Utorak, 13.05.2008.

08:27

Zahuktavanje pregovora o vladi

Boris Tadić saopštio da je koalicija ZES počela pregovore o novoj vladi. S druge strane, DSS, radikali i socijalisti sutra zakazali trojne razgovore o formiranju vlade.

Izvor: B92

Zahuktavanje pregovora o vladi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

223 Komentari

Sortiraj po:

Leksa

pre 15 godina

Kakav je ovo haos u izbornim pravilima! Pa valjda se zna neki red i postupak u sastavljanju nove vlade. Kao prvi korak posle izbora, je da predsednik Tadic odredi novog mandatara za odredjivanje sastava nove vlade, a kad ga imenuje, on je posle jedini ovlasten da pregovara o sastavu nove vlade. A tu mogucnost treba prvo da ponudi najvisem predstavniku pobednicke stranke ili koalicije na izborima (u stvari sam sebi, ali posto je to nemoguce onda nekom drugom visokom predstavniku pobednicke koalicije). Pa tek u slucaju da on neuspe da sastavi vladu, mogucnost dobija onaj koji je zavrsio na drugom mestu (u ovom slucaju radikali). Kakav je ovo nacin da svako moze da pregovara sa svakim. Time se negira volja biraca, da onaj koji dobije najvise glasova, ustvari pobedi na izborima, posle i stvarno vlada u Srbiji!

Ivan

pre 15 godina

Nisam presrecan sto cemo sa SPS-om u koaliciju,ali ako je to cena da se izbrise Kostunica sa nase politicke scene, prihvatam i takvu opciju!

LonleyGunman

pre 15 godina

Kad covjek procita sve ove silne postove, shvati zasto je Srbija takva drzava kakva je. U skoro svim bivsim SFRJ republikama (u kojima se ratovalo, ne znam jedino za Sloveniju) su na vlasti ratne stranke koje su okrvavile ruke. Sta je HDZ bolji od SPS-a pa vladaju u Hrvatskoj vec drugi mandat? Bolje se zapitajte sto je u Srbiji skoro 50% nepismenih ili onih sa nedovrsenom osnovnom skolom, sto mladi Srbije nemaju pojma kako izgleda inostranstvo i civilizacija, sto skolski sistem Srbije proizvodi beskorisne ljude koji nista nisu naucili sto ce im biti od koristi kasnije, sto za najobicniju potvrdu trebas imati neku vezu da je progura, a za pronaci iole neki posao u struci da ne pricam. I primjera jos koliko volis. Pa se vi zapitajte, na osnovu toga koja opcija treba da formira vladu.
Po meni oni ne valjaju ni jedni ni drugi (ni DS ni radikali), svi lazu i obecavaju kule i gradove, ali Srbija ne moze biti izolovano ostrvo (Madjari, Rumuni i Bugari su vec u EU, Hrvatska je sve blize (pitam se prolazi li ko od vas kad kroz CRO i ako nista da li je bar vidio njihove puteve!), Bosna isto zeli u EU - treba li Srbija sama ostati izvan toga? Pa nismo mi Svajcarska da budemo neutralni (kamo lijepe srece).
Pa ko misli da ce ga Vucic i Nikolic odvesti u bolju buducnost...

nesa

pre 15 godina

...Pa zar mislite da postoji taj neko ko bi mogao sam da osvoji vlast, posle svega sto nam se desavalo poslednjih godina. Licno mislim da su socijalisti sazreli i da oni zajedno sa nama demokratama dele iste vrednosti, kako politicke tako i socijalne. Pa toje normalno da se stranke ove politicke orijentacije zalazu sa socijalni program, nova radna mesta, a to nije nista negativno, to je i jedan od preduslova za pristupanje evropskim integracijama.
Zbog svega gore navedenog smatram da cilj opravdava sredstvo

St.

pre 15 godina

Imam 34 godine i očekujem dete. Prvi put sam posle svih ovih godina dao glas za neku drugu stranku osim DS-a.
Evropa da. Možda SPS jeste žaba koju treba progutati, ali znam, kako god bilo, da ja za to nisam glasao, i nadam se da stranka za koju sam glasao neće to podržati. Nismo se za ovo borili.

A ja polako spremam kofere za put odavde...

DACA

pre 15 godina

ZBOGOM SRBIJO ili SRBIJA BEZ GRANICA, znacemo po izborima koji ce biti nastup u 2 kolone. Dosta Miskovica, Kostunica i kohabitanata! Ako sutra Vojvodina sa finim svetom pozeli da izadje iz lude drzave Srbije, ko je kriv?

lala

pre 15 godina

Mislim da je jedina realna varijanta ona o kojoj je govorio Bujosevic.
SPS ima sansu da izuzetno profitira posle ovih izbora. Kako je rekao Bujosevic ucescem u vladi sa DS-om SPS moze da se vecim delom opere za ono sto su radili 90-tih. Mislim da je toga svestan i SPS i ne verujem da ce propustiti takvu priliku.

grobar_jug

pre 15 godina

Ljudi, SPS ce da napravi koaliciju sa DS-om i manjinama. Pa nije Ivica Dacic lud. Koalicija SRS-DSS-SPS je prica za malu decu i buncanje radikala i Kostunice koji ne znaju sta da rade posto su pukli.

Ogorčena

pre 15 godina

Šta se ovo, dešava?!Ružan san?Vlada sa SPS-om?!Uzeli su mi mladost, najlepše godine, radost, normalan život,...Toliko sam bila srećna u nedelju uveče, plakala sam na Terazijama, slala Tadiću poljupce, vikala spasioče naš,...A sad?!I sa crnim đavolom u koaliciju, samo da se ostane na vlasti!Ne mogu da veruje!Do juče nazadne snage, povratnici u 90-te, najljući protivnici.Ustvari, u predizbornoj kampanji, nisu se oni nešto posebno ni pljuvali, između sebe.Već tad su znali, da je ovako nešto moguće.Prešla sam 30-tu, ali nije kasno!Zbogom Srbijo, odoh ja negde daleko, a ti uživaj u haosu!Tadiću, izdao i razočarao si me!!!

citizen

pre 15 godina

Ah..polako Voja Kostunica odlazi sa politicke scene, evidentno je da je on najveci gubitnik ovih izbora. Ovo sa Radikalima je "slamka spasa" ali im to sve nece vredeti.

Goran

pre 15 godina

Ej ljudi, sad vise nema hocu - necu. Ako je cena za ulazak u EU koalicija sa SPS-om ima bre da se pravi. Ma ako nam kazu da svi dva puta dnevno setamo oko Slavije sa Slobinim slikama za ulazak u EU ima bre i to da radimo. Nemoj da se foliramo. I bas me briga da li ce koalicija da bude sa SPS-om ili carom Muratom ako cemo tako u EU. I svi u demokratskom bloku koji "kao nece sa SPS-om" su slagali svoje birace kada su im rekli da ce po svaku cenu uraditi sve sto je potrebno za evropske integracije. Na kraju i premijer Velike Britanije rece: "ne mora SPS vecito da ostane partija Slobodana Milosevica". Jednostavno, bas me briga sta treba da uradite ako cete to da uradite zbog toga sto ce Srbija za 5, 6 godina da bude clan EU. Jel to jasno ?

carapan

pre 15 godina

e, ako ovi naprave vladu sa sps-om, onda ce to biti nesto najludje sto se kod nas desilo posle pada milosevica. zamislite da vladu naprave oni koji su se do juce poljuvali. pljuvali su se cak i posto su raspisani izbori. setite se sta je dacic govorio kad je potpisan ssp. i sada on treba da udje u vladu i da radi suprotno od svega toga. a i ds da primi one koji su vladali devedesetih a kampanja im se zasnivala na tome da plase narod kako ce zemlja da se vrati u devedesete. i da dacic pravi vladu sa cankom, pa mozda cak i ldp-om. bas bi me zanimalo kakva bi to borba za evropu i za kosovo bila sa tim strankama. e, a tu bi bio i palma, onaj covek za koga su demokrate govorile da je arkanov prijatelj, ratni profiter, kriminalac. citam ovaj clanak i nemogu da verujem kako je sps dinkicu, djelicu i nekim drugim "demokratama" odjednom simpatican, proevrpski itd. BOZE NAS SACUVAJ!

bolero

pre 15 godina

O Zorane! Zivot bacen za nista. Zar sa SPS da radimo, mi da im operemo biografije. E pa zao mi je gospodo draga iz DS, ili mozda buduci drugovi. Iduci put za LDP ili kraj TOTALNI!!

bb, Evropa

pre 15 godina

Ljudi, nemojte se uzbudjivati previse, imam recept da stignete do Evrope i to preko noci.Pre 15 godina rekli su mi da idem u rat u Bosnu i da se tamo borim. Rekao sam im: hvala, odoh ja u Evropu.Sa svojom lekarskom diplomom i mojom cvrstom voljom, krenuo sam i brzo sam stigao gde sam hteo: u Evropu.Danas posedujum sve sto mi treba: porodicu, veliku vilu, privatni biznis (naravno lekarski) i nekih 22-25000 evra mesecno. Moj savet: krenite najkracim putem u Evropu, ostavite vase politicare da se svadjaju, vredjaju, biju, pljuju... Do skorog vidjenja u Evropi.

izzy

pre 15 godina

Ni meni licno nije draga pomisao da ce vladu formirati DS sa koalicijom oko SPS, sa Dacicem koji fizicki podseca na Slobu i sa Palmom koji je "bio mali kada je Betoven svirao"! Ali ljudi, ovde se radi o interesu Srbije i svih nas ! Ipak to nije onaj SPS nema Slobe ni Bakija Andjelkovica ni Vucelica ... Uostalom i DS i LDP su levi centar zar ne ? A kad vec pomenuh LDP - svega ovoga ne bi bilo da je LDP ispunio onih 7-8% o kojima se govorilo u istrazivanjima tokom cele kampanje... Ali to nam je sto nam je sad! SPS ulazi u Vladu kako god... onda bolje "za Evropu" !

Hamlet

pre 15 godina

Ipak je nesto trulo u drzavi Srbiji.....a drzava to je narod, e pa sada dragi moj narode vidite na cemu smo. Meni vise nista ovde nije jasno, eto!

Miroslav iz Hamburga

pre 15 godina

DS mora po americkom principu" He´s a son of bitch, but he is our son of a bitch!" da prilagodi Dacicev SPS na ciljeve DSa.

Opet Hamlet

pre 15 godina

Da li cu ikada da dozivim da na miru radim svoj posao, da se ne brinem sta ce biti sutra i da me bas briga ko je predsednik, a ko premijer, kakva je situacija u parlamentu????? Sve ovo vise stvarno nema nikakvog smisla!

milan

pre 15 godina

Ako su imalo pametni ovi iz SPS-a i ako ih jos sluzi pamcenje sta im je ko uradio, siguran sam da ce izabrati pravu opciju. DS se bori protiv mracnih sila `90 a sad bi oni pod ruku sa SPS-om. Budite malo opozicija, jer u Srbiji je pravilo da ko pobijedi na izborima taj je opozicija. Bar tako se godinama desava SRS-u. Oni pobjedjuju a stalno su opozicija. Sad su valjda skontali, bolje je izgubiti i biti na vlasti.

Boki

pre 15 godina

Ako su ovi iz SPS-a pametni a mislim da jesu..
Imaju šansu da jednim udarcem ubiju dve muve.
Prvi udarac je povratak na vlast.
Drugi udarac je eliminisanje DSS-a i NS.
Kako?
Pa koštunjavi i kapitalac sa pozicije vlasti nisu uspeli da naprave bolji rezultat,zamislite kakve su im šanse iz opozicije.
Moja procena da na sledećim izborima ako SPS podrži vladu DS postaće 3 stranka iza DS i SRS-a.
Verujem da ovi iz SPS razmišljaju na duže staze,što pokazuje i izborni rezultat.

Milos

pre 15 godina

Ne znam za ostale ali mislim da nasem narodu u slucaju CRNE koalicije opet biti potrebna gimnastika = dugotrajne setnje uz predivne zvuke pistaljki i lonaca...
Voleo bih da nisam u pravu i da me Gospodim Palma ne iznenadi prvom pogresnom odlukom (podrska SRS i DSS) jer verujem u njega i njegov preduzetnicki um.

U Evropu sa Palmom i DS-om....

Milovan

pre 15 godina

Ljudi, realno gledajte na stvari. Buduca trgovina DS-a sa SPS-om je posledica samo jedne stvari a ta je neocekivano mali broj glasova LDP-a. Znam da ce ovo pogoditi vecinu ljudi koji posecuju ovaj sajt, ali smatram da je Ceda odigrao sve pogresno. Razmislite.

Goran

pre 15 godina

Ja vishe ne mogu da izdrzim. Dokle cemo mi iz Vojvodine da jedemo g...a na svakim izborima.

Pa u Vodjvodini .. Tadic i Chanak(LSV je ishao sam) sami mogu da prave koaliciju i imaju preko 50% ... da je LDP proshao cenzus(4,75%) ... imali bi skoro 60% .. ali nije ni bitno toliko.

To shto u Beogradu i u Srbiji vecinu imaju DSS-NS , SRS i SPS ...to je problem koji je za sada neresiv.

Shto se tiche LDP-a ... vidi se da su sada ishli bez LSV-a , mada opet su malo podigli rejting.

Sve u svemu ... Vojvodina je za to da se ne muze vishe ... al' shta cesh .. kad je vecina Beograda josh zedna :(((

skandinavac

pre 15 godina

Sve bi to bilo normalno mislim na koaliciju demokrata i socialista da se radi o svedskoj,norveskoj ili holandiji ali ovako to je samo puka borba za vlast i borba za povratak na tron pa po cjenu vlastitih ubedjenja,,to ce svakako socijalisti iskoristiti bili bi ludi ako ne? i bojim se da ce se Karl Marx uskoro prosetati terazijama..beograda..sve u svemu uzbudljivo razdoblje pred srbijom i njenim gradjanima..ko prezivi pricace..

Darko - KG

pre 15 godina

Niste glasali, cekali ste da se sve samo resi!? Sada ste protiv koalicije sa SPS-om!? Alo bre ljudi, nemamo tih par meseci ili godina da se SRS-DSS sami uguse. Svaki dan njihove uzaludne vladavine znaci isto toliko godina cupanja iz g...! SPS je trenutno idealno resenje!

Mirjana

pre 15 godina

Dosli smo dotle da nam Ivica Dacic kroji kapu. Da zavisimo od socijalista ,penzionera i bivse stranke ratnog zlocinca. Za sta smo se borili sve ove godine? Sada cemo da operemo SPS, da ga kujemo u zvezde, pustimo famu kako su se promenili i kako su moderna stranka proevropske orijentacije.Da jednog Milosevicevog istomisljenika i naslednika zamenimo drugim! Da glumimo da nam je bas super i onako kako smo zeleli. Uzas! Za sve to treba imati dobar stomak.

Ana

pre 15 godina

Izgleda da sam ja propustila reformacije SPSa... Ispada da je to neka partija buducnosti, prava demokratska evropska levica... Nikom ne smeta sto u njoj sede isti ljudi, i nikada se nisu ogradili od zlodela devedesetih, i Miloseviceve politike... E, Srbijo kratkog si pamcenja! Sta bi nas Zoran rekao na to?

Dana

pre 15 godina

Pa sad, vlada sa SPS-om pokazuje se kao nuzno zlo. Da je od 5. 0ktobra 2000 godine proslo jedno 20-30 godina lakse bih prihvatila tu opciju. Ali, u toj stranci su i dalje isti ljudi koji su pre samo osam godina bili spremni pola naroda da pobiju da ostanu na vlasti. Koliko su mogli da se promene, pitanje je. Videcemo.

(Vlast)a

pre 15 godina

Ako STVARNO(ali stvarno!)zelimo u EU,svi moramo nesto progutati i krenuti da jedemo zabe,prvo one najvece i najgadnije!Dakle:kome je do toga da opet gleda ovo kocenje i vracanje unazad sa "nebeskim" DSS-om,lopovima i spasiocima Kosova,mogu da gledaju kako Kostunica(s kojim pravom?)okuplja radikale i socijaliste u zgradi Vlade?!Mislim,premijer nam je ubijen u dvoristu te zgrade i grozno je i pomisliti da neki od zaverenika sede gore i smeju se,planirajuci kako dogodine,bude li po njihovom,nece biti hodocasca ni ploce koja ih podseca na njihova dela.
Nadajmo se da mlade snage SPS-a zele da se distanciraju od proslosti,da pristupe Socijalistickoj internacionali,a da im demokrate i LDP-ovci u tome pomognu.Ima tu i protivprirodnog bluda,ali i onog da politika nije za ljude sa slabim stomakom.

eskim

pre 15 godina

Zivce sam pokidala u predizbornoj kampanji, u nedelju, a kidam ih i dalje. Tako sam zelela da se posle ovih izbora zauvek vratim u Srbiju! Zasto ovako?!

Glock

pre 15 godina

Ne bih imao nista protiv toga da DS i SPS nadju zajednicki jezik. Ali, samo pod uslovom da ljudi koje smo gledali devedesetih ne budu u vladi (niti blizu nje) ni u kakvom obliku.

Znam da je SPS i ranije imao kvalitetne kadrove, ali od Slobe i njegovih pulena niko nije mogao doci do izrazaja. Da se razumemo, SPS je imao *skolovane* i prilicno sposobne kadrove, ali su korisceni u pogresne svrhe. Sada im se pruza prilika da pokazu da li razumeju sta znaci "levica", i imaju sansu da mlade ljude puste napred da od SPS-a naprave stranku koju necemo vise vezivati za devedesete.

Zalosno je sto je meni, licno, SRS mnogo veca asocijacija na prolivanje krvi i tugu i nesrecu, nego SPS (oni su mi asocijacija na lopovluk).

SPS ce ili iskoristiti priliku da postane prava levicarska stranka (i brine o socijali), ili ce se vratiti u proslost, a time ce zapecatiti svoju sudbinu.

Živorad

pre 15 godina

Jedina dobra stvar u ovoj kombinatorici je to što ćemo, u trci i otimačini, da ne kažem "kupovini" koalicionih partnera, vrlo brzo dobiti Vladu, kakvu-takvu..

Nenad

pre 15 godina

Vreme je da se demokratska stranka povuce i da predje u opoziciju da bi ojacala sto vise. Ja bih se zahvalio drzavi na svemu sto je ucinila za mene i odoh. Neka zive ostali kako hoce

Lala

pre 15 godina

Narode nemojte "kriviti"SPS,pa ni DSS-NS i SRS,za ovakav ishod tesnog rezultata glasanja za partije koje tezeka EU,jer glavni krivac smo mi gradjani Srbije!!!!Nikada se nismo slozili medjusobno,trazeci krivca za to sa strane a i NIKADA se necemo sloziti ako se drzimo "nasih principa"!

Dzox, Zvezdara

pre 15 godina

....po meni DS ima dve solucije solucije...da progutamo knedlu i prihvatimo SPS, pustimo Cedu da nas pljuje, ali istovremeno damo ovoj zemlji sansu da prezivi i da postane normalna zemlja u kojoj ce ljudi ziveti bolje nego sto su ziveli...ili..
...ili da prestanemo da se trudimo i pocnemo da mislimo stranacki...koalicija od 126 ili 127 poslanika je toliko klimava da nema sanse da opstane dugo..., a posle nje DS moze samo da dobije jos vise..a neki kao sto je DSS ce nestati...pitanje je samo koliko ce stete napraviti za taj period vladavine...
Pa sad...misliti na narod...ili na sebe...?...ipak se nadam vladi sa DS-om...a Ceda neka pljuje...mada bi trebalo da ga je sramota od ovih 5,2%...

Zaki

pre 15 godina

Mnogo puta mi se dešavalo u životu da u nečemu pogrešim, ali mi ljuta sujeta, moj jedini neprijatelj, nije davala da smireno prihvatim činjenicu da sam omanuo. Iako sam znao da sam u krivu naročito bi me bolelo kada bi mi neko na to ukazao...i još bih više sujetno divljao sam po sebi i škrgutao zubima. Hajde da socijalistima ne bodemo oči zbog grešaka. Može Savle da postane Pavle ako vidi da njegova težnja ka ispravljanju ima podršku. Hajde da tu mogućnost, kao malo žara u pepelu, razgorimo. Uostalom ko je, osim jednog, pa nezabludiv od žene rođenih?

malo je falilo

pre 15 godina

Hvala svim mladim ljudima koji nisu glasali!!! Zbog njih sad imamo ovu pat poziciju i pirovu pobedu! Samo da je ldp dobio 3 mandata vise stvari bi bile mnogo drugacije!!

sad cete videti da ste itekako imali svoj intere da glasate kad nacionalisti formiraju vladu i odvuku nas pravac u devedesete...

Peki

pre 15 godina

Kada ce vishe trut da nestane iz nasih zovita. Gledam juce njegovu izjavu datu pre izbora kako njegovoj partiji uopste nisu vazne fotelje i premijersko mesto..pa sta ste bre trazili nego premijersko mesto.
Mislim da vecina u Srbiji nije shvatila koliko je bilo bitno da pobede prave Evrospke snage a ne ove kvazievropske.
Uzgled samo da napomenem da je moj drug juce ostao bez posla u jednoj americkoj programerksoj firmi.Objasnjenje-povukli se iz srbije zbog nestabilne politicke situacije. Da li su oni shvatili ili vec znaju
da ce DSS-SRS-SPS napraviti vladu?

neko iz mase

pre 15 godina

ma neka se lepo ponudi Velji da bude ministar za kapitalne investicije u PRo Evropskoj vladi i odmah će da napusti koaliciju sa DSS-om koja više nema smisla

jo-jo

pre 15 godina

Juce O.Dulic sedi pored Z.Obradovica (SPS) i kaze da bi usli u vladu sa SPS-om samo da sprece da se vrati politika devedesetih????
Pa koju politiku ce da forsira SPS???
Ili da se ceka da prodje rok za formiranje Vlade pa jovo-nanovo ili ce se dogovoriti SRS-DSS-SPS....
A Evropa? Pa opet ce uraditi kako njoj odgovara bez ikakve grize savesti kao i uvek... Rusija - ista stvar..... Ne zanosite se da ce nam neko pomoci bez interesa.... Uvalice neki kredit sa zelenaskom kamatom ili preuzeti neku profitabilnu granu i to Vam je braco moja to, ma koliko to ne mozete da shvatite...

Prevodilac

pre 15 godina

Puno je zajednickih interesa koje bi u ime Srbije trebalo da slede sve partije. Za jedan novi pocetak medju njima bila bi nuzna promena vodecih ljudi u nekim partijama. Jer rdja se brzo skuplja na starom gvozdju.
Sve partije pokusavaju na racun drugih partija vlastiti prosperitet ucvrstiti, a ne kroz profilisanje na osnovu vlastitih vrednosti i ciljeva.
To vodi u slepilo, bezlicno politiziranje, samodopadenje, koketiranje sa masama i corsakak na stetu sviju nas.
Uskoro cemo doziveti (partijsko vencanje)-koaliciju.
Sve su neve lepo nakicene, al' miraza nijedna ne nosi.

Miki

pre 15 godina

Seselj, Milosevic i Kostunica prave vladu!
Sigmund Freud, Definicija Ludila: Stalnim primenjivanjem istih metoda i iduci istim putem pokusavati doci do razlicitih rezultata!!
To je stanje u Srbiji, pa ko voli...

Ja

pre 15 godina

Svi vi koji ste glasali za DS, kako to se ne osecate prevareno sto vasi izabrani predstavnici kojima ste dali glas prave koaliciju sa SPS-om vasim najljucim neprijateljem i otelotvorenjem zla u Srbiji?

Albert

pre 15 godina

kad su bili izbori???i ko skim pregovara?ja cu iduci put da glasam za David Copperfield-a....on menja svakog od ovih...jer nasi su dosta toga naucili od njega,i ipak im nije dosta

Milovan, Jagodina

pre 15 godina

U Jagodini su pobedili SPS-PUPS-JS na lokalnom nivou, a DS na republickom. Znaci, ljudi koji su glasali za Palmu, glasali su i za ZES. Znaci, koalicija Palme i SRSa bi zaista bila protiv volje glasaca...I na predsednickim izborima SPSovci, penzioneri i Palmini su glasali za Borisa. Svojim neglasanjem i smanjivanjem kvoruma Palmina i Peleviceva SSJ su uvek podrzavali i Djindjicevu vladu. Na zalost, LDP sa manjinama nije dovoljan DSu za vladu, ali, i vlada sa SPSom nije toliko iznenadjenje za ljude koji poznaju politicku situaciju. Uostalom, zar nije Nikolic odbijao koaliciju sa SPSom tokom izbora...

Goran

pre 15 godina

Ljudi
I meni se gadi sve ovo , ne mogu da zamislim da nas SPS uvodi negde ali onda kad se okrenem na drugu stranu pa vidim Kostunicu,Nikolica i Dacica kako vode zemlju u jad i bedu. Moramo zapusiti nos i krenuti dalje . Ako SPS udje u vladu sa ZES onda ce i u njemu na povrsinu isplivati malo bolji ljudi. A ako se formira ova druga koalicija onda ce isplivati najgori.Mnogo mogu pokvariti pa taman da i takva vlada kratko traje.Lako je nesto pokvariti , tesko napraviti. Zato , zapusite nos i idemo dalje.

mirza

pre 15 godina

nikad nisam ni ocekivao da ce nam sps ikad vise kreirati sudbinu ali kako kazu u zivotu nikad neznas sta ce te snaci. nekako bi i mogao da svarim sps ali samo ako bi i ceda bio tu. mislim da je jako vazno da u vladi koja ce menjati zakone za ulazak u evropsku uniju bude neko kao ceda. mislim da nije fer da se ldp nadje u opoziciji sa dss i sa srs . ja se nebi ljutio kad bi se nasli zajedno

duh koji hoda

pre 15 godina

ona trojica mi lice na cuveni trijumvirat iz maxmagnusa, cak su se i neki penzosi tamo pojavljivali.
na zalost, ovo ipak nije strip vec nas mali zivot, koji vec 18 godina krckam boreci se protih takvih likova, za obican, normalan zivot. ako sam se ja prevario, moje dete nece, nije lud da mu za 15 godina neki takvi likovi odlucuju o zivotu.

Aca

pre 15 godina

Kao dugogodisnji simpatizer DSS smatram koalicju sa SRS neprihvatljivu. U slucaju da se desi Kostunica ce ostati bez polovine glasackog tela i bez partije (bice tu poprilicno prebega). SRS je demogagoska nacio-socijalisticka partija kojoj nije ni do Srbije ni do socijalne pravde. Krajnje je vreme da pokazu sta znaju a ne da nas godinama kao "opozicija" drze taocima. Sa druge strane smatram da je DS bolje da pusti SRS na vlast i da ne pravi koalicije sa malim partijama (SPO, SPS, LDP, G17). Velike koalicije ne mogu opstati (puno krokodila a mala bara) i samo ce oslabiti DS.

milos

pre 15 godina

Sta su Srbi toliko zgresili da sa ovako samokaznjavaju. Zar gospodin Micunovic moze da predje preko dvadestogodisnje borbe protiv politike SPS-a. Zna se da vuk dlaku menja ali cud nikako! Zar da nam Ivica Dacic bude potpresednik vlade! Ako treba doci do kraja, onda je druzina SPS-SRS i DSS prirodnija. A to znaci da ce gradjani lupiti glavom o zid i zavrsiti sa DSS-om i SPS-om. I to mora da se dogodi Srbiji da se opameti na ovom putu Golgote.

Ser_Zile

pre 15 godina

Dokle vise? Dokle ce Vojislav Kostunica da upravlja ovom zemljom? Zar ne vidite da je postao reinkarnacija Slobodana Milosevica i da po svaku cenu zeli da bude na vlasti? Covek ne bira sredstva... dao bi sve samo da je vlast... Vojo uzmi se upamet i bezi iz politike ako ti je stavrno stalo do Srbije kao sto pricas (iz tvoje politike se vidi da nije bas tako)! Nekada sam mislio da je Vojislav politicar na koga svi treba da se ugledaju a sada zalim sto je ostao na vlasti jer ga je promenila, napravila od njega novog Slobodana Milosevica..... zalosno je majke mi!!!!!! Zar samo na sebe mislis Vojo? Pa zar se ne secate da su i ti Radikali bili u vlasti i da su nas tada bombardovali? Rekli su da ce izaci iz vlade ako do toga dodje ali su ipak ostali u istoj? Zar se toga niko ne seca???? Ljudi....opet cemo da patimo ako ovaj Vojislav ovako nastavi sa radikalima? Ako mu je samo do vlasti a ne do Srbije kako prica i obmanjuje narod..... Zalosno je sve ovo sto nam radi.....zalosno.....

Zoran

pre 15 godina

Bio sam siguran da ce DSS na celu sa svojim predsednikom praviti koaliciju( Vladu) sa SRS, i to vec odavno. Gubitnici uvek povlace pogresne poteze pa to vazi i za Voju Kostunicu. Mogao je da napravi ovaj dil u Skupstini i da ima 47 mandata, ali se preracunao i nadao se da ce na prici o kosovu dobiti vise. Mozete moliti SPS, ali ce oni sa vama gubitnicima samo ako su ludi, pa u SPS koaliciji neka se samo Palma povuce ili glasa za proevropsku stranku fasisti propadose, knap ali propast. Mislim da Dacic nije toliko naivan, nisam pristalica SPS-a daleko od toga, ali oni mogu sada da se politicki izvuku i postanu jedna sodijaldemokratska stranka evropskih principa, sa DSS-om i SRS-om imaju sigurnu politicku smrt. Recite kada su to Nikolic, Vucic I Kostunica dobili neke izbore. Koliko su puta bili kandidati za Predsednika i uvek izgubili. Tako ce i ostati.

Bane

pre 15 godina

Po meni najvecu odgovornost za eventualno formiranje vlade DS sa SPS snose svi oni ljudi koji nisu izasli na glasanje,a sada su prvi koji se bune protiv toga.Gde ste svi bili 11 maja? Da su svi bili malo odgovorniji mozda bi DS sam pravio vladu bez potrebe za bilo kakvom koalicijom,ali sada je ta sansa ispustena.Bolje i sa socijalistima nego da gledam Tomu i Voju na vlasti i da stalno slusam o Kosovu

Ja

pre 15 godina

Kada Kosovo uđe u EU pre Srbije, možda će onda radikali konačno izgubiti podršku u narodu? Nadam se da ćemo ipak dobiti DS vladu...

Vojvodjanin

pre 15 godina

Vojvodino! Ajmo, sta cekamo. Sad je trenutak, ovi u Srbiji nisu u stanju da raskinu sa prosloscu i to su dokazali. Ostaje nam da se mi pobrinemo za sebe i pravac Evropa :-)

XXX

pre 15 godina

Posle bitke su svi generali.Gde su ti razmazeni glasaci kojima je tesko da odu do glasackog mesta i zaokruze svoju opciju.Najmanje je mladih ispod 30 godina glasalo i eto nam matematike.Nevoljnici,sirotinja i polupismeni dolaze redovno.Nepismeni ostave otisak prsta,ali tacno znaju broj koji treba zaokruziti.Da li ih je neko obucavao ili je to urodjeno.Sad treba pronaci 126 poslanika i konacno napraviti vladu za bolji zivot.Djindjic se u grobu prevrce,a mi moramo ziveti sa tim.Samo da ne gledamo nadureno dete/VK/ kome su oduzeli igracku/vladu i Kosovo/.Neka njega i Velje u opoziciji,imace dobro drustvo/SRS/.

Sander

pre 15 godina

Najbitnije je da ce zadatci buduce vlade SRS-DSS-SPS biti ulazak Srbije u EU, ocuvanje Kosova i Metohije, ekonomski prosperitet i borba protiv nezaposlenosti, stvaranje Pravne drzave i borba protiv korupcije. Znaci isto kao i DS, razlika moze biti samo u tome ciji ce se dzepovi puniti ili je mozda to najbitnije?

zato

pre 15 godina

Ciljevi te "patriotske"Vlade:
-ponistavanje SSP
-stavljanje pod kontrolu svih
medija
-naizmenicna straza pred vratima arhive BIA/istina o
ubistvu Djindjica/
-osnivanje drzavnog saveta/ratni zlocinci i tajkune/za laksu borbu protiv "izdajnika"
Svanuce im se,napokon...

ogisha

pre 15 godina

Najbolje je da DSS smeni sadasnjeg predsednika stranke, i da se vrate na neki "normalan", kolosek. I niko nece da se svadja ni sa kim.

Vera

pre 15 godina

Opet ostrašćeni komentari. Kad ćemo da shvatimo da je ovo politika - tu sve može. Tako je svuda. Danas se pljuju, a sutra zajedno drže miting. Nije mi milo što se pregovara sa SPS-om, ali ne postoje idealne situacije. Odnosno, postoje i zovu se ISTORIJSKE PRILIKE. Mi smo svoju imali 5. oktobra i ništa sa njom nismo uradili. A pošto istorijske prilike ne rastu na grani, nerealno je bilo očekivati da demokratska struja ponovo osvoji apsolutnu većinu na izborima. Ne posle svih grešaka koje je sebi dozvolila u prethodnih nekoliko godina. Sad nam samo ostaje da sečemo uši i krpimo d..., makar i sa SPS-om i da probamo što pametnije da odigramo u toj neprijatnoj situaciji.

micki

pre 15 godina

hmm, komplikuje se stvar

ldp-u ipak mandat manje u korist radikala. Malo je i ako se prikljuci Palma:
ds 102
ldp 13
manjine 5 (bez sulejmana)
palma 3
ukupno 123 sto znaci da fali jos 3 mandata tako da cak i ugljanin ne moze da pripomogne. Morace da idu i na penzionere, ili na SPS u celini sto ce biti zesca trgovina......

Tri losa ubise Milosa

pre 15 godina

Dok macke nema misevi kolo vode. Gubitnici se sastali da formiraju vladu. Hm. Jos ce SPS da bude najveci pobednik na kraju.

Ivana

pre 15 godina

Jasno je da nema cvrste proevropske politike bez LDP-a.Sto se tice stava prema Kosovu on ce se vremenom uskladjivati u zavisnosti od toga kako se okolnosti budu razvijale. Sada je najvaznije da nova Vlada ima cvrstu proevropsku politiku, inace ode mast u propast.

Johnny Bravo

pre 15 godina

ali neka biće mi drago da ova koalicija oko DS-a uđe u koaliciju sa SPS-om...Vuku neće biti problem, on je sedeo u Slobinoj vladi, rušio Zorana sa mesta gradonačelnika sa istim tim socijalistima ...pa ste videli šta je bilo posle...neka, isto će i ove da sačeka...ima ona narodna, ko sa djavolom ...

Alekasandar -Republika Srpska

pre 15 godina

Pa dokle će Srbija da se djeli na tabore! Ni jedni nisu cvjećke ni radikali ni tadićevci,dokle će političari da razjedinjavaju srbe ovo je više smješno kao da nas ima 100000000 pa da se djelimo na ove i one! Gdje je ta granica gladi za vlašću?

Sasa Golubovic

pre 15 godina

Zar ne vidite da je Srbija podeljena 50:50 Govorimo o Vladi sa 126 a niko ne moze sa nikim zajedno. Dosli smo do tacke usijanja ili do ivice ponora. Ili cemo napraviti jaku Vladu ili ponovo na Izbore. Govore da je DS uzeo 102 mesta u parlamentu a koliko ce od 102 dobiti G17+, koliko Canak, Koliko Vuk Draskovic, koliko ostali u koaliciji ?? Ko kaze da je DS najaca stranka u Srbiji? Zar to onda ne bi mogli reci Radikali i Voja zajedno imaju 107? Zar oni nisu skoro zajedno? Vidite li da smo se podelili na pola a to je najgore sto se moglo desiti. Da bar imamo jednu jaku politicku licnost koja bi iznela sve ovo i sa Evropom i sa Kosovom. Prosli put su radikali bili najaca stranka pa nisu formirali Vladu, sada je to koalicija oko DS pa cemo videti da li ce i oni moci da formiraju Vladu. Ali koliko vidim SPS nece propustiti da se vrati na veliku scenu jer je ovo najbolji rezultat koji ce ikada imati. Novi izbori bi bili pogubni za SPS. Zato sve je u znaku 50 posto prema 50 posto ......nadam se samo da nece biti pogubno za nas gradjane

vinska musica

pre 15 godina

Jadna li smo kostun-republika, kad nam o formiranju vlade pregovaraju DSS-NS-SRS-SPS-PUPS. Voja Kostunica izgleda neobavesteno, nezna da je izgubio izbore i da je narod odlucio sta je odlucio. I ako formiraju vladu pitam se koje ce resore da uzmu. Naumov, Loncar i Trkac su vec vodili po dva ministarstva, verovatno ce da se rotiraju, Jocic je sprecen, a ostali kadrovi su zbog loseg rejtinga u narodu poslati po ambasadma u svetu. Aktiviranjem afere kofer gde su pored Simica i Zagradjanina uhapsen i drug "Mirko" Dacic Voja dobija sa vadikalima vecinu. Brigu o PUPS-ovcima preuzima Toma , on im je i najpotrebniji. Kapitalac ne odstupa od auto puta Horgos-Pozega i kraj. Alo Pozega, alo Pozega...alo Pozega gde cemo dalje. Na prvoj svecanoj sednici vlade ponistice se sporazum sa Evropom, a svecanost ce uvecati licno Betoven (o Palminom trosku) svirajuci odu kolektivno ludilo. Brod tone-spasavaj se ko moze!!!!!!!

rammstein

pre 15 godina

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije i Srpska radikalna stranka usaglasile su danas predlog sporazuma o karakteru i programskim ciljevima "nove nacionalne vlade Srbije",
Sile zla se okupljaju da ovu zemlju zaviju u crno.Boze pomogni nam da ih se zauvek resimo.

nikola

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da Radikali "pucaju" skroz kao partija ako sada ne uđu u vlast. Borba za stvaranje pro-evropske vlade biće veoma teška, najveći dobitnik će sigurno biti SPS koji će u svakom slučaju biti u nekoj vladi. Za njih bi najbolje bilo da uđu u vladu sa DS-om i najverovatnije će tako i biti. U principu, za Srbiju i DS je bolje i vlada sa SPS-om nego vlada SRS-DSS-SPS. Nažalost, zbog slabijeg rezultata LDP-a Tadić mora da pravi ovakve kombinacije koje su sada neophodne ako ne želi da vlast preuzmu Radikali. Moje lično mišljenje je da će se formirati vlada DS-SPS-manjinske partije iz prostog razloga što je bolje kada imate samo dva jaka "partnera" u vladi, SPS će se u ovakbvoj vladi "ogrebati" i za više funkcija i za bolji rejting svoje stranke na nekim narednim izborima.

