Četvrtak, 11.12.2008.

13:13

"Vladine mere udar na sirotinju"

Povećanje akciza na kafu, pivo, naftu i cigarete, koje je Vlada predvidela u budžetu za 2009, predstavlja udar na sirotinju, ocenjuje ekonomista Danilo Šuković.

Izvor: B92

"Vladine mere udar na sirotinju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 15 godina

Akcize na duvan bi trebalo povecati toliko da cigarete kostaju bar 4 puta vise nego sada, jer to je apsolutni i nepotrebni luksuz.
Time bismo dobili bolje punjenje budzeta i zdraviji narod.
Medjutim, to vlast ne moze da uradi iz prostog razloga jer bi tada krenuo intenzivan sverc duvana i prodaja na crno, i doslo bi do izrazaja koliko je ova vlast nesposobna, jer to apsolutno ne bi mogla da spreci. Ne bi mogla, pre svega jer bi vlastodrsci bili ti koji bi se na tom svercu bogatili. Setimo se insajdera o duvanskoj mafiji.
A vlasti ne odgovara ni mnogo zdrav narod!! Pa zamislite kada bi svi ziveli po 85 godina. Ko bi sve te penzije namirio!!?

Aleksandar

pre 15 godina

Vlada se zaletela, istrcala pred rudu EU i u cilju dodvoravanja donosi nerezonsku odluku o jednostranoj primeni SSP. Ubrzo uvidja da je to pogubno, pre svega po budzet, pa donosi "mudru" odluku ne da to sama nadoknadi od svojih plata, a samo u javnom sektoru je oko 300.000 zaposlenih i oko 50.000 u drzavnoj administraciji na svim nivoima, vec sve to cime cascavamo Evropu treba da nadoknadi, i to visestruko, napaceni i vec vise puta pljackani narod. Ali, takvu odluku je donela njegova, narodna vlast, vlast za koju je glasao jer mu je obecala utrcavanje u EU kao na teren. Da li cemo i dalje da cekamo da nas trener ubaci u igru(u zivot dostojan coveka), ili cemo da sedimo na klupi za rezervne igrace(magarecoj), zavisi od nas samih. Mozemo se diviti platama direktora i predsednika UO JP i sanjati da smo mi na tim duznostima, a mozemo se i probuditi i nesto uraditi, bar sa glasackim olovkama.

miiki

pre 15 godina

Verovatno Policija vise nemoze da postigne da pise kazne pa sada moraju budzet da pune i preko jeftinih zabava jadnog naroda koji se svesno truje istim.Mislim vrh ekonomije u zemlji gde su sve sami experti skolovani preko..
jao sto nam "bravar"nije samo na 7 dana!?

No smoking

pre 15 godina

Potpuno podrzavam odluku i smatram da bi akcize za cigarete trebale da budu bar nekoliko puta vece nego sto je predlozeno. I da se razumemo svako ko pusi cigarete nije sirotinja vec zavisnik.

hibiskus

pre 15 godina

UA srpski politicari!
UA alkohol!
UA duvan!
UA kafa!

Ovo su taksativno navedeni razlozi za dobijanje raznoraznih bolescina u Srbiji, od najjaceg do najslabijeg

Baki

pre 15 godina

Nigde se pivo ne akcizuje kao alkohol. Cak se uvrscuje u hranu! Za rakiju,cigarete i kafu(onu ionako previse konzumiramo) moze slobodno!!

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Ova vladajuca kradolicija ne bi ni dosla na vlast da su za nju glasali samo bogatuni. Pobedila je glasovima vecinske srbijanske sirotinje. Pa zato braco Trpi i sestre Trpkinje smanjite malo cug. Malo manje piva i koljiva!

Nikola

pre 15 godina

Pivo je u svakom slucaju prejeftino, pogotovo u plasticnim flasama od 2 litra. Trebali su da povecaju na sav alkohol a ne samo na pivo. Kafa ce se i dalje kupovati na pijacama, tu povecanje akcize ne vazi. Sto se cigara tice, zivi bili pa videli, opet ce se prodavati na ulici kao ranije. A za naftu nemam komentar. Povecanje cena nafte = inflacija.

