Petak, 26.09.2008.

03:27

Tadić: Ne menjati rezoluciju

Posle razgovora sa Ban Ki Munom i Džordžom Bušom Tadić poručio da Srbija ne prihvata promenu rezolucije koja je pred Generalnom skupštinom.

Izvor: B92

Tadiæ: Ne menjati rezoluciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

srpkinja

pre 15 godina

Ako je sve cisto kao suza zasto bi prihvatanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije bilo "previse"
Meni vise lici da i sam gospodin ne veruje da su tu "cista posla"
Bilo bi zanimljivo prognozirati dogadjaje u slucaju da se Aljaska odluci na nezavisnost; a i ne mora da se ide tako daleko: ovih dana imali smo slucaj Abhazija/Gruzija i poznato je kako je Amerika "blagonaklono" gledala na tu borbu za slobodu; kako razliciti arsini u razlicitim situacijama od "najdemokratskije" zemlje na svetu - LOL

Pedja

pre 15 godina

Ministar Jeremic, znam da (pouzdano iz izvora bliskih vrhovnicima mesne zajednice " Sava"), nije kontaktirao predstavnika bloka 45 u UN. Naravno da ce blok 45 glasati za rezoluciju koju predlaze Srbija no cini mi se da je ovo ipak bio mali diplomatski nonsens.

Kosovar in NY

pre 15 godina

Gospodine Tadicu , ti mozes da kazes " Dok sam ja predesednik Srbije , Srbija nece priznati nezavisnost Kosova , a ne "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. " jer Vi necete biti zauvek predsednik Srbije .

Nikolas Thinker

pre 15 godina

Siptomatično je da predsednik Tadić nije ulazio u detalje susreta sa američkim predsednikom Bušom, dok je novinarima samo rekao da su ponovljene razlike u odnosu na Kosovo. Pojašnjenje je stiglo od američkog ambasadora Mantera da se američka vlada trudi da nađe kompromisno rešenje koje bi osiguralo stabilnost ne samo Srbiji i Kosovu, već i celom regionu i da SAD žele da popmognu Srbiji, da joj budu partner, kako bi postala deo EU.
U prevodu na diplomatski jezik, Buš je rekao Tadiću da je Kosovo nezavisno i da se to ne može menjati ali da su SAD spremne da budu partner Srbiji i pomognu...dok je ministar Jeremić i dalje "optimista bez pokrića", dok je britanski publicista Gleni pesimista što se tiče potrebne većine u GS UN ali zato očekuje da će se uskoro stvoriti uslovi da Beograd i Priština razvijaju međusobne odnose...
Slično misli i američki ekspert Đonson iz Vudro Vilson centra, smatrajući srpsku inicijativu "gubljenjem vremena", kao i da će mišljenje Suda pravde da bude neutralno, ako do njega uopšte dođe, donosno, da nikako neće biti u korist Srbije...
Ministar Jeremić je, nakon susreta Tadić - Buš, izjavio da Srbija podržava suverenitet Gruzije, dok se predsednik Tadić intimno nada da ishitrena inicijativa neće proći na GS UN kako bi obezbedio najavljenu američku podršku na putu Srbije u evrointegracije, u suprotnom ne piše mu se dobro...
Takođe, predstoji uskoro, već za neki dan, i normalizacija diplomatskih odnosa sa SAD!

Prevodilac

pre 15 godina

Iz Tadicevih i Jeremicevih izjava oseca se da se nesto dogodilo, ili ce se dogoditi. Oblak se nadvio nad UNO-skupstinom? Sta je po sredi, znacemo uskoro. Meni mirise na jedan klasicni dzon.

sasha

pre 15 godina

Zanimljivo je kako pogledi na svrsishodnost rezolucije imaju slicnosti sa stavovima prema nezavisnosti Kosova. Oni koji su je priznali kazu da je rezolucija glupost, oni koji nisu se slazu sa njom.

fadil_h

pre 15 godina

Bez obzira sto ova inicijative Srbije ne sluzi nikome pa cak i samoj Srbiji jer ne moze ni u kom slucaju da vrati Kosovo s jednom NEOBAVEZUJUCEM msiljenjem MSP-a, svi se slazu da Srbija ima pravo da se obrati MSP-u. Ali kao i Srbija i OSTALE 191 clanice imaju pravo da se obrate tom istom sudu za bilo koje pitanje na nacin akako one misle da je najbolje. Cemu onda pozivi Tadica da se rezolucija ne menja? Evo trenutno se raspravlja jedna rezolucija u skupstini Srbije o Kosovu i ona na kraju bice izmenjena onako kako za to poslanici odlucuju. Tako je i sa rezolucijom Srbije u GS UN. Srbija je predlozila rezoluciju i ostale 191 clanice UN mogu da se slazu s tom rezolucijom, da se ne slazu, da se uzdrze ili da traze promenu rezolucije onako kako misle da je najbolje. To zato sto clanice UN su SUVERENE i odlucuju NE PITAJUCI Tadica.

