Subota, 27.09.2008.

00:52

Jeremić: O rezoluciji 8. oktobra

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da će se 8. oktobra raspravljati i glasati u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji koju je predložila Srbija.

Izvor: FoNet

Jeremiæ: O rezoluciji 8. oktobra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

bezimena

pre 15 godina

Svet nam je učinio uslugu skidajući nam KIM s ledja, ali iz principijelnih razloga vlast to ne može da prizna. OK, uradili ste sve po protokolu, vreme je da se vratite kući i radite na onome od čega se živi, SADA!

i.S.

pre 15 godina

Iz svega mogu da zakljucim da je cilj ove inicijative cisto zamajavanje naroda. Niko u svetu to ne tretira kao bilo kakvo bitno pitanje, a druga mnogo bitnija ovde se ne resavaju. Parlament ne radi(i ne zna se kad i kako ce proraditi), nijedan zakon vise ne moze da se donese, pa sta je to? I da li je ovo vise uopste drzava ili ne?

Miodrag Cvetojevic

pre 15 godina

Kao drzavljanin ove zemlje i poreski platisa, pitam se da li su i predsednici drugih zemalja imali toliko vremena da u Njujorku sede citavih pet dana.

dejan

pre 15 godina

Medjunarodni sud nije obavezujuci,sto znaci i da proglasi priznanje neregularnim,izvolite medjunarodnoj kriznoj grupi(MKG)ili nekoj drugoj instituciji.

(Vlast)a

pre 15 godina

Sve to o ocemu vi govorite,g.predsednice,na sta trosite vreme i novac mozda nesto znaci Kostunici i Cosicu,a mene vredja i oduzima mi svaku nadu za bolji zivot ovde i sada.Od sve olako obecane brzine i nade za bolji zivot mi dobijamo borbu sa vetrenjacama i omiljenu kostunjavo-milosevicevsku aroganciju i otpor zbog necega za sta ste trebali da trcite 1999.Nakon izgubljene bitke ne mozete izmeniti poraz gubljenjem jedinog cega imamo,a to su nasi jadni i politickim glupostima izmuceni zivoti.

dejan

pre 15 godina

Ja i dalje mislim, kao obican gradjanin ove zemlje, sto sam mislio i pre 10 godina, da Srbija treba svoju energiju da usmeri da od EU i SAD-a kao glavnih protagonista nezavisnosti Kosova izvuce maksimalnu cenu za Kosovo. Da saberemo koliko smo sta tamo imali i da trazimo svoje na sudu, ako vec ne mozemo da udjemo na svoju imovinu imamo pravo odstete kao svuda u svetu. Na tome bazirati tuzbu, imovinska prava da trazimo, fabrike, firme, zgrade, zemlju, rudna bogatstva, sve sto smo pravili tamo godinama, na svojoj zemlji. Niko nije nijednom rekao da je Srbija okupirala Kosovo vec da je Kosovo bilo sastavni deo Srbije, i to je dobar start za jednu jaku tuzbu.

Aleksandar

pre 15 godina

Sustina rezolucije je da se zaustavi dalje priznavanje. Kako "K" nece moci ni u jedne institucije, to ce vremenom i svojevrsnom samoblokadom neminovno morati da dodje do novih pregovora, cak iniciranih sa njihove strane. Ekonomski razvoj Srbije u medjuvremenu bi im olaksao odluku. Jastrebovi koji to ne mogu i nece da urade, morace da odu sa politicke pozornice. Sklonice ih oni koji su ih tu i postavili.Na drugoj strani, nagli rast ugleda i uticaja Rusije, Kine i Indije ce oslabiti pritisak iz EU, jer, i EU ce morati da im se priblizava iz dana u dan.

Kosovastar

pre 15 godina

Po prvi put Kostunice je u pravu o necemu. On kao pravnik zna da neobavezujuce (kao sto i ime kaze) MISLJENJE MSP ne moze da vrati Kosovu. On medjutim jos vise se vara ako misli da pojedinacnim tuzbama Srbija ista bi dobila. Recimo ako tuzi zemlje EU onda Srbija nikada ne bi mogla u EU sve dok ne bi povukla optuzbu i imala bi jos vece posledice tog cina. Jedini put dakle je ne baviti se bajkama i koracima koji nece doneti dobro nikome nego baviti se prakticni problemima ljudi, boljem zivotu, boljim skolskim ustanovama, kvalitetnijim zdravstvenih usluga i td itd. Ovim putem kako Srbija je posla izgubice puno a nece dobiti nista osim MOGUCE moralne satisfakcije. Pitanje je medjutim da li se zivi od moralne satisfakcije? Mada je i to pode VELIKIM znakovima pitanja jer VEOMA VEOMA tesko je da ce MSP doneti misljenje 100% po volji Srbije.

igor

pre 15 godina

U inostranstvu (sada to lako moze svako da proveri ako pogleda vesti na netu), ovo nije vest niti se ovome pridaje ikakav znacaj. Ovi "napori" nasih politicara nemaju ni znacaj ni tezinu koja se navodi i istice u ovom tekstu a i drugim vestima vezano za ovu inicijativu. Mislim da se narod samo zamajava sa ovakvim vestima i mislim da se uludo trosi vreme i energija koja bi mogla da se usmeri na ekonomski opravak i povezivanje Srbije sa svetom.

