Četvrtak, 09.10.2008.

00:06

Jeremić: Velika pobeda Srbije

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenjuje da je usvajanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN "pobeda ne samo Srbije, već i međunarodnog prava".

Izvor: B92

Jeremiæ: Velika pobeda Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

boba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto jos uvek nisu prekinuti diplomatski odnosi sa Albanijom!? Zastave 17. februara, "otvorena" granica, glasanje u UN... Sta jos treba da urade? Da nas bombarduju!?

GORAN

pre 15 godina

Kada mi neko pomene Ujedinjene Nacije padne mi napamet ona rečenica iz crtanog filma " čemu ovo služi , a i neradi " , naime od kako postoje UN sa idejom da se strahote iz II svetskog rata ne ponove one nisu predupedile nijeda konflikt za svo ovo vreme , i uglavnom su se bavile ublažavanjem posledica konfilkata .
Naj apsurdniji primera za to je da se osnivač UN , SFRJ raspala u krvavom ratu .

Voyager

pre 15 godina

Rekao ja jutros da se bojim reči Britanskog ambasadora. Pokazali nam preko Podgorice i Skoplja koliko poštuju medjunarodno pravo. Oprez još veći, misliti na 100 godina unapred i samo raditi... Bez obzira kako se zovu paritje ili lideri na vlasti.

Optimista

pre 15 godina

Ovako! Da bi Srbija postala "DRZAVA" ima pred sobom jos jako puno izazova i problema, koje mora resiti! Ovo sto se desilo u UN bi se trebalo posmatrati kao "normalan" proces, kojim jedna DRZAVA, koja smatra, da su "povredjeni" njeni vitalni interesi REAGUJE na takvu situaciju! Ni vise ni manje! Drugim recima, MINISTARTSVO, koje takve interese brani je ADEKVATNO reagovalo, odradilo svoj posao i alatima, koji su mu na raspolaganju (avioni, novac, sekretarice itd.) obezbedilo, da se "rec povredjene drzave" cuje i po njoj ODLUCUJE na instanci, koja je primerena tezini povrede, u ovom slucaju PRAVA! Insistiram na konstataciji, da je MINISTARSTVO URADILO SVOJ POSAO! I nije to nikakva pobeda! Ukratko, drzava Srbija je ADEKVATNO, civilizovano i primereno reagovala na DOGADJAJ, koji smatra NEPRAVDOM (koliko je sama tome doprinela, to je sasvim drugo pitanje). Moj optimizam se bazira upravo na sentenci, da je "nadlezno ministarstvo odradilo uspesno svoj posao" i NADAM se, da ce i OSTALA ministarstva krenuti tragom "ovog uspesnog i pobenickog ministarstva" i da ce sa identicnom dozom entuzijazma, posvecenosti i strucnosti resavati i ostala "minorna" pitanja, koja su za vecinu stanovnistva ove zemlje od zivotno-existencijalnog znacaja. Pa, hajde, i Vi ostali ministri, pobedite i Vi, budite POBEDNICI u svojim resorima i garantujem Vam, da ce Vasa popularnost nebrojeno puta pravazici sjaj ministra Jeremica!!! Nadam se, da ce ova "pozitivna enerija" pokrenuta na pitanju, ciji odgovor vec unapred znamo (moz' da bidne al' ne mora da znaci), cije je samo postavljanje psiholoski blagotvorno uticalo na vaskoliku naciju, imati identican uticaj i na procese drugih ministarstava, cijom realizacijom ce drzava Srbija u jednom trenutku STVARNO postati DRZAVA (bez navodnika)- sa KiM u svom sastavu ili ne! Pozdrav :)

Petra

pre 15 godina

Uuu, super! I sada ce sud doneti odluku da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, i vratice se pod okrilje maticne drzave, i Srbija ce opet biti celovita, i sve ce biti šiz sa šlagom i poljupčićima, i svi ćemo da se nasmejemo od srca, izgrlimo se sa Albancima, a oni će reći da su se samo zezali, i da u stvari vole svoju matičnu državu Srbiju, i svi mrtvi Albanci i Srbi će iskočiti iz žbuna u kom su se u stvari skrivali, i onda ćemo još malo da se smejemo od srca, i MD (matična država) Srbija će cela da se smeje, i JP (nije "javno preduzeće" već "južna pokrajina"!) Kosovo će postati kraljevstvo iz bajki - srpskih narodnih, naravno, ne onih nemačkih (sa šibicama)... Ura!

Petar R

pre 15 godina

Da ne bude zabune u svetu je uvek vladala, a i vladace sila.Medjutim i ta sila je promenljiva pa sutra moze da se desi da sila bude uz Sbiju(znam da zvuci kao rat zvezda)a imacemo i legalno papirce (citaj presudu).U Litvanjiji su 1939-40 posle pripajanja Sovjetskom Savezu i nasilnoj nacionalizaciji isto nesretnim vlasnicima kuca govorili da "prihvate realnost" ali 90-ih su njihova deca i unuci dobijali kuce nazad. Tako da je pobeda na dugom stapu mozda ali pobeda.
Petar R.

Milan

pre 15 godina

I? Sta sad? Sad je sve OK i sada ce da tece med i mleko. Manite se gluposti, praznih prica i Pirovih pobeda, vec se okrenite radu...Pozdrav iz Rima.

DID

pre 15 godina

Cestitke nasim ljudima iz politickog vrha. Doneli su prvu veliku diplomatsku pobedu. Posebne cestitke na uspehu ministru Vuku Jeremicu, koji je na plecima poneo tezak teret.
Ostvariti ovakvu diplomatsku pobedu nad supersilom (na zalasku) USA je velika stvar. Tacno je i to da nas zapad nece gledati bas lepim ocima. Ali barem im je Srbija pokazala da ume da se bori i za diplomatskim stolom. Pitanje za nevernu gospodu i Albance: Kada se raspadne Belgija, koga cete pre priznati, Flandriju ili Valoniju?

Dragan

pre 15 godina

Moglo bi se reci da je ovo odredjeni uspeh nase diplomatije. Sad druge strane smeta mi rec pobeda, o kakvoj pobedi se radi, koga smo mi to pobedili? Dok ne sednemo da popricamo sa komsijama albancima kako cemo ziveti bolje i mi i oni, jedni pored drugih, dva mala napacena naroda i dalje ce biti igracka za velike.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?
Ako sud tako odluči onda se Gruzija takođe može pozdraviti sa južnom Osetijom i Abhazijom a novi problemi u ostatku svijeta će tek nastati. Možda čak i na Balkanu jer kada su već neki "izvojevali pobjedu i proglasili nezavisnost" šta ih spriječava da to ponove jer ako prema MSP-u to bude legalno.
USA čini mi se ne priznaje Međunarodni Sud Pravde.

Aleksandar Maćašev

pre 15 godina

Pobeda!!!???
Dakle, dokle ce ljudi da nasedaju na iste voznje glavonja na vlasti nikad mi nece biti jasno. Da se razumemo ja sam za demokratsku/proevropsku opciju u Srbiji (da me neko ne pomesa odmah sa radikalima). Vuk Jeremic je poznat iskljucivo po svom pazarenju poena za Tadica. Ne po diplomatskoj umesnosti.
Da ce ovo biti izglasano se znalo od pocetka i nije zasluga srpske diplomatije. Samo se sada rabi u PR svrhe.
Demokrate bi trebalo dobro da se zamisle ako misle da je dovoljno to sto su alternativa radikalima.

veki

pre 15 godina

najzad postoji vlast na koju gradjani Srbije mogu da se oslone.Sto se ove diplomatske pobede tice ona je sasvim legitimna, medjutim ono sto je jos znacajnije je to da Tadic i Jeremic misle svojom glavom, imaju viziju i dar za dimplomatiju.Svet ih uzima vrlo ozbiljno, Srpski narod im veruje jer oni stvarno mare za svoju zemlju -to sve zajedno je pocetak neke srecnije buducnosti za Srbiju.

sasa

pre 15 godina

Prvi put Srbija uopste ima pravo za nesto u UN-bez da se daje veto.
Kao drugo: Sada se ide od polticki stav o Kosovo na stav prava. I to,da cuje ceo svet PRAVDU! Politika moze na prljavi nacin -pravda ide po zakonu.
I idemo dalje. Ovaj put -Bravo za Jeremic/Tadica! Svaka vam cast,ova truda nije bilo bezveze.

Aleksandar

pre 15 godina

Dobili smo prvo poluvreme. Ne smemo dozvoliti da u zadnjoj minuti primimo gol. Englezi, Albanija i Turska su se trudile da pomognu SAD u skretanju teme sa pravnog na politicki kolosek, ali, izgorele su u tome. Sada dolazi na red nastupanje trabanta i poltrona, nekih bananica od drzava koje ce kao ucenjene da priznaju "K". Pred MSP moramo izneti sve podatke o KiM i njegovom sistematskom pokusavanju odvajanja jos od 1945.g. MSP interesuju samo pravne, tapijske i istorijske cinjenice, nikako politiziranje.

Georg

pre 15 godina

Ma kakva pobeda. Sve je to nula kroz nula. Mi da smo sad pametni pa da Kosovo ostavimo po strani i bavimo se našim unutrašnjim pre svega ekonomskim problemima i sačekamo da Međunarodni sud donese neku odluku(ona će biti neobavezujuća, i verovatno će ta odluka da se donese za jedno 8 do 10 godina). U međuvremenu će većina zemalja članica UN da prizna Kosovo (pa i Rusija) i šta smo uradili NIŠTA.

Sander

pre 15 godina

Mislim da je ovo samo deo jedne velike igre koja se trenutno igra. Milsim da nije slucajno sto se desilo u Gruziji i ovo juce. Koliko bi imalo sanse da ovo prodje da se u Gruziji nije desilo to sto se desilo. Za one koji smatraju da ovo nije uspeh, mislim da grese. Posle ovoga stvari nece moci ostati iste. Ili ce secesija biti pravno moguca ili nece. Za one koji dovode u pitanje Ustav Srbije, kako to da nije bilo referenduma na Kosovu o nezavisnosti i da li bi tad glasali i onih 300.000 proteranih? Da li bi glasali samo drzavljani Srbije ili "gradjani" a drzavljani susedne Albanije i Makedonije? Maticne knjige su u Srbiji jel tako?

fico

pre 15 godina

Bravo majstori. Ovo su opipljivi resultati. Prva bitka do pobede. Naravno na kraju mora biti fer kompromis sa Albancima, ali ovo sada je bilo daleko od kompromisa, kao I USA&EU drsko ponasanje. Prava je i taktika bila pricati sa dosta manjih zemalja koje i sebe mogu videti sa slicnim problemom uskoro. Jos jednom bravo, to vec lici na novu Srbiju, pametno i polako.

posmatrac

pre 15 godina

Kada covek cita izjave Albanaca sa Kosova, pomislio bi da se svet zaista vrti oko njih. I koje ideje Beograda bi po njima bile "dobre" kada im je, otkako su u sastavu Srbije, dobra jedino ideja kako da se od nje otcepe?

JovanaNBGD

pre 15 godina

Nista nije gotovo, narocito pitanje Kosmeta, ma koliko neki u Pristini i njihovi istomisljenici u ostatku Srbije zeleli. Takodje, ne treba preterano slaviti, ali svakako treba proslaviti, da se jos vise zabrinu oni teroristi/politicari iz Pristine. Svaka cast Jeremicu i ostalima koji su dali sve od sebe da ovo "prodje". Jos pravo i pravda da pobede, da shvate da ne moze sila vecno da diriguje.
A, SAD bi trebalo da tuzimo sudu, zbog agresije i svega proisteklog iz nje, zbog otimanja teritorije tj. okupacije jednog dela nase zemlje..a, i pojedine zemlje EU ako nas ne prime u sto skorijem roku, narocito Holandiju, koja nas uvek necim ucenjuje, njih bi stvarno trebali da tuzimo.

komsija

pre 15 godina

Jedino sto ja mogu reci Jeremicu je da kada je dosta dosta je. Dosta sa recnikom pobede i nastavak na put ka drugim pobedima. Niko u svetu misli da se radi o pobedu ili o porazu. Da bi oni razmisljali na nacin kako Jeremic razmislja, sigurno oni bi "pobedili" Jeremica i ovog puta. Istina je malo drugacija. Nacin kako Zapad zastupa pokazuje vaznost te pobede...
Za mene istina je vise komlikovana i predugacka za ovaj sjajt...Kratko receno to je poklon Zapada za srpske lidere kao pomoc za pobedu u unutrasnje polje, za 10 godina uzastopno(dok proces traje). Naime Zapad je poklonio i Milosevicu "pobedu" kada on povlacio vojsku sa Kosova. On nije dobro razumeo smisao poklona sa Zapada...Zbog toga ja na veliko kazem Jeremicu: Kada dosta dosta je. Ako je pobeda, dobra je pobeda i kada nije "velika" cak i kada ne donose druge "pobede"....

megi elezi

pre 15 godina

Najverovatno, ovo je jedna velika politicka igra velikih zapadnih sila & Srbije! Euforija ove "pobede" je prvi korak koji ce kasnije dokazati da ce i Srbija priznati nezavisnost Kosova. Sud, ako nece u potpunosti odbaciti zahtev Srbije, onda ce jednu ekuivalentnu presudu izneti, po kojoj ce "otvarati" put Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

sho

pre 15 godina

Pa sta je trebalo Srbija da uradi, da prizna KiM? Ako sud donese odluku u nasu korist, odluka ce vaziti i za 20, 50 godina, kada odnosi u svetu sigurno nece biti isti, ako ne, isto ce vaziti i za Srpsku. Ne znam sto se toliko cezne za EU kada je ocigledno da nas oni nece. Treba da se preusmerimo na Nesvrstane, Rusiju, Kinu, Indiju, Latinsku Ameriku, naravno ne zatvarajuci vrata EU. Mislim da jacajuci nasu ekonomsku i politicku saradnju sa ostalima, mozemo samo postati atraktivniji EU. Vidim da ima ljudi koji misle da bi za nas bilo najbolje da nam EU preporodaje rusku, arapsku ili venecuelansku naftu, ili kineski tekstil, brazlsku kafu i secer, i da nam jos soli pamet kako je to u nasem interesu i da nam cine uslugu :-)

njujork

pre 15 godina

ova vest pokazuje koji je ljuba zivkov genijalac. jeremiceva recenica da je ovo "pobeda srbije, ali i medjunarodnog prava" kao da je prepisana iz lisice i zdrala ili retrovizora. hvala ljubi zivkovu! a jeremicu ne.

Nenad

pre 15 godina

Kako smo im pokazali. Svi ce klecati, padace vlade sirom zapada. Prevrtljivi latini ce grcati u suzama. Bog ce ih okameniti kao Sodomu i Gomoru.Vecno prokletstvo ce ih unistiti.Zivela Srbija sa Kosmetom! :)

Nina

pre 15 godina

Bravo za odbranu prava da se pravo brani pravnim sredstvima a ne silom i dilom. Lakše će normalni i civilizovani ljudi da brane zajedničko pravo da žive u državi pravde i razuma.

Vesna

pre 15 godina

Uvek mi je zacucujuce kako neki ljudi u svemu vide nesto crno i negativno. Ok, slazem se ja da je Kosovo za nas izgubljeno i da treba ici dalje, ali moramo li bas cutke sagnuti glavu i klimnuti na sve sto nam se desava? Mozemo li bar na ovakav nacin pokazati bar malo da se ne slazemo sa krsenjem i medjunarodnog i svih drugih prava? U svakom slucaju ovo je barem mala moralna satsfakcija i u svakom slucaju cestitam gdinu Jeremicu i predsedniku Tadicu kao i celom njihovom timu na ovoj pobedi.

'ladan k'o spricer

pre 15 godina

Zaista je tesko poverovati koliko malo je nama Srbima potrebno da padnemo u euforiju. Zar nam nije pametnije i bolje da hladne glave razmisljamo i pravimo planove o sutrasnjici, a da manje hvalospeva ispevamo politicarima i "politicarima". Smirimo strasti.
'ladan k'o spricer

picasso

pre 15 godina

Svima nama su devedesete tesko pale i psihicki i u svakom drugom smislu, a oni sa slabijim stomakom su iz njih izasli i osteceni, promenjeni. Jedino tako mogu da tumacim lavinu defetizma, pesimizma i malodusnosti koja se prozima kroz komentare ovde, a i drugde u javnosti. Povratak samopostovanja bi bio lekovit za citavo drustvo, a ovo je prva ozbiljna prilika za tako nesto, pa tesko mogu da razumem na primer one koji predvidjaju da misljenje suda moze biti u korist Kosova - da li tako i u slucaju Ratka Mladica misle da bi presuda mogla biti oslobadjajuca? Sanse su otprilike podjednake. A onda kazu da misljenje suda nece biti obavezujuce - pitam se da li su to govorili i kada je taj isti sud razmatrao tuzbu Bosne protiv Srbije za genocid. Pa onda kazu da ce to usporiti ulazak u EU - pa da li zaista zele da udju u tu organizaciju ako je kriterijum (jedan od ...) za ulazak pristajanje na dobrovoljnu amputaciju i odustajanje od trazenja pravde? Ljute li se i na Evropu sto zbog jednog drugog sudskog procesa koci pristup Srbije, ili se i u tom slucaju opet ljute na Srbiju? I na kraju, teza da od svega ovoga nema nikakve koristi za Srbiju. Ako zaustavljanje procesa priznavanja Kosova, sansa za nove pregovore, dobijanje moralnog kredita u medjunarodnoj zajednici, povratak samopostovanja, potvrda najvece sudske instance na planeti da je Srbija ostecena i da je nezavisnost Kosova nelegalna, ako sve to nije nikakva korist, onda se pitam sta je onda na ovom svetu uopste vredno truda i pohvale.

Pitanje

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?

Pg

pre 15 godina

Pa jeste velika pobjeda i svaka cast, ali ne vidim konacan cilj, s obzirom da su skoro sve kljucne sile priznale Kosovo. da li je konacan cilj da, ako Sud presudi u korist Srbije, vojna akcija dolje bude legitimna? Da li je to dobro? nijesam siguran!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Niti je velika niti je pobeda. Rezolucija sadrzi samo trazenje misljenja suda. Videli smo da ona nije odbacena nego je dobila saglasnost odredjenog broja zemalja da kao tava bude prosledjena MSP. Ne vidim ko je tu pobedio i ko je porazen. Sud ce, kad tad, dati zatrazeno misljenje. Nadam se da ce Jeremic umeti da zadrzi fotelju na kojoj sada sedi barem do okoncanja rada suda na ovu rezoluciju. Tada nece biti ovako mlad ali ce bar moci da sagledava sa vremenske distance svoje propuste i greske ako ih ima, jer mu misljenje suda nece zatrebati.

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Najiskrenije cestitke ministru Jeremicu i precedniku Tadicu. Nova zora Srbije pocinje! Napred samo u nove demokratske pobede! Ovim Srbija i te kako dobija na medjunarodnoj sceni,, ponavljam i te kako!!!Pozdrav iz Francuske. SRBIN

gazebo

pre 15 godina

E moj Ministre Jeremicu,Pirova ti je to pobeda,oni od kojih Srbija najvise ocekuje finansijku i trgovinsku pomoc o toku glasanju su bili ili uzdrzani ili su bili protiv...svaka cast "nesvrstanima" i ostalim drzavama treceg sveta,mala je vajda od njih...

SuhesZ

pre 15 godina

Svakako diplomaciji treba cestitati na uspehu i trudu, mada smo majstori pirovih pobeda - glavno je da bude razloga da se slavi. Nazalost balkanski narodi su odlicni takticari i ocajno lose stratege. Ova odluka pa ni buduca odluka medjunarodnog suda nikoga na nista ne obavezuje, to je samo pravno misljenje bez ikakvih obaveza. A sve to se moze precrtati jednom slicnom izjasnjavanjem u UN, da je "Kosovo poseban slucaj".
Mnogo je tezi zadatak ubediti clanice UN, da Kosovo NIJE poseban slucaj. Ne sme se dozvoliti da se tako formulisano pitanje u UN postavi na dnevni red. Naravno Rusija moze spreciti vetom da dodje do takvog izjasnjavanja u UN, ali to ce dovesti UN u vecnu pat poziciju. Tako se problem prepusta vremenu i samostalnoj odluci svake drzave posebno bez ikakvih ogranicenja. Vreme radi za separatiste. Dugorocno jedino moze doci do veceg broja priznanja nezavisnosti Kosova, nego do neke situacije da se vec doneta odluka o priznanju povlaci. Kosovo ce biti evropski Tajvan, i tu je kraj price. Za nas bi bila prava katastrofa ako bi se medjunarodni sud sam izjasnio da je "Kosovo poseban slucaj". Zato tekst zahteva prema medjunarodnom sudu mora biti jako formalan da se takvo izjasnjavanje ne moze da se dogodi. Ako ce se ipak slucaj Kosova direktno raspravljati na medjunarodnom sudu, mozemo zabiti najveci autogol u istoriji diplomacije.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje.

