Nedelja, 27.07.2008.

18:25

Privatnost elektronske pošte

RATEL doneo pravilnik prema kojem su internet provajderi obavezni da policiji omoguće pristup bazi podataka o korisnicima e-pošte.

Izvor: B92

Privatnost elektronske pošte IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

vjecmenic

pre 15 godina

Ljudi, nema razloga da dižete paniku. Što se tiče privatnosti korisnika ništa se ne menja! Da li ste se pitali da li je bilo šta do sad sprečavalo provajdere da prate saobraćaj svojih korisnika? Do sada je važilo da policija sa sudskim nalogom može da traži od provajdera podatke o bilo kome, tj. jedina stvar koja se sad menja je da policija ne mora da dođe kod provajdera, sedne za server i čita logove (ili da ih uzima u papirnom/elektronskom obliku) već samo online pristupe informacijama. Jedina dva problema ovde su:
1. Ko će da plati hardware/software za praćenje kod provajdera?
2. Koliko dugo se čuvaju logovi (koliko videh, u dokumentu nije precizirano)

pepa

pre 15 godina

hehe...znate kako kazu mnogi, pa internet je i stvoren da bi se lakse kontrolisala masa, bilo kako bilo, ovo nije dobro, i trebalo bi gradjani da se pobune.

haylee

pre 15 godina

Ovde se na radi o tome da li će nas prisluškivati ili ne. To se već radi. Ali način na koji se to sada legitimizuje, tj. da se niko ne pita (ja ne vidim u onom dokumentu gde je potrebna saglasnost suda), je problematičan. Zbog ranijih problematičnih veza službi bezbednosti sa političkim i ekonomskim interesnim grupama, bojim se da će se to prisluškivanje koristiti za čitav arsenal ucena i uslovljavanja da bi se određenim interesnim grupama obezbedio politički, ekonomski i informacioni monopol. I sve to prolazi skoro nezapaženo dok se narod bavi Dr. Dabićem.

No pasaran

pre 15 godina

RATEL donosi uredbu kojom provajderi - a koji će troškove, naravno, preneti na korisnike - treba da finansiraju masovno i skoro ničim ograničeno nadziranje internet komunikacije, uz obrazloženje borbe protiv terorizma.

To treba da rade domaće db službe.

Da li ću preterati ako podsetim da su db službe kod nas još uvek nereformisane i izvan stvarne demokratske kontrole, upletene upravo u terorizam (planirale su nekoliko izgubljenih ratova sa desetinama hiljada mrtvih, stotinak hiljada ranjenih, milion-dva raseljenih, i desetak miliona životno unesrećenih, čiju su visoki oficiri ubili jednog bivšeg šefa države - I. Stambolića, jednog premijera - Z. Đinđića, pojedine novinare, itd.) a kojima Radunović, na čelu RATEL-a, sada daje domaći Internet na tacni, i još uz trošak nas građana. Mračno, sramotno, suludo.

sxm007

pre 15 godina

Idite na www.steganos.com, i perfektan program zastite indentiteta, signala,i.t.d...mada ce to kostati oko Eur 350...u SAD to je zabranjeno da se upotrebljava od strane FBI-a...i kaznjivo je federalnom kaznom..."za sve ima leka".

Cile

pre 15 godina

Pa posto u ovoj zemlji svako moze da bude internet provajder (a slicno vazi i za kablovsku televiziju), mozda ovo i nije lose da se zavede malo reda, a ne prodaju 512, a dobijes 250. A sto se tice poverljivosti poruka, ako njih ne mrzi da citaju, mene ne mrzi da pisem. Bar ne mora da se otvara na pari kao koverat!

Nesha

pre 15 godina

Nemaju sansu da totalno dekriptuju sav saobracaj ma koliko se trudili. Evo ja cu im npr dolijati uvek kada to zazelim. Oni koji se bave terorizmom i haski optuzenici takodje.
Inace moze i nadprovajder da vrsi te svinjarije tako da ce verovatno Telekom to raditi za sve ostale jer je to komplikovan posao, monopol Telekom ce ovim dodatno ojacati jer ne verujem da ce jos neko moci da ponudi to sto zahteva RATEL.
A ako pricao o moralnoj strani ovoga, onda jedino sto se moze reci je "bruka". Nesto slicno jedino postoji u Kini i nigde vise. Ovo nase je gore od Kine, ali to je u teoriji, jer je ovo nemoguce izvesti - zahtevi RATEL-a su, pored toga sto su moralno nakaradni, tehnicki neizvodljivi. Moze se maksimalno odraditi nesto slabije nego sto je to uradjeno u Kini.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Internet provajderi dužni su da osim pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer." Shvatam da drzava moze - legalno ili ilegalno - da trazi pristup bazi podataka, ali nikako ne mogu da shvatim da uredjaje i programe za to mora neko drugi da im kupi!

Dragi

pre 15 godina

Ova odluka je nečuveno kršenje ljudskih prava! Ovo je ravno kriminalu, ali na državnom nivou. To je prava diktatura. Po zakonu (znači, samo po odluci Suda), može da se prisluškuju telefonski saobraćaj. To je normalno. Na taj način vam ne mogu krasti podatke, ali putem interneta vam mogu uzimati (čitaj krasti) zvanična dokumenta, ugovore koje šaljete putem elektronske pošte, vaš potpis i pečat i banakarse izvode koje dobijate putem elektronske pošte. Da li su u tom RATEL-u čuli da se putem elektronske pošte vrši transfer novčanih sredstava sa bankarskog računa? Ili baš zbog toga i rade takvu svinjariju? Šta smo mi i da li mi postojimo zbog države ili ona zbog nas?!
Ovo je nešto najgore i najvulgarnije od strane naših državnih organa! Da li oni imaju iole časti, poštenja i mozga?

bezimena

pre 15 godina

Naravno da policija po odobrenju suda treba da ima pravo pristupa e-pošti. Kako inače da otkrije izvršioce raznoraznih krivičnih dela, koja se sve više vrše upravo preko interneta. Tako se npr. došlo i do čitave mreže pedofila u Belgiji, SAD itd. Kriminalci se itekako služe ovom vrstom komunikacije, ovih dana su upravo pretnje ubistvom Predsedniku Srbije i ostalim visokim državnim činovnicima stigle na taj način!

ali to ne sme biti razlog provajderima da internet veza bude skuplja

Jazzva

pre 15 godina

U vrhu dokumenta stoji "Na osnovu člana 55. stava 3. Zakona o telekomunikacijama...". Verujem da je ovaj dokument, kao podzakonski akt, ograničen onim što je rečeno u samom Zakonu. A član 55. stav 1. kaže:

"Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

Dakle, mislim da je svrha ovih tehničkih uslova da definišu praćenje sa tehničke strane, kao što kaže i naslov dokumenta.