Djuro P.

pre 15 godina

Nehumano je reci da sirotinja netreba da pusi,pije kafu i pivo. Znaci jedan siromasni gradjanin koji ne moze da ima kucu, kola, da ode na more ili odmor, da se obuce solidno isl. ne treba da da sebi malo oduska ni sa tim najjeftinijim nazovimo luksuzom (kafa, pivo, cigarete)?

Nesa

pre 15 godina

Zar se za ovakve odluke mora ici na ekonomski fakultet? Pa tako moze i moja baba sa cetiri razreda skole da puni budzet. Za cigare se slazem samo da pare od akciza idu zdravstvu direktno a ne da se puni budzet pa da razni direktori primaju po 500000 dok im ja odvajam svaki dan na ime raznih akciza po min. 1 euro.

Drazen

pre 15 godina

Daj te akcize na leb i vodu, tesko ce te sirotinju dotuc sa akcizama na pivo i duvan, cak sta vishe duze ce zivet pa ih se ondak nikad necete reshit

Vladan R

pre 15 godina

Svakome "ekonomisti" koji smatra da je povecanje akciza na alkohol i duvan pogresno bih momentalno oduzeo ne diplomu ekonomskog fakulteta nego mu ne bih priznao ni osnovnovnu skolu. Dosta bre vise demagogije, CIGARETE i KAFA su LUKSUZ samo LUKSUZ i nista drugo do LUKSUZ i treba da budu ne za neki procenat skuplji vec za nekoliko stotina procenata tj visestruko skuplji. Sto se gotiva tice tu je stvar suprotna jer ne radi se tu o privatnim vozilima vec o celokupnom transportu robe.

Zare

pre 15 godina

Prava sirotinja ne vozi i ne racuna na garant kafu svako jutro, pusi i pije samo kada joj se pruzi prilika. Cista demagogija u ovakvim izjavama, duvan i alkohol (ne samo pivo) bi trebali biti mnogo skuplji, a mleko, sokovi, pelene i slicne stvari jeftiniji. Uostalom, ne moramo izmisljati nista novo, pogledajte samo odnos cena na zapadu. Za cenu od dva litra piva mozete kupiti dve, tri decje zeke, nekih 20 pampers pelena, 12 litara mleka, ili 80 jaja. Mozete se za iste novce pocastiti i sa par litara kecapa ili senfa, majonez je tu negde. Umesto dva litra piva ili pakle cigareta, koji su slicni po ceni, mozete sebi priustiti kilo i po svinjske krtine ili recimo 400 grama bifteka. Ako neko resi da izduva svakog dana skoro pola kile vrhunskog mesa, ja to ne bih zvao sirotinjom. Da ne bude zabune i sam pusim, te se ne libim pica, ali bi to bile prve stvari kojih bi se odricao da moram, ne bi mi dete islo okolo upisano dok ja zagledan u daljine dimim i mudrujem.

Laza

pre 15 godina

Nije povecana akciza na sva alkoholna pica vec samo na pivo. Obrazlozenje "Pivo se vise trosi". Bzvz. A razna druga pica koja kupuju oni kojima je kriza jer ove godine nece moci u Majami vec "samo" u Egipat na more? Sta sa njima? Za cigarete je ok, ali zasto na kafu i gorivo? Kad poskupi gorivo poskupi i sve ostalo i tako u krug. Umesto gomile drugih odluka o stednji oni ne stede nego su se lepo setili "Zasto bi smanjivali nase plate kad mozemo lepo da povecamo uzimanje od naroda"

super hik

pre 15 godina

kakva glupost ! da se pitam, kao sto se ne pitam, jos vise bih udario na tu sirotinju koja pije pivo i kafe o pusacima da ne pricam. Aman ljudi, pola populacije su alkoholicari a svuda u svetu sem kod nas pusaca ima sve manje!!!

