Ponedeljak, 15.09.2008.

00:18

Ništa od odmrzavanja sporazuma

Savet ministara EU nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, izjavio predsedavajući Saveta Bernar Kušner.

Izvor: B92

Ništa od odmrzavanja sporazuma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

163 Komentari

Sortiraj po:

ChichazZ

pre 15 godina

Mnogo mi smrdi ovo sto bas Holandija sve stopira posto i ona ima velike krivice oko Srebrenice ali nekim delom je potpuno u pravu... Mladić je dokazani zločinac i bio bi red da se sam preda, to bi bilo najbolje za sve nas...

koki

pre 15 godina

Da nema zemalja kao sto je Holandija, verujem da ratni zlocinci ne samo da nebi bili uhapseni, vec bi bili i na vlasti u Srbiji. Zato, hvala holandezi.

Žile

pre 15 godina

Pre bih rekao da je Holandija samo izgovor, za odluku da ne natovare sebi na grbaču još jednu, visoko korumpiranu zemlju (pun im je BG i RO), gde se ne poštuju zakoni, gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde je infrastruktura katastrofalana, gde je putarina najskuplja na svetu, gde kome god se obratis da uradi svoj posao moras da das prvo minimalno 100E ...Recimo da je tako.

josip

pre 15 godina

pa i ako krijemo zločince kako to da su u Evropu ušli Austrija, Nemačka, Madjarska koji brane svoje fašističke zločince za koje se zna gde su.....smešno

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Kao sto rece Zoran. Uradite domaci pa tek onda procenite da li vas nastavnica voli ili ne. ISPORUCITE IM TU DVOJICU BEGUNACA i tek nakon toga ocenite da li je EU, pod izgovorom Holandije, bahata i bezobrazna.

Bojan J.

pre 15 godina

Da meni neko postavi uslov "izbaci te dve kese djubreta iz svog dvorista pa cu te pohvaliti" odma bih ih izbacio ne samo zbog pohvale nego i zbog svg dvorista. UHAPSITE MLADICA I HADZICA!

TOFA

pre 15 godina

Ja sam pola srbin pola avganistanac. Nemaju za nas sluha ni evropljani ni ameri,sve bi da nam uzmu,zarad malo demokratije.Ziveo U AZIJI ILI EVROPI tako Mi je sve jedno.

Slobodan

pre 15 godina

Karadzic je isporucen u trenutku kada su svi zaboravili da on postoji. Mislim da je i vrapcima jasno da EU hoce Mladica! Sutra da isporucimo Hadzica bilo bi isto. Ako EU hoce Mladica, ima da dobije Mladica, sa sve Hadzicem pride. Deset godina izgubismo zbog jednog coveka!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Da su uhapsili Mladića umjesto Karadžića vjerovatno bi odmrzli sporazum sa Srbijom i vjerujem da su Holanđani bili jako razočarani kada su čuli da je uhapšen Karadžić ali ne i Ratko Mladić. S druge strane članice koje vode glavnu riječ u EU V. Britanija, Francuska i Njemačka da su htjele mogle su pritisnuti Holandiju da popusti baš kao što su pritiskali Švedsku na pristanak u vezi davanja statusa kandidata Hrvatskoj iako je uslov bio da se izruči Ante Gotovina.

Srbija bi trebala izručiti Mladića ali zbog nas samih, a zatim prestati više sa pričom o EU nego okrenuti se sebi. Ulazak u EU (ako bude tada postojala) desiće se za nekih 10 godina...

bb

pre 15 godina

Pa ne moze to tako lako, prvo hagovci, pa Kosovo, nije mi jasno sto vec niste podelili Kosovo, jer druge nema, pa onda kradja automobila i sudski procesi za razne mafije, pa korupcija, pa kriminal, droga i td.
Do evropskih standarda ne mozemo doci , ali bar mozemo da napravimo neki pomak i pruzimo gradjanima neku bezbednost od strane politicara i mafije ili kontraverznih biznismena. Pa da nisi Srbin a da sve znas sta smo radili i sta se radi kod nas jel bi glasao za partnerstvo sa takvima- NIKAD
Budite posteni i radite na otklanjanju tog nereda bez obzira na evropu i na sporazume, sve ce doci kad bude bilo pravo vreme.

Ivana

pre 15 godina

Citam ove komentare i ne mogu da vjerujem koliko niste kriticni prema sebi. je li uslov da se uhapsi Mladic? Jeste! Je li Mladic uhapsen? Nije.
A plus i znaju gdje je!
Tako da, nema ljutnje. Pravila su pravila!

bionic sleeper

pre 15 godina

Šta nam nije jasno, braćo Srbi?
Holandija je rekla: nema odmrzavanja sporazuma dok se ne uhapsi Mladić! Ne Hadžić, ne Karadžić, ne sveti Prokopije, već Mladić.
Jesmo li ga uhapsili?
Pa šta se onda bunimo?

Branko, Svedska

pre 15 godina

Ne treba gubiti nadu, Srbija i citav Balkan treba EU, a sto se tice Holandije
pogledajte video na YouTube, adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=AZ7woyumciQ

pa ce te saznati zasto nam Holandjani nece da oproste.
Mladic bi trebao da se preda i da zagalami na Holandjane u Hagu, kao na videosnimku gore, i svakako da objasni zasto se to stradanje naroda desilo u Srebrenici.

Preki

pre 15 godina

i pored cinjenice da smo sami krivi jer nas 2-3 osobe koci na putu boljeg zivota, najvise me nervira sto su nasi politicari mlaki u odnosu prema holandiji pre svega, mozda to njima nece nista znaciti ali bi znacilo nama.....ja vise ne izlazim na izbore.................

dupli aršini

pre 15 godina

Od vlade Hrvatske su tražili izručenje Ante Gotovine tek kada je trebala dobiti status kandidata za ulazak u EU. Ranije joj nisu ništa tražili. Holandija nije blokirala Hrvatsku zbog Ante Gotovine.

Nisu dupli Arsini

pre 15 godina

Holandija nije niti mogla pre blokirati HR, jer je optuznica protiv Gotovine na snagu nastupila daleko nakon potpisivanja SSP-a. Mada HR i SR su tesko za uporedbu, jer Hrvate su vukli gotovo svi, dok je SR izgubila svoje saveznike koje je imala pocetkom 90tih. Kako, zasto, e to svi znamo.

Zoran

pre 15 godina

Srbi (ne svi, ali vecina) su uvek verovali da ce sve zeznuti. Taj nacin ponasanja morao je jednom dovesti do ovoga sto se sada desava. Sad smo svi zeznuti, nos nam je razbijen, a jos cemo morati da se zahvalimo EU i Amerima zbog toga.

Kolubarac

pre 15 godina

Ne bih sada iznosio moj stav o EU o Hagu i celoj toj zdogodovštini, ali… Ako se pogledaju izjave onih koji su za hapšenja, a samim tim hapšenjem bi se sve promenilo oko UE, mora se priznati da mi živimo u jednoj neverovatnoj državi... Čujete da glavni iz onog velikog suda u nas, zna gde je Mladić ali i zna da ima sa njim i onih koji su spremni da pucaju, pa je zato otežano hapšenje… Neverovatna izjava… Vlast, i to ova, ne ona prethodna, Koštunićina, nije voljna da preduzme nešto jer eto… Neko može i da zapuca na one koji hapse… Možda su sada i jasnije izjave – dobrovoljna predaja... Drugačije ne može, može biti opasno... Shodno tome možemo zaključiti da u ovoj zemlji i pod ovom vlašću možete, ako samo prijavite da čete se pobuniti protiv hapšenja, a još i malo zapretite, učiniti šta vas je volja... Vlast nije spremna da hapsi ako se sami ne predate... Te i takve izjave zaista zbunjuju i nas, navikle na sve, a kamo li one iz UE, navikle na svašta... A ovo sve sa EU je već davno viđeno... Traje evo već više od 10 godina... Zaboravljamo mi brzo... Još u vreme vladavine socijalista se govorilo i bilo obećavano sve i svašta... Pa onda DOS i evo do, sada kažu 2009... ali i za to - postoji velika mogućnost – kako lepo reče gospodin Kušner... Da je sve ovo video igrica, a ne stvaran život, bilo bi jako zanimljivo da već sutra po predaji generala Mladića vidimo šta se to novo sprema... Znam ja, mnogi će reći, a već i govore, ma važan je general Mladić, ali mi se sve čini da mi pojma nemamo koliko još veoma važnih ljudi ili situacija i događaja, izvinjenja i ko zna čega još mi imamo u Srbiji... Da, ima i jedan predlog za one koji odobravaju hapšenja haških optuženika... Iskoristite sve moguće veze, uticaje i tražite nove izbore... Zar niste primetili da posle svakih novih izbora jedan od velikih ode u Hag... E, a sada sami izračunajte sve...

"sa fijatom u evropu"

pre 15 godina

Samo gledam sta se dogadja.
Pred izbore smo dobili i SSP i Fijat. Danas ni SSP ni Fijat (btw poslednji najavljeni rok za Fijat je bio polovina septembra. Danas je 15.)

Djorgo

pre 15 godina

Prvo ni jednog ne bih isporucio Hagu, svim optuzenim u Hagu, a bogami i nekim drugima, bih sudio u Srbiji. Nije realno? Verovatno. Zato se i ne bavim politikom.

Drugo, ako je neko kalkulisao s hapsenjem Karadzica, izgleda da se preracunao u cenjkanju i mora da se zali kod onoga kod koga se dogovarao.

Trece, nama nema druge nego EU, takva-kakva je. Zato nema mnogo uzbudjenja i vredjanja (besan sam, da se razumemo, ali posle ovog komentara idem mirno da radim nesto drugo.
Idemo dalje

Читалац из Аустрије

pre 15 godina

Више пута сам у разним медијима подсећао на случај кад је Аустрији стављен "вето" на улазак у ЕУ због овдашњег отезања на раније понуђено чланство, тобоже због угрожавања "неутралности", а у ствари због ишчекивања шта ће бити са СССР-ом који се полако урушавао. Од тадашњих чланица, само је Белгија била против и то без и једног слова образложења! Јасно је да иза појединачног "вета" у позадини ипак стоји некакав договор, па је љутња на Холандију која "мрзи" Србију због Сребренице апсурдна. Уосталом, у западњачком пословном и политичком речнику уопште не постоји појам "мржња", него само појам "интерес". Колико дуго треба ово објашњавати да се схвати једноставна истина?

Prof Baltazar

pre 15 godina

Ovim odugovlaćenjem ste već malo otopili države EU.

Pre je bio (naš) stav, da morate sudjelovati - pa nećete.
Onda, da morate sudjelovati u SVIM točkama - e pa sad bi, ali ne u svim.

Pa odlućite više!? EU ili vanka.

Gospon Mladić je kriv i bit će kriv, dok je... na okolo.

Hajde, pa možete vi to. Ufatite tog vuka i neka on ide u podzemlje. I oni njegovi.

A vama - lepši dani. Ajde.

I onda:
- ukid viza
- uzlazna putanja na berzi
- prodaja kompanija po bar 2-3 puta višoj ceni nego sada jeftino Rusima (ako već treba prodavati)
- nove investicije - puno zapošljavanja
- dolazak novih medija
- pad cena interneta i telefona
- puno više ponuda osiguranja za manju ratu
...
više svega.

Ajde više. Ajde. Idemo!

Peetronije

pre 15 godina

Najveca ironija u svemu je sto se jos Tadic cudi kako nisu odmrzli sporazum.
Covek iznenadjen... "...a sve smo uradili kako treba"

Dejan

pre 15 godina

Dragi susjedi nije da vas ne zele, to se i nama tako cinilo kada smo imali problem zvan Gotovina. Mi smo se rijesili balasta zvanog haski sud, jos je ostao vama. Usput mi i vi se ne mozemo usporedjivati s drugim clanicama, jer one problem haskih optuzenika nisu imali, tako da svi datumi i usporedbe s drugima oko ulaska u EU padaju u vodu. Usput, tek kada se rijesi haski problem dolaze pravi (tezi) problemi gdje se pregovara i traze u nekim granama ustupci, a u drugim granama se popusta. Sigurno da ce se negdje pojaviti i pitanje Kosova - sto ce vam dodatno produziti ulazak.
Kako citam jedini iskren po ovome pitanju (odmrzavanje sporazuma) je bio Ceda, pa zato na iducim izborima kaznite vladu (koja se vrti ukrug) na nacin da glasate za Cedu. Sve najbolje i vidimo se jednog dana u EU.

Ujvidek

pre 15 godina

EU ima svoje uslove i tacka,mi bi po nasem obicaju da se provucemo nekako-ne znamo kako.Kao mi smo ok,sve po ps-u,a oni nas ponizavaju,bla...bla...U Srbiji je realnost jos uvek naucna fantastika.

Saša Tomić

pre 15 godina

Dosta bre više sa tom EU!Ajde već jednom da izručimo generala i magacionera, da sredimo granične prelaze, reformišemo carinu i graničnu službu, uvedemo nove pasoše, pa da vidimo onda jel to bilo sve što treba da uradimo ili nas neko vuče za nos. Evo Makedonija već 15 godina slepo ispunjava uslove EU, pa nikom ništa. Taman ispune jedan uslove, a ove birokrate iz EU postave drugi i tako nanovo! Ne postoji ni promil šanse da kada jednog dana izručimo generala i magacionera, da nas ovi neće ucenjivati sa priznavanjem Kosova! Računica je prosta: Kosovo ne može pre Srbije u EU, a Srbija neće moći u EU baš zato što neće da prizna Kosovo! Tačka! Ja sam sada već evroskeptik pomalo!

Pop

pre 15 godina

Nisu mi jasni mnogi komentari. Ako je uslov isporucivanje jos dva optuzenika onda se mozemo buniti tek ako ispunimo taj uslov a oni nas prevare. Ponasamo se kao student kojem je ostalo jos dva ispita do kraja a koji uporno zeli da diplomira. Ili uhapsimo Mladica i Hadzica ili se okrenimo na drugu stranu i zaboravimo na EU. Samo se nemojmo se ponasati ovako infantilno.

Nikola

pre 15 godina

Sa jedne strane mi je jasno da na osnovu medjunarodnog prava imamo obavezu da izrucimo Ratka u Hag i smatram da nam Holandija cini uslugu time sto ne dozvoljava da se odblokira sporazum dok u potpunosti ne ispunimo svoju obavezu. Sa druge strane i oni su videli sta se ovde desava kada se izruci ''zverka'' tribunalu te iz tog ugla mogu reci da su sadisti i da nemaju obzira za ljudski zivot bas kao sto ni taj Ratko nije imao. Trece, niko ne moze da me ubedi da Angela ili Sarkozi ne moze da kaze nekom tamo premijeru Holandije da ne talasa, samo kad bi oni to hteli. Tako da, EU koristi Holandiju i od njih pravi zle momke u nasim ocima a u stvari svako ko i malo prati politiku EU zna da u ovakvim a i u mnogim znacajnijim odlukama po njih same su jako homogeni. Zakljucak je: Srbijo ili izruci Ratka ili nemoj i plati cenu. Meni je licno vise sve jedno. U ostalom EU samo kupuje vreme jer im nije trenutak da primaju nove. Ljudi opushteno!

lala

pre 15 godina

ja to gledam ovako: da postoji zelja/volja da se RM izruci, postoji. I verujem da ce jednog dana biti isporucen nezavisno od SSP-a i dal Holandija na tome insistira ili ne. Na tome insistira EU a ne Holandija licno. I kao sto rekoh i EU vodjstvo je svesno da ce on biti isporucen, pitanje je samo vremena. Razumno bi bilo ocekivati da vodjstvo EU zarad poboljsanja uslova zivota srpskog naroda odblokira SSP i time srpskom narodu omoguci da malo lakse dise. Ali ne lezi vraze...ocigledno da ih srpski narod uopste ne interesuje niti su posebno zainteresovani da mu pozele 'dobrodoslicu' u 'evropsku porodicu'. Pitam se, cemu onda dalje sve ovo? Deluje mi ko sprdacina. Izgleda da nam je ostalo: 'use i u svoje kljuse' pa kako god da je.

Francuz

pre 15 godina

Stvarno je cudno kako u Srbiji ljudi izgleda ne mogu da shvate ovo:

Mladic je 95-te godine prevario holandske predstavnike u Srebrenici sa strasno tragicnim posledicama. On ih je uzeo za nevazne likove, iskoristio njihovo poverenje i doveo ih da postanu nevoljni saucesnici u najvecem ratnom zlocinu u Evropi po zavrsetku drugog svetskog rata.

To mu oni nikada nece oprostiti. Nikada. Jos je sreca da oni ne kale svoj bes na sve Srbe nego ga koncentrisu samo na Mladica (iako oni ne zaboravljaju da ga je Srbija stitila barem jedno dugo vreme ako ne, mozda, i danas). Ni jedan tamosnji ministar ne bi mogao da uzme neku odluku koja ne bi uzela u obzir tako naostreno javno mnjenje.

Znaci Mladic u Hagu ili nista. Zar to nije jasno? Zasto te price o Evropi koja trazi da ponize Srbiju?

A sta ako se dokaze da Mladic nije u Srbiji? Ili da on umre u medjuvremenu? U takvim slucajevima trebalo bi cekati 20-30 godine da nova generacija dodje pa da se malo po malo sve to zaboravi...
Pozdrav i Francuske

Cera

pre 15 godina

Meni je ovo najgore zbog toga sto ja vise po pitanju EU nisam optimista.
Jadni ovi nasi klici, nema nista od normalnog putovanja po Evropi, druzenja i upoznavanja drugih naroda i kultura- a posle ce naravno da bude opet "Srbi ovakvi i onakvi ksenofobi i sta ti ja znam" i tako u krug... odvratno.

Vladislav

pre 15 godina

Ne znam ni sâm da li da budem ljut na Holandiju, ili da joj budem zahvalan.

Sa jedne strane, koja je uopšte bila svrha Bramercovog povoljnog izveštaja o saradnji Srbije s Hagom, ako je Holandija ostala pri svom tvrdom stavu?

Ali opet, sa druge strane, da je Holandija smekšala svoj stav i da je primena Sporazuma danas bila odblokirana, šta bi onda nateralo našu vlast, očigledno krajnje nezainteresovanu da uhapsi Mladića, da to ipak učini?

Risnjak

pre 15 godina

.... nije vam kriva niti EU niti nizozemska niti tko drugi, krivi su vasi politicari koji vec godinama vuku vlastiti narod i medunarodnu zajednicu za nos i izigravaju iste. Ma sta ste drugo mogli ocekivati osim da vam EU ponovo lupi vrata pred nos ?! Zahtjevi za ulazak su vec vise od 10 godina jasni... susjedski pozdrav

Julius

pre 15 godina

"Puna saradnja znaci kada i Mladic i Hadzic budu izruceni Haskom tribunalu", stav je Holandije. A predsedavajuci ministara EU, Bernard Kushner, nakon "fascinantne diskusije za vreme rucka", saopstava "fascinantnu" odluku - da nema odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma! A za utehu rece da "Srbija ima veliku mogucnost da postane clanica Evropske unije". Naravno da Srbija ima velike mogucnosti za to, puno vise nego Rumunija ili neke sadasnje clanice, ali postoji i velika mogucnost da bilo koja clanica, iz nekog razloga,svojim vetom spreci uclanjenje Srbije.

Dragan

pre 15 godina

Zaista mislim da bi ova vlada uhapsila Mladića da može. Sigurno to znaju i u EU, ali nam ili više ne veruju ili nas jednostavno ne žele. Svejedno je vreme da se i mi ohladimo od EU i razmišljamo o drugačijoj budućnosti.

Breka

pre 15 godina

"Ovo je isto kao kad bi studentima davali stipendije tek kad diplomiraju".
Ali niko studentu nece dati diplomu prije nego polozi SVE ispite.

Zmaj

pre 15 godina

Da su Karadzic i Mladic uhapseni krajem devedesetih oni danas ne bi bili "heroji". Sto se vise bude razvlacilo hapsenje "preostalih" oni ce biti veci "heroji". U zemlji, u kojoj se za "noz, zica, Srebrenica" krivicno nikome ne odgovara, niko nema pravo da kritikuje onu drugu stranu. Promenimo nacin razmisljanja. Ako nam novci sa omrazenog zapada odgovaraju, ako su nam njihovi automobili bolji od nasih, ako nam zivot u Nemackoj, Fracuskoj... vise odgovara nego ovde kod nas u voljenoj nam domovini, onda prihvatimo i njihov nacin razmisljanja i ponasanja. Sve ostalo je cisto licemerstvo!

Bosko

pre 15 godina

Holandija i Belgija su pokazale jasno svoj negativan stav prema Srbiji i pored hapsenja Karadzica i nagovestaja hapsenja Mladica. Blokirali su liberalizaciju trgovanja sa Srbijom i time bezrazlozno dodatno kaznili gradjane Srbije.
Trebalo bi veoma detaljno proveravati da li proizvodi koji u Srbiju dolaze iz ove dve drzave ispunjavaju sve zahtevane standarde ne zbog politickih stavova tih drzava nego pre svega zbog zastite srpskih potrosaca. U 2007 smo imali deficit sa Holandijom od 88 miliona €, a sa Belgijom 78 miliona €, i ne bi bilo opste lose da se taj deficit smanji. U EU moze da se nadje mnogo kvalitetnija roba od holandske i belgijske.
Takodje treba redovno i veoma detaljno kontrolisati malobrojna preduzeca koja su u Srbiji kupile firme iz ove dve drzave, ne da bi im se svetili, nego da bi dokazali da mozemo da budemo cak i "pedantniji" od njih.
Naravno, Mladica treba sto pre uhapsiti i staviti tacku na tu pricu, ali ne treba zaboraviti da je 25 drzava podrzalo Srbiju na putu ka EU, osim Holandije i Belgije.

neskonis

pre 15 godina

Ja od danas definitivno više neću u EU. Koliko sam želeo da odemo u EU pre 2,3 godine, toliko sam sad siguran da ja tamo ne želim!

Dragan R

pre 15 godina

Srbija je pokazala da ne želi u Evropu posle sramnog sporazamu sa Rusijom. Mi smo hteli da budemo ruski trojanski konj u EU ali nam neće uspeti. Umesto privatizacije NIS-a mi smo isti poklonili Rusima.Onda je naš tužilac pred Bramersovu posetu počečeo da kuka kako je Mladića teško uhapsiti jer neće da se preda bez borbe. A šta je sa Hadžićem, nema smisla da hapse čoveka jer nema zaštitu.Svima se u EU već smučila ova naša igra sa traženjem nečega a da i sami nešta ne činimo da ispunimo uslove. Pa i ova vlada je nastavila istu politiku kao i prethodna glumi želju za priključenje EU a sve radi da se to što više uspori.

Srbin iz Holandije

pre 15 godina

Stvarno dokle cete da govorite o nekoj zaveri prema Srbiji.Srbija kontrira zapadu vec dugi niz godina zbog cega smo izgubili rat.Kao mi smo pravoslavci pa nas ne vole,a Grci i Bugari su isto to pa su davno u EU. Kako neki ljudi ne mogu da shvate da je Mladic najbitniji za Holandiju zbog njega je pala vlada u Holandiji i velika sramota naneta zemlji.Ocrnjeni smo sa svih strana zbog takve nase politike i tvrdoglavosti,a bez Europe ne bismo mogli nista, bili bi uboga sirotinja. Mi smo postali Kuba u Europi... sramota me. Ne verujem u price da ne mogu da uhvate jednog coveka. Urazumite se bre vise ljudi!

Zvrkoslav Zbunjeni

pre 15 godina

Imajuci u vidu predlog gospodina Rehn-a ba Srbija pocne ,bez obzira, da jednostrano primenjuje i ispunjava odredbe SSP-a, poostavlja se pitanje:
Moze li Srbija jednostrano da se pridruzi EU?
Oni to nece ali mi to hocemo i onda im se onako prisljamcimo kao nezvan gost.

Za tango je potrebno dvoje, gospodine Rehn, zar ne?

sasa jokic

pre 15 godina

Kapiram Holandiju zasto se ovako ponasa. Njihova Vlada je pala zbog Srebrenice, iako je njihov vojni kontigent bio pod komandom UN, sto sa njih skida odgovornost. Oni zato nece da progledaju srpskoj Vladi zbog inferiornosti, i ne dovoljnom angazovanju da se Ratko Mladic uhapsi. Ponasanje Ratka Mladica, i ovo kukavicko skrivanje nikoga ne moze da iznenadi, jer samo necovek moze prvo da izvrsi onakav zlocin, a evo danas da i svoj sopstveni narod drzi kao taoca. Da ne pricam da je nekoliko mladih vojnika izgubilo zivot zbog toga sto ga je vidjalo po kasarnama, i sklonistima!U svakom slucaju, ocekujem da svi vodeci ljudi bezbednosnih sluzbi (a tu mislim na BIA,VB, policiju, i Vojsku) podnesu ostavke, odmah!

mikip

pre 15 godina

Mnogo galame oko Holandije. I ja bi vise voleo da su odmrzli sporazum jer bi to znacilo da smo korak blize EU, ali treba shvatiti i potez Holndije. Tema Ratka Mladica je i za njih jako bolna , setite se da su upravo pored njihovih mirotvoraca stradali neduzni u Srebrenici. Treba prvo da uhapsimo Mladica, a ako i nakon toga Holandija bude zatezala, tek tada mozemo reci da se radi o ponizavanju i izivljavanju. Oni su od samog pocetka principijelni i dosledni.

Jovica Vitkovic

pre 15 godina

Od 2000te godine mnogo sto-sta smo progledavali kroz prste nasim politicarima. Kljukali su nas raznim glupostima, ispirali mozak a prave cinjenice skrivali od nas... Pre "cuvenog" 5. oktobra 2000te, neki od politicara koji su kasnije bili na vlasti su nam obecavali da ce "zapad" uloziti silne milijarde u nasu zemlju, samo da sklonimo Milosevica sa vlasti i pohapsimo ratne zlocince. Ogromni novci su stigli. Budimo realni, da nije toga novca bili bi smo bedniji nego Causeskova Rumunija." Prljavi "zapad je gutao sve gluposti i lazi nasih politicara a usput je trazio samo da se ratni zlocinci pohapse. Dok su druge clanice EU trebale da ostvare razne kvote u privredi mi smo trebali samo da smanjimo ratno ludilo kojim su nas politicari zatrovali. Nasi politicar su nama u zemlji govorili jedno a onima van granice drugo. Dok nas je zapad hranio mi smo se ulagivali Rusima i pljuvali po njima. Holandjani su u pravu!!! Ratko Mladic ih je ponizio, holandska vlada je pala, bilo je i samoubistava. Da je obrnuto kako bi smo se mi ponasali? Umesto da smo nasu omladinu u proslih desetak godina intelektualno pripremili za izazove razvijenog sveta, nasi politicari su iznegovali neobrazovanu omladinu kojoj je dovoljno da se kaze Srbin-Srbija i koja od toga pada u trans. Zalosno je to sto nasi ratni zlocinci postaju junaci i za njih zlocin nije zlocin. Krajnje smo neposteni i arogantni. Samo nasa istina je prava istina, samo nasa pravda je pravedna... a u sustini ceo zivot nam je servirana laz.
Pocnimo malo da analiziramo sebe i svoju istinu.

dipl. ing. Vojvodic

pre 15 godina

Neko kaze da je ovo ponizavajuce. A Mladica niste izrucili. E pa i nemojte. Ostanite i dalje pod sankcijama. Gledajte i dalje bumbare i patriote kako voze mecku, bmw i cayenne. Niste bre nizasta. Vidimo se u Dalasu ako nekad uspete da dodjete. Tereni za tenis su extra, ne kao u Beogradu od sljake. Zalim te moj jadni narode.

nurre

pre 15 godina

Morate uraditi SVE SVE SVE sto Evropa trazi,ne moze se uradit jedan dio a drugi dio pozelit da Evropa zazmiri ili zaboravi. Morate sve to uradit danas i sutra su vam vrata otvorena Evropa vas prima odmah.Poneki komentar zasluzuje paznju ali vecina kometara je zalosna, trazite vi od politicara da urade sto su obecali i Evropa vas prima rasirenih ruku,ja kupujem kucu duze vramena ali nece me loto, danas ako dobijem na lotu sutra kupujem kucu, sve drugo je uzalud da se nadamo istini moramo da gledamo ravno u oci, pozdrav za sve...

evropa i srbija

pre 15 godina

ocigledno srpska politicka elita ne shvata, da dok se ne uhapsi zlocinac mladic i otvori ozbiljna drustvena diskusija o odgovornosti drzave srbije i njenih pojedinih gradjana za smrti gradjana hrvatske, bosne i kosova nema nista od evropeizacije, kako i smislu pridruzenja eu tako i u civilizacijskom smislu.

sasa

pre 15 godina

Veoma ocekivana odluka,samo laici su mogli da ocekuju da zemlja u kojoj je vlada pala upravo zbog Srebrenice,preci preko toga i nagraditi Srbiju.
Shvatite da samo apsolutna saradnja sa Den Hagom je saradnja.

