Subota, 20.09.2008.

11:37

"Većina u UN za inicijativu Srbije"

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn smatra da će inicijativa Srbije biti prihvaćena u Skupštini UN velikom većinom.

Izvor: Tanjug

"Veæina u UN za inicijativu Srbije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Orbit

pre 15 godina

'Ajde da vidimo ovako: recimo da se svemir izvrne naopako i da se Kosovo vrati u sastav Srbije. Kako mislite da bi reagovali Kosovski Albanci? Bili bi lojalni gradjani republike Srbije, placali bi porez i komunalije, postovali bi zakone, sve bi bilo super. Prosecni gradjanin uze Srbije bio bi presrecan kad njegovom muskom detetu stigne poziv da vojsku sluzi na Kosovu, znajuci da ce sve biti super bezbedno i da ce na dobro izaci, uz toliku lojalnost lokalnog stanovnistva (sve postujuci odluku MSP!). Imajuci u vidu fantasticne privredne subjekte Kosova, koji su svi uposleni sa 100% kapaciteta, Srbija ne bi imala dodatne probleme sa nezaposlenoscu, socijalnim pitanjima i ekonomijom uopste. Struje bi isto bilo na pretek, posto je Kosovo danas jedan od glavnih izvoznika elektrice energije u Evropi, mozda i sire. Da i ne govorimo o enormnom poboljsanju stanja sto se tice drasticnog pada kriminala, trgovine ljudima, organima, drogom, plutonijumom i cime sve ne. Toliko bi koristi Srbija imala od povratka Kosova da stvarno ne mogu sve ni da nabrojim. Zato je zaista korisna inicijativa naseg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremica u UN i sire. Kad povratimo Kosovo, sta ce nam Evropa? Bravissimo, Vuce, stvarno ces da nas usrecis, kao i blazeni dr Kostunica svojevremeno...

Diplomata

pre 15 godina

Sreo sam ovog leta u Crnoj Gori jednog njihovog diplomatu koji je u drustvu otvoreno rekao da mu kolega iz Srbije priznaje da niko u vlasti te iste Srbije ni ne sanja da Kosovo moze biti vraceno, ali da sav ovaj tulum vlast radi zbog domace publike.Tu istinu sigurno zna i svaka drzava u svetu. I nemojmo da se pravimo pametni i sveznalice, da pljujemo po Makedoniji i Crnoj Gori. Naravno da ce priznati Kosovo, jer je to cinjenica i nece da ucestvuju u tom nasem cirkusu namenjenom srpskom glasacu. Jer svi znaju, pa i nasa vlast, da ce pred ulazak Srbije u EU, Kosovo priznati i zvanicni Beograd. Ali do tada ce nas ovako da zamajavaju da bi nas iscedili kao krpe da sami pocnemo da trazimo da vlast to ucini, jer nam je dosta vise i Kosova i price o Kosovu.

Ivan

pre 15 godina

Kako god sud se izjasnio tako ili ovako srbi će imati dobre karte u rukavu. Naime ako odluči, da je proglašavanje legalno onda imaju legalno i legitimno pravo i srbi na Kosovu ( sever i enklave ) a i srbi u Republici Srpskoj. Ako se proglasi nelegalnim onda polako počinje proces integracije Kosova u Srbiju.

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Mislim da namera Srbije da izvede na sud Kosovo i međunarodnu zajednicu, odnosno, zemlje koje su priznale Kosovo, predstavlja ircionalan pristup, rekao je predsednik Kosova Sejdiu i naveo da je Kosovo postalo nezavisno u saradnji sa međunarodnom zajednicom, dok Holbruk sugeriše da EU ne treba da primi Srbiju prije nego što ona prizna Kosovo.

Britanski ambasador u UN Sojers takođe smatra da Srbija treba da se opredeli između Kosova i EU, dok danski premijer Rasmusen tvrdi da je Kosovo postalo nezavisno na osnovu međunarodnog prava, bez obzira što predsednik Srbije Tadić i ministar Jeremić tvrde suprotno.

Priznanje Kosova će biti uslov približavanja Srbije EU i bar deset država članica će podržati taj uslov za prijem u članstvo, a što govori da su Kosovo i evropske integracije itakako povezani procesi.

Sve zemlje u GS UN glasaju isključivo zbog svojih interesa a ne naših diplomatskih potencijala i "Pirovih pobeda", posebno kada pokažemo da nismo sposobni da pronađemo zajednički jezik i dogovor sa kosovskim Albancima, a hoćemo njima da vladamo, zbog čega nepotrebno i na svoju štetu ulazimo u još jedan sukob sa velikim i moćnim silama koje su na neophodne da bi se izvukli iz društvene - ekonomske i socijalne bede u kojoj se nalazimo...

kex

pre 15 godina

A sta cemo sa politicarima ako Medjunarodni Sud Pravde blagoslovi " samoprozvanu republiku kosovo "? trebalo bi onda da odgovaraju oni koji nas zaludjuju da nije tako i da to nije po pravu i ustavu, pred istim tim sudom.

