Petak, 01.08.2008.

02:10

Jeremić: Hag je moralna obaveza

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je izručenje haških optuženika pravna, ali i moralna obaveza Srbije.

Izvor: B92

Jeremiæ: Hag je moralna obaveza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

kaća

pre 15 godina

„Moralna“ obaveza? To je potpuno neutemeljena izjava. Nikakve moralne katarze u Srbiji nema. Suprotno od toga i dalje se „vodi“ rat (sada rečima!) sa susedima i zapadom. Sve se i dalje relativizuje – svi su krivi za rat i tsl. Poricanje „u rukavicama“ (onako uvijeno!) POTPUNO POGREŠNE POLITKE dvojca Milošević-Šešelj. To je bila potpuno IRACIONALNA POLITIKA. Posledica poricanja – nije promenjen SISTEM VREDNOSTI U DRUŠTVU (jedna od posledica je i potsticanje ekstremizma i ekstremista). Posledica – DALJE ZAOSTAJANJE SRBIJE – u odnosu na susede.

SaSh!!!

pre 15 godina

Odlican intervju odlicnog Ministra !!!
I pored zelje G. Sakura da se nametne kao sudija a ne kao voditelj emisije, G. Jeremic je ostao priseban i svi odgovori su bili sjajni !!! Sto se tice Kosova i zelje da se napokon cuje odgovor na pitanje EU za Kosovo AKO EU uslovi Srbiju vezano za ulazak sa tim (sto ne verujem, moje misljenje) odgovor je bio NE. To i jeste pravi i jedini odgovor jer je DOSTA uslovljavanja od strane bilo koga prema Srbiji. Samo da napomenem da sam ja licno za EU ali bez uslovljavanja o Kosovu i ja sam glasac DS. Tu i jeste jedina razlika izmedju LDP i DS. Kosovo ce ostati kamen spoticanja i Srbija NIKAD ne treba da prizna njihovu tzv. nezavisnost.

Cobanin

pre 15 godina

Gledao sam njegov intervju i Vuk je definitivno vanserijski u poredjenju sa prosecnim srpskim politicarima, prvenstveno zato sto ne gubi hladnokrvnost i korektan pristup i ostaje fokusiran na svoju ideju uprkos provokacijama, dakle izuzetne pohvale za vise nego vrlo-dobar trud i nastup.

Engleski mu je takodje vanserijski za srpskog politicara, ali bih mu preporucio malo vezbe u izgovoru cistijeg "e" (kao u "bet") u nekoliko reci umesto 'muklog e' kako ga on izgovara (kao u "purse"), cisto da ne da sagovornicima priliku da ga smatraju podredjenim zbog toga.

Zadnja preporuka je i da bude malo agresivniji u kontranapadu, iako je i ovde vrlo dobar, ali na pametan nacin, jer anglo-saksonci ne podnose nadmenost ili bes i vrlo mnogo paznje poklanjaju na izraze lica i indirektne signale u necijem govoru i imaju tendenciju da donose zakljucke i unapred 'osudjuju' sagovornika i njegovo misljenje na osnovu toga, sto nas je mnogo puta kostalo u pregovorima i razgovorima i doprinelo njihovim predrasudama i stereotipima kojih nikako da se otkacimo.

Inace, niko ne pomenu, a jeste bitno da je u intervjuu, njegov sagovornik bio neverovatno drzak i bezobrazan i nije pokazivao ni trunku postovanja prema Vuku i njegovom razboritom nastupu i prosto je kipeo od mrznje prema svemu sto je srpsko, iz kojih god svojih licnih (verovatno rasistickih) ubedjenja, pa je time Vukova hladnokrvnost do kraja bila vrednija, ali je nazalost ovo bio dobar primer kako cemo jos dugo morati da se borimo sa vetrenjacama i imati jos dosta Vukova kako bi promenili tokove koje ocigledno navode oni kojima pravda i ljudskost nisu bliski pojmovi, a Srbi su samo homo sapiens grupa nize rase koja ne zasluzuje isti tretman koji imaju oni koji su im trenutno korisniji za ostvarenje njihovih licnih interesa.

bezimena

pre 15 godina

Pogrešna percepcija. Da nije sudova (pravedni su koliko postoji i univerzalna pravda) na ovom svetu bi vladao opšti haos. Inače, statistički podaci kažu i da 95-99% zatvorenika, u svakom zatvoru, tvrdi da je nevino osudjeno.:)))

jorma

pre 15 godina

Ja sam vec takoreci stara generacija, rodjenih sedamdeset i neke, koja se seca devedesetih u Srbiji. Od 2000-te do danas dosta toga se poboljsalo, a licno mislim da kad nam se pitanje "Kosovo ili EU?" postavi (a nema sumnje, postavice se), Srbija ce biti u ekonomski i politicki boljoj poziciji nego danas. Tada nam clanstvo u EU nece izgledati kao slamka spasa.
Ja se licno bojim, da ce pre svega Srbija da se omeksa oko sustinskog pitanja kako TRENUTNO da se bori za Kosovo. Cini mi se da ce da bude: "Odustanite od tuzbe pred UN po pitanju Kosova, a mi cemo vam zauzvrat....". Onda Srbija odustane od tuzbe, kao sto je bilo po pitanju tuzbe BiH za genocid, a na kraju nam se vrati dvostruko. Sta citamo danas po pitanju obecanja Holbruka Karadicu, citacemo za deset godina po pitanju obecanja EU Srbiji danas.