NemanjA

pre 15 godina

Kao sto sam i ocekivao, opet mora da se bira izmedju manjeg od dva zla... A DS+SPS je najmanje losa opcija trenutno. Ipak, raduje me sto sve vise ima glasova za prave evropske partije, uskoro ce ovi drugi otici u zaborav, ali narodu je dosta da to ceka...proci ce nam mladost...

Zak Shurak

pre 15 godina

DSS- SRS ne mogu da nadju najbitniju podrsku za svoj projekat- a to je ona spolja... evropa i rusija imaju zajednicki interes i ko to jos nije shvatio, nema jos mnogo vremena. paradoksalno, ali u nasu korist radi i cinjenica da se, odjednom, evropi zuri da se stvari sa balkanom srede i da se i ona zaokruzi i zavrsi proces ujedinjavanja, a bez te nezgodne izrasline na svojoj zadnjici... tako, da: niti cemo se preganjati doveka sa ovom novom vladom, niti ce je praviti voja i toma! niti ce fijat da ode iz srbije, a nece niko ni ponistavati sporazum sa evropom... na srecu, stvari vise nisu u nasim rukama, a na izborima smo uradili dovoljno!

Marko

pre 15 godina

Cak i ako se napravi vlada SRS, DSS+NS i SPS, ta neprirodna tvorevina nece dugo trajati i svima njima garantuje losu politicku buducnost. Mislim da gradjani koji su glasali za njih ne prizeljkuju tu koaliciju i da ce biti razocarani. Sve je to skup licnih i partijskih interesa. DSS+NS da se odrzi na vlasti. SRS da najzad bude u vlasti. SPS da se vrati na velika vrana na scenu. Takva koalicija okupljena oko nacela "fotelje za sve" pod plastom "odbrana kosmeta" nema nikakve sanse da donese ista dobro ovom narodu i zemlji a kamoli da odbrani kosmet. Srbija ne moze braniti svoju teritoriju izolovana i van evropskih i svetskih tokova. Nisam siguran da oni uopste imaju ideju kako bi "branili" nasu teritorijalnu celovitost.

Milan

pre 15 godina

Sta DSS-NS i SRS treba jos da usaglasavaju pa to su uradili vec prije nego sto je Kostunica podneo ostavku. Ali i inace njihova politika i stavovi ne razlikuju se pa ni nema sta posebno usaglasavati. Zamislite ovako: Seselj predsednik, Kostunica premijer, Nikolic ministar inostranih poslova za istok a Vucic gradonacelnik, ja vracam moj pasos i trazim drugi. A da li ste primetili gde su radikali dobili najvise procenata u zatvorima - u bogati sve patriota do patriote.

Milutin

pre 15 godina

Najkorektnije i najbolje je manjinjska vlada DS sa satelitima a da ih podržava SPS (DSS ?) jer bi bili ispunjeni uslovi za ulazak u Evropu, kontrola kako če se poštovati dogovori oko Kosova a i izbegla zamka sa SRS i blokirali nekontrolisani uzleti "tajfuna" oko Tadića.

zexy

pre 15 godina

Nema dileme, koalicija DS-SPS je u stvari prirodna, to su 2 reformisane stranke koje su se distancirale od proslosti.
DS se odrekao i odbacio one koji su hapsili Milosevica, a SPS se isto tako distancira na neki nacin od Milosevica i stavlja fokus na socijalnu pravdu.

Mikro

pre 15 godina

Aman ljudi, sad smo gadljivi na SPS, a u nedelju, po onako lepom danu nas je mrzelo da se prosetamo koju desetinu ili stotinu metara do lokalnih izbornih mesta (mislim prvenstveno na lenje sugradjane-Beogradjane). Sad kukamo. Kad je moj otac, koji ima 83 godine i jedva hoda bez pomoci, odleteo da glasa za Evropu, onda stvarno treba da nas je sramota. Na zalost DS+LDP+manjine nemaju preko 50% i tacno je da je eventualna koalicija sa SPS tragicna, ali je koalicija DSS-SRS-NS ubitacna po sve nas i pretvorice nas u crnu rupu. Ja imam par poznanika DSS-ovaca (onih novih, oni od pre 5. oktobra su odustali od istih jos 2001.) koji se od ponedeljka ujutro ponasaju pomahnitalije od komsija radikala. Radikali cute, svesni su da im je izborni rezultat katastrofalan (nisu ocekivali ni mrvu ispod 40%) i kalkulisu, a DSS-ovce moram da zaobilazim na ulici da izbegnem ispade nekog cudnog, tragi-komicnog ponasanja. SPS ima prilike da se bar malo iskupi za sve lose ucinjeno u proslosti.

Nensi

pre 15 godina

"Sto jes jes najbolji je SPS" nekada sam mrzela ovaj slogan a on ponovo aktuelan, sto bi rekli izgleda za sva vremena, ali molim Boga da SpS prihvati Borisovu ponudu, ako ne prihvate i Vladu formiraju Toma i Zmira uz pomoc zustrog Velje bolje da trazimo politicki azil u nekoj stranoj ambasadi.

dusan

pre 15 godina

Samardžić je ukazao da se prethodna vlada raspala upravo oko "ključne stvari za državu - Kosova".
kljucna stvar za ovu drzavu, tj. ne za drzavu, vec za njene gradjane (naglasavam gradjane, a ne samo srbe; kao neki) je bolji zivot.
to da imaju dobar posao, da mogu deci da priuste i letovanje i zimovanje, da mogu da sa prijateljima izadju na rucak ili veceru, da mogu da slave slavu, a da ne moraju da za to stede godinu dana...
to je za normalne ljude kljucno. za demagoge i one koji zive u proslosti, svaka veza sa sadasnjoscu je zastrasujuca i nepoznata. tako oni i ne bi mogli da ucine nista osim da pricaju, pricaju, pricaju.
i da. evo nama opet jednog slogana, naravno od mladjahnog mladenovica (pleonazam?) - "nova nacionalna vlada srbije"
ma hajde! a sta bi to trebalo da znaci? kakve su to do sada bile vlade? kakva ce to biti vlada ako je ne osujete vi, vec neko drugi?
srs + dss su pogresili vreme. njihovi kadrovi su idelani za period posle drugog svetskog rata, propagiranje i komunizma putem reci i parola, naravno. dela ne pominjemo, jer su ona nebitna. bitno je da se nesto kaze, izlupeta. o smislu i primenljivosti tako necega neka glavu lupa neko drugi...

andy pipkin

pre 15 godina

sjajna vam je slika one trojice, kostunica, nikolic i dacic, kao moguca vladajuca trojka. svaka cast biracima, dobro ste izabrali. a i ja sam dobro izabrao kad sam se odselio iz srbije, jer ne bih nikada ziveo okruzen ljudima koji prizeljkuju takvu vladu.

sonja

pre 15 godina

Poenta je u tome kako SPS-PUPS-JS tumače Sporazum. Oni se nisu izjašnjavali, Palma je i danas bio jasan. Boris Tadić je veoma konkretizovao priču u zadnjih nekoliko dana kampanje, i čak i ja koja nikada ne bih dala glas Radikalima, a za Koštunicu samo želim da ga više moje oke ne vide - nisam bila načisto s tim ko je u pravu, jer niko nije imao jasne argumente. Sada se vidi koliko je Koštunicina priča prazna. Da ne bude zabune, jasno je meni to bilo, samo nisam nekako racionalno mogla da dođem do tog zaključka. :oP

diskobolos

pre 15 godina

Bilo kako da se zavrssi trgovina koja je poccela, bicemo na gubitku, bar 1/2 populacije Srbije .Cemu osporavati postizborne koalicije, a velicati predizborne. Da sam na Tadicevom mestu (hvala bogu-nisam), malo bih realnije sagledavao izborne rtezultate. Koliko je DS osvojio glasova biraca, a koliko su glasova evropskoj koaliciji doneli glasacci LSV, SPO, Ljajiceva stranka... Nije DS toliko ubedljiv, kako se Tadicu cini i to bi trebalo da ga zabrine. Dobro proisteklo iz ovih izbora, nadam se, bice eliminisanje partijskog jednoumlja u Skupstini i realnije glasanje o predlozenim zakonima i amandmanima na njih, a ne da kao sada, bez obzira kakvi bili, predlozi opozicionih partija u kos, predlozi vecine apriori prihvatani. Da bi Srbija krupnijim koracima krenula u Evropske integracije, formirajmo vladu Nacionalnog jedinstva, u kojoj bi bilo mesta za sve prema rangiranju uspessnosti na izborima. Niko nema tapiju i monopol na missljenje u ime naroda. Gospodine Tadicu, shvatite vec jednom da ste predsednik SVIH GRADJANA Srbije, a ne samo clanova DS i koalicionih parnera. Demokratski bi bilo da, dok Vam traje mandat predsednika Republike, zamrznete svoju funkciju u stranci na cijem ste ccelu.

veselin

pre 15 godina

I gde smo bili, nigde.
Šta smo uradili, Ubili Zorana Đinđića.
Ipak, putuj ti Evropo, a mi čekamo da bauk miloševizma aterira. Onaj ko ni na popravnom ne prođe bolje i ne zaslužuje nego da ga Ivica spašava od strašnog vuka, dok bauk kruži i kruži i sve je niže. Samo ti putuj i nemoj čekati na nas, ionako 500 god kasnimo.

Met

pre 15 godina

"Nema toga što bi nas privolelo da sa njima (DS) sarađujemo".
Tek za podsećanje g. Samardžiću: pa tamo su vam koreni. Odvojiti se od DS i programski se približiti SRS, pa gde je tu stav, princip, program?
Sujeta je problem vodećih ljudi DSS. Zbog sujete su se i odvojili od DS, ne zbog programskih ciljeva. Gosp. Koštunica onomad nije mogao podneti da gosp.Đinđić bude br. 1.
Šteta što nisu sami izašli na izbore.

dex

pre 15 godina

Ovo mi lici na takmicenje u Basketu u grupama i sad plasman nase reprezentacije u narednu rundu zavisi od toga da li ce Hrvati da pobede Zambiju ili da izgube. I mi kao sad navijamo za Hrvate da se opamete i pomognu braci Srbima, a oni naravno izgube od Zambije. Pa nemojte ljudi da se nadate da ce SPS da se promeni...

lh

pre 15 godina

sledeci put, na novim tzv sudbonosnim izborima, uradimo nesto pa da nam imigracija izadje na izbore. prestanimo sa pricom kako nam diaspora nije potrebna a evo vec 20 godina nismo u stanju da izaberemo prave ljude...plivaj sine, daleko je evropa

mrgud

pre 15 godina

U, što bih ja voleo da Koštunica napravi koaliciju sa radikalima i SPS-om, poješće ih radikalsko glasačko telo načisto. Njemu je bolje da ide u opoziciju pa da odatle napada vlast i tako proba da se ojača, jer ako bude još jedan mandat na vlasti, neće proći cenzus na sledećim izborima.

seselj-kostunicina koalicija

pre 15 godina

a zasto dss nije pricao o programskom jedinstvu sa radikalima i u kampanji. tad bi imali jos bolji rezultat. dss su sigurno najnepostenija politicka stranka u srbiji sastavljena od najnecasnijih ljudi. mislim, kosovo i tamo odrzani izbori su najbolji primer.

himalajac

pre 15 godina

Toliko o principima. Ja i dalje tvrdim, posebno sada, da je najbolje resenje DS-SRS. Jednim udarcem ubijes mnogo "muva". Tako bi stvarno bila prica "i za EU i za Kosovo", a jos bolje, sve VIP strancice ovog momenta bi bile proslost, kao sto je odavno trebalo da bude (SPS, DSS...) Nije SPS nista blizi DS od DSS-a ili SRS-a... Da ne kazem koliko bih bio srecan da ne gledam vise Tijanica i slicne njemu. Razmislite o tome.

Vanja

pre 15 godina

Sad smo mi iz ZESa krivi sto zovemo SPS u koaliciju i tako navodno restauriramo devedesete, izdajemo borbu i slicno. Ne, problem je nastao zato sto je LDP pukao na izborima, a mi sada gledamo koja je najbolja MOGUCA varijanta. Mi smo dobacili do 102 mandata, sto niko nije ocekivao, a da LDP ima bar 20, s njima bismo pravili vladu. Da je LDPu ponasanje bilo manje amatersko i nadobudno, bili bi u boljoj situaciji. Posto nije, pustite nas da Srbiju vadimo iz crne rupe.

Milos Milosavljevic

pre 15 godina

Ako vec mora onda neka bude i SPS samo nikako DSS + Radikali onda smo propali. Opet ce SPS da nam kroji sudbinu da ne verujes. O tempora o mores!

Zigi

pre 15 godina

DS bi napravio gresku ukoliko bi napravio vladu sa SPS-om bez LDP-a . Ucescem i LDP-a u vladi razvodnio bi se uticaj SPS-a . Naravno i Ceda mora da to svati i da ne bude iskljuciv u pregovorima

mens

pre 15 godina

Politika je pre svega stvar pragmatizma. Odluka SPS-a jeste svojevrsna odrednica za buducnost. Sansa da se od stranke koja je jos u senci sujete, ideala i idolopoklonstva, pretvori u modernu stranku levog centra. A to znaci reprofilisanje. A to znaci vlada levog centra. A to znaci Socijalisticka internacionala. Mali li je ulog?

Mata

pre 15 godina

Nismo bolje ni zaslužili. Toliko je mržnje medju nama, da to nigde na svetu ne postoji. Srbi, opametite se bre. Ostaće nas za pod krušku. Ujedinimo se već jednom, ovako podvojeni nikuda nećemo stići. Treba raspisati konkurs za članove vlade, pa neka najbolji i najsposobniji vode ovu zemlju, bez obzira u kojoj su stranci.

strah narodnjaka i radikala

pre 15 godina

radikali i dss ce pokusati da nagovore sps na saradnju jer se pokazalo da im uzima glasove, posebno srs-u. to bi se jos povecalo ako bi sps isao u vladu sa ds-om, jer sa tolikom podrskom eu bilo kakva vlada ds-a ne moze da ne donese dobre rezultate.

Sasa

pre 15 godina

SRS, DSS i SPS imaju jasan stav, U EU samo sa Kosovom. Ta politika je dobila vecinu na izborima, preko 50%. E sad moze to nekom da se svidja ili ne, da tvrdi kako je pobedio sa manje od 40% ili bije glavu o zid - njegov izbor. Znam da su se nekima usladile fotelje i da ce je se tesko odreci, ali ne priznati realnost ne menja istu.

Colin_bgd

pre 15 godina

Nista nema apsolutno, sve je relativno. To jest, sve se gleda u okviru nekog konteksta. Danasnji srpski "kontekst" je da je SPS manje zlo od SRS i DSS, a i moglo bi se spinovati da SPS ulaskom u vladu sa ZES i podrzavajuci direktan evropski kurs, ima sansu da malo popravi ono sto su upropastili devedesetih.

I Cercil je pravio pakt sa Staljinom protiv Hitlera. To je politika, to je, u sustini, zivot.

A ako SPS zeli da izvrsi politicko samoubistvo i udje u koaliciju sa SRS i DSS, to je njihovo pravo, ali ce se onda secati ovih 8% dugo, dugo vremena...

Jelena iz Briselaje

pre 15 godina

... Da DS bude casno u opoziciji?! O cemu vi pricate?! Jer ne valja sa SPS-om?! Ne, nego ce u kolacijiu sa Vojislavom samo da se vi ne bi ste naljutili? Ili znachi da budu u opoziciji? Ne razumem...Niste mi jasni. Zasto uostalom ne formiraju vladu sa SPS-om? Licno ih ne volim uopste, ne moram da preciziram zbog cega, ali vremena se menjaju pa i oni. Da se kojim slucajem DS odlucio na to da se recimo povuce i bude u opoziciji, ovde bi se druga prica vrtela. Poenta je da NIKADA nismo zadovoljni. I jos nesto. Kao sto umemo tako lepo i tako brzo da zaboravljamo na proslost, tako ce i ovo proci. Napred DS sa formiranjem vlade !!

Marko

pre 15 godina

E ljudi, ja sam demokratski orjentisan covek, ali bila bi dobra fora da se sklopi vlada SRS+DSS+SPS i onda da vidite sta ce se desiti. U narednih mesec dana, UN priznaju KOSOVO, i ostace mozda 2-3 zemljice koje to nece uraditi...i sta onda? Onda ce tek i radikali i kostunjavici nestati ali tooootalno! Izgubice Kosovo tek tako, a da ne pricam o SSP-u i FIATU.
Zivi bili pa videli.

Realnost

pre 15 godina

Svako ko zna da broji do 126 zna da izracuna da je nemoguce formirati vladu bez DSS ili SPS ili SRS (ove tri liste zajedno ili bar jedne od njih u koaliciji a svim ostalim izbornim listama zajedno). Druga alternativa su novi izbori. Boris Tadic je taj koji moze i treba da odabere sta je za njega, a pre svega za Srbiju najbolje.

Toni Manero

pre 15 godina

Za neodlucne Srbe...Niste hteli vi, sad ce morati Palma da rasciscava. Ima tu neke simbolike. Sumadijski seljak, koji nikad nije cuo za Betovena, ce (mozda) da spreci dugogodisnju severnocrnogorsku fascinaciju majcicom Rusijom. Toliko pogubnu za Srbiju...

vicep

pre 15 godina

Tri palme na otoku srece:))))
Ljudi sta je tu je, pocnimo ljubav iz pocetka, sa njima u Evropu...Kontam da ce Mrkonjic biti bolji ministar za kapitalne investicije od Velje:))))

lidija

pre 15 godina

Zar Kostunica nije obavesten da je proslo njegovo vreme, narod je rekao na izborima da nije za njegovu vladavinu vise, dosta je bilo kocenja, njega i njegovih neobavestenih pulena .Srbija treba da krene vec jednom pravim putem sa Tadicem u Evropu.... dosta je vremena proslo od petog oktobra, zar glas koji smo tada dali dajemo sada Nikolicu i Seselju, jadna Srbijo sa Veljom i Kostunicom......

Needle

pre 15 godina

Svaka Vlada koja ce da povede zemlju ka EU je dobra Vlada. Pa makar je sacinjavali Sps i Palma. Nemam nista protiv. Takvo je fakticko stanje, drugog izbora nema osim novih izbora ili nazadnjacke Vlade. Zato napred ka EU, dobrodosli su svi koji hoce da pomognu Srbiji na tom putu. E sada, da mi je neko samo pre pola godine rekao da cu ovo napisati rekao bih mu da je budala.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Sa mukom i gadjenjem zamisljam koje sve zabe treba izgutati da bi se napravila Vlada koju ce da cine DS (i ostali uz njih) i SPS:

1. Nedovrsavanje istrage o politickoj (i kriminalnoj) pozadini ubistva Zorana Djindjica
2. Pranje ruku SPS-a od 90-ih gde im lavor i sapun prinosi DS
3. SPS dobija potpredsednika Vlade plus jos nekoliko kapitalnih ministarstava plus kroje politiku Srbije u prvoj deceniji XXI veka
4. Zaboravite na saradnju sa Hagom i hapsenje Mladica i ostalih (da ne pominjem istragu slucaja dva vojnika streljana u Topcideru)
5. Socijalisti dobijaju pristup evropskim forumima pod sponzorstvom DS-a
6. Dividende za SPS oko privatizacija i investicija koje ce da uslede
7. Borba protiv korupcije gde je 'baseline' godina 2000-ta a ne 1990-ta.

Vi koji citate slobodno nastavite listu, ja sam sigurno zaboravio jos najmanje dve mocvare pune zaba i punoglavaca.... za gutanje.

A da je skupo, skupo je! I iako mi se gadi da kazem - ipak bolje od mracnjacke koalicije.

janos

pre 15 godina

DSS i Radikali bi vrlo lako sastavili vladu kada bi nasli nacina da veruju jedni drugima.To je tesko jer se vrlo dobro poznaju licno. Mozda im uspe ako se Parlament preseli u okruglu gradjevinu u kojoj svi mogu sedeti ledjima uza zid. Programski,vise ih nista ne razdvaja, mogli bi cak i da naprave kolektivno predsednistvo vlade, Kalinka zvuci bolje u horskoj izvedbi.

Mile

pre 15 godina

A sećam se, kao da je juče bilo, 1997 pred predsedničke izbore, DS i DSS vode kampanju neizlaska na izbore. U NS-u, na tribini mladih govori Vladeta Janković. Na kraju mu postavim pitanje, zašto ne istaknu zajedničkog kandidata sa SRS-om, jer je protivkandidat Lilke smešan ko bioskop i postoji ozbiljna šansa da se SPS uzdrma. A Vladeta kaže:"Pa kako ćemo sa radikalima, oni niti su demokrate niti su opozicija. Ili vi mislite da jesu?" Isto pitanje bih ja njemu danas postavio.

BIGG

pre 15 godina

Iako Milosevicevo ime izaziva horor, nema razloga da verujemo kako SPS zeli da se samo-ukopa i odsece od bilo kakve razumne buducnosti (koja je, valjda i deca razumeju, vezana iskljucivo za Evrope, a ne za Rusku oligarhiju). To ce uciniti bude li usla u koaliciju sa Radikalima & Co. Mozda se mi ne slazemo sa SPS-om, ali nema ni jednog razloga da verujemo kako I. Dacicu nedostaje mozga. Naprotiv. Vremena su se promenila. To ce za koji dan shvatiti i LDP.

Glock

pre 15 godina

'Ej, DSS, vi stalno imate neka "misljenja", a nemate ama bas nikakvu ideju kako biste nesto uradili. Mogu i ja da kukam o stvarima ceo dan, ali od toga nema 'leba.

Tamara

pre 15 godina

DS i SPS - borba za golu vlast. Kao sto nam mazu oci da je Kosovo Srbija, tako nam mazu oci da je DS i SPS najbolje resenje za proevropski blok.

GocaCA

pre 15 godina

SRS dobila glas skoro svakog treceg glasaca u ovoj nesrecnoj zemlji, a SPS im je tas na vagi i stoga odlucujuci faktor!
Kao covek koji ima glavu i misli, osecam se ponizeno i postidjeno.
Ko su ti ljudi koj daju glas SRS-u. Ja ne poznajem ni jednog takvog. Odakle oni dolaze, gde oni zive? Otkuda ih toliko?
Zar je ovo moja zemlja?

Srdjan

pre 15 godina

Revolucija jede svoju decu, osim one koja su suvise odvratna, cak i njoj....Da li se svuda politikom bave iskljucivo ovakvi frustrirani nesrecnici, ili je to samo nasa privilegija?

Opet Ja

pre 15 godina

Sarajlija sam, covek kojem je sve oduzeto, razoreno, unisteno, cak ni fotografija, iz detinjstva nemam - Miloseviceva "Spasilacka" avantura, sa Seseljevim hordama zla su mi sve to uradili, ali evo ga sad, ponavljam ali - i ja sam za to da damo sansu SPS - u da pokaze i dokaze da je prava levica, ne ne neofasisticka tvorevina.
Dacicu pamtim tvoje reci pune mrznje iz vremena kada si bio Slobin Omladinac, nadam se i zelim da verujem da si odrastao i da si dostojan zadatka, od SPS-a napraviti socijaldemokratsku partiju vrednu postovanja, a ako ne??? ma nista i onako ste mi sve uzeli....
Meni je svejedno ja sam i onake vec u Evropi

Ivan M

pre 15 godina

Ja ne bih imao nista protiv reformisane i prave Socijalisticke Partije. Takva je u perspektivi potrebna Srbiji. Medjutim, ovi koji su tu sada su partija Zlobe (i, u Palminom slucaju, Arkana) koja se nije ni po cemu odrekla svoje proslosti. Da li su se bilo kome izvinili za ono sto su cinili 1990ih? Da li su se odrekli ratova i politike koja je dovela do hiperinflacije i raspada drustva? Da li su osudili (zlo)dela Mladica, Karadzica i ostalih koljaca koji su svoja najgora dela cinili upravo dok su ti ISTI socijalisti bili na vlasti? Da li su pomogli istraznim organima da otkriju Curuvijine ubice, oni koji su bili na vlasti kada se to ubistvo dogodilo? Da li su se izvinili zemlji za potpisivanje kapitulacije u Kumanovu i za gubitak Kosova? Da li su oni saglasni sa time da treba da izrucimo Mladica Hagu? Da li hoce da smene strukture iz 90ih koje vladaju tajnom policijom i BIA-om? Meni ne smeta kako udjemo u EU dok god budemo usli. Ali ne znam da li je to zaista moguce sa SPS-om na vlasti.

Izgubljene generacije

pre 15 godina

Da nisam ovoliko mator plakao bih za sve izgubljene godine, izgubljene proteste, lupanje u šerpe.... Još mi obrazi bride od silnih šamara. Da idem preko?! Nema šanse, gotovo je!!! Sad nam slede takse na luksuz ko ima stan, auto, taksa za izlazak iz zemlje, šta nas briga za besplatne vize, mi ćemo plaćati "našoj" Srbiji, taksa za vazduh, pa ne mora se disati baš punim plućima....

mua

pre 15 godina

Jednim malim delom svog bica navijam da DSS i SRS naprave vladu sa SPS i da pokusaju da poniste Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, sto su obecali u kampanji :) Lepo bi se proveli. Sve koje poznajem rekli su da odmah krecu u strajk. A sirom Srbije ima nas mnoooooogoooooo...

sima strahota

pre 15 godina

..pa kad malo bolje razmislim, meni od ove crno/crno/crne koalicije uopste nije frka... jer, znam gomilu ljudi koji nisu izasli da glasaju jer su mislili da su veci od trenutne situacije i nisu zeleli da udostoje one koje su naivno resili da glasaju svojom participacijom u procesu... i sad se gorko kaju... i sad bi dali pozadinu da mogu da vrate vreme dva dana unazad kako bi otisli do birackom mesta i savili artiju... i naravno, nece ponovo ponoviti gresku da se popishmane kad je najvaznije... kazna je u najgorem slucaju jos dve godine nasih zivota, sto i nije puno kad se uzme da su nas prethodne greske na izborima kostale 20 godina zivota i dve trecine ekonomije... hocu reci, ponosan sam na svoj narod, i ponosan na sebe sto sam glasao na ovim izborima... sledeci put ce da bude jos bolje... u principu, da ovaj dobar vetar sto nam se osmehnuo nije toliko bitan da nasu malu barku konacno parkiramo tamo gde joj je mesto, mozda bi bilo interesantno da gledamo tri navigatora kako bez razvijenih jedara pokusavaju da bave plovidbom... malo je nezgodno sto korito pusta, zalihe se ubrzano trose, a komsijske barke rasirile spinakere i samo sibaju pored nas, malo se podsmehuju kad nas vide kako pramcem jurimo krmu pod rucnom..

Ritter

pre 15 godina

Ljudi smirite strasti! Shvatam da je tesko prihvatiti realnost, ali treba biti praktican i izvuci najbolje sta se moze izvuci. ZES mora da odigra pametno sa SPSom, da da im ponudi bolji deal od Tome i Kostunjavog koji nece moci da odbiju. Koliko god nemoguce zvucalo, mislim da sa sa SPSom ima da zavrsi sa se zavrsi sa Hagom (ako npr. ZES uzme policiju i vojsku). Ako se dogodine ukinu vize, SRS i DSS odlaze zauvek u arhivu. Treba samo malo vremena. Pogledajte primer HDZ-a u Hrvatskoj i njihovu transformaciju. Ako dodje vlada SRS+DSS nista od Haga, raskid SSP, hapsenja, mozda cak i obaranje Tadica. Jednom reci strahovlada, zaustavljanje na barem narednih 10 godina.

Kvazimodo

pre 15 godina

Mnogo sam ih mrzeo ... priznajem. Sve one godine sam setao, galamio, dobijao batine od njihove policije i sta sve ne jos. Ali evo sad javno obecavam da cu na sledecim izborima da glasam za njih ukoliko pristanu na koaliciju sa DS ili ako barem podrze cistu DS vladu ne ulazeci u istu. Samo da mi Toma ne bude premijer ili onaj nesretni lik Kostunica. A ako se ipak privole radikalno narodnjackoj koaliciji obecavam da cu ih mrzeti jos vise nego sto sam onomad. Mada se iskreno nadam da toliko pameti imaju i da ce spoznati sta im je pametnije ciniti.

veza

pre 15 godina

Samo napred radikali i DSS.Vi vec sastaviste vladu, a ne pitate treceg(SPS). Nikolic i Kostunica prave savez a Dacic ce kao morati da radi sta oni kazu. Ovo je poslednja sansa i za Srbiju i za SPS da budu deo Evrope. Kada vidim onog Samardzica sta sve prica dodjemi mi da TV polomim. On koristi Kosovo da tamo stvara svoju karijeru, na onom sirotom narodu. Tako su Seselj i Milosevic radili sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni. U Hrvatskoj su Srbi deo vlasti kao i u Bosni. Pustite Srbe na Kosovu da tamo i preko Evrope traze svoja prava. Samardzic vam ih samo uzima. Jadna je vlada i drzava koju bi vodili Voja + Voja = okruglo jaje.

secam se

pre 15 godina

tadicu cedomir jovanovic nije odgovarao. sad mu je dacic regularan saradnik za vladu. e sta smo docekali. zao mi je sad mozda i najvise do sad sto je zoran djindjic ubijen pokusavajuci da nam stvori normalnu drzavu. a sad njegova stranka misli da je sps partner koji ce da nastavi zoranov put. izvini zorane i oprosti im ne znaju sta rade!

Milan

pre 15 godina

Iskreno sam zabrinut, i prilicno siguran da cu napustiti zemlju ako DSS,SRS i SPS oforme vladu. Imam 26 godina i NEMAM vise vremena za cekanje. Tuzno je sto vlada zavisi od SPS ali u ovoj situaciji cak i to prihvatam kao bolju opciju (manjinska vlada sa podrskom SPS) od ljudi koji bi nas ponovo posvadjali sa celim svetom.

Ljubivoje

pre 15 godina

Da mi je neko rekao 5.oktobra da će 8 god. kasnije Koštunica ići u savez sa Šešeljom da bi preuzeo vlast, ma desnicu bih stavio na panj da je to nemoguće!
Kakav sunovrat tog čoveka! Kakav mračan odlazak sa političke scene! Umesto da u istoriji ostane upamćen kao čovek koji je konačno zbrisao diktaturu u Srbiji i vratio je na pravi put, on je vraća u mračnu prošlost. Nemam reči, kakva sramota za tu individuu!

Sandra

pre 15 godina

E pa ja sad stvarno ne mogu da razumem sve one koji se gade koalicije sa SPS-om ili nisu glasali za DS jer je pravio vladu sa Dss-om! Kako smo glasali tako cemo se udati! DS je dobio oko 40% glasova! To je njihov rekord!Sa kim oni mogu da prave koaliciju sa toliko glasova?LDP je jedva presao cenzus!! Svi treba da se opametimo i da glasamo na svakim izborima!!! To je nasa odgovornost kako ce nam izgledati politicka scena!

Tanja

pre 15 godina

Pustite SS koaliciju - nema nam druge. Preziveli smo svasta prezivecemo i njih. I onda cemo moci da napravimo nesto normalno od onoga sto ostane. A Vojvodina neka bezi. Ako moze nek pomogne iz EU.

D.POPOVIC

pre 15 godina

Mogu da zamislim sporazum sa SPS-om:
1. Povlace se optuzbe i poternice za Mirom i Markom
2. Sinisa Vucinic dobija Ministarstvo odbrane
3. Mira Markovic dobija Ministarstvo prosvete
4. Penzioner Kokobabic postaje ministar za sport i OMLADINU, itd. itd. itd.

011

pre 15 godina

prvo smo slusali price kako mora da se spreci povratak u 90te a sada tadic pokusava upravo da formira vladu sa partijom koja je dominirala 90ih. za sve koji nisu obavesteni: od 1990 do 2000 nije vladao dss niti srs (odnoso srs delimicno), vec sps!!!

Rad oslobadja

pre 15 godina

Nemojmo vise da se lazemo,ali ovo je Pirova pobeda!
Jeste da je koalcija za Evropu dobila najvise glasova, ali matematicki gledano SRS i DSS/NS su ipak dobile vise glasova. Tu je i SPS koji je je stari saveznik SRS. Dakle sada imamo otprilike pat poziciju, koja se nece promeniti ni posle jos ne znam koliko novih izbora. Cinjenica je da je LDP pogresio kod predsednickih izbora jer se nije stavio na stranu Tadica pre ni prvog a ni drugog kruga, vec je ostavio svojim pristalicama da glasaju po savesti! Normalno da Tadic nije hteo da pusti LDP da udje u ovu novu koaliciju i tu je izgubljeno dosta glasova!
Kada se pogledaju izbori poslednjih godina uvek je bila slicna situacija - glasacko telo je polarizovano i samo nijansa odlucuje na kraju!
Kada je DOS pobedio 2000 godine, ujedinjenjem tadasnje opozicije Srbija je uspela da promeni tadasnji rezim. Smatram da je glavni gubitnik u sadasnjim izborima LDP, koji ce na zalost u provaliju da uvuce celu zemlju.
Izborna kampanja traje stalno a ne samo pred izbore, potrebni su novi savetnici koji ce to da objasne i politicarima ali i gradjanima koji vecom izlaznoscu mogu nesto da promene!

Dragica Marinković

pre 15 godina

Za svakog normalnog čoveka u ovoj Srbiji ovi izbori su poražavajući. SRS je pobedila? (pošto je izašla sama na izbor) Posle ovakve kampanje neznam da li i ima normalnih. Muka mi je od večite kombinatorike ko će sa kim, ko koga hoće ko koga neće, jer dok traje kapmanja političari se izmedju sebe po propisu izvredjaju, a već u noći po prvim rezultatima, zovu se telefonom i sklapaju nove koalicije - TRGUJU, za sastav nove vlade. To Vam govori šta oni misle o ovom narodu kojeg svi zdušno prisvajaju i za koga se bore, bore,... Ja jedino mogu da im poručim da na mojim ramenima stoji moja glava, a ne Tomina, Tadićeva, Koštunicina, Dačićeva, Čedina, Dinkićeva, ...i da nisam izašla na izbore. Dosta mi je da glasam protiv, hoću da glasam za kao što sam glasala 90-tih.
Prijatelji mi kažu da sam večita opozicionarka, jesam priznajem. Znam koliko mi je trebalo da svoje poznanike i neke rodjake ubedim da to što rade Šešelj i Sloba nije dobro, jer su im slepo verovali. Ja neželim da budem slepa. Onog momenta kad vidim da u ovoj Srbiji narod ŽIVI ŽIVOT a ne preživljava tad ću izaći ponovo na izbore.

Dušan

pre 15 godina

ZES je napravila odličan rezultat, a SRS i DSS su "pukli" (makar i uspeli da privremeno "skrpe" neku koaliciju), imajući u vidu da je pre samo 3-4 meseca došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova, što je idealna situacija za demagoge. Nije uopšte bilo lako u toj situaciji pričati o Evropi i boriti se sa "guslarima".
Ne vidim nikakav problem da se napravi koalicija ZES-SPS-manjine, ako to bude bilo moguće - važno je da sklonimo nacionalističke gubitnike iz vlasti i da idemo u Evropu. S obzirom da LDP nema dovoljno mandata, šta da radimo, ako bude moglo, idemo sa SPS.

