Ponedeljak, 11.08.2008.

08:20

Obnovljene borbe u Južnoj Osetiji

Iako je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili potpisao prekid vatre, obnovljeni su sukobi na teritoriji Južne Osetije.

Izvor: B92

Obnovljene borbe u Južnoj Osetiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Neko iz daleka

pre 15 godina

U vreme kad su pro-jugoslovenske snage apelirali na ocuvanje "ljepu nasu", svi smo bili premnogo zauzeti na balkanski mentalitet baziran na istoriju koja je nekad bilo ( i nikad vise nece biti). A kao rezultat, zapad je uradio ono sto je zeleo. Rusi kao spektatori, ucili su od ovih metoda, i sada oni su na redu, i dolaze na Gruziju. Cista paralela se vidi. Zove se balans svetskih mocnika.

Dobro jutro balkanci.

sonebg

pre 15 godina

Moram da izrazim simpatije prema Gruziji jer su udarili na jaceg od sebe da zastite sopstvenu teritoriju. Oni su u istom polozaju kao i mi samo sto pred nama stoji NATO.Mislim da je pitanje dana kada ce Moskva priznati nezavisnost Osetije i Abhazije.Toliko i o Ruskom zalaganju za Kosovo pa njima je to i odgovaralo sada zapad biju njihovim oruzjem. Prvo ce da bombarduju zbog humanih razloga a onda ce da proglase da je bilo genocida i etnickog ciscenja i zbog toga ce da kazne Gruziju oduzimanjem teritorije jednostranim proglasenjem nezavisnosti koju ce oni priznati i jos par drzava i imace novo Kosovo. Cutace zapad o tome, oni ce cutati o Kosovu, za godinu dana kao da se nista nije ni desilo samo ce Gruzija i Srbija ostati bez svojih teritorija.

lala iz sombora

pre 15 godina

Nafta se odavno placa krvlju, zasto ne bi i sad ??
Nadam se da ce jednog dana ljudski zivot biti nesto najvrednije na planeti

Zoran

pre 15 godina

Sad je, nadam se, vecini jasno da pravde nema. Ona je umrla jos u kamenom dobu, a mozda i ranije. Pravda je uvek na strani jacih. Sto pre to shvatimo i prestanemo da se pecamo na americke price o demokratiji, bice nam bolje i lakse cemo naci svoje mesto u "demokratskom" svetu.

V

pre 15 godina

Никад није Руссија желила независну Ју. Осетију. Увек рекала да мора Грузија тај конфликт директно с Ју. Осетиејем регулирати.

core

pre 15 godina

Opet mrtvi neduzni civili, opet velike sile, jedni su stali na stranu Rusije drugi na Stranu Gruzije, a u pozadini opet nesto o cemu se ne govori. Ako me ne vara pamcenje Ruski gasovod Juzni tok bi najbrze mogao da se izgradi ako prodje kroz Gruziju, isto tako ako me pamcenje ne vara jedini gasovod koji bi mogao da bude konkurentan Ruskom Juznom toku i zustavio monopol istog je Evropski Nabuko koji je takodje bio planiran da prolazi kroz Gruziju. Prema tome EU ima mnogo vece interese u Gruziji nego USA i moze preuzeti inicijatvu od iste. Danas smo svedoci prve faze pretvaranja Evrope u super silu, sledeca faza ce biti zajednicka Evropska vojska koja se najavljuje vec neko vreme.

U svetu se desavaju velike geo-politicke promene bojim se da je ovo tek pocetak.

Boris D-Backs

pre 15 godina

Apelujem na zaracene strane da se urazume i prekinu sa ratnim dejstvima. Mir je najdragocenija stvar na svetu. Boze pomozi im da se urazume. MIR U SVETU

Ratko Krsmanović

pre 15 godina

Većina zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza su u želji za osamostaljenjem potražile zagrljaj Zapada, doživljavajući ga kao sopstvenu snagu i moguću pretnju Rusiji. Brza i odlučnu akciju Rusije u Južnoj Osetiji na gruzijsku (NATO) provokaciju, krupan je povod da zemlje iz ruskog okruženja preispitaju svoje aktuelne namere i saveze. Želja Gruzije da nađe utočište u NATO nedrima je stimulisana i inspirisana od SAD, koji su u međuvremenu tokom NATO vežbi obučili, naoružali i savetovali Gruziju da uspostavi vlast nad „neposlušnim" Chinvalijem i uspostavi svoju vlast nad J. Osetijom. Slično su svojevremeno savetovali Huseina da ima svoje „istorijsko pravo nad Kuvajtom", da bi u isto vreme doturili Kuvajtu „pouzdanu informaciju" o predstojećoj agresiji. Ishod je poznat! Stvoreni su uslovi za dolazak Amerikanaca u Zaliv gde su i danas. Ipak, ruski faktor je mnogo ozbiljniji i odlučniji. NATO je posredstvom Gruzije izvršio probu ruske čvrstine, koja je iza sebe ostavila još jednu pustoš i teren za pojavu Kušnera, Holbruka i nekog Vokera. Međutim, ruska diplomatija drugačije funkcioniše u odnosu na onu koju su „vežbali" zapadni „mirotvorci".

uzas

pre 15 godina

Gruzija je isprovocirana. Nije prva pocela rat. Donesite objektivan zakljucak, a ne
da bezglavo prihvatate sta vam se servira! Ogorcen sam na Rusiju.
I ne znaci da ako smo protiv ruskog stava, da automatski podrzavamo zapadnu orijentaciju.
Rusija i Amerika su saveznici, koji haraju malim drzavama i gaze ih zarad svog cilja!

eto

pre 15 godina

Sakasviliju se smesi Hag, ne bas Hag, mozda Minsk, a tuzice ga, recimo, Tatjana Barkina i umrece u pritvorskoj jedinici prirodnom smrcu... Uvek je bilo JACI TLACI!

Bolesno Ambiciozan

pre 15 godina

Prvo Kushner, koji trazi EU i OEBS posmatrace, a onda neki diplomata iz Finske (recimo, sadasnji Premijer ili Ministar inostranih poslova). Epilog: za 7 godina Kushner kandidat za Predsednika Francuske, a finski diplomata predlaze nove nezavisne drzave u UN, kao realno resenje u interesu Rusije.
A da promene zemlje iz kojih dolaze akteri? Da se Vlasi ne dosete...

zemun

pre 15 godina

Gruzija nije pocela rat, zasto svi veruje u ono sto Rusija kaze. Rusi stalno potpaljuju vatru, tj. motivisu separatiste iz Juzne Osetije da s vremena na vreme provociraju i onda kada Gruzija uzvrati sve ispadne kao da su oni agresori. Zar bi stvarno tako mala zemlja prva zapocela rat. To je toliko nelogicno.

BranislavO.

pre 15 godina

Samo se nadam da ovo nije put prema ispaljivanju Srbije...Ovo sto trazi narod u Osetiji i Abhaziji identicno je onome sto su trazili i sto su dobili kosovski Albanci. Jer, ako dobiju nezavisnost od Gruzije, kako vise osporavati nezavisnost Kosova? U cemu je razlika? I u slucaju nezavisnosti ili, jos gore, pripajanju dveju problematicnih oblasti Gruzije Rusiji, prekrseno je medjunarodno pravo. Mozda se tu radi o dogovoru SAD i Rusije. Amerika ce malo da se buni, jer Sakasvili nije dovoljan razlog da bi se SAD nesto dublje konfrontirale, a Rusija ce da se prosiri, ali zauzvrat mora da digne ruke od podrske Srbiji. U oba slucaja, konacnu pobedu bi odnelo gazenje medjunarodnog prava.

Van Helsing

pre 15 godina

Nijedan komentar o nevinim žrtvama sveopšteg ludila, samo navijačke strasti. Srbija je još u filmu 3 karte za holivud. Ovi silni ratovi što se vode po svetu i j ponovno uspostavljanje hladnog rata govore u prilog da pokret nesvrstanih treba da ojača i da deluje na uspostavljanje mira gde god je moguće.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Od pocetka sukoba znacajan broj komentara je u stilu: "tuzno je sto se tuku dva pravoslavna naroda...", uz obaveznu opasku kako su zapadnjaci uzasno licemerni i da imaju dvostruke arsine. Ko je jos ovde licemeran i precutkuje drvenu gradju u svom oku? Valjda je tuzno sto nevini ginu bez obzira jesu li pravoslavni ili bilo sta drugo. Za jednog hrsicanina svako je bozije stvorenje. Da li bi bilo manje tuzno ili manja steta da se tuku katolici i muslimani? Da li bi se to brojalo kao "2:0 za nas"?

vasilije knezevic

pre 15 godina

"Citajte nevidljivo izmedju redova". To je mozda najracionalnije. U pitanju je strateski rat koji nema skoro nista zajednickog po pitanju Gruzije, Osetije, Abkazije. Ako su u pitanju te dvije, da kazemo pokrajine, imale kohezivan status sa Gruzijom onda bi logika vodila prema njihovom pripajanju. Prema informacijama to nije slucaj. To su drugi narodi, razliciti od gruzijskog, i po svemu sudeci nemaju istoriski entitet sa tom zemljom. KiM je kolijevka srpske kulture i naroda pa iako je albansko stanovnivnistvo u vecini ta pokrajina je istoriski i fizicki dio Srbije i ne moze se poredjivati sa Osetijom i Abkazijom. Dva naroda na granici Rusije i Gruzije nemaju drzavu u svojoj blizini, kao sto to imaju Albanci, da bi se sa njom identifikovali. Ti narodi su skoro dva vijeka kao i Gruzijci zivjeli u sastavu ruske drzave ili SSSR. Plebiscit bi bio najlogicniji potez da se rijesi njihova sudbina. Americki "strateski manevri" sa NATO-m i "demokratijom" nemaju nista zajednickog sa emancipajom ta dva naroda ili najmanje gruzijskog. EU, sa druge strane, je samo jedan "nevidljivi" koordinator zapadnih interesa i strategije i pokusava zakulisne "trick-ove" i zamagljivanje. Ovo se, naravno, odnosi na "kljucne". Trgovina Kosova za Osetiju i Abkaziju nije logicna niti aktuelna. U poslednjem slucaju radi se o najociglednijoj strateskoj penetraciji protiv Rusije.
(vasilije knezevic, 11 avg. 2008)

ratko

pre 15 godina

Нема сличности у историјским дешавањима у Ј. Осетији и На Косову и Метохији. Велика је опасност упасти у замку аналогија у ова два случаја. Лоша тумачења могу ићи на нашу штету. Да ли је наша дипломатија способна да иде правим путем? Сумњам, они и не вуку никакве потезе. То су само посматрачи.

