Utorak, 04.11.2008.

00:03

Izborni dan u SAD

U SAD je počeo glavni izborni dan otvaranjem prvih biračkih mesta u Vermontu. Najveća borba vodi se u "neopredeljenim" državama, kao što su Florida i Ohajo.

Izvor: B92

Izborni dan u SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Mirolsav iz Hamburga

pre 15 godina

Najbolje bi bilo kada bi Ralph Nader dobio izbore, nazalost nema sance da to toga dodje. Inace medju Obame i Mc Caina nema velike razlike

Nikola Kojic

pre 15 godina

Mislim da je Obama pravi izbor za Predsednika U.S.A,,upravo se kroz njegov Lik i Delo ogleda Americka populacija iz razloga sto je upravo iz takve porodice koju cine njegovi roditelji.. Licno moj glas za Obamu..Keep Up with good Work.

Komazec

pre 15 godina

Obama Srbija je uz tebe , kada postanes naslednik trona na kome su sedeli jedan Linkoln , Ruzvelt , Kenedi dodji kod nas na sljivku i peceno prasence da vidis sta je gostoprimstvo jednog starog Evropskog naroda kakvi smo mi Srbi , sve najbolje ti zele Srbi sirom sveta jer u tvojim ocima vidimo pravdu i zelju da slobodu ucinis dohvatljivom za svakog postenog coveka na ovome svetu , ostani takav kakav jesi Africki prince , hrabar i dostojan svojih predaka koji su sada ponosni na tebe i sa neba salju ti blagoslov.

vendeta

pre 15 godina

Pobeda Baraka Obame sigurno ne može dovesti do promena kakve većina u Srbiji očekuje ali bi pokazala snagu sistema u kome obrazovanje i talenat zaslužuju priznanje, podršku i glas, a ne to ko je gde rođen i kako se preziva. Čini mi se da je to vrednost koja nam ne bi smela biti gadljiva, šta god da se kaže preko "bare".

student sa Floride

pre 15 godina

...
Razlog što se narod širom sveta toliko raduje je zato što su drugi narodi (ne Amerikanci) u vecini Humanisti i slažu se sa proširenjem socijalne pravde ne samo za svoje državljane nego za državljane celog sveta. Humanizam je globalna ideologija i zato se toliko radujemo da vidimo proširenje pravde za više ljudi na svetu. Ne treba tako lako kazati da Američka spoljna politika se neće menjati zato što ima puno mogućnosti za promene ako Demokrati imaju većinu u Kongresu-Senatu i Obamu. Verujem da ćemo imati mnogo drukći svet za godinu dana.

Sprski Amerikanci, molim vas da glasate danas!!! Hvala.

Bosko

pre 15 godina

Nemam nista licno protiv Obame, ali ja na svakog kandidata demokrata nakon Klintona i Holbruka gledam sa podozrenjem. To sto su pregazili Milosevica i Karadzica nije nista negativno, ali lakoca i opustenost kojom su presli preko "kolateralne stete" koju su izazvali me primoravaju da ih svrstam rame uz rame sa ova dva negativca.
To sto je "Serbian Orthodox" Blagojevic demokrata, pa sta! Bio je i 99, on je pre svega Amerikanac. Mislim da su republikanci pogresili, zato sto nisu kandidovali Djulijanija, koji ima mnogo vecu harizmu od Mc-a, i da to moze da im se osveti na ovim izborima.

vladimir

pre 15 godina

Izgleda da vise isprepadani Srbi misle od predsednikovoj boji koze nego bilo ko drugi!? Izbor je sveden na samo dvojicu i o americkom izbornom sistemu i spoljnoj politici drugi put. Ako su republikanci dobri za Srbiju, definitvno su losi za celu planetu i zato ih treba smeniti. Ovog puta Gobama! Nikako glasati za "mr. Mc Same"!!!

qwxy

pre 15 godina

podrzavam obamu jer je on predstavnik manjine. tako se i ja osecam kao predstavnik manjine, osecam se potlaceno od strane Amerike; osecam pritisak da nisam slobodan vec da moram da radim sta Amerika kaze. samo zato podrzavam obamu

