Sreda, 30.04.2008.

13:57

Đelić: Za četiri godine u EU

Božidar Đelić je uveren da će Srbija, nakon što je potpisala SSP, za četiri godine ući u EU. Predsednik Boris Tadić kaže da je Sporazum preduslov za stabilnost Srbije.

Izvor: B92

Ðeliæ: Za èetiri godine u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Spasic-Los Angeles

pre 15 godina

Prava je sramota da je proslo 8 godina od kada je Milosevic otputovao, a Srbija se nije mnogo pomakla prema putu ka EU. Cak sta vise, Bugarska i Rumunija su clanice EU; to su 2 zemlje koje su bile daleko iza Srbije. Zasto je sve to toliko sporo??? I nakon svega, pro-nazi partija SRS - se povampirila na politickoj sceni. Da li je narod poludeo kada je radikalima dao skoro 50% glasova na prethodnim izborima (??!!??)

Iva

pre 15 godina

Veoma mi je drago zbog potpisivanja SSP, ali za clanstvo u EU 2012 godne nema sanse i nema svrhe to obecavati. Za sada jedino sto ce Srbija dobiti od Evrope je vise stranih ulaganja(ako formiraju novu Vladu naravno proevropske stranke)i ukidanje viza, ali ne pre kraja iduce godine, vec kad Hrvatska bude pred vratima EU da ne bi morali i Hrvati opet da nam uvode vize. Ipak, puno znace i te dve stvari.

Krole

pre 15 godina

1. Vrlo, vrlo pozitivna vest! Konacne se neko ohrabrio i preuzeo odgovornost na sebe.
2. Nema ali nema ni teoretske sanse da to stignemo do 2012. Ko ce da usvaja zakone kad "EU snage" nece imati premoc u parlamnetu? SRS i DSS?
3. Srbija nije kljucna zemlja u regionu. Malo trziste, neobrazovan narod, bez industrije, treceg sektora... Prespavali smo 18 godina to je, na zalost, realnost! Recite mi koja Svetski razvijena zemlja ima poljoprivredu kao najbitniju/najrazvijeniju privrednu granu?
4. Strani investitori dolaze u zemlje u razvoju da zarade pare a ne zbog humanitarnih ili ti nekih ljudsko-patriotskih razloga :-)!

Zoran

pre 15 godina

Cestitam gradjanima srbije, na pocetku evropskih integracija. Citam komentare i ne razumem cemu taj pesimizam? Ako je ministar Djelic rekao za cetiri godine, treba da svi mi zasucemo rukave i da zapnemo i taj posao odradimo za tri ako je moguce. Treba se trgnuti i poceti raditi, srediti kucu i oko kuce, traziti posao i izgarati na poslu, samo tako se danas moze uspeti i biti najbolji. Ako su ostali trebalo toliko ajmo mi pokusati za krace vreme da udjemo i postavimo rekord. Najlakse je kukati i reci oni nas nevole i oni nas mrze, ajmo ih naterati da nam se zadive i da nas na osnovu nasih uspeha cene i postuju. Svi prvo na izbore 11. maja to je prvi zadatak koji se mora odraditi.

VAsler

pre 15 godina

Prijem je na osnovu rezultata u privredi, raspolozenja EU za prosirenje a brzina pregovora nije osnovna skola koja mora da traje osam godina. Ako nas procene zrelim po poznatim kriterijumima ulazimo, ako ne...dajte malo pozitivne energije pozitivnim stvarima, lako je kritikovati, ovo je bilo pozitivno. Svako drugo tumacenje je zaista ekstremno. Ja mislim da je za nas pre prijema vaznije da svi koji su za ili protiv,(neodlucnima pristup zabranjen), sa ili bez Shengena (bolje sa) odu u posetu par dana nekoj od EU zemalja i pokusaju sami da zapaze i zakljuce stvari koje im se svidjaju a koje ne. Imamo na TV-u politicare koji ne govore ni jedan jezik, putuju malo ili ni malo i podsmejavaju se svima-sve vide negativno i to saopstavaju javno, a ponekad i prete.
Cinjenica da imamo losiji start, mozda smo zbog dvadesetogodisnjih skandala i na losem glasu ali pozitivna terapija s koje smo pobegli 2003 nije nemoguca. SVE JE MOGUCE!!!

djuro

pre 15 godina

Cestitam Djelicu i Tadicu na borbi za ulazak u EU(da su bar svi takvi).
A u EU cemo uci kad ne budemo u svemu najbolji,u regionu bolji od Slovenaca,Hrvata,Makedonaca Rumuna itd...Posto sad radimo sa 10% a najbolji smo,ajde da zapnemo i radimo svi 100% pa makar bili i najgori al primice nas 100%.

jura

pre 15 godina

Čestitam iz susjedstva. Nadam se (kao i većina ljudi koji komentiraju) da će se zaista stvari pokrenuti i da će biti bolje. Kako za vas tako i za nas.

bezimena

pre 15 godina

4 godine je realno vreme do ulaska u EU ako demokratske snage budu izabrane 11.maja. Ako ne, onda ćemo u EU ući za "mnogo,mnogo" godina a najverovatnije nikad. p.s.Makedonija ima problem imena države i dok ga ne reši neće ući u EU, ali to na stranu, ni jedna okolna zemlja se ne može porediti sa Srbijom i njenim kapacitetima

Sven

pre 15 godina

Šanse za ulazak Srbije u EU za 4 godine su, nažalost, gotovo nikakve. Proces ulaska u EU, kojem je cilj reforma zemlje i prilagodba EU standardima, je prilično dug i težak. Potpisivanje SSP je zapravo samo prvi korak, tj. otpočinjanje tog procesa (naravno kad on stupi na snagu). Nakon toga se treba podnijeti zahtjev za statusom kandidata, pa odgovarati na upitnik, pa čekati avis, pa čekati status kandidata, pa čekati početak pregovora, a za svaku od tih faza će EU postavljati hrpu novih uvjeta koji se moraju ispuniti. Nakon toga će početi pregovori u kojima treba cijeli pravni sustav reformirati i uskladiti sa europskim pravnim poretkom, drugim riječima donijeti i provesti hrpetinu zakona... e tek onda se potpisuje pristup u EU nakon kojeg počinje dugotrajna ratifikacija... To je stvarno užasno dug put i šanse su nikakve da se to desi u četiri godine. Ali bitno je da se krene bez obzira na trajanje, jer je to u interesu građana Srbije i cijele regije. Nadam se da se uskoro vidimo u EU. Pozdrav iz Zagreba.