Drugi problem je sprečavanje zloupotrebe, i razloge za to treba tražiti u drugim zakonima i ispraviti ih.

Filip

pre 15 godina

dakle, moguce je pratiti sve i pratice se sve (IM, VoIP, webmail, e-mail kod provajdera, web history, usernames&passwords). Dakle bas sve. Moguce je skinuti pravilnik u pdf-u sa sajta RATEL-a.

Ovo je verovatno delo nekog novog Ilije Cvorovica. Ne smem vise da pricam, provalice me i onda cu na robiju :D

Sloba

pre 15 godina

1) Profesore, šta Vam je to trebalo?

2) Jeste Radovan koristio elektronsku komunikaciju i imao sajt, ali Ratko je polu-pismen, ako je on u pitanju.

3) Za sve ostalo, tu je (https)gmail+PGP.

Rashomon

pre 15 godina

Ne bi me uopste cudilo da telekom spusti limit brzine adsl-a ( najveca je koliko znam 1.5 mbit/s ) na nekih 768/11. Drzavi jednostavno ne odgovaraju evropske integracije iz prostog razloga sto monopolisti drmaju od pijace do samog vrha vlasti.

Odnos brzine downloada i uploada je sraman, cene su jezive za evropske okvire. Placam internet neverovatnih 27, 28 e za vezu 1 mbit/ 128.

Naravno da tokom meseca veza puca, stranice se otvaraju sporo. Kad nazovem provajdera, javi mi se covek sa obaveznim infantilnim pitanjima.

Nema nama pomoci nazalost.

miiki

pre 15 godina

Vidite, ispada da sam ja uvek antiprotivan i nazadan, medjutim ako se u Svetu u odnosu na broj stanovina 1 promil bavi terorizmom ili sajber kriminalom a ostatak sveta treba da bude maltretiran i kontrolisan onda nam takav svet i ne treba. Hocu da kazem da je to kao i cip na licnoj karti ili pasosu, znaci meni kao gradjaninu koji nije imao niti ce imati problem sa zakonom treba oduzeti kompletnu moju privatnost pod izgovorom da se tako bore protiv terorizma i kriminala, onda neka donesu zakon gde ce gradjani ukoliko predju ulicu van pesackog prelaza, a to nekim slucajem nisu zabelizile policijske kamere ili satelitsko snimanje sam otici u najblizu policijsku upravu i sam sebe lisiti slobode da ne bi uznemiravao policajce kojima je ustvari to posao da SPRECAVAJU KRIMINAL,TERORIZAM ILI STA VEC. Ukoliko budemo pod konstantnom prismotrom i ukoliko nam svu postu budu citali onda neka ukinu policiju, bia-u i njima slicne. Oni i onako primaju pare sa budzeta a njihov posao rade kamere, sateliti, provajderi itd. Mislim ako nam ovo donosi demokratija u koju se svi zaklinju onda bih vise voleo da se vratim u srednji vek i na miru da poljubim devojku u parku i posaljem joj pismo preko goluba pismonose. Jedino tako bi sacuvao neku tajnu izmedju mene i nje.
miiki

Web programer

pre 15 godina

Ovaj propis ne može zaustaviti ili pratiti svu "opasnu" on-line komunikaciju. Naprotiv, "otvoreni" ostaju samo "obicni" korisnici. Slikovito gledano, to je kao da sačmarom po pijaci gađate nekog ko je ukrao jabuke. Vrlo je verovatno da će biti i on pogođen, ali po koju cenu i za koji prestup.
Ovo je najveći institucionalni udar na on-line privatnost.

Ivan

pre 15 godina

Radi informacije, slanje nešifrovanog email-a je kao slanje teksta na razglednici, da li će neko da ga pročita ili ne je stvar njegove volje. Dakle i bez dozvole bilo kog organa neko vam možda čita mailove, tako da je jedini način sigurne komunikacije širfovanje emailova.

A ova rasprava je za neinformisane.

Dragan

pre 15 godina

Ne samo da ce moci eventualno da snifuju saobracaj vec svaki provajder MORA da im omoguci da se SAV saobracaj kojeg god korisnika oni izabrali preusmerava na njihove (BIA) sisteme. Ne znam da li iz neznanja ili s namerom da ublaze stvar, uglavnom prica se svela na to da ce moci da nam citaju email. Ne radi se samo o citanju emaila vec o pracenju svakog vaseg pokreta na internetu. Koje sajtove ste se posecivali (ostavljali komentare na njima?), VoIP, sve instant mesindzere (ms messenger, skype i slicno). Znaci dzaba vam i gmail, yahoo, hotmail. Kriptovanje poruka? Ok, nece moci da vide sta ste napisali ali ce moci da vide da ste poslali kriptovanu poruku XY korisniku. Mozda im u tom trenutku XY nije simpatican, vi cete biti automatski sumnjivi, zar ne? Puno je mogucnosti i varijanti i smesni su mi oni koji se pozivaju da je tako u Americi odavno... pa sta onda sto je tako u Americi??