blakan-USA

pre 15 godina

Danas je divno biti – glasac u Americi…jeste guzve su ogromne na biralistima ali danas Amerika pokazuje svijetu sta su ljudska prava, slobode, demokratija…u praksi!
Moze cijeli svijet imati barem jedan ili pak stotinu razloga da ne voli Ameriku, ali kada etnicki Turcin postane predjsednik Njemacke, etnicki Albanac ili Bosnjak bude predsjednik Srbije, a Srbin bude predsjednik Hrvtaske, a Alzirac predsjednik Francuske, ili Paksitanac premijer V. Britanije, ili mozda da krscanin bude predsjednik Irana, – tek onda bilo koja od ovih nacija ima prava da bilo sta zamjera Americkoj demokratiji!
Kao naturalizovanog balkan-amerikanca, mene fascinira koliku podrsku Obama uziva podjednako i medju Bosnjackom i Hrvtaskom i Srpskom emigracijom…jednostavno, radi se o nekonvencijalnom politicaru s nevjerovatnom karizmom koji brise pred sobom sve one grozne rasne, etnicke i religijske barijere i predrasude koje nas sve guse.
Zaista mislim da ce cijeli svijet disati mnogo lakse nakon sto Obama pobijedi! Ne ocekujem nista od njega, pogotovo nakon svge sto Bush ostavlja iza sebe, ali sama cinjenica da ce tolike barijere biti porusene cinom njegovog izbora dovoljna su motivacija da se glasa za Obamu i da se cijeli svijet raduje tom izboru i jednoj novoj Americi.

monitor

pre 15 godina

Josh jedan dan kada Amerika drzi lekciju ostatku sveta o demokratiji i demokratskim procedurama. Ne chudi shto su toliko superiorni u svakom polju ljudskog rada i dostignuca. Zalosno je jedino sto su pogubili moralne kompase pa svoju moc prechesto zloupotrebljavaju kinjeci ostatak sveta. Duboko verujem da ce Obama da pobedi i rekonstruishe posrnuli moralni kredibilitet USA-e

sima strahota

pre 15 godina

..pa ovako, ko se smorio od busha taj bi glasao za obamu.

i meni je taj obama gotivac, isto mi gotivac bio i bil klinton dok nije izvadio kartu srbije nam i poceo da objasnjava auditorijumu kako su srbi krivi za sva zla sveta i shodno tome ih treba sutra bombardovati

ovaj bush mi je bio puno veci gotivac nego klinton, pamtim kad su kiza i profa bili kod njega i trazili da se otpise dve trecine dugova, ovaj kao ma da vam otpisemo sve te dugove, sta je to za nas..skroz ste mi kul obojica, ovaj sa bradom a ti nesto kao pricas a nista te ne razumem

demokrate sa sobom dovode par likova sto ih ne volim puno, tipa holbruk klinton rubin olbrajt bajden, ova hilari nesto zidala kampanju na prici kako je skakala u zaklon kad su je gadjali srpski snajperi, pa joj rekli da iskulira..

ja bi vise voleo obamu, al mi nekako mccain dodje kao pametniji izbor, njega bas briga za nas, on je u fazonu da ratuje sa rusima, rusi se ostre da ga ustopuju na grudi i svima dobro..

kontam da su demokrate u fazonu da se slizu sa albancima ko i obicno, da vode neku sitnu politiku dok se rusi ne opuste i zalece sa 7 deci votke, pa onda polako da ih krckaju na runde, tipa kao aj da se ne zalecemo na putina sada kad je namunjen, nego da vidimo koga mozemo da kinjimo a da rusi ne skapiraju, hehe, vidi ove srbende, sto godina su se vadili bez da smo im uvodili sankcije, trovali decu sa osiromasenim uranijumom, rusili mostove i forsirali da se bave raftingom.. nista, aperkat u prvoj rundi, pa ko na stitu a ko sa njim..

nesto malo mi nade uliva ovo para sto jevreji guraju po beogradu i novom sadu, kontam da novo cimanje srbendi moze da im ugrozi poslove ovde, a oni se bar drze i gledaju da ne naude jedni drugima

..aj uzdravlje..

M. Stefanovic

pre 15 godina

Hoop-la, hoop-la, enough Mcbuly-Pal-loser, let's all go Obama-biding. Posle dvogodisnjeg blacenja i svadje, dolazi kraj, ili da li?

Lala

pre 15 godina

Cinjenica da predsednik SAD moze biti izabran i bez apsolutne vecine glasove moze biti paradoksalna samo za onoga ko ne poznaje americki politicki sistem. SAD su federacija sa elementima konfederacije u kojoj clanice imaju svoju "tezinu". Sistem elektora sprecava mogucnost da svega nekoliko drzava sa velikim brojem stanovnistva same izaberu predsednika, sto je teoretski moguce.

Svetlana

pre 15 godina

Za Obamu bih i ovako navijala (demokratski kandidat) a pošto sam nedavno pročitala njegovu knjigu "Smelost nade" (The Audicity of Hope) mislim da mu ne samo McCain nego ni većina američkih bivših predsednika nisu ni blizu.

U svakom slučaju preporučujem da pročitate njegovu knjigu i tako upoznate jednog izuzetnog čoveka i netipičnog političara. Takodje je knjiga veoma korisna za upoznavanje američke istorije, mentaliteta, načina života a posebno kao uvid u funkcionisanje Senata.

