Četvrtak, 15.01.2009.

00:36

Vlada bez rasprave o tužbi

Vlada Srbije nije razmatrala podnošenje tužbe protiv Ukrajine zbog problema u snabdevanju gasom. Gas iz Nemačke i Mađarske obezbeđen do 24. januara.

Izvor: B92

Vlada bez rasprave o tužbi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

blogalista

pre 15 godina

Kanimo se tuzbi i drugog corava posla. Ni Rusiji ni Ukrajini nije korist od ovoga spora, a kamo li balkanskim zemljama koje placaju cenu. Rusi su se osigurali visom silom u ugovoru, a Ukrajinci... kakve pa oni imaju veze sa rusko-srpskim ugovorom. Da mozda Slovenija na taj nacin nije kriva za Hrvatsko proterivanje Srba zato jer je tamo sve pocelo (analogija gasovoda). Ne, kriva je Srbija zbog takove vrste ugovora (analogija... zajednice). Po ko zna koji puta Evropa daje jednostavne i adekvatne ogovore (Rusija nije pouzdan partner u snabdevanju Evrope energijom) koji ne ulaze u ukrajinsko-ruske ugovore vec se vezu za svoje odnose koji uglavnom pocivaju na ugovorima sa Rusijom. Ne osudjujem ni Ruse koji su u datome trenutku napravili los ugovor sa Ukrajinom sto analogijom povezujem sa nasom bivsom drzavnom zajednicom.Ko nam je kriv sta smo hteli i bili najmanja muka manjima od nas... E sad kad je taj mali dobio priliku da bude deo neceg ...

majko moja, cuda velikoga

pre 15 godina

Prosto da covek ne poveruje, da je ovo drzava, da se politicari, CELOKUPNA VLADA, vladajuce stranke i opozicione sranke, bavi problmom zvani PLACANJE RACUNA za potroseni-nepotroseni gas.Blago njima kada resavaju ovako "vazna" pitanja, a teskoli ga nama sa svom svitom politicara

Prevodilac

pre 15 godina

Znaci mogla bi pasti tuzba i protiv nasih gasnih partnera Rusa. Cudno pre kratkog vremena igralo se kolo u Nis-u. Nevesta je (pre)data u najbolje ruke. Nikome ni danas ne pada na um, da Nis Rusima uopste ne treba. Nista se u Nis - u nece zadugo desiti. Nis su Rusi kupili da bi mogli i ovim prostorom dominirati, i takodje smetati kod eventualne izgradnje evropskog novog gasovoda, koji bi otprilike trebao da prolazi u ovim prostorima. I sad tuzi ti "brata"! Ako treba a sto da ne? Partnerska ruska gasna industrija iz dana u dan gubi pare, zbog ove obustave isporuke gasa. Bumerang koji je bacen vratio se na mesto odakle je poleteo. Medjutim, zabrinjava da enormni gubici ruske energetike mogu stvoriti problme oko isplate za NIS. Vladi dakle nije lako ni sa tuzbom ni bez nje. A Rusima je NIS, u ovom momentu njihove migrene, kao sto vidite, deveta rupa na svirali.

Jože Pelikan

pre 15 godina

Ma kakva samo mi "pravna država", ovakve izjave su još i viša klasa, jer skoro da imaju nekakvu vezu sa pravom.

Inače, jasno je da da se radi o dodvoravanju Rusima, koji su očigledno postali "vlasnici" većine srpskih političara, i dakako da je reč o zamazivanju očiju javnosti - da se sakrije sopstvena odgovornost za protekle i pogotovo za buduće nestašice i restrikcije.

milan

pre 15 godina

Gospodin Bajatovic povodom gasne krize predlaze da se ulozi 22 miliona eura u Banatski dvor. Ideju bi valjalo precizirati a pogotovo da li ce ceo iznos namiriti Srbija iako su Rusi tj. Gasprom vlasnici 51% Banatskog Dvora - shodno istorijskom energetskom aranzmanu.
Takodje gasna zbivanja ucinila su da promakne informacija da li je Gasprom vec uplatio onih 400 miliona, i ako jeste kako to da euro raste.

Dejan

pre 15 godina

Kao prvo ovo nema nikakve veze s vis maior. Imalo bi da se dogodila neka havarija. Havarije nema. Ima samo prepucavanje Rusije i Ukrajine. Jedino koga se moze (i treba) tuziti je upravo ruska strana, a ona moze drugom tuzbom tuziti Ukrajinu da nadoknati stetu koju je Rusija platila neisporucivanjem energenta.

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Bajatovicu ti si genije... Treba sve ostale zemlje sveta tuziti osim Rusije, jer se ona zastitila tom klauzulom o visoj sili i moze kada god zeli da se pozove na nju... Blago se nama... Ostale zemlje kao sto je Njemacka tuziti zato sto se nisu setili da skladiste gas i za nas... Hravtsku zato sto je ne volimo... Rumuniju zato sto nema sopstveni gasovod pa zavisimo od Ukrajinaca...BiH zato sto nema gasa...i.t.d. Sve su to gluposti koje Balkanske politicare cine unikatima jer samo oni imaju takvu vrstu logike kojom mogu da varaju ovaj napaceni narod... Sram vas bilo...

gologuzov

pre 15 godina

Ovi "nasi" stvarno znaju svoj posao, a i da lupetaju.
Zar u ministarstvu energetike veze nemaju kako se obracunava gas? Nonses ! Ovakvi nam ne trebaju !
A jedno podpitanje Bajatovicu: Sta ce nam koji vrag IZJASNJENJE JUGOROSGASA ? Pa vi ne vidite sami sta se desava? ( Inace mi smo skloni tome da prihvatamo izjasnjenja, dogovore, obecanja itd. a narocito casnu rec rusa da ce izgraditi juzni tok....)
Bajatovicu, mislim da je vreme da se spakujes pre nego sto uspes izvuci neko novo poskupljenje (sto nije ni tesko od ovih), koristeci guzvu !
Onda Cao Dule !

gaga

pre 15 godina

"da se već priprema i tužba protiv Ukrajine, a da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi." Treba li komentar za ovu izjavu?!!! Pa mi nismo potpisali nikakav ugovor sa Ukrajinom, vec sa Rusijom. To sto oni imaju spor sa Ukrajinom, to je njihov problem. Vreme je da se EU osvesti, bolje organizuje i eliminise Rusiju kao trgovinskog partnera. Da imamo pravnu drzavu, iole obrazovanu naciju, bajatovic i njemu slicni, ne da ne bi bili u vlasti, vec bi odavno bili u zatvoru.