Milutin-BL

pre 15 godina

Moram da priznam da je meni potpuno nejasno ponašanje LDP-a .Stiče se utisak da su oni spremni da prepuste formiranje vlade SRS-DSS-SPS zbog nekakvih kvazi-principa (kao neće oni sa SPS-om). Koalicija DS-LDP-SPS-MANJINE je jedina komotna većina koja se može formirati i DS naprosto MORA ugurati dvojicu SPS-ovaca u vladu inače je otišlo sve do đavola. Ako baš neće sa SPS-om u vladu, Čeda MORA da je podrži u Skupštini jer - u suprotnom- na sledećim izborima neće nagurati ni na 2%. Da budem iskren, ovoliko glasova DS-a (i ostalih u koaliciji) ni u snu nisam očekivao i sad-kad se šansa iznenada ukazala - terati mak na konac je luksuz koji će Srbiju skupo koštati. Da li neko stvarno veruje da je Tadić srećan što mora pod ruku s Ivicom? Uostalom što Čeda nije skupio 12-15% pa da svi mirno spavamo?

Dejan

pre 15 godina

Nazalost idu novi izbori. SPS je blizi desnici nego proevropskim strankama. Pa cak i da udju u vladu s proevropskim strankama, pa oni ce da glasuju protiv vecine novih zakona i kakva svrha od takve vlade ?!?! Nije Vlada samo Vlada kao na slici. Vlada treba da u skupstini ima vecinu da moze da donese evropske zakone, a tu ce sve zavisiti od SPS-a, koji ruku na srce, nije prava proevropska stranka.

Miroslav I

pre 15 godina

Ne znam zasto ovi iz DSS-a neprestano trube kako oni ni mrtvi u koaliciju sa DS-om ne bi i bla.. bla.. truc. Drugovi iz DSS-a, nije vas niko ni zvao u koaliciju sa DS-om, niti njima to pada na pamet. Dosta su se mlatili i blamirali sa vama u predhodnoj vladi. Sa vama nikada vise. Kada budete imali novog sefa partije i budete zamenili (citaj izbacili iz partije) jos nekoliko tipova, onda ima nade da postanete normalna partija. Ovako, vrhunski domet su vam Radikali, jer, zapravo, isti ste kao i oni.

Mile Politika - razocarani

pre 15 godina

Bice dobro, ako u kombinatoriku oko ulaska SPSa u vladu sa DS-om, "najveca zaba" (koju prvo treba pojesti) ne bude bila ukidanje "nepravedne i nicim izazvane optuznice" kao i triumfalni povratak Mire (Markovic) i Marka Milosevica u Srbiju.

Vladimir

pre 15 godina

Ja mislim da bi mogli da napraviomo još jedne izbore. Što da ne? Marketinške agencije su spremne. Političari su stalno na terenu sa narodom. Investicije stižu. Dinar jača. U protivnom svi ćemo morati da radimo! A jel smo 3 meseca šetali da bi sada radili? Borili smo se da budemo lideri a ne da budemo radnici!!! Žao mi je ali Evropa od vas očekuje da budete nasmejane šalterske službenice i kreditima zaduženi potrošači a ne lideri!

mira

pre 15 godina

Od ovih izbora smo ocekivali kao i uvek neka spektakularna resenja: sunovrat u 90-te, pa prociscenje ili prociscenje odmah sto znaci lustracija izmedju ostalog. Sad znamo da lustracije definitivno nece biti jer nam zivot po svom obicaju uvek servira neka polovicna resenja i uporno nas tera da gutamo zabe (ovog puta SPS zabu). Kome se gadi neka se uclani u LDP pa da ojacaju do sledecih izbora!

Petar

pre 15 godina

Ovo je samo (jos jedna) predstava za biracko telo. Zna se da ce vlada biti ZES - SPS - manjine. Nije Dacic lud da radikalima pruzi pojas za spasavanje i da mu Toma bude premijer, kada suprotnim moze mnogo toga: da radikale marginalizuje i otme im biracko telo (a i DSSu); da operu biografiju i postanu socijaldemokratska partija (a ovde levica sigurno ima buducnost); da ne udju u vladu koja ce ekonomski propasti, vec u onu koja ce privuci investicije, pa ce tako imati para da ispunjavaju skupa predizborna obecanja itd itd. Uostalom, oni se mrze s radikalima. U izbornoj noci javno su navijali da Ceda predje cenzus (!) kako bi radikali dobili manje mandata. Sad SRS i DSS i Kurir i slicni ocajnicki pokusavaju nesto da promene, ali znaju i sami da su pukli i da im sleduje samo nizbrdica. Dakle, ljudi, nemojte da se brinete. Pomislite samo koga sve vise necemo gledati!

Boc

pre 15 godina

"cilj je stvaranje vlade koja će imati nacionalni cilj - ostanak države u svom teritorijalnom integritetu" reče Samrdžić ne sluteči da bi ta vlada bila osuđena na neuspeh. Jedno mi je stvarno krivo, kada će više Srbi da prestanu da vole i ne vole političare već da ih procenjuju po uspešnosti. Slobin cilj je bio da sačuva Jugoslaviju - nije sam otišao kad nije ispunio cilj, več se samo sve više glibio. Cilj ovih DSSovca je bio da sačuvaju Kosovo, nisu uspeli i sad pokušavaju da se sve više uglibe ovim pregovorima sa SRSom. Čudo je kako ne mogu da nauče ništa na tuđim greškama. Jedini koji je u sličnoj situaciji postupio ispravno je Labus, kad više nije mogao da radi na svom cilju, lepo se zahvalio svima i otišao. Ispravno. Cilj DSa je ulazak u Evropu, eto njima bar za sada nekako i ide, da se razumemo nisu ni oni cvećke, svega tu ima, teško će i biti sa Vukom, Čankom... ali ispada da bolje nemamo. SPS i koalicija sa njima, koliko god da ih ne volim, ima tu kadrova još uvek jako sposobnih. Ono što me plaši je što te dve partije na lokalu, počev od Beograda pa nadalje imaju loše odnose, ali politika je to, u ovim teškim vremenima upravo razum treba da prevlada, na kraju krajeva i narod je rekao morate da se dogovarate - pa neka se i dogovaraju, nema im druge.

Poljar Lijan

pre 15 godina

Kompromisi se prave u svakoj normalnoj demokratiji. Evo u Holandiji imamo koaliciju umjerenih kriscana(desni centar), zadrtih kriscana(desni) i radnicke partije(lijevi centar), pa opet se marihuana slobodno kupuje u kofi - sopovima.

Armakedon

pre 15 godina

Pa zar nije Sps-u bolje sto Kosovo NIJE Srbija. Jer da JESTE, bilo bi oko 50-60 poslanika Albanaca i njh i DSS niko nista ne bi pitali, cak ni za zdravlje

Rade

pre 15 godina

"Chobaneee, vrati seeee, ovce tvojeee, ne mogu bez tebeee..."
(rambo amadeus)

Nije za Srbe jednopartijski sistem i to se kroz istoriju iznova dokazuje, a najsmesnije je sto niko ne shvata, iako je ocigledno... Mi u visepartizmu uspevamo samo kao gastarbajteri...

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Bolje biti casna opozicija nego juriti nereformisani Milosevicev SPS po svaku cenu. Ako je njima Kostunica reper za vladu, sta ce nam takvi luzeri.

kIDd P.Brdo

pre 15 godina

Ja da sam na Tadicevom mestu, ostavio bih da naprave radikali sa DSS-om i SPS-om. Neka naprave da vidimo, sto da ne? Cemu zhurba u Evropu, kad smo mogli 100 godina da cekamo, ne gine nam ni godinu dana. Posle toga slede reforme 15 godina pa opet isto... NE zhelim da mi vladaju oni koji su bili 90ih godina najgori mafijashi i kriminalci..
Kad radikali nestanu, moci cemo ljudski da zhivimo.
Pozdrav

HamLet

pre 15 godina

Interesantno,ali zar u Srbiji postoji neko koga moze da iznenadi bilo koja i bilo kakva koalicija posle izbora? E samo mi je zao sto NOVI KOMUNISTI Branka Kitanovica nisu osvojili poneki mandat da vremesni Prof.Micunovic i sa njima nadje "programske slicnosti". Trgovina! Socijalisti, naravno pokusavaju za sebe da izvuku sto je moguce vise i samo je pitanje ko ce "vise platiti", da sa njim prave vladu.. kakve crne programske slicnost! Svi se trude da u EU udju jureci autoputem u sto brzim kolima, samo MI pokusavamo da budemo brzi vukuci volovsku zapragu kaljavim sokacima.

djape071

pre 15 godina

Ono sto je pozitivno u ovim izborima u Srbiji je cinjenica da se vecina Srbije izjasnila za ideju progresa i prosperiteta, vecina mladje populacije se izjasnila za evropsku Srbiju. Pri tome ne mislim da se ta vecina izjasnila za politiku EU, jer je ne mogu shvatiti i ne interesuje ih do kraja, vec za ideju koja predstavlja EU. Ono sto je porazavajuce, katastrofalno, monstruozno, je cinjenica da sada odredjeni krugovi u EU demonstriraju upravo ono sto je glavni argument kontra strane, a to je licemerstvo EU. Sada savetuju da se udje u koaliciju sa SPS-om jer to nije tako lose. Izvinite gospodo, ako se osnovni pravac politickog delovanja ZEP-a temelji na raskidu sa prosloscu, ako tu proslost DEFACTO predstvaljaju sledbenici Miloseviceve partije, ne mogu se sada izmisljati izgovori samo da bi se osvojila vlast.

Ako politiku evropske Srbije bude trasirao Dragoljub Micunovic, onda joj se lose pise. Tadic ne bi smeo da dozvoli da takvi likovi ponovo vrse poguban uticaj na omladinu, uceci je licemerstvu. Niko nikada nije rekao da su se 90-te mozda slucajno dogodile kada su 68-si dosli na vlast. A sada glavni ideolog savetuje da se udje u koaliciju sa SPS-om jer imaju isti pogled na "socijalna prava" i znaju se iz parlamenta evrope. Pa zar neko moze u takvu nebulozu da poveruje?

IGOR

pre 15 godina

Brojke i Slova
DSS I SRS su programski slicne stranke,kaze gospodin Samardzic. Namece se pitanje zasto onda nisu napravile vladu sa komotnom vecinom bez prevremenih izbora. Pogledajmo realne rezultate izbora da nije potpisan SSP. SRS oko 103 mandata, DSS ponavlja rezultat sa predhodnih izbora i osvaja oko 45 mandata, SPS se priklanja pobednicima sa svojih 15-20 mandata sto uz par mandata SDA i velike verovatnoce da LDP nece preci cenzus daje dvotrecinsku vecinu. SPO niko nije ocekivao u koalicija sa DS a JS se u momentu vracanja mandata narodu nalazi u kolaciji sa DSS I NS. Kostunicino tvrdoglavo protivljenje raspisivanju predsednickih izbora u Ustavnom roku i njihov los ishod po istoga mozda moze da objasni razlog ovih prevremenih parlamentarnih izbora i jednostavnog zakljucka da su ove stranke izgubile na izborima i da nece formirati vladu. Ukoliko ogolimo sustinu i podjemo od zakljucka da su politicari u Srbiji, kao i celo srpsko drustvo, na niskom stupnju razvoja dolazimo do pobednika ovih izbora - SSP. Sta je predhodilo prelasku Holandije, Belgije i delimicno Nemacke iz pozicije veta u poziciju konstruktivne uzdrzanosti - poseta gospodina Jovanovica Briselu gde je primljen na nivou predsednika ili premijera jedne drzave. Par dana nakon toga Srbiji je ponudjen SSP na potpis i zbog toga ja LDP ne bih sasvim iskljucivao iz nove vlade. Jedina dilema koja postoji je koja od sledecih slova -LDP, MK, SPS, PUPS, JS-ce direktno ucestvovati u vladi a koja ce vladi davati podrsku iz opozicije.J edan zanimljiv podatak, na prvim demokratski, visetranackim izborima u Srbiji 1990. godine SPS osvaja jedva nesto preko 77% procenata glasova, narod se pita, jel da.

zlaya

pre 15 godina

Predlazem onom delu DSS-a, koji ne zeli da nastavi da igra u kolu kolektivnog stranackog "Kostunica ludila", da ozbiljno razmotri iskakanje iz tog voza (sa sve svojim mandatima) za koji dobro znaju gde mu je finalna destinacija. Ili da ostanu tu gde su, sa covekom ciji je izgleda jedini zivotni cilj da postane monah - ex premijer. (Kakav divan kraj jedne vrsne karijere). Ne mogu a da se ne pitam, jesu li svi oni stvarno sisli sa uma ili se toliko boje pop Voje, ili im se jos vise svidja onaj drugi Voja ali ovom Voji nece to da kazu. U svakom slucaju, nesretni Voja im je stranku konzervativno-demokratske orjentacije preveo klero-fasisticku-autisticku partiju koju u zivotu jos drzi nesretni Bob the Builder Velja. A drugi Voja ce im stranku (sektu) pojesti za dorucak, onog trenutka kada pop Voja potpise koalicioni sporazum. Bice to zanimljivo gledati.....samo vi odlažite gospodo, kukala vam majka sto bi rekla moja baba. Ćihu ćihu ćihuhu......

Milos

pre 15 godina

Meni apsolutno ne smeta ako se pravi vlada sa SPS-om,a da pritom ta vlada uvede zemlju u EU,uostalom taj SPS je daleko daleko drugaciji i po ljudima i principima od onog iz devedesetih.Nemamo vremena da narod vidi da vlada SRS i DSS je katastrofalna

peđa

pre 15 godina

Najzad su priznali očigledno programsko jedinstvo(fašizam zajednički imenitelj).A i predsednici su im imenjaci.Jedan je završio u Ševeningenskoj ćeliji,a ovaj drugi će verovatno u nekoj manastirskoj.

demokrata

pre 15 godina

Ja ovaj put nisam izasao na glasanje jer sam pretpostavio da ce DS po starom obicaju popustiti pod najmanjim pritiskom i za koalicionog partnera uzeti DSS, cime bi ponovo izneverili sve za sta ja glasam. Sad vidim da se nisam prevario i da ce ako i budu u vlasti, istu vrsiti sa SPS-om, sto vidim nikome i ne smeta. E pa meni smeta da lopovi budu deo vlasti i ne interesuje me koji je cilj vlada pred sebe postavila. Takodje im je sada i Palma dobar. Onaj isti koji je bio u stranci sa Arkanom. Pa ja ne mogu da verujem koliko je kratka pamet ovom narodu.

Zoran

pre 15 godina

Svako kome Palma odrzi lekciju iz demokratije treba svoju diplomu i sve svoje titule da okaci o klin, a bogami da razmisli i o nekim drugim opcijama.

Andria

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto su izbori uopšte održani. Koliko se para potrošilo. Vrti se neka cifra od 50 mil EUR.
Pa Koštunica je mogao da uradi ovo što namerava i bez izbora.
Ko će sada da nadoknadi štetu!
Dokle više takvo ponašanje. Vratite mi moje pare a vi se igrajte sa svojim!
Za ovo neko treba da odgovara.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Od SPS-a zavisi.
Na republičkom nivou koalicija DSS-SRS-SPS, u Vojvodini Evropljani. Koštunica nastavlja cijepanje Srbije. Tužno, ali realno…

marsenije

pre 15 godina

Covece. Koalicija sad SPS. Strasno. Sto bi rekao Batic protiv prirodni blud. Zele da mi otmu mladost i da me nateraju da zaboravim sve one natekle bubrege od pendreka, suzavce, ubistva, turbo folk, rat, bombardovanje, proteste, atentate na politicke ne istomisljenike. U koaliciju sa likovima koji su verovatno otvarali viski kada je Zoran ubijen. Nisam pametan... Tuzan sam i razocaran :(

Aleksa

pre 15 godina

Napokon se otvaraju karte i to iznenađujuće brzo za srpsku političku sadašnjost. DS priča kako je SPS prihvatljiv jer ima mlade kadrove, DSS nije tržio mesto Premijera, SRS kaže da je SPS bliži njima a nikad ga nisu pominjali sem da im otmu glasove i zloupotrebe Miloševića. I šta ostaje Srbiji da je jedino LDP govorio u kampanji da neće lagati glasače i to će jedino ostati.Pa laku noć Srbijo i neka nam je Bog u pomoći a ja se nadam dobrom LDP, DS i manjine i kojoš to želi da podrži na Zoranovom putu a ako ne videćemo se mi u budućnosti sigurno..

student

pre 15 godina

LAKU NOC SRBIJO!!...pre dve godine sam otisao u SAD na skolovanje s zeljom i namerom da se po zavrsetku istog vratim i pomognem sopstvenoj zemlji...s rezultatima ovih izbora umrla je i poslednja zelja za tim...SRS, DSS i SPS+JS su u poziciji da vode zemlju i ta cinjenica ubija...jadan li si narode moj!!...poslednje zbogom :((

englez

pre 15 godina

Uredu samo ovaj onda moramo da se dogovorimo ko je izgubio Kosovo? A sa tom pricom ajte SPS iskupite se za sve iz proslosti mislim da im bas nece biti lagodno...

ana

pre 15 godina

Čitam pre neki dan zaboravljenu izjavu Z. Đinđića-Moramo promeniti sve, inače se neće ništa promeniti. Danas je jasno da se ništa nije promenilo, najviše zaslugom V. Koštunice! O sudbini nam odlučuje I. Dačić. Vremeplov!!!

Maja_V

pre 15 godina

Da li je Ivica Dacic ruska marioneta? Ne verujem...
U tome i jeste stos! Izgubile su patriote, ali ruske a to je vec nesto.
Ps. Dno smo dotakli sa VK, Ivica je ipak mnogo blaza varijanta. Od SPS je ostalo samo "slavno" ime, svi koji su drmali su i onako odavno prebegli u ostale partije. Mislim da je zrelo da dobijemo Socijaliste, ali domace.

Mislilac

pre 15 godina

O, hvala Bogu da Samardzic kaze da nema saradnje sa DS-om, kad vec DS nema srca za tako nesto! Posto zaista ne bi' voleo da ga ponovo vidim u ministarskoj fotelji!
Ukoliko se, kojim slucajem, desi da DS i DSS oforme vladu, zauvek prelazim u apoliticne tipove i "neglasace"...

Davitelj

pre 15 godina

Dok oni od bavljenja politickim apstrakcijama, udobno zive,ostvarujuci na taj nacin licne interese,nasi zivotni interesi su sve vise ugrozeni.

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Samo totalna zaslepljenost i trenutne sitne računice mogu da spreči SPS da se profiliše kao moderna levica, učestvuje u evropskim integracijama, zameni glasače sa totalnim protezama uvek levo orijentisanim mladim ljudima i na sledećim izborima duplira broj poslanika.

Surovi

pre 15 godina

Vidim da ce biti koalicija ZEP-SPS-Madari. Ovo je najbolja opcija jer svako dobija maximum. Madari 1 ministra, SPS vise ministartsva od ZEP jer njima je potrebno da vladaju i kad im daju 2 ministra više ZEP ce imati vecinu u vladi i sve ce da nadglasa. Ovako si dobijaju maximum.

Ako bi isla koalicija SRS-DSS-NS-SPS SPS bi bio stalno na periferie vladavine a SRS-DSS-NS ne bi pristali da ponude mnogo toga SPS.

realan

pre 15 godina

kao u svakom dobrom filmu, kada posle burnog finalnog obracuna na sceni ostane glavni junak (good guy) opkoljen sa trojcom losih (bad guys)koji drze pistolje uperene u glavnog junaka, a on jos uvek veruje da je moguce naci nacin da ih pobedi. u publici svi znaju da izlaza nema i da je samo cudo moguce ali isto tako svi znaju da je to film i da su cuda moguca. i dok kamera prelazi preko lica losih, zlih i ruznih u ocima jednog se vidi da ishod ovog obracuna moze da bude sasvim neverovatan. jedini problem je sto ovo nije film nego SRBIJA, a i diznilend bi pozavideo na mogucnostima

Pavle

pre 15 godina

Do juce smo svasta govorili i pisali protiv SPS i sada da budu oni uz DS. Stvarno nevidim kuda onda ova zemlja ide. DS ima konacno moj glas da izgubi.

Moi

pre 15 godina

Ja da sam na mestu g-dina Tadica, cekao bih, i nikakve pregovore ne bih, otvoreno makar, vodio.
Pustio bi ih da probaju da naprave koaliciju SRS-DSS-SPS. Takva mutant koalicija nema veze sa mozgom, i cini mi se nema sanse u milion godina ni da se sastavi. Kada to i sami shvate, doci ce SPS sam na vratanca, ubedjen sam u to. Tada im samo objasniti sta je njihov posao, i da li su spremni ili nisu. Ista taktika i za gradove.
U slucaju da narodnjacko-radikalsko-socijalisticka (mutant, zar ne?)koalicija uspe da formiraju Vladu, prsnuce kao balon za pola, do godinu dana. Pa nek razmisli svako sta i kako ce. Palma ce im prvi okrenuti ledja. Nece im ni Miskovic oprostiti sto je pala kupovna moc kupaca u Maxi-u, Delta city-u, da nema gostiju u Interconti-ju... Nikome vise (skoro nikome) ne odgovara da standard ide dole. E onda, SPS, bye bye, drugu sansu vam ne bih dao...

Petar

pre 15 godina

Najlogicnije resenje za Srbiju je vlada DS koalicije i SPS koalicije. U tom slucaju LDP bi iz opozicije podrzavao sve zakone i dogovore vezane za evropske integracije, a Radikali bi delili svoju frustraciju sa svojom pravom ljubavi, Narodnjacima. SPS bi uz obilnu finansijsku podrsku, koja sigurno nece izostati, dobili kredibilitet stranke evropske levice, ociscene od gadosti Milosevicevog vremena. Ovakva Vlada bi imala jake izglede na opstanak jer bi se svima isplatilo da odrade mandat do kraja. Za cetiri godine Srbija bi mogla biti pred vratima EU, Kosovo ne bi bilo dominatna tema, standard i zaposlenost bi bili visi. Ko zna mozda bih u tom slucaju na sledecim izborima glasao za Socijaliste...

mimi

pre 15 godina

Secate li se 5. oktobra 2000. godine? Lep, suncan dan... Ja, glupaca, bila kod Savezne skupstine!!!! Isla da jacam koalicioni kapacitet SPS-a za Vladu Republike Srbije 2008.

Sladjana

pre 15 godina

Za Srbiju je važno da sada svi naprave neki ustupak, odnosno da postignu kompromis. Mislim da DS i SPS, bez obzira na sve, mogu da naprave stabilnu vladu u interesu građana. Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost kako bi nastavila razvoj! Po mom mišljenju, razlike između njih postoje ali moraju da se prevaziđu. Ne radimo u životu uvek sve što volimo nego i ono što moramo. Život nema reprizu a Srbija nema vremena i za sve joj je rok JUČE!

Igor

pre 15 godina

Izleda da je srpska tradicija od 2000. da vladu formiraju koalicije a ne oni koji osvoje najvise glasova.Izgleda da cemo morati probati i ovu kombinaciju pre nego sto se biracko telo probudi.
Zasto sve u Srbiji mora da ide tezim putem ili je mazohizam glavna nasa osobina?

jova

pre 15 godina

pa ako sada bude nesto drugo osim evropskog puta onda stvarno treba da se suocimo sa stvarnoscu i ako treba i na ulice ali ovo vracanje na 90 nema sanse da prodje
stvarno dosta kosova dosta lazi dosta svega
gledajmo od cega da zivimo a ne samo proslost
a zivot je evropa i EU a ko to neshvata taj stvarno treba da se mane i politike i naroda kojem je dosta lazi prevare i gledanja unazad

Serdjo

pre 15 godina

Da dobro neće nikako biti, svedoči nam utrka u poniznosti prema SPS-u od strane DS-a i SRS-a. G-din Dulić, čak nazva juče Žarka Obradovića profesorom.Do juče neprijatelji, povratnici u devedesete a danas mogući saveznici. Fenomenalno, zemlja čuda i jada.

ivona

pre 15 godina

Tako nesto se moglo i ocekivati kada nakon 5-og oktobra nisu sprovedene korenite reforme u svim sferama naseg drustva.Realno,pojedinci iz SPS-a dobro su se snasli i u redovima vlasti koje su bile na snazi i nakon 5-og oktobra.Tako nesto moze da se desi samo u zemlji Srbiji!!!

kragujevchanin

pre 15 godina

Mozemo li mi Kragujevcani da se ocepimo od Srbije sa Samardzeicem i Nikolicem na celu, i da budemo kao San Marino u Italiji - posebna drzava!

Libero Boskan

pre 15 godina

A sto SPS da ide sa SRS i DSS? Oni (SPS) su tako izrazito proevropski i demokratski orjentisani da bi njima jedini pravi i prirodni partner trebao biti DS/G17. Jos kada njima dodamo Palmu tj pouzdanog Arkanovog saradnika, meni se ovakva koalicija namece kao obavezna i ultraprosperitetna. Pa za sta se narod borio svih godina, ne da bi radikali uzeli vlast, nego da Slobina i Arkanova stranka to urade, naravno uz pomoc DS/G17.

Serdjo

pre 15 godina

Da dobro neće nikako biti, svedoči nam utrka u poniznosti prema SPS-u od strane DS-a i SRS-a. G-din Dulić, čak nazva juče Žarka Obradovića profesorom.Do juče neprijatelji, povratnici u devedesete a danas mogući saveznici. Fenomenalno, zemlja čuda i jada.

kragujevchanin

pre 15 godina

Mozemo li mi Kragujevcani da se ocepimo od Srbije sa Samardzeicem i Nikolicem na celu, i da budemo kao San Marino u Italiji - posebna drzava!

Petar

pre 15 godina

Najlogicnije resenje za Srbiju je vlada DS koalicije i SPS koalicije. U tom slucaju LDP bi iz opozicije podrzavao sve zakone i dogovore vezane za evropske integracije, a Radikali bi delili svoju frustraciju sa svojom pravom ljubavi, Narodnjacima. SPS bi uz obilnu finansijsku podrsku, koja sigurno nece izostati, dobili kredibilitet stranke evropske levice, ociscene od gadosti Milosevicevog vremena. Ovakva Vlada bi imala jake izglede na opstanak jer bi se svima isplatilo da odrade mandat do kraja. Za cetiri godine Srbija bi mogla biti pred vratima EU, Kosovo ne bi bilo dominatna tema, standard i zaposlenost bi bili visi. Ko zna mozda bih u tom slucaju na sledecim izborima glasao za Socijaliste...

Andria

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto su izbori uopšte održani. Koliko se para potrošilo. Vrti se neka cifra od 50 mil EUR.
Pa Koštunica je mogao da uradi ovo što namerava i bez izbora.
Ko će sada da nadoknadi štetu!
Dokle više takvo ponašanje. Vratite mi moje pare a vi se igrajte sa svojim!
Za ovo neko treba da odgovara.

Petar

pre 15 godina

Ovo je samo (jos jedna) predstava za biracko telo. Zna se da ce vlada biti ZES - SPS - manjine. Nije Dacic lud da radikalima pruzi pojas za spasavanje i da mu Toma bude premijer, kada suprotnim moze mnogo toga: da radikale marginalizuje i otme im biracko telo (a i DSSu); da operu biografiju i postanu socijaldemokratska partija (a ovde levica sigurno ima buducnost); da ne udju u vladu koja ce ekonomski propasti, vec u onu koja ce privuci investicije, pa ce tako imati para da ispunjavaju skupa predizborna obecanja itd itd. Uostalom, oni se mrze s radikalima. U izbornoj noci javno su navijali da Ceda predje cenzus (!) kako bi radikali dobili manje mandata. Sad SRS i DSS i Kurir i slicni ocajnicki pokusavaju nesto da promene, ali znaju i sami da su pukli i da im sleduje samo nizbrdica. Dakle, ljudi, nemojte da se brinete. Pomislite samo koga sve vise necemo gledati!

Josip Vasilj

pre 15 godina

Od SPS-a zavisi.
Na republičkom nivou koalicija DSS-SRS-SPS, u Vojvodini Evropljani. Koštunica nastavlja cijepanje Srbije. Tužno, ali realno…

marsenije

pre 15 godina

Covece. Koalicija sad SPS. Strasno. Sto bi rekao Batic protiv prirodni blud. Zele da mi otmu mladost i da me nateraju da zaboravim sve one natekle bubrege od pendreka, suzavce, ubistva, turbo folk, rat, bombardovanje, proteste, atentate na politicke ne istomisljenike. U koaliciju sa likovima koji su verovatno otvarali viski kada je Zoran ubijen. Nisam pametan... Tuzan sam i razocaran :(

Milos

pre 15 godina

Meni apsolutno ne smeta ako se pravi vlada sa SPS-om,a da pritom ta vlada uvede zemlju u EU,uostalom taj SPS je daleko daleko drugaciji i po ljudima i principima od onog iz devedesetih.Nemamo vremena da narod vidi da vlada SRS i DSS je katastrofalna

peđa

pre 15 godina

Najzad su priznali očigledno programsko jedinstvo(fašizam zajednički imenitelj).A i predsednici su im imenjaci.Jedan je završio u Ševeningenskoj ćeliji,a ovaj drugi će verovatno u nekoj manastirskoj.

mimi

pre 15 godina

Secate li se 5. oktobra 2000. godine? Lep, suncan dan... Ja, glupaca, bila kod Savezne skupstine!!!! Isla da jacam koalicioni kapacitet SPS-a za Vladu Republike Srbije 2008.

ana

pre 15 godina

Čitam pre neki dan zaboravljenu izjavu Z. Đinđića-Moramo promeniti sve, inače se neće ništa promeniti. Danas je jasno da se ništa nije promenilo, najviše zaslugom V. Koštunice! O sudbini nam odlučuje I. Dačić. Vremeplov!!!

ivona

pre 15 godina

Tako nesto se moglo i ocekivati kada nakon 5-og oktobra nisu sprovedene korenite reforme u svim sferama naseg drustva.Realno,pojedinci iz SPS-a dobro su se snasli i u redovima vlasti koje su bile na snazi i nakon 5-og oktobra.Tako nesto moze da se desi samo u zemlji Srbiji!!!

Libero Boskan

pre 15 godina

A sto SPS da ide sa SRS i DSS? Oni (SPS) su tako izrazito proevropski i demokratski orjentisani da bi njima jedini pravi i prirodni partner trebao biti DS/G17. Jos kada njima dodamo Palmu tj pouzdanog Arkanovog saradnika, meni se ovakva koalicija namece kao obavezna i ultraprosperitetna. Pa za sta se narod borio svih godina, ne da bi radikali uzeli vlast, nego da Slobina i Arkanova stranka to urade, naravno uz pomoc DS/G17.

Ljubivoje

pre 15 godina

Da mi je neko rekao 5.oktobra da će 8 god. kasnije Koštunica ići u savez sa Šešeljom da bi preuzeo vlast, ma desnicu bih stavio na panj da je to nemoguće!
Kakav sunovrat tog čoveka! Kakav mračan odlazak sa političke scene! Umesto da u istoriji ostane upamćen kao čovek koji je konačno zbrisao diktaturu u Srbiji i vratio je na pravi put, on je vraća u mračnu prošlost. Nemam reči, kakva sramota za tu individuu!

jova

pre 15 godina

pa ako sada bude nesto drugo osim evropskog puta onda stvarno treba da se suocimo sa stvarnoscu i ako treba i na ulice ali ovo vracanje na 90 nema sanse da prodje
stvarno dosta kosova dosta lazi dosta svega
gledajmo od cega da zivimo a ne samo proslost
a zivot je evropa i EU a ko to neshvata taj stvarno treba da se mane i politike i naroda kojem je dosta lazi prevare i gledanja unazad

Sladjana

pre 15 godina

Za Srbiju je važno da sada svi naprave neki ustupak, odnosno da postignu kompromis. Mislim da DS i SPS, bez obzira na sve, mogu da naprave stabilnu vladu u interesu građana. Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost kako bi nastavila razvoj! Po mom mišljenju, razlike između njih postoje ali moraju da se prevaziđu. Ne radimo u životu uvek sve što volimo nego i ono što moramo. Život nema reprizu a Srbija nema vremena i za sve joj je rok JUČE!

Zoran

pre 15 godina

Svako kome Palma odrzi lekciju iz demokratije treba svoju diplomu i sve svoje titule da okaci o klin, a bogami da razmisli i o nekim drugim opcijama.

realan

pre 15 godina

kao u svakom dobrom filmu, kada posle burnog finalnog obracuna na sceni ostane glavni junak (good guy) opkoljen sa trojcom losih (bad guys)koji drze pistolje uperene u glavnog junaka, a on jos uvek veruje da je moguce naci nacin da ih pobedi. u publici svi znaju da izlaza nema i da je samo cudo moguce ali isto tako svi znaju da je to film i da su cuda moguca. i dok kamera prelazi preko lica losih, zlih i ruznih u ocima jednog se vidi da ishod ovog obracuna moze da bude sasvim neverovatan. jedini problem je sto ovo nije film nego SRBIJA, a i diznilend bi pozavideo na mogucnostima

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Samo totalna zaslepljenost i trenutne sitne računice mogu da spreči SPS da se profiliše kao moderna levica, učestvuje u evropskim integracijama, zameni glasače sa totalnim protezama uvek levo orijentisanim mladim ljudima i na sledećim izborima duplira broj poslanika.

Opet Ja

pre 15 godina

Sarajlija sam, covek kojem je sve oduzeto, razoreno, unisteno, cak ni fotografija, iz detinjstva nemam - Miloseviceva "Spasilacka" avantura, sa Seseljevim hordama zla su mi sve to uradili, ali evo ga sad, ponavljam ali - i ja sam za to da damo sansu SPS - u da pokaze i dokaze da je prava levica, ne ne neofasisticka tvorevina.
Dacicu pamtim tvoje reci pune mrznje iz vremena kada si bio Slobin Omladinac, nadam se i zelim da verujem da si odrastao i da si dostojan zadatka, od SPS-a napraviti socijaldemokratsku partiju vrednu postovanja, a ako ne??? ma nista i onako ste mi sve uzeli....
Meni je svejedno ja sam i onake vec u Evropi

Vanja

pre 15 godina

Sad smo mi iz ZESa krivi sto zovemo SPS u koaliciju i tako navodno restauriramo devedesete, izdajemo borbu i slicno. Ne, problem je nastao zato sto je LDP pukao na izborima, a mi sada gledamo koja je najbolja MOGUCA varijanta. Mi smo dobacili do 102 mandata, sto niko nije ocekivao, a da LDP ima bar 20, s njima bismo pravili vladu. Da je LDPu ponasanje bilo manje amatersko i nadobudno, bili bi u boljoj situaciji. Posto nije, pustite nas da Srbiju vadimo iz crne rupe.

Moi

pre 15 godina

Ja da sam na mestu g-dina Tadica, cekao bih, i nikakve pregovore ne bih, otvoreno makar, vodio.
Pustio bi ih da probaju da naprave koaliciju SRS-DSS-SPS. Takva mutant koalicija nema veze sa mozgom, i cini mi se nema sanse u milion godina ni da se sastavi. Kada to i sami shvate, doci ce SPS sam na vratanca, ubedjen sam u to. Tada im samo objasniti sta je njihov posao, i da li su spremni ili nisu. Ista taktika i za gradove.
U slucaju da narodnjacko-radikalsko-socijalisticka (mutant, zar ne?)koalicija uspe da formiraju Vladu, prsnuce kao balon za pola, do godinu dana. Pa nek razmisli svako sta i kako ce. Palma ce im prvi okrenuti ledja. Nece im ni Miskovic oprostiti sto je pala kupovna moc kupaca u Maxi-u, Delta city-u, da nema gostiju u Interconti-ju... Nikome vise (skoro nikome) ne odgovara da standard ide dole. E onda, SPS, bye bye, drugu sansu vam ne bih dao...

Kvazimodo

pre 15 godina

Mnogo sam ih mrzeo ... priznajem. Sve one godine sam setao, galamio, dobijao batine od njihove policije i sta sve ne jos. Ali evo sad javno obecavam da cu na sledecim izborima da glasam za njih ukoliko pristanu na koaliciju sa DS ili ako barem podrze cistu DS vladu ne ulazeci u istu. Samo da mi Toma ne bude premijer ili onaj nesretni lik Kostunica. A ako se ipak privole radikalno narodnjackoj koaliciji obecavam da cu ih mrzeti jos vise nego sto sam onomad. Mada se iskreno nadam da toliko pameti imaju i da ce spoznati sta im je pametnije ciniti.

Aleksa

pre 15 godina

Napokon se otvaraju karte i to iznenađujuće brzo za srpsku političku sadašnjost. DS priča kako je SPS prihvatljiv jer ima mlade kadrove, DSS nije tržio mesto Premijera, SRS kaže da je SPS bliži njima a nikad ga nisu pominjali sem da im otmu glasove i zloupotrebe Miloševića. I šta ostaje Srbiji da je jedino LDP govorio u kampanji da neće lagati glasače i to će jedino ostati.Pa laku noć Srbijo i neka nam je Bog u pomoći a ja se nadam dobrom LDP, DS i manjine i kojoš to želi da podrži na Zoranovom putu a ako ne videćemo se mi u budućnosti sigurno..