Davor Nakov

pre 15 godina

U svakoj zapadnoj zemlji alkohol i duvan se oporezuju daleko vise nego ovde i tretiraju kao luksuz .Tako je viski skuplji u Skotskoj nego kod nas. Povecanje akciza na doticne proizvode nije udar na sirotinju nego joj cini uslugu. Umesto loseg pica i duvana novac ce trositi na hranu i stvari koje su zaista primarne.

sirotanko

pre 15 godina

ja ne pijem kafu, ni pivo. ne točim gorivo i ne pušim....da li to znači da nisam sirotinja? al ako se propijem i propušim onda ću to i biti :D

James Bond

pre 15 godina

Bože, kako je lako kritikovati! I laiku je poznato da se budžet puni povećanjem akciza na naftu, kafu, alkohol i cigarete. Tako se radi svuda u svetu, tako treba da se radi i kod nas. Da je tako, dokaz je da su kod nas najjeftinije cigarete upravo zbog malih akciza na njih. Dobro bi nam došlo malo manje kritika, a malo više obraza i morala.

uk

pre 15 godina

Ja bih na cigarete i alkohol triplirala akcize, bez obzira da li budzetu trebaju dodatne pare ili ne. Narod kao nema pare da jede, ali ima da se truje i da truje druge oko sebe. Kako ih nije sramota! Glavno da se svi na kraju nakace na zdravstvo da srcu pare iz tog istog budzeta kad treba da se lece od svih tih bolesti koje su sebi cigaretama i alkoholom izazvali. Srbija je samo po losim stvarima u vrhu Evrope: po broju pusaca i obolelih od bolesti uzrokovanim duvanom (koronarne, maligne). Nesrazmera izmedju dazbina koje na svoj porok placaju i para koje potrose iz budzeta radi lecenja posledica tih poroka je prevelika. Dajmo se civilizovati.

Student

pre 15 godina

Niko se nije setio da pohvali 1000 stipendija koji su dobili najbolji studenti u Srbiji, niko da pohvali pojeftinjenje mleka i nekih mlecnih proizvoda za 10%... Ne znam sta ocekujete od vlade koja traje nesto vise od 100 dana u sred ekonomske krize u svetu i parlamenta koji je blokiran od strane nasih patriota!

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Prvi put da cujem da je namet na cigare udar na sirotinju. Da sam se ja pitao, cigare bi bile, ne 70, nego 470 dinara...

Vojislav

pre 15 godina

Kada bi se pod lupu stavili svi budžetski rashodi i kada be se sve to izanaliziralo došli bi do poražavajućih, a rekao bih i zaprepašćujućih podataka.

vl

pre 15 godina

Imate zemlju sa 100 miliona stanovnika i svako ima 2 evra i samo jedan ima 50 miliona evra (Srbija u velikom). I onda pametna ministarka kaze, bolje da svakom od ovih 100 miliona uzmem po 1 evro, nego samo ovom da uzmem sve, vise cu zaraditi. Hocemo stranu administraciju i Vladu. Hocemo da raspisemo konkurs, za 10 stranaca (makar i Albanaca) koji ce voditi ovu zemlju i da raspustimo parlament, Srpsku Vladu, i sav visak birokratije.

M.

pre 15 godina

Niko tu sirotinju ne tera da pusi poskupele cigarete i pije pivo i kafu. Kada bi iko malo vise o tome razmisljao, shvatio bi da od toga nema nikakve koristi. Ocigledno je da drzava parazitira na sopstvenom stanovnistvu, ali ne mora joj ono to dodatno olaksavati.

sirotanko

pre 15 godina

ja ne pijem kafu, ni pivo. ne točim gorivo i ne pušim....da li to znači da nisam sirotinja? al ako se propijem i propušim onda ću to i biti :D

vl

pre 15 godina

Imate zemlju sa 100 miliona stanovnika i svako ima 2 evra i samo jedan ima 50 miliona evra (Srbija u velikom). I onda pametna ministarka kaze, bolje da svakom od ovih 100 miliona uzmem po 1 evro, nego samo ovom da uzmem sve, vise cu zaraditi. Hocemo stranu administraciju i Vladu. Hocemo da raspisemo konkurs, za 10 stranaca (makar i Albanaca) koji ce voditi ovu zemlju i da raspustimo parlament, Srpsku Vladu, i sav visak birokratije.

uk

pre 15 godina

Ja bih na cigarete i alkohol triplirala akcize, bez obzira da li budzetu trebaju dodatne pare ili ne. Narod kao nema pare da jede, ali ima da se truje i da truje druge oko sebe. Kako ih nije sramota! Glavno da se svi na kraju nakace na zdravstvo da srcu pare iz tog istog budzeta kad treba da se lece od svih tih bolesti koje su sebi cigaretama i alkoholom izazvali. Srbija je samo po losim stvarima u vrhu Evrope: po broju pusaca i obolelih od bolesti uzrokovanim duvanom (koronarne, maligne). Nesrazmera izmedju dazbina koje na svoj porok placaju i para koje potrose iz budzeta radi lecenja posledica tih poroka je prevelika. Dajmo se civilizovati.