klipak

pre 15 godina

Ma treba reda u ovoj oblasti, ili mi se cini da ovaj da RATEL malo vise krsi ova svoja ovlascenja. Za njih ne vazi ni zakon ni ustav izgleda. Jos malo pa ce nam zabraniti da slusamo, gledamo, pisemo itd. sta zelimo. Ako Cekic kaze ne moze onda stvarno ne moze :-)

Igor

pre 15 godina

Pa zar je to nesto cudno kada je i mobilni telefon skoro kao javni servis.....slusa ga kome god padne na pamet. Samo naivci misle da je telefonski razgovor privatna stvar. U Srbiji, da bi nesto nekome rekao u poverenju, moras reci bukvalno "usta na usta".

qnx

pre 15 godina

Obezbediti pristup lokalnoj posti kod provajdera bez istih dozvola potrebnih za bilo koju drugu operaciju nadzora (bez dozvole suda) je verovatno neustavno. no, treba reci da je isto jednako efikasno kao nazirati puteve u srbiji tako sto se prati saobracaj samo glavnih ulica gradova - hocu reci postoje pruzaoci raznih besplatnih usluga na internetu, pa ko hoce da drzi postu kod lokalnog internet providera, njega neka i nadziru, ko ne, njega verovatno mogu teze. Stvar je dosta jednostavna, danasnji racunari mogu dovoljno dobro da kriptuju i sakriju sadrzinu da je nadziranje saobracaja ili sanducica 'uz put' dosta besmisleno, ali ce sigurno pomoci u hvatanju tehnicki ne obrazovanih delikvenata. Ko hoce privatnost i dalje je moze imati, samo mora vise da zna.

Zlopamtilo

pre 15 godina

Jedan korak napred (uvodjenje ADSL-a sirom Srbije), deset koraka nazad (sa ovom odlukom). Sve lici na anti-teroristicku histeriju koja je vladala do nedavno u Americi. Da li ova odluka vazi samo za email servis ili vazi i za sve druge vrste komunikacije preko Interneta (VOIP, IM...)? Da li ce nam u sledecem napadu "inteligencije" zabraniti da koristimo softver za enkripciju komunikacije? Da li ce sluzbe moci po istoj odluci i da "snifuju" TCP/IP komunikaciju? Da li se zna ko izdaje dozvole za njuskanje / prisluskivanje i u kojim slucajevima (ili ce te dozvole moci recimo da izdaje vratar iz nekog nizeg suda)? Da li po istoj odluci policija moze da zahteva od B92 da im kaze sa koje IP adrese je poslat ovaj komentar?

StopBIA

pre 15 godina

Ovo je vec otvoreno ismevanje svima u ovoj drzavi koji ne pristaju da svoj zivot ogranice na nametanu svakodnevicu i poslusnost.
Nacina da se ovo zloupotrebi ima previse da bi se nabrajali.
Super je sto se ljudi organizuju da sprece ovakve stvari, samo treba istrajati.

Marko

pre 15 godina

Ustav Republike Srbije

Član 41.

"Tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja je nepovrediva.

Odstupanja su dozvoljena samo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom."

Tako da izvol'te, pa podnesite tuzbu ustavnom sudu!!!

Veteran

pre 15 godina

Pa drzava svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje. Proslo je vreme otvaranja tudjih pisama, spijuniranja kroz kljucaonicu, cinkarenja komsija, prisluskivanje telefonskih razgovora... Danas zivimo u virtuelnim drzvama sa virutuelnim vladama pa je i spijuniranje virutuelno. Cim otvorite racun u bilo kojoj banci odmah dajete do znanja gde stanujete, s kim, koliki su vam racuni , da li ih placate, da li imate nekretnine, da li imate automobil, koliki su vam prihodi i koliko ste zaduzeni... Dakle to sto ce vam citati postu nece biti nista nenormalno vec samo jos jedan korak do toga da cete postati virtuelna pojava u virutelnoj drzavi.

Smrtnik

pre 15 godina

Za one koji su kod nas ivršili najteža krivična dela, ne verujem ni da znaju da uključe računar, a ne da to e-mailom dogovaraju. Ali ćemo zato mi, obični smrtnici, biti na "posmatranju". Rekoste pravna ili policijska država? :-o

Smrtnik

pre 15 godina

Za one koji su kod nas ivršili najteža krivična dela, ne verujem ni da znaju da uključe računar, a ne da to e-mailom dogovaraju. Ali ćemo zato mi, obični smrtnici, biti na "posmatranju". Rekoste pravna ili policijska država? :-o

Marko

pre 15 godina

Ustav Republike Srbije

Član 41.

"Tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja je nepovrediva.

Odstupanja su dozvoljena samo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom."

Tako da izvol'te, pa podnesite tuzbu ustavnom sudu!!!

Dragan

pre 15 godina

Ne samo da ce moci eventualno da snifuju saobracaj vec svaki provajder MORA da im omoguci da se SAV saobracaj kojeg god korisnika oni izabrali preusmerava na njihove (BIA) sisteme. Ne znam da li iz neznanja ili s namerom da ublaze stvar, uglavnom prica se svela na to da ce moci da nam citaju email. Ne radi se samo o citanju emaila vec o pracenju svakog vaseg pokreta na internetu. Koje sajtove ste se posecivali (ostavljali komentare na njima?), VoIP, sve instant mesindzere (ms messenger, skype i slicno). Znaci dzaba vam i gmail, yahoo, hotmail. Kriptovanje poruka? Ok, nece moci da vide sta ste napisali ali ce moci da vide da ste poslali kriptovanu poruku XY korisniku. Mozda im u tom trenutku XY nije simpatican, vi cete biti automatski sumnjivi, zar ne? Puno je mogucnosti i varijanti i smesni su mi oni koji se pozivaju da je tako u Americi odavno... pa sta onda sto je tako u Americi??

qnx

pre 15 godina

Obezbediti pristup lokalnoj posti kod provajdera bez istih dozvola potrebnih za bilo koju drugu operaciju nadzora (bez dozvole suda) je verovatno neustavno. no, treba reci da je isto jednako efikasno kao nazirati puteve u srbiji tako sto se prati saobracaj samo glavnih ulica gradova - hocu reci postoje pruzaoci raznih besplatnih usluga na internetu, pa ko hoce da drzi postu kod lokalnog internet providera, njega neka i nadziru, ko ne, njega verovatno mogu teze. Stvar je dosta jednostavna, danasnji racunari mogu dovoljno dobro da kriptuju i sakriju sadrzinu da je nadziranje saobracaja ili sanducica 'uz put' dosta besmisleno, ali ce sigurno pomoci u hvatanju tehnicki ne obrazovanih delikvenata. Ko hoce privatnost i dalje je moze imati, samo mora vise da zna.