Poljar Lijan

pre 15 godina

Kompromisi se prave u svakoj normalnoj demokratiji. Evo u Holandiji imamo koaliciju umjerenih kriscana(desni centar), zadrtih kriscana(desni) i radnicke partije(lijevi centar), pa opet se marihuana slobodno kupuje u kofi - sopovima.

demokrata

pre 15 godina

Ja ovaj put nisam izasao na glasanje jer sam pretpostavio da ce DS po starom obicaju popustiti pod najmanjim pritiskom i za koalicionog partnera uzeti DSS, cime bi ponovo izneverili sve za sta ja glasam. Sad vidim da se nisam prevario i da ce ako i budu u vlasti, istu vrsiti sa SPS-om, sto vidim nikome i ne smeta. E pa meni smeta da lopovi budu deo vlasti i ne interesuje me koji je cilj vlada pred sebe postavila. Takodje im je sada i Palma dobar. Onaj isti koji je bio u stranci sa Arkanom. Pa ja ne mogu da verujem koliko je kratka pamet ovom narodu.

Maja_V

pre 15 godina

Da li je Ivica Dacic ruska marioneta? Ne verujem...
U tome i jeste stos! Izgubile su patriote, ali ruske a to je vec nesto.
Ps. Dno smo dotakli sa VK, Ivica je ipak mnogo blaza varijanta. Od SPS je ostalo samo "slavno" ime, svi koji su drmali su i onako odavno prebegli u ostale partije. Mislim da je zrelo da dobijemo Socijaliste, ali domace.

student

pre 15 godina

LAKU NOC SRBIJO!!...pre dve godine sam otisao u SAD na skolovanje s zeljom i namerom da se po zavrsetku istog vratim i pomognem sopstvenoj zemlji...s rezultatima ovih izbora umrla je i poslednja zelja za tim...SRS, DSS i SPS+JS su u poziciji da vode zemlju i ta cinjenica ubija...jadan li si narode moj!!...poslednje zbogom :((

GocaCA

pre 15 godina

SRS dobila glas skoro svakog treceg glasaca u ovoj nesrecnoj zemlji, a SPS im je tas na vagi i stoga odlucujuci faktor!
Kao covek koji ima glavu i misli, osecam se ponizeno i postidjeno.
Ko su ti ljudi koj daju glas SRS-u. Ja ne poznajem ni jednog takvog. Odakle oni dolaze, gde oni zive? Otkuda ih toliko?
Zar je ovo moja zemlja?

Mislilac

pre 15 godina

O, hvala Bogu da Samardzic kaze da nema saradnje sa DS-om, kad vec DS nema srca za tako nesto! Posto zaista ne bi' voleo da ga ponovo vidim u ministarskoj fotelji!
Ukoliko se, kojim slucajem, desi da DS i DSS oforme vladu, zauvek prelazim u apoliticne tipove i "neglasace"...

Milutin-BL

pre 15 godina

Moram da priznam da je meni potpuno nejasno ponašanje LDP-a .Stiče se utisak da su oni spremni da prepuste formiranje vlade SRS-DSS-SPS zbog nekakvih kvazi-principa (kao neće oni sa SPS-om). Koalicija DS-LDP-SPS-MANJINE je jedina komotna većina koja se može formirati i DS naprosto MORA ugurati dvojicu SPS-ovaca u vladu inače je otišlo sve do đavola. Ako baš neće sa SPS-om u vladu, Čeda MORA da je podrži u Skupštini jer - u suprotnom- na sledećim izborima neće nagurati ni na 2%. Da budem iskren, ovoliko glasova DS-a (i ostalih u koaliciji) ni u snu nisam očekivao i sad-kad se šansa iznenada ukazala - terati mak na konac je luksuz koji će Srbiju skupo koštati. Da li neko stvarno veruje da je Tadić srećan što mora pod ruku s Ivicom? Uostalom što Čeda nije skupio 12-15% pa da svi mirno spavamo?

Dušan

pre 15 godina

ZES je napravila odličan rezultat, a SRS i DSS su "pukli" (makar i uspeli da privremeno "skrpe" neku koaliciju), imajući u vidu da je pre samo 3-4 meseca došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova, što je idealna situacija za demagoge. Nije uopšte bilo lako u toj situaciji pričati o Evropi i boriti se sa "guslarima".
Ne vidim nikakav problem da se napravi koalicija ZES-SPS-manjine, ako to bude bilo moguće - važno je da sklonimo nacionalističke gubitnike iz vlasti i da idemo u Evropu. S obzirom da LDP nema dovoljno mandata, šta da radimo, ako bude moglo, idemo sa SPS.

zlaya

pre 15 godina

Predlazem onom delu DSS-a, koji ne zeli da nastavi da igra u kolu kolektivnog stranackog "Kostunica ludila", da ozbiljno razmotri iskakanje iz tog voza (sa sve svojim mandatima) za koji dobro znaju gde mu je finalna destinacija. Ili da ostanu tu gde su, sa covekom ciji je izgleda jedini zivotni cilj da postane monah - ex premijer. (Kakav divan kraj jedne vrsne karijere). Ne mogu a da se ne pitam, jesu li svi oni stvarno sisli sa uma ili se toliko boje pop Voje, ili im se jos vise svidja onaj drugi Voja ali ovom Voji nece to da kazu. U svakom slucaju, nesretni Voja im je stranku konzervativno-demokratske orjentacije preveo klero-fasisticku-autisticku partiju koju u zivotu jos drzi nesretni Bob the Builder Velja. A drugi Voja ce im stranku (sektu) pojesti za dorucak, onog trenutka kada pop Voja potpise koalicioni sporazum. Bice to zanimljivo gledati.....samo vi odlažite gospodo, kukala vam majka sto bi rekla moja baba. Ćihu ćihu ćihuhu......

Miroslav I

pre 15 godina

Ne znam zasto ovi iz DSS-a neprestano trube kako oni ni mrtvi u koaliciju sa DS-om ne bi i bla.. bla.. truc. Drugovi iz DSS-a, nije vas niko ni zvao u koaliciju sa DS-om, niti njima to pada na pamet. Dosta su se mlatili i blamirali sa vama u predhodnoj vladi. Sa vama nikada vise. Kada budete imali novog sefa partije i budete zamenili (citaj izbacili iz partije) jos nekoliko tipova, onda ima nade da postanete normalna partija. Ovako, vrhunski domet su vam Radikali, jer, zapravo, isti ste kao i oni.

Mile Politika - razocarani

pre 15 godina

Bice dobro, ako u kombinatoriku oko ulaska SPSa u vladu sa DS-om, "najveca zaba" (koju prvo treba pojesti) ne bude bila ukidanje "nepravedne i nicim izazvane optuznice" kao i triumfalni povratak Mire (Markovic) i Marka Milosevica u Srbiju.

D.POPOVIC

pre 15 godina

Mogu da zamislim sporazum sa SPS-om:
1. Povlace se optuzbe i poternice za Mirom i Markom
2. Sinisa Vucinic dobija Ministarstvo odbrane
3. Mira Markovic dobija Ministarstvo prosvete
4. Penzioner Kokobabic postaje ministar za sport i OMLADINU, itd. itd. itd.

Ritter

pre 15 godina

Ljudi smirite strasti! Shvatam da je tesko prihvatiti realnost, ali treba biti praktican i izvuci najbolje sta se moze izvuci. ZES mora da odigra pametno sa SPSom, da da im ponudi bolji deal od Tome i Kostunjavog koji nece moci da odbiju. Koliko god nemoguce zvucalo, mislim da sa sa SPSom ima da zavrsi sa se zavrsi sa Hagom (ako npr. ZES uzme policiju i vojsku). Ako se dogodine ukinu vize, SRS i DSS odlaze zauvek u arhivu. Treba samo malo vremena. Pogledajte primer HDZ-a u Hrvatskoj i njihovu transformaciju. Ako dodje vlada SRS+DSS nista od Haga, raskid SSP, hapsenja, mozda cak i obaranje Tadica. Jednom reci strahovlada, zaustavljanje na barem narednih 10 godina.

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Bolje biti casna opozicija nego juriti nereformisani Milosevicev SPS po svaku cenu. Ako je njima Kostunica reper za vladu, sta ce nam takvi luzeri.

Pavle

pre 15 godina

Do juce smo svasta govorili i pisali protiv SPS i sada da budu oni uz DS. Stvarno nevidim kuda onda ova zemlja ide. DS ima konacno moj glas da izgubi.

Mile

pre 15 godina

A sećam se, kao da je juče bilo, 1997 pred predsedničke izbore, DS i DSS vode kampanju neizlaska na izbore. U NS-u, na tribini mladih govori Vladeta Janković. Na kraju mu postavim pitanje, zašto ne istaknu zajedničkog kandidata sa SRS-om, jer je protivkandidat Lilke smešan ko bioskop i postoji ozbiljna šansa da se SPS uzdrma. A Vladeta kaže:"Pa kako ćemo sa radikalima, oni niti su demokrate niti su opozicija. Ili vi mislite da jesu?" Isto pitanje bih ja njemu danas postavio.

Armakedon

pre 15 godina

Pa zar nije Sps-u bolje sto Kosovo NIJE Srbija. Jer da JESTE, bilo bi oko 50-60 poslanika Albanaca i njh i DSS niko nista ne bi pitali, cak ni za zdravlje

mua

pre 15 godina

Jednim malim delom svog bica navijam da DSS i SRS naprave vladu sa SPS i da pokusaju da poniste Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, sto su obecali u kampanji :) Lepo bi se proveli. Sve koje poznajem rekli su da odmah krecu u strajk. A sirom Srbije ima nas mnoooooogoooooo...

Davitelj

pre 15 godina

Dok oni od bavljenja politickim apstrakcijama, udobno zive,ostvarujuci na taj nacin licne interese,nasi zivotni interesi su sve vise ugrozeni.

Toni Manero

pre 15 godina

Za neodlucne Srbe...Niste hteli vi, sad ce morati Palma da rasciscava. Ima tu neke simbolike. Sumadijski seljak, koji nikad nije cuo za Betovena, ce (mozda) da spreci dugogodisnju severnocrnogorsku fascinaciju majcicom Rusijom. Toliko pogubnu za Srbiju...

secam se

pre 15 godina

tadicu cedomir jovanovic nije odgovarao. sad mu je dacic regularan saradnik za vladu. e sta smo docekali. zao mi je sad mozda i najvise do sad sto je zoran djindjic ubijen pokusavajuci da nam stvori normalnu drzavu. a sad njegova stranka misli da je sps partner koji ce da nastavi zoranov put. izvini zorane i oprosti im ne znaju sta rade!

Jelena iz Briselaje

pre 15 godina

... Da DS bude casno u opoziciji?! O cemu vi pricate?! Jer ne valja sa SPS-om?! Ne, nego ce u kolacijiu sa Vojislavom samo da se vi ne bi ste naljutili? Ili znachi da budu u opoziciji? Ne razumem...Niste mi jasni. Zasto uostalom ne formiraju vladu sa SPS-om? Licno ih ne volim uopste, ne moram da preciziram zbog cega, ali vremena se menjaju pa i oni. Da se kojim slucajem DS odlucio na to da se recimo povuce i bude u opoziciji, ovde bi se druga prica vrtela. Poenta je da NIKADA nismo zadovoljni. I jos nesto. Kao sto umemo tako lepo i tako brzo da zaboravljamo na proslost, tako ce i ovo proci. Napred DS sa formiranjem vlade !!

Sasa

pre 15 godina

SRS, DSS i SPS imaju jasan stav, U EU samo sa Kosovom. Ta politika je dobila vecinu na izborima, preko 50%. E sad moze to nekom da se svidja ili ne, da tvrdi kako je pobedio sa manje od 40% ili bije glavu o zid - njegov izbor. Znam da su se nekima usladile fotelje i da ce je se tesko odreci, ali ne priznati realnost ne menja istu.

Dragan Markovic

pre 15 godina

Sa mukom i gadjenjem zamisljam koje sve zabe treba izgutati da bi se napravila Vlada koju ce da cine DS (i ostali uz njih) i SPS:

1. Nedovrsavanje istrage o politickoj (i kriminalnoj) pozadini ubistva Zorana Djindjica
2. Pranje ruku SPS-a od 90-ih gde im lavor i sapun prinosi DS
3. SPS dobija potpredsednika Vlade plus jos nekoliko kapitalnih ministarstava plus kroje politiku Srbije u prvoj deceniji XXI veka
4. Zaboravite na saradnju sa Hagom i hapsenje Mladica i ostalih (da ne pominjem istragu slucaja dva vojnika streljana u Topcideru)
5. Socijalisti dobijaju pristup evropskim forumima pod sponzorstvom DS-a
6. Dividende za SPS oko privatizacija i investicija koje ce da uslede
7. Borba protiv korupcije gde je 'baseline' godina 2000-ta a ne 1990-ta.

Vi koji citate slobodno nastavite listu, ja sam sigurno zaboravio jos najmanje dve mocvare pune zaba i punoglavaca.... za gutanje.

A da je skupo, skupo je! I iako mi se gadi da kazem - ipak bolje od mracnjacke koalicije.

Mikro

pre 15 godina

Aman ljudi, sad smo gadljivi na SPS, a u nedelju, po onako lepom danu nas je mrzelo da se prosetamo koju desetinu ili stotinu metara do lokalnih izbornih mesta (mislim prvenstveno na lenje sugradjane-Beogradjane). Sad kukamo. Kad je moj otac, koji ima 83 godine i jedva hoda bez pomoci, odleteo da glasa za Evropu, onda stvarno treba da nas je sramota. Na zalost DS+LDP+manjine nemaju preko 50% i tacno je da je eventualna koalicija sa SPS tragicna, ali je koalicija DSS-SRS-NS ubitacna po sve nas i pretvorice nas u crnu rupu. Ja imam par poznanika DSS-ovaca (onih novih, oni od pre 5. oktobra su odustali od istih jos 2001.) koji se od ponedeljka ujutro ponasaju pomahnitalije od komsija radikala. Radikali cute, svesni su da im je izborni rezultat katastrofalan (nisu ocekivali ni mrvu ispod 40%) i kalkulisu, a DSS-ovce moram da zaobilazim na ulici da izbegnem ispade nekog cudnog, tragi-komicnog ponasanja. SPS ima prilike da se bar malo iskupi za sve lose ucinjeno u proslosti.

011

pre 15 godina

prvo smo slusali price kako mora da se spreci povratak u 90te a sada tadic pokusava upravo da formira vladu sa partijom koja je dominirala 90ih. za sve koji nisu obavesteni: od 1990 do 2000 nije vladao dss niti srs (odnoso srs delimicno), vec sps!!!

Tanja

pre 15 godina

Pustite SS koaliciju - nema nam druge. Preziveli smo svasta prezivecemo i njih. I onda cemo moci da napravimo nesto normalno od onoga sto ostane. A Vojvodina neka bezi. Ako moze nek pomogne iz EU.

Colin_bgd

pre 15 godina

Nista nema apsolutno, sve je relativno. To jest, sve se gleda u okviru nekog konteksta. Danasnji srpski "kontekst" je da je SPS manje zlo od SRS i DSS, a i moglo bi se spinovati da SPS ulaskom u vladu sa ZES i podrzavajuci direktan evropski kurs, ima sansu da malo popravi ono sto su upropastili devedesetih.

I Cercil je pravio pakt sa Staljinom protiv Hitlera. To je politika, to je, u sustini, zivot.

A ako SPS zeli da izvrsi politicko samoubistvo i udje u koaliciju sa SRS i DSS, to je njihovo pravo, ali ce se onda secati ovih 8% dugo, dugo vremena...

Needle

pre 15 godina

Svaka Vlada koja ce da povede zemlju ka EU je dobra Vlada. Pa makar je sacinjavali Sps i Palma. Nemam nista protiv. Takvo je fakticko stanje, drugog izbora nema osim novih izbora ili nazadnjacke Vlade. Zato napred ka EU, dobrodosli su svi koji hoce da pomognu Srbiji na tom putu. E sada, da mi je neko samo pre pola godine rekao da cu ovo napisati rekao bih mu da je budala.

Vojvodjanin

pre 15 godina

Vojvodino! Ajmo, sta cekamo. Sad je trenutak, ovi u Srbiji nisu u stanju da raskinu sa prosloscu i to su dokazali. Ostaje nam da se mi pobrinemo za sebe i pravac Evropa :-)

Surovi

pre 15 godina

Vidim da ce biti koalicija ZEP-SPS-Madari. Ovo je najbolja opcija jer svako dobija maximum. Madari 1 ministra, SPS vise ministartsva od ZEP jer njima je potrebno da vladaju i kad im daju 2 ministra više ZEP ce imati vecinu u vladi i sve ce da nadglasa. Ovako si dobijaju maximum.

Ako bi isla koalicija SRS-DSS-NS-SPS SPS bi bio stalno na periferie vladavine a SRS-DSS-NS ne bi pristali da ponude mnogo toga SPS.

veza

pre 15 godina

Samo napred radikali i DSS.Vi vec sastaviste vladu, a ne pitate treceg(SPS). Nikolic i Kostunica prave savez a Dacic ce kao morati da radi sta oni kazu. Ovo je poslednja sansa i za Srbiju i za SPS da budu deo Evrope. Kada vidim onog Samardzica sta sve prica dodjemi mi da TV polomim. On koristi Kosovo da tamo stvara svoju karijeru, na onom sirotom narodu. Tako su Seselj i Milosevic radili sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni. U Hrvatskoj su Srbi deo vlasti kao i u Bosni. Pustite Srbe na Kosovu da tamo i preko Evrope traze svoja prava. Samardzic vam ih samo uzima. Jadna je vlada i drzava koju bi vodili Voja + Voja = okruglo jaje.

Milovan

pre 15 godina

Ljudi, realno gledajte na stvari. Buduca trgovina DS-a sa SPS-om je posledica samo jedne stvari a ta je neocekivano mali broj glasova LDP-a. Znam da ce ovo pogoditi vecinu ljudi koji posecuju ovaj sajt, ali smatram da je Ceda odigrao sve pogresno. Razmislite.

Vladimir

pre 15 godina

Ja mislim da bi mogli da napraviomo još jedne izbore. Što da ne? Marketinške agencije su spremne. Političari su stalno na terenu sa narodom. Investicije stižu. Dinar jača. U protivnom svi ćemo morati da radimo! A jel smo 3 meseca šetali da bi sada radili? Borili smo se da budemo lideri a ne da budemo radnici!!! Žao mi je ali Evropa od vas očekuje da budete nasmejane šalterske službenice i kreditima zaduženi potrošači a ne lideri!

mira

pre 15 godina

Od ovih izbora smo ocekivali kao i uvek neka spektakularna resenja: sunovrat u 90-te, pa prociscenje ili prociscenje odmah sto znaci lustracija izmedju ostalog. Sad znamo da lustracije definitivno nece biti jer nam zivot po svom obicaju uvek servira neka polovicna resenja i uporno nas tera da gutamo zabe (ovog puta SPS zabu). Kome se gadi neka se uclani u LDP pa da ojacaju do sledecih izbora!

Tamara

pre 15 godina

DS i SPS - borba za golu vlast. Kao sto nam mazu oci da je Kosovo Srbija, tako nam mazu oci da je DS i SPS najbolje resenje za proevropski blok.

(Vlast)a

pre 15 godina

Ako STVARNO(ali stvarno!)zelimo u EU,svi moramo nesto progutati i krenuti da jedemo zabe,prvo one najvece i najgadnije!Dakle:kome je do toga da opet gleda ovo kocenje i vracanje unazad sa "nebeskim" DSS-om,lopovima i spasiocima Kosova,mogu da gledaju kako Kostunica(s kojim pravom?)okuplja radikale i socijaliste u zgradi Vlade?!Mislim,premijer nam je ubijen u dvoristu te zgrade i grozno je i pomisliti da neki od zaverenika sede gore i smeju se,planirajuci kako dogodine,bude li po njihovom,nece biti hodocasca ni ploce koja ih podseca na njihova dela.
Nadajmo se da mlade snage SPS-a zele da se distanciraju od proslosti,da pristupe Socijalistickoj internacionali,a da im demokrate i LDP-ovci u tome pomognu.Ima tu i protivprirodnog bluda,ali i onog da politika nije za ljude sa slabim stomakom.

sima strahota

pre 15 godina

..pa kad malo bolje razmislim, meni od ove crno/crno/crne koalicije uopste nije frka... jer, znam gomilu ljudi koji nisu izasli da glasaju jer su mislili da su veci od trenutne situacije i nisu zeleli da udostoje one koje su naivno resili da glasaju svojom participacijom u procesu... i sad se gorko kaju... i sad bi dali pozadinu da mogu da vrate vreme dva dana unazad kako bi otisli do birackom mesta i savili artiju... i naravno, nece ponovo ponoviti gresku da se popishmane kad je najvaznije... kazna je u najgorem slucaju jos dve godine nasih zivota, sto i nije puno kad se uzme da su nas prethodne greske na izborima kostale 20 godina zivota i dve trecine ekonomije... hocu reci, ponosan sam na svoj narod, i ponosan na sebe sto sam glasao na ovim izborima... sledeci put ce da bude jos bolje... u principu, da ovaj dobar vetar sto nam se osmehnuo nije toliko bitan da nasu malu barku konacno parkiramo tamo gde joj je mesto, mozda bi bilo interesantno da gledamo tri navigatora kako bez razvijenih jedara pokusavaju da bave plovidbom... malo je nezgodno sto korito pusta, zalihe se ubrzano trose, a komsijske barke rasirile spinakere i samo sibaju pored nas, malo se podsmehuju kad nas vide kako pramcem jurimo krmu pod rucnom..

Izgubljene generacije

pre 15 godina

Da nisam ovoliko mator plakao bih za sve izgubljene godine, izgubljene proteste, lupanje u šerpe.... Još mi obrazi bride od silnih šamara. Da idem preko?! Nema šanse, gotovo je!!! Sad nam slede takse na luksuz ko ima stan, auto, taksa za izlazak iz zemlje, šta nas briga za besplatne vize, mi ćemo plaćati "našoj" Srbiji, taksa za vazduh, pa ne mora se disati baš punim plućima....

Sandra

pre 15 godina

E pa ja sad stvarno ne mogu da razumem sve one koji se gade koalicije sa SPS-om ili nisu glasali za DS jer je pravio vladu sa Dss-om! Kako smo glasali tako cemo se udati! DS je dobio oko 40% glasova! To je njihov rekord!Sa kim oni mogu da prave koaliciju sa toliko glasova?LDP je jedva presao cenzus!! Svi treba da se opametimo i da glasamo na svakim izborima!!! To je nasa odgovornost kako ce nam izgledati politicka scena!

Boc

pre 15 godina

"cilj je stvaranje vlade koja će imati nacionalni cilj - ostanak države u svom teritorijalnom integritetu" reče Samrdžić ne sluteči da bi ta vlada bila osuđena na neuspeh. Jedno mi je stvarno krivo, kada će više Srbi da prestanu da vole i ne vole političare već da ih procenjuju po uspešnosti. Slobin cilj je bio da sačuva Jugoslaviju - nije sam otišao kad nije ispunio cilj, več se samo sve više glibio. Cilj ovih DSSovca je bio da sačuvaju Kosovo, nisu uspeli i sad pokušavaju da se sve više uglibe ovim pregovorima sa SRSom. Čudo je kako ne mogu da nauče ništa na tuđim greškama. Jedini koji je u sličnoj situaciji postupio ispravno je Labus, kad više nije mogao da radi na svom cilju, lepo se zahvalio svima i otišao. Ispravno. Cilj DSa je ulazak u Evropu, eto njima bar za sada nekako i ide, da se razumemo nisu ni oni cvećke, svega tu ima, teško će i biti sa Vukom, Čankom... ali ispada da bolje nemamo. SPS i koalicija sa njima, koliko god da ih ne volim, ima tu kadrova još uvek jako sposobnih. Ono što me plaši je što te dve partije na lokalu, počev od Beograda pa nadalje imaju loše odnose, ali politika je to, u ovim teškim vremenima upravo razum treba da prevlada, na kraju krajeva i narod je rekao morate da se dogovarate - pa neka se i dogovaraju, nema im druge.

vicep

pre 15 godina

Tri palme na otoku srece:))))
Ljudi sta je tu je, pocnimo ljubav iz pocetka, sa njima u Evropu...Kontam da ce Mrkonjic biti bolji ministar za kapitalne investicije od Velje:))))

Igor

pre 15 godina

Izleda da je srpska tradicija od 2000. da vladu formiraju koalicije a ne oni koji osvoje najvise glasova.Izgleda da cemo morati probati i ovu kombinaciju pre nego sto se biracko telo probudi.
Zasto sve u Srbiji mora da ide tezim putem ili je mazohizam glavna nasa osobina?

kIDd P.Brdo

pre 15 godina

Ja da sam na Tadicevom mestu, ostavio bih da naprave radikali sa DSS-om i SPS-om. Neka naprave da vidimo, sto da ne? Cemu zhurba u Evropu, kad smo mogli 100 godina da cekamo, ne gine nam ni godinu dana. Posle toga slede reforme 15 godina pa opet isto... NE zhelim da mi vladaju oni koji su bili 90ih godina najgori mafijashi i kriminalci..
Kad radikali nestanu, moci cemo ljudski da zhivimo.
Pozdrav

Srdjan

pre 15 godina

Revolucija jede svoju decu, osim one koja su suvise odvratna, cak i njoj....Da li se svuda politikom bave iskljucivo ovakvi frustrirani nesrecnici, ili je to samo nasa privilegija?

zexy

pre 15 godina

Nema dileme, koalicija DS-SPS je u stvari prirodna, to su 2 reformisane stranke koje su se distancirale od proslosti.
DS se odrekao i odbacio one koji su hapsili Milosevica, a SPS se isto tako distancira na neki nacin od Milosevica i stavlja fokus na socijalnu pravdu.

Zigi

pre 15 godina

DS bi napravio gresku ukoliko bi napravio vladu sa SPS-om bez LDP-a . Ucescem i LDP-a u vladi razvodnio bi se uticaj SPS-a . Naravno i Ceda mora da to svati i da ne bude iskljuciv u pregovorima

Sasa Golubovic

pre 15 godina

Zar ne vidite da je Srbija podeljena 50:50 Govorimo o Vladi sa 126 a niko ne moze sa nikim zajedno. Dosli smo do tacke usijanja ili do ivice ponora. Ili cemo napraviti jaku Vladu ili ponovo na Izbore. Govore da je DS uzeo 102 mesta u parlamentu a koliko ce od 102 dobiti G17+, koliko Canak, Koliko Vuk Draskovic, koliko ostali u koaliciji ?? Ko kaze da je DS najaca stranka u Srbiji? Zar to onda ne bi mogli reci Radikali i Voja zajedno imaju 107? Zar oni nisu skoro zajedno? Vidite li da smo se podelili na pola a to je najgore sto se moglo desiti. Da bar imamo jednu jaku politicku licnost koja bi iznela sve ovo i sa Evropom i sa Kosovom. Prosli put su radikali bili najaca stranka pa nisu formirali Vladu, sada je to koalicija oko DS pa cemo videti da li ce i oni moci da formiraju Vladu. Ali koliko vidim SPS nece propustiti da se vrati na veliku scenu jer je ovo najbolji rezultat koji ce ikada imati. Novi izbori bi bili pogubni za SPS. Zato sve je u znaku 50 posto prema 50 posto ......nadam se samo da nece biti pogubno za nas gradjane

malo je falilo

pre 15 godina

Hvala svim mladim ljudima koji nisu glasali!!! Zbog njih sad imamo ovu pat poziciju i pirovu pobedu! Samo da je ldp dobio 3 mandata vise stvari bi bile mnogo drugacije!!

sad cete videti da ste itekako imali svoj intere da glasate kad nacionalisti formiraju vladu i odvuku nas pravac u devedesete...

dusan

pre 15 godina

Samardžić je ukazao da se prethodna vlada raspala upravo oko "ključne stvari za državu - Kosova".
kljucna stvar za ovu drzavu, tj. ne za drzavu, vec za njene gradjane (naglasavam gradjane, a ne samo srbe; kao neki) je bolji zivot.
to da imaju dobar posao, da mogu deci da priuste i letovanje i zimovanje, da mogu da sa prijateljima izadju na rucak ili veceru, da mogu da slave slavu, a da ne moraju da za to stede godinu dana...
to je za normalne ljude kljucno. za demagoge i one koji zive u proslosti, svaka veza sa sadasnjoscu je zastrasujuca i nepoznata. tako oni i ne bi mogli da ucine nista osim da pricaju, pricaju, pricaju.
i da. evo nama opet jednog slogana, naravno od mladjahnog mladenovica (pleonazam?) - "nova nacionalna vlada srbije"
ma hajde! a sta bi to trebalo da znaci? kakve su to do sada bile vlade? kakva ce to biti vlada ako je ne osujete vi, vec neko drugi?
srs + dss su pogresili vreme. njihovi kadrovi su idelani za period posle drugog svetskog rata, propagiranje i komunizma putem reci i parola, naravno. dela ne pominjemo, jer su ona nebitna. bitno je da se nesto kaze, izlupeta. o smislu i primenljivosti tako necega neka glavu lupa neko drugi...

Ja

pre 15 godina

Svi vi koji ste glasali za DS, kako to se ne osecate prevareno sto vasi izabrani predstavnici kojima ste dali glas prave koaliciju sa SPS-om vasim najljucim neprijateljem i otelotvorenjem zla u Srbiji?

bb, Evropa

pre 15 godina

Ljudi, nemojte se uzbudjivati previse, imam recept da stignete do Evrope i to preko noci.Pre 15 godina rekli su mi da idem u rat u Bosnu i da se tamo borim. Rekao sam im: hvala, odoh ja u Evropu.Sa svojom lekarskom diplomom i mojom cvrstom voljom, krenuo sam i brzo sam stigao gde sam hteo: u Evropu.Danas posedujum sve sto mi treba: porodicu, veliku vilu, privatni biznis (naravno lekarski) i nekih 22-25000 evra mesecno. Moj savet: krenite najkracim putem u Evropu, ostavite vase politicare da se svadjaju, vredjaju, biju, pljuju... Do skorog vidjenja u Evropi.

Mata

pre 15 godina

Nismo bolje ni zaslužili. Toliko je mržnje medju nama, da to nigde na svetu ne postoji. Srbi, opametite se bre. Ostaće nas za pod krušku. Ujedinimo se već jednom, ovako podvojeni nikuda nećemo stići. Treba raspisati konkurs za članove vlade, pa neka najbolji i najsposobniji vode ovu zemlju, bez obzira u kojoj su stranci.

Dzox, Zvezdara

pre 15 godina

....po meni DS ima dve solucije solucije...da progutamo knedlu i prihvatimo SPS, pustimo Cedu da nas pljuje, ali istovremeno damo ovoj zemlji sansu da prezivi i da postane normalna zemlja u kojoj ce ljudi ziveti bolje nego sto su ziveli...ili..
...ili da prestanemo da se trudimo i pocnemo da mislimo stranacki...koalicija od 126 ili 127 poslanika je toliko klimava da nema sanse da opstane dugo..., a posle nje DS moze samo da dobije jos vise..a neki kao sto je DSS ce nestati...pitanje je samo koliko ce stete napraviti za taj period vladavine...
Pa sad...misliti na narod...ili na sebe...?...ipak se nadam vladi sa DS-om...a Ceda neka pljuje...mada bi trebalo da ga je sramota od ovih 5,2%...

Lala

pre 15 godina

Narode nemojte "kriviti"SPS,pa ni DSS-NS i SRS,za ovakav ishod tesnog rezultata glasanja za partije koje tezeka EU,jer glavni krivac smo mi gradjani Srbije!!!!Nikada se nismo slozili medjusobno,trazeci krivca za to sa strane a i NIKADA se necemo sloziti ako se drzimo "nasih principa"!

Rade

pre 15 godina

"Chobaneee, vrati seeee, ovce tvojeee, ne mogu bez tebeee..."
(rambo amadeus)

Nije za Srbe jednopartijski sistem i to se kroz istoriju iznova dokazuje, a najsmesnije je sto niko ne shvata, iako je ocigledno... Mi u visepartizmu uspevamo samo kao gastarbajteri...

Ivan M

pre 15 godina

Ja ne bih imao nista protiv reformisane i prave Socijalisticke Partije. Takva je u perspektivi potrebna Srbiji. Medjutim, ovi koji su tu sada su partija Zlobe (i, u Palminom slucaju, Arkana) koja se nije ni po cemu odrekla svoje proslosti. Da li su se bilo kome izvinili za ono sto su cinili 1990ih? Da li su se odrekli ratova i politike koja je dovela do hiperinflacije i raspada drustva? Da li su osudili (zlo)dela Mladica, Karadzica i ostalih koljaca koji su svoja najgora dela cinili upravo dok su ti ISTI socijalisti bili na vlasti? Da li su pomogli istraznim organima da otkriju Curuvijine ubice, oni koji su bili na vlasti kada se to ubistvo dogodilo? Da li su se izvinili zemlji za potpisivanje kapitulacije u Kumanovu i za gubitak Kosova? Da li su oni saglasni sa time da treba da izrucimo Mladica Hagu? Da li hoce da smene strukture iz 90ih koje vladaju tajnom policijom i BIA-om? Meni ne smeta kako udjemo u EU dok god budemo usli. Ali ne znam da li je to zaista moguce sa SPS-om na vlasti.

Nensi

pre 15 godina

"Sto jes jes najbolji je SPS" nekada sam mrzela ovaj slogan a on ponovo aktuelan, sto bi rekli izgleda za sva vremena, ali molim Boga da SpS prihvati Borisovu ponudu, ako ne prihvate i Vladu formiraju Toma i Zmira uz pomoc zustrog Velje bolje da trazimo politicki azil u nekoj stranoj ambasadi.

XXX

pre 15 godina

Posle bitke su svi generali.Gde su ti razmazeni glasaci kojima je tesko da odu do glasackog mesta i zaokruze svoju opciju.Najmanje je mladih ispod 30 godina glasalo i eto nam matematike.Nevoljnici,sirotinja i polupismeni dolaze redovno.Nepismeni ostave otisak prsta,ali tacno znaju broj koji treba zaokruziti.Da li ih je neko obucavao ili je to urodjeno.Sad treba pronaci 126 poslanika i konacno napraviti vladu za bolji zivot.Djindjic se u grobu prevrce,a mi moramo ziveti sa tim.Samo da ne gledamo nadureno dete/VK/ kome su oduzeli igracku/vladu i Kosovo/.Neka njega i Velje u opoziciji,imace dobro drustvo/SRS/.

Darko - KG

pre 15 godina

Niste glasali, cekali ste da se sve samo resi!? Sada ste protiv koalicije sa SPS-om!? Alo bre ljudi, nemamo tih par meseci ili godina da se SRS-DSS sami uguse. Svaki dan njihove uzaludne vladavine znaci isto toliko godina cupanja iz g...! SPS je trenutno idealno resenje!

Miroslav iz Hamburga

pre 15 godina

DS mora po americkom principu" He´s a son of bitch, but he is our son of a bitch!" da prilagodi Dacicev SPS na ciljeve DSa.

veselin

pre 15 godina

I gde smo bili, nigde.
Šta smo uradili, Ubili Zorana Đinđića.
Ipak, putuj ti Evropo, a mi čekamo da bauk miloševizma aterira. Onaj ko ni na popravnom ne prođe bolje i ne zaslužuje nego da ga Ivica spašava od strašnog vuka, dok bauk kruži i kruži i sve je niže. Samo ti putuj i nemoj čekati na nas, ionako 500 god kasnimo.

Glock

pre 15 godina

Ne bih imao nista protiv toga da DS i SPS nadju zajednicki jezik. Ali, samo pod uslovom da ljudi koje smo gledali devedesetih ne budu u vladi (niti blizu nje) ni u kakvom obliku.

Znam da je SPS i ranije imao kvalitetne kadrove, ali od Slobe i njegovih pulena niko nije mogao doci do izrazaja. Da se razumemo, SPS je imao *skolovane* i prilicno sposobne kadrove, ali su korisceni u pogresne svrhe. Sada im se pruza prilika da pokazu da li razumeju sta znaci "levica", i imaju sansu da mlade ljude puste napred da od SPS-a naprave stranku koju necemo vise vezivati za devedesete.

Zalosno je sto je meni, licno, SRS mnogo veca asocijacija na prolivanje krvi i tugu i nesrecu, nego SPS (oni su mi asocijacija na lopovluk).

SPS ce ili iskoristiti priliku da postane prava levicarska stranka (i brine o socijali), ili ce se vratiti u proslost, a time ce zapecatiti svoju sudbinu.

Miki

pre 15 godina

Seselj, Milosevic i Kostunica prave vladu!
Sigmund Freud, Definicija Ludila: Stalnim primenjivanjem istih metoda i iduci istim putem pokusavati doci do razlicitih rezultata!!
To je stanje u Srbiji, pa ko voli...