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Prvi put da cujem da je namet na cigare udar na sirotinju. Da sam se ja pitao, cigare bi bile, ne 70, nego 470 dinara...

M.

pre 15 godina

Niko tu sirotinju ne tera da pusi poskupele cigarete i pije pivo i kafu. Kada bi iko malo vise o tome razmisljao, shvatio bi da od toga nema nikakve koristi. Ocigledno je da drzava parazitira na sopstvenom stanovnistvu, ali ne mora joj ono to dodatno olaksavati.

super hik

pre 15 godina

kakva glupost ! da se pitam, kao sto se ne pitam, jos vise bih udario na tu sirotinju koja pije pivo i kafe o pusacima da ne pricam. Aman ljudi, pola populacije su alkoholicari a svuda u svetu sem kod nas pusaca ima sve manje!!!

Davor Nakov

pre 15 godina

U svakoj zapadnoj zemlji alkohol i duvan se oporezuju daleko vise nego ovde i tretiraju kao luksuz .Tako je viski skuplji u Skotskoj nego kod nas. Povecanje akciza na doticne proizvode nije udar na sirotinju nego joj cini uslugu. Umesto loseg pica i duvana novac ce trositi na hranu i stvari koje su zaista primarne.

Vojislav

pre 15 godina

Kada bi se pod lupu stavili svi budžetski rashodi i kada be se sve to izanaliziralo došli bi do poražavajućih, a rekao bih i zaprepašćujućih podataka.

Zare

pre 15 godina

Prava sirotinja ne vozi i ne racuna na garant kafu svako jutro, pusi i pije samo kada joj se pruzi prilika. Cista demagogija u ovakvim izjavama, duvan i alkohol (ne samo pivo) bi trebali biti mnogo skuplji, a mleko, sokovi, pelene i slicne stvari jeftiniji. Uostalom, ne moramo izmisljati nista novo, pogledajte samo odnos cena na zapadu. Za cenu od dva litra piva mozete kupiti dve, tri decje zeke, nekih 20 pampers pelena, 12 litara mleka, ili 80 jaja. Mozete se za iste novce pocastiti i sa par litara kecapa ili senfa, majonez je tu negde. Umesto dva litra piva ili pakle cigareta, koji su slicni po ceni, mozete sebi priustiti kilo i po svinjske krtine ili recimo 400 grama bifteka. Ako neko resi da izduva svakog dana skoro pola kile vrhunskog mesa, ja to ne bih zvao sirotinjom. Da ne bude zabune i sam pusim, te se ne libim pica, ali bi to bile prve stvari kojih bi se odricao da moram, ne bi mi dete islo okolo upisano dok ja zagledan u daljine dimim i mudrujem.

James Bond

pre 15 godina

Bože, kako je lako kritikovati! I laiku je poznato da se budžet puni povećanjem akciza na naftu, kafu, alkohol i cigarete. Tako se radi svuda u svetu, tako treba da se radi i kod nas. Da je tako, dokaz je da su kod nas najjeftinije cigarete upravo zbog malih akciza na njih. Dobro bi nam došlo malo manje kritika, a malo više obraza i morala.

Nesa

pre 15 godina

Zar se za ovakve odluke mora ici na ekonomski fakultet? Pa tako moze i moja baba sa cetiri razreda skole da puni budzet. Za cigare se slazem samo da pare od akciza idu zdravstvu direktno a ne da se puni budzet pa da razni direktori primaju po 500000 dok im ja odvajam svaki dan na ime raznih akciza po min. 1 euro.