Miki iz Njemacke

pre 15 godina

Glavni Obamini saradnici su Guverner njegove države Ilinois Srbin Rod Blagojević i Kongresmenka njegovog grada Čikaga Milica Bin Luburic (koja mu je i sef kampanje). Na njihovom zvaničnom sajtu ponosno ističu da su Serbian Ortodox tj da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ako su treca generacija Srba.
-----------------------------
Mislim da se Manter malo preracunao...
Doci co do velikih promena ali i do otpustanja u State Departmentu.

milla

pre 15 godina

nije davno bila 1955. kada je Roza Parks nas zahtev vozaca da ustupi mesto belcu uhapsena i kada joj je sudjeno zbog gradjanske neposlusnosti. Nije davno bio ni Martin Luter King Junior koji je ubijen 1968. zbog svog sna o slobodi. U Washingtonu 1963.rekao je: I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream today
Mislim da je san M.L.Kinga ispunjen iako je nezamislivo bilo da u njegovo vreme tj. samo pre par decenija bilo ko od nas zamisli da ce afroamerikanac biti glavni kandidat u trci za predsednicke izbore.
Zbog svega ovoga sto sam napisala jasno je da zelim sve najbolje i pobedu Baraku Obami!!!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Iako sam bio u početku za Obamu, predomislio sam se kada je kao svog potpredsjednika izabrao Bidena a posljednjih dana njegovu kampanju je pomagao i Clinton. Neka hvala! Ne bih ih više volio viđati ni u kom svojstvu. MCcain je manje "zlo" jer mu prioritet nije Balkan što je dobro jer se demokrate stalno "interesuju" za Balkan.

T.

pre 15 godina

Ja bih birao Obamu. Poslednji put kada je predsednik bio pilot ratni veteran, u filmu "Dan nezavisnosti" Zemlju su napali vanzemaljci. Sa Busem smo se nekako izvukli, jeste pilot, ali nije bio u ratu.

Spiridon Kopicl

pre 15 godina

Ja navijam za Mekejna. Videli ste sta je bilo u Petom Elementu kad je crnac postao predsednik (nemam nista protiv crnaca). Dolaze vanzemaljci i ljudi se voze letecim taksi vozilima, a posto planiram da posetim Ameriku preko leta, ne zelim da placam duplo vise letece taksije jer nece biti normalnih.

Maja

pre 15 godina

Neverovatno, u drzavi koja bi trebalo da prednjaci u demokratiji, moze da se desi da realnu vecinu glasova ne dobije pobednik na izborima!!! Paradoksalno!!

Dragan West Coast

pre 15 godina

Ako izaberu ponovo Bush-ovog coveka neka nam je svima Bog na pomoci. Posledice pogubne politike Republikanaca u poslednjih 8 godina su upravo pocele da se manifestuju.
Iako je Obama u prednosti ne bi me cudilo da se ponovi scenario iz izbora 2000-e i u fotofinishu dobijemo istu stvar, samo u drugom pakovanju.

Srki

pre 15 godina

Potpuno ne razumem bilo čiju (ko nije Amerikanac) zaluđenost bilo kojim kandidatom.
Za nijansu bih više voleo da pobedi Obama, ali samo zato što je Afroamerikanac. Inače, svima van Amerike (a posebno NAMA!) će biti potpuno isto, jer Amerika ne menja svoju globalnu spoljnu politiku "iz inata onom pre" kao mi.

Srki

pre 15 godina

Potpuno ne razumem bilo čiju (ko nije Amerikanac) zaluđenost bilo kojim kandidatom.
Za nijansu bih više voleo da pobedi Obama, ali samo zato što je Afroamerikanac. Inače, svima van Amerike (a posebno NAMA!) će biti potpuno isto, jer Amerika ne menja svoju globalnu spoljnu politiku "iz inata onom pre" kao mi.

Spiridon Kopicl

pre 15 godina

Ja navijam za Mekejna. Videli ste sta je bilo u Petom Elementu kad je crnac postao predsednik (nemam nista protiv crnaca). Dolaze vanzemaljci i ljudi se voze letecim taksi vozilima, a posto planiram da posetim Ameriku preko leta, ne zelim da placam duplo vise letece taksije jer nece biti normalnih.

milla

pre 15 godina

nije davno bila 1955. kada je Roza Parks nas zahtev vozaca da ustupi mesto belcu uhapsena i kada joj je sudjeno zbog gradjanske neposlusnosti. Nije davno bio ni Martin Luter King Junior koji je ubijen 1968. zbog svog sna o slobodi. U Washingtonu 1963.rekao je: I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream today
Mislim da je san M.L.Kinga ispunjen iako je nezamislivo bilo da u njegovo vreme tj. samo pre par decenija bilo ko od nas zamisli da ce afroamerikanac biti glavni kandidat u trci za predsednicke izbore.
Zbog svega ovoga sto sam napisala jasno je da zelim sve najbolje i pobedu Baraku Obami!!!