Dragan EU

pre 15 godina

Zasto tuziti Ukrainu? Rusi salju gas. Problemi sa tranzitom su samo njihovi. Nase vlasti me podsecaju na one DSS-ove. Ne stvarajte neprijatelje tamo gde vam nisu potrebni. I ovako ih imamo previse. Ne budite Putinove borbene pudlice.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Sps-ovac Bajatovic ce da tuzi Ruse i bivse komuniste Ukrajince?? Ma daj ko jos veruje u ovakve gluposti? Pa meni je vec stigao duplo veci racun za struju, a za gas nesmem ni da pomislim koliko ce me odrati. Koga ja da tuzim? i kakve su mi sanse?

Milan

pre 15 godina

1) Srbijagas sa Gaspromom ima ugovor koji ima klauzulu "vise sile" i tacka. Ne moze se tuziti Gasprom jer ovo spada u domen vise sile. Sve zemelje Evrope imaju iste takve kaluzule.

2) Moguce je tuziti Ukrajinu, ali za sta? Sa njima nemamo ugovor, oni nama nista nisu duzni. Oni imaju spor sa Gaspromom. Cevovod je njihov i oni odlucuju kad i koliko propustaju.

3) Ono sto je zalosno je to sto samo jedna cevka sa gasom dolazi do Srbije i kao sto vidimo svako moze da zaustavi dovod gasa.

A mi nemamo skladiste !

4) Bajatovica ODMAH smeniti. On je drugog dana po dolasku na funkciju morao da odrzi konferenciju za stampu, da obznani problem i da zahteva da se po hitnom postupku ustanovi ko je krivac za to.

5) Jasno je kao dan da su neki drugi ljudi krivci za to sto mi nemamo slkadiste. Ali je jos jasnije da je za to danas odgovorna ova vlada sa Tadicem.

matori

pre 15 godina

"...Bajatović: Zašto da ne, ako smatramo da je "Gasprom" odgovoran. Ali ja vam sada kažem da nije."...
Eto, ON je već presudio! I šta ima sada mi da se brinemo i pitamo?...

Sremac

pre 15 godina

Da ih sve tuzimo i da zabelezimo jos jednu diplomatsku pobedu. Sve cemo tuziti i vikati: Nepravda! kao Kalimero. Svi su protiv nas i svi su krivi, samo nije nase mudro rukovodstvo.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Trebalo je NIS pokloniti Ukrajini!!! Sta nam vredi Ruski Gas kad rusi nisu u stanju da OBEZBEDE tranzit do kupaca? Osim toga Ukrajina zeli u EU i NATO, pa bi nam tako i u buducnosti bili "bliskiji" od Rusa!

potrosac

pre 15 godina

ZASTO DA SE UMANJI RACUN ZA GAS? Zbog kalorijske moci ovog gasa. Moj sat vrti kao lud sa ovim novim gasom. A mislio sam da je ovaj iz Nemacke kvalitetniji.

Daniela

pre 15 godina

Ako ne tuzite Rusiju, onda nemojte ni Ukrajinu. Nemojte vise da se blamirate, molim vas! I da, by the way, ako se osposobi skladiste Banatski Dvor (22 mil evra), onda cemo imati zalihe za 10 dana!!! Mislim, velika sigurnost, nemojte onda ni da ga osposobljavate, ionako nije nas nego ruski (prodali ste ga u decembru).

nikola

pre 15 godina

Dakle, Rusi su izboksovali visu cenu gasa od Ukrajine, a jos ostaje da Ukrajina izboksuje vise tarife za transport preko svoje teritorije.
Kako se odvija, verovatno je ova kriza i dogovorena, svi su lepo povecali cene, pa je bilo potrebno malo dramatike po hladnoci da bi se to provuklo.
Svi normalni imaju rezerve da podnesu tu krizu, Ukrajina je drpila za sebe, nikome se nije nije desilo nista toliko strasno osim sto su nas naplasili.
A sta uopste direktor jedne firme u vecinskom ruskom vlasnistvu ima da pregovara sa nasom vladom da tuze Ukrajinu. Pa vlada treba da tuzi Srbijagas i njenog ruskog vlasnika.

Dragan

pre 15 godina

Srbija ce da postavi pitanje odgovornosti Rusima? Hoce, samo sutra. Dali su im NIS dzabe, a "braca" nam zavrnuli plin. Sta mislite kako ce ta saradnja izgledati u buducnosti.

Petar

pre 15 godina

Eh, delotvornije bi bilo ako bi im naredili. Nemojte samo da preterujete. Ni najvece sile se ne ponasaju tako.

A sto je vaznije ni taj gas nije vecan, Srbija treba da oformi tim strucnjaka koji ce raditi na usavrsavanju energetske stabilnosti zemlje odnosno na dobijanju novih izvora a pre svega obnovljive i ciste energije i da se napravi neka strategija. Jedno polje od koga zavisi sve ostalo i gde se moze napraviti profit i ocigledan napredak a nista se ne radi po tom pitanju.

Da sumiramo, prvo u svoje dvoriste gledati i sredjivati isto a ne u tudje. Sto manje zavisimo od ostalih, a ko god bio to to bolje po nas.

Plus na to bi bila kontrola secenja suma po Srbiji, nestaju a nista se ne radi po tom pitanju! Ostacemo i bez te vode a onda nema natrag.

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Nije nam politički problem da tužimo Rusiju, već pravni i ekonomski...", rekao je Bajatović.
Jeste politički problem, druže Bajatoviću, isključivo politički, jer računate (naivno i uzalud) na rusku podršku po pitanju Kosova. Tako da sa Rusima nema šanse da se kačimo, pa makar se cela Srbija posmrzavala. Ukrajina je sasvim druga stvar i njih slobodno možemo da tužimo (iako nisu priznali Kosovo), naravno sa istim rezultatom kao Rusiju. Niti njima šteta, niti nama odšteta. "Na pitanje kako je moguće da Srbija tuži Ukrajinu, kad je sporazum o isporuci gasa potpisan sa ruskim “Jugorosgasom” on je naveo da u tom ugovoru postoji klauzula o višoj sili, što je, po njegovom mišljenju, aktuelni slučaj."
E, ako je za veliku Rusiju Ukrajina "viša sila", izgleda da Rusija i nije baš takva sila kao što se ovde veruje...
Pitanje bez veze: a zašto Rusija nije zahtevala (i još uvek ne zahteva) međunarodnu arbitražu? U svetu odavno postoje uhodani mehanizmi arbitraže za rešavanje međudržavnih ekonomskih sporova. Ali izgleda da problem nije samo ekonomski. A kad se umeša i politika, to više niko ne može da raspetlja bez ogromne štete.

Тигрица

pre 15 godina

Хм, а што да се умањују рачуни за гас? Боље да нам плате рачуне за повећану потрошњу струје.

Nix

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi".
Znači, ako neko NIJE imao gas, treba da mu se umanji račun. A šta bi inače moglo da mu se dogodi, kada mu nije isporučena roba koju plaća? Nije valjda da se plaća paušalno i šacometrijski.