Zelim vam prijatan dan.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Znaci priznavanje ilegalne nezavisnosti Kosova i slanje Eulexa na isto moze pojedinacno, a odmrzavanje tamo nekog sporazuma za Srbiju mora konsensuzom? Hvala, ali NE, hvala!

poruka

pre 15 godina

Ovo je kraj medenog meseca za vladu. EU je jasno pokazala da joj nije stalo (podrska je trajala taman dotle dok se vlada nije sastavila+godisnji odmor u avgustu). Vidim da ima i dosta nezadovoljnih biraca. Izgleda da je doslo vreme naplate, i spoljnopoliticki i unutrasnjepoliticki. Pocnite da radite, umesto sto dajete preoptimisticne izjave.

Ivana

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko misli da su nam Holandjani krivi. Hiljadu puta smo ih presli, hiljadu puta su nam rekli - skinite odgovornost s gradjana Srbije, uhapsite krivce - i opet smo mislili da moze tako - pretimo da cemo praviti probleme ili da ce BT nekom pripretiti.
Neka uhapse Mladica i Hadzica.
Nije kriva Holandija. Krivi smo mi jer se godinama pravimo da nemamo pojma ko je sta radio u nase ime.

dukiduki

pre 15 godina

Ovo je cena "stop hagu" i neobavestenog da moze da se protestvuje u radnim uniformama, samoproklamovanog evropejca gosn."zardjala kasika" itd itd itd

Srba

pre 15 godina

Mene ovo iskreno nervira,pazite vi ovde ne možete da pričate o tome kako smo sad mi krivi,jer protiv potpisivanja se buni jedino Holandija,a ona se buni jer neki smatraju da su oni odgovorni i da je zbog toga pala njihova vlada,da li bi se Holandija bunila da zločin nije izvršen na teritoriji za koju je ona bila odgovorna?!Ja mislim da je ovo samo neki revanšizam,jer ipak od SSP do članstva u EU ima još dosta...

Daniela

pre 15 godina

Holandjani su samo dosledni (svih ovih godina je uslov Mladic, a ne postavljaju se stalno neki novi uslovi, kako ovde neki komentatori tvrde), a mi smo neozbiljni!

Fico

pre 15 godina

Pa ljudi sta vamje? Hoce nas nece nas, vole nas nevole nas,nepravilni....U svetu nema ljubavi ni u Evropi, tamo imaju standardi i norme.Treba da ispunite norme. Kako moze drustvo koje krije i cuva ratne zlocince a jos uz to ponosi se sa njima da bude clan Evropske porodice da nebi mozda zeljeli i pocasni clan EU.To sto je isporucen Karadzic pa i to sto ce se jednog dana isporuciti Mladic nije takodje nista ukoliko se u Srbiji ne promeni svest i ne osude ti zlocinci pre svega od strane samih Srba.

Duhshkarila

pre 15 godina

U ovom ternutku nema opasnosti po vladu koja je po volji Brisela. Opozicije nema.
Zato nema ni potrebe za prosipanjem bisera i "jacanjem pro-evropskih snaga".
Sve je leglo na svoje. I svi zadovoljni.

Beckerek

pre 15 godina

Imam samo jedan komentar:

MLAAADICU ...$%?!%&§... izlazi iz te tvoje misije rupe i oslobodi "svoj" narod za koji si se "navodno" borio!

Alex

pre 15 godina

Ja ako posmatram ovo na lokal nivou mogu da budem samo kivan na moje politicare koji nisu ucinili sve da se saradnja sa Hagom zavrsi i to je prosta stvar, ali mnogo veca tema je ovde spoljna politika EU, traljavost i fobija u kojoj ovaj kontinent zivi. Apsolutni skandal je danasnje ponasanje Holandije. Imali ste moc da zaustavite Mladica, niste ucinili nista i desio se grozan zlocin. I sta cemo sada?! Kako to tacno odbijanje da se verifikuje sporazum pomaze da se taj isti monstrum uhapsi. Nikako, i vi to dobro znate. Ali posto je ovde rec o vama i vasim greskama iz proslosti jer ne spreciti zlocin je pomaganje istog , vi necete misliti na ljude u Srbiji. Bas kao sto niste mislili na ljude u Srebrenici nego ste gledali opet gle cuda, sebe. Kakav pragmatizam!!! Dubok naklon i pozdrav iz USA.

baca

pre 15 godina

Zar zaista ima ljudi koji su verovali da ce EU odmrznuti SSP? Pa nema sanse, zasto bi to uradili kada je SSP posluzio samo da njihova opcija pobedi na izborima u Srbiji. Zasto bi tu sargarepu potrosili sada, nema razloga.
Kao, svi su oni slozni da nam pomognu i svi su nam prijatelji, samo Holandija nesto zateze, a i oni su nam prijatelji jer to cine za nase dobro.
I Tadic i Djelic su znali to pre EU sastanka.
Za nas narod je korisnije da srpski politicari stvarno rade protiv korupcije u sudstvu i zdravstvu, kao osnov za poboljsanje zivota, i da prestanu sa rasprodajom strategijskih resursa Srbije.
Za to nam ne treba EU.

Milan

pre 15 godina

Ja bih razumeo da je pola zemalja protiv,ma razumeo bih i da su 3-4 zemlje protiv,ali ovako kada je samo Holandija protiv toga (uz podrsku Belgije,koja bi verovatno glasala drugacije da Holandija nema ovakav stav) mogu samo da zakljucim da Holandija preko Srbije leci svoj srebrenicki kompleks i pokusava da spere sramotu i ljagu sa svoje vojske ujedno i drzave.
No,bilo kako bilo...znamo sta nam je ciniti i sta se od nas trazi. Bitno je da je jos uvek sve na nama. ne znam da li ce se nas eventualni trud u buducnosti isplatiti,jer ako se u jednoj zajednici odluke donose samo jednoglasno,kao u EU,a ne prostom ili apsolutnom vecinom onda ja bas i nemam optimistican stav prema opstanku takve zajednice,organizacije i sl.
Sve u svemu...idemo dalje. Ovu odluku mozemo protumaciti i drugacije...CELA EVROPA JE UZ SRBIJU,osim Holandije.

Goxy

pre 15 godina

Objektivno nije bas tako crno! Ovo ce vlast naterati da konacno uradi nesto po SVAKU CENU jer su dovedeni uza zid.Ovaj sporazum je pre svega ekonomsko pitanje i ako ga ne bude on ce znacajno smanjiti, a bogami i oterati mnoge investitore, a to rezimu nikako ne odgovara i morace da uhapsi zlocinca pa makar ta akcija bila krajnje rizicna i uz eventualne zrtve.
Zato osnovano mozemo da pretpostavimo da ce hapsenje uslediti brzo. U tom slucaju ratifikacija, a ne prelazni sporazum bi mogla biti odobrana krajem ili pocetkom godine i u tom slucaju status kandidata i ukidanje viza uz adekvatan rad parlamenta mogao bi se desiti sredinom sledece godine. U tom slucaju pocetak pregovora mogao bi biti odobren krajem 2009 ili pocetkom 2010 i uz solidan tempo mogao bi biti okoncan za 3,4g. Znaci neke 2014,15g bili bi na cilju.
PS Znam da je mnogima ovo sve jako daleko ali BUDIMO REALNI, pogledajmo druge zemlje. Cela istocna Evropa je pocela reforme krajem 1989g., a u EU su usli 2004g., a RUM. i BUG. 2006. To znaci da im je trebalo otprilike 14-16g. Mi smo promene zapoceli prakticno 2001. i gledajuci ostale realno je da tamo stignemo negde 2014,15g. Izgleda mnogo daleko posle svega sto smo preziveli ali to je to, ko nam je kriv sto smo 10g.BLEJALI!!!

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno. Slicno su radili i Englezi Hrvatima pred pocetak pregovora. EU je postavila uvjete i to je to. Onaj tko zeli da pristupi mora da ih ispuni. Sve ostalo je nesposobnost politicara i samo laganje vlastitog naroda, jer ne zele da kazu istinu i lakse im je svaliti krivicu na tamo neku EU, nego da kazu da su licno krivi i da podnesu ostavke nakon skoro 8 godina, a biti ce i 9 godina totalnog fijaska po pitanju pristupanja EU. Pitam se sta ce da bude kada pocnu pregovori, jer ovi nisu sposobni da ulove niti dvojicu zlocinaca, koji se vjerovatno secu po Beogradu kao i svi do sada.

anton

pre 15 godina

Dakle crni dani za Srbiju ostaju. Jutros Jelasic na B92 saopstava da je Krkobabicevo povecanje penzija od 10 odsto bila predizborna sarena laza, kao i da smo i dalje pod sankcijama. Nista manje foliranje nije bilo ni potpisivanje SSP-a, kao i retorika koja je to pratila. A julu tek otpocela vladavina novo-starih snaga koja je ostavila sve birace zbunjene. Sve u svemu, za osam godina jedino se Knez-Mihailova mnogo promenila.

Leo Krstin

pre 15 godina

Vrlo kratak komentar: nismo ispunili uslove (koje znamo vec citavu deceniju!) pa nista od odmrzavanja! Tu je sve jasno, samo zasto su nas politicari uveravali "da smo zasluzili odmrzavanje", kad su znali da to nije istina??
Mislim da bi, prvenstveno Djelic (koji nas je najvise vukao za nos!), morao podneti ostavku, a i jos neki sa njim...Da li imaju hrabrosti i MORALA da to urade?

Dejan VŠ

pre 15 godina

Ako, ako, tako i treba. Mnogo su nas razmazili. Uvek nam izlaze u susret a mi nikako da ispunimo taj jedan uslov PUNU SARADNJU SA HAGOM. Da li smo zaista toliko nesposobni ili jednostavno nećemo? Ako je bilo koji od ovih dvaju razloga tačan treba se zapitati da li je onda nama mesto u EU?

njujork

pre 15 godina

"Iako se Holandija i dalje snažno protivi odmrzavanju tog sporazuma, Tadić veruje da su iznenađenja, ipak, moguća." Tadic, naravno, misli da je politika fudbal ili vaterpolo, lopta je okrugla, igra se devedeset minuta, a navijaci masu sa tri prsta... E pa nije.

Petar

pre 15 godina

Mislim da su predstavnici Holandije stvarno preterali.

Jedino sto mozemo jeste da istrpimo dok, valjda, konacno ne udjemo u EU. Onda mozemo i mi da ulazemo veto na odluke koje ce njima biti od velikog znacaja pa neka onda vide kakav je osecaj.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nam samo ukinu vize i Srbija ce za par Meseci ostati "PUSTA" naseljena samo Ratkom Mladicem i "sacicom" njegovih cuvara, a onda ce biti lako i njega "LOCIRATI" i Svi ce biti ZADOVOLJNI !

кккк

pre 15 godina

Значи све је јасно.ЕУ жели на власти у Србији радикале и ткзв.патриотске снаге.Ово је за њих такав ветар у леђа да их вади из мртвих буквално.И таман кад смо помислили да све иде својим европским током оно кајла и то тешка из ЕУ.Сасвим је јасно да нас не желе и да им служимо као монета та поткусуривање.Остаје нам да се дубоко замислимо над нашом судбином.

Mimara

pre 15 godina

Nema potrebe za preteranim uzbuđivanjem. Stvarno bi bio red da se konačno pronađu taj čuveni general i onaj magacioner, da nekako (ikada) uđemo u tu još legendarniju uniju, pa će onda možda i Holandskoj vladi (ne samim Holanđanima) nešto trebati što se konsenzusom izglasava...

MarkoNS

pre 15 godina

E pa gospodo iz Beograda evo vam zadatka. Uhapsite ga vise. Sad nema izgovora "ne znamo gde je, nije u Srbiji". Vadite glave iz peska i u akciju

malaiva

pre 15 godina

Ne razumem sta nije jasno?! Ovo nije filozofija nego cista matematika...nema Mladica = nema sporazuma. treba jos jednom? nema Mladica = nema sporazuma. jos? nema Mladica = nema sporazuma. jos?...pa koliko puta ljudi da vam se isto kaze??

Zlaja

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da se okrenemo sami sebi i svoju državu dovedemo u red. Sredimo zakone, korupciju i sve drugo bez ičije pomoći, zbog nas samih, a ne zbog EU. I kad nas budu pitali hoćemo li da im se pridružimo slobodno da kažemo da nam je lepo i bez njih

veljko

pre 15 godina

Nasa evropska "porodica" nas se opet odrekla, da su hteli oni bi ubedili holandjane, oni uvek uspeju kad nesto stvarno zele da urade..
Ovako ostaje stvarno gorak ukus u ustima.. Mnogo sam razocaran,i onako bi to bilo vise simbolicno priznanje, a ne neka ogromna korist za nas...
bas jadno...

V.D.B.

pre 15 godina

Odmrzavanje sporazuma nije usvojeno. Pa sta? To je cak i povoljno, posto Srbiji daje vremena da se pripremi za to odmrzavanje sporazuma, dok je EU za to vec pripremljena. A evo i objasnjenja.

EU je svojevremeno Srbiji dala pravo na povoljni izvoz 800.000 hl vina u EU, uz uzvratno pravo uvoza vina u Srbiju iz EU. Srbija trenutno ne moze da izveze ni 1/10 odobronene kvote, dok EU Srbiju moze da potopi u svom vinu. Slicno je i sa ovim trgovinskim sporazumom. Srbija dobija pravo da izvozi svasta u EU, a iz EU moze da se uvozi svasta, sve pod istim povoljnim uslovima. Problem je trenutno isti kao i sa vinom: Srbija od tog "svasta" ima spremno 10%, a EU 100%.

Prema tome, nema nikakve stete, cak ima koristi: Srbija dobija na vremenu da se pripremi i prilagodi.

Jedinu stetu u svemu tome trpe politicari, ali znajuci njihove karakteristike ni ja, ni Vi koji ovo citate ne treba da ih zalimo.

Maxim

pre 15 godina

Ne razumijem ... Pa Srbija pravi budalama citavu tu Evropu i vuce je za nos vec 12 GODINA igrajuci se macke i misa i praveci se kao da su svi ti zlocinici na Marsu a ne u Srbiji i sada se jos kao svi cude odakle sada ta Holandija jos ima obraza da koci sve to. Jasno je receno sta treba da se uradi za SSP i tacka. Nije to pijaca da se tu pogadja. Bravo Verhagen za prinicipijelan stav!

Sunny

pre 15 godina

Neopravdani optimizam je širen sa ove strane granice. Znalo se odavno da Mladić mora u Hag. Njih (Holandjane) ne interesuje ko je ovde na vlasti. Mladić je bio u ovoj zemlji i on je bio odgovornost ove države. Samo, kod nas su navikli da sve počinje od onog ko je na vlasti, ono pre njega kao da ne postoji, a tek odovornost... Pa svima odgovara da kad sidju sa vlasti, budu amnestirani za ono što su radili i da mogu da se i dalje busaju.
Nije nama kriva EU, već naša vlast, bez obzira ko je za kormilom. Kao što novi direktor mora da vraća dugove svih svojih prethodnika, tako i novi predsednik mora da snosi posledice svih ranijih.
Gospodo, ako se kazne oni koji nisu isporučili Mladića kad je to bilo moguće, i odgovaraju i za sve drugo loše što su radili, ni ova vlast se neće osećati lagodno dok bahato i olako pravi nove greške. Već je davno bilo vreme da to nauče.

Van den Ljubisa

pre 15 godina

Pa vlada mora da se domogne Mladica i Hadzica kako zna i ume. Nema vise izmicanja i iluzije. Tek posle toga cemo moci da se nosimo sa Holandijom koja nije pokazala ni trunku milosti makar prema postenom i istrosenom delu stanovnistva Srbije. Zbog mojih neduznih, ekonomski ugrozenih roditelja, ja ovo Holandiji necu zaboraviti, a od moje vlade zahtevam potpunu saradnju bez otezanja, jer u suprotnom odosmo svi zajedno u ponor.

AlexP

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je ovde problem. Lepo nam je receno jos pre nekoliko godina da dok ne izrucimo Mladica nema nista od EU. Koliko puta treba to da se ponovi? To mi lici kao kad malo dete hoce da izadje napolje da se igra a mama mu kaze: mozes ali kad kompletno pokupis svoje igracke sa poda svoje sobe. I dete pokupi igracke ali ostanu 2-3. Naravno mama mu i dalje ne da da izadje a on gundja kao je ona nepravedna. U medjuvremenu dete pokupi jos par igracaka i ostane jedna ali mama i dalje kaze: moci ces napolje kad pokupis SVE igracke. Podseca li vas to na nesto?

Raja Sirotinja

pre 15 godina

Sta nam vredi EU kad nam mafija finansira sve stranke pa kad se neko pobuni zavrsi svoj zivot bilo da je premijer, general policije ili sudija vrhovnog suda.

Kada cemo da unistimo mafijaski implant u telu drzave tj. UDBU danas BIA.

Mozda je ovo znak da razmisljamo u tom pravcu ?!?

Vuk

pre 15 godina

Djelic je najneozbiljniji "politicar" u drzavi. Radikali su za njega potpuni profesionalci. Nadam se da ce nas ubuduce postedeti svojih smesnih izjava.

jylland

pre 15 godina

Pa,"provalili" su da Srbija radi samo pod pritiskom i kada je saterana uz zid. Molim lepo, realno nismo ispunili uslove koje su trazili. Sada nasa Vlada neka ispuni zahteve, Mladic i Hadzic u Hag i gotova prica. Nema sta tu emotivno da reagujemo , vec BIA i policija da rade svoj posao, a sada je idealno vreme za ta hapsenja ako uzmemo u vidu da se "radiklaski orao" ocerupao.

D. Jovanovic

pre 15 godina

Zbog ovoga, bio bih presrecan kada bi Holandjanima pala jos jedna vlada. Nije mi jasno, da li oni uzivaju u ovome? Razumem sta i zasto oni to hoce (i potpuno se slazem sa tim), ali ipak se radi o zivotima 8 miliona ljudi.

Miske

pre 15 godina

I? Sta sad? Neko nas ovde dobro vuce za nos Dok je god ovakvih poruka iz Brisela, bice i jakih radikala i nacionalista, a mi cemo i dalje da se koprcamo za par miliona americke pomoci... Sta to rade Holandjani? Ispravljaju greske iz mladosti... Strasno. . .

Ja

pre 15 godina

Super , ajde da se okrenemo sebi i da radimo , ocistimo korupciju, ponudimo ovde uslove za biznis a ne vecno da zavisimo od drugih i gledamo u njih kao bogove.

Slaki

pre 15 godina

Kakav bre "optimizam", mi uvek ocukujemo da cemo proci na ispitu sa skrivenim puskicama. Dajte 1000% od sebe da hapsite Mladica, i to je to. Vec koliko dugo cujemo: "najveca prepreka za ulazak u Evropu je nesaradnja s Hagom".

Robert

pre 15 godina

Ako se ovaj privremeni trgovinski ugovor ne odblokira od strane EU, onda nasa vlada treba kompletna da podnese odstavku, pa opet na izbore.
Mi smo dali svoj glas na izborima strankama koje su (vecinom) formirale vladu posto su nam izmedju ostalog obecavali i odmrzavanje trgvinskog sporazuma sa EU.
Kao sto znamo od ukidanja viza nema nista, od statusa kandidata u 2008 sigurno nema nista, od deblokade trgovionskog sporazuma nece biti nista, itd. etc. nista, nista i opet nista. To je samo presipanje iz supljeg u prazno.
Okrenimo se svojim problemima i pomozimo samim sebi, EU nam nece pomoci ako ne pomognemo sami sebi!!!

Srbin

pre 15 godina

I treba tako, a vi sada 'ajte polako sa izrucenjem poslednje dvojice. Evropa ne zuri, a izgleda ni mi? Samo mi je zao onih ljudi u Kragujevcu, koji cekaju na Fiat, koji je inace rekao da ce doci cim se verifikuje sporazum.

Munze Konza

pre 15 godina

Kao običan građanin ove države, treba da budem osobito ojađen što krasan sporazum nije odmrznut, jer npr. automobili neće pojeftiniti (valjda ih kupujemo svake nedelje, pa je jako važno da li koštaju 20 ili 22 hiljada evra). Kao nacionalista, mogu samo da pozdravim ovakvu odluku - time se jača nacionalna svest u Srba, otkrivanjem pune istine o odnosu EU prema Srbima i Srbiji - mi nismo robovi, ni po koju cenu, pa ni po cenu nekakvih sporazuma! Jedva čekam objašnjenje naše ("naše"?) vlasti - mora da će sporazum odjednom postati nebitan (gospodin Đelić je već počeo sa uvertirom - "nije važno, treba da nastavimo dalje blablatrućtruć"). Mene su učili da ako te neko šamara i ponižava, taj ti nije prijatelj, i da ako već ne možeš da mu vratiš, ne moraš mu ni trčati u zagrljaj. Nemam ideju zašto se Srbija već godinama trudi da dokaže suprotno?!

Čestitam Holandiji na odluci i na doslednosti - vlada koja je svesrdno pomogla događaje u Srebrenici na najgori mogući način i koja je među prvima poslala avione na Srbiju (holandski avion je ispalio raketu na narodnog heroja Zorana Radosavljevića) nije niti može biti drugačija - mrze nas i naučimo sa time da živimo. Može Srbija i bez tulipana i marihuane, sa srećom im bilo! Doneli su pametnu odluku, kad mi već nismo mogli.

sverige

pre 15 godina

Zeleo bih sve vas koje ovde u komentarima kudite EU i ponasanje Holandije da podsetim da je EU pre samog otpocinjanja pregovora istakla da postoje odredjeni 'politicki uslovi' koje treba ispuniti da bi se pridruzili zajednici naroda u EU. Ti uslovi su usvajanje normi civilizovanog drustva u kojem vi zelite biti. Jedan takav normativ jeste i da procesuirate optuzene za najteze zlocine protiv covecnosti a i sami ste se zakonski obavezali na saradnju.

Politicki uslovi se svo ovo vreme nisu menjali i nisu isticani novi zahtevniji. Od kada pregovarate sa Unijom kontinurano se ponavlja: procesuirajte SVE, ali SVE optuzene za ratne zlocine.

U cemu je problem? Niste ispunili ono sta ste se obavezali, a imate slabo sta (odnosno nista) da ponudite da vam se progleda kroz prste.

Bivsi Beogradjanin iz Svedske

DzoniBG

pre 15 godina

Eto, i zvanicno su odbili zbog protivljenja Holandije!

Odluka koja ce imati dugorocne posledice. Da, nismo izrucili Mladica, ali je vidan napredak od formiranja nove vlade, kasnili jesmo, ali se zaboravlja ko je do skoro vodio DB, ko je bio premijer, kako je bilo tesko smeniti te strukture koje niko nije pipnuo od 2000. godine. Ne zaboravite, Slobu je smenio Kostunica a ne Djindjic, on je tad imao minimalnu podrsku i nije mogao nikakve znacajnije rezove da pravi u sluzbi...
Konacno kad smo se izborili sa svim mracnim snagama, uhapsili Karadzica, predali sva sporna dokumenta, sad nas caste jednom dobrom samarcinom:(
Uhapsiti Mladica znaci ubiti ga, i verovatno poslati u grob nekog od specijalaca, takva fizionomija nema nameru da se preda bez pucanja. To je veliki problem, vlast je na velikom ispitu. Umesto da nam daju vetar u ledja oni nam pucaju u nogu, okrecu narod protiv EU, opet nastupaju teoreticari zavere koji sa opravdanjem tvrde da oni nas tamo i ne zele...

Holandjani su imali mandat da brane Srebrenicu, nisu sprecili krvavi pir Mladica, i sad zbog toga kaznjavaju milione nevinih ljudi koji sa time nemaju nikakve veze!

Sramna odluka! Ponizava inteligenciju svakog coveka koji zeli normalan zivot.

sloba

pre 15 godina

Prvo je uhapsen Karadzic, pa je u skupstini ratifikovan sporazum o pridruzivanju. Sve to su ocenili kao sjajne vesti iz Beograda. Da dodamo da su za njih sjajne i vesti iz SRS-a. I posle svega nece odmrznuti blokadu sporazuma. Pa gospodo , malo mi je muka od Vas. A Holandjani koji ne mogu bas da budu pravi uzor se najvise protive. To je sramota i mislim da bi trebalo malo porazmisliti da li se treba toliko ponizavati i juriti za njima. Treba se okrenuti poboljsanju zivota u Srbiji , a oni ce vec uvideti da sargarepa gubi na znacaju.

Odrastanje

pre 15 godina

Nema tu emocija, voli me - ne voli me, hoce me, nece me. Pravila su ista za sve, i druge zemlje u okruzenju su ih ispunile, a mi svodimo spoljnu politiku na nivo emocija, kao u plemenskoj zajednici.

coma

pre 15 godina

... " i dobro ko ce da uzme moju cetku i da mala umesto mene ?" upita moj deda , inace moler po struci. "Pa niko tata." odgovori moj otac, davne 1945 na mitingu kada su radnici dosli na vlast.
Koja je razlika danas. Ko ce da uzme moju cetku i da promeni moju situaciju, EU, SAD, Rusija, Cvetkovic, Tadic, Seselj ili neko drugi. Nisam bas siguran. Malo sam umoran od ove igre "Hleba i igara". Odoh da radim imam pametnija posla.

eqa

pre 15 godina

Djelic kaze da ako Savet ministara Evropske unije neće odblokirati Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, u tom slučaju bila učinjena nepravda Srbiji. Takva izjava nije korektna. Svako zna da Srbija nije jos ispunila uslove Evropske Unije, a to je potpuna saradnja sa Hagom. E sad, ko je kriv!?

Suboticanin

pre 15 godina

Pa dok ne ispune politicari i drzava uslove tj ne pohapse ljude koje su cinili mega zlocine necemo ni moci da dobijemo ulaznicu. Zar treba jos godina nije bilo dosta "samo" osam godina za se postignu rezultati.

Ana

pre 15 godina

Ma sta pricate? Sta vi mislite da ce EU odmah nas da primi posle potpisivanja SSP-a. Madjarska je posle potpisivanj SSP-a cekala od 14 god.( 1990-2004). A to sto nas narod nije strpljiv i misli da preko noci moze da se obogati to je samo nas problem, a ne EU.

Posmatrač

pre 15 godina

A Boža otišao u Brisel da mi odande kaže kako su male šanse... Vraćaj se Đeliću u Beograd, lako ti je da u Briselu trošiš novac koji zarađujem ja kao i milioni poreskih obveznika... Pa pošto nemaš mnogo uticaja ni moći da promeniš stvari, gledaj Dnevnik i slušaj šta se dešava... Mislim, korist od tebe je ista u svakom slučaju, samo druga varijanta manje košta...

grenouille

pre 15 godina

pa jasno je da nece bar jos godinu dana nikoga isporuciti ako se sporazum odblokira. opet ce se cekati stani pani situacija. sve u svemu, odmrzavanje trg. spora. u ovom trenutku je medvedja usluga. prvo ratni zlocini. sad i odmah, bez obzira koliko haski tribunal bio nesavrsen.

Lepota poroka

pre 15 godina

Zemlja Srbija koja je (verovatno) radila svasta po Bosni ceka oprost greha od zemlje Holandije koja je (verovatno) radla svasta po Indoneziji. A sve to uz budne poglede zemalja koje su (verovatno) radile svasta po mnogim drgim zemljama, a i (verovatno) jedni drugima. Eh, istoriio ... "ko te izmisli'"

Milan

pre 15 godina

Nije EU kriva sto Srbija ne zeli da preda najvece JNA zlocoince Ratka Mladaica i Hadzica u Hag. Ove JNA kukavice sto je najgore od svega su gradjani druge medjunardone priznate drzave a sprecavaju normalizaciju drzave i koce preko 8 miliona ljudi. Shvatite da ne moze dvoje ljudi da prave milijarderske stete jednoj drzavi, a pogotvu kad ovaj trgovinski sporazum sa EU i Srbijom bi doveo u zemlju na stotine hiljada novih radnih mesta. Srbija je mala i totalno nevazna zemlja u Evropi. Nama je potrebna EU zbog visih standarda i EU fondova za razvoj, a ne mi njima. Evropa dosta svog novca trosi na mirovne snage u Bosni i na Kosovu, i za to je pre svega kriva Milosevicava politika, tako prvo treba poci od sebe i videti koliko smo sami gresni i krivicu traziti u sebi a ne da nam je stalno neko drugi kriv. Stav EU je jasan, Mladica u HAG i nece nas niko nista vise ucenjivati i sardanja sa Hagom je zavrsena-idemo dalje.

sami smo krivi

pre 15 godina

Da Srbija nije pocela sa ratom ,danas bi se nazivali Evropljanima...znaci SAMI smo krivi.
A gresimo sto krivicu jos uvek ne mozemo da priznamo.

Toni T.

pre 15 godina

I ako sporazum ne bude odblokiran, objasnjenje vlasti bice da je ta blokada jedan rutinski akt u vezi jednog sporazuma kome ne treba pridavati preveliku vaznost i da to ne treba da nas brine, jer, kad-tad, to ce biti reseno..