barba

pre 15 godina

Zamrzavanje dalje degradacije medjunarodnog prava u slucaju Kosova je maksimum u ovom trenutku i bilo bi dobro da se tako zavrsi kako bi se dalo vremena svima da malo bolje promisle o svojim istinskim interesima i da se strasti malo vise smire.
Sto se tice besmisla borbe za svoje interese kao sto je npr. teritorijalna celovitost treba pogledati i u proslost, ali i sadasnje ponasanje drzava koje imalo drze do sebe. Pogledajte Grcku koja blokira Makedoniju na svakom koraku jer ne zeli da dopusti nesto sto je za nas potpuno banalno. Da ne pricamo o Izraelu koji je u sukobu sa svima u svojoj okolini. Zapravo tesko je naci neki primer da se neka drzava cutke saglasila sa krsenjem njenog teritorijalnog integriteta kao sto neki predlazu kod nas. Ovakvi predlozi su kontradiktorni, jer upravo upucuju na tezu da smo mi Srbi jedinstveni slucaj na svetu.
Mislim da je sadasnja vlast nasla, za ovo vreme, optimalnu meru suprotstavljanja ugrozavanju integriteta.

100%

pre 15 godina

Kako god obrnes nikom ne odgovara ovakav tok dogadjaja. Zbog Srbije i Kosova ce ovaj deo Balkana kasniti u evropskim integracijama pitaj boga koliko godina.
Nek' sad neko "objasni" da nije rec o teritorijama nego o borbama za bolji zivotni standard itd...

sasha

pre 15 godina

inicijativa Srbije samo doprinosi tenziji u regionu i usporava integraciju, ali takodje usporava i unutardrzavnu konsolidaciju, jer imamo mnogo preca posla od izazivanja dodatnog neprijateljstva sa susednim narodima.

H.K.Andersen

pre 15 godina

Onoliko slavlja sto je otisao Kostunica zato sto je non-stop ponavljao Kosovo Kosovo, a vidi ovih "evropejaca" sto sad vladaju kao da su zavrsili sve Kostunicine skole - Kosovo, Kosovo i samo Kosovo. A SSP nista, djeca ubijaju djecu zbog mobitela, sve skuplje osim NIS-a koji je bio tako jeftin ,uskoro ce i JAT i ko zna sta jos otici ali koga to briga, Kosovo, Kosovo i samo Kosovo, tako naivni ni ne primijete ono bitno.

Sedar Jole

pre 15 godina

"Zemlje regiona"- čitaj BJRM i Crna Gora. Prvu, Albanci drže pod Damoklovim mačem, a druga je jedina zemlja u regionu čija nezavisnost zavisi od političkih stranaka koje su na vlasti. Ova sadašnja CG vlast je marioneta, i priznaće Kosovo, čime će Crnoj Gori natovariti grdne probleme na vrat. Zato i kažu da su pod pritiskom Amerike i EU. Nije tačno! Niko ne može da vas pritiska po cenu vaše unutrašnje nestabilnosti.

Marko

pre 15 godina

Ova inicijativa sluzi samo dnevno politickoj svrsi, posle debakla koji je dozivela nasa politika u Briselu pre nekoliko dana.
Medjunarodni sud moze da odluci sta hoce a obicnim gradjanima nit iz dzepa nit u dzep.

Pravnik

pre 15 godina

Po medunarodnom pravu proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije nema ni miligram pravnog utemeljenja.
Tu ne treba biti ekspert dovoljno je poznavati i okvire medunarodnog prava da bude jasno.
A sta Srbija moze ovom inicijativom to je sasvim druga prica>

sasa

pre 15 godina

Lepa predstava za domacu javmnost, ali neka mi , ovoga puta samo nasi politicari objasne sta se dobija sa ovim? i da dobijemo sve sto smo trazili, sta ce se desiti? nazlost kosovo je gotova prica, kao i gruzija

Kosovar

pre 15 godina

A da li neko misli kako ce biti Srbima sa Kosova u ovom medjuvremenu (dok UN Sud donese odluku o Kosovo a to ce trajati godinama). Kakva ce biti njihova perpektiva u de-fakto drzavi Kosovo? S'druge strane, kakav ce biti odnos drugih nesrpskih gradjana Kosova prema Srbima, cija maticna drzava pokusava zamrzavanje daljef razvoja Kosova....bice tu svakim danom vise i vise Kosovara koji ce optuziti srbe za sve svoje nevolje i prema njima osecati neprijateljstvo...

