Petak, 23.05.2008.

07:40

Hoće li gorivo poskupeti i koliko

Ministarstvo finansija razmotriće mogućnost da umanji akcize na gorivo kako bi umanjilo najavljeno poskupljenje na pumpama, koje se očekuje od utorka.

Izvor: B92

Hoæe li gorivo poskupeti i koliko IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

SAle

pre 15 godina

Treba jos povecati akcize da bi putevi u Srbiji bili bolji jer u ovom trenutku ocigledno da je akciza mala cim su putevi u jako losem stanju. naravno salim se. Nemam komentar, samo znam da ako gorivo nastavi ovim stopama ulicni preprodavci nam ne ginu.

Bajastrasni

pre 15 godina

U Americi je trenutno cena galona (4 litra) oko 4 dolara, zavisi od drzave do drzave. U tom iznosu, cena nafte nafte ucestvuje sa oko 2,8$, rafinerije 0,5$, distribucija i marza 0,3$, a porez oko 0,4$.

Pa vi vidite gde drzava vise sisa ovce!

NA KOSOVU 69 DIN LITAR BENZINA!!!!!

pre 15 godina

Da nas Kosovo i zivota nekosta evo nam sam primer na benzinu: na Kosovu je litar 69 din a kod nas svaki dan raste tako da je kod njih stabilno a kod nas nestabilno. Hajmo svi na Kosovo da zivimo, bolje je tamo sa Albancima nego ovamo sa ovim koji unistise Kosovo i nas jednim potezom. Moj Samardzija sta nam radis,,, ubi nas bolje ti je a ti ostani ziv... pritisak 250 sa 170

dusan

pre 15 godina

"On je istakao da je neophodno da Ministarstvo finansija sagleda kakve će efekte imati predloženo poskupljenje goriva na inflaciju i budžet..."
da je ovo normalna zemlja, a ti cvetkovicu normalan ministar finansija (ne daj boze premijer) vec bi postojale kalkulacije u kojima bi se samo vrednost parametara menjala. ali kako bi vi opravdali svrhu svog postojanja i svoje vaznosti osim putem izmisljanja posla tamo gde ga nema.
sto se goriva tice, poskupljenje je normalno. cena na svetskom trzistu raste. u kanadi je pre par godina, litar bio 0.5 dolara, a danas je 1.2.
kao sto sam rekao, poskupljenje je normalno, ali nije cena goriva. ako cenu iz kanade pomnozimo sa kursom dolara, dobicemo da ga oni placaju oko 60 dinara. mi srbi ga placamo skoro duplo vise. zasto?
zato sto se drzava ugradjuje u cenu goriva vise od 100%.
cena bezolovnog benzina za diplomatska predstavnistva je negde oko 48 dinara (oslobodjeni su placanja carina, poreza i akcize). gde ide razlika do 100 i kusur dinara?
pa u ruke drzave. e, kada bi ta drzava smanjila zahvatanja, cena benzina bi mogla da bude "normalna".
gorivo i voznja NISU LUKSUZ. to je preka potreba.
oporezujete vi lepo sva alkoholna pica duplo vise nego do sada, cigarete i slicne proizvode, a ne bebi opremu i odecu za decu.
uostalom, PRVO SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU. neverovatno je da je beograd nekada bio sediste savezne i republicke administracije + saveza komunista + beogradske + opstinske administracije.
danas te savezne drzave nema, a ni potrebe za partijskim i ostalim sedistima.
i sta se desava? umesto da imamo visak prostora koji bismo prodali po visokoj ceni, jer su sve zgrade na odlicnim mestima i ogromne, mi gledamo kako se adaptiraju zgrade za ministarstvo prosvete, prosle godine je to radjeno za ministarstvo finansija.
oni se useljavaju u zgrade u kojima nikada nisu bili. sta to znaci? znaci da se namnozilo pijavica i da nam sisaju krv.
kada bi nasi politicari hteli da se ozbiljno pozabave drzavom i da je uporede sa nekim u inostranstvu (korisno bi bilo pogledati koliko zaposlenih ima u izraelu i svedskoj u ministarstvima i u kakvim zgradama rade) bilo bi jasno da je ovo sto mi ovde imamo katastrofa.
prema tome ministre:
1. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU
2. SMANJITE CARINE, POREZE I AKCIZE NA ROBU KOJA JE OD VITALNE VAZNOSTI ZA OVO DRUSTVO
3. POVECAJTE SVE OVO ZA ALKOHOL, CIGARE i slicnu robu
efekti ce biti visestruki:
- plate se mogu povecati, tako da ce drzavnog sluzbenika (ministre, razne predsednike i sl. ukljucujem ovde) biti teze podmititi)
- cena goriva ce manje uticati na inflaciju i cene ostalih proizvoda
- smajice se broj obolelih od raka pluca i ciroze jetre