Zoran

pre 15 godina

Nastup Ministra Jeremica je za svaku pohvalu. Slazem se u potpunosti sa nacinom politicke borbe protiv samoproglasenja nezavisnosti KiM. Samo nesmemo sebe zavarati da se tu sada da nesto bitno promeniti, to nece moci. Treba politickim sistematskim pregovorima doci do rezultata da su zemlje koje su priznale nezavisnost KiM, pogresile i da nama to bude istoriski bonus za buducnost i da trazimo politicku i materijalnu kompenzaciju za taj pogresan ili preuranjen potez velikih evropskih drzava i njenih vlada. Iskreno mislim da mi nemamo tu mogucnost da sami resimo problem albanaca na teritoriji KiM. Uostalom to smo i pokazali. Sve pohvale Ministru Jeremicu i novoj Vladi, koja po mom misljenju ima plan i program koji ce nama pomoci da izadjemo iz ove situacije koja vec predugo traje.

Jovanka B.

pre 15 godina

Gospodine Ministre,
Gledala sam Vas intervju na BBC-ju i zelim da Vam odam veliko priznanje za nacin na koji predstavljate nasu zemlju. Gledajuci Vas na BBC-ju po prvi put sam bila ponosna sto pripadam narodu koji ima ovakvog ministra/politicara. Slozila bi se sa svima koji misle da ste: obrazovani, britki u provokativnim situacijama, izuzetno pametni, vrlo ste profesionalno odeveni, .. Bilo bi lepo videti tako pametne i obrazovane ljude u zemlji a i po nasim ambasadama po svetu.

Puno srece u buducem radu

Dani

pre 15 godina

Kasno je... Dzabe ste sakrili zlocinca do sada, misleci da vi uslovljavate Medjunarodnu Zajednicu. Dzabe su te izjave Vuka Jeremica, previse su previdne. Niko u svetu ne veruje u te, osim malobrojnih srba. A sto se tice engleskog, toliko je slab, da tesko da englezi razumeju. Nakraju nesreca nije u tome sto ne mozemo razumeti govoreci razlicite jezike, nego nesreca je kada govorimo istim jezikom a ne razumemo se...

ortodox

pre 15 godina

... Ministar govori engleski kao najgori Teksasanin a sto ga uopste govori treba da zahvali tati koji ga je (verovatno kao velika zrtva Milosevicevog rezima) poslao na Zapad na studije.
Najbolji ministar koga smo imali - vidim sve nam cvetaju ruze od kada je on u fotelji.

CityWatch

pre 15 godina

Pravo zbori Jeremic.
Nego, da li ce biti referenduma u Srbiji oko ulaska u EU?
Haski sud je instrument velikih sila. Tu nema pravde. Ali, ako si heroj, trazete, optuzuju, kriv ili ne, izadjes i kazes "kriv sam" i tacka. Ne bih dozovlio da mi maltretiraju porodicu pa onda, ako se smatram herojem, ni drzavu i narod samo zbog toga da se ne pojavim na tom sudu. Siguran sam da i Mladic tako razmislja ali nije u mogucnosti da se preda, bas kao i Karadjic do sada. Predace se kada to bude Srbiji najvise odgovaralo. Bas kao i Radovan. Sa celom ovom, marketinski (napokon) odlicnom pricom.

Dejan

pre 15 godina

Nemamo sta da izgubimo, tj. izgubili smo skoro sve ; Kosovo izgubljeno, ocito i Evropa je daleka misao. Ovakvi politicari imaju najbolju funkciju, dobru platu, a ostavljaju utisak kao da nesto rade. Ovo je prica samo za upotrebu unutar Srbije, jer su svi srpski politicari dobro naucili lekciju da se najvise glasova dobija na temu Kosova. Kosovo je dobilo i nove pasose, a mi nase ne umemo ni da odstampamo. Za koju godinu i Kosovo ce nam biti zapad.

Prvoslava Draganisevic

pre 15 godina

"Reći ćemo ne, ako to bude uslov” , kaze ministar Jeremic. U cije ime on to kaze? Neka on osudjuje svoju decu na (samo)izolaciju - ja mu ne dozvoljavam da moja deca budu zarobljenici njegove politicke ambicije koja se ozbiljno priblizava mentalnom stanju onih kojih smo mislili da smo se oslobodili oktobra 2000.

sanja

pre 15 godina

Licno mislim da je bolje da se ratnim zlocincima sudi izvan Srbije jer je dobro poznata nezavisnost i efikasnost naseg pravosudja, koje uspeva jedino u tome da od okrivljenih napravi zrtve i heroje, koji pisu knjige, posvecuju se molitvama, religiji...do te mere da vise postaje nepodnosljivo i vredja zdrav razum.

Somborac

pre 15 godina

Jeremić je, međutim, poručio: "Reći ćemo ne, ako to bude uslov.”

A sta ako se gradjani Vojvodine ne slazu sa tim da se ne ide u evropsku zajednicu zbog Kosova??

