Ponedeljak, 11.08.2008.

01:36

Lideri pozivaju na prekid vatre

Svetski lideri i dalje pozivaju na hitan prekid vatre u Gruziji. SB UN još bez odluke o južnoosetijskoj krizi.

Izvor: B92

Lideri pozivaju na prekid vatre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

eto

pre 15 godina

Sad su valjda i slepci progledali, ovo mi lici na onu scenu kad Slavku Stimcu jedan domac kaze da pije a drugi kaze da ne pije vodu, pio ne pio, dobices batine! Tako "Majstori" zidaju svet, jedna glava, dve ruke, obe pod komandom te Glave, komarci ginu a ruke razvijaju misice!

u se i u svoje kljuse

pre 15 godina

Sad se lepo vidi zasto su Rusi galamili oko Kosova.
Da bi se podvukla paralela sa Juznom Osetijom kako bi i oni mogli da urade isto.
Zapravo, njima je bas bilo stalo da dodje do tog ishoda do kog je doslo, ali je bilo potrebno da se digne galama kako bi imali alibi za svoje planove.
Ne laje kuce sela radi, nego sebe radi.

Inace, ala nam je spustio Curkin, a, sta mislite?

Onamo nas kritikuju sto smo se povinovali Zapadu, a ovamo nam
pominju Srebrenicu?

Pa dobro, braco Rusi, dokle vise?

nebojsa

pre 15 godina

Ko misli da se stanje moze vratiti na predhodno grdno se vara, pa nisu Rusi blesavi a nisu ni jadni kao mi pa da prihvataju svaki ultimatum ili "pretnju" sa zapada. Imaju pare, oruzje, nuklearne bombe i naftu. Ne zaboravimo pravo veta. Neko pomenu da ce Evropa prestati da uvozi gas iz Rusije (valjda da im napakosti), smesno, dobro se zna da su Rusija i Nemacka u izuzetno dobrim odnosima bas zbog gasa. Gruzija je napravila katastrofalnu gresku zbog koje ce sebi nazalost odrediti put za sva vremena. Mislio sam da je Sakasvili malo pametniji ali pogresio sam proceni.

kom@

pre 15 godina

Ovaj sukob se može interpretirati kao sukob Rusije i NATO (SAD i EU) preko Gruzije. Ispostaviće se da je Gruzija gurnuta (preko Sakašvilija) u ludost napada visokog intenziteta na teritoriju koju brani Rusija, zarad pokušaja internacionalizacije problema Osetije i Abhazije. Medjutim teško da će to biti postignuto i samo je pitanje koliko će Rusija kazniti Gruziju. NATO tu neće moći mnogo uraditi sem izvesnog diplomatskog i medijskog pritiska koji je do sada vrlo razotkrivajući i po njih same.
A Gruzija će otkriti da je vrlo gadno početi rat pa ga izgubiti.

Next door komshija

pre 15 godina

Scenario je vise nego jasan, samo slepac to ne vidi; Gruzija nema sta da trazi u Osetiji i Abhaziji, zato posalje vojsku, intervenise rusija, oni se povlace, i eto; Rusija srecna, Gruzija u NATO, a Amerikanci vec finalizuju pripreme za napad na Iran, pa onda kome ce Rusija da proda naftu?!
I ponovo iz pocetka, ako gledamo u proslost, Putin ide 100% putem Jelcina, i Jelcin ovako poceo i na kraju igrao kako ujak Sam svirao.
Zivi bili pa vidjeli.

Pozdrav svima

from Russia with love

pre 15 godina

Ja ne znam ko je ovde lud!!!!
Pa pobogu, Gruzija je napala na Juznu Osetiju, koja je fakticki nezavisna od nje od 1992. Celu noc su granatirali Chinvali, osvojili su 90% grada, ubijali su svakog ko bi im se nasao na putu (ukljucujuci civile). Za to postoje dokazi ocevidaca, postoje video snimci. Rusija se 14 sati nije mesala u konflikt. Za to vreme zapadni mediji davali su plitke komentare kao da Gruzijska vojska sprovodi Ustavni poredak i bori se sa separatistama. Cim se Rusija umesala, gle cuda...Svi zapadni mediji poceli su hajku protiv Rusije, kao velika Rusija napala malu Gruziju !!!

Бодрак

pre 15 godina

ГРУЗИЈА НИЈЕ СРБИЈА, АЛИ...
Ево једне аналогије:
1)Грузија - Јужна Осетија (ових дана), ослањајући се на САД, према, 2)Србија - Косово (својевремено), ослањајући се на Русију.
Како је прошла Србија, на челу са Милошевићем, знамо(губитак Косова). Како ће проћи Грузија на челу са Сакасвилијем, видећемо.
Напомена:
Ни једна аналогија не одговара савршеном пресликавању поређених ситуација, па ипак, може бити од користи, зар не?

sale

pre 15 godina

Sada rusi rade ono sto je radio zapad u slucaju Kosova.
Njihovi ljudi na terenu provociraju Gruzijske snage do trenutka kad one krenu da reaguju (kao UCK na Kosovu)
Kada su Gruzijske snage primorane da reaguju, Rusi ih pustaju par dana da krenu u ofanzivu, da bi onda pustili pricu o civilnim zrtvama (kao na kosovu Racak, prica o milionima izbeglica, stotine hiljada mrtvih civila).
Onda brza vojna intervencija da bi se unistila vojska i infrastruktura Gruzije i bilo kakva mogucnost da opet vojno deluju (bombardovanje 1999)
Onda sledi prica o genocidu i velikom stradanju stanovnistva Juzne Osetije (stradanje Albanaca na Kosovu i tortura koja je godinama nad njima vrsena).
Onda pregovori u kojima treba da se prihvati postojece stanje, jer posle svega toga nemoguce je da se Juzna Osetija vrati pod vlast Tbilisija (proglasenje nezavisnosti Kosova).

Sad me interesuje kako ce zemlje koje su sve to radile na Kosovu odgovoriti na ovo, kako ce njihovo protivljenje nezavisnosti Juzne Osetije i Abhazije imati ikakvog smisla kada su vec priznali Kosovo po istom scenariju?

Ko je malo bolje pratio Ruske i zapadne medije prvih dana sukoba, mogao je da primeti da su ruski mediji bili spremni za ovakav scenario, tok su zapadni mediji polako ispipavali situaciju.

Toliko o prici da je Kosovo jedinstven slucaj i da se ne moze ponoviti nigde drugo u svetu, treba samo pratiti sablon koji su zapadne sile primenile na Kosovu!

dundic

pre 15 godina

Sakasvili pristaje na prekid vatre? Pobogu... To me podseca na onu narodnu "Pustio bih ja njega, ali nece on mene". Sakasvili jos moze da pristaje samo na ovu ili onu varijantu kapitulacije i da se nada da ga Rusi ne scepaju.

I.

pre 15 godina

Dobar je Kušnerov predlog, štaviše odličan je! Jedini problem vidim u tome što predviđa i povlačenje Rusa. Da su Rusi mislil da se povlače ne bi ni ulazili u Osetiju.

Bojim se da cenjena gospoda iz EU, koja vrlo dobro znaju da uvažavaju "novu realnost", hitno treba da ponude nešto realno prihvatljivo da ne bi ginuo taj namučeni narod tamo, s obe strane. Ovako kako su krenuli prihvatiće na kraju rusku mirovnu misiju na teritoriji cele Gruzije na neodređeno vreme (barem 50 godina).

Vladimir

pre 15 godina

Sta Kusner predlozi pomnozi sa jos toliko prognanih, ubijenih, obespravljenih u narednom periodu......Naravno da nije Sakasvili sve to sam smislio, ceo svet gleda otvaranje olimpijade (navodno 4 mlrd. ljudi) i krene kajron , CNN, BBC, "breaking news".... war in Georgia.... i dobijes paznju celog sveta za mali prljavi rat!!!Otkud bi Amerikanci rekli kada da se tempira napad?! Sakasvili je uvukao i to malo naroda sto ima da gine protiv Rusa, kad jednom narodi prestanu da budu svoji, postanu tudji.....eto vam Amerikanaca i Evrope da vas brane od Rusa na njihovim naftnim putevima.