PopBG

pre 15 godina

"CG poštuje stav najvažnijih država EU"....
Jednom recju CG ce uraditi onako kako je najbolje u interesu njenih gradjana i same republike CG odnosno iz ovoga se naslucuje da ce i te kako priznati Kosovo prvom povoljnom prilikom. Zanimljiva ce biti reakcija Beograda na takav potez do skoro nase nam bratske republike :)

fadil_h

pre 15 godina

Usvajanje rezolucije Srbije nije dobra ni za samu Srbiju i to ce vreme pokazati. Postoji niz argumenata za to. Prvi argument jeste da tom famoznom rezolucijom Srbija ni u kom trenutku nece povratiti Kosoovo jer i sam drzavni vrh se NADA da posle misljenja MSP-a VERUJE se da ce doci do "novih pregovora". Drzavni vrh Srbije moze da se NADA i VERUJE jos 100 godina o novim pregovorima (o statusu Kosova) ali takvih nece biti jer to znaci da se albanci odricu nezavisnosti sto je nesto absolutno nemoguce zamisliti. Drugo, drzavni vrh Srbije PRIZNAJE da cak i ako dodje do pozitivnog misljenja za Srbiju od MSP-a, velike drzave sveta NECE POVUCI priznanje Kosova. Treci argument jeste da cemo imati kontrareakciju Kosova i njenih partnera da se Srbija stavi na optuzenicku klupu u istom sudu dakle u MSP-u o onmome sto je radila na Kosovo tokom 1998-1999. Cetvrto, ako rezolucija prodje onda se stvara jedna atmosfera rasta napetosti i uzajamnih optuzbi. Da li neko veruje da posle jedne neizvesne situacije iko doci u Srbiju i investira svoj kapital? Da li Srbija veruje da ce se pribliziti Evropi kada na indirektan nacin je sudio tu istu Evropu na Medjunaordni sud?
Sve sto bi Srbija dobila ako rezolucija prodje pa onda MSP daje misljenje "povoljnju za Srbiju" jeste jedna kratkotrajna euforija u Srbiju kako "su bili u pravu" i privremeni zastoj u priznavanju Kosova. Proci ce onda godine i godine, srpski drzavni vrh ce papagajski ponavljati da trazi "nastavak pregovora" s kosovskim albancima o "obostranom prihvatljivom resenju" (to jest Kosovo unutar Srbije) i istovremeno ce dobiti ignorisanje tih zahteva Srbije od strane kosovskih institucija ili odgovorom da je status Kosova resen jednom zauvek. Postavlja se pitanje kome bi se Srbija obratila za "nove pregovore"? Kosovskim albancima? Pa moze da to uradi sledecih 100 godina i dobice negativan odgovor. Savetu Bezbednosti? TRI stalne clanice SB s PRAVOM VETA su PRIZNALE Kosovo i nemaju nikakvu nameru da otpriznaju Kosovo bez obzira na NEOBAVEZUJUCE mislje MSP-a (i sam drzavni vrh Srbije priznaje tu cinjenicu). Dakle i u SB nema sanse. Onda kome se obratiti za "nove pregovore"? Kontakt grupa isto ne moze jer i ona vecinom je priznala Kosovo. Pa cak i da Srbija cudom imala jos jedan uspeh u GS UN jednom novom rezolucijom (veoma tesko zamislivo) oko novih pregovora takva rezolucija je NEOBAVEZUJUCA jer rezolucije GS nemaju obavezujuci karakter. I tako dodjemo do zakljucka da "novi pregovori" oko statusa Kosova je VELIKA UTOPIJA srpskog drzavnog vrha Srbije i imajuci u vidu sve nabrajane cinjenice ne zna se sta uopste Srbija dobija ovim natezanjima oko misljenja MSP-a osim kao sto je receno kratkotrajne euforije i neke moralne satisfakcije. Ali sve to po ceni verbalne konfrontacije sa Kosovom i velikim brojem mocnih zemalja sveta.

VladimirNI

pre 15 godina

Interesuje me sta bi recimo Poljaci ili Slovaci imali da kazu o tome da EU ima najvaznije zemlja i verovatno manje vazne zemlje. Kako se to razlikuje? A kada CG postane deo EU, da li ce biti najvaznija, ili najnevaznija zemlja EU?

mix018

pre 15 godina

Ja sam imao neku iskrivljenu sliku da u EU ne postoje NAJVAZNIJE drzave,vec da se odluke donose jednoglasno i da je to najveci kvalitet EU,ako ekonomski sve drzave nisu jednake,bar bi mogle biti politicki!

normalno razmisljanje

pre 15 godina

.. kamo srece da i nasi politicki predstavnici tako razmisljaju, jer uvek je bilo da mali i nejaki imaju potporu od jakih,samo treba pronaci relativno dobru potporu,biti dosledan(inadjija) i nemati diplomatskog sluha, uvek dovodi do katastrofalnih posledica

Enver Kelmendi

pre 15 godina

".....rezolucija nije korisna samo za Srbiju dugorocno i kratkorocno gledano,vec i za UN kojima se vraca autoritet postovanja...",rekao medju ostalog g.Tadic.A skoro pre jednu dekadu slicno nesto je govorio i pokojni Milosevic:"Izlaskom pred UN mi nismo branili samo svoju zemlju,vec smo ponovo na svetsku scenu vratili UN...".Izjave su skoro iste ali nikako necu da izjednacim ove osobe koji nemaju nista zajednickog.Da bi bio g.Tadic pre rata kao presednik Srbije mislim da ne bi bio uopste rata u Kosovo i u bivsem Yu.