Sta ce te onda gosp. Jeremić??

kesa

pre 15 godina

Muka mi je te vise price o "odbrani" Kosova i teritorijalnom integritetu!
Da li isti taj srpski ministar moze da ode na Kosovo bez dozvole kosovskih institucija? Da li njegov sef - predsednik Srbije moze to da uradi? Da li oni uopste znaju sta se tamo desava? Da li su ikada razgovarali sa predstavnicima sa Kosova bez posrednika?
Cela prica o "odbrani" Kosova se svodi na rekonfiguraciji Eulex-a!!??
A sto se tice ratnih zlocinaca, slazem se i nista novo nismo culi.

Pametan

pre 15 godina

Opet i iznova, gospodin Vuk Jeremic pokazuje da je progresivan, pozitivan i vredan politicar! Kada bi ga samo bilo u jedno 15 primeraka!

dusan

pre 15 godina

Da tog suda nema, nijedan, ali nijedan od tih "heroja" ne bi zavrsio pred nacionalnim sudom. Mi smo izrucili 43. hej, 43 ubice manje na ulicama!

Vladan

pre 15 godina

Sve što Jeremić uradi to SRS I NARODNJACI pokvare. Lažni patriotizam i nadljudska hrabrost Vučića i Nikolića zaokupiraju pažnju naših građana...

Pera Detlic

pre 15 godina

Milsim da je Jeremic jedan od retkih politicara koji uspeva da na jedan civilizovan nacin, u meri u kojoj je to realno moguce, zastupa nacionalne interese Srbije, a bez nepotrebne servilnosti EU. Ipak, mislim da Jeremic nije bio dovoljno precizan kada je rekao da je izrucenje Hagu moralna obaveza Srbije. Naprotiv, nacin funkcionisanja ovog tribunala, skandalozna oslobadjanja Orica i Haradinaja i generalno neskrivena disproporcija u tretiranju srpskih i drugih okrivljenih, pre bi ukazivalo da je moralna obaveza Srbije da ne izrucuje okrivljene Hagu vec da im sama sudi. Ali, sustina je da to JESTE PRAVNA obaveza Srbije i stoga se izrucenje ne moze dovoditi u pitanje. Ako govorimo o moralnim obavezama vlasti u Srbiji to je pre svega stvaranje uslova za razvoj kritickog misljenja i tolerancije u Srbiji, naravno kroz uspostavljanje odgovarajuceg zakonskog okruzenja (drasticno ostrije kazne za ugrozavanje ljudskih i manjinskih prava, strogo sankcionisanje diskriminacija,fasisticke slicne ideologije isl)

Aki

pre 15 godina

Bravo Vuče, tako se brane interesi Srbije a ne lomljenjem Beograda. Ubredljivo najbolji ministar spoljnih poslova u našoj novijoj istoriji.

Zeljko

pre 15 godina

Fenomenalan ministar ! Pa on je vise za Srbiju uradio nego iko drugi.

Svidja mi se da svet vidi i ovaku nasu lepu stranu, a ne onu ruznu.

Iskreno zelim da bude vise takvih.

Sava

pre 15 godina

To nije samo moralna obaveza Srbije nego i svakoga okrivljenog. Kakvi su to ratni junaci koji se kriju? Pa šta ako Haški sud nije pravedan? Čega se imaš bojati ako nisi kriv. Ako jesi ne kažnjavaj zemlju za koji si se (valjda) borio (ili krao).

natasa

pre 15 godina

Gledala sam majstora na bbc-ju. Dečko je car.
Pametan, elokventan, ne da se isprovocirati, uredan, govori engleski fenomenalno.
Lepo lice Srbije (za razliku od ekipe sa Trga od pre neki dan)!!
Samo napred!!!

natasa

pre 15 godina

Gledala sam majstora na bbc-ju. Dečko je car.
Pametan, elokventan, ne da se isprovocirati, uredan, govori engleski fenomenalno.
Lepo lice Srbije (za razliku od ekipe sa Trga od pre neki dan)!!
Samo napred!!!

Aki

pre 15 godina

Bravo Vuče, tako se brane interesi Srbije a ne lomljenjem Beograda. Ubredljivo najbolji ministar spoljnih poslova u našoj novijoj istoriji.

Sava

pre 15 godina

To nije samo moralna obaveza Srbije nego i svakoga okrivljenog. Kakvi su to ratni junaci koji se kriju? Pa šta ako Haški sud nije pravedan? Čega se imaš bojati ako nisi kriv. Ako jesi ne kažnjavaj zemlju za koji si se (valjda) borio (ili krao).

dusan

pre 15 godina

Da tog suda nema, nijedan, ali nijedan od tih "heroja" ne bi zavrsio pred nacionalnim sudom. Mi smo izrucili 43. hej, 43 ubice manje na ulicama!

Zeljko

pre 15 godina

Fenomenalan ministar ! Pa on je vise za Srbiju uradio nego iko drugi.

Svidja mi se da svet vidi i ovaku nasu lepu stranu, a ne onu ruznu.

Iskreno zelim da bude vise takvih.

