Petak, 10.10.2008.

01:32

Nepoželjni ambasadori

Makedonski ambasador već je napustio Srbiju, saznaje B92. Crnogorska ambasadorka u subotu odlazi iz Beograda.

Izvor: B92

Nepoželjni ambasadori IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

175 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir Stefanovics

pre 15 godina

Nista gluplje od ovog "proterivanja" stranih (!) ambasadora, kao, pre, i povlacenja sopstvenih.
Postigli smo - tvrdi ministar spoljni Jeremic, i domaci hor za njim - veliku diplomatsku pobedu sa prosledjivanjem poznatog srpskog kosovsko - pravnog pitanja Medjunarodnom sudu... Sta, ako odgovor tog suda, uskoro ili kroz dve godine, bude negativan po nas? Ili "okruglo pa na cose"? Sta ce u tom slucaju biti sa ovom "velikom pobedom"? Misli li neko u vlasti na to? Ili im je dovoljan ovaj, trenutni propagandni - predizborni pobednicki poklik?!

loki

pre 15 godina

...svi znaju da imamo u cg premijera kog je lako ucijeniti.svi znamo da srbi uvijek zele da crnogorci budu veci srbi od njih samih.svi znaju da je odluka medjunarodnog suda pravde puka formalnost.nasi i vasi polticari 20god pravdaju sebe ovim drugima...jadni smo mi svi skupa...

Stevan

pre 15 godina

Mislim da ce trenutna vlast u Srbiji izgubiti veliku vecinu glasaca, ako ne preduzmu nesto i neodgovore na ovaj uzasan i kukavicki potez Crne Gore i Makedonije. A o tome kakve privilegije i koliko gradjana Crne Gore zivi, radi i studira u Srbiji,pogotovo u Beogradu (u krugu "dvojke") i koliko nas nervira ta cinjenica o tome ne treba ni da polemisemo jer to svi znamo.

komit

pre 15 godina

kako su se nasi "neprijatelji" odvajali sve smo manji postajali hm ko li je sledeci, valjalo bi ga izmisliti suvise nas zivot pritiska

Bratac Saculatac

pre 15 godina

Nemci ili Amerikanci nam nikada nisu bili bratski narodi. Crnogorci i Makedonci jesu, i zato je argument pozivanja na proterivanje svih ambasadora zemalja koje su priznale Kosovo obicno licemerje. A vi, draga nasa "braco" nemojte zaboraviti, da djavo uvek duplo naplati svoje usluge, ako je to neko naucio ovih godina, onda smo to naucili mi. Nema veze sto mozda ponos danas nije u modi, ali to ne moze vecito da traje. A lakse je ponos izgubiti nego ga steci. A sa druge strane, izem ti drzavu koju je priznao premijer sa interpolove poternice...

MP

pre 15 godina

Za pet do deset godina Kosovo ce biti podeljeno i dve ce drzave biti medjusobno priznate, a onda ce se srbi stideti, ako i dalje budu imali obraz , sto sada pljuju po celom narodu, zbog jednog mafijasa.

Relja

pre 15 godina

E sad, kako to da moj sin na državnom fakultetu u Novome Sadu plaća školarinu poput Danila P. koji ima crnogorski pasoš, crnogorsku ličnu kartu i koji pravo glasa na izborima ostvaruje na glasačkom mestu u Podgorici? Kako more to može, a?

Intersantan Srbin

pre 15 godina

Molim gradjane Crne Gore da se ne cude reakciji Srbije i da zahtevaju isti tretman kao ostale drzave koje su priznale Kosovo.
Odluku da se protera crnogorski amabsador, a ne americki je doneli smo rukovodeci se INTERESIMA i REALNIM odnosima snaga u svetu.
A ja licno cu da idem na letovanje samo na INTERESantne lokacije.

Vi cete to sigurno razumeti, draga braco.

Illyria

pre 15 godina

...
Priznanje nezavisnosti Kosova nema veze sa narodima Crne Gore ili Makedonije, oni o tome ne odlučuju nego njihove demokratske vlade, što su normalno i uradile.

boris,svilajnac

pre 15 godina

hajde da sad opet kukamo za jugoslavijom! zar nam nije bas ta jugoslavija i donela sve ovo?! na zalost jos uvek nemamo nacionalnu svest i uvek nas drugi podsecaju da smo srbi. secam se jedne pozorisne predstave u kojoj je bata stojkovic rekao: i opet ce hrvatice radjati hrvate a srpkinje jugoslovene... cudi me da smo 1000god srpstva zaboravili i preko noci od 45. postali nesto sto nije bilo moguce da postoji. svi dobise drzavu a gde smo mi!? koliko smo sami krivi?

pristevac

pre 15 godina

Srbija i srbi definitivno treba da gledaju na buducnost, nezavisnost Kosova je realnost, nece da idu dve godine i vlada u Beogradu morace priznati nezavisnost Kosova jer moramo u EU. Jako mi je zao za srpski narod jer ga lazu isto kao Millosevic i Tadic i Jeremic i Kostunica svi a narod pati, samo gledajte njih kod nas u Kosovo vlada hoqe da radi sa njim a Beograd ih ne dozvoljava a nazalost oni zivu bednicki bez perspektive .Hvala vam

amerika

pre 15 godina

ljudi,nadjite i pogledajte kako izgleda Americka ambasada u Skoplju na istorijskom mestu Kale...Kad to videte bice vam mnogo jasnije odakle vetar duva...Kad nisi svoj na svome,tesko je bilo sta odlucivati.Tragedija...

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Shvatam (i prihvatam) da svaki ziv covek ima svoje razloge za i protiv, za sve sto cini - priznaje ili ne priznaje Kosovo, svercuje ili ne svercuje cigarete itd. Pustimo za trenutak to po strani. Ali ovo sa "realnoscu" prosto ubija. Svi se hvataju za nesto, sto zaista jeste realnost, ali je valjda i vazno kako se do te realnosti stiglo? Ako nije, zasto i Amerika nije prihvatila realnost od 9/11 (i sve ostale realnosti po svetu, protiv kojih se bori ognjem i macem) nego je zbog nje polupala pola sveta??? I ne samo to, nego traze saradnju u tom lupanju od gomile saveznika, a boga mi i protivnika, stalno zbog toga sto NE PRIHVATAJU realnost kao takvu. Zasto bi samo Srbija morala da prihvata silom nametnutu realnost? JESTE Srbija cinila ruzne stvari drugima, ali ni manje, ni vise nego drugi njoj. Mozda se to ne vidi ako se posmatra samo jedan vremenski period, cemu su mnogi skloni, ali to nije nacin da se problemi ZAISTA resavaju i nikako nije opravdanje za sve koji prerano i brzopleto donose zakljucke.

Crnoguja

pre 15 godina

I šta se u pogledu odnosa Srbije i Kosova promenilo ovim priznanjima? Da li je time Kosovo postalo "srpskije" ili manje Srpsko?
Baš mi je žao što su V.J-u pokvarili slavlje, ali baš nije imao rašta ni slaviti. Bolje bi mu bilo da se potrudi i da privuče nešto svetskih investitora dok država ne bankrotira, umesto što se nateruje sa ambasadorima nejakih susednih zemalja (sa jakima tako nešto nije smeo, niti će smeti).

mijuskovic

pre 15 godina

Shvatam ogorcenje naroda u Srbiji ali me zacudila reakcija na priznanje Kosova. CG je mala zemlja i svakako da je bila pod pritiscima da prizna nezavisnost. Reakcija Srbije mi je cudna iz sledecih razloga: prve su priznale Kosovo Hrvatska i Slovenija koje imaju ogroman kapital u Srbiji pa nikom nista. Cak se masovno ljetuje u Hrvatskoj sa kojom je i CG ratovala rame uz rame sa Srbijom. Srbija je okrenuta EU po svaku cijenu a skoro sve zemlje EU su priznale Kosovo. Zasto se ne protjera ambasador Njemacke ili Britanije. Od otcijepljenja se vodi jaka antipropaganda o CG. Ako smo bratske zemlje i prijatelji, prijateljstvo se njeguje. I u vezi ovog da se Crnogorci u Srbiji tretiraju kao strani drzavljani: ja studiram u Srbiji ali sve placam, ne placam samo vazduh tako da ne vidim sta je Srbiji lose od toga. Za kraj: veliki je broj srbijanskih radnika koji rade sezonski u CG

vesko iz Crne Gore

pre 15 godina

Uopšte ne razumijem svujest kod većine srpskog naroda, zar ne shvatate realnost ili nećeta realno da sagledate stvari.Aktuelna tema priznanja Kosova je realnost sa kojom ćete i vi sami morati da se suočite, što prije utoliko bolje i normalno sa nesagledivo manje posledica. To i vaša vlast savršeno dobro zna,samo vam bacaju prašinu od izbora do izbora. Još nema nekog ko će potpunu istinu da saopšti narodu,kalkulišu da će izgubiti birače! Normalno tu cijenu iskrivljene realnosti plaća obični građanin. Puno pozdrava svma !

objektivno

pre 15 godina

Mislim da je sasvim svrsishodno da Srbija od sada Makedoniju isključivo priznaje kao Bivšu Jugosovensku Republiku Makedoniju - onako kako se ova država i zvanično zove i predstavlja u celom svetu.
Onda, kada je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, bila je jedina koja je to uradila, a zbog spora Makedonije i Grčke oko imena.
Pošto je BJRM priznala KiM pod izgovorom daljih evropskih integracija, mislim da i Srbija treba, zarad svojih evropskih integracija, da od sada našeg suseda oslovljava onako kako to radi Grčka i cela EU. Jer, mi to treba da uradimo zarad naših evropskih integracija, ne želeći da povredimo dobrosusedske odnose naših zemalja.

matori

pre 15 godina

Čini se da bi veći deo Srbije proterao CEO Svet, ili barem onaj deo planete koji nije na istim talasima euforije (pre 3 dana) ili histerije (od sinoć).
Pošto je to sasvim neizvodljivo, mogli bi da razmotrimo u našoj skupštini da se MI kolektivno i za sva vremena preselimo na Mesec ili neko još udaljenije mesto gde nas NIKO neće uznemiravati u našoj beskrajnoj Gluposti i Samoljublju...

filip kapisoda

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam odluku Vlade Crne Gore.Crna Gora mora priznati relanost i voditi mudru politiku.
A sto se tice ovih izliva mrznje prema Crnogorcima,to neka bude slika i prilika onih koji to izgovaraju.
Nijesmo mi krivi sto Kosovo ode jos 1999.godine nego losa politika srbijanske Vlade na celu sa Milosevicem.Sto je oduzimana autonomija Kosovu i Vojvodini prije 20 godina?E ,sada se to sve vraca i jos i sa kamatom.Da ne pominjem agresiju na Hrvatsku i BIH,Vukovar,opsadu Sarajeva,Srebrenicu...I mi smo se pristali da nas Bulatovic uvuce u agresiju na Dubrovnik ali je moje Cetinje jos 1991.godine jasno reklo sto misli o toj agresiji i barem smo malo sprali ljagu sa nasega obraza zbog zla koje je naneto Dubrovniku i Konavlima.
Srbi,morate shvatiti da nijeste nebeski narod i da ste puno grijesili u zadnjih 20 godina i ponasve da ste izgubili sve ratove a pogotovu onaj sa NATO(a ko izgubi rat,zna se sto mu spada)
Kada to shvatite,razumijecete i Crnu Goru.

Veliki Blek

pre 15 godina

Bravo Vuce Jeremicu samo tako OSTRO I BEZKOMPROMISNO,neka se
zna kako Srbija postupa sa svima koji ugrozavaju njen teritorijalni integritet, narocito ako se radi o manjim i slabasnijim zemljama moze pretnje,ucene,zastrasivanja itd,itd, ali oprez sa malo mocnijim Drzavama,tu Srbija treba da se ponasa diplomatski i da se strogo pridrzava "medjunarodnog prava".Nego bas me interesuje kada cemo da proteramo ambasadora Portugalije? Nisu li i oni priznali laznu drzavu Kosovo.

Marko

pre 15 godina

Stvarno ne vidim kakvu korist Srbiji može doneti proterivanje crnogorskog ambasadora, ali istovremeno ne vidim ni kakvu štetu može doneti uvođenje studentskih i radnih viza i ekoloških taksi za crnogorske državljane. Najiskrenije poštujem odluku Vlade Crne Gore i smatram da je sračunata na to da donese korist crnogorskoj državi, ali kad neko "neće da se druži sa mnom", bili razlozi za to opravdani ili ne opravdani, je ne idem okolo i molim ga da se druži sa mnom, nego kažem hvala lepo i doviđenja i tebi. Ovo leto sam se vraćao autobusom iz Crne Gore i nerevozni carinik je naterao ceo autobus u pola tri ujutru da izađe napolje i da izvadi svoje kofere, kako bi ih oni pretresli. Dva dana pre toga čitao sam u crnogorskim dnevnim novinama kako predsednik Turističke organizacije Kosova hvali kako kosovski turisti mogu ulaziti u Crnu Goru i sa ličnim kartama koje su istekle. Toliko od mene. Ko želi da shvati, shvatiće!

Mordax.

pre 15 godina

Gledao sm intervju ministra Jeremica na B92.
Elegantan,samouvjeren mladi srpski ministar.
Nisam se mogao oteti utisku da ga ne uporedim sa likovima starih jugoslavenskih filmova gdje se govori o vrijemenima Kraljevine Jugoslavije.
Svakog trenutka sam ocekivao da cu cuti i ondasnji pozdrav"Ljubim ruke".
Ovaj mladi covjek je uvukao svojom samouvjerenoscu Srbiju u CIRCULUS VITIOSUS(zacarani krug)iz kojeg je on nikada nece biti u stanju da izvuce.
Dok ne sazri i stekne iskustvo i "spusti se na zemlju" bilo bi dobro da mu se nadje neki TUTOR...

cg/mne

pre 15 godina

Hajde protjerajte ako smijete ambasadora SAD, Francuske, Njemacke...CG i Makedonija su vam krive sto ste izgubili Kosovo! Hvala Bogu sto je ta prica vise zavrsena! Ne stidim se uopste priznanja Kosova, vise se stidim bombardovanja Dubrovnika '91

true Serb

pre 15 godina

Prolazi mi bes i sada ostaje samo tuga... nekako mi je zao sto se ovo dogodilo, zao mi je sto narod Crne Gore vise nikada necu gledati na isti nacin! jednostavno vise nikada nece biti isto, srusilo se nesto sto je dugo postojalo. !

Orbit

pre 15 godina

Makedonija i Crna Gora su valjda jedine zemlje sa kojima nismo ratovali, ciji su nam narodi kulturno, verski i etnicki najblizi... A vi im proterujete ambasadore, DRUZE jeremicu: SRAMOTA!!! Nisu vam Makedonija i Crna Gora ili ceo beli svet krivi sto je komuno-fasisticki diktator Milosevic IZGUBIO RAT protiv celog sveta i TERITORIJE! Treba da vas je sramota jeremicu! Podnesite smesta ostavku, prethodno se izvinivsi narodima Crne Gore i Makedonije i njihovim vladama! Ambasadori se proteruju samo pred rat, kad su sva ostala diplomatska sredstva iscrpljena, to onaj ko je diplomatski i politicki pismen zna, za razliku od vas, jeremicu! Brukate Srbiju, jeremicu, podnesite ostavku i ne bavite se vise nikada diplomatijom i politikom, niste sposobni za to!

Popaj

pre 15 godina

Citam ove stotine komentara i to ne na Kuriru nego na b92, i zakljucujem samo jedno- masovno ludilo je sasvim ovladalo mojom zemljom. Puno vise bi trebalo da vas brinu izjave Tadica o nestvrstanima i Sutanovca o aranzmanima s Rusijom ukoliko nas po njemu EU i dalje bude ucenjivala, nego priznanje Kosova od strane bilo koga. Ajde da se pravimo blesavi da Kosovo nije nezavisno pa ko drukcije kaze da mu umre majka. Da ste se ovoliko borili za pravdu dok su se punile hladnjace, ne bi danas ni bilo razloga za sve ovo.
Zadnje cetiri godine se uporno pitam u cemu je razlika izmedju Tadica i Kostunice. I dalje je odgovor na to jeziva tisina.

Aleksandar Popovic

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”, Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

nele

pre 15 godina

Nasi politicari malo prave buku i dizu prasinu ali nijedan konkretan potez nece biti povucen.
Crnogorci ce sve privilegije u Srbiji zadrzati i raditi i dalje u svoju korist a na stetu Srbije kao i do sada.
Zivi bili pa videli.

SLUCAJNI PROLAZNIK

pre 15 godina

Ako se gradjani u Crnoj Gori i Makedoniji ne slazu sa odlukama njihovih vlada, sutra je neradan dan, pa da vidimo da li ce i u kolikom broju izaci na ulice pred svoje vlade da izraze svoje neslaganje.

Njegoševa Crna Gora

pre 15 godina

Teško je naći riječi kada se nešto ovako desi. Srbi iz Crne Gore i oni koji se osjećaju Crnogorcima 100% su protiv priznanja Kosova! Ovo nema veze sa narodom Crne Gore! Ako ima šta dobro od ovoga, to je da se nadam da će se crnogorski narod konačno opametiti i prvom prilikom poslati ovaj izdajnički režim u istoriju!

Zarko

pre 15 godina

Ja sam iz Makedonije, i zestoko se protivim odluci moje vlade da prizna Kosovo. Ali, sa druge strane, ne mogu da razumem kako niste ocekivali da se ovo desi. Srbija je Kosovo izgubila davno pre 1999, kad je Milosevic vodio pogresnu politiku. Sto se tice makedonskih pozicija, ovaj potez je nasa vlada udvornicki i poslusno odigrala za amerikance. Srbiji zelim da se okrene ka buducnosti i da izvuce maksimalnu korist iz ovakve situacije.

Zoki

pre 15 godina

Ako podjete na sajt bilo kog makedonskog dnevnog lista i pogledate komentare obicnih gradjana Makedonije (Makedonaca) vidjecete kako su ''odusevljeni'' odlukom svoje Vlade. Razmisljaju na isti nacin kao i gradjani Srbije po pitanju Kosova, znaci kvazi drzava, silom oduzeti dio Srbije.

UruRuk

pre 15 godina

Potez proterivanja crnogorskog ambasadora nije upucen protiv interesa Crne Gore. Takodje, ni buducu tuzbu protiv iste ne treba dozivljavati nikako drugacije vec kao nastojanje da se stvari resavaju evropski, civilizovano i u duhu medjunarodnog reda.
Srbija nema bliskiji narod od Crnogoraca i samo uzajamnim, reciprocnim uvazavanjem mozemo napredovati.
Doduse, ova podrska napadu na celovitost srpske teritorije od strane Crne Gore nije bas u skladu sa srpskim mitovima , niti je Crna Gora danas ista ona iz vremena Mojkovacke bitke, kralja Nikole I presvetoga Vladike.
Ali to su nove realnosti i Srbija mora voditi racuna o svojim interesima.
Tuzno je videti da se 800 godina bratstva moze izbrisati za jedan tren – glasanjem.

Blazo Vukmanovic

pre 15 godina

Velika sramota za mene kao Crnogorca..a ne mogu mnogo uciniti...Velika sramota koja je iz mojih misli na papir stavila sledece stihove.Ovi stihovi govore o onome kako se sada osjecam, o stidu koji je u meni prouzrokovao potez zemlje kojoj pripadam.Srbijo ako mozes oprosti:
Postidjeni Crnogorac
Bjese jednom jedna zemlja,od ropstva se krvlju prase
Bjese jednom jedna zemlja, sto slobodu krvlju zalivase
Bjese jednom jedna zemlje, sto bi sita i bez hljeba
Bjese jednom jedna zemlja, od danas je vise nema

Ta je zemlja moja bila, njome sam se ponosio
Ta je zemlja moja bila, za nju ja sam umrijet htio
Ta je zemlja moja bila, njoj sam srce posvetio
Ta je zemlja moja bila, danas sam je izgubio

Prastajte jos oci mili, sto vam muke zaboravi
Prastajte joj majke mile, sto vam srce prepolovi
Prastaj I ti sestro jedina, jer ne smjede uz te’ stati
Prastaj meni bratska zemljo, jer se stidim pred te’ stati
Blazo Vukmanovic
Sramota je vjecna i ostace zapisana

nix_dbk

pre 15 godina

dragi susjedi ne zelim vam se rugati ali mi je neopisivo drago sto ste bas na ovaj nacin spoznali kakvi su dvolicnjaci vasa crnogorska braca. To mi Hrvati najbolje znamo iz proslog rata. Npr. sada hoce biti prijatelji s nama i ponasaju se kao da nemaju nikakvu odgovornost za dogadjaje iz 90-tih na Dubrovackom podrucju. Znam iz osobnog iskustva kakvi su bili. To sto su vam napravili slicno je ostarjelom psu koji napadne gazdu kad nema vise koga.

rs

pre 15 godina

Zasto Anka a ne Nemac? Ni jedna zemlja na svetu nema istu vanjsku politiku prema svim zemljama (USA Izrael ili Venecuela npr. ato za one koji ce reci da je CG blize od Portugala)pa zasto bi i SRBIJA.Svakom prema zaslugama. Nacinalni interes CG? Principielnost politike? A Osetija? Ne treba oni da cuvaju Kosovo i Metohiju? Naravno da ne ali i ne treba da ga otimaju. Tj. ako me tuku a ti ne mozes da me branis nemoj da im pomazes. I da zavrsim.Vise me boli cinizam nego cin.Sami biraju sa kim hoce odnose. Vlast ce im ovo i oprostit ali istorija nece. Kao sto i mi njima ne treba da zaboravimo Mojkovacku bitku.

Pera

pre 15 godina

Dragi Moji,
Da ja imam da biram izmedju 40 godina robije zbog sverca cigareta i (ne) priznanja nekakvog kosova,ja bih izabrao da ne idem u zatvor.Sta bi ste Vi uradili ? Ako Vam jos nesto nije jasno, pitajte , i ne gubite vreme, koncentrisite se se vec jednom !
Pozdrav !

aleksandar

pre 15 godina

Ne treba preterivati ni u cemu, pa ni u predlozima sada vize za gradjane CG! Treba gledati u buducnost, razvoj ekonomije, jednostavno ugledati se na Grcku, s problemom Kipra, a sto se tice vlade Crne Gore, pa Milo Djukanovic je to uradio zbog sebe, npr.optuznica italijanskog tuzilastva,vracanje dugova albancima za referendum,Makedonce i ne krivim mnogo, oni vec imaju veliki problem s Albancima, a od odluka ove dve drzave sigurno nece zavisiti nista posebno! ...
Na kraju, ne bih voleo, da im se desi cepanje makedonije, oduzimanje dela Ulcinj-Ada Bojana, ne zelim da im crkne krava!!
Gledajmo u buducnost, ojacajmo ekonomski, pa posle ce biti sve mnogo lakse!!

a

pre 15 godina

Makedonka sum i se sramam od odlukata na nashata vlada.Ova ne e stav na makedonskiot narod, tuku rezultat na golemiot pritisok na SAD i EU vrz nashata vlada vo momenti koga i nasheto evro integriranje i sporot so Grcija visat nad nas.Za mnozinskoto naselenie vo Makedonija srpskiot narod e nash bratski narod.OVA NE SMEESHE DA SE SLUCI.

Prevodilac

pre 15 godina

Da se ambasadori proteraju sigurno "nije pametan ni dobar politički potez". Vec decenijama nasa politika i politicke odluke nisu upravljanje racionalnim interesima, niti su im bile podredjene. Najcesce se upravljalo emocijama naroda sa nerealnim patos-formulama, sto je "ojacavalo" kolektivni duh. Istovremeno je to sve bilo daleko od hladnog razuma. Tradicionalne, istorijske (ili mitsko-legendarne) velicine su zauzimale prostor realnog. I vreme je stalo, cak gazimo unazad. Dok se svet sa zabrinutoscu okrenuo privrednim problemima, svakodnevnim katastrofama na berzama sirom sveta, gde se sve lomi i puca, kod nas se jos, za Kosovom, suze liju i grca. Ova kuknjava nad odlukama CG i MAK, trebala bi da ima svoju meru.

Sale

pre 15 godina

Ajde Vuce, budi jak pa proteraj ambasadore svih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Ako to ne uradis mislicu da si isti kao i svi oni koji svoju silu demonstriraju samo nad slabijima. Dakle, nikako da naucimo lekciju. Nikako da nase diplomate shvate da Srbija nije njihova prcija gde mogu da rade sta hoce ne razmisljajuci sta znace njihovi potezi. Ne radujem se priznavanju Kosova od strane Makedonije i Crne Gore ali ipak su one zasebne drzave koje valjda sve sto rade rade u svom interesu, sto je i normalno.

Nikola Đuković

pre 15 godina

Milo Đukanović je rekao da je za Srbiju Kosovo njen deo a da njen predsednik tamo ne može da dođe. Ispada da je to opravdanje zbog koga je Crna Gora priznala Kosovo. OK, onda bi trebali i da priznaju Tajvan, Palestinu, Abhaziju, Osetiju, Tamil i sve ostale delove sveta koje su sporne teritorije jer ni tamo ne mogu vlasti zemalja od kojih su se otcepile da dođu. A i mislim da je podlo to što su uradili i oni i Makedonci samo dan posle odluke SB UN.

VRTIC

pre 15 godina

Bas kao mala deca u vrticu. Pre nekoliko mjeseca povukli su Ambasadore iz zemjle koje priznale Kosovo a pre nedelju dana opet poslali su tamo gde su bili. Sada ista pesma, otere Ambasadora Makedoje i C.Gore a sutra opet ajde da se pomirimo. Jooooj kakva prljava igra vlade sa narodom. A narod totalno corrav.

vlada

pre 15 godina

Bravo Borise ! Apsolutno se slazem neka su ih proterali samo kad se setim kako nas ponizavaju ti isti makedonci i crnogorci na granicnim prelazima !

tanasije

pre 15 godina

Strasno, strasno...Kao sto rece veliki glumac na kraju jednog velikog filma. Ne znam sta da mislim, pomalo sam tuzan. Strasno mi je to sto male zemlje ne mogu ama bas nista da odlucuju nezavisno, a tuzno mi je to sto jedna mala, zemlja kad ne moze da odgovori drugim velikim zemljama, ona odgovara drugim malim zemljama i jedino njima, strasno i tuzno. Ljuti smo i ponizeni ali to je zivot. Ne treba sad srljati u jos vece gluposti pa proterivati ambasadore onih drugih malih zemalja kad ne mozemo nista onim drugim velikim zemljama. Ispascemo samo gluplji nego sto jesmo. Tek sada vidim koliko smo mali, jadni i bedni.Zaboravljamo kako mi onomad zatvorismo granicu sa prekodrinskom bracom i zavedosmo im ekonomske sankcije, zbog viseg interesa.
Tanasije Bosiljcic

Crnogorka

pre 15 godina

Sada bi DS sa svojim koalicionim partnerima u Vladi trebalo POD HITNO (pre nego sto ih Radikali preduhitre) da organizuju jedan veliki Skup u Beogradu na kojem bi i nama iz Crne Gore i Makedonije "koji smo nezadovoljni odlukom nase vlade" bilo omoguceno prisutsvo pa da zajedno na jedan "miran i dostojanstven" nacin izrazimo nase nezadovoljstvo ovom odlukom vlada CG i Makedonije ! Duboko sam ubedjena da bi to imalo daleko veci ODJEK u Svetu od proterivanja Ambasadora !

mm.

pre 15 godina

Rece nama ambasadorka Crne Gore kako njeno proterivanje posle odluke vlade Crne Gore da prizna otcepljenje dela teritorije drzave u kojoj se nalazi "nije pametan i dobar politički potez"!? da li ova bivsa ambasadorka misli da je to sto je njena vlada priznala drzavnost te kriminalno-nacionalisticke tvorevine na Kosovu i time pokvarila odnose sa Srbijom na jedan veoma dug period "pametan" potez? Ima li granica licemerju crnogorskih zvanicnika? Ne znam sta je ova bivsa ambasadorka mislila da ce je pozvati na zurku povodom ovog priznanja i da ce je potapsati po ramenima? Komedija.

Kokorayko

pre 15 godina

Naša zemlja se u ovom trenutku nalazi u sličnom položaju kao Nemačka posle 2.svet. rata.Ako budemo bili dovoljno pametni, treba samo da pronađemo idealno rešenje kako od Srbije napravimo ekonomsku super silu na Balkanu. Da prestanemo da razmišljamo koja država nam je prijatelj a koja neprijatelj. Koja nam je država bratska a koja nije.Ako imamo ekonomsku korist od naših suseda onda su nam prijatelji a ako nemamo onda tražimo dalje. Razmislite malo o tome.Ljudi ovo je 21 vek. Kakva dva oka u glavi.i slične gluposti. Prijatelji su nam oni ljudi koje volimo koji vole nas. kojima poklanjamo pažnju i oni nama. Sa kojima pričamo,smejemo se radujemo se, plačemo, volimo se.A Crnogorci, Poljaci, Portugalci, Makedonci, Amerikanci, Japanci i svi ostali, od njih gledamo samo kako da izvučemo neku korist. Kasnije možda ćemo pričati i o drugim stvarima.

Ludak

pre 15 godina

Ovo je još jedna od serija gluposti naše spoljne politike! Nije mi nikako jasno kuda ovo vodi!? Ako ovako nastave, imaćemo loše odnose sa svim državama, bićemo sami na svetu, a to ništa, AMA BAŠ NIŠTA neće promeniti u njihovom odnosu prema Kosovu! I gde je tu naša korist!?!?
Neko je ovde lud,....verovatno ja!

Stefan

pre 15 godina

Nadam se da ce se Srbija (vlast) opametiti i da ce se posvetiti malo vise gradjanima svoje zemlje. Cekamo neki konkretan odgovor vlade kako bi se veoma razocarani gradjani Srbije osetili ponosno jer nas non-stop neko namagarci, a odluka CG nas je dokrajcila.

Lex

pre 15 godina

Ova odluka ima veze sa narodom u Crnoj Gori taman koliko i sama Vlada i premijer. Razumijem ogorcenje i kritike ali su upucene na pogresnu adresu.

Pozdrav iz Podgorice.

Blasfem

pre 15 godina

Da je Srbija ovoliko plakala i pljuvala po Slobodanu Milosevicu kada je predao Kosovo Albancima i medjunarodnoj zajednici 1999 godine, mozda bih shvatio ljutnju na Crnu Goru. Ali kada su sve institucije povucene sa Kosova Srbija je SLAVILA, svi se dobro secamo i proglasila pobedu nad NATO i separatistima. Potpuno neprincipijelna reakcija. Srbija bi trebalo na isti nacin da slavi jer su Crna Gora i Makedonija samo priznale ono sto je Srbija potpisala, prodala, predala....

Miki

pre 15 godina

Ne secam se da smo ispratili americkog ili engleskog ambasadora, ali eto crnogorskog jesmo, jer su mali i bez ikakve bilo ekonomske bilo politicke, ili bilo koje druge moci. Daleko od toga da smatram da je ovaj akt crnogorskog rukovodstva akt prijateljstva, ali ako cemo otkazati gostoprimstvo ambasadoru zemlje koja je priznala kosovo, onda to treba da bude pravilo za sve.