Rad oslobadja

pre 15 godina

Nemojmo vise da se lazemo,ali ovo je Pirova pobeda!
Jeste da je koalcija za Evropu dobila najvise glasova, ali matematicki gledano SRS i DSS/NS su ipak dobile vise glasova. Tu je i SPS koji je je stari saveznik SRS. Dakle sada imamo otprilike pat poziciju, koja se nece promeniti ni posle jos ne znam koliko novih izbora. Cinjenica je da je LDP pogresio kod predsednickih izbora jer se nije stavio na stranu Tadica pre ni prvog a ni drugog kruga, vec je ostavio svojim pristalicama da glasaju po savesti! Normalno da Tadic nije hteo da pusti LDP da udje u ovu novu koaliciju i tu je izgubljeno dosta glasova!
Kada se pogledaju izbori poslednjih godina uvek je bila slicna situacija - glasacko telo je polarizovano i samo nijansa odlucuje na kraju!
Kada je DOS pobedio 2000 godine, ujedinjenjem tadasnje opozicije Srbija je uspela da promeni tadasnji rezim. Smatram da je glavni gubitnik u sadasnjim izborima LDP, koji ce na zalost u provaliju da uvuce celu zemlju.
Izborna kampanja traje stalno a ne samo pred izbore, potrebni su novi savetnici koji ce to da objasne i politicarima ali i gradjanima koji vecom izlaznoscu mogu nesto da promene!

diskobolos

pre 15 godina

Bilo kako da se zavrssi trgovina koja je poccela, bicemo na gubitku, bar 1/2 populacije Srbije .Cemu osporavati postizborne koalicije, a velicati predizborne. Da sam na Tadicevom mestu (hvala bogu-nisam), malo bih realnije sagledavao izborne rtezultate. Koliko je DS osvojio glasova biraca, a koliko su glasova evropskoj koaliciji doneli glasacci LSV, SPO, Ljajiceva stranka... Nije DS toliko ubedljiv, kako se Tadicu cini i to bi trebalo da ga zabrine. Dobro proisteklo iz ovih izbora, nadam se, bice eliminisanje partijskog jednoumlja u Skupstini i realnije glasanje o predlozenim zakonima i amandmanima na njih, a ne da kao sada, bez obzira kakvi bili, predlozi opozicionih partija u kos, predlozi vecine apriori prihvatani. Da bi Srbija krupnijim koracima krenula u Evropske integracije, formirajmo vladu Nacionalnog jedinstva, u kojoj bi bilo mesta za sve prema rangiranju uspessnosti na izborima. Niko nema tapiju i monopol na missljenje u ime naroda. Gospodine Tadicu, shvatite vec jednom da ste predsednik SVIH GRADJANA Srbije, a ne samo clanova DS i koalicionih parnera. Demokratski bi bilo da, dok Vam traje mandat predsednika Republike, zamrznete svoju funkciju u stranci na cijem ste ccelu.

Zak Shurak

pre 15 godina

DSS- SRS ne mogu da nadju najbitniju podrsku za svoj projekat- a to je ona spolja... evropa i rusija imaju zajednicki interes i ko to jos nije shvatio, nema jos mnogo vremena. paradoksalno, ali u nasu korist radi i cinjenica da se, odjednom, evropi zuri da se stvari sa balkanom srede i da se i ona zaokruzi i zavrsi proces ujedinjavanja, a bez te nezgodne izrasline na svojoj zadnjici... tako, da: niti cemo se preganjati doveka sa ovom novom vladom, niti ce je praviti voja i toma! niti ce fijat da ode iz srbije, a nece niko ni ponistavati sporazum sa evropom... na srecu, stvari vise nisu u nasim rukama, a na izborima smo uradili dovoljno!

Vera

pre 15 godina

Opet ostrašćeni komentari. Kad ćemo da shvatimo da je ovo politika - tu sve može. Tako je svuda. Danas se pljuju, a sutra zajedno drže miting. Nije mi milo što se pregovara sa SPS-om, ali ne postoje idealne situacije. Odnosno, postoje i zovu se ISTORIJSKE PRILIKE. Mi smo svoju imali 5. oktobra i ništa sa njom nismo uradili. A pošto istorijske prilike ne rastu na grani, nerealno je bilo očekivati da demokratska struja ponovo osvoji apsolutnu većinu na izborima. Ne posle svih grešaka koje je sebi dozvolila u prethodnih nekoliko godina. Sad nam samo ostaje da sečemo uši i krpimo d..., makar i sa SPS-om i da probamo što pametnije da odigramo u toj neprijatnoj situaciji.

Ana

pre 15 godina

Izgleda da sam ja propustila reformacije SPSa... Ispada da je to neka partija buducnosti, prava demokratska evropska levica... Nikom ne smeta sto u njoj sede isti ljudi, i nikada se nisu ogradili od zlodela devedesetih, i Miloseviceve politike... E, Srbijo kratkog si pamcenja! Sta bi nas Zoran rekao na to?

Goran

pre 15 godina

Ja vishe ne mogu da izdrzim. Dokle cemo mi iz Vojvodine da jedemo g...a na svakim izborima.

Pa u Vodjvodini .. Tadic i Chanak(LSV je ishao sam) sami mogu da prave koaliciju i imaju preko 50% ... da je LDP proshao cenzus(4,75%) ... imali bi skoro 60% .. ali nije ni bitno toliko.

To shto u Beogradu i u Srbiji vecinu imaju DSS-NS , SRS i SPS ...to je problem koji je za sada neresiv.

Shto se tiche LDP-a ... vidi se da su sada ishli bez LSV-a , mada opet su malo podigli rejting.

Sve u svemu ... Vojvodina je za to da se ne muze vishe ... al' shta cesh .. kad je vecina Beograda josh zedna :(((

BIGG

pre 15 godina

Iako Milosevicevo ime izaziva horor, nema razloga da verujemo kako SPS zeli da se samo-ukopa i odsece od bilo kakve razumne buducnosti (koja je, valjda i deca razumeju, vezana iskljucivo za Evrope, a ne za Rusku oligarhiju). To ce uciniti bude li usla u koaliciju sa Radikalima & Co. Mozda se mi ne slazemo sa SPS-om, ali nema ni jednog razloga da verujemo kako I. Dacicu nedostaje mozga. Naprotiv. Vremena su se promenila. To ce za koji dan shvatiti i LDP.

dex

pre 15 godina

Ovo mi lici na takmicenje u Basketu u grupama i sad plasman nase reprezentacije u narednu rundu zavisi od toga da li ce Hrvati da pobede Zambiju ili da izgube. I mi kao sad navijamo za Hrvate da se opamete i pomognu braci Srbima, a oni naravno izgube od Zambije. Pa nemojte ljudi da se nadate da ce SPS da se promeni...

rammstein

pre 15 godina

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije i Srpska radikalna stranka usaglasile su danas predlog sporazuma o karakteru i programskim ciljevima "nove nacionalne vlade Srbije",
Sile zla se okupljaju da ovu zemlju zaviju u crno.Boze pomogni nam da ih se zauvek resimo.

zato

pre 15 godina

Ciljevi te "patriotske"Vlade:
-ponistavanje SSP
-stavljanje pod kontrolu svih
medija
-naizmenicna straza pred vratima arhive BIA/istina o
ubistvu Djindjica/
-osnivanje drzavnog saveta/ratni zlocinci i tajkune/za laksu borbu protiv "izdajnika"
Svanuce im se,napokon...

Marko

pre 15 godina

E ljudi, ja sam demokratski orjentisan covek, ali bila bi dobra fora da se sklopi vlada SRS+DSS+SPS i onda da vidite sta ce se desiti. U narednih mesec dana, UN priznaju KOSOVO, i ostace mozda 2-3 zemljice koje to nece uraditi...i sta onda? Onda ce tek i radikali i kostunjavici nestati ali tooootalno! Izgubice Kosovo tek tako, a da ne pricam o SSP-u i FIATU.
Zivi bili pa videli.

englez

pre 15 godina

Uredu samo ovaj onda moramo da se dogovorimo ko je izgubio Kosovo? A sa tom pricom ajte SPS iskupite se za sve iz proslosti mislim da im bas nece biti lagodno...

Dragica Marinković

pre 15 godina

Za svakog normalnog čoveka u ovoj Srbiji ovi izbori su poražavajući. SRS je pobedila? (pošto je izašla sama na izbor) Posle ovakve kampanje neznam da li i ima normalnih. Muka mi je od večite kombinatorike ko će sa kim, ko koga hoće ko koga neće, jer dok traje kapmanja političari se izmedju sebe po propisu izvredjaju, a već u noći po prvim rezultatima, zovu se telefonom i sklapaju nove koalicije - TRGUJU, za sastav nove vlade. To Vam govori šta oni misle o ovom narodu kojeg svi zdušno prisvajaju i za koga se bore, bore,... Ja jedino mogu da im poručim da na mojim ramenima stoji moja glava, a ne Tomina, Tadićeva, Koštunicina, Dačićeva, Čedina, Dinkićeva, ...i da nisam izašla na izbore. Dosta mi je da glasam protiv, hoću da glasam za kao što sam glasala 90-tih.
Prijatelji mi kažu da sam večita opozicionarka, jesam priznajem. Znam koliko mi je trebalo da svoje poznanike i neke rodjake ubedim da to što rade Šešelj i Sloba nije dobro, jer su im slepo verovali. Ja neželim da budem slepa. Onog momenta kad vidim da u ovoj Srbiji narod ŽIVI ŽIVOT a ne preživljava tad ću izaći ponovo na izbore.

Glock

pre 15 godina

'Ej, DSS, vi stalno imate neka "misljenja", a nemate ama bas nikakvu ideju kako biste nesto uradili. Mogu i ja da kukam o stvarima ceo dan, ali od toga nema 'leba.

andy pipkin

pre 15 godina

sjajna vam je slika one trojice, kostunica, nikolic i dacic, kao moguca vladajuca trojka. svaka cast biracima, dobro ste izabrali. a i ja sam dobro izabrao kad sam se odselio iz srbije, jer ne bih nikada ziveo okruzen ljudima koji prizeljkuju takvu vladu.

Bane

pre 15 godina

Po meni najvecu odgovornost za eventualno formiranje vlade DS sa SPS snose svi oni ljudi koji nisu izasli na glasanje,a sada su prvi koji se bune protiv toga.Gde ste svi bili 11 maja? Da su svi bili malo odgovorniji mozda bi DS sam pravio vladu bez potrebe za bilo kakvom koalicijom,ali sada je ta sansa ispustena.Bolje i sa socijalistima nego da gledam Tomu i Voju na vlasti i da stalno slusam o Kosovu

Zoran

pre 15 godina

Bio sam siguran da ce DSS na celu sa svojim predsednikom praviti koaliciju( Vladu) sa SRS, i to vec odavno. Gubitnici uvek povlace pogresne poteze pa to vazi i za Voju Kostunicu. Mogao je da napravi ovaj dil u Skupstini i da ima 47 mandata, ali se preracunao i nadao se da ce na prici o kosovu dobiti vise. Mozete moliti SPS, ali ce oni sa vama gubitnicima samo ako su ludi, pa u SPS koaliciji neka se samo Palma povuce ili glasa za proevropsku stranku fasisti propadose, knap ali propast. Mislim da Dacic nije toliko naivan, nisam pristalica SPS-a daleko od toga, ali oni mogu sada da se politicki izvuku i postanu jedna sodijaldemokratska stranka evropskih principa, sa DSS-om i SRS-om imaju sigurnu politicku smrt. Recite kada su to Nikolic, Vucic I Kostunica dobili neke izbore. Koliko su puta bili kandidati za Predsednika i uvek izgubili. Tako ce i ostati.

Goran

pre 15 godina

Ljudi
I meni se gadi sve ovo , ne mogu da zamislim da nas SPS uvodi negde ali onda kad se okrenem na drugu stranu pa vidim Kostunicu,Nikolica i Dacica kako vode zemlju u jad i bedu. Moramo zapusiti nos i krenuti dalje . Ako SPS udje u vladu sa ZES onda ce i u njemu na povrsinu isplivati malo bolji ljudi. A ako se formira ova druga koalicija onda ce isplivati najgori.Mnogo mogu pokvariti pa taman da i takva vlada kratko traje.Lako je nesto pokvariti , tesko napraviti. Zato , zapusite nos i idemo dalje.

Dejan

pre 15 godina

Nazalost idu novi izbori. SPS je blizi desnici nego proevropskim strankama. Pa cak i da udju u vladu s proevropskim strankama, pa oni ce da glasuju protiv vecine novih zakona i kakva svrha od takve vlade ?!?! Nije Vlada samo Vlada kao na slici. Vlada treba da u skupstini ima vecinu da moze da donese evropske zakone, a tu ce sve zavisiti od SPS-a, koji ruku na srce, nije prava proevropska stranka.

mens

pre 15 godina

Politika je pre svega stvar pragmatizma. Odluka SPS-a jeste svojevrsna odrednica za buducnost. Sansa da se od stranke koja je jos u senci sujete, ideala i idolopoklonstva, pretvori u modernu stranku levog centra. A to znaci reprofilisanje. A to znaci vlada levog centra. A to znaci Socijalisticka internacionala. Mali li je ulog?

eskim

pre 15 godina

Zivce sam pokidala u predizbornoj kampanji, u nedelju, a kidam ih i dalje. Tako sam zelela da se posle ovih izbora zauvek vratim u Srbiju! Zasto ovako?!

himalajac

pre 15 godina

Toliko o principima. Ja i dalje tvrdim, posebno sada, da je najbolje resenje DS-SRS. Jednim udarcem ubijes mnogo "muva". Tako bi stvarno bila prica "i za EU i za Kosovo", a jos bolje, sve VIP strancice ovog momenta bi bile proslost, kao sto je odavno trebalo da bude (SPS, DSS...) Nije SPS nista blizi DS od DSS-a ili SRS-a... Da ne kazem koliko bih bio srecan da ne gledam vise Tijanica i slicne njemu. Razmislite o tome.

Alekasandar -Republika Srpska

pre 15 godina

Pa dokle će Srbija da se djeli na tabore! Ni jedni nisu cvjećke ni radikali ni tadićevci,dokle će političari da razjedinjavaju srbe ovo je više smješno kao da nas ima 100000000 pa da se djelimo na ove i one! Gdje je ta granica gladi za vlašću?

Živorad

pre 15 godina

Jedina dobra stvar u ovoj kombinatorici je to što ćemo, u trci i otimačini, da ne kažem "kupovini" koalicionih partnera, vrlo brzo dobiti Vladu, kakvu-takvu..

bolero

pre 15 godina

O Zorane! Zivot bacen za nista. Zar sa SPS da radimo, mi da im operemo biografije. E pa zao mi je gospodo draga iz DS, ili mozda buduci drugovi. Iduci put za LDP ili kraj TOTALNI!!

Milos Milosavljevic

pre 15 godina

Ako vec mora onda neka bude i SPS samo nikako DSS + Radikali onda smo propali. Opet ce SPS da nam kroji sudbinu da ne verujes. O tempora o mores!

seselj-kostunicina koalicija

pre 15 godina

a zasto dss nije pricao o programskom jedinstvu sa radikalima i u kampanji. tad bi imali jos bolji rezultat. dss su sigurno najnepostenija politicka stranka u srbiji sastavljena od najnecasnijih ljudi. mislim, kosovo i tamo odrzani izbori su najbolji primer.

Nenad

pre 15 godina

Vreme je da se demokratska stranka povuce i da predje u opoziciju da bi ojacala sto vise. Ja bih se zahvalio drzavi na svemu sto je ucinila za mene i odoh. Neka zive ostali kako hoce

djape071

pre 15 godina

Ono sto je pozitivno u ovim izborima u Srbiji je cinjenica da se vecina Srbije izjasnila za ideju progresa i prosperiteta, vecina mladje populacije se izjasnila za evropsku Srbiju. Pri tome ne mislim da se ta vecina izjasnila za politiku EU, jer je ne mogu shvatiti i ne interesuje ih do kraja, vec za ideju koja predstavlja EU. Ono sto je porazavajuce, katastrofalno, monstruozno, je cinjenica da sada odredjeni krugovi u EU demonstriraju upravo ono sto je glavni argument kontra strane, a to je licemerstvo EU. Sada savetuju da se udje u koaliciju sa SPS-om jer to nije tako lose. Izvinite gospodo, ako se osnovni pravac politickog delovanja ZEP-a temelji na raskidu sa prosloscu, ako tu proslost DEFACTO predstvaljaju sledbenici Miloseviceve partije, ne mogu se sada izmisljati izgovori samo da bi se osvojila vlast.

Ako politiku evropske Srbije bude trasirao Dragoljub Micunovic, onda joj se lose pise. Tadic ne bi smeo da dozvoli da takvi likovi ponovo vrse poguban uticaj na omladinu, uceci je licemerstvu. Niko nikada nije rekao da su se 90-te mozda slucajno dogodile kada su 68-si dosli na vlast. A sada glavni ideolog savetuje da se udje u koaliciju sa SPS-om jer imaju isti pogled na "socijalna prava" i znaju se iz parlamenta evrope. Pa zar neko moze u takvu nebulozu da poveruje?

Milan

pre 15 godina

Iskreno sam zabrinut, i prilicno siguran da cu napustiti zemlju ako DSS,SRS i SPS oforme vladu. Imam 26 godina i NEMAM vise vremena za cekanje. Tuzno je sto vlada zavisi od SPS ali u ovoj situaciji cak i to prihvatam kao bolju opciju (manjinska vlada sa podrskom SPS) od ljudi koji bi nas ponovo posvadjali sa celim svetom.

IGOR

pre 15 godina

Brojke i Slova
DSS I SRS su programski slicne stranke,kaze gospodin Samardzic. Namece se pitanje zasto onda nisu napravile vladu sa komotnom vecinom bez prevremenih izbora. Pogledajmo realne rezultate izbora da nije potpisan SSP. SRS oko 103 mandata, DSS ponavlja rezultat sa predhodnih izbora i osvaja oko 45 mandata, SPS se priklanja pobednicima sa svojih 15-20 mandata sto uz par mandata SDA i velike verovatnoce da LDP nece preci cenzus daje dvotrecinsku vecinu. SPO niko nije ocekivao u koalicija sa DS a JS se u momentu vracanja mandata narodu nalazi u kolaciji sa DSS I NS. Kostunicino tvrdoglavo protivljenje raspisivanju predsednickih izbora u Ustavnom roku i njihov los ishod po istoga mozda moze da objasni razlog ovih prevremenih parlamentarnih izbora i jednostavnog zakljucka da su ove stranke izgubile na izborima i da nece formirati vladu. Ukoliko ogolimo sustinu i podjemo od zakljucka da su politicari u Srbiji, kao i celo srpsko drustvo, na niskom stupnju razvoja dolazimo do pobednika ovih izbora - SSP. Sta je predhodilo prelasku Holandije, Belgije i delimicno Nemacke iz pozicije veta u poziciju konstruktivne uzdrzanosti - poseta gospodina Jovanovica Briselu gde je primljen na nivou predsednika ili premijera jedne drzave. Par dana nakon toga Srbiji je ponudjen SSP na potpis i zbog toga ja LDP ne bih sasvim iskljucivao iz nove vlade. Jedina dilema koja postoji je koja od sledecih slova -LDP, MK, SPS, PUPS, JS-ce direktno ucestvovati u vladi a koja ce vladi davati podrsku iz opozicije.J edan zanimljiv podatak, na prvim demokratski, visetranackim izborima u Srbiji 1990. godine SPS osvaja jedva nesto preko 77% procenata glasova, narod se pita, jel da.

Milan

pre 15 godina

Sta DSS-NS i SRS treba jos da usaglasavaju pa to su uradili vec prije nego sto je Kostunica podneo ostavku. Ali i inace njihova politika i stavovi ne razlikuju se pa ni nema sta posebno usaglasavati. Zamislite ovako: Seselj predsednik, Kostunica premijer, Nikolic ministar inostranih poslova za istok a Vucic gradonacelnik, ja vracam moj pasos i trazim drugi. A da li ste primetili gde su radikali dobili najvise procenata u zatvorima - u bogati sve patriota do patriote.

ogisha

pre 15 godina

Najbolje je da DSS smeni sadasnjeg predsednika stranke, i da se vrate na neki "normalan", kolosek. I niko nece da se svadja ni sa kim.

Milovan, Jagodina

pre 15 godina

U Jagodini su pobedili SPS-PUPS-JS na lokalnom nivou, a DS na republickom. Znaci, ljudi koji su glasali za Palmu, glasali su i za ZES. Znaci, koalicija Palme i SRSa bi zaista bila protiv volje glasaca...I na predsednickim izborima SPSovci, penzioneri i Palmini su glasali za Borisa. Svojim neglasanjem i smanjivanjem kvoruma Palmina i Peleviceva SSJ su uvek podrzavali i Djindjicevu vladu. Na zalost, LDP sa manjinama nije dovoljan DSu za vladu, ali, i vlada sa SPSom nije toliko iznenadjenje za ljude koji poznaju politicku situaciju. Uostalom, zar nije Nikolic odbijao koaliciju sa SPSom tokom izbora...

izzy

pre 15 godina

Ni meni licno nije draga pomisao da ce vladu formirati DS sa koalicijom oko SPS, sa Dacicem koji fizicki podseca na Slobu i sa Palmom koji je "bio mali kada je Betoven svirao"! Ali ljudi, ovde se radi o interesu Srbije i svih nas ! Ipak to nije onaj SPS nema Slobe ni Bakija Andjelkovica ni Vucelica ... Uostalom i DS i LDP su levi centar zar ne ? A kad vec pomenuh LDP - svega ovoga ne bi bilo da je LDP ispunio onih 7-8% o kojima se govorilo u istrazivanjima tokom cele kampanje... Ali to nam je sto nam je sad! SPS ulazi u Vladu kako god... onda bolje "za Evropu" !

Opet Hamlet

pre 15 godina

Da li cu ikada da dozivim da na miru radim svoj posao, da se ne brinem sta ce biti sutra i da me bas briga ko je predsednik, a ko premijer, kakva je situacija u parlamentu????? Sve ovo vise stvarno nema nikakvog smisla!

Met

pre 15 godina

"Nema toga što bi nas privolelo da sa njima (DS) sarađujemo".
Tek za podsećanje g. Samardžiću: pa tamo su vam koreni. Odvojiti se od DS i programski se približiti SRS, pa gde je tu stav, princip, program?
Sujeta je problem vodećih ljudi DSS. Zbog sujete su se i odvojili od DS, ne zbog programskih ciljeva. Gosp. Koštunica onomad nije mogao podneti da gosp.Đinđić bude br. 1.
Šteta što nisu sami izašli na izbore.

milos

pre 15 godina

Sta su Srbi toliko zgresili da sa ovako samokaznjavaju. Zar gospodin Micunovic moze da predje preko dvadestogodisnje borbe protiv politike SPS-a. Zna se da vuk dlaku menja ali cud nikako! Zar da nam Ivica Dacic bude potpresednik vlade! Ako treba doci do kraja, onda je druzina SPS-SRS i DSS prirodnija. A to znaci da ce gradjani lupiti glavom o zid i zavrsiti sa DSS-om i SPS-om. I to mora da se dogodi Srbiji da se opameti na ovom putu Golgote.

jo-jo

pre 15 godina

Juce O.Dulic sedi pored Z.Obradovica (SPS) i kaze da bi usli u vladu sa SPS-om samo da sprece da se vrati politika devedesetih????
Pa koju politiku ce da forsira SPS???
Ili da se ceka da prodje rok za formiranje Vlade pa jovo-nanovo ili ce se dogovoriti SRS-DSS-SPS....
A Evropa? Pa opet ce uraditi kako njoj odgovara bez ikakve grize savesti kao i uvek... Rusija - ista stvar..... Ne zanosite se da ce nam neko pomoci bez interesa.... Uvalice neki kredit sa zelenaskom kamatom ili preuzeti neku profitabilnu granu i to Vam je braco moja to, ma koliko to ne mozete da shvatite...

Milos

pre 15 godina

Ne znam za ostale ali mislim da nasem narodu u slucaju CRNE koalicije opet biti potrebna gimnastika = dugotrajne setnje uz predivne zvuke pistaljki i lonaca...
Voleo bih da nisam u pravu i da me Gospodim Palma ne iznenadi prvom pogresnom odlukom (podrska SRS i DSS) jer verujem u njega i njegov preduzetnicki um.

U Evropu sa Palmom i DS-om....

Mirjana

pre 15 godina

Dosli smo dotle da nam Ivica Dacic kroji kapu. Da zavisimo od socijalista ,penzionera i bivse stranke ratnog zlocinca. Za sta smo se borili sve ove godine? Sada cemo da operemo SPS, da ga kujemo u zvezde, pustimo famu kako su se promenili i kako su moderna stranka proevropske orijentacije.Da jednog Milosevicevog istomisljenika i naslednika zamenimo drugim! Da glumimo da nam je bas super i onako kako smo zeleli. Uzas! Za sve to treba imati dobar stomak.

Boki

pre 15 godina

Ako su ovi iz SPS-a pametni a mislim da jesu..
Imaju šansu da jednim udarcem ubiju dve muve.
Prvi udarac je povratak na vlast.
Drugi udarac je eliminisanje DSS-a i NS.
Kako?
Pa koštunjavi i kapitalac sa pozicije vlasti nisu uspeli da naprave bolji rezultat,zamislite kakve su im šanse iz opozicije.
Moja procena da na sledećim izborima ako SPS podrži vladu DS postaće 3 stranka iza DS i SRS-a.
Verujem da ovi iz SPS razmišljaju na duže staze,što pokazuje i izborni rezultat.

HamLet

pre 15 godina

Interesantno,ali zar u Srbiji postoji neko koga moze da iznenadi bilo koja i bilo kakva koalicija posle izbora? E samo mi je zao sto NOVI KOMUNISTI Branka Kitanovica nisu osvojili poneki mandat da vremesni Prof.Micunovic i sa njima nadje "programske slicnosti". Trgovina! Socijalisti, naravno pokusavaju za sebe da izvuku sto je moguce vise i samo je pitanje ko ce "vise platiti", da sa njim prave vladu.. kakve crne programske slicnost! Svi se trude da u EU udju jureci autoputem u sto brzim kolima, samo MI pokusavamo da budemo brzi vukuci volovsku zapragu kaljavim sokacima.

Ivana

pre 15 godina

Jasno je da nema cvrste proevropske politike bez LDP-a.Sto se tice stava prema Kosovu on ce se vremenom uskladjivati u zavisnosti od toga kako se okolnosti budu razvijale. Sada je najvaznije da nova Vlada ima cvrstu proevropsku politiku, inace ode mast u propast.

Ja

pre 15 godina

Kada Kosovo uđe u EU pre Srbije, možda će onda radikali konačno izgubiti podršku u narodu? Nadam se da ćemo ipak dobiti DS vladu...

Sander

pre 15 godina

Najbitnije je da ce zadatci buduce vlade SRS-DSS-SPS biti ulazak Srbije u EU, ocuvanje Kosova i Metohije, ekonomski prosperitet i borba protiv nezaposlenosti, stvaranje Pravne drzave i borba protiv korupcije. Znaci isto kao i DS, razlika moze biti samo u tome ciji ce se dzepovi puniti ili je mozda to najbitnije?

Tri losa ubise Milosa

pre 15 godina

Dok macke nema misevi kolo vode. Gubitnici se sastali da formiraju vladu. Hm. Jos ce SPS da bude najveci pobednik na kraju.

janos

pre 15 godina

DSS i Radikali bi vrlo lako sastavili vladu kada bi nasli nacina da veruju jedni drugima.To je tesko jer se vrlo dobro poznaju licno. Mozda im uspe ako se Parlament preseli u okruglu gradjevinu u kojoj svi mogu sedeti ledjima uza zid. Programski,vise ih nista ne razdvaja, mogli bi cak i da naprave kolektivno predsednistvo vlade, Kalinka zvuci bolje u horskoj izvedbi.

lidija

pre 15 godina

Zar Kostunica nije obavesten da je proslo njegovo vreme, narod je rekao na izborima da nije za njegovu vladavinu vise, dosta je bilo kocenja, njega i njegovih neobavestenih pulena .Srbija treba da krene vec jednom pravim putem sa Tadicem u Evropu.... dosta je vremena proslo od petog oktobra, zar glas koji smo tada dali dajemo sada Nikolicu i Seselju, jadna Srbijo sa Veljom i Kostunicom......

Johnny Bravo

pre 15 godina

ali neka biće mi drago da ova koalicija oko DS-a uđe u koaliciju sa SPS-om...Vuku neće biti problem, on je sedeo u Slobinoj vladi, rušio Zorana sa mesta gradonačelnika sa istim tim socijalistima ...pa ste videli šta je bilo posle...neka, isto će i ove da sačeka...ima ona narodna, ko sa djavolom ...

Marko

pre 15 godina

Cak i ako se napravi vlada SRS, DSS+NS i SPS, ta neprirodna tvorevina nece dugo trajati i svima njima garantuje losu politicku buducnost. Mislim da gradjani koji su glasali za njih ne prizeljkuju tu koaliciju i da ce biti razocarani. Sve je to skup licnih i partijskih interesa. DSS+NS da se odrzi na vlasti. SRS da najzad bude u vlasti. SPS da se vrati na velika vrana na scenu. Takva koalicija okupljena oko nacela "fotelje za sve" pod plastom "odbrana kosmeta" nema nikakve sanse da donese ista dobro ovom narodu i zemlji a kamoli da odbrani kosmet. Srbija ne moze braniti svoju teritoriju izolovana i van evropskih i svetskih tokova. Nisam siguran da oni uopste imaju ideju kako bi "branili" nasu teritorijalnu celovitost.

NemanjA

pre 15 godina

Kao sto sam i ocekivao, opet mora da se bira izmedju manjeg od dva zla... A DS+SPS je najmanje losa opcija trenutno. Ipak, raduje me sto sve vise ima glasova za prave evropske partije, uskoro ce ovi drugi otici u zaborav, ali narodu je dosta da to ceka...proci ce nam mladost...

strah narodnjaka i radikala

pre 15 godina

radikali i dss ce pokusati da nagovore sps na saradnju jer se pokazalo da im uzima glasove, posebno srs-u. to bi se jos povecalo ako bi sps isao u vladu sa ds-om, jer sa tolikom podrskom eu bilo kakva vlada ds-a ne moze da ne donese dobre rezultate.

Peki

pre 15 godina

Kada ce vishe trut da nestane iz nasih zovita. Gledam juce njegovu izjavu datu pre izbora kako njegovoj partiji uopste nisu vazne fotelje i premijersko mesto..pa sta ste bre trazili nego premijersko mesto.
Mislim da vecina u Srbiji nije shvatila koliko je bilo bitno da pobede prave Evrospke snage a ne ove kvazievropske.
Uzgled samo da napomenem da je moj drug juce ostao bez posla u jednoj americkoj programerksoj firmi.Objasnjenje-povukli se iz srbije zbog nestabilne politicke situacije. Da li su oni shvatili ili vec znaju
da ce DSS-SRS-SPS napraviti vladu?

Ser_Zile

pre 15 godina

Dokle vise? Dokle ce Vojislav Kostunica da upravlja ovom zemljom? Zar ne vidite da je postao reinkarnacija Slobodana Milosevica i da po svaku cenu zeli da bude na vlasti? Covek ne bira sredstva... dao bi sve samo da je vlast... Vojo uzmi se upamet i bezi iz politike ako ti je stavrno stalo do Srbije kao sto pricas (iz tvoje politike se vidi da nije bas tako)! Nekada sam mislio da je Vojislav politicar na koga svi treba da se ugledaju a sada zalim sto je ostao na vlasti jer ga je promenila, napravila od njega novog Slobodana Milosevica..... zalosno je majke mi!!!!!! Zar samo na sebe mislis Vojo? Pa zar se ne secate da su i ti Radikali bili u vlasti i da su nas tada bombardovali? Rekli su da ce izaci iz vlade ako do toga dodje ali su ipak ostali u istoj? Zar se toga niko ne seca???? Ljudi....opet cemo da patimo ako ovaj Vojislav ovako nastavi sa radikalima? Ako mu je samo do vlasti a ne do Srbije kako prica i obmanjuje narod..... Zalosno je sve ovo sto nam radi.....zalosno.....

Zaki

pre 15 godina

Mnogo puta mi se dešavalo u životu da u nečemu pogrešim, ali mi ljuta sujeta, moj jedini neprijatelj, nije davala da smireno prihvatim činjenicu da sam omanuo. Iako sam znao da sam u krivu naročito bi me bolelo kada bi mi neko na to ukazao...i još bih više sujetno divljao sam po sebi i škrgutao zubima. Hajde da socijalistima ne bodemo oči zbog grešaka. Može Savle da postane Pavle ako vidi da njegova težnja ka ispravljanju ima podršku. Hajde da tu mogućnost, kao malo žara u pepelu, razgorimo. Uostalom ko je, osim jednog, pa nezabludiv od žene rođenih?

Realnost

pre 15 godina

Svako ko zna da broji do 126 zna da izracuna da je nemoguce formirati vladu bez DSS ili SPS ili SRS (ove tri liste zajedno ili bar jedne od njih u koaliciji a svim ostalim izbornim listama zajedno). Druga alternativa su novi izbori. Boris Tadic je taj koji moze i treba da odabere sta je za njega, a pre svega za Srbiju najbolje.

sonja

pre 15 godina

Poenta je u tome kako SPS-PUPS-JS tumače Sporazum. Oni se nisu izjašnjavali, Palma je i danas bio jasan. Boris Tadić je veoma konkretizovao priču u zadnjih nekoliko dana kampanje, i čak i ja koja nikada ne bih dala glas Radikalima, a za Koštunicu samo želim da ga više moje oke ne vide - nisam bila načisto s tim ko je u pravu, jer niko nije imao jasne argumente. Sada se vidi koliko je Koštunicina priča prazna. Da ne bude zabune, jasno je meni to bilo, samo nisam nekako racionalno mogla da dođem do tog zaključka. :oP

vinska musica

pre 15 godina

Jadna li smo kostun-republika, kad nam o formiranju vlade pregovaraju DSS-NS-SRS-SPS-PUPS. Voja Kostunica izgleda neobavesteno, nezna da je izgubio izbore i da je narod odlucio sta je odlucio. I ako formiraju vladu pitam se koje ce resore da uzmu. Naumov, Loncar i Trkac su vec vodili po dva ministarstva, verovatno ce da se rotiraju, Jocic je sprecen, a ostali kadrovi su zbog loseg rejtinga u narodu poslati po ambasadma u svetu. Aktiviranjem afere kofer gde su pored Simica i Zagradjanina uhapsen i drug "Mirko" Dacic Voja dobija sa vadikalima vecinu. Brigu o PUPS-ovcima preuzima Toma , on im je i najpotrebniji. Kapitalac ne odstupa od auto puta Horgos-Pozega i kraj. Alo Pozega, alo Pozega...alo Pozega gde cemo dalje. Na prvoj svecanoj sednici vlade ponistice se sporazum sa Evropom, a svecanost ce uvecati licno Betoven (o Palminom trosku) svirajuci odu kolektivno ludilo. Brod tone-spasavaj se ko moze!!!!!!!

neko iz mase

pre 15 godina

ma neka se lepo ponudi Velji da bude ministar za kapitalne investicije u PRo Evropskoj vladi i odmah će da napusti koaliciju sa DSS-om koja više nema smisla

milan

pre 15 godina

Ako su imalo pametni ovi iz SPS-a i ako ih jos sluzi pamcenje sta im je ko uradio, siguran sam da ce izabrati pravu opciju. DS se bori protiv mracnih sila `90 a sad bi oni pod ruku sa SPS-om. Budite malo opozicija, jer u Srbiji je pravilo da ko pobijedi na izborima taj je opozicija. Bar tako se godinama desava SRS-u. Oni pobjedjuju a stalno su opozicija. Sad su valjda skontali, bolje je izgubiti i biti na vlasti.

Goran

pre 15 godina

Ej ljudi, sad vise nema hocu - necu. Ako je cena za ulazak u EU koalicija sa SPS-om ima bre da se pravi. Ma ako nam kazu da svi dva puta dnevno setamo oko Slavije sa Slobinim slikama za ulazak u EU ima bre i to da radimo. Nemoj da se foliramo. I bas me briga da li ce koalicija da bude sa SPS-om ili carom Muratom ako cemo tako u EU. I svi u demokratskom bloku koji "kao nece sa SPS-om" su slagali svoje birace kada su im rekli da ce po svaku cenu uraditi sve sto je potrebno za evropske integracije. Na kraju i premijer Velike Britanije rece: "ne mora SPS vecito da ostane partija Slobodana Milosevica". Jednostavno, bas me briga sta treba da uradite ako cete to da uradite zbog toga sto ce Srbija za 5, 6 godina da bude clan EU. Jel to jasno ?

lh

pre 15 godina

sledeci put, na novim tzv sudbonosnim izborima, uradimo nesto pa da nam imigracija izadje na izbore. prestanimo sa pricom kako nam diaspora nije potrebna a evo vec 20 godina nismo u stanju da izaberemo prave ljude...plivaj sine, daleko je evropa

micki

pre 15 godina

hmm, komplikuje se stvar

ldp-u ipak mandat manje u korist radikala. Malo je i ako se prikljuci Palma:
ds 102
ldp 13
manjine 5 (bez sulejmana)
palma 3
ukupno 123 sto znaci da fali jos 3 mandata tako da cak i ugljanin ne moze da pripomogne. Morace da idu i na penzionere, ili na SPS u celini sto ce biti zesca trgovina......