Gocko-Bern

pre 15 godina

Zasto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Svajcarskoj??? Mislim stvarno koliko ce onda biti na leto?? Vlada udlucuje o cenama. A u Srbiji su cene skoro iste kao u Svicu...

nsv

pre 15 godina

Ministar finansija bi trebalo da odgovara ovom narodu za to sto je u Srbiji javna potrosnja NAJVECA U REGIONU i naravno u Evropi! Sta su uradili da smanje javnu potrosnju? Nista! Baca nam prasinu u oci pricama o putnoj mrezi za koju svi znamo kakva je. Neka bolje prica o duplim i troduplim platama funkcionera nepostojecih kosovskih institucija ciji SVI funkcioneri sede u Beogradu! Za to njima trebaju akcize. Ispali smo budale sto smo izasli na izbore i dali im legitimite da se sa nama izmotavaju ovako raspojasani i bez kravata!

Tosha

pre 15 godina

Koliko ja znam Srbija kupuje rusku naftu koja je losijeg kvaliteta i kosta manje. Kvalitet benzina i derivata je los da ne kazem ocajan, a cena naravno preduvana zbog akciza. Pre poskupljenja benzin je bez akciza kostao 50,6 dinara po litru ako se ne varam pa vi onda vidite... naravno, benzin od 98 ili 100 oktana nije ni u najavi!

antap

pre 15 godina

"Akcize na naftne derivate jedan su od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Mislio sam da tome sluzi naplata putarina na autoputu. Gde idu te pare, ako se od akciza grade putevi? Pa da, putarinu kraduckamo, a od akciza cemo izgraditi puteve.
Srbija!!!

Koja

pre 15 godina

Moze li neko kompetentan da napise kolike su akcize kod nas, a kolike kod nasih suseda?
Takodje, moze li neko kompetentan da navede veci infrastrukturni projekat koji je finansiran od akciza?

Slavisha, FR

pre 15 godina

Cene goriva divljaju vec duze vreme i prema najavama se nece zaustaviti bar josh godinu dana. Za primer, ovde u Francuskoj, litar dizela pre godinu dana je bio oko 1 evra (1.05 je moglo da se nadje), da bi sada bio oko 1.4 (na totalovim pumpama je i preko 1.5)

pera

pre 15 godina

"Ministarstvo finansija će iskoristiti zakonski rok od sedam dana da razmotri zahtev Ministarstva energetike za poskupljenje goriva i, u petak i ponedeljak, 23. i 26. maja, sagledaće sve efekte smanjenja akciza na derivate, da bi se amortizovao inflatorni udar a da se istovremeno ne smanje prihodi od akciza u budžet Srbije."

Možete da gledate koliko hoćete, čak i naopačke da gledate, ali da smanjite inflaciju neće vam pomoći ni glasno čitanje stihova iz mađikurana.

Bolje se ne sastajte, nešto ćete još usput da pokvarite, a cena se neće smanjiti.

Prazni ste ko burek.