U sridu!

jaksa

pre 15 godina

Ma znam da nema promene "faktickog stanja".
Ali...kad britanski ambasador diskutuje i vidi se da je protiv, a ne sme da glasa..nego je uzdrzan.
U celini celosti - ne pise nam se dobro.

advokat

pre 15 godina

Uopste ne treba sumnjati da li je u pitanju pobeda ili ne. Ovo je apsolutna pobeda! Konacno je Srbija postala blistava za stolom, onim istim stolom gde smo do sada gubili. Konacno je dosao neko ko ima dobar vidik i dobru viziju.
SVAKA CAST SAMO NAPRED

boki

pre 15 godina

Ovo je velika diplomatska pobeda Srbije. Verovatno će nam u budućnosti dosta doneti, jer pruža solidnu prednost u pregovorima. Koliko god država sutra i priznalo kosovo, reč je ipak o čistom pritisku jedne sile(SAD) na zalasku. Pitanje je koliko će ta sila još vremena moći da pomaže Albanske interese. Da sam na mestu Albanaca, seo bih za pregovarački sto. Ovakvo rešenje kakvo je sada će stvoriti trajnu frustraciju kod Srba, koji su pokazali da mogu i 500 godina da čekaju na ispunjenje nekog cilja.

Sale

pre 15 godina

Jel to bese onaj isti Jeremic sto je, prema recima ovdasnjeg ambasadora SAD, Kondolizi Rajs obecao da ce Srbija da prihvati EUlex koji je ovde da sprovede kontrolisanu nezavisnost Kosova?
I jel pobeda trazenje savetodavnog misljenja koje nije obavezujuce i predugo traje, umesto obavgezujuce presude, koja je i brza?
Ovo je samo mahanje crvenom zastavicom, dok nas levom kradu i poklanjaju Kosovo Albancima.
FUJ !

kap u okeanu

pre 15 godina

Kako objasniti normalnom coveku koliko je ovaj "uspeh" POGUBAN za Srbiju a ne pokvariti raspolozenje onima koji ovo vide kao uspeh ? NAJGORE sto Srbiji moze da se desi to bi bilo da MSP-de da misljenje da je Kosovo "NELEGALNO" proglasilo nezavisnost ! A STA ONDA ? Pa zar ima jos nekog u Srbiji ko misli da ce se Albanci sa Kosova "dobrovoljno" odreci svoje nezavisnosti ? A koja ce to Vlada u Srbiji biti u stanju da objasni Srbima kojima je Kosovo "svetinja" da i pored "prava na NJIHOVOJ strani" Kosovo ne mogu vratiti "mirnim " putem ? Mladi nam Ministar "nazalost" nema pojma u kakvu "neizvesnost" vodi Srbiju i celi REGION svojim "USPESIMA"! SAMO ISKRENI Pregovori sa Pristinom vode ka DUGOROCNOJ STABILNOSTI na ovim prostorima, sve ostalo je MAC sa dve ostrice !!!

Internacionalac-Bec

pre 15 godina

Ako se necemo boriti za nase sugradjane na kosovu koji strahuju za goli zivot, ako prepustamo te ljude tom sistemu korupcije, mafije, kriminala i netrpeljivosti prema njima, pitam se zasta li se vredi boriti. Ako to zanemarimo onda se pitam da li smo uopste narod, mogli bi odma da rasprodamo sve i laku noc. Cenim ovaj uspeh i ako to nije nista konkretno, bez obzira sta ko mislio, nek misli sta hoce.

GuC

pre 15 godina

samo kratkovidi politikanti vide POBEDU Srbije...pobedu koju je izglasao treci svet. Ako Srbiji nije jasna poruka skoro cele EU, SAD, onda ni DS ni sateliti nisu proevropske snage Srbije.
Ja sam mnogo ljuta, gube nase dragoceno vreme,novac, zanemaruju realnost i previdjaju ozbiljne posledice za buducnost Srbije. I Kostunica je sanjao kako celom svetu drzi predavanja iz medjunarodnog prava, halo!
Nije najvaznije da se slikamo za medije na East Riveru, vazno je da znate sta dobijamo...mislim da oviakvim ponasanjem, cuvenjem medjunarodnog prava, gubimo bitku za nas same.

Žića

pre 15 godina

Bravo g. ministre, odlično radite svoj posao, samo tako nastavite.
Oni što su vas kritikovali, sada neka jadikuju i pokušavaju prikazati vaš grandiozni rad uzaludnim. Neće im uspeti. Dela govore. Idemo dalje, progresivna Srbija je uz Vas.

Destiler

pre 15 godina

Sve cestitke na diplomatskoj pobedi.Cak i da ne moze da se zadrzi Kosovo, treba ga sto skuplje prodati jer je tamo, u krajnjoj liniji, zavrsilo mnogo srpskog novca. Cini se da se Amerika izmorila ratovima zadnjih dvadesetak godina, bilo bi najpametnije americkoj diplomatiji da napokon prihvate Srbiju za saveznika ako zele deo balkanskog kolaca (jedne masne gibanice). Eh, bilo bi vreme napokon zahladiti odnose sa Palestinom, Iranom, Sirijom i slicnim drzavama a intenzivirati diplomatiju sa Izraelom!! To bi donelo pregrst poena (konvertibilnih apoena). To nemesanje i "kao razumevanje" za stvari "potlacenih i malih zemalja" je vrlo cinicno jer moze samo da sluzi eventualnoj prodaji nasih tenkova tim "malim" narodima.

Ko to tamo peva

pre 15 godina

Šta je za nekog obavezujuće ili ne on ima sam pravo da bira. Naravno i da snosi posledice svog izbora. Možda nas zbog ovog našeg nastojanja i ne prime u EU, ali ja lično se osećam bolje. Neki gore navode kako su zemlje koje su tokom glasanja bile uzdržane ustvari protiv. Ja mislim da su one samo naprosto bile uzdržane (ne ulazim u razloge). Možda je uzdržanost jednih dovela do uzdržanosti drugih. Samim tim je jasno da su PROTIV bile samo SAD i Albanija i VELIKI Američki saveznici iz Zalivskog rata koje je i Majkl Mur naveo u svom filmu 9/11.
Još jednom samo moram da se osvrnem na početak i tvrdnje da su odluke Međunarodnog suda pravde neobavezujuće jednim pitanjem.
Zašto bi odluke bilo kog suda onda bile obavezujuće?

Igor

pre 15 godina

Da li postoji strategija za slučaj da Međunarodni sud pravde donese odluku kojom je proglašenje nezavisnosti Kosova imalo pravne osnove? Bilo bi korektno da tada Srbija prizna nezavisnost Kosova, izvini za ratne zločine nad sopstvenom manjinom i imenuje ambasadora u Prištini. I tada će Srbija krenuti napred.

Petar Rasic

pre 15 godina

Po ko zna koji put moja braca Srbi se ubise takmiceci se protiv samih sebe. Umesto da se svi zajedno makar malo radujemo zbog ovog uspeha nase diplomatije(ne morate ga zvati pobedom ako vam to para usi), mi se "ubismo" u osporavanju i omalovazavanju. Nije mi poznato da postoji jos neka nacija na svetu i okolini, pa makar i slicnog mentaliteta, koja do te mere mrzi samu sebe. U boj do konacnog samounistenja, braco Srbi i u zdravlje ve nas'o.

Petar Jankovic

pre 15 godina

Floskula da se ovime pitanje Kosova prebacuje sa politickog na pravni teren jednostavno vredja inteligenciju, te bih zamolio nase politicare i njihove lakeje da je vise ne koriste. Izmedju ostalog, i bombradovanje SRJ, okupacija Iraka i invazija na Gruziju bile su kontra medjunarodnom pravu. Pa su se ipak dogodile. Budite sigurni da ce se slicne situacije dogadjati i u buduce, a da pitanje medjunarodnog prava na te pojave nece uticati ni za jednu iotu. Voleo bih kada bi se nasa diplomatija vise bavila onime sto nazivamo real-politickim planom. Ova odluka na zalost negativno se odrazava na nasu real-politicku poziciju vis-a-vis velikih sila koje je diktiraju, a pogotovu po pitanju podele Kosova.

Petar

pre 15 godina

Veliki uspeh nase diplomatije! Samo polako i uporno, jednog dana ce opet biti nase... Albanci se pouzdaju u USA, a opste je poznato koliko su velike sile verni saveznici...Prvom prilikom ce ih se "otarasiti"...Suprotno tome, izgleda da Srbija pocinje da se pouzda u samu sebe...

Pedja von Queeria

pre 15 godina

Jeeeeeeeeeee, pobedaaaaaa. Sad da organizujemo veličanstveni doček našim sportistima ispred Skupštine. Bravo naši, bravo.

Adam

pre 15 godina

Sigurno je daleko bolje što se Srbija opredijelila za diplomatske inicijative ovakvoga tipa, umjesto za ratovanje (kao što je bilo ranije) i nesumnjivo je za srbijanske interese pozitivno što je toliko država podržalo Beograd, ali - pitam se kakva je to "velika pobeda" ?! U čemu se ona sastoji ? Medjunarodni sud pravde tek mora odlučiti je li osamostaljivanje Kosova s pravnoga stanovišta opravdano ili ne, a i ako odluči da nije, to je tek obvezujuće mišljenje. Što, dakle, Srbija njime dobiva ? Moralnu satisfakciju da, ali od nje neće imati nikakve praktične koristi. Zar zaista netko u Srbiji misli da će Kosovo ponovno postati srbijanska pokrajina ??? Pa o tome odlučuju Amerikanci, a vidjeli smo kako su oni glasovali. Osim toga, što bi se dogodilo kada bi se Kosovo formalno vratilo u Srbiju ? Ne mislite li da bi odmah izbio težak srpsko-albanski rat (jer je valjda svakome jasno da Kosovari to ne bi nipošto prihvatili) ? A činjenica je takodjer da ste se ovakvom inicijativom otvoreno zamjerili SAD-u i da vam se to definitivno može razbiti o glavu prigodom daljnjih pregovora o pristupanju euroatlanskim integracijama, jer - svidjalo se to nama ili ne - Amerikanci vladaju svijetom pa i te kako mogu utjecati i na svoje partnere / vazale iz EU i sl.

Dean Mita

pre 15 godina

Pobeda?
Sada cemo morati da progutamo cinjenicu da Medjunarodna pravda nije bas tako "pravda" prema Srpskom zahtevu.
Zar mislite da ce Amerikanci i Britanci dozvoliti da to tek tako prodje na Medjunarodnom Sudu?
Model Haske pravde, bojim se opet, ili neki razvodnjeni zakljucak koji nece pomoci ni jednima ni drugima.

Aryan

pre 15 godina

Dobar potez nasih, sad treba spreciti da nas EU ne uslovljava ulaskom priznanjem Kosova. Mozda je pametnije na neko vreme zamrznuti neke dalje aktivnosti dok ne postanemo clan EU a onda nastaviti ovim putem.

Bojan

pre 15 godina

Ne znam samo sto je ovo pobeda? Veca je verovatnoca da ce da odobre nezavisnost Kosova nego sto ce nedvosmisleno da kazu da je to nezakonito. Mislim da ce medjunarodni sud da da neku ocenu koja ce moci da se tumaci kako ko hoce. Sto bi on da upire prst u oko Amerima koji ga izdrzavaju. Ne sece se grana na kojoj se sedi.

AD

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje. Nema zemlje u svetu koja nema problem kao Srbija ili postoji mogucnost da ga ima. Evo i Kosovo ga ima sa severnim delom.

Dejan

pre 15 godina

Nema razloga za veliku euforiju. Ovo je velika pobeda onoliko koliko velilka može biti pobeda u kvalifikacijama. Jeste značajna, ali je još više obaveza, jer će sledeće runde sigurno biti teže.

Sogosogo

pre 15 godina

Cestitam nasim diplomatama na odlicno vodjenoj inicijativi. Moj stav je da bi bilo idealno da se Kosovo podeli.
Srbija ce uci u Evropu htela ona to ili ne, jer je to strateski plan Brisela. Oni nece ostaviti jednu rupu usred Evrope, jer bi to sigurno pogodovalo velikim silama kao Kini I Rusiji. Ali cudi me koliko se mnogi na ovom forumu fokusiraju na ulazak Srbije u EU. Kao daje to jedino resenje za Srbiju! Cilj je da se unapredi privreda i poboljsa standard, a ne samo da se udje u EU. Zivim u Francuskoj i ta EU nam bas nista nije dobro nije donela. Odkad imamo euro sve je poskupelo, delokalizovali su proizvodnju, velike firme masovno otpustaju, zivot je sve tezi i tezi. Ovde masa ljudi jedva ceka da se otarasi te glupave Evrope.
To je ekonomska i liberalna, a ne politicka Evropa. Osim toga, unutar Evrope ima dosta diskriminacije bogatih zemalja prema siromasnim zemljama Eu kao Rumunija i Bugarska u stilu "sta ce te nam vi, beda ste, samo trazite nase pare. E samo nam jos Montenegro treba, pa da placamo i za njih!" Mislite li vi da ce stvarno sve da procveta kad udjemo u Evropu? I u sadasnjem medjunarodnom kontekstu, sa krahom finansijkog sistema, Amerika i Evropa ce izaci iz krize znatno oslabljene. Predvidja se da ce kriza trajati pet godina. I ko god da pobedi za predsednika u Americi, imace toliko unutrasnjih problema da resava i sigurno mu Kosovo nece biti prioritet.

Olivera

NIčija Ne Gori Do Zore

pre 15 godina

Ko zna, sasvim je moguće da za deceniju-dve SAD izgube snagu.

Naše je da svoje interese predstavimo drugima tako da ih oni u budućnosti vide kao svoje...

Nele

pre 15 godina

Naravno, sve je ovo lepo, dobijena je bitka. Recimo, sutra, sud donese odluku o nelegitimnosti nezavisnosti Kosova. Sta se onda desava? Da li ce tad Albanci s Kosova naprasno da pozele da zive u zemlji Srbiji? Na ovo verovatno mnogi odgovaraju, pa neka pozele ako hoce. Sta ako (kao sto nece) ne pozele? Sta smo dobili od prihvatanja ove rezolucije? Da li cemo na silu primorati te ljude da budu gradjani Srbije? Odgovarice mnogi, pa na silu ako treba. E kod sile pozivam sve one koji se sada nesto odusevljavaju da budu u prvim redovima zajedno sa svojim najblizima a ne uvek ja kad god se nesto zakuva. U svakom slucaju pozdravljam sve aktivnosti za mirno resenje problema.

tuzlak

pre 15 godina

Dakle 77 naprema 80, mislim da nije nikakva pobjeda, osim sto je 80 zemalja (citaj ZEMALJA koje ce u dogledno vrijeme priznati nezavisno Kosovo) ispostovalo pravo Srbije da zatrazi misljenje Medjunarodnog Suda Pravde dalo vremena i prostora proevropskim snagama da izvuku Srbiju iz mraka i corskaka u kojem zajedno sa sobom drzi i dobar dio regije u okviru bivse YU ponajvise BiH. Licno mislim da je nezavisno Kosovo nepovratan proces bez ponovnih krvoprolica na ovim jadnim prostorima.

Dimitrijevic Dusan

pre 15 godina

Jucerasnja odluka nikako se ne moze nazvati velikom pobedom. Nije izvesno da ce odluka medjunarodnog suda pravde biti u nasu korist. Cak i ako bude, ona nije obavezujuca. Podseticu da su velike sile, pre svih SAD, V.Britanija i Francuska juce eksplicitno navele da odluka Suda nece uticati na njihovo priznavanje Kosova i vidjenje buduceg uredjenja regiona. Dakle, potencijalni "up-side" ove inicijative je u najboljem slucaju upitan. Pojednostavljeno, Kosovo nece ponovo biti deo Srbije kao rezultat eventualne odluke Suda da proglasenje nezavisnosti nije u skladu sa normama medjunarodnog prava. Niti ce u real-politickom smislu ojacati nasu poziciju po pitanju podele. Sa druge strane, potencijalni "down swide" ove inicijative je veoma znacajan. Pod jedan, on dozvoljava kosovskim albancima da pred Sudom predstave svoj slucaj za nezavisnost, sto dodatno komplikuje situaciju. Vaznije od toga, u slucaju po nas nepovoljnog uspeha, gubimo i poslednju, moralnu osnovu za nepriznavanje Kosovoa i samim tim takozvani "territorial claim". Time sebi stvaramo obavezu da kao clanica evro-atlanskih struktura i potencijalna clanica EU sami priznamo Kosovo. Ministar Jeremic je mlad i ocigledno veoma ambiciozan politicar. dobro je da imamo takvog ministra spoljnig poslova. Ipak, cini se da bi ovo pitanje trebalo da prevazidje razmatranja na unutar-politickom planu.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Od predstavnika Britanije u UN posle izvršenog glasanja o Rezoluciji, mogli smo čuti uputstva šta i kako treba medjunarodni sud pravde da radi po pitanju KIM. To je ono najtragičnije u celoj stvari. Zapadne demokratije visoko cene i poštuju taj sud, ali ipak one ne krše mejunanarodno pravo po pitanju KIM. Pa što se onda boje suda?

ivan

pre 15 godina

Ako mišljenje bude negativno, kako će Kosovo u UN, ko će glasati za ulazak Kosova u UN. Može da ga prizna ko hoće, ali Kosovo neće biti članica niti jedne međunarodne organizacije pod pokroviteljstvom UN

Fitim

pre 15 godina

Velika pobeda!!! Pa ministre ne znam gde vidite tu pobedu? Prekjuce je Portugal priznao nezavisnost Kosova, juce su Rumunija i Sllovacka priznale kosovske pasose (sto je maltene priznavanje same drzave), danas ce Crna Gora i Makedonija da priznaju nezavisnost Kosova, itd, a sa druge strana Srbija je ovim potezom lupila vrata Evropskoj Zajednice .... Pametno nema sta .... samo napred.

Normalan covek

pre 15 godina

Svaka cast gospodinu Jeremicu. Napokon imamo ministra, koji je u potpunosti obrazovan, vredan i iznad svega posteno se bori za svoju zemlju. Srbija odavno nije imala ovakvog ministra - pravi covek na pravom mestu. Jos jednom hvala Ministru za postignute rezultate. Makar na tren da imamo i mi razloga za stvarno veselje.

Dragan R

pre 15 godina

Odlično sada očekujemo kolone Srba na povrartku na srpsko Kosovo. Da li će ova pobeda doneti sada poboljšanje života na Kosovu? Ministar ništa ne kaže o tome. Šta će sada biti sa ljudima dole na terenu.

Pesimista sa iskustvom

pre 15 godina

Volim naše pobede, a najviše onu kad smo pobedili NATO 1999. godine! Mnogo naših pobeda se pretvorilo u poraze. Nisam sigurna da će Evropska unija širom otvoriti vrata Srbiji posle ove pobede.

Ortakoll_pz

pre 15 godina

Pa kakva pobeda Gosp. Jeremicu kada od 192 drzave glasalo je samo 77 pozitivno!!! Ovo ti je samo moralna pobeda, nema nista od ovoga. Broj drzave koje priznaju Kosovo raste svaki dan!!!

KandaBata

pre 15 godina

Cudno u ovoj pobedi je to sto je ogromna vecina onih zemalja cijim savezima mi kao zemlja tezimo bila uzdrzana. Mislim da i dalje pokusavamo da spojimo nespojivo. Resavanje statusa Kosova (koje je uzgred za vecinu zemalja iz EU vec reseno) sa ulaskom nase zemlje u EU. I dokle god mi kao zemlja gubimo bitke u stvarima koje su sustinski bitne za gradjane ove zemlje vize, EU itd. dotle ce ali bas svaka nasa garnitura nesposobnih i polusposobnih politicara koja je na vlasti zaludjivati ljude Kosovom.

fadil_h

pre 15 godina

Mislim da treba objaviti govor ambasadora V. Britanije. Covek je postavio logicno pitanje. Zasto Srbija kaza da je Kosovo proglasilo nezavisnost jednostrano kada ta ista Srbija proglasila svoj Ustav u koji ukljucuje i Kosovo, NE PITAJUCI one koji zive na Kosovo dakle sasvim jednostrano. Zapravo Srbija nije ni racunala glasace na Kosvo jer inace taj famozni referendum bi 100% propao. Ima i dosta stvari koji ne daju razlog za euforiju. A najverovatnije hladni tus dolazi vec danas novim priznanjima Kosova. To ce biti valjda razlog da se bavimo realnim zivotom ljudi a ne da pricame neke bajke o "velikim pobedama".