Aca

pre 15 godina

Kao dugogodisnji simpatizer DSS smatram koalicju sa SRS neprihvatljivu. U slucaju da se desi Kostunica ce ostati bez polovine glasackog tela i bez partije (bice tu poprilicno prebega). SRS je demogagoska nacio-socijalisticka partija kojoj nije ni do Srbije ni do socijalne pravde. Krajnje je vreme da pokazu sta znaju a ne da nas godinama kao "opozicija" drze taocima. Sa druge strane smatram da je DS bolje da pusti SRS na vlast i da ne pravi koalicije sa malim partijama (SPO, SPS, LDP, G17). Velike koalicije ne mogu opstati (puno krokodila a mala bara) i samo ce oslabiti DS.

Prevodilac

pre 15 godina

Puno je zajednickih interesa koje bi u ime Srbije trebalo da slede sve partije. Za jedan novi pocetak medju njima bila bi nuzna promena vodecih ljudi u nekim partijama. Jer rdja se brzo skuplja na starom gvozdju.
Sve partije pokusavaju na racun drugih partija vlastiti prosperitet ucvrstiti, a ne kroz profilisanje na osnovu vlastitih vrednosti i ciljeva.
To vodi u slepilo, bezlicno politiziranje, samodopadenje, koketiranje sa masama i corsakak na stetu sviju nas.
Uskoro cemo doziveti (partijsko vencanje)-koaliciju.
Sve su neve lepo nakicene, al' miraza nijedna ne nosi.

Albert

pre 15 godina

kad su bili izbori???i ko skim pregovara?ja cu iduci put da glasam za David Copperfield-a....on menja svakog od ovih...jer nasi su dosta toga naucili od njega,i ipak im nije dosta

carapan

pre 15 godina

e, ako ovi naprave vladu sa sps-om, onda ce to biti nesto najludje sto se kod nas desilo posle pada milosevica. zamislite da vladu naprave oni koji su se do juce poljuvali. pljuvali su se cak i posto su raspisani izbori. setite se sta je dacic govorio kad je potpisan ssp. i sada on treba da udje u vladu i da radi suprotno od svega toga. a i ds da primi one koji su vladali devedesetih a kampanja im se zasnivala na tome da plase narod kako ce zemlja da se vrati u devedesete. i da dacic pravi vladu sa cankom, pa mozda cak i ldp-om. bas bi me zanimalo kakva bi to borba za evropu i za kosovo bila sa tim strankama. e, a tu bi bio i palma, onaj covek za koga su demokrate govorile da je arkanov prijatelj, ratni profiter, kriminalac. citam ovaj clanak i nemogu da verujem kako je sps dinkicu, djelicu i nekim drugim "demokratama" odjednom simpatican, proevrpski itd. BOZE NAS SACUVAJ!

mrgud

pre 15 godina

U, što bih ja voleo da Koštunica napravi koaliciju sa radikalima i SPS-om, poješće ih radikalsko glasačko telo načisto. Njemu je bolje da ide u opoziciju pa da odatle napada vlast i tako proba da se ojača, jer ako bude još jedan mandat na vlasti, neće proći cenzus na sledećim izborima.

nikola

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da Radikali "pucaju" skroz kao partija ako sada ne uđu u vlast. Borba za stvaranje pro-evropske vlade biće veoma teška, najveći dobitnik će sigurno biti SPS koji će u svakom slučaju biti u nekoj vladi. Za njih bi najbolje bilo da uđu u vladu sa DS-om i najverovatnije će tako i biti. U principu, za Srbiju i DS je bolje i vlada sa SPS-om nego vlada SRS-DSS-SPS. Nažalost, zbog slabijeg rezultata LDP-a Tadić mora da pravi ovakve kombinacije koje su sada neophodne ako ne želi da vlast preuzmu Radikali. Moje lično mišljenje je da će se formirati vlada DS-SPS-manjinske partije iz prostog razloga što je bolje kada imate samo dva jaka "partnera" u vladi, SPS će se u ovakbvoj vladi "ogrebati" i za više funkcija i za bolji rejting svoje stranke na nekim narednim izborima.

Ogorčena

pre 15 godina

Šta se ovo, dešava?!Ružan san?Vlada sa SPS-om?!Uzeli su mi mladost, najlepše godine, radost, normalan život,...Toliko sam bila srećna u nedelju uveče, plakala sam na Terazijama, slala Tadiću poljupce, vikala spasioče naš,...A sad?!I sa crnim đavolom u koaliciju, samo da se ostane na vlasti!Ne mogu da veruje!Do juče nazadne snage, povratnici u 90-te, najljući protivnici.Ustvari, u predizbornoj kampanji, nisu se oni nešto posebno ni pljuvali, između sebe.Već tad su znali, da je ovako nešto moguće.Prešla sam 30-tu, ali nije kasno!Zbogom Srbijo, odoh ja negde daleko, a ti uživaj u haosu!Tadiću, izdao i razočarao si me!!!

duh koji hoda

pre 15 godina

ona trojica mi lice na cuveni trijumvirat iz maxmagnusa, cak su se i neki penzosi tamo pojavljivali.
na zalost, ovo ipak nije strip vec nas mali zivot, koji vec 18 godina krckam boreci se protih takvih likova, za obican, normalan zivot. ako sam se ja prevario, moje dete nece, nije lud da mu za 15 godina neki takvi likovi odlucuju o zivotu.

mirza

pre 15 godina

nikad nisam ni ocekivao da ce nam sps ikad vise kreirati sudbinu ali kako kazu u zivotu nikad neznas sta ce te snaci. nekako bi i mogao da svarim sps ali samo ako bi i ceda bio tu. mislim da je jako vazno da u vladi koja ce menjati zakone za ulazak u evropsku uniju bude neko kao ceda. mislim da nije fer da se ldp nadje u opoziciji sa dss i sa srs . ja se nebi ljutio kad bi se nasli zajedno

Dana

pre 15 godina

Pa sad, vlada sa SPS-om pokazuje se kao nuzno zlo. Da je od 5. 0ktobra 2000 godine proslo jedno 20-30 godina lakse bih prihvatila tu opciju. Ali, u toj stranci su i dalje isti ljudi koji su pre samo osam godina bili spremni pola naroda da pobiju da ostanu na vlasti. Koliko su mogli da se promene, pitanje je. Videcemo.

grobar_jug

pre 15 godina

Ljudi, SPS ce da napravi koaliciju sa DS-om i manjinama. Pa nije Ivica Dacic lud. Koalicija SRS-DSS-SPS je prica za malu decu i buncanje radikala i Kostunice koji ne znaju sta da rade posto su pukli.

lala

pre 15 godina

Mislim da je jedina realna varijanta ona o kojoj je govorio Bujosevic.
SPS ima sansu da izuzetno profitira posle ovih izbora. Kako je rekao Bujosevic ucescem u vladi sa DS-om SPS moze da se vecim delom opere za ono sto su radili 90-tih. Mislim da je toga svestan i SPS i ne verujem da ce propustiti takvu priliku.

Milutin

pre 15 godina

Najkorektnije i najbolje je manjinjska vlada DS sa satelitima a da ih podržava SPS (DSS ?) jer bi bili ispunjeni uslovi za ulazak u Evropu, kontrola kako če se poštovati dogovori oko Kosova a i izbegla zamka sa SRS i blokirali nekontrolisani uzleti "tajfuna" oko Tadića.

skandinavac

pre 15 godina

Sve bi to bilo normalno mislim na koaliciju demokrata i socialista da se radi o svedskoj,norveskoj ili holandiji ali ovako to je samo puka borba za vlast i borba za povratak na tron pa po cjenu vlastitih ubedjenja,,to ce svakako socijalisti iskoristiti bili bi ludi ako ne? i bojim se da ce se Karl Marx uskoro prosetati terazijama..beograda..sve u svemu uzbudljivo razdoblje pred srbijom i njenim gradjanima..ko prezivi pricace..

Hamlet

pre 15 godina

Ipak je nesto trulo u drzavi Srbiji.....a drzava to je narod, e pa sada dragi moj narode vidite na cemu smo. Meni vise nista ovde nije jasno, eto!

citizen

pre 15 godina

Ah..polako Voja Kostunica odlazi sa politicke scene, evidentno je da je on najveci gubitnik ovih izbora. Ovo sa Radikalima je "slamka spasa" ali im to sve nece vredeti.

LonleyGunman

pre 15 godina

Kad covjek procita sve ove silne postove, shvati zasto je Srbija takva drzava kakva je. U skoro svim bivsim SFRJ republikama (u kojima se ratovalo, ne znam jedino za Sloveniju) su na vlasti ratne stranke koje su okrvavile ruke. Sta je HDZ bolji od SPS-a pa vladaju u Hrvatskoj vec drugi mandat? Bolje se zapitajte sto je u Srbiji skoro 50% nepismenih ili onih sa nedovrsenom osnovnom skolom, sto mladi Srbije nemaju pojma kako izgleda inostranstvo i civilizacija, sto skolski sistem Srbije proizvodi beskorisne ljude koji nista nisu naucili sto ce im biti od koristi kasnije, sto za najobicniju potvrdu trebas imati neku vezu da je progura, a za pronaci iole neki posao u struci da ne pricam. I primjera jos koliko volis. Pa se vi zapitajte, na osnovu toga koja opcija treba da formira vladu.
Po meni oni ne valjaju ni jedni ni drugi (ni DS ni radikali), svi lazu i obecavaju kule i gradove, ali Srbija ne moze biti izolovano ostrvo (Madjari, Rumuni i Bugari su vec u EU, Hrvatska je sve blize (pitam se prolazi li ko od vas kad kroz CRO i ako nista da li je bar vidio njihove puteve!), Bosna isto zeli u EU - treba li Srbija sama ostati izvan toga? Pa nismo mi Svajcarska da budemo neutralni (kamo lijepe srece).
Pa ko misli da ce ga Vucic i Nikolic odvesti u bolju buducnost...

DACA

pre 15 godina

ZBOGOM SRBIJO ili SRBIJA BEZ GRANICA, znacemo po izborima koji ce biti nastup u 2 kolone. Dosta Miskovica, Kostunica i kohabitanata! Ako sutra Vojvodina sa finim svetom pozeli da izadje iz lude drzave Srbije, ko je kriv?

St.

pre 15 godina

Imam 34 godine i očekujem dete. Prvi put sam posle svih ovih godina dao glas za neku drugu stranku osim DS-a.
Evropa da. Možda SPS jeste žaba koju treba progutati, ali znam, kako god bilo, da ja za to nisam glasao, i nadam se da stranka za koju sam glasao neće to podržati. Nismo se za ovo borili.

A ja polako spremam kofere za put odavde...

nesa

pre 15 godina

...Pa zar mislite da postoji taj neko ko bi mogao sam da osvoji vlast, posle svega sto nam se desavalo poslednjih godina. Licno mislim da su socijalisti sazreli i da oni zajedno sa nama demokratama dele iste vrednosti, kako politicke tako i socijalne. Pa toje normalno da se stranke ove politicke orijentacije zalazu sa socijalni program, nova radna mesta, a to nije nista negativno, to je i jedan od preduslova za pristupanje evropskim integracijama.
Zbog svega gore navedenog smatram da cilj opravdava sredstvo

Ivan

pre 15 godina

Nisam presrecan sto cemo sa SPS-om u koaliciju,ali ako je to cena da se izbrise Kostunica sa nase politicke scene, prihvatam i takvu opciju!

Leksa

pre 15 godina

Kakav je ovo haos u izbornim pravilima! Pa valjda se zna neki red i postupak u sastavljanju nove vlade. Kao prvi korak posle izbora, je da predsednik Tadic odredi novog mandatara za odredjivanje sastava nove vlade, a kad ga imenuje, on je posle jedini ovlasten da pregovara o sastavu nove vlade. A tu mogucnost treba prvo da ponudi najvisem predstavniku pobednicke stranke ili koalicije na izborima (u stvari sam sebi, ali posto je to nemoguce onda nekom drugom visokom predstavniku pobednicke koalicije). Pa tek u slucaju da on neuspe da sastavi vladu, mogucnost dobija onaj koji je zavrsio na drugom mestu (u ovom slucaju radikali). Kakav je ovo nacin da svako moze da pregovara sa svakim. Time se negira volja biraca, da onaj koji dobije najvise glasova, ustvari pobedi na izborima, posle i stvarno vlada u Srbiji!

kragujevchanin

pre 15 godina

Mozemo li mi Kragujevcani da se ocepimo od Srbije sa Samardzeicem i Nikolicem na celu, i da budemo kao San Marino u Italiji - posebna drzava!

Josip Vasilj

pre 15 godina

Od SPS-a zavisi.
Na republičkom nivou koalicija DSS-SRS-SPS, u Vojvodini Evropljani. Koštunica nastavlja cijepanje Srbije. Tužno, ali realno…

peđa

pre 15 godina

Najzad su priznali očigledno programsko jedinstvo(fašizam zajednički imenitelj).A i predsednici su im imenjaci.Jedan je završio u Ševeningenskoj ćeliji,a ovaj drugi će verovatno u nekoj manastirskoj.

Serdjo

pre 15 godina

Da dobro neće nikako biti, svedoči nam utrka u poniznosti prema SPS-u od strane DS-a i SRS-a. G-din Dulić, čak nazva juče Žarka Obradovića profesorom.Do juče neprijatelji, povratnici u devedesete a danas mogući saveznici. Fenomenalno, zemlja čuda i jada.

student

pre 15 godina

LAKU NOC SRBIJO!!...pre dve godine sam otisao u SAD na skolovanje s zeljom i namerom da se po zavrsetku istog vratim i pomognem sopstvenoj zemlji...s rezultatima ovih izbora umrla je i poslednja zelja za tim...SRS, DSS i SPS+JS su u poziciji da vode zemlju i ta cinjenica ubija...jadan li si narode moj!!...poslednje zbogom :((

jova

pre 15 godina

pa ako sada bude nesto drugo osim evropskog puta onda stvarno treba da se suocimo sa stvarnoscu i ako treba i na ulice ali ovo vracanje na 90 nema sanse da prodje
stvarno dosta kosova dosta lazi dosta svega
gledajmo od cega da zivimo a ne samo proslost
a zivot je evropa i EU a ko to neshvata taj stvarno treba da se mane i politike i naroda kojem je dosta lazi prevare i gledanja unazad

Libero Boskan

pre 15 godina

A sto SPS da ide sa SRS i DSS? Oni (SPS) su tako izrazito proevropski i demokratski orjentisani da bi njima jedini pravi i prirodni partner trebao biti DS/G17. Jos kada njima dodamo Palmu tj pouzdanog Arkanovog saradnika, meni se ovakva koalicija namece kao obavezna i ultraprosperitetna. Pa za sta se narod borio svih godina, ne da bi radikali uzeli vlast, nego da Slobina i Arkanova stranka to urade, naravno uz pomoc DS/G17.

ivona

pre 15 godina

Tako nesto se moglo i ocekivati kada nakon 5-og oktobra nisu sprovedene korenite reforme u svim sferama naseg drustva.Realno,pojedinci iz SPS-a dobro su se snasli i u redovima vlasti koje su bile na snazi i nakon 5-og oktobra.Tako nesto moze da se desi samo u zemlji Srbiji!!!

Aleksa

pre 15 godina

Napokon se otvaraju karte i to iznenađujuće brzo za srpsku političku sadašnjost. DS priča kako je SPS prihvatljiv jer ima mlade kadrove, DSS nije tržio mesto Premijera, SRS kaže da je SPS bliži njima a nikad ga nisu pominjali sem da im otmu glasove i zloupotrebe Miloševića. I šta ostaje Srbiji da je jedino LDP govorio u kampanji da neće lagati glasače i to će jedino ostati.Pa laku noć Srbijo i neka nam je Bog u pomoći a ja se nadam dobrom LDP, DS i manjine i kojoš to želi da podrži na Zoranovom putu a ako ne videćemo se mi u budućnosti sigurno..

demokrata

pre 15 godina

Ja ovaj put nisam izasao na glasanje jer sam pretpostavio da ce DS po starom obicaju popustiti pod najmanjim pritiskom i za koalicionog partnera uzeti DSS, cime bi ponovo izneverili sve za sta ja glasam. Sad vidim da se nisam prevario i da ce ako i budu u vlasti, istu vrsiti sa SPS-om, sto vidim nikome i ne smeta. E pa meni smeta da lopovi budu deo vlasti i ne interesuje me koji je cilj vlada pred sebe postavila. Takodje im je sada i Palma dobar. Onaj isti koji je bio u stranci sa Arkanom. Pa ja ne mogu da verujem koliko je kratka pamet ovom narodu.

Sasa

pre 15 godina

SRS, DSS i SPS imaju jasan stav, U EU samo sa Kosovom. Ta politika je dobila vecinu na izborima, preko 50%. E sad moze to nekom da se svidja ili ne, da tvrdi kako je pobedio sa manje od 40% ili bije glavu o zid - njegov izbor. Znam da su se nekima usladile fotelje i da ce je se tesko odreci, ali ne priznati realnost ne menja istu.

Vojvodjanin

pre 15 godina

Vojvodino! Ajmo, sta cekamo. Sad je trenutak, ovi u Srbiji nisu u stanju da raskinu sa prosloscu i to su dokazali. Ostaje nam da se mi pobrinemo za sebe i pravac Evropa :-)

mimi

pre 15 godina

Secate li se 5. oktobra 2000. godine? Lep, suncan dan... Ja, glupaca, bila kod Savezne skupstine!!!! Isla da jacam koalicioni kapacitet SPS-a za Vladu Republike Srbije 2008.

marsenije

pre 15 godina

Covece. Koalicija sad SPS. Strasno. Sto bi rekao Batic protiv prirodni blud. Zele da mi otmu mladost i da me nateraju da zaboravim sve one natekle bubrege od pendreka, suzavce, ubistva, turbo folk, rat, bombardovanje, proteste, atentate na politicke ne istomisljenike. U koaliciju sa likovima koji su verovatno otvarali viski kada je Zoran ubijen. Nisam pametan... Tuzan sam i razocaran :(

Petar

pre 15 godina

Najlogicnije resenje za Srbiju je vlada DS koalicije i SPS koalicije. U tom slucaju LDP bi iz opozicije podrzavao sve zakone i dogovore vezane za evropske integracije, a Radikali bi delili svoju frustraciju sa svojom pravom ljubavi, Narodnjacima. SPS bi uz obilnu finansijsku podrsku, koja sigurno nece izostati, dobili kredibilitet stranke evropske levice, ociscene od gadosti Milosevicevog vremena. Ovakva Vlada bi imala jake izglede na opstanak jer bi se svima isplatilo da odrade mandat do kraja. Za cetiri godine Srbija bi mogla biti pred vratima EU, Kosovo ne bi bilo dominatna tema, standard i zaposlenost bi bili visi. Ko zna mozda bih u tom slucaju na sledecim izborima glasao za Socijaliste...

Andria

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto su izbori uopšte održani. Koliko se para potrošilo. Vrti se neka cifra od 50 mil EUR.
Pa Koštunica je mogao da uradi ovo što namerava i bez izbora.
Ko će sada da nadoknadi štetu!
Dokle više takvo ponašanje. Vratite mi moje pare a vi se igrajte sa svojim!
Za ovo neko treba da odgovara.

Milos

pre 15 godina

Meni apsolutno ne smeta ako se pravi vlada sa SPS-om,a da pritom ta vlada uvede zemlju u EU,uostalom taj SPS je daleko daleko drugaciji i po ljudima i principima od onog iz devedesetih.Nemamo vremena da narod vidi da vlada SRS i DSS je katastrofalna

Pavle

pre 15 godina

Do juce smo svasta govorili i pisali protiv SPS i sada da budu oni uz DS. Stvarno nevidim kuda onda ova zemlja ide. DS ima konacno moj glas da izgubi.

Petar

pre 15 godina

Ovo je samo (jos jedna) predstava za biracko telo. Zna se da ce vlada biti ZES - SPS - manjine. Nije Dacic lud da radikalima pruzi pojas za spasavanje i da mu Toma bude premijer, kada suprotnim moze mnogo toga: da radikale marginalizuje i otme im biracko telo (a i DSSu); da operu biografiju i postanu socijaldemokratska partija (a ovde levica sigurno ima buducnost); da ne udju u vladu koja ce ekonomski propasti, vec u onu koja ce privuci investicije, pa ce tako imati para da ispunjavaju skupa predizborna obecanja itd itd. Uostalom, oni se mrze s radikalima. U izbornoj noci javno su navijali da Ceda predje cenzus (!) kako bi radikali dobili manje mandata. Sad SRS i DSS i Kurir i slicni ocajnicki pokusavaju nesto da promene, ali znaju i sami da su pukli i da im sleduje samo nizbrdica. Dakle, ljudi, nemojte da se brinete. Pomislite samo koga sve vise necemo gledati!

ana

pre 15 godina

Čitam pre neki dan zaboravljenu izjavu Z. Đinđića-Moramo promeniti sve, inače se neće ništa promeniti. Danas je jasno da se ništa nije promenilo, najviše zaslugom V. Koštunice! O sudbini nam odlučuje I. Dačić. Vremeplov!!!

Ja

pre 15 godina

Svi vi koji ste glasali za DS, kako to se ne osecate prevareno sto vasi izabrani predstavnici kojima ste dali glas prave koaliciju sa SPS-om vasim najljucim neprijateljem i otelotvorenjem zla u Srbiji?

realan

pre 15 godina

kao u svakom dobrom filmu, kada posle burnog finalnog obracuna na sceni ostane glavni junak (good guy) opkoljen sa trojcom losih (bad guys)koji drze pistolje uperene u glavnog junaka, a on jos uvek veruje da je moguce naci nacin da ih pobedi. u publici svi znaju da izlaza nema i da je samo cudo moguce ali isto tako svi znaju da je to film i da su cuda moguca. i dok kamera prelazi preko lica losih, zlih i ruznih u ocima jednog se vidi da ishod ovog obracuna moze da bude sasvim neverovatan. jedini problem je sto ovo nije film nego SRBIJA, a i diznilend bi pozavideo na mogucnostima

Mislilac

pre 15 godina

O, hvala Bogu da Samardzic kaze da nema saradnje sa DS-om, kad vec DS nema srca za tako nesto! Posto zaista ne bi' voleo da ga ponovo vidim u ministarskoj fotelji!
Ukoliko se, kojim slucajem, desi da DS i DSS oforme vladu, zauvek prelazim u apoliticne tipove i "neglasace"...

Igor

pre 15 godina

Izleda da je srpska tradicija od 2000. da vladu formiraju koalicije a ne oni koji osvoje najvise glasova.Izgleda da cemo morati probati i ovu kombinaciju pre nego sto se biracko telo probudi.
Zasto sve u Srbiji mora da ide tezim putem ili je mazohizam glavna nasa osobina?

Moi

pre 15 godina

Ja da sam na mestu g-dina Tadica, cekao bih, i nikakve pregovore ne bih, otvoreno makar, vodio.
Pustio bi ih da probaju da naprave koaliciju SRS-DSS-SPS. Takva mutant koalicija nema veze sa mozgom, i cini mi se nema sanse u milion godina ni da se sastavi. Kada to i sami shvate, doci ce SPS sam na vratanca, ubedjen sam u to. Tada im samo objasniti sta je njihov posao, i da li su spremni ili nisu. Ista taktika i za gradove.
U slucaju da narodnjacko-radikalsko-socijalisticka (mutant, zar ne?)koalicija uspe da formiraju Vladu, prsnuce kao balon za pola, do godinu dana. Pa nek razmisli svako sta i kako ce. Palma ce im prvi okrenuti ledja. Nece im ni Miskovic oprostiti sto je pala kupovna moc kupaca u Maxi-u, Delta city-u, da nema gostiju u Interconti-ju... Nikome vise (skoro nikome) ne odgovara da standard ide dole. E onda, SPS, bye bye, drugu sansu vam ne bih dao...

secam se

pre 15 godina

tadicu cedomir jovanovic nije odgovarao. sad mu je dacic regularan saradnik za vladu. e sta smo docekali. zao mi je sad mozda i najvise do sad sto je zoran djindjic ubijen pokusavajuci da nam stvori normalnu drzavu. a sad njegova stranka misli da je sps partner koji ce da nastavi zoranov put. izvini zorane i oprosti im ne znaju sta rade!

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Samo totalna zaslepljenost i trenutne sitne računice mogu da spreči SPS da se profiliše kao moderna levica, učestvuje u evropskim integracijama, zameni glasače sa totalnim protezama uvek levo orijentisanim mladim ljudima i na sledećim izborima duplira broj poslanika.

Ljubivoje

pre 15 godina

Da mi je neko rekao 5.oktobra da će 8 god. kasnije Koštunica ići u savez sa Šešeljom da bi preuzeo vlast, ma desnicu bih stavio na panj da je to nemoguće!
Kakav sunovrat tog čoveka! Kakav mračan odlazak sa političke scene! Umesto da u istoriji ostane upamćen kao čovek koji je konačno zbrisao diktaturu u Srbiji i vratio je na pravi put, on je vraća u mračnu prošlost. Nemam reči, kakva sramota za tu individuu!

D.POPOVIC

pre 15 godina

Mogu da zamislim sporazum sa SPS-om:
1. Povlace se optuzbe i poternice za Mirom i Markom
2. Sinisa Vucinic dobija Ministarstvo odbrane
3. Mira Markovic dobija Ministarstvo prosvete
4. Penzioner Kokobabic postaje ministar za sport i OMLADINU, itd. itd. itd.

Surovi

pre 15 godina

Vidim da ce biti koalicija ZEP-SPS-Madari. Ovo je najbolja opcija jer svako dobija maximum. Madari 1 ministra, SPS vise ministartsva od ZEP jer njima je potrebno da vladaju i kad im daju 2 ministra više ZEP ce imati vecinu u vladi i sve ce da nadglasa. Ovako si dobijaju maximum.

Ako bi isla koalicija SRS-DSS-NS-SPS SPS bi bio stalno na periferie vladavine a SRS-DSS-NS ne bi pristali da ponude mnogo toga SPS.

kIDd P.Brdo

pre 15 godina

Ja da sam na Tadicevom mestu, ostavio bih da naprave radikali sa DSS-om i SPS-om. Neka naprave da vidimo, sto da ne? Cemu zhurba u Evropu, kad smo mogli 100 godina da cekamo, ne gine nam ni godinu dana. Posle toga slede reforme 15 godina pa opet isto... NE zhelim da mi vladaju oni koji su bili 90ih godina najgori mafijashi i kriminalci..
Kad radikali nestanu, moci cemo ljudski da zhivimo.
Pozdrav

Tanja

pre 15 godina

Pustite SS koaliciju - nema nam druge. Preziveli smo svasta prezivecemo i njih. I onda cemo moci da napravimo nesto normalno od onoga sto ostane. A Vojvodina neka bezi. Ako moze nek pomogne iz EU.

Zoran

pre 15 godina

Svako kome Palma odrzi lekciju iz demokratije treba svoju diplomu i sve svoje titule da okaci o klin, a bogami da razmisli i o nekim drugim opcijama.

Maja_V

pre 15 godina

Da li je Ivica Dacic ruska marioneta? Ne verujem...
U tome i jeste stos! Izgubile su patriote, ali ruske a to je vec nesto.
Ps. Dno smo dotakli sa VK, Ivica je ipak mnogo blaza varijanta. Od SPS je ostalo samo "slavno" ime, svi koji su drmali su i onako odavno prebegli u ostale partije. Mislim da je zrelo da dobijemo Socijaliste, ali domace.

Armakedon

pre 15 godina

Pa zar nije Sps-u bolje sto Kosovo NIJE Srbija. Jer da JESTE, bilo bi oko 50-60 poslanika Albanaca i njh i DSS niko nista ne bi pitali, cak ni za zdravlje

mua

pre 15 godina

Jednim malim delom svog bica navijam da DSS i SRS naprave vladu sa SPS i da pokusaju da poniste Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, sto su obecali u kampanji :) Lepo bi se proveli. Sve koje poznajem rekli su da odmah krecu u strajk. A sirom Srbije ima nas mnoooooogoooooo...

Goran

pre 15 godina

Ja vishe ne mogu da izdrzim. Dokle cemo mi iz Vojvodine da jedemo g...a na svakim izborima.

Pa u Vodjvodini .. Tadic i Chanak(LSV je ishao sam) sami mogu da prave koaliciju i imaju preko 50% ... da je LDP proshao cenzus(4,75%) ... imali bi skoro 60% .. ali nije ni bitno toliko.

To shto u Beogradu i u Srbiji vecinu imaju DSS-NS , SRS i SPS ...to je problem koji je za sada neresiv.

Shto se tiche LDP-a ... vidi se da su sada ishli bez LSV-a , mada opet su malo podigli rejting.

Sve u svemu ... Vojvodina je za to da se ne muze vishe ... al' shta cesh .. kad je vecina Beograda josh zedna :(((

Dragan Markovic

pre 15 godina

Sa mukom i gadjenjem zamisljam koje sve zabe treba izgutati da bi se napravila Vlada koju ce da cine DS (i ostali uz njih) i SPS:

1. Nedovrsavanje istrage o politickoj (i kriminalnoj) pozadini ubistva Zorana Djindjica
2. Pranje ruku SPS-a od 90-ih gde im lavor i sapun prinosi DS
3. SPS dobija potpredsednika Vlade plus jos nekoliko kapitalnih ministarstava plus kroje politiku Srbije u prvoj deceniji XXI veka
4. Zaboravite na saradnju sa Hagom i hapsenje Mladica i ostalih (da ne pominjem istragu slucaja dva vojnika streljana u Topcideru)
5. Socijalisti dobijaju pristup evropskim forumima pod sponzorstvom DS-a
6. Dividende za SPS oko privatizacija i investicija koje ce da uslede
7. Borba protiv korupcije gde je 'baseline' godina 2000-ta a ne 1990-ta.

Vi koji citate slobodno nastavite listu, ja sam sigurno zaboravio jos najmanje dve mocvare pune zaba i punoglavaca.... za gutanje.

A da je skupo, skupo je! I iako mi se gadi da kazem - ipak bolje od mracnjacke koalicije.

diskobolos

pre 15 godina

Bilo kako da se zavrssi trgovina koja je poccela, bicemo na gubitku, bar 1/2 populacije Srbije .Cemu osporavati postizborne koalicije, a velicati predizborne. Da sam na Tadicevom mestu (hvala bogu-nisam), malo bih realnije sagledavao izborne rtezultate. Koliko je DS osvojio glasova biraca, a koliko su glasova evropskoj koaliciji doneli glasacci LSV, SPO, Ljajiceva stranka... Nije DS toliko ubedljiv, kako se Tadicu cini i to bi trebalo da ga zabrine. Dobro proisteklo iz ovih izbora, nadam se, bice eliminisanje partijskog jednoumlja u Skupstini i realnije glasanje o predlozenim zakonima i amandmanima na njih, a ne da kao sada, bez obzira kakvi bili, predlozi opozicionih partija u kos, predlozi vecine apriori prihvatani. Da bi Srbija krupnijim koracima krenula u Evropske integracije, formirajmo vladu Nacionalnog jedinstva, u kojoj bi bilo mesta za sve prema rangiranju uspessnosti na izborima. Niko nema tapiju i monopol na missljenje u ime naroda. Gospodine Tadicu, shvatite vec jednom da ste predsednik SVIH GRADJANA Srbije, a ne samo clanova DS i koalicionih parnera. Demokratski bi bilo da, dok Vam traje mandat predsednika Republike, zamrznete svoju funkciju u stranci na cijem ste ccelu.

djape071

pre 15 godina

Ono sto je pozitivno u ovim izborima u Srbiji je cinjenica da se vecina Srbije izjasnila za ideju progresa i prosperiteta, vecina mladje populacije se izjasnila za evropsku Srbiju. Pri tome ne mislim da se ta vecina izjasnila za politiku EU, jer je ne mogu shvatiti i ne interesuje ih do kraja, vec za ideju koja predstavlja EU. Ono sto je porazavajuce, katastrofalno, monstruozno, je cinjenica da sada odredjeni krugovi u EU demonstriraju upravo ono sto je glavni argument kontra strane, a to je licemerstvo EU. Sada savetuju da se udje u koaliciju sa SPS-om jer to nije tako lose. Izvinite gospodo, ako se osnovni pravac politickog delovanja ZEP-a temelji na raskidu sa prosloscu, ako tu proslost DEFACTO predstvaljaju sledbenici Miloseviceve partije, ne mogu se sada izmisljati izgovori samo da bi se osvojila vlast.

Ako politiku evropske Srbije bude trasirao Dragoljub Micunovic, onda joj se lose pise. Tadic ne bi smeo da dozvoli da takvi likovi ponovo vrse poguban uticaj na omladinu, uceci je licemerstvu. Niko nikada nije rekao da su se 90-te mozda slucajno dogodile kada su 68-si dosli na vlast. A sada glavni ideolog savetuje da se udje u koaliciju sa SPS-om jer imaju isti pogled na "socijalna prava" i znaju se iz parlamenta evrope. Pa zar neko moze u takvu nebulozu da poveruje?

HamLet

pre 15 godina

Interesantno,ali zar u Srbiji postoji neko koga moze da iznenadi bilo koja i bilo kakva koalicija posle izbora? E samo mi je zao sto NOVI KOMUNISTI Branka Kitanovica nisu osvojili poneki mandat da vremesni Prof.Micunovic i sa njima nadje "programske slicnosti". Trgovina! Socijalisti, naravno pokusavaju za sebe da izvuku sto je moguce vise i samo je pitanje ko ce "vise platiti", da sa njim prave vladu.. kakve crne programske slicnost! Svi se trude da u EU udju jureci autoputem u sto brzim kolima, samo MI pokusavamo da budemo brzi vukuci volovsku zapragu kaljavim sokacima.

Poljar Lijan

pre 15 godina

Kompromisi se prave u svakoj normalnoj demokratiji. Evo u Holandiji imamo koaliciju umjerenih kriscana(desni centar), zadrtih kriscana(desni) i radnicke partije(lijevi centar), pa opet se marihuana slobodno kupuje u kofi - sopovima.

Milutin-BL

pre 15 godina

Moram da priznam da je meni potpuno nejasno ponašanje LDP-a .Stiče se utisak da su oni spremni da prepuste formiranje vlade SRS-DSS-SPS zbog nekakvih kvazi-principa (kao neće oni sa SPS-om). Koalicija DS-LDP-SPS-MANJINE je jedina komotna većina koja se može formirati i DS naprosto MORA ugurati dvojicu SPS-ovaca u vladu inače je otišlo sve do đavola. Ako baš neće sa SPS-om u vladu, Čeda MORA da je podrži u Skupštini jer - u suprotnom- na sledećim izborima neće nagurati ni na 2%. Da budem iskren, ovoliko glasova DS-a (i ostalih u koaliciji) ni u snu nisam očekivao i sad-kad se šansa iznenada ukazala - terati mak na konac je luksuz koji će Srbiju skupo koštati. Da li neko stvarno veruje da je Tadić srećan što mora pod ruku s Ivicom? Uostalom što Čeda nije skupio 12-15% pa da svi mirno spavamo?

Sladjana

pre 15 godina

Za Srbiju je važno da sada svi naprave neki ustupak, odnosno da postignu kompromis. Mislim da DS i SPS, bez obzira na sve, mogu da naprave stabilnu vladu u interesu građana. Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost kako bi nastavila razvoj! Po mom mišljenju, razlike između njih postoje ali moraju da se prevaziđu. Ne radimo u životu uvek sve što volimo nego i ono što moramo. Život nema reprizu a Srbija nema vremena i za sve joj je rok JUČE!

Miroslav I

pre 15 godina

Ne znam zasto ovi iz DSS-a neprestano trube kako oni ni mrtvi u koaliciju sa DS-om ne bi i bla.. bla.. truc. Drugovi iz DSS-a, nije vas niko ni zvao u koaliciju sa DS-om, niti njima to pada na pamet. Dosta su se mlatili i blamirali sa vama u predhodnoj vladi. Sa vama nikada vise. Kada budete imali novog sefa partije i budete zamenili (citaj izbacili iz partije) jos nekoliko tipova, onda ima nade da postanete normalna partija. Ovako, vrhunski domet su vam Radikali, jer, zapravo, isti ste kao i oni.

mira

pre 15 godina

Od ovih izbora smo ocekivali kao i uvek neka spektakularna resenja: sunovrat u 90-te, pa prociscenje ili prociscenje odmah sto znaci lustracija izmedju ostalog. Sad znamo da lustracije definitivno nece biti jer nam zivot po svom obicaju uvek servira neka polovicna resenja i uporno nas tera da gutamo zabe (ovog puta SPS zabu). Kome se gadi neka se uclani u LDP pa da ojacaju do sledecih izbora!

011

pre 15 godina

prvo smo slusali price kako mora da se spreci povratak u 90te a sada tadic pokusava upravo da formira vladu sa partijom koja je dominirala 90ih. za sve koji nisu obavesteni: od 1990 do 2000 nije vladao dss niti srs (odnoso srs delimicno), vec sps!!!