IgorBG

pre 15 godina

Jupi!!!
Sinoc sam oko 11 hteo da napunim rezervoar, ali OMV pumpa je bila zatvorena - isporuka goriva. Jutros sam morao da napunim, i prijatno sam se iznenadio kada sam video da je cena ista.
Mali korak za covecanstvo, ali veliki za mene. Ustedao sam 6 din x 36 Lit = 216 din!!! Vecaras cu popiti jedno pivo vise

mirko

pre 15 godina

Nazalost ovo je samo jedan folirantski potez. Sirova nafta svaki dan divlja na berzi i sada je vec 135$. Kada se odluce, a morace, naravno da ce vec i u tom trenutku biti povecanje za par procenata u odnosu na predhodni presek i robe hronicno nema. Ko ce se odreci i dinara za budzet kada je drzavna kasa suva kao barut. Ovo su nepotrebne stvari jer ce nivelacije biti , a za sledecih 15 dana sigurno jos jedno povecanje. Ko je u materiji, zna da je poslovati sa naftom, brutalan posao narocito u Srbiji, gde ne postoji ni trunka reda i pravila. Ovde padaju apsolutno sve norme pristojnog ponasanja, a o ekonomiji i sprovodjenju ekonomskih postulata ovde ne vazi apsolutno nista.

nesha

pre 15 godina

ako je prica o svercu goriva sa severa Kosova tacna (tamo se ,navodno,gorivo prodaje bez akciza i PDV-a,po gotovo duplo nizoj ceni) jedini komentar je, da je sve ovo obicna svinjarija.

Milos

pre 15 godina

Treba da ljudi da imaju min 1000 EUR mesecno, pa da se ne razmislja o tome da li skace gorivo ili ne!Jos malo, pa cemo svi da se vatamo za sipku u busu!

Dragan

pre 15 godina

Zasto ne spuste akcize na naftne derivate, a povecaju na cigarete i alkohol? Taman da se smanji alkoholisanost klinaca, i procenat pusaca.

Peticija?

Goran

pre 15 godina

Po cenama svo vec u Evropi i to u vodecim (skupljim) zemljama samo nam ono ostalo malo zapinje.....
Cena goriva u Engleskoj je BMB 109din/l a dizel 119din/l, a Nemacka je nesto skuplja.

Vozaci su uvek bili ovce za sisanje....

Misa

pre 15 godina

Gospoda iz buduce vlade bi kao prvu meru sa dobijanje realne cene goriva prvo trebale da smanje akcize, koje su sigurno medju najvecim u regionu odnosno da pronadju i druge nacine za punjenje budzeta ...Skoro sam bio u Sloveniji, gde je litar goriva oko 1,06 evra a kod nas je vec sada 1,23 evra (sa najavljenim povecanjem oko 1,32)

Sasa Taskov

pre 15 godina

" Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."

Ala se naizgradise novih puteva. Buduci kako su pravili nove puteve zahtevam od vlade da nam skine ceo iznos akciza jer pare od akciza DEFINITIVNO ne idu za odrzavanje i izgradnju puteva vec za izdavanje penzija i socijalnih davanja.

Mr.X

pre 15 godina

,,Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Kakve bre putne mreže, pa to su oranice, ko je još u Srbiji video normalan put!? A benzina ima u tragovima, pola voda i mulj, a ostatak!? Dokle bre više!?

Sasa Taskov

pre 15 godina

" Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."

Ala se naizgradise novih puteva. Buduci kako su pravili nove puteve zahtevam od vlade da nam skine ceo iznos akciza jer pare od akciza DEFINITIVNO ne idu za odrzavanje i izgradnju puteva vec za izdavanje penzija i socijalnih davanja.

Misa

pre 15 godina

Gospoda iz buduce vlade bi kao prvu meru sa dobijanje realne cene goriva prvo trebale da smanje akcize, koje su sigurno medju najvecim u regionu odnosno da pronadju i druge nacine za punjenje budzeta ...Skoro sam bio u Sloveniji, gde je litar goriva oko 1,06 evra a kod nas je vec sada 1,23 evra (sa najavljenim povecanjem oko 1,32)

Dragan

pre 15 godina

Zasto ne spuste akcize na naftne derivate, a povecaju na cigarete i alkohol? Taman da se smanji alkoholisanost klinaca, i procenat pusaca.

Peticija?

Mr.X

pre 15 godina

,,Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Kakve bre putne mreže, pa to su oranice, ko je još u Srbiji video normalan put!? A benzina ima u tragovima, pola voda i mulj, a ostatak!? Dokle bre više!?