Realni

pre 15 godina

"...da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi. "

Zasto? Logicno, pravno i ekonomski upravo treba tuziti Rusiju jer Srbija ima ugovor o snabdijevanju s tom zemljom a ne Ukrajinom. Mogu prihvatiti da zavrtanje gasa nije krivnja Rusije ali to nije nas problem - neka Rusija tuzi Ukrajinu...
Ili mozda je ipak najbolje da budete iskreni i da kazete da u ovom trenutku tuzba protiv Rusije nije u srpskom interesu - i tacka. Prihvaceno. Ne pravite ljude budalama....

Vojislav

pre 15 godina

Prvo očistite naše dvorište. Rasčistite ko je ovde u Srbiji odgovoran zato što nije bilo gasa, a nakon toga idite dalje. Bojim se da će biti isto kao i sa postavljanjem zahteva za odštetu za besomučno bombardovanje Srbije.

m3

pre 15 godina

Ne vidim zašto bi umanjivali račune za gas (za daljinsko grejanje - DA) jer ono što je potrošač potrošio to je merač izmerio.

Jedino ako bi Srbijagas tužio Ukrajinu, dobio spor, pa onda iz tih para subvencionisao ionako već subvencionisanu cenu gasa.

Ne treba zaboraviti da treba nadoknaditi štetu firmama koje zavise od gasa.

Zato - prvo tužba, pa kad se dobije spor i pare, to razdeliti građanima i firmama kao nadoknadu.

Mladja

pre 15 godina

A da ne plate uopste racune? To bi bila makar mala fer kompenzacija za pretrpljeni bol i zimocu pa uzmite obzir koliko ljudi sada kise i kaslje zbog nedostatka grejanja. Mislite malo i o tome. S obzirom na monopolski polozaj Srbijagasa, malo verovatno, jer potrosaci nemaju gde drugo da se obrate za gas, na zalost. Samo jos jedan od bezbroj dokaza koliko je monopol losa stvar.

Goran

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi"

Pa zar treba da se okupe i prave predlog za ovakvu banalnu i ociglednu stvar ?! Radite nesto korisno !

MaxBunker

pre 15 godina

Beograd -- Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi
******E svašta. Predlog.
Pa to se valjda podrazumeva. Zašto bi neko plaćao grejanje i gas koje nije imao.

Vojislav

pre 15 godina

Ovo je izuzetno lep gest ministarstva energetike i trebalo bi da bude primer i ostalim institucijama da sa malo više sluha prate i odmah razrešavaju životne probleme građana Srbije.

James Dean

pre 15 godina

Da,da sigurno će tako biti, kao što je bilo i sa računima za gas individualnih potrošača koji su trebali biti podeljeni, a i dalje stiže račun za gas u celokupnom iznosu po ceni od 44.80 dinara po kubnom metru.
ps.Čanak, stvarno si nas zaštitio,ali nemoj više...prelazimo na drva. Pozdrav od magarca iz Vojvodine.

Vuk

pre 15 godina

Cena ne bi trebala da bude umanjena za 12 meseci minus par dana kada nije bilo gasa.
Nego u procentima u odnosu na trajanje grejne sezone. Onda bi mogli da kazu grejanja NECE biti samo dva meseca od druge polovine decembra do kraja prve polovine februara. Ali posto je grejanje bilo u redu za ostalih 10 meseci u godini cena grejanja ce biti umanjena samo za dva meseca manje ?!? (znaci placas grejanje u visini 85% od cen za grejanje, ali ga nemas nikada jer ti je jedino zaista potrebno u ta dva meseca, sada je to isto umanjenje samo je fora manje izrazeno jer se odnosi na nedelje ali en na mesece) Dajte bre nemogu davas podnesem vise. Koja je to kvazi matematika.

Posmatrač

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi". Molim Vas recite da neznam ćitati ili da nisam razumeo prethodno. KAKO SE MOŽE NEŠTO PLATITI KADA NISmo NI DOBILI???
Smešno. Kako da platim kilogram hleba kada ga nisam ni kupio niti potrošio.
Molim Vas lepo recite da sanjam.

Nemanja

pre 15 godina

Ma kakvo umanjivanje, boga ti. Zar nije planirano povećanje?? Rekošte da će poskupiti beogradsko grejanje za 36% - nemojte sad da nas lažete pa ne ispunite to.

Srki

pre 15 godina

"Srbija je sa Mađarskom i Nemačkom ugovorila dodatne isporuke gasa"...naravno po mnogo višoj ceni!
Razliku ispostaviti Ukrajini i naplatiti je, ako treba i sudski, ako naša i druge zemlje u okruženju imaju i trunke svesti i savesti.
A Ukrajini će lovu da daju Ameri, nije problem.

Srki

pre 15 godina

"Srbija je sa Mađarskom i Nemačkom ugovorila dodatne isporuke gasa"...naravno po mnogo višoj ceni!
Razliku ispostaviti Ukrajini i naplatiti je, ako treba i sudski, ako naša i druge zemlje u okruženju imaju i trunke svesti i savesti.
A Ukrajini će lovu da daju Ameri, nije problem.

Realni

pre 15 godina

"...da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi. "

Zasto? Logicno, pravno i ekonomski upravo treba tuziti Rusiju jer Srbija ima ugovor o snabdijevanju s tom zemljom a ne Ukrajinom. Mogu prihvatiti da zavrtanje gasa nije krivnja Rusije ali to nije nas problem - neka Rusija tuzi Ukrajinu...
Ili mozda je ipak najbolje da budete iskreni i da kazete da u ovom trenutku tuzba protiv Rusije nije u srpskom interesu - i tacka. Prihvaceno. Ne pravite ljude budalama....

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Nije nam politički problem da tužimo Rusiju, već pravni i ekonomski...", rekao je Bajatović.
Jeste politički problem, druže Bajatoviću, isključivo politički, jer računate (naivno i uzalud) na rusku podršku po pitanju Kosova. Tako da sa Rusima nema šanse da se kačimo, pa makar se cela Srbija posmrzavala. Ukrajina je sasvim druga stvar i njih slobodno možemo da tužimo (iako nisu priznali Kosovo), naravno sa istim rezultatom kao Rusiju. Niti njima šteta, niti nama odšteta. "Na pitanje kako je moguće da Srbija tuži Ukrajinu, kad je sporazum o isporuci gasa potpisan sa ruskim “Jugorosgasom” on je naveo da u tom ugovoru postoji klauzula o višoj sili, što je, po njegovom mišljenju, aktuelni slučaj."
E, ako je za veliku Rusiju Ukrajina "viša sila", izgleda da Rusija i nije baš takva sila kao što se ovde veruje...
Pitanje bez veze: a zašto Rusija nije zahtevala (i još uvek ne zahteva) međunarodnu arbitražu? U svetu odavno postoje uhodani mehanizmi arbitraže za rešavanje međudržavnih ekonomskih sporova. Ali izgleda da problem nije samo ekonomski. A kad se umeša i politika, to više niko ne može da raspetlja bez ogromne štete.