Pera Detlic

pre 15 godina

Milsim da je Jeremic jedan od retkih politicara koji uspeva da na jedan civilizovan nacin, u meri u kojoj je to realno moguce, zastupa nacionalne interese Srbije, a bez nepotrebne servilnosti EU. Ipak, mislim da Jeremic nije bio dovoljno precizan kada je rekao da je izrucenje Hagu moralna obaveza Srbije. Naprotiv, nacin funkcionisanja ovog tribunala, skandalozna oslobadjanja Orica i Haradinaja i generalno neskrivena disproporcija u tretiranju srpskih i drugih okrivljenih, pre bi ukazivalo da je moralna obaveza Srbije da ne izrucuje okrivljene Hagu vec da im sama sudi. Ali, sustina je da to JESTE PRAVNA obaveza Srbije i stoga se izrucenje ne moze dovoditi u pitanje. Ako govorimo o moralnim obavezama vlasti u Srbiji to je pre svega stvaranje uslova za razvoj kritickog misljenja i tolerancije u Srbiji, naravno kroz uspostavljanje odgovarajuceg zakonskog okruzenja (drasticno ostrije kazne za ugrozavanje ljudskih i manjinskih prava, strogo sankcionisanje diskriminacija,fasisticke slicne ideologije isl)

Pametan

pre 15 godina

Opet i iznova, gospodin Vuk Jeremic pokazuje da je progresivan, pozitivan i vredan politicar! Kada bi ga samo bilo u jedno 15 primeraka!

Somborac

pre 15 godina

Jeremić je, međutim, poručio: "Reći ćemo ne, ako to bude uslov.”

A sta ako se gradjani Vojvodine ne slazu sa tim da se ne ide u evropsku zajednicu zbog Kosova??

Sta ce te onda gosp. Jeremić??

kesa

pre 15 godina

Muka mi je te vise price o "odbrani" Kosova i teritorijalnom integritetu!
Da li isti taj srpski ministar moze da ode na Kosovo bez dozvole kosovskih institucija? Da li njegov sef - predsednik Srbije moze to da uradi? Da li oni uopste znaju sta se tamo desava? Da li su ikada razgovarali sa predstavnicima sa Kosova bez posrednika?
Cela prica o "odbrani" Kosova se svodi na rekonfiguraciji Eulex-a!!??
A sto se tice ratnih zlocinaca, slazem se i nista novo nismo culi.

Prvoslava Draganisevic

pre 15 godina

"Reći ćemo ne, ako to bude uslov” , kaze ministar Jeremic. U cije ime on to kaze? Neka on osudjuje svoju decu na (samo)izolaciju - ja mu ne dozvoljavam da moja deca budu zarobljenici njegove politicke ambicije koja se ozbiljno priblizava mentalnom stanju onih kojih smo mislili da smo se oslobodili oktobra 2000.

Dejan

pre 15 godina

Nemamo sta da izgubimo, tj. izgubili smo skoro sve ; Kosovo izgubljeno, ocito i Evropa je daleka misao. Ovakvi politicari imaju najbolju funkciju, dobru platu, a ostavljaju utisak kao da nesto rade. Ovo je prica samo za upotrebu unutar Srbije, jer su svi srpski politicari dobro naucili lekciju da se najvise glasova dobija na temu Kosova. Kosovo je dobilo i nove pasose, a mi nase ne umemo ni da odstampamo. Za koju godinu i Kosovo ce nam biti zapad.

Vladan

pre 15 godina

Sve što Jeremić uradi to SRS I NARODNJACI pokvare. Lažni patriotizam i nadljudska hrabrost Vučića i Nikolića zaokupiraju pažnju naših građana...

sanja

pre 15 godina

Licno mislim da je bolje da se ratnim zlocincima sudi izvan Srbije jer je dobro poznata nezavisnost i efikasnost naseg pravosudja, koje uspeva jedino u tome da od okrivljenih napravi zrtve i heroje, koji pisu knjige, posvecuju se molitvama, religiji...do te mere da vise postaje nepodnosljivo i vredja zdrav razum.

Jovanka B.

pre 15 godina

Gospodine Ministre,
Gledala sam Vas intervju na BBC-ju i zelim da Vam odam veliko priznanje za nacin na koji predstavljate nasu zemlju. Gledajuci Vas na BBC-ju po prvi put sam bila ponosna sto pripadam narodu koji ima ovakvog ministra/politicara. Slozila bi se sa svima koji misle da ste: obrazovani, britki u provokativnim situacijama, izuzetno pametni, vrlo ste profesionalno odeveni, .. Bilo bi lepo videti tako pametne i obrazovane ljude u zemlji a i po nasim ambasadama po svetu.

Puno srece u buducem radu

CityWatch

pre 15 godina

Pravo zbori Jeremic.
Nego, da li ce biti referenduma u Srbiji oko ulaska u EU?
Haski sud je instrument velikih sila. Tu nema pravde. Ali, ako si heroj, trazete, optuzuju, kriv ili ne, izadjes i kazes "kriv sam" i tacka. Ne bih dozovlio da mi maltretiraju porodicu pa onda, ako se smatram herojem, ni drzavu i narod samo zbog toga da se ne pojavim na tom sudu. Siguran sam da i Mladic tako razmislja ali nije u mogucnosti da se preda, bas kao i Karadjic do sada. Predace se kada to bude Srbiji najvise odgovaralo. Bas kao i Radovan. Sa celom ovom, marketinski (napokon) odlicnom pricom.

ortodox

pre 15 godina

... Ministar govori engleski kao najgori Teksasanin a sto ga uopste govori treba da zahvali tati koji ga je (verovatno kao velika zrtva Milosevicevog rezima) poslao na Zapad na studije.
Najbolji ministar koga smo imali - vidim sve nam cvetaju ruze od kada je on u fotelji.