Vlada, NL

pre 15 godina

"Govorite o Amerikancima, očigledno je da su oni deo konflikta na izvestan način, zato treba u prvi plan staviti prisustvo i snage EU", rekao je Kusner. A po onome kakvi su stavovi prikazani na TV-u i u SB UN po ovom pitanju postoji znak jednakosti izmeju US i EU (barem onaj deo EU koji se nesto uopste pita). Usvtari, vecu podvornost EU Americi nisam video - to je strasno koliko je odvratno! Nije Sakasvili uradio to sto je uradio (PRVI napao Osetiju i to RAKETNIM LANSERIMA) bez dobre pripreme sa US i EU - Sakasvili je EU djak, Holandski zet, i on je vrlo racunao na podrsku (i suguran sam da je tako nesto i dobio - barem verbalno). Ovde se u komentarima zestoko napada Rusija - nemam neku simpatiju prema njima ali je to nepravedno, ali imam antipatiju prema EU i US. Zasto? Pa zato sto su Rusi postupili upravo onako kako je 19 najrazvijenijih zemalja sveta postupilo prema Srbiji 1999-e a povodom Kosova. Paralela je toliko ocigledna da to vise nije paralela vec podudarnost u svakoj tacki. Srbija je (tako kazu) prva napala Albance - Gruzija je raketnim bacacima GRAD napala naseljeno mesto. Srbija nije htela da se povuce vec je ubacivala jos vojske na Kosovo - Gruzija je za dva dana umarsirala u pobunjenicki grad tenkovima i puna americke i ukrajinske opreme. Srbija nije htela da dozvoli separatistima (i kako ih je Srbija nazivala "teroristima i kriminalcima") da rasparcavaju teritoriju drzave Srbije - Gruzija je to identicno rekla, pogledajte izjave svih oko Sakasvilija ukljucujuci i samog Sakasvilija. NATO je isprasio Srbiju za 88-dana, od marta do jula '99-e, naneo izmedju 20 i 30 milijardi ondasnjih dolara direktne stete Srbiji, pomogao progonstvo 275000 Srba sa Kosova, instalirao se na Kosovu i pomogao stvaranje i priznavanje etnicki ociscenog Albanskog Kosova ove godine. Rusija je isprasila i jos prasi Gruziju, a kako ce dalje da bude nije tesko pogoditi. Ne ide nam na ruku - ovo zvuci kao "da komsiji crkne krava". I jeste, zao mi je Gruzije, ali NIJE mi zao Sakasvilija jer je (mada je kaobajagi demokrata) ustvari oportunista kao i Milosevic. Za sve Gruzija mora i treba da se zahvali upravo US i EU. Znaci izmedju ostalog i tom Kusneru. Tako da cela njegova prica i uopste cela prica tog Ambasadora US u UN jeste bezpredmetna. Gruzija se ponasa kao Srbija 1999-e, posledice moraju biti iste. U suprotnom MI SMO OSTECENI i epilog 1999-e mora da se vrati nazad, a oni koji su taj nas epilog napisali moraju da ga obrisu (i plate stetu). Stvari su toliko jasne da je navijati za Zapad u ovom slucaju NEMORALNO, jer onda pola emisija iz serijala Pescanik nema ama-bas-nikakvog smisla.

каурин

pre 15 godina

Погрешно је поредити Србију и Косово са овом ситуацијом. Ни Сребреница се не уклапа! Најадекватније поређење је Хрватска и САО Крајина, при чему је улогу Руса требало да игра Војска Југославије као гарант мира. Напад Грузије је оркестрирало исто оно тело које је дало зелено светло за напад Хрватске на Крајину. Апсолутно је исти и сценарио. Без обзира на бомбардовања Руске војске мислим да су Грузијци постигли главни циљ: уништити објекте за становање, бруталним убиствима застрашити и елиминисати део становништва Осетије до мере да већина неће желети да се врати назад. Ово што Руси раде је само очај, јер они не могу ништа да постигну на дуже стазе. Јесу реаговали брзо на упад Грузијаца, али је јасно да немају никакве дугорочне планове. На страни сам Руса, али се бојим да су касно активирали механизам самоодбране: НАТО је на њеним границама и неће се ту зауставити. Руси су морали да им покажу зубе даље од граница Русије и зато ми није криво што им се због такве политике дешавају овакве ствари...

MilanNS

pre 15 godina

Cini mi se da su Gruzijci ovim ratom, iako to zasad tako ne izgleda, ostvarili uspeh na duze staze. Mozda su vojno i porazeni, ali ko ce se od civila vratiti u unisten grad, narocito sada kad je zima sve bliza? Naravno, o njihovim zlocinima na Zapadu se ne govori, to je 'unutrasnje pitanje jedne suverene zemlje', i paznja svih, sve zescih kritika, fokusira se na Rusiju. Priznajem da ne poznajem dovoljno dobro medjunarodno pravo, ali ako je Rusija zaista bila potpisnica pravno valjanog sporazuma prema kome je ona garant mira u tom regionu - onda je pravo na njenoj strani. A sto se tice teza da Rusiju ne bi trebalo da je briga ko ce u njenom susedstvu biti, makar to bio i NATO, mislim da je svakom od nas stalo da u stanu pored naseg zivi miroljubiv komsija, koji nece biti pretnja ni nama ni nasoj deci, i da bismo ucinili sve sto je u nasoj moci da sprecimo suprotno. NATO je zasad pokazao da bi Rusija u njemu imala sve samo ne miroljubivog komsiju.

DarkoNS

pre 15 godina

Ne znam sta Rusiju briga sta druga suverena zemlja radi! ako hoce da saradjuju sa Amerikancima neka saradjuju-
sve su to fraze kojima sebi hoce da dignu cenu...

Peacemaker bez granica

pre 15 godina

Sad kad se Kušner razleti da očuva suverenitet i integritet Gruzije, samo da ne napravi neki lapsus, Srbija umesto Gruzija, ili Kosovo umesto Osetija.

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zapad sada pomocu Kusnera pokusava da spase sto se spasti da. U najmanju ruku da ponisti efekte Sakasvilijevog fijaska, tj. da se sve vrati na pozicije od pre napada. Pa jos uz to da dovedu i posmatrace iz EU. Mislim da Rusi to nece dozvoliti. Polupali su Gruziju kojoj nema ko da pomogne, sada ce oni odredjivati uslove mira, i mislim da ce sve druge faktore, ukljucujuci i EU zadrzati podalje od regiona. Nije nemoguce da ce iskoristiti ovu priliku da u Tbilisi postave svog coveka.

Pera Detlic

pre 15 godina

Kakav veseljak, ovaj Kusner. Sta kaze, EU mora da posreduje zato sto su SAD suvise prisutne u tom konfliktu. Pa zar postoji razlika izmelju EU i SAD u bilo kom konfliktu? EU je tu, sve sa Kusnerom, da po okoncanju konflikta obezbede francuskom telecomu monopol na tom trzistu. A i Kusneru ce trebati novi posao kad odradi sadasnji mandat. Balkan je suvise mali prostor da bi apsorbovao sve njegove ideje, potrebna mu je sirina Azije. Valjda ce ga to konacno zadovoljiti

Dragan

pre 15 godina

Kao sto sam i rekao, Rusima je ovo prilika da pokazu zube. Nece se oni vise nikada povuci, moze samo da dodje do delimicnog priznanja nezavisnosti, kao na Kosovu, jedni ce priznati , drugi nece, ali Gruzija je te teritorije izgubila zauvek, kao i mi Kosovo.

Ne mozete naterati ljude da zive sa vama ako oni ne zele.

Aster Blistok

pre 15 godina

U svoj ovoj situaciji neefikasnost UN (po ko zna koji put) je vise nego jasna. Pomazu otpr. isto kao i lek protiv raka - jedva nekako - skoro nikako!

D.

pre 15 godina

Posle ovog Rusi su izgubili svaki kredibilitet u svetu. Zemlja u kojoj opozicije nema, a Putin je cas predsednik cas premijer, zemlja koja useta u suverenu drzavu kad joj se prohte, ta Rusija ce odsad u celom svetu biti oznacena jednostavno kao nedemokratska i tako ce se prema Rusiji nadalje i postupati.

Mladen Mladenovic

pre 15 godina

Ovo je samo pokušaj da se otvori rupa u "gvozdenoj zavesi", koju su pripadnici NATO alijanse, posle raspada Varšavskog pakta, pomerili nekoliko hiljada kilometara na istok. "Put na istok" je pripadao jednoj ideologiji za koju smo mislili da je samo prošlost. Ovaj "novi" "put na istok" sprovodi se pod okriljem borbe za demokraziju i ljudska prava. Tu ljudska patnja i žrtve ne igraju nikakvu ulogu. Srpski "presedan" će se osvetiti svima a najviše onima koji smatraju da su nedodirljivi. Ovo je samo početak.