Julius

pre 15 godina

Naravno, hapsenje i izrucenje Radovana Karadzica ne predstavlja punu saradnju sa Haskim tribunalom. Skoro je bio zaboravljeno da Karadzica trazi Hag, jer je sve upereno ka najtrazenijeg Mladica. No, vlasti u Srbiji, iz ataktickih razloga, "jurili vuka a isterali zeca". Sada pricaju da su izgubljeni Mladicevi otistci pristiju, kao da je to toliko vazno i neko opravdanje zasto do sada nije uhapsen. stoga, ne cudimo ocene holandskog ministra Werhagena o nepotpunoj saradnji Srbije sa Haskim tribunalom. Oprecne izjave specijalnog tuzioca i ministra Ljajica, o kretanju, izgledu i ljudima koji cuvaju Mladica, samo povecavaju sumnju da u Srbiji ne postiji politicka volja ni prakticna spremnost za njegovo hapsenje i izrucenje Hagu. A "u korist svoje stete", srbi zajedno sa rusima organizuju protest ispred sedista Evropske unije i NATO-a, bas u vreme kada se odrzava sednica ministara koja na dnevnom redu ima glavnu tacku vojnu intervenciju Rusije u Gruziji. Pa, ko je smislio taj protest i ucesce srba u njemu, taj ne misli dobro Srbiji.

Dimitrije

pre 15 godina

Srbija mora da stane pred ogledalo i da shvati da je mala drzavica koja odavno ne predstavlja nikakvu silu, da nema neki poseban znacaj zbog kojeg bi joj npr EU ili SAD gledali kroz prste. Krajnji rok za izrucenje Mladica je bila 2006 godina i od tada je proslo 2 godine. Ovaj novi tuzilac koji je dosao umesto mnogo poznatije Karle je otvoreno rekao da nece dati pozitivan izvestaj, tako da je i pre ove Djeliceve izjave moglo vrlo lako da se zakljuci da nema nista od odmrzavanja sporazuma.
Evidentno je da neko gradjane Srbije vuce za nos, ali je pitanje da li je to Holandija, koja ima otvoreni stav, koji godinama ne menja ili je to mozda Tadic koji nije bio u stanju da na saradnju konacno stavi tacku. Gradjani nisu glasali za novog Kostunicu, nego za nekog ko bi trebao da donese neke promene. Premijer Cvetkovic, koji ne nalazi potrebu da se u ovakvim situacijama oglasi, svojom "mutavoscu" veoma podseca na njegovog tunjavog prethodnika. Jedini pozitivni potez nove vlade predstavlja hapsenje Karadzica. Bilo bi dobro da se napravi jedna sveobuhvatna rekapitulacija sta su premijer i njegove kolege uradile prethodnih meseci osim sto su trosili vazduh.

Jakov

pre 15 godina

Problem je sto Holandija hoce da opere krvave ruke preko hapsenja Mladica i zbog toga oni toliko na tome insistiraju.
Iako ogromna vecina gradjana Holandije i ne zna gde je Srebrenica, hapsenje Mladica za sve predstavlja skidanje bremena sa njihovih ledja.

Zavera?

pre 15 godina

Nista se nije promenilo u zahtevima Evrope,od pocetka je i bilo izrucenje Karadzica i Mladica uslov za odblokiranje sporazuma.Ukoliko ipak odblokiraju danas sporazum,to ce biti cista njihova dobra volja.
Ukoliko budu postavili neki zahtev posle hvatanja Mladica(a nadam se da ce se to desiti u bliskoj buducnosti),onda cemo moci da pricamo o nerealnosti EU. Za sad,ljudi se samo drze onoga sto su u pocetku i postavili kao uslov. Ali,opet...ne bi Srbi bili Srbi kad im neko drugi ne bi bio kriv za njihove greske.

Aca

pre 15 godina

Mozda je bolje sto Holandija insistira na hapsenju Mladica. Na taj nacin Kragujevac ce ove godine postati "mrtav" grad jer Fiat u ovim okolnostima nece potpisati sporazum, i nema investicija. Neka se ovaj narod jos jednom zapita: Mladic ili zivot? Mladic je za dobar deo naroda heroj, dakle narod je podrzavao Mladica, dakle, narod je podrzavao genocid, dakle narod mora da snosi konsekvence. Sta tu sad ima nejasno?

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Ne sekiraju se Holandjani bas previse zbog Tribunala koji ce ionako biti ugasen za par godina, vec zbog neceg drugog: Shell (strateska holandska firma!) je utrosio gomilu resursa - vremena i ljudi pre svega, a sve to kosta, na izradu studije o kupovini NIS-a. Cak su i svoje ljude slali da sede u NIS-u i rade na licu mesta. A onda im je narodni heroj Voja pljunuo u lice i poklonio NIS Rusima. Mudro, nema sta.

Kanadjanin

pre 15 godina

Tipican produkt Srpskog nacina razmisljanja: "Ako na EU nece...", itd. Sto bi nas oni hteli? Da jos necemo da nas mole da udjemo u EU? Braco Srbi u EU se ulazi krvavim znojem, radom i nepokolebljivoscu zelje za ulaskom. Koja je alternativa? Sve drugo je pogubno a sto se tice ponizavanja na zalost stanje srpske drzave je takvo (posle svih milosevica i seselja koji su je upropastili a i ovih amatera koji je vode u zadnjoj deceniji) da ne omogucuje srbiji da postavlja uslove. Mi smo na zalost pretplaceni da holandski i slični vladari lece svoje komplekse na nama. Toliko a glavu gore i nepokolebljivo ka EU. Niko vas ne moze poniziti ako vi to tako ne shvatate. Odustajanje zbog odlaganja donosenja odluke od strane EU sada je najgluplji potez.

cekamo

pre 15 godina

Danas cemo videti odnos EU prema nasoj proevropskoj vladi. Setite se da su pocetkom meseca u Brisel isli i predsednik Tadic, i premijer Cvetkovic i ministar Jeremic (svi bili u Briselu istog dana, Djelic nije mogao zbog SSP u Skupstini). Danas cemo videti da li su oni tada nesto dogovorili ili su dzaba isli. Nadam se da ce biti sporazum odblokiran, u protivnom je ovo veliko ponizenje za proevropsku vlast.

Milan

pre 15 godina

Kad neka žena uporno odbija udvarača, a ovaj ipak trči za njom, udvarač obično skonča kao usamljeni neženja. EU jeste najlepša devojka ali nije i jedina.

Velja

pre 15 godina

Ovi Holanđani peru svoju savest zbog svega što (ni)su učinili za žrtve Srebrenice, pa se sad iživljavaju nad građanima Srbije. Jedino što će ovim postići je da će opcija SRS i srodnih partija još više ojačati. Pa valjda je nakon hapšenja Karadžića i slepcu jasno da puna saradnja sa Hagom zaista postoji. Da je neko hteo da fingira izručili bi Hagu Hadžića a ne Karadžića.

GNS

pre 15 godina

Pitm se sta je ova vlast toliko zabrljala kada se EU ovako ponasa prema nama. U EU su usle neke drzave koje su poput nas,gde je korupcija izrazajna, zakoni se ne primenjuju na svakoga isto,,, da setih se nemaju Mladica i Hadzica

Ja

pre 15 godina

Sebe smatram poštenim i civilizovanim čovekom. Kupam se svaki dan, govorim "molim i hvala", perem zube i ne prolazim na žuto na semaforu. Smatram da će i meni lično biti učinjena nepravda ako ne odblokiraju ovaj sporazum, jer mislim da mi je mesto u Evropskoj uniji.
Međutim, danas na vestima povodom dece koja puše u školi vidim Srbina, vlasnika trafike, koji objašnjava zašto prodaje deci cigarete. Kaže, zna on svu decu, zna im roditelje, zna i da roditelji šalju decu da kupe cigarete umesto njih, pa ko je sada on (vlasnik) da dovodi decu u neprijatnu situaciju ako im ne proda cigarete? A u isto vreme na trafici stoji nalepnica Ministarstva na kojoj lepo piše da se prodaja cigareta maloletnicima zabranjena.
Možda zbog takvih, koji kreativno tumače zakon i zbog inspekcije i policije koji tolerišu kršenje zakona, Evropska unija nas ne želi? Jeste li razmišljali o tome? Puna su nam usta brige o Srbiji, Srbima i Srpskim Junacima, (Srpkinje su za to vreme u kuhinji gde ime je mesto) a istovremeno deca od 12-13 godina uništavaju svoja pluća i svoje zube pušeći duvan. Naravno da nas Evropska unija ne želi takve. I mene zajedno sa nama, iako ništa nisam kriv.

nebojsa

pre 15 godina

Nista cudno.Ovaj narod lako zaboravlja neke stvari.
U Holandiji je pala vlada zbog Mladića i Srebrenice.
Srpski parlament i Vlada Kostunice poklanja Rusima NiS i uz to je totalno proruski opredeljena cak toliko da vecina njih ima Rusko drzavljanstvo. U sadasnjem parlamentu svi glasaju za poklon Rusima a za SSP jedva preko 126 poslanika. Prvo sto su rekli kada su izglasali SSP bilo je dajte nam pare.
Pa Braco Srbi eno vam Rusi pa vasu buducnost i buducnost vase dece resavajte sa njima.

genoeg is genoeg

pre 15 godina

Iskreno,ne vidim kako Holandija smatra da ce ubrzati evropeizaciju Srbije i pospesiti saradnju sa Haagom tako sto ce otezavati zivot obicnim gradjanima (a olaksavati vlastodrscima)??
Ovo pocinje da lici na izivljavanje i inacenje. Nije sporno da saradnja Srbije sa Haagom nije primerna ali bas nimalo dobre volje prema gradjanima nije razumljivo.A posle se kao cude sto je Srbija leglo propalih ideologija.

Vlajkos

pre 15 godina

Svi znamo sta je najveci problem, nije Rusija, Evropa, DSS, SRS, SPS, Nikolic, Vucic, narod ili ko zna vise ko!Najveci problem je od petog oktobra DS i ostala "evropska" druzina, GSS, LDP, LSV.... Jednostavno, vecinom je to od pocetka bio nerad i foliranje, a rezultat je bio licni materijalni interes i elitizam. Da su malo pokazali interesa da rade ozbiljno i da ozbiljno vode drzavu imali bi ogromnu podrsku, odavno bi svi Haski optuzenici bili poslati u Hag, a ovako ce za godinu, dve da postanemo Ruska gubernija. Ali sta da se radi, osam godina smo im davali podrsku da pune svoje džepove i da se sepure. Jedan podatak samo, osam godina slusamo kako se ne trudimo da se obrazujemo, kako smo lenji i zatucani pa nas ne interesuju racunari i informacione tehnologije, a tek ove godine sam dobio ADSL i to daleko skuplji nego u Evropi.
Halo Moskva!!!

boy

pre 15 godina

Gospodine Djelcu, Sporazu nece biti odmrznut//i ako svi gradjani to ocekuju isto kao i Vi//a nece biti odmrznut zato sto nisu odradjene predradnje sa kojima se sticu uslovi za daljnja pregovaranja. Zato nemojte u napred pricati bajke, EU nije srpska predizborna kampanja, te mozete pricati sto god Vam je volja,a posle izbora opet sve po starom,nesloga u strankama, price o suficitu, poskupljenja, a mesecne zarade iste o "jacanju dinara"itd.
Predlazem da drzava oformi jedan neutralan tim, sastavljen od gradjana koji na ovom sajtu komentarisu i realno sagledavaju situaciju, isto tako bilo bi dobro da i Vi kao i predsednik da odvojite dnevno par minuta Vaseg dragocenog vremena kako bi procitali misljenje gradjana,na sajtu //nemojte se uvek oslanjati na tim koji je zaduzen i placen da prati mislenje javnog mnenja//
Sa ne odmrzavanjem Sporazuma NEMA trgovine, nema priliva sredstava, nema bele sengen liste,nema ukidanja viznog rezima nema....

ja!

pre 15 godina

Smaram da svi oni ljudi koji jos mogu i dok nam jos izdaju vize, lepo da se spakuju i tutanj iz ove drzave.Ovde nema izgleda za boljim zivotom Nije lepo a ni patriotski tako razmisljati i pricati, no stvarno stanje pokazuje da je sve istina

gradjanin

pre 15 godina

Sve nesto mislim da namerno se radi kontra EU kako bi mi gradjani uvideli bezobrazluk EU i onda ce biti, moramo sa nekim, a posto nas Evropa ovako maltretira mi ce mo se lepo udruziti sa Rusima, a tada zbogom pmeti

Mladja

pre 15 godina

Da vam je krupna sistemska korupcija prioritet dragi Djelicu ne bi nama tako tesko padala ova silna odbijanja EU. A monopolu u svim mogucim sferama zivota da i ne spominjem.

dovla

pre 15 godina

Ruku na srce, mi smo ti koji pokusavamo da EU povucemo za nos vec godinama, samo nikako da naucimo da to ne mozemo.
Mi smo se izjasnili da hocemo u EU. EU je postavila uslove pod kojima ce nas primiti. Nasa skupstina je duzna da izglasa zakone, a vlada da ih sprovede i obezbedi ispunjenje SVIH uslova. Uslove nismo ispunili (samo delimicno jesmo).
Sta ovde nekom nije jasno? Da li mi jos uvek mislimo da mozemo sa EU po trange-frange principima? Da li i dalje verujemo da nasa vlada ne zna gde je Ratko Mladic? Dokle cemo svi da se pravimo ludi?

Novosadista

pre 15 godina

Ovde neko nekoga laze! Ako smo otvorili ili predali kompletno sve sto su trazili od podataka iz arhive + ako smo predali 43 od 45 optuzenika, znaci da su ostala samo 2(dva) preostala begunca i oni kada se nadju u Hagu ta prica ce biti ZAVRSENA i posle toga nema vise mogucnosti da saradjujemo sa haskim trtibunalom (necemo imati vise koga da isporucimo niti da im predamo nove dokumente). Prema tome, nije mi jasan stav, odnosno rec, potpuna SARADNJA! Zar saradnja nije nesto sto je OBOSTRANO i moze da traje godinama. Nas holandjani cimaju vec godinama i do kraja ce govoriti da ne saradjujemo a ustvari to nije saradnja nego zavrsetak sto oni traze.

dutchman

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam stav Holandije. To ce naterati ove politicare da zavrse tu pricu vec jednom.

Nema vise lobiranja, moljenja, prenemaganja i muljanja. Svi aduti su ispucani. Ne mozete nastaviti priblizavanje uniji ako ne odlucite sami da budete deo civilizovanog sveta ili pak deo koji glorifikuje ubice.

djuro

pre 15 godina

Glavne teme sastanka su Rusija - situacija oko Gruzije - i Turska, koliko znam. O Srbiji ce verovatno biti reci u pauzi izmedju te dve teme i to verovatno i bez rasprave - Holandija toboz tvrdoglava pa mi ostali toboz ne mozemo nista. Man'te me se Evropske Unije. Treba reci - mi smo spremni da razgovaramo i radimo na ostalim delovima procedure pristupa, kad se dogovorite da smo pozeljni, i to je to. U medjuvremenu, ne razgovarati o izrucenjima Hagu na politickom nivou, dosta je licitacija sa datumom ukidanja viza (8 godina posle Milosevica!) i ulaska u EU, uvesti reciprocne mere koliko mozemo i u meri u kojoj nama ne steti previse, okrenuti se onima koji sa nama hoce da saradjuju i trguju, a nije da ih nema. Na zalost, rekao bih, ali stvari tako stoje i nema potrebe da se smeskamo i uvlacimo im se kad smo nepozeljni.

DokleBre

pre 15 godina

Zasto i jednima i drugima (misli se na srpskog generala i na EU) ne objasniti da je Mladic dobio drzavljanstvo Srbije 1993 godine, niti je rodom iz Srbije, niti ima korene ovde. To sto je on radio u Bosni, kao bosanski srbin, Srbija se distancirala, jer je to bio gradjanski rat. Zvanicno ni jedan vojnik SRJ nije mogao biti upucen u Bosnu, u Mladicevu vojsku.
Nasa deca, deca Srbije su sva rodjena posle tih dogadjanja, da zbog jednog "crvenog generala" ostanu uskracena za buducnost, nije uredu.

jovan

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim te Holandgane?
Pa oni su imali odgovornost za zasticenu zonu Srebrenice,i oni su prvi napustili tu oblast,navodno pod pritiskom snaga Bosanskih Srba,odnosno dopustili su snagama pod vodstvom Ratka Mladica,da udgu u Srebrenicu i da ucine najmasovniji zlocin posle Drugog Svetskog rata. Ja zivim vec 10 godina na teritoriji zemalja EU,ali sa ovakvom njihovom politikom moje misljenje je da nece dugo opstati kao jedna celina. Sta vise hoce ta EU od moje zemlje Srbije? Isporucila je 42 ratna zlocinca od ukupno 44,dakle time je Srbija dokazala da saradguje sa Tribunalom u Hagu. skoro 3/4 zakona je uskladgeno sa zakonima EU. Na polju ljudskih prava je ucinjeno mnogo toga. Sloboda stampe je isto tako na visokom nivou. Borba protiv korupcije je na dobrom putu, zbog svega toga,EU mora da donese danas razumnu odluku,odnosno odluku u korist Srbije,i da konacno i EU pokaze gradganima Srbije,da je prijatelj i da EU zeli da vidi Srbiju u porodicu EU.
Pozdrav JOVAN VUCKOVIC IZ SVEDSKE

Javud

pre 15 godina

"Djelic pod tim misli na sto brzi ulazak u EU, odbranu teritorijalnog integriteta Srbije, i borbu protiv korupcije." Gospodine Djelicu, probajte to jos jednom, samo ovo trece stavite na prvo mesto pa onda da se nadamo necemu.

Milan

pre 15 godina

Sve se bojim da ce ovo biti igra bez granica, polako pocinjem da se bojim da ce nas EU tako vecno vuci za nos i postavljati uslove, a mi uvek necemo ispuniti sve, dobicemo negativnu ocenu i tako u krug. Uostalom ovo je vec bilo negde oko izbora ako se secate.43 od 45 haskih optuzenika smo izrucili ako sam dobro cuo (nisam siguran) i opet ne valja? To je kao ona slika iz crtaca kad seti coveak na magarcu i drzi sargarepu ispred magarca...

And

pre 15 godina

Mi sada (kao u ostalom ni pre) ne treba da gubimo glavu zbog ne usvajanja sporazuma! Vise nama, za nasu zemlju vrede zakoni koje Skupstina usvaja, nego zbog nekog zadovoljenja "evropskih standarda". Rascep u Evropi su otvorili Rusi, a po ideologiji je postojao odavno: Britanija vidi sve na svoj nacin (sta vise, britanski Lord s pocetka proslog veka je ideotvorac danasnje politike Amera). Ameri su sa svoje strane "dodali" pre nekih 10tak godina (zahvaljujuci medjunarodnoj politici SPS-a) da mi nismo "prioritet", u Evropi. Ali, uz malo strpeljnje, i uz vrhunske politicare koji obigravaju svet, mi imamo sanse da ne ostanemo zadnja rupa.
Sta da kazem: razocarenje je tu, ali svet se u zadnjih par meseci malo promenio, pa i mi imamo sansu.

neko iz mase

pre 15 godina

Videćemo danas šta će reći, Ja lično ne očekujem ništa povoljno iako bih želeo.
Neka Nam za početak ukinu Vize pa da vidimo kako da se izborimo za dalje povlastice

ggrrr

pre 15 godina

Necu imati adekvatne reci koje ce opisati moje gadjenje prema EU ako ne odblokiraju sporazum!
Mislim... ako nas svarno nece da mi onda menjamo nacionalnu strategiju, a?

Mile

pre 15 godina

A Sloba je lepo hteo da udjemo u savez sa Rusijom i Belorusijom, a mi nismo (a ni oni nisu) hteli! Sad ćemo morati ponovo njima da se okrećemo kad nas ovi neće...

ggrrr

pre 15 godina

Necu imati adekvatne reci koje ce opisati moje gadjenje prema EU ako ne odblokiraju sporazum!
Mislim... ako nas svarno nece da mi onda menjamo nacionalnu strategiju, a?

Milan

pre 15 godina

Sve se bojim da ce ovo biti igra bez granica, polako pocinjem da se bojim da ce nas EU tako vecno vuci za nos i postavljati uslove, a mi uvek necemo ispuniti sve, dobicemo negativnu ocenu i tako u krug. Uostalom ovo je vec bilo negde oko izbora ako se secate.43 od 45 haskih optuzenika smo izrucili ako sam dobro cuo (nisam siguran) i opet ne valja? To je kao ona slika iz crtaca kad seti coveak na magarcu i drzi sargarepu ispred magarca...

Aca

pre 15 godina

Mozda je bolje sto Holandija insistira na hapsenju Mladica. Na taj nacin Kragujevac ce ove godine postati "mrtav" grad jer Fiat u ovim okolnostima nece potpisati sporazum, i nema investicija. Neka se ovaj narod jos jednom zapita: Mladic ili zivot? Mladic je za dobar deo naroda heroj, dakle narod je podrzavao Mladica, dakle, narod je podrzavao genocid, dakle narod mora da snosi konsekvence. Sta tu sad ima nejasno?

jovan

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim te Holandgane?
Pa oni su imali odgovornost za zasticenu zonu Srebrenice,i oni su prvi napustili tu oblast,navodno pod pritiskom snaga Bosanskih Srba,odnosno dopustili su snagama pod vodstvom Ratka Mladica,da udgu u Srebrenicu i da ucine najmasovniji zlocin posle Drugog Svetskog rata. Ja zivim vec 10 godina na teritoriji zemalja EU,ali sa ovakvom njihovom politikom moje misljenje je da nece dugo opstati kao jedna celina. Sta vise hoce ta EU od moje zemlje Srbije? Isporucila je 42 ratna zlocinca od ukupno 44,dakle time je Srbija dokazala da saradguje sa Tribunalom u Hagu. skoro 3/4 zakona je uskladgeno sa zakonima EU. Na polju ljudskih prava je ucinjeno mnogo toga. Sloboda stampe je isto tako na visokom nivou. Borba protiv korupcije je na dobrom putu, zbog svega toga,EU mora da donese danas razumnu odluku,odnosno odluku u korist Srbije,i da konacno i EU pokaze gradganima Srbije,da je prijatelj i da EU zeli da vidi Srbiju u porodicu EU.
Pozdrav JOVAN VUCKOVIC IZ SVEDSKE

Ja

pre 15 godina

Sebe smatram poštenim i civilizovanim čovekom. Kupam se svaki dan, govorim "molim i hvala", perem zube i ne prolazim na žuto na semaforu. Smatram da će i meni lično biti učinjena nepravda ako ne odblokiraju ovaj sporazum, jer mislim da mi je mesto u Evropskoj uniji.
Međutim, danas na vestima povodom dece koja puše u školi vidim Srbina, vlasnika trafike, koji objašnjava zašto prodaje deci cigarete. Kaže, zna on svu decu, zna im roditelje, zna i da roditelji šalju decu da kupe cigarete umesto njih, pa ko je sada on (vlasnik) da dovodi decu u neprijatnu situaciju ako im ne proda cigarete? A u isto vreme na trafici stoji nalepnica Ministarstva na kojoj lepo piše da se prodaja cigareta maloletnicima zabranjena.
Možda zbog takvih, koji kreativno tumače zakon i zbog inspekcije i policije koji tolerišu kršenje zakona, Evropska unija nas ne želi? Jeste li razmišljali o tome? Puna su nam usta brige o Srbiji, Srbima i Srpskim Junacima, (Srpkinje su za to vreme u kuhinji gde ime je mesto) a istovremeno deca od 12-13 godina uništavaju svoja pluća i svoje zube pušeći duvan. Naravno da nas Evropska unija ne želi takve. I mene zajedno sa nama, iako ništa nisam kriv.

nebojsa

pre 15 godina

Nista cudno.Ovaj narod lako zaboravlja neke stvari.
U Holandiji je pala vlada zbog Mladića i Srebrenice.
Srpski parlament i Vlada Kostunice poklanja Rusima NiS i uz to je totalno proruski opredeljena cak toliko da vecina njih ima Rusko drzavljanstvo. U sadasnjem parlamentu svi glasaju za poklon Rusima a za SSP jedva preko 126 poslanika. Prvo sto su rekli kada su izglasali SSP bilo je dajte nam pare.
Pa Braco Srbi eno vam Rusi pa vasu buducnost i buducnost vase dece resavajte sa njima.

dutchman

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam stav Holandije. To ce naterati ove politicare da zavrse tu pricu vec jednom.

Nema vise lobiranja, moljenja, prenemaganja i muljanja. Svi aduti su ispucani. Ne mozete nastaviti priblizavanje uniji ako ne odlucite sami da budete deo civilizovanog sveta ili pak deo koji glorifikuje ubice.

djuro

pre 15 godina

Glavne teme sastanka su Rusija - situacija oko Gruzije - i Turska, koliko znam. O Srbiji ce verovatno biti reci u pauzi izmedju te dve teme i to verovatno i bez rasprave - Holandija toboz tvrdoglava pa mi ostali toboz ne mozemo nista. Man'te me se Evropske Unije. Treba reci - mi smo spremni da razgovaramo i radimo na ostalim delovima procedure pristupa, kad se dogovorite da smo pozeljni, i to je to. U medjuvremenu, ne razgovarati o izrucenjima Hagu na politickom nivou, dosta je licitacija sa datumom ukidanja viza (8 godina posle Milosevica!) i ulaska u EU, uvesti reciprocne mere koliko mozemo i u meri u kojoj nama ne steti previse, okrenuti se onima koji sa nama hoce da saradjuju i trguju, a nije da ih nema. Na zalost, rekao bih, ali stvari tako stoje i nema potrebe da se smeskamo i uvlacimo im se kad smo nepozeljni.

dovla

pre 15 godina

Ruku na srce, mi smo ti koji pokusavamo da EU povucemo za nos vec godinama, samo nikako da naucimo da to ne mozemo.
Mi smo se izjasnili da hocemo u EU. EU je postavila uslove pod kojima ce nas primiti. Nasa skupstina je duzna da izglasa zakone, a vlada da ih sprovede i obezbedi ispunjenje SVIH uslova. Uslove nismo ispunili (samo delimicno jesmo).
Sta ovde nekom nije jasno? Da li mi jos uvek mislimo da mozemo sa EU po trange-frange principima? Da li i dalje verujemo da nasa vlada ne zna gde je Ratko Mladic? Dokle cemo svi da se pravimo ludi?

Javud

pre 15 godina

"Djelic pod tim misli na sto brzi ulazak u EU, odbranu teritorijalnog integriteta Srbije, i borbu protiv korupcije." Gospodine Djelicu, probajte to jos jednom, samo ovo trece stavite na prvo mesto pa onda da se nadamo necemu.

DokleBre

pre 15 godina

Zasto i jednima i drugima (misli se na srpskog generala i na EU) ne objasniti da je Mladic dobio drzavljanstvo Srbije 1993 godine, niti je rodom iz Srbije, niti ima korene ovde. To sto je on radio u Bosni, kao bosanski srbin, Srbija se distancirala, jer je to bio gradjanski rat. Zvanicno ni jedan vojnik SRJ nije mogao biti upucen u Bosnu, u Mladicevu vojsku.
Nasa deca, deca Srbije su sva rodjena posle tih dogadjanja, da zbog jednog "crvenog generala" ostanu uskracena za buducnost, nije uredu.

Mile

pre 15 godina

A Sloba je lepo hteo da udjemo u savez sa Rusijom i Belorusijom, a mi nismo (a ni oni nisu) hteli! Sad ćemo morati ponovo njima da se okrećemo kad nas ovi neće...

Vlajkos

pre 15 godina

Svi znamo sta je najveci problem, nije Rusija, Evropa, DSS, SRS, SPS, Nikolic, Vucic, narod ili ko zna vise ko!Najveci problem je od petog oktobra DS i ostala "evropska" druzina, GSS, LDP, LSV.... Jednostavno, vecinom je to od pocetka bio nerad i foliranje, a rezultat je bio licni materijalni interes i elitizam. Da su malo pokazali interesa da rade ozbiljno i da ozbiljno vode drzavu imali bi ogromnu podrsku, odavno bi svi Haski optuzenici bili poslati u Hag, a ovako ce za godinu, dve da postanemo Ruska gubernija. Ali sta da se radi, osam godina smo im davali podrsku da pune svoje džepove i da se sepure. Jedan podatak samo, osam godina slusamo kako se ne trudimo da se obrazujemo, kako smo lenji i zatucani pa nas ne interesuju racunari i informacione tehnologije, a tek ove godine sam dobio ADSL i to daleko skuplji nego u Evropi.
Halo Moskva!!!

Lepota poroka

pre 15 godina

Zemlja Srbija koja je (verovatno) radila svasta po Bosni ceka oprost greha od zemlje Holandije koja je (verovatno) radla svasta po Indoneziji. A sve to uz budne poglede zemalja koje su (verovatno) radile svasta po mnogim drgim zemljama, a i (verovatno) jedni drugima. Eh, istoriio ... "ko te izmisli'"

Munze Konza

pre 15 godina

Kao običan građanin ove države, treba da budem osobito ojađen što krasan sporazum nije odmrznut, jer npr. automobili neće pojeftiniti (valjda ih kupujemo svake nedelje, pa je jako važno da li koštaju 20 ili 22 hiljada evra). Kao nacionalista, mogu samo da pozdravim ovakvu odluku - time se jača nacionalna svest u Srba, otkrivanjem pune istine o odnosu EU prema Srbima i Srbiji - mi nismo robovi, ni po koju cenu, pa ni po cenu nekakvih sporazuma! Jedva čekam objašnjenje naše ("naše"?) vlasti - mora da će sporazum odjednom postati nebitan (gospodin Đelić je već počeo sa uvertirom - "nije važno, treba da nastavimo dalje blablatrućtruć"). Mene su učili da ako te neko šamara i ponižava, taj ti nije prijatelj, i da ako već ne možeš da mu vratiš, ne moraš mu ni trčati u zagrljaj. Nemam ideju zašto se Srbija već godinama trudi da dokaže suprotno?!

