Subota, 16.08.2008.

10:29

"Rusi i dalje u dubini Gruzije"

Ruske snage su i dalje na 40 kilometara od Tbilisija, navode gruzijski zvaničnici. Dmitrij Medvedev danas potpisao mirovni plan.

Izvor: Beta

"Rusi i dalje u dubini Gruzije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Boki Es

pre 15 godina

Za nas bi bilo idealno da Juzna Osetija i Abhazija dobiju status visoke autonomije u okviru Gruzije jer to je ono sto trazimo da se uspostavi na Kosmetu.Rusiji to isto odgovara zbog Cecenije,kontrole Gruzije i diplomatskog kredibiliteta.

Globalist

pre 15 godina

Sve je dovedeno do kraja. Svetski politicari gledaju jedni duge, lazu se u lice (i pre je toga bilo, ali ne ovoliko), lazu svoje narode (za "njihovo dobro"), lazu drugim narodima. Igraju se rata i mira.
Ni gruzijski vojni napad na Juznu Osetiju, ni ruski napad na Gruziju ne mogu i ne zelim opravdati nikakvim visim ciljevima kad vidim izbegle, ranjene i poginule. A, pogotovo licemerno je americko reagovanje na sve sto se desavalo imajuci u vidu koliko je zrtava americke "demokratizacije" Iraka. Ako iko na svetu nema pravo da jednu rec kaze onda su to Amerikanci.
Jos kad na CNNu vidim kako Kongres i Senat raspravljaju o tome kako Amerika prevelike novce trosi na izgradnju Iraka - a Irak kao, nagomilava novce od (pa cije nego svoje) nafte, kao da je Irak zvao Amerikance da im donesu demokratiju. Svet je realno postao mesto u svemiru vrlo zagadjeno nedostojanstvom, nemoralom, na zalost vrlo malo kvaliteta je preostalo.

Geos-sesta muska

pre 15 godina

'Medved se probudio', u zao cas,pa i mesto gde se nasao nakon budjenja. Nije dobro ni Gruziji, a ni nama, Srbiji. Razno razni stratesko-politicki 'pariteti' na relaciji Zapad-Rusija (ne Istok!) ni malo nasim narodima nece ici na ruku. Sve jasnije se nazire namera Rusije da na jedan ili drugi, treci... nacin restaurira bivsi SSSR.(Setimo se Ukrajine, pa Belorusije, cak!, evropskih zemalja, a azijske-bivse republike SSSR- se vec 'obradjuju'). To prosirenje ZND ojacace poziciju vodece Rusije ne samo politicki i ekonomski, nego i demografski, sto je za Rusiju, danas, jedno od kljucnih pitanja. (Koliko ce se u narednom periodu taj,poseban,cilj ostvariti zavisice, iznad svega od demokraticnosti ruskog sistema. Za sada, na tom planu, nisu na 'dobrom putu'.
Ne jednom se, tokom istorije, Rusija inatila sa Zapadom. I carska, i staljinova i hruscovljeva. 'Upolaganili' su Breznjev...,Gorbacov i Jeljcin. Neko je ocenio pogubnim po Rusiju tajkunizaciju zemlje u doba Jeljcina. Ispratise ga.Tajkuni, oni nepodobni - u Sibir ili u egzilu se nadjose, a podobni ostadose. Takvi su, naravno, potrebni...
(na svim meridijanima, pa i ruskim). Rusija, danas, vidi Zapad kao amalgam - SAD+EU.
Prema EU je politicko-strateski umerenija, racionalnija. Prema SAD, smatra da je dosao trenutak, da ponovo podigne 'sapu', da njome preteci udari i jace nego nekad Hruscov izuvenom cipelom Ta cipela je uzdrmala govornicu u OUN, ali je ova sapa celu jednu zemlju potresla i pobila i u crno zavila ne mali narod u Gruziji. ( A propos, u Juz. Osetiji je vecina populacije DOBILA rusko drzavljanstvo, manji broj njih je pravih Rusa). Rusija stiti svoje interese kako ona smatra da treba. Gruzija nije samo poligon za pokazivanje misica, neosporno je region nad kojim Rusija ne zeli da iko osim nje ima kontrolu. Brutalno je to obelodanila. I hitro se potrudila, da slucaj uporedi sa Kosovom. Zar to nije simptomaticno?! I gde smo tu, onda, mi s njihovom 'pomoci'? Posebno, sto Kosovo i Gruzija, kao problem, nisu isti.