Cane

pre 15 godina

Mislim da su stranci u pravu kada kazu da su Srbi nacionalisti, puni mrznje i neracionalni. Zaista zastrasujuce koliko nismo odmakli od razmisljanja iz 90-tih. Nazalost, mislim da smo daleko od civilizovane Evrope jer isuvise smo osvetnicki nastojeni. Zbog toga nas i ne zele u Evropskoj zajednici porodica koje postuju razlicitost razmiljanja. Mi smo ipak zemlja ekstrema. Bas mi je zao sto smo zaista, ali zaista nepopravljivi.

morrison

pre 15 godina

Jasno mi je neprijateljstvo koje dolazi iz ove dve republike i to nije nista novo niti iznenadjujuce.Nije mi jasno da neko iz Srbije kaze kako je Kosovo zavrsena prica i da se za njega ne treba boriti.Sama skupstina toliko instrumentalizovanog UNa je dala jasno misljenje o toj temi.U kulturnom svetu na koji se takva gospoda pozivaju propagiranje otcepljenja teritorije sopstvene drzave se tretira kao akt veleizdaje,ustavom zabranjuje i najstrozije sankcionise.Ukoliko bi tako nesto izjavio neki Izraelac ili Palestinac znate i sami sta bi ga snaslo,samo kod nas se delovanje protiv sopstvenog naroda i drzave smatra demokratskom tekovinom.Nacionalizam i sovinizam smatram gluposcu ali odricanje od sebe i svog je daleko jadnije i gore.Kako ocekujete da nas svet ozbiljno shvati u bilo cemu ako nam nije stalo do nas samih.

Dario

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam reakciju vlade na priznavanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije. Najveci je problem sto je to odluceno nakon prolaska rezolucije koju je predlozila Srbija u UN.Iskreno se nadam da su Srbi najzad shvatili da u danasnjem svetu nema iskrenog prijateljstva vec samo goli interes.Mislim da je vreme i da Srbi i ostali gradjani Crne Gore sada protestima iskazu da se ne slazu sa ovom odlukom crnogorske vlade...

Pera

pre 15 godina

Crnogorci su prosto bili ucenjeni. Zapreceno je nemirima albanske manjine u Crnoj Gori, a Amerikanci su kao perfetktni manipulatori, porucili da ne mogu nista da urade. Ostaje da se vidi kakve ce biti posledice. Da se referendum o nezavisnosti CG sada sprovodi, uzeo bih lake pare na kladjenju za prosrpsku opciju.

Pedja

pre 15 godina

Prosto chovek vishe nije siguran shta je pametno uraditi.....mislim da ne treba povlachiti neke drastichne poteze, vec smirenoshcu i dostojanstvom, uz konstantno (smireno) diplomatsko delovanje i ekonomsko jachanje, vremenom primorati pojedince na osecaj stida, pokajanje i promenu odluka.....

Orbit

pre 15 godina

Pa naravno da su priznali! Zar treba zbog autisticne i shizofrene politike Srbije da ostanu u izolaciji, da blokiraju svoj ulazak u EU i da imaju problema sa susednim Kosovom? Zasto? Sta bi Srbija uradila za njih da to kompenzira? Da je i gram mozga u nasoj diplomatiji i ministarstvu spoljnih poslova, Srbija bi priznala Kosovo jos pre no sto su to ucinile C. Gora i Makedonija. Videcete, zahvaljujuci Jeremicu Crna Gora i Makedonija bice pre u EU no Srbija, a mozda i samo Kosovo. Ljudi, otreznite se, dosta je bajki i guslanja o ranom srednjem veku, mislite na buducnost svoje dece. Sve i da se Kosovo nekim nemogucim cudom, posle 1000 godina izgubljenih u cekanju i izolaciji, i vrati u sastav Srbije, ona od toga nece imati nikakve koristi: setite se "sredstava" izdvojenih za "nerazvijene", bice novih socijalnih slucajeva, novih propalih preduzeca, zapustene poljoprivrede i razorene infrastrukture, nelojalnog stanovnistva koje ne placa poreze i racune... Pa nije Kosovo Johannesburg da ima 1000 rudnika zlata i dijamanata pa da se o njega toliko otimamo! Probudite se i osvestite, mislite na svoju decu i da li zelite da i ona odrastaju u bedi i izolaciji! Crnogorci i Makedonci su doneli odluku koristeci MOZAK, a ne druge organe, kao nasa diplomatija. Vreme je da i mi probamo tako nesto, za promenu!

Bogdan Ivanovic

pre 15 godina

U ovom trenutku Srbija nema instrumente da nametne svoju volju bilo kome. Prava reakcija u ovoj situaciji je da Parlament i Vlada Republike Srbije radi punom parom, donese zakone, formira institucije koje ce uciniti da Srbija postane efikasna i uspesna zemlja. Kada zakoni i institucije u Srbiji budu takvi da omogucavaju ravnopravne uslove u zivotnoj utakmici svakom svom gradjaninu bez obzira na etnicko poreklo, region gde zivi, religijsko uverenje i pol; kada nepotizam i korupcija u svim segmentima budu svedeni na nivo koji je prisutan u uspesnim zemljama; kada sistemska resenje budu takva da su sve sluzbe/firme primorane da rade sto bolje i da najbolji ljudi vrse najoodgovornije funkcije, tada Srbija nece imati problema kakvih ima sada. U suprotnom, Srbija ce i dalje donositi ad hoc mere od slucaja do slucaja i biti u permanentnoj opasnosti da razliciti delovi stanovnistva zele odvajanje iz razlicitih razloga.

gorski

pre 15 godina

"Crna Gora i Makedonija, vođene osnovnim pricipima svoje spoljne politike za građenje dobrosusedskih odnosa sa svim susedima, ostaju posvećene daljem unapređenju i produbljenju odnosa sa Srbijom u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i održavanju tradicionalno bliskih veza među našim narodima i državama".Sta reci osim toga da ovo saopstenje svakako nije pisao neko normalan.Po njima dobrosusedski odnosi znace priznavanje nasilno otcepljene teritorije Srbije.Taj potez se tumaci kao doprinos stabilnosti u regionu.Kakvu to stabilnost nosi nasilno prekrajanje granica suverenih drzava i flagrantno krsenje medjunarodnog prava. Ovim priznanjem su doticne drzave samo osokolile teroriste da krenu dalje,jedino ne mogu da shvatim zasto.Ako od zapada ocekuju korist neka pogledaju u kakvom se finansijskom polozaju zapad danas nalazi i sami ce lako doci do odgovora.Tuga.

aca

pre 15 godina

Crnogorski narod jeste kriv, jer on je na vlast postavio one za koje je mislio da je najbolji. Ako danas ne vidim proteste u Crnoj Gori, onda mogu da zaključim da se i taj narod slaže sa postupcima svoje vlade.

engelbert

pre 15 godina

Jedan komentar u jednom dnevnom listu na Kosovo navodi da "cinom priznavanja Kosova od strane C.Gore, cuvena recenica Srpskog diktatore S.Milosevica " da su Srbija i C.Gora dva oka u jednoj glavi" dovodi do toga da je jedno oko izgubljeno". Naprotiv ja mislim da ovim cinom jedno oko je otvoreno i sve dok i drugo oko ne bude otvoreno, Srbija nece naci svoj put.

Prorok

pre 15 godina

Ma Svi oni mogu da priznaju koliko hoce, Srbija NIKAD nece priznati nezavisno Kosovo ! Svi ce ONI (osim Srbije) ostati "usamljeni" sa svojim priznanjima u EU i u Svetu. I Svi oni koji su priznali jednostrano i nelegalno proglasenu nezavisnost Kosova, PREZIRAT ce se MEDJUSOBNO ! E tako im i treba, kad nemaju pametne politicare a "sami su ih birali".

bugzy

pre 15 godina

Nemojmo se uzbuđivati previše oko ovoga. Odluke su bile iznuđene. Da Makedonija nije priznala Kosovo, do kraja godine bi imali građanski rat i ostali bez pola države uključujući i Skoplje (kao drugi najveći albanski grad). Stoga ih potpuno razumem.
Što se tiče Crne Gore nije Crna Gora priznala Kosovo, nego Milo. Zar mislite da je slučajno Italija baš sada povukla optužnicu protiv Mila, jer ima imunitet. Kao da bi Italiji bio problem da ga privede pre ili kasnije. Sad mu samo ostaje da kao Sloba skače sa mesta na mesto. Ali i tome uvek dođe kraj. Kad-tad.

Stideci Podgoricani

pre 15 godina

Draga nasa braco!

Zamislite samo koliko je nas normalne i postene Crnogorce od sinoc sramota. Znamo mi gdje zivimo i kakva nam je vlast, ali se pitamo gdje je kraj ponizenjima... Prosto vapimo za jacim stavom Srbije i shvatamo da smo upravo mi, koji smo normalni, koji smo glasali protiv odvajanja, oni zbog kojih Srbija nece biti ostra prema Crnoj Gori u mjeri i kojoj je zasluzila. Nazalost, ova vlast upravo na to i racuna, znaju oni da Srbija prvo reaguje ponosno, pa se to posle razvodni i nikom nista. Zato vas molimo i kumimo, trazite ostrije mjere, one koje pogadjaju upravo njih, a ako i mi moramo uz to da otrpimo, hocemo, iako teska srca.

Vole vas dovijeka vasa braca iz osramocene Crne Gore

Ja

pre 15 godina

A zasto su krivi studenti za ovakve odluk vlade?! Pa ljudi koji studiraju u Srbiji vole tu zemlju! Ako bi njima uveli sve to sto navodite izazvali bi samo kontra efekat koji ovi u nasoj vladi i hoce! Stvar je u tome sto je vecina naroda glupa i neobrazovana pa mogu svasta da im serviraju!

Cane

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem u cemu je problem. Svako gleda svoje interese. Kamo srece da se nasi politicari jednom vise okanu Kosova koje je odavno nezavisno i okrenu buducnosti. Postoje mnoga vaznija pitanja i problemi koje treba resavati. Srbiji nema vremena da ceka.

markos

pre 15 godina

Malo mi je muka od komentara Crnogoraca i Makedonaca kako ih Vlast ne sluša.
Mislim da je ovo Nušić jednom lepo definisao.
"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje".
Pogledajte kakvu vlast imaju Kosovo, CG i MK pa vidite koliko smo srećni.

Pravi Put ?!

pre 15 godina

...
Pa jedno mora da bude jasno svima :
- Evropa , sa zapadom (sa najrazvijenim zemljama) bez viza u prosperitet ili
- Sa Rusijom ,Iranom , Belorusijom ...i izolacijom
Ne idu SVI ( bivse YU Republike) valjda pogresnim putem a samo Srbija pravnim...

posmatrac

pre 15 godina

Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta.
Srečan vam put u treču ligu.

Kokos

pre 15 godina

Od pocetka raspada bivse SFRJ bio sam okoreli Liberal i pobornik samostalne Crne Gore jer je to moja zemlja, ali sam SFRJ nosio u srcu. I kad nije mogla da opstane onakva kakvu sam volio i u kojoj sam se rodio druge nazovi Jugoslavije to nijesu bile i sa nestrpljenjem sam cekao taj 21. maj. Ipak razocaran sam odlukom rukovodstva moje drzave da prizna Kosovo, to Vlada nikako nije smjela da uradi bez obzira sto svih ovih godina nijesam bio pobornik politike koja je prilikom raspada SFRJ vodjena iz Beograda.
Iskoristio bih ovu priliku da pitam nasu Vladu zasto nikada Sjeverna Irska nije dobila samostalnost, zasto ne daju da se odvoje Baskijci ili Katalonci, zasto drzavu nije mogla da dobije Republika Srpska...takvih primjera ima jos mnogo, ovo su samo nama najpoznatiji.
Mislim i da je ova vlast u Srbiji grijesila, bila je previse pasivna, nijesam cuo nijednog predstavnika iz Srbije u UN da pita SAD da li bi dozvolile odvajanje Novog Meksika, da pita Britance ybog cega ne dozvoljavaju Ircima da odu iz GBR. Morali su da budu znatno ostriji i da u UN traze poredjenje tih slucajeva sa Kosovom i tako primoraju njihove Vlade da se u UN osjete malo nelagodno. Mozda oni ne bi promijenili svoje misljenje, ali bi bili ocigledniji dvostruki arsini.
Jos jednom iskazujem svoje zaljenje za priznanjem Kosova i zelim vam svu srecu.

Gradjanin

pre 15 godina

Ovakav primitivizam Tadica i njegove vlade nisam ocekivao. Osmanlije jos u 16 veku nisu proterivale ambasadora cak i kada im je Carstvo bilo u ratu, a mi u 21. veku proterujemo ambasadorku CG. VECNA sramota Srbije!

Milo Dosta Je Bilo

pre 15 godina

Ljudi, sto se makedonaca tice stvarno su nebitni. Od ove "brace" boli. Podrzavam sve koji su vec naveli da se prema njima treba ophoditi kao prema strancima iz Mongolije u svakom smislu, osim sto bi im pored svega trebalo uvesti vize za Srbiju.
Sto se tice ovih drugih crnogoraca kojima je zao i koji su protiv toga, i meni je njih zao ali moraju da snose posledice svojih drzavnika isto kao i oni koji su za njih. Nas su bombardovali 99te sve, i one koji su za Slobu i one koji nisu. Mi koji smo bili protiv Slobe nismo bili izuzeti.
Sve u svemu SRAM VAS BILO, ili sto bi vi rekli PIH

Rassabgd

pre 15 godina

Zasto se nervirate, budite krajnje pragmaticni, tj. kao i oni.
Njihova vlada je reagovala, kao sto neko rece u prethodnim komentarima, na necije pritiskanje tastera. Posto nama niko nije pritisnuo taster znaci da, samim tim, imamo vise mogucnosti za reakciju i odgovor na njihovu odluku da priznaju tzv. drzavu Kosovo. Udarite ih po dzepu, nemojte im uvoditi sankcije nego uvedite povecane takse za izvoz njihove robe na nase trziste (niksicko pivo i slicne stvari), sve sto zele da uvezu od nas neka plate malo vise ali ujedno jeftinije od zemalja u okruzenju, njihova deca koja studiraju neka placaju kao Grci, Koreanci, Japanci ili bilo koji stranac. Mene zaista uopste ne interesuje da li su roditelji nekog studenta iz Crne Gore za Srbiju ili ne, njihova Vlada je rekla svoje pa prema tome moraju da snose posledice jer su oni birali tu Vladu. A ako im ne odgovara neka onda menjaju Vladu u svojoj zemlji ili neka upisu fakultet u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani,Skoplju, Tirani ili nekoj drugoj zemlji. ...

Mashinovodja

pre 15 godina

A zašto su proterali samo ambasadorku Crne Gore? Zašto ne i ambasadore svih zemalja koje su priznale Kosovo?
Ili nam je ipak iz donjeg zaobljenog dela leđa došlo u one tragove mozga u glavi da nećemo trpeti sasvim iste posledice ako proteramo, na primer, engleskog ili nemačkog ambasadora i crnogorsku ambasadorku.
Ova naša (imbecilna) reakcija se na običnom srpskom opisuje kao "šiljiti Ono na zeca jer nemaš Ona Dva za medveda".
Školski primer providnog, jadnog i bednog politikantstva, namenjenog isključivo za unutrašnje potrebe.

tonii frankfurt

pre 15 godina

za gospodju ambasadorku persona nongrata je wilkomen na kosovu i za radno mesto ne treba da se sekira jer na kosovu ce biti otvorena ambasada republike crne gore pa je pozivamo da dodje i da bude ambasadorka crne gore na kosovu i jos jednom dobro dosla u republiku kosovo.
pozdrav svima i nelutite se toliko na crnu goru kada je i narod srbije za odvajanje kosova od srbije jedino je vlada protiv nije li tako?

bostjan

pre 15 godina

Država Srbija sve više podseča na muža koga je zbog nasilja u porodici ostavila žena a on se sada, pošto želi, da mu se žena vrati, radi sve što može, da bi joj onemogočuio razvod braka i tim onemoguči normalan nastavak života. Čak prekida odnose sa svim zajedničkim prijateljima koji su sada nastavili prijateljstvo sa njom.
Pa šta ako su zbog toga najviše na šteti zajednička deca i sto ni sam ne može da normalno živi dalje.

danilo

pre 15 godina

Uvek reagujemo emotivno, a time i neracionalno. Valjda je to i deo naše istorije i pročitanih, ali ne i naučenih lekcija iz devedestih godina. Crnogorske vlasti ništa bolje nisu mogle da požele od jalove odluke o proterivanju njihovog ambasadora u BG. Milo jedva čeka da sada uslede i druge odmazde, prema cg studentima itd, pa da ojaca nikada slabiju poziciju, a Srbija zauzvrat ne dobija ništa. Priznanje Kosova je znak jacine crnogorske nezavisnosti pred Zapadom i jedna od cena za zaledjivanje sudjenja Djukanoviću za učešće u tabaco-mafijskim poslovima.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, vasa diplomatska "pobjeda" se za manje od 24 sata pretvorila u veliku diplomatsku katastrofu! Svaki komentar na prijetnje sigurnosti Crnoj Gori su nepotrebne. Svi nacionalisti u Beogradu kako oni deklarirani tako i oni prikriveni jos nemogu preboljeti cinjenicu da su i Kosovo i Crna Gora nezavisne drzave upravo iz tog razloga da se mogu obraniti od imperijalistickih aspiracija nacionalista iz Beograda. Na prostoru bivse SFRJ, nezavisnost bivsim republikama je data zbog njihove sigurnosti i sada jos vise vjerujem u argument da ce se sa Kosovskom nezavisnoscu situacija na Balkanu trajno stabilizirati dok ce jedino jos srbijanski veliko nacionalisti glasno protestirati i zveckati oruzjem koliko im to narod Srbije dozvoli. Svi drugi narodi u okolini ce se okrenuti radu, radu i miru.

daleka je EU

pre 15 godina

ovaj otez predsdnika okazuje amo koliko je ova vlast osetoljubljiva, kao i koliko zeli da se uplice u unutrasnju politiku Makedonije i Crne Gore koje su samostalne dzave, jedin vlas ove drzave ne zeli da prihvati tu cinjenjicu.. i da te drzave vode racuna o svojim gradjanima, koji ce vrlobrzo shvatiti da je potez njihove vlade ispravan, oni ce biti u EU a mi gd ce mobi biti u skooj buducnosti, sam Bog zna

Ivan

pre 15 godina

... Uvijek sam se izjasnjavao kao crnogorac, a desava se da treci put osjecam sram sto to jesam! Prvi put kada smo bacali bombe na Dubrovnik, drugi kada je vlast stvorila nevjerovatnu mrznju prema srpskom narodu zbog svojih interesa uoci referenduma i treci put sada, kada je donesena ova veoma nekorektna i nepostena odluka! Zao mi je sto moram da priznam, iako se svo vrijeme borim protiv njih, ali vlast predstavlja na ovaj ili onaj nacin volju naroda! Znam da velika vecina ljudi u Crnoj Gori ne podrzava takvu odluku vlade, ali izgleda da to vise nikome nije bitno! Nevjerovatno i najgore od svega je da na sve, vecina cuti i prakticno ne reaguje! Strasno! Siguran sam da je bilo pritisaka da se prizna Kosovo! Ali ljudi, pa koliko puta smo u toliko dugoj istoriji odolijevali mnogo vecim pritiscima i nismo ni u jednom trenutku posustali! Nemojte mi reci da je opravdanje za ovakav ogavan cin to sto su bili pod pritiskom! Jednom treba da shvati ovaj glupi narod da oni samo cuvaju sebe i da ih boli uvo i za Crnu Goru i za Srbiju i za Kosovo! Njih interesuju samo oni sami i niko vise!
Strasno je sto se dogadja to da Amerika moze uraditi sto god hoce a da niko no moze uraditi ama bash nista da ne bude tako! Nadam se da ce se poceti mijenjati stvari u svijetu!
A sve moje crnogorce da podsjetim da je vecina nas porijeklom sa istog tog kosova koje smo tako lako priznali kao drzavu nekih tamo Albanaca!
Izvinite ljudi u Srbiji sto se ovako nesto desili! Sramno je i neljudski, ali nazalost tako!

S.T.

pre 15 godina

Potpuno razumem stanovište Vlade Crne Gore da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova sračunata da bude od koristi za Crnu Goru, a nikako na štetu bilo kojoj drugoj zemlji i tu nema ništa sporno. Tako se ponaša svaka ozbiljna Vlada. Lično ne smeta mi ni najmanje što je Crna Gora priznala Kosovo. Oni su samo delovali u skladu sa svojim interesima. To što je trenutak priznavanja bio neodgovarajući, to je već druga priča. Naša Vlada ako želi da deluje u interesu svojih građana, kao što to radi crnogorska vlada, mora pod hitno da uradi sledeće:
1. Poništiti odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore.
2.Uvesti vize i ekološke takse za državljane Crne Gore i Makedonije. Budući da do sada nije bilo budžetskih prihoda po tom osnovu, mislim da će to sasvim izvesno barem za mali procenat povećati budžetska sredstva. Šta u prevodu znači da je to mera u interesu građana Srbije. Vizni režim treba da bude jako strog i crnogorski državljani treba da imaju isti tretman kao što ga imaju naši državljani kada recimo podnesu zahtev za nemačku vizu ili vizu bilo koje druge zemlju EU.
3. Sve državljane Crne Gore koji studiraju na fakultetima države Srbije zamoliti da podnesu zahtev za studentsku vizu, te da retroaktivno pređu na režim studiranja koji važi za druge strane državljane sa čijim zemljama nemamo potpisane sporazume o specijalnim i paralelnim vezama. Čak i ako pretpostavimo da će veliki broj njih odustati od studija, ipak će ostati dovoljan broj studenata koji će zbog povećanih troškova studiranja neutralisati gubitak koji je nastao zbog odlaska onih crnogorskih državljana koji nisu mogli plate troškove studiranja koji važe za strane državljane. Bilo kako bilo, odnos između troškova i koristi će svakako biti na našoj strani.
4. Da bi državljani Crne Gore dobili radnu vizu u Srbiji potrebno je da ispune najstrožije moguće uslove. Smatram da postoji daleko veći broj zemalja i u neposrednom susedstvu i u ostatku Evrope čiji državljani su daleko jefitinije i čiji dolazak bi zbog olakšanog viznog režima mogo imati samo pozitivne implikacije na pojeftinjenje troškova radne snage, a time i ukupnih troškovova proizvodnje, što bi dodatno doprinelo međunarodnoj konkurentnosti naše privrede na svetskom tržištu.
5. Isti režim primeniti i na državljane Makedonije.

Normalan covek

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, svaka Vam cast! Tako se brani sopstvena zemlja. Ako gradjani CG imaju svoje interese, valjda i gradjani Srbije imaju pravo da imaju svoje interese i da ih stite. Jos jednom, veliko hvala Jeremicu i Tadicu na svemu sto cine za nasu zemlju - diplomatski, odemereno i pravedno. Hvala Bogu, napokon i Srbija ima dva moderna, pametna i obrazovana politicara. Ima jos nade za nas!

Nenad

pre 15 godina

Nadam se da nece ostati samo na ovo izbacivanje ambasadora. Moje misljenje je da treba

- zabraniti vladajucoj eliti Crne Gore i clanovima familije (od predsednika do gradonacelnika iz vladajuce koalicije i LP-a) ulaz u Srbiji,
- zamrzavanje imovine tih istih u Srbiju,
- prekinuti pregovore o dvojnom drzavljanstvu i dati svakom Srbinu u CG srpsko drzavljanstvo.

Vazno je samo da narod u CG, koji je masovno protiv nezavisnosti, nema posledice. Samo tako ce nas postovati kao ozbiljnu drzavu. ...

Nele

pre 15 godina

Proterivanje ambasadorke CG gospodje Vojvodic ce sigurno spasiti Kosovo, ha,ha... Boze kakav smo mi narod. Sad su nam Makedonija i Crna Gora krive sto je otislo Kosovo. Posle ce nam biti krivo kad svi okolo imaju normalne, prijateljske odnose a mi jovo nanovo da ih uspostavjlamo. Za nas starije vise i nista nije bitno, samo se nadam da ce u buducnosti nasa deca ziveti sa nekim normalnim, mnogo manje sujetnim politicarima koji ce svu energiju usmeriti u poboljsanje kvaliteta zivota gradjana a ne protiv onih koji drugacije misle.

Bole

pre 15 godina

I opet, i opet i po ko zna koji put radi nasa sujeta. Aman ljudi, pa Crna Gora je posebna drzava, zasto su oni u obavezi da rade samo ono sto odgovara susedima tj. nama? Njihov je interes taj da sa svima u okruzenju imaju normalne odnose i oni na tome rade. Pa nece valjda oni da nam brane Kosovo. To sto je ministar proterao ambasadorku je toliko nezreo potez da ja nemam reci. Pa tako sam se ja kao mali poneo i isterao iz kuce mog druga jer me je pobedio u stonom tenisu, zbog cega se sada stidim. Sto se mora tice, smesni smo, pa zasto samo pretimo kad ce ionako svi oni koji redovno idu u CG na more nastaviti tamo da odlaze bez obzira na sve. Pa koji je taj politicar (nas ili njihov) koji ce da me ubedi da je Tursko, Grcko ili Bugarsko more bolje od Crnogorskog? Pa zar mislimo da je mnogima u Crnoj Gori danas lako, mnogi su protiv toga ali oni ce, jednostavno, odlucivati kad na izborima budu imali vecinu i gotova prica.

Joao

pre 15 godina

Na prvi pogled, nije u redu da Srbija za istu stvar preduzima razlicite mere prema razlicitim drzavama, ali trenutak priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je ne samo prosto priznanje, vec i provokacija i noz u ledja. Zato se ne treba izvinjevati. Ako nam EU treba, Crna Gora nam je visak. Djukanoviceva Crna Gora je sad najveca banana-republika od svih u Evropi. Razumem da obe zemlje, narocito Makedonija, imaju brojnu albansku nacionalnu manjinu, u svakom slucaju onu koja moze resiti izborne ravnoteze (a zna se sta je politicarima najvaznije), ali neka ne liju krokodilske suze za odnosima sa Srbijom.

Vladan

pre 15 godina

Priznanje OD STRANE CG je posebno teško a razloga za to je mnogo! Prvo mnoge firme u Srbiji vode oni. Zatim ih ima u Srbiji taman toliko za grad veličine Kragujevca!I ono što najviše boli je da je dobar deo državnog aparata Srbije upravo sastavljen od CRNOGORACA ! Sa druge strane oni sada imaju svoju državu i tako se i ponašaju !NJIHOV INTERES IM JE NA PRVOM MESTU !Tu dolazi ono nabitnije za nas a to je EU i integracije.Jedini način da se sva ova agonija završi je da se što pre integrišemo i shvatimo da smo ipak sami ! A LJUDI POPUT MLADIĆA I OSTALIH SA LISTE DA SHVATE DA TREBA DA SE ŽRTVUJU ZA DOBROBIT SVOG NARODA .Verujte da sam ja tražen niti jednog trenutka ne bih imao sumnju da li treba da se predam ! Pri tom sam mnogo mlađi nego navedeni gospodin ! MUŠKARCA NA KRAJU IPAK SAMO ČINI REČ I OSEĆAJ SNAGE KOJU NOSI U SEBI !

ajde

pre 15 godina

Treba tuziti svaku zemlju koja, od momenta kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra otcepljenje Kosova od Srbije, prizna Kosovo. Mozda primeniti i neke još oštrije mere.
Nema razloga da to ne uradimo, jer nećemo se tužiti sa Amerikom i Evropskim državama pošto su one to učinile još ranije, niti ćemo morati da razmišljamo koga tužiti a koga ne.

majstor

pre 15 godina

Do skoro sam mislio da zivim u jadnoj drzavi, al sad vidim da ima dooosta jadnijih pa se osecam mnogo bolje.
Ipak ovde i nije tako lose kako je ostalima.....

Sasa

pre 15 godina

E moji djetici. Prodali ste se za saku dolara. Jedino sto dolara vise nema.
No sta cete. Samo zavrsavate ono sto je Slobodan Milosevic, jedan od vasih najvecih sinova, zapoceo.

Mile Simic

pre 15 godina

Mogu samo da im pljunu pod prozor.
Kad li ce da prestanu da nas zamajavaju i da se okrenu ekonomiji i nasim zivotima, a ne samo svojim interesima?

Crno bez imalo Belog

pre 15 godina

Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić ! Zbog cega se ja kao gradjanin Srbije DUBOKO IZVINJAVAM i STIDIM ! Nas Min. se ponasa kao neko kome RASTU KUTNJACI a ne kao Diplomata koga neko moze OZBILJNO SVATITI !

nekad i sad

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”,
Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

goca

pre 15 godina

E sad, još rešiti status građana te "velike", "ekološke" i "značajne" zemlje, a koji se motaju po Srbiji. Ne želim da čujem, da je i jedan dinar otišao na bilo koga iz te "poštene" države, sa još poštenijim premijerom!

Nebojsa

pre 15 godina

Crna gora vec ima Evro, a sada je priznala i nezavisno Kosovo. To je valjda to sto je dovoljno da se udje u EU. Sto bi se smarali sa donosenjem zakona, ekonomijom, ljudskim pravima, ekologijom, standardom, kulturom , obrazovanjem, zdravstvom .......

Mladen Maricic

pre 15 godina

da li ce doci do priznanja ili nece je toliko irelevantno u odnosu na to da je priznanje usledilo odmah nakon zasedanja i odluke UN-a. Veoma nizak i bedan i tuzan cin.

sutra je novi dan

pre 15 godina

Nemam vishe reci da opisem kako se osecam. Ljudi reaguju emotivno, a ovo je bilo nesto sto se znalo da ce se desiti i moralo se ocekivati. Te zemlje su pod pritiskom, oni su to morali da urade. Ako mi zelimo da idemo protiv velikih, to je nas izbor, ali ne mozemo ocekivati da ce nam se ni komsije ni prijatelji u tome pridruziti. Kazu mnogi da se na muci poznaju junaci. Nije bash uvek tako. Ima i ona - pametniji popusta.

zorica

pre 15 godina

Mnogo smo uvredjeni i mnogo se grkih prosipa na sve strane. Ovde je to vec postalo nepodnosljivo. Sta ce se u mom zivotu promeniti danas u odnosu na juce? Ama bash nista. Para za letovanje i tako nemam pa Crnu Goru nisam videla vec ni ne pamtim od kada. Je l' moze neko da uradi nesto da se u ovoj i ovakvoj Srbiji zivi bolje? Muka mi je od Kosova i poslanika i politicara i njihovih poteza. Sta god da rade, samo prave galamu i buku da narod zaboravi kako oni dobro zive.

And

pre 15 godina

Lep san: Sada treba Predsednik zajedno za predstavnicima svih vodecih partija u zemlji, da se obrati narodu i da nam pokazu da su ozbiljni u Skupstinu, izglasaju po najbrzem mogucem postpupku sve pakete zakona za evro integracije, podignu paznju stranih investitora na najveci moguci nivo i nastave vracanje ugleda zemlji kroz vec zapocete krajnje proaktivne diplomatske napore.
Moguca realnost: Jasno je da nas odluka CG vrlo boli, ali mislim da vlada treba da dozvoli svim Crnogocima da dobiju i Srpsko drzavljansto, jer tako Srpskih drzavljana ima vise, a CG nek’ razmislja sta je njihov interes – njihov problem. Po meni svi koji svoju zemlju smatraju Srbijom treba da imaju sve beneficije, pa i skolstvo. Setite se da nam je takva politika iz proslosti donela aktivnih individualnih prijatelja sirom sveta: zubara u Grckoj, pedijatra u Libiji, dramaturga u Egiptu, profesora Slavike u Rumuniji, menadzera za marketing u Argentini, Magistra politickih nauka u Venecueli… Ljudi ne zaboravljaju mesta gde su proveli detinjstvo i gde su se skolovali – takvi ljudi trebaju Srbiji u 21 veku.
Srbija ne sme sada da postane malodusna, naprotiv, treba da dignemo glavu i da se borimo skoncentrisano i pametno!