Čestitam Holandiji na odluci i na doslednosti - vlada koja je svesrdno pomogla događaje u Srebrenici na najgori mogući način i koja je među prvima poslala avione na Srbiju (holandski avion je ispalio raketu na narodnog heroja Zorana Radosavljevića) nije niti može biti drugačija - mrze nas i naučimo sa time da živimo. Može Srbija i bez tulipana i marihuane, sa srećom im bilo! Doneli su pametnu odluku, kad mi već nismo mogli.

sami smo krivi

pre 15 godina

Da Srbija nije pocela sa ratom ,danas bi se nazivali Evropljanima...znaci SAMI smo krivi.
A gresimo sto krivicu jos uvek ne mozemo da priznamo.

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Ne sekiraju se Holandjani bas previse zbog Tribunala koji ce ionako biti ugasen za par godina, vec zbog neceg drugog: Shell (strateska holandska firma!) je utrosio gomilu resursa - vremena i ljudi pre svega, a sve to kosta, na izradu studije o kupovini NIS-a. Cak su i svoje ljude slali da sede u NIS-u i rade na licu mesta. A onda im je narodni heroj Voja pljunuo u lice i poklonio NIS Rusima. Mudro, nema sta.

Milan

pre 15 godina

Kad neka žena uporno odbija udvarača, a ovaj ipak trči za njom, udvarač obično skonča kao usamljeni neženja. EU jeste najlepša devojka ali nije i jedina.

malaiva

pre 15 godina

Ne razumem sta nije jasno?! Ovo nije filozofija nego cista matematika...nema Mladica = nema sporazuma. treba jos jednom? nema Mladica = nema sporazuma. jos? nema Mladica = nema sporazuma. jos?...pa koliko puta ljudi da vam se isto kaze??

Mladja

pre 15 godina

Da vam je krupna sistemska korupcija prioritet dragi Djelicu ne bi nama tako tesko padala ova silna odbijanja EU. A monopolu u svim mogucim sferama zivota da i ne spominjem.

Milan

pre 15 godina

Nije EU kriva sto Srbija ne zeli da preda najvece JNA zlocoince Ratka Mladaica i Hadzica u Hag. Ove JNA kukavice sto je najgore od svega su gradjani druge medjunardone priznate drzave a sprecavaju normalizaciju drzave i koce preko 8 miliona ljudi. Shvatite da ne moze dvoje ljudi da prave milijarderske stete jednoj drzavi, a pogotvu kad ovaj trgovinski sporazum sa EU i Srbijom bi doveo u zemlju na stotine hiljada novih radnih mesta. Srbija je mala i totalno nevazna zemlja u Evropi. Nama je potrebna EU zbog visih standarda i EU fondova za razvoj, a ne mi njima. Evropa dosta svog novca trosi na mirovne snage u Bosni i na Kosovu, i za to je pre svega kriva Milosevicava politika, tako prvo treba poci od sebe i videti koliko smo sami gresni i krivicu traziti u sebi a ne da nam je stalno neko drugi kriv. Stav EU je jasan, Mladica u HAG i nece nas niko nista vise ucenjivati i sardanja sa Hagom je zavrsena-idemo dalje.

Zavera?

pre 15 godina

Nista se nije promenilo u zahtevima Evrope,od pocetka je i bilo izrucenje Karadzica i Mladica uslov za odblokiranje sporazuma.Ukoliko ipak odblokiraju danas sporazum,to ce biti cista njihova dobra volja.
Ukoliko budu postavili neki zahtev posle hvatanja Mladica(a nadam se da ce se to desiti u bliskoj buducnosti),onda cemo moci da pricamo o nerealnosti EU. Za sad,ljudi se samo drze onoga sto su u pocetku i postavili kao uslov. Ali,opet...ne bi Srbi bili Srbi kad im neko drugi ne bi bio kriv za njihove greske.

Posmatrač

pre 15 godina

A Boža otišao u Brisel da mi odande kaže kako su male šanse... Vraćaj se Đeliću u Beograd, lako ti je da u Briselu trošiš novac koji zarađujem ja kao i milioni poreskih obveznika... Pa pošto nemaš mnogo uticaja ni moći da promeniš stvari, gledaj Dnevnik i slušaj šta se dešava... Mislim, korist od tebe je ista u svakom slučaju, samo druga varijanta manje košta...

genoeg is genoeg

pre 15 godina

Iskreno,ne vidim kako Holandija smatra da ce ubrzati evropeizaciju Srbije i pospesiti saradnju sa Haagom tako sto ce otezavati zivot obicnim gradjanima (a olaksavati vlastodrscima)??
Ovo pocinje da lici na izivljavanje i inacenje. Nije sporno da saradnja Srbije sa Haagom nije primerna ali bas nimalo dobre volje prema gradjanima nije razumljivo.A posle se kao cude sto je Srbija leglo propalih ideologija.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Znaci priznavanje ilegalne nezavisnosti Kosova i slanje Eulexa na isto moze pojedinacno, a odmrzavanje tamo nekog sporazuma za Srbiju mora konsensuzom? Hvala, ali NE, hvala!

sloba

pre 15 godina

Prvo je uhapsen Karadzic, pa je u skupstini ratifikovan sporazum o pridruzivanju. Sve to su ocenili kao sjajne vesti iz Beograda. Da dodamo da su za njih sjajne i vesti iz SRS-a. I posle svega nece odmrznuti blokadu sporazuma. Pa gospodo , malo mi je muka od Vas. A Holandjani koji ne mogu bas da budu pravi uzor se najvise protive. To je sramota i mislim da bi trebalo malo porazmisliti da li se treba toliko ponizavati i juriti za njima. Treba se okrenuti poboljsanju zivota u Srbiji , a oni ce vec uvideti da sargarepa gubi na znacaju.

Velja

pre 15 godina

Ovi Holanđani peru svoju savest zbog svega što (ni)su učinili za žrtve Srebrenice, pa se sad iživljavaju nad građanima Srbije. Jedino što će ovim postići je da će opcija SRS i srodnih partija još više ojačati. Pa valjda je nakon hapšenja Karadžića i slepcu jasno da puna saradnja sa Hagom zaista postoji. Da je neko hteo da fingira izručili bi Hagu Hadžića a ne Karadžića.

Dimitrije

pre 15 godina

Srbija mora da stane pred ogledalo i da shvati da je mala drzavica koja odavno ne predstavlja nikakvu silu, da nema neki poseban znacaj zbog kojeg bi joj npr EU ili SAD gledali kroz prste. Krajnji rok za izrucenje Mladica je bila 2006 godina i od tada je proslo 2 godine. Ovaj novi tuzilac koji je dosao umesto mnogo poznatije Karle je otvoreno rekao da nece dati pozitivan izvestaj, tako da je i pre ove Djeliceve izjave moglo vrlo lako da se zakljuci da nema nista od odmrzavanja sporazuma.
Evidentno je da neko gradjane Srbije vuce za nos, ali je pitanje da li je to Holandija, koja ima otvoreni stav, koji godinama ne menja ili je to mozda Tadic koji nije bio u stanju da na saradnju konacno stavi tacku. Gradjani nisu glasali za novog Kostunicu, nego za nekog ko bi trebao da donese neke promene. Premijer Cvetkovic, koji ne nalazi potrebu da se u ovakvim situacijama oglasi, svojom "mutavoscu" veoma podseca na njegovog tunjavog prethodnika. Jedini pozitivni potez nove vlade predstavlja hapsenje Karadzica. Bilo bi dobro da se napravi jedna sveobuhvatna rekapitulacija sta su premijer i njegove kolege uradile prethodnih meseci osim sto su trosili vazduh.

Jakov

pre 15 godina

Problem je sto Holandija hoce da opere krvave ruke preko hapsenja Mladica i zbog toga oni toliko na tome insistiraju.
Iako ogromna vecina gradjana Holandije i ne zna gde je Srebrenica, hapsenje Mladica za sve predstavlja skidanje bremena sa njihovih ledja.

Vuk

pre 15 godina

Djelic je najneozbiljniji "politicar" u drzavi. Radikali su za njega potpuni profesionalci. Nadam se da ce nas ubuduce postedeti svojih smesnih izjava.

Robert

pre 15 godina

Ako se ovaj privremeni trgovinski ugovor ne odblokira od strane EU, onda nasa vlada treba kompletna da podnese odstavku, pa opet na izbore.
Mi smo dali svoj glas na izborima strankama koje su (vecinom) formirale vladu posto su nam izmedju ostalog obecavali i odmrzavanje trgvinskog sporazuma sa EU.
Kao sto znamo od ukidanja viza nema nista, od statusa kandidata u 2008 sigurno nema nista, od deblokade trgovionskog sporazuma nece biti nista, itd. etc. nista, nista i opet nista. To je samo presipanje iz supljeg u prazno.
Okrenimo se svojim problemima i pomozimo samim sebi, EU nam nece pomoci ako ne pomognemo sami sebi!!!

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nam samo ukinu vize i Srbija ce za par Meseci ostati "PUSTA" naseljena samo Ratkom Mladicem i "sacicom" njegovih cuvara, a onda ce biti lako i njega "LOCIRATI" i Svi ce biti ZADOVOLJNI !

njujork

pre 15 godina

"Iako se Holandija i dalje snažno protivi odmrzavanju tog sporazuma, Tadić veruje da su iznenađenja, ipak, moguća." Tadic, naravno, misli da je politika fudbal ili vaterpolo, lopta je okrugla, igra se devedeset minuta, a navijaci masu sa tri prsta... E pa nije.

And

pre 15 godina

Mi sada (kao u ostalom ni pre) ne treba da gubimo glavu zbog ne usvajanja sporazuma! Vise nama, za nasu zemlju vrede zakoni koje Skupstina usvaja, nego zbog nekog zadovoljenja "evropskih standarda". Rascep u Evropi su otvorili Rusi, a po ideologiji je postojao odavno: Britanija vidi sve na svoj nacin (sta vise, britanski Lord s pocetka proslog veka je ideotvorac danasnje politike Amera). Ameri su sa svoje strane "dodali" pre nekih 10tak godina (zahvaljujuci medjunarodnoj politici SPS-a) da mi nismo "prioritet", u Evropi. Ali, uz malo strpeljnje, i uz vrhunske politicare koji obigravaju svet, mi imamo sanse da ne ostanemo zadnja rupa.
Sta da kazem: razocarenje je tu, ali svet se u zadnjih par meseci malo promenio, pa i mi imamo sansu.

boy

pre 15 godina

Gospodine Djelcu, Sporazu nece biti odmrznut//i ako svi gradjani to ocekuju isto kao i Vi//a nece biti odmrznut zato sto nisu odradjene predradnje sa kojima se sticu uslovi za daljnja pregovaranja. Zato nemojte u napred pricati bajke, EU nije srpska predizborna kampanja, te mozete pricati sto god Vam je volja,a posle izbora opet sve po starom,nesloga u strankama, price o suficitu, poskupljenja, a mesecne zarade iste o "jacanju dinara"itd.
Predlazem da drzava oformi jedan neutralan tim, sastavljen od gradjana koji na ovom sajtu komentarisu i realno sagledavaju situaciju, isto tako bilo bi dobro da i Vi kao i predsednik da odvojite dnevno par minuta Vaseg dragocenog vremena kako bi procitali misljenje gradjana,na sajtu //nemojte se uvek oslanjati na tim koji je zaduzen i placen da prati mislenje javnog mnenja//
Sa ne odmrzavanjem Sporazuma NEMA trgovine, nema priliva sredstava, nema bele sengen liste,nema ukidanja viznog rezima nema....

Ana

pre 15 godina

Ma sta pricate? Sta vi mislite da ce EU odmah nas da primi posle potpisivanja SSP-a. Madjarska je posle potpisivanj SSP-a cekala od 14 god.( 1990-2004). A to sto nas narod nije strpljiv i misli da preko noci moze da se obogati to je samo nas problem, a ne EU.

Ja

pre 15 godina

Super , ajde da se okrenemo sebi i da radimo , ocistimo korupciju, ponudimo ovde uslove za biznis a ne vecno da zavisimo od drugih i gledamo u njih kao bogove.

AlexP

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je ovde problem. Lepo nam je receno jos pre nekoliko godina da dok ne izrucimo Mladica nema nista od EU. Koliko puta treba to da se ponovi? To mi lici kao kad malo dete hoce da izadje napolje da se igra a mama mu kaze: mozes ali kad kompletno pokupis svoje igracke sa poda svoje sobe. I dete pokupi igracke ali ostanu 2-3. Naravno mama mu i dalje ne da da izadje a on gundja kao je ona nepravedna. U medjuvremenu dete pokupi jos par igracaka i ostane jedna ali mama i dalje kaze: moci ces napolje kad pokupis SVE igracke. Podseca li vas to na nesto?

Jovica Vitkovic

pre 15 godina

Od 2000te godine mnogo sto-sta smo progledavali kroz prste nasim politicarima. Kljukali su nas raznim glupostima, ispirali mozak a prave cinjenice skrivali od nas... Pre "cuvenog" 5. oktobra 2000te, neki od politicara koji su kasnije bili na vlasti su nam obecavali da ce "zapad" uloziti silne milijarde u nasu zemlju, samo da sklonimo Milosevica sa vlasti i pohapsimo ratne zlocince. Ogromni novci su stigli. Budimo realni, da nije toga novca bili bi smo bedniji nego Causeskova Rumunija." Prljavi "zapad je gutao sve gluposti i lazi nasih politicara a usput je trazio samo da se ratni zlocinci pohapse. Dok su druge clanice EU trebale da ostvare razne kvote u privredi mi smo trebali samo da smanjimo ratno ludilo kojim su nas politicari zatrovali. Nasi politicar su nama u zemlji govorili jedno a onima van granice drugo. Dok nas je zapad hranio mi smo se ulagivali Rusima i pljuvali po njima. Holandjani su u pravu!!! Ratko Mladic ih je ponizio, holandska vlada je pala, bilo je i samoubistava. Da je obrnuto kako bi smo se mi ponasali? Umesto da smo nasu omladinu u proslih desetak godina intelektualno pripremili za izazove razvijenog sveta, nasi politicari su iznegovali neobrazovanu omladinu kojoj je dovoljno da se kaze Srbin-Srbija i koja od toga pada u trans. Zalosno je to sto nasi ratni zlocinci postaju junaci i za njih zlocin nije zlocin. Krajnje smo neposteni i arogantni. Samo nasa istina je prava istina, samo nasa pravda je pravedna... a u sustini ceo zivot nam je servirana laz.
Pocnimo malo da analiziramo sebe i svoju istinu.

sverige

pre 15 godina

Zeleo bih sve vas koje ovde u komentarima kudite EU i ponasanje Holandije da podsetim da je EU pre samog otpocinjanja pregovora istakla da postoje odredjeni 'politicki uslovi' koje treba ispuniti da bi se pridruzili zajednici naroda u EU. Ti uslovi su usvajanje normi civilizovanog drustva u kojem vi zelite biti. Jedan takav normativ jeste i da procesuirate optuzene za najteze zlocine protiv covecnosti a i sami ste se zakonski obavezali na saradnju.

Politicki uslovi se svo ovo vreme nisu menjali i nisu isticani novi zahtevniji. Od kada pregovarate sa Unijom kontinurano se ponavlja: procesuirajte SVE, ali SVE optuzene za ratne zlocine.

U cemu je problem? Niste ispunili ono sta ste se obavezali, a imate slabo sta (odnosno nista) da ponudite da vam se progleda kroz prste.

Bivsi Beogradjanin iz Svedske

Goxy

pre 15 godina

Objektivno nije bas tako crno! Ovo ce vlast naterati da konacno uradi nesto po SVAKU CENU jer su dovedeni uza zid.Ovaj sporazum je pre svega ekonomsko pitanje i ako ga ne bude on ce znacajno smanjiti, a bogami i oterati mnoge investitore, a to rezimu nikako ne odgovara i morace da uhapsi zlocinca pa makar ta akcija bila krajnje rizicna i uz eventualne zrtve.
Zato osnovano mozemo da pretpostavimo da ce hapsenje uslediti brzo. U tom slucaju ratifikacija, a ne prelazni sporazum bi mogla biti odobrana krajem ili pocetkom godine i u tom slucaju status kandidata i ukidanje viza uz adekvatan rad parlamenta mogao bi se desiti sredinom sledece godine. U tom slucaju pocetak pregovora mogao bi biti odobren krajem 2009 ili pocetkom 2010 i uz solidan tempo mogao bi biti okoncan za 3,4g. Znaci neke 2014,15g bili bi na cilju.
PS Znam da je mnogima ovo sve jako daleko ali BUDIMO REALNI, pogledajmo druge zemlje. Cela istocna Evropa je pocela reforme krajem 1989g., a u EU su usli 2004g., a RUM. i BUG. 2006. To znaci da im je trebalo otprilike 14-16g. Mi smo promene zapoceli prakticno 2001. i gledajuci ostale realno je da tamo stignemo negde 2014,15g. Izgleda mnogo daleko posle svega sto smo preziveli ali to je to, ko nam je kriv sto smo 10g.BLEJALI!!!

Beckerek

pre 15 godina

Imam samo jedan komentar:

MLAAADICU ...$%?!%&§... izlazi iz te tvoje misije rupe i oslobodi "svoj" narod za koji si se "navodno" borio!

Kanadjanin

pre 15 godina

Tipican produkt Srpskog nacina razmisljanja: "Ako na EU nece...", itd. Sto bi nas oni hteli? Da jos necemo da nas mole da udjemo u EU? Braco Srbi u EU se ulazi krvavim znojem, radom i nepokolebljivoscu zelje za ulaskom. Koja je alternativa? Sve drugo je pogubno a sto se tice ponizavanja na zalost stanje srpske drzave je takvo (posle svih milosevica i seselja koji su je upropastili a i ovih amatera koji je vode u zadnjoj deceniji) da ne omogucuje srbiji da postavlja uslove. Mi smo na zalost pretplaceni da holandski i slični vladari lece svoje komplekse na nama. Toliko a glavu gore i nepokolebljivo ka EU. Niko vas ne moze poniziti ako vi to tako ne shvatate. Odustajanje zbog odlaganja donosenja odluke od strane EU sada je najgluplji potez.

Ivana

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko misli da su nam Holandjani krivi. Hiljadu puta smo ih presli, hiljadu puta su nam rekli - skinite odgovornost s gradjana Srbije, uhapsite krivce - i opet smo mislili da moze tako - pretimo da cemo praviti probleme ili da ce BT nekom pripretiti.
Neka uhapse Mladica i Hadzica.
Nije kriva Holandija. Krivi smo mi jer se godinama pravimo da nemamo pojma ko je sta radio u nase ime.

cekamo

pre 15 godina

Danas cemo videti odnos EU prema nasoj proevropskoj vladi. Setite se da su pocetkom meseca u Brisel isli i predsednik Tadic, i premijer Cvetkovic i ministar Jeremic (svi bili u Briselu istog dana, Djelic nije mogao zbog SSP u Skupstini). Danas cemo videti da li su oni tada nesto dogovorili ili su dzaba isli. Nadam se da ce biti sporazum odblokiran, u protivnom je ovo veliko ponizenje za proevropsku vlast.

ja!

pre 15 godina

Smaram da svi oni ljudi koji jos mogu i dok nam jos izdaju vize, lepo da se spakuju i tutanj iz ove drzave.Ovde nema izgleda za boljim zivotom Nije lepo a ni patriotski tako razmisljati i pricati, no stvarno stanje pokazuje da je sve istina

neko iz mase

pre 15 godina

Videćemo danas šta će reći, Ja lično ne očekujem ništa povoljno iako bih želeo.
Neka Nam za početak ukinu Vize pa da vidimo kako da se izborimo za dalje povlastice

eqa

pre 15 godina

Djelic kaze da ako Savet ministara Evropske unije neće odblokirati Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, u tom slučaju bila učinjena nepravda Srbiji. Takva izjava nije korektna. Svako zna da Srbija nije jos ispunila uslove Evropske Unije, a to je potpuna saradnja sa Hagom. E sad, ko je kriv!?

V.D.B.

pre 15 godina

Odmrzavanje sporazuma nije usvojeno. Pa sta? To je cak i povoljno, posto Srbiji daje vremena da se pripremi za to odmrzavanje sporazuma, dok je EU za to vec pripremljena. A evo i objasnjenja.

EU je svojevremeno Srbiji dala pravo na povoljni izvoz 800.000 hl vina u EU, uz uzvratno pravo uvoza vina u Srbiju iz EU. Srbija trenutno ne moze da izveze ni 1/10 odobronene kvote, dok EU Srbiju moze da potopi u svom vinu. Slicno je i sa ovim trgovinskim sporazumom. Srbija dobija pravo da izvozi svasta u EU, a iz EU moze da se uvozi svasta, sve pod istim povoljnim uslovima. Problem je trenutno isti kao i sa vinom: Srbija od tog "svasta" ima spremno 10%, a EU 100%.

Prema tome, nema nikakve stete, cak ima koristi: Srbija dobija na vremenu da se pripremi i prilagodi.

Jedinu stetu u svemu tome trpe politicari, ali znajuci njihove karakteristike ni ja, ni Vi koji ovo citate ne treba da ih zalimo.

Zlaja

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da se okrenemo sami sebi i svoju državu dovedemo u red. Sredimo zakone, korupciju i sve drugo bez ičije pomoći, zbog nas samih, a ne zbog EU. I kad nas budu pitali hoćemo li da im se pridružimo slobodno da kažemo da nam je lepo i bez njih

MarkoNS

pre 15 godina

E pa gospodo iz Beograda evo vam zadatka. Uhapsite ga vise. Sad nema izgovora "ne znamo gde je, nije u Srbiji". Vadite glave iz peska i u akciju

veljko

pre 15 godina

Nasa evropska "porodica" nas se opet odrekla, da su hteli oni bi ubedili holandjane, oni uvek uspeju kad nesto stvarno zele da urade..
Ovako ostaje stvarno gorak ukus u ustima.. Mnogo sam razocaran,i onako bi to bilo vise simbolicno priznanje, a ne neka ogromna korist za nas...
bas jadno...

anton

pre 15 godina

Dakle crni dani za Srbiju ostaju. Jutros Jelasic na B92 saopstava da je Krkobabicevo povecanje penzija od 10 odsto bila predizborna sarena laza, kao i da smo i dalje pod sankcijama. Nista manje foliranje nije bilo ni potpisivanje SSP-a, kao i retorika koja je to pratila. A julu tek otpocela vladavina novo-starih snaga koja je ostavila sve birace zbunjene. Sve u svemu, za osam godina jedino se Knez-Mihailova mnogo promenila.

GNS

pre 15 godina

Pitm se sta je ova vlast toliko zabrljala kada se EU ovako ponasa prema nama. U EU su usle neke drzave koje su poput nas,gde je korupcija izrazajna, zakoni se ne primenjuju na svakoga isto,,, da setih se nemaju Mladica i Hadzica

Novosadista

pre 15 godina

Ovde neko nekoga laze! Ako smo otvorili ili predali kompletno sve sto su trazili od podataka iz arhive + ako smo predali 43 od 45 optuzenika, znaci da su ostala samo 2(dva) preostala begunca i oni kada se nadju u Hagu ta prica ce biti ZAVRSENA i posle toga nema vise mogucnosti da saradjujemo sa haskim trtibunalom (necemo imati vise koga da isporucimo niti da im predamo nove dokumente). Prema tome, nije mi jasan stav, odnosno rec, potpuna SARADNJA! Zar saradnja nije nesto sto je OBOSTRANO i moze da traje godinama. Nas holandjani cimaju vec godinama i do kraja ce govoriti da ne saradjujemo a ustvari to nije saradnja nego zavrsetak sto oni traze.

DzoniBG

pre 15 godina

Eto, i zvanicno su odbili zbog protivljenja Holandije!

Odluka koja ce imati dugorocne posledice. Da, nismo izrucili Mladica, ali je vidan napredak od formiranja nove vlade, kasnili jesmo, ali se zaboravlja ko je do skoro vodio DB, ko je bio premijer, kako je bilo tesko smeniti te strukture koje niko nije pipnuo od 2000. godine. Ne zaboravite, Slobu je smenio Kostunica a ne Djindjic, on je tad imao minimalnu podrsku i nije mogao nikakve znacajnije rezove da pravi u sluzbi...
Konacno kad smo se izborili sa svim mracnim snagama, uhapsili Karadzica, predali sva sporna dokumenta, sad nas caste jednom dobrom samarcinom:(
Uhapsiti Mladica znaci ubiti ga, i verovatno poslati u grob nekog od specijalaca, takva fizionomija nema nameru da se preda bez pucanja. To je veliki problem, vlast je na velikom ispitu. Umesto da nam daju vetar u ledja oni nam pucaju u nogu, okrecu narod protiv EU, opet nastupaju teoreticari zavere koji sa opravdanjem tvrde da oni nas tamo i ne zele...

Holandjani su imali mandat da brane Srebrenicu, nisu sprecili krvavi pir Mladica, i sad zbog toga kaznjavaju milione nevinih ljudi koji sa time nemaju nikakve veze!

Sramna odluka! Ponizava inteligenciju svakog coveka koji zeli normalan zivot.

dipl. ing. Vojvodic

pre 15 godina

Neko kaze da je ovo ponizavajuce. A Mladica niste izrucili. E pa i nemojte. Ostanite i dalje pod sankcijama. Gledajte i dalje bumbare i patriote kako voze mecku, bmw i cayenne. Niste bre nizasta. Vidimo se u Dalasu ako nekad uspete da dodjete. Tereni za tenis su extra, ne kao u Beogradu od sljake. Zalim te moj jadni narode.

Odrastanje

pre 15 godina

Nema tu emocija, voli me - ne voli me, hoce me, nece me. Pravila su ista za sve, i druge zemlje u okruzenju su ih ispunile, a mi svodimo spoljnu politiku na nivo emocija, kao u plemenskoj zajednici.

Bosko

pre 15 godina

Holandija i Belgija su pokazale jasno svoj negativan stav prema Srbiji i pored hapsenja Karadzica i nagovestaja hapsenja Mladica. Blokirali su liberalizaciju trgovanja sa Srbijom i time bezrazlozno dodatno kaznili gradjane Srbije.
Trebalo bi veoma detaljno proveravati da li proizvodi koji u Srbiju dolaze iz ove dve drzave ispunjavaju sve zahtevane standarde ne zbog politickih stavova tih drzava nego pre svega zbog zastite srpskih potrosaca. U 2007 smo imali deficit sa Holandijom od 88 miliona €, a sa Belgijom 78 miliona €, i ne bi bilo opste lose da se taj deficit smanji. U EU moze da se nadje mnogo kvalitetnija roba od holandske i belgijske.
Takodje treba redovno i veoma detaljno kontrolisati malobrojna preduzeca koja su u Srbiji kupile firme iz ove dve drzave, ne da bi im se svetili, nego da bi dokazali da mozemo da budemo cak i "pedantniji" od njih.
Naravno, Mladica treba sto pre uhapsiti i staviti tacku na tu pricu, ali ne treba zaboraviti da je 25 drzava podrzalo Srbiju na putu ka EU, osim Holandije i Belgije.

Julius

pre 15 godina

Naravno, hapsenje i izrucenje Radovana Karadzica ne predstavlja punu saradnju sa Haskim tribunalom. Skoro je bio zaboravljeno da Karadzica trazi Hag, jer je sve upereno ka najtrazenijeg Mladica. No, vlasti u Srbiji, iz ataktickih razloga, "jurili vuka a isterali zeca". Sada pricaju da su izgubljeni Mladicevi otistci pristiju, kao da je to toliko vazno i neko opravdanje zasto do sada nije uhapsen. stoga, ne cudimo ocene holandskog ministra Werhagena o nepotpunoj saradnji Srbije sa Haskim tribunalom. Oprecne izjave specijalnog tuzioca i ministra Ljajica, o kretanju, izgledu i ljudima koji cuvaju Mladica, samo povecavaju sumnju da u Srbiji ne postiji politicka volja ni prakticna spremnost za njegovo hapsenje i izrucenje Hagu. A "u korist svoje stete", srbi zajedno sa rusima organizuju protest ispred sedista Evropske unije i NATO-a, bas u vreme kada se odrzava sednica ministara koja na dnevnom redu ima glavnu tacku vojnu intervenciju Rusije u Gruziji. Pa, ko je smislio taj protest i ucesce srba u njemu, taj ne misli dobro Srbiji.