Nenad, Skopje

pre 15 godina

Hvata me mucnina od ovog zapadnog licemerja. Pre samo par nedelja vrsili su veliki pritisak amabsadori SAD i EU na Srbiju i zemlje koje su podrzavali inicijativu Srbije pred MSP da se povuku, a sada, kada vide da su izgubili tu mogucnost, onda su kao deklarisane demokrate koji postuju pravo svake drzave da zatrazi misljenje medjunarodnog suda. Zadnjih dana samo papagajski ponavljaju da ta odluka nece imati nikakav uticaj na status Kosova. Neka da Bog samo da Sud donese odluku da je Kosovo proglasilo nezavisnost suprotno medjunarodnom pravu i neka se ta odluka deponuje u arhive UN, pa, sto rece neko drugi, "Ceracemo se jos!". Kosovo je projekat SAD i njezine dominacije na Balkanu. Onog trenutka kada SAD posustanu sa svojim uticajem u ovom regionu-iscrpljeni od rata u Iraku i Avganistanu, a mozda i jos koji novi, ekonomska kriza i tendencija ka kraha berze, stvorice se uslovi da dodje i do sprovodjena odluke MSP u praksi.
Srecno Borise, srecno Srbija u danima odluke o istini!

Sander

pre 15 godina

G. Sejdiju, ako se medjunarodni principi kojima su se neke drzave vodile oko pitanja Kosova i Metohije uz to koje sebe zovu i demokratskim (iz njima znanih razloga) ne znaci da je to po medjunarodnom pravu i to je ono sto treba da vas brine. Takozvana drzava Kosovo nece biti u skorijoj bucnosti drzava pod onim sto to pozdrazumeva, a kako se odnosi snaga menjaju vremenom, pitanje da li ce uopse i biti i pomena o nekoj nazovi drzavi u buducnosti. Mislim da je vas najveci problem sto do cilja niste dosli brzo kao sto ste planirali, svakim danom ste od drzavnosti sve dalji i dalji. Mnogi skorasnji dogadjaji to nagovestavaju, pocev od Gruzije do kriza u vama prijateljskim zamljama.

Aleksandar

pre 15 godina

Ta vecina se moze sacuvati jednom osmisljenom i pravnim argumentima zasnovanom daljom akcijom. Nastupi nase delegacije u GS tu imaju posebno mesto. Pravo je na nasoj strani i ne zapetljavajmo se u politiku, jer, politicki mangupi u svetu su mnogo iskusniji i lukaviji.

Julius

pre 15 godina

Citava ova ujdurma oko trazenja misljenja Medjunarodnog suda pravde o ne-zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova je napravljenja samo i iskljucivo zarad opravdanja rukovodstva Srbije pred njenim narodom, da su ucinili sve, ali nisu mogli spreciti tu nezavinost. Inace, ne vidim svrhu te inicijative, ako ona nista ne moze uticati na realno stanje na terenu. Pored toga, s obzirom da je nezavisnost Kosova priznalo 47 zemalja, medju njima i one najuticajnije zemlje sveta, te imajuci u obzir pravo naroda na samoopredeljenje, ni MSP ne moze dati misljenje da je proglasena nezavisnost bila protiv medjunarodnog prava.
Sve u svemu, ova inicijativa kostace Srbiji na njenom putu ka integraciji u Evropskoj uniji, pa ce tako steta biti izvesna, a koristi - nikakva!

arta

pre 15 godina

Tako je Sejdiu i ne treba da budes zabrinut. Za sada....Srbiji i pored svega ostaje tapija nad Kosovom, pogotovu kada se otvore arhive i pogledaju zemljisne knjige. Rijesit ce se kad dodju bolja vremena, ima vremena. Do tada cemo imati misljenje suda u nasu korist. Samo mi je zao vase zablude sto mislite da vas neko voli i da nije u pitanju goli interes.

Vlada Ca

pre 15 godina

Nesumnjivo veliki uspeh srpske diplomatije, odluka suda nece biti obavezujuca ali ce imati ogroman spoljno politicki znacaj. Gde bi nam bio kraj da smo sve sporove resavali diplomatskim putem ?

Nenad, Skopje

pre 15 godina

Hvata me mucnina od ovog zapadnog licemerja. Pre samo par nedelja vrsili su veliki pritisak amabsadori SAD i EU na Srbiju i zemlje koje su podrzavali inicijativu Srbije pred MSP da se povuku, a sada, kada vide da su izgubili tu mogucnost, onda su kao deklarisane demokrate koji postuju pravo svake drzave da zatrazi misljenje medjunarodnog suda. Zadnjih dana samo papagajski ponavljaju da ta odluka nece imati nikakav uticaj na status Kosova. Neka da Bog samo da Sud donese odluku da je Kosovo proglasilo nezavisnost suprotno medjunarodnom pravu i neka se ta odluka deponuje u arhive UN, pa, sto rece neko drugi, "Ceracemo se jos!". Kosovo je projekat SAD i njezine dominacije na Balkanu. Onog trenutka kada SAD posustanu sa svojim uticajem u ovom regionu-iscrpljeni od rata u Iraku i Avganistanu, a mozda i jos koji novi, ekonomska kriza i tendencija ka kraha berze, stvorice se uslovi da dodje i do sprovodjena odluke MSP u praksi.
Srecno Borise, srecno Srbija u danima odluke o istini!