Edin

pre 15 godina

Sakašvili je na konferenciji za novinare rekao da 90 odsto gruzijskih žrtava, stradalih u sukobu s Rusijom oko Južne Osetije, čine civili.
Boze, boze, sta to radi Rusija sa svojom bracom po krvi?

Daniel

pre 15 godina

Ovde se povlace istorijski pogresne paralele sa Kosovom; prave paralele su Bljesak i Oluja kada je Hrvatska uz pomoc Amerikanaca ocistila Srbe iz Hrvatske. Ocigledno je da je sada isto pokusano i u Gruziji. Samo za razliku od Srbije koja nije htela, mogla ili smela reagovati u slucaju Bljeska i Oluje, Rusija nece dozvoliti da se isti scenario ponovi sa Rusima u Gruziji. Amerikanci su probali da gurnu prst u oko Rusiji; bice zanimljivo videti kakve reakcije slede i jednih i drugih.

Pitam se pitam....

pre 15 godina

A sad EU može da donese deklaraciju kojom podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, a kad je u pitanju Srbija, onda ta ista EU, a što ističu i neki naši političari, ne može da se izjasni već to mogu samo svaka od članica ponaosob. Pitam se pitam, dokle licemerja, ko ovde koga laže i koga lažu naši političari...

objektivan

pre 15 godina

Chinjenica je da nijedna svetska sila nece stupiti u direktnu konfrontaciju sa drugom ukoliko direktno nije ugrozena (chitaj: napadnuta). Ochekivanja da ce zapadni blok konkretno pomoci Gruziji su uzaludna kao sho su bila nasha ochekivanja ruske pomoci '99...
Da, graktace diplomatska jata (kao shto su i onomad Rusi osudjivali) ali na tome ce se se i zavrshiti. S'obzirom na ochiglednu odluchnost Rusije, sigurno je da ce oni svoj naum i ostvariti, pa makar to bila i kompletna okupacija Gruzije. Pokushaj sprechavanja nosi sa sobom rizik sukoba, pa samim tim i razmene nuklearne vatre...Statistichki, makar to bio samo i jedan promil, ipak je neshto chega,u ochima svakog zapadnog zvanichnika, jedna Gruzija nije vredna , ma koliko bila prozapadna, demokratska itd...

kaktus

pre 15 godina

zhalosno je sada citati srpske medije i komentare ovde, gde se nekriticno rusiji daje pravo na nasilje, i da rade sve shto hoce, kada snamo da prije par godina ti isti mediji i komentatori jadikovali sbog Nato bombi nad srbijom. Znaci kada nama bacaju bombe onde je to nepravedno i kuku nama, a kada gruzijcimi bacaju bombe onda oni su ih sami zasluzhili. Pa razmislite malo, ljudi koji razmishljaju ovako, onda naknadno sami legitimishu bombe koje su na njih '99 padale. Tuzhno, tuzhno!

Najdan

pre 15 godina

Blago svim demokratijama u svetu kojima pomazu Amerikanci, a posle toga im Kusner kroji kapu kao administrator, a Solana zaprzuje corbu kao mirodjija bez alternative. Gospodine Sakasvili, ko sa djavolom tikve sadi, ni korenje nece brati, pa mu mirodjija i ne treba.

g

pre 15 godina

stvarno je blizu kraju, stavise operacije je maltene gotova

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601086&sid=aoR.gA97DaoM&refer=latin_america

Igor

pre 15 godina

Moja procena je da je predsednik Gruzije zeleo da ujedini zemlju i da tako ujedinjeni bez problema udju u NATO, posto su im sada Rusi veliki neprijatelji.

Mislim da su Rusi naseli na pricu.

mustang

pre 15 godina

Ja ovo ne vidim kao agresiju Rusije, nego kao održavanje Status Quo-a. Nisu priznali J Osetiju, niti su rekli da će. Ali kad je Gruzija htela da povredi veoma krahljiv mir, unatoč mandatu mirovnih sila, bez postignutih nekih novih dogovora, posredovali su. Tako da paralele između Kosova i J. Osetije, kao da Rusi rade tamo isto ko Ameri u SRB, ne stoje nikako.

Kosmopolita

pre 15 godina

Ocigledno je da Rusi ne zele da se zatrce u zamku i okupiraju Gruziju, sto je verovatno bio plan Anglosaksonaca, sto bi im sasvim sigurno znacajno usporilo ekonomski rast, vezalo ruke za uticaj u drugim delovima sveta - Iranu na primer i dugorocno oslabilo globalne pozicije. Svi znamo da je Gruzija deo njihove interesne sfere, u njihovom dvoristu, te sumnjam da su Anglosaksonci nameravali da udju sa njima u otvoreniji konflikt oko Gruzije. Gruzini su po mom misljenju posluzili kao klasicno topovsko meso, a katastrofu u koju su upali kako god se okrene mogu da zahvale samo proamerickom rezimu koji ih vodi i podredjuje interese sopstvenog naroda stranom interesu...

Marko

pre 15 godina

Kada neka drzava pokusa da vrati pod svoju upravu deo teritorije sa pobunjenim stanovnistvom, mora da vodi racuna o "geopolitickoj situaciji" (eufemizam za odnose velikih sila i njihovih interesnih zona).

Primeri:
1. Hrvatske akcije Oluja i Bljesak - Amerika ih podrzavala (preko "nevladinih" savetnika cak i organizovala), Rusija nije reagovala.

2. Srpska kampanja na Kosovu 1998./99. - Amerikanci strogo protiv, zavrsilo se cak i bombardovanjem Srbije, Rusi pasivno posmatraju i ne pada im napamet da isporuce rakete kojima bi bombardovanje verovatno bilo spreceno.

3. Pobuna Albanaca u Makedoniji 2001. - Amerikanci primirili strasti kod obe strane i izdejstvovali ohridski sporazum, Rusi pasivni.

4. Gruzijska akcija u Osetiji - Rusija vrlo aktivno i za kratko vreme sprecava da Gruzija povrati upravljanje a Amerikanci na recima podrzavaju Gruziju i ne mrdaju ni prstom.

Ko uspe da slozi kockice shvatice o cemu se radi...

Smrt fasizmu

pre 15 godina

Taman pomilim da politicari sa zapada ne mogu da budu cinicniji u svojim izjavama ali se uvek neko portudi da bude jos cinicniji kao da se takmice. Slusajte ovu izjavu:Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer optužio je danas Rusiju da u sukobu u Južnoj Osetiji koristi prekomernu silu i krši teritorijalni integritet Gruzije.To je isti onaj koji je bio na celu besomucnog bombardovanja Srbije zbog slicne akcije koju je sprovela Gruzija. Tada je bombardovanje mostova,bolnica,televizije,civila to nazivao kolateralna steta. Sta se to promenilo? Pitam se kako bi reagovao da Srbija postupi isto prema KFORU na KIM?

MIlos

pre 15 godina

Ako je gruzijska avijacija bombardovala ruske "mirotvorce" u Juznoj Osetiji, to je vise nego dovoljan razlog da Rusija bombarduje ciljeve u unutrasnjosti Gruzije ukljucujuci radare, aerodrome i sl. Pa nisu grizijski avioni uzleteli iz juzne osetije nego iz centralne Gruzije.
Inace strasno je sto ratuju dva bratska naroda. Sta je gruzijiskoj vlasti trebalo da postaje americki pijun. Zar nije logicno da bude uz Rusiju, svog najveceg suseda.

Ekatarina Velika

pre 15 godina

Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnu Abhaziju i Severnu Osetiju, ako proglase nezavisnost. Jeste da nije prinicipijelno zbog Kosova, ali je pravedno.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Vlada Srbije bi odmah trebala da posalje Avione sa humanitarnom pomoci, Ako ne i brodove preko Dunava, narodu juzne ostetije. Lekove, poljsku bolnicu, satore, odecu, obucu, svezu vodu, hranu i naravno timove lekara. Ako nista drugo mi znamo sta znace izbeglice i uzas takvih ratnih strahota.

PosmatracBL

pre 15 godina

Ma ovo je sad otvorena invazija Rusije na Gruziju. Nesto se bojim da bi na kraju lako moglo da se dogodi da Zapad prizna odvajanje Abhazije i juzne Osetije od Gruzije, Rusija "digne ruku" za Kosovo u UN-u a Srbi i Gruzijci...ko vas sta pita!!!

BG

pre 15 godina

Gruzija se sada, kao i Srbija pre deset godina, debelo preracunala. Cackali su mecku. Zaboravili su da se sut s rogatim ne bode. To se u narodu kaze - vidla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. A Amerikanci ce sada pomoci Gruzijcima, kao sto su i Rusi Srbima 1999. Racun ce i u Gruziji i Osetiji, kao i u Srbiji i na Kosovu platiti obican narod. A nacionalisti i militaristi svih boja i fela ce profitirati. Lidere Gruzije, Srbije, Kosova, Osetije, Rusije i NATO treba sve zajedno tuziti sudu UN zbog unistavanja ljudskih zivota. Svi su oni isti, samo da nagrabe vlast i novac, a obican svet nek strada.

raspolozen_016

pre 15 godina

Gruzija danas radi isto sto i Srbija 1998. godine. Hoce li NATO intervenisati protiv Gruzije, ili ce rusi sami morati da zavrse posao ?