Dragan, Nemacka

pre 15 godina

Vrlo je jednostavno izolovati Rusiju, mada mislim da zapad nece pribeci tom sredstvu.
Kina i Indija (a pogotovo Indija, koja je vrlo prozapadna) mogu takodje da se pridruze bojkotu Putinove Rusije, ako bi se zapad odluciona tako nesto.
U svakom slucaju, Putin je prokockao poverenje koje je zapad prema njemu imao, i odsada ce sve biti drugacije...

Nenad

pre 15 godina

Rusi pokazuju silom svoju bahatost, na klasičan i mnogo puta i na istoku i zapadu proban i proveren način demonstriraju vojnu moć.

E, sad ... Rusi veruju da mogu da ponove Mađarsku iz 1956 i Čehoslovačku ia 1968, ali im se jako lako može desiti Avganistan iz 80-tih i Čečenija iz 90-tih, sa svim posledicama tih nasilnih akcija. Uključujući i terorizam. Ali, Medvedev i Putin su od toga zaštićeni, kao i oligarhija koja se iza njih zaklanja, a običan svet im ionako nije bitan.

nebojsa

pre 15 godina

Rusiju neinteresuje nikakva Osetija,nju interesuje jedino naftovod koji spaja azerbejdzan sa Gruzijskim crnomorskim lukama. Rusi se nece zaustaviti dok nepokore sva zemlje bivseg SSSR-a izuzev Baltickih. U Ukraini ce napraviti veliku ZVRCKU i rasturice tu zemlju ekonomski.
Pogledajte samo reklame na ruskim TV programima na kablovskoj-sve su na ukrajinskom. Takodje vec decenijama prave haos u belorusiji a bogami od 8 sednice i u SRBIJI. Nikako im netreba pokloniti NIS kao sto to zele Kostunica-Nikolic-magistar ILIC a bogami cini mi se i jedan deo vrha SPS-a predvodjen MRKONJICEM.

igor

pre 15 godina

Kako smesne zvuce izjave da ce Rusija biti izolovana ako se ne povuce iz Gruzije. Pa ko je to u stanju da izoluje Rusiju. Ko ce to da zaustavi ruski brod ili avion, a da se ne suoci sa ruskim odgovorom. Kako ce neko da izoluje Rusiju kada ona osim toga samo sa Kinom i Indijom ima ogromnu robnu razmjenu, a pri tom Kini i Indiji ne pada na pamet da nasjedaju na takve stvari. Ljudi, pa to je skoro pola covjecanstva i vise od pola nuklearnog kapaciteta. Bilo kakva izolacija Rusije oznacila bi pocetak novog svjetskog rata.
Bojim se da su ovog puta Ameri prekoracili prag i probudili uspavanog diva.

Rale

pre 15 godina

Pravo i pravda više u svetu ne postoje. Amerikanci se zalžu za teritorijalni integritet Gruzije, a šta su radili u Srbiji. Velike države mogu da rade šta hoće, teško nama.

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Pa i nije vise '68, zar ne? 1968 - Vijetnam (SAD) i Cehoslovacka (Rusija). 2008 -Irak (SAD) i Gruzija (Rusija). Ma svi ste, bre, isti ...

Учитељ

pre 15 godina

Очигледно су руси научили добро занат. Све по западним стандардима. Једно тражи, друго причај, треће нуди а ради сасвим четврто. А то је тек почетак. Савршена ситуација за ноћне море креатора Новог светског поретка. Пандорина кутија је отворена. Зашто се Запад буни? Па поштују се највиши западни стандарди. Све је у складу са ЕУ/САД вредностима. Претпостављам да је то због зависти учитеља што је ученик бољи од њега у примени стеченог знања. А битне иновације тек следе. Обојена револуција, овде, обојена револуција онде. Дивота једна. Имаћемо ускоро обојену Европу и Евроазију. Ко није са Русијом добије обојену револуција по патенту САД у режији руса. Живели стандарди.

Trianon

pre 15 godina

"Ruske vojne snage su digle u vazduh železnični most oko 45 kilometara udaljen od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, saopšteno je takođe danas."
Pretpostavljam, i ovo su činili u odbrani napaćenog naroda Južne Osetije.
Rusi nikada nisu poštovali nijedan sporazum, zašto bi baš sad ovaj ?