NA KOSOVU 69 DIN LITAR BENZINA!!!!!

pre 15 godina

Da nas Kosovo i zivota nekosta evo nam sam primer na benzinu: na Kosovu je litar 69 din a kod nas svaki dan raste tako da je kod njih stabilno a kod nas nestabilno. Hajmo svi na Kosovo da zivimo, bolje je tamo sa Albancima nego ovamo sa ovim koji unistise Kosovo i nas jednim potezom. Moj Samardzija sta nam radis,,, ubi nas bolje ti je a ti ostani ziv... pritisak 250 sa 170

Koja

pre 15 godina

Moze li neko kompetentan da napise kolike su akcize kod nas, a kolike kod nasih suseda?
Takodje, moze li neko kompetentan da navede veci infrastrukturni projekat koji je finansiran od akciza?

nsv

pre 15 godina

Ministar finansija bi trebalo da odgovara ovom narodu za to sto je u Srbiji javna potrosnja NAJVECA U REGIONU i naravno u Evropi! Sta su uradili da smanje javnu potrosnju? Nista! Baca nam prasinu u oci pricama o putnoj mrezi za koju svi znamo kakva je. Neka bolje prica o duplim i troduplim platama funkcionera nepostojecih kosovskih institucija ciji SVI funkcioneri sede u Beogradu! Za to njima trebaju akcize. Ispali smo budale sto smo izasli na izbore i dali im legitimite da se sa nama izmotavaju ovako raspojasani i bez kravata!

dusan

pre 15 godina

"On je istakao da je neophodno da Ministarstvo finansija sagleda kakve će efekte imati predloženo poskupljenje goriva na inflaciju i budžet..."
da je ovo normalna zemlja, a ti cvetkovicu normalan ministar finansija (ne daj boze premijer) vec bi postojale kalkulacije u kojima bi se samo vrednost parametara menjala. ali kako bi vi opravdali svrhu svog postojanja i svoje vaznosti osim putem izmisljanja posla tamo gde ga nema.
sto se goriva tice, poskupljenje je normalno. cena na svetskom trzistu raste. u kanadi je pre par godina, litar bio 0.5 dolara, a danas je 1.2.
kao sto sam rekao, poskupljenje je normalno, ali nije cena goriva. ako cenu iz kanade pomnozimo sa kursom dolara, dobicemo da ga oni placaju oko 60 dinara. mi srbi ga placamo skoro duplo vise. zasto?
zato sto se drzava ugradjuje u cenu goriva vise od 100%.
cena bezolovnog benzina za diplomatska predstavnistva je negde oko 48 dinara (oslobodjeni su placanja carina, poreza i akcize). gde ide razlika do 100 i kusur dinara?
pa u ruke drzave. e, kada bi ta drzava smanjila zahvatanja, cena benzina bi mogla da bude "normalna".
gorivo i voznja NISU LUKSUZ. to je preka potreba.
oporezujete vi lepo sva alkoholna pica duplo vise nego do sada, cigarete i slicne proizvode, a ne bebi opremu i odecu za decu.
uostalom, PRVO SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU. neverovatno je da je beograd nekada bio sediste savezne i republicke administracije + saveza komunista + beogradske + opstinske administracije.
danas te savezne drzave nema, a ni potrebe za partijskim i ostalim sedistima.
i sta se desava? umesto da imamo visak prostora koji bismo prodali po visokoj ceni, jer su sve zgrade na odlicnim mestima i ogromne, mi gledamo kako se adaptiraju zgrade za ministarstvo prosvete, prosle godine je to radjeno za ministarstvo finansija.
oni se useljavaju u zgrade u kojima nikada nisu bili. sta to znaci? znaci da se namnozilo pijavica i da nam sisaju krv.
kada bi nasi politicari hteli da se ozbiljno pozabave drzavom i da je uporede sa nekim u inostranstvu (korisno bi bilo pogledati koliko zaposlenih ima u izraelu i svedskoj u ministarstvima i u kakvim zgradama rade) bilo bi jasno da je ovo sto mi ovde imamo katastrofa.
prema tome ministre:
1. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU
2. SMANJITE CARINE, POREZE I AKCIZE NA ROBU KOJA JE OD VITALNE VAZNOSTI ZA OVO DRUSTVO
3. POVECAJTE SVE OVO ZA ALKOHOL, CIGARE i slicnu robu
efekti ce biti visestruki:
- plate se mogu povecati, tako da ce drzavnog sluzbenika (ministre, razne predsednike i sl. ukljucujem ovde) biti teze podmititi)
- cena goriva ce manje uticati na inflaciju i cene ostalih proizvoda
- smajice se broj obolelih od raka pluca i ciroze jetre

