Ponedeljak, 18.08.2008.

12:49

Matićeva: VoIP protivzakonit

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže da firme koje u Srbiji pružaju telefonske usluge putem VoIP-a to rade nelegalno.

Izvor: Beta

Matiæeva: VoIP protivzakonit IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Aca

pre 15 godina

Telekom svoj monopol oko VOIP brani vec godinama filtriranjem saobracaja. Svako ko nije u kombinaciji sa njima "zaradi" filtriranje i bude mu onemoguceno koriscenje VIOP-a. Tehn. lica vecine davaoca Internet usluga kao i novinskih agencija to dobro znaju a neki su dobili packe od Telekoma. Cist monopol i ekstremna zarada. Tako name je i sa Internet uslugom na kojoj Telekom korisnicima naplacuje 100 puta vecu cenu od nabavne.

Vladimir

pre 15 godina

Ilegalnost VOIP je posledica komunisticke bastine koja je i dan danas na snazi i obavezuje sve gradjane Srbije da tehnbologija za prenos glasa putem fiksne telefonije mora da ide preko drzavne institucije (citaj: Telekoma Srbije). Cini se da nije u interesu nasim organima da dovedu u red uredbe o ovome.

milan

pre 15 godina

Ljudi, koje se to trziste razvilo zato sto je to omogucila regulativa? Nova trzista stvara i razvija ljudska domisljatost i inovativnost, a ne regulativa. Da li je npr 1975. americka vlada donela "regulatorni okvir za nastanak Microsofta" ili mozda 1999. "Strateski plan nastanka i sirenja Googla"? Upravo suprotno!
Tako da, naravno, nije lose kada se trziste razvija "stihijski", jer samo tako i moze da se razvija. Da birokrate u raznim agencijama i ministarstvima mogu da predvide rezvoj tehnologije i organizuju nove kompanije, ne bi trazili od partija da ih postavljaju na dobro placene drzavne poslove, nego bi osnovali kompaniju i obogatili se.
Nas je problem sto imamo regulativu, kojom se onda skupo prodaju licence, zahteva instaliranje skupe opreme za prisluskivanje i more drugih zahteva, koji uvecavaju cenu poslovanja, pa se trosak preliva na krajnjeg korisnika koji placa viskoke cene. Sve to, naravno, da bi nas drzava zastitila od nas samih da se ne razvijamo "stihijski" neko pod totalnom kotrolom drzavnog aparata.
Imas novu ideju? Idi u Ameriku, a nas lepo pusti da kontrolisemo svoje podanike!

gordana t

pre 15 godina

u francuskoj koristim usluge provajdera free. placam 29.99 eura mesecno i u tu cenu imam internet adsl - neograniceno koriscenje telefona (ne placam za tel.broj 12 eura mesecno koliko je pretplata kod france telekom-a) a imam neogranicen broj besplatnih razgovora sa 70 svetskih destinacijau destinacija,ukljucujuci fiksne brojeve i u francuskoj,sve zemlje eu, hrvatsku i sloveniju, ameriku itd. sa sestrom u americi npr pricam svakodnevno po jedan sat a nekad i vise, onako uz kaficu,a na racunu mi se to tarifira sa 0 eura. i naravno imam kablovsku tv, ukljucenu u istu cenu. u beogradu kad dodjem moram da platim telefon, internet i to onaj pesacki, gde mi se ceo kredit potrosi dok jednu sliku daunlodiram, plus kablovsku minimum 3000 dinara, a ne dao bog da se raspricam preko telefona, jer me odmah klepe za bar sto eura. eto zasto bi srbija trebalo da postane deo evrope - da placa manje za kvalitetniju uslugu, a ne da je ucenjuju novi ministri - strucnjaci sa svaku oblast!

NoviSad

pre 15 godina

Pozdravljam ideju, samo ne vidim zasto to mene treba da zanima. Hocu one fine reklame: internet za 1EUR, razgovarajte sa zemljama Evrope za 0.11EUR/min...
Koliko mi se cini, kao da ni sam Telekom ne zanima da prodje jeftinije, ako je nesto jeftinije, pa valjda u nekoj varijanti i oni mogu vise da zarade. Ako dosad obican gradjanin placa velike cene razgovora, pa proturite to kroz VoIP, spustite cene 10-20%, razliku sebi i Bog da nas vidi! I plus porez od provajdera!
Ali u celoj prici, ja samo zelim SVOJIH 10-20% NIZE, hocu svoj deo, necete me prevariti!

MrAdder

pre 15 godina

Interesantno razmislja ministarka. Mozda je to jedan novi pogled na liberalizaciju, nazovi trzista telekomunikacionih usluga. A mi, obicni smrtnici, nikako da shvatimo sustinu - samo se za formu 'vatamo i posle nam kao sve neko drugi kriv! Ma, ona je nekoliko svetlosnih godina daleko od nas - pitam se samo u kom smeru!

tomkarlo

pre 15 godina

Zakonom je zabranjeno pružanje VoIP usluga bez da je dobijena licenca za vršenje te usluge. Kada budu dobijene licence moći će se pružati takve usluge. To se niukoliko ne razlikuje ni od EU ni od USA. I tamo se dobijaju licence i plaća se porez, i naknada za korišćenje kapaciteta (pa ne ide internet sam od sebe kroz vazduh i tuđe žice).
ALI, to nema nikakve veze sa nama korisnicima. Mi ne odgovaramo ako koristimo te usluge, već oni koji stiču nesrazmernu dobit pružajući nama usluge i ne plaćajući odgovarajuće naknade nikome. Najbolje je vikati "uhvatite lopova".

MIlutin

pre 15 godina

Bravo za g-dju Ministarku. Nadam se da ce da se izbori za zakon gde ce jedini dozvoljeni pristup internetu biti analogni modem brzine 9,6k. Pa kada Alcatel upgrade-uje centrale po Srbiji (jednoga dana) ispasce da nista tako sporo ne moze da se koristi (ne zaboravite, i glas se komprimuje pa se tako jedan "kanal" koristi za min 4 prenosa govora, tj. otprilike 16 KBit/s). A mobilnim se vec prenosi do 7,2 MBit/s (Telenor u Svedskoj). U prevodu, hoce gospodja da vlada internetom, a zaboravlja da to nije uspelo ni mnoooogo jacima od nje...

Milos Dj.

pre 15 godina

Mozda ce ministarka da se pozali i na pregledanje internet strana b92.net jer, zaboga, pa to nije eksplicitno i egzaktno zakonski regulisano...Mozda svi vi sto citate ove strane krsite neki zakon ili jos verovatnije neki zakon(koji jos ne postoji) ne postujete.

nebojsa

pre 15 godina

Ova zena je svoj predhodni posao u SIEPI radila pristojno.
Sada umesto da nudi i ubrza razvoj komunikacija u Srbiji da govori da ce u roku od 30 dana internet biti na evropskom nivou,kao i telefonske usluge,ona prica o tome kako ce eventualno u sledecoj deceniji da se bave tim pitanjima...

ALEKSANDAR ANGELOVSKI

pre 15 godina

Boze, pametne li izjave g-dje ministarke. Bio sam prosle godine u Nemackoj i tamo siroti Nemci za 1 evro (ili ti 80 dinara) mogu poslati 100 sms poruka u inostranstvu a mi ovde, bogatasi, za 80 dinara mozemo da posaljemo CITAVIH 8 poruka. U PRAVU STE G-DJO, MALO LI JE? SRAMOTA. ALI DOK IMA OVACA BICE I VUNE.