Dobrivoje

pre 15 godina

OK..priznavanje Kosova od strane crnogorske vlade me nesto nije puno iznenadila, mada mi je vrlo zao.
Ispada da je to interes Crne Gore, ma kakav god on bio.
Srbija je preduzela kontra mere prema Podgorici i kaze da se nece odnositi na obicne gradjane Crne Gore, sto je isto OK.
Logicno, sada je na redu nas interes. A on kaze da ova drzava, ako je ozbiljna, ispita sve tokove sumnjivog novca crnogorskih politicara i njihovih tajkuna, stecene dugogodisnjim svercom i ostalim kriminalnim radnjama, koje su zavrsile u Srbiji u vidu kupovine raznih preduzeca, hotela i cega sve ne.
Naravno, sve to sprovesti u okviru zakona te isto KONFISKOVATI, jer koliko sam dobro procitao, ti isti crnogorski politicari su ovakvom odlukom ugrozili integritet drzave Srbije.
A ko dira u tako nesto vazno, zasluzuje i energican odgovor, tim pre sto bi ovakvim potezom nase vlade bila ugrozena samo Milova klika.

Srbija (Interes) na prvom mestu

pre 15 godina

Pa s obzirom da smo videli da je interes na prvom mestu za nasu nam "bracu", predlazem da drzava Srbija uradi to isto. Stavi svoje interese ispred "bratstva" sa CG I BJRM i to na sledeci nacin:

1. Sve CG studente koji studiraju na Beogradskom Univerzitetu a koji su na budzetu Republike Srbije, tretirati kao strane drzavljane i kao takve uskratiti im studiranje o trosku Srbije (drzave koju ne postuju). Mogu nastaviti zapoceto skolovanje, ali po cenama koje su propisane za strane drzavljane. Na taj nacin, bice dovoljno mesta na budzetu za srpske studente.

2. Propisati "taksu za pomoc pokrajini Kosovo i Metohija" na ulazu u Srbiju iz Crne Gore i Makedonije. Taksa bi iznosila 10 Eura za putnicka vozila i 200 Eura za autobuse. Od tih para bi se mogle finansirati narodne kuhinje i izgradnja domova za raseljene Srbe sa i na KIM.

3. Ukoliko bude izgradjen Juzni tok, cenu energenata obracunavati Crnogorcima i Makedoncima po trzisnim uslovima.

4. Koridor 10 usmeriti preko Bugarske do Grcke. Jes da su i Bugari priznali nezavisnost kvazi drzave "Kosovo", ali to barem nisu ucinili u ovako delikatnom trenutku.

5. Tretirati Crnogorske drzavljane u Srbiji kao strane drzavljane i naplacivati im sve usluge (socijalno i zdravstveno osiguranje, obdanista, skole...) kao za strance. Srbe koji zive i rade u Crnoj Gori pokriti (materijalno ili finansijski) od eventualnih mera reciprociteta.

Ovo su samo neki od predloga koje mozemo da preduzmemo, kako bi prestali da se zavaravamo da su nam Crna Gora i Makedonija blizi od Albanije, USA, Mikronezije, i ostalih drzava koje su priznale kvazi tvorevinu stvorenu na juznoj srpskoj pokrajini.

Ja znam da vecina gradjana CG I BJRM nisu za priznavanje "Kosova", ali moraju snositi politicku odgovornost za dela svojih Vlada, kao sto smo mi snosili odgovornost za sve sto je Sloba radio u Srbiji 90-ih godina.

Nema vise nista na lepe oci i istoriju, sve je u interesu...

NN

pre 15 godina

Crna Gora je gledala svoje interese??? Znaci bolje dobri odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom?! Bolje sverc preko Kosova nego skolovanje studenata u Srbiji! Svi znamo da priznavanje nije uslov Evropskih integracija.

veki

pre 15 godina

"Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je za B92 da je Vlada Srbije obavestila Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno. "

Bravo Jeremicu! Postujemo zakon ali se takodje ponasamo u skladu sa nacionalnim ponosom!

domacin

pre 15 godina

Ovo je interesantna vest i pomalo nejasna. Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo. Srbija "isterala" samo amabsadora Crne Gore. Ostale zemlje koje su ranije (u "nekriticnim") momentima priznali Kosovo - Srbija nije njihove ambasadore "proterala" nego povukla svoje. A posle odlucila da vrati svoje ambasadore.
Bravo Jeremicu, Tadicu, ili vec kome bravo treba poslati. Srbija salje jasnu poruku Crnoj Gori da ima "specijalan" tretman i da su i Amerikanci, Englezi, Nemci, Hrvati, Albanci, i svi ostali koji priznase Kosovo ipak blizi Srbiji. Potpuno pogresan, iskompleksiran potez, pomalo odaje "ocaj" i nemoc srpskih politicara a ne politicku mudrost. Ovaj potez nece ici ni u prilog srpskim naporima da urade nesto u UN. Naprotiv stvorice losu sliku o Srbiji opet.
Jeremicu i Tadicu, ako zelite da prozovete nekog za odgovornost za sta se desilo na Kosovu treba da preispitate redove srpskih politicara, kako onih iz SPS i SRS, tako i DSS, DS, NS, i ostalih... Nerad, ignorancija, i cista borba za vlast u Srbiji, a ne ispravna politika srpskih politicara su najveci razlog sto smo izgubili Kosovo.
Doduse mozda mi ne znamo nesto sto srpski politicari znaju. Mozda odluke iz Crne Gore imaju definitivnu zavrsnicu. Odluka crnogorskog parlamenta je kreirala danasnju Srbiju (pa je onda neko obavestio Kostunicu), tako i ovo priznanje od juce mozda znaci da srpski politicari konacno primaju poruku da Kosovo polako ali sigurno odlazi... mozda su crnogorsku ambasadorku izbacili (a ambasadore drugih zemalja nisu) zato sto su mozda tek danas konacno obavesteni sta se desava...

Ivan

pre 15 godina

Gospodin Jeremic je trenutno najbolji srpski politicar i diplomata. Svaka cast na trudu gospodine Jeremicu, samo nastavite tako. Srbija je uz vas!

Milan GL

pre 15 godina

Velika pobeda Tadica i Jeremica ako se po jutru dan poznaje vec se vidi da odluka da UN trazi mislenje MSP nema nikakvog znacaja vec sutra dan Kosovo pocelo da priznaju drzave koje nisu to cinile a vi gospodo nastavite sa akcionim planom vlade.

marko

pre 15 godina

Pa dobro braco Srbi ,razumem ja sto ste ljuti na Makedoniju zbog priznanja kosova , ali treba da svatite da narod ne bi to ucinio nikada ,samo politicari u ovoj vladi ne slusaju narod. A i pritisak od amere je velik , oni kazu sta i kada treba. Ne ljutite se na nas , i vi ste pod pritiskom otisli sa kosova pa nadam se da razumete u kakvoj su situaciju bile i moja Makedonija a Crna Gora. Nadam se da ovo nece porusiti sve mostove koje nas spajaju,jer neko bas to zeli.

zoran Mitic

pre 15 godina

Mislim da bi sada napokon trebalo uvesti "ekoloske" takse kao i vize za CS i FYRM. Ne treba ici u dalju proceduru sa dvojnim drzavljanstvom, drzavljani CG i FYRM kao i svaki strani drzavljanin treba da placa skolovanje i boravisne takse u skladu sa zakonom o skolovanju stranih drzavljana kao sto se primenjuje sirom sveta. Dajte napokon da postanemo DRZAVA SRBIJA koja ima svoje interese i potrebe, regulativu, propise itd., koje ce napokon morati svi "stranci" da postuju, a ne da koriste sta stignu jer smo mi njihova braca. Postovanje svima.

olja

pre 15 godina

Svi su povredjeni osim nas. A mi sve volimo. I svima je sve jasno. Toliko truda, a odgovor je - samar - nama. Nije potreban odgovor, sve je bumerang, a mi cemo mozda biti i pametniji.
Jos uvek mnogo volim moju Srbiju , ponosna sam na nju ,nikoga ne potcenjujem. Budimo pametni. Nemoguce sta nam se dogadja.
Odustanimo od "Bratstva"/Budimo pametni, to je jedino sto imamo, a ne koristimo.
Nema osvete, ali distancirajmo se od drugih "brace".

J O K E R

pre 15 godina

interesuje me kako ce reagovati "hrabri montenegrini" i bugarsko grcki - "makedonci" kada "njihovi" albanci zatraze ozbiljno i u vec njihovom stilu-bezobrazno, "osamostaljenje" i prisajedinjenje (jer to je generalna ideja!!!)svojoj "pravoj braci i sestrama" koji zive u njihovoj "majcici albaniji"!?! nadam se da srbi i srbija ako nista drugo - joj uvek dobro P A M T E !!!

Nikada vise na more u CG

pre 15 godina

Moje misljenje je da bi prvo trbalo onemoguciti studentima iz Crne Gore da studiraju pod istim uslovima kao i mi iz Srbije a drugo da bi nasa vlada trebala da onemoguci izvoz po povlascenim tarifama za CG.

student

pre 15 godina

Jako dobro bi bilo sada tuziti CG pred njenim sudovima jer bi sam proces sudjenja imao veliku podrsku srpskom stavu unutar same crne gore!

Srđan

pre 15 godina

Kao što se i očekivalo, pacovska politika Crne Gore ponovo na delu; priznanje je usledilo kada se završila glavna sezona (jul i avgust), zatim ekskurzije i seminari(septembar).
Pošto smo narod sa najkraćim pamćenjem, znaju da će većina onih koji su ne znam ni ja zašto bili ove godine kod njih na letovanju do juna sledeće godine zaboraviti ovo priznanje.
Nadam se da je ovaj događaj izlečio i poslednjeg jugonostalgičara iz Srbije. Što bi rekao Nele Karajlić: "Sad se vidi sad se plaća, sa kim ste hteli da budete braća".

veciti srudent

pre 15 godina

Samo mazite oci narodu, i pravite cirkus, da im skrenete paznju s siromastva i bede! Nemam od cega da platim zdravstveno osiguranje i da izvadim licnu kartu, cak i od nezaposlenih trazite pare al nije bitno Kosovo je najbitnije!

Maverick

pre 15 godina

U redu. A sada lepo uvodjenje viza i radnih dozvola za bracu iz susedne nam zamlje. To ce ih najvise zaboleti. Ljudi! Pa njima 50 % gradjana u Srbiji zavrsava fakultete, zivi i radi... Pa njima je san da zive u Beogradu...

Nikola

pre 15 godina

Prvo su rekli da ce od glasanja u UN-u zavisiti da li ce priznati nezavisnost kosova. Enormna vecina nas je podrzala u zahtevu da se medjunarodni sud izjasni o nezavisnosti kosova, i sta sad? Sta je sad izgovor? Studenti iz crne gore mogu na srpskom budzetu da se skoluju u srbiji, srbija gleda da ima najbolje odnose sa crnom gorom, a kako oni nama uzvracaju? Da se jos vise ushlihtaju amerikancima, iako to uopste nisu morali da urade, nista ih nije obavezalo da priznaju nezavisno kosovo.

Ajde makedonce i da razumem, jer imaju veliku albansku populaciju, trecina stanovnistva prakticno, ali crnogorci? Sta je njima izgovor?

Sram vas bilo, njegos se prevrce u grobu. Ja u crnu goru u zivotu necu da odem na more vise. Zbogom "braco" crnogorci.

magla

pre 15 godina

"Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta."
Samo da citiram.
skamenio sam se.
zbogom EU...

Moje misljenje.

pre 15 godina

"Jeremic je kazao i da ce Srbija nastaviti da primjenjuje ostre mere jer smatra da u trenutku kada se ceka izjasnjavanje Medjunarodnog suda nema razloga za priznavanje nezavisnosti Kosova."
1. Ministre Jeremicu taj vas TRENUTAK moze da se otegne na 2-3 godine.
2. Ko Vam garantuje da ce se sud izjasniti u korist Srbije?

Komsija

pre 15 godina

Srbi kad nemozete sami sebe da spasavate mora da vam neko drugi otvori oci, pa sta cete vi ljudi sa 2mil Albanaca , jel cete da imate Albance u Vladi? Parlamentu? dvojazicnost( pr. Makedonija procenat bi bio veci kod vas nego u MK oko 30% celokupnog stanovnistva ukljucujuci i BUjanovac i Presevo), vi nemate drugog izbora , a teritoriju bez naroda , pa to je vec pokusao Milosevic i videli smo kako je zavrsilo. Ja mislim da CG i MK su vam ucinile uslugu jer samo izgleda vi se nemozete suociti realnoscu.

Vlada

pre 15 godina

Dakako da mere trebaju biti usmerene protiv crnogorskih i makedonskih gradjana koji nemaju nase dvojno drzavljanstvo i to pocev od uskracivanja svakog oblika pomoci tim drzavama, uskracivanja finansiranja njihovog skolovanja na univerzitetima u Srbiji od strane Vlade Srbije, povecanja njihovih skolarina ukoliko se sami finansiraju, do uvodjenja kaznenih taksi na ulazu i izlazu iz nase zemlje, dodatnih tranzitnih carina za njihovu robu koja prelazi preko nase teritorije, specijalnih maloprodajnih taksi za one koji gostuju u nasim hotelima i odmaralistima. Takodje treba povuci priznanje BJR Makedonije pod ustavnim imenom i na dalje slediti u potpunosti korake i politiku Grcke. Sve akcije mogu biti koordinirane sa Grckom, cime bi se obezbedilo da nema kaznenih mera sa strane EU zbog ovakve politike prema neprijateljskim susedima.

Marjan Prilep

pre 15 godina

95% Makedonaca se ne slaze sa stavom nase vlade! Sve rade kako ne bi bilo rata sa Albancima koji su 25%Jedino srpski poslanik Ivan Stoiljkovic je bio protiv! Ivane ako imas imalo casti napustaj vladajucu koaliciju u kojoj je DUI (bivsi UCK )
P.S.Srpsko-Makedonsko bratstvo ne mogu rastaviti prokleti politicari

miodrag

pre 15 godina

u ovoj situaciji teze od bratskog priznanja Kosova, pada neadekvatna, impotentna i bezuba reakcija nase vlasti, koja nije u stanju da stisne petlju i povuce poteze kojim ce, stiteci se od nasrtaja na teritorijalni integritet zemlje, zastititi dostojanstvo sopstvenih gradjana.

Razocaran PG

pre 15 godina

Draga braco,

Zelim da vam se izvinim u ime svih onih gradjana Crne Gore koji su ogorceni na ovaj kukavicki potez crnogorskog rezima, a njih je vjerujte oko 85%, a znate i za onih preostalih 15% koji su. Zaista nemam rijeci kojima bih opisao kako se osjecam, ne mogu da shvatim kako ce neki ljudi koji su donijeli ovakvu odluku moci sami sebe pogledati u ogledalu, a da ne pljunu na svoj odraz u njemu. Ali tako je to kad Mila drze u saci, pa ga zavrcu po potrebi, malo lijevo, pa desno, pa jooooos malo desno... E to vam je to. NELJUDSKI, OGAVNO, SRAMNO... STIDIM SE...

Tips

pre 15 godina

Mi Srbi uopste nemamo potrebe da se uznemiravamo. Pa Crnogorci su ti koji bi od sada trebalo da brinu. Oni su mali, otvoreni prema Albaniji, a mi cemo uvek biti tu iznad njih, a nas kao brojnije i na vaznijoj lokaciji, zatrebace nas kad tad u istoriji, zavisice od nas. Nece Americka imperija zauvek vladati. U istoriji bice sve zapisano, te cemo za uslugu uslugom vratiti. A u medjuvremenu, niko od nas nece u EU naredne 2 god. kako god bilo. Za to vreme mi moramo isporuciti Haske optuzenike, smanjiti kriminal i korupciju u Srbiji te i EU nece imati sta vise da nam prebacuje i da nas nicim ucenjuje. A onda ce doci i odluka Medjunarodnog suda i u nadi da bude pravedna, mocicemo njome kad tad da se cenjkamo za nesto. Mogli bi smo cak i da zahtevamo od suda da nam svaka od ovih Americkih satelitskih drzava plati za pokusaj da nas obespravi. Na nama je velika buducnost i perspektiva. Primera radi da vas podsetim, nasa deca su na srednjoskolskoj matematickoj olimpijadi ove godine zauzela 20. mesto u svetu! (Crna Gora 84., Hrvatska je bila 38., Slovenija 50., Makedonija 59, Albanija 68.) Iskoristimo svoj intelekt.

koscvet

pre 15 godina

Mislim da je ovo najtezi udarac Srbiji od svih koje primila od pocetka Jugo krize. Ovaj cin Crnogorskog rukovodstva nikada nece biti zaboravljen od strane Srpskog roda i smatrace se izdajom. Licno me ovaj postupak vise boli od svih onih bombi, koje su mesecima svakodnevo sejane po civilnim ciljevima, od svih dugogodisnjih sankcija, od svih postupaka raznih belosvetskih likova, od svog jada i cemera svih izbeglica koje su nasle utociste i spas u Srbiji. Pozeleo bi Srbiji da bude duhom sto veca i jaca utolikoj meri koliko drugi zele da je teritorijalno usitne i nanesu joj bol i patnju. Svim onima koji imaju opravdanje za ovaj cin Crnogorskog rukovodstva cestitke na njihovoj beskrajnoj besramnosti. Ovaj samar nikada nece biti zaboravljen. O licemerja crnogorskog ministra spoljnih poslova da Crna Gora nije i nikada nece uciniti nista protiv Srbije. A mozda je u pravu jer nista slicno nece se nikada vise dogoditi. Najgore sto moze da se desi, se vec desilo. Na Srbiji i istoriji je da ovu izdaju nikad nezaboravi. Ovo je presedan bez presedana. Zivela Srbija i neka je duhom uvek veca od zelje onih da je teritorijalno usitne i nanesu joj zlo i patnju.

milan

pre 15 godina

Krajnje je vreme da gradjani Crne Gore koji žive, rade, studiraju i td. u Srbiji budu izjednačeni po pravima i obavezama sa ostalim stranim državljanima u Srbiji. Ni do sada nisam video razlog (a sada pogotovo) da imaju poseban status.
Naravno da bi takva mera pogodila izvestan broj gradjana koji se ne slažu sa politikom svoje zemlje ali je besmisleno da Srbija više vodi računa o gradjanima Crne Gore od vlasti u njihovoj matici!

Edd

pre 15 godina

Da li ce i ambasador Makedonije biti proglasen za "persona non-grata" u SRB?...ako se vec govori o principijelnosti i konsistenciji u donosenju ovakvih odluka, onda je to mozda za ocekivati. Ipak, mozda su odluke protiv CG specificne, jer to jeste drzava sa kojom se deljena zajednica od 1991. Ipak, ako se emocije stave na stranu (sto mozda nije tako lako) onda bi iz politickog ugla obe drzave trebale biti tretirane podjednako u tim diplomatskim merama jer su i jedna i druga ucinile istu stvar dan nakon U.N. glasanja.

Srba

pre 15 godina

Katastrofalna odluka naših suseda, baš me zanima da li će iko više letovati po onim krš plažama dole... Uvedimo duple školarine i vize za njihove studente kod nas...

Uros

pre 15 godina

Konacno jedna zaista prava odluka Borisa Tadica, i vlade RS. Dan posle izglasavanja predloa Srbije u UN, uraditi ovako nesto najblizem susedu i najznacajnijem ekonomskom partneru, tj.Srbiji, je vise nego "noz u ledja".

Gazi

pre 15 godina

Zbog cega se protivite priznavanju nase drzave. Pa necemo vise ratovati, znacemo ko je ko na svojim mestima i bicemo mozda najbolje komsije u buducnosti. Sta vam trebamo mi 2 miliona Albanaca komsije kada nismo uspjeli da sagradimo u nasoj bifsoj rsfj prijateljske odnose onda hajde da dajemo sansu nasoj djeci. Da se ne mrze neka da se vole. Puno pozdrava iz Pristine

O tempora, o mores

pre 15 godina

Ne treba kaznjavati narod u tim zemljama zbog odluka njihovih politicara, ali svakako treba kazniti tu politiku. Ako oni smatraju da je dobrosusedska politika prema Srbiji priznavanje okupiranog njenog dela kao drzave, onda ili mi ili oni ne shvataju sta znace dobrosusedski odnosi.
Ima siroka paleta kontra mera koje se mogu primeniti prema politicarima tih zemalja i prema njihovim direktnim ekonomskim interesima.
Ako su izmedju Srbije i tzv. "nezavisnog Kosova" izabrali ovo drugo, pa neka snose posledice te odluke. Da je Srbija od 17 februara postupila kao sto Kipar postupa politicki i ekonomski sa onima koji imaju bilo kakve veze sa severnim okupiranim delom Kipra, danasnja cifra od 50 bi mozda bila tek 30.
Mera zvana opozovem ambasadora na par meseci, pa ga vratim iako se sustinski nista nije promenilo je u blagu ruku za prezir.
Ako je to vrhunac izmenjenog akcionog plana, onda je pitanje da li je nama uopste stalo do nase zemlje i u kojem obliku i u kojim granicama?
Da ne postane novi statut Vojvodine orudje u rukama zlonamernih politicara kao sto je Milo iskoristio svoju sansu?
U pamet se Srbijo. Ne treba se ratovati, ali bas ne mora se dozvoljavati svakoj zemlji da ti "pljune" u lice i da te jos zove prijateljem i bratom.

Maverick

pre 15 godina

U redu. A sada lepo uvodjenje viza i radnih dozvola za bracu iz susedne nam zamlje. To ce ih najvise zaboleti. Ljudi! Pa njima 50 % gradjana u Srbiji zavrsava fakultete, zivi i radi... Pa njima je san da zive u Beogradu...

Srbija (Interes) na prvom mestu

pre 15 godina

Pa s obzirom da smo videli da je interes na prvom mestu za nasu nam "bracu", predlazem da drzava Srbija uradi to isto. Stavi svoje interese ispred "bratstva" sa CG I BJRM i to na sledeci nacin:

1. Sve CG studente koji studiraju na Beogradskom Univerzitetu a koji su na budzetu Republike Srbije, tretirati kao strane drzavljane i kao takve uskratiti im studiranje o trosku Srbije (drzave koju ne postuju). Mogu nastaviti zapoceto skolovanje, ali po cenama koje su propisane za strane drzavljane. Na taj nacin, bice dovoljno mesta na budzetu za srpske studente.

2. Propisati "taksu za pomoc pokrajini Kosovo i Metohija" na ulazu u Srbiju iz Crne Gore i Makedonije. Taksa bi iznosila 10 Eura za putnicka vozila i 200 Eura za autobuse. Od tih para bi se mogle finansirati narodne kuhinje i izgradnja domova za raseljene Srbe sa i na KIM.

3. Ukoliko bude izgradjen Juzni tok, cenu energenata obracunavati Crnogorcima i Makedoncima po trzisnim uslovima.

4. Koridor 10 usmeriti preko Bugarske do Grcke. Jes da su i Bugari priznali nezavisnost kvazi drzave "Kosovo", ali to barem nisu ucinili u ovako delikatnom trenutku.

5. Tretirati Crnogorske drzavljane u Srbiji kao strane drzavljane i naplacivati im sve usluge (socijalno i zdravstveno osiguranje, obdanista, skole...) kao za strance. Srbe koji zive i rade u Crnoj Gori pokriti (materijalno ili finansijski) od eventualnih mera reciprociteta.

Ovo su samo neki od predloga koje mozemo da preduzmemo, kako bi prestali da se zavaravamo da su nam Crna Gora i Makedonija blizi od Albanije, USA, Mikronezije, i ostalih drzava koje su priznale kvazi tvorevinu stvorenu na juznoj srpskoj pokrajini.

Ja znam da vecina gradjana CG I BJRM nisu za priznavanje "Kosova", ali moraju snositi politicku odgovornost za dela svojih Vlada, kao sto smo mi snosili odgovornost za sve sto je Sloba radio u Srbiji 90-ih godina.

Nema vise nista na lepe oci i istoriju, sve je u interesu...

milan

pre 15 godina

Krajnje je vreme da gradjani Crne Gore koji žive, rade, studiraju i td. u Srbiji budu izjednačeni po pravima i obavezama sa ostalim stranim državljanima u Srbiji. Ni do sada nisam video razlog (a sada pogotovo) da imaju poseban status.
Naravno da bi takva mera pogodila izvestan broj gradjana koji se ne slažu sa politikom svoje zemlje ali je besmisleno da Srbija više vodi računa o gradjanima Crne Gore od vlasti u njihovoj matici!

O tempora, o mores

pre 15 godina

Ne treba kaznjavati narod u tim zemljama zbog odluka njihovih politicara, ali svakako treba kazniti tu politiku. Ako oni smatraju da je dobrosusedska politika prema Srbiji priznavanje okupiranog njenog dela kao drzave, onda ili mi ili oni ne shvataju sta znace dobrosusedski odnosi.
Ima siroka paleta kontra mera koje se mogu primeniti prema politicarima tih zemalja i prema njihovim direktnim ekonomskim interesima.
Ako su izmedju Srbije i tzv. "nezavisnog Kosova" izabrali ovo drugo, pa neka snose posledice te odluke. Da je Srbija od 17 februara postupila kao sto Kipar postupa politicki i ekonomski sa onima koji imaju bilo kakve veze sa severnim okupiranim delom Kipra, danasnja cifra od 50 bi mozda bila tek 30.
Mera zvana opozovem ambasadora na par meseci, pa ga vratim iako se sustinski nista nije promenilo je u blagu ruku za prezir.
Ako je to vrhunac izmenjenog akcionog plana, onda je pitanje da li je nama uopste stalo do nase zemlje i u kojem obliku i u kojim granicama?
Da ne postane novi statut Vojvodine orudje u rukama zlonamernih politicara kao sto je Milo iskoristio svoju sansu?
U pamet se Srbijo. Ne treba se ratovati, ali bas ne mora se dozvoljavati svakoj zemlji da ti "pljune" u lice i da te jos zove prijateljem i bratom.

Razocaran PG

pre 15 godina

Draga braco,

Zelim da vam se izvinim u ime svih onih gradjana Crne Gore koji su ogorceni na ovaj kukavicki potez crnogorskog rezima, a njih je vjerujte oko 85%, a znate i za onih preostalih 15% koji su. Zaista nemam rijeci kojima bih opisao kako se osjecam, ne mogu da shvatim kako ce neki ljudi koji su donijeli ovakvu odluku moci sami sebe pogledati u ogledalu, a da ne pljunu na svoj odraz u njemu. Ali tako je to kad Mila drze u saci, pa ga zavrcu po potrebi, malo lijevo, pa desno, pa jooooos malo desno... E to vam je to. NELJUDSKI, OGAVNO, SRAMNO... STIDIM SE...

koscvet

pre 15 godina

Mislim da je ovo najtezi udarac Srbiji od svih koje primila od pocetka Jugo krize. Ovaj cin Crnogorskog rukovodstva nikada nece biti zaboravljen od strane Srpskog roda i smatrace se izdajom. Licno me ovaj postupak vise boli od svih onih bombi, koje su mesecima svakodnevo sejane po civilnim ciljevima, od svih dugogodisnjih sankcija, od svih postupaka raznih belosvetskih likova, od svog jada i cemera svih izbeglica koje su nasle utociste i spas u Srbiji. Pozeleo bi Srbiji da bude duhom sto veca i jaca utolikoj meri koliko drugi zele da je teritorijalno usitne i nanesu joj bol i patnju. Svim onima koji imaju opravdanje za ovaj cin Crnogorskog rukovodstva cestitke na njihovoj beskrajnoj besramnosti. Ovaj samar nikada nece biti zaboravljen. O licemerja crnogorskog ministra spoljnih poslova da Crna Gora nije i nikada nece uciniti nista protiv Srbije. A mozda je u pravu jer nista slicno nece se nikada vise dogoditi. Najgore sto moze da se desi, se vec desilo. Na Srbiji i istoriji je da ovu izdaju nikad nezaboravi. Ovo je presedan bez presedana. Zivela Srbija i neka je duhom uvek veca od zelje onih da je teritorijalno usitne i nanesu joj zlo i patnju.

Gazi

pre 15 godina

Zbog cega se protivite priznavanju nase drzave. Pa necemo vise ratovati, znacemo ko je ko na svojim mestima i bicemo mozda najbolje komsije u buducnosti. Sta vam trebamo mi 2 miliona Albanaca komsije kada nismo uspjeli da sagradimo u nasoj bifsoj rsfj prijateljske odnose onda hajde da dajemo sansu nasoj djeci. Da se ne mrze neka da se vole. Puno pozdrava iz Pristine

Nikola

pre 15 godina

Prvo su rekli da ce od glasanja u UN-u zavisiti da li ce priznati nezavisnost kosova. Enormna vecina nas je podrzala u zahtevu da se medjunarodni sud izjasni o nezavisnosti kosova, i sta sad? Sta je sad izgovor? Studenti iz crne gore mogu na srpskom budzetu da se skoluju u srbiji, srbija gleda da ima najbolje odnose sa crnom gorom, a kako oni nama uzvracaju? Da se jos vise ushlihtaju amerikancima, iako to uopste nisu morali da urade, nista ih nije obavezalo da priznaju nezavisno kosovo.

Ajde makedonce i da razumem, jer imaju veliku albansku populaciju, trecina stanovnistva prakticno, ali crnogorci? Sta je njima izgovor?

Sram vas bilo, njegos se prevrce u grobu. Ja u crnu goru u zivotu necu da odem na more vise. Zbogom "braco" crnogorci.

veciti srudent

pre 15 godina

Samo mazite oci narodu, i pravite cirkus, da im skrenete paznju s siromastva i bede! Nemam od cega da platim zdravstveno osiguranje i da izvadim licnu kartu, cak i od nezaposlenih trazite pare al nije bitno Kosovo je najbitnije!

nekad i sad

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”,
Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

Komsija

pre 15 godina

Srbi kad nemozete sami sebe da spasavate mora da vam neko drugi otvori oci, pa sta cete vi ljudi sa 2mil Albanaca , jel cete da imate Albance u Vladi? Parlamentu? dvojazicnost( pr. Makedonija procenat bi bio veci kod vas nego u MK oko 30% celokupnog stanovnistva ukljucujuci i BUjanovac i Presevo), vi nemate drugog izbora , a teritoriju bez naroda , pa to je vec pokusao Milosevic i videli smo kako je zavrsilo. Ja mislim da CG i MK su vam ucinile uslugu jer samo izgleda vi se nemozete suociti realnoscu.

Uros

pre 15 godina

Konacno jedna zaista prava odluka Borisa Tadica, i vlade RS. Dan posle izglasavanja predloa Srbije u UN, uraditi ovako nesto najblizem susedu i najznacajnijem ekonomskom partneru, tj.Srbiji, je vise nego "noz u ledja".

Marjan Prilep

pre 15 godina

95% Makedonaca se ne slaze sa stavom nase vlade! Sve rade kako ne bi bilo rata sa Albancima koji su 25%Jedino srpski poslanik Ivan Stoiljkovic je bio protiv! Ivane ako imas imalo casti napustaj vladajucu koaliciju u kojoj je DUI (bivsi UCK )
P.S.Srpsko-Makedonsko bratstvo ne mogu rastaviti prokleti politicari

Srba

pre 15 godina

Katastrofalna odluka naših suseda, baš me zanima da li će iko više letovati po onim krš plažama dole... Uvedimo duple školarine i vize za njihove studente kod nas...

Vlada

pre 15 godina

Dakako da mere trebaju biti usmerene protiv crnogorskih i makedonskih gradjana koji nemaju nase dvojno drzavljanstvo i to pocev od uskracivanja svakog oblika pomoci tim drzavama, uskracivanja finansiranja njihovog skolovanja na univerzitetima u Srbiji od strane Vlade Srbije, povecanja njihovih skolarina ukoliko se sami finansiraju, do uvodjenja kaznenih taksi na ulazu i izlazu iz nase zemlje, dodatnih tranzitnih carina za njihovu robu koja prelazi preko nase teritorije, specijalnih maloprodajnih taksi za one koji gostuju u nasim hotelima i odmaralistima. Takodje treba povuci priznanje BJR Makedonije pod ustavnim imenom i na dalje slediti u potpunosti korake i politiku Grcke. Sve akcije mogu biti koordinirane sa Grckom, cime bi se obezbedilo da nema kaznenih mera sa strane EU zbog ovakve politike prema neprijateljskim susedima.