Milos

pre 15 godina

Treba da ljudi da imaju min 1000 EUR mesecno, pa da se ne razmislja o tome da li skace gorivo ili ne!Jos malo, pa cemo svi da se vatamo za sipku u busu!

IgorBG

pre 15 godina

Jupi!!!
Sinoc sam oko 11 hteo da napunim rezervoar, ali OMV pumpa je bila zatvorena - isporuka goriva. Jutros sam morao da napunim, i prijatno sam se iznenadio kada sam video da je cena ista.
Mali korak za covecanstvo, ali veliki za mene. Ustedao sam 6 din x 36 Lit = 216 din!!! Vecaras cu popiti jedno pivo vise

antap

pre 15 godina

"Akcize na naftne derivate jedan su od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Mislio sam da tome sluzi naplata putarina na autoputu. Gde idu te pare, ako se od akciza grade putevi? Pa da, putarinu kraduckamo, a od akciza cemo izgraditi puteve.
Srbija!!!

nesha

pre 15 godina

ako je prica o svercu goriva sa severa Kosova tacna (tamo se ,navodno,gorivo prodaje bez akciza i PDV-a,po gotovo duplo nizoj ceni) jedini komentar je, da je sve ovo obicna svinjarija.

pera

pre 15 godina

"Ministarstvo finansija će iskoristiti zakonski rok od sedam dana da razmotri zahtev Ministarstva energetike za poskupljenje goriva i, u petak i ponedeljak, 23. i 26. maja, sagledaće sve efekte smanjenja akciza na derivate, da bi se amortizovao inflatorni udar a da se istovremeno ne smanje prihodi od akciza u budžet Srbije."

Možete da gledate koliko hoćete, čak i naopačke da gledate, ali da smanjite inflaciju neće vam pomoći ni glasno čitanje stihova iz mađikurana.

Bolje se ne sastajte, nešto ćete još usput da pokvarite, a cena se neće smanjiti.

Prazni ste ko burek.

Tosha

pre 15 godina

Koliko ja znam Srbija kupuje rusku naftu koja je losijeg kvaliteta i kosta manje. Kvalitet benzina i derivata je los da ne kazem ocajan, a cena naravno preduvana zbog akciza. Pre poskupljenja benzin je bez akciza kostao 50,6 dinara po litru ako se ne varam pa vi onda vidite... naravno, benzin od 98 ili 100 oktana nije ni u najavi!

Goran

pre 15 godina

Po cenama svo vec u Evropi i to u vodecim (skupljim) zemljama samo nam ono ostalo malo zapinje.....
Cena goriva u Engleskoj je BMB 109din/l a dizel 119din/l, a Nemacka je nesto skuplja.

Vozaci su uvek bili ovce za sisanje....

mirko

pre 15 godina

Nazalost ovo je samo jedan folirantski potez. Sirova nafta svaki dan divlja na berzi i sada je vec 135$. Kada se odluce, a morace, naravno da ce vec i u tom trenutku biti povecanje za par procenata u odnosu na predhodni presek i robe hronicno nema. Ko ce se odreci i dinara za budzet kada je drzavna kasa suva kao barut. Ovo su nepotrebne stvari jer ce nivelacije biti , a za sledecih 15 dana sigurno jos jedno povecanje. Ko je u materiji, zna da je poslovati sa naftom, brutalan posao narocito u Srbiji, gde ne postoji ni trunka reda i pravila. Ovde padaju apsolutno sve norme pristojnog ponasanja, a o ekonomiji i sprovodjenju ekonomskih postulata ovde ne vazi apsolutno nista.

