Četvrtak, 04.12.2008.

00:32

Dogovor o budžetu Vojvodine

Vojvodina će iz republičkog budžeta u 2009. dobiti planiranih 35 milijardi dinara i 90 odsto od prodaje NIS-a, kaže predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić.

Izvor: B92

Dogovor o budžetu Vojvodine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Лала

pre 15 godina

Војводина учествује у буџету Србије са 12%. Од тих 12% неке ствари морају да се реше кроз Државу Србију. Када се одузме и дода на српских 100% које Србија добије из свих крајева-градова-општина Војводини 7% није уопште мало! Дакле Војводина да 12% и врати јој се 90% од датог. Ако за тих 10% желите НОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ, НОВЕ ИЗБОРЕ, НОВЕ КАМПАЊЕ, НОВЕ ПОСЛАНИКЕ(ЛЕНЧУГЕ), НОВЕ ОДБОРЕ, НОВЕ ПОКРАЈИНЕ, НОВЕ ОПШТИНЕ ви нисте нормални! Треба укинути титуле "покрајина" и саставити градске - општинске - срезовске управе које би новац добијале директно из буџета и тако би у буџету учествовали у неком природном проценту. Глупости које се нуде са свих страна, бесмисао омаловажавања свих Срба јужније од Саве и Дунава како се гребе о Војводину су ако не патетичне онда дискриминаторске! Цела Србија је градила НИС,САРТИД,ВИСКОЗУ,БОР,МАЈДАМПЕК,ТРЕПЧУ,ЂЕРДАП ... хоћемо сада да источна Србија убеђује остатак Србије како нас они снабдевају струјом и како им ми са запада отимамо оно што им је природа наденула? Хоћемо ми у Београду да се свађамо око тога зашто Београд треба да буде главни и најскупљи и најбогатији град? Њујорк има просечну плату 2-3 пута већу од Ванкувера! Стан у Суботици је за трећину јефтинији од Београда(центар), то није дискриминација него реалност да велики градови брже и више раде! Плате су у Београду веће за тај проценат! Дакле - УКИНИТЕ ПОКРАЈИНСКЕ ЛОПОВСКЕ УПРАВЕ И УВЕДИТЕ ГРАДСКЕ И ОПШТИНСКЕ КОЈЕ ЋЕ СВЕ ПАРЕ ДА ПРАВИЛНО РАСПОРЕЂУЈУ ПО ЛОКАЛНОМ КАРАКТЕРУ-како је коме потребно! Ко плаћа посланике у скупштини Војводине и шта су они добро урадили за Војвођане?Фонд за развој са центорм у Београду је доделио кредита Војводини у односу на остатак Србије од преко 60%! Није Србија Коштуница, није Србија Милошевић! Србија је Ђинђић!

razum

pre 15 godina

Lično znam da je veliki broj privatizovanih preduzeća iz cele Srbije, pa samim tim i Vojvodine promenio sedište. Većina firmi je preregistrovana na Beograd. Tako menadžment sedi u Beogradu, a budale rintaju u provinciji. Možda tako Beograđani fiktivno više zarađuju od Vojvođana.

ripley

pre 15 godina

ovaj dogovor znaci sta - da NIS sada definitivno prodajemo po postavljenim nam uslovima; da je taj "prihod" vec ukalkulisan u budzet; da su vojvodjani odustali od dreke oko cene i sada se dogovaraju po principu "daj sta das"; da smo mi nula od zemlje i drustva (a vlast je onakva kakav je narod)

vegetarijanac

pre 15 godina

smesno, mislite da se oni bore da bude vise gradjanima? jos smo daleko od toga. radi se o borbi frakcija unutar vlasti i preraspodeli, barem njima, veoma malog kolaca. dok nema instrumenta revizije i javnosti rada, sve sto se tice novca je nekontrolisano, kako to ne vidite?

dmitar

pre 15 godina

Glup se uci na svojim greskama, a pametan na tudjim! I dalje Beograd ne misli da menja politiku, a ocigledno je da takav vid politike, Srbiji je doneo malo dobrog. Zar zaboravljaju da je Vojvodina deo Srbije!

Vojvodjan-

pre 15 godina

pljacka Vojvodine nevidjenih razmera se nastavlja. jel se trebamo zadovoljiti novcem od prodaje vojvodjanskog nis-a (znajuci da je, ne prodat, nego poklonjen rusima kao kompenzacija za toboz podrsku). inace, tih 7% nije nikakav dodatni namet, to nikog ne kosta dodatno, to nije birokratija i dupliranje administracije, nego samo preraspodela na nizi nivo koji bolje zna sta s novcima treba raditi. sa tih 7% ne pljacka Vojvodina srbiju, nego obratno. i nemojte govoriti o tome da bg vise proizvodi, to svi znamo, a znamo i da je tako jer se Vojvodinu pljacka. Da li je normalno da su plate u bg za 10ak hiljada vece nego u novom sadu, subotici... da li bi tako nesto proslo u npr italiji? jel bi milano prihvatio manje plate od rima?

Zoki

pre 15 godina

Ovo je sve totalna budalastina. Tacno, Vlada treba da postuje ustav Republike i tu nema spora.

Ali, ja tek sada razumem o cemu se radi. Republicki budzet se trosi po citavoj Srbiji, od Subotice do Bujanovca. Prije nego sto se ista potrosi od 100 dinara, 7 dinara iz citavog budzeta Srbije (sakupljenog iz svih delova Srbije) mora da ide da finansira birokratiju u Vojvodini. Znaci onda ostaje 93 dinara da se trosi po citavoj Srbiji za bolnice, puteve, vojsku, granice, itd.