Mirno i legalno

pre 15 godina

Veoma uvazeni gosp. Predsednik Tadic treba da se osvrne i na cinjenicu da albanci koji su ziveli u YU takodje nikada nisu priznali Srbiju kao svoju drzavu i smatrali su da se nalaze nelegalno u YU i pod srpskom okupacijom. Srbija nije htela da resi taj problem na legalan nacin, mirnim putem i pravnim sredstvima nakon drugog svetskog rata. Pedeset i vise godina odgovorila je silom na demonstracije albanaca koje su pozivale na legalnost i mirno resavanje. I sada kad je sve zavrseno, koji albanac ce ponovo pod Srbijom? Zar to nema na uvidu i medjunarodna zajednica? Zato ne gubiti vremena i brzo uspostaviti dobro odnose srba i albanaca na Kosovu za dobrobit srba prvenstveno. Narod u Srbiji je umoran od siromastva i politickih lazi zbog placke i otimacine bogatsva zemlje. Narod vise ne veruje takvoj zastareloj politici. Celom regionu treba mir i ravnopravna saradnja da bi svi ziveli bolje. Region je dosta zakasnio zbog zastarelih ideja.

*bane*

pre 15 godina

* Baš i nije za pohvalu to kako nismo hteli da ratujemo, nego pokušavamo da zadržimo Kosovo diplomatskim sredstvima !! To i jeste normalan način kako se rešavaju svi konflikti !! Naša Država do sada nije to poštovala !! Ovo je sad prvi put kako nismo uzeli pušku u ruke i sad očekujemo da dobijemo sve što tražimo !! Malo morgen !!

Prvoslav Gerold

pre 15 godina

Cinjenica da se tek sada govori o opasnosti da se rezolucija "razvodni" amandmanima tokom debate u Generalnoj skupstini UN, govori o kvalitetu diplomatije koja Srbiju zastupa: pravila procedure su poznata vec sezdesetak godina, a Jeremicu & Co. se tek danas "ukazuje" da ona sadrze i tu mogucnost. Zar nije posao Misije Srbije pri OUN i odgovarajucih sluzbi u maticnom ministarstvu u Beogradu da razjasne SVE aspekte situacije i predloze razlicite varijante resenja?
Ili su, mozda, prezauzeti izdavanjem duplih pasosa siledzijama koji beze od odgovornosti?

Goran Sindjic

pre 15 godina

Ne razumem zasto se dize tolika galama o tekstu rezolucije - mozda je to zbog dobro poznate cinjenice da su se zvanicnici Srbije od pocetka raspada SFRJ isticali doslednim zalaganjem da se svi dokumenti UN i drugih medjunarodnih tela - narocito oni koje su sami potpisivali - postuju i sprovode u delo.

Vitez Koja

pre 15 godina

Mislim da nije u redu da unapred trazite opravdanja za eventualni neuspeh, ponovo nam servirajuci da bi bio presedan da nekom nije dopusteno da zatrazi Savetodavno misljenje pred MSP-om. Dakle, ako ste se odlucili za neku akciju, onda istrajte u tome hrabro, i do kraja. I naravno, u slucaju neuspeha, ne krivite druge, vec sebe. Vi ste odlucili da je ova inicijativa prioritet spoljne politike Srbije u ovom momentu. Ako je tako, onda ponesite i malo odgovornosti za istu. Ukoliko se taj prioritet ne realizuje, to znaci da ste ili napravili pogresnu procenu oko njenog uspeha, ili ste nesposobni da tu inicijativu isposlujete. U oba slucaja, jedini odgovoran cin je podnosenje ostavke na mesto ministra spoljnih poslova, jer ste mesecima trosili resurse poreskih obveznika na politiku koja je propala. Kraj.

dundo maroje

pre 15 godina

Ovo sto Tadic i Jeremic pricaju podseca me ne vreme kada je u junu 1999-te potpisan Kumonavski sporazum kojim Srbija priznaje poraz tako sto srpska vojska i policija primorava na napusta Kosovo a s druge strane Milosevic se hvali kako jos jednom srpski narod i Srbija nije kleknula pred oruzanom silom NATO pakta, to je jos jedna sjajna pobeda srpskog naroda (narovno parafraziram) i ponosni smo na nasu vojsku i na pobedu koju smo postigli... " A zasto ne Predsednice, kad to narod prihvata i spreman je da uprkos svemu slusa bajke...

kesa

pre 15 godina

"Bio bi presedan u istoriji UN, ako bi bila sprečena jedna zemlja članica da traži legalni savet i mišljenje od takve važnosti".
Legalni savet i misljenje je jedino sto, eventualno, mozete da dobijete. Stanje na terenu ce ostati kao sto je i bilo. A ako bude izglasana odluka u nasu korist, vec mogu da vidim kako svi mediji (narocito RTS) bruje kako smo mi u pravu i koliki je to istorijski uspeh i kako smo mi njih ubedili itd...
Sve dok ne sednu za sto srpski i kosovski tim da pregovaraju, situacija se nece promeniti.