D. Stojakovic

pre 15 godina

Prvo cestitke na uspehu i mudrim potezima diplomatije R. Srbije.
Posto je problem zvani „Kosovo“ prebacen iz politickih u Pravne vode, dolazimo do sasvim drugacije situacije. Posto je medjunarodno pravo univerzalno, ni jedan sud, pa ni „Sud pravde“ u Hagu, nebi smeo donositi politicke odluke, vec pravne. Samozvani kosovski politicari se mogu busati u grudi koliko hoce i zele, morace na kraju progutati gorku pilulu.
Americka administracija i ostale velike drzave koje su priznale drzavnist juzne srpske pokrajine, pokusava na sve moguce nacine sakriti licnu aroganciju, zaboravljajuci da niko nije u mogucnosti poklanjat tudje teritorije nekom trecem. Na kratko da. Ali na duzi vremenski rok je to nemoguce.

Mashinovodja

pre 15 godina

I šta samo konkretno dobili ovom "pobedom"? Samo još jednu šarenu lažu. Kao onomad, kad smo pobedili NATO. Ali bitno je da smo moralni pobednici, pa neka nas košta šta košta. A koštaće, tek ćemo videti koliko.
Naravno, Kosovo ostaje tamo gde je, izvan Srbije. Ali nema problema, kad smo čekali 500 godina, čekaćemo još toliko. Ako nemamo para, barem imamo vremena.
Korist od ove "pobede" imaju samo tekući srpski politikanti, jer sudeći već po prvim euforičnim komentarima, to se može odlično iskoristiti na sledećim izborima.
I posle svih ovih godina, još uvek ne uspevam da shvatim toliku naivnost ljudi i njihovo uporno odbijanje stvarnosti...

Novosadjanka

pre 15 godina

Veliko Hvala Predsedniku Tadicu, ministru Jeremicu i njihovom celom timu - ne samo da su dokazali da Srbija ima konacno prvoklasne politicare, koji su stvarno dorasli svom poslu, vec su to svoje znanje uspeli preneti u takve argumente, koje su i drugima shvatljivi. Dosta je bilo onoga "znamo mi da smo u pravu, jedino nas svet ne razume", dosta je omalovazavanja ogromnog truda sadasnje diplomatije Srbije. Sada je i pored svih otpora, kojih ce sigurno jos i dalje sa svih strana (ne samo domacih vec i svetskih) biti, doslo vreme to svoje pravo i konacno preneti u argumentovane zahteve, koje i ostali svet razume i sledi. Rezultat jucerasnjeg glasanja govori jasno o tome da su Predsednik i Jeremic pronasli pravi put Srbije u bolju buducnost njenih naroda, ne samo po pitanju Kosova, vec i ostalog sto sledi.
Podrzimo ih slozno u tome da ovaj jucerasnji uspeh postane pocetak citavog niza uspeha Srbije!

James Dean

pre 15 godina

Ova pobeda, prevedena na sportski žargon, mi se čini kao kad bi pobedili u polufinalu LŠ, a finale bi bilo odigrano bez nas. Pobeda velika, korist nikakva.

Voyger

pre 15 godina

Mene lično brinu reči engleskog Ambasadora. To su reči američke sive politike čiji je evropski eksponent Britanija. Poslednjih 100-tinak i više godina gde Englezi umešaju prste tu trava više ne raste, a u savremeno doba oni (i njihove službe) odradjuju prljave poslove za USA. Iako je Amerika sebe trenutno dovela u položaj drugorazredne sile, šteta koju može naneti je stoga još opasnija (davljenik vuče sve za sobom). Pravni uspeh, ali mislim da postoji ogroman i opravdan strah da će tu biti neka zamka za našu državu, zbog koje može da se dugoročno poremete planovi razvoja Srbije. Oprez, oprez i mnooogo bolji rad na unutar političkoj sceni...

Da, a sta onda?

pre 15 godina

A sta kad taj sud presudi da se Kosovo imalo pravo odvojiti od Srbije? Hoce li Srbija prihvatiti odluku suda i onda priznati Kosovo kao samostalno?

milorad

pre 15 godina

Kao što reče Grunf iz legendarnog "Alan Forda": "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" Dobro je što je ishod pozitivan po nas, ali pobedu ne treba precenjivati, tim pre što je ostvarena RELATIVNOM većinom, a ne apsolutnom! Problem je, najzad, na pravnom terenu. Slučaj može da potraje godinama, ali može i da se "odmota" iznenadjujuće brzo. Ne zaboravimo da sudije MSP nisu sa Marsa, nego iz Francuske, Holandije, V.Britanije, Brazila itd., tako da se ne treba zavaravati da interesi njihovih domicilnih zemalja neće imati nikakav uticaj na naš slučaj. Treba što pre pripremiti precizne scenarije za bilo koji ishod sudjenja i ne gubiti iz vida da mišljenje suda NIJE obavezujuće!

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Velika pobeda za Srbiju,g.Jeremicu,bi bila kada bi Vi priznali Kosovo u Generalnoj skupstini UN-a. Ovako mi izgleda kao Pirova pobeda. Misljenje suda nikoga nista ne ovavezuje. Pa i Izrael ceka misljenje suda za neki zid, izmedju Izraela i Palestine, vec cetri godine i nema jos odgovora. Dakle, neka tone Srbija, zajedno sa Kosovom, jos cetri godine pa ce da bude nasa zajednicka pobeda. U ostalom od 192 zemalja glasalo je samo 77 pozitivno za Srbiju.

nefro

pre 15 godina

Najzad imamo diplomatiju koja se na pravi, inteligentan način bori za interese svoje zemlje. Dosta je bilo dza-bu priče.
Na terenu koji je ostavljen MIP-u uopšte nije lako postići bilo kakav uspeh.
A što se tiče izjava ministra UK, odavno se zna da neka pravila važe za neke, a za neke ne važe nikakva jer ih oni i prave. Pa i SAD ne priznaje Međunarodni sud pravde.

Sve cestitke

pre 15 godina

Koje floskule iz Pristine. A tek iz Londona. Ovako, nema sumnje da je ovo velika diplomatska pobeda Srbije. Mozda cak i prva od pocetka devedesetih na ovamo. Pokazali smo da mirnim i diplomatskim sredstvima mozemo da se borimo za nasa prava, za promenu. A da li ce ovo biti Pirova pobeda ili ne, to zavisi od daljih aktivnosti ovog tima koji stoji iz ovog. Ti isti iz medjunarodne zajednice koji se pozivaju na vladavinu prava i koji su nas vukli za usi svih ovih godina zbog nepostovanja tog istog suda, sada tvrde da on nije bitan. Pa naravno, jer su i sami svesni da su stvar odradili traljavo. Racunali su na dalje autogolove Srbije, koja je 15 godina bila svetski sampion. I sada ne znaju sta drugo da kazu. Ne gajim nikakvu nadu da ce presuda doneti bilo sta konkretno Srbiji. Ali donosi bar onu malu psiholosku prednost koja nam je sada toliko potrebna, a u unutrasnjepolitickom zivotu bar malo mira da se moze fokusirati na neke, za nas, mnogo bitnije stvari. Svestan sam da ce tek sada biti pritisaka od strane EU i na nas i na druge, ali oni time samo dokazuju da im namere nisu ni bile casne, tj. da su spremni da izvuku bilo koji adut da nas ucene i onemoguce dalje primicanje EU. Ili drugim recima, Evropa polako gubi dezurnog krivca, a to ne odgovara mnogim. Politika nije ljubav, niti emocija. To je cisti interes. Mi smo se godinama durili i ljutili sto nas drugi ne vole. Doslo je vreme da se okrene list i da se gledaju nasi interesi. Da sam na mestu sefa diplomatije, sutra bih otisao u London i brizno pitao sta dalje... Zato, naperd, pametno, smireno i stalozeno. Zapravo onako, kako oni to rade...

Bane

pre 15 godina

Svaka cast diplomatiji! Bez obzira na ishod sudske odluke, pokazali smo svima da smo "pravno" vaspitani i obrazovani. Jedino je razocaravajuce licemerje uzdrzanih. Vise cenim i postujem Ameriku i Albaniju rekavsi ne, nego ostatak sveta sa licemernim uzdrzanim stavom. Hypocrisy, thy name is EU! (sa sve nasim susedima, respect Rumuniji i Crnoj Gori)

LogicianMagician

pre 15 godina

Dakle, 80 zemalja NIJE podrzalo zahtev Srbije (iako se ne racunaju pri glasanju, jasno je da neko ko je uzdrzan nije ni za), dok 77 jeste. E, jaka pobeda... Sada ce UK da amandmanom promeni tekst i omoguci Albancima da govore pred sudom o etnickom ciscenju 98/99-e, sto ce za nas biti uzasna blamaza, pa ce sud nakon 2-4 godine da donese neko razvodnjeno ni tamo-ni ovamo misljenje, koje pri tom nije obavezujuce. Gde si bio - nigde, sta si radio - nista. Ali ce nas put ka EU biti potpuno zaustavljen tokom tih godina, tim pre sto neke partije prete tuzbama Evropi. Belom Shengenu kazite pa-pa. Mladica i Holandjane necu ni da pominjem. Crna Gora i Makedonija ce u medjuvremenu priznati Kosovo, kao i Spanija cim padnu socijalisti sa vlasti i vrati se Aznar. I Slovacku i Rumuniju samo parlamentarni izbori dele od priznanja. Amerika ce samo jos vise da pritisne zemlje da tokom ovog perioda Kosovo priznaju. Pri tom smo ovim izgubili simpatije Rusije, jer ono sto sud odluci za Kosovo, vazi i za Juznu Osetiju i Abhaziju...

Martijn

pre 15 godina

Imali mi koristi od ove inicijative ili ne, jedno se mora priznati: Jeremić je za klasu iznad njegovih nesposobnih predhodnika, i kao građanin sam ponosan na njegovo zalaganje... svaka čast, kamo sreće da je više ovako mladih i odgovornih političara

pad berze

pre 15 godina

Fino, kulturno, na tenane, razumno, takticki, elegantno smo ostvarili ovu veliku pobedu. Makar smo pokazali svetu ko je u pravu i da ce jednoga dana, jednoga dana, Srbiji biti vracen u najmanju ruku jedan deo Kosova. Ovakvim hrabrim miroljubivim pristupom mozemo ocekivati da postanemo znacajan autoritet u svetu. A ako Medjunarodni Sud donese odluku u nasu korist, sacekacemo da neke velike sadasnje sile izgube svoj autoritet i onda cemo priloziti ovo sto smo sada ostvarili.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Lijepo, lijepo, samo sa velikim zakašnjenjem. Srbija je još prije dvadeset godina upravo na ovaj način trebala rješavati sve probleme na ovim prostorima. Ovako će ovom "pobjedom" srpski političari nastaviti da zavaravaju svoju javnost da eto oni mogu nešto promijeniti u vezi sa statusom Kosova. Ali, ma koliko se trudili, ni Tadić, ni Jeremić, niti svi građani Srbije zajedno, ne mogu iz povijesti izbrisati dvadesetogodišnje mračno razdoblje Miloševićevske Srbije. Tako da je sve ovo samo odgađanje suočavanja sa posljedicama te bolesne politike, i uzaludno gubljenje energije i dragocjenog vremena...

NS

pre 15 godina

ostrvske državice Nauru, Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija... Haha... U prevodu americke kolonije, SAD i Albanija (cudnog li cuda) su bile protiv rezolucije. Sto znaci konacan rezultat 77:6, posto se 74 uzdrzane zemlje ne broje.

Natalija

pre 15 godina

A kakvu će koris od te „pobede“ imati Srbija? Nikakvu, baš suprotno od toga, imaće samo dalju štetu. Posle onakvih 20 godina agonija Srbije se nastavlja – a po svim parametrima (po broju radno sposobnih, po broju srčanih bolesti, mentalnih bolesti , kancerogenih bolesti, bela kuga, starenje stanovništva, emigracija se svakim danom sve više povećava, omladina je „manje sposobna“ od svojih majki, očeva, i dedova /to je nezabeleženo u novijoj istoriji Evrope i sveta/ bez infrastrukture, bez ekonomske solventnosti, oko 25% nezaposlenih i 30% radi na crnom i tako redom/ – jednom rečju mi smo na putu ka samouništenju. Ali to političke ideologe ne brine....ĆERANJE se NASTAVLJA!

Srki

pre 15 godina

Kada se stiša (kod većine) "pobednička" euforija posle još jedne tesne "pobede" nad nepravednim svetom, treba se zapitati da li smo ovim išta dobili?
Dobili smo jedino predizborni materijal za još par izbornih ciklusa, jer će se taman toliko čekati na odluku suda koji može da presudi i PROTIV nas, a i u našu korist bez ikakve koristi za nas.
Da ne pričam da verovatno možemo da zaboravimo na bilo kakvu asocijaciju u EU, bar još 4-5 godina.
Nemojte mi samo o moralnim pobedama, trijumfu prava, itd..., toga sam se naslušao poslednje skoro dve decenije.

Mile

pre 15 godina

Ma sta mislio o politicarima Tadicu i Jeremicu (a u velikoj meri se ne slazem sa njima, da ne kazem, ne mislim o njima nista dobro u politickom smislu) ovo je velika stvar. Uspeli su da izguraju ovu inicijativu junacki i dzntlmenski na cemu im se mora odati priznjanje.
Svaka cast!

Bojan

pre 15 godina

Sta reci o zemljama i osobama koje osporavaju da neku odluku proceni medjunarodni sud pravde.
Ko se to boji odluke suda?
Da li je to demokratija?

Goran

pre 15 godina

Prvo da cestitam na ovoj uspeloj diplomatskoj aktivnosti, ne pamtim kada smo poslednji put uspeli da izvedemo ovako nesto na svetskom politickom planu u nasu korist. Samo polako i stalozeno, vraticemo mi nasu srpsku pokrajinu nazad.

Srki

pre 15 godina

Kada se stiša (kod većine) "pobednička" euforija posle još jedne tesne "pobede" nad nepravednim svetom, treba se zapitati da li smo ovim išta dobili?
Dobili smo jedino predizborni materijal za još par izbornih ciklusa, jer će se taman toliko čekati na odluku suda koji može da presudi i PROTIV nas, a i u našu korist bez ikakve koristi za nas.
Da ne pričam da verovatno možemo da zaboravimo na bilo kakvu asocijaciju u EU, bar još 4-5 godina.
Nemojte mi samo o moralnim pobedama, trijumfu prava, itd..., toga sam se naslušao poslednje skoro dve decenije.

Martijn

pre 15 godina

Imali mi koristi od ove inicijative ili ne, jedno se mora priznati: Jeremić je za klasu iznad njegovih nesposobnih predhodnika, i kao građanin sam ponosan na njegovo zalaganje... svaka čast, kamo sreće da je više ovako mladih i odgovornih političara

LogicianMagician

pre 15 godina

Dakle, 80 zemalja NIJE podrzalo zahtev Srbije (iako se ne racunaju pri glasanju, jasno je da neko ko je uzdrzan nije ni za), dok 77 jeste. E, jaka pobeda... Sada ce UK da amandmanom promeni tekst i omoguci Albancima da govore pred sudom o etnickom ciscenju 98/99-e, sto ce za nas biti uzasna blamaza, pa ce sud nakon 2-4 godine da donese neko razvodnjeno ni tamo-ni ovamo misljenje, koje pri tom nije obavezujuce. Gde si bio - nigde, sta si radio - nista. Ali ce nas put ka EU biti potpuno zaustavljen tokom tih godina, tim pre sto neke partije prete tuzbama Evropi. Belom Shengenu kazite pa-pa. Mladica i Holandjane necu ni da pominjem. Crna Gora i Makedonija ce u medjuvremenu priznati Kosovo, kao i Spanija cim padnu socijalisti sa vlasti i vrati se Aznar. I Slovacku i Rumuniju samo parlamentarni izbori dele od priznanja. Amerika ce samo jos vise da pritisne zemlje da tokom ovog perioda Kosovo priznaju. Pri tom smo ovim izgubili simpatije Rusije, jer ono sto sud odluci za Kosovo, vazi i za Juznu Osetiju i Abhaziju...

Sve cestitke

pre 15 godina

Koje floskule iz Pristine. A tek iz Londona. Ovako, nema sumnje da je ovo velika diplomatska pobeda Srbije. Mozda cak i prva od pocetka devedesetih na ovamo. Pokazali smo da mirnim i diplomatskim sredstvima mozemo da se borimo za nasa prava, za promenu. A da li ce ovo biti Pirova pobeda ili ne, to zavisi od daljih aktivnosti ovog tima koji stoji iz ovog. Ti isti iz medjunarodne zajednice koji se pozivaju na vladavinu prava i koji su nas vukli za usi svih ovih godina zbog nepostovanja tog istog suda, sada tvrde da on nije bitan. Pa naravno, jer su i sami svesni da su stvar odradili traljavo. Racunali su na dalje autogolove Srbije, koja je 15 godina bila svetski sampion. I sada ne znaju sta drugo da kazu. Ne gajim nikakvu nadu da ce presuda doneti bilo sta konkretno Srbiji. Ali donosi bar onu malu psiholosku prednost koja nam je sada toliko potrebna, a u unutrasnjepolitickom zivotu bar malo mira da se moze fokusirati na neke, za nas, mnogo bitnije stvari. Svestan sam da ce tek sada biti pritisaka od strane EU i na nas i na druge, ali oni time samo dokazuju da im namere nisu ni bile casne, tj. da su spremni da izvuku bilo koji adut da nas ucene i onemoguce dalje primicanje EU. Ili drugim recima, Evropa polako gubi dezurnog krivca, a to ne odgovara mnogim. Politika nije ljubav, niti emocija. To je cisti interes. Mi smo se godinama durili i ljutili sto nas drugi ne vole. Doslo je vreme da se okrene list i da se gledaju nasi interesi. Da sam na mestu sefa diplomatije, sutra bih otisao u London i brizno pitao sta dalje... Zato, naperd, pametno, smireno i stalozeno. Zapravo onako, kako oni to rade...

Natalija

pre 15 godina

A kakvu će koris od te „pobede“ imati Srbija? Nikakvu, baš suprotno od toga, imaće samo dalju štetu. Posle onakvih 20 godina agonija Srbije se nastavlja – a po svim parametrima (po broju radno sposobnih, po broju srčanih bolesti, mentalnih bolesti , kancerogenih bolesti, bela kuga, starenje stanovništva, emigracija se svakim danom sve više povećava, omladina je „manje sposobna“ od svojih majki, očeva, i dedova /to je nezabeleženo u novijoj istoriji Evrope i sveta/ bez infrastrukture, bez ekonomske solventnosti, oko 25% nezaposlenih i 30% radi na crnom i tako redom/ – jednom rečju mi smo na putu ka samouništenju. Ali to političke ideologe ne brine....ĆERANJE se NASTAVLJA!

Mile

pre 15 godina

Ma sta mislio o politicarima Tadicu i Jeremicu (a u velikoj meri se ne slazem sa njima, da ne kazem, ne mislim o njima nista dobro u politickom smislu) ovo je velika stvar. Uspeli su da izguraju ovu inicijativu junacki i dzntlmenski na cemu im se mora odati priznjanje.
Svaka cast!

NS

pre 15 godina

ostrvske državice Nauru, Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija... Haha... U prevodu americke kolonije, SAD i Albanija (cudnog li cuda) su bile protiv rezolucije. Sto znaci konacan rezultat 77:6, posto se 74 uzdrzane zemlje ne broje.

Bojan

pre 15 godina

Sta reci o zemljama i osobama koje osporavaju da neku odluku proceni medjunarodni sud pravde.
Ko se to boji odluke suda?
Da li je to demokratija?

pad berze

pre 15 godina

Fino, kulturno, na tenane, razumno, takticki, elegantno smo ostvarili ovu veliku pobedu. Makar smo pokazali svetu ko je u pravu i da ce jednoga dana, jednoga dana, Srbiji biti vracen u najmanju ruku jedan deo Kosova. Ovakvim hrabrim miroljubivim pristupom mozemo ocekivati da postanemo znacajan autoritet u svetu. A ako Medjunarodni Sud donese odluku u nasu korist, sacekacemo da neke velike sadasnje sile izgube svoj autoritet i onda cemo priloziti ovo sto smo sada ostvarili.

Goran

pre 15 godina

Prvo da cestitam na ovoj uspeloj diplomatskoj aktivnosti, ne pamtim kada smo poslednji put uspeli da izvedemo ovako nesto na svetskom politickom planu u nasu korist. Samo polako i stalozeno, vraticemo mi nasu srpsku pokrajinu nazad.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Lijepo, lijepo, samo sa velikim zakašnjenjem. Srbija je još prije dvadeset godina upravo na ovaj način trebala rješavati sve probleme na ovim prostorima. Ovako će ovom "pobjedom" srpski političari nastaviti da zavaravaju svoju javnost da eto oni mogu nešto promijeniti u vezi sa statusom Kosova. Ali, ma koliko se trudili, ni Tadić, ni Jeremić, niti svi građani Srbije zajedno, ne mogu iz povijesti izbrisati dvadesetogodišnje mračno razdoblje Miloševićevske Srbije. Tako da je sve ovo samo odgađanje suočavanja sa posljedicama te bolesne politike, i uzaludno gubljenje energije i dragocjenog vremena...