Zlopamtilo

pre 15 godina

Jedan korak napred (uvodjenje ADSL-a sirom Srbije), deset koraka nazad (sa ovom odlukom). Sve lici na anti-teroristicku histeriju koja je vladala do nedavno u Americi. Da li ova odluka vazi samo za email servis ili vazi i za sve druge vrste komunikacije preko Interneta (VOIP, IM...)? Da li ce nam u sledecem napadu "inteligencije" zabraniti da koristimo softver za enkripciju komunikacije? Da li ce sluzbe moci po istoj odluci i da "snifuju" TCP/IP komunikaciju? Da li se zna ko izdaje dozvole za njuskanje / prisluskivanje i u kojim slucajevima (ili ce te dozvole moci recimo da izdaje vratar iz nekog nizeg suda)? Da li po istoj odluci policija moze da zahteva od B92 da im kaze sa koje IP adrese je poslat ovaj komentar?

StopBIA

pre 15 godina

Ovo je vec otvoreno ismevanje svima u ovoj drzavi koji ne pristaju da svoj zivot ogranice na nametanu svakodnevicu i poslusnost.
Nacina da se ovo zloupotrebi ima previse da bi se nabrajali.
Super je sto se ljudi organizuju da sprece ovakve stvari, samo treba istrajati.

Dragi

pre 15 godina

Ova odluka je nečuveno kršenje ljudskih prava! Ovo je ravno kriminalu, ali na državnom nivou. To je prava diktatura. Po zakonu (znači, samo po odluci Suda), može da se prisluškuju telefonski saobraćaj. To je normalno. Na taj način vam ne mogu krasti podatke, ali putem interneta vam mogu uzimati (čitaj krasti) zvanična dokumenta, ugovore koje šaljete putem elektronske pošte, vaš potpis i pečat i banakarse izvode koje dobijate putem elektronske pošte. Da li su u tom RATEL-u čuli da se putem elektronske pošte vrši transfer novčanih sredstava sa bankarskog računa? Ili baš zbog toga i rade takvu svinjariju? Šta smo mi i da li mi postojimo zbog države ili ona zbog nas?!
Ovo je nešto najgore i najvulgarnije od strane naših državnih organa! Da li oni imaju iole časti, poštenja i mozga?

Web programer

pre 15 godina

Ovaj propis ne može zaustaviti ili pratiti svu "opasnu" on-line komunikaciju. Naprotiv, "otvoreni" ostaju samo "obicni" korisnici. Slikovito gledano, to je kao da sačmarom po pijaci gađate nekog ko je ukrao jabuke. Vrlo je verovatno da će biti i on pogođen, ali po koju cenu i za koji prestup.
Ovo je najveći institucionalni udar na on-line privatnost.

Veteran

pre 15 godina

Pa drzava svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje. Proslo je vreme otvaranja tudjih pisama, spijuniranja kroz kljucaonicu, cinkarenja komsija, prisluskivanje telefonskih razgovora... Danas zivimo u virtuelnim drzvama sa virutuelnim vladama pa je i spijuniranje virutuelno. Cim otvorite racun u bilo kojoj banci odmah dajete do znanja gde stanujete, s kim, koliki su vam racuni , da li ih placate, da li imate nekretnine, da li imate automobil, koliki su vam prihodi i koliko ste zaduzeni... Dakle to sto ce vam citati postu nece biti nista nenormalno vec samo jos jedan korak do toga da cete postati virtuelna pojava u virutelnoj drzavi.

Filip

pre 15 godina

dakle, moguce je pratiti sve i pratice se sve (IM, VoIP, webmail, e-mail kod provajdera, web history, usernames&passwords). Dakle bas sve. Moguce je skinuti pravilnik u pdf-u sa sajta RATEL-a.

Ovo je verovatno delo nekog novog Ilije Cvorovica. Ne smem vise da pricam, provalice me i onda cu na robiju :D

miiki

pre 15 godina

Vidite, ispada da sam ja uvek antiprotivan i nazadan, medjutim ako se u Svetu u odnosu na broj stanovina 1 promil bavi terorizmom ili sajber kriminalom a ostatak sveta treba da bude maltretiran i kontrolisan onda nam takav svet i ne treba. Hocu da kazem da je to kao i cip na licnoj karti ili pasosu, znaci meni kao gradjaninu koji nije imao niti ce imati problem sa zakonom treba oduzeti kompletnu moju privatnost pod izgovorom da se tako bore protiv terorizma i kriminala, onda neka donesu zakon gde ce gradjani ukoliko predju ulicu van pesackog prelaza, a to nekim slucajem nisu zabelizile policijske kamere ili satelitsko snimanje sam otici u najblizu policijsku upravu i sam sebe lisiti slobode da ne bi uznemiravao policajce kojima je ustvari to posao da SPRECAVAJU KRIMINAL,TERORIZAM ILI STA VEC. Ukoliko budemo pod konstantnom prismotrom i ukoliko nam svu postu budu citali onda neka ukinu policiju, bia-u i njima slicne. Oni i onako primaju pare sa budzeta a njihov posao rade kamere, sateliti, provajderi itd. Mislim ako nam ovo donosi demokratija u koju se svi zaklinju onda bih vise voleo da se vratim u srednji vek i na miru da poljubim devojku u parku i posaljem joj pismo preko goluba pismonose. Jedino tako bi sacuvao neku tajnu izmedju mene i nje.
miiki

klipak

pre 15 godina

Ma treba reda u ovoj oblasti, ili mi se cini da ovaj da RATEL malo vise krsi ova svoja ovlascenja. Za njih ne vazi ni zakon ni ustav izgleda. Jos malo pa ce nam zabraniti da slusamo, gledamo, pisemo itd. sta zelimo. Ako Cekic kaze ne moze onda stvarno ne moze :-)