sasa jokic

pre 15 godina

Sve i da uspemo sa inicijativom u UN, sta ce Srbija imati od toga?! Tadicu, da li vidis ovu medijsku ofanzivu Tomislava Nikolica u Srbiji, dok ti sto bi rekao narod;"Mlatis praznu slamu!". Mene nije cudilo sto Rusi, akademija, crkva, i ratni profiteri stoje iza Nikolica, i nije me plasilo, jer njihovo vreme je proslo. Ali kada sam cuo, i juce je potvrdjeno da je imao sastanke sa engleskim, i americkim Ambasadorima, e onda sam se zabrinuo. Cinjenica je da im se ne svidja sto je jedan covek demokrata (Tadic) toliko jak, a radi protiv njihovih interesa. Tako da spremaju protivnika, a koliko vidim minutaza u medijima mu je kao u sred predizborne kampanje. Zato Borise, pocni vise da se bavis realnim pitanjima, pitanjima koja mogu da pomognu Srbiji na medjunarodnom planu, a samim tim i unutrasnjem! Kada se Rusi, Englezi, i Ameri udruze protiv Tebe, sta mislis kakve su Ti sanse?! Iste kao Zoranu....Onda su u orbitu izbacili Kostunicu, sada nam spremaju Tomu!Prema tome ostavi se virtuelnog Kosova, i bavi se realnom SRBIJOM!

Julius

pre 15 godina

Prema izjavi Predsednika Tadica, svi su izgledi da c Generalna skupstina UN prihvatiti incijativu Srbije za trazenje pravnog misljenja Medjunarodnog suda pravde povodom prolasenja nezavisnosti Kosova, ali sa izmenjenom formom (sadrzinom) rezolucije koju je podnela Srbija. Medjutim, ni Tadic ni Jeremic nisu nista rekli, u cemu se sastoji promena te rezolucije.
"Ovo je prvi put u istoriji burnog Balkana da neko zeli da resi pitanje na tako miroljubiv nacin", rekao Jeremic. Medjutim, Jeremic nije rekao sta ce se time resiti, posto ni prihvatanje te inicijative od Generalne skupstine, ni pravno misljenje Medjunarodnog suda pravde nikoga ne obavezuju nizasta? Kosovo sigurno nece se vratiti pod okupacijom Srbije, vec ce nastaviti svoj put razvoja i integracije u evroatlantskim strukturama, kao nezavisna i suverena drzava. Funkcioneri Medjunarodnog monetarnog fonda su ovih dana u Pristini izjavili da ce Kosovo iduce godine postati punopravni clan tog Fonda i Svetske banke, a EULEX uzurbano ce pripremiti teren za pridruzivanje i uclanjenje Kosova u Evropskoj uniji.
Povodom ove inicijative Srbije samo jedno je sigurno: da je Srbija tom inicijativom usporila svoj put integracije u Evropskoj uniji. To nagovestavaju svi relevantni medjunarodni faktori.

naucna fantastika

pre 15 godina

Jeremic kaze da je njegova delegacija vec imala kontakte SA VISE OD 150 DELEGACIJA koje ucestvuju na Generalnoj skupstini. Sa malo matematike moze se izracunati da je za tri dana i 12 sati rada dnevno kontaktirao pojedinacne delegacije svakih 15 minuta. Zaista genijalno! Jos samo da je OGROMNA vecina delegacija izrazila CVRSTU podrsku Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Aleksandar

pre 15 godina

Veliki i mocni, koji misle da svet postoji samo zbog njih, ukoliko shvate da nece dobiti podrsku za blokadu inicijative, pokusace da izmene rezoluciju do te mere da se samo pitanje izgubi u opstosti. MSP bi onda dao takodje neprecizan i takav odgovor koji svako moze da tumaci na svoj nacin.

Julius

pre 15 godina

Prema izjavi Predsednika Tadica, svi su izgledi da c Generalna skupstina UN prihvatiti incijativu Srbije za trazenje pravnog misljenja Medjunarodnog suda pravde povodom prolasenja nezavisnosti Kosova, ali sa izmenjenom formom (sadrzinom) rezolucije koju je podnela Srbija. Medjutim, ni Tadic ni Jeremic nisu nista rekli, u cemu se sastoji promena te rezolucije.
"Ovo je prvi put u istoriji burnog Balkana da neko zeli da resi pitanje na tako miroljubiv nacin", rekao Jeremic. Medjutim, Jeremic nije rekao sta ce se time resiti, posto ni prihvatanje te inicijative od Generalne skupstine, ni pravno misljenje Medjunarodnog suda pravde nikoga ne obavezuju nizasta? Kosovo sigurno nece se vratiti pod okupacijom Srbije, vec ce nastaviti svoj put razvoja i integracije u evroatlantskim strukturama, kao nezavisna i suverena drzava. Funkcioneri Medjunarodnog monetarnog fonda su ovih dana u Pristini izjavili da ce Kosovo iduce godine postati punopravni clan tog Fonda i Svetske banke, a EULEX uzurbano ce pripremiti teren za pridruzivanje i uclanjenje Kosova u Evropskoj uniji.
Povodom ove inicijative Srbije samo jedno je sigurno: da je Srbija tom inicijativom usporila svoj put integracije u Evropskoj uniji. To nagovestavaju svi relevantni medjunarodni faktori.