GocaCA

pre 15 godina

SRS dobila glas skoro svakog treceg glasaca u ovoj nesrecnoj zemlji, a SPS im je tas na vagi i stoga odlucujuci faktor!
Kao covek koji ima glavu i misli, osecam se ponizeno i postidjeno.
Ko su ti ljudi koj daju glas SRS-u. Ja ne poznajem ni jednog takvog. Odakle oni dolaze, gde oni zive? Otkuda ih toliko?
Zar je ovo moja zemlja?

veza

pre 15 godina

Samo napred radikali i DSS.Vi vec sastaviste vladu, a ne pitate treceg(SPS). Nikolic i Kostunica prave savez a Dacic ce kao morati da radi sta oni kazu. Ovo je poslednja sansa i za Srbiju i za SPS da budu deo Evrope. Kada vidim onog Samardzica sta sve prica dodjemi mi da TV polomim. On koristi Kosovo da tamo stvara svoju karijeru, na onom sirotom narodu. Tako su Seselj i Milosevic radili sa Srbima u Hrvatskoj i Bosni. U Hrvatskoj su Srbi deo vlasti kao i u Bosni. Pustite Srbe na Kosovu da tamo i preko Evrope traze svoja prava. Samardzic vam ih samo uzima. Jadna je vlada i drzava koju bi vodili Voja + Voja = okruglo jaje.

englez

pre 15 godina

Uredu samo ovaj onda moramo da se dogovorimo ko je izgubio Kosovo? A sa tom pricom ajte SPS iskupite se za sve iz proslosti mislim da im bas nece biti lagodno...

Vladimir

pre 15 godina

Ja mislim da bi mogli da napraviomo još jedne izbore. Što da ne? Marketinške agencije su spremne. Političari su stalno na terenu sa narodom. Investicije stižu. Dinar jača. U protivnom svi ćemo morati da radimo! A jel smo 3 meseca šetali da bi sada radili? Borili smo se da budemo lideri a ne da budemo radnici!!! Žao mi je ali Evropa od vas očekuje da budete nasmejane šalterske službenice i kreditima zaduženi potrošači a ne lideri!

Mile Politika - razocarani

pre 15 godina

Bice dobro, ako u kombinatoriku oko ulaska SPSa u vladu sa DS-om, "najveca zaba" (koju prvo treba pojesti) ne bude bila ukidanje "nepravedne i nicim izazvane optuznice" kao i triumfalni povratak Mire (Markovic) i Marka Milosevica u Srbiju.

SVI VI STO MASTATE O SRECI

pre 15 godina

Bolje biti casna opozicija nego juriti nereformisani Milosevicev SPS po svaku cenu. Ako je njima Kostunica reper za vladu, sta ce nam takvi luzeri.

Dragica Marinković

pre 15 godina

Za svakog normalnog čoveka u ovoj Srbiji ovi izbori su poražavajući. SRS je pobedila? (pošto je izašla sama na izbor) Posle ovakve kampanje neznam da li i ima normalnih. Muka mi je od večite kombinatorike ko će sa kim, ko koga hoće ko koga neće, jer dok traje kapmanja političari se izmedju sebe po propisu izvredjaju, a već u noći po prvim rezultatima, zovu se telefonom i sklapaju nove koalicije - TRGUJU, za sastav nove vlade. To Vam govori šta oni misle o ovom narodu kojeg svi zdušno prisvajaju i za koga se bore, bore,... Ja jedino mogu da im poručim da na mojim ramenima stoji moja glava, a ne Tomina, Tadićeva, Koštunicina, Dačićeva, Čedina, Dinkićeva, ...i da nisam izašla na izbore. Dosta mi je da glasam protiv, hoću da glasam za kao što sam glasala 90-tih.
Prijatelji mi kažu da sam večita opozicionarka, jesam priznajem. Znam koliko mi je trebalo da svoje poznanike i neke rodjake ubedim da to što rade Šešelj i Sloba nije dobro, jer su im slepo verovali. Ja neželim da budem slepa. Onog momenta kad vidim da u ovoj Srbiji narod ŽIVI ŽIVOT a ne preživljava tad ću izaći ponovo na izbore.

Opet Ja

pre 15 godina

Sarajlija sam, covek kojem je sve oduzeto, razoreno, unisteno, cak ni fotografija, iz detinjstva nemam - Miloseviceva "Spasilacka" avantura, sa Seseljevim hordama zla su mi sve to uradili, ali evo ga sad, ponavljam ali - i ja sam za to da damo sansu SPS - u da pokaze i dokaze da je prava levica, ne ne neofasisticka tvorevina.
Dacicu pamtim tvoje reci pune mrznje iz vremena kada si bio Slobin Omladinac, nadam se i zelim da verujem da si odrastao i da si dostojan zadatka, od SPS-a napraviti socijaldemokratsku partiju vrednu postovanja, a ako ne??? ma nista i onako ste mi sve uzeli....
Meni je svejedno ja sam i onake vec u Evropi

Milan

pre 15 godina

Iskreno sam zabrinut, i prilicno siguran da cu napustiti zemlju ako DSS,SRS i SPS oforme vladu. Imam 26 godina i NEMAM vise vremena za cekanje. Tuzno je sto vlada zavisi od SPS ali u ovoj situaciji cak i to prihvatam kao bolju opciju (manjinska vlada sa podrskom SPS) od ljudi koji bi nas ponovo posvadjali sa celim svetom.

himalajac

pre 15 godina

Toliko o principima. Ja i dalje tvrdim, posebno sada, da je najbolje resenje DS-SRS. Jednim udarcem ubijes mnogo "muva". Tako bi stvarno bila prica "i za EU i za Kosovo", a jos bolje, sve VIP strancice ovog momenta bi bile proslost, kao sto je odavno trebalo da bude (SPS, DSS...) Nije SPS nista blizi DS od DSS-a ili SRS-a... Da ne kazem koliko bih bio srecan da ne gledam vise Tijanica i slicne njemu. Razmislite o tome.

Vanja

pre 15 godina

Sad smo mi iz ZESa krivi sto zovemo SPS u koaliciju i tako navodno restauriramo devedesete, izdajemo borbu i slicno. Ne, problem je nastao zato sto je LDP pukao na izborima, a mi sada gledamo koja je najbolja MOGUCA varijanta. Mi smo dobacili do 102 mandata, sto niko nije ocekivao, a da LDP ima bar 20, s njima bismo pravili vladu. Da je LDPu ponasanje bilo manje amatersko i nadobudno, bili bi u boljoj situaciji. Posto nije, pustite nas da Srbiju vadimo iz crne rupe.

Davitelj

pre 15 godina

Dok oni od bavljenja politickim apstrakcijama, udobno zive,ostvarujuci na taj nacin licne interese,nasi zivotni interesi su sve vise ugrozeni.

Boc

pre 15 godina

"cilj je stvaranje vlade koja će imati nacionalni cilj - ostanak države u svom teritorijalnom integritetu" reče Samrdžić ne sluteči da bi ta vlada bila osuđena na neuspeh. Jedno mi je stvarno krivo, kada će više Srbi da prestanu da vole i ne vole političare već da ih procenjuju po uspešnosti. Slobin cilj je bio da sačuva Jugoslaviju - nije sam otišao kad nije ispunio cilj, več se samo sve više glibio. Cilj ovih DSSovca je bio da sačuvaju Kosovo, nisu uspeli i sad pokušavaju da se sve više uglibe ovim pregovorima sa SRSom. Čudo je kako ne mogu da nauče ništa na tuđim greškama. Jedini koji je u sličnoj situaciji postupio ispravno je Labus, kad više nije mogao da radi na svom cilju, lepo se zahvalio svima i otišao. Ispravno. Cilj DSa je ulazak u Evropu, eto njima bar za sada nekako i ide, da se razumemo nisu ni oni cvećke, svega tu ima, teško će i biti sa Vukom, Čankom... ali ispada da bolje nemamo. SPS i koalicija sa njima, koliko god da ih ne volim, ima tu kadrova još uvek jako sposobnih. Ono što me plaši je što te dve partije na lokalu, počev od Beograda pa nadalje imaju loše odnose, ali politika je to, u ovim teškim vremenima upravo razum treba da prevlada, na kraju krajeva i narod je rekao morate da se dogovarate - pa neka se i dogovaraju, nema im druge.

zlaya

pre 15 godina

Predlazem onom delu DSS-a, koji ne zeli da nastavi da igra u kolu kolektivnog stranackog "Kostunica ludila", da ozbiljno razmotri iskakanje iz tog voza (sa sve svojim mandatima) za koji dobro znaju gde mu je finalna destinacija. Ili da ostanu tu gde su, sa covekom ciji je izgleda jedini zivotni cilj da postane monah - ex premijer. (Kakav divan kraj jedne vrsne karijere). Ne mogu a da se ne pitam, jesu li svi oni stvarno sisli sa uma ili se toliko boje pop Voje, ili im se jos vise svidja onaj drugi Voja ali ovom Voji nece to da kazu. U svakom slucaju, nesretni Voja im je stranku konzervativno-demokratske orjentacije preveo klero-fasisticku-autisticku partiju koju u zivotu jos drzi nesretni Bob the Builder Velja. A drugi Voja ce im stranku (sektu) pojesti za dorucak, onog trenutka kada pop Voja potpise koalicioni sporazum. Bice to zanimljivo gledati.....samo vi odlažite gospodo, kukala vam majka sto bi rekla moja baba. Ćihu ćihu ćihuhu......

Tamara

pre 15 godina

DS i SPS - borba za golu vlast. Kao sto nam mazu oci da je Kosovo Srbija, tako nam mazu oci da je DS i SPS najbolje resenje za proevropski blok.

Marko

pre 15 godina

E ljudi, ja sam demokratski orjentisan covek, ali bila bi dobra fora da se sklopi vlada SRS+DSS+SPS i onda da vidite sta ce se desiti. U narednih mesec dana, UN priznaju KOSOVO, i ostace mozda 2-3 zemljice koje to nece uraditi...i sta onda? Onda ce tek i radikali i kostunjavici nestati ali tooootalno! Izgubice Kosovo tek tako, a da ne pricam o SSP-u i FIATU.
Zivi bili pa videli.

IGOR

pre 15 godina

Brojke i Slova
DSS I SRS su programski slicne stranke,kaze gospodin Samardzic. Namece se pitanje zasto onda nisu napravile vladu sa komotnom vecinom bez prevremenih izbora. Pogledajmo realne rezultate izbora da nije potpisan SSP. SRS oko 103 mandata, DSS ponavlja rezultat sa predhodnih izbora i osvaja oko 45 mandata, SPS se priklanja pobednicima sa svojih 15-20 mandata sto uz par mandata SDA i velike verovatnoce da LDP nece preci cenzus daje dvotrecinsku vecinu. SPO niko nije ocekivao u koalicija sa DS a JS se u momentu vracanja mandata narodu nalazi u kolaciji sa DSS I NS. Kostunicino tvrdoglavo protivljenje raspisivanju predsednickih izbora u Ustavnom roku i njihov los ishod po istoga mozda moze da objasni razlog ovih prevremenih parlamentarnih izbora i jednostavnog zakljucka da su ove stranke izgubile na izborima i da nece formirati vladu. Ukoliko ogolimo sustinu i podjemo od zakljucka da su politicari u Srbiji, kao i celo srpsko drustvo, na niskom stupnju razvoja dolazimo do pobednika ovih izbora - SSP. Sta je predhodilo prelasku Holandije, Belgije i delimicno Nemacke iz pozicije veta u poziciju konstruktivne uzdrzanosti - poseta gospodina Jovanovica Briselu gde je primljen na nivou predsednika ili premijera jedne drzave. Par dana nakon toga Srbiji je ponudjen SSP na potpis i zbog toga ja LDP ne bih sasvim iskljucivao iz nove vlade. Jedina dilema koja postoji je koja od sledecih slova -LDP, MK, SPS, PUPS, JS-ce direktno ucestvovati u vladi a koja ce vladi davati podrsku iz opozicije.J edan zanimljiv podatak, na prvim demokratski, visetranackim izborima u Srbiji 1990. godine SPS osvaja jedva nesto preko 77% procenata glasova, narod se pita, jel da.

Mata

pre 15 godina

Nismo bolje ni zaslužili. Toliko je mržnje medju nama, da to nigde na svetu ne postoji. Srbi, opametite se bre. Ostaće nas za pod krušku. Ujedinimo se već jednom, ovako podvojeni nikuda nećemo stići. Treba raspisati konkurs za članove vlade, pa neka najbolji i najsposobniji vode ovu zemlju, bez obzira u kojoj su stranci.

Aca

pre 15 godina

Kao dugogodisnji simpatizer DSS smatram koalicju sa SRS neprihvatljivu. U slucaju da se desi Kostunica ce ostati bez polovine glasackog tela i bez partije (bice tu poprilicno prebega). SRS je demogagoska nacio-socijalisticka partija kojoj nije ni do Srbije ni do socijalne pravde. Krajnje je vreme da pokazu sta znaju a ne da nas godinama kao "opozicija" drze taocima. Sa druge strane smatram da je DS bolje da pusti SRS na vlast i da ne pravi koalicije sa malim partijama (SPO, SPS, LDP, G17). Velike koalicije ne mogu opstati (puno krokodila a mala bara) i samo ce oslabiti DS.

Peki

pre 15 godina

Kada ce vishe trut da nestane iz nasih zovita. Gledam juce njegovu izjavu datu pre izbora kako njegovoj partiji uopste nisu vazne fotelje i premijersko mesto..pa sta ste bre trazili nego premijersko mesto.
Mislim da vecina u Srbiji nije shvatila koliko je bilo bitno da pobede prave Evrospke snage a ne ove kvazievropske.
Uzgled samo da napomenem da je moj drug juce ostao bez posla u jednoj americkoj programerksoj firmi.Objasnjenje-povukli se iz srbije zbog nestabilne politicke situacije. Da li su oni shvatili ili vec znaju
da ce DSS-SRS-SPS napraviti vladu?

Glock

pre 15 godina

'Ej, DSS, vi stalno imate neka "misljenja", a nemate ama bas nikakvu ideju kako biste nesto uradili. Mogu i ja da kukam o stvarima ceo dan, ali od toga nema 'leba.

Rad oslobadja

pre 15 godina

Nemojmo vise da se lazemo,ali ovo je Pirova pobeda!
Jeste da je koalcija za Evropu dobila najvise glasova, ali matematicki gledano SRS i DSS/NS su ipak dobile vise glasova. Tu je i SPS koji je je stari saveznik SRS. Dakle sada imamo otprilike pat poziciju, koja se nece promeniti ni posle jos ne znam koliko novih izbora. Cinjenica je da je LDP pogresio kod predsednickih izbora jer se nije stavio na stranu Tadica pre ni prvog a ni drugog kruga, vec je ostavio svojim pristalicama da glasaju po savesti! Normalno da Tadic nije hteo da pusti LDP da udje u ovu novu koaliciju i tu je izgubljeno dosta glasova!
Kada se pogledaju izbori poslednjih godina uvek je bila slicna situacija - glasacko telo je polarizovano i samo nijansa odlucuje na kraju!
Kada je DOS pobedio 2000 godine, ujedinjenjem tadasnje opozicije Srbija je uspela da promeni tadasnji rezim. Smatram da je glavni gubitnik u sadasnjim izborima LDP, koji ce na zalost u provaliju da uvuce celu zemlju.
Izborna kampanja traje stalno a ne samo pred izbore, potrebni su novi savetnici koji ce to da objasne i politicarima ali i gradjanima koji vecom izlaznoscu mogu nesto da promene!

Ritter

pre 15 godina

Ljudi smirite strasti! Shvatam da je tesko prihvatiti realnost, ali treba biti praktican i izvuci najbolje sta se moze izvuci. ZES mora da odigra pametno sa SPSom, da da im ponudi bolji deal od Tome i Kostunjavog koji nece moci da odbiju. Koliko god nemoguce zvucalo, mislim da sa sa SPSom ima da zavrsi sa se zavrsi sa Hagom (ako npr. ZES uzme policiju i vojsku). Ako se dogodine ukinu vize, SRS i DSS odlaze zauvek u arhivu. Treba samo malo vremena. Pogledajte primer HDZ-a u Hrvatskoj i njihovu transformaciju. Ako dodje vlada SRS+DSS nista od Haga, raskid SSP, hapsenja, mozda cak i obaranje Tadica. Jednom reci strahovlada, zaustavljanje na barem narednih 10 godina.

Srdjan

pre 15 godina

Revolucija jede svoju decu, osim one koja su suvise odvratna, cak i njoj....Da li se svuda politikom bave iskljucivo ovakvi frustrirani nesrecnici, ili je to samo nasa privilegija?

Izgubljene generacije

pre 15 godina

Da nisam ovoliko mator plakao bih za sve izgubljene godine, izgubljene proteste, lupanje u šerpe.... Još mi obrazi bride od silnih šamara. Da idem preko?! Nema šanse, gotovo je!!! Sad nam slede takse na luksuz ko ima stan, auto, taksa za izlazak iz zemlje, šta nas briga za besplatne vize, mi ćemo plaćati "našoj" Srbiji, taksa za vazduh, pa ne mora se disati baš punim plućima....

Sasa Golubovic

pre 15 godina

Zar ne vidite da je Srbija podeljena 50:50 Govorimo o Vladi sa 126 a niko ne moze sa nikim zajedno. Dosli smo do tacke usijanja ili do ivice ponora. Ili cemo napraviti jaku Vladu ili ponovo na Izbore. Govore da je DS uzeo 102 mesta u parlamentu a koliko ce od 102 dobiti G17+, koliko Canak, Koliko Vuk Draskovic, koliko ostali u koaliciji ?? Ko kaze da je DS najaca stranka u Srbiji? Zar to onda ne bi mogli reci Radikali i Voja zajedno imaju 107? Zar oni nisu skoro zajedno? Vidite li da smo se podelili na pola a to je najgore sto se moglo desiti. Da bar imamo jednu jaku politicku licnost koja bi iznela sve ovo i sa Evropom i sa Kosovom. Prosli put su radikali bili najaca stranka pa nisu formirali Vladu, sada je to koalicija oko DS pa cemo videti da li ce i oni moci da formiraju Vladu. Ali koliko vidim SPS nece propustiti da se vrati na veliku scenu jer je ovo najbolji rezultat koji ce ikada imati. Novi izbori bi bili pogubni za SPS. Zato sve je u znaku 50 posto prema 50 posto ......nadam se samo da nece biti pogubno za nas gradjane

Sander

pre 15 godina

Najbitnije je da ce zadatci buduce vlade SRS-DSS-SPS biti ulazak Srbije u EU, ocuvanje Kosova i Metohije, ekonomski prosperitet i borba protiv nezaposlenosti, stvaranje Pravne drzave i borba protiv korupcije. Znaci isto kao i DS, razlika moze biti samo u tome ciji ce se dzepovi puniti ili je mozda to najbitnije?

Ivan M

pre 15 godina

Ja ne bih imao nista protiv reformisane i prave Socijalisticke Partije. Takva je u perspektivi potrebna Srbiji. Medjutim, ovi koji su tu sada su partija Zlobe (i, u Palminom slucaju, Arkana) koja se nije ni po cemu odrekla svoje proslosti. Da li su se bilo kome izvinili za ono sto su cinili 1990ih? Da li su se odrekli ratova i politike koja je dovela do hiperinflacije i raspada drustva? Da li su osudili (zlo)dela Mladica, Karadzica i ostalih koljaca koji su svoja najgora dela cinili upravo dok su ti ISTI socijalisti bili na vlasti? Da li su pomogli istraznim organima da otkriju Curuvijine ubice, oni koji su bili na vlasti kada se to ubistvo dogodilo? Da li su se izvinili zemlji za potpisivanje kapitulacije u Kumanovu i za gubitak Kosova? Da li su oni saglasni sa time da treba da izrucimo Mladica Hagu? Da li hoce da smene strukture iz 90ih koje vladaju tajnom policijom i BIA-om? Meni ne smeta kako udjemo u EU dok god budemo usli. Ali ne znam da li je to zaista moguce sa SPS-om na vlasti.

Dušan

pre 15 godina

ZES je napravila odličan rezultat, a SRS i DSS su "pukli" (makar i uspeli da privremeno "skrpe" neku koaliciju), imajući u vidu da je pre samo 3-4 meseca došlo do priznavanja nezavisnosti Kosova, što je idealna situacija za demagoge. Nije uopšte bilo lako u toj situaciji pričati o Evropi i boriti se sa "guslarima".
Ne vidim nikakav problem da se napravi koalicija ZES-SPS-manjine, ako to bude bilo moguće - važno je da sklonimo nacionalističke gubitnike iz vlasti i da idemo u Evropu. S obzirom da LDP nema dovoljno mandata, šta da radimo, ako bude moglo, idemo sa SPS.

Sandra

pre 15 godina

E pa ja sad stvarno ne mogu da razumem sve one koji se gade koalicije sa SPS-om ili nisu glasali za DS jer je pravio vladu sa Dss-om! Kako smo glasali tako cemo se udati! DS je dobio oko 40% glasova! To je njihov rekord!Sa kim oni mogu da prave koaliciju sa toliko glasova?LDP je jedva presao cenzus!! Svi treba da se opametimo i da glasamo na svakim izborima!!! To je nasa odgovornost kako ce nam izgledati politicka scena!

veselin

pre 15 godina

I gde smo bili, nigde.
Šta smo uradili, Ubili Zorana Đinđića.
Ipak, putuj ti Evropo, a mi čekamo da bauk miloševizma aterira. Onaj ko ni na popravnom ne prođe bolje i ne zaslužuje nego da ga Ivica spašava od strašnog vuka, dok bauk kruži i kruži i sve je niže. Samo ti putuj i nemoj čekati na nas, ionako 500 god kasnimo.

zato

pre 15 godina

Ciljevi te "patriotske"Vlade:
-ponistavanje SSP
-stavljanje pod kontrolu svih
medija
-naizmenicna straza pred vratima arhive BIA/istina o
ubistvu Djindjica/
-osnivanje drzavnog saveta/ratni zlocinci i tajkune/za laksu borbu protiv "izdajnika"
Svanuce im se,napokon...

XXX

pre 15 godina

Posle bitke su svi generali.Gde su ti razmazeni glasaci kojima je tesko da odu do glasackog mesta i zaokruze svoju opciju.Najmanje je mladih ispod 30 godina glasalo i eto nam matematike.Nevoljnici,sirotinja i polupismeni dolaze redovno.Nepismeni ostave otisak prsta,ali tacno znaju broj koji treba zaokruziti.Da li ih je neko obucavao ili je to urodjeno.Sad treba pronaci 126 poslanika i konacno napraviti vladu za bolji zivot.Djindjic se u grobu prevrce,a mi moramo ziveti sa tim.Samo da ne gledamo nadureno dete/VK/ kome su oduzeli igracku/vladu i Kosovo/.Neka njega i Velje u opoziciji,imace dobro drustvo/SRS/.

Nenad

pre 15 godina

Vreme je da se demokratska stranka povuce i da predje u opoziciju da bi ojacala sto vise. Ja bih se zahvalio drzavi na svemu sto je ucinila za mene i odoh. Neka zive ostali kako hoce

(Vlast)a

pre 15 godina

Ako STVARNO(ali stvarno!)zelimo u EU,svi moramo nesto progutati i krenuti da jedemo zabe,prvo one najvece i najgadnije!Dakle:kome je do toga da opet gleda ovo kocenje i vracanje unazad sa "nebeskim" DSS-om,lopovima i spasiocima Kosova,mogu da gledaju kako Kostunica(s kojim pravom?)okuplja radikale i socijaliste u zgradi Vlade?!Mislim,premijer nam je ubijen u dvoristu te zgrade i grozno je i pomisliti da neki od zaverenika sede gore i smeju se,planirajuci kako dogodine,bude li po njihovom,nece biti hodocasca ni ploce koja ih podseca na njihova dela.
Nadajmo se da mlade snage SPS-a zele da se distanciraju od proslosti,da pristupe Socijalistickoj internacionali,a da im demokrate i LDP-ovci u tome pomognu.Ima tu i protivprirodnog bluda,ali i onog da politika nije za ljude sa slabim stomakom.

Mile

pre 15 godina

A sećam se, kao da je juče bilo, 1997 pred predsedničke izbore, DS i DSS vode kampanju neizlaska na izbore. U NS-u, na tribini mladih govori Vladeta Janković. Na kraju mu postavim pitanje, zašto ne istaknu zajedničkog kandidata sa SRS-om, jer je protivkandidat Lilke smešan ko bioskop i postoji ozbiljna šansa da se SPS uzdrma. A Vladeta kaže:"Pa kako ćemo sa radikalima, oni niti su demokrate niti su opozicija. Ili vi mislite da jesu?" Isto pitanje bih ja njemu danas postavio.

Kvazimodo

pre 15 godina

Mnogo sam ih mrzeo ... priznajem. Sve one godine sam setao, galamio, dobijao batine od njihove policije i sta sve ne jos. Ali evo sad javno obecavam da cu na sledecim izborima da glasam za njih ukoliko pristanu na koaliciju sa DS ili ako barem podrze cistu DS vladu ne ulazeci u istu. Samo da mi Toma ne bude premijer ili onaj nesretni lik Kostunica. A ako se ipak privole radikalno narodnjackoj koaliciji obecavam da cu ih mrzeti jos vise nego sto sam onomad. Mada se iskreno nadam da toliko pameti imaju i da ce spoznati sta im je pametnije ciniti.

Dejan

pre 15 godina

Nazalost idu novi izbori. SPS je blizi desnici nego proevropskim strankama. Pa cak i da udju u vladu s proevropskim strankama, pa oni ce da glasuju protiv vecine novih zakona i kakva svrha od takve vlade ?!?! Nije Vlada samo Vlada kao na slici. Vlada treba da u skupstini ima vecinu da moze da donese evropske zakone, a tu ce sve zavisiti od SPS-a, koji ruku na srce, nije prava proevropska stranka.

janos

pre 15 godina

DSS i Radikali bi vrlo lako sastavili vladu kada bi nasli nacina da veruju jedni drugima.To je tesko jer se vrlo dobro poznaju licno. Mozda im uspe ako se Parlament preseli u okruglu gradjevinu u kojoj svi mogu sedeti ledjima uza zid. Programski,vise ih nista ne razdvaja, mogli bi cak i da naprave kolektivno predsednistvo vlade, Kalinka zvuci bolje u horskoj izvedbi.

Toni Manero

pre 15 godina

Za neodlucne Srbe...Niste hteli vi, sad ce morati Palma da rasciscava. Ima tu neke simbolike. Sumadijski seljak, koji nikad nije cuo za Betovena, ce (mozda) da spreci dugogodisnju severnocrnogorsku fascinaciju majcicom Rusijom. Toliko pogubnu za Srbiju...

nikola

pre 15 godina

Ne treba zaboraviti da Radikali "pucaju" skroz kao partija ako sada ne uđu u vlast. Borba za stvaranje pro-evropske vlade biće veoma teška, najveći dobitnik će sigurno biti SPS koji će u svakom slučaju biti u nekoj vladi. Za njih bi najbolje bilo da uđu u vladu sa DS-om i najverovatnije će tako i biti. U principu, za Srbiju i DS je bolje i vlada sa SPS-om nego vlada SRS-DSS-SPS. Nažalost, zbog slabijeg rezultata LDP-a Tadić mora da pravi ovakve kombinacije koje su sada neophodne ako ne želi da vlast preuzmu Radikali. Moje lično mišljenje je da će se formirati vlada DS-SPS-manjinske partije iz prostog razloga što je bolje kada imate samo dva jaka "partnera" u vladi, SPS će se u ovakbvoj vladi "ogrebati" i za više funkcija i za bolji rejting svoje stranke na nekim narednim izborima.

Ivana

pre 15 godina

Jasno je da nema cvrste proevropske politike bez LDP-a.Sto se tice stava prema Kosovu on ce se vremenom uskladjivati u zavisnosti od toga kako se okolnosti budu razvijale. Sada je najvaznije da nova Vlada ima cvrstu proevropsku politiku, inace ode mast u propast.

Dzox, Zvezdara

pre 15 godina

....po meni DS ima dve solucije solucije...da progutamo knedlu i prihvatimo SPS, pustimo Cedu da nas pljuje, ali istovremeno damo ovoj zemlji sansu da prezivi i da postane normalna zemlja u kojoj ce ljudi ziveti bolje nego sto su ziveli...ili..
...ili da prestanemo da se trudimo i pocnemo da mislimo stranacki...koalicija od 126 ili 127 poslanika je toliko klimava da nema sanse da opstane dugo..., a posle nje DS moze samo da dobije jos vise..a neki kao sto je DSS ce nestati...pitanje je samo koliko ce stete napraviti za taj period vladavine...
Pa sad...misliti na narod...ili na sebe...?...ipak se nadam vladi sa DS-om...a Ceda neka pljuje...mada bi trebalo da ga je sramota od ovih 5,2%...

eskim

pre 15 godina

Zivce sam pokidala u predizbornoj kampanji, u nedelju, a kidam ih i dalje. Tako sam zelela da se posle ovih izbora zauvek vratim u Srbiju! Zasto ovako?!

Ana

pre 15 godina

Izgleda da sam ja propustila reformacije SPSa... Ispada da je to neka partija buducnosti, prava demokratska evropska levica... Nikom ne smeta sto u njoj sede isti ljudi, i nikada se nisu ogradili od zlodela devedesetih, i Miloseviceve politike... E, Srbijo kratkog si pamcenja! Sta bi nas Zoran rekao na to?

Dana

pre 15 godina

Pa sad, vlada sa SPS-om pokazuje se kao nuzno zlo. Da je od 5. 0ktobra 2000 godine proslo jedno 20-30 godina lakse bih prihvatila tu opciju. Ali, u toj stranci su i dalje isti ljudi koji su pre samo osam godina bili spremni pola naroda da pobiju da ostanu na vlasti. Koliko su mogli da se promene, pitanje je. Videcemo.

sima strahota

pre 15 godina

..pa kad malo bolje razmislim, meni od ove crno/crno/crne koalicije uopste nije frka... jer, znam gomilu ljudi koji nisu izasli da glasaju jer su mislili da su veci od trenutne situacije i nisu zeleli da udostoje one koje su naivno resili da glasaju svojom participacijom u procesu... i sad se gorko kaju... i sad bi dali pozadinu da mogu da vrate vreme dva dana unazad kako bi otisli do birackom mesta i savili artiju... i naravno, nece ponovo ponoviti gresku da se popishmane kad je najvaznije... kazna je u najgorem slucaju jos dve godine nasih zivota, sto i nije puno kad se uzme da su nas prethodne greske na izborima kostale 20 godina zivota i dve trecine ekonomije... hocu reci, ponosan sam na svoj narod, i ponosan na sebe sto sam glasao na ovim izborima... sledeci put ce da bude jos bolje... u principu, da ovaj dobar vetar sto nam se osmehnuo nije toliko bitan da nasu malu barku konacno parkiramo tamo gde joj je mesto, mozda bi bilo interesantno da gledamo tri navigatora kako bez razvijenih jedara pokusavaju da bave plovidbom... malo je nezgodno sto korito pusta, zalihe se ubrzano trose, a komsijske barke rasirile spinakere i samo sibaju pored nas, malo se podsmehuju kad nas vide kako pramcem jurimo krmu pod rucnom..

Nensi

pre 15 godina

"Sto jes jes najbolji je SPS" nekada sam mrzela ovaj slogan a on ponovo aktuelan, sto bi rekli izgleda za sva vremena, ali molim Boga da SpS prihvati Borisovu ponudu, ako ne prihvate i Vladu formiraju Toma i Zmira uz pomoc zustrog Velje bolje da trazimo politicki azil u nekoj stranoj ambasadi.

andy pipkin

pre 15 godina

sjajna vam je slika one trojice, kostunica, nikolic i dacic, kao moguca vladajuca trojka. svaka cast biracima, dobro ste izabrali. a i ja sam dobro izabrao kad sam se odselio iz srbije, jer ne bih nikada ziveo okruzen ljudima koji prizeljkuju takvu vladu.

rammstein

pre 15 godina

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije i Srpska radikalna stranka usaglasile su danas predlog sporazuma o karakteru i programskim ciljevima "nove nacionalne vlade Srbije",
Sile zla se okupljaju da ovu zemlju zaviju u crno.Boze pomogni nam da ih se zauvek resimo.

Marko

pre 15 godina

Cak i ako se napravi vlada SRS, DSS+NS i SPS, ta neprirodna tvorevina nece dugo trajati i svima njima garantuje losu politicku buducnost. Mislim da gradjani koji su glasali za njih ne prizeljkuju tu koaliciju i da ce biti razocarani. Sve je to skup licnih i partijskih interesa. DSS+NS da se odrzi na vlasti. SRS da najzad bude u vlasti. SPS da se vrati na velika vrana na scenu. Takva koalicija okupljena oko nacela "fotelje za sve" pod plastom "odbrana kosmeta" nema nikakve sanse da donese ista dobro ovom narodu i zemlji a kamoli da odbrani kosmet. Srbija ne moze braniti svoju teritoriju izolovana i van evropskih i svetskih tokova. Nisam siguran da oni uopste imaju ideju kako bi "branili" nasu teritorijalnu celovitost.

Vera

pre 15 godina

Opet ostrašćeni komentari. Kad ćemo da shvatimo da je ovo politika - tu sve može. Tako je svuda. Danas se pljuju, a sutra zajedno drže miting. Nije mi milo što se pregovara sa SPS-om, ali ne postoje idealne situacije. Odnosno, postoje i zovu se ISTORIJSKE PRILIKE. Mi smo svoju imali 5. oktobra i ništa sa njom nismo uradili. A pošto istorijske prilike ne rastu na grani, nerealno je bilo očekivati da demokratska struja ponovo osvoji apsolutnu većinu na izborima. Ne posle svih grešaka koje je sebi dozvolila u prethodnih nekoliko godina. Sad nam samo ostaje da sečemo uši i krpimo d..., makar i sa SPS-om i da probamo što pametnije da odigramo u toj neprijatnoj situaciji.

Bane

pre 15 godina

Po meni najvecu odgovornost za eventualno formiranje vlade DS sa SPS snose svi oni ljudi koji nisu izasli na glasanje,a sada su prvi koji se bune protiv toga.Gde ste svi bili 11 maja? Da su svi bili malo odgovorniji mozda bi DS sam pravio vladu bez potrebe za bilo kakvom koalicijom,ali sada je ta sansa ispustena.Bolje i sa socijalistima nego da gledam Tomu i Voju na vlasti i da stalno slusam o Kosovu

ogisha

pre 15 godina

Najbolje je da DSS smeni sadasnjeg predsednika stranke, i da se vrate na neki "normalan", kolosek. I niko nece da se svadja ni sa kim.

milos

pre 15 godina

Sta su Srbi toliko zgresili da sa ovako samokaznjavaju. Zar gospodin Micunovic moze da predje preko dvadestogodisnje borbe protiv politike SPS-a. Zna se da vuk dlaku menja ali cud nikako! Zar da nam Ivica Dacic bude potpresednik vlade! Ako treba doci do kraja, onda je druzina SPS-SRS i DSS prirodnija. A to znaci da ce gradjani lupiti glavom o zid i zavrsiti sa DSS-om i SPS-om. I to mora da se dogodi Srbiji da se opameti na ovom putu Golgote.

Goran

pre 15 godina

Ljudi
I meni se gadi sve ovo , ne mogu da zamislim da nas SPS uvodi negde ali onda kad se okrenem na drugu stranu pa vidim Kostunicu,Nikolica i Dacica kako vode zemlju u jad i bedu. Moramo zapusiti nos i krenuti dalje . Ako SPS udje u vladu sa ZES onda ce i u njemu na povrsinu isplivati malo bolji ljudi. A ako se formira ova druga koalicija onda ce isplivati najgori.Mnogo mogu pokvariti pa taman da i takva vlada kratko traje.Lako je nesto pokvariti , tesko napraviti. Zato , zapusite nos i idemo dalje.

Milovan, Jagodina

pre 15 godina

U Jagodini su pobedili SPS-PUPS-JS na lokalnom nivou, a DS na republickom. Znaci, ljudi koji su glasali za Palmu, glasali su i za ZES. Znaci, koalicija Palme i SRSa bi zaista bila protiv volje glasaca...I na predsednickim izborima SPSovci, penzioneri i Palmini su glasali za Borisa. Svojim neglasanjem i smanjivanjem kvoruma Palmina i Peleviceva SSJ su uvek podrzavali i Djindjicevu vladu. Na zalost, LDP sa manjinama nije dovoljan DSu za vladu, ali, i vlada sa SPSom nije toliko iznenadjenje za ljude koji poznaju politicku situaciju. Uostalom, zar nije Nikolic odbijao koaliciju sa SPSom tokom izbora...

bb, Evropa

pre 15 godina

Ljudi, nemojte se uzbudjivati previse, imam recept da stignete do Evrope i to preko noci.Pre 15 godina rekli su mi da idem u rat u Bosnu i da se tamo borim. Rekao sam im: hvala, odoh ja u Evropu.Sa svojom lekarskom diplomom i mojom cvrstom voljom, krenuo sam i brzo sam stigao gde sam hteo: u Evropu.Danas posedujum sve sto mi treba: porodicu, veliku vilu, privatni biznis (naravno lekarski) i nekih 22-25000 evra mesecno. Moj savet: krenite najkracim putem u Evropu, ostavite vase politicare da se svadjaju, vredjaju, biju, pljuju... Do skorog vidjenja u Evropi.