Ivan

pre 15 godina

Gospodin Jeremic je trenutno najbolji srpski politicar i diplomata. Svaka cast na trudu gospodine Jeremicu, samo nastavite tako. Srbija je uz vas!

Sasa

pre 15 godina

E moji djetici. Prodali ste se za saku dolara. Jedino sto dolara vise nema.
No sta cete. Samo zavrsavate ono sto je Slobodan Milosevic, jedan od vasih najvecih sinova, zapoceo.

Tips

pre 15 godina

Mi Srbi uopste nemamo potrebe da se uznemiravamo. Pa Crnogorci su ti koji bi od sada trebalo da brinu. Oni su mali, otvoreni prema Albaniji, a mi cemo uvek biti tu iznad njih, a nas kao brojnije i na vaznijoj lokaciji, zatrebace nas kad tad u istoriji, zavisice od nas. Nece Americka imperija zauvek vladati. U istoriji bice sve zapisano, te cemo za uslugu uslugom vratiti. A u medjuvremenu, niko od nas nece u EU naredne 2 god. kako god bilo. Za to vreme mi moramo isporuciti Haske optuzenike, smanjiti kriminal i korupciju u Srbiji te i EU nece imati sta vise da nam prebacuje i da nas nicim ucenjuje. A onda ce doci i odluka Medjunarodnog suda i u nadi da bude pravedna, mocicemo njome kad tad da se cenjkamo za nesto. Mogli bi smo cak i da zahtevamo od suda da nam svaka od ovih Americkih satelitskih drzava plati za pokusaj da nas obespravi. Na nama je velika buducnost i perspektiva. Primera radi da vas podsetim, nasa deca su na srednjoskolskoj matematickoj olimpijadi ove godine zauzela 20. mesto u svetu! (Crna Gora 84., Hrvatska je bila 38., Slovenija 50., Makedonija 59, Albanija 68.) Iskoristimo svoj intelekt.

NN

pre 15 godina

Crna Gora je gledala svoje interese??? Znaci bolje dobri odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom?! Bolje sverc preko Kosova nego skolovanje studenata u Srbiji! Svi znamo da priznavanje nije uslov Evropskih integracija.

Moje misljenje.

pre 15 godina

"Jeremic je kazao i da ce Srbija nastaviti da primjenjuje ostre mere jer smatra da u trenutku kada se ceka izjasnjavanje Medjunarodnog suda nema razloga za priznavanje nezavisnosti Kosova."
1. Ministre Jeremicu taj vas TRENUTAK moze da se otegne na 2-3 godine.
2. Ko Vam garantuje da ce se sud izjasniti u korist Srbije?

Srđan

pre 15 godina

Kao što se i očekivalo, pacovska politika Crne Gore ponovo na delu; priznanje je usledilo kada se završila glavna sezona (jul i avgust), zatim ekskurzije i seminari(septembar).
Pošto smo narod sa najkraćim pamćenjem, znaju da će većina onih koji su ne znam ni ja zašto bili ove godine kod njih na letovanju do juna sledeće godine zaboraviti ovo priznanje.
Nadam se da je ovaj događaj izlečio i poslednjeg jugonostalgičara iz Srbije. Što bi rekao Nele Karajlić: "Sad se vidi sad se plaća, sa kim ste hteli da budete braća".

Nikada vise na more u CG

pre 15 godina

Moje misljenje je da bi prvo trbalo onemoguciti studentima iz Crne Gore da studiraju pod istim uslovima kao i mi iz Srbije a drugo da bi nasa vlada trebala da onemoguci izvoz po povlascenim tarifama za CG.

magla

pre 15 godina

"Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta."
Samo da citiram.
skamenio sam se.
zbogom EU...

zoran Mitic

pre 15 godina

Mislim da bi sada napokon trebalo uvesti "ekoloske" takse kao i vize za CS i FYRM. Ne treba ici u dalju proceduru sa dvojnim drzavljanstvom, drzavljani CG i FYRM kao i svaki strani drzavljanin treba da placa skolovanje i boravisne takse u skladu sa zakonom o skolovanju stranih drzavljana kao sto se primenjuje sirom sveta. Dajte napokon da postanemo DRZAVA SRBIJA koja ima svoje interese i potrebe, regulativu, propise itd., koje ce napokon morati svi "stranci" da postuju, a ne da koriste sta stignu jer smo mi njihova braca. Postovanje svima.

Crno bez imalo Belog

pre 15 godina

Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić ! Zbog cega se ja kao gradjanin Srbije DUBOKO IZVINJAVAM i STIDIM ! Nas Min. se ponasa kao neko kome RASTU KUTNJACI a ne kao Diplomata koga neko moze OZBILJNO SVATITI !

Stideci Podgoricani

pre 15 godina

Draga nasa braco!

Zamislite samo koliko je nas normalne i postene Crnogorce od sinoc sramota. Znamo mi gdje zivimo i kakva nam je vlast, ali se pitamo gdje je kraj ponizenjima... Prosto vapimo za jacim stavom Srbije i shvatamo da smo upravo mi, koji smo normalni, koji smo glasali protiv odvajanja, oni zbog kojih Srbija nece biti ostra prema Crnoj Gori u mjeri i kojoj je zasluzila. Nazalost, ova vlast upravo na to i racuna, znaju oni da Srbija prvo reaguje ponosno, pa se to posle razvodni i nikom nista. Zato vas molimo i kumimo, trazite ostrije mjere, one koje pogadjaju upravo njih, a ako i mi moramo uz to da otrpimo, hocemo, iako teska srca.

Vole vas dovijeka vasa braca iz osramocene Crne Gore

goca

pre 15 godina

E sad, još rešiti status građana te "velike", "ekološke" i "značajne" zemlje, a koji se motaju po Srbiji. Ne želim da čujem, da je i jedan dinar otišao na bilo koga iz te "poštene" države, sa još poštenijim premijerom!

veki

pre 15 godina

"Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je za B92 da je Vlada Srbije obavestila Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno. "

Bravo Jeremicu! Postujemo zakon ali se takodje ponasamo u skladu sa nacionalnim ponosom!

Orbit

pre 15 godina

Pa naravno da su priznali! Zar treba zbog autisticne i shizofrene politike Srbije da ostanu u izolaciji, da blokiraju svoj ulazak u EU i da imaju problema sa susednim Kosovom? Zasto? Sta bi Srbija uradila za njih da to kompenzira? Da je i gram mozga u nasoj diplomatiji i ministarstvu spoljnih poslova, Srbija bi priznala Kosovo jos pre no sto su to ucinile C. Gora i Makedonija. Videcete, zahvaljujuci Jeremicu Crna Gora i Makedonija bice pre u EU no Srbija, a mozda i samo Kosovo. Ljudi, otreznite se, dosta je bajki i guslanja o ranom srednjem veku, mislite na buducnost svoje dece. Sve i da se Kosovo nekim nemogucim cudom, posle 1000 godina izgubljenih u cekanju i izolaciji, i vrati u sastav Srbije, ona od toga nece imati nikakve koristi: setite se "sredstava" izdvojenih za "nerazvijene", bice novih socijalnih slucajeva, novih propalih preduzeca, zapustene poljoprivrede i razorene infrastrukture, nelojalnog stanovnistva koje ne placa poreze i racune... Pa nije Kosovo Johannesburg da ima 1000 rudnika zlata i dijamanata pa da se o njega toliko otimamo! Probudite se i osvestite, mislite na svoju decu i da li zelite da i ona odrastaju u bedi i izolaciji! Crnogorci i Makedonci su doneli odluku koristeci MOZAK, a ne druge organe, kao nasa diplomatija. Vreme je da i mi probamo tako nesto, za promenu!

Blasfem

pre 15 godina

Da je Srbija ovoliko plakala i pljuvala po Slobodanu Milosevicu kada je predao Kosovo Albancima i medjunarodnoj zajednici 1999 godine, mozda bih shvatio ljutnju na Crnu Goru. Ali kada su sve institucije povucene sa Kosova Srbija je SLAVILA, svi se dobro secamo i proglasila pobedu nad NATO i separatistima. Potpuno neprincipijelna reakcija. Srbija bi trebalo na isti nacin da slavi jer su Crna Gora i Makedonija samo priznale ono sto je Srbija potpisala, prodala, predala....

domacin

pre 15 godina

Ovo je interesantna vest i pomalo nejasna. Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo. Srbija "isterala" samo amabsadora Crne Gore. Ostale zemlje koje su ranije (u "nekriticnim") momentima priznali Kosovo - Srbija nije njihove ambasadore "proterala" nego povukla svoje. A posle odlucila da vrati svoje ambasadore.
Bravo Jeremicu, Tadicu, ili vec kome bravo treba poslati. Srbija salje jasnu poruku Crnoj Gori da ima "specijalan" tretman i da su i Amerikanci, Englezi, Nemci, Hrvati, Albanci, i svi ostali koji priznase Kosovo ipak blizi Srbiji. Potpuno pogresan, iskompleksiran potez, pomalo odaje "ocaj" i nemoc srpskih politicara a ne politicku mudrost. Ovaj potez nece ici ni u prilog srpskim naporima da urade nesto u UN. Naprotiv stvorice losu sliku o Srbiji opet.
Jeremicu i Tadicu, ako zelite da prozovete nekog za odgovornost za sta se desilo na Kosovu treba da preispitate redove srpskih politicara, kako onih iz SPS i SRS, tako i DSS, DS, NS, i ostalih... Nerad, ignorancija, i cista borba za vlast u Srbiji, a ne ispravna politika srpskih politicara su najveci razlog sto smo izgubili Kosovo.
Doduse mozda mi ne znamo nesto sto srpski politicari znaju. Mozda odluke iz Crne Gore imaju definitivnu zavrsnicu. Odluka crnogorskog parlamenta je kreirala danasnju Srbiju (pa je onda neko obavestio Kostunicu), tako i ovo priznanje od juce mozda znaci da srpski politicari konacno primaju poruku da Kosovo polako ali sigurno odlazi... mozda su crnogorsku ambasadorku izbacili (a ambasadore drugih zemalja nisu) zato sto su mozda tek danas konacno obavesteni sta se desava...

J O K E R

pre 15 godina

interesuje me kako ce reagovati "hrabri montenegrini" i bugarsko grcki - "makedonci" kada "njihovi" albanci zatraze ozbiljno i u vec njihovom stilu-bezobrazno, "osamostaljenje" i prisajedinjenje (jer to je generalna ideja!!!)svojoj "pravoj braci i sestrama" koji zive u njihovoj "majcici albaniji"!?! nadam se da srbi i srbija ako nista drugo - joj uvek dobro P A M T E !!!

Cane

pre 15 godina

Mislim da su stranci u pravu kada kazu da su Srbi nacionalisti, puni mrznje i neracionalni. Zaista zastrasujuce koliko nismo odmakli od razmisljanja iz 90-tih. Nazalost, mislim da smo daleko od civilizovane Evrope jer isuvise smo osvetnicki nastojeni. Zbog toga nas i ne zele u Evropskoj zajednici porodica koje postuju razlicitost razmiljanja. Mi smo ipak zemlja ekstrema. Bas mi je zao sto smo zaista, ali zaista nepopravljivi.

Dobrivoje

pre 15 godina

OK..priznavanje Kosova od strane crnogorske vlade me nesto nije puno iznenadila, mada mi je vrlo zao.
Ispada da je to interes Crne Gore, ma kakav god on bio.
Srbija je preduzela kontra mere prema Podgorici i kaze da se nece odnositi na obicne gradjane Crne Gore, sto je isto OK.
Logicno, sada je na redu nas interes. A on kaze da ova drzava, ako je ozbiljna, ispita sve tokove sumnjivog novca crnogorskih politicara i njihovih tajkuna, stecene dugogodisnjim svercom i ostalim kriminalnim radnjama, koje su zavrsile u Srbiji u vidu kupovine raznih preduzeca, hotela i cega sve ne.
Naravno, sve to sprovesti u okviru zakona te isto KONFISKOVATI, jer koliko sam dobro procitao, ti isti crnogorski politicari su ovakvom odlukom ugrozili integritet drzave Srbije.
A ko dira u tako nesto vazno, zasluzuje i energican odgovor, tim pre sto bi ovakvim potezom nase vlade bila ugrozena samo Milova klika.

Nele

pre 15 godina

Proterivanje ambasadorke CG gospodje Vojvodic ce sigurno spasiti Kosovo, ha,ha... Boze kakav smo mi narod. Sad su nam Makedonija i Crna Gora krive sto je otislo Kosovo. Posle ce nam biti krivo kad svi okolo imaju normalne, prijateljske odnose a mi jovo nanovo da ih uspostavjlamo. Za nas starije vise i nista nije bitno, samo se nadam da ce u buducnosti nasa deca ziveti sa nekim normalnim, mnogo manje sujetnim politicarima koji ce svu energiju usmeriti u poboljsanje kvaliteta zivota gradjana a ne protiv onih koji drugacije misle.

S.T.

pre 15 godina

Potpuno razumem stanovište Vlade Crne Gore da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova sračunata da bude od koristi za Crnu Goru, a nikako na štetu bilo kojoj drugoj zemlji i tu nema ništa sporno. Tako se ponaša svaka ozbiljna Vlada. Lično ne smeta mi ni najmanje što je Crna Gora priznala Kosovo. Oni su samo delovali u skladu sa svojim interesima. To što je trenutak priznavanja bio neodgovarajući, to je već druga priča. Naša Vlada ako želi da deluje u interesu svojih građana, kao što to radi crnogorska vlada, mora pod hitno da uradi sledeće:
1. Poništiti odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore.
2.Uvesti vize i ekološke takse za državljane Crne Gore i Makedonije. Budući da do sada nije bilo budžetskih prihoda po tom osnovu, mislim da će to sasvim izvesno barem za mali procenat povećati budžetska sredstva. Šta u prevodu znači da je to mera u interesu građana Srbije. Vizni režim treba da bude jako strog i crnogorski državljani treba da imaju isti tretman kao što ga imaju naši državljani kada recimo podnesu zahtev za nemačku vizu ili vizu bilo koje druge zemlju EU.
3. Sve državljane Crne Gore koji studiraju na fakultetima države Srbije zamoliti da podnesu zahtev za studentsku vizu, te da retroaktivno pređu na režim studiranja koji važi za druge strane državljane sa čijim zemljama nemamo potpisane sporazume o specijalnim i paralelnim vezama. Čak i ako pretpostavimo da će veliki broj njih odustati od studija, ipak će ostati dovoljan broj studenata koji će zbog povećanih troškova studiranja neutralisati gubitak koji je nastao zbog odlaska onih crnogorskih državljana koji nisu mogli plate troškove studiranja koji važe za strane državljane. Bilo kako bilo, odnos između troškova i koristi će svakako biti na našoj strani.
4. Da bi državljani Crne Gore dobili radnu vizu u Srbiji potrebno je da ispune najstrožije moguće uslove. Smatram da postoji daleko veći broj zemalja i u neposrednom susedstvu i u ostatku Evrope čiji državljani su daleko jefitinije i čiji dolazak bi zbog olakšanog viznog režima mogo imati samo pozitivne implikacije na pojeftinjenje troškova radne snage, a time i ukupnih troškovova proizvodnje, što bi dodatno doprinelo međunarodnoj konkurentnosti naše privrede na svetskom tržištu.
5. Isti režim primeniti i na državljane Makedonije.

Ivan

pre 15 godina

... Uvijek sam se izjasnjavao kao crnogorac, a desava se da treci put osjecam sram sto to jesam! Prvi put kada smo bacali bombe na Dubrovnik, drugi kada je vlast stvorila nevjerovatnu mrznju prema srpskom narodu zbog svojih interesa uoci referenduma i treci put sada, kada je donesena ova veoma nekorektna i nepostena odluka! Zao mi je sto moram da priznam, iako se svo vrijeme borim protiv njih, ali vlast predstavlja na ovaj ili onaj nacin volju naroda! Znam da velika vecina ljudi u Crnoj Gori ne podrzava takvu odluku vlade, ali izgleda da to vise nikome nije bitno! Nevjerovatno i najgore od svega je da na sve, vecina cuti i prakticno ne reaguje! Strasno! Siguran sam da je bilo pritisaka da se prizna Kosovo! Ali ljudi, pa koliko puta smo u toliko dugoj istoriji odolijevali mnogo vecim pritiscima i nismo ni u jednom trenutku posustali! Nemojte mi reci da je opravdanje za ovakav ogavan cin to sto su bili pod pritiskom! Jednom treba da shvati ovaj glupi narod da oni samo cuvaju sebe i da ih boli uvo i za Crnu Goru i za Srbiju i za Kosovo! Njih interesuju samo oni sami i niko vise!
Strasno je sto se dogadja to da Amerika moze uraditi sto god hoce a da niko no moze uraditi ama bash nista da ne bude tako! Nadam se da ce se poceti mijenjati stvari u svijetu!
A sve moje crnogorce da podsjetim da je vecina nas porijeklom sa istog tog kosova koje smo tako lako priznali kao drzavu nekih tamo Albanaca!
Izvinite ljudi u Srbiji sto se ovako nesto desili! Sramno je i neljudski, ali nazalost tako!

olja

pre 15 godina

Svi su povredjeni osim nas. A mi sve volimo. I svima je sve jasno. Toliko truda, a odgovor je - samar - nama. Nije potreban odgovor, sve je bumerang, a mi cemo mozda biti i pametniji.
Jos uvek mnogo volim moju Srbiju , ponosna sam na nju ,nikoga ne potcenjujem. Budimo pametni. Nemoguce sta nam se dogadja.
Odustanimo od "Bratstva"/Budimo pametni, to je jedino sto imamo, a ne koristimo.
Nema osvete, ali distancirajmo se od drugih "brace".

zorica

pre 15 godina

Mnogo smo uvredjeni i mnogo se grkih prosipa na sve strane. Ovde je to vec postalo nepodnosljivo. Sta ce se u mom zivotu promeniti danas u odnosu na juce? Ama bash nista. Para za letovanje i tako nemam pa Crnu Goru nisam videla vec ni ne pamtim od kada. Je l' moze neko da uradi nesto da se u ovoj i ovakvoj Srbiji zivi bolje? Muka mi je od Kosova i poslanika i politicara i njihovih poteza. Sta god da rade, samo prave galamu i buku da narod zaboravi kako oni dobro zive.

miodrag

pre 15 godina

u ovoj situaciji teze od bratskog priznanja Kosova, pada neadekvatna, impotentna i bezuba reakcija nase vlasti, koja nije u stanju da stisne petlju i povuce poteze kojim ce, stiteci se od nasrtaja na teritorijalni integritet zemlje, zastititi dostojanstvo sopstvenih gradjana.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, vasa diplomatska "pobjeda" se za manje od 24 sata pretvorila u veliku diplomatsku katastrofu! Svaki komentar na prijetnje sigurnosti Crnoj Gori su nepotrebne. Svi nacionalisti u Beogradu kako oni deklarirani tako i oni prikriveni jos nemogu preboljeti cinjenicu da su i Kosovo i Crna Gora nezavisne drzave upravo iz tog razloga da se mogu obraniti od imperijalistickih aspiracija nacionalista iz Beograda. Na prostoru bivse SFRJ, nezavisnost bivsim republikama je data zbog njihove sigurnosti i sada jos vise vjerujem u argument da ce se sa Kosovskom nezavisnoscu situacija na Balkanu trajno stabilizirati dok ce jedino jos srbijanski veliko nacionalisti glasno protestirati i zveckati oruzjem koliko im to narod Srbije dozvoli. Svi drugi narodi u okolini ce se okrenuti radu, radu i miru.

Mile Simic

pre 15 godina

Mogu samo da im pljunu pod prozor.
Kad li ce da prestanu da nas zamajavaju i da se okrenu ekonomiji i nasim zivotima, a ne samo svojim interesima?

Gradjanin

pre 15 godina

Ovakav primitivizam Tadica i njegove vlade nisam ocekivao. Osmanlije jos u 16 veku nisu proterivale ambasadora cak i kada im je Carstvo bilo u ratu, a mi u 21. veku proterujemo ambasadorku CG. VECNA sramota Srbije!

Rassabgd

pre 15 godina

Zasto se nervirate, budite krajnje pragmaticni, tj. kao i oni.
Njihova vlada je reagovala, kao sto neko rece u prethodnim komentarima, na necije pritiskanje tastera. Posto nama niko nije pritisnuo taster znaci da, samim tim, imamo vise mogucnosti za reakciju i odgovor na njihovu odluku da priznaju tzv. drzavu Kosovo. Udarite ih po dzepu, nemojte im uvoditi sankcije nego uvedite povecane takse za izvoz njihove robe na nase trziste (niksicko pivo i slicne stvari), sve sto zele da uvezu od nas neka plate malo vise ali ujedno jeftinije od zemalja u okruzenju, njihova deca koja studiraju neka placaju kao Grci, Koreanci, Japanci ili bilo koji stranac. Mene zaista uopste ne interesuje da li su roditelji nekog studenta iz Crne Gore za Srbiju ili ne, njihova Vlada je rekla svoje pa prema tome moraju da snose posledice jer su oni birali tu Vladu. A ako im ne odgovara neka onda menjaju Vladu u svojoj zemlji ili neka upisu fakultet u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani,Skoplju, Tirani ili nekoj drugoj zemlji. ...

Joao

pre 15 godina

Na prvi pogled, nije u redu da Srbija za istu stvar preduzima razlicite mere prema razlicitim drzavama, ali trenutak priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je ne samo prosto priznanje, vec i provokacija i noz u ledja. Zato se ne treba izvinjevati. Ako nam EU treba, Crna Gora nam je visak. Djukanoviceva Crna Gora je sad najveca banana-republika od svih u Evropi. Razumem da obe zemlje, narocito Makedonija, imaju brojnu albansku nacionalnu manjinu, u svakom slucaju onu koja moze resiti izborne ravnoteze (a zna se sta je politicarima najvaznije), ali neka ne liju krokodilske suze za odnosima sa Srbijom.

aca

pre 15 godina

Crnogorski narod jeste kriv, jer on je na vlast postavio one za koje je mislio da je najbolji. Ako danas ne vidim proteste u Crnoj Gori, onda mogu da zaključim da se i taj narod slaže sa postupcima svoje vlade.

Nebojsa

pre 15 godina

Crna gora vec ima Evro, a sada je priznala i nezavisno Kosovo. To je valjda to sto je dovoljno da se udje u EU. Sto bi se smarali sa donosenjem zakona, ekonomijom, ljudskim pravima, ekologijom, standardom, kulturom , obrazovanjem, zdravstvom .......

Vladan

pre 15 godina

Priznanje OD STRANE CG je posebno teško a razloga za to je mnogo! Prvo mnoge firme u Srbiji vode oni. Zatim ih ima u Srbiji taman toliko za grad veličine Kragujevca!I ono što najviše boli je da je dobar deo državnog aparata Srbije upravo sastavljen od CRNOGORACA ! Sa druge strane oni sada imaju svoju državu i tako se i ponašaju !NJIHOV INTERES IM JE NA PRVOM MESTU !Tu dolazi ono nabitnije za nas a to je EU i integracije.Jedini način da se sva ova agonija završi je da se što pre integrišemo i shvatimo da smo ipak sami ! A LJUDI POPUT MLADIĆA I OSTALIH SA LISTE DA SHVATE DA TREBA DA SE ŽRTVUJU ZA DOBROBIT SVOG NARODA .Verujte da sam ja tražen niti jednog trenutka ne bih imao sumnju da li treba da se predam ! Pri tom sam mnogo mlađi nego navedeni gospodin ! MUŠKARCA NA KRAJU IPAK SAMO ČINI REČ I OSEĆAJ SNAGE KOJU NOSI U SEBI !

nix_dbk

pre 15 godina

dragi susjedi ne zelim vam se rugati ali mi je neopisivo drago sto ste bas na ovaj nacin spoznali kakvi su dvolicnjaci vasa crnogorska braca. To mi Hrvati najbolje znamo iz proslog rata. Npr. sada hoce biti prijatelji s nama i ponasaju se kao da nemaju nikakvu odgovornost za dogadjaje iz 90-tih na Dubrovackom podrucju. Znam iz osobnog iskustva kakvi su bili. To sto su vam napravili slicno je ostarjelom psu koji napadne gazdu kad nema vise koga.

And

pre 15 godina

Lep san: Sada treba Predsednik zajedno za predstavnicima svih vodecih partija u zemlji, da se obrati narodu i da nam pokazu da su ozbiljni u Skupstinu, izglasaju po najbrzem mogucem postpupku sve pakete zakona za evro integracije, podignu paznju stranih investitora na najveci moguci nivo i nastave vracanje ugleda zemlji kroz vec zapocete krajnje proaktivne diplomatske napore.
Moguca realnost: Jasno je da nas odluka CG vrlo boli, ali mislim da vlada treba da dozvoli svim Crnogocima da dobiju i Srpsko drzavljansto, jer tako Srpskih drzavljana ima vise, a CG nek’ razmislja sta je njihov interes – njihov problem. Po meni svi koji svoju zemlju smatraju Srbijom treba da imaju sve beneficije, pa i skolstvo. Setite se da nam je takva politika iz proslosti donela aktivnih individualnih prijatelja sirom sveta: zubara u Grckoj, pedijatra u Libiji, dramaturga u Egiptu, profesora Slavike u Rumuniji, menadzera za marketing u Argentini, Magistra politickih nauka u Venecueli… Ljudi ne zaboravljaju mesta gde su proveli detinjstvo i gde su se skolovali – takvi ljudi trebaju Srbiji u 21 veku.
Srbija ne sme sada da postane malodusna, naprotiv, treba da dignemo glavu i da se borimo skoncentrisano i pametno!

Milo Dosta Je Bilo

pre 15 godina

Ljudi, sto se makedonaca tice stvarno su nebitni. Od ove "brace" boli. Podrzavam sve koji su vec naveli da se prema njima treba ophoditi kao prema strancima iz Mongolije u svakom smislu, osim sto bi im pored svega trebalo uvesti vize za Srbiju.
Sto se tice ovih drugih crnogoraca kojima je zao i koji su protiv toga, i meni je njih zao ali moraju da snose posledice svojih drzavnika isto kao i oni koji su za njih. Nas su bombardovali 99te sve, i one koji su za Slobu i one koji nisu. Mi koji smo bili protiv Slobe nismo bili izuzeti.
Sve u svemu SRAM VAS BILO, ili sto bi vi rekli PIH

Mladen Maricic

pre 15 godina

da li ce doci do priznanja ili nece je toliko irelevantno u odnosu na to da je priznanje usledilo odmah nakon zasedanja i odluke UN-a. Veoma nizak i bedan i tuzan cin.

marko

pre 15 godina

Pa dobro braco Srbi ,razumem ja sto ste ljuti na Makedoniju zbog priznanja kosova , ali treba da svatite da narod ne bi to ucinio nikada ,samo politicari u ovoj vladi ne slusaju narod. A i pritisak od amere je velik , oni kazu sta i kada treba. Ne ljutite se na nas , i vi ste pod pritiskom otisli sa kosova pa nadam se da razumete u kakvoj su situaciju bile i moja Makedonija a Crna Gora. Nadam se da ovo nece porusiti sve mostove koje nas spajaju,jer neko bas to zeli.

markos

pre 15 godina

Malo mi je muka od komentara Crnogoraca i Makedonaca kako ih Vlast ne sluša.
Mislim da je ovo Nušić jednom lepo definisao.
"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje".
Pogledajte kakvu vlast imaju Kosovo, CG i MK pa vidite koliko smo srećni.

Mashinovodja

pre 15 godina

A zašto su proterali samo ambasadorku Crne Gore? Zašto ne i ambasadore svih zemalja koje su priznale Kosovo?
Ili nam je ipak iz donjeg zaobljenog dela leđa došlo u one tragove mozga u glavi da nećemo trpeti sasvim iste posledice ako proteramo, na primer, engleskog ili nemačkog ambasadora i crnogorsku ambasadorku.
Ova naša (imbecilna) reakcija se na običnom srpskom opisuje kao "šiljiti Ono na zeca jer nemaš Ona Dva za medveda".
Školski primer providnog, jadnog i bednog politikantstva, namenjenog isključivo za unutrašnje potrebe.

Nenad

pre 15 godina

Nadam se da nece ostati samo na ovo izbacivanje ambasadora. Moje misljenje je da treba

- zabraniti vladajucoj eliti Crne Gore i clanovima familije (od predsednika do gradonacelnika iz vladajuce koalicije i LP-a) ulaz u Srbiji,
- zamrzavanje imovine tih istih u Srbiju,
- prekinuti pregovore o dvojnom drzavljanstvu i dati svakom Srbinu u CG srpsko drzavljanstvo.

Vazno je samo da narod u CG, koji je masovno protiv nezavisnosti, nema posledice. Samo tako ce nas postovati kao ozbiljnu drzavu. ...

Mordax.

pre 15 godina

Gledao sm intervju ministra Jeremica na B92.
Elegantan,samouvjeren mladi srpski ministar.
Nisam se mogao oteti utisku da ga ne uporedim sa likovima starih jugoslavenskih filmova gdje se govori o vrijemenima Kraljevine Jugoslavije.
Svakog trenutka sam ocekivao da cu cuti i ondasnji pozdrav"Ljubim ruke".
Ovaj mladi covjek je uvukao svojom samouvjerenoscu Srbiju u CIRCULUS VITIOSUS(zacarani krug)iz kojeg je on nikada nece biti u stanju da izvuce.
Dok ne sazri i stekne iskustvo i "spusti se na zemlju" bilo bi dobro da mu se nadje neki TUTOR...

Pravi Put ?!

pre 15 godina

...
Pa jedno mora da bude jasno svima :
- Evropa , sa zapadom (sa najrazvijenim zemljama) bez viza u prosperitet ili
- Sa Rusijom ,Iranom , Belorusijom ...i izolacijom
Ne idu SVI ( bivse YU Republike) valjda pogresnim putem a samo Srbija pravnim...

morrison

pre 15 godina

Jasno mi je neprijateljstvo koje dolazi iz ove dve republike i to nije nista novo niti iznenadjujuce.Nije mi jasno da neko iz Srbije kaze kako je Kosovo zavrsena prica i da se za njega ne treba boriti.Sama skupstina toliko instrumentalizovanog UNa je dala jasno misljenje o toj temi.U kulturnom svetu na koji se takva gospoda pozivaju propagiranje otcepljenja teritorije sopstvene drzave se tretira kao akt veleizdaje,ustavom zabranjuje i najstrozije sankcionise.Ukoliko bi tako nesto izjavio neki Izraelac ili Palestinac znate i sami sta bi ga snaslo,samo kod nas se delovanje protiv sopstvenog naroda i drzave smatra demokratskom tekovinom.Nacionalizam i sovinizam smatram gluposcu ali odricanje od sebe i svog je daleko jadnije i gore.Kako ocekujete da nas svet ozbiljno shvati u bilo cemu ako nam nije stalo do nas samih.

Popaj

pre 15 godina

Citam ove stotine komentara i to ne na Kuriru nego na b92, i zakljucujem samo jedno- masovno ludilo je sasvim ovladalo mojom zemljom. Puno vise bi trebalo da vas brinu izjave Tadica o nestvrstanima i Sutanovca o aranzmanima s Rusijom ukoliko nas po njemu EU i dalje bude ucenjivala, nego priznanje Kosova od strane bilo koga. Ajde da se pravimo blesavi da Kosovo nije nezavisno pa ko drukcije kaze da mu umre majka. Da ste se ovoliko borili za pravdu dok su se punile hladnjace, ne bi danas ni bilo razloga za sve ovo.
Zadnje cetiri godine se uporno pitam u cemu je razlika izmedju Tadica i Kostunice. I dalje je odgovor na to jeziva tisina.