Voip-magnum crimen

pre 15 godina

Nullum crimen,nulla poena,sine lege!Fundamentalna stvar,a ministarka neka zaviri u osnove prava,pre nego što lupi(i ostane živa).

Nervozni Laki

pre 15 godina

E,baš me interesuje a kako će da mi zabrani korišćenje Skypea ili Voipbustera ako imam ADSL i to još preko Telekoma.Valjda je njeno da mi olakša i smanji troškove a ne da me tera na monopolistu Telekom-a.Ako nešto nije zabranjeno, a po važećim zakonima nije onda je to dozvoljeno,a ona neka se isprsi i ispred svog ministarstva predloži zakon da je to zabranjeno,pa da vidimo šta onda ...

Zoran

pre 15 godina

"Kašnjenje sa donošenjem regulative" ima za posledicu pad životnog standarda (plaćamo više) + nedolazak stranih investitora zbog nepostojanja infrastrukture, pa vi vidite šta ste uradili. Nesposobni ste svi! Pa zar treba prvo da se pojavi 50 firmi koji pružaju neku uslugu da vi počnete da se bavite zakonom o toj usluzi.

jako zabrinut

pre 15 godina

Ministarka bi morala onda da se potrudi da zakon donese sto pre da bi i drzava nesto uzela od VOIP provajdera u smislu poreza zato sto VOIP ne poznaje granice. Dakle bilo koja kompanija koja ima odgovarajuce servere moze gradjanima Srbije da omoguci VOIP tako sto ce primati uplate iz Srbije (recimo karticom) i gradjani ce moci da koriste voip (recimo Skype). Ovo je dakle vrsta posla gde uopste ne morate fizicki biti prisutni u Srbiji da bi prodavali svoj proizvod negde, prema tome umesto kukanja i pretnji tastaturu u sake i pisite zakon tako da svako ko zeli moze da se bavi tim poslom i javite nam obavezno kad zavrsite. Zaista je zalosno da privatnici idu ispred ministarstva i telekoma u implementiranju novih tehnologija, pa ako vam je malo stalo do gradjana i drzite do svoje diplome onda porazmislite o tome i o onome sto ce biti realnost za nekoliko godina, a ne da nam opet pretite jer niste spremni za nesto sto se negde vec uveliko koristi.

SVD

pre 15 godina

Čudo jedno kako imam osećaj da Srpska Vlada radi protiv interesa građana. Sve se zaklanjaju iza nekih "propisa" ili nepostojanja istih, a sa druge strane Dinkić hoće da ukine stotine nepotrebnih propisa. Dajte malo, sjašite sa grbače ovog naroda: mi plaćamo najskuplje telekomunikacijske usluge, najskuplje gorivo u celom regionu, najveće cene prehrambenih proizvoda, najskuplji avio prevoz... sa druge strane sve što tako skupo plaćamo je samo marginalnog kvaliteta. Treba ispitati koji su stvarni ciljevi vlade i politike: 24 ministarstva da bi se udomili partijski miljenici, neprivatizovana velika preduzeća koja takođe vode partijski miljenici, 250 članova parlamenta koje treba hraniti i napajati za nerad, korupcija na svakom korajku, koja "ne može" da se iskoreni. Čim se pojavi neko sa predlogom da skine cene usluga ili čega drugog, nalaze se "propisi" ili nedostajanje propisa da se onemoguće. Sram bilo gospođu Jasnu Matić i za izjavu i za taj način razmišljanja.

Mitar

pre 15 godina

Slazem se samo treba doneti prvo zakon protiv takvih ministara kao sto je Maticeva. BTW telekom drzi monopol na internet, sta cemo sa antimonoplistickim zakonom. Bruka je internet bukvalno u svim zemljama u okruzenju najmanje duplo jeftinji.

tržište

pre 15 godina

tržište ide ispred regulative. to nije dobro, ali je to tržište. zbog toga treba više da radimo na razvoju regulative, a manje da se bavimo politikom.
Lepo je JM izbegla odgovor da kaže da neće biti represije, što je sasvim jasan signal u kom pravcu će se razvijati regulativa....

GuC

pre 15 godina

Ja se ponadala da je mlada i pametna zena dosla na mesto ministra, a ona meni ovako... ko ce da odgovara sto taj zakon nije donet, ko ce da odgovara za mnopol koji izgleda ni nova Vlada nema nameru da spreci, ko ce da nadoknadi stetu NAMA gradjanima sto smo u srednjem veku?
UF i fuj!

Igor

pre 15 godina

Ljudi.. PRUZANJE usluga VoIP-a je zabranjeno zakonom, koriscenje programa koji se koriste VoIP tehnologijom (citaj Skype) je naravno dozvoljeno..

Pera

pre 15 godina

Dakle, nova ministarka je tu namestena da se ne bi petljala u Telekomov monopol (i svoj posao), i zagorcala zivot svakome ko pokusa da taj monopol zaobidje.

Za Telekom Republike Srpske je uzet kredit od 650.000.000 E.

Sada ce podici cene svih usluga, i onemoguciti konkurenciju da bi se od gradjana i firmi namakle tolike pare.

Dex

pre 15 godina

Ovo samo potvrdjuje da smo zadnja rupa na svirali. Svuda u okruzenju VOIP je legalan osim u Srbiji gde MONOPOLISTICKI TELEKOM stiti svoje trziste. Evropo daleko si............

zsc

pre 15 godina

Hm, kada sam npr. pocinjao biznis u Americi i registrovao kompaniju, u papirma koje sam dobio, pored opisa glavne delatnosti pisalo je i da moja kompanija moze obavljati i bilo koju drugu vrstu delatnost koja je legalno dozvoljena na tlu USA. Zato Srbija uz ovakve zakone i ministre i jeste tu gde jeste.

Glock

pre 15 godina

Mislim, VoIP nije legalan, ali je zato monopol Telekoma legalan. Imamo najzalosniji Internet u Evropi, i to samo zato sto vlast i dalje dozvoljava Telekomu (preko RATEL-a) da radi sta hoce.

Miloš

pre 15 godina

VoIP nije nelegalan, već je "vanlegalan", odnosno nije zakonski regulisan. Ovima jedino smeta što ne skidaju kajmak i sa ovoga kao sa svega ostalog...

Komentar na komentare

pre 15 godina

Niko ne kaze da nije dozvoljeno koriscenje skajpa vech pruzanje voip usluga u Srbiji. I ubiranje para od toga.

To ne moze da se radi zato sto jos nisu dodeljene licence, sto je ucinjeno u Crnoj Gori krajem 2007, da ne govorimo o drugim zemljama ex yu.

Slicna situacija je bila sa kablovskom TV, kada je oblast regulisana tek nakon sto su firme osnovane i pocele da rade.

Jeronimo

pre 15 godina

I sad su svi krivi. Provajderi i korisnici zajedno jer vi niste ukapirali da se VoIP pojavio pre 10 godina i niste našli za shodno da sednete i donesete (čitaj prepišete) zakon :) Sreća u nesreći je da se zakoni sprovode kao što se i donose, inače bi pola nacije već bilo "ćorkirano" po raznim neregulisanim osnovima! Još jednom stara srpska na delu: Sačuvaj me Bože pravde :)

Dusan

pre 15 godina

Kakva je ovo obrnuta logika, pobogu???
Sve sto nema u zakonu i nije zabranjeno je dozvoljeno, a kaznjavanje tog ponasanje je zabranjeno i nelegalno. Boze, ko je ova gospodja ministarka?