Prevodilac

pre 15 godina

Kako je Srbija Sudu pravde bliže, meni se kosa na glavi dize! To znaci da nam je tema Kosovo jos iducih 5, 10, 15, 20 godina zagarantovana. Svakodnevna doza: pre spavanja, nakon ustajanja, za vreme bolesti, nakon bolesti, za vreme jela, posle jela... O boze pravde, oslobodi nas od ovog suda pravde!

Nenad Paunovic

pre 15 godina

Znam da ce se mnogi pitati (na zalost mnogi i u samoj Srbiji) zasto sve ovo predsednik Srbije radi. Moje duboko uverenje da nijedna zemlja na svetu i ljudi koji je predstavljaju (dakle predsednici) ne bi odustali od svog teritorijalnog integriteta, kome to nije jasno neka razmisli o nekoj "vecernjoj" skoli u kojoj bi obnovio gradivo iz filozofije i logike, istorije i geografije itd. Dakle kada Indija bude odustala od Kasmira, Spanija od Baskije ili Francuska od Korzike, onda neka i Srbija "odustane" od Kosova, a do tada ova igra jos nije gotova....

domacin

pre 15 godina

Situacija jeste cupava i dlakava, ali je citava poenta u tome da srpski i kosovski politicari moraju da izadju sa predlozima koji bi bili interesanti i korisni za obe strane.
Ima toliko stvari i opcija koje i jedna i druga strana mogu da ponude i to na dobrobit oba naroda (Srpskog i Albanskog), kao i na dobrobit celog regiona.

southlander

pre 15 godina

U moje vreme,bajke za decu su pustali pre dnevnika,a sada je to spojeno.Politicari pripovedaci i sami veliki svetski putnici,prepricavaju dogadjaje po svome ukusu,gde ispadaju kao cenjeni i postovani mudraci kada se rukuju sa nekim manje vaznim svetskim politicarem.Njih verovatno gleda samo dezurna rodbina i politicka opozicija,koja bi da ugrabi koju recenicu za sledecu parlamentarnu predstavu.Srpska politika nije 18 vec 150 godina na pogresnom putu,i to od vremena kada su velike sile napravile beogradski pasaluk.Otada beogradski politicari misle da je to zbog njih,a ne da se podeli turska imperija.Ponasaju se ko deca koja nisu imala roditeljsku ljubav,pa svojim nestaslukom ucenjuju odrasle u stilu,daj pare da ne budem los.Ali niko vise ne pada na takve stoseve.Biraci koji su glasali za manje zlo,jedino pomno prate njihova svetska putovanja,jer preko svih dnevnika stize video razglednica sa porukom:dragi nasi sugradjani vi ne znate kako je ovde u belom svetu lepo,jer nemate sengensku vizu, za razliku od nas koji imamo.Ono sto je sigurno,da veliki tata iz komunistickog raja zadovoljno se smeska...

Moo

pre 15 godina

Stičem utisak da Srbija napokon počinje da civilizovano brani ono što je njeno...videćemo da li je i uspešno...u svakom slučaju bolje od dosadašnjeg nacionalističkog lupanja po grudima...

Nekompetentan

pre 15 godina

Trenutak za trijumf ne moze biti bolji:
-Ameri u najvecoj ekonomskoj krizi od II svetsko rata naovamo pa nema vremena i resurse da trosi na ubedjivanje neodlucnih u generalnoj skupstini UN-a.
-Rusija se ne protivi i cak podrzava rezoluciju u kojoj ce u bilo kojoj kkombinaciji pravno i politicki profitirati u slucaju separatistickih regija Gruzije.
-Ostaje jedino EU koja svojim najacim krilom i dalje podrzava predlog Ahtisarija ali ima sve manje interesa da se odlaskom Amerike sa scene uticaja "bavi" pitanjem Kosova.
Pre ili kasnije, Kosovo ce biti problem a i predmet nekih novih (mozda ne razgovora) dogovora.
Ja sam optimista.

Prevodilac

pre 15 godina

Kako je Srbija Sudu pravde bliže, meni se kosa na glavi dize! To znaci da nam je tema Kosovo jos iducih 5, 10, 15, 20 godina zagarantovana. Svakodnevna doza: pre spavanja, nakon ustajanja, za vreme bolesti, nakon bolesti, za vreme jela, posle jela... O boze pravde, oslobodi nas od ovog suda pravde!