Nindza

pre 15 godina

E ovako, bez nagadjanja kad ce ko u EU. Jeste da na papiru okolne zemlje imaju vece plate u odnosu na Srbiju, ali Srbija ima 10% iskoristenog kapaciteta (nasa krivica apsolutno), dok je Sloveniji ovo maksimum maksimuma-u tom smislu se kaze da je Srbija "kljucna zemlja" u regionu. Drugo, poredite Srbiju koja je imala RAT(ove). Jeste, rat je bio na teritoriji Hrvatske, ali u ekonomskom smislu-taj rat nije vecinom finansirala Hrvatska, vec su imali sve vrste pomoci NATO-a i zapadnih zemalja. A Srbija nije imala niti jednog saveznika (opet nasa krivica apsolutno), osim retoricke "podrske" Rusije. Onda je jos pretrpela i bombardovanje, sankcije, sto je devastiralo privredu. Medjutim, i pored svega toga se prica o vrlo bliskim datumima prijema Hrvatske i Srbije u EU...pa ne toliko vremenski daleko ni od Rumunije, koja nije imala ama bas nikakva razaranja, a diktatora su svrgnuli pre dve decenije... Ako se gleda iz tog ugla, da li je Srbija zaista losija od okolnih zemalja? A radi na svega 10%...
E, sve ovo pod uslovom da ne dodju radikali i slicni, onda ga ugasismo...

Ana

pre 15 godina

taman se juce obradujem necem razumnom a Djelic odmah bubne nesto tipa ove recenice, ma koje 4 godine...
nikad mi nije bilo jasno u ovoj zemlji, zasto tako srljamo, cim ucinimo mali, normalan korak, udaramo na sva zvona i obecavamo kule i gradove, sada cemo da zvacemo i sta jeste i sta nije realno, da li iko moze bar malo da ne odlazi u krajnosti?

Zoran Radakovic

pre 15 godina

Prvo cestitam Djelicu na potpisivanju PREDSPORAZUMA,jer do SPORAZUMA ima jos dosta posla (saradnja sa Hagom u potpunosti,retifikacija u svim drzavama koje su potpisale itd...)
Za neupucene (a ima ih mnogo),Hrvatska i Makedonija su potisale sporazum u potpunosti davne 2001 godine a jos nisu u EU.
Tako da ovaj naslov Srbija za 4 god.u EU ne stoji,iako bih licno voleo da smo od sutra vec u EU.
Sta je preterano,preterano je do Panceva! E to vec ni taj Savicevic ne moze, (komentar moje babe dok je slusala utakmicu C.Zvezda-Partizan,misleci da je ovaj sutnuo loptu do grada Panceva)

Realan

pre 15 godina

Lepa vest nema sta, mada posle toliko natezanja izgubila je pravu tezinu.
Oko ocene kad cemo u EU stvarno je izlisno govoriti, Hrvatska se nada vec poodavno pa se kraj jos ne nazire.Ako je procena zasnovana na istim postulatima poput datuma izdavanja novog biometrijskog pasosa, plastificiranih licnih karata,vozackih dozvola, sta realn ocekivati?
Budimo realni!
Pozdrav

Ancica

pre 15 godina

SSP donosi ono sto svaki građanin, kada razmišlja o svojoj budućnosti, poželi sebi. Postoji i jedna manja grupa, koja je protivnik potpisivanju sporazuma jer će im isti ugroziti monopole, nametnuće im obavezu za pružanjem većeg kvaliteta potrošačima, i ulaganje velikih novcanih suma u unapređivanje radnih uslova zaposlenih.
Po prvi put u našoj istoriji, izgleda da će narod odneti pobedu nad ovom drugom grupom!

mario

pre 15 godina

Za četiri godine da če Srbija uči u EU je preambicozno isto tako Srbija neče moči dobiti status kandidata ili početi pregovore za punopravno članstvo u EU dok ne ispuni jedan bitni uslov hapšenje optuženih za ratni zločin mislim da više Nizozemska neče popuštati.
Pregovori za članstvo u EU neidu baš tako jednostavno i uvijek može doči do zastoja ili uslovljavanja znamo da je u Srbiji,a i svim zemljama Balkana korupcija na najvišem nivou,sudstvo nije nezavisno itd...

Dejan

pre 15 godina

Hmm, jos niti SSP nije stupio na snagu, a niti se ne zna kada ce da stupi, a on vec za 4 godine u EU. Biti ce dobro, ako bude za 8. Nego, nesto sam drugo zelio da napisem. Tko je gledao na HTV-u plodove zemlje zna sto EU u biti trazi sa tim kvotama i zasto im trebamo u EU. Dobro je jedan seljak u toj emisiji rekao (a,sto mu je rekao EU zvanicnik), a rekao je tipa : mi (EU) trebamo kvalitetnu hranu koji vi imate, a vi trebate nekvalitetnu i jeftinu hranu koju mi imamo. Koliko to god grubo/otrcano zvucalo to je istina.

pričam ti priču

pre 15 godina

Daj Đeliću ne pričaj bajke. Biće dobro ako za 4 godine Srbija počne pregovore o punopravnom članstvu. Hrvatska će u EU 2010. nakon pet godina pregovora, a SSP je zaključila još 2001! Srbija je tek potpisala SSP s ODGODOM primene dok ne položi ispit da je civilizovana zemlja. I još nešto. Nakon HR vrata EU se zatvaraju na određeni period bez primanja novih članica. Isto tako sve se češće govori o primanju zapadnog Balkana u paketu. Srbija tek treba potvrditi SSP, onda treba dobiti poziv EU za početak pregovora o punopravnom članstvu, onda treba dobiti datum početka pregovora, a onda tek počinju pregovori koji mogu trajati i 10 godina. Makedonija je SSP potpisala 2001. i nije ni korak bliže EU. Daleko je dan kada će Srbija biti dio EU. Zato ne pričati bajke nego početi raditi da taj dan dođe čim prije.

Dorifor

pre 15 godina

Moram priznati da se na komentarima vidi kolika je zapravo neupućenost građana Srbije u tokove Europske unije i pravila ponašanja.Odavno je prošlo vrijeme "ključnih zemalja" ovdje ili ondje. Zapadna Europa je već odavno svoje najvažnije industrije preselila u Istočnu Europu (automobilska industrija, telekomunikacije itd) i tu je Srbija odavno zakasnila. Mislim da se svi tu morate osvijestiti i shvatiti ćete vrlo brzo koliko je Srbija, u principu, vrlo daleko ne samo od prosjeka EU već i od najbližih susjeda u najvažnijim granama.
Mnogi građani novih zemalja EU-a još uvijek na svojo vlastitoj koži ne osjećaju neke posebne pozitivne posljedice ulaska u EU. Prosjek plaća je i dalje debelo ispod onih u starim članicama EU. Slovenija je trenutno s prosjekom od oko 950 eura mjesečno, Hrvatska oko 750 eura itd, ostale zemlje još i manje, dok je u jednoj Austriji prosjek čak 2000 eura. Neke eventualne blagodati SSP, kada on za koju godinu-dvije kod vas stupi na snagu, obični građanin neće još godinama osjećati. Ali izbijte iz glave te parole da ćete, navodno, prestići Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku, jer ste "ključna zemlja u regionu". Osvijestite se malo, sve te zemlje su za Srbiju zapad i one će još više odmicati. I nemojte živjeti u idealima. Do boljeg standarda trebaju desetljeća.