Stevo

pre 15 godina

Neka bude protivzakonit i internet, sve što je u normalnom svetu funkcionalno i za korist građana, ovde to treba zakonom zabraniti. Šta će nam normalan svet, možemo mi starim žičnim telefonima i impulsima da telefoniramo. Kakav Voip, ne treba to nikome. Ja neću da budem deo razvijenog sveta, hoću da živim u komunizmu i da ne napredujemo!!!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

I koliko meseci postoji VoIP pa jadna vlada nije stigla da donese potrebnu regulativu? Meni se cini da postoji mnogo duze. Da je srece, da vlada donosi zakone jos pre nego sto uvedemo neku novu tehnologiju, da bude istovremeno i vladar i ucitelj naroda, a ovako ispada da narod uci vladu sta je sta, nalik na aferu oko citaca za licne karte. Ovo je jednostavno jezivo, sve treba da im se crta, bog te, kao ono kad neki lik nije imao svetiljku na biciklu pa ga policijac kaznio i naredio mu da se vise ne vozi bez nje, a druge veceri eto ti lika - ima svetiljku, ali ne svetli, niko mu nije rekao da treba i da je upali :-)

Petar

pre 15 godina

Opet mi koji postujemo zakon u ovoj zemlji izvisimo. VoIP je izricito zabranjen Zakonom o telekomunikacijama. Za sve osim za par njih koji su se debelo omastili. I mi ostali se iskreno NADAMO, kao i nasa ministarka, da ce se dozvati sebi i "uci u zakonske norme". Kao i kod legalizacije objekata, nasi propisi ili bar njihovi tumaci idu na ruku divljacima. Drugim recima NE POSTUJTE NI JEDAN ZAKON, ISPLATICE VAM SE KAD, TAD.

svrbija

pre 15 godina

Hoce li neko da privatizuje taj telekom i uvde nove zakone ili cemo da se valjamo u blatu kao poslednji u svemu? Pa dokle tog komunistickog maltretiranja.

Pera kojot

pre 15 godina

A možda ministarki smeta to što Telekom i država Srbija mnogo para gube zbog VoIP-a? E pa gospodo, žao mi je, ja telefon odavno ne koristim u međunarodnim razgovorima... slava INTERNETU

Ja

pre 15 godina

Zar tako nešto u zemlji prava i pravde?! Treba očigledno apdejtovati ministarkin softver da ne bi više izjavljivala takve revolucionarne stavove.

Zika

pre 15 godina

Monumentalna glupost ! Ako zakon ne tretira pitanje VoIP komunikacija, to ne znaci da se radi o nezakonitoj radnji, vec o rupi u zakonu. Pravno to nece nikako proci. Prema tome, iako ne znam ko je doticna osoba, interpretiram ovu njenu izjavu kao definitivni dokaz da osoba bas i nije veoma sposobna, nije "aware" sto kaze Zan-klod Van Dam... Stvarno neverovatno.

Prema tome nemoj da se iko brine o ovom pitanju, nema ni teoretske sanse da se iko tereti po ovom pitanju.

VOIP

pre 15 godina

Protiv zakonito ne može da bude, osim ako je internet protiv zakonit. VOIP nije ništa drugo nego jedna vrsta usluga, koje internet omogučavaju, ni više ni manje nego šta je web stranica, itd., znači onda da je i to zabranjeno. Ovako nešto može samo još u Kini, Iranu, itd..

Pale Sera

pre 15 godina

Strasno i nezamislivo je to sto se kod nas donose zakoni za pojedine oblasti tek kad se vidi koliko se para tu vrti!!! Ja znam nekoliko kompanija koje pruzaju usluge VoIP-a vec godinama i regularno nam sve to fakturisu!!!! ko je sad tu u prekrsaju i kad cu ja kao korisnik da idem u zatvor?!?!?!
cisto da se pripremim...

matori

pre 15 godina

Zanimljiva izjava ministarke.
Molim da u sledećoj izjavi navede šta sve nezakonito (u odnosu na korisnike) čine telekomunikacione i druge institucije u Srbiji...

Nenad

pre 15 godina

Telekom već godinu dana nudi i koristi VoIP sa svojim "prepaid karticama", a isto to radi i Telekom mobilna mreža (MTS) kao i Telenor za transfer međunarodnih poziva (zato je tako očajan kvalitet i zato se kao ID pozivaoca na mobilnom telefonu u roamingu prikazuje čitav spektar čudnih brojeva).
Šta ćemo s tim? Da li ćemo i Telekom i Telenor kazniti?

r2d3

pre 15 godina

A protivno KOM zakonu oni obavljaju tu delatnost? Ako se vec kaze da regulativa ne postoji, dakle zakon koji se (ne) bavi tom materijom, kako onda moze neko da prekrsi pravila? "Malo" je nelogicno.

Kiza

pre 15 godina

Pa valjda je shoodo pozitivnim zakonskim propisima dozvoljeno sve sto nije eksplicitno zabranjeno zakonom. Ako nesto postoji a nije regulisano zakonom to je posledica lose drzave i ne treba posledice toga da padnu na gradjane.

Miodrag

pre 15 godina

Ako se dobro secam, zakonom je bilo predvidjeno da ce monopol na telekomunikacije prestati sredinom 2006. godine. Prema tome i zadrzavanje monopola je protivzakonito.

r2d3

pre 15 godina

A protivno KOM zakonu oni obavljaju tu delatnost? Ako se vec kaze da regulativa ne postoji, dakle zakon koji se (ne) bavi tom materijom, kako onda moze neko da prekrsi pravila? "Malo" je nelogicno.

Miodrag

pre 15 godina

Ako se dobro secam, zakonom je bilo predvidjeno da ce monopol na telekomunikacije prestati sredinom 2006. godine. Prema tome i zadrzavanje monopola je protivzakonito.

VOIP

pre 15 godina

Protiv zakonito ne može da bude, osim ako je internet protiv zakonit. VOIP nije ništa drugo nego jedna vrsta usluga, koje internet omogučavaju, ni više ni manje nego šta je web stranica, itd., znači onda da je i to zabranjeno. Ovako nešto može samo još u Kini, Iranu, itd..

Nenad

pre 15 godina

Telekom već godinu dana nudi i koristi VoIP sa svojim "prepaid karticama", a isto to radi i Telekom mobilna mreža (MTS) kao i Telenor za transfer međunarodnih poziva (zato je tako očajan kvalitet i zato se kao ID pozivaoca na mobilnom telefonu u roamingu prikazuje čitav spektar čudnih brojeva).
Šta ćemo s tim? Da li ćemo i Telekom i Telenor kazniti?

Pera kojot

pre 15 godina

A možda ministarki smeta to što Telekom i država Srbija mnogo para gube zbog VoIP-a? E pa gospodo, žao mi je, ja telefon odavno ne koristim u međunarodnim razgovorima... slava INTERNETU

Kiza

pre 15 godina

Pa valjda je shoodo pozitivnim zakonskim propisima dozvoljeno sve sto nije eksplicitno zabranjeno zakonom. Ako nesto postoji a nije regulisano zakonom to je posledica lose drzave i ne treba posledice toga da padnu na gradjane.

Stevo

pre 15 godina

Neka bude protivzakonit i internet, sve što je u normalnom svetu funkcionalno i za korist građana, ovde to treba zakonom zabraniti. Šta će nam normalan svet, možemo mi starim žičnim telefonima i impulsima da telefoniramo. Kakav Voip, ne treba to nikome. Ja neću da budem deo razvijenog sveta, hoću da živim u komunizmu i da ne napredujemo!!!

matori

pre 15 godina

Zanimljiva izjava ministarke.
Molim da u sledećoj izjavi navede šta sve nezakonito (u odnosu na korisnike) čine telekomunikacione i druge institucije u Srbiji...

