaja komisija koje ce posecivati srbiju, ali ako bude osnosva (pozitivnih izvestaja) ceska ce otovoriti ovo pitanje na evropskoj komisiji za vreme svog predsedavanja (do kraja juna) Posle ceske dolazi svedska i nije relano ocekivati da ce svedska gurati ovo pitanje ukoliko ga ceska za vreme svog predsedavanja ne pokrene. Evropska komisija odlucuje vecinom glasova, ali nije uobicajeno da se odluke donose preglasavanjem, pogotovo uakoliko su protiv neke vazne zemlje EU. Zemlje koje su protiv ukidanja viza za gradjane srbije su: Austrija, Italija, Holandija, Spanija, Nemacka i Belgija.
Dakle, ukoliko se odgovarajuca odluka Evropske komisije ne donese za vreme predsedavanja ceske ili bar ne stavi na dnevni red, i u 2010 godni cemo biti sa vizama. ko razume engleski i zeli da procita evropsku verziju ovog problema neka poseti sajt: http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=156&document_ID=106

SuhesZ

pre 15 godina

Tadic sasvim opravdano insistira na kandidaturi zbog izuzetno vazne utrke Albanije i Srbije ka clanstvu u EU. Ako Srbija bude prije punopravni clan EU moze da diktira EU clanstvo Kosova kako hoce. Ali ako Albanija bude prije punopravni clan EU, blokirat ce clanstvo Srbije dokle Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, dakle zauvek. U tom slucaju medjutim Kosovo moze da prodje i postane makar ne punopravan clan EU. Kako to izgleda, mozete da vidite na primeru Slovenije i Hrvatske. Na ovom linku je sastanak Ivo Sanadera i Salima Berishe, gde je bilo i reci o toj sitaciji: http://news.xinhuanet.com/english/2009-02/11/content_10797256.htm . Albanija je 2003. godine pocela pregovore o SSP (SAA), potpisala SSP u Luksemburgu 12. juna 2006. godine, a kao zadnja i Grcka je ratifikovala sporazum 14. januara 2009., i tako je SSP (SAA) postala punovazeca. Albanija je zatrazila NATO clanstvo 3. Aprila 2008., a tokom 2009. godine ce postati punopravan clan NATO. Albanija je medju potecijalnim novim clanovima EU, zajedno u grupi sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom. Sve vise se formira procep na dve podgrupe u parovima, po spremnosti procesu prikljucivanja: Crna Gora/Albanije i Srbija/BiH. Ovde mozete poceti pretrazivati stanje Albanije u procesu pridruzivanja ka EU: http://en.wikipedia.org/wiki/Accession_of_Albania_to_the_European_Union.

Zbog svega toga bih zeleo da vidim od ministra Jeremica i mnogo vise truda oko saplicanja puta Albanije ka EU (kada je vec Grcka morala da prestane sa primedbama, verovatno pritiska ekonomske prirode od strane EU). A sto se Mladica tice - i ovako je suvisna svaka primedba. Ne samo da ce kostati buducnosti srpske mladosti, vec ce dati i "joker" kartu na ruke Albaniji, ako vrlo brzo ne bude isporucen Haskom tribunalu.

vegan

pre 15 godina

ko je ovde lud, a ko zbunjen? gospoda na vlasti nisu uradili ni k protiv korupcije, ne funkcionise nam instrument revizije (jedini u evropi), itd. da vas ne smaram, znate i sami, niste ni ludi ni zbunjeni.

Pedja

pre 15 godina

Nase vlasti su bas u problemu jer dolazi vreme za polagaje racuna. Sloba pao 2000-te. Gde je privreda, gde je uredjena drzava, gde smo mi u EU? "Pa eto podneli smo zahtev..." Da, to ce da bude prica za par meseci. Sta ce da bude laganje posle par meseci? A "par meseci" je za ove nase predugacak period za anticipiranje, sto i Oli zna pa ih opominje da se uzbilje da sami sebe ne bi totalno razlupali.

Meni licno, uz nepostojanje viza za EU, i drzavu uredjenu po EU standardima, je bas svejedno da l' smo u EU ili nismo.

ravnovcanin

pre 15 godina

Vize, vize, bele vize! Ma daj bre da se ojaca privreda pa kad imam pare svud sam dobrodosao ma i na mesec cu da idem. Kome bre treba golja?