Vojvodina (citaj vecinom Pancevo) navodno daje izmedju 35-40 odsto budzeta Srbije, a BG regija preko 40 odsto, a svi drugi delovi oko 20 odsto (sve ovo Canak kaze pa sad ko zna sta je tacno). Vojvodina znaci dobije nazad 7 odsto, plus para za finansiranje ostalih stvari iz budzeta Srbije.

Mnoge stvari sto Canak prica nisu tacne; tj. BG ili Sumadija ne dobijaju neke dodatne pare iz republickog budzeta (na primer BG sa skoro istim brojom stanovnika kao i citava Vojvodina ne dobije 8 odsto, Sumadija ne dobije 2 odsto, u proporciji sta daju u republicki budget).

Prema tome, u cemu je problem? Sta se ovde radi i sto neko hoce da napravi krizu? I jos nesto -- smanjite birokratiju u Srbiji. Ja sam iz Panceva (a trenutno u Torontu), i ovde svi pricaju o smanjenju troskova. Dajte ljudima bolje opstine -- to je najbolja decentralizacija!

novisad

pre 15 godina

Pokrajinska autonomija je finansijski teg oko svih gradjana ovde. Neophodno je izvrsiti istinsku decentralizaciju na nivou grada, jer budzet se okrnji za 7%, i tek onda se deli na sve strane. Mene iz Novog Sada jednako zanima da finansiram Suboticu, kao i Leskovac. Ova autonomija je relikt proslosti i finansijski je neisplativa i taj birokratski aparat je okov oko nogu svih gradjana kako u Sremu, Backoj ili Banatu, tako i Sumadiji, Beogradu, Nisu...

dovlab

pre 15 godina

Vojvodina ne dobija samo 7% ukupnog budzeta, nego na postojecu raspodelu dobija dodatnih 7%. Cisto da ne bude zabune. Ostatak budzeta se svakako koristi i na vojvodjanske opstine kao i na sve druge. Drugim recima, Vojvodina dobija 7% budzeta, a ostatak od 93% se koriste zajednicki (ukljucujuci i Vojvodinu). Inace, taj isti BG zaradjuje vise od Vojvodine, pa ne dobija dodatnih 7%, tako da neutemeljene izjave pojedinih politicara samo povecavaju razlike zasnovane na pogresnim pretpostavkama.

Tako nam i treba

pre 15 godina

Wow, bas ste divni! Dacete nam citavih 7% nasih para, a i to cete obezbediti tako sto cete nam dati 90% od prodaje naseg NIS-a? Bas ste velikodusni! Ali prodajte ga onda za 2,2 milijarde, pa nam od toga dajte 90%, pa da budemo kvit!

Georg

pre 15 godina

Jao kada se setim komentara na statut Vojvodine, pa je problem kancelarija u Briselu (inace to je kancelarija za medjuregionalnu saradnju, moze i Sumadija da je ima) pa sto gluposti o kojima se prica kao zametku drzavnosti.Evo, ovako se indukuje separatizam i Beograd to vec 20 godina radi i niko da izvuce pouke? Pa ako izaces u grad i muvas sedam devojaka, i sve pobegnu od tebe glavom bez obzira, valjada ces se pomirisati ispod pazuha, zapitati se, a mozda je do mene problem? Ako stvarno zelite Vojvodinu u Srbiji, jako stavite prst na celo. Krsenjem ustava po potrebi, ukidanjem institucija u Vojvodini, zakidanjem i onako malih sredstava(u ogromnoj disproporciji sa doprinosom Vojvodine) samo podsticete one koji nisu bili ni za autonomiju a kamoli odcepljenje da pocnu drugacije da misle, a boga mi i dejstvuju.

Dragon

pre 15 godina

Vojvodina učestvuje u punjenju budžeta sa 40%, a vraća joj se 7% po ustavu. Sada zakidaju i tih 7% po ustavu i kažu da će to nadomiriti prodajom NIS-a koji je vojvođanski!? Dokle više licemerja od DS-a. Važno je da su vaskrsli Mrka, Dačić, Lilić, a njih treba namiriti, pa daj od lala oni uvek glasaju za nas. Gori ste od SPSa i radikala, a G17+ od JULa. Na sledećim izborima izlaznost 9,7%. Za koje lopove više da glasam.

ns

pre 15 godina

kada dodju izbori, svi jure u Vojvodinu da promovisu sebe i svoja "evropska opredeljenja" mi Vojvodjani smo nesto poput ikebane,jer nas ima svakojake fele, izuzetno smo"glavni" na kojekakvim promocijama i super smo krave muzare, i sta sad lalolosi radite, a zvanicni BGD najboje zna kako ce potrositi nas zaradjeni novac( delimicno je tako i sa nekim delovima Srbije)Sada ni 7% NASIH PARA NE DAJU, Samo da kazem u Vojvodini je propao referendum kada je trebalo glasati za Ustav Srbbije, ispod 50% je bilo za Ustav, mislim da to mnogo govori, a SVM-svaka cast na doslednosti,nemam dodirne tacke sa Madjarima i nisam Madjarica

VOjvoda

pre 15 godina

E sad se vidi kakvi su ovi iz beograda sa DS-om zajedno.
Sad ce tih sramnih 7% "resiti drugacije" e Cvetkovicu moj...
SVM ti ih kuliraj trazi sto pripada nama!Ne popustaj sto pripada to pripada sramnih 7% koji bi trebalo da bude bar 35%.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ustav treba menjati svake godine i "prilagodjavati" Budzetu Vojvodine ! Koliko novca dobiju, toliko im SLEDUJE ! Onda ostaje samo to "uneti" u Ustav i problem RESEN ! Bar se onda Vojvodjani ne mogu pozivati na Ustav po kojem im vise pripada od onog sto im Vlada Srbije NUDI !!!