Orbit

pre 15 godina

Makedonija i Crna Gora su valjda jedine zemlje sa kojima nismo ratovali, ciji su nam narodi kulturno, verski i etnicki najblizi... A vi im proterujete ambasadore, DRUZE jeremicu: SRAMOTA!!! Nisu vam Makedonija i Crna Gora ili ceo beli svet krivi sto je komuno-fasisticki diktator Milosevic IZGUBIO RAT protiv celog sveta i TERITORIJE! Treba da vas je sramota jeremicu! Podnesite smesta ostavku, prethodno se izvinivsi narodima Crne Gore i Makedonije i njihovim vladama! Ambasadori se proteruju samo pred rat, kad su sva ostala diplomatska sredstva iscrpljena, to onaj ko je diplomatski i politicki pismen zna, za razliku od vas, jeremicu! Brukate Srbiju, jeremicu, podnesite ostavku i ne bavite se vise nikada diplomatijom i politikom, niste sposobni za to!

Milan GL

pre 15 godina

Velika pobeda Tadica i Jeremica ako se po jutru dan poznaje vec se vidi da odluka da UN trazi mislenje MSP nema nikakvog znacaja vec sutra dan Kosovo pocelo da priznaju drzave koje nisu to cinile a vi gospodo nastavite sa akcionim planom vlade.

majstor

pre 15 godina

Do skoro sam mislio da zivim u jadnoj drzavi, al sad vidim da ima dooosta jadnijih pa se osecam mnogo bolje.
Ipak ovde i nije tako lose kako je ostalima.....

Miki

pre 15 godina

Ne secam se da smo ispratili americkog ili engleskog ambasadora, ali eto crnogorskog jesmo, jer su mali i bez ikakve bilo ekonomske bilo politicke, ili bilo koje druge moci. Daleko od toga da smatram da je ovaj akt crnogorskog rukovodstva akt prijateljstva, ali ako cemo otkazati gostoprimstvo ambasadoru zemlje koja je priznala kosovo, onda to treba da bude pravilo za sve.

posmatrac

pre 15 godina

Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta.
Srečan vam put u treču ligu.

Kokos

pre 15 godina

Od pocetka raspada bivse SFRJ bio sam okoreli Liberal i pobornik samostalne Crne Gore jer je to moja zemlja, ali sam SFRJ nosio u srcu. I kad nije mogla da opstane onakva kakvu sam volio i u kojoj sam se rodio druge nazovi Jugoslavije to nijesu bile i sa nestrpljenjem sam cekao taj 21. maj. Ipak razocaran sam odlukom rukovodstva moje drzave da prizna Kosovo, to Vlada nikako nije smjela da uradi bez obzira sto svih ovih godina nijesam bio pobornik politike koja je prilikom raspada SFRJ vodjena iz Beograda.
Iskoristio bih ovu priliku da pitam nasu Vladu zasto nikada Sjeverna Irska nije dobila samostalnost, zasto ne daju da se odvoje Baskijci ili Katalonci, zasto drzavu nije mogla da dobije Republika Srpska...takvih primjera ima jos mnogo, ovo su samo nama najpoznatiji.
Mislim i da je ova vlast u Srbiji grijesila, bila je previse pasivna, nijesam cuo nijednog predstavnika iz Srbije u UN da pita SAD da li bi dozvolile odvajanje Novog Meksika, da pita Britance ybog cega ne dozvoljavaju Ircima da odu iz GBR. Morali su da budu znatno ostriji i da u UN traze poredjenje tih slucajeva sa Kosovom i tako primoraju njihove Vlade da se u UN osjete malo nelagodno. Mozda oni ne bi promijenili svoje misljenje, ali bi bili ocigledniji dvostruki arsini.
Jos jednom iskazujem svoje zaljenje za priznanjem Kosova i zelim vam svu srecu.

Bole

pre 15 godina

I opet, i opet i po ko zna koji put radi nasa sujeta. Aman ljudi, pa Crna Gora je posebna drzava, zasto su oni u obavezi da rade samo ono sto odgovara susedima tj. nama? Njihov je interes taj da sa svima u okruzenju imaju normalne odnose i oni na tome rade. Pa nece valjda oni da nam brane Kosovo. To sto je ministar proterao ambasadorku je toliko nezreo potez da ja nemam reci. Pa tako sam se ja kao mali poneo i isterao iz kuce mog druga jer me je pobedio u stonom tenisu, zbog cega se sada stidim. Sto se mora tice, smesni smo, pa zasto samo pretimo kad ce ionako svi oni koji redovno idu u CG na more nastaviti tamo da odlaze bez obzira na sve. Pa koji je taj politicar (nas ili njihov) koji ce da me ubedi da je Tursko, Grcko ili Bugarsko more bolje od Crnogorskog? Pa zar mislimo da je mnogima u Crnoj Gori danas lako, mnogi su protiv toga ali oni ce, jednostavno, odlucivati kad na izborima budu imali vecinu i gotova prica.

Blazo Vukmanovic

pre 15 godina

Velika sramota za mene kao Crnogorca..a ne mogu mnogo uciniti...Velika sramota koja je iz mojih misli na papir stavila sledece stihove.Ovi stihovi govore o onome kako se sada osjecam, o stidu koji je u meni prouzrokovao potez zemlje kojoj pripadam.Srbijo ako mozes oprosti:
Postidjeni Crnogorac
Bjese jednom jedna zemlja,od ropstva se krvlju prase
Bjese jednom jedna zemlja, sto slobodu krvlju zalivase
Bjese jednom jedna zemlje, sto bi sita i bez hljeba
Bjese jednom jedna zemlja, od danas je vise nema

Ta je zemlja moja bila, njome sam se ponosio
Ta je zemlja moja bila, za nju ja sam umrijet htio
Ta je zemlja moja bila, njoj sam srce posvetio
Ta je zemlja moja bila, danas sam je izgubio

Prastajte jos oci mili, sto vam muke zaboravi
Prastajte joj majke mile, sto vam srce prepolovi
Prastaj I ti sestro jedina, jer ne smjede uz te’ stati
Prastaj meni bratska zemljo, jer se stidim pred te’ stati
Blazo Vukmanovic
Sramota je vjecna i ostace zapisana

bostjan

pre 15 godina

Država Srbija sve više podseča na muža koga je zbog nasilja u porodici ostavila žena a on se sada, pošto želi, da mu se žena vrati, radi sve što može, da bi joj onemogočuio razvod braka i tim onemoguči normalan nastavak života. Čak prekida odnose sa svim zajedničkim prijateljima koji su sada nastavili prijateljstvo sa njom.
Pa šta ako su zbog toga najviše na šteti zajednička deca i sto ni sam ne može da normalno živi dalje.

Cane

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem u cemu je problem. Svako gleda svoje interese. Kamo srece da se nasi politicari jednom vise okanu Kosova koje je odavno nezavisno i okrenu buducnosti. Postoje mnoga vaznija pitanja i problemi koje treba resavati. Srbiji nema vremena da ceka.

Edd

pre 15 godina

Da li ce i ambasador Makedonije biti proglasen za "persona non-grata" u SRB?...ako se vec govori o principijelnosti i konsistenciji u donosenju ovakvih odluka, onda je to mozda za ocekivati. Ipak, mozda su odluke protiv CG specificne, jer to jeste drzava sa kojom se deljena zajednica od 1991. Ipak, ako se emocije stave na stranu (sto mozda nije tako lako) onda bi iz politickog ugla obe drzave trebale biti tretirane podjednako u tim diplomatskim merama jer su i jedna i druga ucinile istu stvar dan nakon U.N. glasanja.

a

pre 15 godina

Makedonka sum i se sramam od odlukata na nashata vlada.Ova ne e stav na makedonskiot narod, tuku rezultat na golemiot pritisok na SAD i EU vrz nashata vlada vo momenti koga i nasheto evro integriranje i sporot so Grcija visat nad nas.Za mnozinskoto naselenie vo Makedonija srpskiot narod e nash bratski narod.OVA NE SMEESHE DA SE SLUCI.

cg/mne

pre 15 godina

Hajde protjerajte ako smijete ambasadora SAD, Francuske, Njemacke...CG i Makedonija su vam krive sto ste izgubili Kosovo! Hvala Bogu sto je ta prica vise zavrsena! Ne stidim se uopste priznanja Kosova, vise se stidim bombardovanja Dubrovnika '91

Normalan covek

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, svaka Vam cast! Tako se brani sopstvena zemlja. Ako gradjani CG imaju svoje interese, valjda i gradjani Srbije imaju pravo da imaju svoje interese i da ih stite. Jos jednom, veliko hvala Jeremicu i Tadicu na svemu sto cine za nasu zemlju - diplomatski, odemereno i pravedno. Hvala Bogu, napokon i Srbija ima dva moderna, pametna i obrazovana politicara. Ima jos nade za nas!

student

pre 15 godina

Jako dobro bi bilo sada tuziti CG pred njenim sudovima jer bi sam proces sudjenja imao veliku podrsku srpskom stavu unutar same crne gore!

sutra je novi dan

pre 15 godina

Nemam vishe reci da opisem kako se osecam. Ljudi reaguju emotivno, a ovo je bilo nesto sto se znalo da ce se desiti i moralo se ocekivati. Te zemlje su pod pritiskom, oni su to morali da urade. Ako mi zelimo da idemo protiv velikih, to je nas izbor, ali ne mozemo ocekivati da ce nam se ni komsije ni prijatelji u tome pridruziti. Kazu mnogi da se na muci poznaju junaci. Nije bash uvek tako. Ima i ona - pametniji popusta.

tonii frankfurt

pre 15 godina

za gospodju ambasadorku persona nongrata je wilkomen na kosovu i za radno mesto ne treba da se sekira jer na kosovu ce biti otvorena ambasada republike crne gore pa je pozivamo da dodje i da bude ambasadorka crne gore na kosovu i jos jednom dobro dosla u republiku kosovo.
pozdrav svima i nelutite se toliko na crnu goru kada je i narod srbije za odvajanje kosova od srbije jedino je vlada protiv nije li tako?

bugzy

pre 15 godina

Nemojmo se uzbuđivati previše oko ovoga. Odluke su bile iznuđene. Da Makedonija nije priznala Kosovo, do kraja godine bi imali građanski rat i ostali bez pola države uključujući i Skoplje (kao drugi najveći albanski grad). Stoga ih potpuno razumem.
Što se tiče Crne Gore nije Crna Gora priznala Kosovo, nego Milo. Zar mislite da je slučajno Italija baš sada povukla optužnicu protiv Mila, jer ima imunitet. Kao da bi Italiji bio problem da ga privede pre ili kasnije. Sad mu samo ostaje da kao Sloba skače sa mesta na mesto. Ali i tome uvek dođe kraj. Kad-tad.

engelbert

pre 15 godina

Jedan komentar u jednom dnevnom listu na Kosovo navodi da "cinom priznavanja Kosova od strane C.Gore, cuvena recenica Srpskog diktatore S.Milosevica " da su Srbija i C.Gora dva oka u jednoj glavi" dovodi do toga da je jedno oko izgubljeno". Naprotiv ja mislim da ovim cinom jedno oko je otvoreno i sve dok i drugo oko ne bude otvoreno, Srbija nece naci svoj put.

matori

pre 15 godina

Čini se da bi veći deo Srbije proterao CEO Svet, ili barem onaj deo planete koji nije na istim talasima euforije (pre 3 dana) ili histerije (od sinoć).
Pošto je to sasvim neizvodljivo, mogli bi da razmotrimo u našoj skupštini da se MI kolektivno i za sva vremena preselimo na Mesec ili neko još udaljenije mesto gde nas NIKO neće uznemiravati u našoj beskrajnoj Gluposti i Samoljublju...

Bogdan Ivanovic

pre 15 godina

U ovom trenutku Srbija nema instrumente da nametne svoju volju bilo kome. Prava reakcija u ovoj situaciji je da Parlament i Vlada Republike Srbije radi punom parom, donese zakone, formira institucije koje ce uciniti da Srbija postane efikasna i uspesna zemlja. Kada zakoni i institucije u Srbiji budu takvi da omogucavaju ravnopravne uslove u zivotnoj utakmici svakom svom gradjaninu bez obzira na etnicko poreklo, region gde zivi, religijsko uverenje i pol; kada nepotizam i korupcija u svim segmentima budu svedeni na nivo koji je prisutan u uspesnim zemljama; kada sistemska resenje budu takva da su sve sluzbe/firme primorane da rade sto bolje i da najbolji ljudi vrse najoodgovornije funkcije, tada Srbija nece imati problema kakvih ima sada. U suprotnom, Srbija ce i dalje donositi ad hoc mere od slucaja do slucaja i biti u permanentnoj opasnosti da razliciti delovi stanovnistva zele odvajanje iz razlicitih razloga.

filip kapisoda

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam odluku Vlade Crne Gore.Crna Gora mora priznati relanost i voditi mudru politiku.
A sto se tice ovih izliva mrznje prema Crnogorcima,to neka bude slika i prilika onih koji to izgovaraju.
Nijesmo mi krivi sto Kosovo ode jos 1999.godine nego losa politika srbijanske Vlade na celu sa Milosevicem.Sto je oduzimana autonomija Kosovu i Vojvodini prije 20 godina?E ,sada se to sve vraca i jos i sa kamatom.Da ne pominjem agresiju na Hrvatsku i BIH,Vukovar,opsadu Sarajeva,Srebrenicu...I mi smo se pristali da nas Bulatovic uvuce u agresiju na Dubrovnik ali je moje Cetinje jos 1991.godine jasno reklo sto misli o toj agresiji i barem smo malo sprali ljagu sa nasega obraza zbog zla koje je naneto Dubrovniku i Konavlima.
Srbi,morate shvatiti da nijeste nebeski narod i da ste puno grijesili u zadnjih 20 godina i ponasve da ste izgubili sve ratove a pogotovu onaj sa NATO(a ko izgubi rat,zna se sto mu spada)
Kada to shvatite,razumijecete i Crnu Goru.

Prorok

pre 15 godina

Ma Svi oni mogu da priznaju koliko hoce, Srbija NIKAD nece priznati nezavisno Kosovo ! Svi ce ONI (osim Srbije) ostati "usamljeni" sa svojim priznanjima u EU i u Svetu. I Svi oni koji su priznali jednostrano i nelegalno proglasenu nezavisnost Kosova, PREZIRAT ce se MEDJUSOBNO ! E tako im i treba, kad nemaju pametne politicare a "sami su ih birali".

ajde

pre 15 godina

Treba tuziti svaku zemlju koja, od momenta kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra otcepljenje Kosova od Srbije, prizna Kosovo. Mozda primeniti i neke još oštrije mere.
Nema razloga da to ne uradimo, jer nećemo se tužiti sa Amerikom i Evropskim državama pošto su one to učinile još ranije, niti ćemo morati da razmišljamo koga tužiti a koga ne.

gorski

pre 15 godina

"Crna Gora i Makedonija, vođene osnovnim pricipima svoje spoljne politike za građenje dobrosusedskih odnosa sa svim susedima, ostaju posvećene daljem unapređenju i produbljenju odnosa sa Srbijom u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i održavanju tradicionalno bliskih veza među našim narodima i državama".Sta reci osim toga da ovo saopstenje svakako nije pisao neko normalan.Po njima dobrosusedski odnosi znace priznavanje nasilno otcepljene teritorije Srbije.Taj potez se tumaci kao doprinos stabilnosti u regionu.Kakvu to stabilnost nosi nasilno prekrajanje granica suverenih drzava i flagrantno krsenje medjunarodnog prava. Ovim priznanjem su doticne drzave samo osokolile teroriste da krenu dalje,jedino ne mogu da shvatim zasto.Ako od zapada ocekuju korist neka pogledaju u kakvom se finansijskom polozaju zapad danas nalazi i sami ce lako doci do odgovora.Tuga.

Nikola Đuković

pre 15 godina

Milo Đukanović je rekao da je za Srbiju Kosovo njen deo a da njen predsednik tamo ne može da dođe. Ispada da je to opravdanje zbog koga je Crna Gora priznala Kosovo. OK, onda bi trebali i da priznaju Tajvan, Palestinu, Abhaziju, Osetiju, Tamil i sve ostale delove sveta koje su sporne teritorije jer ni tamo ne mogu vlasti zemalja od kojih su se otcepile da dođu. A i mislim da je podlo to što su uradili i oni i Makedonci samo dan posle odluke SB UN.

Ja

pre 15 godina

A zasto su krivi studenti za ovakve odluk vlade?! Pa ljudi koji studiraju u Srbiji vole tu zemlju! Ako bi njima uveli sve to sto navodite izazvali bi samo kontra efekat koji ovi u nasoj vladi i hoce! Stvar je u tome sto je vecina naroda glupa i neobrazovana pa mogu svasta da im serviraju!

Aleksandar Popovic

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”, Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

daleka je EU

pre 15 godina

ovaj otez predsdnika okazuje amo koliko je ova vlast osetoljubljiva, kao i koliko zeli da se uplice u unutrasnju politiku Makedonije i Crne Gore koje su samostalne dzave, jedin vlas ove drzave ne zeli da prihvati tu cinjenjicu.. i da te drzave vode racuna o svojim gradjanima, koji ce vrlobrzo shvatiti da je potez njihove vlade ispravan, oni ce biti u EU a mi gd ce mobi biti u skooj buducnosti, sam Bog zna

mm.

pre 15 godina

Rece nama ambasadorka Crne Gore kako njeno proterivanje posle odluke vlade Crne Gore da prizna otcepljenje dela teritorije drzave u kojoj se nalazi "nije pametan i dobar politički potez"!? da li ova bivsa ambasadorka misli da je to sto je njena vlada priznala drzavnost te kriminalno-nacionalisticke tvorevine na Kosovu i time pokvarila odnose sa Srbijom na jedan veoma dug period "pametan" potez? Ima li granica licemerju crnogorskih zvanicnika? Ne znam sta je ova bivsa ambasadorka mislila da ce je pozvati na zurku povodom ovog priznanja i da ce je potapsati po ramenima? Komedija.

VRTIC

pre 15 godina

Bas kao mala deca u vrticu. Pre nekoliko mjeseca povukli su Ambasadore iz zemjle koje priznale Kosovo a pre nedelju dana opet poslali su tamo gde su bili. Sada ista pesma, otere Ambasadora Makedoje i C.Gore a sutra opet ajde da se pomirimo. Jooooj kakva prljava igra vlade sa narodom. A narod totalno corrav.

Lex

pre 15 godina

Ova odluka ima veze sa narodom u Crnoj Gori taman koliko i sama Vlada i premijer. Razumijem ogorcenje i kritike ali su upucene na pogresnu adresu.

Pozdrav iz Podgorice.

Sale

pre 15 godina

Ajde Vuce, budi jak pa proteraj ambasadore svih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Ako to ne uradis mislicu da si isti kao i svi oni koji svoju silu demonstriraju samo nad slabijima. Dakle, nikako da naucimo lekciju. Nikako da nase diplomate shvate da Srbija nije njihova prcija gde mogu da rade sta hoce ne razmisljajuci sta znace njihovi potezi. Ne radujem se priznavanju Kosova od strane Makedonije i Crne Gore ali ipak su one zasebne drzave koje valjda sve sto rade rade u svom interesu, sto je i normalno.

danilo

pre 15 godina

Uvek reagujemo emotivno, a time i neracionalno. Valjda je to i deo naše istorije i pročitanih, ali ne i naučenih lekcija iz devedestih godina. Crnogorske vlasti ništa bolje nisu mogle da požele od jalove odluke o proterivanju njihovog ambasadora u BG. Milo jedva čeka da sada uslede i druge odmazde, prema cg studentima itd, pa da ojaca nikada slabiju poziciju, a Srbija zauzvrat ne dobija ništa. Priznanje Kosova je znak jacine crnogorske nezavisnosti pred Zapadom i jedna od cena za zaledjivanje sudjenja Djukanoviću za učešće u tabaco-mafijskim poslovima.

Pera

pre 15 godina

Dragi Moji,
Da ja imam da biram izmedju 40 godina robije zbog sverca cigareta i (ne) priznanja nekakvog kosova,ja bih izabrao da ne idem u zatvor.Sta bi ste Vi uradili ? Ako Vam jos nesto nije jasno, pitajte , i ne gubite vreme, koncentrisite se se vec jednom !
Pozdrav !

vesko iz Crne Gore

pre 15 godina

Uopšte ne razumijem svujest kod većine srpskog naroda, zar ne shvatate realnost ili nećeta realno da sagledate stvari.Aktuelna tema priznanja Kosova je realnost sa kojom ćete i vi sami morati da se suočite, što prije utoliko bolje i normalno sa nesagledivo manje posledica. To i vaša vlast savršeno dobro zna,samo vam bacaju prašinu od izbora do izbora. Još nema nekog ko će potpunu istinu da saopšti narodu,kalkulišu da će izgubiti birače! Normalno tu cijenu iskrivljene realnosti plaća obični građanin. Puno pozdrava svma !

Dario

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam reakciju vlade na priznavanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije. Najveci je problem sto je to odluceno nakon prolaska rezolucije koju je predlozila Srbija u UN.Iskreno se nadam da su Srbi najzad shvatili da u danasnjem svetu nema iskrenog prijateljstva vec samo goli interes.Mislim da je vreme i da Srbi i ostali gradjani Crne Gore sada protestima iskazu da se ne slazu sa ovom odlukom crnogorske vlade...

Ludak

pre 15 godina

Ovo je još jedna od serija gluposti naše spoljne politike! Nije mi nikako jasno kuda ovo vodi!? Ako ovako nastave, imaćemo loše odnose sa svim državama, bićemo sami na svetu, a to ništa, AMA BAŠ NIŠTA neće promeniti u njihovom odnosu prema Kosovu! I gde je tu naša korist!?!?
Neko je ovde lud,....verovatno ja!

aleksandar

pre 15 godina

Ne treba preterivati ni u cemu, pa ni u predlozima sada vize za gradjane CG! Treba gledati u buducnost, razvoj ekonomije, jednostavno ugledati se na Grcku, s problemom Kipra, a sto se tice vlade Crne Gore, pa Milo Djukanovic je to uradio zbog sebe, npr.optuznica italijanskog tuzilastva,vracanje dugova albancima za referendum,Makedonce i ne krivim mnogo, oni vec imaju veliki problem s Albancima, a od odluka ove dve drzave sigurno nece zavisiti nista posebno! ...
Na kraju, ne bih voleo, da im se desi cepanje makedonije, oduzimanje dela Ulcinj-Ada Bojana, ne zelim da im crkne krava!!
Gledajmo u buducnost, ojacajmo ekonomski, pa posle ce biti sve mnogo lakse!!

Njegoševa Crna Gora

pre 15 godina

Teško je naći riječi kada se nešto ovako desi. Srbi iz Crne Gore i oni koji se osjećaju Crnogorcima 100% su protiv priznanja Kosova! Ovo nema veze sa narodom Crne Gore! Ako ima šta dobro od ovoga, to je da se nadam da će se crnogorski narod konačno opametiti i prvom prilikom poslati ovaj izdajnički režim u istoriju!

Zoki

pre 15 godina

Ako podjete na sajt bilo kog makedonskog dnevnog lista i pogledate komentare obicnih gradjana Makedonije (Makedonaca) vidjecete kako su ''odusevljeni'' odlukom svoje Vlade. Razmisljaju na isti nacin kao i gradjani Srbije po pitanju Kosova, znaci kvazi drzava, silom oduzeti dio Srbije.

SLUCAJNI PROLAZNIK

pre 15 godina

Ako se gradjani u Crnoj Gori i Makedoniji ne slazu sa odlukama njihovih vlada, sutra je neradan dan, pa da vidimo da li ce i u kolikom broju izaci na ulice pred svoje vlade da izraze svoje neslaganje.

Kokorayko

pre 15 godina

Naša zemlja se u ovom trenutku nalazi u sličnom položaju kao Nemačka posle 2.svet. rata.Ako budemo bili dovoljno pametni, treba samo da pronađemo idealno rešenje kako od Srbije napravimo ekonomsku super silu na Balkanu. Da prestanemo da razmišljamo koja država nam je prijatelj a koja neprijatelj. Koja nam je država bratska a koja nije.Ako imamo ekonomsku korist od naših suseda onda su nam prijatelji a ako nemamo onda tražimo dalje. Razmislite malo o tome.Ljudi ovo je 21 vek. Kakva dva oka u glavi.i slične gluposti. Prijatelji su nam oni ljudi koje volimo koji vole nas. kojima poklanjamo pažnju i oni nama. Sa kojima pričamo,smejemo se radujemo se, plačemo, volimo se.A Crnogorci, Poljaci, Portugalci, Makedonci, Amerikanci, Japanci i svi ostali, od njih gledamo samo kako da izvučemo neku korist. Kasnije možda ćemo pričati i o drugim stvarima.

nele

pre 15 godina

Nasi politicari malo prave buku i dizu prasinu ali nijedan konkretan potez nece biti povucen.
Crnogorci ce sve privilegije u Srbiji zadrzati i raditi i dalje u svoju korist a na stetu Srbije kao i do sada.
Zivi bili pa videli.

Pera

pre 15 godina

Crnogorci su prosto bili ucenjeni. Zapreceno je nemirima albanske manjine u Crnoj Gori, a Amerikanci su kao perfetktni manipulatori, porucili da ne mogu nista da urade. Ostaje da se vidi kakve ce biti posledice. Da se referendum o nezavisnosti CG sada sprovodi, uzeo bih lake pare na kladjenju za prosrpsku opciju.

vlada

pre 15 godina

Bravo Borise ! Apsolutno se slazem neka su ih proterali samo kad se setim kako nas ponizavaju ti isti makedonci i crnogorci na granicnim prelazima !

Veliki Blek

pre 15 godina

Bravo Vuce Jeremicu samo tako OSTRO I BEZKOMPROMISNO,neka se
zna kako Srbija postupa sa svima koji ugrozavaju njen teritorijalni integritet, narocito ako se radi o manjim i slabasnijim zemljama moze pretnje,ucene,zastrasivanja itd,itd, ali oprez sa malo mocnijim Drzavama,tu Srbija treba da se ponasa diplomatski i da se strogo pridrzava "medjunarodnog prava".Nego bas me interesuje kada cemo da proteramo ambasadora Portugalije? Nisu li i oni priznali laznu drzavu Kosovo.

UruRuk

pre 15 godina

Potez proterivanja crnogorskog ambasadora nije upucen protiv interesa Crne Gore. Takodje, ni buducu tuzbu protiv iste ne treba dozivljavati nikako drugacije vec kao nastojanje da se stvari resavaju evropski, civilizovano i u duhu medjunarodnog reda.
Srbija nema bliskiji narod od Crnogoraca i samo uzajamnim, reciprocnim uvazavanjem mozemo napredovati.
Doduse, ova podrska napadu na celovitost srpske teritorije od strane Crne Gore nije bas u skladu sa srpskim mitovima , niti je Crna Gora danas ista ona iz vremena Mojkovacke bitke, kralja Nikole I presvetoga Vladike.
Ali to su nove realnosti i Srbija mora voditi racuna o svojim interesima.
Tuzno je videti da se 800 godina bratstva moze izbrisati za jedan tren – glasanjem.

Zarko

pre 15 godina

Ja sam iz Makedonije, i zestoko se protivim odluci moje vlade da prizna Kosovo. Ali, sa druge strane, ne mogu da razumem kako niste ocekivali da se ovo desi. Srbija je Kosovo izgubila davno pre 1999, kad je Milosevic vodio pogresnu politiku. Sto se tice makedonskih pozicija, ovaj potez je nasa vlada udvornicki i poslusno odigrala za amerikance. Srbiji zelim da se okrene ka buducnosti i da izvuce maksimalnu korist iz ovakve situacije.

true Serb

pre 15 godina

Prolazi mi bes i sada ostaje samo tuga... nekako mi je zao sto se ovo dogodilo, zao mi je sto narod Crne Gore vise nikada necu gledati na isti nacin! jednostavno vise nikada nece biti isto, srusilo se nesto sto je dugo postojalo. !

mijuskovic

pre 15 godina

Shvatam ogorcenje naroda u Srbiji ali me zacudila reakcija na priznanje Kosova. CG je mala zemlja i svakako da je bila pod pritiscima da prizna nezavisnost. Reakcija Srbije mi je cudna iz sledecih razloga: prve su priznale Kosovo Hrvatska i Slovenija koje imaju ogroman kapital u Srbiji pa nikom nista. Cak se masovno ljetuje u Hrvatskoj sa kojom je i CG ratovala rame uz rame sa Srbijom. Srbija je okrenuta EU po svaku cijenu a skoro sve zemlje EU su priznale Kosovo. Zasto se ne protjera ambasador Njemacke ili Britanije. Od otcijepljenja se vodi jaka antipropaganda o CG. Ako smo bratske zemlje i prijatelji, prijateljstvo se njeguje. I u vezi ovog da se Crnogorci u Srbiji tretiraju kao strani drzavljani: ja studiram u Srbiji ali sve placam, ne placam samo vazduh tako da ne vidim sta je Srbiji lose od toga. Za kraj: veliki je broj srbijanskih radnika koji rade sezonski u CG

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Shvatam (i prihvatam) da svaki ziv covek ima svoje razloge za i protiv, za sve sto cini - priznaje ili ne priznaje Kosovo, svercuje ili ne svercuje cigarete itd. Pustimo za trenutak to po strani. Ali ovo sa "realnoscu" prosto ubija. Svi se hvataju za nesto, sto zaista jeste realnost, ali je valjda i vazno kako se do te realnosti stiglo? Ako nije, zasto i Amerika nije prihvatila realnost od 9/11 (i sve ostale realnosti po svetu, protiv kojih se bori ognjem i macem) nego je zbog nje polupala pola sveta??? I ne samo to, nego traze saradnju u tom lupanju od gomile saveznika, a boga mi i protivnika, stalno zbog toga sto NE PRIHVATAJU realnost kao takvu. Zasto bi samo Srbija morala da prihvata silom nametnutu realnost? JESTE Srbija cinila ruzne stvari drugima, ali ni manje, ni vise nego drugi njoj. Mozda se to ne vidi ako se posmatra samo jedan vremenski period, cemu su mnogi skloni, ali to nije nacin da se problemi ZAISTA resavaju i nikako nije opravdanje za sve koji prerano i brzopleto donose zakljucke.

Prevodilac

pre 15 godina

Da se ambasadori proteraju sigurno "nije pametan ni dobar politički potez". Vec decenijama nasa politika i politicke odluke nisu upravljanje racionalnim interesima, niti su im bile podredjene. Najcesce se upravljalo emocijama naroda sa nerealnim patos-formulama, sto je "ojacavalo" kolektivni duh. Istovremeno je to sve bilo daleko od hladnog razuma. Tradicionalne, istorijske (ili mitsko-legendarne) velicine su zauzimale prostor realnog. I vreme je stalo, cak gazimo unazad. Dok se svet sa zabrinutoscu okrenuo privrednim problemima, svakodnevnim katastrofama na berzama sirom sveta, gde se sve lomi i puca, kod nas se jos, za Kosovom, suze liju i grca. Ova kuknjava nad odlukama CG i MAK, trebala bi da ima svoju meru.