Zika

pre 15 godina

Monumentalna glupost ! Ako zakon ne tretira pitanje VoIP komunikacija, to ne znaci da se radi o nezakonitoj radnji, vec o rupi u zakonu. Pravno to nece nikako proci. Prema tome, iako ne znam ko je doticna osoba, interpretiram ovu njenu izjavu kao definitivni dokaz da osoba bas i nije veoma sposobna, nije "aware" sto kaze Zan-klod Van Dam... Stvarno neverovatno.

Prema tome nemoj da se iko brine o ovom pitanju, nema ni teoretske sanse da se iko tereti po ovom pitanju.

Ja

pre 15 godina

Zar tako nešto u zemlji prava i pravde?! Treba očigledno apdejtovati ministarkin softver da ne bi više izjavljivala takve revolucionarne stavove.

Pale Sera

pre 15 godina

Strasno i nezamislivo je to sto se kod nas donose zakoni za pojedine oblasti tek kad se vidi koliko se para tu vrti!!! Ja znam nekoliko kompanija koje pruzaju usluge VoIP-a vec godinama i regularno nam sve to fakturisu!!!! ko je sad tu u prekrsaju i kad cu ja kao korisnik da idem u zatvor?!?!?!
cisto da se pripremim...

SVD

pre 15 godina

Čudo jedno kako imam osećaj da Srpska Vlada radi protiv interesa građana. Sve se zaklanjaju iza nekih "propisa" ili nepostojanja istih, a sa druge strane Dinkić hoće da ukine stotine nepotrebnih propisa. Dajte malo, sjašite sa grbače ovog naroda: mi plaćamo najskuplje telekomunikacijske usluge, najskuplje gorivo u celom regionu, najveće cene prehrambenih proizvoda, najskuplji avio prevoz... sa druge strane sve što tako skupo plaćamo je samo marginalnog kvaliteta. Treba ispitati koji su stvarni ciljevi vlade i politike: 24 ministarstva da bi se udomili partijski miljenici, neprivatizovana velika preduzeća koja takođe vode partijski miljenici, 250 članova parlamenta koje treba hraniti i napajati za nerad, korupcija na svakom korajku, koja "ne može" da se iskoreni. Čim se pojavi neko sa predlogom da skine cene usluga ili čega drugog, nalaze se "propisi" ili nedostajanje propisa da se onemoguće. Sram bilo gospođu Jasnu Matić i za izjavu i za taj način razmišljanja.

Dusan

pre 15 godina

Kakva je ovo obrnuta logika, pobogu???
Sve sto nema u zakonu i nije zabranjeno je dozvoljeno, a kaznjavanje tog ponasanje je zabranjeno i nelegalno. Boze, ko je ova gospodja ministarka?

Jeronimo

pre 15 godina

I sad su svi krivi. Provajderi i korisnici zajedno jer vi niste ukapirali da se VoIP pojavio pre 10 godina i niste našli za shodno da sednete i donesete (čitaj prepišete) zakon :) Sreća u nesreći je da se zakoni sprovode kao što se i donose, inače bi pola nacije već bilo "ćorkirano" po raznim neregulisanim osnovima! Još jednom stara srpska na delu: Sačuvaj me Bože pravde :)

Dex

pre 15 godina

Ovo samo potvrdjuje da smo zadnja rupa na svirali. Svuda u okruzenju VOIP je legalan osim u Srbiji gde MONOPOLISTICKI TELEKOM stiti svoje trziste. Evropo daleko si............

Pera

pre 15 godina

Dakle, nova ministarka je tu namestena da se ne bi petljala u Telekomov monopol (i svoj posao), i zagorcala zivot svakome ko pokusa da taj monopol zaobidje.

Za Telekom Republike Srpske je uzet kredit od 650.000.000 E.

Sada ce podici cene svih usluga, i onemoguciti konkurenciju da bi se od gradjana i firmi namakle tolike pare.

svrbija

pre 15 godina

Hoce li neko da privatizuje taj telekom i uvde nove zakone ili cemo da se valjamo u blatu kao poslednji u svemu? Pa dokle tog komunistickog maltretiranja.

Miloš

pre 15 godina

VoIP nije nelegalan, već je "vanlegalan", odnosno nije zakonski regulisan. Ovima jedino smeta što ne skidaju kajmak i sa ovoga kao sa svega ostalog...

GuC

pre 15 godina

Ja se ponadala da je mlada i pametna zena dosla na mesto ministra, a ona meni ovako... ko ce da odgovara sto taj zakon nije donet, ko ce da odgovara za mnopol koji izgleda ni nova Vlada nema nameru da spreci, ko ce da nadoknadi stetu NAMA gradjanima sto smo u srednjem veku?
UF i fuj!

Mitar

pre 15 godina

Slazem se samo treba doneti prvo zakon protiv takvih ministara kao sto je Maticeva. BTW telekom drzi monopol na internet, sta cemo sa antimonoplistickim zakonom. Bruka je internet bukvalno u svim zemljama u okruzenju najmanje duplo jeftinji.

Igor

pre 15 godina

Ljudi.. PRUZANJE usluga VoIP-a je zabranjeno zakonom, koriscenje programa koji se koriste VoIP tehnologijom (citaj Skype) je naravno dozvoljeno..

Petar

pre 15 godina

Opet mi koji postujemo zakon u ovoj zemlji izvisimo. VoIP je izricito zabranjen Zakonom o telekomunikacijama. Za sve osim za par njih koji su se debelo omastili. I mi ostali se iskreno NADAMO, kao i nasa ministarka, da ce se dozvati sebi i "uci u zakonske norme". Kao i kod legalizacije objekata, nasi propisi ili bar njihovi tumaci idu na ruku divljacima. Drugim recima NE POSTUJTE NI JEDAN ZAKON, ISPLATICE VAM SE KAD, TAD.

zsc

pre 15 godina

Hm, kada sam npr. pocinjao biznis u Americi i registrovao kompaniju, u papirma koje sam dobio, pored opisa glavne delatnosti pisalo je i da moja kompanija moze obavljati i bilo koju drugu vrstu delatnost koja je legalno dozvoljena na tlu USA. Zato Srbija uz ovakve zakone i ministre i jeste tu gde jeste.

Glock

pre 15 godina

Mislim, VoIP nije legalan, ali je zato monopol Telekoma legalan. Imamo najzalosniji Internet u Evropi, i to samo zato sto vlast i dalje dozvoljava Telekomu (preko RATEL-a) da radi sta hoce.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

I koliko meseci postoji VoIP pa jadna vlada nije stigla da donese potrebnu regulativu? Meni se cini da postoji mnogo duze. Da je srece, da vlada donosi zakone jos pre nego sto uvedemo neku novu tehnologiju, da bude istovremeno i vladar i ucitelj naroda, a ovako ispada da narod uci vladu sta je sta, nalik na aferu oko citaca za licne karte. Ovo je jednostavno jezivo, sve treba da im se crta, bog te, kao ono kad neki lik nije imao svetiljku na biciklu pa ga policijac kaznio i naredio mu da se vise ne vozi bez nje, a druge veceri eto ti lika - ima svetiljku, ali ne svetli, niko mu nije rekao da treba i da je upali :-)

Komentar na komentare

pre 15 godina

Niko ne kaze da nije dozvoljeno koriscenje skajpa vech pruzanje voip usluga u Srbiji. I ubiranje para od toga.