davor

pre 15 godina

LSV je bas zbog ovih stvari i bio protiv ustava, bili su jako osporavani, a ustav je izglasan, znamo na kakav nacin. Sve slabosti polako izlaze na videlo

razum

pre 15 godina

Vojvodjani ne traže ništa na poklon, već samo ono što im pripada. Dosta mi je već dvostrukog morala u Srbiji! Vojvodina je bila svima dobra na izborima kada je zbog glasova njenih građana proevropska koalicija i došla na vlast. A sada kada treba da ispoštuju minimum koji je zacrtan u budžetu to nisu u stanju da ispune!
Svi govore kako je Vojvodina "lokomotiva" Srbije ka EU, ali vidim da neko želi da skine točkove toj "lokomotivi".
Podsetiću vas da su stranke (DS, DSS, G17+ i dr.) pravdajući ustav govorile da je to minimum i da će Vojvodina u praksi dobijati i više! E pa ovo je praksa!!!

Rale

pre 15 godina

Kako zvuči poznato, sad i Ustav ne važi. Upravo je zato potrebno promeniti Ustav i ići na izvorno finansiranje Vojvodine. Bez izvornih prihoda sve je ovo obmana i šarena laža. Uopšte mi nije jasno kako neko sebi može da dozvoli da ne poštuje Ustav i da pregovara o tome da li su dva i dva četiri.

Bacvanin

pre 15 godina

Kada bi mi iz Vojvodine pokusali samo da razmislimo o tome, da ne postujemo ustav i da ne uplatimo 20% poreza, nego npr 5%, onda bi to bio separatizam. Kada BG napravi ustav, koji sam po sebi ne daje dovoljno ovlascenja pokrajini, i jos ga se i ne pridrzava, onda je sve OK.
Najbolje je sto je god moguce vise se distancirati od politike iz BG. Ako treba i granicom.

Mile

pre 15 godina

pitanje: Kako do resenja za budzet Vojvodine?
odgovor: Ukinuti autonomiju Vojvodine, ali ne iz ideoloskih, ili razloga posebnosti, ili nacionalnog bogatstva koje postoji u Vojvodini, vec cisto iz ekonomskih razloga!!! Gradjani vojvodine placaju, tri do cetiri birokratije na razlicitim nivoima (opstinsku, gradsku, pokrajinsku i republicku). Prosta logika govori da kada se privreda neke oblasti optereti porezima i administracijom dolazi do pada ekonomske aktivnosti, sto ubija svaki ekonomski rast. Ubedjen sam kad bi se ukinule razne administrativno-poreske prepreke za slobodno poslovanje (ukljucujuci i autonomiju Vojvodine), da bi srpska ekonomija u celini bila daleko, daleko ispred mnogih zemalja u Evropi... A i ljudi bi gledali kako da stvaraju i da se bave biznisom, a ne nekim politicarenjima i velikim pricama.
Ziveli!

Genesys

pre 15 godina

Sramota. Canak, gde si? Svaka cast SVM-u. Jedini se drze principa, a nisu za odcepljenje, makar sta ko tvrdio. Oni jesu VOJVODJANI, i EVROPLJANI. Pozivamo se svi na ustav, uvek, kada je u necijem interesu. Treba CEO ustav ispostovati, ne? Tako smo ga prihvatili. Licemeri..............

Mršavi Šumadinac

pre 15 godina

E, sad treba istrpeti Vojvođane i njihovu kuknjavu "o novcima", i kako im Beograd i Šumadija sve pojedoše.
Rešite taj problem što pre, molim vas.

Mršavi Šumadinac

pre 15 godina

E, sad treba istrpeti Vojvođane i njihovu kuknjavu "o novcima", i kako im Beograd i Šumadija sve pojedoše.
Rešite taj problem što pre, molim vas.

Bacvanin

pre 15 godina

Kada bi mi iz Vojvodine pokusali samo da razmislimo o tome, da ne postujemo ustav i da ne uplatimo 20% poreza, nego npr 5%, onda bi to bio separatizam. Kada BG napravi ustav, koji sam po sebi ne daje dovoljno ovlascenja pokrajini, i jos ga se i ne pridrzava, onda je sve OK.
Najbolje je sto je god moguce vise se distancirati od politike iz BG. Ako treba i granicom.

Genesys

pre 15 godina

Sramota. Canak, gde si? Svaka cast SVM-u. Jedini se drze principa, a nisu za odcepljenje, makar sta ko tvrdio. Oni jesu VOJVODJANI, i EVROPLJANI. Pozivamo se svi na ustav, uvek, kada je u necijem interesu. Treba CEO ustav ispostovati, ne? Tako smo ga prihvatili. Licemeri..............

razum

pre 15 godina

Vojvodjani ne traže ništa na poklon, već samo ono što im pripada. Dosta mi je već dvostrukog morala u Srbiji! Vojvodina je bila svima dobra na izborima kada je zbog glasova njenih građana proevropska koalicija i došla na vlast. A sada kada treba da ispoštuju minimum koji je zacrtan u budžetu to nisu u stanju da ispune!
Svi govore kako je Vojvodina "lokomotiva" Srbije ka EU, ali vidim da neko želi da skine točkove toj "lokomotivi".
Podsetiću vas da su stranke (DS, DSS, G17+ i dr.) pravdajući ustav govorile da je to minimum i da će Vojvodina u praksi dobijati i više! E pa ovo je praksa!!!

