Ponedeljak, 09.02.2009.

15:11

Beograd najjeftiniji u regionu?

Beograd je najjeftiniji od sedam glavnih gradova regiona, pokazuje istraživanje Saveza ekonomista Srbije. Istraživanje nepotpuno, kažu u Pokretu potrošača.

Izvor: B92

Beograd najjeftiniji u regionu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Mali Sizif

pre 15 godina

Dirigovana statistička analiza, naručena od nekoliko interesnih grupa...
Čiste gluposti..
Rast kursa obara cene proizvoda u evrima, pogotovo između dve nivelacije cena..
Drugo, nisu same nominalne cene indikativne. Čak i ako neki proizvod ima nižu cenu kod nas, taj podatak je potrebno staviti u odnos sa prosečnom platom... Neka iznesu podatak koliko je prosečnih plata potrebno za potrošačku korpu kod nas i u regionu.

Zeljko

pre 15 godina

Iskreno se nadam da ce Miskovic uredno podici cene, kako bi nas izveo na pravi put... ovaj evropski....
Pre nekoliko meseci begde sam gledao jednu emisiju na TV-u u kojoj su cak tvrdili da su trgovacke marze u Srbiji i do 60%, te kako su takve stvari u zemljama Evropske unije kontrolisane nekim zakonom tako da, valjda ne mogu prelaziti nekih 14%. I onda Miskovic plati istrazivanje da nas nauci kako to nije istina... Zar ne postoji neko ministatrstvo koje bi trebalo da reaguje na siranje lazi i neistina?

SCHWABA

pre 15 godina

...Zivim u Nemackoj i pouzdano tvrdim da je puno jetinija od Srbije! U Nemackoj su skuplje cigarete, u kaficima a namirnice, garderoba, tehnika i ostale kucne potrepstine su puno jeftinije u Nemackoj. Ko ne veruje mogu da posaljem prospekte iz Nemackih prodavnica pa usporedite sami. U Srbiju idem non-stop (u zadnja 4mes tri puta dolazio) i sve je skuplje izuzev gore navedenih prizvoda. Mobilna telefonija je jeftinija u Srbiji, ali fiksni i intrenet su skuplji u Srbiji. Pa ovi sto prave takva ispitivanja bolje da ne "zamajavaju" neduzni narod kad svi mi znamo da je u srbiji skoro sve skuplje. Eto npr Pampers pelene (original nemacke kostaju 9.98eur od 56-96 kom u Srbiji su preko 15eur) Pozdrav i prestanite konacno da lazete ljude.

Kokorayko

pre 15 godina

Juneći but u samousluzi, u kojoj sam kupovao u Bukureštu Koštao je 4,8 eura.U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. Samo da napomenem, da su cene u toj samousluzi bile veće za 10-20 % veće nego u hipermarketima. Toliko o verodostojnosti ove ankete.Da nije žalosno bilo bi smešno.

Mali Covek

pre 15 godina

Nisam siguran u istinitost rezultata, ali sam siguran u aksiom da gdin Milosavljevic i Filipovic ne zive u istom Beogradu kao i ja.

lj

pre 15 godina

Mislim da objavljivanje ovako nesuvislih analiza izaziva samo ogorčenje kod običnog čoveka. Nikako nismo shvatili metodologiju kojom su se služili autori - pa kako da im poverujemo?!

kalimero

pre 15 godina

"Roba u prodavnicama je jeftinija još samo u Budimpešti, ali su zato cene u srpskim hipermarketima mnogo povoljnije nego u glavnom gradu Mađarske."
Ništa ne shvatam !!??

ero

pre 15 godina

Naručeno istraživanje s naručenim ekspertima, koje strahovito vrijedja ljudsku inteligenciju, zaustavicu se ovdje da ne bih rekao sta jace i nepristojnije...

zex

pre 15 godina

Imam neki osecaj da su uzorci iz regiona uzeti iz najskupljih radnji a u Beogradu iz Miskovicevog Maxija u kom su za tu priliku proizvodi bili na akciji.

joskomartinoski@hotmail.com

pre 15 godina

Ja mislim, ne samo da je ovo narucena glupost negov narucili su i jednog coveka(dali mu mozda 10 e) da kuca: "NE PREPORUCUJEM" ! Jer nije normalno da uvek ima -3(-4) glasa protiv! Btw, Makedonija je zemlja kandidat za EU, a istrazivanje zavrsava u Podgorici. Zna se zasto - Skopje bi bilo najjeftinije, al kako da onda Beograd bude na DRUGOM mestu (iako realno Beograd je drugi po skupoci od ovih nabrojenih gradova, mozda i najskuplji).Ovo me potseca na Kusturicin UNDERGROUND, ko da nismo izasli ispod zemlje, pa ne znamo sta se dogadja okolo !!!

Pedja

pre 15 godina

Najstrasnije mi je sto nas ovde sa ovakvim "vestima" prave budalama. No, da je jedina takva, lako bi bilo.

Kako nas driblaju, da covek ne poveruje...

sirotinja

pre 15 godina

I sad bi kao trebalo da nam bude lakse, da se tesimo sto nije i skuplje?
Da su uporedjivali plate prosecnog gradjanina svake od navedenih 'prestonica', dosli bi do obrnutih rezultata!

cro

pre 15 godina

Pozdrav svima! Ja ne znam tko tu mulja ili ne mulja.Živim na 24Km od mađarske granice.Već se nekoliko godina ne isplati ići tamo u kupovinu. Do prije godinu-dvije,još se isplatilo kupiti neki komad odjeće ili cipele.Sada više ni to.Trebam podsjetiti da je Kuna osijetno skočila u odnosu na Forintu. Prije smo dobivali 1Kn=32Forinte,danas 1Kn=37-38Forinti,zavisi gdje se mijenja. I opet se ne isplati. Ako se vama isplati ići u Mađarsku,onda mislim da je to dovoljan dokaz za BG(općenito Srbiju)kao "najeftiniji grad" u regiji.

grga1810

pre 15 godina

hmmmm, BG najjeftiniji u regionu?dobro su ovi sa b92 stavili znak pitanja na kraju naslova...
Da je najjeftiniji,chisto sumnjam...ali vidim da puno ljudi uporedjuje BG sa inostranstvom (inozemstvom:)) pa ajd i ja:)
Student sam u Nemachkoj, primam 700eura stipendiju mesechno, od toga platim dom 250,osiguranje 70,menzu oko 100...shta mi ostane...280?a sa tim keshom,ovde,OPUSHTENO mesec dana kao LORD:)))
Kafici,nishta posebno,cene kao kod nas, supermarket SMEEEESHNE cene, ma jeftinije je SVE,ali SVE barem za 30% nego u Srbiji. Kada Nemac kaze da je neki proizvod na AKCIJI,onda je to na AKCIJI da vas zaboli mali mozak od mizerije od cene...majke mi Jadranke:)
npr.pre neki dan sam bio u Francuskoj (nema veze, sve je to tu:)), i nashao super farmerice za 2.5 eura!EEEEJ!pa znate kada ce to biti kod nas u Srbiji?da vam kaze Milos:nikada!a ni tad!
Shto se tiche ovih ANALIZA,STATISTIKA i ostalih ochnih mazalica, bolje bi IM bilo da ISHTA urade da narodu bude bolje, sem shto uzaludno troshe pare na kojekakve analize da smo i dalje najjeftiniji a super kul!
KO TU KOGA LAZE? najjeftiniji? mi? pa mogu bogu da zahvale shto skoro NIKO ne ide preko granice pa da vidi gde MI TO ZIVIMO
ps. Dubai pochinje da gradi trecu palmu, za 1.5 milion stanovnika (nadam se da idem tamo na staziranje) a mi i dalje razvlachimo obilaznicu oko BG-a, Subotice i Horgosh-Novi Sad...mislite o tome...OVOLIKI pozdrav iz Nemachke

dijaspora

pre 15 godina

Izvolite uporedite sa cenama u Njujorku, samoposluga KeyFood. Maslinovo ulje dva litra 10$, kod nas pola litra 446 din. Kilo svinjske krmenadle bez kosti u KeyFood oko 3.5$, kod nas neću ni da razmišljam. Ko ne veruje neka otvori http://keyfood.mywebgrocer.com/Circular.aspx?c=31642&n=1&s=39814200&g=afcdf6ce-272e-4516-b734-78a38fa6691b&uc=581EF7

joe

pre 15 godina

E moji susjedi.

Sve ovo vam je samo priprema za nova poskupljenja. Jednako tako su govorili i u Hrvatskoj (kao, najjeftinij smo, sve ide nauštrb trgovaca, itd). A onda opale 20% poskupljenja. Svi smo mi u istim *#&^*#, da prostite.

Ottawijanac

pre 15 godina

Ja razumem da se kod nas ne zivi lako i bericetno, bar ne vecina ljudi. Ali, tolika zucna kritika svega i svacega, a da se niko ne pogleda u ogledalu je vec smesna. Ziveci u Kanadi, ali svake godine se setkajuci kako po Srbiji, tako i okolnim zemljama, mogu slbodno reci da ima artikala koji su kod nas skuplji, neki cak i visestruko, ali jos uvek sveukupni zivotni troskovi kod nas mnogo traze manje novca. Druga je prica sta ko gde moze da pazari za svoju platu, ali odakle nama ideja da mi istorijski, ekonomski, kako god hocete, zasluzujemo visi standard na tacni - okrenite se malo vise sebi umesto opste kritike pa ce svima biti bolje, a ni mnogi kao ja ne bi odlazili.

JP

pre 15 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da neko ovako strašno vređa inteligenciju ovog naroda. Jednom nedeljno putujem u Sofiju službeno a jednom mesečno u Beč, hranu uglavnom kupujem u Sofiji jer je SVE jeftinije, ne postoji proizvod koji je skuplji. Garderobu kupujem u Beču jer je SVE jeftinije takođe.

Šta vredi i da je ovo tačno a GARANTUJEM da za Sofiju nije kada mesečno kupim dve flaše ulja, pola kila šećera, 10 litra mleka. Koliko uštedim? 5€ možda??? Gde je ostalo, meso, čokolade, slaniši i sl. a gde je piće? Što ne uporede cene tih proizvoda u Beču, Sofiji i Beogradu? Koliko košta flaširana voda kod nas?

A kad mi prikažu cenu mleka u plastičnoj kesi e onda poludim jer stvarno nema smisla uporediti cenu mleka u kesi koje MORA da se kuva sa cenama u okruženju gde je mleko takvo već kuvano. Gde je tu cena struje (plina) za kuvanje istog??? Što ne porede cenu sterilizovanog dugotrajnog mleka?

Katastrofa jednom rečju. Sramota!!!

Milan

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti, molim vas lepo?! Ko je narucio ovo istrazivanje?! Ovo su notorne lazi: u Sent Andreji (15-20 km od Budimpeste) u supermarketu LIDL hrana je jeftinija i kvalitetnija od cena u nasim supermarketima, Tempu, Rodicu, METRO-u, ... Da preciziram sta je sve jeftinije, kvalitetnije i ukusnije: Meso, sunka, salame, kobasice, virsle, sirevi, vina, kecap, majonez, ulje, piva, sokovi, kafa, cokolade, keksevi i ostali slatkisi, prasak, ... Kako ih nije sramota!?!

susjed

pre 15 godina

inace ne kupujem juneci but...ali cisto me zanimalo da vidim nesto.
nisam otisao u super, hyper ili kakav vec market, vec otisao na konzum online ducan.

dakle
"U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. U sličnoj prodavnici u Sarajevu skoro 7, a u Zagrebu čak 10,35 evra" - kaže istraživanje.

konzumov sajt kaže - Juneći but bez kosti PIK 61.99 kn (1 euro = 7.4 kune).

lazete narod istrazivaci...

smesko

pre 15 godina

Ja, kao neko ko zivi u Berlinu, a i prilicno cesto sam u Srbiji, slobodno mogu da tvrdim da je Beograd, sto se zivotnih namernica tice, skuplji od Berlina. Za okruzenje bas ne mogu da tvrdim, jer nisam tako cesto tamo. Bio sam skoro u Grckoj i mogu da kazem da je i tamo jeftinije, koliko primetih u kratkom periodu. Ne znam za vas, ali ja ovom istrazivanju ne verujem...