naucna fantastika

pre 15 godina

Jeremic kaze da je njegova delegacija vec imala kontakte SA VISE OD 150 DELEGACIJA koje ucestvuju na Generalnoj skupstini. Sa malo matematike moze se izracunati da je za tri dana i 12 sati rada dnevno kontaktirao pojedinacne delegacije svakih 15 minuta. Zaista genijalno! Jos samo da je OGROMNA vecina delegacija izrazila CVRSTU podrsku Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Aleksandar

pre 15 godina

Veliki i mocni, koji misle da svet postoji samo zbog njih, ukoliko shvate da nece dobiti podrsku za blokadu inicijative, pokusace da izmene rezoluciju do te mere da se samo pitanje izgubi u opstosti. MSP bi onda dao takodje neprecizan i takav odgovor koji svako moze da tumaci na svoj nacin.

kesa

pre 15 godina

"Bio bi presedan u istoriji UN, ako bi bila sprečena jedna zemlja članica da traži legalni savet i mišljenje od takve važnosti".
Legalni savet i misljenje je jedino sto, eventualno, mozete da dobijete. Stanje na terenu ce ostati kao sto je i bilo. A ako bude izglasana odluka u nasu korist, vec mogu da vidim kako svi mediji (narocito RTS) bruje kako smo mi u pravu i koliki je to istorijski uspeh i kako smo mi njih ubedili itd...
Sve dok ne sednu za sto srpski i kosovski tim da pregovaraju, situacija se nece promeniti.

sasa jokic

pre 15 godina

Sve i da uspemo sa inicijativom u UN, sta ce Srbija imati od toga?! Tadicu, da li vidis ovu medijsku ofanzivu Tomislava Nikolica u Srbiji, dok ti sto bi rekao narod;"Mlatis praznu slamu!". Mene nije cudilo sto Rusi, akademija, crkva, i ratni profiteri stoje iza Nikolica, i nije me plasilo, jer njihovo vreme je proslo. Ali kada sam cuo, i juce je potvrdjeno da je imao sastanke sa engleskim, i americkim Ambasadorima, e onda sam se zabrinuo. Cinjenica je da im se ne svidja sto je jedan covek demokrata (Tadic) toliko jak, a radi protiv njihovih interesa. Tako da spremaju protivnika, a koliko vidim minutaza u medijima mu je kao u sred predizborne kampanje. Zato Borise, pocni vise da se bavis realnim pitanjima, pitanjima koja mogu da pomognu Srbiji na medjunarodnom planu, a samim tim i unutrasnjem! Kada se Rusi, Englezi, i Ameri udruze protiv Tebe, sta mislis kakve su Ti sanse?! Iste kao Zoranu....Onda su u orbitu izbacili Kostunicu, sada nam spremaju Tomu!Prema tome ostavi se virtuelnog Kosova, i bavi se realnom SRBIJOM!

dundo maroje

pre 15 godina

Ovo sto Tadic i Jeremic pricaju podseca me ne vreme kada je u junu 1999-te potpisan Kumonavski sporazum kojim Srbija priznaje poraz tako sto srpska vojska i policija primorava na napusta Kosovo a s druge strane Milosevic se hvali kako jos jednom srpski narod i Srbija nije kleknula pred oruzanom silom NATO pakta, to je jos jedna sjajna pobeda srpskog naroda (narovno parafraziram) i ponosni smo na nasu vojsku i na pobedu koju smo postigli... " A zasto ne Predsednice, kad to narod prihvata i spreman je da uprkos svemu slusa bajke...

Mirno i legalno

pre 15 godina

Veoma uvazeni gosp. Predsednik Tadic treba da se osvrne i na cinjenicu da albanci koji su ziveli u YU takodje nikada nisu priznali Srbiju kao svoju drzavu i smatrali su da se nalaze nelegalno u YU i pod srpskom okupacijom. Srbija nije htela da resi taj problem na legalan nacin, mirnim putem i pravnim sredstvima nakon drugog svetskog rata. Pedeset i vise godina odgovorila je silom na demonstracije albanaca koje su pozivale na legalnost i mirno resavanje. I sada kad je sve zavrseno, koji albanac ce ponovo pod Srbijom? Zar to nema na uvidu i medjunarodna zajednica? Zato ne gubiti vremena i brzo uspostaviti dobro odnose srba i albanaca na Kosovu za dobrobit srba prvenstveno. Narod u Srbiji je umoran od siromastva i politickih lazi zbog placke i otimacine bogatsva zemlje. Narod vise ne veruje takvoj zastareloj politici. Celom regionu treba mir i ravnopravna saradnja da bi svi ziveli bolje. Region je dosta zakasnio zbog zastarelih ideja.

*bane*

pre 15 godina

* Baš i nije za pohvalu to kako nismo hteli da ratujemo, nego pokušavamo da zadržimo Kosovo diplomatskim sredstvima !! To i jeste normalan način kako se rešavaju svi konflikti !! Naša Država do sada nije to poštovala !! Ovo je sad prvi put kako nismo uzeli pušku u ruke i sad očekujemo da dobijemo sve što tražimo !! Malo morgen !!

