Četvrtak, 13.11.2008.

16:58

Maloletnice maltretirale devojčicu

Grupa maloletnica u Negotinu maltretirala je vršnjakinju, a snimak nasilja je postavljen na sajt “Jutjub”. Slučaj je poznat tužilaštvu.

Izvor: B92

Maloletnice maltretirale devojèicu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

kao u narodnoj-100%

pre 15 godina

Zasto nam to deca rade?
Zato sto mi vreme koje je apsolutno njihovo i samo njihovo dajemo drugima na sluzbu.
Dal i su to zasluzila?
Verujem da svako bistar i pravedan zna da nisu.
Zasto mi njima to radimo?
Zato sto smo zaslepljeni svojim licnim ambicijama.
Nije kasno za nijednog klinca u tim godinama, samo sto mi iskusniji ili pametniji moramo naci mnogo , mnogo vise vremena i strpljenja za njih.
Oni su samo znatizeljna deca za negativu i pozitivu a svi mi od roditelja i skolskih ustanova preko komsija i dobronamernih prijatelja njihovi prijatelji. Ili bi pak to trebali biti.

kulturan

pre 15 godina

ovakvo ponasanje djece po srbiji je normalno uzeci u obzir zadnjih 17 godina, kad se pjevaju junacke pjesme o srebrenici, cetnicke pjesme o klanju, umalovazenje drugih, idoli: karadzic, mladic, seselj, arkan, ceca..... nije cudno, prvo treba drzava da bude kulturna pa da ocekuje od djece da budu isto

Aleksandar G.

pre 15 godina

Kako hladna reakcija na ovakvo maltretiranje. Da covek ne poveruje.
I eto, direktor skole smireno kaze "cilj nisu vaspitno-disciplinske mere". Sad sam gledao vest i sav sam se najezio dok je isao onaj snimak maltretiranja.

Ej, ljudi...deca od 13-14 godina su u stanju da toliko mrze i da nekome nanesu bol. Uzivaju u tome. Oni (tj. one) smatraju da tako resavaju "problem" sa drugaricom. Sta se desava u njihovim glavama...ustvari - sta li se desava u njihovim kucama?? Zlostavljanje ili zanemarivanje? Nesto od toga jeste. Niko ne moze da me ubedi da to dolazi samo od sebe.

A sta radi strucna javnost? Ne reaguje.
Da li ce se ikada uvesti pravilo (zakon, uredba, stagod...) da je potrebno angazovati socijalne ili druge strucne sluzbe (psihologe, specijalne pedagoge) koji bi posmatrali porodicu odakle dolazi dete koje je u stanju da cini takve stvari.
Ako sa 13 godina ima toliko zla u takvom detetu, sta moze da uradi npr. sa 16-17? Da ubije nekoga?

uko

pre 15 godina

Ja mislim, da nikakve kamere u skolama i kazne nece resiti problem nasilja i narkomanije.
Sustina je u tome da deca u danasnje vreme imaju prilicno bedne zivote. Oni nemaju i ne znaju sta da rade u slobodno vreme.
Stavite se u njihovu kozu: KUCA I SKOLA = grozno.
Deci treba omoguciti dodatne sadrzaje i izbor. Ranije je bilo dopunske nastave, sporta, raznih sekcija, omladinske organizacije,...
Danas da bi deca bilo sta radila, roditelji moraju da plate, a vecina nema. A i ako ima, nije to neka vajda, jer opet vecina drugara tog deteta nema.
Ovo sto se desava je problem drustva, koje je svoju decu ostavilo na ulici i zapustilo njihovo vaspitanje.
Evo i primera: niko ne zeli da bude odgovoran - roditlji govore kako skola nista ne cini i kako su oni puno u skoli, skola govori kako njih to ne interesuje... U stvari kao da danas nikoga nije briga i nikome nije stalo do te omladine. Odnosimo se prema njima kao prema kriminalcima - stavljamo im kamere u skole, ne verujemo im, ne ukazujemo im poverenje da mogu na bilo koji nacin da ucestvuju u drustvu.
Ma znate sta, ja mogu do sutra da kucam i navodim primere kako se drustvo danas lose odnosi prema deci. Oni nam samo vracaju svojim ruznim ponasanjem.

Miloš

pre 15 godina

... Amerika ima vrlo efikasan policijsko sudski sistem. Da li su iskorenili nasilje? ... Poslati u dom da se prevaspitaju? Pa jel znate nekog ko je izašao iz doma prevaspitan?