Miroslav

pre 15 godina

Mesecno-dvomesecno idem kuci iz Madjarske, vec 4 godine, i mogu reci zasigurno da mi se vise ne isplati nakupovati se recimo u Subotici.Benzin je jeftiniji u Madjarskoj, vec je i hrana jeftinija, skoro da mi se vise ne isplati ni kupovati pivo kod kuce :)

Pazite, oni hoce da nas ubede da se u Srbiji zivi bolje nego u okruznim drzavama, umesto da urade nesto konkretno vredno spomena, zbog cega bi ta laz bila istina.

A da, usput produzili su mi vatenje starog pasosa u zadnji tren, pa skoro da pare ne bi ni mogao trositi kod kuce.

BTW:danas sam trazio termin, dobio sam ga za 16. mart, sto je mnogo bolje od rodjaka koji se slucajno nasao iza mene u redu, i dobio termin za JUN!!!

misha

pre 15 godina

Ima stvari koje kostaju vise, a ima stvari koje kostaju manje nego u drugim zemljama. Na primer, meso je ubedljivo jeftinije nego u Francuskoj, Nemackoj, Austriji ili Svajcarskoj. Takodje su i jaja jeftinija. Cokolade su skuplje u Srbiji, supa u kesici je jeftinija, prosecne dnevne novine su skuplje na Zapadu...i tako da kad se sve sabere, opet dodje na isto. Vestina kupovanja je u planiranju; da se garderoba kupuje na rasprodajama, a hrana prema ponudi i snizenjima.

Nenad

pre 15 godina

Komentar samo za navodno jeftinije pelene za 35% (necu za ostale stvari), maxi=pampers junior pakovanje sa 58 komada,cena 15,04 eura (pakuju se u poljskoj); slovenija spar takodje pampers junior pakovanje 72 komada, cena 16,06 (pakuju se u nemackoj). Kvalitet pelena neuporediv, plate neuporedive, standard neuporediv, pa ko je onda LUD????!!??

Dejan

pre 15 godina

Cene za neke proizvode su kod nas vece, ali za vecinu stvari jesu jeftinije.
A kod poredjenja standarda svakako treba uzeti u obzir dugodisnje sankcije i ratove kroz koje smo prosli. Takodje treba da se ima na umu da je standard u mnogim zemljama baziran na kreditu: Madjarska ima spoljni dug od 144 milijardi dolara, Hrvatska 60, Bugarska 44, Slovenija 40, Rumunija 93 itd.

Hmmm

pre 15 godina

Pa ja ne mogu da verujem kako mogu da objeve ovakve istrazivanja (ne mislim na b92 nego na "istrazitelje"). Ovo su ciste gluposte. Prvo,prosecna plata u HR je 700eur,SLO-850eur,HUN-700eur a i ostali iamju nesto veca prosecna primanja. Drugo,veliki broj gradajna u Srbiji ima strane kanale,odnosno kanale iz okruzenja i internet stoga je vrlo lako videti da ovo istrazivanje nije potpuno tacno.

lolypoly

pre 15 godina

Nakon informacije da će jedan trgovinski lanac tražiti subvencionisani kredit da plati dugovanja dobavljačima pomislim : nakon ovoga nema dalje , dotakli smo dno ! Kada ne lezi vraže , ima ,evo je još veća glupost . Šta li je sledeće ?

Zoran

pre 15 godina

Lepo pogledajte sajt Saveza, pa kada vidite koji su tu likovi bice vam sve jasno. Uzelac Vidi koja zaradjuje 14.000€ mesečno je svejedno koliko šta košta u hipermarketima.Uostalom sva udruženja i savezi se finansiraju iz nekih izvora i odmah se moze naci ko je platio ovo istrazivanje.

kupac

pre 15 godina

Najniže cene?
Niske cene idu na štetu trgovaca?
Smanjene marže?
SMEJURIJA!
U EU trgovačka marža iznosi između 8-18% dok je kod nas 25-30%,gospodo trgovci ako niste znali!
Uostalom,kada nam ukinu vize,mnogi će se u to uveriti.

sasa, BL

pre 15 godina

a po kojim cenama su gospoda pretvarala beogradske cene iz dinara u evro. Zaboravili su da je kurs dinar-evro nerealan, i da realno 1 evro vredi bar 150din.
BTW, i Banjaluka je jeftinija od Beograda

salens

pre 15 godina

Znate sta sam ja cuo? Da kod nas politicari imaju 20 puta vece plate nego politicari u celom svetu, kao i da narucuju raznorazna istrazivanja ne bi li zamazali oci narodu...

Ivan

pre 15 godina

... U Maxiju su svi artikli jeftiniji. Meso 40%, Pelene 35%, Mleko 50%, a jedino puter ima slicnu cenu (pretpostavljam da je na snizenju u Briselu). Napominjem da je Tempo jos 10% nizi od Maxija sa cenama.
Neko misli da bi trebalo da ljudi u Srbiji zive isto kvalitetno kao i u Briselu? Pa cemu onda plate? Jednostavno das svakome ko sta hoce ipravi komunizam...
Normalno je da se u drzavama EU bolje zivi nego ovde (naravno ne u svim). naravno da ako neko ima prosecnu platu od 350 EUR, ne zivi isto kao i onaj sa 2.000 EUR, ali bi bilo nenormalno da zive podjednako kvalitetno i da mogu da kupe iste kolicine hrane, stanova, masina i automobila za platu.
Da to tako moze mi bi bili mimo sveta, a to ne zelimo da budemo. Ili zelimo?
Po eurostatu (zvanicna statistika EU), prosecene cene hrane u Srbiji su na nivou 72,6% od proseka EU.
Ne javljajte se ako nemate sta da kazete. Sve ovo sto sam naveo imate na sajtu eurostata (kada je u pitanju statistika) i na sajtu Maxija (kada su u pitanju cene).
Znam da ovo ne odgovara dezurnim narikacama, ali situacija je takva kakva jeste i svaka cast na hrabrosti onih koji su uradili ovakvo istrazivanje iako su reakcije javnosti zatrovane lazima, bile predvidive.

kum519

pre 15 godina

propaganda i laz!
beograd je skup kao bec! a di je bec od beograda kada je standard u pitanju?! u beogradu i srbiji hrana kosta vise nego u nemackoj i austriji! i roba u istim prodavnicama u becu, cirihu i frankfurtu kosta manje nego u beogradu! lično proverno 100x!

Ceca

pre 15 godina

Istrazivanja koja sprovode bezimeni ljudi su vrlo sumnjiva.Zasto se ne navedu imena autora istrazivanja?Da je to potpisao, na primer, ekonomista Stojan Stamenkovic, ja bih poverovala. Ovako, secam se da je bas on navodio razlike u cenama proizvoda izmedju Nemacke i Srbije. tvrdeci da su cene u Srbiji vise. Jedina imena koja se u vasem tekstu navode ukazuju da se i dalje nastavlja stetna delatnost ministra Milosavljevica, o cijem liku i delu vec odavno bi trebalo da se otvoreno pise. Sta je taj covek uradio na svim dosadasnjim funkcijama. Kad bude ocenjivanje ministara u martu, ocekujem da ce dobiti ocenu - NULA.

Нена

pre 15 godina

Ово је чиста измишљотина! Најобичнија лаж као све у Србији! Ово је урађено да би се презентовали свету како смо одговорни и врло јефтини у односу на Европу. Како би показали да нас не дељу поскупљења која нам набају на грбачу. Да се зна у Британији од читаве плате може супер да се живи. Уместо што су презентовали ово требали су да спорведу анкету колико грађани Србије имају плате и пензије и шта они мисле о свему овоме, али нас нико не пита. Гутај лажи, Српски народе, то најбоље радиш!

milutin

pre 15 godina

Kome se ovi istraživači obraćaju za ime boga-amebama, spirogirama, jednoćeliskim organizmima, li običnom Homosapijensu!?Sve u anketi(istraživanju) je jedna brutalna laž i izmišljotina.Ko ima oči, morala, i ko zna tablici množenja, sabiranja, može da vidi i izračuna sledeće: u odnosu na prosečnu platu u Srbiji, cene hrane kod nas su tri puta skuplje no igde na planeti, a ne kamoli u okruženju.

Opet ja

pre 15 godina

Brisel, puter 250g 1.07e, 10 jaja 1.29e, kilogram jabuka 1.4e, kilogram rozbifa 12e, mleko punomasno dugotrajno 6l 5.5e, kackavalj 1kg 7e, pelene 100 komada 17e...
Plate u proseku 6 puta vece. Pa sad napred nabavite najjefitinije beogradske cene da proverimo.

Dragance

pre 15 godina

Eh, da odete do Engleske, pa u prodavnice, pa da vidite sta je jeftinoca. Odeca, ciple, tehnika, bar upola nasih cena.
Ili je kurs dinara po kome ja preracunavam totalno nerealan.

Bojan

pre 15 godina

Što reče Vib - Statistika, naša dika, što poželiš to naslika.

No, u državi u kojoj se poslanici (i zakoni, obaška amandmani) kupuju "angro", šta je pa čudno kada se pazare ovakvi "rezultati". Političari imaju materijala da gladnom narodu pokaću kako im je u stvari "odlično", a Mišković povoda da još malo podigne cene.

A kada im narod pocrka od gladi, šta ih briga, kao i Kralj Ibi - zameniće ga za neki nov.

Nazdravlje!

Amos

pre 15 godina

Kad u jednoj vesti vidim da se spominje istrazivanje, Milosavljevic, Delta i pojam 'jeftinoce', odmah mi je jasno ko je, za koga i zbog cega radio pomenuto istrazivanje, kao i da to istrazivanje nije vredno ni papira na kom se o njemu pise i da nema smisla ni citati o njemu.
Nazalost, ministar i Delta su pomenuti tek pred kraj teksta, tako da sam ga ipak procitao celog.

gradjanin

pre 15 godina

Ma da! Treba posto poto odrzati sve cene u Beogradu, od nekretnina do samoposluge. Treba da se nahrani ogroman korumpirani birokratski aparat.
Sta je sa vama gospodo novinari? Istrazivacko novinarstvo, profesionalni pristup, razotkrivanje patoloskih drustvenih pojava, sedma sila, moc medija, Pulicer...

mm

pre 15 godina

Cekajte bre,ko je ovde lud...jel bilo prosle godine frke oko poskupljenja mleka i ulja i bas je B92 izvestavao da Srbija ima NAJSKUPLJE mleko u CELOJ Evropi, a ne samo u regionu?
Ja nisam u Srbiji vec neko vreme, ali zar je toliko sve pojeftinilo? :)
U Srbiji nista nije jeftinije nego u regionu, posebno kada se pogledaju plate. Ne moze se reci da je npr. mleko jeftinije u Zagrebu, nego u Bgu kada je plata u Zgu sigurno duplo veca.
Posto zivim u inostranstvu, reci cu da je ono sto je u celoj Evropi i svetu jeftino u Srbiji je skupo i obrnuto.
Npr. u Srbiji je hrana UZASNO skupa, odeca UZASNO skupa, a to je ono sto ljudima najvise treba. A u Srbiji su jeftine usluge... mobilna telefonija je jeftina, kafana je jeftina, alkohol i cigare su jeftine i to bitno jeftiniji nego u celoj Evropi. Sto je bezobrazluk prve vrste.
Htedoh da ispisem cene nekih namirnica kod mene...ali nema smisla. Sve sto vidite od hrane i odece u Srbiji kod mene, daleko van Srbije je jeftinije 30-50% SVE!

mijo

pre 15 godina

Pa to su sve ciste lazi bre ,evo sad sam doso iz prodavnice u Berlini i Flasa kisele od 1,5 l je 19centi normalno plus ambalaza koju vracanjem dobijas date pare ,1kg brasna tip 405 belo je 35 centi molim vas za cene u Beogradu pa usporedite

Don Kihot

pre 15 godina

Mislim da je ovo idealna prilika da npr. B92 uradi istrazivanje, pa da vidimo sta ce da kazu rezultati, a verujem da ce se umnogome razlikovati od ovde prezentovanih, jer Beograd je skuplji od mnogih glavnih gradova drzava koje su u EU, a kamoli u poredjenju sa gradovima u regionu, ali 'ajde da to dokazemo!