Opet Ja

pre 15 godina

Bravo za SSP, bravo za hrabrost i konacno bravo za odrzanu rec. E posebo REC jer taj osecaj, tu naviku tu lepotu odrzane reci vec odavno ne poznajemo.
Sto se samog SSP-a tice, evo nam prave sanse Svet bruji od krize hrane, a mi u Srbiji mozemo da je proizvedemo za pola sveta, ma najmanje za celu Evropu.
Bravo,Bravo...
ZIVEO 11 MAJ DAN OSLOBODJENJA SRBIJE OD SESELJA NIKOLICA DACICA KOSTUNICA ILICA
ZIVELI VIDIMO SE 12. MAJA U EVROPI

skandinavac

pre 15 godina

E moj djelicu koje crne 4 godine ..??
eto njih dogodine..pa valjda ti je jasno u cemu je fazon..pa nemaju ljudi tamo po zapadu kome vise da uvaljuju robu zasitili se jedni drugih pa im treba trziste .bugari,rumuni,srbi ,balkan ceo i to je to ..ZURI IM SE DJELICU::skontaj malo

Rade

pre 15 godina

Bravo Bozo! Posle 20 godina
videti predstavnike Srbije sa
pravim osmehom na licu, medju
zivilizovanim predstavnicima
drzava Evrope jeste dozivljaj
za svakog casnog gradjanina
Srbije. Skoro cetvrt veka je
taj jadan narod slusao i
gledao budalastine nekakvih:
Jovica, Milosevica, Markovica
Seselja, Kostunice, Palme,
Bidze, Karica iii..., a od
juce mozemo da kao narod
medju sobom izgovarati reci
koje imaju i smisla i obaveze

Clock

pre 15 godina

"puna, praktična primena Sporazuma u rukama građana Srbije koji o tome odlučuju 11. maja na izborima". I Nadam se da ce je pravilno iskoristiti tako sto ce birati evropsku buducnost.

steva

pre 15 godina

Svaka čast Božo,odličan potez.Već sutradan posle potpisivanja sporazuma stiže i ova lepa vest za Kragujevac,Šumadiju i celu Srbiju.Mi smo ključna zemlja u regionu i ukoliko budemo bili stabilni brzo ćemo sustići i prestići,Rumune,Bugare a i Čehe,Slovake,Poljake
Boža je juče ispao najveći patriota jer će obezbediti građanima ono što je najbitnije...A to je posao

Opera

pre 15 godina

"Božidar Đelić je uveren da će Srbija, nakon što je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za četiri godine ući u EU". Ako je moguce i pre, ali znamo da nije. Bez obzira kada, vazno je da smo se juce pomerili sa mrtve tacke.

Dejan

pre 15 godina

Populizam najgore vrste. Te iste kvote postoje vec godinama, a kvota govedjeg mesa nikada nije ispunjena. K tome sigurno FIAT nije potpisao zbog SSP-a, vec zbog trzista CEFTA-e. SSP je naravno pozitivna stvar, ali skupljati poene na osnovu toga da je netko nekome nesto poklonio, a on nije ispunio zadane uslove bas i nije posteno.

Miodrag Marković

pre 15 godina

"Irska nikada nije priznala nezavisnost Severne Irske...". I da je htela nije mogla, Severna Irska je konstitutivni deo Ujedinjenog Kraljevstva, ili ako lepše zvuči Velike Britanije.

Pescanik

pre 15 godina

"Potpisivanje Sporazuma je vrhunski čin patriotizma onih koji su jučce bili u Luksemburgu". Upravo tako gospodine Djelicu, prava poruka za samozvane srpske patriote.

DUBINJE

pre 15 godina

Prava je stvar potpisivanje SSP.Narocito za nas u Sandzaku,konacno cemo i mi osetiti blagodati tog sporazuma jer smo mi najnerazvijenija regija.Verovatno ce strane investicije stici i kod nas da konacno i mi hodamo asfaltom dosta nam je vise blatnjavih ulica,a takodje ocekujemom da se ovaj bedni narod i negde uposli.Samo me interesuje sta ce gospodin VOJA DR. KOSTUNICA povodom ovoga reci ili ce postaviti onog Mladenovica da nam soli pamet sa nekim nebeskim argumentima.Da je ZORAN ziv davno bi mi bili EU za Bugarsku i Rumuniju.

doda

pre 15 godina

Kao prvo da cestitam Djelicu na potpisivanju jucerasnjeg sporazuma! Juce je bio veliki dan za Srbiju! Ne osvrcite se molim vas na one koji vas pljuju jer vam nisu ni do kolena! Nadam se daljem razvoju zemlje!

Vojislav

pre 15 godina

Mislim da je to u ovom trenutku i u ovoj situaciji beznađa obećavajući potez. Na građanima Srbije je da iskoriste ili neiskoriste mogućnosti koje im se pružaju. Vrlo brzo ćemo to saznati.

doda

pre 15 godina

Kao prvo da cestitam Djelicu na potpisivanju jucerasnjeg sporazuma! Juce je bio veliki dan za Srbiju! Ne osvrcite se molim vas na one koji vas pljuju jer vam nisu ni do kolena! Nadam se daljem razvoju zemlje!

Rade

pre 15 godina

Bravo Bozo! Posle 20 godina
videti predstavnike Srbije sa
pravim osmehom na licu, medju
zivilizovanim predstavnicima
drzava Evrope jeste dozivljaj
za svakog casnog gradjanina
Srbije. Skoro cetvrt veka je
taj jadan narod slusao i
gledao budalastine nekakvih:
Jovica, Milosevica, Markovica
Seselja, Kostunice, Palme,
Bidze, Karica iii..., a od
juce mozemo da kao narod
medju sobom izgovarati reci
koje imaju i smisla i obaveze

Vojislav

pre 15 godina

Mislim da je to u ovom trenutku i u ovoj situaciji beznađa obećavajući potez. Na građanima Srbije je da iskoriste ili neiskoriste mogućnosti koje im se pružaju. Vrlo brzo ćemo to saznati.

Pescanik

pre 15 godina

"Potpisivanje Sporazuma je vrhunski čin patriotizma onih koji su jučce bili u Luksemburgu". Upravo tako gospodine Djelicu, prava poruka za samozvane srpske patriote.

steva

pre 15 godina

Svaka čast Božo,odličan potez.Već sutradan posle potpisivanja sporazuma stiže i ova lepa vest za Kragujevac,Šumadiju i celu Srbiju.Mi smo ključna zemlja u regionu i ukoliko budemo bili stabilni brzo ćemo sustići i prestići,Rumune,Bugare a i Čehe,Slovake,Poljake
Boža je juče ispao najveći patriota jer će obezbediti građanima ono što je najbitnije...A to je posao

Opera

pre 15 godina

"Božidar Đelić je uveren da će Srbija, nakon što je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za četiri godine ući u EU". Ako je moguce i pre, ali znamo da nije. Bez obzira kada, vazno je da smo se juce pomerili sa mrtve tacke.