Ivan

pre 15 godina

Radi informacije, slanje nešifrovanog email-a je kao slanje teksta na razglednici, da li će neko da ga pročita ili ne je stvar njegove volje. Dakle i bez dozvole bilo kog organa neko vam možda čita mailove, tako da je jedini način sigurne komunikacije širfovanje emailova.

A ova rasprava je za neinformisane.

Rashomon

pre 15 godina

Ne bi me uopste cudilo da telekom spusti limit brzine adsl-a ( najveca je koliko znam 1.5 mbit/s ) na nekih 768/11. Drzavi jednostavno ne odgovaraju evropske integracije iz prostog razloga sto monopolisti drmaju od pijace do samog vrha vlasti.

Odnos brzine downloada i uploada je sraman, cene su jezive za evropske okvire. Placam internet neverovatnih 27, 28 e za vezu 1 mbit/ 128.

Naravno da tokom meseca veza puca, stranice se otvaraju sporo. Kad nazovem provajdera, javi mi se covek sa obaveznim infantilnim pitanjima.

Nema nama pomoci nazalost.

Igor

pre 15 godina

Pa zar je to nesto cudno kada je i mobilni telefon skoro kao javni servis.....slusa ga kome god padne na pamet. Samo naivci misle da je telefonski razgovor privatna stvar. U Srbiji, da bi nesto nekome rekao u poverenju, moras reci bukvalno "usta na usta".

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Internet provajderi dužni su da osim pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer." Shvatam da drzava moze - legalno ili ilegalno - da trazi pristup bazi podataka, ali nikako ne mogu da shvatim da uredjaje i programe za to mora neko drugi da im kupi!

Sloba

pre 15 godina

1) Profesore, šta Vam je to trebalo?

2) Jeste Radovan koristio elektronsku komunikaciju i imao sajt, ali Ratko je polu-pismen, ako je on u pitanju.

3) Za sve ostalo, tu je (https)gmail+PGP.

Jazzva

pre 15 godina

U vrhu dokumenta stoji "Na osnovu člana 55. stava 3. Zakona o telekomunikacijama...". Verujem da je ovaj dokument, kao podzakonski akt, ograničen onim što je rečeno u samom Zakonu. A član 55. stav 1. kaže:

"Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

Dakle, mislim da je svrha ovih tehničkih uslova da definišu praćenje sa tehničke strane, kao što kaže i naslov dokumenta.

Drugi problem je sprečavanje zloupotrebe, i razloge za to treba tražiti u drugim zakonima i ispraviti ih.

bezimena

pre 15 godina

Naravno da policija po odobrenju suda treba da ima pravo pristupa e-pošti. Kako inače da otkrije izvršioce raznoraznih krivičnih dela, koja se sve više vrše upravo preko interneta. Tako se npr. došlo i do čitave mreže pedofila u Belgiji, SAD itd. Kriminalci se itekako služe ovom vrstom komunikacije, ovih dana su upravo pretnje ubistvom Predsedniku Srbije i ostalim visokim državnim činovnicima stigle na taj način!

ali to ne sme biti razlog provajderima da internet veza bude skuplja

Nesha

pre 15 godina

Nemaju sansu da totalno dekriptuju sav saobracaj ma koliko se trudili. Evo ja cu im npr dolijati uvek kada to zazelim. Oni koji se bave terorizmom i haski optuzenici takodje.
Inace moze i nadprovajder da vrsi te svinjarije tako da ce verovatno Telekom to raditi za sve ostale jer je to komplikovan posao, monopol Telekom ce ovim dodatno ojacati jer ne verujem da ce jos neko moci da ponudi to sto zahteva RATEL.
A ako pricao o moralnoj strani ovoga, onda jedino sto se moze reci je "bruka". Nesto slicno jedino postoji u Kini i nigde vise. Ovo nase je gore od Kine, ali to je u teoriji, jer je ovo nemoguce izvesti - zahtevi RATEL-a su, pored toga sto su moralno nakaradni, tehnicki neizvodljivi. Moze se maksimalno odraditi nesto slabije nego sto je to uradjeno u Kini.

No pasaran

pre 15 godina

RATEL donosi uredbu kojom provajderi - a koji će troškove, naravno, preneti na korisnike - treba da finansiraju masovno i skoro ničim ograničeno nadziranje internet komunikacije, uz obrazloženje borbe protiv terorizma.

To treba da rade domaće db službe.

Da li ću preterati ako podsetim da su db službe kod nas još uvek nereformisane i izvan stvarne demokratske kontrole, upletene upravo u terorizam (planirale su nekoliko izgubljenih ratova sa desetinama hiljada mrtvih, stotinak hiljada ranjenih, milion-dva raseljenih, i desetak miliona životno unesrećenih, čiju su visoki oficiri ubili jednog bivšeg šefa države - I. Stambolića, jednog premijera - Z. Đinđića, pojedine novinare, itd.) a kojima Radunović, na čelu RATEL-a, sada daje domaći Internet na tacni, i još uz trošak nas građana. Mračno, sramotno, suludo.