Urlanje KAZNA, KAZNA obično znači želju da se neko (najbolje direktor ili roditelj) proglase za neospornog i jedinstvnog krivca i da se na taj način preseče dalja priča. A dalja priča bi mogla da ode prilično daleko ako bi se dotakli svega onog što je tu decu napravilo takvim kakva jesu.

student

pre 15 godina

“Vaspitno-disciplinske mere nisu cilj takvim dešavanjima, već da svi akteri shvate potrebu da se tako nešto ne ponovi”, smatra Kojačinović."

Upravo te vaspitno-disciplinske mere ubrzavaju shvatanje.

bezimena

pre 15 godina

Ove male (buduće velike) nasilnike treba isključiti iz škole i poslati u "specijalnU" a kompletnu porodicu staviti pod neku vaspitnu meru! U slučaju ponavljanja nasilništva oduzeti roditeljsko pravo!

Pera

pre 15 godina

KO god bio odgovoran, treba ih udariti po novcaniku, roditelje okrivljenih a zatim i skolu malcice.

Na fino im se ne moze objasniti a da se ne izgubi vecnost, zatvori i slicno nam ne funkcionisu ali zato kazne ihaha.

deca su slika i prilika porodice

pre 15 godina

Negotin i okolina su oblast gde su "vaspitaci dece" babe i dede, roditelji su u inostranstvu u potrazi za parama, lepsom kucom od komsije, deca su prepustena ulici.

Goran

pre 15 godina

Sram ga bilo! Da direktor ove skole ima i trunku postenja u sebi, nakon ovakvog slucaja on bi sam dao ostavku. Dok se po skolskom dvoristu maloletnicke bande izivljavaju nad njegovim ucenicima, on to nemo posmatra sa strane. Umesto da se ugleda na onog nastavnika fizickog iz Nisa, koji je makar pokusao da zastiti odbojkasice.
Inace, osim njega i roditelje pocinilaca ovog krivicnog dela bi trebalo obavezno kazniti. Nakon, poznatog slucaja silovanja, koji je uzdrmao javnost, a koji se desio u Pirotu i ovog sad, trebalo bi razmotriti na koji nacin treba procesuirati najmladje kriminalce. Mislim da bi najprikladniji nacin za to bio osnivanje jos jednog krila kazneno popravnog zavoda za maloletnike u Krusevcu, u koje bi se upucivali najmladji kriminalci.

Nindza

pre 15 godina

Cilj JESU disciplinsko-vaspitne mere, jer zver ne moze da shvati da je uradila nesto lose.
Izvinite, ali ovo nisu deca. Deca se potuku, pocupaju, tuzakaju, a organizovan linc vec nije ljudsko a ponajmanje decje ponasanje.
Pa ni nacisti nisu "shvatili" sta su uradili dok nije pregazen Berlin, i to tako da kamen na kamenu nije ostao.
Takve pojave se PRVO moraju neutralisati i izolovati da ne mogu vise da nanesu stetu, e onda moze da se prica o "prevaspitavanju".

Ilos

pre 15 godina

A ko je po tebi odgovoran? Profesor? Roditelj? Direktor?
Odgovorno je drustvo u celini i problem se nece resiti kaznjavanjem direktora skole i guranjem pod tepih. Ovakve stvari postaju svakodnevne po skolama. Trebamo da se zapitamo sta je uzrok ovome i zasto ovakvih stvari nije bilo kad su nasi roditelji isli u skolu. Drzava mora da pokrene preporod drustva i moralnih vrednosti dok ne postane kasno. Sta ce biti sa ovom zemljom kad je za 20ak godina ova deca budu vodila?

liberalan

pre 15 godina

... kada sam na you tube-u potrazio naslov tuca u skoli, imao sam sta da vidim. Toga je na tone!!!!! Radim u jednoj osnovnoj skoli, predajem izborni predmet i za klince sam cool nastavnik ne treniram strogocu. E sad, sve se promenilo kad mi je prisao jedan ucenik i pokazao mi klip sa njegovog telefona gde se vidi koskanje a kasnije i par dobrih udaraca od strane odeljenskog siledzije usmerenih ka malom koji i nije bas ona dobrica, al sta je tu je. ONI su to MENI pokazali, to mi nije jasno, a to da im predajem nije bitno ... I kuda idemo?