Pesimista sa iskustvom

pre 15 godina

Volim naše pobede, a najviše onu kad smo pobedili NATO 1999. godine! Mnogo naših pobeda se pretvorilo u poraze. Nisam sigurna da će Evropska unija širom otvoriti vrata Srbiji posle ove pobede.

Bane

pre 15 godina

Svaka cast diplomatiji! Bez obzira na ishod sudske odluke, pokazali smo svima da smo "pravno" vaspitani i obrazovani. Jedino je razocaravajuce licemerje uzdrzanih. Vise cenim i postujem Ameriku i Albaniju rekavsi ne, nego ostatak sveta sa licemernim uzdrzanim stavom. Hypocrisy, thy name is EU! (sa sve nasim susedima, respect Rumuniji i Crnoj Gori)

fadil_h

pre 15 godina

Mislim da treba objaviti govor ambasadora V. Britanije. Covek je postavio logicno pitanje. Zasto Srbija kaza da je Kosovo proglasilo nezavisnost jednostrano kada ta ista Srbija proglasila svoj Ustav u koji ukljucuje i Kosovo, NE PITAJUCI one koji zive na Kosovo dakle sasvim jednostrano. Zapravo Srbija nije ni racunala glasace na Kosvo jer inace taj famozni referendum bi 100% propao. Ima i dosta stvari koji ne daju razlog za euforiju. A najverovatnije hladni tus dolazi vec danas novim priznanjima Kosova. To ce biti valjda razlog da se bavimo realnim zivotom ljudi a ne da pricame neke bajke o "velikim pobedama".

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Velika pobeda za Srbiju,g.Jeremicu,bi bila kada bi Vi priznali Kosovo u Generalnoj skupstini UN-a. Ovako mi izgleda kao Pirova pobeda. Misljenje suda nikoga nista ne ovavezuje. Pa i Izrael ceka misljenje suda za neki zid, izmedju Izraela i Palestine, vec cetri godine i nema jos odgovora. Dakle, neka tone Srbija, zajedno sa Kosovom, jos cetri godine pa ce da bude nasa zajednicka pobeda. U ostalom od 192 zemalja glasalo je samo 77 pozitivno za Srbiju.

Fitim

pre 15 godina

Velika pobeda!!! Pa ministre ne znam gde vidite tu pobedu? Prekjuce je Portugal priznao nezavisnost Kosova, juce su Rumunija i Sllovacka priznale kosovske pasose (sto je maltene priznavanje same drzave), danas ce Crna Gora i Makedonija da priznaju nezavisnost Kosova, itd, a sa druge strana Srbija je ovim potezom lupila vrata Evropskoj Zajednice .... Pametno nema sta .... samo napred.

Novosadjanka

pre 15 godina

Veliko Hvala Predsedniku Tadicu, ministru Jeremicu i njihovom celom timu - ne samo da su dokazali da Srbija ima konacno prvoklasne politicare, koji su stvarno dorasli svom poslu, vec su to svoje znanje uspeli preneti u takve argumente, koje su i drugima shvatljivi. Dosta je bilo onoga "znamo mi da smo u pravu, jedino nas svet ne razume", dosta je omalovazavanja ogromnog truda sadasnje diplomatije Srbije. Sada je i pored svih otpora, kojih ce sigurno jos i dalje sa svih strana (ne samo domacih vec i svetskih) biti, doslo vreme to svoje pravo i konacno preneti u argumentovane zahteve, koje i ostali svet razume i sledi. Rezultat jucerasnjeg glasanja govori jasno o tome da su Predsednik i Jeremic pronasli pravi put Srbije u bolju buducnost njenih naroda, ne samo po pitanju Kosova, vec i ostalog sto sledi.
Podrzimo ih slozno u tome da ovaj jucerasnji uspeh postane pocetak citavog niza uspeha Srbije!

AD

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje. Nema zemlje u svetu koja nema problem kao Srbija ili postoji mogucnost da ga ima. Evo i Kosovo ga ima sa severnim delom.

Voyger

pre 15 godina

Mene lično brinu reči engleskog Ambasadora. To su reči američke sive politike čiji je evropski eksponent Britanija. Poslednjih 100-tinak i više godina gde Englezi umešaju prste tu trava više ne raste, a u savremeno doba oni (i njihove službe) odradjuju prljave poslove za USA. Iako je Amerika sebe trenutno dovela u položaj drugorazredne sile, šteta koju može naneti je stoga još opasnija (davljenik vuče sve za sobom). Pravni uspeh, ali mislim da postoji ogroman i opravdan strah da će tu biti neka zamka za našu državu, zbog koje može da se dugoročno poremete planovi razvoja Srbije. Oprez, oprez i mnooogo bolji rad na unutar političkoj sceni...

Igor

pre 15 godina

Da li postoji strategija za slučaj da Međunarodni sud pravde donese odluku kojom je proglašenje nezavisnosti Kosova imalo pravne osnove? Bilo bi korektno da tada Srbija prizna nezavisnost Kosova, izvini za ratne zločine nad sopstvenom manjinom i imenuje ambasadora u Prištini. I tada će Srbija krenuti napred.

nefro

pre 15 godina

Najzad imamo diplomatiju koja se na pravi, inteligentan način bori za interese svoje zemlje. Dosta je bilo dza-bu priče.
Na terenu koji je ostavljen MIP-u uopšte nije lako postići bilo kakav uspeh.
A što se tiče izjava ministra UK, odavno se zna da neka pravila važe za neke, a za neke ne važe nikakva jer ih oni i prave. Pa i SAD ne priznaje Međunarodni sud pravde.

Dimitrijevic Dusan

pre 15 godina

Jucerasnja odluka nikako se ne moze nazvati velikom pobedom. Nije izvesno da ce odluka medjunarodnog suda pravde biti u nasu korist. Cak i ako bude, ona nije obavezujuca. Podseticu da su velike sile, pre svih SAD, V.Britanija i Francuska juce eksplicitno navele da odluka Suda nece uticati na njihovo priznavanje Kosova i vidjenje buduceg uredjenja regiona. Dakle, potencijalni "up-side" ove inicijative je u najboljem slucaju upitan. Pojednostavljeno, Kosovo nece ponovo biti deo Srbije kao rezultat eventualne odluke Suda da proglasenje nezavisnosti nije u skladu sa normama medjunarodnog prava. Niti ce u real-politickom smislu ojacati nasu poziciju po pitanju podele. Sa druge strane, potencijalni "down swide" ove inicijative je veoma znacajan. Pod jedan, on dozvoljava kosovskim albancima da pred Sudom predstave svoj slucaj za nezavisnost, sto dodatno komplikuje situaciju. Vaznije od toga, u slucaju po nas nepovoljnog uspeha, gubimo i poslednju, moralnu osnovu za nepriznavanje Kosovoa i samim tim takozvani "territorial claim". Time sebi stvaramo obavezu da kao clanica evro-atlanskih struktura i potencijalna clanica EU sami priznamo Kosovo. Ministar Jeremic je mlad i ocigledno veoma ambiciozan politicar. dobro je da imamo takvog ministra spoljnig poslova. Ipak, cini se da bi ovo pitanje trebalo da prevazidje razmatranja na unutar-politickom planu.

Aleksandar

pre 15 godina

Dobili smo prvo poluvreme. Ne smemo dozvoliti da u zadnjoj minuti primimo gol. Englezi, Albanija i Turska su se trudile da pomognu SAD u skretanju teme sa pravnog na politicki kolosek, ali, izgorele su u tome. Sada dolazi na red nastupanje trabanta i poltrona, nekih bananica od drzava koje ce kao ucenjene da priznaju "K". Pred MSP moramo izneti sve podatke o KiM i njegovom sistematskom pokusavanju odvajanja jos od 1945.g. MSP interesuju samo pravne, tapijske i istorijske cinjenice, nikako politiziranje.

Ortakoll_pz

pre 15 godina

Pa kakva pobeda Gosp. Jeremicu kada od 192 drzave glasalo je samo 77 pozitivno!!! Ovo ti je samo moralna pobeda, nema nista od ovoga. Broj drzave koje priznaju Kosovo raste svaki dan!!!

Sogosogo

pre 15 godina

Cestitam nasim diplomatama na odlicno vodjenoj inicijativi. Moj stav je da bi bilo idealno da se Kosovo podeli.
Srbija ce uci u Evropu htela ona to ili ne, jer je to strateski plan Brisela. Oni nece ostaviti jednu rupu usred Evrope, jer bi to sigurno pogodovalo velikim silama kao Kini I Rusiji. Ali cudi me koliko se mnogi na ovom forumu fokusiraju na ulazak Srbije u EU. Kao daje to jedino resenje za Srbiju! Cilj je da se unapredi privreda i poboljsa standard, a ne samo da se udje u EU. Zivim u Francuskoj i ta EU nam bas nista nije dobro nije donela. Odkad imamo euro sve je poskupelo, delokalizovali su proizvodnju, velike firme masovno otpustaju, zivot je sve tezi i tezi. Ovde masa ljudi jedva ceka da se otarasi te glupave Evrope.
To je ekonomska i liberalna, a ne politicka Evropa. Osim toga, unutar Evrope ima dosta diskriminacije bogatih zemalja prema siromasnim zemljama Eu kao Rumunija i Bugarska u stilu "sta ce te nam vi, beda ste, samo trazite nase pare. E samo nam jos Montenegro treba, pa da placamo i za njih!" Mislite li vi da ce stvarno sve da procveta kad udjemo u Evropu? I u sadasnjem medjunarodnom kontekstu, sa krahom finansijkog sistema, Amerika i Evropa ce izaci iz krize znatno oslabljene. Predvidja se da ce kriza trajati pet godina. I ko god da pobedi za predsednika u Americi, imace toliko unutrasnjih problema da resava i sigurno mu Kosovo nece biti prioritet.

Olivera

Da, a sta onda?

pre 15 godina

A sta kad taj sud presudi da se Kosovo imalo pravo odvojiti od Srbije? Hoce li Srbija prihvatiti odluku suda i onda priznati Kosovo kao samostalno?

tuzlak

pre 15 godina

Dakle 77 naprema 80, mislim da nije nikakva pobjeda, osim sto je 80 zemalja (citaj ZEMALJA koje ce u dogledno vrijeme priznati nezavisno Kosovo) ispostovalo pravo Srbije da zatrazi misljenje Medjunarodnog Suda Pravde dalo vremena i prostora proevropskim snagama da izvuku Srbiju iz mraka i corskaka u kojem zajedno sa sobom drzi i dobar dio regije u okviru bivse YU ponajvise BiH. Licno mislim da je nezavisno Kosovo nepovratan proces bez ponovnih krvoprolica na ovim jadnim prostorima.

boki

pre 15 godina

Ovo je velika diplomatska pobeda Srbije. Verovatno će nam u budućnosti dosta doneti, jer pruža solidnu prednost u pregovorima. Koliko god država sutra i priznalo kosovo, reč je ipak o čistom pritisku jedne sile(SAD) na zalasku. Pitanje je koliko će ta sila još vremena moći da pomaže Albanske interese. Da sam na mestu Albanaca, seo bih za pregovarački sto. Ovakvo rešenje kakvo je sada će stvoriti trajnu frustraciju kod Srba, koji su pokazali da mogu i 500 godina da čekaju na ispunjenje nekog cilja.

Petra

pre 15 godina

Uuu, super! I sada ce sud doneti odluku da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, i vratice se pod okrilje maticne drzave, i Srbija ce opet biti celovita, i sve ce biti šiz sa šlagom i poljupčićima, i svi ćemo da se nasmejemo od srca, izgrlimo se sa Albancima, a oni će reći da su se samo zezali, i da u stvari vole svoju matičnu državu Srbiju, i svi mrtvi Albanci i Srbi će iskočiti iz žbuna u kom su se u stvari skrivali, i onda ćemo još malo da se smejemo od srca, i MD (matična država) Srbija će cela da se smeje, i JP (nije "javno preduzeće" već "južna pokrajina"!) Kosovo će postati kraljevstvo iz bajki - srpskih narodnih, naravno, ne onih nemačkih (sa šibicama)... Ura!

Mashinovodja

pre 15 godina

I šta samo konkretno dobili ovom "pobedom"? Samo još jednu šarenu lažu. Kao onomad, kad smo pobedili NATO. Ali bitno je da smo moralni pobednici, pa neka nas košta šta košta. A koštaće, tek ćemo videti koliko.
Naravno, Kosovo ostaje tamo gde je, izvan Srbije. Ali nema problema, kad smo čekali 500 godina, čekaćemo još toliko. Ako nemamo para, barem imamo vremena.
Korist od ove "pobede" imaju samo tekući srpski politikanti, jer sudeći već po prvim euforičnim komentarima, to se može odlično iskoristiti na sledećim izborima.
I posle svih ovih godina, još uvek ne uspevam da shvatim toliku naivnost ljudi i njihovo uporno odbijanje stvarnosti...

NIčija Ne Gori Do Zore

pre 15 godina

Ko zna, sasvim je moguće da za deceniju-dve SAD izgube snagu.

Naše je da svoje interese predstavimo drugima tako da ih oni u budućnosti vide kao svoje...

DID

pre 15 godina

Cestitke nasim ljudima iz politickog vrha. Doneli su prvu veliku diplomatsku pobedu. Posebne cestitke na uspehu ministru Vuku Jeremicu, koji je na plecima poneo tezak teret.
Ostvariti ovakvu diplomatsku pobedu nad supersilom (na zalasku) USA je velika stvar. Tacno je i to da nas zapad nece gledati bas lepim ocima. Ali barem im je Srbija pokazala da ume da se bori i za diplomatskim stolom. Pitanje za nevernu gospodu i Albance: Kada se raspadne Belgija, koga cete pre priznati, Flandriju ili Valoniju?

D. Stojakovic

pre 15 godina

Prvo cestitke na uspehu i mudrim potezima diplomatije R. Srbije.
Posto je problem zvani „Kosovo“ prebacen iz politickih u Pravne vode, dolazimo do sasvim drugacije situacije. Posto je medjunarodno pravo univerzalno, ni jedan sud, pa ni „Sud pravde“ u Hagu, nebi smeo donositi politicke odluke, vec pravne. Samozvani kosovski politicari se mogu busati u grudi koliko hoce i zele, morace na kraju progutati gorku pilulu.
Americka administracija i ostale velike drzave koje su priznale drzavnist juzne srpske pokrajine, pokusava na sve moguce nacine sakriti licnu aroganciju, zaboravljajuci da niko nije u mogucnosti poklanjat tudje teritorije nekom trecem. Na kratko da. Ali na duzi vremenski rok je to nemoguce.

sho

pre 15 godina

Pa sta je trebalo Srbija da uradi, da prizna KiM? Ako sud donese odluku u nasu korist, odluka ce vaziti i za 20, 50 godina, kada odnosi u svetu sigurno nece biti isti, ako ne, isto ce vaziti i za Srpsku. Ne znam sto se toliko cezne za EU kada je ocigledno da nas oni nece. Treba da se preusmerimo na Nesvrstane, Rusiju, Kinu, Indiju, Latinsku Ameriku, naravno ne zatvarajuci vrata EU. Mislim da jacajuci nasu ekonomsku i politicku saradnju sa ostalima, mozemo samo postati atraktivniji EU. Vidim da ima ljudi koji misle da bi za nas bilo najbolje da nam EU preporodaje rusku, arapsku ili venecuelansku naftu, ili kineski tekstil, brazlsku kafu i secer, i da nam jos soli pamet kako je to u nasem interesu i da nam cine uslugu :-)

James Dean

pre 15 godina

Ova pobeda, prevedena na sportski žargon, mi se čini kao kad bi pobedili u polufinalu LŠ, a finale bi bilo odigrano bez nas. Pobeda velika, korist nikakva.

ivan

pre 15 godina

Ako mišljenje bude negativno, kako će Kosovo u UN, ko će glasati za ulazak Kosova u UN. Može da ga prizna ko hoće, ali Kosovo neće biti članica niti jedne međunarodne organizacije pod pokroviteljstvom UN

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Niti je velika niti je pobeda. Rezolucija sadrzi samo trazenje misljenja suda. Videli smo da ona nije odbacena nego je dobila saglasnost odredjenog broja zemalja da kao tava bude prosledjena MSP. Ne vidim ko je tu pobedio i ko je porazen. Sud ce, kad tad, dati zatrazeno misljenje. Nadam se da ce Jeremic umeti da zadrzi fotelju na kojoj sada sedi barem do okoncanja rada suda na ovu rezoluciju. Tada nece biti ovako mlad ali ce bar moci da sagledava sa vremenske distance svoje propuste i greske ako ih ima, jer mu misljenje suda nece zatrebati.

picasso

pre 15 godina

Svima nama su devedesete tesko pale i psihicki i u svakom drugom smislu, a oni sa slabijim stomakom su iz njih izasli i osteceni, promenjeni. Jedino tako mogu da tumacim lavinu defetizma, pesimizma i malodusnosti koja se prozima kroz komentare ovde, a i drugde u javnosti. Povratak samopostovanja bi bio lekovit za citavo drustvo, a ovo je prva ozbiljna prilika za tako nesto, pa tesko mogu da razumem na primer one koji predvidjaju da misljenje suda moze biti u korist Kosova - da li tako i u slucaju Ratka Mladica misle da bi presuda mogla biti oslobadjajuca? Sanse su otprilike podjednake. A onda kazu da misljenje suda nece biti obavezujuce - pitam se da li su to govorili i kada je taj isti sud razmatrao tuzbu Bosne protiv Srbije za genocid. Pa onda kazu da ce to usporiti ulazak u EU - pa da li zaista zele da udju u tu organizaciju ako je kriterijum (jedan od ...) za ulazak pristajanje na dobrovoljnu amputaciju i odustajanje od trazenja pravde? Ljute li se i na Evropu sto zbog jednog drugog sudskog procesa koci pristup Srbije, ili se i u tom slucaju opet ljute na Srbiju? I na kraju, teza da od svega ovoga nema nikakve koristi za Srbiju. Ako zaustavljanje procesa priznavanja Kosova, sansa za nove pregovore, dobijanje moralnog kredita u medjunarodnoj zajednici, povratak samopostovanja, potvrda najvece sudske instance na planeti da je Srbija ostecena i da je nezavisnost Kosova nelegalna, ako sve to nije nikakva korist, onda se pitam sta je onda na ovom svetu uopste vredno truda i pohvale.

GuC

pre 15 godina

samo kratkovidi politikanti vide POBEDU Srbije...pobedu koju je izglasao treci svet. Ako Srbiji nije jasna poruka skoro cele EU, SAD, onda ni DS ni sateliti nisu proevropske snage Srbije.
Ja sam mnogo ljuta, gube nase dragoceno vreme,novac, zanemaruju realnost i previdjaju ozbiljne posledice za buducnost Srbije. I Kostunica je sanjao kako celom svetu drzi predavanja iz medjunarodnog prava, halo!
Nije najvaznije da se slikamo za medije na East Riveru, vazno je da znate sta dobijamo...mislim da oviakvim ponasanjem, cuvenjem medjunarodnog prava, gubimo bitku za nas same.

Nenad

pre 15 godina

Kako smo im pokazali. Svi ce klecati, padace vlade sirom zapada. Prevrtljivi latini ce grcati u suzama. Bog ce ih okameniti kao Sodomu i Gomoru.Vecno prokletstvo ce ih unistiti.Zivela Srbija sa Kosmetom! :)

Internacionalac-Bec

pre 15 godina

Ako se necemo boriti za nase sugradjane na kosovu koji strahuju za goli zivot, ako prepustamo te ljude tom sistemu korupcije, mafije, kriminala i netrpeljivosti prema njima, pitam se zasta li se vredi boriti. Ako to zanemarimo onda se pitam da li smo uopste narod, mogli bi odma da rasprodamo sve i laku noc. Cenim ovaj uspeh i ako to nije nista konkretno, bez obzira sta ko mislio, nek misli sta hoce.

kap u okeanu

pre 15 godina

Kako objasniti normalnom coveku koliko je ovaj "uspeh" POGUBAN za Srbiju a ne pokvariti raspolozenje onima koji ovo vide kao uspeh ? NAJGORE sto Srbiji moze da se desi to bi bilo da MSP-de da misljenje da je Kosovo "NELEGALNO" proglasilo nezavisnost ! A STA ONDA ? Pa zar ima jos nekog u Srbiji ko misli da ce se Albanci sa Kosova "dobrovoljno" odreci svoje nezavisnosti ? A koja ce to Vlada u Srbiji biti u stanju da objasni Srbima kojima je Kosovo "svetinja" da i pored "prava na NJIHOVOJ strani" Kosovo ne mogu vratiti "mirnim " putem ? Mladi nam Ministar "nazalost" nema pojma u kakvu "neizvesnost" vodi Srbiju i celi REGION svojim "USPESIMA"! SAMO ISKRENI Pregovori sa Pristinom vode ka DUGOROCNOJ STABILNOSTI na ovim prostorima, sve ostalo je MAC sa dve ostrice !!!

posmatrac

pre 15 godina

Kada covek cita izjave Albanaca sa Kosova, pomislio bi da se svet zaista vrti oko njih. I koje ideje Beograda bi po njima bile "dobre" kada im je, otkako su u sastavu Srbije, dobra jedino ideja kako da se od nje otcepe?