Cile

pre 15 godina

Pa posto u ovoj zemlji svako moze da bude internet provajder (a slicno vazi i za kablovsku televiziju), mozda ovo i nije lose da se zavede malo reda, a ne prodaju 512, a dobijes 250. A sto se tice poverljivosti poruka, ako njih ne mrzi da citaju, mene ne mrzi da pisem. Bar ne mora da se otvara na pari kao koverat!

haylee

pre 15 godina

Ovde se na radi o tome da li će nas prisluškivati ili ne. To se već radi. Ali način na koji se to sada legitimizuje, tj. da se niko ne pita (ja ne vidim u onom dokumentu gde je potrebna saglasnost suda), je problematičan. Zbog ranijih problematičnih veza službi bezbednosti sa političkim i ekonomskim interesnim grupama, bojim se da će se to prisluškivanje koristiti za čitav arsenal ucena i uslovljavanja da bi se određenim interesnim grupama obezbedio politički, ekonomski i informacioni monopol. I sve to prolazi skoro nezapaženo dok se narod bavi Dr. Dabićem.

vjecmenic

pre 15 godina

Ljudi, nema razloga da dižete paniku. Što se tiče privatnosti korisnika ništa se ne menja! Da li ste se pitali da li je bilo šta do sad sprečavalo provajdere da prate saobraćaj svojih korisnika? Do sada je važilo da policija sa sudskim nalogom može da traži od provajdera podatke o bilo kome, tj. jedina stvar koja se sad menja je da policija ne mora da dođe kod provajdera, sedne za server i čita logove (ili da ih uzima u papirnom/elektronskom obliku) već samo online pristupe informacijama. Jedina dva problema ovde su:
1. Ko će da plati hardware/software za praćenje kod provajdera?
2. Koliko dugo se čuvaju logovi (koliko videh, u dokumentu nije precizirano)

sxm007

pre 15 godina

Idite na www.steganos.com, i perfektan program zastite indentiteta, signala,i.t.d...mada ce to kostati oko Eur 350...u SAD to je zabranjeno da se upotrebljava od strane FBI-a...i kaznjivo je federalnom kaznom..."za sve ima leka".

pepa

pre 15 godina

hehe...znate kako kazu mnogi, pa internet je i stvoren da bi se lakse kontrolisala masa, bilo kako bilo, ovo nije dobro, i trebalo bi gradjani da se pobune.

Veteran

pre 15 godina

Pa drzava svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje. Proslo je vreme otvaranja tudjih pisama, spijuniranja kroz kljucaonicu, cinkarenja komsija, prisluskivanje telefonskih razgovora... Danas zivimo u virtuelnim drzvama sa virutuelnim vladama pa je i spijuniranje virutuelno. Cim otvorite racun u bilo kojoj banci odmah dajete do znanja gde stanujete, s kim, koliki su vam racuni , da li ih placate, da li imate nekretnine, da li imate automobil, koliki su vam prihodi i koliko ste zaduzeni... Dakle to sto ce vam citati postu nece biti nista nenormalno vec samo jos jedan korak do toga da cete postati virtuelna pojava u virutelnoj drzavi.

StopBIA

pre 15 godina

Ovo je vec otvoreno ismevanje svima u ovoj drzavi koji ne pristaju da svoj zivot ogranice na nametanu svakodnevicu i poslusnost.
Nacina da se ovo zloupotrebi ima previse da bi se nabrajali.
Super je sto se ljudi organizuju da sprece ovakve stvari, samo treba istrajati.

Filip

pre 15 godina

dakle, moguce je pratiti sve i pratice se sve (IM, VoIP, webmail, e-mail kod provajdera, web history, usernames&passwords). Dakle bas sve. Moguce je skinuti pravilnik u pdf-u sa sajta RATEL-a.

Ovo je verovatno delo nekog novog Ilije Cvorovica. Ne smem vise da pricam, provalice me i onda cu na robiju :D

Marko

pre 15 godina

Ustav Republike Srbije

Član 41.

"Tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja je nepovrediva.

Odstupanja su dozvoljena samo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom."

Tako da izvol'te, pa podnesite tuzbu ustavnom sudu!!!

klipak

pre 15 godina

Ma treba reda u ovoj oblasti, ili mi se cini da ovaj da RATEL malo vise krsi ova svoja ovlascenja. Za njih ne vazi ni zakon ni ustav izgleda. Jos malo pa ce nam zabraniti da slusamo, gledamo, pisemo itd. sta zelimo. Ako Cekic kaze ne moze onda stvarno ne moze :-)

Dragan

pre 15 godina

Ne samo da ce moci eventualno da snifuju saobracaj vec svaki provajder MORA da im omoguci da se SAV saobracaj kojeg god korisnika oni izabrali preusmerava na njihove (BIA) sisteme. Ne znam da li iz neznanja ili s namerom da ublaze stvar, uglavnom prica se svela na to da ce moci da nam citaju email. Ne radi se samo o citanju emaila vec o pracenju svakog vaseg pokreta na internetu. Koje sajtove ste se posecivali (ostavljali komentare na njima?), VoIP, sve instant mesindzere (ms messenger, skype i slicno). Znaci dzaba vam i gmail, yahoo, hotmail. Kriptovanje poruka? Ok, nece moci da vide sta ste napisali ali ce moci da vide da ste poslali kriptovanu poruku XY korisniku. Mozda im u tom trenutku XY nije simpatican, vi cete biti automatski sumnjivi, zar ne? Puno je mogucnosti i varijanti i smesni su mi oni koji se pozivaju da je tako u Americi odavno... pa sta onda sto je tako u Americi??

Sloba

pre 15 godina

1) Profesore, šta Vam je to trebalo?

2) Jeste Radovan koristio elektronsku komunikaciju i imao sajt, ali Ratko je polu-pismen, ako je on u pitanju.

3) Za sve ostalo, tu je (https)gmail+PGP.