DUBINJE

pre 15 godina

Prava je stvar potpisivanje SSP.Narocito za nas u Sandzaku,konacno cemo i mi osetiti blagodati tog sporazuma jer smo mi najnerazvijenija regija.Verovatno ce strane investicije stici i kod nas da konacno i mi hodamo asfaltom dosta nam je vise blatnjavih ulica,a takodje ocekujemom da se ovaj bedni narod i negde uposli.Samo me interesuje sta ce gospodin VOJA DR. KOSTUNICA povodom ovoga reci ili ce postaviti onog Mladenovica da nam soli pamet sa nekim nebeskim argumentima.Da je ZORAN ziv davno bi mi bili EU za Bugarsku i Rumuniju.

Dejan

pre 15 godina

Populizam najgore vrste. Te iste kvote postoje vec godinama, a kvota govedjeg mesa nikada nije ispunjena. K tome sigurno FIAT nije potpisao zbog SSP-a, vec zbog trzista CEFTA-e. SSP je naravno pozitivna stvar, ali skupljati poene na osnovu toga da je netko nekome nesto poklonio, a on nije ispunio zadane uslove bas i nije posteno.

Opet Ja

pre 15 godina

Bravo za SSP, bravo za hrabrost i konacno bravo za odrzanu rec. E posebo REC jer taj osecaj, tu naviku tu lepotu odrzane reci vec odavno ne poznajemo.
Sto se samog SSP-a tice, evo nam prave sanse Svet bruji od krize hrane, a mi u Srbiji mozemo da je proizvedemo za pola sveta, ma najmanje za celu Evropu.
Bravo,Bravo...
ZIVEO 11 MAJ DAN OSLOBODJENJA SRBIJE OD SESELJA NIKOLICA DACICA KOSTUNICA ILICA
ZIVELI VIDIMO SE 12. MAJA U EVROPI

pričam ti priču

pre 15 godina

Daj Đeliću ne pričaj bajke. Biće dobro ako za 4 godine Srbija počne pregovore o punopravnom članstvu. Hrvatska će u EU 2010. nakon pet godina pregovora, a SSP je zaključila još 2001! Srbija je tek potpisala SSP s ODGODOM primene dok ne položi ispit da je civilizovana zemlja. I još nešto. Nakon HR vrata EU se zatvaraju na određeni period bez primanja novih članica. Isto tako sve se češće govori o primanju zapadnog Balkana u paketu. Srbija tek treba potvrditi SSP, onda treba dobiti poziv EU za početak pregovora o punopravnom članstvu, onda treba dobiti datum početka pregovora, a onda tek počinju pregovori koji mogu trajati i 10 godina. Makedonija je SSP potpisala 2001. i nije ni korak bliže EU. Daleko je dan kada će Srbija biti dio EU. Zato ne pričati bajke nego početi raditi da taj dan dođe čim prije.

Dorifor

pre 15 godina

Moram priznati da se na komentarima vidi kolika je zapravo neupućenost građana Srbije u tokove Europske unije i pravila ponašanja.Odavno je prošlo vrijeme "ključnih zemalja" ovdje ili ondje. Zapadna Europa je već odavno svoje najvažnije industrije preselila u Istočnu Europu (automobilska industrija, telekomunikacije itd) i tu je Srbija odavno zakasnila. Mislim da se svi tu morate osvijestiti i shvatiti ćete vrlo brzo koliko je Srbija, u principu, vrlo daleko ne samo od prosjeka EU već i od najbližih susjeda u najvažnijim granama.
Mnogi građani novih zemalja EU-a još uvijek na svojo vlastitoj koži ne osjećaju neke posebne pozitivne posljedice ulaska u EU. Prosjek plaća je i dalje debelo ispod onih u starim članicama EU. Slovenija je trenutno s prosjekom od oko 950 eura mjesečno, Hrvatska oko 750 eura itd, ostale zemlje još i manje, dok je u jednoj Austriji prosjek čak 2000 eura. Neke eventualne blagodati SSP, kada on za koju godinu-dvije kod vas stupi na snagu, obični građanin neće još godinama osjećati. Ali izbijte iz glave te parole da ćete, navodno, prestići Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku, jer ste "ključna zemlja u regionu". Osvijestite se malo, sve te zemlje su za Srbiju zapad i one će još više odmicati. I nemojte živjeti u idealima. Do boljeg standarda trebaju desetljeća.

Clock

pre 15 godina

"puna, praktična primena Sporazuma u rukama građana Srbije koji o tome odlučuju 11. maja na izborima". I Nadam se da ce je pravilno iskoristiti tako sto ce birati evropsku buducnost.

Dejan

pre 15 godina

Hmm, jos niti SSP nije stupio na snagu, a niti se ne zna kada ce da stupi, a on vec za 4 godine u EU. Biti ce dobro, ako bude za 8. Nego, nesto sam drugo zelio da napisem. Tko je gledao na HTV-u plodove zemlje zna sto EU u biti trazi sa tim kvotama i zasto im trebamo u EU. Dobro je jedan seljak u toj emisiji rekao (a,sto mu je rekao EU zvanicnik), a rekao je tipa : mi (EU) trebamo kvalitetnu hranu koji vi imate, a vi trebate nekvalitetnu i jeftinu hranu koju mi imamo. Koliko to god grubo/otrcano zvucalo to je istina.

jura

pre 15 godina

Čestitam iz susjedstva. Nadam se (kao i većina ljudi koji komentiraju) da će se zaista stvari pokrenuti i da će biti bolje. Kako za vas tako i za nas.

Ana

pre 15 godina

taman se juce obradujem necem razumnom a Djelic odmah bubne nesto tipa ove recenice, ma koje 4 godine...
nikad mi nije bilo jasno u ovoj zemlji, zasto tako srljamo, cim ucinimo mali, normalan korak, udaramo na sva zvona i obecavamo kule i gradove, sada cemo da zvacemo i sta jeste i sta nije realno, da li iko moze bar malo da ne odlazi u krajnosti?