Marko

pre 15 godina

Stvarno ne vidim kakvu korist Srbiji može doneti proterivanje crnogorskog ambasadora, ali istovremeno ne vidim ni kakvu štetu može doneti uvođenje studentskih i radnih viza i ekoloških taksi za crnogorske državljane. Najiskrenije poštujem odluku Vlade Crne Gore i smatram da je sračunata na to da donese korist crnogorskoj državi, ali kad neko "neće da se druži sa mnom", bili razlozi za to opravdani ili ne opravdani, je ne idem okolo i molim ga da se druži sa mnom, nego kažem hvala lepo i doviđenja i tebi. Ovo leto sam se vraćao autobusom iz Crne Gore i nerevozni carinik je naterao ceo autobus u pola tri ujutru da izađe napolje i da izvadi svoje kofere, kako bi ih oni pretresli. Dva dana pre toga čitao sam u crnogorskim dnevnim novinama kako predsednik Turističke organizacije Kosova hvali kako kosovski turisti mogu ulaziti u Crnu Goru i sa ličnim kartama koje su istekle. Toliko od mene. Ko želi da shvati, shvatiće!

objektivno

pre 15 godina

Mislim da je sasvim svrsishodno da Srbija od sada Makedoniju isključivo priznaje kao Bivšu Jugosovensku Republiku Makedoniju - onako kako se ova država i zvanično zove i predstavlja u celom svetu.
Onda, kada je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, bila je jedina koja je to uradila, a zbog spora Makedonije i Grčke oko imena.
Pošto je BJRM priznala KiM pod izgovorom daljih evropskih integracija, mislim da i Srbija treba, zarad svojih evropskih integracija, da od sada našeg suseda oslovljava onako kako to radi Grčka i cela EU. Jer, mi to treba da uradimo zarad naših evropskih integracija, ne želeći da povredimo dobrosusedske odnose naših zemalja.

Crnoguja

pre 15 godina

I šta se u pogledu odnosa Srbije i Kosova promenilo ovim priznanjima? Da li je time Kosovo postalo "srpskije" ili manje Srpsko?
Baš mi je žao što su V.J-u pokvarili slavlje, ali baš nije imao rašta ni slaviti. Bolje bi mu bilo da se potrudi i da privuče nešto svetskih investitora dok država ne bankrotira, umesto što se nateruje sa ambasadorima nejakih susednih zemalja (sa jakima tako nešto nije smeo, niti će smeti).

Stefan

pre 15 godina

Nadam se da ce se Srbija (vlast) opametiti i da ce se posvetiti malo vise gradjanima svoje zemlje. Cekamo neki konkretan odgovor vlade kako bi se veoma razocarani gradjani Srbije osetili ponosno jer nas non-stop neko namagarci, a odluka CG nas je dokrajcila.

rs

pre 15 godina

Zasto Anka a ne Nemac? Ni jedna zemlja na svetu nema istu vanjsku politiku prema svim zemljama (USA Izrael ili Venecuela npr. ato za one koji ce reci da je CG blize od Portugala)pa zasto bi i SRBIJA.Svakom prema zaslugama. Nacinalni interes CG? Principielnost politike? A Osetija? Ne treba oni da cuvaju Kosovo i Metohiju? Naravno da ne ali i ne treba da ga otimaju. Tj. ako me tuku a ti ne mozes da me branis nemoj da im pomazes. I da zavrsim.Vise me boli cinizam nego cin.Sami biraju sa kim hoce odnose. Vlast ce im ovo i oprostit ali istorija nece. Kao sto i mi njima ne treba da zaboravimo Mojkovacku bitku.

Pedja

pre 15 godina

Prosto chovek vishe nije siguran shta je pametno uraditi.....mislim da ne treba povlachiti neke drastichne poteze, vec smirenoshcu i dostojanstvom, uz konstantno (smireno) diplomatsko delovanje i ekonomsko jachanje, vremenom primorati pojedince na osecaj stida, pokajanje i promenu odluka.....

tanasije

pre 15 godina

Strasno, strasno...Kao sto rece veliki glumac na kraju jednog velikog filma. Ne znam sta da mislim, pomalo sam tuzan. Strasno mi je to sto male zemlje ne mogu ama bas nista da odlucuju nezavisno, a tuzno mi je to sto jedna mala, zemlja kad ne moze da odgovori drugim velikim zemljama, ona odgovara drugim malim zemljama i jedino njima, strasno i tuzno. Ljuti smo i ponizeni ali to je zivot. Ne treba sad srljati u jos vece gluposti pa proterivati ambasadore onih drugih malih zemalja kad ne mozemo nista onim drugim velikim zemljama. Ispascemo samo gluplji nego sto jesmo. Tek sada vidim koliko smo mali, jadni i bedni.Zaboravljamo kako mi onomad zatvorismo granicu sa prekodrinskom bracom i zavedosmo im ekonomske sankcije, zbog viseg interesa.
Tanasije Bosiljcic

Intersantan Srbin

pre 15 godina

Molim gradjane Crne Gore da se ne cude reakciji Srbije i da zahtevaju isti tretman kao ostale drzave koje su priznale Kosovo.
Odluku da se protera crnogorski amabsador, a ne americki je doneli smo rukovodeci se INTERESIMA i REALNIM odnosima snaga u svetu.
A ja licno cu da idem na letovanje samo na INTERESantne lokacije.

Vi cete to sigurno razumeti, draga braco.

boris,svilajnac

pre 15 godina

hajde da sad opet kukamo za jugoslavijom! zar nam nije bas ta jugoslavija i donela sve ovo?! na zalost jos uvek nemamo nacionalnu svest i uvek nas drugi podsecaju da smo srbi. secam se jedne pozorisne predstave u kojoj je bata stojkovic rekao: i opet ce hrvatice radjati hrvate a srpkinje jugoslovene... cudi me da smo 1000god srpstva zaboravili i preko noci od 45. postali nesto sto nije bilo moguce da postoji. svi dobise drzavu a gde smo mi!? koliko smo sami krivi?

pristevac

pre 15 godina

Srbija i srbi definitivno treba da gledaju na buducnost, nezavisnost Kosova je realnost, nece da idu dve godine i vlada u Beogradu morace priznati nezavisnost Kosova jer moramo u EU. Jako mi je zao za srpski narod jer ga lazu isto kao Millosevic i Tadic i Jeremic i Kostunica svi a narod pati, samo gledajte njih kod nas u Kosovo vlada hoqe da radi sa njim a Beograd ih ne dozvoljava a nazalost oni zivu bednicki bez perspektive .Hvala vam

Relja

pre 15 godina

E sad, kako to da moj sin na državnom fakultetu u Novome Sadu plaća školarinu poput Danila P. koji ima crnogorski pasoš, crnogorsku ličnu kartu i koji pravo glasa na izborima ostvaruje na glasačkom mestu u Podgorici? Kako more to može, a?

Crnogorka

pre 15 godina

Sada bi DS sa svojim koalicionim partnerima u Vladi trebalo POD HITNO (pre nego sto ih Radikali preduhitre) da organizuju jedan veliki Skup u Beogradu na kojem bi i nama iz Crne Gore i Makedonije "koji smo nezadovoljni odlukom nase vlade" bilo omoguceno prisutsvo pa da zajedno na jedan "miran i dostojanstven" nacin izrazimo nase nezadovoljstvo ovom odlukom vlada CG i Makedonije ! Duboko sam ubedjena da bi to imalo daleko veci ODJEK u Svetu od proterivanja Ambasadora !

amerika

pre 15 godina

ljudi,nadjite i pogledajte kako izgleda Americka ambasada u Skoplju na istorijskom mestu Kale...Kad to videte bice vam mnogo jasnije odakle vetar duva...Kad nisi svoj na svome,tesko je bilo sta odlucivati.Tragedija...

Bratac Saculatac

pre 15 godina

Nemci ili Amerikanci nam nikada nisu bili bratski narodi. Crnogorci i Makedonci jesu, i zato je argument pozivanja na proterivanje svih ambasadora zemalja koje su priznale Kosovo obicno licemerje. A vi, draga nasa "braco" nemojte zaboraviti, da djavo uvek duplo naplati svoje usluge, ako je to neko naucio ovih godina, onda smo to naucili mi. Nema veze sto mozda ponos danas nije u modi, ali to ne moze vecito da traje. A lakse je ponos izgubiti nego ga steci. A sa druge strane, izem ti drzavu koju je priznao premijer sa interpolove poternice...

Stevan

pre 15 godina

Mislim da ce trenutna vlast u Srbiji izgubiti veliku vecinu glasaca, ako ne preduzmu nesto i neodgovore na ovaj uzasan i kukavicki potez Crne Gore i Makedonije. A o tome kakve privilegije i koliko gradjana Crne Gore zivi, radi i studira u Srbiji,pogotovo u Beogradu (u krugu "dvojke") i koliko nas nervira ta cinjenica o tome ne treba ni da polemisemo jer to svi znamo.

Vladimir Stefanovics

pre 15 godina

Nista gluplje od ovog "proterivanja" stranih (!) ambasadora, kao, pre, i povlacenja sopstvenih.
Postigli smo - tvrdi ministar spoljni Jeremic, i domaci hor za njim - veliku diplomatsku pobedu sa prosledjivanjem poznatog srpskog kosovsko - pravnog pitanja Medjunarodnom sudu... Sta, ako odgovor tog suda, uskoro ili kroz dve godine, bude negativan po nas? Ili "okruglo pa na cose"? Sta ce u tom slucaju biti sa ovom "velikom pobedom"? Misli li neko u vlasti na to? Ili im je dovoljan ovaj, trenutni propagandni - predizborni pobednicki poklik?!

komit

pre 15 godina

kako su se nasi "neprijatelji" odvajali sve smo manji postajali hm ko li je sledeci, valjalo bi ga izmisliti suvise nas zivot pritiska

Illyria

pre 15 godina

...
Priznanje nezavisnosti Kosova nema veze sa narodima Crne Gore ili Makedonije, oni o tome ne odlučuju nego njihove demokratske vlade, što su normalno i uradile.

MP

pre 15 godina

Za pet do deset godina Kosovo ce biti podeljeno i dve ce drzave biti medjusobno priznate, a onda ce se srbi stideti, ako i dalje budu imali obraz , sto sada pljuju po celom narodu, zbog jednog mafijasa.

loki

pre 15 godina

...svi znaju da imamo u cg premijera kog je lako ucijeniti.svi znamo da srbi uvijek zele da crnogorci budu veci srbi od njih samih.svi znaju da je odluka medjunarodnog suda pravde puka formalnost.nasi i vasi polticari 20god pravdaju sebe ovim drugima...jadni smo mi svi skupa...

Gazi

pre 15 godina

Zbog cega se protivite priznavanju nase drzave. Pa necemo vise ratovati, znacemo ko je ko na svojim mestima i bicemo mozda najbolje komsije u buducnosti. Sta vam trebamo mi 2 miliona Albanaca komsije kada nismo uspjeli da sagradimo u nasoj bifsoj rsfj prijateljske odnose onda hajde da dajemo sansu nasoj djeci. Da se ne mrze neka da se vole. Puno pozdrava iz Pristine

Crno bez imalo Belog

pre 15 godina

Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore Anki Vojvodić ! Zbog cega se ja kao gradjanin Srbije DUBOKO IZVINJAVAM i STIDIM ! Nas Min. se ponasa kao neko kome RASTU KUTNJACI a ne kao Diplomata koga neko moze OZBILJNO SVATITI !

Komsija

pre 15 godina

Srbi kad nemozete sami sebe da spasavate mora da vam neko drugi otvori oci, pa sta cete vi ljudi sa 2mil Albanaca , jel cete da imate Albance u Vladi? Parlamentu? dvojazicnost( pr. Makedonija procenat bi bio veci kod vas nego u MK oko 30% celokupnog stanovnistva ukljucujuci i BUjanovac i Presevo), vi nemate drugog izbora , a teritoriju bez naroda , pa to je vec pokusao Milosevic i videli smo kako je zavrsilo. Ja mislim da CG i MK su vam ucinile uslugu jer samo izgleda vi se nemozete suociti realnoscu.

veciti srudent

pre 15 godina

Samo mazite oci narodu, i pravite cirkus, da im skrenete paznju s siromastva i bede! Nemam od cega da platim zdravstveno osiguranje i da izvadim licnu kartu, cak i od nezaposlenih trazite pare al nije bitno Kosovo je najbitnije!

Maverick

pre 15 godina

U redu. A sada lepo uvodjenje viza i radnih dozvola za bracu iz susedne nam zamlje. To ce ih najvise zaboleti. Ljudi! Pa njima 50 % gradjana u Srbiji zavrsava fakultete, zivi i radi... Pa njima je san da zive u Beogradu...

O tempora, o mores

pre 15 godina

Ne treba kaznjavati narod u tim zemljama zbog odluka njihovih politicara, ali svakako treba kazniti tu politiku. Ako oni smatraju da je dobrosusedska politika prema Srbiji priznavanje okupiranog njenog dela kao drzave, onda ili mi ili oni ne shvataju sta znace dobrosusedski odnosi.
Ima siroka paleta kontra mera koje se mogu primeniti prema politicarima tih zemalja i prema njihovim direktnim ekonomskim interesima.
Ako su izmedju Srbije i tzv. "nezavisnog Kosova" izabrali ovo drugo, pa neka snose posledice te odluke. Da je Srbija od 17 februara postupila kao sto Kipar postupa politicki i ekonomski sa onima koji imaju bilo kakve veze sa severnim okupiranim delom Kipra, danasnja cifra od 50 bi mozda bila tek 30.
Mera zvana opozovem ambasadora na par meseci, pa ga vratim iako se sustinski nista nije promenilo je u blagu ruku za prezir.
Ako je to vrhunac izmenjenog akcionog plana, onda je pitanje da li je nama uopste stalo do nase zemlje i u kojem obliku i u kojim granicama?
Da ne postane novi statut Vojvodine orudje u rukama zlonamernih politicara kao sto je Milo iskoristio svoju sansu?
U pamet se Srbijo. Ne treba se ratovati, ali bas ne mora se dozvoljavati svakoj zemlji da ti "pljune" u lice i da te jos zove prijateljem i bratom.

Razocaran PG

pre 15 godina

Draga braco,

Zelim da vam se izvinim u ime svih onih gradjana Crne Gore koji su ogorceni na ovaj kukavicki potez crnogorskog rezima, a njih je vjerujte oko 85%, a znate i za onih preostalih 15% koji su. Zaista nemam rijeci kojima bih opisao kako se osjecam, ne mogu da shvatim kako ce neki ljudi koji su donijeli ovakvu odluku moci sami sebe pogledati u ogledalu, a da ne pljunu na svoj odraz u njemu. Ali tako je to kad Mila drze u saci, pa ga zavrcu po potrebi, malo lijevo, pa desno, pa jooooos malo desno... E to vam je to. NELJUDSKI, OGAVNO, SRAMNO... STIDIM SE...

Gradjanin

pre 15 godina

Ovakav primitivizam Tadica i njegove vlade nisam ocekivao. Osmanlije jos u 16 veku nisu proterivale ambasadora cak i kada im je Carstvo bilo u ratu, a mi u 21. veku proterujemo ambasadorku CG. VECNA sramota Srbije!

Cane

pre 15 godina

Mislim da su stranci u pravu kada kazu da su Srbi nacionalisti, puni mrznje i neracionalni. Zaista zastrasujuce koliko nismo odmakli od razmisljanja iz 90-tih. Nazalost, mislim da smo daleko od civilizovane Evrope jer isuvise smo osvetnicki nastojeni. Zbog toga nas i ne zele u Evropskoj zajednici porodica koje postuju razlicitost razmiljanja. Mi smo ipak zemlja ekstrema. Bas mi je zao sto smo zaista, ali zaista nepopravljivi.

Konstantinos Veliki

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, vasa diplomatska "pobjeda" se za manje od 24 sata pretvorila u veliku diplomatsku katastrofu! Svaki komentar na prijetnje sigurnosti Crnoj Gori su nepotrebne. Svi nacionalisti u Beogradu kako oni deklarirani tako i oni prikriveni jos nemogu preboljeti cinjenicu da su i Kosovo i Crna Gora nezavisne drzave upravo iz tog razloga da se mogu obraniti od imperijalistickih aspiracija nacionalista iz Beograda. Na prostoru bivse SFRJ, nezavisnost bivsim republikama je data zbog njihove sigurnosti i sada jos vise vjerujem u argument da ce se sa Kosovskom nezavisnoscu situacija na Balkanu trajno stabilizirati dok ce jedino jos srbijanski veliko nacionalisti glasno protestirati i zveckati oruzjem koliko im to narod Srbije dozvoli. Svi drugi narodi u okolini ce se okrenuti radu, radu i miru.

koscvet

pre 15 godina

Mislim da je ovo najtezi udarac Srbiji od svih koje primila od pocetka Jugo krize. Ovaj cin Crnogorskog rukovodstva nikada nece biti zaboravljen od strane Srpskog roda i smatrace se izdajom. Licno me ovaj postupak vise boli od svih onih bombi, koje su mesecima svakodnevo sejane po civilnim ciljevima, od svih dugogodisnjih sankcija, od svih postupaka raznih belosvetskih likova, od svog jada i cemera svih izbeglica koje su nasle utociste i spas u Srbiji. Pozeleo bi Srbiji da bude duhom sto veca i jaca utolikoj meri koliko drugi zele da je teritorijalno usitne i nanesu joj bol i patnju. Svim onima koji imaju opravdanje za ovaj cin Crnogorskog rukovodstva cestitke na njihovoj beskrajnoj besramnosti. Ovaj samar nikada nece biti zaboravljen. O licemerja crnogorskog ministra spoljnih poslova da Crna Gora nije i nikada nece uciniti nista protiv Srbije. A mozda je u pravu jer nista slicno nece se nikada vise dogoditi. Najgore sto moze da se desi, se vec desilo. Na Srbiji i istoriji je da ovu izdaju nikad nezaboravi. Ovo je presedan bez presedana. Zivela Srbija i neka je duhom uvek veca od zelje onih da je teritorijalno usitne i nanesu joj zlo i patnju.

domacin

pre 15 godina

Ovo je interesantna vest i pomalo nejasna. Crna Gora i Makedonija priznale Kosovo. Srbija "isterala" samo amabsadora Crne Gore. Ostale zemlje koje su ranije (u "nekriticnim") momentima priznali Kosovo - Srbija nije njihove ambasadore "proterala" nego povukla svoje. A posle odlucila da vrati svoje ambasadore.
Bravo Jeremicu, Tadicu, ili vec kome bravo treba poslati. Srbija salje jasnu poruku Crnoj Gori da ima "specijalan" tretman i da su i Amerikanci, Englezi, Nemci, Hrvati, Albanci, i svi ostali koji priznase Kosovo ipak blizi Srbiji. Potpuno pogresan, iskompleksiran potez, pomalo odaje "ocaj" i nemoc srpskih politicara a ne politicku mudrost. Ovaj potez nece ici ni u prilog srpskim naporima da urade nesto u UN. Naprotiv stvorice losu sliku o Srbiji opet.
Jeremicu i Tadicu, ako zelite da prozovete nekog za odgovornost za sta se desilo na Kosovu treba da preispitate redove srpskih politicara, kako onih iz SPS i SRS, tako i DSS, DS, NS, i ostalih... Nerad, ignorancija, i cista borba za vlast u Srbiji, a ne ispravna politika srpskih politicara su najveci razlog sto smo izgubili Kosovo.
Doduse mozda mi ne znamo nesto sto srpski politicari znaju. Mozda odluke iz Crne Gore imaju definitivnu zavrsnicu. Odluka crnogorskog parlamenta je kreirala danasnju Srbiju (pa je onda neko obavestio Kostunicu), tako i ovo priznanje od juce mozda znaci da srpski politicari konacno primaju poruku da Kosovo polako ali sigurno odlazi... mozda su crnogorsku ambasadorku izbacili (a ambasadore drugih zemalja nisu) zato sto su mozda tek danas konacno obavesteni sta se desava...

Orbit

pre 15 godina

Pa naravno da su priznali! Zar treba zbog autisticne i shizofrene politike Srbije da ostanu u izolaciji, da blokiraju svoj ulazak u EU i da imaju problema sa susednim Kosovom? Zasto? Sta bi Srbija uradila za njih da to kompenzira? Da je i gram mozga u nasoj diplomatiji i ministarstvu spoljnih poslova, Srbija bi priznala Kosovo jos pre no sto su to ucinile C. Gora i Makedonija. Videcete, zahvaljujuci Jeremicu Crna Gora i Makedonija bice pre u EU no Srbija, a mozda i samo Kosovo. Ljudi, otreznite se, dosta je bajki i guslanja o ranom srednjem veku, mislite na buducnost svoje dece. Sve i da se Kosovo nekim nemogucim cudom, posle 1000 godina izgubljenih u cekanju i izolaciji, i vrati u sastav Srbije, ona od toga nece imati nikakve koristi: setite se "sredstava" izdvojenih za "nerazvijene", bice novih socijalnih slucajeva, novih propalih preduzeca, zapustene poljoprivrede i razorene infrastrukture, nelojalnog stanovnistva koje ne placa poreze i racune... Pa nije Kosovo Johannesburg da ima 1000 rudnika zlata i dijamanata pa da se o njega toliko otimamo! Probudite se i osvestite, mislite na svoju decu i da li zelite da i ona odrastaju u bedi i izolaciji! Crnogorci i Makedonci su doneli odluku koristeci MOZAK, a ne druge organe, kao nasa diplomatija. Vreme je da i mi probamo tako nesto, za promenu!

magla

pre 15 godina

"Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta."
Samo da citiram.
skamenio sam se.
zbogom EU...

Nele

pre 15 godina

Proterivanje ambasadorke CG gospodje Vojvodic ce sigurno spasiti Kosovo, ha,ha... Boze kakav smo mi narod. Sad su nam Makedonija i Crna Gora krive sto je otislo Kosovo. Posle ce nam biti krivo kad svi okolo imaju normalne, prijateljske odnose a mi jovo nanovo da ih uspostavjlamo. Za nas starije vise i nista nije bitno, samo se nadam da ce u buducnosti nasa deca ziveti sa nekim normalnim, mnogo manje sujetnim politicarima koji ce svu energiju usmeriti u poboljsanje kvaliteta zivota gradjana a ne protiv onih koji drugacije misle.

Ivan

pre 15 godina

Gospodin Jeremic je trenutno najbolji srpski politicar i diplomata. Svaka cast na trudu gospodine Jeremicu, samo nastavite tako. Srbija je uz vas!

Srbija (Interes) na prvom mestu

pre 15 godina

Pa s obzirom da smo videli da je interes na prvom mestu za nasu nam "bracu", predlazem da drzava Srbija uradi to isto. Stavi svoje interese ispred "bratstva" sa CG I BJRM i to na sledeci nacin:

1. Sve CG studente koji studiraju na Beogradskom Univerzitetu a koji su na budzetu Republike Srbije, tretirati kao strane drzavljane i kao takve uskratiti im studiranje o trosku Srbije (drzave koju ne postuju). Mogu nastaviti zapoceto skolovanje, ali po cenama koje su propisane za strane drzavljane. Na taj nacin, bice dovoljno mesta na budzetu za srpske studente.

2. Propisati "taksu za pomoc pokrajini Kosovo i Metohija" na ulazu u Srbiju iz Crne Gore i Makedonije. Taksa bi iznosila 10 Eura za putnicka vozila i 200 Eura za autobuse. Od tih para bi se mogle finansirati narodne kuhinje i izgradnja domova za raseljene Srbe sa i na KIM.

3. Ukoliko bude izgradjen Juzni tok, cenu energenata obracunavati Crnogorcima i Makedoncima po trzisnim uslovima.

4. Koridor 10 usmeriti preko Bugarske do Grcke. Jes da su i Bugari priznali nezavisnost kvazi drzave "Kosovo", ali to barem nisu ucinili u ovako delikatnom trenutku.

5. Tretirati Crnogorske drzavljane u Srbiji kao strane drzavljane i naplacivati im sve usluge (socijalno i zdravstveno osiguranje, obdanista, skole...) kao za strance. Srbe koji zive i rade u Crnoj Gori pokriti (materijalno ili finansijski) od eventualnih mera reciprociteta.

Ovo su samo neki od predloga koje mozemo da preduzmemo, kako bi prestali da se zavaravamo da su nam Crna Gora i Makedonija blizi od Albanije, USA, Mikronezije, i ostalih drzava koje su priznale kvazi tvorevinu stvorenu na juznoj srpskoj pokrajini.

Ja znam da vecina gradjana CG I BJRM nisu za priznavanje "Kosova", ali moraju snositi politicku odgovornost za dela svojih Vlada, kao sto smo mi snosili odgovornost za sve sto je Sloba radio u Srbiji 90-ih godina.

Nema vise nista na lepe oci i istoriju, sve je u interesu...

Bole

pre 15 godina

I opet, i opet i po ko zna koji put radi nasa sujeta. Aman ljudi, pa Crna Gora je posebna drzava, zasto su oni u obavezi da rade samo ono sto odgovara susedima tj. nama? Njihov je interes taj da sa svima u okruzenju imaju normalne odnose i oni na tome rade. Pa nece valjda oni da nam brane Kosovo. To sto je ministar proterao ambasadorku je toliko nezreo potez da ja nemam reci. Pa tako sam se ja kao mali poneo i isterao iz kuce mog druga jer me je pobedio u stonom tenisu, zbog cega se sada stidim. Sto se mora tice, smesni smo, pa zasto samo pretimo kad ce ionako svi oni koji redovno idu u CG na more nastaviti tamo da odlaze bez obzira na sve. Pa koji je taj politicar (nas ili njihov) koji ce da me ubedi da je Tursko, Grcko ili Bugarsko more bolje od Crnogorskog? Pa zar mislimo da je mnogima u Crnoj Gori danas lako, mnogi su protiv toga ali oni ce, jednostavno, odlucivati kad na izborima budu imali vecinu i gotova prica.

Marjan Prilep

pre 15 godina

95% Makedonaca se ne slaze sa stavom nase vlade! Sve rade kako ne bi bilo rata sa Albancima koji su 25%Jedino srpski poslanik Ivan Stoiljkovic je bio protiv! Ivane ako imas imalo casti napustaj vladajucu koaliciju u kojoj je DUI (bivsi UCK )
P.S.Srpsko-Makedonsko bratstvo ne mogu rastaviti prokleti politicari

tonii frankfurt

pre 15 godina

za gospodju ambasadorku persona nongrata je wilkomen na kosovu i za radno mesto ne treba da se sekira jer na kosovu ce biti otvorena ambasada republike crne gore pa je pozivamo da dodje i da bude ambasadorka crne gore na kosovu i jos jednom dobro dosla u republiku kosovo.
pozdrav svima i nelutite se toliko na crnu goru kada je i narod srbije za odvajanje kosova od srbije jedino je vlada protiv nije li tako?

Blasfem

pre 15 godina

Da je Srbija ovoliko plakala i pljuvala po Slobodanu Milosevicu kada je predao Kosovo Albancima i medjunarodnoj zajednici 1999 godine, mozda bih shvatio ljutnju na Crnu Goru. Ali kada su sve institucije povucene sa Kosova Srbija je SLAVILA, svi se dobro secamo i proglasila pobedu nad NATO i separatistima. Potpuno neprincipijelna reakcija. Srbija bi trebalo na isti nacin da slavi jer su Crna Gora i Makedonija samo priznale ono sto je Srbija potpisala, prodala, predala....

marko

pre 15 godina

Pa dobro braco Srbi ,razumem ja sto ste ljuti na Makedoniju zbog priznanja kosova , ali treba da svatite da narod ne bi to ucinio nikada ,samo politicari u ovoj vladi ne slusaju narod. A i pritisak od amere je velik , oni kazu sta i kada treba. Ne ljutite se na nas , i vi ste pod pritiskom otisli sa kosova pa nadam se da razumete u kakvoj su situaciju bile i moja Makedonija a Crna Gora. Nadam se da ovo nece porusiti sve mostove koje nas spajaju,jer neko bas to zeli.

sutra je novi dan

pre 15 godina

Nemam vishe reci da opisem kako se osecam. Ljudi reaguju emotivno, a ovo je bilo nesto sto se znalo da ce se desiti i moralo se ocekivati. Te zemlje su pod pritiskom, oni su to morali da urade. Ako mi zelimo da idemo protiv velikih, to je nas izbor, ali ne mozemo ocekivati da ce nam se ni komsije ni prijatelji u tome pridruziti. Kazu mnogi da se na muci poznaju junaci. Nije bash uvek tako. Ima i ona - pametniji popusta.

Uros

pre 15 godina

Konacno jedna zaista prava odluka Borisa Tadica, i vlade RS. Dan posle izglasavanja predloa Srbije u UN, uraditi ovako nesto najblizem susedu i najznacajnijem ekonomskom partneru, tj.Srbiji, je vise nego "noz u ledja".

Moje misljenje.

pre 15 godina

"Jeremic je kazao i da ce Srbija nastaviti da primjenjuje ostre mere jer smatra da u trenutku kada se ceka izjasnjavanje Medjunarodnog suda nema razloga za priznavanje nezavisnosti Kosova."
1. Ministre Jeremicu taj vas TRENUTAK moze da se otegne na 2-3 godine.
2. Ko Vam garantuje da ce se sud izjasniti u korist Srbije?

Nikola

pre 15 godina

Prvo su rekli da ce od glasanja u UN-u zavisiti da li ce priznati nezavisnost kosova. Enormna vecina nas je podrzala u zahtevu da se medjunarodni sud izjasni o nezavisnosti kosova, i sta sad? Sta je sad izgovor? Studenti iz crne gore mogu na srpskom budzetu da se skoluju u srbiji, srbija gleda da ima najbolje odnose sa crnom gorom, a kako oni nama uzvracaju? Da se jos vise ushlihtaju amerikancima, iako to uopste nisu morali da urade, nista ih nije obavezalo da priznaju nezavisno kosovo.

Ajde makedonce i da razumem, jer imaju veliku albansku populaciju, trecina stanovnistva prakticno, ali crnogorci? Sta je njima izgovor?

Sram vas bilo, njegos se prevrce u grobu. Ja u crnu goru u zivotu necu da odem na more vise. Zbogom "braco" crnogorci.

Miki

pre 15 godina

Ne secam se da smo ispratili americkog ili engleskog ambasadora, ali eto crnogorskog jesmo, jer su mali i bez ikakve bilo ekonomske bilo politicke, ili bilo koje druge moci. Daleko od toga da smatram da je ovaj akt crnogorskog rukovodstva akt prijateljstva, ali ako cemo otkazati gostoprimstvo ambasadoru zemlje koja je priznala kosovo, onda to treba da bude pravilo za sve.

cg/mne

pre 15 godina

Hajde protjerajte ako smijete ambasadora SAD, Francuske, Njemacke...CG i Makedonija su vam krive sto ste izgubili Kosovo! Hvala Bogu sto je ta prica vise zavrsena! Ne stidim se uopste priznanja Kosova, vise se stidim bombardovanja Dubrovnika '91

milan

pre 15 godina

Krajnje je vreme da gradjani Crne Gore koji žive, rade, studiraju i td. u Srbiji budu izjednačeni po pravima i obavezama sa ostalim stranim državljanima u Srbiji. Ni do sada nisam video razlog (a sada pogotovo) da imaju poseban status.
Naravno da bi takva mera pogodila izvestan broj gradjana koji se ne slažu sa politikom svoje zemlje ali je besmisleno da Srbija više vodi računa o gradjanima Crne Gore od vlasti u njihovoj matici!

Srba

pre 15 godina

Katastrofalna odluka naših suseda, baš me zanima da li će iko više letovati po onim krš plažama dole... Uvedimo duple školarine i vize za njihove studente kod nas...