A glavne teme su nam
:
2. U Srbiji najgledanija emisija "Kursadzije"

3.PUPS preti padom vlade ako penzioneri ne dobiju 10 posto i posle svih upozorenja da ce 2009 biti jako teska

4. U Skupstini pricaju o svemu i svacemo ali ne i o temama zbog kojih su tamo.Da cak sede i dzabe bilo bi greota.

5. U Srbiji 3 milona evra ode u dim (toliko se izduva cigareta dnevno)
...

zeljko

pre 15 godina

Ka zna tesko da ce iskoreniti ovakvo ponasanje. Treba se pozabaviti osnovnim, korenskim uzrocima ovakvog ponasanja. Jednom kada se oni spoznaju, potrebno je raditi sa tom decom koja su takvo ponasanje ispoljila, da se ti uzroci i poremecaji u sisitemu vrednosti kod istih eliminisu. Jednom kada bi se na tome poradilo i postogao uspeh, bas te devojcice, bas ta deca bi bila jako korisna kao nosioci inicijative koja bi imala za cilj da ostvari pravu komuniakacju sa svima onima koji bi potencijalno mogli da budu na slican nacin "premeceni u razvoju". Ta deca koja danas pokazuju takvo, nenormalno ponasanje se nisu rodila zla. Sredina ih je ucunila takvim i ta sredina ima odgovornost prema njima da im pomogne, na koji nacin ce indirektno pomoci i svim buducim potencijalnim zrtvama. To ne islkjucuje da na prvom mestu treba pomoci onima koji su do sada bili zrtve ovakvih izliva agresije.

A*P

pre 15 godina

nema od domova nista. koje crne vaspitne mere. tamo postaju jos gori. ovakvo ponasanje dolazi iz porodice i tu je koren problemima. mada, kada malo bolje razmislim, ovoga je bilo i 90-ih, samo bez mobolnih i youtuba.

Eliot Nes

pre 15 godina

Promenite zakon i uvedite krivicnu odgovornost lica mladjih od 14 godina. Kada neko moze ovako sadisticki da postupa prema svojim vrsnjacima, mora i da snosi posledice za to. Sto mi neko neda vlast na pola godine, pa da vidi kako se zemlja dovodi u red.

nemanja

pre 15 godina

roditelje osuditi na maksimalne kazne koje su za ovo propisane a za to vreme siledzijke neka provode vreme u popravnom domu..Koga zafrkavamo 13 i 14 godina je sasvim dovoljno da shvataju sta rade? Kriminal seci u korenu

j

pre 15 godina

ah, mamini andjeli...ma ne bi one...nikada...
dokle god roditelji budu nastavili da svoju decu drze na pijedestalu i dok i skole i roditelji se budu ponasali totalno autisticno, bojim se da ce ovo sve cesce ponavljati...zao mi je pretucene devojcice...a nasilnice treba kazniti...ignorisanjem njihovog divljackog ponasanja se nista ne postize, samo se daje za pravo drugim siledzijama da nekaznjeno prebijaju drugu jadnu decu...

Filip

pre 15 godina

Nikako mi nije jasno zasto se direktori skola i ucitelji bave ovim slucajevima kada to uopste nije njihov posao. Ovo je posao za POLICIJU i TUZILASTVO. Nastavnik srpskog i geografije ne treba da brine o tome ko se od dece sa kim potukao, to jednostavno nije njihov posao. Osim naravno da pozovu policiju kada vide incident.

Da li ce deca dobiti losu ocenu iz vladanja je apsolutno nebitno, iz skole ja ocekujem da nasilna deca budu poslata u domu za prevaspitavanje i da njihovi roditelji biti kaznjeni.

Eliot Nes

pre 15 godina

Promenite zakon i uvedite krivicnu odgovornost lica mladjih od 14 godina. Kada neko moze ovako sadisticki da postupa prema svojim vrsnjacima, mora i da snosi posledice za to. Sto mi neko neda vlast na pola godine, pa da vidi kako se zemlja dovodi u red.

nemanja

pre 15 godina

roditelje osuditi na maksimalne kazne koje su za ovo propisane a za to vreme siledzijke neka provode vreme u popravnom domu..Koga zafrkavamo 13 i 14 godina je sasvim dovoljno da shvataju sta rade? Kriminal seci u korenu

Filip

pre 15 godina

Nikako mi nije jasno zasto se direktori skola i ucitelji bave ovim slucajevima kada to uopste nije njihov posao. Ovo je posao za POLICIJU i TUZILASTVO. Nastavnik srpskog i geografije ne treba da brine o tome ko se od dece sa kim potukao, to jednostavno nije njihov posao. Osim naravno da pozovu policiju kada vide incident.