Amentia.

pre 15 godina

Cecenija je kompletno razrusena, stanovnistvo kompletno umoreno dugogodisnjim ratovanjem. Rat je Rusima potreban, treba smanjiti rezerve naoruzanja, inace ga nemaju gde lagerovati. A zaustaviti proizvodnju nemaju racuna jer ostace bez posla hiljadama radnika vojne industrije. Kao poligon potrosnje tog oruzja nasli su Gruziju,i sve tako dok dobro ne umore taj narod,i smanje rezerva naouruzanja. A posle naci ce novi "poligon".

Ivan

pre 15 godina

Svidja mi se ovaj Medvedev. Covek sve zivo potpisuje ali se na "terenu" nista ne dogadja od onog sto ovi na zapadu trube, tj. zahtevaju...:)

TaTaMaTa

pre 15 godina

Tragikomedija
Sistem UN uspostavljen je radi zaštite malih država. Zadnjih 15-20 godina baš te i nove još manje države veoma uspešno i svesrdno pomažu zapadu da sruši taj sistem radi svojih sitnih pretenzija (nazovi nezavisnosti i suvereniteta, pravde i demokratije). Za 10 godina će ponovo te iste male države biti plen velikih i onda će panično tražiti ponovno uspostavljanje sistema bezbednosti koji su sami srušili.
Epilog: strahote III svetskog rata

djape071

pre 15 godina

Rusija neće tako lako izaći iz Gruzije baš kao što SAD neće tako lako izaći iz Avganistana i Iraka. Ne postoji faktor pritiska na Rusiju, tako da sve ove inicijative koje "prete" Rusiji da će se izolovati su istog efekta kao što bi neko pretio SAD da će se izolovati,jer radi se o dvema supersilama i strateški najjačim državama na ovoj planeti. UN kao faktor očuvanja mira i instrument implemenacije međunarodnog prava su svesno godinama obesmišljavane od dolaska Reganove administracije u SAD početkom 80-ih preko američkih humanitarnih intervencija po Latinskoj Americi bez ičijeg pristanka, preko ratova 90-ih na Balkanu, Somaliji i Haitiju do konačnog rušenja međunarodnog poretka priznavanjem Kosova početkom ove godine. I ako pogledate komentare u Ruskim medijima, svi se pozivaju na primer Kosova kao presedana i porede ga sa situacijom u Gruziji, što nije nikako slučajno. Velesile su sebi dale za pravo da kreiraju svetsku mapu po nahođenju, a izgovor za to su im dale male nacije poput balkanskih koje su svojom nepromišljenošću srušile sve ono što se od drugog svetskog rata pa do danas izgradilo u međunarodnim odnosima. Sada to isto radi Evropa, konfrontirajući se sa Rusijom zarad američkih interesa, a pri tome ne shvata da je i kao Gruzija isturena kao šahovska figura prema Rusiji. Doduše ne kao pion poput Gruzije, ali sigurno ne ni kao najjača figura na tabli.

raspolozen_016

pre 15 godina

Da li se sve ovo radi kako bi se covecanstvo ubedilo da je stari, postojeci svetski poredak, koga predstavljaju UN sa svojim organima, prevazidjen, i da treba uspostaviti Novi Svetksi poredak, kao sto rece Geogre Bush jod 1990. god ?

djape071

pre 15 godina

Rusija neće tako lako izaći iz Gruzije baš kao što SAD neće tako lako izaći iz Avganistana i Iraka. Ne postoji faktor pritiska na Rusiju, tako da sve ove inicijative koje "prete" Rusiji da će se izolovati su istog efekta kao što bi neko pretio SAD da će se izolovati,jer radi se o dvema supersilama i strateški najjačim državama na ovoj planeti. UN kao faktor očuvanja mira i instrument implemenacije međunarodnog prava su svesno godinama obesmišljavane od dolaska Reganove administracije u SAD početkom 80-ih preko američkih humanitarnih intervencija po Latinskoj Americi bez ičijeg pristanka, preko ratova 90-ih na Balkanu, Somaliji i Haitiju do konačnog rušenja međunarodnog poretka priznavanjem Kosova početkom ove godine. I ako pogledate komentare u Ruskim medijima, svi se pozivaju na primer Kosova kao presedana i porede ga sa situacijom u Gruziji, što nije nikako slučajno. Velesile su sebi dale za pravo da kreiraju svetsku mapu po nahođenju, a izgovor za to su im dale male nacije poput balkanskih koje su svojom nepromišljenošću srušile sve ono što se od drugog svetskog rata pa do danas izgradilo u međunarodnim odnosima. Sada to isto radi Evropa, konfrontirajući se sa Rusijom zarad američkih interesa, a pri tome ne shvata da je i kao Gruzija isturena kao šahovska figura prema Rusiji. Doduše ne kao pion poput Gruzije, ali sigurno ne ni kao najjača figura na tabli.