Smrtnik

pre 15 godina

Za one koji su kod nas ivršili najteža krivična dela, ne verujem ni da znaju da uključe računar, a ne da to e-mailom dogovaraju. Ali ćemo zato mi, obični smrtnici, biti na "posmatranju". Rekoste pravna ili policijska država? :-o

qnx

pre 15 godina

Obezbediti pristup lokalnoj posti kod provajdera bez istih dozvola potrebnih za bilo koju drugu operaciju nadzora (bez dozvole suda) je verovatno neustavno. no, treba reci da je isto jednako efikasno kao nazirati puteve u srbiji tako sto se prati saobracaj samo glavnih ulica gradova - hocu reci postoje pruzaoci raznih besplatnih usluga na internetu, pa ko hoce da drzi postu kod lokalnog internet providera, njega neka i nadziru, ko ne, njega verovatno mogu teze. Stvar je dosta jednostavna, danasnji racunari mogu dovoljno dobro da kriptuju i sakriju sadrzinu da je nadziranje saobracaja ili sanducica 'uz put' dosta besmisleno, ali ce sigurno pomoci u hvatanju tehnicki ne obrazovanih delikvenata. Ko hoce privatnost i dalje je moze imati, samo mora vise da zna.

Zlopamtilo

pre 15 godina

Jedan korak napred (uvodjenje ADSL-a sirom Srbije), deset koraka nazad (sa ovom odlukom). Sve lici na anti-teroristicku histeriju koja je vladala do nedavno u Americi. Da li ova odluka vazi samo za email servis ili vazi i za sve druge vrste komunikacije preko Interneta (VOIP, IM...)? Da li ce nam u sledecem napadu "inteligencije" zabraniti da koristimo softver za enkripciju komunikacije? Da li ce sluzbe moci po istoj odluci i da "snifuju" TCP/IP komunikaciju? Da li se zna ko izdaje dozvole za njuskanje / prisluskivanje i u kojim slucajevima (ili ce te dozvole moci recimo da izdaje vratar iz nekog nizeg suda)? Da li po istoj odluci policija moze da zahteva od B92 da im kaze sa koje IP adrese je poslat ovaj komentar?

miiki

pre 15 godina

Vidite, ispada da sam ja uvek antiprotivan i nazadan, medjutim ako se u Svetu u odnosu na broj stanovina 1 promil bavi terorizmom ili sajber kriminalom a ostatak sveta treba da bude maltretiran i kontrolisan onda nam takav svet i ne treba. Hocu da kazem da je to kao i cip na licnoj karti ili pasosu, znaci meni kao gradjaninu koji nije imao niti ce imati problem sa zakonom treba oduzeti kompletnu moju privatnost pod izgovorom da se tako bore protiv terorizma i kriminala, onda neka donesu zakon gde ce gradjani ukoliko predju ulicu van pesackog prelaza, a to nekim slucajem nisu zabelizile policijske kamere ili satelitsko snimanje sam otici u najblizu policijsku upravu i sam sebe lisiti slobode da ne bi uznemiravao policajce kojima je ustvari to posao da SPRECAVAJU KRIMINAL,TERORIZAM ILI STA VEC. Ukoliko budemo pod konstantnom prismotrom i ukoliko nam svu postu budu citali onda neka ukinu policiju, bia-u i njima slicne. Oni i onako primaju pare sa budzeta a njihov posao rade kamere, sateliti, provajderi itd. Mislim ako nam ovo donosi demokratija u koju se svi zaklinju onda bih vise voleo da se vratim u srednji vek i na miru da poljubim devojku u parku i posaljem joj pismo preko goluba pismonose. Jedino tako bi sacuvao neku tajnu izmedju mene i nje.
miiki

Web programer

pre 15 godina

Ovaj propis ne može zaustaviti ili pratiti svu "opasnu" on-line komunikaciju. Naprotiv, "otvoreni" ostaju samo "obicni" korisnici. Slikovito gledano, to je kao da sačmarom po pijaci gađate nekog ko je ukrao jabuke. Vrlo je verovatno da će biti i on pogođen, ali po koju cenu i za koji prestup.
Ovo je najveći institucionalni udar na on-line privatnost.

Rashomon

pre 15 godina

Ne bi me uopste cudilo da telekom spusti limit brzine adsl-a ( najveca je koliko znam 1.5 mbit/s ) na nekih 768/11. Drzavi jednostavno ne odgovaraju evropske integracije iz prostog razloga sto monopolisti drmaju od pijace do samog vrha vlasti.

Odnos brzine downloada i uploada je sraman, cene su jezive za evropske okvire. Placam internet neverovatnih 27, 28 e za vezu 1 mbit/ 128.

Naravno da tokom meseca veza puca, stranice se otvaraju sporo. Kad nazovem provajdera, javi mi se covek sa obaveznim infantilnim pitanjima.

Nema nama pomoci nazalost.

Dragi

pre 15 godina

Ova odluka je nečuveno kršenje ljudskih prava! Ovo je ravno kriminalu, ali na državnom nivou. To je prava diktatura. Po zakonu (znači, samo po odluci Suda), može da se prisluškuju telefonski saobraćaj. To je normalno. Na taj način vam ne mogu krasti podatke, ali putem interneta vam mogu uzimati (čitaj krasti) zvanična dokumenta, ugovore koje šaljete putem elektronske pošte, vaš potpis i pečat i banakarse izvode koje dobijate putem elektronske pošte. Da li su u tom RATEL-u čuli da se putem elektronske pošte vrši transfer novčanih sredstava sa bankarskog računa? Ili baš zbog toga i rade takvu svinjariju? Šta smo mi i da li mi postojimo zbog države ili ona zbog nas?!
Ovo je nešto najgore i najvulgarnije od strane naših državnih organa! Da li oni imaju iole časti, poštenja i mozga?

bezimena

pre 15 godina

Naravno da policija po odobrenju suda treba da ima pravo pristupa e-pošti. Kako inače da otkrije izvršioce raznoraznih krivičnih dela, koja se sve više vrše upravo preko interneta. Tako se npr. došlo i do čitave mreže pedofila u Belgiji, SAD itd. Kriminalci se itekako služe ovom vrstom komunikacije, ovih dana su upravo pretnje ubistvom Predsedniku Srbije i ostalim visokim državnim činovnicima stigle na taj način!

ali to ne sme biti razlog provajderima da internet veza bude skuplja

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Internet provajderi dužni su da osim pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer." Shvatam da drzava moze - legalno ili ilegalno - da trazi pristup bazi podataka, ali nikako ne mogu da shvatim da uredjaje i programe za to mora neko drugi da im kupi!

sxm007

pre 15 godina

Idite na www.steganos.com, i perfektan program zastite indentiteta, signala,i.t.d...mada ce to kostati oko Eur 350...u SAD to je zabranjeno da se upotrebljava od strane FBI-a...i kaznjivo je federalnom kaznom..."za sve ima leka".