Da li ce deca dobiti losu ocenu iz vladanja je apsolutno nebitno, iz skole ja ocekujem da nasilna deca budu poslata u domu za prevaspitavanje i da njihovi roditelji biti kaznjeni.

j

pre 15 godina

ah, mamini andjeli...ma ne bi one...nikada...
dokle god roditelji budu nastavili da svoju decu drze na pijedestalu i dok i skole i roditelji se budu ponasali totalno autisticno, bojim se da ce ovo sve cesce ponavljati...zao mi je pretucene devojcice...a nasilnice treba kazniti...ignorisanjem njihovog divljackog ponasanja se nista ne postize, samo se daje za pravo drugim siledzijama da nekaznjeno prebijaju drugu jadnu decu...

deca su slika i prilika porodice

pre 15 godina

Negotin i okolina su oblast gde su "vaspitaci dece" babe i dede, roditelji su u inostranstvu u potrazi za parama, lepsom kucom od komsije, deca su prepustena ulici.

liberalan

pre 15 godina

... kada sam na you tube-u potrazio naslov tuca u skoli, imao sam sta da vidim. Toga je na tone!!!!! Radim u jednoj osnovnoj skoli, predajem izborni predmet i za klince sam cool nastavnik ne treniram strogocu. E sad, sve se promenilo kad mi je prisao jedan ucenik i pokazao mi klip sa njegovog telefona gde se vidi koskanje a kasnije i par dobrih udaraca od strane odeljenskog siledzije usmerenih ka malom koji i nije bas ona dobrica, al sta je tu je. ONI su to MENI pokazali, to mi nije jasno, a to da im predajem nije bitno ... I kuda idemo?

A glavne teme su nam
:
2. U Srbiji najgledanija emisija "Kursadzije"

3.PUPS preti padom vlade ako penzioneri ne dobiju 10 posto i posle svih upozorenja da ce 2009 biti jako teska

4. U Skupstini pricaju o svemu i svacemo ali ne i o temama zbog kojih su tamo.Da cak sede i dzabe bilo bi greota.

5. U Srbiji 3 milona evra ode u dim (toliko se izduva cigareta dnevno)
...

Nindza

pre 15 godina

Cilj JESU disciplinsko-vaspitne mere, jer zver ne moze da shvati da je uradila nesto lose.
Izvinite, ali ovo nisu deca. Deca se potuku, pocupaju, tuzakaju, a organizovan linc vec nije ljudsko a ponajmanje decje ponasanje.
Pa ni nacisti nisu "shvatili" sta su uradili dok nije pregazen Berlin, i to tako da kamen na kamenu nije ostao.
Takve pojave se PRVO moraju neutralisati i izolovati da ne mogu vise da nanesu stetu, e onda moze da se prica o "prevaspitavanju".

A*P

pre 15 godina

nema od domova nista. koje crne vaspitne mere. tamo postaju jos gori. ovakvo ponasanje dolazi iz porodice i tu je koren problemima. mada, kada malo bolje razmislim, ovoga je bilo i 90-ih, samo bez mobolnih i youtuba.

bezimena

pre 15 godina

Ove male (buduće velike) nasilnike treba isključiti iz škole i poslati u "specijalnU" a kompletnu porodicu staviti pod neku vaspitnu meru! U slučaju ponavljanja nasilništva oduzeti roditeljsko pravo!

Ilos

pre 15 godina

A ko je po tebi odgovoran? Profesor? Roditelj? Direktor?
Odgovorno je drustvo u celini i problem se nece resiti kaznjavanjem direktora skole i guranjem pod tepih. Ovakve stvari postaju svakodnevne po skolama. Trebamo da se zapitamo sta je uzrok ovome i zasto ovakvih stvari nije bilo kad su nasi roditelji isli u skolu. Drzava mora da pokrene preporod drustva i moralnih vrednosti dok ne postane kasno. Sta ce biti sa ovom zemljom kad je za 20ak godina ova deca budu vodila?

Aleksandar G.

pre 15 godina

Kako hladna reakcija na ovakvo maltretiranje. Da covek ne poveruje.
I eto, direktor skole smireno kaze "cilj nisu vaspitno-disciplinske mere". Sad sam gledao vest i sav sam se najezio dok je isao onaj snimak maltretiranja.

Ej, ljudi...deca od 13-14 godina su u stanju da toliko mrze i da nekome nanesu bol. Uzivaju u tome. Oni (tj. one) smatraju da tako resavaju "problem" sa drugaricom. Sta se desava u njihovim glavama...ustvari - sta li se desava u njihovim kucama?? Zlostavljanje ili zanemarivanje? Nesto od toga jeste. Niko ne moze da me ubedi da to dolazi samo od sebe.