Misa

pre 15 godina

Uskoro i na granicama Rusije EULEKS, uvodi mir. Ne pristanu Rusi na EULEKS, prekida se uvoz energenata iz Rusije i napad na Iran predstoji.

Nikola

pre 15 godina

Svet nije više ono što je bio. Istorija nas uči da su se za vreme otvaranja Olimpijskih igara uvek sklapala primirja, a baš na dan svečanog otvaranja u Pekingu otpočinje rat. Ljudi, dozovite se pameti!

Dani

pre 15 godina

"Bez reakcije Rusije ponovila bi se Srebrnica, tvrdi Vitalij Čurkin (FoNet, arhiv)"
Da l' je ova tvrdnja cinizam prema Bosnjacima i Medjunarodnoj Zajednici, ili optuzba na teret Srba, ili je pretnja?!

Ko to tamo peva

pre 15 godina

"Prvo, uspostaviti primirje. Drugo, pomoći nastradalima. Treće, da obe strane povuku svoje trupe. To podrazumeva da nam trebaju posmatrači koji će nadgledati taj proces i četvrto, kao najvažnije, da se vratimo političkom procesu kojim bi posredovali EU i OEBS, a videćemo za Ujedinjene nacije da li će se priključiti. Moramo pronaći ključ problema, i to dijalogom, a ne vojnim sukobom. To su četiri tačke koje vode do rešenja", naveo je ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner.
Gde si bio 1991.

YU

pre 15 godina

Slusajte ovaj bezobrazluk i licemerje:"Ovakva situacija nije viđena u svetu mnogo decenija unazad. Ovo je na žalost neverovatna situacija koja je zadesila moju zemlju. I još jednom ponavljam da mi nismo izazvali ovaj rat i da je ovo već bilo isplanirano", rekao je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili. A sta USA i NATO radi u Avganistanu, Iraku, Srbiji...
Ma ne nije Sakasvili izazvao rat, nego ko je? A ko je sravnio sa zemljom glavni grad Juzne Osetije i pobio 2000 civila i desetine mirovnjaka ako nije gruzijska vojska. Mozda su ipak to bili Amerikanci preobuceni u gruzijsku vojsku?

Navijac

pre 15 godina

Imam osećaj da Putin Bušu na fotografiji sa otvaranja olimpijade šapuće." Al smo zeznuli onog Sakašvilija. koga ćemo sada da zezamo?"

Maja_V

pre 15 godina

Izuzetna prilika za one sa slabijim zivcima i viskom emocija, da konacno shvate, sta se ZAISTA desavalo sa Srbijom u zadnjih 20 godina...ili 200.
Mi smo bili i ostali
NECIJI KUSUR.
Shodno tome, politicari da "spuste loptu" i pocnu da se ponasaju adekvatno. Kao mali i beznacajni predstavnici, jos manje i beznacajnije drzave. Pre svega siromasne.
Srbija je jedino vazna nama, njenim gradjanima, koji nemamo rezervnu domovinu. I nikome vise.

Novaković

pre 15 godina

Gledao sam na kablovskoj ruski kanal Planeta gde je bio čitav govor govor ruskog amabasadora u SB. Pored pominjanja Srebrenice, kao odgovor na američku optužbu da je Rusija upotrebeila "preteranu silu" pomenuo je i NATO bombardovanje Beograda i rušenje mostova na Dunavu, "stotinu kilometara daleko od zone konflikta" (Kosova).

Od juče se retorika obe strane usijala, naročito zbog ruske blokade Gruzije u Crnom moru, jer se Zapad boji da se time ne zatvori južnokavkaski naftovod (u vlasništvu američkih kompanija i British Petroleuma), verovatno najveći motiv za ove sukobe u kojima, kao i uvek, na žalost, stradaju nevini.

SVD

pre 15 godina

Scenario poznat, samo zamenite imena. Jadan taj narod koji je izložen posledicama nerealne ambicije gruzijskog rukovodstva i međuetničkoj mržnji. Ko sa Aemrikancima tikve sadi ...

grom

pre 15 godina

"Savet bezbednosti UN, četvrti put u nekoliko dana, nije doneo odluku o sukobu u Gruziji".
Neka, neka, neka vidi Curkin sta je obstrukcija koju on vesto koristi

jolle

pre 15 godina

Ovo samo govori o tome da nikakvog prava i principa u svetskoj politici nema. Male zemlje služe za potkusurivanje i odmeravanje snaga između velikih sila, tako je bilo i tako će biti. Rusija dok je bila slaba, žalila se na nepoštovanje prava i slično, međutim čim je ojačala zahvaljujući novcu od nafte, eto nje u novom odmeravanju snaga. Jadni su oni koji se nađu između dve vatre. Mi to ovde najbolje znamo, zar ne?

Vladan

pre 15 godina

Strašno kako se konfrotiraju preko naših leđa. Ovi su nas bombardovali kao zbog ljubavi prema Albancima !!!! A ovi drugi nas brane zato što nas vole toliko da to boli. I onda se kao malo konfrotiraju kada RUSI počnu da ih imitiraju sa anektiranjem Južne Osetije. Sve sam borac do borca za ljudska prava. I još kada se uzme moć rasuđivanja prosečnog grtađanina ove zemlje !!! A on u svom ludilu zaključi kako su ruje sada rekle amerima da su ubijali civile Iračane , Afganistance, Srbe i kako im je stalo do nas ..... ISTINA JE DA SE I JEDNI I DRUGI POSTAVLJAJU NA STRATEŠKIM MESTIMA DA BI OBEZBEDILI BUDUĆNOST SVOJIM NARODIMA. Mi ćemo i dalje verovati (uprkos svemu) da postoji nešto više od golog interesa i dobre stare proračunatosti.VOLE NAS RUSI ?

SVD

pre 15 godina

Scenario poznat, samo zamenite imena. Jadan taj narod koji je izložen posledicama nerealne ambicije gruzijskog rukovodstva i međuetničkoj mržnji. Ko sa Aemrikancima tikve sadi ...

jolle

pre 15 godina

Ovo samo govori o tome da nikakvog prava i principa u svetskoj politici nema. Male zemlje služe za potkusurivanje i odmeravanje snaga između velikih sila, tako je bilo i tako će biti. Rusija dok je bila slaba, žalila se na nepoštovanje prava i slično, međutim čim je ojačala zahvaljujući novcu od nafte, eto nje u novom odmeravanju snaga. Jadni su oni koji se nađu između dve vatre. Mi to ovde najbolje znamo, zar ne?

Vladan

pre 15 godina

Strašno kako se konfrotiraju preko naših leđa. Ovi su nas bombardovali kao zbog ljubavi prema Albancima !!!! A ovi drugi nas brane zato što nas vole toliko da to boli. I onda se kao malo konfrotiraju kada RUSI počnu da ih imitiraju sa anektiranjem Južne Osetije. Sve sam borac do borca za ljudska prava. I još kada se uzme moć rasuđivanja prosečnog grtađanina ove zemlje !!! A on u svom ludilu zaključi kako su ruje sada rekle amerima da su ubijali civile Iračane , Afganistance, Srbe i kako im je stalo do nas ..... ISTINA JE DA SE I JEDNI I DRUGI POSTAVLJAJU NA STRATEŠKIM MESTIMA DA BI OBEZBEDILI BUDUĆNOST SVOJIM NARODIMA. Mi ćemo i dalje verovati (uprkos svemu) da postoji nešto više od golog interesa i dobre stare proračunatosti.VOLE NAS RUSI ?

grom

pre 15 godina

"Savet bezbednosti UN, četvrti put u nekoliko dana, nije doneo odluku o sukobu u Gruziji".
Neka, neka, neka vidi Curkin sta je obstrukcija koju on vesto koristi

YU

pre 15 godina

Slusajte ovaj bezobrazluk i licemerje:"Ovakva situacija nije viđena u svetu mnogo decenija unazad. Ovo je na žalost neverovatna situacija koja je zadesila moju zemlju. I još jednom ponavljam da mi nismo izazvali ovaj rat i da je ovo već bilo isplanirano", rekao je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili. A sta USA i NATO radi u Avganistanu, Iraku, Srbiji...
Ma ne nije Sakasvili izazvao rat, nego ko je? A ko je sravnio sa zemljom glavni grad Juzne Osetije i pobio 2000 civila i desetine mirovnjaka ako nije gruzijska vojska. Mozda su ipak to bili Amerikanci preobuceni u gruzijsku vojsku?