Учитељ

pre 15 godina

Очигледно су руси научили добро занат. Све по западним стандардима. Једно тражи, друго причај, треће нуди а ради сасвим четврто. А то је тек почетак. Савршена ситуација за ноћне море креатора Новог светског поретка. Пандорина кутија је отворена. Зашто се Запад буни? Па поштују се највиши западни стандарди. Све је у складу са ЕУ/САД вредностима. Претпостављам да је то због зависти учитеља што је ученик бољи од њега у примени стеченог знања. А битне иновације тек следе. Обојена револуција, овде, обојена револуција онде. Дивота једна. Имаћемо ускоро обојену Европу и Евроазију. Ко није са Русијом добије обојену револуција по патенту САД у режији руса. Живели стандарди.

Ivan

pre 15 godina

Svidja mi se ovaj Medvedev. Covek sve zivo potpisuje ali se na "terenu" nista ne dogadja od onog sto ovi na zapadu trube, tj. zahtevaju...:)

Amentia.

pre 15 godina

Cecenija je kompletno razrusena, stanovnistvo kompletno umoreno dugogodisnjim ratovanjem. Rat je Rusima potreban, treba smanjiti rezerve naoruzanja, inace ga nemaju gde lagerovati. A zaustaviti proizvodnju nemaju racuna jer ostace bez posla hiljadama radnika vojne industrije. Kao poligon potrosnje tog oruzja nasli su Gruziju,i sve tako dok dobro ne umore taj narod,i smanje rezerva naouruzanja. A posle naci ce novi "poligon".

igor

pre 15 godina

Kako smesne zvuce izjave da ce Rusija biti izolovana ako se ne povuce iz Gruzije. Pa ko je to u stanju da izoluje Rusiju. Ko ce to da zaustavi ruski brod ili avion, a da se ne suoci sa ruskim odgovorom. Kako ce neko da izoluje Rusiju kada ona osim toga samo sa Kinom i Indijom ima ogromnu robnu razmjenu, a pri tom Kini i Indiji ne pada na pamet da nasjedaju na takve stvari. Ljudi, pa to je skoro pola covjecanstva i vise od pola nuklearnog kapaciteta. Bilo kakva izolacija Rusije oznacila bi pocetak novog svjetskog rata.
Bojim se da su ovog puta Ameri prekoracili prag i probudili uspavanog diva.

TaTaMaTa

pre 15 godina

Tragikomedija
Sistem UN uspostavljen je radi zaštite malih država. Zadnjih 15-20 godina baš te i nove još manje države veoma uspešno i svesrdno pomažu zapadu da sruši taj sistem radi svojih sitnih pretenzija (nazovi nezavisnosti i suvereniteta, pravde i demokratije). Za 10 godina će ponovo te iste male države biti plen velikih i onda će panično tražiti ponovno uspostavljanje sistema bezbednosti koji su sami srušili.
Epilog: strahote III svetskog rata

Trianon

pre 15 godina

"Ruske vojne snage su digle u vazduh železnični most oko 45 kilometara udaljen od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, saopšteno je takođe danas."
Pretpostavljam, i ovo su činili u odbrani napaćenog naroda Južne Osetije.
Rusi nikada nisu poštovali nijedan sporazum, zašto bi baš sad ovaj ?

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Pa i nije vise '68, zar ne? 1968 - Vijetnam (SAD) i Cehoslovacka (Rusija). 2008 -Irak (SAD) i Gruzija (Rusija). Ma svi ste, bre, isti ...

raspolozen_016

pre 15 godina

Da li se sve ovo radi kako bi se covecanstvo ubedilo da je stari, postojeci svetski poredak, koga predstavljaju UN sa svojim organima, prevazidjen, i da treba uspostaviti Novi Svetksi poredak, kao sto rece Geogre Bush jod 1990. god ?

Rale

pre 15 godina

Pravo i pravda više u svetu ne postoje. Amerikanci se zalžu za teritorijalni integritet Gruzije, a šta su radili u Srbiji. Velike države mogu da rade šta hoće, teško nama.