fadil_h

pre 15 godina

Usvajanje rezolucije Srbije nije dobra ni za samu Srbiju i to ce vreme pokazati. Postoji niz argumenata za to. Prvi argument jeste da tom famoznom rezolucijom Srbija ni u kom trenutku nece povratiti Kosoovo jer i sam drzavni vrh se NADA da posle misljenja MSP-a VERUJE se da ce doci do "novih pregovora". Drzavni vrh Srbije moze da se NADA i VERUJE jos 100 godina o novim pregovorima (o statusu Kosova) ali takvih nece biti jer to znaci da se albanci odricu nezavisnosti sto je nesto absolutno nemoguce zamisliti. Drugo, drzavni vrh Srbije PRIZNAJE da cak i ako dodje do pozitivnog misljenja za Srbiju od MSP-a, velike drzave sveta NECE POVUCI priznanje Kosova. Treci argument jeste da cemo imati kontrareakciju Kosova i njenih partnera da se Srbija stavi na optuzenicku klupu u istom sudu dakle u MSP-u o onmome sto je radila na Kosovo tokom 1998-1999. Cetvrto, ako rezolucija prodje onda se stvara jedna atmosfera rasta napetosti i uzajamnih optuzbi. Da li neko veruje da posle jedne neizvesne situacije iko doci u Srbiju i investira svoj kapital? Da li Srbija veruje da ce se pribliziti Evropi kada na indirektan nacin je sudio tu istu Evropu na Medjunaordni sud?
Sve sto bi Srbija dobila ako rezolucija prodje pa onda MSP daje misljenje "povoljnju za Srbiju" jeste jedna kratkotrajna euforija u Srbiju kako "su bili u pravu" i privremeni zastoj u priznavanju Kosova. Proci ce onda godine i godine, srpski drzavni vrh ce papagajski ponavljati da trazi "nastavak pregovora" s kosovskim albancima o "obostranom prihvatljivom resenju" (to jest Kosovo unutar Srbije) i istovremeno ce dobiti ignorisanje tih zahteva Srbije od strane kosovskih institucija ili odgovorom da je status Kosova resen jednom zauvek. Postavlja se pitanje kome bi se Srbija obratila za "nove pregovore"? Kosovskim albancima? Pa moze da to uradi sledecih 100 godina i dobice negativan odgovor. Savetu Bezbednosti? TRI stalne clanice SB s PRAVOM VETA su PRIZNALE Kosovo i nemaju nikakvu nameru da otpriznaju Kosovo bez obzira na NEOBAVEZUJUCE mislje MSP-a (i sam drzavni vrh Srbije priznaje tu cinjenicu). Dakle i u SB nema sanse. Onda kome se obratiti za "nove pregovore"? Kontakt grupa isto ne moze jer i ona vecinom je priznala Kosovo. Pa cak i da Srbija cudom imala jos jedan uspeh u GS UN jednom novom rezolucijom (veoma tesko zamislivo) oko novih pregovora takva rezolucija je NEOBAVEZUJUCA jer rezolucije GS nemaju obavezujuci karakter. I tako dodjemo do zakljucka da "novi pregovori" oko statusa Kosova je VELIKA UTOPIJA srpskog drzavnog vrha Srbije i imajuci u vidu sve nabrajane cinjenice ne zna se sta uopste Srbija dobija ovim natezanjima oko misljenja MSP-a osim kao sto je receno kratkotrajne euforije i neke moralne satisfakcije. Ali sve to po ceni verbalne konfrontacije sa Kosovom i velikim brojem mocnih zemalja sveta.

Nekompetentan

pre 15 godina

Trenutak za trijumf ne moze biti bolji:
-Ameri u najvecoj ekonomskoj krizi od II svetsko rata naovamo pa nema vremena i resurse da trosi na ubedjivanje neodlucnih u generalnoj skupstini UN-a.
-Rusija se ne protivi i cak podrzava rezoluciju u kojoj ce u bilo kojoj kkombinaciji pravno i politicki profitirati u slucaju separatistickih regija Gruzije.
-Ostaje jedino EU koja svojim najacim krilom i dalje podrzava predlog Ahtisarija ali ima sve manje interesa da se odlaskom Amerike sa scene uticaja "bavi" pitanjem Kosova.
Pre ili kasnije, Kosovo ce biti problem a i predmet nekih novih (mozda ne razgovora) dogovora.
Ja sam optimista.

southlander

pre 15 godina

U moje vreme,bajke za decu su pustali pre dnevnika,a sada je to spojeno.Politicari pripovedaci i sami veliki svetski putnici,prepricavaju dogadjaje po svome ukusu,gde ispadaju kao cenjeni i postovani mudraci kada se rukuju sa nekim manje vaznim svetskim politicarem.Njih verovatno gleda samo dezurna rodbina i politicka opozicija,koja bi da ugrabi koju recenicu za sledecu parlamentarnu predstavu.Srpska politika nije 18 vec 150 godina na pogresnom putu,i to od vremena kada su velike sile napravile beogradski pasaluk.Otada beogradski politicari misle da je to zbog njih,a ne da se podeli turska imperija.Ponasaju se ko deca koja nisu imala roditeljsku ljubav,pa svojim nestaslukom ucenjuju odrasle u stilu,daj pare da ne budem los.Ali niko vise ne pada na takve stoseve.Biraci koji su glasali za manje zlo,jedino pomno prate njihova svetska putovanja,jer preko svih dnevnika stize video razglednica sa porukom:dragi nasi sugradjani vi ne znate kako je ovde u belom svetu lepo,jer nemate sengensku vizu, za razliku od nas koji imamo.Ono sto je sigurno,da veliki tata iz komunistickog raja zadovoljno se smeska...

Enver Kelmendi

pre 15 godina

".....rezolucija nije korisna samo za Srbiju dugorocno i kratkorocno gledano,vec i za UN kojima se vraca autoritet postovanja...",rekao medju ostalog g.Tadic.A skoro pre jednu dekadu slicno nesto je govorio i pokojni Milosevic:"Izlaskom pred UN mi nismo branili samo svoju zemlju,vec smo ponovo na svetsku scenu vratili UN...".Izjave su skoro iste ali nikako necu da izjednacim ove osobe koji nemaju nista zajednickog.Da bi bio g.Tadic pre rata kao presednik Srbije mislim da ne bi bio uopste rata u Kosovo i u bivsem Yu.