To ne moze da se radi zato sto jos nisu dodeljene licence, sto je ucinjeno u Crnoj Gori krajem 2007, da ne govorimo o drugim zemljama ex yu.

Slicna situacija je bila sa kablovskom TV, kada je oblast regulisana tek nakon sto su firme osnovane i pocele da rade.

ALEKSANDAR ANGELOVSKI

pre 15 godina

Boze, pametne li izjave g-dje ministarke. Bio sam prosle godine u Nemackoj i tamo siroti Nemci za 1 evro (ili ti 80 dinara) mogu poslati 100 sms poruka u inostranstvu a mi ovde, bogatasi, za 80 dinara mozemo da posaljemo CITAVIH 8 poruka. U PRAVU STE G-DJO, MALO LI JE? SRAMOTA. ALI DOK IMA OVACA BICE I VUNE.

Voip-magnum crimen

pre 15 godina

Nullum crimen,nulla poena,sine lege!Fundamentalna stvar,a ministarka neka zaviri u osnove prava,pre nego što lupi(i ostane živa).

tržište

pre 15 godina

tržište ide ispred regulative. to nije dobro, ali je to tržište. zbog toga treba više da radimo na razvoju regulative, a manje da se bavimo politikom.
Lepo je JM izbegla odgovor da kaže da neće biti represije, što je sasvim jasan signal u kom pravcu će se razvijati regulativa....

jako zabrinut

pre 15 godina

Ministarka bi morala onda da se potrudi da zakon donese sto pre da bi i drzava nesto uzela od VOIP provajdera u smislu poreza zato sto VOIP ne poznaje granice. Dakle bilo koja kompanija koja ima odgovarajuce servere moze gradjanima Srbije da omoguci VOIP tako sto ce primati uplate iz Srbije (recimo karticom) i gradjani ce moci da koriste voip (recimo Skype). Ovo je dakle vrsta posla gde uopste ne morate fizicki biti prisutni u Srbiji da bi prodavali svoj proizvod negde, prema tome umesto kukanja i pretnji tastaturu u sake i pisite zakon tako da svako ko zeli moze da se bavi tim poslom i javite nam obavezno kad zavrsite. Zaista je zalosno da privatnici idu ispred ministarstva i telekoma u implementiranju novih tehnologija, pa ako vam je malo stalo do gradjana i drzite do svoje diplome onda porazmislite o tome i o onome sto ce biti realnost za nekoliko godina, a ne da nam opet pretite jer niste spremni za nesto sto se negde vec uveliko koristi.

gordana t

pre 15 godina

u francuskoj koristim usluge provajdera free. placam 29.99 eura mesecno i u tu cenu imam internet adsl - neograniceno koriscenje telefona (ne placam za tel.broj 12 eura mesecno koliko je pretplata kod france telekom-a) a imam neogranicen broj besplatnih razgovora sa 70 svetskih destinacijau destinacija,ukljucujuci fiksne brojeve i u francuskoj,sve zemlje eu, hrvatsku i sloveniju, ameriku itd. sa sestrom u americi npr pricam svakodnevno po jedan sat a nekad i vise, onako uz kaficu,a na racunu mi se to tarifira sa 0 eura. i naravno imam kablovsku tv, ukljucenu u istu cenu. u beogradu kad dodjem moram da platim telefon, internet i to onaj pesacki, gde mi se ceo kredit potrosi dok jednu sliku daunlodiram, plus kablovsku minimum 3000 dinara, a ne dao bog da se raspricam preko telefona, jer me odmah klepe za bar sto eura. eto zasto bi srbija trebalo da postane deo evrope - da placa manje za kvalitetniju uslugu, a ne da je ucenjuju novi ministri - strucnjaci sa svaku oblast!

Zoran

pre 15 godina

"Kašnjenje sa donošenjem regulative" ima za posledicu pad životnog standarda (plaćamo više) + nedolazak stranih investitora zbog nepostojanja infrastrukture, pa vi vidite šta ste uradili. Nesposobni ste svi! Pa zar treba prvo da se pojavi 50 firmi koji pružaju neku uslugu da vi počnete da se bavite zakonom o toj usluzi.

nebojsa

pre 15 godina

Ova zena je svoj predhodni posao u SIEPI radila pristojno.
Sada umesto da nudi i ubrza razvoj komunikacija u Srbiji da govori da ce u roku od 30 dana internet biti na evropskom nivou,kao i telefonske usluge,ona prica o tome kako ce eventualno u sledecoj deceniji da se bave tim pitanjima...

Milos Dj.

pre 15 godina

Mozda ce ministarka da se pozali i na pregledanje internet strana b92.net jer, zaboga, pa to nije eksplicitno i egzaktno zakonski regulisano...Mozda svi vi sto citate ove strane krsite neki zakon ili jos verovatnije neki zakon(koji jos ne postoji) ne postujete.

Aca

pre 15 godina

Telekom svoj monopol oko VOIP brani vec godinama filtriranjem saobracaja. Svako ko nije u kombinaciji sa njima "zaradi" filtriranje i bude mu onemoguceno koriscenje VIOP-a. Tehn. lica vecine davaoca Internet usluga kao i novinskih agencija to dobro znaju a neki su dobili packe od Telekoma. Cist monopol i ekstremna zarada. Tako name je i sa Internet uslugom na kojoj Telekom korisnicima naplacuje 100 puta vecu cenu od nabavne.

milan

pre 15 godina

Ljudi, koje se to trziste razvilo zato sto je to omogucila regulativa? Nova trzista stvara i razvija ljudska domisljatost i inovativnost, a ne regulativa. Da li je npr 1975. americka vlada donela "regulatorni okvir za nastanak Microsofta" ili mozda 1999. "Strateski plan nastanka i sirenja Googla"? Upravo suprotno!
Tako da, naravno, nije lose kada se trziste razvija "stihijski", jer samo tako i moze da se razvija. Da birokrate u raznim agencijama i ministarstvima mogu da predvide rezvoj tehnologije i organizuju nove kompanije, ne bi trazili od partija da ih postavljaju na dobro placene drzavne poslove, nego bi osnovali kompaniju i obogatili se.
Nas je problem sto imamo regulativu, kojom se onda skupo prodaju licence, zahteva instaliranje skupe opreme za prisluskivanje i more drugih zahteva, koji uvecavaju cenu poslovanja, pa se trosak preliva na krajnjeg korisnika koji placa viskoke cene. Sve to, naravno, da bi nas drzava zastitila od nas samih da se ne razvijamo "stihijski" neko pod totalnom kotrolom drzavnog aparata.
Imas novu ideju? Idi u Ameriku, a nas lepo pusti da kontrolisemo svoje podanike!

Nervozni Laki

pre 15 godina

E,baš me interesuje a kako će da mi zabrani korišćenje Skypea ili Voipbustera ako imam ADSL i to još preko Telekoma.Valjda je njeno da mi olakša i smanji troškove a ne da me tera na monopolistu Telekom-a.Ako nešto nije zabranjeno, a po važećim zakonima nije onda je to dozvoljeno,a ona neka se isprsi i ispred svog ministarstva predloži zakon da je to zabranjeno,pa da vidimo šta onda ...

MIlutin

pre 15 godina

Bravo za g-dju Ministarku. Nadam se da ce da se izbori za zakon gde ce jedini dozvoljeni pristup internetu biti analogni modem brzine 9,6k. Pa kada Alcatel upgrade-uje centrale po Srbiji (jednoga dana) ispasce da nista tako sporo ne moze da se koristi (ne zaboravite, i glas se komprimuje pa se tako jedan "kanal" koristi za min 4 prenosa govora, tj. otprilike 16 KBit/s). A mobilnim se vec prenosi do 7,2 MBit/s (Telenor u Svedskoj). U prevodu, hoce gospodja da vlada internetom, a zaboravlja da to nije uspelo ni mnoooogo jacima od nje...