J O K E R

pre 15 godina

interesuje me kako ce reagovati "hrabri montenegrini" i bugarsko grcki - "makedonci" kada "njihovi" albanci zatraze ozbiljno i u vec njihovom stilu-bezobrazno, "osamostaljenje" i prisajedinjenje (jer to je generalna ideja!!!)svojoj "pravoj braci i sestrama" koji zive u njihovoj "majcici albaniji"!?! nadam se da srbi i srbija ako nista drugo - joj uvek dobro P A M T E !!!

bostjan

pre 15 godina

Država Srbija sve više podseča na muža koga je zbog nasilja u porodici ostavila žena a on se sada, pošto želi, da mu se žena vrati, radi sve što može, da bi joj onemogočuio razvod braka i tim onemoguči normalan nastavak života. Čak prekida odnose sa svim zajedničkim prijateljima koji su sada nastavili prijateljstvo sa njom.
Pa šta ako su zbog toga najviše na šteti zajednička deca i sto ni sam ne može da normalno živi dalje.

Tips

pre 15 godina

Mi Srbi uopste nemamo potrebe da se uznemiravamo. Pa Crnogorci su ti koji bi od sada trebalo da brinu. Oni su mali, otvoreni prema Albaniji, a mi cemo uvek biti tu iznad njih, a nas kao brojnije i na vaznijoj lokaciji, zatrebace nas kad tad u istoriji, zavisice od nas. Nece Americka imperija zauvek vladati. U istoriji bice sve zapisano, te cemo za uslugu uslugom vratiti. A u medjuvremenu, niko od nas nece u EU naredne 2 god. kako god bilo. Za to vreme mi moramo isporuciti Haske optuzenike, smanjiti kriminal i korupciju u Srbiji te i EU nece imati sta vise da nam prebacuje i da nas nicim ucenjuje. A onda ce doci i odluka Medjunarodnog suda i u nadi da bude pravedna, mocicemo njome kad tad da se cenjkamo za nesto. Mogli bi smo cak i da zahtevamo od suda da nam svaka od ovih Americkih satelitskih drzava plati za pokusaj da nas obespravi. Na nama je velika buducnost i perspektiva. Primera radi da vas podsetim, nasa deca su na srednjoskolskoj matematickoj olimpijadi ove godine zauzela 20. mesto u svetu! (Crna Gora 84., Hrvatska je bila 38., Slovenija 50., Makedonija 59, Albanija 68.) Iskoristimo svoj intelekt.

posmatrac

pre 15 godina

Tadić je rekao da je Srbija povratila prijatelje koje smo nekada zaboravljali, pre svega iz Pokreta nesvrstanih i iz zemalja Trećeg sveta.
Srečan vam put u treču ligu.

Pravi Put ?!

pre 15 godina

...
Pa jedno mora da bude jasno svima :
- Evropa , sa zapadom (sa najrazvijenim zemljama) bez viza u prosperitet ili
- Sa Rusijom ,Iranom , Belorusijom ...i izolacijom
Ne idu SVI ( bivse YU Republike) valjda pogresnim putem a samo Srbija pravnim...

filip kapisoda

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam odluku Vlade Crne Gore.Crna Gora mora priznati relanost i voditi mudru politiku.
A sto se tice ovih izliva mrznje prema Crnogorcima,to neka bude slika i prilika onih koji to izgovaraju.
Nijesmo mi krivi sto Kosovo ode jos 1999.godine nego losa politika srbijanske Vlade na celu sa Milosevicem.Sto je oduzimana autonomija Kosovu i Vojvodini prije 20 godina?E ,sada se to sve vraca i jos i sa kamatom.Da ne pominjem agresiju na Hrvatsku i BIH,Vukovar,opsadu Sarajeva,Srebrenicu...I mi smo se pristali da nas Bulatovic uvuce u agresiju na Dubrovnik ali je moje Cetinje jos 1991.godine jasno reklo sto misli o toj agresiji i barem smo malo sprali ljagu sa nasega obraza zbog zla koje je naneto Dubrovniku i Konavlima.
Srbi,morate shvatiti da nijeste nebeski narod i da ste puno grijesili u zadnjih 20 godina i ponasve da ste izgubili sve ratove a pogotovu onaj sa NATO(a ko izgubi rat,zna se sto mu spada)
Kada to shvatite,razumijecete i Crnu Goru.

zorica

pre 15 godina

Mnogo smo uvredjeni i mnogo se grkih prosipa na sve strane. Ovde je to vec postalo nepodnosljivo. Sta ce se u mom zivotu promeniti danas u odnosu na juce? Ama bash nista. Para za letovanje i tako nemam pa Crnu Goru nisam videla vec ni ne pamtim od kada. Je l' moze neko da uradi nesto da se u ovoj i ovakvoj Srbiji zivi bolje? Muka mi je od Kosova i poslanika i politicara i njihovih poteza. Sta god da rade, samo prave galamu i buku da narod zaboravi kako oni dobro zive.

Ja

pre 15 godina

A zasto su krivi studenti za ovakve odluk vlade?! Pa ljudi koji studiraju u Srbiji vole tu zemlju! Ako bi njima uveli sve to sto navodite izazvali bi samo kontra efekat koji ovi u nasoj vladi i hoce! Stvar je u tome sto je vecina naroda glupa i neobrazovana pa mogu svasta da im serviraju!

Popaj

pre 15 godina

Citam ove stotine komentara i to ne na Kuriru nego na b92, i zakljucujem samo jedno- masovno ludilo je sasvim ovladalo mojom zemljom. Puno vise bi trebalo da vas brinu izjave Tadica o nestvrstanima i Sutanovca o aranzmanima s Rusijom ukoliko nas po njemu EU i dalje bude ucenjivala, nego priznanje Kosova od strane bilo koga. Ajde da se pravimo blesavi da Kosovo nije nezavisno pa ko drukcije kaze da mu umre majka. Da ste se ovoliko borili za pravdu dok su se punile hladnjace, ne bi danas ni bilo razloga za sve ovo.
Zadnje cetiri godine se uporno pitam u cemu je razlika izmedju Tadica i Kostunice. I dalje je odgovor na to jeziva tisina.

Orbit

pre 15 godina

Makedonija i Crna Gora su valjda jedine zemlje sa kojima nismo ratovali, ciji su nam narodi kulturno, verski i etnicki najblizi... A vi im proterujete ambasadore, DRUZE jeremicu: SRAMOTA!!! Nisu vam Makedonija i Crna Gora ili ceo beli svet krivi sto je komuno-fasisticki diktator Milosevic IZGUBIO RAT protiv celog sveta i TERITORIJE! Treba da vas je sramota jeremicu! Podnesite smesta ostavku, prethodno se izvinivsi narodima Crne Gore i Makedonije i njihovim vladama! Ambasadori se proteruju samo pred rat, kad su sva ostala diplomatska sredstva iscrpljena, to onaj ko je diplomatski i politicki pismen zna, za razliku od vas, jeremicu! Brukate Srbiju, jeremicu, podnesite ostavku i ne bavite se vise nikada diplomatijom i politikom, niste sposobni za to!

Mile Simic

pre 15 godina

Mogu samo da im pljunu pod prozor.
Kad li ce da prestanu da nas zamajavaju i da se okrenu ekonomiji i nasim zivotima, a ne samo svojim interesima?

Vlada

pre 15 godina

Dakako da mere trebaju biti usmerene protiv crnogorskih i makedonskih gradjana koji nemaju nase dvojno drzavljanstvo i to pocev od uskracivanja svakog oblika pomoci tim drzavama, uskracivanja finansiranja njihovog skolovanja na univerzitetima u Srbiji od strane Vlade Srbije, povecanja njihovih skolarina ukoliko se sami finansiraju, do uvodjenja kaznenih taksi na ulazu i izlazu iz nase zemlje, dodatnih tranzitnih carina za njihovu robu koja prelazi preko nase teritorije, specijalnih maloprodajnih taksi za one koji gostuju u nasim hotelima i odmaralistima. Takodje treba povuci priznanje BJR Makedonije pod ustavnim imenom i na dalje slediti u potpunosti korake i politiku Grcke. Sve akcije mogu biti koordinirane sa Grckom, cime bi se obezbedilo da nema kaznenih mera sa strane EU zbog ovakve politike prema neprijateljskim susedima.

Milan GL

pre 15 godina

Velika pobeda Tadica i Jeremica ako se po jutru dan poznaje vec se vidi da odluka da UN trazi mislenje MSP nema nikakvog znacaja vec sutra dan Kosovo pocelo da priznaju drzave koje nisu to cinile a vi gospodo nastavite sa akcionim planom vlade.

Lex

pre 15 godina

Ova odluka ima veze sa narodom u Crnoj Gori taman koliko i sama Vlada i premijer. Razumijem ogorcenje i kritike ali su upucene na pogresnu adresu.

Pozdrav iz Podgorice.

veki

pre 15 godina

"Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je za B92 da je Vlada Srbije obavestila Podgoricu da prisustvo njenog zvaničnog predstavnika u Beogradu više nije poželjno. "

Bravo Jeremicu! Postujemo zakon ali se takodje ponasamo u skladu sa nacionalnim ponosom!

nekad i sad

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”,
Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

Srđan

pre 15 godina

Kao što se i očekivalo, pacovska politika Crne Gore ponovo na delu; priznanje je usledilo kada se završila glavna sezona (jul i avgust), zatim ekskurzije i seminari(septembar).
Pošto smo narod sa najkraćim pamćenjem, znaju da će većina onih koji su ne znam ni ja zašto bili ove godine kod njih na letovanju do juna sledeće godine zaboraviti ovo priznanje.
Nadam se da je ovaj događaj izlečio i poslednjeg jugonostalgičara iz Srbije. Što bi rekao Nele Karajlić: "Sad se vidi sad se plaća, sa kim ste hteli da budete braća".

NN

pre 15 godina

Crna Gora je gledala svoje interese??? Znaci bolje dobri odnosi sa Kosovom nego sa Srbijom?! Bolje sverc preko Kosova nego skolovanje studenata u Srbiji! Svi znamo da priznavanje nije uslov Evropskih integracija.

daleka je EU

pre 15 godina

ovaj otez predsdnika okazuje amo koliko je ova vlast osetoljubljiva, kao i koliko zeli da se uplice u unutrasnju politiku Makedonije i Crne Gore koje su samostalne dzave, jedin vlas ove drzave ne zeli da prihvati tu cinjenjicu.. i da te drzave vode racuna o svojim gradjanima, koji ce vrlobrzo shvatiti da je potez njihove vlade ispravan, oni ce biti u EU a mi gd ce mobi biti u skooj buducnosti, sam Bog zna

Cane

pre 15 godina

Ja stvarno ne razumem u cemu je problem. Svako gleda svoje interese. Kamo srece da se nasi politicari jednom vise okanu Kosova koje je odavno nezavisno i okrenu buducnosti. Postoje mnoga vaznija pitanja i problemi koje treba resavati. Srbiji nema vremena da ceka.

Stideci Podgoricani

pre 15 godina

Draga nasa braco!

Zamislite samo koliko je nas normalne i postene Crnogorce od sinoc sramota. Znamo mi gdje zivimo i kakva nam je vlast, ali se pitamo gdje je kraj ponizenjima... Prosto vapimo za jacim stavom Srbije i shvatamo da smo upravo mi, koji smo normalni, koji smo glasali protiv odvajanja, oni zbog kojih Srbija nece biti ostra prema Crnoj Gori u mjeri i kojoj je zasluzila. Nazalost, ova vlast upravo na to i racuna, znaju oni da Srbija prvo reaguje ponosno, pa se to posle razvodni i nikom nista. Zato vas molimo i kumimo, trazite ostrije mjere, one koje pogadjaju upravo njih, a ako i mi moramo uz to da otrpimo, hocemo, iako teska srca.

Vole vas dovijeka vasa braca iz osramocene Crne Gore

Normalan covek

pre 15 godina

Gospodine Jeremicu, svaka Vam cast! Tako se brani sopstvena zemlja. Ako gradjani CG imaju svoje interese, valjda i gradjani Srbije imaju pravo da imaju svoje interese i da ih stite. Jos jednom, veliko hvala Jeremicu i Tadicu na svemu sto cine za nasu zemlju - diplomatski, odemereno i pravedno. Hvala Bogu, napokon i Srbija ima dva moderna, pametna i obrazovana politicara. Ima jos nade za nas!

Mashinovodja

pre 15 godina

A zašto su proterali samo ambasadorku Crne Gore? Zašto ne i ambasadore svih zemalja koje su priznale Kosovo?
Ili nam je ipak iz donjeg zaobljenog dela leđa došlo u one tragove mozga u glavi da nećemo trpeti sasvim iste posledice ako proteramo, na primer, engleskog ili nemačkog ambasadora i crnogorsku ambasadorku.
Ova naša (imbecilna) reakcija se na običnom srpskom opisuje kao "šiljiti Ono na zeca jer nemaš Ona Dva za medveda".
Školski primer providnog, jadnog i bednog politikantstva, namenjenog isključivo za unutrašnje potrebe.

engelbert

pre 15 godina

Jedan komentar u jednom dnevnom listu na Kosovo navodi da "cinom priznavanja Kosova od strane C.Gore, cuvena recenica Srpskog diktatore S.Milosevica " da su Srbija i C.Gora dva oka u jednoj glavi" dovodi do toga da je jedno oko izgubljeno". Naprotiv ja mislim da ovim cinom jedno oko je otvoreno i sve dok i drugo oko ne bude otvoreno, Srbija nece naci svoj put.

miodrag

pre 15 godina

u ovoj situaciji teze od bratskog priznanja Kosova, pada neadekvatna, impotentna i bezuba reakcija nase vlasti, koja nije u stanju da stisne petlju i povuce poteze kojim ce, stiteci se od nasrtaja na teritorijalni integritet zemlje, zastititi dostojanstvo sopstvenih gradjana.

student

pre 15 godina

Jako dobro bi bilo sada tuziti CG pred njenim sudovima jer bi sam proces sudjenja imao veliku podrsku srpskom stavu unutar same crne gore!

Vladan

pre 15 godina

Priznanje OD STRANE CG je posebno teško a razloga za to je mnogo! Prvo mnoge firme u Srbiji vode oni. Zatim ih ima u Srbiji taman toliko za grad veličine Kragujevca!I ono što najviše boli je da je dobar deo državnog aparata Srbije upravo sastavljen od CRNOGORACA ! Sa druge strane oni sada imaju svoju državu i tako se i ponašaju !NJIHOV INTERES IM JE NA PRVOM MESTU !Tu dolazi ono nabitnije za nas a to je EU i integracije.Jedini način da se sva ova agonija završi je da se što pre integrišemo i shvatimo da smo ipak sami ! A LJUDI POPUT MLADIĆA I OSTALIH SA LISTE DA SHVATE DA TREBA DA SE ŽRTVUJU ZA DOBROBIT SVOG NARODA .Verujte da sam ja tražen niti jednog trenutka ne bih imao sumnju da li treba da se predam ! Pri tom sam mnogo mlađi nego navedeni gospodin ! MUŠKARCA NA KRAJU IPAK SAMO ČINI REČ I OSEĆAJ SNAGE KOJU NOSI U SEBI !

Ivan

pre 15 godina

... Uvijek sam se izjasnjavao kao crnogorac, a desava se da treci put osjecam sram sto to jesam! Prvi put kada smo bacali bombe na Dubrovnik, drugi kada je vlast stvorila nevjerovatnu mrznju prema srpskom narodu zbog svojih interesa uoci referenduma i treci put sada, kada je donesena ova veoma nekorektna i nepostena odluka! Zao mi je sto moram da priznam, iako se svo vrijeme borim protiv njih, ali vlast predstavlja na ovaj ili onaj nacin volju naroda! Znam da velika vecina ljudi u Crnoj Gori ne podrzava takvu odluku vlade, ali izgleda da to vise nikome nije bitno! Nevjerovatno i najgore od svega je da na sve, vecina cuti i prakticno ne reaguje! Strasno! Siguran sam da je bilo pritisaka da se prizna Kosovo! Ali ljudi, pa koliko puta smo u toliko dugoj istoriji odolijevali mnogo vecim pritiscima i nismo ni u jednom trenutku posustali! Nemojte mi reci da je opravdanje za ovakav ogavan cin to sto su bili pod pritiskom! Jednom treba da shvati ovaj glupi narod da oni samo cuvaju sebe i da ih boli uvo i za Crnu Goru i za Srbiju i za Kosovo! Njih interesuju samo oni sami i niko vise!
Strasno je sto se dogadja to da Amerika moze uraditi sto god hoce a da niko no moze uraditi ama bash nista da ne bude tako! Nadam se da ce se poceti mijenjati stvari u svijetu!
A sve moje crnogorce da podsjetim da je vecina nas porijeklom sa istog tog kosova koje smo tako lako priznali kao drzavu nekih tamo Albanaca!
Izvinite ljudi u Srbiji sto se ovako nesto desili! Sramno je i neljudski, ali nazalost tako!

And

pre 15 godina

Lep san: Sada treba Predsednik zajedno za predstavnicima svih vodecih partija u zemlji, da se obrati narodu i da nam pokazu da su ozbiljni u Skupstinu, izglasaju po najbrzem mogucem postpupku sve pakete zakona za evro integracije, podignu paznju stranih investitora na najveci moguci nivo i nastave vracanje ugleda zemlji kroz vec zapocete krajnje proaktivne diplomatske napore.
Moguca realnost: Jasno je da nas odluka CG vrlo boli, ali mislim da vlada treba da dozvoli svim Crnogocima da dobiju i Srpsko drzavljansto, jer tako Srpskih drzavljana ima vise, a CG nek’ razmislja sta je njihov interes – njihov problem. Po meni svi koji svoju zemlju smatraju Srbijom treba da imaju sve beneficije, pa i skolstvo. Setite se da nam je takva politika iz proslosti donela aktivnih individualnih prijatelja sirom sveta: zubara u Grckoj, pedijatra u Libiji, dramaturga u Egiptu, profesora Slavike u Rumuniji, menadzera za marketing u Argentini, Magistra politickih nauka u Venecueli… Ljudi ne zaboravljaju mesta gde su proveli detinjstvo i gde su se skolovali – takvi ljudi trebaju Srbiji u 21 veku.
Srbija ne sme sada da postane malodusna, naprotiv, treba da dignemo glavu i da se borimo skoncentrisano i pametno!

zoran Mitic

pre 15 godina

Mislim da bi sada napokon trebalo uvesti "ekoloske" takse kao i vize za CS i FYRM. Ne treba ici u dalju proceduru sa dvojnim drzavljanstvom, drzavljani CG i FYRM kao i svaki strani drzavljanin treba da placa skolovanje i boravisne takse u skladu sa zakonom o skolovanju stranih drzavljana kao sto se primenjuje sirom sveta. Dajte napokon da postanemo DRZAVA SRBIJA koja ima svoje interese i potrebe, regulativu, propise itd., koje ce napokon morati svi "stranci" da postuju, a ne da koriste sta stignu jer smo mi njihova braca. Postovanje svima.

Nikada vise na more u CG

pre 15 godina

Moje misljenje je da bi prvo trbalo onemoguciti studentima iz Crne Gore da studiraju pod istim uslovima kao i mi iz Srbije a drugo da bi nasa vlada trebala da onemoguci izvoz po povlascenim tarifama za CG.

Prorok

pre 15 godina

Ma Svi oni mogu da priznaju koliko hoce, Srbija NIKAD nece priznati nezavisno Kosovo ! Svi ce ONI (osim Srbije) ostati "usamljeni" sa svojim priznanjima u EU i u Svetu. I Svi oni koji su priznali jednostrano i nelegalno proglasenu nezavisnost Kosova, PREZIRAT ce se MEDJUSOBNO ! E tako im i treba, kad nemaju pametne politicare a "sami su ih birali".

Kokos

pre 15 godina

Od pocetka raspada bivse SFRJ bio sam okoreli Liberal i pobornik samostalne Crne Gore jer je to moja zemlja, ali sam SFRJ nosio u srcu. I kad nije mogla da opstane onakva kakvu sam volio i u kojoj sam se rodio druge nazovi Jugoslavije to nijesu bile i sa nestrpljenjem sam cekao taj 21. maj. Ipak razocaran sam odlukom rukovodstva moje drzave da prizna Kosovo, to Vlada nikako nije smjela da uradi bez obzira sto svih ovih godina nijesam bio pobornik politike koja je prilikom raspada SFRJ vodjena iz Beograda.
Iskoristio bih ovu priliku da pitam nasu Vladu zasto nikada Sjeverna Irska nije dobila samostalnost, zasto ne daju da se odvoje Baskijci ili Katalonci, zasto drzavu nije mogla da dobije Republika Srpska...takvih primjera ima jos mnogo, ovo su samo nama najpoznatiji.
Mislim i da je ova vlast u Srbiji grijesila, bila je previse pasivna, nijesam cuo nijednog predstavnika iz Srbije u UN da pita SAD da li bi dozvolile odvajanje Novog Meksika, da pita Britance ybog cega ne dozvoljavaju Ircima da odu iz GBR. Morali su da budu znatno ostriji i da u UN traze poredjenje tih slucajeva sa Kosovom i tako primoraju njihove Vlade da se u UN osjete malo nelagodno. Mozda oni ne bi promijenili svoje misljenje, ali bi bili ocigledniji dvostruki arsini.
Jos jednom iskazujem svoje zaljenje za priznanjem Kosova i zelim vam svu srecu.

Dario

pre 15 godina

U potpunosti podrzavam reakciju vlade na priznavanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije. Najveci je problem sto je to odluceno nakon prolaska rezolucije koju je predlozila Srbija u UN.Iskreno se nadam da su Srbi najzad shvatili da u danasnjem svetu nema iskrenog prijateljstva vec samo goli interes.Mislim da je vreme i da Srbi i ostali gradjani Crne Gore sada protestima iskazu da se ne slazu sa ovom odlukom crnogorske vlade...

vesko iz Crne Gore

pre 15 godina

Uopšte ne razumijem svujest kod većine srpskog naroda, zar ne shvatate realnost ili nećeta realno da sagledate stvari.Aktuelna tema priznanja Kosova je realnost sa kojom ćete i vi sami morati da se suočite, što prije utoliko bolje i normalno sa nesagledivo manje posledica. To i vaša vlast savršeno dobro zna,samo vam bacaju prašinu od izbora do izbora. Još nema nekog ko će potpunu istinu da saopšti narodu,kalkulišu da će izgubiti birače! Normalno tu cijenu iskrivljene realnosti plaća obični građanin. Puno pozdrava svma !

Joao

pre 15 godina

Na prvi pogled, nije u redu da Srbija za istu stvar preduzima razlicite mere prema razlicitim drzavama, ali trenutak priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je ne samo prosto priznanje, vec i provokacija i noz u ledja. Zato se ne treba izvinjevati. Ako nam EU treba, Crna Gora nam je visak. Djukanoviceva Crna Gora je sad najveca banana-republika od svih u Evropi. Razumem da obe zemlje, narocito Makedonija, imaju brojnu albansku nacionalnu manjinu, u svakom slucaju onu koja moze resiti izborne ravnoteze (a zna se sta je politicarima najvaznije), ali neka ne liju krokodilske suze za odnosima sa Srbijom.

ajde

pre 15 godina

Treba tuziti svaku zemlju koja, od momenta kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da se pred Međunarodnim sudom pravde razmatra otcepljenje Kosova od Srbije, prizna Kosovo. Mozda primeniti i neke još oštrije mere.
Nema razloga da to ne uradimo, jer nećemo se tužiti sa Amerikom i Evropskim državama pošto su one to učinile još ranije, niti ćemo morati da razmišljamo koga tužiti a koga ne.

Blazo Vukmanovic

pre 15 godina

Velika sramota za mene kao Crnogorca..a ne mogu mnogo uciniti...Velika sramota koja je iz mojih misli na papir stavila sledece stihove.Ovi stihovi govore o onome kako se sada osjecam, o stidu koji je u meni prouzrokovao potez zemlje kojoj pripadam.Srbijo ako mozes oprosti:
Postidjeni Crnogorac
Bjese jednom jedna zemlja,od ropstva se krvlju prase
Bjese jednom jedna zemlja, sto slobodu krvlju zalivase
Bjese jednom jedna zemlje, sto bi sita i bez hljeba
Bjese jednom jedna zemlja, od danas je vise nema

Ta je zemlja moja bila, njome sam se ponosio
Ta je zemlja moja bila, za nju ja sam umrijet htio
Ta je zemlja moja bila, njoj sam srce posvetio
Ta je zemlja moja bila, danas sam je izgubio

Prastajte jos oci mili, sto vam muke zaboravi
Prastajte joj majke mile, sto vam srce prepolovi
Prastaj I ti sestro jedina, jer ne smjede uz te’ stati
Prastaj meni bratska zemljo, jer se stidim pred te’ stati
Blazo Vukmanovic
Sramota je vjecna i ostace zapisana

olja

pre 15 godina

Svi su povredjeni osim nas. A mi sve volimo. I svima je sve jasno. Toliko truda, a odgovor je - samar - nama. Nije potreban odgovor, sve je bumerang, a mi cemo mozda biti i pametniji.
Jos uvek mnogo volim moju Srbiju , ponosna sam na nju ,nikoga ne potcenjujem. Budimo pametni. Nemoguce sta nam se dogadja.
Odustanimo od "Bratstva"/Budimo pametni, to je jedino sto imamo, a ne koristimo.
Nema osvete, ali distancirajmo se od drugih "brace".

Pedja

pre 15 godina

Prosto chovek vishe nije siguran shta je pametno uraditi.....mislim da ne treba povlachiti neke drastichne poteze, vec smirenoshcu i dostojanstvom, uz konstantno (smireno) diplomatsko delovanje i ekonomsko jachanje, vremenom primorati pojedince na osecaj stida, pokajanje i promenu odluka.....

S.T.

pre 15 godina

Potpuno razumem stanovište Vlade Crne Gore da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova sračunata da bude od koristi za Crnu Goru, a nikako na štetu bilo kojoj drugoj zemlji i tu nema ništa sporno. Tako se ponaša svaka ozbiljna Vlada. Lično ne smeta mi ni najmanje što je Crna Gora priznala Kosovo. Oni su samo delovali u skladu sa svojim interesima. To što je trenutak priznavanja bio neodgovarajući, to je već druga priča. Naša Vlada ako želi da deluje u interesu svojih građana, kao što to radi crnogorska vlada, mora pod hitno da uradi sledeće:
1. Poništiti odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore.
2.Uvesti vize i ekološke takse za državljane Crne Gore i Makedonije. Budući da do sada nije bilo budžetskih prihoda po tom osnovu, mislim da će to sasvim izvesno barem za mali procenat povećati budžetska sredstva. Šta u prevodu znači da je to mera u interesu građana Srbije. Vizni režim treba da bude jako strog i crnogorski državljani treba da imaju isti tretman kao što ga imaju naši državljani kada recimo podnesu zahtev za nemačku vizu ili vizu bilo koje druge zemlju EU.
3. Sve državljane Crne Gore koji studiraju na fakultetima države Srbije zamoliti da podnesu zahtev za studentsku vizu, te da retroaktivno pređu na režim studiranja koji važi za druge strane državljane sa čijim zemljama nemamo potpisane sporazume o specijalnim i paralelnim vezama. Čak i ako pretpostavimo da će veliki broj njih odustati od studija, ipak će ostati dovoljan broj studenata koji će zbog povećanih troškova studiranja neutralisati gubitak koji je nastao zbog odlaska onih crnogorskih državljana koji nisu mogli plate troškove studiranja koji važe za strane državljane. Bilo kako bilo, odnos između troškova i koristi će svakako biti na našoj strani.
4. Da bi državljani Crne Gore dobili radnu vizu u Srbiji potrebno je da ispune najstrožije moguće uslove. Smatram da postoji daleko veći broj zemalja i u neposrednom susedstvu i u ostatku Evrope čiji državljani su daleko jefitinije i čiji dolazak bi zbog olakšanog viznog režima mogo imati samo pozitivne implikacije na pojeftinjenje troškova radne snage, a time i ukupnih troškovova proizvodnje, što bi dodatno doprinelo međunarodnoj konkurentnosti naše privrede na svetskom tržištu.
5. Isti režim primeniti i na državljane Makedonije.

danilo

pre 15 godina

Uvek reagujemo emotivno, a time i neracionalno. Valjda je to i deo naše istorije i pročitanih, ali ne i naučenih lekcija iz devedestih godina. Crnogorske vlasti ništa bolje nisu mogle da požele od jalove odluke o proterivanju njihovog ambasadora u BG. Milo jedva čeka da sada uslede i druge odmazde, prema cg studentima itd, pa da ojaca nikada slabiju poziciju, a Srbija zauzvrat ne dobija ništa. Priznanje Kosova je znak jacine crnogorske nezavisnosti pred Zapadom i jedna od cena za zaledjivanje sudjenja Djukanoviću za učešće u tabaco-mafijskim poslovima.

markos

pre 15 godina

Malo mi je muka od komentara Crnogoraca i Makedonaca kako ih Vlast ne sluša.
Mislim da je ovo Nušić jednom lepo definisao.
"Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje".
Pogledajte kakvu vlast imaju Kosovo, CG i MK pa vidite koliko smo srećni.

Nenad

pre 15 godina

Nadam se da nece ostati samo na ovo izbacivanje ambasadora. Moje misljenje je da treba

- zabraniti vladajucoj eliti Crne Gore i clanovima familije (od predsednika do gradonacelnika iz vladajuce koalicije i LP-a) ulaz u Srbiji,
- zamrzavanje imovine tih istih u Srbiju,
- prekinuti pregovore o dvojnom drzavljanstvu i dati svakom Srbinu u CG srpsko drzavljanstvo.

Vazno je samo da narod u CG, koji je masovno protiv nezavisnosti, nema posledice. Samo tako ce nas postovati kao ozbiljnu drzavu. ...

morrison

pre 15 godina

Jasno mi je neprijateljstvo koje dolazi iz ove dve republike i to nije nista novo niti iznenadjujuce.Nije mi jasno da neko iz Srbije kaze kako je Kosovo zavrsena prica i da se za njega ne treba boriti.Sama skupstina toliko instrumentalizovanog UNa je dala jasno misljenje o toj temi.U kulturnom svetu na koji se takva gospoda pozivaju propagiranje otcepljenja teritorije sopstvene drzave se tretira kao akt veleizdaje,ustavom zabranjuje i najstrozije sankcionise.Ukoliko bi tako nesto izjavio neki Izraelac ili Palestinac znate i sami sta bi ga snaslo,samo kod nas se delovanje protiv sopstvenog naroda i drzave smatra demokratskom tekovinom.Nacionalizam i sovinizam smatram gluposcu ali odricanje od sebe i svog je daleko jadnije i gore.Kako ocekujete da nas svet ozbiljno shvati u bilo cemu ako nam nije stalo do nas samih.

nix_dbk

pre 15 godina

dragi susjedi ne zelim vam se rugati ali mi je neopisivo drago sto ste bas na ovaj nacin spoznali kakvi su dvolicnjaci vasa crnogorska braca. To mi Hrvati najbolje znamo iz proslog rata. Npr. sada hoce biti prijatelji s nama i ponasaju se kao da nemaju nikakvu odgovornost za dogadjaje iz 90-tih na Dubrovackom podrucju. Znam iz osobnog iskustva kakvi su bili. To sto su vam napravili slicno je ostarjelom psu koji napadne gazdu kad nema vise koga.

Edd

pre 15 godina

Da li ce i ambasador Makedonije biti proglasen za "persona non-grata" u SRB?...ako se vec govori o principijelnosti i konsistenciji u donosenju ovakvih odluka, onda je to mozda za ocekivati. Ipak, mozda su odluke protiv CG specificne, jer to jeste drzava sa kojom se deljena zajednica od 1991. Ipak, ako se emocije stave na stranu (sto mozda nije tako lako) onda bi iz politickog ugla obe drzave trebale biti tretirane podjednako u tim diplomatskim merama jer su i jedna i druga ucinile istu stvar dan nakon U.N. glasanja.