Rale

pre 15 godina

Kako zvuči poznato, sad i Ustav ne važi. Upravo je zato potrebno promeniti Ustav i ići na izvorno finansiranje Vojvodine. Bez izvornih prihoda sve je ovo obmana i šarena laža. Uopšte mi nije jasno kako neko sebi može da dozvoli da ne poštuje Ustav i da pregovara o tome da li su dva i dva četiri.

VOjvoda

pre 15 godina

E sad se vidi kakvi su ovi iz beograda sa DS-om zajedno.
Sad ce tih sramnih 7% "resiti drugacije" e Cvetkovicu moj...
SVM ti ih kuliraj trazi sto pripada nama!Ne popustaj sto pripada to pripada sramnih 7% koji bi trebalo da bude bar 35%.

ns

pre 15 godina

kada dodju izbori, svi jure u Vojvodinu da promovisu sebe i svoja "evropska opredeljenja" mi Vojvodjani smo nesto poput ikebane,jer nas ima svakojake fele, izuzetno smo"glavni" na kojekakvim promocijama i super smo krave muzare, i sta sad lalolosi radite, a zvanicni BGD najboje zna kako ce potrositi nas zaradjeni novac( delimicno je tako i sa nekim delovima Srbije)Sada ni 7% NASIH PARA NE DAJU, Samo da kazem u Vojvodini je propao referendum kada je trebalo glasati za Ustav Srbbije, ispod 50% je bilo za Ustav, mislim da to mnogo govori, a SVM-svaka cast na doslednosti,nemam dodirne tacke sa Madjarima i nisam Madjarica

Dragon

pre 15 godina

Vojvodina učestvuje u punjenju budžeta sa 40%, a vraća joj se 7% po ustavu. Sada zakidaju i tih 7% po ustavu i kažu da će to nadomiriti prodajom NIS-a koji je vojvođanski!? Dokle više licemerja od DS-a. Važno je da su vaskrsli Mrka, Dačić, Lilić, a njih treba namiriti, pa daj od lala oni uvek glasaju za nas. Gori ste od SPSa i radikala, a G17+ od JULa. Na sledećim izborima izlaznost 9,7%. Za koje lopove više da glasam.

davor

pre 15 godina

LSV je bas zbog ovih stvari i bio protiv ustava, bili su jako osporavani, a ustav je izglasan, znamo na kakav nacin. Sve slabosti polako izlaze na videlo

Georg

pre 15 godina

Jao kada se setim komentara na statut Vojvodine, pa je problem kancelarija u Briselu (inace to je kancelarija za medjuregionalnu saradnju, moze i Sumadija da je ima) pa sto gluposti o kojima se prica kao zametku drzavnosti.Evo, ovako se indukuje separatizam i Beograd to vec 20 godina radi i niko da izvuce pouke? Pa ako izaces u grad i muvas sedam devojaka, i sve pobegnu od tebe glavom bez obzira, valjada ces se pomirisati ispod pazuha, zapitati se, a mozda je do mene problem? Ako stvarno zelite Vojvodinu u Srbiji, jako stavite prst na celo. Krsenjem ustava po potrebi, ukidanjem institucija u Vojvodini, zakidanjem i onako malih sredstava(u ogromnoj disproporciji sa doprinosom Vojvodine) samo podsticete one koji nisu bili ni za autonomiju a kamoli odcepljenje da pocnu drugacije da misle, a boga mi i dejstvuju.

Mile

pre 15 godina

pitanje: Kako do resenja za budzet Vojvodine?
odgovor: Ukinuti autonomiju Vojvodine, ali ne iz ideoloskih, ili razloga posebnosti, ili nacionalnog bogatstva koje postoji u Vojvodini, vec cisto iz ekonomskih razloga!!! Gradjani vojvodine placaju, tri do cetiri birokratije na razlicitim nivoima (opstinsku, gradsku, pokrajinsku i republicku). Prosta logika govori da kada se privreda neke oblasti optereti porezima i administracijom dolazi do pada ekonomske aktivnosti, sto ubija svaki ekonomski rast. Ubedjen sam kad bi se ukinule razne administrativno-poreske prepreke za slobodno poslovanje (ukljucujuci i autonomiju Vojvodine), da bi srpska ekonomija u celini bila daleko, daleko ispred mnogih zemalja u Evropi... A i ljudi bi gledali kako da stvaraju i da se bave biznisom, a ne nekim politicarenjima i velikim pricama.
Ziveli!

Tako nam i treba

pre 15 godina

Wow, bas ste divni! Dacete nam citavih 7% nasih para, a i to cete obezbediti tako sto cete nam dati 90% od prodaje naseg NIS-a? Bas ste velikodusni! Ali prodajte ga onda za 2,2 milijarde, pa nam od toga dajte 90%, pa da budemo kvit!

dovlab

pre 15 godina

Vojvodina ne dobija samo 7% ukupnog budzeta, nego na postojecu raspodelu dobija dodatnih 7%. Cisto da ne bude zabune. Ostatak budzeta se svakako koristi i na vojvodjanske opstine kao i na sve druge. Drugim recima, Vojvodina dobija 7% budzeta, a ostatak od 93% se koriste zajednicki (ukljucujuci i Vojvodinu). Inace, taj isti BG zaradjuje vise od Vojvodine, pa ne dobija dodatnih 7%, tako da neutemeljene izjave pojedinih politicara samo povecavaju razlike zasnovane na pogresnim pretpostavkama.

novisad

pre 15 godina

Pokrajinska autonomija je finansijski teg oko svih gradjana ovde. Neophodno je izvrsiti istinsku decentralizaciju na nivou grada, jer budzet se okrnji za 7%, i tek onda se deli na sve strane. Mene iz Novog Sada jednako zanima da finansiram Suboticu, kao i Leskovac. Ova autonomija je relikt proslosti i finansijski je neisplativa i taj birokratski aparat je okov oko nogu svih gradjana kako u Sremu, Backoj ili Banatu, tako i Sumadiji, Beogradu, Nisu...