Adam

pre 15 godina

Sigurno je daleko bolje što se Srbija opredijelila za diplomatske inicijative ovakvoga tipa, umjesto za ratovanje (kao što je bilo ranije) i nesumnjivo je za srbijanske interese pozitivno što je toliko država podržalo Beograd, ali - pitam se kakva je to "velika pobeda" ?! U čemu se ona sastoji ? Medjunarodni sud pravde tek mora odlučiti je li osamostaljivanje Kosova s pravnoga stanovišta opravdano ili ne, a i ako odluči da nije, to je tek obvezujuće mišljenje. Što, dakle, Srbija njime dobiva ? Moralnu satisfakciju da, ali od nje neće imati nikakve praktične koristi. Zar zaista netko u Srbiji misli da će Kosovo ponovno postati srbijanska pokrajina ??? Pa o tome odlučuju Amerikanci, a vidjeli smo kako su oni glasovali. Osim toga, što bi se dogodilo kada bi se Kosovo formalno vratilo u Srbiju ? Ne mislite li da bi odmah izbio težak srpsko-albanski rat (jer je valjda svakome jasno da Kosovari to ne bi nipošto prihvatili) ? A činjenica je takodjer da ste se ovakvom inicijativom otvoreno zamjerili SAD-u i da vam se to definitivno može razbiti o glavu prigodom daljnjih pregovora o pristupanju euroatlanskim integracijama, jer - svidjalo se to nama ili ne - Amerikanci vladaju svijetom pa i te kako mogu utjecati i na svoje partnere / vazale iz EU i sl.

Pedja von Queeria

pre 15 godina

Jeeeeeeeeeee, pobedaaaaaa. Sad da organizujemo veličanstveni doček našim sportistima ispred Skupštine. Bravo naši, bravo.

fico

pre 15 godina

Bravo majstori. Ovo su opipljivi resultati. Prva bitka do pobede. Naravno na kraju mora biti fer kompromis sa Albancima, ali ovo sada je bilo daleko od kompromisa, kao I USA&EU drsko ponasanje. Prava je i taktika bila pricati sa dosta manjih zemalja koje i sebe mogu videti sa slicnim problemom uskoro. Jos jednom bravo, to vec lici na novu Srbiju, pametno i polako.

Nele

pre 15 godina

Naravno, sve je ovo lepo, dobijena je bitka. Recimo, sutra, sud donese odluku o nelegitimnosti nezavisnosti Kosova. Sta se onda desava? Da li ce tad Albanci s Kosova naprasno da pozele da zive u zemlji Srbiji? Na ovo verovatno mnogi odgovaraju, pa neka pozele ako hoce. Sta ako (kao sto nece) ne pozele? Sta smo dobili od prihvatanja ove rezolucije? Da li cemo na silu primorati te ljude da budu gradjani Srbije? Odgovarice mnogi, pa na silu ako treba. E kod sile pozivam sve one koji se sada nesto odusevljavaju da budu u prvim redovima zajedno sa svojim najblizima a ne uvek ja kad god se nesto zakuva. U svakom slucaju pozdravljam sve aktivnosti za mirno resenje problema.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje.

U sridu!

Pitanje

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?

JovanaNBGD

pre 15 godina

Nista nije gotovo, narocito pitanje Kosmeta, ma koliko neki u Pristini i njihovi istomisljenici u ostatku Srbije zeleli. Takodje, ne treba preterano slaviti, ali svakako treba proslaviti, da se jos vise zabrinu oni teroristi/politicari iz Pristine. Svaka cast Jeremicu i ostalima koji su dali sve od sebe da ovo "prodje". Jos pravo i pravda da pobede, da shvate da ne moze sila vecno da diriguje.
A, SAD bi trebalo da tuzimo sudu, zbog agresije i svega proisteklog iz nje, zbog otimanja teritorije tj. okupacije jednog dela nase zemlje..a, i pojedine zemlje EU ako nas ne prime u sto skorijem roku, narocito Holandiju, koja nas uvek necim ucenjuje, njih bi stvarno trebali da tuzimo.

KandaBata

pre 15 godina

Cudno u ovoj pobedi je to sto je ogromna vecina onih zemalja cijim savezima mi kao zemlja tezimo bila uzdrzana. Mislim da i dalje pokusavamo da spojimo nespojivo. Resavanje statusa Kosova (koje je uzgred za vecinu zemalja iz EU vec reseno) sa ulaskom nase zemlje u EU. I dokle god mi kao zemlja gubimo bitke u stvarima koje su sustinski bitne za gradjane ove zemlje vize, EU itd. dotle ce ali bas svaka nasa garnitura nesposobnih i polusposobnih politicara koja je na vlasti zaludjivati ljude Kosovom.

Dragan R

pre 15 godina

Odlično sada očekujemo kolone Srba na povrartku na srpsko Kosovo. Da li će ova pobeda doneti sada poboljšanje života na Kosovu? Ministar ništa ne kaže o tome. Šta će sada biti sa ljudima dole na terenu.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Od predstavnika Britanije u UN posle izvršenog glasanja o Rezoluciji, mogli smo čuti uputstva šta i kako treba medjunarodni sud pravde da radi po pitanju KIM. To je ono najtragičnije u celoj stvari. Zapadne demokratije visoko cene i poštuju taj sud, ali ipak one ne krše mejunanarodno pravo po pitanju KIM. Pa što se onda boje suda?

Aryan

pre 15 godina

Dobar potez nasih, sad treba spreciti da nas EU ne uslovljava ulaskom priznanjem Kosova. Mozda je pametnije na neko vreme zamrznuti neke dalje aktivnosti dok ne postanemo clan EU a onda nastaviti ovim putem.

Bojan

pre 15 godina

Ne znam samo sto je ovo pobeda? Veca je verovatnoca da ce da odobre nezavisnost Kosova nego sto ce nedvosmisleno da kazu da je to nezakonito. Mislim da ce medjunarodni sud da da neku ocenu koja ce moci da se tumaci kako ko hoce. Sto bi on da upire prst u oko Amerima koji ga izdrzavaju. Ne sece se grana na kojoj se sedi.

Petar Rasic

pre 15 godina

Po ko zna koji put moja braca Srbi se ubise takmiceci se protiv samih sebe. Umesto da se svi zajedno makar malo radujemo zbog ovog uspeha nase diplomatije(ne morate ga zvati pobedom ako vam to para usi), mi se "ubismo" u osporavanju i omalovazavanju. Nije mi poznato da postoji jos neka nacija na svetu i okolini, pa makar i slicnog mentaliteta, koja do te mere mrzi samu sebe. U boj do konacnog samounistenja, braco Srbi i u zdravlje ve nas'o.

advokat

pre 15 godina

Uopste ne treba sumnjati da li je u pitanju pobeda ili ne. Ovo je apsolutna pobeda! Konacno je Srbija postala blistava za stolom, onim istim stolom gde smo do sada gubili. Konacno je dosao neko ko ima dobar vidik i dobru viziju.
SVAKA CAST SAMO NAPRED

Dean Mita

pre 15 godina

Pobeda?
Sada cemo morati da progutamo cinjenicu da Medjunarodna pravda nije bas tako "pravda" prema Srpskom zahtevu.
Zar mislite da ce Amerikanci i Britanci dozvoliti da to tek tako prodje na Medjunarodnom Sudu?
Model Haske pravde, bojim se opet, ili neki razvodnjeni zakljucak koji nece pomoci ni jednima ni drugima.

Sander

pre 15 godina

Mislim da je ovo samo deo jedne velike igre koja se trenutno igra. Milsim da nije slucajno sto se desilo u Gruziji i ovo juce. Koliko bi imalo sanse da ovo prodje da se u Gruziji nije desilo to sto se desilo. Za one koji smatraju da ovo nije uspeh, mislim da grese. Posle ovoga stvari nece moci ostati iste. Ili ce secesija biti pravno moguca ili nece. Za one koji dovode u pitanje Ustav Srbije, kako to da nije bilo referenduma na Kosovu o nezavisnosti i da li bi tad glasali i onih 300.000 proteranih? Da li bi glasali samo drzavljani Srbije ili "gradjani" a drzavljani susedne Albanije i Makedonije? Maticne knjige su u Srbiji jel tako?

milorad

pre 15 godina

Kao što reče Grunf iz legendarnog "Alan Forda": "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" Dobro je što je ishod pozitivan po nas, ali pobedu ne treba precenjivati, tim pre što je ostvarena RELATIVNOM većinom, a ne apsolutnom! Problem je, najzad, na pravnom terenu. Slučaj može da potraje godinama, ali može i da se "odmota" iznenadjujuće brzo. Ne zaboravimo da sudije MSP nisu sa Marsa, nego iz Francuske, Holandije, V.Britanije, Brazila itd., tako da se ne treba zavaravati da interesi njihovih domicilnih zemalja neće imati nikakav uticaj na naš slučaj. Treba što pre pripremiti precizne scenarije za bilo koji ishod sudjenja i ne gubiti iz vida da mišljenje suda NIJE obavezujuće!

Sale

pre 15 godina

Jel to bese onaj isti Jeremic sto je, prema recima ovdasnjeg ambasadora SAD, Kondolizi Rajs obecao da ce Srbija da prihvati EUlex koji je ovde da sprovede kontrolisanu nezavisnost Kosova?
I jel pobeda trazenje savetodavnog misljenja koje nije obavezujuce i predugo traje, umesto obavgezujuce presude, koja je i brza?
Ovo je samo mahanje crvenom zastavicom, dok nas levom kradu i poklanjaju Kosovo Albancima.
FUJ !

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Najiskrenije cestitke ministru Jeremicu i precedniku Tadicu. Nova zora Srbije pocinje! Napred samo u nove demokratske pobede! Ovim Srbija i te kako dobija na medjunarodnoj sceni,, ponavljam i te kako!!!Pozdrav iz Francuske. SRBIN

Georg

pre 15 godina

Ma kakva pobeda. Sve je to nula kroz nula. Mi da smo sad pametni pa da Kosovo ostavimo po strani i bavimo se našim unutrašnjim pre svega ekonomskim problemima i sačekamo da Međunarodni sud donese neku odluku(ona će biti neobavezujuća, i verovatno će ta odluka da se donese za jedno 8 do 10 godina). U međuvremenu će većina zemalja članica UN da prizna Kosovo (pa i Rusija) i šta smo uradili NIŠTA.

Aleksandar Maćašev

pre 15 godina

Pobeda!!!???
Dakle, dokle ce ljudi da nasedaju na iste voznje glavonja na vlasti nikad mi nece biti jasno. Da se razumemo ja sam za demokratsku/proevropsku opciju u Srbiji (da me neko ne pomesa odmah sa radikalima). Vuk Jeremic je poznat iskljucivo po svom pazarenju poena za Tadica. Ne po diplomatskoj umesnosti.
Da ce ovo biti izglasano se znalo od pocetka i nije zasluga srpske diplomatije. Samo se sada rabi u PR svrhe.
Demokrate bi trebalo dobro da se zamisle ako misle da je dovoljno to sto su alternativa radikalima.

Milan

pre 15 godina

I? Sta sad? Sad je sve OK i sada ce da tece med i mleko. Manite se gluposti, praznih prica i Pirovih pobeda, vec se okrenite radu...Pozdrav iz Rima.

Nina

pre 15 godina

Bravo za odbranu prava da se pravo brani pravnim sredstvima a ne silom i dilom. Lakše će normalni i civilizovani ljudi da brane zajedničko pravo da žive u državi pravde i razuma.

Vesna

pre 15 godina

Uvek mi je zacucujuce kako neki ljudi u svemu vide nesto crno i negativno. Ok, slazem se ja da je Kosovo za nas izgubljeno i da treba ici dalje, ali moramo li bas cutke sagnuti glavu i klimnuti na sve sto nam se desava? Mozemo li bar na ovakav nacin pokazati bar malo da se ne slazemo sa krsenjem i medjunarodnog i svih drugih prava? U svakom slucaju ovo je barem mala moralna satsfakcija i u svakom slucaju cestitam gdinu Jeremicu i predsedniku Tadicu kao i celom njihovom timu na ovoj pobedi.

'ladan k'o spricer

pre 15 godina

Zaista je tesko poverovati koliko malo je nama Srbima potrebno da padnemo u euforiju. Zar nam nije pametnije i bolje da hladne glave razmisljamo i pravimo planove o sutrasnjici, a da manje hvalospeva ispevamo politicarima i "politicarima". Smirimo strasti.
'ladan k'o spricer

komsija

pre 15 godina

Jedino sto ja mogu reci Jeremicu je da kada je dosta dosta je. Dosta sa recnikom pobede i nastavak na put ka drugim pobedima. Niko u svetu misli da se radi o pobedu ili o porazu. Da bi oni razmisljali na nacin kako Jeremic razmislja, sigurno oni bi "pobedili" Jeremica i ovog puta. Istina je malo drugacija. Nacin kako Zapad zastupa pokazuje vaznost te pobede...
Za mene istina je vise komlikovana i predugacka za ovaj sjajt...Kratko receno to je poklon Zapada za srpske lidere kao pomoc za pobedu u unutrasnje polje, za 10 godina uzastopno(dok proces traje). Naime Zapad je poklonio i Milosevicu "pobedu" kada on povlacio vojsku sa Kosova. On nije dobro razumeo smisao poklona sa Zapada...Zbog toga ja na veliko kazem Jeremicu: Kada dosta dosta je. Ako je pobeda, dobra je pobeda i kada nije "velika" cak i kada ne donose druge "pobede"....

njujork

pre 15 godina

ova vest pokazuje koji je ljuba zivkov genijalac. jeremiceva recenica da je ovo "pobeda srbije, ali i medjunarodnog prava" kao da je prepisana iz lisice i zdrala ili retrovizora. hvala ljubi zivkovu! a jeremicu ne.

veki

pre 15 godina

najzad postoji vlast na koju gradjani Srbije mogu da se oslone.Sto se ove diplomatske pobede tice ona je sasvim legitimna, medjutim ono sto je jos znacajnije je to da Tadic i Jeremic misle svojom glavom, imaju viziju i dar za dimplomatiju.Svet ih uzima vrlo ozbiljno, Srpski narod im veruje jer oni stvarno mare za svoju zemlju -to sve zajedno je pocetak neke srecnije buducnosti za Srbiju.

Petar Jankovic

pre 15 godina

Floskula da se ovime pitanje Kosova prebacuje sa politickog na pravni teren jednostavno vredja inteligenciju, te bih zamolio nase politicare i njihove lakeje da je vise ne koriste. Izmedju ostalog, i bombradovanje SRJ, okupacija Iraka i invazija na Gruziju bile su kontra medjunarodnom pravu. Pa su se ipak dogodile. Budite sigurni da ce se slicne situacije dogadjati i u buduce, a da pitanje medjunarodnog prava na te pojave nece uticati ni za jednu iotu. Voleo bih kada bi se nasa diplomatija vise bavila onime sto nazivamo real-politickim planom. Ova odluka na zalost negativno se odrazava na nasu real-politicku poziciju vis-a-vis velikih sila koje je diktiraju, a pogotovu po pitanju podele Kosova.

Žića

pre 15 godina

Bravo g. ministre, odlično radite svoj posao, samo tako nastavite.
Oni što su vas kritikovali, sada neka jadikuju i pokušavaju prikazati vaš grandiozni rad uzaludnim. Neće im uspeti. Dela govore. Idemo dalje, progresivna Srbija je uz Vas.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?
Ako sud tako odluči onda se Gruzija takođe može pozdraviti sa južnom Osetijom i Abhazijom a novi problemi u ostatku svijeta će tek nastati. Možda čak i na Balkanu jer kada su već neki "izvojevali pobjedu i proglasili nezavisnost" šta ih spriječava da to ponove jer ako prema MSP-u to bude legalno.
USA čini mi se ne priznaje Međunarodni Sud Pravde.

Normalan covek

pre 15 godina

Svaka cast gospodinu Jeremicu. Napokon imamo ministra, koji je u potpunosti obrazovan, vredan i iznad svega posteno se bori za svoju zemlju. Srbija odavno nije imala ovakvog ministra - pravi covek na pravom mestu. Jos jednom hvala Ministru za postignute rezultate. Makar na tren da imamo i mi razloga za stvarno veselje.

Ko to tamo peva

pre 15 godina

Šta je za nekog obavezujuće ili ne on ima sam pravo da bira. Naravno i da snosi posledice svog izbora. Možda nas zbog ovog našeg nastojanja i ne prime u EU, ali ja lično se osećam bolje. Neki gore navode kako su zemlje koje su tokom glasanja bile uzdržane ustvari protiv. Ja mislim da su one samo naprosto bile uzdržane (ne ulazim u razloge). Možda je uzdržanost jednih dovela do uzdržanosti drugih. Samim tim je jasno da su PROTIV bile samo SAD i Albanija i VELIKI Američki saveznici iz Zalivskog rata koje je i Majkl Mur naveo u svom filmu 9/11.
Još jednom samo moram da se osvrnem na početak i tvrdnje da su odluke Međunarodnog suda pravde neobavezujuće jednim pitanjem.
Zašto bi odluke bilo kog suda onda bile obavezujuće?

Petar

pre 15 godina

Veliki uspeh nase diplomatije! Samo polako i uporno, jednog dana ce opet biti nase... Albanci se pouzdaju u USA, a opste je poznato koliko su velike sile verni saveznici...Prvom prilikom ce ih se "otarasiti"...Suprotno tome, izgleda da Srbija pocinje da se pouzda u samu sebe...

jaksa

pre 15 godina

Ma znam da nema promene "faktickog stanja".
Ali...kad britanski ambasador diskutuje i vidi se da je protiv, a ne sme da glasa..nego je uzdrzan.
U celini celosti - ne pise nam se dobro.

megi elezi

pre 15 godina

Najverovatno, ovo je jedna velika politicka igra velikih zapadnih sila & Srbije! Euforija ove "pobede" je prvi korak koji ce kasnije dokazati da ce i Srbija priznati nezavisnost Kosova. Sud, ako nece u potpunosti odbaciti zahtev Srbije, onda ce jednu ekuivalentnu presudu izneti, po kojoj ce "otvarati" put Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

Dragan

pre 15 godina

Moglo bi se reci da je ovo odredjeni uspeh nase diplomatije. Sad druge strane smeta mi rec pobeda, o kakvoj pobedi se radi, koga smo mi to pobedili? Dok ne sednemo da popricamo sa komsijama albancima kako cemo ziveti bolje i mi i oni, jedni pored drugih, dva mala napacena naroda i dalje ce biti igracka za velike.

Destiler

pre 15 godina

Sve cestitke na diplomatskoj pobedi.Cak i da ne moze da se zadrzi Kosovo, treba ga sto skuplje prodati jer je tamo, u krajnjoj liniji, zavrsilo mnogo srpskog novca. Cini se da se Amerika izmorila ratovima zadnjih dvadesetak godina, bilo bi najpametnije americkoj diplomatiji da napokon prihvate Srbiju za saveznika ako zele deo balkanskog kolaca (jedne masne gibanice). Eh, bilo bi vreme napokon zahladiti odnose sa Palestinom, Iranom, Sirijom i slicnim drzavama a intenzivirati diplomatiju sa Izraelom!! To bi donelo pregrst poena (konvertibilnih apoena). To nemesanje i "kao razumevanje" za stvari "potlacenih i malih zemalja" je vrlo cinicno jer moze samo da sluzi eventualnoj prodaji nasih tenkova tim "malim" narodima.