Novaković

pre 15 godina

Gledao sam na kablovskoj ruski kanal Planeta gde je bio čitav govor govor ruskog amabasadora u SB. Pored pominjanja Srebrenice, kao odgovor na američku optužbu da je Rusija upotrebeila "preteranu silu" pomenuo je i NATO bombardovanje Beograda i rušenje mostova na Dunavu, "stotinu kilometara daleko od zone konflikta" (Kosova).

Od juče se retorika obe strane usijala, naročito zbog ruske blokade Gruzije u Crnom moru, jer se Zapad boji da se time ne zatvori južnokavkaski naftovod (u vlasništvu američkih kompanija i British Petroleuma), verovatno najveći motiv za ove sukobe u kojima, kao i uvek, na žalost, stradaju nevini.

Maja_V

pre 15 godina

Izuzetna prilika za one sa slabijim zivcima i viskom emocija, da konacno shvate, sta se ZAISTA desavalo sa Srbijom u zadnjih 20 godina...ili 200.
Mi smo bili i ostali
NECIJI KUSUR.
Shodno tome, politicari da "spuste loptu" i pocnu da se ponasaju adekvatno. Kao mali i beznacajni predstavnici, jos manje i beznacajnije drzave. Pre svega siromasne.
Srbija je jedino vazna nama, njenim gradjanima, koji nemamo rezervnu domovinu. I nikome vise.

from Russia with love

pre 15 godina

Ja ne znam ko je ovde lud!!!!
Pa pobogu, Gruzija je napala na Juznu Osetiju, koja je fakticki nezavisna od nje od 1992. Celu noc su granatirali Chinvali, osvojili su 90% grada, ubijali su svakog ko bi im se nasao na putu (ukljucujuci civile). Za to postoje dokazi ocevidaca, postoje video snimci. Rusija se 14 sati nije mesala u konflikt. Za to vreme zapadni mediji davali su plitke komentare kao da Gruzijska vojska sprovodi Ustavni poredak i bori se sa separatistama. Cim se Rusija umesala, gle cuda...Svi zapadni mediji poceli su hajku protiv Rusije, kao velika Rusija napala malu Gruziju !!!

Navijac

pre 15 godina

Imam osećaj da Putin Bušu na fotografiji sa otvaranja olimpijade šapuće." Al smo zeznuli onog Sakašvilija. koga ćemo sada da zezamo?"

Mladen Mladenovic

pre 15 godina

Ovo je samo pokušaj da se otvori rupa u "gvozdenoj zavesi", koju su pripadnici NATO alijanse, posle raspada Varšavskog pakta, pomerili nekoliko hiljada kilometara na istok. "Put na istok" je pripadao jednoj ideologiji za koju smo mislili da je samo prošlost. Ovaj "novi" "put na istok" sprovodi se pod okriljem borbe za demokraziju i ljudska prava. Tu ljudska patnja i žrtve ne igraju nikakvu ulogu. Srpski "presedan" će se osvetiti svima a najviše onima koji smatraju da su nedodirljivi. Ovo je samo početak.

Vlada, NL

pre 15 godina

"Govorite o Amerikancima, očigledno je da su oni deo konflikta na izvestan način, zato treba u prvi plan staviti prisustvo i snage EU", rekao je Kusner. A po onome kakvi su stavovi prikazani na TV-u i u SB UN po ovom pitanju postoji znak jednakosti izmeju US i EU (barem onaj deo EU koji se nesto uopste pita). Usvtari, vecu podvornost EU Americi nisam video - to je strasno koliko je odvratno! Nije Sakasvili uradio to sto je uradio (PRVI napao Osetiju i to RAKETNIM LANSERIMA) bez dobre pripreme sa US i EU - Sakasvili je EU djak, Holandski zet, i on je vrlo racunao na podrsku (i suguran sam da je tako nesto i dobio - barem verbalno). Ovde se u komentarima zestoko napada Rusija - nemam neku simpatiju prema njima ali je to nepravedno, ali imam antipatiju prema EU i US. Zasto? Pa zato sto su Rusi postupili upravo onako kako je 19 najrazvijenijih zemalja sveta postupilo prema Srbiji 1999-e a povodom Kosova. Paralela je toliko ocigledna da to vise nije paralela vec podudarnost u svakoj tacki. Srbija je (tako kazu) prva napala Albance - Gruzija je raketnim bacacima GRAD napala naseljeno mesto. Srbija nije htela da se povuce vec je ubacivala jos vojske na Kosovo - Gruzija je za dva dana umarsirala u pobunjenicki grad tenkovima i puna americke i ukrajinske opreme. Srbija nije htela da dozvoli separatistima (i kako ih je Srbija nazivala "teroristima i kriminalcima") da rasparcavaju teritoriju drzave Srbije - Gruzija je to identicno rekla, pogledajte izjave svih oko Sakasvilija ukljucujuci i samog Sakasvilija. NATO je isprasio Srbiju za 88-dana, od marta do jula '99-e, naneo izmedju 20 i 30 milijardi ondasnjih dolara direktne stete Srbiji, pomogao progonstvo 275000 Srba sa Kosova, instalirao se na Kosovu i pomogao stvaranje i priznavanje etnicki ociscenog Albanskog Kosova ove godine. Rusija je isprasila i jos prasi Gruziju, a kako ce dalje da bude nije tesko pogoditi. Ne ide nam na ruku - ovo zvuci kao "da komsiji crkne krava". I jeste, zao mi je Gruzije, ali NIJE mi zao Sakasvilija jer je (mada je kaobajagi demokrata) ustvari oportunista kao i Milosevic. Za sve Gruzija mora i treba da se zahvali upravo US i EU. Znaci izmedju ostalog i tom Kusneru. Tako da cela njegova prica i uopste cela prica tog Ambasadora US u UN jeste bezpredmetna. Gruzija se ponasa kao Srbija 1999-e, posledice moraju biti iste. U suprotnom MI SMO OSTECENI i epilog 1999-e mora da se vrati nazad, a oni koji su taj nas epilog napisali moraju da ga obrisu (i plate stetu). Stvari su toliko jasne da je navijati za Zapad u ovom slucaju NEMORALNO, jer onda pola emisija iz serijala Pescanik nema ama-bas-nikakvog smisla.

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zapad sada pomocu Kusnera pokusava da spase sto se spasti da. U najmanju ruku da ponisti efekte Sakasvilijevog fijaska, tj. da se sve vrati na pozicije od pre napada. Pa jos uz to da dovedu i posmatrace iz EU. Mislim da Rusi to nece dozvoliti. Polupali su Gruziju kojoj nema ko da pomogne, sada ce oni odredjivati uslove mira, i mislim da ce sve druge faktore, ukljucujuci i EU zadrzati podalje od regiona. Nije nemoguce da ce iskoristiti ovu priliku da u Tbilisi postave svog coveka.

Peacemaker bez granica

pre 15 godina

Sad kad se Kušner razleti da očuva suverenitet i integritet Gruzije, samo da ne napravi neki lapsus, Srbija umesto Gruzija, ili Kosovo umesto Osetija.

Pera Detlic

pre 15 godina

Kakav veseljak, ovaj Kusner. Sta kaze, EU mora da posreduje zato sto su SAD suvise prisutne u tom konfliktu. Pa zar postoji razlika izmelju EU i SAD u bilo kom konfliktu? EU je tu, sve sa Kusnerom, da po okoncanju konflikta obezbede francuskom telecomu monopol na tom trzistu. A i Kusneru ce trebati novi posao kad odradi sadasnji mandat. Balkan je suvise mali prostor da bi apsorbovao sve njegove ideje, potrebna mu je sirina Azije. Valjda ce ga to konacno zadovoljiti

Dani

pre 15 godina

"Bez reakcije Rusije ponovila bi se Srebrnica, tvrdi Vitalij Čurkin (FoNet, arhiv)"
Da l' je ova tvrdnja cinizam prema Bosnjacima i Medjunarodnoj Zajednici, ili optuzba na teret Srba, ili je pretnja?!

Ko to tamo peva

pre 15 godina

"Prvo, uspostaviti primirje. Drugo, pomoći nastradalima. Treće, da obe strane povuku svoje trupe. To podrazumeva da nam trebaju posmatrači koji će nadgledati taj proces i četvrto, kao najvažnije, da se vratimo političkom procesu kojim bi posredovali EU i OEBS, a videćemo za Ujedinjene nacije da li će se priključiti. Moramo pronaći ključ problema, i to dijalogom, a ne vojnim sukobom. To su četiri tačke koje vode do rešenja", naveo je ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner.
Gde si bio 1991.