Aleksandar

pre 15 godina

Ta vecina se moze sacuvati jednom osmisljenom i pravnim argumentima zasnovanom daljom akcijom. Nastupi nase delegacije u GS tu imaju posebno mesto. Pravo je na nasoj strani i ne zapetljavajmo se u politiku, jer, politicki mangupi u svetu su mnogo iskusniji i lukaviji.

barba

pre 15 godina

Zamrzavanje dalje degradacije medjunarodnog prava u slucaju Kosova je maksimum u ovom trenutku i bilo bi dobro da se tako zavrsi kako bi se dalo vremena svima da malo bolje promisle o svojim istinskim interesima i da se strasti malo vise smire.
Sto se tice besmisla borbe za svoje interese kao sto je npr. teritorijalna celovitost treba pogledati i u proslost, ali i sadasnje ponasanje drzava koje imalo drze do sebe. Pogledajte Grcku koja blokira Makedoniju na svakom koraku jer ne zeli da dopusti nesto sto je za nas potpuno banalno. Da ne pricamo o Izraelu koji je u sukobu sa svima u svojoj okolini. Zapravo tesko je naci neki primer da se neka drzava cutke saglasila sa krsenjem njenog teritorijalnog integriteta kao sto neki predlazu kod nas. Ovakvi predlozi su kontradiktorni, jer upravo upucuju na tezu da smo mi Srbi jedinstveni slucaj na svetu.
Mislim da je sadasnja vlast nasla, za ovo vreme, optimalnu meru suprotstavljanja ugrozavanju integriteta.

arta

pre 15 godina

Tako je Sejdiu i ne treba da budes zabrinut. Za sada....Srbiji i pored svega ostaje tapija nad Kosovom, pogotovu kada se otvore arhive i pogledaju zemljisne knjige. Rijesit ce se kad dodju bolja vremena, ima vremena. Do tada cemo imati misljenje suda u nasu korist. Samo mi je zao vase zablude sto mislite da vas neko voli i da nije u pitanju goli interes.

Julius

pre 15 godina

Citava ova ujdurma oko trazenja misljenja Medjunarodnog suda pravde o ne-zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova je napravljenja samo i iskljucivo zarad opravdanja rukovodstva Srbije pred njenim narodom, da su ucinili sve, ali nisu mogli spreciti tu nezavinost. Inace, ne vidim svrhu te inicijative, ako ona nista ne moze uticati na realno stanje na terenu. Pored toga, s obzirom da je nezavisnost Kosova priznalo 47 zemalja, medju njima i one najuticajnije zemlje sveta, te imajuci u obzir pravo naroda na samoopredeljenje, ni MSP ne moze dati misljenje da je proglasena nezavisnost bila protiv medjunarodnog prava.
Sve u svemu, ova inicijativa kostace Srbiji na njenom putu ka integraciji u Evropskoj uniji, pa ce tako steta biti izvesna, a koristi - nikakva!

Sedar Jole

pre 15 godina

"Zemlje regiona"- čitaj BJRM i Crna Gora. Prvu, Albanci drže pod Damoklovim mačem, a druga je jedina zemlja u regionu čija nezavisnost zavisi od političkih stranaka koje su na vlasti. Ova sadašnja CG vlast je marioneta, i priznaće Kosovo, čime će Crnoj Gori natovariti grdne probleme na vrat. Zato i kažu da su pod pritiskom Amerike i EU. Nije tačno! Niko ne može da vas pritiska po cenu vaše unutrašnje nestabilnosti.

Sander

pre 15 godina

G. Sejdiju, ako se medjunarodni principi kojima su se neke drzave vodile oko pitanja Kosova i Metohije uz to koje sebe zovu i demokratskim (iz njima znanih razloga) ne znaci da je to po medjunarodnom pravu i to je ono sto treba da vas brine. Takozvana drzava Kosovo nece biti u skorijoj bucnosti drzava pod onim sto to pozdrazumeva, a kako se odnosi snaga menjaju vremenom, pitanje da li ce uopse i biti i pomena o nekoj nazovi drzavi u buducnosti. Mislim da je vas najveci problem sto do cilja niste dosli brzo kao sto ste planirali, svakim danom ste od drzavnosti sve dalji i dalji. Mnogi skorasnji dogadjaji to nagovestavaju, pocev od Gruzije do kriza u vama prijateljskim zamljama.

Pravnik

pre 15 godina

Po medunarodnom pravu proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije nema ni miligram pravnog utemeljenja.
Tu ne treba biti ekspert dovoljno je poznavati i okvire medunarodnog prava da bude jasno.
A sta Srbija moze ovom inicijativom to je sasvim druga prica>

H.K.Andersen

pre 15 godina

Onoliko slavlja sto je otisao Kostunica zato sto je non-stop ponavljao Kosovo Kosovo, a vidi ovih "evropejaca" sto sad vladaju kao da su zavrsili sve Kostunicine skole - Kosovo, Kosovo i samo Kosovo. A SSP nista, djeca ubijaju djecu zbog mobitela, sve skuplje osim NIS-a koji je bio tako jeftin ,uskoro ce i JAT i ko zna sta jos otici ali koga to briga, Kosovo, Kosovo i samo Kosovo, tako naivni ni ne primijete ono bitno.