Kosovar in NY

pre 15 godina

Gospodine Tadicu , ti mozes da kazes " Dok sam ja predesednik Srbije , Srbija nece priznati nezavisnost Kosova , a ne "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. " jer Vi necete biti zauvek predsednik Srbije .

Vitez Koja

pre 15 godina

Mislim da nije u redu da unapred trazite opravdanja za eventualni neuspeh, ponovo nam servirajuci da bi bio presedan da nekom nije dopusteno da zatrazi Savetodavno misljenje pred MSP-om. Dakle, ako ste se odlucili za neku akciju, onda istrajte u tome hrabro, i do kraja. I naravno, u slucaju neuspeha, ne krivite druge, vec sebe. Vi ste odlucili da je ova inicijativa prioritet spoljne politike Srbije u ovom momentu. Ako je tako, onda ponesite i malo odgovornosti za istu. Ukoliko se taj prioritet ne realizuje, to znaci da ste ili napravili pogresnu procenu oko njenog uspeha, ili ste nesposobni da tu inicijativu isposlujete. U oba slucaja, jedini odgovoran cin je podnosenje ostavke na mesto ministra spoljnih poslova, jer ste mesecima trosili resurse poreskih obveznika na politiku koja je propala. Kraj.

fadil_h

pre 15 godina

Bez obzira sto ova inicijative Srbije ne sluzi nikome pa cak i samoj Srbiji jer ne moze ni u kom slucaju da vrati Kosovo s jednom NEOBAVEZUJUCEM msiljenjem MSP-a, svi se slazu da Srbija ima pravo da se obrati MSP-u. Ali kao i Srbija i OSTALE 191 clanice imaju pravo da se obrate tom istom sudu za bilo koje pitanje na nacin akako one misle da je najbolje. Cemu onda pozivi Tadica da se rezolucija ne menja? Evo trenutno se raspravlja jedna rezolucija u skupstini Srbije o Kosovu i ona na kraju bice izmenjena onako kako za to poslanici odlucuju. Tako je i sa rezolucijom Srbije u GS UN. Srbija je predlozila rezoluciju i ostale 191 clanice UN mogu da se slazu s tom rezolucijom, da se ne slazu, da se uzdrze ili da traze promenu rezolucije onako kako misle da je najbolje. To zato sto clanice UN su SUVERENE i odlucuju NE PITAJUCI Tadica.

Prvoslav Gerold

pre 15 godina

Cinjenica da se tek sada govori o opasnosti da se rezolucija "razvodni" amandmanima tokom debate u Generalnoj skupstini UN, govori o kvalitetu diplomatije koja Srbiju zastupa: pravila procedure su poznata vec sezdesetak godina, a Jeremicu & Co. se tek danas "ukazuje" da ona sadrze i tu mogucnost. Zar nije posao Misije Srbije pri OUN i odgovarajucih sluzbi u maticnom ministarstvu u Beogradu da razjasne SVE aspekte situacije i predloze razlicite varijante resenja?
Ili su, mozda, prezauzeti izdavanjem duplih pasosa siledzijama koji beze od odgovornosti?

Nikolas Thinker

pre 15 godina

Siptomatično je da predsednik Tadić nije ulazio u detalje susreta sa američkim predsednikom Bušom, dok je novinarima samo rekao da su ponovljene razlike u odnosu na Kosovo. Pojašnjenje je stiglo od američkog ambasadora Mantera da se američka vlada trudi da nađe kompromisno rešenje koje bi osiguralo stabilnost ne samo Srbiji i Kosovu, već i celom regionu i da SAD žele da popmognu Srbiji, da joj budu partner, kako bi postala deo EU.
U prevodu na diplomatski jezik, Buš je rekao Tadiću da je Kosovo nezavisno i da se to ne može menjati ali da su SAD spremne da budu partner Srbiji i pomognu...dok je ministar Jeremić i dalje "optimista bez pokrića", dok je britanski publicista Gleni pesimista što se tiče potrebne većine u GS UN ali zato očekuje da će se uskoro stvoriti uslovi da Beograd i Priština razvijaju međusobne odnose...
Slično misli i američki ekspert Đonson iz Vudro Vilson centra, smatrajući srpsku inicijativu "gubljenjem vremena", kao i da će mišljenje Suda pravde da bude neutralno, ako do njega uopšte dođe, donosno, da nikako neće biti u korist Srbije...
Ministar Jeremić je, nakon susreta Tadić - Buš, izjavio da Srbija podržava suverenitet Gruzije, dok se predsednik Tadić intimno nada da ishitrena inicijativa neće proći na GS UN kako bi obezbedio najavljenu američku podršku na putu Srbije u evrointegracije, u suprotnom ne piše mu se dobro...
Takođe, predstoji uskoro, već za neki dan, i normalizacija diplomatskih odnosa sa SAD!

Prevodilac

pre 15 godina

Iz Tadicevih i Jeremicevih izjava oseca se da se nesto dogodilo, ili ce se dogoditi. Oblak se nadvio nad UNO-skupstinom? Sta je po sredi, znacemo uskoro. Meni mirise na jedan klasicni dzon.