MA

pre 15 godina

Kakva budalastina. Dosao iz Londona pre 2 nedelje i mogu slobodno da kazem da sam kukao na cene u Beogradu svaki put kada sam usao u prodavnicu. Ja takodje ne znam koji su proizvodi usli u istrazivanje, ali recimo 6 piva (Heineken) kostaju 400 dinara u skoro svim objektima. O hrani ne zelim ni da govorim.

Photo by Boban

pre 15 godina

Ocigledno da je ovo istrazivanje naruceno i da nema blage veze sa stvarnoscu. "Istrazitelji" treba da nam prezentiraju koliko nekoga proizvoda moze da se kupi za prosecnu platu u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji...
Imam konkretan predlog: MOLIM NASE LJUDE U DIJASPORI DA UZMU DIGITALNE FOTO APARATE PA U SUPERMARKETE I DA SLIKAJU ROBU TJ. CENE PO RAFOVIMA. Onda sve lepo da posalju na B92 vase fotografije pa da tako raskrinkamo narucena istrazivanja, a ujedno i iskoristimo blagodeti tehnologije koja nam sve to omogucava.
Molim sve koji su u mogucnosti za ovu akciju da uloze malo truda, a i odgovorne na B92 da sve to isprate.
Pozdrav Boban.

zvezdan

pre 15 godina

Koje su ovo gluposti.

Pa s obzirom da je istrazivanje radjeno 24.01. verovatno je Missko napravio poskupljenje 25.01.
Putujem cesto po regionu i definitifno nije istina da je Beograd najjeftiniji, cak sta vise mislim da je najskuplji.

A o odnosu plata Beograd-Zagreb i da ne govorimo.

Andrej

pre 15 godina

Ma koga bre vi lažete!?

"Jeftinije" ne znači isto što i "manje košta"

Dajte podatke o prosečnoj zaradi u Zagrebu u Kunama, pa podelite sa NORMALNOM potrošačkom korpom, rezultat onda lepo izrazite u evrima PREMA TAMOŠNJEM KURSU a onda dajte te iste podatke za Beograd.

Pa da onda vidimo gde je JEFTINIJE.

Real

pre 15 godina

Ja potpisujem laz za Rumuniju!

Uvek se zadivim sta moze da se kupi u Rumunskim hipermarketima za 10e a sta u Srbiji za iste pare i proizvode. U Rumuniji su skuplje cigare jedino sve ostale cene su manje, ne nesto mnogo, ali nize jesu nego u SRB.

Tur za Miska

pre 15 godina

Pa zna se ko moze da naruci ovo ... cim vidite ministra trgovine Slobodana Milosavljevića i izjave direktora Maxija , to bi bilo piece of cake i za Nik Slotera ...

neistina

pre 15 godina

Da je Beograd NAJEFTINIJI u regionu je cista IZMISLJOTINA, da je tako ne bi ljudi isli u Madjarsku, tamo u marketima kupovali prehrambene proizvode i potom tu kupljenu robu u Madjarskoj prodavali na pijacama, s tim sto je ta roba opet jeftinija nego u nasim arketima... ko je uopste narucio to istrazivanje, ali zato se zna zasto daju takve izjave
Za stvarno ovi nasi ljudi koji vode drzavu misle da je narod u potpunom slepilu i neznanju!!!

Vladimir

pre 15 godina

Zagreb je letos i unazad bio 10% skuplji od BG (o ****marketima govorim), sada nešto vise jer je evro pojeo dinara, ne koliko i kunu.
A prosecna plata prema zvanicnoj statistici im ~190% nase plate.

Opozicija 4ever

pre 15 godina

Doputovah pre koji dan iz Budimpeste gde sam, onako usput, svratio do par hipermarketa gde sam se, najblaze receno, zabezeknio zbog jeftonoce gotovo vecine proizvoda u odnosu na Srbiju. Prethodni komentari su vec dosta toga rekli ali i vi iz medija morate na ovo da odreagujete jer je u najmanju ruku sramota davati ovakve analize. Uporedna analiza u cilju njene objektivnosti bi trebala da bude sveobuhvatna a to znaci uporedni prikaz visine prosecne neto zarade u vec pomeniktum zemljama sa cenama po malim i velikim marketima u svim zemljama u regionu. E, tek tada se moze objaviti ovako pompezna informacija pa dok se to i ne dogodi ja verujem iskljucivo sebi i onome sto vidim. Off topic: ne idite daleko, dovoljno je samo do Budemipeste (sve je lepsa i prepuna mostova) i Grcke (odlicna putna mreza), cisto malo na praksu i prestanite vise da pravite akcione planove vec radite ono za sta ste placeni!

Pipi

pre 15 godina

A pre neki dan vest da je Beograd najskuplji u Evropi, cak skuplji od Moskve, u sta vise verujem jer znam kakve su cene recimo u Spaniji. Kako vas bre nije sramota da toliko lazete i da po narudzbini pisete vesti? Sve te agencija za istrazivanje trzista su samo paravan za manipulaciju. Ali srecom ili nesrecom, pouceni 20-to godisnjim iskustvom nismo ni mi vise toliko glupi da vam bas sve verujemo. U stvari tuzno je, ali vam zaista vise nista ne verujem.

Dragan R

pre 15 godina

Sve više pokazatelja da se u Srbiji "stručnjaci" bave propagandom mesto strukom.Nak ti vajni stručnjaci naprave tabelu pa da vidimo kolko Zagrepčani, Ljubljančani, Budimpeštanci i ostali utroše radnog vremena da bi mogli das kupeneki od tih prizvoda.Ovako samo prikazivanje cena ne znači ništa jer ako ja u Srbiji radim 2 sata recimo za litar zejtina a u Zagrebu se radi sat ili malo više to je pravi pokazatelj standarda i skupoće ili jeftinoće u nekoj državi.

argall5@yahoo.com

pre 15 godina

Ovo istrazivanje me podstetilo na istrazivanja iz vremena Slobe. U novinama i na TV ima svega to skoro dzabe, a i jeftinije nego u okruzenju. Nije, nego! Niko tom istrazivanju ne veruje, pa cak ni njegovi narucioci.

Crni Gavran

pre 15 godina

E bas su nas obradovali vestima, a jos vise ce da se obraduju Miskovic i ostali vlasnici hipermarketa kad ovo procitaju, garantovano od sutra dizu cene!

Tosha

pre 15 godina

E pa dobro, bilo bi fino sada da objave to svoje istrazivanje pa da vidimo te razlike u cenama i da nam kazu kurs koji su obracunavali. Cista je i notorna laz da je Beograd jeftiniji od ostalih gradova u okruzenju a ovo istrazivanje neka pojede onaj koji ga je i narucio...

Milorad Milošević

pre 15 godina

Nisam socijalno ugrožen, ali meni je ovo istraživanje tragikomično. Proputovao sam Evropu i uzduž i popreko. Cene u malim piljarama (ne hipermarketima!) u Španiji, Italiji, Grčkoj pa i Nemačkoj su neretko niže nego kod nas u Tempu. Da li su ovi normalni kada ovako lažu?! Pa nismo mi ovde iza gvozdene zavese, pa da nemamo nikakvih kontakata sa spoljnim svetom. Šta će tek reći socijalno ugroženi?!

Osumnjičeni

pre 15 godina

Takođe, sumnjam u dobre namere ovog "izveštaja"... Poznavajući delimično cene u regionu i u Beogradu, čini mi se u najmanju ruku neobjektivnim ... Mislim da komisija nije ni ulazila u jeftine markete u okolnim zemljama koje oni imaju u ponudi, a mi nemamo pravo izbora, u tome je poenta!!!

Milorad Milošević

pre 15 godina

Nisam socijalno ugrožen, ali meni je ovo istraživanje tragikomično. Proputovao sam Evropu i uzduž i popreko. Cene u malim piljarama (ne hipermarketima!) u Španiji, Italiji, Grčkoj pa i Nemačkoj su neretko niže nego kod nas u Tempu. Da li su ovi normalni kada ovako lažu?! Pa nismo mi ovde iza gvozdene zavese, pa da nemamo nikakvih kontakata sa spoljnim svetom. Šta će tek reći socijalno ugroženi?!

Dragan R

pre 15 godina

Sve više pokazatelja da se u Srbiji "stručnjaci" bave propagandom mesto strukom.Nak ti vajni stručnjaci naprave tabelu pa da vidimo kolko Zagrepčani, Ljubljančani, Budimpeštanci i ostali utroše radnog vremena da bi mogli das kupeneki od tih prizvoda.Ovako samo prikazivanje cena ne znači ništa jer ako ja u Srbiji radim 2 sata recimo za litar zejtina a u Zagrebu se radi sat ili malo više to je pravi pokazatelj standarda i skupoće ili jeftinoće u nekoj državi.

Tur za Miska

pre 15 godina

Pa zna se ko moze da naruci ovo ... cim vidite ministra trgovine Slobodana Milosavljevića i izjave direktora Maxija , to bi bilo piece of cake i za Nik Slotera ...

Real

pre 15 godina

Ja potpisujem laz za Rumuniju!

Uvek se zadivim sta moze da se kupi u Rumunskim hipermarketima za 10e a sta u Srbiji za iste pare i proizvode. U Rumuniji su skuplje cigare jedino sve ostale cene su manje, ne nesto mnogo, ali nize jesu nego u SRB.

Opozicija 4ever

pre 15 godina

Doputovah pre koji dan iz Budimpeste gde sam, onako usput, svratio do par hipermarketa gde sam se, najblaze receno, zabezeknio zbog jeftonoce gotovo vecine proizvoda u odnosu na Srbiju. Prethodni komentari su vec dosta toga rekli ali i vi iz medija morate na ovo da odreagujete jer je u najmanju ruku sramota davati ovakve analize. Uporedna analiza u cilju njene objektivnosti bi trebala da bude sveobuhvatna a to znaci uporedni prikaz visine prosecne neto zarade u vec pomeniktum zemljama sa cenama po malim i velikim marketima u svim zemljama u regionu. E, tek tada se moze objaviti ovako pompezna informacija pa dok se to i ne dogodi ja verujem iskljucivo sebi i onome sto vidim. Off topic: ne idite daleko, dovoljno je samo do Budemipeste (sve je lepsa i prepuna mostova) i Grcke (odlicna putna mreza), cisto malo na praksu i prestanite vise da pravite akcione planove vec radite ono za sta ste placeni!

zvezdan

pre 15 godina

Koje su ovo gluposti.

Pa s obzirom da je istrazivanje radjeno 24.01. verovatno je Missko napravio poskupljenje 25.01.
Putujem cesto po regionu i definitifno nije istina da je Beograd najjeftiniji, cak sta vise mislim da je najskuplji.

A o odnosu plata Beograd-Zagreb i da ne govorimo.

Osumnjičeni

pre 15 godina

Takođe, sumnjam u dobre namere ovog "izveštaja"... Poznavajući delimično cene u regionu i u Beogradu, čini mi se u najmanju ruku neobjektivnim ... Mislim da komisija nije ni ulazila u jeftine markete u okolnim zemljama koje oni imaju u ponudi, a mi nemamo pravo izbora, u tome je poenta!!!

Andrej

pre 15 godina

Ma koga bre vi lažete!?