blakan-USA

pre 15 godina

Danas je divno biti – glasac u Americi…jeste guzve su ogromne na biralistima ali danas Amerika pokazuje svijetu sta su ljudska prava, slobode, demokratija…u praksi!
Moze cijeli svijet imati barem jedan ili pak stotinu razloga da ne voli Ameriku, ali kada etnicki Turcin postane predjsednik Njemacke, etnicki Albanac ili Bosnjak bude predsjednik Srbije, a Srbin bude predsjednik Hrvtaske, a Alzirac predsjednik Francuske, ili Paksitanac premijer V. Britanije, ili mozda da krscanin bude predsjednik Irana, – tek onda bilo koja od ovih nacija ima prava da bilo sta zamjera Americkoj demokratiji!
Kao naturalizovanog balkan-amerikanca, mene fascinira koliku podrsku Obama uziva podjednako i medju Bosnjackom i Hrvtaskom i Srpskom emigracijom…jednostavno, radi se o nekonvencijalnom politicaru s nevjerovatnom karizmom koji brise pred sobom sve one grozne rasne, etnicke i religijske barijere i predrasude koje nas sve guse.
Zaista mislim da ce cijeli svijet disati mnogo lakse nakon sto Obama pobijedi! Ne ocekujem nista od njega, pogotovo nakon svge sto Bush ostavlja iza sebe, ali sama cinjenica da ce tolike barijere biti porusene cinom njegovog izbora dovoljna su motivacija da se glasa za Obamu i da se cijeli svijet raduje tom izboru i jednoj novoj Americi.

T.

pre 15 godina

Ja bih birao Obamu. Poslednji put kada je predsednik bio pilot ratni veteran, u filmu "Dan nezavisnosti" Zemlju su napali vanzemaljci. Sa Busem smo se nekako izvukli, jeste pilot, ali nije bio u ratu.

sima strahota

pre 15 godina

..pa ovako, ko se smorio od busha taj bi glasao za obamu.

i meni je taj obama gotivac, isto mi gotivac bio i bil klinton dok nije izvadio kartu srbije nam i poceo da objasnjava auditorijumu kako su srbi krivi za sva zla sveta i shodno tome ih treba sutra bombardovati

ovaj bush mi je bio puno veci gotivac nego klinton, pamtim kad su kiza i profa bili kod njega i trazili da se otpise dve trecine dugova, ovaj kao ma da vam otpisemo sve te dugove, sta je to za nas..skroz ste mi kul obojica, ovaj sa bradom a ti nesto kao pricas a nista te ne razumem

demokrate sa sobom dovode par likova sto ih ne volim puno, tipa holbruk klinton rubin olbrajt bajden, ova hilari nesto zidala kampanju na prici kako je skakala u zaklon kad su je gadjali srpski snajperi, pa joj rekli da iskulira..

ja bi vise voleo obamu, al mi nekako mccain dodje kao pametniji izbor, njega bas briga za nas, on je u fazonu da ratuje sa rusima, rusi se ostre da ga ustopuju na grudi i svima dobro..

kontam da su demokrate u fazonu da se slizu sa albancima ko i obicno, da vode neku sitnu politiku dok se rusi ne opuste i zalece sa 7 deci votke, pa onda polako da ih krckaju na runde, tipa kao aj da se ne zalecemo na putina sada kad je namunjen, nego da vidimo koga mozemo da kinjimo a da rusi ne skapiraju, hehe, vidi ove srbende, sto godina su se vadili bez da smo im uvodili sankcije, trovali decu sa osiromasenim uranijumom, rusili mostove i forsirali da se bave raftingom.. nista, aperkat u prvoj rundi, pa ko na stitu a ko sa njim..

nesto malo mi nade uliva ovo para sto jevreji guraju po beogradu i novom sadu, kontam da novo cimanje srbendi moze da im ugrozi poslove ovde, a oni se bar drze i gledaju da ne naude jedni drugima

..aj uzdravlje..

Lala

pre 15 godina

Cinjenica da predsednik SAD moze biti izabran i bez apsolutne vecine glasove moze biti paradoksalna samo za onoga ko ne poznaje americki politicki sistem. SAD su federacija sa elementima konfederacije u kojoj clanice imaju svoju "tezinu". Sistem elektora sprecava mogucnost da svega nekoliko drzava sa velikim brojem stanovnistva same izaberu predsednika, sto je teoretski moguce.

Maja

pre 15 godina

Neverovatno, u drzavi koja bi trebalo da prednjaci u demokratiji, moze da se desi da realnu vecinu glasova ne dobije pobednik na izborima!!! Paradoksalno!!