Dani

pre 15 godina

Kasno je... Dzabe ste sakrili zlocinca do sada, misleci da vi uslovljavate Medjunarodnu Zajednicu. Dzabe su te izjave Vuka Jeremica, previse su previdne. Niko u svetu ne veruje u te, osim malobrojnih srba. A sto se tice engleskog, toliko je slab, da tesko da englezi razumeju. Nakraju nesreca nije u tome sto ne mozemo razumeti govoreci razlicite jezike, nego nesreca je kada govorimo istim jezikom a ne razumemo se...

Zoran

pre 15 godina

Nastup Ministra Jeremica je za svaku pohvalu. Slazem se u potpunosti sa nacinom politicke borbe protiv samoproglasenja nezavisnosti KiM. Samo nesmemo sebe zavarati da se tu sada da nesto bitno promeniti, to nece moci. Treba politickim sistematskim pregovorima doci do rezultata da su zemlje koje su priznale nezavisnost KiM, pogresile i da nama to bude istoriski bonus za buducnost i da trazimo politicku i materijalnu kompenzaciju za taj pogresan ili preuranjen potez velikih evropskih drzava i njenih vlada. Iskreno mislim da mi nemamo tu mogucnost da sami resimo problem albanaca na teritoriji KiM. Uostalom to smo i pokazali. Sve pohvale Ministru Jeremicu i novoj Vladi, koja po mom misljenju ima plan i program koji ce nama pomoci da izadjemo iz ove situacije koja vec predugo traje.

Cobanin

pre 15 godina

Gledao sam njegov intervju i Vuk je definitivno vanserijski u poredjenju sa prosecnim srpskim politicarima, prvenstveno zato sto ne gubi hladnokrvnost i korektan pristup i ostaje fokusiran na svoju ideju uprkos provokacijama, dakle izuzetne pohvale za vise nego vrlo-dobar trud i nastup.

Engleski mu je takodje vanserijski za srpskog politicara, ali bih mu preporucio malo vezbe u izgovoru cistijeg "e" (kao u "bet") u nekoliko reci umesto 'muklog e' kako ga on izgovara (kao u "purse"), cisto da ne da sagovornicima priliku da ga smatraju podredjenim zbog toga.

Zadnja preporuka je i da bude malo agresivniji u kontranapadu, iako je i ovde vrlo dobar, ali na pametan nacin, jer anglo-saksonci ne podnose nadmenost ili bes i vrlo mnogo paznje poklanjaju na izraze lica i indirektne signale u necijem govoru i imaju tendenciju da donose zakljucke i unapred 'osudjuju' sagovornika i njegovo misljenje na osnovu toga, sto nas je mnogo puta kostalo u pregovorima i razgovorima i doprinelo njihovim predrasudama i stereotipima kojih nikako da se otkacimo.

Inace, niko ne pomenu, a jeste bitno da je u intervjuu, njegov sagovornik bio neverovatno drzak i bezobrazan i nije pokazivao ni trunku postovanja prema Vuku i njegovom razboritom nastupu i prosto je kipeo od mrznje prema svemu sto je srpsko, iz kojih god svojih licnih (verovatno rasistickih) ubedjenja, pa je time Vukova hladnokrvnost do kraja bila vrednija, ali je nazalost ovo bio dobar primer kako cemo jos dugo morati da se borimo sa vetrenjacama i imati jos dosta Vukova kako bi promenili tokove koje ocigledno navode oni kojima pravda i ljudskost nisu bliski pojmovi, a Srbi su samo homo sapiens grupa nize rase koja ne zasluzuje isti tretman koji imaju oni koji su im trenutno korisniji za ostvarenje njihovih licnih interesa.

SaSh!!!

pre 15 godina

Odlican intervju odlicnog Ministra !!!
I pored zelje G. Sakura da se nametne kao sudija a ne kao voditelj emisije, G. Jeremic je ostao priseban i svi odgovori su bili sjajni !!! Sto se tice Kosova i zelje da se napokon cuje odgovor na pitanje EU za Kosovo AKO EU uslovi Srbiju vezano za ulazak sa tim (sto ne verujem, moje misljenje) odgovor je bio NE. To i jeste pravi i jedini odgovor jer je DOSTA uslovljavanja od strane bilo koga prema Srbiji. Samo da napomenem da sam ja licno za EU ali bez uslovljavanja o Kosovu i ja sam glasac DS. Tu i jeste jedina razlika izmedju LDP i DS. Kosovo ce ostati kamen spoticanja i Srbija NIKAD ne treba da prizna njihovu tzv. nezavisnost.