Nenad Paunovic

pre 15 godina

Znam da ce se mnogi pitati (na zalost mnogi i u samoj Srbiji) zasto sve ovo predsednik Srbije radi. Moje duboko uverenje da nijedna zemlja na svetu i ljudi koji je predstavljaju (dakle predsednici) ne bi odustali od svog teritorijalnog integriteta, kome to nije jasno neka razmisli o nekoj "vecernjoj" skoli u kojoj bi obnovio gradivo iz filozofije i logike, istorije i geografije itd. Dakle kada Indija bude odustala od Kasmira, Spanija od Baskije ili Francuska od Korzike, onda neka i Srbija "odustane" od Kosova, a do tada ova igra jos nije gotova....

Moo

pre 15 godina

Stičem utisak da Srbija napokon počinje da civilizovano brani ono što je njeno...videćemo da li je i uspešno...u svakom slučaju bolje od dosadašnjeg nacionalističkog lupanja po grudima...

(Vlast)a

pre 15 godina

Sve to o ocemu vi govorite,g.predsednice,na sta trosite vreme i novac mozda nesto znaci Kostunici i Cosicu,a mene vredja i oduzima mi svaku nadu za bolji zivot ovde i sada.Od sve olako obecane brzine i nade za bolji zivot mi dobijamo borbu sa vetrenjacama i omiljenu kostunjavo-milosevicevsku aroganciju i otpor zbog necega za sta ste trebali da trcite 1999.Nakon izgubljene bitke ne mozete izmeniti poraz gubljenjem jedinog cega imamo,a to su nasi jadni i politickim glupostima izmuceni zivoti.

mix018

pre 15 godina

Ja sam imao neku iskrivljenu sliku da u EU ne postoje NAJVAZNIJE drzave,vec da se odluke donose jednoglasno i da je to najveci kvalitet EU,ako ekonomski sve drzave nisu jednake,bar bi mogle biti politicki!

igor

pre 15 godina

U inostranstvu (sada to lako moze svako da proveri ako pogleda vesti na netu), ovo nije vest niti se ovome pridaje ikakav znacaj. Ovi "napori" nasih politicara nemaju ni znacaj ni tezinu koja se navodi i istice u ovom tekstu a i drugim vestima vezano za ovu inicijativu. Mislim da se narod samo zamajava sa ovakvim vestima i mislim da se uludo trosi vreme i energija koja bi mogla da se usmeri na ekonomski opravak i povezivanje Srbije sa svetom.

Aleksandar

pre 15 godina

Sustina rezolucije je da se zaustavi dalje priznavanje. Kako "K" nece moci ni u jedne institucije, to ce vremenom i svojevrsnom samoblokadom neminovno morati da dodje do novih pregovora, cak iniciranih sa njihove strane. Ekonomski razvoj Srbije u medjuvremenu bi im olaksao odluku. Jastrebovi koji to ne mogu i nece da urade, morace da odu sa politicke pozornice. Sklonice ih oni koji su ih tu i postavili.Na drugoj strani, nagli rast ugleda i uticaja Rusije, Kine i Indije ce oslabiti pritisak iz EU, jer, i EU ce morati da im se priblizava iz dana u dan.

VladimirNI

pre 15 godina

Interesuje me sta bi recimo Poljaci ili Slovaci imali da kazu o tome da EU ima najvaznije zemlja i verovatno manje vazne zemlje. Kako se to razlikuje? A kada CG postane deo EU, da li ce biti najvaznija, ili najnevaznija zemlja EU?

PopBG

pre 15 godina

"CG poštuje stav najvažnijih država EU"....
Jednom recju CG ce uraditi onako kako je najbolje u interesu njenih gradjana i same republike CG odnosno iz ovoga se naslucuje da ce i te kako priznati Kosovo prvom povoljnom prilikom. Zanimljiva ce biti reakcija Beograda na takav potez do skoro nase nam bratske republike :)

i.S.

pre 15 godina

Iz svega mogu da zakljucim da je cilj ove inicijative cisto zamajavanje naroda. Niko u svetu to ne tretira kao bilo kakvo bitno pitanje, a druga mnogo bitnija ovde se ne resavaju. Parlament ne radi(i ne zna se kad i kako ce proraditi), nijedan zakon vise ne moze da se donese, pa sta je to? I da li je ovo vise uopste drzava ili ne?

Kosovastar

pre 15 godina

Po prvi put Kostunice je u pravu o necemu. On kao pravnik zna da neobavezujuce (kao sto i ime kaze) MISLJENJE MSP ne moze da vrati Kosovu. On medjutim jos vise se vara ako misli da pojedinacnim tuzbama Srbija ista bi dobila. Recimo ako tuzi zemlje EU onda Srbija nikada ne bi mogla u EU sve dok ne bi povukla optuzbu i imala bi jos vece posledice tog cina. Jedini put dakle je ne baviti se bajkama i koracima koji nece doneti dobro nikome nego baviti se prakticni problemima ljudi, boljem zivotu, boljim skolskim ustanovama, kvalitetnijim zdravstvenih usluga i td itd. Ovim putem kako Srbija je posla izgubice puno a nece dobiti nista osim MOGUCE moralne satisfakcije. Pitanje je medjutim da li se zivi od moralne satisfakcije? Mada je i to pode VELIKIM znakovima pitanja jer VEOMA VEOMA tesko je da ce MSP doneti misljenje 100% po volji Srbije.

domacin

pre 15 godina

Situacija jeste cupava i dlakava, ali je citava poenta u tome da srpski i kosovski politicari moraju da izadju sa predlozima koji bi bili interesanti i korisni za obe strane.
Ima toliko stvari i opcija koje i jedna i druga strana mogu da ponude i to na dobrobit oba naroda (Srpskog i Albanskog), kao i na dobrobit celog regiona.

bezimena

pre 15 godina

Svet nam je učinio uslugu skidajući nam KIM s ledja, ali iz principijelnih razloga vlast to ne može da prizna. OK, uradili ste sve po protokolu, vreme je da se vratite kući i radite na onome od čega se živi, SADA!