Zoki

pre 15 godina

Ovo je sve totalna budalastina. Tacno, Vlada treba da postuje ustav Republike i tu nema spora.

Ali, ja tek sada razumem o cemu se radi. Republicki budzet se trosi po citavoj Srbiji, od Subotice do Bujanovca. Prije nego sto se ista potrosi od 100 dinara, 7 dinara iz citavog budzeta Srbije (sakupljenog iz svih delova Srbije) mora da ide da finansira birokratiju u Vojvodini. Znaci onda ostaje 93 dinara da se trosi po citavoj Srbiji za bolnice, puteve, vojsku, granice, itd.

Vojvodina (citaj vecinom Pancevo) navodno daje izmedju 35-40 odsto budzeta Srbije, a BG regija preko 40 odsto, a svi drugi delovi oko 20 odsto (sve ovo Canak kaze pa sad ko zna sta je tacno). Vojvodina znaci dobije nazad 7 odsto, plus para za finansiranje ostalih stvari iz budzeta Srbije.

Mnoge stvari sto Canak prica nisu tacne; tj. BG ili Sumadija ne dobijaju neke dodatne pare iz republickog budzeta (na primer BG sa skoro istim brojom stanovnika kao i citava Vojvodina ne dobije 8 odsto, Sumadija ne dobije 2 odsto, u proporciji sta daju u republicki budget).

Prema tome, u cemu je problem? Sta se ovde radi i sto neko hoce da napravi krizu? I jos nesto -- smanjite birokratiju u Srbiji. Ja sam iz Panceva (a trenutno u Torontu), i ovde svi pricaju o smanjenju troskova. Dajte ljudima bolje opstine -- to je najbolja decentralizacija!

Vojvodjan-

pre 15 godina

pljacka Vojvodine nevidjenih razmera se nastavlja. jel se trebamo zadovoljiti novcem od prodaje vojvodjanskog nis-a (znajuci da je, ne prodat, nego poklonjen rusima kao kompenzacija za toboz podrsku). inace, tih 7% nije nikakav dodatni namet, to nikog ne kosta dodatno, to nije birokratija i dupliranje administracije, nego samo preraspodela na nizi nivo koji bolje zna sta s novcima treba raditi. sa tih 7% ne pljacka Vojvodina srbiju, nego obratno. i nemojte govoriti o tome da bg vise proizvodi, to svi znamo, a znamo i da je tako jer se Vojvodinu pljacka. Da li je normalno da su plate u bg za 10ak hiljada vece nego u novom sadu, subotici... da li bi tako nesto proslo u npr italiji? jel bi milano prihvatio manje plate od rima?

razum

pre 15 godina

Lično znam da je veliki broj privatizovanih preduzeća iz cele Srbije, pa samim tim i Vojvodine promenio sedište. Većina firmi je preregistrovana na Beograd. Tako menadžment sedi u Beogradu, a budale rintaju u provinciji. Možda tako Beograđani fiktivno više zarađuju od Vojvođana.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ustav treba menjati svake godine i "prilagodjavati" Budzetu Vojvodine ! Koliko novca dobiju, toliko im SLEDUJE ! Onda ostaje samo to "uneti" u Ustav i problem RESEN ! Bar se onda Vojvodjani ne mogu pozivati na Ustav po kojem im vise pripada od onog sto im Vlada Srbije NUDI !!!

dmitar

pre 15 godina

Glup se uci na svojim greskama, a pametan na tudjim! I dalje Beograd ne misli da menja politiku, a ocigledno je da takav vid politike, Srbiji je doneo malo dobrog. Zar zaboravljaju da je Vojvodina deo Srbije!

vegetarijanac

pre 15 godina

smesno, mislite da se oni bore da bude vise gradjanima? jos smo daleko od toga. radi se o borbi frakcija unutar vlasti i preraspodeli, barem njima, veoma malog kolaca. dok nema instrumenta revizije i javnosti rada, sve sto se tice novca je nekontrolisano, kako to ne vidite?

ripley

pre 15 godina

ovaj dogovor znaci sta - da NIS sada definitivno prodajemo po postavljenim nam uslovima; da je taj "prihod" vec ukalkulisan u budzet; da su vojvodjani odustali od dreke oko cene i sada se dogovaraju po principu "daj sta das"; da smo mi nula od zemlje i drustva (a vlast je onakva kakav je narod)