Nindza

pre 15 godina

E ovako, bez nagadjanja kad ce ko u EU. Jeste da na papiru okolne zemlje imaju vece plate u odnosu na Srbiju, ali Srbija ima 10% iskoristenog kapaciteta (nasa krivica apsolutno), dok je Sloveniji ovo maksimum maksimuma-u tom smislu se kaze da je Srbija "kljucna zemlja" u regionu. Drugo, poredite Srbiju koja je imala RAT(ove). Jeste, rat je bio na teritoriji Hrvatske, ali u ekonomskom smislu-taj rat nije vecinom finansirala Hrvatska, vec su imali sve vrste pomoci NATO-a i zapadnih zemalja. A Srbija nije imala niti jednog saveznika (opet nasa krivica apsolutno), osim retoricke "podrske" Rusije. Onda je jos pretrpela i bombardovanje, sankcije, sto je devastiralo privredu. Medjutim, i pored svega toga se prica o vrlo bliskim datumima prijema Hrvatske i Srbije u EU...pa ne toliko vremenski daleko ni od Rumunije, koja nije imala ama bas nikakva razaranja, a diktatora su svrgnuli pre dve decenije... Ako se gleda iz tog ugla, da li je Srbija zaista losija od okolnih zemalja? A radi na svega 10%...
E, sve ovo pod uslovom da ne dodju radikali i slicni, onda ga ugasismo...

skandinavac

pre 15 godina

E moj djelicu koje crne 4 godine ..??
eto njih dogodine..pa valjda ti je jasno u cemu je fazon..pa nemaju ljudi tamo po zapadu kome vise da uvaljuju robu zasitili se jedni drugih pa im treba trziste .bugari,rumuni,srbi ,balkan ceo i to je to ..ZURI IM SE DJELICU::skontaj malo

mario

pre 15 godina

Za četiri godine da če Srbija uči u EU je preambicozno isto tako Srbija neče moči dobiti status kandidata ili početi pregovore za punopravno članstvo u EU dok ne ispuni jedan bitni uslov hapšenje optuženih za ratni zločin mislim da više Nizozemska neče popuštati.
Pregovori za članstvo u EU neidu baš tako jednostavno i uvijek može doči do zastoja ili uslovljavanja znamo da je u Srbiji,a i svim zemljama Balkana korupcija na najvišem nivou,sudstvo nije nezavisno itd...

Miodrag Marković

pre 15 godina

"Irska nikada nije priznala nezavisnost Severne Irske...". I da je htela nije mogla, Severna Irska je konstitutivni deo Ujedinjenog Kraljevstva, ili ako lepše zvuči Velike Britanije.

bezimena

pre 15 godina

4 godine je realno vreme do ulaska u EU ako demokratske snage budu izabrane 11.maja. Ako ne, onda ćemo u EU ući za "mnogo,mnogo" godina a najverovatnije nikad. p.s.Makedonija ima problem imena države i dok ga ne reši neće ući u EU, ali to na stranu, ni jedna okolna zemlja se ne može porediti sa Srbijom i njenim kapacitetima

Sven

pre 15 godina

Šanse za ulazak Srbije u EU za 4 godine su, nažalost, gotovo nikakve. Proces ulaska u EU, kojem je cilj reforma zemlje i prilagodba EU standardima, je prilično dug i težak. Potpisivanje SSP je zapravo samo prvi korak, tj. otpočinjanje tog procesa (naravno kad on stupi na snagu). Nakon toga se treba podnijeti zahtjev za statusom kandidata, pa odgovarati na upitnik, pa čekati avis, pa čekati status kandidata, pa čekati početak pregovora, a za svaku od tih faza će EU postavljati hrpu novih uvjeta koji se moraju ispuniti. Nakon toga će početi pregovori u kojima treba cijeli pravni sustav reformirati i uskladiti sa europskim pravnim poretkom, drugim riječima donijeti i provesti hrpetinu zakona... e tek onda se potpisuje pristup u EU nakon kojeg počinje dugotrajna ratifikacija... To je stvarno užasno dug put i šanse su nikakve da se to desi u četiri godine. Ali bitno je da se krene bez obzira na trajanje, jer je to u interesu građana Srbije i cijele regije. Nadam se da se uskoro vidimo u EU. Pozdrav iz Zagreba.

Zoran Radakovic

pre 15 godina

Prvo cestitam Djelicu na potpisivanju PREDSPORAZUMA,jer do SPORAZUMA ima jos dosta posla (saradnja sa Hagom u potpunosti,retifikacija u svim drzavama koje su potpisale itd...)
Za neupucene (a ima ih mnogo),Hrvatska i Makedonija su potisale sporazum u potpunosti davne 2001 godine a jos nisu u EU.
Tako da ovaj naslov Srbija za 4 god.u EU ne stoji,iako bih licno voleo da smo od sutra vec u EU.
Sta je preterano,preterano je do Panceva! E to vec ni taj Savicevic ne moze, (komentar moje babe dok je slusala utakmicu C.Zvezda-Partizan,misleci da je ovaj sutnuo loptu do grada Panceva)

Ancica

pre 15 godina

SSP donosi ono sto svaki građanin, kada razmišlja o svojoj budućnosti, poželi sebi. Postoji i jedna manja grupa, koja je protivnik potpisivanju sporazuma jer će im isti ugroziti monopole, nametnuće im obavezu za pružanjem većeg kvaliteta potrošačima, i ulaganje velikih novcanih suma u unapređivanje radnih uslova zaposlenih.
Po prvi put u našoj istoriji, izgleda da će narod odneti pobedu nad ovom drugom grupom!

Zoran

pre 15 godina

Cestitam gradjanima srbije, na pocetku evropskih integracija. Citam komentare i ne razumem cemu taj pesimizam? Ako je ministar Djelic rekao za cetiri godine, treba da svi mi zasucemo rukave i da zapnemo i taj posao odradimo za tri ako je moguce. Treba se trgnuti i poceti raditi, srediti kucu i oko kuce, traziti posao i izgarati na poslu, samo tako se danas moze uspeti i biti najbolji. Ako su ostali trebalo toliko ajmo mi pokusati za krace vreme da udjemo i postavimo rekord. Najlakse je kukati i reci oni nas nevole i oni nas mrze, ajmo ih naterati da nam se zadive i da nas na osnovu nasih uspeha cene i postuju. Svi prvo na izbore 11. maja to je prvi zadatak koji se mora odraditi.

djuro

pre 15 godina

Cestitam Djelicu i Tadicu na borbi za ulazak u EU(da su bar svi takvi).
A u EU cemo uci kad ne budemo u svemu najbolji,u regionu bolji od Slovenaca,Hrvata,Makedonaca Rumuna itd...Posto sad radimo sa 10% a najbolji smo,ajde da zapnemo i radimo svi 100% pa makar bili i najgori al primice nas 100%.

Realan

pre 15 godina

Lepa vest nema sta, mada posle toliko natezanja izgubila je pravu tezinu.
Oko ocene kad cemo u EU stvarno je izlisno govoriti, Hrvatska se nada vec poodavno pa se kraj jos ne nazire.Ako je procena zasnovana na istim postulatima poput datuma izdavanja novog biometrijskog pasosa, plastificiranih licnih karata,vozackih dozvola, sta realn ocekivati?
Budimo realni!
Pozdrav

Krole

pre 15 godina

1. Vrlo, vrlo pozitivna vest! Konacne se neko ohrabrio i preuzeo odgovornost na sebe.
2. Nema ali nema ni teoretske sanse da to stignemo do 2012. Ko ce da usvaja zakone kad "EU snage" nece imati premoc u parlamnetu? SRS i DSS?
3. Srbija nije kljucna zemlja u regionu. Malo trziste, neobrazovan narod, bez industrije, treceg sektora... Prespavali smo 18 godina to je, na zalost, realnost! Recite mi koja Svetski razvijena zemlja ima poljoprivredu kao najbitniju/najrazvijeniju privrednu granu?
4. Strani investitori dolaze u zemlje u razvoju da zarade pare a ne zbog humanitarnih ili ti nekih ljudsko-patriotskih razloga :-)!