Laza

pre 15 godina

Nije povecana akciza na sva alkoholna pica vec samo na pivo. Obrazlozenje "Pivo se vise trosi". Bzvz. A razna druga pica koja kupuju oni kojima je kriza jer ove godine nece moci u Majami vec "samo" u Egipat na more? Sta sa njima? Za cigarete je ok, ali zasto na kafu i gorivo? Kad poskupi gorivo poskupi i sve ostalo i tako u krug. Umesto gomile drugih odluka o stednji oni ne stede nego su se lepo setili "Zasto bi smanjivali nase plate kad mozemo lepo da povecamo uzimanje od naroda"

Student

pre 15 godina

Niko se nije setio da pohvali 1000 stipendija koji su dobili najbolji studenti u Srbiji, niko da pohvali pojeftinjenje mleka i nekih mlecnih proizvoda za 10%... Ne znam sta ocekujete od vlade koja traje nesto vise od 100 dana u sred ekonomske krize u svetu i parlamenta koji je blokiran od strane nasih patriota!

Djuro P.

pre 15 godina

Nehumano je reci da sirotinja netreba da pusi,pije kafu i pivo. Znaci jedan siromasni gradjanin koji ne moze da ima kucu, kola, da ode na more ili odmor, da se obuce solidno isl. ne treba da da sebi malo oduska ni sa tim najjeftinijim nazovimo luksuzom (kafa, pivo, cigarete)?

Nikola

pre 15 godina

Pivo je u svakom slucaju prejeftino, pogotovo u plasticnim flasama od 2 litra. Trebali su da povecaju na sav alkohol a ne samo na pivo. Kafa ce se i dalje kupovati na pijacama, tu povecanje akcize ne vazi. Sto se cigara tice, zivi bili pa videli, opet ce se prodavati na ulici kao ranije. A za naftu nemam komentar. Povecanje cena nafte = inflacija.

hibiskus

pre 15 godina

UA srpski politicari!
UA alkohol!
UA duvan!
UA kafa!

Ovo su taksativno navedeni razlozi za dobijanje raznoraznih bolescina u Srbiji, od najjaceg do najslabijeg

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Ova vladajuca kradolicija ne bi ni dosla na vlast da su za nju glasali samo bogatuni. Pobedila je glasovima vecinske srbijanske sirotinje. Pa zato braco Trpi i sestre Trpkinje smanjite malo cug. Malo manje piva i koljiva!

Vladan R

pre 15 godina

Svakome "ekonomisti" koji smatra da je povecanje akciza na alkohol i duvan pogresno bih momentalno oduzeo ne diplomu ekonomskog fakulteta nego mu ne bih priznao ni osnovnovnu skolu. Dosta bre vise demagogije, CIGARETE i KAFA su LUKSUZ samo LUKSUZ i nista drugo do LUKSUZ i treba da budu ne za neki procenat skuplji vec za nekoliko stotina procenata tj visestruko skuplji. Sto se gotiva tice tu je stvar suprotna jer ne radi se tu o privatnim vozilima vec o celokupnom transportu robe.

Drazen

pre 15 godina

Daj te akcize na leb i vodu, tesko ce te sirotinju dotuc sa akcizama na pivo i duvan, cak sta vishe duze ce zivet pa ih se ondak nikad necete reshit

Baki

pre 15 godina

Nigde se pivo ne akcizuje kao alkohol. Cak se uvrscuje u hranu! Za rakiju,cigarete i kafu(onu ionako previse konzumiramo) moze slobodno!!

No smoking

pre 15 godina

Potpuno podrzavam odluku i smatram da bi akcize za cigarete trebale da budu bar nekoliko puta vece nego sto je predlozeno. I da se razumemo svako ko pusi cigarete nije sirotinja vec zavisnik.

Mile

pre 15 godina

Akcize na duvan bi trebalo povecati toliko da cigarete kostaju bar 4 puta vise nego sada, jer to je apsolutni i nepotrebni luksuz.
Time bismo dobili bolje punjenje budzeta i zdraviji narod.
Medjutim, to vlast ne moze da uradi iz prostog razloga jer bi tada krenuo intenzivan sverc duvana i prodaja na crno, i doslo bi do izrazaja koliko je ova vlast nesposobna, jer to apsolutno ne bi mogla da spreci. Ne bi mogla, pre svega jer bi vlastodrsci bili ti koji bi se na tom svercu bogatili. Setimo se insajdera o duvanskoj mafiji.
A vlasti ne odgovara ni mnogo zdrav narod!! Pa zamislite kada bi svi ziveli po 85 godina. Ko bi sve te penzije namirio!!?