Лала

pre 15 godina

Војводина учествује у буџету Србије са 12%. Од тих 12% неке ствари морају да се реше кроз Државу Србију. Када се одузме и дода на српских 100% које Србија добије из свих крајева-градова-општина Војводини 7% није уопште мало! Дакле Војводина да 12% и врати јој се 90% од датог. Ако за тих 10% желите НОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ, НОВЕ ИЗБОРЕ, НОВЕ КАМПАЊЕ, НОВЕ ПОСЛАНИКЕ(ЛЕНЧУГЕ), НОВЕ ОДБОРЕ, НОВЕ ПОКРАЈИНЕ, НОВЕ ОПШТИНЕ ви нисте нормални! Треба укинути титуле "покрајина" и саставити градске - општинске - срезовске управе које би новац добијале директно из буџета и тако би у буџету учествовали у неком природном проценту. Глупости које се нуде са свих страна, бесмисао омаловажавања свих Срба јужније од Саве и Дунава како се гребе о Војводину су ако не патетичне онда дискриминаторске! Цела Србија је градила НИС,САРТИД,ВИСКОЗУ,БОР,МАЈДАМПЕК,ТРЕПЧУ,ЂЕРДАП ... хоћемо сада да источна Србија убеђује остатак Србије како нас они снабдевају струјом и како им ми са запада отимамо оно што им је природа наденула? Хоћемо ми у Београду да се свађамо око тога зашто Београд треба да буде главни и најскупљи и најбогатији град? Њујорк има просечну плату 2-3 пута већу од Ванкувера! Стан у Суботици је за трећину јефтинији од Београда(центар), то није дискриминација него реалност да велики градови брже и више раде! Плате су у Београду веће за тај проценат! Дакле - УКИНИТЕ ПОКРАЈИНСКЕ ЛОПОВСКЕ УПРАВЕ И УВЕДИТЕ ГРАДСКЕ И ОПШТИНСКЕ КОЈЕ ЋЕ СВЕ ПАРЕ ДА ПРАВИЛНО РАСПОРЕЂУЈУ ПО ЛОКАЛНОМ КАРАКТЕРУ-како је коме потребно! Ко плаћа посланике у скупштини Војводине и шта су они добро урадили за Војвођане?Фонд за развој са центорм у Београду је доделио кредита Војводини у односу на остатак Србије од преко 60%! Није Србија Коштуница, није Србија Милошевић! Србија је Ђинђић!

Mršavi Šumadinac

pre 15 godina

E, sad treba istrpeti Vojvođane i njihovu kuknjavu "o novcima", i kako im Beograd i Šumadija sve pojedoše.
Rešite taj problem što pre, molim vas.

Bacvanin

pre 15 godina

Kada bi mi iz Vojvodine pokusali samo da razmislimo o tome, da ne postujemo ustav i da ne uplatimo 20% poreza, nego npr 5%, onda bi to bio separatizam. Kada BG napravi ustav, koji sam po sebi ne daje dovoljno ovlascenja pokrajini, i jos ga se i ne pridrzava, onda je sve OK.
Najbolje je sto je god moguce vise se distancirati od politike iz BG. Ako treba i granicom.

Mile

pre 15 godina

pitanje: Kako do resenja za budzet Vojvodine?
odgovor: Ukinuti autonomiju Vojvodine, ali ne iz ideoloskih, ili razloga posebnosti, ili nacionalnog bogatstva koje postoji u Vojvodini, vec cisto iz ekonomskih razloga!!! Gradjani vojvodine placaju, tri do cetiri birokratije na razlicitim nivoima (opstinsku, gradsku, pokrajinsku i republicku). Prosta logika govori da kada se privreda neke oblasti optereti porezima i administracijom dolazi do pada ekonomske aktivnosti, sto ubija svaki ekonomski rast. Ubedjen sam kad bi se ukinule razne administrativno-poreske prepreke za slobodno poslovanje (ukljucujuci i autonomiju Vojvodine), da bi srpska ekonomija u celini bila daleko, daleko ispred mnogih zemalja u Evropi... A i ljudi bi gledali kako da stvaraju i da se bave biznisom, a ne nekim politicarenjima i velikim pricama.
Ziveli!

dovlab

pre 15 godina

Vojvodina ne dobija samo 7% ukupnog budzeta, nego na postojecu raspodelu dobija dodatnih 7%. Cisto da ne bude zabune. Ostatak budzeta se svakako koristi i na vojvodjanske opstine kao i na sve druge. Drugim recima, Vojvodina dobija 7% budzeta, a ostatak od 93% se koriste zajednicki (ukljucujuci i Vojvodinu). Inace, taj isti BG zaradjuje vise od Vojvodine, pa ne dobija dodatnih 7%, tako da neutemeljene izjave pojedinih politicara samo povecavaju razlike zasnovane na pogresnim pretpostavkama.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ustav treba menjati svake godine i "prilagodjavati" Budzetu Vojvodine ! Koliko novca dobiju, toliko im SLEDUJE ! Onda ostaje samo to "uneti" u Ustav i problem RESEN ! Bar se onda Vojvodjani ne mogu pozivati na Ustav po kojem im vise pripada od onog sto im Vlada Srbije NUDI !!!