Miodrag Cvetojevic

pre 15 godina

Kao drzavljanin ove zemlje i poreski platisa, pitam se da li su i predsednici drugih zemalja imali toliko vremena da u Njujorku sede citavih pet dana.

dejan

pre 15 godina

Ja i dalje mislim, kao obican gradjanin ove zemlje, sto sam mislio i pre 10 godina, da Srbija treba svoju energiju da usmeri da od EU i SAD-a kao glavnih protagonista nezavisnosti Kosova izvuce maksimalnu cenu za Kosovo. Da saberemo koliko smo sta tamo imali i da trazimo svoje na sudu, ako vec ne mozemo da udjemo na svoju imovinu imamo pravo odstete kao svuda u svetu. Na tome bazirati tuzbu, imovinska prava da trazimo, fabrike, firme, zgrade, zemlju, rudna bogatstva, sve sto smo pravili tamo godinama, na svojoj zemlji. Niko nije nijednom rekao da je Srbija okupirala Kosovo vec da je Kosovo bilo sastavni deo Srbije, i to je dobar start za jednu jaku tuzbu.

dejan

pre 15 godina

Medjunarodni sud nije obavezujuci,sto znaci i da proglasi priznanje neregularnim,izvolite medjunarodnoj kriznoj grupi(MKG)ili nekoj drugoj instituciji.

normalno razmisljanje

pre 15 godina

.. kamo srece da i nasi politicki predstavnici tako razmisljaju, jer uvek je bilo da mali i nejaki imaju potporu od jakih,samo treba pronaci relativno dobru potporu,biti dosledan(inadjija) i nemati diplomatskog sluha, uvek dovodi do katastrofalnih posledica

Nekompetentan

pre 15 godina

Trenutak za trijumf ne moze biti bolji:
-Ameri u najvecoj ekonomskoj krizi od II svetsko rata naovamo pa nema vremena i resurse da trosi na ubedjivanje neodlucnih u generalnoj skupstini UN-a.
-Rusija se ne protivi i cak podrzava rezoluciju u kojoj ce u bilo kojoj kkombinaciji pravno i politicki profitirati u slucaju separatistickih regija Gruzije.
-Ostaje jedino EU koja svojim najacim krilom i dalje podrzava predlog Ahtisarija ali ima sve manje interesa da se odlaskom Amerike sa scene uticaja "bavi" pitanjem Kosova.
Pre ili kasnije, Kosovo ce biti problem a i predmet nekih novih (mozda ne razgovora) dogovora.
Ja sam optimista.

fadil_h

pre 15 godina

Usvajanje rezolucije Srbije nije dobra ni za samu Srbiju i to ce vreme pokazati. Postoji niz argumenata za to. Prvi argument jeste da tom famoznom rezolucijom Srbija ni u kom trenutku nece povratiti Kosoovo jer i sam drzavni vrh se NADA da posle misljenja MSP-a VERUJE se da ce doci do "novih pregovora". Drzavni vrh Srbije moze da se NADA i VERUJE jos 100 godina o novim pregovorima (o statusu Kosova) ali takvih nece biti jer to znaci da se albanci odricu nezavisnosti sto je nesto absolutno nemoguce zamisliti. Drugo, drzavni vrh Srbije PRIZNAJE da cak i ako dodje do pozitivnog misljenja za Srbiju od MSP-a, velike drzave sveta NECE POVUCI priznanje Kosova. Treci argument jeste da cemo imati kontrareakciju Kosova i njenih partnera da se Srbija stavi na optuzenicku klupu u istom sudu dakle u MSP-u o onmome sto je radila na Kosovo tokom 1998-1999. Cetvrto, ako rezolucija prodje onda se stvara jedna atmosfera rasta napetosti i uzajamnih optuzbi. Da li neko veruje da posle jedne neizvesne situacije iko doci u Srbiju i investira svoj kapital? Da li Srbija veruje da ce se pribliziti Evropi kada na indirektan nacin je sudio tu istu Evropu na Medjunaordni sud?
Sve sto bi Srbija dobila ako rezolucija prodje pa onda MSP daje misljenje "povoljnju za Srbiju" jeste jedna kratkotrajna euforija u Srbiju kako "su bili u pravu" i privremeni zastoj u priznavanju Kosova. Proci ce onda godine i godine, srpski drzavni vrh ce papagajski ponavljati da trazi "nastavak pregovora" s kosovskim albancima o "obostranom prihvatljivom resenju" (to jest Kosovo unutar Srbije) i istovremeno ce dobiti ignorisanje tih zahteva Srbije od strane kosovskih institucija ili odgovorom da je status Kosova resen jednom zauvek. Postavlja se pitanje kome bi se Srbija obratila za "nove pregovore"? Kosovskim albancima? Pa moze da to uradi sledecih 100 godina i dobice negativan odgovor. Savetu Bezbednosti? TRI stalne clanice SB s PRAVOM VETA su PRIZNALE Kosovo i nemaju nikakvu nameru da otpriznaju Kosovo bez obzira na NEOBAVEZUJUCE mislje MSP-a (i sam drzavni vrh Srbije priznaje tu cinjenicu). Dakle i u SB nema sanse. Onda kome se obratiti za "nove pregovore"? Kontakt grupa isto ne moze jer i ona vecinom je priznala Kosovo. Pa cak i da Srbija cudom imala jos jedan uspeh u GS UN jednom novom rezolucijom (veoma tesko zamislivo) oko novih pregovora takva rezolucija je NEOBAVEZUJUCA jer rezolucije GS nemaju obavezujuci karakter. I tako dodjemo do zakljucka da "novi pregovori" oko statusa Kosova je VELIKA UTOPIJA srpskog drzavnog vrha Srbije i imajuci u vidu sve nabrajane cinjenice ne zna se sta uopste Srbija dobija ovim natezanjima oko misljenja MSP-a osim kao sto je receno kratkotrajne euforije i neke moralne satisfakcije. Ali sve to po ceni verbalne konfrontacije sa Kosovom i velikim brojem mocnih zemalja sveta.