Dragan

pre 15 godina

Kao sto sam i rekao, Rusima je ovo prilika da pokazu zube. Nece se oni vise nikada povuci, moze samo da dodje do delimicnog priznanja nezavisnosti, kao na Kosovu, jedni ce priznati , drugi nece, ali Gruzija je te teritorije izgubila zauvek, kao i mi Kosovo.

Ne mozete naterati ljude da zive sa vama ako oni ne zele.

Vladimir

pre 15 godina

Sta Kusner predlozi pomnozi sa jos toliko prognanih, ubijenih, obespravljenih u narednom periodu......Naravno da nije Sakasvili sve to sam smislio, ceo svet gleda otvaranje olimpijade (navodno 4 mlrd. ljudi) i krene kajron , CNN, BBC, "breaking news".... war in Georgia.... i dobijes paznju celog sveta za mali prljavi rat!!!Otkud bi Amerikanci rekli kada da se tempira napad?! Sakasvili je uvukao i to malo naroda sto ima da gine protiv Rusa, kad jednom narodi prestanu da budu svoji, postanu tudji.....eto vam Amerikanaca i Evrope da vas brane od Rusa na njihovim naftnim putevima.

Misa

pre 15 godina

Uskoro i na granicama Rusije EULEKS, uvodi mir. Ne pristanu Rusi na EULEKS, prekida se uvoz energenata iz Rusije i napad na Iran predstoji.

D.

pre 15 godina

Posle ovog Rusi su izgubili svaki kredibilitet u svetu. Zemlja u kojoj opozicije nema, a Putin je cas predsednik cas premijer, zemlja koja useta u suverenu drzavu kad joj se prohte, ta Rusija ce odsad u celom svetu biti oznacena jednostavno kao nedemokratska i tako ce se prema Rusiji nadalje i postupati.

u se i u svoje kljuse

pre 15 godina

Sad se lepo vidi zasto su Rusi galamili oko Kosova.
Da bi se podvukla paralela sa Juznom Osetijom kako bi i oni mogli da urade isto.
Zapravo, njima je bas bilo stalo da dodje do tog ishoda do kog je doslo, ali je bilo potrebno da se digne galama kako bi imali alibi za svoje planove.
Ne laje kuce sela radi, nego sebe radi.

Inace, ala nam je spustio Curkin, a, sta mislite?

Onamo nas kritikuju sto smo se povinovali Zapadu, a ovamo nam
pominju Srebrenicu?

Pa dobro, braco Rusi, dokle vise?

sale

pre 15 godina

Sada rusi rade ono sto je radio zapad u slucaju Kosova.
Njihovi ljudi na terenu provociraju Gruzijske snage do trenutka kad one krenu da reaguju (kao UCK na Kosovu)
Kada su Gruzijske snage primorane da reaguju, Rusi ih pustaju par dana da krenu u ofanzivu, da bi onda pustili pricu o civilnim zrtvama (kao na kosovu Racak, prica o milionima izbeglica, stotine hiljada mrtvih civila).
Onda brza vojna intervencija da bi se unistila vojska i infrastruktura Gruzije i bilo kakva mogucnost da opet vojno deluju (bombardovanje 1999)
Onda sledi prica o genocidu i velikom stradanju stanovnistva Juzne Osetije (stradanje Albanaca na Kosovu i tortura koja je godinama nad njima vrsena).
Onda pregovori u kojima treba da se prihvati postojece stanje, jer posle svega toga nemoguce je da se Juzna Osetija vrati pod vlast Tbilisija (proglasenje nezavisnosti Kosova).

Sad me interesuje kako ce zemlje koje su sve to radile na Kosovu odgovoriti na ovo, kako ce njihovo protivljenje nezavisnosti Juzne Osetije i Abhazije imati ikakvog smisla kada su vec priznali Kosovo po istom scenariju?

Ko je malo bolje pratio Ruske i zapadne medije prvih dana sukoba, mogao je da primeti da su ruski mediji bili spremni za ovakav scenario, tok su zapadni mediji polako ispipavali situaciju.

Toliko o prici da je Kosovo jedinstven slucaj i da se ne moze ponoviti nigde drugo u svetu, treba samo pratiti sablon koji su zapadne sile primenile na Kosovu!

каурин

pre 15 godina

Погрешно је поредити Србију и Косово са овом ситуацијом. Ни Сребреница се не уклапа! Најадекватније поређење је Хрватска и САО Крајина, при чему је улогу Руса требало да игра Војска Југославије као гарант мира. Напад Грузије је оркестрирало исто оно тело које је дало зелено светло за напад Хрватске на Крајину. Апсолутно је исти и сценарио. Без обзира на бомбардовања Руске војске мислим да су Грузијци постигли главни циљ: уништити објекте за становање, бруталним убиствима застрашити и елиминисати део становништва Осетије до мере да већина неће желети да се врати назад. Ово што Руси раде је само очај, јер они не могу ништа да постигну на дуже стазе. Јесу реаговали брзо на упад Грузијаца, али је јасно да немају никакве дугорочне планове. На страни сам Руса, али се бојим да су касно активирали механизам самоодбране: НАТО је на њеним границама и неће се ту зауставити. Руси су морали да им покажу зубе даље од граница Русије и зато ми није криво што им се због такве политике дешавају овакве ствари...

MilanNS

pre 15 godina

Cini mi se da su Gruzijci ovim ratom, iako to zasad tako ne izgleda, ostvarili uspeh na duze staze. Mozda su vojno i porazeni, ali ko ce se od civila vratiti u unisten grad, narocito sada kad je zima sve bliza? Naravno, o njihovim zlocinima na Zapadu se ne govori, to je 'unutrasnje pitanje jedne suverene zemlje', i paznja svih, sve zescih kritika, fokusira se na Rusiju. Priznajem da ne poznajem dovoljno dobro medjunarodno pravo, ali ako je Rusija zaista bila potpisnica pravno valjanog sporazuma prema kome je ona garant mira u tom regionu - onda je pravo na njenoj strani. A sto se tice teza da Rusiju ne bi trebalo da je briga ko ce u njenom susedstvu biti, makar to bio i NATO, mislim da je svakom od nas stalo da u stanu pored naseg zivi miroljubiv komsija, koji nece biti pretnja ni nama ni nasoj deci, i da bismo ucinili sve sto je u nasoj moci da sprecimo suprotno. NATO je zasad pokazao da bi Rusija u njemu imala sve samo ne miroljubivog komsiju.

Nikola

pre 15 godina

Svet nije više ono što je bio. Istorija nas uči da su se za vreme otvaranja Olimpijskih igara uvek sklapala primirja, a baš na dan svečanog otvaranja u Pekingu otpočinje rat. Ljudi, dozovite se pameti!

I.

pre 15 godina

Dobar je Kušnerov predlog, štaviše odličan je! Jedini problem vidim u tome što predviđa i povlačenje Rusa. Da su Rusi mislil da se povlače ne bi ni ulazili u Osetiju.

Bojim se da cenjena gospoda iz EU, koja vrlo dobro znaju da uvažavaju "novu realnost", hitno treba da ponude nešto realno prihvatljivo da ne bi ginuo taj namučeni narod tamo, s obe strane. Ovako kako su krenuli prihvatiće na kraju rusku mirovnu misiju na teritoriji cele Gruzije na neodređeno vreme (barem 50 godina).