Vladimir

pre 15 godina

Ilegalnost VOIP je posledica komunisticke bastine koja je i dan danas na snazi i obavezuje sve gradjane Srbije da tehnbologija za prenos glasa putem fiksne telefonije mora da ide preko drzavne institucije (citaj: Telekoma Srbije). Cini se da nije u interesu nasim organima da dovedu u red uredbe o ovome.

tomkarlo

pre 15 godina

Zakonom je zabranjeno pružanje VoIP usluga bez da je dobijena licenca za vršenje te usluge. Kada budu dobijene licence moći će se pružati takve usluge. To se niukoliko ne razlikuje ni od EU ni od USA. I tamo se dobijaju licence i plaća se porez, i naknada za korišćenje kapaciteta (pa ne ide internet sam od sebe kroz vazduh i tuđe žice).
ALI, to nema nikakve veze sa nama korisnicima. Mi ne odgovaramo ako koristimo te usluge, već oni koji stiču nesrazmernu dobit pružajući nama usluge i ne plaćajući odgovarajuće naknade nikome. Najbolje je vikati "uhvatite lopova".

MrAdder

pre 15 godina

Interesantno razmislja ministarka. Mozda je to jedan novi pogled na liberalizaciju, nazovi trzista telekomunikacionih usluga. A mi, obicni smrtnici, nikako da shvatimo sustinu - samo se za formu 'vatamo i posle nam kao sve neko drugi kriv! Ma, ona je nekoliko svetlosnih godina daleko od nas - pitam se samo u kom smeru!

NoviSad

pre 15 godina

Pozdravljam ideju, samo ne vidim zasto to mene treba da zanima. Hocu one fine reklame: internet za 1EUR, razgovarajte sa zemljama Evrope za 0.11EUR/min...
Koliko mi se cini, kao da ni sam Telekom ne zanima da prodje jeftinije, ako je nesto jeftinije, pa valjda u nekoj varijanti i oni mogu vise da zarade. Ako dosad obican gradjanin placa velike cene razgovora, pa proturite to kroz VoIP, spustite cene 10-20%, razliku sebi i Bog da nas vidi! I plus porez od provajdera!
Ali u celoj prici, ja samo zelim SVOJIH 10-20% NIZE, hocu svoj deo, necete me prevariti!

Nenad

pre 15 godina

Telekom već godinu dana nudi i koristi VoIP sa svojim "prepaid karticama", a isto to radi i Telekom mobilna mreža (MTS) kao i Telenor za transfer međunarodnih poziva (zato je tako očajan kvalitet i zato se kao ID pozivaoca na mobilnom telefonu u roamingu prikazuje čitav spektar čudnih brojeva).
Šta ćemo s tim? Da li ćemo i Telekom i Telenor kazniti?

Pale Sera

pre 15 godina

Strasno i nezamislivo je to sto se kod nas donose zakoni za pojedine oblasti tek kad se vidi koliko se para tu vrti!!! Ja znam nekoliko kompanija koje pruzaju usluge VoIP-a vec godinama i regularno nam sve to fakturisu!!!! ko je sad tu u prekrsaju i kad cu ja kao korisnik da idem u zatvor?!?!?!
cisto da se pripremim...

r2d3

pre 15 godina

A protivno KOM zakonu oni obavljaju tu delatnost? Ako se vec kaze da regulativa ne postoji, dakle zakon koji se (ne) bavi tom materijom, kako onda moze neko da prekrsi pravila? "Malo" je nelogicno.

Kiza

pre 15 godina

Pa valjda je shoodo pozitivnim zakonskim propisima dozvoljeno sve sto nije eksplicitno zabranjeno zakonom. Ako nesto postoji a nije regulisano zakonom to je posledica lose drzave i ne treba posledice toga da padnu na gradjane.

matori

pre 15 godina

Zanimljiva izjava ministarke.
Molim da u sledećoj izjavi navede šta sve nezakonito (u odnosu na korisnike) čine telekomunikacione i druge institucije u Srbiji...

VOIP

pre 15 godina

Protiv zakonito ne može da bude, osim ako je internet protiv zakonit. VOIP nije ništa drugo nego jedna vrsta usluga, koje internet omogučavaju, ni više ni manje nego šta je web stranica, itd., znači onda da je i to zabranjeno. Ovako nešto može samo još u Kini, Iranu, itd..

Stevo

pre 15 godina

Neka bude protivzakonit i internet, sve što je u normalnom svetu funkcionalno i za korist građana, ovde to treba zakonom zabraniti. Šta će nam normalan svet, možemo mi starim žičnim telefonima i impulsima da telefoniramo. Kakav Voip, ne treba to nikome. Ja neću da budem deo razvijenog sveta, hoću da živim u komunizmu i da ne napredujemo!!!

Ja

pre 15 godina

Zar tako nešto u zemlji prava i pravde?! Treba očigledno apdejtovati ministarkin softver da ne bi više izjavljivala takve revolucionarne stavove.

SVD

pre 15 godina

Čudo jedno kako imam osećaj da Srpska Vlada radi protiv interesa građana. Sve se zaklanjaju iza nekih "propisa" ili nepostojanja istih, a sa druge strane Dinkić hoće da ukine stotine nepotrebnih propisa. Dajte malo, sjašite sa grbače ovog naroda: mi plaćamo najskuplje telekomunikacijske usluge, najskuplje gorivo u celom regionu, najveće cene prehrambenih proizvoda, najskuplji avio prevoz... sa druge strane sve što tako skupo plaćamo je samo marginalnog kvaliteta. Treba ispitati koji su stvarni ciljevi vlade i politike: 24 ministarstva da bi se udomili partijski miljenici, neprivatizovana velika preduzeća koja takođe vode partijski miljenici, 250 članova parlamenta koje treba hraniti i napajati za nerad, korupcija na svakom korajku, koja "ne može" da se iskoreni. Čim se pojavi neko sa predlogom da skine cene usluga ili čega drugog, nalaze se "propisi" ili nedostajanje propisa da se onemoguće. Sram bilo gospođu Jasnu Matić i za izjavu i za taj način razmišljanja.

Mitar

pre 15 godina

Slazem se samo treba doneti prvo zakon protiv takvih ministara kao sto je Maticeva. BTW telekom drzi monopol na internet, sta cemo sa antimonoplistickim zakonom. Bruka je internet bukvalno u svim zemljama u okruzenju najmanje duplo jeftinji.

Voip-magnum crimen

pre 15 godina

Nullum crimen,nulla poena,sine lege!Fundamentalna stvar,a ministarka neka zaviri u osnove prava,pre nego što lupi(i ostane živa).

MIlutin

pre 15 godina

Bravo za g-dju Ministarku. Nadam se da ce da se izbori za zakon gde ce jedini dozvoljeni pristup internetu biti analogni modem brzine 9,6k. Pa kada Alcatel upgrade-uje centrale po Srbiji (jednoga dana) ispasce da nista tako sporo ne moze da se koristi (ne zaboravite, i glas se komprimuje pa se tako jedan "kanal" koristi za min 4 prenosa govora, tj. otprilike 16 KBit/s). A mobilnim se vec prenosi do 7,2 MBit/s (Telenor u Svedskoj). U prevodu, hoce gospodja da vlada internetom, a zaboravlja da to nije uspelo ni mnoooogo jacima od nje...