"Jeftinije" ne znači isto što i "manje košta"

Dajte podatke o prosečnoj zaradi u Zagrebu u Kunama, pa podelite sa NORMALNOM potrošačkom korpom, rezultat onda lepo izrazite u evrima PREMA TAMOŠNJEM KURSU a onda dajte te iste podatke za Beograd.

Pa da onda vidimo gde je JEFTINIJE.

Pipi

pre 15 godina

A pre neki dan vest da je Beograd najskuplji u Evropi, cak skuplji od Moskve, u sta vise verujem jer znam kakve su cene recimo u Spaniji. Kako vas bre nije sramota da toliko lazete i da po narudzbini pisete vesti? Sve te agencija za istrazivanje trzista su samo paravan za manipulaciju. Ali srecom ili nesrecom, pouceni 20-to godisnjim iskustvom nismo ni mi vise toliko glupi da vam bas sve verujemo. U stvari tuzno je, ali vam zaista vise nista ne verujem.

neistina

pre 15 godina

Da je Beograd NAJEFTINIJI u regionu je cista IZMISLJOTINA, da je tako ne bi ljudi isli u Madjarsku, tamo u marketima kupovali prehrambene proizvode i potom tu kupljenu robu u Madjarskoj prodavali na pijacama, s tim sto je ta roba opet jeftinija nego u nasim arketima... ko je uopste narucio to istrazivanje, ali zato se zna zasto daju takve izjave
Za stvarno ovi nasi ljudi koji vode drzavu misle da je narod u potpunom slepilu i neznanju!!!

Crni Gavran

pre 15 godina

E bas su nas obradovali vestima, a jos vise ce da se obraduju Miskovic i ostali vlasnici hipermarketa kad ovo procitaju, garantovano od sutra dizu cene!

Photo by Boban

pre 15 godina

Ocigledno da je ovo istrazivanje naruceno i da nema blage veze sa stvarnoscu. "Istrazitelji" treba da nam prezentiraju koliko nekoga proizvoda moze da se kupi za prosecnu platu u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji...
Imam konkretan predlog: MOLIM NASE LJUDE U DIJASPORI DA UZMU DIGITALNE FOTO APARATE PA U SUPERMARKETE I DA SLIKAJU ROBU TJ. CENE PO RAFOVIMA. Onda sve lepo da posalju na B92 vase fotografije pa da tako raskrinkamo narucena istrazivanja, a ujedno i iskoristimo blagodeti tehnologije koja nam sve to omogucava.
Molim sve koji su u mogucnosti za ovu akciju da uloze malo truda, a i odgovorne na B92 da sve to isprate.
Pozdrav Boban.

Tosha

pre 15 godina

E pa dobro, bilo bi fino sada da objave to svoje istrazivanje pa da vidimo te razlike u cenama i da nam kazu kurs koji su obracunavali. Cista je i notorna laz da je Beograd jeftiniji od ostalih gradova u okruzenju a ovo istrazivanje neka pojede onaj koji ga je i narucio...

Opet ja

pre 15 godina

Brisel, puter 250g 1.07e, 10 jaja 1.29e, kilogram jabuka 1.4e, kilogram rozbifa 12e, mleko punomasno dugotrajno 6l 5.5e, kackavalj 1kg 7e, pelene 100 komada 17e...
Plate u proseku 6 puta vece. Pa sad napred nabavite najjefitinije beogradske cene da proverimo.

mm

pre 15 godina

Cekajte bre,ko je ovde lud...jel bilo prosle godine frke oko poskupljenja mleka i ulja i bas je B92 izvestavao da Srbija ima NAJSKUPLJE mleko u CELOJ Evropi, a ne samo u regionu?
Ja nisam u Srbiji vec neko vreme, ali zar je toliko sve pojeftinilo? :)
U Srbiji nista nije jeftinije nego u regionu, posebno kada se pogledaju plate. Ne moze se reci da je npr. mleko jeftinije u Zagrebu, nego u Bgu kada je plata u Zgu sigurno duplo veca.
Posto zivim u inostranstvu, reci cu da je ono sto je u celoj Evropi i svetu jeftino u Srbiji je skupo i obrnuto.
Npr. u Srbiji je hrana UZASNO skupa, odeca UZASNO skupa, a to je ono sto ljudima najvise treba. A u Srbiji su jeftine usluge... mobilna telefonija je jeftina, kafana je jeftina, alkohol i cigare su jeftine i to bitno jeftiniji nego u celoj Evropi. Sto je bezobrazluk prve vrste.
Htedoh da ispisem cene nekih namirnica kod mene...ali nema smisla. Sve sto vidite od hrane i odece u Srbiji kod mene, daleko van Srbije je jeftinije 30-50% SVE!

Don Kihot

pre 15 godina

Mislim da je ovo idealna prilika da npr. B92 uradi istrazivanje, pa da vidimo sta ce da kazu rezultati, a verujem da ce se umnogome razlikovati od ovde prezentovanih, jer Beograd je skuplji od mnogih glavnih gradova drzava koje su u EU, a kamoli u poredjenju sa gradovima u regionu, ali 'ajde da to dokazemo!

argall5@yahoo.com

pre 15 godina

Ovo istrazivanje me podstetilo na istrazivanja iz vremena Slobe. U novinama i na TV ima svega to skoro dzabe, a i jeftinije nego u okruzenju. Nije, nego! Niko tom istrazivanju ne veruje, pa cak ni njegovi narucioci.

salens

pre 15 godina

Znate sta sam ja cuo? Da kod nas politicari imaju 20 puta vece plate nego politicari u celom svetu, kao i da narucuju raznorazna istrazivanja ne bi li zamazali oci narodu...

gradjanin

pre 15 godina

Ma da! Treba posto poto odrzati sve cene u Beogradu, od nekretnina do samoposluge. Treba da se nahrani ogroman korumpirani birokratski aparat.
Sta je sa vama gospodo novinari? Istrazivacko novinarstvo, profesionalni pristup, razotkrivanje patoloskih drustvenih pojava, sedma sila, moc medija, Pulicer...

Vladimir

pre 15 godina

Zagreb je letos i unazad bio 10% skuplji od BG (o ****marketima govorim), sada nešto vise jer je evro pojeo dinara, ne koliko i kunu.
A prosecna plata prema zvanicnoj statistici im ~190% nase plate.

Amos

pre 15 godina

Kad u jednoj vesti vidim da se spominje istrazivanje, Milosavljevic, Delta i pojam 'jeftinoce', odmah mi je jasno ko je, za koga i zbog cega radio pomenuto istrazivanje, kao i da to istrazivanje nije vredno ni papira na kom se o njemu pise i da nema smisla ni citati o njemu.
Nazalost, ministar i Delta su pomenuti tek pred kraj teksta, tako da sam ga ipak procitao celog.

milutin

pre 15 godina

Kome se ovi istraživači obraćaju za ime boga-amebama, spirogirama, jednoćeliskim organizmima, li običnom Homosapijensu!?Sve u anketi(istraživanju) je jedna brutalna laž i izmišljotina.Ko ima oči, morala, i ko zna tablici množenja, sabiranja, može da vidi i izračuna sledeće: u odnosu na prosečnu platu u Srbiji, cene hrane kod nas su tri puta skuplje no igde na planeti, a ne kamoli u okruženju.

Dragance

pre 15 godina

Eh, da odete do Engleske, pa u prodavnice, pa da vidite sta je jeftinoca. Odeca, ciple, tehnika, bar upola nasih cena.
Ili je kurs dinara po kome ja preracunavam totalno nerealan.

susjed

pre 15 godina

inace ne kupujem juneci but...ali cisto me zanimalo da vidim nesto.
nisam otisao u super, hyper ili kakav vec market, vec otisao na konzum online ducan.

dakle
"U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. U sličnoj prodavnici u Sarajevu skoro 7, a u Zagrebu čak 10,35 evra" - kaže istraživanje.

konzumov sajt kaže - Juneći but bez kosti PIK 61.99 kn (1 euro = 7.4 kune).

lazete narod istrazivaci...

grga1810

pre 15 godina

hmmmm, BG najjeftiniji u regionu?dobro su ovi sa b92 stavili znak pitanja na kraju naslova...
Da je najjeftiniji,chisto sumnjam...ali vidim da puno ljudi uporedjuje BG sa inostranstvom (inozemstvom:)) pa ajd i ja:)
Student sam u Nemachkoj, primam 700eura stipendiju mesechno, od toga platim dom 250,osiguranje 70,menzu oko 100...shta mi ostane...280?a sa tim keshom,ovde,OPUSHTENO mesec dana kao LORD:)))
Kafici,nishta posebno,cene kao kod nas, supermarket SMEEEESHNE cene, ma jeftinije je SVE,ali SVE barem za 30% nego u Srbiji. Kada Nemac kaze da je neki proizvod na AKCIJI,onda je to na AKCIJI da vas zaboli mali mozak od mizerije od cene...majke mi Jadranke:)
npr.pre neki dan sam bio u Francuskoj (nema veze, sve je to tu:)), i nashao super farmerice za 2.5 eura!EEEEJ!pa znate kada ce to biti kod nas u Srbiji?da vam kaze Milos:nikada!a ni tad!
Shto se tiche ovih ANALIZA,STATISTIKA i ostalih ochnih mazalica, bolje bi IM bilo da ISHTA urade da narodu bude bolje, sem shto uzaludno troshe pare na kojekakve analize da smo i dalje najjeftiniji a super kul!
KO TU KOGA LAZE? najjeftiniji? mi? pa mogu bogu da zahvale shto skoro NIKO ne ide preko granice pa da vidi gde MI TO ZIVIMO
ps. Dubai pochinje da gradi trecu palmu, za 1.5 milion stanovnika (nadam se da idem tamo na staziranje) a mi i dalje razvlachimo obilaznicu oko BG-a, Subotice i Horgosh-Novi Sad...mislite o tome...OVOLIKI pozdrav iz Nemachke

MA

pre 15 godina

Kakva budalastina. Dosao iz Londona pre 2 nedelje i mogu slobodno da kazem da sam kukao na cene u Beogradu svaki put kada sam usao u prodavnicu. Ja takodje ne znam koji su proizvodi usli u istrazivanje, ali recimo 6 piva (Heineken) kostaju 400 dinara u skoro svim objektima. O hrani ne zelim ni da govorim.

mijo

pre 15 godina

Pa to su sve ciste lazi bre ,evo sad sam doso iz prodavnice u Berlini i Flasa kisele od 1,5 l je 19centi normalno plus ambalaza koju vracanjem dobijas date pare ,1kg brasna tip 405 belo je 35 centi molim vas za cene u Beogradu pa usporedite

Zoran

pre 15 godina

Lepo pogledajte sajt Saveza, pa kada vidite koji su tu likovi bice vam sve jasno. Uzelac Vidi koja zaradjuje 14.000€ mesečno je svejedno koliko šta košta u hipermarketima.Uostalom sva udruženja i savezi se finansiraju iz nekih izvora i odmah se moze naci ko je platio ovo istrazivanje.

Milan

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti, molim vas lepo?! Ko je narucio ovo istrazivanje?! Ovo su notorne lazi: u Sent Andreji (15-20 km od Budimpeste) u supermarketu LIDL hrana je jeftinija i kvalitetnija od cena u nasim supermarketima, Tempu, Rodicu, METRO-u, ... Da preciziram sta je sve jeftinije, kvalitetnije i ukusnije: Meso, sunka, salame, kobasice, virsle, sirevi, vina, kecap, majonez, ulje, piva, sokovi, kafa, cokolade, keksevi i ostali slatkisi, prasak, ... Kako ih nije sramota!?!

joe

pre 15 godina

E moji susjedi.

Sve ovo vam je samo priprema za nova poskupljenja. Jednako tako su govorili i u Hrvatskoj (kao, najjeftinij smo, sve ide nauštrb trgovaca, itd). A onda opale 20% poskupljenja. Svi smo mi u istim *#&^*#, da prostite.

Bojan

pre 15 godina

Što reče Vib - Statistika, naša dika, što poželiš to naslika.