Goran

pre 15 godina

...da se vrati na status kvo iz 6.avgusta...
Sada bi Russi trebali da kazu da je status kvo NEODRZIV! Onako kako su govorili za Kosovo pre par meseci...

Perparim

pre 15 godina

Zasto ne Nezavisna Juzna Osetija. Ima teritoriju od 40.000 kvadratnih kilometara,
jezik, istoriju i iznad svega volju da zivi nezavisno od gruzijske vlasti. Zasto ne sutra i Baskija,
Abkahzija, Sandzak, Vojvodina, Republika Srpska i sl.
Kraj 20-og i pocetak 21-og veka bice pisan u istoriji kao vrema radjanja novih nezavisnih drzava - zasto da ne?

ivan

pre 15 godina

Koliko vidim, Gruzijci nisu nista ludji od nas kad su udarili na jaceg od sebe, makar i braneci "svoje". Imaju iza sebe Amere, isto onoliko koliko smo mi imali Ruse.

Марко

pre 15 godina

Буш је баш био тврд у разговору са Путином - вероватно му је јако стегао руку при руковању. Али шалу на страну.
Жалосно је што људи гину и није ми јасно докле ће мали и недовољно мудри народи да узимају улогу "млевеног меса" у служби крчења нафтних путева великима?

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zalosno je sto dva pravoslavna naroda ratuju. Rezultat ovog sukoba je bio unapred poznat svakome ko ima trunku razuma. A posledice su dalekosezne. Sve one koji su se stavljali pod Americki kisobran prkoseci Rusima sada podilazi jeza. Kada zavrse sa Gruzijom, Rusi ce konacno pokazati da moc Zapada drasticno opada, i da ameri ne mogu da zastite svakoga. Ako jos dovedu nekog svog coveka u Gruziju, i preuzmu kontrolu nad jedinim pravcom za transport energenata iz Kaspijskog basena, koji jos ne kontrolisu. Njihov uspeh je potpun.

Goran

pre 15 godina

Imajuci u vidu da Gruzija ignorise svaki napor Rusije za sprecavanje genocida, Rusiji ne preostaje nista drugo nego da preuzme potpunu kontrolu nad Gruzijom, da sve one koji su odgovorni za pocinjene zlocine uhapsi i izvede pred sud i najprimernije kazni. To je u interesu civilnog stanovnistva, pravde i mira.

darko

pre 15 godina

vrhunac cinizma u srbiji ... je nazivanje ruske vojske koja bez pardona bombarduje i ciljeve po dubini gruzije koji nemaju previše veze sa južnom osetijom - "mirovnim trupama"...
još strašnije od toga je navijačka atmosfera u nekim glavama - koje su u drugoj prilici pune "međunarodnog prava" i "legalizma".
ova situacija je grozna i sa ruske i sa gruzijske strane - žalim ljude koji su primorani da žive u gruziji u ovom haosu.

S

pre 15 godina

Ja ne razumem da je čovek juče objavio da se gruzijska vojska povlači i poslao obaveštenje ambasadi, i onda za manje od 24 sata, podigao avione da bombarduju ruske snage. Sakašvili zna da posle ove sumanute avanture, razaranja gradova i sela neselektivnim oružjem kakvo su višecevni bacači raketa, ubijanja civila i vojnika sa međunarodnim mandatom, može da se pozdravi sa predsedničkom foteljom, a pripremi za suđenje i zatvor. Zato će učiniti sve da ovaj sukob, kao i njegova ratnim stanjem povećana ovlašćenja, potraju što je moguće duže. A ljudi ginu...

blagomeni

pre 15 godina

Zasto nazivati ruske snage "mirovnim", kada su ocigledno okupacione. Paralele sa nasom ex pokrajinom su vise nego jasne. Jedina razlika je sto su u ovom cinu istorije "drevni" prijatelji u ulozi brutalnog agresora. Ishod je krajnje izvestan. Na zalost. Doduse, nikada nije kasno da im se ponovi situacija slicna onoj koju su imali u Avganistanu.

Mirko

pre 15 godina

"da povuče trupe i vrati situaciju na stanje od 6. avgusta, odnosno "status kvo". "
A sta bi sa prihvatanjem "nove realnosti"? Ako se forsira da Srbija prizna neku "novu realnost", zasto ne bi i Gruzija morala isto da ucini?

Dejan

pre 15 godina

Pored sve moci i bogatstva, generalno gledajuci Amerikanci nisu uspeli da odrade nista kako valja: nisu uspeli da skinu Caveza u Venecueli, uglibili su se u Avganistanu "with no end in sight", totalni debakl u Iraku.
Jedino sto su uradili je da su "sredili" nas, koji smo generalno gledajuci, poprilicno nebitni.
Tako da mi nije jasno odkud Gruzijcima hrabrosti da se oslone na Amerikance i da krenu u rat ni vise ni manje nego protiv Rusije.

Saša

pre 15 godina

U vreme NATO bombardovanja Srbije vršene su ankete u mnogim zemljama koje su pokazivale odnos stanovništva prema bombardovanju. Jedina zemlja, uz Albaniju, u kojoj je većina stanovnistva bila za bombardovanje bila je upravo - Gruzija.
Izlišan je svaki dalji komentar.

dusan

pre 15 godina

sve ovo pokazuje da u citavom svetu postoje dupli standardi i da se oni primenjuju uvek kada neko veliki ima neki interes. kod nas je vazio princip "prihvatanja politicke realnosti", kako rece bus pre neki dan. rusi su bili za nepovredivost medjunarodnih granica, a eu i usa nisu. u slucaju gruzije, rusi su za "postovanje prava" ruskog naroda koji zivi u gruziji, a usa i eu su za teritorijalni integritet. gospodo, pravo, a sa njim i pravda su umrli davnih dana.

Dusan

pre 15 godina

Rusko nasilje, za razliku od naseg, je potpuno neprihvatljivo... haha
Uz svu tragediju, koja se desava ljudima tamo, moram priznati da mi je zabavno da slusam izjave amerikanaca...

Rus

pre 15 godina

Gruzija se preracunala - racun je stigao. Tako je to kada se cacka mecka...

Dragi gruzinci, ameri vam nece i ne mogu pomoci. Samo prazne reci... A vi sada ratujte za njih u Iraku...

Saša

pre 15 godina

U vreme NATO bombardovanja Srbije vršene su ankete u mnogim zemljama koje su pokazivale odnos stanovništva prema bombardovanju. Jedina zemlja, uz Albaniju, u kojoj je većina stanovnistva bila za bombardovanje bila je upravo - Gruzija.
Izlišan je svaki dalji komentar.

Rus

pre 15 godina

Gruzija se preracunala - racun je stigao. Tako je to kada se cacka mecka...

Dragi gruzinci, ameri vam nece i ne mogu pomoci. Samo prazne reci... A vi sada ratujte za njih u Iraku...

Mirko

pre 15 godina

"da povuče trupe i vrati situaciju na stanje od 6. avgusta, odnosno "status kvo". "
A sta bi sa prihvatanjem "nove realnosti"? Ako se forsira da Srbija prizna neku "novu realnost", zasto ne bi i Gruzija morala isto da ucini?

Dejan

pre 15 godina

Pored sve moci i bogatstva, generalno gledajuci Amerikanci nisu uspeli da odrade nista kako valja: nisu uspeli da skinu Caveza u Venecueli, uglibili su se u Avganistanu "with no end in sight", totalni debakl u Iraku.
Jedino sto su uradili je da su "sredili" nas, koji smo generalno gledajuci, poprilicno nebitni.
Tako da mi nije jasno odkud Gruzijcima hrabrosti da se oslone na Amerikance i da krenu u rat ni vise ni manje nego protiv Rusije.

Dusan

pre 15 godina

Rusko nasilje, za razliku od naseg, je potpuno neprihvatljivo... haha
Uz svu tragediju, koja se desava ljudima tamo, moram priznati da mi je zabavno da slusam izjave amerikanaca...

S

pre 15 godina

Ja ne razumem da je čovek juče objavio da se gruzijska vojska povlači i poslao obaveštenje ambasadi, i onda za manje od 24 sata, podigao avione da bombarduju ruske snage. Sakašvili zna da posle ove sumanute avanture, razaranja gradova i sela neselektivnim oružjem kakvo su višecevni bacači raketa, ubijanja civila i vojnika sa međunarodnim mandatom, može da se pozdravi sa predsedničkom foteljom, a pripremi za suđenje i zatvor. Zato će učiniti sve da ovaj sukob, kao i njegova ratnim stanjem povećana ovlašćenja, potraju što je moguće duže. A ljudi ginu...

blagomeni

pre 15 godina

Zasto nazivati ruske snage "mirovnim", kada su ocigledno okupacione. Paralele sa nasom ex pokrajinom su vise nego jasne. Jedina razlika je sto su u ovom cinu istorije "drevni" prijatelji u ulozi brutalnog agresora. Ishod je krajnje izvestan. Na zalost. Doduse, nikada nije kasno da im se ponovi situacija slicna onoj koju su imali u Avganistanu.

dusan

pre 15 godina

sve ovo pokazuje da u citavom svetu postoje dupli standardi i da se oni primenjuju uvek kada neko veliki ima neki interes. kod nas je vazio princip "prihvatanja politicke realnosti", kako rece bus pre neki dan. rusi su bili za nepovredivost medjunarodnih granica, a eu i usa nisu. u slucaju gruzije, rusi su za "postovanje prava" ruskog naroda koji zivi u gruziji, a usa i eu su za teritorijalni integritet. gospodo, pravo, a sa njim i pravda su umrli davnih dana.