bezimena

pre 15 godina

Pogrešna percepcija. Da nije sudova (pravedni su koliko postoji i univerzalna pravda) na ovom svetu bi vladao opšti haos. Inače, statistički podaci kažu i da 95-99% zatvorenika, u svakom zatvoru, tvrdi da je nevino osudjeno.:)))

kaća

pre 15 godina

„Moralna“ obaveza? To je potpuno neutemeljena izjava. Nikakve moralne katarze u Srbiji nema. Suprotno od toga i dalje se „vodi“ rat (sada rečima!) sa susedima i zapadom. Sve se i dalje relativizuje – svi su krivi za rat i tsl. Poricanje „u rukavicama“ (onako uvijeno!) POTPUNO POGREŠNE POLITKE dvojca Milošević-Šešelj. To je bila potpuno IRACIONALNA POLITIKA. Posledica poricanja – nije promenjen SISTEM VREDNOSTI U DRUŠTVU (jedna od posledica je i potsticanje ekstremizma i ekstremista). Posledica – DALJE ZAOSTAJANJE SRBIJE – u odnosu na susede.

jorma

pre 15 godina

Ja sam vec takoreci stara generacija, rodjenih sedamdeset i neke, koja se seca devedesetih u Srbiji. Od 2000-te do danas dosta toga se poboljsalo, a licno mislim da kad nam se pitanje "Kosovo ili EU?" postavi (a nema sumnje, postavice se), Srbija ce biti u ekonomski i politicki boljoj poziciji nego danas. Tada nam clanstvo u EU nece izgledati kao slamka spasa.
Ja se licno bojim, da ce pre svega Srbija da se omeksa oko sustinskog pitanja kako TRENUTNO da se bori za Kosovo. Cini mi se da ce da bude: "Odustanite od tuzbe pred UN po pitanju Kosova, a mi cemo vam zauzvrat....". Onda Srbija odustane od tuzbe, kao sto je bilo po pitanju tuzbe BiH za genocid, a na kraju nam se vrati dvostruko. Sta citamo danas po pitanju obecanja Holbruka Karadicu, citacemo za deset godina po pitanju obecanja EU Srbiji danas.

Somborac

pre 15 godina

Jeremić je, međutim, poručio: "Reći ćemo ne, ako to bude uslov.”

A sta ako se gradjani Vojvodine ne slazu sa tim da se ne ide u evropsku zajednicu zbog Kosova??

Sta ce te onda gosp. Jeremić??

natasa

pre 15 godina

Gledala sam majstora na bbc-ju. Dečko je car.
Pametan, elokventan, ne da se isprovocirati, uredan, govori engleski fenomenalno.
Lepo lice Srbije (za razliku od ekipe sa Trga od pre neki dan)!!
Samo napred!!!

Sava

pre 15 godina

To nije samo moralna obaveza Srbije nego i svakoga okrivljenog. Kakvi su to ratni junaci koji se kriju? Pa šta ako Haški sud nije pravedan? Čega se imaš bojati ako nisi kriv. Ako jesi ne kažnjavaj zemlju za koji si se (valjda) borio (ili krao).

Aki

pre 15 godina

Bravo Vuče, tako se brane interesi Srbije a ne lomljenjem Beograda. Ubredljivo najbolji ministar spoljnih poslova u našoj novijoj istoriji.

Prvoslava Draganisevic

pre 15 godina

"Reći ćemo ne, ako to bude uslov” , kaze ministar Jeremic. U cije ime on to kaze? Neka on osudjuje svoju decu na (samo)izolaciju - ja mu ne dozvoljavam da moja deca budu zarobljenici njegove politicke ambicije koja se ozbiljno priblizava mentalnom stanju onih kojih smo mislili da smo se oslobodili oktobra 2000.

kesa

pre 15 godina

Muka mi je te vise price o "odbrani" Kosova i teritorijalnom integritetu!
Da li isti taj srpski ministar moze da ode na Kosovo bez dozvole kosovskih institucija? Da li njegov sef - predsednik Srbije moze to da uradi? Da li oni uopste znaju sta se tamo desava? Da li su ikada razgovarali sa predstavnicima sa Kosova bez posrednika?
Cela prica o "odbrani" Kosova se svodi na rekonfiguraciji Eulex-a!!??
A sto se tice ratnih zlocinaca, slazem se i nista novo nismo culi.

Zeljko

pre 15 godina

Fenomenalan ministar ! Pa on je vise za Srbiju uradio nego iko drugi.

Svidja mi se da svet vidi i ovaku nasu lepu stranu, a ne onu ruznu.

Iskreno zelim da bude vise takvih.

Pametan

pre 15 godina

Opet i iznova, gospodin Vuk Jeremic pokazuje da je progresivan, pozitivan i vredan politicar! Kada bi ga samo bilo u jedno 15 primeraka!

ortodox

pre 15 godina

... Ministar govori engleski kao najgori Teksasanin a sto ga uopste govori treba da zahvali tati koji ga je (verovatno kao velika zrtva Milosevicevog rezima) poslao na Zapad na studije.
Najbolji ministar koga smo imali - vidim sve nam cvetaju ruze od kada je on u fotelji.