Kosovar

pre 15 godina

A da li neko misli kako ce biti Srbima sa Kosova u ovom medjuvremenu (dok UN Sud donese odluku o Kosovo a to ce trajati godinama). Kakva ce biti njihova perpektiva u de-fakto drzavi Kosovo? S'druge strane, kakav ce biti odnos drugih nesrpskih gradjana Kosova prema Srbima, cija maticna drzava pokusava zamrzavanje daljef razvoja Kosova....bice tu svakim danom vise i vise Kosovara koji ce optuziti srbe za sve svoje nevolje i prema njima osecati neprijateljstvo...

Ivan

pre 15 godina

Kako god sud se izjasnio tako ili ovako srbi će imati dobre karte u rukavu. Naime ako odluči, da je proglašavanje legalno onda imaju legalno i legitimno pravo i srbi na Kosovu ( sever i enklave ) a i srbi u Republici Srpskoj. Ako se proglasi nelegalnim onda polako počinje proces integracije Kosova u Srbiju.

Diplomata

pre 15 godina

Sreo sam ovog leta u Crnoj Gori jednog njihovog diplomatu koji je u drustvu otvoreno rekao da mu kolega iz Srbije priznaje da niko u vlasti te iste Srbije ni ne sanja da Kosovo moze biti vraceno, ali da sav ovaj tulum vlast radi zbog domace publike.Tu istinu sigurno zna i svaka drzava u svetu. I nemojmo da se pravimo pametni i sveznalice, da pljujemo po Makedoniji i Crnoj Gori. Naravno da ce priznati Kosovo, jer je to cinjenica i nece da ucestvuju u tom nasem cirkusu namenjenom srpskom glasacu. Jer svi znaju, pa i nasa vlast, da ce pred ulazak Srbije u EU, Kosovo priznati i zvanicni Beograd. Ali do tada ce nas ovako da zamajavaju da bi nas iscedili kao krpe da sami pocnemo da trazimo da vlast to ucini, jer nam je dosta vise i Kosova i price o Kosovu.

Vlada Ca

pre 15 godina

Nesumnjivo veliki uspeh srpske diplomatije, odluka suda nece biti obavezujuca ali ce imati ogroman spoljno politicki znacaj. Gde bi nam bio kraj da smo sve sporove resavali diplomatskim putem ?

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Mislim da namera Srbije da izvede na sud Kosovo i međunarodnu zajednicu, odnosno, zemlje koje su priznale Kosovo, predstavlja ircionalan pristup, rekao je predsednik Kosova Sejdiu i naveo da je Kosovo postalo nezavisno u saradnji sa međunarodnom zajednicom, dok Holbruk sugeriše da EU ne treba da primi Srbiju prije nego što ona prizna Kosovo.

Britanski ambasador u UN Sojers takođe smatra da Srbija treba da se opredeli između Kosova i EU, dok danski premijer Rasmusen tvrdi da je Kosovo postalo nezavisno na osnovu međunarodnog prava, bez obzira što predsednik Srbije Tadić i ministar Jeremić tvrde suprotno.

Priznanje Kosova će biti uslov približavanja Srbije EU i bar deset država članica će podržati taj uslov za prijem u članstvo, a što govori da su Kosovo i evropske integracije itakako povezani procesi.

Sve zemlje u GS UN glasaju isključivo zbog svojih interesa a ne naših diplomatskih potencijala i "Pirovih pobeda", posebno kada pokažemo da nismo sposobni da pronađemo zajednički jezik i dogovor sa kosovskim Albancima, a hoćemo njima da vladamo, zbog čega nepotrebno i na svoju štetu ulazimo u još jedan sukob sa velikim i moćnim silama koje su na neophodne da bi se izvukli iz društvene - ekonomske i socijalne bede u kojoj se nalazimo...

sasha

pre 15 godina

inicijativa Srbije samo doprinosi tenziji u regionu i usporava integraciju, ali takodje usporava i unutardrzavnu konsolidaciju, jer imamo mnogo preca posla od izazivanja dodatnog neprijateljstva sa susednim narodima.

sasa

pre 15 godina

Lepa predstava za domacu javmnost, ali neka mi , ovoga puta samo nasi politicari objasne sta se dobija sa ovim? i da dobijemo sve sto smo trazili, sta ce se desiti? nazlost kosovo je gotova prica, kao i gruzija

kex

pre 15 godina

A sta cemo sa politicarima ako Medjunarodni Sud Pravde blagoslovi " samoprozvanu republiku kosovo "? trebalo bi onda da odgovaraju oni koji nas zaludjuju da nije tako i da to nije po pravu i ustavu, pred istim tim sudom.

100%

pre 15 godina

Kako god obrnes nikom ne odgovara ovakav tok dogadjaja. Zbog Srbije i Kosova ce ovaj deo Balkana kasniti u evropskim integracijama pitaj boga koliko godina.
Nek' sad neko "objasni" da nije rec o teritorijama nego o borbama za bolji zivotni standard itd...