Posmatrač

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi". Molim Vas recite da neznam ćitati ili da nisam razumeo prethodno. KAKO SE MOŽE NEŠTO PLATITI KADA NISmo NI DOBILI???
Smešno. Kako da platim kilogram hleba kada ga nisam ni kupio niti potrošio.
Molim Vas lepo recite da sanjam.

Daniela

pre 15 godina

Ako ne tuzite Rusiju, onda nemojte ni Ukrajinu. Nemojte vise da se blamirate, molim vas! I da, by the way, ako se osposobi skladiste Banatski Dvor (22 mil evra), onda cemo imati zalihe za 10 dana!!! Mislim, velika sigurnost, nemojte onda ni da ga osposobljavate, ionako nije nas nego ruski (prodali ste ga u decembru).

matori

pre 15 godina

"...Bajatović: Zašto da ne, ako smatramo da je "Gasprom" odgovoran. Ali ja vam sada kažem da nije."...
Eto, ON je već presudio! I šta ima sada mi da se brinemo i pitamo?...

Dragan

pre 15 godina

Srbija ce da postavi pitanje odgovornosti Rusima? Hoce, samo sutra. Dali su im NIS dzabe, a "braca" nam zavrnuli plin. Sta mislite kako ce ta saradnja izgledati u buducnosti.

gaga

pre 15 godina

"da se već priprema i tužba protiv Ukrajine, a da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi." Treba li komentar za ovu izjavu?!!! Pa mi nismo potpisali nikakav ugovor sa Ukrajinom, vec sa Rusijom. To sto oni imaju spor sa Ukrajinom, to je njihov problem. Vreme je da se EU osvesti, bolje organizuje i eliminise Rusiju kao trgovinskog partnera. Da imamo pravnu drzavu, iole obrazovanu naciju, bajatovic i njemu slicni, ne da ne bi bili u vlasti, vec bi odavno bili u zatvoru.

Vuk

pre 15 godina

Cena ne bi trebala da bude umanjena za 12 meseci minus par dana kada nije bilo gasa.
Nego u procentima u odnosu na trajanje grejne sezone. Onda bi mogli da kazu grejanja NECE biti samo dva meseca od druge polovine decembra do kraja prve polovine februara. Ali posto je grejanje bilo u redu za ostalih 10 meseci u godini cena grejanja ce biti umanjena samo za dva meseca manje ?!? (znaci placas grejanje u visini 85% od cen za grejanje, ali ga nemas nikada jer ti je jedino zaista potrebno u ta dva meseca, sada je to isto umanjenje samo je fora manje izrazeno jer se odnosi na nedelje ali en na mesece) Dajte bre nemogu davas podnesem vise. Koja je to kvazi matematika.

nikola

pre 15 godina

Dakle, Rusi su izboksovali visu cenu gasa od Ukrajine, a jos ostaje da Ukrajina izboksuje vise tarife za transport preko svoje teritorije.
Kako se odvija, verovatno je ova kriza i dogovorena, svi su lepo povecali cene, pa je bilo potrebno malo dramatike po hladnoci da bi se to provuklo.
Svi normalni imaju rezerve da podnesu tu krizu, Ukrajina je drpila za sebe, nikome se nije nije desilo nista toliko strasno osim sto su nas naplasili.
A sta uopste direktor jedne firme u vecinskom ruskom vlasnistvu ima da pregovara sa nasom vladom da tuze Ukrajinu. Pa vlada treba da tuzi Srbijagas i njenog ruskog vlasnika.

Dragan EU

pre 15 godina

Zasto tuziti Ukrainu? Rusi salju gas. Problemi sa tranzitom su samo njihovi. Nase vlasti me podsecaju na one DSS-ove. Ne stvarajte neprijatelje tamo gde vam nisu potrebni. I ovako ih imamo previse. Ne budite Putinove borbene pudlice.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Trebalo je NIS pokloniti Ukrajini!!! Sta nam vredi Ruski Gas kad rusi nisu u stanju da OBEZBEDE tranzit do kupaca? Osim toga Ukrajina zeli u EU i NATO, pa bi nam tako i u buducnosti bili "bliskiji" od Rusa!

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Bajatovicu ti si genije... Treba sve ostale zemlje sveta tuziti osim Rusije, jer se ona zastitila tom klauzulom o visoj sili i moze kada god zeli da se pozove na nju... Blago se nama... Ostale zemlje kao sto je Njemacka tuziti zato sto se nisu setili da skladiste gas i za nas... Hravtsku zato sto je ne volimo... Rumuniju zato sto nema sopstveni gasovod pa zavisimo od Ukrajinaca...BiH zato sto nema gasa...i.t.d. Sve su to gluposti koje Balkanske politicare cine unikatima jer samo oni imaju takvu vrstu logike kojom mogu da varaju ovaj napaceni narod... Sram vas bilo...

Nemanja

pre 15 godina

Ma kakvo umanjivanje, boga ti. Zar nije planirano povećanje?? Rekošte da će poskupiti beogradsko grejanje za 36% - nemojte sad da nas lažete pa ne ispunite to.

Goran

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi"

Pa zar treba da se okupe i prave predlog za ovakvu banalnu i ociglednu stvar ?! Radite nesto korisno !

Vojislav

pre 15 godina

Prvo očistite naše dvorište. Rasčistite ko je ovde u Srbiji odgovoran zato što nije bilo gasa, a nakon toga idite dalje. Bojim se da će biti isto kao i sa postavljanjem zahteva za odštetu za besomučno bombardovanje Srbije.

Sremac

pre 15 godina

Da ih sve tuzimo i da zabelezimo jos jednu diplomatsku pobedu. Sve cemo tuziti i vikati: Nepravda! kao Kalimero. Svi su protiv nas i svi su krivi, samo nije nase mudro rukovodstvo.

Dejan

pre 15 godina

Kao prvo ovo nema nikakve veze s vis maior. Imalo bi da se dogodila neka havarija. Havarije nema. Ima samo prepucavanje Rusije i Ukrajine. Jedino koga se moze (i treba) tuziti je upravo ruska strana, a ona moze drugom tuzbom tuziti Ukrajinu da nadoknati stetu koju je Rusija platila neisporucivanjem energenta.

milan

pre 15 godina

Gospodin Bajatovic povodom gasne krize predlaze da se ulozi 22 miliona eura u Banatski dvor. Ideju bi valjalo precizirati a pogotovo da li ce ceo iznos namiriti Srbija iako su Rusi tj. Gasprom vlasnici 51% Banatskog Dvora - shodno istorijskom energetskom aranzmanu.
Takodje gasna zbivanja ucinila su da promakne informacija da li je Gasprom vec uplatio onih 400 miliona, i ako jeste kako to da euro raste.