SuhesZ

pre 15 godina

Svakako diplomaciji treba cestitati na uspehu i trudu, mada smo majstori pirovih pobeda - glavno je da bude razloga da se slavi. Nazalost balkanski narodi su odlicni takticari i ocajno lose stratege. Ova odluka pa ni buduca odluka medjunarodnog suda nikoga na nista ne obavezuje, to je samo pravno misljenje bez ikakvih obaveza. A sve to se moze precrtati jednom slicnom izjasnjavanjem u UN, da je "Kosovo poseban slucaj".
Mnogo je tezi zadatak ubediti clanice UN, da Kosovo NIJE poseban slucaj. Ne sme se dozvoliti da se tako formulisano pitanje u UN postavi na dnevni red. Naravno Rusija moze spreciti vetom da dodje do takvog izjasnjavanja u UN, ali to ce dovesti UN u vecnu pat poziciju. Tako se problem prepusta vremenu i samostalnoj odluci svake drzave posebno bez ikakvih ogranicenja. Vreme radi za separatiste. Dugorocno jedino moze doci do veceg broja priznanja nezavisnosti Kosova, nego do neke situacije da se vec doneta odluka o priznanju povlaci. Kosovo ce biti evropski Tajvan, i tu je kraj price. Za nas bi bila prava katastrofa ako bi se medjunarodni sud sam izjasnio da je "Kosovo poseban slucaj". Zato tekst zahteva prema medjunarodnom sudu mora biti jako formalan da se takvo izjasnjavanje ne moze da se dogodi. Ako ce se ipak slucaj Kosova direktno raspravljati na medjunarodnom sudu, mozemo zabiti najveci autogol u istoriji diplomacije.

sasa

pre 15 godina

Prvi put Srbija uopste ima pravo za nesto u UN-bez da se daje veto.
Kao drugo: Sada se ide od polticki stav o Kosovo na stav prava. I to,da cuje ceo svet PRAVDU! Politika moze na prljavi nacin -pravda ide po zakonu.
I idemo dalje. Ovaj put -Bravo za Jeremic/Tadica! Svaka vam cast,ova truda nije bilo bezveze.

Dejan

pre 15 godina

Nema razloga za veliku euforiju. Ovo je velika pobeda onoliko koliko velilka može biti pobeda u kvalifikacijama. Jeste značajna, ali je još više obaveza, jer će sledeće runde sigurno biti teže.

Pg

pre 15 godina

Pa jeste velika pobjeda i svaka cast, ali ne vidim konacan cilj, s obzirom da su skoro sve kljucne sile priznale Kosovo. da li je konacan cilj da, ako Sud presudi u korist Srbije, vojna akcija dolje bude legitimna? Da li je to dobro? nijesam siguran!

gazebo

pre 15 godina

E moj Ministre Jeremicu,Pirova ti je to pobeda,oni od kojih Srbija najvise ocekuje finansijku i trgovinsku pomoc o toku glasanju su bili ili uzdrzani ili su bili protiv...svaka cast "nesvrstanima" i ostalim drzavama treceg sveta,mala je vajda od njih...

Petar R

pre 15 godina

Da ne bude zabune u svetu je uvek vladala, a i vladace sila.Medjutim i ta sila je promenljiva pa sutra moze da se desi da sila bude uz Sbiju(znam da zvuci kao rat zvezda)a imacemo i legalno papirce (citaj presudu).U Litvanjiji su 1939-40 posle pripajanja Sovjetskom Savezu i nasilnoj nacionalizaciji isto nesretnim vlasnicima kuca govorili da "prihvate realnost" ali 90-ih su njihova deca i unuci dobijali kuce nazad. Tako da je pobeda na dugom stapu mozda ali pobeda.
Petar R.

GORAN

pre 15 godina

Kada mi neko pomene Ujedinjene Nacije padne mi napamet ona rečenica iz crtanog filma " čemu ovo služi , a i neradi " , naime od kako postoje UN sa idejom da se strahote iz II svetskog rata ne ponove one nisu predupedile nijeda konflikt za svo ovo vreme , i uglavnom su se bavile ublažavanjem posledica konfilkata .
Naj apsurdniji primera za to je da se osnivač UN , SFRJ raspala u krvavom ratu .

boba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto jos uvek nisu prekinuti diplomatski odnosi sa Albanijom!? Zastave 17. februara, "otvorena" granica, glasanje u UN... Sta jos treba da urade? Da nas bombarduju!?

Optimista

pre 15 godina

Ovako! Da bi Srbija postala "DRZAVA" ima pred sobom jos jako puno izazova i problema, koje mora resiti! Ovo sto se desilo u UN bi se trebalo posmatrati kao "normalan" proces, kojim jedna DRZAVA, koja smatra, da su "povredjeni" njeni vitalni interesi REAGUJE na takvu situaciju! Ni vise ni manje! Drugim recima, MINISTARTSVO, koje takve interese brani je ADEKVATNO reagovalo, odradilo svoj posao i alatima, koji su mu na raspolaganju (avioni, novac, sekretarice itd.) obezbedilo, da se "rec povredjene drzave" cuje i po njoj ODLUCUJE na instanci, koja je primerena tezini povrede, u ovom slucaju PRAVA! Insistiram na konstataciji, da je MINISTARSTVO URADILO SVOJ POSAO! I nije to nikakva pobeda! Ukratko, drzava Srbija je ADEKVATNO, civilizovano i primereno reagovala na DOGADJAJ, koji smatra NEPRAVDOM (koliko je sama tome doprinela, to je sasvim drugo pitanje). Moj optimizam se bazira upravo na sentenci, da je "nadlezno ministarstvo odradilo uspesno svoj posao" i NADAM se, da ce i OSTALA ministarstva krenuti tragom "ovog uspesnog i pobenickog ministarstva" i da ce sa identicnom dozom entuzijazma, posvecenosti i strucnosti resavati i ostala "minorna" pitanja, koja su za vecinu stanovnistva ove zemlje od zivotno-existencijalnog znacaja. Pa, hajde, i Vi ostali ministri, pobedite i Vi, budite POBEDNICI u svojim resorima i garantujem Vam, da ce Vasa popularnost nebrojeno puta pravazici sjaj ministra Jeremica!!! Nadam se, da ce ova "pozitivna enerija" pokrenuta na pitanju, ciji odgovor vec unapred znamo (moz' da bidne al' ne mora da znaci), cije je samo postavljanje psiholoski blagotvorno uticalo na vaskoliku naciju, imati identican uticaj i na procese drugih ministarstava, cijom realizacijom ce drzava Srbija u jednom trenutku STVARNO postati DRZAVA (bez navodnika)- sa KiM u svom sastavu ili ne! Pozdrav :)

Voyager

pre 15 godina

Rekao ja jutros da se bojim reči Britanskog ambasadora. Pokazali nam preko Podgorice i Skoplja koliko poštuju medjunarodno pravo. Oprez još veći, misliti na 100 godina unapred i samo raditi... Bez obzira kako se zovu paritje ili lideri na vlasti.

LogicianMagician

pre 15 godina

Dakle, 80 zemalja NIJE podrzalo zahtev Srbije (iako se ne racunaju pri glasanju, jasno je da neko ko je uzdrzan nije ni za), dok 77 jeste. E, jaka pobeda... Sada ce UK da amandmanom promeni tekst i omoguci Albancima da govore pred sudom o etnickom ciscenju 98/99-e, sto ce za nas biti uzasna blamaza, pa ce sud nakon 2-4 godine da donese neko razvodnjeno ni tamo-ni ovamo misljenje, koje pri tom nije obavezujuce. Gde si bio - nigde, sta si radio - nista. Ali ce nas put ka EU biti potpuno zaustavljen tokom tih godina, tim pre sto neke partije prete tuzbama Evropi. Belom Shengenu kazite pa-pa. Mladica i Holandjane necu ni da pominjem. Crna Gora i Makedonija ce u medjuvremenu priznati Kosovo, kao i Spanija cim padnu socijalisti sa vlasti i vrati se Aznar. I Slovacku i Rumuniju samo parlamentarni izbori dele od priznanja. Amerika ce samo jos vise da pritisne zemlje da tokom ovog perioda Kosovo priznaju. Pri tom smo ovim izgubili simpatije Rusije, jer ono sto sud odluci za Kosovo, vazi i za Juznu Osetiju i Abhaziju...

Srki

pre 15 godina

Kada se stiša (kod većine) "pobednička" euforija posle još jedne tesne "pobede" nad nepravednim svetom, treba se zapitati da li smo ovim išta dobili?
Dobili smo jedino predizborni materijal za još par izbornih ciklusa, jer će se taman toliko čekati na odluku suda koji može da presudi i PROTIV nas, a i u našu korist bez ikakve koristi za nas.
Da ne pričam da verovatno možemo da zaboravimo na bilo kakvu asocijaciju u EU, bar još 4-5 godina.
Nemojte mi samo o moralnim pobedama, trijumfu prava, itd..., toga sam se naslušao poslednje skoro dve decenije.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Lijepo, lijepo, samo sa velikim zakašnjenjem. Srbija je još prije dvadeset godina upravo na ovaj način trebala rješavati sve probleme na ovim prostorima. Ovako će ovom "pobjedom" srpski političari nastaviti da zavaravaju svoju javnost da eto oni mogu nešto promijeniti u vezi sa statusom Kosova. Ali, ma koliko se trudili, ni Tadić, ni Jeremić, niti svi građani Srbije zajedno, ne mogu iz povijesti izbrisati dvadesetogodišnje mračno razdoblje Miloševićevske Srbije. Tako da je sve ovo samo odgađanje suočavanja sa posljedicama te bolesne politike, i uzaludno gubljenje energije i dragocjenog vremena...

Natalija

pre 15 godina

A kakvu će koris od te „pobede“ imati Srbija? Nikakvu, baš suprotno od toga, imaće samo dalju štetu. Posle onakvih 20 godina agonija Srbije se nastavlja – a po svim parametrima (po broju radno sposobnih, po broju srčanih bolesti, mentalnih bolesti , kancerogenih bolesti, bela kuga, starenje stanovništva, emigracija se svakim danom sve više povećava, omladina je „manje sposobna“ od svojih majki, očeva, i dedova /to je nezabeleženo u novijoj istoriji Evrope i sveta/ bez infrastrukture, bez ekonomske solventnosti, oko 25% nezaposlenih i 30% radi na crnom i tako redom/ – jednom rečju mi smo na putu ka samouništenju. Ali to političke ideologe ne brine....ĆERANJE se NASTAVLJA!

Martijn

pre 15 godina

Imali mi koristi od ove inicijative ili ne, jedno se mora priznati: Jeremić je za klasu iznad njegovih nesposobnih predhodnika, i kao građanin sam ponosan na njegovo zalaganje... svaka čast, kamo sreće da je više ovako mladih i odgovornih političara

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Velika pobeda za Srbiju,g.Jeremicu,bi bila kada bi Vi priznali Kosovo u Generalnoj skupstini UN-a. Ovako mi izgleda kao Pirova pobeda. Misljenje suda nikoga nista ne ovavezuje. Pa i Izrael ceka misljenje suda za neki zid, izmedju Izraela i Palestine, vec cetri godine i nema jos odgovora. Dakle, neka tone Srbija, zajedno sa Kosovom, jos cetri godine pa ce da bude nasa zajednicka pobeda. U ostalom od 192 zemalja glasalo je samo 77 pozitivno za Srbiju.

NS

pre 15 godina

ostrvske državice Nauru, Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija... Haha... U prevodu americke kolonije, SAD i Albanija (cudnog li cuda) su bile protiv rezolucije. Sto znaci konacan rezultat 77:6, posto se 74 uzdrzane zemlje ne broje.

pad berze

pre 15 godina

Fino, kulturno, na tenane, razumno, takticki, elegantno smo ostvarili ovu veliku pobedu. Makar smo pokazali svetu ko je u pravu i da ce jednoga dana, jednoga dana, Srbiji biti vracen u najmanju ruku jedan deo Kosova. Ovakvim hrabrim miroljubivim pristupom mozemo ocekivati da postanemo znacajan autoritet u svetu. A ako Medjunarodni Sud donese odluku u nasu korist, sacekacemo da neke velike sadasnje sile izgube svoj autoritet i onda cemo priloziti ovo sto smo sada ostvarili.

Sve cestitke

pre 15 godina

Koje floskule iz Pristine. A tek iz Londona. Ovako, nema sumnje da je ovo velika diplomatska pobeda Srbije. Mozda cak i prva od pocetka devedesetih na ovamo. Pokazali smo da mirnim i diplomatskim sredstvima mozemo da se borimo za nasa prava, za promenu. A da li ce ovo biti Pirova pobeda ili ne, to zavisi od daljih aktivnosti ovog tima koji stoji iz ovog. Ti isti iz medjunarodne zajednice koji se pozivaju na vladavinu prava i koji su nas vukli za usi svih ovih godina zbog nepostovanja tog istog suda, sada tvrde da on nije bitan. Pa naravno, jer su i sami svesni da su stvar odradili traljavo. Racunali su na dalje autogolove Srbije, koja je 15 godina bila svetski sampion. I sada ne znaju sta drugo da kazu. Ne gajim nikakvu nadu da ce presuda doneti bilo sta konkretno Srbiji. Ali donosi bar onu malu psiholosku prednost koja nam je sada toliko potrebna, a u unutrasnjepolitickom zivotu bar malo mira da se moze fokusirati na neke, za nas, mnogo bitnije stvari. Svestan sam da ce tek sada biti pritisaka od strane EU i na nas i na druge, ali oni time samo dokazuju da im namere nisu ni bile casne, tj. da su spremni da izvuku bilo koji adut da nas ucene i onemoguce dalje primicanje EU. Ili drugim recima, Evropa polako gubi dezurnog krivca, a to ne odgovara mnogim. Politika nije ljubav, niti emocija. To je cisti interes. Mi smo se godinama durili i ljutili sto nas drugi ne vole. Doslo je vreme da se okrene list i da se gledaju nasi interesi. Da sam na mestu sefa diplomatije, sutra bih otisao u London i brizno pitao sta dalje... Zato, naperd, pametno, smireno i stalozeno. Zapravo onako, kako oni to rade...

Pesimista sa iskustvom

pre 15 godina

Volim naše pobede, a najviše onu kad smo pobedili NATO 1999. godine! Mnogo naših pobeda se pretvorilo u poraze. Nisam sigurna da će Evropska unija širom otvoriti vrata Srbiji posle ove pobede.

Mile

pre 15 godina

Ma sta mislio o politicarima Tadicu i Jeremicu (a u velikoj meri se ne slazem sa njima, da ne kazem, ne mislim o njima nista dobro u politickom smislu) ovo je velika stvar. Uspeli su da izguraju ovu inicijativu junacki i dzntlmenski na cemu im se mora odati priznjanje.
Svaka cast!

Goran

pre 15 godina

Prvo da cestitam na ovoj uspeloj diplomatskoj aktivnosti, ne pamtim kada smo poslednji put uspeli da izvedemo ovako nesto na svetskom politickom planu u nasu korist. Samo polako i stalozeno, vraticemo mi nasu srpsku pokrajinu nazad.

Bane

pre 15 godina

Svaka cast diplomatiji! Bez obzira na ishod sudske odluke, pokazali smo svima da smo "pravno" vaspitani i obrazovani. Jedino je razocaravajuce licemerje uzdrzanih. Vise cenim i postujem Ameriku i Albaniju rekavsi ne, nego ostatak sveta sa licemernim uzdrzanim stavom. Hypocrisy, thy name is EU! (sa sve nasim susedima, respect Rumuniji i Crnoj Gori)

fadil_h

pre 15 godina

Mislim da treba objaviti govor ambasadora V. Britanije. Covek je postavio logicno pitanje. Zasto Srbija kaza da je Kosovo proglasilo nezavisnost jednostrano kada ta ista Srbija proglasila svoj Ustav u koji ukljucuje i Kosovo, NE PITAJUCI one koji zive na Kosovo dakle sasvim jednostrano. Zapravo Srbija nije ni racunala glasace na Kosvo jer inace taj famozni referendum bi 100% propao. Ima i dosta stvari koji ne daju razlog za euforiju. A najverovatnije hladni tus dolazi vec danas novim priznanjima Kosova. To ce biti valjda razlog da se bavimo realnim zivotom ljudi a ne da pricame neke bajke o "velikim pobedama".

tuzlak

pre 15 godina

Dakle 77 naprema 80, mislim da nije nikakva pobjeda, osim sto je 80 zemalja (citaj ZEMALJA koje ce u dogledno vrijeme priznati nezavisno Kosovo) ispostovalo pravo Srbije da zatrazi misljenje Medjunarodnog Suda Pravde dalo vremena i prostora proevropskim snagama da izvuku Srbiju iz mraka i corskaka u kojem zajedno sa sobom drzi i dobar dio regije u okviru bivse YU ponajvise BiH. Licno mislim da je nezavisno Kosovo nepovratan proces bez ponovnih krvoprolica na ovim jadnim prostorima.

Igor

pre 15 godina

Da li postoji strategija za slučaj da Međunarodni sud pravde donese odluku kojom je proglašenje nezavisnosti Kosova imalo pravne osnove? Bilo bi korektno da tada Srbija prizna nezavisnost Kosova, izvini za ratne zločine nad sopstvenom manjinom i imenuje ambasadora u Prištini. I tada će Srbija krenuti napred.

Bojan

pre 15 godina

Sta reci o zemljama i osobama koje osporavaju da neku odluku proceni medjunarodni sud pravde.
Ko se to boji odluke suda?
Da li je to demokratija?

Novosadjanka

pre 15 godina

Veliko Hvala Predsedniku Tadicu, ministru Jeremicu i njihovom celom timu - ne samo da su dokazali da Srbija ima konacno prvoklasne politicare, koji su stvarno dorasli svom poslu, vec su to svoje znanje uspeli preneti u takve argumente, koje su i drugima shvatljivi. Dosta je bilo onoga "znamo mi da smo u pravu, jedino nas svet ne razume", dosta je omalovazavanja ogromnog truda sadasnje diplomatije Srbije. Sada je i pored svih otpora, kojih ce sigurno jos i dalje sa svih strana (ne samo domacih vec i svetskih) biti, doslo vreme to svoje pravo i konacno preneti u argumentovane zahteve, koje i ostali svet razume i sledi. Rezultat jucerasnjeg glasanja govori jasno o tome da su Predsednik i Jeremic pronasli pravi put Srbije u bolju buducnost njenih naroda, ne samo po pitanju Kosova, vec i ostalog sto sledi.
Podrzimo ih slozno u tome da ovaj jucerasnji uspeh postane pocetak citavog niza uspeha Srbije!

Ortakoll_pz

pre 15 godina

Pa kakva pobeda Gosp. Jeremicu kada od 192 drzave glasalo je samo 77 pozitivno!!! Ovo ti je samo moralna pobeda, nema nista od ovoga. Broj drzave koje priznaju Kosovo raste svaki dan!!!

Fitim

pre 15 godina

Velika pobeda!!! Pa ministre ne znam gde vidite tu pobedu? Prekjuce je Portugal priznao nezavisnost Kosova, juce su Rumunija i Sllovacka priznale kosovske pasose (sto je maltene priznavanje same drzave), danas ce Crna Gora i Makedonija da priznaju nezavisnost Kosova, itd, a sa druge strana Srbija je ovim potezom lupila vrata Evropskoj Zajednice .... Pametno nema sta .... samo napred.

GuC

pre 15 godina

samo kratkovidi politikanti vide POBEDU Srbije...pobedu koju je izglasao treci svet. Ako Srbiji nije jasna poruka skoro cele EU, SAD, onda ni DS ni sateliti nisu proevropske snage Srbije.
Ja sam mnogo ljuta, gube nase dragoceno vreme,novac, zanemaruju realnost i previdjaju ozbiljne posledice za buducnost Srbije. I Kostunica je sanjao kako celom svetu drzi predavanja iz medjunarodnog prava, halo!
Nije najvaznije da se slikamo za medije na East Riveru, vazno je da znate sta dobijamo...mislim da oviakvim ponasanjem, cuvenjem medjunarodnog prava, gubimo bitku za nas same.

James Dean

pre 15 godina

Ova pobeda, prevedena na sportski žargon, mi se čini kao kad bi pobedili u polufinalu LŠ, a finale bi bilo odigrano bez nas. Pobeda velika, korist nikakva.