Aleksandar

pre 15 godina

Vlada se zaletela, istrcala pred rudu EU i u cilju dodvoravanja donosi nerezonsku odluku o jednostranoj primeni SSP. Ubrzo uvidja da je to pogubno, pre svega po budzet, pa donosi "mudru" odluku ne da to sama nadoknadi od svojih plata, a samo u javnom sektoru je oko 300.000 zaposlenih i oko 50.000 u drzavnoj administraciji na svim nivoima, vec sve to cime cascavamo Evropu treba da nadoknadi, i to visestruko, napaceni i vec vise puta pljackani narod. Ali, takvu odluku je donela njegova, narodna vlast, vlast za koju je glasao jer mu je obecala utrcavanje u EU kao na teren. Da li cemo i dalje da cekamo da nas trener ubaci u igru(u zivot dostojan coveka), ili cemo da sedimo na klupi za rezervne igrace(magarecoj), zavisi od nas samih. Mozemo se diviti platama direktora i predsednika UO JP i sanjati da smo mi na tim duznostima, a mozemo se i probuditi i nesto uraditi, bar sa glasackim olovkama.

miiki

pre 15 godina

Verovatno Policija vise nemoze da postigne da pise kazne pa sada moraju budzet da pune i preko jeftinih zabava jadnog naroda koji se svesno truje istim.Mislim vrh ekonomije u zemlji gde su sve sami experti skolovani preko..
jao sto nam "bravar"nije samo na 7 dana!?

M.

pre 15 godina

Niko tu sirotinju ne tera da pusi poskupele cigarete i pije pivo i kafu. Kada bi iko malo vise o tome razmisljao, shvatio bi da od toga nema nikakve koristi. Ocigledno je da drzava parazitira na sopstvenom stanovnistvu, ali ne mora joj ono to dodatno olaksavati.

Student

pre 15 godina

Niko se nije setio da pohvali 1000 stipendija koji su dobili najbolji studenti u Srbiji, niko da pohvali pojeftinjenje mleka i nekih mlecnih proizvoda za 10%... Ne znam sta ocekujete od vlade koja traje nesto vise od 100 dana u sred ekonomske krize u svetu i parlamenta koji je blokiran od strane nasih patriota!

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Prvi put da cujem da je namet na cigare udar na sirotinju. Da sam se ja pitao, cigare bi bile, ne 70, nego 470 dinara...

uk

pre 15 godina

Ja bih na cigarete i alkohol triplirala akcize, bez obzira da li budzetu trebaju dodatne pare ili ne. Narod kao nema pare da jede, ali ima da se truje i da truje druge oko sebe. Kako ih nije sramota! Glavno da se svi na kraju nakace na zdravstvo da srcu pare iz tog istog budzeta kad treba da se lece od svih tih bolesti koje su sebi cigaretama i alkoholom izazvali. Srbija je samo po losim stvarima u vrhu Evrope: po broju pusaca i obolelih od bolesti uzrokovanim duvanom (koronarne, maligne). Nesrazmera izmedju dazbina koje na svoj porok placaju i para koje potrose iz budzeta radi lecenja posledica tih poroka je prevelika. Dajmo se civilizovati.

vl

pre 15 godina

Imate zemlju sa 100 miliona stanovnika i svako ima 2 evra i samo jedan ima 50 miliona evra (Srbija u velikom). I onda pametna ministarka kaze, bolje da svakom od ovih 100 miliona uzmem po 1 evro, nego samo ovom da uzmem sve, vise cu zaraditi. Hocemo stranu administraciju i Vladu. Hocemo da raspisemo konkurs, za 10 stranaca (makar i Albanaca) koji ce voditi ovu zemlju i da raspustimo parlament, Srpsku Vladu, i sav visak birokratije.

Djuro P.

pre 15 godina

Nehumano je reci da sirotinja netreba da pusi,pije kafu i pivo. Znaci jedan siromasni gradjanin koji ne moze da ima kucu, kola, da ode na more ili odmor, da se obuce solidno isl. ne treba da da sebi malo oduska ni sa tim najjeftinijim nazovimo luksuzom (kafa, pivo, cigarete)?