Slavisha, FR

pre 15 godina

Cene goriva divljaju vec duze vreme i prema najavama se nece zaustaviti bar josh godinu dana. Za primer, ovde u Francuskoj, litar dizela pre godinu dana je bio oko 1 evra (1.05 je moglo da se nadje), da bi sada bio oko 1.4 (na totalovim pumpama je i preko 1.5)

SAle

pre 15 godina

Treba jos povecati akcize da bi putevi u Srbiji bili bolji jer u ovom trenutku ocigledno da je akciza mala cim su putevi u jako losem stanju. naravno salim se. Nemam komentar, samo znam da ako gorivo nastavi ovim stopama ulicni preprodavci nam ne ginu.

Bajastrasni

pre 15 godina

U Americi je trenutno cena galona (4 litra) oko 4 dolara, zavisi od drzave do drzave. U tom iznosu, cena nafte nafte ucestvuje sa oko 2,8$, rafinerije 0,5$, distribucija i marza 0,3$, a porez oko 0,4$.

Pa vi vidite gde drzava vise sisa ovce!

Gocko-Bern

pre 15 godina

Zasto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Svajcarskoj??? Mislim stvarno koliko ce onda biti na leto?? Vlada udlucuje o cenama. A u Srbiji su cene skoro iste kao u Svicu...

Misa

pre 15 godina

Gospoda iz buduce vlade bi kao prvu meru sa dobijanje realne cene goriva prvo trebale da smanje akcize, koje su sigurno medju najvecim u regionu odnosno da pronadju i druge nacine za punjenje budzeta ...Skoro sam bio u Sloveniji, gde je litar goriva oko 1,06 evra a kod nas je vec sada 1,23 evra (sa najavljenim povecanjem oko 1,32)

Sasa Taskov

pre 15 godina

" Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."

Ala se naizgradise novih puteva. Buduci kako su pravili nove puteve zahtevam od vlade da nam skine ceo iznos akciza jer pare od akciza DEFINITIVNO ne idu za odrzavanje i izgradnju puteva vec za izdavanje penzija i socijalnih davanja.

Dragan

pre 15 godina

Zasto ne spuste akcize na naftne derivate, a povecaju na cigarete i alkohol? Taman da se smanji alkoholisanost klinaca, i procenat pusaca.

Peticija?

dusan

pre 15 godina

"On je istakao da je neophodno da Ministarstvo finansija sagleda kakve će efekte imati predloženo poskupljenje goriva na inflaciju i budžet..."
da je ovo normalna zemlja, a ti cvetkovicu normalan ministar finansija (ne daj boze premijer) vec bi postojale kalkulacije u kojima bi se samo vrednost parametara menjala. ali kako bi vi opravdali svrhu svog postojanja i svoje vaznosti osim putem izmisljanja posla tamo gde ga nema.
sto se goriva tice, poskupljenje je normalno. cena na svetskom trzistu raste. u kanadi je pre par godina, litar bio 0.5 dolara, a danas je 1.2.
kao sto sam rekao, poskupljenje je normalno, ali nije cena goriva. ako cenu iz kanade pomnozimo sa kursom dolara, dobicemo da ga oni placaju oko 60 dinara. mi srbi ga placamo skoro duplo vise. zasto?
zato sto se drzava ugradjuje u cenu goriva vise od 100%.
cena bezolovnog benzina za diplomatska predstavnistva je negde oko 48 dinara (oslobodjeni su placanja carina, poreza i akcize). gde ide razlika do 100 i kusur dinara?
pa u ruke drzave. e, kada bi ta drzava smanjila zahvatanja, cena benzina bi mogla da bude "normalna".
gorivo i voznja NISU LUKSUZ. to je preka potreba.
oporezujete vi lepo sva alkoholna pica duplo vise nego do sada, cigarete i slicne proizvode, a ne bebi opremu i odecu za decu.
uostalom, PRVO SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU. neverovatno je da je beograd nekada bio sediste savezne i republicke administracije + saveza komunista + beogradske + opstinske administracije.
danas te savezne drzave nema, a ni potrebe za partijskim i ostalim sedistima.
i sta se desava? umesto da imamo visak prostora koji bismo prodali po visokoj ceni, jer su sve zgrade na odlicnim mestima i ogromne, mi gledamo kako se adaptiraju zgrade za ministarstvo prosvete, prosle godine je to radjeno za ministarstvo finansija.
oni se useljavaju u zgrade u kojima nikada nisu bili. sta to znaci? znaci da se namnozilo pijavica i da nam sisaju krv.
kada bi nasi politicari hteli da se ozbiljno pozabave drzavom i da je uporede sa nekim u inostranstvu (korisno bi bilo pogledati koliko zaposlenih ima u izraelu i svedskoj u ministarstvima i u kakvim zgradama rade) bilo bi jasno da je ovo sto mi ovde imamo katastrofa.
prema tome ministre:
1. SMANJITE DRZAVNU ADMINISTRACIJU
2. SMANJITE CARINE, POREZE I AKCIZE NA ROBU KOJA JE OD VITALNE VAZNOSTI ZA OVO DRUSTVO
3. POVECAJTE SVE OVO ZA ALKOHOL, CIGARE i slicnu robu
efekti ce biti visestruki:
- plate se mogu povecati, tako da ce drzavnog sluzbenika (ministre, razne predsednike i sl. ukljucujem ovde) biti teze podmititi)
- cena goriva ce manje uticati na inflaciju i cene ostalih proizvoda
- smajice se broj obolelih od raka pluca i ciroze jetre