Aster Blistok

pre 15 godina

U svoj ovoj situaciji neefikasnost UN (po ko zna koji put) je vise nego jasna. Pomazu otpr. isto kao i lek protiv raka - jedva nekako - skoro nikako!

dundic

pre 15 godina

Sakasvili pristaje na prekid vatre? Pobogu... To me podseca na onu narodnu "Pustio bih ja njega, ali nece on mene". Sakasvili jos moze da pristaje samo na ovu ili onu varijantu kapitulacije i da se nada da ga Rusi ne scepaju.

kom@

pre 15 godina

Ovaj sukob se može interpretirati kao sukob Rusije i NATO (SAD i EU) preko Gruzije. Ispostaviće se da je Gruzija gurnuta (preko Sakašvilija) u ludost napada visokog intenziteta na teritoriju koju brani Rusija, zarad pokušaja internacionalizacije problema Osetije i Abhazije. Medjutim teško da će to biti postignuto i samo je pitanje koliko će Rusija kazniti Gruziju. NATO tu neće moći mnogo uraditi sem izvesnog diplomatskog i medijskog pritiska koji je do sada vrlo razotkrivajući i po njih same.
A Gruzija će otkriti da je vrlo gadno početi rat pa ga izgubiti.

nebojsa

pre 15 godina

Ko misli da se stanje moze vratiti na predhodno grdno se vara, pa nisu Rusi blesavi a nisu ni jadni kao mi pa da prihvataju svaki ultimatum ili "pretnju" sa zapada. Imaju pare, oruzje, nuklearne bombe i naftu. Ne zaboravimo pravo veta. Neko pomenu da ce Evropa prestati da uvozi gas iz Rusije (valjda da im napakosti), smesno, dobro se zna da su Rusija i Nemacka u izuzetno dobrim odnosima bas zbog gasa. Gruzija je napravila katastrofalnu gresku zbog koje ce sebi nazalost odrediti put za sva vremena. Mislio sam da je Sakasvili malo pametniji ali pogresio sam proceni.

DarkoNS

pre 15 godina

Ne znam sta Rusiju briga sta druga suverena zemlja radi! ako hoce da saradjuju sa Amerikancima neka saradjuju-
sve su to fraze kojima sebi hoce da dignu cenu...

Бодрак

pre 15 godina

ГРУЗИЈА НИЈЕ СРБИЈА, АЛИ...
Ево једне аналогије:
1)Грузија - Јужна Осетија (ових дана), ослањајући се на САД, према, 2)Србија - Косово (својевремено), ослањајући се на Русију.
Како је прошла Србија, на челу са Милошевићем, знамо(губитак Косова). Како ће проћи Грузија на челу са Сакасвилијем, видећемо.
Напомена:
Ни једна аналогија не одговара савршеном пресликавању поређених ситуација, па ипак, може бити од користи, зар не?

Next door komshija

pre 15 godina

Scenario je vise nego jasan, samo slepac to ne vidi; Gruzija nema sta da trazi u Osetiji i Abhaziji, zato posalje vojsku, intervenise rusija, oni se povlace, i eto; Rusija srecna, Gruzija u NATO, a Amerikanci vec finalizuju pripreme za napad na Iran, pa onda kome ce Rusija da proda naftu?!
I ponovo iz pocetka, ako gledamo u proslost, Putin ide 100% putem Jelcina, i Jelcin ovako poceo i na kraju igrao kako ujak Sam svirao.
Zivi bili pa vidjeli.

Pozdrav svima

eto

pre 15 godina

Sad su valjda i slepci progledali, ovo mi lici na onu scenu kad Slavku Stimcu jedan domac kaze da pije a drugi kaze da ne pije vodu, pio ne pio, dobices batine! Tako "Majstori" zidaju svet, jedna glava, dve ruke, obe pod komandom te Glave, komarci ginu a ruke razvijaju misice!

grom

pre 15 godina

"Savet bezbednosti UN, četvrti put u nekoliko dana, nije doneo odluku o sukobu u Gruziji".
Neka, neka, neka vidi Curkin sta je obstrukcija koju on vesto koristi

D.

pre 15 godina

Posle ovog Rusi su izgubili svaki kredibilitet u svetu. Zemlja u kojoj opozicije nema, a Putin je cas predsednik cas premijer, zemlja koja useta u suverenu drzavu kad joj se prohte, ta Rusija ce odsad u celom svetu biti oznacena jednostavno kao nedemokratska i tako ce se prema Rusiji nadalje i postupati.

Vladan

pre 15 godina

Strašno kako se konfrotiraju preko naših leđa. Ovi su nas bombardovali kao zbog ljubavi prema Albancima !!!! A ovi drugi nas brane zato što nas vole toliko da to boli. I onda se kao malo konfrotiraju kada RUSI počnu da ih imitiraju sa anektiranjem Južne Osetije. Sve sam borac do borca za ljudska prava. I još kada se uzme moć rasuđivanja prosečnog grtađanina ove zemlje !!! A on u svom ludilu zaključi kako su ruje sada rekle amerima da su ubijali civile Iračane , Afganistance, Srbe i kako im je stalo do nas ..... ISTINA JE DA SE I JEDNI I DRUGI POSTAVLJAJU NA STRATEŠKIM MESTIMA DA BI OBEZBEDILI BUDUĆNOST SVOJIM NARODIMA. Mi ćemo i dalje verovati (uprkos svemu) da postoji nešto više od golog interesa i dobre stare proračunatosti.VOLE NAS RUSI ?

jolle

pre 15 godina

Ovo samo govori o tome da nikakvog prava i principa u svetskoj politici nema. Male zemlje služe za potkusurivanje i odmeravanje snaga između velikih sila, tako je bilo i tako će biti. Rusija dok je bila slaba, žalila se na nepoštovanje prava i slično, međutim čim je ojačala zahvaljujući novcu od nafte, eto nje u novom odmeravanju snaga. Jadni su oni koji se nađu između dve vatre. Mi to ovde najbolje znamo, zar ne?

SVD

pre 15 godina

Scenario poznat, samo zamenite imena. Jadan taj narod koji je izložen posledicama nerealne ambicije gruzijskog rukovodstva i međuetničkoj mržnji. Ko sa Aemrikancima tikve sadi ...

Dani

pre 15 godina

"Bez reakcije Rusije ponovila bi se Srebrnica, tvrdi Vitalij Čurkin (FoNet, arhiv)"
Da l' je ova tvrdnja cinizam prema Bosnjacima i Medjunarodnoj Zajednici, ili optuzba na teret Srba, ili je pretnja?!

DarkoNS

pre 15 godina

Ne znam sta Rusiju briga sta druga suverena zemlja radi! ako hoce da saradjuju sa Amerikancima neka saradjuju-
sve su to fraze kojima sebi hoce da dignu cenu...

Next door komshija

pre 15 godina

Scenario je vise nego jasan, samo slepac to ne vidi; Gruzija nema sta da trazi u Osetiji i Abhaziji, zato posalje vojsku, intervenise rusija, oni se povlace, i eto; Rusija srecna, Gruzija u NATO, a Amerikanci vec finalizuju pripreme za napad na Iran, pa onda kome ce Rusija da proda naftu?!
I ponovo iz pocetka, ako gledamo u proslost, Putin ide 100% putem Jelcina, i Jelcin ovako poceo i na kraju igrao kako ujak Sam svirao.
Zivi bili pa vidjeli.

Pozdrav svima

Misa

pre 15 godina

Uskoro i na granicama Rusije EULEKS, uvodi mir. Ne pristanu Rusi na EULEKS, prekida se uvoz energenata iz Rusije i napad na Iran predstoji.

sale

pre 15 godina

Sada rusi rade ono sto je radio zapad u slucaju Kosova.
Njihovi ljudi na terenu provociraju Gruzijske snage do trenutka kad one krenu da reaguju (kao UCK na Kosovu)
Kada su Gruzijske snage primorane da reaguju, Rusi ih pustaju par dana da krenu u ofanzivu, da bi onda pustili pricu o civilnim zrtvama (kao na kosovu Racak, prica o milionima izbeglica, stotine hiljada mrtvih civila).
Onda brza vojna intervencija da bi se unistila vojska i infrastruktura Gruzije i bilo kakva mogucnost da opet vojno deluju (bombardovanje 1999)
Onda sledi prica o genocidu i velikom stradanju stanovnistva Juzne Osetije (stradanje Albanaca na Kosovu i tortura koja je godinama nad njima vrsena).
Onda pregovori u kojima treba da se prihvati postojece stanje, jer posle svega toga nemoguce je da se Juzna Osetija vrati pod vlast Tbilisija (proglasenje nezavisnosti Kosova).

Sad me interesuje kako ce zemlje koje su sve to radile na Kosovu odgovoriti na ovo, kako ce njihovo protivljenje nezavisnosti Juzne Osetije i Abhazije imati ikakvog smisla kada su vec priznali Kosovo po istom scenariju?

Ko je malo bolje pratio Ruske i zapadne medije prvih dana sukoba, mogao je da primeti da su ruski mediji bili spremni za ovakav scenario, tok su zapadni mediji polako ispipavali situaciju.

Toliko o prici da je Kosovo jedinstven slucaj i da se ne moze ponoviti nigde drugo u svetu, treba samo pratiti sablon koji su zapadne sile primenile na Kosovu!