A sta radi strucna javnost? Ne reaguje.
Da li ce se ikada uvesti pravilo (zakon, uredba, stagod...) da je potrebno angazovati socijalne ili druge strucne sluzbe (psihologe, specijalne pedagoge) koji bi posmatrali porodicu odakle dolazi dete koje je u stanju da cini takve stvari.
Ako sa 13 godina ima toliko zla u takvom detetu, sta moze da uradi npr. sa 16-17? Da ubije nekoga?

Goran

pre 15 godina

Sram ga bilo! Da direktor ove skole ima i trunku postenja u sebi, nakon ovakvog slucaja on bi sam dao ostavku. Dok se po skolskom dvoristu maloletnicke bande izivljavaju nad njegovim ucenicima, on to nemo posmatra sa strane. Umesto da se ugleda na onog nastavnika fizickog iz Nisa, koji je makar pokusao da zastiti odbojkasice.
Inace, osim njega i roditelje pocinilaca ovog krivicnog dela bi trebalo obavezno kazniti. Nakon, poznatog slucaja silovanja, koji je uzdrmao javnost, a koji se desio u Pirotu i ovog sad, trebalo bi razmotriti na koji nacin treba procesuirati najmladje kriminalce. Mislim da bi najprikladniji nacin za to bio osnivanje jos jednog krila kazneno popravnog zavoda za maloletnike u Krusevcu, u koje bi se upucivali najmladji kriminalci.

uko

pre 15 godina

Ja mislim, da nikakve kamere u skolama i kazne nece resiti problem nasilja i narkomanije.
Sustina je u tome da deca u danasnje vreme imaju prilicno bedne zivote. Oni nemaju i ne znaju sta da rade u slobodno vreme.
Stavite se u njihovu kozu: KUCA I SKOLA = grozno.
Deci treba omoguciti dodatne sadrzaje i izbor. Ranije je bilo dopunske nastave, sporta, raznih sekcija, omladinske organizacije,...
Danas da bi deca bilo sta radila, roditelji moraju da plate, a vecina nema. A i ako ima, nije to neka vajda, jer opet vecina drugara tog deteta nema.
Ovo sto se desava je problem drustva, koje je svoju decu ostavilo na ulici i zapustilo njihovo vaspitanje.
Evo i primera: niko ne zeli da bude odgovoran - roditlji govore kako skola nista ne cini i kako su oni puno u skoli, skola govori kako njih to ne interesuje... U stvari kao da danas nikoga nije briga i nikome nije stalo do te omladine. Odnosimo se prema njima kao prema kriminalcima - stavljamo im kamere u skole, ne verujemo im, ne ukazujemo im poverenje da mogu na bilo koji nacin da ucestvuju u drustvu.
Ma znate sta, ja mogu do sutra da kucam i navodim primere kako se drustvo danas lose odnosi prema deci. Oni nam samo vracaju svojim ruznim ponasanjem.

kulturan

pre 15 godina

ovakvo ponasanje djece po srbiji je normalno uzeci u obzir zadnjih 17 godina, kad se pjevaju junacke pjesme o srebrenici, cetnicke pjesme o klanju, umalovazenje drugih, idoli: karadzic, mladic, seselj, arkan, ceca..... nije cudno, prvo treba drzava da bude kulturna pa da ocekuje od djece da budu isto

kao u narodnoj-100%

pre 15 godina

Zasto nam to deca rade?
Zato sto mi vreme koje je apsolutno njihovo i samo njihovo dajemo drugima na sluzbu.
Dal i su to zasluzila?
Verujem da svako bistar i pravedan zna da nisu.
Zasto mi njima to radimo?
Zato sto smo zaslepljeni svojim licnim ambicijama.
Nije kasno za nijednog klinca u tim godinama, samo sto mi iskusniji ili pametniji moramo naci mnogo , mnogo vise vremena i strpljenja za njih.
Oni su samo znatizeljna deca za negativu i pozitivu a svi mi od roditelja i skolskih ustanova preko komsija i dobronamernih prijatelja njihovi prijatelji. Ili bi pak to trebali biti.

Pera

pre 15 godina

KO god bio odgovoran, treba ih udariti po novcaniku, roditelje okrivljenih a zatim i skolu malcice.

Na fino im se ne moze objasniti a da se ne izgubi vecnost, zatvori i slicno nam ne funkcionisu ali zato kazne ihaha.

student

pre 15 godina

“Vaspitno-disciplinske mere nisu cilj takvim dešavanjima, već da svi akteri shvate potrebu da se tako nešto ne ponovi”, smatra Kojačinović."

Upravo te vaspitno-disciplinske mere ubrzavaju shvatanje.