Nenad

pre 15 godina

Rusi pokazuju silom svoju bahatost, na klasičan i mnogo puta i na istoku i zapadu proban i proveren način demonstriraju vojnu moć.

E, sad ... Rusi veruju da mogu da ponove Mađarsku iz 1956 i Čehoslovačku ia 1968, ali im se jako lako može desiti Avganistan iz 80-tih i Čečenija iz 90-tih, sa svim posledicama tih nasilnih akcija. Uključujući i terorizam. Ali, Medvedev i Putin su od toga zaštićeni, kao i oligarhija koja se iza njih zaklanja, a običan svet im ionako nije bitan.

Dragan, Nemacka

pre 15 godina

Vrlo je jednostavno izolovati Rusiju, mada mislim da zapad nece pribeci tom sredstvu.
Kina i Indija (a pogotovo Indija, koja je vrlo prozapadna) mogu takodje da se pridruze bojkotu Putinove Rusije, ako bi se zapad odluciona tako nesto.
U svakom slucaju, Putin je prokockao poverenje koje je zapad prema njemu imao, i odsada ce sve biti drugacije...

nebojsa

pre 15 godina

Rusiju neinteresuje nikakva Osetija,nju interesuje jedino naftovod koji spaja azerbejdzan sa Gruzijskim crnomorskim lukama. Rusi se nece zaustaviti dok nepokore sva zemlje bivseg SSSR-a izuzev Baltickih. U Ukraini ce napraviti veliku ZVRCKU i rasturice tu zemlju ekonomski.
Pogledajte samo reklame na ruskim TV programima na kablovskoj-sve su na ukrajinskom. Takodje vec decenijama prave haos u belorusiji a bogami od 8 sednice i u SRBIJI. Nikako im netreba pokloniti NIS kao sto to zele Kostunica-Nikolic-magistar ILIC a bogami cini mi se i jedan deo vrha SPS-a predvodjen MRKONJICEM.

Geos-sesta muska

pre 15 godina

'Medved se probudio', u zao cas,pa i mesto gde se nasao nakon budjenja. Nije dobro ni Gruziji, a ni nama, Srbiji. Razno razni stratesko-politicki 'pariteti' na relaciji Zapad-Rusija (ne Istok!) ni malo nasim narodima nece ici na ruku. Sve jasnije se nazire namera Rusije da na jedan ili drugi, treci... nacin restaurira bivsi SSSR.(Setimo se Ukrajine, pa Belorusije, cak!, evropskih zemalja, a azijske-bivse republike SSSR- se vec 'obradjuju'). To prosirenje ZND ojacace poziciju vodece Rusije ne samo politicki i ekonomski, nego i demografski, sto je za Rusiju, danas, jedno od kljucnih pitanja. (Koliko ce se u narednom periodu taj,poseban,cilj ostvariti zavisice, iznad svega od demokraticnosti ruskog sistema. Za sada, na tom planu, nisu na 'dobrom putu'.
Ne jednom se, tokom istorije, Rusija inatila sa Zapadom. I carska, i staljinova i hruscovljeva. 'Upolaganili' su Breznjev...,Gorbacov i Jeljcin. Neko je ocenio pogubnim po Rusiju tajkunizaciju zemlje u doba Jeljcina. Ispratise ga.Tajkuni, oni nepodobni - u Sibir ili u egzilu se nadjose, a podobni ostadose. Takvi su, naravno, potrebni...
(na svim meridijanima, pa i ruskim). Rusija, danas, vidi Zapad kao amalgam - SAD+EU.
Prema EU je politicko-strateski umerenija, racionalnija. Prema SAD, smatra da je dosao trenutak, da ponovo podigne 'sapu', da njome preteci udari i jace nego nekad Hruscov izuvenom cipelom Ta cipela je uzdrmala govornicu u OUN, ali je ova sapa celu jednu zemlju potresla i pobila i u crno zavila ne mali narod u Gruziji. ( A propos, u Juz. Osetiji je vecina populacije DOBILA rusko drzavljanstvo, manji broj njih je pravih Rusa). Rusija stiti svoje interese kako ona smatra da treba. Gruzija nije samo poligon za pokazivanje misica, neosporno je region nad kojim Rusija ne zeli da iko osim nje ima kontrolu. Brutalno je to obelodanila. I hitro se potrudila, da slucaj uporedi sa Kosovom. Zar to nije simptomaticno?! I gde smo tu, onda, mi s njihovom 'pomoci'? Posebno, sto Kosovo i Gruzija, kao problem, nisu isti.