VAsler

pre 15 godina

Prijem je na osnovu rezultata u privredi, raspolozenja EU za prosirenje a brzina pregovora nije osnovna skola koja mora da traje osam godina. Ako nas procene zrelim po poznatim kriterijumima ulazimo, ako ne...dajte malo pozitivne energije pozitivnim stvarima, lako je kritikovati, ovo je bilo pozitivno. Svako drugo tumacenje je zaista ekstremno. Ja mislim da je za nas pre prijema vaznije da svi koji su za ili protiv,(neodlucnima pristup zabranjen), sa ili bez Shengena (bolje sa) odu u posetu par dana nekoj od EU zemalja i pokusaju sami da zapaze i zakljuce stvari koje im se svidjaju a koje ne. Imamo na TV-u politicare koji ne govore ni jedan jezik, putuju malo ili ni malo i podsmejavaju se svima-sve vide negativno i to saopstavaju javno, a ponekad i prete.
Cinjenica da imamo losiji start, mozda smo zbog dvadesetogodisnjih skandala i na losem glasu ali pozitivna terapija s koje smo pobegli 2003 nije nemoguca. SVE JE MOGUCE!!!

Iva

pre 15 godina

Veoma mi je drago zbog potpisivanja SSP, ali za clanstvo u EU 2012 godne nema sanse i nema svrhe to obecavati. Za sada jedino sto ce Srbija dobiti od Evrope je vise stranih ulaganja(ako formiraju novu Vladu naravno proevropske stranke)i ukidanje viza, ali ne pre kraja iduce godine, vec kad Hrvatska bude pred vratima EU da ne bi morali i Hrvati opet da nam uvode vize. Ipak, puno znace i te dve stvari.

Aleksandar Spasic-Los Angeles

pre 15 godina

Prava je sramota da je proslo 8 godina od kada je Milosevic otputovao, a Srbija se nije mnogo pomakla prema putu ka EU. Cak sta vise, Bugarska i Rumunija su clanice EU; to su 2 zemlje koje su bile daleko iza Srbije. Zasto je sve to toliko sporo??? I nakon svega, pro-nazi partija SRS - se povampirila na politickoj sceni. Da li je narod poludeo kada je radikalima dao skoro 50% glasova na prethodnim izborima (??!!??)

skandinavac

pre 15 godina

E moj djelicu koje crne 4 godine ..??
eto njih dogodine..pa valjda ti je jasno u cemu je fazon..pa nemaju ljudi tamo po zapadu kome vise da uvaljuju robu zasitili se jedni drugih pa im treba trziste .bugari,rumuni,srbi ,balkan ceo i to je to ..ZURI IM SE DJELICU::skontaj malo

Dejan

pre 15 godina

Populizam najgore vrste. Te iste kvote postoje vec godinama, a kvota govedjeg mesa nikada nije ispunjena. K tome sigurno FIAT nije potpisao zbog SSP-a, vec zbog trzista CEFTA-e. SSP je naravno pozitivna stvar, ali skupljati poene na osnovu toga da je netko nekome nesto poklonio, a on nije ispunio zadane uslove bas i nije posteno.

mario

pre 15 godina

Za četiri godine da če Srbija uči u EU je preambicozno isto tako Srbija neče moči dobiti status kandidata ili početi pregovore za punopravno članstvo u EU dok ne ispuni jedan bitni uslov hapšenje optuženih za ratni zločin mislim da više Nizozemska neče popuštati.
Pregovori za članstvo u EU neidu baš tako jednostavno i uvijek može doči do zastoja ili uslovljavanja znamo da je u Srbiji,a i svim zemljama Balkana korupcija na najvišem nivou,sudstvo nije nezavisno itd...

Dorifor

pre 15 godina

Moram priznati da se na komentarima vidi kolika je zapravo neupućenost građana Srbije u tokove Europske unije i pravila ponašanja.Odavno je prošlo vrijeme "ključnih zemalja" ovdje ili ondje. Zapadna Europa je već odavno svoje najvažnije industrije preselila u Istočnu Europu (automobilska industrija, telekomunikacije itd) i tu je Srbija odavno zakasnila. Mislim da se svi tu morate osvijestiti i shvatiti ćete vrlo brzo koliko je Srbija, u principu, vrlo daleko ne samo od prosjeka EU već i od najbližih susjeda u najvažnijim granama.
Mnogi građani novih zemalja EU-a još uvijek na svojo vlastitoj koži ne osjećaju neke posebne pozitivne posljedice ulaska u EU. Prosjek plaća je i dalje debelo ispod onih u starim članicama EU. Slovenija je trenutno s prosjekom od oko 950 eura mjesečno, Hrvatska oko 750 eura itd, ostale zemlje još i manje, dok je u jednoj Austriji prosjek čak 2000 eura. Neke eventualne blagodati SSP, kada on za koju godinu-dvije kod vas stupi na snagu, obični građanin neće još godinama osjećati. Ali izbijte iz glave te parole da ćete, navodno, prestići Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku, jer ste "ključna zemlja u regionu". Osvijestite se malo, sve te zemlje su za Srbiju zapad i one će još više odmicati. I nemojte živjeti u idealima. Do boljeg standarda trebaju desetljeća.

Nindza

pre 15 godina

E ovako, bez nagadjanja kad ce ko u EU. Jeste da na papiru okolne zemlje imaju vece plate u odnosu na Srbiju, ali Srbija ima 10% iskoristenog kapaciteta (nasa krivica apsolutno), dok je Sloveniji ovo maksimum maksimuma-u tom smislu se kaze da je Srbija "kljucna zemlja" u regionu. Drugo, poredite Srbiju koja je imala RAT(ove). Jeste, rat je bio na teritoriji Hrvatske, ali u ekonomskom smislu-taj rat nije vecinom finansirala Hrvatska, vec su imali sve vrste pomoci NATO-a i zapadnih zemalja. A Srbija nije imala niti jednog saveznika (opet nasa krivica apsolutno), osim retoricke "podrske" Rusije. Onda je jos pretrpela i bombardovanje, sankcije, sto je devastiralo privredu. Medjutim, i pored svega toga se prica o vrlo bliskim datumima prijema Hrvatske i Srbije u EU...pa ne toliko vremenski daleko ni od Rumunije, koja nije imala ama bas nikakva razaranja, a diktatora su svrgnuli pre dve decenije... Ako se gleda iz tog ugla, da li je Srbija zaista losija od okolnih zemalja? A radi na svega 10%...
E, sve ovo pod uslovom da ne dodju radikali i slicni, onda ga ugasismo...

pričam ti priču

pre 15 godina

Daj Đeliću ne pričaj bajke. Biće dobro ako za 4 godine Srbija počne pregovore o punopravnom članstvu. Hrvatska će u EU 2010. nakon pet godina pregovora, a SSP je zaključila još 2001! Srbija je tek potpisala SSP s ODGODOM primene dok ne položi ispit da je civilizovana zemlja. I još nešto. Nakon HR vrata EU se zatvaraju na određeni period bez primanja novih članica. Isto tako sve se češće govori o primanju zapadnog Balkana u paketu. Srbija tek treba potvrditi SSP, onda treba dobiti poziv EU za početak pregovora o punopravnom članstvu, onda treba dobiti datum početka pregovora, a onda tek počinju pregovori koji mogu trajati i 10 godina. Makedonija je SSP potpisala 2001. i nije ni korak bliže EU. Daleko je dan kada će Srbija biti dio EU. Zato ne pričati bajke nego početi raditi da taj dan dođe čim prije.