Marko

pre 15 godina

Ova inicijativa sluzi samo dnevno politickoj svrsi, posle debakla koji je dozivela nasa politika u Briselu pre nekoliko dana.
Medjunarodni sud moze da odluci sta hoce a obicnim gradjanima nit iz dzepa nit u dzep.

Orbit

pre 15 godina

'Ajde da vidimo ovako: recimo da se svemir izvrne naopako i da se Kosovo vrati u sastav Srbije. Kako mislite da bi reagovali Kosovski Albanci? Bili bi lojalni gradjani republike Srbije, placali bi porez i komunalije, postovali bi zakone, sve bi bilo super. Prosecni gradjanin uze Srbije bio bi presrecan kad njegovom muskom detetu stigne poziv da vojsku sluzi na Kosovu, znajuci da ce sve biti super bezbedno i da ce na dobro izaci, uz toliku lojalnost lokalnog stanovnistva (sve postujuci odluku MSP!). Imajuci u vidu fantasticne privredne subjekte Kosova, koji su svi uposleni sa 100% kapaciteta, Srbija ne bi imala dodatne probleme sa nezaposlenoscu, socijalnim pitanjima i ekonomijom uopste. Struje bi isto bilo na pretek, posto je Kosovo danas jedan od glavnih izvoznika elektrice energije u Evropi, mozda i sire. Da i ne govorimo o enormnom poboljsanju stanja sto se tice drasticnog pada kriminala, trgovine ljudima, organima, drogom, plutonijumom i cime sve ne. Toliko bi koristi Srbija imala od povratka Kosova da stvarno ne mogu sve ni da nabrojim. Zato je zaista korisna inicijativa naseg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremica u UN i sire. Kad povratimo Kosovo, sta ce nam Evropa? Bravissimo, Vuce, stvarno ces da nas usrecis, kao i blazeni dr Kostunica svojevremeno...

Julius

pre 15 godina

Citava ova ujdurma oko trazenja misljenja Medjunarodnog suda pravde o ne-zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova je napravljenja samo i iskljucivo zarad opravdanja rukovodstva Srbije pred njenim narodom, da su ucinili sve, ali nisu mogli spreciti tu nezavinost. Inace, ne vidim svrhu te inicijative, ako ona nista ne moze uticati na realno stanje na terenu. Pored toga, s obzirom da je nezavisnost Kosova priznalo 47 zemalja, medju njima i one najuticajnije zemlje sveta, te imajuci u obzir pravo naroda na samoopredeljenje, ni MSP ne moze dati misljenje da je proglasena nezavisnost bila protiv medjunarodnog prava.
Sve u svemu, ova inicijativa kostace Srbiji na njenom putu ka integraciji u Evropskoj uniji, pa ce tako steta biti izvesna, a koristi - nikakva!

sasa

pre 15 godina

Lepa predstava za domacu javmnost, ali neka mi , ovoga puta samo nasi politicari objasne sta se dobija sa ovim? i da dobijemo sve sto smo trazili, sta ce se desiti? nazlost kosovo je gotova prica, kao i gruzija

Nenad, Skopje

pre 15 godina

Hvata me mucnina od ovog zapadnog licemerja. Pre samo par nedelja vrsili su veliki pritisak amabsadori SAD i EU na Srbiju i zemlje koje su podrzavali inicijativu Srbije pred MSP da se povuku, a sada, kada vide da su izgubili tu mogucnost, onda su kao deklarisane demokrate koji postuju pravo svake drzave da zatrazi misljenje medjunarodnog suda. Zadnjih dana samo papagajski ponavljaju da ta odluka nece imati nikakav uticaj na status Kosova. Neka da Bog samo da Sud donese odluku da je Kosovo proglasilo nezavisnost suprotno medjunarodnom pravu i neka se ta odluka deponuje u arhive UN, pa, sto rece neko drugi, "Ceracemo se jos!". Kosovo je projekat SAD i njezine dominacije na Balkanu. Onog trenutka kada SAD posustanu sa svojim uticajem u ovom regionu-iscrpljeni od rata u Iraku i Avganistanu, a mozda i jos koji novi, ekonomska kriza i tendencija ka kraha berze, stvorice se uslovi da dodje i do sprovodjena odluke MSP u praksi.
Srecno Borise, srecno Srbija u danima odluke o istini!

H.K.Andersen

pre 15 godina

Onoliko slavlja sto je otisao Kostunica zato sto je non-stop ponavljao Kosovo Kosovo, a vidi ovih "evropejaca" sto sad vladaju kao da su zavrsili sve Kostunicine skole - Kosovo, Kosovo i samo Kosovo. A SSP nista, djeca ubijaju djecu zbog mobitela, sve skuplje osim NIS-a koji je bio tako jeftin ,uskoro ce i JAT i ko zna sta jos otici ali koga to briga, Kosovo, Kosovo i samo Kosovo, tako naivni ni ne primijete ono bitno.

kex

pre 15 godina

A sta cemo sa politicarima ako Medjunarodni Sud Pravde blagoslovi " samoprozvanu republiku kosovo "? trebalo bi onda da odgovaraju oni koji nas zaludjuju da nije tako i da to nije po pravu i ustavu, pred istim tim sudom.