James Bond

pre 15 godina

Bože, kako je lako kritikovati! I laiku je poznato da se budžet puni povećanjem akciza na naftu, kafu, alkohol i cigarete. Tako se radi svuda u svetu, tako treba da se radi i kod nas. Da je tako, dokaz je da su kod nas najjeftinije cigarete upravo zbog malih akciza na njih. Dobro bi nam došlo malo manje kritika, a malo više obraza i morala.

sirotanko

pre 15 godina

ja ne pijem kafu, ni pivo. ne točim gorivo i ne pušim....da li to znači da nisam sirotinja? al ako se propijem i propušim onda ću to i biti :D

Vladan R

pre 15 godina

Svakome "ekonomisti" koji smatra da je povecanje akciza na alkohol i duvan pogresno bih momentalno oduzeo ne diplomu ekonomskog fakulteta nego mu ne bih priznao ni osnovnovnu skolu. Dosta bre vise demagogije, CIGARETE i KAFA su LUKSUZ samo LUKSUZ i nista drugo do LUKSUZ i treba da budu ne za neki procenat skuplji vec za nekoliko stotina procenata tj visestruko skuplji. Sto se gotiva tice tu je stvar suprotna jer ne radi se tu o privatnim vozilima vec o celokupnom transportu robe.

super hik

pre 15 godina

kakva glupost ! da se pitam, kao sto se ne pitam, jos vise bih udario na tu sirotinju koja pije pivo i kafe o pusacima da ne pricam. Aman ljudi, pola populacije su alkoholicari a svuda u svetu sem kod nas pusaca ima sve manje!!!

Davor Nakov

pre 15 godina

U svakoj zapadnoj zemlji alkohol i duvan se oporezuju daleko vise nego ovde i tretiraju kao luksuz .Tako je viski skuplji u Skotskoj nego kod nas. Povecanje akciza na doticne proizvode nije udar na sirotinju nego joj cini uslugu. Umesto loseg pica i duvana novac ce trositi na hranu i stvari koje su zaista primarne.

Nikola

pre 15 godina

Pivo je u svakom slucaju prejeftino, pogotovo u plasticnim flasama od 2 litra. Trebali su da povecaju na sav alkohol a ne samo na pivo. Kafa ce se i dalje kupovati na pijacama, tu povecanje akcize ne vazi. Sto se cigara tice, zivi bili pa videli, opet ce se prodavati na ulici kao ranije. A za naftu nemam komentar. Povecanje cena nafte = inflacija.

No smoking

pre 15 godina

Potpuno podrzavam odluku i smatram da bi akcize za cigarete trebale da budu bar nekoliko puta vece nego sto je predlozeno. I da se razumemo svako ko pusi cigarete nije sirotinja vec zavisnik.

Laza

pre 15 godina

Nije povecana akciza na sva alkoholna pica vec samo na pivo. Obrazlozenje "Pivo se vise trosi". Bzvz. A razna druga pica koja kupuju oni kojima je kriza jer ove godine nece moci u Majami vec "samo" u Egipat na more? Sta sa njima? Za cigarete je ok, ali zasto na kafu i gorivo? Kad poskupi gorivo poskupi i sve ostalo i tako u krug. Umesto gomile drugih odluka o stednji oni ne stede nego su se lepo setili "Zasto bi smanjivali nase plate kad mozemo lepo da povecamo uzimanje od naroda"

Zare

pre 15 godina

Prava sirotinja ne vozi i ne racuna na garant kafu svako jutro, pusi i pije samo kada joj se pruzi prilika. Cista demagogija u ovakvim izjavama, duvan i alkohol (ne samo pivo) bi trebali biti mnogo skuplji, a mleko, sokovi, pelene i slicne stvari jeftiniji. Uostalom, ne moramo izmisljati nista novo, pogledajte samo odnos cena na zapadu. Za cenu od dva litra piva mozete kupiti dve, tri decje zeke, nekih 20 pampers pelena, 12 litara mleka, ili 80 jaja. Mozete se za iste novce pocastiti i sa par litara kecapa ili senfa, majonez je tu negde. Umesto dva litra piva ili pakle cigareta, koji su slicni po ceni, mozete sebi priustiti kilo i po svinjske krtine ili recimo 400 grama bifteka. Ako neko resi da izduva svakog dana skoro pola kile vrhunskog mesa, ja to ne bih zvao sirotinjom. Da ne bude zabune i sam pusim, te se ne libim pica, ali bi to bile prve stvari kojih bi se odricao da moram, ne bi mi dete islo okolo upisano dok ja zagledan u daljine dimim i mudrujem.

hibiskus

pre 15 godina

UA srpski politicari!
UA alkohol!
UA duvan!
UA kafa!