Nesha

pre 15 godina

Nemaju sansu da totalno dekriptuju sav saobracaj ma koliko se trudili. Evo ja cu im npr dolijati uvek kada to zazelim. Oni koji se bave terorizmom i haski optuzenici takodje.
Inace moze i nadprovajder da vrsi te svinjarije tako da ce verovatno Telekom to raditi za sve ostale jer je to komplikovan posao, monopol Telekom ce ovim dodatno ojacati jer ne verujem da ce jos neko moci da ponudi to sto zahteva RATEL.
A ako pricao o moralnoj strani ovoga, onda jedino sto se moze reci je "bruka". Nesto slicno jedino postoji u Kini i nigde vise. Ovo nase je gore od Kine, ali to je u teoriji, jer je ovo nemoguce izvesti - zahtevi RATEL-a su, pored toga sto su moralno nakaradni, tehnicki neizvodljivi. Moze se maksimalno odraditi nesto slabije nego sto je to uradjeno u Kini.

No pasaran

pre 15 godina

RATEL donosi uredbu kojom provajderi - a koji će troškove, naravno, preneti na korisnike - treba da finansiraju masovno i skoro ničim ograničeno nadziranje internet komunikacije, uz obrazloženje borbe protiv terorizma.

To treba da rade domaće db službe.

Da li ću preterati ako podsetim da su db službe kod nas još uvek nereformisane i izvan stvarne demokratske kontrole, upletene upravo u terorizam (planirale su nekoliko izgubljenih ratova sa desetinama hiljada mrtvih, stotinak hiljada ranjenih, milion-dva raseljenih, i desetak miliona životno unesrećenih, čiju su visoki oficiri ubili jednog bivšeg šefa države - I. Stambolića, jednog premijera - Z. Đinđića, pojedine novinare, itd.) a kojima Radunović, na čelu RATEL-a, sada daje domaći Internet na tacni, i još uz trošak nas građana. Mračno, sramotno, suludo.

haylee

pre 15 godina

Ovde se na radi o tome da li će nas prisluškivati ili ne. To se već radi. Ali način na koji se to sada legitimizuje, tj. da se niko ne pita (ja ne vidim u onom dokumentu gde je potrebna saglasnost suda), je problematičan. Zbog ranijih problematičnih veza službi bezbednosti sa političkim i ekonomskim interesnim grupama, bojim se da će se to prisluškivanje koristiti za čitav arsenal ucena i uslovljavanja da bi se određenim interesnim grupama obezbedio politički, ekonomski i informacioni monopol. I sve to prolazi skoro nezapaženo dok se narod bavi Dr. Dabićem.

pepa

pre 15 godina

hehe...znate kako kazu mnogi, pa internet je i stvoren da bi se lakse kontrolisala masa, bilo kako bilo, ovo nije dobro, i trebalo bi gradjani da se pobune.

Igor

pre 15 godina

Pa zar je to nesto cudno kada je i mobilni telefon skoro kao javni servis.....slusa ga kome god padne na pamet. Samo naivci misle da je telefonski razgovor privatna stvar. U Srbiji, da bi nesto nekome rekao u poverenju, moras reci bukvalno "usta na usta".

Ivan

pre 15 godina

Radi informacije, slanje nešifrovanog email-a je kao slanje teksta na razglednici, da li će neko da ga pročita ili ne je stvar njegove volje. Dakle i bez dozvole bilo kog organa neko vam možda čita mailove, tako da je jedini način sigurne komunikacije širfovanje emailova.

A ova rasprava je za neinformisane.

Jazzva

pre 15 godina

U vrhu dokumenta stoji "Na osnovu člana 55. stava 3. Zakona o telekomunikacijama...". Verujem da je ovaj dokument, kao podzakonski akt, ograničen onim što je rečeno u samom Zakonu. A član 55. stav 1. kaže:

"Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

Dakle, mislim da je svrha ovih tehničkih uslova da definišu praćenje sa tehničke strane, kao što kaže i naslov dokumenta.

Drugi problem je sprečavanje zloupotrebe, i razloge za to treba tražiti u drugim zakonima i ispraviti ih.

Cile

pre 15 godina

Pa posto u ovoj zemlji svako moze da bude internet provajder (a slicno vazi i za kablovsku televiziju), mozda ovo i nije lose da se zavede malo reda, a ne prodaju 512, a dobijes 250. A sto se tice poverljivosti poruka, ako njih ne mrzi da citaju, mene ne mrzi da pisem. Bar ne mora da se otvara na pari kao koverat!

vjecmenic

pre 15 godina

Ljudi, nema razloga da dižete paniku. Što se tiče privatnosti korisnika ništa se ne menja! Da li ste se pitali da li je bilo šta do sad sprečavalo provajdere da prate saobraćaj svojih korisnika? Do sada je važilo da policija sa sudskim nalogom može da traži od provajdera podatke o bilo kome, tj. jedina stvar koja se sad menja je da policija ne mora da dođe kod provajdera, sedne za server i čita logove (ili da ih uzima u papirnom/elektronskom obliku) već samo online pristupe informacijama. Jedina dva problema ovde su:
1. Ko će da plati hardware/software za praćenje kod provajdera?
2. Koliko dugo se čuvaju logovi (koliko videh, u dokumentu nije precizirano)