Miodrag

pre 15 godina

Ako se dobro secam, zakonom je bilo predvidjeno da ce monopol na telekomunikacije prestati sredinom 2006. godine. Prema tome i zadrzavanje monopola je protivzakonito.

svrbija

pre 15 godina

Hoce li neko da privatizuje taj telekom i uvde nove zakone ili cemo da se valjamo u blatu kao poslednji u svemu? Pa dokle tog komunistickog maltretiranja.

Zika

pre 15 godina

Monumentalna glupost ! Ako zakon ne tretira pitanje VoIP komunikacija, to ne znaci da se radi o nezakonitoj radnji, vec o rupi u zakonu. Pravno to nece nikako proci. Prema tome, iako ne znam ko je doticna osoba, interpretiram ovu njenu izjavu kao definitivni dokaz da osoba bas i nije veoma sposobna, nije "aware" sto kaze Zan-klod Van Dam... Stvarno neverovatno.

Prema tome nemoj da se iko brine o ovom pitanju, nema ni teoretske sanse da se iko tereti po ovom pitanju.

Petar

pre 15 godina

Opet mi koji postujemo zakon u ovoj zemlji izvisimo. VoIP je izricito zabranjen Zakonom o telekomunikacijama. Za sve osim za par njih koji su se debelo omastili. I mi ostali se iskreno NADAMO, kao i nasa ministarka, da ce se dozvati sebi i "uci u zakonske norme". Kao i kod legalizacije objekata, nasi propisi ili bar njihovi tumaci idu na ruku divljacima. Drugim recima NE POSTUJTE NI JEDAN ZAKON, ISPLATICE VAM SE KAD, TAD.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

I koliko meseci postoji VoIP pa jadna vlada nije stigla da donese potrebnu regulativu? Meni se cini da postoji mnogo duze. Da je srece, da vlada donosi zakone jos pre nego sto uvedemo neku novu tehnologiju, da bude istovremeno i vladar i ucitelj naroda, a ovako ispada da narod uci vladu sta je sta, nalik na aferu oko citaca za licne karte. Ovo je jednostavno jezivo, sve treba da im se crta, bog te, kao ono kad neki lik nije imao svetiljku na biciklu pa ga policijac kaznio i naredio mu da se vise ne vozi bez nje, a druge veceri eto ti lika - ima svetiljku, ali ne svetli, niko mu nije rekao da treba i da je upali :-)

Pera kojot

pre 15 godina

A možda ministarki smeta to što Telekom i država Srbija mnogo para gube zbog VoIP-a? E pa gospodo, žao mi je, ja telefon odavno ne koristim u međunarodnim razgovorima... slava INTERNETU

Dusan

pre 15 godina

Kakva je ovo obrnuta logika, pobogu???
Sve sto nema u zakonu i nije zabranjeno je dozvoljeno, a kaznjavanje tog ponasanje je zabranjeno i nelegalno. Boze, ko je ova gospodja ministarka?

Jeronimo

pre 15 godina

I sad su svi krivi. Provajderi i korisnici zajedno jer vi niste ukapirali da se VoIP pojavio pre 10 godina i niste našli za shodno da sednete i donesete (čitaj prepišete) zakon :) Sreća u nesreći je da se zakoni sprovode kao što se i donose, inače bi pola nacije već bilo "ćorkirano" po raznim neregulisanim osnovima! Još jednom stara srpska na delu: Sačuvaj me Bože pravde :)

Komentar na komentare

pre 15 godina

Niko ne kaze da nije dozvoljeno koriscenje skajpa vech pruzanje voip usluga u Srbiji. I ubiranje para od toga.

To ne moze da se radi zato sto jos nisu dodeljene licence, sto je ucinjeno u Crnoj Gori krajem 2007, da ne govorimo o drugim zemljama ex yu.

Slicna situacija je bila sa kablovskom TV, kada je oblast regulisana tek nakon sto su firme osnovane i pocele da rade.

Miloš

pre 15 godina

VoIP nije nelegalan, već je "vanlegalan", odnosno nije zakonski regulisan. Ovima jedino smeta što ne skidaju kajmak i sa ovoga kao sa svega ostalog...

Dex

pre 15 godina

Ovo samo potvrdjuje da smo zadnja rupa na svirali. Svuda u okruzenju VOIP je legalan osim u Srbiji gde MONOPOLISTICKI TELEKOM stiti svoje trziste. Evropo daleko si............

Igor

pre 15 godina

Ljudi.. PRUZANJE usluga VoIP-a je zabranjeno zakonom, koriscenje programa koji se koriste VoIP tehnologijom (citaj Skype) je naravno dozvoljeno..

zsc

pre 15 godina

Hm, kada sam npr. pocinjao biznis u Americi i registrovao kompaniju, u papirma koje sam dobio, pored opisa glavne delatnosti pisalo je i da moja kompanija moze obavljati i bilo koju drugu vrstu delatnost koja je legalno dozvoljena na tlu USA. Zato Srbija uz ovakve zakone i ministre i jeste tu gde jeste.

Pera

pre 15 godina

Dakle, nova ministarka je tu namestena da se ne bi petljala u Telekomov monopol (i svoj posao), i zagorcala zivot svakome ko pokusa da taj monopol zaobidje.

Za Telekom Republike Srpske je uzet kredit od 650.000.000 E.

Sada ce podici cene svih usluga, i onemoguciti konkurenciju da bi se od gradjana i firmi namakle tolike pare.

Glock

pre 15 godina

Mislim, VoIP nije legalan, ali je zato monopol Telekoma legalan. Imamo najzalosniji Internet u Evropi, i to samo zato sto vlast i dalje dozvoljava Telekomu (preko RATEL-a) da radi sta hoce.

tržište

pre 15 godina

tržište ide ispred regulative. to nije dobro, ali je to tržište. zbog toga treba više da radimo na razvoju regulative, a manje da se bavimo politikom.
Lepo je JM izbegla odgovor da kaže da neće biti represije, što je sasvim jasan signal u kom pravcu će se razvijati regulativa....

GuC

pre 15 godina

Ja se ponadala da je mlada i pametna zena dosla na mesto ministra, a ona meni ovako... ko ce da odgovara sto taj zakon nije donet, ko ce da odgovara za mnopol koji izgleda ni nova Vlada nema nameru da spreci, ko ce da nadoknadi stetu NAMA gradjanima sto smo u srednjem veku?
UF i fuj!

jako zabrinut

pre 15 godina

Ministarka bi morala onda da se potrudi da zakon donese sto pre da bi i drzava nesto uzela od VOIP provajdera u smislu poreza zato sto VOIP ne poznaje granice. Dakle bilo koja kompanija koja ima odgovarajuce servere moze gradjanima Srbije da omoguci VOIP tako sto ce primati uplate iz Srbije (recimo karticom) i gradjani ce moci da koriste voip (recimo Skype). Ovo je dakle vrsta posla gde uopste ne morate fizicki biti prisutni u Srbiji da bi prodavali svoj proizvod negde, prema tome umesto kukanja i pretnji tastaturu u sake i pisite zakon tako da svako ko zeli moze da se bavi tim poslom i javite nam obavezno kad zavrsite. Zaista je zalosno da privatnici idu ispred ministarstva i telekoma u implementiranju novih tehnologija, pa ako vam je malo stalo do gradjana i drzite do svoje diplome onda porazmislite o tome i o onome sto ce biti realnost za nekoliko godina, a ne da nam opet pretite jer niste spremni za nesto sto se negde vec uveliko koristi.