Dragan West Coast

pre 15 godina

Ako izaberu ponovo Bush-ovog coveka neka nam je svima Bog na pomoci. Posledice pogubne politike Republikanaca u poslednjih 8 godina su upravo pocele da se manifestuju.
Iako je Obama u prednosti ne bi me cudilo da se ponovi scenario iz izbora 2000-e i u fotofinishu dobijemo istu stvar, samo u drugom pakovanju.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Iako sam bio u početku za Obamu, predomislio sam se kada je kao svog potpredsjednika izabrao Bidena a posljednjih dana njegovu kampanju je pomagao i Clinton. Neka hvala! Ne bih ih više volio viđati ni u kom svojstvu. MCcain je manje "zlo" jer mu prioritet nije Balkan što je dobro jer se demokrate stalno "interesuju" za Balkan.

Svetlana

pre 15 godina

Za Obamu bih i ovako navijala (demokratski kandidat) a pošto sam nedavno pročitala njegovu knjigu "Smelost nade" (The Audicity of Hope) mislim da mu ne samo McCain nego ni većina američkih bivših predsednika nisu ni blizu.

U svakom slučaju preporučujem da pročitate njegovu knjigu i tako upoznate jednog izuzetnog čoveka i netipičnog političara. Takodje je knjiga veoma korisna za upoznavanje američke istorije, mentaliteta, načina života a posebno kao uvid u funkcionisanje Senata.

Miki iz Njemacke

pre 15 godina

Glavni Obamini saradnici su Guverner njegove države Ilinois Srbin Rod Blagojević i Kongresmenka njegovog grada Čikaga Milica Bin Luburic (koja mu je i sef kampanje). Na njihovom zvaničnom sajtu ponosno ističu da su Serbian Ortodox tj da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ako su treca generacija Srba.
-----------------------------
Mislim da se Manter malo preracunao...
Doci co do velikih promena ali i do otpustanja u State Departmentu.

monitor

pre 15 godina

Josh jedan dan kada Amerika drzi lekciju ostatku sveta o demokratiji i demokratskim procedurama. Ne chudi shto su toliko superiorni u svakom polju ljudskog rada i dostignuca. Zalosno je jedino sto su pogubili moralne kompase pa svoju moc prechesto zloupotrebljavaju kinjeci ostatak sveta. Duboko verujem da ce Obama da pobedi i rekonstruishe posrnuli moralni kredibilitet USA-e

Komazec

pre 15 godina

Obama Srbija je uz tebe , kada postanes naslednik trona na kome su sedeli jedan Linkoln , Ruzvelt , Kenedi dodji kod nas na sljivku i peceno prasence da vidis sta je gostoprimstvo jednog starog Evropskog naroda kakvi smo mi Srbi , sve najbolje ti zele Srbi sirom sveta jer u tvojim ocima vidimo pravdu i zelju da slobodu ucinis dohvatljivom za svakog postenog coveka na ovome svetu , ostani takav kakav jesi Africki prince , hrabar i dostojan svojih predaka koji su sada ponosni na tebe i sa neba salju ti blagoslov.

student sa Floride

pre 15 godina

...
Razlog što se narod širom sveta toliko raduje je zato što su drugi narodi (ne Amerikanci) u vecini Humanisti i slažu se sa proširenjem socijalne pravde ne samo za svoje državljane nego za državljane celog sveta. Humanizam je globalna ideologija i zato se toliko radujemo da vidimo proširenje pravde za više ljudi na svetu. Ne treba tako lako kazati da Američka spoljna politika se neće menjati zato što ima puno mogućnosti za promene ako Demokrati imaju većinu u Kongresu-Senatu i Obamu. Verujem da ćemo imati mnogo drukći svet za godinu dana.

Sprski Amerikanci, molim vas da glasate danas!!! Hvala.

vladimir

pre 15 godina

Izgleda da vise isprepadani Srbi misle od predsednikovoj boji koze nego bilo ko drugi!? Izbor je sveden na samo dvojicu i o americkom izbornom sistemu i spoljnoj politici drugi put. Ako su republikanci dobri za Srbiju, definitvno su losi za celu planetu i zato ih treba smeniti. Ovog puta Gobama! Nikako glasati za "mr. Mc Same"!!!

qwxy

pre 15 godina

podrzavam obamu jer je on predstavnik manjine. tako se i ja osecam kao predstavnik manjine, osecam se potlaceno od strane Amerike; osecam pritisak da nisam slobodan vec da moram da radim sta Amerika kaze. samo zato podrzavam obamu