Dejan

pre 15 godina

Hmm, jos niti SSP nije stupio na snagu, a niti se ne zna kada ce da stupi, a on vec za 4 godine u EU. Biti ce dobro, ako bude za 8. Nego, nesto sam drugo zelio da napisem. Tko je gledao na HTV-u plodove zemlje zna sto EU u biti trazi sa tim kvotama i zasto im trebamo u EU. Dobro je jedan seljak u toj emisiji rekao (a,sto mu je rekao EU zvanicnik), a rekao je tipa : mi (EU) trebamo kvalitetnu hranu koji vi imate, a vi trebate nekvalitetnu i jeftinu hranu koju mi imamo. Koliko to god grubo/otrcano zvucalo to je istina.

Miodrag Marković

pre 15 godina

"Irska nikada nije priznala nezavisnost Severne Irske...". I da je htela nije mogla, Severna Irska je konstitutivni deo Ujedinjenog Kraljevstva, ili ako lepše zvuči Velike Britanije.

Sven

pre 15 godina

Šanse za ulazak Srbije u EU za 4 godine su, nažalost, gotovo nikakve. Proces ulaska u EU, kojem je cilj reforma zemlje i prilagodba EU standardima, je prilično dug i težak. Potpisivanje SSP je zapravo samo prvi korak, tj. otpočinjanje tog procesa (naravno kad on stupi na snagu). Nakon toga se treba podnijeti zahtjev za statusom kandidata, pa odgovarati na upitnik, pa čekati avis, pa čekati status kandidata, pa čekati početak pregovora, a za svaku od tih faza će EU postavljati hrpu novih uvjeta koji se moraju ispuniti. Nakon toga će početi pregovori u kojima treba cijeli pravni sustav reformirati i uskladiti sa europskim pravnim poretkom, drugim riječima donijeti i provesti hrpetinu zakona... e tek onda se potpisuje pristup u EU nakon kojeg počinje dugotrajna ratifikacija... To je stvarno užasno dug put i šanse su nikakve da se to desi u četiri godine. Ali bitno je da se krene bez obzira na trajanje, jer je to u interesu građana Srbije i cijele regije. Nadam se da se uskoro vidimo u EU. Pozdrav iz Zagreba.

Vojislav

pre 15 godina

Mislim da je to u ovom trenutku i u ovoj situaciji beznađa obećavajući potez. Na građanima Srbije je da iskoriste ili neiskoriste mogućnosti koje im se pružaju. Vrlo brzo ćemo to saznati.

doda

pre 15 godina

Kao prvo da cestitam Djelicu na potpisivanju jucerasnjeg sporazuma! Juce je bio veliki dan za Srbiju! Ne osvrcite se molim vas na one koji vas pljuju jer vam nisu ni do kolena! Nadam se daljem razvoju zemlje!

Ana

pre 15 godina

taman se juce obradujem necem razumnom a Djelic odmah bubne nesto tipa ove recenice, ma koje 4 godine...
nikad mi nije bilo jasno u ovoj zemlji, zasto tako srljamo, cim ucinimo mali, normalan korak, udaramo na sva zvona i obecavamo kule i gradove, sada cemo da zvacemo i sta jeste i sta nije realno, da li iko moze bar malo da ne odlazi u krajnosti?

bezimena

pre 15 godina

4 godine je realno vreme do ulaska u EU ako demokratske snage budu izabrane 11.maja. Ako ne, onda ćemo u EU ući za "mnogo,mnogo" godina a najverovatnije nikad. p.s.Makedonija ima problem imena države i dok ga ne reši neće ući u EU, ali to na stranu, ni jedna okolna zemlja se ne može porediti sa Srbijom i njenim kapacitetima

DUBINJE

pre 15 godina

Prava je stvar potpisivanje SSP.Narocito za nas u Sandzaku,konacno cemo i mi osetiti blagodati tog sporazuma jer smo mi najnerazvijenija regija.Verovatno ce strane investicije stici i kod nas da konacno i mi hodamo asfaltom dosta nam je vise blatnjavih ulica,a takodje ocekujemom da se ovaj bedni narod i negde uposli.Samo me interesuje sta ce gospodin VOJA DR. KOSTUNICA povodom ovoga reci ili ce postaviti onog Mladenovica da nam soli pamet sa nekim nebeskim argumentima.Da je ZORAN ziv davno bi mi bili EU za Bugarsku i Rumuniju.

steva

pre 15 godina

Svaka čast Božo,odličan potez.Već sutradan posle potpisivanja sporazuma stiže i ova lepa vest za Kragujevac,Šumadiju i celu Srbiju.Mi smo ključna zemlja u regionu i ukoliko budemo bili stabilni brzo ćemo sustići i prestići,Rumune,Bugare a i Čehe,Slovake,Poljake
Boža je juče ispao najveći patriota jer će obezbediti građanima ono što je najbitnije...A to je posao

Rade

pre 15 godina

Bravo Bozo! Posle 20 godina
videti predstavnike Srbije sa
pravim osmehom na licu, medju
zivilizovanim predstavnicima
drzava Evrope jeste dozivljaj
za svakog casnog gradjanina
Srbije. Skoro cetvrt veka je
taj jadan narod slusao i
gledao budalastine nekakvih:
Jovica, Milosevica, Markovica
Seselja, Kostunice, Palme,
Bidze, Karica iii..., a od
juce mozemo da kao narod
medju sobom izgovarati reci
koje imaju i smisla i obaveze

Opera

pre 15 godina

"Božidar Đelić je uveren da će Srbija, nakon što je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za četiri godine ući u EU". Ako je moguce i pre, ali znamo da nije. Bez obzira kada, vazno je da smo se juce pomerili sa mrtve tacke.

Pescanik

pre 15 godina

"Potpisivanje Sporazuma je vrhunski čin patriotizma onih koji su jučce bili u Luksemburgu". Upravo tako gospodine Djelicu, prava poruka za samozvane srpske patriote.

Clock

pre 15 godina

"puna, praktična primena Sporazuma u rukama građana Srbije koji o tome odlučuju 11. maja na izborima". I Nadam se da ce je pravilno iskoristiti tako sto ce birati evropsku buducnost.