Slaki

pre 15 godina

Kakav bre "optimizam", mi uvek ocukujemo da cemo proci na ispitu sa skrivenim puskicama. Dajte 1000% od sebe da hapsite Mladica, i to je to. Vec koliko dugo cujemo: "najveca prepreka za ulazak u Evropu je nesaradnja s Hagom".

Suboticanin

pre 15 godina

Pa dok ne ispune politicari i drzava uslove tj ne pohapse ljude koje su cinili mega zlocine necemo ni moci da dobijemo ulaznicu. Zar treba jos godina nije bilo dosta "samo" osam godina za se postignu rezultati.

Maxim

pre 15 godina

Ne razumijem ... Pa Srbija pravi budalama citavu tu Evropu i vuce je za nos vec 12 GODINA igrajuci se macke i misa i praveci se kao da su svi ti zlocinici na Marsu a ne u Srbiji i sada se jos kao svi cude odakle sada ta Holandija jos ima obraza da koci sve to. Jasno je receno sta treba da se uradi za SSP i tacka. Nije to pijaca da se tu pogadja. Bravo Verhagen za prinicipijelan stav!

neskonis

pre 15 godina

Ja od danas definitivno više neću u EU. Koliko sam želeo da odemo u EU pre 2,3 godine, toliko sam sad siguran da ja tamo ne želim!

Miske

pre 15 godina

I? Sta sad? Neko nas ovde dobro vuce za nos Dok je god ovakvih poruka iz Brisela, bice i jakih radikala i nacionalista, a mi cemo i dalje da se koprcamo za par miliona americke pomoci... Sta to rade Holandjani? Ispravljaju greske iz mladosti... Strasno. . .

Milan

pre 15 godina

Ja bih razumeo da je pola zemalja protiv,ma razumeo bih i da su 3-4 zemlje protiv,ali ovako kada je samo Holandija protiv toga (uz podrsku Belgije,koja bi verovatno glasala drugacije da Holandija nema ovakav stav) mogu samo da zakljucim da Holandija preko Srbije leci svoj srebrenicki kompleks i pokusava da spere sramotu i ljagu sa svoje vojske ujedno i drzave.
No,bilo kako bilo...znamo sta nam je ciniti i sta se od nas trazi. Bitno je da je jos uvek sve na nama. ne znam da li ce se nas eventualni trud u buducnosti isplatiti,jer ako se u jednoj zajednici odluke donose samo jednoglasno,kao u EU,a ne prostom ili apsolutnom vecinom onda ja bas i nemam optimistican stav prema opstanku takve zajednice,organizacije i sl.
Sve u svemu...idemo dalje. Ovu odluku mozemo protumaciti i drugacije...CELA EVROPA JE UZ SRBIJU,osim Holandije.

Srbin

pre 15 godina

I treba tako, a vi sada 'ajte polako sa izrucenjem poslednje dvojice. Evropa ne zuri, a izgleda ni mi? Samo mi je zao onih ljudi u Kragujevcu, koji cekaju na Fiat, koji je inace rekao da ce doci cim se verifikuje sporazum.

кккк

pre 15 godina

Значи све је јасно.ЕУ жели на власти у Србији радикале и ткзв.патриотске снаге.Ово је за њих такав ветар у леђа да их вади из мртвих буквално.И таман кад смо помислили да све иде својим европским током оно кајла и то тешка из ЕУ.Сасвим је јасно да нас не желе и да им служимо као монета та поткусуривање.Остаје нам да се дубоко замислимо над нашом судбином.

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno. Slicno su radili i Englezi Hrvatima pred pocetak pregovora. EU je postavila uvjete i to je to. Onaj tko zeli da pristupi mora da ih ispuni. Sve ostalo je nesposobnost politicara i samo laganje vlastitog naroda, jer ne zele da kazu istinu i lakse im je svaliti krivicu na tamo neku EU, nego da kazu da su licno krivi i da podnesu ostavke nakon skoro 8 godina, a biti ce i 9 godina totalnog fijaska po pitanju pristupanja EU. Pitam se sta ce da bude kada pocnu pregovori, jer ovi nisu sposobni da ulove niti dvojicu zlocinaca, koji se vjerovatno secu po Beogradu kao i svi do sada.

Daniela

pre 15 godina

Holandjani su samo dosledni (svih ovih godina je uslov Mladic, a ne postavljaju se stalno neki novi uslovi, kako ovde neki komentatori tvrde), a mi smo neozbiljni!

Fico

pre 15 godina

Pa ljudi sta vamje? Hoce nas nece nas, vole nas nevole nas,nepravilni....U svetu nema ljubavi ni u Evropi, tamo imaju standardi i norme.Treba da ispunite norme. Kako moze drustvo koje krije i cuva ratne zlocince a jos uz to ponosi se sa njima da bude clan Evropske porodice da nebi mozda zeljeli i pocasni clan EU.To sto je isporucen Karadzic pa i to sto ce se jednog dana isporuciti Mladic nije takodje nista ukoliko se u Srbiji ne promeni svest i ne osude ti zlocinci pre svega od strane samih Srba.

gradjanin

pre 15 godina

Sve nesto mislim da namerno se radi kontra EU kako bi mi gradjani uvideli bezobrazluk EU i onda ce biti, moramo sa nekim, a posto nas Evropa ovako maltretira mi ce mo se lepo udruziti sa Rusima, a tada zbogom pmeti

coma

pre 15 godina

... " i dobro ko ce da uzme moju cetku i da mala umesto mene ?" upita moj deda , inace moler po struci. "Pa niko tata." odgovori moj otac, davne 1945 na mitingu kada su radnici dosli na vlast.
Koja je razlika danas. Ko ce da uzme moju cetku i da promeni moju situaciju, EU, SAD, Rusija, Cvetkovic, Tadic, Seselj ili neko drugi. Nisam bas siguran. Malo sam umoran od ove igre "Hleba i igara". Odoh da radim imam pametnija posla.

jylland

pre 15 godina

Pa,"provalili" su da Srbija radi samo pod pritiskom i kada je saterana uz zid. Molim lepo, realno nismo ispunili uslove koje su trazili. Sada nasa Vlada neka ispuni zahteve, Mladic i Hadzic u Hag i gotova prica. Nema sta tu emotivno da reagujemo , vec BIA i policija da rade svoj posao, a sada je idealno vreme za ta hapsenja ako uzmemo u vidu da se "radiklaski orao" ocerupao.

Leo Krstin

pre 15 godina

Vrlo kratak komentar: nismo ispunili uslove (koje znamo vec citavu deceniju!) pa nista od odmrzavanja! Tu je sve jasno, samo zasto su nas politicari uveravali "da smo zasluzili odmrzavanje", kad su znali da to nije istina??
Mislim da bi, prvenstveno Djelic (koji nas je najvise vukao za nos!), morao podneti ostavku, a i jos neki sa njim...Da li imaju hrabrosti i MORALA da to urade?

evropa i srbija

pre 15 godina

ocigledno srpska politicka elita ne shvata, da dok se ne uhapsi zlocinac mladic i otvori ozbiljna drustvena diskusija o odgovornosti drzave srbije i njenih pojedinih gradjana za smrti gradjana hrvatske, bosne i kosova nema nista od evropeizacije, kako i smislu pridruzenja eu tako i u civilizacijskom smislu.

Raja Sirotinja

pre 15 godina

Sta nam vredi EU kad nam mafija finansira sve stranke pa kad se neko pobuni zavrsi svoj zivot bilo da je premijer, general policije ili sudija vrhovnog suda.

Kada cemo da unistimo mafijaski implant u telu drzave tj. UDBU danas BIA.

Mozda je ovo znak da razmisljamo u tom pravcu ?!?

Sunny

pre 15 godina

Neopravdani optimizam je širen sa ove strane granice. Znalo se odavno da Mladić mora u Hag. Njih (Holandjane) ne interesuje ko je ovde na vlasti. Mladić je bio u ovoj zemlji i on je bio odgovornost ove države. Samo, kod nas su navikli da sve počinje od onog ko je na vlasti, ono pre njega kao da ne postoji, a tek odovornost... Pa svima odgovara da kad sidju sa vlasti, budu amnestirani za ono što su radili i da mogu da se i dalje busaju.
Nije nama kriva EU, već naša vlast, bez obzira ko je za kormilom. Kao što novi direktor mora da vraća dugove svih svojih prethodnika, tako i novi predsednik mora da snosi posledice svih ranijih.
Gospodo, ako se kazne oni koji nisu isporučili Mladića kad je to bilo moguće, i odgovaraju i za sve drugo loše što su radili, ni ova vlast se neće osećati lagodno dok bahato i olako pravi nove greške. Već je davno bilo vreme da to nauče.

baca

pre 15 godina

Zar zaista ima ljudi koji su verovali da ce EU odmrznuti SSP? Pa nema sanse, zasto bi to uradili kada je SSP posluzio samo da njihova opcija pobedi na izborima u Srbiji. Zasto bi tu sargarepu potrosili sada, nema razloga.
Kao, svi su oni slozni da nam pomognu i svi su nam prijatelji, samo Holandija nesto zateze, a i oni su nam prijatelji jer to cine za nase dobro.
I Tadic i Djelic su znali to pre EU sastanka.
Za nas narod je korisnije da srpski politicari stvarno rade protiv korupcije u sudstvu i zdravstvu, kao osnov za poboljsanje zivota, i da prestanu sa rasprodajom strategijskih resursa Srbije.
Za to nam ne treba EU.

Cera

pre 15 godina

Meni je ovo najgore zbog toga sto ja vise po pitanju EU nisam optimista.
Jadni ovi nasi klici, nema nista od normalnog putovanja po Evropi, druzenja i upoznavanja drugih naroda i kultura- a posle ce naravno da bude opet "Srbi ovakvi i onakvi ksenofobi i sta ti ja znam" i tako u krug... odvratno.

Saša Tomić

pre 15 godina

Dosta bre više sa tom EU!Ajde već jednom da izručimo generala i magacionera, da sredimo granične prelaze, reformišemo carinu i graničnu službu, uvedemo nove pasoše, pa da vidimo onda jel to bilo sve što treba da uradimo ili nas neko vuče za nos. Evo Makedonija već 15 godina slepo ispunjava uslove EU, pa nikom ništa. Taman ispune jedan uslove, a ove birokrate iz EU postave drugi i tako nanovo! Ne postoji ni promil šanse da kada jednog dana izručimo generala i magacionera, da nas ovi neće ucenjivati sa priznavanjem Kosova! Računica je prosta: Kosovo ne može pre Srbije u EU, a Srbija neće moći u EU baš zato što neće da prizna Kosovo! Tačka! Ja sam sada već evroskeptik pomalo!

Toni T.

pre 15 godina

I ako sporazum ne bude odblokiran, objasnjenje vlasti bice da je ta blokada jedan rutinski akt u vezi jednog sporazuma kome ne treba pridavati preveliku vaznost i da to ne treba da nas brine, jer, kad-tad, to ce biti reseno..

grenouille

pre 15 godina

pa jasno je da nece bar jos godinu dana nikoga isporuciti ako se sporazum odblokira. opet ce se cekati stani pani situacija. sve u svemu, odmrzavanje trg. spora. u ovom trenutku je medvedja usluga. prvo ratni zlocini. sad i odmah, bez obzira koliko haski tribunal bio nesavrsen.

poruka

pre 15 godina

Ovo je kraj medenog meseca za vladu. EU je jasno pokazala da joj nije stalo (podrska je trajala taman dotle dok se vlada nije sastavila+godisnji odmor u avgustu). Vidim da ima i dosta nezadovoljnih biraca. Izgleda da je doslo vreme naplate, i spoljnopoliticki i unutrasnjepoliticki. Pocnite da radite, umesto sto dajete preoptimisticne izjave.

Van den Ljubisa

pre 15 godina

Pa vlada mora da se domogne Mladica i Hadzica kako zna i ume. Nema vise izmicanja i iluzije. Tek posle toga cemo moci da se nosimo sa Holandijom koja nije pokazala ni trunku milosti makar prema postenom i istrosenom delu stanovnistva Srbije. Zbog mojih neduznih, ekonomski ugrozenih roditelja, ja ovo Holandiji necu zaboraviti, a od moje vlade zahtevam potpunu saradnju bez otezanja, jer u suprotnom odosmo svi zajedno u ponor.

Srbin iz Holandije

pre 15 godina

Stvarno dokle cete da govorite o nekoj zaveri prema Srbiji.Srbija kontrira zapadu vec dugi niz godina zbog cega smo izgubili rat.Kao mi smo pravoslavci pa nas ne vole,a Grci i Bugari su isto to pa su davno u EU. Kako neki ljudi ne mogu da shvate da je Mladic najbitniji za Holandiju zbog njega je pala vlada u Holandiji i velika sramota naneta zemlji.Ocrnjeni smo sa svih strana zbog takve nase politike i tvrdoglavosti,a bez Europe ne bismo mogli nista, bili bi uboga sirotinja. Mi smo postali Kuba u Europi... sramota me. Ne verujem u price da ne mogu da uhvate jednog coveka. Urazumite se bre vise ljudi!

Mimara

pre 15 godina

Nema potrebe za preteranim uzbuđivanjem. Stvarno bi bio red da se konačno pronađu taj čuveni general i onaj magacioner, da nekako (ikada) uđemo u tu još legendarniju uniju, pa će onda možda i Holandskoj vladi (ne samim Holanđanima) nešto trebati što se konsenzusom izglasava...

dukiduki

pre 15 godina

Ovo je cena "stop hagu" i neobavestenog da moze da se protestvuje u radnim uniformama, samoproklamovanog evropejca gosn."zardjala kasika" itd itd itd

Srba

pre 15 godina

Mene ovo iskreno nervira,pazite vi ovde ne možete da pričate o tome kako smo sad mi krivi,jer protiv potpisivanja se buni jedino Holandija,a ona se buni jer neki smatraju da su oni odgovorni i da je zbog toga pala njihova vlada,da li bi se Holandija bunila da zločin nije izvršen na teritoriji za koju je ona bila odgovorna?!Ja mislim da je ovo samo neki revanšizam,jer ipak od SSP do članstva u EU ima još dosta...

Francuz

pre 15 godina

Stvarno je cudno kako u Srbiji ljudi izgleda ne mogu da shvate ovo:

Mladic je 95-te godine prevario holandske predstavnike u Srebrenici sa strasno tragicnim posledicama. On ih je uzeo za nevazne likove, iskoristio njihovo poverenje i doveo ih da postanu nevoljni saucesnici u najvecem ratnom zlocinu u Evropi po zavrsetku drugog svetskog rata.

To mu oni nikada nece oprostiti. Nikada. Jos je sreca da oni ne kale svoj bes na sve Srbe nego ga koncentrisu samo na Mladica (iako oni ne zaboravljaju da ga je Srbija stitila barem jedno dugo vreme ako ne, mozda, i danas). Ni jedan tamosnji ministar ne bi mogao da uzme neku odluku koja ne bi uzela u obzir tako naostreno javno mnjenje.

Znaci Mladic u Hagu ili nista. Zar to nije jasno? Zasto te price o Evropi koja trazi da ponize Srbiju?

A sta ako se dokaze da Mladic nije u Srbiji? Ili da on umre u medjuvremenu? U takvim slucajevima trebalo bi cekati 20-30 godine da nova generacija dodje pa da se malo po malo sve to zaboravi...
Pozdrav i Francuske

Nikola

pre 15 godina

Sa jedne strane mi je jasno da na osnovu medjunarodnog prava imamo obavezu da izrucimo Ratka u Hag i smatram da nam Holandija cini uslugu time sto ne dozvoljava da se odblokira sporazum dok u potpunosti ne ispunimo svoju obavezu. Sa druge strane i oni su videli sta se ovde desava kada se izruci ''zverka'' tribunalu te iz tog ugla mogu reci da su sadisti i da nemaju obzira za ljudski zivot bas kao sto ni taj Ratko nije imao. Trece, niko ne moze da me ubedi da Angela ili Sarkozi ne moze da kaze nekom tamo premijeru Holandije da ne talasa, samo kad bi oni to hteli. Tako da, EU koristi Holandiju i od njih pravi zle momke u nasim ocima a u stvari svako ko i malo prati politiku EU zna da u ovakvim a i u mnogim znacajnijim odlukama po njih same su jako homogeni. Zakljucak je: Srbijo ili izruci Ratka ili nemoj i plati cenu. Meni je licno vise sve jedno. U ostalom EU samo kupuje vreme jer im nije trenutak da primaju nove. Ljudi opushteno!

D. Jovanovic

pre 15 godina

Zbog ovoga, bio bih presrecan kada bi Holandjanima pala jos jedna vlada. Nije mi jasno, da li oni uzivaju u ovome? Razumem sta i zasto oni to hoce (i potpuno se slazem sa tim), ali ipak se radi o zivotima 8 miliona ljudi.

Petar

pre 15 godina

Mislim da su predstavnici Holandije stvarno preterali.

Jedino sto mozemo jeste da istrpimo dok, valjda, konacno ne udjemo u EU. Onda mozemo i mi da ulazemo veto na odluke koje ce njima biti od velikog znacaja pa neka onda vide kakav je osecaj.

Dejan VŠ

pre 15 godina

Ako, ako, tako i treba. Mnogo su nas razmazili. Uvek nam izlaze u susret a mi nikako da ispunimo taj jedan uslov PUNU SARADNJU SA HAGOM. Da li smo zaista toliko nesposobni ili jednostavno nećemo? Ako je bilo koji od ovih dvaju razloga tačan treba se zapitati da li je onda nama mesto u EU?

Zmaj

pre 15 godina

Da su Karadzic i Mladic uhapseni krajem devedesetih oni danas ne bi bili "heroji". Sto se vise bude razvlacilo hapsenje "preostalih" oni ce biti veci "heroji". U zemlji, u kojoj se za "noz, zica, Srebrenica" krivicno nikome ne odgovara, niko nema pravo da kritikuje onu drugu stranu. Promenimo nacin razmisljanja. Ako nam novci sa omrazenog zapada odgovaraju, ako su nam njihovi automobili bolji od nasih, ako nam zivot u Nemackoj, Fracuskoj... vise odgovara nego ovde kod nas u voljenoj nam domovini, onda prihvatimo i njihov nacin razmisljanja i ponasanja. Sve ostalo je cisto licemerstvo!

Duhshkarila

pre 15 godina

U ovom ternutku nema opasnosti po vladu koja je po volji Brisela. Opozicije nema.
Zato nema ni potrebe za prosipanjem bisera i "jacanjem pro-evropskih snaga".
Sve je leglo na svoje. I svi zadovoljni.

Vladislav

pre 15 godina

Ne znam ni sâm da li da budem ljut na Holandiju, ili da joj budem zahvalan.

Sa jedne strane, koja je uopšte bila svrha Bramercovog povoljnog izveštaja o saradnji Srbije s Hagom, ako je Holandija ostala pri svom tvrdom stavu?

Ali opet, sa druge strane, da je Holandija smekšala svoj stav i da je primena Sporazuma danas bila odblokirana, šta bi onda nateralo našu vlast, očigledno krajnje nezainteresovanu da uhapsi Mladića, da to ipak učini?

Breka

pre 15 godina

"Ovo je isto kao kad bi studentima davali stipendije tek kad diplomiraju".
Ali niko studentu nece dati diplomu prije nego polozi SVE ispite.

Alex

pre 15 godina

Ja ako posmatram ovo na lokal nivou mogu da budem samo kivan na moje politicare koji nisu ucinili sve da se saradnja sa Hagom zavrsi i to je prosta stvar, ali mnogo veca tema je ovde spoljna politika EU, traljavost i fobija u kojoj ovaj kontinent zivi. Apsolutni skandal je danasnje ponasanje Holandije. Imali ste moc da zaustavite Mladica, niste ucinili nista i desio se grozan zlocin. I sta cemo sada?! Kako to tacno odbijanje da se verifikuje sporazum pomaze da se taj isti monstrum uhapsi. Nikako, i vi to dobro znate. Ali posto je ovde rec o vama i vasim greskama iz proslosti jer ne spreciti zlocin je pomaganje istog , vi necete misliti na ljude u Srbiji. Bas kao sto niste mislili na ljude u Srebrenici nego ste gledali opet gle cuda, sebe. Kakav pragmatizam!!! Dubok naklon i pozdrav iz USA.

Pop

pre 15 godina

Nisu mi jasni mnogi komentari. Ako je uslov isporucivanje jos dva optuzenika onda se mozemo buniti tek ako ispunimo taj uslov a oni nas prevare. Ponasamo se kao student kojem je ostalo jos dva ispita do kraja a koji uporno zeli da diplomira. Ili uhapsimo Mladica i Hadzica ili se okrenimo na drugu stranu i zaboravimo na EU. Samo se nemojmo se ponasati ovako infantilno.

sasa

pre 15 godina

Veoma ocekivana odluka,samo laici su mogli da ocekuju da zemlja u kojoj je vlada pala upravo zbog Srebrenice,preci preko toga i nagraditi Srbiju.
Shvatite da samo apsolutna saradnja sa Den Hagom je saradnja.

Zelim vam prijatan dan.

mikip

pre 15 godina

Mnogo galame oko Holandije. I ja bi vise voleo da su odmrzli sporazum jer bi to znacilo da smo korak blize EU, ali treba shvatiti i potez Holndije. Tema Ratka Mladica je i za njih jako bolna , setite se da su upravo pored njihovih mirotvoraca stradali neduzni u Srebrenici. Treba prvo da uhapsimo Mladica, a ako i nakon toga Holandija bude zatezala, tek tada mozemo reci da se radi o ponizavanju i izivljavanju. Oni su od samog pocetka principijelni i dosledni.

nurre

pre 15 godina

Morate uraditi SVE SVE SVE sto Evropa trazi,ne moze se uradit jedan dio a drugi dio pozelit da Evropa zazmiri ili zaboravi. Morate sve to uradit danas i sutra su vam vrata otvorena Evropa vas prima odmah.Poneki komentar zasluzuje paznju ali vecina kometara je zalosna, trazite vi od politicara da urade sto su obecali i Evropa vas prima rasirenih ruku,ja kupujem kucu duze vramena ali nece me loto, danas ako dobijem na lotu sutra kupujem kucu, sve drugo je uzalud da se nadamo istini moramo da gledamo ravno u oci, pozdrav za sve...

sasa jokic

pre 15 godina

Kapiram Holandiju zasto se ovako ponasa. Njihova Vlada je pala zbog Srebrenice, iako je njihov vojni kontigent bio pod komandom UN, sto sa njih skida odgovornost. Oni zato nece da progledaju srpskoj Vladi zbog inferiornosti, i ne dovoljnom angazovanju da se Ratko Mladic uhapsi. Ponasanje Ratka Mladica, i ovo kukavicko skrivanje nikoga ne moze da iznenadi, jer samo necovek moze prvo da izvrsi onakav zlocin, a evo danas da i svoj sopstveni narod drzi kao taoca. Da ne pricam da je nekoliko mladih vojnika izgubilo zivot zbog toga sto ga je vidjalo po kasarnama, i sklonistima!U svakom slucaju, ocekujem da svi vodeci ljudi bezbednosnih sluzbi (a tu mislim na BIA,VB, policiju, i Vojsku) podnesu ostavke, odmah!

Dejan

pre 15 godina

Dragi susjedi nije da vas ne zele, to se i nama tako cinilo kada smo imali problem zvan Gotovina. Mi smo se rijesili balasta zvanog haski sud, jos je ostao vama. Usput mi i vi se ne mozemo usporedjivati s drugim clanicama, jer one problem haskih optuzenika nisu imali, tako da svi datumi i usporedbe s drugima oko ulaska u EU padaju u vodu. Usput, tek kada se rijesi haski problem dolaze pravi (tezi) problemi gdje se pregovara i traze u nekim granama ustupci, a u drugim granama se popusta. Sigurno da ce se negdje pojaviti i pitanje Kosova - sto ce vam dodatno produziti ulazak.
Kako citam jedini iskren po ovome pitanju (odmrzavanje sporazuma) je bio Ceda, pa zato na iducim izborima kaznite vladu (koja se vrti ukrug) na nacin da glasate za Cedu. Sve najbolje i vidimo se jednog dana u EU.

"sa fijatom u evropu"

pre 15 godina

Samo gledam sta se dogadja.
Pred izbore smo dobili i SSP i Fijat. Danas ni SSP ni Fijat (btw poslednji najavljeni rok za Fijat je bio polovina septembra. Danas je 15.)

Zvrkoslav Zbunjeni

pre 15 godina

Imajuci u vidu predlog gospodina Rehn-a ba Srbija pocne ,bez obzira, da jednostrano primenjuje i ispunjava odredbe SSP-a, poostavlja se pitanje:
Moze li Srbija jednostrano da se pridruzi EU?
Oni to nece ali mi to hocemo i onda im se onako prisljamcimo kao nezvan gost.

Za tango je potrebno dvoje, gospodine Rehn, zar ne?

Dragan R

pre 15 godina

Srbija je pokazala da ne želi u Evropu posle sramnog sporazamu sa Rusijom. Mi smo hteli da budemo ruski trojanski konj u EU ali nam neće uspeti. Umesto privatizacije NIS-a mi smo isti poklonili Rusima.Onda je naš tužilac pred Bramersovu posetu počečeo da kuka kako je Mladića teško uhapsiti jer neće da se preda bez borbe. A šta je sa Hadžićem, nema smisla da hapse čoveka jer nema zaštitu.Svima se u EU već smučila ova naša igra sa traženjem nečega a da i sami nešta ne činimo da ispunimo uslove. Pa i ova vlada je nastavila istu politiku kao i prethodna glumi želju za priključenje EU a sve radi da se to što više uspori.

Julius

pre 15 godina

"Puna saradnja znaci kada i Mladic i Hadzic budu izruceni Haskom tribunalu", stav je Holandije. A predsedavajuci ministara EU, Bernard Kushner, nakon "fascinantne diskusije za vreme rucka", saopstava "fascinantnu" odluku - da nema odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma! A za utehu rece da "Srbija ima veliku mogucnost da postane clanica Evropske unije". Naravno da Srbija ima velike mogucnosti za to, puno vise nego Rumunija ili neke sadasnje clanice, ali postoji i velika mogucnost da bilo koja clanica, iz nekog razloga,svojim vetom spreci uclanjenje Srbije.

Risnjak

pre 15 godina

.... nije vam kriva niti EU niti nizozemska niti tko drugi, krivi su vasi politicari koji vec godinama vuku vlastiti narod i medunarodnu zajednicu za nos i izigravaju iste. Ma sta ste drugo mogli ocekivati osim da vam EU ponovo lupi vrata pred nos ?! Zahtjevi za ulazak su vec vise od 10 godina jasni... susjedski pozdrav

Читалац из Аустрије

pre 15 godina

Више пута сам у разним медијима подсећао на случај кад је Аустрији стављен "вето" на улазак у ЕУ због овдашњег отезања на раније понуђено чланство, тобоже због угрожавања "неутралности", а у ствари због ишчекивања шта ће бити са СССР-ом који се полако урушавао. Од тадашњих чланица, само је Белгија била против и то без и једног слова образложења! Јасно је да иза појединачног "вета" у позадини ипак стоји некакав договор, па је љутња на Холандију која "мрзи" Србију због Сребренице апсурдна. Уосталом, у западњачком пословном и политичком речнику уопште не постоји појам "мржња", него само појам "интерес". Колико дуго треба ово објашњавати да се схвати једноставна истина?

Dragan

pre 15 godina

Zaista mislim da bi ova vlada uhapsila Mladića da može. Sigurno to znaju i u EU, ali nam ili više ne veruju ili nas jednostavno ne žele. Svejedno je vreme da se i mi ohladimo od EU i razmišljamo o drugačijoj budućnosti.

Peetronije

pre 15 godina

Najveca ironija u svemu je sto se jos Tadic cudi kako nisu odmrzli sporazum.
Covek iznenadjen... "...a sve smo uradili kako treba"

Nisu dupli Arsini

pre 15 godina

Holandija nije niti mogla pre blokirati HR, jer je optuznica protiv Gotovine na snagu nastupila daleko nakon potpisivanja SSP-a. Mada HR i SR su tesko za uporedbu, jer Hrvate su vukli gotovo svi, dok je SR izgubila svoje saveznike koje je imala pocetkom 90tih. Kako, zasto, e to svi znamo.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Da su uhapsili Mladića umjesto Karadžića vjerovatno bi odmrzli sporazum sa Srbijom i vjerujem da su Holanđani bili jako razočarani kada su čuli da je uhapšen Karadžić ali ne i Ratko Mladić. S druge strane članice koje vode glavnu riječ u EU V. Britanija, Francuska i Njemačka da su htjele mogle su pritisnuti Holandiju da popusti baš kao što su pritiskali Švedsku na pristanak u vezi davanja statusa kandidata Hrvatskoj iako je uslov bio da se izruči Ante Gotovina.

Srbija bi trebala izručiti Mladića ali zbog nas samih, a zatim prestati više sa pričom o EU nego okrenuti se sebi. Ulazak u EU (ako bude tada postojala) desiće se za nekih 10 godina...

dupli aršini

pre 15 godina

Od vlade Hrvatske su tražili izručenje Ante Gotovine tek kada je trebala dobiti status kandidata za ulazak u EU. Ranije joj nisu ništa tražili. Holandija nije blokirala Hrvatsku zbog Ante Gotovine.