Miloš

pre 15 godina

... Amerika ima vrlo efikasan policijsko sudski sistem. Da li su iskorenili nasilje? ... Poslati u dom da se prevaspitaju? Pa jel znate nekog ko je izašao iz doma prevaspitan?

Urlanje KAZNA, KAZNA obično znači želju da se neko (najbolje direktor ili roditelj) proglase za neospornog i jedinstvnog krivca i da se na taj način preseče dalja priča. A dalja priča bi mogla da ode prilično daleko ako bi se dotakli svega onog što je tu decu napravilo takvim kakva jesu.

zeljko

pre 15 godina

Ka zna tesko da ce iskoreniti ovakvo ponasanje. Treba se pozabaviti osnovnim, korenskim uzrocima ovakvog ponasanja. Jednom kada se oni spoznaju, potrebno je raditi sa tom decom koja su takvo ponasanje ispoljila, da se ti uzroci i poremecaji u sisitemu vrednosti kod istih eliminisu. Jednom kada bi se na tome poradilo i postogao uspeh, bas te devojcice, bas ta deca bi bila jako korisna kao nosioci inicijative koja bi imala za cilj da ostvari pravu komuniakacju sa svima onima koji bi potencijalno mogli da budu na slican nacin "premeceni u razvoju". Ta deca koja danas pokazuju takvo, nenormalno ponasanje se nisu rodila zla. Sredina ih je ucunila takvim i ta sredina ima odgovornost prema njima da im pomogne, na koji nacin ce indirektno pomoci i svim buducim potencijalnim zrtvama. To ne islkjucuje da na prvom mestu treba pomoci onima koji su do sada bili zrtve ovakvih izliva agresije.

Eliot Nes

pre 15 godina

Promenite zakon i uvedite krivicnu odgovornost lica mladjih od 14 godina. Kada neko moze ovako sadisticki da postupa prema svojim vrsnjacima, mora i da snosi posledice za to. Sto mi neko neda vlast na pola godine, pa da vidi kako se zemlja dovodi u red.

Goran

pre 15 godina

Sram ga bilo! Da direktor ove skole ima i trunku postenja u sebi, nakon ovakvog slucaja on bi sam dao ostavku. Dok se po skolskom dvoristu maloletnicke bande izivljavaju nad njegovim ucenicima, on to nemo posmatra sa strane. Umesto da se ugleda na onog nastavnika fizickog iz Nisa, koji je makar pokusao da zastiti odbojkasice.
Inace, osim njega i roditelje pocinilaca ovog krivicnog dela bi trebalo obavezno kazniti. Nakon, poznatog slucaja silovanja, koji je uzdrmao javnost, a koji se desio u Pirotu i ovog sad, trebalo bi razmotriti na koji nacin treba procesuirati najmladje kriminalce. Mislim da bi najprikladniji nacin za to bio osnivanje jos jednog krila kazneno popravnog zavoda za maloletnike u Krusevcu, u koje bi se upucivali najmladji kriminalci.

nemanja

pre 15 godina

roditelje osuditi na maksimalne kazne koje su za ovo propisane a za to vreme siledzijke neka provode vreme u popravnom domu..Koga zafrkavamo 13 i 14 godina je sasvim dovoljno da shvataju sta rade? Kriminal seci u korenu

j

pre 15 godina

ah, mamini andjeli...ma ne bi one...nikada...
dokle god roditelji budu nastavili da svoju decu drze na pijedestalu i dok i skole i roditelji se budu ponasali totalno autisticno, bojim se da ce ovo sve cesce ponavljati...zao mi je pretucene devojcice...a nasilnice treba kazniti...ignorisanjem njihovog divljackog ponasanja se nista ne postize, samo se daje za pravo drugim siledzijama da nekaznjeno prebijaju drugu jadnu decu...

kulturan

pre 15 godina

ovakvo ponasanje djece po srbiji je normalno uzeci u obzir zadnjih 17 godina, kad se pjevaju junacke pjesme o srebrenici, cetnicke pjesme o klanju, umalovazenje drugih, idoli: karadzic, mladic, seselj, arkan, ceca..... nije cudno, prvo treba drzava da bude kulturna pa da ocekuje od djece da budu isto

bezimena

pre 15 godina

Ove male (buduće velike) nasilnike treba isključiti iz škole i poslati u "specijalnU" a kompletnu porodicu staviti pod neku vaspitnu meru! U slučaju ponavljanja nasilništva oduzeti roditeljsko pravo!