MaxBunker

pre 15 godina

Beograd -- Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi
******E svašta. Predlog.
Pa to se valjda podrazumeva. Zašto bi neko plaćao grejanje i gas koje nije imao.

Milan

pre 15 godina

1) Srbijagas sa Gaspromom ima ugovor koji ima klauzulu "vise sile" i tacka. Ne moze se tuziti Gasprom jer ovo spada u domen vise sile. Sve zemelje Evrope imaju iste takve kaluzule.

2) Moguce je tuziti Ukrajinu, ali za sta? Sa njima nemamo ugovor, oni nama nista nisu duzni. Oni imaju spor sa Gaspromom. Cevovod je njihov i oni odlucuju kad i koliko propustaju.

3) Ono sto je zalosno je to sto samo jedna cevka sa gasom dolazi do Srbije i kao sto vidimo svako moze da zaustavi dovod gasa.

A mi nemamo skladiste !

4) Bajatovica ODMAH smeniti. On je drugog dana po dolasku na funkciju morao da odrzi konferenciju za stampu, da obznani problem i da zahteva da se po hitnom postupku ustanovi ko je krivac za to.

5) Jasno je kao dan da su neki drugi ljudi krivci za to sto mi nemamo slkadiste. Ali je jos jasnije da je za to danas odgovorna ova vlada sa Tadicem.

Mladja

pre 15 godina

A da ne plate uopste racune? To bi bila makar mala fer kompenzacija za pretrpljeni bol i zimocu pa uzmite obzir koliko ljudi sada kise i kaslje zbog nedostatka grejanja. Mislite malo i o tome. S obzirom na monopolski polozaj Srbijagasa, malo verovatno, jer potrosaci nemaju gde drugo da se obrate za gas, na zalost. Samo jos jedan od bezbroj dokaza koliko je monopol losa stvar.

Petar

pre 15 godina

Eh, delotvornije bi bilo ako bi im naredili. Nemojte samo da preterujete. Ni najvece sile se ne ponasaju tako.

A sto je vaznije ni taj gas nije vecan, Srbija treba da oformi tim strucnjaka koji ce raditi na usavrsavanju energetske stabilnosti zemlje odnosno na dobijanju novih izvora a pre svega obnovljive i ciste energije i da se napravi neka strategija. Jedno polje od koga zavisi sve ostalo i gde se moze napraviti profit i ocigledan napredak a nista se ne radi po tom pitanju.

Da sumiramo, prvo u svoje dvoriste gledati i sredjivati isto a ne u tudje. Sto manje zavisimo od ostalih, a ko god bio to to bolje po nas.

Plus na to bi bila kontrola secenja suma po Srbiji, nestaju a nista se ne radi po tom pitanju! Ostacemo i bez te vode a onda nema natrag.

gologuzov

pre 15 godina

Ovi "nasi" stvarno znaju svoj posao, a i da lupetaju.
Zar u ministarstvu energetike veze nemaju kako se obracunava gas? Nonses ! Ovakvi nam ne trebaju !
A jedno podpitanje Bajatovicu: Sta ce nam koji vrag IZJASNJENJE JUGOROSGASA ? Pa vi ne vidite sami sta se desava? ( Inace mi smo skloni tome da prihvatamo izjasnjenja, dogovore, obecanja itd. a narocito casnu rec rusa da ce izgraditi juzni tok....)
Bajatovicu, mislim da je vreme da se spakujes pre nego sto uspes izvuci neko novo poskupljenje (sto nije ni tesko od ovih), koristeci guzvu !
Onda Cao Dule !

Prevodilac

pre 15 godina

Znaci mogla bi pasti tuzba i protiv nasih gasnih partnera Rusa. Cudno pre kratkog vremena igralo se kolo u Nis-u. Nevesta je (pre)data u najbolje ruke. Nikome ni danas ne pada na um, da Nis Rusima uopste ne treba. Nista se u Nis - u nece zadugo desiti. Nis su Rusi kupili da bi mogli i ovim prostorom dominirati, i takodje smetati kod eventualne izgradnje evropskog novog gasovoda, koji bi otprilike trebao da prolazi u ovim prostorima. I sad tuzi ti "brata"! Ako treba a sto da ne? Partnerska ruska gasna industrija iz dana u dan gubi pare, zbog ove obustave isporuke gasa. Bumerang koji je bacen vratio se na mesto odakle je poleteo. Medjutim, zabrinjava da enormni gubici ruske energetike mogu stvoriti problme oko isplate za NIS. Vladi dakle nije lako ni sa tuzbom ni bez nje. A Rusima je NIS, u ovom momentu njihove migrene, kao sto vidite, deveta rupa na svirali.

James Dean

pre 15 godina

Da,da sigurno će tako biti, kao što je bilo i sa računima za gas individualnih potrošača koji su trebali biti podeljeni, a i dalje stiže račun za gas u celokupnom iznosu po ceni od 44.80 dinara po kubnom metru.
ps.Čanak, stvarno si nas zaštitio,ali nemoj više...prelazimo na drva. Pozdrav od magarca iz Vojvodine.

Тигрица

pre 15 godina

Хм, а што да се умањују рачуни за гас? Боље да нам плате рачуне за повећану потрошњу струје.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Sps-ovac Bajatovic ce da tuzi Ruse i bivse komuniste Ukrajince?? Ma daj ko jos veruje u ovakve gluposti? Pa meni je vec stigao duplo veci racun za struju, a za gas nesmem ni da pomislim koliko ce me odrati. Koga ja da tuzim? i kakve su mi sanse?

Jože Pelikan

pre 15 godina

Ma kakva samo mi "pravna država", ovakve izjave su još i viša klasa, jer skoro da imaju nekakvu vezu sa pravom.

Inače, jasno je da da se radi o dodvoravanju Rusima, koji su očigledno postali "vlasnici" većine srpskih političara, i dakako da je reč o zamazivanju očiju javnosti - da se sakrije sopstvena odgovornost za protekle i pogotovo za buduće nestašice i restrikcije.

Nix

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi".
Znači, ako neko NIJE imao gas, treba da mu se umanji račun. A šta bi inače moglo da mu se dogodi, kada mu nije isporučena roba koju plaća? Nije valjda da se plaća paušalno i šacometrijski.

potrosac

pre 15 godina

ZASTO DA SE UMANJI RACUN ZA GAS? Zbog kalorijske moci ovog gasa. Moj sat vrti kao lud sa ovim novim gasom. A mislio sam da je ovaj iz Nemacke kvalitetniji.

majko moja, cuda velikoga

pre 15 godina

Prosto da covek ne poveruje, da je ovo drzava, da se politicari, CELOKUPNA VLADA, vladajuce stranke i opozicione sranke, bavi problmom zvani PLACANJE RACUNA za potroseni-nepotroseni gas.Blago njima kada resavaju ovako "vazna" pitanja, a teskoli ga nama sa svom svitom politicara

m3

pre 15 godina

Ne vidim zašto bi umanjivali račune za gas (za daljinsko grejanje - DA) jer ono što je potrošač potrošio to je merač izmerio.