Maja_V

pre 15 godina

Izuzetna prilika za one sa slabijim zivcima i viskom emocija, da konacno shvate, sta se ZAISTA desavalo sa Srbijom u zadnjih 20 godina...ili 200.
Mi smo bili i ostali
NECIJI KUSUR.
Shodno tome, politicari da "spuste loptu" i pocnu da se ponasaju adekvatno. Kao mali i beznacajni predstavnici, jos manje i beznacajnije drzave. Pre svega siromasne.
Srbija je jedino vazna nama, njenim gradjanima, koji nemamo rezervnu domovinu. I nikome vise.

YU

pre 15 godina

Slusajte ovaj bezobrazluk i licemerje:"Ovakva situacija nije viđena u svetu mnogo decenija unazad. Ovo je na žalost neverovatna situacija koja je zadesila moju zemlju. I još jednom ponavljam da mi nismo izazvali ovaj rat i da je ovo već bilo isplanirano", rekao je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili. A sta USA i NATO radi u Avganistanu, Iraku, Srbiji...
Ma ne nije Sakasvili izazvao rat, nego ko je? A ko je sravnio sa zemljom glavni grad Juzne Osetije i pobio 2000 civila i desetine mirovnjaka ako nije gruzijska vojska. Mozda su ipak to bili Amerikanci preobuceni u gruzijsku vojsku?

Dragan

pre 15 godina

Kao sto sam i rekao, Rusima je ovo prilika da pokazu zube. Nece se oni vise nikada povuci, moze samo da dodje do delimicnog priznanja nezavisnosti, kao na Kosovu, jedni ce priznati , drugi nece, ali Gruzija je te teritorije izgubila zauvek, kao i mi Kosovo.

Ne mozete naterati ljude da zive sa vama ako oni ne zele.

Vlada, NL

pre 15 godina

"Govorite o Amerikancima, očigledno je da su oni deo konflikta na izvestan način, zato treba u prvi plan staviti prisustvo i snage EU", rekao je Kusner. A po onome kakvi su stavovi prikazani na TV-u i u SB UN po ovom pitanju postoji znak jednakosti izmeju US i EU (barem onaj deo EU koji se nesto uopste pita). Usvtari, vecu podvornost EU Americi nisam video - to je strasno koliko je odvratno! Nije Sakasvili uradio to sto je uradio (PRVI napao Osetiju i to RAKETNIM LANSERIMA) bez dobre pripreme sa US i EU - Sakasvili je EU djak, Holandski zet, i on je vrlo racunao na podrsku (i suguran sam da je tako nesto i dobio - barem verbalno). Ovde se u komentarima zestoko napada Rusija - nemam neku simpatiju prema njima ali je to nepravedno, ali imam antipatiju prema EU i US. Zasto? Pa zato sto su Rusi postupili upravo onako kako je 19 najrazvijenijih zemalja sveta postupilo prema Srbiji 1999-e a povodom Kosova. Paralela je toliko ocigledna da to vise nije paralela vec podudarnost u svakoj tacki. Srbija je (tako kazu) prva napala Albance - Gruzija je raketnim bacacima GRAD napala naseljeno mesto. Srbija nije htela da se povuce vec je ubacivala jos vojske na Kosovo - Gruzija je za dva dana umarsirala u pobunjenicki grad tenkovima i puna americke i ukrajinske opreme. Srbija nije htela da dozvoli separatistima (i kako ih je Srbija nazivala "teroristima i kriminalcima") da rasparcavaju teritoriju drzave Srbije - Gruzija je to identicno rekla, pogledajte izjave svih oko Sakasvilija ukljucujuci i samog Sakasvilija. NATO je isprasio Srbiju za 88-dana, od marta do jula '99-e, naneo izmedju 20 i 30 milijardi ondasnjih dolara direktne stete Srbiji, pomogao progonstvo 275000 Srba sa Kosova, instalirao se na Kosovu i pomogao stvaranje i priznavanje etnicki ociscenog Albanskog Kosova ove godine. Rusija je isprasila i jos prasi Gruziju, a kako ce dalje da bude nije tesko pogoditi. Ne ide nam na ruku - ovo zvuci kao "da komsiji crkne krava". I jeste, zao mi je Gruzije, ali NIJE mi zao Sakasvilija jer je (mada je kaobajagi demokrata) ustvari oportunista kao i Milosevic. Za sve Gruzija mora i treba da se zahvali upravo US i EU. Znaci izmedju ostalog i tom Kusneru. Tako da cela njegova prica i uopste cela prica tog Ambasadora US u UN jeste bezpredmetna. Gruzija se ponasa kao Srbija 1999-e, posledice moraju biti iste. U suprotnom MI SMO OSTECENI i epilog 1999-e mora da se vrati nazad, a oni koji su taj nas epilog napisali moraju da ga obrisu (i plate stetu). Stvari su toliko jasne da je navijati za Zapad u ovom slucaju NEMORALNO, jer onda pola emisija iz serijala Pescanik nema ama-bas-nikakvog smisla.

Ko to tamo peva

pre 15 godina

"Prvo, uspostaviti primirje. Drugo, pomoći nastradalima. Treće, da obe strane povuku svoje trupe. To podrazumeva da nam trebaju posmatrači koji će nadgledati taj proces i četvrto, kao najvažnije, da se vratimo političkom procesu kojim bi posredovali EU i OEBS, a videćemo za Ujedinjene nacije da li će se priključiti. Moramo pronaći ključ problema, i to dijalogom, a ne vojnim sukobom. To su četiri tačke koje vode do rešenja", naveo je ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner.
Gde si bio 1991.

Slobodan Stamenic

pre 15 godina

Zapad sada pomocu Kusnera pokusava da spase sto se spasti da. U najmanju ruku da ponisti efekte Sakasvilijevog fijaska, tj. da se sve vrati na pozicije od pre napada. Pa jos uz to da dovedu i posmatrace iz EU. Mislim da Rusi to nece dozvoliti. Polupali su Gruziju kojoj nema ko da pomogne, sada ce oni odredjivati uslove mira, i mislim da ce sve druge faktore, ukljucujuci i EU zadrzati podalje od regiona. Nije nemoguce da ce iskoristiti ovu priliku da u Tbilisi postave svog coveka.

u se i u svoje kljuse

pre 15 godina

Sad se lepo vidi zasto su Rusi galamili oko Kosova.
Da bi se podvukla paralela sa Juznom Osetijom kako bi i oni mogli da urade isto.
Zapravo, njima je bas bilo stalo da dodje do tog ishoda do kog je doslo, ali je bilo potrebno da se digne galama kako bi imali alibi za svoje planove.
Ne laje kuce sela radi, nego sebe radi.

Inace, ala nam je spustio Curkin, a, sta mislite?

Onamo nas kritikuju sto smo se povinovali Zapadu, a ovamo nam
pominju Srebrenicu?

Pa dobro, braco Rusi, dokle vise?

Novaković

pre 15 godina

Gledao sam na kablovskoj ruski kanal Planeta gde je bio čitav govor govor ruskog amabasadora u SB. Pored pominjanja Srebrenice, kao odgovor na američku optužbu da je Rusija upotrebeila "preteranu silu" pomenuo je i NATO bombardovanje Beograda i rušenje mostova na Dunavu, "stotinu kilometara daleko od zone konflikta" (Kosova).

Od juče se retorika obe strane usijala, naročito zbog ruske blokade Gruzije u Crnom moru, jer se Zapad boji da se time ne zatvori južnokavkaski naftovod (u vlasništvu američkih kompanija i British Petroleuma), verovatno najveći motiv za ove sukobe u kojima, kao i uvek, na žalost, stradaju nevini.

Navijac

pre 15 godina

Imam osećaj da Putin Bušu na fotografiji sa otvaranja olimpijade šapuće." Al smo zeznuli onog Sakašvilija. koga ćemo sada da zezamo?"

Mladen Mladenovic

pre 15 godina

Ovo je samo pokušaj da se otvori rupa u "gvozdenoj zavesi", koju su pripadnici NATO alijanse, posle raspada Varšavskog pakta, pomerili nekoliko hiljada kilometara na istok. "Put na istok" je pripadao jednoj ideologiji za koju smo mislili da je samo prošlost. Ovaj "novi" "put na istok" sprovodi se pod okriljem borbe za demokraziju i ljudska prava. Tu ljudska patnja i žrtve ne igraju nikakvu ulogu. Srpski "presedan" će se osvetiti svima a najviše onima koji smatraju da su nedodirljivi. Ovo je samo početak.