Filip

pre 15 godina

Nikako mi nije jasno zasto se direktori skola i ucitelji bave ovim slucajevima kada to uopste nije njihov posao. Ovo je posao za POLICIJU i TUZILASTVO. Nastavnik srpskog i geografije ne treba da brine o tome ko se od dece sa kim potukao, to jednostavno nije njihov posao. Osim naravno da pozovu policiju kada vide incident.

Da li ce deca dobiti losu ocenu iz vladanja je apsolutno nebitno, iz skole ja ocekujem da nasilna deca budu poslata u domu za prevaspitavanje i da njihovi roditelji biti kaznjeni.

zeljko

pre 15 godina

Ka zna tesko da ce iskoreniti ovakvo ponasanje. Treba se pozabaviti osnovnim, korenskim uzrocima ovakvog ponasanja. Jednom kada se oni spoznaju, potrebno je raditi sa tom decom koja su takvo ponasanje ispoljila, da se ti uzroci i poremecaji u sisitemu vrednosti kod istih eliminisu. Jednom kada bi se na tome poradilo i postogao uspeh, bas te devojcice, bas ta deca bi bila jako korisna kao nosioci inicijative koja bi imala za cilj da ostvari pravu komuniakacju sa svima onima koji bi potencijalno mogli da budu na slican nacin "premeceni u razvoju". Ta deca koja danas pokazuju takvo, nenormalno ponasanje se nisu rodila zla. Sredina ih je ucunila takvim i ta sredina ima odgovornost prema njima da im pomogne, na koji nacin ce indirektno pomoci i svim buducim potencijalnim zrtvama. To ne islkjucuje da na prvom mestu treba pomoci onima koji su do sada bili zrtve ovakvih izliva agresije.

student

pre 15 godina

“Vaspitno-disciplinske mere nisu cilj takvim dešavanjima, već da svi akteri shvate potrebu da se tako nešto ne ponovi”, smatra Kojačinović."

Upravo te vaspitno-disciplinske mere ubrzavaju shvatanje.

deca su slika i prilika porodice

pre 15 godina

Negotin i okolina su oblast gde su "vaspitaci dece" babe i dede, roditelji su u inostranstvu u potrazi za parama, lepsom kucom od komsije, deca su prepustena ulici.

A*P

pre 15 godina

nema od domova nista. koje crne vaspitne mere. tamo postaju jos gori. ovakvo ponasanje dolazi iz porodice i tu je koren problemima. mada, kada malo bolje razmislim, ovoga je bilo i 90-ih, samo bez mobolnih i youtuba.

liberalan

pre 15 godina

... kada sam na you tube-u potrazio naslov tuca u skoli, imao sam sta da vidim. Toga je na tone!!!!! Radim u jednoj osnovnoj skoli, predajem izborni predmet i za klince sam cool nastavnik ne treniram strogocu. E sad, sve se promenilo kad mi je prisao jedan ucenik i pokazao mi klip sa njegovog telefona gde se vidi koskanje a kasnije i par dobrih udaraca od strane odeljenskog siledzije usmerenih ka malom koji i nije bas ona dobrica, al sta je tu je. ONI su to MENI pokazali, to mi nije jasno, a to da im predajem nije bitno ... I kuda idemo?

A glavne teme su nam
:
2. U Srbiji najgledanija emisija "Kursadzije"

3.PUPS preti padom vlade ako penzioneri ne dobiju 10 posto i posle svih upozorenja da ce 2009 biti jako teska

4. U Skupstini pricaju o svemu i svacemo ali ne i o temama zbog kojih su tamo.Da cak sede i dzabe bilo bi greota.

5. U Srbiji 3 milona evra ode u dim (toliko se izduva cigareta dnevno)
...

Pera

pre 15 godina

KO god bio odgovoran, treba ih udariti po novcaniku, roditelje okrivljenih a zatim i skolu malcice.

Na fino im se ne moze objasniti a da se ne izgubi vecnost, zatvori i slicno nam ne funkcionisu ali zato kazne ihaha.

Ilos

pre 15 godina

A ko je po tebi odgovoran? Profesor? Roditelj? Direktor?
Odgovorno je drustvo u celini i problem se nece resiti kaznjavanjem direktora skole i guranjem pod tepih. Ovakve stvari postaju svakodnevne po skolama. Trebamo da se zapitamo sta je uzrok ovome i zasto ovakvih stvari nije bilo kad su nasi roditelji isli u skolu. Drzava mora da pokrene preporod drustva i moralnih vrednosti dok ne postane kasno. Sta ce biti sa ovom zemljom kad je za 20ak godina ova deca budu vodila?