Rade

pre 15 godina

"Chobaneee, vrati seeee, ovce tvojeee, ne mogu bez tebeee..."
(rambo amadeus)

Nije za Srbe jednopartijski sistem i to se kroz istoriju iznova dokazuje, a najsmesnije je sto niko ne shvata, iako je ocigledno... Mi u visepartizmu uspevamo samo kao gastarbajteri...

mens

pre 15 godina

Politika je pre svega stvar pragmatizma. Odluka SPS-a jeste svojevrsna odrednica za buducnost. Sansa da se od stranke koja je jos u senci sujete, ideala i idolopoklonstva, pretvori u modernu stranku levog centra. A to znaci reprofilisanje. A to znaci vlada levog centra. A to znaci Socijalisticka internacionala. Mali li je ulog?

Realnost

pre 15 godina

Svako ko zna da broji do 126 zna da izracuna da je nemoguce formirati vladu bez DSS ili SPS ili SRS (ove tri liste zajedno ili bar jedne od njih u koaliciji a svim ostalim izbornim listama zajedno). Druga alternativa su novi izbori. Boris Tadic je taj koji moze i treba da odabere sta je za njega, a pre svega za Srbiju najbolje.

Needle

pre 15 godina

Svaka Vlada koja ce da povede zemlju ka EU je dobra Vlada. Pa makar je sacinjavali Sps i Palma. Nemam nista protiv. Takvo je fakticko stanje, drugog izbora nema osim novih izbora ili nazadnjacke Vlade. Zato napred ka EU, dobrodosli su svi koji hoce da pomognu Srbiji na tom putu. E sada, da mi je neko samo pre pola godine rekao da cu ovo napisati rekao bih mu da je budala.

dusan

pre 15 godina

Samardžić je ukazao da se prethodna vlada raspala upravo oko "ključne stvari za državu - Kosova".
kljucna stvar za ovu drzavu, tj. ne za drzavu, vec za njene gradjane (naglasavam gradjane, a ne samo srbe; kao neki) je bolji zivot.
to da imaju dobar posao, da mogu deci da priuste i letovanje i zimovanje, da mogu da sa prijateljima izadju na rucak ili veceru, da mogu da slave slavu, a da ne moraju da za to stede godinu dana...
to je za normalne ljude kljucno. za demagoge i one koji zive u proslosti, svaka veza sa sadasnjoscu je zastrasujuca i nepoznata. tako oni i ne bi mogli da ucine nista osim da pricaju, pricaju, pricaju.
i da. evo nama opet jednog slogana, naravno od mladjahnog mladenovica (pleonazam?) - "nova nacionalna vlada srbije"
ma hajde! a sta bi to trebalo da znaci? kakve su to do sada bile vlade? kakva ce to biti vlada ako je ne osujete vi, vec neko drugi?
srs + dss su pogresili vreme. njihovi kadrovi su idelani za period posle drugog svetskog rata, propagiranje i komunizma putem reci i parola, naravno. dela ne pominjemo, jer su ona nebitna. bitno je da se nesto kaze, izlupeta. o smislu i primenljivosti tako necega neka glavu lupa neko drugi...

Zak Shurak

pre 15 godina

DSS- SRS ne mogu da nadju najbitniju podrsku za svoj projekat- a to je ona spolja... evropa i rusija imaju zajednicki interes i ko to jos nije shvatio, nema jos mnogo vremena. paradoksalno, ali u nasu korist radi i cinjenica da se, odjednom, evropi zuri da se stvari sa balkanom srede i da se i ona zaokruzi i zavrsi proces ujedinjavanja, a bez te nezgodne izrasline na svojoj zadnjici... tako, da: niti cemo se preganjati doveka sa ovom novom vladom, niti ce je praviti voja i toma! niti ce fijat da ode iz srbije, a nece niko ni ponistavati sporazum sa evropom... na srecu, stvari vise nisu u nasim rukama, a na izborima smo uradili dovoljno!

Ja

pre 15 godina

Kada Kosovo uđe u EU pre Srbije, možda će onda radikali konačno izgubiti podršku u narodu? Nadam se da ćemo ipak dobiti DS vladu...

Ser_Zile

pre 15 godina

Dokle vise? Dokle ce Vojislav Kostunica da upravlja ovom zemljom? Zar ne vidite da je postao reinkarnacija Slobodana Milosevica i da po svaku cenu zeli da bude na vlasti? Covek ne bira sredstva... dao bi sve samo da je vlast... Vojo uzmi se upamet i bezi iz politike ako ti je stavrno stalo do Srbije kao sto pricas (iz tvoje politike se vidi da nije bas tako)! Nekada sam mislio da je Vojislav politicar na koga svi treba da se ugledaju a sada zalim sto je ostao na vlasti jer ga je promenila, napravila od njega novog Slobodana Milosevica..... zalosno je majke mi!!!!!! Zar samo na sebe mislis Vojo? Pa zar se ne secate da su i ti Radikali bili u vlasti i da su nas tada bombardovali? Rekli su da ce izaci iz vlade ako do toga dodje ali su ipak ostali u istoj? Zar se toga niko ne seca???? Ljudi....opet cemo da patimo ako ovaj Vojislav ovako nastavi sa radikalima? Ako mu je samo do vlasti a ne do Srbije kako prica i obmanjuje narod..... Zalosno je sve ovo sto nam radi.....zalosno.....

micki

pre 15 godina

hmm, komplikuje se stvar

ldp-u ipak mandat manje u korist radikala. Malo je i ako se prikljuci Palma:
ds 102
ldp 13
manjine 5 (bez sulejmana)
palma 3
ukupno 123 sto znaci da fali jos 3 mandata tako da cak i ugljanin ne moze da pripomogne. Morace da idu i na penzionere, ili na SPS u celini sto ce biti zesca trgovina......

Zoran

pre 15 godina

Bio sam siguran da ce DSS na celu sa svojim predsednikom praviti koaliciju( Vladu) sa SRS, i to vec odavno. Gubitnici uvek povlace pogresne poteze pa to vazi i za Voju Kostunicu. Mogao je da napravi ovaj dil u Skupstini i da ima 47 mandata, ali se preracunao i nadao se da ce na prici o kosovu dobiti vise. Mozete moliti SPS, ali ce oni sa vama gubitnicima samo ako su ludi, pa u SPS koaliciji neka se samo Palma povuce ili glasa za proevropsku stranku fasisti propadose, knap ali propast. Mislim da Dacic nije toliko naivan, nisam pristalica SPS-a daleko od toga, ali oni mogu sada da se politicki izvuku i postanu jedna sodijaldemokratska stranka evropskih principa, sa DSS-om i SRS-om imaju sigurnu politicku smrt. Recite kada su to Nikolic, Vucic I Kostunica dobili neke izbore. Koliko su puta bili kandidati za Predsednika i uvek izgubili. Tako ce i ostati.

jo-jo

pre 15 godina

Juce O.Dulic sedi pored Z.Obradovica (SPS) i kaze da bi usli u vladu sa SPS-om samo da sprece da se vrati politika devedesetih????
Pa koju politiku ce da forsira SPS???
Ili da se ceka da prodje rok za formiranje Vlade pa jovo-nanovo ili ce se dogovoriti SRS-DSS-SPS....
A Evropa? Pa opet ce uraditi kako njoj odgovara bez ikakve grize savesti kao i uvek... Rusija - ista stvar..... Ne zanosite se da ce nam neko pomoci bez interesa.... Uvalice neki kredit sa zelenaskom kamatom ili preuzeti neku profitabilnu granu i to Vam je braco moja to, ma koliko to ne mozete da shvatite...

neko iz mase

pre 15 godina

ma neka se lepo ponudi Velji da bude ministar za kapitalne investicije u PRo Evropskoj vladi i odmah će da napusti koaliciju sa DSS-om koja više nema smisla

malo je falilo

pre 15 godina

Hvala svim mladim ljudima koji nisu glasali!!! Zbog njih sad imamo ovu pat poziciju i pirovu pobedu! Samo da je ldp dobio 3 mandata vise stvari bi bile mnogo drugacije!!

sad cete videti da ste itekako imali svoj intere da glasate kad nacionalisti formiraju vladu i odvuku nas pravac u devedesete...

Glock

pre 15 godina

Ne bih imao nista protiv toga da DS i SPS nadju zajednicki jezik. Ali, samo pod uslovom da ljudi koje smo gledali devedesetih ne budu u vladi (niti blizu nje) ni u kakvom obliku.

Znam da je SPS i ranije imao kvalitetne kadrove, ali od Slobe i njegovih pulena niko nije mogao doci do izrazaja. Da se razumemo, SPS je imao *skolovane* i prilicno sposobne kadrove, ali su korisceni u pogresne svrhe. Sada im se pruza prilika da pokazu da li razumeju sta znaci "levica", i imaju sansu da mlade ljude puste napred da od SPS-a naprave stranku koju necemo vise vezivati za devedesete.

Zalosno je sto je meni, licno, SRS mnogo veca asocijacija na prolivanje krvi i tugu i nesrecu, nego SPS (oni su mi asocijacija na lopovluk).

SPS ce ili iskoristiti priliku da postane prava levicarska stranka (i brine o socijali), ili ce se vratiti u proslost, a time ce zapecatiti svoju sudbinu.

Darko - KG

pre 15 godina

Niste glasali, cekali ste da se sve samo resi!? Sada ste protiv koalicije sa SPS-om!? Alo bre ljudi, nemamo tih par meseci ili godina da se SRS-DSS sami uguse. Svaki dan njihove uzaludne vladavine znaci isto toliko godina cupanja iz g...! SPS je trenutno idealno resenje!

St.

pre 15 godina

Imam 34 godine i očekujem dete. Prvi put sam posle svih ovih godina dao glas za neku drugu stranku osim DS-a.
Evropa da. Možda SPS jeste žaba koju treba progutati, ali znam, kako god bilo, da ja za to nisam glasao, i nadam se da stranka za koju sam glasao neće to podržati. Nismo se za ovo borili.

A ja polako spremam kofere za put odavde...

vicep

pre 15 godina

Tri palme na otoku srece:))))
Ljudi sta je tu je, pocnimo ljubav iz pocetka, sa njima u Evropu...Kontam da ce Mrkonjic biti bolji ministar za kapitalne investicije od Velje:))))

Colin_bgd

pre 15 godina

Nista nema apsolutno, sve je relativno. To jest, sve se gleda u okviru nekog konteksta. Danasnji srpski "kontekst" je da je SPS manje zlo od SRS i DSS, a i moglo bi se spinovati da SPS ulaskom u vladu sa ZES i podrzavajuci direktan evropski kurs, ima sansu da malo popravi ono sto su upropastili devedesetih.

I Cercil je pravio pakt sa Staljinom protiv Hitlera. To je politika, to je, u sustini, zivot.

A ako SPS zeli da izvrsi politicko samoubistvo i udje u koaliciju sa SRS i DSS, to je njihovo pravo, ali ce se onda secati ovih 8% dugo, dugo vremena...

Zigi

pre 15 godina

DS bi napravio gresku ukoliko bi napravio vladu sa SPS-om bez LDP-a . Ucescem i LDP-a u vladi razvodnio bi se uticaj SPS-a . Naravno i Ceda mora da to svati i da ne bude iskljuciv u pregovorima

strah narodnjaka i radikala

pre 15 godina

radikali i dss ce pokusati da nagovore sps na saradnju jer se pokazalo da im uzima glasove, posebno srs-u. to bi se jos povecalo ako bi sps isao u vladu sa ds-om, jer sa tolikom podrskom eu bilo kakva vlada ds-a ne moze da ne donese dobre rezultate.

seselj-kostunicina koalicija

pre 15 godina

a zasto dss nije pricao o programskom jedinstvu sa radikalima i u kampanji. tad bi imali jos bolji rezultat. dss su sigurno najnepostenija politicka stranka u srbiji sastavljena od najnecasnijih ljudi. mislim, kosovo i tamo odrzani izbori su najbolji primer.

zexy

pre 15 godina

Nema dileme, koalicija DS-SPS je u stvari prirodna, to su 2 reformisane stranke koje su se distancirale od proslosti.
DS se odrekao i odbacio one koji su hapsili Milosevica, a SPS se isto tako distancira na neki nacin od Milosevica i stavlja fokus na socijalnu pravdu.

Johnny Bravo

pre 15 godina

ali neka biće mi drago da ova koalicija oko DS-a uđe u koaliciju sa SPS-om...Vuku neće biti problem, on je sedeo u Slobinoj vladi, rušio Zorana sa mesta gradonačelnika sa istim tim socijalistima ...pa ste videli šta je bilo posle...neka, isto će i ove da sačeka...ima ona narodna, ko sa djavolom ...

mirza

pre 15 godina

nikad nisam ni ocekivao da ce nam sps ikad vise kreirati sudbinu ali kako kazu u zivotu nikad neznas sta ce te snaci. nekako bi i mogao da svarim sps ali samo ako bi i ceda bio tu. mislim da je jako vazno da u vladi koja ce menjati zakone za ulazak u evropsku uniju bude neko kao ceda. mislim da nije fer da se ldp nadje u opoziciji sa dss i sa srs . ja se nebi ljutio kad bi se nasli zajedno

duh koji hoda

pre 15 godina

ona trojica mi lice na cuveni trijumvirat iz maxmagnusa, cak su se i neki penzosi tamo pojavljivali.
na zalost, ovo ipak nije strip vec nas mali zivot, koji vec 18 godina krckam boreci se protih takvih likova, za obican, normalan zivot. ako sam se ja prevario, moje dete nece, nije lud da mu za 15 godina neki takvi likovi odlucuju o zivotu.

Miki

pre 15 godina

Seselj, Milosevic i Kostunica prave vladu!
Sigmund Freud, Definicija Ludila: Stalnim primenjivanjem istih metoda i iduci istim putem pokusavati doci do razlicitih rezultata!!
To je stanje u Srbiji, pa ko voli...

Lala

pre 15 godina

Narode nemojte "kriviti"SPS,pa ni DSS-NS i SRS,za ovakav ishod tesnog rezultata glasanja za partije koje tezeka EU,jer glavni krivac smo mi gradjani Srbije!!!!Nikada se nismo slozili medjusobno,trazeci krivca za to sa strane a i NIKADA se necemo sloziti ako se drzimo "nasih principa"!

skandinavac

pre 15 godina

Sve bi to bilo normalno mislim na koaliciju demokrata i socialista da se radi o svedskoj,norveskoj ili holandiji ali ovako to je samo puka borba za vlast i borba za povratak na tron pa po cjenu vlastitih ubedjenja,,to ce svakako socijalisti iskoristiti bili bi ludi ako ne? i bojim se da ce se Karl Marx uskoro prosetati terazijama..beograda..sve u svemu uzbudljivo razdoblje pred srbijom i njenim gradjanima..ko prezivi pricace..

Mirjana

pre 15 godina

Dosli smo dotle da nam Ivica Dacic kroji kapu. Da zavisimo od socijalista ,penzionera i bivse stranke ratnog zlocinca. Za sta smo se borili sve ove godine? Sada cemo da operemo SPS, da ga kujemo u zvezde, pustimo famu kako su se promenili i kako su moderna stranka proevropske orijentacije.Da jednog Milosevicevog istomisljenika i naslednika zamenimo drugim! Da glumimo da nam je bas super i onako kako smo zeleli. Uzas! Za sve to treba imati dobar stomak.

carapan

pre 15 godina

e, ako ovi naprave vladu sa sps-om, onda ce to biti nesto najludje sto se kod nas desilo posle pada milosevica. zamislite da vladu naprave oni koji su se do juce poljuvali. pljuvali su se cak i posto su raspisani izbori. setite se sta je dacic govorio kad je potpisan ssp. i sada on treba da udje u vladu i da radi suprotno od svega toga. a i ds da primi one koji su vladali devedesetih a kampanja im se zasnivala na tome da plase narod kako ce zemlja da se vrati u devedesete. i da dacic pravi vladu sa cankom, pa mozda cak i ldp-om. bas bi me zanimalo kakva bi to borba za evropu i za kosovo bila sa tim strankama. e, a tu bi bio i palma, onaj covek za koga su demokrate govorile da je arkanov prijatelj, ratni profiter, kriminalac. citam ovaj clanak i nemogu da verujem kako je sps dinkicu, djelicu i nekim drugim "demokratama" odjednom simpatican, proevrpski itd. BOZE NAS SACUVAJ!

Boki

pre 15 godina

Ako su ovi iz SPS-a pametni a mislim da jesu..
Imaju šansu da jednim udarcem ubiju dve muve.
Prvi udarac je povratak na vlast.
Drugi udarac je eliminisanje DSS-a i NS.
Kako?
Pa koštunjavi i kapitalac sa pozicije vlasti nisu uspeli da naprave bolji rezultat,zamislite kakve su im šanse iz opozicije.
Moja procena da na sledećim izborima ako SPS podrži vladu DS postaće 3 stranka iza DS i SRS-a.
Verujem da ovi iz SPS razmišljaju na duže staze,što pokazuje i izborni rezultat.

Hamlet

pre 15 godina

Ipak je nesto trulo u drzavi Srbiji.....a drzava to je narod, e pa sada dragi moj narode vidite na cemu smo. Meni vise nista ovde nije jasno, eto!

Ogorčena

pre 15 godina

Šta se ovo, dešava?!Ružan san?Vlada sa SPS-om?!Uzeli su mi mladost, najlepše godine, radost, normalan život,...Toliko sam bila srećna u nedelju uveče, plakala sam na Terazijama, slala Tadiću poljupce, vikala spasioče naš,...A sad?!I sa crnim đavolom u koaliciju, samo da se ostane na vlasti!Ne mogu da veruje!Do juče nazadne snage, povratnici u 90-te, najljući protivnici.Ustvari, u predizbornoj kampanji, nisu se oni nešto posebno ni pljuvali, između sebe.Već tad su znali, da je ovako nešto moguće.Prešla sam 30-tu, ali nije kasno!Zbogom Srbijo, odoh ja negde daleko, a ti uživaj u haosu!Tadiću, izdao i razočarao si me!!!

BIGG

pre 15 godina

Iako Milosevicevo ime izaziva horor, nema razloga da verujemo kako SPS zeli da se samo-ukopa i odsece od bilo kakve razumne buducnosti (koja je, valjda i deca razumeju, vezana iskljucivo za Evrope, a ne za Rusku oligarhiju). To ce uciniti bude li usla u koaliciju sa Radikalima & Co. Mozda se mi ne slazemo sa SPS-om, ali nema ni jednog razloga da verujemo kako I. Dacicu nedostaje mozga. Naprotiv. Vremena su se promenila. To ce za koji dan shvatiti i LDP.

Jelena iz Briselaje

pre 15 godina

... Da DS bude casno u opoziciji?! O cemu vi pricate?! Jer ne valja sa SPS-om?! Ne, nego ce u kolacijiu sa Vojislavom samo da se vi ne bi ste naljutili? Ili znachi da budu u opoziciji? Ne razumem...Niste mi jasni. Zasto uostalom ne formiraju vladu sa SPS-om? Licno ih ne volim uopste, ne moram da preciziram zbog cega, ali vremena se menjaju pa i oni. Da se kojim slucajem DS odlucio na to da se recimo povuce i bude u opoziciji, ovde bi se druga prica vrtela. Poenta je da NIKADA nismo zadovoljni. I jos nesto. Kao sto umemo tako lepo i tako brzo da zaboravljamo na proslost, tako ce i ovo proci. Napred DS sa formiranjem vlade !!

sonja

pre 15 godina

Poenta je u tome kako SPS-PUPS-JS tumače Sporazum. Oni se nisu izjašnjavali, Palma je i danas bio jasan. Boris Tadić je veoma konkretizovao priču u zadnjih nekoliko dana kampanje, i čak i ja koja nikada ne bih dala glas Radikalima, a za Koštunicu samo želim da ga više moje oke ne vide - nisam bila načisto s tim ko je u pravu, jer niko nije imao jasne argumente. Sada se vidi koliko je Koštunicina priča prazna. Da ne bude zabune, jasno je meni to bilo, samo nisam nekako racionalno mogla da dođem do tog zaključka. :oP

dex

pre 15 godina

Ovo mi lici na takmicenje u Basketu u grupama i sad plasman nase reprezentacije u narednu rundu zavisi od toga da li ce Hrvati da pobede Zambiju ili da izgube. I mi kao sad navijamo za Hrvate da se opamete i pomognu braci Srbima, a oni naravno izgube od Zambije. Pa nemojte ljudi da se nadate da ce SPS da se promeni...

Milutin

pre 15 godina

Najkorektnije i najbolje je manjinjska vlada DS sa satelitima a da ih podržava SPS (DSS ?) jer bi bili ispunjeni uslovi za ulazak u Evropu, kontrola kako če se poštovati dogovori oko Kosova a i izbegla zamka sa SRS i blokirali nekontrolisani uzleti "tajfuna" oko Tadića.

vinska musica

pre 15 godina

Jadna li smo kostun-republika, kad nam o formiranju vlade pregovaraju DSS-NS-SRS-SPS-PUPS. Voja Kostunica izgleda neobavesteno, nezna da je izgubio izbore i da je narod odlucio sta je odlucio. I ako formiraju vladu pitam se koje ce resore da uzmu. Naumov, Loncar i Trkac su vec vodili po dva ministarstva, verovatno ce da se rotiraju, Jocic je sprecen, a ostali kadrovi su zbog loseg rejtinga u narodu poslati po ambasadma u svetu. Aktiviranjem afere kofer gde su pored Simica i Zagradjanina uhapsen i drug "Mirko" Dacic Voja dobija sa vadikalima vecinu. Brigu o PUPS-ovcima preuzima Toma , on im je i najpotrebniji. Kapitalac ne odstupa od auto puta Horgos-Pozega i kraj. Alo Pozega, alo Pozega...alo Pozega gde cemo dalje. Na prvoj svecanoj sednici vlade ponistice se sporazum sa Evropom, a svecanost ce uvecati licno Betoven (o Palminom trosku) svirajuci odu kolektivno ludilo. Brod tone-spasavaj se ko moze!!!!!!!

Alekasandar -Republika Srpska

pre 15 godina

Pa dokle će Srbija da se djeli na tabore! Ni jedni nisu cvjećke ni radikali ni tadićevci,dokle će političari da razjedinjavaju srbe ovo je više smješno kao da nas ima 100000000 pa da se djelimo na ove i one! Gdje je ta granica gladi za vlašću?

Zaki

pre 15 godina

Mnogo puta mi se dešavalo u životu da u nečemu pogrešim, ali mi ljuta sujeta, moj jedini neprijatelj, nije davala da smireno prihvatim činjenicu da sam omanuo. Iako sam znao da sam u krivu naročito bi me bolelo kada bi mi neko na to ukazao...i još bih više sujetno divljao sam po sebi i škrgutao zubima. Hajde da socijalistima ne bodemo oči zbog grešaka. Može Savle da postane Pavle ako vidi da njegova težnja ka ispravljanju ima podršku. Hajde da tu mogućnost, kao malo žara u pepelu, razgorimo. Uostalom ko je, osim jednog, pa nezabludiv od žene rođenih?

Milos

pre 15 godina

Ne znam za ostale ali mislim da nasem narodu u slucaju CRNE koalicije opet biti potrebna gimnastika = dugotrajne setnje uz predivne zvuke pistaljki i lonaca...
Voleo bih da nisam u pravu i da me Gospodim Palma ne iznenadi prvom pogresnom odlukom (podrska SRS i DSS) jer verujem u njega i njegov preduzetnicki um.

U Evropu sa Palmom i DS-om....

milan

pre 15 godina

Ako su imalo pametni ovi iz SPS-a i ako ih jos sluzi pamcenje sta im je ko uradio, siguran sam da ce izabrati pravu opciju. DS se bori protiv mracnih sila `90 a sad bi oni pod ruku sa SPS-om. Budite malo opozicija, jer u Srbiji je pravilo da ko pobijedi na izborima taj je opozicija. Bar tako se godinama desava SRS-u. Oni pobjedjuju a stalno su opozicija. Sad su valjda skontali, bolje je izgubiti i biti na vlasti.

Opet Hamlet

pre 15 godina

Da li cu ikada da dozivim da na miru radim svoj posao, da se ne brinem sta ce biti sutra i da me bas briga ko je predsednik, a ko premijer, kakva je situacija u parlamentu????? Sve ovo vise stvarno nema nikakvog smisla!

nesa

pre 15 godina

...Pa zar mislite da postoji taj neko ko bi mogao sam da osvoji vlast, posle svega sto nam se desavalo poslednjih godina. Licno mislim da su socijalisti sazreli i da oni zajedno sa nama demokratama dele iste vrednosti, kako politicke tako i socijalne. Pa toje normalno da se stranke ove politicke orijentacije zalazu sa socijalni program, nova radna mesta, a to nije nista negativno, to je i jedan od preduslova za pristupanje evropskim integracijama.
Zbog svega gore navedenog smatram da cilj opravdava sredstvo

LonleyGunman

pre 15 godina

Kad covjek procita sve ove silne postove, shvati zasto je Srbija takva drzava kakva je. U skoro svim bivsim SFRJ republikama (u kojima se ratovalo, ne znam jedino za Sloveniju) su na vlasti ratne stranke koje su okrvavile ruke. Sta je HDZ bolji od SPS-a pa vladaju u Hrvatskoj vec drugi mandat? Bolje se zapitajte sto je u Srbiji skoro 50% nepismenih ili onih sa nedovrsenom osnovnom skolom, sto mladi Srbije nemaju pojma kako izgleda inostranstvo i civilizacija, sto skolski sistem Srbije proizvodi beskorisne ljude koji nista nisu naucili sto ce im biti od koristi kasnije, sto za najobicniju potvrdu trebas imati neku vezu da je progura, a za pronaci iole neki posao u struci da ne pricam. I primjera jos koliko volis. Pa se vi zapitajte, na osnovu toga koja opcija treba da formira vladu.
Po meni oni ne valjaju ni jedni ni drugi (ni DS ni radikali), svi lazu i obecavaju kule i gradove, ali Srbija ne moze biti izolovano ostrvo (Madjari, Rumuni i Bugari su vec u EU, Hrvatska je sve blize (pitam se prolazi li ko od vas kad kroz CRO i ako nista da li je bar vidio njihove puteve!), Bosna isto zeli u EU - treba li Srbija sama ostati izvan toga? Pa nismo mi Svajcarska da budemo neutralni (kamo lijepe srece).
Pa ko misli da ce ga Vucic i Nikolic odvesti u bolju buducnost...

lidija

pre 15 godina

Zar Kostunica nije obavesten da je proslo njegovo vreme, narod je rekao na izborima da nije za njegovu vladavinu vise, dosta je bilo kocenja, njega i njegovih neobavestenih pulena .Srbija treba da krene vec jednom pravim putem sa Tadicem u Evropu.... dosta je vremena proslo od petog oktobra, zar glas koji smo tada dali dajemo sada Nikolicu i Seselju, jadna Srbijo sa Veljom i Kostunicom......

Milos Milosavljevic

pre 15 godina

Ako vec mora onda neka bude i SPS samo nikako DSS + Radikali onda smo propali. Opet ce SPS da nam kroji sudbinu da ne verujes. O tempora o mores!

mrgud

pre 15 godina

U, što bih ja voleo da Koštunica napravi koaliciju sa radikalima i SPS-om, poješće ih radikalsko glasačko telo načisto. Njemu je bolje da ide u opoziciju pa da odatle napada vlast i tako proba da se ojača, jer ako bude još jedan mandat na vlasti, neće proći cenzus na sledećim izborima.

lh

pre 15 godina

sledeci put, na novim tzv sudbonosnim izborima, uradimo nesto pa da nam imigracija izadje na izbore. prestanimo sa pricom kako nam diaspora nije potrebna a evo vec 20 godina nismo u stanju da izaberemo prave ljude...plivaj sine, daleko je evropa

Met

pre 15 godina

"Nema toga što bi nas privolelo da sa njima (DS) sarađujemo".
Tek za podsećanje g. Samardžiću: pa tamo su vam koreni. Odvojiti se od DS i programski se približiti SRS, pa gde je tu stav, princip, program?
Sujeta je problem vodećih ljudi DSS. Zbog sujete su se i odvojili od DS, ne zbog programskih ciljeva. Gosp. Koštunica onomad nije mogao podneti da gosp.Đinđić bude br. 1.
Šteta što nisu sami izašli na izbore.

Mikro

pre 15 godina

Aman ljudi, sad smo gadljivi na SPS, a u nedelju, po onako lepom danu nas je mrzelo da se prosetamo koju desetinu ili stotinu metara do lokalnih izbornih mesta (mislim prvenstveno na lenje sugradjane-Beogradjane). Sad kukamo. Kad je moj otac, koji ima 83 godine i jedva hoda bez pomoci, odleteo da glasa za Evropu, onda stvarno treba da nas je sramota. Na zalost DS+LDP+manjine nemaju preko 50% i tacno je da je eventualna koalicija sa SPS tragicna, ali je koalicija DSS-SRS-NS ubitacna po sve nas i pretvorice nas u crnu rupu. Ja imam par poznanika DSS-ovaca (onih novih, oni od pre 5. oktobra su odustali od istih jos 2001.) koji se od ponedeljka ujutro ponasaju pomahnitalije od komsija radikala. Radikali cute, svesni su da im je izborni rezultat katastrofalan (nisu ocekivali ni mrvu ispod 40%) i kalkulisu, a DSS-ovce moram da zaobilazim na ulici da izbegnem ispade nekog cudnog, tragi-komicnog ponasanja. SPS ima prilike da se bar malo iskupi za sve lose ucinjeno u proslosti.

Milan

pre 15 godina

Sta DSS-NS i SRS treba jos da usaglasavaju pa to su uradili vec prije nego sto je Kostunica podneo ostavku. Ali i inace njihova politika i stavovi ne razlikuju se pa ni nema sta posebno usaglasavati. Zamislite ovako: Seselj predsednik, Kostunica premijer, Nikolic ministar inostranih poslova za istok a Vucic gradonacelnik, ja vracam moj pasos i trazim drugi. A da li ste primetili gde su radikali dobili najvise procenata u zatvorima - u bogati sve patriota do patriote.

NemanjA

pre 15 godina

Kao sto sam i ocekivao, opet mora da se bira izmedju manjeg od dva zla... A DS+SPS je najmanje losa opcija trenutno. Ipak, raduje me sto sve vise ima glasova za prave evropske partije, uskoro ce ovi drugi otici u zaborav, ali narodu je dosta da to ceka...proci ce nam mladost...

Tri losa ubise Milosa

pre 15 godina

Dok macke nema misevi kolo vode. Gubitnici se sastali da formiraju vladu. Hm. Jos ce SPS da bude najveci pobednik na kraju.

Prevodilac

pre 15 godina

Puno je zajednickih interesa koje bi u ime Srbije trebalo da slede sve partije. Za jedan novi pocetak medju njima bila bi nuzna promena vodecih ljudi u nekim partijama. Jer rdja se brzo skuplja na starom gvozdju.
Sve partije pokusavaju na racun drugih partija vlastiti prosperitet ucvrstiti, a ne kroz profilisanje na osnovu vlastitih vrednosti i ciljeva.
To vodi u slepilo, bezlicno politiziranje, samodopadenje, koketiranje sa masama i corsakak na stetu sviju nas.
Uskoro cemo doziveti (partijsko vencanje)-koaliciju.
Sve su neve lepo nakicene, al' miraza nijedna ne nosi.

Albert

pre 15 godina

kad su bili izbori???i ko skim pregovara?ja cu iduci put da glasam za David Copperfield-a....on menja svakog od ovih...jer nasi su dosta toga naucili od njega,i ipak im nije dosta

Živorad

pre 15 godina

Jedina dobra stvar u ovoj kombinatorici je to što ćemo, u trci i otimačini, da ne kažem "kupovini" koalicionih partnera, vrlo brzo dobiti Vladu, kakvu-takvu..

Milovan

pre 15 godina

Ljudi, realno gledajte na stvari. Buduca trgovina DS-a sa SPS-om je posledica samo jedne stvari a ta je neocekivano mali broj glasova LDP-a. Znam da ce ovo pogoditi vecinu ljudi koji posecuju ovaj sajt, ali smatram da je Ceda odigrao sve pogresno. Razmislite.

izzy

pre 15 godina

Ni meni licno nije draga pomisao da ce vladu formirati DS sa koalicijom oko SPS, sa Dacicem koji fizicki podseca na Slobu i sa Palmom koji je "bio mali kada je Betoven svirao"! Ali ljudi, ovde se radi o interesu Srbije i svih nas ! Ipak to nije onaj SPS nema Slobe ni Bakija Andjelkovica ni Vucelica ... Uostalom i DS i LDP su levi centar zar ne ? A kad vec pomenuh LDP - svega ovoga ne bi bilo da je LDP ispunio onih 7-8% o kojima se govorilo u istrazivanjima tokom cele kampanje... Ali to nam je sto nam je sad! SPS ulazi u Vladu kako god... onda bolje "za Evropu" !

bolero

pre 15 godina

O Zorane! Zivot bacen za nista. Zar sa SPS da radimo, mi da im operemo biografije. E pa zao mi je gospodo draga iz DS, ili mozda buduci drugovi. Iduci put za LDP ili kraj TOTALNI!!

Miroslav iz Hamburga

pre 15 godina

DS mora po americkom principu" He´s a son of bitch, but he is our son of a bitch!" da prilagodi Dacicev SPS na ciljeve DSa.

Goran

pre 15 godina

Ej ljudi, sad vise nema hocu - necu. Ako je cena za ulazak u EU koalicija sa SPS-om ima bre da se pravi. Ma ako nam kazu da svi dva puta dnevno setamo oko Slavije sa Slobinim slikama za ulazak u EU ima bre i to da radimo. Nemoj da se foliramo. I bas me briga da li ce koalicija da bude sa SPS-om ili carom Muratom ako cemo tako u EU. I svi u demokratskom bloku koji "kao nece sa SPS-om" su slagali svoje birace kada su im rekli da ce po svaku cenu uraditi sve sto je potrebno za evropske integracije. Na kraju i premijer Velike Britanije rece: "ne mora SPS vecito da ostane partija Slobodana Milosevica". Jednostavno, bas me briga sta treba da uradite ako cete to da uradite zbog toga sto ce Srbija za 5, 6 godina da bude clan EU. Jel to jasno ?

citizen

pre 15 godina

Ah..polako Voja Kostunica odlazi sa politicke scene, evidentno je da je on najveci gubitnik ovih izbora. Ovo sa Radikalima je "slamka spasa" ali im to sve nece vredeti.

grobar_jug

pre 15 godina

Ljudi, SPS ce da napravi koaliciju sa DS-om i manjinama. Pa nije Ivica Dacic lud. Koalicija SRS-DSS-SPS je prica za malu decu i buncanje radikala i Kostunice koji ne znaju sta da rade posto su pukli.

lala

pre 15 godina

Mislim da je jedina realna varijanta ona o kojoj je govorio Bujosevic.
SPS ima sansu da izuzetno profitira posle ovih izbora. Kako je rekao Bujosevic ucescem u vladi sa DS-om SPS moze da se vecim delom opere za ono sto su radili 90-tih. Mislim da je toga svestan i SPS i ne verujem da ce propustiti takvu priliku.

DACA

pre 15 godina

ZBOGOM SRBIJO ili SRBIJA BEZ GRANICA, znacemo po izborima koji ce biti nastup u 2 kolone. Dosta Miskovica, Kostunica i kohabitanata! Ako sutra Vojvodina sa finim svetom pozeli da izadje iz lude drzave Srbije, ko je kriv?

Ivan

pre 15 godina

Nisam presrecan sto cemo sa SPS-om u koaliciju,ali ako je to cena da se izbrise Kostunica sa nase politicke scene, prihvatam i takvu opciju!

Leksa

pre 15 godina

Kakav je ovo haos u izbornim pravilima! Pa valjda se zna neki red i postupak u sastavljanju nove vlade. Kao prvi korak posle izbora, je da predsednik Tadic odredi novog mandatara za odredjivanje sastava nove vlade, a kad ga imenuje, on je posle jedini ovlasten da pregovara o sastavu nove vlade. A tu mogucnost treba prvo da ponudi najvisem predstavniku pobednicke stranke ili koalicije na izborima (u stvari sam sebi, ali posto je to nemoguce onda nekom drugom visokom predstavniku pobednicke koalicije). Pa tek u slucaju da on neuspe da sastavi vladu, mogucnost dobija onaj koji je zavrsio na drugom mestu (u ovom slucaju radikali). Kakav je ovo nacin da svako moze da pregovara sa svakim. Time se negira volja biraca, da onaj koji dobije najvise glasova, ustvari pobedi na izborima, posle i stvarno vlada u Srbiji!