Bosko

pre 15 godina

Nemam nista licno protiv Obame, ali ja na svakog kandidata demokrata nakon Klintona i Holbruka gledam sa podozrenjem. To sto su pregazili Milosevica i Karadzica nije nista negativno, ali lakoca i opustenost kojom su presli preko "kolateralne stete" koju su izazvali me primoravaju da ih svrstam rame uz rame sa ova dva negativca.
To sto je "Serbian Orthodox" Blagojevic demokrata, pa sta! Bio je i 99, on je pre svega Amerikanac. Mislim da su republikanci pogresili, zato sto nisu kandidovali Djulijanija, koji ima mnogo vecu harizmu od Mc-a, i da to moze da im se osveti na ovim izborima.

vendeta

pre 15 godina

Pobeda Baraka Obame sigurno ne može dovesti do promena kakve većina u Srbiji očekuje ali bi pokazala snagu sistema u kome obrazovanje i talenat zaslužuju priznanje, podršku i glas, a ne to ko je gde rođen i kako se preziva. Čini mi se da je to vrednost koja nam ne bi smela biti gadljiva, šta god da se kaže preko "bare".

Mirolsav iz Hamburga

pre 15 godina

Najbolje bi bilo kada bi Ralph Nader dobio izbore, nazalost nema sance da to toga dodje. Inace medju Obame i Mc Caina nema velike razlike

M. Stefanovic

pre 15 godina

Hoop-la, hoop-la, enough Mcbuly-Pal-loser, let's all go Obama-biding. Posle dvogodisnjeg blacenja i svadje, dolazi kraj, ili da li?

Nikola Kojic

pre 15 godina

Mislim da je Obama pravi izbor za Predsednika U.S.A,,upravo se kroz njegov Lik i Delo ogleda Americka populacija iz razloga sto je upravo iz takve porodice koju cine njegovi roditelji.. Licno moj glas za Obamu..Keep Up with good Work.

Spiridon Kopicl

pre 15 godina

Ja navijam za Mekejna. Videli ste sta je bilo u Petom Elementu kad je crnac postao predsednik (nemam nista protiv crnaca). Dolaze vanzemaljci i ljudi se voze letecim taksi vozilima, a posto planiram da posetim Ameriku preko leta, ne zelim da placam duplo vise letece taksije jer nece biti normalnih.

Srki

pre 15 godina

Potpuno ne razumem bilo čiju (ko nije Amerikanac) zaluđenost bilo kojim kandidatom.
Za nijansu bih više voleo da pobedi Obama, ali samo zato što je Afroamerikanac. Inače, svima van Amerike (a posebno NAMA!) će biti potpuno isto, jer Amerika ne menja svoju globalnu spoljnu politiku "iz inata onom pre" kao mi.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Iako sam bio u početku za Obamu, predomislio sam se kada je kao svog potpredsjednika izabrao Bidena a posljednjih dana njegovu kampanju je pomagao i Clinton. Neka hvala! Ne bih ih više volio viđati ni u kom svojstvu. MCcain je manje "zlo" jer mu prioritet nije Balkan što je dobro jer se demokrate stalno "interesuju" za Balkan.

blakan-USA

pre 15 godina

Danas je divno biti – glasac u Americi…jeste guzve su ogromne na biralistima ali danas Amerika pokazuje svijetu sta su ljudska prava, slobode, demokratija…u praksi!
Moze cijeli svijet imati barem jedan ili pak stotinu razloga da ne voli Ameriku, ali kada etnicki Turcin postane predjsednik Njemacke, etnicki Albanac ili Bosnjak bude predsjednik Srbije, a Srbin bude predsjednik Hrvtaske, a Alzirac predsjednik Francuske, ili Paksitanac premijer V. Britanije, ili mozda da krscanin bude predsjednik Irana, – tek onda bilo koja od ovih nacija ima prava da bilo sta zamjera Americkoj demokratiji!
Kao naturalizovanog balkan-amerikanca, mene fascinira koliku podrsku Obama uziva podjednako i medju Bosnjackom i Hrvtaskom i Srpskom emigracijom…jednostavno, radi se o nekonvencijalnom politicaru s nevjerovatnom karizmom koji brise pred sobom sve one grozne rasne, etnicke i religijske barijere i predrasude koje nas sve guse.
Zaista mislim da ce cijeli svijet disati mnogo lakse nakon sto Obama pobijedi! Ne ocekujem nista od njega, pogotovo nakon svge sto Bush ostavlja iza sebe, ali sama cinjenica da ce tolike barijere biti porusene cinom njegovog izbora dovoljna su motivacija da se glasa za Obamu i da se cijeli svijet raduje tom izboru i jednoj novoj Americi.

Dragan West Coast

pre 15 godina

Ako izaberu ponovo Bush-ovog coveka neka nam je svima Bog na pomoci. Posledice pogubne politike Republikanaca u poslednjih 8 godina su upravo pocele da se manifestuju.
Iako je Obama u prednosti ne bi me cudilo da se ponovi scenario iz izbora 2000-e i u fotofinishu dobijemo istu stvar, samo u drugom pakovanju.