Aster Blistok

pre 15 godina

U svoj ovoj situaciji neefikasnost UN (po ko zna koji put) je vise nego jasna. Pomazu otpr. isto kao i lek protiv raka - jedva nekako - skoro nikako!

Vladimir

pre 15 godina

Sta Kusner predlozi pomnozi sa jos toliko prognanih, ubijenih, obespravljenih u narednom periodu......Naravno da nije Sakasvili sve to sam smislio, ceo svet gleda otvaranje olimpijade (navodno 4 mlrd. ljudi) i krene kajron , CNN, BBC, "breaking news".... war in Georgia.... i dobijes paznju celog sveta za mali prljavi rat!!!Otkud bi Amerikanci rekli kada da se tempira napad?! Sakasvili je uvukao i to malo naroda sto ima da gine protiv Rusa, kad jednom narodi prestanu da budu svoji, postanu tudji.....eto vam Amerikanaca i Evrope da vas brane od Rusa na njihovim naftnim putevima.

каурин

pre 15 godina

Погрешно је поредити Србију и Косово са овом ситуацијом. Ни Сребреница се не уклапа! Најадекватније поређење је Хрватска и САО Крајина, при чему је улогу Руса требало да игра Војска Југославије као гарант мира. Напад Грузије је оркестрирало исто оно тело које је дало зелено светло за напад Хрватске на Крајину. Апсолутно је исти и сценарио. Без обзира на бомбардовања Руске војске мислим да су Грузијци постигли главни циљ: уништити објекте за становање, бруталним убиствима застрашити и елиминисати део становништва Осетије до мере да већина неће желети да се врати назад. Ово што Руси раде је само очај, јер они не могу ништа да постигну на дуже стазе. Јесу реаговали брзо на упад Грузијаца, али је јасно да немају никакве дугорочне планове. На страни сам Руса, али се бојим да су касно активирали механизам самоодбране: НАТО је на њеним границама и неће се ту зауставити. Руси су морали да им покажу зубе даље од граница Русије и зато ми није криво што им се због такве политике дешавају овакве ствари...

MilanNS

pre 15 godina

Cini mi se da su Gruzijci ovim ratom, iako to zasad tako ne izgleda, ostvarili uspeh na duze staze. Mozda su vojno i porazeni, ali ko ce se od civila vratiti u unisten grad, narocito sada kad je zima sve bliza? Naravno, o njihovim zlocinima na Zapadu se ne govori, to je 'unutrasnje pitanje jedne suverene zemlje', i paznja svih, sve zescih kritika, fokusira se na Rusiju. Priznajem da ne poznajem dovoljno dobro medjunarodno pravo, ali ako je Rusija zaista bila potpisnica pravno valjanog sporazuma prema kome je ona garant mira u tom regionu - onda je pravo na njenoj strani. A sto se tice teza da Rusiju ne bi trebalo da je briga ko ce u njenom susedstvu biti, makar to bio i NATO, mislim da je svakom od nas stalo da u stanu pored naseg zivi miroljubiv komsija, koji nece biti pretnja ni nama ni nasoj deci, i da bismo ucinili sve sto je u nasoj moci da sprecimo suprotno. NATO je zasad pokazao da bi Rusija u njemu imala sve samo ne miroljubivog komsiju.

Бодрак

pre 15 godina

ГРУЗИЈА НИЈЕ СРБИЈА, АЛИ...
Ево једне аналогије:
1)Грузија - Јужна Осетија (ових дана), ослањајући се на САД, према, 2)Србија - Косово (својевремено), ослањајући се на Русију.
Како је прошла Србија, на челу са Милошевићем, знамо(губитак Косова). Како ће проћи Грузија на челу са Сакасвилијем, видећемо.
Напомена:
Ни једна аналогија не одговара савршеном пресликавању поређених ситуација, па ипак, може бити од користи, зар не?

from Russia with love

pre 15 godina

Ja ne znam ko je ovde lud!!!!
Pa pobogu, Gruzija je napala na Juznu Osetiju, koja je fakticki nezavisna od nje od 1992. Celu noc su granatirali Chinvali, osvojili su 90% grada, ubijali su svakog ko bi im se nasao na putu (ukljucujuci civile). Za to postoje dokazi ocevidaca, postoje video snimci. Rusija se 14 sati nije mesala u konflikt. Za to vreme zapadni mediji davali su plitke komentare kao da Gruzijska vojska sprovodi Ustavni poredak i bori se sa separatistama. Cim se Rusija umesala, gle cuda...Svi zapadni mediji poceli su hajku protiv Rusije, kao velika Rusija napala malu Gruziju !!!

kom@

pre 15 godina

Ovaj sukob se može interpretirati kao sukob Rusije i NATO (SAD i EU) preko Gruzije. Ispostaviće se da je Gruzija gurnuta (preko Sakašvilija) u ludost napada visokog intenziteta na teritoriju koju brani Rusija, zarad pokušaja internacionalizacije problema Osetije i Abhazije. Medjutim teško da će to biti postignuto i samo je pitanje koliko će Rusija kazniti Gruziju. NATO tu neće moći mnogo uraditi sem izvesnog diplomatskog i medijskog pritiska koji je do sada vrlo razotkrivajući i po njih same.
A Gruzija će otkriti da je vrlo gadno početi rat pa ga izgubiti.

nebojsa

pre 15 godina

Ko misli da se stanje moze vratiti na predhodno grdno se vara, pa nisu Rusi blesavi a nisu ni jadni kao mi pa da prihvataju svaki ultimatum ili "pretnju" sa zapada. Imaju pare, oruzje, nuklearne bombe i naftu. Ne zaboravimo pravo veta. Neko pomenu da ce Evropa prestati da uvozi gas iz Rusije (valjda da im napakosti), smesno, dobro se zna da su Rusija i Nemacka u izuzetno dobrim odnosima bas zbog gasa. Gruzija je napravila katastrofalnu gresku zbog koje ce sebi nazalost odrediti put za sva vremena. Mislio sam da je Sakasvili malo pametniji ali pogresio sam proceni.

Nikola

pre 15 godina

Svet nije više ono što je bio. Istorija nas uči da su se za vreme otvaranja Olimpijskih igara uvek sklapala primirja, a baš na dan svečanog otvaranja u Pekingu otpočinje rat. Ljudi, dozovite se pameti!

Peacemaker bez granica

pre 15 godina

Sad kad se Kušner razleti da očuva suverenitet i integritet Gruzije, samo da ne napravi neki lapsus, Srbija umesto Gruzija, ili Kosovo umesto Osetija.

Pera Detlic

pre 15 godina

Kakav veseljak, ovaj Kusner. Sta kaze, EU mora da posreduje zato sto su SAD suvise prisutne u tom konfliktu. Pa zar postoji razlika izmelju EU i SAD u bilo kom konfliktu? EU je tu, sve sa Kusnerom, da po okoncanju konflikta obezbede francuskom telecomu monopol na tom trzistu. A i Kusneru ce trebati novi posao kad odradi sadasnji mandat. Balkan je suvise mali prostor da bi apsorbovao sve njegove ideje, potrebna mu je sirina Azije. Valjda ce ga to konacno zadovoljiti

I.

pre 15 godina

Dobar je Kušnerov predlog, štaviše odličan je! Jedini problem vidim u tome što predviđa i povlačenje Rusa. Da su Rusi mislil da se povlače ne bi ni ulazili u Osetiju.

Bojim se da cenjena gospoda iz EU, koja vrlo dobro znaju da uvažavaju "novu realnost", hitno treba da ponude nešto realno prihvatljivo da ne bi ginuo taj namučeni narod tamo, s obe strane. Ovako kako su krenuli prihvatiće na kraju rusku mirovnu misiju na teritoriji cele Gruzije na neodređeno vreme (barem 50 godina).

dundic

pre 15 godina

Sakasvili pristaje na prekid vatre? Pobogu... To me podseca na onu narodnu "Pustio bih ja njega, ali nece on mene". Sakasvili jos moze da pristaje samo na ovu ili onu varijantu kapitulacije i da se nada da ga Rusi ne scepaju.

eto

pre 15 godina

Sad su valjda i slepci progledali, ovo mi lici na onu scenu kad Slavku Stimcu jedan domac kaze da pije a drugi kaze da ne pije vodu, pio ne pio, dobices batine! Tako "Majstori" zidaju svet, jedna glava, dve ruke, obe pod komandom te Glave, komarci ginu a ruke razvijaju misice!