Kosovar

pre 15 godina

A da li neko misli kako ce biti Srbima sa Kosova u ovom medjuvremenu (dok UN Sud donese odluku o Kosovo a to ce trajati godinama). Kakva ce biti njihova perpektiva u de-fakto drzavi Kosovo? S'druge strane, kakav ce biti odnos drugih nesrpskih gradjana Kosova prema Srbima, cija maticna drzava pokusava zamrzavanje daljef razvoja Kosova....bice tu svakim danom vise i vise Kosovara koji ce optuziti srbe za sve svoje nevolje i prema njima osecati neprijateljstvo...

Marko

pre 15 godina

Ova inicijativa sluzi samo dnevno politickoj svrsi, posle debakla koji je dozivela nasa politika u Briselu pre nekoliko dana.
Medjunarodni sud moze da odluci sta hoce a obicnim gradjanima nit iz dzepa nit u dzep.

sasha

pre 15 godina

inicijativa Srbije samo doprinosi tenziji u regionu i usporava integraciju, ali takodje usporava i unutardrzavnu konsolidaciju, jer imamo mnogo preca posla od izazivanja dodatnog neprijateljstva sa susednim narodima.

Ivan

pre 15 godina

Kako god sud se izjasnio tako ili ovako srbi će imati dobre karte u rukavu. Naime ako odluči, da je proglašavanje legalno onda imaju legalno i legitimno pravo i srbi na Kosovu ( sever i enklave ) a i srbi u Republici Srpskoj. Ako se proglasi nelegalnim onda polako počinje proces integracije Kosova u Srbiju.

Diplomata

pre 15 godina

Sreo sam ovog leta u Crnoj Gori jednog njihovog diplomatu koji je u drustvu otvoreno rekao da mu kolega iz Srbije priznaje da niko u vlasti te iste Srbije ni ne sanja da Kosovo moze biti vraceno, ali da sav ovaj tulum vlast radi zbog domace publike.Tu istinu sigurno zna i svaka drzava u svetu. I nemojmo da se pravimo pametni i sveznalice, da pljujemo po Makedoniji i Crnoj Gori. Naravno da ce priznati Kosovo, jer je to cinjenica i nece da ucestvuju u tom nasem cirkusu namenjenom srpskom glasacu. Jer svi znaju, pa i nasa vlast, da ce pred ulazak Srbije u EU, Kosovo priznati i zvanicni Beograd. Ali do tada ce nas ovako da zamajavaju da bi nas iscedili kao krpe da sami pocnemo da trazimo da vlast to ucini, jer nam je dosta vise i Kosova i price o Kosovu.

arta

pre 15 godina

Tako je Sejdiu i ne treba da budes zabrinut. Za sada....Srbiji i pored svega ostaje tapija nad Kosovom, pogotovu kada se otvore arhive i pogledaju zemljisne knjige. Rijesit ce se kad dodju bolja vremena, ima vremena. Do tada cemo imati misljenje suda u nasu korist. Samo mi je zao vase zablude sto mislite da vas neko voli i da nije u pitanju goli interes.

Nicolas Thinker

pre 15 godina

Mislim da namera Srbije da izvede na sud Kosovo i međunarodnu zajednicu, odnosno, zemlje koje su priznale Kosovo, predstavlja ircionalan pristup, rekao je predsednik Kosova Sejdiu i naveo da je Kosovo postalo nezavisno u saradnji sa međunarodnom zajednicom, dok Holbruk sugeriše da EU ne treba da primi Srbiju prije nego što ona prizna Kosovo.

Britanski ambasador u UN Sojers takođe smatra da Srbija treba da se opredeli između Kosova i EU, dok danski premijer Rasmusen tvrdi da je Kosovo postalo nezavisno na osnovu međunarodnog prava, bez obzira što predsednik Srbije Tadić i ministar Jeremić tvrde suprotno.

Priznanje Kosova će biti uslov približavanja Srbije EU i bar deset država članica će podržati taj uslov za prijem u članstvo, a što govori da su Kosovo i evropske integracije itakako povezani procesi.

Sve zemlje u GS UN glasaju isključivo zbog svojih interesa a ne naših diplomatskih potencijala i "Pirovih pobeda", posebno kada pokažemo da nismo sposobni da pronađemo zajednički jezik i dogovor sa kosovskim Albancima, a hoćemo njima da vladamo, zbog čega nepotrebno i na svoju štetu ulazimo u još jedan sukob sa velikim i moćnim silama koje su na neophodne da bi se izvukli iz društvene - ekonomske i socijalne bede u kojoj se nalazimo...