Opet Ja

pre 15 godina

Bravo za SSP, bravo za hrabrost i konacno bravo za odrzanu rec. E posebo REC jer taj osecaj, tu naviku tu lepotu odrzane reci vec odavno ne poznajemo.
Sto se samog SSP-a tice, evo nam prave sanse Svet bruji od krize hrane, a mi u Srbiji mozemo da je proizvedemo za pola sveta, ma najmanje za celu Evropu.
Bravo,Bravo...
ZIVEO 11 MAJ DAN OSLOBODJENJA SRBIJE OD SESELJA NIKOLICA DACICA KOSTUNICA ILICA
ZIVELI VIDIMO SE 12. MAJA U EVROPI

Zoran Radakovic

pre 15 godina

Prvo cestitam Djelicu na potpisivanju PREDSPORAZUMA,jer do SPORAZUMA ima jos dosta posla (saradnja sa Hagom u potpunosti,retifikacija u svim drzavama koje su potpisale itd...)
Za neupucene (a ima ih mnogo),Hrvatska i Makedonija su potisale sporazum u potpunosti davne 2001 godine a jos nisu u EU.
Tako da ovaj naslov Srbija za 4 god.u EU ne stoji,iako bih licno voleo da smo od sutra vec u EU.
Sta je preterano,preterano je do Panceva! E to vec ni taj Savicevic ne moze, (komentar moje babe dok je slusala utakmicu C.Zvezda-Partizan,misleci da je ovaj sutnuo loptu do grada Panceva)

Ancica

pre 15 godina

SSP donosi ono sto svaki građanin, kada razmišlja o svojoj budućnosti, poželi sebi. Postoji i jedna manja grupa, koja je protivnik potpisivanju sporazuma jer će im isti ugroziti monopole, nametnuće im obavezu za pružanjem većeg kvaliteta potrošačima, i ulaganje velikih novcanih suma u unapređivanje radnih uslova zaposlenih.
Po prvi put u našoj istoriji, izgleda da će narod odneti pobedu nad ovom drugom grupom!

Realan

pre 15 godina

Lepa vest nema sta, mada posle toliko natezanja izgubila je pravu tezinu.
Oko ocene kad cemo u EU stvarno je izlisno govoriti, Hrvatska se nada vec poodavno pa se kraj jos ne nazire.Ako je procena zasnovana na istim postulatima poput datuma izdavanja novog biometrijskog pasosa, plastificiranih licnih karata,vozackih dozvola, sta realn ocekivati?
Budimo realni!
Pozdrav

jura

pre 15 godina

Čestitam iz susjedstva. Nadam se (kao i većina ljudi koji komentiraju) da će se zaista stvari pokrenuti i da će biti bolje. Kako za vas tako i za nas.

djuro

pre 15 godina

Cestitam Djelicu i Tadicu na borbi za ulazak u EU(da su bar svi takvi).
A u EU cemo uci kad ne budemo u svemu najbolji,u regionu bolji od Slovenaca,Hrvata,Makedonaca Rumuna itd...Posto sad radimo sa 10% a najbolji smo,ajde da zapnemo i radimo svi 100% pa makar bili i najgori al primice nas 100%.

Zoran

pre 15 godina

Cestitam gradjanima srbije, na pocetku evropskih integracija. Citam komentare i ne razumem cemu taj pesimizam? Ako je ministar Djelic rekao za cetiri godine, treba da svi mi zasucemo rukave i da zapnemo i taj posao odradimo za tri ako je moguce. Treba se trgnuti i poceti raditi, srediti kucu i oko kuce, traziti posao i izgarati na poslu, samo tako se danas moze uspeti i biti najbolji. Ako su ostali trebalo toliko ajmo mi pokusati za krace vreme da udjemo i postavimo rekord. Najlakse je kukati i reci oni nas nevole i oni nas mrze, ajmo ih naterati da nam se zadive i da nas na osnovu nasih uspeha cene i postuju. Svi prvo na izbore 11. maja to je prvi zadatak koji se mora odraditi.

VAsler

pre 15 godina

Prijem je na osnovu rezultata u privredi, raspolozenja EU za prosirenje a brzina pregovora nije osnovna skola koja mora da traje osam godina. Ako nas procene zrelim po poznatim kriterijumima ulazimo, ako ne...dajte malo pozitivne energije pozitivnim stvarima, lako je kritikovati, ovo je bilo pozitivno. Svako drugo tumacenje je zaista ekstremno. Ja mislim da je za nas pre prijema vaznije da svi koji su za ili protiv,(neodlucnima pristup zabranjen), sa ili bez Shengena (bolje sa) odu u posetu par dana nekoj od EU zemalja i pokusaju sami da zapaze i zakljuce stvari koje im se svidjaju a koje ne. Imamo na TV-u politicare koji ne govore ni jedan jezik, putuju malo ili ni malo i podsmejavaju se svima-sve vide negativno i to saopstavaju javno, a ponekad i prete.
Cinjenica da imamo losiji start, mozda smo zbog dvadesetogodisnjih skandala i na losem glasu ali pozitivna terapija s koje smo pobegli 2003 nije nemoguca. SVE JE MOGUCE!!!

Krole

pre 15 godina

1. Vrlo, vrlo pozitivna vest! Konacne se neko ohrabrio i preuzeo odgovornost na sebe.
2. Nema ali nema ni teoretske sanse da to stignemo do 2012. Ko ce da usvaja zakone kad "EU snage" nece imati premoc u parlamnetu? SRS i DSS?
3. Srbija nije kljucna zemlja u regionu. Malo trziste, neobrazovan narod, bez industrije, treceg sektora... Prespavali smo 18 godina to je, na zalost, realnost! Recite mi koja Svetski razvijena zemlja ima poljoprivredu kao najbitniju/najrazvijeniju privrednu granu?
4. Strani investitori dolaze u zemlje u razvoju da zarade pare a ne zbog humanitarnih ili ti nekih ljudsko-patriotskih razloga :-)!

Iva

pre 15 godina

Veoma mi je drago zbog potpisivanja SSP, ali za clanstvo u EU 2012 godne nema sanse i nema svrhe to obecavati. Za sada jedino sto ce Srbija dobiti od Evrope je vise stranih ulaganja(ako formiraju novu Vladu naravno proevropske stranke)i ukidanje viza, ali ne pre kraja iduce godine, vec kad Hrvatska bude pred vratima EU da ne bi morali i Hrvati opet da nam uvode vize. Ipak, puno znace i te dve stvari.

Aleksandar Spasic-Los Angeles

pre 15 godina

Prava je sramota da je proslo 8 godina od kada je Milosevic otputovao, a Srbija se nije mnogo pomakla prema putu ka EU. Cak sta vise, Bugarska i Rumunija su clanice EU; to su 2 zemlje koje su bile daleko iza Srbije. Zasto je sve to toliko sporo??? I nakon svega, pro-nazi partija SRS - se povampirila na politickoj sceni. Da li je narod poludeo kada je radikalima dao skoro 50% glasova na prethodnim izborima (??!!??)