Globalist

pre 15 godina

Sve je dovedeno do kraja. Svetski politicari gledaju jedni duge, lazu se u lice (i pre je toga bilo, ali ne ovoliko), lazu svoje narode (za "njihovo dobro"), lazu drugim narodima. Igraju se rata i mira.
Ni gruzijski vojni napad na Juznu Osetiju, ni ruski napad na Gruziju ne mogu i ne zelim opravdati nikakvim visim ciljevima kad vidim izbegle, ranjene i poginule. A, pogotovo licemerno je americko reagovanje na sve sto se desavalo imajuci u vidu koliko je zrtava americke "demokratizacije" Iraka. Ako iko na svetu nema pravo da jednu rec kaze onda su to Amerikanci.
Jos kad na CNNu vidim kako Kongres i Senat raspravljaju o tome kako Amerika prevelike novce trosi na izgradnju Iraka - a Irak kao, nagomilava novce od (pa cije nego svoje) nafte, kao da je Irak zvao Amerikance da im donesu demokratiju. Svet je realno postao mesto u svemiru vrlo zagadjeno nedostojanstvom, nemoralom, na zalost vrlo malo kvaliteta je preostalo.

Boki Es

pre 15 godina

Za nas bi bilo idealno da Juzna Osetija i Abhazija dobiju status visoke autonomije u okviru Gruzije jer to je ono sto trazimo da se uspostavi na Kosmetu.Rusiji to isto odgovara zbog Cecenije,kontrole Gruzije i diplomatskog kredibiliteta.

Trianon

pre 15 godina

"Ruske vojne snage su digle u vazduh železnični most oko 45 kilometara udaljen od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, saopšteno je takođe danas."
Pretpostavljam, i ovo su činili u odbrani napaćenog naroda Južne Osetije.
Rusi nikada nisu poštovali nijedan sporazum, zašto bi baš sad ovaj ?

Amentia.

pre 15 godina

Cecenija je kompletno razrusena, stanovnistvo kompletno umoreno dugogodisnjim ratovanjem. Rat je Rusima potreban, treba smanjiti rezerve naoruzanja, inace ga nemaju gde lagerovati. A zaustaviti proizvodnju nemaju racuna jer ostace bez posla hiljadama radnika vojne industrije. Kao poligon potrosnje tog oruzja nasli su Gruziju,i sve tako dok dobro ne umore taj narod,i smanje rezerva naouruzanja. A posle naci ce novi "poligon".

Dragan, Nemacka

pre 15 godina

Vrlo je jednostavno izolovati Rusiju, mada mislim da zapad nece pribeci tom sredstvu.
Kina i Indija (a pogotovo Indija, koja je vrlo prozapadna) mogu takodje da se pridruze bojkotu Putinove Rusije, ako bi se zapad odluciona tako nesto.
U svakom slucaju, Putin je prokockao poverenje koje je zapad prema njemu imao, i odsada ce sve biti drugacije...

Nenad

pre 15 godina

Rusi pokazuju silom svoju bahatost, na klasičan i mnogo puta i na istoku i zapadu proban i proveren način demonstriraju vojnu moć.

E, sad ... Rusi veruju da mogu da ponove Mađarsku iz 1956 i Čehoslovačku ia 1968, ali im se jako lako može desiti Avganistan iz 80-tih i Čečenija iz 90-tih, sa svim posledicama tih nasilnih akcija. Uključujući i terorizam. Ali, Medvedev i Putin su od toga zaštićeni, kao i oligarhija koja se iza njih zaklanja, a običan svet im ionako nije bitan.

nebojsa

pre 15 godina

Rusiju neinteresuje nikakva Osetija,nju interesuje jedino naftovod koji spaja azerbejdzan sa Gruzijskim crnomorskim lukama. Rusi se nece zaustaviti dok nepokore sva zemlje bivseg SSSR-a izuzev Baltickih. U Ukraini ce napraviti veliku ZVRCKU i rasturice tu zemlju ekonomski.
Pogledajte samo reklame na ruskim TV programima na kablovskoj-sve su na ukrajinskom. Takodje vec decenijama prave haos u belorusiji a bogami od 8 sednice i u SRBIJI. Nikako im netreba pokloniti NIS kao sto to zele Kostunica-Nikolic-magistar ILIC a bogami cini mi se i jedan deo vrha SPS-a predvodjen MRKONJICEM.