Zoran

pre 15 godina

"Kašnjenje sa donošenjem regulative" ima za posledicu pad životnog standarda (plaćamo više) + nedolazak stranih investitora zbog nepostojanja infrastrukture, pa vi vidite šta ste uradili. Nesposobni ste svi! Pa zar treba prvo da se pojavi 50 firmi koji pružaju neku uslugu da vi počnete da se bavite zakonom o toj usluzi.

Nervozni Laki

pre 15 godina

E,baš me interesuje a kako će da mi zabrani korišćenje Skypea ili Voipbustera ako imam ADSL i to još preko Telekoma.Valjda je njeno da mi olakša i smanji troškove a ne da me tera na monopolistu Telekom-a.Ako nešto nije zabranjeno, a po važećim zakonima nije onda je to dozvoljeno,a ona neka se isprsi i ispred svog ministarstva predloži zakon da je to zabranjeno,pa da vidimo šta onda ...

ALEKSANDAR ANGELOVSKI

pre 15 godina

Boze, pametne li izjave g-dje ministarke. Bio sam prosle godine u Nemackoj i tamo siroti Nemci za 1 evro (ili ti 80 dinara) mogu poslati 100 sms poruka u inostranstvu a mi ovde, bogatasi, za 80 dinara mozemo da posaljemo CITAVIH 8 poruka. U PRAVU STE G-DJO, MALO LI JE? SRAMOTA. ALI DOK IMA OVACA BICE I VUNE.

nebojsa

pre 15 godina

Ova zena je svoj predhodni posao u SIEPI radila pristojno.
Sada umesto da nudi i ubrza razvoj komunikacija u Srbiji da govori da ce u roku od 30 dana internet biti na evropskom nivou,kao i telefonske usluge,ona prica o tome kako ce eventualno u sledecoj deceniji da se bave tim pitanjima...

Milos Dj.

pre 15 godina

Mozda ce ministarka da se pozali i na pregledanje internet strana b92.net jer, zaboga, pa to nije eksplicitno i egzaktno zakonski regulisano...Mozda svi vi sto citate ove strane krsite neki zakon ili jos verovatnije neki zakon(koji jos ne postoji) ne postujete.

tomkarlo

pre 15 godina

Zakonom je zabranjeno pružanje VoIP usluga bez da je dobijena licenca za vršenje te usluge. Kada budu dobijene licence moći će se pružati takve usluge. To se niukoliko ne razlikuje ni od EU ni od USA. I tamo se dobijaju licence i plaća se porez, i naknada za korišćenje kapaciteta (pa ne ide internet sam od sebe kroz vazduh i tuđe žice).
ALI, to nema nikakve veze sa nama korisnicima. Mi ne odgovaramo ako koristimo te usluge, već oni koji stiču nesrazmernu dobit pružajući nama usluge i ne plaćajući odgovarajuće naknade nikome. Najbolje je vikati "uhvatite lopova".

MrAdder

pre 15 godina

Interesantno razmislja ministarka. Mozda je to jedan novi pogled na liberalizaciju, nazovi trzista telekomunikacionih usluga. A mi, obicni smrtnici, nikako da shvatimo sustinu - samo se za formu 'vatamo i posle nam kao sve neko drugi kriv! Ma, ona je nekoliko svetlosnih godina daleko od nas - pitam se samo u kom smeru!

NoviSad

pre 15 godina

Pozdravljam ideju, samo ne vidim zasto to mene treba da zanima. Hocu one fine reklame: internet za 1EUR, razgovarajte sa zemljama Evrope za 0.11EUR/min...
Koliko mi se cini, kao da ni sam Telekom ne zanima da prodje jeftinije, ako je nesto jeftinije, pa valjda u nekoj varijanti i oni mogu vise da zarade. Ako dosad obican gradjanin placa velike cene razgovora, pa proturite to kroz VoIP, spustite cene 10-20%, razliku sebi i Bog da nas vidi! I plus porez od provajdera!
Ali u celoj prici, ja samo zelim SVOJIH 10-20% NIZE, hocu svoj deo, necete me prevariti!

gordana t

pre 15 godina

u francuskoj koristim usluge provajdera free. placam 29.99 eura mesecno i u tu cenu imam internet adsl - neograniceno koriscenje telefona (ne placam za tel.broj 12 eura mesecno koliko je pretplata kod france telekom-a) a imam neogranicen broj besplatnih razgovora sa 70 svetskih destinacijau destinacija,ukljucujuci fiksne brojeve i u francuskoj,sve zemlje eu, hrvatsku i sloveniju, ameriku itd. sa sestrom u americi npr pricam svakodnevno po jedan sat a nekad i vise, onako uz kaficu,a na racunu mi se to tarifira sa 0 eura. i naravno imam kablovsku tv, ukljucenu u istu cenu. u beogradu kad dodjem moram da platim telefon, internet i to onaj pesacki, gde mi se ceo kredit potrosi dok jednu sliku daunlodiram, plus kablovsku minimum 3000 dinara, a ne dao bog da se raspricam preko telefona, jer me odmah klepe za bar sto eura. eto zasto bi srbija trebalo da postane deo evrope - da placa manje za kvalitetniju uslugu, a ne da je ucenjuju novi ministri - strucnjaci sa svaku oblast!

milan

pre 15 godina

Ljudi, koje se to trziste razvilo zato sto je to omogucila regulativa? Nova trzista stvara i razvija ljudska domisljatost i inovativnost, a ne regulativa. Da li je npr 1975. americka vlada donela "regulatorni okvir za nastanak Microsofta" ili mozda 1999. "Strateski plan nastanka i sirenja Googla"? Upravo suprotno!
Tako da, naravno, nije lose kada se trziste razvija "stihijski", jer samo tako i moze da se razvija. Da birokrate u raznim agencijama i ministarstvima mogu da predvide rezvoj tehnologije i organizuju nove kompanije, ne bi trazili od partija da ih postavljaju na dobro placene drzavne poslove, nego bi osnovali kompaniju i obogatili se.
Nas je problem sto imamo regulativu, kojom se onda skupo prodaju licence, zahteva instaliranje skupe opreme za prisluskivanje i more drugih zahteva, koji uvecavaju cenu poslovanja, pa se trosak preliva na krajnjeg korisnika koji placa viskoke cene. Sve to, naravno, da bi nas drzava zastitila od nas samih da se ne razvijamo "stihijski" neko pod totalnom kotrolom drzavnog aparata.
Imas novu ideju? Idi u Ameriku, a nas lepo pusti da kontrolisemo svoje podanike!

Vladimir

pre 15 godina

Ilegalnost VOIP je posledica komunisticke bastine koja je i dan danas na snazi i obavezuje sve gradjane Srbije da tehnbologija za prenos glasa putem fiksne telefonije mora da ide preko drzavne institucije (citaj: Telekoma Srbije). Cini se da nije u interesu nasim organima da dovedu u red uredbe o ovome.

Aca

pre 15 godina

Telekom svoj monopol oko VOIP brani vec godinama filtriranjem saobracaja. Svako ko nije u kombinaciji sa njima "zaradi" filtriranje i bude mu onemoguceno koriscenje VIOP-a. Tehn. lica vecine davaoca Internet usluga kao i novinskih agencija to dobro znaju a neki su dobili packe od Telekoma. Cist monopol i ekstremna zarada. Tako name je i sa Internet uslugom na kojoj Telekom korisnicima naplacuje 100 puta vecu cenu od nabavne.