Genesys

pre 15 godina

Sramota. Canak, gde si? Svaka cast SVM-u. Jedini se drze principa, a nisu za odcepljenje, makar sta ko tvrdio. Oni jesu VOJVODJANI, i EVROPLJANI. Pozivamo se svi na ustav, uvek, kada je u necijem interesu. Treba CEO ustav ispostovati, ne? Tako smo ga prihvatili. Licemeri..............

novisad

pre 15 godina

Pokrajinska autonomija je finansijski teg oko svih gradjana ovde. Neophodno je izvrsiti istinsku decentralizaciju na nivou grada, jer budzet se okrnji za 7%, i tek onda se deli na sve strane. Mene iz Novog Sada jednako zanima da finansiram Suboticu, kao i Leskovac. Ova autonomija je relikt proslosti i finansijski je neisplativa i taj birokratski aparat je okov oko nogu svih gradjana kako u Sremu, Backoj ili Banatu, tako i Sumadiji, Beogradu, Nisu...

razum

pre 15 godina

Vojvodjani ne traže ništa na poklon, već samo ono što im pripada. Dosta mi je već dvostrukog morala u Srbiji! Vojvodina je bila svima dobra na izborima kada je zbog glasova njenih građana proevropska koalicija i došla na vlast. A sada kada treba da ispoštuju minimum koji je zacrtan u budžetu to nisu u stanju da ispune!
Svi govore kako je Vojvodina "lokomotiva" Srbije ka EU, ali vidim da neko želi da skine točkove toj "lokomotivi".
Podsetiću vas da su stranke (DS, DSS, G17+ i dr.) pravdajući ustav govorile da je to minimum i da će Vojvodina u praksi dobijati i više! E pa ovo je praksa!!!

Vojvodjan-

pre 15 godina

pljacka Vojvodine nevidjenih razmera se nastavlja. jel se trebamo zadovoljiti novcem od prodaje vojvodjanskog nis-a (znajuci da je, ne prodat, nego poklonjen rusima kao kompenzacija za toboz podrsku). inace, tih 7% nije nikakav dodatni namet, to nikog ne kosta dodatno, to nije birokratija i dupliranje administracije, nego samo preraspodela na nizi nivo koji bolje zna sta s novcima treba raditi. sa tih 7% ne pljacka Vojvodina srbiju, nego obratno. i nemojte govoriti o tome da bg vise proizvodi, to svi znamo, a znamo i da je tako jer se Vojvodinu pljacka. Da li je normalno da su plate u bg za 10ak hiljada vece nego u novom sadu, subotici... da li bi tako nesto proslo u npr italiji? jel bi milano prihvatio manje plate od rima?

Zoki

pre 15 godina

Ovo je sve totalna budalastina. Tacno, Vlada treba da postuje ustav Republike i tu nema spora.

Ali, ja tek sada razumem o cemu se radi. Republicki budzet se trosi po citavoj Srbiji, od Subotice do Bujanovca. Prije nego sto se ista potrosi od 100 dinara, 7 dinara iz citavog budzeta Srbije (sakupljenog iz svih delova Srbije) mora da ide da finansira birokratiju u Vojvodini. Znaci onda ostaje 93 dinara da se trosi po citavoj Srbiji za bolnice, puteve, vojsku, granice, itd.

Vojvodina (citaj vecinom Pancevo) navodno daje izmedju 35-40 odsto budzeta Srbije, a BG regija preko 40 odsto, a svi drugi delovi oko 20 odsto (sve ovo Canak kaze pa sad ko zna sta je tacno). Vojvodina znaci dobije nazad 7 odsto, plus para za finansiranje ostalih stvari iz budzeta Srbije.

Mnoge stvari sto Canak prica nisu tacne; tj. BG ili Sumadija ne dobijaju neke dodatne pare iz republickog budzeta (na primer BG sa skoro istim brojom stanovnika kao i citava Vojvodina ne dobije 8 odsto, Sumadija ne dobije 2 odsto, u proporciji sta daju u republicki budget).

Prema tome, u cemu je problem? Sta se ovde radi i sto neko hoce da napravi krizu? I jos nesto -- smanjite birokratiju u Srbiji. Ja sam iz Panceva (a trenutno u Torontu), i ovde svi pricaju o smanjenju troskova. Dajte ljudima bolje opstine -- to je najbolja decentralizacija!

Dragon

pre 15 godina

Vojvodina učestvuje u punjenju budžeta sa 40%, a vraća joj se 7% po ustavu. Sada zakidaju i tih 7% po ustavu i kažu da će to nadomiriti prodajom NIS-a koji je vojvođanski!? Dokle više licemerja od DS-a. Važno je da su vaskrsli Mrka, Dačić, Lilić, a njih treba namiriti, pa daj od lala oni uvek glasaju za nas. Gori ste od SPSa i radikala, a G17+ od JULa. Na sledećim izborima izlaznost 9,7%. Za koje lopove više da glasam.

VOjvoda

pre 15 godina

E sad se vidi kakvi su ovi iz beograda sa DS-om zajedno.
Sad ce tih sramnih 7% "resiti drugacije" e Cvetkovicu moj...
SVM ti ih kuliraj trazi sto pripada nama!Ne popustaj sto pripada to pripada sramnih 7% koji bi trebalo da bude bar 35%.

davor

pre 15 godina

LSV je bas zbog ovih stvari i bio protiv ustava, bili su jako osporavani, a ustav je izglasan, znamo na kakav nacin. Sve slabosti polako izlaze na videlo

Georg

pre 15 godina

Jao kada se setim komentara na statut Vojvodine, pa je problem kancelarija u Briselu (inace to je kancelarija za medjuregionalnu saradnju, moze i Sumadija da je ima) pa sto gluposti o kojima se prica kao zametku drzavnosti.Evo, ovako se indukuje separatizam i Beograd to vec 20 godina radi i niko da izvuce pouke? Pa ako izaces u grad i muvas sedam devojaka, i sve pobegnu od tebe glavom bez obzira, valjada ces se pomirisati ispod pazuha, zapitati se, a mozda je do mene problem? Ako stvarno zelite Vojvodinu u Srbiji, jako stavite prst na celo. Krsenjem ustava po potrebi, ukidanjem institucija u Vojvodini, zakidanjem i onako malih sredstava(u ogromnoj disproporciji sa doprinosom Vojvodine) samo podsticete one koji nisu bili ni za autonomiju a kamoli odcepljenje da pocnu drugacije da misle, a boga mi i dejstvuju.