Goran

pre 15 godina

Imajuci u vidu da Gruzija ignorise svaki napor Rusije za sprecavanje genocida, Rusiji ne preostaje nista drugo nego da preuzme potpunu kontrolu nad Gruzijom, da sve one koji su odgovorni za pocinjene zlocine uhapsi i izvede pred sud i najprimernije kazni. To je u interesu civilnog stanovnistva, pravde i mira.

BG

pre 15 godina

Gruzija se sada, kao i Srbija pre deset godina, debelo preracunala. Cackali su mecku. Zaboravili su da se sut s rogatim ne bode. To se u narodu kaze - vidla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. A Amerikanci ce sada pomoci Gruzijcima, kao sto su i Rusi Srbima 1999. Racun ce i u Gruziji i Osetiji, kao i u Srbiji i na Kosovu platiti obican narod. A nacionalisti i militaristi svih boja i fela ce profitirati. Lidere Gruzije, Srbije, Kosova, Osetije, Rusije i NATO treba sve zajedno tuziti sudu UN zbog unistavanja ljudskih zivota. Svi su oni isti, samo da nagrabe vlast i novac, a obican svet nek strada.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Vlada Srbije bi odmah trebala da posalje Avione sa humanitarnom pomoci, Ako ne i brodove preko Dunava, narodu juzne ostetije. Lekove, poljsku bolnicu, satore, odecu, obucu, svezu vodu, hranu i naravno timove lekara. Ako nista drugo mi znamo sta znace izbeglice i uzas takvih ratnih strahota.

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zalosno je sto dva pravoslavna naroda ratuju. Rezultat ovog sukoba je bio unapred poznat svakome ko ima trunku razuma. A posledice su dalekosezne. Sve one koji su se stavljali pod Americki kisobran prkoseci Rusima sada podilazi jeza. Kada zavrse sa Gruzijom, Rusi ce konacno pokazati da moc Zapada drasticno opada, i da ameri ne mogu da zastite svakoga. Ako jos dovedu nekog svog coveka u Gruziju, i preuzmu kontrolu nad jedinim pravcom za transport energenata iz Kaspijskog basena, koji jos ne kontrolisu. Njihov uspeh je potpun.

Smrt fasizmu

pre 15 godina

Taman pomilim da politicari sa zapada ne mogu da budu cinicniji u svojim izjavama ali se uvek neko portudi da bude jos cinicniji kao da se takmice. Slusajte ovu izjavu:Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer optužio je danas Rusiju da u sukobu u Južnoj Osetiji koristi prekomernu silu i krši teritorijalni integritet Gruzije.To je isti onaj koji je bio na celu besomucnog bombardovanja Srbije zbog slicne akcije koju je sprovela Gruzija. Tada je bombardovanje mostova,bolnica,televizije,civila to nazivao kolateralna steta. Sta se to promenilo? Pitam se kako bi reagovao da Srbija postupi isto prema KFORU na KIM?

MIlos

pre 15 godina

Ako je gruzijska avijacija bombardovala ruske "mirotvorce" u Juznoj Osetiji, to je vise nego dovoljan razlog da Rusija bombarduje ciljeve u unutrasnjosti Gruzije ukljucujuci radare, aerodrome i sl. Pa nisu grizijski avioni uzleteli iz juzne osetije nego iz centralne Gruzije.
Inace strasno je sto ratuju dva bratska naroda. Sta je gruzijiskoj vlasti trebalo da postaje americki pijun. Zar nije logicno da bude uz Rusiju, svog najveceg suseda.

Goran

pre 15 godina

...da se vrati na status kvo iz 6.avgusta...
Sada bi Russi trebali da kazu da je status kvo NEODRZIV! Onako kako su govorili za Kosovo pre par meseci...

raspolozen_016

pre 15 godina

Gruzija danas radi isto sto i Srbija 1998. godine. Hoce li NATO intervenisati protiv Gruzije, ili ce rusi sami morati da zavrse posao ?

Ekatarina Velika

pre 15 godina

Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnu Abhaziju i Severnu Osetiju, ako proglase nezavisnost. Jeste da nije prinicipijelno zbog Kosova, ali je pravedno.

Najdan

pre 15 godina

Blago svim demokratijama u svetu kojima pomazu Amerikanci, a posle toga im Kusner kroji kapu kao administrator, a Solana zaprzuje corbu kao mirodjija bez alternative. Gospodine Sakasvili, ko sa djavolom tikve sadi, ni korenje nece brati, pa mu mirodjija i ne treba.

Kosmopolita

pre 15 godina

Ocigledno je da Rusi ne zele da se zatrce u zamku i okupiraju Gruziju, sto je verovatno bio plan Anglosaksonaca, sto bi im sasvim sigurno znacajno usporilo ekonomski rast, vezalo ruke za uticaj u drugim delovima sveta - Iranu na primer i dugorocno oslabilo globalne pozicije. Svi znamo da je Gruzija deo njihove interesne sfere, u njihovom dvoristu, te sumnjam da su Anglosaksonci nameravali da udju sa njima u otvoreniji konflikt oko Gruzije. Gruzini su po mom misljenju posluzili kao klasicno topovsko meso, a katastrofu u koju su upali kako god se okrene mogu da zahvale samo proamerickom rezimu koji ih vodi i podredjuje interese sopstvenog naroda stranom interesu...

Марко

pre 15 godina

Буш је баш био тврд у разговору са Путином - вероватно му је јако стегао руку при руковању. Али шалу на страну.
Жалосно је што људи гину и није ми јасно докле ће мали и недовољно мудри народи да узимају улогу "млевеног меса" у служби крчења нафтних путева великима?

Perparim

pre 15 godina

Zasto ne Nezavisna Juzna Osetija. Ima teritoriju od 40.000 kvadratnih kilometara,
jezik, istoriju i iznad svega volju da zivi nezavisno od gruzijske vlasti. Zasto ne sutra i Baskija,
Abkahzija, Sandzak, Vojvodina, Republika Srpska i sl.
Kraj 20-og i pocetak 21-og veka bice pisan u istoriji kao vrema radjanja novih nezavisnih drzava - zasto da ne?

Pitam se pitam....

pre 15 godina

A sad EU može da donese deklaraciju kojom podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, a kad je u pitanju Srbija, onda ta ista EU, a što ističu i neki naši političari, ne može da se izjasni već to mogu samo svaka od članica ponaosob. Pitam se pitam, dokle licemerja, ko ovde koga laže i koga lažu naši političari...

ivan

pre 15 godina

Koliko vidim, Gruzijci nisu nista ludji od nas kad su udarili na jaceg od sebe, makar i braneci "svoje". Imaju iza sebe Amere, isto onoliko koliko smo mi imali Ruse.

darko

pre 15 godina

vrhunac cinizma u srbiji ... je nazivanje ruske vojske koja bez pardona bombarduje i ciljeve po dubini gruzije koji nemaju previše veze sa južnom osetijom - "mirovnim trupama"...
još strašnije od toga je navijačka atmosfera u nekim glavama - koje su u drugoj prilici pune "međunarodnog prava" i "legalizma".
ova situacija je grozna i sa ruske i sa gruzijske strane - žalim ljude koji su primorani da žive u gruziji u ovom haosu.

Daniel

pre 15 godina

Ovde se povlace istorijski pogresne paralele sa Kosovom; prave paralele su Bljesak i Oluja kada je Hrvatska uz pomoc Amerikanaca ocistila Srbe iz Hrvatske. Ocigledno je da je sada isto pokusano i u Gruziji. Samo za razliku od Srbije koja nije htela, mogla ili smela reagovati u slucaju Bljeska i Oluje, Rusija nece dozvoliti da se isti scenario ponovi sa Rusima u Gruziji. Amerikanci su probali da gurnu prst u oko Rusiji; bice zanimljivo videti kakve reakcije slede i jednih i drugih.

Marko

pre 15 godina

Kada neka drzava pokusa da vrati pod svoju upravu deo teritorije sa pobunjenim stanovnistvom, mora da vodi racuna o "geopolitickoj situaciji" (eufemizam za odnose velikih sila i njihovih interesnih zona).

Primeri:
1. Hrvatske akcije Oluja i Bljesak - Amerika ih podrzavala (preko "nevladinih" savetnika cak i organizovala), Rusija nije reagovala.

2. Srpska kampanja na Kosovu 1998./99. - Amerikanci strogo protiv, zavrsilo se cak i bombardovanjem Srbije, Rusi pasivno posmatraju i ne pada im napamet da isporuce rakete kojima bi bombardovanje verovatno bilo spreceno.

3. Pobuna Albanaca u Makedoniji 2001. - Amerikanci primirili strasti kod obe strane i izdejstvovali ohridski sporazum, Rusi pasivni.

4. Gruzijska akcija u Osetiji - Rusija vrlo aktivno i za kratko vreme sprecava da Gruzija povrati upravljanje a Amerikanci na recima podrzavaju Gruziju i ne mrdaju ni prstom.

Ko uspe da slozi kockice shvatice o cemu se radi...

kaktus

pre 15 godina

zhalosno je sada citati srpske medije i komentare ovde, gde se nekriticno rusiji daje pravo na nasilje, i da rade sve shto hoce, kada snamo da prije par godina ti isti mediji i komentatori jadikovali sbog Nato bombi nad srbijom. Znaci kada nama bacaju bombe onde je to nepravedno i kuku nama, a kada gruzijcimi bacaju bombe onda oni su ih sami zasluzhili. Pa razmislite malo, ljudi koji razmishljaju ovako, onda naknadno sami legitimishu bombe koje su na njih '99 padale. Tuzhno, tuzhno!