Учитељ

pre 15 godina

Очигледно су руси научили добро занат. Све по западним стандардима. Једно тражи, друго причај, треће нуди а ради сасвим четврто. А то је тек почетак. Савршена ситуација за ноћне море креатора Новог светског поретка. Пандорина кутија је отворена. Зашто се Запад буни? Па поштују се највиши западни стандарди. Све је у складу са ЕУ/САД вредностима. Претпостављам да је то због зависти учитеља што је ученик бољи од њега у примени стеченог знања. А битне иновације тек следе. Обојена револуција, овде, обојена револуција онде. Дивота једна. Имаћемо ускоро обојену Европу и Евроазију. Ко није са Русијом добије обојену револуција по патенту САД у режији руса. Живели стандарди.

Geos-sesta muska

pre 15 godina

'Medved se probudio', u zao cas,pa i mesto gde se nasao nakon budjenja. Nije dobro ni Gruziji, a ni nama, Srbiji. Razno razni stratesko-politicki 'pariteti' na relaciji Zapad-Rusija (ne Istok!) ni malo nasim narodima nece ici na ruku. Sve jasnije se nazire namera Rusije da na jedan ili drugi, treci... nacin restaurira bivsi SSSR.(Setimo se Ukrajine, pa Belorusije, cak!, evropskih zemalja, a azijske-bivse republike SSSR- se vec 'obradjuju'). To prosirenje ZND ojacace poziciju vodece Rusije ne samo politicki i ekonomski, nego i demografski, sto je za Rusiju, danas, jedno od kljucnih pitanja. (Koliko ce se u narednom periodu taj,poseban,cilj ostvariti zavisice, iznad svega od demokraticnosti ruskog sistema. Za sada, na tom planu, nisu na 'dobrom putu'.
Ne jednom se, tokom istorije, Rusija inatila sa Zapadom. I carska, i staljinova i hruscovljeva. 'Upolaganili' su Breznjev...,Gorbacov i Jeljcin. Neko je ocenio pogubnim po Rusiju tajkunizaciju zemlje u doba Jeljcina. Ispratise ga.Tajkuni, oni nepodobni - u Sibir ili u egzilu se nadjose, a podobni ostadose. Takvi su, naravno, potrebni...
(na svim meridijanima, pa i ruskim). Rusija, danas, vidi Zapad kao amalgam - SAD+EU.
Prema EU je politicko-strateski umerenija, racionalnija. Prema SAD, smatra da je dosao trenutak, da ponovo podigne 'sapu', da njome preteci udari i jace nego nekad Hruscov izuvenom cipelom Ta cipela je uzdrmala govornicu u OUN, ali je ova sapa celu jednu zemlju potresla i pobila i u crno zavila ne mali narod u Gruziji. ( A propos, u Juz. Osetiji je vecina populacije DOBILA rusko drzavljanstvo, manji broj njih je pravih Rusa). Rusija stiti svoje interese kako ona smatra da treba. Gruzija nije samo poligon za pokazivanje misica, neosporno je region nad kojim Rusija ne zeli da iko osim nje ima kontrolu. Brutalno je to obelodanila. I hitro se potrudila, da slucaj uporedi sa Kosovom. Zar to nije simptomaticno?! I gde smo tu, onda, mi s njihovom 'pomoci'? Posebno, sto Kosovo i Gruzija, kao problem, nisu isti.

TaTaMaTa

pre 15 godina

Tragikomedija
Sistem UN uspostavljen je radi zaštite malih država. Zadnjih 15-20 godina baš te i nove još manje države veoma uspešno i svesrdno pomažu zapadu da sruši taj sistem radi svojih sitnih pretenzija (nazovi nezavisnosti i suvereniteta, pravde i demokratije). Za 10 godina će ponovo te iste male države biti plen velikih i onda će panično tražiti ponovno uspostavljanje sistema bezbednosti koji su sami srušili.
Epilog: strahote III svetskog rata

igor

pre 15 godina

Kako smesne zvuce izjave da ce Rusija biti izolovana ako se ne povuce iz Gruzije. Pa ko je to u stanju da izoluje Rusiju. Ko ce to da zaustavi ruski brod ili avion, a da se ne suoci sa ruskim odgovorom. Kako ce neko da izoluje Rusiju kada ona osim toga samo sa Kinom i Indijom ima ogromnu robnu razmjenu, a pri tom Kini i Indiji ne pada na pamet da nasjedaju na takve stvari. Ljudi, pa to je skoro pola covjecanstva i vise od pola nuklearnog kapaciteta. Bilo kakva izolacija Rusije oznacila bi pocetak novog svjetskog rata.
Bojim se da su ovog puta Ameri prekoracili prag i probudili uspavanog diva.