Kolubarac

pre 15 godina

Ne bih sada iznosio moj stav o EU o Hagu i celoj toj zdogodovštini, ali… Ako se pogledaju izjave onih koji su za hapšenja, a samim tim hapšenjem bi se sve promenilo oko UE, mora se priznati da mi živimo u jednoj neverovatnoj državi... Čujete da glavni iz onog velikog suda u nas, zna gde je Mladić ali i zna da ima sa njim i onih koji su spremni da pucaju, pa je zato otežano hapšenje… Neverovatna izjava… Vlast, i to ova, ne ona prethodna, Koštunićina, nije voljna da preduzme nešto jer eto… Neko može i da zapuca na one koji hapse… Možda su sada i jasnije izjave – dobrovoljna predaja... Drugačije ne može, može biti opasno... Shodno tome možemo zaključiti da u ovoj zemlji i pod ovom vlašću možete, ako samo prijavite da čete se pobuniti protiv hapšenja, a još i malo zapretite, učiniti šta vas je volja... Vlast nije spremna da hapsi ako se sami ne predate... Te i takve izjave zaista zbunjuju i nas, navikle na sve, a kamo li one iz UE, navikle na svašta... A ovo sve sa EU je već davno viđeno... Traje evo već više od 10 godina... Zaboravljamo mi brzo... Još u vreme vladavine socijalista se govorilo i bilo obećavano sve i svašta... Pa onda DOS i evo do, sada kažu 2009... ali i za to - postoji velika mogućnost – kako lepo reče gospodin Kušner... Da je sve ovo video igrica, a ne stvaran život, bilo bi jako zanimljivo da već sutra po predaji generala Mladića vidimo šta se to novo sprema... Znam ja, mnogi će reći, a već i govore, ma važan je general Mladić, ali mi se sve čini da mi pojma nemamo koliko još veoma važnih ljudi ili situacija i događaja, izvinjenja i ko zna čega još mi imamo u Srbiji... Da, ima i jedan predlog za one koji odobravaju hapšenja haških optuženika... Iskoristite sve moguće veze, uticaje i tražite nove izbore... Zar niste primetili da posle svakih novih izbora jedan od velikih ode u Hag... E, a sada sami izračunajte sve...

Slobodan

pre 15 godina

Karadzic je isporucen u trenutku kada su svi zaboravili da on postoji. Mislim da je i vrapcima jasno da EU hoce Mladica! Sutra da isporucimo Hadzica bilo bi isto. Ako EU hoce Mladica, ima da dobije Mladica, sa sve Hadzicem pride. Deset godina izgubismo zbog jednog coveka!

Djorgo

pre 15 godina

Prvo ni jednog ne bih isporucio Hagu, svim optuzenim u Hagu, a bogami i nekim drugima, bih sudio u Srbiji. Nije realno? Verovatno. Zato se i ne bavim politikom.

Drugo, ako je neko kalkulisao s hapsenjem Karadzica, izgleda da se preracunao u cenjkanju i mora da se zali kod onoga kod koga se dogovarao.

Trece, nama nema druge nego EU, takva-kakva je. Zato nema mnogo uzbudjenja i vredjanja (besan sam, da se razumemo, ali posle ovog komentara idem mirno da radim nesto drugo.
Idemo dalje

Zoran

pre 15 godina

Srbi (ne svi, ali vecina) su uvek verovali da ce sve zeznuti. Taj nacin ponasanja morao je jednom dovesti do ovoga sto se sada desava. Sad smo svi zeznuti, nos nam je razbijen, a jos cemo morati da se zahvalimo EU i Amerima zbog toga.

bionic sleeper

pre 15 godina

Šta nam nije jasno, braćo Srbi?
Holandija je rekla: nema odmrzavanja sporazuma dok se ne uhapsi Mladić! Ne Hadžić, ne Karadžić, ne sveti Prokopije, već Mladić.
Jesmo li ga uhapsili?
Pa šta se onda bunimo?

Ivana

pre 15 godina

Citam ove komentare i ne mogu da vjerujem koliko niste kriticni prema sebi. je li uslov da se uhapsi Mladic? Jeste! Je li Mladic uhapsen? Nije.
A plus i znaju gdje je!
Tako da, nema ljutnje. Pravila su pravila!

Bojan J.

pre 15 godina

Da meni neko postavi uslov "izbaci te dve kese djubreta iz svog dvorista pa cu te pohvaliti" odma bih ih izbacio ne samo zbog pohvale nego i zbog svg dvorista. UHAPSITE MLADICA I HADZICA!

koki

pre 15 godina

Da nema zemalja kao sto je Holandija, verujem da ratni zlocinci ne samo da nebi bili uhapseni, vec bi bili i na vlasti u Srbiji. Zato, hvala holandezi.

lala

pre 15 godina

ja to gledam ovako: da postoji zelja/volja da se RM izruci, postoji. I verujem da ce jednog dana biti isporucen nezavisno od SSP-a i dal Holandija na tome insistira ili ne. Na tome insistira EU a ne Holandija licno. I kao sto rekoh i EU vodjstvo je svesno da ce on biti isporucen, pitanje je samo vremena. Razumno bi bilo ocekivati da vodjstvo EU zarad poboljsanja uslova zivota srpskog naroda odblokira SSP i time srpskom narodu omoguci da malo lakse dise. Ali ne lezi vraze...ocigledno da ih srpski narod uopste ne interesuje niti su posebno zainteresovani da mu pozele 'dobrodoslicu' u 'evropsku porodicu'. Pitam se, cemu onda dalje sve ovo? Deluje mi ko sprdacina. Izgleda da nam je ostalo: 'use i u svoje kljuse' pa kako god da je.

Prof Baltazar

pre 15 godina

Ovim odugovlaćenjem ste već malo otopili države EU.

Pre je bio (naš) stav, da morate sudjelovati - pa nećete.
Onda, da morate sudjelovati u SVIM točkama - e pa sad bi, ali ne u svim.

Pa odlućite više!? EU ili vanka.

Gospon Mladić je kriv i bit će kriv, dok je... na okolo.

Hajde, pa možete vi to. Ufatite tog vuka i neka on ide u podzemlje. I oni njegovi.

A vama - lepši dani. Ajde.

I onda:
- ukid viza
- uzlazna putanja na berzi
- prodaja kompanija po bar 2-3 puta višoj ceni nego sada jeftino Rusima (ako već treba prodavati)
- nove investicije - puno zapošljavanja
- dolazak novih medija
- pad cena interneta i telefona
- puno više ponuda osiguranja za manju ratu
...
više svega.

Ajde više. Ajde. Idemo!

TOFA

pre 15 godina

Ja sam pola srbin pola avganistanac. Nemaju za nas sluha ni evropljani ni ameri,sve bi da nam uzmu,zarad malo demokratije.Ziveo U AZIJI ILI EVROPI tako Mi je sve jedno.

Preki

pre 15 godina

i pored cinjenice da smo sami krivi jer nas 2-3 osobe koci na putu boljeg zivota, najvise me nervira sto su nasi politicari mlaki u odnosu prema holandiji pre svega, mozda to njima nece nista znaciti ali bi znacilo nama.....ja vise ne izlazim na izbore.................

Branko, Svedska

pre 15 godina

Ne treba gubiti nadu, Srbija i citav Balkan treba EU, a sto se tice Holandije
pogledajte video na YouTube, adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=AZ7woyumciQ

pa ce te saznati zasto nam Holandjani nece da oproste.
Mladic bi trebao da se preda i da zagalami na Holandjane u Hagu, kao na videosnimku gore, i svakako da objasni zasto se to stradanje naroda desilo u Srebrenici.

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Kao sto rece Zoran. Uradite domaci pa tek onda procenite da li vas nastavnica voli ili ne. ISPORUCITE IM TU DVOJICU BEGUNACA i tek nakon toga ocenite da li je EU, pod izgovorom Holandije, bahata i bezobrazna.

josip

pre 15 godina

pa i ako krijemo zločince kako to da su u Evropu ušli Austrija, Nemačka, Madjarska koji brane svoje fašističke zločince za koje se zna gde su.....smešno

Ujvidek

pre 15 godina

EU ima svoje uslove i tacka,mi bi po nasem obicaju da se provucemo nekako-ne znamo kako.Kao mi smo ok,sve po ps-u,a oni nas ponizavaju,bla...bla...U Srbiji je realnost jos uvek naucna fantastika.

bb

pre 15 godina

Pa ne moze to tako lako, prvo hagovci, pa Kosovo, nije mi jasno sto vec niste podelili Kosovo, jer druge nema, pa onda kradja automobila i sudski procesi za razne mafije, pa korupcija, pa kriminal, droga i td.
Do evropskih standarda ne mozemo doci , ali bar mozemo da napravimo neki pomak i pruzimo gradjanima neku bezbednost od strane politicara i mafije ili kontraverznih biznismena. Pa da nisi Srbin a da sve znas sta smo radili i sta se radi kod nas jel bi glasao za partnerstvo sa takvima- NIKAD
Budite posteni i radite na otklanjanju tog nereda bez obzira na evropu i na sporazume, sve ce doci kad bude bilo pravo vreme.

Žile

pre 15 godina

Pre bih rekao da je Holandija samo izgovor, za odluku da ne natovare sebi na grbaču još jednu, visoko korumpiranu zemlju (pun im je BG i RO), gde se ne poštuju zakoni, gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde je infrastruktura katastrofalana, gde je putarina najskuplja na svetu, gde kome god se obratis da uradi svoj posao moras da das prvo minimalno 100E ...Recimo da je tako.

ChichazZ

pre 15 godina

Mnogo mi smrdi ovo sto bas Holandija sve stopira posto i ona ima velike krivice oko Srebrenice ali nekim delom je potpuno u pravu... Mladić je dokazani zločinac i bio bi red da se sam preda, to bi bilo najbolje za sve nas...

sami smo krivi

pre 15 godina

Da Srbija nije pocela sa ratom ,danas bi se nazivali Evropljanima...znaci SAMI smo krivi.
A gresimo sto krivicu jos uvek ne mozemo da priznamo.

Aca

pre 15 godina

Mozda je bolje sto Holandija insistira na hapsenju Mladica. Na taj nacin Kragujevac ce ove godine postati "mrtav" grad jer Fiat u ovim okolnostima nece potpisati sporazum, i nema investicija. Neka se ovaj narod jos jednom zapita: Mladic ili zivot? Mladic je za dobar deo naroda heroj, dakle narod je podrzavao Mladica, dakle, narod je podrzavao genocid, dakle narod mora da snosi konsekvence. Sta tu sad ima nejasno?

Ja

pre 15 godina

Sebe smatram poštenim i civilizovanim čovekom. Kupam se svaki dan, govorim "molim i hvala", perem zube i ne prolazim na žuto na semaforu. Smatram da će i meni lično biti učinjena nepravda ako ne odblokiraju ovaj sporazum, jer mislim da mi je mesto u Evropskoj uniji.
Međutim, danas na vestima povodom dece koja puše u školi vidim Srbina, vlasnika trafike, koji objašnjava zašto prodaje deci cigarete. Kaže, zna on svu decu, zna im roditelje, zna i da roditelji šalju decu da kupe cigarete umesto njih, pa ko je sada on (vlasnik) da dovodi decu u neprijatnu situaciju ako im ne proda cigarete? A u isto vreme na trafici stoji nalepnica Ministarstva na kojoj lepo piše da se prodaja cigareta maloletnicima zabranjena.
Možda zbog takvih, koji kreativno tumače zakon i zbog inspekcije i policije koji tolerišu kršenje zakona, Evropska unija nas ne želi? Jeste li razmišljali o tome? Puna su nam usta brige o Srbiji, Srbima i Srpskim Junacima, (Srpkinje su za to vreme u kuhinji gde ime je mesto) a istovremeno deca od 12-13 godina uništavaju svoja pluća i svoje zube pušeći duvan. Naravno da nas Evropska unija ne želi takve. I mene zajedno sa nama, iako ništa nisam kriv.

dutchman

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam stav Holandije. To ce naterati ove politicare da zavrse tu pricu vec jednom.

Nema vise lobiranja, moljenja, prenemaganja i muljanja. Svi aduti su ispucani. Ne mozete nastaviti priblizavanje uniji ako ne odlucite sami da budete deo civilizovanog sveta ili pak deo koji glorifikuje ubice.

nebojsa

pre 15 godina

Nista cudno.Ovaj narod lako zaboravlja neke stvari.
U Holandiji je pala vlada zbog Mladića i Srebrenice.
Srpski parlament i Vlada Kostunice poklanja Rusima NiS i uz to je totalno proruski opredeljena cak toliko da vecina njih ima Rusko drzavljanstvo. U sadasnjem parlamentu svi glasaju za poklon Rusima a za SSP jedva preko 126 poslanika. Prvo sto su rekli kada su izglasali SSP bilo je dajte nam pare.
Pa Braco Srbi eno vam Rusi pa vasu buducnost i buducnost vase dece resavajte sa njima.

ggrrr

pre 15 godina

Necu imati adekvatne reci koje ce opisati moje gadjenje prema EU ako ne odblokiraju sporazum!
Mislim... ako nas svarno nece da mi onda menjamo nacionalnu strategiju, a?

DokleBre

pre 15 godina

Zasto i jednima i drugima (misli se na srpskog generala i na EU) ne objasniti da je Mladic dobio drzavljanstvo Srbije 1993 godine, niti je rodom iz Srbije, niti ima korene ovde. To sto je on radio u Bosni, kao bosanski srbin, Srbija se distancirala, jer je to bio gradjanski rat. Zvanicno ni jedan vojnik SRJ nije mogao biti upucen u Bosnu, u Mladicevu vojsku.
Nasa deca, deca Srbije su sva rodjena posle tih dogadjanja, da zbog jednog "crvenog generala" ostanu uskracena za buducnost, nije uredu.

jovan

pre 15 godina

Ne mogu da shvatim te Holandgane?
Pa oni su imali odgovornost za zasticenu zonu Srebrenice,i oni su prvi napustili tu oblast,navodno pod pritiskom snaga Bosanskih Srba,odnosno dopustili su snagama pod vodstvom Ratka Mladica,da udgu u Srebrenicu i da ucine najmasovniji zlocin posle Drugog Svetskog rata. Ja zivim vec 10 godina na teritoriji zemalja EU,ali sa ovakvom njihovom politikom moje misljenje je da nece dugo opstati kao jedna celina. Sta vise hoce ta EU od moje zemlje Srbije? Isporucila je 42 ratna zlocinca od ukupno 44,dakle time je Srbija dokazala da saradguje sa Tribunalom u Hagu. skoro 3/4 zakona je uskladgeno sa zakonima EU. Na polju ljudskih prava je ucinjeno mnogo toga. Sloboda stampe je isto tako na visokom nivou. Borba protiv korupcije je na dobrom putu, zbog svega toga,EU mora da donese danas razumnu odluku,odnosno odluku u korist Srbije,i da konacno i EU pokaze gradganima Srbije,da je prijatelj i da EU zeli da vidi Srbiju u porodicu EU.
Pozdrav JOVAN VUCKOVIC IZ SVEDSKE

Milan

pre 15 godina

Nije EU kriva sto Srbija ne zeli da preda najvece JNA zlocoince Ratka Mladaica i Hadzica u Hag. Ove JNA kukavice sto je najgore od svega su gradjani druge medjunardone priznate drzave a sprecavaju normalizaciju drzave i koce preko 8 miliona ljudi. Shvatite da ne moze dvoje ljudi da prave milijarderske stete jednoj drzavi, a pogotvu kad ovaj trgovinski sporazum sa EU i Srbijom bi doveo u zemlju na stotine hiljada novih radnih mesta. Srbija je mala i totalno nevazna zemlja u Evropi. Nama je potrebna EU zbog visih standarda i EU fondova za razvoj, a ne mi njima. Evropa dosta svog novca trosi na mirovne snage u Bosni i na Kosovu, i za to je pre svega kriva Milosevicava politika, tako prvo treba poci od sebe i videti koliko smo sami gresni i krivicu traziti u sebi a ne da nam je stalno neko drugi kriv. Stav EU je jasan, Mladica u HAG i nece nas niko nista vise ucenjivati i sardanja sa Hagom je zavrsena-idemo dalje.

Munze Konza

pre 15 godina

Kao običan građanin ove države, treba da budem osobito ojađen što krasan sporazum nije odmrznut, jer npr. automobili neće pojeftiniti (valjda ih kupujemo svake nedelje, pa je jako važno da li koštaju 20 ili 22 hiljada evra). Kao nacionalista, mogu samo da pozdravim ovakvu odluku - time se jača nacionalna svest u Srba, otkrivanjem pune istine o odnosu EU prema Srbima i Srbiji - mi nismo robovi, ni po koju cenu, pa ni po cenu nekakvih sporazuma! Jedva čekam objašnjenje naše ("naše"?) vlasti - mora da će sporazum odjednom postati nebitan (gospodin Đelić je već počeo sa uvertirom - "nije važno, treba da nastavimo dalje blablatrućtruć"). Mene su učili da ako te neko šamara i ponižava, taj ti nije prijatelj, i da ako već ne možeš da mu vratiš, ne moraš mu ni trčati u zagrljaj. Nemam ideju zašto se Srbija već godinama trudi da dokaže suprotno?!

Čestitam Holandiji na odluci i na doslednosti - vlada koja je svesrdno pomogla događaje u Srebrenici na najgori mogući način i koja je među prvima poslala avione na Srbiju (holandski avion je ispalio raketu na narodnog heroja Zorana Radosavljevića) nije niti može biti drugačija - mrze nas i naučimo sa time da živimo. Može Srbija i bez tulipana i marihuane, sa srećom im bilo! Doneli su pametnu odluku, kad mi već nismo mogli.

Maxim

pre 15 godina

Ne razumijem ... Pa Srbija pravi budalama citavu tu Evropu i vuce je za nos vec 12 GODINA igrajuci se macke i misa i praveci se kao da su svi ti zlocinici na Marsu a ne u Srbiji i sada se jos kao svi cude odakle sada ta Holandija jos ima obraza da koci sve to. Jasno je receno sta treba da se uradi za SSP i tacka. Nije to pijaca da se tu pogadja. Bravo Verhagen za prinicipijelan stav!

Mile

pre 15 godina

A Sloba je lepo hteo da udjemo u savez sa Rusijom i Belorusijom, a mi nismo (a ni oni nisu) hteli! Sad ćemo morati ponovo njima da se okrećemo kad nas ovi neće...

dovla

pre 15 godina

Ruku na srce, mi smo ti koji pokusavamo da EU povucemo za nos vec godinama, samo nikako da naucimo da to ne mozemo.
Mi smo se izjasnili da hocemo u EU. EU je postavila uslove pod kojima ce nas primiti. Nasa skupstina je duzna da izglasa zakone, a vlada da ih sprovede i obezbedi ispunjenje SVIH uslova. Uslove nismo ispunili (samo delimicno jesmo).
Sta ovde nekom nije jasno? Da li mi jos uvek mislimo da mozemo sa EU po trange-frange principima? Da li i dalje verujemo da nasa vlada ne zna gde je Ratko Mladic? Dokle cemo svi da se pravimo ludi?

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Ne sekiraju se Holandjani bas previse zbog Tribunala koji ce ionako biti ugasen za par godina, vec zbog neceg drugog: Shell (strateska holandska firma!) je utrosio gomilu resursa - vremena i ljudi pre svega, a sve to kosta, na izradu studije o kupovini NIS-a. Cak su i svoje ljude slali da sede u NIS-u i rade na licu mesta. A onda im je narodni heroj Voja pljunuo u lice i poklonio NIS Rusima. Mudro, nema sta.

Milan

pre 15 godina

Kad neka žena uporno odbija udvarača, a ovaj ipak trči za njom, udvarač obično skonča kao usamljeni neženja. EU jeste najlepša devojka ali nije i jedina.

sverige

pre 15 godina

Zeleo bih sve vas koje ovde u komentarima kudite EU i ponasanje Holandije da podsetim da je EU pre samog otpocinjanja pregovora istakla da postoje odredjeni 'politicki uslovi' koje treba ispuniti da bi se pridruzili zajednici naroda u EU. Ti uslovi su usvajanje normi civilizovanog drustva u kojem vi zelite biti. Jedan takav normativ jeste i da procesuirate optuzene za najteze zlocine protiv covecnosti a i sami ste se zakonski obavezali na saradnju.

Politicki uslovi se svo ovo vreme nisu menjali i nisu isticani novi zahtevniji. Od kada pregovarate sa Unijom kontinurano se ponavlja: procesuirajte SVE, ali SVE optuzene za ratne zlocine.

U cemu je problem? Niste ispunili ono sta ste se obavezali, a imate slabo sta (odnosno nista) da ponudite da vam se progleda kroz prste.

Bivsi Beogradjanin iz Svedske

Kanadjanin

pre 15 godina

Tipican produkt Srpskog nacina razmisljanja: "Ako na EU nece...", itd. Sto bi nas oni hteli? Da jos necemo da nas mole da udjemo u EU? Braco Srbi u EU se ulazi krvavim znojem, radom i nepokolebljivoscu zelje za ulaskom. Koja je alternativa? Sve drugo je pogubno a sto se tice ponizavanja na zalost stanje srpske drzave je takvo (posle svih milosevica i seselja koji su je upropastili a i ovih amatera koji je vode u zadnjoj deceniji) da ne omogucuje srbiji da postavlja uslove. Mi smo na zalost pretplaceni da holandski i slični vladari lece svoje komplekse na nama. Toliko a glavu gore i nepokolebljivo ka EU. Niko vas ne moze poniziti ako vi to tako ne shvatate. Odustajanje zbog odlaganja donosenja odluke od strane EU sada je najgluplji potez.

dipl. ing. Vojvodic

pre 15 godina

Neko kaze da je ovo ponizavajuce. A Mladica niste izrucili. E pa i nemojte. Ostanite i dalje pod sankcijama. Gledajte i dalje bumbare i patriote kako voze mecku, bmw i cayenne. Niste bre nizasta. Vidimo se u Dalasu ako nekad uspete da dodjete. Tereni za tenis su extra, ne kao u Beogradu od sljake. Zalim te moj jadni narode.

Julius

pre 15 godina

Naravno, hapsenje i izrucenje Radovana Karadzica ne predstavlja punu saradnju sa Haskim tribunalom. Skoro je bio zaboravljeno da Karadzica trazi Hag, jer je sve upereno ka najtrazenijeg Mladica. No, vlasti u Srbiji, iz ataktickih razloga, "jurili vuka a isterali zeca". Sada pricaju da su izgubljeni Mladicevi otistci pristiju, kao da je to toliko vazno i neko opravdanje zasto do sada nije uhapsen. stoga, ne cudimo ocene holandskog ministra Werhagena o nepotpunoj saradnji Srbije sa Haskim tribunalom. Oprecne izjave specijalnog tuzioca i ministra Ljajica, o kretanju, izgledu i ljudima koji cuvaju Mladica, samo povecavaju sumnju da u Srbiji ne postiji politicka volja ni prakticna spremnost za njegovo hapsenje i izrucenje Hagu. A "u korist svoje stete", srbi zajedno sa rusima organizuju protest ispred sedista Evropske unije i NATO-a, bas u vreme kada se odrzava sednica ministara koja na dnevnom redu ima glavnu tacku vojnu intervenciju Rusije u Gruziji. Pa, ko je smislio taj protest i ucesce srba u njemu, taj ne misli dobro Srbiji.

Milan

pre 15 godina

Sve se bojim da ce ovo biti igra bez granica, polako pocinjem da se bojim da ce nas EU tako vecno vuci za nos i postavljati uslove, a mi uvek necemo ispuniti sve, dobicemo negativnu ocenu i tako u krug. Uostalom ovo je vec bilo negde oko izbora ako se secate.43 od 45 haskih optuzenika smo izrucili ako sam dobro cuo (nisam siguran) i opet ne valja? To je kao ona slika iz crtaca kad seti coveak na magarcu i drzi sargarepu ispred magarca...

malaiva

pre 15 godina

Ne razumem sta nije jasno?! Ovo nije filozofija nego cista matematika...nema Mladica = nema sporazuma. treba jos jednom? nema Mladica = nema sporazuma. jos? nema Mladica = nema sporazuma. jos?...pa koliko puta ljudi da vam se isto kaze??

Risnjak

pre 15 godina

.... nije vam kriva niti EU niti nizozemska niti tko drugi, krivi su vasi politicari koji vec godinama vuku vlastiti narod i medunarodnu zajednicu za nos i izigravaju iste. Ma sta ste drugo mogli ocekivati osim da vam EU ponovo lupi vrata pred nos ?! Zahtjevi za ulazak su vec vise od 10 godina jasni... susjedski pozdrav

gradjanin

pre 15 godina

Sve nesto mislim da namerno se radi kontra EU kako bi mi gradjani uvideli bezobrazluk EU i onda ce biti, moramo sa nekim, a posto nas Evropa ovako maltretira mi ce mo se lepo udruziti sa Rusima, a tada zbogom pmeti

Vlajkos

pre 15 godina

Svi znamo sta je najveci problem, nije Rusija, Evropa, DSS, SRS, SPS, Nikolic, Vucic, narod ili ko zna vise ko!Najveci problem je od petog oktobra DS i ostala "evropska" druzina, GSS, LDP, LSV.... Jednostavno, vecinom je to od pocetka bio nerad i foliranje, a rezultat je bio licni materijalni interes i elitizam. Da su malo pokazali interesa da rade ozbiljno i da ozbiljno vode drzavu imali bi ogromnu podrsku, odavno bi svi Haski optuzenici bili poslati u Hag, a ovako ce za godinu, dve da postanemo Ruska gubernija. Ali sta da se radi, osam godina smo im davali podrsku da pune svoje džepove i da se sepure. Jedan podatak samo, osam godina slusamo kako se ne trudimo da se obrazujemo, kako smo lenji i zatucani pa nas ne interesuju racunari i informacione tehnologije, a tek ove godine sam dobio ADSL i to daleko skuplji nego u Evropi.
Halo Moskva!!!

Zavera?

pre 15 godina

Nista se nije promenilo u zahtevima Evrope,od pocetka je i bilo izrucenje Karadzica i Mladica uslov za odblokiranje sporazuma.Ukoliko ipak odblokiraju danas sporazum,to ce biti cista njihova dobra volja.
Ukoliko budu postavili neki zahtev posle hvatanja Mladica(a nadam se da ce se to desiti u bliskoj buducnosti),onda cemo moci da pricamo o nerealnosti EU. Za sad,ljudi se samo drze onoga sto su u pocetku i postavili kao uslov. Ali,opet...ne bi Srbi bili Srbi kad im neko drugi ne bi bio kriv za njihove greske.

Velja

pre 15 godina

Ovi Holanđani peru svoju savest zbog svega što (ni)su učinili za žrtve Srebrenice, pa se sad iživljavaju nad građanima Srbije. Jedino što će ovim postići je da će opcija SRS i srodnih partija još više ojačati. Pa valjda je nakon hapšenja Karadžića i slepcu jasno da puna saradnja sa Hagom zaista postoji. Da je neko hteo da fingira izručili bi Hagu Hadžića a ne Karadžića.

Ana

pre 15 godina

Ma sta pricate? Sta vi mislite da ce EU odmah nas da primi posle potpisivanja SSP-a. Madjarska je posle potpisivanj SSP-a cekala od 14 god.( 1990-2004). A to sto nas narod nije strpljiv i misli da preko noci moze da se obogati to je samo nas problem, a ne EU.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Neka nam samo ukinu vize i Srbija ce za par Meseci ostati "PUSTA" naseljena samo Ratkom Mladicem i "sacicom" njegovih cuvara, a onda ce biti lako i njega "LOCIRATI" i Svi ce biti ZADOVOLJNI !

Beckerek

pre 15 godina

Imam samo jedan komentar:

MLAAADICU ...$%?!%&§... izlazi iz te tvoje misije rupe i oslobodi "svoj" narod za koji si se "navodno" borio!

Srbin iz Holandije

pre 15 godina

Stvarno dokle cete da govorite o nekoj zaveri prema Srbiji.Srbija kontrira zapadu vec dugi niz godina zbog cega smo izgubili rat.Kao mi smo pravoslavci pa nas ne vole,a Grci i Bugari su isto to pa su davno u EU. Kako neki ljudi ne mogu da shvate da je Mladic najbitniji za Holandiju zbog njega je pala vlada u Holandiji i velika sramota naneta zemlji.Ocrnjeni smo sa svih strana zbog takve nase politike i tvrdoglavosti,a bez Europe ne bismo mogli nista, bili bi uboga sirotinja. Mi smo postali Kuba u Europi... sramota me. Ne verujem u price da ne mogu da uhvate jednog coveka. Urazumite se bre vise ljudi!

boy

pre 15 godina

Gospodine Djelcu, Sporazu nece biti odmrznut//i ako svi gradjani to ocekuju isto kao i Vi//a nece biti odmrznut zato sto nisu odradjene predradnje sa kojima se sticu uslovi za daljnja pregovaranja. Zato nemojte u napred pricati bajke, EU nije srpska predizborna kampanja, te mozete pricati sto god Vam je volja,a posle izbora opet sve po starom,nesloga u strankama, price o suficitu, poskupljenja, a mesecne zarade iste o "jacanju dinara"itd.
Predlazem da drzava oformi jedan neutralan tim, sastavljen od gradjana koji na ovom sajtu komentarisu i realno sagledavaju situaciju, isto tako bilo bi dobro da i Vi kao i predsednik da odvojite dnevno par minuta Vaseg dragocenog vremena kako bi procitali misljenje gradjana,na sajtu //nemojte se uvek oslanjati na tim koji je zaduzen i placen da prati mislenje javnog mnenja//
Sa ne odmrzavanjem Sporazuma NEMA trgovine, nema priliva sredstava, nema bele sengen liste,nema ukidanja viznog rezima nema....