Nindza

pre 15 godina

Cilj JESU disciplinsko-vaspitne mere, jer zver ne moze da shvati da je uradila nesto lose.
Izvinite, ali ovo nisu deca. Deca se potuku, pocupaju, tuzakaju, a organizovan linc vec nije ljudsko a ponajmanje decje ponasanje.
Pa ni nacisti nisu "shvatili" sta su uradili dok nije pregazen Berlin, i to tako da kamen na kamenu nije ostao.
Takve pojave se PRVO moraju neutralisati i izolovati da ne mogu vise da nanesu stetu, e onda moze da se prica o "prevaspitavanju".

Miloš

pre 15 godina

... Amerika ima vrlo efikasan policijsko sudski sistem. Da li su iskorenili nasilje? ... Poslati u dom da se prevaspitaju? Pa jel znate nekog ko je izašao iz doma prevaspitan?

Urlanje KAZNA, KAZNA obično znači želju da se neko (najbolje direktor ili roditelj) proglase za neospornog i jedinstvnog krivca i da se na taj način preseče dalja priča. A dalja priča bi mogla da ode prilično daleko ako bi se dotakli svega onog što je tu decu napravilo takvim kakva jesu.

uko

pre 15 godina

Ja mislim, da nikakve kamere u skolama i kazne nece resiti problem nasilja i narkomanije.
Sustina je u tome da deca u danasnje vreme imaju prilicno bedne zivote. Oni nemaju i ne znaju sta da rade u slobodno vreme.
Stavite se u njihovu kozu: KUCA I SKOLA = grozno.
Deci treba omoguciti dodatne sadrzaje i izbor. Ranije je bilo dopunske nastave, sporta, raznih sekcija, omladinske organizacije,...
Danas da bi deca bilo sta radila, roditelji moraju da plate, a vecina nema. A i ako ima, nije to neka vajda, jer opet vecina drugara tog deteta nema.
Ovo sto se desava je problem drustva, koje je svoju decu ostavilo na ulici i zapustilo njihovo vaspitanje.
Evo i primera: niko ne zeli da bude odgovoran - roditlji govore kako skola nista ne cini i kako su oni puno u skoli, skola govori kako njih to ne interesuje... U stvari kao da danas nikoga nije briga i nikome nije stalo do te omladine. Odnosimo se prema njima kao prema kriminalcima - stavljamo im kamere u skole, ne verujemo im, ne ukazujemo im poverenje da mogu na bilo koji nacin da ucestvuju u drustvu.
Ma znate sta, ja mogu do sutra da kucam i navodim primere kako se drustvo danas lose odnosi prema deci. Oni nam samo vracaju svojim ruznim ponasanjem.

Aleksandar G.

pre 15 godina

Kako hladna reakcija na ovakvo maltretiranje. Da covek ne poveruje.
I eto, direktor skole smireno kaze "cilj nisu vaspitno-disciplinske mere". Sad sam gledao vest i sav sam se najezio dok je isao onaj snimak maltretiranja.

Ej, ljudi...deca od 13-14 godina su u stanju da toliko mrze i da nekome nanesu bol. Uzivaju u tome. Oni (tj. one) smatraju da tako resavaju "problem" sa drugaricom. Sta se desava u njihovim glavama...ustvari - sta li se desava u njihovim kucama?? Zlostavljanje ili zanemarivanje? Nesto od toga jeste. Niko ne moze da me ubedi da to dolazi samo od sebe.

A sta radi strucna javnost? Ne reaguje.
Da li ce se ikada uvesti pravilo (zakon, uredba, stagod...) da je potrebno angazovati socijalne ili druge strucne sluzbe (psihologe, specijalne pedagoge) koji bi posmatrali porodicu odakle dolazi dete koje je u stanju da cini takve stvari.
Ako sa 13 godina ima toliko zla u takvom detetu, sta moze da uradi npr. sa 16-17? Da ubije nekoga?

kao u narodnoj-100%

pre 15 godina

Zasto nam to deca rade?
Zato sto mi vreme koje je apsolutno njihovo i samo njihovo dajemo drugima na sluzbu.
Dal i su to zasluzila?
Verujem da svako bistar i pravedan zna da nisu.
Zasto mi njima to radimo?
Zato sto smo zaslepljeni svojim licnim ambicijama.
Nije kasno za nijednog klinca u tim godinama, samo sto mi iskusniji ili pametniji moramo naci mnogo , mnogo vise vremena i strpljenja za njih.
Oni su samo znatizeljna deca za negativu i pozitivu a svi mi od roditelja i skolskih ustanova preko komsija i dobronamernih prijatelja njihovi prijatelji. Ili bi pak to trebali biti.