Ratko Krsmanović

pre 15 godina

Većina zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza su u želji za osamostaljenjem potražile zagrljaj Zapada, doživljavajući ga kao sopstvenu snagu i moguću pretnju Rusiji. Brza i odlučnu akciju Rusije u Južnoj Osetiji na gruzijsku (NATO) provokaciju, krupan je povod da zemlje iz ruskog okruženja preispitaju svoje aktuelne namere i saveze. Želja Gruzije da nađe utočište u NATO nedrima je stimulisana i inspirisana od SAD, koji su u međuvremenu tokom NATO vežbi obučili, naoružali i savetovali Gruziju da uspostavi vlast nad „neposlušnim" Chinvalijem i uspostavi svoju vlast nad J. Osetijom. Slično su svojevremeno savetovali Huseina da ima svoje „istorijsko pravo nad Kuvajtom", da bi u isto vreme doturili Kuvajtu „pouzdanu informaciju" o predstojećoj agresiji. Ishod je poznat! Stvoreni su uslovi za dolazak Amerikanaca u Zaliv gde su i danas. Ipak, ruski faktor je mnogo ozbiljniji i odlučniji. NATO je posredstvom Gruzije izvršio probu ruske čvrstine, koja je iza sebe ostavila još jednu pustoš i teren za pojavu Kušnera, Holbruka i nekog Vokera. Međutim, ruska diplomatija drugačije funkcioniše u odnosu na onu koju su „vežbali" zapadni „mirotvorci".

mustang

pre 15 godina

Ja ovo ne vidim kao agresiju Rusije, nego kao održavanje Status Quo-a. Nisu priznali J Osetiju, niti su rekli da će. Ali kad je Gruzija htela da povredi veoma krahljiv mir, unatoč mandatu mirovnih sila, bez postignutih nekih novih dogovora, posredovali su. Tako da paralele između Kosova i J. Osetije, kao da Rusi rade tamo isto ko Ameri u SRB, ne stoje nikako.

PosmatracBL

pre 15 godina

Ma ovo je sad otvorena invazija Rusije na Gruziju. Nesto se bojim da bi na kraju lako moglo da se dogodi da Zapad prizna odvajanje Abhazije i juzne Osetije od Gruzije, Rusija "digne ruku" za Kosovo u UN-u a Srbi i Gruzijci...ko vas sta pita!!!

objektivan

pre 15 godina

Chinjenica je da nijedna svetska sila nece stupiti u direktnu konfrontaciju sa drugom ukoliko direktno nije ugrozena (chitaj: napadnuta). Ochekivanja da ce zapadni blok konkretno pomoci Gruziji su uzaludna kao sho su bila nasha ochekivanja ruske pomoci '99...
Da, graktace diplomatska jata (kao shto su i onomad Rusi osudjivali) ali na tome ce se se i zavrshiti. S'obzirom na ochiglednu odluchnost Rusije, sigurno je da ce oni svoj naum i ostvariti, pa makar to bila i kompletna okupacija Gruzije. Pokushaj sprechavanja nosi sa sobom rizik sukoba, pa samim tim i razmene nuklearne vatre...Statistichki, makar to bio samo i jedan promil, ipak je neshto chega,u ochima svakog zapadnog zvanichnika, jedna Gruzija nije vredna , ma koliko bila prozapadna, demokratska itd...

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Od pocetka sukoba znacajan broj komentara je u stilu: "tuzno je sto se tuku dva pravoslavna naroda...", uz obaveznu opasku kako su zapadnjaci uzasno licemerni i da imaju dvostruke arsine. Ko je jos ovde licemeran i precutkuje drvenu gradju u svom oku? Valjda je tuzno sto nevini ginu bez obzira jesu li pravoslavni ili bilo sta drugo. Za jednog hrsicanina svako je bozije stvorenje. Da li bi bilo manje tuzno ili manja steta da se tuku katolici i muslimani? Da li bi se to brojalo kao "2:0 za nas"?

vasilije knezevic

pre 15 godina

"Citajte nevidljivo izmedju redova". To je mozda najracionalnije. U pitanju je strateski rat koji nema skoro nista zajednickog po pitanju Gruzije, Osetije, Abkazije. Ako su u pitanju te dvije, da kazemo pokrajine, imale kohezivan status sa Gruzijom onda bi logika vodila prema njihovom pripajanju. Prema informacijama to nije slucaj. To su drugi narodi, razliciti od gruzijskog, i po svemu sudeci nemaju istoriski entitet sa tom zemljom. KiM je kolijevka srpske kulture i naroda pa iako je albansko stanovnivnistvo u vecini ta pokrajina je istoriski i fizicki dio Srbije i ne moze se poredjivati sa Osetijom i Abkazijom. Dva naroda na granici Rusije i Gruzije nemaju drzavu u svojoj blizini, kao sto to imaju Albanci, da bi se sa njom identifikovali. Ti narodi su skoro dva vijeka kao i Gruzijci zivjeli u sastavu ruske drzave ili SSSR. Plebiscit bi bio najlogicniji potez da se rijesi njihova sudbina. Americki "strateski manevri" sa NATO-m i "demokratijom" nemaju nista zajednickog sa emancipajom ta dva naroda ili najmanje gruzijskog. EU, sa druge strane, je samo jedan "nevidljivi" koordinator zapadnih interesa i strategije i pokusava zakulisne "trick-ove" i zamagljivanje. Ovo se, naravno, odnosi na "kljucne". Trgovina Kosova za Osetiju i Abkaziju nije logicna niti aktuelna. U poslednjem slucaju radi se o najociglednijoj strateskoj penetraciji protiv Rusije.
(vasilije knezevic, 11 avg. 2008)

Van Helsing

pre 15 godina

Nijedan komentar o nevinim žrtvama sveopšteg ludila, samo navijačke strasti. Srbija je još u filmu 3 karte za holivud. Ovi silni ratovi što se vode po svetu i j ponovno uspostavljanje hladnog rata govore u prilog da pokret nesvrstanih treba da ojača i da deluje na uspostavljanje mira gde god je moguće.

eto

pre 15 godina

Sakasviliju se smesi Hag, ne bas Hag, mozda Minsk, a tuzice ga, recimo, Tatjana Barkina i umrece u pritvorskoj jedinici prirodnom smrcu... Uvek je bilo JACI TLACI!

uzas

pre 15 godina

Gruzija je isprovocirana. Nije prva pocela rat. Donesite objektivan zakljucak, a ne
da bezglavo prihvatate sta vam se servira! Ogorcen sam na Rusiju.
I ne znaci da ako smo protiv ruskog stava, da automatski podrzavamo zapadnu orijentaciju.
Rusija i Amerika su saveznici, koji haraju malim drzavama i gaze ih zarad svog cilja!

Bolesno Ambiciozan

pre 15 godina

Prvo Kushner, koji trazi EU i OEBS posmatrace, a onda neki diplomata iz Finske (recimo, sadasnji Premijer ili Ministar inostranih poslova). Epilog: za 7 godina Kushner kandidat za Predsednika Francuske, a finski diplomata predlaze nove nezavisne drzave u UN, kao realno resenje u interesu Rusije.
A da promene zemlje iz kojih dolaze akteri? Da se Vlasi ne dosete...

zemun

pre 15 godina

Gruzija nije pocela rat, zasto svi veruje u ono sto Rusija kaze. Rusi stalno potpaljuju vatru, tj. motivisu separatiste iz Juzne Osetije da s vremena na vreme provociraju i onda kada Gruzija uzvrati sve ispadne kao da su oni agresori. Zar bi stvarno tako mala zemlja prva zapocela rat. To je toliko nelogicno.

g

pre 15 godina

stvarno je blizu kraju, stavise operacije je maltene gotova

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601086&sid=aoR.gA97DaoM&refer=latin_america

BranislavO.

pre 15 godina

Samo se nadam da ovo nije put prema ispaljivanju Srbije...Ovo sto trazi narod u Osetiji i Abhaziji identicno je onome sto su trazili i sto su dobili kosovski Albanci. Jer, ako dobiju nezavisnost od Gruzije, kako vise osporavati nezavisnost Kosova? U cemu je razlika? I u slucaju nezavisnosti ili, jos gore, pripajanju dveju problematicnih oblasti Gruzije Rusiji, prekrseno je medjunarodno pravo. Mozda se tu radi o dogovoru SAD i Rusije. Amerika ce malo da se buni, jer Sakasvili nije dovoljan razlog da bi se SAD nesto dublje konfrontirale, a Rusija ce da se prosiri, ali zauzvrat mora da digne ruke od podrske Srbiji. U oba slucaja, konacnu pobedu bi odnelo gazenje medjunarodnog prava.

ratko

pre 15 godina

Нема сличности у историјским дешавањима у Ј. Осетији и На Косову и Метохији. Велика је опасност упасти у замку аналогија у ова два случаја. Лоша тумачења могу ићи на нашу штету. Да ли је наша дипломатија способна да иде правим путем? Сумњам, они и не вуку никакве потезе. То су само посматрачи.

Boris D-Backs

pre 15 godina

Apelujem na zaracene strane da se urazume i prekinu sa ratnim dejstvima. Mir je najdragocenija stvar na svetu. Boze pomozi im da se urazume. MIR U SVETU

V

pre 15 godina

Никад није Руссија желила независну Ју. Осетију. Увек рекала да мора Грузија тај конфликт директно с Ју. Осетиејем регулирати.

Igor

pre 15 godina

Moja procena je da je predsednik Gruzije zeleo da ujedini zemlju i da tako ujedinjeni bez problema udju u NATO, posto su im sada Rusi veliki neprijatelji.