Goran Sindjic

pre 15 godina

Ne razumem zasto se dize tolika galama o tekstu rezolucije - mozda je to zbog dobro poznate cinjenice da su se zvanicnici Srbije od pocetka raspada SFRJ isticali doslednim zalaganjem da se svi dokumenti UN i drugih medjunarodnih tela - narocito oni koje su sami potpisivali - postuju i sprovode u delo.

sasha

pre 15 godina

Zanimljivo je kako pogledi na svrsishodnost rezolucije imaju slicnosti sa stavovima prema nezavisnosti Kosova. Oni koji su je priznali kazu da je rezolucija glupost, oni koji nisu se slazu sa njom.

Pedja

pre 15 godina

Ministar Jeremic, znam da (pouzdano iz izvora bliskih vrhovnicima mesne zajednice " Sava"), nije kontaktirao predstavnika bloka 45 u UN. Naravno da ce blok 45 glasati za rezoluciju koju predlaze Srbija no cini mi se da je ovo ipak bio mali diplomatski nonsens.

srpkinja

pre 15 godina

Ako je sve cisto kao suza zasto bi prihvatanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije bilo "previse"
Meni vise lici da i sam gospodin ne veruje da su tu "cista posla"
Bilo bi zanimljivo prognozirati dogadjaje u slucaju da se Aljaska odluci na nezavisnost; a i ne mora da se ide tako daleko: ovih dana imali smo slucaj Abhazija/Gruzija i poznato je kako je Amerika "blagonaklono" gledala na tu borbu za slobodu; kako razliciti arsini u razlicitim situacijama od "najdemokratskije" zemlje na svetu - LOL

Julius

pre 15 godina

Prema izjavi Predsednika Tadica, svi su izgledi da c Generalna skupstina UN prihvatiti incijativu Srbije za trazenje pravnog misljenja Medjunarodnog suda pravde povodom prolasenja nezavisnosti Kosova, ali sa izmenjenom formom (sadrzinom) rezolucije koju je podnela Srbija. Medjutim, ni Tadic ni Jeremic nisu nista rekli, u cemu se sastoji promena te rezolucije.
"Ovo je prvi put u istoriji burnog Balkana da neko zeli da resi pitanje na tako miroljubiv nacin", rekao Jeremic. Medjutim, Jeremic nije rekao sta ce se time resiti, posto ni prihvatanje te inicijative od Generalne skupstine, ni pravno misljenje Medjunarodnog suda pravde nikoga ne obavezuju nizasta? Kosovo sigurno nece se vratiti pod okupacijom Srbije, vec ce nastaviti svoj put razvoja i integracije u evroatlantskim strukturama, kao nezavisna i suverena drzava. Funkcioneri Medjunarodnog monetarnog fonda su ovih dana u Pristini izjavili da ce Kosovo iduce godine postati punopravni clan tog Fonda i Svetske banke, a EULEX uzurbano ce pripremiti teren za pridruzivanje i uclanjenje Kosova u Evropskoj uniji.
Povodom ove inicijative Srbije samo jedno je sigurno: da je Srbija tom inicijativom usporila svoj put integracije u Evropskoj uniji. To nagovestavaju svi relevantni medjunarodni faktori.

naucna fantastika

pre 15 godina

Jeremic kaze da je njegova delegacija vec imala kontakte SA VISE OD 150 DELEGACIJA koje ucestvuju na Generalnoj skupstini. Sa malo matematike moze se izracunati da je za tri dana i 12 sati rada dnevno kontaktirao pojedinacne delegacije svakih 15 minuta. Zaista genijalno! Jos samo da je OGROMNA vecina delegacija izrazila CVRSTU podrsku Srbiji, gde bi nam bio kraj?

Aleksandar

pre 15 godina

Veliki i mocni, koji misle da svet postoji samo zbog njih, ukoliko shvate da nece dobiti podrsku za blokadu inicijative, pokusace da izmene rezoluciju do te mere da se samo pitanje izgubi u opstosti. MSP bi onda dao takodje neprecizan i takav odgovor koji svako moze da tumaci na svoj nacin.

sasa jokic

pre 15 godina

Sve i da uspemo sa inicijativom u UN, sta ce Srbija imati od toga?! Tadicu, da li vidis ovu medijsku ofanzivu Tomislava Nikolica u Srbiji, dok ti sto bi rekao narod;"Mlatis praznu slamu!". Mene nije cudilo sto Rusi, akademija, crkva, i ratni profiteri stoje iza Nikolica, i nije me plasilo, jer njihovo vreme je proslo. Ali kada sam cuo, i juce je potvrdjeno da je imao sastanke sa engleskim, i americkim Ambasadorima, e onda sam se zabrinuo. Cinjenica je da im se ne svidja sto je jedan covek demokrata (Tadic) toliko jak, a radi protiv njihovih interesa. Tako da spremaju protivnika, a koliko vidim minutaza u medijima mu je kao u sred predizborne kampanje. Zato Borise, pocni vise da se bavis realnim pitanjima, pitanjima koja mogu da pomognu Srbiji na medjunarodnom planu, a samim tim i unutrasnjem! Kada se Rusi, Englezi, i Ameri udruze protiv Tebe, sta mislis kakve su Ti sanse?! Iste kao Zoranu....Onda su u orbitu izbacili Kostunicu, sada nam spremaju Tomu!Prema tome ostavi se virtuelnog Kosova, i bavi se realnom SRBIJOM!