Sasa

pre 15 godina

E moji djetici. Prodali ste se za saku dolara. Jedino sto dolara vise nema.
No sta cete. Samo zavrsavate ono sto je Slobodan Milosevic, jedan od vasih najvecih sinova, zapoceo.

Crnogorka

pre 15 godina

Sada bi DS sa svojim koalicionim partnerima u Vladi trebalo POD HITNO (pre nego sto ih Radikali preduhitre) da organizuju jedan veliki Skup u Beogradu na kojem bi i nama iz Crne Gore i Makedonije "koji smo nezadovoljni odlukom nase vlade" bilo omoguceno prisutsvo pa da zajedno na jedan "miran i dostojanstven" nacin izrazimo nase nezadovoljstvo ovom odlukom vlada CG i Makedonije ! Duboko sam ubedjena da bi to imalo daleko veci ODJEK u Svetu od proterivanja Ambasadora !

matori

pre 15 godina

Čini se da bi veći deo Srbije proterao CEO Svet, ili barem onaj deo planete koji nije na istim talasima euforije (pre 3 dana) ili histerije (od sinoć).
Pošto je to sasvim neizvodljivo, mogli bi da razmotrimo u našoj skupštini da se MI kolektivno i za sva vremena preselimo na Mesec ili neko još udaljenije mesto gde nas NIKO neće uznemiravati u našoj beskrajnoj Gluposti i Samoljublju...

majstor

pre 15 godina

Do skoro sam mislio da zivim u jadnoj drzavi, al sad vidim da ima dooosta jadnijih pa se osecam mnogo bolje.
Ipak ovde i nije tako lose kako je ostalima.....

bugzy

pre 15 godina

Nemojmo se uzbuđivati previše oko ovoga. Odluke su bile iznuđene. Da Makedonija nije priznala Kosovo, do kraja godine bi imali građanski rat i ostali bez pola države uključujući i Skoplje (kao drugi najveći albanski grad). Stoga ih potpuno razumem.
Što se tiče Crne Gore nije Crna Gora priznala Kosovo, nego Milo. Zar mislite da je slučajno Italija baš sada povukla optužnicu protiv Mila, jer ima imunitet. Kao da bi Italiji bio problem da ga privede pre ili kasnije. Sad mu samo ostaje da kao Sloba skače sa mesta na mesto. Ali i tome uvek dođe kraj. Kad-tad.

Pera

pre 15 godina

Crnogorci su prosto bili ucenjeni. Zapreceno je nemirima albanske manjine u Crnoj Gori, a Amerikanci su kao perfetktni manipulatori, porucili da ne mogu nista da urade. Ostaje da se vidi kakve ce biti posledice. Da se referendum o nezavisnosti CG sada sprovodi, uzeo bih lake pare na kladjenju za prosrpsku opciju.

Ludak

pre 15 godina

Ovo je još jedna od serija gluposti naše spoljne politike! Nije mi nikako jasno kuda ovo vodi!? Ako ovako nastave, imaćemo loše odnose sa svim državama, bićemo sami na svetu, a to ništa, AMA BAŠ NIŠTA neće promeniti u njihovom odnosu prema Kosovu! I gde je tu naša korist!?!?
Neko je ovde lud,....verovatno ja!

Mordax.

pre 15 godina

Gledao sm intervju ministra Jeremica na B92.
Elegantan,samouvjeren mladi srpski ministar.
Nisam se mogao oteti utisku da ga ne uporedim sa likovima starih jugoslavenskih filmova gdje se govori o vrijemenima Kraljevine Jugoslavije.
Svakog trenutka sam ocekivao da cu cuti i ondasnji pozdrav"Ljubim ruke".
Ovaj mladi covjek je uvukao svojom samouvjerenoscu Srbiju u CIRCULUS VITIOSUS(zacarani krug)iz kojeg je on nikada nece biti u stanju da izvuce.
Dok ne sazri i stekne iskustvo i "spusti se na zemlju" bilo bi dobro da mu se nadje neki TUTOR...

mijuskovic

pre 15 godina

Shvatam ogorcenje naroda u Srbiji ali me zacudila reakcija na priznanje Kosova. CG je mala zemlja i svakako da je bila pod pritiscima da prizna nezavisnost. Reakcija Srbije mi je cudna iz sledecih razloga: prve su priznale Kosovo Hrvatska i Slovenija koje imaju ogroman kapital u Srbiji pa nikom nista. Cak se masovno ljetuje u Hrvatskoj sa kojom je i CG ratovala rame uz rame sa Srbijom. Srbija je okrenuta EU po svaku cijenu a skoro sve zemlje EU su priznale Kosovo. Zasto se ne protjera ambasador Njemacke ili Britanije. Od otcijepljenja se vodi jaka antipropaganda o CG. Ako smo bratske zemlje i prijatelji, prijateljstvo se njeguje. I u vezi ovog da se Crnogorci u Srbiji tretiraju kao strani drzavljani: ja studiram u Srbiji ali sve placam, ne placam samo vazduh tako da ne vidim sta je Srbiji lose od toga. Za kraj: veliki je broj srbijanskih radnika koji rade sezonski u CG

goca

pre 15 godina

E sad, još rešiti status građana te "velike", "ekološke" i "značajne" zemlje, a koji se motaju po Srbiji. Ne želim da čujem, da je i jedan dinar otišao na bilo koga iz te "poštene" države, sa još poštenijim premijerom!

Nebojsa

pre 15 godina

Crna gora vec ima Evro, a sada je priznala i nezavisno Kosovo. To je valjda to sto je dovoljno da se udje u EU. Sto bi se smarali sa donosenjem zakona, ekonomijom, ljudskim pravima, ekologijom, standardom, kulturom , obrazovanjem, zdravstvom .......

aca

pre 15 godina

Crnogorski narod jeste kriv, jer on je na vlast postavio one za koje je mislio da je najbolji. Ako danas ne vidim proteste u Crnoj Gori, onda mogu da zaključim da se i taj narod slaže sa postupcima svoje vlade.

Pera

pre 15 godina

Dragi Moji,
Da ja imam da biram izmedju 40 godina robije zbog sverca cigareta i (ne) priznanja nekakvog kosova,ja bih izabrao da ne idem u zatvor.Sta bi ste Vi uradili ? Ako Vam jos nesto nije jasno, pitajte , i ne gubite vreme, koncentrisite se se vec jednom !
Pozdrav !

Prevodilac

pre 15 godina

Da se ambasadori proteraju sigurno "nije pametan ni dobar politički potez". Vec decenijama nasa politika i politicke odluke nisu upravljanje racionalnim interesima, niti su im bile podredjene. Najcesce se upravljalo emocijama naroda sa nerealnim patos-formulama, sto je "ojacavalo" kolektivni duh. Istovremeno je to sve bilo daleko od hladnog razuma. Tradicionalne, istorijske (ili mitsko-legendarne) velicine su zauzimale prostor realnog. I vreme je stalo, cak gazimo unazad. Dok se svet sa zabrinutoscu okrenuo privrednim problemima, svakodnevnim katastrofama na berzama sirom sveta, gde se sve lomi i puca, kod nas se jos, za Kosovom, suze liju i grca. Ova kuknjava nad odlukama CG i MAK, trebala bi da ima svoju meru.

pristevac

pre 15 godina

Srbija i srbi definitivno treba da gledaju na buducnost, nezavisnost Kosova je realnost, nece da idu dve godine i vlada u Beogradu morace priznati nezavisnost Kosova jer moramo u EU. Jako mi je zao za srpski narod jer ga lazu isto kao Millosevic i Tadic i Jeremic i Kostunica svi a narod pati, samo gledajte njih kod nas u Kosovo vlada hoqe da radi sa njim a Beograd ih ne dozvoljava a nazalost oni zivu bednicki bez perspektive .Hvala vam

Mladen Maricic

pre 15 godina

da li ce doci do priznanja ili nece je toliko irelevantno u odnosu na to da je priznanje usledilo odmah nakon zasedanja i odluke UN-a. Veoma nizak i bedan i tuzan cin.

Milo Dosta Je Bilo

pre 15 godina

Ljudi, sto se makedonaca tice stvarno su nebitni. Od ove "brace" boli. Podrzavam sve koji su vec naveli da se prema njima treba ophoditi kao prema strancima iz Mongolije u svakom smislu, osim sto bi im pored svega trebalo uvesti vize za Srbiju.
Sto se tice ovih drugih crnogoraca kojima je zao i koji su protiv toga, i meni je njih zao ali moraju da snose posledice svojih drzavnika isto kao i oni koji su za njih. Nas su bombardovali 99te sve, i one koji su za Slobu i one koji nisu. Mi koji smo bili protiv Slobe nismo bili izuzeti.
Sve u svemu SRAM VAS BILO, ili sto bi vi rekli PIH

gorski

pre 15 godina

"Crna Gora i Makedonija, vođene osnovnim pricipima svoje spoljne politike za građenje dobrosusedskih odnosa sa svim susedima, ostaju posvećene daljem unapređenju i produbljenju odnosa sa Srbijom u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i održavanju tradicionalno bliskih veza među našim narodima i državama".Sta reci osim toga da ovo saopstenje svakako nije pisao neko normalan.Po njima dobrosusedski odnosi znace priznavanje nasilno otcepljene teritorije Srbije.Taj potez se tumaci kao doprinos stabilnosti u regionu.Kakvu to stabilnost nosi nasilno prekrajanje granica suverenih drzava i flagrantno krsenje medjunarodnog prava. Ovim priznanjem su doticne drzave samo osokolile teroriste da krenu dalje,jedino ne mogu da shvatim zasto.Ako od zapada ocekuju korist neka pogledaju u kakvom se finansijskom polozaju zapad danas nalazi i sami ce lako doci do odgovora.Tuga.

Aleksandar Popovic

pre 15 godina

Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne može pasti dok je nas i pokoljenja naših potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima”, Milo Djukanovic, Andrijevica 13. jul 1990

Njegoševa Crna Gora

pre 15 godina

Teško je naći riječi kada se nešto ovako desi. Srbi iz Crne Gore i oni koji se osjećaju Crnogorcima 100% su protiv priznanja Kosova! Ovo nema veze sa narodom Crne Gore! Ako ima šta dobro od ovoga, to je da se nadam da će se crnogorski narod konačno opametiti i prvom prilikom poslati ovaj izdajnički režim u istoriju!

Stevan

pre 15 godina

Mislim da ce trenutna vlast u Srbiji izgubiti veliku vecinu glasaca, ako ne preduzmu nesto i neodgovore na ovaj uzasan i kukavicki potez Crne Gore i Makedonije. A o tome kakve privilegije i koliko gradjana Crne Gore zivi, radi i studira u Srbiji,pogotovo u Beogradu (u krugu "dvojke") i koliko nas nervira ta cinjenica o tome ne treba ni da polemisemo jer to svi znamo.

Dobrivoje

pre 15 godina

OK..priznavanje Kosova od strane crnogorske vlade me nesto nije puno iznenadila, mada mi je vrlo zao.
Ispada da je to interes Crne Gore, ma kakav god on bio.
Srbija je preduzela kontra mere prema Podgorici i kaze da se nece odnositi na obicne gradjane Crne Gore, sto je isto OK.
Logicno, sada je na redu nas interes. A on kaze da ova drzava, ako je ozbiljna, ispita sve tokove sumnjivog novca crnogorskih politicara i njihovih tajkuna, stecene dugogodisnjim svercom i ostalim kriminalnim radnjama, koje su zavrsile u Srbiji u vidu kupovine raznih preduzeca, hotela i cega sve ne.
Naravno, sve to sprovesti u okviru zakona te isto KONFISKOVATI, jer koliko sam dobro procitao, ti isti crnogorski politicari su ovakvom odlukom ugrozili integritet drzave Srbije.
A ko dira u tako nesto vazno, zasluzuje i energican odgovor, tim pre sto bi ovakvim potezom nase vlade bila ugrozena samo Milova klika.

Rassabgd

pre 15 godina

Zasto se nervirate, budite krajnje pragmaticni, tj. kao i oni.
Njihova vlada je reagovala, kao sto neko rece u prethodnim komentarima, na necije pritiskanje tastera. Posto nama niko nije pritisnuo taster znaci da, samim tim, imamo vise mogucnosti za reakciju i odgovor na njihovu odluku da priznaju tzv. drzavu Kosovo. Udarite ih po dzepu, nemojte im uvoditi sankcije nego uvedite povecane takse za izvoz njihove robe na nase trziste (niksicko pivo i slicne stvari), sve sto zele da uvezu od nas neka plate malo vise ali ujedno jeftinije od zemalja u okruzenju, njihova deca koja studiraju neka placaju kao Grci, Koreanci, Japanci ili bilo koji stranac. Mene zaista uopste ne interesuje da li su roditelji nekog studenta iz Crne Gore za Srbiju ili ne, njihova Vlada je rekla svoje pa prema tome moraju da snose posledice jer su oni birali tu Vladu. A ako im ne odgovara neka onda menjaju Vladu u svojoj zemlji ili neka upisu fakultet u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani,Skoplju, Tirani ili nekoj drugoj zemlji. ...

vlada

pre 15 godina

Bravo Borise ! Apsolutno se slazem neka su ih proterali samo kad se setim kako nas ponizavaju ti isti makedonci i crnogorci na granicnim prelazima !

Sale

pre 15 godina

Ajde Vuce, budi jak pa proteraj ambasadore svih zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo. Ako to ne uradis mislicu da si isti kao i svi oni koji svoju silu demonstriraju samo nad slabijima. Dakle, nikako da naucimo lekciju. Nikako da nase diplomate shvate da Srbija nije njihova prcija gde mogu da rade sta hoce ne razmisljajuci sta znace njihovi potezi. Ne radujem se priznavanju Kosova od strane Makedonije i Crne Gore ali ipak su one zasebne drzave koje valjda sve sto rade rade u svom interesu, sto je i normalno.

a

pre 15 godina

Makedonka sum i se sramam od odlukata na nashata vlada.Ova ne e stav na makedonskiot narod, tuku rezultat na golemiot pritisok na SAD i EU vrz nashata vlada vo momenti koga i nasheto evro integriranje i sporot so Grcija visat nad nas.Za mnozinskoto naselenie vo Makedonija srpskiot narod e nash bratski narod.OVA NE SMEESHE DA SE SLUCI.

Zoki

pre 15 godina

Ako podjete na sajt bilo kog makedonskog dnevnog lista i pogledate komentare obicnih gradjana Makedonije (Makedonaca) vidjecete kako su ''odusevljeni'' odlukom svoje Vlade. Razmisljaju na isti nacin kao i gradjani Srbije po pitanju Kosova, znaci kvazi drzava, silom oduzeti dio Srbije.

nele

pre 15 godina

Nasi politicari malo prave buku i dizu prasinu ali nijedan konkretan potez nece biti povucen.
Crnogorci ce sve privilegije u Srbiji zadrzati i raditi i dalje u svoju korist a na stetu Srbije kao i do sada.
Zivi bili pa videli.

SLUCAJNI PROLAZNIK

pre 15 godina

Ako se gradjani u Crnoj Gori i Makedoniji ne slazu sa odlukama njihovih vlada, sutra je neradan dan, pa da vidimo da li ce i u kolikom broju izaci na ulice pred svoje vlade da izraze svoje neslaganje.

true Serb

pre 15 godina

Prolazi mi bes i sada ostaje samo tuga... nekako mi je zao sto se ovo dogodilo, zao mi je sto narod Crne Gore vise nikada necu gledati na isti nacin! jednostavno vise nikada nece biti isto, srusilo se nesto sto je dugo postojalo. !

Marko

pre 15 godina

Stvarno ne vidim kakvu korist Srbiji može doneti proterivanje crnogorskog ambasadora, ali istovremeno ne vidim ni kakvu štetu može doneti uvođenje studentskih i radnih viza i ekoloških taksi za crnogorske državljane. Najiskrenije poštujem odluku Vlade Crne Gore i smatram da je sračunata na to da donese korist crnogorskoj državi, ali kad neko "neće da se druži sa mnom", bili razlozi za to opravdani ili ne opravdani, je ne idem okolo i molim ga da se druži sa mnom, nego kažem hvala lepo i doviđenja i tebi. Ovo leto sam se vraćao autobusom iz Crne Gore i nerevozni carinik je naterao ceo autobus u pola tri ujutru da izađe napolje i da izvadi svoje kofere, kako bi ih oni pretresli. Dva dana pre toga čitao sam u crnogorskim dnevnim novinama kako predsednik Turističke organizacije Kosova hvali kako kosovski turisti mogu ulaziti u Crnu Goru i sa ličnim kartama koje su istekle. Toliko od mene. Ko želi da shvati, shvatiće!

Illyria

pre 15 godina

...
Priznanje nezavisnosti Kosova nema veze sa narodima Crne Gore ili Makedonije, oni o tome ne odlučuju nego njihove demokratske vlade, što su normalno i uradile.

MP

pre 15 godina

Za pet do deset godina Kosovo ce biti podeljeno i dve ce drzave biti medjusobno priznate, a onda ce se srbi stideti, ako i dalje budu imali obraz , sto sada pljuju po celom narodu, zbog jednog mafijasa.

Bratac Saculatac

pre 15 godina

Nemci ili Amerikanci nam nikada nisu bili bratski narodi. Crnogorci i Makedonci jesu, i zato je argument pozivanja na proterivanje svih ambasadora zemalja koje su priznale Kosovo obicno licemerje. A vi, draga nasa "braco" nemojte zaboraviti, da djavo uvek duplo naplati svoje usluge, ako je to neko naucio ovih godina, onda smo to naucili mi. Nema veze sto mozda ponos danas nije u modi, ali to ne moze vecito da traje. A lakse je ponos izgubiti nego ga steci. A sa druge strane, izem ti drzavu koju je priznao premijer sa interpolove poternice...

mm.

pre 15 godina

Rece nama ambasadorka Crne Gore kako njeno proterivanje posle odluke vlade Crne Gore da prizna otcepljenje dela teritorije drzave u kojoj se nalazi "nije pametan i dobar politički potez"!? da li ova bivsa ambasadorka misli da je to sto je njena vlada priznala drzavnost te kriminalno-nacionalisticke tvorevine na Kosovu i time pokvarila odnose sa Srbijom na jedan veoma dug period "pametan" potez? Ima li granica licemerju crnogorskih zvanicnika? Ne znam sta je ova bivsa ambasadorka mislila da ce je pozvati na zurku povodom ovog priznanja i da ce je potapsati po ramenima? Komedija.

VRTIC

pre 15 godina

Bas kao mala deca u vrticu. Pre nekoliko mjeseca povukli su Ambasadore iz zemjle koje priznale Kosovo a pre nedelju dana opet poslali su tamo gde su bili. Sada ista pesma, otere Ambasadora Makedoje i C.Gore a sutra opet ajde da se pomirimo. Jooooj kakva prljava igra vlade sa narodom. A narod totalno corrav.

rs

pre 15 godina

Zasto Anka a ne Nemac? Ni jedna zemlja na svetu nema istu vanjsku politiku prema svim zemljama (USA Izrael ili Venecuela npr. ato za one koji ce reci da je CG blize od Portugala)pa zasto bi i SRBIJA.Svakom prema zaslugama. Nacinalni interes CG? Principielnost politike? A Osetija? Ne treba oni da cuvaju Kosovo i Metohiju? Naravno da ne ali i ne treba da ga otimaju. Tj. ako me tuku a ti ne mozes da me branis nemoj da im pomazes. I da zavrsim.Vise me boli cinizam nego cin.Sami biraju sa kim hoce odnose. Vlast ce im ovo i oprostit ali istorija nece. Kao sto i mi njima ne treba da zaboravimo Mojkovacku bitku.

Zarko

pre 15 godina

Ja sam iz Makedonije, i zestoko se protivim odluci moje vlade da prizna Kosovo. Ali, sa druge strane, ne mogu da razumem kako niste ocekivali da se ovo desi. Srbija je Kosovo izgubila davno pre 1999, kad je Milosevic vodio pogresnu politiku. Sto se tice makedonskih pozicija, ovaj potez je nasa vlada udvornicki i poslusno odigrala za amerikance. Srbiji zelim da se okrene ka buducnosti i da izvuce maksimalnu korist iz ovakve situacije.

objektivno

pre 15 godina

Mislim da je sasvim svrsishodno da Srbija od sada Makedoniju isključivo priznaje kao Bivšu Jugosovensku Republiku Makedoniju - onako kako se ova država i zvanično zove i predstavlja u celom svetu.
Onda, kada je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, bila je jedina koja je to uradila, a zbog spora Makedonije i Grčke oko imena.
Pošto je BJRM priznala KiM pod izgovorom daljih evropskih integracija, mislim da i Srbija treba, zarad svojih evropskih integracija, da od sada našeg suseda oslovljava onako kako to radi Grčka i cela EU. Jer, mi to treba da uradimo zarad naših evropskih integracija, ne želeći da povredimo dobrosusedske odnose naših zemalja.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Shvatam (i prihvatam) da svaki ziv covek ima svoje razloge za i protiv, za sve sto cini - priznaje ili ne priznaje Kosovo, svercuje ili ne svercuje cigarete itd. Pustimo za trenutak to po strani. Ali ovo sa "realnoscu" prosto ubija. Svi se hvataju za nesto, sto zaista jeste realnost, ali je valjda i vazno kako se do te realnosti stiglo? Ako nije, zasto i Amerika nije prihvatila realnost od 9/11 (i sve ostale realnosti po svetu, protiv kojih se bori ognjem i macem) nego je zbog nje polupala pola sveta??? I ne samo to, nego traze saradnju u tom lupanju od gomile saveznika, a boga mi i protivnika, stalno zbog toga sto NE PRIHVATAJU realnost kao takvu. Zasto bi samo Srbija morala da prihvata silom nametnutu realnost? JESTE Srbija cinila ruzne stvari drugima, ali ni manje, ni vise nego drugi njoj. Mozda se to ne vidi ako se posmatra samo jedan vremenski period, cemu su mnogi skloni, ali to nije nacin da se problemi ZAISTA resavaju i nikako nije opravdanje za sve koji prerano i brzopleto donose zakljucke.

Crnoguja

pre 15 godina

I šta se u pogledu odnosa Srbije i Kosova promenilo ovim priznanjima? Da li je time Kosovo postalo "srpskije" ili manje Srpsko?
Baš mi je žao što su V.J-u pokvarili slavlje, ali baš nije imao rašta ni slaviti. Bolje bi mu bilo da se potrudi i da privuče nešto svetskih investitora dok država ne bankrotira, umesto što se nateruje sa ambasadorima nejakih susednih zemalja (sa jakima tako nešto nije smeo, niti će smeti).

Intersantan Srbin

pre 15 godina

Molim gradjane Crne Gore da se ne cude reakciji Srbije i da zahtevaju isti tretman kao ostale drzave koje su priznale Kosovo.
Odluku da se protera crnogorski amabsador, a ne americki je doneli smo rukovodeci se INTERESIMA i REALNIM odnosima snaga u svetu.
A ja licno cu da idem na letovanje samo na INTERESantne lokacije.

Vi cete to sigurno razumeti, draga braco.

Vladimir Stefanovics

pre 15 godina

Nista gluplje od ovog "proterivanja" stranih (!) ambasadora, kao, pre, i povlacenja sopstvenih.
Postigli smo - tvrdi ministar spoljni Jeremic, i domaci hor za njim - veliku diplomatsku pobedu sa prosledjivanjem poznatog srpskog kosovsko - pravnog pitanja Medjunarodnom sudu... Sta, ako odgovor tog suda, uskoro ili kroz dve godine, bude negativan po nas? Ili "okruglo pa na cose"? Sta ce u tom slucaju biti sa ovom "velikom pobedom"? Misli li neko u vlasti na to? Ili im je dovoljan ovaj, trenutni propagandni - predizborni pobednicki poklik?!

Bogdan Ivanovic

pre 15 godina

U ovom trenutku Srbija nema instrumente da nametne svoju volju bilo kome. Prava reakcija u ovoj situaciji je da Parlament i Vlada Republike Srbije radi punom parom, donese zakone, formira institucije koje ce uciniti da Srbija postane efikasna i uspesna zemlja. Kada zakoni i institucije u Srbiji budu takvi da omogucavaju ravnopravne uslove u zivotnoj utakmici svakom svom gradjaninu bez obzira na etnicko poreklo, region gde zivi, religijsko uverenje i pol; kada nepotizam i korupcija u svim segmentima budu svedeni na nivo koji je prisutan u uspesnim zemljama; kada sistemska resenje budu takva da su sve sluzbe/firme primorane da rade sto bolje i da najbolji ljudi vrse najoodgovornije funkcije, tada Srbija nece imati problema kakvih ima sada. U suprotnom, Srbija ce i dalje donositi ad hoc mere od slucaja do slucaja i biti u permanentnoj opasnosti da razliciti delovi stanovnistva zele odvajanje iz razlicitih razloga.

Nikola Đuković

pre 15 godina

Milo Đukanović je rekao da je za Srbiju Kosovo njen deo a da njen predsednik tamo ne može da dođe. Ispada da je to opravdanje zbog koga je Crna Gora priznala Kosovo. OK, onda bi trebali i da priznaju Tajvan, Palestinu, Abhaziju, Osetiju, Tamil i sve ostale delove sveta koje su sporne teritorije jer ni tamo ne mogu vlasti zemalja od kojih su se otcepile da dođu. A i mislim da je podlo to što su uradili i oni i Makedonci samo dan posle odluke SB UN.

aleksandar

pre 15 godina

Ne treba preterivati ni u cemu, pa ni u predlozima sada vize za gradjane CG! Treba gledati u buducnost, razvoj ekonomije, jednostavno ugledati se na Grcku, s problemom Kipra, a sto se tice vlade Crne Gore, pa Milo Djukanovic je to uradio zbog sebe, npr.optuznica italijanskog tuzilastva,vracanje dugova albancima za referendum,Makedonce i ne krivim mnogo, oni vec imaju veliki problem s Albancima, a od odluka ove dve drzave sigurno nece zavisiti nista posebno! ...
Na kraju, ne bih voleo, da im se desi cepanje makedonije, oduzimanje dela Ulcinj-Ada Bojana, ne zelim da im crkne krava!!
Gledajmo u buducnost, ojacajmo ekonomski, pa posle ce biti sve mnogo lakse!!

Veliki Blek

pre 15 godina

Bravo Vuce Jeremicu samo tako OSTRO I BEZKOMPROMISNO,neka se
zna kako Srbija postupa sa svima koji ugrozavaju njen teritorijalni integritet, narocito ako se radi o manjim i slabasnijim zemljama moze pretnje,ucene,zastrasivanja itd,itd, ali oprez sa malo mocnijim Drzavama,tu Srbija treba da se ponasa diplomatski i da se strogo pridrzava "medjunarodnog prava".Nego bas me interesuje kada cemo da proteramo ambasadora Portugalije? Nisu li i oni priznali laznu drzavu Kosovo.

amerika

pre 15 godina

ljudi,nadjite i pogledajte kako izgleda Americka ambasada u Skoplju na istorijskom mestu Kale...Kad to videte bice vam mnogo jasnije odakle vetar duva...Kad nisi svoj na svome,tesko je bilo sta odlucivati.Tragedija...

Relja

pre 15 godina

E sad, kako to da moj sin na državnom fakultetu u Novome Sadu plaća školarinu poput Danila P. koji ima crnogorski pasoš, crnogorsku ličnu kartu i koji pravo glasa na izborima ostvaruje na glasačkom mestu u Podgorici? Kako more to može, a?

tanasije

pre 15 godina

Strasno, strasno...Kao sto rece veliki glumac na kraju jednog velikog filma. Ne znam sta da mislim, pomalo sam tuzan. Strasno mi je to sto male zemlje ne mogu ama bas nista da odlucuju nezavisno, a tuzno mi je to sto jedna mala, zemlja kad ne moze da odgovori drugim velikim zemljama, ona odgovara drugim malim zemljama i jedino njima, strasno i tuzno. Ljuti smo i ponizeni ali to je zivot. Ne treba sad srljati u jos vece gluposti pa proterivati ambasadore onih drugih malih zemalja kad ne mozemo nista onim drugim velikim zemljama. Ispascemo samo gluplji nego sto jesmo. Tek sada vidim koliko smo mali, jadni i bedni.Zaboravljamo kako mi onomad zatvorismo granicu sa prekodrinskom bracom i zavedosmo im ekonomske sankcije, zbog viseg interesa.
Tanasije Bosiljcic

Kokorayko

pre 15 godina

Naša zemlja se u ovom trenutku nalazi u sličnom položaju kao Nemačka posle 2.svet. rata.Ako budemo bili dovoljno pametni, treba samo da pronađemo idealno rešenje kako od Srbije napravimo ekonomsku super silu na Balkanu. Da prestanemo da razmišljamo koja država nam je prijatelj a koja neprijatelj. Koja nam je država bratska a koja nije.Ako imamo ekonomsku korist od naših suseda onda su nam prijatelji a ako nemamo onda tražimo dalje. Razmislite malo o tome.Ljudi ovo je 21 vek. Kakva dva oka u glavi.i slične gluposti. Prijatelji su nam oni ljudi koje volimo koji vole nas. kojima poklanjamo pažnju i oni nama. Sa kojima pričamo,smejemo se radujemo se, plačemo, volimo se.A Crnogorci, Poljaci, Portugalci, Makedonci, Amerikanci, Japanci i svi ostali, od njih gledamo samo kako da izvučemo neku korist. Kasnije možda ćemo pričati i o drugim stvarima.

Stefan

pre 15 godina

Nadam se da ce se Srbija (vlast) opametiti i da ce se posvetiti malo vise gradjanima svoje zemlje. Cekamo neki konkretan odgovor vlade kako bi se veoma razocarani gradjani Srbije osetili ponosno jer nas non-stop neko namagarci, a odluka CG nas je dokrajcila.

UruRuk

pre 15 godina

Potez proterivanja crnogorskog ambasadora nije upucen protiv interesa Crne Gore. Takodje, ni buducu tuzbu protiv iste ne treba dozivljavati nikako drugacije vec kao nastojanje da se stvari resavaju evropski, civilizovano i u duhu medjunarodnog reda.
Srbija nema bliskiji narod od Crnogoraca i samo uzajamnim, reciprocnim uvazavanjem mozemo napredovati.
Doduse, ova podrska napadu na celovitost srpske teritorije od strane Crne Gore nije bas u skladu sa srpskim mitovima , niti je Crna Gora danas ista ona iz vremena Mojkovacke bitke, kralja Nikole I presvetoga Vladike.
Ali to su nove realnosti i Srbija mora voditi racuna o svojim interesima.
Tuzno je videti da se 800 godina bratstva moze izbrisati za jedan tren – glasanjem.

boris,svilajnac

pre 15 godina

hajde da sad opet kukamo za jugoslavijom! zar nam nije bas ta jugoslavija i donela sve ovo?! na zalost jos uvek nemamo nacionalnu svest i uvek nas drugi podsecaju da smo srbi. secam se jedne pozorisne predstave u kojoj je bata stojkovic rekao: i opet ce hrvatice radjati hrvate a srpkinje jugoslovene... cudi me da smo 1000god srpstva zaboravili i preko noci od 45. postali nesto sto nije bilo moguce da postoji. svi dobise drzavu a gde smo mi!? koliko smo sami krivi?

komit

pre 15 godina

kako su se nasi "neprijatelji" odvajali sve smo manji postajali hm ko li je sledeci, valjalo bi ga izmisliti suvise nas zivot pritiska

loki

pre 15 godina

...svi znaju da imamo u cg premijera kog je lako ucijeniti.svi znamo da srbi uvijek zele da crnogorci budu veci srbi od njih samih.svi znaju da je odluka medjunarodnog suda pravde puka formalnost.nasi i vasi polticari 20god pravdaju sebe ovim drugima...jadni smo mi svi skupa...