Dimitrije

pre 15 godina

Srbija mora da stane pred ogledalo i da shvati da je mala drzavica koja odavno ne predstavlja nikakvu silu, da nema neki poseban znacaj zbog kojeg bi joj npr EU ili SAD gledali kroz prste. Krajnji rok za izrucenje Mladica je bila 2006 godina i od tada je proslo 2 godine. Ovaj novi tuzilac koji je dosao umesto mnogo poznatije Karle je otvoreno rekao da nece dati pozitivan izvestaj, tako da je i pre ove Djeliceve izjave moglo vrlo lako da se zakljuci da nema nista od odmrzavanja sporazuma.
Evidentno je da neko gradjane Srbije vuce za nos, ali je pitanje da li je to Holandija, koja ima otvoreni stav, koji godinama ne menja ili je to mozda Tadic koji nije bio u stanju da na saradnju konacno stavi tacku. Gradjani nisu glasali za novog Kostunicu, nego za nekog ko bi trebao da donese neke promene. Premijer Cvetkovic, koji ne nalazi potrebu da se u ovakvim situacijama oglasi, svojom "mutavoscu" veoma podseca na njegovog tunjavog prethodnika. Jedini pozitivni potez nove vlade predstavlja hapsenje Karadzica. Bilo bi dobro da se napravi jedna sveobuhvatna rekapitulacija sta su premijer i njegove kolege uradile prethodnih meseci osim sto su trosili vazduh.

eqa

pre 15 godina

Djelic kaze da ako Savet ministara Evropske unije neće odblokirati Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, u tom slučaju bila učinjena nepravda Srbiji. Takva izjava nije korektna. Svako zna da Srbija nije jos ispunila uslove Evropske Unije, a to je potpuna saradnja sa Hagom. E sad, ko je kriv!?

Dragan R

pre 15 godina

Srbija je pokazala da ne želi u Evropu posle sramnog sporazamu sa Rusijom. Mi smo hteli da budemo ruski trojanski konj u EU ali nam neće uspeti. Umesto privatizacije NIS-a mi smo isti poklonili Rusima.Onda je naš tužilac pred Bramersovu posetu počečeo da kuka kako je Mladića teško uhapsiti jer neće da se preda bez borbe. A šta je sa Hadžićem, nema smisla da hapse čoveka jer nema zaštitu.Svima se u EU već smučila ova naša igra sa traženjem nečega a da i sami nešta ne činimo da ispunimo uslove. Pa i ova vlada je nastavila istu politiku kao i prethodna glumi želju za priključenje EU a sve radi da se to što više uspori.

genoeg is genoeg

pre 15 godina

Iskreno,ne vidim kako Holandija smatra da ce ubrzati evropeizaciju Srbije i pospesiti saradnju sa Haagom tako sto ce otezavati zivot obicnim gradjanima (a olaksavati vlastodrscima)??
Ovo pocinje da lici na izivljavanje i inacenje. Nije sporno da saradnja Srbije sa Haagom nije primerna ali bas nimalo dobre volje prema gradjanima nije razumljivo.A posle se kao cude sto je Srbija leglo propalih ideologija.

Posmatrač

pre 15 godina

A Boža otišao u Brisel da mi odande kaže kako su male šanse... Vraćaj se Đeliću u Beograd, lako ti je da u Briselu trošiš novac koji zarađujem ja kao i milioni poreskih obveznika... Pa pošto nemaš mnogo uticaja ni moći da promeniš stvari, gledaj Dnevnik i slušaj šta se dešava... Mislim, korist od tebe je ista u svakom slučaju, samo druga varijanta manje košta...

DzoniBG

pre 15 godina

Eto, i zvanicno su odbili zbog protivljenja Holandije!

Odluka koja ce imati dugorocne posledice. Da, nismo izrucili Mladica, ali je vidan napredak od formiranja nove vlade, kasnili jesmo, ali se zaboravlja ko je do skoro vodio DB, ko je bio premijer, kako je bilo tesko smeniti te strukture koje niko nije pipnuo od 2000. godine. Ne zaboravite, Slobu je smenio Kostunica a ne Djindjic, on je tad imao minimalnu podrsku i nije mogao nikakve znacajnije rezove da pravi u sluzbi...
Konacno kad smo se izborili sa svim mracnim snagama, uhapsili Karadzica, predali sva sporna dokumenta, sad nas caste jednom dobrom samarcinom:(
Uhapsiti Mladica znaci ubiti ga, i verovatno poslati u grob nekog od specijalaca, takva fizionomija nema nameru da se preda bez pucanja. To je veliki problem, vlast je na velikom ispitu. Umesto da nam daju vetar u ledja oni nam pucaju u nogu, okrecu narod protiv EU, opet nastupaju teoreticari zavere koji sa opravdanjem tvrde da oni nas tamo i ne zele...

Holandjani su imali mandat da brane Srebrenicu, nisu sprecili krvavi pir Mladica, i sad zbog toga kaznjavaju milione nevinih ljudi koji sa time nemaju nikakve veze!

Sramna odluka! Ponizava inteligenciju svakog coveka koji zeli normalan zivot.

MarkoNS

pre 15 godina

E pa gospodo iz Beograda evo vam zadatka. Uhapsite ga vise. Sad nema izgovora "ne znamo gde je, nije u Srbiji". Vadite glave iz peska i u akciju

Petar

pre 15 godina

Mislim da su predstavnici Holandije stvarno preterali.

Jedino sto mozemo jeste da istrpimo dok, valjda, konacno ne udjemo u EU. Onda mozemo i mi da ulazemo veto na odluke koje ce njima biti od velikog znacaja pa neka onda vide kakav je osecaj.

dukiduki

pre 15 godina

Ovo je cena "stop hagu" i neobavestenog da moze da se protestvuje u radnim uniformama, samoproklamovanog evropejca gosn."zardjala kasika" itd itd itd

Daniela

pre 15 godina

Holandjani su samo dosledni (svih ovih godina je uslov Mladic, a ne postavljaju se stalno neki novi uslovi, kako ovde neki komentatori tvrde), a mi smo neozbiljni!

Fico

pre 15 godina

Pa ljudi sta vamje? Hoce nas nece nas, vole nas nevole nas,nepravilni....U svetu nema ljubavi ni u Evropi, tamo imaju standardi i norme.Treba da ispunite norme. Kako moze drustvo koje krije i cuva ratne zlocince a jos uz to ponosi se sa njima da bude clan Evropske porodice da nebi mozda zeljeli i pocasni clan EU.To sto je isporucen Karadzic pa i to sto ce se jednog dana isporuciti Mladic nije takodje nista ukoliko se u Srbiji ne promeni svest i ne osude ti zlocinci pre svega od strane samih Srba.

ja!

pre 15 godina

Smaram da svi oni ljudi koji jos mogu i dok nam jos izdaju vize, lepo da se spakuju i tutanj iz ove drzave.Ovde nema izgleda za boljim zivotom Nije lepo a ni patriotski tako razmisljati i pricati, no stvarno stanje pokazuje da je sve istina

Novosadista

pre 15 godina

Ovde neko nekoga laze! Ako smo otvorili ili predali kompletno sve sto su trazili od podataka iz arhive + ako smo predali 43 od 45 optuzenika, znaci da su ostala samo 2(dva) preostala begunca i oni kada se nadju u Hagu ta prica ce biti ZAVRSENA i posle toga nema vise mogucnosti da saradjujemo sa haskim trtibunalom (necemo imati vise koga da isporucimo niti da im predamo nove dokumente). Prema tome, nije mi jasan stav, odnosno rec, potpuna SARADNJA! Zar saradnja nije nesto sto je OBOSTRANO i moze da traje godinama. Nas holandjani cimaju vec godinama i do kraja ce govoriti da ne saradjujemo a ustvari to nije saradnja nego zavrsetak sto oni traze.

cekamo

pre 15 godina

Danas cemo videti odnos EU prema nasoj proevropskoj vladi. Setite se da su pocetkom meseca u Brisel isli i predsednik Tadic, i premijer Cvetkovic i ministar Jeremic (svi bili u Briselu istog dana, Djelic nije mogao zbog SSP u Skupstini). Danas cemo videti da li su oni tada nesto dogovorili ili su dzaba isli. Nadam se da ce biti sporazum odblokiran, u protivnom je ovo veliko ponizenje za proevropsku vlast.

Jakov

pre 15 godina

Problem je sto Holandija hoce da opere krvave ruke preko hapsenja Mladica i zbog toga oni toliko na tome insistiraju.
Iako ogromna vecina gradjana Holandije i ne zna gde je Srebrenica, hapsenje Mladica za sve predstavlja skidanje bremena sa njihovih ledja.

Lepota poroka

pre 15 godina

Zemlja Srbija koja je (verovatno) radila svasta po Bosni ceka oprost greha od zemlje Holandije koja je (verovatno) radla svasta po Indoneziji. A sve to uz budne poglede zemalja koje su (verovatno) radile svasta po mnogim drgim zemljama, a i (verovatno) jedni drugima. Eh, istoriio ... "ko te izmisli'"

sloba

pre 15 godina

Prvo je uhapsen Karadzic, pa je u skupstini ratifikovan sporazum o pridruzivanju. Sve to su ocenili kao sjajne vesti iz Beograda. Da dodamo da su za njih sjajne i vesti iz SRS-a. I posle svega nece odmrznuti blokadu sporazuma. Pa gospodo , malo mi je muka od Vas. A Holandjani koji ne mogu bas da budu pravi uzor se najvise protive. To je sramota i mislim da bi trebalo malo porazmisliti da li se treba toliko ponizavati i juriti za njima. Treba se okrenuti poboljsanju zivota u Srbiji , a oni ce vec uvideti da sargarepa gubi na znacaju.

Odrastanje

pre 15 godina

Nema tu emocija, voli me - ne voli me, hoce me, nece me. Pravila su ista za sve, i druge zemlje u okruzenju su ih ispunile, a mi svodimo spoljnu politiku na nivo emocija, kao u plemenskoj zajednici.

Srbin

pre 15 godina

I treba tako, a vi sada 'ajte polako sa izrucenjem poslednje dvojice. Evropa ne zuri, a izgleda ni mi? Samo mi je zao onih ljudi u Kragujevcu, koji cekaju na Fiat, koji je inace rekao da ce doci cim se verifikuje sporazum.

Raja Sirotinja

pre 15 godina

Sta nam vredi EU kad nam mafija finansira sve stranke pa kad se neko pobuni zavrsi svoj zivot bilo da je premijer, general policije ili sudija vrhovnog suda.

Kada cemo da unistimo mafijaski implant u telu drzave tj. UDBU danas BIA.

Mozda je ovo znak da razmisljamo u tom pravcu ?!?

Slaki

pre 15 godina

Kakav bre "optimizam", mi uvek ocukujemo da cemo proci na ispitu sa skrivenim puskicama. Dajte 1000% od sebe da hapsite Mladica, i to je to. Vec koliko dugo cujemo: "najveca prepreka za ulazak u Evropu je nesaradnja s Hagom".

jylland

pre 15 godina

Pa,"provalili" su da Srbija radi samo pod pritiskom i kada je saterana uz zid. Molim lepo, realno nismo ispunili uslove koje su trazili. Sada nasa Vlada neka ispuni zahteve, Mladic i Hadzic u Hag i gotova prica. Nema sta tu emotivno da reagujemo , vec BIA i policija da rade svoj posao, a sada je idealno vreme za ta hapsenja ako uzmemo u vidu da se "radiklaski orao" ocerupao.

V.D.B.

pre 15 godina

Odmrzavanje sporazuma nije usvojeno. Pa sta? To je cak i povoljno, posto Srbiji daje vremena da se pripremi za to odmrzavanje sporazuma, dok je EU za to vec pripremljena. A evo i objasnjenja.

EU je svojevremeno Srbiji dala pravo na povoljni izvoz 800.000 hl vina u EU, uz uzvratno pravo uvoza vina u Srbiju iz EU. Srbija trenutno ne moze da izveze ni 1/10 odobronene kvote, dok EU Srbiju moze da potopi u svom vinu. Slicno je i sa ovim trgovinskim sporazumom. Srbija dobija pravo da izvozi svasta u EU, a iz EU moze da se uvozi svasta, sve pod istim povoljnim uslovima. Problem je trenutno isti kao i sa vinom: Srbija od tog "svasta" ima spremno 10%, a EU 100%.

Prema tome, nema nikakve stete, cak ima koristi: Srbija dobija na vremenu da se pripremi i prilagodi.

Jedinu stetu u svemu tome trpe politicari, ali znajuci njihove karakteristike ni ja, ni Vi koji ovo citate ne treba da ih zalimo.

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno. Slicno su radili i Englezi Hrvatima pred pocetak pregovora. EU je postavila uvjete i to je to. Onaj tko zeli da pristupi mora da ih ispuni. Sve ostalo je nesposobnost politicara i samo laganje vlastitog naroda, jer ne zele da kazu istinu i lakse im je svaliti krivicu na tamo neku EU, nego da kazu da su licno krivi i da podnesu ostavke nakon skoro 8 godina, a biti ce i 9 godina totalnog fijaska po pitanju pristupanja EU. Pitam se sta ce da bude kada pocnu pregovori, jer ovi nisu sposobni da ulove niti dvojicu zlocinaca, koji se vjerovatno secu po Beogradu kao i svi do sada.

AlexP

pre 15 godina

Ne vidim u cemu je ovde problem. Lepo nam je receno jos pre nekoliko godina da dok ne izrucimo Mladica nema nista od EU. Koliko puta treba to da se ponovi? To mi lici kao kad malo dete hoce da izadje napolje da se igra a mama mu kaze: mozes ali kad kompletno pokupis svoje igracke sa poda svoje sobe. I dete pokupi igracke ali ostanu 2-3. Naravno mama mu i dalje ne da da izadje a on gundja kao je ona nepravedna. U medjuvremenu dete pokupi jos par igracaka i ostane jedna ali mama i dalje kaze: moci ces napolje kad pokupis SVE igracke. Podseca li vas to na nesto?

Van den Ljubisa

pre 15 godina

Pa vlada mora da se domogne Mladica i Hadzica kako zna i ume. Nema vise izmicanja i iluzije. Tek posle toga cemo moci da se nosimo sa Holandijom koja nije pokazala ni trunku milosti makar prema postenom i istrosenom delu stanovnistva Srbije. Zbog mojih neduznih, ekonomski ugrozenih roditelja, ja ovo Holandiji necu zaboraviti, a od moje vlade zahtevam potpunu saradnju bez otezanja, jer u suprotnom odosmo svi zajedno u ponor.

Zlaja

pre 15 godina

Mislim da je krajnje vreme da se okrenemo sami sebi i svoju državu dovedemo u red. Sredimo zakone, korupciju i sve drugo bez ičije pomoći, zbog nas samih, a ne zbog EU. I kad nas budu pitali hoćemo li da im se pridružimo slobodno da kažemo da nam je lepo i bez njih

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Znaci priznavanje ilegalne nezavisnosti Kosova i slanje Eulexa na isto moze pojedinacno, a odmrzavanje tamo nekog sporazuma za Srbiju mora konsensuzom? Hvala, ali NE, hvala!

Ivana

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko misli da su nam Holandjani krivi. Hiljadu puta smo ih presli, hiljadu puta su nam rekli - skinite odgovornost s gradjana Srbije, uhapsite krivce - i opet smo mislili da moze tako - pretimo da cemo praviti probleme ili da ce BT nekom pripretiti.
Neka uhapse Mladica i Hadzica.
Nije kriva Holandija. Krivi smo mi jer se godinama pravimo da nemamo pojma ko je sta radio u nase ime.

sasa

pre 15 godina

Veoma ocekivana odluka,samo laici su mogli da ocekuju da zemlja u kojoj je vlada pala upravo zbog Srebrenice,preci preko toga i nagraditi Srbiju.
Shvatite da samo apsolutna saradnja sa Den Hagom je saradnja.

Zelim vam prijatan dan.

neskonis

pre 15 godina

Ja od danas definitivno više neću u EU. Koliko sam želeo da odemo u EU pre 2,3 godine, toliko sam sad siguran da ja tamo ne želim!

neko iz mase

pre 15 godina

Videćemo danas šta će reći, Ja lično ne očekujem ništa povoljno iako bih želeo.
Neka Nam za početak ukinu Vize pa da vidimo kako da se izborimo za dalje povlastice

And

pre 15 godina

Mi sada (kao u ostalom ni pre) ne treba da gubimo glavu zbog ne usvajanja sporazuma! Vise nama, za nasu zemlju vrede zakoni koje Skupstina usvaja, nego zbog nekog zadovoljenja "evropskih standarda". Rascep u Evropi su otvorili Rusi, a po ideologiji je postojao odavno: Britanija vidi sve na svoj nacin (sta vise, britanski Lord s pocetka proslog veka je ideotvorac danasnje politike Amera). Ameri su sa svoje strane "dodali" pre nekih 10tak godina (zahvaljujuci medjunarodnoj politici SPS-a) da mi nismo "prioritet", u Evropi. Ali, uz malo strpeljnje, i uz vrhunske politicare koji obigravaju svet, mi imamo sanse da ne ostanemo zadnja rupa.
Sta da kazem: razocarenje je tu, ali svet se u zadnjih par meseci malo promenio, pa i mi imamo sansu.

djuro

pre 15 godina

Glavne teme sastanka su Rusija - situacija oko Gruzije - i Turska, koliko znam. O Srbiji ce verovatno biti reci u pauzi izmedju te dve teme i to verovatno i bez rasprave - Holandija toboz tvrdoglava pa mi ostali toboz ne mozemo nista. Man'te me se Evropske Unije. Treba reci - mi smo spremni da razgovaramo i radimo na ostalim delovima procedure pristupa, kad se dogovorite da smo pozeljni, i to je to. U medjuvremenu, ne razgovarati o izrucenjima Hagu na politickom nivou, dosta je licitacija sa datumom ukidanja viza (8 godina posle Milosevica!) i ulaska u EU, uvesti reciprocne mere koliko mozemo i u meri u kojoj nama ne steti previse, okrenuti se onima koji sa nama hoce da saradjuju i trguju, a nije da ih nema. Na zalost, rekao bih, ali stvari tako stoje i nema potrebe da se smeskamo i uvlacimo im se kad smo nepozeljni.

Javud

pre 15 godina

"Djelic pod tim misli na sto brzi ulazak u EU, odbranu teritorijalnog integriteta Srbije, i borbu protiv korupcije." Gospodine Djelicu, probajte to jos jednom, samo ovo trece stavite na prvo mesto pa onda da se nadamo necemu.

Suboticanin

pre 15 godina

Pa dok ne ispune politicari i drzava uslove tj ne pohapse ljude koje su cinili mega zlocine necemo ni moci da dobijemo ulaznicu. Zar treba jos godina nije bilo dosta "samo" osam godina za se postignu rezultati.

Robert

pre 15 godina

Ako se ovaj privremeni trgovinski ugovor ne odblokira od strane EU, onda nasa vlada treba kompletna da podnese odstavku, pa opet na izbore.
Mi smo dali svoj glas na izborima strankama koje su (vecinom) formirale vladu posto su nam izmedju ostalog obecavali i odmrzavanje trgvinskog sporazuma sa EU.
Kao sto znamo od ukidanja viza nema nista, od statusa kandidata u 2008 sigurno nema nista, od deblokade trgovionskog sporazuma nece biti nista, itd. etc. nista, nista i opet nista. To je samo presipanje iz supljeg u prazno.
Okrenimo se svojim problemima i pomozimo samim sebi, EU nam nece pomoci ako ne pomognemo sami sebi!!!

Vuk

pre 15 godina

Djelic je najneozbiljniji "politicar" u drzavi. Radikali su za njega potpuni profesionalci. Nadam se da ce nas ubuduce postedeti svojih smesnih izjava.

D. Jovanovic

pre 15 godina

Zbog ovoga, bio bih presrecan kada bi Holandjanima pala jos jedna vlada. Nije mi jasno, da li oni uzivaju u ovome? Razumem sta i zasto oni to hoce (i potpuno se slazem sa tim), ali ipak se radi o zivotima 8 miliona ljudi.

veljko

pre 15 godina

Nasa evropska "porodica" nas se opet odrekla, da su hteli oni bi ubedili holandjane, oni uvek uspeju kad nesto stvarno zele da urade..
Ovako ostaje stvarno gorak ukus u ustima.. Mnogo sam razocaran,i onako bi to bilo vise simbolicno priznanje, a ne neka ogromna korist za nas...
bas jadno...

Sunny

pre 15 godina

Neopravdani optimizam je širen sa ove strane granice. Znalo se odavno da Mladić mora u Hag. Njih (Holandjane) ne interesuje ko je ovde na vlasti. Mladić je bio u ovoj zemlji i on je bio odgovornost ove države. Samo, kod nas su navikli da sve počinje od onog ko je na vlasti, ono pre njega kao da ne postoji, a tek odovornost... Pa svima odgovara da kad sidju sa vlasti, budu amnestirani za ono što su radili i da mogu da se i dalje busaju.
Nije nama kriva EU, već naša vlast, bez obzira ko je za kormilom. Kao što novi direktor mora da vraća dugove svih svojih prethodnika, tako i novi predsednik mora da snosi posledice svih ranijih.
Gospodo, ako se kazne oni koji nisu isporučili Mladića kad je to bilo moguće, i odgovaraju i za sve drugo loše što su radili, ni ova vlast se neće osećati lagodno dok bahato i olako pravi nove greške. Već je davno bilo vreme da to nauče.

Dejan VŠ

pre 15 godina

Ako, ako, tako i treba. Mnogo su nas razmazili. Uvek nam izlaze u susret a mi nikako da ispunimo taj jedan uslov PUNU SARADNJU SA HAGOM. Da li smo zaista toliko nesposobni ili jednostavno nećemo? Ako je bilo koji od ovih dvaju razloga tačan treba se zapitati da li je onda nama mesto u EU?

Goxy

pre 15 godina

Objektivno nije bas tako crno! Ovo ce vlast naterati da konacno uradi nesto po SVAKU CENU jer su dovedeni uza zid.Ovaj sporazum je pre svega ekonomsko pitanje i ako ga ne bude on ce znacajno smanjiti, a bogami i oterati mnoge investitore, a to rezimu nikako ne odgovara i morace da uhapsi zlocinca pa makar ta akcija bila krajnje rizicna i uz eventualne zrtve.
Zato osnovano mozemo da pretpostavimo da ce hapsenje uslediti brzo. U tom slucaju ratifikacija, a ne prelazni sporazum bi mogla biti odobrana krajem ili pocetkom godine i u tom slucaju status kandidata i ukidanje viza uz adekvatan rad parlamenta mogao bi se desiti sredinom sledece godine. U tom slucaju pocetak pregovora mogao bi biti odobren krajem 2009 ili pocetkom 2010 i uz solidan tempo mogao bi biti okoncan za 3,4g. Znaci neke 2014,15g bili bi na cilju.
PS Znam da je mnogima ovo sve jako daleko ali BUDIMO REALNI, pogledajmo druge zemlje. Cela istocna Evropa je pocela reforme krajem 1989g., a u EU su usli 2004g., a RUM. i BUG. 2006. To znaci da im je trebalo otprilike 14-16g. Mi smo promene zapoceli prakticno 2001. i gledajuci ostale realno je da tamo stignemo negde 2014,15g. Izgleda mnogo daleko posle svega sto smo preziveli ali to je to, ko nam je kriv sto smo 10g.BLEJALI!!!

Pop

pre 15 godina

Nisu mi jasni mnogi komentari. Ako je uslov isporucivanje jos dva optuzenika onda se mozemo buniti tek ako ispunimo taj uslov a oni nas prevare. Ponasamo se kao student kojem je ostalo jos dva ispita do kraja a koji uporno zeli da diplomira. Ili uhapsimo Mladica i Hadzica ili se okrenimo na drugu stranu i zaboravimo na EU. Samo se nemojmo se ponasati ovako infantilno.

Prof Baltazar

pre 15 godina

Ovim odugovlaćenjem ste već malo otopili države EU.

Pre je bio (naš) stav, da morate sudjelovati - pa nećete.
Onda, da morate sudjelovati u SVIM točkama - e pa sad bi, ali ne u svim.

Pa odlućite više!? EU ili vanka.

Gospon Mladić je kriv i bit će kriv, dok je... na okolo.

Hajde, pa možete vi to. Ufatite tog vuka i neka on ide u podzemlje. I oni njegovi.

A vama - lepši dani. Ajde.

I onda:
- ukid viza
- uzlazna putanja na berzi
- prodaja kompanija po bar 2-3 puta višoj ceni nego sada jeftino Rusima (ako već treba prodavati)
- nove investicije - puno zapošljavanja
- dolazak novih medija
- pad cena interneta i telefona
- puno više ponuda osiguranja za manju ratu
...
više svega.

Ajde više. Ajde. Idemo!

bionic sleeper

pre 15 godina

Šta nam nije jasno, braćo Srbi?
Holandija je rekla: nema odmrzavanja sporazuma dok se ne uhapsi Mladić! Ne Hadžić, ne Karadžić, ne sveti Prokopije, već Mladić.
Jesmo li ga uhapsili?
Pa šta se onda bunimo?

Ivana

pre 15 godina

Citam ove komentare i ne mogu da vjerujem koliko niste kriticni prema sebi. je li uslov da se uhapsi Mladic? Jeste! Je li Mladic uhapsen? Nije.
A plus i znaju gdje je!
Tako da, nema ljutnje. Pravila su pravila!

grenouille

pre 15 godina

pa jasno je da nece bar jos godinu dana nikoga isporuciti ako se sporazum odblokira. opet ce se cekati stani pani situacija. sve u svemu, odmrzavanje trg. spora. u ovom trenutku je medvedja usluga. prvo ratni zlocini. sad i odmah, bez obzira koliko haski tribunal bio nesavrsen.

Leo Krstin

pre 15 godina

Vrlo kratak komentar: nismo ispunili uslove (koje znamo vec citavu deceniju!) pa nista od odmrzavanja! Tu je sve jasno, samo zasto su nas politicari uveravali "da smo zasluzili odmrzavanje", kad su znali da to nije istina??
Mislim da bi, prvenstveno Djelic (koji nas je najvise vukao za nos!), morao podneti ostavku, a i jos neki sa njim...Da li imaju hrabrosti i MORALA da to urade?

Alex

pre 15 godina

Ja ako posmatram ovo na lokal nivou mogu da budem samo kivan na moje politicare koji nisu ucinili sve da se saradnja sa Hagom zavrsi i to je prosta stvar, ali mnogo veca tema je ovde spoljna politika EU, traljavost i fobija u kojoj ovaj kontinent zivi. Apsolutni skandal je danasnje ponasanje Holandije. Imali ste moc da zaustavite Mladica, niste ucinili nista i desio se grozan zlocin. I sta cemo sada?! Kako to tacno odbijanje da se verifikuje sporazum pomaze da se taj isti monstrum uhapsi. Nikako, i vi to dobro znate. Ali posto je ovde rec o vama i vasim greskama iz proslosti jer ne spreciti zlocin je pomaganje istog , vi necete misliti na ljude u Srbiji. Bas kao sto niste mislili na ljude u Srebrenici nego ste gledali opet gle cuda, sebe. Kakav pragmatizam!!! Dubok naklon i pozdrav iz USA.

Duhshkarila

pre 15 godina

U ovom ternutku nema opasnosti po vladu koja je po volji Brisela. Opozicije nema.
Zato nema ni potrebe za prosipanjem bisera i "jacanjem pro-evropskih snaga".
Sve je leglo na svoje. I svi zadovoljni.

mikip

pre 15 godina

Mnogo galame oko Holandije. I ja bi vise voleo da su odmrzli sporazum jer bi to znacilo da smo korak blize EU, ali treba shvatiti i potez Holndije. Tema Ratka Mladica je i za njih jako bolna , setite se da su upravo pored njihovih mirotvoraca stradali neduzni u Srebrenici. Treba prvo da uhapsimo Mladica, a ako i nakon toga Holandija bude zatezala, tek tada mozemo reci da se radi o ponizavanju i izivljavanju. Oni su od samog pocetka principijelni i dosledni.

sasa jokic

pre 15 godina

Kapiram Holandiju zasto se ovako ponasa. Njihova Vlada je pala zbog Srebrenice, iako je njihov vojni kontigent bio pod komandom UN, sto sa njih skida odgovornost. Oni zato nece da progledaju srpskoj Vladi zbog inferiornosti, i ne dovoljnom angazovanju da se Ratko Mladic uhapsi. Ponasanje Ratka Mladica, i ovo kukavicko skrivanje nikoga ne moze da iznenadi, jer samo necovek moze prvo da izvrsi onakav zlocin, a evo danas da i svoj sopstveni narod drzi kao taoca. Da ne pricam da je nekoliko mladih vojnika izgubilo zivot zbog toga sto ga je vidjalo po kasarnama, i sklonistima!U svakom slucaju, ocekujem da svi vodeci ljudi bezbednosnih sluzbi (a tu mislim na BIA,VB, policiju, i Vojsku) podnesu ostavke, odmah!