kesa

pre 15 godina

"Bio bi presedan u istoriji UN, ako bi bila sprečena jedna zemlja članica da traži legalni savet i mišljenje od takve važnosti".
Legalni savet i misljenje je jedino sto, eventualno, mozete da dobijete. Stanje na terenu ce ostati kao sto je i bilo. A ako bude izglasana odluka u nasu korist, vec mogu da vidim kako svi mediji (narocito RTS) bruje kako smo mi u pravu i koliki je to istorijski uspeh i kako smo mi njih ubedili itd...
Sve dok ne sednu za sto srpski i kosovski tim da pregovaraju, situacija se nece promeniti.

Kosovar in NY

pre 15 godina

Gospodine Tadicu , ti mozes da kazes " Dok sam ja predesednik Srbije , Srbija nece priznati nezavisnost Kosova , a ne "Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. " jer Vi necete biti zauvek predsednik Srbije .

dundo maroje

pre 15 godina

Ovo sto Tadic i Jeremic pricaju podseca me ne vreme kada je u junu 1999-te potpisan Kumonavski sporazum kojim Srbija priznaje poraz tako sto srpska vojska i policija primorava na napusta Kosovo a s druge strane Milosevic se hvali kako jos jednom srpski narod i Srbija nije kleknula pred oruzanom silom NATO pakta, to je jos jedna sjajna pobeda srpskog naroda (narovno parafraziram) i ponosni smo na nasu vojsku i na pobedu koju smo postigli... " A zasto ne Predsednice, kad to narod prihvata i spreman je da uprkos svemu slusa bajke...

srpkinja

pre 15 godina

Ako je sve cisto kao suza zasto bi prihvatanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije bilo "previse"
Meni vise lici da i sam gospodin ne veruje da su tu "cista posla"
Bilo bi zanimljivo prognozirati dogadjaje u slucaju da se Aljaska odluci na nezavisnost; a i ne mora da se ide tako daleko: ovih dana imali smo slucaj Abhazija/Gruzija i poznato je kako je Amerika "blagonaklono" gledala na tu borbu za slobodu; kako razliciti arsini u razlicitim situacijama od "najdemokratskije" zemlje na svetu - LOL

*bane*

pre 15 godina

* Baš i nije za pohvalu to kako nismo hteli da ratujemo, nego pokušavamo da zadržimo Kosovo diplomatskim sredstvima !! To i jeste normalan način kako se rešavaju svi konflikti !! Naša Država do sada nije to poštovala !! Ovo je sad prvi put kako nismo uzeli pušku u ruke i sad očekujemo da dobijemo sve što tražimo !! Malo morgen !!

Vitez Koja

pre 15 godina

Mislim da nije u redu da unapred trazite opravdanja za eventualni neuspeh, ponovo nam servirajuci da bi bio presedan da nekom nije dopusteno da zatrazi Savetodavno misljenje pred MSP-om. Dakle, ako ste se odlucili za neku akciju, onda istrajte u tome hrabro, i do kraja. I naravno, u slucaju neuspeha, ne krivite druge, vec sebe. Vi ste odlucili da je ova inicijativa prioritet spoljne politike Srbije u ovom momentu. Ako je tako, onda ponesite i malo odgovornosti za istu. Ukoliko se taj prioritet ne realizuje, to znaci da ste ili napravili pogresnu procenu oko njenog uspeha, ili ste nesposobni da tu inicijativu isposlujete. U oba slucaja, jedini odgovoran cin je podnosenje ostavke na mesto ministra spoljnih poslova, jer ste mesecima trosili resurse poreskih obveznika na politiku koja je propala. Kraj.

Goran Sindjic

pre 15 godina

Ne razumem zasto se dize tolika galama o tekstu rezolucije - mozda je to zbog dobro poznate cinjenice da su se zvanicnici Srbije od pocetka raspada SFRJ isticali doslednim zalaganjem da se svi dokumenti UN i drugih medjunarodnih tela - narocito oni koje su sami potpisivali - postuju i sprovode u delo.