Ivan

pre 15 godina

Svidja mi se ovaj Medvedev. Covek sve zivo potpisuje ali se na "terenu" nista ne dogadja od onog sto ovi na zapadu trube, tj. zahtevaju...:)

raspolozen_016

pre 15 godina

Da li se sve ovo radi kako bi se covecanstvo ubedilo da je stari, postojeci svetski poredak, koga predstavljaju UN sa svojim organima, prevazidjen, i da treba uspostaviti Novi Svetksi poredak, kao sto rece Geogre Bush jod 1990. god ?

djape071

pre 15 godina

Rusija neće tako lako izaći iz Gruzije baš kao što SAD neće tako lako izaći iz Avganistana i Iraka. Ne postoji faktor pritiska na Rusiju, tako da sve ove inicijative koje "prete" Rusiji da će se izolovati su istog efekta kao što bi neko pretio SAD da će se izolovati,jer radi se o dvema supersilama i strateški najjačim državama na ovoj planeti. UN kao faktor očuvanja mira i instrument implemenacije međunarodnog prava su svesno godinama obesmišljavane od dolaska Reganove administracije u SAD početkom 80-ih preko američkih humanitarnih intervencija po Latinskoj Americi bez ičijeg pristanka, preko ratova 90-ih na Balkanu, Somaliji i Haitiju do konačnog rušenja međunarodnog poretka priznavanjem Kosova početkom ove godine. I ako pogledate komentare u Ruskim medijima, svi se pozivaju na primer Kosova kao presedana i porede ga sa situacijom u Gruziji, što nije nikako slučajno. Velesile su sebi dale za pravo da kreiraju svetsku mapu po nahođenju, a izgovor za to su im dale male nacije poput balkanskih koje su svojom nepromišljenošću srušile sve ono što se od drugog svetskog rata pa do danas izgradilo u međunarodnim odnosima. Sada to isto radi Evropa, konfrontirajući se sa Rusijom zarad američkih interesa, a pri tome ne shvata da je i kao Gruzija isturena kao šahovska figura prema Rusiji. Doduše ne kao pion poput Gruzije, ali sigurno ne ni kao najjača figura na tabli.

Sa zapadne strane

pre 15 godina

Pa i nije vise '68, zar ne? 1968 - Vijetnam (SAD) i Cehoslovacka (Rusija). 2008 -Irak (SAD) i Gruzija (Rusija). Ma svi ste, bre, isti ...

Rale

pre 15 godina

Pravo i pravda više u svetu ne postoje. Amerikanci se zalžu za teritorijalni integritet Gruzije, a šta su radili u Srbiji. Velike države mogu da rade šta hoće, teško nama.

Globalist

pre 15 godina

Sve je dovedeno do kraja. Svetski politicari gledaju jedni duge, lazu se u lice (i pre je toga bilo, ali ne ovoliko), lazu svoje narode (za "njihovo dobro"), lazu drugim narodima. Igraju se rata i mira.
Ni gruzijski vojni napad na Juznu Osetiju, ni ruski napad na Gruziju ne mogu i ne zelim opravdati nikakvim visim ciljevima kad vidim izbegle, ranjene i poginule. A, pogotovo licemerno je americko reagovanje na sve sto se desavalo imajuci u vidu koliko je zrtava americke "demokratizacije" Iraka. Ako iko na svetu nema pravo da jednu rec kaze onda su to Amerikanci.
Jos kad na CNNu vidim kako Kongres i Senat raspravljaju o tome kako Amerika prevelike novce trosi na izgradnju Iraka - a Irak kao, nagomilava novce od (pa cije nego svoje) nafte, kao da je Irak zvao Amerikance da im donesu demokratiju. Svet je realno postao mesto u svemiru vrlo zagadjeno nedostojanstvom, nemoralom, na zalost vrlo malo kvaliteta je preostalo.

Boki Es

pre 15 godina

Za nas bi bilo idealno da Juzna Osetija i Abhazija dobiju status visoke autonomije u okviru Gruzije jer to je ono sto trazimo da se uspostavi na Kosmetu.Rusiji to isto odgovara zbog Cecenije,kontrole Gruzije i diplomatskog kredibiliteta.