No, u državi u kojoj se poslanici (i zakoni, obaška amandmani) kupuju "angro", šta je pa čudno kada se pazare ovakvi "rezultati". Političari imaju materijala da gladnom narodu pokaću kako im je u stvari "odlično", a Mišković povoda da još malo podigne cene.

A kada im narod pocrka od gladi, šta ih briga, kao i Kralj Ibi - zameniće ga za neki nov.

Nazdravlje!

kum519

pre 15 godina

propaganda i laz!
beograd je skup kao bec! a di je bec od beograda kada je standard u pitanju?! u beogradu i srbiji hrana kosta vise nego u nemackoj i austriji! i roba u istim prodavnicama u becu, cirihu i frankfurtu kosta manje nego u beogradu! lično proverno 100x!

Ceca

pre 15 godina

Istrazivanja koja sprovode bezimeni ljudi su vrlo sumnjiva.Zasto se ne navedu imena autora istrazivanja?Da je to potpisao, na primer, ekonomista Stojan Stamenkovic, ja bih poverovala. Ovako, secam se da je bas on navodio razlike u cenama proizvoda izmedju Nemacke i Srbije. tvrdeci da su cene u Srbiji vise. Jedina imena koja se u vasem tekstu navode ukazuju da se i dalje nastavlja stetna delatnost ministra Milosavljevica, o cijem liku i delu vec odavno bi trebalo da se otvoreno pise. Sta je taj covek uradio na svim dosadasnjim funkcijama. Kad bude ocenjivanje ministara u martu, ocekujem da ce dobiti ocenu - NULA.

Нена

pre 15 godina

Ово је чиста измишљотина! Најобичнија лаж као све у Србији! Ово је урађено да би се презентовали свету како смо одговорни и врло јефтини у односу на Европу. Како би показали да нас не дељу поскупљења која нам набају на грбачу. Да се зна у Британији од читаве плате може супер да се живи. Уместо што су презентовали ово требали су да спорведу анкету колико грађани Србије имају плате и пензије и шта они мисле о свему овоме, али нас нико не пита. Гутај лажи, Српски народе, то најбоље радиш!

Nenad

pre 15 godina

Komentar samo za navodno jeftinije pelene za 35% (necu za ostale stvari), maxi=pampers junior pakovanje sa 58 komada,cena 15,04 eura (pakuju se u poljskoj); slovenija spar takodje pampers junior pakovanje 72 komada, cena 16,06 (pakuju se u nemackoj). Kvalitet pelena neuporediv, plate neuporedive, standard neuporediv, pa ko je onda LUD????!!??

smesko

pre 15 godina

Ja, kao neko ko zivi u Berlinu, a i prilicno cesto sam u Srbiji, slobodno mogu da tvrdim da je Beograd, sto se zivotnih namernica tice, skuplji od Berlina. Za okruzenje bas ne mogu da tvrdim, jer nisam tako cesto tamo. Bio sam skoro u Grckoj i mogu da kazem da je i tamo jeftinije, koliko primetih u kratkom periodu. Ne znam za vas, ali ja ovom istrazivanju ne verujem...

dijaspora

pre 15 godina

Izvolite uporedite sa cenama u Njujorku, samoposluga KeyFood. Maslinovo ulje dva litra 10$, kod nas pola litra 446 din. Kilo svinjske krmenadle bez kosti u KeyFood oko 3.5$, kod nas neću ni da razmišljam. Ko ne veruje neka otvori http://keyfood.mywebgrocer.com/Circular.aspx?c=31642&n=1&s=39814200&g=afcdf6ce-272e-4516-b734-78a38fa6691b&uc=581EF7

JP

pre 15 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da neko ovako strašno vređa inteligenciju ovog naroda. Jednom nedeljno putujem u Sofiju službeno a jednom mesečno u Beč, hranu uglavnom kupujem u Sofiji jer je SVE jeftinije, ne postoji proizvod koji je skuplji. Garderobu kupujem u Beču jer je SVE jeftinije takođe.

Šta vredi i da je ovo tačno a GARANTUJEM da za Sofiju nije kada mesečno kupim dve flaše ulja, pola kila šećera, 10 litra mleka. Koliko uštedim? 5€ možda??? Gde je ostalo, meso, čokolade, slaniši i sl. a gde je piće? Što ne uporede cene tih proizvoda u Beču, Sofiji i Beogradu? Koliko košta flaširana voda kod nas?

A kad mi prikažu cenu mleka u plastičnoj kesi e onda poludim jer stvarno nema smisla uporediti cenu mleka u kesi koje MORA da se kuva sa cenama u okruženju gde je mleko takvo već kuvano. Gde je tu cena struje (plina) za kuvanje istog??? Što ne porede cenu sterilizovanog dugotrajnog mleka?

Katastrofa jednom rečju. Sramota!!!

Ivan

pre 15 godina

... U Maxiju su svi artikli jeftiniji. Meso 40%, Pelene 35%, Mleko 50%, a jedino puter ima slicnu cenu (pretpostavljam da je na snizenju u Briselu). Napominjem da je Tempo jos 10% nizi od Maxija sa cenama.
Neko misli da bi trebalo da ljudi u Srbiji zive isto kvalitetno kao i u Briselu? Pa cemu onda plate? Jednostavno das svakome ko sta hoce ipravi komunizam...
Normalno je da se u drzavama EU bolje zivi nego ovde (naravno ne u svim). naravno da ako neko ima prosecnu platu od 350 EUR, ne zivi isto kao i onaj sa 2.000 EUR, ali bi bilo nenormalno da zive podjednako kvalitetno i da mogu da kupe iste kolicine hrane, stanova, masina i automobila za platu.
Da to tako moze mi bi bili mimo sveta, a to ne zelimo da budemo. Ili zelimo?
Po eurostatu (zvanicna statistika EU), prosecene cene hrane u Srbiji su na nivou 72,6% od proseka EU.
Ne javljajte se ako nemate sta da kazete. Sve ovo sto sam naveo imate na sajtu eurostata (kada je u pitanju statistika) i na sajtu Maxija (kada su u pitanju cene).
Znam da ovo ne odgovara dezurnim narikacama, ali situacija je takva kakva jeste i svaka cast na hrabrosti onih koji su uradili ovakvo istrazivanje iako su reakcije javnosti zatrovane lazima, bile predvidive.

lolypoly

pre 15 godina

Nakon informacije da će jedan trgovinski lanac tražiti subvencionisani kredit da plati dugovanja dobavljačima pomislim : nakon ovoga nema dalje , dotakli smo dno ! Kada ne lezi vraže , ima ,evo je još veća glupost . Šta li je sledeće ?

kupac

pre 15 godina

Najniže cene?
Niske cene idu na štetu trgovaca?
Smanjene marže?
SMEJURIJA!
U EU trgovačka marža iznosi između 8-18% dok je kod nas 25-30%,gospodo trgovci ako niste znali!
Uostalom,kada nam ukinu vize,mnogi će se u to uveriti.

Miroslav

pre 15 godina

Mesecno-dvomesecno idem kuci iz Madjarske, vec 4 godine, i mogu reci zasigurno da mi se vise ne isplati nakupovati se recimo u Subotici.Benzin je jeftiniji u Madjarskoj, vec je i hrana jeftinija, skoro da mi se vise ne isplati ni kupovati pivo kod kuce :)

Pazite, oni hoce da nas ubede da se u Srbiji zivi bolje nego u okruznim drzavama, umesto da urade nesto konkretno vredno spomena, zbog cega bi ta laz bila istina.

A da, usput produzili su mi vatenje starog pasosa u zadnji tren, pa skoro da pare ne bi ni mogao trositi kod kuce.

BTW:danas sam trazio termin, dobio sam ga za 16. mart, sto je mnogo bolje od rodjaka koji se slucajno nasao iza mene u redu, i dobio termin za JUN!!!

Hmmm

pre 15 godina

Pa ja ne mogu da verujem kako mogu da objeve ovakve istrazivanja (ne mislim na b92 nego na "istrazitelje"). Ovo su ciste gluposte. Prvo,prosecna plata u HR je 700eur,SLO-850eur,HUN-700eur a i ostali iamju nesto veca prosecna primanja. Drugo,veliki broj gradajna u Srbiji ima strane kanale,odnosno kanale iz okruzenja i internet stoga je vrlo lako videti da ovo istrazivanje nije potpuno tacno.

joskomartinoski@hotmail.com

pre 15 godina

Ja mislim, ne samo da je ovo narucena glupost negov narucili su i jednog coveka(dali mu mozda 10 e) da kuca: "NE PREPORUCUJEM" ! Jer nije normalno da uvek ima -3(-4) glasa protiv! Btw, Makedonija je zemlja kandidat za EU, a istrazivanje zavrsava u Podgorici. Zna se zasto - Skopje bi bilo najjeftinije, al kako da onda Beograd bude na DRUGOM mestu (iako realno Beograd je drugi po skupoci od ovih nabrojenih gradova, mozda i najskuplji).Ovo me potseca na Kusturicin UNDERGROUND, ko da nismo izasli ispod zemlje, pa ne znamo sta se dogadja okolo !!!

sasa, BL

pre 15 godina

a po kojim cenama su gospoda pretvarala beogradske cene iz dinara u evro. Zaboravili su da je kurs dinar-evro nerealan, i da realno 1 evro vredi bar 150din.
BTW, i Banjaluka je jeftinija od Beograda

misha

pre 15 godina

Ima stvari koje kostaju vise, a ima stvari koje kostaju manje nego u drugim zemljama. Na primer, meso je ubedljivo jeftinije nego u Francuskoj, Nemackoj, Austriji ili Svajcarskoj. Takodje su i jaja jeftinija. Cokolade su skuplje u Srbiji, supa u kesici je jeftinija, prosecne dnevne novine su skuplje na Zapadu...i tako da kad se sve sabere, opet dodje na isto. Vestina kupovanja je u planiranju; da se garderoba kupuje na rasprodajama, a hrana prema ponudi i snizenjima.

zex

pre 15 godina

Imam neki osecaj da su uzorci iz regiona uzeti iz najskupljih radnji a u Beogradu iz Miskovicevog Maxija u kom su za tu priliku proizvodi bili na akciji.

Dejan

pre 15 godina

Cene za neke proizvode su kod nas vece, ali za vecinu stvari jesu jeftinije.
A kod poredjenja standarda svakako treba uzeti u obzir dugodisnje sankcije i ratove kroz koje smo prosli. Takodje treba da se ima na umu da je standard u mnogim zemljama baziran na kreditu: Madjarska ima spoljni dug od 144 milijardi dolara, Hrvatska 60, Bugarska 44, Slovenija 40, Rumunija 93 itd.

Pedja

pre 15 godina

Najstrasnije mi je sto nas ovde sa ovakvim "vestima" prave budalama. No, da je jedina takva, lako bi bilo.

Kako nas driblaju, da covek ne poveruje...

Ottawijanac

pre 15 godina

Ja razumem da se kod nas ne zivi lako i bericetno, bar ne vecina ljudi. Ali, tolika zucna kritika svega i svacega, a da se niko ne pogleda u ogledalu je vec smesna. Ziveci u Kanadi, ali svake godine se setkajuci kako po Srbiji, tako i okolnim zemljama, mogu slbodno reci da ima artikala koji su kod nas skuplji, neki cak i visestruko, ali jos uvek sveukupni zivotni troskovi kod nas mnogo traze manje novca. Druga je prica sta ko gde moze da pazari za svoju platu, ali odakle nama ideja da mi istorijski, ekonomski, kako god hocete, zasluzujemo visi standard na tacni - okrenite se malo vise sebi umesto opste kritike pa ce svima biti bolje, a ni mnogi kao ja ne bi odlazili.

ero

pre 15 godina

Naručeno istraživanje s naručenim ekspertima, koje strahovito vrijedja ljudsku inteligenciju, zaustavicu se ovdje da ne bih rekao sta jace i nepristojnije...

kalimero

pre 15 godina

"Roba u prodavnicama je jeftinija još samo u Budimpešti, ali su zato cene u srpskim hipermarketima mnogo povoljnije nego u glavnom gradu Mađarske."
Ništa ne shvatam !!??