mirko

pre 15 godina

Nazalost ovo je samo jedan folirantski potez. Sirova nafta svaki dan divlja na berzi i sada je vec 135$. Kada se odluce, a morace, naravno da ce vec i u tom trenutku biti povecanje za par procenata u odnosu na predhodni presek i robe hronicno nema. Ko ce se odreci i dinara za budzet kada je drzavna kasa suva kao barut. Ovo su nepotrebne stvari jer ce nivelacije biti , a za sledecih 15 dana sigurno jos jedno povecanje. Ko je u materiji, zna da je poslovati sa naftom, brutalan posao narocito u Srbiji, gde ne postoji ni trunka reda i pravila. Ovde padaju apsolutno sve norme pristojnog ponasanja, a o ekonomiji i sprovodjenju ekonomskih postulata ovde ne vazi apsolutno nista.

Slavisha, FR

pre 15 godina

Cene goriva divljaju vec duze vreme i prema najavama se nece zaustaviti bar josh godinu dana. Za primer, ovde u Francuskoj, litar dizela pre godinu dana je bio oko 1 evra (1.05 je moglo da se nadje), da bi sada bio oko 1.4 (na totalovim pumpama je i preko 1.5)

Goran

pre 15 godina

Po cenama svo vec u Evropi i to u vodecim (skupljim) zemljama samo nam ono ostalo malo zapinje.....
Cena goriva u Engleskoj je BMB 109din/l a dizel 119din/l, a Nemacka je nesto skuplja.

Vozaci su uvek bili ovce za sisanje....

Mr.X

pre 15 godina

,,Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Kakve bre putne mreže, pa to su oranice, ko je još u Srbiji video normalan put!? A benzina ima u tragovima, pola voda i mulj, a ostatak!? Dokle bre više!?

nesha

pre 15 godina

ako je prica o svercu goriva sa severa Kosova tacna (tamo se ,navodno,gorivo prodaje bez akciza i PDV-a,po gotovo duplo nizoj ceni) jedini komentar je, da je sve ovo obicna svinjarija.

Milos

pre 15 godina

Treba da ljudi da imaju min 1000 EUR mesecno, pa da se ne razmislja o tome da li skace gorivo ili ne!Jos malo, pa cemo svi da se vatamo za sipku u busu!