Francuz

pre 15 godina

Stvarno je cudno kako u Srbiji ljudi izgleda ne mogu da shvate ovo:

Mladic je 95-te godine prevario holandske predstavnike u Srebrenici sa strasno tragicnim posledicama. On ih je uzeo za nevazne likove, iskoristio njihovo poverenje i doveo ih da postanu nevoljni saucesnici u najvecem ratnom zlocinu u Evropi po zavrsetku drugog svetskog rata.

To mu oni nikada nece oprostiti. Nikada. Jos je sreca da oni ne kale svoj bes na sve Srbe nego ga koncentrisu samo na Mladica (iako oni ne zaboravljaju da ga je Srbija stitila barem jedno dugo vreme ako ne, mozda, i danas). Ni jedan tamosnji ministar ne bi mogao da uzme neku odluku koja ne bi uzela u obzir tako naostreno javno mnjenje.

Znaci Mladic u Hagu ili nista. Zar to nije jasno? Zasto te price o Evropi koja trazi da ponize Srbiju?

A sta ako se dokaze da Mladic nije u Srbiji? Ili da on umre u medjuvremenu? U takvim slucajevima trebalo bi cekati 20-30 godine da nova generacija dodje pa da se malo po malo sve to zaboravi...
Pozdrav i Francuske

GNS

pre 15 godina

Pitm se sta je ova vlast toliko zabrljala kada se EU ovako ponasa prema nama. U EU su usle neke drzave koje su poput nas,gde je korupcija izrazajna, zakoni se ne primenjuju na svakoga isto,,, da setih se nemaju Mladica i Hadzica

Mladja

pre 15 godina

Da vam je krupna sistemska korupcija prioritet dragi Djelicu ne bi nama tako tesko padala ova silna odbijanja EU. A monopolu u svim mogucim sferama zivota da i ne spominjem.

coma

pre 15 godina

... " i dobro ko ce da uzme moju cetku i da mala umesto mene ?" upita moj deda , inace moler po struci. "Pa niko tata." odgovori moj otac, davne 1945 na mitingu kada su radnici dosli na vlast.
Koja je razlika danas. Ko ce da uzme moju cetku i da promeni moju situaciju, EU, SAD, Rusija, Cvetkovic, Tadic, Seselj ili neko drugi. Nisam bas siguran. Malo sam umoran od ove igre "Hleba i igara". Odoh da radim imam pametnija posla.

Miske

pre 15 godina

I? Sta sad? Neko nas ovde dobro vuce za nos Dok je god ovakvih poruka iz Brisela, bice i jakih radikala i nacionalista, a mi cemo i dalje da se koprcamo za par miliona americke pomoci... Sta to rade Holandjani? Ispravljaju greske iz mladosti... Strasno. . .

njujork

pre 15 godina

"Iako se Holandija i dalje snažno protivi odmrzavanju tog sporazuma, Tadić veruje da su iznenađenja, ipak, moguća." Tadic, naravno, misli da je politika fudbal ili vaterpolo, lopta je okrugla, igra se devedeset minuta, a navijaci masu sa tri prsta... E pa nije.

кккк

pre 15 godina

Значи све је јасно.ЕУ жели на власти у Србији радикале и ткзв.патриотске снаге.Ово је за њих такав ветар у леђа да их вади из мртвих буквално.И таман кад смо помислили да све иде својим европским током оно кајла и то тешка из ЕУ.Сасвим је јасно да нас не желе и да им служимо као монета та поткусуривање.Остаје нам да се дубоко замислимо над нашом судбином.

baca

pre 15 godina

Zar zaista ima ljudi koji su verovali da ce EU odmrznuti SSP? Pa nema sanse, zasto bi to uradili kada je SSP posluzio samo da njihova opcija pobedi na izborima u Srbiji. Zasto bi tu sargarepu potrosili sada, nema razloga.
Kao, svi su oni slozni da nam pomognu i svi su nam prijatelji, samo Holandija nesto zateze, a i oni su nam prijatelji jer to cine za nase dobro.
I Tadic i Djelic su znali to pre EU sastanka.
Za nas narod je korisnije da srpski politicari stvarno rade protiv korupcije u sudstvu i zdravstvu, kao osnov za poboljsanje zivota, i da prestanu sa rasprodajom strategijskih resursa Srbije.
Za to nam ne treba EU.

poruka

pre 15 godina

Ovo je kraj medenog meseca za vladu. EU je jasno pokazala da joj nije stalo (podrska je trajala taman dotle dok se vlada nije sastavila+godisnji odmor u avgustu). Vidim da ima i dosta nezadovoljnih biraca. Izgleda da je doslo vreme naplate, i spoljnopoliticki i unutrasnjepoliticki. Pocnite da radite, umesto sto dajete preoptimisticne izjave.

nurre

pre 15 godina

Morate uraditi SVE SVE SVE sto Evropa trazi,ne moze se uradit jedan dio a drugi dio pozelit da Evropa zazmiri ili zaboravi. Morate sve to uradit danas i sutra su vam vrata otvorena Evropa vas prima odmah.Poneki komentar zasluzuje paznju ali vecina kometara je zalosna, trazite vi od politicara da urade sto su obecali i Evropa vas prima rasirenih ruku,ja kupujem kucu duze vramena ali nece me loto, danas ako dobijem na lotu sutra kupujem kucu, sve drugo je uzalud da se nadamo istini moramo da gledamo ravno u oci, pozdrav za sve...

Bosko

pre 15 godina

Holandija i Belgija su pokazale jasno svoj negativan stav prema Srbiji i pored hapsenja Karadzica i nagovestaja hapsenja Mladica. Blokirali su liberalizaciju trgovanja sa Srbijom i time bezrazlozno dodatno kaznili gradjane Srbije.
Trebalo bi veoma detaljno proveravati da li proizvodi koji u Srbiju dolaze iz ove dve drzave ispunjavaju sve zahtevane standarde ne zbog politickih stavova tih drzava nego pre svega zbog zastite srpskih potrosaca. U 2007 smo imali deficit sa Holandijom od 88 miliona €, a sa Belgijom 78 miliona €, i ne bi bilo opste lose da se taj deficit smanji. U EU moze da se nadje mnogo kvalitetnija roba od holandske i belgijske.
Takodje treba redovno i veoma detaljno kontrolisati malobrojna preduzeca koja su u Srbiji kupile firme iz ove dve drzave, ne da bi im se svetili, nego da bi dokazali da mozemo da budemo cak i "pedantniji" od njih.
Naravno, Mladica treba sto pre uhapsiti i staviti tacku na tu pricu, ali ne treba zaboraviti da je 25 drzava podrzalo Srbiju na putu ka EU, osim Holandije i Belgije.

Dragan

pre 15 godina

Zaista mislim da bi ova vlada uhapsila Mladića da može. Sigurno to znaju i u EU, ali nam ili više ne veruju ili nas jednostavno ne žele. Svejedno je vreme da se i mi ohladimo od EU i razmišljamo o drugačijoj budućnosti.

Zmaj

pre 15 godina

Da su Karadzic i Mladic uhapseni krajem devedesetih oni danas ne bi bili "heroji". Sto se vise bude razvlacilo hapsenje "preostalih" oni ce biti veci "heroji". U zemlji, u kojoj se za "noz, zica, Srebrenica" krivicno nikome ne odgovara, niko nema pravo da kritikuje onu drugu stranu. Promenimo nacin razmisljanja. Ako nam novci sa omrazenog zapada odgovaraju, ako su nam njihovi automobili bolji od nasih, ako nam zivot u Nemackoj, Fracuskoj... vise odgovara nego ovde kod nas u voljenoj nam domovini, onda prihvatimo i njihov nacin razmisljanja i ponasanja. Sve ostalo je cisto licemerstvo!

Slobodan

pre 15 godina

Karadzic je isporucen u trenutku kada su svi zaboravili da on postoji. Mislim da je i vrapcima jasno da EU hoce Mladica! Sutra da isporucimo Hadzica bilo bi isto. Ako EU hoce Mladica, ima da dobije Mladica, sa sve Hadzicem pride. Deset godina izgubismo zbog jednog coveka!

Nisu dupli Arsini

pre 15 godina

Holandija nije niti mogla pre blokirati HR, jer je optuznica protiv Gotovine na snagu nastupila daleko nakon potpisivanja SSP-a. Mada HR i SR su tesko za uporedbu, jer Hrvate su vukli gotovo svi, dok je SR izgubila svoje saveznike koje je imala pocetkom 90tih. Kako, zasto, e to svi znamo.

Bojan Jankovic

pre 15 godina

Kao sto rece Zoran. Uradite domaci pa tek onda procenite da li vas nastavnica voli ili ne. ISPORUCITE IM TU DVOJICU BEGUNACA i tek nakon toga ocenite da li je EU, pod izgovorom Holandije, bahata i bezobrazna.

Bojan J.

pre 15 godina

Da meni neko postavi uslov "izbaci te dve kese djubreta iz svog dvorista pa cu te pohvaliti" odma bih ih izbacio ne samo zbog pohvale nego i zbog svg dvorista. UHAPSITE MLADICA I HADZICA!

koki

pre 15 godina

Da nema zemalja kao sto je Holandija, verujem da ratni zlocinci ne samo da nebi bili uhapseni, vec bi bili i na vlasti u Srbiji. Zato, hvala holandezi.

anton

pre 15 godina

Dakle crni dani za Srbiju ostaju. Jutros Jelasic na B92 saopstava da je Krkobabicevo povecanje penzija od 10 odsto bila predizborna sarena laza, kao i da smo i dalje pod sankcijama. Nista manje foliranje nije bilo ni potpisivanje SSP-a, kao i retorika koja je to pratila. A julu tek otpocela vladavina novo-starih snaga koja je ostavila sve birace zbunjene. Sve u svemu, za osam godina jedino se Knez-Mihailova mnogo promenila.

Mimara

pre 15 godina

Nema potrebe za preteranim uzbuđivanjem. Stvarno bi bio red da se konačno pronađu taj čuveni general i onaj magacioner, da nekako (ikada) uđemo u tu još legendarniju uniju, pa će onda možda i Holandskoj vladi (ne samim Holanđanima) nešto trebati što se konsenzusom izglasava...

Milan

pre 15 godina

Ja bih razumeo da je pola zemalja protiv,ma razumeo bih i da su 3-4 zemlje protiv,ali ovako kada je samo Holandija protiv toga (uz podrsku Belgije,koja bi verovatno glasala drugacije da Holandija nema ovakav stav) mogu samo da zakljucim da Holandija preko Srbije leci svoj srebrenicki kompleks i pokusava da spere sramotu i ljagu sa svoje vojske ujedno i drzave.
No,bilo kako bilo...znamo sta nam je ciniti i sta se od nas trazi. Bitno je da je jos uvek sve na nama. ne znam da li ce se nas eventualni trud u buducnosti isplatiti,jer ako se u jednoj zajednici odluke donose samo jednoglasno,kao u EU,a ne prostom ili apsolutnom vecinom onda ja bas i nemam optimistican stav prema opstanku takve zajednice,organizacije i sl.
Sve u svemu...idemo dalje. Ovu odluku mozemo protumaciti i drugacije...CELA EVROPA JE UZ SRBIJU,osim Holandije.

Srba

pre 15 godina

Mene ovo iskreno nervira,pazite vi ovde ne možete da pričate o tome kako smo sad mi krivi,jer protiv potpisivanja se buni jedino Holandija,a ona se buni jer neki smatraju da su oni odgovorni i da je zbog toga pala njihova vlada,da li bi se Holandija bunila da zločin nije izvršen na teritoriji za koju je ona bila odgovorna?!Ja mislim da je ovo samo neki revanšizam,jer ipak od SSP do članstva u EU ima još dosta...

evropa i srbija

pre 15 godina

ocigledno srpska politicka elita ne shvata, da dok se ne uhapsi zlocinac mladic i otvori ozbiljna drustvena diskusija o odgovornosti drzave srbije i njenih pojedinih gradjana za smrti gradjana hrvatske, bosne i kosova nema nista od evropeizacije, kako i smislu pridruzenja eu tako i u civilizacijskom smislu.

Jovica Vitkovic

pre 15 godina

Od 2000te godine mnogo sto-sta smo progledavali kroz prste nasim politicarima. Kljukali su nas raznim glupostima, ispirali mozak a prave cinjenice skrivali od nas... Pre "cuvenog" 5. oktobra 2000te, neki od politicara koji su kasnije bili na vlasti su nam obecavali da ce "zapad" uloziti silne milijarde u nasu zemlju, samo da sklonimo Milosevica sa vlasti i pohapsimo ratne zlocince. Ogromni novci su stigli. Budimo realni, da nije toga novca bili bi smo bedniji nego Causeskova Rumunija." Prljavi "zapad je gutao sve gluposti i lazi nasih politicara a usput je trazio samo da se ratni zlocinci pohapse. Dok su druge clanice EU trebale da ostvare razne kvote u privredi mi smo trebali samo da smanjimo ratno ludilo kojim su nas politicari zatrovali. Nasi politicar su nama u zemlji govorili jedno a onima van granice drugo. Dok nas je zapad hranio mi smo se ulagivali Rusima i pljuvali po njima. Holandjani su u pravu!!! Ratko Mladic ih je ponizio, holandska vlada je pala, bilo je i samoubistava. Da je obrnuto kako bi smo se mi ponasali? Umesto da smo nasu omladinu u proslih desetak godina intelektualno pripremili za izazove razvijenog sveta, nasi politicari su iznegovali neobrazovanu omladinu kojoj je dovoljno da se kaze Srbin-Srbija i koja od toga pada u trans. Zalosno je to sto nasi ratni zlocinci postaju junaci i za njih zlocin nije zlocin. Krajnje smo neposteni i arogantni. Samo nasa istina je prava istina, samo nasa pravda je pravedna... a u sustini ceo zivot nam je servirana laz.
Pocnimo malo da analiziramo sebe i svoju istinu.

Cera

pre 15 godina

Meni je ovo najgore zbog toga sto ja vise po pitanju EU nisam optimista.
Jadni ovi nasi klici, nema nista od normalnog putovanja po Evropi, druzenja i upoznavanja drugih naroda i kultura- a posle ce naravno da bude opet "Srbi ovakvi i onakvi ksenofobi i sta ti ja znam" i tako u krug... odvratno.

Julius

pre 15 godina

"Puna saradnja znaci kada i Mladic i Hadzic budu izruceni Haskom tribunalu", stav je Holandije. A predsedavajuci ministara EU, Bernard Kushner, nakon "fascinantne diskusije za vreme rucka", saopstava "fascinantnu" odluku - da nema odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma! A za utehu rece da "Srbija ima veliku mogucnost da postane clanica Evropske unije". Naravno da Srbija ima velike mogucnosti za to, puno vise nego Rumunija ili neke sadasnje clanice, ali postoji i velika mogucnost da bilo koja clanica, iz nekog razloga,svojim vetom spreci uclanjenje Srbije.

Vladislav

pre 15 godina

Ne znam ni sâm da li da budem ljut na Holandiju, ili da joj budem zahvalan.

Sa jedne strane, koja je uopšte bila svrha Bramercovog povoljnog izveštaja o saradnji Srbije s Hagom, ako je Holandija ostala pri svom tvrdom stavu?

Ali opet, sa druge strane, da je Holandija smekšala svoj stav i da je primena Sporazuma danas bila odblokirana, šta bi onda nateralo našu vlast, očigledno krajnje nezainteresovanu da uhapsi Mladića, da to ipak učini?

Dejan

pre 15 godina

Dragi susjedi nije da vas ne zele, to se i nama tako cinilo kada smo imali problem zvan Gotovina. Mi smo se rijesili balasta zvanog haski sud, jos je ostao vama. Usput mi i vi se ne mozemo usporedjivati s drugim clanicama, jer one problem haskih optuzenika nisu imali, tako da svi datumi i usporedbe s drugima oko ulaska u EU padaju u vodu. Usput, tek kada se rijesi haski problem dolaze pravi (tezi) problemi gdje se pregovara i traze u nekim granama ustupci, a u drugim granama se popusta. Sigurno da ce se negdje pojaviti i pitanje Kosova - sto ce vam dodatno produziti ulazak.
Kako citam jedini iskren po ovome pitanju (odmrzavanje sporazuma) je bio Ceda, pa zato na iducim izborima kaznite vladu (koja se vrti ukrug) na nacin da glasate za Cedu. Sve najbolje i vidimo se jednog dana u EU.

Zoran

pre 15 godina

Srbi (ne svi, ali vecina) su uvek verovali da ce sve zeznuti. Taj nacin ponasanja morao je jednom dovesti do ovoga sto se sada desava. Sad smo svi zeznuti, nos nam je razbijen, a jos cemo morati da se zahvalimo EU i Amerima zbog toga.

Preki

pre 15 godina

i pored cinjenice da smo sami krivi jer nas 2-3 osobe koci na putu boljeg zivota, najvise me nervira sto su nasi politicari mlaki u odnosu prema holandiji pre svega, mozda to njima nece nista znaciti ali bi znacilo nama.....ja vise ne izlazim na izbore.................

Toni T.

pre 15 godina

I ako sporazum ne bude odblokiran, objasnjenje vlasti bice da je ta blokada jedan rutinski akt u vezi jednog sporazuma kome ne treba pridavati preveliku vaznost i da to ne treba da nas brine, jer, kad-tad, to ce biti reseno..

Ja

pre 15 godina

Super , ajde da se okrenemo sebi i da radimo , ocistimo korupciju, ponudimo ovde uslove za biznis a ne vecno da zavisimo od drugih i gledamo u njih kao bogove.

Zvrkoslav Zbunjeni

pre 15 godina

Imajuci u vidu predlog gospodina Rehn-a ba Srbija pocne ,bez obzira, da jednostrano primenjuje i ispunjava odredbe SSP-a, poostavlja se pitanje:
Moze li Srbija jednostrano da se pridruzi EU?
Oni to nece ali mi to hocemo i onda im se onako prisljamcimo kao nezvan gost.

Za tango je potrebno dvoje, gospodine Rehn, zar ne?

Breka

pre 15 godina

"Ovo je isto kao kad bi studentima davali stipendije tek kad diplomiraju".
Ali niko studentu nece dati diplomu prije nego polozi SVE ispite.

Nikola

pre 15 godina

Sa jedne strane mi je jasno da na osnovu medjunarodnog prava imamo obavezu da izrucimo Ratka u Hag i smatram da nam Holandija cini uslugu time sto ne dozvoljava da se odblokira sporazum dok u potpunosti ne ispunimo svoju obavezu. Sa druge strane i oni su videli sta se ovde desava kada se izruci ''zverka'' tribunalu te iz tog ugla mogu reci da su sadisti i da nemaju obzira za ljudski zivot bas kao sto ni taj Ratko nije imao. Trece, niko ne moze da me ubedi da Angela ili Sarkozi ne moze da kaze nekom tamo premijeru Holandije da ne talasa, samo kad bi oni to hteli. Tako da, EU koristi Holandiju i od njih pravi zle momke u nasim ocima a u stvari svako ko i malo prati politiku EU zna da u ovakvim a i u mnogim znacajnijim odlukama po njih same su jako homogeni. Zakljucak je: Srbijo ili izruci Ratka ili nemoj i plati cenu. Meni je licno vise sve jedno. U ostalom EU samo kupuje vreme jer im nije trenutak da primaju nove. Ljudi opushteno!

Saša Tomić

pre 15 godina

Dosta bre više sa tom EU!Ajde već jednom da izručimo generala i magacionera, da sredimo granične prelaze, reformišemo carinu i graničnu službu, uvedemo nove pasoše, pa da vidimo onda jel to bilo sve što treba da uradimo ili nas neko vuče za nos. Evo Makedonija već 15 godina slepo ispunjava uslove EU, pa nikom ništa. Taman ispune jedan uslove, a ove birokrate iz EU postave drugi i tako nanovo! Ne postoji ni promil šanse da kada jednog dana izručimo generala i magacionera, da nas ovi neće ucenjivati sa priznavanjem Kosova! Računica je prosta: Kosovo ne može pre Srbije u EU, a Srbija neće moći u EU baš zato što neće da prizna Kosovo! Tačka! Ja sam sada već evroskeptik pomalo!

lala

pre 15 godina

ja to gledam ovako: da postoji zelja/volja da se RM izruci, postoji. I verujem da ce jednog dana biti isporucen nezavisno od SSP-a i dal Holandija na tome insistira ili ne. Na tome insistira EU a ne Holandija licno. I kao sto rekoh i EU vodjstvo je svesno da ce on biti isporucen, pitanje je samo vremena. Razumno bi bilo ocekivati da vodjstvo EU zarad poboljsanja uslova zivota srpskog naroda odblokira SSP i time srpskom narodu omoguci da malo lakse dise. Ali ne lezi vraze...ocigledno da ih srpski narod uopste ne interesuje niti su posebno zainteresovani da mu pozele 'dobrodoslicu' u 'evropsku porodicu'. Pitam se, cemu onda dalje sve ovo? Deluje mi ko sprdacina. Izgleda da nam je ostalo: 'use i u svoje kljuse' pa kako god da je.

Ujvidek

pre 15 godina

EU ima svoje uslove i tacka,mi bi po nasem obicaju da se provucemo nekako-ne znamo kako.Kao mi smo ok,sve po ps-u,a oni nas ponizavaju,bla...bla...U Srbiji je realnost jos uvek naucna fantastika.

Peetronije

pre 15 godina

Najveca ironija u svemu je sto se jos Tadic cudi kako nisu odmrzli sporazum.
Covek iznenadjen... "...a sve smo uradili kako treba"

Читалац из Аустрије

pre 15 godina

Више пута сам у разним медијима подсећао на случај кад је Аустрији стављен "вето" на улазак у ЕУ због овдашњег отезања на раније понуђено чланство, тобоже због угрожавања "неутралности", а у ствари због ишчекивања шта ће бити са СССР-ом који се полако урушавао. Од тадашњих чланица, само је Белгија била против и то без и једног слова образложења! Јасно је да иза појединачног "вета" у позадини ипак стоји некакав договор, па је љутња на Холандију која "мрзи" Србију због Сребренице апсурдна. Уосталом, у западњачком пословном и политичком речнику уопште не постоји појам "мржња", него само појам "интерес". Колико дуго треба ово објашњавати да се схвати једноставна истина?

"sa fijatom u evropu"

pre 15 godina

Samo gledam sta se dogadja.
Pred izbore smo dobili i SSP i Fijat. Danas ni SSP ni Fijat (btw poslednji najavljeni rok za Fijat je bio polovina septembra. Danas je 15.)

Kolubarac

pre 15 godina

Ne bih sada iznosio moj stav o EU o Hagu i celoj toj zdogodovštini, ali… Ako se pogledaju izjave onih koji su za hapšenja, a samim tim hapšenjem bi se sve promenilo oko UE, mora se priznati da mi živimo u jednoj neverovatnoj državi... Čujete da glavni iz onog velikog suda u nas, zna gde je Mladić ali i zna da ima sa njim i onih koji su spremni da pucaju, pa je zato otežano hapšenje… Neverovatna izjava… Vlast, i to ova, ne ona prethodna, Koštunićina, nije voljna da preduzme nešto jer eto… Neko može i da zapuca na one koji hapse… Možda su sada i jasnije izjave – dobrovoljna predaja... Drugačije ne može, može biti opasno... Shodno tome možemo zaključiti da u ovoj zemlji i pod ovom vlašću možete, ako samo prijavite da čete se pobuniti protiv hapšenja, a još i malo zapretite, učiniti šta vas je volja... Vlast nije spremna da hapsi ako se sami ne predate... Te i takve izjave zaista zbunjuju i nas, navikle na sve, a kamo li one iz UE, navikle na svašta... A ovo sve sa EU je već davno viđeno... Traje evo već više od 10 godina... Zaboravljamo mi brzo... Još u vreme vladavine socijalista se govorilo i bilo obećavano sve i svašta... Pa onda DOS i evo do, sada kažu 2009... ali i za to - postoji velika mogućnost – kako lepo reče gospodin Kušner... Da je sve ovo video igrica, a ne stvaran život, bilo bi jako zanimljivo da već sutra po predaji generala Mladića vidimo šta se to novo sprema... Znam ja, mnogi će reći, a već i govore, ma važan je general Mladić, ali mi se sve čini da mi pojma nemamo koliko još veoma važnih ljudi ili situacija i događaja, izvinjenja i ko zna čega još mi imamo u Srbiji... Da, ima i jedan predlog za one koji odobravaju hapšenja haških optuženika... Iskoristite sve moguće veze, uticaje i tražite nove izbore... Zar niste primetili da posle svakih novih izbora jedan od velikih ode u Hag... E, a sada sami izračunajte sve...

Djorgo

pre 15 godina

Prvo ni jednog ne bih isporucio Hagu, svim optuzenim u Hagu, a bogami i nekim drugima, bih sudio u Srbiji. Nije realno? Verovatno. Zato se i ne bavim politikom.

Drugo, ako je neko kalkulisao s hapsenjem Karadzica, izgleda da se preracunao u cenjkanju i mora da se zali kod onoga kod koga se dogovarao.

Trece, nama nema druge nego EU, takva-kakva je. Zato nema mnogo uzbudjenja i vredjanja (besan sam, da se razumemo, ali posle ovog komentara idem mirno da radim nesto drugo.
Idemo dalje

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Da su uhapsili Mladića umjesto Karadžića vjerovatno bi odmrzli sporazum sa Srbijom i vjerujem da su Holanđani bili jako razočarani kada su čuli da je uhapšen Karadžić ali ne i Ratko Mladić. S druge strane članice koje vode glavnu riječ u EU V. Britanija, Francuska i Njemačka da su htjele mogle su pritisnuti Holandiju da popusti baš kao što su pritiskali Švedsku na pristanak u vezi davanja statusa kandidata Hrvatskoj iako je uslov bio da se izruči Ante Gotovina.

Srbija bi trebala izručiti Mladića ali zbog nas samih, a zatim prestati više sa pričom o EU nego okrenuti se sebi. Ulazak u EU (ako bude tada postojala) desiće se za nekih 10 godina...

Branko, Svedska

pre 15 godina

Ne treba gubiti nadu, Srbija i citav Balkan treba EU, a sto se tice Holandije
pogledajte video na YouTube, adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=AZ7woyumciQ

pa ce te saznati zasto nam Holandjani nece da oproste.
Mladic bi trebao da se preda i da zagalami na Holandjane u Hagu, kao na videosnimku gore, i svakako da objasni zasto se to stradanje naroda desilo u Srebrenici.

dupli aršini

pre 15 godina

Od vlade Hrvatske su tražili izručenje Ante Gotovine tek kada je trebala dobiti status kandidata za ulazak u EU. Ranije joj nisu ništa tražili. Holandija nije blokirala Hrvatsku zbog Ante Gotovine.

bb

pre 15 godina

Pa ne moze to tako lako, prvo hagovci, pa Kosovo, nije mi jasno sto vec niste podelili Kosovo, jer druge nema, pa onda kradja automobila i sudski procesi za razne mafije, pa korupcija, pa kriminal, droga i td.
Do evropskih standarda ne mozemo doci , ali bar mozemo da napravimo neki pomak i pruzimo gradjanima neku bezbednost od strane politicara i mafije ili kontraverznih biznismena. Pa da nisi Srbin a da sve znas sta smo radili i sta se radi kod nas jel bi glasao za partnerstvo sa takvima- NIKAD
Budite posteni i radite na otklanjanju tog nereda bez obzira na evropu i na sporazume, sve ce doci kad bude bilo pravo vreme.

TOFA

pre 15 godina

Ja sam pola srbin pola avganistanac. Nemaju za nas sluha ni evropljani ni ameri,sve bi da nam uzmu,zarad malo demokratije.Ziveo U AZIJI ILI EVROPI tako Mi je sve jedno.

josip

pre 15 godina

pa i ako krijemo zločince kako to da su u Evropu ušli Austrija, Nemačka, Madjarska koji brane svoje fašističke zločince za koje se zna gde su.....smešno

Žile

pre 15 godina

Pre bih rekao da je Holandija samo izgovor, za odluku da ne natovare sebi na grbaču još jednu, visoko korumpiranu zemlju (pun im je BG i RO), gde se ne poštuju zakoni, gde nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, gde je infrastruktura katastrofalana, gde je putarina najskuplja na svetu, gde kome god se obratis da uradi svoj posao moras da das prvo minimalno 100E ...Recimo da je tako.

ChichazZ

pre 15 godina

Mnogo mi smrdi ovo sto bas Holandija sve stopira posto i ona ima velike krivice oko Srebrenice ali nekim delom je potpuno u pravu... Mladić je dokazani zločinac i bio bi red da se sam preda, to bi bilo najbolje za sve nas...