Mislim da su Rusi naseli na pricu.

Edin

pre 15 godina

Sakašvili je na konferenciji za novinare rekao da 90 odsto gruzijskih žrtava, stradalih u sukobu s Rusijom oko Južne Osetije, čine civili.
Boze, boze, sta to radi Rusija sa svojom bracom po krvi?

lala iz sombora

pre 15 godina

Nafta se odavno placa krvlju, zasto ne bi i sad ??
Nadam se da ce jednog dana ljudski zivot biti nesto najvrednije na planeti

sonebg

pre 15 godina

Moram da izrazim simpatije prema Gruziji jer su udarili na jaceg od sebe da zastite sopstvenu teritoriju. Oni su u istom polozaju kao i mi samo sto pred nama stoji NATO.Mislim da je pitanje dana kada ce Moskva priznati nezavisnost Osetije i Abhazije.Toliko i o Ruskom zalaganju za Kosovo pa njima je to i odgovaralo sada zapad biju njihovim oruzjem. Prvo ce da bombarduju zbog humanih razloga a onda ce da proglase da je bilo genocida i etnickog ciscenja i zbog toga ce da kazne Gruziju oduzimanjem teritorije jednostranim proglasenjem nezavisnosti koju ce oni priznati i jos par drzava i imace novo Kosovo. Cutace zapad o tome, oni ce cutati o Kosovu, za godinu dana kao da se nista nije ni desilo samo ce Gruzija i Srbija ostati bez svojih teritorija.

Neko iz daleka

pre 15 godina

U vreme kad su pro-jugoslovenske snage apelirali na ocuvanje "ljepu nasu", svi smo bili premnogo zauzeti na balkanski mentalitet baziran na istoriju koja je nekad bilo ( i nikad vise nece biti). A kao rezultat, zapad je uradio ono sto je zeleo. Rusi kao spektatori, ucili su od ovih metoda, i sada oni su na redu, i dolaze na Gruziju. Cista paralela se vidi. Zove se balans svetskih mocnika.

Dobro jutro balkanci.

Zoran

pre 15 godina

Sad je, nadam se, vecini jasno da pravde nema. Ona je umrla jos u kamenom dobu, a mozda i ranije. Pravda je uvek na strani jacih. Sto pre to shvatimo i prestanemo da se pecamo na americke price o demokratiji, bice nam bolje i lakse cemo naci svoje mesto u "demokratskom" svetu.

core

pre 15 godina

Opet mrtvi neduzni civili, opet velike sile, jedni su stali na stranu Rusije drugi na Stranu Gruzije, a u pozadini opet nesto o cemu se ne govori. Ako me ne vara pamcenje Ruski gasovod Juzni tok bi najbrze mogao da se izgradi ako prodje kroz Gruziju, isto tako ako me pamcenje ne vara jedini gasovod koji bi mogao da bude konkurentan Ruskom Juznom toku i zustavio monopol istog je Evropski Nabuko koji je takodje bio planiran da prolazi kroz Gruziju. Prema tome EU ima mnogo vece interese u Gruziji nego USA i moze preuzeti inicijatvu od iste. Danas smo svedoci prve faze pretvaranja Evrope u super silu, sledeca faza ce biti zajednicka Evropska vojska koja se najavljuje vec neko vreme.

U svetu se desavaju velike geo-politicke promene bojim se da je ovo tek pocetak.

blagomeni

pre 15 godina

Zasto nazivati ruske snage "mirovnim", kada su ocigledno okupacione. Paralele sa nasom ex pokrajinom su vise nego jasne. Jedina razlika je sto su u ovom cinu istorije "drevni" prijatelji u ulozi brutalnog agresora. Ishod je krajnje izvestan. Na zalost. Doduse, nikada nije kasno da im se ponovi situacija slicna onoj koju su imali u Avganistanu.

darko

pre 15 godina

vrhunac cinizma u srbiji ... je nazivanje ruske vojske koja bez pardona bombarduje i ciljeve po dubini gruzije koji nemaju previše veze sa južnom osetijom - "mirovnim trupama"...
još strašnije od toga je navijačka atmosfera u nekim glavama - koje su u drugoj prilici pune "međunarodnog prava" i "legalizma".
ova situacija je grozna i sa ruske i sa gruzijske strane - žalim ljude koji su primorani da žive u gruziji u ovom haosu.

Rus

pre 15 godina

Gruzija se preracunala - racun je stigao. Tako je to kada se cacka mecka...

Dragi gruzinci, ameri vam nece i ne mogu pomoci. Samo prazne reci... A vi sada ratujte za njih u Iraku...

Dejan

pre 15 godina

Pored sve moci i bogatstva, generalno gledajuci Amerikanci nisu uspeli da odrade nista kako valja: nisu uspeli da skinu Caveza u Venecueli, uglibili su se u Avganistanu "with no end in sight", totalni debakl u Iraku.
Jedino sto su uradili je da su "sredili" nas, koji smo generalno gledajuci, poprilicno nebitni.
Tako da mi nije jasno odkud Gruzijcima hrabrosti da se oslone na Amerikance i da krenu u rat ni vise ni manje nego protiv Rusije.

Saša

pre 15 godina

U vreme NATO bombardovanja Srbije vršene su ankete u mnogim zemljama koje su pokazivale odnos stanovništva prema bombardovanju. Jedina zemlja, uz Albaniju, u kojoj je većina stanovnistva bila za bombardovanje bila je upravo - Gruzija.
Izlišan je svaki dalji komentar.

uzas

pre 15 godina

Gruzija je isprovocirana. Nije prva pocela rat. Donesite objektivan zakljucak, a ne
da bezglavo prihvatate sta vam se servira! Ogorcen sam na Rusiju.
I ne znaci da ako smo protiv ruskog stava, da automatski podrzavamo zapadnu orijentaciju.
Rusija i Amerika su saveznici, koji haraju malim drzavama i gaze ih zarad svog cilja!

Dusan

pre 15 godina

Rusko nasilje, za razliku od naseg, je potpuno neprihvatljivo... haha
Uz svu tragediju, koja se desava ljudima tamo, moram priznati da mi je zabavno da slusam izjave amerikanaca...

kaktus

pre 15 godina

zhalosno je sada citati srpske medije i komentare ovde, gde se nekriticno rusiji daje pravo na nasilje, i da rade sve shto hoce, kada snamo da prije par godina ti isti mediji i komentatori jadikovali sbog Nato bombi nad srbijom. Znaci kada nama bacaju bombe onde je to nepravedno i kuku nama, a kada gruzijcimi bacaju bombe onda oni su ih sami zasluzhili. Pa razmislite malo, ljudi koji razmishljaju ovako, onda naknadno sami legitimishu bombe koje su na njih '99 padale. Tuzhno, tuzhno!

Perparim

pre 15 godina

Zasto ne Nezavisna Juzna Osetija. Ima teritoriju od 40.000 kvadratnih kilometara,
jezik, istoriju i iznad svega volju da zivi nezavisno od gruzijske vlasti. Zasto ne sutra i Baskija,
Abkahzija, Sandzak, Vojvodina, Republika Srpska i sl.
Kraj 20-og i pocetak 21-og veka bice pisan u istoriji kao vrema radjanja novih nezavisnih drzava - zasto da ne?

zemun

pre 15 godina

Gruzija nije pocela rat, zasto svi veruje u ono sto Rusija kaze. Rusi stalno potpaljuju vatru, tj. motivisu separatiste iz Juzne Osetije da s vremena na vreme provociraju i onda kada Gruzija uzvrati sve ispadne kao da su oni agresori. Zar bi stvarno tako mala zemlja prva zapocela rat. To je toliko nelogicno.

Edin

pre 15 godina

Sakašvili je na konferenciji za novinare rekao da 90 odsto gruzijskih žrtava, stradalih u sukobu s Rusijom oko Južne Osetije, čine civili.
Boze, boze, sta to radi Rusija sa svojom bracom po krvi?

Mirko

pre 15 godina

"da povuče trupe i vrati situaciju na stanje od 6. avgusta, odnosno "status kvo". "
A sta bi sa prihvatanjem "nove realnosti"? Ako se forsira da Srbija prizna neku "novu realnost", zasto ne bi i Gruzija morala isto da ucini?

PosmatracBL

pre 15 godina

Ma ovo je sad otvorena invazija Rusije na Gruziju. Nesto se bojim da bi na kraju lako moglo da se dogodi da Zapad prizna odvajanje Abhazije i juzne Osetije od Gruzije, Rusija "digne ruku" za Kosovo u UN-u a Srbi i Gruzijci...ko vas sta pita!!!

raspolozen_016

pre 15 godina

Gruzija danas radi isto sto i Srbija 1998. godine. Hoce li NATO intervenisati protiv Gruzije, ili ce rusi sami morati da zavrse posao ?

dusan

pre 15 godina

sve ovo pokazuje da u citavom svetu postoje dupli standardi i da se oni primenjuju uvek kada neko veliki ima neki interes. kod nas je vazio princip "prihvatanja politicke realnosti", kako rece bus pre neki dan. rusi su bili za nepovredivost medjunarodnih granica, a eu i usa nisu. u slucaju gruzije, rusi su za "postovanje prava" ruskog naroda koji zivi u gruziji, a usa i eu su za teritorijalni integritet. gospodo, pravo, a sa njim i pravda su umrli davnih dana.