Pera Detlic

pre 15 godina

Milsim da je Jeremic jedan od retkih politicara koji uspeva da na jedan civilizovan nacin, u meri u kojoj je to realno moguce, zastupa nacionalne interese Srbije, a bez nepotrebne servilnosti EU. Ipak, mislim da Jeremic nije bio dovoljno precizan kada je rekao da je izrucenje Hagu moralna obaveza Srbije. Naprotiv, nacin funkcionisanja ovog tribunala, skandalozna oslobadjanja Orica i Haradinaja i generalno neskrivena disproporcija u tretiranju srpskih i drugih okrivljenih, pre bi ukazivalo da je moralna obaveza Srbije da ne izrucuje okrivljene Hagu vec da im sama sudi. Ali, sustina je da to JESTE PRAVNA obaveza Srbije i stoga se izrucenje ne moze dovoditi u pitanje. Ako govorimo o moralnim obavezama vlasti u Srbiji to je pre svega stvaranje uslova za razvoj kritickog misljenja i tolerancije u Srbiji, naravno kroz uspostavljanje odgovarajuceg zakonskog okruzenja (drasticno ostrije kazne za ugrozavanje ljudskih i manjinskih prava, strogo sankcionisanje diskriminacija,fasisticke slicne ideologije isl)

Vladan

pre 15 godina

Sve što Jeremić uradi to SRS I NARODNJACI pokvare. Lažni patriotizam i nadljudska hrabrost Vučića i Nikolića zaokupiraju pažnju naših građana...

sanja

pre 15 godina

Licno mislim da je bolje da se ratnim zlocincima sudi izvan Srbije jer je dobro poznata nezavisnost i efikasnost naseg pravosudja, koje uspeva jedino u tome da od okrivljenih napravi zrtve i heroje, koji pisu knjige, posvecuju se molitvama, religiji...do te mere da vise postaje nepodnosljivo i vredja zdrav razum.

Dejan

pre 15 godina

Nemamo sta da izgubimo, tj. izgubili smo skoro sve ; Kosovo izgubljeno, ocito i Evropa je daleka misao. Ovakvi politicari imaju najbolju funkciju, dobru platu, a ostavljaju utisak kao da nesto rade. Ovo je prica samo za upotrebu unutar Srbije, jer su svi srpski politicari dobro naucili lekciju da se najvise glasova dobija na temu Kosova. Kosovo je dobilo i nove pasose, a mi nase ne umemo ni da odstampamo. Za koju godinu i Kosovo ce nam biti zapad.

dusan

pre 15 godina

Da tog suda nema, nijedan, ali nijedan od tih "heroja" ne bi zavrsio pred nacionalnim sudom. Mi smo izrucili 43. hej, 43 ubice manje na ulicama!

CityWatch

pre 15 godina

Pravo zbori Jeremic.
Nego, da li ce biti referenduma u Srbiji oko ulaska u EU?
Haski sud je instrument velikih sila. Tu nema pravde. Ali, ako si heroj, trazete, optuzuju, kriv ili ne, izadjes i kazes "kriv sam" i tacka. Ne bih dozovlio da mi maltretiraju porodicu pa onda, ako se smatram herojem, ni drzavu i narod samo zbog toga da se ne pojavim na tom sudu. Siguran sam da i Mladic tako razmislja ali nije u mogucnosti da se preda, bas kao i Karadjic do sada. Predace se kada to bude Srbiji najvise odgovaralo. Bas kao i Radovan. Sa celom ovom, marketinski (napokon) odlicnom pricom.

Jovanka B.

pre 15 godina

Gospodine Ministre,
Gledala sam Vas intervju na BBC-ju i zelim da Vam odam veliko priznanje za nacin na koji predstavljate nasu zemlju. Gledajuci Vas na BBC-ju po prvi put sam bila ponosna sto pripadam narodu koji ima ovakvog ministra/politicara. Slozila bi se sa svima koji misle da ste: obrazovani, britki u provokativnim situacijama, izuzetno pametni, vrlo ste profesionalno odeveni, .. Bilo bi lepo videti tako pametne i obrazovane ljude u zemlji a i po nasim ambasadama po svetu.

Puno srece u buducem radu

Dani

pre 15 godina

Kasno je... Dzabe ste sakrili zlocinca do sada, misleci da vi uslovljavate Medjunarodnu Zajednicu. Dzabe su te izjave Vuka Jeremica, previse su previdne. Niko u svetu ne veruje u te, osim malobrojnih srba. A sto se tice engleskog, toliko je slab, da tesko da englezi razumeju. Nakraju nesreca nije u tome sto ne mozemo razumeti govoreci razlicite jezike, nego nesreca je kada govorimo istim jezikom a ne razumemo se...

Zoran

pre 15 godina

Nastup Ministra Jeremica je za svaku pohvalu. Slazem se u potpunosti sa nacinom politicke borbe protiv samoproglasenja nezavisnosti KiM. Samo nesmemo sebe zavarati da se tu sada da nesto bitno promeniti, to nece moci. Treba politickim sistematskim pregovorima doci do rezultata da su zemlje koje su priznale nezavisnost KiM, pogresile i da nama to bude istoriski bonus za buducnost i da trazimo politicku i materijalnu kompenzaciju za taj pogresan ili preuranjen potez velikih evropskih drzava i njenih vlada. Iskreno mislim da mi nemamo tu mogucnost da sami resimo problem albanaca na teritoriji KiM. Uostalom to smo i pokazali. Sve pohvale Ministru Jeremicu i novoj Vladi, koja po mom misljenju ima plan i program koji ce nama pomoci da izadjemo iz ove situacije koja vec predugo traje.