Adam

pre 15 godina

Sigurno je daleko bolje što se Srbija opredijelila za diplomatske inicijative ovakvoga tipa, umjesto za ratovanje (kao što je bilo ranije) i nesumnjivo je za srbijanske interese pozitivno što je toliko država podržalo Beograd, ali - pitam se kakva je to "velika pobeda" ?! U čemu se ona sastoji ? Medjunarodni sud pravde tek mora odlučiti je li osamostaljivanje Kosova s pravnoga stanovišta opravdano ili ne, a i ako odluči da nije, to je tek obvezujuće mišljenje. Što, dakle, Srbija njime dobiva ? Moralnu satisfakciju da, ali od nje neće imati nikakve praktične koristi. Zar zaista netko u Srbiji misli da će Kosovo ponovno postati srbijanska pokrajina ??? Pa o tome odlučuju Amerikanci, a vidjeli smo kako su oni glasovali. Osim toga, što bi se dogodilo kada bi se Kosovo formalno vratilo u Srbiju ? Ne mislite li da bi odmah izbio težak srpsko-albanski rat (jer je valjda svakome jasno da Kosovari to ne bi nipošto prihvatili) ? A činjenica je takodjer da ste se ovakvom inicijativom otvoreno zamjerili SAD-u i da vam se to definitivno može razbiti o glavu prigodom daljnjih pregovora o pristupanju euroatlanskim integracijama, jer - svidjalo se to nama ili ne - Amerikanci vladaju svijetom pa i te kako mogu utjecati i na svoje partnere / vazale iz EU i sl.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Niti je velika niti je pobeda. Rezolucija sadrzi samo trazenje misljenja suda. Videli smo da ona nije odbacena nego je dobila saglasnost odredjenog broja zemalja da kao tava bude prosledjena MSP. Ne vidim ko je tu pobedio i ko je porazen. Sud ce, kad tad, dati zatrazeno misljenje. Nadam se da ce Jeremic umeti da zadrzi fotelju na kojoj sada sedi barem do okoncanja rada suda na ovu rezoluciju. Tada nece biti ovako mlad ali ce bar moci da sagledava sa vremenske distance svoje propuste i greske ako ih ima, jer mu misljenje suda nece zatrebati.

Mashinovodja

pre 15 godina

I šta samo konkretno dobili ovom "pobedom"? Samo još jednu šarenu lažu. Kao onomad, kad smo pobedili NATO. Ali bitno je da smo moralni pobednici, pa neka nas košta šta košta. A koštaće, tek ćemo videti koliko.
Naravno, Kosovo ostaje tamo gde je, izvan Srbije. Ali nema problema, kad smo čekali 500 godina, čekaćemo još toliko. Ako nemamo para, barem imamo vremena.
Korist od ove "pobede" imaju samo tekući srpski politikanti, jer sudeći već po prvim euforičnim komentarima, to se može odlično iskoristiti na sledećim izborima.
I posle svih ovih godina, još uvek ne uspevam da shvatim toliku naivnost ljudi i njihovo uporno odbijanje stvarnosti...

nefro

pre 15 godina

Najzad imamo diplomatiju koja se na pravi, inteligentan način bori za interese svoje zemlje. Dosta je bilo dza-bu priče.
Na terenu koji je ostavljen MIP-u uopšte nije lako postići bilo kakav uspeh.
A što se tiče izjava ministra UK, odavno se zna da neka pravila važe za neke, a za neke ne važe nikakva jer ih oni i prave. Pa i SAD ne priznaje Međunarodni sud pravde.

Dimitrijevic Dusan

pre 15 godina

Jucerasnja odluka nikako se ne moze nazvati velikom pobedom. Nije izvesno da ce odluka medjunarodnog suda pravde biti u nasu korist. Cak i ako bude, ona nije obavezujuca. Podseticu da su velike sile, pre svih SAD, V.Britanija i Francuska juce eksplicitno navele da odluka Suda nece uticati na njihovo priznavanje Kosova i vidjenje buduceg uredjenja regiona. Dakle, potencijalni "up-side" ove inicijative je u najboljem slucaju upitan. Pojednostavljeno, Kosovo nece ponovo biti deo Srbije kao rezultat eventualne odluke Suda da proglasenje nezavisnosti nije u skladu sa normama medjunarodnog prava. Niti ce u real-politickom smislu ojacati nasu poziciju po pitanju podele. Sa druge strane, potencijalni "down swide" ove inicijative je veoma znacajan. Pod jedan, on dozvoljava kosovskim albancima da pred Sudom predstave svoj slucaj za nezavisnost, sto dodatno komplikuje situaciju. Vaznije od toga, u slucaju po nas nepovoljnog uspeha, gubimo i poslednju, moralnu osnovu za nepriznavanje Kosovoa i samim tim takozvani "territorial claim". Time sebi stvaramo obavezu da kao clanica evro-atlanskih struktura i potencijalna clanica EU sami priznamo Kosovo. Ministar Jeremic je mlad i ocigledno veoma ambiciozan politicar. dobro je da imamo takvog ministra spoljnig poslova. Ipak, cini se da bi ovo pitanje trebalo da prevazidje razmatranja na unutar-politickom planu.

NIčija Ne Gori Do Zore

pre 15 godina

Ko zna, sasvim je moguće da za deceniju-dve SAD izgube snagu.

Naše je da svoje interese predstavimo drugima tako da ih oni u budućnosti vide kao svoje...

Sogosogo

pre 15 godina

Cestitam nasim diplomatama na odlicno vodjenoj inicijativi. Moj stav je da bi bilo idealno da se Kosovo podeli.
Srbija ce uci u Evropu htela ona to ili ne, jer je to strateski plan Brisela. Oni nece ostaviti jednu rupu usred Evrope, jer bi to sigurno pogodovalo velikim silama kao Kini I Rusiji. Ali cudi me koliko se mnogi na ovom forumu fokusiraju na ulazak Srbije u EU. Kao daje to jedino resenje za Srbiju! Cilj je da se unapredi privreda i poboljsa standard, a ne samo da se udje u EU. Zivim u Francuskoj i ta EU nam bas nista nije dobro nije donela. Odkad imamo euro sve je poskupelo, delokalizovali su proizvodnju, velike firme masovno otpustaju, zivot je sve tezi i tezi. Ovde masa ljudi jedva ceka da se otarasi te glupave Evrope.
To je ekonomska i liberalna, a ne politicka Evropa. Osim toga, unutar Evrope ima dosta diskriminacije bogatih zemalja prema siromasnim zemljama Eu kao Rumunija i Bugarska u stilu "sta ce te nam vi, beda ste, samo trazite nase pare. E samo nam jos Montenegro treba, pa da placamo i za njih!" Mislite li vi da ce stvarno sve da procveta kad udjemo u Evropu? I u sadasnjem medjunarodnom kontekstu, sa krahom finansijkog sistema, Amerika i Evropa ce izaci iz krize znatno oslabljene. Predvidja se da ce kriza trajati pet godina. I ko god da pobedi za predsednika u Americi, imace toliko unutrasnjih problema da resava i sigurno mu Kosovo nece biti prioritet.

Olivera

boki

pre 15 godina

Ovo je velika diplomatska pobeda Srbije. Verovatno će nam u budućnosti dosta doneti, jer pruža solidnu prednost u pregovorima. Koliko god država sutra i priznalo kosovo, reč je ipak o čistom pritisku jedne sile(SAD) na zalasku. Pitanje je koliko će ta sila još vremena moći da pomaže Albanske interese. Da sam na mestu Albanaca, seo bih za pregovarački sto. Ovakvo rešenje kakvo je sada će stvoriti trajnu frustraciju kod Srba, koji su pokazali da mogu i 500 godina da čekaju na ispunjenje nekog cilja.

milorad

pre 15 godina

Kao što reče Grunf iz legendarnog "Alan Forda": "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" Dobro je što je ishod pozitivan po nas, ali pobedu ne treba precenjivati, tim pre što je ostvarena RELATIVNOM većinom, a ne apsolutnom! Problem je, najzad, na pravnom terenu. Slučaj može da potraje godinama, ali može i da se "odmota" iznenadjujuće brzo. Ne zaboravimo da sudije MSP nisu sa Marsa, nego iz Francuske, Holandije, V.Britanije, Brazila itd., tako da se ne treba zavaravati da interesi njihovih domicilnih zemalja neće imati nikakav uticaj na naš slučaj. Treba što pre pripremiti precizne scenarije za bilo koji ishod sudjenja i ne gubiti iz vida da mišljenje suda NIJE obavezujuće!

Da, a sta onda?

pre 15 godina

A sta kad taj sud presudi da se Kosovo imalo pravo odvojiti od Srbije? Hoce li Srbija prihvatiti odluku suda i onda priznati Kosovo kao samostalno?

KandaBata

pre 15 godina

Cudno u ovoj pobedi je to sto je ogromna vecina onih zemalja cijim savezima mi kao zemlja tezimo bila uzdrzana. Mislim da i dalje pokusavamo da spojimo nespojivo. Resavanje statusa Kosova (koje je uzgred za vecinu zemalja iz EU vec reseno) sa ulaskom nase zemlje u EU. I dokle god mi kao zemlja gubimo bitke u stvarima koje su sustinski bitne za gradjane ove zemlje vize, EU itd. dotle ce ali bas svaka nasa garnitura nesposobnih i polusposobnih politicara koja je na vlasti zaludjivati ljude Kosovom.

Normalan covek

pre 15 godina

Svaka cast gospodinu Jeremicu. Napokon imamo ministra, koji je u potpunosti obrazovan, vredan i iznad svega posteno se bori za svoju zemlju. Srbija odavno nije imala ovakvog ministra - pravi covek na pravom mestu. Jos jednom hvala Ministru za postignute rezultate. Makar na tren da imamo i mi razloga za stvarno veselje.

Nele

pre 15 godina

Naravno, sve je ovo lepo, dobijena je bitka. Recimo, sutra, sud donese odluku o nelegitimnosti nezavisnosti Kosova. Sta se onda desava? Da li ce tad Albanci s Kosova naprasno da pozele da zive u zemlji Srbiji? Na ovo verovatno mnogi odgovaraju, pa neka pozele ako hoce. Sta ako (kao sto nece) ne pozele? Sta smo dobili od prihvatanja ove rezolucije? Da li cemo na silu primorati te ljude da budu gradjani Srbije? Odgovarice mnogi, pa na silu ako treba. E kod sile pozivam sve one koji se sada nesto odusevljavaju da budu u prvim redovima zajedno sa svojim najblizima a ne uvek ja kad god se nesto zakuva. U svakom slucaju pozdravljam sve aktivnosti za mirno resenje problema.

D. Stojakovic

pre 15 godina

Prvo cestitke na uspehu i mudrim potezima diplomatije R. Srbije.
Posto je problem zvani „Kosovo“ prebacen iz politickih u Pravne vode, dolazimo do sasvim drugacije situacije. Posto je medjunarodno pravo univerzalno, ni jedan sud, pa ni „Sud pravde“ u Hagu, nebi smeo donositi politicke odluke, vec pravne. Samozvani kosovski politicari se mogu busati u grudi koliko hoce i zele, morace na kraju progutati gorku pilulu.
Americka administracija i ostale velike drzave koje su priznale drzavnist juzne srpske pokrajine, pokusava na sve moguce nacine sakriti licnu aroganciju, zaboravljajuci da niko nije u mogucnosti poklanjat tudje teritorije nekom trecem. Na kratko da. Ali na duzi vremenski rok je to nemoguce.

AD

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje. Nema zemlje u svetu koja nema problem kao Srbija ili postoji mogucnost da ga ima. Evo i Kosovo ga ima sa severnim delom.

Bojan

pre 15 godina

Ne znam samo sto je ovo pobeda? Veca je verovatnoca da ce da odobre nezavisnost Kosova nego sto ce nedvosmisleno da kazu da je to nezakonito. Mislim da ce medjunarodni sud da da neku ocenu koja ce moci da se tumaci kako ko hoce. Sto bi on da upire prst u oko Amerima koji ga izdrzavaju. Ne sece se grana na kojoj se sedi.

kap u okeanu

pre 15 godina

Kako objasniti normalnom coveku koliko je ovaj "uspeh" POGUBAN za Srbiju a ne pokvariti raspolozenje onima koji ovo vide kao uspeh ? NAJGORE sto Srbiji moze da se desi to bi bilo da MSP-de da misljenje da je Kosovo "NELEGALNO" proglasilo nezavisnost ! A STA ONDA ? Pa zar ima jos nekog u Srbiji ko misli da ce se Albanci sa Kosova "dobrovoljno" odreci svoje nezavisnosti ? A koja ce to Vlada u Srbiji biti u stanju da objasni Srbima kojima je Kosovo "svetinja" da i pored "prava na NJIHOVOJ strani" Kosovo ne mogu vratiti "mirnim " putem ? Mladi nam Ministar "nazalost" nema pojma u kakvu "neizvesnost" vodi Srbiju i celi REGION svojim "USPESIMA"! SAMO ISKRENI Pregovori sa Pristinom vode ka DUGOROCNOJ STABILNOSTI na ovim prostorima, sve ostalo je MAC sa dve ostrice !!!

Sale

pre 15 godina

Jel to bese onaj isti Jeremic sto je, prema recima ovdasnjeg ambasadora SAD, Kondolizi Rajs obecao da ce Srbija da prihvati EUlex koji je ovde da sprovede kontrolisanu nezavisnost Kosova?
I jel pobeda trazenje savetodavnog misljenja koje nije obavezujuce i predugo traje, umesto obavgezujuce presude, koja je i brza?
Ovo je samo mahanje crvenom zastavicom, dok nas levom kradu i poklanjaju Kosovo Albancima.
FUJ !

Nenad

pre 15 godina

Kako smo im pokazali. Svi ce klecati, padace vlade sirom zapada. Prevrtljivi latini ce grcati u suzama. Bog ce ih okameniti kao Sodomu i Gomoru.Vecno prokletstvo ce ih unistiti.Zivela Srbija sa Kosmetom! :)

Voyger

pre 15 godina

Mene lično brinu reči engleskog Ambasadora. To su reči američke sive politike čiji je evropski eksponent Britanija. Poslednjih 100-tinak i više godina gde Englezi umešaju prste tu trava više ne raste, a u savremeno doba oni (i njihove službe) odradjuju prljave poslove za USA. Iako je Amerika sebe trenutno dovela u položaj drugorazredne sile, šteta koju može naneti je stoga još opasnija (davljenik vuče sve za sobom). Pravni uspeh, ali mislim da postoji ogroman i opravdan strah da će tu biti neka zamka za našu državu, zbog koje može da se dugoročno poremete planovi razvoja Srbije. Oprez, oprez i mnooogo bolji rad na unutar političkoj sceni...

ivan

pre 15 godina

Ako mišljenje bude negativno, kako će Kosovo u UN, ko će glasati za ulazak Kosova u UN. Može da ga prizna ko hoće, ali Kosovo neće biti članica niti jedne međunarodne organizacije pod pokroviteljstvom UN

Dejan

pre 15 godina

Nema razloga za veliku euforiju. Ovo je velika pobeda onoliko koliko velilka može biti pobeda u kvalifikacijama. Jeste značajna, ali je još više obaveza, jer će sledeće runde sigurno biti teže.

Aryan

pre 15 godina

Dobar potez nasih, sad treba spreciti da nas EU ne uslovljava ulaskom priznanjem Kosova. Mozda je pametnije na neko vreme zamrznuti neke dalje aktivnosti dok ne postanemo clan EU a onda nastaviti ovim putem.

Dean Mita

pre 15 godina

Pobeda?
Sada cemo morati da progutamo cinjenicu da Medjunarodna pravda nije bas tako "pravda" prema Srpskom zahtevu.
Zar mislite da ce Amerikanci i Britanci dozvoliti da to tek tako prodje na Medjunarodnom Sudu?
Model Haske pravde, bojim se opet, ili neki razvodnjeni zakljucak koji nece pomoci ni jednima ni drugima.

Vesna

pre 15 godina

Uvek mi je zacucujuce kako neki ljudi u svemu vide nesto crno i negativno. Ok, slazem se ja da je Kosovo za nas izgubljeno i da treba ici dalje, ali moramo li bas cutke sagnuti glavu i klimnuti na sve sto nam se desava? Mozemo li bar na ovakav nacin pokazati bar malo da se ne slazemo sa krsenjem i medjunarodnog i svih drugih prava? U svakom slucaju ovo je barem mala moralna satsfakcija i u svakom slucaju cestitam gdinu Jeremicu i predsedniku Tadicu kao i celom njihovom timu na ovoj pobedi.

komsija

pre 15 godina

Jedino sto ja mogu reci Jeremicu je da kada je dosta dosta je. Dosta sa recnikom pobede i nastavak na put ka drugim pobedima. Niko u svetu misli da se radi o pobedu ili o porazu. Da bi oni razmisljali na nacin kako Jeremic razmislja, sigurno oni bi "pobedili" Jeremica i ovog puta. Istina je malo drugacija. Nacin kako Zapad zastupa pokazuje vaznost te pobede...
Za mene istina je vise komlikovana i predugacka za ovaj sjajt...Kratko receno to je poklon Zapada za srpske lidere kao pomoc za pobedu u unutrasnje polje, za 10 godina uzastopno(dok proces traje). Naime Zapad je poklonio i Milosevicu "pobedu" kada on povlacio vojsku sa Kosova. On nije dobro razumeo smisao poklona sa Zapada...Zbog toga ja na veliko kazem Jeremicu: Kada dosta dosta je. Ako je pobeda, dobra je pobeda i kada nije "velika" cak i kada ne donose druge "pobede"....

megi elezi

pre 15 godina

Najverovatno, ovo je jedna velika politicka igra velikih zapadnih sila & Srbije! Euforija ove "pobede" je prvi korak koji ce kasnije dokazati da ce i Srbija priznati nezavisnost Kosova. Sud, ako nece u potpunosti odbaciti zahtev Srbije, onda ce jednu ekuivalentnu presudu izneti, po kojoj ce "otvarati" put Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

JovanaNBGD

pre 15 godina

Nista nije gotovo, narocito pitanje Kosmeta, ma koliko neki u Pristini i njihovi istomisljenici u ostatku Srbije zeleli. Takodje, ne treba preterano slaviti, ali svakako treba proslaviti, da se jos vise zabrinu oni teroristi/politicari iz Pristine. Svaka cast Jeremicu i ostalima koji su dali sve od sebe da ovo "prodje". Jos pravo i pravda da pobede, da shvate da ne moze sila vecno da diriguje.
A, SAD bi trebalo da tuzimo sudu, zbog agresije i svega proisteklog iz nje, zbog otimanja teritorije tj. okupacije jednog dela nase zemlje..a, i pojedine zemlje EU ako nas ne prime u sto skorijem roku, narocito Holandiju, koja nas uvek necim ucenjuje, njih bi stvarno trebali da tuzimo.

Aleksandar

pre 15 godina

Dobili smo prvo poluvreme. Ne smemo dozvoliti da u zadnjoj minuti primimo gol. Englezi, Albanija i Turska su se trudile da pomognu SAD u skretanju teme sa pravnog na politicki kolosek, ali, izgorele su u tome. Sada dolazi na red nastupanje trabanta i poltrona, nekih bananica od drzava koje ce kao ucenjene da priznaju "K". Pred MSP moramo izneti sve podatke o KiM i njegovom sistematskom pokusavanju odvajanja jos od 1945.g. MSP interesuju samo pravne, tapijske i istorijske cinjenice, nikako politiziranje.

DID

pre 15 godina

Cestitke nasim ljudima iz politickog vrha. Doneli su prvu veliku diplomatsku pobedu. Posebne cestitke na uspehu ministru Vuku Jeremicu, koji je na plecima poneo tezak teret.
Ostvariti ovakvu diplomatsku pobedu nad supersilom (na zalasku) USA je velika stvar. Tacno je i to da nas zapad nece gledati bas lepim ocima. Ali barem im je Srbija pokazala da ume da se bori i za diplomatskim stolom. Pitanje za nevernu gospodu i Albance: Kada se raspadne Belgija, koga cete pre priznati, Flandriju ili Valoniju?

Aleksandar Maćašev

pre 15 godina

Pobeda!!!???
Dakle, dokle ce ljudi da nasedaju na iste voznje glavonja na vlasti nikad mi nece biti jasno. Da se razumemo ja sam za demokratsku/proevropsku opciju u Srbiji (da me neko ne pomesa odmah sa radikalima). Vuk Jeremic je poznat iskljucivo po svom pazarenju poena za Tadica. Ne po diplomatskoj umesnosti.
Da ce ovo biti izglasano se znalo od pocetka i nije zasluga srpske diplomatije. Samo se sada rabi u PR svrhe.
Demokrate bi trebalo dobro da se zamisle ako misle da je dovoljno to sto su alternativa radikalima.

Milan

pre 15 godina

I? Sta sad? Sad je sve OK i sada ce da tece med i mleko. Manite se gluposti, praznih prica i Pirovih pobeda, vec se okrenite radu...Pozdrav iz Rima.