IgorBG

pre 15 godina

Jupi!!!
Sinoc sam oko 11 hteo da napunim rezervoar, ali OMV pumpa je bila zatvorena - isporuka goriva. Jutros sam morao da napunim, i prijatno sam se iznenadio kada sam video da je cena ista.
Mali korak za covecanstvo, ali veliki za mene. Ustedao sam 6 din x 36 Lit = 216 din!!! Vecaras cu popiti jedno pivo vise

pera

pre 15 godina

"Ministarstvo finansija će iskoristiti zakonski rok od sedam dana da razmotri zahtev Ministarstva energetike za poskupljenje goriva i, u petak i ponedeljak, 23. i 26. maja, sagledaće sve efekte smanjenja akciza na derivate, da bi se amortizovao inflatorni udar a da se istovremeno ne smanje prihodi od akciza u budžet Srbije."

Možete da gledate koliko hoćete, čak i naopačke da gledate, ali da smanjite inflaciju neće vam pomoći ni glasno čitanje stihova iz mađikurana.

Bolje se ne sastajte, nešto ćete još usput da pokvarite, a cena se neće smanjiti.

Prazni ste ko burek.

Koja

pre 15 godina

Moze li neko kompetentan da napise kolike su akcize kod nas, a kolike kod nasih suseda?
Takodje, moze li neko kompetentan da navede veci infrastrukturni projekat koji je finansiran od akciza?

antap

pre 15 godina

"Akcize na naftne derivate jedan su od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje putne mreže u Srbiji."
Mislio sam da tome sluzi naplata putarina na autoputu. Gde idu te pare, ako se od akciza grade putevi? Pa da, putarinu kraduckamo, a od akciza cemo izgraditi puteve.
Srbija!!!

Tosha

pre 15 godina

Koliko ja znam Srbija kupuje rusku naftu koja je losijeg kvaliteta i kosta manje. Kvalitet benzina i derivata je los da ne kazem ocajan, a cena naravno preduvana zbog akciza. Pre poskupljenja benzin je bez akciza kostao 50,6 dinara po litru ako se ne varam pa vi onda vidite... naravno, benzin od 98 ili 100 oktana nije ni u najavi!

nsv

pre 15 godina

Ministar finansija bi trebalo da odgovara ovom narodu za to sto je u Srbiji javna potrosnja NAJVECA U REGIONU i naravno u Evropi! Sta su uradili da smanje javnu potrosnju? Nista! Baca nam prasinu u oci pricama o putnoj mrezi za koju svi znamo kakva je. Neka bolje prica o duplim i troduplim platama funkcionera nepostojecih kosovskih institucija ciji SVI funkcioneri sede u Beogradu! Za to njima trebaju akcize. Ispali smo budale sto smo izasli na izbore i dali im legitimite da se sa nama izmotavaju ovako raspojasani i bez kravata!

Gocko-Bern

pre 15 godina

Zasto je gorivo u Srbiji skuplje nego u Svajcarskoj??? Mislim stvarno koliko ce onda biti na leto?? Vlada udlucuje o cenama. A u Srbiji su cene skoro iste kao u Svicu...

Bajastrasni

pre 15 godina

U Americi je trenutno cena galona (4 litra) oko 4 dolara, zavisi od drzave do drzave. U tom iznosu, cena nafte nafte ucestvuje sa oko 2,8$, rafinerije 0,5$, distribucija i marza 0,3$, a porez oko 0,4$.

Pa vi vidite gde drzava vise sisa ovce!

NA KOSOVU 69 DIN LITAR BENZINA!!!!!

pre 15 godina

Da nas Kosovo i zivota nekosta evo nam sam primer na benzinu: na Kosovu je litar 69 din a kod nas svaki dan raste tako da je kod njih stabilno a kod nas nestabilno. Hajmo svi na Kosovo da zivimo, bolje je tamo sa Albancima nego ovamo sa ovim koji unistise Kosovo i nas jednim potezom. Moj Samardzija sta nam radis,,, ubi nas bolje ti je a ti ostani ziv... pritisak 250 sa 170

SAle

pre 15 godina

Treba jos povecati akcize da bi putevi u Srbiji bili bolji jer u ovom trenutku ocigledno da je akciza mala cim su putevi u jako losem stanju. naravno salim se. Nemam komentar, samo znam da ako gorivo nastavi ovim stopama ulicni preprodavci nam ne ginu.