Mali Covek

pre 15 godina

Nisam siguran u istinitost rezultata, ali sam siguran u aksiom da gdin Milosavljevic i Filipovic ne zive u istom Beogradu kao i ja.

lj

pre 15 godina

Mislim da objavljivanje ovako nesuvislih analiza izaziva samo ogorčenje kod običnog čoveka. Nikako nismo shvatili metodologiju kojom su se služili autori - pa kako da im poverujemo?!

SCHWABA

pre 15 godina

...Zivim u Nemackoj i pouzdano tvrdim da je puno jetinija od Srbije! U Nemackoj su skuplje cigarete, u kaficima a namirnice, garderoba, tehnika i ostale kucne potrepstine su puno jeftinije u Nemackoj. Ko ne veruje mogu da posaljem prospekte iz Nemackih prodavnica pa usporedite sami. U Srbiju idem non-stop (u zadnja 4mes tri puta dolazio) i sve je skuplje izuzev gore navedenih prizvoda. Mobilna telefonija je jeftinija u Srbiji, ali fiksni i intrenet su skuplji u Srbiji. Pa ovi sto prave takva ispitivanja bolje da ne "zamajavaju" neduzni narod kad svi mi znamo da je u srbiji skoro sve skuplje. Eto npr Pampers pelene (original nemacke kostaju 9.98eur od 56-96 kom u Srbiji su preko 15eur) Pozdrav i prestanite konacno da lazete ljude.

sirotinja

pre 15 godina

I sad bi kao trebalo da nam bude lakse, da se tesimo sto nije i skuplje?
Da su uporedjivali plate prosecnog gradjanina svake od navedenih 'prestonica', dosli bi do obrnutih rezultata!

Kokorayko

pre 15 godina

Juneći but u samousluzi, u kojoj sam kupovao u Bukureštu Koštao je 4,8 eura.U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. Samo da napomenem, da su cene u toj samousluzi bile veće za 10-20 % veće nego u hipermarketima. Toliko o verodostojnosti ove ankete.Da nije žalosno bilo bi smešno.

Zeljko

pre 15 godina

Iskreno se nadam da ce Miskovic uredno podici cene, kako bi nas izveo na pravi put... ovaj evropski....
Pre nekoliko meseci begde sam gledao jednu emisiju na TV-u u kojoj su cak tvrdili da su trgovacke marze u Srbiji i do 60%, te kako su takve stvari u zemljama Evropske unije kontrolisane nekim zakonom tako da, valjda ne mogu prelaziti nekih 14%. I onda Miskovic plati istrazivanje da nas nauci kako to nije istina... Zar ne postoji neko ministatrstvo koje bi trebalo da reaguje na siranje lazi i neistina?

cro

pre 15 godina

Pozdrav svima! Ja ne znam tko tu mulja ili ne mulja.Živim na 24Km od mađarske granice.Već se nekoliko godina ne isplati ići tamo u kupovinu. Do prije godinu-dvije,još se isplatilo kupiti neki komad odjeće ili cipele.Sada više ni to.Trebam podsjetiti da je Kuna osijetno skočila u odnosu na Forintu. Prije smo dobivali 1Kn=32Forinte,danas 1Kn=37-38Forinti,zavisi gdje se mijenja. I opet se ne isplati. Ako se vama isplati ići u Mađarsku,onda mislim da je to dovoljan dokaz za BG(općenito Srbiju)kao "najeftiniji grad" u regiji.

Mali Sizif

pre 15 godina

Dirigovana statistička analiza, naručena od nekoliko interesnih grupa...
Čiste gluposti..
Rast kursa obara cene proizvoda u evrima, pogotovo između dve nivelacije cena..
Drugo, nisu same nominalne cene indikativne. Čak i ako neki proizvod ima nižu cenu kod nas, taj podatak je potrebno staviti u odnos sa prosečnom platom... Neka iznesu podatak koliko je prosečnih plata potrebno za potrošačku korpu kod nas i u regionu.

Ivan

pre 15 godina

... U Maxiju su svi artikli jeftiniji. Meso 40%, Pelene 35%, Mleko 50%, a jedino puter ima slicnu cenu (pretpostavljam da je na snizenju u Briselu). Napominjem da je Tempo jos 10% nizi od Maxija sa cenama.
Neko misli da bi trebalo da ljudi u Srbiji zive isto kvalitetno kao i u Briselu? Pa cemu onda plate? Jednostavno das svakome ko sta hoce ipravi komunizam...
Normalno je da se u drzavama EU bolje zivi nego ovde (naravno ne u svim). naravno da ako neko ima prosecnu platu od 350 EUR, ne zivi isto kao i onaj sa 2.000 EUR, ali bi bilo nenormalno da zive podjednako kvalitetno i da mogu da kupe iste kolicine hrane, stanova, masina i automobila za platu.
Da to tako moze mi bi bili mimo sveta, a to ne zelimo da budemo. Ili zelimo?
Po eurostatu (zvanicna statistika EU), prosecene cene hrane u Srbiji su na nivou 72,6% od proseka EU.
Ne javljajte se ako nemate sta da kazete. Sve ovo sto sam naveo imate na sajtu eurostata (kada je u pitanju statistika) i na sajtu Maxija (kada su u pitanju cene).
Znam da ovo ne odgovara dezurnim narikacama, ali situacija je takva kakva jeste i svaka cast na hrabrosti onih koji su uradili ovakvo istrazivanje iako su reakcije javnosti zatrovane lazima, bile predvidive.

Milorad Milošević

pre 15 godina

Nisam socijalno ugrožen, ali meni je ovo istraživanje tragikomično. Proputovao sam Evropu i uzduž i popreko. Cene u malim piljarama (ne hipermarketima!) u Španiji, Italiji, Grčkoj pa i Nemačkoj su neretko niže nego kod nas u Tempu. Da li su ovi normalni kada ovako lažu?! Pa nismo mi ovde iza gvozdene zavese, pa da nemamo nikakvih kontakata sa spoljnim svetom. Šta će tek reći socijalno ugroženi?!

misha

pre 15 godina

Ima stvari koje kostaju vise, a ima stvari koje kostaju manje nego u drugim zemljama. Na primer, meso je ubedljivo jeftinije nego u Francuskoj, Nemackoj, Austriji ili Svajcarskoj. Takodje su i jaja jeftinija. Cokolade su skuplje u Srbiji, supa u kesici je jeftinija, prosecne dnevne novine su skuplje na Zapadu...i tako da kad se sve sabere, opet dodje na isto. Vestina kupovanja je u planiranju; da se garderoba kupuje na rasprodajama, a hrana prema ponudi i snizenjima.

Dejan

pre 15 godina

Cene za neke proizvode su kod nas vece, ali za vecinu stvari jesu jeftinije.
A kod poredjenja standarda svakako treba uzeti u obzir dugodisnje sankcije i ratove kroz koje smo prosli. Takodje treba da se ima na umu da je standard u mnogim zemljama baziran na kreditu: Madjarska ima spoljni dug od 144 milijardi dolara, Hrvatska 60, Bugarska 44, Slovenija 40, Rumunija 93 itd.

Dragan R

pre 15 godina

Sve više pokazatelja da se u Srbiji "stručnjaci" bave propagandom mesto strukom.Nak ti vajni stručnjaci naprave tabelu pa da vidimo kolko Zagrepčani, Ljubljančani, Budimpeštanci i ostali utroše radnog vremena da bi mogli das kupeneki od tih prizvoda.Ovako samo prikazivanje cena ne znači ništa jer ako ja u Srbiji radim 2 sata recimo za litar zejtina a u Zagrebu se radi sat ili malo više to je pravi pokazatelj standarda i skupoće ili jeftinoće u nekoj državi.

Hmmm

pre 15 godina

Pa ja ne mogu da verujem kako mogu da objeve ovakve istrazivanja (ne mislim na b92 nego na "istrazitelje"). Ovo su ciste gluposte. Prvo,prosecna plata u HR je 700eur,SLO-850eur,HUN-700eur a i ostali iamju nesto veca prosecna primanja. Drugo,veliki broj gradajna u Srbiji ima strane kanale,odnosno kanale iz okruzenja i internet stoga je vrlo lako videti da ovo istrazivanje nije potpuno tacno.

zvezdan

pre 15 godina

Koje su ovo gluposti.

Pa s obzirom da je istrazivanje radjeno 24.01. verovatno je Missko napravio poskupljenje 25.01.
Putujem cesto po regionu i definitifno nije istina da je Beograd najjeftiniji, cak sta vise mislim da je najskuplji.

A o odnosu plata Beograd-Zagreb i da ne govorimo.

Ottawijanac

pre 15 godina

Ja razumem da se kod nas ne zivi lako i bericetno, bar ne vecina ljudi. Ali, tolika zucna kritika svega i svacega, a da se niko ne pogleda u ogledalu je vec smesna. Ziveci u Kanadi, ali svake godine se setkajuci kako po Srbiji, tako i okolnim zemljama, mogu slbodno reci da ima artikala koji su kod nas skuplji, neki cak i visestruko, ali jos uvek sveukupni zivotni troskovi kod nas mnogo traze manje novca. Druga je prica sta ko gde moze da pazari za svoju platu, ali odakle nama ideja da mi istorijski, ekonomski, kako god hocete, zasluzujemo visi standard na tacni - okrenite se malo vise sebi umesto opste kritike pa ce svima biti bolje, a ni mnogi kao ja ne bi odlazili.

Osumnjičeni

pre 15 godina

Takođe, sumnjam u dobre namere ovog "izveštaja"... Poznavajući delimično cene u regionu i u Beogradu, čini mi se u najmanju ruku neobjektivnim ... Mislim da komisija nije ni ulazila u jeftine markete u okolnim zemljama koje oni imaju u ponudi, a mi nemamo pravo izbora, u tome je poenta!!!

mm

pre 15 godina

Cekajte bre,ko je ovde lud...jel bilo prosle godine frke oko poskupljenja mleka i ulja i bas je B92 izvestavao da Srbija ima NAJSKUPLJE mleko u CELOJ Evropi, a ne samo u regionu?
Ja nisam u Srbiji vec neko vreme, ali zar je toliko sve pojeftinilo? :)
U Srbiji nista nije jeftinije nego u regionu, posebno kada se pogledaju plate. Ne moze se reci da je npr. mleko jeftinije u Zagrebu, nego u Bgu kada je plata u Zgu sigurno duplo veca.
Posto zivim u inostranstvu, reci cu da je ono sto je u celoj Evropi i svetu jeftino u Srbiji je skupo i obrnuto.
Npr. u Srbiji je hrana UZASNO skupa, odeca UZASNO skupa, a to je ono sto ljudima najvise treba. A u Srbiji su jeftine usluge... mobilna telefonija je jeftina, kafana je jeftina, alkohol i cigare su jeftine i to bitno jeftiniji nego u celoj Evropi. Sto je bezobrazluk prve vrste.
Htedoh da ispisem cene nekih namirnica kod mene...ali nema smisla. Sve sto vidite od hrane i odece u Srbiji kod mene, daleko van Srbije je jeftinije 30-50% SVE!

kum519

pre 15 godina

propaganda i laz!
beograd je skup kao bec! a di je bec od beograda kada je standard u pitanju?! u beogradu i srbiji hrana kosta vise nego u nemackoj i austriji! i roba u istim prodavnicama u becu, cirihu i frankfurtu kosta manje nego u beogradu! lično proverno 100x!