Aleksandar

pre 15 godina

Sustina rezolucije je da se zaustavi dalje priznavanje. Kako "K" nece moci ni u jedne institucije, to ce vremenom i svojevrsnom samoblokadom neminovno morati da dodje do novih pregovora, cak iniciranih sa njihove strane. Ekonomski razvoj Srbije u medjuvremenu bi im olaksao odluku. Jastrebovi koji to ne mogu i nece da urade, morace da odu sa politicke pozornice. Sklonice ih oni koji su ih tu i postavili.Na drugoj strani, nagli rast ugleda i uticaja Rusije, Kine i Indije ce oslabiti pritisak iz EU, jer, i EU ce morati da im se priblizava iz dana u dan.

Nenad Paunovic

pre 15 godina

Znam da ce se mnogi pitati (na zalost mnogi i u samoj Srbiji) zasto sve ovo predsednik Srbije radi. Moje duboko uverenje da nijedna zemlja na svetu i ljudi koji je predstavljaju (dakle predsednici) ne bi odustali od svog teritorijalnog integriteta, kome to nije jasno neka razmisli o nekoj "vecernjoj" skoli u kojoj bi obnovio gradivo iz filozofije i logike, istorije i geografije itd. Dakle kada Indija bude odustala od Kasmira, Spanija od Baskije ili Francuska od Korzike, onda neka i Srbija "odustane" od Kosova, a do tada ova igra jos nije gotova....

Moo

pre 15 godina

Stičem utisak da Srbija napokon počinje da civilizovano brani ono što je njeno...videćemo da li je i uspešno...u svakom slučaju bolje od dosadašnjeg nacionalističkog lupanja po grudima...

Prevodilac

pre 15 godina

Kako je Srbija Sudu pravde bliže, meni se kosa na glavi dize! To znaci da nam je tema Kosovo jos iducih 5, 10, 15, 20 godina zagarantovana. Svakodnevna doza: pre spavanja, nakon ustajanja, za vreme bolesti, nakon bolesti, za vreme jela, posle jela... O boze pravde, oslobodi nas od ovog suda pravde!

dejan

pre 15 godina

Ja i dalje mislim, kao obican gradjanin ove zemlje, sto sam mislio i pre 10 godina, da Srbija treba svoju energiju da usmeri da od EU i SAD-a kao glavnih protagonista nezavisnosti Kosova izvuce maksimalnu cenu za Kosovo. Da saberemo koliko smo sta tamo imali i da trazimo svoje na sudu, ako vec ne mozemo da udjemo na svoju imovinu imamo pravo odstete kao svuda u svetu. Na tome bazirati tuzbu, imovinska prava da trazimo, fabrike, firme, zgrade, zemlju, rudna bogatstva, sve sto smo pravili tamo godinama, na svojoj zemlji. Niko nije nijednom rekao da je Srbija okupirala Kosovo vec da je Kosovo bilo sastavni deo Srbije, i to je dobar start za jednu jaku tuzbu.

southlander

pre 15 godina

U moje vreme,bajke za decu su pustali pre dnevnika,a sada je to spojeno.Politicari pripovedaci i sami veliki svetski putnici,prepricavaju dogadjaje po svome ukusu,gde ispadaju kao cenjeni i postovani mudraci kada se rukuju sa nekim manje vaznim svetskim politicarem.Njih verovatno gleda samo dezurna rodbina i politicka opozicija,koja bi da ugrabi koju recenicu za sledecu parlamentarnu predstavu.Srpska politika nije 18 vec 150 godina na pogresnom putu,i to od vremena kada su velike sile napravile beogradski pasaluk.Otada beogradski politicari misle da je to zbog njih,a ne da se podeli turska imperija.Ponasaju se ko deca koja nisu imala roditeljsku ljubav,pa svojim nestaslukom ucenjuju odrasle u stilu,daj pare da ne budem los.Ali niko vise ne pada na takve stoseve.Biraci koji su glasali za manje zlo,jedino pomno prate njihova svetska putovanja,jer preko svih dnevnika stize video razglednica sa porukom:dragi nasi sugradjani vi ne znate kako je ovde u belom svetu lepo,jer nemate sengensku vizu, za razliku od nas koji imamo.Ono sto je sigurno,da veliki tata iz komunistickog raja zadovoljno se smeska...

Enver Kelmendi

pre 15 godina

".....rezolucija nije korisna samo za Srbiju dugorocno i kratkorocno gledano,vec i za UN kojima se vraca autoritet postovanja...",rekao medju ostalog g.Tadic.A skoro pre jednu dekadu slicno nesto je govorio i pokojni Milosevic:"Izlaskom pred UN mi nismo branili samo svoju zemlju,vec smo ponovo na svetsku scenu vratili UN...".Izjave su skoro iste ali nikako necu da izjednacim ove osobe koji nemaju nista zajednickog.Da bi bio g.Tadic pre rata kao presednik Srbije mislim da ne bi bio uopste rata u Kosovo i u bivsem Yu.