T.

pre 15 godina

Ja bih birao Obamu. Poslednji put kada je predsednik bio pilot ratni veteran, u filmu "Dan nezavisnosti" Zemlju su napali vanzemaljci. Sa Busem smo se nekako izvukli, jeste pilot, ali nije bio u ratu.

Maja

pre 15 godina

Neverovatno, u drzavi koja bi trebalo da prednjaci u demokratiji, moze da se desi da realnu vecinu glasova ne dobije pobednik na izborima!!! Paradoksalno!!

sima strahota

pre 15 godina

..pa ovako, ko se smorio od busha taj bi glasao za obamu.

i meni je taj obama gotivac, isto mi gotivac bio i bil klinton dok nije izvadio kartu srbije nam i poceo da objasnjava auditorijumu kako su srbi krivi za sva zla sveta i shodno tome ih treba sutra bombardovati

ovaj bush mi je bio puno veci gotivac nego klinton, pamtim kad su kiza i profa bili kod njega i trazili da se otpise dve trecine dugova, ovaj kao ma da vam otpisemo sve te dugove, sta je to za nas..skroz ste mi kul obojica, ovaj sa bradom a ti nesto kao pricas a nista te ne razumem

demokrate sa sobom dovode par likova sto ih ne volim puno, tipa holbruk klinton rubin olbrajt bajden, ova hilari nesto zidala kampanju na prici kako je skakala u zaklon kad su je gadjali srpski snajperi, pa joj rekli da iskulira..

ja bi vise voleo obamu, al mi nekako mccain dodje kao pametniji izbor, njega bas briga za nas, on je u fazonu da ratuje sa rusima, rusi se ostre da ga ustopuju na grudi i svima dobro..

kontam da su demokrate u fazonu da se slizu sa albancima ko i obicno, da vode neku sitnu politiku dok se rusi ne opuste i zalece sa 7 deci votke, pa onda polako da ih krckaju na runde, tipa kao aj da se ne zalecemo na putina sada kad je namunjen, nego da vidimo koga mozemo da kinjimo a da rusi ne skapiraju, hehe, vidi ove srbende, sto godina su se vadili bez da smo im uvodili sankcije, trovali decu sa osiromasenim uranijumom, rusili mostove i forsirali da se bave raftingom.. nista, aperkat u prvoj rundi, pa ko na stitu a ko sa njim..

nesto malo mi nade uliva ovo para sto jevreji guraju po beogradu i novom sadu, kontam da novo cimanje srbendi moze da im ugrozi poslove ovde, a oni se bar drze i gledaju da ne naude jedni drugima

..aj uzdravlje..

monitor

pre 15 godina

Josh jedan dan kada Amerika drzi lekciju ostatku sveta o demokratiji i demokratskim procedurama. Ne chudi shto su toliko superiorni u svakom polju ljudskog rada i dostignuca. Zalosno je jedino sto su pogubili moralne kompase pa svoju moc prechesto zloupotrebljavaju kinjeci ostatak sveta. Duboko verujem da ce Obama da pobedi i rekonstruishe posrnuli moralni kredibilitet USA-e

Lala

pre 15 godina

Cinjenica da predsednik SAD moze biti izabran i bez apsolutne vecine glasove moze biti paradoksalna samo za onoga ko ne poznaje americki politicki sistem. SAD su federacija sa elementima konfederacije u kojoj clanice imaju svoju "tezinu". Sistem elektora sprecava mogucnost da svega nekoliko drzava sa velikim brojem stanovnistva same izaberu predsednika, sto je teoretski moguce.

vladimir

pre 15 godina

Izgleda da vise isprepadani Srbi misle od predsednikovoj boji koze nego bilo ko drugi!? Izbor je sveden na samo dvojicu i o americkom izbornom sistemu i spoljnoj politici drugi put. Ako su republikanci dobri za Srbiju, definitvno su losi za celu planetu i zato ih treba smeniti. Ovog puta Gobama! Nikako glasati za "mr. Mc Same"!!!

milla

pre 15 godina

nije davno bila 1955. kada je Roza Parks nas zahtev vozaca da ustupi mesto belcu uhapsena i kada joj je sudjeno zbog gradjanske neposlusnosti. Nije davno bio ni Martin Luter King Junior koji je ubijen 1968. zbog svog sna o slobodi. U Washingtonu 1963.rekao je: I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream today
Mislim da je san M.L.Kinga ispunjen iako je nezamislivo bilo da u njegovo vreme tj. samo pre par decenija bilo ko od nas zamisli da ce afroamerikanac biti glavni kandidat u trci za predsednicke izbore.
Zbog svega ovoga sto sam napisala jasno je da zelim sve najbolje i pobedu Baraku Obami!!!