Jedino ako bi Srbijagas tužio Ukrajinu, dobio spor, pa onda iz tih para subvencionisao ionako već subvencionisanu cenu gasa.

Ne treba zaboraviti da treba nadoknaditi štetu firmama koje zavise od gasa.

Zato - prvo tužba, pa kad se dobije spor i pare, to razdeliti građanima i firmama kao nadoknadu.

Vojislav

pre 15 godina

Ovo je izuzetno lep gest ministarstva energetike i trebalo bi da bude primer i ostalim institucijama da sa malo više sluha prate i odmah razrešavaju životne probleme građana Srbije.

blogalista

pre 15 godina

Kanimo se tuzbi i drugog corava posla. Ni Rusiji ni Ukrajini nije korist od ovoga spora, a kamo li balkanskim zemljama koje placaju cenu. Rusi su se osigurali visom silom u ugovoru, a Ukrajinci... kakve pa oni imaju veze sa rusko-srpskim ugovorom. Da mozda Slovenija na taj nacin nije kriva za Hrvatsko proterivanje Srba zato jer je tamo sve pocelo (analogija gasovoda). Ne, kriva je Srbija zbog takove vrste ugovora (analogija... zajednice). Po ko zna koji puta Evropa daje jednostavne i adekvatne ogovore (Rusija nije pouzdan partner u snabdevanju Evrope energijom) koji ne ulaze u ukrajinsko-ruske ugovore vec se vezu za svoje odnose koji uglavnom pocivaju na ugovorima sa Rusijom. Ne osudjujem ni Ruse koji su u datome trenutku napravili los ugovor sa Ukrajinom sto analogijom povezujem sa nasom bivsom drzavnom zajednicom.Ko nam je kriv sta smo hteli i bili najmanja muka manjima od nas... E sad kad je taj mali dobio priliku da bude deo neceg ...

Realni

pre 15 godina

"...da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi. "

Zasto? Logicno, pravno i ekonomski upravo treba tuziti Rusiju jer Srbija ima ugovor o snabdijevanju s tom zemljom a ne Ukrajinom. Mogu prihvatiti da zavrtanje gasa nije krivnja Rusije ali to nije nas problem - neka Rusija tuzi Ukrajinu...
Ili mozda je ipak najbolje da budete iskreni i da kazete da u ovom trenutku tuzba protiv Rusije nije u srpskom interesu - i tacka. Prihvaceno. Ne pravite ljude budalama....

Srki

pre 15 godina

"Srbija je sa Mađarskom i Nemačkom ugovorila dodatne isporuke gasa"...naravno po mnogo višoj ceni!
Razliku ispostaviti Ukrajini i naplatiti je, ako treba i sudski, ako naša i druge zemlje u okruženju imaju i trunke svesti i savesti.
A Ukrajini će lovu da daju Ameri, nije problem.

Vojislav

pre 15 godina

Ovo je izuzetno lep gest ministarstva energetike i trebalo bi da bude primer i ostalim institucijama da sa malo više sluha prate i odmah razrešavaju životne probleme građana Srbije.

Mashinovodja

pre 15 godina

"...Nije nam politički problem da tužimo Rusiju, već pravni i ekonomski...", rekao je Bajatović.
Jeste politički problem, druže Bajatoviću, isključivo politički, jer računate (naivno i uzalud) na rusku podršku po pitanju Kosova. Tako da sa Rusima nema šanse da se kačimo, pa makar se cela Srbija posmrzavala. Ukrajina je sasvim druga stvar i njih slobodno možemo da tužimo (iako nisu priznali Kosovo), naravno sa istim rezultatom kao Rusiju. Niti njima šteta, niti nama odšteta. "Na pitanje kako je moguće da Srbija tuži Ukrajinu, kad je sporazum o isporuci gasa potpisan sa ruskim “Jugorosgasom” on je naveo da u tom ugovoru postoji klauzula o višoj sili, što je, po njegovom mišljenju, aktuelni slučaj."
E, ako je za veliku Rusiju Ukrajina "viša sila", izgleda da Rusija i nije baš takva sila kao što se ovde veruje...
Pitanje bez veze: a zašto Rusija nije zahtevala (i još uvek ne zahteva) međunarodnu arbitražu? U svetu odavno postoje uhodani mehanizmi arbitraže za rešavanje međudržavnih ekonomskih sporova. Ali izgleda da problem nije samo ekonomski. A kad se umeša i politika, to više niko ne može da raspetlja bez ogromne štete.

m3

pre 15 godina

Ne vidim zašto bi umanjivali račune za gas (za daljinsko grejanje - DA) jer ono što je potrošač potrošio to je merač izmerio.

Jedino ako bi Srbijagas tužio Ukrajinu, dobio spor, pa onda iz tih para subvencionisao ionako već subvencionisanu cenu gasa.

Ne treba zaboraviti da treba nadoknaditi štetu firmama koje zavise od gasa.

Zato - prvo tužba, pa kad se dobije spor i pare, to razdeliti građanima i firmama kao nadoknadu.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Trebalo je NIS pokloniti Ukrajini!!! Sta nam vredi Ruski Gas kad rusi nisu u stanju da OBEZBEDE tranzit do kupaca? Osim toga Ukrajina zeli u EU i NATO, pa bi nam tako i u buducnosti bili "bliskiji" od Rusa!

Daniela

pre 15 godina

Ako ne tuzite Rusiju, onda nemojte ni Ukrajinu. Nemojte vise da se blamirate, molim vas! I da, by the way, ako se osposobi skladiste Banatski Dvor (22 mil evra), onda cemo imati zalihe za 10 dana!!! Mislim, velika sigurnost, nemojte onda ni da ga osposobljavate, ionako nije nas nego ruski (prodali ste ga u decembru).

Dragan

pre 15 godina

Srbija ce da postavi pitanje odgovornosti Rusima? Hoce, samo sutra. Dali su im NIS dzabe, a "braca" nam zavrnuli plin. Sta mislite kako ce ta saradnja izgledati u buducnosti.

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Bajatovicu ti si genije... Treba sve ostale zemlje sveta tuziti osim Rusije, jer se ona zastitila tom klauzulom o visoj sili i moze kada god zeli da se pozove na nju... Blago se nama... Ostale zemlje kao sto je Njemacka tuziti zato sto se nisu setili da skladiste gas i za nas... Hravtsku zato sto je ne volimo... Rumuniju zato sto nema sopstveni gasovod pa zavisimo od Ukrajinaca...BiH zato sto nema gasa...i.t.d. Sve su to gluposti koje Balkanske politicare cine unikatima jer samo oni imaju takvu vrstu logike kojom mogu da varaju ovaj napaceni narod... Sram vas bilo...