Sander

pre 15 godina

G. Sejdiju, ako se medjunarodni principi kojima su se neke drzave vodile oko pitanja Kosova i Metohije uz to koje sebe zovu i demokratskim (iz njima znanih razloga) ne znaci da je to po medjunarodnom pravu i to je ono sto treba da vas brine. Takozvana drzava Kosovo nece biti u skorijoj bucnosti drzava pod onim sto to pozdrazumeva, a kako se odnosi snaga menjaju vremenom, pitanje da li ce uopse i biti i pomena o nekoj nazovi drzavi u buducnosti. Mislim da je vas najveci problem sto do cilja niste dosli brzo kao sto ste planirali, svakim danom ste od drzavnosti sve dalji i dalji. Mnogi skorasnji dogadjaji to nagovestavaju, pocev od Gruzije do kriza u vama prijateljskim zamljama.

Sedar Jole

pre 15 godina

"Zemlje regiona"- čitaj BJRM i Crna Gora. Prvu, Albanci drže pod Damoklovim mačem, a druga je jedina zemlja u regionu čija nezavisnost zavisi od političkih stranaka koje su na vlasti. Ova sadašnja CG vlast je marioneta, i priznaće Kosovo, čime će Crnoj Gori natovariti grdne probleme na vrat. Zato i kažu da su pod pritiskom Amerike i EU. Nije tačno! Niko ne može da vas pritiska po cenu vaše unutrašnje nestabilnosti.

Aleksandar

pre 15 godina

Ta vecina se moze sacuvati jednom osmisljenom i pravnim argumentima zasnovanom daljom akcijom. Nastupi nase delegacije u GS tu imaju posebno mesto. Pravo je na nasoj strani i ne zapetljavajmo se u politiku, jer, politicki mangupi u svetu su mnogo iskusniji i lukaviji.

Pravnik

pre 15 godina

Po medunarodnom pravu proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije nema ni miligram pravnog utemeljenja.
Tu ne treba biti ekspert dovoljno je poznavati i okvire medunarodnog prava da bude jasno.
A sta Srbija moze ovom inicijativom to je sasvim druga prica>

100%

pre 15 godina

Kako god obrnes nikom ne odgovara ovakav tok dogadjaja. Zbog Srbije i Kosova ce ovaj deo Balkana kasniti u evropskim integracijama pitaj boga koliko godina.
Nek' sad neko "objasni" da nije rec o teritorijama nego o borbama za bolji zivotni standard itd...

barba

pre 15 godina

Zamrzavanje dalje degradacije medjunarodnog prava u slucaju Kosova je maksimum u ovom trenutku i bilo bi dobro da se tako zavrsi kako bi se dalo vremena svima da malo bolje promisle o svojim istinskim interesima i da se strasti malo vise smire.
Sto se tice besmisla borbe za svoje interese kao sto je npr. teritorijalna celovitost treba pogledati i u proslost, ali i sadasnje ponasanje drzava koje imalo drze do sebe. Pogledajte Grcku koja blokira Makedoniju na svakom koraku jer ne zeli da dopusti nesto sto je za nas potpuno banalno. Da ne pricamo o Izraelu koji je u sukobu sa svima u svojoj okolini. Zapravo tesko je naci neki primer da se neka drzava cutke saglasila sa krsenjem njenog teritorijalnog integriteta kao sto neki predlazu kod nas. Ovakvi predlozi su kontradiktorni, jer upravo upucuju na tezu da smo mi Srbi jedinstveni slucaj na svetu.
Mislim da je sadasnja vlast nasla, za ovo vreme, optimalnu meru suprotstavljanja ugrozavanju integriteta.

Vlada Ca

pre 15 godina

Nesumnjivo veliki uspeh srpske diplomatije, odluka suda nece biti obavezujuca ali ce imati ogroman spoljno politicki znacaj. Gde bi nam bio kraj da smo sve sporove resavali diplomatskim putem ?

Orbit

pre 15 godina

'Ajde da vidimo ovako: recimo da se svemir izvrne naopako i da se Kosovo vrati u sastav Srbije. Kako mislite da bi reagovali Kosovski Albanci? Bili bi lojalni gradjani republike Srbije, placali bi porez i komunalije, postovali bi zakone, sve bi bilo super. Prosecni gradjanin uze Srbije bio bi presrecan kad njegovom muskom detetu stigne poziv da vojsku sluzi na Kosovu, znajuci da ce sve biti super bezbedno i da ce na dobro izaci, uz toliku lojalnost lokalnog stanovnistva (sve postujuci odluku MSP!). Imajuci u vidu fantasticne privredne subjekte Kosova, koji su svi uposleni sa 100% kapaciteta, Srbija ne bi imala dodatne probleme sa nezaposlenoscu, socijalnim pitanjima i ekonomijom uopste. Struje bi isto bilo na pretek, posto je Kosovo danas jedan od glavnih izvoznika elektrice energije u Evropi, mozda i sire. Da i ne govorimo o enormnom poboljsanju stanja sto se tice drasticnog pada kriminala, trgovine ljudima, organima, drogom, plutonijumom i cime sve ne. Toliko bi koristi Srbija imala od povratka Kosova da stvarno ne mogu sve ni da nabrojim. Zato je zaista korisna inicijativa naseg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremica u UN i sire. Kad povratimo Kosovo, sta ce nam Evropa? Bravissimo, Vuce, stvarno ces da nas usrecis, kao i blazeni dr Kostunica svojevremeno...