Mirno i legalno

pre 15 godina

Veoma uvazeni gosp. Predsednik Tadic treba da se osvrne i na cinjenicu da albanci koji su ziveli u YU takodje nikada nisu priznali Srbiju kao svoju drzavu i smatrali su da se nalaze nelegalno u YU i pod srpskom okupacijom. Srbija nije htela da resi taj problem na legalan nacin, mirnim putem i pravnim sredstvima nakon drugog svetskog rata. Pedeset i vise godina odgovorila je silom na demonstracije albanaca koje su pozivale na legalnost i mirno resavanje. I sada kad je sve zavrseno, koji albanac ce ponovo pod Srbijom? Zar to nema na uvidu i medjunarodna zajednica? Zato ne gubiti vremena i brzo uspostaviti dobro odnose srba i albanaca na Kosovu za dobrobit srba prvenstveno. Narod u Srbiji je umoran od siromastva i politickih lazi zbog placke i otimacine bogatsva zemlje. Narod vise ne veruje takvoj zastareloj politici. Celom regionu treba mir i ravnopravna saradnja da bi svi ziveli bolje. Region je dosta zakasnio zbog zastarelih ideja.

fadil_h

pre 15 godina

Bez obzira sto ova inicijative Srbije ne sluzi nikome pa cak i samoj Srbiji jer ne moze ni u kom slucaju da vrati Kosovo s jednom NEOBAVEZUJUCEM msiljenjem MSP-a, svi se slazu da Srbija ima pravo da se obrati MSP-u. Ali kao i Srbija i OSTALE 191 clanice imaju pravo da se obrate tom istom sudu za bilo koje pitanje na nacin akako one misle da je najbolje. Cemu onda pozivi Tadica da se rezolucija ne menja? Evo trenutno se raspravlja jedna rezolucija u skupstini Srbije o Kosovu i ona na kraju bice izmenjena onako kako za to poslanici odlucuju. Tako je i sa rezolucijom Srbije u GS UN. Srbija je predlozila rezoluciju i ostale 191 clanice UN mogu da se slazu s tom rezolucijom, da se ne slazu, da se uzdrze ili da traze promenu rezolucije onako kako misle da je najbolje. To zato sto clanice UN su SUVERENE i odlucuju NE PITAJUCI Tadica.

Prvoslav Gerold

pre 15 godina

Cinjenica da se tek sada govori o opasnosti da se rezolucija "razvodni" amandmanima tokom debate u Generalnoj skupstini UN, govori o kvalitetu diplomatije koja Srbiju zastupa: pravila procedure su poznata vec sezdesetak godina, a Jeremicu & Co. se tek danas "ukazuje" da ona sadrze i tu mogucnost. Zar nije posao Misije Srbije pri OUN i odgovarajucih sluzbi u maticnom ministarstvu u Beogradu da razjasne SVE aspekte situacije i predloze razlicite varijante resenja?
Ili su, mozda, prezauzeti izdavanjem duplih pasosa siledzijama koji beze od odgovornosti?

Prevodilac

pre 15 godina

Iz Tadicevih i Jeremicevih izjava oseca se da se nesto dogodilo, ili ce se dogoditi. Oblak se nadvio nad UNO-skupstinom? Sta je po sredi, znacemo uskoro. Meni mirise na jedan klasicni dzon.

sasha

pre 15 godina

Zanimljivo je kako pogledi na svrsishodnost rezolucije imaju slicnosti sa stavovima prema nezavisnosti Kosova. Oni koji su je priznali kazu da je rezolucija glupost, oni koji nisu se slazu sa njom.

Nikolas Thinker

pre 15 godina

Siptomatično je da predsednik Tadić nije ulazio u detalje susreta sa američkim predsednikom Bušom, dok je novinarima samo rekao da su ponovljene razlike u odnosu na Kosovo. Pojašnjenje je stiglo od američkog ambasadora Mantera da se američka vlada trudi da nađe kompromisno rešenje koje bi osiguralo stabilnost ne samo Srbiji i Kosovu, već i celom regionu i da SAD žele da popmognu Srbiji, da joj budu partner, kako bi postala deo EU.
U prevodu na diplomatski jezik, Buš je rekao Tadiću da je Kosovo nezavisno i da se to ne može menjati ali da su SAD spremne da budu partner Srbiji i pomognu...dok je ministar Jeremić i dalje "optimista bez pokrića", dok je britanski publicista Gleni pesimista što se tiče potrebne većine u GS UN ali zato očekuje da će se uskoro stvoriti uslovi da Beograd i Priština razvijaju međusobne odnose...
Slično misli i američki ekspert Đonson iz Vudro Vilson centra, smatrajući srpsku inicijativu "gubljenjem vremena", kao i da će mišljenje Suda pravde da bude neutralno, ako do njega uopšte dođe, donosno, da nikako neće biti u korist Srbije...
Ministar Jeremić je, nakon susreta Tadić - Buš, izjavio da Srbija podržava suverenitet Gruzije, dok se predsednik Tadić intimno nada da ishitrena inicijativa neće proći na GS UN kako bi obezbedio najavljenu američku podršku na putu Srbije u evrointegracije, u suprotnom ne piše mu se dobro...
Takođe, predstoji uskoro, već za neki dan, i normalizacija diplomatskih odnosa sa SAD!

Pedja

pre 15 godina

Ministar Jeremic, znam da (pouzdano iz izvora bliskih vrhovnicima mesne zajednice " Sava"), nije kontaktirao predstavnika bloka 45 u UN. Naravno da ce blok 45 glasati za rezoluciju koju predlaze Srbija no cini mi se da je ovo ipak bio mali diplomatski nonsens.