Нена

pre 15 godina

Ово је чиста измишљотина! Најобичнија лаж као све у Србији! Ово је урађено да би се презентовали свету како смо одговорни и врло јефтини у односу на Европу. Како би показали да нас не дељу поскупљења која нам набају на грбачу. Да се зна у Британији од читаве плате може супер да се живи. Уместо што су презентовали ово требали су да спорведу анкету колико грађани Србије имају плате и пензије и шта они мисле о свему овоме, али нас нико не пита. Гутај лажи, Српски народе, то најбоље радиш!

sasa, BL

pre 15 godina

a po kojim cenama su gospoda pretvarala beogradske cene iz dinara u evro. Zaboravili su da je kurs dinar-evro nerealan, i da realno 1 evro vredi bar 150din.
BTW, i Banjaluka je jeftinija od Beograda

Real

pre 15 godina

Ja potpisujem laz za Rumuniju!

Uvek se zadivim sta moze da se kupi u Rumunskim hipermarketima za 10e a sta u Srbiji za iste pare i proizvode. U Rumuniji su skuplje cigare jedino sve ostale cene su manje, ne nesto mnogo, ali nize jesu nego u SRB.

Tosha

pre 15 godina

E pa dobro, bilo bi fino sada da objave to svoje istrazivanje pa da vidimo te razlike u cenama i da nam kazu kurs koji su obracunavali. Cista je i notorna laz da je Beograd jeftiniji od ostalih gradova u okruzenju a ovo istrazivanje neka pojede onaj koji ga je i narucio...

Pipi

pre 15 godina

A pre neki dan vest da je Beograd najskuplji u Evropi, cak skuplji od Moskve, u sta vise verujem jer znam kakve su cene recimo u Spaniji. Kako vas bre nije sramota da toliko lazete i da po narudzbini pisete vesti? Sve te agencija za istrazivanje trzista su samo paravan za manipulaciju. Ali srecom ili nesrecom, pouceni 20-to godisnjim iskustvom nismo ni mi vise toliko glupi da vam bas sve verujemo. U stvari tuzno je, ali vam zaista vise nista ne verujem.

milutin

pre 15 godina

Kome se ovi istraživači obraćaju za ime boga-amebama, spirogirama, jednoćeliskim organizmima, li običnom Homosapijensu!?Sve u anketi(istraživanju) je jedna brutalna laž i izmišljotina.Ko ima oči, morala, i ko zna tablici množenja, sabiranja, može da vidi i izračuna sledeće: u odnosu na prosečnu platu u Srbiji, cene hrane kod nas su tri puta skuplje no igde na planeti, a ne kamoli u okruženju.

Photo by Boban

pre 15 godina

Ocigledno da je ovo istrazivanje naruceno i da nema blage veze sa stvarnoscu. "Istrazitelji" treba da nam prezentiraju koliko nekoga proizvoda moze da se kupi za prosecnu platu u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji...
Imam konkretan predlog: MOLIM NASE LJUDE U DIJASPORI DA UZMU DIGITALNE FOTO APARATE PA U SUPERMARKETE I DA SLIKAJU ROBU TJ. CENE PO RAFOVIMA. Onda sve lepo da posalju na B92 vase fotografije pa da tako raskrinkamo narucena istrazivanja, a ujedno i iskoristimo blagodeti tehnologije koja nam sve to omogucava.
Molim sve koji su u mogucnosti za ovu akciju da uloze malo truda, a i odgovorne na B92 da sve to isprate.
Pozdrav Boban.

salens

pre 15 godina

Znate sta sam ja cuo? Da kod nas politicari imaju 20 puta vece plate nego politicari u celom svetu, kao i da narucuju raznorazna istrazivanja ne bi li zamazali oci narodu...

kupac

pre 15 godina

Najniže cene?
Niske cene idu na štetu trgovaca?
Smanjene marže?
SMEJURIJA!
U EU trgovačka marža iznosi između 8-18% dok je kod nas 25-30%,gospodo trgovci ako niste znali!
Uostalom,kada nam ukinu vize,mnogi će se u to uveriti.

neistina

pre 15 godina

Da je Beograd NAJEFTINIJI u regionu je cista IZMISLJOTINA, da je tako ne bi ljudi isli u Madjarsku, tamo u marketima kupovali prehrambene proizvode i potom tu kupljenu robu u Madjarskoj prodavali na pijacama, s tim sto je ta roba opet jeftinija nego u nasim arketima... ko je uopste narucio to istrazivanje, ali zato se zna zasto daju takve izjave
Za stvarno ovi nasi ljudi koji vode drzavu misle da je narod u potpunom slepilu i neznanju!!!

Opozicija 4ever

pre 15 godina

Doputovah pre koji dan iz Budimpeste gde sam, onako usput, svratio do par hipermarketa gde sam se, najblaze receno, zabezeknio zbog jeftonoce gotovo vecine proizvoda u odnosu na Srbiju. Prethodni komentari su vec dosta toga rekli ali i vi iz medija morate na ovo da odreagujete jer je u najmanju ruku sramota davati ovakve analize. Uporedna analiza u cilju njene objektivnosti bi trebala da bude sveobuhvatna a to znaci uporedni prikaz visine prosecne neto zarade u vec pomeniktum zemljama sa cenama po malim i velikim marketima u svim zemljama u regionu. E, tek tada se moze objaviti ovako pompezna informacija pa dok se to i ne dogodi ja verujem iskljucivo sebi i onome sto vidim. Off topic: ne idite daleko, dovoljno je samo do Budemipeste (sve je lepsa i prepuna mostova) i Grcke (odlicna putna mreza), cisto malo na praksu i prestanite vise da pravite akcione planove vec radite ono za sta ste placeni!

MA

pre 15 godina

Kakva budalastina. Dosao iz Londona pre 2 nedelje i mogu slobodno da kazem da sam kukao na cene u Beogradu svaki put kada sam usao u prodavnicu. Ja takodje ne znam koji su proizvodi usli u istrazivanje, ali recimo 6 piva (Heineken) kostaju 400 dinara u skoro svim objektima. O hrani ne zelim ni da govorim.

Opet ja

pre 15 godina

Brisel, puter 250g 1.07e, 10 jaja 1.29e, kilogram jabuka 1.4e, kilogram rozbifa 12e, mleko punomasno dugotrajno 6l 5.5e, kackavalj 1kg 7e, pelene 100 komada 17e...
Plate u proseku 6 puta vece. Pa sad napred nabavite najjefitinije beogradske cene da proverimo.

Milan

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti, molim vas lepo?! Ko je narucio ovo istrazivanje?! Ovo su notorne lazi: u Sent Andreji (15-20 km od Budimpeste) u supermarketu LIDL hrana je jeftinija i kvalitetnija od cena u nasim supermarketima, Tempu, Rodicu, METRO-u, ... Da preciziram sta je sve jeftinije, kvalitetnije i ukusnije: Meso, sunka, salame, kobasice, virsle, sirevi, vina, kecap, majonez, ulje, piva, sokovi, kafa, cokolade, keksevi i ostali slatkisi, prasak, ... Kako ih nije sramota!?!

JP

pre 15 godina

Ja stvarno ne mogu da verujem da neko ovako strašno vređa inteligenciju ovog naroda. Jednom nedeljno putujem u Sofiju službeno a jednom mesečno u Beč, hranu uglavnom kupujem u Sofiji jer je SVE jeftinije, ne postoji proizvod koji je skuplji. Garderobu kupujem u Beču jer je SVE jeftinije takođe.

Šta vredi i da je ovo tačno a GARANTUJEM da za Sofiju nije kada mesečno kupim dve flaše ulja, pola kila šećera, 10 litra mleka. Koliko uštedim? 5€ možda??? Gde je ostalo, meso, čokolade, slaniši i sl. a gde je piće? Što ne uporede cene tih proizvoda u Beču, Sofiji i Beogradu? Koliko košta flaširana voda kod nas?

A kad mi prikažu cenu mleka u plastičnoj kesi e onda poludim jer stvarno nema smisla uporediti cenu mleka u kesi koje MORA da se kuva sa cenama u okruženju gde je mleko takvo već kuvano. Gde je tu cena struje (plina) za kuvanje istog??? Što ne porede cenu sterilizovanog dugotrajnog mleka?

Katastrofa jednom rečju. Sramota!!!

Andrej

pre 15 godina

Ma koga bre vi lažete!?

"Jeftinije" ne znači isto što i "manje košta"

Dajte podatke o prosečnoj zaradi u Zagrebu u Kunama, pa podelite sa NORMALNOM potrošačkom korpom, rezultat onda lepo izrazite u evrima PREMA TAMOŠNJEM KURSU a onda dajte te iste podatke za Beograd.

Pa da onda vidimo gde je JEFTINIJE.

Vladimir

pre 15 godina

Zagreb je letos i unazad bio 10% skuplji od BG (o ****marketima govorim), sada nešto vise jer je evro pojeo dinara, ne koliko i kunu.
A prosecna plata prema zvanicnoj statistici im ~190% nase plate.

Dragance

pre 15 godina

Eh, da odete do Engleske, pa u prodavnice, pa da vidite sta je jeftinoca. Odeca, ciple, tehnika, bar upola nasih cena.
Ili je kurs dinara po kome ja preracunavam totalno nerealan.

smesko

pre 15 godina

Ja, kao neko ko zivi u Berlinu, a i prilicno cesto sam u Srbiji, slobodno mogu da tvrdim da je Beograd, sto se zivotnih namernica tice, skuplji od Berlina. Za okruzenje bas ne mogu da tvrdim, jer nisam tako cesto tamo. Bio sam skoro u Grckoj i mogu da kazem da je i tamo jeftinije, koliko primetih u kratkom periodu. Ne znam za vas, ali ja ovom istrazivanju ne verujem...

Crni Gavran

pre 15 godina

E bas su nas obradovali vestima, a jos vise ce da se obraduju Miskovic i ostali vlasnici hipermarketa kad ovo procitaju, garantovano od sutra dizu cene!

Tur za Miska

pre 15 godina

Pa zna se ko moze da naruci ovo ... cim vidite ministra trgovine Slobodana Milosavljevića i izjave direktora Maxija , to bi bilo piece of cake i za Nik Slotera ...

argall5@yahoo.com

pre 15 godina

Ovo istrazivanje me podstetilo na istrazivanja iz vremena Slobe. U novinama i na TV ima svega to skoro dzabe, a i jeftinije nego u okruzenju. Nije, nego! Niko tom istrazivanju ne veruje, pa cak ni njegovi narucioci.

Don Kihot

pre 15 godina

Mislim da je ovo idealna prilika da npr. B92 uradi istrazivanje, pa da vidimo sta ce da kazu rezultati, a verujem da ce se umnogome razlikovati od ovde prezentovanih, jer Beograd je skuplji od mnogih glavnih gradova drzava koje su u EU, a kamoli u poredjenju sa gradovima u regionu, ali 'ajde da to dokazemo!