Tako nam i treba

pre 15 godina

Wow, bas ste divni! Dacete nam citavih 7% nasih para, a i to cete obezbediti tako sto cete nam dati 90% od prodaje naseg NIS-a? Bas ste velikodusni! Ali prodajte ga onda za 2,2 milijarde, pa nam od toga dajte 90%, pa da budemo kvit!

Rale

pre 15 godina

Kako zvuči poznato, sad i Ustav ne važi. Upravo je zato potrebno promeniti Ustav i ići na izvorno finansiranje Vojvodine. Bez izvornih prihoda sve je ovo obmana i šarena laža. Uopšte mi nije jasno kako neko sebi može da dozvoli da ne poštuje Ustav i da pregovara o tome da li su dva i dva četiri.

ns

pre 15 godina

kada dodju izbori, svi jure u Vojvodinu da promovisu sebe i svoja "evropska opredeljenja" mi Vojvodjani smo nesto poput ikebane,jer nas ima svakojake fele, izuzetno smo"glavni" na kojekakvim promocijama i super smo krave muzare, i sta sad lalolosi radite, a zvanicni BGD najboje zna kako ce potrositi nas zaradjeni novac( delimicno je tako i sa nekim delovima Srbije)Sada ni 7% NASIH PARA NE DAJU, Samo da kazem u Vojvodini je propao referendum kada je trebalo glasati za Ustav Srbbije, ispod 50% je bilo za Ustav, mislim da to mnogo govori, a SVM-svaka cast na doslednosti,nemam dodirne tacke sa Madjarima i nisam Madjarica

dmitar

pre 15 godina

Glup se uci na svojim greskama, a pametan na tudjim! I dalje Beograd ne misli da menja politiku, a ocigledno je da takav vid politike, Srbiji je doneo malo dobrog. Zar zaboravljaju da je Vojvodina deo Srbije!

vegetarijanac

pre 15 godina

smesno, mislite da se oni bore da bude vise gradjanima? jos smo daleko od toga. radi se o borbi frakcija unutar vlasti i preraspodeli, barem njima, veoma malog kolaca. dok nema instrumenta revizije i javnosti rada, sve sto se tice novca je nekontrolisano, kako to ne vidite?

razum

pre 15 godina

Lično znam da je veliki broj privatizovanih preduzeća iz cele Srbije, pa samim tim i Vojvodine promenio sedište. Većina firmi je preregistrovana na Beograd. Tako menadžment sedi u Beogradu, a budale rintaju u provinciji. Možda tako Beograđani fiktivno više zarađuju od Vojvođana.

ripley

pre 15 godina

ovaj dogovor znaci sta - da NIS sada definitivno prodajemo po postavljenim nam uslovima; da je taj "prihod" vec ukalkulisan u budzet; da su vojvodjani odustali od dreke oko cene i sada se dogovaraju po principu "daj sta das"; da smo mi nula od zemlje i drustva (a vlast je onakva kakav je narod)

Лала

pre 15 godina

Војводина учествује у буџету Србије са 12%. Од тих 12% неке ствари морају да се реше кроз Државу Србију. Када се одузме и дода на српских 100% које Србија добије из свих крајева-градова-општина Војводини 7% није уопште мало! Дакле Војводина да 12% и врати јој се 90% од датог. Ако за тих 10% желите НОВУ АДМИНИСТРАЦИЈУ, НОВЕ ИЗБОРЕ, НОВЕ КАМПАЊЕ, НОВЕ ПОСЛАНИКЕ(ЛЕНЧУГЕ), НОВЕ ОДБОРЕ, НОВЕ ПОКРАЈИНЕ, НОВЕ ОПШТИНЕ ви нисте нормални! Треба укинути титуле "покрајина" и саставити градске - општинске - срезовске управе које би новац добијале директно из буџета и тако би у буџету учествовали у неком природном проценту. Глупости које се нуде са свих страна, бесмисао омаловажавања свих Срба јужније од Саве и Дунава како се гребе о Војводину су ако не патетичне онда дискриминаторске! Цела Србија је градила НИС,САРТИД,ВИСКОЗУ,БОР,МАЈДАМПЕК,ТРЕПЧУ,ЂЕРДАП ... хоћемо сада да источна Србија убеђује остатак Србије како нас они снабдевају струјом и како им ми са запада отимамо оно што им је природа наденула? Хоћемо ми у Београду да се свађамо око тога зашто Београд треба да буде главни и најскупљи и најбогатији град? Њујорк има просечну плату 2-3 пута већу од Ванкувера! Стан у Суботици је за трећину јефтинији од Београда(центар), то није дискриминација него реалност да велики градови брже и више раде! Плате су у Београду веће за тај проценат! Дакле - УКИНИТЕ ПОКРАЈИНСКЕ ЛОПОВСКЕ УПРАВЕ И УВЕДИТЕ ГРАДСКЕ И ОПШТИНСКЕ КОЈЕ ЋЕ СВЕ ПАРЕ ДА ПРАВИЛНО РАСПОРЕЂУЈУ ПО ЛОКАЛНОМ КАРАКТЕРУ-како је коме потребно! Ко плаћа посланике у скупштини Војводине и шта су они добро урадили за Војвођане?Фонд за развој са центорм у Београду је доделио кредита Војводини у односу на остатак Србије од преко 60%! Није Србија Коштуница, није Србија Милошевић! Србија је Ђинђић!