Svetlana

pre 15 godina

Za Obamu bih i ovako navijala (demokratski kandidat) a pošto sam nedavno pročitala njegovu knjigu "Smelost nade" (The Audicity of Hope) mislim da mu ne samo McCain nego ni većina američkih bivših predsednika nisu ni blizu.

U svakom slučaju preporučujem da pročitate njegovu knjigu i tako upoznate jednog izuzetnog čoveka i netipičnog političara. Takodje je knjiga veoma korisna za upoznavanje američke istorije, mentaliteta, načina života a posebno kao uvid u funkcionisanje Senata.

Miki iz Njemacke

pre 15 godina

Glavni Obamini saradnici su Guverner njegove države Ilinois Srbin Rod Blagojević i Kongresmenka njegovog grada Čikaga Milica Bin Luburic (koja mu je i sef kampanje). Na njihovom zvaničnom sajtu ponosno ističu da su Serbian Ortodox tj da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ako su treca generacija Srba.
-----------------------------
Mislim da se Manter malo preracunao...
Doci co do velikih promena ali i do otpustanja u State Departmentu.

qwxy

pre 15 godina

podrzavam obamu jer je on predstavnik manjine. tako se i ja osecam kao predstavnik manjine, osecam se potlaceno od strane Amerike; osecam pritisak da nisam slobodan vec da moram da radim sta Amerika kaze. samo zato podrzavam obamu

Komazec

pre 15 godina

Obama Srbija je uz tebe , kada postanes naslednik trona na kome su sedeli jedan Linkoln , Ruzvelt , Kenedi dodji kod nas na sljivku i peceno prasence da vidis sta je gostoprimstvo jednog starog Evropskog naroda kakvi smo mi Srbi , sve najbolje ti zele Srbi sirom sveta jer u tvojim ocima vidimo pravdu i zelju da slobodu ucinis dohvatljivom za svakog postenog coveka na ovome svetu , ostani takav kakav jesi Africki prince , hrabar i dostojan svojih predaka koji su sada ponosni na tebe i sa neba salju ti blagoslov.

M. Stefanovic

pre 15 godina

Hoop-la, hoop-la, enough Mcbuly-Pal-loser, let's all go Obama-biding. Posle dvogodisnjeg blacenja i svadje, dolazi kraj, ili da li?

Bosko

pre 15 godina

Nemam nista licno protiv Obame, ali ja na svakog kandidata demokrata nakon Klintona i Holbruka gledam sa podozrenjem. To sto su pregazili Milosevica i Karadzica nije nista negativno, ali lakoca i opustenost kojom su presli preko "kolateralne stete" koju su izazvali me primoravaju da ih svrstam rame uz rame sa ova dva negativca.
To sto je "Serbian Orthodox" Blagojevic demokrata, pa sta! Bio je i 99, on je pre svega Amerikanac. Mislim da su republikanci pogresili, zato sto nisu kandidovali Djulijanija, koji ima mnogo vecu harizmu od Mc-a, i da to moze da im se osveti na ovim izborima.

student sa Floride

pre 15 godina

...
Razlog što se narod širom sveta toliko raduje je zato što su drugi narodi (ne Amerikanci) u vecini Humanisti i slažu se sa proširenjem socijalne pravde ne samo za svoje državljane nego za državljane celog sveta. Humanizam je globalna ideologija i zato se toliko radujemo da vidimo proširenje pravde za više ljudi na svetu. Ne treba tako lako kazati da Američka spoljna politika se neće menjati zato što ima puno mogućnosti za promene ako Demokrati imaju većinu u Kongresu-Senatu i Obamu. Verujem da ćemo imati mnogo drukći svet za godinu dana.

Sprski Amerikanci, molim vas da glasate danas!!! Hvala.

vendeta

pre 15 godina

Pobeda Baraka Obame sigurno ne može dovesti do promena kakve većina u Srbiji očekuje ali bi pokazala snagu sistema u kome obrazovanje i talenat zaslužuju priznanje, podršku i glas, a ne to ko je gde rođen i kako se preziva. Čini mi se da je to vrednost koja nam ne bi smela biti gadljiva, šta god da se kaže preko "bare".

Nikola Kojic

pre 15 godina

Mislim da je Obama pravi izbor za Predsednika U.S.A,,upravo se kroz njegov Lik i Delo ogleda Americka populacija iz razloga sto je upravo iz takve porodice koju cine njegovi roditelji.. Licno moj glas za Obamu..Keep Up with good Work.

Mirolsav iz Hamburga

pre 15 godina

Najbolje bi bilo kada bi Ralph Nader dobio izbore, nazalost nema sance da to toga dodje. Inace medju Obame i Mc Caina nema velike razlike