Ovo su taksativno navedeni razlozi za dobijanje raznoraznih bolescina u Srbiji, od najjaceg do najslabijeg

miiki

pre 15 godina

Verovatno Policija vise nemoze da postigne da pise kazne pa sada moraju budzet da pune i preko jeftinih zabava jadnog naroda koji se svesno truje istim.Mislim vrh ekonomije u zemlji gde su sve sami experti skolovani preko..
jao sto nam "bravar"nije samo na 7 dana!?

Vojislav

pre 15 godina

Kada bi se pod lupu stavili svi budžetski rashodi i kada be se sve to izanaliziralo došli bi do poražavajućih, a rekao bih i zaprepašćujućih podataka.

Nesa

pre 15 godina

Zar se za ovakve odluke mora ici na ekonomski fakultet? Pa tako moze i moja baba sa cetiri razreda skole da puni budzet. Za cigare se slazem samo da pare od akciza idu zdravstvu direktno a ne da se puni budzet pa da razni direktori primaju po 500000 dok im ja odvajam svaki dan na ime raznih akciza po min. 1 euro.

Drazen

pre 15 godina

Daj te akcize na leb i vodu, tesko ce te sirotinju dotuc sa akcizama na pivo i duvan, cak sta vishe duze ce zivet pa ih se ondak nikad necete reshit

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Ova vladajuca kradolicija ne bi ni dosla na vlast da su za nju glasali samo bogatuni. Pobedila je glasovima vecinske srbijanske sirotinje. Pa zato braco Trpi i sestre Trpkinje smanjite malo cug. Malo manje piva i koljiva!

Baki

pre 15 godina

Nigde se pivo ne akcizuje kao alkohol. Cak se uvrscuje u hranu! Za rakiju,cigarete i kafu(onu ionako previse konzumiramo) moze slobodno!!

Aleksandar

pre 15 godina

Vlada se zaletela, istrcala pred rudu EU i u cilju dodvoravanja donosi nerezonsku odluku o jednostranoj primeni SSP. Ubrzo uvidja da je to pogubno, pre svega po budzet, pa donosi "mudru" odluku ne da to sama nadoknadi od svojih plata, a samo u javnom sektoru je oko 300.000 zaposlenih i oko 50.000 u drzavnoj administraciji na svim nivoima, vec sve to cime cascavamo Evropu treba da nadoknadi, i to visestruko, napaceni i vec vise puta pljackani narod. Ali, takvu odluku je donela njegova, narodna vlast, vlast za koju je glasao jer mu je obecala utrcavanje u EU kao na teren. Da li cemo i dalje da cekamo da nas trener ubaci u igru(u zivot dostojan coveka), ili cemo da sedimo na klupi za rezervne igrace(magarecoj), zavisi od nas samih. Mozemo se diviti platama direktora i predsednika UO JP i sanjati da smo mi na tim duznostima, a mozemo se i probuditi i nesto uraditi, bar sa glasackim olovkama.

Mile

pre 15 godina

Akcize na duvan bi trebalo povecati toliko da cigarete kostaju bar 4 puta vise nego sada, jer to je apsolutni i nepotrebni luksuz.
Time bismo dobili bolje punjenje budzeta i zdraviji narod.
Medjutim, to vlast ne moze da uradi iz prostog razloga jer bi tada krenuo intenzivan sverc duvana i prodaja na crno, i doslo bi do izrazaja koliko je ova vlast nesposobna, jer to apsolutno ne bi mogla da spreci. Ne bi mogla, pre svega jer bi vlastodrsci bili ti koji bi se na tom svercu bogatili. Setimo se insajdera o duvanskoj mafiji.
A vlasti ne odgovara ni mnogo zdrav narod!! Pa zamislite kada bi svi ziveli po 85 godina. Ko bi sve te penzije namirio!!?