jorma

pre 15 godina

Ja sam vec takoreci stara generacija, rodjenih sedamdeset i neke, koja se seca devedesetih u Srbiji. Od 2000-te do danas dosta toga se poboljsalo, a licno mislim da kad nam se pitanje "Kosovo ili EU?" postavi (a nema sumnje, postavice se), Srbija ce biti u ekonomski i politicki boljoj poziciji nego danas. Tada nam clanstvo u EU nece izgledati kao slamka spasa.
Ja se licno bojim, da ce pre svega Srbija da se omeksa oko sustinskog pitanja kako TRENUTNO da se bori za Kosovo. Cini mi se da ce da bude: "Odustanite od tuzbe pred UN po pitanju Kosova, a mi cemo vam zauzvrat....". Onda Srbija odustane od tuzbe, kao sto je bilo po pitanju tuzbe BiH za genocid, a na kraju nam se vrati dvostruko. Sta citamo danas po pitanju obecanja Holbruka Karadicu, citacemo za deset godina po pitanju obecanja EU Srbiji danas.

bezimena

pre 15 godina

Pogrešna percepcija. Da nije sudova (pravedni su koliko postoji i univerzalna pravda) na ovom svetu bi vladao opšti haos. Inače, statistički podaci kažu i da 95-99% zatvorenika, u svakom zatvoru, tvrdi da je nevino osudjeno.:)))

Cobanin

pre 15 godina

Gledao sam njegov intervju i Vuk je definitivno vanserijski u poredjenju sa prosecnim srpskim politicarima, prvenstveno zato sto ne gubi hladnokrvnost i korektan pristup i ostaje fokusiran na svoju ideju uprkos provokacijama, dakle izuzetne pohvale za vise nego vrlo-dobar trud i nastup.

Engleski mu je takodje vanserijski za srpskog politicara, ali bih mu preporucio malo vezbe u izgovoru cistijeg "e" (kao u "bet") u nekoliko reci umesto 'muklog e' kako ga on izgovara (kao u "purse"), cisto da ne da sagovornicima priliku da ga smatraju podredjenim zbog toga.

Zadnja preporuka je i da bude malo agresivniji u kontranapadu, iako je i ovde vrlo dobar, ali na pametan nacin, jer anglo-saksonci ne podnose nadmenost ili bes i vrlo mnogo paznje poklanjaju na izraze lica i indirektne signale u necijem govoru i imaju tendenciju da donose zakljucke i unapred 'osudjuju' sagovornika i njegovo misljenje na osnovu toga, sto nas je mnogo puta kostalo u pregovorima i razgovorima i doprinelo njihovim predrasudama i stereotipima kojih nikako da se otkacimo.

Inace, niko ne pomenu, a jeste bitno da je u intervjuu, njegov sagovornik bio neverovatno drzak i bezobrazan i nije pokazivao ni trunku postovanja prema Vuku i njegovom razboritom nastupu i prosto je kipeo od mrznje prema svemu sto je srpsko, iz kojih god svojih licnih (verovatno rasistickih) ubedjenja, pa je time Vukova hladnokrvnost do kraja bila vrednija, ali je nazalost ovo bio dobar primer kako cemo jos dugo morati da se borimo sa vetrenjacama i imati jos dosta Vukova kako bi promenili tokove koje ocigledno navode oni kojima pravda i ljudskost nisu bliski pojmovi, a Srbi su samo homo sapiens grupa nize rase koja ne zasluzuje isti tretman koji imaju oni koji su im trenutno korisniji za ostvarenje njihovih licnih interesa.

SaSh!!!

pre 15 godina

Odlican intervju odlicnog Ministra !!!
I pored zelje G. Sakura da se nametne kao sudija a ne kao voditelj emisije, G. Jeremic je ostao priseban i svi odgovori su bili sjajni !!! Sto se tice Kosova i zelje da se napokon cuje odgovor na pitanje EU za Kosovo AKO EU uslovi Srbiju vezano za ulazak sa tim (sto ne verujem, moje misljenje) odgovor je bio NE. To i jeste pravi i jedini odgovor jer je DOSTA uslovljavanja od strane bilo koga prema Srbiji. Samo da napomenem da sam ja licno za EU ali bez uslovljavanja o Kosovu i ja sam glasac DS. Tu i jeste jedina razlika izmedju LDP i DS. Kosovo ce ostati kamen spoticanja i Srbija NIKAD ne treba da prizna njihovu tzv. nezavisnost.

kaća

pre 15 godina

„Moralna“ obaveza? To je potpuno neutemeljena izjava. Nikakve moralne katarze u Srbiji nema. Suprotno od toga i dalje se „vodi“ rat (sada rečima!) sa susedima i zapadom. Sve se i dalje relativizuje – svi su krivi za rat i tsl. Poricanje „u rukavicama“ (onako uvijeno!) POTPUNO POGREŠNE POLITKE dvojca Milošević-Šešelj. To je bila potpuno IRACIONALNA POLITIKA. Posledica poricanja – nije promenjen SISTEM VREDNOSTI U DRUŠTVU (jedna od posledica je i potsticanje ekstremizma i ekstremista). Posledica – DALJE ZAOSTAJANJE SRBIJE – u odnosu na susede.