Dragan EU

pre 15 godina

Zasto tuziti Ukrainu? Rusi salju gas. Problemi sa tranzitom su samo njihovi. Nase vlasti me podsecaju na one DSS-ove. Ne stvarajte neprijatelje tamo gde vam nisu potrebni. I ovako ih imamo previse. Ne budite Putinove borbene pudlice.

Mladja

pre 15 godina

A da ne plate uopste racune? To bi bila makar mala fer kompenzacija za pretrpljeni bol i zimocu pa uzmite obzir koliko ljudi sada kise i kaslje zbog nedostatka grejanja. Mislite malo i o tome. S obzirom na monopolski polozaj Srbijagasa, malo verovatno, jer potrosaci nemaju gde drugo da se obrate za gas, na zalost. Samo jos jedan od bezbroj dokaza koliko je monopol losa stvar.

gaga

pre 15 godina

"da se već priprema i tužba protiv Ukrajine, a da za tužbu protiv Rusije ne postoje pravni i ekonomski osnovi." Treba li komentar za ovu izjavu?!!! Pa mi nismo potpisali nikakav ugovor sa Ukrajinom, vec sa Rusijom. To sto oni imaju spor sa Ukrajinom, to je njihov problem. Vreme je da se EU osvesti, bolje organizuje i eliminise Rusiju kao trgovinskog partnera. Da imamo pravnu drzavu, iole obrazovanu naciju, bajatovic i njemu slicni, ne da ne bi bili u vlasti, vec bi odavno bili u zatvoru.

Dejan

pre 15 godina

Kao prvo ovo nema nikakve veze s vis maior. Imalo bi da se dogodila neka havarija. Havarije nema. Ima samo prepucavanje Rusije i Ukrajine. Jedino koga se moze (i treba) tuziti je upravo ruska strana, a ona moze drugom tuzbom tuziti Ukrajinu da nadoknati stetu koju je Rusija platila neisporucivanjem energenta.

Prevodilac

pre 15 godina

Znaci mogla bi pasti tuzba i protiv nasih gasnih partnera Rusa. Cudno pre kratkog vremena igralo se kolo u Nis-u. Nevesta je (pre)data u najbolje ruke. Nikome ni danas ne pada na um, da Nis Rusima uopste ne treba. Nista se u Nis - u nece zadugo desiti. Nis su Rusi kupili da bi mogli i ovim prostorom dominirati, i takodje smetati kod eventualne izgradnje evropskog novog gasovoda, koji bi otprilike trebao da prolazi u ovim prostorima. I sad tuzi ti "brata"! Ako treba a sto da ne? Partnerska ruska gasna industrija iz dana u dan gubi pare, zbog ove obustave isporuke gasa. Bumerang koji je bacen vratio se na mesto odakle je poleteo. Medjutim, zabrinjava da enormni gubici ruske energetike mogu stvoriti problme oko isplate za NIS. Vladi dakle nije lako ni sa tuzbom ni bez nje. A Rusima je NIS, u ovom momentu njihove migrene, kao sto vidite, deveta rupa na svirali.

nikola

pre 15 godina

Dakle, Rusi su izboksovali visu cenu gasa od Ukrajine, a jos ostaje da Ukrajina izboksuje vise tarife za transport preko svoje teritorije.
Kako se odvija, verovatno je ova kriza i dogovorena, svi su lepo povecali cene, pa je bilo potrebno malo dramatike po hladnoci da bi se to provuklo.
Svi normalni imaju rezerve da podnesu tu krizu, Ukrajina je drpila za sebe, nikome se nije nije desilo nista toliko strasno osim sto su nas naplasili.
A sta uopste direktor jedne firme u vecinskom ruskom vlasnistvu ima da pregovara sa nasom vladom da tuze Ukrajinu. Pa vlada treba da tuzi Srbijagas i njenog ruskog vlasnika.

Posmatrač

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi". Molim Vas recite da neznam ćitati ili da nisam razumeo prethodno. KAKO SE MOŽE NEŠTO PLATITI KADA NISmo NI DOBILI???
Smešno. Kako da platim kilogram hleba kada ga nisam ni kupio niti potrošio.
Molim Vas lepo recite da sanjam.

Vojislav

pre 15 godina

Prvo očistite naše dvorište. Rasčistite ko je ovde u Srbiji odgovoran zato što nije bilo gasa, a nakon toga idite dalje. Bojim se da će biti isto kao i sa postavljanjem zahteva za odštetu za besomučno bombardovanje Srbije.

Vojvodina Evropska Regija

pre 15 godina

Sps-ovac Bajatovic ce da tuzi Ruse i bivse komuniste Ukrajince?? Ma daj ko jos veruje u ovakve gluposti? Pa meni je vec stigao duplo veci racun za struju, a za gas nesmem ni da pomislim koliko ce me odrati. Koga ja da tuzim? i kakve su mi sanse?

Vuk

pre 15 godina

Cena ne bi trebala da bude umanjena za 12 meseci minus par dana kada nije bilo gasa.
Nego u procentima u odnosu na trajanje grejne sezone. Onda bi mogli da kazu grejanja NECE biti samo dva meseca od druge polovine decembra do kraja prve polovine februara. Ali posto je grejanje bilo u redu za ostalih 10 meseci u godini cena grejanja ce biti umanjena samo za dva meseca manje ?!? (znaci placas grejanje u visini 85% od cen za grejanje, ali ga nemas nikada jer ti je jedino zaista potrebno u ta dva meseca, sada je to isto umanjenje samo je fora manje izrazeno jer se odnosi na nedelje ali en na mesece) Dajte bre nemogu davas podnesem vise. Koja je to kvazi matematika.

James Dean

pre 15 godina

Da,da sigurno će tako biti, kao što je bilo i sa računima za gas individualnih potrošača koji su trebali biti podeljeni, a i dalje stiže račun za gas u celokupnom iznosu po ceni od 44.80 dinara po kubnom metru.
ps.Čanak, stvarno si nas zaštitio,ali nemoj više...prelazimo na drva. Pozdrav od magarca iz Vojvodine.

matori

pre 15 godina

"...Bajatović: Zašto da ne, ako smatramo da je "Gasprom" odgovoran. Ali ja vam sada kažem da nije."...
Eto, ON je već presudio! I šta ima sada mi da se brinemo i pitamo?...

Milan

pre 15 godina

1) Srbijagas sa Gaspromom ima ugovor koji ima klauzulu "vise sile" i tacka. Ne moze se tuziti Gasprom jer ovo spada u domen vise sile. Sve zemelje Evrope imaju iste takve kaluzule.