BG

pre 15 godina

Gruzija se sada, kao i Srbija pre deset godina, debelo preracunala. Cackali su mecku. Zaboravili su da se sut s rogatim ne bode. To se u narodu kaze - vidla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. A Amerikanci ce sada pomoci Gruzijcima, kao sto su i Rusi Srbima 1999. Racun ce i u Gruziji i Osetiji, kao i u Srbiji i na Kosovu platiti obican narod. A nacionalisti i militaristi svih boja i fela ce profitirati. Lidere Gruzije, Srbije, Kosova, Osetije, Rusije i NATO treba sve zajedno tuziti sudu UN zbog unistavanja ljudskih zivota. Svi su oni isti, samo da nagrabe vlast i novac, a obican svet nek strada.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Od pocetka sukoba znacajan broj komentara je u stilu: "tuzno je sto se tuku dva pravoslavna naroda...", uz obaveznu opasku kako su zapadnjaci uzasno licemerni i da imaju dvostruke arsine. Ko je jos ovde licemeran i precutkuje drvenu gradju u svom oku? Valjda je tuzno sto nevini ginu bez obzira jesu li pravoslavni ili bilo sta drugo. Za jednog hrsicanina svako je bozije stvorenje. Da li bi bilo manje tuzno ili manja steta da se tuku katolici i muslimani? Da li bi se to brojalo kao "2:0 za nas"?

S

pre 15 godina

Ja ne razumem da je čovek juče objavio da se gruzijska vojska povlači i poslao obaveštenje ambasadi, i onda za manje od 24 sata, podigao avione da bombarduju ruske snage. Sakašvili zna da posle ove sumanute avanture, razaranja gradova i sela neselektivnim oružjem kakvo su višecevni bacači raketa, ubijanja civila i vojnika sa međunarodnim mandatom, može da se pozdravi sa predsedničkom foteljom, a pripremi za suđenje i zatvor. Zato će učiniti sve da ovaj sukob, kao i njegova ratnim stanjem povećana ovlašćenja, potraju što je moguće duže. A ljudi ginu...

Van Helsing

pre 15 godina

Nijedan komentar o nevinim žrtvama sveopšteg ludila, samo navijačke strasti. Srbija je još u filmu 3 karte za holivud. Ovi silni ratovi što se vode po svetu i j ponovno uspostavljanje hladnog rata govore u prilog da pokret nesvrstanih treba da ojača i da deluje na uspostavljanje mira gde god je moguće.

ivan

pre 15 godina

Koliko vidim, Gruzijci nisu nista ludji od nas kad su udarili na jaceg od sebe, makar i braneci "svoje". Imaju iza sebe Amere, isto onoliko koliko smo mi imali Ruse.

Goran

pre 15 godina

...da se vrati na status kvo iz 6.avgusta...
Sada bi Russi trebali da kazu da je status kvo NEODRZIV! Onako kako su govorili za Kosovo pre par meseci...

Igor

pre 15 godina

Moja procena je da je predsednik Gruzije zeleo da ujedini zemlju i da tako ujedinjeni bez problema udju u NATO, posto su im sada Rusi veliki neprijatelji.

Mislim da su Rusi naseli na pricu.

Goran

pre 15 godina

Imajuci u vidu da Gruzija ignorise svaki napor Rusije za sprecavanje genocida, Rusiji ne preostaje nista drugo nego da preuzme potpunu kontrolu nad Gruzijom, da sve one koji su odgovorni za pocinjene zlocine uhapsi i izvede pred sud i najprimernije kazni. To je u interesu civilnog stanovnistva, pravde i mira.

Ekatarina Velika

pre 15 godina

Srbija treba da bude prva zemlja koja ce priznati nezavisnu Abhaziju i Severnu Osetiju, ako proglase nezavisnost. Jeste da nije prinicipijelno zbog Kosova, ali je pravedno.

MIlos

pre 15 godina

Ako je gruzijska avijacija bombardovala ruske "mirotvorce" u Juznoj Osetiji, to je vise nego dovoljan razlog da Rusija bombarduje ciljeve u unutrasnjosti Gruzije ukljucujuci radare, aerodrome i sl. Pa nisu grizijski avioni uzleteli iz juzne osetije nego iz centralne Gruzije.
Inace strasno je sto ratuju dva bratska naroda. Sta je gruzijiskoj vlasti trebalo da postaje americki pijun. Zar nije logicno da bude uz Rusiju, svog najveceg suseda.

ratko

pre 15 godina

Нема сличности у историјским дешавањима у Ј. Осетији и На Косову и Метохији. Велика је опасност упасти у замку аналогија у ова два случаја. Лоша тумачења могу ићи на нашу штету. Да ли је наша дипломатија способна да иде правим путем? Сумњам, они и не вуку никакве потезе. То су само посматрачи.

Smrt fasizmu

pre 15 godina

Taman pomilim da politicari sa zapada ne mogu da budu cinicniji u svojim izjavama ali se uvek neko portudi da bude jos cinicniji kao da se takmice. Slusajte ovu izjavu:Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer optužio je danas Rusiju da u sukobu u Južnoj Osetiji koristi prekomernu silu i krši teritorijalni integritet Gruzije.To je isti onaj koji je bio na celu besomucnog bombardovanja Srbije zbog slicne akcije koju je sprovela Gruzija. Tada je bombardovanje mostova,bolnica,televizije,civila to nazivao kolateralna steta. Sta se to promenilo? Pitam se kako bi reagovao da Srbija postupi isto prema KFORU na KIM?

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zalosno je sto dva pravoslavna naroda ratuju. Rezultat ovog sukoba je bio unapred poznat svakome ko ima trunku razuma. A posledice su dalekosezne. Sve one koji su se stavljali pod Americki kisobran prkoseci Rusima sada podilazi jeza. Kada zavrse sa Gruzijom, Rusi ce konacno pokazati da moc Zapada drasticno opada, i da ameri ne mogu da zastite svakoga. Ako jos dovedu nekog svog coveka u Gruziju, i preuzmu kontrolu nad jedinim pravcom za transport energenata iz Kaspijskog basena, koji jos ne kontrolisu. Njihov uspeh je potpun.

mustang

pre 15 godina

Ja ovo ne vidim kao agresiju Rusije, nego kao održavanje Status Quo-a. Nisu priznali J Osetiju, niti su rekli da će. Ali kad je Gruzija htela da povredi veoma krahljiv mir, unatoč mandatu mirovnih sila, bez postignutih nekih novih dogovora, posredovali su. Tako da paralele između Kosova i J. Osetije, kao da Rusi rade tamo isto ko Ameri u SRB, ne stoje nikako.

Daniel

pre 15 godina

Ovde se povlace istorijski pogresne paralele sa Kosovom; prave paralele su Bljesak i Oluja kada je Hrvatska uz pomoc Amerikanaca ocistila Srbe iz Hrvatske. Ocigledno je da je sada isto pokusano i u Gruziji. Samo za razliku od Srbije koja nije htela, mogla ili smela reagovati u slucaju Bljeska i Oluje, Rusija nece dozvoliti da se isti scenario ponovi sa Rusima u Gruziji. Amerikanci su probali da gurnu prst u oko Rusiji; bice zanimljivo videti kakve reakcije slede i jednih i drugih.

BranislavO.

pre 15 godina

Samo se nadam da ovo nije put prema ispaljivanju Srbije...Ovo sto trazi narod u Osetiji i Abhaziji identicno je onome sto su trazili i sto su dobili kosovski Albanci. Jer, ako dobiju nezavisnost od Gruzije, kako vise osporavati nezavisnost Kosova? U cemu je razlika? I u slucaju nezavisnosti ili, jos gore, pripajanju dveju problematicnih oblasti Gruzije Rusiji, prekrseno je medjunarodno pravo. Mozda se tu radi o dogovoru SAD i Rusije. Amerika ce malo da se buni, jer Sakasvili nije dovoljan razlog da bi se SAD nesto dublje konfrontirale, a Rusija ce da se prosiri, ali zauzvrat mora da digne ruke od podrske Srbiji. U oba slucaja, konacnu pobedu bi odnelo gazenje medjunarodnog prava.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

Vlada Srbije bi odmah trebala da posalje Avione sa humanitarnom pomoci, Ako ne i brodove preko Dunava, narodu juzne ostetije. Lekove, poljsku bolnicu, satore, odecu, obucu, svezu vodu, hranu i naravno timove lekara. Ako nista drugo mi znamo sta znace izbeglice i uzas takvih ratnih strahota.

Kosmopolita

pre 15 godina

Ocigledno je da Rusi ne zele da se zatrce u zamku i okupiraju Gruziju, sto je verovatno bio plan Anglosaksonaca, sto bi im sasvim sigurno znacajno usporilo ekonomski rast, vezalo ruke za uticaj u drugim delovima sveta - Iranu na primer i dugorocno oslabilo globalne pozicije. Svi znamo da je Gruzija deo njihove interesne sfere, u njihovom dvoristu, te sumnjam da su Anglosaksonci nameravali da udju sa njima u otvoreniji konflikt oko Gruzije. Gruzini su po mom misljenju posluzili kao klasicno topovsko meso, a katastrofu u koju su upali kako god se okrene mogu da zahvale samo proamerickom rezimu koji ih vodi i podredjuje interese sopstvenog naroda stranom interesu...

core

pre 15 godina

Opet mrtvi neduzni civili, opet velike sile, jedni su stali na stranu Rusije drugi na Stranu Gruzije, a u pozadini opet nesto o cemu se ne govori. Ako me ne vara pamcenje Ruski gasovod Juzni tok bi najbrze mogao da se izgradi ako prodje kroz Gruziju, isto tako ako me pamcenje ne vara jedini gasovod koji bi mogao da bude konkurentan Ruskom Juznom toku i zustavio monopol istog je Evropski Nabuko koji je takodje bio planiran da prolazi kroz Gruziju. Prema tome EU ima mnogo vece interese u Gruziji nego USA i moze preuzeti inicijatvu od iste. Danas smo svedoci prve faze pretvaranja Evrope u super silu, sledeca faza ce biti zajednicka Evropska vojska koja se najavljuje vec neko vreme.