Petra

pre 15 godina

Uuu, super! I sada ce sud doneti odluku da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, i vratice se pod okrilje maticne drzave, i Srbija ce opet biti celovita, i sve ce biti šiz sa šlagom i poljupčićima, i svi ćemo da se nasmejemo od srca, izgrlimo se sa Albancima, a oni će reći da su se samo zezali, i da u stvari vole svoju matičnu državu Srbiju, i svi mrtvi Albanci i Srbi će iskočiti iz žbuna u kom su se u stvari skrivali, i onda ćemo još malo da se smejemo od srca, i MD (matična država) Srbija će cela da se smeje, i JP (nije "javno preduzeće" već "južna pokrajina"!) Kosovo će postati kraljevstvo iz bajki - srpskih narodnih, naravno, ne onih nemačkih (sa šibicama)... Ura!

boba

pre 15 godina

Nije mi jasno zasto jos uvek nisu prekinuti diplomatski odnosi sa Albanijom!? Zastave 17. februara, "otvorena" granica, glasanje u UN... Sta jos treba da urade? Da nas bombarduju!?

Dragan R

pre 15 godina

Odlično sada očekujemo kolone Srba na povrartku na srpsko Kosovo. Da li će ova pobeda doneti sada poboljšanje života na Kosovu? Ministar ništa ne kaže o tome. Šta će sada biti sa ljudima dole na terenu.

Petar Jankovic

pre 15 godina

Floskula da se ovime pitanje Kosova prebacuje sa politickog na pravni teren jednostavno vredja inteligenciju, te bih zamolio nase politicare i njihove lakeje da je vise ne koriste. Izmedju ostalog, i bombradovanje SRJ, okupacija Iraka i invazija na Gruziju bile su kontra medjunarodnom pravu. Pa su se ipak dogodile. Budite sigurni da ce se slicne situacije dogadjati i u buduce, a da pitanje medjunarodnog prava na te pojave nece uticati ni za jednu iotu. Voleo bih kada bi se nasa diplomatija vise bavila onime sto nazivamo real-politickim planom. Ova odluka na zalost negativno se odrazava na nasu real-politicku poziciju vis-a-vis velikih sila koje je diktiraju, a pogotovu po pitanju podele Kosova.

Pedja von Queeria

pre 15 godina

Jeeeeeeeeeee, pobedaaaaaa. Sad da organizujemo veličanstveni doček našim sportistima ispred Skupštine. Bravo naši, bravo.

advokat

pre 15 godina

Uopste ne treba sumnjati da li je u pitanju pobeda ili ne. Ovo je apsolutna pobeda! Konacno je Srbija postala blistava za stolom, onim istim stolom gde smo do sada gubili. Konacno je dosao neko ko ima dobar vidik i dobru viziju.
SVAKA CAST SAMO NAPRED

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ono sto je bitno kod ove odluke je sto se kosovo vise ne moze nazivati presedanom. Jer ako sud donese oduku u nasu korist onda je to samar za one zemje koje su priznae Kosovo, ali ako presuda bude u korist albanaca onda se otvara mnogo veci problem u svetu, jer ce se i druge zemlje pozivati na odluku medjunarodnog suda pravde, sto znaci da da i Osetija i Abhazija i Korzika i Baskija i Bavarska i Palestina imaju pravo na samoopredeljenje.

U sridu!

SuhesZ

pre 15 godina

Svakako diplomaciji treba cestitati na uspehu i trudu, mada smo majstori pirovih pobeda - glavno je da bude razloga da se slavi. Nazalost balkanski narodi su odlicni takticari i ocajno lose stratege. Ova odluka pa ni buduca odluka medjunarodnog suda nikoga na nista ne obavezuje, to je samo pravno misljenje bez ikakvih obaveza. A sve to se moze precrtati jednom slicnom izjasnjavanjem u UN, da je "Kosovo poseban slucaj".
Mnogo je tezi zadatak ubediti clanice UN, da Kosovo NIJE poseban slucaj. Ne sme se dozvoliti da se tako formulisano pitanje u UN postavi na dnevni red. Naravno Rusija moze spreciti vetom da dodje do takvog izjasnjavanja u UN, ali to ce dovesti UN u vecnu pat poziciju. Tako se problem prepusta vremenu i samostalnoj odluci svake drzave posebno bez ikakvih ogranicenja. Vreme radi za separatiste. Dugorocno jedino moze doci do veceg broja priznanja nezavisnosti Kosova, nego do neke situacije da se vec doneta odluka o priznanju povlaci. Kosovo ce biti evropski Tajvan, i tu je kraj price. Za nas bi bila prava katastrofa ako bi se medjunarodni sud sam izjasnio da je "Kosovo poseban slucaj". Zato tekst zahteva prema medjunarodnom sudu mora biti jako formalan da se takvo izjasnjavanje ne moze da se dogodi. Ako ce se ipak slucaj Kosova direktno raspravljati na medjunarodnom sudu, mozemo zabiti najveci autogol u istoriji diplomacije.

Pitanje

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?

Slobodan Bankovic

pre 15 godina

Najiskrenije cestitke ministru Jeremicu i precedniku Tadicu. Nova zora Srbije pocinje! Napred samo u nove demokratske pobede! Ovim Srbija i te kako dobija na medjunarodnoj sceni,, ponavljam i te kako!!!Pozdrav iz Francuske. SRBIN

Pg

pre 15 godina

Pa jeste velika pobjeda i svaka cast, ali ne vidim konacan cilj, s obzirom da su skoro sve kljucne sile priznale Kosovo. da li je konacan cilj da, ako Sud presudi u korist Srbije, vojna akcija dolje bude legitimna? Da li je to dobro? nijesam siguran!

'ladan k'o spricer

pre 15 godina

Zaista je tesko poverovati koliko malo je nama Srbima potrebno da padnemo u euforiju. Zar nam nije pametnije i bolje da hladne glave razmisljamo i pravimo planove o sutrasnjici, a da manje hvalospeva ispevamo politicarima i "politicarima". Smirimo strasti.
'ladan k'o spricer

gazebo

pre 15 godina

E moj Ministre Jeremicu,Pirova ti je to pobeda,oni od kojih Srbija najvise ocekuje finansijku i trgovinsku pomoc o toku glasanju su bili ili uzdrzani ili su bili protiv...svaka cast "nesvrstanima" i ostalim drzavama treceg sveta,mala je vajda od njih...

sho

pre 15 godina

Pa sta je trebalo Srbija da uradi, da prizna KiM? Ako sud donese odluku u nasu korist, odluka ce vaziti i za 20, 50 godina, kada odnosi u svetu sigurno nece biti isti, ako ne, isto ce vaziti i za Srpsku. Ne znam sto se toliko cezne za EU kada je ocigledno da nas oni nece. Treba da se preusmerimo na Nesvrstane, Rusiju, Kinu, Indiju, Latinsku Ameriku, naravno ne zatvarajuci vrata EU. Mislim da jacajuci nasu ekonomsku i politicku saradnju sa ostalima, mozemo samo postati atraktivniji EU. Vidim da ima ljudi koji misle da bi za nas bilo najbolje da nam EU preporodaje rusku, arapsku ili venecuelansku naftu, ili kineski tekstil, brazlsku kafu i secer, i da nam jos soli pamet kako je to u nasem interesu i da nam cine uslugu :-)

fico

pre 15 godina

Bravo majstori. Ovo su opipljivi resultati. Prva bitka do pobede. Naravno na kraju mora biti fer kompromis sa Albancima, ali ovo sada je bilo daleko od kompromisa, kao I USA&EU drsko ponasanje. Prava je i taktika bila pricati sa dosta manjih zemalja koje i sebe mogu videti sa slicnim problemom uskoro. Jos jednom bravo, to vec lici na novu Srbiju, pametno i polako.

njujork

pre 15 godina

ova vest pokazuje koji je ljuba zivkov genijalac. jeremiceva recenica da je ovo "pobeda srbije, ali i medjunarodnog prava" kao da je prepisana iz lisice i zdrala ili retrovizora. hvala ljubi zivkovu! a jeremicu ne.

Georg

pre 15 godina

Ma kakva pobeda. Sve je to nula kroz nula. Mi da smo sad pametni pa da Kosovo ostavimo po strani i bavimo se našim unutrašnjim pre svega ekonomskim problemima i sačekamo da Međunarodni sud donese neku odluku(ona će biti neobavezujuća, i verovatno će ta odluka da se donese za jedno 8 do 10 godina). U međuvremenu će većina zemalja članica UN da prizna Kosovo (pa i Rusija) i šta smo uradili NIŠTA.

veki

pre 15 godina

najzad postoji vlast na koju gradjani Srbije mogu da se oslone.Sto se ove diplomatske pobede tice ona je sasvim legitimna, medjutim ono sto je jos znacajnije je to da Tadic i Jeremic misle svojom glavom, imaju viziju i dar za dimplomatiju.Svet ih uzima vrlo ozbiljno, Srpski narod im veruje jer oni stvarno mare za svoju zemlju -to sve zajedno je pocetak neke srecnije buducnosti za Srbiju.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Koja pobjeda? Sto ako Medjunarodni sud odluci da je samostalnost kosova ispravna? Da li ce opet krenuti prica o belosvetskoj zaveri?
Ako sud tako odluči onda se Gruzija takođe može pozdraviti sa južnom Osetijom i Abhazijom a novi problemi u ostatku svijeta će tek nastati. Možda čak i na Balkanu jer kada su već neki "izvojevali pobjedu i proglasili nezavisnost" šta ih spriječava da to ponove jer ako prema MSP-u to bude legalno.
USA čini mi se ne priznaje Međunarodni Sud Pravde.

Voyager

pre 15 godina

Rekao ja jutros da se bojim reči Britanskog ambasadora. Pokazali nam preko Podgorice i Skoplja koliko poštuju medjunarodno pravo. Oprez još veći, misliti na 100 godina unapred i samo raditi... Bez obzira kako se zovu paritje ili lideri na vlasti.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Od predstavnika Britanije u UN posle izvršenog glasanja o Rezoluciji, mogli smo čuti uputstva šta i kako treba medjunarodni sud pravde da radi po pitanju KIM. To je ono najtragičnije u celoj stvari. Zapadne demokratije visoko cene i poštuju taj sud, ali ipak one ne krše mejunanarodno pravo po pitanju KIM. Pa što se onda boje suda?

Žića

pre 15 godina

Bravo g. ministre, odlično radite svoj posao, samo tako nastavite.
Oni što su vas kritikovali, sada neka jadikuju i pokušavaju prikazati vaš grandiozni rad uzaludnim. Neće im uspeti. Dela govore. Idemo dalje, progresivna Srbija je uz Vas.

Ko to tamo peva

pre 15 godina

Šta je za nekog obavezujuće ili ne on ima sam pravo da bira. Naravno i da snosi posledice svog izbora. Možda nas zbog ovog našeg nastojanja i ne prime u EU, ali ja lično se osećam bolje. Neki gore navode kako su zemlje koje su tokom glasanja bile uzdržane ustvari protiv. Ja mislim da su one samo naprosto bile uzdržane (ne ulazim u razloge). Možda je uzdržanost jednih dovela do uzdržanosti drugih. Samim tim je jasno da su PROTIV bile samo SAD i Albanija i VELIKI Američki saveznici iz Zalivskog rata koje je i Majkl Mur naveo u svom filmu 9/11.
Još jednom samo moram da se osvrnem na početak i tvrdnje da su odluke Međunarodnog suda pravde neobavezujuće jednim pitanjem.
Zašto bi odluke bilo kog suda onda bile obavezujuće?

Petar

pre 15 godina

Veliki uspeh nase diplomatije! Samo polako i uporno, jednog dana ce opet biti nase... Albanci se pouzdaju u USA, a opste je poznato koliko su velike sile verni saveznici...Prvom prilikom ce ih se "otarasiti"...Suprotno tome, izgleda da Srbija pocinje da se pouzda u samu sebe...

Petar Rasic

pre 15 godina

Po ko zna koji put moja braca Srbi se ubise takmiceci se protiv samih sebe. Umesto da se svi zajedno makar malo radujemo zbog ovog uspeha nase diplomatije(ne morate ga zvati pobedom ako vam to para usi), mi se "ubismo" u osporavanju i omalovazavanju. Nije mi poznato da postoji jos neka nacija na svetu i okolini, pa makar i slicnog mentaliteta, koja do te mere mrzi samu sebe. U boj do konacnog samounistenja, braco Srbi i u zdravlje ve nas'o.

Destiler

pre 15 godina

Sve cestitke na diplomatskoj pobedi.Cak i da ne moze da se zadrzi Kosovo, treba ga sto skuplje prodati jer je tamo, u krajnjoj liniji, zavrsilo mnogo srpskog novca. Cini se da se Amerika izmorila ratovima zadnjih dvadesetak godina, bilo bi najpametnije americkoj diplomatiji da napokon prihvate Srbiju za saveznika ako zele deo balkanskog kolaca (jedne masne gibanice). Eh, bilo bi vreme napokon zahladiti odnose sa Palestinom, Iranom, Sirijom i slicnim drzavama a intenzivirati diplomatiju sa Izraelom!! To bi donelo pregrst poena (konvertibilnih apoena). To nemesanje i "kao razumevanje" za stvari "potlacenih i malih zemalja" je vrlo cinicno jer moze samo da sluzi eventualnoj prodaji nasih tenkova tim "malim" narodima.

Internacionalac-Bec

pre 15 godina

Ako se necemo boriti za nase sugradjane na kosovu koji strahuju za goli zivot, ako prepustamo te ljude tom sistemu korupcije, mafije, kriminala i netrpeljivosti prema njima, pitam se zasta li se vredi boriti. Ako to zanemarimo onda se pitam da li smo uopste narod, mogli bi odma da rasprodamo sve i laku noc. Cenim ovaj uspeh i ako to nije nista konkretno, bez obzira sta ko mislio, nek misli sta hoce.

jaksa

pre 15 godina

Ma znam da nema promene "faktickog stanja".
Ali...kad britanski ambasador diskutuje i vidi se da je protiv, a ne sme da glasa..nego je uzdrzan.
U celini celosti - ne pise nam se dobro.

Nina

pre 15 godina

Bravo za odbranu prava da se pravo brani pravnim sredstvima a ne silom i dilom. Lakše će normalni i civilizovani ljudi da brane zajedničko pravo da žive u državi pravde i razuma.

picasso

pre 15 godina

Svima nama su devedesete tesko pale i psihicki i u svakom drugom smislu, a oni sa slabijim stomakom su iz njih izasli i osteceni, promenjeni. Jedino tako mogu da tumacim lavinu defetizma, pesimizma i malodusnosti koja se prozima kroz komentare ovde, a i drugde u javnosti. Povratak samopostovanja bi bio lekovit za citavo drustvo, a ovo je prva ozbiljna prilika za tako nesto, pa tesko mogu da razumem na primer one koji predvidjaju da misljenje suda moze biti u korist Kosova - da li tako i u slucaju Ratka Mladica misle da bi presuda mogla biti oslobadjajuca? Sanse su otprilike podjednake. A onda kazu da misljenje suda nece biti obavezujuce - pitam se da li su to govorili i kada je taj isti sud razmatrao tuzbu Bosne protiv Srbije za genocid. Pa onda kazu da ce to usporiti ulazak u EU - pa da li zaista zele da udju u tu organizaciju ako je kriterijum (jedan od ...) za ulazak pristajanje na dobrovoljnu amputaciju i odustajanje od trazenja pravde? Ljute li se i na Evropu sto zbog jednog drugog sudskog procesa koci pristup Srbije, ili se i u tom slucaju opet ljute na Srbiju? I na kraju, teza da od svega ovoga nema nikakve koristi za Srbiju. Ako zaustavljanje procesa priznavanja Kosova, sansa za nove pregovore, dobijanje moralnog kredita u medjunarodnoj zajednici, povratak samopostovanja, potvrda najvece sudske instance na planeti da je Srbija ostecena i da je nezavisnost Kosova nelegalna, ako sve to nije nikakva korist, onda se pitam sta je onda na ovom svetu uopste vredno truda i pohvale.

posmatrac

pre 15 godina

Kada covek cita izjave Albanaca sa Kosova, pomislio bi da se svet zaista vrti oko njih. I koje ideje Beograda bi po njima bile "dobre" kada im je, otkako su u sastavu Srbije, dobra jedino ideja kako da se od nje otcepe?

Sander

pre 15 godina

Mislim da je ovo samo deo jedne velike igre koja se trenutno igra. Milsim da nije slucajno sto se desilo u Gruziji i ovo juce. Koliko bi imalo sanse da ovo prodje da se u Gruziji nije desilo to sto se desilo. Za one koji smatraju da ovo nije uspeh, mislim da grese. Posle ovoga stvari nece moci ostati iste. Ili ce secesija biti pravno moguca ili nece. Za one koji dovode u pitanje Ustav Srbije, kako to da nije bilo referenduma na Kosovu o nezavisnosti i da li bi tad glasali i onih 300.000 proteranih? Da li bi glasali samo drzavljani Srbije ili "gradjani" a drzavljani susedne Albanije i Makedonije? Maticne knjige su u Srbiji jel tako?

sasa

pre 15 godina

Prvi put Srbija uopste ima pravo za nesto u UN-bez da se daje veto.
Kao drugo: Sada se ide od polticki stav o Kosovo na stav prava. I to,da cuje ceo svet PRAVDU! Politika moze na prljavi nacin -pravda ide po zakonu.
I idemo dalje. Ovaj put -Bravo za Jeremic/Tadica! Svaka vam cast,ova truda nije bilo bezveze.

Dragan

pre 15 godina

Moglo bi se reci da je ovo odredjeni uspeh nase diplomatije. Sad druge strane smeta mi rec pobeda, o kakvoj pobedi se radi, koga smo mi to pobedili? Dok ne sednemo da popricamo sa komsijama albancima kako cemo ziveti bolje i mi i oni, jedni pored drugih, dva mala napacena naroda i dalje ce biti igracka za velike.

Petar R

pre 15 godina

Da ne bude zabune u svetu je uvek vladala, a i vladace sila.Medjutim i ta sila je promenljiva pa sutra moze da se desi da sila bude uz Sbiju(znam da zvuci kao rat zvezda)a imacemo i legalno papirce (citaj presudu).U Litvanjiji su 1939-40 posle pripajanja Sovjetskom Savezu i nasilnoj nacionalizaciji isto nesretnim vlasnicima kuca govorili da "prihvate realnost" ali 90-ih su njihova deca i unuci dobijali kuce nazad. Tako da je pobeda na dugom stapu mozda ali pobeda.
Petar R.

Optimista

pre 15 godina

Ovako! Da bi Srbija postala "DRZAVA" ima pred sobom jos jako puno izazova i problema, koje mora resiti! Ovo sto se desilo u UN bi se trebalo posmatrati kao "normalan" proces, kojim jedna DRZAVA, koja smatra, da su "povredjeni" njeni vitalni interesi REAGUJE na takvu situaciju! Ni vise ni manje! Drugim recima, MINISTARTSVO, koje takve interese brani je ADEKVATNO reagovalo, odradilo svoj posao i alatima, koji su mu na raspolaganju (avioni, novac, sekretarice itd.) obezbedilo, da se "rec povredjene drzave" cuje i po njoj ODLUCUJE na instanci, koja je primerena tezini povrede, u ovom slucaju PRAVA! Insistiram na konstataciji, da je MINISTARSTVO URADILO SVOJ POSAO! I nije to nikakva pobeda! Ukratko, drzava Srbija je ADEKVATNO, civilizovano i primereno reagovala na DOGADJAJ, koji smatra NEPRAVDOM (koliko je sama tome doprinela, to je sasvim drugo pitanje). Moj optimizam se bazira upravo na sentenci, da je "nadlezno ministarstvo odradilo uspesno svoj posao" i NADAM se, da ce i OSTALA ministarstva krenuti tragom "ovog uspesnog i pobenickog ministarstva" i da ce sa identicnom dozom entuzijazma, posvecenosti i strucnosti resavati i ostala "minorna" pitanja, koja su za vecinu stanovnistva ove zemlje od zivotno-existencijalnog znacaja. Pa, hajde, i Vi ostali ministri, pobedite i Vi, budite POBEDNICI u svojim resorima i garantujem Vam, da ce Vasa popularnost nebrojeno puta pravazici sjaj ministra Jeremica!!! Nadam se, da ce ova "pozitivna enerija" pokrenuta na pitanju, ciji odgovor vec unapred znamo (moz' da bidne al' ne mora da znaci), cije je samo postavljanje psiholoski blagotvorno uticalo na vaskoliku naciju, imati identican uticaj i na procese drugih ministarstava, cijom realizacijom ce drzava Srbija u jednom trenutku STVARNO postati DRZAVA (bez navodnika)- sa KiM u svom sastavu ili ne! Pozdrav :)

GORAN

pre 15 godina

Kada mi neko pomene Ujedinjene Nacije padne mi napamet ona rečenica iz crtanog filma " čemu ovo služi , a i neradi " , naime od kako postoje UN sa idejom da se strahote iz II svetskog rata ne ponove one nisu predupedile nijeda konflikt za svo ovo vreme , i uglavnom su se bavile ublažavanjem posledica konfilkata .
Naj apsurdniji primera za to je da se osnivač UN , SFRJ raspala u krvavom ratu .