PopBG

pre 15 godina

"CG poštuje stav najvažnijih država EU"....
Jednom recju CG ce uraditi onako kako je najbolje u interesu njenih gradjana i same republike CG odnosno iz ovoga se naslucuje da ce i te kako priznati Kosovo prvom povoljnom prilikom. Zanimljiva ce biti reakcija Beograda na takav potez do skoro nase nam bratske republike :)

Kosovastar

pre 15 godina

Po prvi put Kostunice je u pravu o necemu. On kao pravnik zna da neobavezujuce (kao sto i ime kaze) MISLJENJE MSP ne moze da vrati Kosovu. On medjutim jos vise se vara ako misli da pojedinacnim tuzbama Srbija ista bi dobila. Recimo ako tuzi zemlje EU onda Srbija nikada ne bi mogla u EU sve dok ne bi povukla optuzbu i imala bi jos vece posledice tog cina. Jedini put dakle je ne baviti se bajkama i koracima koji nece doneti dobro nikome nego baviti se prakticni problemima ljudi, boljem zivotu, boljim skolskim ustanovama, kvalitetnijim zdravstvenih usluga i td itd. Ovim putem kako Srbija je posla izgubice puno a nece dobiti nista osim MOGUCE moralne satisfakcije. Pitanje je medjutim da li se zivi od moralne satisfakcije? Mada je i to pode VELIKIM znakovima pitanja jer VEOMA VEOMA tesko je da ce MSP doneti misljenje 100% po volji Srbije.

dejan

pre 15 godina

Medjunarodni sud nije obavezujuci,sto znaci i da proglasi priznanje neregularnim,izvolite medjunarodnoj kriznoj grupi(MKG)ili nekoj drugoj instituciji.

domacin

pre 15 godina

Situacija jeste cupava i dlakava, ali je citava poenta u tome da srpski i kosovski politicari moraju da izadju sa predlozima koji bi bili interesanti i korisni za obe strane.
Ima toliko stvari i opcija koje i jedna i druga strana mogu da ponude i to na dobrobit oba naroda (Srpskog i Albanskog), kao i na dobrobit celog regiona.

normalno razmisljanje

pre 15 godina

.. kamo srece da i nasi politicki predstavnici tako razmisljaju, jer uvek je bilo da mali i nejaki imaju potporu od jakih,samo treba pronaci relativno dobru potporu,biti dosledan(inadjija) i nemati diplomatskog sluha, uvek dovodi do katastrofalnih posledica

mix018

pre 15 godina

Ja sam imao neku iskrivljenu sliku da u EU ne postoje NAJVAZNIJE drzave,vec da se odluke donose jednoglasno i da je to najveci kvalitet EU,ako ekonomski sve drzave nisu jednake,bar bi mogle biti politicki!

igor

pre 15 godina

U inostranstvu (sada to lako moze svako da proveri ako pogleda vesti na netu), ovo nije vest niti se ovome pridaje ikakav znacaj. Ovi "napori" nasih politicara nemaju ni znacaj ni tezinu koja se navodi i istice u ovom tekstu a i drugim vestima vezano za ovu inicijativu. Mislim da se narod samo zamajava sa ovakvim vestima i mislim da se uludo trosi vreme i energija koja bi mogla da se usmeri na ekonomski opravak i povezivanje Srbije sa svetom.

(Vlast)a

pre 15 godina

Sve to o ocemu vi govorite,g.predsednice,na sta trosite vreme i novac mozda nesto znaci Kostunici i Cosicu,a mene vredja i oduzima mi svaku nadu za bolji zivot ovde i sada.Od sve olako obecane brzine i nade za bolji zivot mi dobijamo borbu sa vetrenjacama i omiljenu kostunjavo-milosevicevsku aroganciju i otpor zbog necega za sta ste trebali da trcite 1999.Nakon izgubljene bitke ne mozete izmeniti poraz gubljenjem jedinog cega imamo,a to su nasi jadni i politickim glupostima izmuceni zivoti.

VladimirNI

pre 15 godina

Interesuje me sta bi recimo Poljaci ili Slovaci imali da kazu o tome da EU ima najvaznije zemlja i verovatno manje vazne zemlje. Kako se to razlikuje? A kada CG postane deo EU, da li ce biti najvaznija, ili najnevaznija zemlja EU?

Miodrag Cvetojevic

pre 15 godina

Kao drzavljanin ove zemlje i poreski platisa, pitam se da li su i predsednici drugih zemalja imali toliko vremena da u Njujorku sede citavih pet dana.

i.S.

pre 15 godina

Iz svega mogu da zakljucim da je cilj ove inicijative cisto zamajavanje naroda. Niko u svetu to ne tretira kao bilo kakvo bitno pitanje, a druga mnogo bitnija ovde se ne resavaju. Parlament ne radi(i ne zna se kad i kako ce proraditi), nijedan zakon vise ne moze da se donese, pa sta je to? I da li je ovo vise uopste drzava ili ne?

bezimena

pre 15 godina

Svet nam je učinio uslugu skidajući nam KIM s ledja, ali iz principijelnih razloga vlast to ne može da prizna. OK, uradili ste sve po protokolu, vreme je da se vratite kući i radite na onome od čega se živi, SADA!