U svetu se desavaju velike geo-politicke promene bojim se da je ovo tek pocetak.

Марко

pre 15 godina

Буш је баш био тврд у разговору са Путином - вероватно му је јако стегао руку при руковању. Али шалу на страну.
Жалосно је што људи гину и није ми јасно докле ће мали и недовољно мудри народи да узимају улогу "млевеног меса" у служби крчења нафтних путева великима?

Najdan

pre 15 godina

Blago svim demokratijama u svetu kojima pomazu Amerikanci, a posle toga im Kusner kroji kapu kao administrator, a Solana zaprzuje corbu kao mirodjija bez alternative. Gospodine Sakasvili, ko sa djavolom tikve sadi, ni korenje nece brati, pa mu mirodjija i ne treba.

Marko

pre 15 godina

Kada neka drzava pokusa da vrati pod svoju upravu deo teritorije sa pobunjenim stanovnistvom, mora da vodi racuna o "geopolitickoj situaciji" (eufemizam za odnose velikih sila i njihovih interesnih zona).

Primeri:
1. Hrvatske akcije Oluja i Bljesak - Amerika ih podrzavala (preko "nevladinih" savetnika cak i organizovala), Rusija nije reagovala.

2. Srpska kampanja na Kosovu 1998./99. - Amerikanci strogo protiv, zavrsilo se cak i bombardovanjem Srbije, Rusi pasivno posmatraju i ne pada im napamet da isporuce rakete kojima bi bombardovanje verovatno bilo spreceno.

3. Pobuna Albanaca u Makedoniji 2001. - Amerikanci primirili strasti kod obe strane i izdejstvovali ohridski sporazum, Rusi pasivni.

4. Gruzijska akcija u Osetiji - Rusija vrlo aktivno i za kratko vreme sprecava da Gruzija povrati upravljanje a Amerikanci na recima podrzavaju Gruziju i ne mrdaju ni prstom.

Ko uspe da slozi kockice shvatice o cemu se radi...

g

pre 15 godina

stvarno je blizu kraju, stavise operacije je maltene gotova

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601086&sid=aoR.gA97DaoM&refer=latin_america

objektivan

pre 15 godina

Chinjenica je da nijedna svetska sila nece stupiti u direktnu konfrontaciju sa drugom ukoliko direktno nije ugrozena (chitaj: napadnuta). Ochekivanja da ce zapadni blok konkretno pomoci Gruziji su uzaludna kao sho su bila nasha ochekivanja ruske pomoci '99...
Da, graktace diplomatska jata (kao shto su i onomad Rusi osudjivali) ali na tome ce se se i zavrshiti. S'obzirom na ochiglednu odluchnost Rusije, sigurno je da ce oni svoj naum i ostvariti, pa makar to bila i kompletna okupacija Gruzije. Pokushaj sprechavanja nosi sa sobom rizik sukoba, pa samim tim i razmene nuklearne vatre...Statistichki, makar to bio samo i jedan promil, ipak je neshto chega,u ochima svakog zapadnog zvanichnika, jedna Gruzija nije vredna , ma koliko bila prozapadna, demokratska itd...

Pitam se pitam....

pre 15 godina

A sad EU može da donese deklaraciju kojom podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, a kad je u pitanju Srbija, onda ta ista EU, a što ističu i neki naši političari, ne može da se izjasni već to mogu samo svaka od članica ponaosob. Pitam se pitam, dokle licemerja, ko ovde koga laže i koga lažu naši političari...

Bolesno Ambiciozan

pre 15 godina

Prvo Kushner, koji trazi EU i OEBS posmatrace, a onda neki diplomata iz Finske (recimo, sadasnji Premijer ili Ministar inostranih poslova). Epilog: za 7 godina Kushner kandidat za Predsednika Francuske, a finski diplomata predlaze nove nezavisne drzave u UN, kao realno resenje u interesu Rusije.
A da promene zemlje iz kojih dolaze akteri? Da se Vlasi ne dosete...

sonebg

pre 15 godina

Moram da izrazim simpatije prema Gruziji jer su udarili na jaceg od sebe da zastite sopstvenu teritoriju. Oni su u istom polozaju kao i mi samo sto pred nama stoji NATO.Mislim da je pitanje dana kada ce Moskva priznati nezavisnost Osetije i Abhazije.Toliko i o Ruskom zalaganju za Kosovo pa njima je to i odgovaralo sada zapad biju njihovim oruzjem. Prvo ce da bombarduju zbog humanih razloga a onda ce da proglase da je bilo genocida i etnickog ciscenja i zbog toga ce da kazne Gruziju oduzimanjem teritorije jednostranim proglasenjem nezavisnosti koju ce oni priznati i jos par drzava i imace novo Kosovo. Cutace zapad o tome, oni ce cutati o Kosovu, za godinu dana kao da se nista nije ni desilo samo ce Gruzija i Srbija ostati bez svojih teritorija.

vasilije knezevic

pre 15 godina

"Citajte nevidljivo izmedju redova". To je mozda najracionalnije. U pitanju je strateski rat koji nema skoro nista zajednickog po pitanju Gruzije, Osetije, Abkazije. Ako su u pitanju te dvije, da kazemo pokrajine, imale kohezivan status sa Gruzijom onda bi logika vodila prema njihovom pripajanju. Prema informacijama to nije slucaj. To su drugi narodi, razliciti od gruzijskog, i po svemu sudeci nemaju istoriski entitet sa tom zemljom. KiM je kolijevka srpske kulture i naroda pa iako je albansko stanovnivnistvo u vecini ta pokrajina je istoriski i fizicki dio Srbije i ne moze se poredjivati sa Osetijom i Abkazijom. Dva naroda na granici Rusije i Gruzije nemaju drzavu u svojoj blizini, kao sto to imaju Albanci, da bi se sa njom identifikovali. Ti narodi su skoro dva vijeka kao i Gruzijci zivjeli u sastavu ruske drzave ili SSSR. Plebiscit bi bio najlogicniji potez da se rijesi njihova sudbina. Americki "strateski manevri" sa NATO-m i "demokratijom" nemaju nista zajednickog sa emancipajom ta dva naroda ili najmanje gruzijskog. EU, sa druge strane, je samo jedan "nevidljivi" koordinator zapadnih interesa i strategije i pokusava zakulisne "trick-ove" i zamagljivanje. Ovo se, naravno, odnosi na "kljucne". Trgovina Kosova za Osetiju i Abkaziju nije logicna niti aktuelna. U poslednjem slucaju radi se o najociglednijoj strateskoj penetraciji protiv Rusije.
(vasilije knezevic, 11 avg. 2008)

Ratko Krsmanović

pre 15 godina

Većina zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza su u želji za osamostaljenjem potražile zagrljaj Zapada, doživljavajući ga kao sopstvenu snagu i moguću pretnju Rusiji. Brza i odlučnu akciju Rusije u Južnoj Osetiji na gruzijsku (NATO) provokaciju, krupan je povod da zemlje iz ruskog okruženja preispitaju svoje aktuelne namere i saveze. Želja Gruzije da nađe utočište u NATO nedrima je stimulisana i inspirisana od SAD, koji su u međuvremenu tokom NATO vežbi obučili, naoružali i savetovali Gruziju da uspostavi vlast nad „neposlušnim" Chinvalijem i uspostavi svoju vlast nad J. Osetijom. Slično su svojevremeno savetovali Huseina da ima svoje „istorijsko pravo nad Kuvajtom", da bi u isto vreme doturili Kuvajtu „pouzdanu informaciju" o predstojećoj agresiji. Ishod je poznat! Stvoreni su uslovi za dolazak Amerikanaca u Zaliv gde su i danas. Ipak, ruski faktor je mnogo ozbiljniji i odlučniji. NATO je posredstvom Gruzije izvršio probu ruske čvrstine, koja je iza sebe ostavila još jednu pustoš i teren za pojavu Kušnera, Holbruka i nekog Vokera. Međutim, ruska diplomatija drugačije funkcioniše u odnosu na onu koju su „vežbali" zapadni „mirotvorci".

Boris D-Backs

pre 15 godina

Apelujem na zaracene strane da se urazume i prekinu sa ratnim dejstvima. Mir je najdragocenija stvar na svetu. Boze pomozi im da se urazume. MIR U SVETU

eto

pre 15 godina

Sakasviliju se smesi Hag, ne bas Hag, mozda Minsk, a tuzice ga, recimo, Tatjana Barkina i umrece u pritvorskoj jedinici prirodnom smrcu... Uvek je bilo JACI TLACI!

V

pre 15 godina

Никад није Руссија желила независну Ју. Осетију. Увек рекала да мора Грузија тај конфликт директно с Ју. Осетиејем регулирати.

Zoran

pre 15 godina

Sad je, nadam se, vecini jasno da pravde nema. Ona je umrla jos u kamenom dobu, a mozda i ranije. Pravda je uvek na strani jacih. Sto pre to shvatimo i prestanemo da se pecamo na americke price o demokratiji, bice nam bolje i lakse cemo naci svoje mesto u "demokratskom" svetu.

lala iz sombora

pre 15 godina

Nafta se odavno placa krvlju, zasto ne bi i sad ??
Nadam se da ce jednog dana ljudski zivot biti nesto najvrednije na planeti

Neko iz daleka

pre 15 godina

U vreme kad su pro-jugoslovenske snage apelirali na ocuvanje "ljepu nasu", svi smo bili premnogo zauzeti na balkanski mentalitet baziran na istoriju koja je nekad bilo ( i nikad vise nece biti). A kao rezultat, zapad je uradio ono sto je zeleo. Rusi kao spektatori, ucili su od ovih metoda, i sada oni su na redu, i dolaze na Gruziju. Cista paralela se vidi. Zove se balans svetskih mocnika.

Dobro jutro balkanci.