2) Moguce je tuziti Ukrajinu, ali za sta? Sa njima nemamo ugovor, oni nama nista nisu duzni. Oni imaju spor sa Gaspromom. Cevovod je njihov i oni odlucuju kad i koliko propustaju.

3) Ono sto je zalosno je to sto samo jedna cevka sa gasom dolazi do Srbije i kao sto vidimo svako moze da zaustavi dovod gasa.

A mi nemamo skladiste !

4) Bajatovica ODMAH smeniti. On je drugog dana po dolasku na funkciju morao da odrzi konferenciju za stampu, da obznani problem i da zahteva da se po hitnom postupku ustanovi ko je krivac za to.

5) Jasno je kao dan da su neki drugi ljudi krivci za to sto mi nemamo slkadiste. Ali je jos jasnije da je za to danas odgovorna ova vlada sa Tadicem.

milan

pre 15 godina

Gospodin Bajatovic povodom gasne krize predlaze da se ulozi 22 miliona eura u Banatski dvor. Ideju bi valjalo precizirati a pogotovo da li ce ceo iznos namiriti Srbija iako su Rusi tj. Gasprom vlasnici 51% Banatskog Dvora - shodno istorijskom energetskom aranzmanu.
Takodje gasna zbivanja ucinila su da promakne informacija da li je Gasprom vec uplatio onih 400 miliona, i ako jeste kako to da euro raste.

Jože Pelikan

pre 15 godina

Ma kakva samo mi "pravna država", ovakve izjave su još i viša klasa, jer skoro da imaju nekakvu vezu sa pravom.

Inače, jasno je da da se radi o dodvoravanju Rusima, koji su očigledno postali "vlasnici" većine srpskih političara, i dakako da je reč o zamazivanju očiju javnosti - da se sakrije sopstvena odgovornost za protekle i pogotovo za buduće nestašice i restrikcije.

Nemanja

pre 15 godina

Ma kakvo umanjivanje, boga ti. Zar nije planirano povećanje?? Rekošte da će poskupiti beogradsko grejanje za 36% - nemojte sad da nas lažete pa ne ispunite to.

Goran

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi"

Pa zar treba da se okupe i prave predlog za ovakvu banalnu i ociglednu stvar ?! Radite nesto korisno !

Тигрица

pre 15 godina

Хм, а што да се умањују рачуни за гас? Боље да нам плате рачуне за повећану потрошњу струје.

Sremac

pre 15 godina

Da ih sve tuzimo i da zabelezimo jos jednu diplomatsku pobedu. Sve cemo tuziti i vikati: Nepravda! kao Kalimero. Svi su protiv nas i svi su krivi, samo nije nase mudro rukovodstvo.

MaxBunker

pre 15 godina

Beograd -- Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi
******E svašta. Predlog.
Pa to se valjda podrazumeva. Zašto bi neko plaćao grejanje i gas koje nije imao.

Nix

pre 15 godina

"Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi".
Znači, ako neko NIJE imao gas, treba da mu se umanji račun. A šta bi inače moglo da mu se dogodi, kada mu nije isporučena roba koju plaća? Nije valjda da se plaća paušalno i šacometrijski.

Petar

pre 15 godina

Eh, delotvornije bi bilo ako bi im naredili. Nemojte samo da preterujete. Ni najvece sile se ne ponasaju tako.

A sto je vaznije ni taj gas nije vecan, Srbija treba da oformi tim strucnjaka koji ce raditi na usavrsavanju energetske stabilnosti zemlje odnosno na dobijanju novih izvora a pre svega obnovljive i ciste energije i da se napravi neka strategija. Jedno polje od koga zavisi sve ostalo i gde se moze napraviti profit i ocigledan napredak a nista se ne radi po tom pitanju.

Da sumiramo, prvo u svoje dvoriste gledati i sredjivati isto a ne u tudje. Sto manje zavisimo od ostalih, a ko god bio to to bolje po nas.

Plus na to bi bila kontrola secenja suma po Srbiji, nestaju a nista se ne radi po tom pitanju! Ostacemo i bez te vode a onda nema natrag.

potrosac

pre 15 godina

ZASTO DA SE UMANJI RACUN ZA GAS? Zbog kalorijske moci ovog gasa. Moj sat vrti kao lud sa ovim novim gasom. A mislio sam da je ovaj iz Nemacke kvalitetniji.

gologuzov

pre 15 godina

Ovi "nasi" stvarno znaju svoj posao, a i da lupetaju.
Zar u ministarstvu energetike veze nemaju kako se obracunava gas? Nonses ! Ovakvi nam ne trebaju !
A jedno podpitanje Bajatovicu: Sta ce nam koji vrag IZJASNJENJE JUGOROSGASA ? Pa vi ne vidite sami sta se desava? ( Inace mi smo skloni tome da prihvatamo izjasnjenja, dogovore, obecanja itd. a narocito casnu rec rusa da ce izgraditi juzni tok....)
Bajatovicu, mislim da je vreme da se spakujes pre nego sto uspes izvuci neko novo poskupljenje (sto nije ni tesko od ovih), koristeci guzvu !
Onda Cao Dule !

majko moja, cuda velikoga

pre 15 godina

Prosto da covek ne poveruje, da je ovo drzava, da se politicari, CELOKUPNA VLADA, vladajuce stranke i opozicione sranke, bavi problmom zvani PLACANJE RACUNA za potroseni-nepotroseni gas.Blago njima kada resavaju ovako "vazna" pitanja, a teskoli ga nama sa svom svitom politicara

blogalista

pre 15 godina

Kanimo se tuzbi i drugog corava posla. Ni Rusiji ni Ukrajini nije korist od ovoga spora, a kamo li balkanskim zemljama koje placaju cenu. Rusi su se osigurali visom silom u ugovoru, a Ukrajinci... kakve pa oni imaju veze sa rusko-srpskim ugovorom. Da mozda Slovenija na taj nacin nije kriva za Hrvatsko proterivanje Srba zato jer je tamo sve pocelo (analogija gasovoda). Ne, kriva je Srbija zbog takove vrste ugovora (analogija... zajednice). Po ko zna koji puta Evropa daje jednostavne i adekvatne ogovore (Rusija nije pouzdan partner u snabdevanju Evrope energijom) koji ne ulaze u ukrajinsko-ruske ugovore vec se vezu za svoje odnose koji uglavnom pocivaju na ugovorima sa Rusijom. Ne osudjujem ni Ruse koji su u datome trenutku napravili los ugovor sa Ukrajinom sto analogijom povezujem sa nasom bivsom drzavnom zajednicom.Ko nam je kriv sta smo hteli i bili najmanja muka manjima od nas... E sad kad je taj mali dobio priliku da bude deo neceg ...