Amos

pre 15 godina

Kad u jednoj vesti vidim da se spominje istrazivanje, Milosavljevic, Delta i pojam 'jeftinoce', odmah mi je jasno ko je, za koga i zbog cega radio pomenuto istrazivanje, kao i da to istrazivanje nije vredno ni papira na kom se o njemu pise i da nema smisla ni citati o njemu.
Nazalost, ministar i Delta su pomenuti tek pred kraj teksta, tako da sam ga ipak procitao celog.

mijo

pre 15 godina

Pa to su sve ciste lazi bre ,evo sad sam doso iz prodavnice u Berlini i Flasa kisele od 1,5 l je 19centi normalno plus ambalaza koju vracanjem dobijas date pare ,1kg brasna tip 405 belo je 35 centi molim vas za cene u Beogradu pa usporedite

dijaspora

pre 15 godina

Izvolite uporedite sa cenama u Njujorku, samoposluga KeyFood. Maslinovo ulje dva litra 10$, kod nas pola litra 446 din. Kilo svinjske krmenadle bez kosti u KeyFood oko 3.5$, kod nas neću ni da razmišljam. Ko ne veruje neka otvori http://keyfood.mywebgrocer.com/Circular.aspx?c=31642&n=1&s=39814200&g=afcdf6ce-272e-4516-b734-78a38fa6691b&uc=581EF7

grga1810

pre 15 godina

hmmmm, BG najjeftiniji u regionu?dobro su ovi sa b92 stavili znak pitanja na kraju naslova...
Da je najjeftiniji,chisto sumnjam...ali vidim da puno ljudi uporedjuje BG sa inostranstvom (inozemstvom:)) pa ajd i ja:)
Student sam u Nemachkoj, primam 700eura stipendiju mesechno, od toga platim dom 250,osiguranje 70,menzu oko 100...shta mi ostane...280?a sa tim keshom,ovde,OPUSHTENO mesec dana kao LORD:)))
Kafici,nishta posebno,cene kao kod nas, supermarket SMEEEESHNE cene, ma jeftinije je SVE,ali SVE barem za 30% nego u Srbiji. Kada Nemac kaze da je neki proizvod na AKCIJI,onda je to na AKCIJI da vas zaboli mali mozak od mizerije od cene...majke mi Jadranke:)
npr.pre neki dan sam bio u Francuskoj (nema veze, sve je to tu:)), i nashao super farmerice za 2.5 eura!EEEEJ!pa znate kada ce to biti kod nas u Srbiji?da vam kaze Milos:nikada!a ni tad!
Shto se tiche ovih ANALIZA,STATISTIKA i ostalih ochnih mazalica, bolje bi IM bilo da ISHTA urade da narodu bude bolje, sem shto uzaludno troshe pare na kojekakve analize da smo i dalje najjeftiniji a super kul!
KO TU KOGA LAZE? najjeftiniji? mi? pa mogu bogu da zahvale shto skoro NIKO ne ide preko granice pa da vidi gde MI TO ZIVIMO
ps. Dubai pochinje da gradi trecu palmu, za 1.5 milion stanovnika (nadam se da idem tamo na staziranje) a mi i dalje razvlachimo obilaznicu oko BG-a, Subotice i Horgosh-Novi Sad...mislite o tome...OVOLIKI pozdrav iz Nemachke

Bojan

pre 15 godina

Što reče Vib - Statistika, naša dika, što poželiš to naslika.

No, u državi u kojoj se poslanici (i zakoni, obaška amandmani) kupuju "angro", šta je pa čudno kada se pazare ovakvi "rezultati". Političari imaju materijala da gladnom narodu pokaću kako im je u stvari "odlično", a Mišković povoda da još malo podigne cene.

A kada im narod pocrka od gladi, šta ih briga, kao i Kralj Ibi - zameniće ga za neki nov.

Nazdravlje!

Ceca

pre 15 godina

Istrazivanja koja sprovode bezimeni ljudi su vrlo sumnjiva.Zasto se ne navedu imena autora istrazivanja?Da je to potpisao, na primer, ekonomista Stojan Stamenkovic, ja bih poverovala. Ovako, secam se da je bas on navodio razlike u cenama proizvoda izmedju Nemacke i Srbije. tvrdeci da su cene u Srbiji vise. Jedina imena koja se u vasem tekstu navode ukazuju da se i dalje nastavlja stetna delatnost ministra Milosavljevica, o cijem liku i delu vec odavno bi trebalo da se otvoreno pise. Sta je taj covek uradio na svim dosadasnjim funkcijama. Kad bude ocenjivanje ministara u martu, ocekujem da ce dobiti ocenu - NULA.

Zoran

pre 15 godina

Lepo pogledajte sajt Saveza, pa kada vidite koji su tu likovi bice vam sve jasno. Uzelac Vidi koja zaradjuje 14.000€ mesečno je svejedno koliko šta košta u hipermarketima.Uostalom sva udruženja i savezi se finansiraju iz nekih izvora i odmah se moze naci ko je platio ovo istrazivanje.

Nenad

pre 15 godina

Komentar samo za navodno jeftinije pelene za 35% (necu za ostale stvari), maxi=pampers junior pakovanje sa 58 komada,cena 15,04 eura (pakuju se u poljskoj); slovenija spar takodje pampers junior pakovanje 72 komada, cena 16,06 (pakuju se u nemackoj). Kvalitet pelena neuporediv, plate neuporedive, standard neuporediv, pa ko je onda LUD????!!??

sirotinja

pre 15 godina

I sad bi kao trebalo da nam bude lakse, da se tesimo sto nije i skuplje?
Da su uporedjivali plate prosecnog gradjanina svake od navedenih 'prestonica', dosli bi do obrnutih rezultata!

Pedja

pre 15 godina

Najstrasnije mi je sto nas ovde sa ovakvim "vestima" prave budalama. No, da je jedina takva, lako bi bilo.

Kako nas driblaju, da covek ne poveruje...

joskomartinoski@hotmail.com

pre 15 godina

Ja mislim, ne samo da je ovo narucena glupost negov narucili su i jednog coveka(dali mu mozda 10 e) da kuca: "NE PREPORUCUJEM" ! Jer nije normalno da uvek ima -3(-4) glasa protiv! Btw, Makedonija je zemlja kandidat za EU, a istrazivanje zavrsava u Podgorici. Zna se zasto - Skopje bi bilo najjeftinije, al kako da onda Beograd bude na DRUGOM mestu (iako realno Beograd je drugi po skupoci od ovih nabrojenih gradova, mozda i najskuplji).Ovo me potseca na Kusturicin UNDERGROUND, ko da nismo izasli ispod zemlje, pa ne znamo sta se dogadja okolo !!!

gradjanin

pre 15 godina

Ma da! Treba posto poto odrzati sve cene u Beogradu, od nekretnina do samoposluge. Treba da se nahrani ogroman korumpirani birokratski aparat.
Sta je sa vama gospodo novinari? Istrazivacko novinarstvo, profesionalni pristup, razotkrivanje patoloskih drustvenih pojava, sedma sila, moc medija, Pulicer...

lolypoly

pre 15 godina

Nakon informacije da će jedan trgovinski lanac tražiti subvencionisani kredit da plati dugovanja dobavljačima pomislim : nakon ovoga nema dalje , dotakli smo dno ! Kada ne lezi vraže , ima ,evo je još veća glupost . Šta li je sledeće ?

susjed

pre 15 godina

inace ne kupujem juneci but...ali cisto me zanimalo da vidim nesto.
nisam otisao u super, hyper ili kakav vec market, vec otisao na konzum online ducan.

dakle
"U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. U sličnoj prodavnici u Sarajevu skoro 7, a u Zagrebu čak 10,35 evra" - kaže istraživanje.

konzumov sajt kaže - Juneći but bez kosti PIK 61.99 kn (1 euro = 7.4 kune).

lazete narod istrazivaci...

Miroslav

pre 15 godina

Mesecno-dvomesecno idem kuci iz Madjarske, vec 4 godine, i mogu reci zasigurno da mi se vise ne isplati nakupovati se recimo u Subotici.Benzin je jeftiniji u Madjarskoj, vec je i hrana jeftinija, skoro da mi se vise ne isplati ni kupovati pivo kod kuce :)

Pazite, oni hoce da nas ubede da se u Srbiji zivi bolje nego u okruznim drzavama, umesto da urade nesto konkretno vredno spomena, zbog cega bi ta laz bila istina.

A da, usput produzili su mi vatenje starog pasosa u zadnji tren, pa skoro da pare ne bi ni mogao trositi kod kuce.

BTW:danas sam trazio termin, dobio sam ga za 16. mart, sto je mnogo bolje od rodjaka koji se slucajno nasao iza mene u redu, i dobio termin za JUN!!!

joe

pre 15 godina

E moji susjedi.

Sve ovo vam je samo priprema za nova poskupljenja. Jednako tako su govorili i u Hrvatskoj (kao, najjeftinij smo, sve ide nauštrb trgovaca, itd). A onda opale 20% poskupljenja. Svi smo mi u istim *#&^*#, da prostite.

cro

pre 15 godina

Pozdrav svima! Ja ne znam tko tu mulja ili ne mulja.Živim na 24Km od mađarske granice.Već se nekoliko godina ne isplati ići tamo u kupovinu. Do prije godinu-dvije,još se isplatilo kupiti neki komad odjeće ili cipele.Sada više ni to.Trebam podsjetiti da je Kuna osijetno skočila u odnosu na Forintu. Prije smo dobivali 1Kn=32Forinte,danas 1Kn=37-38Forinti,zavisi gdje se mijenja. I opet se ne isplati. Ako se vama isplati ići u Mađarsku,onda mislim da je to dovoljan dokaz za BG(općenito Srbiju)kao "najeftiniji grad" u regiji.

zex

pre 15 godina

Imam neki osecaj da su uzorci iz regiona uzeti iz najskupljih radnji a u Beogradu iz Miskovicevog Maxija u kom su za tu priliku proizvodi bili na akciji.

ero

pre 15 godina

Naručeno istraživanje s naručenim ekspertima, koje strahovito vrijedja ljudsku inteligenciju, zaustavicu se ovdje da ne bih rekao sta jace i nepristojnije...

kalimero

pre 15 godina

"Roba u prodavnicama je jeftinija još samo u Budimpešti, ali su zato cene u srpskim hipermarketima mnogo povoljnije nego u glavnom gradu Mađarske."
Ništa ne shvatam !!??

Mali Covek

pre 15 godina

Nisam siguran u istinitost rezultata, ali sam siguran u aksiom da gdin Milosavljevic i Filipovic ne zive u istom Beogradu kao i ja.

lj

pre 15 godina

Mislim da objavljivanje ovako nesuvislih analiza izaziva samo ogorčenje kod običnog čoveka. Nikako nismo shvatili metodologiju kojom su se služili autori - pa kako da im poverujemo?!

Kokorayko

pre 15 godina

Juneći but u samousluzi, u kojoj sam kupovao u Bukureštu Koštao je 4,8 eura.U beogradskim samouslugama juneći but košta 6,37 evra. Samo da napomenem, da su cene u toj samousluzi bile veće za 10-20 % veće nego u hipermarketima. Toliko o verodostojnosti ove ankete.Da nije žalosno bilo bi smešno.

SCHWABA

pre 15 godina

...Zivim u Nemackoj i pouzdano tvrdim da je puno jetinija od Srbije! U Nemackoj su skuplje cigarete, u kaficima a namirnice, garderoba, tehnika i ostale kucne potrepstine su puno jeftinije u Nemackoj. Ko ne veruje mogu da posaljem prospekte iz Nemackih prodavnica pa usporedite sami. U Srbiju idem non-stop (u zadnja 4mes tri puta dolazio) i sve je skuplje izuzev gore navedenih prizvoda. Mobilna telefonija je jeftinija u Srbiji, ali fiksni i intrenet su skuplji u Srbiji. Pa ovi sto prave takva ispitivanja bolje da ne "zamajavaju" neduzni narod kad svi mi znamo da je u srbiji skoro sve skuplje. Eto npr Pampers pelene (original nemacke kostaju 9.98eur od 56-96 kom u Srbiji su preko 15eur) Pozdrav i prestanite konacno da lazete ljude.

Zeljko

pre 15 godina

Iskreno se nadam da ce Miskovic uredno podici cene, kako bi nas izveo na pravi put... ovaj evropski....
Pre nekoliko meseci begde sam gledao jednu emisiju na TV-u u kojoj su cak tvrdili da su trgovacke marze u Srbiji i do 60%, te kako su takve stvari u zemljama Evropske unije kontrolisane nekim zakonom tako da, valjda ne mogu prelaziti nekih 14%. I onda Miskovic plati istrazivanje da nas nauci kako to nije istina... Zar ne postoji neko ministatrstvo koje bi trebalo da reaguje na siranje lazi i neistina?

Mali Sizif

pre 15 godina

Dirigovana statistička analiza, naručena od nekoliko interesnih grupa...
Čiste gluposti..
Rast kursa obara cene proizvoda u evrima, pogotovo između dve nivelacije cena..
Drugo, nisu same nominalne cene indikativne. Čak i ako neki proizvod ima nižu cenu kod nas, taj podatak je potrebno staviti u odnos sa prosečnom platom... Neka iznesu podatak koliko je prosečnih plata potrebno za potrošačku korpu kod nas i u regionu.